abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_177315590
registreer om deze reclame te verbergen
De opkomst van electrisch vervoer lijkt ondanks de flink lagere olieprijs door te zetten. Het percentage electrische voertuigen bedraagt vaak nog geen 1% van het totaal aantal voertuigen in welvarende landen. Global warming zet diverse overheden ertoe aan elektromobiliteit te stimuleren. Met de introductie van goedkopere electrische autos die een grote actieradius hebben zoals de Model 3 van Tesla kan het aantal electrische voertuigen snel stijgen. Ook de electrische fiets is bezig met een flinke opmars. De toename van elektromobiliteit kan op termijn flinke geopolitieke veranderingen te weeg brengen. Immers de afhankelijkheid van aardolie zal verder afnemen waardoor olielanden in de problemen kunnen geraken. Hoe snel en op welke wijze zal de transitie verlopen en wat voor gevolgen heeft het op diverse raakvlakken?

quote:
Tesla levert recordaantal auto's in eerste kwartaal 2017

De fabrikant van elektrische auto's Tesla heeft in het eerste kwartaal van dit jaar het record van 25.000 auto's afgeleverd, in aanloop naar de productie van de nieuwe Model 3 later dit jaar.

Analisten hadden verwacht dat de leveringen van Tesla op 24.200 wagens zouden uitkomen.

Voor de eerste helft van dit jaar heeft het Californische bedrijf van multimiljardair Elon Musk een doelstelling om 50.000 voertuigen te leveren aan klanten. De productie in de eerste drie maanden van dit jaar lag op 25.418 auto's, eveneens een record.

Tesla wil in juli zijn nieuwe goedkopere Model 3 op de markt gaan brengen. Dat zou de eerste auto van het bedrijf zijn die in massaproductie wordt genomen. Musk heeft gezegd in 2018 de productie op te willen voeren tot een half miljoen wagens.
quote:
Fietsenverkoop zakt naar laagste punt in dertig jaar

De fietsenverkoop in Nederland is in 2016 gezakt naar het laagste niveau sinds 1987. Daar staat tegenover dat de omzet uit de verkoop van nieuwe tweewielers een record bereikte, vooral door de populariteit van elektrische fietsen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van RAI Vereniging, Bovag en onderzoeksbureau GfK.

Er werden vorig jaar 928.000 nieuwe fietsen verkocht, een daling van 5,7 procent ten opzichte van 2015. Daarmee nam de verkoop af tot het laagste punt in dertig jaar. Zo werden in 2007 nog 1,4 miljoen tweewielers verkocht, maar sindsdien is de verkoop elk jaar afgenomen.

E-bikes
De omzet uit de fietsenverkoop nam echter met 4,2 procent toe naar bijna 937 miljoen euro. De verkoop van e-bikes lag op 271.000 stuks, tegen 276.000 een jaar eerder. Daarmee waren de relatief dure elektrische fietsen goed voor een omzet van ruim 534 miljoen euro, bijna 57 procent van het totaal.
De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets kwam vorig jaar voor het eerst boven de 1000 euro uit. In 2015 was dat nog 914 euro en in 2007 iets meer dan 600 euro.
q9kuBXv.png

Be3hbOP.png

https://avt.inl.gov/sites/default/files/pdf/fsev/compare.pdf

Hier weer verder
pi_177315618
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 februari 2018 09:45 schreef nils7 het volgende:

[..]

Elke Tesla (oke dat is niet de gemiddelde EV) rijdt volledig uitstoot vrij dus ik gok (ook al reken je de uitstoot gedurende productie van de auto + batterij) dat jouw DAFje qua uitstoot een Tesla zo voorbij is.,
Zelfs als je een Tesla rijdt op zonnestroom dan heb je nog de uitstoot die vrijkomt bij de productie van zonnepanelen.
pi_177315642
TS kan je niet wat recentere nieuwsberichten vinden? Over bijvoorbeeld de productieproblemen bij Tesla? Musk kan wel veel roepen maar maakt het nog steeds niet waar.

quote:
0s.gif Op dinsdag 20 februari 2018 09:47 schreef grimselman het volgende:
Dat is wel een bekend probleem, we kijken slechts naar de uitstoot en energiekosten van het gebruik van auto's en niet naar de productie en recycling.
daarom krijg ik altijd wat jeuk als ze roepen 'zero emission'. Als je het hele proces bekijkt is dat gewoon niet waar.
pi_177315782
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
19s.gif Op dinsdag 20 februari 2018 09:53 schreef Gunner het volgende:
TS kan je niet wat recentere nieuwsberichten vinden? Over bijvoorbeeld de productieproblemen bij Tesla? Musk kan wel veel roepen maar maakt het nog steeds niet waar.

De productiecijfers van de Model 3 van Tesla blijven achter bij de prognoses. De doelstelling van Tesla is nu om circa 5000 autos per week te produceren eind Q2. Bloomberg heeft een monitor opgestart die regelmatig het productieniveau zal updaten. Op dit moment staat de teller op 1052 autos per week.

Bloomberg: Tesla Model 3 Tracker
We can't afford the illusion anymore
pi_177335840
De autogiganten in Duitsland worden beschuldigd van Fake News door de duitse ANWB en minister van milieu. De softwarefraude modellen diesels zijn wel degelijk aan te passen om de uitstoot van NOx terug te dringen. Dit kan binnen een redelijke tijd en met overzienbare kosten. Het ziet er niet naar uit dat de de autofabrikanten wegkomen met slechts een goedkope software update.

quote:
Video: ADAC testet Diesel-Hardware Und es geht doch!
Hardware-Nachrüstungen von Dieselautos sind nach Einschätzung des ADAC möglich und "hochwirksam". Wie der Autoclub mitteilte, können die Stickoxid-Emissionen drastisch verringert werden.
quote:
ADAC fordert nach Test Hardware-Nachrüstung Dreckige Diesel lassen sich mit Erfolg alltagstauglich nachrüsten
Dreckige Diesel lassen sich so nachrüsten, dass sie im regulären Fahrbetrieb bis zu 70 Prozent weniger Stickoxidausstoß ausstoßen. Davon ist der ADAC nach einem umfangreichen Test überzeugt. Der Verein kritisiert die Autobauer scharf und fordert eine schnelle Hardware-Nachrüstung.

Die Autobauer haben es lange bestritten und tun es immer noch - doch der Stickoxidausstoß von Dieselfahrzeugen in Deutschland lässt sich über eine technische Nachrüstung effektiv reduzieren: im Stadtverkehr um bis zu 70 Prozent. Die Belastung mit diesem gesundheitsschädlichen Reizgas in deutschen Großstädten könnte damit um ein Viertel und mehr sinken. Das ist das zentrale Ergebnis eines umfangreichen Tests mit gebrauchten Autos , den der ADAC Württemberg am Dienstag vorstellte.

"Der Test hat die Fake News der Industrie endgültig widerlegt: Hardware-Nachrüstung funktioniert", feuerte Dieter Roßkopf gleich eine volle Breitseite gegen die Autobauer ab. Ebenso wie Baden-Württembergs Umweltminister Winfried Hermann sieht der Vorstandsvorsitzender des ADAC Württemberg die Autobauer in der Pflicht, die Millionen betroffenen Dieselfahrzeuge nachzurüsten.

Die Hardware-Nachrüstung habe den doppelten Effekt wie eine Software-Nachrüstung, betonte Hermann. "Jetzt müssen die Hersteller endlich ran, sie tragen die Verantwortung für die Schlechtleistung bei Euro 5-Fahrzeugen und für die schlechte Luft in den Städten". Rund 5,9 Millionen Diesel mit diesem älteren Umweltstandard fahren laut Kraftfahrtbundesamt auf Deutschlands Straßen.


[ Bericht 19% gewijzigd door Digi2 op 21-02-2018 09:24:58 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_177337299
verkeerde topic

[ Bericht 79% gewijzigd door Gunner op 21-02-2018 07:49:50 ]
pi_177595946
registreer om deze reclame te verbergen
Door tol te heffen op brandstof autos die in de stad rijden en electrische autos gratis laad en parkeergelegenheid te bieden is Oslo erin geslaagd de belasting met NOx drastisch terug te dringen. De duitse automobiel industrie probeert ondertussen zo lang mogelijk de brandstofauto uit te melken omdat de marges daarop groter zijn dan die van elektrische autos.

quote:
Video: So geht’s auch ohne Fahrverbote

Das Bundesverwaltungsgericht hat den Weg für Fahrverbote in deutschen Städten freigemacht. Dabei gibt es durchaus Wege, diese zu umfahren. Die Norweger machen es vor.
We can't afford the illusion anymore
pi_177640057
Dat meer steden dit voorbeeld navolgen ^O^

quote:
Den Haag wil vanaf 2025 alleen schone bevoorrading binnenstad

Winkels, horeca, kantoren en bewoners in de Haagse binnenstad moeten vanaf 2025 alleen nog worden bevoorraad door voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten.

Dat heeft de gemeente afgesproken met onder meer de Binnenstad Ondernemers Federatie, Koninklijke Horeca Nederland en MKB Den Haag, Stichting Binnenstad en de ondernemersorganisaties VNO NCW, Uneto-Vni, TLN en EVO Fenedex.

Om dit voor elkaar te krijgen, gaan de partijen de komende tijd maatregelen uitwerken. Tot de mogelijke maatregelen behoren een subsidie om schone voertuigen aan te schaffen en het slim organiseren van de bevoorrading.

Het doel wordt vastgelegd in het ‘Convenant Stedelijke Distributie, dat op 8 maart door onder anderen de Haagse wethouder Tom de Bruijn (Milieu) wordt ondertekend.
We can't afford the illusion anymore
pi_178443517
Volgens de Bloomberg Tesla Model 3 tracker is de productie plots flink gestegen en staat nu op circa 2300 model 3 wagens per week. Dat 5000 wagens per week gehaald zal worden eind Q2 lijkt niet meer zo onwaarschijnlijk. De verkoop van een 200 Megawatt batterij door Tesla aan BP levert ook flink wat cashflow op.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 11 april 2018 @ 11:56:53 #10
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_178445450
quote:
0s.gif Op woensdag 11 april 2018 10:10 schreef Digi2 het volgende:
Volgens de Bloomberg Tesla Model 3 tracker is de productie plots flink gestegen en staat nu op circa 2300 model 3 wagens per week. Dat 5000 wagens per week gehaald zal worden eind Q2 lijkt niet meer zo onwaarschijnlijk. De verkoop van een 200 Megawatt batterij door Tesla aan BP levert ook flink wat cashflow op.
Vergeet de verkopen van de Tesla Semitruck ook niet welke een kleine roadshow heeft gedaan langs serieuze spelers.
N/A
pi_178547538
quote:
Tweakers: '86 procent bezitters elektrische auto wil niet meer terug naar brandstof'

Van de elektrische rijders wil 86 procent niet meer terug naar een brandstofauto; 13 procent wil 'misschien' terug. Iets meer dan 60 procent van de bezitters van een brandstofauto denkt erover een elektrische auto aan te schaffen.

Van de bezitters van een elektrische auto overweegt slechts 1,6 procent daadwerkelijk terug te keren naar een brandstofmodel. Dat blijkt uit onderzoek onder achthonderd respondenten, onder wie bezoekers van het Tweakers-forum, dat Tweakers-redacteur Jeroen Horlings op eigen initiatief heeft gehouden. De nadelen van elektrisch rijden die bezitters noemen, is dat laadplekken soms bezet zijn door andere auto's, met of zonder stekker, en dat de actieradius beter en laadtijden korter kunnen.

De grootste voordelen zijn volgens hen het rijgedrag, de lagere onderhouds- en rijkosten, en het milieu. Van de bezitters van brandstofauto's ziet 38 procent er niets in om over te stappen naar elektrisch. Een meerderheid, 62 procent, overweegt binnen vijf jaar wel de overstap te maken en 41 procent van hen verwacht dit zelfs binnen twee jaar te doen.

De helft van de bezitters van brandstofauto's vreest dat de actieradius onvoldoende is en een kwart maakt zich zorgen over de levensduur van de accu. Bij de elektrische rijders liggen deze percentages op respectievelijk 28 en 5 procent. Van de rijders op fossiele brandstof denkt 60,4 procent dat in 2030 de meerderheid van de auto's elektrisch is.
We can't afford the illusion anymore
pi_178561971
Er komt blijkbaar schot in de productie van de Model 3, de teller staat op circa 2700 stuks per week nu.

Tesla Model 3 Tracker
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 17 april 2018 @ 09:14:57 #13
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_178571032
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2018 20:16 schreef Digi2 het volgende:
Er komt blijkbaar schot in de productie van de Model 3, de teller staat op circa 2700 stuks per week nu.

Tesla Model 3 Tracker
Er reed gisteren er 1tje rond in NL van een Amerikaan die m in een container heeft laten verschepen door Europa.
N/A
  dinsdag 17 april 2018 @ 10:30:13 #14
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_178572141
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2018 20:16 schreef Digi2 het volgende:
Er komt blijkbaar schot in de productie van de Model 3, de teller staat op circa 2700 stuks per week nu.

Tesla Model 3 Tracker
https://tweakers.net/nieu(...)g-te-verbeteren.html

Pauze van een aantal dagen. Niet heel lang maar zal toch een hoop auto's schelen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_178572279
quote:
Tesla staakt Model 3-productie tijdelijk om automatisering te verbeteren

Tesla heeft de productielijn van de Model 3-auto tijdelijk stilgelegd. Een woordvoerder van Tesla heeft tegenover BuzzFeed bevestigd dat er sprake is van een pauze, zodat de automatisering kan worden verbeterd.

Het gaat om een tijdelijke pauze van het productieproces van in totaal vier of vijf dagen, zo melden Tesla-medewerkers aan Buzzfeed. Volgens hen kwam de stillegging uit de lucht vallen en was er geen waarschuwing gegeven. Het grootste deel van de medewerkers moet naar verluidt vakantiedagen of onbetaald verlof opnemen.

Tussen 20 en 24 februari was er ook al een tijdelijke pauze in de productie van de Model 3, meldde Bloomberg in maart op basis van uitlatingen van Tesla. Ook toen werd de productie enkele dagen stilgelegd om de 'automatisering te verbeteren en flessenhalzen weg te werken'. Deze tijdelijke pauze werd door Tesla aangeduid als 'niet ongewoon'.
....
..
Na de vorige optimalisatie ging het productie-niveau van circa 1000 per week naar nu 2700 per week. Het zal me dan ook niet verbazen dat de 5000 stuks per week op korte termijn gehaald gaan worden na deze vervolgende optimalisatiestap.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 17 april 2018 @ 10:39:58 #16
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178572320
Dus de productie loopt gewoon vet achter en is nog steeds niet zoals afgegeven.
't Is dat er voldoende fanboys zijn want normale mensen hadden dit niet geaccepteerd.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178572468
quote:
6s.gif Op dinsdag 17 april 2018 10:39 schreef daNpy het volgende:
Dus de productie loopt gewoon vet achter en is nog steeds niet zoals afgegeven.
't Is dat er voldoende fanboys zijn want normale mensen hadden dit niet geaccepteerd.
Het is niet alsof Tesla nooit eerder achterliep met de productieverwachtingen. Een normaal mens lijkt me daar dan ook vanuit te gaan. Mijn vermoeden is dat uiteindelijk Tesla de productie verwachtingen veruit gaat overtreffen. Volgens mij valt het aantal cancellations van bestellingen erg mee.
We can't afford the illusion anymore
pi_178593873
quote:
Tesla maakt tijdelijk geen Model 3-auto's om productie flink te kunnen verhogen

Elon Musk, de topman van Tesla, heeft in een e-mail aan medewerkers van de autofabrikant gezegd dat de tijdelijke pauze in de productie van de Model 3-auto te maken heeft met voorbereidingen om de productiecapaciteit aanzienlijk uit te breiden.

Musk zegt in de e-mail, die door onder andere website Electrek is gepubliceerd, dat er voor drie tot vijf dagen een pauze wordt ingelast bij de productie van de Model 3, zodat er een uitgebreid aantal upgrades kan worden doorgevoerd. Volgens hem zorgen deze upgrades ervoor dat het mogelijk wordt om in mei een wekelijks productieaantal van drieduizend tot vierduizend auto's te halen.

Uiteindelijk wil Musk dat er eind juni wekelijks zesduizend Model 3's van de band rollen. Om dat mogelijk te maken worden er eind mei weer nieuwe upgrades doorgevoerd, zodat de productiecapaciteit verder wordt verhoogd. Musk gaat niet specifiek in op de upgrades, maar hij zegt wel dat het streefaantal van zesduizend alleen gehaald kan worden als toeleveranciers een groter aantal onderdelen kunnen leveren. Als zij dat niet halen, zegt Musk dat ze met een goede verklaring moeten komen.

Ook moet de fabriek in Fremont 24 uur per dag gaan draaien om het aantal van zesduizend Model 3's per week mogelijk te maken. Daarbij worden meer medewerkers ingezet bij het assembleren van de auto. Tesla neemt in de komende weken per week zo'n vierhonderd nieuwe medewerkers aan.

Het streefaantal van zesduizend auto's per week is echter geen harde eis; Musk houdt er rekening mee dat het productieaantal eind juni op vijduizend zal uitkomen, aangezien hij uitgaat van een foutmarge en eventuele leveringsproblemen bij de benodigde onderdelen. De topman verwacht dat een stabiel productieaantal van zesduizend auto's per week pas enkele maanden na juni wordt gehaald.

Maandag werd al duidelijk dat de productie van de Model 3 tijdelijk zou worden gestaakt om de automatisering te verbeteren. Musk zei onlangs nog dat er bij de Model 3 te veel robots zijn gebruikt. Volgens hem is dit mede de oorzaak van de productieproblemen van de Model 3. De fabrikant heeft meer dan eens de gestelde streefaantallen niet gehaald. Eerder zei de Tesla-topman dat dat ook te maken heeft met accuproblemen. Daarnaast speelt het feit dat de Model 3 in tegenstelling tot de Model X en S uit relatief veel staal bestaat, misschien ook een rol. Daardoor is meer laswerk nodig.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 18 april 2018 @ 11:18:25 #19
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178596140
Samenvatting: ze blijven achterlopen op de planning.

Grote mond, niet kunnen leveren.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178596610
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2018 11:18 schreef daNpy het volgende:
Samenvatting: ze blijven achterlopen op de planning.

Grote mond, niet kunnen leveren.
Jammer dat ik niet wat meer geld heb, dan zou ik het bij ze investeren teneinde de productie wat op te schroeven.
  woensdag 18 april 2018 @ 15:03:09 #21
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178600518
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2018 11:46 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Jammer dat ik niet wat meer geld heb, dan zou ik het bij ze investeren teneinde de productie wat op te schroeven.
Waarom, je betaalt toch al voldoende belasting :')
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178616960
quote:
0s.gif Op woensdag 18 april 2018 15:03 schreef daNpy het volgende:

[..]

Waarom, je betaalt toch al voldoende belasting :')
Omdat er nooit genoeg geld kan gaan naar initiatieven die ons minder afhankelijk maken van olie uiteraard.
  donderdag 19 april 2018 @ 13:11:06 #23
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178619781
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 10:15 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Omdat er nooit genoeg geld kan gaan naar initiatieven die ons minder afhankelijk maken van olie uiteraard.
Want accu's worden niet van grondstoffen gemaakt?

Ik ben ook voor duurzame energie, maar op een of andere manier denken mensen dat elektrisch rijden (en Tesla-fanboys in het bijzonder) heilig is.
Dat is het niet. Elektrische auto's rijden op stroom van kolencentrales (ook een eindige grondstof). Er is meer olie beschikbaar om het huidige wagenpark deze eeuw uit te laten rijden dan dat er grondstoffen zijn om alle auto's van een accu te voorzien. En tel daar nog de belachelijke subsidie op dit soort ondoordachte projecten bij op om te realiseren dat het belastinggeld met deze "technologie" ook gedeeltelijk weggegooid wordt.

Niemand koopt van zijn eigen geld een Tesla. Er zijn veel mooiere en betere auto's te koop voor dat geld. En laten we dan ook nog eens nadenken over een auto die voor een prijs in de markt staat waar hij niet voor gemaakt kan worden. 't Is allemaal nep.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178620368
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 13:11 schreef daNpy het volgende:

[..]

Want accu's worden niet van grondstoffen gemaakt?

Ik ben ook voor duurzame energie, maar op een of andere manier denken mensen dat elektrisch rijden (en Tesla-fanboys in het bijzonder) heilig is.
Accu's kan je goed recyclen, diesel, kerosine en benzine niet. Er zijn ook fervente Tesla haters behalve fanboys. Elektrisch rijden voorkomt NOx en fijnstof problemen in de steden wat ik een groot voordeel vind.
We can't afford the illusion anymore
  donderdag 19 april 2018 @ 13:45:37 #25
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178620565
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 13:37 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Accu's kan je goed recyclen, diesel, kerosine en benzine niet.
Volgens mij staat het recyclen van accu's nog in de kinderschoenen. Uiteraard zal dit op termijn wel verbeteren. Maar dan blijft het punt van te weinig grondstoffen nog steeds van kracht.

quote:
Elektrisch rijden voorkomt NOx en fijnstof problemen in de steden wat ik een groot voordeel vind.
Het Oud-Nederlandsche "Als ik er geen last van heb, is het goed". Probleemverplaatsing.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178624161
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 13:11 schreef daNpy het volgende:

[..]

Want accu's worden niet van grondstoffen gemaakt?

Ik ben ook voor duurzame energie, maar op een of andere manier denken mensen dat elektrisch rijden (en Tesla-fanboys in het bijzonder) heilig is.
Dat is het niet. Elektrische auto's rijden op stroom van kolencentrales (ook een eindige grondstof). Er is meer olie beschikbaar om het huidige wagenpark deze eeuw uit te laten rijden dan dat er grondstoffen zijn om alle auto's van een accu te voorzien. En tel daar nog de belachelijke subsidie op dit soort ondoordachte projecten bij op om te realiseren dat het belastinggeld met deze "technologie" ook gedeeltelijk weggegooid wordt.

Niemand koopt van zijn eigen geld een Tesla. Er zijn veel mooiere en betere auto's te koop voor dat geld. En laten we dan ook nog eens nadenken over een auto die voor een prijs in de markt staat waar hij niet voor gemaakt kan worden. 't Is allemaal nep.
Ik had het niet over grondstoffen he, ik had het over olie. Vrijwel elke olie-hotspot in de wereld wordt beheerd door een zooitje klerelijers, dus hoe sneller we daar vanaf zijn hoe beter. Elke euro die gestoken wordt in het onafhankelijk worden van olie is dus winst.
  donderdag 19 april 2018 @ 17:40:08 #27
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178624474
En je denkt dat niet hetzelfde gaat gebeuren met de metalen? Ene Elon Musk heeft ook al wat in eigendom...
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178651761
Voorlopig is nog nog voldoende kobalt en van lithium is er voor de komende eeuwen voldoende op aarde.

quote:
Tweakers: Achtergrond - Kobalt en lithium - Hoe erg worden de tekorten?

Zijn er nog wel genoeg voorraden? De United States Geological Survey, een wetenschappelijk instituut van de Amerikaanse overheid, meldt dat er in 2017 in alle producerende landen gezamenlijk 43.000 ton lithium werd gewonnen. Volgens de wetenschappers is er wereldwijd nog 16 miljoen ton aan lithiumvoorraden. Zelfs als de productie flink wordt opgevoerd, is er nog genoeg voor een paar eeuwen.

Voor kobalt ligt dat anders. De United States Geological Survey zegt dat er nog 7,1 miljoen ton aan reserves zijn, terwijl in 2017 in totaal 110.000 ton werd gewonnen. Een snelle rekensom leert dat over 64 jaar het kobalt echt begint op te raken. En dat is als de productie niet wordt opgevoerd, wat vrijwel zeker gaat gebeuren. Het is dan ook waarschijnlijker dat er al beduidend eerder serieuze tekorten ontstaan. De eerder genoemde Duitse onderzoekers voorspellen dat dat tegen 2050 al het geval is als niets wordt ondernomen om uitputting te voorkomen.
We can't afford the illusion anymore
pi_178651980
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2018 08:24 schreef Digi2 het volgende:
Voorlopig is nog nog voldoende kobalt en van lithium is er voor de komende eeuwen voldoende op aarde.

[..]

Zonder kobalt gaan we allemaal dood! :o
(Vit B12)
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
pi_178652010
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 17:40 schreef daNpy het volgende:
En je denkt dat niet hetzelfde gaat gebeuren met de metalen? Ene Elon Musk heeft ook al wat in eigendom...
Om welke hoeveelheden gaat het dan? Heeft het niet meer te maken met leveringszekerheid voor de Gigafactory. De Falcon 9´s van SpaceX bevatten trouwens behoorlijk wat lithium. Het uiteindelijk in zee laten storten van Block3 en 4 versies maakt recycling onmogelijk. Met de introductie van FH en Block 5 F9 zal dit echter minder vaak voorkomen komende jaren.
We can't afford the illusion anymore
pi_178652071
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2018 08:58 schreef crystal_meth het volgende:

[..]

Zonder kobalt gaan we allemaal dood! :o
(Vit B12)
Erger nog fusiecentrales zoals ITER verstoken eigenlijk vooral lithium middels tritium breeding en dat lithium is dan echt verdwenen :'(
We can't afford the illusion anymore
pi_178652488
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2018 09:06 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Erger nog fusiecentrales zoals ITER verstoken eigenlijk vooral lithium middels tritium breeding en dat lithium is dan echt verdwenen :'(
Is ook de reden waarom er zo weinig lithium is, het splijt makkelijk (bij "lage" temperatuur) en is het enige lichte element (lichter dan ijzer) dat energie vrijgeeft bij splijting. Er werd weinig van aangemaakt tijdens de big bang, en er zijn weinig situaties waar het geproduceerd wordt zonder het meteen weer af te breken.
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
  zondag 22 april 2018 @ 09:16:06 #33
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178668051
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2018 09:00 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Om welke hoeveelheden gaat het dan? Heeft het niet meer te maken met leveringszekerheid voor de Gigafactory. De Falcon 9´s van SpaceX bevatten trouwens behoorlijk wat lithium. Het uiteindelijk in zee laten storten van Block3 en 4 versies maakt recycling onmogelijk. Met de introductie van FH en Block 5 F9 zal dit echter minder vaak voorkomen komende jaren.
Dus fossiele brandstof als olie gebruiken = boe! slecht! Deze raakt ooit op!

Zware metalen gebruiken = jippie! goedzo! Deze raakt in <50 jaar ook op maar dat geeft niet!
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178669699
Ik denk er over na om dit ding te kopen (electric tricycle)

https://m.aliexpress.com/(...)4c11bbc4362c2a199c80

PTA / Zou je dit ding aanschaffen?
pi_178669935
quote:
12s.gif Op zondag 22 april 2018 09:16 schreef daNpy het volgende:

[..]

Dus fossiele brandstof als olie gebruiken = boe! slecht! Deze raakt ooit op!

Zware metalen gebruiken = jippie! goedzo! Deze raakt in <50 jaar ook op maar dat geeft niet!
Volgens mij heb jij die discussie niet helemaal begrepen. Het is boe slecht omdat het een teringlading aan fijnstof en co2 uitspuit. Nou zijn de productie-methodes van elektrische auto's nog verre van perfect, maar er wordt hard aan gewerkt om dat klimaatneutraler te maken. Het rijden zelf is al lichtjaren verwijdert van het rijden in een fijnstof en co2 uitstotende auto.

Zo gauw accu's beter worden en duurzamer geproduceerd kunnen worden gaat ook de kostprijs en de co2-uitstoot daar exponentieel omlaag. Het is nog verre van een perfect product, maar voor het milieu nu al beter dan een benzine-auto. Dat gaat over de loop van de jaren alleen maar beter worden.
  zondag 22 april 2018 @ 12:53:29 #36
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178671813
quote:
0s.gif Op zondag 22 april 2018 11:08 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Volgens mij heb jij die discussie niet helemaal begrepen. Het is boe slecht omdat het een teringlading aan fijnstof en co2 uitspuit. Nou zijn de productie-methodes van elektrische auto's nog verre van perfect, maar er wordt hard aan gewerkt om dat klimaatneutraler te maken. Het rijden zelf is al lichtjaren verwijdert van het rijden in een fijnstof en co2 uitstotende auto.

Zo gauw accu's beter worden en duurzamer geproduceerd kunnen worden gaat ook de kostprijs en de co2-uitstoot daar exponentieel omlaag. Het is nog verre van een perfect product, maar voor het milieu nu al beter dan een benzine-auto. Dat gaat over de loop van de jaren alleen maar beter worden.
En jij vergeet nog steeds dat de elektriciteit om de accu's ook daadwerkelijk functioneel te maken wordt opgewekt door kolencentrales.

Zoals ik al zei; ik ben voor duurzame energie, maar dat elektrisch rijden al beter is voor het milieu geld enkel voor mensen met oogkleppen.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178688362
quote:
0s.gif Op zondag 22 april 2018 12:53 schreef daNpy het volgende:

[..]

En jij vergeet nog steeds dat de elektriciteit om de accu's ook daadwerkelijk functioneel te maken wordt opgewekt door kolencentrales.

Zoals ik al zei; ik ben voor duurzame energie, maar dat elektrisch rijden al beter is voor het milieu geld enkel voor mensen met oogkleppen.
59511f080403e0410746608.jpg

Wel een verdere incentive om nog verder over te stappen richting groene stroom trouwens als je blokje 1(grijze stroom) met blokje 2(groene stroom) vergelijkt.
  maandag 23 april 2018 @ 11:39:00 #38
238326 Worteltjestaart
Lid van de Copycat-fanclub
pi_178689522
En nu datzelfde plaatje waarbij behalve CO2 ook rekening gehouden wordt met andere materialen.
Op maandag 29 januari 2018 10:31 schreef richolio het volgende:
Kijk even naar de post van worteltjestaart en neem het goed in je op.
pi_178689874
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2018 11:39 schreef Worteltjestaart het volgende:
En nu datzelfde plaatje waarbij behalve CO2 ook rekening gehouden wordt met andere materialen.
Welke andere materialen?
  maandag 23 april 2018 @ 12:06:01 #40
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178689977
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2018 12:00 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Welke andere materialen?
Accu's worden van zware metalen gemaakt.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178690077
quote:
14s.gif Op maandag 23 april 2018 12:06 schreef daNpy het volgende:

[..]

Accu's worden van zware metalen gemaakt.
En die belanden daarna in het milieu? Bij mijn weten zitten er trouwens ook accu's in benzine-auto's. Wats met die zware metalen?
  maandag 23 april 2018 @ 12:19:04 #42
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_178690234
quote:
14s.gif Op maandag 23 april 2018 12:06 schreef daNpy het volgende:

[..]

Accu's worden van zware metalen gemaakt.
Dat staat toch in de graphic.
Daarom belast een elektrische auto ook meer als je sec kijkt naar de productie en niet kijkt naar de operationele belasting.

Als we andere materialen gaan mee nemen kun je dat ook voor een normale auto doen maar enkel de motor (en de batterij maar zit al in de graphic) is anders.
N/A
  maandag 23 april 2018 @ 12:41:17 #43
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_178690573
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2018 12:19 schreef nils7 het volgende:

[..]

Dat staat toch in de graphic.
Daarom belast een elektrische auto ook meer als je sec kijkt naar de productie en niet kijkt naar de operationele belasting.


Maken onderhoud en sloop is gelijk volgens dat plaatje.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_178690689
quote:
14s.gif Op maandag 23 april 2018 12:06 schreef daNpy het volgende:

[..]

Accu's worden van zware metalen gemaakt.
Niet altijd. Lithium is een erg licht metaal en het kobalt, mangaan en nikkel in de meeste lithiumbatterijen maakt er maar een klein percentage vanuit. Omdat een elektrische wagen een grote accu heeft gaat het in totaal toch om een redelijk grote hoeveelheid.

De (LiFePO4) battery bevat nauwelijk zware metalen. Het ijzer is eigenlijk geen zwaar metaal en ijzer is ook weinig giftig. De energiedichtheid is echter wat lager en de ontladingssnelheid is geringer wat de stroomsterkte beperkt.
quote:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_iron_phosphate_battery
The energy density (energy/volume) of a new LFP battery is some 14% lower than that of a new LiCoO2 battery.[14] Also, many brands of LFPs, as well as cells within a given brand of LFP batteries, have a lower discharge rate than lead-acid or LiCoO2
Er is dus wel degelijk nu al een alternatief voor kobalt al is het niet ideaal. Ook zonder kobalt zal de trend naar elektromobiliteit dus doorgaan. Dmv van een supercapacitor is het probleem van een kortdurende vraag naar hoge stroomsterkte zoals bij inhalen trouwens te tackelen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 23-04-2018 13:13:32 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_178691515
quote:
0s.gif Op maandag 23 april 2018 12:50 schreef Digi2 het volgende:
Dmv van een supercapacitor is het probleem van een kortdurende vraag naar hoge stroomsterkte zoals bij inhalen trouwens te tackelen.
Sowieso is dat idioot snelle optrekken alleen maar onrustig en dus gevaarlijk in het verkeer. Niet inhalen is nog veel veiliger dan snel inhalen als de ruimte beperkt is.
pi_178709347
quote:
Tesla could now own 100% of an electric car factory in China, says government ^O^

A week after Chinese President Xi Jinping announced a reversal of his administration’s position regarding the steep tariff for foreign automakers in China, the Chinese government officially started phasing out the restriction on foreign automakers’ ownership of local car factory.

The change opens the door for Tesla to have its own factory in China as soon as this year.
Home Solar Power

The National Development and Reform Commission (via AP) confirmed that “all ownership restrictions will be lifted,” over a five-year transition period, but the restriction for electric vehicle producers will be the first to go as soon as this year.

Th news comes as a trade war started to brew between the US and China and Elon Musk and Tesla somehow got involved after Musk raised the issue of US-China automotive import and export with President Donald Trump in a series of tweets.

He informed him of Tesla’s issues with being faced with a 25% import tariff and China’s strong protectionist laws that prohibit foreign automakers to own over 50% of local manufacturing facilities.

The Trump administration released its own plan to impose tariffs on $50-billion in Chinese goods, including cars.

Two days later, the Chinese government hit back by adding electric vehicles to its own list of products that will be slapped with new tariffs.

But China softened its stance out of the blue last week and now they are officially removing the ownership restriction this week.
Elon Musk reveals his productivity rules in a letter he sent to Tesla employees[ Bericht 5% gewijzigd door Digi2 op 24-04-2018 21:41:18 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_179368602
quote:
CBS: Sterke stijging aantal volledig elektrische auto’s

Nederland telde op 1 januari 2018 bijna 22 duizend volledig elektrische personenauto’s, bijna 60 procent meer dan een jaar eerder. De verkoop van volledig elektrische personenauto’s liet vorig jaar een sterke stijging zien. Het totale park van elektrische en plug-in hybride voertuigen nam in 2017 met bijna 9 procent toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
De trend naar toenemende elektromobiliteit is nog steeds in volle gang. De hogere olieprijs is hierbij ook behulpzaam. Slechts een fractie van het wagenpark is elektrisch en op het wereld olieverbruik zal het nog geen merkbare invloed hebben.

Volgens de Model 3 tracker worden er nu 3500 Model 3 wagens per week gemaakt en het ziet ernaar uit dat 5000 stuks per week in juni haalbaar is.
We can't afford the illusion anymore
pi_179371154
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 17:20 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Ik had het niet over grondstoffen he, ik had het over olie. Vrijwel elke olie-hotspot in de wereld wordt beheerd door een zooitje klerelijers, dus hoe sneller we daar vanaf zijn hoe beter. Elke euro die gestoken wordt in het onafhankelijk worden van olie is dus winst.
Over wie heb je het nu, de burger?
Denk je nu echt dat er iets voor de consument verandert als energie ergens anders vandaan komt?
Of heb je werkelijk het idee dat je de wereld aan het verbeteren bent als je energie niet bij die "kolerelijers" vandaan komt?
pi_179624419
Tesla heeft het gebruik van kobalt met de introductie van de Model 3 en hun 2170 lithium batterycell flink weten te reduceren. Een Model 3 bevat 60% minder kobalt dan een Model S.
quote:
German teardown firm gives insight on Tesla Model 3 materials cost and battery composition

Tesla’s progress in its battery tech were highlighted in a recent report from advisory firm Benchmark Mineral Intelligence. According to BMI, Tesla has used less cobalt in its batteries since the days of the original Roadster and the Model S. With the Model S, for example, Tesla used up 11 kg of cobalt per car. Tesla is using 4.5 kg of cobalt for the Model 3, a 60% reduction


[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 05-06-2018 20:59:29 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_180184160
Blijkbaar is Tesla erin geslaagd 5000 model 3 wagens per week te produceren. Tijdens pre-market trading steeg het aandeel Tesla 5%. Krijgen we nu een short-squeeze te zien?
quote:
Tesla’s stock price (TSLA) surge just when Elon Musk predicted the shorts would run

They can’t say he didn’t warn them. A little less than 3 weeks ago, Tesla CEO Elon Musk said that people betting against Tesla have ‘about 3 weeks before their position explodes’.

It put the timing around when Tesla releases its production and delivery results for the second quarter, but we have already released the most important number that will be announced in those results: the Model 3 production rate at the end of the quarter, which was apparently 5,000 units.

Today, the stock is reacting with a 5% surge in pre-market trading.Evidently, the market still didn’t think that Tesla would achieve the production milestone.

Over the last few months, Musk has been talking a lot about proving doubters wrong.

In May, Musk bought $10 million worth of Tesla stock (TSLA) just as he predicted a short squeeze that would be a ‘next level short burn of the century’.

As we reported last month, it looked like his prediction already started to become reality as Tesla’s stock price rose and people betting against the company reportedly lost billions of dollars in June.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 25 juli 2018 @ 21:15:46 #51
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_180728569
quote:
'Tesla vraagt leveranciers geld terug'

Tesla heeft toeleveranciers verzocht een deel van zijn eerdere betalingen terug te storten. De maker van elektrische auto's vroeg om die gunst om zijn activiteiten winstgevend te maken, zo blijkt uit een memo dat is ingezien door The Wall Street Journal.

Het verzoek zou betrekking hebben op betalingen die teruggaan tot 2016. Een inkoopmanager vraagt in het memo om een ,,aanzienlijk bedrag'' van leveranciers. Zij zouden dat geld moeten zien als investering in de groei van de autofabrikant, die henzelf uiteindelijk ook ten goede komt.

Tesla wilde tegenover de zakenkrant niets zeggen over het memo. Wel bevestigde het bedrijf van Elon Musk bij leveranciers om kortingen te vragen, wat een standaard praktijk bij contractonderhandelingen zou zijn.

De Amerikaanse onderneming heeft in zijn vijftienjarige bestaan nooit een boekjaar met winst afgesloten, maar verwacht in het derde en vierde kwartaal van dit jaar winstgevend te zijn. Daarvoor moeten het wel ambitieuze productiedoelstellingen halen voor zijn Model 3, de eerste auto van Tesla voor een breder publiek. De fabricage van het 'instapmodel' liep meermaals vertraging op.
:')
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_180895492
quote:
Tesla denkt ondanks kwartaalverlies snel winstgevend te worden

Tesla heeft in het tweede kwartaal wederom een megaverlies in de boeken gezet. De maker van elektrische auto's denkt in de tweede helft van dit jaar echter voor het eerst in zijn bestaan echt winstgevend te kunnen worden met een positieve kasstroom.

Ook denkt Tesla de productie van zijn Model 3 in augustus verder op te voeren naar zesduizend per week.

In een verklaring benadrukt topman Elon Musk dat het vijftien jaar geduurd heeft om met een voor het grote publiek betaalbare elektrische auto te komen en daarmee ook nog eens winstgevend te zijn, maar hij is ervan overtuigd dat het nu eindelijk gaat gebeuren.

Het bedrijf doet er alles aan om te slagen. Zo werd in juni nog het ontslag van duizenden werknemers aangekondigd.

Groei
Tesla maakt een stormachtige groei door. De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 4 miljard dollar (3,4 miljard euro), tegen nog geen 2,8 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep tegelijkertijd op van ruim 401 miljoen dollar tot bijna 743 miljoen dollar.

Wat wel opvalt, is dat Tesla er in het afgelopen kwartaal minder cash doorheen jaagde dan in de voorgaande drie maanden.

Productie
In de zogeheten nabeurshandel op Wall Street werd positief gereageerd op het kwartaalbericht. Het aandeel Tesla ging duidelijk omhoog. Beleggers waren recent nog erg zenuwachtig omdat Tesla zijn productiedoelstellingen vaak niet haalde, maar inmiddels lijkt het de goede kant op te gaan met de productie.

Tesla zet voor het derde kwartaal in op een productie van 50.000 tot 55.000 exemplaren van zijn voordeligste model. Afgelopen kwartaal rolden er van alle modellen bij elkaar nog 53.339 exemplaren de fabriek uit. Er werden ruim 22.000 stuks van de Model S en Model X en dik 18.000 van de Model 3 verkocht.

Tijdens een toelichting op de cijfers verontschuldigde Musk zich voor zijn eerdere uitbranders richting analisten. Volgens hem is er geen excuus voor zijn gedrag.

Musks gematigde toon moet mogelijk de zorgen wegnemen bij investeerders die twijfels hebben over zijn leiderschapsstijl wanneer hij onder druk staat.
quote:
Munro & Associates finished its teardown and analysis of the Tesla Model 3, and the results are startling. Sandy Munro, the president of the company, says his first impressions of the car kind of misled him, and that now he has to eat crow. It’s all got to do with the potential profitability of the car.
Tesla ontwikkeld ook eigen A.I. chips voor hun voertuigen deze moeten de chipsets van NVDIA gaan vervangen.
quote:
Tesla wil volgend jaar auto's voorzien van zelfontwikkelde ai-chip
Tesla heeft tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt dat het plant om volgend jaar auto's te voorzien van een zelfontwikkelde ai-chip. Het bedrijf zegt ook dat het de productie van Model 3-auto's deze maand wil verhogen naar 6000 per week.
Op dit moment maakt Tesla nog gebruik van Nvidia-techniek in zijn auto's, aldus de site. Volgens Tesla-ceo Elon Musk moeten de nieuwe chips 2000 frames per seconde kunnen verwerken in plaats van de huidige 200. Eind vorig jaar bleek dat Jim Keller bij Tesla aan de zelfontwikkelde chips voor kunstmatige intelligentie werkte. Inmiddels is hij overgestapt naar Intel en heeft Bannon zijn positie binnen Tesla overgenomen.
Eind dit jaar zou duidelijk moeten worden of Tesla inderdaad in staat is een winstgevende onderneming te worden. Een recente teardown maakt in ieder geval duidelijk dat de Model 3 met een ruime winstmarge gemaakt zou kunnen worden.

[ Bericht 2% gewijzigd door Digi2 op 02-08-2018 18:23:35 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_180914553
Blijkbaar is er inderdaad na korte vertraging een short squeeze opgetreden bij Tesla stocks. De ratio van de shorts dat Tesla failliet zou kunnen gaan stond naar mijn opvatting al op drijfzand vanwege de mogelijkheid van Musk middels een SpaceX IPO vele miljarden binnen te harken mocht de noodzaak er zijn.

We can't afford the illusion anymore
pi_181014008
quote:
Tesla starts hiring for new $2 billion Shanghai plant
BEIJING/SHANGHAI (Reuters) - Tesla Inc (TSLA.O) has started hiring for its new Shanghai factory, according to job postings on its website, just a month after the U.S. electric vehicle (EV) maker signed agreements with local authorities for the $2 billion project.
Chief Executive Elon Musk on an earnings call this month said the factory would cost around $2 billion and that the EV maker planned to fund the project with local debt.
Tesla has said it wants to produce the first cars at the plant about two years after construction begins, reaching as many as 500,000 vehicles a year about two to three years later.
quote:
Tesla shares rise on report Saudi Arabia sovereign wealth fund has $2 billion stake
Saudi Arabia's sovereign wealth fund has acquired a significant position in Tesla shares, according to a Financial Times report.

The media outlet said the Saudi's Public Investment Fund bought a three percent to five percent stake in the electric carmaker, according to people with direct knowledge of the matter.
The stake is worth between $1.8 billion and $3.1 billion at the company's current share price.
The Saudi fund approached CEO Elon Musk about buying newly issued shares, the report said, but Tesla declined. Instead the Public Investment Fund bought the shares in secondary markets.

Tesla is the most heavily shorted stock in the market, according to S3's head of predictive analytics Ihor Dusaniwsky. Short-sellers in the stock lost more than $1 billion the day after its second-quarter earnings report last week. Tesla shares rose 4.7 percent Tuesday after the report.
quote:
VW is considering its own battery cell production for electric vehicles – but solid state this time
Volkswagen had mixed feelings about making its own battery cells for its upcoming new series of electric vehicles, but now it is warming up to the idea – especially when it comes to the next generation of solid state battery cells.

Back in 2016, VW launched a new commitment to electric vehicles as they slowly started to distance themselves from diesel following the Dieselgate scandal.

With a goal to make 3 million electric vehicles per year between all their brands (VW, Audi, Porsche, etc.) by 2025, they considered to make their own battery cells in order to support the extremely high production rate, but they ended up abandoning those plans.

Instead, they issued battery supply contracts worth $48 billion with existing battery manufacturers.

During the second quarter financial result release, VW CEO Herbert Diess said that he doesn’t want to become dependent on those manufacturers:

“We must not make ourselves dependent on a few Asian manufacturers in the long term,”

Right now, it looks like their sourcing plans are in place up to 2025, but he said that he sees a path to solid-state battery production by then and VW could build its own factory in Europe.

Last month, VW made an investment in a startup developing solid-state battery technology.

Solid-state batteries are thought to be a lot safer than common li-ion cells and could have more potential for higher energy density, but no one has figured out a way to mass produce long-lasting solid-state cells at a reasonable price yet.

Last year, the German automaker said that it sees a need for 40 Tesla Gigafactory-size battery factories by 2025.
Positieve berichten over de ontwikkeling van elektromobiliteit. Elon Musk heeft vandaag een tweet geplaatst dat hij overweegt Tesla van de beurs te halen bij een koers van $420 per aandeel. Ik vermoed dat het vooral bedoeld is om shorts de stuipen op het lijf te jagen :P

quote:
Tesla Inc
NASDAQ: TSLA
369,34 USD +27,35 (8,00%)
_O-
quote:
Elon Musk @elonmusk
Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
6:48 PM - Aug 7, 2018


[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 07-08-2018 20:08:42 ]
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 7 augustus 2018 @ 20:25:00 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181014623
quote:
14s.gif Op maandag 23 april 2018 12:06 schreef daNpy het volgende:

[..]

Accu's worden van zware metalen gemaakt.
Lithium is geen zwaar metaal, mangaan en kobalt ook niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181015195
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 augustus 2018 20:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Lithium is geen zwaar metaal, mangaan en kobalt ook niet.
Volgens wiki
quote:
https://en.wikipedia.org/wiki/Toxic_heavy_metal

A toxic heavy metal is any relatively dense metal or metalloid that is noted for its potential toxicity, especially in environmental contexts.[4] The term has particular application to cadmium, mercury, lead and arsenic,[5] all of which appear in the World Health Organisation's list of 10 chemicals of major public concern. Other examples include manganese, chromium, cobalt, nickel, copper, zinc, selenium, silver, antimony and thallium.
We can't afford the illusion anymore
pi_181016051
quote:
Nu.nl: Elon Musk overweegt Tesla van beurs te halen

Elon Musk, de directeur van Tesla, zegt dat hij overweegt het autobedrijf van de beurs te halen.

Musk zou daar 420 dollar (ongeveer 360 euro) per aandeel voor betalen, schrijft hij op Twitter. Met het huidige aantal uitgegeven aandelen zou dat neerkomen op meer dan 70 miljard dollar.

De tweet volgt op het nieuws dat het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië een belang van 3 tot 5 procent in Tesla heeft genomen, meldt The Financial Times. Daarmee is het investeringsfonds een van de acht grootste aandeelhouders van het bedrijf.

Musk heeft zelf ongeveer een vijfde van Tesla in handen. Om het bedrijf daadwerkelijk van de beurs te halen, moet hij de goedkeuring van andere grote aandeelhouders krijgen.

De Tesla-directeur heeft zich in het verleden vaker negatief uitgelaten over de beurs. Hij zou van mening zijn dat beursgenoteerde bedrijven zich te veel op kortetermijnwinst in plaats van de langetermijnontwikkeling van een bedrijf richten.
De handel in aandelen Tesla is ondertussen stilgelegd.

quote:
Tesla shares halted for news pending
CNBC's Dominic Chu on Tesla shares being temporarily halted following CEO Elon Musk's tweet about potentially taking the company private.
We can't afford the illusion anymore
pi_181018621
Tesla heeft de plannen private te gaan officieel bevestigt, aandelenhandel weer mogelijk.
In de nabeurs handel is het aandeel opnieuw flink gestegen naar circa $379. De shorts die hun posities nog niet hebben afgedekt/gesloten zullen een flinke wond moeten dichten.
quote:
Tesla Inc
NASDAQ: TSLA
379,57 USD +37,58 (10,99%)
quote:
Tesla confirms intention to go private, sending stock up 11%
Tesla Inc., which went from a scrappy Silicon Valley electric-car maker to a $63 billion company eight years after going public, could go private, although a final decision has not yet been made, Chief Executive Elon Musk said Tuesday.

The goal would be “creating the environment for Tesla to operate best,” Musk said in the an email to employees that was posted on the company’s website.

“As a public company, we are subject to wild swings in our stock price that can be a major distraction for everyone working at Tesla, all of whom are shareholders,” he wrote. “Being public also subjects us to the quarterly earnings cycle that puts enormous pressure on Tesla to make decisions that may be right for a given quarter, but not necessarily right for the long-term.”

Musk also took a swipe at short-sellers, saying that “being public means that there are large numbers of people who have the incentive to attack the company.”


[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 07-08-2018 22:39:50 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_181117176
quote:
Investeerders klagen Elon Musk en Tesla aan om 'kernaanval op speculanten'

Verschillende investeerders hebben topman Elon Musk en zijn bedrijf Tesla aangeklaagd. Aanleiding is een tweet van afgelopen week waarin Musk zegt te overwegen om Tesla van de beurs te halen bij een koers van 420 dollar per aandeel.

Het bericht leidde tot flinke commotie op de beurs in New York, waar de koers van het aandeel Tesla omhoog schoot.

De eisers noemen de tweets van Musk vals en misleidend en een 'kernaanval' bedoeld om shortsellers (mensen die speculeren op koersdalingen) uit te schakelen. Ook zeggen ze dat de uitlatingen van Musk de prijs van het aandeel Tesla kunstmatig hebben opgestuwd en dat hij daarmee de federale beurswetten heeft overtreden.

Twee derde van de koerswinst is intussen alweer verdampt, nadat de beurswaakhond SEC een onderzoek aankondigde.

De marktwaarde van de maker van elektrische auto's ligt momenteel boven de 60 miljard dollar (52 miljard euro). Het aandeel Tesla sloot vrijdag ruim 3 dollar hoger op 355,49 dollar.
De tweet dat de "funding secured" zou zijn wordt in twijfel getrokken. Mocht dit onjuist blijken dan heeft Musk een flink probleem met de SEC en shortende speculanten. De SEC zal naar mijn idee redelijk snel uitsluitsel moet kunnen geven na onderzoek. Een maandenlang onderzoek lijkt me in deze niet toepasselijk en de geloofwaardigheid van de SEC zelf aan te tasten.
We can't afford the illusion anymore
pi_181160614
quote:
Elon Musk in gesprek met Saoedi-Arabië om Tesla van de beurs te halen

Het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië is geïnteresseerd in een deal om Tesla van de beurs te halen.

Tesla-topman Elon Musk vertelt in een blog dat het Saoedische staatsinvesteringsfonds in 2017 al eens opperde om het bedrijf van de beurs te halen.

Op 31 juli sprak de directeur van het fonds tijdens een overleg nogmaals zijn steun uit voor het plan. Hij stelde de portemonnee te willen trekken om dat mogelijk te maken.

Musk zegt er niet over te twijfelen of de Saoedi's bereid zijn zo'n deal te sluiten. In ruil voor de financiering zouden zij een belang in het bedrijf krijgen. Hetzelfde Saoedische fonds kocht onlangs bijna 5 procent van alle Tesla-aandelen. Musk is ook nog in gesprek met andere investeerders.

Musk overweegt Tesla van de beurs te halen
Vorige week zei Musk - tot verbazing van velen - op Twitter dat hij overweegt Tesla van de beurs te halen. Ook stelde hij dat de financiering al rond was. De aandeelhouders had hij al wat eerder, op 2 juli, over het plan ingelicht. Musk is bereid 420 dollar per aandeel te betalen. Dat is 20 procent meer dan de prijs van het aandeel Tesla destijds.

Als Musk alle aandelen wil opkopen, zou dat neerkomen op een som van ruim 70 miljard dollar. Volgens Musk is dat bedrag veel te hoog. Nadat het bedrijf van de beurs is gehaald, blijft volgens zijn eigen schatting namelijk zo'n twee derde van de aandelen in handen van dezelfde aandeelhouders.
Het staatsinvesteringsfonds van S.A. heeft blijkbaar tot 2x toe aangeboden een deal te sluiten om Tesla van de beurs te halen, dat fonds heeft er ook ruim de middelen voor en daarnaast zijn er geprekken gaande met andere investeerders. Of het voor de SEC voldoende is om de tweet "funding secured" te rechtvaardigen is afwachten.
We can't afford the illusion anymore
  maandag 13 augustus 2018 @ 21:01:45 #61
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_181161783
Het blijft een wassen neus dat hele Tesla :D
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_181165445
quote:
10s.gif Op maandag 13 augustus 2018 21:01 schreef daNpy het volgende:
Het blijft een wassen neus dat hele Tesla :D
Als het al een wassen neus is dan toch wel een dure ;)
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 07:30:47 #63
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_181170797
quote:
0s.gif Op maandag 13 augustus 2018 22:43 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Als het al een wassen neus is dan toch wel een dure ;)
Ja dat heb ik al eens gezegd; van het geld van andere mensen spullen maken en die onder de kostprijs verkopen aan mensen die gesubsidieerd worden... :')

Op een ander forum viel het mensen op dat er in andere landen en met name de US bijna geen Tesla's rondrijden.... nee hehe voor dat geld kun je hele leuke dingen kopen als de staat je niet sponsort _O-
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_181171105
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 07:30 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ja dat heb ik al eens gezegd; van het geld van andere mensen spullen maken en die onder de kostprijs verkopen aan mensen die gesubsidieerd worden... :')

Op een ander forum viel het mensen op dat er in andere landen en met name de US bijna geen Tesla's rondrijden.... nee hehe voor dat geld kun je hele leuke dingen kopen als de staat je niet sponsort _O-
Die subsidies zijn er niet alleen voor Tesla en worden in bijv. de VS steeds verder teruggebracht. In Duitsland zijn Tesla's nog te duur om voor subsidie in aanmerking te komen. De model 3 is de 1e Tesla die onder de grens van 60.000 euro verkocht zou kunnen worden en in Duitsland dan wel subsidie kan krijgen maar die is er nu nog niet leverbaar.
We can't afford the illusion anymore
pi_181171382
Tesla heeft in ieder geval voor elkaar gekregen dat elektrisch rijden niet een geitenwollensokken imago heeft gekregen. Elektrisch rijden is wel goed op de kaart gezet door Musk. Als die acceptatie had moeten worden opgebouwd vanuit het A segment maar dan voor een (te) hoge prijs dan was het nooit wat geworden. In die zin is een beetje subsidie wel goed besteed.

Ik wacht alleen op die A segment auto die wel betaalbaar is voor een particulier.
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 09:14:48 #66
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_181171789
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 08:41 schreef nanuk het volgende:
Tesla heeft in ieder geval voor elkaar gekregen dat elektrisch rijden niet een geitenwollensokken imago heeft gekregen. Elektrisch rijden is wel goed op de kaart gezet door Musk. Als die acceptatie had moeten worden opgebouwd vanuit het A segment maar dan voor een (te) hoge prijs dan was het nooit wat geworden. In die zin is een beetje subsidie wel goed besteed.

Ik wacht alleen op die A segment auto die wel betaalbaar is voor een particulier.
Gedeeltelijk eens, echter jammer dat de politiek enig besef van techniek ontbeert laat staan de capaciteiten om verder dan 2 uur vooruit te kijken.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_181175048
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 08:41 schreef nanuk het volgende:
Tesla heeft in ieder geval voor elkaar gekregen dat elektrisch rijden niet een geitenwollensokken imago heeft gekregen. Elektrisch rijden is wel goed op de kaart gezet door Musk. Als die acceptatie had moeten worden opgebouwd vanuit het A segment maar dan voor een (te) hoge prijs dan was het nooit wat geworden. In die zin is een beetje subsidie wel goed besteed.

S.A. ziet elektromobiliteit nu blijkbaar als een serieuze bedreiging voor hun aardolie inkomsten op langere termijn en zij willen dat risico hedgen door een flink belang in Tesla proberen te verwerven. Het signaal dat hier vanuit gaat zal niet onopgemerkt blijven.
We can't afford the illusion anymore
pi_181176483
ik zou graag zien dat Nederlandse bedrijven per direct gewoon de bedrijfsauto's omzetten naar elektrische auto's. Zo moeilijk is dat niet.
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 13:12:25 #69
7380 Treinhomo
Bring me Edelweiss
pi_181176689
quote:
Op dinsdag 14 augustus 2018 13:02 schreef kurk_droog het volgende:
Ik zou graag zien dat Nederlandse bedrijven per direct gewoon de bedrijfsauto's omzetten naar elektrische auto's. Zo moeilijk is dat niet.
Ik vrees dat de infrastructuur daarvoor tekort schiet.
Mike Pence and ISIS are both homophobic,
but Mike doesn't throw gay men off the roof
so he is better
this isn't that hard, people !
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 13:26:32 #70
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_181176987
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 13:02 schreef kurk_droog het volgende:
ik zou graag zien dat Nederlandse bedrijven per direct gewoon de bedrijfsauto's omzetten naar elektrische auto's. Zo moeilijk is dat niet.
Ik zie liever realistische oplossingen eigenlijk.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_181177303
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 09:14 schreef daNpy het volgende:

[..]
jammer dat de politiek enig besef van techniek ontbeert laat staan de capaciteiten om verder dan 2 uur vooruit te kijken.
Jammer genoeg zit daar wel een kern van waarheid in.
quote:

World's first solar panel road opens in Normandy village

Before the solar-powered road – called Wattway – was opened on the RD5 road, the panels were tested at four car parks across France. The constructor was Colas, part of giant telecoms group Bouygues, and financed by the state. A 1km (0.6-mile) route in the small village of Tourouvre-au-Perche covered with 2,800 sq m of electricity-generating panels, was inaugurated on Thursday by the ecology minister, Ségolène Royal.

quote:
Dave finally puts an end to the idea of Solar Roadways. We have the test results of the world's biggest solar roadways project, the 1km long 336kW Colas Wattway project in Tourouvre France. Stand in awe at how impractical and expensive it is!, and SPOILER, how it won't usher in a new era of renewable solar technology.
We can't afford the illusion anymore
pi_181177697
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 13:26 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik zie liever realistische oplossingen eigenlijk.
zo realistisch als wat. Grootste gedeelte is lease. Die bedrijven kunnen makkelijk over.
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 15:38:26 #73
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_181180129
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 13:55 schreef kurk_droog het volgende:

[..]

zo realistisch als wat. Grootste gedeelte is lease. Die bedrijven kunnen makkelijk over.
Dat bedoel ik dus. Geen enkel technisch argument, want "het is lease dus het kan". |:(
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_181180195
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:38 schreef daNpy het volgende:

[..]

Dat bedoel ik dus. Geen enkel technisch argument, want "het is lease dus het kan". |:(
Waarom wachten als de economie als een malle gaat, de waarde van de diesels stort in dus de afschrijving loopt toch al schreef. Dan kan je toch beter gewoon nu al de contracten openbreken en iedereen die wil in een elektrisch/hybride alternatief stoppen?
  dinsdag 14 augustus 2018 @ 15:42:32 #75
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_181180220
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 15:40 schreef kurk_droog het volgende:

[..]

Waarom wachten als de economie als een malle gaat, de waarde van de diesels stort in dus de afschrijving loopt toch al schreef. Dan kan je toch beter gewoon nu al de contracten openbreken en iedereen die wil in een elektrisch/hybride alternatief stoppen?
Ik zou eerst zorgen dat het technisch mogelijk is voor met 2 voeten in een onbekend gat te springen. Maar wat ik al zei; verder als 2 uur vooruit kijken is niet van deze tijd.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_181449018
quote:
Tesla toch niet van de beurs

Tesla blijft een beursgenoteerd bedrijf. Plannen die ceo Elon Musk had om het bedrijf van de beurs te halen, zijn door hemzelf weer naar de prullenbak verwezen. "Mijn aandeelhouders willen dit." Het hele proces zou Musk ook teveel tijd kosten en hem afleiden.

In een verklaring zegt hij dat hij wist dat het proces om weer van de beurs te gaan 'uitdagend' zou zijn, maar dat het hele proces hem meer afleid dan verwacht. "En dat is een probleem, want we moeten onze focus houden op de productie van Model 3 en financieel stabiel blijven."
Aandeelhouders: 'Alsjeblieft, doe dit niet'

Musk maakte zijn besluit naar eigen zeggen na een gesprek met zijn aandeelhouders. Volgens de ceo gaf een meerderheid aan bij Tesla te blijven als het bedrijf van de beurs zou worden gehaald, maar was het heersende sentiment toch 'alsjeblieft, doe dit niet'.
Begin deze maand tweette Musk dat hij overwoog Tesla van de beurs te halen voor 420 dollar per aandeel. De financiering daarvan zou verzekerd zijn. Later bleek dat hij daarmee duidde op het beleggingsfonds van Saoedi-Arabië, dat er volgens hem meerdere keren op had aangedrongen Tesla van de beurs te halen.

Marktmanipulatie of fraude
Het bericht zorgde voor veel ophef en de koers steeg zo hard dat de handel even werd stilgelegd. Direct rees de vraag of er sprake was van marktmanipulatie of fraude door al een bepaalde prijs per aandeel te noemen en het nieuws via een tweet wereldkundig te maken.

Een dag later liet Musk in een brief aan zijn personeel weten dat hij 'een omgeving wil creëren waarin het bedrijf optimaal kan opereren'. "Als beursgenoteerd bedrijf zijn we onderhevig aan grote schommelingen in de koers, wat een grote afleiding kan zijn voor iedereen die bij Tesla werkt en die allemaal aandeelhouder zijn."

Wat het exacte plan van Musk was, bleef onduidelijk. De Amerikaanse toezichthouder SEC wilde dan ook tekst en uitleg van Musk, net als de Raad van Bestuur van Tesla dat geen gedetailleerd financieringsplan ontving van de ceo.

Investeerders klaagden Musk en Tesla aan. Zij zagen de tweet als een 'nucleaire aanval' op beleggers die willen verdienen aan koersdalingen van het bedrijf. Musk heeft juist een notoire hekel aan dit soort beleggers. Volgens hem wakkeren ze 'angst, onzekerheid en twijfel' over Tesla aan om zo te verdienen aan koersdalingen.
Mogelijk heeft Musk zijn hand overspeeld door te tweeten dat "funding secured" zou zijn terwijl de Raad van Bestuur van Tesla geen gedetailleerd financieringsplan ontving.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 25-08-2018 19:12:49 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_181457640
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2018 07:30 schreef daNpy het volgende:
Ja dat heb ik al eens gezegd; van het geld van andere mensen spullen maken en die onder de kostprijs verkopen aan mensen die gesubsidieerd worden...
Daar komt het op neer. Er was een berekening dat een Tesla S de zakelijke rijder net zoveel kost als een modale Golf. Het verschil dragen de overige belastingbetalers bij. En maar lachen natuurlijk die Tesla berijders. En vinden dat ze zo goed bezig zijn voor het "milieu". Het stoort me best dat beste rijke ondernemers zo gesubsidieerd worden door ons. En dat zij goedkoop Tesla rijden omdat wij dat voor ze betalen terwijl ze dat best zelf zouden kunnen. Het is een feit dat als de gebruiker het helemaal zelf zou moeten betalen, de kosten van een Tesla, er geen enkele Tesla in Nederland zou rondrijden. Freeloaders die doen alsof ze begaan zijn met de wereld.

Het merk Tesla bestaat dus enkel ter faveure van kapitaalkrachtigen die best zelf een auto kunnen betalen maar dat niet hoeven omdat anderen dat voor ze betalen door middel van subsidie en belastingdingetjes. Stopt de subsidie dan is Tesla van de 1 op de andere dag failliet.

[ Bericht 2% gewijzigd door Bart2002 op 25-08-2018 22:24:36 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 22:25:32 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181457826
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:19 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Daar komt het op neer. Er was een berekening dat een Tesla S de zakelijke rijder net zoveel kost als een modale Golf. Het verschil dragen de overige belastingbetalers bij. En maar lachen natuurlijk die Tesla berijders. En vinden dat ze zo goed bezig zijn voor het "milieu". Het stoort me best dat beste rijke ondernemers zo gesubsidieerd worden door ons. En dat zij goedkoop Tesla rijden omdat wij dat voor ze betalen terwijl ze dat best zelf zouden kunnen. Het is een feit dat als de gebruiker het helemaal zelf zou moeten betalen, de kosten van een Tesla, er geen enkele Tesla in Nederland zou rondrijden. Freeloaders die doen alsof ze begaan zijn met de wereld.

Het merk Tesla bestaat dus enkel ter faveure van kapitaalkrachtigen die best zelf een auto kunnen betalen maar dat niet hoeven omdat anderen dat voor ze betalen door middel van subsidie en belastingdingetjes. Stopt de subsidie dan is Tesla van de 1 op de andere dag failliet.
Subsidie is altijd verkeerd
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181458108
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Subsidie is altijd verkeerd
Verder is het belachelijk dat zo'n tank van ruim 2.100 kilo met een accupakket van 1.000 kilo het vlaggenschip zou zijn van de energietransitie (als dat sowieso mogelijk is). Het is beschamend dat we verwachten dat zo'n dinosaurus ons brengt waar we willen zijn. Maar de mens (en ook u dacht ik) geilt nou eenmaal op grote alle hulpbronnen in hoog tempo verspillende bakken met aanzien en status. Mede mogelijk gemaakt door alle anderen die dat voor ze betalen.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_181458231
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:19 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Het merk Tesla bestaat dus enkel ter faveure van kapitaalkrachtigen die best zelf een auto kunnen betalen maar dat niet hoeven omdat anderen dat voor ze betalen door middel van subsidie en belastingdingetjes. Stopt de subsidie dan is Tesla van de 1 op de andere dag failliet.
De subsidies gelden niet alleen voor Tesla maar zijn volgens mij vooral bedoeld om op langere termijn de CO2 uitstoot te verminderen. In Duitsland stijgen de verkopen van Tesla ondanks het feit dat je er daar geen subsidie voor krijgt vanwege het feit dat ze (nog) boven de prijsgrens van 60.000 euro kosten. Bijkomend voordeel is geen fijnstof en NOx uitstoot waar veel grote steden mee kampen. De transitie veranderd ook geografische machtsverhoudingen omdat er nu een geloofwaardig alternatief is voor brandstofwagens.
We can't afford the illusion anymore
pi_181458350
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:39 schreef Digi2 het volgende:
Bijkomend voordeel is geen fijnstof
Dat is niet waar. Het gros van fijnstof komt door slijtage van remmen en van banden. Niet alleen door uitlaatgas. Op dat gebied zijn ze dus ook niet heilig.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_181458452
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:39 schreef Digi2 het volgende:
omdat er nu een geloofwaardig alternatief is voor brandstofwagens.
Zie eerste zin #79. Ik vind een tank wat een Tesla S is niet een "geloofwaardig alternatief". Het is als een vette BMW maar dan nog zwaarder. Speeltje voor rijken wat wij voor ze betalen.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_181458500
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:42 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat is niet waar. Het gros van fijnstof komt door slijtage van remmen en van banden. Niet alleen door uitlaatgas. Op dat gebied zijn ze dus ook niet heilig.
Volgens mij remt een Tesla vooral door teruglevering van stroom middels Regenerative Braking.
We can't afford the illusion anymore
pi_181458524
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:48 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Volgens mij remt een Tesla vooral door teruglevering van stroom middels Regenerative Braking.
https://www.volkskrant.nl(...)-overschat~b76420f4/

Maar maakt niet uit. Ze moeten alleen ongeveer een kwart/ een achtste wegen en je moet hem zelf betalen. Als je het over een serieuze energietransitie wilt hebben dan moeten we denken aan ligfiets-achtige dingen. Niet over legervoertuigen van 2 ton. Het probleem is m.i. dat we precies hetzelfde willen maar dan elektrisch en dat kan niet.

[ Bericht 9% gewijzigd door Bart2002 op 25-08-2018 22:55:31 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 22:51:46 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181458583
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:36 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Verder is het belachelijk dat zo'n tank van ruim 2.100 kilo met een accupakket van 1.000 kilo het vlaggenschip zou zijn van de energietransitie (als dat sowieso mogelijk is). Het is beschamend dat we verwachten dat zo'n dinosaurus ons brengt waar we willen zijn. Maar de mens (en ook u dacht ik) geilt nou eenmaal op grote alle hulpbronnen in hoog tempo verspillende bakken met aanzien en status. Mede mogelijk gemaakt door alle anderen die dat voor ze betalen.
correct, maar Tesla heeft wel electrische rijden laten doorbreken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181458873
Misschien (of wel zeker..) zou het veel nuttiger zijn als we zouden bespreken hoe we de "vervoersbehoefte" kunnen beperken. Dat in het kader van Trias energetica. Denk je in: al die miljoenen vervoerskilometers per dag. Zijn die wel zo noodzakelijk? Zo zonde van de onproductieve verspilde tijd ook. Kan dat niet anders als we het anders inrichten? Ik denk het wel.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:09:28 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181459044
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:03 schreef Bart2002 het volgende:
Misschien (of wel zeker..) zou het veel nuttiger zijn als we zouden bespreken hoe we de "vervoersbehoefte" kunnen beperken. Dat in het kader van Trias energetica. Denk je in: al die miljoenen vervoerskilometers per dag. Zijn die wel zo noodzakelijk? Zo zonde van de onproductieve verspilde tijd ook. Kan dat niet anders als we het anders inrichten? Ik denk het wel.
Dan gebeurd er maar 1 ding, de overheid maakt mobiliteit duurder
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181459093
Rijden op waterstof heeft de toekomst.
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:16:51 #89
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181459258
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:11 schreef spiritusbus het volgende:
Rijden op waterstof heeft de toekomst.
Dat moet je eerst maken en dat is erg energie-intensief, nog afgezien van opslag en distributie en de problemen van brandstofcellen in de winter (Stukvriezen)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181459271
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dan gebeurd er maar 1 ding, de overheid maakt mobiliteit duurder
Die term "mobiliteit" moeten we dan vanaf. Het is precies wat ik schreef: al die zinloze miljoenen vervoerskilometers vaak zonder noodzaak. Misschien een nieuwe definitie daarvan.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_181459309
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat moet je eerst maken en dat is erg energie-intensief, nog afgezien van opslag en distributie en de problemen van brandstofcellen in de winter (Stukvriezen)
Ja, de techniek om het efficiënt te gebruiken is er nog niet, maar verder is het in overvloed aanwezig.
pi_181459330
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:11 schreef spiritusbus het volgende:
Rijden op waterstof heeft de toekomst.
Kansloos. Dit wordt enkel beweerd door degenen die geen enkel idee hebben van de problemen die het met zich meebrengt. Het lijkt een soort mantra en men is nooit bereid om zich in te lezen in wat daar bij komt kijken.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:19:38 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181459360
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:17 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Die term "mobiliteit" moeten we dan vanaf. Het is precies wat ik schreef: al die zinloze miljonen vervoerskilometers vaak zonder noodzaak. Misschien een nieuwe definitie daarvan.
Maak eerst maar eens hard dat die kilometers zonder noodzaak zijn, stappen weinig mensen in de auto voor de lol in de Nederlandse spits
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181459398
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maak eerst maar eens hard dat die kilometers zonder noodzaak zijn, stappen weinig mensen in de auto voor de lol in de Nederlandse spits
Het is bekend dat spitsverkeer voor een groot deel geen woon- werkverkeer is. Dat is bekend. Kijk dat eerst maar even na. Verder is het te goedkoop. Het gebeurt omdat het kan.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_181459403
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:18 schreef spiritusbus het volgende:

[..]

Ja, de techniek om het efficiënt te gebruiken is er nog niet, maar verder is het in overvloed aanwezig.
Probleem is ook dat er nog geen goedkoop alternatief is voor het gebruik van edelmetalen zoals Platina en Palladium in brandstofcellen.
We can't afford the illusion anymore
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:21:26 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181459413
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:20 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Het is bekend dat spitsverkeer voor een groot deel geen woon- werkverkeer is. Dat is bekend. Kijk dat eerst maar even na.
Jij claimt, jij maakt hard
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:22:04 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181459430
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:21 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Probleem is ook dat er nog geen goedkoop alternatief is voor het gebruik van edelmetalen zoals Platina en Palladium in brandstofcellen.
Net als koper voor de elektromotoren
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181459434
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jij claimt, jij maakt hard
Algemene kennis Pierre. Het is geen "claim". Het is gewoon waar.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:23:21 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181459470
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:22 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Algemene kennis Pierre. Het is geen "claim". Het is gewoon waar.
Dan is vast heel eenvoudig voor je hard te maken dat mensen voor hun lol in trein en auto stappen en dat het helemaal niet nodig is
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181459507
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dan is vast heel eenvoudig voor je hard te maken dat mensen voor hun lol in trein en auto stappen en dat het helemaal niet nodig is
https://www.rtlnieuws.nl/(...)iet-op-weg-naar-huis

Zo vermoeiend dit. Je lijkt nooit iets te onthouden.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 25 augustus 2018 @ 23:28:43 #101
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181459631
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 23:24 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

https://www.rtlnieuws.nl/(...)iet-op-weg-naar-huis

Zo vermoeiend dit. Je lijkt nooit iets te onthouden.
77 procent woon-werkverkeer of zakelijk bezoek, onderwijs of een cursus in de ochtend, die mensen moeten ook weer terug.
Maar jij wilt dus dat mensen niet meer privé reizen, duidelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 26 augustus 2018 @ 00:37:40 #102
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_181461149
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 augustus 2018 22:39 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De subsidies gelden niet alleen voor Tesla maar zijn volgens mij vooral bedoeld om op langere termijn de CO2 uitstoot te verminderen. In Duitsland stijgen de verkopen van Tesla ondanks het feit dat je er daar geen subsidie voor krijgt vanwege het feit dat ze (nog) boven de prijsgrens van 60.000 euro kosten. Bijkomend voordeel is geen fijnstof en NOx uitstoot waar veel grote steden mee kampen. De transitie veranderd ook geografische machtsverhoudingen omdat er nu een geloofwaardig alternatief is voor brandstofwagens.
Het is geen geloofwaardig alternatief. Er zijn nu al niet voldoende grondstoffen om het wagenpark van accu's te voorzien. We kunnen langer door op brandstof wat dat betreft. En dan reken ik het lucht en water verkeer niet eens mee.

Stop de elektro onzin.
Richt onderzoeken op haalbaarheid.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_181461947
quote:
1s.gif Op zondag 26 augustus 2018 00:37 schreef daNpy het volgende:

[..]

Het is geen geloofwaardig alternatief. Er zijn nu al niet voldoende grondstoffen om het wagenpark van accu's te voorzien. We kunnen langer door op brandstof wat dat betreft. En dan reken ik het lucht en water verkeer niet eens mee.

Stop de elektro onzin.
Richt onderzoeken op haalbaarheid.
In de aardkorst is genoeg mijnbaar nikkel, lithium en kobalt aanwezig. De oplopende prijzen zorgen ervoor dat geïnvesteerd wordt in mijnbouw capaciteit. Het gebruik van kobalt wil men terugdringen waarbij met de introductie van de nieuwe cellen van de Model 3 van Tesla al een behoorlijke stap is gezet. Voorlopig groeit het aandeel van elektrische mobiliteit langzaam maar gestaag. Stoppen zie ik het voorlopig niet, eerder versnellen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 26-08-2018 09:23:23 ]
We can't afford the illusion anymore
  zondag 26 augustus 2018 @ 06:35:55 #104
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_181464260
Hebben jullie de nieuwe kalasjnikov al gezien?

https://www.cnbc.com/2018(...)alashnikov-cv-1.html
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
  Redactie Frontpage zondag 26 augustus 2018 @ 10:33:57 #105
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_181466094
quote:
0s.gif Op zondag 26 augustus 2018 06:35 schreef nixxx het volgende:
Hebben jullie de nieuwe kalasjnikov al gezien?

https://www.cnbc.com/2018(...)alashnikov-cv-1.html
Ziet er uit alsof dit een auto uit een alternatieve toekomst is waarin er in de Koude Oorlog de Cuba-crisis niet op een vredige manier was opgelost.
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
  zondag 26 augustus 2018 @ 13:06:28 #106
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_181469269
quote:
10s.gif Op zondag 26 augustus 2018 10:33 schreef LTVDK het volgende:

[..]

Ziet er uit alsof dit een auto uit een alternatieve toekomst is waarin er in de Koude Oorlog de Cuba-crisis niet op een vredige manier was opgelost.
Hehe, ik vind het mooi retrodesign.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_182243069
De sterk gestegen aardolieprijs is een flinke stimulans elektromobiliteit te bevorderen, brent aardolie kost nu al meer dan $80 per vat. Benzine is nu een dure brandstof.
We can't afford the illusion anymore
pi_182243387
quote:
0s.gif Op zondag 30 september 2018 22:53 schreef Digi2 het volgende:
De sterk gestegen aardolieprijs is een flinke stimulans elektromobiliteit te bevorderen, brent aardolie kost nu al meer dan $80 per vat. Benzine is nu een dure brandstof.
Ik weet zeker dat we nu nog niet aan het stoppen van kerncentrales toe zijn en alles op elektriciteit. Ook mensen moeten mentaal veranderen wil je een lager voet-afdruk krijgen, investeren in elektriciteit. Als men wil kan het wel maar dat heeft meer tijd nodig dan dat ze nu zeggen.
pi_182248395
quote:
0s.gif Op zondag 30 september 2018 23:07 schreef Geytenbeekje het volgende:

[..]

Ik weet zeker dat we nu nog niet aan het stoppen van kerncentrales toe zijn en alles op elektriciteit. Ook mensen moeten mentaal veranderen wil je een lager voet-afdruk krijgen, investeren in elektriciteit. Als men wil kan het wel maar dat heeft meer tijd nodig dan dat ze nu zeggen.
Hangt bij velen gewoon van de portemonnee af. Als er straks ergens een doorbraak is op accu-gebied gaan auto's veel verder rijden en veel minder kosten. Kost een powerwall of iets soortgelijks in je huis om de stroom op te slaan plots de helft en zonnepanelen worden ook nog steeds goedkoper. Dan is het voor iedereen ineens goedkoper om elektrisch te rijden en zie je binnen korte tijd een enorme omslag.

Zonnepanelen zijn nu al voor veel mensen het geld meer dan waard.
  maandag 1 oktober 2018 @ 11:18:57 #110
441090 crystal_meth
RP + I method
pi_182249400
Effe de oppervlakte aan zonnepanelen berekend die we zouden nodig hebben om aan de totale energiebehoefte (in 2013) te voldoen.

total primary energy supply in 2013: 1.6 *1014kWh
Regios als de Sahara halen een gemiddelde "horizontal radiation" van minstens 2300 kWh/m²/jaar
Stel zonnepanelen met 20% rendement: dan heb je een opbrengst van 460 kWh/m²/jaar.

1.6 * 1014 / 460 = 350 * 109 m² = 350000 km², 8.5 keer de oppervlakte van Nederland, of 7.5 maal de totale oppervlakte aan wegdek in de VS (bijna 46000 km²). 0.23% van de globale landoppervlakte (148 miljoen km²).
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
  maandag 1 oktober 2018 @ 11:51:11 #111
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_182249956
Plek zat hier in de zandbak, maar wel stoffig... en dan zou je nog steeds van die vervelende Arabieren afhankelijk blijven.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_182250450
https://www.ad.nl/auto/do(...)capaciteit~a65a268d/

Zoiets zou een mooie vooruitgang zijn, zou het ooit zover komen. De laadtijd door 25 gedeeld. Ben benieuwd wat er verder nog aan accu/battery-technologie onderzocht wordt. Lijkt op het moment de grootste weerstand die overwonnen moet worden.
pi_182250509
https://www.pocket-lint.c(...)d-power-over-the-air

Artikeltje dat ik later eens rustig door ga lezen.
pi_182252551
quote:
0s.gif Op maandag 1 oktober 2018 12:13 schreef Solstice1 het volgende:
https://www.pocket-lint.c(...)d-power-over-the-air

Artikeltje dat ik later eens rustig door ga lezen.
Goed artikel inderdaad.

Als ik de lees met wat voor snelheid batterijen opgeladen en ontladen kunnen gaan worden ben ik wel bang dat er ook enorme ongelukken mee kunnen gebeuren. Om in minuten de energie te kunnen laden voor een kleine duizend km rijden praat je toch wel over serieuze stromen die ergens doorheen gaan. Als er dan een keer kortsluiting ontstaat door een schroevendraaier of iets groters dan is dat direct een flinke explosie.
pi_182274986
quote:
Autoproductie Tesla in derde kwartaal fors hoger
De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal flink meer auto's gebouwd. Volgens het bedrijf rolden er in totaal 80.142 voertuigen van de band, een stijging van 50 procent ten opzichte van het eerdere record dat in het tweede kwartaal werd gehaald.

Bij de Model 3 ging het om 53.239 auto's, bijna een verdubbeling vergeleken met het productievolume in het tweede kwartaal. Dit cijfer komt overeen met de verwachtingen van Tesla.

Er was een doelstelling voor 50.000 tot 55.000 auto's. Van de Model S en X werden 26.903 auto's gebouwd, een lichte stijging op kwartaalbasis en eveneens conform de eigen prognoses.

De leveringen bedroegen in de afgelopen periode 83.500 voertuigen. Tesla stelt dat dit alleen al neerkomt op meer dan 80 procent van de totale leveringen door het bedrijf in heel 2017. De doelstelling voor de levering van 100.000 wagens van de Model S en X in 2018 blijft onveranderd.

Tesla liet verder weten dat het de bouw van zijn fabriek in het Chinese Shanghai gaat versnellen. Op die manier wil het bedrijf de Chinese importheffingen op buitenlandse auto's en de kosten voor het vervoeren van auto's over zee omzeilen.
Tesla voldoet nu aan de laatst gestelde eigen prognoses en een fabriek in China opend een grote markt die ze blijkbaar snel willen bereiken.
We can't afford the illusion anymore
pi_182310189
quote:
Oil’s March Toward $100 Is Just What Electric Cars Need

While electric and plug-in hybrid vehicles are still a tiny fraction of global sales, growth rates have been spectacular. In the second quarter, deliveries increased by 77 percent year-on-year to 411,000 vehicles worldwide, according to Bloomberg NEF. Even before the latest rally in oil prices, that was forecast to rise a further 49 percent by the same quarter next year.

“We’re already seeing demand outstripping supply,” said Fiona Howarth, CEO of Octopus Electric Vehicles, a British car-leasing firm. High oil prices “will add to the acceleration of growth. EVs are coming quicker than most people think.”
De productie van voldoende lithiumcellen om aan de vraag te kunnen voldoen zal voorlopig de remmende factor zijn die ervoor zorgt dat de vraag groter is dan het aanbod.

600x-1.png
We can't afford the illusion anymore
pi_182310201
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 08:13 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De productie van voldoende lithiumcellen om aan de vraag te kunnen voldoen zal voorlopig de remmende factor zijn die ervoor zorgt dat de vraag groter is dan het aanbod.

[ afbeelding ]
Tijd voor nieuwe accu-technologie dus.
pi_182310245
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 08:15 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Tijd voor nieuwe accu-technologie dus.
Dat maar ook veel meer fabrieken bouwen die de accu-cellen produceren.
We can't afford the illusion anymore
  donderdag 4 oktober 2018 @ 18:11:18 #119
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_182320033
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 08:13 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De productie van voldoende lithiumcellen om aan de vraag te kunnen voldoen zal voorlopig de remmende factor zijn die ervoor zorgt dat de vraag groter is dan het aanbod.

[ afbeelding ]
Dat is ook de reden waarom er niet bij de bestaande fabrikanten miljoenen van de band rollen.
Ja miljoenen ICE auto's maken dat wel maar miljoenen elektrische auto's is iets anders.
Veel mensen (zelfs auto journalisten) lijken dat niet te snappen en blijven de lagere aantallen elektrische auto's van sommige fabrikanten lacherig te benaderen. Want "VW blaast ze toch wel even weg zodra ze gaan produceren".
Tot nu heeft een groot deel van de auto wereld kunnen afkijken hoe het moet, herstel dat afkijken doen ze al ruim 5 jaar maar beantwoorden kunnen ze echt niet in de aantallen die ze met ICE auto's doen.
N/A
  donderdag 4 oktober 2018 @ 18:56:40 #120
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182320683
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 18:11 schreef nils7 het volgende:

[..]

Dat is ook de reden waarom er niet bij de bestaande fabrikanten miljoenen van de band rollen.
Ja miljoenen ICE auto's maken dat wel maar miljoenen elektrische auto's is iets anders.
Veel mensen (zelfs auto journalisten) lijken dat niet te snappen en blijven de lagere aantallen elektrische auto's van sommige fabrikanten lacherig te benaderen. Want "VW blaast ze toch wel even weg zodra ze gaan produceren".
Tot nu heeft een groot deel van de auto wereld kunnen afkijken hoe het moet, herstel dat afkijken doen ze al ruim 5 jaar maar beantwoorden kunnen ze echt niet in de aantallen die ze met ICE auto's doen.
ICE auto’s?
306j0446-jpg.jpg
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 4 oktober 2018 @ 23:18:39 #121
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_182325783
quote:
1s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ICE auto’s?
[ afbeelding ]
Internal Combustion engine
N/A
pi_182481236
quote:
Duitse autobouwers zetten de tegenaanval op Tesla in

Audi presenteerde vorige maand zijn eerste volledig elektrische auto, de e-tron. Het model is - samen met de eveneens in september verschenen Mercedes-Benz EQC - het openingssalvo van de langverwachte Duitse tegenaanval op het Amerikaanse merk, want ook BMW en Porsche hebben hun Tesla-concurrenten in de pijplijn.

Tesla heeft ruim vijf jaar een min of meer onbedreigde positie gehad op de markt van het duurdere segment van volledig elektrische auto's. De modellen sloegen aan, zozeer dat ook auto's met een traditionele verbrandingsmotor concurrentie van het merk kregen.

De Tesla Model S doet het in Nederland al een tijdje beter dan de Audi A6 en Mercedes-Benz E-Klasse. Tot 2017 verkocht de Tesla ook beter dan de BMW 5 Serie, die andere afvaardiging van de 'Duitse drie'.

Audi, BMW en Mercedes-Benz zijn evenals Porsche echter klaar voor de tegenaanval. De Duitse tegenaanval welteverstaan, omdat de eerste echte Tesla-concurrent niet uit Duitsland, maar uit het Verenigd Koninkrijk kwam. In maart presenteerde Jaguar de elektrische I-Pace, die inmiddels al rondrijdt. De Audi en Mercedes komen volgend jaar op de markt, de BMW iX3 en Porsche Taycan volgen in 2020.

Overigens meldt de Audi-importeur dat er hard gewerkt wordt om nog een aantal exemplaren van de e-tron voor 31 december in Nederland op kenteken te zetten. Op die manier komen deze auto's in aanmerking voor gunstigere bijtellingsregels. In 2019 geldt de 4 procent bijtelling tot een bedrag van 50.000 euro. Over alles daarboven moet een bijtelling van 22 procent betaald worden.

'Tesla heeft ons wakker geschud'

Bram Schot, de Nederlandse interim-topman van Audi, vindt niet dat het bedrijf laat is met zijn volledig elektrische e-tron. "Het is een kwestie van vraag en aanbod. De auto is op tijd en sluit goed aan op waar wij op dit moment staan. Bovendien blijft het hier niet bij. Volgend jaar komt de e-tron Sportback, gevolgd door de GT. Het is niet dat we iedereen gaan verslaan, maar we komen wel met een aantal auto's waar mensen voor vallen. En we laten ons niet afleiden door wat anderen doen."

Wel zegt Schot dat Tesla voor een wake-upcall voor de sector heeft gezorgd. "Als Tesla er niet geweest was, waren wij nu niet op dit punt geweest. Noodzaak is de moeder van innovatie. Ik ben daarom echt blij dat ze er zijn."

Schot staat sinds de arrestatie van CEO Rupert Stradler voorlopig aan het hoofd van Audi. De Duitser wordt verdacht van betrokkenheid bij het gerommel met de software van dieselmotoren van de Volkswagen Groep, waar ook Audi onderdeel van is. Het merk heeft door het dieselschandaal sinds 2015 de nodige imagoschade opgelopen. De presentatie van een elektrische auto is volgens de tijdelijke topman echter niet bedoeld om het imago van Audi op te poetsen.

"De e-tron is belangrijk, maar een beter imago was niet het doel. Het is goed voor ons imago omdat het een sterk product is, niet omdat het een elektrische auto is."

'Volledig inzetbaar in dagelijks gebruik'

Volgens Mercedes-Benz heeft de Duitse reactie op Tesla zo lang op zich laten wachten, omdat er tijd nodig was om de kwaliteitsbeleving naar een hoger niveau te tillen. Veelgehoorde klachten over Tesla-modellen gaan over de kwaliteit van de gebruikte materialen, de pasvorm en de afwerking aan de binnen- en buitenkant.

"De EQC is de Mercedes-Benz onder de elektrische voertuigen. Met andere woorden: een volwassen, volledig elektrisch aangedreven voertuig dat voldoet aan het niveau van het merk op het gebied van veiligheid, kwaliteit, comfort en volledige inzetbaarheid in dagelijks gebruik", aldus Lydia Altena, pr-manager van het merk in Nederland.

Ook AutoWeek-testredacteur Cornelis Kit, die al met de Audi e-tron gereden heeft en bekend is met de modellen van Tesla, kan daarover meepraten. "Het interieur van de Audi is zoals verwacht piekfijn in orde."

Mercedes-Benz wil vooral concurreren met de Tesla Model 3 en Model X. Ook rekent het merk "andere elektrische initiatieven" tot de concurrentie, daarbij doelend op auto's als de e-tron en I-Pace.

Mercedes waagt zich nog niet aan verwachte verkoopaantallen, daarvoor is het volgens Altena nog te vroeg. "Wij weten dat er in Nederland grote interesse is in ons eerste elektrische model." Moederbedrijf Daimler gaat ervan uit dat tegen 2025 ongeveer 20 procent van de totale verkoop uit elektrische voertuigen zal bestaan.

'Meer dan tienduizend pre-orders'

Ook Audi, dat zijn de e-tron standaard uitrust met een 95 kWh-accupakket, mikt op de dagelijkse bruikbaarheid van het nieuwe elektrische model.

"Bij een maximale laadsnelheid van 150 kW (openbaar snelladen) is hij het snelst bijgeladen in zijn klasse. Voor thuisladen is het mogelijk om te laden met 11 kW, wat ook de hoogste waarde in zijn klasse is, al is dat samen met Tesla. Vanaf medio 2019 wordt het zelfs mogelijk om thuis of op het werk dubbel zo snel te laden, met 22 kW", aldus Ard van den Eijnde van Audi.

Ook testredacteur Kit is te spreken over de snelheid waarmee de e-tron bijgeladen kan worden. "Op dat vlak hebben sommige concurrenten de boot gemist."

Net als Altena van Mercedes-Benz is ook Van den Eijnde terughoudend over de verwachte verkoopaantallen. "De interesse in de eerste elektrische Audi is zeer groot", laat hij desgevraagd weten. Lahouari Bennaoum, de baas van Audi in Frankrijk, liet in een interview met het Franse Automobile Propre eind vorige maand ontvallen dat het merk al tienduizend pre-orders voor de e-tron had ontvangen.

Specificaties

Mercedes-Benz EQC - vermogen: 408 pk, accupakket: 80 kWh, bereik: meer dan 400 km, vraagprijs: onbekend

Audi e-tron - vermogen: 408 pk, accupakket: 95 kWh, bereik: meer dan 400 km, vanafprijs: 84.100 euro

Tesla Model S - vermogen: 320/422 pk, accupakket: 75/100 kWh, bereik: 490/632 kilometer*, vanafprijs: 89.100 euro

Tesla Model X - vermogen: 320/422 pk, accupakket: 75/100 kWh, bereik: 417/565 kilometer*, vanafprijs: 97.050 euro
'Een Tesla werd in Nederland een statement'

Zoals gezegd wist Tesla met de Model S veel Duitse modellen met verbrandingsmotor in Nederland wat betreft verkoopaantallen het hoofd te bieden. Of dit zo blijft, hangt volgens Damiaan Hage van AutoWeek af van de handelingssnelheid van het Amerikaanse bedrijf.

"De Tesla-concurrenten zullen ongetwijfeld succesvol zijn, want de Tesla Model S is inmiddels een relatief oude auto. Daarom zal de nieuwe concurrentie op sommige vlakken een beter product kunnen bieden. Wil Tesla nog mee blijven doen in deze strijd, dan zal het bedrijf toch snel met een opvolger van de Model S moeten komen. Het merk lijkt momenteel andere problemen te hebben dan dat, dus ik maak me daar wel zorgen om."

Ondanks de korte bestaansgeschiedenis van het merk Tesla kan het bedrijf volgens Hage al wel met een sterk imago en een hoge gunfactor schermen, wat in het voordeel van de fabrikant kan uitpakken.

"Het merk had geen ballast uit het verleden, het bedrijf hoefde zich alleen maar zorgen te maken over de toekomst. Het design van de Model S, het eerste in grote aantallen geproduceerde model van Tesla, sprak veel mensen aan en het interieur dat nog het meeste weg had van een Apple Store bekoorde een progressieve kopersgroep. Een Tesla werd in Nederland een statement voor ondernemers die zelf vernieuwing wilden uitstralen."

Met de hete adem van de concurrentie in de nek produceerde Tesla het afgelopen kwartaal een recordaantal van 80.142 voertuigen, een stijging van 50 procent ten opzichte van het eerdere record dat in het tweede kwartaal werd gehaald.

De Tesla Model S was, ook dankzij de naderende nieuwe bijtellingsregels, met 1.052 exemplaren in september de op een na best verkochte auto van Nederland.
De model S is ondertussen inderdaad een ouder model en de concurrenten zetten vooral daar de aanval op in omdat Tesla vermoedelijk geen tijd heeft een nieuw model te introduceren nu het vollop bezig is met de levering en productie van de model 3. Tesla heeft straks de handen vol aan de model Y, Roadster en Semi die volgen.
We can't afford the illusion anymore
pi_182481956
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 22:33 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De model S is ondertussen inderdaad een ouder model en de concurrenten zetten vooral daar de aanval op in omdat Tesla vermoedelijk geen tijd heeft een nieuw model te introduceren nu het vollop bezig is met de levering en productie van de model 3. Tesla heeft straks de handen vol aan de model Y, Roadster en Semi die volgen.
Prijzen tussen de 80K en 100K... daar ga je in Nederland geen hoge ogen mee gooien.

Zeker nu alle subsidies er wel zo'n beetje af zijn. Maak een goed model voor 30K met een acceptabel bereik en mensen zullen geïnteresseerd zijn. Heel leuk van musk om goede sier proberen te maken met z'n model 3, maar de goedkope modellen zijn nog niet eens bestelbaar want anders maken ze er verlies op (bron: musk zelf). En 35K dollar gaat al hard richting de 50K met nederlandse BTW wat weer een keerpunt is voor de bijtellers.

maak een model die 500KM echte KM's kan rijden rond de 30K en dan ben ik als particulier geinteresseerd. Eerder niet.

Tot nu toe is het een exclusief feestje voor leaserijders en ondernemers. Jammer dat Den Haag niet denkt aan andere groepen. (nee, MRB korting en geen BPM vind ik geen subsidie. De eerder genoemden profiteren ook van BPM-subsidie).

[ Bericht 6% gewijzigd door Gunner op 12-10-2018 23:14:45 ]
pi_182482459
quote:
19s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 23:09 schreef Gunner het volgende:

[..]

Prijzen tussen de 80K en 100K... daar ga je in Nederland geen hoge ogen mee gooien.
De concurrenten van Tesla kunnen nog geen grote volumes elektrische autos maken omdat er simpelweg (nog) niet genoeg accucellen beschikbaar zijn. Het verwonderd mij dan ook niet dat ze het in een duurder segment zoeken waar hogere marges te behalen zijn en de afzetmarkt beperkt is. Tesla doet hetzelfde met de model 3 waar als 1e de duurdere versies van verkocht worden. Op het moment dat de productie en levering beter verloopt kan de goedkope versie model 3 met winst verkocht worden.
We can't afford the illusion anymore
pi_182484028
Zolang je na 3 jaar in een afgeschreven auto rijdt gaat het nooit wat worden voor de mainstream.
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 08:37:42 #126
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_182486307
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 00:42 schreef kurk_droog het volgende:
Zolang je na 3 jaar in een afgeschreven auto rijdt gaat het nooit wat worden voor de mainstream.
Wat bedoel je hier precies mee?
pi_182486412
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2018 08:21 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Dat maar ook veel meer fabrieken bouwen die de accu-cellen produceren.
En de bouw van grote gebouwen waar de opslag van energie moet plaatsvinden voor de tijden dat er geen zon en geen wind is, en je toch nog je licht aan wil!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_182486417
quote:
0s.gif Op maandag 1 oktober 2018 10:27 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Hangt bij velen gewoon van de portemonnee af. Als er straks ergens een doorbraak is op accu-gebied gaan auto's veel verder rijden en veel minder kosten. Kost een powerwall of iets soortgelijks in je huis om de stroom op te slaan plots de helft en zonnepanelen worden ook nog steeds goedkoper. Dan is het voor iedereen ineens goedkoper om elektrisch te rijden en zie je binnen korte tijd een enorme omslag.

Zonnepanelen zijn nu al voor veel mensen het geld meer dan waard.
Ja dream on
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_182486947
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 08:50 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

En de bouw van grote gebouwen waar de opslag van energie moet plaatsvinden voor de tijden dat er geen zon en geen wind is, en je toch nog je licht aan wil!
Er zijn inderdaad niet alleen accucellen nodig om de autos te laten rijden maar tevens om de energie van wind en zon op te slaan willen we het gebruik van fossiele brandstoffen sterk terugdringen.
We can't afford the illusion anymore
pi_182487033
In Nederland stijgt de aanschaf van elektrische autos nog steeds sterk.

quote:
Import gebruikte dieselauto's sterk gedaald
Elektrische autos's verdubbeld
Daar waar het aantal diesels in Nederland gestaag daalt, stijgt het aantal volelektrische auto’s vrijwel omgekeerd evenredig. Op peildatum 30 september 2018 waren dat er 34.251 en dat betekent dat er vorige maand bijna 2.500 elektrische personenauto’s bijkwamen. De groei ten opzichte van begin dit jaar is ruim 62 procent en tegen het einde van 2018 zullen er in Nederland om en nabij de 45.000 elektrische auto’s rondrijden; een ruime verdubbeling in vergelijking met eind 2017, toen er 21.115 geregistreerd stonden.
We can't afford the illusion anymore
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 10:40:52 #131
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182487705
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 22:33 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De model S is ondertussen inderdaad een ouder model en de concurrenten zetten vooral daar de aanval op in omdat Tesla vermoedelijk geen tijd heeft een nieuw model te introduceren nu het vollop bezig is met de levering en productie van de model 3. Tesla heeft straks de handen vol aan de model Y, Roadster en Semi die volgen.
Kwam ook bij mij op, de D auto-industrie komt met alternatieven voor waar tesla gisteren was.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 10:49:18 #132
476022 PzKpfw
I'm on Smoko
pi_182487837
Al die accu's... of dat nou zoveel beter is voor het milieu. Persoonlijk zie ik meer in waterstof eigenlijk. Nu zit je nog met wisselende opbrengsten van groene stroom door weersomstandigheden. D.m.v. waterstof kun je pieken gaan bufferen.
pi_182488781
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 08:51 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

Ja dream on
Op welk gebied? Dat die goedkopere/betere accu's er komen is een kwestie van tijd.

https://www.pocket-lint.c(...)d-power-over-the-air

Wat betreft de terugverdientijd van zonnepanelen:

https://www.zonnepanelen-(...)lp-terugverdientijd/
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 13:48:43 #134
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182490951
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 10:49 schreef PzKpfw het volgende:
Al die accu's... of dat nou zoveel beter is voor het milieu. Persoonlijk zie ik meer in waterstof eigenlijk. Nu zit je nog met wisselende opbrengsten van groene stroom door weersomstandigheden. D.m.v. waterstof kun je pieken gaan bufferen.
Probleem met waterstof is dat het waanzinnig energie-intensief is het te produceren en nog meer om het te comprimeren en op te slaan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182491516
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 10:49 schreef PzKpfw het volgende:
Al die accu's... of dat nou zoveel beter is voor het milieu. Persoonlijk zie ik meer in waterstof eigenlijk. Nu zit je nog met wisselende opbrengsten van groene stroom door weersomstandigheden. D.m.v. waterstof kun je pieken gaan bufferen.
Een belangrijk probleem voor het gebruik van waterstof is dat de huidige brandstofcellen edelmetalen zoals platina en/of palladium benodigen. Hiervan is niet genoeg beschikbaar in de aardkorst om het economisch rendabel te krijgen bij opschaling. Indien er brandstofcellen beschikbaar zouden komen die zonder dure edelmetalen werken maakt het een kans.
We can't afford the illusion anymore
pi_182494317
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 08:37 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

Wat bedoel je hier precies mee?
dat als je nu een egolf koopt met een range van 200km a 40k dan is die niets meer waard als volkswagen volgend jaar met de id komt die boven een range van 500km komt voor dat geld.
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 18:06:16 #137
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182494725
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 14:28 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Een belangrijk probleem voor het gebruik van waterstof is dat de huidige brandstofcellen edelmetalen zoals platina en/of palladium benodigen. Hiervan is niet genoeg beschikbaar in de aardkorst om het economisch rendabel te krijgen bij opschaling. Indien er brandstofcellen beschikbaar zouden komen die zonder dure edelmetalen werken maakt het een kans.
Bij 30 gram per auto (volgens Toyota, paar jaar geleden was het nog 3 keer zoveel) is de jaarproductie van platina wereldwijd goed voor een 6-7 miljoen auto’s
Paladium net zo (als dat 30 gram per auto is)
Kom je dus op een 12-14 miljoen auto’s bij de huidige productie en moet al het paladium en platina dus gebruikt worden voor dit doel.

Tel daarbij op dat waterstof veel meer energie kost dan om op batterijen te rijden kan je slechts concluderen dat het brandstofcel auto’s geen goede toekomst blikt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182494817
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 18:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bij 30 gram per auto (volgens Toyota, paar jaar geleden was het nog 3 keer zoveel) is de jaarproductie van platina wereldwijd goed voor een 6-7 miljoen auto’s
Paladium net zo (als dat 30 gram per auto is)
Kom je dus op een 12-14 miljoen auto’s bij de huidige productie en moet al het paladium en platina dus gebruikt worden voor dit doel.

Tel daarbij op dat waterstof veel meer energie kost dan om op batterijen te rijden kan je slechts concluderen dat het brandstofcel auto’s geen goede toekomst blikt
Je kan waterstof toch ook gebruiken in een verbrandingsmotor, brandstofcel en elektrische motor is toch niet de enige optie?
  zaterdag 13 oktober 2018 @ 18:27:38 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182495131
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 18:10 schreef Klepper272 het volgende:

[..]

Je kan waterstof toch ook gebruiken in een verbrandingsmotor, brandstofcel en elektrische motor is toch niet de enige optie?
Ja, dat kan, maar dan is het nog veel energieverspillender dan in een brandstofcel. Even afgezien van technische problemen als brandstoftank in de auto
Waterstof makes en opslaan kost heel erg veel energie, een beetje maak je weer goed door een efficiëntie van brandstofcellen en electromotor, maar gebruik je het in een Ottomotor wordt de totale energiebalns nog slechter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182506629
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 11:57 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Op welk gebied? Dat die goedkopere/betere accu's er komen is een kwestie van tijd.

https://www.pocket-lint.c(...)d-power-over-the-air

Wat betreft de terugverdientijd van zonnepanelen:

https://www.zonnepanelen-(...)lp-terugverdientijd/
Allemaal leuk en aardig voor mensen die in een twee-onder een kap of zelfstandig woning wonen, de meerderheid van de mensen in de stad woont in een flat, we hebben een parkeerplaats voor 24 auto's, echter er zijn 42 flats....het is dus nu al vechten voor een plekje, als dit straks electrische oplaadplaatsen worden....zal het oorlog worden, er zijn nu al twee oplaadplaatsen waren soms auto's het hele weekend blijven staan, en zo zal hetsteeds gaan, wantzo zijn mensen nu eenmaal wat kan hun het schelen dat een ander ook zijn auto wil opladen?!
Wat de zonnepanelen betreft, dat hebben we onderzocht, maar met zonnepanelen opmhet dak mogen we die stroom alleen gebruiken om de portieklichten te laten branden, dus niet onze eigen boilers of tv's

Dus toen dachten we laat maar...

De regering heeft de bek vol van goede plannen maar die gaan dus nooit over gewone mensen.....
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
  zondag 14 oktober 2018 @ 09:09:29 #141
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182506648
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2018 09:06 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

Allemaal leuk en aardig voor mensen die in een twee-onder een kap of zelfstandig woning wonen, de meerderheid van de mensen in de stad woont in een flat, we hebben een parkeerplaats voor 24 auto's, echter er zijn 42 flats....het is dus nu al vechten voor een plekje, als dit straks electrische oplaadplaatsen worden....zal het oorlog worden, er zijn nu al twee oplaadplaatsen waren soms auto's het hele weekend blijven staan, en zo zal hetsteeds gaan, wantzo zijn mensen nu eenmaal wat kan hun het schelen dat een ander ook zijn auto wil opladen?!
Wat de zonnepanelen betreft, dat hebben we onderzocht, maar met zonnepanelen opmhet dak mogen we die stroom alleen gebruiken om de portieklichten te laten branden, dus niet onze eigen boilers of tv's

Dus toen dachten we laat maar...

De regering heeft de bek vol van goede plannen maar die gaan dus nooit over gewone mensen.....
Natuurlijk niet, beleid wordt door ambtenaren gemaakt, voor ambtenaren. Je bent er om de staat en de priesters ervan (de ambtenaren) te dienen. Dat was in oude Egypte al zo (doe wat wij zeggen anders komen er rampen) en dat is nu nog steeds zo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182507192
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2018 09:06 schreef ietjefietje het volgende:

[..]

Allemaal leuk en aardig voor mensen die in een twee-onder een kap of zelfstandig woning wonen, de meerderheid van de mensen in de stad woont in een flat, we hebben een parkeerplaats voor 24 auto's, echter er zijn 42 flats....het is dus nu al vechten voor een plekje, als dit straks electrische oplaadplaatsen worden....zal het oorlog worden, er zijn nu al twee oplaadplaatsen waren soms auto's het hele weekend blijven staan, en zo zal hetsteeds gaan, wantzo zijn mensen nu eenmaal wat kan hun het schelen dat een ander ook zijn auto wil opladen?!
Wat de zonnepanelen betreft, dat hebben we onderzocht, maar met zonnepanelen opmhet dak mogen we die stroom alleen gebruiken om de portieklichten te laten branden, dus niet onze eigen boilers of tv's

Dus toen dachten we laat maar...

De regering heeft de bek vol van goede plannen maar die gaan dus nooit over gewone mensen.....
De regering is kut ja. Maar als jij straks een accu op kunt laden in 5/10 minuten hoef je dus niet per se meer thuis aan de laadpaal te staan, dan gaat dat net zo snel als je nu benzine tankt. Dat jullie geen zonnepanelen op het dak hebben zegt niet dat er niet heel veel plaatsen zijn waar die wel geplaatst worden. Niet eens allemaal per se op daken.

Vind 't zuur dat jullie zo tegengewerkt worden en dat is typisch de ambtenarij ja. Maar dat doet niks af aan de vooruitgang die wel degelijk geboekt gaat worden.
  zondag 14 oktober 2018 @ 10:00:04 #143
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_182507274
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 09:53 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

De regering is kut ja. Maar als jij straks een accu op kunt laden in 5/10 minuten hoef je dus niet per se meer thuis aan de laadpaal te staan, dan gaat dat net zo snel als je nu benzine tankt. Dat jullie geen zonnepanelen op het dak hebben zegt niet dat er niet heel veel plaatsen zijn waar die wel geplaatst worden. Niet eens allemaal per se op daken.

Vind 't zuur dat jullie zo tegengewerkt worden en dat is typisch de ambtenarij ja. Maar dat doet niks af aan de vooruitgang die wel degelijk geboekt gaat worden.
De tijd dat je een accu binnen 20 minuten kan opladen (en er 400km op kan rijden) ligt nog ver voor ons.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_182507308
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 10:00 schreef daNpy het volgende:

[..]

De tijd dat je een accu binnen 20 minuten kan opladen (en er 400km op kan rijden) ligt nog ver voor ons.
Gaan we zien. Technologische ontwikkeling gaat hard en er wordt van meerdere kanten grof geld tegenaan gegooid.
  zondag 14 oktober 2018 @ 10:35:01 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182507739
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 10:03 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Gaan we zien. Technologische ontwikkeling gaat hard en er wordt van meerdere kanten grof geld tegenaan gegooid.
Even afgezien van de accu en laadtechnologie, paar honderd Autos die 5 Minuten 100KWh wegtrekken, per Stuk. Wat denk je dat dit met het electriciteitsnet doet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182507771
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2018 10:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Even afgezien van de accu en laadtechnologie, paar honderd Autos die 5 Minuten 100KWh wegtrekken, per Stuk. Wat denk je dat dit met het electriciteitsnet doet?
Zoals het er nu ligt zal dat voor overbelasting zorgen. Ik zie daar dan ook andere oplossingen voor komen. Zoals bijv. lokale opslag, gelegen aan een veld van zonnepanelen om eens iets te noemen.
pi_182508222
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2018 10:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Even afgezien van de accu en laadtechnologie, paar honderd Autos die 5 Minuten 100KWh wegtrekken, per Stuk. Wat denk je dat dit met het electriciteitsnet doet?
Dit!
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
pi_182508470
quote:
Tesla reaches milestone of 100,000 Model 3 vehicles

Model 3 production now consistent ~ 5000/week

As we reported yesterday, Tesla started the quarter strong with the production of over 11,500 vehicles, including >7,400 Model 3s in the first 11 days. That’s over 1000 vehicles/day.

Unlike previous quarters, the automaker was able to maintain its average production rate from the last quarter early in the fourth quarter.

It enabled the automaker to produce the 100,000th Model 3 today.

In overall production when accounting for the release candidates and engineering vehicles, Tesla actually achieved the milestone earlier this week, but according to a source familiar with Tesla’s production, regular production reached the milestone today.

It’s an important milestone for Tesla, which is transitioning from a relatively niche automaker to a mass-market auto manufacturer with the Model 3.

$35,000 Model 3
The transition will be complete when Tesla launches the base version of the Model 3 at $35,000, which is expected by the end of the year.

The market is now looking at Tesla’s production rate to be as high as possible once the vehicle is available since it is expected to significantly expand the demand for the electric vehicle.

Unlike many automakers, Tesla now is well positioned to capture that demand with the biggest battery factory in the world and the sales force with knowledge of the EV industry.
Er gingen stemmen op dat Tesla niet in staat zou zijn langdurig circa 5000 model 3 wagens per week te produceren na de presentatie van de laatste kwartaalcijfers. Nu blijken ze er zelfs ruimschoots aan te kunnen voldoen. De belangrijkste factor voor het maken van grote aantallen elektrische autos is de beschikbaarheid van accucellen en daar heeft Tesla een goede uitgangspositie i.t.t. de overige autoindustrie.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 14-10-2018 12:01:23 ]
We can't afford the illusion anymore
  zondag 14 oktober 2018 @ 11:29:00 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182508493
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 10:37 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Zoals het er nu ligt zal dat voor overbelasting zorgen. Ik zie daar dan ook andere oplossingen voor komen. Zoals bijv. lokale opslag, gelegen aan een veld van zonnepanelen om eens iets te noemen.
En hoe ga je voor duizenden auto’s zoveel stroom opslaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 14 oktober 2018 @ 11:46:48 #150
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_182508713
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 11:27 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Er gingen stemmen op dat Tesla niet in staat zou zijn langdurig circa 5000 model 3 wagens pm te produceren na de presentatie van de laatste kwartaalcijfers. Nu blijken ze er zelfs ruimschoots aan te kunnen voldoen. De belangrijkste factor voor het maken van grote aantallen elektrische autos is de beschikbaarheid van accucellen en daar heeft Tesla een goede uitgangspositie i.t.t. de overige autoindustrie.
Dat is erg goed nieuws. Niet eens zozeer voor elektrische auto's ansich, maar vooral voor Tesla. Ik was ook bang dat ze dit nooit zouden halen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_182511009
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2018 11:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En hoe ga je voor duizenden auto’s zoveel stroom opslaan?
Met nieuwe accu's dus he. Als een deel van Nederland thuis aan de laadpaal zit, en een ander deel op verschillende plekken onderweg. Je daarbij over veel betere accu's en transfermogelijkheden beschikt dan vroeger dan moet dat uiteindelijk goed komen lijkt mij.

Dat hangt wel af van die accu-revolutie waarvan ik overtuigd ben dat hij er gaat komen. Dan kun je dus veel meer opslaan voor veel minder geld.
  zondag 14 oktober 2018 @ 14:29:04 #152
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182511063
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 14:24 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Met nieuwe accu's dus he. Als een deel van Nederland thuis aan de laadpaal zit, en een ander deel op verschillende plekken onderweg. Je daarbij over veel betere accu's en transfermogelijkheden beschikt dan vroeger dan moet dat uiteindelijk goed komen lijkt mij.

Dat hangt wel af van die accu-revolutie waarvan ik overtuigd ben dat hij er gaat komen. Dan kun je dus veel meer opslaan voor veel minder geld.
Dan zijn er dus 2 keer zoveel accu’s nodig
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182512341
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2018 14:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dan zijn er dus 2 keer zoveel accu’s nodig
Als je een transitie wilt maken van fossiele brandstoffen naar wind, zon etc. nog wel wat meer dan dat. Daarom wordt er ook gekeken naar duurzaamheid van accu's, en schaalbaarheid.
  zondag 14 oktober 2018 @ 18:13:53 #154
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182514110
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 16:24 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Als je een transitie wilt maken van fossiele brandstoffen naar wind, zon etc. nog wel wat meer dan dat. Daarom wordt er ook gekeken naar duurzaamheid van accu's, en schaalbaarheid.
ik vrees, weet eigenlijk wel zeker, dat als je van fossiele brandstoffen volledig af wilt je er niet aan ontkomt thorium kerncentrales te gaan bouwen.
Uranium is nog eerder op dan aardgas.
Kernfusie zie ik nog geen hoeveelheden stroom produceren in de komende 50 jaar.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 14 oktober 2018 @ 18:41:33 #155
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_182514510
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2018 10:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Even afgezien van de accu en laadtechnologie, paar honderd Autos die 5 Minuten 100KWh wegtrekken, per Stuk. Wat denk je dat dit met het electriciteitsnet doet?
Altijd wel leuk wanneer niet-technici gaat praten over (technische) oplossingen die al biddend vanzelf vast wel (goed) zal komen. De mensen zijn opgegroeid in de eeuw van de zg. verbijsterende techniek die simpelweg fundamentele kennis omzette in gevraagde speeltjes en vervolgens blij worden dat je plofaccu van je telefoon een dag meegaat en na 2-3 jaar vervangen moet worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zelf denk ik dat we - daarbij of vooral - fundamenteel (gedwongen worden te) moeten kijken naar het en hoe van ons reis cq. energiegedrag.
We maken iig een interessante periode mee en maak de borst maar nat voor alle (bijna) leugens en (net geen) bedrog argumentatie om allerlei nog ondoordachte hobby's er doorheen te kunnen drukken.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
  zondag 14 oktober 2018 @ 19:40:27 #156
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182515495
quote:
14s.gif Op zondag 14 oktober 2018 18:41 schreef Vallon het volgende:

[..]

Altijd wel leuk wanneer niet-technici gaat praten over (technische) oplossingen die al biddend vanzelf vast wel (goed) zal komen. De mensen zijn opgegroeid in de eeuw van de zg. verbijsterende techniek die simpelweg fundamentele kennis omzette in gevraagde speeltjes en vervolgens blij worden dat je plofaccu van je telefoon een dag meegaat en na 2-3 jaar vervangen moet worden.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zelf denk ik dat we - daarbij of vooral - fundamenteel (gedwongen worden te) moeten kijken naar het en hoe van ons reis cq. energiegedrag.
We maken iig een interessante periode mee en maak de borst maar nat voor alle (bijna) leugens en (net geen) bedrog argumentatie om allerlei nog ondoordachte hobby's er doorheen te kunnen drukken.
Ik weet van een groot installatiebedrijf dat een wijk voorzien had van PV op het dak en daarmee de wijk energieneutraal te maken dat men daar grote problemen heeft bij zonnig weer, stroomnet kan het niet aan.
Rabiate voorstanders van zon en wind energie begrijpen ook nooit dat je aanbod aan de vraag gelijk moet stellen, menen dat het feasable is waterstof met windmolens te maken als oplossing en willen van geen kritiek op hun wereldbeeld weten.

Ellende is dat dit soort dromers in de politiek zitten en geen enkele kennis van zaken in het parlement zit.
Als we elektrisch gaan rijden verdubbeld de stroomvraag minstens per huishouden. Gaan we gas dan ook nog afschaffen en het op stroom doen vergroot de vraag zich idd naar het 6-10 voudige. Het zijn niet alleen de huishoudens die energieverbuiken maar ook de landbouw en industrie.
Dat kunnen de huidige centrales al niet aan, en die wil men dan ook nog sluiten.

Hier in Duitsland heeft men de kerncentrales uitgezet en willen de eco’s ook de (bruin)kolen centrales dicht.
Hoe en waar dan de stroom vandaan moet komen denkt nauwelijks iemand over na.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 14 oktober 2018 @ 21:14:03 #157
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_182517312
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 16:24 schreef Solstice1 het volgende:
[..]....Daarom wordt er ook gekeken naar duurzaamheid van accu's, en schaalbaarheid.
Heb je daar ms ook een bron/onderzoek link van ?
Of is het meer dat je bedoeld dat fabrikanten sws continu bezig zijn hun producten te verbeteren ?

Ik weet dat men aan het stoethaspelen is met chemische bommetjes, maar van duurzaamheid kan ik heel weinig vinden. Ook de accupakketten van elektrische auto's verliezen al snel 10%-50% van hun vermogen, wat ook weer afhankelijk is hoe vaak (en snel) wordt geladen, belastinggraad en temperatuur.

NB: Zodra men percentages gaat noemen moet je altijd op je qui-vive zijn vanuit en naar welke referentie men rekent. Je ziet getallen van 10% verlies die je moet nuanceren. Bv. omdat de accu niet volledig wordt doorbelast door 'm 100% leeg te rijden. Bij Tesla bouwt men bv "overcapaciteit " in die dient om doorgebrande LiOn batterijcellen te overbruggen.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
pi_182517985
Ik ben zelf redelijk technisch en ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. We zien dat batterijtechnologie zich toch langzaam verder ontwikkeld. Elk jaar worden er weer betere accu's in de markt gezet voor elektrische voertuigen. Echte technische doorbraken zijn er niet. Wel zitten we nu op een kantelpunt qua toepassing: ook de grote autofabrikanten omarmen de elektrische en/of hybride voertuigen.
Voor wat betreft het afstemmen van vraag en aanbod van stroom is het vooral een kwestie van slimme systemen bouwen, zodat overschotten aan stroom in accu's kunnen worden opgeslagen zonder het net te overbelasten en zodat er voldoende beschikbaar gemaakt kan worden als er veel vraag is en weinig aanbod. Qua technologie is dat niet echt een probleem, het regelsysteem moet alleen gemaakt worden en we moeten daar de juiste regelgeving en protocollen voor ontwikkelen.
pi_182519382
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 14:24 schreef Solstice1 het volgende:
Dat hangt wel af van die accu-revolutie waarvan ik overtuigd ben dat hij er gaat komen.
Maar niets wijst daarop vooralsnog. Het is een soort wensdenken vind ik van "ze vinden wel wat uit tegen die tijd". Maar wat nou als dat niet gebeurt? Waar ik dan weer van overtuigd van ben dat die "revolutie" niet komt. :)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_182519628
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2018 18:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Kernfusie zie ik nog geen hoeveelheden stroom produceren in de komende 50 jaar.
Als we dat fenomeen überhaupt :) ooit voor elkaar krijgen. Gigantische uitdagingen, schier onoplosbare problemen en als je je richting hebt bepaald dan is het alweer achterhaald wat je wilt gaan doen. Dat zien we bij Iter en de Neue Deutsche plannen. Ik denk dat de huidige jongeren en 2 generaties daarna het niet gaan meemaken bij leven. Als het ooit mogelijk is op een schaal dat er werkelijk vermogen gewonnen wordt. Het is toch wel vergelijkbaar met op de stoel van God zitten.

Het pad dat men er uitspraken over kan doen ligt altijd steevast 15 jaar in de toekomst al zolang er sprake van is. :)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_182519629
quote:
5s.gif Op zondag 14 oktober 2018 21:14 schreef Vallon het volgende:

[..]

Heb je daar ms ook een bron/onderzoek link van ?
Of is het meer dat je bedoeld dat fabrikanten sws continu bezig zijn hun producten te verbeteren ?

Ik weet dat men aan het stoethaspelen is met chemische bommetjes, maar van duurzaamheid kan ik heel weinig vinden. Ook de accupakketten van elektrische auto's verliezen al snel 10%-50% van hun vermogen, wat ook weer afhankelijk is hoe vaak (en snel) wordt geladen, belastinggraad en temperatuur.

NB: Zodra men percentages gaat noemen moet je altijd op je qui-vive zijn vanuit en naar welke referentie men rekent. Je ziet getallen van 10% verlies die je moet nuanceren. Bv. omdat de accu niet volledig wordt doorbelast door 'm 100% leeg te rijden. Bij Tesla bouwt men bv "overcapaciteit " in die dient om doorgebrande LiOn batterijcellen te overbruggen.
Oppervlakkige artikelen tot zover, met wel wat bronvermeldingen:

https://www.pocket-lint.c(...)d-power-over-the-air

Die bijv.

https://www.trouw.nl/groe(...)versnellen~a7d8ca19/
pi_182519675
Link niet gelezen maar "power over the air" is flauwekul. Het is niet zo dat het niet kan maar wel zo dat je er niets aan hebt en de verliezen gigantisch zijn. Dat valt ook niet te repareren. Natuurwetten steken daar een stokje voor.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_182519709
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 23:16 schreef Solstice1 het volgende:
Die bijv.
En vervolgens horen wij daar nooit meer iets van. Het is toch een soort Alchemie in een modern jasje.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_182520522
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2018 14:28 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Een belangrijk probleem voor het gebruik van waterstof is dat de huidige brandstofcellen edelmetalen zoals platina en/of palladium benodigen. Hiervan is niet genoeg beschikbaar in de aardkorst om het economisch rendabel te krijgen bij opschaling. Indien er brandstofcellen beschikbaar zouden komen die zonder dure edelmetalen werken maakt het een kans.
Wilde ooit een palladium ingot kopen voor elektrochemische reductie, maar ruim 600$ per ounce was me iets te veel (3 jaar eerder was het slechts 120$). Inderdaad erg zeldzaam, men schat 0.5 a 3 ppb in de aardkorst, jaarlijkse produktie slechts 6.7 miljoen ounces, 208 ton. Ter vergelijking: goudproduktie is ruim 3000 ton.
Als katalysator vooral gebruikt door de pharma- en landbouw- (kunstmest) industrie, voor het maken van C-C en C-N bindingen. Andere edelmetalen uit de platinagroep, rhodium en ruthenium, zijn ook nuttige katalysatoren, en nog zeldzamer.
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
  maandag 15 oktober 2018 @ 08:57:23 #165
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_182523853
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2018 22:33 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De model S is ondertussen inderdaad een ouder model en de concurrenten zetten vooral daar de aanval op in omdat Tesla vermoedelijk geen tijd heeft een nieuw model te introduceren nu het vollop bezig is met de levering en productie van de model 3. Tesla heeft straks de handen vol aan de model Y, Roadster en Semi die volgen.
Las in wat berichten dat Tesla al qua verkopen globaal gezien Jaguar het afgelopen kwartaal al voorbij zijn.
N/A
pi_182524567
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 23:02 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Maar niets wijst daarop vooralsnog. Het is een soort wensdenken vind ik van "ze vinden wel wat uit tegen die tijd". Maar wat nou als dat niet gebeurt? Waar ik dan weer van overtuigd van ben dat die "revolutie" niet komt. :)
De range van de accu's is in de afgelopen 5 jaar veel meer gestegen dan dat het brandstofverbruik van ICE's is gedaald in 50 jaar.
  maandag 15 oktober 2018 @ 11:04:57 #167
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182525370
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 10:09 schreef Confetti het volgende:

[..]

De range van de accu's is in de afgelopen 5 jaar veel meer gestegen dan dat het brandstofverbruik van ICE's is gedaald in 50 jaar.
Range van de autos met accu's is wat anders dan de capaciteit van de accu's an sich. Range is vooral gestegen door meer accu's er in te zetten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 15 oktober 2018 @ 11:07:46 #168
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_182525427
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 11:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Range van de autos met accu's is wat anders dan de capaciteit van de accu's an sich. Range is vooral gestegen door meer accu's er in te zetten.
Hier moet ik toch even op in grijpen.
Dit is niet zo.

Er is een fabrikant die met een kleiner accupakket in een auto qua range net zover komt als een gelijk model in hun gamma met een groter accupakket.
N/A
  maandag 15 oktober 2018 @ 11:18:09 #169
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182525592
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 11:07 schreef nils7 het volgende:

[..]

Hier moet ik toch even op in grijpen.
Dit is niet zo.

Er is een fabrikant die met een kleiner accupakket in een auto qua range net zover komt als een gelijk model in hun gamma met een groter accupakket.
Je kan vast wel aantonen dat de afgelopen 5 jaar de capaciteit van accu's spectaculair gestegen is,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182526967
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 11:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Range van de autos met accu's is wat anders dan de capaciteit van de accu's an sich. Range is vooral gestegen door meer accu's er in te zetten.
https://www.autokopen.nl/(...)kzij-nieuwe-batterij .

En dit geldt natuurlijk ook voor andere autofabrikanten. Het is wel waar dat de accu's nog steeds relatief zwaar en lomp zijn maar de ontwikkeling is gaande en gaat veel sneller dan de sjoemelverbruikcijfers van ICE's. Daar zit amper nog vooruitgang in, zonder dat ze moeten grijpen naar kunstgrepen als plugins.
  maandag 15 oktober 2018 @ 14:05:47 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182529037
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 12:26 schreef Confetti het volgende:

[..]

https://www.autokopen.nl/(...)kzij-nieuwe-batterij .

En dit geldt natuurlijk ook voor andere autofabrikanten. Het is wel waar dat de accu's nog steeds relatief zwaar en lomp zijn maar de ontwikkeling is gaande en gaat veel sneller dan de sjoemelverbruikcijfers van ICE's. Daar zit amper nog vooruitgang in, zonder dat ze moeten grijpen naar kunstgrepen als plugins.
30%
Denk je dat dit duidelijk meer is dan otto en diesel motoren in 50 jaar minder zijn gaan verbruiken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182529354
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 14:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

30%
Denk je dat dit duidelijk meer is dan otto en diesel motoren in 50 jaar minder zijn gaan verbruiken?
Het zal niet heel veel schelen nee, of het 30 jaar is of 50 jaar. De ice-motoren komen in ieder geval niet eens in de buurt van de vooruitgang van de accu's.
  maandag 15 oktober 2018 @ 14:43:47 #173
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182529818
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 14:19 schreef Confetti het volgende:

[..]

Het zal niet heel veel schelen nee, of het 30 jaar is of 50 jaar. De ice-motoren komen in ieder geval niet eens in de buurt van de vooruitgang van de accu's.
De golf uit 1975 had een 1471 cc motor, leverde 75 PK en verbruik lag bij 10,5-11 liter benzine op 100 km, woog een 850 Kilo
Een actuele TSI van 1,4 liter levert 125 PK en verbruik ligt bij 5-5,2 liter benzine op 100 km, gewicht, 1250 Kg
Dus bijna 2 keer zoveel PK, halvering van het verbruik bij 50% meer gewicht
Kortom, je uitspraak is zwaar overdreven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182530063
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 14:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De golf uit 1975 had een 1471 cc motor, leverde 75 PK en verbruik lag bij 10,5-11 liter benzine op 100 km, woog een 850 Kilo
Een actuele TSI van 1,4 liter levert 125 PK en verbruik ligt bij 5-5,2 liter benzine op 100 km, gewicht, 1250 Kg
Dus bijna 2 keer zoveel PK, halvering van het verbruik bij 50% meer gewicht
Kortom, je uitspraak is zwaar overdreven.
Tel bij die laatste Golf maar bijna anderhalf tot 2 liter er bij op(bron www.spritmonitor.de) voor het échte verbruik. Het is simpelweg niet te ontkennen dat de prijs en energy density van accu's veel en veel harder stijgt in de afgelopen jaren dan de ICE's. En de moderne benzine-en dieselauto's worden er ook niet eenvoudiger op. Het enige wat die auto's nog enigszins relevant houdt is de voordelige aanschafprijs en ook daar komt steeds sneller verandering in.
  maandag 15 oktober 2018 @ 15:05:12 #175
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182530278
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 14:54 schreef Confetti het volgende:

[..]

Tel bij die laatste Golf maar bijna anderhalf tot 2 liter er bij op(bron www.spritmonitor.de) voor het échte verbruik. Het is simpelweg niet te ontkennen dat de prijs en energy density van accu's veel en veel harder stijgt in de afgelopen jaren dan de ICE's. En de moderne benzine-en dieselauto's worden er ook niet eenvoudiger op. Het enige wat die auto's nog enigszins relevant houdt is de voordelige aanschafprijs en ook daar komt steeds sneller verandering in.
Dat kan je ook voor de oude golf zeggen, zelfde meetmethodiek

Ik ontken de voordelen van accu en electrisch rijden ook niet, ik zeg dat je uitspraak zwaar overdreven is
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182530898
quote:
0s.gif Op donderdag 19 april 2018 13:45 schreef daNpy het volgende:

[..]

Volgens mij staat het recyclen van accu's nog in de kinderschoenen. Uiteraard zal dit op termijn wel verbeteren. Maar dan blijft het punt van te weinig grondstoffen nog steeds van kracht.

[..]

Het Oud-Nederlandsche "Als ik er geen last van heb, is het goed". Probleemverplaatsing.
En jij bent het schoolvoorbeeld van het oud Hollandse ''wat de boer niet kent''. Het grondstoffenprobleem wordt zwaar overdreven en de horrorverhalen over waar die stroom vandaag vandaan komt is natuurlijk geen enkele reden om wat in de toekomst een grote verbetering gaat worden maar niet te doen. De elektrische auto is al schoner en heeft nog veel potentie om verder ontwikkeld te worden. Niet alleen de auto's zelf, maar ook de energietoevoer. Bij diesels en benzine auto's gaat geen grote revolutie meer plaatsvinden en het is een zekerheid dat de energie voor die auto's in de toekomst alleen maar vervuilender gaat worden nu steeds meer makkelijke olie opraakt.
  maandag 15 oktober 2018 @ 16:11:36 #177
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182531592
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 15:38 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

En jij bent het schoolvoorbeeld van het oud Hollandse ''wat de boer niet kent''. Het grondstoffenprobleem wordt zwaar overdreven en de horrorverhalen over waar die stroom vandaag vandaan komt is natuurlijk geen enkele reden om wat in de toekomst een grote verbetering gaat worden maar niet te doen. De elektrische auto is al schoner en heeft nog veel potentie om verder ontwikkeld te worden. Niet alleen de auto's zelf, maar ook de energietoevoer. Bij diesels en benzine auto's gaat geen grote revolutie meer plaatsvinden en het is een zekerheid dat de energie voor die auto's in de toekomst alleen maar vervuilender gaat worden nu steeds meer makkelijke olie opraakt.
Maar doen alsof het allemaal goed gaat komen zonder een plan te hebben of naar de feiten en cijfers te kijken heeft ons oa de Euro crisis bezorgd.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182531814
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 16:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Maar doen alsof het allemaal goed gaat komen zonder een plan te hebben of naar de feiten en cijfers te kijken heeft ons oa de Euro crisis bezorgd.
En relatief goedkope automobiliteit voor iedereen. Al die stomme automakers maar auto's maken zonder dat ze eerst een snelwegplan af hadden.
  maandag 15 oktober 2018 @ 16:26:31 #179
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182531897
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 16:22 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

En relatief goedkope automobiliteit voor iedereen. Al die stomme automakers maar auto's maken zonder dat ze eerst een snelwegplan af hadden.
Ga je toch lekker met de trein?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182531965
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 16:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ga je toch lekker met de trein?
Als jij de alleenheerser was geweest zo rond de model T dan was er een reële kans dat de trein nog steeds nummer 1 was.
  maandag 15 oktober 2018 @ 16:33:48 #181
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182532058
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 16:29 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

Als jij de alleenheerser was geweest zo rond de model T dan was er een reële kans dat de trein nog steeds nummer 1 was.
:D
Vraag me werkelijk af waar je frustratie vandaan komt, ik geef gewoon feitelijk posts en laat de realiteit zien.
Electrisch rijden is geweldig, mijn vorige leasebak was electrisch, maar ik ben niet blind voor de zaken die je moet oplossen voor een energietransitie en weet tenminste waar ik het over heb.
Droomdansen lost geen fuck op
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 15 oktober 2018 @ 17:14:22 #182
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_182532838
Moet een trol zijn, toch? Op de man spelen en in de ruimte lullen zonder technische kennis. Een schoolvoorbeeld voor een politicus.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  maandag 15 oktober 2018 @ 17:16:35 #183
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182532876
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 17:14 schreef daNpy het volgende:
Moet een trol zijn, toch? Op de man spelen en in de ruimte lullen zonder technische kennis. Een schoolvoorbeeld voor een politicus.
De tweede kamer zit er vol mee, de milieuclubjes ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 15 oktober 2018 @ 19:02:30 #184
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_182535102
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2018 23:16 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Oppervlakkige artikelen tot zover, met wel wat bronvermeldingen:

https://www.pocket-lint.c(...)d-power-over-the-air

Die bijv.

https://www.trouw.nl/groe(...)versnellen~a7d8ca19/
Grootste probleem met dit soort berichten heb ik vanwege het (goedbedoelde?) experimentele karakter om niet te zeggen luchtspiegelingen voor naïeve investeerders. Je hoort heel veel maar ziet geen fundamenteel nieuwe producten.

De bekende weg die nu wordt gevolgd is vooral kijken naar het anode/kathode materiaal waarover de ("ionen") opgeslagen energie moet worden ontrokken of geladen. Je kan tegen een bepaalde "prijs", vaker of meer laden en netto het zelfde nut per prijseenheid verkrijgen.

Dat wil niet zeggen dat ik niet in geloof in vooruitgang. Anderzijds moet je ook simpelweg de fysica volgen van energiedichtheden. Vloeistoffen/gassen doen het nu eenmaal beter.
Probleem is simpelweg dat we momenteel aan het begin staan en we (daarom) niet weten wat gewaagde technologie op echt grote schaal gaat betekenen.

O ja,het laden -of transport van grote hoeveelheden energie via de lucht of geluid etc.etc. , is leuk voor telefoon in je clio. Draadloos opladen is alleen zinnig wanneer je geen stekker wilt/kunt gebruiken.
Voorts hou je het probleem, hoe en in welke tijdspanne je energie moet overdragen. Een accu van zeg 50 kWh in 5 minuten opladen stelt hele andere eisen dan dat doen in zeg 10 uur, wat sws voor thuisgebruik ook al fors is (stel je 's voor dat je droger en wasmachine samen, 10 uur draaien....).
Hegel: "De waarheid is subjectief"
  maandag 15 oktober 2018 @ 19:04:55 #185
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182535175
quote:
15s.gif Op maandag 15 oktober 2018 19:02 schreef Vallon het volgende:

[..]

Grootste probleem met dit soort berichten heb ik vanwege het (goedbedoelde?) experimentele karakter om niet te zeggen luchtspiegelingen voor naïeve investeerders. Je hoort heel veel maar ziet geen fundamenteel nieuwe producten.
https://www.elsevierweekb(...)-windenergie-522516/
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182548497
quote:
Volkswagen: '50 procent kans dat Duitse auto-sector achterop raakt'

De Duitse auto-industrie zal op achterstand gezet worden als het niet kan aanhaken bij ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en elektrisch rijden, zegt Volkswagen-topman Herbert Diess dinsdag.
Volgens de Duitser moet de industrie zich richten op het produceren van accupakketten en elektrische auto's.


Op dit moment zijn fabrikanten overal ter wereld voor batterijcellen afhankelijk van een handvol Aziatische spelers, waaronder het Japanse Panasonic, Contemporary Amperex Technology uit China en de Koreaanse bedrijven Samsung en LG Chem.

"Vanuit het huidige perspectief is de kans 50 procent dat de Duitse auto-industrie over 10 jaar nog bij de koplopers in de wereld hoort", aldus de Diess.

'Kijk naar wat steden kan overkomen'

Vorige maand zei de Duitse kanselier Angela Merkel nog dat het "extreem belangrijk is" dat Europa zich gaat toeleggen op accu-technologieën en de productie van batterijcellen voor elektrische auto's.

Diess wil daarnaast voorkomen dat Volkswagen-thuishaven Wolfsburg hetzelfde lot ondergaat als Detroit en andere zwaar getroffen centra voor auto productie.

"Als je kijkt naar de voormalige bolwerken van de auto-industrie, zoals Detroit, Oxford-Cowley of Turijn, dan zie wat steden kan overkomen als belangrijke bedrijven en economische sectoren hun belang verliezen."
Accu-technologieën en de productie van batterijcellen zijn niet alleen van belang voor de mobiliteit maar vooral ook vanwege de transitie af te geraken van het grootschalige gebruik van fossiele brandstoffen. Het M.O. wordt nog immer gekenmerkt door geopolitieke instabiliteit en het hele gebeuren rond de verdwenen journalist onderstreept dat nog eens. Energetisch minder afhankelijk worden van het M.O. is nog immer van groot belang.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 24 oktober 2018 @ 22:33:47 #187
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_182724527
N/A
pi_182726457
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2018 22:33 schreef nils7 het volgende:
Goed nieuws vanuit Californië:

http://ir.tesla.com/stati(...)ab-96e1-422d4045f799
Yep,

quote:
Tesla boekt onverwachte kwartaalwinst van 312 miljoen dollar

De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal onverwacht zwarte cijfers geschreven. Dat gebeurde in een periode waarin topman Elon Musk zwaar onder druk stond door verschillende schandalen.

Tesla zette een winst in de boeken van 312 miljoen dollar. Dat kwam onder meer door de groeiende leveringen van de Model 3, waarvan de productie na veel problemen eindelijk op stoom lijkt.

Een jaar geleden stond er nog een verlies van bijna 620 miljoen dollar in de boeken. Tesla realiseerde een omzet van 6,8 miljard dollar. Het aandeel Tesla ging in de Amerikaanse nabeurshandel fors omhoog. De financiële markten hadden geen rekening gehouden met het positieve resultaat.

Musk was in mei echter al vol vertrouwen. Toen gaf hij al aan dat Tesla in het derde en ook in het vierde kwartaal winstgevend zou zijn. Daarom zag hij de noodzaak niet om extra geld bij financiers op te halen om de destijds moeizame financiële situatie bij de onderneming op te lossen.

Het was het eerste kwartaalbericht van Tesla sinds topman Elon Musk een boete kreeg van de Amerikaanse beurstoezichthouder over tweets waarin hij aangaf het bedrijf van de beurs te willen halen. Dat gebeurde echter niet.

Musk mag voor een periode van drie jaar daarom geen voorzitter meer zijn. Wie hem in die positie opvolgt, is nog niet bekend.
We can't afford the illusion anymore
pi_183013463
Staat de duitse auto industrie voor het verval?
quote:
Deutsche Autobranche vor dem Abstieg?

Gewinnwarnungen von VW, Daimler & Co, Diesel-Krise, Abgas-Manipulationen, E-Autos – die deutsche Autoindustrie bekommt derzeit von vielen Seiten Gegenwind. Manager warnen davor, dass die deutsche Schlüsselindustrie kaputt gemacht wird. Wie schlimm ist die Lage wirklich?

Lange hatte VW-Chef Herbert Diess geschwiegen und gute Mine zum bösen (Diesel-)Spiel gemacht. Doch Mitte Oktober platzte dem 60-jährigen Bayer der Kragen. In einer Rede vor Zulieferern in Wolfsburg schimpfte Diess über die "beinahe hysterische Stickoxid-Diskussion um wenige Problemzonen in unseren Städten" und über die neuen strengeren CO2-Richtlinien für Autos, die ab 2030 zugelassen werden. Er sprach von einem "politischen Feldzug gegen die individuelle Mobilität", der existenzbedrohende Ausmaße annehme.

Sollte die Politik die deutsche Autobranche mit immer neuen Umweltvorgaben überfordern, drohe der Abstieg in die Zweitklassigkeit. "Die Chancen stehen 50:50, dass die deutsche Autoindustrie in zehn Jahren noch zur Weltspitze gehört", warnte er. Als mahnendes Beispiel nannte er den Verfall der ehemaligen Autohochburgen wie Detroit und Turin. Da sehe man, was mit Städten passiere, in denen Leitindustrien schwächeln.

Zu lange die Elektrowelle verschlafen
Das Selbstmitleid ist jedoch fehl am Platz. Die deutsche Autoindustrie hat zu lange auf alte Technik gesetzt und den Trend zur Elektromobilität verschlafen. VW, Audi, BMW und Mercedes hinken dem Elektroauto-Pionier Tesla hinterher. Nach jahrelanger Verspätung bringen die deutschen Hersteller nun serienreife Stromer mit einer Reichweite von gut 400 Kilometern auf den Markt.

Die Zeit drängt. Um die CO2-Vorgaben der EU zu erfüllen, bedarf es deutlich mehr Elektrofahrzeuge. "Wenn wir den CO2-Ausstoß unserer Autoflotte bis 2030 um 30 Prozent reduzieren müssen, geht das nur mit einem Drittel reiner E-Autos auf den Straßen", sagt VW-Boss Diess.

In Deutschland wurden im ersten Halbjahr gerade mal knapp 34.000 Stromer und Plug-in-Hybride zugelassen. China ist da schon deutlich weiter. Dort ist ab 2019 ein Mindestanteil von zehn Prozent Elektroautos in der Flotte vorgeschrieben.

Umstieg wird teuer
Experten bezweifeln, ob die deutschen Autokonzerne mit ihren E-Autos hier ähnlich den Markt dominieren werden wie bei den Fahrzeugen mit klassischen Verbrennungsmotoren. Zumal sich mit ihnen auch deutlich weniger Geld verdienen lässt - bisher zumindest. In der Produktion sind sie je nach Modell bis zu 10.000 Euro teurer als herkömmliche Pkws. Kunden sind aber nicht bereit, einen solch hohen Aufschlag zu zahlen. Folglich werden die Stromer zu Kampfpreisen auf den Markt kommen - zu Lasten der Marge der deutschen Autobauer.

Schlimmer noch: Sollten sich die E-Autos zunehmend durchsetzen, fällt ein Teil der Wertschöpfung weg. Kolben, Schaltgetriebe und Abgasvorrichtungen werden dann nicht mehr gebraucht. Die entscheidenden Komponenten sind die Batterien. Diese kommen aber bis jetzt vorwiegend aus Asien. Was bleibt dann noch für die deutsche Zulieferindustrie?
Het zelfmedelijden van de bestuurders van duitse autoconcerns is inderdaad niet op zijn plaats en bespottelijk. Tesla zet dan wel de toon maar heeft nog lang niet genoeg produktiecapaciteit om echt een bedreiging te zijn. Men zal flink moeten investeren en kan waarschijnlijk dus minder dividend uitkeren en vette boni opstrijken maar daar zal geen traan om gelaten worden door het gros van de bevolking. Dat de marges onder druk komen heb ik al lang geleden veronderstelt omdat electrische autos vanwege de batterijen relatief duur zijn en omdat Tesla met relatief weinig winst al genoegen neemt. Een model 3 van circa $35.000 is nog steeds niet te koop want daarvoor zal de efficientie van de productielijnen nog op een hoger niveau moeten komen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Digi2 op 08-11-2018 00:09:17 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_183017799
quote:
Verkoop elektrische auto's in Europese Unie stijgt met 30 procent

De verkoop van elektrische auto's in de Europese Unie is in het derde kwartaal met bijna 30 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit gegevens van de brancheorganisatie voor autoverkopers, ACEA.

In totaal werden in het afgelopen kwartaal bijna 72.000 elektrische auto's verkocht. In dat aantal zitten ook hybride auto's met een stekker. Daarnaast werden nog eens ruim 147.000 hybrides zonder stekker verkocht. Die auto's laden hun accu op tijdens het rijden.

Het aandeel van volledig elektrische auto's en plug-inhybrides blijft met 2 procent laag. Benzineauto's waren goed voor bijna 58 procent van de totale autoverkopen en diesels voor bijna 35 procent.
Dat 35% van de totale autoverkoop diesels zijn na alle ophef over het dieselschandaal verbaast me.
We can't afford the illusion anymore
pi_183017918
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 11:09 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Dat 35% van de totale autoverkoop diesels zijn na alle ophef over het dieselschandaal verbaast me.
Geld bepaalt.
pi_183017950
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 11:09 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Dat 35% van de totale autoverkoop diesels zijn na alle ophef over het dieselschandaal verbaast me.
Wat interesseert een autorijder feitelijk dat hele schandaal? ik denk niet veel.
  dinsdag 27 november 2018 @ 15:06:57 #194
82396 nils7
De forumkrokodil
  dinsdag 27 november 2018 @ 15:27:26 #195
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_183401926
quote:
0s.gif Op donderdag 8 november 2018 11:09 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Dat 35% van de totale autoverkoop diesels zijn na alle ophef over het dieselschandaal verbaast me.
Tja, mensen laten zich blijkbaar niet zo de pis lauw maken door de opgeklopte kippenpaniek bij schuimbekkende politici
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 5 december 2018 @ 13:18:41 #196
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_183548787
quote:
TESLA MODEL 3 VANAF NU TE CONFIGUREREN
Vanaf vandaag krijgen mensen in Europa die een Tesla Model 3 hebben gereserveerd een mail met de uitnodiging om hun auto te configureren. De uitlevering van de gewilde EV begint in februari in Nederland en de rest van Europa.

In het begin zijn alleen de longe range en de performance versie van de ‘kleine’ Tesla te bestellen. De long range-versie met een 74 kWh accu en AWD begint bij 58.800 euro, de performance versie bij 69.700 euro. De Model 3 long Range AWD heeft een grote WLTP-range van 544 km. De Tesla Model 3 Performance heeft uiteraard ook AWD dankzij een dual motor en sprint in 3,5 seconden van 0-100 km/h. Deze versie beschikt ook over de Long Range batterij maar dan goed voor 530 km WLTP-range.

De Model 3 wordt standaard geleverd met Autopilot-hardware, maar je moet de enhanced autopilot-optie aanvinken om alles te gebruiken. Kosten: 5.300 euro. Elke auto wordt wel geleverd met actieve standaard veiligheidsfuncties, inclusief autobrake , forward collision warning en side collision warning. Alle Model 3-kopers hebben pay-per-use toegang tot het wereldwijde Supercharger-netwerk van Tesla, maar de auto is ook geschikt voor andere snelladers. Ook krijgt de auto de over-the-air-updates die bekend zijn voor de Model S en Model X....

Bron
*O*
N/A
pi_183597632
quote:
Musk: 'Tesla overweegt overname General Motors-fabrieken'

Tesla heeft eventueel interesse in een of meerdere fabrieken die General Motors (GM) wil sluiten, heeft topman Elon Musk van de fabrikant van elektrische auto's gezegd in het televisieprogramma 60 Minutes.

De aflevering wordt zondag pas uitgezonden, maar zender CBS heeft vrijdag al enkele fragmenten online gezet.

GM kondigde vorige week aan volgend jaar vijf Noord-Amerikaanse fabrieken te willen sluiten. Daarbij gaan 14.700 banen verloren. Die plannen leidden tot veel kritiek van Amerikaanse politici.

Tesla bouwt nu nog al zijn auto's in een fabriek in het Californische Fremont. Met productielijnen voor de Model 3, Model S en Model X is die fabriek echter vol. Het bedrijf heeft ook een grote fabriek in Nevada, de zogenoemde Gigafactory. Daar worden vooral batterijen en auto-onderdelen gemaakt.

De komende jaren gaat Tesla ook een vrachtwagen maken en een nieuwe sportwagen. Daarnaast zijn er plannen voor een pick-uptruck en een kleinere SUV.
De vraag reist waar ze die overname van gaan betalen?
We can't afford the illusion anymore
pi_183608960
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2018 15:38 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]

En jij bent het schoolvoorbeeld van het oud Hollandse ''wat de boer niet kent''. Het grondstoffenprobleem wordt zwaar overdreven en de horrorverhalen over waar die stroom vandaag vandaan komt is natuurlijk geen enkele reden om wat in de toekomst een grote verbetering gaat worden maar niet te doen. De elektrische auto is al schoner en heeft nog veel potentie om verder ontwikkeld te worden. Niet alleen de auto's zelf, maar ook de energietoevoer. Bij diesels en benzine auto's gaat geen grote revolutie meer plaatsvinden en het is een zekerheid dat de energie voor die auto's in de toekomst alleen maar vervuilender gaat worden nu steeds meer makkelijke olie opraakt.
Ik denk dat je onderschat wat er nog mogelijk is met benzineauto's. Een benzinemotor heeft een rendement van zo'n 30%. Voeg je er een warmtecyclus aan toe dan kun je richting de 50%. Het probleem is dat benzine goedkoop is. Als er regelgeving komt dat auto's zuiniger moeten, dan zullen ze zuiniger worden. Er liggen zat ideeën op de plank.
  zaterdag 8 december 2018 @ 19:46:29 #199
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_183610488
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2018 18:24 schreef Benger het volgende:

[..]

Ik denk dat je onderschat wat er nog mogelijk is met benzineauto's. Een benzinemotor heeft een rendement van zo'n 30%. Voeg je er een warmtecyclus aan toe dan kun je richting de 50%. Het probleem is dat benzine goedkoop is. Als er regelgeving komt dat auto's zuiniger moeten, dan zullen ze zuiniger worden. Er liggen zat ideeën op de plank.
Om allemaal opgekocht te worden en in een hele diepe vriezer gelegd te belanden.

Er zijn niet voor niets van die jaarlijkse wedstrijden voor universiteiten gesponsord door hele grote oliemaatschappijen.
N/A
pi_183663558

quote:
After the United States announced it would terminate its membership of the Paris agreement, Beijing was quick to brand itself as a global leader committed to fighting climate change, through green policymaking. The country has been investing heavily in renewables. Last year, for every dollar spent in the US on alternative energy, China spent three. But China's carbon emissions have risen since 2015, coal still accounts for over 60 percent of the country's energy consumption and new coal plants are still being built.
Elektische wagens in China rijden dus eigenlijk vooral op steenkool. De elektrische energie zal toch anders moeten worden opgewekt wil men echt de luchtvervuiling en CO2 uitstoot in China terugdringen.
We can't afford the illusion anymore
pi_183677136
quote:
ANWB: prijs elektrische auto is nog altijd obstakel voor Nederlandse particulier

Volgens de jaarlijkse Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB zit elektrisch rijden in Nederland weliswaar in de lift, maar komt volledig elektrisch rijden nog altijd weinig voor onder particuliere automobilisten. De hoge aanschafprijs van ev's is een belangrijke reden.

Bij het onderzoek heeft de ANWB ook specifiek gekeken naar de total cost of ownership van benzineauto's en elektrische auto's. Ook al is de aanschafprijs van elektrische auto's nog altijd veel hoger, het verschil is veel minder groot als de totale kosten in ogenschouw worden genomen. Volgens de gegevens was een elektrische auto in 2017 gemiddeld 10 procent duurder dan een benzineauto, maar inmiddels is dit verschil gedaald naar 6 procent.

Ten opzichte van de Elektrisch Rijden Monitor van vorig jaar is de gemiddelde actieradius van een elektrische auto gestegen van 221 naar 264 kilometer. Het gaat daarbij overigens om elektrische auto's met een aanschafprijs tot 50.000 euro. Verder is het aantal laadpunten toegenomen tot 36.987 openbare laadpunten en 967 snelladers.

De total cost of ownership daalt gestaag en het verschil met een fossiele brandstofwagen is nog maar 6%. Belangrijkste obstakel blijkt de hoge aanschafprijs. Dit jaar is de aardolieprijs relatief laag en dat remt de aanschaf van elektrische wagens.
We can't afford the illusion anymore
pi_183679196
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2018 10:12 schreef Digi2 het volgende:

[..]


De total cost of ownership daalt gestaag en het verschil met een fossiele brandstofwagen is nog maar 6%. Belangrijkste obstakel blijkt de hoge aanschafprijs. Dit jaar is de aardolieprijs relatief laag en dat remt de aanschaf van elektrische wagens.
Goedkopere batterijen gaat een gamechanger worden.
  woensdag 12 december 2018 @ 13:47:49 #203
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_183681248
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2018 12:05 schreef Solstice1 het volgende:

[..]

Goedkopere batterijen gaat een gamechanger worden.
Yep..... (nofi) alleen nog FF uitvinden..... wat wetenschap wel FF fixt toch ? :+ en industrie ook simpel gaat/kan produceren, laat staan het duurzaam opruimen is vast allemaal geen probleem.

//--//
De uitdaging is vooral hoeveel energie tegen welke (produktie)kosten (ook op termijn) men per opslageenheid kan verstouwen. De LI-ion Tesla batterij kan 250watt/uur per kilo opslaan en kost nu ca ¤400/kg. Benzine kan 12,000 Watt/uur per kilogram opbergen voor zeg één ¤1.
Kwestie van fysica en dan dat doorrekenen.
Zelfs wanneer je het zg slechte rendement van fossiele brandstoffen meeneemt, komt een accu nog niet eens in de buurt van de kosten die toch ergens door iemand betaald moeten (kunnen/gaan) worden.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Elektriciteit heeft absoluut een toekomst toekomst. Er zijn alleen twee dingen voor nodig, a) je moet het (zelf, relatief) makkelijk kunnen opwekken (ook als het donker/windstil is) en/of b) grootschalig zonder (transport)verlies en risico (relatief) eenvoudig kunnen opslaan in voor mijn part een emmertje.

Zelf heb denk ik aan Thorium reactors als aanvullend constante energie-bron en gebruik/ontwikkeling van pure waterstof(gas) technologie als primaire opslag/transport.

Verder gaat het mis doordat men zich mediaal concentreert op één onderdeel van de schakels het zg CO2 issue..... hiervoor de motor en/of generator te vervangen met een niet-duurzame oplossing die uiteindelijk wel's net zo schadelijk kan gaan uitwerken.

Het onderwerp dat angstvallig wordt vermeden is de mate van het gebruik door het aantal mensen. Hoe ga je 5-6 miljard mensen vertellen dat zij nauwelijks deel zullen gaan uitmaken van de energie-welvaart omdat de 1-3 miljard "rijken" (wij dus, nu willen) bezig zijn met een transitie.
Omgekeerd hoe ga men de rijken van nu wijsmaken dat ze hun effectieve levensstandaard van nu met 50-75% moeten verlagen zodat de rest op de wereld hun leven kunnen zien verbeteren van 20% tot zeg 40% van wat wij (nu) hebben.
Hegel: "De waarheid is subjectief"
pi_183741266
quote:
BMW en Porsche demonstreren 450kW-station dat auto in kwartier laadt

BMW en Porsche hebben in Beieren een prototype van een snellaadstation onthuld met een capaciteit van maximaal 450kW. Elektrische auto's kunnen hiermee in vijftien minuten geladen worden, claimen de fabrikanten.

Wie nog sneller weer onderweg wil zijn, kan binnen drie minuten voldoende laden om weer honderd kilometer af te leggen, claimen BMW en Porsche. BMW demonstreerde een BMW i3 met accucapaciteit van 57kWh. Een high voltage dc/dc-converter zette de spanning van 800V om naar de 400V voor de BMW i3, die in een kwartier tot 80 procent van zijn capaciteit te laden was. Het resterende deel gaat waarschijnlijk langzamer: dat is standaard zo om schade te voorkomen. Porsche had een testvoertuig met accucapaciteit van 90kWh die een laadvermogen van 400kW wist te bereiken en zo in nog geen drie minuten genoeg geladen kon worden om 100 kilometer af te leggen.

Het laadstation in de Beierse gemeente Jettingen-Scheppach is gratis te gebruiken en bevat Type 2-connectors van de Combined Charging System-standaard zodat de meeste elektrische auto's ermee overweg kunnen.

De laadpaal is onderdeel van het FastCharge-onderzoeksproject waarin BMW en Porsche samenwerken met onder andere Siemens. Het station is te gebruiken voor voertuigen met 400V- en 800V-accusystemen maar het systeem is al geschikt voor hogere spanningen tot aan 920 volt. Volgens de fabrikanten is de verwachting dat toekomstige elektrische voertuigen op hogere spanning dan nu geladen worden.
Dat je na 3 minuten snelladen 100 km kan gaan afleggen maakt veel verschil want je kan dan na enkele minuten laden weer vertrekken naar huis of werk mocht je batterij bijna leeg zijn onderweg.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 18 december 2018 @ 00:26:43 #205
30873 Vallon
Life is unpredictable
pi_183799754
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 december 2018 10:23 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Dat je na 3 minuten snelladen 100 km kan gaan afleggen maakt veel verschil want je kan dan na enkele minuten laden weer vertrekken naar huis of werk mocht je batterij bijna leeg zijn onderweg.
Dit is wel het serieuzere laadwerk...... 400kW bij 800-1000V is 400-500 Ampère...... , in theorie kan je je 75kWh accu dan volgloeien in ruim 10 minuten....

YT-jan2017:
Hegel: "De waarheid is subjectief"
  dinsdag 18 december 2018 @ 07:54:15 #206
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_184208796
quote:
Verkoop elektrische auto's haalt nieuw record

De verkoop van elektrische auto's is vorig jaar verdrievoudigd ten opzichte van het voorgaande jaar. In totaal werden 24.024 volledig elektrisch aangedreven auto's geregistreerd.

Dat is een nieuw record, aldus brancheverenigingen RAI Vereniging, BOVAG en dataspecialist RDC.

Van alle auto's die in 2018 op kenteken werden gezet, was 5,4 procent elektrisch. In december verkochten dealers opvallend veel elektrische auto's, voornamelijk uit het duurdere segment. Een belangrijke reden is dat kopers de wijziging van de fiscale regels voor bijtelling bij duurdere elektrische modellen per 1 januari voor wilden zijn.

BOVAG en RAI Vereniging verwachten dat ondanks de nieuwe fiscale regels die minder gunstig zijn ten opzichte van vorig jaar, de verkoop van elektrische auto's ook dit jaar zal groeien. Dat komt door een groter aanbod van elektrische middenklassers. De stijging zal niet zo explosief zijn als vorig jaar, voorspellen de organisaties.
We can't afford the illusion anymore
  zaterdag 5 januari 2019 @ 08:26:47 #208
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_184214363
quote:
Verkoop elektrische auto's stokt dit jaar
De verkoop van elektrische auto’s is vorig jaar verdrievoudigd ten opzichte van 2017, maar dit jaar stort die forse groei in.

Dat verwachten brancheverenigingen RAI Vereniging en Bovag. In 2018 werden er 24.024 volledig elektrische auto's verkocht. Daarmee was 1 op de 20 auto's elektrisch. Dit jaar blijft de verkoop steken op 28.000 stuks, slechts een bescheiden plusje.

De zogeheten Tesla-taks is de boosdoener. Wie een elektrische auto leaset hoefde maar 4 procent van de cataloguswaarde als bijtelling te rekenen. Privé de auto rijden was daardoor goedkoop. Dit jaar geldt die lage bijtelling alleen voor de eerste 50.000 euro van de waarde van de auto. Alles wat de auto meer kost wordt belast met de reguliere 22 procent. Vooral de dure Tesla (prijs rond de 100.000 euro) krijgt daar last van.

De Tesla S werd het meest verkocht (5633 stuks), gevolgd door de Jaguar I-pace (3495 exemplaren) en de Nissan Leaf (3369).

Dat de verkoop volgend jaar toch iets stijgt, komt doordat er meer relatief goedkopere elektrische auto's op de markt komen. De e-Golf, BMW i3, Nissan Leaf en Hyundai Ioniq waren dit jaar ook verantwoordelijk voor de forse groei.

In december was 30 procent van alle verkochte auto’s vol elektrisch. Dit waren vooral modellen uit het hogere segment, zoals de Jaguar I-Pace, Tesla’s Model S en X. Door die auto's nog snel in december te kopen kunnen de leaserijders nog vijf jaar profiteren van de lage bijtelling.
  zaterdag 5 januari 2019 @ 08:40:19 #209
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_184214432
Is het al december 2019 :?
Dan heb ik een lange nacht gehad sinds 4 januari.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_184214946
quote:
10s.gif Op woensdag 12 december 2018 13:47 schreef Vallon het volgende:
Zelf heb denk ik aan Thorium reactors als aanvullend constante energie-bron.
Klinkt goed, ik heb nu zonnepanelen maar wil in de nacht ook stroom. Waar haal ik die dingen?
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  zaterdag 5 januari 2019 @ 10:21:37 #211
163194 DrDarwin
Novio-magenta
pi_184215296
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 januari 2019 09:51 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Klinkt goed, ik heb nu zonnepanelen maar wil in de nacht ook stroom. Waar haal ik die dingen?
Zoals alles, bij de Action.
pi_184816984
quote:
Hogere bijtelling: haast geen Tesla verkocht in januari

De nieuwe bijtellingsregels die per 1 januari zijn ingegaan zorgen ervoor dat er haast geen Tesla's zijn verkocht in de eerste maand van 2019. Ook bij andere luxe elektrische wagens stortte de verkoop in.

Dat blijkt uit de nieuwste verkoopcijfers van brancheorganisatie Bovag. In januari werden er slechts 14 exemplaren verkocht van de Tesla Model S. Van de Model X gingen er zelfs maar 9 over de spreekwoordelijke toonbank.

Min 99 procent
Dat staat in schril contrast tot de recordmaand december. Toen werden er nog 1558 stuks van de Model S verkocht en 652 Model X'en. Dat betekent een maand-op-maand-daling van 99,1 procent en 98,6 procent, respectievelijk.

Die ontwikkeling is trouwens ook te zien bij de grote concurrent van de Model S, de Jaguar I-Pace. Daarvan werden er in januari 15 verkocht. Een maand eerder waren dat er nog 2621: een afname van 99,4 procent.

Nieuwe regels
De reden van de gigantische daling is eenvoudig: in december kregen de peperdure elektrische wagens nog een stuk meer fiscale steuntjes in de rug. Dat zit hem in de bijtellingsregels voor leaseauto's.

In 2018 was de bijtelling voor volledig elektrische auto's slechts 4 procent, die regels blijven nog vijf jaar in stand voor mensen die in 2018 een leasecontract afsloten. Vanaf 2019 geldt die 4 procent alleen over de waarde van de auto tot 50.000 euro. Over het bedrag dat de auto meer kost, geldt de 'gewone' bijtelling van 22 procent.

Veel duurder
Ter illustratie: dat komt er op neer dat je een Tesla van 100.000 euro al reed voor zo'n 173 euro netto per maand in 2018. In 2019 kost diezelfde auto de leaserijder al 563 euro per maand. Een nogal aanzienlijk verschil dus.

Dat verklaart ook dat er in december zo veel wagens zijn verkocht. De oude bijtellingsregels gelden namelijk nog voor wagens die voor 31 december op kenteken zijn gezet. Met andere woorden: de leasemaatschappijen hebben een voorraadje aangelegd.

Of de afbouw van de fiscale stimulans voor de elektrische auto's ook een langdurig negatief effect heeft op de verkoop van de dure wagens, zal later in het jaar moeten blijken.
De model 3 is een stuk goedkoper dan een model S en de leasekosten pm zullen dus veel lager uitkomen. Het kan echter nog wel even duren voordat de "budget" model 3 in europa op de markt komt. Deze zullen naar verwachting eind dit jaar eerst naar de amerikaanse markt gaan.
We can't afford the illusion anymore
pi_184829558
Wederom een bevestiging dat het alleen maar om de bijtelling gaat. :W
pi_184831433
quote:
Tesla koopt bedrijf dat supercondensatoren en accu-onderdelen maakt

Tesla heeft een bod uitgebracht op het bedrijf Maxwell, een Amerikaanse producent van supercondensatoren en accu-onderdelen. De overname, waar meer dan 200 miljoen dollar mee is gemoeid, moet nog worden goedgekeurd door de relevante instanties.

Maxwell meldt dat er maandag een definitieve overeenkomst is gesloten waarmee het bedrijf wordt overgenomen door Tesla. Het bedrijf van Elon Musk biedt 4,75 dollar per aandeel, waarmee de totale som die wordt neergeteld voor de overname uitkomt op ongeveer 218 miljoen dollar. De overname moet nog worden goedgekeurd door de U.S. Securities and Exchange Commission.

Ook al zijn supercondensatoren in vergelijking met lithium-ionaccu's beter in staat om een hoge piekstroom op te slaan, de overname is vermoedelijk niet zozeer bedoeld om technologie inzake supercondensatoren te bemachtigen. Deze alternatieve technologie voor het opslaan en afgeven van energie is in vergelijking met lithium-ionaccu's weliswaar veel sneller op te laden en gaat veel langer mee, maar heeft als belangrijkste nadeel een energiedichtheid die veel lager is. Dat maakt supercondensatoren niet erg geschikt voor bijvoorbeeld consumentenelektronica of elektrische auto's. Supercondensatoren van Maxwell worden wel onder meer gebruikt in Chinese hybride bussen, maar dan worden ze enkel gebruikt als aanvulling, waarbij de remenergie wordt gebruikt om ze bij te laden.

In het persbericht meldt Maxwell dat de overeenkomst gepaard gaat met een aantal onzekerheden en risico's, waaronder de mate van verandering en innovatie op het vlak van droge elektroden. Maxwell is al enige tijd bezig deze relatief nieuwe technologie te ontwikkelen, die bedoeld is voor lithium-ionaccu's in auto's. Bij gebruik van deze technologie zou de energiedichtheid van de door Tesla gebruikte accu's omhoog gaan, waardoor een groter bereik of minder accu's nodig zijn. Daarnaast zou het goedkoper zijn om deze accu's op basis van deze technologie te produceren en zouden de accu's langer moeten meegaan.
Supercondensatoren kunnen ook handig zijn om voor korte duur een zeer grote stroomsterkte te kunnen leveren zoals bij het inhalen. Dit kan behulpzaam zijn het gebruik van kobalt verder te reduceren of zelfs geheel overbodig te maken. De technologie van Maxwell zou mogelijk ook gebruikt kunnen worden voor het produceren van een solid state accu.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 5 februari 2019 @ 12:30:08 #215
34775 Metro2005
Mind explorer
pi_184833228
quote:
19s.gif Op dinsdag 5 februari 2019 08:04 schreef Gunner het volgende:
Wederom een bevestiging dat het alleen maar om de bijtelling gaat. :W
En het is ook duidelijk aan wie electrische auto's zo ongeveer uitsluitend verkocht worden.
Gewoon even een 99% daling in verkopen :')
Childhood is over the moment you know you're going to die.
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
  dinsdag 5 februari 2019 @ 13:38:35 #216
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_184834453
quote:
19s.gif Op dinsdag 5 februari 2019 08:04 schreef Gunner het volgende:
Wederom een bevestiging dat het alleen maar om de bijtelling gaat. :W
Ja zonder belastingvoordeel betaal je meer wegenbelasting op een EV want die zijn veel zwaarder in dezelfde klasse als een verbrandingsmotor.
pi_184866187
quote:
Tesla verlaagt prijs van Model 3 opnieuw

Tesla verlaagt opnieuw de prijs van de Model 3 nadat het concern eerder stopte met het dure doorverwijzingsprogramma. Tesla haalt nog eens 1.100 dollar van de prijs af, waarmee de goedkoopste variant van de Model 3 in de Verenigde Staten 42.900 dollar kost.

Door financiële voordelen vanuit de Amerikaanse overheid kost de auto volgens Tesla ongeveer 35.000 dollar. Op Twitter zegt topman Elon Musk alles te doen wat hij kan om de kosten te drukken.

Eerder dit jaar meldde Tesla ook al kosten te besparen door 7 procent van de voltijdsbanen te schrappen.

Gevraagd naar een prijsdaling in Europa zegt hij dat een btw-tarief van 20 procent en importtarieven van 10 procent meestal resulteren in een 30 procent hogere prijs in Europa.

Op de Nederlandse site van Tesla kan een Model 3 besteld worden vanaf 58.800 euro.

Tesla leverde in het vierde kwartaal minder exemplaren van de Model 3 dan verwacht. Het bedrijf verlaagde de prijzen van alle modellen om een verlaging van de financiële voordelen vanuit de overheid te compenseren.
In de VS kost een goedkopere versie model 3 vanaf nu dus circa $35.000 inclusief subsidies en in de EU circa $45.000 maar dat kan per EU-land sterk verschillen door de diverse landelijke subsidies etc.
We can't afford the illusion anymore
pi_185891201
quote:
'Audi-fabriek in België bouwt helft minder e-tron-auto's door tekort aan accu's'

Een Duitse regionale omroep meldt op basis van bronnen bij toeleveranciers en fabrieksmedewerkers dat een Brusselse Audi-fabriek dagelijks de helft minder elektrische Audi e-tron produceert, omdat er een tekort is aan de benodigde accu's.

De regionale Duitse omroep Bayerischer Rundfunk meldt dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat dagelijks zo'n 300 Audi e-trons van de band zouden rollen, maar dat zijn er momenteel ongeveer 150. Volgens de bronnen krijgt Audi onvoldoende accu's van zijn leverancier LG Chem. Dat bedrijf zou momenteel onvoldoende accu's uit de Poolse fabriek aanleveren. Audi heeft eerder al een conflict gehad met LG Chem, waarbij de Zuid-Koreaanse accufabrikant de prijzen met tien procent zou hebben verhoogd.

Audi wilde geen commentaar geven op de berichten. Een woordvoerder van de autofabrikant gaf wel aan dat er bij elk nieuw model dat in productie gaat uitdagingen om de hoek komen kijken. Volgens haar gaat het daarbij om een samenspel met ontwikkelingspartners en leveranciers, waarmee de problemen worden opgelost.

De Tijd meldt dat vanuit Belgische vakbonden wordt bevestigd dat de accuaanvoer nogal fluctueert en dus niet vlekkeloos verloopt. De vertragingen vanuit de Poolse fabriek van LG Chem zouden onder meer te maken hebben met het feit dat de cellenproductie onlangs van Zuid-Korea naar Polen is verplaatst, waardoor ze opnieuw moesten worden gekeurd.

Naar verluidt zouden er al 20.000 reserveringen zijn geplaatst voor de nieuwe, geheel elektrische suv van Audi. De leveringstijd zit nu rond de vijf maanden. De eerste e-tron rolde in de Brusselse fabriek in september vorig jaar van de band. Vanaf eind vorig jaar zijn de eerste leveringen begonnen.
De kosten en leverbaarheid van lithium accucellen is de achilleshiel van de europese autofabrikanten om de omslag naar elektromobiliteit te kunnen maken. De grote afhankelijkheid van aziatische leveranciers ziet de duitse overheid inmiddels als een bedreiging voor hun industrie.

Wirtschaftsminister Altmaier "Keinen technologischen Ausverkauf zulassen"
We can't afford the illusion anymore
  donderdag 28 maart 2019 @ 07:35:52 #219
480915 Linkse_krijger
Drie keer rechts is ook links
pi_185891242
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2019 15:46 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De model 3 is een stuk goedkoper dan een model S en de leasekosten pm zullen dus veel lager uitkomen. Het kan echter nog wel even duren voordat de "budget" model 3 in europa op de markt komt. Deze zullen naar verwachting eind dit jaar eerst naar de amerikaanse markt gaan.
Huh, hij rijdt nu al in Nederland rond hoor.
pi_185891264
quote:
1s.gif Op donderdag 28 maart 2019 07:35 schreef Linkse_krijger het volgende:

[..]

Huh, hij rijdt nu al in Nederland rond hoor.
Het "budget" model Model 3 niet voor zover mij bekend. Als je een bron hebt die een prijs vermeld van circa 35.000 euro voor een model 3 wat het "budget" Model 3 zou moeten kosten zie ik dat graag. Er zijn verschillende typen Model 3 maar zover ik weet wil Musk de amerikaanse markt 1st gaan bedienen met "budget" Model 3's en daarna pas europa.

quote:
Tesla Model 3-variant van 35.000 dollar komt binnen half jaar uit in Europa
Het is nog onbekend hoeveel de 35.000 dollar kostende auto in euro's gaat kosten. De Standard Range-variant is nog niet op de site verschenen. Vermoedelijk is dat omdat hij nog niet in Europa verschijnt, terwijl hij wel in de Verenigde Staten uitkomt. Alleen de zwarte variant kost 35.000 dollar, andere versies kosten tweeduizend dollar extra.


[ Bericht 7% gewijzigd door Digi2 op 28-03-2019 08:02:06 ]
We can't afford the illusion anymore
  donderdag 28 maart 2019 @ 10:58:43 #221
480915 Linkse_krijger
Drie keer rechts is ook links
pi_185893892
quote:
0s.gif Op donderdag 28 maart 2019 07:38 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Het "budget" model Model 3 niet voor zover mij bekend. Als je een bron hebt die een prijs vermeld van circa 35.000 euro voor een model 3 wat het "budget" Model 3 zou moeten kosten zie ik dat graag. Er zijn verschillende typen Model 3 maar zover ik weet wil Musk de amerikaanse markt 1st gaan bedienen met "budget" Model 3's en daarna pas europa.
[..]

Oh op die manier ja. Ik dacht dat hij met de 3 het budgetmodel van Tesla bedoelde :P
pi_185979977
quote:
Tesla Mania Means Over Half of Norway Car Sales Are Now Electric

Electric vehicles accounted for more than half of Norway’s car sales in March, making history in the country following record registrations of Tesla Inc.’s Model 3.

Per inhabitant, Norway already boasts more electric cars than any other place on Earth thanks to generous incentives. Last month, new registrations of electric vehicles climbed to 58 percent of the total, according to figures released on Monday by the Norwegian Road Federation.
Tesla Inc. Ships Some 1,800 Vehicles in Key Rollout

With 5,315 new cars registered, Tesla’s Model 3 accounted for 29 percent of the new sales. That beat the previous record of 2,172 (held by the Nissan Leaf) by a wide margin, as reported by Bloomberg last week.
In Noorwegen gaat de omslag naar elektromobiliteit in rap tempo door. Gezien de grote hoeveelheid waterkracht elektriciteit die er beschikbaar is geen vreemde trend.
quote:
https://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_sector_in_Norway
hydropower stations that provide 98% of the nation's power.
We can't afford the illusion anymore
pi_185984843
De bouwkwaliteit van de 3 schijnt nogal tegen te vallen. Je zou toch denken dat ze dat na gelijke problemen met voorgaande modellen dit wel zouden kunnen voorkomen.

Laten we hopen dat ze het over twee jaar gefixt hebben als ik de EV-markt ga verkennen. Mits subsidie natuurlijk.
  dinsdag 2 april 2019 @ 09:08:39 #224
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_185984858
quote:
0s.gif Op donderdag 28 maart 2019 07:31 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De kosten en leverbaarheid van lithium accucellen is de achilleshiel van de europese autofabrikanten om de omslag naar elektromobiliteit te kunnen maken. De grote afhankelijkheid van aziatische leveranciers ziet de duitse overheid inmiddels als een bedreiging voor hun industrie.

Wirtschaftsminister Altmaier "Keinen technologischen Ausverkauf zulassen"
"De gevestigde order maakt gehad van Tesla zodra die massa's elektrische auto's gaan maken".

Heb dit echt zoveeeeel gehoord dat ik er moe van wordt en wat blijkt?
De "gevestigde orde" heeft al 10 jaar af kunnen kijken hoe Tesla dit doet (7 jaar als je de productie enkel mee rekent) en dan komen ze met dit soort antwoorden:

Productie niet op orde, auto's die niet vooruit de branden zijn met snelladen (lees 6 uur nodig hebben), Auto's die maar 1x per dag kunnen snel laden, Auto's die niet meer werken als ze langer dan 12 uur aan een lader hangen.

Hierboven benoem ik 4 verschillende modellen van 5 verschillende fabrikanten waarvan er geen 1 een Tesla is.

Moet de concurrentie dan uit China komen? Nio, Byton?
N/A
pi_185985031
Op Tesla is ook wel genoeg aan te merken.
Google zoeken naar build quality model 3

[ Bericht 63% gewijzigd door Gunner op 02-04-2019 09:36:21 ]
  vrijdag 12 april 2019 @ 11:28:56 #226
240100 ATan
Listige code is lastig lezen
pi_186171407
Om relevant toe te voegen aan de discussie, hier een copypaste van mijn reaktie op de frontpage:
quote:
Op donderdag 11 april 2019 @ 22:34 schreef ansitermiet het volgende:


[..]

en dat is waarschijnlijk de truc: met behulp van civiele investeerders bouwen de energiemaatschappijen al die zonnevelden en windmolenparken, die vervolgens van hen zijn zodat ze alsnog het monopolie hebben over de stroomlevering.
De gewone burger die het in eigen hand wil houden op z'n eigen dak kan vervolgens de tering krijgen inderdaad.

En zolang bijv. Eneco het alleenrecht schijnt te hebben op de verkoop van de Tesla thuis-accu gaat het m ook niet echt worden op de vrije markt...

De overheid krijgt ineens gigantisch veel haast met het klimaatplan, maar vergaloppeert zichzelf op de praktisch uitwerking.
Ten eerste moet er eerst fors geinvesteerd worden in de landelijke backbone, en ten tweede moeten mensen toch echt wel geld hebben voor al dit soort leuke dingen.

Ik zou graag van het gas af willen, maar woon in een stokoud huis waarin het eigenlijk niet meer loont om te isoleren, dan is nieuwbouw misschien wel goedkoper, maar dat mag niet want beschermde binnenstad.
Daarnaast heb ik sowieso het geld niet.

Dus wat moet ik dan, als welwillende burger die best z'n huis zou willen isoleren en de daken vol wil gooien?
Subsidie van de gemeente samen met de buren? Ja, van dat kleine bedragje kan ik nog net de inkt van de factuur voor het hele project betalen.
We kunnen als Nederland prima overstappen van gas op een mengsel op basis van ammoniak- en/of hydrazine gas, wat zeer schone verbranding en elektrolyse oplevert. Daarnaast is een schoon chemisch mengsel natuurkundig beter voor energiebehoud, bij stroomlevering over de kabel is er veel energieverlies. Dus een schoon chemisch mengsel is netto beter voor het milieu, klimaat en economisch de portomonnaie van iedereen. Dan kan je hetzelfde gasleidingnetwerk blijven gebruiken (alleen heb je nieuwe branderpitjes of injectoren nodig, maar dat heb je toch sowieso al nodig na een klein tijdje ter vervanging).

Maar ja dan kan er niet genoeg verdiend worden natuurlijk, het is financieel veel gunstiger voor energiebedrijven om mensen afhankelijk te maken van de windmolenparken met 'slimme boilers' en 'slimme meters', inclusief het energieverlies. Jij betaalt toch wel. Dus alle alternatieven doodnegeren zodat je de monopolie-oplossing erdoorheen gedrukt krijgt!

Zodra je dit soort zaken als overheid overlevert aan de markt, trek je als overheid en maatschappij altijd aan het laatste eind en wordt je de slaaf van het globalistisch netwerk van bedrijven en/of landbedrijven, zoals de VS waar zelfs de centrale bank een private onderneming is.
  dinsdag 23 april 2019 @ 09:08:55 #227
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_186375825
Robotaxi incoming...
N/A
pi_186377973
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 09:08 schreef nils7 het volgende:
Robotaxi incoming...
Dat gaat nog wel even duren, zeker op grotere schaal. De autoindustrie wordt in bescherming genomen en een defacto monopolie zal niet getolereerd worden. Nederland en Noorwegen bijv. zullen vermoedelijk een uitzondering hierop zijn omdat zij geen grote autoindustrie de hand boven het hoofd hoeven houden.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 23 april 2019 @ 12:11:54 #229
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_186378142
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 11:59 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Dat gaat nog wel even duren, zeker op grotere schaal. De autoindustrie wordt in bescherming genomen en een defacto monopolie zal niet getolereerd worden. Nederland en Noorwegen bijv. zullen vermoedelijk een uitzondering hierop zijn omdat zij geen grote autoindustrie de hand boven het hoofd hoeven houden.
Mwah, Google is een van de grootste spelers, en Apple waarschijnlijk ook (zouden ook aan een zelfrijdende auto werken). Dan spreek je al over 2 gigantische bedrijven die goed zijn in lobbyen.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_186378435
quote:
2s.gif Op dinsdag 23 april 2019 12:11 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Mwah, Google is een van de grootste spelers, en Apple waarschijnlijk ook (zouden ook aan een zelfrijdende auto werken). Dan spreek je al over 2 gigantische bedrijven die goed zijn in lobbyen.
Google en Apple zijn nog niet op het niveau van Tesla en hebben ook geen behoefte aan een voorsprong van Tesla. Google en Apple hebben geen eigen autofabrieken en grote autofabrikanten lijken in hun strategie deze edge niet uit handen te willen geven. Zij zetten in op eigen zelfrijdende technologie, gebruiken NVidia technologie of combinaties hiervan.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 23 april 2019 @ 13:05:20 #231
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_186378891
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 12:30 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Google en Apple zijn nog niet op het niveau van Tesla en hebben ook geen behoefte aan een voorsprong van Tesla. Google en Apple hebben geen eigen autofabrieken en grote autofabrikanten lijken in hun strategie deze edge niet uit handen te willen geven. Zij zetten in op eigen zelfrijdende technologie, gebruiken NVidia technologie of combinaties hiervan.
maar, wat bedoel je dan met wat je hierboven zei? Als tesla ermee bezig is, en alle grote andere merken (volkswagen, BMW, japanse en koreaanse merken) hoezo zou het dan nog lang duren? Lijkt mij eerder dat het razendsnel gaat omdat de eerste een groot deel van de markt kan veroveren.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_186379269
quote:
2s.gif Op dinsdag 23 april 2019 13:05 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

maar, wat bedoel je dan met wat je hierboven zei? Als tesla ermee bezig is, en alle grote andere merken (volkswagen, BMW, japanse en koreaanse merken) hoezo zou het dan nog lang duren? Lijkt mij eerder dat het razendsnel gaat omdat de eerste een groot deel van de markt kan veroveren.
Landen met een aanzienlijk belang in de autoindustrie zullen niet toleren dat al in 2020/2021 Teslas volledig autonoom mogen rijden al zouden ze dat kunnen. Vertragen totdat de autoindustrie zelf volledig autonome autos kan maken en aanbieden is cruciaal. Dat de US heffingen wil opleggen aan airbus na het 737 Max debacle is ook geen toeval. De US heeft veel te verliezen nu de A320 geen concurrentie meer heeft.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 23 april 2019 @ 13:48:17 #233
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_186379399
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 13:37 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Landen met een aanzienlijk belang in de autoindustrie zullen niet toleren dat al in 2020/2021 Teslas volledig autonoom mogen rijden al zouden ze dat kunnen. Vertragen totdat de autoindustrie zelf volledig autonome autos kan maken en aanbieden is cruciaal. Dat de US heffingen wil opleggen aan airbus na het 737 Max debacle is ook geen toeval. De US heeft veel te verliezen nu de A320 geen concurrentie meer heeft.
Ik weet het nog net zo niet. Tesla zou ook niet eens zo heel veel voorlopen op andere concurrenten. Volgens mij heeft alleen Elon Musk dat gezegd (wij van WC eend). En lijken ze vooral voor te lopen omdat ze veel laten zien. Andere bedrijven zijn even hard bezig met testen.

En als ze al voorlopen gaat dat echt om 2-3 jaar, niet meer.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  dinsdag 23 april 2019 @ 15:42:19 #234
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_186380818
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2019 11:28 schreef ATan het volgende:
Om relevant toe te voegen aan de discussie, hier een copypaste van mijn reaktie op de frontpage:
[..]

We kunnen als Nederland prima overstappen van gas op een mengsel op basis van ammoniak- en/of hydrazine gas, wat zeer schone verbranding en elektrolyse oplevert. Daarnaast is een schoon chemisch mengsel natuurkundig beter voor energiebehoud, bij stroomlevering over de kabel is er veel energieverlies. Dus een schoon chemisch mengsel is netto beter voor het milieu, klimaat en economisch de portomonnaie van iedereen. Dan kan je hetzelfde gasleidingnetwerk blijven gebruiken (alleen heb je nieuwe branderpitjes of injectoren nodig, maar dat heb je toch sowieso al nodig na een klein tijdje ter vervanging).

Maar ja dan kan er niet genoeg verdiend worden natuurlijk, het is financieel veel gunstiger voor energiebedrijven om mensen afhankelijk te maken van de windmolenparken met 'slimme boilers' en 'slimme meters', inclusief het energieverlies. Jij betaalt toch wel. Dus alle alternatieven doodnegeren zodat je de monopolie-oplossing erdoorheen gedrukt krijgt!

Zodra je dit soort zaken als overheid overlevert aan de markt, trek je als overheid en maatschappij altijd aan het laatste eind en wordt je de slaaf van het globalistisch netwerk van bhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Hydrazineedrijven en/of landbedrijven, zoals de VS waar zelfs de centrale bank een private onderneming is.
Hydrazine in je huis... ben je wel helemaal goed?


https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hydrazine

Hydrazine is highly toxic and dangerously unstable unless handled in solution as e.g., hydrazine hydrate (NH
2NH
2 · xH
2O).
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_186381260
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 15:42 schreef nixxx het volgende:

[..]

Hydrazine in je huis... ben je wel helemaal goed?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hydrazine

Hydrazine is highly toxic and dangerously unstable unless handled in solution as e.g., hydrazine hydrate (NH
2NH
2 · xH
2O).
Beschikbaarheid van grotere hoeveelheden hydrazine zijn i.v.m. terrorisme een nogo lijkt me. Hydrazinenitraat dat eenvoudig te maken is met ammoniumnitraat en hydrazine en is een buitengewoon krachtig explosief. Het is zelfs veel krachtiger dan bijv semtex/C4. Scherfwerking is tussen de 160% en 180% van die van TNT.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 23-04-2019 16:17:00 ]
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 24 april 2019 @ 14:13:37 #236
240100 ATan
Listige code is lastig lezen
pi_186397316
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2019 16:11 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Beschikbaarheid van grotere hoeveelheden hydrazine zijn i.v.m. terrorisme een nogo lijkt me. Hydrazinenitraat dat eenvoudig te maken is met ammoniumnitraat en hydrazine en is een buitengewoon krachtig explosief. Het is zelfs veel krachtiger dan bijv semtex/C4. Scherfwerking is tussen de 160% en 180% van die van TNT.
Benzine is ook aardig explosief. Een thermobarische bom, de grootst denkbare niet-nucleaire bom, gebruikt benzine. Gaan we dan ook benzine verbieden voortaan?
Al het goede kan voor kwade doeleinden gebruikt worden.

Een hydrazinenitraatterrorrist zal vooral zichzelf opblazen want het is nogal instabiel, dus daar maak ik me geen zorgen over.

Hydrazine is puur vrij explosief, je kan een kwart hydrazine mengen met een helft methanol en een kwart water om het stabiel op te slaan. Dit werd notabene in de 2e wereldoorlog al op grote schaal gedaan.
pi_186737931
quote:
Aantal elektrische auto's op de weg sinds vorig jaar verdubbeld

Het aantal volledig elektrisch aangedreven auto's in Nederland is afgelopen jaar verdubbeld. Op 1 januari 2019 ging het om bijna 45.000 voertuigen, tweemaal zoveel als een jaar eerder.

Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebaseerd op cijfers van wegverkeersdienst RDW.

Hiermee tonen volledig elektrische auto's een forse groeispurt. Begin 2014 waren er nog 4600 van deze auto's en vijf jaar later is dit dus bijna vertienvoudigd.
Ondanks de gestage toename is nog maar een klein deel van het wagenpark in Nederland volledig elektrisch.
We can't afford the illusion anymore
pi_186738566
Ik kwam een leuke publicatie tegen over brandstofceltechnologie. Er is nu een oplossing om de levensduur van brandstofcellen te verbeteren en ze efficiënter te laten werken. Door de verbeterde levensduur hoeven ze nu minder overgedimensioneerd te worden (scheelt in de kosten en gewicht).
Het idee is dat je niet één brandstofcel gebruikt maar meerdere kleine die je naar behoefte uit- en aanschakelt. Je hoeft ze dan niet op deellast te gebruiken, wat minder efficiënt is. Ook heb je dan geen variabele belasting, wat slecht is voor de levensduur.
Bijvoorbeeld 3 brandstofcellen van 10, 20 en 40 kW. De brandstofcellen kunnen dan 10, 20, 30 (10+20), 40, 50 (10+40), 60 (20+40) of 70 (10+20+40) kW vermogen leveren. De variatie kun je bufferen in het accupakket (je hebt dan wel een aanzienlijk accupakket nodig, zoals in de plug-in hybride FCEV van Audi).
Die 70 kW is in dat voorbeeld het maximale vermogen met piek efficiency. Je kunt nog meer vermogen er uit halen (bijvoorbeeld op de autobahn), maar dan gaat je verbruik wel omhoog en bekort je de levensduur van de brandstofcel.
  vrijdag 10 mei 2019 @ 10:09:18 #239
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_186739624
In de eerste 24 uur heeft Volkswagen toch 10.000 orders ontvangen voor hun ID3.
Goed nieuws!
N/A
pi_186740031
Ja de leasemaatschappijen zullen er wel bovenop gesprongen zijn.

Ben benieuwd wat de echte prijs gaat worden. De kleine lettertjes bij de prijs maken me wat wantrouwig....
  zaterdag 11 mei 2019 @ 08:31:22 #241
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_186758520
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 09:04 schreef Benger het volgende:
Ik kwam een leuke publicatie tegen over brandstofceltechnologie. Er is nu een oplossing om de levensduur van brandstofcellen te verbeteren en ze efficiënter te laten werken. Door de verbeterde levensduur hoeven ze nu minder overgedimensioneerd te worden (scheelt in de kosten en gewicht).
Het idee is dat je niet één brandstofcel gebruikt maar meerdere kleine die je naar behoefte uit- en aanschakelt. Je hoeft ze dan niet op deellast te gebruiken, wat minder efficiënt is. Ook heb je dan geen variabele belasting, wat slecht is voor de levensduur.
Bijvoorbeeld 3 brandstofcellen van 10, 20 en 40 kW. De brandstofcellen kunnen dan 10, 20, 30 (10+20), 40, 50 (10+40), 60 (20+40) of 70 (10+20+40) kW vermogen leveren. De variatie kun je bufferen in het accupakket (je hebt dan wel een aanzienlijk accupakket nodig, zoals in de plug-in hybride FCEV van Audi).
Die 70 kW is in dat voorbeeld het maximale vermogen met piek efficiency. Je kunt nog meer vermogen er uit halen (bijvoorbeeld op de autobahn), maar dan gaat je verbruik wel omhoog en bekort je de levensduur van de brandstofcel.
linkje?
pi_186758793
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 mei 2019 08:31 schreef ErkendFokker het volgende:

[..]

linkje?
Nederlands artikel op Waterstofmagazine
Artikel op website universiteit van Waterloo

[ Bericht 16% gewijzigd door Benger op 11-05-2019 09:10:54 ]
pi_186759081
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2019 10:09 schreef nils7 het volgende:
In de eerste 24 uur heeft Volkswagen toch 10.000 orders ontvangen voor hun ID3.
Goed nieuws!
Het zijn geen orders en het is ook geen zekerheid. Als ik volgend jaar een id3 bestel maak ik net zoveel kans. Laat ze eerst maar met alle informatie komen, ook het interieur graag. Duurt allemaal veel te lang imo
pi_187701236
quote:
Tesla Model 3 best verkochte auto in juni, autoverkopen dalen

De Tesla Model 3 is de best verkochte auto in Nederland. Afgelopen maand werden er 2487 verkocht, oftewel 6 procent van alle verkochte auto's.

Dat blijkt uit cijfers van de Bovag en Rai Vereniging over de maand juni. In vergelijking met vorig jaar werden er minder auto's verkocht. In juni 2018 werden er bijvoorbeeld 46.746 nieuwe auto's verkocht, afgelopen juni waren dat 41.671 auto's.

Lage bijtelling
De goede prestatie van de Tesla Model 3 heeft vooral te maken met de prijs, weet Floris Liebrand van de Rai Vereniging. Tot 50.000 euro betaal je 4 procent bijtelling, alles daarboven kost 22 procent.

Populaire leasewagen
De standaarduitvoering van de Model 3 kost 47.800 euro en valt dus exact binnen die 50.000 euro. "De auto is vooral populair bij zakelijke leaserijders. Je hebt dan een mooie, relatief luxe auto voor een relatief laag bedrag per maand", zegt Liebrand.

De Model 3 is sinds maart te koop in Nederland. Sinds die tijd is hij 6.063 keer over de toonbank gegaan. Gemeten over het afgelopen half jaar zijn alleen de Volkswagen Polo (6.607 keer) en de Ford Focus (6.443) populairder.
Ben benieuwd of juni de enige maand zal zijn dat de model 3 de best verkochte wagen is, of dat nog enkele maanden zal volhouden.
We can't afford the illusion anymore
pi_188340174
620x-1.png
Veel lithiumbatterijen bevatten nogal wat Kobalt maar bijv. Tesla is erin geslaagd dat drastisch terug te dringen met de introductie van hun 2170 accucell. Of andere fabrikanten er even succesvol in zullen zijn valt te betwijfelen maar de markt lijkt er op vooruit te lopen.
We can't afford the illusion anymore
  donderdag 8 augustus 2019 @ 13:17:27 #246
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_188345428
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2019 00:18 schreef Digi2 het volgende:
[ afbeelding ]
Veel lithiumbatterijen bevatten nogal wat Kobalt maar bijv. Tesla is erin geslaagd dat drastisch terug te dringen met de introductie van hun 2170 accucell. Of andere fabrikanten er even succesvol in zullen zijn valt te betwijfelen maar de markt lijkt er op vooruit te lopen.
https://electrek.co/2019/(...)ls-beat-solid-state/
N/A
pi_188348775
quote:
Interessant artikel, maar ze hebben maar "80% capacity remaining after 90 charge–discharge cycles". Daar zijn ze al trots op. Dat zullen er nog 10x zo veel moeten worden en dan niet alleen in het lab, maar ook in een voertuig. We zullen zien of dit ooit wat wordt.
pi_188373356
quote:
'Elektrische auto kost binnenkort minder dan gewone auto'

Een elektrische auto kost op dit moment een flinke duit meer dan een auto met een verbrandingsmotor. Maar dat zal niet veel langer zo zijn. Het kantelpunt is nabij volgens Volkswagen.

Als u op dit moment geïnteresseerd bent om […] over te stappen naar stroom als drijvende kracht voor uw auto, dan moet u daar flink voor in de buidel tasten. […] Maar als we Volkswagen mogen geloven duurt dit niet lang meer.
[…]
"We geloven er heilig in dat het kantelpunt erg dichtbij is. En dat kantelpunt zal op prijsgelijkheid zijn." De VW-topman denkt dat dit grotendeels te danken is aan de $50 miljard die de autofabrikant in de ontwikkeling van elektrische auto's heeft gestoken. Daardoor zullen de EV's snel op grotere schaal geproduceerd kunnen worden. En dat zal de prijs omlaag drijven. De VW Group, bestaande uit 12 merken waaronder Audi, Bentley en Porsche, wil voor 2028 70 volledig elektrische auto's op de markt hebben. Hiervan zouden er tegen die tijd 22 miljoen op de weg moeten rijden.
Volkswagen heeft de trend al gedeeltelijk ingezet met de aankomende Volkswagen ID.3. Deze heeft prijzen onder de ¤40.000,-. Uiteindelijk komt er nog een basismodel met minder bereik bij. Deze gaat rond de ¤30.000,- kosten. Dat is vergelijkbaar aan de prijs van een gemiddelde Volkswagen Golf. Fischer denkt dan ook niet dat mensen echt overgehaald moeten worden om een BEV (Battery Electric Vehicle) te kopen.
"Ik denk niet dat we mensen hoeven te overtuigen. Er is al een fundamentele interesse en iedereen weet waar we naartoe gaan. En als je gaat rekenen, dan zijn de onderhoudskosten voor het bezitten van een volledig elektrisch voertuig ongeveer de helft," aldus Fischer.

Maar er zijn nog wat hordes die genomen moeten worden voordat de elektrische auto echt geaccepteerd wordt. Volkswagen heeft onderzoek onder potentiële kopers gedaan. Daaruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat mensen het nog steeds niet vertrouwen om met een elektrische auto door water te rijden. Elektriciteit en water zijn namelijk geen vrienden van elkaar. Daarnaast is 'range-anxiety' niet meer aan de orde. Mensen maken zich nu eerder zorgen over het laden en waar dat allemaal wel en niet kan, oftewel 'charge-anxiety'.
https://www.autovisie.nl/(...)nder-dan-gewone-auto

Een paar kanttekeningen van mijn kant over prijspariteit
VW probeert auto's te maken met acceptabele prestaties tegen een zo laag mogelijke prijs. Misschien dat ze wel een heel eind komen, maar dan heb je dus een auto die niet heel snel kan laden, met niet heel veel bereik en ook niet heel snel optrekt. Bij Tesla hebben ze een andere strategie: gebruik de voordelen van elektrisch rijden door auto's te maken die ook snel kunnen optrekken (en ook veel energie kunnen regenereren bij het remmen en snel geladen kunnen worden). Ik denk dat er een beperkte markt is voor auto's met een lage laadsnelheid. Tegelijkertijd geldt dat ook voor de duurdere oplossingen van Tesla. Wel zullen beide visies naast elkaar in de markt bestaan.
Daarnaast is belangrijk dat de TCO van een elektrische auto laag is. Vooral doordat er efficiënter met energie wordt omgegaan. Het verhaal over onderhoudskosten hoor ik vaak, maar tegelijkertijd zijn de kosten voor banden vaak wel hoog: zware voertuigen met snelle acceleratie is geen goede combinatie. Niet iedereen heeft in de praktijk lage onderhoudskosten.
Door de lage TCO hoeft een elektrische auto niet per se hetzelfde te kosten in aanschaf als een benzineauto om concurrerend te zijn.
Een onzekerheid is de restwaarde als er meer occasions worden aangeboden. De technologie ontwikkeld zich snel, waardoor occasions snel verouderen. Ook loopt het bereik terug naarmate de accu ouder wordt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Benger op 10-08-2019 11:33:19 ]
  maandag 12 augustus 2019 @ 08:41:20 #249
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_188402530
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 11:27 schreef Benger het volgende:

[..]

https://www.autovisie.nl/(...)nder-dan-gewone-auto

Een paar kanttekeningen van mijn kant over prijspariteit
VW probeert auto's te maken met acceptabele prestaties tegen een zo laag mogelijke prijs. Misschien dat ze wel een heel eind komen, maar dan heb je dus een auto die niet heel snel kan laden, met niet heel veel bereik en ook niet heel snel optrekt. Bij Tesla hebben ze een andere strategie: gebruik de voordelen van elektrisch rijden door auto's te maken die ook snel kunnen optrekken (en ook veel energie kunnen regenereren bij het remmen en snel geladen kunnen worden). Ik denk dat er een beperkte markt is voor auto's met een lage laadsnelheid. Tegelijkertijd geldt dat ook voor de duurdere oplossingen van Tesla. Wel zullen beide visies naast elkaar in de markt bestaan.
Daarnaast is belangrijk dat de TCO van een elektrische auto laag is. Vooral doordat er efficiënter met energie wordt omgegaan. Het verhaal over onderhoudskosten hoor ik vaak, maar tegelijkertijd zijn de kosten voor banden vaak wel hoog: zware voertuigen met snelle acceleratie is geen goede combinatie. Niet iedereen heeft in de praktijk lage onderhoudskosten.
Door de lage TCO hoeft een elektrische auto niet per se hetzelfde te kosten in aanschaf als een benzineauto om concurrerend te zijn.
Een onzekerheid is de restwaarde als er meer occasions worden aangeboden. De technologie ontwikkeld zich snel, waardoor occasions snel verouderen. Ook loopt het bereik terug naarmate de accu ouder wordt.
Het gaat om het gebruik en of het makkelijk is.
Voor een lage prijs maar een shit ervaring zal ook wel verkopen, initieel of voor mensen die gewoon weinig rijden.

Maar waar de consument het om gaat is de range (vanaf 400 km is dat al prima voor 80% van de gebruikers) en het snel laden.
Helaas zijn er maar weinig merken die dat op dit moment snappen.
N/A
pi_188875116
quote:
Porsche Taycan
Porsche heeft het publiek flink warm gemaakt voor haar eerste elektrische auto. Nog voor de meeste details bekend waren gemaakt ontving Porsche al zo veel reserveringen voor de auto dat het eerste jaar alle productie slots al vergeven zijn. Wil je nu een Porsche Taycan hebben dan zal je minstens 1,5 jaar moeten wachten voordat hij in productie zal gaan. De Taycan Turbo is leverbaar met vanafprijs van ¤ 157.100. De snellere Porsche Taycan Turbo S is leverbaar vanaf ¤ 191.000.
Het zal nog ff duren voordat we ze op de weg tegenkomen, valt ook buiten het prijssegment van de meeste autorijders.
We can't afford the illusion anymore
pi_188875757
quote:
1s.gif Op woensdag 24 april 2019 14:13 schreef ATan het volgende:

[..}

Een hydrazinenitraatterrorrist zal vooral zichzelf opblazen want het is nogal instabiel
Dat is TATP ook maar dat heeft terroristen er niet van weerhouden het regelmatig te gebruiken. De verkoop van geconcentreerd waterstofperoxide is daarom aan banden gelegd.
We can't afford the illusion anymore
  vrijdag 20 september 2019 @ 08:52:33 #252
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_189035081
DAIMLER STOPT MET ONTWIKKELING VERBRANDINGSMOTOREN

quote:
Mercedes-Benz heeft aangekondigd te stoppen met de ontwikkeling van verbrandingsmotoren. Althans, voorlopig dan.

Dat zegt Daimlers ontwikkelingsleider Markus Schäfer tegen het Duitse Auto Motor Sport. Na de lancering van een nieuwe reeks verbrandingsmotoren, die we onder andere in de E- en S-klasse tegenkomen, stopt de fabrikant volgens de topman met de ontwikkeling van dergelijke aandrijflijnen. De volle focus wordt op, hoe kan het ook anders, elektrificatie gelegd. Ook gaat Daimler naar eigen zeggen aan de slag met eigen batterij-ontwikkeling en transmissies. “Het totale budget voor onderzoeken blijft op een hoog niveau”, aldus Schäfer.

Na de onthulling van de volledig elektrische Mercedes-Benz EQC vorig jaar staan er al meerdere nieuwe modellen in de wachtrij om zich te laten zien. Neem de EQA op basis van de A-klasse en de Vision EQS die een vooruitblik is van een elektrisch broertje van de S-klasse. Schäfer dekt zich overigens in, want hij schiet de verbrandingsmotor nog niet helemaal af. Nieuwe ontwikkelingen in de toekomst worden dan ook niet uitgesloten.

Bron
N/A
pi_189222232
quote:
Tesla Model 3 blijft de best verkochte auto in Nederland

Net als in de afgelopen maanden is de Tesla Model 3 de meest verkochte auto in september. Totaal werden er vorige maand 5768 van het nieuwe exemplaren van Tesla's instapmodel geregistreerd. Daarmee haalt de Model 3 van Tesla een marktaandeel van 15,5 procent in september.

Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisaties Bovag en de RAI Vereniging over de eerste negen maanden van 2019.

Ook over het hele jaar gemeten staat de Model 3 met 13.587 exemplaren fier bovenaan de lijst van meest verkochte modellen
. Daarmee haalt de goedkoopste Tesla een marktaandeel van 4,1 procent. De Volkswagen Polo (9684 stuks verkocht) en de Ford Focus (8606 stuks) volgen op respectievelijk plaats twee en drie.

Populair onder leaserijders
De Tesla Model 3 is vooral populair onder leaserijders. Met een vanafprijs van 48.980 euro kost de Model 3 iets minder dan een halve ton. Daarmee valt de elektrische auto net onder de grens van 4 procent bijtelling, alles daarboven kost 22 procent bijtelling.
Een kleine 50.000 euro voor vind ik nog best prijzig voor een auto. Voor Tesla is er op dit moment geen prikkel om een goedkopere versie van de model 3 te gaan verkopen in europa. Er is geen concurrentie voor de Model 3 als het om bereik/prijs verhouding gaat.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 2 oktober 2019 @ 09:00:42 #254
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189222415
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 08:42 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Een kleine 50.000 euro voor vind ik nog best prijzig voor een auto. Voor Tesla is er op dit moment geen prikkel om een goedkopere versie van de model 3 te gaan verkopen in europa. Er is geen concurrentie voor de Model 3 als het om bereik/prijs verhouding gaat.
De grote vraag is of dit ding wel met winst verkocht wordt, of onder de kostprijs?
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189222637
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 09:00 schreef daNpy het volgende:

[..]

De grote vraag is of dit ding wel met winst verkocht wordt, of onder de kostprijs?
Q1 was de bruto marge op een model 3 circa 20%. Nu is de goedkope versie van de model 3 niet meer verkrijgbaar en het is dus onwaarschijnlijk dat die marge veel lager zou zijn op dit moment, laat staan negatief zou zijn.
quote:
Why Tesla’s Model 3 Gross Margin Contracted in Q1 2019

What hurt the Model 3’s gross margin?
Unlike in the fourth quarter of 2018, Tesla’s gross margins from the Model S and X contracted in the first quarter of 2019. Price cuts in the Models S and X along with lower deliveries affected the gross margins of these models in the quarter.

In the first quarter, Tesla’s Model 3 gross margin contracted to ~20%. During Tesla’s first-quarter earnings conference call, its CFO, Zachary Kirkhorn, blamed recent Model 3 pricing adjustments and high demand for lower-priced Model 3 variants for the contraction in the Model 3’s gross margin.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 2 oktober 2019 @ 09:20:50 #256
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189222679
Dan kunnen ze de gesubsidieerde Model S weer terugbetalen aandeelhouders uitkeren.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189222905
quote:
14s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 09:20 schreef daNpy het volgende:
Dan kunnen ze de gesubsidieerde Model S weer terugbetalen aandeelhouders uitkeren.
Nee, want het gaat om de bruto marge. Netto zullen ze geen of nauwelijks winst maken.
pi_189223194
quote:
14s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 09:20 schreef daNpy het volgende:
Dan kunnen ze de gesubsidieerde Model S weer terugbetalen aandeelhouders uitkeren.
Het lijkt me dat ze de winst voorlopig aanwenden om de productie verder uit te breiden en te optimaliseren. In de EU is nog niet eens een Gigafactory zoals nu in Shanghai gebouwd wordt en zodra de bouw van Gigafactory europe van start gaat is daar ook kapitaal voor nodig.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 2 oktober 2019 @ 11:24:56 #259
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189224128
Gigafactory?
Wat gaat dat allemaal uitstoten dan? Kunnen we niet beter oude auto's blijven rijden ipv een vervuilende fabriek neer te plempen die auto's gaat fabriceren welke fossiele materialen gebruiken voor de accu's?
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  woensdag 2 oktober 2019 @ 11:35:34 #260
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_189224240
quote:
6s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 11:24 schreef daNpy het volgende:
Gigafactory?
Wat gaat dat allemaal uitstoten dan? Kunnen we niet beter oude auto's blijven rijden ipv een vervuilende fabriek neer te plempen die auto's gaat fabriceren welke fossiele materialen gebruiken voor de accu's?
Net zoveel als het bouwen van een andere auto fabriek die bijvoorbeeld Volkswagen ook aan het bouwen is.
Nee.
N/A
  woensdag 2 oktober 2019 @ 11:38:04 #261
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189224268
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 11:35 schreef nils7 het volgende:

[..]

Net zoveel als het bouwen van een andere auto fabriek die bijvoorbeeld Volkswagen ook aan het bouwen is.
Batterijen fabriek ;)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189235704
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 11:38 schreef daNpy het volgende:

[..]

Batterijen fabriek ;)
De Gigafactories van Tesla zoals die in Shanghai zullen zowel accus als autos gaan fabriceren mede omdat het minder vervoersbewegingen veroorzaakt en dus minder uitstoot.
We can't afford the illusion anymore
  donderdag 3 oktober 2019 @ 08:07:32 #263
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189240449
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 22:07 schreef Digi2 het volgende:

[..]

De Gigafactories van Tesla zoals die in Shanghai zullen zowel accus als autos gaan fabriceren mede omdat het minder vervoersbewegingen veroorzaakt en dus minder uitstoot.
Het staat niet letterlijk in het bericht dat ik vond maar het lijkt erop dat VW dat ook wil gaan doen. Voor nu is het een enorme accu fabriek. Uiteraard is productie concentreren op 1 locatie effectiever. Al hebben auto fabrikanten vele toeleveranciers die niet allemaal bij/naast de montageplant zitten.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189240514
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 08:42 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Een kleine 50.000 euro voor vind ik nog best prijzig voor een auto. Voor Tesla is er op dit moment geen prikkel om een goedkopere versie van de model 3 te gaan verkopen in europa. Er is geen concurrentie voor de Model 3 als het om bereik/prijs verhouding gaat.
Je kan de aanschafprijs van een elektrische auto niet vergelijken met die van een ICE. De overige kosten bij een elektrische auto zijn veel lager.

Kijk je naar TCO dan is een M3 echt niet prijzig.
pi_189240747
quote:
Tesla leverde in afgelopen kwartaal recordaantal van 97.000 auto's

Tesla heeft in de afgelopen drie maanden wereldwijd 97.000 auto's geleverd, waarvan 79.600 Model 3's. Niet eerder heeft Tesla zoveel auto's geleverd in een kwartaal. In 2019 zijn tot nu toe al meer Tesla's geleverd dan in heel 2018.

Uit de cijfers die Tesla online heeft gezet blijkt dat er in het afgelopen kwartaal 96.155 auto's zijn geproduceerd. De fabrikant leverde iets meer modellen, omdat het ook gaat om exemplaren die al eerder zijn gemaakt.

Tesla zegt in het derde kwartaal ook een recordaantal orders ontvangen te hebben en daardoor is de verwachting dat ook het vierde kwartaal afgesloten zal worden met een groot aantal leveringen. Tesla heeft begin dit jaar het doel gesteld om 360.000 tot 400.000 auto's te leveren in 2019. Om dat te halen is er nog een recordkwartaal nodig.

Het genoemde aantal leveringen is volgens Tesla een conservatieve schatting; het bedrijf telt leveringen pas als het papierwerk is afgerond en de auto bij de klant staat. Het daadwerkelijke aantal leveringen kan tot 0,5 procent hoger zijn volgens het bedrijf.

De leveringen van Tesla zijn dit jaar flink gestegen door de verkrijgbaarheid van de Tesla Model 3 in meer landen. Onder andere in Nederland is dit nieuwe model zeer populair. Deze week bleek dat er in Nederland in de eerste drie kwartalen van dit jaar 13.587 Model 3's zijn geregistreerd.
Zolang Tesla nog een recordaantal orders in de boeken heeft is er voorlopig geen noodzaak om goedkopere autos te gaan produceren dan de huidige versies van de Model 3. Een veel gebruikt argument van de Tesla-shorts is dat het aantal orders sterk zou dalen maar daarvan is geen enkele sprake momenteel.
We can't afford the illusion anymore
pi_189484362
quote:
Tesla krijgt groen licht om in China te produceren

Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie heeft Tesla donderdag aan een lijst van goedgekeurde autofabrikanten toegevoegd. Dit betekent dat de automaker nu in China mag gaan produceren.

Tesla is al bezig een fabriek ter waarde van 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) te bouwen in Sjanghai, wat de eerste overzeese autofabriek van het merk zou zijn. Eerder werd al het plan van Tesla onthuld om in oktober met de productie in deze fabriek te beginnen.

Tesla wil in China dit jaar nog een productie van ruim duizend Model 3-wagens halen, maar het is de vraag of dat haalbaar is. Er is onder meer onzekerheid over orders, werknemers en leveranciers.

Wel krijgt de automaker extra steun van de Chinese overheid. De autoriteiten hebben hulp aangeboden bij het afbouwen van de fabriek en Tesla-modellen werden eind augustus uitgesloten van een autoaankoopbelasting van 10 procent.

Dat China de fabriek groen licht geeft, is exemplarisch voor het beleid van Peking om de automarkt langzaam voor buitenlandse bedrijven open te stellen. De Tesla-fabriek wordt de eerste autofabriek in China die volledig in handen is van een buitenlands bedrijf.
Opmerkelijk dat men in zo'n ver stadium in de bouw van de fabriek pas toestemming krijgt om te gaan produceren.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 17-10-2019 17:24:32 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_189635018
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2019 09:00 schreef daNpy het volgende:

[..]

De grote vraag is of dit ding wel met winst verkocht wordt, of onder de kostprijs?
De cijfers van Q3 zijn nu bekend en de bruto marge is 22,8% Tesla heeft een kapitaalbuffer van $5,3 miljard. Eind dit jaar zal ook bekend worden gemaakt waar de europese Gigafactory gebouwd zal worden die M3 en MY gaat produceren.
quote:
Tesla surprises with a profit in the third quarter
The automotive gross margin widened to 22.8% in the third quarter, from 18.9% in the previous period. The automotive gross margin has not yet recovered to the 25.8% of the same quarter in 2018.
The company’s cash and cash equivalents balance increased to $5.3 billion.
We can't afford the illusion anymore
  zaterdag 26 oktober 2019 @ 22:02:58 #268
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189636536
Tijd om terug te betalen dus :Y)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189636876
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 oktober 2019 22:02 schreef daNpy het volgende:
Tijd om terug te betalen dus :Y)
Voorlopig zal er geen dividend uitgekeerd worden. De kapitaalreserve houden ze o.a. aan om tegenslagen te kunnen doorstaan zoals bijv. een eventuele recessie. Daarnaast zal er nogal wat kapitaal nodig zijn voor de bouw van Gigafactory europe.

quote:
https://ir.tesla.com/investor-faqs
Does Tesla pay a dividend? Does it plan to?

Tesla has never declared dividends on our common stock. We intend on retaining all future earnings to finance future growth and therefore, do not anticipate paying any cash dividends in the foreseeable future.
We can't afford the illusion anymore
pi_189794879
quote:
Duitse subsidie voor elektrische auto's wordt met 50 procent verhoogd
De subsidie op plug-inhybrides en volledig elektrische voertuigen in Duitsland wordt met 50 procent verhoogd. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel afgesproken met de Duitse auto-industrie. Op die manier moeten in 2030 minimaal tien miljoen stekkerauto's op de Duitse wegen rijden.

Met de maatregelen loopt de subsidie op volledig elektrische auto's met een prijs tot 40.000 euro op naar 6.000 euro. Voor plug-inhybrides in die prijsklasse stijgt de subsidie naar 4.500 euro.

De aankondiging van de hogere subsidies vallen samen met de start van de productie van de volledig elektrische Volkswagen ID.3, die in Duitsland voor minder dan 40.000 euro in de markt gezet zal worden. Volgend jaar verschijnt een uitvoering van zo'n 30.000 euro.

Voor duurdere elektrische voertuigen is het subsidiebedrag voortaan 5.000 euro, terwijl het bedrag voor plug-inhybrides oploopt tot 4.000 euro.
quote:
Elektrische auto's dun gezaaid in Europa, maar niet in Nederland
In Nederland rijden volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ruim 172.000 stekkerauto's rond, waarvan meer dan 75.000 volledig elektrisch zijn. Mede dankzij het succes van de Tesla Model 3 werd in september de jaarprognose van de RAI Vereniging voor het aantal registraties van nieuwe, volledig elektrische auto's al overschreden.


[ Bericht 4% gewijzigd door Digi2 op 05-11-2019 13:07:37 ]
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 5 november 2019 @ 13:22:02 #271
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189795325
Jammer dat ook Duitsland hierin mee gaat. Het zegt genoeg dat E auto's alleen in Nederland populair zijn omdat de staat meebetaald. Verder zit er dus niemand op te wachten.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189795535
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 november 2019 13:22 schreef daNpy het volgende:
Verder zit er dus niemand op te wachten.
Voor europa is het van geo-politiek en strategisch belang. We hebben zelf geen grote aardolie-reserves en zijn daardoor erg afhankelijk van landen met nogal bedenkelijke regimes, die we daarmee feitelijk financieel steunen. Daarnaast speelt de CO2 en stikstof uitstoot een rol en dat kan met elektrische autos worden teruggedrongen. Het hangt er vanaf hoe je de stroom produceert.
We can't afford the illusion anymore
pi_189796593
quote:
Prijzen elektrische auto's Volkswagen duiken onder grens van 25.000 euro

De prijzen van de nieuwe elektrische stadsauto's van de Volkswagen Group in Nederland beginnen bij 23.290 euro. Voor dat bedrag krijg je een Skoda Citigo-e iV geleverd, die op papier een actieradius van 260 kilometer heeft. Een dergelijk rijbereik was tot voor kort alleen haalbaar met een twee keer zo duur model.

De Seat Mii electric is 110 euro duurder, terwijl de Volkswagen e-Up 185 euro meer kost. Dat laatste merk gaat uit van een rijbereik van 250 kilometer in plaats van 265 kilometer. Bij enkel stadsverkeer is volgens Seat op één acculading een afstand van 358 kilometer mogelijk.

De drie technisch identieke auto's hebben een accupakket van 38 kWh in de bodem, die met een 40 kWh-lader binnen een uur weer tot 80 procent bijgeladen is. Met een 7,2 kW-lader heb je ruim vier uur nodig. De elektromotor levert 61 kW (83 pk).

De bagageruimte van de drieling bedraagt 260 liter en 923 liter met de achterbank plat. De drie modellen komen begin volgend jaar naar Nederland.
elektrofahrzeuge-103~_v-videowebl.jpg

[ Bericht 5% gewijzigd door Digi2 op 05-11-2019 15:10:31 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_189796695
Leuk feel good berichtje maar het is nog steeds geen echt alternatief voor een ICE. Wie gaat er nu 25000 euro voor een up! betalen met een beperkt actieradius (op papier al, dus de praktijk zal een stuk minder zijn)

Twee instap upjes met een fatsoenlijk actieradius gaat voor iets meer dan de helft.

quote:
0s.gif Op dinsdag 5 november 2019 13:22 schreef daNpy het volgende:
Jammer dat ook Duitsland hierin mee gaat. Het zegt genoeg dat E auto's alleen in Nederland populair zijn omdat de staat meebetaald. Verder zit er dus niemand op te wachten.
Inderdaad. De aanschafsubsidie is nog steeds erg vaag voor particulieren dus zal het nog steeds een exclusief feestje blijven voor zakelijke rijders en ondernemers. De reclames in de media zeggen genoeg " 4% dit, 4% dat...."

nee, ik twijfel echt sterk of mijn volgende nieuwe auto een EV zal worden alhoewel de ID3 er best aardig uitziet. Maar goed, een jaar wachten op de productie van een auto ga ik dus niet doen. Dat zijn in ieder geval al de eerste indicaties.
  dinsdag 5 november 2019 @ 15:33:47 #275
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189797013
quote:
19s.gif Op dinsdag 5 november 2019 15:12 schreef Gunner het volgende:
Leuk feel good berichtje maar het is nog steeds geen echt alternatief voor een ICE. Wie gaat er nu 25000 euro voor een up! betalen met een beperkt actieradius (op papier al, dus de praktijk zal een stuk minder zijn)

Twee instap upjes met een fatsoenlijk actieradius gaat voor iets meer dan de helft.
[..]

Inderdaad. De aanschafsubsidie is nog steeds erg vaag voor particulieren dus zal het nog steeds een exclusief feestje blijven voor zakelijke rijders en ondernemers. De reclames in de media zeggen genoeg " 4% dit, 4% dat...."

nee, ik twijfel echt sterk of mijn volgende nieuwe auto een EV zal worden alhoewel de ID3 er best aardig uitziet. Maar goed, een jaar wachten op de productie van een auto ga ik dus niet doen. Dat zijn in ieder geval al de eerste indicaties.
Agreed.
Allemaal leuk zolang het wordt betaald door de mensen die er zelf geen aan kunnen schaffen.
En zodra het bereikbaar wordt voor de massa, gaan alle voordelen eraf want anders loopt de schatkist inkomsten mis.
Het is te doorzichtig voor woorden.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189797285
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 november 2019 15:33 schreef daNpy het volgende:

[..]

En zodra het bereikbaar wordt voor de massa, gaan alle voordelen eraf want anders loopt de schatkist inkomsten mis.
Dat is altijd het geval naar mijn idee. De massa wordt geschoren want daar valt het te halen, Jan Modaal is Jan is de lul zeg maar ;) Er zullen nu uiteindelijk betaalbare elektrische autos door beschikbaar komen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Digi2 op 05-11-2019 16:07:49 ]
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 5 november 2019 @ 16:06:36 #277
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189797641
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 november 2019 15:50 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Dat is altijd het geval naar mijn in idee. De massa wordt geschoren want daar valt het te halen, Jan Modaal is Jan is de lul zeg maar ;) Er zullen nu uiteindelijk betaalbare elektrische autos door beschikbaar komen.
Ja, alleen hoe lang gaat dat nog duren?
In principe zou ik een elektrische auto niet erg vinden, ipv onze huidige 2e auto.
Geen MRB, opladen met zonnepanelen, maar ondanks de snelle terugverdientijd is het met de hoge aanschafprijs (tweedehands!) en accu-lease nog niet echt interessant.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189797812
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 november 2019 16:06 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ja, alleen hoe lang gaat dat nog duren?
Tesla gaat een Gigafactory in europa bouwen, naar ik aanneem volgend jaar al. Doel van Musk is altijd geweest betaalbare elektrische autos beschikbaar te krijgen voor het grote publiek. Mochten fabrikanten daarin verzaken dan is dat een flinke stok achter de deur zoals wel blijkt. Dat tesla nog goedkoper modellen zal gaan aanbieden dan de M3 is voor een bedrijf als VW een nachtmerrie. In europa is voor dergelijke wagens een enorme markt namelijk.
We can't afford the illusion anymore
  dinsdag 5 november 2019 @ 20:52:57 #279
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189803038
Gigafactory? Wat stoot de bouw en het in bedrijf zijn daar wel niet van uit dan?

Uiteraard is er in Europa een enorme markt, zolang er nog belasting voordeel geldt. Als dat eenmaal weg is zit men met de nadelen van een e-auto voor de kosten van een ICE.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_189803508
quote:
6s.gif Op dinsdag 5 november 2019 20:52 schreef daNpy het volgende:
Uiteraard is er in Europa een enorme markt, zolang er nog belasting voordeel geldt. Als dat eenmaal weg is zit men met de nadelen van een e-auto voor de kosten van een ICE.
Omdat een elektrische auto uit minder bewegende onderdelen bestaat heeft die veel minder onderhoud nodig. De efficientie van elektromotoren is veel hoger dan die van een ICE. Veel stroom kan zonder of met weinig CO2 uitstoot opgewekt worden. Je kunt je auto veelal thuis "tanken". Je financiert in veel mindere mate bedenkelijke regimes (kobalt uit de Kongo vervalt hopelijk ook op termijn). Dat zijn positieve aspecten van een elektrische auto. De fabrikage van een ICE auto is vaak nog goedkoper, met name vanwege de kosten van de accucellen maar daar is een dalende trend in waar te nemen. Wat zijn dan precies die grote nadelen van een elektrische auto, zelfs als op termijn de subsidies wegvallen?

Capture2.jpg

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 05-11-2019 21:38:12 ]
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 6 november 2019 @ 08:10:09 #281
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189811634
Accu lease, beperkte actie radius, mag er eigenlijk al een degelijke aanhanger (2 ton+) achter een E-auto?
Voor mijn vriendin, die 30km/dag rijdt is die actie radius geen probleem. Maar wil je een weekendje weg wil je wel dezelfde dag nog aankomen en niet elke 2 uur een uurtje moeten laden.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  woensdag 6 november 2019 @ 08:24:20 #282
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_189811712
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2019 08:10 schreef daNpy het volgende:
Accu lease, beperkte actie radius, mag er eigenlijk al een degelijke aanhanger (2 ton+) achter een E-auto?
Voor mijn vriendin, die 30km/dag rijdt is die actie radius geen probleem. Maar wil je een weekendje weg wil je wel dezelfde dag nog aankomen en niet elke 2 uur een uurtje moeten laden.
Er zijn ook elektrische auto's waarbij dat niet hoeft of je hoogstens even na 3 a 4 uur een broodje met koffie besteld en verorberd en je daarna al weer onderweg bent.
N/A
  woensdag 6 november 2019 @ 08:26:28 #283
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189811721
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2019 08:24 schreef nils7 het volgende:

[..]

Er zijn ook elektrische auto's waarbij dat niet hoeft of je hoogstens even na 3 a 4 uur een broodje met koffie besteld en verorberd en je daarna al weer onderweg bent.
Ik weet idd dat je met een 20 minuten tot 80% kan laden maar dan heb je dus ook geen 100 % reikwijdte, wat inhoud dat je nog vaker moet stoppen. Een beetje diesel rijdt 1000 km op een tank en zelfs onze 3 serie haalt 800km als je normaal rijdt op de snelweg.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  woensdag 6 november 2019 @ 08:27:10 #284
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_189811728
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2019 08:26 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ik weet idd dat je met een 20 minuten tot 80% kan laden maar dan heb je dus ook geen 100 % reikwijdte, wat inhoud dat je nog vaker moet stoppen. Een beetje diesel rijdt 1000 km op een tank en zelfs onze 3 serie haalt 800km als je normaal rijdt op de snelweg.
Dus jij stopt nooit als je richting zuid-frankrijk rijdt?
N/A
  woensdag 6 november 2019 @ 08:33:11 #285
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_189811778
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2019 08:27 schreef nils7 het volgende:

[..]

Dus jij stopt nooit als je richting zuid-frankrijk rijdt?
Jawel maar niet omdat ik per sé moet tanken en ook niet elke keer 20 minuten.

Je snapt toch wel dat er een verschil zit tussen 20 minuten moeten stoppen om voor <300 km bij te laden of 1x in een paar minuten weer > 800 km te kunnen rijden.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.