FOK!forum / Planes, Trains & Automobiles / Waterstof vs Elektrisch? De strijd lijkt gestreden!
TheFreshPrincezaterdag 17 juli 2021 @ 13:22
Sinds de 90's zag men waterstof als "brandstof van de toekomst".
"Geen uitstoot, behalve water" was ťťn van de grote voordelen.

In 2012 kwam Tesla echter met de Tesla Model S op de markt.
De eerste elektrische auto met een volwassen uiterlijk, fatsoenlijke range, voldoende vermogen en een eigen infrastructuur aan "supercharger" laadpalen die in 2014 ook in Nederland werd geÔntroduceerd.
Dat zette de toon voor andere merken en hoewel er nog wel merken als Audi, Daimler, Honda, Toyota en Hyundai volop bezig waren met waterstof, werpen enkele van die merken nu de handdoek in de ring. Audi, Honda en Daimler door te stoppen met waterstofauto's.
Toyota heeft nog wel de Mirai maar nu tevens de lancering van een lijn "Beyond Zero" EV's op een nieuw platform die waarschijnlijk de totale verkoopcijfers van alle eerder verkochte Mirai binnen 3 maanden zullen overtreffen. Hyundai verkoopt al een tijdje EV's en die verkopen overtreffen de waterstof verkopen in een veelvoud.

Is waterstof in voertuigen nu "dood"? Misschien is er nog wel een toekomst in bussen of vrachtwagens, al heeft Tesla met de Tesla Semi inmiddels aangetoond dat zelfs met de lage energiedichtheid van de huidige accu's een range van 800km al mogelijk is voor elektrische vrachtwagens. En gezien de rijtijdenwet is dat voor 90% van alle ritten meer dan voldoende.

Waarom redt waterstof het niet?

-> Waterstof tankstations zijn duur en complex. De waterstof moet er ten eerste heen getransporteerd worden, vervolgens op 800 bar druk gebracht worden, gekoeld naar -40 graden Celsius. Er mag absoluut geen slijpsel of olie van de compressor in de waterstof terecht komen omdat dit de brandstofcel kan beschadigen, dat stelt hoge eisen aan de compressor. Thuis waterstof opwekken en tanken zal dan ook niet betaalbaar worden, is de verwachting.
-> Waterstof tanken op zich gaat snel, binnen 5 minuten kan je weer rijden. Er zijn echter maar weinig tankstations waardoor je al snel 50km moet rijden. Daarnaast kost het op druk brengen van de voorraad tijd. Na ongeveer 6 auto's volgetankt te hebben, is het station 20 tot 30 minuten buiten werking. Dit is nu nog geen probleem aangezien er weinig auto's op waterstof rondrijden maar zodra je er meer dan 6 per uur wil tanken heb je een uitdaging. Dit beperkt ook de terugverdientijd voor zo'n tankstation, dat al snel meer dan 1,2 miljoen Euro kost.
-> De productie van waterstof is niet echt efficiŽnt en daar is gezien de natuurkundige wetten ook niet veel winst meer te behalen. Of je het nu van stroom of aardgas maakt: het verlies is al snel 25 tot 30%.
-> De brandstofcel zelf heeft een rendement van zo'n 65% van het omzetten van waterstof in elektrisch.
-> Complexer en duurder: de waterstofauto heeft ongeveer alle onderdelen die een elektrische auto heeft, met daarnaast nog een brandstofcel.
-> Aanschaf begint bij §65.000

Rendement:

Met 1kWh stroom kom je met een EV ongeveer 5 kilometer ver.
Met 1kWh stroom kom je met een waterstofauto ongeveer 1,5 kilometer ver.

Per kilometer verbruik je dus ongeveer 3x meer energie in een waterstofauto en is de rit dus ook tot 3x duurder (afhankelijk van waar je tankt vs laadt).

Energetisch is waterstof dus een ramp en heb je 3x meer energie nodig om hetzelfde aantal auto's van energie te voorzien.

April 2021 - bron "Op het moment van schrijven staan er 269 FCEV's, ofwel auto's die rijden op waterstof, geregistreerd in Nederland. Ter vergelijking: het aantal volledig elektrische auto's is inmiddels de 174.000 gepasseerd."

YzgIycZ.png

PHJ1wuD.jpg

AFZNogw.jpg

d4IBXOt.png

POLL

Reageren? Kom met onderbouwingen en bronnen en hou het gezellig c_/

[ Bericht 0% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-07-2021 09:23:57 ]
cherrycokezaterdag 17 juli 2021 @ 13:32
waterstof is per kilometer gewoon duurder en dat is het enigste wat voor de consument geld.
Brembozaterdag 17 juli 2021 @ 13:43
quote:
14s.gif Op zaterdag 17 juli 2021 13:32 schreef cherrycoke het volgende:
waterstof is per kilometer gewoon duurder en dat is het enigste wat voor de consument geld.
Er zijn nog weinig tankstations en voertuigen. Ik denk waterstof interessant is voor grotere voertuigen zoals busjes een vrachtwagens.
FlippingCoinzaterdag 17 juli 2021 @ 14:03
Is het niet zo dat de beschikbaarheid van materialen voor accu's van elektrische auto's een probleem kan worden wanneer steeds meer mensen elektrisch gaan rijden?
TheFreshPrincezaterdag 17 juli 2021 @ 14:13
quote:
16s.gif Op zaterdag 17 juli 2021 14:03 schreef FlippingCoin het volgende:
Is het niet zo dat de beschikbaarheid van materialen voor accu's van elektrische auto's een probleem kan worden wanneer steeds meer mensen elektrisch gaan rijden?
Het platina dat in brandstofcellen zit, ligt ook niet echt voor het oprapen.
Daarnaast heeft een waterstofauto ook een (kleinere) accu aangezien een brandstofcel moeite heeft om piekvermogens te leveren.

En de huidige accu's zijn niet de accu's van de toekomst.
Momenteel zie je qua grondstoffen de nadruk op lithium, kobalt en nikkel.

Kobalt voor de kathode wordt nu al afgebouwd. Tesla kan zelfs al zonder in hun nieuwe accu's.

Als de productie van accu's blijft stijgen zoals het nu doet, komt er zeker een tekort aan lithium. Gelukkig zijn daar ook alternatieven voor. Wat alternatieven: zinc-Ion, aluminum-graphite, bioelectrochemical, solid state (met vaste elektrolyt), etc.
Captain_Ghostzaterdag 17 juli 2021 @ 14:38
Men vergeet ook dat verbrandingsmotor in begin behoorlijk zuipen. 1 op 2 was normaal. Door de jaren ontwikkelingen en verbeteringen daardoor kunnen auto's van nu 600-800 km halen (1 op 20-30).

Accu zullen in toekomst verbeteren, doordat er meer vraag naar de elektrische auto is. Kunnen men geld gebruiken voor verbeterd accu en productie. Lijkt mij een logisch.

Naar mijn mening zijn zowel waterstof en elektrische juist een winnaar. Omdat beiden techniek in verschillende mogelijkheden heeft. Voor bedrijven en consumenten.

Waterstof kan geschikt voor lange afstand transport bijv scheepvaart, luchtvaart (bedrijven). Elektrische voor trein, auto (consumenten), alles wat lokaal is.
Ferzaterdag 17 juli 2021 @ 15:36
Of een waterstof personenauto ooit een succes zal worden betwijfel ik. Maar wellicht is er wel potentie voor internationale trucks en touringcars.

Een accu die 1000 liter diesel moet compenseren zal altijd zeer zwaar blijven.

Maar ik zie vooral wel mogelijkheden aan de productie zijde. Het lijkt erop dat er een publiek limiet zit aan hoeveel windmolens we nog kwijt kunnen. Misschien op zee, maar ik denk niet dat wind voor 80-100% van de energievoorziening kan zorgen.

Zonnepanelen hebben nog wel veel potentie. Er zijn nog veel platte daken waar ze op gelegd kunnen worden en de efficiŽntie kan ook nog wel omhoog. Echter de productie is vooral in het voorjaar/zomer en het verbruik juist in de winter. Tevens hebben zonnige landen nog ruimte om zonneparken te bouwen.

We hebben alleen een middel nodig om die energie langdurig te bewaren of te transporteren. Ik zie waterstof als het ultieme middel om dit mogelijk te maken. Op die manier zal waterstof dus beschikbaar komen en wellicht interessant voor bepaalde partijen om te gebruiken.
Jordy-Bzaterdag 17 juli 2021 @ 19:00
Een waterstofauto kent eigenlijk alle voordelen van een elektrische auto, maar dan met de mogelijkheid om snel te tanken. Ook zijn er nog weinig modellen op de markt: Een Honda, een Toyota en een Hyundai, maar het drietal kent elk een actieradius van rond de 650 kilometer. Tanken kost je nog geen tien minuten.

Waterstof heeft erg te lijden onder de beperkte infrastructuur. Waar iedereen een stopcontact heeft, is het verkrijgen van waterstof nog lang zo makkelijk niet. Er zijn maar een vijftal waterstofpompen in Nederland en Noord-Nederland wordt momenteel nog niet bediend. Het is dus prima dat je een goede actieradius hebt, maar als je steeds honderd kilometer om moet rijden om te tanken, schiet het niet echt op.
boertiezaterdag 17 juli 2021 @ 19:14
Een groot Zweeds vrachtwagen merk gaat volgens mijn bevindingen vol inzetten op waterstof en CNG.
Waarom ik dat denk? Omdat ik voor mijn werk geregeld bij de garages van dat merk kom om systemen en beveiligingen voor waterstof en aardgas aan te leggen. O-)
halfwayzaterdag 17 juli 2021 @ 19:20
Er is gigantisch veel stroom voor nodig om waterstof te maken, en dat is dus een stap teveel.
boertiezaterdag 17 juli 2021 @ 19:31
Voor zover ik weet wordt waterstof nu nog uit aardgas gewonnen omdat het goedkoper is dan electrolyse..
lipjezaterdag 17 juli 2021 @ 20:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 juli 2021 19:31 schreef boertie het volgende:
Voor zover ik weet wordt waterstof nu nog uit aardgas gewonnen omdat het goedkoper is dan electrolyse..
Alleen jammer dat er zoveeel CO2 bij vrijkomt net zoveel als bij verbranding :')
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 10:05
Netsplitterzondag 18 juli 2021 @ 10:08
quote:
14s.gif Op zaterdag 17 juli 2021 13:32 schreef cherrycoke het volgende:
waterstof is per kilometer gewoon duurder en dat is het enigste wat voor de consument geld.
Niet alles wat superieur is, wint.

Daarbij is de keuze straks heel makkelijk:
Wil je 30min wachten om weer max 400km te rijden of 5min tanken om weer 6 a 700km te rijden?
Captain_Ghostzondag 18 juli 2021 @ 10:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 juli 2021 19:20 schreef halfway het volgende:
Er is gigantisch veel stroom voor nodig om waterstof te maken, en dat is dus een stap teveel.
In Sahara woestijn is dat geen probleem. En er vaart dagelijks schepen langs de middellandse zee. Het zou daar prima tankplaats voor schepen die op waterstof vaart.
Netsplitterzondag 18 juli 2021 @ 10:15
https://www.rtlnieuws.nl/(...)-waterstof-productie

Wij zouden als Nederland er verstandig aan doen om mee te liften op wat ze in Duitsland aan het doen zijn en gaan doen.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 10:38
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 10:08 schreef Netsplitter het volgende:

[..]

Niet alles wat superieur is, wint.
Dat is correct.

Aanschafprijs, verbruik en gebruiksgemak zijn vaak factoren die doorslag geven.

quote:
Daarbij is de keuze straks heel makkelijk:
Wil je 30min wachten om weer max 400km te rijden of 5min tanken om weer 6 a ​700km te rijden?
Dat lijkt in eerste instantie de voorstelling van zaken maar het is geen 2015 meer.

In de praktijk laad je een kwartier tot 80% lading en ga je weer op pad, zeker met de 350kW laadstations (400 en 800 volt) is dat geen enkel probleem. Oude EV's hebben die laadsnelheden meestal niet maar de nieuwe modellen hebben dat (of krijgen dat).
350kW laden geeft een laadsnelheid van 1.750 tot 2.100km per uur, afhankelijk van de auto.

Nu zul je stellen "die techniek zit nog niet in alle auto's" maar zeker wel al in auto's die minder kosten dan een Mirai of NEXO en zoals je in bovenstaand filmpje ziet maakt 800 volt nu een opmars.

Het volgende punt is: met je elektrische auto kan je in je straat, voor de deur of op je oprit laden en je vertrekt iedere ochtend met een volle accu. Stel je hebt een 64kWh accu en 200Wh verbruik (wat als onzuinig wordt gezien) dan kan je sowieso 320km rijden op een dag voor je ooit een laadpaal hoeft te zoeken.
Zou je iedere dag je accu geheel leegrijden, dan moet je per jaar dus 116.880km rijden.

De vraag is: ben je bereid om 2 tot 3x meer per kilometer te betalen omdat je enkele keren per jaar bij een laadpaal staat (wat in de praktijk 10 minuten meer kost dan waterstof tanken).

Zoals in de OP al geschreven staat, is de dichtheid van het aantal waterstof tankstations bedroevend en moet je in de praktijk gemiddeld 50km rijden om te tanken. Thuis tanken is uitgesloten, dus je bent altijd afhankelijk van tankstations.

Die waterstof tankstations zijn duur. En daarnaast "Bij een standaard waterstofstation, niet gevestigd op een productielocatie van waterstof, kunnen 2 auto's achter elkaar tanken. Bij sommige locaties 3 tot 4. Nooit meer. Het duurt daarna ongeveer een half uur voor er weer 2 kunnen tanken" (mijn 6 stuks uit de OP was dus wat optimistisch en zal minimaal een dubbele investering op zo'n locatie vergen).

Je hebt dan straks tankstations met een aanschafprijs van 1,2 miljoen Euro maar waar slechts §200 per uur omgezet wordt (4x §50 aan waterstof). En omzet is nog geen winst.

Als je dan ook nog ziet dat grote spelers als Daimler, Audi en Honda de waterstoftechniek in de ijskast hebben gezet, Audi hardop zegt dat het "te duur" is en dat Toyota en Hyundai inmiddels ook EV's verkopen (een stuk meer en goedkoper in aanschaf) dan vergt het wel een grote optimist om nog een toekomst te zien voor personenauto's op waterstof.
Netsplitterzondag 18 juli 2021 @ 10:42
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 10:38 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dat is correct.

Aanschafprijs, verbruik en gebruiksgemak zijn vaak factoren die doorslag geven.
[..]

Dat lijkt in eerste instantie de voorstelling van zaken maar het is geen 2015 meer.

In de praktijk laad je een kwartier tot 80% lading en ga je weer op pad, zeker met de 350kW laadstations (400 en 800 volt) is dat geen enkel probleem.
350kW laden geeft een range van 1750 tot 2100km, afhankelijk van de auto.

Nu zul je stellen "die techniek zit nog niet in alle auto's" maar zeker wel al in auto's die minder kosten dan een Mirai of NEXO en zoals je in bovenstaand filmpje ziet maakt 800 volt nu een opmars.

Het volgende punt is: met je elektrische auto kan je in je straat, voor de deur of op je oprit laden en je vertrekt iedere ochtend met een volle accu. Stel je hebt een 64kWh accu en 200Wh verbruik (wat als onzuinig wordt gezien) dan kan je sowieso 320km rijden op een dag voor je ooit een laadpaal hoeft te zoeken.
Zou je iedere dag je accu geheel leegrijden, dan moet je per jaar dus 116.880km rijden.

De vraag is: ben je bereid om 2 tot 3x meer per kilometer te betalen omdat je enkele keren per jaar bij een laadpaal staat (wat in de praktijk 10 minuten meer kost dan waterstof tanken).

Zoals in de OP al geschreven staat, is de dichtheid van het aantal waterstof tankstations bedroevend en moet je in de praktijk gemiddeld 50km rijden om te tanken. Thuis tanken is uitgesloten, dus je bent altijd afhankelijk van tankstations.

Die waterstof tankstations zijn duur. En daarnaast "Bij een standaard waterstofstation, niet gevestigd op een productielocatie van waterstof, kunnen 2 auto's achter elkaar tanken. Bij sommige locaties 3 tot 4. Nooit meer. Het duurt daarna ongeveer een half uur voor er weer 2 kunnen tanken" (mijn 6 stuks uit de OP was dus wat optimistisch en zal minimaal een dubbele investering op zo'n locatie vergen).

Je hebt dan straks tankstations met een aanschafprijs van 1,2 miljoen Euro maar waar slechts §200 per uur omgezet wordt (4x §50 aan waterstof). En omzet is nog geen winst.

Als je dan ook nog ziet dat grote spelers als Daimler, Audi en Honda de waterstoftechniek in de ijskast hebben gezet, Audi hardop zegt dat het "te duur" is en dat Toyota en Hyundai inmiddels ook EV's verkopen (een stuk meer en goedkoper in aanschaf) dan vergt het wel een grote optimist om nog een toekomst te zien voor personenauto's op waterstof.
Er zijn geen auto's met accu's die een fatsoenlijke range hebben.
Het gaat er niet om wat ik wil, maar wat de consument wil. Die wil gemak. Die wil niet lang wachten om weer 300kom verderop weer lang te moeten wachten.
En dat kostenverhaaltje? Vroegah was benzine ook stervensduur en niet te bereiken voor jan en alleman.
Zelfde geldt voor vliegen.
Jordy-Bzondag 18 juli 2021 @ 10:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 17 juli 2021 19:20 schreef halfway het volgende:
Er is gigantisch veel stroom voor nodig om waterstof te maken, en dat is dus een stap teveel.
Tegelijk krijgen we steeds meer groene energie.

Doordat de meeste groene energie sterk afhankelijk is van het weer, krijgen we ook steeds vaker te maken met schommelingen in energieaanbod en met overcapaciteit. Waterstof is een prima manier om overschot voor langere tijd op te slaan. Zo is TNO al druk aan het testen of we direct bij de offshore windmolenparken waterstof kunnen genereren. Dat kunnen we dan opslaan in de oude gasvelden. De infrastructuur om waterstof aan land te krijgen, ligt daar ook al (de aardgasinfrastructuur is prima geschikt te maken voor waterstof). In tegenstelling tot transport van elektriciteit door kabels, treedt er bij transport van waterstof geen verlies op.

Je kan ook energieoverschotten in accu's opslaan, maar accu's zijn kostbaar en moeten dan eerst gebouwd worden. De voorraad lithium en kobalt is beperk, maar recyclen van oude accu's is economisch nog niet erg interessant.

[ Bericht 0% gewijzigd door Jordy-B op 18-07-2021 10:48:04 ]
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 10:43
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 10:15 schreef Netsplitter het volgende:
https://www.rtlnieuws.nl/(...)-waterstof-productie

Wij zouden als Nederland er verstandig aan doen om mee te liften op wat ze in Duitsland aan het doen zijn en gaan doen.
Zo te zien is dat vooral voor de staalproductie, heeft weinig te maken met personenauto's.

Sowieso zijn de Duitse autofabrikanten gestopt met de ontwikkeling van waterstofauto's.
Netsplitterzondag 18 juli 2021 @ 10:45
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 10:43 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Zo te zien is dat vooral voor de staalproductie, heeft weinig te maken met personenauto's.

Sowieso zijn de Duitse autofabrikanten gestopt met de ontwikkeling van waterstofauto's.
https://www.manners.nl/toyota-mirai-waterstof-tesla-model-s/
dick_laurentzondag 18 juli 2021 @ 10:47
Interessant topic. Goed uitgelegd ook.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 10:51
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 10:42 schreef Netsplitter het volgende:

[..]

Er zijn geen auto's met accu's die een fatsoenlijke range hebben.
Het gaat er niet om wat ik wil, maar wat de consument wil. Die wil gemak. Die wil niet lang wachten om weer 300kom verderop weer lang te moeten wachten.
Je blijft je blindstaren op de range.

Nogmaals, je vertrekt iedere dag met een volle accu en dus zo'n 320 tot 380km aan range.

300km per dag rijden is in de praktijk 110.000km per jaar. Je moet een aardige kilometervreter zijn om iedere dag je accu geheel leeg te rijden.
En heb je een keer een langere rit dan sta je dus wel na 300km 10 minuten langer bij een laadpaal. Nou, wat een ramp.

Jij maakt er een groter probleem van dan dat het in de praktijk is.
Maar het staat je vrij om een waterstofauto te kopen.

quote:
En dat kostenverhaaltje? Vroegah was benzine ook stervensduur en niet te bereiken voor jan en alleman.
Zelfde geldt voor vliegen.
Dat gaat voor waterstof t.o.v. elektrisch niet veranderen.

De processen om waterstof te produceren, te tanken en weer om te zetten in stroom kunnen vrijwel niet efficiŽnter dan dat ze nu zijn. En in de praktijk is dat 3x minder efficiŽnt dan een elektrische auto laden.

Hoe goedkoop je waterstof ook kan produceren, stroom zal altijd 2 tot 3x goedkoper blijven.

En ook voor de tankstations geldt dat 800 bar en -40 graden koelen in de praktijk betekent dat je na enkele auto's een half uur lang niet kan tanken. Dat is nu nog makkelijk te maskeren omdat er een paar honderd waterstofauto's in Nederland rondrijden en er 90% van de tijd niemand tankt. Zou je een serieus wagenpark hebben, dan is dat natuurlijk niet meer acceptabel. En even thuis in de straat tanken wordt hem ook niet.
Isdatzozondag 18 juli 2021 @ 10:53
Elektrisch gestemd: de (duurzame) productie van waterstof kost gigantisch veel energie, en die energie kan je beter direct gebruiken om vooruit te komen. Je ziet nu al dat de actieradius van EV's groot genoeg is voor normaal gebruik, wat zou waterstof dan nog toevoegen behalve bij ritjes naar Spanje? Daar komt de aanleg van de gigantisch dure infrastructuur die je voor waterstof nodig hebt nog bij, terwijl de laadtijd van moderne EV's sterk teruggelopen is.

Voor internationale wegtransport is waterstof wellicht een optie, maar voor personenauto's? Nah.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 10:55
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 10:42 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Tegelijk krijgen we steeds meer groene energie.

Doordat de meeste groene energie sterk afhankelijk is van het weer, krijgen we ook steeds vaker te maken met schommelingen in energieaanbod en met overcapaciteit. Waterstof is een prima manier om overschot voor langere tijd op te slaan. Zo is TNO al druk aan het testen of we direct bij de offshore windmolenparken waterstof kunnen genereren. Dat kunnen we dan opslaan in de oude gasvelden. De infrastructuur om waterstof aan land te krijgen, ligt daar ook al (de aardgasinfrastructuur is prima geschikt te maken voor waterstof). In tegenstelling tot transport van elektriciteit door kabels, treedt er bij transport van waterstof geen verlies op.
Het opslaan van overschotten in waterstof klinkt mooier dan het is. Het verlies (~50%) bij het 2x omzetten (stroom naar waterstof, waterstof naar stroom) maakt het zeer onrendabel. Accu's kunnen dat veel efficiŽnter.

quote:
Je kan ook energieoverschotten in accu's opslaan, maar accu's zijn kostbaar en moeten dan eerst gebouwd worden. De voorraad lithium en kobalt is beperk, maar recyclen van oude accu's is economisch nog niet erg interessant.
Waterstofinstallaties moeten eerst ook gebouwd worden, dat lijkt me geen doorslaggevend argument.

Accu's in accuparken hoeven natuurlijk geen energiedichtheid te hebben zoals die in auto's.
Natrium-Ion zoutwater accu's kunnen die taak ook vervullen.

Kobalt is voor Lithium-Ion accu's overigens ook al geen argument meer, Tesla bewijst dat het zonder kan.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 18-07-2021 11:06:36 ]
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 10:58
quote:
Daar wordt een Mirai vergeleken met een luxe Tesla Model S.
Dat gaat goed tot je gaat vergelijken met goedkopere EV's die nu ook op de markt zijn en komen.

Ook wordt daar niet ingegaan op de kilometerprijs.
halfwayzondag 18 juli 2021 @ 12:54
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 10:14 schreef Captain_Ghost het volgende:

[..]

In Sahara woestijn is dat geen probleem. En er vaart dagelijks schepen langs de middellandse zee. Het zou daar prima tankplaats voor schepen die op waterstof vaart.
Hoe heter des te minder zonnepanelen presteren.
spectrumanalyserzondag 18 juli 2021 @ 13:14
Laat de ontwikkeling van brandstofmotoren niet over aan niet-europese landen. Ze zijn in China goed in kopieeren, zelfs iets ontwikkelen komt niet voor.
Als er morgen een brandstofmotor te koop komt die 1 op 35 loopt dan is er netto meer winst te halen dan Waterstof of Electrisch.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 18:40
quote:
1s.gif Op zondag 18 juli 2021 12:54 schreef halfway het volgende:

[..]

Hoe heter des te minder zonnepanelen presteren.
Klopt absoluut. Maar de jaaropbrengst wordt (ondanks dat) richting de evenaar wel beter.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 18:43
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 13:14 schreef spectrumanalyser het volgende:
Laat de ontwikkeling van brandstofmotoren niet over aan niet-europese landen. Ze zijn in China goed in kopieeren, zelfs iets ontwikkelen komt niet voor.
Als er morgen een brandstofmotor te koop komt die 1 op 35 loopt dan is er netto meer winst te halen dan Waterstof of Electrisch.
Een brandstofmotor die 1 op 35 loopt is geen probleem, je moet dan de auto's een stuk lichter en kleiner maken.
Daar staat tegenover dat dat met een EV ook kan.

Met de huidige combinatie van motoren en auto's is het niet haalbaar gebleken.
Autofabrikanten hebben 135 jaar de tijd gehad om dit te verbeteren, de rek lijkt eruit. Het stokje wordt overgenomen door de EV.
spectrumanalyserzondag 18 juli 2021 @ 18:52
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 18:43 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Een brandstofmotor die 1 op 35 loopt is geen probleem, je moet dan de auto's een stuk lichter en kleiner maken.
Daar staat tegenover dat dat met een EV ook kan.

Met de huidige combinatie van motoren en auto's is het niet haalbaar gebleken.
Autofabrikanten hebben 135 jaar de tijd gehad om dit te verbeteren, de rek lijkt eruit. Het stokje wordt overgenomen door de EV.
Toch is de 18650 cell die in een EV zit niet anders dan die van 15 jaar geleden.
Er worden boute uitspraken gedaan over verbetering in de cell, echter zie je bij de brandstofmotoren sneller ontwikkelingen. Neem de ontwikkeling in de motorolie.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 19:18
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 18:52 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Toch is de 18650 cell die in een EV zit niet anders dan die van 15 jaar geleden.
Als voorbeeld: Tesla gebruikt momenteel 18650, 2170 en 4680.
(voor wie er niet mee bekend is, eerste deel is diameter, 2e deel is lengte van de cel in millimeters).

De grote cellen (4680) geven sowieso meer capaciteit per liter ruimte, simpelweg omdat een grotere cel wat efficiŽnter z'n ruimte gebruikt. Deze geven door hun formaat 16% meer energiedichtheid bij een gelijk volume. En dat betekent meer bereik of minder gewicht (afhankelijk hoe je het inzet).

De 18650 zit momenteel op maximaal 3600mAh. Belangrijkste is dat de prijs hard gezakt is (schaalvergroting), er minder (of geen) kobalt meer in gebruikt wordt voor de kathode en de betrouwbaarheid (stabiliteit van de chemische samenstelling) hoger ligt dan vroeger.

Maar uiteraard is de 18650 niet de cel die in 2030 nog in gebruik is. Solid state komt eraan en voorlopig eerst nog grotere cellen zonder tabs, dry lithium, andere kathode materialen, etc. Er is nog nooit zoveel geÔnvesteerd in de ontwikkeling van accu's als de afgelopen 10 jaar.

quote:
Er worden boute uitspraken gedaan over verbetering in de cell, echter zie je bij de brandstofmotoren sneller ontwikkelingen. Neem de ontwikkeling in de motorolie.
Het blijft een doodlopend spoor, je blijft fossiele brandstoffen verstoken.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 18-07-2021 19:38:03 ]
spectrumanalyserzondag 18 juli 2021 @ 20:40
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 19:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het blijft een doodlopend spoor, je blijft fossiele brandstoffen verstoken.
Feit is dat de electrische auto voor het merendeel van de automoblisten geen optie is.
Want de laadpaal. Er is geen verlengsnoer wat ik even kan uitleggen vanaf 1 hoog.

Komt er een innovatie bij de brandstofmotor, brandstof, banden en/of motorolie dan heeft het merendeel daar wel direct baat bij. De fysieke afmeting van een cell is nou niet bepaald innovatie.

de termen (zoals Solid-State Lithium) die je nu noemt werden in 2006 ook al genoemd.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 21:44
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 20:40 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Feit is dat de electrische auto voor het merendeel van de automoblisten geen optie is.
Want de laadpaal. Er is geen verlengsnoer wat ik even kan uitleggen vanaf 1 hoog.
Goed punt. Daar zouden ze iets voor moeten uitvinden.

Wat dacht je van een laadpaal die je bij een parkeerplaats kan plaatsen? Ik ga direct patent aanvragen! ;)

quote:
Komt er een innovatie bij de brandstofmotor, brandstof, banden en/of motorolie dan heeft het merendeel daar wel direct baat bij. De fysieke afmeting van een cell is nou niet bepaald innovatie.
De fysieke afmeting van een cel is zeker wel innovatie, zeker omdat ze door het grotere formaat warmer werden bij het laden maar daar heeft Tesla enkele oplossingen voor bedacht. Daarnaast zijn ze tabless, kunnen ze met een droog lithium proces gemaakt worden, zonder kobalt, is de productielijn ruim 70% korter, is het waterverbruik drastisch verlaagd en heeft de batterij intern een 5x korter elektrisch pad. Dat noem ik innovatie.

quote:
de termen (zoals Solid-State Lithium) die je nu noemt werden in 2006 ook al genoemd.
Het ontwerpen van nieuwe accu's van laboratorium tot productie klaar neemt vaak wel 15 tot 25 jaar in beslag, dus dat is niet zo verbazingwekkend. De accu van morgen is 20 jaar geleden al bedacht.

Toyota heeft (in samenwerking met Panasonic) onlangs de solid state accu aangekondigd voor ongeveer 2025 en dat is vlot genoeg.

Solid-state lithium-metal batteries are much lighter, more powerful, take up less space, charge faster, last longer and present much lower risks for flammability.

It's estimated that a solid-state car could have a range of 1000 kilometers (621 miles) and take 10 minutes to charge. Solid-state batteries deteriorate less over time, and Toyota aims to retain 90% of the battery's performance over a 30-year lifespan. Toyota leads the solid-state battery patent count, owning over 1,000 related to the technology.
spectrumanalyserzondag 18 juli 2021 @ 21:53
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 21:44 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Goed punt. Daar zouden ze iets voor moeten uitvinden.

Wat dacht je van een laadpaal die je bij een parkeerplaats kan plaatsen? Ik ga direct patent aanvragen! ;)
Het gaat niet gebeuren. Auto's kunnen niet aan de ketting liggen.
Men eist in mijn omgeving zelfs doodleuk de openbare parkeerplek voor het huis op. zodra jij daar gaat parkeren, krijg je een handgeschreven briefje onder de ruitenwisser of je voortaan elders wilt parkeren.

Zoek eerder een innovatie waardoor de cell stabilier blijft. Een probleem wat je na 8 jaar krijgt is dat een accupakket uit balans raakt. de electrische bussen die hier rijden hebben er nu al last van, na amper 4 jaar in bedrijf te zijn.

dan ben ik toch meer geneigd om waterstof te gaan opperen, alhoewel dat ook zo z'n problemen met zich meebrengt. echter; er werd gedacht dat de waterstoftank onder druk een rijdende bom zou zijn, echter blijkt die theorie een fabel te zijn. het is wel brandbaar, echter alleen bij de juiste verhouding met lucht.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 22:00
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 21:53 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Het gaat niet gebeuren. Auto's kunnen niet aan de ketting liggen.
Men eist in mijn omgeving zelfs doodleuk de openbare parkeerplek voor het huis op. zodra jij daar gaat parkeren, krijg je een handgeschreven briefje onder de ruitenwisser of je voortaan elders wilt parkeren.
Ik beweer ook nergens dat iedereen z'n eigen toegewezen laadpaal gaat krijgen.
Het aantal neemt echter wel toe. Als er knelpunten zijn, zoals in jouw wijk, dan moet daar naar gekeken worden. Het betekent echter niet dat de EV in heel Nederland faalt omdat jouw buren asociaal zijn.

In 2010 waren er 400 laadpalen in Nederland, nu zijn er al minimaal 80.000 openbare laadpalen in Nederland waarvan 2.000 snelladers.

De verwachting is dat we in 2030 op 1,7 miljoen stuks zitten.

quote:
Zoek eerder een innovatie waardoor de cell stabilier blijft. Een probleem wat je na 8 jaar krijgt is dat een accupakket uit balans raakt. de electrische bussen die hier rijden hebben er nu al last van, na amper 4 jaar in bedrijf te zijn.
Ik weet niet wat voor bussen dat zijn, welke merk accu ze hebben, hoe de koeling van de cellen is, hoe ze gelanden en ontladen worden, etc. Ik kijk dan liever naar de statistieken van o.a. Tesla accu's vanaf 2012 en dan zie je (afgezien van enkele uitzonderingen) dat ze het prima volhouden. Ook taxi's met al meer dan 300.000km op de teller.

quote:
dan ben ik toch meer geneigd om waterstof te gaan opperen, alhoewel dat ook zo z'n problemen met zich meebrengt. echter; er werd gedacht dat de waterstoftank onder druk een rijdende bom zou zijn, echter blijkt die theorie een fabel te zijn. het is wel brandbaar, echter alleen bij de juiste verhouding met lucht.
Explosies zit ik niet zo over in met waterstof (al zullen de tankstations niet in woonwijken gebouwd kunnen worden), dat heb ik dan ook niet genoemd in de OP.
Andere praktische bezwaren wel; zie OP.
spectrumanalyserzondag 18 juli 2021 @ 22:26
In Alkmaar rijden sinds 2018 elektrische bussen van het merk 'Build Your Dreams' (BYD), een Chinese fabrikant.
Sinds een half jaar komen deze bussen de remise amper nog uit, de bussen zijn niet betrouwbaar meer.
Exact dezelfde problemen waren er in Januari ook al bij Keolis in Ede met de elektrische bussen.

Inmiddels zijn de aardgas (CNG) bussen weer van stal gehaald om de uitval van de BYD' op te vangen.
Er zijn inmiddels ook al elektrische bussen van VDL in gebruik, deze hebben (nog) geen problemen.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 22:31
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 22:26 schreef spectrumanalyser het volgende:
In Alkmaar rijden sinds 2018 elektrische bussen van het merk 'Build Your Dreams' (BYD), een Chinese fabrikant.
Sinds een half jaar komen deze bussen de remise amper nog uit, de bussen zijn niet betrouwbaar meer.
Exact dezelfde problemen waren er in Januari ook al bij Keolis in Ede met de elektrische bussen.

Inmiddels zijn de aardgas (CNG) bussen weer van stal gehaald om de uitval van de BYD' op te vangen.
Er zijn inmiddels ook al elektrische bussen van VDL in gebruik, deze hebben (nog) geen problemen.
Klinkt als ťťn of andere mislukte aanbesteding. Heb er op gezocht, blijkbaar sturen ze monteurs uit China om er naar te kijken... Dealerschap in de buurt is dan mss toch wat handiger...

https://www.gelderlander.nl/ede/china-stuurt-hulptroepen-voor-pechbussen-keolis-in-oost-nederland~a1cbd66e/
Mike-The-Situationzondag 18 juli 2021 @ 22:42
Wat een goed topic TheFreshPrince, genot om te lezen en wat een kennis heb je over de materie!

Kun je iets vertellen over de lifespan van de accu's van de eerste Tesla's? Denk je dat dat t.z.t. naar beneden gaat druppelen richting de occassion kant en dus ook voor een groot gedeelte van de Nederlanders aantrekkelijk wordt? Persoonlijk denk ik namelijk dat daar de ultieme doorbraak zit voor de E.V, het is nu uiteraard al geweldig om mee te maken maar voor het gros nogal onbereikbaar.
TheFreshPrincezondag 18 juli 2021 @ 23:06
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 22:42 schreef Mike-The-Situation het volgende:
Wat een goed topic TheFreshPrince, genot om te lezen en wat een kennis heb je over de materie!
Dank je! Het is een beetje hobby / enthousiasme voor nieuwe techniek in het algemeen :)

quote:
Kun je iets vertellen over de lifespan van de accu's van de eerste Tesla's? Denk je dat dat t.z.t. naar beneden gaat druppelen richting de occassion kant en dus ook voor een groot gedeelte van de Nederlanders aantrekkelijk wordt? Persoonlijk denk ik namelijk dat daar de ultieme doorbraak zit voor de E.V, het is nu uiteraard al geweldig om mee te maken maar voor het gros nogal onbereikbaar.
Lifespan gemiddeld wel goed, al ben je financieel wel aan de beurt als zo'n accu slecht is. Aan de andere kant zal je ook op dat vlak een handel krijgen in gereviseerde accu's waar defecte cellen vervangen zijn en dat hoeft geen enkel probleem te zijn met garanties. Bij hybride auto's bestaat dat ook al, gereviseerde accu-pakketten voor een fractie van de nieuwprijs. Zwakke punten bij de eerste Tesla's waren motoren en met name het differentieel van enkele series (die de krachten niet aankonden). Maar vraag me niet om exacte typen, er is wel wat over te vinden.

Ik zie Tesla als het merk dat het verst is in de ontwikkelingen / innovatie en efficiŽntie maar op afwerking en service laten ze nog veel steken vallen. Op het vlak van de innovatie en efficiŽntie kan ik Elon Musk waarderen; hij heeft lef en gooit de hele industrie overhoop. Op persoonlijk vlak laat ik het in het midden ;)

Wat betreft de techniek; in Amerika heb je Sandy Munro (met Youtube kanaal) die in een werkplaats auto's en accu's "ontleedt" en dan zie je dat Tesla bijvoorbeeld voor nieuwe modellen de hele achterbrug uit 1 stuk kan gieten en zo meer slimmigheden heeft. Dat scheelt tientallen lassen en extra onderdelen, het is sterk, licht en sneller en goedkoper om te produceren en dat zie je met meer onderdelen. Bij Volkswagen duurt het (bij wijze van spreken) 5 jaar om "the board of directors" met de neuzen dezelfde kant op te krijgen, bij Tesla is het "innoveren en gelijk implementeren".

Ze hebben wel de werkwijze van Toyota min of meer overgenomen: problemen die tijdens de productie optreden of na productie bekend worden direct oplossen en dit implementeren in de productielijn maar in de praktijk maakt dat ze (duidelijk) nog geen Toyota.

Uiteindelijk zal de 2e hands markt wel op gang komen, momenteel zie je dat ze voor een Model S met 4 ton op de teller nog §29.000 durven te vragen, om maar niet te spreken over modellen met minder kilometers.
Maar goed, dat is ook wel logisch. Er rijden pas 185.000 EV's rond in Nederland en het grootste deel daarvan is pas van de laatste 5 jaar...

Zou ik een nieuwe Tesla kopen? Hmm, nee, ik zou eerder voor Toyota, Hyundai of Kia gaan als het zover is.
In 2023 verwacht ik m'n eerste EV aan te schaffen, dan is m'n huidige Corolla Hybrid 4 jaar oud.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 18-07-2021 23:19:14 ]
JF_maandag 19 juli 2021 @ 06:25
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 10:51 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Nogmaals, je vertrekt iedere dag met een volle accu en dus zo'n 320 tot 380km aan range.
Mits je thuis kunt laden. En dat is dus een probleem voor iedereen zonder eigen oprit.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 09:16
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 06:25 schreef JF_ het volgende:

[..]

Mits je thuis kunt laden. En dat is dus een probleem voor iedereen zonder eigen oprit.
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 21:44 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Goed punt. Daar zouden ze iets voor moeten uitvinden.

Wat dacht je van een laadpaal die je bij een parkeerplaats kan plaatsen? Ik ga direct patent aanvragen! ;)
[..]

TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 09:24
Deze infographic van 30 juni (RVO) toegevoegd aan de OP:

d4IBXOt.png

Met de "Kira Niro" bedoelen ze ongetwijfeld de "Kia Niro" ;)
NoCommentmaandag 19 juli 2021 @ 09:44
Ik denk dat elektrisch het wel wint tov van waterstof, maar ik denk ook dat het niet echt realistisch is om te zeggen dat we heel snel overgaan op iedereen 100% elektrisch rijden. De capaciteit van het elektriciteitsnet is gewoon niet groot genoeg. En dan kun je wel meer windmolens en zonnepanelen leggen, maar die auto's hebben gewoon VEEL energie nodig. Energie die in het geval van zonnepanelen vooral overdag opgewerkt wordt, als de meeste auto's niet thuis staan. Als nu echt iedereen alleen nog elektrisch zou kopen hebben we in no-time een probleem en worden bijvoorbeeld laadpalen teruggeregeld om ervoor te zorgen dat het netwerk niet overbelast wordt. En dan kun je dus de situatie krijgen dat je 's ochtends die 300km helemaal niet kunt rijden omdat je accu niet vol is.. Eigenlijk in mindere mate een vergelijkbaar probleem als met watertof, waar de infrastructuur nog helemaal van ontbreekt.

In de wat verderde toekomst zie ik er wel wat in dat de elektriciteitsvoorziening meer gedecentraliseerd wordt, met op ieder huis zonnepanelen en een powerwall bijvorrbeeld. Overdag stroom opwekken en opslaan, 's nachts die stroom gebruiken om de auto('s) op te laden. Dan kan het verschil tussen wat je hebt opgewekt en nodig hebt nog steeds uit het netwerk komen, maar dan loop je niet zo snel tegen de limiet van dat netwerk aan.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 10:11
Je noemde eerder het punt van auto's lichter maken.
De trend is juist dat auto's groter en zwaarder worden.
Is er iets in het vooruitzicht voor wat betreft lichter maken van accu-technologie?

De Audi E-tron heeft 700 kg aan accu-gewicht.
Als het gaat om gewicht dan heeft de waterstofauto weer de voorkeur.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 10:24
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 09:44 schreef NoComment het volgende:
Ik denk dat elektrisch het wel wint tov van waterstof, maar ik denk ook dat het niet echt realistisch is om te zeggen dat we heel snel overgaan op iedereen 100% elektrisch rijden. De capaciteit van het elektriciteitsnet is gewoon niet groot genoeg. En dan kun je wel meer windmolens en zonnepanelen leggen, maar die auto's hebben gewoon VEEL energie nodig. Energie die in het geval van zonnepanelen vooral overdag opgewerkt wordt, als de meeste auto's niet thuis staan. Als nu echt iedereen alleen nog elektrisch zou kopen hebben we in no-time een probleem en worden bijvoorbeeld laadpalen teruggeregeld om ervoor te zorgen dat het netwerk niet overbelast wordt. En dan kun je dus de situatie krijgen dat je 's ochtends die 300km helemaal niet kunt rijden omdat je accu niet vol is.. Eigenlijk in mindere mate een vergelijkbaar probleem als met watertof, waar de infrastructuur nog helemaal van ontbreekt.
In de wat verderde toekomst zie ik er wel wat in dat de elektriciteitsvoorziening meer gedecentraliseerd wordt, met op ieder huis zonnepanelen en een powerwall bijvorrbeeld. Overdag stroom opwekken en opslaan, 's nachts die stroom gebruiken om de auto('s) op te laden. Dan kan het verschil tussen wat je hebt opgewekt en nodig hebt nog steeds uit het netwerk komen, maar dan loop je niet zo snel tegen de limiet van dat netwerk aan.
Die capaciteit kan je opsplitsen in meerdere factoren:

Ten eerste het stroomverbruik. Hier leen ik even een reactie van mezelf uit een ander topic:

quote:
Dan pak je de autoverkopen erbij: er worden jaarlijks zo'n 400 tot 450.000 nieuwe auto's verkocht, dus het zal nog zo'n 15 tot 20 jaar duren voor het hele autopark vervangen is. Laat het 10 jaar zijn als brandstof heel duur wordt, dan heb je het over 2045 dat het overgrote deel elektrisch is. Dat is nog 24 jaar.

Een elektrische auto neemt zo'n 200Wh per kilometer, er zijn 8,7 miljoen auto's in Nederland die gemiddeld 13.000km per jaar afleggen.

13.000km x 0,2kWh x 8.700.000 = 22,62 TWh stroomverbruik per jaar.
Dat betekent dat het stroomverbruik voor heel Nederland tussen nu en 2045 met zo'n 18,9% toeneemt in totaal (puur op basis van EV's).

Daar staat echter tegenover dat het maken van 1 liter brandstof volgens diverse bronnen ongeveer 0,5 tot 1,5kWh stroom kost. Laten we uitgaan van 0,5kWh en een gemiddeld verbruik van 1 op 16 (benzine is onzuiniger, diesel zuiniger) voor het hele autopark.

Dan kom je op (13.000 x 8.700.000) / 16 = 7.068.750.000 liter brandstof x 0,5kWh = 3,53 TWh stroom.

In dat geval zorgen EV's straks netto voor zo'n 15,9% meer stroomverbruik, ofwel 19,09TWh.
EV's zullen dus uiteindelijk in 2045 voor zo'n 16% meer stroomverbruik zorgen.

Is dat een groot probleem voor de opwekking?
Niet direct, zeker niet als er 's vooral 's nachts opgeladen wordt. In de nacht is er namelijk nog fors capaciteit over, simpelweg omdat bedrijven dicht zijn, mensen slapen, etc. Met "smart grid" oplossingen moet dat wel aardig het hoofd te bieden zijn.

Daarnaast zie ik een grote toekomst voor thuisaccu's (je noemde ze al!), vehicle-to-grid, wijkaccu's en zelfs accuparken in de komende 10 tot 20 jaar.

Dan heb je de capaciteit van het hoogspanningsnetwerk. Na wat zoekwerk vond ik het artikel op Tweakers.net waar een Tennet woordvoerder geÔnterviewd werd. Ik zal niet het hele artikel quoten (zie link voor de rest).
De uitkomst van zijn berekening wijkt niet zoveel af van mijn berekening hierboven, dus dat lijkt wel een redelijke schatting, waarbij hij nog geen rekening houdt met de energie die nu nog gebruikt wordt om brandstoffen te raffineren.

quote:
Achttien procent meer stroom
Woordvoerder Jeroen Brouwers van Tennet rekende Tweakers voor hoeveel meer energie nodig is. "Als je ervan uitgaat dat 7 miljoen huishoudens in de toekomst ook 7 miljoen auto's bezitten, zal dat in Nederland leiden tot 21TWh extra stroomverbruik per jaar, gebaseerd op het huidige aantal kilometers. Aangezien er momenteel zo'n 120TWh per jaar wordt verbruikt, komt dat dus neer op bijna 18 procent van het huidige gebruik."

Die berekening is gebaseerd op een gemiddelde van 15.000km per jaar, wat naar boven afgerond is, en een gemiddeld verbruik van 1kWh per 5km. Dat betekent een verbruik van 3000kWh per jaar per auto, wat gelijk is aan het gemiddelde gebruik van een Nederlands huishouden. TenneT verwacht dat dit voor het hoogspanningsnet naar verwachting geen probleem oplevert, maar het belangrijkste knelpunt zal zitten bij de regionale netten en de lokale laadinfrastructuur. Ook is het, voor zowel het hoog- als het laagspanningsnet, van belang dat niet alle auto's tegelijk gaan opladen. Zie de pagina over slim laden. Bovendien is de verwachting dat er nog flink wat ontwikkelingen aankomen, waaronder meer efficiŽntie, waardoor je veel verder op een acculading kunt rijden dan nu het geval is. Dat zal betekenen dat mensen niet iedere dag hoeven te laden. Gemiddeld rijden we met een auto slechts 40km per dag.
https://tweakers.net/reviews/6639/7/van-snelladen-tot-slim-laden-voldoende-laadpalen-voldoende-stroom-is-er-straks-genoeg-stroom.html

De echte uitdagingen zijn in de wijk. En daar kunnen inderdaad de door jou genoemde thuis- en wijkaccu's (en vehicle-to-grid) slim ingezet worden om de pieken op te vangen en tijdens dalen (of uit solar) bij te laden als de vraag laag is.

quote:
Regionale impact (laagspanningsnetwerk)
De situatie voor het laagspanningsnetwerk is een grotere uitdaging. Als iedereen een elektrische auto heeft en deze massaal om 18.00 uur aan de lader koppelt, ontstaat een enorme piek in de vraag. Los daarvan kunnen er op wijkniveau problemen ontstaan als iedereen tegelijk gaat laden. Enexis heeft berekend dat er bij ongestuurd laden al problemen kunnen ontstaan bij tien elektrische auto’s in ťťn wijk. Dat kan betekenen dat het stroom- en kabelnetwerk in de toekomst moet worden verzwaard.

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben in 2015 in Lochem een stresstest gedaan die de situatie van 2025 moest nabootsen. Twintig bewoners kregen de opdracht een pizza te bakken in een elektrische oven, terwijl de elektrische auto voor de deur stond te laden. Na een uur raakte het netwerk overbelast en viel de stroom gedeeltelijk uit. Volgens Jelle Wils van Alliander was het een extreme stresstest. "Ieder net zou onder deze omstandigheden uitvallen, dat was ook het doel. Maar we hebben er wel veel van kunnen leren, onder meer hoe we de netten veilig kunnen houden door een goede balans te vinden tussen vraag en aanbod."
Zoals genoemd: we rijden niet van het ene op het andere moment elektrisch. Knelpunten zullen aangepakt moeten worden, deels kan dat ook slim door "smart grid charging", thuis- en wijkaccus, vehicle-to-grid, etc.

Het belangrijkste is: het aansluiten van de auto 's avonds moet er niet toe leiden dat de auto direct gaat laden, de laadpaal moet zelf (bijvoorbeeld via 5G) zien te peilen wat het beste moment en laadstroom is om 's ochtends de auto weer vol te hebben.

En dan kan je het handjevol uitzonderingen per wijk dat om 2:00 's nachts naar hun werk moet er echt wel bij hebben.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 10:31
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 10:11 schreef spectrumanalyser het volgende:
Je noemde eerder het punt van auto's lichter maken.
De trend is juist dat auto's groter en zwaarder worden.
Is er iets in het vooruitzicht voor wat betreft lichter maken van accu-technologie?
Hogere energiedichtheid bij gelijke range zal in de praktijk een gewichtsreductie betekenen.
Daarom is de 4860 cel voor Tesla ook van belang, dit formaat alleen al scheelt 16%.
Solid State zal dit weer iets naar beneden brengen.

quote:
De Audi E-tron heeft 700 kg aan accu-gewicht.
Als het gaat om gewicht dan heeft de waterstofauto weer de voorkeur.
Beschikbare waterstofauto's:
De Toyota Mirai weegt 1.875 tot 1.895 kilo.
De Hyundai NEXO weegt 1.789 kilo.

Enkele EV's:
Tesla Model 3 weegt 1.584 tot 1.831 kilo.
Audi E-Tron weegt 2.370 kilo
Volkswagen ID3 weegt 1.672 tot 1.828 kilo
Tesla Model X weegt 2.400 kilo
Hyundai KONA weegt 1.760 kilo
Dacia Spring weegt ~950 kilo

Als gewicht de keuze voor een auto bepaalt heb je op het vlak van EV's dus wat meer keuze.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 10:35
Je doelt nu op de opslag van schone energie middels zonnepanelen en windmolens.
Het opslaan van energie naar accu's is een inefficiŽnt proces. Er zijn plannen geweest met een buurtaccu. Gezien de angst voor brand is een experiment in onze omgeving vroegtijdig stilgelegd.
Mooiste (ouderwetse) oplossing is om overdag water van een laag gebied naar een hoog gebied te pompen op de schone energie en dan na zonsondergang een kering open te zetten. Het idee van een waterkrachtcentrale.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 10:45
Dacia Spring 912 kg, 27.4 kWh, met 33 kW motor, omgerekend 44 pk.
Ik hoop niet dat dit gemeengoed gaat worden onder lichte EVs, zelfs bij 912 kg is 44 pk weinig.

De Twingo Z.E. heeft 60 kW, bijna dubbel zoveel vermogen. 1110 kg.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 10:46
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 10:35 schreef spectrumanalyser het volgende:
Je doelt nu op de opslag van schone energie middels zonnepanelen en windmolens.
Nee, zeker niet. Ik doel op het opslaan gedurende dal vraag en dat weer afgeven tijdens pieken, ofwel ter stabilisatie van het stroomnetwerk.

Daar kan zon- en windenergie bij betrokken zijn (graag zelfs) maar dat is geen vereiste.

quote:
Het opslaan van energie naar accu's is een inefficiŽnt proces. Er zijn plannen geweest met een buurtaccu.
Het opslaan van energie in accu's is juist een heel efficiŽnt proces. Bij waterstof als opslag zijn de verliezen in totaal zo'n 50%. Accu's halen (inclusief het omzetten van AC naar DC en later weer DC naar AC) een rendement van ongeveer 90%. En omdat je het in de wijk of bij je woning kan inzetten, werk je met korte kabellengtes.

quote:
Gezien de angst voor brand is een experiment in onze omgeving vroegtijdig stilgelegd.
Ik weet natuurlijk niet op wat voor plek ze zo'n accu gepland hadden maar dat kan natuurlijk ook prima veilig uitgevoerd worden. Daarnaast kan je ook andere accu-technieken inzetten, zoals Natrium-Ion zoutwater accu's of in de toekomst solid state.

De pilots die nu lopen zijn vooral om te zien of de theorie aansluit op de praktijk en in sommige buurten zal dat op weerstand stuiten. Veilige accutechniek zoals de Natrium-Ion of solid state accu's zou dat moeten kunnen oplossen.

Tegen de tijd dat salderen bijna is afgebouwd installeer ik hier wel een thuisaccu. Dat zal ergens rond 2030 zijn.

quote:
Mooiste (ouderwetse) oplossing is om overdag water van een laag gebied naar een hoog gebied te pompen op de schone energie en dan na zonsondergang een kering open te zetten. Het idee van een waterkrachtcentrale.
Ik zou wel eens een berekening willen zien van hoe groot dat kunstmatige stuwmeer dan moet worden om te concurreren met een accupark als de Hornsdale Power Reserve (150MW / 194MWh).

En zo'n stuwmeer zet je natuurlijk niet even in een woonwijk neer :+

[ Bericht 2% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-07-2021 10:59:57 ]
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 10:47
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 10:45 schreef spectrumanalyser het volgende:
Dacia Spring 912 kg, 27.4 kWh, met 33 kW motor, omgerekend 44 pk.
Ik hoop niet dat dit gemeengoed gaat worden onder lichte EVs, zelfs bij 912 kg is 44 pk weinig.

De Twingo Z.E. heeft 60 kW, bijna dubbel zoveel vermogen. 1110 kg.
Ik vond het wel grappig om hem erbij te vermelden.
Als je een bedrijfje in Amsterdam of Rotterdam hebt, geen diesel mag rijden en de stad niet of amper uit hoeft, dan kan zoiets prima functioneren. Er het hele land mee doorrijden is uiteraard zelfpijniging.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 10:49
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 10:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik vond het wel grappig om hem erbij te vermelden.
Als je een bedrijfje in Amsterdam of Rotterdam hebt en de stad niet of amper uit hoeft, dan kan zoiets prima functioneren. Er het hele land mee doorrijden is uiteraard zelfpijniging.
Het duurt meer dan 20 seconde voordat je op 100 km/uur zit in de Dacia Spring.
Als je voor zo'n auto kiest dan noem ik dat zelfkastijding.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 10:54
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 10:49 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Het duurt meer dan 20 seconde voordat je op 100 km/uur zit in de Dacia Spring.
Als je voor zo'n auto kiest dan noem ik dat zelfkastijding.
In Amsterdam mag je straks nog maximaal 30km/u, in Parijs willen ze ook zoiets gaan invoeren.

Overigens heb ik vroeg‚h bij m'n eerste werkgever in een Seat Terra rondgereden _O-

1200px-Seat_Terra_Diesel_closed_1983-1995_frontleft_2008-04-11_U.jpg

Met tegenwind gebruikte ik de vluchtstrook als invoegstrook :+
LangeTabbetjemaandag 19 juli 2021 @ 11:11
Hoe staat het tegenwoordig met de levensduur van electrische auto's ? Had altijd begrepen dat dit type auto's - afgezien van banden, en roest - een miljoen kilometers mee zouden moeten kunnen ? Theoretisch dan he ?

Klopt dit verhaal nog ? Of ligt het iets genuanceerder ?
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 11:13
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 11:11 schreef LangeTabbetje het volgende:
Hoe staat het tegenwoordig met de levensduur van electrische auto's ? Had altijd begrepen dat dit type auto's - afgezien van banden, en roest - een miljoen kilometers mee zouden moeten kunnen ? Theoretisch dan he ?

Klopt dit verhaal nog ? Of ligt het iets genuanceerder ?
Vraag dit maar aan de BIOS-groep, beter bekend als de Schipholtaxi.
Ze hebben een loods vol met defecte Testlades en mogen maar 2 defecte auto's per keer aanbieden voor herstel.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 11:21
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 11:13 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Vraag dit maar aan de BIOS-groep, beter bekend als de Schipholtaxi.
Ze hebben een loods vol met defecte Testlades en mogen maar 2 defecte auto's per keer aanbieden voor herstel.
Het verhaal van niet betrouwbare Tesla's verbaast me niet zo (zie ook m'n eerdere reactie hierover).
Tesla is het verst qua ontwikkelingen maar niet qua betrouwbaarheid en zeker niet qua service.

Taxi's zijn natuurlijk de eerste toepassing waarbij eventuele problemen snel aan het licht komen.
Tesla zou die klachten dan ook moeten omarmen om te werken aan productverbetering ipv het systematisch downplayen.

https://www.parool.nl/nieuws/taxichauffeurs-schiphol-tesla-s-niet-geschikt-voor-intensief-gebruik~bd3c0a2e/

https://www.autoblog.nl/taxichauffeurs-naar-rechter-om-falende-teslas

Niet voor niets dat ik voor mijn eigen eerste EV ga kijken naar Toyota, Huyndai of Kia.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 11:33
Tesla is geen autofabrikant, het is een investeringsmaatschappij.
Drie maanden levertijd voor een gewoon onderdeel is werkelijk onvoorstelbaar, ongekend in de auto-industrie.
Er is bij Tesla louter aandacht voor de shareholders. Maar zelfs sommige shareholders klagen Elon Musk aan.

De Nissan Leaf is nu 10 jaar oud. Eigenaren merken dat de batterij ouderdomsgebreken vertoond en zoeken naar oplossingen. Onder de gebreken valt het vaker moeten opladen, minder dan de helft aan range. Een nieuwe accu kost ongeveer 7000 euro, meer dan de dagwaarde van de auto.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 11:38
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 11:11 schreef LangeTabbetje het volgende:
Hoe staat het tegenwoordig met de levensduur van electrische auto's ? Had altijd begrepen dat dit type auto's - afgezien van banden, en roest - een miljoen kilometers mee zouden moeten kunnen ? Theoretisch dan he ?

Klopt dit verhaal nog ? Of ligt het iets genuanceerder ?
In theorie klopt dit.

Remmen hebben het bij een EV sowieso veel minder zwaar, meer dan 500.000km rijden met 1 setje remblokken (!) is dan ook niet onmogelijk. Er wordt zelfs aangeraden om af en toe "stevig aan te remmen" omdat ze anders zo weinig gebruikt worden dat ze kunnen vastroesten. Dat is overigens ook iets dat je ziet bij sommige hyrbrides als er veel uitgerold wordt en niet stevig geremd.

Verder mis je natuurlijk onderdelen als distributieriemen, v-snaren, multiriemen, uitlaat, katalysator, roetfilter en heb je minder vaak een beurt nodig.

Van de accu's is aangetoond dat ze meer dan 400.000km kunnen halen met nog 85 tot 90% range, ook bij Tesla.

Zoals je ziet is de degradatie niet groot, echter zijn er ook accu's die het bij lange na niet halen.
Op dat vlak zou ik het huren van de accu of een 10 jaar / 250.000km garantie (en daarmee het risico bij de fabrikant / dealer leggen) wel als een oplossing zien.

vzqGvFo.png

A4oKkE5.png

Op dat vlak is de markt al aan het veranderen, er worden steeds minder auto's verkocht en er is steeds meer lease (waarmee dat risico ook meer verspreid bij de leasemaatschappij ligt). Nu ben ik iemand die het liefst gewoon naar een dealer rijdt en een auto koopt (en gelijk betaalt) maar je ziet een duidelijke verschuiving in die trend en misschien is dat voor EV's wel de toekomst.

Meningen zullen daarover verschillen, monden zullen schuimen :P
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 11:39
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 11:33 schreef spectrumanalyser het volgende:
Tesla is geen autofabrikant, het is een investeringsmaatschappij.
Drie maanden levertijd voor een gewoon onderdeel is werkelijk onvoorstelbaar, ongekend in de auto-industrie.
Er is bij Tesla louter aandacht voor de shareholders. Maar zelfs sommige shareholders klagen Elon Musk aan.

De Nissan Leaf is nu 10 jaar oud. Eigenaren merken dat de batterij ouderdomsgebreken vertoond en zoeken naar oplossingen. Onder de gebreken valt het vaker moeten opladen, minder dan de helft aan range. Een nieuwe accu kost ongeveer 7000 euro, meer dan de dagwaarde van de auto.
Ik lees je reacties graag maar ik zou het waarderen als je zelf bronnen vermeldt bij wat je post, zodat ik het niet iedere keer hoef te doen. Dat maakt je positie in een discussie ook wat sterker.

Wat betreft de Nissan Leaf:

https://www.ad.nl/auto/hergebruik-accu-s-maakt-elektrische-auto-s-goedkoper~a6b3c01e/

quote:
De kosten van de accupakketten in elektrische auto's kunnen oplopen tot een vijfde van de totaalprijs van de auto. In geval van de Nissan Leaf kost een nieuw accupakket richting de 6.000 euro, maar het Japanse bedrijf heeft een manier gevonden om hierop te bezuinigen.

Eigenaren van de eerste generatie Leaf, die alweer acht jaar geleden werd onthuld, kunnen nu voor 300.000 yen, oftewel 2.855 dollar terecht bij een dochteronderneming van Nissan voor een gereviseerde set. ,,Met deze lithium-ion accu's willen we de restwaarde vergroten en tevens de drempel voor de aanschaf van EV's verlagen", zei Eiji Makino, CEO van 4R Energy - het bedrijf dat de revitalisering voor zijn rekening neemt.

Ook Toyota
Het bedrijf heeft een manier gevonden om alle 48 modules per accupakket te analyseren in vier uur tijd. Een enorme tijdsbesparing ten opzicht van de 16 (!) dagen die Nissan-werknemers tot voor kort nodig hadden voor soortgelijke metingen. Modules met een capaciteit van meer dan 80 procent worden hergebruikt in nieuwe accupakketten voor de Leaf, de overige worden gereviseerd en verkocht als accu's voor golfkarretjes, heftrucks en andere toepassingen. Het gaat hierbij om een proef in Japan, die wereldwijd navolging krijgt wanneer het project aanslaat. Aangezien er een flinke prijsstijging wordt verwacht voor de grondstoffen in accu's zoals kobalt, nikkel en lithium, werken meer merken aan hergebruik. Toyota kondigde in januari ook al een samenwerkingsverband aan voor hergebruik van accu's.
Per jaar zou je bij de Leaf dus zo'n §300 opzij moeten zetten voor een ruil-accu, als je terugrekent.
Daar tegenover staat minder onderhoudskosten, geen distributieriem na 10 jaar, etc.

Besef ook dat je per jaar ~§1300 op brandstof (en momenteel ook nog een bedrag aan wegenbelasting) bespaart als je 20.000km rijdt, dus je zou dan zo'n 25% van je besparing moeten reserveren.

Het enige nadeel is dat §3000 in 1x een hoop geld is als je het niet opzij hebt gezet.

[ Bericht 23% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-07-2021 11:49:34 ]
LangeTabbetjemaandag 19 juli 2021 @ 11:40
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 11:13 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Vraag dit maar aan de BIOS-groep, beter bekend als de Schipholtaxi.
Ze hebben een loods vol met defecte Testlades en mogen maar 2 defecte auto's per keer aanbieden voor herstel.
Klopt ja, iedere keer als ik weer op Schiphol land (woon in het buitenland), en pak de taxi naar mijn hotel, en we beginnen over de auto begint de chauffeur gelijk te stomen :)
LangeTabbetjemaandag 19 juli 2021 @ 11:43
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 11:38 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

In theorie klopt dit.

Remmen hebben het bij een EV sowieso veel minder zwaar, meer dan 500.000km rijden met 1 setje remblokken (!) is dan ook niet onmogelijk. Er wordt zelfs aangeraden om af en toe "stevig aan te remmen" omdat ze anders zo weinig gebruikt worden dat ze kunnen vastroesten. Dat is overigens ook iets dat je ziet bij sommige hyrbrides als er veel uitgerold wordt en niet stevig geremd.

Verder mis je natuurlijk onderdelen als distributieriemen, v-snaren, multiriemen, uitlaat, katalysator, roetfilter en heb je minder vaak een beurt nodig.

Van de accu's is aangetoond dat ze meer dan 400.000km kunnen halen met nog 85 tot 90% range, ook bij Tesla.

Zoals je ziet is de degradatie niet groot, echter zijn er ook accu's die het bij lange na niet halen.
Op dat vlak zou ik het huren van de accu of een 10 jaar / 250.000km garantie (en daarmee het risico bij de fabrikant / dealer leggen) wel als een oplossing zien.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Op dat vlak is de markt al aan het veranderen, er worden steeds minder auto's verkocht en er is steeds meer lease (waarmee dat risico ook meer verspreid bij de leasemaatschappij ligt). Nu ben ik iemand die het liefst gewoon naar een dealer rijdt en een auto koopt (en gelijk betaalt) maar je ziet een duidelijke verschuiving in die trend en misschien is dat voor EV's wel de toekomst.

Meningen zullen daarover verschillen, monden zullen schuimen :P
Dank je ! Mooi onderbouwd antwoord. Ben niet super deskundig op het gebied van auto's maar vind het wel aardig om over te lezen.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 11:56
Om nog even terug te komen op private lease:

EvxN13S.png

Ik ben niet perse een voor- of tegenstander van private lease. Een ieder moet zijn belangen daarin zelf afwegen.
Ik denk wel dat daar de sleutel kan liggen voor veel mensen om het risico van een defecte accu af te dekken.

Andere oplossingen:
- garantie uitbreiding (eventueel met aanscherping van consumentenwetgeving)
- gereviseerde accu's (op ruilbasis, zoals nu ook al met motoren, versnellingsbakken, dynamo's, etc)
- auto kopen, accu huren

Iedere oplossing heeft z'n voor- en nadelen. Reviseren (testen en vervangen van defecte cellen) zal vooral voor de 2e hands markt belangrijk worden.

Belangrijkste is dat accu's rap goedkoper worden. Het zal veel mensen niet snel genoeg gaan maar Tesla (ik noem ze toch weer even) verwacht dat de ruwe kWh prijs voor hun zelf geproduceerde accucellen in 2024 op $50 ligt, een halvering t.o.v. 2020 (!)

En de concurrentie zal mee moeten, anders zijn ze te duur.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 12:00
De groei van leaseauto's zal niet doorzetten.

bron:
https://www.bnr.nl/nieuws(...)lfsprekend-na-corona
https://www.bndestem.nl/b(...)ervend-ras~ad5991b9/
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 12:06
quote:
Dat gaat om de bekende "auto van de zaak".

Ik heb het over private lease.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 12:11
Ik vind 't een boute uitspraak om te zeggen dat je geen onderhoud zult hebben bij een EV.
Door het hoge gewicht van een EV zullen ophangingsdelen veel te verduren krijgen.
Een EV heeft een koelsysteem voor de accu's.

Leuk weetje: Door een foutje in de software geeft de Audi E-tron bij 10.000 km het bericht dat de auto een oliebeurt nodig heeft. De tekst en het icoon zijn verwarrend, het slaat wel degelijk op een onderhoudsbeurt.
Wat valt er dan onder die onderhoudsbeurt:
quote:
• Remsysteem: Controleer de dikte van de remblokken
• Accu aangesloten box: controleer de gezondheidstoestand met voertuigdiagnosetester in Begeleide functies
• EHBO-doos: Controleer en vul de vervaldatum in JJJJ / MM _________ (indien van toepassing)
• Onderdelen voor- en achteras/ophanging: Controleer de stofafdichtingen op kogelgewrichten en spoorstangeinden; controleer op overmatig spel
• Instrumentenpaneel: waarschuwings- en indicatielampjes controleren
• Display voor onderhoudsherinnering: Display resetten
• Ruimtebesparend reservewiel en band: conditie en bandenspanning controleren, indien nodig bijstellen (indien aanwezig)
• Banden: Controleer de staat en de slijtage van het bandenprofiel; Controleer en noteer de profieldiepte
• Banden: bandenspanning controleren en indien nodig bijstellen
• Bandenreparatieset: controleer en noteer de volledigheid en vervaldatum (indien aanwezig)
• Wisserbladen: Controleer staat en vervang indien nodig
bron: https://electrek.co/2020/(...)rs-needs-oil-change/
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 12:17
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 12:11 schreef spectrumanalyser het volgende:
Ik vind 't een boute uitspraak om te zeggen dat je geen onderhoud zult hebben bij een EV.
Door het hoge gewicht van een EV zullen ophangingsdelen veel te verduren krijgen.
Een EV heeft een koelsysteem voor de accu's.
Uiteraard doel ik op alle onderdelen die een EV niet meer heeft t.o.v. een auto met verbrandingsmotor.
Remmen hebben het ook minder zwaar.

Koelsysteem, airco, etc zijn natuurlijk delen die wel onderhoud nodig hebben.

Bij de ophanging is het de vraag of je dat voldoende zwaar uitvoert. Er zijn historisch personenauto's bekend waar je iedere 100.000km de draagarmen kan vervangen, er zijn ook auto's die zonder klagen naar de 3 ton rijden.

Bij een EV van 1600 kilo zal dat geen grote uitdaging zijn, dat weegt een Volvo V70 ook al bijna.

quote:
Leuk weetje: Door een foutje in de software geeft de Audi E-tron bij 10.000 km het bericht dat de auto een oliebeurt nodig heeft. De tekst en het icoon zijn verwarrend, het slaat wel degelijk op een onderhoudsbeurt.
Wat valt er dan onder die onderhoudsbeurt:
[..]

bron: https://electrek.co/2020/(...)rs-needs-oil-change/
Slordig :D
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 12:23
Nu is het maar 1 verslag dus je kan er geen conclusie uit trekken, evengoed wel interessant:

https://www.dagelijksauto.nl/elektrische-auto/tesla-model-x-onderhoud/

Een selectie:

quote:
Een Tesla met 650.000 kilometer op de teller: dit ging er allemaal aan kapot

[...]

Remmen en banden
Deze Tesla bewijst dat elektrische auto’s veel langer met hun remmen doen. Pas na 265.000 kilometer zijn de remschoenen voor de eerste keer vervangen, veel later dan bij een auto met een verbrandingsmotor. Door het regenereren van energie worden de remmen veel minder aangesproken, en dat merk je dus. De remmen zelf zijn pas vervangen toen de teller al ver voorbij de 6 ton was. Ondanks dat deze Tesla zijn kilometers vooral sleet op de snelweg is dit een flinke prestatie.

Wel heeft de Tesla Model X heel wat banden versleten. Het is bekend dat elektrische auto’s door de snellere acceleratie veel minder lang doen met een set banden. Deze Tesla deed gemiddeld 30 ŗ 35.000 kilometer met een set banden: de banden van de Tesla zijn in die 650.000 kilometer dus 19 keer vervangen!

Andere onderdelen
Bij elke auto die zoveel kilometers rijdt, gaan onderdelen kapot en dat was bij deze Tesla niet anders. De pomp voor de airconditioning is twee keer vervangen. Vanwege het klimaat in CaliforniŽ reed de auto altijd met de airco aan – hij reed ook vaak door de woestijn. Het is bekend dat de pompen bij Tesla zelden de 2 ton halen, maar dat is bij veel andere automerken niet anders. De wiellagers zijn vervangen, maar de rest van de ophanging is nog origineel.

Ook zijn er in het leven van de Tesla Model X meerdere elektrische componenten vervangen, onder andere de knop om de achterdeuren te openen, een knop op het stuur en sensoren van de gordels en de achterklep. Bij Tesla’s is het bekend dat het multimediascherm langzaam geel wordt en er op een bepaald moment mee stopt. Bij deze Tesla was dit pas na bijna 6 ton. Het vervangen was wel een dure aangelegenheid.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 12:28
Een oliebeurtje dat zijn de kosten niet, bij brandstofauto's.

Een distributieriem of distributieketting vernieuwen is wel kostbaar.
De vervangingsinterval verschilt per motor;
Een riem van een Fiesta kan 150.000 km of uiterlijk 10 jaar mee gaan.
Bij een Mondeo is het 120.000 km of uiterlijk 5 jaar.

Bij een distributieketting wil een fabrikant nog weleens aangeven dat deze levenslang mee gaat. Maar elke ketting rekt op. Bij een ketting die teveel opgerekt is ontstaat een speling waardoor je de ketting gaat horen rammelen. Dat is het moment dat de ketting aan vervanging toe is, voordat er een tandje overgesprongen kan worden.

Overigens zijn de kettinggeleiders en de kettingspanner onderdelen die onder het gewone onderhoud vallen.

maar wat je ook opnoemt, koppeling, koppakking, al het onderhoud, het is niets in vergelijking met even een nieuwe accu bestellen voor de EV :)
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 12:31
Zou wel interessant zijn om de bandenslijtage te vergelijken tussen EV en ICE.
de EV is zwaarder dus zou je meer slijtage verwachten.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 12:34
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 12:28 schreef spectrumanalyser het volgende:
Een oliebeurtje dat zijn de kosten niet, bij brandstofauto's.

Een distributieriem of distributieketting vernieuwen is wel kostbaar.
De vervangingsinterval verschilt per motor;
Een riem van een Fiesta kan 150.000 km of uiterlijk 10 jaar mee gaan.
Bij een Mondeo is het 120.000 km of uiterlijk 5 jaar.

Bij een distributieketting wil een fabrikant nog weleens aangeven dat deze levenslang mee gaat. Maar elke ketting rekt op. Bij een ketting die teveel opgerekt is ontstaat een speling waardoor je de ketting gaat horen rammelen. Dat is het moment dat de ketting aan vervanging toe is, voordat er een tandje overgesprongen kan worden.

Overigens zijn de kettinggeleiders en de kettingspanner onderdelen die onder het gewone onderhoud vallen.

maar wat je ook opnoemt, koppeling, koppakking, al het onderhoud, het is niets in vergelijking met even een nieuwe accu bestellen voor de EV :)
Nee, dat klopt. Maar een accu is dan ook geen onderdeel van de reguliere onderhoudsbeurt.
Dat blijft een lastig punt. Overigens is dat in deze discussie (waterstof vs elektrisch) wat minder interessant, aangezien een brandstofcel nu ook niet bepaald goedkoop is (en daarnaast ook een wat kleinere accu aan boord heeft).

Het enige wat dat kan oplossen is prijsdaling van accucellen en revisie van accu's.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 12:36
Wat kost een kilogram waterstof vandaag de dag?
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 12:36
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 12:31 schreef spectrumanalyser het volgende:
Zou wel interessant zijn om de bandenslijtage te vergelijken tussen EV en ICE.
de EV is zwaarder dus zou je meer slijtage verwachten.
Voor die Tesla model S (zie post #67) had men het over 30 tot 35.000km.
Ik haal ongeveer 55 tot 60.000km met mijn banden wat aardig richting het gemiddelde van 65.000 gaat.

Een ex-collega met een BMW (~ 300 pk) haalt dat niet :+
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 12:36
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 12:36 schreef spectrumanalyser het volgende:
Wat kost een kilogram waterstof vandaag de dag?
Ongeveer §10
Goed voor een bereik van 90 tot 100km.
Dus zo'n 10,5 cent per kilometer.

Ter vergelijking met mijn hybride op benzine:
Ik verbruik 5,4 liter op 100km (over een heel jaar genomen).
Dat is zo'n 10 cent per kilometer (het was iets lager voordat de brandstofprijzen omhoog schoten)

En elektrisch rijdt 5 tot 6km op 1kWh.
Uitgaande van 5km op 1kWh is dat 4,8 cent per km als je thuis kan laden voor 24 cent per kWh.

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-07-2021 12:47:12 ]
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 12:47
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 12:36 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ongeveer §10
Goed voor een bereik van 90 tot 100km.
Dus zo'n 10,5 cent per kilometer.

Ter vergelijking met mijn hybride op benzine:

Ik rij gemiddeld 5,4km op de 100km (over een heel jaar genomen).
Dat is zo'n 10 cent per kilometer.

En elektrisch rijdt 5 tot 6km op 1kWh.
Uitgaande van 5km op 1kWh is dat 4,8 cent per km als je thuis kan laden.
Een Oostenrijkse hoogleraar is van mening dat een waterstofauto 2,4 keer zoveel energie nodig heeft als een batterij-elektrische auto.
bron: https://www.autoweek.nl/a(...)ie-dan-reguliere-ev/
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 12:47
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 12:47 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Een Oostenrijkse hoogleraar is van mening dat een waterstofauto 2,4 keer zoveel energie nodig heeft als een batterij-elektrische auto.
bron: https://www.autoweek.nl/a(...)ie-dan-reguliere-ev/
Ja, dat klopt wel ongeveer met de OP: 2,5 tot 3 keer afhankelijk van welke factoren je meerekent.

De prijs van waterstof is overigens nog laag momenteel omdat er behalve BTW geen belasting of accijns op zit.
Elektrisch is voor de helft belastingen dus op zich knap dat het alsnog ruim de helft goedkoper is, totdat je beseft dat dat vooral in het rendement zit, waarmee je weer op het energetisch verhaal terecht komt.

Zou je 1kg waterstof produceren met stroom van 24 cent per kWH dan zou 1 kilo ineens §15,6 kosten :+
Dankzij de grootverbruikstarieven betalen ze dat er uiteraard niet voor... en... sowieso wordt waterstof momenteel vooral gemaakt uit... aardgas...

[ Bericht 9% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-07-2021 12:57:41 ]
Groeneg2maandag 19 juli 2021 @ 13:36
Elke dag vechten voor een laadplek op de parkeerplaats is iets wat mensen die duurdere auto's rijden nooit zullen gaan doen. Voor deze mensen zal de waterstof auto de toekomst zijn. Daarnaast zijn er voor de gebruiker nog meer voordelen:

• The propulsion in hydrogen fuel cell cars is purely electrical. When you drive one, it feels similar to driving a regular electric car. What does that mean? Virtually no engine noise and a lively start, because electric motors provide full torque even at low speeds.

• Another advantage is the quick charging time. Depending on the charging station and battery capacity, fully electric vehicles currently require between 30 minutes and several hours for a full charge. The hydrogen tanks of fuel cell cars, on the other hand, are full and ready to go again in less than five minutes. For users, this brings vehicle availability and flexibility into line with those of a conventional car.

• For the time being, hydrogen cars still have a longer range than purely electric cars. A full hydrogen tank will last around 300 miles (approx. 480 kilometers). Battery-powered cars can match this with very large batteries – which in turn will lead to an increase in both vehicle weight and charging times.

• The range of fuel cell vehicles is not dependent on the outsidetemperature. In other words, it does not deteriorate in cold weather.

https://www.bmw.com/en/in(...)ars-work.html#pwjt-2
Zwansenmaandag 19 juli 2021 @ 13:43
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 13:36 schreef Groeneg2 het volgende:
Elke dag vechten voor een laadplek op de parkeerplaats is iets wat mensen die duurdere auto's rijden nooit zullen gaan doen. Voor deze mensen zal de waterstof auto de toekomst zijn. M
Waarom zullen die mensen daar elke dag om moeten vechten? Die hebben hun auto ‘s nachts gewoon opgeladen op hun eigen oprit.
Groeneg2maandag 19 juli 2021 @ 13:47
Iedereen die in een stad woont kent het probleem, er zijn nu al te weinig laadpalen op straat en in de parkeergarages. Bij zakelijke bezoeken idem, op de parkeerplaats van het zakelijk adres dat bezocht wordt zijn te weinig laadpalen en dit gegeven leidt telkenmale tot irritaties.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 15:12
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 13:36 schreef Groeneg2 het volgende:
Elke dag vechten voor een laadplek op de parkeerplaats is iets wat mensen die duurdere auto's rijden nooit zullen gaan doen. Voor deze mensen zal de waterstof auto de toekomst zijn. Daarnaast zijn er voor de gebruiker nog meer voordelen:

• The propulsion in hydrogen fuel cell cars is purely electrical. When you drive one, it feels similar to driving a regular electric car. What does that mean? Virtually no engine noise and a lively start, because electric motors provide full torque even at low speeds.

• Another advantage is the quick charging time. Depending on the charging station and battery capacity, fully electric vehicles currently require between 30 minutes and several hours for a full charge. The hydrogen tanks of fuel cell cars, on the other hand, are full and ready to go again in less than five minutes. For users, this brings vehicle availability and flexibility into line with those of a conventional car.

• For the time being, hydrogen cars still have a longer range than purely electric cars. A full hydrogen tank will last around 300 miles (approx. 480 kilometers). Battery-powered cars can match this with very large batteries – which in turn will lead to an increase in both vehicle weight and charging times.

• The range of fuel cell vehicles is not dependent on the outsidetemperature. In other words, it does not deteriorate in cold weather.

https://www.bmw.com/en/in(...)ars-work.html#pwjt-2
Je lijkt het hele topic overgeslagen te hebben voordat je reageerde.
Dat geeft niet maar daardoor herhaal je wel argumenten die al behandeld zijn.

De planning is dat er in 2030 zo'n 1,5 tot 2 miljoen openbare laadpalen zijn in Nederland.
Dat zal deels door de industrie zelf geplaatst worden, deels in straten via aanbesteding door gemeenten, deels door grote tankstations (en ook oliereuzen als Shell), deels bij bedrijven en winkels, etc.
Uiteraard in overeenstemming met netbeheerders.

Waterstof is al ruim behandeld in de OP.

Dat het prima zal rijden, net als elektrisch (want waterstofauto's zijn elektrisch) ontkent niemand. Echter heeft het 2,5 tot 3x meer energie nodig voor 1 kilometer dan een elektrische auto.

Snel tanken wordt als argument aangegeven. Maar hoe relevant is dat bij een EV? Alleen als je op dagelijkse basis je accu leegrijdt (>300km per dag) dan heb je daar echt last van. Normaal vertrek je 's ochtends met een volle accu. Met de komende 800 volt - 350kW laders kan je 1750 tot 2100km per uur laden (!).
300 kilometer (80% van een 75kWh accu) laad je dan in 10 tot 11 minuten. Dat is 5 minuten langer dan dat je bij een waterstof tankstation staat.

Wat je ook niet moet vergeten: voor het tanken sta je iedere tankbeurt bij een waterstoftankstation. Je zal er altijd tijd voor moeten nemen. Bij een EV is het bij thuiskomst stekker er in en 's ochtends koppel je hem weer af.
Alleen als je de range overtreft sta je bij een laadstation.

Dat de range nu iets verder is dat klopt. De vraag is of je bereid bent om §20.000 meer uit te geven aan een auto en ruim 2x meer aan brandstofkosten om dat verschil. In 2026 zullen EV's een range hebben tot zo'n 650 kilometer. Is dat voor iedereen nodig? Ik heb liever 400km range en dan een wat goedkopere auto. Ik rij hooguit een paar keer per jaar verder dan die afstand.

[ Bericht 0% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-07-2021 15:20:26 ]
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 15:18
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 13:47 schreef Groeneg2 het volgende:
Iedereen die in een stad woont kent het probleem, er zijn nu al te weinig laadpalen op straat en in de parkeergarages. Bij zakelijke bezoeken idem, op de parkeerplaats van het zakelijk adres dat bezocht wordt zijn te weinig laadpalen en dit gegeven leidt telkenmale tot irritaties.
Uiteindelijk zal daar een oplossing voor moeten komen in de grote steden en oude centra, al zijn die vaak al autovrij.

Ik stel niet dat het niet een probleem is, het kan de acceptatie van EV's in die gebieden sterk vertragen.

Neemt niet weg dat waterstof qua verkopen voorlopig op een dood spoor zit, een aantal fabrikanten de handdoek in de ring hebben gegooid en je in sommige gebieden meer dan 50km moet rijden om waterstof te tanken.

Waterstof tankstations kosten §1,2 miljoen per stuk, kunnen niet in (de buurt) van een woonwijk (zie ongeluk in Noorwegen) en het is een hoog economisch risico om die tankstations te gaan bouwen zonder de zekerheid dat er waterstofauto's verkocht gaan worden.

Want ondanks ruim 30 jaar ontwikkeling, kosten ze nog steeds §65.000 of meer, terwijl de aanschafprijs van EV's zakt en zakt.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 15:29
bedoel je met autovrij dat er geen auto's rijden of dat er geen autobezit is in grote steden en oude centra?

Vorig jaar was er een brand waardoor een ondergrondse parkeergarage nabij het centrum een jaar lang dicht was.
als gevolg ontstonden hoog oplopende spanningen tot ruzies over die ene parkeerplek die dan alleen voor EVs zou zijn. In een stad zal je zeker een stuk moeten wandelen naar de auto. Bewoners moesten tot wel 2 km om voor een parkeerplek.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 15:38
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 15:29 schreef spectrumanalyser het volgende:
bedoel je met autovrij dat er geen auto's rijden of dat er geen autobezit is in grote steden en oude centra?
Sommige (delen van) centra zijn autovrij. Je mag uiteraard een auto op naam hebben maar je mag in die delen vaak niet rijden of parkeren. Uitzonderingen en variaties zijn daar natuurlijk ook weer op.

quote:
Vorig jaar was er een brand waardoor een ondergrondse parkeergarage nabij het centrum een jaar lang dicht was.
als gevolg ontstonden hoog oplopende spanningen tot ruzies over die ene parkeerplek die dan alleen voor EVs zou zijn. In een stad zal je zeker een stuk moeten wandelen naar de auto. Bewoners moesten tot wel 2 km om voor een parkeerplek.
Problemen zijn er zeker. Als ik in Hilversum bij vrienden langs wil (ze wonen tegenover het station) dan moet ik soms ook 2 kilometer lopen om m'n auto te parkeren. In Leiden ging dat iets soepeler maar toch ook ~300 meter.

Maar dat is ook ellende met een benzineauto, is mijn ervaring. Individueel vervoer en drukke steden is geen gelukkige combinatie.

Het is soms wat het is. Hoe gemeenten dat willen gaan aanpakken weet ik niet.
Het zal de acceptatie van EV's in dat soort gebieden vertragen (en dus het uit faseren van brandstofauto's vertragen) en als men wil dat dat anders wordt, dan moet er iets aan gedaan worden.

Dat er knelpunten zijn, betekent niet dat het er niet komt. Sterker nog, we zitten al bijna op een marktaandeel van 20%.
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 15:41
Het aandeel EVs in Nederland is licht gedaald. Plugin hybrides zijn in opmars.

Als oorzaak noemt men de verhoging van de bijtelling van dit jaar naar 12 procent.
Kortom; zodra het financiŽle voordeel wegvalt, vliegen de EVs direct de grens over.

bron: https://www.autoweek.nl/a(...)erste-kwartaal-2021/

[ Bericht 7% gewijzigd door spectrumanalyser op 19-07-2021 15:47:36 ]
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 15:47
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 15:41 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het aandeel EVs is licht gedaald. Plugin hybrides zijn in opmars.

bron: https://www.autoweek.nl/a(...)erste-kwartaal-2021/
Eerste kwartaal van het nieuwe jaar is dat meestal het geval omdat er in de laatste maand van het jaar daarvoor vaak nog net een lager bijtelling is en er dan meer verkocht worden.

Tweede kwartaal is vaak representatiever.

quote:
Als oorzaak noemt men de verhoging van de bijtelling van dit jaar naar 12 procent.
Kortom; zodra het financiŽle voordeel wegvalt, vliegen de EVs direct de grens over.
Ik lees niet in dat artikel dat er auto's de grens over zijn gegaan.

Hoeveel EV's zijn er uit Nederland geŽxporteerd in 2020?
En hoeveel zijn er geÔmporteerd?

(2021 is nog niet afgelopen dus daar vraag ik nog niet naar)
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 15:49
Het is mogelijk dat consumenten op goedkopere EVs wachten.
"Helft minder elektrische auto's verkocht in eerste kwartaal van dit jaar"
zie: https://www.nu.nl/economi(...)al-van-dit-jaar.html
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 15:51
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 15:49 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het is mogelijk dat consumenten op goedkopere EVs wachten.
"Helft minder elektrische auto's verkocht in eerste kwartaal van dit jaar"
zie: https://www.nu.nl/economi(...)al-van-dit-jaar.html
Zoals ik al zei: in het laatste kwartaal van 2020 zijn er nog flink wat EV's gekocht met lage bijtelling en dat heeft het kwartaal daarna z'n weerslag.
Is niet voor het eerst.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 15:53
https://www.autoblog.nl/nieuws/zo-verloopt-de-import-en-export-van-evs-181209

De import van gebruikte EV's was in 2020 ongeveer 3x hoger dan de export.
Vooralsnog dus geen teken dat er een massale export is.
Groeneg2maandag 19 juli 2021 @ 15:54
Je kan al op veel locaties waterstof tanken en dat totaal groeit snel.
https://opwegmetwaterstof.nl/tanklocaties/

Ik ga zeker voor een waterstof auto als ik mijn huidige auto ga inleveren in 2023
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 16:07
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 15:54 schreef Groeneg2 het volgende:
Je kan al op veel locaties waterstof tanken en dat totaal groeit snel.
https://opwegmetwaterstof.nl/tanklocaties/

Veel? 8 werkende waterstof tankstations in Nederland tegenover ~ 190.000 openbare laadpunten en 2.000 snelladers.

quote:
Ik ga zeker voor een waterstof auto als ik mijn huidige auto ga inleveren in 2023
Leuk.
Voor welke auto ga je? Wat is je budget?
#ANONIEMmaandag 19 juli 2021 @ 16:13
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 15:53 schreef TheFreshPrince het volgende:
https://www.autoblog.nl/nieuws/zo-verloopt-de-import-en-export-van-evs-181209

De import van gebruikte EV's was in 2020 ongeveer 3x hoger dan de export.
Vooralsnog dus geen teken dat er een massale export is.
Tja, dat is een bericht uit 2020. Straks komt er een grote golf tweedehands EV's op de markt dankzij de idiote bijtellingsregels (die ook nog eens totaal inefficiŽnt waren trouwens).

En zo gul als de VVD is tegenover leaserijders, zo karig zijn ze tegenover particulieren die een occasion willen kopen.

Gevolg? Al die auto's stromen naar het buitenland.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-07-2021 16:14:11 ]
Groeneg2maandag 19 juli 2021 @ 16:14
Ik schat in dat er 2023 nog veel meer tankstations zijn maar ik kom elke week wel een keer in Rotterdam, Den Haag Amsterdam of Utrecht dus voor mij nu al geen probleem. Ik denk in 2023 de keuze te hebben uit diverse BMW's :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Groeneg2 op 19-07-2021 16:23:54 ]
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 16:27
quote:
1s.gif Op maandag 19 juli 2021 16:13 schreef Heph844 het volgende:

[..]

Tja, dat is een bericht uit 2020. Straks komt er een grote golf tweedehands EV's op de markt dankzij de idiote bijtellingsregels (die ook nog eens totaal inefficiŽnt waren trouwens).

En zo gul als de VVD is tegenover leaserijders, zo karig zijn ze tegenover particulieren die een occasion willen kopen.

Gevolg? Al die auto's stromen naar het buitenland.
Daar zie ik nog geen tekenen van als je de eerste 2 kwartalen van 2021 erbij pakt:

https://www.nu.nl/economie/6143900/we-halen-veel-meer-gebruikte-autos-uit-het-buitenland-record-nadert.html

quote:
Modellen met hybride-aandrijflijn en volledig elektrische auto's zijn eveneens meer in trek. De parallelimport van hybride auto's is ten opzichte van het eerste half jaar van 2020 verdrievoudigd tot 13.040 exemplaren. Die van elektrische auto's steeg van 1.347 tot 3.452 stuks.


[ Bericht 13% gewijzigd door TheFreshPrince op 19-07-2021 16:40:04 ]
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 16:30
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 16:14 schreef Groeneg2 het volgende:
Ik schat in dat er 2023 nog veel meer tankstations zijn maar ik kom elke week wel een keer in Rotterdam, Den Haag Amsterdam of Utrecht dus voor mij nu al geen probleem. Ik denk in 2023 de keuze te hebben uit diverse BMW's :)
Ik hoop voor je dat ze die datum halen.
Ze werken samen met Toyota zag ik, ben benieuwd.
TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 16:46
Recent filmpje van Tweakers over waterstofauto's.

TheFreshPrincemaandag 19 juli 2021 @ 17:46
Wat ik me afvroeg; voor wie is de waterstofauto?

Als je nu 10.000km per jaar rijdt, dan rij je gemiddeld 27,5km per dag.
Rij je 15.000km per jaar, dan zit je op 41km per dag.
Rij je 20.000km per jaar dan zit je op 55km per dag.

Zou je dat vertalen naar 260 werkdagen dan zit je respectievelijk op 39, 58 of 77km per dag.

Dat zijn geen afstanden die een waterstofauto rechtvaardigen, zeker niet nu EV's die §20.000 goedkoper in aanschaf zijn al meer dan 350km range hebben.

Dus iemand die nu diesel of LPG rijdt is vermoedelijk ook iemand die sneller een waterstofauto zal kopen dan een EV (of het in ieder geval onderzoekt).

Laat ik dan eens 25.000km per jaar nemen voor een gemiddelde waterstofauto.
Met een praktische range van 450km (je moet wat reserve houden, zie ook Tweakers filmpje) zou je dan zo'n 50 tot 60 keer per jaar tanken.

EfficiŽnt zitten er zo'n 16 uren in een dag waarin het druk zal zijn bij een tankstation, 's nachts slapen de meeste mensen.
Uitgaande van de 6 personen per uur die kunnen tanken, kan je dan in 16 uur zo'n 96 mensen bedienen als iedereen op gescheiden momenten komt.
Laten we 100 nemen, dat rekent mooi rond.

Dat zijn dus maximaal 36.525 tankbeurten per waterstof tankstation per jaar als je perfect spreidt en er altijd iemand klaar staat om te tanken als de ander wegrijdt.

Met 1 tankstation kan je dan jaarlijks (uitgaande van 55 tankbeurten) theoretisch maximaal 664 auto's bedienen.

In 2030 wil men 300.000 auto's op waterstof hebben in Nederland.

Dat betekent dat er (rekening houdend met 664 auto's per tankstation) minimaal 450 waterstof tankstations nodig zijn als iedereen perfect tankt volgens planning en verspreid over alle tankstations.

Aangezien dat nooit perfect aansluit (er zijn altijd piekmomenten op een dag), zal je minimaal op het dubbele uitkomen. Dus laten we 900 waterstof tankstations nemen als uitgangspunt.

De overheid gaat uit van 200 waterstof tankstations in 2030

Dus dan komen er geen 300.000 waterstofauto's of er moeten veel meer tankstations gebouwd worden.

Wat kost het om 900 waterstof tankstations neer te zetten voor 300.000 auto's? §3.000 per auto.

Wat draait een tankstation aan omzet? 5 kilo x §10 x 36.525 tankbeurten (meest optimale scenario).

Dat is §1.826.250 omzet per jaar. Uitgaande van 10% marge en wat kosten en onderhoud (ik laat de BTW nog even weg uit de berekening) blijft daar zo'n §150,000 van over.
Dat is dus §226 winst per waterstofauto per jaar.

Uitgaande van die §3.000 investering per auto ben je dus 13,25 jaar bezig om de investering van je tankstation terug te verdienen.

Wat is het verdienmodel dan?

Er lijken er dus bij nader inzien geen 300.000 waterstofauto's verwacht te worden in 2030 of het aantal tankstations is stiekem bijna 5x te laag ingeschat.

Schiet maar los op mijn bierviltjesberekening :D
TR08maandag 19 juli 2021 @ 18:13
Waterstof is leuk als grondstof en bijstook brandstof in industrie. Als ons gasnet en onze gas apparatuur thuis een verschuiving naar meer H2 toestaat kunnen we dat ook overwegen.

Het geeft wel meer NOx en een iets andere balans van waar de warmte in ketels overgedragen wordt maar als dat acceptabel blijkt zou je daar als gezegd ook aan kunnen denken.

Alle andere gebruik lijkt leuk maar geeft enorme verliezen en is met het huidige voortschrijden van accu technologie achterhaald. Ik zou op dit moment H2 inzet in transport niet aanraden. Elders halen we er meer winst mee.

Wil je in transport CO2 besparen ga dan naar elektrisch en als je bereik nodig hebt naar CNG
spectrumanalysermaandag 19 juli 2021 @ 18:59
ter aanvulling van de post over onderhoud;
Elke auto met airco heeft om het jaar een aircoservice nodig. Per jaar verliest het systeem namelijk 10% van het koudemiddel. Doorrijden met geen of te weinig koudemiddel zorgt op den duur voor schade aan de aircopomp.
Het koudemiddel zorgt namelijk ook voor transport van de oliesmering van het aircosysteem. zonder smering draait de compressor in de soep.
Sounddragonmaandag 19 juli 2021 @ 21:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 juli 2021 19:31 schreef boertie het volgende:
Voor zover ik weet wordt waterstof nu nog uit aardgas gewonnen omdat het goedkoper is dan electrolyse..
Scheikundig gezien levert gas meer waterstof als electrolyse van water :) Daar zal het meer in zitten. Men gaat uiteraard voor geld, as usual..
TR08maandag 19 juli 2021 @ 21:55
quote:
2s.gif Op maandag 19 juli 2021 21:24 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

Scheikundig gezien levert gas meer waterstof als electrolyse van water :) Daar zal het meer in zitten. Men gaat uiteraard voor geld, as usual..
Dat zit hem vaak meer in wat je met de geproduceerde gassen wilt. Bij productie uit aardgas maak je ook CO en CO2. De fabrieken die uit aardgas H2 maken zet je om die reden vaak neer op plekken waar de CO en CO2 ook nodig zijn. Voor CO en CO2 is daarbij een vrij uitgebreid gas net in Nederland.
Sounddragondinsdag 20 juli 2021 @ 11:01
quote:
1s.gif Op maandag 19 juli 2021 21:55 schreef TR08 het volgende:

[..]

Dat zit hem vaak meer in wat je met de geproduceerde gassen wilt. Bij productie uit aardgas maak je ook CO en CO2. De fabrieken die uit aardgas H2 maken zet je om die reden vaak neer op plekken waar de CO en CO2 ook nodig zijn. Voor CO en CO2 is daarbij een vrij uitgebreid gas net in Nederland.
true, maar het is- en blijft een feit, dat ze dus liever iets maken wat bijproducten geeft die je niet per definitie hard nodig hebt, en al helemaal niet in die hoeveelheden, om meer geld te kunnen maken.
TR08dinsdag 20 juli 2021 @ 11:12
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 juli 2021 11:01 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

true, maar het is- en blijft een feit, dat ze dus liever iets maken wat bijproducten geeft die je niet per definitie hard nodig hebt, en al helemaal niet in die hoeveelheden, om meer geld te kunnen maken.
Ik kom nog wel eens bij die fabrieken en herinner me niet dat ze die CO2 en CO afblazen
Sounddragondinsdag 20 juli 2021 @ 13:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 juli 2021 11:12 schreef TR08 het volgende:

[..]

Ik kom nog wel eens bij die fabrieken en herinner me niet dat ze die CO2 en CO afblazen
je snapt hem niet.. als men straks miljoenen liters (of kilo's, whatever) waterstof gaan produceren uit gas, krijg je dus automagisch die bijproducten in dezelfde hoeveelheden.. Nķ is dat allemaal wel te overzien, bruikbaar en beheersbaar omdat het nog niet om gruwelijk veel product gaat, maar straks leidt dat tot overschotten..

Bij elektrolyse krijg je voornamelijk gewoon waterstof en zuurstof en verder geen noemenswaardige hoeveelheden meuk die je niet nodig hebt.
TheFreshPrincedinsdag 20 juli 2021 @ 13:26
En dan komt rendement ook om de hoek kijken.

Er is ongeveer 50kWh stroom nodig om 1 kilo waterstof te produceren.
Op 1 kilo waterstof kan een waterstofauto ongeveer 90 tot 100km rijden.

Op 50kWh stroom kan een EV ongeveer 250 tot 300km rijden.

Ook dan zie je weer dat een EV minimaal 2,5x beter met z'n energie omspringt.

"Ja, maar waterstof kan je maken met het overschot aan groene stroom!"

Wat zou dat betekenen voor het wagenpark als we 8,5 miljoen personenauto's op waterstof hebben?

Voor EV's was dit al berekend, zo'n 19,09TWh (na aftrek van de benodigde energie voor raffinage van fossiele brandstoffen).

Om voor al die auto's waterstof te maken zou je dus 47,725TWh per jaar nodig hebben, ofwel 47.725.000.000 kWh.

Een moderne windmolen op zee (4MW piek) produceert per jaar zo'n 15.000.000 kWh.

Dan zou je dus 3.181,67 van zulke windmolens op zee moeten plaatsen om genoeg waterstof te produceren.
Dan heb je het niet meer over "het overschot aan groene stroom" maar over serieus veel bijplaatsen.

Er zijn wel al windmolens met iets meer dan het dubbele vermogen maar dan nog heb je 1.500 van nodig...
TR08dinsdag 20 juli 2021 @ 19:12
quote:
7s.gif Op dinsdag 20 juli 2021 13:05 schreef Sounddragon het volgende:

[..]

je snapt hem niet.. als men straks miljoenen liters (of kilo's, whatever) waterstof gaan produceren uit gas, krijg je dus automagisch die bijproducten in dezelfde hoeveelheden.. Nķ is dat allemaal wel te overzien, bruikbaar en beheersbaar omdat het nog niet om gruwelijk veel product gaat, maar straks leidt dat tot overschotten..

Bij elektrolyse krijg je voornamelijk gewoon waterstof en zuurstof en verder geen noemenswaardige hoeveelheden meuk die je niet nodig hebt.
Ik ben dan ook tegen waterstof als auto brandstof. Zie veel liever dat die auto's elektrisch worden en terwijl ze aan het net hangen te laden bijdragen aan net stabilisatie.

Waterstof maken met stroom overschotten is leuk maar zet het dan anders in dan voor transport
Lospedrosadinsdag 20 juli 2021 @ 19:17
Op mijn werk geloven ze nog volop in waterstof CV ketels. Echt, managers (anders dan ik) en aandeelhouders.
Dan ben je echt te dom om te poepen ook, dat je denkt dat je met enorme inspanning waterstof moet maken om eenvoudig te verbranden. :')
Lospedrosadinsdag 20 juli 2021 @ 19:20
Komt zo’n ketelfabrikant helemaal lyrisch, ja onze ketel brand op waterstof, wat een ontdekking #the future#servingtheclimate#green

Nee mongool, tuurlijk brand iets op waterstof met kleine aanpassing aan je brander.
Maar dat is een dom idee.

Misschien het gasbet gebruiken als buffer voor overvloedige windenergie als mix met methaan. Ja misschien kan het rendabel zijn. Maar pure waterstof hahahahhaaha
TheFreshPrincedinsdag 20 juli 2021 @ 19:35
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 juli 2021 19:17 schreef Lospedrosa het volgende:
Op mijn werk geloven ze nog volop in waterstof CV ketels. Echt, managers (anders dan ik) en aandeelhouders.
Dan ben je echt te dom om te poepen ook, dat je denkt dat je met enorme inspanning waterstof moet maken om eenvoudig te verbranden. :')
Ik heb nu even geen tijd om m'n rekenmachine en bierviltje aan te slingeren (heb zo een F1 race op Singapore tegen een ex-collega) maar het zag er energetisch niet heel voordelig uit bij m'n laatste rekenpoging.

En krijg ook maar eens een hele wijk van aardgas op waterstof; iedereen moet meewerken (je kan niet 1 woning domweg van waterstof voorzien als de ketel en fornuis niet omgebouwd zijn), je moet bypasses maken aangezien er niet gas en waterstof door dezelfde infrastructuur kan stromen, etc.

Ad van Wijk van de "waterstof kerk" doet wel erg z'n best om het te promoten maar heb hem nooit serieus op de bezwaren in zien gaan.
TheFreshPrincedonderdag 22 juli 2021 @ 18:24
Interessant artikel over het de "gevreesde overbelasting" van de netwerken bij het laden van EV's.

https://e-drivers.com/de-gevreesde-overbelasting-van-het-elektriciteitsnet-zou-wel-eens-mee-kunnen-vallen/

quote:
DE GEVREESDE OVERBELASTING VAN HET ELEKTRICITEITSNET ZOU BEST WEL EENS MEE KUNNEN VALLEN

Veel mensen vrezen dat de transitie naar e-mobiliteit, in combinatie met het gasloos maken van de huizen, tot overbelasting van het elektriciteitsnet zal leiden. Dat zou best wel eens mee kunnen vallen, blijkt uit een praktijkonderzoek van de Duitse netbeheerder Netze BW.

Het project richtte zich op de vraag hoe de huisaansluiting van wooncomplexen kan worden geoptimaliseerd voor het extra verbruik door het opladen van elektrische auto’s. Een ideale aansluiting levert voldoende vermogen zonder overgedimensioneerd te zijn. Dit laatste zou echter het geval zijn als ervan wordt uitgegaan dat alle elektrische auto’s daar tegelijkertijd worden opgeladen.

Dat blijkt uit de praktijktest, waarin men heeft uitgezocht hoeveel elektriciteit er nodig om is een ondergrondse parkeergarage met bijna 60 elektrische auto’s van stroom te voorzien. Zelfs de netbeheerder was verrast door het resultaat. Want uit de test blijkt dat een fractie van het maximale laadvermogen van de elektrische auto’s voldoende is om aan de laadbehoefte te voldoen. Dit opzienbarende resultaat bleek uit een testproject die de Duitse netbeheerder Netze BW uitvoerde in een wooncomplex in de buurt van Stuttgart.

GRATIS OPLAADPUNTEN, GRATIS EV’S EN GRATIS STROOM
Men installeerde oplaadpunten bij 58 van de 85 parkeerplaatsen van een ondergrondse parkeergarage van een wooncomplex. De bewoners kregen de beschikking over 45 elektrische auto’s van het type VW E-Golf en BMW i3, alsmede gratis stroom voor het opladen. De overige 13 oplaadpunten werden gebruikt door elektrische auto’s van andere bewoners. Men verdeelde het beschikbare aansluitvermogen van het wooncomplex (124 kW) over de 58 oplaadpunten door middel van het ‘Charge Here’ beheersysteem van moederbedrijf EnBW, dat gebruik maakt van speciale logaritmes om de prioriteiten te bepalen. Vervolgens ging men 16 maanden lang de belasting van de laadpunten monitoren.

RESULTATEN BEST WEL VERRASSEND
De zwaarste belasting ontstaat uiteraard door de gelijktijdige laadprocessen. Gemiddeld waren minder dan vijf voertuigen tegelijk aan het opladen. Gedurende de 16 maanden durende test waren er nooit meer dan 13 gelijktijdige oplaadprocessen. De zogenaamde gelijktijdigheidsfactor, die wordt berekend uit de verhouding tussen het aantal gelijktijdige laadprocessen en het aantal laadpunten, bedroeg 0,22.

PIEKEN
Het maximaal beschikbare vermogen van 124 kW leek niet toereikend voor de 28 oplaadpunten. Maar toch is het volgens Netze BW niet ťťn keer volledig benut. Uit de evaluatie van de test bleek dat het maximale opgenomen vermogen iets minder dan 98 kW bedroeg. Gedurende 884 minuten werd er meer dan 80 kW afgenomen, en gedurende 91 minuten meer dan 90 kW.

Zoals te verwachten zaten de vermogenspieken met de grootse belastingen in het begin van de avond. De belastingen van meer dan 80 kW lagen tussen 18.00 en 20.30 uur ’s avonds. De pieken met meer dan 90 kW lagen tussen 18.00 en 19.30 uur. Samen gebruikten de 58 auto’s gemiddeld voor 241,4 kWh per dag. Per laadbeurt gebruikte men gemiddeld 17,13 kWh. Gemiddeld werd er 4,61 kWh per auto per dag geladen.

HET GEBRUIK
Uiteraard is het bovenstaande sterk afhankelijk van het gebruik en de soort elektrische auto’s. De 21 BMW i3’s hebben een AC-laadvermogen van 11 kW op drie fasen. De 24 VW E-Golfs hebben een laadvermogen van 7,4 kW op twee fasen. Theoretisch zou de beschikbare 124 kW te weinig kunnen zijn als er 13 auto’s gelijktijdig met een driefase lader worden opgeladen. Dat wil zeggen, als elke afzonderlijke auto over het maximale laadvermogen zou kunnen beschikken. Dat lukt met 11 kW nog heel aardig. Bij de beschikbare aansluitcapaciteit van 124 kW kan de gemiddelde hoeveelheid geleverde elektriciteit (241,4 kWh per dag) in minder dan twee uur worden opgeladen. Hiermee zou men alle voertuigen ’s nachts veilig en probleemloos op kunnen laden.

Gemiddeld legden de elektrische auto’s van de deelnemers elke maand ongeveer 1.100 kilometer af. Dat is best veel, volgens de netbeheerder, gezien de beperkingen vanwege corona (thuiswerken etc). Het jaarkilometrage van 13.200 km ligt zelfs boven de gemiddelde waarde van Baden-WŁrttemberg.

Uiteraard hebben de gebruikte voertuigen (BMW i3 en VW E-Golf) een redelijk beperkte accucapaciteit. Als er ook auto’s met grotere accupakketten aan de test zouden toegevoegd, zijn de resultaten uiteraard anders. Evengoed geven de meetresultaten al een prima goede indicatie.

BEHEERSSYSTEEM HELPT
De praktijktest was uiteraard ook bedoeld om het oplaadbeheersysteem te testen. Dit systeem beperkte de opgenomen energie. Dat leidde niet tot problemen. “De acceptatie van de bewoners voor de stroomvermindering was zeer groot. 93 Procent van de deelnemers voelde zich hierdoor niet beperkt”, aldus de woordvoerder van Netze BW.

Men heeft niet geŽvalueerd wat de verhouding was tussen de energie die benodigd was voor het opladen en voor de huishoudens. Want de aansluitwaarde van 124 kW was de totale aansluitwaarde van het hele complex. Men heeft aangenomen dat de huishoudens een aandeel van 80 procent vertegenwoordigden. De testresultaten tonen aan dat de elektrische auto’s in de test zelfs met een reserve van 50 kW gemiddeld binnen vijf uur worden opgeladen. Ervan uitgaande dat de auto’s steeds tussen 18 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens beschikbaar zijn om op te laden, zou 20 kW zelfs al genoeg kunnen zijn.

DYNAMIC LOAD BALANCING
Bovendien kan men het beschikbare vermogen voor het laden nog verder verhogen door een dynamisch beheer van de belasting, ook wel Dynamic Load Balancing genoemd. Hierbij wordt het door de woningen gevraagde vermogens in real time worden gemeten. Het resterende vermogen is daarbij beschikbaar voor het opladen van de elektrische auto’s. Vooral ’s nachts, wanneer grote verbruikers zoals fornuizen, ovens of wasmachines in de woningen niet zijn ingeschakeld, is er dan meer stroom beschikbaar voor de auto’s.

GRENZEN NIET ZO SNEL BEREIKT
Netze BW heeft in het recente verleden al meer van dit soort projecten uitgevoerd. Sommige waren zo klein dat men ze niet als representatief kan beschouwen. Maar wat uit al die projecten blijkt, is de elektriciteitsnetten door de groeiende elektromobiliteit niet zo snel hun grenzen zullen bereiken. Met behulp van load management is er zelfs bij minder toereikende huisaansluitingen nog voldoende elektriciteit beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Extra piekafvlakking door de exploitant van het elektriciteitsnet, iets wat diverse exploitanten overwegen, zou dan slechts in de enkele gevallen nodig zijn.
fathankvrijdag 23 juli 2021 @ 07:28
quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 13:47 schreef Groeneg2 het volgende:
Iedereen die in een stad woont kent het probleem, er zijn nu al te weinig laadpalen op straat en in de parkeergarages. Bij zakelijke bezoeken idem, op de parkeerplaats van het zakelijk adres dat bezocht wordt zijn te weinig laadpalen en dit gegeven leidt telkenmale tot irritaties.
Totaal onherkenbaar. De vrouw rijdt een model 3, 25k per jaar ongeveer en hoeft werkelijk nooit te snelladen. De enige keer snelladen was toen ze em ging ophalen. En geen eigen laadpaal.

Ik lees ook veel over de bouwkaliteit van Tesla's. Er is een nogal groot verschil in bouwkaliteit tussen een Tesla van 2015 en 2020. Zeker de model 3 gebouwd in Shanghai (met LFP accu) zit erg goed in elkaar zonder piepjes, kraakjes of de welbekende panelgaps.

Bij ons op de zaak hebben ze 5 waterstof auto's. Die lui zijn drukker met plannen waar en wanneer ze gaan tanken danet werken. Waterstof tankstation Arnhem werkt vaak maar half. Kun je tanken tot 350 bar als je gelukt hebt.

[ Bericht 5% gewijzigd door fathank op 23-07-2021 07:35:15 ]
YoshiBignosevrijdag 23 juli 2021 @ 09:18
Als iemand in een discussie over elektrische auto's begint over waterstof is de toekomst dan weet ik al direct dat ze er geen verstand van hebben.

quote:
0s.gif Op maandag 19 juli 2021 10:49 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Het duurt meer dan 20 seconde voordat je op 100 km/uur zit in de Dacia Spring.
Als je voor zo'n auto kiest dan noem ik dat zelfkastijding.
Het klinkt heel traag maar dat valt wel mee. M'n Berlingo is net zo traag (en misschien nog wel trager met alle dode pk's na 366.000 km en verrotte verstuivers) maar je kan op zich gewoon meekomen met het verkeer. En zo'n elektrische auto gaat van 0-50 stukken sneller.
spectrumanalyservrijdag 23 juli 2021 @ 09:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 09:18 schreef YoshiBignose het volgende:
Als iemand in een discussie over elektrische auto's begint over waterstof is de toekomst dan weet ik al direct dat ze er geen verstand van hebben.
[..]

Het klinkt heel traag maar dat valt wel mee. M'n Berlingo is net zo traag (en misschien nog wel trager met alle dode pk's na 366.000 km en verrotte verstuivers) maar je kan op zich gewoon meekomen met het verkeer. En zo'n elektrische auto gaat van 0-50 stukken sneller.
Wellicht is het maar net wat je gewend bent. Het lijkt mij ongemakkelijk als er geen invoegstrook is of bij druk verkeer.

Daarbij komt nog dat bestuurders van EVs soms onder de adviessnelheid blijven zodat er meer range op de display staat.
YoshiBignosevrijdag 23 juli 2021 @ 09:55
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 09:51 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Wellicht is het maar net wat je gewend bent. Het lijkt mij ongemakkelijk als er geen invoegstrook is of bij druk verkeer.

Daarbij komt nog dat bestuurders van EVs soms onder de adviessnelheid blijven zodat er meer range op de display staat.
Oh het is zeker wel ongemakkelijk in veel situaties :P vooral als je auto's gewend bent onder de 6 sec naar 100, maar niet onmogelijk. Je moet alleen nog beter opletten en anticiperen, al gas geven in bochten of terugschakelen (in geval van mijn Berlingo). Dat valt bij elektrische allemaal wel weg... je kan veel makkelijk gewoon vol het gas in trappen dus ik denk dat het in de praktijk best meevalt, maar zou er een keer in gereden moeten hebben.

De Ioniq van m'n werknemer is in 9.5 sec naar de 100 maar het voelt echt als een snelle auto in sportstand. Bij het stoplicht rijd je er echt veel mensen uit (vooral op de eerste meters). Waar je vroeger met handbak en fabrieksopgave van 9.5 sec nog wel trager was omdat veel mensen niet goed kunnen schakelen heb je met een EV altijd precies dezelfde snelheid als je gewoon het pedaal vol in trapt.
fathankvrijdag 23 juli 2021 @ 10:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 juli 2021 09:18 schreef YoshiBignose het volgende:
Als iemand in een discussie over elektrische auto's begint over waterstof is de toekomst dan weet ik al direct dat ze er geen verstand van hebben.
[..]

Het klinkt heel traag maar dat valt wel mee. M'n Berlingo is net zo traag (en misschien nog wel trager met alle dode pk's na 366.000 km en verrotte verstuivers) maar je kan op zich gewoon meekomen met het verkeer. En zo'n elektrische auto gaat van 0-50 stukken sneller.
Zo'n Dacia Spring is perfect voor je schoonmoeder die er de boodschappen mee doet en 2x per maand naar dochterlief 2 dorpen verderop op bezoek gaat.

0-100 in 20 sec is genoeg voor 90%. In mijn bestelwagen met 60 pk ben ik sneller weg bij het stoplicht dan 90% van de mensen. In eco stand en ik schakel voor 3k rpm :').

Mensen rijden als slakken.
spectrumanalyserwoensdag 28 juli 2021 @ 13:40
259 euro boete voor een inwoner van Almere die zijn laadkabel over de stoep liet lopen.

quote:
Laadkabel over de stoep: boete van 259 euro voor inwoner Almere

Een inwoner van Almere heeft een boete gekregen van 259 euro omdat de laadkabel van zijn hybride auto over de stoep loopt. In Almere is dat sinds begin dit jaar verboden, maar in veel andere gemeenten wordt het gedoogd.

Radjesh Karia uit Almere ligt in de clinch met de gemeente vanwege het opladen van zijn elektrische auto. Hij kreeg onder meer een boete van 259 euro die volgens hem niet terecht is. Hij laadt volgens Omroep Flevoland al sinds 2017 zijn hybride auto op en dat was nooit een probleem.
bron: https://www.ad.nl/auto/la(...)ner-almere~aa3d98f8/

Een van de vele redenen waarom de elektrische auto's het niet zullen maken.
Als je elektrisch wilt rijden dan ga je maar naar de kermis.
YoshiBignosewoensdag 28 juli 2021 @ 14:07
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 13:40 schreef spectrumanalyser het volgende:
259 euro boete voor een inwoner van Almere die zijn laadkabel over de stoep liet lopen.
[..]

bron: https://www.ad.nl/auto/la(...)ner-almere~aa3d98f8/

Een van de vele redenen waarom de elektrische auto's het niet zullen maken.
Als je elektrisch wilt rijden dan ga je maar naar de kermis.
:') ben je er weer
TheFreshPrincewoensdag 28 juli 2021 @ 14:28
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 13:40 schreef spectrumanalyser het volgende:
259 euro boete voor een inwoner van Almere die zijn laadkabel over de stoep liet lopen.
[..]

bron: https://www.ad.nl/auto/la(...)ner-almere~aa3d98f8/
Je vergeet het belangrijkste stuk uit het artikel te citeren:

"In mei van dit jaar ontving hij een brief van de gemeente waarin stond dat hij een speciale goot moest laten aanleggen voor de kabel. Radesh betaalde naar eigen zeggen 181 euro aan de gemeente voor het aanleggen van die goot, maar die kwam er nooit.

Wel kreeg hij vorige week de boete van 259 euro vanwege het snoer op de stoep. Volgens de gemeente is de boete inmiddels ‘on hold’ gezet omdat wordt uitgezocht of de boete is uitgeschreven nadat de aanvraag voor de kabelgoot was gedaan, aldus Omroep Flevoland. Wanneer dit het geval is, hoeft Karia de boete niet meer te betalen. Als hij dit al gedaan heeft, dan krijgt hij dat geld terug."


Er is dus eigenlijk geen probleem. Het is vooral slordig/laks van de gemeente, zo lijkt het. Er kan gewoon een speciale goot aangelegd worden waar je de kabel doorheen kan leggen. Prima oplossing alleen zijn sommige gemeenten nog wat laks.

En uiteindelijk zijn er gewoon meer laadpalen nodig, dat gaat in de ene gemeente ook wat voortvarender dan in andere.

quote:
Als je elektrisch wilt rijden dan ga je maar naar de kermis.
Daar ga ik maar niet op in.
fathankwoensdag 28 juli 2021 @ 14:34
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 13:40 schreef spectrumanalyser het volgende:
259 euro boete voor een inwoner van Almere die zijn laadkabel over de stoep liet lopen.
[..]

bron: https://www.ad.nl/auto/la(...)ner-almere~aa3d98f8/

Een van de vele redenen waarom de elektrische auto's het niet zullen maken.
Als je elektrisch wilt rijden dan ga je maar naar de kermis.
Lekker gewerkt pik.
spectrumanalyserwoensdag 28 juli 2021 @ 14:38
Utrecht, Wijchen, Almere hebben zo'n verbod op oplaadkabels over de stoep. De argumentatie is volgt:
quote:
Niet alleen voor blinden en slechtzienden kunnen kabels hinderlijk zijn, maar ook voor mensen die slecht ter been zijn.
In Zaanstad zijn 10 eisen aan de laadkabel. De laadkabel mag maximaal 10 meter lang zijn.
De eigenaar van de auto is aansprakelijk als er ongevallen plaatsvinden met de oplaadkabel.
TheFreshPrincewoensdag 28 juli 2021 @ 14:40
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 14:38 schreef spectrumanalyser het volgende:
Utrecht, Wijchen, Almere hebben zo'n verbod op oplaadkabels over de stoep. De argumentatie is volgt:
[..]
Daarom dus zo'n kabelgoot zoals in dat artikel dat je zelf aanhaalde.

quote:
In Zaanstad zijn 10 eisen aan de laadkabel. De laadkabel mag maximaal 10 meter lang zijn.
De eigenaar van de auto is aansprakelijk als er ongevallen plaatsvinden met de oplaadkabel.
Daarom dus zo'n kabelgoot zoals in dat artikel dat je zelf aanhaalde.

Je argumenten zijn wel wat mager, vooral omdat je je eigen artikelen niet leest.
spectrumanalyserwoensdag 28 juli 2021 @ 14:43
Er staat anders niets in de APV van Utrecht over een kabelgoot.
Er staat wel:
quote:
U mag ook geen kabels of snoeren aanbrengen in de openbare ruimte om zo uw auto op te laden. Dat is namelijk niet veilig. Kabels en snoeren aan, op, in of boven de stoep, of andere openbare ruimte, zijn dus niet toegestaan. Dit is volgens artikel 2.9 van de APV.
TheFreshPrincewoensdag 28 juli 2021 @ 15:16
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 14:43 schreef spectrumanalyser het volgende:
Er staat anders niets in de APV van Utrecht over een kabelgoot.
Er staat wel:
[..]

Succes met het langslopen van alle APV's van alle gemeenten.

Er komen meer EV's, er komen meer laadpalen en uiteindelijk zal er ook eenduidiger beleid komen als het gaat om laadkabels, kabelgoten, etc.

Het gaat erom dat jij een artikel plaatst over iemand die een boete krijgt voor een laadkabel en vervolgens blijkt dat die persoon al een kabelgoot heeft aangevraagd en dat die gemeente daar ook gewoon in voorziet.

Hoe je dat gezemel allemaal weet te koppelen aan "EV's worden geen succes" weet ik niet precies.
Gaandeweg komt daar echt wel beleid en/of publieke laadpalen voor.

Je kan in je hoofd blijven geloven in waterstofauto's of misschien zelfs brandstofauto's maar ik durf de weddenschap wel aan dat waterstofauto's in 2030 nog geen 5% marktaandeel hebben op de personenwagen markt.

Ieder merk dat er toe doet op de Europese automarkt produceert en levert EV's of gaat ze binnenkort leveren.
En ieder merk dat er toe doet op de Europese automarkt heeft al aangegeven binnen nu en 2025 geen investeringen meer te doen in de ontwikkeling van de brandstofmotor.

Inmiddels zijn 2 merken gestopt met het ontwikkelen van waterstofauto's en levert Toyota / Lexus inmiddels ook EV's (waarvan ze er in 3 maanden meer gaan verkopen dan alle waterstofauto's in de historie van dat merk).
spectrumanalyserwoensdag 28 juli 2021 @ 15:59
BMW is gestopt met de i8
BMW investeert niet meer in de elektrische i3
TheFreshPrincewoensdag 28 juli 2021 @ 16:06
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 15:59 schreef spectrumanalyser het volgende:
BMW is gestopt met de i8
BMW investeert niet meer in de elektrische i3
Wat een vreemde reactie.

BMW heeft al nieuwe modellen en nog modellen op stapel staan, logisch dat ze vroeg of laat oude modellen uit faseren.
De i3 past niet bij het merk, geven ze aan.
De i8 was een plug-in hybride.

BMW heeft voor 2023 / 2024 een line-up van minimaal 13 volledige EV's in de pijplijn.

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 28-07-2021 16:12:05 ]
YoshiBignosewoensdag 28 juli 2021 @ 16:36
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 15:59 schreef spectrumanalyser het volgende:
BMW is gestopt met de i8
BMW investeert niet meer in de elektrische i3
i3 rijdt al 7 jaar rond, mag het een keer ophouden? M'n broertje heeft de i4 al besteld... zou begin 2022 geleverd moeten worden. Jammer van de neus..

2022-bmw-i4-m50.jpg

quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 16:06 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Wat een vreemde reactie.

Kan geen argumenten verzinnen dus komt ie met dat BMW stopt met i3 en een paar laadkabels over de stoep...

Zinloze discussie is het ook, elektrisch gaat sowieso de standaard worden daar wil ik wel een weddenschapje voor aan gaan.
spectrumanalyserwoensdag 28 juli 2021 @ 16:42
Het hangt er maar net van af wat je definitie is van duurzaam en milieubewust.
Een auto moet in mijn beleving gewoon 20 jaar mee kunnen.
Porsche maakt de meest duurzame auto. 60% van alle ooit gebouwde Porsches rijden nog rond.

In dat opzicht ben ik meer geneigd om de waterstofauto aan te wijzen.
TheFreshPrincewoensdag 28 juli 2021 @ 17:16
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 16:42 schreef spectrumanalyser het volgende:
Het hangt er maar net van af wat je definitie is van duurzaam en milieubewust.
Een auto moet in mijn beleving gewoon 20 jaar mee kunnen.
Porsche maakt de meest duurzame auto. 60% van alle ooit gebouwde Porsches rijden nog rond.

In dat opzicht ben ik meer geneigd om de waterstofauto aan te wijzen.
- Waarom zou een waterstofauto langer meegaan dan een elektrische auto?
- Op welke componenten zou dat dan mislopen bij een elektrische auto?
- Welk van die genoemde componenten heeft een waterstofauto niet?
- Over hoeveel kilometers heb je het dan?
- Hoeveel EV's zijn er van de afgelopen 20 jaar om aan te tonen dat ze het al dan niet redden?
Captain_Ghostwoensdag 28 juli 2021 @ 17:24
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 17:16 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

- Waarom zou een waterstofauto langer meegaan dan een elektrische auto?
- Op welke componenten zou dat dan mislopen bij een elektrische auto?
- Welk van die genoemde componenten heeft een waterstofauto niet?
- Over hoeveel kilometers heb je het dan?
- Hoeveel EV's zijn er van de afgelopen 20 jaar om aan te tonen dat ze het al dan niet redden?
Elke voertuigen kan duurzaam gemaakt worden, maar dan verliest de fabrikant hun verdienmodel. Daarin zitten ook deels de probleem.
TheFreshPrincewoensdag 28 juli 2021 @ 17:33
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 17:24 schreef Captain_Ghost het volgende:

[..]

Elke voertuigen kan duurzaam gemaakt worden, maar dan verliest de fabrikant hun verdienmodel. Daarin zitten ook deels de probleem.
Maar dat is niet uniek voor elektrische auto's. Er is natuurlijk een reden dat je meer oude Volvo's ziet rondrijden dan oude Alfa's of Fiats ;)
wdnwoensdag 28 juli 2021 @ 17:40
quote:
0s.gif Op zondag 18 juli 2021 20:40 schreef spectrumanalyser het volgende:

[..]

Feit is dat de electrische auto voor het merendeel van de automoblisten geen optie is.
Want de laadpaal. Er is geen verlengsnoer wat ik even kan uitleggen vanaf 1 hoog.

Komt er een innovatie bij de brandstofmotor, brandstof, banden en/of motorolie dan heeft het merendeel daar wel direct baat bij. De fysieke afmeting van een cell is nou niet bepaald innovatie.

de termen (zoals Solid-State Lithium) die je nu noemt werden in 2006 ook al genoemd.
Een laadpaal zie ik als een tijdelijke oplossing.

Waar het naar toe zal gaan is dat je je batterypack van de auto inlevert en een volle terug krijgt tegen betaling.
Bijvoorbeeld via een afleverservice aan huis ofzo of dat je naar een garage gaat.

Maar waterstof is toch wel de toekomst. De ideale optie zou zijn dat je kraanwater kunt gebruiken.
Zal 100% tegengewerkt worden door auto fabrikanten. Dat is ook de reden dat de electrische auto (want die bestaat ook al een 100 jaar) het af heeft gelegd tegen de benzine auto: er viel te weinig te verdienen.
spectrumanalyserwoensdag 28 juli 2021 @ 17:52
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 17:40 schreef wdn het volgende:

[..]

Waar het naar toe zal gaan is dat je je batterypack van de auto inlevert en een volle terug krijgt tegen betaling.
Bijvoorbeeld via een afleverservice aan huis ofzo of dat je naar een garage gaat.
dit idee heeft bestaan. Bij "Better Place" bij Schiphol kon je met een Renault Fluence ZE inrijden en de accu werd gewisseld. Het accuwisselstation.
na een jaar ging het op de fles. het werkte alleen bij ťťn specifieke auto.

https://www.autoweek.nl/a(...)-bijltje-erbij-neer/
fathankwoensdag 28 juli 2021 @ 17:59
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 17:40 schreef wdn het volgende:

[..]

Een laadpaal zie ik als een tijdelijke oplossing.

Waar het naar toe zal gaan is dat je je batterypack van de auto inlevert en een volle terug krijgt tegen betaling.
Bijvoorbeeld via een afleverservice aan huis ofzo of dat je naar een garage gaat.

Maar waterstof is toch wel de toekomst. De ideale optie zou zijn dat je kraanwater kunt gebruiken.
Zal 100% tegengewerkt worden door auto fabrikanten. Dat is ook de reden dat de electrische auto (want die bestaat ook al een 100 jaar) het af heeft gelegd tegen de benzine auto: er viel te weinig te verdienen.
Gewoon water tanken en dan met je zelf opgewekte stroom waterstof produceren en tanken? Of gewoon tijdens het rijden? Paar liter water tanken en dat je auto dan zelf aan de gang gaat? Of hoe moet ik het zien :?
Captain_Ghostwoensdag 28 juli 2021 @ 18:03
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 17:40 schreef wdn het volgende:

[..]

Een laadpaal zie ik als een tijdelijke oplossing.

Waar het naar toe zal gaan is dat je je batterypack van de auto inlevert en een volle terug krijgt tegen betaling.
Bijvoorbeeld via een afleverservice aan huis ofzo of dat je naar een garage gaat.

Maar waterstof is toch wel de toekomst. De ideale optie zou zijn dat je kraanwater kunt gebruiken.
Zal 100% tegengewerkt worden door auto fabrikanten. Dat is ook de reden dat de electrische auto (want die bestaat ook al een 100 jaar) het af heeft gelegd tegen de benzine auto: er viel te weinig te verdienen.
Er viel wel te verdienen met elektrische, alleen benzine was makkelijker te verwerken, gebruiken en of verspreiden door hele land(en). Vergeet niet dat in begin 1900 hadden grotensdeels wereld geen elektriciteit. Zelfs ook in VS in 1900. Daardoor liep elektrische auto gauw achterstand aan. Je kon immers niet overal opladen!.
TheFreshPrincewoensdag 28 juli 2021 @ 19:04
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 17:40 schreef wdn het volgende:

[..]

Een laadpaal zie ik als een tijdelijke oplossing.

Waar het naar toe zal gaan is dat je je batterypack van de auto inlevert en een volle terug krijgt tegen betaling.
Bijvoorbeeld via een afleverservice aan huis ofzo of dat je naar een garage gaat.
Waarom zou je een batterypack moeten verwisselen als de range van EV's over in 2030 op zo'n 650km zit en je kan laden met 350kW @ 800 volt?

Dat is toch totaal onnodig.

Accu's maken nu onderdeel uit van de vloer en daardoor ook de stevigheid / stijfheid van de constructie van je auto. Dat krijg je nooit zo perfect strak met een verwisselbare accu. Daarnaast heeft een accu koeling nodig, dat betekent werken met koppelingen en meerdere punten waar het kan slijten / falen / lekken. Al met al zie ik dat totaal niet gebeuren.

quote:
Maar waterstof is toch wel de toekomst. De ideale optie zou zijn dat je kraanwater kunt gebruiken.
Zal 100% tegengewerkt worden door auto fabrikanten. Dat is ook de reden dat de electrische auto (want die bestaat ook al een 100 jaar) het af heeft gelegd tegen de benzine auto: er viel te weinig te verdienen.
Thuis waterstof maken en tanken is niet echt rendabel.

Ik heb al uitgelegd in de OP dat waterstof op een druk van zo'n 800 bar moet worden gebracht en naar -40 graden Celsius om het in een brandstofcel te kunnen tanken.
De compressor waarmee je die druk maakt, mag geen slijpsel of smeerolie in de brandstofcel lekken omdat deze dan beschadigd raakt.

Dit betekent dat het sowieso een kostbare aangelegenheid wordt.

Daarnaast is thuis waterstof maken door middel van elektrolyse een proces dat het beste werkt met gedemineraliseerd water (dus geen kraanwater) met een geleidbaarheid van < 1 ĶS/cm.

Als je thuis waterstof kan maken en daar 10 km op kan rijden, dan kan je met de energie om die waterstof te maken zo'n 25 tot 30km rijden in een elektrische auto. Al met al zeer nutteloos en duur.
TheFreshPrincewoensdag 28 juli 2021 @ 19:12
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 16:36 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

i3 rijdt al 7 jaar rond, mag het een keer ophouden? M'n broertje heeft de i4 al besteld... zou begin 2022 geleverd moeten worden. Jammer van de neus..
Hmm, ja, voor de rest best een mooie auto maar die neus...

Niet dat ik zo'n mooie neus heb, maar toch... en dan hebben we het nog niet over jouw Bignose :+
YoshiBignosewoensdag 28 juli 2021 @ 19:59
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 17:40 schreef wdn het volgende:

[..]

Een laadpaal zie ik als een tijdelijke oplossing.

Waar het naar toe zal gaan is dat je je batterypack van de auto inlevert en een volle terug krijgt tegen betaling.
Bijvoorbeeld via een afleverservice aan huis ofzo of dat je naar een garage gaat.

Maar waterstof is toch wel de toekomst. De ideale optie zou zijn dat je kraanwater kunt gebruiken.
Zal 100% tegengewerkt worden door auto fabrikanten. Dat is ook de reden dat de electrische auto (want die bestaat ook al een 100 jaar) het af heeft gelegd tegen de benzine auto: er viel te weinig te verdienen.
Als mensen beginnen over waterstof weet ik al dat ze geen flauw idee hebben waar ze over praten. Ga je een beetje inlezen in elektrische auto's en zie wat er de laatste 10 jaar al verbeterd is.

En je laatste beredenering is precies waarom ze nog weleens artikelen over waterstof publiceren, omdat de tankstations dat maar al te graag willen. Moeten we toch nog waterstof gaan tanken bij ze en kunnen we weer extra geld uitgeven aan snoep en koffie. Stroom is OVERAL, letterlijk. Je kan dus altijd ergens laden zelfs zonder dat er een derde tussen zit (thuis... of vanuit je zonnepanelen). Er is echt geen enkel nadeel te bedenken behalve dat het netwerk verbeterd moet worden als iedereen elektrisch rijdt en dat het iets langer duurt om bij te laden dan brandstof/waterstof voor mensen die echt de hele dag op de weg zijn. Maar er zijn nu al 350 kW laders dus... dat is zo 6 kWh erbij per minuut (theoretisch). Zal over 10 jaar opgelost zijn... nog niet te beginnen over draadloos laden via parkeerplaatsen of in wegdek via inductie. Theoretisch kun je dus ladend over de snelweg rijden.
wdndonderdag 29 juli 2021 @ 15:53
quote:
14s.gif Op woensdag 28 juli 2021 17:59 schreef fathank het volgende:

[..]

Gewoon water tanken en dan met je zelf opgewekte stroom waterstof produceren en tanken? Of gewoon tijdens het rijden? Paar liter water tanken en dat je auto dan zelf aan de gang gaat? Of hoe moet ik het zien :?
Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat er een moment komt waarop je kraanwater demineraliseerd/distilleerd. Via elektrolyse H2O scheiden in H2 en O. Toestel van Hoffman: https://nl.wikipedia.org/wiki/Toestel_van_Hofmann Madeel is wel dat je een zuur nodig heb dus dat is weer afval.
fathankdonderdag 29 juli 2021 @ 15:56
quote:
0s.gif Op donderdag 29 juli 2021 15:53 schreef wdn het volgende:

[..]

Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat er een moment komt waarop je kraanwater demineraliseerd/distilleerd. Via elektrolyse H2O scheiden in H2 en O. Toestel van Hoffman: https://nl.wikipedia.org/wiki/Toestel_van_Hofmann Madeel is wel dat je een zuur nodig heb dus dat is weer afval.
En die installatie hang je in de meterkast en de koeler+compressor in de kruipruimte?
Lospedrosadonderdag 29 juli 2021 @ 18:28
quote:
0s.gif Op donderdag 29 juli 2021 15:53 schreef wdn het volgende:

[..]

Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat er een moment komt waarop je kraanwater demineraliseerd/distilleerd. Via elektrolyse H2O scheiden in H2 en O. Toestel van Hoffman: https://nl.wikipedia.org/wiki/Toestel_van_Hofmann Madeel is wel dat je een zuur nodig heb dus dat is weer afval.
Dat slaat echt nergens op, waarom stroom omzetten in waterstof (50%) verlies. En dan omzetten in beweging met een knalmotor (30%) verlies.
Terwijl je ook gelijk de elektra in je auto accu kunt tanken (<5% verlies)
TheFreshPrincevrijdag 30 juli 2021 @ 10:24
quote:
0s.gif Op donderdag 29 juli 2021 15:53 schreef wdn het volgende:

[..]

Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat er een moment komt waarop je kraanwater demineraliseerd/distilleerd. Via elektrolyse H2O scheiden in H2 en O. Toestel van Hoffman: https://nl.wikipedia.org/wiki/Toestel_van_Hofmann Madeel is wel dat je een zuur nodig heb dus dat is weer afval.
quote:
0s.gif Op woensdag 28 juli 2021 19:04 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Thuis waterstof maken en tanken is niet echt rendabel.

Ik heb al uitgelegd in de OP dat waterstof op een druk van zo'n 800 bar moet worden gebracht en naar -40 graden Celsius om het in een brandstofcel te kunnen tanken.
De compressor waarmee je die druk maakt, mag geen slijpsel of smeerolie in de brandstofcel lekken omdat deze dan beschadigd raakt.

Dit betekent dat het sowieso een kostbare aangelegenheid wordt.

Daarnaast is thuis waterstof maken door middel van elektrolyse een proces dat het beste werkt met gedemineraliseerd water (dus geen kraanwater) met een geleidbaarheid van < 1 ĶS/cm.

Als je thuis waterstof kan maken en daar 10 km op kan rijden, dan kan je met de energie om die waterstof te maken zo'n 25 tot 30km rijden in een elektrische auto. Al met al zeer nutteloos en duur.
TheFreshPrincedinsdag 3 augustus 2021 @ 18:58
https://tweakers.net/nieuws/185234/automerken-lancia-en-alfa-romeo-worden-vanaf-2026-en-2027-volledig-elektrisch.html
ludovicozaterdag 7 augustus 2021 @ 15:56
quote:
0s.gif Op zaterdag
7 augustus 2021 15:52
schreef TheFreshPrince het volgende:

De Tesla Semi haalt 475 tot 800km afhankelijk van de uitvoering. Dat is (gezien de rijtijdenwet) meer dan genoeg range voor vrachtwagens.
Ik ben bang dat je het gewicht onderschat.

Daarnaast denk ik dat we beter afzijn met real-time bijladen van vrachtwagens op de snelweg / rechterstrook.
TheFreshPrincezaterdag 7 augustus 2021 @ 16:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 augustus 2021 15:56 schreef ludovico het volgende:

[..]

Ik ben bang dat je het gewicht onderschat.
Die dingen rijden gewoon al rond in de USA, Tesla test daar volop mee (beladen en onbeladen).
Trekt iedere vrachtwagen er dik uit bij de verkeerslichten ;)


quote:
Daarnaast denk ik dat we beter afzijn met real-time bijladen van vrachtwagens op de snelweg / rechterstrook.
Real time bijladen? Nee, zie ik niet gebeuren, veel te duur. Is ook niet nodig.
lipjezaterdag 14 augustus 2021 @ 00:24
Het vergeten alternatief: methanol.

Zie het linkdumpje elders in pta :Y
TheFreshPrincezaterdag 14 augustus 2021 @ 00:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 augustus 2021 00:24 schreef lipje het volgende:
Het vergeten alternatief: methanol.

Zie het linkdumpje elders in pta :Y
Nee, die ben ik niet vergeten.

Je kan methanol op 2 manieren gebruiken, in een verbrandingsmotor (zoals Indycar al heel lang doet) of in een fuel cell.

Dat ik het niet noem is meer dat er geen grote fabrikanten mee bezig zijn en methanol doet daarom ook niet mee in de strijd.

Methanol fuel cells hebben overigens een laag rendement, ik geloof iets van 40% op het moment.

Daarnaast los je er niet het CO2 probleem mee op, als je bekijkt hoe methanol op grote schaal gemaakt wordt (o.a. aardgas).
Andere alcohol soorten zijn misschien ook wel een optie maar dan zit je al snel aan hťťl veel oppervlak aan akkers die je moet gaan volbouwen (die berekening wil ik wel eens maken), dat is in feite biomassa en de praktijk is dat daar bos voor moet wijken.
Digi2zaterdag 14 augustus 2021 @ 10:12

Armin Laschet stelt Musk de vraag of waterstof danwel elekrisch rijden de toekomst heeft. Volgens Musk is het overduidelijk elektrisch rijden. Waterstof zie ik zelf als mogelijk alternatief voor vrachtvervoer, voor personen auto's zeker niet.
TheFreshPrincezaterdag 14 augustus 2021 @ 10:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 augustus 2021 10:12 schreef Digi2 het volgende:

Armin Laschet stelt Musk de vraag of waterstof danwel elekrisch rijden de toekomst heeft. Volgens Musk is het overduidelijk elektrisch rijden. Waterstof zie ik zelf als mogelijk alternatief voor vrachtvervoer, voor personen auto's zeker niet.
Maar juist ook bij vrachtverkeer is de kilometerprijs van grote invloed.
Stel dat Tesla die Tesla Semi in 2022 kan gaan leveren en de range is 550 tot 1000km (afhankelijk van de uitvoering), zoals toegezegd, dan is dat voor heel veel transportbedrijven meer dan genoeg.

In Nederland legt een vrachtwagen gemiddeld 45.000km per jaar af, eigenlijk heel weinig. Dat is maar 129x laden per jaar met de kleinste range.
In Amerika ligt dit rond de 45.000 miles per jaar, ofwel 72.420 per jaar, ofwel 207x per jaar laden met de kleinste range.

Uiteraard zijn er uitschieters in beide richtingen, zoals vrachtwagens die iedere dag tussen Nederland en Marokko heen-en-weer pendelen om garnalen te halen en brengen maar aan de andere kant vrachtwagens die distributieritjes doen voor winkelketens of supermarkten.

Maar het gros van de vrachtwagens zou prima vervangen kunnen worden door een elektrische variant. Vrachtwagens hebben daarnaast vaak tijd nodig om te laden en lossen en vanwege de rijtijdenwet verplichte pauzes, dat geeft ook tijd om te laden.

Een diesel vrachtwagen doet zo'n 28 tot 35 liter per 100km, ofwel §59 per 100km = §0,59 per km.
Voor een elektrische vrachtwagen gaat men uit van 125kWh per 100km, ofwel §30 per 100km = §0,30 per km.
Waterstof zou zo'n 7,5 kilo per 100km gebruiken, ofwel §75 per 100km = §0,75 per km.

Daarbij moet ik opmerken dat de stroom goedkoper is voor grootverbruikers en transportbedrijven die zelf kunnen laden nog voordeliger uit zullen zijn.
Laad je veel onderweg bij commerciŽle stations, dan kom je eerder in de buurt van de dieselprijs.

Njw95zU.jpg
TheFreshPrincezondag 15 augustus 2021 @ 11:27
Interessant artikel (vond ik zelf):

quote:
‘De energietransitie mislukt zonder waterstof’. Wie dat statement maakt, stijgt in achting van kritische energie-experts. Ik heb daar niets tegenin te brengen. Toch sta ik na enkele goed gelezen blogs opeens bekend als waterstofcriticus.
https://www.wattisduurzaam.nl/17479/energie-beleid/de-waterstofladder-van-wattisduurzaam-wat-mag-op-waterstof/
Lospedrosazondag 15 augustus 2021 @ 15:56
quote:
Ik snap daar niets van, spreek voor mijn werk veel zelf verklaarde energie experts/adviseurs
En altijd maar over die waterstof die eraan komt.

Dr is helemaal niks wat wijst op een vlotte introductie van waterstof itt all elektric en opslag oplossingen.
Volgens mij is die strijd allang gestreden en is het een soort weemoed naar gas.
TheFreshPrincezondag 15 augustus 2021 @ 16:03
quote:
1s.gif Op zondag 15 augustus 2021 15:56 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ik snap daar niets van, spreek voor mijn werk veel zelf verklaarde energie experts/adviseurs
En altijd maar over die waterstof die eraan komt.

Dr is helemaal niks wat wijst op een vlotte introductie van waterstof itt all elektric en opslag oplossingen.
Volgens mij is die strijd allang gestreden en is het een soort weemoed naar gas.
Op het gebied van waterstof wordt er heel veel gepraat en verwacht, op het gebied van EV's gebeurt het al.
TheFreshPrincemaandag 6 september 2021 @ 11:51
De situatie voor "blauwe waterstof" wordt er na dit recente paper niet beter op:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ese3.956

Een samenvatting in deze video:


Dan blijft voor de waterstofoptie alleen elektrolyse over.
Is dat slim?

Nee...
Als het gaat om mobiliteit dan kost dat 2,5x meer energie.
Voor het verwarmen van woningen met waterstof (hCV-ketels) uit elektrolyse zelfs 4,75x meer energie dan direct van diezelfde stroom verwarmen met een warmtepomp.
TheFreshPrincemaandag 6 september 2021 @ 20:58
Volkswagen kwam met de aankondiging voor een relatief goedkope EV, de "ID.Life".
Met een vanaf prijs van iets boven de §20.000 en redelijke specificaties moet dat wel gaan verkopen zou ik zeggen.
Introductie in 2025 is misschien wel wat laat, ik vermoed dat Tesla een jaar eerder is met een kleine "Model 2".

We gaan het zien.

https://tweakers.net/nieuws/186470/vw-toont-compact-ev-model-met-57kwh-accu-en-richtprijs-van-ruim-20000-euro.html

Voor dat geld heb je sowieso geen waterstofauto, dat begint ergens bij 3x meer.
TheFreshPrincemaandag 13 september 2021 @ 22:05
Toyota heeft onlangs bekend gemaakt dat ze tot 2030 zo'n 13,6 miljard Dollar gaan investeren in batterijtechniek en wil daarmee zo'n 200GWh aan accu's per jaar veilig stellen. ofwel zo'n 2,5 tot 3 miljoen auto's per jaar.

Dat klinkt indrukwekkend, totdat je bedenkt dat ze nu ruim 10 miljoen auto's per jaar bouwen.
Als je daarnaast ook nog bedenkt dat Tesla in 2022 waarschijnlijk al 1,5 miljoen auto's levert en in 2023 als de 2 nieuwe fabrieken gestroomlijnd zijn zelfs 2 miljoen per jaar, dan loopt Toyota een flinke achterstand op als grootste autofabrikant ter wereld.

Vrijwel iedere partij die er verstand van heeft, beweert dat vanaf ~2027 een EV in aanschaf al goedkoper is dan een ICE, waarmee je dus je ICE's amper nog kwijt raakt en nog niet voldoende EV's kan bouwen om dat omzetverlies op te vangen.

Ik durf wel te stellen dat Toyota binnen 5 jaar een probleem heeft (en ja, je mag me quoten ;))

Volkswagen heeft het voornemen om 240GWh aan accu's te hebben in 2030 en bouwt ongeveer net zoveel auto's, dus ook daar wordt het spannend.

Tesla streeft ter vergelijking naar 3TWh (3000GWh) aan capaciteit in 2030... en dan niet alleen voor auto's maar ook voor hun Megapacks en Powerwalls.

quote:
In the meantime, companies like Toyota are snapping up as many batteries as they can get. The company’s chief technology officer Masahiko Maeda has said that Toyota’s goal is to secure a supply of 200 GWh of batteries before the end of the decade. “We are assuming that we will go beyond the 180 GWh worth of batteries that we are currently considering and will ready 200 GWh worth of batteries or more if the dissemination of BEVs is faster than expected,” he was quoted by EV news outlet Electrek. According to their reporting, “at an average of 60 kWh per battery pack, it would be enough for the annual production of more than 3 million electric cars per year.
bron: https://finance.yahoo.com/news/toyota-pivoting-away-hydrogen-fuel-183000075.html

[ Bericht 6% gewijzigd door TheFreshPrince op 13-09-2021 22:14:14 ]
YoshiBignosedinsdag 14 september 2021 @ 10:04
Toyota heeft sowieso enorme blunders gemaakt. Vanaf begin 2000 waren ze zo'n beetje voorloper met de hybride auto en de Prius maar ze zijn snel genoeg omgeschakeld. Zelfs hun aandelen Tesla verkocht die ze vanaf het begin hadden gekocht. Nu is het 2021 en hebben ze als ťťn van de weinigen nog geen volledig elektrische personenauto. Ja de UX300e van Lexus is dan de eerste (terwijl ze maanden ervoor nog reclame bleven maken of hoe irritant een stekker is en je beter een hybride kan rijden).

En niemand wil een Mirai. Duur, lelijk en je kan nog nauwelijks ergens tanken. Het zou me echt heel erg verbazen als waterstof de standaard ging worden.
TheFreshPrincedinsdag 14 september 2021 @ 10:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 10:04 schreef YoshiBignose het volgende:
Toyota heeft sowieso enorme blunders gemaakt. Vanaf begin 2000 waren ze zo'n beetje voorloper met de hybride auto en de Prius maar ze zijn snel genoeg omgeschakeld. Zelfs hun aandelen Tesla verkocht die ze vanaf het begin hadden gekocht. Nu is het 2021 en hebben ze als ťťn van de weinigen nog geen volledig elektrische personenauto. Ja de UX300e van Lexus is dan de eerste (terwijl ze maanden ervoor nog reclame bleven maken of hoe irritant een stekker is en je beter een hybride kan rijden).
Klopt, Toyota heeft nu een samenwerking met de Chinese EV fabrikant BYD om de schade wat in te halen. Maar ik denk dat het te laat is en dat ze over een jaar of 5 een hele moeilijke fase door zullen gaan.

quote:
En niemand wil een Mirai. Duur, lelijk en je kan nog nauwelijks ergens tanken. Het zou me echt heel erg verbazen als waterstof de standaard ging worden.
Waterstof is energetisch niet te verantwoorden.
Je kan alle EV's in Nederland laten rijden op 22TWh per jaar, wil je dat met waterstof doen dan heb je 55 tot 66TWh nodig. Zonder rekenmachine zie je wel dat je met waterstof energie weggooit en een hoge kilometerprijs hebt.

[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 14-09-2021 10:20:44 ]
TheFreshPrincedonderdag 23 september 2021 @ 11:20
Het kan hard gaan ;)

Eerste plaatje: 1 auto
Tweede plaatje: 1 paard

6oEU8q5.jpg
Brave_Sir_Robinzaterdag 9 oktober 2021 @ 14:22
Topic doorgenomen, leuk en interessant!

Ik ben zelf erg tevreden over mijn plugin-hybride momenteel. Heeft maar een elektrisch bereik van 40km (in de praktijk) maar voor de meest voorkomende ritten heb je daar eigenlijk al genoeg aan. Ik heb wel het grote voordeel van een eigen oprit.

En geen laadpaalstress gehad op de vakanties richting Oostenrijk.

Dat laatste is volgens mij voor velen nog een flinke drempel om niet over te gaan naar volledig elektrisch.

Dit soort auto's vind ik dan juist ook slim:
mazda-mx-30-303876-800.jpg
https://www.autoweek.nl/a(...)oter-naar-nederland/
200km bereik elektrisch, en voor de incidenten dat je verder wilt rijden, heb je een zuinige range-extender. Qua duurzaamheid voor de bredere maatschappij zet je dan snellere stappen denk ik.

Dat was eigenlijk ook de techniek van de eerste plugins, de Opel Ampera/Chevrolet Volt.
Lospedrosazaterdag 9 oktober 2021 @ 14:36
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 14:22 schreef Brave_Sir_Robin het volgende:
Topic doorgenomen, leuk en interessant!

Ik ben zelf erg tevreden over mijn plugin-hybride momenteel. Heeft maar een elektrisch bereik van 40km (in de praktijk) maar voor de meest voorkomende ritten heb je daar eigenlijk al genoeg aan. Ik heb wel het grote voordeel van een eigen oprit.

En geen laadpaalstress gehad op de vakanties richting Oostenrijk.

Dat laatste is volgens mij voor velen nog een flinke drempel om niet over te gaan naar volledig elektrisch.

Dit soort auto's vind ik dan juist ook slim:
[ afbeelding ]
https://www.autoweek.nl/a(...)oter-naar-nederland/
200km bereik elektrisch, en voor de incidenten dat je verder wilt rijden, heb je een zuinige range-extender. Qua duurzaamheid voor de bredere maatschappij zet je dan snellere stappen denk ik.

Dat was eigenlijk ook de techniek van de eerste plugins, de Opel Ampera/Chevrolet Volt.
De Mazda MX 30 s toch gewoon een 100% elektrische auto?
fathankzaterdag 9 oktober 2021 @ 15:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 14:36 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
De Mazda MX 30 s toch gewoon een 100% elektrische auto?
Misschien moet je het artikel lezen
Lospedrosazaterdag 9 oktober 2021 @ 15:33
quote:
10s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 15:31 schreef fathank het volgende:

[..]
Misschien moet je het artikel lezen
Ja dat lukt dus nooit met dat kut AutoWeek. :(

Maar ven wel geÔnteresseerd want mag een nieuwe auto kiezen en wil wel elec maar ook naar ItaliŽ kunnen rijden.
fathankzaterdag 9 oktober 2021 @ 15:38
quote:
1s.gif Op zaterdag 9 oktober 2021 15:33 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Ja dat lukt dus nooit met dat kut AutoWeek. :(

Maar ven wel geÔnteresseerd want mag een nieuwe auto kiezen en wil wel elec maar ook naar ItaliŽ kunnen rijden.
Er komt een versie met een rotatiemotor als range extender.
TheFreshPrincezondag 26 december 2021 @ 14:17
https://www.energienieuws.info/2021/12/rotterdam-stapt-over-op-slimme-laadpaal.html

quote:
Rotterdam stapt over op slimme laadpaal

De gemeente Rotterdam stapt over op het gebruik van slimme laadpalen. In de komende drie maanden worden de eerste 100 slimme palen in de stad geplaatst.

Met slimme laadpalen kunnen elektrische auto’s een bijdrage leveren aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Woensdag onthulde wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) een eerste slimme laadpaal aan de Olympiaweg op Rotterdam Zuid.

De nieuwe laadpalen worden voorzien van slimme laadtechnieken als Smart Charging en Vehicle to Grid. Met deze technieken kunnen elektrische auto’s een overschot aan duurzaam opgewekte stroom opslaan en vervolgens terug leveren aan het net op piekmomenten.
Stabiel netwerk

Nog niet alle elektrische auto’s zijn geschikt voor slim laden. De gemeente gaat met twee technieken experimenteren: Smart Charging en Vehicle to Grid. Met Smart Charging worden de laadsessies van elektrische voertuigen op afstand aangestuurd. Door op specifieke momenten langzamer of sneller te laden, worden pieken in elektriciteitsvraag voorkomen en beschikbare duurzame stroom beter verdeeld. Ook kan de laadsnelheid precies op het juiste moment worden aangepast waarmee de beschikbare netcapaciteit optimaal wordt ingezet, zonder dat de elektrische rijder daar last van heeft.

Met Vehicle to Grid wordt duurzame stroom tijdelijk opgeslagen in de accu’s van elektrische auto’s. Op het moment dat er veel vraag naar stroom is, kan de opgeslagen stroom via de nieuwe laadpalen teruggegeven worden aan het elektriciteitsnet. In de toekomst zullen steeds meer elektrische auto’s van deze software worden voorzien. Door nu te investeren in deze innovatie bereidt de gemeente Rotterdam zich voor op de toekomst waarin elektrisch rijden de norm is.
Aangezien auto's gemiddeld 23 uur en 20 minuten per dag stil staan, is dat een prima aanvulling

En uiteraard gaat het bij Vehicle-to-Grid maar om een klein percentage (instelbaar, bijvoorbeeld 5 of 10%) van je accu-capaciteit en heeft het nauwelijks invloed op de slijtage aangezien het geen hele laadcycle is.
Heb je LFP (LiFePO4) accu's dan zal nog minder invloed hebben.

Uiteraard mag er wat tegenover staan, bijvoorbeeld korting op de laadstroom als je capaciteit beschikbaar stelt.

"Ja, maar ik rij 400km per dag en ga echt geen accu beschikbaar stellen".
Dat kan, die optie zet je eenvoudig aan of uit via de app van je auto, dezelfde app waar je ook instelt hoeveel % van je accu je beschikbaar stelt of hoe laat je accu weer 90% of 100% vol moet zijn.
TheFreshPrincezondag 2 januari 2022 @ 18:39
Hyundai in november 2021:

https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/hyundai-wij-geloven-in-waterstof/

quote:
De meeste fabrikanten geloven niet meer in waterstof voor personenauto’s. Waarom ziet Hyundai dat anders?

“Er zijn er nog een paar zoals wij. Ik geloof er wel degelijk in. Natuurlijk gaat het eerst vooral om bedrijfswagens en daarin doen wij ook veel. In Zwitserland hebben we sinds een jaar 46 voertuigen rijdend bij verschillende bedrijven. Het knelpunt is natuurlijk het gebrek aan tankmogelijk≠heden en wij zijn dan ook betrokken bij het aanleggen daarvan. De weg naar waterstof in personenauto’s is nog langer, maar veel overheden geloven in waterstof. Let wel: als je groene waterstof gebruikt, is het de schoonst denkbare brandstof. Je maakt ≠waterstof uit water met wind of zon. Dat veel landen daarin willen investeren, geeft ons vertrouwen dat daarvoor uiteindelijk de nodige infrastructuur komt. Dus ook voor ≠personenauto’s. In eerste instantie de grotere modellen, maar wie weet wat volgt. Als je een paar jaar geleden had gezegd dat ≠volledig elektrische auto’s in 2021 7, 8 ≠procent van de markt zouden pakken, was je uitgelachen. Dus waarom geen waterstof? Het is de ideale schone brandstof.”
Hyundai in januari 2022:

https://gocar.be/nl/autonieuws/auto-industrie/hyundai-stopt-met-verbrandingsmotoren-en-waterstof

quote:
Hyundai stopt met verbrandingsmotoren en … waterstof!

Hyundai heeft inderdaad aangekondigd te stoppen met de ontwikkeling van verbrandingsmotoren. Het is een zeer ernstige lokale krant die dat nieuws aankondigt. De Korea Economic Daily meldt dat Hyundai zijn afdeling voor de ontwikkeling van verbrandingsmotoren, die gevestigd is in het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Namyang, Zuid-Korea, heeft gesloten. Hiermee wordt een hoofdstuk afgesloten voor deze constructeur die in 1983 zijn eigen motoren begon te produceren. Hyundai wil zich nu 100% focussen op elektrische aandrijvingen.
YoshiBignosezondag 2 januari 2022 @ 23:34
quote:
0s.gif Op zondag 2 januari 2022 18:39 schreef TheFreshPrince het volgende:
Hyundai in november 2021:

quote:
Verschillende waarnemers wijzen er ook op dat de waterstofauto waarschijnlijk niet zo veelbelovend is als we denken. De waterstofketen is namelijk zeer energie-intensief en dat vermindert de energie-efficiŽntie van de waterstofauto aanzienlijk. Ze zou ook drie keer lager zijn dan een elektrische auto op batterijen. En dat is weinig. Daarnaast heeft de batterijtechnologie voor elektrische auto’s de laatste jaren een flinke sprong voorwaarts gemaakt.
Wie is WE? De paar lezers van Telegraaf die ff stoer willen doen dat EV's niks worden maar waterstof de toekomst is? Don't make me horse laugh...
Ridocarvrijdag 7 januari 2022 @ 15:40
Voor de echte autopuristen zou waterstof een oplossing kunnen zijn om binnen een zekere mate van schoon rijden het echte autogevoel te behouden. Waterstof is ook als brandstof bruikbaar in een traditionele verbrandingsmotor, zij het met enige aanpassingen. Daarmee kun je als vanouds gasgeven of zelfs met een handbak rijden.

Jaja, ik hoor de boeroepers al: Niet efficiŽnt, perse een handbak moeten rijden, yada yada yada. Ja, jullie hebben helemaal gelijk. Het gaat mij ook om een kleine groep (die misschien toch niet zo klein is, maar dat zullen we wel zien) autoliefhebbers die autorijden nog steeds als leuke bezigheid beschouwt, als hobby, de auto zien als een verlengstuk van zichzelf.
Netsplittervrijdag 7 januari 2022 @ 15:44
https://www.autoblog.nl/n(...)op-waterstof-2958566

Ik ben voor.
YoshiBignosezondag 9 januari 2022 @ 10:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 januari 2022 15:40 schreef Ridocar het volgende:
Voor de echte autopuristen zou waterstof een oplossing kunnen zijn om binnen een zekere mate van schoon rijden het echte autogevoel te behouden. Waterstof is ook als brandstof bruikbaar in een traditionele verbrandingsmotor, zij het met enige aanpassingen. Daarmee kun je als vanouds gasgeven of zelfs met een handbak rijden.

Jaja, ik hoor de boeroepers al: Niet efficiŽnt, perse een handbak moeten rijden, yada yada yada. Ja, jullie hebben helemaal gelijk. Het gaat mij ook om een kleine groep (die misschien toch niet zo klein is, maar dat zullen we wel zien) autoliefhebbers die autorijden nog steeds als leuke bezigheid beschouwt, als hobby, de auto zien als een verlengstuk van zichzelf.
Klinkt alsnog als bullshit. Zorg er dan gewoon voor dat alles elektrisch is en dat er nog een kleine groep mensen gewoon op brandstof rijdt met iets andere regels, beetje zoals oldtimers van nu. Dat kleine beetje uitstoot van wat liefhebbers is dan ook niet relevant meer... ze zullen alleen wat langer moeten zoeken naar een benzinepomp.

Bovendien kun je een elektrische auto ook wel zo maken dat je nog een handbak hebt of een uitlaatpijp. Alles is te faken :P maar denk dat het uiteindelijk een snelle dood sterft omdat iedereen zich over 50 jaar afvraagt waarom een auto in godsnaam zoveel herrie moest maken.
TheFreshPrincezondag 9 januari 2022 @ 11:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 januari 2022 15:40 schreef Ridocar het volgende:
Voor de echte autopuristen zou waterstof een oplossing kunnen zijn om binnen een zekere mate van schoon rijden het echte autogevoel te behouden. Waterstof is ook als brandstof bruikbaar in een traditionele verbrandingsmotor, zij het met enige aanpassingen. Daarmee kun je als vanouds gasgeven of zelfs met een handbak rijden.

Jaja, ik hoor de boeroepers al: Niet efficiŽnt, perse een handbak moeten rijden, yada yada yada. Ja, jullie hebben helemaal gelijk. Het gaat mij ook om een kleine groep (die misschien toch niet zo klein is, maar dat zullen we wel zien) autoliefhebbers die autorijden nog steeds als leuke bezigheid beschouwt, als hobby, de auto zien als een verlengstuk van zichzelf.
Ik weet niet of men tientallen waterstoftankstations wil gaan uitbaten voor een handjevol puristen.
Het is nogal kostbaar, zo'n installatie en je moet echt wel de hele dag klanten hebben voor het enigszins uit kan.

Is ook logisch: een standaard waterstoftankstation kan 180 kilogram waterstof per dag op druk brengen, dat betekent zo'n 36 auto's per dag. Maar uiteraard komen er 's nachts vrijwel geen auto's langs, dus het zal op zo'n 20 tot 25 auto's per dag blijven steken.

Dan heb je als tankstation zo'n §1250 omzet per dag. De marge is 10% dus dan heb je een bruto winst van §125 per dag.

Zo'n tankinstallatie kost echter ruim §1.000.000 om aan te leggen, dus het kost zo'n 20 jaar om de aanschaf terug te verdienen.

Gek genoeg heb ik het meerdere keren berekend met de vrij beschikbare cijfers maar gunstiger kon ik het niet maken voor de uitbater, tenzij de prijs van die tankinstallaties fors naar beneden komt.

edit: ik vond dit nog online
quote:
Toekomst van waterstof
U mag dan veel subsidie krijgen voor de bouw van een waterstofstation, maar uiteraard wilt u op langere termijn wel iets verdienen aan uw waterstofstation. De voordelen van waterstof, snel kunnen tanken, worden steeds genoemd. Wij zagen al dat dit alleen voor de eerste twee auto's opgaat. Deze auto's moeten dan binnen enkele kilometers van uw station gevestigd zijn.

Toen jaren geleden de eerste elektrische auto's hun intrede deden was hun bereik en laadtijd inferieur aan waterstofauto's. De tijd heeft niet stilgestaan en elektrische auto's hebben inmiddels een bereik tot 700 km, meer dan een waterstofauto. Ook de laadtijden worden steeds korter. De snelste laadtijd is nu al 1.600 km per uur. Om 500 km bereik te laden is minder dan 20 minuten nodig. Het rijden naar een waterstofstation, het tanken en weer naar huis rijden, zal vrijwel zeker meer tijd vergen.

Elektrische auto's zijn letterlijk overal te laden, het liefst natuurlijk s' nachts als de berijder ligt te slapen.

Die snelle ontwikkeling van elektrische auto's heeft er in Noorwegen toe geleid dat van de 7 waterstof stations er recentelijk 5 zijn gesloten wegens gebrek aan klandizie. Het zesde station is geŽxplodeerd en uit veiligheidsoverwegingen is ook het zevende en laatste station gesloten. Deze laatste twee stations zullen zeker weer geopend worden. Er rijden in Noorwegen 120 waterstof auto's die wel willen blijven rijden.

In Zuid-Korea is in mei 2019 een onderzoekinstituut van waterstof in de stad Gangneung geŽxplodeerd. Het gehele complex ter grootte van een half voetbalveld is met de grond gelijk gemaakt. Daar waren twee doden en zes gewonden bij te betreuren. In september 2019 ontstond er brand in een waterstoffabriek waarbij drie arbeiders brandwonden opliepen.

Naast de problemen met explosies hebben ook Zuid-Koreaanse ondernemers die waterstofstations exploiteren laten weten dat de exploitatie, te weinig tankbeurten per dag, verliesgevend is. Zij zullen gaan sluiten als de overheid niet met subsidies over de brug komt. Klanten met waterstof auto's zijn ontevreden over wachttijden voor de waterstof pomp. Zoals hierboven betoogd is ook in Zuid-Korea het probleem dat alleen de eerste twee klanten snel kunnen tanken en de volgende klanten steeds 20 minuten moeten wachten. Veel klanten moeten dan ook genoegen nemen met een gedeeltelijk volle tank.

Op elektriciteit heft de overheid energiebelasting en een opslag duurzame energie. Die inkomsten krijgt de overheid niet op waterstof. Op langere termijn en zeker als waterstof meer ingang vindt, zal de overheid ook waterstof gaan belasten.

bron
Ferzondag 9 januari 2022 @ 11:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 januari 2022 15:40 schreef Ridocar het volgende:
Voor de echte autopuristen zou waterstof een oplossing kunnen zijn om binnen een zekere mate van schoon rijden het echte autogevoel te behouden. Waterstof is ook als brandstof bruikbaar in een traditionele verbrandingsmotor, zij het met enige aanpassingen. Daarmee kun je als vanouds gasgeven of zelfs met een handbak rijden.

Jaja, ik hoor de boeroepers al: Niet efficiŽnt, perse een handbak moeten rijden, yada yada yada. Ja, jullie hebben helemaal gelijk. Het gaat mij ook om een kleine groep (die misschien toch niet zo klein is, maar dat zullen we wel zien) autoliefhebbers die autorijden nog steeds als leuke bezigheid beschouwt, als hobby, de auto zien als een verlengstuk van zichzelf.
Dan is het nog beter om van dat waterstof synthetische benzine te maken. Dat is nog tanken en verbanden helemaal hetzelfde als gewone benzine.
TheFreshPrincezondag 9 januari 2022 @ 11:30
"Ik koop nooit een auto, er gaat niets boven de ervaring van een paard voor je wagen en de geur van verse paardenmest".

-- Jan Vonck, 1911
Ferzondag 9 januari 2022 @ 11:48
Bovendien heeft waterstof genoeg toepassingen zoals in de chemische industrie, groene cement en staalproductie en zelfs bij te mengen in het gasnetwerk, wat veiliger en nuttiger is dan een paar auto’s erop laten rijden.
TheFreshPrincezondag 9 januari 2022 @ 11:57
Ik zat nog eens naar het Toyota bericht van half december te kijken waarin ze zeggen de capaciteit te gaan uitbreiden om in 2030 zo'n 3,5 miljoen EV's te kunnen leveren.

Toyota is nu (samen met Volkswagen) de grootste autofabrikant en levert ruim 10 miljoen auto's per jaar.

Tesla leverde afgelopen jaar ruim 930.000 EV's en dat zal dit jaar al minimaal 1,7 miljoen stuks zijn.
Er gaan 2 nieuwe gigafactories open (Berlijn en Austin), die de komende jaren opschalen en nog verder uitbreiden. Het laatste kwartaal produceerden ze al 300.000 auto's met de huidige fabrieken dus 1,2 miljoen moet sowieso haalbaar zijn zonder die 2 extra fabrieken.

In dit groei tempo zit Tesla in 2024 of 2025 al op 3,5 miljoen EV's per jaar...
TheFreshPrincemaandag 14 maart 2022 @ 19:10
https://www.nu.nl/auto/6188829/waterstof-voor-autos-en-vrachtwagens-lijkt-een-doodlopende-weg.html
quote:
Waterstof voor auto's en vrachtwagens lijkt een doodlopende weg

Vrijwel alle autofabrikanten zetten vol in op de ontwikkeling van volledig elektrische auto's. Dat kan niet van waterstoftechnologie gezegd worden. Hoewel beide technologieŽn bedoeld zijn om het wagenpark te verduurzamen, lijken de pleitbezorgers ervan lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wetenschapper Patrick PlŲtz gooide met een onlangs verschenen onderzoek nog een knuppel in het hoenderhok: de rol van waterstof in transport lijkt uitgespeeld.

PlŲtz windt er geen doekjes om: volgens hem investeren fabrikanten alleen nog in waterstoftechnologie, omdat ze er al te veel geld in hebben gestoken en daarom niet willen opgeven.

De cijfers spreken boekdelen, schreef hij in een onlangs verschenen commentaar in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature. Wereldwijd rijden hooguit 25.000 waterstofvoertuigen rond, die afhankelijk zijn van ongeveer 540 tankstations. Het modelaanbod is beperkt tot de Hyundai NEXO en Toyota Mirai.

Tegelijkertijd rijden er zeker vijftien miljoen stekkerauto's rond, die nu al terechtkunnen bij ruim anderhalf miljoen laadpunten. Daarnaast is het aanbod met zeker 350 modellen fors groter. Ook benadrukt PlŲtz dat de makers van volledig elektrische auto's grote stappen hebben gezet qua rijbereik en laadsnelheid. En bovendien is de rek er nog lang niet uit.

"Voor het wegvervoer kunnen we niet wachten totdat waterstoftechnologie de achterstand heeft ingelopen. Voor zowel personenwagens als het wegtransport zou onze focus zou vanaf nu moeten liggen op volledig elektrische voertuigen", schrijft PlŲtz.

Kenners schrijven waterstof voor vrachtwagens nog niet af
"De waterstofauto is door de stormachtige ontwikkeling van de volledig elektrische auto een lastig verhaal", erkent Stťphan Vermeulen, chef redactie bij AutoWeek. Hij ziet overigens nog wel kansen voor vrachtwagens en bussen.

Rico Luman, senior econoom bij denktank ING Think, houdt er een vergelijkbare mening op na. "Het klopt dat batterijtechnologie het meest voor de hand ligt in het wegvervoer. In elk geval voor personenauto's lijkt dat beslist, maar ook voor een aanzienlijk deel van het zwaardere wegtransport. Hier zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste reden is dat waterstof een stuk minder efficiŽnt is dan het gebruik van batterijen."

Luman, die zich specialiseert in transport, logistiek en mobiliteit, wil waterstoftechnologie voor het langeafstandstransport nog niet afschrijven. "Op dit moment is de actieradius van volledig elektrische trucks nog te klein voor het langeafstandsvervoer. En veel grotere batterijpakketten zorgen voor veel extra gewicht. Bovendien is er een goede infrastructuur van snelladers nodig om zulke trucks rendabel te kunnen inzetten op lange afstanden."

Levendige lobby voor waterstofvrachtwagens
PlŲtz is zich ervan bewust dat er in Europa een levendige lobby voor de toepassing van waterstoftechnologie in vrachtwagens is. Zo streeft een brede coalitie van fabrikanten, technologiebedrijven, energiemaatschappijen en spelers in de transport en logistiek ernaar om vanaf 2030 zeker 100.000 zware voertuigen op waterstof op de markt te krijgen. Daarvoor moeten nog dit jaar vijftienhonderd waterstoftankstations geplaatst worden.

De wetenschapper noemt dat een onrealistisch streven, vooral omdat veel fabrikanten volgens hem pas rond 2027 zullen beginnen met de serieproductie van waterstofvrachtwagens. "Tegen die tijd rijden volledig elektrische vrachtwagens van de tweede generatie al lang en breed rond." Daarbij wordt er nu al gewerkt aan een laadstandaard van 2 megawatt.

Daarnaast hebben onderzoeken uitgewezen dat de exploitatiekosten van waterstoftrucks hoger zullen zijn dan die van volledig elektrische vrachtwagens. Volgens PlŲtz wegen die exploitatiekosten zwaar in de transport en logistiek, waardoor de mogelijke speelruimte voor waterstoftechnologie verder ingeperkt wordt.

Transport heeft concurrentie van industrie
Ook over de levensvatbaarheid van de technologie bestaan vanwege de energieverliezen nog altijd twijfels, zelfs als waterstof duurzaam geproduceerd wordt. Als je met 100 kWh aan groene stroom begint, gaat er in de waterstofketen 77 procent verloren, tegenover 31 procent voor het elektriciteitsnet. Zo blijkt uit een ouder onderzoek.

Nu proberen bedrijven als het Duitse Kraftwerk dit proces weliswaar efficiŽnter te maken, maar zowel de onderneming als de technologie lijkt nog in de kinderschoenen te staan.

Bovendien staan andere sectoren te trappelen om gebruik te maken van groene waterstof, zodra dat in gezonde hoeveelheden beschikbaar is, benadrukken PlŲtz en Luman. "Dat kan efficiŽnter ingezet worden in bijvoorbeeld de chemische industrie en staalindustrie, waar nu veel gas en ook kolen worden gebruikt. Maar ook bij de productie van synthetische brandstoffen voor de lucht- en scheepvaart."

Al het bovenstaande heeft BMW er in ieder geval niet van weerhouden om dit jaar alsnog een waterstofversie van de X5 te gaan bouwen, zij het in beperkte oplage. De brandstofceltechnologie is afkomstig van Toyota, maar de eigenlijke brandstofcel en aandrijflijn is van BMW zelf.

Het model, vooralsnog de i Hydrogen NEXT gedoopt, doorloopt op dit moment de laatste wintertests, waarna later dit jaar begonnen moet worden met de bouw ervan.
bluufdonderdag 17 maart 2022 @ 00:52
Ervaring hier van een EV rijder (E-Niro dus een range van ongeveer 400km) sinds november 2020.
Ik geen eigen oprit of laadpaal. Wel heb ik 5 openbare laadpalen binnen een straal van 400 meter van mijn woning waardoor ik sinds ik de auto heb nog nooit te maken heb gehad met het niet kunnen opladen van mijn auto. Dit in een wijk met minstens 35 EVs.

In de praktijk laad ik meestal 1 a 2x in de week de auto echt op. Voor de rest hang ik de auto gewoon zoveel mogelijk aan laders bij bv winkelcentra tijdens het boodschappen doen waardoor ik meestal met een vollere accu thuiskom als waarmee ik vertrok. De snellader gebruik ik echt zelden.
Het vergt gewoon even een andere manier van denken: gewoon zoveel mogelijk opladen op je bestemming.

Verder is de power bij het optrekken ook heerlijk plus de stilte, hoewel andere geluiden in een auto (piepen/kraken, windgeruis, rollen van de banden) wel veel sneller op je zenuwen gaat werken: je hoort namelijk alles.

Uiteindelijk staat of valt de mogelijkheid tot elektrisch rijden voor mensen zonder mogelijkheid voor een eigen laadpaal wel bij het beleid van de gemeente waarin je woonachtig bent. Zonder al die laadpalen bij mij in de wijk zou het voor mij namelijk ook geen optie geweest zijn om een EV te nemen.
TheFreshPrincevrijdag 8 juli 2022 @ 16:14
bron: https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/verkoop-evs-fors-gestegen-in-nederland

quote:
VERKOOP EV'S MET 82,9% GESTEGEN IN NEDERLAND

De daling van de algehele Nederlandse autoverkopen over het eerste halfjaar van 2022 ligt in ieder geval niet aan de elektrische auto's. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, Bovag en RDC. In totaal zijn er dit jaar tot en met juni 29.531 EV's geregistreerd, een stijging van maar liefst 82,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021.

Dat aantal betekent dat bijna ťťn op de vijf nieuw verkochte auto's in Nederland in de eerste zes maanden van 2022 een EV was. Om precies te zijn lag het aandeel elektrisch in de nieuwverkopen in die periode op 19,2 procent. Dat is bijna 10 procentpunt hoger dan vorig jaar, toen dat marktaandeel na het eerste halfjaar nog op 9,9 procent stond. Volgens de brancheorganisaties komt de stijging mede omdat er extra budget beschikbaar was gesteld voor de particuliere aanschafsubsidie. Ook de introductie van meer betaalbare elektrische auto's draagt volgens hen bij aan het stijgende verkoopcijfer.

De in de afgelopen zes maanden verkochte EV's gaan overigens niet allemaal naar de zakelijke markt. Sterker nog, 47,81 procent van die auto's kwam, inclusief private lease, in particuliere handen. In de eerste helft van 2021 bedroeg het aandeel van de particuliere verkoop nog slechts 26,3 procent. Particulieren die in de markt zijn voor een nieuwe EV, doen er wellicht goed aan om nog even te wachten tot 2023. De subsidiepot voor dit jaar is namelijk al leeg. Volgend jaar kun je als particulier een tegemoetkoming van §2.950 krijgen bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Dat bedrag is wat omlaag geschroefd, want dit jaar bedroeg de hoogte van de subsidie nog §3.350.

Naast EV's blijkt de Nederlandse consument ook steeds vaker voor een nieuwe hybride of plug-in hybride auto te kiezen. In de eerste helft van 2021 zijn er in totaal 18.731 PHEV's geregistreerd, een stijging van 17,6 procent ten opzichte van 2021. Het aantal nieuw geregistreerde hybrides steeg met 24 procent naar 16.648 exemplaren.

De populairste elektrische auto's
In Nederland blijkt vooral de Peugeot e-208 momenteel erg in trek. In juni verkocht Peugeot volgens Kentekenradar.nl bijvoorbeeld nog 575 exemplaren van de elektrische 208. Op de tweede plaats staat in diezelfde maand de CitroŽn Ž-C4 met 572 exemplaren, gevolgd door de Skoda Enyaq (406), Peugeot 2008 (369) en de Tesla Model Y (331).
Jan_Onderwatervrijdag 8 juli 2022 @ 16:32
Ik denk dat over een jaar of 10-15 condensatoren op basis van Nanotechnologie op de markt zijn op basis van Koolstof. Deze slaan theoretische een veelvoud op aan stroom tov accu's en hebben geen chemisch proces nodig om stroom op slaan/af te staan, dus warmte is ook geen probleem.
Dat zal de doodsteek zijn voor verbrandingsmotoren. Hebben we alleen het probleem voldoende stroom te produceren en transporteren.
Jan_Onderwatervrijdag 8 juli 2022 @ 16:35
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 11:57 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik zat nog eens naar het Toyota bericht van half december te kijken waarin ze zeggen de capaciteit te gaan uitbreiden om in 2030 zo'n 3,5 miljoen EV's te kunnen leveren.

Toyota is nu (samen met Volkswagen) de grootste autofabrikant en levert ruim 10 miljoen auto's per jaar.

Tesla leverde afgelopen jaar ruim 930.000 EV's en dat zal dit jaar al minimaal 1,7 miljoen stuks zijn.
Er gaan 2 nieuwe gigafactories open (Berlijn en Austin), die de komende jaren opschalen en nog verder uitbreiden. Het laatste kwartaal produceerden ze al 300.000 auto's met de huidige fabrieken dus 1,2 miljoen moet sowieso haalbaar zijn zonder die 2 extra fabrieken.

In dit groei tempo zit Tesla in 2024 of 2025 al op 3,5 miljoen EV's per jaar...
Die Fabrieken in Duitsland zijn stilgelegd omdat er te weinig geproduceerd wordt en de kwaliteit veel te slecht is.
TheFreshPrincevrijdag 8 juli 2022 @ 18:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juli 2022 16:35 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Die Fabrieken in Duitsland zijn stilgelegd omdat er te weinig geproduceerd wordt en de kwaliteit veel te slecht is.
Er is maar 1 Tesla fabriek in Duitsland en die wordt in juli 2 weken stil gelegd (tussen 11 en 22 juli) om de productie te optimaliseren. Deels de productiesnelheid en inderdaad ook om de kwaliteit te verbeteren.

quote:
"The German site reported that Tesla aims to roughly double its production rate from August, citing an unidentified source."

"...part of the overhaul at the plant would concentrate on making sure car bodies only spend 30 seconds at each manufacturing station, instead of currently spending up to three minutes at each stage."
https://electrek.co/2022/07/04/tesla-shut-down-production-gigafactory-berlin-upgrade-factory-add-shift/

De fabriek in Shanghai (veruit de hoogste productie output van alle Tesla fabrieken) krijgt ook upgrades:

https://driveteslacanada.ca/news/tesla-plans-four-day-giga-shanghai-shutdown-in-july-for-plant-upgrades/

Niet de eerste keer dat het gebeurt en ook niet de laatste.

Want...

9dATZYP.png

[ Bericht 11% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-07-2022 19:01:32 ]
Jan_Onderwatervrijdag 8 juli 2022 @ 19:09
Volkswagen bouwt een enorme accufabriek

https://tweakers.net/nieu(...)ek-in-duitsland.html
TheFreshPrincevrijdag 8 juli 2022 @ 19:09
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 11:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

Tesla leverde afgelopen jaar ruim 930.000 EV's en dat zal dit jaar al minimaal 1,7 miljoen stuks zijn.
Dit stel ik voor 2022 bij tot zo'n 1,4 tot 1,5 miljoen EV's.

De grootste fabriek (Shanghai) heeft ongeveer een maand stil gelegen door een Corona lockdown en bepaalde onderdelen voor de andere fabrieken komen ook uit die regio (zoals LFP accu's en aandrijving). Daarnaast is het sowieso lastig om alles geleverd te krijgen, van grondstoffen tot deelfabricaten.

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 08-07-2022 19:16:08 ]
TheFreshPrincevrijdag 8 juli 2022 @ 19:12
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 juli 2022 19:09 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Volkswagen bouwt een enorme accufabriek

https://tweakers.net/nieu(...)ek-in-duitsland.html
Ja klopt, VW gaat er meerdere bouwen.

Tesla bouwt overigens ook een accu- en accurecycling fabriek bij hun huidige Gigafactory bij Berlijn-Brandenburg.
Deze moet zo'n 100GWh aan accu's per jaar gaan produceren, ofwel voor zo'n 1,3 miljoen EV's per jaar.

De fabriek bouwen is overigens 1 ding, enigszins betaalbare grondstoffen aangeleverd krijgen een 2e...
PeeJay1980vrijdag 29 juli 2022 @ 12:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juli 2022 19:09 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]
Dit stel ik voor 2022 bij tot zo'n 1,4 tot 1,5 miljoen EV's.

De grootste fabriek (Shanghai) heeft ongeveer een maand stil gelegen door een Corona lockdown en bepaalde onderdelen voor de andere fabrieken komen ook uit die regio (zoals LFP accu's en aandrijving). Daarnaast is het sowieso lastig om alles geleverd te krijgen, van grondstoffen tot deelfabricaten.
Vrijwel alle merken hebben problemen met leveren. Collega van mij kreeg in november te horen dat zijn Mercedes in februari/maart geleverd zou worden. Lekker snel dacht hij, tot de verkoper aangaf dat het februari/maart 2023 ging worden -O-
Bij de VAG EV's hoor ik niet heel veel betere verhalen trouwens. En bij Polestar nemen de levertijden ook flink toe.