FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / [Crowdfunding] #223 Projecten die te vroeg open gaan.
Horsemenzondag 5 mei 2019 @ 22:14
ztv2ifcv9bvj7.jpg

Crowdfunding is hot!! In 2018 is in Nederland 329 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding. Dat betekent opnieuw flinke groei van het fenomeen ten opzichte van het voorgaande jaar, toen de teller nog bleef steken op 223 miljoen euro. Crowdfunding maakte vorig jaar de realisatie van meer dan 8700 projecten en ondernemingsplannen mogelijk. En dat in een jaar dat crowdfunding ook onder een vergrootglas is komen te liggen omdat de risico's onderschat werden..

Vormen van crowdfunding
Er zijn 4 vormen van crowdfunding:
• Lening crowdfunding
• Aandelen crowdfunding
• Schenking / Donatie crowdfunding
• Aanschaf (nog te ontwikkelen) product / reward crowdfunding

Dit topic gaat voornamelijk over crowdfunding op basis van een lening die wordt terugbetaald.

Met crowdfunding betalen meerdere (soms honderden mensen) mee aan de lening van een bedrijf of particulier. Omdat er bij crowdfunding geen tussenkomst is van een financiële instelling zijn de kosten vaak lager en de rendementen over de investering over het algemeen hoger. Het risico is dat bedrijven 'omvallen' en je het geld kwijt bent.

Crowdfundingplatformen leningen
Geldvoorelkaar (GVE), leningen voor MKB en particulieren.
Collin Crowdfund (CCF), leningen voor MKB met crowdfundcoach.
Funding Circle (FNC), leningen voor MKB.
Horeca Crowdfunding Nederland (HCN), leningen voor horeca.
Samen In Geld (SIG), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Investormatch (IVM), kosteloos investeren in MKB projecten.
Waarde voor je Geld (WvjG), leningen met een christelijk normen- en waardenkader voor het MKB.
Capital Circle (CC), leningen voor MKB.
Crowd Real Estate (CRE), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Lendahand (LDH), opkomende economieën met rentes van tussen 3 - 6%.
Kapitaal Op Maat (KOM), leningen voor MKB.
All4funding (A4F), inspirerend investeren
Knab crowdfunding (KNAB), investeren met een knab bankrekening
New Funding, investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Duurzaam Investeren, combinatie van maatschappelijk en financieel rendement.
Lenderspender, peer-to-peer lending
October, hét platform voor MKB-financieringen in continentaal Europa
NLinvesteert, een platform voor zakelijke financiering waaronder crowdfunding
Crowd About Now (CAN), leningen voor food, horeca, retail.
Crowdpartners, investeren in het mkb
Crowdbricks, investeren in onroerend goed
NPEX, handel in aandelen en obligaties van MKB-bedrijven.
Zonnepanelen Delen, investeren in ZonneDelen van collectieve zonne-energieprojecten.
One Planet Crowd, groene investeringen, vorm: leningen, donaties, rewards, etc.
Green Crowd, markt plaats voor de financiering van duurzame-energie-projecten.
Voordegroei, leningen voor MKB.
Bouwaandeel (BAD), investeren in vastgoed met hypothecaire zekerheid.
Lendico, kredieten MKB.
Aygo!Dutch (AGD), leningen voor MKB.

Resultaten crowdfundingplatformen
Via onderstaande links zijn de rapportages van de crowdfundingplatforms te raadplegen.
Geldvoorelkaar
Collin Crowdfund
Funding Circle
Kapitaal Op Maat
Lendahand
Investormatch
Horeca Crowdfunding Nederland
Waardevoorjegeld
Crowd About Now
Knab Crowdfunding
Capital Circle
Lenderspender
Oneplanetcrowd
The Dutch Deal
Voordegroei

Exitstrategieën platformen
SPOILER
Scorings-matrix exit/continuïteitsstrategie van CF platformen per 11-12-2017:
SPOILER
7b9se8tb.png

Toelichting bij de scoringsmatrix exit/continuïteitsstrategie:
In overleg met een aantal investeerders zijn er 10 items geformuleerd die in onze ogen nodig zijn in een goede exit /continuïteitsstrategie.

Voor de eenvoud hebben we ieder item een max score van 10 punten gegeven.

Die items die voor een platform niet aan de orde zijn worden buiten beschouwing gelaten.

Als einduitslag resulteert er een cijfer tussen 0 en 10 welke een indicatie geeft hoe goed de exit geregeld is. Eindcijfer 0 niets geregeld. Eindcijfer 10 goed geregeld, je hebt een goede kans dat als het platform in moeilijkheden raakt de betalingen, uitwinning van zekerheden, en het inzien van admin. via dashboard etc op internet gewoon blijft functioneren zonder bijkomende kosten.

Is een score matrix zaligmakend? Nee maar het geeft je in een oogopslag inzicht in de situatie. Bovendien kan je zien hoe het platform scoort op items die jij belangrijk vind in de exit strategie.

Ad1. Met een verdienmodel voor het platform met inkomsten gedurende de looptijd scoor je hoog max 10. Met een ander verdien model zal het platform aan moeten tonen dat er maatregelen genomen zijn om dit nadeel weg te nemen.

Ad 2. Scheiding van Geldstromen. Spreekt voor zich.

Ad3 Onderbrenging van zekerheden als Hypotheken, Pandrecht etc. Sommige platformen doen hier niet aan dan NVT

Ad4, Ad5. Stichtingen Zekerheden en Derden gelden dienen controleerbaar gekwalificeerde bestuurders te hebben. Met name in tijden wanneer het minder gaat met het CF bedrijf kunnen de belangen van CF platform en Stichtingen uit elkaar lopen. Dus bestuur idealiter >50% geen platform medewerker met tenminste een bestuurslid aantoonbaar belangenbehartiger van investeerders.

Ad 6 Zekerheden dienen goed vastgelegd te zijn, zeker als het cf bedrijf niet meer bestaat. Hier wordt een score gegeven waarin ervaringen uit het verleden meetellen.

Ad 7 Software en data moeten beschikbaar/te gebruiken zijn voor stichtingen/back-up provider. Hier dient een duidelijke overeenkomst over te zijn. Het kan niet zo zijn dat bij wegvallen van het CF bedrijf er gesteggeld moet worden over deze zaken met curator of toeleverend software bedrijf. De investeerder dient op normale wijze bij zijn data(contracten, betalingsdata etc) te kunnen en betalingen moeten gewoon doorgang kunnen vinden en niet gestoord worden door administratieve problemen.

Ad 8 De financiering van ad7 moet duidelijk geregeld zijn. Ad 1 kan helpen , maar ook moet duidelijk worden dat dit voldoende is. Is er geen goede continue inkomensstroom dan moet duidelijk zijn dat er een andere bron is waaruit het door functioneren betaald kan worden. Investeerders moeten niet verast worden door extra kosten.

Ad9 Er moet een toetsing zijn van het exit stappen plan door een externe deskundige bijvoorbeeld een gespecialiseerde externe register accountant. Alleen de mededeling dat er een stappenplan is door een CF directie met blauwe ogen geeft geen zekerheid

Ad 10 Er dient duidelijk op de website op een separate pagina/item gecommuniceerd te worden hoe de exit/continuïteitsstrategie in elkaar zit. Alle onderdelen dienen benoemd te worden zodat de investeerder weet hoe het in elkaar steekt en waar hij aan toe is.
Andere crowdfundingplatformen
SPOILER
Symbid: voor startups en MKB. (vorm: aandelen)
Kickstarter: kickstart projecten. Daar is een ander topic voor.
Buitenlandse platformen
SPOILER
Uiteraard is crowdfunding internationaal, en zo zijn dus ook enkele internationale platformen interessant. Onderstaand zijn enkel nog platformen waarbij je daadwerkelijk investeert, niet uitleent, je krijgt dus aandelen in het betreffende bedrijf en het rendement zal onzekerder zijn.

Seedrs.com is een Engels crowdfundingplatform welk intussen enkele jaren bezig is. De aangeboden projecten zijn zeer gevarieerd. Zo kan je projecten tegenkomen voor een lokale winkel, maar ook voor wereldwijde internetplatformen. Naast aandelen in bedrijven, biedt Seedrs met grote regelmaat ook investeringsfondsen aan om in te investeren.
Companisto.com is een crowdfundingplatform van onze oosterburen. Het Duitse platform biedt ook zeer gevarieerde projecten aan. Het zijn nooit echt veel projecten maar degene die er staan zijn meestal wel interessant om in ieder geval te bestuderen.
Crowdcube.com is een Engels platform welke mooie projecten aanbiedt. Helaas is er het nadeel dat je als buitenlander een debitcard van Visa of Mastercard moet hebben om er te investeren. Een debitcard, dus geen creditcard, ook niet een prepaid creditcard.
Lendingclub.com is een groter amerikaans crowdfunding platform. Hierbij zal het faillissement risico waarschijnlijk wat lager zijn. Een ander voordeel is dat je hier automatisch diversificatie kunt toepassen, met een minimum van $25 per stuk. Dit vermindert je risico aanzienlijk. Echter, voor niet-Amerikanen is het minimale investeringsbedrag $100.000. (bron)
Mintos, a peer-to-peer lending marketplace that connects investors with borrowers of non-bank lenders. It is an easy and transparent alternative to the traditional banking system. At Mintos both retail and institutional investors can invest in fractions of loans originated across Europe. Currently, we serve mortgage loans, personal unsecured loans, secured car loans, and small business loans. The minimum investment in one loan is EUR 10. Loan originators, on the other hand, by connecting to the Mintos platform get an instant access to investors that are looking to purchase loans.
Twino, a privately-owned marketplace lender operating across 7 countries. The company, previously known as Finabay, started operations in 2009 in Latvia and has originated over EUR 240 million in unsecured consumer loans since then. In 2015, TWINO launched an investment marketplace, offering investors from across Europe the opportunity to earn premium returns by investing in unsecured consumer loans originated by its daughter companies in Poland, Georgia and Denmark. In combination with the company's strong management team, local presence and proprietary scoring models, the investment marketplace fuels the growth of the company in the existing markets, as well as its geographical expansion.
Bondora, a leading peer-to-peer lending platform for investing in European non-bank personal loans. All loans are issued by our mother company Bondora AS that retains a share of risk in all loans it sells through Bondora.com marketplace.
EstateGuru is a leading Nordic online peer-to-peer lending platform established by property and FinTech professionals facilitating short- and mid-term property loans. The cross-border marketplace offers flexible terms for borrowers and premium interest to its investors. The loans of EUR 50 000- 3 000 000 facilitated through the EstateGuru platform are secured against property with a maximum LTV of 75%.
Robocash
Grupeer
Crowdestor
Viainvest
Envestio

Een overzicht van crowdfunding platforms staat op: wikipedia.
Risico
SPOILER
Crowdlending is risicovol!
Projecten kunnen failliet gaan. Dan ben je meestal al je geld kwijt!
Crowdfunding heeft een hoger risico op verlies dan sparen en beleggen in aandelen.
Informeer jezelf goed over de risico's, spreid je geld over meerdere projecten en over meerdere platformen en investeer alleen kleine bedragen.

Bij sommige crowdfundplatformen moet ook rekening gehouden worden met het risico dat het crowdfundplatform failliet kan gaan. Dit is minder van belang bij diverse platforms die via een derdenrekening werken en waar de contracten direct afgesloten worden tussen lener en verstrekker.
Zekerheden
SPOILER
Crowdlending is risicovol!
Als je je geld uitleent wil je de beste zekerheid dat je het terug krijgt. Alleen 100% zekerheid dat je je geld behoud heb je als je niets uitleent! In alle andere gevallen kan je je geld kwijtraken.

Hoe kan je nu aan een project zien of het een project is met risico's die aanvaardbaar zijn:

o Eerst kijk je naar de primaire zaken. Hoe staat het met het eigen vermogen, hoe is het eigen vermogen opgebouwd, hoe zit het met de solvabiliteit, liquiditeit en winstgevendheid nu en in de toekomst. Is er een non-ontrekkingsverklaring t.a.v. de hoogte van de solvabiliteit? Zijn er nog meer leninggevers in het spel en wat zijn hun rechten? Tekenen alle B.V.'s van de eigenaren mee met de lening overeenkomst? Of wordt er nu juist een belangrijke vergeten zodat de ondernemer makkelijk verder kan zonder de lening af te lossen? Zijn de mensen bekwaam? Bestaat het bedrijf al langer of is het een starter? Zijn de prognoses reëel of gaat men er met de hockeystick methode tegenaan. Je moet er achter zien te komen of de lening bij een reële bedrijfsvoering en ook met een beetje tegenwind terug betaald kan worden. Platformen kunnen je helpen bij dit onderzoek met hun ratings en rapporten echter de praktijk heeft geleerd dat deze hulpmiddelen van platformen niet altijd kloppen en soms zelfs er geheel naast zitten. Je bent dus altijd zelf verantwoordelijk voor je beslissing om te kijken naar deze primaire zekerheid heeft het bedrijf of particulier genoeg mogelijkheden om de lening terug te betalen.

o De secundaire zekerheden. Wat krijg ik nog terug als er te veel tegenwind is en de lening nemer de lening niet meer kan terug betalen. Als een lening nemer zijn schulden niet meer kan betalen gaat hij in de meeste gevallen failliet. Daar er dan meestal preferente schuldeisers zijn ( fiscus, UWV en pandhouders) blijft er in het algemeen niets over uit de failliete boedel voor de CF geld uitlener zonder zekerheden. Daarom eisen sommige platformen extra (secundaire) zekerheden voor als de lening nemer niet meer aan zijn verplichtingen voldoet om toch nog een deel van de geleende bedrag terug te kunnen betalen aan de CF geld uitlener. Welke zeker heden praten we dan over:
o Hoofdelijke aansprakelijkheid van de eigenaren (materieel of moreel)
o Borgstellingen van personen voor een bepaald bedrag (materieel of moreel)
o Hypothecaire zekerheden op onroerend goed of schepen
o Verpanding van inventaris, machines, voorraad, debiteuren, contracten etc
Zekerheden dienen zo hard mogelijk te zijn, door hier op het forum mee te lezen leer je welke zekerheden hard zijn. Harde zekerheden verkleinen het risico en kunnen er voor zorgen dat je een deel van je geld alsnog terug krijgt.

Een voorbeeld van een boterzachte zekerheid:
De heer x geeft een borgstelling af van 100.000 euro. Deze borg stelling is op dit moment van morele aard. (Hier staat dus de heer x garant voor 100K maar x heeft niets)

Een voorbeeld van een harde zekerheid:
De heer x heeft een huis dat een maand geleden getaxeerd is op een waarde van 210.000 euro. Dit huis is op dit moment niet hypothecair belast. Voor de deelnemers aan deze lening wordt een eerste hypotheek afgegeven van 100K (100K is de grootte van de lening) aan de stichting zekerheden van het platform. De 1e hypotheek wordt via de notaris geregeld en het platform betaald pas uit na registratie van de hypotheek.

Hier een link naar een beschrijving van als het mis gaat en hoe een platform dat kan afhandelen. Dit https://www.aygodutch.com/als-het-mis-gaat/ is een voorbeeld van een platform dat de afhandeling redelijk/tot goed voor elkaar heeft. Je kan hier ook lezen hoe de volgorde van afhandeling is van zekerheden bij een faillissement. Let op! Niet alle platformen hebben deze afhandeling goed voor elkaar. Ook de communicatie aangaande mislukte projecten en het uitwinnen van de zekerheden laat vaak te wensen over.
Effectieve rente
SPOILER
Geldvoorelkaar (GVE) bruto rente-0,6% = netto rente
Collin Crowdfund (CCF) bruto rente-1,04%* = netto rente
Funding Circle (FNC) bruto rente -1,0% = netto rente
KapitaalOpMaat (KOM) netto rendement* fluctueert met looptijd**
Lendahand (LDH) bruto rente = netto rente
Investormatch (IVM) bruto rente = netto rente
Horecacrowdfunding (HCN) netto rendement fluctueert met looptijd**
SamenInGeld (SIG) bruto rente -0.30% = netto rente
NewFunding
Bouwaandeel (BAD) bruto rente = netto rente
Crowdestate netto rendement fluctueert met looptijd**
CrowdAboutNow (CAN) bruto rente = netto rente
Waardevoorjegeld bruto rente -1,0% = netto rente
Capital circle
Moneybrothers netto rendement fluctueert met looptijd**
Lendico bruto rente -1,0% = netto rente
Aygo!Dutch (AGD) netto rendement fluctueert met looptijd**
NPEX
Zonnepanelendelen
OnePlanetCrowd
GreenCrowd
Duurzaam investeren netto rendement fluctueert met looptijd**
Doorgaan

* Door veel te investeren krijg je een korting op de standaard fee. Door de korting op de fee neemt je netto rendement toe.
** Hoe langer de lening loopt hoe kleiner het verschil tussen bruto en netto. Bijvoorbeeld:
==> 36 maanden bruto rente - 0,6%= netto rente
==> 60 maanden bruto rente - 0,3%= netto rente.

Nominale en effectieve rente bij annuïtaire lening:
Sommige Platformen geven het nominale (GvE) en andere het effectieve rente percentage (KOM, AGD, FNC, ...) op. In de effectieve rente wordt niet 1x per jaar de volledige rente vergoed maar elke maand 1/12. Bij gelijk rentepercentage krijg je bij effectieve rente meer dan bij nominaal voor je investering per jaar.

Precies omrekenen:
http://www.berekenhet.nl/berekenen/nominale-rente.html
http://www.berekenhet.nl/berekenen/effectieve-rente.html
Belastingen en de belastingdienst
SPOILER
Bent u particulier? In vrijwel alle gevallen valt de waarde van de lening - het saldo - in "box 3 voor de inkomstenbelasting. Dat betekent dat u het saldo moet opgeven bij uw aangifte inkomstenbelasting. Net zoals u dit doet met het saldo van uw bankrekening (saldo = waarde per 1 januari van het jaar waarover de belastingopgave wordt gedaan). De rente hoeft niet te worden opgegeven, tenzij deze wordt bijgeschreven bij het banksaldo.

Er kan een uitzondering worden gemaakt op bovenstaande als u als particulier (volgens de fiscus) aan meer dan normaal vermogensbeheer doet. Raadpleeg bij vragen hierover uw belastingadviseur.

Bent u ondernemer en handelt u vanuit een zakelijk account? Voor ondernemers/bedrijven die in het kader van hun onderneming handelen, vormt het uitgeleende bedrag een (vreemd vermogen) vordering die op de balans gezet moet worden. Ontvangen rente behoort tot het resultaat (de winst). Voor IB ondernemers wordt de winst belast in box 1, voor BVs valt e.e.a. onder de vennootschapsbelasting. Indien de lening onverhoopt niet kan worden afgelost, kan afgewaardeerd worden ten laste van de winst.

Zie hiervoor ook: WGR / Crowdfunden en de belastingdienst Zeker weten? Bel dan zelf de belastingdienst.
Kan ik wat aan het CF uitlenen overhouden?
SPOILER
Kan ik wat aan Crowdfunding leningen overhouden of kan ik mijn geld beter op een andere manier beleggen, sparen of misschien nog beter uitgeven of in de oude sok stoppen?
Dat is natuurlijk altijd de grote vraag. Onderstaande globale NRDZ sigarendoos berekening kan je helpen je koers te bepalen.

40 echte defaults van 1100 projecten bij GVE, KOM, CCF, HCN is op dit moment (december 2015) de beste schatting. Dus zo'n 3.6% van alle projecten is vroegtijdig definitief gestopt met betalen.

Bierviltjes berekening bij random gespreide investering in projecten:
• 100.000 euro geïnvesteerd gespreid over alle projecten
• Opgegeven rente gemiddeld over alle projecten 7%
• Gemiddelde looptijd 4 jaar
• Rente te ontvangen over de gehele looptijd is dus ongeveer 14000 euro
• Fee gemiddeld 1% is ongeveer 1000 euro
• Default gemiddeld na 0.37 deel looptijd. (berekend uit de huidige bekende defaults)
• Default verlies inleg exclusief rente verlies 0.63 * 3600 euro is ongeveer 2300 euro
• Rente verlies defaults ongeveer 300 euro

Wat hou je dus over? Ongeveer 10000 euro oftewel ongeveer 5% netto per jaar over uitstaand kapitaal.

Kanttekeningen:
• 3.6% is het default percentage in aantal op dit moment. In geld ligt het iets hoger daar grotere projecten eerder in default gaan als projecten met een kleine geldswaarde.
• 3.6% default zou over de gehele looptijd van de fictieve investering van 100000 euro zomaar het dubbele of meer kunnen worden gezien de fase waarin de meeste van de 1100 projecten zich bevinden.
• Als default percentage verdubbelt dan hou je ongeveer 7500 euro over is zo'n 3.75 % netto rente per jaar over uitstaand kapitaal.
• Nog steeds 2.25% meer dan bij een deposito van 2 tot 4 jaar die op dit moment ongeveer 1.5% doen.
• Heb je 12% tot 13% van je initiële projecten in default dan speel je nog steeds quite t.o.v een deposito. Je moet dan wel kans zien je te verbeteren anders kan je beter stoppen en je geld op de bank zetten.

Crowdfunding heeft wel meer risico, met veel meer werk, maar ook met meer fun. Je kan benchmarken tegen de gemiddelden en kijken of je het zelf beter doet met het selectief uitzoeken van projecten.

Als je het goed doet beloning in extra rendement en een schouderklopje van je zelf.

Deze bierviltjes berekening geeft een aardige indicatie. Wil je het precies uitrekenen dan kan dat natuurlijk en ik zou zeggen doe je best een excel sheet is geduldig. Wil je het echt precies weten dan moet je wachten tot je projecten klaar zijn met aflossen want ook in de laatste maand van een lening kan er een ongelukje gebeuren.
Projecten met problemen
SPOILER
Aangezien vooralsnog te weinig openheid wordt gegeven over projecten in problemen en defaults door de platformen, hieronder een onvolledige lijst van projecten met problemen van GvE, KOM, CCF, HCN, AGD, IVM, CC.
FNC is uit deze laatste lijsten weggelaten niet om dat er geen probleem projecten zijn, maar omdat FNC op dit moment goed en duidelijk systematisch op maandelijkse basis rapporteert over probleemprojecten aan zijn investeerders. Bovendien heeft FNC veel kleine projecten wat het aantal probleemgevallen groot maakt en lastig bij te houden voor derden.

Bij bedrijven met naam XXXXXXXXXXXX of ????????? zijn er nog mogelijkheden dat het goed komt of te weinig gegevens. Ook bij de andere projecten met naam genoemd kan nog steeds uitwinning plaats vinden uit boedel of persoonlijke aansprakelijkheid. Heb je info over defaults die niet vermeld staan of zich niet lenen voor een post op het forum dan graag een PM naar NRDZ. Zie je fouten in de lijsten dan ook graag je opmerkingen.
Bijgewerkt tot 17-12-2018

GVE 2nalnh5.jpg

KOM,CCF,AGD,LDH,HCN,IVM,CC etc 2qsze9w.jpg

Projecten in problemen grafisch weergegeven per 03-12-2015, 11-01-2017 en 16-12-2018

2ps1xxi.jpg

Note: de gegevens zijn zo goed mogelijk verzameld maar kunnen fouten bevatten.
Cijfers en statistieken
SPOILER
qfehhb.png
kyy4wj9z9i.jpg
dwwetuy9lri.png

ltgcqfozqil.png

b9xpgb4th6t.png

lgc1egyfrsa.png

q5mdvthquyz.png

Punt van orde:
We hebben gemerkt dat elk platform helaas wel eens een betaling een paar dagen te laat doet. Dit is vervelend, maar mag de discussies niet gaan overheersen. We hebben daarom besloten alleen achterstanden van meer dan 3 werkdagen hier op het forum te melden.

Disclaimer: de informatie in dit topic is hoogstens informatief. Informeer je altijd goed zelf voordat je investeert. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Horsemenzondag 5 mei 2019 @ 22:19
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2019 22:06 schreef impact9 het volgende:

[..]

Al bekend wat die overige schuld van 260k is?
SPOILER
Dat is een familielening tbv de woning. Hiervoor zijn geen zekerheden afgegeven.
obligatairezondag 5 mei 2019 @ 23:27
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2019 22:19 schreef Horsemen het volgende:

[..]

SPOILER
Dat is een familielening tbv de woning. Hiervoor zijn geen zekerheden afgegeven.
Die zijn dus de sjaak als het mis gaat met dit bedrijfje. Niet fijn voor de familie maar wel goed om te weten.
obligatairezondag 5 mei 2019 @ 23:41
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2019 20:16 schreef djh77 het volgende:

[..]

Project sluit op 17:04. Dus misschien stond hij al vanaf 17:04 open.
Als het bedoeld was voor de innercrowd dan is dat niet gelukt want er was nog niets geïnvesteerd.
TechLightmaandag 6 mei 2019 @ 08:34
Heeft iemand ook een uitnodiging voor een event van Cruise Travel (via GvE) ontvangen een week of twee geleden? Ik heb mij een paar keer proberen aan te melden, maar geen enkele reactie/bevestiging mogen ontvangen. Iemand anders misschien wel?
djh77maandag 6 mei 2019 @ 10:19
Maar liefst 38% van de investering-inschrijvingen niet op tijd (binnen 72 uur) betaald bij ivm:
xx29cw3s6oi.png

[ Bericht 7% gewijzigd door djh77 op 06-05-2019 11:43:32 ]
gaanmetdiebanaanmaandag 6 mei 2019 @ 12:09
quote:
1s.gif Op zondag 5 mei 2019 18:42 schreef obligataire het volgende:
Project Friesland A4F staat inmiddels open voor investeringen.
Meegenomen. Vervolgens wel de hypotheekinfo opgevraagd, ik overwoog een hogere inleg omdat de rente/risico verhouding hoog lijkt. Jammer weer dat de inschrijving Rabo 250k blijkt te zijn. De hypotheek is dus 150k (volgens A4F), inschrijving is 250k.
NaRegenDeZonmaandag 6 mei 2019 @ 12:30
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2019 23:41 schreef obligataire het volgende:

[..]

Als het bedoeld was voor de innercrowd dan is dat niet gelukt want er was nog niets geïnvesteerd.
Denk dat het handmatig open gezet moest worden en deze persoon Voetballiefhebber is. Ik zat ook de bekerfinale te kijken😀
NaRegenDeZonmaandag 6 mei 2019 @ 12:32
quote:
14s.gif Op maandag 6 mei 2019 12:09 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Meegenomen. Vervolgens wel de hypotheekinfo opgevraagd, ik overwoog een hogere inleg omdat de rente/risico verhouding hoog lijkt. Jammer weer dat de inschrijving Rabo 250k blijkt te zijn. De hypotheek is dus 150k (volgens A4F), inschrijving is 250k.
Hoe weet je dat de inschrijving hypotheek 250K is? Ik had begrepen 200K. (150K + 35%)

Als de inschrijving inderdaad 250k is trek ik me waarschijnlijk terug. Wie kan hier opheldering over geven?

[ Bericht 3% gewijzigd door NaRegenDeZon op 06-05-2019 12:56:15 ]
OpDieFietsmaandag 6 mei 2019 @ 13:05
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 12:32 schreef NaRegenDeZon het volgende:
Als de inschrijving inderdaad 250k is trek ik me waarschijnlijk terug. Wie kan hier opheldering over geven?
Dan nog is er toch nog steeds sprake van voldoende overwaarde om de crowdfundlening ruimschoots te kunnen dekken?
djh77maandag 6 mei 2019 @ 13:09
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 13:05 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Dan nog is er toch nog steeds sprake van voldoende overwaarde om de crowdfundlening ruimschoots te kunnen dekken?
Lijkt me ook. Daarnaast: de familie zal de familielening ook niet graag zien verdampen en zullen nog eerder bijspringen om de lening van a4f extra te lenen aan het echtpaar dan dat de woning verkocht wordt.
Of er nu 150 of 250 staat ingeschreven.... de lening is 150. Als de ondernemers die hadden willen verhogen hadden ze beter de 60k vanuit de hypotheek kunnen ophalen dan bij de crowd.
Mynheer007maandag 6 mei 2019 @ 13:09
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 13:05 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Dan nog is er toch nog steeds sprake van voldoende overwaarde om de crowdfundlening ruimschoots te kunnen dekken?
Ja, en als er nu nog maar 150K open staat dan durft ik het wel aan tegen 8%
Horsemenmaandag 6 mei 2019 @ 13:19
De professor heeft weer een mooi stukje geschreven op Twitter

"Dalend rendement crowdfunding 2019"


https://eur01.safelinks.p(...)es%2F0%3D&reserved=0

SPOILER
Het is zonneklaar dat de nettorendementen bij bedrijfsleningen door crowdfunding afnemen. Drie kwartalen op rij is het gemiddelde rendement aan het dalen. Dat is niet alleen zichtbaar bij een gratis account via Crowdfundmarkt.

Crowdfundmarkt, statistieken 04052019
Maar ook bij de grotere platforms Geldvoorelkaar, Collin Crowdfund en Lendahand. Hun huidige nettorendementen zijn resp. gezakt tot 4,1%, 3,72% en 2,12%. FundingCircle kan het beloofde nettorendement alleen op peil houden door de gemiddelde gevraagde rente te verhogen tot inmiddels bijna 12%.

Zijn dalende rendementen erg?
Nee, dat is niet erg, zolang je dat maar vooraf aangeeft. Immers bij de bank krijg je nagenoeg geen rente. Het vertrouwen van mensen die investeren in crowdfunding wordt wel geschaad als platforms historische cijfer blijven geven. Er zijn vier ontwikkelingen die zorgen voor structureel dalende nettorendementen.

1. Sterke onderlinge concurrentie
De platforms zullen niet zomaar hun rentes optrekken bij een verhoogd risico, vanwege de stevige concurrentie onderling. Er zijn steeds meer buitenlandse toetreders in Nederland, waardoor de gevraagde rentes, de tarifering en marges onder druk staan.

2. Kwalitatief slechter aanbod
Proposities met een hoog risicoprofiel wijken uit naar crowdfunding. Dat wordt niet alleen bevestigd door de grootste onafhankelijke financieringsketen in Nederland, het is goed te zien in het aanbod van proposities de laatste maanden. Een steekproef van de 10 laatste proposities* bij Collin Crowdfund (peildatum 05-05-2019) laat zien dat een ruim voldoende als eind- of deeloordeel bij de risico-analyse zeldzaam is. Het eindoordeel blijft in alle gevallen hangen op een voldoende. Bij 30% van de proposities bleek de solvabiliteit als matig beoordeeld. Dat betekent dat een kleine tegenvaller kan leiden tot een technisch faillissement van de onderneming (negatief eigen vermogen).

Ook het aantal herfinancieringen neemt toe. Kijk naar deze voorbeeldproposities op Geldvoorelkaar, Collin, Kapitaalopmaat. Gedeeltelijke herfinanciering worden mooi verpakt als werk- of groeikapitaal. Erger is het als financieringen van het eigen platform worden geherfinancierd. Daarmee wordt mogelijk verhuld dat de onderneming niet in staat is aan de financiële verplichtingen te voldoen. Dit zal zeker een rol gaan spelen bij de toenemende vastgoedfinancieringen - goed voor 20% van de financieringsomvang over alle platforms - waarbij slechts een deel van de kredietsom behoeft te worden afgelost. Een groot deel wordt einde looptijd geherfinancierd. Een gevaarlijke ontwikkeling. Dit kan leiden tot overcreditering en/of automatische default tegen het einde van de looptijd bij veel te hoge Loan to Values van 90% tot 100%.

3. Meer faillissementen te verwachten
Het aantal faillissementen in het mkb is weer stijgende. Kijk goed naar de sector waar u in investeert. Horeca, Autoretail, Bouw, Technologie en Zakelijke dienstverlening zijn gevoeliger voor faillissementen. De voorspellingen leest u in dit nieuwe en gedetailleerde ABN-Amro rapport.

4. Vervroegde aflossingen en niet geregistreerde betalingsproblemen
Goed lopende ondernemingen lossen met een laag of geen renteboetebeding hun leningen vervroegd af. Meestal binnen één tot twee jaar bij een vijfjarige looptijd. Daar staat een veelvoud van ondernemingen tegenover die uitstel van betaling aanvragen of niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Zo wordt een nettorendementsverwachting van 4% - 6% uiterst onwaarschijnlijk.

Een aantal platforms neemt de defaults niet of maar ten dele op in de (persoonlijke) rendementscijfers. Het is zoeken om dit te achterhalen. Om niet te spreken van de platforms die geen enkel rendementsoverzicht geven: DuurzaamInvesteren, Oneplanetcrowd en Crowdaboutnow. Daarmee zijn de gerapporteerde defaults in de statistieken van alle platforms gezamenlijk zeer waarschijnlijk een onderschatting van het werkelijke defaultpercentage. Goed extern toezicht ontbreekt in het geheel.

De remedie: meer transparantie en controle
De platforms zullen of hun maximale rentepercentages moeten oprekken naar 12% - 15%. Dat is niet te verwachten gezien de sterke onderlinge concurrentie. Of de grotere platforms zullen duidelijker moeten communiceren dat de rendementen zullen dalen naar een range van 2,0% - 3,5%. Ook dat voorzie ik niet.

Daarom is er vergunningsplicht, toezicht en vooral controle nodig. Dat het anders moet, bewijst de UK. De aanscherpingen in regulering van de Financial Conduct Authority is een teken aan de wand. De Nederlandse wetgever en toezichthouders treuzelen te lang. Het is ook de brancheorganisatie Nederland Crowdfunding en individuele platforms aan te rekenen. Zij kunnen op eigen kracht hun transparantie vergroten, maar voelen te weinig druk. Geef reële en toetsbare prognoses af van de nettorendementen en vergeet de historische rendementen. Zorg voor duidelijke persoonlijke en platformoverzichten van het nettorendement, waarin alle defaults volledig worden meegenomen.

Wellicht de belangrijkste overweging zijn de funders zelf. Die zullen gefrustreerd raken over de ontbrekende transparantie als de rendementen lager uitvallen dan verwacht. Funders wijken dan uit naar buitenlandse platforms. Goed gereguleerde platforms te over in de UK, Frankrijk, Baltische en Scandinavische landen.

* Hierbij zijn Collin Direct proposities buiten beschouwing gelaten

Disclaimer

Deze publicatie is geen investeringsadvies. Individuele portfolio's van funders kunnen sterk variëren in rendement en bad loans over de platforms heen.

De auteur heeft in alle genoemde platforms een leningsportfolio opgebouwd, met uitzondering van DuurzaamInvesteren. Dit platform kent teveel ondeugden. In de platforms Lendahand en Oneplanetcrowd heeft hij een kleine crowdinvestering gedaan in het eigen vermogen (certificaten of converteerbare lening). Was het mogelijk geweest dan had hij ook in de andere platforms bescheiden geïnvesteerd. Al was maar het om beter geïnformeerd te zijn over de bedrijfsresultaten die platforms zelf realiseren. Ook daar schort het aan in de transparantie in Nederland.

Lex van Teeffelen
Lex van Teeffelen
Professor and Chair of Entrepreneurial Finance and Firm Acquisition
Ik moet zeggen dat ik het er in grote lijnen wel mee eens ben.
Horsemenmaandag 6 mei 2019 @ 13:36
quote:
14s.gif Op maandag 6 mei 2019 12:09 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Meegenomen. Vervolgens wel de hypotheekinfo opgevraagd, ik overwoog een hogere inleg omdat de rente/risico verhouding hoog lijkt. Jammer weer dat de inschrijving Rabo 250k blijkt te zijn. De hypotheek is dus 150k (volgens A4F), inschrijving is 250k.
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 12:32 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Hoe weet je dat de inschrijving hypotheek 250K is? Ik had begrepen 200K. (150K + 35%)

Als de inschrijving inderdaad 250k is trek ik me waarschijnlijk terug. Wie kan hier opheldering over geven?
Wat een gezeur weer! :G

Als het op deze manier moet ben ik heel snel klaar met dit platform.

Is de inschrijving nu ¤130k, ¤150k, ¤200k of ¤250k en zijn deze bedragen incl. of excl. de eventuele 35/40% voor rente en kosten??? In het ergste geval kan de inschrijving dan oplopen tot ¤350k incl. eventuele rente en kosten! Verder is van belang of de geldnemer aan A4F heeft verklaart dat er binnen de Rabo hypotheek niet meer bijgeleend zal worden.

Ik hoop dat A4F hier snel duidelijkheid over zal verschaffen.
NaRegenDeZonmaandag 6 mei 2019 @ 13:39
quote:
14s.gif Op maandag 6 mei 2019 13:36 schreef Horsemen het volgende:

[..]

[..]

Wat een gezeur weer! :G

Als het op deze manier moet ben ik heel snel klaar met dit platform.

Is de inschrijving nu ¤130k, ¤150k, ¤200k of ¤250k en zijn deze bedragen incl. of excl. de eventuele 35/40% voor rente en kosten??? In het ergste geval kan de inschrijving dan oplopen tot ¤350k incl. eventuele rente en kosten! Verder is van belang of de geldnemer aan A4F heeft verklaart dat er binnen de Rabo hypotheek niet meer bijgeleend zal worden.

Ik hoop dat A4F hier snel duidelijkheid over zal verschaffen.
Geheel mee eens! Wanneer leren de platformen eens secuur over dit soort essentiële info te communiceren. Lijkt me toch niet al te moeilijk voor serieuze partijen in de financiële branche!
gaanmetdiebanaanmaandag 6 mei 2019 @ 13:45
quote:
14s.gif Op maandag 6 mei 2019 13:36 schreef Horsemen het volgende:
Is de inschrijving nu ¤130k, ¤150k, ¤200k of ¤250k en zijn deze bedragen incl. of excl. de eventuele 35/40% voor rente en kosten??? In het ergste geval kan de inschrijving dan oplopen tot ¤350k incl. eventuele rente en kosten! Verder is van belang of de geldnemer aan A4F heeft verklaart dat er binnen de Rabo hypotheek niet meer bijgeleend zal worden.
De inschrijving in het hypotheekregister is 250k (ik heb een kadaster opvraging gedaan) en dat is altijd inclusief kosten Rabo. Ik zie geen pos/neg hypotheekverklaring dus er lijkt in theorie nog wel enige ruimte om bij te lenen bij de Rabo onder de 1e hypotheek. Dat is voor mij in ieder geval reden om mijn bijdrage niet te verhogen, maar verder vind ik het risico nog steeds ok.
Horsemenmaandag 6 mei 2019 @ 13:48
quote:
14s.gif Op maandag 6 mei 2019 13:45 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

De inschrijving in het hypotheekregister is 250k (ik heb een kadaster opvraging gedaan) en dat is altijd inclusief kosten Rabo. Ik zie geen pos/neg hypotheekverklaring dus er lijkt in theorie nog wel enige ruimte om bij te lenen bij de Rabo onder de 1e hypotheek. Dat is voor mij in ieder geval reden om mijn bijdrage niet te verhogen, maar verder vind ik het risico nog steeds ok.
Dank voor het opvragen en de informatie ^O^

Het zou toch wel op zijn plaats zijn als A4F in de pitch van het project of per mail hier verduidelijking over geeft en met het werkelijke verhaal op de proppen komt.
gaanmetdiebanaanmaandag 6 mei 2019 @ 13:49
Hypotheekregister: https://docdro.id/9P2IwGv
Horsemenmaandag 6 mei 2019 @ 15:05
Gevraagd bedrag KoM lening World Ice Festivals gehalveerd:

quote:
World Ice Festivals B.V. biedt investeerders een rentepercentage aan van 10% met aanvullende zekerheden. Investeert u mee om de resterende 38% te financieren?
World Ice Festivals B.V. (WIF) heeft de horeca voor het evenement in Maastricht afgekocht en heeft een lucratieve deal kunnen sluiten met een horeca-ondernemer voor Maastricht en komende evenementen. Op basis hiervan is het doelbedrag aangepast naar ¤ 150.000.

Op dit moment heeft het project van de ondernemers Gert Bakker en Frans van Eck al 62% van haar fundingdoel bereikt.

Met de aanpassing van het doelbedrag blijven de reeds aangeboden zekerheden volledig in stand. Daarnaast bieden de ondernemers een aanvullende zekerheid met een waarde van ca. ¤ 50.000. Daarmee is de dekkingswaarde van de zekerheden significant toegenomen.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft een aanvraag ingediend voor 3.000 kaarten. Dit correspondeert met een opbrengst van ca. ¤ 50.000. De opbrengst van de eerste 3.000 aan de NS verkochte kaarten worden verpand aan de Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat. Dit betekent dat zodra deze gelden door WIF zijn ontvangen, deze worden overgeboekt naar de bankrekening van de Stichting Zekerheden Kapitaal op Maat. De Stichting Zekerheden zal dit bedrag onder zich houden en slechts vrijgeven als WIF aan haar verplichtingen jegens NS en de investeerders via Kapitaal op Maat heeft voldaan.

U kunt meer lezen over dit project en de geboden zekerheden via deze link

Met vriendelijke groet,

Kapitaal Op Maat B.V.
OpDieFietsmaandag 6 mei 2019 @ 15:12
quote:
14s.gif Op maandag 6 mei 2019 15:05 schreef Horsemen het volgende:
Gevraagd bedrag KoM lening World Ice Festivals gehalveerd:
[..]

Ik vat het even in twee woorden samen: raar verhaal.
Horsemenmaandag 6 mei 2019 @ 15:16
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 15:12 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Ik vat het even in twee woorden samen: raar verhaal.
Ik vat het in drie letters samen: KoM. O-)


(Verpanding op een ingediende aanvraag om kaarten te mogen kopen. Dat zijn nog eens sterke zekerheden.)
dyna18maandag 6 mei 2019 @ 15:33
Lekker schreeuwende kop ook in de e-mail.

Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt daar in te investeren.
Ron1986maandag 6 mei 2019 @ 15:35
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 15:33 schreef dyna18 het volgende:
Lekker schreeuwende kop ook in de e-mail.

Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt daar in te investeren.
had even 10 seconden gekeken maar bij nader inzien ook gevalletje van doe maar niet :X
bleyenburgmaandag 6 mei 2019 @ 16:02
als ik offertes kon verpanden was ik al multimiljonair geweest :Y
obligatairemaandag 6 mei 2019 @ 17:14
quote:
14s.gif Op maandag 6 mei 2019 15:16 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Ik vat het in drie letters samen: KoM. O-)


(Verpanding op een ingediende aanvraag om kaarten te mogen kopen. Dat zijn nog eens sterke zekerheden.)
Vanavond weer een rondje betalingen van Ome KOM. Ben benieuwd of het weer net zo compleet is als vorige maand.
Frandderouwmaandag 6 mei 2019 @ 17:18
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 17:14 schreef obligataire het volgende:
Vanavond weer een rondje betalingen van Ome KOM. Ben benieuwd of het weer net zo compleet is als vorige maand.
En anders stel je gewoon een vraag per email en krijg je nooit antwoord #Centrum Market
djh77maandag 6 mei 2019 @ 18:23
Montagebedrijf op Collin direct
https://www.collincrowdfund.nl/joa-montage-b-v/
djh77maandag 6 mei 2019 @ 18:24
Bloemen op Collin direct
https://www.collincrowdfund.nl/sofie-flowers-b-v/
djh77maandag 6 mei 2019 @ 18:27
Mobiele apps op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/jmango-holding/
obligatairemaandag 6 mei 2019 @ 19:10
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 18:27 schreef djh77 het volgende:
Mobiele apps op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/jmango-holding/
Indrukwekkend al die CV's _O_ Maar of het garantie is voor succes?

Die bloemenhandel spreekt me nog het meeste aan.
Jaco078maandag 6 mei 2019 @ 20:37
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 10:19 schreef djh77 het volgende:
Maar liefst 38% van de investering-inschrijvingen niet op tijd (binnen 72 uur) betaald bij ivm:
[ afbeelding ]
Het schoot mij ook gisterenavond laat ook nog te binnen om te betalen. Reden: weekend.

Edit: nu volgeschreven.

[ Bericht 2% gewijzigd door Jaco078 op 06-05-2019 20:48:41 ]
Jaco078maandag 6 mei 2019 @ 20:40
Zie het bij FNC ook weleens : Hoe kan de winst groter zijn dan de omzet? Bijv. Als er onroerend goed met winst verkocht is of Agio?
https://www.collincrowdfund.nl/joa-montage-b-v/
Crowdfunder99maandag 6 mei 2019 @ 21:10
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 17:14 schreef obligataire het volgende:

[..]

Vanavond weer een rondje betalingen van Ome KOM. Ben benieuwd of het weer net zo compleet is als vorige maand.
Bij mij staan er voor morgen 10 betalingen gepland, de resterende 4 zijn blijkbaar (weer) later. Zolang ze binnen een paar dagen alsnog betalen vind ik het prima.
Gustaf86maandag 6 mei 2019 @ 21:53
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 20:40 schreef Jaco078 het volgende:
Zie het bij FNC ook weleens : Hoe kan de winst groter zijn dan de omzet? Bijv. Als er onroerend goed met winst verkocht is of Agio?
https://www.collincrowdfund.nl/joa-montage-b-v/
Laat betalende klanten misschien? Je maakt voorzieningen voor dubieuze debiteuren die procentueel hoger worden naarmate de schuld langer uitstaat. En dan betalen ze na 2 jaar opeens een flinke mep, en moeten al die voorzieningen aangepast worden.
impact9maandag 6 mei 2019 @ 22:25
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 19:10 schreef obligataire het volgende:

[..]

Indrukwekkend al die CV's _O_ Maar of het garantie is voor succes?

Die bloemenhandel spreekt me nog het meeste aan.
Ik citeer even 3 zinnen uit de Mango aanvraag:

"Aandeelhouders en investeerders hebben 98% van de investeringen in de afgelopen jaren voor hun rekening genomen met een totaalbedrag van ¤ 19.000.000,- inclusief de ruim ¤ 12.000.000,- achtergestelde leningen."

"Voor 2019 bedraagt de verwachte omzet ¤ 1.226.000,- met een netto cashflowoverschot van ¤ 23.000,-."

"De ontwikkeling in het jaar 2018 is conform de eerdere prognose gelopen en heeft geresulteerd in een operationeel verlies van ¤2.200.000,-"

Conclusie, in 2018 was de omzet lager dan 1.2 mio met een verlies van 2.2 mio. In 2019 wordt er dus opeens ruim 2 mio aan kosten bespaard.
Tevens is er in totaal 19 mio (!!) geinvesteerd en dan verwachten ze nu pas een omzet van 1.2?....
NaRegenDeZonmaandag 6 mei 2019 @ 22:37
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 19:10 schreef obligataire het volgende:

[..]

Indrukwekkend al die CV's _O_ Maar of het garantie is voor succes?


Doet denken aan die eettent in Alkmaar met 4 directie leden met opgeklopte CV s die na 6 maanden de deuren sloot.
obligatairedinsdag 7 mei 2019 @ 00:05
quote:
1s.gif Op maandag 6 mei 2019 22:37 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Doet denken aan die eettent in Alkmaar met 4 directie leden met opgeklopte CV s die na 6 maanden de deuren sloot.
Geld verbrassen, daar zijn dit soort heren meestal erg goed in.
En botsende ego's.

Geef mij dan die nuchtere hardwerkende Friezen van a4f maar.
crowdiefunderdinsdag 7 mei 2019 @ 08:43
Even tussendoor hijsen we de vlag voor concrete matter via IVM, welke gisteren volledig is afgelost! :)
obligatairedinsdag 7 mei 2019 @ 08:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 08:43 schreef crowdiefunder het volgende:
Even tussendoor hijsen we de vlag voor concrete matter via IVM, welke gisteren volledig is afgelost! :)
Inderdaad, hulde voor dit topbedrijf *O*
Crowdfunder99dinsdag 7 mei 2019 @ 09:34
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 21:10 schreef Crowdfunder99 het volgende:

[..]

Bij mij staan er voor morgen 10 betalingen gepland, de resterende 4 zijn blijkbaar (weer) later. Zolang ze binnen een paar dagen alsnog betalen vind ik het prima.
Vanmorgen 10 (van de 14) betalingen via KOM ontvangen.
bleyenburgdinsdag 7 mei 2019 @ 10:35
Vandaag geen nieuw aangekondigde projecten bij FNC.
Sowieso weinig nieuwe projecten daar, de laatste weken.
Ik denk dat ze daar een beetje geschrokken zijn van de enorme hoeveelheid projecten met betaal issues.
Hun afdeling recovery en incasso maakt zoveel overuren dat ze de rem er maar ff opgezet hebben, lijkt mij.
Beagle_Wdinsdag 7 mei 2019 @ 10:50
Heb net mijn admin bijgewerkt van de betalingen van SIG en wat schetst de verbazing (niet): het saldo klopt niet.
In dit geval: 1 termijn in mijn voordeel...
De simpele optelling van alle transacties leert dat de fout zit in de optelling tot het Huidige eWallet saldo.
NaRegenDeZondinsdag 7 mei 2019 @ 11:03
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2019 22:25 schreef impact9 het volgende:

[..]

Ik citeer even 3 zinnen uit de Mango aanvraag:

"Aandeelhouders en investeerders hebben 98% van de investeringen in de afgelopen jaren voor hun rekening genomen met een totaalbedrag van ¤ 19.000.000,- inclusief de ruim ¤ 12.000.000,- achtergestelde leningen."

"Voor 2019 bedraagt de verwachte omzet ¤ 1.226.000,- met een netto cashflowoverschot van ¤ 23.000,-."

"De ontwikkeling in het jaar 2018 is conform de eerdere prognose gelopen en heeft geresulteerd in een operationeel verlies van ¤2.200.000,-"

Conclusie, in 2018 was de omzet lager dan 1.2 mio met een verlies van 2.2 mio. In 2019 wordt er dus opeens ruim 2 mio aan kosten bespaard.
Tevens is er in totaal 19 mio (!!) geinvesteerd en dan verwachten ze nu pas een omzet van 1.2?....
Heb net nog eens ter leering en vermaak de pitch van JMango360 van oct 2018 en die van de huidige lening nagelezen. Er zijn me nog wel meer alarmerende zaken opgevallen.

Uit de eerste lening:
De looptijd is 60 maanden waarvan de eerste zes maanden aflossingsvrij. Vanaf de zevende maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 54 maanden. De rente bedraagt 8,5% gedurende de gehele looptijd.

In die 6 maanden na tot stand komen van de lening is kennerlijk 750k verbrand. Nu er afgelost moet gaan worden wordt er wederom 750K opgehaald.

Door deze investeringen is er sprake van een licht negatief eigen vermogen. De sterke betrokkenheid van de aandeelhouders en investeerders en hun vertrouwen in het bedrijf is veelzeggend. Het break-even punt is dichtbij (naar verwachting 2019) en uit de gedetailleerde scenario´s blijkt dat er geen additionele liquiditeitsbehoefte meer zal zijn. .

Leve de gedetailleerde scenario's die blijkbaar niet gedetailleerd genoeg waren. Immiers 6 maanden later is de de knip weer leeg!

Uit de eerste pitch:
** Er is overeengekomen dat JMango360 op 31-12-2020 de mogelijkheid heeft tot het doen van extra aflossingen. Hierbij geldt een minimum af te lossen bedrag van ¤ 200.000,- tegen een extra vergoeding van drie maanden rente aan de investeerders van Collin Crowdfund. Deze extra aflossing zal de maandelijkse aflossingen gedurende de resterende looptijd verlagen.
en uit de tweede pitch
** Er is overeengekomen dat JMango360 op 31-12-2020 de verplichting heeft tot het doen van extra aflossingen. Hierbij geldt een minimum af te lossen bedrag van ¤ 200.000,- tegen een extra vergoeding van drie maanden rente aan de investeerders van Collin Crowdfund. Deze extra aflossing zal de maandelijkse aflossingen gedurende de resterende looptijd verlagen.

Van een vrijblijvende extra aflossing naar een verplichte extra aflossing op 31-12-2020. Wat een optimisme dat op dat moment dit bedrijf nog bestaat en in staat is om dit geld op te hoesten met een geprognosticeerde solvabiliteit in 2020 van 10% op een balans van 1 miljoen.

Wanneer zal lening 3 gepubliceerd worden? :)

[ Bericht 0% gewijzigd door NaRegenDeZon op 07-05-2019 11:44:59 ]
Jaco078dinsdag 7 mei 2019 @ 11:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 10:35 schreef bleyenburg het volgende:
Vandaag geen nieuw aangekondigde projecten bij FNC.
Sowieso weinig nieuwe projecten daar, de laatste weken.
Ik denk dat ze daar een beetje geschrokken zijn van de enorme hoeveelheid projecten met betaal issues.
Hun afdeling recovery en incasso maakt zoveel overuren dat ze de rem er maar ff opgezet hebben, lijkt mij.
Laten we het even aankijken. Dit is wellicht wat snel om nu te beoordelen.
Ron1986dinsdag 7 mei 2019 @ 11:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 11:13 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Laten we het even aankijken. Dit is wellicht wat snel om nu te beoordelen.
Of ze hanteren een strengere selectie procedure. Snap trouwens nog steeds niet waarom er veel zijn zonder 2018 cijfers, lijkt me dat deze bewust achterwegen gelaten worden..?
bleyenburgdinsdag 7 mei 2019 @ 12:02
Ik doelde dus idd op een mogelijke strengere selectie procedure.
Ofwel, ze zijn er wellicht achter gekomen dat hun gebruik van algoritmes tot wat ongewenste en ongezonde neveneffecten leidt.
obligatairedinsdag 7 mei 2019 @ 14:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 12:02 schreef bleyenburg het volgende:
Ik doelde dus idd op een mogelijke strengere selectie procedure.
Ofwel, ze zijn er wellicht achter gekomen dat hun gebruik van algoritmes tot wat ongewenste en ongezonde neveneffecten leidt.
De nadruk lag vooral op volume, bedrijven kregen afgelopen jaren vele mailings toegestuurd waarin snel geld zonder lastige vragen werd aangeboden. Cijfers niet verplicht.
Een geschenk uit de hemel voor vele kneus bedrijven die nergens terecht kunnen voor krediet. Vroeg of laat wreekt zich dat. En dan heb ik het nog niet over het echte gajes dat gauw geld leent en vervolgens onderduikt. Als de economie daadwerkelijk in recessie/depressie zou komen, dan vallen de FNC projecten om als rotte appels van de boom vrees ik.
djh77dinsdag 7 mei 2019 @ 14:45
Beleggingspand zonder hypothecaire zekerheid tegen 4% (aflossingsvrij) |:(
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19663
Frandderouwdinsdag 7 mei 2019 @ 14:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 14:45 schreef djh77 het volgende:
Beleggingspand zonder hypothecaire zekerheid tegen 4% (aflossingsvrij)
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19663
En toch zal ook dit gewoon weer lukken, ik wens de investeerders veel plezier :-)
ETphonehomedinsdag 7 mei 2019 @ 15:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 14:48 schreef Frandderouw het volgende:

[..]

En toch zal ook dit gewoon weer lukken, ik wens de investeerders veel plezier :-)
Wat zou nou de reden zijn om geen eerste hypotheek te geven op het aan te kopen pand, waar blijkbaar geen hypotheek op zit, maar slechts een negatieve hypotheekverklaring?
Ik blijf er ver van weg, 4% is mij veel te weinig, met of zonder hypotheek.
Op GvE neem ik eigenlijk nagenoeg niks meer mee, alleen zo af en toe nog een project met 1e hypotheek en rente boven de 6%.
Voornaamste reden hiervoor: gebrek aan recovery op defaults. Hierin presteert GvE veruit het slechtste in mijn portefeuille!
TisIkdinsdag 7 mei 2019 @ 15:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 14:48 schreef Frandderouw het volgende:

[..]

En toch zal ook dit gewoon weer lukken, ik wens de investeerders veel plezier :-)
Zou het echt lukken???
Dan moeten die investeerders toch wel helemaal blind zijn.
Pas bij een rente van zo'n 7% wordt dit enigszins aantrekkelijk.
djh77dinsdag 7 mei 2019 @ 15:15
Een kijkje in de keuken bij Collin Crowdfund
quote:
Sinds enkele jaren organiseren wij open dagen voor onze investeerders. Vanwege de vele aanmeldingen en positieve ervaringen, nodigen wij u graag opnieuw uit op ons kantoor. Bent u benieuwd hoe het er bij Collin aan toe gaat? Reageer dan op onze uitnodiging. Hoe? Zie onder aan dit artikel.

Wij zijn gevestigd te Oisterwijk (nabij Tilburg) in de voormalige Koninklijke Lederfabriek, nu de Leerfabriek KVL. Hier is onze Servicedesk gevestigd, beleven wij de livegangen en lopen onze Crowdfund Coaches geregeld binnen.
De (halve) open dag zal dinsdag 21 mei plaatsvinden van 09.45 tot 14 uur

Bent u geïnteresseerd om kennis te maken met onze mensen en zou u onze inspirerende bedrijfslocatie een willen bekijken? Stuur dan een mail naar administratie@collincrowdfund.nl met als onderwerp ‘Open Dag Collin’. Na ontvangst van uw aanmelding versturen wij de uitnodiging.
gaanmetdiebanaandinsdag 7 mei 2019 @ 15:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 15:01 schreef ETphonehome het volgende:
Wat zou nou de reden zijn om geen eerste hypotheek te geven op het aan te kopen pand
Kostenbesparing vermoed ik.

Wel apart dat hij een pensioenvoorziening in eigen beheer heeft en daar nog steeds aan doteert, terwijl die mogelijkheid in 2017 is afgeschaft.
paardendokterdinsdag 7 mei 2019 @ 15:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 15:15 schreef djh77 het volgende:
Een kijkje in de keuken bij Collin Crowdfund
[..]

Voor degenen die niet kunnen wachten tot 21 mei heb ik hier alvast een foto van de afdeling "Recovery" van Collin ....
djh77dinsdag 7 mei 2019 @ 15:43
Betaaldata GvE tot en met 2024:
b79bxd90o0yg1.png
obligatairedinsdag 7 mei 2019 @ 15:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 15:26 schreef paardendokter het volgende:

[..]

Voor degenen die niet kunnen wachten tot 21 mei heb ik hier alvast een foto van de afdeling "Recovery" van Collin ....
Met aan de muur al hun diploma's :)
petercdinsdag 7 mei 2019 @ 15:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 14:45 schreef djh77 het volgende:
Beleggingspand zonder hypothecaire zekerheid tegen 4% (aflossingsvrij) |:(
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19663
https://www.funda.nl/koop(...)9857-krijtwal-17-13/
Adres: Krijtwal 17-13
Postcode: 3432 ZT
Plaatsnaam: Nieuwegein
WOZ-waarde
i
Identificatie: 035602722380
Peildatum WOZ-waarde
01-01-2018 164.000 euro
01-01-2017 146.000 euro
01-01-2016 137.000 euro
01-01-2015 100.000 euro

Kenmerken
i
Bouwjaar: 1989
Gebruiksdoel: woonfunctie
Oppervlakte: 51 m²

Zonder hypo dekking laat ik hem zeker lopen.

Aflossing van de lening zal na 5 jaar geschieden uit de verkoopopbrengst van het appartement dan wel door herfinanciering wanneer wij besluiten de verkoop nog even uit te stellen.
Over 5 jaar de boel gewoon aflossen is ook een optie.

[ Bericht 13% gewijzigd door peterc op 07-05-2019 16:14:50 ]
paardendokterdinsdag 7 mei 2019 @ 16:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 15:56 schreef obligataire het volgende:

[..]

Met aan de muur al hun diploma's :) .....
.... en op de planken alle succesvol afgeronde regresdossiers....
Mynheer007dinsdag 7 mei 2019 @ 16:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 16:29 schreef paardendokter het volgende:

[..]

.... en op de planken alle succesvol afgeronde regresdossiers....
Met een vloer zo strak als hun pitches
paardendokterdinsdag 7 mei 2019 @ 17:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 16:58 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Met een vloer zo strak als hun pitches
En met een prikbord als toonbeeld van hun communicatie....
OpDieFietsdinsdag 7 mei 2019 @ 17:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 16:58 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Met een vloer zo strak als hun pitches
Behoorlijk opgepoetst, ook.
djh77dinsdag 7 mei 2019 @ 17:11
Monkey town op Collin direct
https://www.collincrowdfund.nl/monkey-town-breda/
djh77dinsdag 7 mei 2019 @ 17:21
Kledingwinkel op Collin direct
https://www.collincrowdfund.nl/sk-shop/
Ron1986dinsdag 7 mei 2019 @ 18:08
Weet iemand al meer inzake:

SPOILER
De storno's van o.a. GvE 16632, 14569 en andere projecten van dezelfde firma?
Volgens GvE moest hier in week 18 een antwoord op komen maar nog niks vernomen..
obligatairedinsdag 7 mei 2019 @ 18:14
Het project van Fabryk Design (All4Funding) is inmiddels helemaal volgestort.
Jaco078dinsdag 7 mei 2019 @ 18:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 17:11 schreef djh77 het volgende:
Monkey town op Collin direct
https://www.collincrowdfund.nl/monkey-town-breda/
Willen jullie mee kijken en een seintje geven als 1. de monkey town en 2. de sofie-bloemetjes opengaan bij Collin Direct?
obligatairedinsdag 7 mei 2019 @ 18:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:47 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Willen jullie mee kijken en een seintje geven als 1. de monkey town en 2. de sofie-bloemetjes opengaan bij Collin Direct?
En 3. de SK shop. Normaal heb ik niet veel met mode maar denk dat dit wel een serieus bedrijfje is. Aardige cijfers. En een vrouwelijke eigenaar, dat is ook vaak een aanbeveling :) .
Ron1986dinsdag 7 mei 2019 @ 18:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:47 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Willen jullie mee kijken en een seintje geven als 1. de monkey town en 2. de sofie-bloemetjes opengaan bij Collin Direct?
Helaas deze keer geen 10 ritten kaart kado, had t stiekem wel een beetje gehoopt net als bij gve de vorige keer.
Buurman_dinsdag 7 mei 2019 @ 19:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 15:43 schreef djh77 het volgende:
Betaaldata GvE tot en met 2024:
[ afbeelding ]
Dank!
paardendokterdinsdag 7 mei 2019 @ 19:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:47 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Willen jullie mee kijken en een seintje geven als 1. de monkey town en 2. de sofie-bloemetjes opengaan bij Collin Direct?
Monkey Town heeft een dramatische current ratio. Op papier een stevig eigen vermogen, maar dat zal vooral de (hele specifieke en moeilijk herbruikbare) inventaris zijn en die is vast aan iedereen en zijn moeder verpand en/of onder eigendomsvoorbehoud geleverd.
obligatairedinsdag 7 mei 2019 @ 21:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 19:55 schreef paardendokter het volgende:

[..]

Monkey Town heeft een dramatische current ratio. Op papier een stevig eigen vermogen, maar dat zal vooral de (hele specifieke en moeilijk herbruikbare) inventaris zijn en die is vast aan iedereen en zijn moeder verpand en/of onder eigendomsvoorbehoud geleverd.
Er staan ook 81K 'overige activa' op de balans. Wat zou dat zijn? In principe (m.i.) hoort alles ofwel onder vaste activa, ofwel onder vlottende activa te staan.
obligatairedinsdag 7 mei 2019 @ 21:16
https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/69078

Zit bijna vol deze, lijkt interessant.
Ron1986dinsdag 7 mei 2019 @ 21:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 21:16 schreef obligataire het volgende:
https://www.fundingcircle.com/nl/investor/loans/69078

Zit bijna vol deze, lijkt interessant.
Wel forse personeelskosten voor 12 man is 60k gemiddeld pp voor afgelopen jaar? In een jaar met 210k gestegen.
djtiesto8dinsdag 7 mei 2019 @ 22:08
De extra ¤210K aan personeelskosten hebben zo te zien ook geleid tot extra omzet, dus de extra kosten hebben zich gelukkig wel terugverdiend. ¤60K voor 12 FTE klinkt veel, maar rekening houdend met vakantiegeld, sociale lasten en pensioenlasten zijn de salarissen al een stuk meer modaal. En het salaris van de directie zal het gemiddelde wel omhoog halen. De website ziet er trouwens strak uit, wat ik ook niet anders had verwacht van een reclame- en communicatiebureau.
Ron1986dinsdag 7 mei 2019 @ 22:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 22:08 schreef djtiesto8 het volgende:
De extra ¤210K aan personeelskosten hebben zo te zien ook geleid tot extra omzet, dus de extra kosten hebben zich gelukkig wel terugverdiend. ¤60K voor 12 FTE klinkt veel, maar rekening houdend met vakantiegeld, sociale lasten en pensioenlasten zijn de salarissen al een stuk meer modaal. En het salaris van de directie zal het gemiddelde wel omhoog halen. De website ziet er trouwens strak uit, wat ik ook niet anders had verwacht van een reclame- en communicatiebureau.
Heb je ook wel gelijk in. Voor de rest zag ik ook niet echt rare dingen. Site idd ook prima, heb hem bescheiden mee genomen.
Gijsbertuswoensdag 8 mei 2019 @ 09:06
quote:
12s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 15:59 schreef peterc het volgende:

[..]

https://www.funda.nl/koop(...)9857-krijtwal-17-13/
Adres: Krijtwal 17-13
Postcode: 3432 ZT
Plaatsnaam: Nieuwegein
WOZ-waarde
i
Identificatie: 035602722380
Peildatum WOZ-waarde
01-01-2018 164.000 euro
01-01-2017 146.000 euro
01-01-2016 137.000 euro
01-01-2015 100.000 euro

Kenmerken
i
Bouwjaar: 1989
Gebruiksdoel: woonfunctie
Oppervlakte: 51 m²

Zonder hypo dekking laat ik hem zeker lopen.

Aflossing van de lening zal na 5 jaar geschieden uit de verkoopopbrengst van het appartement dan wel door herfinanciering wanneer wij besluiten de verkoop nog even uit te stellen.
Over 5 jaar de boel gewoon aflossen is ook een optie.

Locatie is mij bekend. Vrij dichtbij mijn werk.
Zit redelijk in het centrum van Nieuwegein, maar niet pal in het centrum.
Buurt er om heen ben ik zeker niet kapot van.
¤ 700 huur per maand lees ik. Dat is een redelijk normaal bedrag.
Al is de aanschaf van 195k weer veel te hoog. Bij geen hypo dekking zie je hier niets meer van terug.
obligatairewoensdag 8 mei 2019 @ 09:07
Artikel FD over crowdfunding:
SPOILER
Financiële sector
Crowdfundingplatforms spiegelen te gunstige rendementen voor

Terwijl de investeringen in crowdfunding in Nederland toenemen, dalen de rendementen. Potentiële beleggers krijgen regelmatig te rooskleurige vooruitzichten voorgespiegeld. Ook is er maar beperkt toezicht op deze vorm van financiering.

Gemiddeld beloven crowdfundingplatforms, zoals geldvoorelkaar.nl, en Fundingcircle, hun beleggers een rendement van 8,9%. Het werkelijke gemiddelde rendement ligt met 5,2% echter significant lager en dat cijfer daalt.

Dat verschil tussen het gemiddelde beloofde rendement en het werkelijke rendement is volgens crowdfundingconsulant Gijsbert Koren, naast de kosten die de platforms in rekening brengen, te wijten aan het toegenomen aantal bedrijven dat niet in staat is het geleende geld aan hun investeerders terug te betalen. Dit is deels het gevolg van het veranderende karakter van de crowdfundingmarkt. Die werd in het begin, rond 2011, bevolkt door lokale, duurzame projecten. Nu kloppen er vooral bedrijven aan die door de banken de deur zijn gewezen. Vastgoedontwikkelaars gaan daarbij voorop.
Wanbetalingen

Koren volgt de sector in Nederland sinds 2011 en presenteert op crowdfundingcijfers.nl, naast de beloofde rendementen, alle werkelijke opbrengsten van de platforms. Daarop is duidelijk te zien dat de opbrengsten voor beleggers vaak veel lager uitkomen dan beloofd. 'De verwachtingen van beleggers worden niet altijd goed gemanaged', zegt hij. 'De gepresenteerde rendementen kloppen alleen als alle leningen worden terugbetaald. Maar dat gebeurt natuurlijk niet altijd.'

De sector is jong en enkele jaren geleden, toen crowdfunding nog in de kinderschoenen stond, waren wanbetalingen schaars. Die komen meestal niet meteen voor in de eerste jaren na een nieuwe financieringsronde, maar later. Koren: 'Daardoor pakken de rendementen nu vaak lager uit.'

Het heeft particuliere investeerders er niet van weerhouden om enthousiast geld uit te lenen via crowdfunding. In 2017 werd er volgens crowdfundmarkt.nl nog ¤181 mln in nieuwe projecten gestoken. Vorig jaar was dat ¤241 mln en dit jaar staat de teller na één kwartaal al op meer dan ¤128 mln. Sinds het ontstaan van de markt is er volgens crowdfundingcijfers.nl, een andere vergelijkingssite, al meer dan ¤780 mln opgehaald bij investeerders.
Slechte blijven over

Ondanks de toegenomen populariteit is er slechts beperkt toezicht op de sector. De platforms moeten een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die al in 2017 concludeerde dat de informatievoorziening onder de maat was. Ondanks 'flinke verbeteringen' concludeert de toezichthouder dat verschillende platforms nu nog steeds niet voldoen aan de voorschriften.

Volgens Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering aan de Hogeschool Utrecht, zouden de Nederlandse toezichthouders een voorbeeld moeten nemen aan België, Frankrijk en vooral Engeland, waar crowdfunding beter gereguleerd wordt. 'In Engeland moet elke aanbieder kunnen aantonen dat de rendementen die hij aan zijn klanten laat zien, realistisch zijn', zegt hij. 'Anders moet hij ze direct in alle communicatie naar beneden bijstellen.'

En de huidige gepresenteerde rendementen in Nederland zijn volgens Van Teeffelen niet realistisch. 'Er is steeds meer concurrentie tussen de platforms waardoor ze de rente die ze vragen aan bedrijven die financiering zoeken, niet zomaar kunnen verhogen.'

Verder verwacht Van Teeffelen meer faillissementen, plus vervroegde aflossingen door bedrijven die goed presteren en daardoor een goedkopere lening bij de bank kunnen krijgen. 'Goed lopende ondernemingen kunnen boetevrij vervroegd aflossen en vertrekken. Wat overblijft in de portefeuille van de particuliere crowdfunders zijn juist de ondernemingen die uitstel van betaling aanvragen of niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.'
Gijsbertuswoensdag 8 mei 2019 @ 09:13
Het stuk in de FD schetst wel de huidige situatie.

Je ziet steeds meer herfinancieringen, 2e tranche, enz.
Vervroegde aflossingen zonder of met een kleine boeterente.
Meer crowdfundplatformen, concurrentie en minder selectief in het aanbod.
Banken die de krenten uit de pap halen, en de crowd met de rotte appels achterlaten.
Zodra het minder met de economie gaat, ben ik bang voor heel veel faillissementen.

Dankzij dit forum worden vaak de goede projecten er uit gefilterd, waardoor het rendement op niveau blijft.
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 09:19
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:06 schreef Gijsbertus het volgende:
Al is de aanschaf van 195k weer veel te hoog. Bij geen hypo dekking zie je hier niets meer van terug.
Financiering is natuurlijk maar 40k en geen 195k
OpDieFietswoensdag 8 mei 2019 @ 09:30
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:07 schreef obligataire het volgende:
Artikel FD over crowdfunding:
Hoewel het algemene beeld dat het artikel schetst denk ik juist is, heb ik wel een beetje moeite met dat consequente gebruik van het woord "beloofd". Voorzover ik weet is mij nog nooit een bepaald rendement "beloofd", door geen enkel platform.
obligatairewoensdag 8 mei 2019 @ 09:37
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:06 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Locatie is mij bekend. Vrij dichtbij mijn werk.
Zit redelijk in het centrum van Nieuwegein, maar niet pal in het centrum.
Buurt er om heen ben ik zeker niet kapot van.
¤ 700 huur per maand lees ik. Dat is een redelijk normaal bedrag.
Al is de aanschaf van 195k weer veel te hoog. Bij geen hypo dekking zie je hier niets meer van terug.
Geen hypotheek, slechts 4% en aflossingsvrij. Dat project steken ze maar waar de zon niet schijnt o|O
investeerdertjewoensdag 8 mei 2019 @ 09:40
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:30 schreef OpDieFiets het volgende:

[..]

Hoewel het algemene beeld dat het artikel schetst denk ik juist is, heb ik wel een beetje moeite met dat consequente gebruik van het woord "beloofd". Voorzover ik weet is mij nog nooit een bepaald rendement "beloofd", door geen enkel platform.
En ik heb ook zo het vermoeden dat een groot deel van de investeerders hun spreiding ook echt niet op orde heeft. Daargelaten dat de rendementen wel dalen.
gaanmetdiebanaanwoensdag 8 mei 2019 @ 09:40
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:37 schreef obligataire het volgende:
Geen hypotheek, slechts 4% en aflossingsvrij.
Ik weet niet waarom ze dit appartement hebben gekozen als verhuurobject, maar met 700 huur zit je op 4,3% bruto rendement. Dat is nogal laag, en als ze dan tegen meer dan 4% zouden moeten lenen zakt het rendement op eigen vermogen nog verder in. Rare keuze die ze hebben gemaakt.
dyna18woensdag 8 mei 2019 @ 09:49
quote:
14s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:40 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Ik weet niet waarom ze dit appartement hebben gekozen als verhuurobject, maar met 700 huur zit je op 4,3% bruto rendement. Dat is nogal laag, en als ze dan tegen meer dan 4% zouden moeten lenen zakt het rendement op eigen vermogen nog verder in. Rare keuze die ze hebben gemaakt.
Kan het zijn dat ze hopen op stijging van zowel de waarde als de huren in de toekomst?

Ik kan mij voorstellen dat voor beginnende verhuurders het bij je eerste pand fijn is als je uit de kosten (incl onderhoud) kan komen en vandaaruit verder kijkt.
Gijsbertuswoensdag 8 mei 2019 @ 09:49
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:19 schreef djh77 het volgende:

[..]

Financiering is natuurlijk maar 40k en geen 195k
Klopt. Maar bij (gedwongen) verkoop wordt er van de 195k niks overgehouden.
Het is geen Amsterdam, Utrecht of Rotterdam waar je boven de 200k kan verkopen.
petercwoensdag 8 mei 2019 @ 10:02
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:49 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Klopt. Maar bij (gedwongen) verkoop wordt er van de 195k niks overgehouden.
Het is geen Amsterdam, Utrecht of Rotterdam waar je boven de 200k kan verkopen.
voor de goede orde de 195k is natuurlijk all in, hut stond te koop voor 185k, dus stel vraagprijs = koopprijs + kosten koper + finan.kst GVE + ... = OK = 195k
Plus maar 40k lening, maar dan de opmerking in de pitch inzake over 5 jaar herfinanciering of verkoop. Je doet zoiets niet voor 5jr denk ik dan
investeerdertjewoensdag 8 mei 2019 @ 10:05
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 09:49 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

Klopt. Maar bij (gedwongen) verkoop wordt er van de 195k niks overgehouden.
Het is geen Amsterdam, Utrecht of Rotterdam waar je boven de 200k kan verkopen.
Dat hoeft ook niet. 50k is voldoende om alle investeerders tevreden te stellen.
Gijsbertuswoensdag 8 mei 2019 @ 10:08
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 10:05 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Dat hoeft ook niet. 50k is voldoende om alle investeerders tevreden te stellen.
True ;).
Maar dat is juist niet opgenomen in de zekerheden.
investeerdertjewoensdag 8 mei 2019 @ 10:09
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 10:08 schreef Gijsbertus het volgende:

[..]

True ;).
Maar dat is juist niet opgenomen in de zekerheden.
Hoofdelijke aansprakelijkheid --> aanmerkelijk belang in stamrecht BV
Stamrecht BV gelden "even" wegsluizen mocht het fout gaan gaat de belastingdienst wel iets van vinden. Ik ben er niet zo bang voor tbh
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 11:07
Natuurfilm Drenthe op KoM:
https://www.kapitaalopmaat.nl/Nighthawk-Productions-Assen
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 11:27
Het lijkt erop dat collin direct leningen met hypothecaire zekerheid (gelukkig) niet worden uitgeboekt binnen de normale termijn van 2 dagen. Het stallenproject is 29 april volgeschreven, maar de gelden zijn nog niet uitgeboekt. Ik neem aan dat gewacht wordt tot de hypotheek is gevestigd ^O^
investeerdertjewoensdag 8 mei 2019 @ 11:30
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 11:27 schreef djh77 het volgende:
Het lijkt erop dat collin direct leningen met hypothecaire zekerheid (gelukkig) niet worden uitgeboekt binnen de normale termijn van 2 dagen. Het stallenproject is 29 april volgeschreven, maar de gelden zijn nog niet uitgeboekt. Ik neem aan dat gewacht wordt tot de hypotheek is gevestigd ^O^
Gewoon zoals het hoort. Netjes.
Horsemenwoensdag 8 mei 2019 @ 11:44
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 11:27 schreef djh77 het volgende:
Het lijkt erop dat collin direct leningen met hypothecaire zekerheid (gelukkig) niet worden uitgeboekt binnen de normale termijn van 2 dagen. Het stallenproject is 29 april volgeschreven, maar de gelden zijn nog niet uitgeboekt. Ik neem aan dat gewacht wordt tot de hypotheek is gevestigd ^O^
Mijn conclusie is dat dergelijke projecten dus binnen de voorwaarden niet geschikt zijn als “direct” lening.
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 11:48
quote:
14s.gif Op woensdag 8 mei 2019 11:44 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Mijn conclusie is dat dergelijke projecten dus binnen de voorwaarden niet geschikt zijn als “direct” lening.
Kan inderdaad zo zijn. Ik vind het persoonlijk wel fijn dat er collin projecten zijn met zekerheden waarbij er 100 ipv 500 euro geïnvesteerd kan worden. Ik vind het wel prima.
Horsemenwoensdag 8 mei 2019 @ 11:54
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 11:48 schreef djh77 het volgende:

[..]

Kan inderdaad zo zijn. Ik vind het persoonlijk wel fijn dat er collin projecten zijn met zekerheden waarbij er 100 ipv 500 euro geïnvesteerd kan worden. Ik vind het wel prima.
Collin heeft de spelregels aangepast en dan is het wel wenselijk dat ze er zich ook zelf aan houden. Dat verwachten ze namelijk ook van ons als investeerders. Er zijn voordelen en nadelen aan het Collin “direct” systeem. Als een project niet binnen deze voorwaarden valt moet je hem niet aanbieden.
investeerdertjewoensdag 8 mei 2019 @ 11:55
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 11:48 schreef djh77 het volgende:

[..]

Kan inderdaad zo zijn. Ik vind het persoonlijk wel fijn dat er collin projecten zijn met zekerheden waarbij er 100 ipv 500 euro geïnvesteerd kan worden. Ik vind het wel prima.
Dat was precies de reden waarom ik bij KNAB projecten meepakte. Ik kan dan een betere spreiding handhaven. Tot op heden nog steeds blij met die keuze.
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 12:49
Zowel project spoorsingel als schoonbroodstraat van SiG is vandaag uit het niets weer zo'n 25k per project bijgestort
#fundingzekerheid?

[ Bericht 0% gewijzigd door djh77 op 08-05-2019 15:21:05 ]
obligatairewoensdag 8 mei 2019 @ 13:23
Project Friesland A4F:

Wanneer gaat de lening in?

SPOILER
De lening gaat in zodra de tweede hypotheek is gevestigd en zodra de extra hypothecaire inschrijving van de Rabobank van ¤ 100.000 is geroyeerd (de Rabobank heeft een hypotheek verstrekt van ¤ 150.000 op de woning, maar de inschrijving bedraagt ¤ 250.000. Door ¤ 100.000 van de inschrijving te laten royeren, loopt de inschrijving weer gelijk met de daadwerkelijk verstrekte hypotheek).
Kijk zo kan het ook _O_ Apart dat de bank zo meewerkingsgezind is :)
NaRegenDeZonwoensdag 8 mei 2019 @ 13:33
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 13:23 schreef obligataire het volgende:
Project Friesland A4F:

Wanneer gaat de lening in?

SPOILER
De lening gaat in zodra de tweede hypotheek is gevestigd en zodra de extra hypothecaire inschrijving van de Rabobank van ¤ 100.000 is geroyeerd (de Rabobank heeft een hypotheek verstrekt van ¤ 150.000 op de woning, maar de inschrijving bedraagt ¤ 250.000. Door ¤ 100.000 van de inschrijving te laten royeren, loopt de inschrijving weer gelijk met de daadwerkelijk verstrekte hypotheek).
Kijk zo kan het ook _O_ Apart dat de bank zo meewerkingsgezind is :)
Dat ging niet vanzelf.
Daar zijn meerdere mailtjes van diverse investeerders aan vooraf gegaan. Echter men was zeer meedenkend met de investeerder wat tot dit resultaat heeft geleid. Er ligt bovendien de toezegging dat men bij soortgelijke pitches naast de resterende hypotheekschuld ook bij het kadaster het hypothecaire inschrijvingsbedrag opgevraagd en publiceert, zodat dit soort vervelende zaken niet meer voor kunnen komen.

[ Bericht 1% gewijzigd door NaRegenDeZon op 08-05-2019 13:39:52 ]
Jaco078woensdag 8 mei 2019 @ 13:33
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 11:30 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

Gewoon zoals het hoort. Netjes.
Heeft iemand ooit weleens het kadaster gecheckt en gezien of stichting collin zekerheden ook daadwerkelijk hypotheek vestigt?
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 13:45
Overname restaurant op GvE:
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19891
Horsemenwoensdag 8 mei 2019 @ 14:04
Ook Ronald Kleverlaan doet nog even zijn plasje over de recent verschenen artikelen over crowdfunding.

quote:
Netto rendement crowdfunding richting 3-4%
WWW.LINKEDIN.COM – Deel
Volgens een analyse van Lex van Teeffelen dalen de nettorendementen bij bedrijfsleningen op crowdfunding platformen naar 5%. Is dit erg? Ik vind het wel meevallen en het geeft een reëel beeld van de huidige ontwikkelingen in de markt nu leningportefeuilles volwassener worden.
Het netto rendement lijkt nu uit te komen op lange termijn rond de 3-4%, voor beleggers die goed spreiden. Voor individuele personen zal dit afhankelijk zijn van het platform dat gebruikt wordt, de spreiding, maar natuurlijk ook macro-economische ontwikkeling, zoals een mogelijke recessie.
Natuurlijk zijn dit niet de percentages van 7-8% (of hoger) die ondernemers betalen, maar het kan nog altijd een goed onderdeel zijn binnen een gebalanceerde beleggingsportefeuille. Ook zorgt het voor de broodnodige extra investeringen voor het mkb.
Te gunstige rendementen voorspiegelen?
Vanmorgen verscheen echter een artikel in het FD met als kop “Crowdfundingplatforms spiegelen te gunstige rendementen voor”. Hier slaat de auteur de plank volledig mis en ik ben het ook niet eens met de analyses en een aantal uitspraken die hierin worden gedaan, waaronder enkele feitelijke onjuistheden.
Ten eerste weet elke (professionele) belegger dat er een verschil is tussen een bruto en netto rendement (rente minus kosten en met aftrek van eventuele afschrijvingen). Dat wordt als kop van het artikel nu bijna als “misleiding” gepresenteerd. Natuurlijk kan er meer transparantie plaatsvinden, maar ook de AFM heeft in februari al geconcludeerd dat dit de goede kant op gaat.
En in vergelijking met andere (alternatieve) financiers, Venture Capital fondsen en banken, zijn crowdfunding platformen een stuk transparanter in het vermelden van defaults en rendementen.
Verder wordt er gewaarschuwd dat de alleen “slechte” leningen over zullen blijven, o.a. omdat “goede” ondernemers boetevrij kunnen aflossen. Dat is feitelijk incorrect. Ook bij crowdfunding platformen (net als bij banken) zul je gewoon een aanvullende vergoeding moeten betalen bij vervroegd aflossen.
Al met al een zwak en tendentieus artikel wat geen recht doet aan de positieve groei van crowdlending in Nederland. Natuurlijk is het belangrijk om kritisch te blijven en extra transparantie kan zeker helpen, maar op deze manier wordt een goed ontwikkelende markt alleen maar negatief in het daglicht gezet en het vertrouwen beschaamt, terwijl deze financieringsvorm nog steeds een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de financiering van mkb bedrijven.
Ook in dit (terechte) artikel staan helaas onjuistheden. Dhr. Kleverlaan schrijft namelijk
quote:
“Verder wordt er gewaarschuwd dat de alleen “slechte” leningen over zullen blijven, o.a. omdat “goede” ondernemers boetevrij kunnen aflossen. Dat is feitelijk incorrect. Ook bij crowdfunding platformen (net als bij banken) zul je gewoon een aanvullende vergoeding moeten betalen bij vervroegd aflossen.”
Helaas gaat dit momenteel niet op bij sommige platformen zoals Funding Circle en Geld voor elkaar. Met name GvE heeft een aantal maanden geleden ingevoerd dat bij sommige leningen boetevrij mag worden afgelost. Een hele slechte zaak.

Gelukkig is GvE dit momenteel aan het heroverwegen.
Hopelijk zien ze snel het licht zodat de investeerders weer enige compensatie krijgen bij een vervroegde aflossing van de (vaak betere) projecten.
NaRegenDeZonwoensdag 8 mei 2019 @ 14:29
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 13:45 schreef djh77 het volgende:
Overname restaurant op GvE:
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19891
Ziet er op het eerste gezicht wel aardig uit. Eigen geld 75K achtergestelde lening verkopende partij van 75K. Dit laatste kan natuurlijk ook gemakkelijk met een goodwill van 195K en wat mij betreft had de achtergestelde lening van verkoper nog wat hoger en de lening bij GvE wat lager mogen zijn met dit bedrag aan goodwill.
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 14:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 10:35 schreef bleyenburg het volgende:
Vandaag geen nieuw aangekondigde projecten bij FNC.
Sowieso weinig nieuwe projecten daar, de laatste weken.
Ik denk dat ze daar een beetje geschrokken zijn van de enorme hoeveelheid projecten met betaal issues.
Hun afdeling recovery en incasso maakt zoveel overuren dat ze de rem er maar ff opgezet hebben, lijkt mij.
Via FNC worden maandelijks miljoenen (besloten) gefinancierd door institutionele investeerders. Het kan ook zijn dat deze vorm van financiering op dit moment even wat interessanter is dan crowdfunding en er meer projecten besloten worden gefund.
jvm43bx4lm6ao.png

[ Bericht 1% gewijzigd door djh77 op 08-05-2019 15:22:15 ]
ML45woensdag 8 mei 2019 @ 15:26
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 14:29 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Ziet er op het eerste gezicht wel aardig uit. Eigen geld 75K achtergestelde lening verkopende partij van 75K. Dit laatste kan natuurlijk ook gemakkelijk met een goodwill van 195K en wat mij betreft had de achtergestelde lening van verkoper nog wat hoger en de lening bij GvE wat lager mogen zijn met dit bedrag aan goodwill.
Ik heb forse twijfels:
- paar dagen sluiting in 2018 ivm een lekkage kost 44k omzet?? of was de omzet anders ook gedaald
- de omzet stijgt wel erg fors, als dit zo eenvoudig is te realiseren waarom deden de huidige eigenaren het dan niet.
- Goodwill van 195k in combinatie met de 100k voor de inventaris vind ik fors
- beperkte Horeca ervaring, de huidige bediening wordt op internet over het algemeen als positief ervaren behouden zij dat ook?
- twijfel anno 2019 in het algemeen over Horeca gezien zowel een gebrek aan goed personeel mn voor de keuken als de toekomst. Is de omzetstijging wel te realiseren.

[ Bericht 0% gewijzigd door ML45 op 08-05-2019 16:41:15 ]
queposwoensdag 8 mei 2019 @ 16:23
Ziet iemand iets zitten wat binnenkort online komt bij Crowdrealestate.

SPOILER
www.crowdrealestate.nl (Appartementencomplexen Gössnitz II) er is inmiddels al een eerdere investeringsronde geweest voor vergelijkbare appartementen
Horsemenwoensdag 8 mei 2019 @ 16:34
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 16:23 schreef quepos het volgende:
Ziet iemand iets zitten wat binnenkort online komt bij Crowdrealestate.

SPOILER
www.crowdrealestate.nl (Appartementencomplexen Gössnitz II) er is inmiddels al een eerdere investeringsronde geweest voor vergelijkbare appartementen
Ik niet maar dat komt vooral omdat ik geen projecten meer doe waar belangen in het buitenland mee gemoeid zijn.
Horsemenwoensdag 8 mei 2019 @ 17:10
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 12:49 schreef djh77 het volgende:
Zowel project spoorsingel als schoonbroodstraat van SiG is vandaag uit het niets weer zo'n 25k per project bijgestort
#fundingzekerheid?
Zo iets dergelijks is het zeker. SiG wil hier geen uitspraak over doen maar aangezien we dit al bij zo veel projecten hebben zien gebeuren kan het onmogelijk toeval zijn. Klaarblijkelijk worden er afspraken gemaakt met een of enkele investeerders.
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 17:29
1,7 miljoen voor sneakers op ccf/knab
https://www.collincrowdfund.nl/polat-b-v/
Met 18x!! 2e hypotheek
obligatairewoensdag 8 mei 2019 @ 18:27
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 16:23 schreef quepos het volgende:
Ziet iemand iets zitten wat binnenkort online komt bij Crowdrealestate.

SPOILER
www.crowdrealestate.nl (Appartementencomplexen Gössnitz II) er is inmiddels al een eerdere investeringsronde geweest voor vergelijkbare appartementen
Die ga ik wel meepakken denk ik :9 :9 .........spreiding over 83 appartementen, 6% en 36 maanden looptijd. Het percentage doet een hoge LTV vermoeden......maar we zullen zien als de pitch te lezen is.
djh77woensdag 8 mei 2019 @ 18:44
Videodisplay op ccf/Knab
https://www.collincrowdfund.nl/viavisual-b-v/
brulaap112woensdag 8 mei 2019 @ 19:24
De getaxeerde marktwaarde is ¤ 4.800.000,- met een markthuur van ¤ 154.250,–. De getaxeerde executiewaarde bedraagt ¤ 4.100.000,- per peildatum 26 september 2018;

Bizar slechte investering?
djtiesto8woensdag 8 mei 2019 @ 20:59
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 19:24 schreef brulaap112 het volgende:
De getaxeerde marktwaarde is ¤ 4.800.000,- met een markthuur van ¤ 154.250,–. De getaxeerde executiewaarde bedraagt ¤ 4.100.000,- per peildatum 26 september 2018;

Bizar slechte investering?
Dat is inderdaad niet veel; slechts zo'n 3% rendement o.b.v. de getaxeerde marktwaarde. De eigenaar van de sneakers op ccf/knab zou beter dit onroerend goed kunnen verkopen dan een lening aangaan via Collin/Knab/hypotheekfonds. Dat kost hem 7% op jaarbasis aan rente. Dit aangezien de gevraagde lening van in totaal ¤4.180.000 bijna gelijk is aan de waarde van dit onroerend goed (¤4.800.000) (= niet al het onroerend goed wat is vermeld in de pitch). Of zie ik nu wat over het hoofd?
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 09:06
quote:
14s.gif Op vrijdag 5 juni 2015 16:13 schreef Horsemen het volgende:
En nog een nieuwe op KoM:
Decoussemaecker Interior Design
Classificatie B+
Kredietbedrag ¤50.000,00
Rente per jaar 7,00%
Looptijd 48 maanden
https://www.kapitaalopmaat.nl/Decoussemaecker-Interior-Design
Dit terugbetalingen van dit project zijn af en toe wat lastig geweest, maar is gisteren 3 maanden eerder dan gepland toch nog vervroegd afgelost.
impact9donderdag 9 mei 2019 @ 09:45
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 17:29 schreef djh77 het volgende:
1,7 miljoen voor sneakers op ccf/knab
https://www.collincrowdfund.nl/polat-b-v/
Met 18x!! 2e hypotheek
SPOILER
---
Oke.... Weet uiteraard niet of dit dezelfde meneer is;)

[ Bericht 3% gewijzigd door impact9 op 09-05-2019 09:57:37 ]
Frandderouwdonderdag 9 mei 2019 @ 09:53
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:45 schreef impact9 het volgende:
1,7 miljoen voor sneakers op ccf/knab
https://www.collincrowdfund.nl/polat-b-v/
Met 18x!! 2e hypotheek
Ik weet na twee seconden alweer genoeg. Ren hard weg op mijn oude schoenen.

Herfinancieren overbruggingsfinanciering ¤ 1.400.000,- (privé)
Aflossen huisbank ¤ 900.000,- (zakelijk)
Aflossen bank ¤ 235.000,- (privé)
JJdJ1984donderdag 9 mei 2019 @ 09:53
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:45 schreef impact9 het volgende:

[..]


Oke.... Weet uiteraard niet of dit dezelfde meneer is;)
Zou je sieren dit weg te halen alleen aan de keeftijd is al te zien dat het niet klopt

[ Bericht 26% gewijzigd door JJdJ1984 op 09-05-2019 12:17:35 ]
impact9donderdag 9 mei 2019 @ 09:57
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:53 schreef JJdJ1984 het volgende:

[..]

Zou je sieren dit weg te halen alleen aan de keeftijd is al te zien dat het niet klopt
Scheelt idd 4 jaar, ik verwijder de link;)
Ken jij deze man?
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 10:26
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:53 schreef JJdJ1984 het volgende:

[..]

Zou je sieren dit weg te halen alleen aan de keeftijd is al te zien dat het niet klopt
Moet je dit zelf ook even doen
Mynheer007donderdag 9 mei 2019 @ 10:46
Hoewel de recovery bij GvE nog steeds dramatisch en intransparant is, beginnen er nu wel langzamerhand wat aflossingen binnen druppelen.

Weet iemand of deze recovery ook meegenomen wordt in de rendementscijfers in mijn GvE?
Ron1986donderdag 9 mei 2019 @ 10:47
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 10:46 schreef Mynheer007 het volgende:
Hoewel de recovery bij GvE nog steeds dramatisch en intransparant is, beginnen er nu wel langzamerhand wat aflossingen binnen druppelen.

Weet iemand of deze recovery ook meegenomen wordt in de rendementscijfers in mijn GvE?
Nope staat er ook bij onderaan in de statistieken:

Wanneer een geldlener niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet, drukt dat het rendement voor de investeerders. Hoe sneller wordt overgegaan tot afboeking, hoe lager het rendement. Om inzicht te geven in dat drukkend effect in de portefeuille, worden voor deze berekeningen projecten met betaalachterstanden fictief afgeboekt na 90 dagen of na 365 dagen default. De uitkomsten ziet u hierboven. Op dit moment laten de meeste platforms alleen het 365d rendement zien. Geldvoorelkaar.nl geeft op advies van de AFM ook het 90d rendement weer. Beide berekeningen houden geen rekening met eventuele incassomaatregelen of recovery. De werkelijkheid pakt dan ook vaak gunstiger uit voor de investeerder.
Mynheer007donderdag 9 mei 2019 @ 10:53
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 10:47 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

Nope staat er ook bij onderaan in de statistieken:

Wanneer een geldlener niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet, drukt dat het rendement voor de investeerders. Hoe sneller wordt overgegaan tot afboeking, hoe lager het rendement. Om inzicht te geven in dat drukkend effect in de portefeuille, worden voor deze berekeningen projecten met betaalachterstanden fictief afgeboekt na 90 dagen of na 365 dagen default. De uitkomsten ziet u hierboven. Op dit moment laten de meeste platforms alleen het 365d rendement zien. Geldvoorelkaar.nl geeft op advies van de AFM ook het 90d rendement weer. Beide berekeningen houden geen rekening met eventuele incassomaatregelen of recovery. De werkelijkheid pakt dan ook vaak gunstiger uit voor de investeerder.
Dat had ik inderdaad ook gelezen, maar dat kun je op meerdere manieren interpreteren. Als recovery nog op gang komt dan zal het rendement nog verbeteren, en ze willen niet voorspellen in hoeverre dat zal gebeuren. Echter, dit zegt mijnsinziens niet dat wanneer recovery op gang komt, dit niet in de cijfers wordt verwerkt
impact9donderdag 9 mei 2019 @ 12:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 18:47 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Willen jullie mee kijken en een seintje geven als 1. de monkey town en 2. de sofie-bloemetjes opengaan bij Collin Direct?
Sofie bloemen is open;)!
Jaco078donderdag 9 mei 2019 @ 12:04
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 12:01 schreef impact9 het volgende:

[..]

Sofie bloemen is open;)!
Dank, meegenomen.
obligatairedonderdag 9 mei 2019 @ 12:09
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 12:01 schreef impact9 het volgende:

[..]

Sofie bloemen is open;)!
Ik heb 'm ook voor een 'FNC bedrag' meegenomen. Hoge rente dus er zal best wel risico aanzitten maar het bedrijf spreekt me wel aan.
FINONAFdonderdag 9 mei 2019 @ 12:15
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 12:04 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Dank, meegenomen.
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 12:01 schreef impact9 het volgende:

[..]

Sofie bloemen is open;)!
Bedankt, ook voorzichtig meegenomen.
JJdJ1984donderdag 9 mei 2019 @ 12:17
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 09:53 schreef JJdJ1984 het volgende:

[..]

Zou je sieren dit weg te halen alleen aan de keeftijd is al te zien dat het niet klopt
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 10:26 schreef djh77 het volgende:

[..]

Moet je dit zelf ook even doen
:') done
jsuijkerdonderdag 9 mei 2019 @ 12:44
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 18:27 schreef obligataire het volgende:

[..]

Die ga ik wel meepakken denk ik :9 :9 .........spreiding over 83 appartementen, 6% en 36 maanden looptijd. Het percentage doet een hoge LTV vermoeden......maar we zullen zien als de pitch te lezen is.
Ik ben benieuwd hoe ze dit aanpakken. Ik zit in het eerste project met ook 83 appartementen. Ik heb sterk het vermoeden dat het om dezelfde appartrmenten gaat en aangezien de rente gelijk is vraag ik me af of project 1 priority heeft over project 2.
Projec1 is overigens al een 2e hypotheek
Jaco078donderdag 9 mei 2019 @ 13:08
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 12:09 schreef obligataire het volgende:

[..]

Ik heb 'm ook voor een 'FNC bedrag' meegenomen. Hoge rente dus er zal best wel risico aanzitten maar het bedrijf spreekt me wel aan.
Deze week is gve het nieuwe fnc :-)
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 13:34
Ook deze recovery poging van GvE is mislukt:
SPOILER
Aangaande deze termijnbetaling had de schuldenaar de toezegging gedaan uiterlijk in week 18 met meer informatie te komen. Helaas hebben wij van hem niets meer vernomen. Op onze rappelberichten hebben wij ook geen reactie ontvangen.

In de berichten van juni en juli 2018 is gemeld dat er jaarlijks een royaltybetaling zal worden gedaan. Deze royaltybetaling bedraagt 3% van de jaaromzet, waarbij op basis van de omzet in de jaren 2016 en 2017 de verwachting werd uitgesproken dat deze betaling jaarlijks ¤ 100.000,- zal bedragen. Dit met de kanttekening dat met name op de royaltybetaling over het jaar 2018 nog verrekening van kosten zou plaatsvinden. Inmiddels hebben wij de royaltybetaling en specificatie over het boekjaar 2018 ontvangen. Deze bedraagt slechts ¤ 18.560,67.

Ook over de verkoop van het pand hebben wij recent geen update mogen ontvangen, behoudens het bericht men bezig was met een sale-and-lease-back constructie. Ons laatste contact dateert van 30 april jongstleden.

De ontvangen betaling van ¤ 18.560,67 is onvoldoende om voor alle betrokken projecten één reguliere maandtermijn te voldoen. Deze betaling zal daarom voor ieder project als twee extra rentetermijnen aan u worden overgemaakt, en deze zal als termijn 65 nog deze week aan u worden uitbetaald.

Omdat de betaling van de verschuldigde maandtermijnen uitblijft en er voor dit project nu ook termijn 35 is gestorneerd zijn wij genoodzaakt het volledige dossier over te dragen aan Gerechtsdeurwaarder Flanderijn te Rotterdam.
SPOILER
(project 5075, 5731, 9770, 14569 en 16632)
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 13:53
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 12:44 schreef jsuijker het volgende:

[..]

Ik ben benieuwd hoe ze dit aanpakken. Ik zit in het eerste project met ook 83 appartementen. Ik heb sterk het vermoeden dat het om dezelfde appartrmenten gaat en aangezien de rente gelijk is vraag ik me af of project 1 priority heeft over project 2.
Projec1 is overigens al een 2e hypotheek
Zelfde appartementen zou heel apart zijn. Zullen er niet gewoon meerdere dezelfde appartementencomplexen bij elkaar staan.
Jaco078donderdag 9 mei 2019 @ 13:57
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 13:53 schreef djh77 het volgende:

[..]

Zelfde appartementen zou heel apart zijn. Zullen er niet gewoon meerdere dezelfde appartementencomplexen bij elkaar staan.
Toch even navragen crowdrealestate wellicht.
Wellicht past deze tranche binnen dezelfde inschrijving ?

Edit: als het een derde hypotheek zou worden (ofwel de 2e en 3e voor CRE is dit geen probleem ).

[ Bericht 6% gewijzigd door Jaco078 op 09-05-2019 14:43:28 ]
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 14:43
quote:
1s.gif Op donderdag 9 mei 2019 13:57 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Toch even navragen crowdrealestate wellicht.
Wellicht past deze tranche binnen dezelfde inschrijving ?

Edit: als het een derde hypotheek zou worden (ofwel de 2e en 3e voor CRE is dit geen probleem ).
Nee dat past niet:
n1j3020yd.png
Er is nog ruimte voor 459k binnen de inschrijving omdat in de vorige tranche E 1.250.000 is gefund
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 15:01
quote:
0s.gif Op woensdag 8 mei 2019 12:49 schreef djh77 het volgende:
Zowel project spoorsingel als schoonbroodstraat van SiG is vandaag uit het niets weer zo'n 25k per project bijgestort
#fundingzekerheid?
Vandaag beide voor 100% volgestort.
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 15:07
quote:
14s.gif Op woensdag 8 mei 2019 14:04 schreef Horsemen het volgende:
Ook Ronald Kleverlaan doet nog even zijn plasje over de recent verschenen artikelen over crowdfunding.
[..]

Ook in dit (terechte) artikel staan helaas onjuistheden. Dhr. Kleverlaan schrijft namelijk
[..]

Helaas gaat dit momenteel niet op bij sommige platformen zoals Funding Circle en Geld voor elkaar. Met name GvE heeft een aantal maanden geleden ingevoerd dat bij sommige leningen boetevrij mag worden afgelost. Een hele slechte zaak.

Gelukkig is GvE dit momenteel aan het heroverwegen.
Hopelijk zien ze snel het licht zodat de investeerders weer enige compensatie krijgen bij een vervroegde aflossing van de (vaak betere) projecten.
Reactie GvE:
quote:
Gisteren verscheen een artikel in het FD, waarin werd gesteld dat crowdfundingplatformen te gunstige rendementen voorspiegelen aan hun investeerders. Op het artikel werd kritisch gereageerd, waaronder door Ronald Kleverlaan, expert in alternatieve financieringsvormen.

'Er is een verschil tussen bruto en netto rendement'
Kleverlaan stelt onder andere dat in het FD-artikel onterecht geen onderscheid wordt gemaakt tussen bruto en netto rendement. "Iedere belegger weet dat hier een verschil tussen is. Dat wordt in de kop van het artikel nu bijna als 'misleiding' gepresenteerd."

Vanochtend werd dit statement in het FD genuanceerd: "Sommige crowdfundingplatforms zoals Funding Circle en Geldvoorelkaar.nl houden zich wel aan de eis van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de nettorendementen weer te geven." - in tegenstelling tot platforms die hier niet transparant in zijn.

Reactie Geldvoorelkaar.nl
Bij Geldvoorelkaar.nl zijn we transparant in het presenteren van rendementen. Wij houden hierbij de aanbevelingen van de AFM aan. Dit betekent dat we leningen met een achterstand van 90 dagen volledig afboeken in de rendementsberekening. In de praktijk zal het rendement hoger liggen: door recovery en verhaalacties hoeft naar verwachting 30% minder afgeboekt te worden. Deze scenario's worden separaat weergegeven op onze statistiekpagina.

Het gemiddelde rendement op de portefeuille van Geldvoorelkaar.nl is bruto 7,22% en netto 4,32%.
Onze statistiek wordt regelmatig geüpdatet. U kunt de rendementen aflezen van onze homepage.
queposdonderdag 9 mei 2019 @ 16:33
Nieuw project bij SamenInGeld

SPOILER
Crowdfunder99donderdag 9 mei 2019 @ 17:30
Zo juist nabetaling vanuit FundingCircle ontvangen, circa 60% van wat er bij normale maandbetaling uitbetaald wordt. Hoewel de betalingsspecificatie nog niet beschikbaar is, zag ik op de site dat er een vervroegde aflossing tussen moet zitten. Hoop dat de rest dan achterstallig is, dan loopt het weer een beetje in.
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 17:37
Appartement Vlissingen met 1e hypotheek op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19884
djh77donderdag 9 mei 2019 @ 17:38
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 16:33 schreef quepos het volgende:
Nieuw project bij SamenInGeld

SPOILER
Rente 0,05% gezakt
bridgetofardonderdag 9 mei 2019 @ 17:46
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 10:35 schreef bleyenburg het volgende:
Vandaag geen nieuw aangekondigde projecten bij FNC.
Sowieso weinig nieuwe projecten daar, de laatste weken.
Ik denk dat ze daar een beetje geschrokken zijn van de enorme hoeveelheid projecten met betaal issues.
Hun afdeling recovery en incasso maakt zoveel overuren dat ze de rem er maar ff opgezet hebben, lijkt mij.
Vandaag een tweede nabetaling FNC ontvangen.
investeerdertjedonderdag 9 mei 2019 @ 19:03
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 17:38 schreef djh77 het volgende:

[..]

Rente 0,05% gezakt
En we hebben sowieso geld om terug te betalen. Echt waar. Hoeveel zie ik alleen niet.
Jaco078donderdag 9 mei 2019 @ 19:15
4%-appartement zat toch nog snel vol op GVE. Heb m niet meegenomen, Netto rente echt te laag zonder 1e hypotheek.
Crowdfunder99donderdag 9 mei 2019 @ 20:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2019 14:39 schreef obligataire het volgende:

[..]

De nadruk lag vooral op volume, bedrijven kregen afgelopen jaren vele mailings toegestuurd waarin snel geld zonder lastige vragen werd aangeboden. Cijfers niet verplicht.
Een geschenk uit de hemel voor vele kneus bedrijven die nergens terecht kunnen voor krediet. Vroeg of laat wreekt zich dat. En dan heb ik het nog niet over het echte gajes dat gauw geld leent en vervolgens onderduikt. Als de economie daadwerkelijk in recessie/depressie zou komen, dan vallen de FNC projecten om als rotte appels van de boom vrees ik.
Ik hoop dat je geen gelijk hebt, FNC zelf is volgens mij nog wel optimistisch over de gevolgen van een ecoomische neergang: https://www.fundingcircle.com/nl/blog/hoe-presteert-investering-tijdens-economische-tegenslag
obligatairedonderdag 9 mei 2019 @ 22:36
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 20:17 schreef FNC het volgende:
[..]
Aangezien de verzameling van leningen van Funding Circle goed gediversifieerd is en daarmee een goede weerspiegeling van het Nederlandse MKB-landschap is, kunnen we verwachten dat de ondernemingen aan wie onze investeerders uitlenen gelijkmatig zullen reageren.
Laten we het hopen. Ik wil best aannemen dat de leningen van FNC goed zijn verdeeld over de diverse sectoren van het (MKB)bedrijfsleven. Maar of ze ook qua financiële gezondheid een dwarsdoorsnede zijn van het bedrijfsleven waag ik toch te betwijfelen.
rechtsbackjevrijdag 10 mei 2019 @ 07:24
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 22:36 schreef obligataire het volgende:

[..]

Laten we het hopen. Ik wil best aannemen dat de leningen van FNC goed zijn verdeeld over de diverse sectoren van het (MKB)bedrijfsleven. Maar of ze ook qua financiële gezondheid een dwarsdoorsnede zijn van het bedrijfsleven waag ik toch te betwijfelen.
Misschien wel de dwarsdoorsnede van een bepaald segment van het MKB (kleinere bedrijven, geen actuele cijfers e.d.).
Ron1986vrijdag 10 mei 2019 @ 07:33
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 19:15 schreef Jaco078 het volgende:
4%-appartement zat toch nog snel vol op GVE. Heb m niet meegenomen, Netto rente echt te laag zonder 1e hypotheek.
Was te verwachten bij zo n laag bedrag. Is 4% het minimum of kan het nog lager..?
petercvrijdag 10 mei 2019 @ 08:31
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 17:37 schreef djh77 het volgende:
Appartement Vlissingen met 1e hypotheek op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19884
https://www.funda.nl/koop(...)-van-de-veldelaan-8/

Adres: Willem van de Veldelaan 8
Postcode: 4383 TX
Plaatsnaam: Vlissingen
WOZ-waarde
i
Identificatie: 071800001578
Peildatum WOZ-waarde
01-01-2018 67.000 euro
01-01-2017 64.000 euro
01-01-2016 63.000 euro
01-01-2015 63.000 euro

Kenmerken
i
Bouwjaar: 1956
Gebruiksdoel: woonfunctie
Oppervlakte: 58 m²
petercvrijdag 10 mei 2019 @ 08:50
https://www.sprout.nl/art(...)1ce62830099a366a2667

Sprout Crowdfunders willen betere regelgeving

https://www.sprout.nl/art(...)-mag-we-dachten-shit
petercvrijdag 10 mei 2019 @ 09:30
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 16:33 schreef quepos het volgende:
Nieuw project bij SamenInGeld

SPOILER
Hebben deze personen al eerder een project op SIG gedaan, de voornamen zeggen me niks, en ik mis de download inzake het verdienmodelleke
obligatairevrijdag 10 mei 2019 @ 10:49
quote:
12s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 08:31 schreef peterc het volgende:

[..]

https://www.funda.nl/koop(...)-van-de-veldelaan-8/

Adres: Willem van de Veldelaan 8
Postcode: 4383 TX
Plaatsnaam: Vlissingen
WOZ-waarde
i
Identificatie: 071800001578
Peildatum WOZ-waarde
01-01-2018 67.000 euro
01-01-2017 64.000 euro
01-01-2016 63.000 euro
01-01-2015 63.000 euro

Kenmerken
i
Bouwjaar: 1956
Gebruiksdoel: woonfunctie
Oppervlakte: 58 m²
Pffff, 110K investeren in een pand dat een paar jaar geleden amper de helft waard was, deze ga ik niet meenemen of iemand moet er nog heel anders over denken?
djh77vrijdag 10 mei 2019 @ 10:50
Oorzaak faillissement Abbinaya/Melo (CCF)
SPOILER
In 2004 is de bestuurder gestart met een assurantiekantoor. In 2008 heeft
hij, net voordat de economische crisis zijn intrede deed, het kantoorpand aan
de Druivenstraat 5-7 aangekocht met een financiering van SNS Bank. Met
(privé)-leningen heeft hij het pand, dat al geruime tijd leegstond, opgeknapt
zodat het voor de verhuur gebruikt kon gaan worden. De door hem
verkregen leningen waren afgesloten tegen gemiddeld 20% rente op
jaarbasis. Deze kosten liepen uiteraard door zonder dat hiertegenover
voldoende inkomsten stonden.

In 2011 is de bestuurder in opdracht van DPD, met de vennootschap (de
failliet), koeriersdiensten gaan verzorgen. Om voertuigen hiervoor te kunnen
aanschaffen, heeft de bestuurder gelden geleend tegen te hoge
rentepercentages, die tot 16% per jaar opliepen. 2015 is met een winst van
circa 3 á 4 ton afgesloten. Gezien het feit dat de bestuurder vrijwel alles
financieel in privé verrekende in een rekening-courant, is er een
boekenonderzoek uitgevoerd door de belastingdienst, die hierop de
bestuurder heeft aangegeven dat de rekening-courant vordering verlaagd
diende te worden. Op een bepaald moment had de onderneming 130
werknemers in dienst en werden er middels financial lease ca 100
koeriersvoertuigen geleased. De kosten voor personeel en voertuigen waren
om deze redenen een zeer hoge uitgavenpost.

In 2016 heeft failliet een 2e kantoorpand gekocht aan de Druivenstraat 25-
31, met het oog om deze te gaan verhuren en zodoende extra inkomsten te
generen. Daarnaast heeft failliet in 2017 een huur/koopovereenkomst
gesloten voor een nieuw bedrijfspand aan het Rithmeesterpark in Breda van
waaruit de koeriersdiensten uitgevoerd zouden gaan worden. In 2017 zijn de
overeenkomsten met de grootste opdrachtgevers Cool Blue en Dynalogic
beëindigd en viel een groot gedeelte van de omzet weg, terwijl er nog
sprake was van een hoog kostenniveau. Daarnaast had de bestuurder zich
enige tijd teruggetrokken uit de onderneming en zijn taken overgedragen
aan enkele medewerkers en aldus zijn toelichting zelf twee jaar geen
bestuurswerkzaamheden verricht.

In 2018 diende er met spoed ingegrepen te worden bij het logistieke bedrijf
om tot een aanzienlijke kostenbesparing te komen. Werknemers die vaste
contacten hadden zijn met vergoedingen ontslagen, de
leaseovereenkomsten zijn vroegtijdig beëindigd met hoge afkoopsommen,
terwijl de verkoop van de voertuigen veelal een lager bedrag opleverden
door de investeringen die failliet daartoe had gedaan.
In augustus 2018 zijn er gesprekken gevoerd met de belastingdienst, nu de
schulden van de vennootschappen aanzienlijk waren opgelopen. Deze
gesprekken en het aanbod van een minnelijke regeling van ¤ 350.000,=
hebben echter niet geleid tot een oplossing en tenslotte heeft de
belastingdienst het faillissement van de drie vennootschappen aangevraagd.

De bestuurder deelde eigener beweging in het gesprek met de curator mede
dat er sprake is geweest van mismanagement en dat dat de oorzaak is van
het faillissement.

De curator zal hier uiteraard nader onderzoek naar doen.
obligatairevrijdag 10 mei 2019 @ 10:52
quote:
12s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 09:30 schreef peterc het volgende:

[..]

Hebben deze personen al eerder een project op SIG gedaan, de voornamen zeggen me niks, en ik mis de download inzake het verdienmodelleke
Voor mij zijn het ook nieuwe namen. Een investering in schijf 1A lijkt me aan de veilige kant als ik naar de WOZ kijk.
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 11:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 10:50 schreef djh77 het volgende:
Oorzaak faillissement Abbinaya/Melo (CCF)
SPOILER
In 2004 is de bestuurder gestart met een assurantiekantoor. In 2008 heeft
hij, net voordat de economische crisis zijn intrede deed, het kantoorpand aan
de Druivenstraat 5-7 aangekocht met een financiering van SNS Bank. Met
(privé)-leningen heeft hij het pand, dat al geruime tijd leegstond, opgeknapt
zodat het voor de verhuur gebruikt kon gaan worden. De door hem
verkregen leningen waren afgesloten tegen gemiddeld 20% rente op
jaarbasis. Deze kosten liepen uiteraard door zonder dat hiertegenover
voldoende inkomsten stonden.

In 2011 is de bestuurder in opdracht van DPD, met de vennootschap (de
failliet), koeriersdiensten gaan verzorgen. Om voertuigen hiervoor te kunnen
aanschaffen, heeft de bestuurder gelden geleend tegen te hoge
rentepercentages, die tot 16% per jaar opliepen. 2015 is met een winst van
circa 3 á 4 ton afgesloten. Gezien het feit dat de bestuurder vrijwel alles
financieel in privé verrekende in een rekening-courant, is er een
boekenonderzoek uitgevoerd door de belastingdienst, die hierop de
bestuurder heeft aangegeven dat de rekening-courant vordering verlaagd
diende te worden. Op een bepaald moment had de onderneming 130
werknemers in dienst en werden er middels financial lease ca 100
koeriersvoertuigen geleased. De kosten voor personeel en voertuigen waren
om deze redenen een zeer hoge uitgavenpost.

In 2016 heeft failliet een 2e kantoorpand gekocht aan de Druivenstraat 25-
31, met het oog om deze te gaan verhuren en zodoende extra inkomsten te
generen. Daarnaast heeft failliet in 2017 een huur/koopovereenkomst
gesloten voor een nieuw bedrijfspand aan het Rithmeesterpark in Breda van
waaruit de koeriersdiensten uitgevoerd zouden gaan worden. In 2017 zijn de
overeenkomsten met de grootste opdrachtgevers Cool Blue en Dynalogic
beëindigd en viel een groot gedeelte van de omzet weg, terwijl er nog
sprake was van een hoog kostenniveau. Daarnaast had de bestuurder zich
enige tijd teruggetrokken uit de onderneming en zijn taken overgedragen
aan enkele medewerkers en aldus zijn toelichting zelf twee jaar geen
bestuurswerkzaamheden verricht.

In 2018 diende er met spoed ingegrepen te worden bij het logistieke bedrijf
om tot een aanzienlijke kostenbesparing te komen. Werknemers die vaste
contacten hadden zijn met vergoedingen ontslagen, de
leaseovereenkomsten zijn vroegtijdig beëindigd met hoge afkoopsommen,
terwijl de verkoop van de voertuigen veelal een lager bedrag opleverden
door de investeringen die failliet daartoe had gedaan.
In augustus 2018 zijn er gesprekken gevoerd met de belastingdienst, nu de
schulden van de vennootschappen aanzienlijk waren opgelopen. Deze
gesprekken en het aanbod van een minnelijke regeling van ¤ 350.000,=
hebben echter niet geleid tot een oplossing en tenslotte heeft de
belastingdienst het faillissement van de drie vennootschappen aangevraagd.

De bestuurder deelde eigener beweging in het gesprek met de curator mede
dat er sprake is geweest van mismanagement en dat dat de oorzaak is van
het faillissement.

De curator zal hier uiteraard nader onderzoek naar doen.
Nou, dat is ook weer lekker :'(

Wel een mooie testcase om te zien wat een dergelijk bedrijfspand gaat opleveren, of de waardebepaling enigszins klopt en of Collin de zaakjes goed op orde heeft.
Jaco078vrijdag 10 mei 2019 @ 11:15
Helaas te laat voor monkey town op collin direct.
Mynheer007vrijdag 10 mei 2019 @ 11:19
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 11:04 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Nou, dat is ook weer lekker :'(

Wel een mooie testcase om te zien wat een dergelijk bedrijfspand gaat opleveren, of de waardebepaling enigszins klopt en of Collin de zaakjes goed op orde heeft.
Ik kan het betreffende pand niet meer op Funda vinden. Of kijk ik niet goed?
Ron1986vrijdag 10 mei 2019 @ 11:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 11:15 schreef Jaco078 het volgende:
Helaas te laat voor monkey town op collin direct.
staat er nergens bij hoe laat ze open gaan ofzo. Er geld toch de 48u termijn?
djh77vrijdag 10 mei 2019 @ 11:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 11:19 schreef Mynheer007 het volgende:

[..]

Ik kan het betreffende pand niet meer op Funda vinden. Of kijk ik niet goed?
Deze is het: https://www.vandewatergro(...)ivenstraat-25-%2031/
djh77vrijdag 10 mei 2019 @ 11:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 11:27 schreef Ron1986 het volgende:

[..]

staat er nergens bij hoe laat ze open gaan ofzo. Er geld toch de 48u termijn?
CCF hanteert minimaal 48 uur. Je weet inderdaad niet wanneer deze open gaat.
obligatairevrijdag 10 mei 2019 @ 11:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 11:15 schreef Jaco078 het volgende:
Helaas te laat voor monkey town op collin direct.
Ik weet niet of je daar veel aan mist. De cijfers en met name de current ratio roepen vragen op.

De SK shop daarentegen vind ik wel een aardige. Als zij open is dan hoor ik het graag:)
Mynheer007vrijdag 10 mei 2019 @ 12:20
quote:
Dank, Verhuurd o.v. is de status. Aan de ene kant is het goed om te zien dat er interesse vanuit de markt voor is, maar aan de andere kant kan het de verkoop ook lastiger maken lijkt me.
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 13:01
quote:
12s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 09:30 schreef peterc het volgende:

[..]

en ik mis de download inzake het verdienmodelleke
Inmiddels toegevoegd.

Helaas wel met de gebruikelijke kleine maar belangrijke foutjes.

quote:
Schijf 3 - een annuïtaire hypothecaire lening van ¤ 14.000,00 gedekt door de vestiging van een vierde hypotheek. Schijf 3 beloopt de volgende 4% van de waarde van het te financieren pand in onverhuurde staat.
De genoemde 4% moet m.i. 8,8% zijn.

[ Bericht 15% gewijzigd door Horsemen op 10-05-2019 13:23:41 (Aanvulling) ]
petercvrijdag 10 mei 2019 @ 13:08
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 11:04 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Nou, dat is ook weer lekker :'(

Wel een mooie testcase om te zien wat een dergelijk bedrijfspand gaat opleveren, of de waardebepaling enigszins klopt en of Collin de zaakjes goed op orde heeft.
SPOILER
Op het pand aan de Druivenstraat 25-31 is ten gunste van Stichting
Zekerhedenagent Collin
Crowdfund een 1e recht van hypotheek verstrekt. De restschuld bedraagt ¤
358.875,88.
Op het pand aan de Druivenstraat 25-31 is ten gunste van Exploitatie- en
Beheersmaatschappij Merwestreek BV een 2e recht van hypotheek verstrekt.
De restschuld bedraagt ¤ 288.542,19.
De bestuurder was reeds in onderhandeling over de verkoop van beide
panden. De curator zet deze gesprekken op dit moment voort.
Daarnaast zijn er met de hypotheekhouders afspraken gemaakt over de
tijdelijke voortzetting van de noodzakelijke nutsvoorzieningen.
In de panden worden nog enkele kamers verhuurd aan verschillende
partijen. De huurders hebben overleg met de curator gehad over de
mogelijke voortzetting van de huurovereenkomsten danwel deze voortijdig te
beëindigen
uittreksel uit het 1e verslag van de curator
Oorzaak faillissement Abbinaya/Melo (CCF)
vastlegging 1e hypo CCF

[ Bericht 4% gewijzigd door peterc op 10-05-2019 17:33:06 ]
obligatairevrijdag 10 mei 2019 @ 13:16
Serieus gevalletje van oplichting bij Voordegroei.nl

"Dhr" Chris Comes van House of Cars.

SPOILER
Op verzoek van Voordegroei BV informeren wij u over de recente ontwikkelingen bij House of Cars.

➢ Vorige week is feitelijk geconstateerd dat de showroom en kantoren waren leeggehaald en
verlaten;
➢ Met de ondernemer hebben wij tot op heden geen contact kunnen leggen, we blijven dat de
komende dagen proberen;
➢ Wij hebben aangifte gedaan van oplichting en verduistering om het onderpand (de voorraad
auto’s) veilig te stellen;
➢ Teneinde de belangen van de investeerders in House of Cars veilig te stellen:

1. Hebben we onze advocaat gevraagd het verzoekschrift tot faillietverklaring van House of
Cars in voorbereiding te nemen. Een curator heeft de (wettige) middelen om de
ondernemer te gijzelen en assets te separeren. Aangezien het een eenmanszaak betreft,
wordt het faillissement van Chris Comes persoonlijk aangevraagd; en

2. Verder onderzoeken wij of het zinvol is om met mede-gedupeerden op te trekken om
gezamenlijke actie te ondernemen;

Het heeft er alle schijn van dat er sprake is van onrechtmatig en strafbaar handelen van de ondernemer en/of gelieerde partijen. Wij doen er alles aan de schade zoveel mogelijk te beperken. Wij informeren u nader zodra er meer informatie beschikbaar is.
obligatairevrijdag 10 mei 2019 @ 13:30
https://www.bnr.nl/podcast/ondernemerstaboe/10358081/chris-comes

Tsja je kunt nergens meer lenen maar dan is er altijd nog crowdfunding :r
djtiesto8vrijdag 10 mei 2019 @ 14:07
De (water)pret is alweer over voor die goed en wel begonnen is. De waterattractiebouwer is op 24 april 2019 gefund via CCF en op 9 mei 2019 volledig vroegtijdig afgelost.
SPOILER
Via deze weg willen wij u informeren over de vervroegde algehele aflossing van de lopende leningen van Watergames & More, met leningnummer 29026 en 31943. Onderstaand treft u een bericht van de ondernemers van Watergames & More aan.

Beste investeerder,

U hebt ons uw vertrouwen gegeven door te investeren in ons bedrijf via Collin Crowdfund. Met deze lening hebben wij onze groei kunnen financieren in de vorm van werkkapitaal. Mede daardoor groeien we nu zo hard en worden de projecten die we uitvoeren ook steeds groter dat onze financieringsbehoefte in de vorm van werkkapitaal ook verder is toegenomen. Via Collin Crowdfund hebben we een vervolgcampagne uitgezet, die ook reeds is volgeboekt.

Wij kregen sindsdien de mogelijkheid om deze leningen via bancaire weg te financieren. Daarin hebben we een bedrijfseconomische afweging gemaakt en daarom de keuze gemaakt om de lopende lening bij Collin Crowdfund af te lossen en de nieuwe lening niet af te nemen.

........

Met vriendelijke groeten,
Watergames & More
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 14:13
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 16:33 schreef quepos het volgende:
Nieuw project bij SamenInGeld

SPOILER
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 14:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 14:07 schreef djtiesto8 het volgende:
De (water)pret is alweer over voor die goed en wel begonnen is. De waterattractiebouwer is op 24 april 2019 gefund via CCF en op 9 mei 2019 volledig vroegtijdig afgelost.
SPOILER
Via deze weg willen wij u informeren over de vervroegde algehele aflossing van de lopende leningen van Watergames & More, met leningnummer 29026 en 31943. Onderstaand treft u een bericht van de ondernemers van Watergames & More aan.

Beste investeerder,

U hebt ons uw vertrouwen gegeven door te investeren in ons bedrijf via Collin Crowdfund. Met deze lening hebben wij onze groei kunnen financieren in de vorm van werkkapitaal. Mede daardoor groeien we nu zo hard en worden de projecten die we uitvoeren ook steeds groter dat onze financieringsbehoefte in de vorm van werkkapitaal ook verder is toegenomen. Via Collin Crowdfund hebben we een vervolgcampagne uitgezet, die ook reeds is volgeboekt.

Wij kregen sindsdien de mogelijkheid om deze leningen via bancaire weg te financieren. Daarin hebben we een bedrijfseconomische afweging gemaakt en daarom de keuze gemaakt om de lopende lening bij Collin Crowdfund af te lossen en de nieuwe lening niet af te nemen.

........

Met vriendelijke groeten,
Watergames & More
Wel met de gebruikelijke boeterente mag ik hopen?
Aster1Xvrijdag 10 mei 2019 @ 14:17
Ik voel weer een APOC-project aankomen bij GvE, zie link
KrekelJapievrijdag 10 mei 2019 @ 14:50
JMango op knab niet vol?
-------------------------------------
De verdeling van de leenbedragen op de platformen Collin Crowdfund en Knab Crowdfunding zijn gewijzigd. De totale investeringsbehoefte van ¤ 750.000,- blijft ongewijzigd. Er wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde communicerende vaten.

Het oorspronkelijke leenbedrag via Collin Crowdfund is gewijzigd van ¤ 375.000,- naar ¤ 455.000,-.
Het oorspronkelijke leenbedrag via Knab Crowdfunding is gewijzigd van ¤ 375.000,- naar ¤ 295.000,-.

Aangezien de totale investeringsbehoefte gelijk blijft, is de pitch hier niet verder op aangepast.

10 mei 2019
Collin Crowdfund

[ Bericht 5% gewijzigd door KrekelJapie op 10-05-2019 14:57:15 ]
djh77vrijdag 10 mei 2019 @ 15:02
1 miljoen voor Pensioenadvies met nauwelijks zekerheden op ccf/knab
https://www.collincrowdfund.nl/gommer-pensions-group/
Ik pas
Crowd001vrijdag 10 mei 2019 @ 15:09
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 15:07 schreef djh77 het volgende:

[..]

Reactie GvE:
[..]

quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 17:37 schreef djh77 het volgende:
Appartement Vlissingen met 1e hypotheek op gve
https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19884
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 10:49 schreef obligataire het volgende:

[..]

Pffff, 110K investeren in een pand dat een paar jaar geleden amper de helft waard was, deze ga ik niet meenemen of iemand moet er nog heel anders over denken?
Ik loop ook niet warm voor dit project maar geen eens zo zeer vanwege dit specifieke project maar wel de vastgoedleningen van Geld voor elkaar in zijn algemeenheid.

Gisteren sprongen ze nog in de verdediging omdat ze zo transparant zijn e.d. aangezien ze het niet eens waren met het artikel van de professor. Ze vergaten alleen in al hun transparantie te melden dat in de reactie van Dhr. Kleverlaan ook fouten staan. Maar ja, dat komt Geld voor elkaar toevallig wel goed uit. Kleverlaan schrijft namelijk dat het incorrect is “dat de alleen “slechte” leningen over zullen blijven, o.a. omdat “goede” ondernemers boetevrij kunnen aflossen. Ook bij crowdfunding platformen (net als bij banken) zul je gewoon een aanvullende vergoeding moeten betalen bij vervroegd aflossen”

Daar klopt bij de vastgoed leningen van GVE helemaal niets van. Welke aanvullende vergoeding??? Ook bij dit https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19884 GVE vastgoed project mag er weer gewoon boetevrij worden afgelost. Ik had hier ergens gelezen dat GVE dit ging herzien maar daar merk ik nog helemaal niks van. :R
Alss GVE dan zo transparant is moeten ze ook de fouten in het Kleverlaan artikel benoemen.
Deze vervroegde boete vergoeding hebben wij investeerders echt nodig om de projecten die bij GVE in default gaan enigszins te compenseren. En van projecten in default heb ik er bij GVE al véél te veel.

Nee, dan steek ik momenteel heel wat liever mijn geld in het nieuwe project van SIG welke club dit gelukkig wel goed op orde heeft en de investeerder een redelijke vergoeding geeft bij een vervroegde aflossing.
djtiesto8vrijdag 10 mei 2019 @ 15:55
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 14:17 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Wel met de gebruikelijke boeterente mag ik hopen?
Omdat de nieuwe lening nog niet was uitgeboekt, is er als blijk van waardering 1 maand rente vergoed. Blijkbaar gelden pas de officiële regels als de lening werkelijk is uitgeboekt? Over de bestaande lening (december 2017) zijn zes extra rentetermijnen vergoed.

Een ander deel uit de CCF-mail van de waterattractiebouwer:
SPOILER
De voorwaarden voor vervroegde aflossing zijn u als investeerder ongetwijfeld bekend, dit betekent dat u nog een rentevergoeding ontvangt van 6 maanden i.v.m. vervroegd aflossen van de eerdere verstrekte lening. Voor de nieuwe nog niet uitgeboekte lening bieden wij onverplicht en al blijk van waardering voor uw vertrouwen 1 maand rentevergoeding.
brulaap112vrijdag 10 mei 2019 @ 16:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 13:16 schreef obligataire het volgende:
Serieus gevalletje van oplichting bij Voordegroei.nl

"Dhr" Chris Comes van House of Cars.

SPOILER
Op verzoek van Voordegroei BV informeren wij u over de recente ontwikkelingen bij House of Cars.

➢ Vorige week is feitelijk geconstateerd dat de showroom en kantoren waren leeggehaald en
verlaten;
➢ Met de ondernemer hebben wij tot op heden geen contact kunnen leggen, we blijven dat de
komende dagen proberen;
➢ Wij hebben aangifte gedaan van oplichting en verduistering om het onderpand (de voorraad
auto’s) veilig te stellen;
➢ Teneinde de belangen van de investeerders in House of Cars veilig te stellen:

1. Hebben we onze advocaat gevraagd het verzoekschrift tot faillietverklaring van House of
Cars in voorbereiding te nemen. Een curator heeft de (wettige) middelen om de
ondernemer te gijzelen en assets te separeren. Aangezien het een eenmanszaak betreft,
wordt het faillissement van Chris Comes persoonlijk aangevraagd; en

2. Verder onderzoeken wij of het zinvol is om met mede-gedupeerden op te trekken om
gezamenlijke actie te ondernemen;

Het heeft er alle schijn van dat er sprake is van onrechtmatig en strafbaar handelen van de ondernemer en/of gelieerde partijen. Wij doen er alles aan de schade zoveel mogelijk te beperken. Wij informeren u nader zodra er meer informatie beschikbaar is.
https://www.bnr.nl/podcast/ondernemerstaboe/10358081/chris-comes
Crowd001vrijdag 10 mei 2019 @ 16:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 15:55 schreef djtiesto8 het volgende:

[..]

Omdat de nieuwe lening nog niet was uitgeboekt, is er als blijk van waardering 1 maand rente vergoed. Blijkbaar gelden pas de officiële regels als de lening werkelijk is uitgeboekt? Over de bestaande lening (december 2017) zijn zes extra rentetermijnen vergoed.

Een ander deel uit de CCF-mail van de waterattractiebouwer:
SPOILER
De voorwaarden voor vervroegde aflossing zijn u als investeerder ongetwijfeld bekend, dit betekent dat u nog een rentevergoeding ontvangt van 6 maanden i.v.m. vervroegd aflossen van de eerdere verstrekte lening. Voor de nieuwe nog niet uitgeboekte lening bieden wij onverplicht en al blijk van waardering voor uw vertrouwen 1 maand rentevergoeding.
Oké, net pech dus.

In ieder geval een stuk beter dan de GVE voorwaarden. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat het (gelukkig) bij GVE alleen bij vastgoedleningen zo slecht geregeld is. Waar zijn de gouden tijden gebleven dat je nog alle rentetermijn kreeg bij GVE :D
Boetevrij is dan het andere uiterste.
petercvrijdag 10 mei 2019 @ 16:09
quote:
https://www.huislijn.nl/h(...)ohnplein-vlaardingen

andere woning te huur op Mendelsohnplein ¤ 950 per mnd, een extra slaapkamer + strakker appartement. Bij SIG met ¤ 1050 per mnd huur opbrengst maar ¤ 1.8k rendement per jaar. Dus ¤ 100 euri minder huur is zero profit, reken ik ff snel.

In vergelijking met andere appartementen welke te koop / verkocht zijn op het plein zie funda, is deze hut vind ik hoog geprijsd, zal wel mede door het tuintje komen, evenwel in schijf 1 loop je niet teveel risk. Zou graag wat meer weten over de aanvragers?

[ Bericht 5% gewijzigd door peterc op 10-05-2019 16:31:02 ]
petercvrijdag 10 mei 2019 @ 16:16
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 15:02 schreef djh77 het volgende:
1 miljoen voor Pensioenadvies met nauwelijks zekerheden op ccf/knab
https://www.collincrowdfund.nl/gommer-pensions-group/
Ik pas
ABNnetje aflossen, die passen dus , goed voor het dividend van mijn ABN aandelen, maar als die geen risk durven nemen, dan pas ik ook maar

[ Bericht 0% gewijzigd door peterc op 10-05-2019 23:43:53 ]
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 16:33
Een leuk berichtje ontvangen via GvE m.b.t. het afgeronde project Pizzabus.

SPOILER
Beste investeerder,
Vijf jaar geleden heeft u geïnvesteerd in ons bedrijf De Pizzabus. We hebben door uw investering onze
droom waar kunnen maken. Binnen 48 uur hebben we destijds het benodigde bedrag binnen gehaald. U
heeft dus zo’n snel besluit genomen, om te investeren. Dat vinden wij nog steeds bijzonder, het
vertrouwen dat we hebben gekregen. Heel veel dank hiervoor!
Inmiddels zijn we 5 jaar verder en hebben we 3 Pizzabussen rond rijden. De zaken gaan goed en we
hebben een snelle groei kunnen door maken waar we heel trots op zijn. Gisteren, 26 april, hebben we
het jubileum gevierd en ook de eerste Pizzabus van binnen gerenoveerd, zo dat deze weer mooi verder
kan de komende jaren.
We hopen u graag (terug) te zien!
Hartelijke groeten,
N*l en Cl*ire Men*gé en team
Buurman_vrijdag 10 mei 2019 @ 17:01
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 14:17 schreef Aster1X het volgende:
Ik voel weer een APOC-project aankomen bij GvE, zie link
Dag Aster,
Volgens mij betreft dit Project R dat 9 maart gefinancierd is, hier ging het ook om een Boeing 737 zoals vermeld in uw artikel.
Thomas88vrijdag 10 mei 2019 @ 17:18
quote:
12s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 13:08 schreef peterc het volgende:
2e recht van hypotheek
Er is dus later ook een 2e recht van hypotheek gevestigd ( Melo project ), moest CCF (1ste recht van hypotheek) daar geen toestemming voor geven ?
petercvrijdag 10 mei 2019 @ 17:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 17:18 schreef Thomas88 het volgende:

[..]

Er is dus later ook een 2e recht van hypotheek gevestigd ( Melo project ), moest CCF (1ste recht van hypotheek) daar geen toestemming voor geven ?
1e recht is 1e recht, de hut zal de 358k rest voor 1e hypo wel opbrengen. Wens de meneer met de 2e hypo ook veel succes
djh77vrijdag 10 mei 2019 @ 17:41
2e fase cre appartementen
https://www.crowdrealesta(...)omplexen-gossnitz-ii
Bedrag is 500k. Past binnen de 2e hypotheek inschrijving.
flexionvrijdag 10 mei 2019 @ 17:42
Dubbel
NaRegenDeZonvrijdag 10 mei 2019 @ 17:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 13:16 schreef obligataire het volgende:
Serieus gevalletje van oplichting bij Voordegroei.nl

"Dhr" Chris Comes van House of Cars.

SPOILER
Op verzoek van Voordegroei BV informeren wij u over de recente ontwikkelingen bij House of Cars.

➢ Vorige week is feitelijk geconstateerd dat de showroom en kantoren waren leeggehaald en
verlaten;
➢ Met de ondernemer hebben wij tot op heden geen contact kunnen leggen, we blijven dat de
komende dagen proberen;
➢ Wij hebben aangifte gedaan van oplichting en verduistering om het onderpand (de voorraad
auto’s) veilig te stellen;
➢ Teneinde de belangen van de investeerders in House of Cars veilig te stellen:

1. Hebben we onze advocaat gevraagd het verzoekschrift tot faillietverklaring van House of
Cars in voorbereiding te nemen. Een curator heeft de (wettige) middelen om de
ondernemer te gijzelen en assets te separeren. Aangezien het een eenmanszaak betreft,
wordt het faillissement van Chris Comes persoonlijk aangevraagd; en

2. Verder onderzoeken wij of het zinvol is om met mede-gedupeerden op te trekken om
gezamenlijke actie te ondernemen;

Het heeft er alle schijn van dat er sprake is van onrechtmatig en strafbaar handelen van de ondernemer en/of gelieerde partijen. Wij doen er alles aan de schade zoveel mogelijk te beperken. Wij informeren u nader zodra er meer informatie beschikbaar is.
Lening van 350K dus dat is wel een serieuze schade post als er niets meer te halen is.
Hoe lang heeft deze heer rente en aflossing betaald?

Voor de groei heeft in het kader van de "transparantie" de pitch van het project ook maar van haar site gehaald.
Is dit trouwens het eerste probleem bij voor de groei of heeft men al meer problemen gehad?
djh77vrijdag 10 mei 2019 @ 17:44
quote:
12s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 17:35 schreef peterc het volgende:

[..]

1e recht is 1e recht, de hut zal de 358k rest voor 1e hypo wel opbrengen. Wens de meneer met de 2e hypo ook veel succes
Zat me ook af te vragen of een 2e hypotheek niet nadelig is omdat er nu sowieso niets overblijft voor de boedel. Curator moet aan het werk voor slechts 2 schuldeisers. Zou hij niet extra zijn best gedaan hebben als alleen Collin hypotheeknemer was en de overwaarde naar de boedel kon?
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 17:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 17:18 schreef Thomas88 het volgende:

[..]

Er is dus later ook een 2e recht van hypotheek gevestigd ( Melo project ), moest CCF (1ste recht van hypotheek) daar geen toestemming voor geven ?
Alleen als Collin dat in de akte zou hebben laten opnemen, en dan nog... Hoogst waarschijnlijk zouden ze, als de vraag gekomen zou zijn, toch akkoord gegeven hebben.
djh77vrijdag 10 mei 2019 @ 17:59
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 17:54 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Alleen als Collin dat in de akte zou hebben laten opnemen, en dan nog... Hoogst waarschijnlijk zouden ze, als de vraag gekomen zou zijn, toch akkoord gegeven hebben.
Ik denk dat Collin toestemming heeft gegeven. Notaris mag 2e hypotheek niet vestigen zonder dit akkoord:
https://www.notarisvanspr(...)heekhouder-ontbreekt
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 18:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 17:44 schreef djh77 het volgende:

[..]

Zat me ook af te vragen of een 2e hypotheek niet nadelig is omdat er nu sowieso niets overblijft voor de boedel.
Vanuit dat oogpunt gezien wel denk ik. Aan de andere kant, als er nieuwe schulden aangegaan worden na het afsluiten van een crowdlening hou je dat toch niet tegen. Zie hier weer hoe belangrijk het is om het 1e hypotheekrecht te hebben. Ik ga er vanuit dat het overgrote deel van deze lening gewoon gaat terugkomen.
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 18:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 17:59 schreef djh77 het volgende:

[..]

Ik denk dat Collin toestemming heeft gegeven. Notaris mag 2e hypotheek niet vestigen zonder dit akkoord:
https://www.notarisvanspr(...)heekhouder-ontbreekt
Als ik dit zo lees denk ik dat dit inderdaad het geval is geweest..
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 18:42
Nieuw KoM project “SolarZonBouw B.V. “

https://www.kapitaalopmaat.nl/SolarZonBouw-B-V-

Gevraagd 160k
Risico BB
60 mnd
8%

SPOILER
Klaarblijkelijk is er een overwaarde op de privé woning van ruim ¤ 180.000. Jammer dat dit dan niet ingezet zal worden als 2e hypotheek voor de investeerders van KoM.
Mynheer007vrijdag 10 mei 2019 @ 19:36
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 18:42 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw KoM project “SolarZonBouw B.V. “

https://www.kapitaalopmaat.nl/SolarZonBouw-B-V-

Gevraagd 160k
Risico BB
60 mnd
8%

SPOILER
Klaarblijkelijk is er een overwaarde op de privé woning van ruim ¤ 180.000. Jammer dat dit dan niet ingezet zal worden als 2e hypotheek voor de investeerders van KoM.
SPOILER
Beste Investeerders,


Begin 2016 heeft ondernemer Heero Schotsman middels crowdfunding platform Kapitaal op Maat een financiering verkregen van ¤ 150.000,= t.b.v. Elektromate Noord Nederland.


Door tegenvallende resultaten en marktomstandigheden heeft ondernemer zelf faillissement aangevraagd voor deze BV in 2017. Desondanks heeft ondernemer wel aan zijn verplichtingen richting de investeerders van Kapitaal op Maat voldaan. In eerste instantie vanuit zijn persoonlijke holding en sinds medio 2018 doet hij dit vanuit SolarZonBouw B.V. Van deze lening staan momenteel nog 11 termijnen open.


Ondernemer heeft begin 2018 nieuwe entiteiten opgericht onder de naam SolarZonBouw en SolarZonTechniek BV. en daar in 2018 een gecombineerde omzet mee gerealiseerd van ¤1.123.259,- Ook de orderportefeuille voor 2019 is goed gevuld en hierdoor heeft ondernemer een liquiditeitskrapte om alle benodigde voorfinancieringen te kunnen doen. Dat is ook de reden waarom ondernemer de afgelopen maanden alleen rente betaalt op de lopende lening. Ook deze week zal nog een rente termijn worden uitgekeerd.


Ondernemer heeft KOM benaderd met de vraag of hij de bestaande lening kan herfinancieren en voor zijn nieuwe initiatief, SolarZonBouw, een aanvullende werkkapitaal financiering kan verkrijgen. Kapitaal op Maat heeft de beschikbare cijfers beoordeeld en, in combinatie met het track record van de ondernemer, deze aanvraag akkoord bevonden.


Later deze week zal ondernemer een nieuw project bij Kapitaal op Maat presenteren voor een bedrag van ¤160.000 met een looptijd van 60 maanden tegen een rente van 8% (BB Gemiddeld risico). De aan de lening te verbinden zekerheden komen overeen met die van de huidige lening (incl. Hoofdelijke aansprakelijkheid in privé). Met de financiering zal het restant van de huidige lening vervroegd worden afgelost (incl. rente).


Als bestaande investeerder willen we u hiervan pro-actief op de hoogte brengen en u de mogelijkheid geven vooraf in te schrijven op dit nieuwe project. U kunt dit doen door uw automatisch-investeren instellingen hierop aan te passen en te activeren.


U kunt ook op deze mail replyen en aangeven voor welk bedrag u mee wenst te doen met het nieuwe project. Dan zorgen wij ervoor dat u investering wordt aangemaakt.


U krijgt in beide gevallen vanzelf de melding als het project geslaagd is met het verzoek de investering te voldoen.


Namens deze weg bedanken we u namens ondernemer nogmaals voor het gestelde vertrouwen.


De verwachting is dat de nieuwe campagne later deze week live gaat en we nodigen u hierbij uit de site van Kapitaal op maat hiervoor in de gaten te houden!


Met vriendelijke groet,
Horsemenvrijdag 10 mei 2019 @ 19:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 19:36 schreef Mynheer007 het volgende:

SPOILER
Als bestaande investeerder willen we u hiervan pro-actief op de hoogte brengen en u de mogelijkheid geven vooraf in te schrijven op dit nieuwe project. U kunt dit doen door uw automatisch-investeren instellingen hierop aan te passen en te activeren.

U kunt ook op deze mail replyen en aangeven voor welk bedrag u mee wenst te doen met het nieuwe project. Dan zorgen wij ervoor dat u investering wordt aangemaakt.
Dank voor het delen!


Zeker onmiddellijk gedaan met een verhoogde inschrijving O-)
Jaco078vrijdag 10 mei 2019 @ 19:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 15:09 schreef Crowd001 het volgende:

[..]


[..]


[..]

Ik loop ook niet warm voor dit project maar geen eens zo zeer vanwege dit specifieke project maar wel de vastgoedleningen van Geld voor elkaar in zijn algemeenheid.

Gisteren sprongen ze nog in de verdediging omdat ze zo transparant zijn e.d. aangezien ze het niet eens waren met het artikel van de professor. Ze vergaten alleen in al hun transparantie te melden dat in de reactie van Dhr. Kleverlaan ook fouten staan. Maar ja, dat komt Geld voor elkaar toevallig wel goed uit. Kleverlaan schrijft namelijk dat het incorrect is “dat de alleen “slechte” leningen over zullen blijven, o.a. omdat “goede” ondernemers boetevrij kunnen aflossen. Ook bij crowdfunding platformen (net als bij banken) zul je gewoon een aanvullende vergoeding moeten betalen bij vervroegd aflossen”

Daar klopt bij de vastgoed leningen van GVE helemaal niets van. Welke aanvullende vergoeding??? Ook bij dit https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19884 GVE vastgoed project mag er weer gewoon boetevrij worden afgelost. Ik had hier ergens gelezen dat GVE dit ging herzien maar daar merk ik nog helemaal niks van. :R
Alss GVE dan zo transparant is moeten ze ook de fouten in het Kleverlaan artikel benoemen.
Deze vervroegde boete vergoeding hebben wij investeerders echt nodig om de projecten die bij GVE in default gaan enigszins te compenseren. En van projecten in default heb ik er bij GVE al véél te veel.

Nee, dan steek ik momenteel heel wat liever mijn geld in het nieuwe project van SIG welke club dit gelukkig wel goed op orde heeft en de investeerder een redelijke vergoeding geeft bij een vervroegde aflossing.
Wil je dit nuanceren :
heb je de Boeterente bij vervroegde aflossing nodig om je defaults (van o.a. niet-vastgoedprojecten) te compenseren

óf

heb je veel defaults bij de vastgoedleningen. Dat is een wezenlijk verschil
rechtsbackjevrijdag 10 mei 2019 @ 20:13
quote:
12s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 16:16 schreef peterc het volgende:

[..]

ABN netje aflossen, die passen dus , goed voor het dividend van mijn ABN aandelen, maar als die geen risk durven nemen, dan pas ik ook maar
Geldt dat niet voor (vrijwel) elk crowdfundingproject?
Crowd001vrijdag 10 mei 2019 @ 20:48
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 19:48 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Wil je dit nuanceren :
heb je de Boeterente bij vervroegde aflossing nodig om je defaults (van o.a. niet-vastgoedprojecten) te compenseren

óf

heb je veel defaults bij de vastgoedleningen. Dat is een wezenlijk verschil
Een beetje vragen naar de bekende weg 😉 aangezien er nog nagenoeg geen vastgoedleningen in default zijn zoals je misschien weet.

Er zijn overigens velen redenen waarom het onverstandig is dat Geld voor elkaar de boeterente heeft afgeschaft voor dergelijke projecten zoals hier volgens mij ook door andere al meermaals benoemd. De enige die hier voordeel van heeft zijn de lening nemers.
TechLightvrijdag 10 mei 2019 @ 20:54
Wat vindt men hier eigenlijk van Hygeniq? Ik twijfel. Duurzaam is voor mij een pre, en het heeft een van de hogere rendementen bij OPC. Het is echter nogal een forse investering, en ze maken veel kosten. Dat de investeerders ook veel bijdragen zegt wellicht wat, maar ik vind de situatie rond de lopende leningen wat onduidelijk (hoe dat met de 'senioriteit' zit). Mocht de tent falliet gaan, zijn dan alle openstaande leningen gelijk, of zit daar toch verschil in?
SPOILER
Er is 2e pandrecht na de bank, en een borgstelling. Dat de bank voorgaat geloof ik wel want dat is normaal. Maar er is nog een 'regio Twente' lening, die lager is dan bij 'langlopend vreemd vermogen (senior)' staat; er is dus nog meer lening. De naamgeving van die leningen doet vermoeden dat de OPC lening 'junior' tov die leningen zal zijn? Maar wordt dat dan weer overruled doordat die leningen geen pandrecht hebben en de OPC wel?
Jaco078zaterdag 11 mei 2019 @ 00:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 20:48 schreef Crowd001 het volgende:

[..]

Een beetje vragen naar de bekende weg 😉 aangezien er nog nagenoeg geen vastgoedleningen in default zijn zoals je misschien weet.

Er zijn overigens velen redenen waarom het onverstandig is dat Geld voor elkaar de boeterente heeft afgeschaft voor dergelijke projecten zoals hier volgens mij ook door andere al meermaals benoemd. De enige die hier voordeel van heeft zijn de lening nemers.
Helder, precies. Dat vermoedde ik. Dat is ook de reden dat ik op GVE enkel vastgoed meeneem of hypotheek met onderpand (iets risicovoller : de scheepjes ). Geen wereldrente maar wel stabiel.
ETphonehomezaterdag 11 mei 2019 @ 00:43
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 19:45 schreef Horsemen het volgende:

[..]

SPOILER
Als bestaande investeerder willen we u hiervan pro-actief op de hoogte brengen en u de mogelijkheid geven vooraf in te schrijven op dit nieuwe project. U kunt dit doen door uw automatisch-investeren instellingen hierop aan te passen en te activeren.

U kunt ook op deze mail replyen en aangeven voor welk bedrag u mee wenst te doen met het nieuwe project. Dan zorgen wij ervoor dat u investering wordt aangemaakt.
Dank voor het delen!

Zeker onmiddellijk gedaan met een verhoogde inschrijving O-)
Na even overdenken kan ik 1 positief aspect bedenken: de ondernemer werd gemotiveerd om te blijven betalen vanwege de HA.
Verder zat ik niet in Heero-1, en ga zeker niet meedoen met Heero-2

Overigens zie ik in mijn eigen portefeuille het laatste half jaar een afname van het openstaande bedrag in leningen zonder hypotheek. Totaal bedrag uitstaand via CF neemt nog steeds licht toe.
Mynheer007zaterdag 11 mei 2019 @ 13:46
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 19:45 schreef Horsemen het volgende:

[..]

SPOILER
Als bestaande investeerder willen we u hiervan pro-actief op de hoogte brengen en u de mogelijkheid geven vooraf in te schrijven op dit nieuwe project. U kunt dit doen door uw automatisch-investeren instellingen hierop aan te passen en te activeren.

U kunt ook op deze mail replyen en aangeven voor welk bedrag u mee wenst te doen met het nieuwe project. Dan zorgen wij ervoor dat u investering wordt aangemaakt.
Dank voor het delen!


Zeker onmiddellijk gedaan met een verhoogde inschrijving O-)
Haha, niet echt. Ben blij dat ik van dit project af ben als deze financiering tot stand komt, want KoM had bij dit project de zekerheden niet vastgelegd.
djh77zaterdag 11 mei 2019 @ 14:42
De tot vorige week nog niet gevestigde 2e hypotheek is 3,5 maand na totstandkoming van de lening alsnog gevestigd. KoM is weer bij met het vestigen van de hypotheekrechten, maar ze nemen wel behoorlijke risico's hiermee door de gelden eerst uit te boeken en daarna pas de hypotheek te vestigen.
quote:
Eerder deze week is de hypothecaire inschrijving gepasseerd via de notaris. De akte kunt u op de gebruikelijke wijze terugvinden bij de projectinformatie via uw account.
Horsemenzaterdag 11 mei 2019 @ 15:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 14:42 schreef djh77 het volgende:
De tot vorige week nog niet gevestigde 2e hypotheek is 3,5 maand na totstandkoming van de lening alsnog gevestigd. KoM is weer bij met het vestigen van de hypotheekrechten, maar ze nemen wel behoorlijke risico's hiermee door de gelden eerst uit te boeken en daarna pas de hypotheek te vestigen.
[..]

Dat is precies het probleem met de directie van KoM. Onverantwoordelijke risico's nemen en geen lerend vermogen.

Sommige platformen zijn goed bezig, sommige worden door schade en schande wijs en dan heb je KoM. :Z
Horsemenzaterdag 11 mei 2019 @ 16:01
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2019 16:33 schreef quepos het volgende:
Nieuw project bij SamenInGeld

SPOILER
Staat inmiddels open.
obligatairezaterdag 11 mei 2019 @ 16:03
quote:
14s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 16:01 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Staat inmiddels open.
Loopt goed door in de 1A schijf, deze is anno nu al weer de helft gevuld.
Horsemenzaterdag 11 mei 2019 @ 16:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 16:03 schreef obligataire het volgende:

[..]

Loopt goed door in de 1A schijf, deze is anno nu al weer de helft gevuld.
Ja, er zit duidelijk weer een wat grotere investeerder tussen.
NaRegenDeZonzaterdag 11 mei 2019 @ 16:24
Ik kon ook mijn duit in schijf 1a nog kwijt. In adere schalen gebeurt nog niet erg veel.
Jaco078zaterdag 11 mei 2019 @ 16:29
Naast 1A ook schijf 2 meegenomen (meestal). In de afweging rendement / risico vind ik het voor de cashflow altijd prettig als er ook iets van aflossing in zit, zij het minimaal.
dyna18zaterdag 11 mei 2019 @ 16:39
Schijf 3 meegenomen.
Zolang SiG geen defaults heeft ga ik voor de hoogste rente. Plus de aflossing is fijn.
dyna18zaterdag 11 mei 2019 @ 16:39
Faillissement Houtzagerij hengeveld
https://www.oozo.nl/insol(...)agerij-hengeveld-b-v

Collin Crowdfund project
https://www.collincrowdfund.nl/houtzagerij-hengeveld/

Van Collin zelf nog geen informatie over faillissement ontvangen.
Ik ben benieuwd hoe de zekerheden uitgewonnen gaan worden.
Panden en grond zouden nog wel wat op moeten leveren. Ook al is er een eerste hypotheek op van de ING. Deze zou 3 jaar geleden 283k bedragen.

En verder:

quote:
Zekerheden

• Achterstelling lening van ¤ 385.000,- door de ouders van Louis Hengeveld. Dit betekent dat er gedurende de looptijd van de lening via Collin er niet afgelost wordt op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.

• Gezamenlijke persoonlijke borgstelling door ouders van de ondernemer voor ¤ 49.000,- (1 jaar rente en aflossing). Deze borgstelling vertegenwoordigt voldoende waarde en is gevraagd omdat de ondernemer nog niet over een buffer beschikt.

• Investeerders vanaf ¤ 10.000,- krijgen de mogelijkheid tot vestiging van een 2e hypotheek op het onroerend goed van het bedrijf.


[ Bericht 8% gewijzigd door dyna18 op 11-05-2019 16:47:36 ]
jsuijkerzaterdag 11 mei 2019 @ 18:07
quote:
14s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 16:08 schreef Horsemen het volgende:

[..]

Ja, er zit duidelijk weer een wat grotere investeerder tussen.
Met 7 investeerders was het geinvesteerde bedrag al +/-25k
djh77zaterdag 11 mei 2019 @ 18:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 16:39 schreef dyna18 het volgende:
Schijf 3 meegenomen.
Zolang SiG geen defaults heeft ga ik voor de hoogste rente. Plus de aflossing is fijn.
Er is nauwelijks aflossing, maar ieders keuze.
ETphonehomezaterdag 11 mei 2019 @ 19:26
FootActive 3, reactie op de vraag van een investeerder hoe het kan dat in 2018 slechts 34% van de in september 2017 geprognotiseerde omzet gehaald is:
SPOILER
De prognose voor 2018 is afgegeven in september 2017 en daarbij is uitgegaan van een goede werkrelatie met de toenmalige groothandel en de verkoop van slippers vanaf april 2018. Met de groothandel ontstonden problemen en dat heeft geleid tot een soort van drooglegging in de retail. Inmiddels werken wij samen met een andere groothandel en deze presteert wel naar verwachting. De slippers moesten wij in maart 2018 geleverd krijgen, maar door problemen in de productie ontvingen wij deze pas eind juni van dat jaar. Eigenlijk op het einde van het seizoen dus. Dat verklaart het niet halen van de prognose en tevens de tegenvallende winst. Wij moesten de slippers immers al wel betalen, maar qua verkoop gaan die eigenlijk pas dit jaar echt meetellen. Los daarvan hebben wij destijds best wel agressief geprognotiseerd, maar helemaal onhaalbaar leek het toen nog niet.
"agressief geprognotiseerd, maar helemaal onhaalbaar leek het toen nog niet"
obligatairezaterdag 11 mei 2019 @ 22:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 16:39 schreef dyna18 het volgende:
Schijf 3 meegenomen.
Zolang SiG geen defaults heeft ga ik voor de hoogste rente. Plus de aflossing is fijn.
Defaults zie ik niet zo gauw komen bij SIG, het wordt pas spannend als er geherfinancierd moet worden?
Gustaf86zondag 12 mei 2019 @ 04:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 15:09 schreef Crowd001 het volgende:

(...)
Ook bij dit https://www.geldvoorelkaa(...)roject.aspx?id=19884 GVE vastgoed project mag er weer gewoon boetevrij worden afgelost. Ik had hier ergens gelezen dat GVE dit ging herzien maar daar merk ik nog helemaal niks van. :R
Alss GVE dan zo transparant is moeten ze ook de fouten in het Kleverlaan artikel benoemen.
Deze vervroegde boete vergoeding hebben wij investeerders echt nodig om de projecten die bij GVE in default gaan enigszins te compenseren. En van projecten in default heb ik er bij GVE al véél te veel.

Nee, dan steek ik momenteel heel wat liever mijn geld in het nieuwe project van SIG welke club dit gelukkig wel goed op orde heeft en de investeerder een redelijke vergoeding geeft bij een vervroegde aflossing.
Heb jij redenen om aan te nemen dat dit stel vervroegd af gaat lossen? Ze hebben de termijn nu juist wat langer gezet (72 maanden). Ik heb het idee dat ze heel snel na de aankoop weer investeren in nieuwe panden.
djh77zondag 12 mei 2019 @ 05:37
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 22:03 schreef obligataire het volgende:

[..]

Defaults zie ik niet zo gauw komen bij SIG, het wordt pas spannend als er geherfinancierd moet worden?
Eens. Als de markt even tegenzit op moment van herfinanciering kan je makkelijk te maken krijgen met een tlv van 110-130%. Schijf 3 is voor mij alleen interessant als deze gedurende de looptijd helemaal wordt afgelost ipv een annuïteit van 30jr, waarbij er na 5 jaar slechts een paar procent is afgelost. Ook in schijf 3 ontvang je vooral rente.
djh77zondag 12 mei 2019 @ 05:41
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 04:20 schreef Gustaf86 het volgende:

[..]

Heb jij redenen om aan te nemen dat dit stel vervroegd af gaat lossen? Ze hebben de termijn nu juist wat langer gezet (72 maanden). Ik heb het idee dat ze heel snel na de aankoop weer investeren in nieuwe panden.
Investeren in nieuwe panden lijkt inderdaad de huidige strategie. Je weet echter nooit wat de toekomst brengt. Misschien dan het stel over 2/3 jaar zelf andere woonwensen heeft en groter wil gaan wonen. Dan is het makkelijk om een paar pandjes in de verkoop te gooien (pandjes zonder boeterente zijn dan wellicht interessant).
Jaco078zondag 12 mei 2019 @ 08:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 16:39 schreef dyna18 het volgende:
Faillissement Houtzagerij hengeveld
https://www.oozo.nl/insol(...)agerij-hengeveld-b-v

Collin Crowdfund project
https://www.collincrowdfund.nl/houtzagerij-hengeveld/

Van Collin zelf nog geen informatie over faillissement ontvangen.
Ik ben benieuwd hoe de zekerheden uitgewonnen gaan worden.
Panden en grond zouden nog wel wat op moeten leveren. Ook al is er een eerste hypotheek op van de ING. Deze zou 3 jaar geleden 283k bedragen.

En verder:
[..]

Zijn er al defaults bekend waarin collin een hypotheek heeft uitgewonnen? Hoe verliep dat?
TechLightzondag 12 mei 2019 @ 10:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 20:54 schreef TechLight het volgende:
Wat vindt men hier eigenlijk van Hygeniq? ... maar ik vind de situatie rond de lopende leningen wat onduidelijk (hoe dat met de 'senioriteit' zit). Mocht de tent falliet gaan, zijn dan alle openstaande leningen gelijk, of zit daar toch verschil in?
SPOILER
Er is 2e pandrecht na de bank, en een borgstelling. Dat de bank voorgaat geloof ik wel want dat is normaal. Maar er is nog een 'regio Twente' lening, die lager is dan bij 'langlopend vreemd vermogen (senior)' staat; er is dus nog meer lening. De naamgeving van die leningen doet vermoeden dat de OPC lening 'junior' tov die leningen zal zijn? Maar wordt dat dan weer overruled doordat die leningen geen pandrecht hebben en de OPC wel?
Had iemand ondertussen nog een mening over het OPC project? Hij is inmiddels vol, maar dat betekent niet dat ik (en anderen hier?) er niet iets van kan leren. De gedetailleerde pitch met alle cijfers zal nu misschien niet meer op te vragen zijn bij OPC, dus misschien gewoon te laat, maar dan wat algemene kennis over de prioriteiten van (pand)rechten en hoe senioriteit van leningen geregeld is?
dyna18zondag 12 mei 2019 @ 11:22
quote:
1s.gif Op zondag 12 mei 2019 08:48 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Zijn er al defaults bekend waarin collin een hypotheek heeft uitgewonnen? Hoe verliep dat?
Zelf gelukkig geen ervaring mee. Dit is mijn eerste default bij Collin.
Iemand anders die dit weet?
ML45zondag 12 mei 2019 @ 22:38
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 11:22 schreef dyna18 het volgende:

[..]

Zelf gelukkig geen ervaring mee. Dit is mijn eerste default bij Collin.
Iemand anders die dit weet?
Helaas al meerdere defaults bij Collin hetgeen voor mij een forse no go richting Collin heeft gegeven. Maar ook bij een project met een 2e hypotheek hoef je bij Collin van ome Bas niets te verwachten. Ze pakken dit veel te zacht aan is de ervaring die ik bij één project heb. Toevallig heb ik afgelopen week ome Bas een mail gestuurd over een investering met een 2e hypotheek waar een achterstand is van 553 dagen( ja 1,5 jaar) die na 4 aflossingen al gestopt is met aflossen. Leuke mailtjes met een bericht van een vruchteloos gesprek maar concreet niets waardoor de ondernemers en de borgen meer en meer de kans krijgen om het geld weg te sluizen. Van de curator krijg ik meer informatie dan van Collin. Kortom verwacht niets van Collin.
Frandderouwmaandag 13 mei 2019 @ 09:20
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 22:38 schreef ML45 het volgende:
evallig heb ik afgelopen week ome Bas een mail gestuurd over een investering met een 2e hypotheek waar een achterstand is van 553 dagen( ja 1,5 jaar) die na 4 aflossingen al gestopt is met aflosse
Lijkt me tijd om een dossier aan te gaan leggen om naar het KiFid te stappen. Je bent in een project gestapt vanwege een zekerheid. Nu deze zekerheid niet wordt uitgewonnen blijven ze in gebreke.
Frandderouwmaandag 13 mei 2019 @ 09:22
Bij Mintos loopt het percentage projecten met achterstand de laatste weken langzaam op en nadert inmiddels de 27%,

Meer mensen die dat effect zien? Voor mij een teken om even niet te herinvesteren en mijn portefeuille langzaam leeg te laten lopen.
djh77maandag 13 mei 2019 @ 09:25
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 22:38 schreef ML45 het volgende:

[..]

Helaas al meerdere defaults bij Collin hetgeen voor mij een forse no go richting Collin heeft gegeven. Maar ook bij een project met een 2e hypotheek hoef je bij Collin van ome Bas niets te verwachten. Ze pakken dit veel te zacht aan is de ervaring die ik bij één project heb. Toevallig heb ik afgelopen week ome Bas een mail gestuurd over een investering met een 2e hypotheek waar een achterstand is van 553 dagen( ja 1,5 jaar) die na 4 aflossingen al gestopt is met aflossen. Leuke mailtjes met een bericht van een vruchteloos gesprek maar concreet niets waardoor de ondernemers en de borgen meer en meer de kans krijgen om het geld weg te sluizen. Van de curator krijg ik meer informatie dan van Collin. Kortom verwacht niets van Collin.
Waarschijnlijk moet de 1e hypotheeknemer altijd toestemming geven voor uitwinning. Als die zijn geld netjes elke maand krijgt, heeft hij geen reden om hieraan mee te werken. 2e hypotheek is daarom minder interessant dan een 1e hypotheek. Bij verkoop van het onderpand krijg je uiteraard wel je deel, maar dan kan 10 tallen jaren duren.
petercmaandag 13 mei 2019 @ 09:54
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 09:25 schreef djh77 het volgende:

[..]

Waarschijnlijk moet de 1e hypotheeknemer altijd toestemming geven voor uitwinning. Als die zijn geld netjes elke maand krijgt, heeft hij geen reden om hieraan mee te werken. 2e hypotheek is daarom minder interessant dan een 1e hypotheek. Bij verkoop van het onderpand krijg je uiteraard wel je deel, maar dan kan 10 tallen jaren duren.
dinsdag 21mei19 kijkje in de keuken bij Collin 09.45-14.00u , contactmomentje of anders gezegd AANSPREEKMOMENTJE

[ Bericht 2% gewijzigd door peterc op 13-05-2019 13:03:19 ]
petercmaandag 13 mei 2019 @ 09:55
quote:
0s.gif Op zondag 12 mei 2019 22:38 schreef ML45 het volgende:

[..]

Helaas al meerdere defaults bij Collin hetgeen voor mij een forse no go richting Collin heeft gegeven. Maar ook bij een project met een 2e hypotheek hoef je bij Collin van ome Bas niets te verwachten. Ze pakken dit veel te zacht aan is de ervaring die ik bij één project heb. Toevallig heb ik afgelopen week ome Bas een mail gestuurd over een investering met een 2e hypotheek waar een achterstand is van 553 dagen( ja 1,5 jaar) die na 4 aflossingen al gestopt is met aflossen. Leuke mailtjes met een bericht van een vruchteloos gesprek maar concreet niets waardoor de ondernemers en de borgen meer en meer de kans krijgen om het geld weg te sluizen. Van de curator krijg ik meer informatie dan van Collin. Kortom verwacht niets van Collin.
zie vorige post *O*, benieuwd hoe het dan met Abbinaya / Melo gaat lopen. In het verslag vd curator staat de 1e hypo Collin vernoemd, bovendien is men blijkbaar in gesprek met "kopers" , dus in dit dossier moet het goed komen, anders wordt het wel treurig.

Abbinaya / Melo is mijn 2e default bij Collin, bij deze verwacht ik er uit springen, juist door de 1e hypo rest schuld van 358k im de waarde van een pand met circa 600k, dus dat moet goedkomen.

Ter opm mijn rendement bij Collin is tot nu toe, het laagste van al mijn platformen, ongev 2,5%

[ Bericht 6% gewijzigd door peterc op 13-05-2019 11:15:24 ]
petercmaandag 13 mei 2019 @ 10:21
GVE Noordermeer II al vol, zeer bescheiden meegenomen.
Mynheer007maandag 13 mei 2019 @ 10:43
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 09:20 schreef Frandderouw het volgende:

[..]

Lijkt me tijd om een dossier aan te gaan leggen om naar het KiFid te stappen. Je bent in een project gestapt vanwege een zekerheid. Nu deze zekerheid niet wordt uitgewonnen blijven ze in gebreke.
Ik ben er al mee bezig om een klacht in te dienen bij het Kifid. Zit nu nog in de reguliere klachtenprocedure van Collin die eerst doorlopen moet worden alvorens er een klacht bij het KiFid kan worden neergelegd.
obligatairemaandag 13 mei 2019 @ 11:39
Nieuw bij CCF:
https://www.collincrowdfund.nl/force-pro-automotive-b-v/

Project van Peppie&Kokkie
djh77maandag 13 mei 2019 @ 12:01
Booking platform op ccf
djh77maandag 13 mei 2019 @ 12:02
Nieuwe op newfunding
https://www.newfunding.nl/project/barndegat-te-zaandam
NaRegenDeZonmaandag 13 mei 2019 @ 12:12
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:02 schreef djh77 het volgende:
Eerste hypotheek ltv 42% maar geen verpanding huurpenningen.
Nieuwe op newfunding
https://www.newfunding.nl/project/barndegat-te-zaandam
djh77maandag 13 mei 2019 @ 12:24
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:12 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Deze is ook leuk
quote:
De heer R.W.J. Braspenning tekent in privé voor de lening. Dit geeft zowel een morele als materiële waarde
Crowdfunder99maandag 13 mei 2019 @ 13:34
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 09:22 schreef Frandderouw het volgende:
Bij Mintos loopt het percentage projecten met achterstand de laatste weken langzaam op en nadert inmiddels de 27%,

Meer mensen die dat effect zien? Voor mij een teken om even niet te herinvesteren en mijn portefeuille langzaam leeg te laten lopen.
Het is mij niet opgevallen. Heb er vorige week net 30 gekocht op de Secundaire markt tegen een kleine discount.
ETphonehomemaandag 13 mei 2019 @ 14:46
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:24 schreef djh77 het volgende:

[..]

Deze is ook leuk
[..]

Zojuist het project doorgelezen, 1e hyp, schijnbaar goede loan to value (voor wat de taxatie waard is), ik neem hem mee.
OpDieFietsmaandag 13 mei 2019 @ 14:59
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 09:25 schreef djh77 het volgende:

[..]

Waarschijnlijk moet de 1e hypotheeknemer altijd toestemming geven voor uitwinning. Als die zijn geld netjes elke maand krijgt, heeft hij geen reden om hieraan mee te werken. 2e hypotheek is daarom minder interessant dan een 1e hypotheek. Bij verkoop van het onderpand krijg je uiteraard wel je deel, maar dan kan 10 tallen jaren duren.
Dit was tot voor kort ook altijd mijn veronderstelling, maar uit een recente discussie hier op het forum begreep ik dat dit niet zo is. De 2e hypotheekhouder kan wel degelijk het initiatief nemen tot een executieverkoop. De 1e hypotheekhouder wordt van dit voornemen op de hoogte gesteld en heeft dan een paar weken de tijd om het initiatief over te nemen en de exexutie zelf te organiseren. Maken ze hiervan geen gebruik, dan kan de 2e hypotheekhouder de executie zelf doorzetten.
KrekelJapiemaandag 13 mei 2019 @ 15:26
Wat vinden jullie van het fietsenproject op geldvoorelkaar?
obligatairemaandag 13 mei 2019 @ 15:39
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 15:26 schreef KrekelJapie het volgende:
Wat vinden jullie van het fietsenproject op geldvoorelkaar?

Looptijd 1 jaar, veel te kort voor GvE.
impact9maandag 13 mei 2019 @ 15:41
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 12:12 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Iemand ervaring met New Funding? (vestigen ze ook daadwerkelijk de hypotheek bijv?...)
Project ziet er aantrekkelijk uit.

Pand is overigens in 2018 aangekocht voor 480k. Taxatiewaarde is meer dan dubbel de aankoop..

[ Bericht 8% gewijzigd door impact9 op 13-05-2019 16:09:34 ]
djh77maandag 13 mei 2019 @ 16:30
40 bedrijfsunits met 1e hypotheek op ccf
Investeringslink
SPOILER
Deze gaat morgen 11 uur live

[ Bericht 16% gewijzigd door djh77 op 15-05-2019 11:02:57 ]
impact9maandag 13 mei 2019 @ 16:43
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2019 16:30 schreef djh77 het volgende:
40 bedrijfsunits met 1e hypotheek op ccf
Investeringslink
SPOILER
Verkrijgen van een woonvergunning is dus niet gelukt helaas, vandaar de herfinanciering
Is volgens mij een ander project
queposmaandag 13 mei 2019 @ 18:03
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2019 16:30 schreef djh77 het volgende:
40 bedrijfsunits met 1e hypotheek op ccf
Investeringslink
SPOILER
Ziet er volgensmij wel aardig uit, benieuwd hoe de rest hier over denkt?
obligatairemaandag 13 mei 2019 @ 18:32
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 18:03 schreef quepos het volgende:

[..]

Ziet er volgensmij wel aardig uit, benieuwd hoe de rest hier over denkt?
De bestaande lening wordt keurig afgelost en nu zelfs vervroegd afgelost.
Ik neig er wel naar om deze mee te nemen. Het verhaal is goed en er zit een 1e hypotheek op.
Appeltje58maandag 13 mei 2019 @ 19:42
quote:
12s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 13:08 schreef peterc het volgende:

[..]

SPOILER
Op het pand aan de Druivenstraat 25-31 is ten gunste van Stichting
Zekerhedenagent Collin
Crowdfund een 1e recht van hypotheek verstrekt. De restschuld bedraagt ¤
358.875,88.

Op het pand aan de Druivenstraat 25-31 is ten gunste van Exploitatie- en
Beheersmaatschappij Merwestreek BV een 2e recht van hypotheek verstrekt.
De restschuld bedraagt ¤ 288.542,19.
De bestuurder was reeds in onderhandeling over de verkoop van beide
panden. De curator zet deze gesprekken op dit moment voort.
Daarnaast zijn er met de hypotheekhouders afspraken gemaakt over de
tijdelijke voortzetting van de noodzakelijke nutsvoorzieningen.
In de panden worden nog enkele kamers verhuurd aan verschillende
partijen. De huurders hebben overleg met de curator gehad over de
mogelijke voortzetting van de huurovereenkomsten danwel deze voortijdig te
beëindigen
uittreksel uit het 1e verslag van de curator
Oorzaak faillissement Abbinaya/Melo (CCF)
vastlegging 1e hypo CCF
t.a.v Collin Melo transport faillissement
wordt gesproken over een restschuld 1e hypotheek van ¤ 358.542, 19
Ik kom op een veel hogere restschuld.
1e aflossing op 18-12 2017-- 16e aflossing op 18-03-2019
Per ¤ 500 investering is per maand afgelost ¤ 8,33 x 16 maand. = ¤ 133.28 in 16 maand ontvangen aan aflossingen
Er is bij Collin gefinancierd ¤ 600.000 ----- (1200 x ¤ 500)
Afgelost in 16 maand 1200 X ¤ 133,28 = ¤ 159.936

Restschuld ¤ 600.000 - ¤ 159.936 = ¤ 440.064

Collin heeft als restschuld opgegeven ¤ 358.542,19 bij de curator.
Er zit een behoorlijk verschil in ten nadele van de investeerders.
Of redeneer ik verkeerd ??

[ Bericht 0% gewijzigd door Appeltje58 op 13-05-2019 19:48:07 ]
NaRegenDeZonmaandag 13 mei 2019 @ 19:48
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 18:32 schreef obligataire het volgende:

[..]

De bestaande lening wordt keurig afgelost en nu zelfs vervroegd afgelost.
Ik neig er wel naar om deze mee te nemen. Het verhaal is goed en er zit een 1e hypotheek op.
Die andere lening loopt toch pas 6 van de beoogde 24 maanden?

Edit:Lees nu dat er twee eerdere leningen zijn. Niet de lening van december 2018 wordt vervroegd afgelost maar een lening uit 2015.

Trouwens vreemd de man heeft met deze nieuwe lening, 3 leningen bij Collin, elk met een andere CF coach

[ Bericht 6% gewijzigd door NaRegenDeZon op 13-05-2019 20:10:04 ]
djtiesto8maandag 13 mei 2019 @ 19:56
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 19:48 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Die andere lening loopt toch pas 6 van de beoogde 24 maanden?
De lening voor de eerste fase van de Energiefabriek Deventer was in 2015. In 2018 is een ander project van dezelfde ondernemer gefund: het Zandhuis & Zwart Deventer. Die loopt inderdaad pas zo'n 6 maanden. Met deze lening wordt naar mijn idee een tweede deel van het pand omgebouwd, nu de eerste fase is afgerond. Ik doe mee.

SPOILER
gaanmetdiebanaanmaandag 13 mei 2019 @ 21:13
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 19:42 schreef Appeltje58 het volgende:
1e aflossing op 18-12 2017-- 16e aflossing op 18-03-2019
Eerste aflossing 16-1-2017 = 27 termijnen voldaan.
KrekelJapiemaandag 13 mei 2019 @ 21:16
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 19:42 schreef Appeltje58 het volgende:

[..]

t.a.v Collin Melo transport faillissement
wordt gesproken over een restschuld 1e hypotheek van ¤ 358.542, 19
Ik kom op een veel hogere restschuld.
1e aflossing op 18-12 2017-- 16e aflossing op 18-03-2019
Per ¤ 500 investering is per maand afgelost ¤ 8,33 x 16 maand. = ¤ 133.28 in 16 maand ontvangen aan aflossingen
Er is bij Collin gefinancierd ¤ 600.000 ----- (1200 x ¤ 500)
Afgelost in 16 maand 1200 X ¤ 133,28 = ¤ 159.936

Restschuld ¤ 600.000 - ¤ 159.936 = ¤ 440.064

Collin heeft als restschuld opgegeven ¤ 358.542,19 bij de curator.
Er zit een behoorlijk verschil in ten nadele van de investeerders.
Of redeneer ik verkeerd ??
Bij mij zijn 27 termijnen afgelost. Restschuld is 330.000 + rente
obligatairemaandag 13 mei 2019 @ 22:19
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 19:56 schreef djtiesto8 het volgende:

[..]

De lening voor de eerste fase van de Energiefabriek Deventer was in 2015. In 2018 is een ander project van dezelfde ondernemer gefund: het Zandhuis & Zwart Deventer. Die loopt inderdaad pas zo'n 6 maanden. Met deze lening wordt naar mijn idee een tweede deel van het pand omgebouwd, nu de eerste fase is afgerond. Ik doe mee.

SPOILER
Ik heb inmiddels een duit in het zakje gedaan en ik was niet de enige: 23% ofwel 132K in de voorverkoop via 90 (kleine) investeerders. Velen van hier denk ik?
kopersneekmaandag 13 mei 2019 @ 22:53
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 22:19 schreef obligataire het volgende:

[..]

Ik heb inmiddels een duit in het zakje gedaan en ik was niet de enige: 23% ofwel 132K in de voorverkoop via 90 (kleine) investeerders. Velen van hier denk ik?
;)
gaanmetdiebanaanmaandag 13 mei 2019 @ 22:58
:Y
Appeltje58maandag 13 mei 2019 @ 23:53
[/quote]
quote:
14s.gif Op maandag 13 mei 2019 21:13 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Eerste aflossing 16-1-2017 = 27 termijnen voldaan.
Klopt ik had bij rekening courant gezocht en resultaat naar exel gedownload. Daar is wat mis gegaan.
Niet 16 maar 27 termijnen zijn afgelost bij Collin Melo Transport. sory voor mijn blunder .
petercdinsdag 14 mei 2019 @ 08:08
www. Sprout.nl ptn 3 update nieuws /// GeldVoorElkaar 175 miljoen

https://www.sprout.nl/art(...)1ce62830099a366a2667
petercdinsdag 14 mei 2019 @ 09:16
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 23:53 schreef Appeltje58 het volgende:

[..]

Klopt ik had bij rekening courant gezocht en resultaat naar exel gedownload. Daar is wat mis gegaan.
Niet 16 maar 27 termijnen zijn afgelost bij Collin Melo Transport. sory voor mijn blunder .
[/quote]
Beter deze kant uit, dan andersom ;)
Jaco078dinsdag 14 mei 2019 @ 10:33
De SK shop op Collin Direct staat open.
petercdinsdag 14 mei 2019 @ 10:36
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 18:32 schreef obligataire het volgende:

[..]

De bestaande lening wordt keurig afgelost en nu zelfs vervroegd afgelost.
Ik neig er wel naar om deze mee te nemen. Het verhaal is goed en er zit een 1e hypotheek op.
Ff naar het pandje gezocht, zat eerst aan de andere zijde van het water te zoeken (Scheepvaartstraat eo) , dat gedeelte is al aardig opgeknapt, new business, horeca, zag er new look uit. De St Olafstraat met de Energiefabriek, daar moet nog wel ff wat gebeuren, eerst aan het pandje zelf, maar de omgeving is ook nog niet direct hot.
gaanmetdiebanaandinsdag 14 mei 2019 @ 13:05
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 15:41 schreef impact9 het volgende:
Iemand ervaring met New Funding? (vestigen ze ook daadwerkelijk de hypotheek bijv?...)
Project ziet er aantrekkelijk uit.

Pand is overigens in 2018 aangekocht voor 480k. Taxatiewaarde is meer dan dubbel de aankoop..
Was een beetje aan het zoeken naar redenen waarom 8% wordt geboden. De optimistische taxatie is daar een van, andere zaken die ik tegen kwam:
- Creditsafe score is dalend, onduidelijk waarom:
Datum Score Omschrijving
7-4-2019 44 Lage kans op een financiële calamiteit
7-3-2019 47 Lage kans op een financiële calamiteit
11-12-2018 54 Lage kans op een financiële calamiteit
31-8-2018 64 Zeer lage kans op een financiële calamiteit
- https://www.faillissement(...)-motorsport-b-v.aspx
- hij heeft ook nog een persoonlijke holding met daaronder een racebanden handel, dit wordt in de pitch verder niet vermeld (of dit zou een andere Ron Braspenning moeten zijn, dat zou ook nog kunnen):
https://drimble.nl/bedrij(...)nning-beheer-bv.html

[ Bericht 2% gewijzigd door gaanmetdiebanaan op 14-05-2019 13:20:15 ]
impact9dinsdag 14 mei 2019 @ 13:26
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 13:05 schreef gaanmetdiebanaan het volgende:

[..]

Was een beetje aan het zoeken naar redenen waarom 8% wordt geboden. De optimistische taxatie is daar een van, andere zaken die ik tegen kwam:
- Creditsafe score is dalend, onduidelijk waarom:
Datum Score Omschrijving
7-4-2019 44 Lage kans op een financiële calamiteit
7-3-2019 47 Lage kans op een financiële calamiteit
11-12-2018 54 Lage kans op een financiële calamiteit
31-8-2018 64 Zeer lage kans op een financiële calamiteit
- https://www.faillissement(...)-motorsport-b-v.aspx
- hij heeft ook nog een persoonlijke holding met daaronder een racebanden handel, dit wordt in de pitch verder niet vermeld (of dit zou een andere Ron Braspenning moeten zijn, dat zou ook nog kunnen):
https://drimble.nl/bedrij(...)nning-beheer-bv.html
Ik hou er ook een apart gevoel aan over.
8% rente met een dergelijke LTV
Waarom niet bancair? Waarom maar 24 maanden?
Hoe gaat de herfinanciering geschieden?
obligatairedinsdag 14 mei 2019 @ 15:07
Najade Resort (VGI) nu definitief gecancelled ...........

SPOILER
Geachte vastgoed investeerder,



Onlangs heeft u zich ingeschreven op de obligatielening van het project “Najade Resort aan de Loosdrechtse Plassen”.

Aan het eind van de voor dit project gestelde inschrijfperiode is het streefbedrag van ¤ 2.900.000 niet gehaald.

Omdat het streefbedrag voor dit project niet is behaald, zal het project niet succesvol sluiten, en komt uw inschrijving te vervallen.



De notaris heeft vanochtend de opdracht ontvangen om de eventueel reeds ontvangen gelden terug te storten.

Met inachtneming van de noodzakelijke controles verwachten wij dat de daadwerkelijke terugbetaling vóór het eind van de week zal geschieden.



Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan horen wij dat graag.



Met vriendelijke groet,
obligatairedinsdag 14 mei 2019 @ 15:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 13:26 schreef impact9 het volgende:

[..]

Ik hou er ook een apart gevoel aan over.
8% rente met een dergelijke LTV
Waarom niet bancair? Waarom maar 24 maanden?
Hoe gaat de herfinanciering geschieden?
Dat laatste vraag ik me bij wel meer projecten af :N

Wat me opvalt is dat er staat Vaste aflossing ineens binnen uiterlijk 24 maanden
Dat kan dus ook volgende maand al zijn, als ze een bank hebben gevonden die het goedkoper wil doen.
Over boeterente lees ik (nog) niets.

Het platform heeft het vorige project netjes afgehandeld, dat spreekt in hun voordeel.

Ik heb inmiddels wat vragen gesteld.

[ Bericht 3% gewijzigd door obligataire op 14-05-2019 15:28:54 ]
Horsemendinsdag 14 mei 2019 @ 16:21
Nieuw 2 jarig project bij SiG:

Nieuweweg 17
Live 16 mei om 16.00uur

https://investeren.sameni(...)eweg-17-ye-hoofddorp
petercdinsdag 14 mei 2019 @ 16:33
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:21 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw 2 jarig project bij SiG:

Nieuweweg 17
Live 16 mei om 16.00uur

https://investeren.sameni(...)eweg-17-ye-hoofddorp
ff ¤ 2.800 huur per mnd voor een uitgebouwde rijtjeswoning, is nogal wat, zo 1e gedachte waarom deze hut verbouwen voor dikke ¤, voor een hogere huur. Straks thuis ff rekenen wat het effect op het R zonder en met verbouwing, en waarom 2 jaar?

buren https://www.funda.nl/koop/hoofddorp/huis-40118522-nieuweweg-19/

https://www.funda.nl/koop(...)912053-nieuweweg-17/

[ Bericht 6% gewijzigd door peterc op 14-05-2019 19:17:22 ]
queposdinsdag 14 mei 2019 @ 16:39
quote:
12s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:33 schreef peterc het volgende:

[..]

ff ¤ 2.800 huur per mnd voor een uitgebouwde rijtjeswoning, is nogal wat, zo 1e gedachte waarom deze hut verbouwen voor dikke ¤, voor een hoger huur. Straks thuis ff rekenen wat het effect op het R zonder en met verbouwing, en waarom 2 jaar?

buren https://www.funda.nl/koop/hoofddorp/huis-40118522-nieuweweg-19/

https://www.funda.nl/koop(...)912053-nieuweweg-17/
Tja, ik zie deze ook nog niet zo zitten, of ik moet op andere gedachten gebracht kunnen worden.
impact9dinsdag 14 mei 2019 @ 16:42
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:21 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw 2 jarig project bij SiG:

Nieuweweg 17
Live 16 mei om 16.00uur

https://investeren.sameni(...)eweg-17-ye-hoofddorp
100% financiering na verbouwing.
Zit er een bouwdepot in het project?

Tevens zie ik "slaapkamers verhuren voor 650 per maand" (5x!!) ook nog niet helemaal gebeuren
petercdinsdag 14 mei 2019 @ 16:43
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:39 schreef quepos het volgende:

[..]

Tja, ik zie deze ook nog niet zo zitten, of ik moet op andere gedachten gebracht kunnen worden.
de looptijd van 2 jaar zal wel te maken hebben met de verbouwing, met al het gedoe, wandel je zo > een jaar weg. Plus de woning is al zijn eigendom, zie ook funda, maart 2018, waarom dan de volledige herfinanciering incl. dure verbouwing?

Wel bouwdepot las ik Dit bedrag wordt door SamenInGeld in bouwdepot gehouden en uitbetaald op vertoon van annemers facturen. Wij gaan uit van een huuropbrengst van ¤ 2.800 per maand na verbouwing.
bleyenburgdinsdag 14 mei 2019 @ 16:44
project caroline cars bij KOM heeft een leuke update.
jammer voor hun dat ik er niks van geloof dat de zekerheden ook daadwerkelijk goed worden vastgelegd en, indien nodig, uitgewonnen
obligatairedinsdag 14 mei 2019 @ 16:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 15:19 schreef obligataire het volgende:

[..]

Dat laatste vraag ik me bij wel meer projecten af :N

Wat me opvalt is dat er staat Vaste aflossing ineens binnen uiterlijk 24 maanden
Dat kan dus ook volgende maand al zijn, als ze een bank hebben gevonden die het goedkoper wil doen.
Over boeterente lees ik (nog) niets.

Het platform heeft het vorige project netjes afgehandeld, dat spreekt in hun voordeel.

Ik heb inmiddels wat vragen gesteld.
NF/Barndegat
SPOILER
Het is niet mogelijk om vervroegd af te lossen. Hierin heeft u 100% zekerheid.



Bij de rente hebben wij rekening gehouden met de inkomsten van de geldnemer buiten de huur om. D.w.z. dat wanneer alle huurinkomsten zouden wegvallen is hij dan in staat de rente te blijven betalen. Ook hebben wij rekening gehouden met de leeftijd van de geldgever. Verder is commercieel onroerend goed met twee woningen op dit moment op nagenoeg geen andere manier te financieren.



Toen de heer Braspenning in het voorjaar 2018 het project Barndegat kocht, verkeerde het aan de binnen- en buitenkant is slechte staat, waren er geen huurders en was er geen financiering op te krijgen. De uitvoering van de plannen inzake de Achtersluispolder begonnen toen net. Het is de heer Braspenning destijds gelukt om een korte financiering te krijgen. Daarna is hij met een volledige verbouwing begonnen. De heer Braspenning heeft sinds kort nieuwe en voor hem bekende huurders gevonden met contracten van 5 jaar. Nu het pand volledig is vernieuwd, de huurinkomsten goed zijn en de gehele omgeving wordt gemoderniseerd is er waardevermeerdering opgetreden. Het pand is getaxeerd door een NRVT taxateur.
impact9dinsdag 14 mei 2019 @ 17:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:56 schreef obligataire het volgende:

[..]

NF/Barndegat
SPOILER
Het is niet mogelijk om vervroegd af te lossen. Hierin heeft u 100% zekerheid.



Bij de rente hebben wij rekening gehouden met de inkomsten van de geldnemer buiten de huur om. D.w.z. dat wanneer alle huurinkomsten zouden wegvallen is hij dan in staat de rente te blijven betalen. Ook hebben wij rekening gehouden met de leeftijd van de geldgever. Verder is commercieel onroerend goed met twee woningen op dit moment op nagenoeg geen andere manier te financieren.



Toen de heer Braspenning in het voorjaar 2018 het project Barndegat kocht, verkeerde het aan de binnen- en buitenkant is slechte staat, waren er geen huurders en was er geen financiering op te krijgen. De uitvoering van de plannen inzake de Achtersluispolder begonnen toen net. Het is de heer Braspenning destijds gelukt om een korte financiering te krijgen. Daarna is hij met een volledige verbouwing begonnen. De heer Braspenning heeft sinds kort nieuwe en voor hem bekende huurders gevonden met contracten van 5 jaar. Nu het pand volledig is vernieuwd, de huurinkomsten goed zijn en de gehele omgeving wordt gemoderniseerd is er waardevermeerdering opgetreden. Het pand is getaxeerd door een NRVT taxateur.
Hoe wordt het geherfinancierd? En waarom slechts 24 maanden..

* thanks voor het vragen!
Mynheer007dinsdag 14 mei 2019 @ 17:40
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:42 schreef impact9 het volgende:

[..]

100% financiering na verbouwing.
Zit er een bouwdepot in het project?

Tevens zie ik "slaapkamers verhuren voor 650 per maand" (5x!!) ook nog niet helemaal gebeuren
650 euro en dan moeten delen zie ik niet gebeuren inderdaad. Maar misschien laat wanhoop mensen geen keus.
obligatairedinsdag 14 mei 2019 @ 18:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 17:08 schreef impact9 het volgende:

[..]

Hoe wordt het geherfinancierd? En waarom slechts 24 maanden..

* thanks voor het vragen!
Daar zijn ze heel eerlijk in. Die 2 jaar worden gebruikt om herfinanciering te zoeken. Desnoods komt er na 2 jaar een nieuwe pitch via NF. De omgeving is na 2 jaar verder ontwikkeld.
Jaco078dinsdag 14 mei 2019 @ 18:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 18:02 schreef obligataire het volgende:

[..]

Daar zijn ze heel eerlijk in. Die 2 jaar worden gebruikt om herfinanciering te zoeken. Desnoods komt er na 2 jaar een nieuwe pitch via NF. De omgeving is na 2 jaar verder ontwikkeld.
Dilemma bij een besteding van ¤500: zou je de energie fabriek van collin pakken of deze van nf. Ik denk deze van NF obv reactie nf, looptijd, loan to value en rente.
obligatairedinsdag 14 mei 2019 @ 18:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 18:11 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Dilemma bij een besteding van ¤500: zou je de energie fabriek van collin pakken of deze van nf. Ik denk deze van NF obv reactie nf, looptijd, loan to value en rente.
Kiezen is idd. lastig maar op basis van de info komen ze allebei in mijn porto c_/

Er komt trouwens geld terug van Najade (gaat niet door, VGI), dus dan is dit een mooie bestemming.
djh77dinsdag 14 mei 2019 @ 18:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:44 schreef bleyenburg het volgende:
project caroline cars bij KOM heeft een leuke update.
jammer voor hun dat ik er niks van geloof dat de zekerheden ook daadwerkelijk goed worden vastgelegd en, indien nodig, uitgewonnen
Wel even 28k ingelegd na de mail
queposdinsdag 14 mei 2019 @ 19:20
Betalingsprobleempje bij CCF, ben ik bang voor.

SPOILER
Vanmiddag gebeld met CCF, zou daarna nog teruggebeld worden, maar helaas.

Ze hebben er ook nog een later project lopen, dus of die nog betaald wordt, weet ik niet.
Jaco078dinsdag 14 mei 2019 @ 19:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 18:20 schreef obligataire het volgende:

[..]

Kiezen is idd. lastig maar op basis van de info komen ze allebei in mijn porto c_/

Er komt trouwens geld terug van Najade (gaat niet door, VGI), dus dan is dit een mooie bestemming.
Dat is waar. Dat geld is vrijdag a.s terug. Op basis daarvan neem ik ze beide mee. Is er al een linkje van de fabriek?
djh77dinsdag 14 mei 2019 @ 19:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 19:24 schreef Jaco078 het volgende:

[..]

Dat is waar. Dat geld is vrijdag a.s terug. Op basis daarvan neem ik ze beide mee. Is er al een linkje van de fabriek?
SPOILER
Reeds 240k ingelegd
investermillionairedinsdag 14 mei 2019 @ 21:12
quote:
12s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:33 schreef peterc het volgende:

[..]

ff ¤ 2.800 huur per mnd voor een uitgebouwde rijtjeswoning, is nogal wat, zo 1e gedachte waarom deze hut verbouwen voor dikke ¤, voor een hogere huur. Straks thuis ff rekenen wat het effect op het R zonder en met verbouwing, en waarom 2 jaar?

buren https://www.funda.nl/koop/hoofddorp/huis-40118522-nieuweweg-19/

https://www.funda.nl/koop(...)912053-nieuweweg-17/
Goeiedag Heren/Dames,

De aanvrager is een bekende van mij en heeft de afgelopen jaren meerdere woningen in Hoofddorp en Amsterdam voor mij verhuurt voor 650 - 700 euro per kamer zonder problemen. Wegens de gekte op de woningmarkt in Amsterdam en omgeving is circa 650 euro per kamer een marktconforme huurprijs als je aan expats verhuurt. Makelaars omgeving Amsterdam vragen ook rond de 600 euro en weten ook dat er voor een kamer letterlijk 50+ personen in de rij staan. Absurd is het zeker, maar het is locatie, vraag en aanbod.

Iemand hier wonend in Amsterdam of omstreken?

Tevens zag ik in de pitch dat het om een herfinanciering gaat om overwaarde te benutten om nieuwe investeringen te maken en dat er gebruik gemaakt gaat worden van een bouwdepot? Ik zie ook dat de aanvraag 100% financiering gevraagd word? Het is een hoge bedrag, maar de aanvrager heeft zijn zaken op orde en weet wat die doet, wat ik van hem heb gezien tenminste.

165.000 klinkt inderdaad duur, maar goedkope aannemers vinden in deze tijd is ook haast onmogelijk. Ik ben zelf ook aannemer en taxateur werkzaam in Amsterdam en kan alvast vertellen dat een uitbouw van 3/4 meter al gauw 45.000/50.000 euro zal kosten en een dakopbouw zit je al snel richting de 90.000/100.000 euro.

PETERC:

Ga zelf ook geld inleggen en heb even ook op funda meer onderzoek gedaan en zie dat er dus verbouwde woningen in de buurt zie hieronder verkocht worden voor 390.000/400.000 met een oppervlakte van 125 -130, dat komt uit op 3.000+ euro per vierkante meter. Vind de opgenomen taxatie waarde erg laag voor deze woning. Als taxateur is de waarde in mijn ogen boven de 500.000 eur met een oppervlakte van 170 x 3.000 + m2 en verbouwing. Zie hieronder vergelijkings materiaal.

https://www.funda.nl/koop(...)ateSource=resultlist

https://www.funda.nl/koop(...)an-voor-visch-15230/
investermillionairedinsdag 14 mei 2019 @ 21:16
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 16:21 schreef Horsemen het volgende:
Nieuw 2 jarig project bij SiG:

Nieuweweg 17
Live 16 mei om 16.00uur

https://investeren.sameni(...)eweg-17-ye-hoofddorp
Antwoord hierboven heeft betrekking tot deze project.
queposdinsdag 14 mei 2019 @ 21:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 21:12 schreef investermillionaire het volgende:

[..]

Goeiedag Heren/Dames,

De aanvrager is een bekende van mij en heeft de afgelopen jaren meerdere woningen in Hoofddorp en Amsterdam voor mij verhuurt voor 650 - 700 euro per kamer zonder problemen. Wegens de gekte op de woningmarkt in Amsterdam en omgeving is circa 650 euro per kamer een marktconforme huurprijs als je aan expats verhuurt. Makelaars omgeving Amsterdam vragen ook rond de 600 euro en weten ook dat er voor een kamer letterlijk 50+ personen in de rij staan. Absurd is het zeker, maar het is locatie, vraag en aanbod.

Iemand hier wonend in Amsterdam of omstreken?

Tevens zag ik in de pitch dat het om een herfinanciering gaat om overwaarde te benutten om nieuwe investeringen te maken en dat er gebruik gemaakt gaat worden van een bouwdepot? Ik zie ook dat de aanvraag 100% financiering gevraagd word? Het is een hoge bedrag, maar de aanvrager heeft zijn zaken op orde en weet wat die doet, wat ik van hem heb gezien tenminste.

165.000 klinkt inderdaad duur, maar goedkope aannemers vinden in deze tijd is ook haast onmogelijk. Ik ben zelf ook aannemer en taxateur werkzaam in Amsterdam en kan alvast vertellen dat een uitbouw van 3/4 meter al gauw 45.000/50.000 euro zal kosten en een dakopbouw zit je al snel richting de 90.000/100.000 euro.

PETERC:

Ga zelf ook geld inleggen en heb even ook op funda meer onderzoek gedaan en zie dat er dus verbouwde woningen in de buurt zie hieronder verkocht worden voor 390.000/400.000 met een oppervlakte van 125 -130, dat komt uit op 3.000+ euro per vierkante meter. Vind de opgenomen taxatie waarde erg laag voor deze woning. Als taxateur is de waarde in mijn ogen boven de 500.000 eur met een oppervlakte van 170 x 3.000 + m2 en verbouwing. Zie hieronder vergelijkings materiaal.

https://www.funda.nl/koop(...)ateSource=resultlist

https://www.funda.nl/koop(...)an-voor-visch-15230/
Ik zie het in ieder geval totaal niet zitten. Komen nog zat nieuwe projecten voorbij denk ik.
Faraday01dinsdag 14 mei 2019 @ 21:26
Ik doe ook niet mee. Hij heeft speciaal een account hier gemaakt om deze reactie te geven :W
impact9dinsdag 14 mei 2019 @ 21:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 21:12 schreef investermillionaire het volgende:

[..]

Goeiedag Heren/Dames,

De aanvrager is een bekende van mij en heeft de afgelopen jaren meerdere woningen in Hoofddorp en Amsterdam voor mij verhuurt voor 650 - 700 euro per kamer zonder problemen. Wegens de gekte op de woningmarkt in Amsterdam en omgeving is circa 650 euro per kamer een marktconforme huurprijs als je aan expats verhuurt. Makelaars omgeving Amsterdam vragen ook rond de 600 euro en weten ook dat er voor een kamer letterlijk 50+ personen in de rij staan. Absurd is het zeker, maar het is locatie, vraag en aanbod.

Iemand hier wonend in Amsterdam of omstreken?

Tevens zag ik in de pitch dat het om een herfinanciering gaat om overwaarde te benutten om nieuwe investeringen te maken en dat er gebruik gemaakt gaat worden van een bouwdepot? Ik zie ook dat de aanvraag 100% financiering gevraagd word? Het is een hoge bedrag, maar de aanvrager heeft zijn zaken op orde en weet wat die doet, wat ik van hem heb gezien tenminste.

165.000 klinkt inderdaad duur, maar goedkope aannemers vinden in deze tijd is ook haast onmogelijk. Ik ben zelf ook aannemer en taxateur werkzaam in Amsterdam en kan alvast vertellen dat een uitbouw van 3/4 meter al gauw 45.000/50.000 euro zal kosten en een dakopbouw zit je al snel richting de 90.000/100.000 euro.

PETERC:

Ga zelf ook geld inleggen en heb even ook op funda meer onderzoek gedaan en zie dat er dus verbouwde woningen in de buurt zie hieronder verkocht worden voor 390.000/400.000 met een oppervlakte van 125 -130, dat komt uit op 3.000+ euro per vierkante meter. Vind de opgenomen taxatie waarde erg laag voor deze woning. Als taxateur is de waarde in mijn ogen boven de 500.000 eur met een oppervlakte van 170 x 3.000 + m2 en verbouwing. Zie hieronder vergelijkings materiaal.

https://www.funda.nl/koop(...)ateSource=resultlist

https://www.funda.nl/koop(...)an-voor-visch-15230/
Hi Gary
Frandderouwdinsdag 14 mei 2019 @ 21:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 21:26 schreef Faraday01 het volgende:
Ik doe ook niet mee. Hij heeft speciaal een account hier gemaakt om deze reactie te geven
Precies... doei, en veel succes. Twijfelde al, maar nu sla ik hem over.
Groepfunderdinsdag 14 mei 2019 @ 21:59
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2019 16:30 schreef djh77 het volgende:
40 bedrijfsunits met 1e hypotheek op ccf
Investeringslink
SPOILER
Dank. Ik doe ook mee met de Energiefabriek Deventer. Dit wordt mijn tweede project bij CCF dit jaar, en mijn vierde ooit (start: 2015).
dubbeltjezdinsdag 14 mei 2019 @ 22:05
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 09:22 schreef Frandderouw het volgende:
Bij Mintos loopt het percentage projecten met achterstand de laatste weken langzaam op en nadert inmiddels de 27%,

Meer mensen die dat effect zien? Voor mij een teken om even niet te herinvesteren en mijn portefeuille langzaam leeg te laten lopen.
zit bij mij op 26,2% :-(
Jaco078dinsdag 14 mei 2019 @ 22:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 21:59 schreef Groepfunder het volgende:

[..]

Dank. Ik doe ook mee met de Energiefabriek Deventer. Dit wordt mijn tweede project bij CCF dit jaar, en mijn vierde ooit (start: 2015).
Zó kritisch? :-)

[ Bericht 0% gewijzigd door Jaco078 op 14-05-2019 22:33:48 ]
Jaco078dinsdag 14 mei 2019 @ 22:30
quote:
Bedankt voor de link. Heb 'm meegenomen. Knap dat je vaak/altijd de link al hebt! Scheelt weer stressen om 11.00 uur...
Jaco078dinsdag 14 mei 2019 @ 22:59
Vinden jullie van deze?
SPOILER
+positieve current-ratio
+fors eigen vermogen.
+hoge rente
-lange looptijd
-geen 2018-cijfers
-ietwat ongrijpbare branche
-D'tje?

Waar vallen in de eenmanszaak de personeelskosten onder? (3 man in dienst, kosten ¤0)
TechLightdinsdag 14 mei 2019 @ 23:13
quote:
0s.gif Op maandag 13 mei 2019 09:22 schreef Frandderouw het volgende:
Bij Mintos loopt het percentage projecten met achterstand de laatste weken langzaam op en nadert inmiddels de 27%,

Meer mensen die dat effect zien? Voor mij een teken om even niet te herinvesteren en mijn portefeuille langzaam leeg te laten lopen.
Ik was opgelopen tot zo'n 40%, de laatste dagen weer iets minder (en redelijk verspreid over een aantal originators). Je kunt denk ik het beste kijken naar hoeveel er per originator overdue is, want als dat bij jou een flinke concentratie is en je ze niet in hetzelfde timeframe hebt aangeschaft kan het wat zeggen over de kwaliteit van de originator (en of die op omvallen zou kunnen staan). Dan kun je die er uit halen (of lager zetten qua spreiding). Ik vermoed zelf nog steeds dat de recovery na de buyback doorloopt en het dus niet zo erg zal zijn als het in eerste instantie lijkt - maar dat blijft vooral ook een gokje :)

Bij Robocash heb ik overigens ook ca 1/3 (in euros) met achterstand, terwijl er nog voor een 30% in langer lopende leningen zit (die dus pas over een aantal maanden tot een jaar overdue kunnen worden). Maar daar gelukkig weer geen grace periods e.d. Ik wacht nog (redelijk) rustig af voorlopig.
fok321dinsdag 14 mei 2019 @ 23:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 21:29 schreef impact9 het volgende:

[..]

Hi Gary
Hear hear _O_
petercdinsdag 14 mei 2019 @ 23:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 21:12 schreef investermillionaire het volgende:

[..]

Goeiedag Heren/Dames,

De aanvrager is een bekende van mij en heeft de afgelopen jaren meerdere woningen in Hoofddorp en Amsterdam voor mij verhuurt voor 650 - 700 euro per kamer zonder problemen. Wegens de gekte op de woningmarkt in Amsterdam en omgeving is circa 650 euro per kamer een marktconforme huurprijs als je aan expats verhuurt. Makelaars omgeving Amsterdam vragen ook rond de 600 euro en weten ook dat er voor een kamer letterlijk 50+ personen in de rij staan. Absurd is het zeker, maar het is locatie, vraag en aanbod.

Iemand hier wonend in Amsterdam of omstreken?

Tevens zag ik in de pitch dat het om een herfinanciering gaat om overwaarde te benutten om nieuwe investeringen te maken en dat er gebruik gemaakt gaat worden van een bouwdepot? Ik zie ook dat de aanvraag 100% financiering gevraagd word? Het is een hoge bedrag, maar de aanvrager heeft zijn zaken op orde en weet wat die doet, wat ik van hem heb gezien tenminste.

165.000 klinkt inderdaad duur, maar goedkope aannemers vinden in deze tijd is ook haast onmogelijk. Ik ben zelf ook aannemer en taxateur werkzaam in Amsterdam en kan alvast vertellen dat een uitbouw van 3/4 meter al gauw 45.000/50.000 euro zal kosten en een dakopbouw zit je al snel richting de 90.000/100.000 euro.

PETERC:

Ga zelf ook geld inleggen en heb even ook op funda meer onderzoek gedaan en zie dat er dus verbouwde woningen in de buurt zie hieronder verkocht worden voor 390.000/400.000 met een oppervlakte van 125 -130, dat komt uit op 3.000+ euro per vierkante meter. Vind de opgenomen taxatie waarde erg laag voor deze woning. Als taxateur is de waarde in mijn ogen boven de 500.000 eur met een oppervlakte van 170 x 3.000 + m2 en verbouwing. Zie hieronder vergelijkings materiaal.

https://www.funda.nl/koop(...)ateSource=resultlist

https://www.funda.nl/koop(...)an-voor-visch-15230/
drie opmerkingen van mij als investeerder / belegger of wat ik mijzelf ook vindt
- 1) Ik heb graag info omtrent de persoon achter de aanvraag, zodat ik beetje een gevoel krijg aan wie ik mijn geld uitleen, het staat straks wel op de hypo, dus waarom niet zoals veel andere aanvragers gewoon vooraf. Maar goed dit staat straight gezien los van het project / pitch, die beoordeel ik.
- 2) Het pand heeft circa 300k gekost in mrt 2018, financiering wordt nu 440k, incl verbouwing van 190k. De kosten van de verbouwing kan ik aan de hoge kant vinden, maar akkoord, er zal veel gaan gebeuren, en dan kan het hard gaan. Na verbouwing waarde 440k , voor een tussenwoning fors, maar akkoord het is Hoofddorp.
Blijft de vraag voor mij staan of de kosten van de verbouwing en en de daaruit volgende hogere lasten opwegen tegen het basic Ikea op orde brengen van het pand, het dan wel voor dan een lagere prijs verhuren, maar het ook eerder kunnen verhuren.
Dat sommetje wilde ik ff maken voor mijzelf, thats all, was een vraag die opkwam
- 3) pand is nu al een dik jaar in eigendom, en dus betaald en/of (deels) gefinancierd. Hoe, wat, waarom, en waarom nu SIG? Herfinanciering om de actuele overwaarde te benutten voor investeringen is de reply? Denk er ff over na, maar is voor mijn 1e gevoel toch veel gedoe, voor die 35k, daarbij nog de vraag of het pand nu inkomsten brengt (verhuurd is). Status vergunningen, dat zal wel loslopen, zie de andere panden in de buurt, maar goed, moet wel op orde zijn.

No vooroordelen, just fact-finding & fact-checking om tot voor mij verantwoorde beslissingen te komen.

[ Bericht 1% gewijzigd door peterc op 15-05-2019 08:34:34 ]
NaRegenDeZonwoensdag 15 mei 2019 @ 08:41
quote:
12s.gif Op dinsdag 14 mei 2019 23:59 schreef peterc het volgende:

[..]

drie opmerkingen van mij als investeerder / belegger of wat ik mijzelf ook vindt
- 1) Ik heb graag info omtrent de persoon achter de aanvraag, zodat ik beetje een gevoel krijg aan wie ik mijn geld uitleen, het staat straks wel op de hypo, dus waarom niet zoals veel andere aanvragers gewoon vooraf. Maar goed dit staat straight gezien los van het project / pitch, die beoordeel ik.
- 2) Het pand heeft circa 300k gekost in mrt 2018, financiering wordt nu 440k, incl verbouwing van 190k. De kosten van de verbouwing kan ik aan de hoge kant vinden, maar akkoord, er zal veel gaan gebeuren, en dan kan het hard gaan. Na verbouwing waarde 440k , voor een tussenwoning fors, maar akkoord het is Hoofddorp.
Blijft de vraag voor mij staan of de kosten van de verbouwing en en de daaruit volgende hogere lasten opwegen tegen het basic Ikea op orde brengen van het pand, het dan wel voor dan een lagere prijs verhuren, maar het ook eerder kunnen verhuren.
Dat sommetje wilde ik ff maken voor mijzelf, thats all, was een vraag die opkwam
- 3) pand is nu al een dik jaar in eigendom, en dus betaald en/of (deels) gefinancierd. Hoe, wat, waarom, en waarom nu SIG? Herfinanciering om de actuele overwaarde te benutten voor investeringen is de reply? Denk er ff over na, maar is voor mijn 1e gevoel toch veel gedoe, voor die 35k, daarbij nog de vraag of het pand nu inkomsten brengt (verhuurd is). Status vergunningen, dat zal wel loslopen, zie de andere panden in de buurt, maar goed, moet wel op orde zijn.

No vooroordelen, just fact-finding & fact-checking om tot voor mij verantwoorde beslissingen te komen.
Ik zie geen gevaren voor schaal 1a in dit project. Dus denk dat ik deze wel meeneem. Heb wel mijn bedenkingen of de hoogste schalen vol komen. Maar bij SIG komt wel vaker geld uit de hoge hoed. Zet net als jullie vraagtekens bij of deze man slim bezig is. Maar dat is verder bij een 1a hypothecaire investering voor mij niet aan de orde. Ik kijk hier of geld met rente terug komt. Volgens mij brengt deze toko altijd wel zon 250k op dus dat zit wel snor.

[ Bericht 0% gewijzigd door NaRegenDeZon op 15-05-2019 09:22:17 ]
Red_arrowwoensdag 15 mei 2019 @ 08:50
Is er een vergunning nodig voor kamerverhuur van 5 kamers? In de gemeente Haarlem vanaf 5 kamers en de vraag is natuurlijk of de gemeente daarin meegaat, want anders is de huur naar mijn idee onmogelijk. Er was laatst toch ook een SIG project wat weer afgelost werd omdat gemeente Amsterdam(?) geen vergunning gaf voor kamerverhuur?
petercwoensdag 15 mei 2019 @ 08:59
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 08:50 schreef Red_arrow het volgende:
Is er een vergunning nodig voor kamerverhuur van 5 kamers? In de gemeente Haarlem vanaf 5 kamers en de vraag is natuurlijk of de gemeente daarin meegaat, want anders is de huur naar mijn idee onmogelijk. Er was laatst toch ook een SIG project wat weer afgelost werd omdat gemeente Amsterdam(?) geen vergunning gaf voor kamerverhuur?
Volgens mij dit project inz kamerverhuur, waar de vergunning niet door ging

https://investeren.sameni(...)nstraat-te-amsterdam

Nu ben ik ook niet bang voor schijf 1A, 220k brengt het altijd wel op, risk versus rendement icm looptijd. Denk er zelf nog ff over na, kan nog till tomorrow, mogelijk nog meer wijze opinies op het forum
dyna18woensdag 15 mei 2019 @ 09:55
Ik zou het fijn vinden als op dit forum ruimte is voor zowel voor als tegengeluiden. Dat investeerders zelf (of mensen die meer informatie hebben) hun project promoten, vragen beantwoorden en toelichten zie ik dan ook als iets positiefs.

Ik zou het fijn vinden als er minder reacties komen die berichten van investeerders neersabelen zonder verder inhoudelijk iets toe te voegen.
Kritisch mag, op de man spelen vind ik echter minder geschikt voor een discussie forum.
Frandderouwwoensdag 15 mei 2019 @ 10:02
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 09:55 schreef dyna18 het volgende:
Kritisch mag, op de man spelen vind ik echter minder geschikt voor een discussie forum.
Meedoen aan een discussie en vragen beantwoorden door een investeerder vind ik OK.
Als het echter de vorm van promoten van een lening (door een derde) is, doe dat dat gewoon via het platform waar de lening wordt aangeboden! :-)
FINONAFwoensdag 15 mei 2019 @ 10:18
quote:
1s.gif Op woensdag 15 mei 2019 08:41 schreef NaRegenDeZon het volgende:

[..]

Ik zie geen gevaren voor schaal 1a in dit project. Dus denk dat ik deze wel meeneem. Heb wel mijn bedenkingen of de hoogste schalen vol komen. Maar bij SIG komt wel vaker geld uit de hoge hoed. Zet net als jullie vraagtekens bij of deze man slim bezig is. Maar dat is verder bij een 1a hypothecaire investering voor mij niet aan de orde. Ik kijk hier of geld met rente terug komt. Volgens mij brengt deze toko altijd wel zon 250k op dus dat zit wel snor.
Ik ben het eens met NaRegenDeZon. Schaal 1a zal niet zo snel tot ongelukken leiden, zelfs niet bij gedwongen verkoop. Ik doe een bescheiden duitje in het zakje.
dyna18woensdag 15 mei 2019 @ 10:31
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 10:02 schreef Frandderouw het volgende:

[..]

Meedoen aan een discussie en vragen beantwoorden door een investeerder vind ik OK.
Als het echter de vorm van promoten van een lening (door een derde) is, doe dat dat gewoon via het platform waar de lening wordt aangeboden! :-)
Ik lees dat jij dit soort berichten liever niet ziet. Besef echter dat anderen (waaronder mijzelf) zulke berichten wel waarderen.
Inhoudelijk kritische reacties zijn prima. Echter hierboven werden een aantal reacties geplaatst die geen tot weinig inhoud hadden.
KrekelJapiewoensdag 15 mei 2019 @ 10:54
Klein probleempje investormatch:
SPOILER
MY-ID heeft deze maand de termijn niet voldaan. De ondernemer heeft aan deze volgende week te herstellen. Naar eigen zeggen gaat het goed met de omzet, maar hebben ze last van lange betaaltermijnen.
djh77woensdag 15 mei 2019 @ 11:03
quote:
1s.gif Op maandag 13 mei 2019 16:30 schreef djh77 het volgende:
40 bedrijfsunits met 1e hypotheek op ccf
Investeringslink
SPOILER
Deze gaat morgen 11 uur live
Faraday01woensdag 15 mei 2019 @ 11:39
quote:
0s.gif Op woensdag 15 mei 2019 09:55 schreef dyna18 het volgende:
Ik zou het fijn vinden als op dit forum ruimte is voor zowel voor als tegengeluiden. Dat investeerders zelf (of mensen die meer informatie hebben) hun project promoten, vragen beantwoorden en toelichten zie ik dan ook als iets positiefs.

Ik zou het fijn vinden als er minder reacties komen die berichten van investeerders neersabelen zonder verder inhoudelijk iets toe te voegen.
Kritisch mag, op de man spelen vind ik echter minder geschikt voor een discussie forum.
Als de ondernemer de moeite neemt de aanvraag toe te lichten en vragen te beantwoorden is dat positief. In dit geval is het een ‘kennis’ die hiervoor een account aanmaakt en op een manier die mij helemaal niet aanspreekt iets probeert te promoten. Voor mij is deze manier van presenteren een extra reden om hier niet aan mee te doen. Terwijl ik zeker open sta voor een goede toelichting van een ondernemer.
Frandderouwwoensdag 15 mei 2019 @ 12:37
New Funding - Barndegat staat open

SPOILER
kopersneekwoensdag 15 mei 2019 @ 12:52
Downdates FNC


C

[1%CB] Schoonmaakdienst Medewerkers
ID: 579284050
Openstaand:60%

De incasso van april is geslaagd. Hierdoor is de achterstand 1 termijn gebleven. Wij hadden een afspraak met de boekhouder van de kredietnemer. Echter was deze op reis en heeft zijn client dit niet zelf overgemaakt. Wij zijn in contact met de kredietnemer en zullen spoedig mogen vernemen wanneer de termijn dan wel zal worden overgeboekt. De incasso van mei kan zonder problemen worden afgeschreven van de rekening.

E

Restaurant Vloer & Interieur
ID: 799805296
Openstaand 80%
De incasso van april is geslaagd, hierdoor is de achterstand één termijn gebleven. Ondanks de vele contactpogingen per telefoon, e-mail en brief hebben wij noch een betaling noch reactie mogen ontvangen van de kredietnemer. Wij blijven derhalve het formele incassoproces volgen met als doel de betaling zo spoedig mogelijk voldaan te krijgen.

Verder de klassiekers...


E

[1%CB] Onderhoudsbedrijf Hefbruggen
ID: 167798755
Openstaand: 100%
Wij hebben de lening opgezegd en de gehele vordering opgeëist bij de kredietnemer. Op de opzegging is niet gereageerd, ook hebben wij telefonisch geen contact kunnen krijgen. Ondanks de vele pogingen en waarschuwingen hebben wij geen betaling mogen ontvangen van de kredietnemer, waardoor wij de kredietnemer negatief bij het BKR hebben geregistreerd. Ook hebben wij een externe partij onderzoek laten doen en huisbezoeken af laten leggen. Deze partij heeft kortstondig contact gehad met de eigenaar van het bedrijf. Het enige dat werd vernomen is dat hij stelde 'failliet' te zijn. Blijkens de faillissementsregisters was dit echter niet het geval en berust dit dus niet op waarheid. Het lijkt er dus sterk op dat de kredietnemer niet de intentie heeft om de vordering terug te willen betalen. Zoals u weet hebben wij het dossier overgedragen aan de advocaat. Ook heeft onze advocaat op 12 oktober 2018 aangifte gedaan en deze stukken zijn toegevoegd aan de inmiddels uitgebrachte dagvaarding. De kredietnemer stond echter niet op een Nederlands adres ingeschreven, waardoor betekening aan zijn adres niet mogelijk blijkt te zijn. Nu hebben wij onze advocaat gevraagd om openbaar te dagvaarden. De dagvaardingstermijn bedraagt in dit geval drie maanden, maar dan kunnen we wel verder. Het doel van de opgestarte procedure is allereerst het terug krijgen van uw investering en subsidiair om de route richting een schuldsanering af te snijden, nu dit niet bedoeld is voor dergelijke casussen. Update: Op 20 maart was de eerste roldatum. Zoals verwacht heeft de kredietnemer zich niet gesteld in de procedure, waardoor de rechter heeft besloten om onze vorderingen toe te wijzen in een verstekvonnis. Dit vonnis hebben wij ook al ontvangen. Hierdoor hebben wij als schuldeiser de bevoegdheid om het vonnis de komende 20 jaar te executeren. Wij zullen het vonnis laten betekenen door de deurwaarder en driemaandelijks een check laten doen op inkomsten en registraties zodat wij meteen het traject kunnen vervolgen als de kredietnemer weer op een adres in Nederland staat ingeschreven.



E

Koeriersbedrijf Mercedes Sprinter
ID: 365975784
Openstaand: 98%
De kredietnemer heeft na meerdere malen contactpogingen geen reactie gegeven op onze e-mails, brieven en telefonisch contactpogingen. Wij hebben inmiddels de lening opgezegd en de kredietnemer geregistreerd bij het BKR. Derhalve hebben wij het dossier overgedragen aan onze advocaat die nog een laatste sommatiebrief heeft opgestuurd naar de kredietnemer. Wij zijn in afwachting van reactie hierop. Volgende maand zullen wij u een update sturen met mogelijk nieuwe ontwikkelingen.
Aaroenz0rwoensdag 15 mei 2019 @ 12:55
2 extra aanvullingen op hierboven

E [1%CB] Extra Consultant IT-bedrijf

ID: 464669959
Gefinancierd: ¤ 100 | Openstaand: ¤ 93.19
Zoals in de vorige updates aangegeven, hebben wij dit dossier kort na de opzegging van de lening overgedragen aan onze advocaat om conservatoir beslag te leggen op de onroerende zaken en bankrekeningen van de kredietnemer. Dit hebben wij gedaan omdat wij een sterk vermoeden hebben dat de kredietnemer niet de intentie heeft de vordering terug te betalen en wellicht naar het buitenland zou vertrekken. Het beslag op het onroerend goed heeft doel getroffen. Het beslag op de bankrekening niet, daar de bank zelf een vordering had op de kredietnemer en dus kon verrekenen. Nu wij conservatoir beslag hebben laten leggen, moeten wij ook de procedure opstarten om de noodzaak van het beslag te bekrachtigen. Dit hebben wij ook gedaan en de kredietnemer heeft zich niet met zijn advocaat in de procedure gesteld. Dit betekent dat er een verstekvonnis is verleend en onze vorderingen zijn toegewezen. De kredietnemer heeft meerdere malen eenzijdig een regeling aangeboden, maar is de regeling tegelijkertijd zelf niet nagekomen en heeft ook geen onderbouwende stukken aangeleverd voor de regeling. Wij hebben de procedure dan ook niet ingetrokken en hebben onze beslagen ook niet opgeheven, sterker nog, wij hebben onze beslagen om laten zetten in een executoriaal beslag. De kredietnemer heeft ook daarna meedere malen contact opgenomen met onze advocaat, echter is het ook nu niet verder gekomen dan wat toezeggingen en eenzijdige voorstellen die niet nagekomen zijn. Wel heeft de kredietnemer in februari een bedrag van ¤ 5.000,- betaald. Hij heeft vervolgens ook voorgesteld dit bedrag maandelijks te zullen betalen, echter hebben wij vorige maand geen betaling ontvangen. Wij wachten derhalve nog op toelichting van de kredietnemer en onderbouwing van de regeling en zullen akkoord geven zodra blijkt dat de aangeboden regeling voldoende concreet is en de kredietnemer zich aan de afspraken houdt. Update: Wij hebben geen extra aflossingen ontvangen van de kredietnemer. Wel heeft de kredietnemer zijn onroerend goed inmiddels kunnen verkopen. Wij hebben van de notaris een bericht ontvangen waarin zij aangaven dat wij een bedrag van ¤ 15.508,11 zullen ontvangen indien wij ons beslag doorhalen. Gelet op het uitstaande hypotheeksaldo en de verkoopopbrengst, hebben wij ingestemd met doorhaling. De datum van levering is gepland op 27 juni 2019, waarna wij verwachten dit bedrag te ontvangen en aan u uit te kunnen betalen.














D [1% CB] Internationalisering Schlagerfestijn

ID: 410661963
Gefinancierd: ¤ 100 | Openstaand: ¤ 90.87
Dit krediet is aangevraagd voor de organisatie van de tweede editie van Schlager Symphonica. Helaas is bekend geworden dat het evenement niet door zal gaan. Wij ontvingen een emotionele brief van de kredietnemer, waarin hij uiteenzet wat hem is overkomen de afgelopen tijd. Wij hebben geprobeerd in contact te komen met hem, maar dit is op heden niet gelukt. Wij hebben begrip voor de moeilijke situatie van de kredietnemer, maar zullen duidelijk maken dat dit er niet toe mag leiden dat deze zijn verplichtingen niet nakomt. Hoewel het Schlager Symphonica een belangrijk evenement is voor deze onderneming, organiseren zij ook anderen evenementen, waaruit ook inkomsten zullen komen. De aankomende maand zal gebruikt worden om de ontstane situatie in kaart te brengen, alsmede een oplossing te zoeken met de kredietnemer. Mocht deze niet mee willen werken, dan zullen wij de formele incassoprocedure opstarten en indien noodzakelijk de Borg aanspreken op zijn afgegeven garantie. Update: De kredietnemer is op 16 januari 2019 failliet verklaard en wij hebben onze vordering ingediend in het faillissement. De curator meldde ons de vordering op de lijst van voorlopig erkende crediteuren te hebben geplaatst. Wij hebben de Borg en de profesionele garantie ook per post aangeschreven en vernamen dat ook deze gefailleerd zijn. Wij zullen ook deze vorderingen indienen en alle faillissementen nauw blijven volgen. Wij zullen u informeren zodra wij meer weten.
KrekelJapiewoensdag 15 mei 2019 @ 13:03
Update: Wij hebben geen extra aflossingen ontvangen van de kredietnemer. Wel heeft de kredietnemer zijn onroerend goed inmiddels kunnen verkopen. Wij hebben van de notaris een bericht ontvangen waarin zij aangaven dat wij een bedrag van ¤ 15.508,11 zullen ontvangen indien wij ons beslag doorhalen. Gelet op het uitstaande hypotheeksaldo en de verkoopopbrengst, hebben wij ingestemd met doorhaling. De datum van levering is gepland op 27 juni 2019, waarna wij verwachten dit bedrag te ontvangen en aan u uit te kunnen betalen.
----------------------------------
Dit is een nette opbrengst voor funding circle. Kunnen andere platformen dit nu veel slechter?