abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_148245423
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
pi_148245434
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Nergens was geen stront.
pi_148245510
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef benkruk het volgende:
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
Soms snijd ik ook wel eens eerder aan, als ik zin heb in echt warm brood met gesmolten boter erop. :9
pi_148245542
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef Koninglelijk het volgende:
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
pi_148246625
Vandaag eindelijk een rijsmandje weten te scoren. *O* *O* *O* *O*
Notabene bij de molen waar ik graag mijn meel koop. _O- Had geen zin om een internetbestelling te doen.
Dus ook weer wat verschillende melen gehaald.
pi_148255334
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Somebody that I used to know
pi_148255420
quote:
2s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 20:24 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Het voelt dan 'dood', heeft geen enkele elasticiteit meer, valt zo uit elkaar. -O- En als je het dan bakt blijft het een platte pannenkoek. Helaas meer dan eens gehad. Nu gelukkig nooit meer, al hadden we twee weken terug een batch die op het randje was.
pi_148290941
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!

Brood bakken O+ *O* O+







Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op 8-)
  zaterdag 3 januari 2015 @ 20:07:02 #60
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_148291501
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 19:55 schreef Zo-is-dat het volgende:
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!

Brood bakken O+ *O* O+

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op 8-)
Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
pi_148291935
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:07 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
Daar is de linker op de dubbele foto uit!

Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
pi_148292913
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:16 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Daar is de linker op de dubbele foto uit!

Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
Welk recept is dat dan?
  zaterdag 3 januari 2015 @ 21:01:41 #63
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148294008
Net mijn avondeten op, maar wat ziet dat brood er lekker uit zeg :9~
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148294729
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:38 schreef Bleie het volgende:

[..]

Welk recept is dat dan?
Blz 124 :)
pi_148298462
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 21:17 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Blz 124 :)
Dank! Ik moet echt weer een desemcultuur hebben...
pi_148299811
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.

Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super! :D
pi_148309078
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 22:54 schreef Zo-is-dat het volgende:
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.

Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super! :D
Ja, die heb ik eerder ook gemaakt, maar het vraagt gewoon veel aandacht, en dat lukt me niet altijd, naast een baan en een gezin. Ik bak ook niet wekelijks brood, dus tussendoor in leven houden vind ik ook niet zo makkelijk.
pi_148309956
Mn 1e Foolproof Overnight Rolls alleen dan met een deel gewone bloem en een deel volkeren spelt :)



Erg lekker *O*

* broodjes zijn in het echt wat donkerder

[ Bericht 5% gewijzigd door Questular op 04-01-2015 10:22:03 ]
pi_148311322
Ik bewaar mijn desem in de koelkast en ververs hem ongeveer wekelijks. (kan ook wel eens na 9 dagen zijn). En dat gaat prima. Heb ook al delen van prutje weggegeven. De mijne is 4 maanden oud.
pi_148346196
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148346202
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148346213
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:44 schreef Tinuviel het volgende:
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  maandag 5 januari 2015 @ 10:17:50 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148348157
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 5 januari 2015 @ 10:38:54 #74
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148348519
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
Dichter bij huis ook gebeurd ;)

http://www.trouw.nl/tr/nl(...)oonwijk-binnen.dhtml
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148349068
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Dank! Ga ik eens proberen.
  maandag 5 januari 2015 @ 11:14:58 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148349383
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
is dat volkoren roggemeel, of bloem?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148350799
He door dit topic gaat het toch weer kriebelen bij mij :-D

Hebben jullie nog tips om een brood extra luchtig te krijgen?
Nergens was geen stront.
pi_148351600
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.
  maandag 5 januari 2015 @ 12:35:42 #79
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148351863
No knead broodjes staan weer in de oven, met karnemelk erdoor dit keer. En ik bak nu telkens met het preferment dat ik sinds vorig jaar lente heb. De laatste tijd ruikt ie naar bosbessen O+
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148352010
Ons desem rook laatst naar stinkkaas. :') Maar dat schijnt verder geen kwaad te kunnen. Als het naar kots ruikt is er wel iets mis. :')
  maandag 5 januari 2015 @ 13:18:16 #81
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148353192
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148353336
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 12:27 schreef Isegrim het volgende:
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.
Thanks, ga ik proberen!
Nergens was geen stront.
pi_148356885
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 13:18 schreef -Mellow- het volgende:
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?
Wij kregen de onze van MaximusTG. ;( Ik weet niet hoe lang die er al mee deed, maar wij doen er nu zo'n anderhalf jaar mee denk ik? We hebben we een paar keer de volkoren/rogge-variant opnieuw opgestart omdat daar een paar keer een gek laagje op verscheen dat er een beetje uitzag als schimmel. Met de witte hebben we dat issue nog nooit gehad. We hebben nog een pakketje gedroogd desem liggen zoals we dat destijds van Maximus in de post kregen.
pi_148359485
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.
  maandag 5 januari 2015 @ 18:34:23 #85
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148363222
Inderdaad, das een mooi idee :Y
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148363302
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk ;(
pi_148364118
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 16:17 schreef loecje het volgende:
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.
Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij. :Y

quote:
1s.gif Op maandag 5 januari 2015 18:36 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk ;(
Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen. O+
pi_148366114
Wat lief! Mooie gedachte O+
pi_148373342
O o o wat is dat brood bakken verslavend.

Zojuist weer een brood gebakken met een handje zaden en tarwe zemelen. Binnenkort maar eens een stapje verder.



Kruim:

Natuurlijk alvast een stuk op gesnoept met mijn vriendin. Heerlijk een snee vers brood wat nog lichtjes warm is hmm.
  maandag 5 januari 2015 @ 23:01:53 #90
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148375116
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 6 januari 2015 @ 00:34:20 #91
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148378299
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 23:01 schreef -Mellow- het volgende:
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
Ik zou de dubbele hoeveelheid nemen. Ik heb zelf geen weegschaal waarmee ik 1 gram precies af kan wegen en gooi er meestal maar wat in. Ik heb zelf het idee dat de hoeveelheid niet zo precies komt.

@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?

Ik heb dit weekend voor het eerst een brood met maanzaad erop gebakken. Dat was ook heerlijk! Ik heb ook nog pitten liggen en die komen op het volgende brood, ik denk woensdag. Ik heb ook broodblikken besteld. Ze waren niet duur dus hopelijk zijn ze goed.
pi_148378645
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 6 januari 2015 @ 01:03:19 #93
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148378819
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 00:52 schreef Elleska het volgende:
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.
Goed idee! En dan het filmpje van Vincent ook. daar heb ik veel aan gehad in het begin.
pi_148380163
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 18:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij. :Y

[..]

Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen. O+
Wat een mooi idee! Ik denk ook nog wel aan hem, heb in korte tijd veel van hem geleerd.
pi_148380197
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Ah top dankje.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148380215
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

is dat volkoren roggemeel, of bloem?
Ik heb roggebloem gebruikt. Gekocht bij de ah xl en merk is "heel holland bakt". Ik zit me net af te vragen of je in het Duits ook de 2 verschillende dingen (volkoren roggemeel en roggebloem) hebt en hoe die dan heten. In het Duitse recept stond "Roggenmehl".
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148380219
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 06:45 schreef Tinuviel het volgende:

[..]


Top dankje. Waar kan ik dit kopen?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148380404
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 00:34 schreef qltel het volgende:

@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?

Rijsmandje. :Y

http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/5-rijsmandjes
pi_148382415
Inderdaad een rijsmandje. Ideaal en inderdaad een mooi bij effect die strepen.
pi_148402868
In mijn kerstpakket een minipizzasteen. :') Kreeg er gelijk bakkriebels van, dat wel. Binnenkort weer eens brood bakken, ik kwam erachter dat ik op befietsbare afstand een molen heb daar eens meel halen.
pi_148432200
Ik heb het goede voornemen om wekelijks een brood te gaan bakken 8-)

Ik wil deze week beginnen met de no-knead broodjes, dat lijkt me wel een gemakkelijk begin. En daarna het brood uit het filmpje van die Vincent, ik heb een gietijzeren pan dus dat komt goed uit.

Heb je nog materiaal nodig (op een oven en een kom na dan)? Ik heb bijvoorbeeld geen heel precieze weegschaal, maakt dat uit?

Oh ik heb wel een broodbakmachine! Daar heb ik een tijdje vrij fanatiek elke dag brood mee gebakken, maar wel altijd met standaardmixen. Het viel me tegen hoe vaak het brood nog mislukte. Misschien is het wel handig om dat apparaat in te zetten voor het kneden?
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148432762
Als je maar één brood gaat bakken per keer zou ik het lekker met de hand doen. Beetje gevoel voor het deeg ontwikkelen. :Y
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')