abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_148432200
Ik heb het goede voornemen om wekelijks een brood te gaan bakken 8-)

Ik wil deze week beginnen met de no-knead broodjes, dat lijkt me wel een gemakkelijk begin. En daarna het brood uit het filmpje van die Vincent, ik heb een gietijzeren pan dus dat komt goed uit.

Heb je nog materiaal nodig (op een oven en een kom na dan)? Ik heb bijvoorbeeld geen heel precieze weegschaal, maakt dat uit?

Oh ik heb wel een broodbakmachine! Daar heb ik een tijdje vrij fanatiek elke dag brood mee gebakken, maar wel altijd met standaardmixen. Het viel me tegen hoe vaak het brood nog mislukte. Misschien is het wel handig om dat apparaat in te zetten voor het kneden?
freedom is just another word for nothing left to lose
  woensdag 7 januari 2015 @ 16:41:01 #102
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148432762
Als je maar één brood gaat bakken per keer zou ik het lekker met de hand doen. Beetje gevoel voor het deeg ontwikkelen. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 7 januari 2015 @ 17:27:20 #103
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148434448
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 16:26 schreef Lot_1 het volgende:
Ik heb het goede voornemen om wekelijks een brood te gaan bakken 8-)

Ik wil deze week beginnen met de no-knead broodjes, dat lijkt me wel een gemakkelijk begin. En daarna het brood uit het filmpje van die Vincent, ik heb een gietijzeren pan dus dat komt goed uit.

Heb je nog materiaal nodig (op een oven en een kom na dan)? Ik heb bijvoorbeeld geen heel precieze weegschaal, maakt dat uit?
Het lijkt me een prima voornemen. Ik bak er nu 2 a 3 per week (vrijwel genoeg voor wat we met 3 personen nodig hebben).

De weegschaal komt niet zo precies. Ik ben gisteren uitgeschoten met het bloem maar het brood smaakt nog steeds prima. Zout en gist doe ik toch maar op het gevoel en het water meestal ook. Bij de "Vincent-methode' is het belangrijk dat alle bloem "nat" is dus vaak heb ik wat meer of wat minder water nodig. Wat ik wel enorm fijn vind en waar ik niet meer zonder zou kunnen zijn deegschrapers:



Ideaal om de kom leeg te maken, je handen of gereedschap schoon te maken en zelfs om je werkblad mee schoon te krijgen.

Kneden met je broodbakmachine zou ik trouwens niet doen. 1 van de nadelen van zo'n ding is volgens mij juist dat hij slecht kneed.

Succes met brood maken. Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen en we eten intussen vrijwel geen ander brood meer. Ik heb er wel eens 1 gehad die wat minder goed gerezen was, maar mislukte hebben we nog nooit gehad.
pi_148442971
Vandaag ziek thuis gebleven. Dikke koorts.

Echter kan ik echt niet stil zitten, hoe ziek ik ook ben, ik moet iets doen.

Ben dus weer brood gaan bakken! Ditmaal aan de Baguette gegaan. Vorm is niet heeel slecht en de smaak is super!

Baguettes:


Kruim:
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 7 januari 2015 @ 22:14:46 #105
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148447364
Ziet er mooi uit. Is dat No-knead?

Ik heb vanmorgen een tarwebrood met zaadjes gebakken. Smaakt weer prima.
pi_148451506
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 17:27 schreef qltel het volgende:

[..]

Het lijkt me een prima voornemen. Ik bak er nu 2 a 3 per week (vrijwel genoeg voor wat we met 3 personen nodig hebben).

De weegschaal komt niet zo precies. Ik ben gisteren uitgeschoten met het bloem maar het brood smaakt nog steeds prima. Zout en gist doe ik toch maar op het gevoel en het water meestal ook. Bij de "Vincent-methode' is het belangrijk dat alle bloem "nat" is dus vaak heb ik wat meer of wat minder water nodig. Wat ik wel enorm fijn vind en waar ik niet meer zonder zou kunnen zijn deegschrapers:

[ afbeelding ]

Ideaal om de kom leeg te maken, je handen of gereedschap schoon te maken en zelfs om je werkblad mee schoon te krijgen.
Thanks, eens kijken waar ik die kan scoren. Voor de eerste keer lijkt me 't nog niet noodzakelijk :)

quote:
Kneden met je broodbakmachine zou ik trouwens niet doen. 1 van de nadelen van zo'n ding is volgens mij juist dat hij slecht kneed.
Ik moet dat apparaat dan ook helemaal onderuit een kast halen, dus ik zet mijn handen wel aan het werk. Ben heel benieuwd hoe dat gaat, ik hoop dat de eerste paar keer succesvol zijn want dan zet ik 't wel door :D
quote:
Succes met brood maken. Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen en we eten intussen vrijwel geen ander brood meer. Ik heb er wel eens 1 gehad die wat minder goed gerezen was, maar mislukte hebben we nog nooit gehad.
Thanks, dat biedt hoop ^O^
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_148456531
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 22:14 schreef qltel het volgende:
Ziet er mooi uit. Is dat No-knead?

Ik heb vanmorgen een tarwebrood met zaadjes gebakken. Smaakt weer prima.
Nope is gewoon met het handje gekneed.
pi_148468274
Gisteren krentenbolletjes gebakken. Lekker!



  donderdag 8 januari 2015 @ 15:19:06 #109
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148469242
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148469654
Wauw Isegrim. Lekker! Bak je met de Rofco nou ook op een andere temperatuur dan je gewone oven?
pi_148469774
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Bijna gelijk aan echte gatenkaas :P
mag het weten
  donderdag 8 januari 2015 @ 16:28:06 #112
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148472350
quote:
17s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:29 schreef douche-eendje het volgende:
Wauw Isegrim. Lekker! Bak je met de Rofco nou ook op een andere temperatuur dan je gewone oven?
Volgens mij was deze op de gebruikelijke temperatuur, alleen wat langer gebakken dan normaal. Dat was niet de bedoeling (gewoon even vergeten), maar eigenlijk was de korst wel extra lekker daardoor. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148473473
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Wooh dat ziet er heerlijk uit. Zo luchtig!
pi_148474292
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
Wow, prachtig!
pi_148475481
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 15:19 schreef Isegrim het volgende:
Die Rofco, wát een verschil qua oven spring:


[ afbeelding ]
O+ Mooi! Vind het ook altijd zo gaaf om de richting van de gaten te zien, allemaal naar de insneed toe :D
pi_148475495
Oeps quote..
  donderdag 8 januari 2015 @ 18:58:49 #117
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148477453
quote:
1s.gif Op donderdag 8 januari 2015 17:55 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

O+ Mooi! Vind het ook altijd zo gaaf om de richting van de gaten te zien, allemaal naar de insneed toe :D
Dat kan echt nog veel mooier, alleen ik weet niet hoe je dat stuurt.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148516040


volkoren spelt :)
  vrijdag 9 januari 2015 @ 18:47:05 #119
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148517587
Mooi hoor, welke Rofco heb je gekocht en wat kostte dat?
Drop you like an ill, bad habit
pi_148517655
Speltbrood met lijnzaad:
300 gram speltbloem
280 gram speltmeel
7 gram droge gist
25 gram lijnzaad (heel)
365 gram lauwwarm water
25 gram zonnebloem- of olijfolie
15 gram golden syrup of honing
11 gram zout

Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?

11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
  vrijdag 9 januari 2015 @ 18:48:36 #121
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148517662
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:47 schreef pmponer het volgende:
Mooi hoor, welke Rofco heb je gekocht en wat kostte dat?
1800 ex btw. Rofco B40. Maar is niet voor privé hoor (we zijn een bakkerij aan het opzetten)! Ze hebben ook een mini-variant voor thuisgebruik.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 9 januari 2015 @ 19:05:18 #122
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_148518226
Ja toen ik het vroeg dacht ik al, jullie zijn met de bakkerij bezig.
Mocht ik ooit in Rotterdam komen dan kom ik uiteraard eens langs.

Ik heb nu een combi magnetro/oven en die is redelijk klein.
Ik ben eigenlijk op zoek naar een oven voor in de garage zodat ik daar brood e.d. kan bakken.
Maar voor prive gebruik en niet meteen goud geld valt het nog niet mee om wat te vinden

Eerst maar eens kijken of ik iets ovenvast kan vinden om het Easy Bread van Vincent te proberen.
Dat ziet er namelijk ook erg goed uit.
Drop you like an ill, bad habit
  vrijdag 9 januari 2015 @ 19:12:32 #123
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_148518497
Rofco heeft er eentje waar twee broden in gaan. Geen idee wat die kost.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_148518590
De Rofco B10 (+/- 4 broden, 2 baklagen) is 2e hands te krijgen voor zo'n 500 euro.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 9 januari 2015 @ 19:19:53 #125
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148518878
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:48 schreef Martijn1P het volgende:
Indien ik het deeg 's nachts wil laten rijzen in de koelkast, hoeveel gist moet ik dan gebruiken? Een snufje?
In de koelkast zou ik niet doen. Gist heeft een bepaalde temperatuur nodig om z'n werk te doen. Maar voor een no-knead-brood is een grammetje voldoende.

quote:
11gram zout, hoe veel is dit in theelepel/ eetlepels?
Geen idee. Ik heb zo'n molen en daar doe ik altijd maar wat mee. In het begin woog ik altijd 9 gram af, maar intussen gooi ik er gewoon maar wat in.

(daarover gesproken, ik moet zo nog even een deeg klaarmaken.. :) )
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')