Ik wil binnenkort boerenkool en een paar slasoorten gaan planten, daar wil ik inderdaad een net overheen spannen.quote:Op vrijdag 28 juli 2023 21:20 schreef marcel.de het volgende:
Bloemkool wellicht rupsen van koolwitjes? Wij hebben de kolen altijd afgescherd
Vlekken bladeren kool; druppels en verbranding door hete zon misschien?
OMG je hebt gelijk, ik zie ze nu ookquote:Op vrijdag 28 juli 2023 21:22 schreef Lucky_Strike het volgende:
Geen idee wat er met je bieten is @:mayo Bij inzoomen zie ik rupsen op ke bloemkool zitten.
Hier gaat het lekker. Momenteel eten we bloemkool, venkel, koolrabi, courgette, komkommer en af en toe een sperzieboon. De augurken hebben inmiddels twee potjes opgeleverd dus dat begin is ook gemaakt.
Het is wachten tot de enorme trossen tomaten gaan verkleuren.
Ik heb een flinke luizenplaag in de spruiten en rode kool. Ik spuit met een mengsel van groene zeep, olijfolie en water. Het helpt wel maar de luizen zijn hadden zich al flink voortgeplant toen ik er achterkwam dat ze er waren. Ik ga morgen ze zo goed mogelijk met de tuinslang afspuiten en dan dagelijks met mijn spray. De planten zijn gelukkig groot genoeg dat ze het wel overleven als ik de luizen heb bestreden.
Ik heb 1 keer zonder netten over de kolen getuinierd en dat was een drama. Nooit meer. Boerenkool en broccoli lukken meestal zonder net maar witte kool, bloemkool, spitskool echt niet. De rode kool onder hetzelfde net als de spruiten is nu ook nauwelijks aangetast door luis en de spruiten volop. Er is dus wel verschil tussen hoe lekker een kool is voor beesten.quote:Op vrijdag 28 juli 2023 21:28 schreef MaJo het volgende:
[..]
Ik wil binnenkort boerenkool en een paar slasoorten gaan planten, daar wil ik inderdaad een net overheen spannen.
Hmmm de laatste dagen heeft de zon nauwelijks geschenen. Ik ga eens online op onderzoek uit.
[..]
OMG je hebt gelijk, ik zie ze nu ookCompleet over het hoofd gezien, nasty groene monsters
Is het dan meteen verloren of valt er nog iets aan te redden?
Wat fijn dat het zo goed gaat! Wel balen van die luizenplaagDie groene zeep oplossing had ik laatst ook gehoord. Werkt dat ook tegen rupsen of alleen luizen? Hopelijk werkt het om ze nog eens extra goed af te spoelen!
Ik ga dan ook maar snel netten aanschaffenquote:Op vrijdag 28 juli 2023 21:33 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik heb 1 keer zonder netten over de kolen getuinierd en dat was een drama. Nooit meer. Boerenkool en broccoli lukken meestal zonder net maar witte kool, bloemkool, spitskool echt niet. De rode kool onder hetzelfde net als de spruiten is nu ook nauwelijks aangetast door luis en de spruiten volop. Er is dus wel verschil tussen hoe lekker een kool is voor beesten.
Het is niet verloren maar ik zou meermaals per dag op rupsenjacht gaan.
Hier staan ook wat bestrijdingsmiddelen:
https://www.mooiemoestuin(...)estrijdingsmiddelen/
Ik heb het zeepmengsel (met knoflook en pepers) ook eens gebruikt tegen rupsen. Volgens mij werkte het wel. Maar de zuurkool smaakte naar zeep![]()
![]()
Rupsen hebben meestal echt wel een voorkeur voor kolen en soms sla. Maar het kan altijd anders. Meestal zitten slakken niet op nachtschade maar ik vond vorige week mooi een aangevreten tomaat met slakkenspoor. En @Vanyel heeft gemuteerde pissebedden die alles opvreten wat ze tegenkomen, dat hoort ook niet.quote:Op vrijdag 28 juli 2023 21:50 schreef MaJo het volgende:
[..]
Ik ga dan ook maar snel netten aanschaffen
Net even rupsen geplukt, ik heb er 4 gevonden. Wat zijn die beesten klein zeg, je ziet ze makkelijk over het hoofdKunnen ze ook nog overgaan op de sperziebonen en aardappelen of hebben ze echt een voorkeur voor kolen en sla?
Dat mengsel dat vroeg ik me af ja, dat proef je toch? Ik las ergens iets over een mengsel tussen groene zeep, knoflook en cayennepeper. Ik kan me voorstellen dat die beesten het dan niet meer hoeven, maar is het sowieso nog te eten dan?
Dat het koolwitje alleen eieren op kool legt kan ik weer ontkrachten want mijn sla was aangevreten en de kool staat hemelsbreed 10 meter verder. Ook las ik dat rupsen niet van sterk geurende planten houden terwijl er munt/oregano/dille/basilicum omheen staat. Dus tot zover die theoriequote:Op vrijdag 28 juli 2023 21:58 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Rupsen hebben meestal echt wel een voorkeur voor kolen en soms sla. Maar het kan altijd anders. Meestal zitten slakken niet op nachtschade maar ik vond vorige week mooi een aangevreten tomaat met slakkenspoor. En @:vanyel heeft gemuteerde pissebedden die alles opvreten wat ze tegenkomen, dat hoort ook niet.
Het koolwitje legt haar eieren trouwens echt wel alleen op kool. Dus als er geen kool in de buurt van je sla is, is je sla veilig voor rupsen. In theorie dus weer.
Van een bloemkool spoel je die zeepsmaak wel weg. Maar als het tussen de bladeren van je spitskool of spruit zit, kan je het niet meer verwijderen dus je proeft het. Dat was wel een leermomentje voor meMijn kolen zijn zich nog niet aan het vormen dus ik kan nu met een gerust hart spuiten.
Met meerdere soorten groente en fruit in je tuin kan ik me voorstellen dat zo'n zaaikalender erg handig isquote:Op vrijdag 28 juli 2023 22:42 schreef Nanuke het volgende:
Ik heb de zaaiagenda van de mooie moestuin vandaag binnen gekregen en hij is fantastisch. Ik heb nu al zin in volgend jaar.![]()
Wij doen nu het derde jaar, en ik ben wel toe aan een betere aanpak. Elk jaar leren we weer zoveel bij, maar de planning en de grip op de hoeveelheid plantjes en vooruit (blijven) denken is nog wel iets waar ik mee worstel. Hopelijk gaat ons weer wat verder helpen.
Bladgroentes als sla, andijvie en paksoi (al is paksoi officieel een kool) is wel handig om dat regelmatig te zaaien zodat je een constante aanvoer van verse sla hebt.quote:Op zaterdag 29 juli 2023 13:57 schreef MaJo het volgende:
[..]
Met meerdere soorten groente en fruit in je tuin kan ik me voorstellen dat zo'n zaaikalender erg handig is
Wat ik zelf ook nu pas bedacht, is het niet handiger om sommige soorten om de paar weken te zaaien? Dan heb je er een paar weken/maanden plezier van. In een ander topic schreef iemand ook 50 tomatenplanten tegelijk geplant te hebben, dan heb je natuurlijk in 1x superveel tomatenMijn idee is nu ook om om de paar weken 2 aardappelen in de grond te doen, dan heb je niet in 1x 10 kilo maar een paar weken achter elkaar een kilo. Is dat ook iets waar jij rekening mee houdt met zaaien/planten?
Das wel bijzonder met al die harde wind, de stormen en al die regen. Dat is meestal niet bevorderlijk voor tomatenplantjesquote:Op zondag 30 juli 2023 11:02 schreef _Ingrid_ het volgende:
Ik ben veel weggeweest (ziekhuis bezoek oa bij pa telkens) daardoor de tuin beetje verwaarloost. Nu hebben de tomatenplanten die in de volle grond staan daar goed gebruik van gemaakt.
Er zitten best veel tomaatjes aan zag ik tussen de buien door. Ook op zijtakken die er eerder niet waren, zijn dat dan dieven?
Zolang het water niet tussen de ruggen staat is er niets loosquote:Op zaterdag 29 juli 2023 21:11 schreef Vanyel het volgende:
Ik denk ook wel eens dingen houdbaar te maken. 5 verdiepingen droger vol cherrytomaten etc.
Die zijn dan altijd binnen een dag toch op![]()
Topic herinnert me er ook aan dat ik als de donder wat aardappelen moet oogsten, voor ze allemaal verregenen.
Fanatiekelingen zijn het! Ook veel bloesem. Er groeit ook ineens een nieuwe zag ik net. Er zitten nu donkergroene tomaatjes aan.quote:Op zondag 30 juli 2023 15:46 schreef marcel.de het volgende:
[..]
Das wel bijzonder met al die harde wind, de stormen en al die regen. Dat is meestal niet bevorderlijk voor tomatenplantjes
Mijne groeit als kool sinds een grote storm en periode van regen daarna. Was blij verrastquote:Op zondag 30 juli 2023 15:46 schreef marcel.de het volgende:
[..]
Das wel bijzonder met al die harde wind, de stormen en al die regen. Dat is meestal niet bevorderlijk voor tomatenplantjes
Wow wat een mooie grote tuin heb jequote:Op zondag 30 juli 2023 19:13 schreef Lucky_Strike het volgende:
Het was een best waterballet maar ik heb gisteren de luizenplaag met grof geweld van de kolen gespoten. Vooral de spruiten zien er wat verdrietig uit maar ik denk dat de planten het wel overleven.
Linksvoor wittekool, rechtsvoor rode kool, achter en midden 3 keer spruiten.
[ afbeelding ]
De rest van dit deel van de moestuin:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Aaltjes! Werken echt super, maar dan wel in het voorjaar beginnen (rond april).quote:Op zondag 30 juli 2023 18:57 schreef kwiwi het volgende:
HalloHeb een vraagje en ik dacht misschien weet iemand hier een oplossing. Heb een klein moestuintje en daar komen slakken op af. Nu wilde ik nieuwe slakkenkorrels gebruiken want dat werkte prima, maar gisteren zag ik een egel in de tuin lopen en wil die natuurlijk niet vergiftigen via de slakken (las dat egels die eten)
Heeft iemand een idee wat ik tegen de slakken in m'n moestuintje kan doen, maar dat niet schadelijk is voor egels?
Ik heb iets gelezen dat dat ook werkt tegen mieren in het gras. Heb je daar ervaring mee?quote:Op maandag 31 juli 2023 10:25 schreef June. het volgende:
[..]
Aaltjes! Werken echt super, maar dan wel in het voorjaar beginnen (rond april).
Je kunt ze ook zelf "maken", iets arbeidsintensiever en je hebt veel slakken nodig.
Mijn kolen staan onder een boom waar duiven in wonen dus ik doe er al een net over bij het planten. Dan zijn er nog lang geen rupsen te bekennen.quote:Op zondag 30 juli 2023 22:45 schreef MaJo het volgende:
[..]
Vraagje: die netten over de kolen/sla, doe je dat meteen of wacht je eerst tot het een beetje gaat groeien?
Vraag 2: mijn komkommerplant is 1 grote sliert zonder vertakkingen, is dat normaal?
Nee, geen ervaring mee.. Ik lees wel dat het alleen werkt op de larven van de mieren en niet op volwassen mieren zelf. En dat je het regelmatig (1x per maand) moet herhalen om de mieren weg te houden. Je kunt het proberen, zo duur is het niet.quote:Op maandag 31 juli 2023 11:03 schreef Patroon het volgende:
[..]
Ik heb iets gelezen dat dat ook werkt tegen mieren in het gras. Heb je daar ervaring mee?
Is dat het?quote:Op maandag 31 juli 2023 11:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Mijn kolen staan onder een boom waar duiven in wonen dus ik doe er al een net over bij het planten. Dan zijn er nog lang geen rupsen te bekennen.
Komen er wel bloemen aan je komkommer? Misschien heb je een komkommer die geschikt is voor grootschalige kasteelt, die hebben volgens mij altijd maar 1 sliert.
Oeh, goed idee. Ik heb 30 bonen ofzo die alleen maar blad geven, geen bloem of boon. Die kan ik wel vervangen door peulen.quote:Op woensdag 2 augustus 2023 14:41 schreef Hupje het volgende:
Volgens mijn moestuinapp kun je in augustus een late zaai doen met peulen. Aangezien die het super goed deden in de eerste sessie dit jaar, wil ik dat wel proberen.
Een paar dagen terug heb ik de erwten binnen laten ontkiemen. Dat ging als een trein. Gisteren heb ik ze de grond in gedaan en vandaag komen de eerste al boven. Ik ben benieuwd
Ik weet het niet zeker maar het lijkt me logisch.quote:Op woensdag 2 augustus 2023 17:32 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Is dat het?
Ik heb in de kas 3 rassen naast elkaar. Eén is een lange sliert zonder komkommers, die anderen zijn wat kortere slierten waar nu zijtakken aan komen en geven wel komkommers. Raaarrrr
Ja er komen bloemetjes aan en daar komen komkommers uit, maar verder dus geen vertakkingenquote:Op maandag 31 juli 2023 11:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Mijn kolen staan onder een boom waar duiven in wonen dus ik doe er al een net over bij het planten. Dan zijn er nog lang geen rupsen te bekennen.
Komen er wel bloemen aan je komkommer? Misschien heb je een komkommer die geschikt is voor grootschalige kasteelt, die hebben volgens mij altijd maar 1 sliert.
Leuk om te lezen hoe het in een ander land eraan toe gaat. 40 graden is ook wel echt heel warm... Dan is het wel fijn dat je seizoen nog zo lang doorloopt.quote:Op woensdag 2 augustus 2023 21:27 schreef Managarm het volgende:
Ik heb alles al klaargezet, halverwege deze maand het volgende zaaien:
kolen, erwten, ui, wortelen, knolselderij, knolraap
Het is nu in Augustus in Portugal alles in leven proberen te houden, vooral volgende week. De gehele week rond de 40 graden, elke dag water geven. Augustus is een beetje een rukmaand, bijna niets groeit met 40 graden. In September zie je alles opeens ontploffen.
Het voordeel is dat we hier een tweede seizoen hebben van Augustus tot begin December (dan begint de nachtvorst, kan je ook nog dingen kweken maar een hoop groenten vinden -8 niet leuk).
Heb je ook een recept voor die courgette-maiskoekjes? Dat klinkt nog wel interessant.quote:Op vrijdag 4 augustus 2023 11:33 schreef Nanuke het volgende:
Soep! Courgette-maiskoekjes! Pasta met courgette-spinaziesaus!
Ik gebruikte de laatste keer deze:quote:Op vrijdag 4 augustus 2023 12:55 schreef Tuindier het volgende:
[..]
Heb je ook een recept voor die courgette-maiskoekjes? Dat klinkt nog wel interessant.
Dat komt nog wel goed.quote:Op vrijdag 4 augustus 2023 15:24 schreef summer2bird het volgende:
Mijn mais is nu ongeveer net zo hoog als ik en heeft nog geen zichtbare kolven maar wel wat aren hier en daar. Komt dat nog goed denken jullie? Het mais wat ik bij boeren zie zit allemaal vol kolven
Lekker passief agressiefquote:Op woensdag 9 augustus 2023 15:30 schreef Nanuke het volgende:
Vanuit onze tuinvereniging werd er een algemene mail gestuurd met het dringende verzoek om het onkruid de komende dagen weg te werken bij "sommige tuinen die aandacht nodig hebben". Ja, hoi. Dat zijn wij dus(ook).![]()
Als je me zoekt, ik ben dus in ons oerwoud aan het werk.
Dat klinkt als een goede score dit jaar!quote:Op woensdag 9 augustus 2023 16:14 schreef summer2bird het volgende:
Mijn vereniging is gelukkig echt enorm relaxed anders zat ik ook in de problemen haha.
Weet iemand goede handschoenen voor brandnetels? Heb echt een invasie nu maar met de normale tuinhandschoenen die in heb prikt het er gewoon doorheen en ik reageer nogal op die krengen
Zit momenteel ook in mijn tuin aan het werk, mijn rabarber is echt gigantisch, andijvie zijn bijna volgroeid, ui heb ik er vorige week uitgehaald, mais zijn nu net zo groot als ik, grootste zonnebloem zit op 3.6 meter, zoete aardappels gaan lekker, aubergines gaan lekker en de bloemen doen het ook goed
Het enige wat echt te lijden heeft dit jaar zijn mijn kardoen
zulk soort ¤1,09 of ¤1,19 bij Action, wel even kijken naar de maat (kleinste vaak op)quote:Op woensdag 9 augustus 2023 16:26 schreef MaJo het volgende:
[..]
Dat klinkt als een goede score dit jaar!Ik zou ook graag rabarber willen maar ik heb niet zo heel veel ruimte, dan ben ik denk ik mijn hele moestuin kwijt
Misschien kun je klushandschoenen proberen? Dit soort:
[ afbeelding ]
Ja die heb ik en dan prikt het er gewoon doorheen, zeker de bovenkant die van stof isquote:Op woensdag 9 augustus 2023 16:26 schreef MaJo het volgende:
[..]
Dat klinkt als een goede score dit jaar!Ik zou ook graag rabarber willen maar ik heb niet zo heel veel ruimte, dan ben ik denk ik mijn hele moestuin kwijt
Misschien kun je klushandschoenen proberen? Dit soort:
[ afbeelding ]
Aldi heeft regelmatig geitenleren handschoenen. Afhankelijk van het seizoen al dan niet gevoerd.quote:Op woensdag 9 augustus 2023 16:14 schreef summer2bird het volgende:
Mijn vereniging is gelukkig echt enorm relaxed anders zat ik ook in de problemen haha.
Weet iemand goede handschoenen voor brandnetels? Heb echt een invasie nu maar met de normale tuinhandschoenen die in heb prikt het er gewoon doorheen en ik r
nooit last van, je moet van onder naar boven werken/trekken. Het prikken gaat juist andersom, van boven naar benedenquote:Op woensdag 9 augustus 2023 17:01 schreef summer2bird het volgende:
[..]
Ja die heb ik en dan prikt het er gewoon doorheen, zeker de bovenkant die van stof is
Ik had gisteren geen handschoenen aan, maar zag wel brandnetels, dus deze truc geprobeerd: werkte uitstekend!quote:Op woensdag 9 augustus 2023 21:29 schreef marcel.de het volgende:
[..]
nooit last van, je moet van onder naar boven werken/trekken. Het prikken gaat juist andersom, van boven naar beneden
Ik gebruik werkhandschoenen daarvoor. En zorg dat ik een longsleeve aan heb. Gisteren op onze community tuin behoorlijk wat manshoge brandnetels weggetrokken met een t-shirt aan - aauuuuww, het jeukt nog.quote:Op woensdag 9 augustus 2023 16:14 schreef summer2bird het volgende:
Mijn vereniging is gelukkig echt enorm relaxed anders zat ik ook in de problemen haha.
Weet iemand goede handschoenen voor brandnetels? Heb echt een invasie nu maar met de normale tuinhandschoenen die in heb prikt het er gewoon doorheen en ik reageer nogal op die krengen
Zit momenteel ook in mijn tuin aan het werk, mijn rabarber is echt gigantisch, andijvie zijn bijna volgroeid, ui heb ik er vorige week uitgehaald, mais zijn nu net zo groot als ik, grootste zonnebloem zit op 3.6 meter, zoete aardappels gaan lekker, aubergines gaan lekker en de bloemen doen het ook goed
Het enige wat echt te lijden heeft dit jaar zijn mijn kardoen
Tomatensaus wecken werkt prima.quote:Op donderdag 10 augustus 2023 21:33 schreef Nanuke het volgende:
Gezien de hoeveelheid tomaten die we nu met regelmaat oogsten, raakt mijn vriezer rap vol. Hebben jullie ervaring met inmaken van tomatensaus? Ik ga van de week ook een eerste poging doen tot inmaken van komkommers, ook nieuw, dus alle tips zijn welkom.
Iets met 1miljoen regen waar ze buiten niet zo goed tegen kunnen, gok ik. Wij hadden van de 12 nog 4 gezonde planten.quote:
Dan moet je even heel serieus kijken naar je afwatering. Je tomatenplanten zouden deze regenval prima moeten kunnen doorstaan.quote:
Eigen oogstquote:Op dinsdag 15 augustus 2023 16:10 schreef Doedezemaar het volgende:
Gisteren de eerste vijg kunnen oogsten, ik kocht het boompje dit voorjaar met 4 minivijgjes er aan en het lijkt erop dat ze alle 4 rijpen![]()
Net een blauwe bessenstruik die ik vorige week bij de Lidl kocht in de grond gezet, plantgat voor de helft met koffieprut gevuld en afwachten maar. Op die plek stond een Pink Lemonade en die ging dood, ernaast staat een gewone blauwe van dezelfde leverancier en daar heb ik al een paar besjes van kunnen oogsten.
Geen idee, ik heb het in juli gekocht als stekje en het is wel aardig gegroeid. Geen flauw idee hoe lang het uiteindelijk nodig heeft.quote:Op woensdag 16 augustus 2023 17:10 schreef Nanuke het volgende:
Wat voor bloemkool is het? Want degene die ik nu ga zaaien geeft pas kool in het voorjaar. In theorie. Als het lukt.
Dat ziet er al heel goed uit! En helemaal niet erg toch als het even wat minder gaat? Gewoon weer herpakken en volgend jaar beterquote:Op woensdag 16 augustus 2023 17:19 schreef Nanuke het volgende:
Oja, ik zou ook nog een foto plaatsen. Dit is de tussenstand:
[ afbeelding ]
De andere helft staat bewust niet op de foto, daar staat het onkruid nog zo hoog als de prei op deze foto.
Gelukkig maakt de oogst wel wat goed, maar door de tegenslagen is het wel moeilijk om dit jaar nog leuk te vinden. Ik ben dus aan het inzetten op het voorjaar, kolen voorzaaien, wortel onder glas en toch nog wat spinazie voor komende maand.
Ah dan heb ik nog wel even de tijdquote:Op woensdag 16 augustus 2023 20:37 schreef Nanuke het volgende:
Het duurt (uit mijn hoofd) zo'n beetje 4 maanden tot een bloemkool 'klaar is'. Na ongeveer 6 weken vanaf uitplanten begint de vorming van de kool. In theorie. Je hebt nog even denk ik dan.het kan ineens heel snel gaan.
Eh, van vooraan de foto naar achter staat er:
* Nieuwe bak met aardbeien
* Zomerwortel, met uien die niks gedaan hebben
* zomerprei, sla, winterprei
* oude bak met aardbeien
* restant aardappels met afrikaantjes en af en toe een maisplant
* framboos - braam met 1 (vergeten) boerenkool - gele framboos met bloem onkruid
* pepers, aubergine en paprika
* komkommer
Aan de andere kant hebben we nog onkruid, courgette, tomaten (nog net), onkruid, geen winterwortels, geen uien, geen snijbiet, bloemen, hopelijk nóg geen spaghettipompoen, kalebas, af en toe een maisplant en ook geen meloen.
En dan hebben we nog een stuk met spekstokbonen, boterbonen en stambonen, nogmaals geen meloen, mogelijk pastinaak, dahlia's en gladiolen.
Ik heb 3 weken geleden 2 aardappels geplant en daar gebeurt niks mee. Kan het dat het dan inderdaad verregend en er niks mee gebeurt? Ik bedacht later dat ik daar boerenkool bovenop heb geplant, was het helemaal vergetenquote:Op woensdag 16 augustus 2023 20:39 schreef Nanuke het volgende:
En tussen de oude bak met aardbeien zouden nog knoflookbollen kunnen zitten, maar die zijn van alle regen ook verdwenen, dus of dat wat geworden is betwijfel ik.
Mwah, niet voldoende. Maar goed, volgend jaar nieuwe kans.quote:Op donderdag 17 augustus 2023 12:39 schreef MaJo het volgende:
[..]
Dat is nog steeds een aardige opbrengst toch?
De aardappels kunnen nog wel komen, dan staat alleen de boerenkool wel in de weg. Ik weet alleen niet of die voor de vorst al klaar zullen zijn. De boerenkool kan je (als je wilt) later nog uitplanten op een andere plek. Wij zaaien het ook nooit voor op de plek waar het komt in elk geval. :pquote:Ik heb 3 weken geleden 2 aardappels geplant en daar gebeurt niks mee. Kan het dat het dan inderdaad verregend en er niks mee gebeurt? Ik bedacht later dat ik daar boerenkool bovenop heb geplant, was het helemaal vergetenDat kan dus nog interessant worden
Precies, het houdt het spannendquote:Op donderdag 17 augustus 2023 16:19 schreef Nanuke het volgende:
[..]
Mwah, niet voldoende. Maar goed, volgend jaar nieuwe kans.Dat is het mooie van tuinieren.
[..]
De aardappels kunnen nog wel komen, dan staat alleen de boerenkool wel in de weg. Ik weet alleen niet of die voor de vorst al klaar zullen zijn. De boerenkool kan je (als je wilt) later nog uitplanten op een andere plek. Wij zaaien het ook nooit voor op de plek waar het komt in elk geval. :p
Af en toe valt er geen peil op te trekken, ik had twee kastanjes ongeveer 5 meter uit elkaar staan. Zelfde grond, genoeg water en om de tijd wat compost. Toch ging er een dood zonder een duidelijke reden.quote:Op dinsdag 15 augustus 2023 16:10 schreef Doedezemaar het volgende:
Gisteren de eerste vijg kunnen oogsten, ik kocht het boompje dit voorjaar met 4 minivijgjes er aan en het lijkt erop dat ze alle 4 rijpen![]()
Net een blauwe bessenstruik die ik vorige week bij de Lidl kocht in de grond gezet, plantgat voor de helft met koffieprut gevuld en afwachten maar. Op die plek stond een Pink Lemonade en die ging dood, ernaast staat een gewone blauwe van dezelfde leverancier en daar heb ik al een paar besjes van kunnen oogsten.
Geen idee wat dat is, kan me er ook geen voorstelling bij maken. Dus vertelquote:Op vrijdag 18 augustus 2023 21:36 schreef Managarm het volgende:
Iemand ervaring met een pottenpers? Heb je geen plastic potjes meer nodig.
Boerenkool was bij mij gaan bloeien, dus ik sterf van het boerekoolzaad. Ook paar bakjes gezaaid. Ik heb er nog drie staan, het is blijkbaar meerjarig in Portugal want ze staan er al twee jaar.
Ik haalde altijd de bloemen eraf, liever dat ie zijn energie besteed aan aardappelen maken.quote:Op zaterdag 19 augustus 2023 07:56 schreef MaJo het volgende:
[..]
Geen idee wat dat is, kan me er ook geen voorstelling bij maken. Dus vertel
Ik las dat een aardappelplant zo’n 50cm hoog wordt. Die van mij is zeker 120cmik ben benieuwd wat ik allemaal in de grond ga vinden! Gisteren het eerste bloemetje gevonden dus er gebeurt weer wat.
Ook het eerste knopje op de sperziebonen gevonden, het lijken net kleine doperwtjes
Nemen die bloemetjes zoveel energie weg van de aanmaak van aardappelen? Dan is dat wel slim jaquote:Op zaterdag 19 augustus 2023 09:13 schreef Managarm het volgende:
[..]
Ik haalde altijd de bloemen eraf, liever dat ie zijn energie besteed aan aardappelen maken.
Zoiets
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Je perst dus potjes.
[ afbeelding ]
Van onderstaande website, het vreemde vind ik alleen dat ie sinds 2018 niet meer bijgewerkt is.
https://www.pottenpers.be/hoe-pottenpers-gebruiken/
Dit jaar niet zo heel erg veel, nog huis aan het bouwen en weinig energie voor de moestuin.quote:Op zaterdag 19 augustus 2023 09:33 schreef MaJo het volgende:
[..]
Nemen die bloemetjes zoveel energie weg van de aanmaak van aardappelen? Dan is dat wel slim ja
Grappig zo’n pottenpers! Zelf hergebruik ik de potjes waarin ik de plantjes gekocht heb en daar heb ik nu wel een voorraadje van
Wat heb jij allemaal in je moestuin staan?
Ik vind het niet weinig andersquote:Op zaterdag 19 augustus 2023 09:48 schreef Managarm het volgende:
[..]
Dit jaar niet zo heel erg veel, nog huis aan het bouwen en weinig energie voor de moestuin.
Maar: boerenkool, divere soorten munt, salie en tijm, pinda's, aardappelen, tomaten, mais, pompoen, pepers, paprika's, hazelnoot en wat fruitbomen en bessen.
Fruitbomen: sinaasappel, mandarijn, appel, amandel, kers, kastanje, nashi-peer, abrikoos, perzik, pruim (van sommige bomen meerdere)
Bessen: bosbes, kruisbes, braam, kiwi, japanse wijnbes, goji
Ja, ik woon in Portugal. Ik heb een boerderij met 3.5 hectare grond, moestuin wordt elk jaar iets groter. Paar honderd vierkante meter nu. Grondverbetering is best veel werk, het is allemaal kale harde grond. Daar moet je dus een ton mest op gooien en mengen. Gelukkig hebben we twee ezels die dat met alle liefde produceren.quote:Op zaterdag 19 augustus 2023 16:15 schreef MaJo het volgende:
[..]
Ik vind het niet weinig andersheb je een grote tuin? En je woont in Portugal als ik het goed heb?
Ik ben erg benieuwd hoe het fruit in onze tuin gaat uitpakken, daar heb je wel een lange adem voor nodig. De aalbes heeft nog niks gedaan sinds ik die heb geplant, ik ben benieuwd of daar volgend jaar iets mee gaat gebeuren. De fallgold (herfstframboos) is wel mooie scheuten aan het ontwikkelen. Zou het dit jaar ook zover kunnen zijn of is het bij struiken altijd een meerjarenplan? De tayberry staat er nog niet zo lang in (3 weken) dus daar is nog niks veranderd
Ik zou ook zo graag fruitbomen hebben (vooral kersen en pruimen) maar daarvoor is onze tuin helaas te klein. Ik ga eens onderzoeken welke bomen je ook in een pot kunt houden.
Dat ziet er echt heerlijk uitquote:Op zaterdag 19 augustus 2023 16:54 schreef Managarm het volgende:
[..]
Ja, ik woon in Portugal. Ik heb een boerderij met 3.5 hectare grond, moestuin wordt elk jaar iets groter. Paar honderd vierkante meter nu. Grondverbetering is best veel werk, het is allemaal kale harde grond. Daar moet je dus een ton mest op gooien en mengen. Gelukkig hebben we twee ezels die dat met alle liefde produceren.
Tayberry had ik in mijn gehuurde moestuin staan, lekker.
Aalbessen komen nog. Ik heb de meeste boompjes twee en een half jaar geleden erin gezet. Ik had verleden jaar het eerste fruit maar dit jaar doen de perzik, abrikoos en pruim het boven verwachting.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dat is een mooie scorequote:Op maandag 21 augustus 2023 21:51 schreef Nanuke het volgende:
Bijna 2 kilo zomer wortels geoogst vandaag.Helaas ook denk ik wel 300 gram speciaal voor de cavia. Maar beter dan niets!
En ook 3,5 kilo mooie rode aardappels.Staan nog een paar planten in, erg benieuwd wat daar nog af komt.
En ik kreeg van een medetuinierder 3 plantjes boerenkool. Hoera!
Nu nog energie en tijd vinden om meer te doen dan oogst sjouwen, verwerken en opeten. Anders houdt het hier straks wel een keer op met wat er nog in de tuin staat.
Oeh dat zou wel tof zijnquote:Op maandag 21 augustus 2023 21:52 schreef Nanuke het volgende:
@:MaJo, herfstframboos kan wel wat vruchten geven het eerste jaar. Maar zal niet vergelijkbaar zijn met volgend jaar.
Komt goedquote:Op maandag 21 augustus 2023 22:55 schreef Vanyel het volgende:
Niet vergeten na je paar vruchtjes het grootste deel van de plant tot de grond te snoeien.
Anders wordt ie onhandelbaar en hij bloeit op nieuw hout.
Ik probeer elke dag wel even vrij te maken om wat te zaaien/stekken/onkruid weghalen. Sowieso elke avond water geven en alles nalopen, dat duurt hooguit een kwartier. Scheelt natuurlijk wel dat het allemaal in eigen tuin is, dan doe je het ook wat makkelijker tussendoor. Is jouw moestuin ver weg?quote:
Oeh dat lijkt me minder leukquote:Op woensdag 23 augustus 2023 20:08 schreef summer2bird het volgende:
Ik heb van de week een avondje in mijn tuin gewerkt en flink aangevallen door (denk ik) rode mieren.
Voelde ze niet bijten maar non de ju, wat een jeuk, voeten helemaal dik en allemaal bultjes op mijn voeten.
Denk dat het de rode mieren in mijn tuin zijn geweest, of anders een steekvlieg met een voetenfetish
Godverdomme wat een jeuk, word er gek van
De maïs komt nu wel goed op gang, aan elke plant zitten 2 a 3 kolven.
bij ons liggen de pompoenen door het mais, scheelt veel ruimte en kunnen ze zich goed vasthouden ookquote:Op woensdag 23 augustus 2023 22:14 schreef MaJo het volgende:
[..]
Ik probeer elke dag wel even vrij te maken om wat te zaaien/stekken/onkruid weghalen. Sowieso elke avond water geven en alles nalopen, dat duurt hooguit een kwartier. Scheelt natuurlijk wel dat het allemaal in eigen tuin is, dan doe je het ook wat makkelijker tussendoor. Is jouw moestuin ver weg?
[..]
Oeh dat lijkt me minder leukik heb de laatste dagen wel last van jeukende handen. Ik heb een contactallergie voor aardappelen en tomaten (als ik het schil/snij) maar misschien ook wel voor de planten. Toch maar altijd met handschoentjes werken.
Mais lijkt me ook een leuke om in de tuin te hebben! Neemt dat veel ruimte in beslag?
Jij hebt inderdaad een stuk meer te onderhouden, dat kost veel meer tijd. Ik heb ook als voordeel dat ik van huis uit werk, ik kan dus makkelijk tussendoor even een kwartiertje in de tuin aan de slag. Gisteren was ik de hele dag van huis, toen heb ik alleen 's avonds water gegeven. De komende dagen staat er regen op de planning dus dat scheelt ook weerquote:Op woensdag 23 augustus 2023 22:32 schreef Nanuke het volgende:
Mais kan tussen de aardappels, zonder problemen. Scheelt ook ruimte voor onkruid om te groeien.![]()
Mijn tuin is 5 min verderop. Maar ik ben gebonden aan de avonden, en door de regels van de vereniging heb ik effectief een uur tot anderhalf. Elke avond lukt niet. Vandaag heb ik dus: komkommer geoogst en gesnoeid, laatste bonen geoogst, tomaten flink gesnoeid en geoogst, water gegeven bij de sla/spinazie, aardbeien, bonen en courgette geoogst, 3 aardappel planten gerooid. En dan is de tijd op. En heb ik dus niet: onkruid gewied, uitgebloeide bonen weggehaald, kolen geplant, bramen geoogst, gekeken of de pompoen nog opgebonden moet worden, en nog meer water geven, dahlia's geknipt voor op de vaas. En dat schuift dan weer op en op en op.
Het heeft natuurlijk vooral te maken met hoeveel je van elke plant hebt. 1 komkommerplant oogsten en snoeien is minder werk dan 3. Etc.
Ha wat slim, twee vliegen in een klapquote:Op donderdag 24 augustus 2023 07:53 schreef marcel.de het volgende:
[..]
bij ons liggen de pompoenen door het mais, scheelt veel ruimte en kunnen ze zich goed vasthouden ook
Zoals @Nanuke zegt zou ik inderdaad voor boerenkool gaan. Hier begint het zelfs in de volle grond al goed te groeien. Ik heb gelezen dat het kwetsbaar kan zijn als je het rechtstreeks in de grond doet dus je zou het ook eerst in potjes voor kunnen zaaien.quote:Op vrijdag 25 augustus 2023 12:03 schreef Phaidra het volgende:
Je bent inderdaad goed bezig @:MaJo! Leuk!
Als ik nu nog iets wil zaaien (of planten) voor wintergroente, wat zou dan aan te raden zijn? We hebben al een stuk minder zon in de tuin helaas, dus twijfel of het überhaupt succesvol zou kunnen..
Ik zou je aardappelen gewoon een stuk snoeien. De belangrijkste groei moet toch onder de grond plaatsvinden.quote:Op vrijdag 25 augustus 2023 12:45 schreef MaJo het volgende:
De aardappelen beginnen hier in de weg te staan, ze worden zo hoog dat ze steeds omvallen (ik probeer het met stokken omhoog te houden) en ze nemen zon weg van de planten er omheen. Wat mij betreft mogen ze snel weg
Ik heb deze week een grote gieter aangeschaft, ik deed het nu steeds met een kindergietertjeDeze heeft echter zoveel kracht dat na het water geven alles plat op de grond ligt
Is dat wel normaal?
Is dat dan een kwestie van een paar takken weghalen of echt rigoureus een heel stuk terugsnoeien?quote:Op vrijdag 25 augustus 2023 13:40 schreef Tuindier het volgende:
[..]
Ik zou je aardappelen gewoon een stuk snoeien. De belangrijkste groei moet toch onder de grond plaatsvinden.
Als ze omvallen is dat een teken dat je ze kunt gaan oogsten.quote:Op vrijdag 25 augustus 2023 12:45 schreef MaJo het volgende:
De aardappelen beginnen hier in de weg te staan, ze worden zo hoog dat ze steeds omvallen (ik probeer het met stokken omhoog te houden) en ze nemen zon weg van de planten er omheen. Wat mij betreft mogen ze snel weg
Ik heb deze week een grote gieter aangeschaft, ik deed het nu steeds met een kindergietertjeDeze heeft echter zoveel kracht dat na het water geven alles plat op de grond ligt
Is dat wel normaal?
Nee totaal niet. Ik heb ook pas een paar bloemetjes gezien (en er meteen afgehaald). Zal morgen even een foto makenquote:Op vrijdag 25 augustus 2023 22:34 schreef Dunckie het volgende:
Begint het loof ook al wat te verkleuren?
Dat lijkt mij ook, ik heb het daarom maar zo gelaten. Alleen is het nu zo topzwaar dat het allemaal opzij valt. Ik ga eens kijken of ik het kan opbinden. Wat mij betreft mogen ze er snel uit, neemt toch best wat ruimte in zoquote:Op zaterdag 26 augustus 2023 14:23 schreef marcel.de het volgende:
Het loof drastisch van aardappels snoeien, of überhaupt dat loof snoeien; nog nooit van gehoord. Dat is toch juist nodig voor de fotosynthese?
Wij laten loof staan en als er zieke bladeren zijn, met vlekken, dan halen we die weg. Overigens al jaren niet gehad.
Loof wordt op gegeven moment geel en sterft af. Als het afgestorven is, dan is alles klaar. Hoe snel je gaat oogsten hangt ook beetje af van of je vroege, middel of late aardappels hebt
Onze oogst viel wat tegen. Te nat, te koud, en op gegeven moment erg veel onkruid waar we niet aan toe kwamen. Er zijn veel woelmuizen / woelratten geweest die hapjes namen. Helaas.
Courgettes, wortels, bieten en tomaten doen het dit jaar als een tierelier.
Boerenkool slaat nu goed aan.
Witte kool en spitskool vielen beetje tegen. Komkommers; verleden jaar veel meer oogst dan dit jaar.
Uien ongeveer gelijk. Tuinbonen eveneens ongeveer gelijk
Tayberry oogst was een succes en de scheuten breiden zich uit, dus zien uit naar meer.
Net als de bramen, Nu twee keer emmer geoogst, er komt nog wel een derde verwacht ik. Nieuwe scheuten in overvloed dus volgend jaar wellicht nog meer
Balen van de palmkoolquote:Op zondag 3 september 2023 16:32 schreef Hupje het volgende:
Ik heb mijn tweede poging tot palmkool opgegeven![]()
[ afbeelding ]
Dus mijn moestuinbak staat er nu zo bij:
[ afbeelding ]
Weet iemand waar het door komt als andijvie geen krop wordt?
Hier deden de bieten het wel goed, al zijn ze wel klein gebleven. Wat is een pronkboon? Ik lees dat wel vaker maar geen idee. Wat mij betreft zijn al die bonen sowieso hetzelfde als een sperzieboonquote:Op dinsdag 5 september 2023 19:49 schreef Post-its het volgende:
Leuk, hier ook een moestuintje aan huis. Dit jaar veel geleerd met pompoenen, ging veel beter dan vorig jaar.
Voor het eerst pronkbonen gezet, super lekker.
En bieten en spinazie net voor de hele natte zomervakantie gezaaid en geen succes.
Ah okquote:Op woensdag 6 september 2023 17:05 schreef Post-its het volgende:
Pronkboon lijkt op snijbonen, je hebt ze in verschillende kleuren. De boon heeft de kleur die de bloem krijgt.
Uitdunnen trekt ze ook aan (ze ruiken je wortels dan, zeggen ze). Er zijn resistente rassen, zou dat een optie zijn?quote:Op maandag 18 september 2023 11:09 schreef Post-its het volgende:
Hier geen last van rupsen of slakken, maar wel ban wortelvlieg. Heb ze supervroeg moeten oogsten en had maar 1 maaltijd ervan helaas.
Volgend jaar beter uitdunnen, hopelijk helpt dat.
Dat had ik ook gelezen idd, ik kan me eens verdiepen in de resistente rassen, bedankt voor de tip.quote:Op maandag 18 september 2023 20:59 schreef sigme het volgende:
[..]
Uitdunnen trekt ze ook aan (ze ruiken je wortels dan, zeggen ze). Er zijn resistente rassen, zou dat een optie zijn?
Kan gebeuren toch? Gewoon laten gaan dit jaar en volgend jaar weer de schouders eronder, komt goed!quote:Op maandag 18 september 2023 07:46 schreef Nanuke het volgende:
Lekker hoor MaJo!![]()
Ik heb het opgegeven voor dit jaar. Het leven is hier de laatste maanden kut heftig en ik kan het er niet zo goed bij hebben nu. Er staat nog wel een en ander in de tuin, maar ik ben er nog maar 1x in de week. Dan oogst ik de laatste dingen en begin weer een stuk te ruimen. Ik kijk ernaar uit om volgend voorjaar opnieuw te kunnen beginnen.
Afgelopen week oogste ik de eerste rode pepers, de paprika's doen het nu pas echt goed, en we hebben nog steeds komkommers. Ik ga vandaag chilisaus inmakenen de laatste zomerwortels invriezen. Hopelijk komt morgen ook mijn nieuwe grote vriezer, dan heb ik ook nog ruimte voor de laatste batch tomatensaus die er (hopelijk) nog aan komt.
Ik snap niet zo goed wat je hiermee bedoeltquote:Op maandag 18 september 2023 10:37 schreef gcjoel het volgende:
@:Majo als ik jouw berichten lees heb ik het gevoel dat je een beetje ongeduldig bent(herkenbaar ook)
Best veel dingen kosten behoorlijk wat tijd in de moestuin, maar door ervaring gaat dat komende jaren vast beter.
Doe eens een foto van je aalbes! want die doen normaal gezien ook niet zoveel in deze tijd van het jaar.
Wij hebben net 2 weken vakantie gehad dus lopen weer lekker achter de feiten aan in de moestuin.
Moet nog flink wat tomaten oogsten en dan de buiten planten eruit halen, die beginnen nu teveel last van schimmel te krijgen helaas. (iemand nog tips voor leuke bewaar recepten met tomaten? Heb nu al heel veel passata en soep basis geweckt staan om de winter door te komen)
Boerenkool en palmkool voor de winter gaan goed, alleen af en toe ff rupsenjacht uitvoeren
spruiten deden niks dus al even geleden plantjes gekocht, hopelijk gaan die nog ff goed groeien want het ziet er nog niet goed uit
Vandaag nog even kijken wat we allemaal nog kunnen zaaien voor de herfst/winter periode. Heb al wel sperziebonen in de kas gezaaid, dat schijnt ook goed te werken voor nog 1 laatste oogst in het najaar
Zo ziet mijn bloemkool er ook uitquote:Op maandag 18 september 2023 20:42 schreef Managarm het volgende:
Mijn arme plantjes, worden gewoon bruut aangevallen
[ afbeelding ]
Ja, wij hadden dit jaar een emmer vol met pruimen (na drie jaar, boom is ongeveer 2.5 meter hoog).quote:Op maandag 18 september 2023 21:07 schreef MaJo het volgende:
Sinds vandaag trouwens een fruitboompje rijker, een pruim (opal)Ben benieuwd wanneer dit vrucht gaat geven, denk dat dit zo een jaar of 3 kan duren?
Ik ben ook erg benieuwd hoe hoog deze wordtquote:Op maandag 18 september 2023 21:24 schreef Managarm het volgende:
[..]
Ja, wij hadden dit jaar een emmer vol met pruimen (na drie jaar, boom is ongeveer 2.5 meter hoog).
Ik heb ze met 4 in een vak van 30 bij 30 gezaaid, zoals mijn app het aangeeft. Geen krop te zien. Maar goed, blaadjes andijvie vullen straks ook de stamppot welquote:Op woensdag 6 september 2023 14:29 schreef MaJo het volgende:
Heb je de andijvie in een rij gezaaid? Dat heb ik wel gedaan en daardoor is het ook allemaal los blad en geen kroppen. Of misschien komt de kropvorming bij jou nog?
Hmmm dan weet ik het ook niet.quote:Op vrijdag 22 september 2023 17:19 schreef Hupje het volgende:
[..]
Ik heb ze met 4 in een vak van 30 bij 30 gezaaid, zoals mijn app het aangeeft. Geen krop te zien. Maar goed, blaadjes andijvie vullen straks ook de stamppot wel![]()
Vandaag had ik een handje frambozen, cherrytomaten en (weer) peultjes uit eigen tuin
Geweldig toch dat dit zo kan. Smaakt ook altijd beter dan uit de supermarkt 🥳quote:Op zondag 24 september 2023 00:04 schreef MaJo het volgende:
[..]
Hmmm dan weet ik het ook niet.
Heerlijk is dat! Wij hebben vanavond met vijf man een halve kilo andijvie uit de tuin opsmaakte ook weer erg goed!
Bij ons heeft een appelboom ook bloei, zijn er enkele bloesems in de ligusterhaag en heeft de kamperfoelie enkele bloemen.quote:Op zondag 8 oktober 2023 16:22 schreef Post-its het volgende:
Mijn planten zijn in de war, aardbei heeft weer vruchten (1 plant), pompoen en bonen staan weer in bloei, (had al een aantal planten eruit gehaald).
Wauw grote moestuin, dat is net iets kleiner dan onze achtertuin, waar ik een klein hoekje heb.
Ik leer elk jaar weer bij.
Leuk account om te volgen op insta vind ik groenemuts
Ik heb ze buiten staan, heb geen kas.quote:Op maandag 9 oktober 2023 06:55 schreef marcel.de het volgende:
[..]
Bij ons heeft een appelboom ook bloei, zijn er enkele bloesems in de ligusterhaag en heeft de kamperfoelie enkele bloemen.
Maar de moestuinplanten starten niet opnieuw op. Anderzijds sterven ze ook niet echt af, gaat nog steeds goed met de paprika's, tomaten en andijvie in de kas
Wij hebben hier ook wel over nagedacht, vooral omdat onze eigen tuin eigenlijk net te weinig zon heeft om het hele seizoen goed mee te pakken. Dingen groeien alleen in juni-juli goed, maar dat is voor veel groenten niet voldoende om er echt voordeel uit te halen. We hadden dit jaar ook weer 1 mini-maiskolf bijvoorbeeld, de rest was net te laat. Het is dan zoveel moeite voor weinig resultaat. En de slakken doen de restquote:Op vrijdag 20 oktober 2023 12:26 schreef MaJo het volgende:
Omdat het moestuinieren zo bevalt zit ik eraan te denken om een stukje grond te gaan huren. Goed idee of wordt de hobby dan een moetje en is het niet meer zo leuk? Twijfel...
Wat voor groenbemester heb je gezaaid? Ik wil dat ook nog doen op de vrijgekomen aardappelveldjes.quote:Op vrijdag 20 oktober 2023 18:52 schreef Nanuke het volgende:
Ik huur een moestuin op ongeveer 5 min fietsen. Het is aan de ene kant soms wel een moetje en moeilijk in te plannen in lastige tijden (=afgelopen jaar), aan de andere kant vind ik het ook heerlijk. Ik ben echt even bij huis weg, ik ben verplicht om die ruimte vrij te maken voor mezelf.
Wij hebben nog 3 boerenkoolplanten staan, prei, pastinaak en winterwortels. Vorige week hebben we veel groenbemester gezaaid en verder al veel winterklaar gemaakt. Mijn vriendin met wie ik de tuin doe is uitgerekend in feb, dus veel meer zat er niet meer in voor deze winter.
En ondertussen heb ik de lijst aan gewassen voor volgend jaar alweer klaar, en ook de planning bijna. Nu nog even plannen wanneer wie wat moet zaaien en hoeveel en dan is het alweer bijna tijd om het nieuwe jaar te beginnen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik had deze zomer veel luizen op mijn kolen en 1 bak was echt enorm veel. Niets hielp. In die bak had ik drie spruitplanten. Mijn eerste spruiten ooit dus geen idee hoe dat zou aflopen. Maar goed dus!
Spoilers!
Bildtstar is een ras wat al best lang bestaat. Ik heb vroeger nog bij een groothandel in aardappelen gewerkt als bijbaan en Bildtstar was toen een van best lopende rassen, dat was in de jaren 80-90.quote:Op zaterdag 21 oktober 2023 21:28 schreef DeHovenier het volgende:
Ik heb Bildtstar als ras, nog nooit van gehoord, kwam het toevallig tegen in het tuincentrum. Ik wil nog bessenstruiken planten langs de grens bij mn tuinbuurman, maar ik weet nog niet zo goed wat voor bessen ik wil. Heb er geen ervaring mee. Hetzelfde met het snoeien van mn appelboom, wilde t al eerder doen maar toen wist ik nog niet wat voor fruitboompje ik had.
Ja, had al zoiets gelezen op Vreeken https://www.vreeken.nl/401595-aardappels-bildtstarquote:Op zaterdag 21 oktober 2023 21:30 schreef Managarm het volgende:
[..]
Bildtstar is een ras wat al best lang bestaat. Ik heb vroeger nog bij een groothandel in aardappelen gewerkt als bijbaan en Bildtstar was toen een van best lopende rassen, dat was in de jaren 80-90.
Voor mij is de lekkerste aardappel de Mona Lisa, mooie vastkokende aardappel.
quote:Op zaterdag 21 oktober 2023 22:16 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik haal mijn aardappels in België. Bij Avevé kan je ze daar per stuk kopen voor een lage kiloprijs. Ze hebben een stuk of 10 soorten.
Ik heb 5 bakken voor aardappels en neem altijd 5 soorten. Ik maak een mix tussen heel vroeg, vroeg, bewaar, kruimig, friet en vastkokend. In theorie kan ik dan tussen juni en maart aardappels uit eigen tuin eten.
Wow 110 stuksquote:Op dinsdag 24 oktober 2023 18:42 schreef DeHovenier het volgende:
Kon van m'n vrijwilligerswerk preiplantjes krijgen, 110 stuks. Die gaan deze week de grond in.
Eerst ff bijpunten en dood spul eruit
[ afbeelding ]
Klaar
[ afbeelding ]
Ben benieuwd of t nog wat wordt
Wat is dit?quote:Op maandag 23 oktober 2023 23:59 schreef DeHovenier het volgende:
Wil dit volgend jaar4 gaan toepassen [ afbeelding ]
Weet niet of ik ze allemaal kwijt kan, sowieso zet ik de grootste en dikste in de grond.quote:Op woensdag 25 oktober 2023 12:37 schreef MaJo het volgende:
Wow wat een superoogsten komen hier voorbijDie verschillende oogsten van aardappelen lijkt mij ook wel wat, bijna het hele jaar aardappelen uit eigen tuin
Dan moet ik zeker een moestuin gaan huren want dat kan ik in mijn tuintje niet kwijt.
[..]
Wow 110 stuksIk heb er al een maand 2 in de tuin staan en die doen volgens mij helemaal niks. Vorige week heb ik ze verplaatst naar een stuk vol in de zon, ik ben benieuwd of dat nog wat gaat doen.
[..]
Wat is dit?
quote:Op woensdag 15 november 2023 19:25 schreef DeHovenier het volgende:
Heb vandaag de pompoenen maar 'ns binnengehaald
[ afbeelding ]
De grootste weegt 7 kilo
Lekker bezig. Wij gaan volgende week alvast de eerst laag compost verspreiden.quote:Op maandag 15 januari 2024 22:13 schreef DeHovenier het volgende:
Stil hier.
Dit weekend mn bedjes gemulched met wilgenbladeren. Heb nog 2 stuks prei staan en 54 preiplantjes
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 22 januari 2024 10:23 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik wacht nog steeds tot de hovenier de tuin heeft aangelegd, afgelopen week is dan eindelijk de fundering voor de kas gemaakt. Ik wil aan de slag…
Voor nu blijft het bij op instagram bij diverse mensen meekijken, boeken lezen en eens uitzoeken wat ik eventueel binnen wil gaan voorzaaien. Ik heb het boek van Frank Anrijs aangeschaft en verder heb ik ook stapels moestuinboeken liggen, dus ik hoef me wat dat betreft niet te vervelen.
Je kan al pepers binnen zaaien nu, mooie tijd.quote:Op maandag 22 januari 2024 10:23 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik wacht nog steeds tot de hovenier de tuin heeft aangelegd, afgelopen week is dan eindelijk de fundering voor de kas gemaakt. Ik wil aan de slag…
Voor nu blijft het bij op instagram bij diverse mensen meekijken, boeken lezen en eens uitzoeken wat ik eventueel binnen wil gaan voorzaaien. Ik heb het boek van Frank Anrijs aangeschaft en verder heb ik ook stapels moestuinboeken liggen, dus ik hoef me wat dat betreft niet te vervelen.
Dank voor de tip, vandaag wat zakjes gehaald!quote:Op maandag 22 januari 2024 15:01 schreef Doedezemaar het volgende:
Bij Welkoop nu 2+1 gratis op zaden van Hortitops, dus ik heb wat dingetjes besteld waaronder Physalis peruviana en Edamame- en Kidneyboontjes
Leuk plan, welkom!quote:Op vrijdag 26 januari 2024 11:22 schreef taxibabe het volgende:
[..]
Dank voor de tip, vandaag wat zakjes gehaald!
Wij huren sinds eind vorig jaar een stuk moestuin! Er moet nog veel gebeuren voordat het geschikt is om er iets te zaaien, maar we zitten vol plannen. Er staat ook al een klein kasje op die we over hebben genomen.
We hebben een klein beetje ervaring met moestuinieren. Eerder hebben we al wel het een en ander gekweekt in de achtertuin, maar door de gemeentebomen rondom lukte dat niet supergoed. Dus ben benieuwd hoe het straks in de moestuin gaat.
Wat we willen gaan proberen, de eerste 3 hebben we in de achtertuin al eerder gedaan:
- Sperzie- en snijbonen
- Snackkomkommer
- Courgette
- Sla
- Wortel
- Prei en lente-ui
- Suikermais
In de kas:
- Tomaten
- Paprika
- Kruiden
Mijn zoontje van 4 krijgt ook een 'eigen' stukje tuin en hij wil graag paprika, dus hij krijgt sowieso een snackpaprikaplantje er in. In het voorjaar mag hij bij de Welkoop zelf een paar plantjes uitzoeken.
Verder willen we ook wat bloemenperkjes maken voor de insecten en als nuttige planten, en ook wat fruit (er staat al een peer en volgens mij een appelboompje)
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.En een schets gemaakt met een indeling, her en der ga ik ook nog wat bloemen zaaien, dat heb ik verder niet ingetekend.
Tips voor tekening/indeling zijn welkom!
[ Bericht 11% gewijzigd door taxibabe op 27-01-2024 18:28:05 ]
Prei en boerenkool staat hier ook, en wat knoflook.quote:Op vrijdag 26 januari 2024 22:22 schreef MaJo het volgende:
Ik heb ook zin om weer te beginnenmomenteel staat er nog prei, ui en boerenkool in de tuin. De prei ziet er nog hetzelfde uit als 4 maanden geleden maar ik laat het maar staan
de ui begon ook pas na 2 maanden omhoog te komen dus er is nog hoop. De boerenkolen begonnen mooi maar ook die zijn gestagneerd. Andere projecten (wintererwt, rucola en spinazie) hebben het niet gered. Ik zal eens kijken of de kruiden het nog doen.
Wij zijn de hele maand maart met vakantie. Ik twijfel of ik voordat we weggaan iets in de grond doe en dan zie of er iets gebeurt is, of dat ik beter tot april kan wachten. Wat is wijsheid?
Eensquote:Op zaterdag 27 januari 2024 18:35 schreef Nanuke het volgende:
Ik zou de sla/spinazie lekker bij de bonen laten wonen, die zitten elkaar niet in de weg en je hebt ruimte zat onder/naast de bonenpalen. En de prei en wortel (en ook ui) vinden elkaar ook aardig, dus die kunnen ook bij/door elkaar. Dan heb je al een extra bak over voor kolen. Of aardappelen. Of aardbeien.
Tnx voor de tips, gelijk de tekening aangepast!quote:Op zaterdag 27 januari 2024 18:35 schreef Nanuke het volgende:
Ik zou de sla/spinazie lekker bij de bonen laten wonen, die zitten elkaar niet in de weg en je hebt ruimte zat onder/naast de bonenpalen. En de prei en wortel (en ook ui) vinden elkaar ook aardig, dus die kunnen ook bij/door elkaar. Dan heb je al een extra bak over voor kolen. Of aardappelen. Of aardbeien.
Ja, bij de komkommer wil ik ook nog bloemen plantenquote:Op zaterdag 27 januari 2024 20:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
EensEn bij de komkommer kan ook vast nog wel wat staan als die klimmen.
Verder moet je vooral veel spreiden. Veel bieten en wortels zaaien kan weinig kwaad, die kan je wel even bewaren. Maar niemand heeft er iets aan als je 10 kroppen sla tegelijk hebt.
Ik zie het al, je gaat het grondig aanpakkenquote:Op donderdag 8 februari 2024 12:18 schreef kirsten. het volgende:
Ik heb bij een biologische kweker wat bessen besteld. Afgelopen week alles in potten gezet. Dit jaar nog even behelpen met potten, en vanaf volgend jaar kan ik een moestuintje bij ons nieuwe huis voortzetten (oude eigenaar heeft ook een tuintje). Zodra ik weet waar de zon schijnt en hoelang en hoe warm krijgen ze een vast plekje, tot die tijd even in pot.
Ik heb nu:
- kruisbes
-2x frambozenrassen (vroeg en laatfruitgevend)
- honingbes
- bosbes (schijnt het op lokale grond hier supergoed te doen)
- vlierbes
- aalbes (maar die staat al 2 jaar en geeft nog geen enkele vrucht - inmiddels is er wel redelijk wat oud hout gevormd dus hoop ook eerdaags fruit te krijgen)
Ik heb me ingeschreven bij een moestuincursus, dus heb dit jaar ook om e.e.a. wat beter onder de knie te krijgen (ipv enkel 2 uurtjes per week te helpen bij een tuintje). Daarvoor moet ik een lijst maken van wat ik nog meer wil zaaien dit jaar, en aangezien we vanaf april al het huis in kunnen wil ik naast bovenstaande in pot ook het volgende zaaien in de vollegrond:
- uien
- knoflook
- sla
- aardappelen en zoete aardappelen in een bak/zak
- komkommers
- augurken
- tomaten
- Peultjes (de hoogte in)
- Rabarber zodra ik er een plekje voor heb
- huis-, tuin- en keukenkruiden in een border
Enfin, echt de basisgroentes dus. Ik moet me nog even verdiepen in welke je het beste samen kan planten voor synergie en ongediertebestrijding. Verder maar niet te groot beginnen want anders haak ik halverwege af. Ik heb nog veel meer zaden de afgelopen jaren verzameld dus er is veel wat ik kan doen in ieder geval!
Ik moet ook niet vergeten even een bodemtest te doen. De moestuin zit vlakbij een oude oliestookketel die wel gesaneerd is en certificaten en alles heeft, maar wil toch zeker weten dat de bodem een beetje ok is. Bokashi om e.e.a. te verrijken staat hier in ieder geval al te pruttelen![]()
Dank je, ik heb me aangemeld.quote:Op donderdag 8 februari 2024 20:02 schreef Doedezemaar het volgende:
Oh en misschien voor mensen hier wel interessant om 1 of meer onderdelen te volgen https://yggdra.be/online-(...)L6_6tQFll5yEWovmK6LA
Doe je geen tonnen aan de kas? En schoonmaken omdat kassen groene aanslag krijgen en je planten dan niet genoeg licht meer krijgen. En als je de kas kalkt, moet je dat er ook weer afhalen als de zon minder fel schijnt.quote:Op donderdag 15 februari 2024 12:44 schreef Barreltje het volgende:
Tnx!
de regen tonnen ( 2 x m3 tank) komen bij de stal linksboven, daar gaan ze het water afvangen dat van het dak komt![]()
er is een hek om de groenten tuin heen (het is nu een paardenbak, het hek blijft staan) , waarom moet ik rondom goed schoon kunnen maken?
tuinkast en opslaghoek zijn in de grote stal ( we hebben 1 staldeel voor alle zooi en tuin gereedschap) en de compost hoop is nu nog ergens anders op het terrein. ( 20 m lopen links van de paardenbak) hier werd vroeger alle mest ook neergeplempt..
En onkruid rond de kas wil je weg kunnen halen want dat groeit anders vrolijk naar binnen.quote:Op donderdag 15 februari 2024 18:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Doe je geen tonnen aan de kas? En schoonmaken omdat kassen groene aanslag krijgen en je planten dan niet genoeg licht meer krijgen. En als je de kas kalkt, moet je dat er ook weer afhalen als de zon minder fel schijnt.
Ah leuke tip. Volgende maand (week 😅) wil ik echt gaan beginnen met zaaien en ben zo benieuwd. Dus als er nog leuke boeken tips zijn verder naast deze, laat me weten!quote:Op vrijdag 23 februari 2024 08:30 schreef Claudia_x het volgende:
In Tuinieren met Monty Don staat trouwens een fijn hoofdstuk over hoe hij omgaat met zaaien, de kas, afharden, etc. Dat is ook wel raadzaam om te lezen als je die plek in gaat richten. Hij heeft bijvoorbeeld naast zijn kassen een bak voor afharden:
[ afbeelding ]
Knip knipquote:Op donderdag 29 februari 2024 18:33 schreef _flore het volgende:
Ik heb deze week alle oude dooie planten uit mn bakken getrokken. En kwam een familie naaktslakken tegenMet dit natte weer hebben ze natuurlijk feest. Iemand nog tips? Behalve met de hand weghalen? Want als ik nu iets ga zaaien wordt dat natuurlijk gelijk opgegeten
![]()
![]()
Edit: het is een balkon dus in principe zou t moeten lukken dat weer slakvrij te krijgen. Toch? Toch???
Andrere naaktslakken?quote:Op donderdag 29 februari 2024 18:43 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Knip knip
Bij mij wordt dat snel weer opgegeten door iets anders.
Las iets over 3 weken laten ontpruiten binnen totdat die 2/3 cm groot zijn, en dan poten.quote:Op donderdag 29 februari 2024 19:09 schreef marcel.de het volgende:
ik heb gewoon 3 zakken biologische aardappels Belana gekocht bij een lokale boer; die laten we uitlopen en gaan de grond in.
Koel en lichtquote:Op donderdag 29 februari 2024 22:32 schreef DeHovenier het volgende:
[..]
Las iets over 3 weken laten ontpruiten binnen totdat die 2/3 cm groot zijn, en dan poten.
Koel is t sowieso, licht wat minder. Boerenkool op hun perceel moet er ook nog uit.quote:Op donderdag 29 februari 2024 22:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Koel en licht![]()
2-3 cm is wel erg groot voor spruiten trouwens.
Vogels o.a. hoop ik. Zie ik soms ook.quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik ben daar nog steeds niet over uit. Ik doe dit jaar als experiment beide omdat ik het antwoord nou ook wel eens wil weten.quote:Op zaterdag 2 maart 2024 18:15 schreef taxibabe het volgende:
Wat is trouwens handiger met spinazie, prei en lente-ui: Binnen voorzaaien en dan uitplanten of direct in de grond zaaien?
Leuk! Ben zeer benieuwd.quote:Op vrijdag 8 maart 2024 21:03 schreef Evenstar het volgende:
Ik ga proberen dit jaar ook eens mee te posten!
Voor diegenen die mij niet via andere topics kennen. Wij wonen ondertussen al twee jaar in Zweden, maar hebben in december eindelijk ons droomhuis kunnen kopen, met lekker veel grond
Er stond al een kas, maar die was VIES, dus afgelopen dagen beetje bij beetje aan het schoonmaken. Het vriest hier nog steeds flink (-5/-6 afgelopen nachten), dus kan nog niet heel veel beginnen, behalve voorbereiden.
Voor dit jaar wil ik in ieder geval mijn kas + een stuk grond van ongeveer 15m2 gebruiken. Daarna beetje bij beetje uitbreiden. Anders lopen de kosten dit jaar behoorlijk op ben ik bangMoet stuk buiten kas ook nog flink voorbereiden en afzetten i.v.m. al het wild wat hier loopt anders gaan de plantjes het niet redden ben ik bang.
Heb wel een flinke kamer in huis waar ik ben begonnen met het opkweken van 16 peperplanten. De wilde aardbeiden ga ik vandaag/morgen ook zaaien en daarna gebruiken als een soort van bodembedekking
Daarna volgen tomaten, komkommers, courgette, bonen etc ...
Zal binnenkort wel wat foto's maken binnen en buiten
Ik vind voorzaaien handiger vanwege een aantal redenen: ik ben toch aan het voorzaaien dus een beetje meer maakt weinig verschil, ik heb goed zicht op wat het doet en hoeveel het goed doet en kan dus bijzaaien of niet, uiteindelijk plant ik het toch uit, dus heeft ter plekke zaaien weinig meerwaarde. Tot zover mijn redenatie.quote:Op zaterdag 2 maart 2024 18:15 schreef taxibabe het volgende:
Wat is trouwens handiger met spinazie, prei en lente-ui: Binnen voorzaaien en dan uitplanten of direct in de grond zaaien?
Yup, beetje zand er ook bij. Ik meng er zelf ook nog wat kokosvezel doorheen, ik probeer een zo luchtig mogelijke mix te maken.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 10:00 schreef Tuindier het volgende:
Wat gebruiken jullie om in voor te zaaien? Ik heb nog heel veel vermiculiet staan, zou ik dat door compost en tuinaarde kunnen mengen?
Wat grotere zaden als tomaten, pepers, paprika's, courgettes e.d. kan je ook in puur vermiculiet zaaien als je daar toch nog veel van hebt. Bespaart weer grond en maakt het verspenen wat makkelijker.quote:Op vrijdag 15 maart 2024 10:00 schreef Tuindier het volgende:
Wat gebruiken jullie om in voor te zaaien? Ik heb nog heel veel vermiculiet staan, zou ik dat door compost en tuinaarde kunnen mengen?
Zo zeg, dat ziet er gaaf uitquote:Op zaterdag 16 maart 2024 19:03 schreef gcjoel het volgende:
Vandaag weer 2 aanhangers compost gehaald, nu hebben we wel genoeg voor dit jaar![]()
De laatste bakken nog maken en dan kan al het plastic weer de kast in. Het wordt echt mooi![]()
[ link | afbeelding ]
Gaaf!quote:Op zaterdag 16 maart 2024 19:03 schreef gcjoel het volgende:
Vandaag weer 2 aanhangers compost gehaald, nu hebben we wel genoeg voor dit jaar![]()
De laatste bakken nog maken en dan kan al het plastic weer de kast in. Het wordt echt mooi![]()
[ link | afbeelding ]
Leuk een kasquote:Op dinsdag 19 maart 2024 10:31 schreef Doedezemaar het volgende:
Inmiddels staat 2/3 van de kas, ik heb er wel vertrouwen in dat ze ‘m vandaag af krijgen. Dus ik kan verder gaan met voorzaaien en plannen
foto's altijd welkomquote:Op dinsdag 19 maart 2024 10:31 schreef Doedezemaar het volgende:
Inmiddels staat 2/3 van de kas, ik heb er wel vertrouwen in dat ze ‘m vandaag af krijgen. Dus ik kan verder gaan met voorzaaien en plannen
Hij is toch nog niet af, later deze week maken ze ‘m af en dan komen er wel foto’s.quote:
Wat leuk zeg! Echt tof. Groot ookquote:Op donderdag 21 maart 2024 16:28 schreef Doedezemaar het volgende:
De kas staat [ link | afbeelding ]
Vanmiddag weer wat bloemetjes voorgezaaid, morgen begin ik aan de tomaten
Ja, hij is best ruim. We hadden een klein kasje in gedachten, maar de hovenier heeft ons ervan overtuigd dat een grote kas echt een mooi element in de tuin kan zijn. Een nog grotere echte victoriaanse kas met deels gemetselde muren is mijn droom, maar dat zou hier wel echt te groot zijn (en absurd duur).quote:Op donderdag 21 maart 2024 16:33 schreef prunus het volgende:
[..]
Wat leuk zeg! Echt tof. Groot ook. Iets wat ik in de toekomst (als ik een grote tuin heb) ook wel zou willen.
quote:Op donderdag 21 maart 2024 16:28 schreef Doedezemaar het volgende:
De kas staat [ link | afbeelding ]
Vanmiddag weer wat bloemetjes voorgezaaid, morgen begin ik aan de tomaten
Ik hoop morgen de plankjes erin te kunnen hangen zodat ik m’n zaaibakjes kwijt kan, en anders zet ik ze maar even op de stoelen, de peultjes en lathyrus hebben daar al zo een paar nachten overnachtquote:Op vrijdag 22 maart 2024 11:33 schreef gcjoel het volgende:
Mooie kas! Ga je zeker veel plezier van hebben hoor. In onze staat de zaaitafel alweer vol
Mooi zeg !quote:Op donderdag 21 maart 2024 16:28 schreef Doedezemaar het volgende:
De kas staat [ link | afbeelding ]
Vanmiddag weer wat bloemetjes voorgezaaid, morgen begin ik aan de tomaten
Ja ook ooit eens gehad, gaat onder de meest gunstige omstandigheden niet langer dan 1 seizoen mee.quote:Op zaterdag 23 maart 2024 15:53 schreef Mubassie het volgende:
Onze kas is zojuist finaal kapot gewaaid![]()
3 weken geleden opgezet, zo'n tunnelkasje van 2x3m.
Alle buizen krom en het folie compleet gescheurd. Wat een rommel![]()
De rest van de kasjes op het complex staat nog gewoon.
Ai, zonde!quote:Op zaterdag 23 maart 2024 15:53 schreef Mubassie het volgende:
Onze kas is zojuist finaal kapot gewaaid
Pruim zou nu wel moeten bloeien. Mijne doet ook niks, maar in de buurt zie ik ze allemaal bloeien. Maar je zou echt wel al iets van leven moeten zien, beginnende blaadjes ofzo.quote:Op vrijdag 29 maart 2024 21:54 schreef MaJo het volgende:
Het moestuinseizoen is weer geopendOmdat wij bijna de hele maand op vakantie waren heb ik voordat we weggingen 2 soorten pootaardappelen geplant en rucola, pluksla en doperwten. De aardappelen zijn nu kleine plantjes en ook de rucola is opgekomen. De andere sla en de doperwt doen nog niks.
De uien zijn ook mooi doorgegroeid, daar staan heel wat sprieten. Ook de frambozen zijn enorm gegroeid (en ook op meerdere plekken opgekomen) en de aalbessen die ik eigenlijk als verloren had beschouwd hebben ook allemaal blaadjes gekregen
Alleen de pruimenboom doet nog helemaal niks, of komt dat later?
Dit weekend wil ik wat onkruid gaan wieden en kijken of ik nog meer kan zaaien. Ons huis heeft weinig zonlicht dus voor zaaien gaat nauwelijks.
Ja hoor, ik heb ze in Nederland in de kas gekweekt zonder problemen (wel de kleine variant, sugar baby). Ik woon in Portugal, dus die doen het hier wel.quote:Op zaterdag 30 maart 2024 17:01 schreef Mubassie het volgende:
Oh ja watermeloen, lekker! Maar doet dat het een beetje in ons klimaat?
Op dit moment is het nog maar een klein boompje, eigenlijk meer een soort takquote:Op zaterdag 30 maart 2024 20:11 schreef gcjoel het volgende:
[..]
Pruim zou nu wel moeten bloeien. Mijne doet ook niks, maar in de buurt zie ik ze allemaal bloeien. Maar je zou echt wel al iets van leven moeten zien, beginnende blaadjes ofzo.
Maar eigen aspergesquote:Op zondag 31 maart 2024 13:47 schreef Vanyel het volgende:
Vunzige slakken hebben zich zitten verwennen met mijn allereerste asperges![]()
![]()
[ afbeelding ]
Je hoeft niet per se een slechte keus gemaakt te hebben. Ik gok zomaar dat de glaspanelen bevestigd zijn met glasklemmen, en ja, dan gaat het rammelen met een beetje wind.quote:Op maandag 25 maart 2024 14:29 schreef Doedezemaar het volgende:
De kas staat nog, maar de deuren waren wel deels opengewaaid en het stond allemaal sowieso heel erg te klapperen. Het valt me echt enorm tegen, ik vrees dat we een verkeerde keuze hebben gemaakt.
Net heerlijk in de tuin gerommeld, ik heb de kruidenspiraal deels gevuld en waar nodig de kruiden gesnoeid
Ah zie je wel, boompjes doen altijd wel wat in het voorjaar!quote:Op dinsdag 2 april 2024 13:06 schreef MaJo het volgende:
Uit nadere inspectie blijkt dat er toch al knopjes komen aan mijn pruimenboom/takOok aan het appelboompje verschijnt het eerste knopje
Gisteren ook wat aardbeienbollen die helemaal verkruimeld waren in de grond gestopt (ben benieuwd of het wat doet) en ook wat lenteuitjes gezaaid. De doperwten en pluksla doen vooralsnog helemaal niks, ik ben benieuwd of dat nog gaat worden.
De prei die er sinds begin september staat begint nu eindelijk te groeien
Ja! Ik ben blij dat er iets gebeurdquote:Op dinsdag 2 april 2024 13:41 schreef gcjoel het volgende:
[..]
Ah zie je wel, boompjes doen altijd wel wat in het voorjaar!
Wanneer heb je de doperwten gezaaid? Die komen normaal gezien vrij snel op. Kan het zaad oud zijn? Dat is mijn ervaring met doperwten, die doen het al heel snel niet meer. (en andere bonen ook trouwens)
Wij zijn volop aan het voorzaaien, tomaten gaan goed. Afgelopen dagen ook kruiden voorgezaaid, die gaan we dit jaar eens in de volle grond uitplanten, kijken of het dan wel wat wordt.
Buiten hebben we al spinazie, bieten, snijbiet, raapstelen, wortels, doperwten en tuinbonen gezaaid/staan. Zo lekker dat er nu steeds meer kan al
Zou de doperwten even opnieuw doen, eventueel wel voorzaaien in potjes.quote:Op dinsdag 2 april 2024 14:28 schreef MaJo het volgende:
[..]
Ja! Ik ben blij dat er iets gebeurd![]()
De doperwten heb ik op 28 februari in de volle grond gezaaid, misschien was dat te vroeg. De zaadjes zijn nieuw dus dat is het niet.
Ik heb nu ook een bak gekocht om voor te zaaien binnen. Daar gaan inderdaad ook tomaten in en kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn en tijm). Vorig jaar heb ik de hele zomer/najaar plezier gehad van de kruiden in de staande tuin, deze keer wil ik ze helemaal zelf zaaien
Leuk is dat he dat je al best veel kunt zaaien? Ik heb nu uien, prei, lenteuitjes, rucola, pluksla, doperwten en aardbeien staan. Qua fruit aalbessen, pruim, appel, frambozen (gewoon, tayberry en fallgold). Ben benieuwd of dat al iets gaat worden dit jaar
Ga ik doen, want daar zou inderdaad wel iets zichtbaar moeten zijnquote:Op dinsdag 2 april 2024 14:31 schreef gcjoel het volgende:
[..]
Zou de doperwten even opnieuw doen, eventueel wel voorzaaien in potjes.
Je hebt ook kans dat vogels of muisjes de erwten uit de grond hebben gehaald.
Ik heb juist vlak voordat ik bijna een maand op vakantie ging wat dingen gezaaid, dat is leuk als je thuis komt en er groeit al watquote:Op dinsdag 2 april 2024 14:38 schreef Post-its het volgende:
Ik heb nog niks voorgezaaid, door ziekte moeite met plannen. En binnenkort op vakantie, waardoor ik nu nog voorzaaien ook nog niet zie zitten.
De tuin is ook nog niet voorbereid, is nog allemaal zo nat.
Dat snap ikquote:Op dinsdag 2 april 2024 14:51 schreef Nanuke het volgende:
Bij voorzaaien gaat dat niet op @:MaJo, dat doe je binnen en dan moet je er wel bij zijn voor water geven en verpotten etc.
Het meeste wat je nu voorzaait kan in mei toch de volle grond in?quote:Op dinsdag 2 april 2024 14:58 schreef Nanuke het volgende:
Maar dat helpt niet voor de dingen die je wel moet voorzaaien.
Dat is zeker een goed tekenquote:Op dinsdag 2 april 2024 14:59 schreef Nanuke het volgende:
Ik deed vandaag tussen de buien door de aardappelen in de tuin.
En mijn vensterbanken raken VOL. Dat is een goed teken toch?
Ja doe t in de volle grond denk ik in mei, of buiten in potjes voorzaaien toch. We zien wel.quote:Op dinsdag 2 april 2024 15:06 schreef MaJo het volgende:
[..]
Het meeste wat je nu voorzaait kan in mei toch de volle grond in?
[..]
Dat is zeker een goed teken
na ijsheiligen dus half mei kunnen de meeste dingen naar buiten maar binnenkort op vakantie kan ook daarvoor zijn.quote:Op dinsdag 2 april 2024 15:06 schreef MaJo het volgende:
Het meeste wat je nu voorzaait kan in mei toch de volle grond in?
Ik ook, had nog een kilo poters over dus heb ff ruimte gemaakt op t veld onder de appelboom. Daar stonden vorig jaar de pompoenenquote:Op dinsdag 2 april 2024 14:59 schreef Nanuke het volgende:
Ik deed vandaag tussen de buien door de aardappelen in de tuin.
En mijn vensterbanken raken VOL. Dat is een goed teken toch?
Als het vroege aardappels zijn kunnen daar later opnieuw de pompoenen. Wij benutten die ruimte ook altijd daarvoorquote:Op dinsdag 2 april 2024 19:15 schreef DeHovenier het volgende:
[..]
Ik ook, had nog een kilo poters over dus heb ff ruimte gemaakt op t veld onder de appelboom. Daar stonden vorig jaar de pompoenen
[ afbeelding ]
Deze week al t onkruid eruit, woelvork erdoorheen en dan de rest poten.
Wij ook, dus hopelijk kunnen de tomaten voor de vakantie de tuin inquote:Op dinsdag 2 april 2024 16:40 schreef Elleska het volgende:
[..]
na ijsheiligen dus half mei kunnen de meeste dingen naar buiten maar binnenkort op vakantie kan ook daarvoor zijn.
dat heb ik dit jaar ook. dus ik hoop dat de weersvoorspellingen gunstig zijn dan stop ik op hoop van zegen alles vlak voor de vakantie in de grond en anders heeft de buurman heel wat zaailingen te verzorgen.
Ik zou het niet bij mij in Spanje zetten, als daar een slak zou zijnquote:Op zondag 7 april 2024 04:35 schreef Managarm het volgende:
Leuk, slakkenkragen. Zouden ze UV-bestendig zijn?
Even op de website zitten kijken, dit ziet er ook wel veelbelovend uit:
https://www.zaadhandelvan(...)enscherm-coclea-plus
https://www.zaadhandelvan(...)lakken/slakkenscherm
Ha, ik had al zitten denken om gewoon iets van metaal te buigen.. eens kijken of ik iets kan vinden.quote:Op zondag 7 april 2024 07:26 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik zou het niet bij mij in Spanje zetten, als daar een slak zou zijn
Maar ik weet ook wel deze te koop:
[ afbeelding ]
https://www.manufactum.nl/wormring-plaatstaal-a208182/
https://www.manufactum.nl/wormring-plaatstaal-a208184/
Dat wordt flink sla eten straksquote:Op woensdag 3 april 2024 23:57 schreef DeHovenier het volgende:
ff naar naar het tuincentrum geweest
[ afbeelding ]
Vliesdoek of groeidoek over de boom hangen.quote:Op maandag 22 april 2024 19:59 schreef marcel.de het volgende:
al twee nachten op rij koud. Gisteren flinke ijskorst maar gelukkig zat er nog regen op de bloesems van de fruitbomen
Komende nacht wordt nog kouder
nee het is al tijden stormachtige wind en ik woon aan de kust dus niet handig om vuurtje onder de boom of vliesdoek.quote:Op maandag 22 april 2024 23:02 schreef drakin het volgende:
[..]
Vliesdoek of groeidoek over de boom hangen.
Petroleumvuurtje onder de boom laten branden.
De grond onkruidvrij, zwart en gesloten houden. Kort na de middag de grond eens nat maken zodat hij nog donkerder wordt. Het gras in de omgeving zeer kort afmaaien.
Die dingen moet ik ook nog hebben, maar t werkt niet altijd. Soms zitten die slakjes gewoon in de grond binnen zo'n slakkenkraag.quote:Op zaterdag 6 april 2024 22:23 schreef sigme het volgende:
Ik ben vandaag bij zaadhandel van der Wal langs geweest, in hun echte fysieke winkel. Manman wat geweldig![]()
De Amandines waren helaas al uitverkocht. Maar ja.. dat is dan het voordeel van een fysiek bezoek; dan vinden ze toch nog een zakje Amandines in een hoekje. Na nakijken van alle openstaande orders bleek dat zakje niet besproken![]()
Verder kocht ik slakkenkragen:
[ afbeelding ]
En, het is immers een zaadhandel: tomatenzaad en wat bloemzaadjes, en omdat ik nu mooie slakkenkragen heb: pompoenzaad.
Beetje as van de houtkachel binnenin gooien.quote:Op dinsdag 23 april 2024 19:16 schreef DeHovenier het volgende:
[..]
Die dingen moet ik ook nog hebben, maar t werkt niet altijd. Soms zitten die slakjes gewoon in de grond binnen zo'n slakkenkraag.
Tof!quote:Op dinsdag 23 april 2024 19:02 schreef Managarm het volgende:
Mijn bosbes doet het erg goed, hangt helemaal vol.
Dan die grond zwart en onkruidvrij, de grond geeft dan wat warmte af aan de boom.quote:Op dinsdag 23 april 2024 18:16 schreef marcel.de het volgende:
[..]
nee het is al tijden stormachtige wind en ik woon aan de kust dus niet handig om vuurtje onder de boom of vliesdoek.
Alles waait hier om of kapot
Maar wel dank voor de tips
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |