Lucky_Strike | maandag 28 augustus 2017 @ 23:16 |
Moksi alesi, telo, pom, kwie kwie, gemberbier, petjel, saoto, kousenband. Hier praten we over de Surinaamse keuken en haar ingrediënten. Met foto's, ervaringen en recepten Gouden regel: moeder en/of oma maken de lekkerste rotiplaat/pom/zuurgoed/etc. Recepten:
Gado gado heet in Suriname petjel en je maakt het met petjelsaus. Een rotiplaat warm je op in de magnetron in een boterhamzakje. Afhankelijk van hoe diep gevroren ze zijn en hoe hoog je magnetron staat, moet je ongeveer 90 tot 120 seconden opwarmen. Halverwege draaien. Meer recepten: http://sranangkukru.net/ https://www.puureten.net/recepten/surinaamse-roti/ Rudolf van 24Kitchen maakt 'pom' en wordt uitgelachen [ Bericht 45% gewijzigd door Lucky_Strike op 29-08-2017 17:45:59 ] | |
#ANONIEM | maandag 28 augustus 2017 @ 23:17 |
Oke... | |
Negentiendertig | maandag 28 augustus 2017 @ 23:17 |
Yup, in z'n geheel ze hebben wel wat langer nodig om lekker te worden op zuur, omdat ze wat groter zijn. Weekje ofzo. Als je het goed doet blijven ze heel knapperig van buiten en sappig van binnen. Ze zijn ook op zuur verkrijgbaar in een zakje (met rode ui), ik haal dat altijd op de markt bij Reigersbos in Amsterdam ZO. | |
#ANONIEM | maandag 28 augustus 2017 @ 23:18 |
Cool ga ik eens proberen. Heb weer weckpotten gekocht dus moet lukken | |
vincenzo78 | maandag 28 augustus 2017 @ 23:18 |
Suggesties voor de OP: | |
Negentiendertig | maandag 28 augustus 2017 @ 23:21 |
Okersoep oker en antroewa mag wmb verbannen worden uit de surinaamse keuken. Succes! | |
vincenzo78 | maandag 28 augustus 2017 @ 23:25 |
Okrosoepoe met zoutvlees of antroewa met zoutvlees heerlijk!!! Okrosoepoe is een kraktisoepoe. | |
cherrycoke | dinsdag 29 augustus 2017 @ 00:43 |
is bakabana met pindasaus nu echt lekker? wil het proberen | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 00:46 |
Ja, heerlijk maar met de Surinaamse variant van pindasaus dan hè. En die bakabana moet wel lekker warm zijn en niet teveel saus zetten. Gedoseerd... | |
Spice | dinsdag 29 augustus 2017 @ 07:52 |
Liever met pindasambal, dat smaakt niet hetzelfde als pindasaus | |
Spice | dinsdag 29 augustus 2017 @ 07:53 |
Niet te vergeten de grietbana soep. | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 08:30 |
snees' taya supu! binnenkort weer een keertje maken | |
Negentiendertig | dinsdag 29 augustus 2017 @ 08:42 |
Nee, de pindasaus overheerst vind ik. Liever zonder. Noh, is net kikkerdril. Een grit'banasupu bijv is veel lekkerder | |
#ANONIEM | dinsdag 29 augustus 2017 @ 09:36 |
Beetje suffe vraag maar warm jij die in de magnetron op of in de koekenpan? Zijn niet bevroren en ik weet niet of dat folie "magnetron proof" is. | |
KillemWieft | dinsdag 29 augustus 2017 @ 09:44 |
Gewoon in de magnetron, maar dan zonder verpakking. | |
#ANONIEM | dinsdag 29 augustus 2017 @ 09:49 |
Bedankt, vanavond deze eens proberen. | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 09:49 |
als ik een roti opwarm in de magnetron, doe ik dat liever in een boterhamzakje ofzo vind t anders zo droog en hard worden | |
KillemWieft | dinsdag 29 augustus 2017 @ 09:57 |
Hoe lang warm je ze dan op? 10 min of zo? 30-45- sec op 900W daar worden die van Parbo in ieder geval niet droog van. De zelfgemaakte van m'n ma trouwens ook niet, maar zij maakt ze met melk ipv water. Die zijn super zacht! | |
KillemWieft | dinsdag 29 augustus 2017 @ 09:59 |
Ik ben benieuwd of je ze lekker vindt. | |
#ANONIEM | dinsdag 29 augustus 2017 @ 10:06 |
Was nog niet eerder in die toko geweest. Hebben wel leuke spulletjes daar. Ga er maar eens meer heen. | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 10:49 |
Dit doe ik ook altijd. Als je zelf roti's maakt en je vriest ze vervolgens in en dan per boterhamzakje verpakt, kunnen ze zo de magnetron in. Afhankelijk van hoe diep gevroren ze zijn en hoe hoog je magnetron staat, moet je ongeveer 90 tot 120 seconden opwarmen. Ik doe zelf altijd 45 seconden en omdraaien en dan weer seconden. | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 11:15 |
zie reactie van vincenzo78, ingevroren ongeveer anderhalve minuut, anders denk ik een halve minuut wat ik ook wel doe is eerst laten ontdooien voordat ik het in de magnetron opwarm | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 11:20 |
Vraagje voor de mensen die vaker roti eten. Indien je wel eens huisgemaakte roti hebt gegeten bij familie/vrienden dan is de roti van de toko 2 gradaties minder. Idem dito eigenlijk met Pom. Dat koop ik ook nooit buiten. | |
#ANONIEM | dinsdag 29 augustus 2017 @ 11:23 |
Ik vind de roti van mijn moeder ook lekkerder dan die van de toko. Mijn moeder kookt naast Hollands al haar hele leven allerlei buitenlandse gerechten. | |
Printerkabel | dinsdag 29 augustus 2017 @ 11:24 |
Mama's roti is de best | |
Negentiendertig | dinsdag 29 augustus 2017 @ 12:05 |
Pom sws nooit buiten, en mijn moeder's roti's zijn de allerlekkerste Maar zonder dollen, die van de toko, die twee in een pakje bij de "vers" afdeling zijn echt matig als je homemade gewend bent. Ik wil een keer een dikke stash roti's maken en dan invriezen zodat ik niet alsnog die matige van de toko hoef te eten. | |
Manke | dinsdag 29 augustus 2017 @ 12:16 |
Zoute lemmetje en lemmetje sambal. Maakt iemand dit zelf? | |
n0a | dinsdag 29 augustus 2017 @ 12:27 |
Heeft iemand een beproefd pom recept? Ik ken het alleen maar van de afhaal. Recepten die ik vind zijn erg uiteenlopend. | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 13:52 |
wat is de vraag? | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 14:47 |
Mot ik potverdomme een ? plaatsen om de vraag te herleiden??? U snapt natuurlijk wel welke vraag ik probeerde te stellen, mevrouw Doe. Heel plat gezegd: vind je de roti's van de toko nog wel te vreten nadat u een huisgemaakte roti heeft geproefd? Persoonlijk eet ik nog alleen roti als ik huisgemaakte roti's tot mijn beschikking heb. | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 14:53 |
Wie zou er een nieuwe OP fixen? | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 15:07 |
ey saka yu skafu yere! ik dacht misschien ben je je zelf verloren in de inleiding maar natuurlijk: home made is altijd beter | |
#ANONIEM | dinsdag 29 augustus 2017 @ 15:32 |
De TS van dit topic. | |
Lucky_Strike | dinsdag 29 augustus 2017 @ 16:30 |
Tadaaa! Als iemand nog toevoegingen ofzo heeft, hoor ik het graag. | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 16:49 |
Mooie OP. Haal maar een nummer van Lieve Hugo weg, want anders wordt die OP zo vol. Kies zelf maar welke.. | |
sp3c | dinsdag 29 augustus 2017 @ 17:12 |
Tem zijn roti verdiend sowieso een plekje in de OP | |
#ANONIEM | dinsdag 29 augustus 2017 @ 17:33 |
Net gehaald. Witte rijst met kipfilet. Heb de helft net al opgegeten. Mega voedsel. Dronken buurman had roti gehaald en was (volgens hem) heerlijk. | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 17:34 |
die op! maaruh gado gado met petjilsaus heet toch petjil? | |
Lucky_Strike | dinsdag 29 augustus 2017 @ 17:39 |
Weer ik veel Zo noemde Vincenzo het in het eerste topic. | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 17:43 |
ohhhh, dat verklaart t! maar voor de duidelijkheid, gado gado is indonesisch, petjil/petjel is de surinaamse versie | |
Lucky_Strike | dinsdag 29 augustus 2017 @ 17:45 |
Ok Gaan er in de Surinaamse versie ook andere groenten door? | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 17:52 |
weet niet zeker wat er in de indonesische variant hoort, maar bij de surinaamse meestal: taugé, witte kool of spitskool, kousenband en dagublad | |
#ANONIEM | dinsdag 29 augustus 2017 @ 18:39 |
Vroeg avondeten Yup...roti & saoto soep allebei kleine portie. Soato soep met alle toebehoren en teveel aardappelchipjes & tauge vond ik Oh ja: en te donker de bouillon. Roti met alles erop en eraan. Jus was goed en bijgeleverde sambal ook. [ Bericht 13% gewijzigd door Lucky_Strike op 29-08-2017 19:43:03 ] | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 19:20 |
Iwanius, waarom regel je geen Surinaamse vrouw dan hoef je al deze dingen niet meer te kopen? | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 19:20 |
Ik schrik altijd van het geblaf van dagublad. | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 19:22 |
Wat zei ik? Ik zie mijn naam voorbij komen. | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 19:24 |
Tjonge tjonge. Ik wil het niet al te verwarrend maken door gewoon gado gado te blijven noemen en dan steek je me zo in de rug. | |
RobinOok | dinsdag 29 augustus 2017 @ 19:43 |
Ja, duuuuh, echt niet. Is alletwee Indonesisch. | |
Lucky_Strike | dinsdag 29 augustus 2017 @ 19:44 |
Hoe goed bedoeld ook, je hebt ons in de war gebracht met je gado gado Ja en nou komt Robin het nog even makkelijker maken ook. | |
RobinOok | dinsdag 29 augustus 2017 @ 19:51 |
Het zijn alletwee groentengerechten, soort warme salades, waar van alles in kan zitten. Verschil zit hem voornamelijk in de saus. Petjelsaus of gewonere pindasaus. En er zijn meer varianten : http://keasberry.com/nl/r(...)met-pindasaus-welke/ [ Bericht 11% gewijzigd door RobinOok op 29-08-2017 20:14:37 ] | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 20:14 |
blaffende dagus bijten niet | |
JaneDoe | dinsdag 29 augustus 2017 @ 20:19 |
in surinaamse is het van oorsprong idd een javaans gerecht | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 20:25 |
Gewone pindasaus is niks in dit verband. | |
#ANONIEM | dinsdag 29 augustus 2017 @ 20:43 |
Waren top. Bedankt voor de tip, kousenband daar was ook lekker vers. Dit keer heb ik twee tomaten gebruikt ipv wat tomatenpuree maar ik denk dat ik volgende keer een combinatie doe. | |
Boy_Zonderman | dinsdag 29 augustus 2017 @ 21:28 |
Deels ordinaire linkdump, deels een interessante discussie: Zijn nu een stuk 13 filmpjes waarin Howard Komproe de zogenaamde Surinaamse gerechten, voornamelijk te koop bij de grotere supermarkten, onder de loep neemt. De Bara Burger in het bovenstaand filmpje vond ik zelf wel smakelijk eruit zien, plus een grappige vorm van Fusion. Maar hij proeft ook de instant Sauto van de Appie of de Roti van de Hema. Waar ligt de grens in deze gekkigheid? Wanneer mag je echt NIET iets Surinaams noemen? | |
KillemWieft | dinsdag 29 augustus 2017 @ 21:36 |
Ach hetzelfde gaat op voor die kant-en-klare Thaise/Indiaase/Italiaanse etc troep die in de supermarkt ligt. | |
KillemWieft | dinsdag 29 augustus 2017 @ 21:39 |
Fijn om te horen dat het heeft gesmaakt. Vind het altijd zo lullig als ik iemand iets aanraad en diegene het niet te vreten vindt. | |
Boy_Zonderman | dinsdag 29 augustus 2017 @ 21:44 |
Dat is idd een duidelijke grens, zodra het K&K in de schappen ligt zal er meestal ingeleverd zijn op de smaak. Maar die Bara Burger? En een vriend van me had laatst een kliekje garnalen in masala door de spaghetti heen gedraaid. Naar zijn woorden was het 'echt spang'. Hoe puur kunnen we zijn in de Surinaamse keuken? | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 22:25 |
Klinkt als een ratjetoe.. | |
Lucky_Strike | dinsdag 29 augustus 2017 @ 22:30 |
Nu wil ik een baraburger. Ik ben geen Surinamer dus dan is het niet belangrijk 'hoe het hoort' | |
Negentiendertig | dinsdag 29 augustus 2017 @ 22:44 |
Wat is dat nou weer voor ka sani een baraburger, hou op hoor. Een bara is lekker met een chutney, niet gevuld met kipkerrie, niet als burger bun. Heeft iemand hier een lekker bojo recept? | |
Boy_Zonderman | dinsdag 29 augustus 2017 @ 22:48 |
Klinkt wel zo maar ik ben toch benieuwd. Pasta is erg neutraal van smaak, net als rijst. Waarom ook niet? | |
Boy_Zonderman | dinsdag 29 augustus 2017 @ 22:53 |
Whehehe, de echte purist aan het woord! IS het dan ook specifiek een Mango chutney, of mag een "Alu ke Tchoka" ook? (Vergeef me de spelling, ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Zo niet: gestampte aardappels met tomaat, peper en ui. Het liefst dan ook nog 'afgeblust' met hete olie) Recept heb ik niet zo snel liggen, maar een geheimpje van mijn moeder kan ik je wel geven: gebruik ook koffiemelk in je beslag | |
Negentiendertig | dinsdag 29 augustus 2017 @ 22:59 |
Mango- of aardappelchutney als je het mij vraagt aloo ka chokha mijn goooddd, dat heb ik lang niet gegeten. Eten mensen dat met bara, ja? De combi klinkt lekker, moet ik een keer proberen. Thanks voor de bojotip, koffiemelk klinkt idd wel als een verrijking voor dat bojobeslag. Mocht je nog aan het recept komen dan houd ik me aanbevolen | |
KillemWieft | dinsdag 29 augustus 2017 @ 23:20 |
Sinds ik dit topic volg ben ik 3kg aangekomen. | |
vincenzo78 | dinsdag 29 augustus 2017 @ 23:29 |
Je moet ook niet die hele dag achter internet zitten!!!!. | |
Boy_Zonderman | dinsdag 29 augustus 2017 @ 23:40 |
Ja, binnen onze familie was het standaard op feestjes dat iemand eerst met de Bara rondging, en daar achter aan ook iemand met chutney en Alu ke Tchoka. Vind het zelf een heerlijke combi! Me moeder heeft haar recept uit dit kookboek, (die ik nu van haar gepikt heb, hahaha ) Daar heeft ze het basisrecept voor de Bojo, maar met een beetje meer van dit en ietsje minder van dat. Ohw, en zout! Er mag zeker wel een goed snufje zout erin. | |
JaneDoe | woensdag 30 augustus 2017 @ 00:19 |
bara met tomati ke tjokha (dacht altijd dat je t zo schreef )... mi gado mi jezuuuuus! | |
vincenzo78 | woensdag 30 augustus 2017 @ 00:26 |
Een andere lekkere zoete lekkernij uit de Javaanse keuken is Golong Golong (Goelong Goelong). Een lichte roze pannenkoekje opgerold met een kokosvulling. Lekka lekka! De meeste goede Warungs hebben het wel. | |
Boy_Zonderman | woensdag 30 augustus 2017 @ 00:30 |
Wheheheheeeey... ja de fonetische spelling is altijd wel een beetje lastig maar gelukkig begrijpen we elkaar wel! Sowieso Tomati ke Tchoka is goed, heel simpel met een Bitawirie en rijst. (En misschien wel een gekke combinatie: een tosti met Tomati ke Tchoka ) | |
vincenzo78 | woensdag 30 augustus 2017 @ 00:34 |
Verschillende mensen in de familie eten verschillende choka's gewoon op brood als beleg. Mijn moeder at vroeger gewoon bepaalde chutney's op brood alsof ze pindakaas smeerde. | |
KillemWieft | woensdag 30 augustus 2017 @ 00:37 |
Zeker slag! | |
JaneDoe | woensdag 30 augustus 2017 @ 09:20 |
dus dat hè, chutneys, sambal etc is gewoon broodbeleg in t weekend aten we als ontbijt soms ook bokking of sardines met stokbrood of surinaamse puntjes...nostalgie man | |
Axia | woensdag 30 augustus 2017 @ 09:33 |
Bhata ke tjokha op witbrood | |
vincenzo78 | woensdag 30 augustus 2017 @ 11:35 |
Die orginal Surinaamse puntjes met sardines en de juiste hoeveelheid peper...water loopt me nu in de mond.. | |
Boy_Zonderman | woensdag 30 augustus 2017 @ 17:08 |
Hahaha, ik ben er ook zo eentje van chutney op een vers puntje | |
fukforce | donderdag 31 augustus 2017 @ 01:19 |
Morgen weerr eens verse roti's kopen bij de groothandel/fabrikant in Den Haag [ Bericht 3% gewijzigd door fukforce op 31-08-2017 18:39:57 ] | |
#ANONIEM | donderdag 31 augustus 2017 @ 08:06 |
Adres en prijs? Bij de toko zijn drie verse geloof 3.5 euro | |
fukforce | donderdag 31 augustus 2017 @ 18:48 |
Bij de toko worden ze ook echt vers gebakken en warm meegegeven waar je ze koopt? | |
Lucky_Strike | donderdag 31 augustus 2017 @ 18:53 |
Grote teleurstelling vandaag. Ik heb geen kipkerrieprut voor in de roti meer in de vriezer Volgende week maar weer maken. Dit keer met pompoen. Als ik er mixed pickles bij eet, gooi ik die dan vanuit de pot op mijn bord en eet ik ze als zuurgoed. Of kook ik ze mee? | |
Negentiendertig | donderdag 31 augustus 2017 @ 19:46 |
Ik zou eigenlijk geen kerriegerechten met mixed pickles maken. En meestoven, niet zo op je bord | |
sirdanilot | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:27 |
Ik heb vandaag pom gemaakt. Maar ik vond het niet echt lekker. Zeker niet voor de prijs en moeite van zo'n zakje pom tayer te vinden (7 euro en ergens diep in de vriezer van de toko verstopt) Niet dat het vies was of zo. Maar het viel me gewoon nogal tegen. Het zou ook kunnen dat ik gewoon een slechte kok ben en het niet zo lekker kan maken als een echte surimamma. Maar ik b en geen fan. Geef mij maar roti. Wat ik wel moet toegeven is dat ik nergens zoutvlees kon vinden. Echt nergens. Super kut moest het dus maken met alleen maar kip. Misschien was het daarom niet zo lekker. Iemand een vervanger voor zoutvlees toevallig? Pom met alleen maar kip is in ieder geval niet voor de herhaling vatbaar. Leuk voor een keertje maar mwah. | |
#ANONIEM | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:33 |
Nee dus waar staat die fabriek van jou? | |
n0a | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:38 |
Ik weet niet of je een jumbo in de buurt hebt, maar daar verkopen ze zoutvlees. Alleen geen idee of dat bij alle vestigingen te koop is. | |
sirdanilot | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:44 |
Eerst hadden ze het bij mijn marokkaanse supermarkt maar daar is het uit het assortiment gehaald. Bij de chinese toko ook niks. Jumbo zit hier alleen een kleine vestiging, dus zullen ze vast niet hebben. Dirk en hoogvliet hebben al helemaal niks buitenlands. AH XL heb ik niet gekeken, misschien dat die het wel hebben. | |
vincenzo78 | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:44 |
Heb je ooit eerder Pom gegeten? | |
Negentiendertig | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:45 |
Stukjes gerookte kipfilet of -dijen erdoorheen is ook lekker. | |
JaneDoe | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:49 |
ik gok dat je een slechte kok bent genoeg mensen die het alleen met kip maken | |
sirdanilot | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:50 |
Nee was de allereerste keer. Misschien een keer bij een suri toko halen om te vergelijken. | |
#ANONIEM | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:51 |
Zou ik sowieso doen anders kan je nooit goed vergelijken of je het wel oke hebt gedaan | |
sirdanilot | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:51 |
Een vriend van mij is wél bekend met suri eten en is ook geen pom fan. Dus ik weet het nog niet. Moet het een keer halen bij een suri om te v ergelijken. | |
vincenzo78 | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:54 |
Eerst een paar keer ergens goeie Pom eten dan pas zelf proberen. Pom is niet een gerecht dat je zo ff uit de pols schudt. | |
vincenzo78 | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:55 |
Niet iedereen houdt van Pom. Daarom eerst ff proeven bij ervaren koks. Kun je eerst kijken of je het wel iets vindt. | |
sirdanilot | donderdag 31 augustus 2017 @ 22:56 |
Binnenkort naar de Roti Queen dan maar. | |
vincenzo78 | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:00 |
Mwoah...Pom is niet echt een gerecht wat je bij Hindoestanen moet eten. Althans de gemiddelde Surinamer eet bepaalde gerechten alleen bij bepaalde koks. Ik zou geen roti eten bij een Chinees. Tjauw min bij de Chinees Roti bij de Hindoestaan Bami bij de Javaan Pom bij de Creool. | |
LuieSurinamer | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:06 |
Iemand die het begrijpt! | |
LuieSurinamer | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:08 |
Een baraburger 'hoort' sowieso niet. | |
#ANONIEM | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:09 |
Wat is een baraburger? Een bara tussen een broodje ofzo? | |
LuieSurinamer | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:10 |
Een burger waar die bara het broodje is zeg maar. Ook pas dit jaar van gehoord en proberen ga ik het zeker niet. | |
#ANONIEM | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:11 |
Meh, ik vind een bara met wat sambal het lekkerst. | |
LuieSurinamer | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:12 |
Ik ken een bara ook alleen maar met chutney En dan bedoel ik ook alleen maar die bit size bara's niet die bara die bijna even groot zijn als een roti. | |
#ANONIEM | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:15 |
Precies, die gigantic bara's vind ik ook niet lekker. | |
sirdanilot | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:28 |
Tsja ik woon niet in de bijlmer dus zo veel keus zit hier niet. De surinaamse bami ben ik geen fan van en tjauw min ken ik niet. Ik weet alleen maar dat ik roti echt super lekker vind (of ik het nu haal of zelf maak, allebei lekker) | |
vincenzo78 | donderdag 31 augustus 2017 @ 23:36 |
In welk deel van Ned woon je als ik vragen mag? | |
sirdanilot | vrijdag 1 september 2017 @ 10:43 |
Leiden Kan dus wel overal heen gaan om spullen te krijgen (hier in leiden zelf zit niet zo veel) maar ja het moet wel opwegen tegen de moeite enzo. | |
vincenzo78 | vrijdag 1 september 2017 @ 12:46 |
Probeer eens op feesboek te checken of er niet een of andere illegale thuiscateraar in de buurt is. Dan kun je bepaalde gerechten eerst beter ervaren. | |
sirdanilot | vrijdag 1 september 2017 @ 13:02 |
Ik weet niet hoor, nooit langs zien komen en ik zit op de lokale facebooks. Leiden is nogal relatief wit vergeleken met bv. den haag of amsterdam bijlmer. Haal wel een keer wat als ik in den haag ben al is dat ook voornamelijk roti natuurlijk. | |
vincenzo78 | vrijdag 1 september 2017 @ 13:15 |
Surinaamse partner is de beste oplossing | |
ShinobizWinter | vrijdag 1 september 2017 @ 15:06 |
Jaa het is heerlijk, je moet het zeker proberen! En neem gelijk een dawet om het weg te kauwen/drinken | |
#ANONIEM | vrijdag 1 september 2017 @ 15:11 |
Vanmiddag voor de lunch weer deze overheerlijke moksi genuttigd. [ Bericht 18% gewijzigd door #ANONIEM op 01-09-2017 15:16:38 ] | |
madeliefff | vrijdag 1 september 2017 @ 17:15 |
Net bara op. Dat maken ze in tsjechie en nog meer landen die kant op ook maar dan anders gekruid lol. Had t wel eens eerder gegeten maar t viel me nu pas op dat t t zelfde is | |
sirdanilot | vrijdag 1 september 2017 @ 18:13 |
Oh? Maken ze in tsjechie fritters van gemalen erwten/bonen dan? Want dat is juist het unieke aan een bara. EDIT: Oh en ik dacht dat jij een moderator was? Waar is je kleurtje? | |
madeliefff | vrijdag 1 september 2017 @ 22:08 |
nee dat zit er niet doorheen. Maar k vind t structuur op elkaar lijken. Geven die bonen andere structuur of puur smaak? Ben btw geen mod geweest hoor :p | |
sirdanilot | vrijdag 1 september 2017 @ 22:09 |
Smaak en structuur. En sinds wanneer ben jij geen moderator meer ?! | |
madeliefff | vrijdag 1 september 2017 @ 22:09 |
o k heb net een edit gemaakt. K ben nooit mod geweest | |
vincenzo78 | vrijdag 1 september 2017 @ 22:11 |
Bara maar anders gekruid, maar toch hetzelfde...volg er niks van. Kan me onmogelijk voorstellen dat de bara in Tsjechië hetzelfde als een bara uit Suriname. De bara uit Suriname smaakt niet eens hetzelfde als een bara uit India... | |
sirdanilot | vrijdag 1 september 2017 @ 22:32 |
Oh nee ik verwar je met een andere user, liesje. sorry. | |
Negentiendertig | zaterdag 2 september 2017 @ 23:02 |
langos? | |
fukforce | zaterdag 2 september 2017 @ 23:14 |
Kom net bij mijn moeder ze had lekker roti voor ons gemaakt geweldig | |
#ANONIEM | dinsdag 5 september 2017 @ 21:15 |
Dat is zo godvergeten lekker die kwiekwie als het zo bereidt is... Avondeten: Yup..opnieuw de 'Glurinaamse' toer met veel sambal erbij Lekker! | |
r2d22 | vrijdag 8 september 2017 @ 17:16 |
Kan iemand me helpen? Ik wil het juiste recept voor een rotisambal. Bij onze suri krijg ik altijd sambal bij de roti. Ik denk een combi van ui, tomaat azijn en surinaamse pepers. Ik heb het gepobeerd om het te maken maar het resultaat is...... | |
Lucky_Strike | zaterdag 9 september 2017 @ 09:57 |
Ik at gisteren pompoen bij de roti met kipkerrie maar ik maak volgende keer weer kousenband. | |
vincenzo78 | zaterdag 9 september 2017 @ 11:01 |
Hoe had je de pompoen bereid? En niet iedereen houdt hiervan. | |
Lucky_Strike | zaterdag 9 september 2017 @ 11:10 |
In blokjes en die het laatste uur mee laten sudderen in de slowcooker. Ik hou normaal wel van pompoen maar deze smaakcombinatie was het gewoon niet. Wel leuk om eens een variatie te hebben geprobeerd. | |
Lucky_Strike | zaterdag 9 september 2017 @ 11:12 |
Ik had ook het zuur uit de OP gemaakt en dat was geweldig. Zonder kruidnagel want die kon ik nergens vinden. | |
vincenzo78 | zaterdag 9 september 2017 @ 12:27 |
Pompoen in dezelfde pan als de kipkerrie? | |
Lucky_Strike | zaterdag 9 september 2017 @ 12:53 |
Ja, alles in de slowcooker. De aardappel ook. | |
vincenzo78 | zaterdag 9 september 2017 @ 12:58 |
Is dit een eigen idee of iemand je dat geadviseerd? | |
Lucky_Strike | zaterdag 9 september 2017 @ 13:16 |
Dat is iets wat vaker gedaan wordt, onder andere door de mensen die hier in het Slowcooker topic posten. Ik heb het ook vaker gedaan en dat pakte prima uit. Vast niet authentiek maar wel makkelijk en lekker | |
vincenzo78 | zaterdag 9 september 2017 @ 13:46 |
Nee nee ik ben niet iemand die je terecht gaat wijzen over HOE authentiek mogelijk moet koken, maar het ging mij meer om de combinatie van de pompoen in de kipkerrie of andersom. Zoals ik het ken, maak je de pompoen apart (als je receptje wil, moet je maar ff dmen..niks moeilijks aan ). De combinatie van een warme roti met pompoen vind ik heerlijk, maar zoals jij het beschrijft (alles in de slowcooker) is mij onbekend. | |
cherrycoke | zaterdag 9 september 2017 @ 18:13 |
de bestelling nasi moksi + extra vleesch bakabana met pindasaus groene fernandes smaakt prima kerrie is niet overheersend, bakabana is wat apart maar niet vies kan niet zeggen dat ik het elke dag zou eten. rijst heeft een zachte ketjap achtige smaak, en de boontjes nog een lekkere bite zou ik hier weer bestellen: wat niet wat dat gele is in dat bakje eerst is het zurig daarna staat je mond in de fik. de fernandes erbij is echt facking ranzig, de extreem zoete smaak met kerrie achtige is bah bah | |
Lucky_Strike | zaterdag 9 september 2017 @ 18:43 |
| |
#ANONIEM | zaterdag 9 september 2017 @ 18:48 |
Iwanius at voor de lunch een heerlijke Moksi Meti! (ja weer!) [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 09-09-2017 18:48:18 ] | |
Lucky_Strike | zaterdag 9 september 2017 @ 19:19 |
Origineel | |
Lienekien | zaterdag 9 september 2017 @ 20:31 |
Waarom post je het recept niet? Daar lijkt dit topic me uitermate geschikt voor. | |
Negentiendertig | zaterdag 9 september 2017 @ 21:56 |
Zat die pindasaus zo over die bakabana heen? Want zo zou ik het ook niet eten dippen in de saus is imo veel beter. | |
#ANONIEM | zaterdag 9 september 2017 @ 22:20 |
Ik heb laatst sambal gemaakt. - Rode en gele adjuma pepers - Rode rawit pepers - Kleine ui - Suiker el - azijn el - beetje citroensap - 2 teentjes knoflook - en zonnebloemolie. Alles in de blender. Eerst de pepers, ui en knoflook. Dan de suiker, azijn en citroensap en nog eventjes malen. Daarna nog wat zonnebloemolie erdoor. Hij is wel flink scherp. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 09-09-2017 22:21:47 ] | |
KillemWieft | zaterdag 9 september 2017 @ 23:05 |
Ik heb trouwens nog een tip voor je. Probeer de masala van Toko Arti op de Crooswijkseweg eens. Hij maakt 'm zelf. | |
#ANONIEM | zaterdag 9 september 2017 @ 23:17 |
Nice, thanks. Ga ik zeker eens proberen. | |
fukforce | zondag 10 september 2017 @ 00:39 |
Ik word helemaal leip van die zogenaamde Surinaamse eettentjes die Hollandse pindasaus gebruiken in plaats van Surinaamse/Javaanse pindasaus. Deze pindasaus is gebruik je voor patat vriend!!! | |
n0a | zondag 10 september 2017 @ 00:53 |
Ooh, daar woon ik niet zo gek ver vandaan. | |
fukforce | zondag 10 september 2017 @ 14:16 |
Net voor de tweede keer bedreigd toen ik een broodjes wilde halen hier bij de Surinamer | |
vincenzo78 | zondag 10 september 2017 @ 16:56 |
Waar is hier? En vertel... | |
maily | zondag 10 september 2017 @ 17:01 |
Vanwege die pindasaus? | |
fukforce | zondag 10 september 2017 @ 17:08 |
Ik wil die zaak niet publiekelijk kapot maken was in de regio Haaglanden laat ik het daar op houden Sowieso is Hollandse pindasaus serveren bij Surinaams eten bij voorbaat al kansloos en genoeg reden om te gaan vechten | |
n0a | zondag 10 september 2017 @ 17:41 |
Werd je door het personeel bedreigd dan? | |
vincenzo78 | zondag 10 september 2017 @ 18:47 |
Als de broodjes zo goed zijn dat je er een bedreiging voor overhebt, wil ik wel weten hoe die zaak heet . Btw bestaan er nog zaken waar je broodjes hebt onder de 3 euro? Soms denk ik terug aan Su. Daar at ik omgerekend een broodje voor net 1 euro. En die broodjes waren echt spang. 😛 | |
#ANONIEM | zondag 10 september 2017 @ 19:11 |
Ik heb een geheimtip voor Den Haag, zulke chille broodjes. | |
sp3c | zondag 10 september 2017 @ 19:15 |
zeg dan | |
JaneDoe | zondag 10 september 2017 @ 19:17 |
weer naar de beeklaan geweest? | |
Boy_Zonderman | dinsdag 12 september 2017 @ 21:01 |
In Rotterdam nog wel een paar zaakjes waar je voor 2,50 de standaard broodjes hebt maar dat wordt idd steeds minder. 2,80 is de standaard geworden (Vage prijs ook maar dat terzijde...) Oeeeff.... Nu trek in een broodje spek van Warung Mini (wat eigenlijk het enigste wat ik daar lekker vind) | |
Queens | donderdag 14 september 2017 @ 12:55 |
Dit topic Zoveel trek in van alles nu. | |
#ANONIEM | maandag 18 september 2017 @ 21:41 |
Mijn moeder heeft gister een hele pan roti gemaakt met rotivellen erbij. En voor vanavond weer een bak roti van haar meegekregen van iets van 2 kilo. Mijn moeder is bang dat ik omkom van de honger. Mijn moeders roti vind ik nog lekkerder dan van de Surinaamse Keuken in Loosduinen. | |
vincenzo78 | dinsdag 19 september 2017 @ 00:05 |
Ik ben heel blij voor je, maar ik moet ff zeiken. "Je moeder heeft een hele pan roti gemaakt." Ik denk dat je bedoelt dat je moeder de toespijs heeft gemaakt. Onder de toespijs verstaan we de aardappel, kip en kousenband in masala. Rotivellen zal een Surinamer nooit zeggen. Als je het woord roti gebruikt dan denkt iedere Surinamer aan de rotiplaat (de pannenkoek) die je gebruikt om de aardappel, kip en kousenband te eten. Verder hoop ik dat je hebt genoten van je moeders pot en zo te lezen heb je dat gedaan. P.s.: voordat iedereen in zijn keyboard klimt waarom ik hun ogen aan het mierenneuken ben. Als ik bepaalde gerechten uit een andere keuken zou eten en ik zou de termologie verkeerd gebruiken, zou ik ook hopen dat mensen mij zouden verbeteren. | |
sp3c | dinsdag 19 september 2017 @ 00:20 |
ik vind het mierenneuken hoor als je zegt dat je roti gaat eten dan verwacht ik dat je meer gaat doen dan alleen aan die pannenkoek knabbelen net zoals je bij een rijstschotel meer dan een kommetje rijst verwacht | |
vincenzo78 | dinsdag 19 september 2017 @ 00:37 |
In een Nederlandse setting misschien. In een Surinaamse setting zullen vele Surinamers denken: "die domme kaaskop". Liever dat ik hem hier verbeter dan hij daar als een domkop wordt aangezien. Daarnaast wordt roti meestal gegeten met aardappel, kousenband en kip in masala, maar niet altijd. | |
fukforce | dinsdag 19 september 2017 @ 01:38 |
Is geen mierenneuken roti = de plaat en niet de pan met aardappel kip kousenband daal etc. | |
#ANONIEM | dinsdag 19 september 2017 @ 01:53 |
Dan heb ik een verkeerd woord gebruikt. Ik roep ook maar wat. Begin wel een beetje moe te worden van "hoe het correct gemaakt wordt". Daarom post ik ook geen foto van het gerecht. | |
sp3c | dinsdag 19 september 2017 @ 04:41 |
| |
Negentiendertig | dinsdag 19 september 2017 @ 07:00 |
Migado vincenzo laat die jongen hoor we snappen allemaal waar hij het over heeft toch? | |
Lienekien | dinsdag 19 september 2017 @ 07:33 |
De goede benaming zou zijn roti-kip? | |
#ANONIEM | dinsdag 19 september 2017 @ 07:43 |
Ik kan bevestigen dat dit klopt. | |
LuieSurinamer | dinsdag 19 september 2017 @ 08:37 |
Je was vele van ons voor denk ik! Maar dit komt mede door de tv. Ik zag een keer bij denk ik top chef dat ze roti gingen maken. En dan hadden ze inderdaad kerrie kip, aardappelen met kousenband gemaakt. | |
Steenkool | dinsdag 19 september 2017 @ 09:36 |
Het is al uit onderzoek gebleken dat mierenneuken over cultuur voortkomt uit weinig bereikt hebben in het leven. | |
vincenzo78 | dinsdag 19 september 2017 @ 09:46 |
Klopt en klagen over mierenneuken zegt veel hoe je tanden poetst. Je vergeet namelijk je tong. | |
vincenzo78 | dinsdag 19 september 2017 @ 09:51 |
Anyways. Ik zie alweer dat het verspilde energie was. Voortaan laat ik iedereen maar noemen hoe ze het willen noemen en gerechten bereiden en/of combineren zoals ze willen. Zelfs als je het expliciet erbij zet dat je iemand niet voor gek wil laten staan. Als ik Mutilation belachelijk had willen maken, had ik op een hele andere manier kunnen reageren, maar als je op een 'normale' manier mijn initiële post leest en je bent verder geen wappie dan zie je dat ik met liefde breng. Maar goed.... Tan boeng. | |
Lucky_Strike | dinsdag 19 september 2017 @ 09:53 |
| |
Cici | dinsdag 19 september 2017 @ 10:23 |
Ene kant ben je idd aan het antfucken, andere kant snap ik je wel. Al die mensen die zeggen dat ze nasi maken/eten en dan bedoelen zij nasi goreng. Nasi is gewoon witte rijst. Nasi goreng niet. Das gebakken rijst. Zelfs bij de Chinees doen ze het fout, wilt u er nasi bij of witte rijst. Domme muts, das hetzelfde. Maar goed, ik weet wel wat ze ermee bedoelen en met roti weet ik ook wat ze bedoelen. Niet moeilijk gaan doen toch. | |
#ANONIEM | dinsdag 19 september 2017 @ 11:59 |
No hard feelings Ik las je bericht vannacht verkeerd. Ik ben gewoon niet bekend met hoe alles heet enz. | |
sp3c | dinsdag 19 september 2017 @ 12:11 |
niet gelijk zo joh er is niets mis mee als je zoiets corrigeert maar met die opmerking dat iedereen in het keyboard gaat klimmen over mierenneuken zet je de deur naar die discussie zelf open natuurlijk want dat is het wel een beetje natuurlijk | |
#ANONIEM | dinsdag 19 september 2017 @ 13:09 |
In het vorige deel las ik dat net als bij Italianen er binnen de Surinaamse gemeenschap het eten altijd wordt bekritiseerd, een serieuze business is en mama het lekkerst kookt. Dus mierenneuken is dan ook geoorloofd Zal het dan inderdaad roti kip zijn? Of worden gewoon alle hoofdingredienten genoemd? Ik zeg trouwens gewoon roti met mijn beperkte kennis en dan weet men thuis dat het die massala kip, kousenband, aardappels en pannenkoek is. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 19-09-2017 13:09:33 ] | |
sp3c | dinsdag 19 september 2017 @ 13:17 |
bij ons is het ook gewoon roti, ik denk dat het probleem meer zit in de pan roti met rotivellen erbij ... ik bedoel of je het nu vel of plaat of pannenkoek noemt het zit er sowieso altijd bij als je roti eet afhankelijk van wie het maakt verschillen de ingredienten dan, dat weet je min of meer van te voren als je er al eens gegeten hebt net alsof je zegt "ik heb boerenkool gemaakt ... en ook aardappels gekookt!!!!" | |
#ANONIEM | dinsdag 19 september 2017 @ 13:18 |
Lol | |
-Miauw- | dinsdag 19 september 2017 @ 13:20 |
Roti met kip ja. Pannenkoek | |
#ANONIEM | dinsdag 19 september 2017 @ 13:25 |
Fuuuuuu | |
#ANONIEM | dinsdag 19 september 2017 @ 14:51 |
Deze sambal had ik van mijn moeder gekregen. Enorm lekker. Denk dat ze het in de binnenstad ergens gehaald heeft. | |
JaneDoe | dinsdag 19 september 2017 @ 14:56 |
kan je gewoon bij de jumbo kopen | |
#ANONIEM | dinsdag 19 september 2017 @ 14:58 |
Haha oke. | |
#ANONIEM | zondag 1 oktober 2017 @ 18:30 |
Deze sambal bij de toko gekocht en was eigenlijk erg lekker bij de roti vanavond [ Bericht 12% gewijzigd door #ANONIEM op 01-10-2017 19:53:13 ] | |
vincenzo78 | zaterdag 7 oktober 2017 @ 00:36 |
Geen Surinaams eten of Surinaams recept, maar wel Surinaamse flavour... Ik ben naar deze show toegeweest en hij was top. In tegenstelling tot andere shows is de beheersing van het Surinaams een pre en de referenties zijn ook heel Surinaams. Enjoy! | |
Axia | zaterdag 14 oktober 2017 @ 18:49 |
Geen prachtige foto, maar goed, eindelijk zelf bami gemaakt met kip uit de oven, sate (bleek dat ik geen pindasaus meer in huis had ) en zuurgoed en kroepoek. | |
soapie | zondag 15 oktober 2017 @ 08:50 |
Ziet er goed uit! | |
KillemWieft | vrijdag 20 oktober 2017 @ 00:01 |
Eksi koekoe gemaakt voor m'n oma. | |
-Miauw- | vrijdag 20 oktober 2017 @ 00:08 |
| |
Axia | vrijdag 20 oktober 2017 @ 07:45 |
Dat zijn altijd de beste | |
#ANONIEM | zaterdag 21 oktober 2017 @ 08:32 |
Ziet er goed uit man. | |
#ANONIEM | zaterdag 21 oktober 2017 @ 10:37 |
Lekker! Wanneer ik maak is het gegarandeerd fadong | |
#ANONIEM | zaterdag 21 oktober 2017 @ 18:13 |
Heerlijk! Vanmiddag de Surinaams-Chinese toer. soato soep met witte rijst | |
-Miauw- | zondag 22 oktober 2017 @ 08:46 |
Javaans | |
vincenzo78 | zondag 22 oktober 2017 @ 09:23 |
Laatst waren ze hier ook aan het experimenteren met een eksi koekoe en dat was precies de klacht. Ben benieuwd of Kieft een goede tip heeft om dit te voorkomen. | |
Axia | zondag 22 oktober 2017 @ 14:19 |
Mijn ervaring: superlang mixen (minstens een uur) en verse eieren. | |
vincenzo78 | zondag 22 oktober 2017 @ 15:27 |
Hoe lang bak jij hem en op welke temperatuur? Hier gingen ze de mist in op het moment dat de oven opging. Hij was mooi aan het rijzen en toen klapte die. En gebruik je gewoon een convectie- of heteluchtoven? | |
KillemWieft | zondag 22 oktober 2017 @ 16:13 |
Ik mix hem 10 min op de hoogste stand en dan beetje bij beetje de olie erbij. Bakken in de oven op 150 graden (hetelucht oven). | |
Axia | maandag 23 oktober 2017 @ 09:05 |
Hier 160 graden in hetelucht ongeveer 45 minuten. En ik heb ooit het advies gekregen om na het bakken de bakblik op een natte theedoek te plaatsen, over de bakblik folie te doen en daarover heen een droge theedoek. | |
KillemWieft | dinsdag 24 oktober 2017 @ 19:54 |
Voor gegarandeerd succes gewoon een beetje vals spelen en deze gebruiken: En dan ipv 50ml water 50ml rum gebruiken. | |
vincenzo78 | vrijdag 27 oktober 2017 @ 19:28 |
Ja thnx voor de tip 👍🏽! Ik ben wel bekend met deze mix. We gaan binnenkort weer een keer experimenteren en als het dan niet lukt ga ik deze mix proberen. Klinkt misschien dom, maar als ik dingen uit een pakje maak dan heb ik het gevoel dat mijn vader afkeurend over mijn schouder meekijkt dus ik ben een beetje allergisch voor dingen uit een pakje | |
fukforce | vrijdag 27 oktober 2017 @ 21:44 |
Vandaag ff nasi kipfilet gehaald voor maar 6 euro was goed te doen voor een creool | |
#ANONIEM | vrijdag 27 oktober 2017 @ 22:05 |
Vandaag variant gemaakt op Surinaamse bami, met kousenband en vega-"kip" stukjes. Helaas selderij vergeten Beetje matige foto maar toch. Was lekkerder dan het op de foto eruit ziet
| |
Negentiendertig | vrijdag 27 oktober 2017 @ 22:05 |
Hoe maak jij je bami? | |
#ANONIEM | vrijdag 27 oktober 2017 @ 22:08 |
Bucatini, tomatenpuree, zoute en zoete ketjap, five spices kruiden, zwarte peper, knoflook en ui gesneden, blokje maggi, stukje gember en wat water. En het liefst nog selderij blad. | |
vincenzo78 | zaterdag 28 oktober 2017 @ 10:12 |
Olie, uien, knoflook, peper, klein stukje trassi, paar stukjes verse laos, blokje, zoute en zoete ketjap, geplozen kip, bami erbij en afmaken met fijngesneden selderij. Gebruiken jullie spaghetti of die platte bami? | |
#ANONIEM | zaterdag 28 oktober 2017 @ 10:20 |
Spaghetti. Maar ik vind de trassi wel een aparte smaak geven in de bami. Daarom doe ik gewoon maggi blokjes. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 28-10-2017 10:21:02 ] | |
RobinOok | zaterdag 28 oktober 2017 @ 10:23 |
Apart is voor jou een negatief woord? | |
vincenzo78 | zaterdag 28 oktober 2017 @ 10:25 |
Mespuntje. Ieder zijn ding | |
#ANONIEM | zaterdag 28 oktober 2017 @ 10:27 |
Ja, idd. Ik ben gewoon niet van de trassi. Ik gebruik trassi alleen voor die sambal tomaat, ken je het? En de 'saus' voor roedjak of lotis. Kennen jullie dat? | |
vincenzo78 | zaterdag 28 oktober 2017 @ 10:31 |
Roedjak of Lotus zeggen mij niks, maar ik ken hoop dingen niet bij naam. Wel als ik ze proef. | |
Negentiendertig | zaterdag 28 oktober 2017 @ 17:30 |
Van deze ingredientenlijst heb ik nog nooit gehoord bij een bami. Dit is vergelijkbaar met hoe ik hem maak en ken. Soms trassi, soms maggiblokjes. Ik gebruik soms een 1 of andere Javaanse bami, erg geel is dat, maar vaak gewoon ook spaghetti. 't Is maar net wat ik in huis heb. Sambal lotis en roedjak zijn wel lekker, ja. Eet het echt bijna nooit, laat staan dat ik het ooit zelf heb gemaakt. | |
#ANONIEM | zaterdag 28 oktober 2017 @ 17:41 |
Heb het ook ooit maar eens ergens vandaan. Geen idee of het zo hoort. Zal het eens proberen te maken op de authentieke manier. Althans, als dat de authentieke manier is. | |
Lucky_Strike | zaterdag 28 oktober 2017 @ 18:55 |
Ik heb net het Surinaams eethuis hier in de polder eens wat laten bezorgen. De roti kipkerrie was erg goed, de saoto ook. De bara was de smerigste die ik ooit at, wellicht was hij gewoon zompig geworden door de verpakking van aluminiumfolie. Ik at voor het eerst maizenakoekjes, volgens de site zelfgemaakt door tante Will, volgens de verpakking niet. Ik had 3 elementen over: roti, bakje rijst, bakje kouseband. De laatste twee hoorden vast bij de saoto want ik had saoto speciaal genomen. | |
Negentiendertig | zaterdag 28 oktober 2017 @ 19:15 |
Die bara lijkt net een spons, ja. 100% kansloos om hem zo in folie te vervoeren. Heb je een klein toaster oventje? Even 2 min op de hoogste stand, misschien trekt ie nog bij. Ziet er verder allemaal wel goed uit imp. | |
Lucky_Strike | zaterdag 28 oktober 2017 @ 19:19 |
Ik heb hem in de soep gedipt, dat was best ok. De rest van de bara is weggegooid. Ik verheug me nu al op de kliekjes. Morgen maar mee lunchen. | |
Molo | zaterdag 28 oktober 2017 @ 20:36 |
Maïzenakoekjes zonder boter gemaakt? Lijkt me knap | |
PJR | zaterdag 28 oktober 2017 @ 21:48 |
En 'smaakstoffen' als tweede ingredient. Dat betekent dus dat er wettelijk meer van die 'smaakstoffen' in moeten zitten dan ei en suiker. Dan lijkt het me wel handig om te vermelden wat ze dan zijn. | |
sp3c | zaterdag 28 oktober 2017 @ 21:51 |
Zo ken ik het ook maar zonder gember want dat is goor | |
Molo | zaterdag 28 oktober 2017 @ 21:52 |
Ja prachtig wel hè | |
Molo | zaterdag 28 oktober 2017 @ 21:52 |
Misschien is 'tante Will' gewoon beetje in de war | |
#ANONIEM | zondag 29 oktober 2017 @ 09:05 |
Gember moet je wel van houden inderdaad. Ik hak de gember niet fijn maar als blokje bak ik het even mee. Het is geen overheersende smaak op die manier, maar als je het sowieso goor vindt moet je het er niet in doen natuurlijk. | |
Axia | zondag 29 oktober 2017 @ 15:17 |
Een haat-liefde relatie met gember hierzo. In mijn eten vind ik het heerlijk, maar gemberbier of Fernandes ginger moet ik weer niet. Komt doordat ik als klein meisje altijd een stukje verse gember in mijn mond kreeg als ik verkouden was (tegen het hoesten). Één van de Surinaamse huismiddeltjes | |
Pietverdriet | zondag 29 oktober 2017 @ 16:00 |
Klinkt als een laxeermiddel geven tegen het hoesten | |
RobinOok | zondag 29 oktober 2017 @ 16:13 |
In de roedjak gebruik ik liever petis udang dan trassi. Trassi alleen als ik iets bak, niet rauw. | |
#ANONIEM | zondag 29 oktober 2017 @ 19:57 |
Oh, maar de trassi is ook niet rauw. Je maakt een klein bakketje van en spiest het aan een vork en houdt het boven het vuur. | |
vincenzo78 | maandag 30 oktober 2017 @ 19:36 |
Gemberbier ijskoud die net niet brand in je keel. Heerlijk! | |
#ANONIEM | vrijdag 3 november 2017 @ 11:28 |
Dat vind ik dan wel weer apart. Neem bijvoorbeeld onderstaand: 1 van mijn favoriete groentes met trassi! Heerlijk! | |
#ANONIEM | vrijdag 3 november 2017 @ 11:30 |
Ja, maar dat is dagublad. Waar vindt je die?! Heerlijk met sambal trassie! | |
Pietverdriet | vrijdag 3 november 2017 @ 11:35 |
Ik kom trouwens trassi alleen nog maar tegen in poedervorm, niet meer ik die plakken | |
Molo | vrijdag 3 november 2017 @ 11:38 |
Ligt gewoon in de toko, laatst nog gekocht | |
mascara-klodder | vrijdag 3 november 2017 @ 12:14 |
Yup. Maar misschien niet in het Duitse land te krijgen? Ik kook btw helemaal geen Surinaams meer. Echt een supergoede toko een straat verderop zitten | |
Lienekien | vrijdag 3 november 2017 @ 13:36 |
Is hier toch ook een tijdje weggeweest, toen mochten die plakken of blokken een tijdje niet meer verkocht worden. | |
#ANONIEM | zaterdag 4 november 2017 @ 09:12 |
Is ook zonde van je tijd. Die specifieke smaak die je bij de toko's zelf krijgt is thuis moeilijk te evenaren,dus kan je het beter voor je laten doen i.p.v zelf achter het fornuis te gaan staan kokkerellen. | |
RobinOok | zaterdag 4 november 2017 @ 09:44 |
Gewoon bij de toko. Eentje die wat verse groenten heeft. Alle Amazing Orientals verkopen het bijvoorbeeld. | |
vincenzo78 | zaterdag 4 november 2017 @ 12:09 |
Je bent gewoon een luilak! | |
#ANONIEM | zaterdag 4 november 2017 @ 15:59 |
Misschien wel maar het is ook wel leuk om te doen toch? | |
#ANONIEM | zaterdag 4 november 2017 @ 18:28 |
Als je kijkt naar Iwanius' eigen creaties dan kun je hem hierin geen ongelijk geven. | |
Negentiendertig | zaterdag 4 november 2017 @ 18:30 |
Ooooooooooh | |
#ANONIEM | zaterdag 4 november 2017 @ 21:08 |
Precies. en daarom vandaag als avondhap mij andermaal laten bedienen! Zo doen wij dat in R'dam. [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 04-11-2017 21:08:39 ] | |
KillemWieft | zaterdag 4 november 2017 @ 21:20 |
Het lekkerste eten krijg ik bij vrienden en familie voorgeschoteld, maar daarvoor moet je dus Surinaams zijn of vrienden hebben. | |
mascara-klodder | zaterdag 4 november 2017 @ 21:40 |
Nee hoor. Vind het juist leuk Surinaams en Indisch te koken en ik kan dat net prima zo als wat de toko doet Heerlijk een paar dagen in de keuken staan juist. Maar dus niet als ik voor mezelf alleen maar kook Daarom ook blij met de goede toko. Stukje verderop in de straat zit nog een Surinaamse toko. Daar 1x wat gehaald en dat was zo erg kansloos. Werd er echt verdrietig van Zelf btw geen Surinaams en/of Indische roots. Wel 3 jaar met een Surinamer gehad en 5 jaar met een Indo. Leuk ook om met de schoonmoeder, tantes en oma samen te koken. Hoop geleerd Dit weekend is de bedoeling om als ik bij vriend ben hem te verrassen met iig een bakkeljouwgerecht bij het avondeten | |
#ANONIEM | zaterdag 4 november 2017 @ 21:57 |
Ik wil wel vrienden worden met KillemWieft, kan ik daar lekker eten. Volgens mij is dat smullen geblazen. | |
KillemWieft | zondag 26 november 2017 @ 18:25 |
Vandaag lekker bij m’n ma gegeten. | |
Pietverdriet | zondag 26 november 2017 @ 18:35 |
Ik zie een vlippekeugel, rijst en wat vlees? | |
-Miauw- | zondag 26 november 2017 @ 19:01 |
Volgens mij moksi alesi, kip en baka bana. | |
KillemWieft | zondag 26 november 2017 @ 19:04 |
Sebi jari moksi alesi: rijst, sebi jari (bonen), rundvlees, vleugeltjes, zoutvlees (gepekeld rundvlees), gebakken banaan, sambal. | |
#ANONIEM | zondag 25 februari 2018 @ 10:32 |
Schop! Weet iemand nog goede tenten voor roti's in Den Haag? Ik kwam altijd in De Surinaamse Keuken in Loosduinen maar ik heb ze wel eens lekkerder gegeten. De broodjes kipkerrie zijn daar wel geweldig. | |
foodlover | zondag 25 februari 2018 @ 15:32 |
Warung Kromo Sjon op de Dierenselaan | |
#ANONIEM | maandag 26 februari 2018 @ 13:31 |
Bedankt voor de tips! Heb het opgezocht en ziet er goed uit. | |
#ANONIEM | maandag 26 februari 2018 @ 17:08 |
Weet iemand trouwens hier waar - eerder of - je in Rotterdam een rasechte kwie-kwie maaltijd kan kopen. Heb weer eens trek in die panzer visjes. Ze zijn mits goed bereidt erg,erg lekker. Heb ze al een tijdje niet meer op en benieuwd waar ze wel te kopen. | |
anndb | maandag 26 februari 2018 @ 18:11 |
Wat voor smaak hebben ze / is het mee te vergelijken? Ben wel benieuwd. Zien er apart uit. | |
Boy_Zonderman | zondag 4 maart 2018 @ 19:42 |
RobinOok | zondag 4 maart 2018 @ 21:02 |
Dat zijn niet alleen surimoeders. Tegenwoordig niemand meer, lijkt het wel. | |
vincenzo78 | zondag 4 maart 2018 @ 23:41 |
Dit is ook een kaolo wroko. Ik ga dit mijn kinderen als strafwerk geven. | |
Axia | dinsdag 6 maart 2018 @ 20:07 |
Wat een schijtwerk was dat altijd. Wij moesten dat ook altijd schoonmaken. En niet alleen voor sauto, ook voor pitjel. | |
Molo | dinsdag 6 maart 2018 @ 20:14 |
Maakt dat serieus uit voor de smaak? | |
vincenzo78 | dinsdag 6 maart 2018 @ 20:21 |
Vergelijkbaar met het doppen van bonen. Je haalt toch ook de onderkant en bovenkant ervan af? En voor veel Surinamers is eten heilig. Als je te lui bent om taugé schoon te maken, ben je misschien ook te lui om “netjes en schoon” je eten te bereiden. En als je die perceptie tegen je hebt, komt niemand je eten meer eten. Terugkomende op je vraag. Ik heb nog nooit taugé gegeten zonder het is schoongemaakt dus zou echt niet weten of er een smaakverschil is. | |
Molo | dinsdag 6 maart 2018 @ 20:28 |
Ik heb beide gegeten maar heb geen smaakverschil gemerkt, maar misschien hebben anderen daar andere ideeën over Dat strenge in de keuken herken ik wel bij Surinamers, maar soms slaat het nergens op en zou beetje nadenken geen overbodige luxe zijn | |
vincenzo78 | dinsdag 6 maart 2018 @ 20:30 |
Logica wordt er al vroeg uitgeslagen “Zo hoort uit.” | |
Molo | dinsdag 6 maart 2018 @ 20:31 |
Yessss, ergerlijk | |
Manke | dinsdag 6 maart 2018 @ 21:05 |
Cassave, hoe maken jullie daar iets lekkers van? | |
vincenzo78 | dinsdag 6 maart 2018 @ 21:25 |
Uit de vriezer of een echte cassave wortel? | |
Axia | dinsdag 6 maart 2018 @ 21:26 |
Met cassave kan je zowel iets hartigs als iets zoetigs maken. Je kan het frituren en eten met bakkeljauw/pindasambal/terie (soort patat wordt het dan). Maar je kan het ook malen en een cake van maken met kokos (bojo). | |
Axia | dinsdag 6 maart 2018 @ 21:29 |
Niet alleen met eten. | |
-Miauw- | dinsdag 6 maart 2018 @ 22:17 |
Het eet in ieder geval prettiger zonder die nattige prutsliertjes. Ik haal het uiteinde er ook altijd af, betere smaak of niet. | |
Boy_Zonderman | dinsdag 6 maart 2018 @ 23:06 |
Hehehe, ja daar heb je gelijk in. Ook Indo moeders. Hoe de Chinese moeders het thuis doen weet ik niet, maar ben nog geen enkele afhaalrestaurant tegen gekomen waar de taugé was schoongemaakt.
Het voelt ook altijd als een straf maar aan het einde van de rot eeeeh, rit, weet je wel dat er iets heerlijks op je te wachten staat | |
Boy_Zonderman | dinsdag 6 maart 2018 @ 23:08 |
Heb het allebei geprobeerd, en het smaakverschil is heel erg miniem. Het is vooral een ding van: "het oog wilt ook wat", dus met schoongemaakte taugé eet het een stuk lekkerder voor mij. | |
RobinOok | dinsdag 6 maart 2018 @ 23:21 |
Ik denk eerlijk gezegd dat de taugé van vandaag anders/mooier is dan die van vroeger. En dat afhalen ook niet echt meer nodig is. Maar het minste vind ik toch wel dat je het afspoelt, het liefst met kokend water. Gewoon zo ongewassen in een gerecht pleuren vind ik vies. Ik was laatst bij een workshop/demonstratie en de chef pleurde niet alleen de taugé maar ook de Chinese bieslook zo ongewassen in het gerecht. Ik vind dat niet kunnen. Zeker niet als je voor anderen kookt. | |
realAIVD | woensdag 7 maart 2018 @ 09:46 |
even een kleine onderbreking van de "taugé al dan niet schoonmaken" discussie, want ik heb een zakje gele madame jeanettes in de koeling liggen en ik heb blijkbaar geen idee hoe ik die moet gebruiken; gisteren bruine bonen met rijst gemaakt en alvorens aan de slag te gaan wat recepten bekeken. Er werd aangegeven dat er bij het sudderen een madame jeanette, bij voorkeur een gele, op de bonen moest liggen en dat je voorzichtig moest zijn dat het ding niet kapot zou gaan. http://surinaams-eten.blo(...)bonen-met-rijst.html Nou, dat is gelukt, maar ik heb het idee dat ik dat ding net zo goed had weg kunnen laten, doe ik iets verkeerd? | |
emmyemmy2 | woensdag 7 maart 2018 @ 09:48 |
Ik laat ze gewoon lekker kapot gaan of ik hak het er gewoon doorheen Maar ik houd van pittig | |
#ANONIEM | woensdag 7 maart 2018 @ 09:52 |
Madame jeanettes zijn altijd geel, anders zijn het adjumas of habaneros.Die worden n.l. soms ook als "madame jeanette" verkocht. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 07-03-2018 09:52:40 ] | |
realAIVD | woensdag 7 maart 2018 @ 09:56 |
oke, dus juist wel stuk maken...top! | |
realAIVD | woensdag 7 maart 2018 @ 09:57 |
het zijn wel madame jeanettes, maar er zit er in mijn zakje (stuk of 6 pepers) één bij die lichtgroen is. | |
#ANONIEM | woensdag 7 maart 2018 @ 10:09 |
Die is nog niet rijp. | |
Boy_Zonderman | woensdag 7 maart 2018 @ 23:11 |
Damn... en dat noemt zich chef? Bah! | |
Boy_Zonderman | woensdag 7 maart 2018 @ 23:15 |
Ik hoorde laatst van mijn 'ommu' (niet bloedverwante oom) op de markt dat het seizoen voor pepers dit jaar erg slecht is, nauwelijks smaak of pittigheid. Dus dan idd gewoon openbreken en lekker laten sudderen in je BB | |
realAIVD | donderdag 8 maart 2018 @ 09:27 |
Aah, dat kan het natuurlijk goed verklaren :-) Ga het sowieso binnenkort weer maken, want lekker...en dan gaat die madame jeanette er inderdaad aan, haha | |
govie | maandag 12 maart 2018 @ 11:37 |
Faja Lobi! | |
markmarkmark | maandag 19 maart 2018 @ 20:23 |
iemand een goed recept voor de bouillon voor bloedworst? | |
DjessNL | maandag 19 maart 2018 @ 22:25 |
Ziet er goed uit allemaal. Zijn er nog toko's in Rotterdam aan te raden? | |
Tamilselvi | maandag 19 maart 2018 @ 22:27 |
Niet alleen die taugé baja, ook die kip pluizen of die krat knoflook voor de vriezer pellen. En niet zoals luie mensen die kip met vorken pluist of die knoflook plet zodat die schil eraf valt, dan kregen we klappen | |
Tamilselvi | maandag 19 maart 2018 @ 22:30 |
Groen kan je hem ook eten, is hij wel mild. Misschien als je begint is een hele kapot maken wel een beetje te veel. Je kan ook een stukje eraf snijden en dat fijn snijden en in het begin door je gerecht doen. en zo bouw je het op totdat je een hele aan kan. | |
Boy_Zonderman | dinsdag 20 maart 2018 @ 14:13 |
Baja, tegenwoordig kan het ook met de handmixer! | |
Tamilselvi | dinsdag 20 maart 2018 @ 14:21 |
Ja die stronterij wou ik ook nog benoemen... ! Zo hoort het niet.. | |
Boy_Zonderman | dinsdag 20 maart 2018 @ 16:26 |
Ok, dan ga ik je eerlijk bekennen: ik heb de handmixer methode een keer uitgeprobeerd. Deels uit nieuwsgierigheid maar een groot deel uit luiheid... Ik vond het resultaat wel oké, eigenlijk Maar het hoort niet, en het mist ook een bepaalde 'lobi' die je in het eten stopt. | |
-Miauw- | dinsdag 20 maart 2018 @ 16:53 |
En vroeger werden kleren gewassen met een wasbord. #teamkippluizenmeteenvork | |
Negentiendertig | dinsdag 20 maart 2018 @ 17:31 |
Wacht, wat? | |
Tamilselvi | dinsdag 20 maart 2018 @ 17:42 |
Jaa inderdaad die sweet Lobi mist hoor.. alles wordt best fijn en je zit nog met grote stukken die nog met hand moet doen. Onderaan vindt je nog die poeder van die kip... | |
Tamilselvi | dinsdag 20 maart 2018 @ 17:46 |
Zoals me tante altijd zegt: Je moet 1 kipfilet zo pluizen totdat je een hele pedaalemmerzak vol hebt. Dat kan alleen met de hand | |
Boy_Zonderman | donderdag 22 maart 2018 @ 03:06 |
| |
Boy_Zonderman | donderdag 22 maart 2018 @ 03:08 |
Hahaha, ja dat poeder onderin was niet zo boeng. Misschien als er een hele zachte stand op de handmixer zou zijn dat het resultaat wat beter wordt. | |
Tamilselvi | donderdag 22 maart 2018 @ 13:53 |
Nee. Als je niet oppast vliegen sommige stukken ook nog uit de kom :| | |
#ANONIEM | donderdag 22 maart 2018 @ 21:34 |
Voor de beste pietjil en saoto soep: Afhaalcentrum Warung Melatie! Voor de beste Moksi-Meti/Gamba's/Nasi-goreng/Bruine bonen met zoutvlees etc. | |
vincenzo78 | vrijdag 23 maart 2018 @ 06:24 |
Ik heb ff met Suriname overlegd m.b.t. kip pluizen met de staafmixer. Ik kreeg deze reacties terug: [ Bericht 36% gewijzigd door vincenzo78 op 23-03-2018 06:37:53 ] | |
Axia | vrijdag 23 maart 2018 @ 15:22 |
Niet de staafmixer, maar de handmixer Maar inderdaad, het is nog steeds niet echt (al is het wel makkelijk en doe ik het ook wel eens op die manier ) | |
Lucky_Strike | zaterdag 6 juli 2019 @ 10:40 |
Kick! Ik kwam een pak bakkeljauw tegen in de koelkast dat bijna aan de datum is. Ik heb het nog nooit gebruikt, wat zal ik er eens mee doen? Bij voorkeur maak ik een maaltijd, geen broodje. Ik maak het zuurgoed van @Tem nog regelmatig, ik ben van de week nog een paar potten ingemaakt. | |
Karzai | zaterdag 6 juli 2019 @ 10:47 |
petjil maken en ipv satehsaus doe je de bakkeljauw erbij | |
Karzai | zaterdag 6 juli 2019 @ 10:50 |
Doe je er nog een paar garnalen bij | |
#ANONIEM | zaterdag 6 juli 2019 @ 10:55 |
Lekker bij de heri heri! | |
#ANONIEM | zaterdag 6 juli 2019 @ 10:55 |
Link van zuurgoed? | |
Lucky_Strike | zaterdag 6 juli 2019 @ 11:01 |
Staat in de OP | |
#ANONIEM | zaterdag 6 juli 2019 @ 11:04 |
Thanks! | |
Weltschmerz | zaterdag 6 juli 2019 @ 16:30 |
In Portugal wordt het vaak met aardappel en ui gecombineerd. Met room als je het in de oven doet of met ei om er soort koeken van te bakken. | |
Lucky_Strike | zaterdag 6 juli 2019 @ 19:57 |
Als een soort tortilla? Dat klinkt wel heel aantrekkelijk Het wint het van de petjil vooralsnog. | |
Molo | zaterdag 6 juli 2019 @ 21:52 |
Kroketjes https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bolinhos_de_bacalhau Met ui en aardappel https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bacalhau_%C3%A0_Br%C3%A1s Kan ook met gepureerde gekookte aardappel met room erdoor gegeten worden, hmmm |