abonnement Unibet Coolblue
pi_148245206
Yep, helemaal laten afkoelen - hoe lastig ook - scheelt enorm voor de structuur en vochtigheid van kruim.
Mijn sesambrood van vanmorgen ook te snel aangesneden. Had zo'n trek! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148245423
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
pi_148245434
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Nergens was geen stront.
  vrijdag 2 januari 2015 @ 15:58:05 #54
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148245510
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef benkruk het volgende:
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
Soms snijd ik ook wel eens eerder aan, als ik zin heb in echt warm brood met gesmolten boter erop. :9
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 2 januari 2015 @ 15:59:10 #55
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148245542
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef Koninglelijk het volgende:
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148246625
Vandaag eindelijk een rijsmandje weten te scoren. *O* *O* *O* *O*
Notabene bij de molen waar ik graag mijn meel koop. _O- Had geen zin om een internetbestelling te doen.
Dus ook weer wat verschillende melen gehaald.
pi_148255334
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 15:59 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Somebody that I used to know
  vrijdag 2 januari 2015 @ 20:25:32 #58
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148255420
quote:
2s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 20:24 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Het voelt dan 'dood', heeft geen enkele elasticiteit meer, valt zo uit elkaar. -O- En als je het dan bakt blijft het een platte pannenkoek. Helaas meer dan eens gehad. Nu gelukkig nooit meer, al hadden we twee weken terug een batch die op het randje was.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148290941
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!

Brood bakken O+ *O* O+







Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op 8-)
  zaterdag 3 januari 2015 @ 20:07:02 #60
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_148291501
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 19:55 schreef Zo-is-dat het volgende:
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!

Brood bakken O+ *O* O+

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op 8-)
Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
pi_148291935
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:07 schreef Helsinki het volgende:

[..]

Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
Daar is de linker op de dubbele foto uit!

Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
pi_148292913
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:16 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Daar is de linker op de dubbele foto uit!

Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
Welk recept is dat dan?
  zaterdag 3 januari 2015 @ 21:01:41 #63
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148294008
Net mijn avondeten op, maar wat ziet dat brood er lekker uit zeg :9~
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148294729
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 20:38 schreef Bleie het volgende:

[..]

Welk recept is dat dan?
Blz 124 :)
pi_148298462
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 21:17 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Blz 124 :)
Dank! Ik moet echt weer een desemcultuur hebben...
pi_148299811
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.

Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super! :D
pi_148309078
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 22:54 schreef Zo-is-dat het volgende:
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.

Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super! :D
Ja, die heb ik eerder ook gemaakt, maar het vraagt gewoon veel aandacht, en dat lukt me niet altijd, naast een baan en een gezin. Ik bak ook niet wekelijks brood, dus tussendoor in leven houden vind ik ook niet zo makkelijk.
pi_148309956
Mn 1e Foolproof Overnight Rolls alleen dan met een deel gewone bloem en een deel volkeren spelt :)



Erg lekker *O*

* broodjes zijn in het echt wat donkerder

[ Bericht 5% gewijzigd door Questular op 04-01-2015 10:22:03 ]
pi_148311322
Ik bewaar mijn desem in de koelkast en ververs hem ongeveer wekelijks. (kan ook wel eens na 9 dagen zijn). En dat gaat prima. Heb ook al delen van prutje weggegeven. De mijne is 4 maanden oud.
pi_148346196
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148346202
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Carpe Diem- Pluk de Dag
Life is unfair and then you die
Wat U niet wil dat u geschiedt doe dat ook een ander niet
pi_148346213
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:44 schreef Tinuviel het volgende:
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  maandag 5 januari 2015 @ 10:17:50 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148348157
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Melasse toch?

Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 5 januari 2015 @ 10:38:54 #74
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148348519
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
Dichter bij huis ook gebeurd ;)

http://www.trouw.nl/tr/nl(...)oonwijk-binnen.dhtml
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148349068
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.

Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:

15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel

1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.

2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.

3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.

4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.

5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.

Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Dank! Ga ik eens proberen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')