quote:Op vrijdag 18 november 2016 17:09 schreef Isdatzo het volgende:
.
Ik krijg hier een ernstig "mijn kutkoter is een 'special snowflake' gevoel" van. Strong willed kinderen.. jezus. Het zijn gewoon kinderen. Doe normaal.
Nee, het is zeker geen autisme. Het is ook niet nieuw of een modeverschijnsel. Het is gewoon een karaktertrek. De andere verwerking van prikkels in de hersenen is ook aangetoond door middel van hersenscans.quote:Op vrijdag 18 november 2016 17:32 schreef RhytmicalRemedy het volgende:
Dit heet toch gewoon autisme of is dit weer iets nieuws?
Heb je linkjes naar de wetenschappelijke onderbouwing hiervan? En dan bedoel ik niet die website die in de OP staat waar ze je ook 'energetische healing' en andere geldklopperij aan proberen te smeren. Een paar publicaties in een peer reviewed tijdschrift zou prima zijn.quote:Op vrijdag 18 november 2016 17:37 schreef Twinkly het volgende:
[..]
Nee, het is zeker geen autisme. Het is ook niet nieuw of een modeverschijnsel. Het is gewoon een karaktertrek. De andere verwerking van prikkels in de hersenen is ook aangetoond door middel van hersenscans.
Hooggevoeligheid komt ook bij andere diersoorten voor omdat het de soort een evolutionair voordeel geeft als een deel van de soort gevoeliger is. Er wordt bijvoorbeeld door Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gedaan bij koolmezen.
Ik zal de openingspost verduidelijken.
Echt, serieus gastquote:Op vrijdag 18 november 2016 17:58 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Heb je linkjes naar de wetenschappelijke onderbouwing hiervan? En dan bedoel ik niet die website die in de OP staat waar ze je ook 'energetische healing' en andere geldklopperij aan proberen te smeren. Een paar publicaties in een peer reviewed tijdschrift zou prima zijn.
Omdat het fijn is om handvatten te krijgen voor de opvoeding en om ervaringen uit te wisselen. Ik heb er al redelijk wat ervaring mee een andere moeders gaven aan dat ze een topic hierover fijn zouden vinden.quote:Op vrijdag 18 november 2016 17:59 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Ik vraag me af waarom je hier zo induikt? Er zijn nog veel meer karaktertrekken aangetoond.
Ja kijk eerlijk gezegd start jij wel deze thread dus het is aannemelijk van wel.quote:Op vrijdag 18 november 2016 18:06 schreef Twinkly het volgende:
[..]
Echt, serieus gast![]()
Het is een algemeen bekende karaktertrek, die jíj toevallig nog niet kent. Je doet net alsof ik een of andere zweefteef ben.
Ik zal de links voor je opzoeken.
Niet zó algemeen bekend dusquote:Op vrijdag 18 november 2016 18:06 schreef Twinkly het volgende:
[..]
Echt, serieus gast![]()
Het is een algemeen bekende karaktertrek, die jíj toevallig nog niet kent.
Boehoehoequote:Je doet net alsof ik een of andere zweefteef ben.
Cool.quote:Ik zal de links voor je opzoeken.
Dat is een onderzoek op 18 (!) volwassenen in een nietszeggend tijdschrift (10 keer geciteerd.. poe-heequote:
Leuk dat je eigen onderzoek zegt dat het om een glijdende schaal gaat en dat iedereen in bepaalde mate hieraan onderhevig is. En dat de auteur zegt dat dit niets is wat op een bepaald persoon betrokken kan worden omdat dat weg kan nemen van echte psychologische stoornissenquote:
Jazeker. TS roept dat het een algemeen bekende karaktertrek is.quote:Op vrijdag 18 november 2016 18:42 schreef Stormqueen het volgende:
Maakt het wat uit of het allemaal wetenschappelijk is onderbouwd?
Wat is er mis met een fijn debat? Ik herken alle situaties in de OP en ik denk dat dit gewoon kind-eigen gedrag is. Ik wil graag begrijpen waarom dit nu ineens (door TS) gezien wordt als iets heel bijzonders.quote:Het gaat hier om situaties die ouders herkennen en daar graag ervaringen over uitwisselen. Niet om het innemen van een stelling om daar een fijn debat over te kunnen voeren. Graag dus de focus op ervaringen.
Hoe dat? Als werkende krijg je vaak met teambuilding te maken. Vaak zit daar ook een sessie bij om je qua karakter te classificeren. Puur bedoeld, zodat je als collega's beter weet hoe met elkaar om te gaan.quote:Op vrijdag 18 november 2016 17:59 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Ik vraag me altijd af of het nou helpt om zoiets te willen classificeren, of hoe noem je dat? Ik zie er ook wel een gevaar in, geloof ik.
En dat is hoe ik het ook graag zie.quote:Op zaterdag 19 november 2016 08:01 schreef Theeleuter het volgende:
[..]
Enige wat je kan doen als ouder, is je kind handvatten te geven om met situaties om te leren gaan. Wat natuurlijk voor alle eigenschappen geldt.
quote:Op zaterdag 19 november 2016 09:47 schreef Mevr_Mus het volgende:
Ik heb gewoon de 5-jarige versie van de zoon van Twinkly
Wat fijn en goed dat school zo goed meewerkt en -denkt! Hier was de kleuterklas door overprikkeling echt een ramp.quote:Op zondag 20 november 2016 22:28 schreef Kyara het volgende:
Wij hebben dus een kind met een stoornis en geen karaktertrek* maar op school wordt nu een mogelijkheid gecreëerd waar hij terecht kan om even te "ontprikkelen". Dat wordt ook gewoon ingepland in het pictobord. Hoe dat precies vorm gaat krijgen was nog niet helemaal duidelijk maar hij heeft straks de mogelijkheid om elke dag even apart te zitten en maar met 1 zintuig tegelijk bezig te zijn. Luisterboek, puzzel, boekje lezen op een zitzak of een voelspelletje. En dan dus in een aparte ruimte en voor een bepaalde tijd. Ben erg benieuwd hoe dat straks gaat zijn.
* niet dat dat heel erg belangrijk is maar het verklaart het traject waar we in zitten en wellicht ook de medewerking vanuit school.
Ik verwacht geen meltdown op zich. Het wordt wel een enorme prikkeldag want de avond van tevoren mogen ze op school hun schoen zetten en die vinden ze dus woensdagochtend. En woensdagmiddag is het feestje. Meteen vanuit school.quote:Op zondag 20 november 2016 22:42 schreef Twinkly het volgende:
Wat spannend Kyara! Maar wel heel leuk!
Zou het hem helpen om begin volgende week al even samen bij het meisje langs te gaan voor een kopje thee? Sowieso zou ik vragen of ze goed op hem let en jou belt als hij naar huis wil.
Als hij het echt heel spannend vindt, of je verwacht echt een meltdown, dan kun je misschien aanbieden om te komen helpen?
Toen ik een cursus babymassage deed met F, kregen we pure druivenpitolie. Misschien is dat wat? Als het gebruikt wordt voor mini's, zal t geen veel voorkomende allergenen bevatten.quote:Op maandag 21 november 2016 06:54 schreef danic het volgende:
Over de olie: ik gebruikte gisteren Kneipp huidolie amandelbloesem. Daar kreeg ze dus enorme jeuk van en heb ik daarna met een natte washand haar rug gewassen.
Op zwitsal reageert ze doorgaans ook behoorlijk, het ene product wel erger dan het ander. Ik heb nog een fles babyolie staan.
Maar tips voor oliën of crèmes voor de gevoelige huid zijn welkom.
Een veilige omgeving kan veel helpen. Het heeft Chris ook door de kleuterklas gesleept. Daarna werd het hier ook beter.quote:Op zondag 20 november 2016 22:43 schreef Kyara het volgende:
Ja, zijn juf is ook echt wel een goede voor hem. Het interesseert haar ook enorm en ze wil ook alles er over lezen en zo. We hebben vorige week gesprek gehad op school samen met zijn fysio- en SI therapeute en ze heeft echt wel goede ideeën gegeven. Denk dat de hele klas meer gaat bewegen
Ik begreep wel dat de fysio verwacht dat het in groep 3 minder problemen zal geven. Omdat hij dan ouder is en bepaalde dingen beter kan handelen en relativeren maar ook omdat er veel gestructureerder gewerkt wordt. Dat maakt dan niet dat hij geen SI meer heeft maar wel dat hij er beter mee om kan gaan. Ik herken ook best veel dingen bij mezelf en nu kan ik bepaalde dingen bij mezelf ook veel beter plaatsen. Maar ik kan daar als volwassene prima mee om gaan.
Ik neem aan dat SI staat voor Sensorische Integratie een onderdeel van ergotherapie. Is dit ook een diagnose, en wat kun je met zo'n diagnose? Onze oudste is ook bij een ergo therapeute in behandeling voor de prikkelverwerking en daar komen bergen goede tips voor thuis en op school uit maar (tot nog toe) geen diagnose.quote:Op zondag 20 november 2016 22:39 schreef Twinkly het volgende:
[..]
Wat fijn en goed dat school zo goed meewerkt en -denkt! Hier was de kleuterklas door overprikkeling echt een ramp.
N is ook gediagnostiseerd met SI, het komt heel vaak voor in combinatie met ASS, HSP, AD(H)D en begaafdheid.
De ergotherapeut (of fysiotherapeut) kan de diagnose stellen als hij/zij zich gespecialiseerd heeft in sensomotorische integratie. Dat klinkt eigenlijk wel zo als jullie al zoveel tips krijgen. Hebben jullie nooit een SI vragenlijst in moeten vullen over wat hij gevoelig op reageert?quote:Op maandag 21 november 2016 20:17 schreef refro het volgende:
[..]
Ik neem aan dat SI staat voor Sensorische Integratie een onderdeel van ergotherapie. Is dit ook een diagnose, en wat kun je met zo'n diagnose? Onze oudste is ook bij een ergo therapeute in behandeling voor de prikkelverwerking en daar komen bergen goede tips voor thuis en op school uit maar (tot nog toe) geen diagnose.
Bij het hele onderwerp hoge sensitiviteit zweef ik ergens tussen "ja hier zitten echt verschillen" en
"kijk mijn kind eens bijzonder zijn". Volgens de definitie hierboven zou onze oudste niet hoog sensitief zijn omdat hij de emotionele zaken totaal niet vertoond. Toch zit hij in het speciaal onderwijs omdat hij (mede) door zijn prikkelverwerking in het reguliere onderwijs totaal niet mee komt.
Die vragenlijsten zijn hier wel bekend. We weten dat hij heel sterk visueel en auditief geprikkeld wordt en dat bepaalde vormen van diepe druk helpen dit te verlichten. Maar SI als term voor diagnose gebruiken had ik nog nooit van gehoord.quote:Op maandag 21 november 2016 22:58 schreef Twinkly het volgende:
[..]
De ergotherapeut (of fysiotherapeut) kan de diagnose stellen als hij/zij zich gespecialiseerd heeft in sensomotorische integratie. Dat klinkt eigenlijk wel zo als jullie al zoveel tips krijgen. Hebben jullie nooit een SI vragenlijst in moeten vullen over wat hij gevoelig op reageert?
Hier vind je de ergotherapeuten die de cursus gevolgd hebben:
http://www.sensomotorische-integratie.nl/therapeuten/
Ik denk dat sensomotorische overgevoeligheid bij HSP gewoon gevoeligheid wordt genoemd. Bij begaafdheid wordt het verklaard vanuit de psychomotorische en zintuiglijke overexcitabilities. Bij ASS komt een SI-stoornis bijna altijd voor, maar het kan ook los bestaan.
Ik denk eigenlijk dat het neurologisch gezien steeds hetzelfde is. Hooggevoelige kinderen zullen dan inderdaad ook nog op emotioneel vlak overgevoelig zijn en begaafde kinderen zijn daarbij ook op intellectueel vlak "overgevoelig".
Ik heb nog geen concrete ervaring met afspreken of kinderfeestjes maar ik zou denk ik aangeven dat het zijn eerste keer spelen/feestje is en daardoor extra spannend. Daarbij aangeven hoe ze hem als het M wat teveel (lijkt) te worden even rust kan bieden.quote:Op zondag 20 november 2016 22:39 schreef Kyara het volgende:
Aaah wat sneu Twinkly. Prikkelgevoelig was M ook als kind, hoewel het als baby wel mee viel geloof ik. Meer als dreumes/peuter.
Hier trouwens as. woensdag het allereerste kinderfeestje. Het sneeuwde in het andere topic een beetje onder dus ik probeer het hier nog maar een keer. Eerste kinderfeestje, überhaupt nog nooit een speelafspraak gehad. Hij vindt het leuk, ik vind het doodeng. Ik wil de moeder van het meisje nog wel even bellen vooraf om een paar dingetjes vooraf te vertellen maar zonder meteen een complete gebruiksaanwijzing mee te geven. Ik vind dat nog best wel een lastige.
SPOILER: tl;dr en kloon ;)Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 1% gewijzigd door Xenofiel op 23-11-2016 20:26:07 ]Vreemdeling. Wie je bent is een vraag. Nu nog onbekenden voor elkaar. Maar niet voor lang, ik ontmoet je graag.
quote:Op woensdag 23 november 2016 19:22 schreef Xenofiel het volgende:
"Laat het worden wie het al is"SPOILER: tl;dr en kloon ;)Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Mooi
♡ Sa fier as de moanne, - en werom ♡
quote:Op woensdag 23 november 2016 19:22 schreef Xenofiel het volgende:
Dankjewel voor deze reactie! Heb ik echt heel veel aanSPOILER: tl;dr en kloon ;)Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bedankt voor je reactie. Ik wilde eigenlijk niet meer reageren, maar wat schrijf je mooie dingen over je jongetje, moest wel even reageren.quote:Op woensdag 23 november 2016 20:23 schreef L-E het volgende:
Zie jezelf als zijn gids, niet zijn moeder en volg in zijn spoor.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Vreemdeling. Wie je bent is een vraag. Nu nog onbekenden voor elkaar. Maar niet voor lang, ik ontmoet je graag.
quote:Op woensdag 23 november 2016 20:45 schreef AwayTL het volgende:
Bedankt voor het volgen van je gevoel.![]()
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Vreemdeling. Wie je bent is een vraag. Nu nog onbekenden voor elkaar. Maar niet voor lang, ik ontmoet je graag.
Ik ben steeds minder bang. Voordeel is dat ik mezelf compleet herken in hem en dus goed terug kan halen wat ik nodig had als kind. Als ik heel goed naar mijn gevoel luister dan kan ik erg tegemoet komen aan zijn behoeftes. En ja, soms is daar een uitglijder (of een paar, of zestienduizend voor je gevoel) maar ik weet inmiddels ook dat hij niet meteen stuk gaat, ook niet mentaal gezien. Het is een proces voor alle partijen, je groeit daar ook samen in. Veel communiceren, en aan hem uitleggen dat je het soms ook niet weet is geen schande.quote:Op woensdag 23 november 2016 20:45 schreef AwayTL het volgende:
Ik denk dat ik hier ook 'hoor'. De dingen die jullie zeggen, de zaken waar jullie kinderen tegenaan lopen en de dingen waar jullie zelf tegenaan lopen zijn heel herkenbaar.
Fijne posts, veel goede tips en de post van xeno is voor mij echt heel waardevol. Ik zou er nooit aan hebben gedacht hem te leren om terug te trekken en rust te creeren in een prikkelvolle omgeving.
Zijn jullie nooit bang het fout te doen? Ik ben vooral de laatste weken heel bang om grote fouten te maken waardoor mijn kinderen geen fijne jeugd hebben. Dit komt voort uit het feit dat mijn broer gelijke kenmerken heeft (en gediagnostiseerde ADD) en nooit goed gehoord is door mn ouders waardoor hij in een gigantische depressie is geschoten. Ikzelf heb daardoor alles zelf moeten doen. Niet erg, gedane zaken nemen geen keer, maar ik ben met elke vezel van mn lichaam bang dat die geschiedenis zich zal herhalen.
Ook ben ik bang dat ik hem ga labelen zonder dat dat nodig is. Die angst nemen jullie wel wat weg, want ik zie dat het gewoon goed en normaal kan blijven als wij hem handvatten geven en de wereld waarin hij nu zit veilig en op de hoogte houden. Bedankt voor dat inzicht.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 12% gewijzigd door Xenofiel op 23-11-2016 23:15:46 ]Vreemdeling. Wie je bent is een vraag. Nu nog onbekenden voor elkaar. Maar niet voor lang, ik ontmoet je graag.
quote:Op woensdag 23 november 2016 22:18 schreef Twinkly het volgende:
Je kan het kind het meeste liefhebben, door zijn (voor)ouders lief te hebben.![]()
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Geniet van de nieuwe cadans in je leven. Geef het gevoel voort.![]()
[ Bericht 2% gewijzigd door Xenofiel op 24-11-2016 05:01:08 ]Vreemdeling. Wie je bent is een vraag. Nu nog onbekenden voor elkaar. Maar niet voor lang, ik ontmoet je graag.
Mijn oudste (6) heeft dit ook o.a. met fietsen. Ze lijkt zich overbewust van elk hobbeltje, wiebeltje en mogelijke valkans. Ze durft echt niet zonder zijwieltjes en zelfs kinderen van twee jaar jonger gaan haar nu voorbij... Wat heeft jouw zoon geholpen om over de drempel heen te komen?quote:Op donderdag 24 november 2016 11:32 schreef Twinkly het volgende:
Ja, helemaal mee eens dat je moet laten zien dat iets wel veilig is, inderdaad. Hier steeds enorme drempels waar hij vaak hulp bij nodig heeft om overheen te komen, maar als het dan lukt is hij heel trots en opgelucht (zwemmen, leren fietsen, etc). Hij denkt zoveel na over alle gevaren dat het verlamd.
Wij hebben een fietsvestje gekocht, daar zit een handvat aan. En toen mochten we hem absoluut niet loslaten, ondanks dat hij gewoon fietste als we hem heel losjes met één pink vasthieldenquote:Op donderdag 24 november 2016 14:14 schreef Cantare het volgende:
[..]
Mijn oudste (6) heeft dit ook o.a. met fietsen. Ze lijkt zich overbewust van elk hobbeltje, wiebeltje en mogelijke valkans. Ze durft echt niet zonder zijwieltjes en zelfs kinderen van twee jaar jonger gaan haar nu voorbij... Wat heeft jouw zoon geholpen om over de drempel heen te komen?
quote:Op woensdag 23 november 2016 21:17 schreef Xenofiel het volgende:
Gekke gedachte sprong..SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op woensdag 23 november 2016 21:17 schreef Xenofiel het volgende:
Gekke gedachte sprong..Drugs en hsp..ervaring.. wat wil je weten?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Thanks! Herkenbaar wat je vertelt: het (echt zo gevoelde) drama, niks willen aannemen. We hebben het hu een tijd laten rusten, ze hoeft niet per sé te fietsen. Het vervelende voor dochter zelf is alleen dat ze bij vlagen ècht wil, maar ze eenmaal op de fiets toch bijna gelijk in paniek raak. Ik vind het soms ook lastig waar ik goed aan doe. Ze heeft de tijd en ruimte nodig om het op haar manier te doen, maar ik wil haar tegelijk ook laten ervaren dat ze meer kan dan ze zelf denkt. Anyway, ik ga eens naar het vestje kijken!quote:Op donderdag 24 november 2016 14:31 schreef Twinkly het volgende:
[..]
Wij hebben een fietsvestje gekocht, daar zit een handvat aan. En toen mochten we hem absoluut niet loslaten, ondanks dat hij gewoon fietste als we hem heel losjes met één pink vasthieldenUitleggen hielp niks.
Uiteindelijk heb ik hem, met het risico zijn vertrouwen in mij te schaden, losgelaten. Het hielp wel, want toen had hij door dat hij het écht wel kon en écht niet meteen omviel. Daarna nog wel drama met vaart maken en dan opstappen gehad. Hij is er dan zo van overtuigd dat hij het niet kan dat hij niet naar tips wil luisteren of naar je kijken als je het voordoet. Maar toen het eenmaal lukte vond hij fietsen heel leuk, gelukkigWij fietsen bijna alles omdat we geen auto hebben.
Dat hebben wij in eerste instantie ook geprobeerd, herinner ik me nu. Maar dat was inderdaad toch nog te wiebelig ofzo voor hem, hij vertrouwde het absoluut niet.quote:Op donderdag 24 november 2016 18:52 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik gebruikte een sjaal: onder de oksels door en dan op de rug stijf vastknijpen, heb je een beetje hetzelfde idee, alleen misschien niet vertrouwd genoeg....
Hoe komt het dat het moeilijk voor hem was om de tas in te pakken?quote:Op donderdag 24 november 2016 20:59 schreef Twinkly het volgende:
Dromerig, verstrooid professortje.
Hij doet zo zijn best om aan de verwachtingen van volwassenen te voldoen, maar dat lukt hem vaak niet. En dan wordt er tegen hem gezegd dat hij zijn best niet doet, dat hij niet oplet of dat hij laks is.
Van de week met zwemles en vandaag toen hij zijn tas in moest pakken op school om naar de andere locatie te lopen. Het raakt hem enorm als het weer mis gaat en hij een berisping krijgt. En toen lachtte zijn vriendje hem ook nog uit om zijn verdriet.
Ik denk niet dat dat het punt is. Ieder kind heeft wel eens wat, dat hoort erbij. Alleen sommige kinderen hebben nogal vaak "wat" en beleven dat ook nog eens heel intens (het levert ze een grote hoeveelheid spanning op). Dan is het wel belangrijk om als ouder je kind te ondersteunen om hoe daarmee om te gaan. Als je je kind daar teveel in alleen laat en (onbewust) de boodschap geeft dat hij zich niet moet aanstellen, loop je het risico dat je kind zelf een manier ontwikkelt om zichzelf te beschermen die niet constructief is. Door zich erg terug te trekken, overmatig onzeker te worden, juist met boosheid te reageren.quote:Op vrijdag 25 november 2016 08:46 schreef Nielsch het volgende:
Mijn dochters hebben ook wel eens wat en dan gaan ze janken. Jaja tis wat.
Bedankt voor je zinvolle bijdragequote:Op vrijdag 25 november 2016 08:46 schreef Nielsch het volgende:
Mijn dochters hebben ook wel eens wat en dan gaan ze janken. Jaja tis wat.
Dit precies.quote:Op vrijdag 25 november 2016 09:25 schreef Cantare het volgende:
[..]
Hoe komt het dat het moeilijk voor hem was om de tas in te pakken?
Wederom wel herkenbaar. Als mijn oudste zelf kiest wat ze gaat doen dan kan ze heel goed bedenken hoe ze iets gaat aanpakken en krijgt ze dat ook voor elkaar. Maar taken die van een ander moeten en die nog geen routine, daar heeft ze wat meer moeite mee. Ze wil het wel doen, maar wil eerst begrijpen hoe, wanneer, waarom... kortom, het helemaal "doorgronden". Dat heeft tijd nodig. Als het dan snel snel moet, wordt ze onzeker, langzaam, vergeet ze dingen, blokkeert ze...
Mijn dochter heeft heel veel houvast aan lijstjes/planning. Ze heeft bijvoorbeeld een briefje waar met woorden en een plaatje op staat of er die dag gym/overblijf/bso is. Ze vraagt zelf ook om dingen als een aftelkalender of een weekschema. Dingen gaan dan niet per sé vlotter, maar ze heeft dan wel overzicht en voelt zich daardoor veel zekerder.
Precies.quote:Op vrijdag 25 november 2016 09:45 schreef Cantare het volgende:
[..]
Ik denk niet dat dat het punt is. Ieder kind heeft wel eens wat, dat hoort erbij. Alleen sommige kinderen hebben nogal vaak "wat" en beleven dat ook nog eens heel intens (het levert ze een grote hoeveelheid spanning op). Dan is het wel belangrijk om als ouder je kind te ondersteunen om hoe daarmee om te gaan. Als je je kind daar teveel in alleen laat en (onbewust) de boodschap geeft dat hij zich niet moet aanstellen, loop je het risico dat je kind zelf een manier ontwikkelt om zichzelf te beschermen die niet constructief is. Door zich erg terug te trekken, overmatig onzeker te worden, juist met boosheid te reageren.
Die van mij ook. En ik ben echt geen softe-geitenwollen sokken-kusje-kroel- moeder. Ben hard genoeg geweest voor de kinderen, geef duidelijk grenzen aan en als je eroverheen gaat kom je de consequenties tegen. Je moet ze heus wel opvoeden..quote:Op vrijdag 25 november 2016 08:46 schreef Nielsch het volgende:
Mijn dochters hebben ook wel eens wat en dan gaan ze janken. Jaja tis wat.
oh dit is zo herkenbaar voor mij.. L heeft precies hetzelfde...quote:Op donderdag 24 november 2016 14:14 schreef Cantare het volgende:
[..]
Mijn oudste (6) heeft dit ook o.a. met fietsen. Ze lijkt zich overbewust van elk hobbeltje, wiebeltje en mogelijke valkans. Ze durft echt niet zonder zijwieltjes en zelfs kinderen van twee jaar jonger gaan haar nu voorbij... Wat heeft jouw zoon geholpen om over de drempel heen te komen?
juistem, dat is de hele kern... Best ingewikkeld af en toe... Pffoei!quote:Op dinsdag 29 november 2016 22:32 schreef Kyara het volgende:
Die is ook zo temperamentvol maar tegelijkertijd ook heel gevoelig
Dit herken ik zo bij mijn bijna kleuter.quote:Op dinsdag 29 november 2016 22:32 schreef Kyara het volgende:
Nu ik die link weer lees herken ik ook heel veel Skoap. Alleen dan van mijn meisje. Die is ook zo temperamentvol maar tegelijkertijd ook heel gevoelig. Deze tijden met Sinterklaas zijn voor haar ook heel heftig. En sowieso het tegen school aan hikken.
Dankjewel voor het delen van je ervaring, Evenstar. Extra speeltijd is wel een goed idee.quote:Op vrijdag 9 december 2016 21:29 schreef _evenstar_ het volgende:
Twinkly voor hem is het een heel groot iets dus waarom niet..
Ik was ook altijd tegen belonen etc. Maar merk nu met Oliver hij een DS gekregen heeft en daar mee speeltijd kan verdienen hij wil proberen en gaat niet altijd over rozen. Maar spelletje doen vind hij leuk.Dus als het hem motiveert en net dat stukje durf geeft.
Twinkly, mijn zoon zit bij een speciale kindertandarts. Het ging echt niet bij de gewone tandarts om de dingen die jij noemt. Angst voor de smaak, angst voor dingen in zijn mond en dergelijke. De oplossing bleek verrassend simpel (hoewel ongelooflijk intensief). We moesten de eerste tijd elke week met hem naar de tandarts en dan deden ze eerst alleen maar zijn tanden bekijken met zo'n spiegeltje. Daarna gingen ze zijn tanden poetsen (met zijn eigen tandenborstel en tandpasta). Daarna gingen ze eens een keer voorzichtig water afzuigen, enz. enz.quote:Op vrijdag 9 december 2016 20:40 schreef Twinkly het volgende:
Het boek Temperamentvolle Kinderen sluit ook helemaal aan hier, bij zowel N als S. Maar S uit het temperament veel meer, hij wordt vele malen bozer.
Bij N is een kaaskies ontdektEen kies met onderontwikkeld glazuur die daardoor erg gevoelig is voor cariës en zelfs afbrokkelen. Oorzaak is onbekend, waarschijnlijk ziekte of zuurstofgebrek tijdens de eerste vier levensjaren.
Het is zijn vierde blijvende kies. Deze kies is net door en hij gaf sindsdien aan (drama) dat deze heel gevoelig is bij tandenpoetsen en voor tandpasta (koud). We waren dinsdag bij de tandarts en die wil zijn kiezen sealen zodat ze beter beschermd zijn en natuurlijk vooral deze kies. Maar N is zo ontzettend bang voor de smaak van de "shampoo" waarmee de kiezen eerst gereinigd moeten worden, voor het apparaatje dat het water afzuigt en voor pijn. Het is dan ook niet gelukt en volgende week donderdag moet hij terugkomen om het nogmaals te proberen.
Gelukkig hebben wij een tandarts die geduldig alles blijft uitleggen en niet doorzet als het niet lukt. Maar poeh, ik vind het heftig hoor bij zo'n gevoelig kind. Hij heeft ook echt een niet rationele angst waarbij praten niet werkt.
Ik zit eraan te denken om hem te belonen met iets kleins als het donderdag lukt, maar misschien maak ik het dan juist te groot.
Ook heel herkenbaar. Ik heb dat in een supermarkt op zaterdagmiddag. Daar word ik zelf al knettergek van maar als ik dan ook nog een kind bij me hebquote:Op zondag 11 december 2016 10:42 schreef danic het volgende:
Nou dat! Nu ik er steeds meer over lees herken ik ook meer van mezelf. En je raad het nooit: ik merk nu ineens dat ik bepaalde situaties ook gewoon hartstikke overprikkeld raak.
Ik ga dus ook niet zomaar mee naar het zwembad. Dat doet mijn vriend met ze. Ik word helemaal gek in dat water, met gillende mensen en spetters en armen en benen overal.
Zo zijn wel vrijdagavond meegelopen met een lichtjesparade met de kerstman. De tocht van 45 minuten lukte me wel (maar deed ook meer dan ik dacht), maar het vuurwerk erna vond ik hel![]()
In het begin vond Eva het geweldig, want die leeft voor vuurwerk, maar toen werd alles x10 qua knallen en geluiden en haakte ze ook af.
We merken nu ook wat dingetjes bij Rosalie, nadat de medewerkster van het JOT ons erop wees dat zij ook zomaar wel eens HSP zou kunnen zijn. Maar dan met andere prikkels.
Wat voor mij vooral leerzaam was, was dat ik dus niet van tevoren moest zeggen dat het allemaal wel mee zou vallen of dat ik ging beloven dat ze iets vast niet zouden doen.quote:Laat u niet verleiden om te zeggen wat we niet gaan doen.
Als uw kind vragen heeft die u niet kan beantwoorden, stuur dan gerust even een mailtje. Met de informatie die u dan krijgt, kan uw kind meer ontspannen naar de tandarts komen.
Pas op met goedbedoelde, maar angstig makende toezeggingen. Als u grote beloningen in het vooruitzicht stelt, kan een kind gaan denken dat er ‘dus’ wel iets ernstigs zal gaan gebeuren.
Bedenk dat veel handelingen bij de tandarts simpele dingen zijn die de meeste kinderen prima kunnen. Het helpt vergelijkingen te maken met het dagelijkse leven. Zo is op de stoel klimmen natuurlijk een makkie in vergelijking tot het klimrek in de speeltuin.
Wees voorzichtig met voorspellingen over pijn. Ieder kind ervaart andere dingen als pijnlijk. En soms is een raar of naar gevoel even onvermijdelijk.
Argh, zwembad en supermarkt inderdaad.. Wat dat betreft ben ik zo blij dat mijn jongste nu ook naar school gaat, lekker heel vroeg op een ochtend naar de supermarkt.quote:Op zondag 11 december 2016 10:42 schreef danic het volgende:
Nou dat! Nu ik er steeds meer over lees herken ik ook meer van mezelf. En je raad het nooit: ik merk nu ineens dat ik bepaalde situaties ook gewoon hartstikke overprikkeld raak.
Ik ga dus ook niet zomaar mee naar het zwembad. Dat doet mijn vriend met ze. Ik word helemaal gek in dat water, met gillende mensen en spetters en armen en benen overal.
[quote]Op zondag 11 december 2016 10:50 schreef Kyara het volgende:
[..]
Ook heel herkenbaar. Ik heb dat in een supermarkt op zaterdagmiddag. Daar word ik zelf al knettergek van maar als ik dan ook nog een kind bij me heb![]()
![]()
En ook herkenbaar dat je er op 1 kind focust en dan bij het andere ook ineens dingen herkent. Maar wel op hele andere vlakken en op een andere manier.
Bedoel je daarmee de samenklontering van eigenschappen en gedragingen? Die we dan labelen? Klinkt niet veel anders dan wat hier gebeurd.quote:Op vrijdag 18 november 2016 18:42 schreef leeell het volgende:
[..]
Leuk dat je eigen onderzoek zegt dat het om een glijdende schaal gaat en dat iedereen in bepaalde mate hieraan onderhevig is. En dat de auteur zegt dat dit niets is wat op een bepaald persoon betrokken kan worden omdat dat weg kan nemen van echte psychologische stoornissen
Ik word dus wel boosquote:Op dinsdag 13 december 2016 01:12 schreef Twinkly het volgende:
Morretje, ik heb hetzelfde hoor! Ik heb een duidelijk hoogsensitief kind en een temperamentvol kind, wat heerlijk botst natuurlijken ik ben zelf ook hooggevoelig. Ik word alleen niet snel boos als ik overprikkeld ben, maar ik heb dan de neiging om me terug te trekken, wat natuurlijk helemaal niet kan als je jonge kinderen hebt.
Hij paniekt gewoon als ze in zijn mond zit te wroeten.. En als hij paniekt wil hij door zijn mond ademhalen en dat gaat natuurlijk niet.. Hij kan zich echt heel lang goed houden, dat ging met alleen de boventanden goed. Ook gaatje vullen ging net aan goed. Maar hij kon zich niet lang genoeg goed houden voor meer, en dat leek me psychologisch ook niet verantwoord. Hij kan dan echt dwars door angst/pijn heen goed houden, maar het geeft natuurlijk wel een stempel. (aan de ene kant succes, maar ook extra angst voor volgende keer).quote:Op dinsdag 13 december 2016 10:01 schreef Twinkly het volgende:
Deepfreeze, Chris is dus ook al zo bang voor het sealen
Ook herkenbaar. De reactie is hier iets minder heftig, maar dat soort dingen kunnen ze hier ook niet goed handelen. Ik vermoed dat ze dan zo in het verhaal zitten, zich inleven in de hoofdpersoon, dat ze helemaal voelen hoe de hoofdpersoon zich voelt of hoe zij zich zouden voelen als hen dat zou gebeuren.quote:Op dinsdag 13 december 2016 10:08 schreef Loj het volgende:
Ow is echt heel snel extreem angstig. En natuurlijk bij nieuwe dingen, drukte of spannende dingen. Dit vind ik niet erg en komt uiteindelijk meestal wel goed door te luisteren, serieus te nemen en bij hem te blijven.
Maar hij is ook heel snel angstig bij bijvoorbeeld boeken of tv. Zo kan hij gaan gillen en het boek dichtslaan als er een ijsje smelt of te gillen en weg te rennen als Nijntje een bal in de boom gooit. En nee, dan overdrijf ik echt niet.
Ik vind het zo lastig om hiermee om te gaan... ik verzin m'n eigen verhalen in de boeken, beeldscherm tijd blijft momenteel ook beperkt tot Nijntje en babytv. Maar nu gaat hij naar school, ik kan hem niet beschermen tegen alles wat hij daar hoort en ziet..
Trouwens, bedankt voor het lezen van jullie verhalen. Toch altijd fijn om te weten dat je "niet alleen" bent. En ik vind dat jullie hele mooie kinderen en inzichten hebben. Dank je wel daarvoor
Wat fijn om te lezen. Heel erg bedankt voor deze reactie. Het zit inderdaad in mij om voor alles een oplossing te zoeken.quote:Op woensdag 14 december 2016 22:20 schreef L-E het volgende:
danic, wij hebben door schade en schande geleerd om niet perse boven water willen hebben wat er mis is op dat moment. Wel vragen wat er is, maar weet hij het niet? Dan niet. Je kan ook troosten zonder dat je weet wat er is, niet alles hoeft opgelost. Dat heeft ons heel wat frustratie bespaard, denk ik. De speltherapeute legde uit dat het voor hem ook heel heftig kan voelen dat wij een uitleg vereisen bij een emotie terwijl hij het zelf ook niet weet.
Wat beschrijf je dat mooi! Het is zo waar, maar als ik zelf niet helemaal lekker in mijn vel zit vergeet ik het somsquote:Op woensdag 14 december 2016 22:20 schreef L-E het volgende:
danic, wij hebben door schade en schande geleerd om niet perse boven water willen hebben wat er mis is op dat moment. Wel vragen wat er is, maar weet hij het niet? Dan niet. Je kan ook troosten zonder dat je weet wat er is, niet alles hoeft opgelost. Dat heeft ons heel wat frustratie bespaard, denk ik. De speltherapeute legde uit dat het voor hem ook heel heftig kan voelen dat wij een uitleg vereisen bij een emotie terwijl hij het zelf ook niet weet.
Oh ja goede tip! Welke dekking moet je dan hebben? Weet je dat zo?quote:Op zaterdag 17 december 2016 13:46 schreef L-E het volgende:
Speltherapie werd hier voor een deel vergoed Away, loont het om je pakket uit te breiden?
Herkenbaar, wat je zegt over kleding. Ik heb lang (te lang..) in de 'doe nou normaal waarom is alles met jou zo moeilijk'-stand gestaan. (Niet trots op) Maar als je dat los laat en meer investeert in de basisvoorwaarden op orde hebben betaalt dat zich terug in een blijer en daardoor over de gehele linie flexibeler kind
Die stand is heel herkenbaar.quote:Op zaterdag 17 december 2016 13:46 schreef L-E het volgende:
Speltherapie werd hier voor een deel vergoed Away, loont het om je pakket uit te breiden?
Herkenbaar, wat je zegt over kleding. Ik heb lang (te lang..) in de 'doe nou normaal waarom is alles met jou zo moeilijk'-stand gestaan. (Niet trots op) Maar als je dat los laat en meer investeert in de basisvoorwaarden op orde hebben betaalt dat zich terug in een blijer en daardoor over de gehele linie flexibeler kind
De jogginbroeken van 4 Funky flavours.quote:Op zaterdag 17 december 2016 13:51 schreef AwayTL het volgende:
[..]
Oh ja goede tip! Welke dekking moet je dan hebben? Weet je dat zo?
Ook een goed punt over dat het zich terug betaald als wij ons ook flexibel opstellen naar hem toe.
Iemand nog tips voor smalle joggingbroekjes? De meisjesvariant van de action zitten prima, maar zijn zo snel verwassen.
Projecteer je hiermee niet jouw faalangst/onzekerheid op hem?quote:Op zaterdag 17 december 2016 23:48 schreef Kyara het volgende:
Wij lopen nu vooral tegen zijn faalangst/onzekerheid aan. Hij wil alles meteen in 1 keer kunnen en als dat niet zo is dan vindt hij het moeilijk en raakt hij gefrustreerd. Hij wil absoluut niet oefenen of proberen. En daar raak ik dan weer gefrustreerd van. En ik vind de balans zo lastig tussen enerzijds het laten gaan en hem volgen en anderzijds toch de wens om hem zo goed mogelijk mee te laten komen met zijn leeftijdsgenoten. => dat je het je alleen al bewust bent is al briljant!
Onze zoon zat in groep 1 regelmatig met zijn handen voor zijn oren tijdens het voorlezen. Nu in groep 2 heeft hij dat niet meer nodig en geniet hij van het voorlezen. Wat heel erg geholpen heeft is dat de juf hem heel serieus nam; ze bereidde hem voor op verhalen waarin S zich teveel zou kunnen inleven en zorgde altijd dat er zorgzaam kindje naast S zat. En als het echt te eng was mocht S in de leeshoek zelf een boekje gaan lezen.quote:Op zondag 18 december 2016 08:36 schreef Loj het volgende:
Dank Morretje nog op de reactie op de angsten. Ik ben "bang" hoe Ow straks op gewoon de prentenboeken gaat reageren. En terwijl ik dit schrijf denk ik: boeiend hoe mijn kind dan reageert, als ze hem maar serieus nemen. Tnx!
Dat doen wij ook heel veel! Ik probeer daar ook altijd 1 weekend-dag voor vrij te houden..quote:Op zondag 18 december 2016 08:36 schreef Loj het volgende:
Hier helpt hele dagen niets inplannen heel goed tegen de overprikkeling. Gewoon helemaal niets, nog geen boodschapje. Alleen met z'n viertjes.
Dank je welquote:Op zondag 18 december 2016 08:33 schreef Jopie78 het volgende:
[..]
Projecteer je hiermee niet jouw faalangst/onzekerheid op hem?
Je doet het goed! Laat de statistieken los, hij hoeft niet mee te komen, met niemand niet. Hij hoeft zich alleen comfortabel te voelen in elke situatie. Als je een paar jaar verder bent, komen zijn leeftijdsgenoten ook niet mee met hem..
Nogmaals, van een vreemde op het internet, die zich herkent in jouw (zoons) verhaal, JE DOET HET GOED!
Dat proberen wij ook, om in elk geval 1 dag in het weekend vrij te houden.quote:Op maandag 19 december 2016 21:35 schreef Skoap het volgende:
[..]
Dat doen wij ook heel veel! Ik probeer daar ook altijd 1 weekend-dag voor vrij te houden..
Daar knappen we allemaal weer van op
http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/speltherapiequote:Op zaterdag 17 december 2016 13:51 schreef AwayTL het volgende:
[..]
Oh ja goede tip! Welke dekking moet je dan hebben? Weet je dat zo?
Ook een goed punt over dat het zich terug betaald als wij ons ook flexibel opstellen naar hem toe.
Iemand nog tips voor smalle joggingbroekjes? De meisjesvariant van de action zitten prima, maar zijn zo snel verwassen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat ^quote:Op woensdag 21 december 2016 09:24 schreef Moonah het volgende:
Musique, ik heb je verhaal gelezen. Heftig.
Met het risico dat ik de plank volledig missla, is het eerste woord dat in mij opkomt "begrenzen".
Grenzen geven een kind ook duidelijkheid en veiligheid. Mijn aloude stokpaardje: Geef een kind de ruimte, maar niet de leegte.
Oftewel, ruimte is begrensd.
Mooie Moonah!quote:Op woensdag 21 december 2016 09:24 schreef Moonah het volgende:
Musique, ik heb je verhaal gelezen. Heftig.
Met het risico dat ik de plank volledig missla, is het eerste woord dat in mij opkomt "begrenzen".
Grenzen geven een kind ook duidelijkheid en veiligheid. Mijn aloude stokpaardje: Geef een kind de ruimte, maar niet de leegte.
Oftewel, ruimte is begrensd.
Ik weet het niet, ik denk dat iedereen anders reageert? N heeft ook wel eens verstopping bij spanning inderdaad. Ik heb zelf ook dat mijn darmen meteen reageren op spanning.quote:Op vrijdag 23 december 2016 21:53 schreef Musique het volgende:
Is diarree een teken van overprikkeld zijn Twinkly? Mijn meisje heeft ook vaak diarree. Of ze zit helemaal verstopt, dat gebeurt ook nog wel eens.
quote:Op woensdag 21 december 2016 00:53 schreef Musique het volgende:
Lang verhaal, voor wie het wil lezen, hieronder in spoilerMusique, ik herken heel veel van wat je schrijft van mijn I. Ze schelen in leeftijd ook heel weinig trouwens (I wordt over een maand 3 jaar). Het enige waarin I echt anders is, is dat zij altijd vol enthousiasme naar de opvang gaat. Van de opvang hebben wij de feedback gekregen dat ze een meisje is dat een erg sterke wil heeft, en ook heel duidelijk voor- en afkeuren heeft voor bepaalde kinderen en leidsters. Ze is ook behoorlijk haantje de voorste en tegelijkertijd kan ze ook ineens stil en teruggetrokken zijn.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat volgens mij wel een dingetje kan zijn, zo kan ik me voorstellen, is dat jouw meisje onderdeel is van een tweeling en omdat haar zusje kennelijk anders is, lijkt zij er nu uit te springen en wellicht vaak ook op een negatieve manier omdat ze wat opvoeding betreft wat meer een uitdaging is. Omdat ik alleen I heb en dus niet kan vergelijken, heb ik ook niet het idee of het gevoel dat er iets bijzonders aan de hand is, in de zin dat ik niet beter weet eigenlijk, ze is 'gewoon' I. Van mijn omgeving, mijn familie bijvoorbeeld en dus ook het kdv, begrijp ik wel dat ze opvalt door haar sterke en uitgesproken karaktertje. Ook zien wij zelf, en ook dat krijgen we terug van onze omgeving, dat ze heel opmerkzaam is en heel veel registreert van haar omgeving.
Wat betreft de opvoeding.. ik merk dat I ook echt goed gedijt bij een duidelijke structuur. Nu hebben we vakantie en ze is ook echt van slag. Ook veel moeilijke momenten de afgelopen twee dagen, drift- en dramabuien. Dan ben ik 'stomme mama', gaat ze veel slaan, hysterisch reageren op een terechtwijzing, weigeren mee te merken etc. en zit ze zichzelf erg dwars. Daar tussendoor is ze dan weer heel zorgzaam, speelt ze moedertje over haar poppen en is ze heel aanhankelijk.
Wat ik merk is dat ze heel gevoelig is voor het benoemen van het positieve, want ze trekt het zich ook enorm aan als ik boos op haar ben of gewoon duidelijk grenzen aangeef. Het is heel belangrijk dat ik na zoiets ook meteen weer benoem dat ik haar wel echt lief vind en heel veel van haar houd. Vanavond op bed begon ik met benoemen wat ik allemaal fijn vond vandaag. Alle lieve en leuke dingen die zij heeft gedaan, en de dingen die we samen deden. Dat vond ze echt geweldig. Ik zou dus dat als 'tip' mee willen geven: heel veel positieve feedback geven en veel bevestiging."All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
Klopt helemaal!quote:Op dinsdag 27 december 2016 21:34 schreef Franny_G het volgende:
Wat volgens mij wel een dingetje kan zijn, zo kan ik me voorstellen, is dat jouw meisje onderdeel is van een tweeling en omdat haar zusje kennelijk anders is, lijkt zij er nu uit te springen en wellicht vaak ook op een negatieve manier omdat ze wat opvoeding betreft wat meer een uitdaging is.
Herkenbaar... onze I trekt het zich enorm aan als je boos bent of duidelijk grenzen aangeeft. Dan is het vaak huilen en wegkruipen. Ik blijf heel erg benoemen dat ik haar gedrag dan niet ok vindt maar dat ik haar een hele lieve fijne meid vindt.quote:Op dinsdag 27 december 2016 21:34 schreef Franny_G het volgende:
Wat ik merk is dat ze heel gevoelig is voor het benoemen van het positieve, want ze trekt het zich ook enorm aan als ik boos op haar ben of gewoon duidelijk grenzen aangeef. Het is heel belangrijk dat ik na zoiets ook meteen weer benoem dat ik haar wel echt lief vind en heel veel van haar houd. Vanavond op bed begon ik met benoemen wat ik allemaal fijn vond vandaag. Alle lieve en leuke dingen die zij heeft gedaan, en de dingen die we samen deden. Dat vond ze echt geweldig. Ik zou dus dat als 'tip' mee willen geven: heel veel positieve feedback geven en veel bevestiging.
Sinds wanneer is wetenschap en aantoonbaarheid onbelangrijk? Leuk al die ervaringen, maar natuurlijk vindt iedere moeder of vader zijn/haar kinderen geweldig en heel speciaal. Zo zijn mijn kinderen ook de beste ter wereld.quote:Op vrijdag 18 november 2016 18:42 schreef Stormqueen het volgende:
Maakt het wat uit of het allemaal wetenschappelijk is onderbouwd? Het gaat hier om situaties die ouders herkennen en daar graag ervaringen over uitwisselen. Niet om het innemen van een stelling om daar een fijn debat over te kunnen voeren. Graag dus de focus op ervaringen.
De belangrijkheid van een komma. Nu raap je je kinderen alleen maar op als het niet te gevaarlijk is om ze op te rapenquote:Op vrijdag 6 januari 2017 22:18 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik laat die van mij gewoon wel eens lekker op hun bek gaan, als het niet al te gevaarlijk is raap ik ze op, bedenk samen met ze hoe dat nou kon gebeuren en hoppa verder. Daar worden ze ook een stuk minder hoogsensitief van.. als je elk piepje gaat zitten voeden met Oeh's en Aah's dan krijg je van die onzelfstandige zeurkousen.
Godver. Scherpquote:Op vrijdag 6 januari 2017 23:14 schreef Omentielvo het volgende:
[..]
De belangrijkheid van een komma. Nu raap je je kinderen alleen maar op als het niet te gevaarlijk is om ze op te rapen
het gaat er om dat er kennelijk behoefte aan is om over ervaringen te praten. Daar is een forum voor. En als jij die behoefte niét hebt zijn we even goede vrienden natuurlijkquote:Op vrijdag 6 januari 2017 22:18 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Sinds wanneer is wetenschap en aantoonbaarheid onbelangrijk? Leuk al die ervaringen, maar natuurlijk vindt iedere moeder of vader zijn/haar kinderen geweldig en heel speciaal. Zo zijn mijn kinderen ook de beste ter wereld.
Structuur, regelmaat, liefde, echte aandacht en een beetje geduld, duidelijke regels met duidelijke consequenties. En dan maar hopen dat het goed komt.
En oja, iets meer mannelijke rolmodellen die de goedbedoelde maar verstikkende mutserigheid van veel lieve moeders in dit topic een beetje 'lcuhtiger' make. Want jeumig wat serieus allemaal.
Ik laat die van mij gewoon wel eens lekker op hun bek gaan, als het niet al te gevaarlijk is raap ik ze op, bedenk samen met ze hoe dat nou kon gebeuren en hoppa verder. Daar worden ze ook een stuk minder hoogsensitief van.. als je elk piepje gaat zitten voeden met Oeh's en Aah's dan krijg je van die onzelfstandige zeurkousen.
Noem het dan niet quasi-wetenschappelijk HSP of weetikhet. Noem het : jonge kinderen: hoe kan ik omgaan met hun gedragquote:Op vrijdag 6 januari 2017 23:19 schreef Stormqueen het volgende:
[..]
het gaat er om dat er kennelijk behoefte aan is om over ervaringen te praten. Daar is een forum voor. En als jij die behoefte niét hebt zijn we even goede vrienden natuurlijk
Maar het dan meteen weer op mutserigheid gooien vind ik echt weer een beetje jammer.
Best, maar is het dan niet handiger om niet van dat soort quasi-wetenschappelijke ttermen te gebruiken en gewoon over gedrag te spreken ipv een stoornis die niet bestaat of bewezen kan worden.quote:Op vrijdag 6 januari 2017 23:31 schreef Stormqueen het volgende:
Feiten doen er inderdaad niet altijd toe. Het ligt echt geheel aan het doel wat je voor ogen hebt.
Overigens heb ik zelf niets met hooggevoeligheid en dergelijken. Maar ik vind dat er ook een plaats mag zijn om zulke dingen te bespreken. Er hoeft niet altijd een wijze redder op te staan om de OUD-mutsen te behoeden voor zichzelf
Deels eens, behalve dat het verder gaat dan gedrag dat nog onder de noemer 'normaal' valt. Bij mij is het zo dat ik het gebruik als een google zoekterm om maar te kunnen voorkomen dat het gelabelt hoeft te worden. Ik denk namelijk dat mijn zoon best goed kan functioneren als IK maar mijn gedrag aan ga passen aan wat hij nodig heeft en hem handvatten kan geven om wel normaal door het leven te kunnen gaan. Om dat te kunnen doen moet ik anders handelen dan dat in mijn aard zit.quote:Op vrijdag 6 januari 2017 23:48 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Best, maar is het dan niet handiger om niet van dat soort quasi-wetenschappelijke ttermen te gebruiken en gewoon over gedrag te spreken ipv een stoornis die niet bestaat of bewezen kan worden.
Want wat dat betreft doen voor mij de feiten er wel toe. Je kunt vanalles roepen, maar een beetje gefundeerd mag het wel zijn. Als je praat over je eigen ervaring en gevoel prima. Maar hier heeft men het over hun kinderen met hoogsensitiviteit, dat ze dan nog een kekke 3 letterige afkorting bedenken... Echt enorm misleidend.
Dit dus.quote:Op vrijdag 18 november 2016 17:09 schreef Isdatzo het volgende:
.
Ik krijg hier een ernstig "mijn kutkoter is een 'special snowflake' gevoel" van. Strong willed kinderen.. jezus. Het zijn gewoon kinderen. Doe normaal.
Daarvoor hebben we de andere topicreeksen.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 09:33 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Ik zou dus ook pleiten voor een andere, meer 'alledaagse' titel van dit topic. Opvoeden en de problemen die je tegenkomt ofzo.
Maar dat is dan jouw allergie hequote:Op zaterdag 7 januari 2017 09:38 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Ik merk wel echt dat de titel veel weerstand oproept bij mij. Hooggevoelig, strong-willed (, hoogbegaafd, ook zoiets)...
Ik spreek liever van begaafde kinderen, gevoelige kinderen en/ of kinderen met een sterke wil... Maar bovenal vooral gewoon van kinderen.
Volgens mij gaat het gewoon over opvoeden en het omgaan met de eigenschappen en (tijdelijk) gedrag van je kind.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 09:39 schreef Kyara het volgende:
[..]
Daarvoor hebben we de andere topicreeksen.
Ik denk nog steeds dat dit topic wel degelijk meerwaarde heeft voor de mensen die zich er wel in herkennen. Vind je het zwevering of mutserig? Prima! Dan post je in topics waar je wel aansluiting in hebt.
Ik denk dat er best vaak een Ajacied in een Feyenoordtopic iets komt posten bijvoorbeeld. En dat hier ook niet per se mensen reageren die niks met kinderen/ouderschap/opvoeding te maken hebben, maar inderdaad wel iets zeggen over de benadering (speltactiek), dat maakt het wel een verschil in mijn ogen. Al snap ik dat het wel lastig is te kijken waar dan de balans zit, rondom 'er iets mogen zeggen als je er niets mee hebt'.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 10:50 schreef Stormqueen het volgende:
Ik snap zelf nooit zo goed waarom mensen die zich niet aangesproken voelen door het onderwerp toch vinden dat ze een mening moeten spuien over de invulling van een topic. Dat zie ik nog steeds vrij veel op fok. Het zal wel aan mij liggen hoor, maar ik ga me in VBL toch ook niet bemoeien met de manier waarop mensen de speltactiek benoemen?
Het soort mensen dat een safe space wil, waar je niet tegengesproken of geconfronteerd wordt.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 11:01 schreef Stormqueen het volgende:
Je mag best iets zeggen en je mening geven hoor. Daar zijn we een forum voor. Maar dat er wordt gezegd dat het onderwerp eigenlijk helemaal niet zo besproken of benoemd moet worden, daar heb ik moeite mee.
Iedereen heeft het recht om het ergens mee eens of oneens te zijn, maar je kan niet bepalen dat een ander het maar op een bepaalde manier moet zien
Dit mag wel gemodereerd worden. Maar dat is vast een vriendinnetje...quote:Op zaterdag 7 januari 2017 10:51 schreef Franny_G het volgende:
Ja hoor, special snowflake Spanky, wij - als goegemeente - zullen je mening meenemen in onze gedachten.
daar zijn echt tachtig miljoen andere topics voor op fok en dat weet je zelf ook welquote:Op zaterdag 7 januari 2017 11:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het soort mensen dat een safe space wil, waar je niet tegengesproken of geconfronteerd wordt.
quote:Op zaterdag 7 januari 2017 11:17 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dit mag wel gemodereerd worden. Maar dat is vast een vriendinnetje...
Aangezien je mij nu tegenspreekt en confronteert..quote:Op zaterdag 7 januari 2017 11:24 schreef Stormqueen het volgende:
[..]
daar zijn echt tachtig miljoen andere topics voor op fok en dat weet je zelf ook welhet hoeft écht niet overal.
ik zal zo even wat uitgebreider reageren. Maar als er behoefte is aan een algemeen opvoedtopic is iedereen vrij om dat aan te maken natuurlijk. Ik snap niet zo goed waarom men perse wel dat een reeds bestaand topic dat kennelijk wel een aardige doelgroep dient dan maar tot zoiets moet worden omgevormd.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 11:30 schreef groofskendezoveelste het volgende:
![]()
Ik kan me wel vinden in wat spanky zegt. En ik begrijp echt niet waarom dat hier niet gezegd mag worden.
Ik vind het veel storender als er mensen in een topic zich ineens ermee gaan bemoeien als één iemand iets opvallend zegt (zoals regelmatig in het babytopic gebeurt bv). Dàt zou ik dan aan de vaste posters overlaten. Maar hier betreft het volgens mij een veel algemenere discussie. Namelijk of het helpt om dingen op deze manier te benoemen. Maar wellicht moet daar dan een ander topic voor aangemaakt worden?
Waarom zou mij dat terughoudend maken? Al staat er 'leer een aapje een trucje' als ik mij kan vinden in de verhalen en de aanpak en dat helpt mij en mijn kind verder in het dagelijks leven, waarom zou een topictitel dan de doorslaggevende factor moeten zijn?quote:Op zaterdag 7 januari 2017 11:37 schreef groofskendezoveelste het volgende:
Als je je kind niet zo wilt noemen naar buiten toe, maakt de titel van dit topic je dan niet terughoudend om hier mee te posten? Ook al deel je ervaringen en vind je de besproken aanpak wellicht interessant?
Hoeft niet hoor, ik begrijp wel hoe jij het ziet. Ik vind het gewoon storend en voelde me geroepen (eerder ook al eens) om er toch ook wat van te zeggen, dus haakte in op het gegeven tegengeluid, waar ik het dus mee eens ben.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 11:43 schreef Stormqueen het volgende:
[..]
ik zal zo even wat uitgebreider reageren. Maar als er behoefte is aan een algemeen opvoedtopic is iedereen vrij om dat aan te maken natuurlijk. Ik snap niet zo goed waarom men perse wel dat een reeds bestaand topic dat kennelijk wel een aardige doelgroep dient dan maar tot zoiets moet worden omgevormd.
En als er geflamet wordt in andere topics grijp ik ook echt wel in als dat nodig is
Boehoe. Hooggevoelig ook nog.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 11:17 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dit mag wel gemodereerd worden. Maar dat is vast een vriendinnetje...
Hulde voor deze postquote:Op zaterdag 7 januari 2017 08:45 schreef AwayTL het volgende:
[..]
Deels eens, behalve dat het verder gaat dan gedrag dat nog onder de noemer 'normaal' valt. Bij mij is het zo dat ik het gebruik als een google zoekterm om maar te kunnen voorkomen dat het gelabelt hoeft te worden. Ik denk namelijk dat mijn zoon best goed kan functioneren als IK maar mijn gedrag aan ga passen aan wat hij nodig heeft en hem handvatten kan geven om wel normaal door het leven te kunnen gaan. Om dat te kunnen doen moet ik anders handelen dan dat in mijn aard zit.
Jij hebt het over je kind laten vallen en weer oprapen als het mis gaat. Mijn kind zal al niet in een situatie komen waarbij het enigszins mogelijk is om te kunnen vallen, dat vallen en opstaan werkt dus niet, omdat hij uit zichzelf niet valt. Aan mij de taak om te stimuleren dat hij wel zijn hoofd stoot en daarvan kan leren.
Nu zal je waarschijnlijk zeggen, dan zet je hem in een situatie waar hij dat gewoon moet. Als ik dat ga doen, dan weet ik zeker dat hij nooit meer in die situatie normaal kan handelen. Hij raakt in paniek. Een heel ander soort paniek als een kind mee maakt die niet iets ingewikkelder bedraad is. Dat kan ik zeggen, omdat ik ook een kind heb waarbij ik dat allemaal wel kan doen en wel kan handelen naar hoe mijn aard denkt zoiets op te kunnen lossen. Die laat ik vallen en bij de volgende keer zal hij het niet meer doen.
De term is gewoon heel duidelijk voor mensen die een kind hebben die je net wat anders moet benaderen om ervoor te zorgen dat ze later weerbaar zijn. Dat ze niet instorten onder de druk van social media, dat ze hun hoofd durven te stoten, dat ze door ze bepaalde richtlijnen mee te krijgen wel normaal kunnen functioneren in een maatschappij die zij eigenlijk overweldigend vinden.
Dus je kan vallen over de terminologie of je kan gewoon accepteren dat wij niets meer of minder doen dan onze kinderen opvoeden en klaar maken voor een wereld waar zij niet perse aan toe zijn, maar wel mee overweg moeten kunnen. Ik kan dit alleen door de ervaring van anderen, omdat die manier van opvoeden niet in mijn natuur zit.
Het is geen garantie dat het goed gaat, maar ik heb zo het idee dat een dergelijke aanpak best wel wat probleemgevallen gaat schelen op lange termijn.
Yup, voor mij ook. En wat mij betreft is het helemaal niet zweverig (quote:Op zaterdag 7 januari 2017 14:10 schreef Musique het volgende:
[..]
Hulde voor deze postJij beschrijft precies hoe ik er over denk
Ik quote je even hier en niet in het topic wat je hebt geopend. Ik heb er moeite mee dat je het als ouders gewoonweg niet goed kan doen in de ogen van anderen. Als je heel bewust bezig bent met de opvoeding ben je een helicopterouders, maar als je meer laissez-faire bent, dan heb je te weinig aandacht voor je kind en is de bron van alle kwaad en criminaliteit kinderen die naar de opvang gaan. Ik geloof oprecht dat het gros van de ouders, of eigenlijk gewoon mensen in het algemeen, ook maar gewoon zijn best doet. Ook al is dat niet altijd volgens de norm die anderen er langs leggen.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 09:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit dus.
Imho zijn het vooral helicopterouders die al deze problemen veroorzaken
De hele hypothese dat er biologische verschillen zijn in temperament is vrij breed geaccepteerd inmiddels hoor. Mensen worden verschillend geboren en bezitten ook van nature al meer of minder van bepaalde karaktertrekken. Alles wat in het gemiddelde valt is mooi makkelijk want daar is (onze) maatschappij op aangepast, maar mensen die meer uitersten bezitten, lopen sneller tegen obstakels aan. Daar kun je allerlei labeltjes opplakken maar de ervaring blijft voor veel mensen hetzelfde.quote:Op vrijdag 6 januari 2017 22:18 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Sinds wanneer is wetenschap en aantoonbaarheid onbelangrijk? Leuk al die ervaringen, maar natuurlijk vindt iedere moeder of vader zijn/haar kinderen geweldig en heel speciaal. Zo zijn mijn kinderen ook de beste ter wereld.
Structuur, regelmaat, liefde, echte aandacht en een beetje geduld, duidelijke regels met duidelijke consequenties. En dan maar hopen dat het goed komt.
En oja, iets meer mannelijke rolmodellen die de goedbedoelde maar verstikkende mutserigheid van veel lieve moeders in dit topic een beetje 'lcuhtiger' make. Want jeumig wat serieus allemaal.
Ik laat die van mij gewoon wel eens lekker op hun bek gaan, als het niet al te gevaarlijk is raap ik ze op, bedenk samen met ze hoe dat nou kon gebeuren en hoppa verder. Daar worden ze ook een stuk minder hoogsensitief van.. als je elk piepje gaat zitten voeden met Oeh's en Aah's dan krijg je van die onzelfstandige zeurkousen.
Inderdaad.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 17:26 schreef Omentielvo het volgende:
De discussie vind ik nog niet eens zo erg. Zoveel mensen, zoveel ideeën. Wat ik niet snap is meteen de oordeel over de ouders (mutserig/zweverig)
Heel bewust bezig zijn met de opvoeding is wat anders dan helicopterouders, bewust bezig zijn met opvoeding, dan laat je kinderen gewoon leren van hun fouten, geef je ze vrijheden. Helicopterouders micromanagen hun kind en laten het geen minuut met rust.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 17:45 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Ik quote je even hier en niet in het topic wat je hebt geopend. Ik heb er moeite mee dat je het als ouders gewoonweg niet goed kan doen in de ogen van anderen. Als je heel bewust bezig bent met de opvoeding ben je een helicopterouders, maar als je meer laissez-faire bent, dan heb je te weinig aandacht voor je kind en is de bron van alle kwaad en criminaliteit kinderen die naar de opvang gaan. Ik geloof oprecht dat het gros van de ouders, of eigenlijk gewoon mensen in het algemeen, ook maar gewoon zijn best doet. Ook al is dat niet altijd volgens de norm die anderen er langs leggen.
Nou heb ik geen indigo regenboog of whatsoever kind. Wel een met sensorische integratie stoornis.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 19:05 schreef Spanky78 het volgende:
Ik ben oprecht bezorgd dat door zo oveebeschermend te zijn, je kinderen kapotknuffelt. En met name het toeschrijven van fictieve 'stoornissen' en labels doen mi meer kwaad dan goed. Het leert kinderen in een aantal gevallen dat ze er niets aan kunnen doen want ze zijn zo.... X of y.
Omgaan met het gedrag van je kind hoort erbij. En het niet altijd weten wat daarin het beste is ook.
Mijn eigen labeltje is dan ook geheim voor de buitenwereld behalve mensen echt dichtbij. Het voegt namelijk niets toe. En ik wil ook geen speciale behandeling voor mij vanwege een hoog iq. Ze moeten me maar gewoon beoordelen om wat ik doe en hoe ik me gedraag, als mens, collega, vriend of buurman.
Dankje. Ik kan me de zorg om kapotknuffelen wel indenken. Maar ik denk ook dat je een heleboel tussen de regels doorleest en allerlei aannames doet. Ik denk namelijk dat het gros van de mensen wat hier post niets anders doet dan omgaan met het gedrag van hun kind en soms twijfelen wat het beste is. Ik voel in ieder geval in de verste verte niet de behoefte om mijn kind een label op te plakken. Wel wil ik hem helpen en begeleiden om zichzelf te ontwikkelen en zich staande te houden in de maatschappij, met alle eigenschappen die hij bezit. Of dat nou bovengemiddeld intelligent of bovengemiddeld introvert is. Dus eigenlijk niet veel anders dan hoe jij beschrijft.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 19:05 schreef Spanky78 het volgende:
Ik ben oprecht bezorgd dat door zo oveebeschermend te zijn, je kinderen kapotknuffelt. En met name het toeschrijven van fictieve 'stoornissen' en labels doen mi meer kwaad dan goed. Het leert kinderen in een aantal gevallen dat ze er niets aan kunnen doen want ze zijn zo.... X of y.
Omgaan met het gedrag van je kind hoort erbij. En het niet altijd weten wat daarin het beste is ook.
Mijn eigen labeltje is dan ook geheim voor de buitenwereld behalve mensen echt dichtbij. Het voegt namelijk niets toe. En ik wil ook geen speciale behandeling voor mij vanwege een hoog iq. Ze moeten me maar gewoon beoordelen om wat ik doe en hoe ik me gedraag, als mens, collega, vriend of buurman.
Maar wat geeft je het gevoel dat er hier zoveel helicopterouders zitten in plaats van mensen die bewust bezig zijn met de opvoeding?quote:Op zaterdag 7 januari 2017 19:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heel bewust bezig zijn met de opvoeding is wat anders dan helicopterouders, bewust bezig zijn met opvoeding, dan laat je kinderen gewoon leren van hun fouten, geef je ze vrijheden. Helicopterouders micromanagen hun kind en laten het geen minuut met rust.
Introversie is prima bewezen en meetbaar. Hooggevoeligheid niet voor zover ik weet.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 19:27 schreef Twinkly het volgende:
Spanky, misschien lees je er overheen, maar het is geen stoornis. En juist door de karakterverschillen bespreekbaar te maken houden wij onze kinderen uit een stoornishokje.
Ben je ook kritisch over het wel of niet bestaan van intro- en extroversie? Mi is hooggevoeligheid net zoiets.
Dat maakte jij ervanquote:Op zaterdag 7 januari 2017 19:29 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Maar wat geeft je het gevoel dat er hier zoveel helicopterouders zitten in plaats van mensen die bewust bezig zijn met de opvoeding?
Nou, als je kind daadwerkelijk een echte stoornis heeft, zoeentje die je kunt diagnosticeren of zelfs meten in de hersenen hoef je je niet aangesproken te voelen.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 19:22 schreef _evenstar_ het volgende:
[..]
Nou heb ik geen indigo regenboog of whatsoever kind. Wel een met sensorische integratie stoornis.
Dat is geen interesant doenerij of nieuwerwetse shit.
Hij is gewoon O. en mensen in directe omgeving weten dat op bepaalde fronten hij een iets andere aanpak vereist.
Je ziet er niks aan en vaak tot het op eten aankomt is er niks aan de hand.
Voor jou lijkt het misschien mutserig en wat dan ook, maar voor mij als ouder heeft het wel degelijk gevolgen. Dus als ik dan via een omweg die misschien niet alledaags is mijn kind normaal kan laten functioneren wat is daar mutserig aan?
Zonder de situatie zelf te zien oordeel je mensen op posts hier. Gewoon omdat mensen soms hun frsutratie kwijt willen of ideetjes op doen.
Dat het dan toevallig in dit topic ik het meeste mensen tegenkom die ook soortgelijke ervaringen hebben , maakt dat dan uit?
Ik heb echt geen problemen met een goede discussie,prima juist!Maar je velt een oordeel en dat vind ik wel jammer.
Er wordt wel onderzoek naar gedaan. En wat ik al eerder noemde, het komt bij andere diersoorten ook voor dat er gevoeligere (en minder gevoelige) individuen zijn, het zal een evolutionair voordeel hebben dat niet alle individuen over dezelfde gevoeligheid beschikken.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 19:29 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Introversie is prima bewezen en meetbaar. Hooggevoeligheid niet voor zover ik weet.
Heel veel is nog niet precies te diagnostiseren of meten. Daarbij wordt alleen maar gebruik gemaakt van de combinatie van gedragskenmerken die beschreven staan in de DSM.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 20:19 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Nou, als je kind daadwerkelijk een echte stoornis heeft, zoeentje die je kunt diagnosticeren of zelfs meten in de hersenen hoef je je niet aangesproken te voelen.
Over oordelen vellen: wie de schoen past trekke hem aan.
Waar vel ik een oordeel over jou?quote:Op zaterdag 7 januari 2017 20:19 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Nou, als je kind daadwerkelijk een echte stoornis heeft, zoeentje die je kunt diagnosticeren of zelfs meten in de hersenen hoef je je niet aangesproken te voelen.
Over oordelen vellen: wie de schoen past trekke hem aan.
Nou, hier ben ik het roerend mee eens. Hier stopt wat mij betreft de discussie dus ook, en kunnen we weer verder met het uitwisselen van ervaringen. Ik zal hierna ook gaan deleten als er over door wordt gegaan. Iedereen heeft zijn ei weer kunnen leggen.quote:Op zaterdag 7 januari 2017 21:35 schreef L-E het volgende:
Waar ik ook niet goed tegen kan is hoe je als tegenwoordige ouder het werkelijk op geen enkele manier goed kan doen. Heeft je kind het soms moeilijk en wil je op een forum daar met mensen die het herkennen ervaringen uitwisselen, komt daar nog gezeik over ook.
Herkenning... ik krijg de indruk dat ze op zo'n moment heel klein wordt.quote:Op zondag 8 januari 2017 09:10 schreef Loj het volgende:
Nou zal ik dan meteen ff weer on topic gaan?
Ow (die ik absoluut niet wil labelen, maar wel een handleiding heeft, die jullie het beste snappen) wordt echt intens verdrietig als ik hem ergens op aan spreek. Dan praat ik bijna altijd over gebeurtenissen waar ik hem echt op moet aanspreken (oversteken zonder kijken, een krukje pakken om bij het gasfornuis te spelen of zijn broertje slaan).
Ik spreek hem rustig aan, leg hem uit waarom iets niet mag en geef de gebeurtenis juist weinig aandacht.
Maar juist dan wordt hij zo verdrietig. Hij trekt zich terug, duikt in mijn armen en is zo een half uur van slag. Hij heeft het er vervolgens nog de hele dag over en kan weer verdrietig worden als hij erover begint.
Het voelt zo rot om hem zo intens verdrietig te zien, maar niet aanspreken is geen optie vind ik.
Jullie misschien herkenning of ideeën?
Is het een idee om het negatieve ('dit mag niet') weg te laten en het anders in te steken? 'Kijk Ow, daar rijden auto's en het is gevaarlijk als je zonder te kijken oversteekt. Zullen we volgende keer samen kijken of het veilig is om over te steken?'quote:Op zondag 8 januari 2017 09:10 schreef Loj het volgende:
Nou zal ik dan meteen ff weer on topic gaan?
Ow (die ik absoluut niet wil labelen, maar wel een handleiding heeft, die jullie het beste snappen) wordt echt intens verdrietig als ik hem ergens op aan spreek. Dan praat ik bijna altijd over gebeurtenissen waar ik hem echt op moet aanspreken (oversteken zonder kijken, een krukje pakken om bij het gasfornuis te spelen of zijn broertje slaan).
Ik spreek hem rustig aan, leg hem uit waarom iets niet mag en geef de gebeurtenis juist weinig aandacht.
Maar juist dan wordt hij zo verdrietig. Hij trekt zich terug, duikt in mijn armen en is zo een half uur van slag. Hij heeft het er vervolgens nog de hele dag over en kan weer verdrietig worden als hij erover begint.
Het voelt zo rot om hem zo intens verdrietig te zien, maar niet aanspreken is geen optie vind ik.
Jullie misschien herkenning of ideeën?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat het normaal kindergedrag is dat weet ik en daar heb ik het ook niet over. Ik heb het over het gedrag van de leerkrachten.quote:Op maandag 23 januari 2017 22:56 schreef Spanky78 het volgende:
Twinkly, heel normaal kindergedrag dat je beschrijft. Veel kinderen zijn bang om hun hoofd onder water te doen. Mijn oudste dochter heeft er even voor nodig gehad om koppie onder te gaan. Het 'gat' is berucht bij zwemles.
En ook het niet helemaal snappen van spelletjes inclusief de regels over starten en stoppen klinkt heel gewoon een iets dat mijn kinderen ook hebben soms.
Ik zie eigenlijk niets bijzonders behalve dat het leven van een kind best pittig is soms. Een gefrustreerde juf omdat hij niet doet wat gezegd wordt een op school blijkbaar ook, ben geen voorstander van geschreeuw. Is hij wel gewend zich aan stricte regels te houden of ben je los in de opvoeding ? Iets dat op school voor meer moeite met aanpassen kan zorgen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Ik heb trouwens de juffen van Ow uitgelegd dat hij het niet fijn vindt om in de aandacht te staan of bijvoorbeeld op schoot te worden genomen. En ze een tip gegeven om hem in "vreemde" situaties te koppelen aan een ander kindje dat net iets ouder is.
Ik vind dat er echt een duidelijk verschil zit tussen een kind streng en eventueel 'intimiderend' toespreken en een kind daarbij ook aanraken. Zoals ik het lees, heeft de zwemjuf hem bij de kin en de wangen gepakt. Dat is een fysieke intimidatie waarvan ik vind (als docent) dat die een (ontoelaatbare) grens overgaat en waar ik als ouder iets van zou zeggen. Uiteraard op een nette manier en door eerst vragen te stellen. Als een ouder gaat schelden of ruzie zoeken, houdt het natuurlijk ook op.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 10:00 schreef Loj het volgende:
Mag ik het "een soort van" opnemen voor de juffen.
Ben ik het helemaal mee eens, Maar ik bedoelde meer te zeggen... ga open het gesprek in.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 11:08 schreef Franny_G het volgende:
[..]
Ik vind dat er echt een duidelijk verschil zit tussen een kind streng en eventueel 'intimiderend' toespreken en een kind daarbij ook aanraken. Zoals ik het lees, heeft de zwemjuf hem bij de kin en de wangen gepakt. Dat is een fysieke intimidatie waarvan ik vind (als docent) dat die een (ontoelaatbare) grens overgaat en waar ik als ouder iets van zou zeggen. Uiteraard op een nette manier en door eerst vragen te stellen. Als een ouder gaat schelden of ruzie zoeken, houdt het natuurlijk ook op.
Ja, dit dus. Precies! Het ging niet over het incident daarvoor, dat was voor de duidelijkheid en om aan te geven dat zijn grote rechtvaardigheidsgevoel hem in de weg zat en dan daaroverheen dus nog dat de juf zijn grens niet respecteert.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 11:20 schreef Nijna het volgende:
Bij het gymmen, lees ik dat N heeft aangegeven dat hij niet op schoot wilde om getroost te worden en dat N. aangaf dit niet te willen en zij doorging.
Juf had vast goede bedoelingen, maar hij geeft een grens aan en zij gaat er overheen, ik snap wel dat hij dan nog bozer wordt. Misschien goed om het eens met juf over te hebben. Of misschien samen met juf en N over te hebben over hoe hij wel getroost wil/kan worden.
Ergo: heeft niets te maken met HSP en HSS, wat sowieso al niet bestaat trouwens.quote:Op maandag 23 januari 2017 23:02 schreef Twinkly het volgende:
[..]
Dat het normaal kindergedrag is dat weet ik en daar heb ik het ook niet over. Ik heb het over het gedrag van de leerkrachten.
Ja, hij is regels gewend.
COnclusie: zit er eens helemaal niet bovenop en laat dat kind lekker keutelen. Komt bijna altijd wel goed, boeien, die werkjes. Maar die moeder die er steeds bovenop zit legt de druk er wel op...quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:13 schreef Clubsoda het volgende:
Oeh, die faalangst herken ik heel erg! Dank voor de tips, die ga ik onthouden. Mijn kleuter ontwijkt alweer maanden de werkjes op school, en vanwege de decemberdrukte zat ik er ook niet genoeg 'bovenop'. Mind you, ik vind het prima als hij liever speelt, maar hij vindt werkjes vreselijk leuk maar is gewoon echt bang. Bang om fouten te maken, bang dat hij niet snapt hoe het moet, bang dat hij het wel kan en weer vergeet. Laatst zei hij: "ik kan het werkje wel doen maar dan vergeet ik het daarna weer hoe het moest en dan kan ik het later niet aan mijn kindjes uitleggen" Vier jaar, en dan is dat je grote zorg
![]()
Vandaag citotoets voor het eerst en hij is gelukkig zo enorm leergierig dat hij, eenmaal gedwongen, het ontzettend leuk vond.
L-E: ziet hij het verband met zijn afwezige juf zelf ook? Heeft hij er grip op wanneer ze weer terug komt? En kan hij vertellen wat hij graag zou willen, wat school voor hem leuker zou maken?
Laat het gaan, serieus... Je hebt je punt nu wel gemaakt. Dit is niet jouw topic, prima, maar post dan ook gewoon niet.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:25 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
COnclusie: zit er eens helemaal niet bovenop en laat dat kind lekker keutelen. Komt bijna altijd wel goed, boeien, die werkjes. Maar die moeder die er steeds bovenop zit legt de druk er wel op...
ja kijk je mag van mij best je mening geven natuurlijk, maar door dit soort toevoegingen wek je toch vooral de indruk dat je even lekker wil komen rellen in plaats van gewoon de discussie aangaan. Correct me if I'm wrong, maar maak dan ook dit soort statements niet.quote:
Deze opmerking is geplaatst naar aanleiding van de vorige post die ik met de beste intenties heb gepost. Onder andere door jouw eigen rol hierin zet ik dit er nu bij ja. Noem het rellen, ik noem het eerlijk zijn. Ik hoop dat er iemand nadenkt en zijn/haar kind de ruimte gunt die het nodig heeft ipv er bovenop te zitten met echte of zelfbedachte stoornissen.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:33 schreef Stormqueen het volgende:
[..]
ja kijk je mag van mij best je mening geven natuurlijk, maar door dit soort toevoegingen wek je toch vooral de indruk dat je even lekker wil komen rellen in plaats van gewoon de discussie aangaan. Correct me if I'm wrong, maar maak dan ook dit soort statements niet.
Nee, er is geen druk. Hij keutelt maar een eind raak, allemaal best. Maar hij is dan wel verdrietig omdat hij graag iets wilde maar niet durfde. Moet ik hem dan maar mijn rug toe draaien onder het mom 'ontspannen'? Ik vind dat een moeilijke balans: wat laat ik gaan en waar grijp ik in? Ik ken ook genoeg voorbeelden van mensen die nooit 'moesten' en daar echt last van hebben gehad.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:25 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
COnclusie: zit er eens helemaal niet bovenop en laat dat kind lekker keutelen. Komt bijna altijd wel goed, boeien, die werkjes. Maar die moeder die er steeds bovenop zit legt de druk er wel op...
Tsja, ik vind dat ook een moeilijke balans! Net als elke ouder denk ik. Ik wil jou niet neerzetten als hysterica. Maar ik bedoel wel aan te geven dat ik de sfeer/cultuur in OUD en dit topic erg zweverig en slapjes vind. Trek het je niet persoonlijk aan. Ik vind dat er enorm wordt gezwetst over kleine details en zogenaamde gevoeligheden waarvan ik denk: laat dat kind lekker zelf even uitzoeken hoe het moet, gecombineerd met een opvoeding waarin alles aangepast wordt aan het kind.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:39 schreef Clubsoda het volgende:
[..]
Nee, er is geen druk. Hij keutelt maar een eind raak, allemaal best. Maar hij is dan wel verdrietig omdat hij graag iets wilde maar niet durfde. Moet ik hem dan maar mijn rug toe draaien onder het mom 'ontspannen'? Ik vind dat een moeilijke balans: wat laat ik gaan en waar grijp ik in? Ik ken ook genoeg voorbeelden van mensen die nooit 'moesten' en daar echt last van hebben gehad.
Verder vind ik het irritant dat je een shitstorm op het toneel brengt. Ik heb in dit topic in alle redelijkheid met je gediscussieerd en tegengas neem ik heus serieus. Maar om bij voorbaat me als hysterica neer te zetten op basis van wat zinnen die ik hier typ, daar pas ik voor. Ik zie echt nergens een soort van open mond voor mensen die anders in het leven staan dan jij en al helemaal niet de 'oprechte bezorgdheid' die je claimt te hebben.
Misschien zou je eens iets minder denigrerend moeten reageren, dat zou helpen.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:43 schreef Stormqueen het volgende:
Ach ja natuurlijk. Ik heb je zo hard aangepakt de vorige keer.
dat is een beetje actie - reactie uiteindelijk. Ik vind namelijk niet dat er überhaupt heel onredelijk is gedaan. Maar goed - jij vindt dat kennelijk wel, ook prima, maar weinig gegrond imo. Ik vraag me gewoon nog steeds oprecht af wat je blijft drijven.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:49 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Misschien zou je eens iets minder denigrerend moeten reageren, dat zou helpen.
Hey, je kunt ook normaal reageren... fijn.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:52 schreef Stormqueen het volgende:
[..]
dat is een beetje actie - reactie uiteindelijk. Ik vind namelijk niet dat er überhaupt heel onredelijk is gedaan. Maar goed - jij vindt dat kennelijk wel, ook prima, maar weinig gegrond imo. Ik vraag me gewoon nog steeds oprecht af wat je blijft drijven.
Waarom zou ik niets mogen vinden van wat anderen doen? Ik zie om me heen dat men zelfreflectie ontwijkt en oorzaken elders zoekt. En 'gevoel' wordt weer het belangrijkste argument, net zoals 'geloof' dat was voor de verlichting. Ik ga daar niet in mee.quote:Op dinsdag 24 januari 2017 21:14 schreef Omentielvo het volgende:
Spanky, fijn dat jij fouten van je kind ook bij jezelf zoekt. Want ik heb toch vaak het idee dat jij alleen maar open staat voor mensen die precies zoals jij opvoeden.
Daarnaast geloof ik niet dat al het gedrag van kinderen aan de ouders te wijten is. Kinderen hebben ook slechte dagen, twijfelen ook wel eens of zijn ergens bang voor wat bepaald gedrag veroorzaakt.
En je zorgen maken hoe andere mensen hun kinderen opvoeden? Laat ouders die het op een andere manier doen ook in hun waarde. Jij doet het op de manier hoe het voor jou goed voelt. Ik doe het op mijn manier. Leven en laten leven in mijn ogen.
Ga je me nou beschuldigen? Of projecteer je je eigen behoeften niet alleen op je kind maar ook op mij?quote:Op dinsdag 24 januari 2017 21:30 schreef Twinkly het volgende:
Spanky, dankjewel voor je bezorgdheid, deze is echter niet nodig. Helikopterouders zijn ouders die meer dan andere ouders het leven van hun kinderen proberen te beïnvloeden, ze houden hun kinderen langer klein en afhankelijk.
Wij, school en ouders, zijn juist actief bezig om N zelfstandiger te leren worden, omdat hij het uit zichzelf vaak niet doet of durft. We proberen hem júist tegen grenzen aan te laten lopen, zijn eigen fouten te laten maken, zijn eigen keuzes te leren maken.
Maar als je het topic goed gelezen had, dan had je dat ook begrepen en niet alleen de bevestiging van je eigen overtuiging gelezen.
Je hebt het wel weer voor elkaar, hè. Weer alle aandacht naar jou.
Aggos, wat denkt hij ver doorquote:Op dinsdag 24 januari 2017 20:13 schreef Clubsoda het volgende:
Bang om fouten te maken, bang dat hij niet snapt hoe het moet, bang dat hij het wel kan en weer vergeet. Laatst zei hij: "ik kan het werkje wel doen maar dan vergeet ik het daarna weer hoe het moest en dan kan ik het later niet aan mijn kindjes uitleggen" Vier jaar, en dan is dat je grote zorg
![]()
Vandaag citotoets voor het eerst en hij is gelukkig zo enorm leergierig dat hij, eenmaal gedwongen, het ontzettend leuk vond.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |