FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Ongekende energiecrisis aanstaande? #28 To invest or not to invest.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 13:56
Duitsland

Experts waarschuwen voor mega black-out in de winter

SPOILER
Uit angst voor een gastekort in de winter zoeken Duitsers naar alternatieven. De handel ervaart momenteel een extreme run op elektronische verwarmingsapparaten. Maar het gebruik kan leiden tot enorme problemen met de stroomvoorziening. Hele elektriciteitsnetten kunnen uitvallen. Experts waarschuwen al voor een mega black-out.

Lopen we risico op een extreme stroomstoring door elektrische kachels?
Met een elektrische kachel zijn consumenten onafhankelijk van gas, maar de apparaten zijn echte stroomvreters. Hoe meer mensen ze gebruiken, hoe groter het risico dat het elektriciteitsnet instort. "We moeten oppassen dat we niet in een grootschalige black-outsituatie terechtkomen", waarschuwt Martin Kleimaier, hoofd van de afdeling Opwekking en Opslag van Elektrische Energie in de VDE Vereniging tegen de "Tagesspiegel".

Een black-out is een middellange tot langdurige totale uitval van de stroomvoorziening. Dan zal noch de verlichting, het internet, het gsm-netwerk noch het verkeer werken. Zelfs de watertoevoer kan uitvallen door een stroomstoring.” Het probleem is dat als het netwerk uitvalt, de luchtverhitters aangesloten blijven en ingeschakeld blijven. Als je als netbeheerder dan voorzichtig huishoudens weer aanzet, gaan de zekeringen door meteen", zei Klaimeier tegen de "Tagesspiegel".
https://www.news.de/wirts(...)es-in-deutschland/1/
https://m.bild.de/bild-pl(...)4882.bildMobile.html

Bepaalde industrieën zullen stilgelegd worden, waaronder bepaalde voedingsindustrien.
Tevens worden er gymzalen ingericht om mensen te kunnen warmhouden in de winter

(video in link!)
https://www.npostart.nl/n(...)al&utm_source=tvblik

Stroomopslag tegen stroomtekorten-geen capaciteit
SPOILER
Mogelijke oplossing: energieopslag. Er zijn veel ideeën voor veilige opslag om energiekloven in hernieuwbare energie te overbruggen: energiecentrales met pompopslag, waterstofopslag, gigantische batterijen.

Alleen: Al deze technologieën bestaan ​​- of helemaal niet - alleen op kleine schaal: "Vandaag de dag hebben we een opslagcapaciteit van 40 gigawattuur in Duitsland. Met deze 40 gigawattuur zouden we Duitsland tussen de 30 en 60 minuten kunnen bevoorraden."
https://www.zdf.de/verbra(...)eale-gefahr-100.html
Mogelijk geen kerstverlichting en kerstmarkten meer in bv Berlijn om energie te besparen.

https://m.tagesspiegel.de(...)ttps%3A%2F%2Ft.co%2F

Duitsers mogen eigen zwembad niet meer verwarmen met gas , meldt de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck.
Verder komt er een „stookcontrole” en moeten burgers warmtepompen die niet meer efficiënt werken vervangen.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20220721_95070101

Een tweet uit Nederland:

twitter


Berekening bij Budget Energie, bij gemiddeld gebruik 2 persoons huishouden, hoekhuis en thuis werkend: 7053,95 euro per jaar

https://i.ibb.co/Kw3mQyh/Screenshot-20220804-144521.png

Heden:
IMG-20220825-191842.jpg

Spanje

Alle gebouwen in de publieke sector, maar ook warenhuizen, bioscopen, werkplaatsen, hotels, treinstations, restaurants en luchthavens mogen in de toekomst hun panden koelen tot maar 27 graden in de zomer en verwarmen tot maximaal 19 graden in de winter. Dat is besloten tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering in Madrid.
Particulieren worden aangemoedigd om de lichten uit te doen en de jaloezieën omlaag te brengen. De Spaanse regering heeft ambtenaren aangemoedigd om meer thuis te werken.
De Spaanse premier Pedro Sanchez stelde vorige week voor dat ministers, ambtenaren en werknemers uit de privésector tijdens de hete zomermaanden geen stropdassen meer dragen

Mevrouw Ribera zei dat de maatregelen zouden duren tot november 2023

https://www.abc.net.au/ne(...)strictions/101293886

https://www.watson.ch/int(...)n-wegen-energiekrise

Frankrijk
Winkels met airconditioning hebben te horen gekregen dat ze hun deuren gesloten moeten houden, anders riskeren ze een boete van 750 euro. Ook buitencafés en barterrassen mogen niet verwarmd of gekoeld worden. Een verbod op lichtreclame tussen 01.00 uur en 06.00 uur is ook uitgebreid tot het hele land.

https://www.euronews.com/(...)lackouts-this-winter

twitter


Oostenrijk

Op dit moment wordt er alleen maar nagedacht over waar en hoe in extreme gevallen energie bespaard kan worden, omdat veel locaties afhankelijk zouden zijn van de gasvoorziening. Sterker nog, er wordt ook gesproken over een soort afstandsonderwijs. Als het niet meer mogelijk is om alle klaslokalen te verwarmen, kunnen leerlingen in andere klassen of in de gymzaal samen - en desnoods digitaal - les krijgen.

Wiener Neustadt en Wenen zijn van plan om de verlichting in openbare gebouwen (gedeeltelijk) uit te schakelen. Ook het onderwerp schijnwerpers in stadions wordt momenteel besproken. In kleinere gemeenschappen zouden straten nu kunnen worden uitgerust met bewegingsdetectoren. Volgens de Vereniging van Steden wordt er al gewerkt aan een uitgebreide ombouw naar LED-lampen. Ook wordt gedacht aan het terugdringen van de temperatuur in gebouwen en het beperken van warm water.

https://www.diepresse.com(...)den-energie-lockdown

Zwitserland

Mogelijke stillegging van de skiliften in Zwitserland


Na twee lastige jaren in de wintersportindustrie, lijkt er een andere dreiging te zijn die een ‘normaal’ skiseizoen lastig kan maken. Voor een mogelijke energiecrisis, waar heel Europa zich op voorbereidt, wordt ook in Zwitserland gevreesd. Om goed voorbereid te zijn is het land aan het werken aan een noodplan, waarbij complete stillegging van de skiliften als mogelijkheid wordt voorgehouden. Een rampzalige mogelijkheid voor de toeristische sector, die grote gevolgen met zich meedraagt.

https://skiinformatie.nl/(...)ten-een-mogelijkheid

België

De vraag naar brandhout explodeert. De aanhoudende energiecrisis doet ook Limburgers naar alternatieven voor gas en stookolie zoeken om hun woonst te verwarmen. En dan kom je uit bij brandhout en pellets. En door de houtkoorts, gaat ook díe prijs - van dát hout - mee de hoogte in. Goedkoop stoken zit er komende winter dus niet in, ook niet met hout. (zie video in link!)

https://www.tvl.be/nieuws(...)energiecrisis-141726

twitter


UK
In het VK verwacht 70% van de pubs dat ze deze winter failliet gaan door de energiekosten.

https://www.theguardian.c(...)er-energy-costs-soar

Fish and chips-winkels worden met "uitsterven" bedreigd door stijgende kosten.
https://www.bbc.com/news/uk-england-somerset-62650572


Britse voedings- en drankensector slaat alarm over CO₂-tekort terwijl fabriek productie stopzet.
De fabriek in Teesside is goed voor een derde van de Britse gasvoorraden die worden gebruikt in tal van industrieën en in ziekenhuizen.
https://www.theguardian.c(...)uction-energy-prices

Nederland

Drie energiebedrijven verlagen terugleververgoeding zonnepanelen naar 9 cent


Drie Nederlandse energiemaatschappijen verlagen vanaf begin september de terugleververgoeding die klanten met zonnepanelen ontvangen. Eneco, Oxxio en Woonenergie vergoeden dan nog maar 9 cent per kWh (was 0,56 bij Eneco).

Gaan we weer... :)
.....


Oeps, niet gezien dat ik het topic had gesloten. Nieuw deeltje dus :)
Elandonderdag 24 november 2022 @ 14:15
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 13:40 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik stel niet dat dát normaal is, ik stel ook niet dat IK dat heb gedaan, want die zonnepanelen lagen al op dit huis toen ik dit huis kocht vorig jaar. Dus die kosten zijn niet door mij gemaakt, maar zijn uiteraard wel meegenomen in de vraagprijs van het huis, en ik heb 10k overboden, dus uiteindelijk heb ik ze alsnog zelf betaald.

Dit huis is gebouwd rond een bodemwarmtepomp. Net als dat van mijn buurman en mijn overburen. Toen ik dit huis kocht wist ik dat die pomp bijna aan vervanging toe was (gebaseerd op de economische levensduur). Dat wist ik van tevoren. Ik wíst dat ik dus een fiks bedrag moest reserveren met puur en alleen als doel het vervangen van die pomp.

Dat is net als dat je een huis op gas koopt waarvan je weet dat de CV ketel tig jaar oud is. Nu kost in verhouding een ketel niet zo veel, maar dan nog moet je dat geld wel hebben liggen, want de dag nadat je de sleutels hebt gekregen kan dat ding kapot gaan, en dan?

Nou, ik weet het niet ,maar ik zie dat de wachtlijsten voor warmtepompen, zonnepanelen en allerlei maatregelen gigalang wordt, je bent ergens volgend jaar een keer aan de beurt als je geluk hebt. Denk je dat die mensen dat geld allemaal hebben opgegraven uit hun tuin? Schijnbaar is dat geld er toch.
De wachtlijst bij de MC Donalds is ook megalang, dat je lang wacht heeft te maken met tekort aan personeel binnen bepaalde sectoren met name praktijk/technisch. Je weet wel, we moeten allemaal minimaal hbo doen want met papiertjes stel je wat voor in het leven en kun je pas een droomhuis kopen (met warmtepomp).

Als we het kabinet en met name ene Kaag de zin geven hebben we straks ook rijen bij de voedselbanken, maar dat is volgens jouw logica dus de schuld van mensen zelf, want ja hadden ze maar moeten verduurzamen of minder pech moeten hebben in het leven, zoiets?
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 14:24
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:15 schreef Elan het volgende:

[..]
De wachtlijst bij de MC Donalds is ook megalang, dat je lang wacht heeft te maken met tekort aan personeel binnen bepaalde sectoren met name praktijk/technisch. Je weet wel, we moeten allemaal minimaal hbo doen want met papiertjes stel je wat voor in het leven en kun je pas een droomhuis kopen (met warmtepomp).

Als we het kabinet en met name ene Kaag de zin geven hebben we straks ook rijen bij de voedselbanken, maar dat is volgens jouw logica dus de schuld van mensen zelf, want ja hadden ze maar moeten verduurzamen of minder pech moeten hebben in het leven, zoiets?
Nee, mensen die pech hebben in het leven is heel wat anders dan mensen die wel hun spouwmuur kunnen isoleren, maar er voor kiezen om dat niet te doen, jaren lang, en dan nu op hun achterste poten staan omdat ze nu voor volgend jaar iets MOETEN.

Nee nee, we moeten helemaal niet allemaal HBO doen, maar keuzes hebben consequenties. Als jij steeds hebt gedacht 'ik neem geen zonnepanelen', en je spaarde daarmee, roep eens wat, 4500 euro uit, maar nu moet je heel dure stroom betalen en je neemt nu wel zonnepanelen alleen dat kost nu 7000 euro, dan ben je dus uiteindelijk puur op de installatie 2500 euro meer kwijt + de tijd dat je moet wachten nu op je installatie moet je de stroom duur betalen. Tja, keuzes.

Ahhh, dat lange wachten heeft daarmee te maken. Toen ik op mijn vorige huis zonnepanelen liet leggen was dat binnen 3 weken geregeld. Een vriend van me heeft deze maand zonnepanelen besteld en is komende maart aan de beurt. Dat is natuurlijk niet omdat er meer mensen nu zonnepanelen willen, dat is omdat het aantal installateurs kleiner is geworden.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 14:41
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:24 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, mensen die pech hebben in het leven is heel wat anders dan mensen die wel hun spouwmuur kunnen isoleren, maar er voor kiezen om dat niet te doen, jaren lang, en dan nu op hun achterste poten staan omdat ze nu voor volgend jaar iets MOETEN.

Nee nee, we moeten helemaal niet allemaal HBO doen, maar keuzes hebben consequenties. Als jij steeds hebt gedacht

Spuwmuurisolatie kom je niet ver mee met de huidige tarieven dat is nu precies het probleem. Je moet er tienduizenden euro's inpompen wil je het volgend jaar een beetje leuk houden en niet 3-4 x zoveel betalen :')

Als ik de hele dag de kachel aan zou zetten 8 uur lang op 20.5 graden dan stook ik minimaal 10 kuub weg dat is 25 euro weg, per dag! En dan heb ik nog buren onder en en aan de zijkant en Label A en een 3-jaar oude HR+ ketel die op 60 graden staat afgesteld . Laat staan als je in een tochtig krot woont wat je ook nog eens huurt.

Nou ben ik in die zin wel met je eens keuzes dus mensen moeten de tering naar de nering zetten vanwege een oorlog waar ze part nog deel aan hebben, maar doen dat volgens mij ook best behoorlijk, want er is al 25% minder verbruikt dan vorig jaar.

quote:
Ahhh, dat lange wachten heeft daarmee te maken. Toen ik op mijn vorige huis zonnepanelen liet leggen was dat binnen 3 weken geregeld. Een vriend van me heeft deze maand zonnepanelen besteld en is komende maart aan de beurt. Dat is natuurlijk niet omdat er meer mensen nu zonnepanelen willen, dat is omdat het aantal installateurs kleiner is geworden.
Die extreme personeelstekorten overal lijken echt iets van de afgelopen 2 jaar, ik kan me in elk geval niet herinneren dat er bijvoorbeeld treinuitval was door personeelstekort of dat restaurants of winkels om die reden dicht waren.
Dat lange wachten boeit tevens niet aangezien we nog een jaar lang prijsplafond hebben, dus al moet je een jaar wachten is dat geen probleem in die zin. Het echte probleem is dat veel mensen het niet kunnen betalen of de situering ongeschikt is voor al die zaken die jij hebt laten aanleggen.

quote:
'ik neem geen zonnepanelen', en je spaarde daarmee, roep eens wat, 4500 euro uit, maar nu moet je heel dure stroom betalen en je neemt nu wel zonnepanelen alleen dat kost nu 7000 euro, dan ben je dus uiteindelijk puur op de installatie 2500 euro meer kwijt + de tijd dat je moet wachten nu op je installatie moet je de stroom duur betalen. Tja, keuzes.
Stroom was helemaal niet duur joh, gemiddeld gezin betaalde 150 euro per maand of zo. Dat was prima te bekostigen.
Daarbij was niet alleen een besparing of gierigheid zoals jij suggereert, die techniek is/was nog volop in ontwikkeling. Recente panelen haal je een veel beter rendement mee dan oudere modellen. Hetzelfde verhaal met elektrische auto's, niet iedereen is altijd maar vooruitstrevend. Sterker nog; In de meeste trends die ontstaan is het altijd beter om de kat uit de boom te kijken. Niet alleen vanwege het technische aspect maar ook omdat het regeringsbeleid nogal de neiging heeft om enorm te zwalken. En je belastingvoordelen of subsidies zomaar als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen.
vipergtsdonderdag 24 november 2022 @ 14:41
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:24 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, mensen die pech hebben in het leven is heel wat anders dan mensen die wel hun spouwmuur kunnen isoleren, maar er voor kiezen om dat niet te doen, jaren lang, en dan nu op hun achterste poten staan omdat ze nu voor volgend jaar iets MOETEN.

Nee nee, we moeten helemaal niet allemaal HBO doen, maar keuzes hebben consequenties. Als jij steeds hebt gedacht 'ik neem geen zonnepanelen', en je spaarde daarmee, roep eens wat, 4500 euro uit, maar nu moet je heel dure stroom betalen en je neemt nu wel zonnepanelen alleen dat kost nu 7000 euro, dan ben je dus uiteindelijk puur op de installatie 2500 euro meer kwijt + de tijd dat je moet wachten nu op je installatie moet je de stroom duur betalen. Tja, keuzes.

Ahhh, dat lange wachten heeft daarmee te maken. Toen ik op mijn vorige huis zonnepanelen liet leggen was dat binnen 3 weken geregeld. Een vriend van me heeft deze maand zonnepanelen besteld en is komende maart aan de beurt. Dat is natuurlijk niet omdat er meer mensen nu zonnepanelen willen, dat is omdat het aantal installateurs kleiner is geworden.
Moet je eens in een appartement wonen als het aan mij had gelegen hadden die panelen er al 5 jaar op gelegen en had ik ze al terug verdient. En verhuizen is geen optie omdat ik niet in mijn eentje een eengezinswoning bezet wil houden.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 14:45
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:41 schreef vipergts het volgende:

[..]
Moet je eens in een appartement wonen als het aan mij had gelegen hadden die panelen er al 5 jaar op gelegen en had ik ze al terug verdient. En verhuizen is geen optie omdat ik niet in mijn eentje een eengezinswoning bezet wil houden.
Juist.
Wij hebben een VvE die dwars ligt, echt ideaal. 2025 willen ze een keer gaan kijken. Totaal gebrek aan urgentie.
Ik ga dit jaar kijken om te verhuizen maar de vraag is wie er nog zoiets van mij koopt wetende dat er totaal geen schot zit in zonnepanelen en het prijsplafond dreigt te verdwijnen.

Al die mensen in hun ivoren toren mogen wel een beetje empathie tonen.
Vallondonderdag 24 november 2022 @ 14:56
Mooi topic titel..... en speelde ook in mijn hoofd dat mensen die hebben geïnvesteerd nu (relatief) spekkoper zijn.
(Winnaars hebben gelijk)

Hierbij gezegd dat, iig in mijn omgeving, de mensen vooral investeerden in wat ik noem "innovatie" omdat ze dat destijds simpelweg leuk en fijn vonden. Het is een goede bestemming vonden voor het geld dat er anders toch maar lag te lachen. Precies de reden waarom ik een huis kocht, liever een eigen huis waar ik frank en vrij was dan - destijds - hetzelfde geld aan een huurbaas te geven. Het huis heb ik nooit gekocht omdat ik dat zag als (betere) investering dat inmiddels wel erg gunstig lijkt uit te pakken.

We komen nu in een situatie dat mensen die tekorten hebben, feitelijk worden aangejaagd om (mee) te gaan investeren met zaken die extreem duur(der) zijn geworden. Als je het geld al hebt, zal je ook veel geduld moeten hebben en zonder daarin te weten of je investering iets gaat uithalen.

Leuk om die zonnepanelen met warmtepomp te laten plaatsen en EV auto te kopen maar als de saldering geheid verdwijnt en uiterst variabele energieprijzen heel normaal worden, is die warmtepomp en zonnepaneel investering welzeker never-nooit in 4 jaar (en eerder pas na 14 of langer) terugverdiend.
Wat op de lange termijn wel gestaag "voordeel" heeft is je huis verbeteren tot A++ woning met triple-glas, bodem/dak/muur isolatie en WTW systemen. Ook hier doet zich het probleem voor je kan het wel willen maar het is niet beschikbaar of betaalbaar.

Probleem is verder niet het investeren maar of het geld beschikbaar is en daarvoor dan is te besteden.

Leuk om dit hier te noemen is dat we nu in fase 3 lijken te zitten van het adoptiemodel en dit jaar de brug ("chasm") zijn overgestoken dat het geen optie meer is om niet te (willen of hoeven) volgen.

market-driven-productmanagement-compatibility-mode-5-728.jpg?cb=1329714560
De vroege vogels - de huidige groep van 1 Miljoen huishoudens met zonnepanelen - die in staat bleken een juiste "gevoelskeuze" te maken, hebben het goed gedaan en gaan hun investering uitstekend terugverdienen.
De grote groep volgers van 6 Miljoen anderen komt nu op drift en zal een investering sws niet op grond van financiën terugverdienen maar vooral zich gelukkig prijzen op grond van maatschappelijk en sociale omgevingsdruk.
De groep "laggers" van ca 1 Miljoen als dwarsliggers - ongeacht hun redenen of oorzaak zoals gebrek aan middelen - zullen vooralsnog achter het net vissen.

Nu nog hopen en druk zetten dat de overheid versneld kernenergiecentrales gaat bouwen die zo de instabiliteit van ons energieprobleem zal oplossen.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 14:59
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:41 schreef Elan het volgende:

[..]
Spuwmuurisolatie kom je niet ver mee met de huidige tarieven dat is nu precies het probleem. Je moet er tienduizenden euro's inpompen wil je het volgend jaar een beetje leuk houden en niet 3-4 x zoveel betalen :')
En spouwmuurisolatie is daar een onderdeel van, iets wat in 2010 ook al had gekund en niet per sé nu komend jaar. Net als zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, etc etc.

quote:
Als ik de hele dag de kachel aan zou zetten 8 uur lang op 20.5 graden dan stook ik minimaal 10 kuub weg dat is 25 euro weg, per dag! En dan heb ik nog buren onder en en aan de zijkant en Label A en een 3-jaar oude HR+ ketel die op 60 graden staat afgesteld . Laat staan als je in een tochtig krot woont wat je ook nog eens huurt.
Ja, dat is zo.

quote:
Nou ben ik in die zin wel met je eens keuzes dus mensen moeten de tering naar de nering zetten vanwege een oorlog waar ze part nog deel aan hebben, maar doen dat volgens mij ook best behoorlijk, want er is al 25% minder verbruikt dan vorig jaar.
En dat is niet per se leuk, maar het is wél de tering naar de nering zetten inderdaad.

quote:
Die extreme personeelstekorten overal lijken echt iets van de afgelopen 2 jaar, ik kan me in elk geval niet herinneren dat er bijvoorbeeld treinuitval was door personeelstekort of dat restaurants of winkels om die reden dicht waren.
Dat lange wachten boeit tevens niet aangezien we nog een jaar lang prijsplafond hebben, dus al moet je een jaar wachten is dat geen probleem in die zin. Het echte probleem is dat veel mensen het niet kunnen betalen of de situering ongeschikt is voor al die zaken die jij hebt laten aanleggen.
[..]
Oftewel, de wachtrijen die nu ontstaan zijn komt niet doordat er hopen mensen die dingen nu allemaal willen maar de bedrijven hebben niet op stel en sprong meer mensen in dienst en DUS lopen de wachttijden op, want er is meer werk voor hetzelfde aantal installateurs, nee, eigenlijk is het zo dat er helemaal niet meer aanvragen zijn, maar alle installateurs zijn weg gelopen dus er is niet meer werk dat door hetzelfde aantal installateurs gedaan moet worden, maar het is eigenlijk dat dezelfde hoeveelheid werk als altijd door minder installateurs gedaan moet worden?

quote:
Stroom was helemaal niet duur joh, gemiddeld gezin betaalde 150 euro per maand of zo. Dat was prima te bekostigen.
Nee nee, voor JOU was die 150 euro prima te bekostigen. Maar de schoonmaker in een doortochtflatje had wellicht wél moeite met die 150 euro. Maar jij lijkt nu uit te gaan van wat jij wél acceptabel vond, en bepaald ook direct voor de rest van de mensen even dat dat acceptabel was. Zo werkt het of niet, of het werkt zo beide kanten op, maar niet maar in 1 richting.

quote:
Daarbij was niet alleen een besparing of gierigheid zoals jij suggereert, die techniek is/was nog volop in ontwikkeling. Recente panelen haal je een veel beter rendement mee dan oudere modellen. Hetzelfde verhaal met elektrische auto's, niet iedereen is altijd maar vooruitstrevend. Sterker nog; In de meeste trends die ontstaan is het altijd beter om de kat uit de boom te kijken. Niet alleen vanwege het technische aspect maar ook omdat het regeringsbeleid nogal de neiging heeft om enorm te zwalken. En je belastingvoordelen of subsidies zomaar als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen.
Behalve dan dat de realiteit nu uitwijst dat mensen die die zaken wél hebben, een stuk beter af zijn dan de mensen die nu nog altijd de kat uit de boom kijken, want die mensen die tot nu toe alleen maar keken, staan nu in de rij om tegen de hoofdprijs alsnog zonnepanelen te nemen.

Oke, dan verdwijnen ze. En dan? Dan krijg ik dus geen 4200 euro subsidie maar dan moet ik die 4200 dus óók zelf betalen. Prima, en dan? Mij heb je er niet mee.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:05
quote:
14s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:56 schreef Vallon het volgende:
Mooi topic titel..... en speelde ook in mijn hoofd dat mensen die hebben geïnvesteerd nu (relatief) spekkoper zijn.
(Winnaars hebben gelijk)

Hierbij gezegd dat, iig in mijn omgeving, de mensen vooral investeerden in wat ik noem "innovatie" omdat ze dat destijds simpelweg leuk en fijn vonden. Het is een goede bestemming vonden voor het geld dat er anders toch maar lag te lachen. Precies de reden waarom ik een huis kocht, liever een eigen huis waar ik frank en vrij was dan - destijds - hetzelfde geld aan een huurbaas te geven. Het huis heb ik nooit gekocht omdat ik dat zag als (betere) investering dat inmiddels wel erg gunstig lijkt uit te pakken.

We komen nu in een situatie dat mensen die tekorten hebben, feitelijk worden aangejaagd om (mee) te gaan investeren met zaken die extreem duur(der) zijn geworden. Als je het geld al hebt, zal je ook veel geduld moeten hebben en zonder daarin te weten of je investering iets gaat uithalen.

Leuk om die zonnepanelen met warmtepomp te laten plaatsen en EV auto te kopen maar als de saldering geheid verdwijnt en uiterst variabele energieprijzen heel normaal worden, is die warmtepomp en zonnepaneel investering welzeker never-nooit in 4 jaar (en eerder pas na 14 of langer) terugverdiend.
Wat op de lange termijn wel gestaag "voordeel" heeft is je huis verbeteren tot A++ woning met triple-glas, bodem/dak/muur isolatie en WTW systemen. Ook hier doet zich het probleem voor je kan het wel willen maar het is niet beschikbaar of betaalbaar.

Probleem is verder niet het investeren maar of het geld beschikbaar is en daarvoor dan is te besteden.

Leuk om dit hier te noemen is dat we nu in fase 3 lijken te zitten van het adoptiemodel en dit jaar de brug ("chasm") zijn overgestoken dat het geen optie meer is om niet te (willen of hoeven) volgen.

[ afbeelding ]
De vroege vogels - de huidige groep van 1 Miljoen huishoudens met zonnepanelen - die in staat bleken een juiste "gevoelskeuze" te maken, hebben het goed gedaan en gaan hun investering uitstekend terugverdienen.
De grote groep volgers van 6 Miljoen anderen komt nu op drift en zal een investering sws niet op grond van financiën terugverdienen maar vooral zich gelukkig prijzen op grond van maatschappelijk en sociale omgevingsdruk.
De groep "laggers" van ca 1 Miljoen als dwarsliggers - ongeacht hun redenen of oorzaak zoals gebrek aan middelen - zullen vooralsnog achter het net vissen.

Nu nog hopen en druk zetten dat de overheid versneld kernenergiecentrales gaat bouwen die zo de instabiliteit van ons energieprobleem zal oplossen.
Dat is waarom ik een paar weken geleden ter voorbereiding alvast een kabel heb laten trekken van de meterkast naar de zolder, waar tzt accu's komen te staan als de situatie daar om vraagt. Want die panelen liggen al, die stroom produceer ik al, dus als ik die in een accu kan stoppen waardoor ik in 8 maanden van het jaar geen kwh's uit het stopcontact hoef te trekken in de nacht, dan kan dat interessant zijn, afhankelijk van de kwh-prijzen. En als dat niet interessant is, ligt die kabel daar niets te doen. Ook prima.

Ik hoef die warmtepomp ook niet terug te verdienen. Ik wil het warm hebben, en ik wil niet afhankelijk zijn van een fossiele brandstof daarvoor. Dit huis kwam beschikbaar, ik had de mogelijkheid het te kopen, en dus kocht ik het. En maak je maar geen illusies, op het moment dat 'niemand' meer gas heeft, en iedereen op elektra zit, wordt elektra véél duurder want die belastinginkomsten zullen toch gewonnen moeten worden door de regering.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 15:06
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:59 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
En spouwmuurisolatie is daar een onderdeel van, iets wat in 2010 ook al had gekund en niet per sé nu komend jaar. Net als zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, etc etc.
[..]
Ja, dat is zo.
[..]
En dat is niet per se leuk, maar het is wél de tering naar de nering zetten inderdaad.
[..]
Oftewel, de wachtrijen die nu ontstaan zijn komt niet doordat er hopen mensen die dingen nu allemaal willen maar de bedrijven hebben niet op stel en sprong meer mensen in dienst en DUS lopen de wachttijden op, want er is meer werk voor hetzelfde aantal installateurs, nee, eigenlijk is het zo dat er helemaal niet meer aanvragen zijn, maar alle installateurs zijn weg gelopen dus er is niet meer werk dat door hetzelfde aantal installateurs gedaan moet worden, maar het is eigenlijk dat dezelfde hoeveelheid werk als altijd door minder installateurs gedaan moet worden?
[..]
Nee nee, voor JOU was die 150 euro prima te bekostigen. Maar de schoonmaker in een doortochtflatje had wellicht wél moeite met die 150 euro. Maar jij lijkt nu uit te gaan van wat jij wél acceptabel vond, en bepaald ook direct voor de rest van de mensen even dat dat acceptabel was. Zo werkt het of niet, of het werkt zo beide kanten op, maar niet maar in 1 richting.
[..]
Behalve dan dat de realiteit nu uitwijst dat mensen die die zaken wél hebben, een stuk beter af zijn dan de mensen die nu nog altijd de kat uit de boom kijken, want die mensen die tot nu toe alleen maar keken, staan nu in de rij om tegen de hoofdprijs alsnog zonnepanelen te nemen.

Oke, dan verdwijnen ze. En dan? Dan krijg ik dus geen 4200 euro subsidie maar dan moet ik die 4200 dus óók zelf betalen. Prima, en dan? Mij heb je er niet mee.
Mij ook niet. Uiteindelijk komen ze de mensen die die zaken allemaal niet hebben toch wel tegemoet. Is dit jaar ook gebleken en volgend jaar verzinnen ze vast wel iets leuks, anders heb je straks een paar miljoen werkende armen.

Zo zal het gaan net zo lang tot het geheel op een natuurlijke manier is geëvolueerd en inderdaad iedereen zijn kans heeft gehad. Dat moment is pas over een jaar of 5 op zijn vroegst verwacht ik toch. Zo zullen er eerst regels moeten komen voor de verhuur en het warmtenet zal moeten worden uitgebreid Nu in de paniek schieten en de hoofdprijs betalen is nergens voor nodig.

Natuurlijk doen ze allemaal stoer over dat prijsplafond maar ze hebben geen keus in Den Haag.

En anders doe ik een Maaskantje.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:08
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:06 schreef Elan het volgende:

[..]
Mij ook niet. Uiteindelijk komen ze de mensen die die zaken allemaal niet hebben toch wel tegemoet. Is dit jaar ook gebleken en volgend jaar verzinnen ze vast wel iets leuks, anders heb je straks een paar miljoen werkende armen.

Zo zal het gaan net zo lang tot het geheel op een natuurlijke manier is geëvolueerd en inderdaad iedereen zijn kans heeft gehad. Dat moment is pas over een jaar of 5 op zijn vroegst verwacht ik.

Natuurlijk doen ze stoer over dat prijsplafond maar ze hebben geen keus in Den Haag.

En anders doe ik een Maaskantje.
Ahh, dus als je vervolgens allerlei dingen gegeven krijgt, dan is er geen probleem meer, maar tegelijkertijd mag iemand de overwaarde op zijn huis n.a.v. van verschillende (dure investeringen) afgeven omdat iemand anders dat ook niet heeft?

Hier is gewoon een woord voor.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:13
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:41 schreef vipergts het volgende:

[..]
Moet je eens in een appartement wonen als het aan mij had gelegen hadden die panelen er al 5 jaar op gelegen en had ik ze al terug verdient. En verhuizen is geen optie omdat ik niet in mijn eentje een eengezinswoning bezet wil houden.
Ja, naja, ik heb nooit in een appartement gewoond, ik heb destijds een eengezinswoning gekocht. Maar toen was ik wel 'al' 27.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 15:13
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:08 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ahh, dus als je vervolgens allerlei dingen gegeven krijgt, dan is er geen probleem meer, maar tegelijkertijd mag iemand de overwaarde op zijn huis n.a.v. van verschillende (dure investeringen) afgeven omdat iemand anders dat ook niet heeft?

Hier is gewoon een woord voor.
Dingen gegeven?? :? Energie is een primaire levensbehoefte. Betaalbare energie wel te verstaan. Ik vraag ook niet om dit gezeik en een oplossing is hier schijnbaar niet voorhanden.
Vanuit jouw elitaire bubbel is het weliswaar allemaal zo opgelost maar je bent niet alleen op de wereld. Hou eens wat rekening met je medemens die niet in jouw luxepositie zit for fuck sake.

Feit is gewoon dat het allemaal betaald zal moeten worden.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:15
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:13 schreef Elan het volgende:

[..]
Dingen gegeven?? :? Energie is een primaire levensbehoefte. Betaalbare energie wel te verstaan. Ik vraag niet om dit gezeik en een oplossing is hier niet voorhanden.
Vanuit jouw elitaire bubbel is het weliswaar allemaal zo opgelost maar je bent niet alleen op de wereld. Hou eens rekening met je medemens.
Ja, want net was het nog dat zomaar kon zijn dat de subsidies weg kwamen te vallen, maar nu ineens hebben we het toch over dat allemaal die mensen die dingen krijgen? Dat is toch ook een vorm van subsidiering? En dan is het prima, maar als ik een subsidie krijg op een warmtepomp dan kan het zomaar zijn dat die komt te vervallen. Dat lijkt me een dubbele standaard.

Nee, het is allemaal niet zo opgelost, maar ik leg gewoon meer verantwoordelijkheid bij mensen zelf, over de afgelopen wat, 10, 15 jaar, in plaats van te doen alsof dit probleem pas ontstond toen Rusland gek ging doen.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 15:21
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:15 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja, want net was het nog dat zomaar kon zijn dat de subsidies weg kwamen te vallen, maar nu ineens hebben we het toch over dat allemaal die mensen die dingen krijgen? Dat is toch ook een vorm van subsidiering? En dan is het prima, maar als ik een subsidie krijg op een warmtepomp dan kan het zomaar zijn dat die komt te vervallen. Dat lijkt me een dubbele standaard.

Ik gun iedereen zijn subsidie maar overheidwege is het vaak zat zwalken geweest, dat verklaard voor een deel ook waarom mensen afwachtend zijn geweest. Niet alleen omdat iedereen maar gierig is en/of dom.
Als jij subsidie krijgt voor je panelen wil ik korting op stroom, simpel zat. Gelijk oversteken. Over salderen zullen we het gemakshalve maar even helemaal niet hebben.

quote:
I leg gewoon meer verantwoordelijkheid bij mensen zelf, over de afgelopen wat, 10, 15 jaar, in plaats van te doen alsof dit probleem pas ontstond toen Rusland gek ging doen.

Even 20.000 euro aftikken, gewoon _O_ _O-
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:24
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:21 schreef Elan het volgende:

[..]
Ik gun iedereen zijn subsidie maar overheidwege is het vaak zat zwalken geweest, dat verklaard voor een deel ook waarom mensen afwachtend zijn geweest. Niet alleen omdat iedereen maar gierig is en/of dom.
Als jij subsidie krijgt voor je panelen wil ik korting op stroom, simpel zat. Gelijk oversteken. Over salderen zullen we het gemakshalve maar even helemaal niet hebben.
[..]
Even 20.000 euro aftikken, gewoon _O_ _O-
Alleen krijg ik wél subsidie, en jij geen 'korting' op stroom. Shit happens.

Nee nee, dat blijf je op terug komen omdat dat je narratief beter dient, maar je negeert met opzet het feit dat je dat niet in 1x op tafel hoeft te leggen, maar dat je dat ook kunt spreiden over jaren. Moet je alleen niet pas beginnen met die dingen in 2022 als de stront al aan de knikker is.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 15:26
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:24 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Alleen krijg ik wél subsidie, en jij geen 'korting' op stroom. Shit happens.

:W :W :W :W trolllololo
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:28
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:26 schreef Elan het volgende:

[..]
:W :W :W :W trolllololo
Nee, geen troll, gewoon de realiteit. Ik krijg die subsidie namelijk, maar als jij 50ct moet betalen voor een kwh (of 21ct, for that matter) dan kun je wel zeggen 'nou jij krijgt subsidie DUS wil ik korting op mijn stroom tarief' en dat kun je wel roepen, maar de realiteit is dan dat jij die korting niét krijgt OMDAT ik subsidie krijg, en ik krijg die subsidie wel gewoon.

Dat is geen getroll, dat is vooral het laatste woord willen hebben van jouw kant.
Leandradonderdag 24 november 2022 @ 15:28
quote:
14s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:56 schreef Vallon het volgende:
Mooi topic titel..... en speelde ook in mijn hoofd dat mensen die hebben geïnvesteerd nu (relatief) spekkoper zijn.
(Winnaars hebben gelijk)
Punt is dat mensen die investeren in bezuinigende maatregelen eigenlijk altijd spekkoper zijn.

Dat staat in principe los van de huidige energiecrisis.
Alleen toen ze investeerden werden ze nogal eens voor gek verklaard, en anderen riepen dat het voor hen toch geen zin had, want oud, gas is was in NL toch goedkoop, en ze gingen nog eens vrolijk op vakantie.

Alleen degenen die is een sociale huurwoning wonen zijn echt de pineut, die hebben geen kans gehad.
De rest vond het of niet nodig, of het zou hun tijd we duren, of moeilijk, moeilijk, moeilijk.
En ze kochten nog een jaren 30 doorwaaiwoning, want jaren 30 O+

Wie investeert in besparing wint eigenlijk altijd.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 15:29
Horeca mag ook kapot, sportschool abonnement straks 100 euro per maand. Bakkers weg, slagers weg, winkels weg. Boodschappen verdubbelen in prijs. Energie wek je vanaf volgend jaar maar zelf op en wat je niet kan opwekken is onbetaalbaar. Shit happens ~:) .

Hoe kortzichtig kun je zijn als je denkt dat zo'n crisis alleen betrekking heeft op je eigen thuissituatie gaat en dat zolang jij je shit op orde hebt (whatever the fuck that means) je koopkracht verder buiten schot blijft als de energieprijzen geen halt worden toegeroepen.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:31
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:29 schreef Elan het volgende:
Horeca mag ook kapot, sportschool abonnement straks 100 euro per maand. Bakkers weg, slagers weg, winkels weg. Energie wek je vanaf volgend jaar maar zelf op en wat je niet kan opwekken is onbetaalbaar ~:) .

Hoe kortzichtig kun je zijn als je denkt dat zo'n crisis alleen betrekking heeft op je eigen thuissituatie gaat en dat zolang jij je shit op orde hebt (whatever the fuck that means) je koopkracht verder buiten schot blijft als de energieprijzen geen halt worden toegeroepen.
Nee, dat heeft ie niet, maar je verzet de doelpalen. Ik snap wel waarom je dat doet.

Hoezo is het onbetaalbaar? Jij vond net nog 150 euro betaalbaar, gewoon even voor iedereen. En dat vond je, omdat JIJ 150 euro betaalbaar vind.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:33
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:28 schreef Leandra het volgende:

[..]
Punt is dat mensen die investeren in bezuinigende maatregelen eigenlijk altijd spekkoper zijn.

Dat staat in principe los van de huidige energiecrisis.
Alleen toen ze investeerden werden ze nogal eens voor gek verklaard, en anderen riepen dat het voor hen toch geen zin had, want oud, gas is was in NL toch goedkoop, en ze gingen nog eens vrolijk op vakantie.

Alleen degenen die is een sociale huurwoning wonen zijn echt de pineut, die hebben geen kans gehad.
De rest vond het of niet nodig, of het zou hun tijd we duren, of moeilijk, moeilijk, moeilijk.
En ze kochten nog een jaren 30 doorwaaiwoning, want jaren 30 O+

Wie investeert in besparing wint eigenlijk altijd.
Daar komt het wel op neer ja, al is het wellicht wat kort door de bocht.

1. Je hebt mensen die niet KUNNEN investeren, en dié mensen hebben een probleem.
2. Je hebt mensen die wel kunnen investeren en dat niet doen.
3. Je hebt mensen die wel kunnen investeren en dat ook doen.

Wat ik simpelweg zeg is dat de groep in categorie 2 veel groter is dan men schijnbaar wil toegeven, want die run op allerlei maatregelen nu de prijzen zo hoog zijn, konden dat dan eerder, toen de prijzen nog een stuk lager waren dan nu voor die zaken, dan dus ook, alleen ze deden het niet.

Dat is helemaal prima. Alleen heeft dat wel consequenties.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 15:39
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:31 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, dat heeft ie niet, maar je verzet de doelpalen. Ik snap wel waarom je dat doet.

Hoezo is het onbetaalbaar? Jij vond net nog 150 euro betaalbaar, gewoon even voor iedereen. En dat vond je, omdat JIJ 150 euro betaalbaar vind.
Je hebt vast onder een steen geleefd omdat het jouw pakkie aan allemaal niet is maar mensen die nu met een vrij gemiddeld verbruik een energiecontract afsluiten betalen 800/900 euro per maand. Dat is wel ff iets problematischer en lastiger op te brengen dan pak hem beet 150 euro (wat het anderhalf jaar geleden was).
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 15:43
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:39 schreef Elan het volgende:

[..]
Je hebt vast onder een steen geleefd omdat het jouw pakkie aan allemaal niet is maar mensen die nu met een vrij gemiddeld verbruik een energiecontract afsluiten betalen 800/900 euro per maand. Dat is wel ff iets problematischer en lastiger op te brengen dan pak hem beet 150 euro (wat het anderhalf jaar geleden was).
Ja, dat zal, maar ik vind 800 euro per maand geen probleem. Ik vind het ook niet leuk, dat is wat anders, maar het is niet dat ik er iets voor moet laten.

Dat is dezelfde redenering die jij toepast bij 150 euro per maand. Want toen duurde een installatie terug verdienen zo'n 7 jaar. NU duurt dat de helft, ofzo, heel grof. Maar ja, nu moet je langer wachten tot ze liggen, dus in die langere tussentijd ben je meer geld aan het uitgeven aan energie dus ben je het alsnog kwijt.

En nogmaals, die langere wachttijden, die zijn er omdat meer mensen het nu wél interessant vinden, ook al zijn de prijzen nu hoger dan toen. Schijnbaar is het geld er toch.
Vallondonderdag 24 november 2022 @ 16:29
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 14:59 schreef CoolGuy het volgende:
...
En spouwmuurisolatie is daar een onderdeel van, iets wat in 2010 ook al had gekund en niet per sé nu komend jaar. Net als zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie, etc etc.
...
Pas een https://regionaalenergieloket.nl/huisscan :lijstje: opstellen voor mijn woning en aanvullende isolatie leek totaal niet interessant. Zo ja toch doen leverde dat nauwelijks tot niets op (terugverdien termijnen van 20 jaar en langer).
Zelfs plaatsen van HR++ (of tripleglas dus ook kozijnen) was pas na 15+ jaar was niet tot nauwelijks zinnig.
Wat veel mensen bij mij nu wel doen is hun prima hardhouten kozijnen laten vervangen door kunststof omdat dit energiebesparend zou zijn :') . Verder zie ik de nodige intenties om zonnepanelen neer te leggen, wachttijd 6-8 maanden.

Wat de huisscan aanraadde was die zonnepanelen investering ¤8K die volgens hun in 4 jaar zouden zijn terugverdiend. Iets dat ik niet hard krijg gemaakt omdat er van alles op dat vlak gebeurd dat die berekening ondergraaft. Net zoiets als dat prachtige 400Wp panelen ook zogenaamd echt die 400W zouden opleveren en op onze breedtegraad sws nooit verder zullen komen dan een uitstekend jaargemiddelde van 265W. Het blijven cowboys die al helemaal niet kijken of je dakconstructie wel geschikt is voor plaatsing.

Kortom net als veel van mijn wel nadenkende buren zitten we in een dilemma dat we geen opties hebben om vooraf een onderbouwde beslissing te nemen.

Het energie issue is natuurlijk van een andere orde wanneer je in een situatie zit die veel slechter is en al helemaal wanneer je huurt en de huisbaas of een VvE de zinnigheid daarvan niet wil/gaat inzien.
Ik zou ook mijn te verhuren bouwsel dat sws al grandioos ongeschilderd voor ¤1000+/mnd weggaat niet voor ¤30K aanpassen omdat het dan ¤50 meer huur kan doen.
De prijs van een onroerend goed wordt goeddeels alleen door de locatie en zeker niet de situatie.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 16:36
quote:
12s.gif Op donderdag 24 november 2022 16:29 schreef Vallon het volgende:

[..]
Pas een https://regionaalenergieloket.nl/huisscan :lijstje: opstellen voor mijn woning en aanvullende isolatie leek totaal niet interessant. Zo ja toch doen leverde dat nauwelijks tot niets op (terugverdien termijnen van 20 jaar en langer).
Zelfs plaatsen van HR++ (of tripleglas dus ook kozijnen) was pas na 15+ jaar was niet tot nauwelijks zinnig.
Wat veel mensen bij mij nu wel doen is hun prima hardhouten kozijnen laten vervangen door kunststof omdat dit energiebesparend zou zijn :') . Verder zie ik de nodige intenties om zonnepanelen neer te leggen, wachttijd 6-8 maanden.

Wat de huisscan aanraadde was die zonnepanelen investering ¤8K die volgens hun in 4 jaar zouden zijn terugverdiend. Iets dat ik niet hard krijg gemaakt omdat er van alles op dat vlak gebeurd dat die berekening ondergraaft. Net zoiets als dat prachtige 400Wp panelen ook zogenaamd echt die 400W zouden opleveren en op onze breedtegraad sws nooit verder zullen komen dan een uitstekend jaargemiddelde van 265W. Het blijven cowboys die al helemaal niet kijken of je dakconstructie wel geschikt is voor plaatsing.

Kortom net als veel van mijn wel nadenkende buren zitten we in een dilemma dat we geen opties hebben om vooraf een onderbouwde beslissing te nemen.

Het energie issue is natuurlijk van een andere orde wanneer je in een situatie zit die veel slechter is en al helemaal wanneer je huurt en de huisbaas of een VvE de zinnigheid daarvan niet wil/gaat inzien.
Ik zou ook mijn te verhuren bouwsel dat sws al grandioos ongeschilderd voor ¤1000+/mnd weggaat niet voor ¤30K aanpassen omdat het dan ¤50 meer huur kan doen.
De prijs van een onroerend goed wordt goeddeels alleen door de locatie en zeker niet de situatie.
Ja joh, ik vind het allemaal prima. Van mij hoeft niemand iets te doen. Iedereen moet dat voor zich weten. Ik weet alleen maar wat ik betaal per maand aan energie en dat is omgerekend -60 euro per maand, grofweg. En dat komt door een warmtepomp + zonnepanelen en geen gas.

Had ik geen zonnepanelen gehad was dat 125 euro per maand geweest tegen mijn huidige tarief wat nog steeds spotgoedkoop is (want nog onder contract) maar was ik fors duurder uit geweest als dat contract eindigt en ik geen zonnepanelen had gehad, want immers, het prijsplafond geldt maar tot 2900 kWh en daar zou ik fors boven hebben gezeten zonder zonnepanelen.

En als ik dus geen zonnepanelen had gehad, en ook had besloten om die niet te nemen, dan had ik op dat moment de kosten voor installatie nog gehad, maar was ik per maand dik gaan betalen, en dat was dan een consequentie geweest van mijn eigen keuzes.
Vallondonderdag 24 november 2022 @ 16:55
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:05 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is waarom ik een paar weken geleden ter voorbereiding alvast een kabel heb laten trekken van de meterkast naar de zolder, waar tzt accu's komen te staan als de situatie daar om vraagt. Want die panelen liggen al, die stroom produceer ik al, dus als ik die in een accu kan stoppen waardoor ik in 8 maanden van het jaar geen kwh's uit het stopcontact hoef te trekken in de nacht, dan kan dat interessant zijn, afhankelijk van de kwh-prijzen. En als dat niet interessant is, ligt die kabel daar niets te doen. Ook prima.

Ik hoef die warmtepomp ook niet terug te verdienen. Ik wil het warm hebben, en ik wil niet afhankelijk zijn van een fossiele brandstof daarvoor. Dit huis kwam beschikbaar, ik had de mogelijkheid het te kopen, en dus kocht ik het. En maak je maar geen illusies, op het moment dat 'niemand' meer gas heeft, en iedereen op elektra zit, wordt elektra véél duurder want die belastinginkomsten zullen toch gewonnen moeten worden door de regering.
Die redenatie - pragmatisch - kan ik mij ook in vinden, dat je dit soort inspanningen vooral moet doen omdat de prettige omstandigheid zich voordoet en zo iets meer onafhankelijkheid biedt.
Zelf vrees ik geen tekort aan energie, die hoe dan ook ergens - goed of kwaadschiks - vandaan gaat komen.
Ik wacht wel af wat het "beest" gaat doen.

Accu's & offgrid zijn idd gunstig icm met panelen zodat je een (kleine/re) perioden van fluctuaties kunt overbruggen.
Hierbij wel zorgen in huis dat je volledig gescheiden stroomgroepen hebt en accu's natuurlijk niet via de "meter" worden ge/ontladen.

Helaas zijn, ook hier, zijn wetmatigheden omtrent haalbaarheid en zinnigheid van toepassing.
Dat wat erg zinnig is, ook erg onbetaalbaar blijkt en het de vraag is iets op termijn dan wel een goed idee is.
Fijn al die panelen en windmolens die ms over 20 jaar zorgen voor een ander wel vermoed maar niet bedacht Giga vervuilingsprobleem.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 17:33
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:43 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja, dat zal, maar ik vind 800 euro per maand geen probleem. Ik vind het ook niet leuk, dat is wat anders, maar het is niet dat ik er iets voor moet laten.

Dat is dezelfde redenering die jij toepast bij 150 euro per maand. Want toen duurde een installatie terug verdienen zo'n 7 jaar. NU duurt dat de helft, ofzo, heel grof. Maar ja, nu moet je langer wachten tot ze liggen, dus in die langere tussentijd ben je meer geld aan het uitgeven aan energie dus ben je het alsnog kwijt.

En nogmaals, die langere wachttijden, die zijn er omdat meer mensen het nu wél interessant vinden, ook al zijn de prijzen nu hoger dan toen. Schijnbaar is het geld er toch.
Ja maar jij bent een enorm rijke tata. Dat weten we nu wel.
151.70 dat was het bedrag dat een gezin van vier personen gemiddeld in de maand aan energie betaalde in 2019. Volgens het Nibud.
Aangezien er toen totaal nog geen maatschappelijke onrust over was kunnen we concluderen dat dat bedrag geen probleem was voor het overgrote deel van de samenleving. Nu stijgen die kosten naar 800 euro en zitten we in deel 28 van dit topic, is er een prijsplafond en compensatieregelingen. Mag jij raden hoe dat komt.

Die zogenaamde wachtlijsten zijn er elke keer als er weer hysterische berichten in de media verschijnen over de energiecrisis die nu echt aanstaande is. Kan morgen weer anders zijn.
Overigens heeft mn ouweheer afgelopen donderdag voor eind februari al een afspraak voor zonnepanelen dus het zal allemaal wel meevallen met die enorme wachtlijsten.
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 17:37
quote:
1s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:33 schreef Elan het volgende:

[..]
Ja maar jij bent een enorm rijke tata. Dat weten we nu wel.
151.70 dat was het bedrag dat een gezin van vier personen gemiddeld in de maand aan energie betaalde in 2019. Volgens het Nibud.
Aangezien er toen totaal nog geen maatschappelijke onrust over was kunnen we concluderen dat dat bedrag geen probleem was voor het overgrote deel van de samenleving. Nu stijgen die kosten naar 800 euro en zitten we in deel 28 van dit topic, is er een prijsplafond en compensatieregelingen. Mag jij raden hoe dat komt.

Die zogenaamde wachtlijsten zijn er elke keer als er weer hysterische berichten in de media verschijnen over de energiecrisis die nu echt aanstaande is. Kan morgen weer anders zijn.
Overigens heeft mn ouweheer afgelopen donderdag voor eind februari al een afspraak voor zonnepanelen dus het zal allemaal wel meevallen met die enorme wachtlijsten.
Ja want 3 maanden wachten ipv 3 weken is helemaal geen teken dat er zich veel meer mensen melden voor panelen. Waarom doet je pa dat eigenlijk? Deed ie eerder toch ook niet, maar nu ineens wel terwijl het nu duurder is.

Ja, kan morgen weer anders zijn. Maar aangezien we in deel 28 van dit topic zitten was het dus al heel vaak niet 'morgen' anders. Neuh, ik ben niet 'rijk'. Maar ik weeg dingen wel nauwkeurig af. Blijkbaar pakte dat goed uit.
GrumpyFishdonderdag 24 november 2022 @ 17:42
quote:
12s.gif Op donderdag 24 november 2022 16:29 schreef Vallon het volgende:

[..]
Pas een https://regionaalenergieloket.nl/huisscan :lijstje: opstellen voor mijn woning en aanvullende isolatie leek totaal niet interessant. Zo ja toch doen leverde dat nauwelijks tot niets op (terugverdien termijnen van 20 jaar en langer).
Zelfs plaatsen van HR++ (of tripleglas dus ook kozijnen) was pas na 15+ jaar was niet tot nauwelijks zinnig.
Net ook even ingevuld voor onze woning, maar het advies is vrij slecht en heel algemeen. Daar zou ik mijn keuzes niet op baseren.
El_Thijsdonderdag 24 november 2022 @ 17:45
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:42 schreef GrumpyFish het volgende:

[..]
Net ook even ingevuld voor onze woning, maar het advies is vrij slecht en heel algemeen. Daar zou ik mijn keuzes niet op baseren.
Ook geprobeerd, kwam niet heel veel interessants uit.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 17:46
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:37 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja want 3 maanden wachten ipv 3 weken is helemaal geen teken dat er zich veel meer mensen melden voor panelen. Waarom doet je pa dat eigenlijk? Deed ie eerder toch ook niet, maar nu ineens wel terwijl het nu duurder is.

Ja, kan morgen weer anders zijn. Maar aangezien we in deel 28 van dit topic zitten was het dus al heel vaak niet 'morgen' anders. Neuh, ik ben niet 'rijk'. Maar ik weeg dingen wel nauwkeurig af. Blijkbaar pakte dat goed uit.
Drie maanden of drie weken wachten who cares. Er is ook een tekort aan grondstoffen en (half)fabrikaten. Geleiders en zo. Je hebt in principe nog ruim de tijd om de boel te laten fiksen, er dus nog helemaal niks verloren. Als het tenminste mogelijk is, ze zetten nu de druk er even op en eind volgend jaar komt er waarschijnlijk weer compensatie of korting voor wie het niet heeft laten aanleggen. En zeker voor wie het uit praktische overwegingen niet kan laten aanleggen.
Leandradonderdag 24 november 2022 @ 17:52
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:42 schreef GrumpyFish het volgende:

[..]
Net ook even ingevuld voor onze woning, maar het advies is vrij slecht en heel algemeen. Daar zou ik mijn keuzes niet op baseren.
Ja, bij mij stond dat een bodemwarmtepomp op basis van de door mij gegeven antwoorden niet mogelijk zou zijn.
Bij de antwoorden ingevuld dat ik een bodemwarmtepomp heb :')
CoolGuydonderdag 24 november 2022 @ 17:55
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:46 schreef Elan het volgende:

[..]
Drie maanden of drie weken wachten who cares. Er is ook een tekort aan grondstoffen en (half)fabrikaten. Geleiders en zo. Je hebt in principe nog ruim de tijd om de boel te laten fiksen, er dus nog helemaal niks verloren. Als het tenminste mogelijk is, ze zetten nu de druk er even op en eind volgend jaar komt er waarschijnlijk weer compensatie of korting voor wie het niet heeft laten aanleggen. En zeker voor wie het uit praktische overwegingen niet kan laten aanleggen.
Maar het hele issue was toch dat niemand dat kon betalen voor 2024 of whatever? Maar dat valt dus blijkbaar enorm mee. Mooi. Zijn er we toch.
Vallondonderdag 24 november 2022 @ 17:59
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:28 schreef Leandra het volgende:

[..]
Punt is dat mensen die investeren in bezuinigende maatregelen eigenlijk altijd spekkoper zijn.

Dat staat in principe los van de huidige energiecrisis.
Alleen toen ze investeerden werden ze nogal eens voor gek verklaard, en anderen riepen dat het voor hen toch geen zin had, want oud, gas is was in NL toch goedkoop, en ze gingen nog eens vrolijk op vakantie.

Alleen degenen die is een sociale huurwoning wonen zijn echt de pineut, die hebben geen kans gehad.
De rest vond het of niet nodig, of het zou hun tijd we duren, of moeilijk, moeilijk, moeilijk.
En ze kochten nog een jaren 30 doorwaaiwoning, want jaren 30 O+

Wie investeert in besparing wint eigenlijk altijd.
Oei.... dat lijkt vaak het geval omdat voordelers hun verwachting bewaarheid of bevestigd zien worden.
Vergeten wordt waar dit niet het geval was.
Er zijn tal van voorbeelden te maken dat iets achteraf, minder tot geen goed idee was.

Ik ben met je eens dat objectief kijken naar waarop je kunt besparen zonder dat het (veel) inboet aan ...vul-in.. altijd winst is. Al was het maar om vast te stellen dat (hi)er geen keuze (nodig) is.
Besparen heeft grenzen en gaat snel over in het synoniem van bezuinigen waarvoor dan iets merkbaar's moet worden ingeleverd.

Je kan bv isoleren al een gek wat niet wil zeggen dat het dan warm wordt want je zult hoe dan ook energie moeten gebruiken om het comfortabel te krijgen. Een bunkerwoning isoleert bv super maar kost verschrikkelijk veel om het comfortabel te krijgen (als dat al lukt). Omgekeerd, een geïsoleerde A++ bordkartonwoning is snel warm en het nog sneller kwijt wanneer tochtraampje openstaat.

Ik ben verre van een belegger maar ik mij laten wijsmaken dat je afhankelijkheid en risico's moet proberen te spreiden om opties te krijgen. Iets dat iemand aan de onderkant zonder keuzes allang heeft gedaan om kansloos in misères nog meer het haasje worden. Nog lulliger is dat die groep ook nog's dankjewel moet zeggen voor iets - noem het een energiebudget of toelage - dat wmb een onvoorwaardelijke basisbehoefte is.
Vallondonderdag 24 november 2022 @ 18:02
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:29 schreef Elan het volgende:
Horeca mag ook kapot, sportschool abonnement straks 100 euro per maand. Bakkers weg, slagers weg, winkels weg. Boodschappen verdubbelen in prijs. Energie wek je vanaf volgend jaar maar zelf op en wat je niet kan opwekken is onbetaalbaar. Shit happens ~:) .

Hoe kortzichtig kun je zijn als je denkt dat zo'n crisis alleen betrekking heeft op je eigen thuissituatie gaat en dat zolang jij je shit op orde hebt (whatever the fuck that means) je koopkracht verder buiten schot blijft als de energieprijzen geen halt worden toegeroepen.
Het is een andere insteek van discussie maar idd, de situatie heel veel meer en verdere ondenkbare gevolgen dan alleen de eigen cocon.

"Mooi dat die energieslurper bij de Eemshaven foetsie is, Tat op de glijdbaan wordt gezet en dat boeren kunnen stkken in hun stoif om te worden uitgekocht; en we dus zo nog minder eigen middelen gaan hebben om op terug te vallen.
Elandonderdag 24 november 2022 @ 18:16
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:55 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Maar het hele issue was toch dat niemand dat kon betalen voor 2024 of whatever? Maar dat valt dus blijkbaar enorm mee. Mooi. Zijn er we toch.
Dit voorjaar zaten we op een vijfde van alle huishoudens die zonnepanelen hadden. Zeg dat dat inmiddels een vierde is en je nog voor 2024 naar een derde zou kunnen gaan. Dan ga ik uit van een extreem optimistisch scenario, want zoals je terecht opmerkt zijn er genoeg momenten geweest om die krengen aan te schaffen. Dus de groei zal alleen maar afremmen.

Dat is nog steeds veel te weinig om te zeggen zoek het maar uit met je hoge rekening. Omdat dan miljoenen mensen in de problemen komen.

Daarbij moeten wijken ook versneld gasvrij gemaakt worden en warmtenetten aangelegd worden, wat ook jaren gaat kosten.

TL;DR de soep zal straks niet zo heet worden gedronken als hij wordt opgediend :).
Vallondonderdag 24 november 2022 @ 18:20
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 17:55 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Maar het hele issue was toch dat niemand dat kon betalen voor 2024 of whatever? Maar dat valt dus blijkbaar enorm mee. Mooi. Zijn er we toch.
Om het moment dat je een papieren overwaarde hebt, is erg veel betalen en hoef je dat alleen dat langer te doen.
De pijn explodeert vanzelf als holy moly deze en andere kosten daarvan gaan stijgen.
En wetmatigheid is ook dat "ellende" bij groepen, sneller worden opgelost dan die je in minderheid alleen hebt.

Ik geef zelf wel toe dat hebben is houden en ik soms iets heb laten schieten dat achteraf nader beschouwd, best had gekund. Destijds kon ik voor ¤3K zwart mijn dak ongeveer vol leggen maar gezien het beginstadium, brakke zooi, had ik niet veel vertrouwen in de kwaliteit. Maat van ons, spint er momenteel gaten bij als wol en een ander kon helaas zijn verzakte dak voor ¤50K vernieuwen. Deze laatste wil er sws niets meer mee te maken hebben.

Veel mensen die nu een dergelijke keuze maken, hebben idd het (geld)vermogen dat te kunnen doen maar denken niet echt veel verder na van dat iets een goed idee lijkt omdat men de reclame daarvoor hoort in de omgeving.
Wat meespeelt dat menig huishouden door corona een paar duizend opzij heeft gezet, dat (ook mede gezien inflatie) er hoe dan ook uitmoet. Dan kan je beter panelen op je dak hebben dan het geld voor bewaren waar dit toch wel aangroeit door zg. 'waardevermeerdering'.
Scorpiedonderdag 24 november 2022 @ 20:20
quote:
12s.gif Op donderdag 24 november 2022 18:20 schreef Vallon het volgende:

[..]
Om het moment dat je een papieren overwaarde hebt, is erg veel betalen en hoef je dat alleen dat langer te doen.
De pijn explodeert vanzelf als holy moly deze en andere kosten daarvan gaan stijgen.
En wetmatigheid is ook dat "ellende" bij groepen, sneller worden opgelost dan die je in minderheid alleen hebt.

Ik geef zelf wel toe dat hebben is houden en ik soms iets heb laten schieten dat achteraf nader beschouwd, best had gekund. Destijds kon ik voor ¤3K zwart mijn dak ongeveer vol leggen maar gezien het beginstadium, brakke zooi, had ik niet veel vertrouwen in de kwaliteit. Maat van ons, spint er momenteel gaten bij als wol en een ander kon helaas zijn verzakte dak voor ¤50K vernieuwen. Deze laatste wil er sws niets meer mee te maken hebben.

Veel mensen die nu een dergelijke keuze maken, hebben idd het (geld)vermogen dat te kunnen doen maar denken niet echt veel verder na van dat iets een goed idee lijkt omdat men de reclame daarvoor hoort in de omgeving.
Wat meespeelt dat menig huishouden door corona een paar duizend opzij heeft gezet, dat (ook mede gezien inflatie) er hoe dan ook uitmoet. Dan kan je beter panelen op je dak hebben dan het geld voor bewaren waar dit toch wel aangroeit door zg. 'waardevermeerdering'.
Wat zeg je nu eigenlijk precies ?
Vallondonderdag 24 november 2022 @ 21:53
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 20:20 schreef Scorpie het volgende:

[..]
Wat zeg je nu eigenlijk precies ?
Wat wil je precies horen ?
NeeOfTochJAdinsdag 29 november 2022 @ 05:01
twitter

De EU gaat de verkeerde kant op.
hollandia02dinsdag 29 november 2022 @ 05:09
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2022 15:39 schreef Elan het volgende:

[..]
Je hebt vast onder een steen geleefd omdat het jouw pakkie aan allemaal niet is maar mensen die nu met een vrij gemiddeld verbruik een energiecontract afsluiten betalen 800/900 euro per maand. Dat is wel ff iets problematischer en lastiger op te brengen dan pak hem beet 150 euro (wat het anderhalf jaar geleden was).
Zeker en sommige mensen hebben daarom bijvoorbeeld winddeeltjes gekocht (handig als je geen zonnepanelen kan plaatsen), die ze DIK kunnen aftrekken van de energierekening. Had iedereen kunnen doen.
Ene persoon is gewoon wat slimmer op het gebied dan de andere.
Nu zijn die winddeeltjes natuurlijk uitverkocht.

https://www.windcentrale.nl/hoe-werkt-het/
Kickinalfadinsdag 29 november 2022 @ 10:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 05:09 schreef hollandia02 het volgende:

[..]
Zeker en sommige mensen hebben daarom bijvoorbeeld winddeeltjes gekocht (handig als je geen zonnepanelen kan plaatsen), die ze DIK kunnen aftrekken van de energierekening. Had iedereen kunnen doen.
Ene persoon is gewoon wat slimmer op het gebied dan de andere.
Nu zijn die winddeeltjes natuurlijk uitverkocht.

https://www.windcentrale.nl/hoe-werkt-het/
Volgens mij is het geen kwestie van "slimmer" maar meer het feit dat de business case er nu heel anders bij ligt dan pak hem beet 3 jaar terug.

Als de energieprijzen waren gedaald en/of de salderings regeling al eerder was afgeschaft waren diegene die toen zonnepanelen hadden aangeschaft ook niet ineens dommer.
hollandia02dinsdag 29 november 2022 @ 11:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 10:26 schreef Kickinalfa het volgende:

[..]
Volgens mij is het geen kwestie van "slimmer" maar meer het feit dat de business case er nu heel anders bij ligt dan pak hem beet 3 jaar terug.

Als de energieprijzen waren gedaald en/of de salderings regeling al eerder was afgeschaft waren diegene die toen zonnepanelen hadden aangeschaft ook niet ineens dommer.
Het is volgensmij altijd beter meer afhankelijk te zijn van zonnepanelen die op je eigen dak liggen dan van een elektriciteitscentrale.
Kickinalfadinsdag 29 november 2022 @ 12:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 11:12 schreef hollandia02 het volgende:

[..]
Het is volgensmij altijd beter meer afhankelijk te zijn van zonnepanelen die op je eigen dak liggen dan van een elektriciteitscentrale.
Daar valt zeker wat voor te zeggen, maar ik denk niet dat dat voor de meesten mensen de reden is voor de aanschaf van zonnepanelen en/of isolatie ;)
sjorsie1982dinsdag 29 november 2022 @ 12:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 12:18 schreef Kickinalfa het volgende:

[..]
Daar valt zeker wat voor te zeggen, maar ik denk niet dat dat voor de meesten mensen de reden is voor de aanschaf van zonnepanelen en/of isolatie ;)
Ik deed het inderdaad toen ik het eerste jaar mijn gasrekening kreeg van 1100m3. Ik schrok mij rot. Toen ging ik meedoen met subsidieregelingen.
Pv kocht ik met allerlei subsidies en later ook btw teruggave
Frutseldinsdag 29 november 2022 @ 12:43
https://www.hln.be/buiten(...)-vervangen~a5645d1b/

Duitsland heeft zich in elk geval verzekerd van een grote gasdeal met Qatar.
Zadinsdag 29 november 2022 @ 12:50
Russische olie sancties over 6 dgn:

Kabinet treft maatregelen voor mogelijke olietekorten door sancties Rusland

Het kabinet houdt een strategische olievoorraad aan die goed is voor 90 dagen binnenlands verbruik. Dat betekent dat er genoeg olie op voorraad is om de vitale processen 90 dagen te laten doorgaan. Dit is nodig omdat op 5 december de EU-sancties op ruwe aardolie uit Rusland ingaan. Vanaf dat moment mag geen ruwe aardolie vanuit Rusland meer worden aangekocht en per schip in de EU ingevoerd worden. Vorig jaar kwam in Nederland nog zo’n 33% ruwe aardolie uit Rusland. Sinds de aankondiging van de sancties is de markt bezig om te schakelen naar import van niet-Russische olie.
El_Thijsdinsdag 29 november 2022 @ 12:57
quote:
6s.gif Op dinsdag 29 november 2022 12:43 schreef Frutsel het volgende:
https://www.hln.be/buiten(...)-vervangen~a5645d1b/

Duitsland heeft zich in elk geval verzekerd van een grote gasdeal met Qatar.
Nu wij nog.
Heph844dinsdag 29 november 2022 @ 14:06
quote:
6s.gif Op dinsdag 29 november 2022 12:43 schreef Frutsel het volgende:
https://www.hln.be/buiten(...)-vervangen~a5645d1b/

Duitsland heeft zich in elk geval verzekerd van een grote gasdeal met Qatar.
Alle beetjes helpen natuurlijk, maar een ‘grote gasdeal’ lijkt me wat overdreven.

2 miljoen ton LNG is gelijk aan 2,7 miljard kuub gas. Het jaarlijkse gasverbruik van Duitsland is 90 miljard kuub gas.

Als Qatar het maximale levert van wat ze nu afgesproken hebben, is dat dus 3% van wat Duitsland per jaar verbruikt. Vanaf 2026 wel te verstaan.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 15:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 11:12 schreef hollandia02 het volgende:

[..]
Het is volgensmij altijd beter meer afhankelijk te zijn van zonnepanelen die op je eigen dak liggen dan van een elektriciteitscentrale.
Moet je ze wel kwijt kunnen hè. Niet iedereen heeft het geld liggen of de praktische beschikbaarheid. Maakt die mensen niet ineens inferieur of achterlijk.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 15:10
Daarbij is een het crisis die je samen aan zal moeten pakken. Je kan wel zeggen ik heb lekker zonnepanelen en jij niet nananana en daarmee is het klaar.

Als miljoenen mensen de hand op de knip houden omdat ze klem zitten is er een vrij grote kans dat jij dat ook gaat voelen links om of rechts om. Nog los van het feit dat jij financieel ook gaat bloeden omdat allerlei vanzelfsprekende diensten de extra energiekosten ook gewoon aan jou zullen doorrekenen als je een dienst of product van hun af neemt.

Ga eens opzoeken wat schulden doen met mensen, en wat ze de samenleving kosten.

Energie moet voor iedereen betaalbaar zijn. Los van je woonsituatie.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 15:17
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2022 15:10 schreef Elan het volgende:
Daarbij is een het crisis die je samen aan zal moeten pakken. Je kan wel zeggen ik heb lekker zonnepanelen en jij niet nananana en daarmee is het klaar.

Als miljoenen mensen de hand op de knip houden omdat ze klem zitten is er een vrij grote kans dat jij dat ook gaat voelen links om of rechts om. Nog los van het feit dat jij financieel ook gaat bloeden omdat allerlei vanzelfsprekende diensten de extra energiekosten ook gewoon aan jou zullen doorrekenen als je een dienst of product van hun af neemt.

Ga eens opzoeken wat schulden doen met mensen, en wat ze de samenleving kosten.

Energie moet voor iedereen betaalbaar zijn. Los van je woonsituatie.
Werkt omgekeerd ook he. Genoeg mensen die riepen 'haha veel te veel geld verdien je nooit terug blablabla'.

Ik voel dat nu ook al. Dat wil zeggen, wij merken ook dat boodschappen duurder zijn, want we zijn er meer geld aan kwijt. Dat is een gegeven.

We hebben er echter geen last van. We hoeven niet ergens anders minder uit te geven om de boodschappen te kunnen bekostigen. Iedereen merkt het. Niet voor iedereen is het storend.

[ Bericht 0% gewijzigd door CoolGuy op 29-11-2022 15:29:26 ]
Elandinsdag 29 november 2022 @ 15:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 15:17 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Werkt omgekeerd ook he. Genoeg mensen die riepen 'haha veel te veel geld verdien je nooit terug blablabla'.

Letterlijk nog nooit zo iemand tegengekomen, volgens mij verdiende je voor deze hele crisis je zonnepanelen ook vrij snel terug binnen 10 jaar o.i.d. . Dus dat zou sowieso nergens op slaan.

quote:
Ik voel dat nu ook al. Dat wil zeggen, wij merken ook dat boodschappen duurder zijn, want we zijn er meer geld aan kwijt. Dat is een gegeven.

We hebben er echter geen last van. We hoeven niet ergens anders minder uit te geven om de boodschappen te kunnen bekostigen. Iedereen merkt het. Niet voor iedereen is het storend.

Deze crisis gaat ook helemaal niet om jou, even een aanname, corrigeer me gerust als ik er naast zit maar waarschijnlijk hoor je (minstens) tot de hogere middeninkomens. Waardoor je met innovatie voorop kunt lopen omdat je relatief vermogend bent Als de benzine te duur dreigt te worden koop je lekker een EV, of misschien heb je die al. Jij zal dus pas relatief laat echt pijn voelen. Eigenlijk pas als de rest van de B.V. Nederland grotendeels failliet is.

Het is niet realistisch laat staan fatsoenlijk om van mensen in een lagere inkomensgroep te eisen dat ze dan maar even drie jaar niet op vakantie gaan nadat ze een heel jaar zich suf gewerkt hebben omdat ze per se hun huis moeten verduurzamen. Omdat ze anders financieel keihard gepakt worden volgend jaar op de energierekening.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 15:51 schreef Elan het volgende:

[..]
Letterlijk nog nooit zo iemand tegengekomen, volgens mij verdiende je voor deze hele crisis je zonnepanelen ook vrij snel terug binnen 10 jaar o.i.d. . Dus dat zou sowieso nergens op slaan.
[..]
Deze crisis gaat ook helemaal niet om jou, even een aanname, corrigeer me gerust als ik er naast zit maar waarschijnlijk hoor je (minstens) tot de hogere middeninkomens. Waardoor je met innovatie voorop kunt lopen omdat je relatief vermogend bent Als de benzine te duur dreigt te worden koop je lekker een EV, of misschien heb je die al. Jij zal dus pas relatief laat echt pijn voelen. Eigenlijk pas als de rest van de B.V. Nederland grotendeels failliet is.

Het is niet realistisch laat staan fatsoenlijk om van mensen in een lagere inkomensgroep te eisen dat ze dan maar even drie jaar niet op vakantie gaan nadat ze een heel jaar zich suf gewerkt hebben omdat ze per se hun huis moeten verduurzamen. Omdat ze anders financieel keihard gepakt worden volgend jaar op de energierekening.
Maar 10 jaar is te lang voor sommige mensen. In realiteit was het eerder rond de 6 a 7 jaar, maar ook dát was te lang. Ik ging er stiekem altijd vanuit dat de mensen die dat riepen dat zeiden omdat zeggen dat ze wel panelen wilden maar dat niet konden betalen niet zo lekker bekte.

Ik weet niet tot waar de hogere middeninkomens gaan (serieus niet, ik weet niet wat die grens is) maar ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat ik daar minstens toe behoor ja.

Mja maar dit is een herhaling van zetten natuurlijk, want eisen kan niet nee. Want als dat zo was dan hadden heel veel huizen in Nederland inmiddels wel íets gedaan. En ik gok dat daarbij heel veel mensen zitten die dus wél op vakantie gingen, maar niét iets aan hun huis deden want op vakantie gaan is leuker, en daar krijg je ook direct wat voor terug, in plaats van dat je iets doet wat je niet daadwerkelijk ziet, en pas over X tijd gaat besparen.

En dat hoefde ook niet, want energie was goedkoop, dus liever op vakantie dan verduurzaming. Tot energie niet meer goedkoop was, en je je geld had gezet op die kant van de medaille die het tot dan toe steeds werd, en nu is het muntje andersom gevallen, en nu is het ineens allemaal lastig en moeilijk en oneerlijk. Je kunt al sinds jaar en dag verduurzamen. Dat kán. Dat je dat niet doet en in plaats daarvan op vakantie gaat (ik hou het bij dat voorbeeld omdat je daar nu mee komt) is helemaal prima, maar nu zijn de rollen dan een keer omgedraaid.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:07 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Maar 10 jaar is te lang voor sommige mensen. In realiteit was het eerder rond de 6 a 7 jaar, maar ook dát was te lang. Ik ging er stiekem altijd vanuit dat de mensen die dat riepen dat zeiden omdat zeggen dat ze wel panelen wilden maar dat niet konden betalen niet zo lekker bekte.

Ik weet niet tot waar de hogere middeninkomens gaan (serieus niet, ik weet niet wat die grens is) maar ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat ik daar minstens toe behoor ja.

Mja maar dit is een herhaling van zetten natuurlijk, want eisen kan niet nee. Want als dat zo was dan hadden heel veel huizen in Nederland inmiddels wel íets gedaan.
En dat hoefde ook niet, want energie was goedkoop, dus liever op vakantie dan verduurzaming. Tot energie niet meer goedkoop was, en je je geld had gezet op die kant van de medaille die het tot dan toe steeds werd, en nu is het muntje andersom gevallen, en nu is het ineens allemaal lastig en moeilijk en oneerlijk. Je kunt al sinds jaar en dag verduurzamen. Dat kán. Dat je dat niet doet en in plaats daarvan op vakantie gaat (ik hou het bij dat voorbeeld omdat je daar nu mee komt) is helemaal prima, maar nu zijn de rollen dan een keer omgedraaid.
Energie was helemaal niet goedkoop, hoe kom je hier bij? Energie was betaalbaar, dat hoort het ook gewoon te zijn. We zitten op de grootste gasbel van West Europa. Het is een uiteindelijk een gecreëerd probleem, dus overheid verzin maar wat leuks.

quote:
En ik gok dat daarbij heel veel mensen zitten die dus wél op vakantie gingen, maar niét iets aan hun huis deden want op vakantie gaan is leuker, en daar krijg je ook direct wat voor terug, in plaats van dat je iets doet wat je niet daadwerkelijk ziet, en pas over X tijd gaat besparen.
Dat gok jij, dat veel mensen binnen de lagere inkomensgroepen het gewoon niet kunnen betalen of niet kunnen realiseren wil er gewoon niet in bij jou. 15-20% woont ook nog eens in een appartement, waar op een effectieve manier zonnepanelen gebruiken nauwelijks realiseerbaar is. Regels voor de verhuurders zijn er ook niet, dus als je tot de 40% behoort die niet koopt maar huurt en een verhuurder treft die er allemaal geen heil in ziet of het geld lekker in de zak houdt heb je ook pech.

Het is grappig dat je individuen verwijt de urgentie niet in te willen zien, terwijl de overheidswege ook elke vorm van urgentie heeft ontbeert totdat de prijzen omhoog schoten. Terwijl Jan met de Pet geen flauwe notie had dat wij afhankelijk waren van Russisch gas.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:15 schreef Elan het volgende:

[..]
Energie was helemaal niet goedkoop, hoe kom je hier bij? Energie was betaalbaar, dat hoort het ook gewoon te zijn. We zitten op de grootste gasbel van West Europa. Het is een uiteindelijk een gecreëerd probleem, dus overheid verzin maar wat leuks.
[..]
Dat gok jij, dat veel mensen binnen de lagere inkomensgroepen het gewoon niet kunnen betalen of niet kunnen realiseren wil er gewoon niet in bij jou. 15-20% woont ook nog eens in een appartement, waar op een effectieve manier zonnepanelen gebruiken nauwelijks realiseerbaar is. Regels voor de verhuurders zijn er ook niet, dus als je tot de 40% behoort die niet koopt maar huurt en een verhuurder treft die er allemaal geen heil in ziet of het geld lekker in de zak houdt heb je ook pech.
Nou, tov nu was het goedkoop toch? Spotgoedkoop zelfs. Ja, dat hoort het te zijn. Maar dat is het momenteel niet, dus je kunt wel roepen dat de overheid wat leuks moet verzinnen, maar alsnog ben je...naja, afgaande op wat je zo hoort, zomaar eventjes 800 euro per maand kwijt.

Dan kan de overheid wel wat leuks moeten verzinnen, maar dat gaat op zn minst een paar maanden duren, maar ondertussen zegt Essent volgende week gewoon wel tegen 'jou' joh maak over die 800 euro. Ga je toch nat.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:20 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nou, tov nu was het goedkoop toch? Spotgoedkoop zelfs. Ja, dat hoort het te zijn. Maar dat is het momenteel niet, dus je kunt wel roepen dat de overheid wat leuks moet verzinnen, maar alsnog ben je...naja, afgaande op wat je zo hoort, zomaar eventjes 800 euro per maand kwijt.

Dan kan de overheid wel wat leuks moeten verzinnen, maar dat gaat op zn minst een paar maanden duren, maar ondertussen zegt Essent volgende week gewoon wel tegen 'jou' joh maak over die 800 euro. Ga je toch nat.
Doen ze nu al, maar als miljoenen mensen dat niet kunnen betalen dan komt er echt wel een oplossing uit Den Haag, maak je geen illusies.

Lekker solidair wel,. Iedereen die jouw speeltjes niet kan betalen kan het bekijken.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:22 schreef Elan het volgende:

[..]
Doen ze nu al, maar als miljoenen mensen dat niet kunnen betalen dan komt er echt wel een oplossing uit Den Haag, maak je geen illusies.
Naja ik maak me geen illusies. Ik ben vooral blij dat ik niet in de kou moeten zitten te hopen tot Den Haag met een 'oplossing' komt.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:22 schreef Elan het volgende:

Lekker solidair wel,. Iedereen die jouw speeltjes niet kan betalen kan het bekijken.
Ik neem aan dat jij je 190 euro vergoeding naar de buurvrouw brengt?
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:26 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik neem aan dat jij je 190 euro vergoeding naar de buurvrouw brengt?
Hoezo die krijgt hem toch ook.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:29 schreef Elan het volgende:

[..]
Hoezo die krijgt hem toch ook.
Maar jij hebt het wellicht veel minder hard nodig dan zij.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:25 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Naja ik maak me geen illusies. Ik ben vooral blij dat ik niet in de kou moeten zitten te hopen tot Den Haag met een 'oplossing' komt.
Niemand zit in de kou. Prijsplafond, 2x 190 euro en ernergietoeslaggenot. Al zet ik de kachel wel laag maar niet uit bittere noodzaak of zo.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:31 schreef Elan het volgende:

[..]
Niemand zit in de kou. Prijsplafond, 2x 190 euro en ernergietoeslaggenot. Al zet ik de kachel wel laag maar niet uit bittere noodzaak of zo.
Dat zou mooi zijn, dan zijn allemaal die mensen die de kachel op 17 zetten er maar heel weinig. Dan valt het wel mee met het gedoe.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:30 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Maar jij hebt het wellicht veel minder hard nodig dan zij.
Als ze ons 2024 neuken door dat plafond op te heffen dan moet ik wel cash op de bank hebben he. Met dank aan de overheid voor deze gecreëerde crisis.

Terwijl ik in principe best wil verduurzamen en daar ook de middelen voor heb.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:34 schreef Elan het volgende:

[..]
Als ze ons 2024 neuken door dat plafond op te heffen dan moet ik wel cash op de bank hebben he. Met dank aan de overheid voor deze gecreëerde crisis.

Terwijl ik in principe best wil verduurzamen en daar ook de middelen voor heb.
Waarom zouden ze dat doen? Den Haag moet toch maar mooi iets bedenken? Dan doen ze dat toch ook? Maar ja, dat is dus precies wat ik zeg...als ze dat niét doen, dan ga je dus mooi nat.

Hoezo, 'in principe'? Dus je hebt dat geld liggen, dan lijkt het me dat je dat niet pas sinds een maand hebt liggen, dus dan doe ik de voorzichtige aanname dat je dat ook voor dit hele gedoe had liggen?

Waarom heb je toen dan al niet verduurzaamd?
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:32 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat zou mooi zijn, dan zijn allemaal die mensen die de kachel op 17 zetten er maar heel weinig. Dan valt het wel mee met het gedoe.
Het went eigenlijk vrij snel, sterker nog: laatst moest ik ergens werken (toevallig of niet toevallig een overheidsinstantie :') )waar de kachel 'gewoon' op 21 stond en werd er helemaal rozig en contraproductief van.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:37 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Waarom zouden ze dat doen? Den Haag moet toch maar mooi iets bedenken? Dan doen ze dat toch ook? Maar ja, dat is dus precies wat ik zeg...als ze dat niét doen, dan ga je dus mooi nat.

Sja je weet het nooit maar ik verwacht het eigenlijk niet. Koop er ook liever iets leuks van maar je wordt op deze manier nu dus gedwongen om geld apart te zetten.

quote:
Hoezo, 'in principe'? Dus je hebt dat geld liggen, dan lijkt het me dat je dat niet pas sinds een maand hebt liggen, dus dan doe ik de voorzichtige aanname dat je dat ook voor dit hele gedoe had liggen?

Waarom heb je toen dan al niet verduurzaamd?

Is momenteel niet mogelijk hier, vanwege een onwelwillende VvE. Als het aan mij had gelegen had ik allang zonnepanelen gehad, maar goed dat ligt dus niet alleen aan mij.

Wijk moet ook van het gas af maar pas 2030, daar heb ik al helemaal geen invloed op.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:42 schreef Elan het volgende:

[..]
Sja je weet het nooit maar ik verwacht het eigenlijk niet. Koop er ook liever iets leuks van maar je wordt op deze manier nu dus gedwongen om geld apart te zetten.
[..]
Is momenteel niet mogelijk hier, vanwege een onwelwillende VvE. Als het aan mij had gelegen had ik allang zonnepanelen gehad, maar goed dat ligt dus niet alleen aan mij.

Wijk moet ook van het gas af maar pas 2030, daar heb ik al helemaal geen invloed op.
Dat is dus wat ik zeg, in plaats van dat je er van op vakantie gaat moet je het nu apart zetten. Maar jaren geleden was dat geen moéten, toen was het (niet) wíllen.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:44 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is dus wat ik zeg, in plaats van dat je er van op vakantie gaat moet je het nu apart zetten.
Niks moet ik wil dat. Ik ga daarnaast ook gewoon 6 weken naar Zuid Amerika van de zomer. En volgende maand op wintersport.

quote:
Maar jaren geleden was dat geen moéten, toen was het (niet) wíllen.
Woon hier al bijna 10 jaar de situatie met de VvE is niet wezenlijk anders dan 10 jaar geleden, dus slaat nergens op wat je zegt. Een aanzienlijk deel is hier nog verhuur en zij stemmen tijdens de ledenvergadering overal tegen en hebben steeds een meerderheid.. Heb zonnepanelen (meerdere keren) ingebracht, de kopers willen wel maar hun niet. Zelfs nu de situatie op de energiemarkt redelijk urgent is willen ze pas over een paar jaar als er een nieuw dak ligt daar naar gaan kijken.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:49 schreef Elan het volgende:

[..]
Niks moet ik wil dat. Ik ga daarnaast ook gewoon 6 weken naar Zuid Amerika van de zomer. En volgende maand op wintersport.
[..]
Woon hier al bijna 10 jaar de situatie met de VvE is niet wezenlijk anders dan 10 jaar geleden, dus slaat nergens op wat je zegt. Een aanzienlijk deel is hier nog verhuur en zij stemmen tijdens de ledenvergadering overal tegen en hebben steeds een meerderheid.. Heb zonnepanelen (meerdere) keren ingebracht, de kopers willen wel maar hun niet.
Nee, niet JIJ, maar 'jij'.

Overigens is dit wel een van de redenen dat ik 1. nooit gehuurd heb en 2. nooit een appartement heb gehad en 3. nooit iets met een VvE van doen heb willen hebben. Ik bepaal zelf wel ipv dat anderen voor mij bepalen.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 16:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:52 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Nee, niet JIJ, maar 'jij'.
Que?

quote:
Overigens is dit wel een van de redenen dat ik 1. nooit gehuurd heb en 2. nooit een appartement heb gehad en 3. nooit iets met een VvE van doen heb willen hebben. Ik bepaal zelf wel ipv dat anderen voor mij bepalen.
Ja fijn, hier heb ik echt wat aan. Of de miljoenen anderen die in een soortgelijke situatie zitten.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 16:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:53 schreef Elan het volgende:

[..]
Que?
[..]
Ja fijn, hier heb ik echt wat aan.
Ja, je wordt beperkt door waar je woont, maar het lijkt me dat je daar vrijwillig voor gekozen hebt. Daar gaat niemand, incl ik aan veranderen. Waar jij wel wat aan hebt, ja, dat zul je zelf moeten regelen, dat gaat niemand voor je doen.

Jij gaat 2x op vakantie. Is heel mooi (zuid-amerika is fantastisch), maar ja, je KUNT overwegen om te kijken hoeveel je (nog) nodig hebt eventueel om te verhuizen ofzo. Ja, of niet en daar blijven wonen en dan geen zonnepanelen etc.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 17:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:56 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja, je wordt beperkt door waar je woont, maar het lijkt me dat je daar vrijwillig voor gekozen hebt. Daar gaat niemand, incl ik aan veranderen. Waar jij wel wat aan hebt, ja, dat zul je zelf moeten regelen, dat gaat niemand voor je doen.

Jij gaat 2x op vakantie. Is heel mooi (zuid-amerika is fantastisch), maar ja, je KUNT overwegen om te kijken hoeveel je (nog) nodig hebt eventueel om te verhuizen ofzo. Ja, of niet en daar blijven wonen en dan geen zonnepanelen etc.
Ik/wij verdienen in principe genoeg om te kunnen verhuizen maar ik woon hier naar tevredenheid verder. Er komt linksom of rechtsom echt wel een oplossing voor appartementbewoners die in een soortgelijke situatie zitten, daar heb ik alle vertrouwen in. Laat me niet weg/opjagen om nu hals over kop tegen de hoofdprijs een duur A++ appartement te kopen..

NWS / Nederland gaat 2 nieuwe kerncentrales bouwen

w/

Als ze die nou 10 jaar geleden hadden gerealiseerd in plaats van tegen beter weten in goedkoop Russisch gas te blijven importeren hadden we deze toch redelijk infantiele discussie waarschijnlijk niet eens gehad |:(
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 17:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 17:00 schreef Elan het volgende:

[..]
Ik/wij verdienen in principe genoeg om te kunnen verhuizen maar ik woon hier naar tevredenheid verder. Er komt linksom of rechtsom echt wel een oplossing, daar heb ik alle vertrouwen in.

NWS / Nederland gaat 2 nieuwe kerncentrales bouwen

w/

Als ze die nou 10 jaar geleden hadden gerealiseerd in plaats van tegen beter weten in goedkoop Russisch gas te blijven importeren hadden we deze toch redelijk infantiele discussie waarschijnlijk niet eens gehad |:(
Ja ik vind dit wat te makkelijk, want dan kan ik ook zeggen dat jij je al lang geleden had kunnen bedenken dat ongeacht of 'Nederland' van het gas af gaat, jij het alsnog wel zou kunnen realiseren.

Ja er zal een oplossing komen, maar dat is dan een externe oplossing, en tot die tijd daar is (als die tijd komt) ben je je wel aan het storen aan dat dingen duur zijn en en en.

Tja, ik zal dan wel heel debiel denken, maar ik zou dan denken; tja, als me dit ECHT zo stoort, dan ga ik niet op vakantie en dan ga ik kijken naar een woning die me deze beperkingen niet oplevert.

En dat heb ik ook daadwerkelijk gedacht, daarom heb ik begin vorig jaar dit huis gekocht.
Elandinsdag 29 november 2022 @ 17:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 17:04 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja ik vind dit wat te makkelijk, want dan kan ik ook zeggen dat jij je al lang geleden had kunnen bedenken dat ongeacht of 'Nederland' van het gas af gaat, jij het alsnog wel zou kunnen realiseren.

Ja er zal een oplossing komen, maar dat is dan een externe oplossing, en tot die tijd daar is (als die tijd komt) ben je je wel aan het storen aan dat dingen duur zijn en en en.

Tja, ik zal dan wel heel debiel denken, maar ik zou dan denken; tja, als me dit ECHT zo stoort, dan ga ik niet op vakantie en dan ga ik kijken naar een woning die me deze beperkingen niet oplevert.

En dat heb ik ook daadwerkelijk gedacht, daarom heb ik begin vorig jaar dit huis gekocht.
Het stoort me ook niet echt om eerlijk te zijn. Wat me wel stoort is jouw arrogante opstelling en de vanzelfsprekendheid waarmee je redeneert dat letterlijk iedereen maar even binnen no time een duurzame woning moet realiseren. Ten koste van alles ook echt.... Zelfs nu ik je heb uitgelegd wat concreet de situatie is heb je zoiets van ja dan moet je maar gewoon verhuizen. En de mensen die hier komen wonen dan? Mensen die huren moeten maar gewoon kopen of 900 per maand aftikken en hun smoel houden, want het is allemaal hun eigen schuld. Wat de fuck leef jij voor egocentrische wereld man.
CoolGuydinsdag 29 november 2022 @ 17:19
quote:
10s.gif Op dinsdag 29 november 2022 17:13 schreef Elan het volgende:

[..]
Het stoort me ook niet echt om eerlijk te zijn. Wat me wel stoort is jouw arrogante opstelling en de vanzelfsprekendheid waarmee je redeneert dat letterlijk iedereen maar even binnen no time een duurzame woning moet realiseren. Ten koste van alles ook echt.... Zelfs nu ik je heb uitgelegd wat concreet de situatie is heb je zoiets van ja dan moet je maar gewoon verhuizen. Mensen die huren moeten maar gewoon kopen. Wat de fuck leef jij voor egocentrische wereld man.
Ja dat is dan naar voor je, of zo, dat dat je stoort. Maar ik heb daar verder geen last van. Nee hoor, dat zeg ik niet. Ik zeg dat menen een stuk eigen verantwoordelijkheid hebben, dat dit niet iets is van sinds Rusland gek ging doen maar dat daar al jaren en jaren de tijd voor was, en dat je soms de keuze moet maken om iets leuks te laten, om iets minder leuks te doen, omdat dat verstandiger is.

ja, of niet natuurlijk, maar ja, dan krijg je rekeningen van 800 euro per maand en dan is dat de schuld van alles en iedereen behalve jezelf (je is niet JIJ, maar 'je').

Maar of jij, of wie dan ook wel of niet doet verduurzamen moet iedereen helemaal voor zich weten. Ik vind alleen dat hele Den Haag moet het oplossen blabla verhaal een beetje te makkelijk, als je vervolgens een woning gekocht hebt met label E of F, en daar jaren lang helemaal 0,0 aan gedaan hebt maar wél elk jaar op vakantie gegaan bent. Kan, maar keuzes hebben consequenties.

Dat dat niet voor iedereen geldt, dat snap ik, maar niét iedereen die nu heel veel geld per maand moet betalen woont gehuurd of in een VvE, want logischerwijs heb ik het niet over mensen die huren.
Akathisiadinsdag 29 november 2022 @ 18:16
Wat is de consensus over 'eco heaters' (elektrische kachel) en zulks? Rendabel?
Heph844dinsdag 29 november 2022 @ 18:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 18:16 schreef Akathisia het volgende:
Wat is de consensus over 'eco heaters' (elektrische kachel) en zulks? Rendabel?
Verwarmen met een elektrische kachel is duurder dan verwarmen op gas. Ik vind de term ecoheater wel goed gevonden, qua marketing.
Akathisiadinsdag 29 november 2022 @ 18:34
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2022 18:30 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Verwarmen met een elektrische kachel is duurder dan verwarmen op gas. Ik vind de term ecoheater wel goed gevonden, qua marketing.
Ja, dat vind ik ook. M'n (demente) vader wil dat ik er één aanschaf en laat me niet met rust :+. Als het niet (te) onrendabel was geweest, had ik er wel eentje neergezet, maar mweh...
NeeOfTochJAwoensdag 30 november 2022 @ 05:40
Natural gas prices in Europe could top $3,000 per thousand cubic meters, according to Gazprom, cited by Russian news agency Interfax, which would be above a proposed safety price ceiling for the benchmark European gas futures.

Last week, the European Commission proposed a new EU instrument to limit excessive gas price spikes, consisting of a safety price ceiling of $285 (275 euros) per megawatt hour (MWh) on the month-ahead derivatives at the Title Transfer Facility (TTF) hub, the benchmark for the European gas price.

The 275 euros/MWh price equals around $2,950 per thousand cubic meters.

https://oilprice.com/Ener(...)ld-Top-3000-MCM.html
NeeOfTochJAwoensdag 30 november 2022 @ 17:00
Jaeger85woensdag 30 november 2022 @ 17:01
quote:
0s.gif Op woensdag 30 november 2022 05:40 schreef NeeOfTochJA het volgende:
Natural gas prices in Europe could top $3,000 per thousand cubic meters, according to Gazprom, cited by Russian news agency Interfax, which would be above a proposed safety price ceiling for the benchmark European gas futures.

Last week, the European Commission proposed a new EU instrument to limit excessive gas price spikes, consisting of a safety price ceiling of $285 (275 euros) per megawatt hour (MWh) on the month-ahead derivatives at the Title Transfer Facility (TTF) hub, the benchmark for the European gas price.

The 275 euros/MWh price equals around $2,950 per thousand cubic meters.

https://oilprice.com/Ener(...)ld-Top-3000-MCM.html
Volgens een Russisch staatsbedrijf.
Vallondonderdag 1 december 2022 @ 00:12
quote:
1s.gif Op woensdag 30 november 2022 17:01 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Volgens een Russisch staatsbedrijf.
De prijs is al eens (ik meen eind augustus) $339 per MWh geweest wat dan idd neerkomt op ca ¤3250 voor 1000 kuub (verwarmings)gas. Het zijn bizarre tijden waarbij de prijzen 10-15x door het dak zijn gegaan.
Stabilisatie van deze prijsreset is helaas nog niet in het verre zicht.
vipergtsdonderdag 1 december 2022 @ 06:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 16:49 schreef Elan het volgende:

[..]
Niks moet ik wil dat. Ik ga daarnaast ook gewoon 6 weken naar Zuid Amerika van de zomer. En volgende maand op wintersport.
[..]
Woon hier al bijna 10 jaar de situatie met de VvE is niet wezenlijk anders dan 10 jaar geleden, dus slaat nergens op wat je zegt. Een aanzienlijk deel is hier nog verhuur en zij stemmen tijdens de ledenvergadering overal tegen en hebben steeds een meerderheid.. Heb zonnepanelen (meerdere keren) ingebracht, de kopers willen wel maar hun niet. Zelfs nu de situatie op de energiemarkt redelijk urgent is willen ze pas over een paar jaar als er een nieuw dak ligt daar naar gaan kijken.
Dat je geen panelen moet leggen als er binnen een paar jaar een nieuw dak op moet is te begrijpen. Maar VVE is inderdaad gedoe. Hier zijn we wel bezig driekwart is huur van een woningbouwcorporatie die willen nu wel nu is het te hopen dat alle kopers ook meegaan. Als het aan mij had gelegen hadden ze het 5 jaar geleden al gedaan.
Homeydonderdag 1 december 2022 @ 08:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 november 2022 17:19 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja dat is dan naar voor je, of zo, dat dat je stoort. Maar ik heb daar verder geen last van. Nee hoor, dat zeg ik niet. Ik zeg dat menen een stuk eigen verantwoordelijkheid hebben, dat dit niet iets is van sinds Rusland gek ging doen maar dat daar al jaren en jaren de tijd voor was, en dat je soms de keuze moet maken om iets leuks te laten, om iets minder leuks te doen, omdat dat verstandiger is.

ja, of niet natuurlijk, maar ja, dan krijg je rekeningen van 800 euro per maand en dan is dat de schuld van alles en iedereen behalve jezelf (je is niet JIJ, maar 'je').

Maar of jij, of wie dan ook wel of niet doet verduurzamen moet iedereen helemaal voor zich weten. Ik vind alleen dat hele Den Haag moet het oplossen blabla verhaal een beetje te makkelijk, als je vervolgens een woning gekocht hebt met label E of F, en daar jaren lang helemaal 0,0 aan gedaan hebt maar wél elk jaar op vakantie gegaan bent. Kan, maar keuzes hebben consequenties.

Dat dat niet voor iedereen geldt, dat snap ik, maar niét iedereen die nu heel veel geld per maand moet betalen woont gehuurd of in een VvE, want logischerwijs heb ik het niet over mensen die huren.
Je gaat voorbij aan een heel belangrijke oplossing: het opheffen van de sancties tegen Rusland.
icecreamfarmer_NLdonderdag 1 december 2022 @ 09:20
quote:
10s.gif Op dinsdag 29 november 2022 17:13 schreef Elan het volgende:

[..]
Het stoort me ook niet echt om eerlijk te zijn. Wat me wel stoort is jouw arrogante opstelling en de vanzelfsprekendheid waarmee je redeneert dat letterlijk iedereen maar even binnen no time een duurzame woning moet realiseren. Ten koste van alles ook echt.... Zelfs nu ik je heb uitgelegd wat concreet de situatie is heb je zoiets van ja dan moet je maar gewoon verhuizen. En de mensen die hier komen wonen dan? Mensen die huren moeten maar gewoon kopen of 900 per maand aftikken en hun smoel houden, want het is allemaal hun eigen schuld. Wat de fuck leef jij voor egocentrische wereld man.
Dit dus en dat is net bij iets te veel onderwerpen. Kijk ik kan het ook betalen en had al langer plannen voor verduurzaming maar daar kwamen steeds andere projecten tussendoor (verbouwing broertje, sterfgevallen) waardoor ik nu eigenlijk te laat ben.

Maar ik weet ook dat 3/4 van NL geen ¤100k op de bank hebben staan om dit te betalen. Het meest ergerlijke is dan nog wel dat de echte grootverbruikers nog steeds gesubsidieerd worden. En dat er veel mensen zonder empathie zijn.
icecreamfarmer_NLdonderdag 1 december 2022 @ 09:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 november 2022 18:30 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Verwarmen met een elektrische kachel is duurder dan verwarmen op gas. Ik vind de term ecoheater wel goed gevonden, qua marketing.
Ligt eraan of je teveel opwekking van zonnepanelen overhoudt. En het is sneller geïnstalleerd dan een airco.
Elandonderdag 1 december 2022 @ 10:54
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2022 09:20 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
Dit dus en dat is net bij iets te veel onderwerpen. Kijk ik kan het ook betalen en had al langer plannen voor verduurzaming maar daar kwamen steeds andere projecten tussendoor (verbouwing broertje, sterfgevallen) waardoor ik nu eigenlijk te laat ben.

Maar ik weet ook dat 3/4 van NL geen ¤100k op de bank hebben staan om dit te betalen. Het meest ergerlijke is dan nog wel dat de echte grootverbruikers nog steeds gesubsidieerd worden. En dat er veel mensen zonder empathie zijn.
Het is wel minder (zonnepanelen) maar alsnog 20k ben je zo kwijt, dat is behoorlijk wat geld voor iets dat vorig jaar nog totaal niet problematisch was als je ze niet had.
Er mag er wel iets coulanter mee omgegaan worden allemaal. Bedoel wijken moeten ook van het gas af, maar voor 2030 is daar echt nog geen sprake van. Stel verhuurders verplicht om zonnepanelen aan te schaffen en compenseer mensen tot die tijd. Het heeft gewoon tijd nodig voor iedereen klaar is. Het is bovendien niet dat het zonder die hele energiecrisis allemaal spotgoedkoop is om rond te komen :X .
De inflatie is nog steeds ruim boven de 10% ondanks de compensatie, laat staan als het prijsplafond en compensatie voor energie in 2024 zouden verdwijnen en de prijzen blijven stijgen. Dan kunnen miljoenen mensen zo de schuldsanering in. Zal ons misschien niet snel gebeuren maar ik kan me voorstellen dat mensen die hard werken die dat overkomt zonder dat ze er iets aan kunnen doen zoiets hebben van bekijk het maar met je teringzooi en een uitkering nemen en op de bank gaan liggen blowen.

new-kids-betaal-helemaal-niks.gif
Ivo1985donderdag 1 december 2022 @ 12:56
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2022 08:29 schreef Homey het volgende:

[..]
Je gaat voorbij aan een heel belangrijke oplossing: het opheffen van de sancties tegen Rusland.
En wat gaat dat oplossen?
Homeydonderdag 1 december 2022 @ 13:54
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2022 12:56 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
En wat gaat dat oplossen?
Die moet je omdraaien. Wat hebben die sancties opgelost?
Weird-donderdag 1 december 2022 @ 14:28
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2022 13:54 schreef Homey het volgende:

[..]
Die moet je omdraaien. Wat hebben die sancties opgelost?
Ruslands toegang tot chips / benodigde onderdelen
George_of_the_Junglevrijdag 2 december 2022 @ 10:58
Kreeg net een email van de universiteit (werkgever) hier (VK), dat we er komende 3 maanden rekening mee moeten houden dat tussen 16:00 en 19:00 de electriciteit afgesloten wordt. De eerste keer zal er een aankondiging zijn, daarna niet meer (geen idee waarom niet, maar het heeft nogal impact als computers modellen zitten te verwerken, of apparaten in labs staan die niet uit mogen vallen). Voelt een beetje alsof ik weer in Afrika woon, al maakten ze daar vaak gewoon een schema wanneer de stroom in jouw buurt afgesloten werd.
Jaeger85vrijdag 2 december 2022 @ 11:32
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2022 13:54 schreef Homey het volgende:

[..]
Die moet je omdraaien. Wat hebben die sancties opgelost?
Het heeft ervoor gezorgd dat Rusland de oorlog aan het verliezen is.
sirdanilotvrijdag 2 december 2022 @ 11:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 10:58 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Kreeg net een email van de universiteit (werkgever) hier (VK), dat we er komende 3 maanden rekening mee moeten houden dat tussen 16:00 en 19:00 de electriciteit afgesloten wordt. De eerste keer zal er een aankondiging zijn, daarna niet meer (geen idee waarom niet, maar het heeft nogal impact als computers modellen zitten te verwerken, of apparaten in labs staan die niet uit mogen vallen). Voelt een beetje alsof ik weer in Afrika woon, al maakten ze daar vaak gewoon een schema wanneer de stroom in jouw buurt afgesloten werd.
Dat zijn inderdaad afrikapraktijken
J.B.vrijdag 2 december 2022 @ 11:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 10:58 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Kreeg net een email van de universiteit (werkgever) hier (VK), dat we er komende 3 maanden rekening mee moeten houden dat tussen 16:00 en 19:00 de electriciteit afgesloten wordt. De eerste keer zal er een aankondiging zijn, daarna niet meer (geen idee waarom niet, maar het heeft nogal impact als computers modellen zitten te verwerken, of apparaten in labs staan die niet uit mogen vallen). Voelt een beetje alsof ik weer in Afrika woon, al maakten ze daar vaak gewoon een schema wanneer de stroom in jouw buurt afgesloten werd.
Dat werd afgelopen zomer al voorspeld. In plaats van zich daarop voor te bereiden geloofden de zwakzinnigen die het VK leid(d)en liever in hun eigen ideologie:

Liz Truss blocks energy saving campaign ‘on ideological grounds’
https://www.independent.c(...)ogical-b2197566.html

quote:
Minister says government views public information campaign as ‘nanny state’
George_of_the_Junglevrijdag 2 december 2022 @ 11:44
Ik vind het vooral apart dat ze de eerste keer wel een waarschuwing geven, maar daarna niet meer. Hoezo niet? Als het de eerste keer kan, dan kan het andere keren toch ook?
Lizz Truss is gelukkig grotendeels van het toneel verdwenen, en er lijkt iig meer rust in de tent met Sunak, alleen moeten we nog maar zien hoe dat uitpakt, vooral voor iedereen die niet tot de elite hoort.
sjorsie1982vrijdag 2 december 2022 @ 12:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 10:58 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Kreeg net een email van de universiteit (werkgever) hier (VK), dat we er komende 3 maanden rekening mee moeten houden dat tussen 16:00 en 19:00 de electriciteit afgesloten wordt. De eerste keer zal er een aankondiging zijn, daarna niet meer (geen idee waarom niet, maar het heeft nogal impact als computers modellen zitten te verwerken, of apparaten in labs staan die niet uit mogen vallen). Voelt een beetje alsof ik weer in Afrika woon, al maakten ze daar vaak gewoon een schema wanneer de stroom in jouw buurt afgesloten werd.
Toen ik in afrika was werd het niet aangekondigd en ook niet via een schema. Het was er of niet. Er was geen touw aan vast te knopen.
Jor_Diivrijdag 2 december 2022 @ 12:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 10:58 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Kreeg net een email van de universiteit (werkgever) hier (VK), dat we er komende 3 maanden rekening mee moeten houden dat tussen 16:00 en 19:00 de electriciteit afgesloten wordt. De eerste keer zal er een aankondiging zijn, daarna niet meer (geen idee waarom niet, maar het heeft nogal impact als computers modellen zitten te verwerken, of apparaten in labs staan die niet uit mogen vallen). Voelt een beetje alsof ik weer in Afrika woon, al maakten ze daar vaak gewoon een schema wanneer de stroom in jouw buurt afgesloten werd.
Waarom die tijdstippen? Klinkt vrij onlogisch..
Stoorzendertvrijdag 2 december 2022 @ 12:35
Nog andere mensen hier die nog steeds wachten op die ¤190,-? Eneco :r
Ivo1985vrijdag 2 december 2022 @ 12:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 12:27 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Waarom die tijdstippen? Klinkt vrij onlogisch..
Misschien bedrijventerrein afschakelen op het moment dat mensen thuis komen uit werk en de kachel / oven / kookplaat aanzetten?
Haagsvrijdag 2 december 2022 @ 12:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 12:35 schreef Stoorzendert het volgende:
Nog andere mensen hier die nog steeds wachten op die ¤190,-? Eneco :r
Van november bedoel je, of december?

November allang gehad, die kreeg ik de 14e ofzo. December zal ook wel rond die datum komen.
CoolGuyvrijdag 2 december 2022 @ 12:55
Ik zag van de week de 190 euro van Engie binnen komen, ik denk ah, kijk, daar is het, en de dag erna lees ik dat Engie issues had en dat op dat moment nog niet iedereen die 190 euro had gekregen. Maar zoals ik nu begrijp heeft iedereen bij Engie die eerste keer 190 euro wel gehad?
Stoorzendertvrijdag 2 december 2022 @ 13:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 12:39 schreef Haags het volgende:

[..]
Van november bedoel je, of december?

November allang gehad, die kreeg ik de 14e ofzo. December zal ook wel rond die datum komen.
Van november ja. Heb ze al gesproken. Zou geregeld worden :')
George_of_the_Junglevrijdag 2 december 2022 @ 13:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 12:27 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Waarom die tijdstippen? Klinkt vrij onlogisch..
Dan komt iedereen thuis en zet de verwarming aan, gaan de lichten aan, de tv aan etc, terwijl er ook nog mensen werken, dus daar staat dan ook nog de verwarming aan, en alle lichten aan. 's Ochtends tussen 6 en 9, en vroeg in de avond zijn de piekmomenten in vraag naar energie.
Akkerdjievrijdag 2 december 2022 @ 16:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 11:32 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Het heeft ervoor gezorgd dat Rusland de oorlog aan het verliezen is.
Dat lijkt meer te maken te hebben met het ongelofelijk slechte oorlogsbeleid met alles erop en eraan van de Russen in plaats van de sancties.
Jaeger85vrijdag 2 december 2022 @ 16:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 16:13 schreef Akkerdjie het volgende:

[..]
Dat lijkt meer te maken te hebben met het ongelofelijk slechte oorlogsbeleid met alles erop en eraan van de Russen in plaats van de sancties.
Beide speelt een rol. Door de sancties raken de wapens en ammunitie aan Russische zijde op. Ook gaat hun economie langszaam naar de kloten waardoor ze hun soldaten niet (genoeg) kunnen betalen. Dat zorgt er, naast maatschappelijke onrust, voor dat een algehele mobilisatie van Rusland heel onwaarschijnlijk is.
Lospedrosavrijdag 2 december 2022 @ 19:42
30 november gasverbruik nederland
2019-21: 1400 milj m3
2022: 1300 milj m3

Denk dat vandaag al meer dan gemiddeld, daar gaan we met die 25% minder dan vorige jaren heen. Al hebben we al wel minder verbruikt tot nu.

Maar het voldoende zijn van gasopslag gedurende de hele winter was geldig met 25% besparing.

Gasopslag is ook dalende

https://www.gasunietransp(...)erbruik-in-nederland
Resistorvrijdag 2 december 2022 @ 19:52
https://www.dailymail.co.(...)power-shortages.html
quote:
Switzerland will ban the use of electric cars for 'non-essential' journeys if the country runs out of energy this winter, the government has announced.

Emergency plans drawn up in the event the Swiss are hit by blackouts also call for shop opening hours to be reduced by up to two hours per day, heating systems in nightclubs to be turned off, and other buildings to be heated to no more than 20C.

<knip>

The country's emergency plan is divided into two categories - emergency and crisis - with three degrees of restrictions in the first, and four in the second.

It is designed to operate like Covid lockdowns, with each stage triggered depending on the amount of energy available.

Under the least-extreme 'emergency' measures, people will be asked to limit their washing machines to a maximum of 40C with public buildings heated to no more than 20C - unless they are a hospital or nursing home.

That will decrease to 19C under the next level of restriction, with streaming services forced to limit the resolution of their videos to standard instead of HD.

Under the next level of 'emergency' measures, shops will be asked to reduce opening times by up to two hours per day, with electric vehicles limited to essential journeys only.

That means attending a professional practice, food shopping, visiting the doctor, attending religious events, and attending court hearings.

Under 'crisis' measures, hot water will be turned off in public bathrooms, air conditioning in private homes will be barred, as will the use of electric leaf blowers.

Moving up the scale, outdoor Christmas lights will then be extinguished, escalators will be stopped, and commercial ice machines will have to shut down.

Next up, swimming pools will have to shut, sports stadiums cannot be illuminated, nightclub lighting will turn off, and cryptocurrency mining will be barred.

Under the most-extreme measures, all leisure businesses will have to close and all sports matches will be banned, along with concerts, theatre and opera.
Het is wel de Daily Mail (schep zout), maar toch... _O-
Lospedrosavrijdag 2 december 2022 @ 20:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 19:52 schreef Resistor het volgende:
https://www.dailymail.co.(...)power-shortages.html
[..]
Het is wel de Daily Mail (schep zout), maar toch... _O-
Nou ja NL toch ook ineens met dat noodpakketje.
Dat komt ook niet uit vertrouwen.
Akkerdjievrijdag 2 december 2022 @ 20:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 16:50 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Beide speelt een rol. Door de sancties raken de wapens en ammunitie aan Russische zijde op. Ook gaat hun economie langszaam naar de kloten waardoor ze hun soldaten niet (genoeg) kunnen betalen. Dat zorgt er, naast maatschappelijke onrust, voor dat een algehele mobilisatie van Rusland heel onwaarschijnlijk is.
De ammunitie raakt op omdat die niet snel genoeg gemaakt kan worden en Rusland stomgenoeg voor een soort van blitzkrieg-strategie koos. Nieuwe maken kost nou eenmaal tijd. Hetzelfde geldt voor de wapens uit Europa. Die zijn ook bijna op en kosten soms jaren om gemaakt te worden.
Europa’s economie gaat ook naar de kloten door diezelfde sancties. Dat zorgt ook voor maatschappelijke onrust. Het is van geluk spreken dat Rusland er niet veel van bakt, maar dat is door een van de laatste plaatsen in de rij door de sancties.
Ivo1985vrijdag 2 december 2022 @ 20:57
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 december 2022 20:29 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Nou ja NL toch ook ineens met dat noodpakketje.
Dat komt ook niet uit vertrouwen.
Dat noodpakket is er niet 'ineens', maar al vele jaren een advies. Zo af en toe wordt het weer eens in de actualiteit gebracht. De betreffende site bestaat ook al lang
Lospedrosavrijdag 2 december 2022 @ 21:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 20:57 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Dat noodpakket is er niet 'ineens', maar al vele jaren een advies. Zo af en toe wordt het weer eens in de actualiteit gebracht. De betreffende site bestaat ook al lang
Ja nl heeft wel een van de betere netten

https://www.volkskrant.nl(...)F%2Fwww.google.nl%2F
Jor_Diizaterdag 3 december 2022 @ 08:34
Hoor ik nou goed dat dat prijsplafond weer op losse schroeven staat voor volgende maand? :{
Akkerdjiezaterdag 3 december 2022 @ 09:23
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 08:34 schreef Jor_Dii het volgende:
Hoor ik nou goed dat dat prijsplafond weer op losse schroeven staat voor volgende maand? :{
Ja, dat was al vrijwel meteen na aankondiging al zo. Kan mogelijk niet snel genoeg doorgevoerd worden door de energiemaatschappijen. Verder is men de prijzen flink aan het verhogen voor 1 januari (er is toch een blanco cheque uitgeschreven van de overheid) en hebben energiemaatschappijen geen enkele reden om met elkaar te concurreren met jaarcontracten, dus die komen er dan ook niet. Het is door dit en vast nog wat dingen die ik vergeten ben allemaal nog onzeker.

Edit: plan B is gewoon weer 190 euro betalen

https://nos.nl/nieuwsuur/(...)i-op-losse-schroeven

[ Bericht 6% gewijzigd door Akkerdjie op 03-12-2022 09:28:42 ]
weetjewel5zaterdag 3 december 2022 @ 10:42
People ‘eating pet food and heating meals with candles’ due to cost of living crisis
https://www.independent.c(...)andles-b2236712.html

zou dat lekker zijn? maar ja SLaVa UkRaiNe.
Jaeger85zaterdag 3 december 2022 @ 10:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 10:42 schreef weetjewel5 het volgende:
People ‘eating pet food and heating meals with candles’ due to cost of living crisis
https://www.independent.c(...)andles-b2236712.html

zou dat lekker zijn? maar ja SLaVa UkRaiNe.
Dat was vorig jaar ook al zo in het VK

https://metro.co.uk/2021/(...)nd-heating-15287413/
raptorixzaterdag 3 december 2022 @ 10:50
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 10:42 schreef weetjewel5 het volgende:
People ‘eating pet food and heating meals with candles’ due to cost of living crisis
https://www.independent.c(...)andles-b2236712.html

zou dat lekker zijn? maar ja SLaVa UkRaiNe.
Er was een keer een vent die was hondenvoer proever van beroep.
Ivo1985zaterdag 3 december 2022 @ 10:52
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 10:42 schreef weetjewel5 het volgende:
People ‘eating pet food and heating meals with candles’ due to cost of living crisis
https://www.independent.c(...)andles-b2236712.html

zou dat lekker zijn? maar ja SLaVa UkRaiNe.
Droge brokken lijken me niet zo smakelijk, maar de vleesbereidingen uit blik of zakjes zien er uit em ruiken alsof er wel de nodige smaak aan zit. Of die smaak dan ook door mensen gewaardeerd wordt, durf ik niet te zeggen.

Belangrijker lijkt me on na te gaan of de vleesbereidingen wel gegaard zijn en geschikt voor menselijke consumptie. Onze hond krijgt regelmatig rauw vlees uit de diepvries (wel ontdooid, uiteraard). Het lijkt me niet dat dat geschikt wordt voor menselijke consumptie wanneer je het met een kaarsje gaat opwarmen.

Eventueel na goed doorbakken zal er dan weer niets mis mee zijn, op misschien de smaak na.
xpompompomxzaterdag 3 december 2022 @ 10:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 10:42 schreef weetjewel5 het volgende:
People ‘eating pet food and heating meals with candles’ due to cost of living crisis
https://www.independent.c(...)andles-b2236712.html

zou dat lekker zijn? maar ja SLaVa UkRaiNe.
Opmerkelijk is dat Oekraïne helemaal niet genoemd wordt in dat bericht in de Independent. Vreemd dat je het er dan toch over wil hebben. Waarom?
TukkerJanzaterdag 3 december 2022 @ 11:16
700 euro moet ik nu betalen met mijn bedrijf en 500 euro thuis, dat wordt flink bij verdienen in de late uurtjes met de broek op de enkeltjes
weetjewel5zaterdag 3 december 2022 @ 11:19
quote:
5s.gif Op zaterdag 3 december 2022 10:55 schreef xpompompomx het volgende:

[..]
Opmerkelijk is dat Oekraïne helemaal niet genoemd wordt in dat bericht in de Independent. Vreemd dat je het er dan toch over wil hebben. Waarom?
Het is 1 van de oorzaken van de crisis. Maar veel mensen hebben het er voorover dus dat is mooi die solidariteit.
mascara-klodderzaterdag 3 december 2022 @ 11:31
quote:
5s.gif Op zaterdag 3 december 2022 10:55 schreef xpompompomx het volgende:

[..]
Opmerkelijk is dat Oekraïne helemaal niet genoemd wordt in dat bericht in de Independent. Vreemd dat je het er dan toch over wil hebben. Waarom?
Dodelijk vermoeiend ook...
crystal_methzaterdag 3 december 2022 @ 11:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 december 2022 19:52 schreef Resistor het volgende:
https://www.dailymail.co.(...)power-shortages.html
[..]
Het is wel de Daily Mail (schep zout), maar toch... _O-
Normaal importeert Zwitserland in de wintermaanden veel stroom uit Frankrijk en Duitsland. Hun gasreserves zijn volledig gevuld, maar ze hebben zelf niet genoeg opwekcapaciteit. Deze winter zullen ze waarschijnlijk veel minder stroom kunnen importeren. En in de grote steden hebben huizen vaak een gasaansluiting, maar in kleinere steden en dorpen hebben ze meestal enkel een aansluiting op het elektriciteitsnet.
quote:
While the issue of power outages is not new and has been debated by the authorities before, the Federal Council has announced the steps it would take if energy becomes scarce in Switzerland.

Officials have been hinting that the much-feared shortage of gas, which is used to generate electricity, is not a realistic scenario for Switzerland.

“For this winter, the good news is that the risk of a gas shortage remains relatively low,” Economy Minister Guy Parmelin said earlier in November.

While Switzerland relies heavily on foreign sources, Parmelin pointed out that "in the countries around us, stocks are between 95 and 100 percent full. The Swiss gas industry has also done its job by reserving its 15 percent [of gas] abroad."

However, the government is preparing for the “worst-case” scenario, such as a serious energy shortage that would impact private households and essential industries alike. On Wednesday, it announced its plan, which the cantons have to respond to by December 12th.

"If a shortage should nevertheless occur, the Federal Council will regulate the electricity supply by means of time-limited measures in order to preserve the stability of the network and to secure the supply. Each level of measures aims to avoid more serious consequences, which would require more drastic measures," authorities said.

What steps will the government take?

“In the event of a serious electricity shortage, the measures would be adapted to the severity of the shortage and the concrete situation, before the ordinances come into force,” the Federal Council noted.

First: urgent calls to consumers

In case of an imminent shortage, authorities “would first issue urgent calls to reduce consumption to all electricity consumers,” the government said, adding that "at the same time, the Federal Council could decree initial restrictions and bans on use".

The Federal Council could decree initial restrictions and bans on use.

“These would be tightened in stages, from the drop in the level of comfort (bans on lighting objects, for example) to more restrictive measures (closure of establishments)," authorities said.

The government’s goal is to implement measures that target the concrete cases, depending on the supply situation, weather conditions, and the consequences for the economy and the population.

Essential goods and services, however, would be preserved “as much as possible.”

Second : Electricity quota for large consumers

A more restrictive measure — quotas — would be imposed on consumers with an annual consumption of at least 100 megawatt hours (MWh). The quota would affect more than 34,000 large entities, such as companies, who are responsible for almost half of the current consumption in Switzerland.

“Targeting this group of consumers offers significant savings potential,” the Federal Council said.

The quota would be set for a day or a month, depending on the overall situation.

“For winter 2023/2024, a solution will be developed for companies with sites on different distribution networks, so that they can be subject to the same quota throughout Switzerland.”

Third : Load shedding

This last-resort solution is the regulated measure to prevent the widespread network from collapsing and causing a blackout.

However, consumer groups providing vital services, such as power and water supply facilities, emergency response and basic medical care, could be exempted from load shedding to the extent that technical conditions allow it, which would rarely be the case, the Federal Council said.

Therefore, “power cuts would have far-reaching consequences for the economy and the population, and would be accompanied by restrictions with far-reaching consequences. This is why every effort is made to avoid them.”
https://www.thelocal.ch/2(...)w-energy-crisis-plan

Officiële mededeling van de Bundesrat: Massnahmen für den Fall einer Strommangellage gehen in Vernehmlassung

Ze proberen nu zo snel mogelijk de opwekcapaciteit uit te breiden (tot 1000MW extra in februari '23).
quote:
To alleviate the threat of blackouts, hydropower capacity will be increased. If this fails to plug any gaps, the Swiss government wants to establish reserve power plants, with up to a 1,000MW capacity, by February 2023.

These plants will be paid a fixed sum for participating in the scheme and compensation if their reserve power is used.

Such plants could run on gas or oil but must offset the CO2 they produce by taking part in emissions trading systems.

Permission has already been granted to build a new power plant in the northern Swiss town of Birr. The government proposes relaxing planning restrictions relating to noise and air pollution to help build up a network of reserve plants quickly.

Werner Luginbühl, President of the Federal Electricity Commission, told a press conference on Wednesday that the situation remains critical and that Switzerland may need good weather conditions to get through the winter with enough power.
https://www.swissinfo.ch/(...)-for-winter/47991698
Jaeger85zaterdag 3 december 2022 @ 12:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 11:19 schreef weetjewel5 het volgende:

[..]
Het is 1 van de oorzaken van de crisis. Maar veel mensen hebben het er voorover dus dat is mooi die solidariteit.
In het VK zeker niet de hoofdoorzaak.
Lospedrosazaterdag 3 december 2022 @ 13:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 11:16 schreef TukkerJan het volgende:
700 euro moet ik nu betalen met mijn bedrijf en 500 euro thuis, dat wordt flink bij verdienen in de late uurtjes met de broek op de enkeltjes
Is dat jouw verdienmodel?
KillerBee4everzaterdag 3 december 2022 @ 13:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 11:19 schreef weetjewel5 het volgende:

[..]
Het is 1 van de oorzaken van de crisis. Maar veel mensen hebben het er voorover dus dat is mooi die solidariteit.
Goh, de Russen zouden morgen maar in jouw achtertuintje staan... ik denk dat jij dan ook wel wat hulp zou willen van de buren, en hun buren, etc... nee, zolang jij het maar goed hebt, de rest mag stikken, toch?

:r
weetjewel5zaterdag 3 december 2022 @ 13:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 13:44 schreef KillerBee4ever het volgende:

[..]
Goh, de Russen zouden morgen maar in jouw achtertuintje staan... ik denk dat jij dan ook wel wat hulp zou willen van de buren, en hun buren, etc... nee, zolang jij het maar goed hebt, de rest mag stikken, toch?

:r
Daar is heel wat aan vooraf gegaan maar dat wordt altijd buiten beschouwing gelaten.
spectrumanalyserzondag 4 december 2022 @ 15:34
top tip gevonden op de internets.

nederlands-sgrijven-0.jpg
El_Thijszondag 4 december 2022 @ 16:09
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2022 15:34 schreef spectrumanalyser het volgende:
top tip gevonden op de internets.

[ afbeelding ]
Ik wacht met smart op het bericht dat ze straks in de problemen zit.
stinkiemaandag 5 december 2022 @ 13:32
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 13:44 schreef KillerBee4ever het volgende:

[..]
Goh, de Russen zouden morgen maar in jouw achtertuintje staan... ik denk dat jij dan ook wel wat hulp zou willen van de buren, en hun buren, etc... nee, zolang jij het maar goed hebt, de rest mag stikken, toch?

:r
Wij hebben afspraken gemaakt met onze buren wat te doen in zo'n situatie. Afspraken die wij of onze buren heel duidelijk niet meet UKR hebben gemaakt. Juist vanwege deze shitstorm. Maar dat was natuurlijk buiten Ursula en Hans gerekend :')
stinkiemaandag 5 december 2022 @ 13:33
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2022 16:09 schreef El_Thijs het volgende:

[..]
Ik wacht met smart op het bericht dat ze straks in de problemen zit.
Ze heeft genoeg bespaard op letters en interpunctie om de winter door te komen hoor
J.A.R.V.I.S.maandag 5 december 2022 @ 13:35
Had de helft minder gas verbruikt november 2022 vergeleken met november 2021. Maar is en blijft een koud appartement welke slecht geïsoleerd is.

De helft minder gas, prijs wel 2x zo hoog als vorig jaar. Maar blijkbaar vinden mensen het nog normaal dat je de helft minder verbruikt maar wel 2x zoveel moet betalen, had ik normaal gas verbruikt had ik 4x!! zoveel moeten betalen. En ondertussen het volk maar dom en onwetend houden door wat verhaaltjes over 75% hogere energierekening, die in de echte wereld gewoon 400% hoger is.
icecreamfarmer_NLmaandag 5 december 2022 @ 14:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 13:51 schreef weetjewel5 het volgende:

[..]
Daar is heel wat aan vooraf gegaan maar dat wordt altijd buiten beschouwing gelaten.
Je bedoeld dat al jarenlang gedreig van Rusland?
We hadden ze idd kapot moeten maken.
torentjemaandag 5 december 2022 @ 14:14
quote:
0s.gif Op maandag 5 december 2022 13:35 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:
Had de helft minder gas verbruikt november 2022 vergeleken met november 2021. Maar is en blijft een koud appartement welke slecht geïsoleerd is.

De helft minder gas, prijs wel 2x zo hoog als vorig jaar. Maar blijkbaar vinden mensen het nog normaal dat je de helft minder verbruikt maar wel 2x zoveel moet betalen, had ik normaal gas verbruikt had ik 4x!! zoveel moeten betalen. En ondertussen het volk maar dom en onwetend houden door wat verhaaltjes over 75% hogere energierekening, die in de echte wereld gewoon 400% hoger is.
De machtshebbers houden het volk arm, zodat de armen geen vuist kunnen maken tegen de machtshebbers.
Kidjuhmaandag 5 december 2022 @ 14:19
BNW is verderop maatjes
Newone82maandag 5 december 2022 @ 14:30
quote:
0s.gif Op zondag 4 december 2022 15:34 schreef spectrumanalyser het volgende:
top tip gevonden op de internets.

[ afbeelding ]
Deze mensen worden uiteindelijk afgesloten door de netbeheerder.
Seeburg54maandag 5 december 2022 @ 14:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 13:51 schreef weetjewel5 het volgende:

[..]
Daar is heel wat aan vooraf gegaan maar dat wordt altijd buiten beschouwing gelaten.
Ja daar is zeker al heel wat aan vooraf gegaan. Een hele geschiedenis van een Rusland dat al gruwelijk veel oorlogen is begonnen. Smerig tyfusvolk.
George_of_the_Junglemaandag 5 december 2022 @ 14:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 december 2022 09:23 schreef Akkerdjie het volgende:

[..]
Ja, dat was al vrijwel meteen na aankondiging al zo. Kan mogelijk niet snel genoeg doorgevoerd worden door de energiemaatschappijen. Verder is men de prijzen flink aan het verhogen voor 1 januari (er is toch een blanco cheque uitgeschreven van de overheid) en hebben energiemaatschappijen geen enkele reden om met elkaar te concurreren met jaarcontracten, dus die komen er dan ook niet. Het is door dit en vast nog wat dingen die ik vergeten ben allemaal nog onzeker.

Edit: plan B is gewoon weer 190 euro betalen

https://nos.nl/nieuwsuur/(...)i-op-losse-schroeven
Dat soort dingen hoor je hier nu nooit in het VK. Dat de energie-maatschappijen een maatregel niet door kunnen voeren, of de belastingdienst hun systemen niet op tijd kunnen aanpassen ofzo.
Glazenmakermaandag 5 december 2022 @ 16:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 13:51 schreef weetjewel5 het volgende:

[..]
Daar is heel wat aan vooraf gegaan maar dat wordt altijd buiten beschouwing gelaten.
Ik beschouw dat altijd mee en dat maakt je standpunt nog walgelijker.
Vallonmaandag 5 december 2022 @ 20:45
In Frankrijk zijn ze aan het voorsorteren dat bij drukte, de stroom - gepland - kan worden onderbroken.
Dit vanwege uit bedrijf stellen van een aantal (20 van de 56) kerncentrales

quote:
bron: journaldunet
Une déclaration qui intervient alors que le gouvernement anticipe de potentielles coupures d'électricité sur le territoire français dès janvier 2023. En cause, la production électrique française est particulièrement faible cette année alors qu'une vingtaine de réacteurs nucléaires sur les 56 que compte la France sont à l'arrêt. La première ministre, Elisabeth Borne, a donc transmis le 30 novembre dernier une circulaire aux préfets afin qu'il préparent leurs départements à "des coupures d'électricité ciblées et programmées", peut-on lire sur le document.
Ergens ongedacht in onze moderne tijden.
Benieuwd of dit voor ons impact gaat hebben en wanneer onze regering hiermee (ook) naar buiten komt

(Frankrijk importeert momenteel al iets van 10% van haar benodigde elektra en die stroom zal dan toch ergens op dat moment vooral avond&ochtend ergens vandaan moeten komen. De bevolking wordt al beetje bij beetje opgevoed om haar wasjes in de nacht te doen. En kan inmiddels naar een heuse site waarop zij de voorspelde afsluitingen kan volgen: https://www.monecowatt.fr/ )
Gunnermaandag 5 december 2022 @ 20:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 december 2022 08:34 schreef Jor_Dii het volgende:
Hoor ik nou goed dat dat prijsplafond weer op losse schroeven staat voor volgende maand? :{
Echt? Alle neuzen stonden toch de goede kant op?

Ik heb ook liever structureel die 190 btw
Gunnermaandag 5 december 2022 @ 20:52
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 december 2022 09:23 schreef Akkerdjie het volgende:

[..]
Ja, dat was al vrijwel meteen na aankondiging al zo. Kan mogelijk niet snel genoeg doorgevoerd worden door de energiemaatschappijen. Verder is men de prijzen flink aan het verhogen voor 1 januari (er is toch een blanco cheque uitgeschreven van de overheid) en hebben energiemaatschappijen geen enkele reden om met elkaar te concurreren met jaarcontracten, dus die komen er dan ook niet. Het is door dit en vast nog wat dingen die ik vergeten ben allemaal nog onzeker.

Edit: plan B is gewoon weer 190 euro betalen

https://nos.nl/nieuwsuur/(...)i-op-losse-schroeven
Dat artikel is een maand oud. De afrondende gesprekken van jetten waren vorige week. Toen ging het nog door. Wat is het nu?
Jor_Diidinsdag 6 december 2022 @ 09:36
quote:
2s.gif Op maandag 5 december 2022 20:47 schreef Gunner het volgende:

[..]
Echt? Alle neuzen stonden toch de goede kant op?

Ik heb ook liever structureel die 190 btw
Ja weet niet, ben op zich ook wel blij met het plafond waarbij je weet waar je aan toe bent qua tarieven.
Houtenbeendinsdag 6 december 2022 @ 09:36
twitter
Gunnerdinsdag 6 december 2022 @ 10:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 09:36 schreef Houtenbeen het volgende:
[ twitter ]
Grappig altijd dat soort invloeden terwijl er al ingekocht is voor de winter.

Pure speculatie. maar ja vattenvall en consorten zullen het wel als reden gebruiken om tarieven te verhogen en hebben vast een goed verhaal waarom ze niet inkochten bij 100 euro de Mwh
Heph844dinsdag 6 december 2022 @ 11:57
quote:
2s.gif Op maandag 5 december 2022 20:47 schreef Gunner het volgende:

[..]
Echt? Alle neuzen stonden toch de goede kant op?

Ik heb ook liever structureel die 190 btw
Ik heb nog ruim 2 jaar een laag tarief, het is waanzin om mij dan 190 euro te gaan betalen. Zeg er geen nee tegen hoor, maar dat zou voor de samenleving echt de beroerdste optie zijn.
George_of_the_Jungledinsdag 6 december 2022 @ 12:05
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 december 2022 11:57 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Ik heb nog ruim 2 jaar een laag tarief, het is waanzin om mij dan 190 euro te gaan betalen. Zeg er geen nee tegen hoor, maar dat zou voor de samenleving echt de beroerdste optie zijn.
Of je zou die over 2 jaar moeten krijgen, maar met de huidige inflatie is die 190 euro dan wel wat minder waard.
Gunnerdinsdag 6 december 2022 @ 12:06
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 december 2022 11:57 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Ik heb nog ruim 2 jaar een laag tarief, het is waanzin om mij dan 190 euro te gaan betalen. Zeg er geen nee tegen hoor, maar dat zou voor de samenleving echt de beroerdste optie zijn.
Ik hoor van veel kanten dat het alsnog goedkoper is dat het prijsplafond, en makkelijker uit te voeren.

quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:05 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Of je zou die over 2 jaar moeten krijgen, maar met de huidige inflatie is die 190 euro dan wel wat minder waard.
Voor iemand met (nog) een vast contract of met solar etc is de inflatie niet wat de media zegt. Dat zijn altijd ook gemiddeldes. Mijn voorschot is bijvoorbeeld al jaren hetzelfde. Zou het het liefst nog lager zetten maar dat gaat niet mee zo eenvoudig.
torentjedinsdag 6 december 2022 @ 12:10
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 december 2022 11:57 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Ik heb nog ruim 2 jaar een laag tarief, het is waanzin om mij dan 190 euro te gaan betalen. Zeg er geen nee tegen hoor, maar dat zou voor de samenleving echt de beroerdste optie zijn.
Als jij dat geld niet nodig hebt dan kun jij dat geld toch aan de voedselbank schenken?
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 12:19
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 december 2022 10:24 schreef Gunner het volgende:

[..]
Grappig altijd dat soort invloeden terwijl er al ingekocht is voor de winter.

Pure speculatie. maar ja vattenvall en consorten zullen het wel als reden gebruiken om tarieven te verhogen en hebben vast een goed verhaal waarom ze niet inkochten bij 100 euro de Mwh
Je snapt toch dat dit de huidige inkoopprijzen zijn? Toch? Toch?
Heph844dinsdag 6 december 2022 @ 12:20
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:06 schreef Gunner het volgende:

[..]
Ik hoor van veel kanten dat het alsnog goedkoper is dat het prijsplafond, en makkelijker uit te voeren.
[..]
Het is veel makkelijker uit te voeren ja. Je krijgt alleen de situatie dat mensen gecompenseerd worden die het helemaal niet nodig hebben (zoals ik). En andersom worden de huishoudens die het echt hard nodig hebben weer onvoldoende geholpen.
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 12:21
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:20 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Het is veel makkelijker uit te voeren ja. Je krijgt alleen de situatie dat mensen gecompenseerd worden die het helemaal niet nodig hebben (zoals ik). En andersom worden de huishoudens die het echt hard nodig hebben weer onvoldoende geholpen.
En ik maar denken dat het prijs plafond voor iedereen gaat gelden
CoolGuydinsdag 6 december 2022 @ 12:23
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:20 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Het is veel makkelijker uit te voeren ja. Je krijgt alleen de situatie dat mensen gecompenseerd worden die het helemaal niet nodig hebben (zoals ik). En andersom worden de huishoudens die het echt hard nodig hebben weer onvoldoende geholpen.
Inderdaad, ik val ook in die categorie. Ik heb het niet nodig om de energierekening te verlagen / betaalbaar te houden.

Maar ik kan het wel voor andere dingen gebruiken, en dat doe ik dan ook. Dus ik was er niet rouwig om geweest als ik buiten de boot was gevallen qua deze regeling, maar nu ik er niét buiten val maak ik er gebruik van ook.
Gunnerdinsdag 6 december 2022 @ 12:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:19 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Je snapt toch dat dit de huidige inkoopprijzen zijn? Toch? Toch?
Jawel, maar daarom zal van het voorjaar het verhaal weer zijn dat er toch echt niet verlaagd kan worden.
Heph844dinsdag 6 december 2022 @ 12:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:21 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
En ik maar denken dat het prijs plafond voor iedereen gaat gelden
We hadden het over de optie om iedereen 190 euro per maand te blijven geven ipv het prijsplafond
Gunnerdinsdag 6 december 2022 @ 12:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:20 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Het is veel makkelijker uit te voeren ja. Je krijgt alleen de situatie dat mensen gecompenseerd worden die het helemaal niet nodig hebben (zoals ik). En andersom worden de huishoudens die het echt hard nodig hebben weer onvoldoende geholpen.
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:23 schreef CoolGuy het volgende:
maar nu ik er niét buiten val maak ik er gebruik van ook.
Ik heb er ook geen morele bezwaren tegen. Als Jan Modaal val je al vaak genoeg buiten de boot met toeslagen en dat soort zaken. De laagste inkomens hebben ook al twee keer hiervoor extra gehad. 800 en 1300 euro o.i.d?
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 12:25
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:23 schreef Heph844 het volgende:

[..]
We hadden het over de optie om iedereen 190 euro per maand te blijven geven ipv het prijsplafond
Ja en je schreef dat je zo ook mensen helpt die het niet nodig hebben...
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 12:26
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:23 schreef Gunner het volgende:

[..]
Jawel, maar daarom zal van het voorjaar het verhaal weer zijn dat er toch echt niet verlaagd kan worden.
Ja maar wat heeft dit te maken met de huidige tarieven zoals je schreef?
Ik zet de doelpalen weer terug
CoolGuydinsdag 6 december 2022 @ 12:32
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:24 schreef Gunner het volgende:

[..]
[..]
Ik heb er ook geen morele bezwaren tegen. Als Jan Modaal val je al vaak genoeg buiten de boot met toeslagen en dat soort zaken. De laagste inkomens hebben ook al twee keer hiervoor extra gehad. 800 en 1300 euro o.i.d?
Jawel, maar ik vind wel dat dat geld beter besteed had kunnen worden aan de mensen die het écht nodig hebben, niet aan iedereen alleen maar omdat de regering (weer eens) te laat was met ingrijpen.

Het is natuurlijk een beetje apart dat bij wijze van mijn buurman terug gaat van 600 euro voorschot naar 410, en dat ik ga van (per maand gerekend) -60 naar -250.

Dat geld hád beter besteed kunnen worden dan aan mijn (effectief niet bestaande) energierekening. Nu gaat het naar de gestegen kinderopvang kosten of naar de gestegen ziektekostenverzekering, of whatever,dus ik gebruik het voor iets nuttigs, dus weg geven doe ik het niet.
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 12:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:32 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Jawel, maar ik vind wel dat dat geld beter besteed had kunnen worden aan de mensen die het écht nodig hebben, niet aan iedereen alleen maar omdat de regering (weer eens) te laat was met ingrijpen.

Het is natuurlijk een beetje apart dat bij wijze van mijn buurman terug gaat van 600 euro voorschot naar 410, en dat ik ga van (per maand gerekend) -60 naar -250.

Dat geld hád beter besteed kunnen worden dan aan mijn (effectief niet bestaande) energierekening. Nu gaat het naar de gestegen kinderopvang kosten of naar de gestegen ziektekostenverzekering, of whatever,dus ik gebruik het voor iets nuttigs, dus weg geven doe ik het niet.
Waar ga je het geld van het prijsplafond voor gebruiken?
CoolGuydinsdag 6 december 2022 @ 12:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:44 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Waar ga je het geld van het prijsplafond voor gebruiken?
Ik heb nog steeds een vast contract, ik heb met het hele prijsplafond vooralsnog niks van doen. Of wat is je éigenlijke vraag?
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 12:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:47 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ik heb nog steeds een vast contract, ik heb met het hele prijsplafond vooralsnog niks van doen. Of wat is je éigenlijke vraag?
Oh zo, dan krijg je inderdaad niks zoals je graag wil.
CoolGuydinsdag 6 december 2022 @ 12:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:47 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Oh zo, dan krijg je inderdaad niks zoals je graag wil.
Ja, dat is toch prima? Ik heb toch ook niks te maken met dat prijsplafond?
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 12:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:48 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ja, dat is toch prima? Ik heb toch ook niks te maken met dat prijsplafond?
Zeker, als je dat wilt dan is het prima. Het prijsplafond geldt trouwens ook voor jou, je kan er alleen geen gebruik van maken blijkbaar.
CoolGuydinsdag 6 december 2022 @ 12:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:49 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Zeker, als je dat wilt dan is het prima. Het prijsplafond geldt trouwens ook voor jou, je kan er alleen geen gebruik van maken blijkbaar.
Ah ja, zinnig wel, dit.
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 12:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:51 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Ah ja, zinnig wel, dit.
Zeker! Ik heb zo weer wat geleerd wat ik niet wist
Klepper272dinsdag 6 december 2022 @ 14:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:23 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Inderdaad, ik val ook in die categorie. Ik heb het niet nodig om de energierekening te verlagen / betaalbaar te houden.

Maar ik kan het wel voor andere dingen gebruiken, en dat doe ik dan ook. Dus ik was er niet rouwig om geweest als ik buiten de boot was gevallen qua deze regeling, maar nu ik er niét buiten val maak ik er gebruik van ook.
Zo interessant, dat wisten we nog niet.
Noekdinsdag 6 december 2022 @ 15:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:10 schreef torentje het volgende:

[..]
Als jij dat geld niet nodig hebt dan kun jij dat geld toch aan de voedselbank schenken?
Uiteindelijk betaalt die dat gewoon keurig terug. Het is een sigaar uit eigen doos of hoe denk je dat het werkt?
Heph844dinsdag 6 december 2022 @ 15:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 15:20 schreef Noek het volgende:

[..]
Uiteindelijk betaalt die dat gewoon keurig terug. Het is een sigaar uit eigen doos of hoe denk je dat het werkt?
Dat ligt eraan hoe ze het financieel gaan afdekken. Als ze de vennootschapsbelasting omhoog gooien (ik noem maar wat) zal ik daar als loonslaaf weinig last van hebben.
Vallondinsdag 6 december 2022 @ 15:45
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 december 2022 10:24 schreef Gunner het volgende:

[..]
Grappig altijd dat soort invloeden terwijl er al ingekocht is voor de winter.

Pure speculatie. maar ja vattenvall en consorten zullen het wel als reden gebruiken om tarieven te verhogen en hebben vast een goed verhaal waarom ze niet inkochten bij 100 euro de Mwh
Hier wringt dan ook iets dat met stijgende prijzen steeds duidelijker wordt,

Waarom zou je als electriciteitsmaatschappij überhaupt vooraf inkopen dat toch wel - ongeacht prijs en die winst verdampt - wordt afgenomen ?

Overheden e.d. gaan er in hun verhaal vanuit dat bedrijven door concurrentie, onderling, de prijs scherphouden.
Iets dat voor zaken in een vraagmarkt ook werkt maar zeker niet gunstig(er) uitpakt voor consumenten (die sws geen kant op kunnen) die basiszaken afnemen. Wat dan overblijft is stuivertje verwisselen - ook door de overheid - voor de bühne om s(h)itcom niet te verstoren.
Gunnerdinsdag 6 december 2022 @ 15:50
Ik ben eigenlijk vooral benieuwd hoe het kabinet dan 2024 voor zich ziet als dat prijsplafond ophoudt en we van Kaag onze eigen broek weer moeten ophouden.

De signalen dat de prijzen weer goed gaan dalen heb ik nog niet gezien.

Dat gaat één groot drama worden.
sjorsie1982dinsdag 6 december 2022 @ 15:58
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 december 2022 15:50 schreef Gunner het volgende:
Ik ben eigenlijk vooral benieuwd hoe het kabinet dan 2024 voor zich ziet als dat prijsplafond ophoudt en we van Kaag onze eigen broek weer moeten ophouden.

De signalen dat de prijzen weer goed gaan dalen heb ik nog niet gezien.

Dat gaat één groot drama worden.
Daar is kaag ook benieuwd naar maar je zult nog moeten wachten daarop.
Ik ben vooral benieuwd naar 2030 en verder
Vallondinsdag 6 december 2022 @ 16:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:32 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Jawel, maar ik vind wel dat dat geld beter besteed had kunnen worden aan de mensen die het écht nodig hebben, niet aan iedereen alleen maar omdat de regering (weer eens) te laat was met ingrijpen.

Het is natuurlijk een beetje apart dat bij wijze van mijn buurman terug gaat van 600 euro voorschot naar 410, en dat ik ga van (per maand gerekend) -60 naar -250.

Dat geld hád beter besteed kunnen worden dan aan mijn (effectief niet bestaande) energierekening. Nu gaat het naar de gestegen kinderopvang kosten of naar de gestegen ziektekostenverzekering, of whatever,dus ik gebruik het voor iets nuttigs, dus weg geven doe ik het niet.
Ik denk dat ieder voor zichzelf moet uitmaken of die het "echt" nodig heeft met waarvoor het is/was bestemd.
Het maakt wel duidelijk dat we als samenleving nog lang niet toe zijn om naar eigen basisbehoefte, iets af te nemen.
//--//
De regeling zodanig, is vooral tot stand gekomen om de brede doelgroep - en dat zijn ook de trotse middeninkomens - snel tegemoet te komen.
Zelf gun ik iemand die extra ¤1300 dubbel & dwars en ben met andere toeslagen, zielsgelukkig dat ik niet voldoe aan de strenge voorwaarden en je doopceel op het hakblok te leggen.

Zelf hou ik mijn ¤190 letterlijk nog even apart om waar ooit van toepassing dat zonder aarzeling te kunnen kunnen besteden aan (mijn keuze omtrent) "pay it forward". Niets plezieriger dan (de gedachte om) een ander, even blij te kunnen maken.
Scrummiedinsdag 6 december 2022 @ 16:13
Sinds vandaag voor het eerst variabele tarieven. Ik schrok wel even toen ik vanochtend inlogde bij Eneco en het dashboard zag, die berekende blijkbaar vanaf 1 december al variabele tarieven en dan zat ik op een 10tje per dag. Verwarming blijft dus wel uit de komende tijd.
Vallondinsdag 6 december 2022 @ 16:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 12:44 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Waar ga je het geld van het prijsplafond voor gebruiken?
Los van de aanvallende verpersoonlijking, is de vraag zelf wel valide wanneer ik kijk naar het doel van het prijsplafond (mensen beschermen die anders gekielhaald worden).

Is het terecht dat mensen die het kunnen betalen of geeneens nodig hebben, gebruik gaan of zelfs kunnen maken van het energieplafond ? De vraag in het verlengde is dan meer persoonlijk: wil je gebruik maken van dat plafond ?

Die vragen beantwoorden is niet zo simpel als dat het lijkt omdat daarin zaken naar - eigen beleving - worden gemixt en impliciet meer insteken heeft.

Gebruik moeten maken voor iets waarvoor je in ruil innig dankbaar moet zijn, is bv niet aan mij besteed. Het ontneemt via een slinkse omweg iemand (mij) te kunnen protesteren tegen de werkwijze en hoge(re) prijzen die overheden zo dan verpakt. Zoiets als korting krijgen op iets dat geeneens nodig is of wordt gebruikt.

Iemand kan zeggen "Ja terecht" omdat de toelage onvoorwaardelijk is en een ander kan tegen zijn omdat het de eigen zelfwerkzaamheid nivelleert en "bedrijven" uitnodigt de regeling te misbruiken.

Iedereen - met een kleinverbruik aansluiting - krijgt straks via een omweg (dwz gemiddeld & maximaal) een jaartoelage van ca ¤2500 (dwz ca die ¤190/maand). Er is zeker een groep in te tekenen voor wie het niet bedoeld is maar wel impliciet het voordeel heeft omdat de regering gaat voor eenvoud en snelheid van invoering. Ook is er een groep die volledig miskleunt omdat ze net niet voldoen aan de grofmazigheid van voorwaarden.
Vallondinsdag 6 december 2022 @ 16:51
quote:
2s.gif Op dinsdag 6 december 2022 15:50 schreef Gunner het volgende:
Ik ben eigenlijk vooral benieuwd hoe het kabinet dan 2024 voor zich ziet als dat prijsplafond ophoudt en we van Kaag onze eigen broek weer moeten ophouden.

De signalen dat de prijzen weer goed gaan dalen heb ik nog niet gezien.

Dat gaat één groot drama worden.
Ook in 2024 krijgt iedereen - die inkomen heeft - er 10-20% bij waarmee de inflatie op peil wordt gehouden, de kosten van "schulden" en waarde van "geld" dalen en een grotere groep ontstaat die het net niet blijft redden.
Het ontbreekt al decennia (op alle vlakken) aan een lange termijnvisie.

Straks kan een Timmerfrans roepen dat de maatregelen hebben geholpen omdat er netto met behoudt van omzet, 25% minder energie is gebruikt. Dat daarvoor miljoenen mensen ten prooi vallen aan diversiteit en bedrijven ter ziele zijn gegaan, is voor een andere (armoede)commissie.

Het is klip en klaar dat door toename van bevolking (ook wereldwijd), die ook allemaal hun deel opeisen, we aan de grenzen zijn beland van het huidige verdienmodel. Jammer is dat mee te maken maar ook interessant hoe dat gaat uitpakken.
CoolGuydinsdag 6 december 2022 @ 16:51
quote:
14s.gif Op dinsdag 6 december 2022 16:42 schreef Vallon het volgende:

[..]
Los van de aanvallende verpersoonlijking, is de vraag zelf wel valide wanneer ik kijk naar het doel van het prijsplafond (mensen beschermen die anders gekielhaald worden).

Is het terecht dat mensen die het kunnen betalen of geeneens nodig hebben, gebruik gaan of zelfs kunnen maken van het energieplafond ? De vraag in het verlengde is dan meer persoonlijk: wil je gebruik maken van dat plafond ?

Die vragen beantwoorden is niet zo simpel als dat het lijkt omdat daarin zaken naar - eigen beleving - worden gemixt en impliciet meer insteken heeft.

Gebruik moeten maken voor iets waarvoor je in ruil innig dankbaar moet zijn, is bv niet aan mij besteed. Het ontneemt via een slinkse omweg iemand (mij) te kunnen protesteren tegen de werkwijze en hoge(re) prijzen die overheden zo dan verpakt. Zoiets als korting krijgen op iets dat geeneens nodig is of wordt gebruikt.

Iemand kan zeggen "Ja terecht" omdat de toelage onvoorwaardelijk is en een ander kan tegen zijn omdat het de eigen zelfwerkzaamheid nivelleert en "bedrijven" uitnodigt de regeling te misbruiken.

Iedereen - met een kleinverbruik aansluiting - krijgt straks via een omweg (dwz gemiddeld & maximaal) een jaartoelage van ca ¤2500 (dwz ca die ¤190/maand). Er is zeker een groep in te tekenen voor wie het niet bedoeld is maar wel impliciet het voordeel heeft omdat de regering gaat voor eenvoud en snelheid van invoering. Ook is er een groep die volledig miskleunt omdat ze net niet voldoen aan de grofmazigheid van voorwaarden.
Dat is volgens mij wat ik zeg, dat laatste. Er zijn mensen die het niet nodig hebben, en er zijn mensen die het wel nodig hebben. Dan kun je discussiëren over waar dan de grens ligt tussen wel nodig hebben en niet nodig hebben, maar dat verandert niet dat er een groep gaat zijn die het wél nodig heeft.

De vraag wordt dan, als je dat onterecht vindt, dat er mensen zijn die er gebruik van kunnen maken die het niet nodig hebben, hoe je dat accuraat in kaart kunt brengen én hoe je dan die mensen gaat bedienen. Want een harde knip ergens leggen betekent dat mensen net aan de verkeerde kant van die knip gaan klagen, hoe ver je die knip ook legt, want het gaat dan ook weer om (gedwongen) uitgavenpatroon, etc.

Het is gewoon een heel lastig vraagstuk.
Vallondinsdag 6 december 2022 @ 17:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 16:51 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Dat is volgens mij wat ik zeg, dat laatste. Er zijn mensen die het niet nodig hebben, en er zijn mensen die het wel nodig hebben. Dan kun je discussiëren over waar dan de grens ligt tussen wel nodig hebben en niet nodig hebben, maar dat verandert niet dat er een groep gaat zijn die het wél nodig heeft.

De vraag wordt dan, als je dat onterecht vindt, dat er mensen zijn die er gebruik van kunnen maken die het niet nodig hebben, hoe je dat accuraat in kaart kunt brengen én hoe je dan die mensen gaat bedienen. Want een harde knip ergens leggen betekent dat mensen net aan de verkeerde kant van die knip gaan klagen, hoe ver je die knip ook legt, want het gaat dan ook weer om (gedwongen) uitgavenpatroon, etc.

Het is gewoon een heel lastig vraagstuk.
Het wordt minder lastig wanneer ik kijk naar de aanpak en gewenste snelheid als bestemd is voor de doelgroep (ik schat toch snel 5-6miljoen huishoudens) die tenminste zo een jaar krijgt om te gaan "wennen" aan flink hogere energieprijzen en restricties. De wereld - die van ons dan - is weer wat minder vrij(blijvend) geworden.

De groep aan de uiterste onderkant, 1 miljoen krijgt sws bijzondere bijstand (die ¤1300) om net niet dood te gaan. De groep van zeg 1 miljoen 'haves' hebben tijdelijk wat onverwacht voordeel dat ze welzeker nuttig zullen besteden. Blijft over de wisselende groep (zeg 0.5miljoen) die steevast schrijnend overal net naast blijft piesen.
Het overgrote merendeel, wordt op hun wijze met (met ¤20-25Miljard) geholpen en zal die rekening tzt sws weer gaan terugbetalen.

Hierbij dan ook accepteren dat we door de simpelheid van aanpak (hopelijk) weinig tot geen kosten hebben om het systeem tot uitvoering te brengen. Voor het optuigen van een toegespitst controlesysteem zo men ook snel ¤4-10Miljard kwijt zijn. De energiebedrijven gebruiken als kasloket, is met een paar honderd miljoen wel klaar.

Wat ik alleen weer niet goed snap maar wel begrijp (als gemotiveerd vanuit centrale EU 'aanpak') waarom de hulp ingewikkeld via een geopolitiek en marktverstorend prijsplafond moe(s)t gaan werken.
Elandonderdag 8 december 2022 @ 11:48
Zou het niet beter zijn mensen gericht te compenseren/belonen voor laag verbruik in plaats van een vooropgesteld prijsplafond? Volgens mij letten mensen nu echt wel op en stoken minder, met dat prijsplafond loont dat natuurlijk ook nog wel maar veel minder dan nu.
Jor_Diidonderdag 8 december 2022 @ 11:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 december 2022 16:13 schreef Scrummie het volgende:
Sinds vandaag voor het eerst variabele tarieven. Ik schrok wel even toen ik vanochtend inlogde bij Eneco en het dashboard zag, die berekende blijkbaar vanaf 1 december al variabele tarieven en dan zat ik op een 10tje per dag. Verwarming blijft dus wel uit de komende tijd.
Ja, niet leuk die tarieven. Momenteel verbruiken wij aan stroom+gas 15 à 20 euro per dag! :{
vipergtsdonderdag 8 december 2022 @ 12:24
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 11:59 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Ja, niet leuk die tarieven. Momenteel verbruiken wij aan stroom+gas 15 à 20 euro per dag! :{
Ik 8 euro sinds 1 december dat wel gisteren 83 cent.
Scrummiedonderdag 8 december 2022 @ 12:50
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 11:59 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Ja, niet leuk die tarieven. Momenteel verbruiken wij aan stroom+gas 15 à 20 euro per dag! :{
Dan kom je op een behoorlijk maandbedrag :{. Barre tijden, vooral met die kou op komst.
Homeydonderdag 8 december 2022 @ 12:55
In Nederland betalen we de hoogste energietarieven van de hele wereld. Dat is echt niet uit te leggen. Gaat een ander kabinet helpen? Waarschijnlijk wel. Ik ben echt stomverbaasd dat mensen blijven stemmen op een Rutte of Kaag. Echt bizar.
torentjedonderdag 8 december 2022 @ 13:04
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 12:55 schreef Homey het volgende:
In Nederland betalen we de hoogste energietarieven van de hele wereld. Dat is echt niet uit te leggen. Gaat een ander kabinet helpen? Waarschijnlijk wel. Ik ben echt stomverbaasd dat mensen blijven stemmen op een Rutte of Kaag. Echt bizar.
Er zijn door de vele Ruttes geen andere mensen die zich verkiesbaar willen en/of kunnen stellen. Waardoor er geen mensvriendelijk beleid kan worden ingevoerd.
Leandradonderdag 8 december 2022 @ 13:06
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 12:55 schreef Homey het volgende:
In Nederland betalen we de hoogste energietarieven van de hele wereld. Dat is echt niet uit te leggen. Gaat een ander kabinet helpen? Waarschijnlijk wel. Ik ben echt stomverbaasd dat mensen blijven stemmen op een Rutte of Kaag. Echt bizar.
Zijn Rutte en Kaag degenen die de energieprijzen zo hoog hebben gemaakt? Of is het allemaal het gevolg van de "marktwerking" in de energie?
Nou kun je Rutte prima verwijten dat de VVD als onderdeel van zowel Balkenende I als Balkende II verantwoordelijk te zijn voor de liberalisatie van de energiemarkt, D66 zat ook in Balkenende II dus dat kun je Kaag ook nog verwijten, maar het grootste probleem is net als met de zorg, dat de energiemarkt überhaupt geliberaliseerd is.

Maar goed, als dat niet gebeurd was dan had men hier nu ook naar andere landen gekeken omdat daar wel een "vrije" markt zou zijn, met uiteraard lagere prijzen.
Jor_Diidonderdag 8 december 2022 @ 13:11
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 12:50 schreef Scrummie het volgende:

[..]
Dan kom je op een behoorlijk maandbedrag :{. Barre tijden, vooral met die kou op komst.
Gelukkig ruimschoots gecompenseerd met de voorgaande maanden (en de 2x 190¤), maar al met al kan het wmb niet snel genoeg lente worden.
Leandradonderdag 8 december 2022 @ 13:12
Het meest verwijtbare in dit hele verhaal zijn trouwens de verschillende kabinetten die vanaf de jaren 60 het Groningse gas voor een appel en een ei aan het buitenland verkocht hebben, die een hele markt van gasgestookte kassen in het Westland gecreëerd hebben door de lage gasprijzen voor bedrijven.

Als dat Groningse aardgas niet 50 jaar aan Jan en alleman voor veel te weinig verkocht was hadden ze zelf nog voor decennia gas gehad, als de opbrengsten van dat gas gereserveerd waren hadden we er ook nog jarenlang andere prijzen mee kunnen compenseren, maar het is niet gereserveerd (zoals Noorwegen wel gedaan heeft), het is met een sneltreinvaart opgemaakt door het voor te weinig te verkopen aan iedereen die maar veel wilde verbruiken.
Homeydonderdag 8 december 2022 @ 13:21
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 13:06 schreef Leandra het volgende:

[..]
Zijn Rutte en Kaag degenen die de energieprijzen zo hoog hebben gemaakt? Of is het allemaal het gevolg van de "marktwerking" in de energie?
Nou kun je Rutte prima verwijten dat de VVD als onderdeel van zowel Balkenende I als Balkende II verantwoordelijk te zijn voor de liberalisatie van de energiemarkt, D66 zat ook in Balkenende II dus dat kun je Kaag ook nog verwijten, maar het grootste probleem is net als met de zorg, dat de energiemarkt überhaupt geliberaliseerd is.

Maar goed, als dat niet gebeurd was dan had men hier nu ook naar andere landen gekeken omdat daar wel een "vrije" markt zou zijn, met uiteraard lagere prijzen.
Het is het gevolg van keuzes van Rutte. Die man is al meer dan 12 jaar premier en hoofdverantwoordelijk voor dit dossier. Als altijd wijst hij met de vinger naar anderen.

Kijk naar alle andere landen in de wereld. Ander leiderschap, lagere tarieven. We hebben op een aantal dossier wellicht de meest foute leider op de troon zitten.
Vallondonderdag 8 december 2022 @ 16:02
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 13:12 schreef Leandra het volgende:
Het meest verwijtbare in dit hele verhaal zijn trouwens de verschillende kabinetten die vanaf de jaren 60 het Groningse gas voor een appel en een ei aan het buitenland verkocht hebben, die een hele markt van gasgestookte kassen in het Westland gecreëerd hebben door de lage gasprijzen voor bedrijven.

Als dat Groningse aardgas niet 50 jaar aan Jan en alleman voor veel te weinig verkocht was hadden ze zelf nog voor decennia gas gehad, als de opbrengsten van dat gas gereserveerd waren hadden we er ook nog jarenlang andere prijzen mee kunnen compenseren, maar het is niet gereserveerd (zoals Noorwegen wel gedaan heeft), het is met een sneltreinvaart opgemaakt door het voor te weinig te verkopen aan iedereen die maar veel wilde verbruiken.
Het is dan maar de vraag hoe het wel anders had gewezen. Best lastig om vooraf te weten wat achteraf zo duidelijk is. Wat ik wel weet dat wat je nu wegschopt dat wel nodig is, niet meer terugkomt.

Ik zou pleiten dat we ons gas dat we nu hebben (mijn part op) gebruiken en parallel daaraan als de sodemieter een stuk of 10 kerncentrales in den lande laten oppoppen met een kWh prijs van laten we zeggen 30-40ct. Een prijs die meer dan - ook als verdienmodel - prima is te bekostigen. Dat mag ook in mijn achtertuin.

//--//
Wat mij nu wel duidelijk is maar nog niet echt in beleid doordringt dat energie geen luxe is maar een basisbehoefte die het fundament vormt van ons bestaan. Schade en schande aan wat dan ook, komt voort uit onze (terechte) behoefte aan welzijn en welvaart.

Dat onze overheid op voorspraak van de EU versneld bezig is allerlei basiszaken fundamenteel om zeep te helpen, zullen we over 50 jaar meewarig kunnen vaststellen en dan excuses krijgen nagelaten actie(s).
Maar dan komisch is het voortdurende beleid van doekjes voor het bloeden (compensaties) of doen alsof dat financiële maatregelen iets oplossen t.a.v. milieu/werk/wonen/energie.

Overheden heeft toont ook geen flauw benul hebben over de lange termijn effecten van haar beleid. Alles moet over 30 jaar biodiversief verantwoord en het ontbreekt aan visie wat dit voor impact gaat hebben voor/op onze wijze van leven. Leuk om dan met 25 miljoen mensen volgens een rooster op de heide te lopen en verder niets te hebben verteren.
Ondertussen TataSteel wegjagen, fossiel feitelijk in de ban doen omdat alles groen moet zijn.
Vervolgens straks aan de bedelstaf in China omdat we zelf geen staal, plastics en (inmiddels) aluminium (en dus bv geen auto's of laat staan, zonnepanelen) meer kunnen maken.
Vallondonderdag 8 december 2022 @ 16:21
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 11:48 schreef Elan het volgende:
Zou het niet beter zijn mensen gericht te compenseren/belonen voor laag verbruik in plaats van een vooropgesteld prijsplafond? Volgens mij letten mensen nu echt wel op en stoken minder, met dat prijsplafond loont dat natuurlijk ook nog wel maar veel minder dan nu.
Dat "opletten" op stoken is in veel huishoudens inmiddels vooral keihard afzien.
Ik snap de "strekking" en waar die mis gaat dat het suggereet dat mensen volgens die stelling niet zouden (willen) opletten.

Ik kan niet uitleggen dat het acceptabel is om mensen die het koud hebben op 19°C moeten worden bevroren en vooral niet meer kunnen gaan bakken en b(r)aaien. Waar het vooral misgaat dat er geen oog lijkt te zijn voor het individu zelf. Iets of iemand bepaalt op grond van eenzijdige (mediaan)statistiek dat 2900KWh een gemiddelde is en dus overal onverkort van toepassing wordt.
Elandonderdag 8 december 2022 @ 20:48
quote:
12s.gif Op donderdag 8 december 2022 16:21 schreef Vallon het volgende:

[..]
Dat "opletten" op stoken is in veel huishoudens inmiddels vooral keihard afzien.
Ik snap de "strekking" en waar die mis gaat dat het suggereet dat mensen volgens die stelling niet zouden (willen) opletten.

en vooral niet meer kunnen gaan bakken en b(r)aaien. Waar het vooral misgaat dat er geen oog lijkt te zijn voor het individu zelf. Iets of iemand bepaalt op grond van eenzijdige (mediaan)statistiek dat 2900KWh een gemiddelde is en dus overal onverkort van toepassing wordt.
Helemaal mee eens hoor, het is evengoed een klote situatie voor veel mensen. Maar je neemt met het prijsplafond wel elke vorm van urgentie tot bezuinigingen weg.
Nu krijg je door niet of amper te stoken in elk geval nog geld terug in de vorm van die 2x 190 euro.

quote:
Ik kan niet uitleggen dat het acceptabel is om mensen die het koud hebben op 19°C moeten worden bevroren
Was het maar zo'n feest, lees het topic over kamertemperaturen maar eens op FOK! . Wat uitzonderingen van mensen met een warmtepomp daargelaten is het gemiddelde een graad of 16/17 .
Scrummiedonderdag 8 december 2022 @ 20:55
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 20:48 schreef Elan het volgende:

[..]
Helemaal mee eens hoor, het is evengoed een klote situatie voor veel mensen. Maar je neemt met het prijsplafond wel elke vorm van urgentie tot bezuinigingen weg.
Nu krijg je door niet of amper te stoken in elk geval nog geld terug in de vorm van die 2x 190 euro.
[..]
Was het maar zo'n feest, lees het topic over kamertemperaturen maar eens op FOK! . Wat uitzonderingen van mensen met een warmtepomp daargelaten is het gemiddelde een graad of 16/17 .
15 hier. Prima te doen tot nu toe. Geen zin in volgende week.
Firuze60donderdag 8 december 2022 @ 20:59
Ik vraag mij in deze discussie serieus af, welk naoorlogs (sinds 1945 vorige eeuw) kabinet heeft na het kabinet onder Drees wel een lange termijn visie gehad? Kok? Die werd bejubeld om zijn poldermodel.
Ivo1985donderdag 8 december 2022 @ 21:02
quote:
12s.gif Op donderdag 8 december 2022 16:21 schreef Vallon het volgende:

[..] Iets of iemand bepaalt op grond van eenzijdige (mediaan)statistiek dat 2900KWh een gemiddelde is en dus overal onverkort van toepassing wordt.
Niet "iets of iemand" bepaalt dat. De daadwerkelijke meetgegevens van netbeheerders bepalen dat. Waarbij het gemiddelde trouwens op ca. 2400kWh per huishouden ligt, en dat na enig commentaar het limiet van het prijsplafond is opgehoogd naar 500kWh boven het gemiddelde.
Vallondonderdag 8 december 2022 @ 21:18
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 20:48 schreef Elan het volgende:

[..]
Helemaal mee eens hoor, het is evengoed een klote situatie voor veel mensen. Maar je neemt met het prijsplafond wel elke vorm van urgentie tot bezuinigingen weg.
Nu krijg je door niet of amper te stoken in elk geval nog geld terug in de vorm van die 2x 190 euro.
[..]
Was het maar zo'n feest, lees het topic over kamertemperaturen maar eens op FOK! . Wat uitzonderingen van mensen met een warmtepomp daargelaten is het gemiddelde een graad of 16/17 .
Ik zou ook pleiten voor directe financiële subsidie aan mensen zelf. Met in de kou zitten, is er dan tenminste nog wat aan keuze tot (eigen) voordeel mogelijk. Overdag "warm" in de bieb gaan zitten en thuis onder de dekens uitslapen.

Mensen die financieel onvoldoende inkomen hebben, kunnen daarnaast aanspraak maken op ¤1300 waar dan ook weer de "vrijblijvende" ontstaat hoe ze dat besteden. In het beste geval gaat die groep er niet extreem veel op achteruit. Hoe dat zit voor 2024, ook gelet op de uit de bocht gierende inflatie, wordt afwachten.

Wanneer ik mijn domotica aflees - sensoren in alle ruimten - volg, is de gemiddelde temperatuur van alle vertrekken samen inmiddels over de dag ook maar gemiddeld 13-15°C (dat vorig jaar rond deze tijd overal 18°C was). Eén van de dingen die we met stijgen van prijzen, hebben ingevoerd is dat we het ruimten zoals toilet en badkamer niet meer langer op comforttemperatuur houden en de berging/garage/mancave hooguit vorstvrij (dwz 6°C) houden.
Moet wel zeggen dat "wij" daarmee ook de grenzen hebben bereikt en desondanks onze kosten t.o.v. 2021 zien verdubbelen.
Vallondonderdag 8 december 2022 @ 21:42
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 21:02 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Niet "iets of iemand" bepaalt dat. De daadwerkelijke meetgegevens van netbeheerders bepalen dat. Waarbij het gemiddelde trouwens op ca. 2400kWh per huishouden ligt, en dat na enig commentaar het limiet van het prijsplafond is opgehoogd naar 500kWh boven het gemiddelde.
En dat is dan ook precies waar het misgaat omdat er geen zicht is op noch rekening wordt gehouden met persoonlijke situaties. Er wordt met een bot mes gesneden en dan doen alsof het scherp is.
Ik ken een architect met een flat die 8 maanden per jaar weg is en in dat gemiddelde wel meetelt.

Gemiddeld is het werkelijke gasgebruik 1340m³ en dan net doen of 1200m³ het zou zijn. zie spoiler.
SPOILER
Woningtype Gemiddeld gasverbruik bron: engie & rvo 2020
Appartement 990 m³
Rijtjeshuis 1290 m³
Hoekwoning 1510 m³
2-kapper 1710 m³
Vrijstaand 2200 m³

Wat milleucentraal zelf ook zegt:
quote:
Je gas- en stroomverbruik hangt sterk af van het huis waarin je woont en het aantal bewoners. Een gemiddelde voor iedereen zegt dus niet zo veel: het maakt nogal verschil of je alleen in een klein, nieuw appartement woont of met een groot gezin in een oud vrijstaand huis.
Idem voor elektra waarbij men bewust er aan voorbij gaat dat 2900kWh in een woning waar wordt geleefd, helemaal niet absurd is. Zeker niet waar er meerder mensen er hun eigen leefwijze op na houden. Dat de waarde van 2400KWh naar 2900KWh was sws noodzakelijk om het nog enige serieuze waarde te geven.
Wat ook vergeten wordt dat veel apparatuur in huis niet meer is weg te denken, denk bv aan de router/server of pc/laptop waarvan er bij ons meerdere voortdurend 24/7 aanstaan. dan kan iemand zeggen dat dat een kleuze is wat vooral weergeeft hoe iemands koehandel werkt.

De gemiddelden zijn volstrekt arbitrair en dat de bron van gemiddelde gegevens werd/is geven door netbedrijven doet mij weer denken dat daar misschien wel eens (strategisch) een bijbedoeling kan zijn.
stinkiedonderdag 8 december 2022 @ 23:16
Zo moeilijk moet reeel gemiddelde per aansluiting niet zijn. Dat is er tenslotte al. Elke energiemaatschappij heeft die gegevens. Daar kan dus makkelijk een plafond aan gekoppeld worden. Ga er iets onder zitten als besparingsprikkel en klaar.
Ivo1985vrijdag 9 december 2022 @ 08:47
@Vallon:
Je bron voor het gasverbruik is verouderd. Er is gekeken naar de cijfers van 2021 en toen lag (ondaks veel thuiswerken ivm Corona) het gemiddelde gasverbruik net iets onder 1200m³

Er is ook niemand die zegt dat 1200m³ en 2400 of 2900 kWh absurd is.
Wel kun je vaststellen dat die hoeveelheden energie voldoende zijn om in de basisbehoefte van warmte, verlichting en huishoudelijke apparatuur te voorzien. In elk geval voor alle huishoudens die niet uitzonderlijk groot zijn.
Jor_Diivrijdag 9 december 2022 @ 08:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 08:47 schreef Ivo1985 het volgende:
@:Vallon:
In elk geval voor alle huishoudens die niet uitzonderlijk groot zijn.
Is ook nogal afhankelijk van waar je woont en je woonoppervlakte. Daar wordt totaal niet naar gekeken.
Je kunt met een gezin van 5 ook in een (klein) appartement wonen van 70 m2. Wij zijn met 2 personen (en een hond) en komen ongeveer uit op 900 m3 gas en 2400 kwh stroom (bij normale tarieven). Ik kan me voorstellen dat voor heel veel gezinnen het ondoenlijk is om onder het prijsplafond te blijven.
Heph844vrijdag 9 december 2022 @ 09:23
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 21:42 schreef Vallon het volgende:

[..]
En dat is dan ook precies waar het misgaat omdat er geen zicht is op noch rekening wordt gehouden met persoonlijke situaties. Er wordt met een bot mes gesneden en dan doen alsof het scherp is.

Er is niemand die beweert dat dit een scherp mes is natuurlijk, dit is gewoon de enige optie die enigszins uitvoerbaar is. En zelfs hier hebben ze al grote problemen mee om te implementeren.

Oplossingen die op maat gesneden zijn zijn gewoon compleet onhaalbaar.
Ivo1985vrijdag 9 december 2022 @ 10:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 08:59 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Is ook nogal afhankelijk van waar je woont en je woonoppervlakte. Daar wordt totaal niet naar gekeken.
Je kunt met een gezin van 5 ook in een (klein) appartement wonen van 70 m2. Wij zijn met 2 personen (en een hond) en komen ongeveer uit op 900 m3 gas en 2400 kwh stroom (bij normale tarieven). Ik kan me voorstellen dat voor heel veel gezinnen het ondoenlijk is om onder het prijsplafond te blijven.
Je woonoppervlakte, of het deel wat je daarvan in de winter tot 19-21 graden stookt, is je eigen keuze. Prima als je een heel landhuis warm wilt stoken, maar dat heeft niets meer met een eerste levensbehoefte te maken en dat hoeft dan ook niet 'betaalbaar' te zijn.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 10:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 08:59 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Is ook nogal afhankelijk van waar je woont en je woonoppervlakte. Daar wordt totaal niet naar gekeken.
Je kunt met een gezin van 5 ook in een (klein) appartement wonen van 70 m2. Wij zijn met 2 personen (en een hond) en komen ongeveer uit op 900 m3 gas en 2400 kwh stroom (bij normale tarieven). Ik kan me voorstellen dat voor heel veel gezinnen het ondoenlijk is om onder het prijsplafond te blijven.
Dat klopt, maar wat is je punt?
Jor_Diivrijdag 9 december 2022 @ 10:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 10:26 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
Je woonoppervlakte, of het deel wat je daarvan in de winter tot 19-21 graden stookt, is je eigen keuze. Prima als je een heel landhuis warm wilt stoken, maar dat heeft niets meer met een eerste levensbehoefte te maken en dat hoeft dan ook niet 'betaalbaar' te zijn.
Klopt, maar het is ook afhankelijk van of je dus in een rijtje of vrijstaand woont. In de stad of het platteland waar de koude wind je huis teistert.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 10:40
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 december 2022 09:23 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Er is niemand die beweert dat dit een scherp mes is natuurlijk, dit is gewoon de enige optie die enigszins uitvoerbaar is. En zelfs hier hebben ze al grote problemen mee om te implementeren.

Oplossingen die op maat gesneden zijn zijn gewoon compleet onhaalbaar.
Niet alleen dat, maar iedereen hetzelfde geven is ook het meest eerlijke omdat er dan juist niet gekeken wordt naar omstandigheden die men zelf creeert of laat gebeuren.
-Datdus-vrijdag 9 december 2022 @ 11:00
Ik heb al een paar maanden een gat in de muur van mijn huurhuis door werkzaamheden aan de cv-installatie (ja ik kan naar buiten kijken). En de woningbouw blijft traineren om het op te lossen. Ik zet de kachel überhaupt maar niet aan. Isoleren willen ze helemaal niet aan beginnen. :')
Jor_Diivrijdag 9 december 2022 @ 11:01
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:00 schreef -Datdus- het volgende:
Ik heb al een paar maanden een gat in de muur van mijn huurhuis door werkzaamheden aan de cv-installatie (ja ik kan naar buiten kijken). En de woningbouw blijft traineren om het op te lossen. Ik zet de kachel überhaupt maar niet aan. Isoleren willen ze helemaal niet aan beginnen. :')
Dat kan je toch zelf ook wel (provisorisch) oplossen?
TheFreshPrincevrijdag 9 december 2022 @ 11:02
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:00 schreef -Datdus- het volgende:
Ik heb al een paar maanden een gat in de muur van mijn huurhuis door werkzaamheden aan de cv-installatie (ja ik kan naar buiten kijken). En de woningbouw blijft traineren om het op te lossen. Ik zet de kachel überhaupt maar niet aan. Isoleren willen ze helemaal niet aan beginnen. :')
Plastic zak in het gat stoppen, vochtig maken met plantenspuit en dan de zak vullen met de goedkoopste bus PUR die je kan vinden (Action?).
PUR zet uit, dus niet overdrijven met de hoeveelheid.
-Datdus-vrijdag 9 december 2022 @ 11:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:01 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Dat kan je toch zelf ook wel (provisorisch) oplossen?
Ook wel gedaan, maar niet ideaal natuurlijk.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 11:05
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:00 schreef -Datdus- het volgende:
Ik heb al een paar maanden een gat in de muur van mijn huurhuis door werkzaamheden aan de cv-installatie (ja ik kan naar buiten kijken). En de woningbouw blijft traineren om het op te lossen. Ik zet de kachel überhaupt maar niet aan. Isoleren willen ze helemaal niet aan beginnen. :')
Wel passend dat je dit post na mijn reactie over omstandigheden die men laat gebeuren.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 11:06
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:04 schreef -Datdus- het volgende:

[..]
Ook wel gedaan, maar niet ideaal natuurlijk.
Als je nog steeds naar buiten kunt kijken zoals je schreef denk ik dat dit niet veel zal doen.
Elanvrijdag 9 december 2022 @ 11:22
quote:
0s.gif Op donderdag 8 december 2022 20:55 schreef Scrummie het volgende:

[..]
15 hier. Prima te doen tot nu toe. Geen zin in volgende week.
Hier ook 15, buiten -2 dus mag nog niet klagen. Maar het is me net te koud dus ik pleur er een paar tientjes in vandaag.
Elanvrijdag 9 december 2022 @ 11:28
quote:
14s.gif Op donderdag 8 december 2022 21:18 schreef Vallon het volgende:

[..]
Ik zou ook pleiten voor directe financiële subsidie aan mensen zelf. Met in de kou zitten, is er dan tenminste nog wat aan keuze tot (eigen) voordeel mogelijk. Overdag "warm" in de bieb gaan zitten en thuis onder de dekens uitslapen.

Wanneer ik mijn domotica aflees - sensoren in alle ruimten - volg, is de gemiddelde temperatuur van alle vertrekken samen inmiddels over de dag ook maar gemiddeld 13-15°C (dat vorig jaar rond deze tijd overal 18°C was). Eén van de dingen die we met stijgen van prijzen, hebben ingevoerd is dat we het ruimten zoals toilet en badkamer niet meer langer op comforttemperatuur houden en de berging/garage/mancave hooguit vorstvrij (dwz 6°C) houden.
Moet wel zeggen dat "wij" daarmee ook de grenzen hebben bereikt en desondanks onze kosten t.o.v. 2021 zien verdubbelen.
De bieb hier wil per keer een energietoeslag gaan heffen voor mensen die komen studeren en werken, geen grap :{

quote:
Mensen die financieel onvoldoende inkomen hebben, kunnen daarnaast aanspraak maken op ¤1300 waar dan ook weer de "vrijblijvende" ontstaat hoe ze dat besteden. In het beste geval gaat die groep er niet extreem veel op achteruit. Hoe dat zit voor 2024, ook gelet op de uit de bocht gierende inflatie, wordt afwachten.
Maar dat zijn echt de allerarmsten, je moet ¤ 1.310,05 of minder verdienen wil je daar voor in aanmerking komen.
Voor mensen in lage lonen die zeg ¤1800-2000 verdienen is dit ook niet vol te houden.
Boodschappen worden ook weer veel duurder :{ .

https://www.nu.nl/economi(...)-duurder-worden.html
Stoorzendertvrijdag 9 december 2022 @ 12:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:02 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Plastic zak in het gat stoppen, vochtig maken met plantenspuit en dan de zak vullen met de goedkoopste bus PUR die je kan vinden (Action?).
PUR zet uit, dus niet overdrijven met de hoeveelheid.
Waarom zou je die moeite doen met plastic zak? Blaas dat gat gewoon vol met pur en laat de woningbouw het tzt maar oplossen
TheFreshPrincevrijdag 9 december 2022 @ 12:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:06 schreef Stoorzendert het volgende:

[..]
Waarom zou je die moeite doen met plastic zak? Blaas dat gat gewoon vol met pur en laat de woningbouw het tzt maar oplossen
Omdat ik geen trek zou hebben in één of andere vochtbrug door een stuk achtergebleven PUR.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 12:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:28 schreef Elan het volgende:

[..]
De bieb hier wil per keer een energietoeslag gaan heffen voor mensen die komen studeren en werken, geen grap :{
[..]
Maar dat zijn echt de allerarmsten, je moet ¤ 1.310,05 of minder verdienen wil je daar voor in aanmerking komen.
Voor mensen in lage lonen die zeg ¤1800-2000 verdienen is dit ook niet vol te houden.
Boodschappen worden ook weer veel duurder :{ .

https://www.nu.nl/economi(...)-duurder-worden.html
Dat zijn richt bedragen. Gemeentes mogen zelf bepalen aan wie ze dit geven.
Elanvrijdag 9 december 2022 @ 12:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:13 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Dat zijn richt bedragen. Gemeentes mogen zelf bepalen aan wie ze dit geven.
Klopt, maar de meeste gemeentes hanteren deze door de overheid gestelde norm wel toch?
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 12:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:16 schreef Elan het volgende:

[..]
Klopt, maar de meeste gemeentes hanteren deze door de overheid gestelde norm wel toch?
Geen idee, maar ze hoeven dat niet te doen.
Ivo1985vrijdag 9 december 2022 @ 12:19
quote:
6s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:00 schreef -Datdus- het volgende:
Ik heb al een paar maanden een gat in de muur van mijn huurhuis door werkzaamheden aan de cv-installatie (ja ik kan naar buiten kijken). En de woningbouw blijft traineren om het op te lossen. Ik zet de kachel überhaupt maar niet aan. Isoleren willen ze helemaal niet aan beginnen. :')
En je bent al maanden niet in staat om wat aan dat gat te doen?

Ik snap dat de verhuurder uiteindelijk zou moeten zorgen voor een deugdelijke oplossing. Maar de passieve slachtoffer houding van veel huurders is ook wel stuitend als je met eenvoudige middelen en weinig kosten een noodoplossing kunt creëren.

Afhankelijk van de grootte van het gat kun je er wat purschuim in spuiten, een stuk van een oude handdoek er in proppen, plankje tegenaan schroeven of iets dergelijks, waardoor je van de tocht af bent.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 12:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:19 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]
En je bent al maanden niet in staat om wat aan dat gat te doen?

Ik snap dat de verhuurder uiteindelijk zou moeten zorgen voor een deugdelijke oplossing. Maar de passieve slachtoffer houding van veel huurders is ook wel stuitend als je met eenvoudige middelen en weinig kosten een noodoplossing kunt creëren.

Afhankelijk van de grootte van het gat kun je er wat purschuim in spuiten, een stuk van een oude handdoek er in proppen, plankje tegenaan schroeven of iets dergelijks, waardoor je van de tocht af bent.
Maar dan kan je niet meer zeuren en klagen... Ik snap wel dat iemand dat gat gewoon laat zitten.
Ivo1985vrijdag 9 december 2022 @ 12:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:21 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Maar dan kan je niet meer zeuren en klagen... Ik snap wel dat iemand dat gat gewoon laat zitten.
Natuurlijk kan je daarna nog wel blijven klagen.

Gewoon voordat je het dichtmaakt foto's maken van de situatie. Daarmee de klachtenafdeling blijven bestoken tot er 'iemand komt kijken'. En dan haal je vlak voor er iemand komt je provisorische reparatie weg zodat ze precies zien hoe het er bij staat.
Elanvrijdag 9 december 2022 @ 12:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:18 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Geen idee, maar ze hoeven dat niet te doen.
Jawel. Gemeente is op grond van de wet tot maatwerk verplicht. Al zullen er kleine verschillen zijn in de specifieke uitvoering.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 12:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:28 schreef Elan het volgende:

[..]
Jawel. Gemeente is op grond van de wet tot maatwerk verplicht. Al zullen er kleine verschillen zijn in de specifieke uitvoering.
Precies ze mogen zelf het maatwerk bepalen
Elanvrijdag 9 december 2022 @ 12:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:31 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Precies ze mogen zelf het maatwerk bepalen
Ze moeten alsnog wel met die toeslag over de brug komen.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 12:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:33 schreef Elan het volgende:

[..]
Ze moeten alsnog wel met die toeslag over de brug komen.
Klopt maar ze mogen zelf de regels bepalen.
Elanvrijdag 9 december 2022 @ 12:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:34 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Klopt maar ze mogen zelf de regels bepalen.
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:18 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Geen idee, maar ze hoeven dat niet te doen.
Het ging me hier om, niet doen is dus überhaupt geen optie voor gemeentes.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 12:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 12:38 schreef Elan het volgende:

[..]
[..]
Het ging me hier om, niet doen is dus überhaupt geen optie voor gemeentes.
Oh zo, klopt ze moeten het wel uitkeren.
Zavrijdag 9 december 2022 @ 14:11
twitter


https://www.tijd.be/onder(...)33437?utm_source=SIM
Jor_Diivrijdag 9 december 2022 @ 14:23
quote:
Dan had België de voorraden tijdig moeten aanvullen.
Jaeger85vrijdag 9 december 2022 @ 14:25
quote:
Dat België problemen zou kunnen krijgen met hun kleine gasvoorraad is allang bekend.
sjorsie1982vrijdag 9 december 2022 @ 14:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 14:23 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Dan had België de voorraden tijdig moeten aanvullen.
Welke voorraadcapaciteit?
xzazvrijdag 9 december 2022 @ 14:30
Omdat ook al 100x is uitgelegd dat 100% gassvoorraad niet 100% is van wat er in de winter wordt gebruikt.
xzazvrijdag 9 december 2022 @ 14:30
quote:
En kan Ab even vertellen waar de overheid van Belgie dit beweert?
bloodymary1vrijdag 9 december 2022 @ 14:31
De nieuwe "koude oorlog".
-Datdus-vrijdag 9 december 2022 @ 14:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 14:31 schreef bloodymary1 het volgende:
De nieuwe "koude oorlog".
Rillingen
Jaeger85vrijdag 9 december 2022 @ 14:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 14:30 schreef xzaz het volgende:

[..]
En kan Ab even vertellen waar de overheid van Belgie dit beweert?
Een post onder deze beweert Abje dat de Russen geen last hebben van de sanctie omdat de waarde van de roebel nog hoog is (omdat die kunstmatig hoog gehouden wordt). Hij negeert even dat de economie van Rusland in een recessie zit, de inflatie hoog, de export is ingekelderd en winsten die ze maken door het verkopen van gas en olie sinds september flink terug zijn gelopen. Niet serieus te nemen die man
RoW_0vrijdag 9 december 2022 @ 14:36
quote:
Ik volg Ab Flipse al driekwartjaar. Maar de laatste maanden is die guy doorgedraaid. Hij vindt zichzelf heel wat en praat graag over hij allemaal bereikt heeft. Nogal arrogant bij podcasts. Dat terzijde spreekt hij nu alleen doom and gloom. Wallstreetbets zou dit classificeren als gay bear. Dat is hij ook. Een echte homoseksuele doomer. Een punt heeft hij zeker, maar die guy draait door.
RoW_0vrijdag 9 december 2022 @ 14:37

Dit al gedropt?
Jor_Diivrijdag 9 december 2022 @ 14:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 14:37 schreef RoW_0 het volgende:
https://youtu.be/WzxdAxpnQj

Dit al gedropt?
Video werkt niet.
RoW_0vrijdag 9 december 2022 @ 14:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 14:38 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Video werkt niet.
Klopt, link aangepast :)
monkyyyvrijdag 9 december 2022 @ 14:53
quote:
Bij dit soort berichten lees ik nooit wat de definitie is van een strenge winter. Als we een strenge winter aanhouden volgens het Hellmann-koudegetal >300, dan hebben we die voor het laatst in 1963 gehad in Nederland. Bedoelen ze dat met een strenge winter?

https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/hellmann
Jor_Diivrijdag 9 december 2022 @ 15:00
Witte rook: prijsplafond voor energie komt er definitief per 1 januari

https://www.rtlnieuws.nl/(...)1-januari-definitief
Zavrijdag 9 december 2022 @ 15:13
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 14:30 schreef xzaz het volgende:

En kan Ab even vertellen waar de overheid van Belgie dit beweert?
Hij zegt nergens dat de overheid van België dit beweerd, maar dat een rapport de beweringen van de overheid tegenspreken.
Zavrijdag 9 december 2022 @ 15:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 14:36 schreef RoW_0 het volgende:

Wallstreetbets zou dit classificeren als gay bear. Dat is hij ook. Een echte homoseksuele doomer.
:')
xzazvrijdag 9 december 2022 @ 15:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:13 schreef Za het volgende:

[..]
Hij zegt nergens dat de overheid van België dit beweerd, maar dat een rapport de beweringen van de overheid tegenspreken.
Welke beweringen?
Vallonvrijdag 9 december 2022 @ 15:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 08:47 schreef Ivo1985 het volgende:
@:Vallon:
Je bron voor het gasverbruik is verouderd. Er is gekeken naar de cijfers van 2021 en toen lag (ondaks veel thuiswerken ivm Corona) het gemiddelde gasverbruik net iets onder 1200m³

Er is ook niemand die zegt dat 1200m³ en 2400 of 2900 kWh absurd is.
Wel kun je vaststellen dat die hoeveelheden energie voldoende zijn om in de basisbehoefte van warmte, verlichting en huishoudelijke apparatuur te voorzien. In elk geval voor alle huishoudens die niet uitzonderlijk groot zijn.
Het tekent alleen maar aan dat bestuursorganen eenzijdig naar believen eenzijdig flink (kunnen) goochelen met broncijfers die iemand moet wijsmaken dat die afwijkt van het gemiddelde en dus buiten de boot valt.

Zoals ik al probeerde, te verduidelijken zijn gemiddelden die waar die personen of situaties nadelig treffen, vooral onrechtvaardig als middel om een foute uitvoering; een eigen & alternatieve zg "redelijkheid" te geven. Het klinkt o zo plausibel maar nader bekeken klopt er geen reet van.

Hoe dan wel is iedereen ongeacht zijn of haar verbruik, een vaste onkostentoelage en bemoei je daarin niet met iemands gemiddelde of wijze van besteding. Mensen die daarna aan de grond zitten, kunnen gebruik maken van de bjjzonder bijstand waar hun situatie beter in wordt meegenomen. Waar je dan de afbakening legt van (on)voorwaardelijkheid, is dan een politiek keuze.
//--//
Inderdaad niemand zegt in persoon dat iets "absurd" is maar je wordt er als individu (die net misgrijpt) met een absurdistische argumentatie, wel mee geconfronteerd Net zoals je in dezelfde gecultiveerde denktrant, stelt dat ..vul-in.. dus voldoende zou zijn omdat het gemiddelde is vastgesteld.

Dat het lastig is om voor en met iedereen en ieders situatie rekening te houden, weet ik ook.
Onverlet mag dat niet veroozaken dat iemand onterecht wordt behandeld of gedemoniseerd. Dat iemand het als keuze fijn vindt om 19°C te stoken mag niet verworden dat iemand die 21°C nodig heeft, daarin dan moet of mag worden afgestraft.

Wanneer iemands leefwijze al jaren op zeg 2500m³ en 6000KWh staat, heeft het geen pas dat anderen dat NU bezien als INEENS bovengemiddeld en dan de crisis aangrijpt (methode "Shockdoctrine") om de "ongewenste" handelend persoon disproportioneel te benadelen met een glijdende regeling die voor een meerderheid (zg. iets of als doel ?) wenselijker uitpakt.
Zavrijdag 9 december 2022 @ 15:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:29 schreef xzaz het volgende:

Welke beweringen?
Met wat voor mensen heb ik hier te maken?
NeeOfTochJAvrijdag 9 december 2022 @ 15:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 14:23 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]
Dan had België de voorraden tijdig moeten aanvullen.
Gelukkig zitten wij op de grootste gasbel van Europa _O_
oh wacht..
Jaeger85vrijdag 9 december 2022 @ 15:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:32 schreef Za het volgende:

[..]
Met wat voor mensen heb ik hier te maken?
Kom dan met een bron. Vorig jaar was het ook al een ding dat de Belgische gasvoorraad maar genoeg is voor 12 dagen.

https://www.tijd.be/onder(...)serves/10338732.html

Dus waaruit blijkt dat de Belgische overheid dit probleem ontkent?
xzazvrijdag 9 december 2022 @ 15:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:32 schreef Za het volgende:

[..]
Met wat voor mensen heb ik hier te maken?
Antwoord dan
Vallonvrijdag 9 december 2022 @ 15:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 11:28 schreef Elan het volgende:

[..]
De bieb hier wil per keer een energietoeslag gaan heffen voor mensen die komen studeren en werken, geen grap :{
[..]
Maar dat zijn echt de allerarmsten, je moet ¤ 1.310,05 of minder verdienen wil je daar voor in aanmerking komen.
Voor mensen in lage lonen die zeg ¤1800-2000 verdienen is dit ook niet vol te houden.
Boodschappen worden ook weer veel duurder :{ .

https://www.nu.nl/economi(...)-duurder-worden.html
We komen zo en inmiddels (versneld) in een over onszelf afgeroepen neerwaartse nivelleringsspiraal.
Ons bestuur, van gemeente tot EU, (b)lijkt niet in staat, om veel verder dan een maand of jaar naar voren te visioneren.
xzazvrijdag 9 december 2022 @ 15:44
quote:
14s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:40 schreef Vallon het volgende:

[..]
We komen zo en inmiddels (versneld) in een over onszelf afgeroepen neerwaartse nivelleringsspiraal.
Ons bestuur, van gemeente tot EU, (b)lijkt niet in staat, om veel verder dan een maand of jaar naar voren te visioneren.
Vooral boomers niet; die gaan al de grond in als ze het woord kernenergie horen.
Vallonvrijdag 9 december 2022 @ 15:50
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 december 2022 09:23 schreef Heph844 het volgende:

[..]
Er is niemand die beweert dat dit een scherp mes is natuurlijk, dit is gewoon de enige optie die enigszins uitvoerbaar is. En zelfs hier hebben ze al grote problemen mee om te implementeren.

Oplossingen die op maat gesneden zijn zijn gewoon compleet onhaalbaar.
Ook hier, niemand aanwezig die dat beweerd maar wel mensen treft die worden (af)gesneden.

De keuze om een plafondprijs naar willekeur aan te leggen lijkt vooral om sancties te kunnen treffen en wmb niet bedoeld om mensen hier te beschermen die dat gelag gaan betalen.
Onhaalbaar is hier vooral de koe en de geit willen sparen en mensen wijs maken dat vlees eten niet OK is.

(Andersgezegd: stoer niet werkende "sancties" afdwingen, het systeem laten laten voorrommelen door gebruikers daarvan in de kou te zetten).
Zavrijdag 9 december 2022 @ 15:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:38 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]
Kom dan met een bron. Vorig jaar was het ook al een ding dat de Belgische gasvoorraad maar genoeg is voor 12 dagen.

https://www.tijd.be/onder(...)serves/10338732.html

Dus waaruit blijkt dat de Belgische overheid dit probleem ontkent?
Bron stond in mijn post.
Jaeger85vrijdag 9 december 2022 @ 16:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:50 schreef Za het volgende:

[..]
Bron stond in mijn post.
Kon het niet lezen vanwege een betaalmuur, maar heb al een work around gevonden. De administratie zegt mogelijke problemen en de minister en de directeur van het gasnetwerk denken van niet. We gaan het zien.
TheFreshPrincevrijdag 9 december 2022 @ 16:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:34 schreef NeeOfTochJA het volgende:

[..]
Gelukkig zitten wij op de grootste gasbel van Europa _O_
oh wacht..
Groningen was ooit 1 van de grootste gasvelden van de wereld, met z'n 2.100km3 aardgas.
Maar inmiddels is 95% al uit de grond gehaald. Er zit nu nog genoeg gas in om de EU 1 jaar van gas te voorzien.
NeeOfTochJAvrijdag 9 december 2022 @ 16:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 16:24 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Groningen was ooit 1 van de grootste gasvelden van de wereld, met z'n 2.100km3 aardgas.
Maar inmiddels is 95% al uit de grond gehaald. Er zit nu nog genoeg gas in om de EU 1 jaar van gas te voorzien.
En hoeveel voor Nederland?
TheFreshPrincevrijdag 9 december 2022 @ 16:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 16:28 schreef NeeOfTochJA het volgende:

[..]
En hoeveel voor Nederland?
Ongeveer 11 jaar, we verbruiken zo'n 40 miljard kuub per jaar en de voorraad is nog zo'n 450 miljard kuub.

Er wordt overigens nog steeds gas gewonnen uit Groningen, zo'n 4,5 miljard tot maximaal 7,6 miljard kuub dit jaar.

Er loopt nog een contract met Duitsland om gas te leveren dit decennium, dus het is niet zo dat we dat allemaal zelf kunnen gebruiken.
crystal_methvrijdag 9 december 2022 @ 17:02
België:
quote:
‘Andere landen zijn bezig met een afschakelplan. Wij schakelen bij om meer zekerheid te bieden.’ ­Premier Alexander De Croo (Open VLD) verweerde zich donderdag in de Kamer tegen de kritiek op het mogelijke elektriciteitstekort in de winters van 2025-2026 en 2026-2027. Volgens een rapport van netbeheerder Elia kan er in de winter van 2025-2026 in een erg donker scenario sprake zijn van een tekort van 900 tot 1.200 megawatt aan vermogen. In 2026-2027 ­komen we 1.600 MW tekort, maar wel alleen in het geval dat de ­kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 dan niet klaar zijn geraakt voor tien bijkomende jaren dienst.

Het was voor zowel de oppositie als de meerderheid een aanleiding om de levensduur­verlenging van bijkomende kernreactoren op de agenda te zetten. ‘U brengt de toekomst in gevaar’, waarschuwde N-VA-Kamerlid Bert Wollants. MR-fractieleider Benoît Piedboeuf vroeg de levensduur van alle veilige reactoren te verlengen en pleitte voor een energiebeleid op de lange ­termijn. ‘U zegt dat kerncentrales geen koekjes­fabrieken zijn, maar u wilt er nu wel koekjes in bakken, wierp Jean-Marie ­Dedecker minister van Energie Tinne Van der ­Straeten (Groen) voor de voeten.

Drie winters

Voor premier Alexander De Croo (Open VLD) is de kritiek over­dreven. ‘Het licht of de verwarming gaat niet uit’, verzekerde hij in de Kamer. ‘Sommige landen moeten kijken hoe ze door deze winter zullen raken, wij kijken al drie winters vooruit’, zei hij. ‘Zelfs in het meest negatieve scenario willen we zekerheid bieden.’

Ook volgens minister Van der Straeten zijn we nog op tijd om eventuele problemen aan te ­pakken. Ze wijst erop dat in Duitsland en Frankrijk wel degelijk ­sprake is van een ­afschakelplan deze winter, omdat ze de minimale drempel van ­bevoorradings­zekerheid van elektriciteit niet ­halen. In Duitsland is dat het ­gevolg van onder meer de versnelde kolenuitstap. In Frankrijk zijn het de corrosieproblemen die roet in het eten gooien.

In een recent rapport van ­Entsoe, de vereniging van Europese netbeheerders, waaraan de Franse netbeheerder RTE meewerkte, ­erkent die vereniging dat zelf ook. ‘Een groot aantal kern­centrales zal gecontroleerd moeten worden de ­komende jaren, wat leidt tot hogere niveaus van onbeschikbaarheid’, staat in het ­rapport. ’De beschikbaarheid van kerncentrales is daarom waarschijnlijk overschat, in het bijzonder in 2025.’ Dat bevestigt de vrees dat België niet, ­zoals in andere ­jaren, zal kunnen rekenen op Franse stroomimport.

Van der Straeten wijst erop dat die problemen niet te voorspellen waren, net zomin als de oorlog in Oekraïne. Ook de groeiende afhankelijkheid van import na de sluiting van kernreactoren is ­volgens haar geen vergissing. ‘Onze mogelijkheden om elektriciteit in te voeren, doen de prijs voor elektriciteit dalen’, zegt ze. Ze wijst ook op een land als Ierland, dat amper verbonden is met andere landen, waardoor de bevoor­radingszekerheid er op een minder hoog niveau staat.

Voorzichtiger

In de nieuwe studies heeft de federale regering nu aan Elia gevraagd om voorzichtiger te zijn in de ­berekeningen van de bevoorradingszekerheid. Ze moet rekening houden met 4.000 MW vermogen uit Frankrijk die niet ­beschikbaar is, boven op de onbeschikbaarheid die Frankrijk zelf rapporteert. Tot nu toe werd met slechts 2.000 MW rekening gehouden. Energieregulator Creg en de Europese Commissie hadden gewaarschuwd voor oversubsidiëring via het CRM-mechanisme als de onbeschikbaarheid te hoog werd ingeschat. Nu blijkt het toch nodig te zijn.

Knopen zijn nog niet door­gehakt. De mogelijkheid om te schuiven met de draaiuren van Doel 4 en Tihange 3, of met die van Doel 1 en 2 en Tihange 1, liggen nog altijd op tafel, net als de mogelijkheid om een bijkomende ­gascentrale te ­ondersteunen. Begin volgend jaar bekijkt de federale regeringstop het dossier opnieuw. Eerder heeft niet veel zin. Eerst moeten de onderhandelingen over de levensduurverlenging van Doel 4 en ­Tihange 3 zijn uitgeklaard. De deadline van 31 december nadert schrikbarend snel.
Bron: De Standaard
Zavrijdag 9 december 2022 @ 18:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 16:06 schreef Jaeger85 het volgende:

Kon het niet lezen vanwege een betaalmuur, maar heb al een work around gevonden. De administratie zegt mogelijke problemen en de minister en de directeur van het gasnetwerk denken van niet. We gaan het zien.
Nee, je zegt: Kom dan met een bron.

Terwijl de bron zowel in de tweet als in een link eronder stond.
Vervolgens zeg je nu dat je er niet in kon (ik had toch geen bron gegeven?) en kom je in diezelfde post waarin je om een bron vraagt en later zegt tegen een betaalmuur op te lopen, met exact dezelfde website als bron voor iets wat je zelf beweerd. Strange...

Vervolgens zeg je dat "de administratie" zegt mogelijke problemen en de minister en de directeur van het gasnetwerk niet. Dat is niet correct.
Het betreft een evaluatierapport dat door de Belgische overheid zelf is aangevraagd.

De conclusies van het evaluatierapport zijn strijdig met de uitlatingen van premier de Croo, die nu het rapport in twijfel trekt.

Imo lever je de juiste info aan, en verzoek je vervolgens om een evaluatie, en vraag je niet om een evaluatie aan partijen die volgens jou (achteraf) niet over de juiste info beschikken.
Jaeger85vrijdag 9 december 2022 @ 18:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 18:10 schreef Za het volgende:

[..]
Nee, je zegt: Kom dan met een bron.

Terwijl de bron zowel in de tweet als in een link eronder stond.
Vervolgens zeg je nu dat je er niet in kon (ik had toch geen bron gegeven?) en kom je in diezelfde post waarin je om een bron vraagt en later zegt tegen een betaalmuur op te lopen, met exact dezelfde website als bron voor iets wat je zelf beweerd. Strange...

Vervolgens zeg je dat "de administratie" zegt mogelijke problemen en de minister en de directeur van het gasnetwerk niet. Dat is niet correct.
Het betreft een evaluatierapport dat door de Belgische overheid zelf is aangevraagd.


De conclusies van het evaluatierapport zijn strijdig met de uitlatingen van premier de Croo, die nu het rapport in twijfel trekt.

Imo lever je de juiste info aan, en verzoek je vervolgens om een evaluatie, en vraag je niet om een evaluatie aan partijen die volgens jou (achteraf) niet over de juiste info beschikken.
Ik citeer slechts wat hier staat

quote:
Fluxys reageert op het bevoorradingsrapport dat de federale regering ontving, en waarin de administratie waarschuwt voor een gastekort bij een strenge winter. In dat geval zou er geen invoer zijn uit het Verenigd Koninkrijk, aldus het rapport. Dat bericht staat vrijdag in De Tijd en L'Echo.


MEER BEKIJKEN
Beide kranten voegden er wel aan toe dat de topministers vraagtekens plaatsten bij de geloofwaardigheid van de analyse van de administratie. Er zouden fouten staan in het rapport, klinkt het.

-11 graden Celsius
Volgens Fluxys is er geen sprake van een mogelijk bevoorradingsprobleem. 'We willen geruststellen. Er is geen enkel probleem met de bevoorradingszekerheid', aldus Fluxys-woordvoerder Laurent Remy in een reactie op het bericht.

Dat is ook het geval bij extreem koud weer. 'Zelf bij -11 graden is er voldoende piekcapaciteit, ook zonder gas uit het Verenigd Koninkrijk', aldus de Fluxys-woordvoerder. 'Er is voldoende gasaanvoer uit Noorwegen, van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en er is de gasopslag in Loenhout'.
https://trends.knack.be/e(...)le-news-1920287.html
Bredemugvrijdag 9 december 2022 @ 18:58
quote:
Volgens Fluxys is er geen sprake van een mogelijk bevoorradingsprobleem. 'We willen geruststellen. Er is geen enkel probleem met de bevoorradingszekerheid', aldus Fluxys-woordvoerder Laurent Remy in een reactie op het bericht.
bagdad-bob.jpg
core2duovrijdag 9 december 2022 @ 19:19
De crisis krijgt nu nog meer gestalte. Om principiële redenen gaan ook mensen met hogere inkomens vrijwillig in de kou zitten (16 graden). Anderen vinden het zonde om tot 20°C of meer te stoken, door Hollandse zuinigheid blijft het dan bij hooguit 18 graden. En waar ik werk krijgen we in december eindejaarsuitkering... En dan hebben we ook nog 190 euro energiecompensatie gekregen. Zelf kan het me allemaal niet zoveel schelen. Dan maar wat minder spaargeld.

We hebben nu vast en zeker de koudste huizen van Europa, daar durf ik wel op in te zetten.

[ Bericht 6% gewijzigd door core2duo op 09-12-2022 19:25:42 ]
crystal_methvrijdag 9 december 2022 @ 20:06
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 december 2022 19:19 schreef core2duo het volgende:
De crisis krijgt nu nog meer gestalte. Om principiële redenen gaan ook mensen met hogere inkomens vrijwillig in de kou zitten (16 graden). Anderen vinden het zonde om tot 20°C of meer te stoken, door Hollandse zuinigheid blijft het dan bij hooguit 18 graden. En waar ik werk krijgen we in december eindejaarsuitkering... Dit ondanks de 190 euro die we hebben gekregen. Zelf kan het me allemaal niet zoveel schelen. Dan maar wat minder spaargeld.

We hebben nu vast en zeker de koudste huizen van Europa, daar durf ik wel op in te zetten.
Het gasverbruik nam in Nederland alvast meer af dan in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

quote:
Zo lag het verbruik in Duitsland en Italië, de twee grootste gas­verbruikers van Europa, in november respectievelijk 23 en 21 procent ­lager dan het gemiddelde van diezelfde maand in de afgelopen vijf jaar. In Frankrijk en Spanje daalde het gasverbruik met meer dan een vijfde in vergelijking met het ­gemiddelde over de voorbije vijf jaar, in Nederland met iets meer dan een derde.
Bron: De Standaard, de cijfers komen van ICIS (Independent Commodity Intelligence Services).

In België lag het verbruik in november 33% lager dan in 2021.

De website van ICIS is misschien een nuttige informatiebron (hun news overzicht). Al is het waarschijnlijk slechts een fractie van wat betalende klanten te zien krijgen.
J.B.vrijdag 9 december 2022 @ 21:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 20:06 schreef crystal_meth het volgende:

[..]
Het gasverbruik nam in Nederland alvast meer af dan in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.
[..]
Bron: De Standaard, de cijfers komen van ICIS (Independent Commodity Intelligence Services).

In België lag het verbruik in november 33% lager dan in 2021.

De website van ICIS is misschien een nuttige informatiebron (hun news overzicht). Al is het waarschijnlijk slechts een fractie van wat betalende klanten te zien krijgen.
Dat is ook logisch, want van alle EU-landen is Nederland met afstand het meest afhankelijk van gas voor de energieconsumptie. Voor ± 34% als ik de Volkskrant mag geloven, nummer 2 Hongarije komt nieteens boven de 30%.
Vallonvrijdag 9 december 2022 @ 22:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 15:44 schreef xzaz het volgende:

[..]
Vooral boomers niet; die gaan al de grond in als ze het woord kernenergie horen.
Blijft idd komisch hoe bepaalde generaties intrinsiek zijn gebrainwashed dat kernenergie in onze tijd veel gevaarlijker is dan bv fossiel verstoken. Kennelijk (willen) blijven hangen in 1945 zelfs 1975, toen kernenergie nog redelijk complex en daarmee gevaarlijk was. En ja, alles is gevaarlijk wanneer je niet weet waar je mee bezig bent.

Waar veel mensen voortdurend een (be)drogprobleem mee hebben is dat zij niet goed in staat zijn de schaal van een bepaald nut en de verbonden gevolgen van een, laat staan niet werkende, oplossing in te schatten.

Het is dan kennelijk prima om zeg de halve wereld om te moeten ploegen om per definitie tekortschietende win/zonne-energie te kunnen creëren maar ongewenst om een een paar hectare grond te voorzien van een inherent veilige werkende kerncentrale omdat het gevaarlijk zou zijn.
Dit nog los van een megalomane luchtfietserij om gigantische accu's te onwikkelen; daarbij koolzuurgas en stikstof af te willen gaan vangen en "groene' (sws vuil proces) waterstof aan te maken om dat ergens in de grond te gaan bewaren.

Wat het gevaar is van "kernenergie", kunnen de meeste niet anders duiden dan a) het zomaar ontploft en b) het de aarde in alle gevallen onleefbaar maakt wat we onze kinderen niet willen aandoen.
Zaken worden met man en macht, compleet uit hun verband losgerukt. Zelfs slippendrager Diederik Samsom die zich kernfysicus noemt, schroomt niet om op grond van zijn politieke zienswijze - dat energie & eten immers veel te goedkoop zijn - dan misplaatste voorstellingen van zaken te geven.
Hij is trouwens niet tegen kernenergie maar vindt dat het principieel te goedkoop is en het als zelfkastijding beter is om op een houtje te bijten.

Zelf prefereer ik om op jaarbasis voor zeg totaal aan wat NL aan energie verbruikt, een paar ton radioactief afval dan het equivalent aan miljoenentonnen aan afval die nodig is om onze wereld te vervuilen windmolens en onze daken en velde te plaveien met panelen die hooguit 20 jaar meegaan.
Hierbij ook onthouden dat zwaar radioactief afval feitelijk extreem veel energiedeeltjes bevat en het met de juiste technologie, kan worden opgewaardeerd en geconverteerd tot bruikbare energie(vormen).

En ja, ik zou dolgraag aan de rand van die moderne kerncentrale een mooi huisje en grasveld willen hebben; ook nuttig in wetenschap dat men wel uitkijkt om daar ooit een bom neer te kwakken en het object kan rekenen op prima beveiliging van welke aard dan ook. ook in wetenschap dat ik en mijn nakomelingen kunnen vertrouwen op eigen (beheerde) energievoorzieningen. Onze toekomst is alleen mogelijk geworden door energie(bronnen) en niet door die te laten afbranden en onze leefwijze dus terug te werpen tot die van de steentijd.
SymbolicFrankvrijdag 9 december 2022 @ 22:09
Wat ik een beetje mis in deze discussie, is dat Den Haag niet de burger subsidieert, maar de bedrijven.

De gasprijs is ondertussen weer een stuk lager dan een half jaar geleden. De reden dat de energieleveranciers nu 90 cent rekenen voor een kilowattuur, is simpelweg omdat de regering zegt: "wij betalen alles boven de 40 cent!". Je bent dus gek als je die prijs niet zo hoog mogelijk maakt.

Je ziet dus, dat al die energieleveranciers de prijs in stapjes blijven verhogen. Ze willen niet dat hun klanten weglopen, maar hoe hoger de prijs, hoe meer geld ze krijgen van de regering. Dus ze doen er regelmatig allemaal een beetje bovenop. Gratis geld!

Maar, de regering is grootaandeelhouder van de lokale gasproducent. Die met een beetje moeite heel de EU zou kunnen helpen met het gastekort (als ze nou eindelijk de compensaties aan de Groningers eens gingen betalen.) Ze kunnen dus gewoon zelf dat gas en via harde afspraken de daarmee geproduceerde elektriciteit gaan verkopen voor een vaste, lage prijs.

Maar helaas is onze regering er niet voor de burgers. Ja, dat lijkt wel zo, door subsidies zoals deze en alle toeslagen, maar dat zijn ook verkapte loonsubsidies voor de bedrijven. Want het wordt voornamelijk betaald door de loonbelasting. Uiteindelijk mogen de werknemers met een salaris boven modaal het overgrote deel van de rekening betalen.
Vallonvrijdag 9 december 2022 @ 22:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 16:24 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Groningen was ooit 1 van de grootste gasvelden van de wereld, met z'n 2.100km3 aardgas.
Maar inmiddels is 95% al uit de grond gehaald. Er zit nu nog genoeg gas in om de EU 1 jaar van gas te voorzien.
Er was 2900Miljard* kuub begroot waarvan nu ca 800Miljard* en dus 25% winbaar van over is.
*de getallen fluctueren al naar gelang wie je het vraagt en laat antwoorden.

Ik denk dat wanneer we gaan vracken - zoals gas dat we vloeibaar ook van elders laten komen - of de exploratie uitbreiden naar die onder Waddenzee, er nog wel een flinke hoeveelheid te sprokkelen is. Verder halen we ook gas uit andere locaties gas zoals bv Noordzee, Friesland & Drente.
De EU zelf ook heeft meer bronnen maar moet dan bereid zijn die te willen openen en vooral als gebruik te verdedigen. Ik meen dat bv Noord-Frankrijk , Duitsland maar ook de Balkan, behoorlijk wat (schaliegas dus vracken) reserves heeft.

Het is hierbij komisch dat de grootste aardgasvelden - dwz > 1000km³ , veelal het bezit zijn van uiterst verwerpelijke regimes. het is hierbij meer dan de vraag of het nog geëigend is dat die landen in staat zijn (gesteld ?) om de wereld naar hun pijpen te laten dansen.

P.S. dit is geen pleidooi om niets te hoeven doen maar wel om aan te geven dat er nog tijd is en het niet nodig is om nu in de kou te gaan zitten of onze industrieën af te gaan fakkelen.
vipergtszaterdag 10 december 2022 @ 07:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 16:28 schreef NeeOfTochJA het volgende:

[..]
En hoeveel voor Nederland?
10 jaar inclusief buitenlandse contracten. 450 miljard kuub in groningen en 300 miljard kuub in andere gasvelden. Dus zelfs als we die buitenlandse contracten niet nakomen is het einde nabij.
-Hakuna-zaterdag 10 december 2022 @ 15:50
Wat heerlijk gewoon, het gas klotst net als het geld dit jaar tegen de muren op! *O*

Beste Mevrouw XXXXX
JE KRIJGT ¤ 953,40 VAN ONS TERUG!

Kijk dat pas feest en de kachel blaast bij mij gewoon dagelijks door op gemiddeld 22/23 graden tot diep in de nacht . :Y
Ivo1985zaterdag 10 december 2022 @ 15:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2022 15:50 schreef -Hakuna- het volgende:
Wat heerlijk gewoon, het gas klotst net als het geld dit jaar tegen de muren op! *O*

Beste Mevrouw XXXXX
JE KRIJGT ¤ 953,40 VAN ONS TERUG!

Kijk dat pas feest en de kachel blaast bij mij gewoon dagelijks door op gemiddeld 22/23 graden tot diep in de nacht . :Y
Je viert een feestje omdat je nu je eigen spaargeld terugkrijgt wat de energieleverancier je eerst heeft afgenomen?

Je kan beter zorgen voor een passend voorschotbedrag.
Noekzaterdag 10 december 2022 @ 16:06
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2022 15:50 schreef -Hakuna- het volgende:
Wat heerlijk gewoon, het gas klotst net als het geld dit jaar tegen de muren op! *O*

Beste Mevrouw XXXXX
JE KRIJGT ¤ 953,40 VAN ONS TERUG!

Kijk dat pas feest en de kachel blaast bij mij gewoon dagelijks door op gemiddeld 22/23 graden tot diep in de nacht . :Y
Maar je bent nog steeds even kut als altijd maar dan met 953 euro meer.
MichaelScottzaterdag 10 december 2022 @ 16:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2022 15:50 schreef -Hakuna- het volgende:
Wat heerlijk gewoon, het gas klotst net als het geld dit jaar tegen de muren op! *O*

Beste Mevrouw XXXXX
JE KRIJGT ¤ 953,40 VAN ONS TERUG!

Kijk dat pas feest en de kachel blaast bij mij gewoon dagelijks door op gemiddeld 22/23 graden tot diep in de nacht . :Y
Je kan maar beter je termijnbedrag verlagen, dat "jaarlijkse spaarpotje" ben je namelijk kwijt als je energieleverancier failliet gaat.
Momozaterdag 10 december 2022 @ 16:12
twitter
Noekzaterdag 10 december 2022 @ 16:21
quote:
81s.gif Op zaterdag 10 december 2022 16:12 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
Net zo'n achterlijke als Hakuna.
mascara-klodderzaterdag 10 december 2022 @ 16:25
quote:
81s.gif Op zaterdag 10 december 2022 16:12 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
Lolwhut? :')
Leandrazaterdag 10 december 2022 @ 18:24
Een Belg? Dat zou het tweetalige verklaren :+
De actie zelf....

Maar ik denk dat het iemand is die in een complex woont waar de warmte cq het warmwater wordt berekend op appartementsgrootte?
Wat qua warmte nog wel hout snijdt.
sjorsie1982zaterdag 10 december 2022 @ 19:34
quote:
81s.gif Op zaterdag 10 december 2022 16:12 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
groot gelijk heeft deze bewoner. Ik zou ook de radiatoren helemaal open zetten en de ramen openen.
mrevil1337zaterdag 10 december 2022 @ 21:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2022 15:50 schreef -Hakuna- het volgende:
Wat heerlijk gewoon, het gas klotst net als het geld dit jaar tegen de muren op! *O*

Beste Mevrouw XXXXX
JE KRIJGT ¤ 953,40 VAN ONS TERUG!

Kijk dat pas feest en de kachel blaast bij mij gewoon dagelijks door op gemiddeld 22/23 graden tot diep in de nacht . :Y
Heerlijk toch je voorschot overdreven hoog zetten en niet doorhebben mocht de energieleverancier failliet gaan je mogelijk het geld kwijt bent.
mrevil1337zaterdag 10 december 2022 @ 22:00
quote:
81s.gif Op zaterdag 10 december 2022 16:12 schreef Momo het volgende:
[ twitter ]
Die bewoner krijgt dus een gepeperde rekening aan het eind van de rit of eigenlijk iedereen doordat deze bewoner zo doet, en volgend jaar komen er energiemeters die de bewoner zelf ook mag betalen.
Divjezaterdag 10 december 2022 @ 22:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2022 15:50 schreef -Hakuna- het volgende:
Wat heerlijk gewoon, het gas klotst net als het geld dit jaar tegen de muren op! *O*

Beste Mevrouw XXXXX
JE KRIJGT ¤ 953,40 VAN ONS TERUG!

Kijk dat pas feest en de kachel blaast bij mij gewoon dagelijks door op gemiddeld 22/23 graden tot diep in de nacht . :Y
Wat fijn! Hoef je geen half-volle flessen frisdrank meer van straat te plukken om drinken in huis te hebben :)
core2duozondag 11 december 2022 @ 08:22
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 december 2022 21:29 schreef J.B. het volgende:

[..]
Dat is ook logisch, want van alle EU-landen is Nederland met afstand het meest afhankelijk van gas voor de energieconsumptie. Voor ± 34% als ik de Volkskrant mag geloven, nummer 2 Hongarije komt nieteens boven de 30%.
Inderdaad gebruiken we hier vooral gas om te verwarmen, wat het hoge percentage deels kan verklaren. Net als natuurlijk de onmenselijk hoge prijzen. Echter lijkt energie besparen hier wel een sport te zijn en ik zie daarnaast een grote maatschappelijke druk. Als een collega bijvoorbeeld voor 17 graden en een dikke trui kiest, denkt men: zou het misschien ook iets voor mij kunnen zijn? Mijn ouders, die al wat meer op leeftijd zijn, overwegen helaas ook nog een extra stap (ze zijn al een graad teruggegaan plus minder vaak douchen), terwijl ze aangeven dat het zeker niet voor het geld is.

Hoe komt het dat die maatschappelijke druk zo groot is om (veel) energie te besparen? Ik kan niet geloven dat men in andere landen bereid is serieus comfort op te geven. Ik ben wel tijdelijk van 22° naar 20,5° gegaan maar ga elke dag nog in bad.

[ Bericht 5% gewijzigd door core2duo op 11-12-2022 08:27:28 ]
Leandrazondag 11 december 2022 @ 08:32
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 08:22 schreef core2duo het volgende:

[..]
Inderdaad gebruiken we hier vooral gas om te verwarmen, wat het hoge percentage deels kan verklaren. Net als natuurlijk de onmenselijk hoge prijzen. Echter lijkt energie besparen hier wel een sport te zijn en zie ik een maatschappelijke druk. Mijn ouders, die al wat meer op leeftijd staan, overwegen helaas ook nog een extra stap (ze zijn al een graad teruggegaan plus minder vaak douchen), terwijl ze aangeven dat het zeker niet voor het geld is.

Hoe komt het dat die maatschappelijke druk zo groot is om (veel) energie te besparen? Ik kan niet geloven dat men in andere landen bereid is serieus comfort op te geven. Ik ben wel tijdelijk van 22° naar 20,5° gegaan maar ga elke dag nog in bad.
Mijn vader van 81 heeft de thermostaat ook op 18 staan, gaat nergens over, hij heeft in november 12,5 m³ gas verbruikt voor verwarming en warm water.
Deze maand tot en met 9 december 8 m³.
Het is ook niet dat hij het niet kan betalen ofzo.

Gelukkig zijn alle ramen/kamers van zijn appartement op het zuiden, dus als de zon schijnt warmt net wel gelijk op.
Kickinalfazondag 11 december 2022 @ 08:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2022 15:50 schreef -Hakuna- het volgende:
Wat heerlijk gewoon, het gas klotst net als het geld dit jaar tegen de muren op! *O*

Beste Mevrouw XXXXX
JE KRIJGT ¤ 953,40 VAN ONS TERUG!

Kijk dat pas feest en de kachel blaast bij mij gewoon dagelijks door op gemiddeld 22/23 graden tot diep in de nacht . :Y
Respect, hier zit ik in de kou overdag te werken van 14 graden en ga ik van 300 euro per jaar naar 1600.
NeeOfTochJAzondag 11 december 2022 @ 08:50
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 08:49 schreef Kickinalfa het volgende:

[..]
Respect, hier zit ik in de kou overdag te werken van 14 graden en ga ik van 300 euro per jaar naar 1600.
1600 per jaar valt mee. Alleen jammer dat je voor dat geld niks kan stoken.
Kickinalfazondag 11 december 2022 @ 08:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2022 22:09 schreef SymbolicFrank het volgende:
Wat ik een beetje mis in deze discussie, is dat Den Haag niet de burger subsidieert, maar de bedrijven.

De gasprijs is ondertussen weer een stuk lager dan een half jaar geleden. De reden dat de energieleveranciers nu 90 cent rekenen voor een kilowattuur, is simpelweg omdat de regering zegt: "wij betalen alles boven de 40 cent!". Je bent dus gek als je die prijs niet zo hoog mogelijk maakt.

Je ziet dus, dat al die energieleveranciers de prijs in stapjes blijven verhogen. Ze willen niet dat hun klanten weglopen, maar hoe hoger de prijs, hoe meer geld ze krijgen van de regering. Dus ze doen er regelmatig allemaal een beetje bovenop. Gratis geld!

Maar, de regering is grootaandeelhouder van de lokale gasproducent. Die met een beetje moeite heel de EU zou kunnen helpen met het gastekort (als ze nou eindelijk de compensaties aan de Groningers eens gingen betalen.) Ze kunnen dus gewoon zelf dat gas en via harde afspraken de daarmee geproduceerde elektriciteit gaan verkopen voor een vaste, lage prijs.

Maar helaas is onze regering er niet voor de burgers. Ja, dat lijkt wel zo, door subsidies zoals deze en alle toeslagen, maar dat zijn ook verkapte loonsubsidies voor de bedrijven. Want het wordt voornamelijk betaald door de loonbelasting. Uiteindelijk mogen de werknemers met een salaris boven modaal het overgrote deel van de rekening betalen.
Maar dit gaan we ook reguleren door de overheid te laten bepalen hoeveel winst een energiemaatschappij mag maken

https://www.nu.nl/economi(...)nd-te-voorkomen.html

Natuurlijk is dit weer op 100 andere manieren te omzeilen.

Het hele prijsplafond het anders ingesteld moeten worden. Laat prive personen een prijsplafond hanteren voor de 1e aantal m3/mwh en laat dat betalen door de prijs boven het plafond dit te laten compenseren ipv een blanko cheque uitschrijven.
Dementorzondag 11 december 2022 @ 09:13
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 08:22 schreef core2duo het volgende:

[..]
Inderdaad gebruiken we hier vooral gas om te verwarmen, wat het hoge percentage deels kan verklaren. Net als natuurlijk de onmenselijk hoge prijzen. Echter lijkt energie besparen hier wel een sport te zijn en ik zie daarnaast een grote maatschappelijke druk. Als een collega bijvoorbeeld voor 17 graden en een dikke trui kiest, denkt men: zou het misschien ook iets voor mij kunnen zijn? Mijn ouders, die al wat meer op leeftijd zijn, overwegen helaas ook nog een extra stap (ze zijn al een graad teruggegaan plus minder vaak douchen), terwijl ze aangeven dat het zeker niet voor het geld is.

Hoe komt het dat die maatschappelijke druk zo groot is om (veel) energie te besparen? Ik kan niet geloven dat men in andere landen bereid is serieus comfort op te geven. Ik ben wel tijdelijk van 22° naar 20,5° gegaan maar ga elke dag nog in bad.
Omdat er heel veel mensen zijn die hun vakantie volgend jaar niet over willen slaan.
Het is gewoon simpelweg een geldkwestie. Er zijn erbij die liever 2 maanden in de kou zitten om in de zomer 2 weken in de zon te kunnen liggen.
vipergtszondag 11 december 2022 @ 09:13
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 08:32 schreef Leandra het volgende:

[..]
Mijn vader van 81 heeft de thermostaat ook op 18 staan, gaat nergens over, hij heeft in november 12,5 m³ gas verbruikt voor verwarming en warm water.
Deze maand tot en met 9 december 8 m³.
Het is ook niet dat hij het niet kan betalen ofzo.

Gelukkig zijn alle ramen/kamers van zijn appartement op het zuiden, dus als de zon schijnt warmt net wel gelijk op.
Ik gun die energiebedrijven dat prijs plafond gewoon niet je weet nu al dat daar misbruik van gemaakt wordt.
Claudia_xzondag 11 december 2022 @ 09:13
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 08:53 schreef Kickinalfa het volgende:

Het hele prijsplafond het anders ingesteld moeten worden. Laat prive personen een prijsplafond hanteren voor de 1e aantal m3/mwh en laat dat betalen door de prijs boven het plafond dit te laten compenseren ipv een blanko cheque uitschrijven.
:?
Dementorzondag 11 december 2022 @ 09:14
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2022 15:50 schreef -Hakuna- het volgende:
Wat heerlijk gewoon, het gas klotst net als het geld dit jaar tegen de muren op! *O*

Beste Mevrouw XXXXX
JE KRIJGT ¤ 953,40 VAN ONS TERUG!

Kijk dat pas feest en de kachel blaast bij mij gewoon dagelijks door op gemiddeld 22/23 graden tot diep in de nacht . :Y
Je krijgt het renteloos Incl. Inflatie terug.
Je bent geld verloren.
Claudia_xzondag 11 december 2022 @ 09:14
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 09:14 schreef Dementor het volgende:

[..]
Je krijgt het renteloos Incl. Inflatie terug.
Je bent geld verloren.
Inderdaad.
Gunnerzondag 11 december 2022 @ 09:19
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 09:14 schreef Dementor het volgende:

[..]
Je krijgt het renteloos Incl. Inflatie terug.
Je bent geld verloren.
Dat is een troll. Persoon moet het van een uitkering hebben (volgens eigen zeggen en alle andere mogelijke toeslagen). die zet echt geen kachel aan permanent op 22
Dementorzondag 11 december 2022 @ 09:24
quote:
2s.gif Op zondag 11 december 2022 09:19 schreef Gunner het volgende:

[..]
Dat is een troll. Persoon moet het van een uitkering hebben (volgens eigen zeggen en alle andere mogelijke toeslagen). die zet echt geen kachel aan permanent op 22
Zulke persoonlijke omstandigheden zijn vervelend om te horen. Het ging mij vooral om het juichen dat je met een behoorlijk risico geld hebt weggezet bij een partij en het vervolgens zonder winst terugkrijgt.
core2duozondag 11 december 2022 @ 09:46
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 08:32 schreef Leandra het volgende:

[..]
Mijn vader van 81 heeft de thermostaat ook op 18 staan, gaat nergens over, hij heeft in november 12,5 m³ gas verbruikt voor verwarming en warm water.
Deze maand tot en met 9 december 8 m³.
Het is ook niet dat hij het niet kan betalen ofzo.

Gelukkig zijn alle ramen/kamers van zijn appartement op het zuiden, dus als de zon schijnt warmt net wel gelijk op.
Daar noem je een mooi voorbeeld. Alleen al om fatsoenlijk te douchen heb je (ongeveer) 6 kuub per maand nodig. Misschien speelt het mee dat hij Rusland niet in de kaart wil spelen? Of de zuinigheid van vroeger (jaren 50). Steeds duidelijk wordt dat (thermisch) comfort in Nederland geen echte basisbehoefte is.

Als mensen zich niet teveel aantrekken van de manipulerende kracht van media of van ‘het voelt niet goed’, hoeven ze zichzelf niet onnodig tekort te doen.
Kickinalfazondag 11 december 2022 @ 09:47
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 09:13 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
:?
Stel een maximum prijs in particulieren tot aan een bepaalde hoeveelheid.

In plaats van dat de overheid het verschil betaald tussen inkoop energiemaatschappij en het plafond laat je de energiemaatschappij het verlies "terughalen" bij de groep boven het plafond.
Of als je dit nog via de overheid laat lopen kijk je wat de regeling kost en verdeeld deze over de partijen die boven het plafond zitten middels een extra energiebelasting.

Nu zitten we met een blanco cheque voor de energiemaatschappijen, een bedrag wat kan oplopen tot 40 miljard.
Claudia_xzondag 11 december 2022 @ 10:01
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 09:47 schreef Kickinalfa het volgende:

[..]
Stel een maximum prijs in particulieren tot aan een bepaalde hoeveelheid.

In plaats van dat de overheid het verschil betaald tussen inkoop energiemaatschappij en het plafond laat je de energiemaatschappij het verlies "terughalen" bij de groep boven het plafond.
Daar heb je ook mensen mee die in slecht geïsoleerde woningen zitten zonder dat ze daar iets aan kunnen doen, bijv. omdat de woning niet van hen is of omdat ze er het geld niet voor hebben.

Het prijsplafond - dat ik overigens van meet af aan een slecht idee vond - is een tijdelijke maatregel om later met andere maatregelen beter en gerichter te kunnen compenseren. Het is hartstikke leuk om op een forum allerlei mechanismen te bedenken, maar ze moeten ook in de echte wereld op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. Er zijn dus wel manieren om de groepen te compenseren die de dupe zijn van jouw maatregel, maar niet op de gewenste termijn.
Anton91zondag 11 december 2022 @ 10:01
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 09:47 schreef Kickinalfa het volgende:

[..]
Stel een maximum prijs in particulieren tot aan een bepaalde hoeveelheid.

In plaats van dat de overheid het verschil betaald tussen inkoop energiemaatschappij en het plafond laat je de energiemaatschappij het verlies "terughalen" bij de groep boven het plafond.
Of als je dit nog via de overheid laat lopen kijk je wat de regeling kost en verdeeld deze over de partijen die boven het plafond zitten middels een extra energiebelasting.

Nu zitten we met een blanco cheque voor de energiemaatschappijen, een bedrag wat kan oplopen tot 40 miljard.
Maar de groep die boven het plafond zit moet sowieso nog zoveel mogelijk de kans krijgen om te zorgen voor een lager verbruik. Betere isolatie, zonnepanelen etc. Als je ze nog harder raakt dan kunnen ze in die zaken sowieso niet investeren.
core2duozondag 11 december 2022 @ 10:05
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 09:13 schreef Dementor het volgende:

[..]
Omdat er heel veel mensen zijn die hun vakantie volgend jaar niet over willen slaan.
Het is gewoon simpelweg een geldkwestie. Er zijn erbij die liever 2 maanden in de kou zitten om in de zomer 2 weken in de zon te kunnen liggen.
Dan is het natuurlijk totaal anders. In mijn voorbeeld ging het om mensen die iets boven de 2 keer modaal verdienen. Dan is 17 graden wel erg laag, zelfs armoedig. Praktische en morele aspecten geven de doorslag.

Ik vrees dat ik een van de weinigen ben die nog tot 20°C of meer verwarmt.
Dementorzondag 11 december 2022 @ 10:17
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 10:05 schreef core2duo het volgende:

[..]
Dan is het natuurlijk totaal anders. In mijn voorbeeld ging het om mensen die iets boven de 2 keer modaal verdienen. Dan is 17 graden wel erg laag, zelfs armoedig. Praktische en morele aspecten geven de doorslag.

Ik vrees dat ik een van de weinigen ben die nog tot 20°C of meer verwarmt.
Ben ik volledig met je eens. Dat is een armoedige mindset.
sjorsie1982zondag 11 december 2022 @ 10:36
quote:
1s.gif Op zondag 11 december 2022 09:24 schreef Dementor het volgende:

[..]
Zulke persoonlijke omstandigheden zijn vervelend om te horen. Het ging mij vooral om het juichen dat je met een behoorlijk risico geld hebt weggezet bij een partij en het vervolgens zonder winst terugkrijgt.
Je brnt ook pas de eerste die dat schrijft
Dementorzondag 11 december 2022 @ 10:41
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2022 10:36 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Je brnt ook pas de eerste die dat schrijft
En hopelijk niet de laatste ✌