abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_148238162
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van uit het vorige topic

minilot:


Redcoon:


qItel:


Knutsenaar:


Oceanonix:


[ Bericht 50% gewijzigd door Isegrim op 02-01-2015 12:02:23 ]
pi_148238179
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 10:51:41 #3
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238182
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:46 schreef Zo-is-dat het volgende:

Ik heb mijn rijsmandjes van weekend bakery http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/ ook top! Vind rijsmandjes en het brood eruit ook zo mooi :@
Tja, prijstechnisch gezien koop ik ze liever hier in DLD ;)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_148238189
Kut, hij nummert zelf verder. Dit is dus deel 18. :')
pi_148238220
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef miss_sly het volgende:
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
Ja, te lang kan. Het kan doodrijzen. Daarom doe je bij brood dat lang moet rijzen veel minder gist dan brood dat maar een paar uurtjes rijst. :)

Je kunt heus vandaag al een brood maken. Ik zou idd een recept van de site van Levine van Arden pakken.
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 10:54:17 #6
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238223
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef miss_sly het volgende:
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
Je maakt het deeg, dat laat je 12 uur rijzen, dan moet je het vouwen. Daarna nog 2 uur rijzen. Dan nog een dik uur voor bakken en afkoelen. Je moet dus wel rekening houden met deze tijden in je planning.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 10:55:26 #7
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238249
Filmpje:

Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_148238315
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Tja, prijstechnisch gezien koop ik ze liever hier in DLD ;)
Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
pi_148238343
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
Die gebruikt Luc van Tilburg Sourdough ook. Protip dus. 8-)
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 10:59:51 #10
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238357
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:58 schreef Zo-is-dat het volgende:

Ze zijn inderdaad goedkoop zeg! :o als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
Leve eBay.de want daar vind je ze nòg goedkoper ;)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_148238375
http://www.cookandco.nl/p(...)el-hadjiandreou.aspx

Dit boek trouwens voor kerst gekregen, binnenkort eens wat maken aan de hand van dit boek :)
  vrijdag 2 januari 2015 @ 11:01:40 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148238392
Duitse naam voor een rijsmandje is een Gärkörb(chen)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 11:02:16 #13
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238408
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Duitse naam voor een rijsmandje is een Gärkörb(chen)
^O^

Brotform werkt ook prima op eBay zag ik :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  Moderator vrijdag 2 januari 2015 @ 11:07:03 #14
5428 crew  miss_sly
pi_148238501
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:53 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ja, te lang kan. Het kan doodrijzen. Daarom doe je bij brood dat lang moet rijzen veel minder gist dan brood dat maar een paar uurtjes rijst. :)

Je kunt heus vandaag al een brood maken. Ik zou idd een recept van de site van Levine van Arden pakken.
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:54 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Je maakt het deeg, dat laat je 12 uur rijzen, dan moet je het vouwen. Daarna nog 2 uur rijzen. Dan nog een dik uur voor bakken en afkoelen. Je moet dus wel rekening houden met deze tijden in je planning.
Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta :P

Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?

No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_148238670
Correct. :Y Je krijgt dan autolyse, waardoor kneden niet langer noodzakelijk is. :)
pi_148238856
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooiers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.



[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 13:45:01 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_148238897
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 10:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Die gebruikt Luc van Tilburg Sourdough ook. Protip dus. 8-)
Cool 8-)
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 2 januari 2015 @ 11:26:58 #18
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148238915
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:24 schreef minilot het volgende:
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.

[ afbeelding ]
Het ziet er bijna uit als cake :) Klinkt lekker!
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_148239070
Ja, was ook heel lekker zacht. :) Tevens gebakken in een cakeblik, dus ja. Nou ja, allereerst in een kartonnen wegwerp-cakevormpje van de Hema maar die bleek niet bestand tegen een oventemperatuur van 250 graden :') Daar begon na een paar minuten van alles aan te smeulen en toen heb ik het brood maar in een gewoon cake-blik gekieperd. :+

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 12:06:17 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_148239603
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:07 schreef miss_sly het volgende:

[..]


[..]

Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta :P

Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?

No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
Een gewoon gistbrood maak je meestal in 3-4 uur, maar langer rijzen maakt het lekkerder. Je kan deeg ook best een nacht in de koelkast zetten (dan wel minder gist gebruiken), en de volgende ochtend afbakken, maar voor vers brood bij je ontbijt moet je toch vroeg opstaan. Broodjes zijn sneller (korter in de oven, sneller afgekoeld).

Ik heb ook het boek van Levine van Doorne gekregen voor kerst, en ben er erg blij mee. De meeste recepten zijn ook wel op haar blog te vinden, maar in het boek staat ook veel uitleg over ingrediënten, het hele proces van brood bakken, enz. Eerder deze week ham-kaasbroodjes uit gebakken, en nu staat er een bruin brood met zaadjes in de oven (al heb ik de zaadjes vervangen door zevengranenvlokken). Bijna klaar, dus nog net voor de lunch!
pi_148239615
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:35 schreef minilot het volgende:
Ja, was ook heel lekker zacht. :) Tevens gebakken in een cakeblik, dus ja. Nou ja, allereerst in een kartonnen wegewerp-cakevormpje van de Hema maar die bleek niet bestand tegen een oventemperatuur van 250 graden :') Daar begon na een paar minuten van alles aan te smeulen en toen heb ik het brood maar in een gewoon cake-blik gekieperd. :+
En dan toch nog zo'n mooi resultaat! _O_
pi_148239650
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:03 schreef Isegrim het volgende:

[..]

En dan toch nog zo'n mooi resultaat! _O_
Dit inderdaad!
pi_148239681
Brood dat twaalf uur de tijd heft gehad om te rijzen kun je volgens mij niet eens verpesten, dus ik durf er geen credits voor te nemen. ;)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148239707
Nou ja qua looks had het wel mis kunnen gaan door het overgooien. :Y
pi_148239843
Nou ja, de oven spring aan het begin was al wel gelukt, dan kan er daarna niet zoveel meer mis. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148240050
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:24 schreef minilot het volgende:
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.

[ afbeelding ]
Nice! :D

Had je je desem al binnen?
pi_148240067
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:07 schreef minilot het volgende:
Brood dat twaalf uur de tijd heft gehad om te rijzen kun je volgens mij niet eens verpesten, dus ik durf er geen credits voor te nemen. ;)
Je gluten kunnen kapot rijzen :)
pi_148240103
quote:
2s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Nice! :D

Had je je desem al binnen?
Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan. :')
Nog geprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee. :)

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 12:40:46 ]
Let me see you stripped down to the bone
  vrijdag 2 januari 2015 @ 12:28:35 #29
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148240141
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:

[..]

Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan. :')
Nog gesprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee. :)
Hahaha sorry ik moest lachen _O- :@

Net als vriendin van me die als kind van haar zakgeld een hamster had geregeld voor haar zus, en die ingepakt in een doosje had staan op haar kamer, verstopt tot het haar verjaardag was :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148240165
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.

Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..


Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..

Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.

Volgende keer beter!
pi_148240279
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:29 schreef benkruk het volgende:
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.

Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..

Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..

Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.

Volgende keer beter!
Kan heel goed dat daar alsnog een prima brood uit komt hoor! :)
pi_148240293
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:

[..]

Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan. :')
Nog gesprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee. :)
:D Oeps.
pi_148240299
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:28 schreef Molo het volgende:

[..]

Hahaha sorry ik moest lachen _O- :@

Net als vriendin van me die als kind van haar zakgeld een hamster had geregeld voor haar zus, en die ingepakt in een doosje had staan op haar kamer, verstopt tot het haar verjaardag was :')
Nee! :'( ;( Dood?
  vrijdag 2 januari 2015 @ 12:39:57 #34
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148240404
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:35 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Nee! :'( ;( Dood?
Als het beestje het goed overleefd had, had ik dit verhaal niet onthouden denk ik ;)

Zielig, tuurlijk, maar ja... niks aan te doen
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148240450
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:29 schreef benkruk het volgende:
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.

Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..

Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..

Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.

Volgende keer beter!
Nou ik heb het dus 3x geporbeerd en bij is het nog geen 1x gelukt,.
MIsschien had ik het ook gewoon in de oven moeten gooien, dat heb ik dan nooit geprobeerd.
Life is what happens while you are busy making other plans...
pi_148240509
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:41 schreef Skoap het volgende:

[..]

Nou ik heb het dus 3x geporbeerd en bij is het nog geen 1x gelukt,.
MIsschien had ik het ook gewoon in de oven moeten gooien, dat heb ik dan nooit geprobeerd.
De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!

Toch nog een beetje hoop.
pi_148240537
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:45 schreef benkruk het volgende:

[..]

De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!

Toch nog een beetje hoop.
*O* ik ga voor je duimen!

(en het dan toch ook nog maar eens 1x zelf proberen :D)
Life is what happens while you are busy making other plans...
pi_148240550
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:45 schreef benkruk het volgende:

[..]

De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!

Toch nog een beetje hoop.
^O^

Allerlei zaken kunnen invloed hebben op hoe nat een brood voelt en hoe verwerkbaar het is. Zo gebruiken wij in de winter meer vocht dan in de zomer. Ook het type bloem maakt veel uit voor je vochtbalans.

Je kunt zelfs broden maken met vochtpercentages van 90%, maar erg verwerkbaar is dat niet. :D
pi_148240743
Bereken jullie ook de temperatuur die het water moet hebben als je het water bij de bloem gooit?


Deze hanteer ik.
27 graden (gewenste deegtemperatuur) - 10 graden wrijvingstemperatuur x 2 en dan - de bloemtemperatuur = water temperatuur.
dus bv 27-10 = 17 x 2 = 34 - 20 (bloem) = 14 water

Er zijn nogal wat afwijkende berekeningen, ik vraag me af welke het meest normale is.

[ Bericht 25% gewijzigd door Questular op 02-01-2015 13:04:29 ]
pi_148241085
Dat is wel erg wiskundig. :D

Bij lang rijzen luistert dat allemaal niet zo nauw volgens mij.
  vrijdag 2 januari 2015 @ 13:44:04 #41
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148241835
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 11:07 schreef miss_sly het volgende:

[..]

[..]

Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta :P

Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?

No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
Qua tijdsplanning vind ik de no knead broodjes echt het makkelijkst. 's Avonds het deeg maken, de hele nacht laten rijzen, en dan heb je 's ochtends zo'n 1,5 uur nadat je het deeg gevouwen hebt perfecte broodjes. (45 min. tweede rijs, bakken, afkoelen) Het kost vrijwel geen werk :)

http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148241950
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:

[..]

Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan. :')
Nog geprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee. :)
Awh wel lief! Ik heb hem ook besteld voor de kerst, en dezelfde dag nog eten gegeven verdubbelde mooi! Is daarna in de koelkast gegaan want geen tijd en heb hem vanochtend weer gevoerd en nu staat ie lekker in een dekentje mooi weer actief te worden (hoop ik) hij ruikt iig lekker *O*
pi_148242216
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 13:49 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Awh wel lief! Ik heb hem ook besteld voor de kerst, en dezelfde dag nog eten gegeven verdubbelde mooi! Is daarna in de koelkast gegaan want geen tijd en heb hem vanochtend weer gevoerd en nu staat ie lekker in een dekentje mooi weer actief te worden (hoop ik) hij ruikt iig lekker *O*
Awww O+ Heb je er al een naampje aan gegeven? :s)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148242396
Nee nog geen naam :+ m'n omgeving vond het al verwarrend genoeg met m'n vorige desem dat ik t steeds had over eten geven enzo :P

Heb daar ook nazaten van uitgedeeld maar iedereen vond het te ingewikkeld nu is ie helemaal uitgestorven ;(

Hoe gaat de jouwe heten?
pi_148243246
Misschien moet ik ook maar gewoon een starter bestellen, dat vind ik toch best wel gedoe. Maar in leven houden ook. Alleen is desembrood zo ontzettend lekker.

Mijn brood van vanochtend is ook om te smullen:



(Iets te snel aangesneden, eigenlijk)
pi_148243587
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 14:41 schreef Bleie het volgende:
Misschien moet ik ook maar gewoon een starter bestellen, dat vind ik toch best wel gedoe. Maar in leven houden ook. Alleen is desembrood zo ontzettend lekker.

Mijn brood van vanochtend is ook om te smullen:

Ziet er goed uit! Hoe zorg jij er voor dat zaden goed blijven zitten aan de bovenkant?

Overigens hier mijn No Knead brood. Zag er goed uit maar het kruim was nattig. Leek wel gaar te zijn (klonk ook mooi hol). Is het dan echt te nat geweest of toch niet gaar genoeg?



pi_148244798
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 14:56 schreef benkruk het volgende:

[..]

Ziet er goed uit! Hoe zorg jij er voor dat zaden goed blijven zitten aan de bovenkant?

Overigens hier mijn No Knead brood. Zag er goed uit maar het kruim was nattig. Leek wel gaar te zijn (klonk ook mooi hol). Is het dan echt te nat geweest of toch niet gaar genoeg?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Deeg een beetje nat maken, en dan door een bergje zaden rollen.

Was jouw brood wel goed afgekoeld voordat je het sneed? Bij mij zie je namelijk een beetje hetzelfde, en dat was nog lauw toen ik het aansneed.
pi_148245173
Het ziet er inderdaad een beetje uit als een brood dat te warm is aangesneden.
pi_148245197
Was inderdaad niet helemaal afgekoeld...
pi_148245205
Qua kruim ziet het er wel prima uit vind ik.
pi_148245206
Yep, helemaal laten afkoelen - hoe lastig ook - scheelt enorm voor de structuur en vochtigheid van kruim.
Mijn sesambrood van vanmorgen ook te snel aangesneden. Had zo'n trek! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148245423
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
pi_148245434
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Nergens was geen stront.
pi_148245510
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef benkruk het volgende:
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
Soms snijd ik ook wel eens eerder aan, als ik zin heb in echt warm brood met gesmolten boter erop. :9
pi_148245542
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef Koninglelijk het volgende:
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
pi_148246625
Vandaag eindelijk een rijsmandje weten te scoren. *O* *O* *O* *O*
Notabene bij de molen waar ik graag mijn meel koop. _O- Had geen zin om een internetbestelling te doen.
Dus ook weer wat verschillende melen gehaald.
pi_148255334
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Somebody that I used to know
pi_148255420
quote:
2s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 20:24 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Het voelt dan 'dood', heeft geen enkele elasticiteit meer, valt zo uit elkaar. -O- En als je het dan bakt blijft het een platte pannenkoek. Helaas meer dan eens gehad. Nu gelukkig nooit meer, al hadden we twee weken terug een batch die op het randje was.
pi_148290941
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!

Brood bakken O+ *O* O+







Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op 8-)
  zaterdag 3 januari 2015 @ 20:07:02 #60
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_148291501
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 19:55 schreef Zo-is-dat het volgende:
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!

Brood bakken O+ *O* O+

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op 8-)
Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
pi_148291935
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:07 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
Daar is de linker op de dubbele foto uit!

Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
pi_148292913
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:16 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Daar is de linker op de dubbele foto uit!

Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
Welk recept is dat dan?
  zaterdag 3 januari 2015 @ 21:01:41 #63
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148294008
Net mijn avondeten op, maar wat ziet dat brood er lekker uit zeg :9~
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148294729
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:38 schreef Bleie het volgende:

[..]

Welk recept is dat dan?
Blz 124 :)
pi_148298462
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 21:17 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Blz 124 :)
Dank! Ik moet echt weer een desemcultuur hebben...
pi_148299811
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.

Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super! :D
pi_148309078
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 22:54 schreef Zo-is-dat het volgende:
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.

Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super! :D
Ja, die heb ik eerder ook gemaakt, maar het vraagt gewoon veel aandacht, en dat lukt me niet altijd, naast een baan en een gezin. Ik bak ook niet wekelijks brood, dus tussendoor in leven houden vind ik ook niet zo makkelijk.
pi_148309956
Mn 1e Foolproof Overnight Rolls alleen dan met een deel gewone bloem en een deel volkeren spelt :)



Erg lekker *O*

* broodjes zijn in het echt wat donkerder

[ Bericht 5% gewijzigd door Questular op 04-01-2015 10:22:03 ]
pi_148311322
Ik bewaar mijn desem in de koelkast en ververs hem ongeveer wekelijks. (kan ook wel eens na 9 dagen zijn). En dat gaat prima. Heb ook al delen van prutje weggegeven. De mijne is 4 maanden oud.
pi_148346196
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148346202
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148346213
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:44 schreef Tinuviel het volgende:
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  maandag 5 januari 2015 @ 10:17:50 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148348157
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 5 januari 2015 @ 10:38:54 #74
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148348519
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
Dichter bij huis ook gebeurd ;)

http://www.trouw.nl/tr/nl(...)oonwijk-binnen.dhtml
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148349068
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Dank! Ga ik eens proberen.
  maandag 5 januari 2015 @ 11:14:58 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148349383
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
is dat volkoren roggemeel, of bloem?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148350799
He door dit topic gaat het toch weer kriebelen bij mij :-D

Hebben jullie nog tips om een brood extra luchtig te krijgen?
Nergens was geen stront.
pi_148351600
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.
  maandag 5 januari 2015 @ 12:35:42 #79
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148351863
No knead broodjes staan weer in de oven, met karnemelk erdoor dit keer. En ik bak nu telkens met het preferment dat ik sinds vorig jaar lente heb. De laatste tijd ruikt ie naar bosbessen O+
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148352010
Ons desem rook laatst naar stinkkaas. :') Maar dat schijnt verder geen kwaad te kunnen. Als het naar kots ruikt is er wel iets mis. :')
  maandag 5 januari 2015 @ 13:18:16 #81
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148353192
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148353336
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 12:27 schreef Isegrim het volgende:
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.
Thanks, ga ik proberen!
Nergens was geen stront.
pi_148356885
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 13:18 schreef -Mellow- het volgende:
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?
Wij kregen de onze van MaximusTG. ;( Ik weet niet hoe lang die er al mee deed, maar wij doen er nu zo'n anderhalf jaar mee denk ik? We hebben we een paar keer de volkoren/rogge-variant opnieuw opgestart omdat daar een paar keer een gek laagje op verscheen dat er een beetje uitzag als schimmel. Met de witte hebben we dat issue nog nooit gehad. We hebben nog een pakketje gedroogd desem liggen zoals we dat destijds van Maximus in de post kregen.
pi_148359485
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.
  maandag 5 januari 2015 @ 18:34:23 #85
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148363222
Inderdaad, das een mooi idee :Y
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148363302
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk ;(
pi_148364118
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 16:17 schreef loecje het volgende:
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.
Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij. :Y

quote:
1s.gif Op maandag 5 januari 2015 18:36 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk ;(
Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen. O+
pi_148366114
Wat lief! Mooie gedachte O+
pi_148373342
O o o wat is dat brood bakken verslavend.

Zojuist weer een brood gebakken met een handje zaden en tarwe zemelen. Binnenkort maar eens een stapje verder.



Kruim:

Natuurlijk alvast een stuk op gesnoept met mijn vriendin. Heerlijk een snee vers brood wat nog lichtjes warm is hmm.
  maandag 5 januari 2015 @ 23:01:53 #90
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148375116
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 6 januari 2015 @ 00:34:20 #91
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148378299
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 23:01 schreef -Mellow- het volgende:
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
Ik zou de dubbele hoeveelheid nemen. Ik heb zelf geen weegschaal waarmee ik 1 gram precies af kan wegen en gooi er meestal maar wat in. Ik heb zelf het idee dat de hoeveelheid niet zo precies komt.

@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?

Ik heb dit weekend voor het eerst een brood met maanzaad erop gebakken. Dat was ook heerlijk! Ik heb ook nog pitten liggen en die komen op het volgende brood, ik denk woensdag. Ik heb ook broodblikken besteld. Ze waren niet duur dus hopelijk zijn ze goed.
pi_148378645
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 6 januari 2015 @ 01:03:19 #93
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148378819
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 00:52 schreef Elleska het volgende:
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.
Goed idee! En dan het filmpje van Vincent ook. daar heb ik veel aan gehad in het begin.
pi_148380163
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 18:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij. :Y

[..]

Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen. O+
Wat een mooi idee! Ik denk ook nog wel aan hem, heb in korte tijd veel van hem geleerd.
pi_148380197
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Ah top dankje.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148380215
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

is dat volkoren roggemeel, of bloem?
Ik heb roggebloem gebruikt. Gekocht bij de ah xl en merk is "heel holland bakt". Ik zit me net af te vragen of je in het Duits ook de 2 verschillende dingen (volkoren roggemeel en roggebloem) hebt en hoe die dan heten. In het Duitse recept stond "Roggenmehl".
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148380219
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 06:45 schreef Tinuviel het volgende:

[..]


Top dankje. Waar kan ik dit kopen?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148380404
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 00:34 schreef qltel het volgende:

@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?

Rijsmandje. :Y

http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/5-rijsmandjes
pi_148382415
Inderdaad een rijsmandje. Ideaal en inderdaad een mooi bij effect die strepen.
pi_148402868
In mijn kerstpakket een minipizzasteen. :') Kreeg er gelijk bakkriebels van, dat wel. Binnenkort weer eens brood bakken, ik kwam erachter dat ik op befietsbare afstand een molen heb daar eens meel halen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')