abonnement Unibet Coolblue
pi_148432200
Ik heb het goede voornemen om wekelijks een brood te gaan bakken 8-)

Ik wil deze week beginnen met de no-knead broodjes, dat lijkt me wel een gemakkelijk begin. En daarna het brood uit het filmpje van die Vincent, ik heb een gietijzeren pan dus dat komt goed uit.

Heb je nog materiaal nodig (op een oven en een kom na dan)? Ik heb bijvoorbeeld geen heel precieze weegschaal, maakt dat uit?

Oh ik heb wel een broodbakmachine! Daar heb ik een tijdje vrij fanatiek elke dag brood mee gebakken, maar wel altijd met standaardmixen. Het viel me tegen hoe vaak het brood nog mislukte. Misschien is het wel handig om dat apparaat in te zetten voor het kneden?
freedom is just another word for nothing left to lose
  woensdag 7 januari 2015 @ 16:41:01 #102
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148432762
Als je maar één brood gaat bakken per keer zou ik het lekker met de hand doen. Beetje gevoel voor het deeg ontwikkelen. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 7 januari 2015 @ 17:27:20 #103
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148434448
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 16:26 schreef Lot_1 het volgende:
Ik heb het goede voornemen om wekelijks een brood te gaan bakken 8-)

Ik wil deze week beginnen met de no-knead broodjes, dat lijkt me wel een gemakkelijk begin. En daarna het brood uit het filmpje van die Vincent, ik heb een gietijzeren pan dus dat komt goed uit.

Heb je nog materiaal nodig (op een oven en een kom na dan)? Ik heb bijvoorbeeld geen heel precieze weegschaal, maakt dat uit?
Het lijkt me een prima voornemen. Ik bak er nu 2 a 3 per week (vrijwel genoeg voor wat we met 3 personen nodig hebben).

De weegschaal komt niet zo precies. Ik ben gisteren uitgeschoten met het bloem maar het brood smaakt nog steeds prima. Zout en gist doe ik toch maar op het gevoel en het water meestal ook. Bij de "Vincent-methode' is het belangrijk dat alle bloem "nat" is dus vaak heb ik wat meer of wat minder water nodig. Wat ik wel enorm fijn vind en waar ik niet meer zonder zou kunnen zijn deegschrapers:



Ideaal om de kom leeg te maken, je handen of gereedschap schoon te maken en zelfs om je werkblad mee schoon te krijgen.

Kneden met je broodbakmachine zou ik trouwens niet doen. 1 van de nadelen van zo'n ding is volgens mij juist dat hij slecht kneed.

Succes met brood maken. Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen en we eten intussen vrijwel geen ander brood meer. Ik heb er wel eens 1 gehad die wat minder goed gerezen was, maar mislukte hebben we nog nooit gehad.
pi_148442971
Vandaag ziek thuis gebleven. Dikke koorts.

Echter kan ik echt niet stil zitten, hoe ziek ik ook ben, ik moet iets doen.

Ben dus weer brood gaan bakken! Ditmaal aan de Baguette gegaan. Vorm is niet heeel slecht en de smaak is super!

Baguettes:


Kruim:
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 7 januari 2015 @ 22:14:46 #105
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148447364
Ziet er mooi uit. Is dat No-knead?

Ik heb vanmorgen een tarwebrood met zaadjes gebakken. Smaakt weer prima.
pi_148451506
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 17:27 schreef qltel het volgende:

[..]

Het lijkt me een prima voornemen. Ik bak er nu 2 a 3 per week (vrijwel genoeg voor wat we met 3 personen nodig hebben).

De weegschaal komt niet zo precies. Ik ben gisteren uitgeschoten met het bloem maar het brood smaakt nog steeds prima. Zout en gist doe ik toch maar op het gevoel en het water meestal ook. Bij de "Vincent-methode' is het belangrijk dat alle bloem "nat" is dus vaak heb ik wat meer of wat minder water nodig. Wat ik wel enorm fijn vind en waar ik niet meer zonder zou kunnen zijn deegschrapers:

[ afbeelding ]

Ideaal om de kom leeg te maken, je handen of gereedschap schoon te maken en zelfs om je werkblad mee schoon te krijgen.
Thanks, eens kijken waar ik die kan scoren. Voor de eerste keer lijkt me 't nog niet noodzakelijk :)

quote:
Kneden met je broodbakmachine zou ik trouwens niet doen. 1 van de nadelen van zo'n ding is volgens mij juist dat hij slecht kneed.
Ik moet dat apparaat dan ook helemaal onderuit een kast halen, dus ik zet mijn handen wel aan het werk. Ben heel benieuwd hoe dat gaat, ik hoop dat de eerste paar keer succesvol zijn want dan zet ik 't wel door :D
quote:
Succes met brood maken. Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen en we eten intussen vrijwel geen ander brood meer. Ik heb er wel eens 1 gehad die wat minder goed gerezen was, maar mislukte hebben we nog nooit gehad.
Thanks, dat biedt hoop ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148456531
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 22:14 schreef qltel het volgende:
Ziet er mooi uit. Is dat No-knead?

Ik heb vanmorgen een tarwebrood met zaadjes gebakken. Smaakt weer prima.
Nope is gewoon met het handje gekneed.
pi_148468274
Gisteren krentenbolletjes gebakken. Lekker!



  donderdag 8 januari 2015 @ 15:19:06 #109
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148469242
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148469654
Wauw Isegrim. Lekker! Bak je met de Rofco nou ook op een andere temperatuur dan je gewone oven?
pi_148469774
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Bijna gelijk aan echte gatenkaas :P
mag het weten
  donderdag 8 januari 2015 @ 16:28:06 #112
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148472350
quote:
17s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:29 schreef douche-eendje het volgende:
Wauw Isegrim. Lekker! Bak je met de Rofco nou ook op een andere temperatuur dan je gewone oven?
Volgens mij was deze op de gebruikelijke temperatuur, alleen wat langer gebakken dan normaal. Dat was niet de bedoeling (gewoon even vergeten), maar eigenlijk was de korst wel extra lekker daardoor. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148473473
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Wooh dat ziet er heerlijk uit. Zo luchtig!
pi_148474292
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Wow, prachtig!
pi_148475481
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
O+ Mooi! Vind het ook altijd zo gaaf om de richting van de gaten te zien, allemaal naar de insneed toe :D
pi_148475495
Oeps quote..
  donderdag 8 januari 2015 @ 18:58:49 #117
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148477453
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 17:55 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

O+ Mooi! Vind het ook altijd zo gaaf om de richting van de gaten te zien, allemaal naar de insneed toe :D
Dat kan echt nog veel mooier, alleen ik weet niet hoe je dat stuurt.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148516040


volkoren spelt :)
  vrijdag 9 januari 2015 @ 18:47:05 #119
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148517587
Mooi hoor, welke Rofco heb je gekocht en wat kostte dat?
Drop you like an ill, bad habit
pi_148517655
Speltbrood met lijnzaad:
300 gram speltbloem
280 gram speltmeel
7 gram droge gist
25 gram lijnzaad (heel)
365 gram lauwwarm water
25 gram zonnebloem- of olijfolie
15 gram golden syrup of honing
11 gram zout

Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?

11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
  vrijdag 9 januari 2015 @ 18:48:36 #121
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148517662
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:47 schreef pmponer het volgende:
Mooi hoor, welke Rofco heb je gekocht en wat kostte dat?
1800 ex btw. Rofco B40. Maar is niet voor privé hoor (we zijn een bakkerij aan het opzetten)! Ze hebben ook een mini-variant voor thuisgebruik.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 9 januari 2015 @ 19:05:18 #122
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148518226
Ja toen ik het vroeg dacht ik al, jullie zijn met de bakkerij bezig.
Mocht ik ooit in Rotterdam komen dan kom ik uiteraard eens langs.

Ik heb nu een combi magnetro/oven en die is redelijk klein.
Ik ben eigenlijk op zoek naar een oven voor in de garage zodat ik daar brood e.d. kan bakken.
Maar voor prive gebruik en niet meteen goud geld valt het nog niet mee om wat te vinden

Eerst maar eens kijken of ik iets ovenvast kan vinden om het Easy Bread van Vincent te proberen.
Dat ziet er namelijk ook erg goed uit.
Drop you like an ill, bad habit
  vrijdag 9 januari 2015 @ 19:12:32 #123
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148518497
Rofco heeft er eentje waar twee broden in gaan. Geen idee wat die kost.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148518590
De Rofco B10 (+/- 4 broden, 2 baklagen) is 2e hands te krijgen voor zo'n 500 euro.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 9 januari 2015 @ 19:19:53 #125
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148518878
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:48 schreef Martijn1P het volgende:
Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?
In de koelkast zou ik niet doen. Gist heeft een bepaalde temperatuur nodig om z'n werk te doen. Maar voor een no-knead-brood is een grammetje voldoende.

quote:
11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
Geen idee. Ik heb zo'n molen en daar doe ik altijd maar wat mee. In het begin woog ik altijd 9 gram af, maar intussen gooi ik er gewoon maar wat in.

(daarover gesproken, ik moet zo nog even een deeg klaarmaken.. :) )
  vrijdag 9 januari 2015 @ 19:40:02 #126
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148519768
43 seconden doet hij 20 gram zout in het deeg.

Een t-lepel 10 gram

Zou een emaillen pan ook werken voor een brood bakken in de oven?

[ Bericht 41% gewijzigd door pmponer op 09-01-2015 19:58:00 ]
Drop you like an ill, bad habit
pi_148535118
De no-knead broodjes liggen voor de tweede keer te rijzen! Wat voelt het deeg maf elastisch aan zeg, leuk :D
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148535790
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:48 schreef Martijn1P het volgende:
Speltbrood met lijnzaad:
300 gram speltbloem
280 gram speltmeel
7 gram droge gist
25 gram lijnzaad (heel)
365 gram lauwwarm water
25 gram zonnebloem- of olijfolie
15 gram golden syrup of honing
11 gram zout

Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?

11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
Voor no knead broodjes wordt een snufje gist gebruikt maar dat is bij kamertemperatuur (bij ons 16 graden op zijn koudst).
Pizzadeeg zet ik wel eens in de koelkast maar dat is na een rijs van 1 uur op kt. Na 18 uur in de koelkast is het deeg met normale gist hoeveelheden verdubbeld. Hij rijst dus wel degelijk in de koelkast. Maar de tijd helpt daarbij ook.
pi_148535802
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 10:13 schreef Lot_1 het volgende:
De no-knead broodjes liggen voor de tweede keer te rijzen! Wat voelt het deeg maf elastisch aan zeg, leuk :D
Lekker kliederig hè? O+ Na een paar keer ermee stoeien koop je waarschijnlijk vanzelf wel een deegschraper. Wordt het een stuk handzamer van. ;)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148536560
Ja, het is nu een hele kunst om het deeg op de bakplaat te krijgen. Maar kiek nou!





Goed gelukt voor de eerste keer brood bakken toch :Y
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 10 januari 2015 @ 11:53:35 #131
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148536633
Ik vind het er prima uitzien! *O*
pi_148536802
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 11:49 schreef Lot_1 het volgende:
Ja, het is nu een hele kunst om het deeg op de bakplaat te krijgen. Maar kiek nou!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Goed gelukt voor de eerste keer brood bakken toch :Y
Applaus! :D
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 10 januari 2015 @ 12:59:54 #133
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148538120
Supergoed! _O_
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148539683
Bedankt allemaal! O+ Het is erg lekker, vooral met alleen roomboter :9
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148547102
Weet iemand waar je die deegschrapers in een fysieke winkel kunt kopen?
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148547147
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 19:07 schreef Lot_1 het volgende:
Weet iemand waar je die deegschrapers in een fysieke winkel kunt kopen?
liggen tegenwoordig bij de Blokker van 24Kitchen
pi_148548718
Maar die hebben gekke ribbelrandjes :o Werkt dat wel? Want ik heb al eerder een ding gekocht van Rudolph's bakery wat ik beroerd vond werken. Ik had inderdaad al het eerst naar de blokker gekeken, want die zit in de buurt :)
freedom is just another word for nothing left to lose
  zaterdag 10 januari 2015 @ 20:34:34 #138
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148549304
Bij de Makro / Sligro kosten die dingen geen drol.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148549307
vanavond ook maar eens een no-knead deeg maken.

hoeveel langer zou je dat kunnen laten rijzen? dat het niet doodrijst zegmaar.
12uur mag ook 14uur zijn?
pi_148549953
Bij mij heeft het ook zo'n 14 uur gestaan.. kon niet voor 10 uur m'n bed uit komen :+ maar ging prima dus!
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148550013
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 20:34 schreef Isegrim het volgende:
Bij de Makro / Sligro kosten die dingen geen drol.
Thanks! Ga ik daar een keer langs.
freedom is just another word for nothing left to lose
  zaterdag 10 januari 2015 @ 21:15:15 #142
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148550518
Ik heb een deegschraper van eBay, kostte vrijwel niks
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zaterdag 10 januari 2015 @ 21:29:29 #143
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148550983
Nou mijn eerste no knead deeg van Vincent staat in de kom.
Ik ben benieuwd morgen. Laten jullie het gewoon in de keuken staan of snachts in de koelkast?
Drop you like an ill, bad habit
pi_148551417
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 19:40 schreef pmponer het volgende:
43 seconden doet hij 20 gram zout in het deeg.

Een t-lepel 10 gram

Zou een emaillen pan ook werken voor een brood bakken in de oven?

Een gemailleerde gietijzeren pan werkt uitstekend. Ik heb het eens gedaan in een Le Creuset. Het is vooral belangrijk dat de deksel goed afsluit zodat al het vocht dat verdampt in een kleine ruimte rondom het brood blijft: dat geeft die mooie krokante harde korst.

Voor de lol zou ik het wel eens willen proberen in een gewone rvs kookpan (zonder gaatje in de deksel). Zien of dat het metaal verschil maakt in het eindproduct.
pi_148552252
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 20:55 schreef Lot_1 het volgende:
Bij mij heeft het ook zo'n 14 uur gestaan.. kon niet voor 10 uur m'n bed uit komen :+ maar ging prima dus!
dat wakker worden is hier dus ook het probleem ;)
dan zal ik zo eens een deeg proberen te maken, morgen maar eens zien wat ik er van bak :P
  zondag 11 januari 2015 @ 08:11:20 #146
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148560047
Nou rond 10 uur kan het afbakken beginnen, ik ben benieuwd.

Wanneer dit goed uitpakt dan toch maar weer eens langs de molen.

In het filmpje laat VIncent na 30 minuten stoom ontsnappen, doet hij daarna de deksel gewoon weer op de pan? Volgens mij wel toch?
Drop you like an ill, bad habit
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 11 januari 2015 @ 08:27:59 #147
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148560091
quote:
0s.gif Op zondag 11 januari 2015 08:11 schreef pmponer het volgende:
Nou rond 10 uur kan het afbakken beginnen, ik ben benieuwd.

Wanneer dit goed uitpakt dan toch maar weer eens langs de molen.

In het filmpje laat VIncent na 30 minuten stoom ontsnappen, doet hij daarna de deksel gewoon weer op de pan? Volgens mij wel toch?
Deksel zet je dan schuin :) Dus met een kleine opening.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  zondag 11 januari 2015 @ 08:59:31 #148
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148560220
Ok bedankt, nog een klein uurtje
Drop you like an ill, bad habit
  zondag 11 januari 2015 @ 09:04:52 #149
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148560264
Wij haalden de deksel er dan gewoon af.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 11 januari 2015 @ 09:10:52 #150
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148560291
Wij doen eerst met deksel, dan schuin en laatste kwartiertje zonder :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  zondag 11 januari 2015 @ 09:43:04 #151
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148560484
ah okay, ik kijk wel even, de over staat voor te verwarmen
Rewimo, jou methode is dezelfde als in de video volgens mij

Isegrim, doe je hem ook nog zonder pan in de oven?

Oef ik ben bang dat de pan niet groot genoeg is.... Nou ja ik zie wel :)

[ Bericht 32% gewijzigd door pmponer op 11-01-2015 09:56:22 ]
Drop you like an ill, bad habit
pi_148560584
Ik deed het een half uur met deksel, daarna nog een kwartier ongeveer zonder.

Als referentie gebruikte ik dit recept: http://www.lecreuset.com/content_cooking-techniques-ruhlman-bread
  zondag 11 januari 2015 @ 10:06:45 #153
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148560653
LHO haalde ze inderdaad uit de pan op een gegeven moment. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 11 januari 2015 @ 10:27:24 #154
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148560839
Ja de pot was te klein volgende keer maar 700 meel pakken ipv 1000
Brood is tegen de dekstel aan gaan zitten waardoor hij niet verder open kon gaan staan.
Bak hem nu nog een kwartier zonder deksel dan weer even kijken.

Ik denk dat het brood inmiddels gaar is, ik laat het nog staan in de oven die staat af te koelen, daarna verder koelen en kijken wat het geworden is.

Ik heb ook nog even snel een broodje in elkaar gedrukt van de link van: Fixers, ik die kan ik dan nog mooi voor het avond eten afbakken (dus niet de 2e rijs in de koelkast).

Brood 1 - 1kg


brood 2 - 500 gram



Gebakken in dezelfde pan

[ Bericht 27% gewijzigd door pmponer op 11-01-2015 17:10:33 ]
Drop you like an ill, bad habit
  zondag 11 januari 2015 @ 11:00:33 #155
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_148561187
Ik heb net een simpel receptje gepakt en er 4 kleine bolletjes van gemaakt. Eerste recept waar ik lang heb staan kneden. Ik dacht altijd dat het saai en stom was, maar wat is dat leuk! :D
Ik had op den duur echt een ritme te pakken, het is heerlijk ontspannend. Soort kneed-yoga O+
Enfin, de bolletjes staan nu te rijzen. Ik heb niet echt een warme plek in huis die veilig is (lees; honden) dus ik heb de plaat maar in de oven geschoven.

Gister een tof boek gevonden bij de Kringloop. Bread Matters, van Andrew Whitley. Superleuke vondst, erg tof boek ook! Volgens mij wil ik na het lezen daarvan nooit meer gekocht brood. Beetje hetzelfde idee als dat ik ook alleen nog maar vrije uitloop-eitjes eet :P
L'Enfer, c'est les autres.
pi_148565456
no-knead deeg bevalt prima.
alleen de combioven iets minder. meer dan de dubbele baktijd en alsnog net aan gaar.
dat kan beter, deze week nog eens proberen met de oven
  zondag 11 januari 2015 @ 18:15:08 #157
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148575051
De witte was erg lekker en we hebben die ook alweer op.
De bruine is in het midden wat "stug" dit komt omdat het brood niet voldoende in volume heeft kunnen toenemen (deksel) volgende keer 700 gram meel. Dat zal denk ik voor die pan het best gaan.

Bedankt voor de tips en recepten nog.
Drop you like an ill, bad habit
  zondag 11 januari 2015 @ 18:27:23 #158
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148575601
Een kilo meel is ook een flink brood. :D

Maar ze zijn mooi geworden! :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 11 januari 2015 @ 18:34:01 #159
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148575894
Jah, ik ben wel tevreden voor een eerste poging. Een kilo is inderdaad wat veel, maar weeg wel makkelijk af ;)

Isegrim hoeveel % hydratatie houden jullie aan?
De eerste is 70% en de tweede is 60%
Drop you like an ill, bad habit
  zondag 11 januari 2015 @ 18:45:17 #160
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148576340
Voor onze gewone broden 65% op het moment.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 11 januari 2015 @ 18:50:54 #161
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148576553
Bedankt, dan ga ik daar ook eerst mee werken.
Drop you like an ill, bad habit
pi_148590739
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 15:11 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Wij kregen de onze van MaximusTG. ;(
Tijd geen brood gemaakt maar vandaag weer eens wel en dus ook ff dit forum doorgespit. Schrok me rot van dit bericht. En terug gaan lezen. Geen MaximusTG meer.. Ik word er naar van. :'( heel erg droevig. Wat heb ik veel van hem geleerd. Wat ontzettend stom.
  zondag 11 januari 2015 @ 23:24:16 #163
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_148591155
Een meergranen desem broodje gebakken vandaag O+


pi_148591309
quote:
1s.gif Op zondag 11 januari 2015 23:24 schreef Zo-is-dat het volgende:
Een meergranen desem broodje gebakken vandaag O+


[ afbeelding ]
Wauw! Nice! Bij mij gaat al het extra granen wat ik er op doe er met één veeg van af. En vandaag wilde het brood niet uit z'n blik. Zit de antiaanbaklaag op m'n brood nu.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 12 januari 2015 @ 07:47:56 #165
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148595872
quote:
18s.gif Op zondag 11 januari 2015 23:27 schreef blob87 het volgende:

[..]

Wauw! Nice! Bij mij gaat al het extra granen wat ik er op doe er met één veeg van af.
Bij mij gaat dat goed. Ik maak het brood altijd goed nat (plantenspuit) en dan blijft een groot gedeelte zitten.
  maandag 12 januari 2015 @ 08:46:18 #166
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148596397
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 07:47 schreef qltel het volgende:

[..]

Bij mij gaat dat goed. Ik maak het brood altijd goed nat (plantenspuit) en dan blijft een groot gedeelte zitten.
Ik deed het tot nu toe altijd met een kwastje, maar een plantenspuit is echt een goed idee! ^O^
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 12 januari 2015 @ 09:31:55 #167
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148596986
quote:
1s.gif Op maandag 12 januari 2015 08:46 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ik deed het tot nu toe altijd met een kwastje, maar een plantenspuit is echt een goed idee! ^O^
Ik heb er een mini-plantenspuit voor en die staat op de meest vernevelende stand. Ik gebruik 'm ook alleen voor brood nat maken.
pi_148599280
Om het nóg beter te laten zitten (en voor een veel betere verdeling), niet van bovenaf erop gooien. Pitten/zaden/whatever op een bord strooien, broodje aan de bovenzijde natmaken met wat water (via plantenspuit of kwastje), dan het brood met de natte kant door de zaden rollen en daarbij een beetje aandrukken.

Sinds ik het op die manier doe valt er nooit meer iets vanaf na het bakken én is de topping gelijkmatig over de bovenzijde van het brood verdeeld.

[ Bericht 2% gewijzigd door minilot op 12-01-2015 11:35:10 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_148599518
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 11:22 schreef minilot het volgende:
Om het nóg beter te laten zitten (en voor een veel betere verdeling), niet van bovenaf erop gooien. Pitten/zaden/whatever op een bord strooien, broodje aan de bovenzijde natmaken (met plantentenspuit of water), dan het brood met de natte kant door de zaden rollen en daarbij een beetje aandrukken.

Sinds ik het op die manier doe valt er nooit meer iets vanaf na het bakken én is de topping gelijkmatig verdeeld.
Dit doe ik ook altijd inderdaad. Werkt prima.
pi_148601343
Die manier heb ik ook gebruikt! :)
pi_148618835
Welk formaat rijsmandje gebruiken jullie? :)
pi_148633921
Ik kon niet wachten tot het einde van de week dus ik heb vannacht nog even het no knead-deeg van Vincent staan maken :Y)

Ik heb er 300 g bloem vervangen door volkoren tarwemeel. En ik heb er iets meer water ingedaan (200g) want ik vond het niet mengbaar. Ik hoop dat 't nog goed komt :+
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 13 januari 2015 @ 10:31:33 #173
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148634090
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 10:22 schreef Lot_1 het volgende:
Ik kon niet wachten tot het einde van de week dus ik heb vannacht nog even het no knead-deeg van Vincent staan maken :Y)

Ik heb er 300 g bloem vervangen door volkoren tarwemeel. En ik heb er iets meer water ingedaan (200g) want ik vond het niet mengbaar. Ik hoop dat 't nog goed komt :+
Komt goed! Ik maak regelmatig brood met tarwemeel (zelf gemengd, dat wel) en met naar verhouding ongeveer dezelfde hoeveelheid water dan jij.
pi_148634108
Fijn! Ben benieuwd :) Nog een twee uur wachten en dan kan het voor de tweede keer rijzen.
freedom is just another word for nothing left to lose
  dinsdag 13 januari 2015 @ 10:48:29 #175
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_148634429
Hier staat een wit no-knead in de oven. Hij was weer niet echt gerezen maar wel mooie bubbels in het deeg. Hij was ook nogal dun, maar ziet er verder prima uit.
Toch binnenkort maar eens deeg kneden en dan een nacht laten rijzen. Ik wil graag in de vroege middag vers brood en dan is het te krap aan als ik 's morgens deeg maak.
L'Enfer, c'est les autres.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 12:16:23 #176
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_148636798
Binnenkant lekker luchtig, maar de korst is niet te snijden en vreselijk taai. Hoe kan ik dat voorkomen? ;(
L'Enfer, c'est les autres.
pi_148637400
Een tweede rijs van 4 uur in plaats van 2 uur, kan dat kwaad? Ik was vergeten dat ik een afspraak heb..
Zou het verstandig zijn om het in de koelkast te laten rijzen bijvoorbeeld?

[ Bericht 28% gewijzigd door Lot_1 op 13-01-2015 12:40:29 ]
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148637636
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 12:35 schreef Lot_1 het volgende:
Een tweede rijs van 4 uur in plaats van 2 uur, kan dat kwaad? Ik was vergeten dat ik een afspraak heb..
Zou het verstandig zijn om het in de koelkast te laten rijzen bijvoorbeeld?
In de koelkast gaat het langzamer, maar wordt het deeg wel iets droger, dus afdekken met natte theedoek is dan echt een must. Als je deeg niet is ingezakt, kan 4 uur geen kwaad.
pi_148637651
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 20:39 schreef Trusten het volgende:
Welk formaat rijsmandje gebruiken jullie? :)
Dat ligt aan het brood :P Ik gebruik meestal een iets te klein mandje, dan bolt het deeg mooier op.
pi_148637734
Ik heb nu 2x een volkoren spelt brood gemaakt en beide keren is het brood heel vast en wat aan de vochtige kan.. iemand enig idee wat ik hier aan kan doen?
pi_148637826
Langer en heter bakken? Het is wel gerezen?
pi_148637876
Nou, fingers crossed: ik hou het op 4 uur. Want eigenlijk heb ik ook niet zoveel plek over in m'n koelkast :P
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 13 januari 2015 @ 13:08:09 #183
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148638308
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 12:16 schreef Maria2.0 het volgende:
Binnenkant lekker luchtig, maar de korst is niet te snijden en vreselijk taai. Hoe kan ik dat voorkomen? ;(
Is het een erg dikke korst? Volgende keer bakken op een wat lagere temperatuur, zou ik zeggen.
pi_148638314
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 12:53 schreef Lot_1 het volgende:
Nou, fingers crossed: ik hou het op 4 uur. Want eigenlijk heb ik ook niet zoveel plek over in m'n koelkast :P
Geen koudere ruimte in huis? :)
pi_148638669
quote:
2s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 12:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Dat ligt aan het brood :P Ik gebruik meestal een iets te klein mandje, dan bolt het deeg mooier op.
Hmm ja eigenlijk ook wel logisch .... maar ze zijn er nogal in veel maten.
pi_148638930
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 13:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Geen koudere ruimte in huis? :)
Jep! Ik zet het wel op de slaapkamer met het raam open.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148639035
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 13:20 schreef Trusten het volgende:

[..]

Hmm ja eigenlijk ook wel logisch .... maar ze zijn er nogal in veel maten.
Deeginhoud staat er vaak bij :) de meeste recepten leveren een brood van 750-1000 gram op.
pi_148647460
Het rijzen is goed gegaan, het rees haast de kom uit :D

't is nu in de oven geweest en het ziet er wat minder rustiek uit dan Vincent z'n brood maar ik ben al blij dat het redelijk gelukt lijkt te zijn. 't Moet nu nog even afkoelen. Misschien komt er nog wel een kruimshot aan ;)
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148647734
Ik had vanmorgen volkoren broodjes volgens het bekende no-knead recept die echt een achterlijke oven spring hadden, ze werden bijna twee keer zo hoog als breed! 8)7 Geen idee waar het aan lag, ik had niks geks gedaan. Helaas geen foto gemaakt.

Aankomend weekend trouwens eindelijk voor het eerst met zuurdesem bakken, ben errrrg benieuwd!
Let me see you stripped down to the bone
pi_148647951
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 18:12 schreef minilot het volgende:
Ik had vanmorgen volkoren broodjes volgens het bekende no-knead recept die echt een achterlijke oven spring hadden, ze werden bijna twee keer zo hoog als breed! 8)7 Geen idee waar het aan lag, ik had niks geks gedaan. Helaas geen foto gemaakt.

Aankomend weekend trouwens eindelijk voor het eerst met zuurdesem bakken, ben errrrg benieuwd!
Leuk!! *O* veel plezier! En eet smakelijk :9
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 13 januari 2015 @ 18:28:29 #191
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148648164
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 18:05 schreef Lot_1 het volgende:
't is nu in de oven geweest en het ziet er wat minder rustiek uit dan Vincent z'n brood maar ik ben al blij dat het redelijk gelukt lijkt te zijn. 't Moet nu nog even afkoelen. Misschien komt er nog wel een kruimshot aan ;)
Foto!!! :)

quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 18:12 schreef minilot het volgende:
Ik had vanmorgen volkoren broodjes volgens het bekende no-knead recept die echt een achterlijke oven spring hadden, ze werden bijna twee keer zo hoog als breed! 8)7 Geen idee waar het aan lag, ik had niks geks gedaan. Helaas geen foto gemaakt.
Ze waren vast lekker! Jammer dat je er geen foto van hebt.

Ik heb trouwens dit weekend dezelfde fout gemaakt. Een no-knead-krentenbrood (wel met een poedertje uit de bakkerswereld) gebakken maar het was op voordat ik een foto kon maken. Ik heb nog van dat poeder dus zal er van de week nog eens 1 proberen te maken.
pi_148653462
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 18:28 schreef qltel het volgende:

[..]

Foto!!! :)

Ja ja ja ja ja.. brakke flits-telefoonpics dan wel:





Beetje veel bloem gebruikt, maar desalniettemin zat het brood vast in de pan aan de zijkant ;) Het is sowieso eigenlijk teveel brood voor de schalen en pannen die ik heb. De volgende keer maak ik een wat kleiner brood. Ik heb net een sneetje geproefd met boter en hagelslag, en dat was lekker! 't Supermarktbrood is ongeveer op, dus dat komt goed uit :)
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 13 januari 2015 @ 20:45:06 #193
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148653987
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 20:34 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Ja ja ja ja ja.. brakke flits-telefoonpics dan wel:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er mooi gerezen uit!
pi_148671993
-- Rijsmandje van houtvezel 500-750g Rond Glad 1
-- Rijsmandje van houtvezel 500-750g Rond Spiraal 1
-- Rijsmand van houtvezel - 1kg Rond Spiraal 1

*O*
  woensdag 14 januari 2015 @ 14:28:36 #195
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148674848
Lot_1 ziet er goed uit.

Questular waar bestel je die?

Productie vandaag: (600 gram bloem + 100 gram tarwe meel)



en van binnen


[ Bericht 18% gewijzigd door pmponer op 14-01-2015 14:58:33 ]
Drop you like an ill, bad habit
pi_148676924
Ziet er lekker uit, pmponer!

Het volgende brood wat ik ga maken is dit (het recept is van Maximus_TG).

Er staat in dat je het moet kneden met deeghaken. Ik heb wel een mixer met deeghaken maar niet zo'n krachtige. Bovendien lijkt het me leuker om het met de hand te doen. Nog tips daarvoor? Ik heb al wel een paar youtube-filmpjes gekeken.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148683789
Ik kwam deze tegen, geen idee of hij al een keer gepost was, vond hem wel grappig!

  woensdag 14 januari 2015 @ 20:15:10 #199
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_148687426
Help! Heb net een deeg gemaakt en gekneed, morgen wil ik het pas afbakken. Kan dat en moet het dan in de koelkast? Ik heb het nu in de koelkast gezet omdat me bijstond dat dat moest. En morgen dan eerst op kamertemp laten komen voor het vormen en de tweede rijs?
L'Enfer, c'est les autres.
  woensdag 14 januari 2015 @ 20:40:47 #200
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148688455
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 20:15 schreef Maria2.0 het volgende:
Help! Heb net een deeg gemaakt en gekneed, morgen wil ik het pas afbakken. Kan dat en moet het dan in de koelkast? Ik heb het nu in de koelkast gezet omdat me bijstond dat dat moest. En morgen dan eerst op kamertemp laten komen voor het vormen en de tweede rijs?
In de koelkast kan. In een onverwarmde kamer kan ook. :Y Als er veel gist in zit zou ik voor de koelkast kiezen.

Vormen, uurtje op kamertemperatuur laten staan, bakken.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')