Soms snijd ik ook wel eens eerder aan, als ik zin heb in echt warm brood met gesmolten boter erop.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef benkruk het volgende:
Aai, jammer.. Nou ja al doende leert men. Volgende keer ga ik dus echt geduldig wachten!
Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 15:55 schreef Koninglelijk het volgende:
Kan te lang laten rijzen geen kwaad?
Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?quote:Op vrijdag 2 januari 2015 15:59 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Té lang wel. Maar wij laten brood ook wel eens 48 uur rijzen. Of dat wil hangt van een aantal factoren af, waaronder omgevingstemperatuur (zulke lange rijstijden doe je doorgaans in een koelkast) en hoeveelheid toegevoegd gist of desem.
Het voelt dan 'dood', heeft geen enkele elasticiteit meer, valt zo uit elkaar. En als je het dan bakt blijft het een platte pannenkoek. Helaas meer dan eens gehad. Nu gelukkig nooit meer, al hadden we twee weken terug een batch die op het randje was.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 20:24 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Wat gebeurt er dan? (vraag ik me altijd af) En hoe weet je dat je het tè lang hebt laten rijzen?
Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 19:55 schreef Zo-is-dat het volgende:
Zuurdesem! Oeh ik had het gemist zo blij dat ik weer een oven en een zuurdesem heb!
Brood bakken
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Eenmaal wit en twee maal norwich maar de batard is al half op
Daar is de linker op de dubbele foto uit!quote:Op zaterdag 3 januari 2015 20:07 schreef Helsinki het volgende:
[..]
Ziet er heerlijk uit! Vandaag dit boek binnen gekregen, dus ik meld me binnenkort hopelijk ook met foto's.
Welk recept is dat dan?quote:Op zaterdag 3 januari 2015 20:16 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Daar is de linker op de dubbele foto uit!
Top boek 😄 al veel recepten van haar website gemaakt, staan er ook van in t boek en daarom wilde ik hm graag op papier
Ja, die heb ik eerder ook gemaakt, maar het vraagt gewoon veel aandacht, en dat lukt me niet altijd, naast een baan en een gezin. Ik bak ook niet wekelijks brood, dus tussendoor in leven houden vind ik ook niet zo makkelijk.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:54 schreef Zo-is-dat het volgende:
De methode van levine werkt top, heb ik vorige keer gedaan maar die heeft veel drukte, een verhuizing en geen oven niet overleeft.
Omdat ik nu in nogal een koud huis woon durfde ik een nieuwe poging niet aan en daarom heb ik deze besteld van weekend bakery, doet t super!
Melasse toch?quote:Op maandag 5 januari 2015 06:44 schreef Tinuviel het volgende:
Weet iemand wat "melasse" ( duits woord) in het Nederlands is?
Kwam deze tegen, een Melasse Tsunamiquote:Op maandag 5 januari 2015 06:48 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Melasse toch?
Ah, ook molasse! http://nl.wikipedia.org/wiki/Melasse
Dichter bij huis ook gebeurdquote:Op maandag 5 januari 2015 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kwam deze tegen, een Melasse Tsunami
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Molasses_Disaster
Dank! Ga ik eens proberen.quote:Op maandag 5 januari 2015 06:43 schreef Tinuviel het volgende:
Sorry voor mijn late reactie.
Ik zag Bleie's post over mijn roggebrood nu pas. Hier is het recept:
15 g verse gist
400ml lauw warme melk/ water half en half
450 g roggemeel
450 g gewoon wit meel
1 teelepel zout
3 eetlepel olijfolie
Extra meel
1. Gist in ca. 150ml lauw warme vleoistof brokkelen, 3-4 minuten laten staan en dan goed mengen.
2. Meel en zout in een kom mengen, in het midden een kuiltje maken: olie, gistvloeistof en overige vloeistof (half melk, half water toevoegen) totdat een zacht deeg ontstaat.
3. Deeg mooi kneden. Dan deeg op een warme plek ongeveer een uur laten gaan, totdat volume verdubbeld is.
4. Deeg licht kneden, vormen tot ovaal deeg en op met meel bestuifd bakblech leggen. Nog eens 30 minuten op warme plek laten rijzen.
5. Brood met roggemeel bestuiven en in een voorverwarmde oven op 225 graden 35-40 minuten bakken. Op een cakerooster laten afkoelen.
Ik heb echter altijd iets meer vloeistof gebruikt, dan in het recept staat.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |