Het lijkt me een prima voornemen. Ik bak er nu 2 a 3 per week (vrijwel genoeg voor wat we met 3 personen nodig hebben).quote:Op woensdag 7 januari 2015 16:26 schreef Lot_1 het volgende:
Ik heb het goede voornemen om wekelijks een brood te gaan bakken
Ik wil deze week beginnen met de no-knead broodjes, dat lijkt me wel een gemakkelijk begin. En daarna het brood uit het filmpje van die Vincent, ik heb een gietijzeren pan dus dat komt goed uit.
Heb je nog materiaal nodig (op een oven en een kom na dan)? Ik heb bijvoorbeeld geen heel precieze weegschaal, maakt dat uit?
Thanks, eens kijken waar ik die kan scoren. Voor de eerste keer lijkt me 't nog niet noodzakelijkquote:Op woensdag 7 januari 2015 17:27 schreef qltel het volgende:
[..]
Het lijkt me een prima voornemen. Ik bak er nu 2 a 3 per week (vrijwel genoeg voor wat we met 3 personen nodig hebben).
De weegschaal komt niet zo precies. Ik ben gisteren uitgeschoten met het bloem maar het brood smaakt nog steeds prima. Zout en gist doe ik toch maar op het gevoel en het water meestal ook. Bij de "Vincent-methode' is het belangrijk dat alle bloem "nat" is dus vaak heb ik wat meer of wat minder water nodig. Wat ik wel enorm fijn vind en waar ik niet meer zonder zou kunnen zijn deegschrapers:
[ afbeelding ]
Ideaal om de kom leeg te maken, je handen of gereedschap schoon te maken en zelfs om je werkblad mee schoon te krijgen.
Ik moet dat apparaat dan ook helemaal onderuit een kast halen, dus ik zet mijn handen wel aan het werk. Ben heel benieuwd hoe dat gaat, ik hoop dat de eerste paar keer succesvol zijn want dan zet ik 't wel doorquote:Kneden met je broodbakmachine zou ik trouwens niet doen. 1 van de nadelen van zo'n ding is volgens mij juist dat hij slecht kneed.
Thanks, dat biedt hoopquote:Succes met brood maken. Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen en we eten intussen vrijwel geen ander brood meer. Ik heb er wel eens 1 gehad die wat minder goed gerezen was, maar mislukte hebben we nog nooit gehad.
Nope is gewoon met het handje gekneed.quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:14 schreef qltel het volgende:
Ziet er mooi uit. Is dat No-knead?
Ik heb vanmorgen een tarwebrood met zaadjes gebakken. Smaakt weer prima.
Bijna gelijk aan echte gatenkaasquote:Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:
[ afbeelding ]
Volgens mij was deze op de gebruikelijke temperatuur, alleen wat langer gebakken dan normaal. Dat was niet de bedoeling (gewoon even vergeten), maar eigenlijk was de korst wel extra lekker daardoor.quote:Op donderdag 8 januari 2015 15:29 schreef douche-eendje het volgende:
Wauw Isegrim. Lekker! Bak je met de Rofco nou ook op een andere temperatuur dan je gewone oven?
Wooh dat ziet er heerlijk uit. Zo luchtig!quote:Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:
[ afbeelding ]
Wow, prachtig!quote:Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:
[ afbeelding ]
Mooi! Vind het ook altijd zo gaaf om de richting van de gaten te zien, allemaal naar de insneed toequote:Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:
[ afbeelding ]
Dat kan echt nog veel mooier, alleen ik weet niet hoe je dat stuurt.quote:Op donderdag 8 januari 2015 17:55 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Mooi! Vind het ook altijd zo gaaf om de richting van de gaten te zien, allemaal naar de insneed toe
1800 ex btw. Rofco B40. Maar is niet voor privé hoor (we zijn een bakkerij aan het opzetten)! Ze hebben ook een mini-variant voor thuisgebruik.quote:Op vrijdag 9 januari 2015 18:47 schreef pmponer het volgende:
Mooi hoor, welke Rofco heb je gekocht en wat kostte dat?
In de koelkast zou ik niet doen. Gist heeft een bepaalde temperatuur nodig om z'n werk te doen. Maar voor een no-knead-brood is een grammetje voldoende.quote:Op vrijdag 9 januari 2015 18:48 schreef Martijn1P het volgende:
Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?
Geen idee. Ik heb zo'n molen en daar doe ik altijd maar wat mee. In het begin woog ik altijd 9 gram af, maar intussen gooi ik er gewoon maar wat in.quote:11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
Voor no knead broodjes wordt een snufje gist gebruikt maar dat is bij kamertemperatuur (bij ons 16 graden op zijn koudst).quote:Op vrijdag 9 januari 2015 18:48 schreef Martijn1P het volgende:
Speltbrood met lijnzaad:
300 gram speltbloem
280 gram speltmeel
7 gram droge gist
25 gram lijnzaad (heel)
365 gram lauwwarm water
25 gram zonnebloem- of olijfolie
15 gram golden syrup of honing
11 gram zout
Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?
11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
Lekker kliederig hè? Na een paar keer ermee stoeien koop je waarschijnlijk vanzelf wel een deegschraper. Wordt het een stuk handzamer van.quote:Op zaterdag 10 januari 2015 10:13 schreef Lot_1 het volgende:
De no-knead broodjes liggen voor de tweede keer te rijzen! Wat voelt het deeg maf elastisch aan zeg, leuk
Applaus!quote:Op zaterdag 10 januari 2015 11:49 schreef Lot_1 het volgende:
Ja, het is nu een hele kunst om het deeg op de bakplaat te krijgen. Maar kiek nou!
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Goed gelukt voor de eerste keer brood bakken toch
liggen tegenwoordig bij de Blokker van 24Kitchenquote:Op zaterdag 10 januari 2015 19:07 schreef Lot_1 het volgende:
Weet iemand waar je die deegschrapers in een fysieke winkel kunt kopen?
Thanks! Ga ik daar een keer langs.quote:Op zaterdag 10 januari 2015 20:34 schreef Isegrim het volgende:
Bij de Makro / Sligro kosten die dingen geen drol.
Een gemailleerde gietijzeren pan werkt uitstekend. Ik heb het eens gedaan in een Le Creuset. Het is vooral belangrijk dat de deksel goed afsluit zodat al het vocht dat verdampt in een kleine ruimte rondom het brood blijft: dat geeft die mooie krokante harde korst.quote:Op vrijdag 9 januari 2015 19:40 schreef pmponer het volgende:
43 seconden doet hij 20 gram zout in het deeg.
Een t-lepel 10 gram
Zou een emaillen pan ook werken voor een brood bakken in de oven?
dat wakker worden is hier dus ook het probleemquote:Op zaterdag 10 januari 2015 20:55 schreef Lot_1 het volgende:
Bij mij heeft het ook zo'n 14 uur gestaan.. kon niet voor 10 uur m'n bed uit komen maar ging prima dus!
Deksel zet je dan schuin Dus met een kleine opening.quote:Op zondag 11 januari 2015 08:11 schreef pmponer het volgende:
Nou rond 10 uur kan het afbakken beginnen, ik ben benieuwd.
Wanneer dit goed uitpakt dan toch maar weer eens langs de molen.
In het filmpje laat VIncent na 30 minuten stoom ontsnappen, doet hij daarna de deksel gewoon weer op de pan? Volgens mij wel toch?
Tijd geen brood gemaakt maar vandaag weer eens wel en dus ook ff dit forum doorgespit. Schrok me rot van dit bericht. En terug gaan lezen. Geen MaximusTG meer.. Ik word er naar van. heel erg droevig. Wat heb ik veel van hem geleerd. Wat ontzettend stom.quote:
Wauw! Nice! Bij mij gaat al het extra granen wat ik er op doe er met één veeg van af. En vandaag wilde het brood niet uit z'n blik. Zit de antiaanbaklaag op m'n brood nu.quote:Op zondag 11 januari 2015 23:24 schreef Zo-is-dat het volgende:
Een meergranen desem broodje gebakken vandaag
[ afbeelding ]
Bij mij gaat dat goed. Ik maak het brood altijd goed nat (plantenspuit) en dan blijft een groot gedeelte zitten.quote:Op zondag 11 januari 2015 23:27 schreef blob87 het volgende:
[..]
Wauw! Nice! Bij mij gaat al het extra granen wat ik er op doe er met één veeg van af.
Ik deed het tot nu toe altijd met een kwastje, maar een plantenspuit is echt een goed idee!quote:Op maandag 12 januari 2015 07:47 schreef qltel het volgende:
[..]
Bij mij gaat dat goed. Ik maak het brood altijd goed nat (plantenspuit) en dan blijft een groot gedeelte zitten.
Ik heb er een mini-plantenspuit voor en die staat op de meest vernevelende stand. Ik gebruik 'm ook alleen voor brood nat maken.quote:Op maandag 12 januari 2015 08:46 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ik deed het tot nu toe altijd met een kwastje, maar een plantenspuit is echt een goed idee!
Dit doe ik ook altijd inderdaad. Werkt prima.quote:Op maandag 12 januari 2015 11:22 schreef minilot het volgende:
Om het nóg beter te laten zitten (en voor een veel betere verdeling), niet van bovenaf erop gooien. Pitten/zaden/whatever op een bord strooien, broodje aan de bovenzijde natmaken (met plantentenspuit of water), dan het brood met de natte kant door de zaden rollen en daarbij een beetje aandrukken.
Sinds ik het op die manier doe valt er nooit meer iets vanaf na het bakken én is de topping gelijkmatig verdeeld.
Komt goed! Ik maak regelmatig brood met tarwemeel (zelf gemengd, dat wel) en met naar verhouding ongeveer dezelfde hoeveelheid water dan jij.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 10:22 schreef Lot_1 het volgende:
Ik kon niet wachten tot het einde van de week dus ik heb vannacht nog even het no knead-deeg van Vincent staan maken
Ik heb er 300 g bloem vervangen door volkoren tarwemeel. En ik heb er iets meer water ingedaan (200g) want ik vond het niet mengbaar. Ik hoop dat 't nog goed komt
In de koelkast gaat het langzamer, maar wordt het deeg wel iets droger, dus afdekken met natte theedoek is dan echt een must. Als je deeg niet is ingezakt, kan 4 uur geen kwaad.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 12:35 schreef Lot_1 het volgende:
Een tweede rijs van 4 uur in plaats van 2 uur, kan dat kwaad? Ik was vergeten dat ik een afspraak heb..
Zou het verstandig zijn om het in de koelkast te laten rijzen bijvoorbeeld?
Dat ligt aan het brood Ik gebruik meestal een iets te klein mandje, dan bolt het deeg mooier op.quote:Op maandag 12 januari 2015 20:39 schreef Trusten het volgende:
Welk formaat rijsmandje gebruiken jullie?
Is het een erg dikke korst? Volgende keer bakken op een wat lagere temperatuur, zou ik zeggen.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 12:16 schreef Maria2.0 het volgende:
Binnenkant lekker luchtig, maar de korst is niet te snijden en vreselijk taai. Hoe kan ik dat voorkomen?
Geen koudere ruimte in huis?quote:Op dinsdag 13 januari 2015 12:53 schreef Lot_1 het volgende:
Nou, fingers crossed: ik hou het op 4 uur. Want eigenlijk heb ik ook niet zoveel plek over in m'n koelkast
Hmm ja eigenlijk ook wel logisch .... maar ze zijn er nogal in veel maten.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 12:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Dat ligt aan het brood Ik gebruik meestal een iets te klein mandje, dan bolt het deeg mooier op.
Jep! Ik zet het wel op de slaapkamer met het raam open.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 13:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Geen koudere ruimte in huis?
Deeginhoud staat er vaak bij de meeste recepten leveren een brood van 750-1000 gram op.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 13:20 schreef Trusten het volgende:
[..]
Hmm ja eigenlijk ook wel logisch .... maar ze zijn er nogal in veel maten.
Leuk!! veel plezier! En eet smakelijkquote:Op dinsdag 13 januari 2015 18:12 schreef minilot het volgende:
Ik had vanmorgen volkoren broodjes volgens het bekende no-knead recept die echt een achterlijke oven spring hadden, ze werden bijna twee keer zo hoog als breed! Geen idee waar het aan lag, ik had niks geks gedaan. Helaas geen foto gemaakt.
Aankomend weekend trouwens eindelijk voor het eerst met zuurdesem bakken, ben errrrg benieuwd!
Foto!!!quote:Op dinsdag 13 januari 2015 18:05 schreef Lot_1 het volgende:
't is nu in de oven geweest en het ziet er wat minder rustiek uit dan Vincent z'n brood maar ik ben al blij dat het redelijk gelukt lijkt te zijn. 't Moet nu nog even afkoelen. Misschien komt er nog wel een kruimshot aan
Ze waren vast lekker! Jammer dat je er geen foto van hebt.quote:Op dinsdag 13 januari 2015 18:12 schreef minilot het volgende:
Ik had vanmorgen volkoren broodjes volgens het bekende no-knead recept die echt een achterlijke oven spring hadden, ze werden bijna twee keer zo hoog als breed! Geen idee waar het aan lag, ik had niks geks gedaan. Helaas geen foto gemaakt.
Ja ja ja ja ja.. brakke flits-telefoonpics dan wel:quote:
Ziet er mooi gerezen uit!quote:Op dinsdag 13 januari 2015 20:34 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Ja ja ja ja ja.. brakke flits-telefoonpics dan wel:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
In de koelkast kan. In een onverwarmde kamer kan ook. Als er veel gist in zit zou ik voor de koelkast kiezen.quote:Op woensdag 14 januari 2015 20:15 schreef Maria2.0 het volgende:
Help! Heb net een deeg gemaakt en gekneed, morgen wil ik het pas afbakken. Kan dat en moet het dan in de koelkast? Ik heb het nu in de koelkast gezet omdat me bijstond dat dat moest. En morgen dan eerst op kamertemp laten komen voor het vormen en de tweede rijs?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |