abonnement Unibet Coolblue
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 14 april 2016 @ 23:44:46 #126
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_161437232
CassiniSaturn twitterde op donderdag 14-04-2016 om 20:08:19 Detected at Saturn: dust that came from beyond our solar system https://t.co/3vjljI11qc https://t.co/WSbnXnlbPt reageer retweet
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_165421961
15-09-2016

Laatste jaar aangebroken voor ruimtesonde Cassini


Deze Cassini-opname van Saturnus is gemaakt op 25 april 2016, kort voor het aanbreken van de zomer op het noordelijk halfrond van de planeet. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Na meer dan twaalf jaar de planeet Saturnus en zijn ringen en manen te hebben onderzocht, is het laatste jaar aangebroken voor NASA-ruimtesonde Cassini. De meest spectaculaire onderdelen van zijn missie moeten echter nog komen.

Vanaf eind november zal Cassini een baan volgen die hem tot heel dicht bij het ringenstelsel van Saturnus brengt. Twintig weken achtereen zal de ruimtesonde de hartlijn van de smalle F-ring tot op minder dan 8000 kilometer naderen. Dat moet ongekend gedetailleerde beelden opleveren van de vreemde kinken in de F-ring, die mogelijk door (nog te ontdekken) mini-maantjes worden veroorzaakt.

Het absolute klapstuk van de missie begint eind april 2017. Dan zal Cassini op zo’n manier langs de grote maan Titan scheren, dat hij in een baan terechtkomt die hem bijna letterlijk door het oog van de naald voert: de slechts 2400 kilometer brede lege gordel tussen Saturnus en de binnenste ring. Alles bij elkaar moet hij deze stunt 22 keer herhalen.

Tijdens die ‘Grand Finale’ zal de ruimtesonde Saturnus van dichterbij kunnen onderzoeken dan ooit tevoren. Daarbij wordt onder meer het magnetische veld en het zwaartekrachtsveld van de planeet in kaart gebracht – een onderneming die meer inzicht moet geven in de inwendige structuur van de planeet en een schatting moet opleveren van de totale massa van het ringenstelsel.

Op 15 september valt het doek voor Cassini: dan wordt de ruimtesonde de atmosfeer van Saturnus in gestuurd. Tot zijn laatste snik zal hij gegevens over de samenstelling van de planeet naar de aarde blijven sturen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165444766
19-09-2016

Saturnusmaan Titan heeft diepe, uitgesleten rivierdalen


Radaropname van de rivierdelta Vid Flumina op Titan. (NASA/JPL-Caltech/ASI)

Nee, dit is geen satellietfoto van een kustgebied op aarde. Deze radaropname, gemaakt door de Amerikaanse planeetverkenner Cassini, toont een rivierdelta op de grote Saturnusmaan Titan. Het gaat om een rivier die Vid Flumina is genoemd (linksboven); hij stroomt uit in Ligeia Mare (het donkere gebied rechtsonder), een groot meer in het noordpoolgebied van Titan.

Het grote verschil met de aarde is dat de meren en rivieren op Titan niet bestaan uit water, maar uit vloeibare koolwaterstoffen, voornamelijk methaan en ethaan. Op de extreem koude Saturnusmaan (ca. 180 graden onder nul) spelen die 'vloeibare gassen' dezelfde rol die water op aarde speelt, inclusief verdamping en neerslag.

Er is nu ook een belangrijke nieuwe overeenkomst met de aarde ontdekt: onderzoek aan de radarwaarnemingen van Cassini heeft uitgewezen dat de vele vertakkingen van Vid Flumina steile, diepe rivierdalen zijn, die zo goed als zeker zijn uitgesleten door de eroderende werking van methaan. Een vergelijkbare langdurige erosie, veroorzaakt door de Colorado-rivier, heeft in de Verenigde Staten de Grand Canyon doen ontstaan. Het is voor het eerst dat dit proces op grote schaal op een ander hemellichaam is aangetroffen.

Uit de analyse, uitgevoerd door Italiaanse en Amerikaanse planeetonderzoekers, blijkt dat de meeste dalen minder dan een kilometer breed zijn, ruim 500 meter diep, en hellingen hebben die steiler zijn dan 40 graden. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 26 september 2016 @ 17:44:29 #129
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_165581170
O+ wat een briljante missie is het toch
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 27 september 2016 @ 12:36:16 #130
268045 Boezeidekoe
Ik ben een tong80 fan,jij ook?
pi_165599593
Dus Cassini is niet meer?
pi_165605682
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 september 2016 12:36 schreef Boezeidekoe het volgende:
Dus Cassini is niet meer?
2017 pas.

The Cassini mission to Saturn is one of the most ambitious efforts in planetary space exploration ever mounted. A joint endeavor of NASA, the European Space Agency (ESA) and the Italian space agency, Agenzia Spaziale Italiana (ASI), Cassini is a sophisticated robotic spacecraft orbiting the ringed planet and studying the Saturnian system in detail. Cassini also carried a probe called Huygens, which parachuted to the surface of Saturn’s largest moon, Titan, in January 2005 and returned spectacular results.

Cassini completed its initial four-year mission to explore the Saturn System in June 2008, and the first extension, called the Cassini Equinox Mission, in September 2010. Now, the healthy spacecraft is making exciting new discoveries in a second extension called the Cassini Solstice Mission.

In late 2016, the Cassini spacecraft will begin a daring set of orbits called the Grand Finale, which will be in some ways like a whole new mission. The spacecraft will repeatedly climb high above Saturn’s poles, flying just outside its narrow F ring 20 times. After a last targeted Titan flyby, the spacecraft will then dive between Saturn’s uppermost atmosphere and its innermost ring 22 times. As Cassini plunges past Saturn, the spacecraft will collect rich and valuable information far beyond the mission’s original plan, including measuring Saturn’s gravitational and magnetic fields, determining ring mass, sampling the atmosphere and ionosphere, and making the last views of Enceladus.

Read more about Cassini Grand Finale


https://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/whycassini/index.html

[ Bericht 2% gewijzigd door -CRASH- op 27-09-2016 17:51:01 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_165641732
Wat een succes die Cassini Huygens missie.
Voor zowel de professionals als het wat minder bedeelde publiek, want wat een schitterende foto's komen er van die sonde af.

:9~
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  donderdag 29 september 2016 @ 13:05:42 #133
8369 speknek
Another day another slay
pi_165644725
10 jaar geleden al weer dat Huygens landde, wat worden we oud. Ik hoop echt dat ze nog een keer een missie naar Titan sturen, maar dan met HD cameras en telescopen en shit. Bergen van ijs, zeeen van methaan, en Saturnus die bovenlangs beweegt. Opbokken Mars, dit is de echte scifi. Wat waren de foto's van Huygens toch teleurstellend damn.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_166100889
20-10-2016

Atmosfeer van Saturnusmaan Titan vertoont opvallende seizoensveranderingen


De zuidelijke polaire vortex van Titan. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Met het naderen van de zomer op het noordelijk halfrond van de grote Saturnusmaan Titan, heeft de Amerikaanse ruimtesonde Cassini opvallende veranderingen geregistreerd in de temperatuur en de samenstelling van diens atmosfeer. Hoog boven de zuidpool van de maan heeft zich een sterke vortex ontwikkeld die rijk is aan sporengassen. In 2004, toen Cassini bij Saturnus aankwam, was dat juist bij de noordpool – waar het toen hartje winter was – het geval.

De warmtecirculatie in de atmosfeer van Titan vertoont een cyclus waarbij warme gassen opwellen bij de ‘zomerpool’ en koude gassen neerdalen bij de ‘winterpool’. Uit de waarnemingen van Cassini blijkt dat deze stroming rond de equinox omkeert.

De beide halfronden van Titan reageren lang niet even heftig op deze seizoensveranderingen. Tijdens de laatste vier winterjaren is de temperatuur in de stratosfeer boven de zuidpool met maar liefst veertig graden gekelderd. Dat staat in schril contrast met de veel geleidelijkere opwarming van het noordelijk halfrond, waar de temperatuur sinds 2014 met maar zes graden is gestegen.

In de maanden na de equinox van 2009 heeft de vortex boven de zuidpool zich sterk ontwikkeld, terwijl die boven de noordpool al in 2011 vrijwel verdwenen was. Binnen de zuidelijke polaire vortex, die steeds meer in de schaduw komt te liggen, hebben zich steeds meer sporengassen gehoopt, waaronder een aantal complexe koolwaterstoffen. Dat komt doordat deze moleculen nu niet meer worden afgebroken door ultraviolet zonlicht.

Zoals verwacht zijn de sporengassen op het noordelijk halfrond nu juist aan de aftocht begonnen. Verrassend is wel dat zich over dat hele halfrond, op een hoogte van 400 tot 500 kilometer, nu een zone van uitgedund moleculair gas heeft ontwikkeld.

Deze resultaten worden vandaag gepresenteerd tijdens de gezamenlijke bijeenkomst van de Division for Planetary Sciences (DPS) van de American Astronomical Society en het European Planetary Science Congress (EPSC) in Pasadena, Californië. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166864584
22-11-2016

Spannende tijden voor ruimtesonde Cassini


Artist’s impression van ruimtesonde Cassini bij de planeet Saturnus. (NASA-JPL/ESA/ASI)

Er breken spannende tijden aan voor de ruimtesonde Cassini, die al sinds 2004 om de planeet Saturnus cirkelt. Op 30 november zal hij door het zwaartekrachtveld van de grote maan Titan in een polaire omloopbaan worden geslingerd, van waaruit hij goed zicht heeft op de polen van Saturnus. Deze omloopbaan voert hem bovendien dicht langs de buitenste rand van het ringenstelsel van de planeet.

Alles bij elkaar zal Cassini twintig keer langs het ringenstelsel scheren. Daarbij zullen zijn instrumenten proberen om ringdeeltjes en gasmoleculen te detecteren. Tijdens de eerste beide omlopen doorkruist de ruimtesonde een extreem ijl gedeelte van het ringenstelsel, dat bestaat uit deeltjes die zijn vrijgekomen bij meteorietinslagen op de kleine Saturnusmanen Janus en Epimetheus.

Tijdens de vele ringpassages zullen detailrijke opnamen van het ringenstelsel worden gemaakt. Ook de kleine maantjes die aan de rand van het ringenstelsel om Saturnus cirkelen komen daarbij in beeld. En mogelijk zullen er zelfs nog een aantal ‘mini-maantjes’ worden opgespoord – objecten die als de veroorzakers worden gezien van propellervormige structuren die her en der in het ringmateriaal zijn waargenomen.

Zijn nieuwe omloopbaan brengt Cassini tot op 90.000 kilometer van het wolkendek van Saturnus. Maar dat is nog maar een voorproefje van de dingen die na april te gebeuren staan. Omdat de brandstof van de ruimtesonde opraakt, is het einde van zijn missie in zicht. Op 15 september 2017 zal hij een fatale duik maken in de atmosfeer van Saturnus.

Vóór het zover is, zal hij eind april echter nog een laatste keer langs Titan scheren. Dat moet hem in een baan brengen die hem tot op 1628 kilometer van het wolkendek van Saturnus voert. Van zó dichtbij is de planeet nog nooit waargenomen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 24 november 2016 @ 10:38:22 #136
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_166865340
wat een laatste jaar gaat het toch worden _O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_167162212
05-12-2016

Cassini maakt eerste snoekduik langs Saturnusringen


De banen die de planeetverkenner Cassini de komende maanden zal beschrijven. (NASA/JPL-Caltech)

De succesvolle Amerikaanse planeetverkenner Cassini is begonnen aan het laatste deel van zijn missie, waarbij hij tientallen malen rakelings langs het ringenstelsel van de planeet Saturnus vliegt. Op 4 december om 14.09 uur Nederlandse tijd maakte Cassini zijn eerste 'snoekduik' door het ringvlak, op een afstand van 91.000 kilometer boven de wolkentoppen van Saturnus, en slechts 11.000 kilometer buiten de smalle F-ring, die uit kleine stofdeeltjes bestaat.

Cassini is in 1997 gelanceerd, kwam in 2004 aan in een baan rond Saturnus, en heeft veel onderzoek gedaan aan de planeet zelf, aan de manen van Saturnus (waaronder de grote maan Titan), en aan het ringenstelsel. De komende maanden zal de ruimtesonde ongeveer eens per week het ringvlak doorkruisen, op kleine afstand buiten het ringenstelsel (grijze banen in de illustratie). Op 22 april 2017 vindt de laatste scheervlucht langs Titan plaats, waardoor de baan zodanig zal veranderen dat Cassini vanaf 26 april in totaal 22 keer tussen de ringen en de planeet door zal vliegen (blauwe banen). Op 15 september komt er een einde aan het project; Cassini duikt dan de dampkring van Saturnus in (oranje baan). (GS)

[Update: inmiddels heeft NASA ook het eerste beeldmateriaal vrijgegeven dat Cassini tijdens zijn snoekduik heeft verzameld.]

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_167165611
...
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_167228541
Ik hoop dat ze snel meer beeldmateriaal vrij gaan geven. Of is het er al en heb ik het nog niet gezien? Heb nog maar een paar images gevonden online ;(
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_167234305
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2016 09:38 schreef Prisha het volgende:
Ik hoop dat ze snel meer beeldmateriaal vrij gaan geven. Of is het er al en heb ik het nog niet gezien? Heb nog maar een paar images gevonden online ;(
Kijk je bij de RAW images of de foto's die ze gewoon vrijgeven :?
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_167236164
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2016 15:23 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Kijk je bij de RAW images of de foto's die ze gewoon vrijgeven :?
ok, duidelijk. Moet nodig aan de bril. Ik pluis altijd die hele site uit, hoe kan ik dat gemist hebben. Maar heel erg bedankt ^O^ , ik kan me voorlopig amuseren. Nja kon ik al maar nog meer :)
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 12 december 2016 @ 23:10:49 #142
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_167292090
CassiniSaturn twitterde op maandag 12-12-2016 om 17:26:55 Watching the Wavemaker: Saturn's moon Daphnis raises waves in the rings. https://t.co/b39UtKvvOE https://t.co/jrmXl4Y30P reageer retweet

DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_168461223
25-01-2017

Cassini gluurt over de kruin van Saturnus heen

Het einde nadert voor Cassini, maar de ruimtesonde blijft de ene na de andere fantastische foto maken.

Dat bewijst deze fantastische foto waarop Saturnus en zijn ringen schitteren. Het is een foto die zelfs de krachtigste telescopen op aarde nooit zullen kunnen maken. Vanaf onze planeet kunnen we immers alleen de door de zon belichte zijde van Saturnus (de dagzijde) bewonderen. Cassini – die rond Saturnus cirkelt – is echter in staat om de gasreus ook vanuit een andere hoek te bekijken. En dat resulteert in dit fraaie kiekje. Op het moment dat de ruimtesonde deze foto maakte, was deze zo’n 1,3 miljoen kilometer van Saturnus verwijderd.


Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Tethys
En NASA heeft nog een ander fraai kiekje van Cassini vrijgegeven. Hierop pronkt Saturnus’ maan Tethys. Het maantje doet op het eerste gezicht misschien een beetje denken aan een gigantische oogbol. Het is te danken aan de enorme krater die de 1062 kilometer grote maan bezit. Cassini maakte de foto van een afstand van zo’n 367.000 kilometer.


Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Daphnis
Beide foto’s werden in de herfst van 2016 reeds gemaakt, maar zijn recent pas door NASA vrijgegeven. Cassini trakteert ons regelmatig op fraaie foto’s. Zo maakte deze onlangs nog een indrukwekkende foto van Saturnus’ maan Daphnis die – ondanks zijn geringe omvang – de ringen van de gasreus aan het dansen weet te krijgen.

Nog dit jaar zullen we Cassini – en daarmee ons oog op Saturnus – echter verliezen. De sonde is – na een lang leven – toe aan zijn pensioen. In september zal de missie met een duik in de atmosfeer van de gasreus ten einde komen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 27 januari 2017 @ 09:38:40 #144
442280 Prisha
Moonshine!
pi_168461534
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 januari 2017 09:13 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-01-2017

Cassini gluurt over de kruin van Saturnus heen

Het einde nadert voor Cassini, maar de ruimtesonde blijft de ene na de andere fantastische foto maken.

Tethys
En NASA heeft nog een ander fraai kiekje van Cassini vrijgegeven. Hierop pronkt Saturnus’ maan Tethys. Het maantje doet op het eerste gezicht misschien een beetje denken aan een gigantische oogbol. Het is te danken aan de enorme krater die de 1062 kilometer grote maan bezit. Cassini maakte de foto van een afstand van zo’n 367.000 kilometer.

[ afbeelding ]
Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

(scientias.nl)
Prachtig met die krater zo..echt enorm trouwens.
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
pi_168560516
:Y
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168560527
30-01-2017

Cassini maakt ongekend gedetailleerde foto's van ringen Saturnus


Close-up van het buitendeel van de Saturnusringen, waarin dichtheidsgolven zichtbaar zijn. (NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft ongekend gedetailleerde foto's van de ringen van Saturnus gemaakt. Sinds eind november 2016 beschrijft de ruimtesonde een baan waarbij hij ongeveer eens per week vlak buiten de buitenrand van het ringenstelsel vliegt. Zowel van de verlichte als van de donkere zijde van de ringen zijn nu zeer gedetailleerde opnamen vrijgegeven, die in december zijn gemaakt. Ze tonen onder andere subtiele dichtheidsgolven, kleine langgerekte samenklonteringen van ringmateriaal ('stro' genoemd), en propeller-achtige structuren die veroorzaakt worden door zwaartekrachtsstoringen van ingebedde mini-maantjes. Op de scherpste foto's zijn details van slechts 550 meter groot zichtbaar.

Eind april zal Cassini voor het eerst tussen het ringenstelsel en de planeet doorvliegen - iets wat nog nooit eerder is gedaan. Na een aantal van die 'snoekduiken' komt er op 15 september een einde aan de missie; de ruimtesonde duikt dan de dampkring van de reuzenplaneet in. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_168568004
video (Techinsider)

Straw in the B Ring's Edge



This image shows a region in Saturn's outer B ring taken by the international Cassini mission,
viewing this area at a level of detail twice as high as ever been observed before.
A lot of structure is visible in the zone near the edge on the left,
likely due to some combination of the gravity of embedded objects too small to see,
or temporary clumping triggered by the action of the resonance with the icy moon Mimas.

Scientists informally refer to this type of structure as 'straw'.

[ Bericht 10% gewijzigd door -CRASH- op 31-01-2017 20:44:58 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_169284184
Wat een pokke maan :o

Mimas 'Rev 259' Raw Preview #1



This raw, unprocessed image of Mimas was taken on January 30, 2017 and received on Earth February 1, 2017. The camera was pointing toward Mimas at approximately 42933 kilometers away, and the image was taken using the CL1 and GRN filters. The image has not been validated or calibrated. A validated/calibrated image will be archived with the Planetary Data System in 2018.

The Cassini Solstice Mission is a joint United States and European endeavor. The Jet Propulsion Laboratory, a division of the California Institute of Technology in Pasadena, manages the mission for NASA's Science Mission Directorate, Washington, D.C. The Cassini orbiter was designed, developed and assembled at JPL. The imaging team consists of scientists from the US, England, France, and Germany. The imaging operations center and team lead (Dr. C. Porco) are based at the Space Science Institute in Boulder, Colo.

For more information about the Cassini Solstice Mission visit
http://ciclops.org, http://www.nasa.gov/cassini and http://saturn.jpl.nasa.gov.

Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI
Released: February 1, 2017
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_169286411
wow 8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 4 maart 2017 @ 17:29:26 #150
442280 Prisha
Moonshine!
pi_169286464
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 maart 2017 15:20 schreef -CRASH- het volgende:
Wat een pokke maan :o

zeg dat wel
Silence breaks apart, Brightness comes to life
Stream of sounds Wash away the darkness from my soul
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')