FOK!forum / Culinesse à gogo / Brood bakken in de oven #18: Op reis met je rijsmandje
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 10:50
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Brood bestaat in zn basis uit niets meer dan bloem of meel, water en zout. Als rijsmiddel wordt tegenwoordig vaak een gist gebruikt die al lang gecultiveerd wordt. Daarvoor werd er echter gebruik gemaakt van "wilde" gisten. Dat wordt tegenwoordig nog steeds gedaan, de zogenaamde "zuurdesem".
Als je dus wil beginnen met brood bakken, begin dan bij de basis, en laat je niet verleiden met al die recepten met melk, suiker en andere toevoegingen. Zeker, dat zijn ook lekkere broden, maar het is goed om het in het begin niet te ingewikkeld te maken, zodat eventuele problemen makkelijk opgelost kunnen worden.

De basisingredienten zijn dus

- (tarwe)bloem/meel
- Water
- Zout
- Gist

Het makkelijkste ingredient is natuurlijk water. Hier in Nederland hebben wij geweldig kraanwater, en dat is dan ook perfect om brood mee te bakken.
Zout in een brood remt de groei van gist, maar zorgt ook voor smaak. Tarwebloem is ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Voor brood wil je het liefste bloem met een hoog glutengehalte. Dat zijn eiwitten in het brood die een soort netwerk vormen na het kneden, waardoor gassen worden vastgehouden en het brood kan rijzen.
Zulke bloem is vaak lastig bij supermarkten verkrijgbaar. De diverse broodmixen bevatten vaak wel goede bloem of meel, maar hebben als nadeel dat ze ook soms al gist en zout bevatten.
Op basis van ervaring zijn in ieder geval de biologische tarwebloem van Koopmans en biologische tarwebloem van AH eigen merk aan te raden.
Gist is in Nederland in twee soorten verkrijgbaar. Verse gist, en instant gist. In Engelstalige recepten staat instant gist als IDY (instant dry yeast) aangegeven, maar zij kennen ook nog ADY (active dry yeast). De verhoudingen om die soorten gist met elkaar vervangen zijn; 3 keer zoveel verse gist als instant gist (qua gewicht), van instant gist naar ADY is 1.25 maal het gewicht instant gist. Instant gist ipv ADY is 0.67 maal het gewicht ADY.
Vaak staat er in een recept dat je de gist in water moet oplossen. Dat hoeft alleen met verse gist en ADY. Niet met IDY (maar het kan ook geen kwaad).
Om het makkelijk te maken (ahum!) staan hoeveelheden in Engelse recepten ook vaak in volumematen (cups, teaspoons). De conversie voor die maten naar gewicht is voor elk ingredient anders!
Voor kleine hoeveelheden zijn tea- en tablespoons echter wel nauwkeuriger dan een weegschaal.
Wat beginnende bakkers vaak vervelend vinden is plakkerig deeg. Alleen is een deeg met een voldoende hoog vochtgehalte een van de belangrijkste dingen om een lekker luchtig brood te krijgen. Weersta de verleiding om alsmaar bloem of meel toe te voegen tijdens het kneden, anders eindig je met een brood dat zo dicht is als een blok beton.

Een simpel recept staat hier, aanrader voor beginners:

http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf

Als je eenmaal wat verder bent met brood, dan kom je er achter dat je door verschillende variabelen te varieren, een heel ander brood kan krijgen. Door er bv minder gist in te doen, zodat het brood langer moet rijzen, krijg je meer smaakontwikkeling.
Tips
SPOILER
Bakkerspercentages
Het is normaal om broodrecepten op te schrijven in zowel gewichten als in bakkerspercentage. Bakkerspercentages is het weergeven van het aandeel van elk ingredient als percentage (qua gewicht!) van de totale hoeveelheid bloem/meel. Hierdoor kun je recepten heel makkelijk vergelijken en een recept schalen naar een gewenst deeggewicht.
Bijvoorbeeld, een simpel witbrood.
100% tarwebloem
68% water
2% zout
0,5% gist
totaal: 170,5% van de totale hoeveelheid bloem
Stel dat we nu een brood van 1 kg willen? We rekenen uit hoeveel 1% is; 1000/170,5 = 5,86 gram/%.
Dat betekent dus 586 gram bloem, 399 gram water, 11,72 gram zout, en iets minder dan 3 gram gist (=1tsp).

zout
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer

Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Een preferment is een mengsel dat je maakt voor het uiteindelijke deeg, en dat een deel van de bloem, water en gist bevat. Soms zit er ook zout in. Er zijn verschillende soorten prefermenten, zoals de poolish, sponge, biga.

De Poolish
Deze methode bestaat uit twee stappen, stap 1 is het aanmaken van een slap deeg bestaande uit gist en gelijke delen bloem en water. Dit beslag maak je enkele uren voor het aanmaken van het uiteindelijke deeg.
Stap 2 is het aanmaken van het deeg.
Het doel van stap 1 is een snelle vermeerdering van gistcellen, dit leidt uiteindelijk tot een beter rijsvermogen van het uiteindelijke deeg.
Het gistpercentage is afhankelijk van het type bloem en de tijd tijd waarin je de poolish laat rijzen.
Dit zijn de aanbevolen percentages:
2.5% gist voor een 2 uur durende fermentatie op omgevingstemperatuur
1.5% gist voor 3 uur
0.5% gist voor 8 uur
0.1% gist voor 12-16 uur
De ingrediënten kort door elkaar mengen, evt met behulp van een planeetmenger.
Het volume van de poolish moet minstens verdubbelen, het oppervlak moet concaaf zijn (ingezakt). Een te lange fermentatie maakt de poolish te kleverig. De temperatuur van de poolish mag niet hoger worden dan 26 C.
In stap 2 wordt het resterende worden de resterende ingrediënten toegevoegd (bloem, water, zout), het zout toevoegen in stap 1 heeft een remmend effect op de gistwerking. Het deeg krijgt een rijstijd van een uur, wordt daarna verdeeld en opgemaakt, en na voldoende narijs afgebakken.

een preferment kan je heel makkelijk zelf maken
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.

Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgd dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbakwedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Bruin brood, met een poolish, 50% volkoren meel, 50% bloem
Spreadsheet

100% volkorenbrood:

https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/

Zuurdesem, ananassapmethode
Seedculture
Dag 1: 120 gram roggemeel + 170 gram ongezoet ananassap. Goed mengen tot een wat stevig deegje. Afdekken met plastic folie en 24 uur op kamertemperatuur laten staan.
Dag 2: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram ongezoet ananassap. Goed mengen met het deegje van dag 1. Afdekken en 24 uur laten staan.
Dag 3: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram (bron)water (kamertemperatuur). Gooi de helft van wat je al hebt weg en voeg aan de overgebleven helft de tarwebloem en water toe. Afdekken en weer 24 uur laten staan.
Dag 4: 128 gram ongebleekte tarwebloem + 113 gram (bron)water. De desem van dag 3 zal nu minstens verdubbeld zijn, meer is nog beter. Als dat niet het geval is laat het dan nog 12 - 24 uur langer staan. Is het wel gerezen en vol leven, herhaal dan dag 3: gooi de helft weg en meng de overgebleven helft met de tarwebloem en water. Afdekken en laten staan tot het is verdubbeld in volume. Dit duurt 4 - 12 uur.
Nu is de seedculture klaar om er een barm/motherstarter van te maken.

Barm/Motherstarter
454 gram ongebleekte tarwebloem
454 gram (bron)water, op kamertemperatuur
200 gram seedculture

http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html

Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van uit het vorige topic

minilot:
2cmnmom.jpg

Redcoon:
3e43b6de-d934-49f7-b6df-07fcdb1a1066_zps7d2dffbb.jpg

qItel:
pMkugZh.jpg

Knutsenaar:
hdr_00073_0.jpg

Oceanonix:
20141229001.jpg

[ Bericht 50% gewijzigd door Isegrim op 02-01-2015 12:02:23 ]
miss_slyvrijdag 2 januari 2015 @ 10:51
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
Rewimovrijdag 2 januari 2015 @ 10:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:46 schreef Zo-is-dat het volgende:

Ik heb mijn rijsmandjes van weekend bakery http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/ ook top! Vind rijsmandjes en het brood eruit ook zo mooi :@
Tja, prijstechnisch gezien koop ik ze liever hier in DLD ;)
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 10:51
Kut, hij nummert zelf verder. Dit is dus deel 18. :')
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 10:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef miss_sly het volgende:
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
Ja, te lang kan. Het kan doodrijzen. Daarom doe je bij brood dat lang moet rijzen veel minder gist dan brood dat maar een paar uurtjes rijst. :)

Je kunt heus vandaag al een brood maken. Ik zou idd een recept van de site van Levine van Arden pakken.
Rewimovrijdag 2 januari 2015 @ 10:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef miss_sly het volgende:
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
Je maakt het deeg, dat laat je 12 uur rijzen, dan moet je het vouwen. Daarna nog 2 uur rijzen. Dan nog een dik uur voor bakken en afkoelen. Je moet dus wel rekening houden met deze tijden in je planning.
Rewimovrijdag 2 januari 2015 @ 10:55
Filmpje:

Zo-is-datvrijdag 2 januari 2015 @ 10:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Tja, prijstechnisch gezien koop ik ze liever hier in DLD ;)
Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 10:59
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
Die gebruikt Luc van Tilburg Sourdough ook. Protip dus. 8-)
Rewimovrijdag 2 januari 2015 @ 10:59
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
Leve eBay.de want daar vind je ze nòg goedkoper ;)
Questularvrijdag 2 januari 2015 @ 11:00
http://www.cookandco.nl/p(...)el-hadjiandreou.aspx

Dit boek trouwens voor kerst gekregen, binnenkort eens wat maken aan de hand van dit boek :)
Pietverdrietvrijdag 2 januari 2015 @ 11:01
Duitse naam voor een rijsmandje is een Gärkörb(chen)
Rewimovrijdag 2 januari 2015 @ 11:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Duitse naam voor een rijsmandje is een Gärkörb(chen)
^O^

Brotform werkt ook prima op eBay zag ik :)
miss_slyvrijdag 2 januari 2015 @ 11:07
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:53 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ja, te lang kan. Het kan doodrijzen. Daarom doe je bij brood dat lang moet rijzen veel minder gist dan brood dat maar een paar uurtjes rijst. :)

Je kunt heus vandaag al een brood maken. Ik zou idd een recept van de site van Levine van Arden pakken.
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:54 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Je maakt het deeg, dat laat je 12 uur rijzen, dan moet je het vouwen. Daarna nog 2 uur rijzen. Dan nog een dik uur voor bakken en afkoelen. Je moet dus wel rekening houden met deze tijden in je planning.
Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta :P

Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?

No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 11:14
Correct. :Y Je krijgt dan autolyse, waardoor kneden niet langer noodzakelijk is. :)
minilotvrijdag 2 januari 2015 @ 11:24
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooiers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.

2nlsqjn.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 13:45:01 ]
Zo-is-datvrijdag 2 januari 2015 @ 11:26
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Die gebruikt Luc van Tilburg Sourdough ook. Protip dus. 8-)
Cool 8-)
Rewimovrijdag 2 januari 2015 @ 11:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:24 schreef minilot het volgende:
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.

[ afbeelding ]
Het ziet er bijna uit als cake :) Klinkt lekker!
minilotvrijdag 2 januari 2015 @ 11:35
Ja, was ook heel lekker zacht. :) Tevens gebakken in een cakeblik, dus ja. Nou ja, allereerst in een kartonnen wegwerp-cakevormpje van de Hema maar die bleek niet bestand tegen een oventemperatuur van 250 graden :') Daar begon na een paar minuten van alles aan te smeulen en toen heb ik het brood maar in een gewoon cake-blik gekieperd. :+

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 12:06:17 ]
Bleievrijdag 2 januari 2015 @ 12:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:07 schreef miss_sly het volgende:

[..]


[..]

Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta :P

Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?

No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
Een gewoon gistbrood maak je meestal in 3-4 uur, maar langer rijzen maakt het lekkerder. Je kan deeg ook best een nacht in de koelkast zetten (dan wel minder gist gebruiken), en de volgende ochtend afbakken, maar voor vers brood bij je ontbijt moet je toch vroeg opstaan. Broodjes zijn sneller (korter in de oven, sneller afgekoeld).

Ik heb ook het boek van Levine van Doorne gekregen voor kerst, en ben er erg blij mee. De meeste recepten zijn ook wel op haar blog te vinden, maar in het boek staat ook veel uitleg over ingrediënten, het hele proces van brood bakken, enz. Eerder deze week ham-kaasbroodjes uit gebakken, en nu staat er een bruin brood met zaadjes in de oven (al heb ik de zaadjes vervangen door zevengranenvlokken). Bijna klaar, dus nog net voor de lunch!
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 12:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:35 schreef minilot het volgende:
Ja, was ook heel lekker zacht. :) Tevens gebakken in een cakeblik, dus ja. Nou ja, allereerst in een kartonnen wegewerp-cakevormpje van de Hema maar die bleek niet bestand tegen een oventemperatuur van 250 graden :') Daar begon na een paar minuten van alles aan te smeulen en toen heb ik het brood maar in een gewoon cake-blik gekieperd. :+
En dan toch nog zo'n mooi resultaat! _O_
Bleievrijdag 2 januari 2015 @ 12:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:03 schreef Isegrim het volgende:

[..]

En dan toch nog zo'n mooi resultaat! _O_
Dit inderdaad!
minilotvrijdag 2 januari 2015 @ 12:07
Brood dat twaalf uur de tijd heft gehad om te rijzen kun je volgens mij niet eens verpesten, dus ik durf er geen credits voor te nemen. ;)
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 12:08
Nou ja qua looks had het wel mis kunnen gaan door het overgooien. :Y
minilotvrijdag 2 januari 2015 @ 12:14
Nou ja, de oven spring aan het begin was al wel gelukt, dan kan er daarna niet zoveel meer mis. :)
LeeHarveyOswaldvrijdag 2 januari 2015 @ 12:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:24 schreef minilot het volgende:
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.

[ afbeelding ]
Nice! :D

Had je je desem al binnen?
LeeHarveyOswaldvrijdag 2 januari 2015 @ 12:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:07 schreef minilot het volgende:
Brood dat twaalf uur de tijd heft gehad om te rijzen kun je volgens mij niet eens verpesten, dus ik durf er geen credits voor te nemen. ;)
Je gluten kunnen kapot rijzen :)
minilotvrijdag 2 januari 2015 @ 12:26
quote:
2s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Nice! :D

Had je je desem al binnen?
Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan. :')
Nog geprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee. :)

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 12:40:46 ]
Molovrijdag 2 januari 2015 @ 12:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:

[..]

Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan. :')
Nog gesprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee. :)
Hahaha sorry ik moest lachen _O- :@

Net als vriendin van me die als kind van haar zakgeld een hamster had geregeld voor haar zus, en die ingepakt in een doosje had staan op haar kamer, verstopt tot het haar verjaardag was :')
benkrukvrijdag 2 januari 2015 @ 12:29
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.

Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..


Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..

Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.

Volgende keer beter!
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 12:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:29 schreef benkruk het volgende:
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.

Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..

Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..

Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.

Volgende keer beter!
Kan heel goed dat daar alsnog een prima brood uit komt hoor! :)
LeeHarveyOswaldvrijdag 2 januari 2015 @ 12:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:

[..]

Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan. :')
Nog gesprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee. :)
:D Oeps.
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 12:35
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:28 schreef Molo het volgende:

[..]

Hahaha sorry ik moest lachen _O- :@

Net als vriendin van me die als kind van haar zakgeld een hamster had geregeld voor haar zus, en die ingepakt in een doosje had staan op haar kamer, verstopt tot het haar verjaardag was :')
Nee! :'( ;( Dood?
Molovrijdag 2 januari 2015 @ 12:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:35 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Nee! :'( ;( Dood?
Als het beestje het goed overleefd had, had ik dit verhaal niet onthouden denk ik ;)

Zielig, tuurlijk, maar ja... niks aan te doen
Skoapvrijdag 2 januari 2015 @ 12:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:29 schreef benkruk het volgende:
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.

Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..

Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..

Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.

Volgende keer beter!
Nou ik heb het dus 3x geporbeerd en bij is het nog geen 1x gelukt,.
MIsschien had ik het ook gewoon in de oven moeten gooien, dat heb ik dan nooit geprobeerd.
benkrukvrijdag 2 januari 2015 @ 12:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:41 schreef Skoap het volgende:

[..]

Nou ik heb het dus 3x geporbeerd en bij is het nog geen 1x gelukt,.
MIsschien had ik het ook gewoon in de oven moeten gooien, dat heb ik dan nooit geprobeerd.
De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!

Toch nog een beetje hoop.
Skoapvrijdag 2 januari 2015 @ 12:47
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:45 schreef benkruk het volgende:

[..]

De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!

Toch nog een beetje hoop.
*O* ik ga voor je duimen!

(en het dan toch ook nog maar eens 1x zelf proberen :D)
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 12:47
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:45 schreef benkruk het volgende:

[..]

De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!

Toch nog een beetje hoop.
^O^

Allerlei zaken kunnen invloed hebben op hoe nat een brood voelt en hoe verwerkbaar het is. Zo gebruiken wij in de winter meer vocht dan in de zomer. Ook het type bloem maakt veel uit voor je vochtbalans.

Je kunt zelfs broden maken met vochtpercentages van 90%, maar erg verwerkbaar is dat niet. :D
Questularvrijdag 2 januari 2015 @ 12:56
Bereken jullie ook de temperatuur die het water moet hebben als je het water bij de bloem gooit?


Deze hanteer ik.
27 graden (gewenste deegtemperatuur) - 10 graden wrijvingstemperatuur x 2 en dan - de bloemtemperatuur = water temperatuur.
dus bv 27-10 = 17 x 2 = 34 - 20 (bloem) = 14 water

Er zijn nogal wat afwijkende berekeningen, ik vraag me af welke het meest normale is.

[ Bericht 25% gewijzigd door Questular op 02-01-2015 13:04:29 ]
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 13:13
Dat is wel erg wiskundig. :D

Bij lang rijzen luistert dat allemaal niet zo nauw volgens mij.
-Mellow-vrijdag 2 januari 2015 @ 13:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:07 schreef miss_sly het volgende:

[..]

[..]

Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta :P

Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?

No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
Qua tijdsplanning vind ik de no knead broodjes echt het makkelijkst. 's Avonds het deeg maken, de hele nacht laten rijzen, en dan heb je 's ochtends zo'n 1,5 uur nadat je het deeg gevouwen hebt perfecte broodjes. (45 min. tweede rijs, bakken, afkoelen) Het kost vrijwel geen werk :)

http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Zo-is-datvrijdag 2 januari 2015 @ 13:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:

[..]

Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan. :')
Nog geprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee. :)
Awh wel lief! Ik heb hem ook besteld voor de kerst, en dezelfde dag nog eten gegeven verdubbelde mooi! Is daarna in de koelkast gegaan want geen tijd en heb hem vanochtend weer gevoerd en nu staat ie lekker in een dekentje mooi weer actief te worden (hoop ik) hij ruikt iig lekker *O*
minilotvrijdag 2 januari 2015 @ 14:00
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 13:49 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Awh wel lief! Ik heb hem ook besteld voor de kerst, en dezelfde dag nog eten gegeven verdubbelde mooi! Is daarna in de koelkast gegaan want geen tijd en heb hem vanochtend weer gevoerd en nu staat ie lekker in een dekentje mooi weer actief te worden (hoop ik) hij ruikt iig lekker *O*
Awww O+ Heb je er al een naampje aan gegeven? :s)
Zo-is-datvrijdag 2 januari 2015 @ 14:05
Nee nog geen naam :+ m'n omgeving vond het al verwarrend genoeg met m'n vorige desem dat ik t steeds had over eten geven enzo :P

Heb daar ook nazaten van uitgedeeld maar iedereen vond het te ingewikkeld nu is ie helemaal uitgestorven ;(

Hoe gaat de jouwe heten?
Bleievrijdag 2 januari 2015 @ 14:41
Misschien moet ik ook maar gewoon een starter bestellen, dat vind ik toch best wel gedoe. Maar in leven houden ook. Alleen is desembrood zo ontzettend lekker.

Mijn brood van vanochtend is ook om te smullen:
t56qf7.jpg

rtqf52.jpg
(Iets te snel aangesneden, eigenlijk)
benkrukvrijdag 2 januari 2015 @ 14:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 14:41 schreef Bleie het volgende:
Misschien moet ik ook maar gewoon een starter bestellen, dat vind ik toch best wel gedoe. Maar in leven houden ook. Alleen is desembrood zo ontzettend lekker.

Mijn brood van vanochtend is ook om te smullen:

Ziet er goed uit! Hoe zorg jij er voor dat zaden goed blijven zitten aan de bovenkant?

Overigens hier mijn No Knead brood. Zag er goed uit maar het kruim was nattig. Leek wel gaar te zijn (klonk ook mooi hol). Is het dan echt te nat geweest of toch niet gaar genoeg?

avfvck.jpg

359abg3.jpg
Bleievrijdag 2 januari 2015 @ 15:35
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 14:56 schreef benkruk het volgende:

[..]

Ziet er goed uit! Hoe zorg jij er voor dat zaden goed blijven zitten aan de bovenkant?

Overigens hier mijn No Knead brood. Zag er goed uit maar het kruim was nattig. Leek wel gaar te zijn (klonk ook mooi hol). Is het dan echt te nat geweest of toch niet gaar genoeg?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Deeg een beetje nat maken, en dan door een bergje zaden rollen.

Was jouw brood wel goed afgekoeld voordat je het sneed? Bij mij zie je namelijk een beetje hetzelfde, en dat was nog lauw toen ik het aansneed.
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 15:48
Het ziet er inderdaad een beetje uit als een brood dat te warm is aangesneden.
benkrukvrijdag 2 januari 2015 @ 15:49
Was inderdaad niet helemaal afgekoeld...
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 15:49
Qua kruim ziet het er wel prima uit vind ik.
minilotvrijdag 2 januari 2015 @ 15:49
Yep, helemaal laten afkoelen - hoe lastig ook - scheelt enorm voor de structuur en vochtigheid van kruim.
Mijn sesambrood van vanmorgen ook te snel aangesneden. Had zo'n trek! :)
benkrukvrijdag 2 januari 2015 @ 15:55
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
Koninglelijkvrijdag 2 januari 2015 @ 15:55
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 15:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef benkruk het volgende:
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
Soms snijd ik ook wel eens eerder aan, als ik zin heb in echt warm brood met gesmolten boter erop. :9
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 15:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef Koninglelijk het volgende:
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
Oceanonixvrijdag 2 januari 2015 @ 16:34
Vandaag eindelijk een rijsmandje weten te scoren. *O* *O* *O* *O*
Notabene bij de molen waar ik graag mijn meel koop. _O- Had geen zin om een internetbestelling te doen.
Dus ook weer wat verschillende melen gehaald.
Postbus100vrijdag 2 januari 2015 @ 20:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Isegrimvrijdag 2 januari 2015 @ 20:25
quote:
2s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 20:24 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Het voelt dan 'dood', heeft geen enkele elasticiteit meer, valt zo uit elkaar. -O- En als je het dan bakt blijft het een platte pannenkoek. Helaas meer dan eens gehad. Nu gelukkig nooit meer, al hadden we twee weken terug een batch die op het randje was.
Zo-is-datzaterdag 3 januari 2015 @ 19:55
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!

Brood bakken O+ *O* O+

23k84jn.jpg

2qu2ikp.jpg

21njcxh.jpg

Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op 8-)
Helsinkizaterdag 3 januari 2015 @ 20:07
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 19:55 schreef Zo-is-dat het volgende:
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!

Brood bakken O+ *O* O+

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op 8-)
Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
Zo-is-datzaterdag 3 januari 2015 @ 20:16
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:07 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
Daar is de linker op de dubbele foto uit!

Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
Bleiezaterdag 3 januari 2015 @ 20:38
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:16 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Daar is de linker op de dubbele foto uit!

Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
Welk recept is dat dan?
Molozaterdag 3 januari 2015 @ 21:01
Net mijn avondeten op, maar wat ziet dat brood er lekker uit zeg :9~
Zo-is-datzaterdag 3 januari 2015 @ 21:17
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:38 schreef Bleie het volgende:

[..]

Welk recept is dat dan?
Blz 124 :)
Bleiezaterdag 3 januari 2015 @ 22:29
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 21:17 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Blz 124 :)
Dank! Ik moet echt weer een desemcultuur hebben...
Zo-is-datzaterdag 3 januari 2015 @ 22:54
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.

Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super! :D
Bleiezondag 4 januari 2015 @ 07:21
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 22:54 schreef Zo-is-dat het volgende:
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.

Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super! :D
Ja, die heb ik eerder ook gemaakt, maar het vraagt gewoon veel aandacht, en dat lukt me niet altijd, naast een baan en een gezin. Ik bak ook niet wekelijks brood, dus tussendoor in leven houden vind ik ook niet zo makkelijk.
Questularzondag 4 januari 2015 @ 10:14
Mn 1e Foolproof Overnight Rolls alleen dan met een deel gewone bloem en een deel volkeren spelt :)

DSC_0050_zpsb67fec9a.jpg

Erg lekker *O*

* broodjes zijn in het echt wat donkerder

[ Bericht 5% gewijzigd door Questular op 04-01-2015 10:22:03 ]
Oceanonixzondag 4 januari 2015 @ 11:39
Ik bewaar mijn desem in de koelkast en ververs hem ongeveer wekelijks. (kan ook wel eens na 9 dagen zijn). En dat gaat prima. Heb ook al delen van prutje weggegeven. De mijne is 4 maanden oud.
Tinuvielmaandag 5 januari 2015 @ 06:43
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Tinuvielmaandag 5 januari 2015 @ 06:44
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Isabeaumaandag 5 januari 2015 @ 06:48
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:44 schreef Tinuviel het volgende:
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Pietverdrietmaandag 5 januari 2015 @ 10:17
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
Molomaandag 5 januari 2015 @ 10:38
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
Dichter bij huis ook gebeurd ;)

http://www.trouw.nl/tr/nl(...)oonwijk-binnen.dhtml
Bleiemaandag 5 januari 2015 @ 11:03
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Dank! Ga ik eens proberen.
Pietverdrietmaandag 5 januari 2015 @ 11:14
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
is dat volkoren roggemeel, of bloem?
Koninglelijkmaandag 5 januari 2015 @ 12:05
He door dit topic gaat het toch weer kriebelen bij mij :-D

Hebben jullie nog tips om een brood extra luchtig te krijgen?
Isegrimmaandag 5 januari 2015 @ 12:27
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.
-Mellow-maandag 5 januari 2015 @ 12:35
No knead broodjes staan weer in de oven, met karnemelk erdoor dit keer. En ik bak nu telkens met het preferment dat ik sinds vorig jaar lente heb. De laatste tijd ruikt ie naar bosbessen O+
Isegrimmaandag 5 januari 2015 @ 12:39
Ons desem rook laatst naar stinkkaas. :') Maar dat schijnt verder geen kwaad te kunnen. Als het naar kots ruikt is er wel iets mis. :')
-Mellow-maandag 5 januari 2015 @ 13:18
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?
Koninglelijkmaandag 5 januari 2015 @ 13:23
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 12:27 schreef Isegrim het volgende:
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.
Thanks, ga ik proberen!
Isegrimmaandag 5 januari 2015 @ 15:11
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 13:18 schreef -Mellow- het volgende:
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?
Wij kregen de onze van MaximusTG. ;( Ik weet niet hoe lang die er al mee deed, maar wij doen er nu zo'n anderhalf jaar mee denk ik? We hebben we een paar keer de volkoren/rogge-variant opnieuw opgestart omdat daar een paar keer een gek laagje op verscheen dat er een beetje uitzag als schimmel. Met de witte hebben we dat issue nog nooit gehad. We hebben nog een pakketje gedroogd desem liggen zoals we dat destijds van Maximus in de post kregen.
loecjemaandag 5 januari 2015 @ 16:17
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.
-Mellow-maandag 5 januari 2015 @ 18:34
Inderdaad, das een mooi idee :Y
Zo-is-datmaandag 5 januari 2015 @ 18:36
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk ;(
Isegrimmaandag 5 januari 2015 @ 18:59
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 16:17 schreef loecje het volgende:
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.
Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij. :Y

quote:
1s.gif Op maandag 5 januari 2015 18:36 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk ;(
Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen. O+
Zo-is-datmaandag 5 januari 2015 @ 19:46
Wat lief! Mooie gedachte O+
benkrukmaandag 5 januari 2015 @ 22:27
O o o wat is dat brood bakken verslavend.

Zojuist weer een brood gebakken met een handje zaden en tarwe zemelen. Binnenkort maar eens een stapje verder.

14l6lgg.jpg

Kruim:jl2gp3.jpg

Natuurlijk alvast een stuk op gesnoept met mijn vriendin. Heerlijk een snee vers brood wat nog lichtjes warm is hmm.
-Mellow-maandag 5 januari 2015 @ 23:01
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
qlteldinsdag 6 januari 2015 @ 00:34
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 23:01 schreef -Mellow- het volgende:
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
Ik zou de dubbele hoeveelheid nemen. Ik heb zelf geen weegschaal waarmee ik 1 gram precies af kan wegen en gooi er meestal maar wat in. Ik heb zelf het idee dat de hoeveelheid niet zo precies komt.

@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?

Ik heb dit weekend voor het eerst een brood met maanzaad erop gebakken. Dat was ook heerlijk! Ik heb ook nog pitten liggen en die komen op het volgende brood, ik denk woensdag. Ik heb ook broodblikken besteld. Ze waren niet duur dus hopelijk zijn ze goed.
Elleskadinsdag 6 januari 2015 @ 00:52
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.
qlteldinsdag 6 januari 2015 @ 01:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 00:52 schreef Elleska het volgende:
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.
Goed idee! En dan het filmpje van Vincent ook. daar heb ik veel aan gehad in het begin.
Bleiedinsdag 6 januari 2015 @ 06:35
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 18:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij. :Y

[..]

Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen. O+
Wat een mooi idee! Ik denk ook nog wel aan hem, heb in korte tijd veel van hem geleerd.
Tinuvieldinsdag 6 januari 2015 @ 06:45
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Ah top dankje.
Tinuvieldinsdag 6 januari 2015 @ 06:49
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

is dat volkoren roggemeel, of bloem?
Ik heb roggebloem gebruikt. Gekocht bij de ah xl en merk is "heel holland bakt". Ik zit me net af te vragen of je in het Duits ook de 2 verschillende dingen (volkoren roggemeel en roggebloem) hebt en hoe die dan heten. In het Duitse recept stond "Roggenmehl".
Tinuvieldinsdag 6 januari 2015 @ 06:49
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 06:45 schreef Tinuviel het volgende:

[..]


Top dankje. Waar kan ik dit kopen?
Isegrimdinsdag 6 januari 2015 @ 07:25
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 00:34 schreef qltel het volgende:

@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?

Rijsmandje. :Y

http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/5-rijsmandjes
benkrukdinsdag 6 januari 2015 @ 10:14
Inderdaad een rijsmandje. Ideaal en inderdaad een mooi bij effect die strepen.
Fixersdinsdag 6 januari 2015 @ 20:39
In mijn kerstpakket een minipizzasteen. :') Kreeg er gelijk bakkriebels van, dat wel. Binnenkort weer eens brood bakken, ik kwam erachter dat ik op befietsbare afstand een molen heb daar eens meel halen.
Lot_1woensdag 7 januari 2015 @ 16:26
Ik heb het goede voornemen om wekelijks een brood te gaan bakken 8-)

Ik wil deze week beginnen met de no-knead broodjes, dat lijkt me wel een gemakkelijk begin. En daarna het brood uit het filmpje van die Vincent, ik heb een gietijzeren pan dus dat komt goed uit.

Heb je nog materiaal nodig (op een oven en een kom na dan)? Ik heb bijvoorbeeld geen heel precieze weegschaal, maakt dat uit?

Oh ik heb wel een broodbakmachine! Daar heb ik een tijdje vrij fanatiek elke dag brood mee gebakken, maar wel altijd met standaardmixen. Het viel me tegen hoe vaak het brood nog mislukte. Misschien is het wel handig om dat apparaat in te zetten voor het kneden?
Isegrimwoensdag 7 januari 2015 @ 16:41
Als je maar één brood gaat bakken per keer zou ik het lekker met de hand doen. Beetje gevoel voor het deeg ontwikkelen. :Y
qltelwoensdag 7 januari 2015 @ 17:27
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 16:26 schreef Lot_1 het volgende:
Ik heb het goede voornemen om wekelijks een brood te gaan bakken 8-)

Ik wil deze week beginnen met de no-knead broodjes, dat lijkt me wel een gemakkelijk begin. En daarna het brood uit het filmpje van die Vincent, ik heb een gietijzeren pan dus dat komt goed uit.

Heb je nog materiaal nodig (op een oven en een kom na dan)? Ik heb bijvoorbeeld geen heel precieze weegschaal, maakt dat uit?
Het lijkt me een prima voornemen. Ik bak er nu 2 a 3 per week (vrijwel genoeg voor wat we met 3 personen nodig hebben).

De weegschaal komt niet zo precies. Ik ben gisteren uitgeschoten met het bloem maar het brood smaakt nog steeds prima. Zout en gist doe ik toch maar op het gevoel en het water meestal ook. Bij de "Vincent-methode' is het belangrijk dat alle bloem "nat" is dus vaak heb ik wat meer of wat minder water nodig. Wat ik wel enorm fijn vind en waar ik niet meer zonder zou kunnen zijn deegschrapers:

$_57.JPG

Ideaal om de kom leeg te maken, je handen of gereedschap schoon te maken en zelfs om je werkblad mee schoon te krijgen.

Kneden met je broodbakmachine zou ik trouwens niet doen. 1 van de nadelen van zo'n ding is volgens mij juist dat hij slecht kneed.

Succes met brood maken. Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen en we eten intussen vrijwel geen ander brood meer. Ik heb er wel eens 1 gehad die wat minder goed gerezen was, maar mislukte hebben we nog nooit gehad.
benkrukwoensdag 7 januari 2015 @ 20:44
Vandaag ziek thuis gebleven. Dikke koorts.

Echter kan ik echt niet stil zitten, hoe ziek ik ook ben, ik moet iets doen.

Ben dus weer brood gaan bakken! Ditmaal aan de Baguette gegaan. Vorm is niet heeel slecht en de smaak is super!

Baguettes:
2mw55ed.jpg

Kruim:119w36w.jpg
qltelwoensdag 7 januari 2015 @ 22:14
Ziet er mooi uit. Is dat No-knead?

Ik heb vanmorgen een tarwebrood met zaadjes gebakken. Smaakt weer prima.
Lot_1woensdag 7 januari 2015 @ 23:41
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 17:27 schreef qltel het volgende:

[..]

Het lijkt me een prima voornemen. Ik bak er nu 2 a 3 per week (vrijwel genoeg voor wat we met 3 personen nodig hebben).

De weegschaal komt niet zo precies. Ik ben gisteren uitgeschoten met het bloem maar het brood smaakt nog steeds prima. Zout en gist doe ik toch maar op het gevoel en het water meestal ook. Bij de "Vincent-methode' is het belangrijk dat alle bloem "nat" is dus vaak heb ik wat meer of wat minder water nodig. Wat ik wel enorm fijn vind en waar ik niet meer zonder zou kunnen zijn deegschrapers:

[ afbeelding ]

Ideaal om de kom leeg te maken, je handen of gereedschap schoon te maken en zelfs om je werkblad mee schoon te krijgen.
Thanks, eens kijken waar ik die kan scoren. Voor de eerste keer lijkt me 't nog niet noodzakelijk :)

quote:
Kneden met je broodbakmachine zou ik trouwens niet doen. 1 van de nadelen van zo'n ding is volgens mij juist dat hij slecht kneed.
Ik moet dat apparaat dan ook helemaal onderuit een kast halen, dus ik zet mijn handen wel aan het werk. Ben heel benieuwd hoe dat gaat, ik hoop dat de eerste paar keer succesvol zijn want dan zet ik 't wel door :D
quote:
Succes met brood maken. Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen en we eten intussen vrijwel geen ander brood meer. Ik heb er wel eens 1 gehad die wat minder goed gerezen was, maar mislukte hebben we nog nooit gehad.
Thanks, dat biedt hoop ^O^
benkrukdonderdag 8 januari 2015 @ 07:47
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 22:14 schreef qltel het volgende:
Ziet er mooi uit. Is dat No-knead?

Ik heb vanmorgen een tarwebrood met zaadjes gebakken. Smaakt weer prima.
Nope is gewoon met het handje gekneed.
Bleiedonderdag 8 januari 2015 @ 14:52
Gisteren krentenbolletjes gebakken. Lekker!

2en6w0o.jpg

2emot1u.jpg
Isegrimdonderdag 8 januari 2015 @ 15:19
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


10891563_333518330177312_4706842104934652473_n.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=65085f230f1651f955553cd54331726c&oe=552F6C83&__gda__=1429708859_becb768de8f548d717ccaf5231c76646
douche-eendjedonderdag 8 januari 2015 @ 15:29
Wauw Isegrim. Lekker! Bak je met de Rofco nou ook op een andere temperatuur dan je gewone oven?
Joosie200donderdag 8 januari 2015 @ 15:32
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Bijna gelijk aan echte gatenkaas :P
Isegrimdonderdag 8 januari 2015 @ 16:28
quote:
17s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:29 schreef douche-eendje het volgende:
Wauw Isegrim. Lekker! Bak je met de Rofco nou ook op een andere temperatuur dan je gewone oven?
Volgens mij was deze op de gebruikelijke temperatuur, alleen wat langer gebakken dan normaal. Dat was niet de bedoeling (gewoon even vergeten), maar eigenlijk was de korst wel extra lekker daardoor. :Y
benkrukdonderdag 8 januari 2015 @ 16:55
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Wooh dat ziet er heerlijk uit. Zo luchtig!
Bleiedonderdag 8 januari 2015 @ 17:17
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Wow, prachtig!
Zo-is-datdonderdag 8 januari 2015 @ 17:55
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
O+ Mooi! Vind het ook altijd zo gaaf om de richting van de gaten te zien, allemaal naar de insneed toe :D
Zo-is-datdonderdag 8 januari 2015 @ 17:55
Oeps quote..
Isegrimdonderdag 8 januari 2015 @ 18:58
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 17:55 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

O+ Mooi! Vind het ook altijd zo gaaf om de richting van de gaten te zien, allemaal naar de insneed toe :D
Dat kan echt nog veel mooier, alleen ik weet niet hoe je dat stuurt.
Questularvrijdag 9 januari 2015 @ 18:03
DSC_0067_zps55d71d12.jpg

volkoren spelt :)
pmponervrijdag 9 januari 2015 @ 18:47
Mooi hoor, welke Rofco heb je gekocht en wat kostte dat?
Martijn1Pvrijdag 9 januari 2015 @ 18:48
Speltbrood met lijnzaad:
300 gram speltbloem
280 gram speltmeel
7 gram droge gist
25 gram lijnzaad (heel)
365 gram lauwwarm water
25 gram zonnebloem- of olijfolie
15 gram golden syrup of honing
11 gram zout

Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?

11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
Isegrimvrijdag 9 januari 2015 @ 18:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:47 schreef pmponer het volgende:
Mooi hoor, welke Rofco heb je gekocht en wat kostte dat?
1800 ex btw. Rofco B40. Maar is niet voor privé hoor (we zijn een bakkerij aan het opzetten)! Ze hebben ook een mini-variant voor thuisgebruik.
pmponervrijdag 9 januari 2015 @ 19:05
Ja toen ik het vroeg dacht ik al, jullie zijn met de bakkerij bezig.
Mocht ik ooit in Rotterdam komen dan kom ik uiteraard eens langs.

Ik heb nu een combi magnetro/oven en die is redelijk klein.
Ik ben eigenlijk op zoek naar een oven voor in de garage zodat ik daar brood e.d. kan bakken.
Maar voor prive gebruik en niet meteen goud geld valt het nog niet mee om wat te vinden

Eerst maar eens kijken of ik iets ovenvast kan vinden om het Easy Bread van Vincent te proberen.
Dat ziet er namelijk ook erg goed uit.
Isegrimvrijdag 9 januari 2015 @ 19:12
Rofco heeft er eentje waar twee broden in gaan. Geen idee wat die kost.
LeeHarveyOswaldvrijdag 9 januari 2015 @ 19:14
De Rofco B10 (+/- 4 broden, 2 baklagen) is 2e hands te krijgen voor zo'n 500 euro.
qltelvrijdag 9 januari 2015 @ 19:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:48 schreef Martijn1P het volgende:
Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?
In de koelkast zou ik niet doen. Gist heeft een bepaalde temperatuur nodig om z'n werk te doen. Maar voor een no-knead-brood is een grammetje voldoende.

quote:
11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
Geen idee. Ik heb zo'n molen en daar doe ik altijd maar wat mee. In het begin woog ik altijd 9 gram af, maar intussen gooi ik er gewoon maar wat in.

(daarover gesproken, ik moet zo nog even een deeg klaarmaken.. :) )
pmponervrijdag 9 januari 2015 @ 19:40
43 seconden doet hij 20 gram zout in het deeg.

Een t-lepel 10 gram

Zou een emaillen pan ook werken voor een brood bakken in de oven?

[ Bericht 41% gewijzigd door pmponer op 09-01-2015 19:58:00 ]
Lot_1zaterdag 10 januari 2015 @ 10:13
De no-knead broodjes liggen voor de tweede keer te rijzen! Wat voelt het deeg maf elastisch aan zeg, leuk :D
Oceanonixzaterdag 10 januari 2015 @ 11:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:48 schreef Martijn1P het volgende:
Speltbrood met lijnzaad:
300 gram speltbloem
280 gram speltmeel
7 gram droge gist
25 gram lijnzaad (heel)
365 gram lauwwarm water
25 gram zonnebloem- of olijfolie
15 gram golden syrup of honing
11 gram zout

Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?

11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
Voor no knead broodjes wordt een snufje gist gebruikt maar dat is bij kamertemperatuur (bij ons 16 graden op zijn koudst).
Pizzadeeg zet ik wel eens in de koelkast maar dat is na een rijs van 1 uur op kt. Na 18 uur in de koelkast is het deeg met normale gist hoeveelheden verdubbeld. Hij rijst dus wel degelijk in de koelkast. Maar de tijd helpt daarbij ook.
minilotzaterdag 10 januari 2015 @ 11:01
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 10:13 schreef Lot_1 het volgende:
De no-knead broodjes liggen voor de tweede keer te rijzen! Wat voelt het deeg maf elastisch aan zeg, leuk :D
Lekker kliederig hè? O+ Na een paar keer ermee stoeien koop je waarschijnlijk vanzelf wel een deegschraper. Wordt het een stuk handzamer van. ;)
Lot_1zaterdag 10 januari 2015 @ 11:49
Ja, het is nu een hele kunst om het deeg op de bakplaat te krijgen. Maar kiek nou!

WP_20150110_11_26_56_Pro.jpg

WP_20150110_11_34_50_Pro.jpg

Goed gelukt voor de eerste keer brood bakken toch :Y
qltelzaterdag 10 januari 2015 @ 11:53
Ik vind het er prima uitzien! *O*
minilotzaterdag 10 januari 2015 @ 12:04
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 11:49 schreef Lot_1 het volgende:
Ja, het is nu een hele kunst om het deeg op de bakplaat te krijgen. Maar kiek nou!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Goed gelukt voor de eerste keer brood bakken toch :Y
Applaus! :D
Isegrimzaterdag 10 januari 2015 @ 12:59
Supergoed! _O_
Lot_1zaterdag 10 januari 2015 @ 14:01
Bedankt allemaal! O+ Het is erg lekker, vooral met alleen roomboter :9
Lot_1zaterdag 10 januari 2015 @ 19:07
Weet iemand waar je die deegschrapers in een fysieke winkel kunt kopen?
Dragonberryzaterdag 10 januari 2015 @ 19:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 19:07 schreef Lot_1 het volgende:
Weet iemand waar je die deegschrapers in een fysieke winkel kunt kopen?
liggen tegenwoordig bij de Blokker van 24Kitchen
Lot_1zaterdag 10 januari 2015 @ 20:14
Maar die hebben gekke ribbelrandjes :o Werkt dat wel? Want ik heb al eerder een ding gekocht van Rudolph's bakery wat ik beroerd vond werken. Ik had inderdaad al het eerst naar de blokker gekeken, want die zit in de buurt :)
Isegrimzaterdag 10 januari 2015 @ 20:34
Bij de Makro / Sligro kosten die dingen geen drol.
Elleskazaterdag 10 januari 2015 @ 20:34
vanavond ook maar eens een no-knead deeg maken.

hoeveel langer zou je dat kunnen laten rijzen? dat het niet doodrijst zegmaar.
12uur mag ook 14uur zijn?
Lot_1zaterdag 10 januari 2015 @ 20:55
Bij mij heeft het ook zo'n 14 uur gestaan.. kon niet voor 10 uur m'n bed uit komen :+ maar ging prima dus!
Lot_1zaterdag 10 januari 2015 @ 20:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 20:34 schreef Isegrim het volgende:
Bij de Makro / Sligro kosten die dingen geen drol.
Thanks! Ga ik daar een keer langs.
Molozaterdag 10 januari 2015 @ 21:15
Ik heb een deegschraper van eBay, kostte vrijwel niks
pmponerzaterdag 10 januari 2015 @ 21:29
Nou mijn eerste no knead deeg van Vincent staat in de kom.
Ik ben benieuwd morgen. Laten jullie het gewoon in de keuken staan of snachts in de koelkast?
Fixerszaterdag 10 januari 2015 @ 21:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 19:40 schreef pmponer het volgende:
43 seconden doet hij 20 gram zout in het deeg.

Een t-lepel 10 gram

Zou een emaillen pan ook werken voor een brood bakken in de oven?

Een gemailleerde gietijzeren pan werkt uitstekend. Ik heb het eens gedaan in een Le Creuset. Het is vooral belangrijk dat de deksel goed afsluit zodat al het vocht dat verdampt in een kleine ruimte rondom het brood blijft: dat geeft die mooie krokante harde korst.

Voor de lol zou ik het wel eens willen proberen in een gewone rvs kookpan (zonder gaatje in de deksel). Zien of dat het metaal verschil maakt in het eindproduct.
Elleskazaterdag 10 januari 2015 @ 22:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 20:55 schreef Lot_1 het volgende:
Bij mij heeft het ook zo'n 14 uur gestaan.. kon niet voor 10 uur m'n bed uit komen :+ maar ging prima dus!
dat wakker worden is hier dus ook het probleem ;)
dan zal ik zo eens een deeg proberen te maken, morgen maar eens zien wat ik er van bak :P
pmponerzondag 11 januari 2015 @ 08:11
Nou rond 10 uur kan het afbakken beginnen, ik ben benieuwd.

Wanneer dit goed uitpakt dan toch maar weer eens langs de molen.

In het filmpje laat VIncent na 30 minuten stoom ontsnappen, doet hij daarna de deksel gewoon weer op de pan? Volgens mij wel toch?
Rewimozondag 11 januari 2015 @ 08:27
quote:
0s.gif Op zondag 11 januari 2015 08:11 schreef pmponer het volgende:
Nou rond 10 uur kan het afbakken beginnen, ik ben benieuwd.

Wanneer dit goed uitpakt dan toch maar weer eens langs de molen.

In het filmpje laat VIncent na 30 minuten stoom ontsnappen, doet hij daarna de deksel gewoon weer op de pan? Volgens mij wel toch?
Deksel zet je dan schuin :) Dus met een kleine opening.
pmponerzondag 11 januari 2015 @ 08:59
Ok bedankt, nog een klein uurtje
Isegrimzondag 11 januari 2015 @ 09:04
Wij haalden de deksel er dan gewoon af.
Rewimozondag 11 januari 2015 @ 09:10
Wij doen eerst met deksel, dan schuin en laatste kwartiertje zonder :)
pmponerzondag 11 januari 2015 @ 09:43
ah okay, ik kijk wel even, de over staat voor te verwarmen
Rewimo, jou methode is dezelfde als in de video volgens mij

Isegrim, doe je hem ook nog zonder pan in de oven?

Oef ik ben bang dat de pan niet groot genoeg is.... Nou ja ik zie wel :)

[ Bericht 32% gewijzigd door pmponer op 11-01-2015 09:56:22 ]
Fixerszondag 11 januari 2015 @ 09:59
Ik deed het een half uur met deksel, daarna nog een kwartier ongeveer zonder.

Als referentie gebruikte ik dit recept: http://www.lecreuset.com/content_cooking-techniques-ruhlman-bread
Isegrimzondag 11 januari 2015 @ 10:06
LHO haalde ze inderdaad uit de pan op een gegeven moment. :Y
pmponerzondag 11 januari 2015 @ 10:27
Ja de pot was te klein volgende keer maar 700 meel pakken ipv 1000
Brood is tegen de dekstel aan gaan zitten waardoor hij niet verder open kon gaan staan.
Bak hem nu nog een kwartier zonder deksel dan weer even kijken.

Ik denk dat het brood inmiddels gaar is, ik laat het nog staan in de oven die staat af te koelen, daarna verder koelen en kijken wat het geworden is.

Ik heb ook nog even snel een broodje in elkaar gedrukt van de link van: Fixers, ik die kan ik dan nog mooi voor het avond eten afbakken (dus niet de 2e rijs in de koelkast).

Brood 1 - 1kg
vfytd3.jpg

brood 2 - 500 gram
w1xqnq.jpg


Gebakken in dezelfde pan

[ Bericht 27% gewijzigd door pmponer op 11-01-2015 17:10:33 ]
Maria2.0zondag 11 januari 2015 @ 11:00
Ik heb net een simpel receptje gepakt en er 4 kleine bolletjes van gemaakt. Eerste recept waar ik lang heb staan kneden. Ik dacht altijd dat het saai en stom was, maar wat is dat leuk! :D
Ik had op den duur echt een ritme te pakken, het is heerlijk ontspannend. Soort kneed-yoga O+
Enfin, de bolletjes staan nu te rijzen. Ik heb niet echt een warme plek in huis die veilig is (lees; honden) dus ik heb de plaat maar in de oven geschoven.

Gister een tof boek gevonden bij de Kringloop. Bread Matters, van Andrew Whitley. Superleuke vondst, erg tof boek ook! Volgens mij wil ik na het lezen daarvan nooit meer gekocht brood. Beetje hetzelfde idee als dat ik ook alleen nog maar vrije uitloop-eitjes eet :P
Elleskazondag 11 januari 2015 @ 13:53
no-knead deeg bevalt prima.
alleen de combioven iets minder. meer dan de dubbele baktijd en alsnog net aan gaar.
dat kan beter, deze week nog eens proberen met de oven
pmponerzondag 11 januari 2015 @ 18:15
De witte was erg lekker en we hebben die ook alweer op.
De bruine is in het midden wat "stug" dit komt omdat het brood niet voldoende in volume heeft kunnen toenemen (deksel) volgende keer 700 gram meel. Dat zal denk ik voor die pan het best gaan.

Bedankt voor de tips en recepten nog.
Isegrimzondag 11 januari 2015 @ 18:27
Een kilo meel is ook een flink brood. :D

Maar ze zijn mooi geworden! :Y
pmponerzondag 11 januari 2015 @ 18:34
Jah, ik ben wel tevreden voor een eerste poging. Een kilo is inderdaad wat veel, maar weeg wel makkelijk af ;)

Isegrim hoeveel % hydratatie houden jullie aan?
De eerste is 70% en de tweede is 60%
Isegrimzondag 11 januari 2015 @ 18:45
Voor onze gewone broden 65% op het moment.
pmponerzondag 11 januari 2015 @ 18:50
Bedankt, dan ga ik daar ook eerst mee werken.
blob87zondag 11 januari 2015 @ 23:15
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 15:11 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Wij kregen de onze van MaximusTG. ;(
Tijd geen brood gemaakt maar vandaag weer eens wel en dus ook ff dit forum doorgespit. Schrok me rot van dit bericht. En terug gaan lezen. Geen MaximusTG meer.. Ik word er naar van. :'( heel erg droevig. Wat heb ik veel van hem geleerd. Wat ontzettend stom.
Zo-is-datzondag 11 januari 2015 @ 23:24
Een meergranen desem broodje gebakken vandaag O+


10wmbk9.jpg
blob87zondag 11 januari 2015 @ 23:27
quote:
1s.gif Op zondag 11 januari 2015 23:24 schreef Zo-is-dat het volgende:
Een meergranen desem broodje gebakken vandaag O+


[ afbeelding ]
Wauw! Nice! Bij mij gaat al het extra granen wat ik er op doe er met één veeg van af. En vandaag wilde het brood niet uit z'n blik. Zit de antiaanbaklaag op m'n brood nu.
qltelmaandag 12 januari 2015 @ 07:47
quote:
18s.gif Op zondag 11 januari 2015 23:27 schreef blob87 het volgende:

[..]

Wauw! Nice! Bij mij gaat al het extra granen wat ik er op doe er met één veeg van af.
Bij mij gaat dat goed. Ik maak het brood altijd goed nat (plantenspuit) en dan blijft een groot gedeelte zitten.
Isegrimmaandag 12 januari 2015 @ 08:46
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 07:47 schreef qltel het volgende:

[..]

Bij mij gaat dat goed. Ik maak het brood altijd goed nat (plantenspuit) en dan blijft een groot gedeelte zitten.
Ik deed het tot nu toe altijd met een kwastje, maar een plantenspuit is echt een goed idee! ^O^
qltelmaandag 12 januari 2015 @ 09:31
quote:
1s.gif Op maandag 12 januari 2015 08:46 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ik deed het tot nu toe altijd met een kwastje, maar een plantenspuit is echt een goed idee! ^O^
Ik heb er een mini-plantenspuit voor en die staat op de meest vernevelende stand. Ik gebruik 'm ook alleen voor brood nat maken.
minilotmaandag 12 januari 2015 @ 11:22
Om het nóg beter te laten zitten (en voor een veel betere verdeling), niet van bovenaf erop gooien. Pitten/zaden/whatever op een bord strooien, broodje aan de bovenzijde natmaken met wat water (via plantenspuit of kwastje), dan het brood met de natte kant door de zaden rollen en daarbij een beetje aandrukken.

Sinds ik het op die manier doe valt er nooit meer iets vanaf na het bakken én is de topping gelijkmatig over de bovenzijde van het brood verdeeld.

[ Bericht 2% gewijzigd door minilot op 12-01-2015 11:35:10 ]
Bleiemaandag 12 januari 2015 @ 11:29
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 11:22 schreef minilot het volgende:
Om het nóg beter te laten zitten (en voor een veel betere verdeling), niet van bovenaf erop gooien. Pitten/zaden/whatever op een bord strooien, broodje aan de bovenzijde natmaken (met plantentenspuit of water), dan het brood met de natte kant door de zaden rollen en daarbij een beetje aandrukken.

Sinds ik het op die manier doe valt er nooit meer iets vanaf na het bakken én is de topping gelijkmatig verdeeld.
Dit doe ik ook altijd inderdaad. Werkt prima.
Zo-is-datmaandag 12 januari 2015 @ 12:33
Die manier heb ik ook gebruikt! :)
Trustenmaandag 12 januari 2015 @ 20:39
Welk formaat rijsmandje gebruiken jullie? :)
Lot_1dinsdag 13 januari 2015 @ 10:22
Ik kon niet wachten tot het einde van de week dus ik heb vannacht nog even het no knead-deeg van Vincent staan maken :Y)

Ik heb er 300 g bloem vervangen door volkoren tarwemeel. En ik heb er iets meer water ingedaan (200g) want ik vond het niet mengbaar. Ik hoop dat 't nog goed komt :+
qlteldinsdag 13 januari 2015 @ 10:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 10:22 schreef Lot_1 het volgende:
Ik kon niet wachten tot het einde van de week dus ik heb vannacht nog even het no knead-deeg van Vincent staan maken :Y)

Ik heb er 300 g bloem vervangen door volkoren tarwemeel. En ik heb er iets meer water ingedaan (200g) want ik vond het niet mengbaar. Ik hoop dat 't nog goed komt :+
Komt goed! Ik maak regelmatig brood met tarwemeel (zelf gemengd, dat wel) en met naar verhouding ongeveer dezelfde hoeveelheid water dan jij.
Lot_1dinsdag 13 januari 2015 @ 10:32
Fijn! Ben benieuwd :) Nog een twee uur wachten en dan kan het voor de tweede keer rijzen.
Maria2.0dinsdag 13 januari 2015 @ 10:48
Hier staat een wit no-knead in de oven. Hij was weer niet echt gerezen maar wel mooie bubbels in het deeg. Hij was ook nogal dun, maar ziet er verder prima uit.
Toch binnenkort maar eens deeg kneden en dan een nacht laten rijzen. Ik wil graag in de vroege middag vers brood en dan is het te krap aan als ik 's morgens deeg maak.
Maria2.0dinsdag 13 januari 2015 @ 12:16
Binnenkant lekker luchtig, maar de korst is niet te snijden en vreselijk taai. Hoe kan ik dat voorkomen? ;(
Lot_1dinsdag 13 januari 2015 @ 12:35
Een tweede rijs van 4 uur in plaats van 2 uur, kan dat kwaad? Ik was vergeten dat ik een afspraak heb..
Zou het verstandig zijn om het in de koelkast te laten rijzen bijvoorbeeld?

[ Bericht 28% gewijzigd door Lot_1 op 13-01-2015 12:40:29 ]
LeeHarveyOswalddinsdag 13 januari 2015 @ 12:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 12:35 schreef Lot_1 het volgende:
Een tweede rijs van 4 uur in plaats van 2 uur, kan dat kwaad? Ik was vergeten dat ik een afspraak heb..
Zou het verstandig zijn om het in de koelkast te laten rijzen bijvoorbeeld?
In de koelkast gaat het langzamer, maar wordt het deeg wel iets droger, dus afdekken met natte theedoek is dan echt een must. Als je deeg niet is ingezakt, kan 4 uur geen kwaad.
LeeHarveyOswalddinsdag 13 januari 2015 @ 12:45
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 20:39 schreef Trusten het volgende:
Welk formaat rijsmandje gebruiken jullie? :)
Dat ligt aan het brood :P Ik gebruik meestal een iets te klein mandje, dan bolt het deeg mooier op.
Questulardinsdag 13 januari 2015 @ 12:48
Ik heb nu 2x een volkoren spelt brood gemaakt en beide keren is het brood heel vast en wat aan de vochtige kan.. iemand enig idee wat ik hier aan kan doen?
LeeHarveyOswalddinsdag 13 januari 2015 @ 12:51
Langer en heter bakken? Het is wel gerezen?
Lot_1dinsdag 13 januari 2015 @ 12:53
Nou, fingers crossed: ik hou het op 4 uur. Want eigenlijk heb ik ook niet zoveel plek over in m'n koelkast :P
qlteldinsdag 13 januari 2015 @ 13:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 12:16 schreef Maria2.0 het volgende:
Binnenkant lekker luchtig, maar de korst is niet te snijden en vreselijk taai. Hoe kan ik dat voorkomen? ;(
Is het een erg dikke korst? Volgende keer bakken op een wat lagere temperatuur, zou ik zeggen.
LeeHarveyOswalddinsdag 13 januari 2015 @ 13:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 12:53 schreef Lot_1 het volgende:
Nou, fingers crossed: ik hou het op 4 uur. Want eigenlijk heb ik ook niet zoveel plek over in m'n koelkast :P
Geen koudere ruimte in huis? :)
Trustendinsdag 13 januari 2015 @ 13:20
quote:
2s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 12:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Dat ligt aan het brood :P Ik gebruik meestal een iets te klein mandje, dan bolt het deeg mooier op.
Hmm ja eigenlijk ook wel logisch .... maar ze zijn er nogal in veel maten.
Lot_1dinsdag 13 januari 2015 @ 13:28
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 13:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Geen koudere ruimte in huis? :)
Jep! Ik zet het wel op de slaapkamer met het raam open.
LeeHarveyOswalddinsdag 13 januari 2015 @ 13:32
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 13:20 schreef Trusten het volgende:

[..]

Hmm ja eigenlijk ook wel logisch .... maar ze zijn er nogal in veel maten.
Deeginhoud staat er vaak bij :) de meeste recepten leveren een brood van 750-1000 gram op.
Lot_1dinsdag 13 januari 2015 @ 18:05
Het rijzen is goed gegaan, het rees haast de kom uit :D

't is nu in de oven geweest en het ziet er wat minder rustiek uit dan Vincent z'n brood maar ik ben al blij dat het redelijk gelukt lijkt te zijn. 't Moet nu nog even afkoelen. Misschien komt er nog wel een kruimshot aan ;)
minilotdinsdag 13 januari 2015 @ 18:12
Ik had vanmorgen volkoren broodjes volgens het bekende no-knead recept die echt een achterlijke oven spring hadden, ze werden bijna twee keer zo hoog als breed! 8)7 Geen idee waar het aan lag, ik had niks geks gedaan. Helaas geen foto gemaakt.

Aankomend weekend trouwens eindelijk voor het eerst met zuurdesem bakken, ben errrrg benieuwd!
Zo-is-datdinsdag 13 januari 2015 @ 18:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 18:12 schreef minilot het volgende:
Ik had vanmorgen volkoren broodjes volgens het bekende no-knead recept die echt een achterlijke oven spring hadden, ze werden bijna twee keer zo hoog als breed! 8)7 Geen idee waar het aan lag, ik had niks geks gedaan. Helaas geen foto gemaakt.

Aankomend weekend trouwens eindelijk voor het eerst met zuurdesem bakken, ben errrrg benieuwd!
Leuk!! *O* veel plezier! En eet smakelijk :9
qlteldinsdag 13 januari 2015 @ 18:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 18:05 schreef Lot_1 het volgende:
't is nu in de oven geweest en het ziet er wat minder rustiek uit dan Vincent z'n brood maar ik ben al blij dat het redelijk gelukt lijkt te zijn. 't Moet nu nog even afkoelen. Misschien komt er nog wel een kruimshot aan ;)
Foto!!! :)

quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 18:12 schreef minilot het volgende:
Ik had vanmorgen volkoren broodjes volgens het bekende no-knead recept die echt een achterlijke oven spring hadden, ze werden bijna twee keer zo hoog als breed! 8)7 Geen idee waar het aan lag, ik had niks geks gedaan. Helaas geen foto gemaakt.
Ze waren vast lekker! Jammer dat je er geen foto van hebt.

Ik heb trouwens dit weekend dezelfde fout gemaakt. Een no-knead-krentenbrood (wel met een poedertje uit de bakkerswereld) gebakken maar het was op voordat ik een foto kon maken. Ik heb nog van dat poeder dus zal er van de week nog eens 1 proberen te maken.
Lot_1dinsdag 13 januari 2015 @ 20:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 18:28 schreef qltel het volgende:

[..]

Foto!!! :)

Ja ja ja ja ja.. brakke flits-telefoonpics dan wel:

WP_20150113_18_21_46_Pro.jpg

WP_20150113_20_20_56_Pro.jpg

Beetje veel bloem gebruikt, maar desalniettemin zat het brood vast in de pan aan de zijkant ;) Het is sowieso eigenlijk teveel brood voor de schalen en pannen die ik heb. De volgende keer maak ik een wat kleiner brood. Ik heb net een sneetje geproefd met boter en hagelslag, en dat was lekker! 't Supermarktbrood is ongeveer op, dus dat komt goed uit :)
qlteldinsdag 13 januari 2015 @ 20:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 20:34 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Ja ja ja ja ja.. brakke flits-telefoonpics dan wel:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er mooi gerezen uit!
Questularwoensdag 14 januari 2015 @ 13:03
-- Rijsmandje van houtvezel 500-750g Rond Glad 1
-- Rijsmandje van houtvezel 500-750g Rond Spiraal 1
-- Rijsmand van houtvezel - 1kg Rond Spiraal 1

*O*
pmponerwoensdag 14 januari 2015 @ 14:28
Lot_1 ziet er goed uit.

Questular waar bestel je die?

Productie vandaag: (600 gram bloem + 100 gram tarwe meel)

10qcwfk.jpg

en van binnen
6dzqeq.jpg

[ Bericht 18% gewijzigd door pmponer op 14-01-2015 14:58:33 ]
Questularwoensdag 14 januari 2015 @ 14:30
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/9-banneton-houtvezel
Lot_1woensdag 14 januari 2015 @ 15:27
Ziet er lekker uit, pmponer!

Het volgende brood wat ik ga maken is dit (het recept is van Maximus_TG).

Er staat in dat je het moet kneden met deeghaken. Ik heb wel een mixer met deeghaken maar niet zo'n krachtige. Bovendien lijkt het me leuker om het met de hand te doen. Nog tips daarvoor? Ik heb al wel een paar youtube-filmpjes gekeken.
benkrukwoensdag 14 januari 2015 @ 18:42
Ik kwam deze tegen, geen idee of hij al een keer gepost was, vond hem wel grappig!

2dceryh.jpg
Maria2.0woensdag 14 januari 2015 @ 20:15
Help! Heb net een deeg gemaakt en gekneed, morgen wil ik het pas afbakken. Kan dat en moet het dan in de koelkast? Ik heb het nu in de koelkast gezet omdat me bijstond dat dat moest. En morgen dan eerst op kamertemp laten komen voor het vormen en de tweede rijs?
Isegrimwoensdag 14 januari 2015 @ 20:40
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 20:15 schreef Maria2.0 het volgende:
Help! Heb net een deeg gemaakt en gekneed, morgen wil ik het pas afbakken. Kan dat en moet het dan in de koelkast? Ik heb het nu in de koelkast gezet omdat me bijstond dat dat moest. En morgen dan eerst op kamertemp laten komen voor het vormen en de tweede rijs?
In de koelkast kan. In een onverwarmde kamer kan ook. :Y Als er veel gist in zit zou ik voor de koelkast kiezen.

Vormen, uurtje op kamertemperatuur laten staan, bakken.
Maria2.0woensdag 14 januari 2015 @ 20:53
Super, dankjewel!
Maria2.0donderdag 15 januari 2015 @ 09:55
Volgens mij moet ik het allemaal maar op gaan geven met mijn goede bedoelingen ;(
Ik jaag er kilo's meel en bloem doorheen, maar ik ben een waardeloze bakker :')
Deeg is in de koelkast wel gerezen maar het was aan de bovenkant nogal droog, heb het nu in een blik gedaan voor een tweede rijs maar ik geloof niet dat het nog iets gaat doen.
Elke keer is het ellende. Het rijst niet, het is te droog, te zwaar, korst te hard...Heb nog geen enkele keer écht lekker brood gehad :'(
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 09:59
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 09:55 schreef Maria2.0 het volgende:
Volgens mij moet ik het allemaal maar op gaan geven met mijn goede bedoelingen ;(
Ik jaag er kilo's meel en bloem doorheen, maar ik ben een waardeloze bakker :')
Deeg is in de koelkast wel gerezen maar het was aan de bovenkant nogal droog, heb het nu in een blik gedaan voor een tweede rijs maar ik geloof niet dat het nog iets gaat doen.
Elke keer is het ellende. Het rijst niet, het is te droog, te zwaar, korst te hard...Heb nog geen enkele keer écht lekker brood gehad :'(
Had je het afgedekt in de koelkast? De wat degelijkere koelkasten pompen continu lucht af, en droge, koude, lucht er in.
HaverMoutKoekjedonderdag 15 januari 2015 @ 10:00
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 09:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Had je het afgedekt in de koelkast? De wat degelijkere koelkasten pompen continu lucht af, en droge, koude, lucht er in.
gaan jullie ook cursus geven :D
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 10:02
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 10:00 schreef computergirl het volgende:

[..]

gaan jullie ook cursus geven :D
Ja :)
Maria2.0donderdag 15 januari 2015 @ 10:02
Ik had het afgedekt met huishoudfolie.
HaverMoutKoekjedonderdag 15 januari 2015 @ 10:03
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 10:02 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ja :)
^O^
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 10:05
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 10:02 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik had het afgedekt met huishoudfolie.
Dat zou moeten voldoen. Is het ietsje droog, of echt een dikke korst?

Afhankelijk van de temperatuur in de koelkast en nu in huis, kan het 1 a 2 uur duren voor je deeg weer tot leven lijkt te komen.

Je kan je oven even kort voorverwarmen tot 30 a 40 graden. Oven uitzetten, en je deeg er in. Dan goed in de gaten houden.
Questulardonderdag 15 januari 2015 @ 10:06
Google is even niet mijn beste vriend maar misschien weet iemand hier of er ergens in Zuid-limburg bij bv een molen goed meel te krijgen is :)

En ik krijg vandaag mn rijsmandjes nu heb ik er 1 met een spiraal achtig motief gehaald, ik neem aan dat tijdens het rijzen dat motief doordrukt in mn deeg en dat ik hem vervolgens omgedraaid (vanuit de vorm) op mn ovensteen kan droppen zodat het ook mooi met een motief bakt? En moet ik dat rijsmandje met bloem bestrooien voordat ik het deeg erin doe zodat het niet gaat plakken?
Maria2.0donderdag 15 januari 2015 @ 10:07
Nee gewoon ietsjes droog. Dat kan dus geen kwaad?
Heb het nu boven de verwarming gezet, ik laat het nog wel een poosje staan sowieso. Beter gewoon in de kamer of is de verwarming goed?
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 10:11
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 10:06 schreef Questular het volgende:
Google is even niet mijn beste vriend maar misschien weet iemand hier of er ergens in Zuid-limburg bij bv een molen goed meel te krijgen is :)
http://www.commandeursmolen.nl/ :)

Steengemalen biologisch (of bio-dynamisch).

quote:
En ik krijg vandaag mn rijsmandjes nu heb ik er 1 met een spiraal achtig motief gehaald, ik neem aan dat tijdens het rijzen dat motief doordrukt in mn deeg en dat ik hem vervolgens omgedraaid (vanuit de vorm) op mn ovensteen kan droppen zodat het ook mooi met een motief bakt? En moet ik dat rijsmandje met bloem bestrooien voordat ik het deeg erin doe zodat het niet gaat plakken?
Jup :) En het bloem geeft het motief :)

Heb je een rieten mandje of een karton-achtige?
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 10:11
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 10:07 schreef Maria2.0 het volgende:
Nee gewoon ietsjes droog. Dat kan dus geen kwaad?
Heb het nu boven de verwarming gezet, ik laat het nog wel een poosje staan sowieso. Beter gewoon in de kamer of is de verwarming goed?
Verwarming is goed, het gaat het snelst rond de 35 graden :) Hou'm wel in de gaten.

Tikje droog kan geen kwaad.
Questulardonderdag 15 januari 2015 @ 10:14
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 10:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

http://www.commandeursmolen.nl/ :)

Steengemalen biologisch (of bio-dynamisch).

[..]

Jup :) En het bloem geeft het motief :)

Heb je een rieten mandje of een karton-achtige?
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/9-banneton-houtvezel

Zo iets ja

en bedankt voor de link :)
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 10:20
quote:
NP :) Al mijn meel en bloem komt daar vandaan. Wat 'De Nieuwe band' als eigen merk in kleine hoeveelheden verkoopt is ook daar gemalen :)
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 10:20
Ah en die houtvezel kan je gewoon bebloemen. Riet moet je ook vochtig maken de eerste keer.
Maria2.0donderdag 15 januari 2015 @ 12:36
Mijn broodje smaakt goed maar het is een soort platte cake. Met 4 sneetjes heb je 1 normaal sneetje zeg maar :P
Ik heb het 2 uur laten rijzen nog, na de koelkast. Nou ja, ik blijf maar gewoon proberen..
qlteldonderdag 15 januari 2015 @ 13:02
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 12:36 schreef Maria2.0 het volgende:
Mijn broodje smaakt goed maar het is een soort platte cake. Met 4 sneetjes heb je 1 normaal sneetje zeg maar :P
Ik heb het 2 uur laten rijzen nog, na de koelkast. Nou ja, ik blijf maar gewoon proberen..
Is het wel gerezen of is dat juist het probleem? Of is hij gewoon niet in de goede vorm gebleven en daardoor een platte cake geworden?

Ik heb wel eens een poging gedaan om broodjes te maken maar daar zat teveel water in en dat werd toen een bakplaat met allemaal platte aan elkaar gebakken broodjes.. :+

Als het niet genoeg rijst, zou je de temperatuur eens hoger kunnen zetten (als dat nog kan) en anders ander gist kunnen overwegen.
Maria2.0donderdag 15 januari 2015 @ 13:05
Ik heb nu 2 verschillende gisten gebruikt, de oven kan niet hoger dan 230. Hij zat nu in een bakblik, dus niet los. Hij is wel gerezen in de koelkast (bijna 2 maal zo groot) en bij de tweede rijs verdubbeld.
Ik ga het de volgende keer maar eens los in de oven proberen, en zonder koelkast. Ik ga maar gewoon van alles proberen :)
Elleskadonderdag 15 januari 2015 @ 14:24
poging 2, nu in de oven ipv de combi.

28v3p0z.jpg
slechte foto. de broodjes zijn in het echt donkerder, aan de onderkant zelfs bijna zwart. volgende keer het rooster hoger?
qlteldonderdag 15 januari 2015 @ 14:37
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 14:24 schreef Elleska het volgende:
poging 2, nu in de oven ipv de combi.

[ afbeelding ]
slechte foto. de broodjes zijn in het echt donkerder, aan de onderkant zelfs bijna zwart. volgende keer het rooster hoger?
Lijkt me een goede optie, ja.

En wat ik zelf nog wel eens doe als m'n brood te donker wordt is een stuk karton erop (in jouw geval dus eronder)
Rewimodonderdag 15 januari 2015 @ 14:40
Rooster hoger = meer warmte. Dus of dat een goede stap is?
HaverMoutKoekjedonderdag 15 januari 2015 @ 14:48
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 14:40 schreef Rewimo het volgende:
Rooster hoger = meer warmte. Dus of dat een goede stap is?
niet bij onderwarmte :?
Onnozelaardonderdag 15 januari 2015 @ 14:48
Ik heb een gasoven waar ook al mijn broden en aanverwanten baksels met een hele donkere onderkant uitkomen.
Ik heb wel eens gelezen van mensen die dan twee bakpapiertjes over elkaar op de bakplaat deden, maar ik heb geen idee of dat voldoende werkt.
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 14:51
Ik zou eerder iets proberen dat de hitte absorbeert en verdeeld. Denk aan pizzasteen, stoeptegel, zware pan, ...

(kan de foto niet zien omdat hier zo'n beetje elke image-host geblocked is)
Elleskadonderdag 15 januari 2015 @ 14:52
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 14:40 schreef Rewimo het volgende:
Rooster hoger = meer warmte. Dus of dat een goede stap is?
ik heb boven en onderwarmte.
dus rooster hoger is meer warmte van boven en minder warmte van onder.

bovenkant mag iets bruiner, onderkant iets minder.
Elleskadonderdag 15 januari 2015 @ 14:56
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 14:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik zou eerder iets proberen dat de hitte absorbeert en verdeeld. Denk aan pizzasteen, stoeptegel, zware pan, ...

(kan de foto niet zien omdat hier zo'n beetje elke image-host geblocked is)
pizzasteen staat op het verlanglijstje maar nog geen geld voor.

ik heb nu een dunne bakplaat gebruikt. op de dikke bakplaat worden dingen als koekjes juist nog zwarter van onder.
Zo-is-datdonderdag 15 januari 2015 @ 15:21
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 13:05 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik heb nu 2 verschillende gisten gebruikt, de oven kan niet hoger dan 230. Hij zat nu in een bakblik, dus niet los. Hij is wel gerezen in de koelkast (bijna 2 maal zo groot) en bij de tweede rijs verdubbeld.
Ik ga het de volgende keer maar eens los in de oven proberen, en zonder koelkast. Ik ga maar gewoon van alles proberen :)
Ken je deze website: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/?m=1 daar vind je heel veel waardevolle kennis over brood bakken en hele duidelijke basis regels (ze heeft sinds kort ook een boek)
Als je je houdt aan de basis regels gaat het wel goed, brood bakken komt best precies. Over-rijs geeft bijvoorbeeld ingezakte broden en te weinig kneden uitgezakte platte broden en zo nog veel meer voorbeelden van mini fouten die best grote gevolgen kunnen hebben. Als je zulke dingen weet gaat t makkelijker goed en is t nog leuker! Ik vind zelf de hele studie naar broodbak technieken toevallig ook nog eens erg interessant en leuk :D
Questulardonderdag 15 januari 2015 @ 15:25
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 14:56 schreef Elleska het volgende:

[..]

pizzasteen staat op het verlanglijstje maar nog geen geld voor.

ik heb nu een dunne bakplaat gebruikt. op de dikke bakplaat worden dingen als koekjes juist nog zwarter van onder.
http://www.cookandco.nl/product/pizzasteen-33cm-gusta.aspx

ik heb deze, prima dingetje
Che_donderdag 15 januari 2015 @ 15:29
Maken jullie weleens brood m.b.v. een tandour?
minilotdonderdag 15 januari 2015 @ 16:09
Nu hiermee bezig..
http://carmelmoments.com/cheddar-cheese-bread-twists/

Ik geloof niet dat ik ooit eerder brooddeeg gekneed heb waar gesmolten kaas doorheen ging. Voelt.. apart :')
minilotdonderdag 15 januari 2015 @ 16:09
quote:
1s.gif Op donderdag 15 januari 2015 15:29 schreef Che_ het volgende:
Maken jullie weleens brood m.b.v. een tandour?
Als in, zoiets:
ocak-guesthouse.jpg
?

Zulks zou ik graag in mijn tuin hebben! :D
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 16:35
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 16:09 schreef minilot het volgende:

[..]

Als in, zoiets:
[ afbeelding ]
?

Zulks zou ik graag in mijn tuin hebben! :D
In een van de afleveringen van In Search Of Perfection bouwt Heston Blumenthal er een in zn tuin :)

Er staan ook wel versimpelde versies op YT op basis van gietijzeren emmers.
minilotdonderdag 15 januari 2015 @ 16:57
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 16:35 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

In een van de afleveringen van In Search Of Perfection bouwt Heston Blumenthal er een in zn tuin :)
Ja, vandaar. :)
Met z'n graafmachientje. Leuk was dat! *)
Elleskadonderdag 15 januari 2015 @ 17:02
quote:
dan krijg ik geen zwarte bodem omdat de steen te heet is?
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 18:25
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 17:02 schreef Elleska het volgende:

[..]

dan krijg ik geen zwarte bodem omdat de steen te heet is?
Mijn oven wordt waarschijnlijk nog wel wat heter :P en vroegah, toen ze nog op hout stookte, werd het nog veel heter.

Wat je wilt is een loeihete stralingswarmte van onder. Wat je kan doen is de oven nadat hij is voorverwarmd nog zeker 15 minuten voorverwarmen met steen er in op hoogste stand. Dan gas lager, en 10 a 15 minuten de oven op temperatuur houden. Dan je brood er in (en evt. het gas nog lager of zelfs uit).

Je bakt dan het brood op de stralingswarmte vanuit de steen.

Ik durf geen garanties te geven, want 0,0 ervaring met bakken op gas. Maar in theorie zou dit moeten werken *)

Heb je een zware gietijzerenpan?
minilotdonderdag 15 januari 2015 @ 18:29
Nou, daar zijn ze dan, de 'cheddar cheese bread twists':

25yzwip.jpg

Wat donkerder dan in het voorbeeld omdat ik ze kwistig had bedropen met gesmolten boter voor het bakken. O, en ook veel meer keer omgekruld. En een beetje een zooitje qua vorm omdat ik tienduizend dingen tegelijk stond te doen in de keuken. :') Ach ja. Lekker zijn ze wel! :9
Elleskadonderdag 15 januari 2015 @ 18:46
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:25 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mijn oven wordt waarschijnlijk nog wel wat heter :P en vroegah, toen ze nog op hout stookte, werd het nog veel heter.

Wat je wilt is een loeihete stralingswarmte van onder. Wat je kan doen is de oven nadat hij is voorverwarmd nog zeker 15 minuten voorverwarmen met steen er in op hoogste stand. Dan gas lager, en 10 a 15 minuten de oven op temperatuur houden. Dan je brood er in (en evt. het gas nog lager of zelfs uit).

Je bakt dan het brood op de stralingswarmte vanuit de steen.

Ik durf geen garanties te geven, want 0,0 ervaring met bakken op gas. Maar in theorie zou dit moeten werken *)

Heb je een zware gietijzerenpan?
ik heb ook geen ervaring met gas. het is een elektrische oven ;)
deze oven zat al in de woning en ik heb er nog weinig bak ervaring mee. ben een combioven gewend dus deze oven met boven/onder warmte reageert heel anders dan ik gewend ben. maar voor brood wel 10x beter ondanks de onderkant.

het voelt zo tegenstrijdig. nu is de onderkant blijkbaar te heet want het brood wordt zwart. en als oplossing ga ik een voorverwarmde steen gebruiken die nog veel warmer is.
maar ik ga het gewoon proberen. ooit zal ik de oven snappen.

nu het no-knead recept gevolgd. dus 15min op 250graden en daarna teruggedraaid naar 210 voor 5min. al vraag ik me af of dat terugdraaien naar 210graden wel nut heeft, zo snel koelt de oven niet af.
minilotdonderdag 15 januari 2015 @ 18:49
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:46 schreef Elleska het volgende:
al vraag ik me af of dat terugdraaien naar 210graden wel nut heeft, zo snel koelt de oven niet af.
Ik doe altijd de deur van de oven open, haal de bakplaat eruit, zet deze op het fornuis, bewonder de broodjes en ruik er even aan ( O+ ), dan schuif ik de bakplaat er achterstevoren weer in (bruinen ze gelijkmatiger) en dan doe ik de ovendeur pas weer dicht. Heel even de deur open laten staan doet de temperatuur rap kelderen.
Elleskadonderdag 15 januari 2015 @ 18:54
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:49 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik doe altijd de deur van de oven open, haal de bakplaat eruit, zet deze op het fornuis, bewonder de broodjes en ruik er even aan ( O+ ), dan schuif ik de bakplaat er achterstevoren weer in (bruinen ze gelijkmatiger) en dan doe ik de ovendeur pas weer dicht. Heel even de deur open laten staan doet de temperatuur rap kelderen.
ah werkt dat zo. dat ga ik proberen ^O^

gebruik je hetelucht? ik vond de broodjes juist al heel mooi gelijkmatig bruinen.
minilotdonderdag 15 januari 2015 @ 18:56
Ik gebruik gewoon een normale, heel erg standaard elektrische oven. :) En de bakplaat die er al in zat toen ik hier kwam wonen, met een bakpapiertje erop. :)

Pizza en flammkuchen bak ik op een steen (in een apart losstaand Italiaans oventje dan bijna vierhonderd graden wordt), verder alles dat op brood lijkt gewoon in de normale oven + bakplaat + bakpapier.

En bij mij komt het no-knead deeg er eigenlijk altijd zo uit:

168aqu1.jpg

ei182b.jpg

Geen behoefte aan zo'n zware steen in mijn gewone oven verder. :)
LeeHarveyOswalddonderdag 15 januari 2015 @ 19:11
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:56 schreef minilot het volgende:
Ik gebruik gewoon een normale, heel erg standaard elektrische oven. :) En de bakplaat die er al in zat toen ik hier kwam wonen, met een bakpapiertje erop. :)

Pizza en flammkuchen bak ik op een steen (in een apart losstaand Italiaans oventje dan bijna vierhonderd graden wordt), verder alles dat op brood lijkt gewoon in de normale oven + bakplaat + bakpapier.

En bij mij komt het no-knead deeg er eigenlijk altijd zo uit:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Geen behoefte aan zo'n zware steen in mijn gewone oven verder. :)
Voor je ovenspring ben je afhankelijk van de stralingswarmte :) Vandaar dat de Rofco een beter resultaat geeft dan de granietenplaat in de oven. En graniet gaf al een beter resultaat dan pizzasteen+pan, en dat ging al weer beter dan pizzasteen alleen.

Je deeg koelt de bodem en de omgeving fors af, en juist die hitte uit de bodem moet je alcohol doen verdampen en je CO2 laten expanderen, waardoor je brood de lucht in schiet.

Maar deeghoeveelheid is ook van invloed (want lichter brood = minder koeling van de oven). Een klein broodje zal dus sneller goed gaan dan een brood van 450, 900 of 1350 gram. :)
Elleskadonderdag 15 januari 2015 @ 19:17
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:56 schreef minilot het volgende:
Ik gebruik gewoon een normale, heel erg standaard elektrische oven. :) En de bakplaat die er al in zat toen ik hier kwam wonen, met een bakpapiertje erop. :)

Pizza en flammkuchen bak ik op een steen (in een apart losstaand Italiaans oventje dan bijna vierhonderd graden wordt), verder alles dat op brood lijkt gewoon in de normale oven + bakplaat + bakpapier.

En bij mij komt het no-knead deeg er eigenlijk altijd zo uit:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Geen behoefte aan zo'n zware steen in mijn gewone oven verder. :)
Haha, klinkt als mijn oven, ook inclusief bakpapier.

zaterdag/zondag weer proberen, dan gaat het vast nog beter.
Che_donderdag 15 januari 2015 @ 20:02
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 16:09 schreef minilot het volgende:

[..]

Als in, zoiets:
[ afbeelding ]
?

Zulks zou ik graag in mijn tuin hebben! :D
Ja dat onder andere. De lekkerste broden komen daar uit :9~. Bij ons vroeger maakten ze zulke ovens in de grond. Nu zijn er grote potten enzo. Je kan ze ook kopen van staal.
Questularvrijdag 16 januari 2015 @ 08:50
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 19:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Voor je ovenspring ben je afhankelijk van de stralingswarmte :) Vandaar dat de Rofco een beter resultaat geeft dan de granietenplaat in de oven. En graniet gaf al een beter resultaat dan pizzasteen+pan, en dat ging al weer beter dan pizzasteen alleen.

Je deeg koelt de bodem en de omgeving fors af, en juist die hitte uit de bodem moet je alcohol doen verdampen en je CO2 laten expanderen, waardoor je brood de lucht in schiet.

Maar deeghoeveelheid is ook van invloed (want lichter brood = minder koeling van de oven). Een klein broodje zal dus sneller goed gaan dan een brood van 450, 900 of 1350 gram. :)
Wat is het voordeel van een pizza steen + pan vergeleken met een pizza steen alleen? En welke pan is dan aan te raden? :)
minilotvrijdag 16 januari 2015 @ 08:53
Edit: verkeerde topic! *)
qltelvrijdag 16 januari 2015 @ 09:28
Goedemorgen,

Er staat hier weer een witbrood met maanzaad af te koelen.. :)

Ik begin langzaamaan wel door m'n voorraad heen te raken. Ik wil hier tarwemeel gaan kopen, maar heeft iemand van jullie een idee wat ik het beste kan kopen voor een no-knead tarwebrood?
LeeHarveyOswaldvrijdag 16 januari 2015 @ 10:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 januari 2015 08:50 schreef Questular het volgende:

[..]

Wat is het voordeel van een pizza steen + pan vergeleken met een pizza steen alleen? En welke pan is dan aan te raden? :)
Je wilt massa hebben, massa slaat warmte op. En je brengt koude massa (deeg) je oven in, en laat de warme lucht er uit, zodra je deeg de oven in gaat.

Hoe meer massa, hoe minder warmte verlies :)

Zoiets qua pan:

FR-CR122WWAGGLMFR-1-catalog.jpg

bge_do1.jpg

Als de handvaten maar niet van plastic zijn :)

Deksel slaat tevens de stoom op, zodat je niet zelf met stoom hoeft te klieren :s)
Questularvrijdag 16 januari 2015 @ 10:49
En de pan doe je net zoals een pizza steen mee voorverwarmen in de oven?
Rewimozaterdag 17 januari 2015 @ 11:17
qltel heeft vandaag een no knead rozijnenbrood gebakken :9~

Rozijn_zps205e4d7e.jpg
minilotzondag 18 januari 2015 @ 12:04
Voor het eerst een poging gedaan om (op de klassieke manier*) kaiserbroodjes te maken. Wat een gekut met dat vormen als je dat nog nooit eerder hebt gedaan zeg! *)

Maar goed, voor een eerste poging niet ontevreden:
9tg5rp.jpg

Volgende week nog eens proberen. :)

*


[ Bericht 32% gewijzigd door minilot op 18-01-2015 12:21:14 ]
minilotzondag 18 januari 2015 @ 12:18
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 januari 2015 11:17 schreef Rewimo het volgende:
qltel heeft vandaag een no knead rozijnenbrood gebakken :9~

[ afbeelding ]
Heftige korst! Gaaf! :)
Oceanonixzondag 18 januari 2015 @ 17:42
Van het weekend geprobeerd om opgeblazen turkse broodjes te bakken. Ik ben uitgekomen op een recept voor lavash. Ik had het idee dat het dichtbij die broodjes kwam. Maar echt leuk opgeblazen werden ze niet. Kon alleen een recept vinden die op contactgrillen werden gebakken.

Heb de mijne in de oven gebakken op een steen. Maar dat gaf niet het resultaat waar ik op hoopte.

Wie o wie kan me helpen.

20120625-221401.jpg
dit is het idee
blob87zondag 18 januari 2015 @ 19:24
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 11:22 schreef minilot het volgende:
Om het nóg beter te laten zitten (en voor een veel betere verdeling), niet van bovenaf erop gooien. Pitten/zaden/whatever op een bord strooien, broodje aan de bovenzijde natmaken met wat water (via plantenspuit of kwastje), dan het brood met de natte kant door de zaden rollen en daarbij een beetje aandrukken.

Sinds ik het op die manier doe valt er nooit meer iets vanaf na het bakken én is de topping gelijkmatig over de bovenzijde van het brood verdeeld.
Doe je dat dan voor of na de tweede rijs?
qltelzondag 18 januari 2015 @ 19:55
quote:
1s.gif Op zondag 18 januari 2015 19:24 schreef blob87 het volgende:

[..]

Doe je dat dan voor of na de tweede rijs?
Ik doe de zaden en pitten altijd net voor het bakken. En de bord-methode werkt inderdaad uitstekend.
Elleskazondag 18 januari 2015 @ 20:09
vandaag opnieuw no-knead broodjes gebakken.
bedankt voor alle tips, deze maal waren ze perfect ^O^

had alleen vergeten een geheugenkaartje in de camera te stoppen, dus helaas geen foto's.
Lot_1zondag 18 januari 2015 @ 22:46
Fijn dat het eindelijk gelukt is Elleska! Lekker zijn ze, he?

Wat een mooie Kaiserbroodjes, minilot! Waar koop je maanzaad?

Ik heb afgelopen weekend bij mijn ouders nog no-knead broodjes gebakken maar dat vond ik niet zo'n succes. Iets te korte rijstijd, in een combi-magnetron bakken en geen tijd om af te koelen.

Nu zit er no-knead brooddeeg te rijzen in de kom met een kwart maismeel ipv bloem, en zonnebloempitten erdoor. Ik hoop dat het lekker wordt. Mijn wekker staat om 5 uur zodat de broodjes klaar zijn voordat mijn man naar zijn werk gaat. Zo lief ben ik alleen als hij jarig is O+
Rewimomaandag 19 januari 2015 @ 07:00
Wij hebben maanzaad bij de molen (in Groesbeek) gekocht.
minilotmaandag 19 januari 2015 @ 07:39
Ik koop maanzaad bij Turkse winkels. :)
Isegrimmaandag 19 januari 2015 @ 07:42
Ik koop het bij deze geweldige winkel: http://www.vanillaventure.nl/. Maar volgens mij heb je een KvK-nummer nodig.

Geen probleem mocht iemand via mij iets willen bestellen bij ze.
HaverMoutKoekjemaandag 19 januari 2015 @ 08:13
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 07:42 schreef Isegrim het volgende:
Ik koop het bij deze geweldige winkel: http://www.vanillaventure.nl/. Maar volgens mij heb je een KvK-nummer nodig.

Geen probleem mocht iemand via mij iets willen bestellen bij ze.
gaat wel per kilo :D Dat zijn veel kaiserbroodjes
Isegrimmaandag 19 januari 2015 @ 08:17
Ja, kleine beetjes doen ze niet aan. Dus alleen voor mensen die veel kaiserbroodjes bakken. :P

Ik vind brood met (veel) maanzaad erdoorheen ook erg lekker. :Y
Bleiemaandag 19 januari 2015 @ 10:12
Ieuw, ik hou helemaal niet van maanzaad. Niettemin zien die kaiserbroodjes er prachtig uit.

Is het een idee om in de volgende OP wat links naar online winkels voor meel e.d. op te nemen?
Questularmaandag 19 januari 2015 @ 10:21
DIt weekend maar eens een no knead bread maken, nu vind ik veel sites waar uitleg en recepten opstaan, welke kan ik het beste aanhouden ?
qltelmaandag 19 januari 2015 @ 10:36
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 10:21 schreef Questular het volgende:
DIt weekend maar eens een no knead bread maken, nu vind ik veel sites waar uitleg en recepten opstaan, welke kan ik het beste aanhouden ?
Veel mensen (waaronder ik) boeken goede resultaten met het filmpje van Vincent.

(wordt tijd dat deze in de OP komt)

Ingrediënten: 1 kilo bloem, 9 gram zout, 3 gram verse of 1 gram droge gist 700 gram water.
Questularmaandag 19 januari 2015 @ 10:46
Top :) Nu eens kijken of ik een pan kan vinden die zo een groot brood kan "huisvesten" :)
qltelmaandag 19 januari 2015 @ 10:54
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 10:46 schreef Questular het volgende:
Top :) Nu eens kijken of ik een pan kan vinden die zo een groot brood kan "huisvesten" :)
Ik had gelukkig net een nieuwe braadpan gekocht, de oude kon ik nog net uit de vuilnisbak redden.

Mocht je een te kleine pan hebben dan kun je de ingrediënten natuurlijk ook minderen. Bijvoorbeeld 700 gram meel, 6 gram zout, een beetje minder gist en 500 gram water. Sowieso gok ik het zout en het gist altijd maar, en het water naar behoeven (maar dat is iets wat je even door moet krijgen).
Lot_1maandag 19 januari 2015 @ 10:59
De hoeveelheden die vincent aanhoudt zijn voor erg groot brood. Ik vond het lastig te hanteren. Het deeg rees de kom uit, bijvoorbeeld ;)

De mais-no-knead-broodjes-met-zonnebloempitten zijn erg lekker geworden! Manlief heeft ze mee naar z'n werk, belegd met kaas/chorizo/veldsla/gerooktepaprika/pesto.
Questularmaandag 19 januari 2015 @ 11:02
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 10:54 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik had gelukkig net een nieuwe braadpan gekocht, de oude kon ik nog net uit de vuilnisbak redden.

Mocht je een te kleine pan hebben dan kun je de ingrediënten natuurlijk ook minderen. Bijvoorbeeld 700 gram meel, 6 gram zout, een beetje minder gist en 500 gram water. Sowieso gok ik het zout en het gist altijd maar, en het water naar behoeven (maar dat is iets wat je even door moet krijgen).
Blijft de bak tijd dan wel hetzelfde?
minilotmaandag 19 januari 2015 @ 11:32
quote:
0s.gif Op zondag 18 januari 2015 17:42 schreef Oceanonix het volgende:
Van het weekend geprobeerd om opgeblazen turkse broodjes te bakken. Ik ben uitgekomen op een recept voor lavash. Ik had het idee dat het dichtbij die broodjes kwam. Maar echt leuk opgeblazen werden ze niet. Kon alleen een recept vinden die op contactgrillen werden gebakken.

Heb de mijne in de oven gebakken op een steen. Maar dat gaf niet het resultaat waar ik op hoopte.

Wie o wie kan me helpen.

[ afbeelding ]
dit is het idee
Ik bak dingen die ik wil opblazen (pita's enzo) soms in een loeihete, droge koekenpan, op het gafsfornuis. Verder: niet té dun uitrollen en goed laten rusten tussen uitrollen en bakken.
Maar het blijft lasting hoor, gelijkmatig laten opbollen. Meestals, als ik twintig pita's bak, dan zijn er tien perfect, vijf half opgeblazen en vijf helemaal niet opgeblazen. :')
Hou me dus ook aanbevolen voor tips!
minilotmaandag 19 januari 2015 @ 11:34
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 10:21 schreef Questular het volgende:
DIt weekend maar eens een no knead bread maken, nu vind ik veel sites waar uitleg en recepten opstaan, welke kan ik het beste aanhouden ?
Als je het echt makkelijk wilt: bak kleine no-keadbroodjes! Daarmee hebben heel veel mensen hier in CUL al heel veel success mee gehad:
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

^O^

Vind ik persoonlijk ook echt lekkerder dan de grote no-kneadbroden. :Y
Lot_1maandag 19 januari 2015 @ 11:42
Eens met minilot :Y
Questularmaandag 19 januari 2015 @ 11:50
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 11:34 schreef minilot het volgende:

[..]

Als je het echt makkelijk wilt: bak kleine no-keadbroodjes! Daarmee hebben heel veel mensen hier in CUL al heel veel success mee gehad:
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/

^O^

Vind ik persoonlijk ook echt lekkerder dan de grote no-kneadbroden. :Y
Die heb ik al vaker gemaakt, nu is het tijd voor een heel brood :)
qltelmaandag 19 januari 2015 @ 11:51
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 11:02 schreef Questular het volgende:

[..]

Blijft de bak tijd dan wel hetzelfde?
De baktijd is wat variabel. Maar als je klopt op de onderkant van het brood en het klinkt hol dan is hij goed.

(oeps, even de oven aanzetten)
minilotmaandag 19 januari 2015 @ 11:53
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 11:50 schreef Questular het volgende:

[..]

Die heb ik al vaker gemaakt, nu is het tijd voor een heel brood :)
Ah zo! Ok! :) :Y)
-Mellow-maandag 19 januari 2015 @ 12:06
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 11:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik bak dingen die ik wil opblazen (pita's enzo) soms in een loeihete, droge koekenpan, op het gafsfornuis. Verder: niet té dun uitrollen en goed laten rusten tussen uitrollen en bakken.
Maar het blijft lasting hoor, gelijkmatig laten opbollen. Meestals, als ik twintig pita's bak, dan zijn er tien perfect, vijf half opgeblazen en vijf helemaal niet opgeblazen. :')
Hou me dus ook aanbevolen voor tips!
Ik bak ook regelmatig opgeblazen platbroden op die manier en dat gaat vrijwel altijd goed, zolang de pan maar goed heet is. Om het effect van een hele hete oven te creëren doe ik een deksel op de pan zodra het brood erin gaat.
Overigens laat ik het nooit rusten na het uitrollen, gewoon direct de pan in.
Oceanonixmaandag 19 januari 2015 @ 20:40
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 11:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik bak dingen die ik wil opblazen (pita's enzo) soms in een loeihete, droge koekenpan, op het gafsfornuis. Verder: niet té dun uitrollen en goed laten rusten tussen uitrollen en bakken.
Maar het blijft lasting hoor, gelijkmatig laten opbollen. Meestals, als ik twintig pita's bak, dan zijn er tien perfect, vijf half opgeblazen en vijf helemaal niet opgeblazen. :')
Hou me dus ook aanbevolen voor tips!
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 12:06 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Ik bak ook regelmatig opgeblazen platbroden op die manier en dat gaat vrijwel altijd goed, zolang de pan maar goed heet is. Om het effect van een hele hete oven te creëren doe ik een deksel op de pan zodra het brood erin gaat.
Overigens laat ik het nooit rusten na het uitrollen, gewoon direct de pan in.
volgende keer een pan gebruiken dus. Weer wat geleerd. :D
Lot_1woensdag 21 januari 2015 @ 14:03
Een oude ovenschaal kan er niet tegen als hij (al een tijdje) in een hete oven staat en je gooit er dan water in :@

Maar de no-knead broodjes zien er weer heerlijk uit! Met maismeel, zonnebloempitten en pompoenpitten. Voor vanavond bij de paprika-pompoensoep. :9
refrowoensdag 21 januari 2015 @ 15:53
Heb laatst bij de xenos maanzaad gekocht (superfood bladiebla) maar heb hier ook prima mee kunnen bakken.
Lot_1woensdag 21 januari 2015 @ 16:02
goede tip! Ik zal eens kijken of de action het ook heeft dan, daar staat ook een heel rijtje superfoods.

edit: 't staat niet op de site. Ze hebben wel zonnebloempitten, 150 g voor ¤1,29. Dat is een stuk goedkoper dan bij de AH ^O^
minilotwoensdag 21 januari 2015 @ 16:16
Nog goedkoper is de Turk! Gewoon zo'n Turks buurtsupertje binnenwandelen voor je zakjes maanzaad. ^O^
(En voor loeigoedkope verse kruiden. En granaatappelen. En goeie feta. En bijna gratis lamsvlees. Etcetera. O+ )
Lot_1donderdag 22 januari 2015 @ 13:02
Ha, vooruit, ik zal eerst bij de toko gaan kijken. In de aziatische supermarkt zag ik geen pitten en zaden om door mijn brood te doen btw. Ik heb er wel maismeel gekocht.

Ik ga nu dit witbrood maken. M'n eerste kneed-brood :)
Lot_1donderdag 22 januari 2015 @ 14:27
Zodan.. *hijg* *puf* dat kneden is best leuk maar volgens mij kunnen mijn polsen 't niet zo goed aan. De volgende keer ga ik 't met mijn handmixer met deeghaken eens proberen.
Lot_1donderdag 22 januari 2015 @ 18:09
e392053b-07d9-47db-9dd2-75e01387d501.jpg

Weer een flits-foto. Misschien komt er later ook nog een foto van 't kruim! Ik ben erg benieuwd maar nu moet ik eerst avondeten :P
Molodonderdag 22 januari 2015 @ 19:50
Hmmm daar zou ik zo een stukje van lusten :9
pmponerdonderdag 22 januari 2015 @ 19:52
Mooi, ziet er idd lekker uit. Plakje kaas erop en eten maar.
Lot_1donderdag 22 januari 2015 @ 22:27
Het is echt heerlijk zacht witbrood! :9

WP_20150122_22_11_39_Rich.jpg
qlteldonderdag 22 januari 2015 @ 22:32
wauw! Ziet er mooi uit!
Questularvrijdag 23 januari 2015 @ 10:00
Ziet er inderdaad mooi en lekker uit :) Weer een recept erbij die ik wil gaan proberen :)
Rewimovrijdag 23 januari 2015 @ 10:05
Mooi brood zeg! :9

Hier komt zometeen weer een wit no knead bread uit de oven, met zonnebloempitten :)
pmponervrijdag 23 januari 2015 @ 10:52
Ik denk dit weekend maar een gevuld brood te maken..
Iemand nog iedeen voor een lekkere (hartige vulling)

Met rode ui en gedroogde tomaat ofzo...
Bleievrijdag 23 januari 2015 @ 12:05
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 januari 2015 10:52 schreef pmponer het volgende:
Ik denk dit weekend maar een gevuld brood te maken..
Iemand nog iedeen voor een lekkere (hartige vulling)

Met rode ui en gedroogde tomaat ofzo...
Zoiets? http://uitdekeukenvanarde(...)oogde-tomaat-en.html Is in elk geval erg lekker.
Lot_1vrijdag 23 januari 2015 @ 12:22
Heeft iemand een recept voor brood waar speltbloem in gaat?
Ik heb speltbloem in huis en maandag komt er een vriendin die het liefst geen tarwe eet. Ze is niet enorm principieel dus wellicht wil ze wel een brood eten met deels speltbloem/deels tarwebloem (tarwebloem erbij is handig voor de glutenvorming toch?).

edit: ik lees op het wereldwijde web dat spelt juist wél veel gluten heeft. Kan ik het dan gebruiken zoals ik tarwebloem gebruik?

[ Bericht 18% gewijzigd door Lot_1 op 23-01-2015 12:28:58 ]
minilotvrijdag 23 januari 2015 @ 13:22
quote:
0s.gif Op donderdag 22 januari 2015 18:09 schreef Lot_1 het volgende:
[ afbeelding ]

Weer een flits-foto. Misschien komt er later ook nog een foto van 't kruim! Ik ben erg benieuwd maar nu moet ik eerst avondeten :P
Applaus! Mooi hoor :)

Polsen weer een beetje bijgekomen? Ik had daar ook wel last van toen ik een paar jaar geleden met brood kneden begon, maar na een poosje merkte ik dat ik er vooral sterker van werd, en nu voelt het vooral als een lekkere workout voor mijn polsen en armen na een hele dag op kantoor achter ene computer zitten. Anti-RSI zegt maar :)
Lot_1vrijdag 23 januari 2015 @ 13:32
Ja, m'n polsen doen het weer!
Ik heb de indruk dat mijn klachten ook RSI-achtig zijn, dus ik hoop dat kneden hetzelfde effect heeft als bij jou. Ik vond het wel leuk om te doen namelijk :)

Ik krijg door het rol-effect aan de uiteinden van het brood wel zin om eens een vlechtbrood te proberen :9
Lot_1vrijdag 23 januari 2015 @ 13:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 januari 2015 12:22 schreef Lot_1 het volgende:
Heeft iemand een recept voor brood waar speltbloem in gaat?
Ik heb speltbloem in huis en maandag komt er een vriendin die het liefst geen tarwe eet. Ze is niet enorm principieel dus wellicht wil ze wel een brood eten met deels speltbloem/deels tarwebloem (tarwebloem erbij is handig voor de glutenvorming toch?).

edit: ik lees op het wereldwijde web dat spelt juist wél veel gluten heeft. Kan ik het dan gebruiken zoals ik tarwebloem gebruik?
Ah, ik heb een antwoord gevonden op de blog van Levine:
quote:
Steeds vaker krijg ik verzoeken voor recepten met speltbloem en/of speltmeel. Nu is het zo dat je in ieder recept tarwebloem kunt vervangen door speltbloem en volkorenmeel door speltmeel. Wel moet je het deeg iets voorzichtiger c.q. korter kneden omdat de gluten in spelt kwetsbaarder zijn dan tarwegluten. Ook kan het zijn dat je iets minder of meer water moet gebruiken. Hou ± 15 gram water achter, je kunt het altijd nog toevoegen tijdens het kneden.
minilotvrijdag 23 januari 2015 @ 13:46
Jaaa, vlechtbrood! O+

pmponervrijdag 23 januari 2015 @ 16:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 januari 2015 12:05 schreef Bleie het volgende:

[..]

Zoiets? http://uitdekeukenvanarde(...)oogde-tomaat-en.html Is in elk geval erg lekker.
Bedankt voor de tip. Het wordt een brood met rode ui en zon gedroogde tomaat.
Questularzaterdag 24 januari 2015 @ 15:19
IMG-20150124-WA0005_zpsa676ecab.jpg

1e no-knead bread van mij, met een pizzasteen + pan combinatie... erg geslaagd :)
Lot_1zaterdag 24 januari 2015 @ 17:11
Die ziet er prachtig uit! _O_

Is dat met 1 kg bloem? Of heb je de hoeveelheden wat verkleind?
Lot_1zaterdag 24 januari 2015 @ 19:58
Ik ben nu dit kaneelbrood aan het bakken. Het lijkt me lekker om dat morgen bij het ontbijt te eten. Hoe lang moet ik het in de oven doen zodat ik het morgenochtend nog even af kan bakken? En hoe moet ik het brood vannacht bewaren?
Isegrimzaterdag 24 januari 2015 @ 20:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 januari 2015 15:19 schreef Questular het volgende:
[ afbeelding ]

1e no-knead bread van mij, met een pizzasteen + pan combinatie... erg geslaagd :)
Mooi hoor! ^O^