Had je het afgedekt in de koelkast? De wat degelijkere koelkasten pompen continu lucht af, en droge, koude, lucht er in.quote:Op donderdag 15 januari 2015 09:55 schreef Maria2.0 het volgende:
Volgens mij moet ik het allemaal maar op gaan geven met mijn goede bedoelingen
Ik jaag er kilo's meel en bloem doorheen, maar ik ben een waardeloze bakker
Deeg is in de koelkast wel gerezen maar het was aan de bovenkant nogal droog, heb het nu in een blik gedaan voor een tweede rijs maar ik geloof niet dat het nog iets gaat doen.
Elke keer is het ellende. Het rijst niet, het is te droog, te zwaar, korst te hard...Heb nog geen enkele keer écht lekker brood gehad
gaan jullie ook cursus gevenquote:Op donderdag 15 januari 2015 09:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Had je het afgedekt in de koelkast? De wat degelijkere koelkasten pompen continu lucht af, en droge, koude, lucht er in.
Jaquote:Op donderdag 15 januari 2015 10:00 schreef computergirl het volgende:
[..]
gaan jullie ook cursus geven
Dat zou moeten voldoen. Is het ietsje droog, of echt een dikke korst?quote:Op donderdag 15 januari 2015 10:02 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik had het afgedekt met huishoudfolie.
http://www.commandeursmolen.nl/quote:Op donderdag 15 januari 2015 10:06 schreef Questular het volgende:
Google is even niet mijn beste vriend maar misschien weet iemand hier of er ergens in Zuid-limburg bij bv een molen goed meel te krijgen is
Jup En het bloem geeft het motiefquote:En ik krijg vandaag mn rijsmandjes nu heb ik er 1 met een spiraal achtig motief gehaald, ik neem aan dat tijdens het rijzen dat motief doordrukt in mn deeg en dat ik hem vervolgens omgedraaid (vanuit de vorm) op mn ovensteen kan droppen zodat het ook mooi met een motief bakt? En moet ik dat rijsmandje met bloem bestrooien voordat ik het deeg erin doe zodat het niet gaat plakken?
Verwarming is goed, het gaat het snelst rond de 35 graden Hou'm wel in de gaten.quote:Op donderdag 15 januari 2015 10:07 schreef Maria2.0 het volgende:
Nee gewoon ietsjes droog. Dat kan dus geen kwaad?
Heb het nu boven de verwarming gezet, ik laat het nog wel een poosje staan sowieso. Beter gewoon in de kamer of is de verwarming goed?
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/9-banneton-houtvezelquote:Op donderdag 15 januari 2015 10:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
http://www.commandeursmolen.nl/
Steengemalen biologisch (of bio-dynamisch).
[..]
Jup En het bloem geeft het motief
Heb je een rieten mandje of een karton-achtige?
NP Al mijn meel en bloem komt daar vandaan. Wat 'De Nieuwe band' als eigen merk in kleine hoeveelheden verkoopt is ook daar gemalenquote:Op donderdag 15 januari 2015 10:14 schreef Questular het volgende:
[..]
http://www.weekendbakery.com/webshop/nl/9-banneton-houtvezel
Zo iets ja
en bedankt voor de link
Is het wel gerezen of is dat juist het probleem? Of is hij gewoon niet in de goede vorm gebleven en daardoor een platte cake geworden?quote:Op donderdag 15 januari 2015 12:36 schreef Maria2.0 het volgende:
Mijn broodje smaakt goed maar het is een soort platte cake. Met 4 sneetjes heb je 1 normaal sneetje zeg maar
Ik heb het 2 uur laten rijzen nog, na de koelkast. Nou ja, ik blijf maar gewoon proberen..
Lijkt me een goede optie, ja.quote:Op donderdag 15 januari 2015 14:24 schreef Elleska het volgende:
poging 2, nu in de oven ipv de combi.
[ afbeelding ]
slechte foto. de broodjes zijn in het echt donkerder, aan de onderkant zelfs bijna zwart. volgende keer het rooster hoger?
niet bij onderwarmtequote:Op donderdag 15 januari 2015 14:40 schreef Rewimo het volgende:
Rooster hoger = meer warmte. Dus of dat een goede stap is?
ik heb boven en onderwarmte.quote:Op donderdag 15 januari 2015 14:40 schreef Rewimo het volgende:
Rooster hoger = meer warmte. Dus of dat een goede stap is?
pizzasteen staat op het verlanglijstje maar nog geen geld voor.quote:Op donderdag 15 januari 2015 14:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik zou eerder iets proberen dat de hitte absorbeert en verdeeld. Denk aan pizzasteen, stoeptegel, zware pan, ...
(kan de foto niet zien omdat hier zo'n beetje elke image-host geblocked is)
Ken je deze website: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/?m=1 daar vind je heel veel waardevolle kennis over brood bakken en hele duidelijke basis regels (ze heeft sinds kort ook een boek)quote:Op donderdag 15 januari 2015 13:05 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik heb nu 2 verschillende gisten gebruikt, de oven kan niet hoger dan 230. Hij zat nu in een bakblik, dus niet los. Hij is wel gerezen in de koelkast (bijna 2 maal zo groot) en bij de tweede rijs verdubbeld.
Ik ga het de volgende keer maar eens los in de oven proberen, en zonder koelkast. Ik ga maar gewoon van alles proberen
http://www.cookandco.nl/product/pizzasteen-33cm-gusta.aspxquote:Op donderdag 15 januari 2015 14:56 schreef Elleska het volgende:
[..]
pizzasteen staat op het verlanglijstje maar nog geen geld voor.
ik heb nu een dunne bakplaat gebruikt. op de dikke bakplaat worden dingen als koekjes juist nog zwarter van onder.
Als in, zoiets:quote:Op donderdag 15 januari 2015 15:29 schreef Che_ het volgende:
Maken jullie weleens brood m.b.v. een tandour?
In een van de afleveringen van In Search Of Perfection bouwt Heston Blumenthal er een in zn tuinquote:Op donderdag 15 januari 2015 16:09 schreef minilot het volgende:
[..]
Als in, zoiets:
[ afbeelding ]
?
Zulks zou ik graag in mijn tuin hebben!
Ja, vandaar.quote:Op donderdag 15 januari 2015 16:35 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
In een van de afleveringen van In Search Of Perfection bouwt Heston Blumenthal er een in zn tuin
dan krijg ik geen zwarte bodem omdat de steen te heet is?quote:Op donderdag 15 januari 2015 15:25 schreef Questular het volgende:
[..]
http://www.cookandco.nl/product/pizzasteen-33cm-gusta.aspx
ik heb deze, prima dingetje
Mijn oven wordt waarschijnlijk nog wel wat heter en vroegah, toen ze nog op hout stookte, werd het nog veel heter.quote:Op donderdag 15 januari 2015 17:02 schreef Elleska het volgende:
[..]
dan krijg ik geen zwarte bodem omdat de steen te heet is?
ik heb ook geen ervaring met gas. het is een elektrische ovenquote:Op donderdag 15 januari 2015 18:25 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Mijn oven wordt waarschijnlijk nog wel wat heter en vroegah, toen ze nog op hout stookte, werd het nog veel heter.
Wat je wilt is een loeihete stralingswarmte van onder. Wat je kan doen is de oven nadat hij is voorverwarmd nog zeker 15 minuten voorverwarmen met steen er in op hoogste stand. Dan gas lager, en 10 a 15 minuten de oven op temperatuur houden. Dan je brood er in (en evt. het gas nog lager of zelfs uit).
Je bakt dan het brood op de stralingswarmte vanuit de steen.
Ik durf geen garanties te geven, want 0,0 ervaring met bakken op gas. Maar in theorie zou dit moeten werken
Heb je een zware gietijzerenpan?
Ik doe altijd de deur van de oven open, haal de bakplaat eruit, zet deze op het fornuis, bewonder de broodjes en ruik er even aan ( ), dan schuif ik de bakplaat er achterstevoren weer in (bruinen ze gelijkmatiger) en dan doe ik de ovendeur pas weer dicht. Heel even de deur open laten staan doet de temperatuur rap kelderen.quote:Op donderdag 15 januari 2015 18:46 schreef Elleska het volgende:
al vraag ik me af of dat terugdraaien naar 210graden wel nut heeft, zo snel koelt de oven niet af.
ah werkt dat zo. dat ga ik proberenquote:Op donderdag 15 januari 2015 18:49 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik doe altijd de deur van de oven open, haal de bakplaat eruit, zet deze op het fornuis, bewonder de broodjes en ruik er even aan ( ), dan schuif ik de bakplaat er achterstevoren weer in (bruinen ze gelijkmatiger) en dan doe ik de ovendeur pas weer dicht. Heel even de deur open laten staan doet de temperatuur rap kelderen.
Voor je ovenspring ben je afhankelijk van de stralingswarmte Vandaar dat de Rofco een beter resultaat geeft dan de granietenplaat in de oven. En graniet gaf al een beter resultaat dan pizzasteen+pan, en dat ging al weer beter dan pizzasteen alleen.quote:Op donderdag 15 januari 2015 18:56 schreef minilot het volgende:
Ik gebruik gewoon een normale, heel erg standaard elektrische oven. En de bakplaat die er al in zat toen ik hier kwam wonen, met een bakpapiertje erop.
Pizza en flammkuchen bak ik op een steen (in een apart losstaand Italiaans oventje dan bijna vierhonderd graden wordt), verder alles dat op brood lijkt gewoon in de normale oven + bakplaat + bakpapier.
En bij mij komt het no-knead deeg er eigenlijk altijd zo uit:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Geen behoefte aan zo'n zware steen in mijn gewone oven verder.
Haha, klinkt als mijn oven, ook inclusief bakpapier.quote:Op donderdag 15 januari 2015 18:56 schreef minilot het volgende:
Ik gebruik gewoon een normale, heel erg standaard elektrische oven. En de bakplaat die er al in zat toen ik hier kwam wonen, met een bakpapiertje erop.
Pizza en flammkuchen bak ik op een steen (in een apart losstaand Italiaans oventje dan bijna vierhonderd graden wordt), verder alles dat op brood lijkt gewoon in de normale oven + bakplaat + bakpapier.
En bij mij komt het no-knead deeg er eigenlijk altijd zo uit:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Geen behoefte aan zo'n zware steen in mijn gewone oven verder.
Ja dat onder andere. De lekkerste broden komen daar uit . Bij ons vroeger maakten ze zulke ovens in de grond. Nu zijn er grote potten enzo. Je kan ze ook kopen van staal.quote:Op donderdag 15 januari 2015 16:09 schreef minilot het volgende:
[..]
Als in, zoiets:
[ afbeelding ]
?
Zulks zou ik graag in mijn tuin hebben!
Wat is het voordeel van een pizza steen + pan vergeleken met een pizza steen alleen? En welke pan is dan aan te raden?quote:Op donderdag 15 januari 2015 19:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Voor je ovenspring ben je afhankelijk van de stralingswarmte Vandaar dat de Rofco een beter resultaat geeft dan de granietenplaat in de oven. En graniet gaf al een beter resultaat dan pizzasteen+pan, en dat ging al weer beter dan pizzasteen alleen.
Je deeg koelt de bodem en de omgeving fors af, en juist die hitte uit de bodem moet je alcohol doen verdampen en je CO2 laten expanderen, waardoor je brood de lucht in schiet.
Maar deeghoeveelheid is ook van invloed (want lichter brood = minder koeling van de oven). Een klein broodje zal dus sneller goed gaan dan een brood van 450, 900 of 1350 gram.
Je wilt massa hebben, massa slaat warmte op. En je brengt koude massa (deeg) je oven in, en laat de warme lucht er uit, zodra je deeg de oven in gaat.quote:Op vrijdag 16 januari 2015 08:50 schreef Questular het volgende:
[..]
Wat is het voordeel van een pizza steen + pan vergeleken met een pizza steen alleen? En welke pan is dan aan te raden?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |