SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/PrefermentWasda
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
Wat resultaten van uit het vorige topic
minilot:
Redcoon:
qItel:
Knutsenaar:
Oceanonix:
[ Bericht 50% gewijzigd door Isegrim op 02-01-2015 12:02:23 ]![]()
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
![]()
Rewimo
![]()
Nederduitse/Mevrouw qltel![]()
Tja, prijstechnisch gezien koop ik ze liever hier in DLDquote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:46 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ik heb mijn rijsmandjes van weekend bakery http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/ ook top! Vind rijsmandjes en het brood eruit ook zo mooi
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!![]()
Ja, te lang kan. Het kan doodrijzen. Daarom doe je bij brood dat lang moet rijzen veel minder gist dan brood dat maar een paar uurtjes rijst.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef miss_sly het volgende:
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?
Je kunt heus vandaag al een brood maken. Ik zou idd een recept van de site van Levine van Arden pakken.![]()
Rewimo
![]()
Nederduitse/Mevrouw qltel![]()
Je maakt het deeg, dat laat je 12 uur rijzen, dan moet je het vouwen. Daarna nog 2 uur rijzen. Dan nog een dik uur voor bakken en afkoelen. Je moet dus wel rekening houden met deze tijden in je planning.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef miss_sly het volgende:
Het is niet zo dat je te lang kunt laten rijzen?
Als ik nu zin en tijd heb om aan een brood te beginnen, bijvoorbeeld, dan kan ik het ook morgen roeg pas in de oven leggen?Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!![]()
Rewimo
![]()
Nederduitse/Mevrouw qltel![]()
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!![]()
Ze zijn inderdaad goedkoop zeg!quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:51 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Tja, prijstechnisch gezien koop ik ze liever hier in DLDals ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
![]()
Die gebruikt Luc van Tilburg Sourdough ook. Protip dus.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:58 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Ze zijn inderdaad goedkoop zeg!als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
![]()
![]()
Rewimo
![]()
Nederduitse/Mevrouw qltel![]()
Leve eBay.de want daar vind je ze nòg goedkoperquote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:58 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ze zijn inderdaad goedkoop zeg!als ik nog meer mandjes wil dan.. Die covers voor erover klinken ook goed. Ik gebruik nu wegwerp badmutsen werkt ook top (tip trwns!)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!![]()
http://www.cookandco.nl/p(...)el-hadjiandreou.aspx
Dit boek trouwens voor kerst gekregen, binnenkort eens wat maken aan de hand van dit boek![]()
![]()
Duitse naam voor een rijsmandje is een Gärkörb(chen)In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Rewimo
![]()
Nederduitse/Mevrouw qltel![]()
quote:Op vrijdag 2 januari 2015 11:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Duitse naam voor een rijsmandje is een Gärkörb(chen)![]()
Brotform werkt ook prima op eBay zag ik
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!![]()
quote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:53 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ja, te lang kan. Het kan doodrijzen. Daarom doe je bij brood dat lang moet rijzen veel minder gist dan brood dat maar een paar uurtjes rijst.
Je kunt heus vandaag al een brood maken. Ik zou idd een recept van de site van Levine van Arden pakken.Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opstaquote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:54 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Je maakt het deeg, dat laat je 12 uur rijzen, dan moet je het vouwen. Daarna nog 2 uur rijzen. Dan nog een dik uur voor bakken en afkoelen. Je moet dus wel rekening houden met deze tijden in je planning.
Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?
No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
![]()
Coolquote:Op vrijdag 2 januari 2015 10:59 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Die gebruikt Luc van Tilburg Sourdough ook. Protip dus.![]()
![]()
Rewimo
![]()
Nederduitse/Mevrouw qltel![]()
Het ziet er bijna uit als cakequote:Op vrijdag 2 januari 2015 11:24 schreef minilot het volgende:
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.
[ afbeelding ]Klinkt lekker!
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!![]()
Ja, was ook heel lekker zacht.Tevens gebakken in een cakeblik, dus ja. Nou ja, allereerst in een kartonnen wegwerp-cakevormpje van de Hema maar die bleek niet bestand tegen een oventemperatuur van 250 graden
Daar begon na een paar minuten van alles aan te smeulen en toen heb ik het brood maar in een gewoon cake-blik gekieperd.
[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 12:06:17 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Een gewoon gistbrood maak je meestal in 3-4 uur, maar langer rijzen maakt het lekkerder. Je kan deeg ook best een nacht in de koelkast zetten (dan wel minder gist gebruiken), en de volgende ochtend afbakken, maar voor vers brood bij je ontbijt moet je toch vroeg opstaan. Broodjes zijn sneller (korter in de oven, sneller afgekoeld).quote:Op vrijdag 2 januari 2015 11:07 schreef miss_sly het volgende:
[..]
[..]
Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta
Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?
No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
Ik heb ook het boek van Levine van Doorne gekregen voor kerst, en ben er erg blij mee. De meeste recepten zijn ook wel op haar blog te vinden, maar in het boek staat ook veel uitleg over ingrediënten, het hele proces van brood bakken, enz. Eerder deze week ham-kaasbroodjes uit gebakken, en nu staat er een bruin brood met zaadjes in de oven (al heb ik de zaadjes vervangen door zevengranenvlokken). Bijna klaar, dus nog net voor de lunch!![]()
En dan toch nog zo'n mooi resultaat!quote:Op vrijdag 2 januari 2015 11:35 schreef minilot het volgende:
Ja, was ook heel lekker zacht.Tevens gebakken in een cakeblik, dus ja. Nou ja, allereerst in een kartonnen wegewerp-cakevormpje van de Hema maar die bleek niet bestand tegen een oventemperatuur van 250 graden
Daar begon na een paar minuten van alles aan te smeulen en toen heb ik het brood maar in een gewoon cake-blik gekieperd.
![]()
![]()
Dit inderdaad!quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:03 schreef Isegrim het volgende:
[..]
En dan toch nog zo'n mooi resultaat!![]()
Brood dat twaalf uur de tijd heft gehad om te rijzen kun je volgens mij niet eens verpesten, dus ik durf er geen credits voor te nemen.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Nou ja, de oven spring aan het begin was al wel gelukt, dan kan er daarna niet zoveel meer mis.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Nice!quote:Op vrijdag 2 januari 2015 11:24 schreef minilot het volgende:
Even geplukt uit het Foodgawkertopic: ontbijt vanmorgen was brood dat de hele nacht gerezen heeft, met zure room in plaats van water en drie kleine eidooers erdoor. Gebakken met sesamkorstje.
[ afbeelding ]![]()
Had je je desem al binnen?![]()
Je gluten kunnen kapot rijzenquote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:07 schreef minilot het volgende:
Brood dat twaalf uur de tijd heft gehad om te rijzen kun je volgens mij niet eens verpesten, dus ik durf er geen credits voor te nemen.![]()
![]()
Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Nice!![]()
Had je je desem al binnen?
Nog geprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee.
[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 02-01-2015 12:40:46 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Hahaha sorry ik moest lachenquote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:
[..]
Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan.
Nog gesprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee.![]()
![]()
Net als vriendin van me die als kind van haar zakgeld een hamster had geregeld voor haar zus, en die ingepakt in een doosje had staan op haar kamer, verstopt tot het haar verjaardag was
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like![]()
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.
Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..
Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..
Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.
Volgende keer beter!![]()
Kan heel goed dat daar alsnog een prima brood uit komt hoor!quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:29 schreef benkruk het volgende:
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.
Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..
Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..
Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.
Volgende keer beter!![]()
![]()
quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:
[..]
Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan.
Nog gesprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee.Oeps.
![]()
Nee!quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:28 schreef Molo het volgende:
[..]
Hahaha sorry ik moest lachen![]()
![]()
Net als vriendin van me die als kind van haar zakgeld een hamster had geregeld voor haar zus, en die ingepakt in een doosje had staan op haar kamer, verstopt tot het haar verjaardag was![]()
Dood?
![]()
Als het beestje het goed overleefd had, had ik dit verhaal niet onthouden denk ikquote:
Zielig, tuurlijk, maar ja... niks aan te doenOh how you'd have a happy life, if you did the things you like![]()
Nou ik heb het dus 3x geporbeerd en bij is het nog geen 1x gelukt,.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:29 schreef benkruk het volgende:
Podver, ik ben een no knead brood aan het maken. Recept aangehouden, maar het deeg is veel te nat (te dun) na de rijs nogsteeds veel te dun.
Kreeg het bijna niet eens gevouwen voor de tweede rijs. Nu net over gegooid in de hete pan, was zo dun dat het uit de kom "droop" snik..
Gewoon in de oven gezet, zie wel hoe het eindigd..
Je zou zeggen, no knead is fool proof. Maar niet dus.. Zelf kneden bak ik een brood wel prima.
Volgende keer beter!
MIsschien had ik het ook gewoon in de oven moeten gooien, dat heb ik dan nooit geprobeerd.Life is what happens while you are busy making other plans...![]()
De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:41 schreef Skoap het volgende:
[..]
Nou ik heb het dus 3x geporbeerd en bij is het nog geen 1x gelukt,.
MIsschien had ik het ook gewoon in de oven moeten gooien, dat heb ik dan nooit geprobeerd.
Toch nog een beetje hoop.![]()
quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:45 schreef benkruk het volgende:
[..]
De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!
Toch nog een beetje hoop.ik ga voor je duimen!
(en het dan toch ook nog maar eens 1x zelf proberen)
Life is what happens while you are busy making other plans...![]()
quote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:45 schreef benkruk het volgende:
[..]
De deksel is zojuist van de pan. Het ziet er weer uit als een normaal brood!
Toch nog een beetje hoop.![]()
Allerlei zaken kunnen invloed hebben op hoe nat een brood voelt en hoe verwerkbaar het is. Zo gebruiken wij in de winter meer vocht dan in de zomer. Ook het type bloem maakt veel uit voor je vochtbalans.
Je kunt zelfs broden maken met vochtpercentages van 90%, maar erg verwerkbaar is dat niet.![]()
![]()
Bereken jullie ook de temperatuur die het water moet hebben als je het water bij de bloem gooit?
Deze hanteer ik.
27 graden (gewenste deegtemperatuur) - 10 graden wrijvingstemperatuur x 2 en dan - de bloemtemperatuur = water temperatuur.
dus bv 27-10 = 17 x 2 = 34 - 20 (bloem) = 14 water
Er zijn nogal wat afwijkende berekeningen, ik vraag me af welke het meest normale is.
[ Bericht 25% gewijzigd door Questular op 02-01-2015 13:04:29 ]![]()
Qua tijdsplanning vind ik de no knead broodjes echt het makkelijkst. 's Avonds het deeg maken, de hele nacht laten rijzen, en dan heb je 's ochtends zo'n 1,5 uur nadat je het deeg gevouwen hebt perfecte broodjes. (45 min. tweede rijs, bakken, afkoelen) Het kost vrijwel geen werkquote:Op vrijdag 2 januari 2015 11:07 schreef miss_sly het volgende:
[..]
[..]
Dit dus. Voor het ontbijt morgenvroeg gaat dus niet lukken, tenzij ik een paar uur vroeger opsta
Lunch dus wel. Dan terugtellen. Dan zou ik vanavond moeten maken, 12 uur laten rijzen, na opstaan vouwen en 2 uur rijzen en dan in de oven?
No knead bread meng je alleen de ingrediënten en hoef je niet lang te kneden, dat is het verschil, toch?
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'![]()
Awh wel lief! Ik heb hem ook besteld voor de kerst, en dezelfde dag nog eten gegeven verdubbelde mooi! Is daarna in de koelkast gegaan want geen tijd en heb hem vanochtend weer gevoerd en nu staat ie lekker in een dekentje mooi weer actief te worden (hoop ik) hij ruikt iig lekkerquote:Op vrijdag 2 januari 2015 12:26 schreef minilot het volgende:
[..]
Ja, dat was nog wat.. Ik kreeg m'n desem voor Sinterklaas, en die was door mijn schoonmoeder twee weken eerder al bij WeekendBakery bested, en het bekertje had gewoon twee weken lang met een kadopapiertje erom in de garage gestaan.
Nog geprobeerd er leven in te krijgen, maar dat lukte niet. Ik heb toevallig gisteren een nieuwe starter bested, en ik begin er begin volgende week mee.![]()
![]()
Awwwquote:Op vrijdag 2 januari 2015 13:49 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Awh wel lief! Ik heb hem ook besteld voor de kerst, en dezelfde dag nog eten gegeven verdubbelde mooi! Is daarna in de koelkast gegaan want geen tijd en heb hem vanochtend weer gevoerd en nu staat ie lekker in een dekentje mooi weer actief te worden (hoop ik) hij ruikt iig lekkerHeb je er al een naampje aan gegeven?
Let me see you stripped down to the bone![]()
Nee nog geen naamm'n omgeving vond het al verwarrend genoeg met m'n vorige desem dat ik t steeds had over eten geven enzo
![]()
Heb daar ook nazaten van uitgedeeld maar iedereen vond het te ingewikkeld nu is ie helemaal uitgestorven
Hoe gaat de jouwe heten?![]()
Misschien moet ik ook maar gewoon een starter bestellen, dat vind ik toch best wel gedoe. Maar in leven houden ook. Alleen is desembrood zo ontzettend lekker.
Mijn brood van vanochtend is ook om te smullen:
(Iets te snel aangesneden, eigenlijk)![]()
Ziet er goed uit! Hoe zorg jij er voor dat zaden goed blijven zitten aan de bovenkant?quote:Op vrijdag 2 januari 2015 14:41 schreef Bleie het volgende:
Misschien moet ik ook maar gewoon een starter bestellen, dat vind ik toch best wel gedoe. Maar in leven houden ook. Alleen is desembrood zo ontzettend lekker.
Mijn brood van vanochtend is ook om te smullen:
Overigens hier mijn No Knead brood. Zag er goed uit maar het kruim was nattig. Leek wel gaar te zijn (klonk ook mooi hol). Is het dan echt te nat geweest of toch niet gaar genoeg?![]()
![]()
Deeg een beetje nat maken, en dan door een bergje zaden rollen.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 14:56 schreef benkruk het volgende:
[..]
Ziet er goed uit! Hoe zorg jij er voor dat zaden goed blijven zitten aan de bovenkant?
Overigens hier mijn No Knead brood. Zag er goed uit maar het kruim was nattig. Leek wel gaar te zijn (klonk ook mooi hol). Is het dan echt te nat geweest of toch niet gaar genoeg?
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Was jouw brood wel goed afgekoeld voordat je het sneed? Bij mij zie je namelijk een beetje hetzelfde, en dat was nog lauw toen ik het aansneed.![]()
Yep, helemaal laten afkoelen - hoe lastig ook - scheelt enorm voor de structuur en vochtigheid van kruim.
Mijn sesambrood van vanmorgen ook te snel aangesneden. Had zo'n trek!
Let me see you stripped down to the bone![]()
Soms snijd ik ook wel eens eerder aan, als ik zin heb in echt warm brood met gesmolten boter erop.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef benkruk het volgende:
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!![]()
![]()
Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef Koninglelijk het volgende:
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?![]()
Vandaag eindelijk een rijsmandje weten te scoren.![]()
![]()
![]()
![]()
Notabene bij de molen waar ik graag mijn meel koop.Had geen zin om een internetbestelling te doen.
Dus ook weer wat verschillende melen gehaald.![]()
Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?quote:Op vrijdag 2 januari 2015 15:59 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.Somebody that I used to know![]()
Het voelt dan 'dood', heeft geen enkele elasticiteit meer, valt zo uit elkaar.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 20:24 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?En als je het dan bakt blijft het een platte pannenkoek. Helaas meer dan eens gehad. Nu gelukkig nooit meer, al hadden we twee weken terug een batch die op het randje was.
![]()
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!
Brood bakken![]()
![]()
![]()
Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op![]()
![]()
Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 19:55 schreef Zo-is-dat het volgende:
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!
Brood bakken![]()
![]()
![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op![]()
Daar is de linker op de dubbele foto uit!quote:Op zaterdag 3 januari 2015 20:07 schreef Helsinki het volgende:
[..]
Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier![]()
Welk recept is dat dan?quote:Op zaterdag 3 januari 2015 20:16 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Daar is de linker op de dubbele foto uit!
Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier![]()
Net mijn avondeten op, maar wat ziet dat brood er lekker uit zeg
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like![]()
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.
Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super!![]()
![]()
Ja, die heb ik eerder ook gemaakt, maar het vraagt gewoon veel aandacht, en dat lukt me niet altijd, naast een baan en een gezin. Ik bak ook niet wekelijks brood, dus tussendoor in leven houden vind ik ook niet zo makkelijk.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:54 schreef Zo-is-dat het volgende:
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.
Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super!![]()
Mn 1e Foolproof Overnight Rolls alleen dan met een deel gewone bloem en een deel volkeren spelt
Erg lekker
* broodjes zijn in het echt wat donkerder
[ Bericht 5% gewijzigd door Questular op 04-01-2015 10:22:03 ]![]()
Ik bewaar mijn desem in de koelkast en ververs hem ongeveer wekelijks. (kan ook wel eens na 9 dagen zijn). En dat gaat prima. Heb ook al delen van prutje weggegeven. De mijne is 4 maanden oud.![]()
Sorry voor mijn late reactie.
Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:
15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel
1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.
2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.
3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.
4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.
5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.
Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet![]()
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet![]()
Melasse toch?quote:Op maandag 5 januari 2015 06:44 schreef Tinuviel het volgende:
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."![]()
Kwam deze tegen, een Melasse Tsunamiquote:Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Melasse toch?
Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_DisasterIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Dichter bij huis ook gebeurdquote:Op maandag 5 januari 2015 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)oonwijk-binnen.dhtmlOh how you'd have a happy life, if you did the things you like![]()
Dank! Ga ik eens proberen.quote:Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.
Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:
15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel
1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.
2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.
3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.
4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.
5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.
Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.![]()
is dat volkoren roggemeel, of bloem?quote:Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.
Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:
15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel
1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.
2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.
3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.
4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.
5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.
Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
He door dit topic gaat het toch weer kriebelen bij mij :-D
Hebben jullie nog tips om een brood extra luchtig te krijgen?Nergens was geen stront.![]()
No knead broodjes staan weer in de oven, met karnemelk erdoor dit keer. En ik bak nu telkens met het preferment dat ik sinds vorig jaar lente heb. De laatste tijd ruikt ie naar bosbessen
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'![]()
Ons desem rook laatst naar stinkkaas.Maar dat schijnt verder geen kwaad te kunnen. Als het naar kots ruikt is er wel iets mis.
![]()
![]()
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'![]()
Thanks, ga ik proberen!quote:Op maandag 5 januari 2015 12:27 schreef Isegrim het volgende:
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.Nergens was geen stront.![]()
Wij kregen de onze van MaximusTG.quote:Op maandag 5 januari 2015 13:18 schreef -Mellow- het volgende:
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?Ik weet niet hoe lang die er al mee deed, maar wij doen er nu zo'n anderhalf jaar mee denk ik? We hebben we een paar keer de volkoren/rogge-variant opnieuw opgestart omdat daar een paar keer een gek laagje op verscheen dat er een beetje uitzag als schimmel. Met de witte hebben we dat issue nog nooit gehad. We hebben nog een pakketje gedroogd desem liggen zoals we dat destijds van Maximus in de post kregen.
![]()
Inderdaad, das een mooi idee
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'![]()
Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij.quote:Op maandag 5 januari 2015 16:17 schreef loecje het volgende:
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen.quote:Op maandag 5 januari 2015 18:36 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk![]()
![]()
O o o wat is dat brood bakken verslavend.
Zojuist weer een brood gebakken met een handje zaden en tarwe zemelen. Binnenkort maar eens een stapje verder.
Kruim:
Natuurlijk alvast een stuk op gesnoept met mijn vriendin. Heerlijk een snee vers brood wat nog lichtjes warm is hmm.![]()
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'![]()
Ik zou de dubbele hoeveelheid nemen. Ik heb zelf geen weegschaal waarmee ik 1 gram precies af kan wegen en gooi er meestal maar wat in. Ik heb zelf het idee dat de hoeveelheid niet zo precies komt.quote:Op maandag 5 januari 2015 23:01 schreef -Mellow- het volgende:
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?
Ik heb dit weekend voor het eerst een brood met maanzaad erop gebakken. Dat was ook heerlijk! Ik heb ook nog pitten liggen en die komen op het volgende brood, ik denk woensdag. Ik heb ook broodblikken besteld. Ze waren niet duur dus hopelijk zijn ze goed.![]()
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.![]()
Goed idee! En dan het filmpje van Vincent ook. daar heb ik veel aan gehad in het begin.quote:Op dinsdag 6 januari 2015 00:52 schreef Elleska het volgende:
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.![]()
Wat een mooi idee! Ik denk ook nog wel aan hem, heb in korte tijd veel van hem geleerd.quote:Op maandag 5 januari 2015 18:59 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij.
[..]
Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen.![]()
Ah top dankje.quote:Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Melasse toch?
Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/MelasseCarpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet![]()
Ik heb roggebloem gebruikt. Gekocht bij de ah xl en merk is "heel holland bakt". Ik zit me net af te vragen of je in het Duits ook de 2 verschillende dingen (volkoren roggemeel en roggebloem) hebt en hoe die dan heten. In het Duitse recept stond "Roggenmehl".quote:Op maandag 5 januari 2015 11:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
is dat volkoren roggemeel, of bloem?Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet![]()
Top dankje. Waar kan ik dit kopen?quote:Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet![]()
Rijsmandje.quote:Op dinsdag 6 januari 2015 00:34 schreef qltel het volgende:
@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?![]()
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/5-rijsmandjes
Forum Opties Forumhop: Hop naar: