abonnement Unibet Coolblue
  maandag 5 januari 2015 @ 11:14:58 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148349383
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
is dat volkoren roggemeel, of bloem?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148350799
He door dit topic gaat het toch weer kriebelen bij mij :-D

Hebben jullie nog tips om een brood extra luchtig te krijgen?
Nergens was geen stront.
  maandag 5 januari 2015 @ 12:27:56 #78
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148351600
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  maandag 5 januari 2015 @ 12:35:42 #79
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148351863
No knead broodjes staan weer in de oven, met karnemelk erdoor dit keer. En ik bak nu telkens met het preferment dat ik sinds vorig jaar lente heb. De laatste tijd ruikt ie naar bosbessen O+
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  maandag 5 januari 2015 @ 12:39:41 #80
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148352010
Ons desem rook laatst naar stinkkaas. :') Maar dat schijnt verder geen kwaad te kunnen. Als het naar kots ruikt is er wel iets mis. :')
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  maandag 5 januari 2015 @ 13:18:16 #81
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148353192
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148353336
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 12:27 schreef Isegrim het volgende:
Hoog vochtpercentage, lang rijzen, heet bakken.
Thanks, ga ik proberen!
Nergens was geen stront.
  maandag 5 januari 2015 @ 15:11:24 #83
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148356885
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 13:18 schreef -Mellow- het volgende:
Hmm, mijn desem rook destijds elke dag naar een andere vrucht. Maar ik kan me voorstellen dat het zo veel verschillende geuren aan kan nemen, dus ook stinkkaas. Maar meestal ruikt desem lekker toch?
Hoe oud is die van jullie nu Isegrim?
Wij kregen de onze van MaximusTG. ;( Ik weet niet hoe lang die er al mee deed, maar wij doen er nu zo'n anderhalf jaar mee denk ik? We hebben we een paar keer de volkoren/rogge-variant opnieuw opgestart omdat daar een paar keer een gek laagje op verscheen dat er een beetje uitzag als schimmel. Met de witte hebben we dat issue nog nooit gehad. We hebben nog een pakketje gedroogd desem liggen zoals we dat destijds van Maximus in de post kregen.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148359485
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.
  maandag 5 januari 2015 @ 18:34:23 #85
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148363222
Inderdaad, das een mooi idee :Y
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_148363302
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk ;(
  maandag 5 januari 2015 @ 18:59:23 #87
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148364118
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 16:17 schreef loecje het volgende:
eigenlijk best een mooi idee dat het desem van MaximusTG bij jullie doorleeft.
Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij. :Y

quote:
1s.gif Op maandag 5 januari 2015 18:36 schreef Zo-is-dat het volgende:
Ja heel mooi, denk nog geregeld aan hm als ik in dit topic kijk ;(
Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen. O+
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148366114
Wat lief! Mooie gedachte O+
pi_148373342
O o o wat is dat brood bakken verslavend.

Zojuist weer een brood gebakken met een handje zaden en tarwe zemelen. Binnenkort maar eens een stapje verder.



Kruim:

Natuurlijk alvast een stuk op gesnoept met mijn vriendin. Heerlijk een snee vers brood wat nog lichtjes warm is hmm.
  maandag 5 januari 2015 @ 23:01:53 #90
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148375116
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 6 januari 2015 @ 00:34:20 #91
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148378299
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 23:01 schreef -Mellow- het volgende:
Morgen wil ik een dubbele hoeveelheid no knead broodjes bakken, maar kan ik dan dezelfde hoeveelheid (1g) gist gebruiken aangezien het toch de hele nacht staat, of moet ik ook de gist verdubbelen?
Ik zou de dubbele hoeveelheid nemen. Ik heb zelf geen weegschaal waarmee ik 1 gram precies af kan wegen en gooi er meestal maar wat in. Ik heb zelf het idee dat de hoeveelheid niet zo precies komt.

@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?

Ik heb dit weekend voor het eerst een brood met maanzaad erop gebakken. Dat was ook heerlijk! Ik heb ook nog pitten liggen en die komen op het volgende brood, ik denk woensdag. Ik heb ook broodblikken besteld. Ze waren niet duur dus hopelijk zijn ze goed.
pi_148378645
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 6 januari 2015 @ 01:03:19 #93
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148378819
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 00:52 schreef Elleska het volgende:
Mag het complete No knead recept misschien ook in de OP? De info staat nu een beetje verspreid over de laatste topics.
Goed idee! En dan het filmpje van Vincent ook. daar heb ik veel aan gehad in het begin.
pi_148380163
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 18:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Er komt ook zeker een soort gedenkplaatje in onze bakkerij. :Y

[..]

Wij ook... Hij maakte zulke prachtige dingen. O+
Wat een mooi idee! Ik denk ook nog wel aan hem, heb in korte tijd veel van hem geleerd.
pi_148380197
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Ah top dankje.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148380215
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

is dat volkoren roggemeel, of bloem?
Ik heb roggebloem gebruikt. Gekocht bij de ah xl en merk is "heel holland bakt". Ik zit me net af te vragen of je in het Duits ook de 2 verschillende dingen (volkoren roggemeel en roggebloem) hebt en hoe die dan heten. In het Duitse recept stond "Roggenmehl".
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148380219
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 06:45 schreef Tinuviel het volgende:

[..]


Top dankje. Waar kan ik dit kopen?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
  dinsdag 6 januari 2015 @ 07:25:39 #98
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148380404
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 00:34 schreef qltel het volgende:

@Benkruk: mooi brood. Hoe kom je aan die mooie horizontale strepen? Is dat van een vorm waar het brood in gelegen heeft ofzo?

Rijsmandje. :Y

http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/5-rijsmandjes
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148382415
Inderdaad een rijsmandje. Ideaal en inderdaad een mooi bij effect die strepen.
pi_148402868
In mijn kerstpakket een minipizzasteen. :') Kreeg er gelijk bakkriebels van, dat wel. Binnenkort weer eens brood bakken, ik kwam erachter dat ik op befietsbare afstand een molen heb daar eens meel halen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')