Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 12:34 |
Erg interessant. ![]() Volg het live: http://culturedbeef.net/ [ Bericht 1% gewijzigd door Arcee op 05-08-2013 13:11:21 ] | |
Prospos | maandag 5 augustus 2013 @ 12:37 |
En weer duizenden banen gaan verdwijnen. Nieuwe Industriële revolutie? | |
FrozenPizza | maandag 5 augustus 2013 @ 12:39 |
Ik zou het niet vreemd vinden dat er een FastFood bedrijf erachter zit. | |
Take2 | maandag 5 augustus 2013 @ 12:46 |
'Het zou zo maar kunnen dat we over vijftig jaar in de slager labels zien met 'hier is een dier voor geslacht'. Dat voorspel ik ook ![]() | |
Take2 | maandag 5 augustus 2013 @ 12:47 |
ik zou dit trouwens niet willen eten, jullie wel? | |
muhahaha | maandag 5 augustus 2013 @ 12:47 |
Het idee klinkt niet echt lekker nee, zeker niet met synthetische toevoegingen (aspartaam anyone?). | |
RolStaart-Beer | maandag 5 augustus 2013 @ 12:49 |
Waarom niet? Als het lekker smaakt, tenminste ![]() | |
Plantagehouder | maandag 5 augustus 2013 @ 12:49 |
Ik zou het graag eten, dit is een interessante revolutie http://www.thegatesnotes.com/Features/Future-of-Food ![]() | |
RolStaart-Beer | maandag 5 augustus 2013 @ 12:50 |
Gates Foundation zou er achter zitten. | |
rhubarbje | maandag 5 augustus 2013 @ 12:57 |
Dit inderdaad Ik vind het ook allemaal super boeiend | |
falling_away | maandag 5 augustus 2013 @ 12:58 |
http://www.sciencebasedmedicine.org/aspartame-truth-vs-fiction/ | |
IkStampOpTacos | maandag 5 augustus 2013 @ 12:59 |
Leuk, helemaal geen dieren meer doden maar wel alle bossen kappen voor grondstoffen om vervangers te maken. Puik plan! ![]() | |
rhubarbje | maandag 5 augustus 2013 @ 13:00 |
waar haal je dat nou weer vandaan? | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 13:09 |
Jawel, ik zou het zeker willen proberen. De smaak bepaalt of het een succes wordt. En de voedingswaarde natuurlijk, maar het valt of staat in eerste instantie met de smaak. | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 13:10 |
Hier dus live te volgen: http://culturedbeef.net/ ![]() | |
Tja..1986 | maandag 5 augustus 2013 @ 13:11 |
Ja, als jij iets in je tuin kweekt ga je ook eerst een bos kappen ![]() | |
IkStampOpTacos | maandag 5 augustus 2013 @ 13:12 |
Ja, standaard procedure. | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 13:42 |
Website is live: http://culturedbeef.net/ Stream nog niet. | |
Scrutinizer | maandag 5 augustus 2013 @ 13:45 |
Zo te horen zijn ze nog bezig tafels en stoelen neer te zetten. De financier schijnt Sergey Brin te zijn. | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 13:45 |
Tsja, dat is maar betrekkelijk. Vele dieren leven omdát ze geslacht gaan worden. | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 13:46 |
Aha, het geniale brein achter Google. ![]() | |
NGC598 | maandag 5 augustus 2013 @ 13:46 |
Wat lul jij nu weer? | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 14:00 |
Stream begonnen: http://culturedbeef.net/ | |
Isabeau | maandag 5 augustus 2013 @ 14:11 |
Op verzoek van Arcee verplaatst naar NWS. Ben benieuwd of dit de toekomst van vleesconsumptie wordt. | |
jogy | maandag 5 augustus 2013 @ 14:12 |
Leer lezen ![]() | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 14:14 |
![]() As we speak. ![]() | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 14:16 |
| |
Jian | maandag 5 augustus 2013 @ 14:23 |
Blaadje sla, tomaatje, augurkje, plakje kaas, op een vers broodje en met voldoende saus. Wat kan er mis gaan ....... ![]() | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 14:24 |
![]() De hamburger wordt nu gegeten. ![]() | |
KoosVogels | maandag 5 augustus 2013 @ 14:25 |
Afgelopen zaterdag al een uitgebreid stuk gelezen in de VK. Hulde ![]() | |
KoosVogels | maandag 5 augustus 2013 @ 14:25 |
Lijkt wel een schnitzel ![]() | |
Wespensteek | maandag 5 augustus 2013 @ 14:25 |
Als je mensenvlees zou kweken mag je het dan wel eten? | |
H.FR | maandag 5 augustus 2013 @ 14:26 |
![]() | |
Scrutinizer | maandag 5 augustus 2013 @ 14:26 |
Niet vet genoeg dus. | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 14:26 |
Ja, ze proeven 'm nu zonder dat alles. Ze zijn niet heel enthousiast.:') Maar goed, lange weg te gaan nog. Hoe dan ook veelbelovend. ![]() | |
Jian | maandag 5 augustus 2013 @ 14:29 |
Klagen dat er geen vet in zit, ja stel je voor dat je cholesterol naar beneden gaat. Volgens mij is het een revolutie. | |
Jian | maandag 5 augustus 2013 @ 14:30 |
Is het trouwens Halal? | |
H.FR | maandag 5 augustus 2013 @ 14:30 |
Lijkt me niet, want het is überhaupt niet geslacht. | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 14:32 |
Hier staat vast niks over in de koran of bijbel. ![]() | |
PhysicsRules | maandag 5 augustus 2013 @ 14:33 |
Heb ooit gehoord da het kosjer kan zijn mits de oorspronkelijke stamcellen van een kosjer geslachte koe afstammen. | |
Jian | maandag 5 augustus 2013 @ 14:38 |
Lijkt me een afdoende plausibele verklaring om bijvoorbeeld als jood of moslim straks een vorkje mee te prikken ![]() | |
Scrutinizer | maandag 5 augustus 2013 @ 14:51 |
Er worden geen dieren voor geslacht, er wordt slechts spierweefsel van een levende koe afgenomen. | |
tijdelijk_hier | maandag 5 augustus 2013 @ 14:56 |
Als hij hier mee door wil gaan en daadwerkelijk 100 miljoen in zo'n fabriek wil steken dan zie ik dat over 5 jaar wel gebeuren hoor. Google mensen hebben genoeg geld en connecties Maar of het zo'n fijn idee is dat google ons vlees ook nog eens in handen heeft weet ik niet ![]() | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 14:56 |
Het is begonnen... Dit is... Soylent Red Next... Soylent Yellow En dan... Soylent Green | |
jogy | maandag 5 augustus 2013 @ 14:57 |
Ik word er wel een beetje onpasselijk van eigenlijk ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Peunage | maandag 5 augustus 2013 @ 14:57 |
Hahaha, interessante vraag uit het publiek. ![]() Q: "Kun je ook pinguin of tijgervlees kweken?" A: "Ja, technisch gezien is dat gewoon mogelijk" | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 14:58 |
Wauw dit zou zeker veel impact kunnen hebben. | |
Oceanonix | maandag 5 augustus 2013 @ 14:58 |
Dat doen we nu toch al, maar dan zit er een hele koe omheen.... | |
HetKlusKonijn | maandag 5 augustus 2013 @ 15:00 |
Zeer interessante ontwikkeling. Zou wellicht een geweldige afname van dierenleed èn van de teelt van soja (waar weer oerwouden voor worden gekapt...) kunnen betekenen. Wellicht kan het ook nog een bijdrage leveren aan het voorkomen van hongersnoden in de derde wereld. En ja hoor, ik zou het eten. Maakt me geen biet uit of vlees uit spierweefsel van een dood beest bestaat, of uit spierweefsel opgekweekt uit stamcellen. | |
Peunage | maandag 5 augustus 2013 @ 15:01 |
Maar de smaak is het blijkbaar nog niet helemaal. En dat gaat ook heel lastig worden als ik het zo hoor, aangezien de wetenschap nog niet zo ver is op het gebied van smaak omdat het iets subjectiefs is. | |
Kowloon | maandag 5 augustus 2013 @ 15:01 |
In hoeverre vormt dit werkelijk een oplossing voor het 'vleesprobleem'? Voor de productie van vlees is nu een aanzienlijke hoeveelheid plantaardige grondstoffen nodig. Om aan die plantaardige grondstoffen te komen is het nodig om arealen te bemesten om te voorkomen dat de bodem uitgeput raakt. En juist op dat gebied van mest zit volgens mij het probleem. De voorraad fosfaten is, wegens het ontbreken van recycling op dat gebied, eindig. Als dit kweekvlees een oplossing is voor het 'vleesprobleem' dan impliceert dat dus dat deze manier van produceren aanzienlijk efficiënter om gaat met dit soort grondstoffen dan productie van vlees door gebruik te maken van vee. Dit is iets waar ik zo mij vraagtekens bij heb, ook omdat slachtprocessen erg efficiënt verlopen. Echt de hele koe wordt gebruikt, letterlijk tot op het bot aan toe, terwijl men in het artikel aanneemt dat de koe alleen voor vlees gebruikt wordt. | |
jogy | maandag 5 augustus 2013 @ 15:02 |
In principe is dat wel zo natuurlijk en misschien is het enkel het laatste restje oer-carnivoor in mij die eist dat het vlees van een gestorven beest moet komen. Geen idee. | |
tijdelijk_hier | maandag 5 augustus 2013 @ 15:04 |
Dus de koe waar deze hamburger van komt leeft nog ? | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:04 |
Misschien is het wel heul lekker en gezond ja. Gewoon mijn eigen cellen op de kweek. | |
Specularium | maandag 5 augustus 2013 @ 15:06 |
Kweekvlees, wat klinkt dat razend goor. En dan moet je het nog eten ook. | |
HetKlusKonijn | maandag 5 augustus 2013 @ 15:06 |
Het is natuurlijk nog helemaal in de experimentele fase, maar gezien de CO2-problematiek/global warming/mensen in voormalige ontwikkelingslanden die óók auto willen rijden enzovoorts, lijkt het me dus een zeer welkom idee om dit onderzoek te stimuleren, al is het maar om het voortschrijdende gekap van oerwouden tbv soja-plantages (dat dus grotendeels als veevoer wordt verkocht) in de verre toekomst te zullen afremmen. Wat smaak betreft, tsja... zelf vind ik McDonalds niet te vreten. Een Duitse hamburger gaat er echter wel degelijk in bij mij. ![]() | |
El_Matador | maandag 5 augustus 2013 @ 15:07 |
Klimaathoax. Het is een prima initiatief, maar heeft niks met bovenstaande te maken. | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:08 |
Ze mogen het wel een wat meer appetijtelijke naam geven idd. | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:08 |
Zolang de prijs hoger is om (dezelfde hoeveelheid als van 1 varken/koe) "vlees" te kweken dan het een varken/koe te mesten. Zal het nog wel lang duren voordat het in de schappen ligt. | |
Dagonet | maandag 5 augustus 2013 @ 15:09 |
Het begint al met efficiënter gebruik van je landbouwgrond. 70% daarvan is nu in gebruik voor koeien en ander vee. Als je dat kan terugbrengen naar zo'n 10% produceer je veel meer grondstoffen die je oa kan gebruiken voor synthetisch vlees maar ook biobrandstoffen. | |
HetKlusKonijn | maandag 5 augustus 2013 @ 15:09 |
Natuurlijk, jôh. ![]() | |
Tijn | maandag 5 augustus 2013 @ 15:11 |
Ik vind dit zo gaaf ![]() | |
tijdelijk_hier | maandag 5 augustus 2013 @ 15:11 |
Maar het begin is er, je doet net alsof het al in de winkel ligt ![]() | |
El_Matador | maandag 5 augustus 2013 @ 15:11 |
Ja, global warming is A) niet global, B) de temperatuur stijgt al 10 jaar niet meer en C) niet per se door mensen veroorzaakt. CO2-sequestratie is A) nooit bewezen dat het "het klimaat terugverandert", B) achterlijke constructies worden bedacht waar landen aan vastzitten en C) een belachelijke hoeveelheid geld weggegooid in zaken die niets oplossen. Klimaat verandert, het enige is om daar rekening mee te houden, dat kan je niet stoppen/terugdraaien. | |
Wokkel | maandag 5 augustus 2013 @ 15:12 |
Lijkt mij niet erg biologisch dit, geef mij maar een stuk vlees van een normale koe. | |
#ANONIEM | maandag 5 augustus 2013 @ 15:12 |
Het is mooi om te zien waartoe de techniek in staat is. | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:12 |
Ga eens boven een gierput hangen. En haal eens een flinke teug adem ![]() | |
vincm | maandag 5 augustus 2013 @ 15:12 |
Het zal natuurlijk niet de complete veestapel en diens grondstoffen+emissies doen verdwijnen, want om van een paar honderd stamcellen duizenden kilo's vlees te maken heb je natuurlijk ook veel grondstoffen nodig. Echter zal het wel véél efficienter gaan worden in mankracht, benodigde ruimte en gebruik van de grondstoffen. Ben vooral erg benieuwd wélke grondstoffen er precies nodig zijn en hoe ze verwachten aan genoeg van deze grondstoffen te komen. De laatste keer dat ik stamcellen kweekte ging er namelijk een veelvoud van honderden euro's in het laten differentieren van een bepaald type stamcellen naar het soort cellen dat we wilden hebben... En daar waren onder andere groeifactoren voor nodig die, ironisch genoeg, uit runderen werd geïsoleerd. | |
El_Matador | maandag 5 augustus 2013 @ 15:13 |
Wat heeft CO2-sequestratie met de uitstoot van methaan te maken? En wat heeft onze menselijke afhankelijkheid van zuurstof te maken met klimaatverandering? | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:13 |
Nee... het gaat er mij om wat duurder is | |
Dagonet | maandag 5 augustus 2013 @ 15:13 |
Een paar jaar geleden leek ontwikkeling iets af te remmen en opeens deze explosie van science fiction. Tablets, kinect, 3d printing, synthethisch vlees, steeds betere en verder geïntegreerde voice commands, Glass, de wereld over een paar jaar is onherkenbaar vergeleken met de wereld van een paar jaar terug. | |
Kowloon | maandag 5 augustus 2013 @ 15:13 |
Maar de vraag is dus of dat ook werkelijk kan. Want een koe wordt voor veel meer gebruikt dan alleen vleesproductie. Je kan de koe pas schrappen als je alle producten van de koe synthetisch kunt produceren. | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:14 |
Het is niet alleen methaan | |
El_Matador | maandag 5 augustus 2013 @ 15:15 |
Nee, maar dat is wel het grootste deel. Je vergelijking slaat werkelijk helemaal nergens op. | |
Tijn | maandag 5 augustus 2013 @ 15:18 |
The singularity is near ![]() | |
PhysicsRules | maandag 5 augustus 2013 @ 15:18 |
Kan kloppen. Ik schreef alleen hoe lab-vlees kosjer zou kunnen zijn. | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:18 |
het is maar 1 gierput van de xxxxxxxx die over de hele wereld staan. En iedere gierput die minder kan. is minder uitstoot van gassen, minder vee, minder bos ontginning om veevoer te telen. | |
Arcee | maandag 5 augustus 2013 @ 15:22 |
| |
Karina | maandag 5 augustus 2013 @ 15:26 |
Ik weet niet waarom maar als ik het stukje hierboven lees dan word ik een beetje misselijk ![]() | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:26 |
Mag ik 1 hamburger.... Dat is dan 700.000 euro Mag ik hier ook pinnen | |
Eyjafjallajoekull | maandag 5 augustus 2013 @ 15:26 |
Yes! Maar on-topic, veel mensen hebben nog een naar idee bij 'labvlees'/'kweekvlees' Maar in feite is de bio-industrie van vandaag de dag niet veel anders. Behalve dat het vlees een bewustzijn heeft (wat eigenlijk treurig is, want de koeien kunnen niks doen behalve liggen) Want qua chemische troep is het zelfs erger. Koeien worden tegenwoordig helemaal volgestopt met antibiotica en groeimiddelen. Hopelijk zien mensen dat in en komt kweekvlees nu snel echt van de grond. | |
Eyjafjallajoekull | maandag 5 augustus 2013 @ 15:28 |
Wordt je dan niet misselijk als je ziet hoe het er in de bio-industrie aan toe gaat? | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:29 |
Goed punt. Kweekvlees klinkt niet zo fris, maar als men de hamburgers bij de mac vreet, dan moet dit er toch ook wel in gaan... | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:29 |
Eerst was er ook tegenstand toen de vegetarische vleeswaren erin kwamen. | |
Karina | maandag 5 augustus 2013 @ 15:29 |
Ik word van zoveel dingen misselijk. | |
Wokkel | maandag 5 augustus 2013 @ 15:30 |
Jij denkt dat dit een gezonde industrie is/wordt? | |
Eyjafjallajoekull | maandag 5 augustus 2013 @ 15:31 |
![]() Maar snap je wat ik bedoel. Ik vind het ook geen fris idee, kweekvlees. Maar als ik zie hoe het er in de industrie nu aan toe gaat zou ik niet heel lang twijfelen om over te stappen... | |
Eyjafjallajoekull | maandag 5 augustus 2013 @ 15:32 |
Geen idee. Valt weinig over te zeggen nog. Maar ieder geval komen er een stuk minder dieren aan te pas. Uiteindelijk is dit ook maar een overgangsfase, want op een dag zullen we compleet vanaf scratch ons eten kunnen opbouwen met de structuur, vitamines en smaak die we zelf willen. | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:33 |
Of zelf je eten opvoeden en slachten/klaarmaken | |
Wokkel | maandag 5 augustus 2013 @ 15:34 |
Maar zonder de broodnodige gevaren die vlees soms ook heeft. Slechte ontwikkeling voor de mensheid. | |
Eyjafjallajoekull | maandag 5 augustus 2013 @ 15:35 |
Broodnodige gevaren? | |
Wokkel | maandag 5 augustus 2013 @ 15:36 |
De mensheid wordt alleen sterker als de zwakkeren afvallen. Wanneer je de gevaren uitsluit ga je er dus in zijn geheel op achteruit. | |
Dagonet | maandag 5 augustus 2013 @ 15:37 |
Er is nu aangetoond dat het kan, dat was het moeilijke gedeelte. The rest is engineering. | |
Eyjafjallajoekull | maandag 5 augustus 2013 @ 15:38 |
Wat zijn 'de zwakkeren' dan in onze samenleving? Mensen die niet goed tegen een stukje ongekookt vlees kunnen? Daarnaast speelt natuurlijke selectie voor ons geen rol meer. Onze intelligentie zorgt ervoor dat we techniek en wetenschap kunnen gebruiken om de mensheid sterker te maken. | |
Wokkel | maandag 5 augustus 2013 @ 15:39 |
Dat bepaalt de natuur. Onzin, ik ben geen reli fanaat ofzo maar denk maar niet dat de mens de natuur de baas is. | |
-CRASH- | maandag 5 augustus 2013 @ 15:40 |
Dan moeten ze ook stoppen om de mens (of zwakkeren) door medicijnen langer in leven te houden | |
tijdelijk_hier | maandag 5 augustus 2013 @ 15:44 |
Door dit topic krijg ik wel zin in en lekkere burger ![]() | |
Eyjafjallajoekull | maandag 5 augustus 2013 @ 15:45 |
De gedachte om vlees maar 'gevaarlijk' te houden zodat er een handjevol mensen overlijden, die er vervolgens voor zorgen dat we als mensheid op de lange termijn sterker worden slaat nergens op. Daarnaast heeft iedereen in onze samenleving vrijwel gelijke kansen om zich voor te planten namelijk, dus nee, natuurlijke selectie is niet meer van toepassing. En waarom zou dat nodig zijn als wij techniek en wetenschap hebben om onszelf sterker te maken. In grofweg 150 jaar wordt ouderdom ook wel overwonnen. Maar ook dat is gewoon onderdeel van de 'natuur'. De natuur is namelijk niets anders dan een concept wat wij geven aan bepaalde processen in het universum. De natuur heeft geen vaste regels waaraan alles zich moet houden. Hoe denk je dat de mensheid er over 3000 jaar uitziet? | |
Karina | maandag 5 augustus 2013 @ 15:50 |
Tuurlijk begrijp ik wat je bedoelt, maar als ik dit lees: Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel Tja klinkt niet echt lekker. | |
tijdelijk_hier | maandag 5 augustus 2013 @ 15:55 |
En normaal stukje vlees is toch ook gewoon opgebouwd uit tig duizend miniscule stukjes weefsel, alleen zijn die weefsels nu op een andere manier ontstaan | |
jogy | maandag 5 augustus 2013 @ 15:55 |
Een ziekenhuis zou eigenlijk alleen maar gebroken ledematen moeten herstellen en de rest lekker laten gaan. krijgen we een mooie sterke samenleving van. | |
Ysiranthe | maandag 5 augustus 2013 @ 16:38 |
Erg interessante ontwikkeling; ik hoop (en denk) dat dit op den duur kan gaan concurreren met het vlees van dieren zelf. Mits prijs en kwaliteit enigszins vergelijkbaar zijn, zou ik er ook zo op overstappen. ![]() Doodgaan door ziekte is slechts één facet van natuurlijke selectie. Dat iemand de vruchtbare leeftijd bereikt, wil niet zeggen dat die persoon ook een partner weet te vinden en kinderen krijgt (waarbij het aantal kinderen ook een belangrijke rol speelt). Dus nee, niet iedereen heeft gelijke kansen; voor bijvoorbeeld mentaal gehandicapten zal die kans denk ik vrij klein zijn. De mens evolueert dus nog steeds, alleen speelt ziekte daar tegenwoordig een minder grote rol bij. Of dat een goed of slecht iets is, valt over te discussiëren. | |
jogy | maandag 5 augustus 2013 @ 16:56 |
Doet me wel denken aan Oryx and Crake, dat is een beetje een post apocalyptica reeks, die speelt zich af in een wereld waar al het vlees zo gemaakt wordt en uiteraard gaat het ergens finaal mis en sterft iedereen maar oké. Dat kwam dan weer niet direct door het vlees maar gewoon het spelen met genetica. | |
falling_away | maandag 5 augustus 2013 @ 16:57 |
OK! We beginnen met jouw ouders / broertjes en zusjes / partner / kinderen | |
jogy | maandag 5 augustus 2013 @ 16:57 |
Jouw sarcasme detector is ook kapot. | |
Woestijnvos | maandag 5 augustus 2013 @ 16:58 |
Ziet er wel goed uit. | |
falling_away | maandag 5 augustus 2013 @ 16:58 |
hij sprong aan net nadat ik het postte ![]() | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 18:39 |
Waar is dat van? | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 18:41 |
Daar is al lang geen sprake meer van. Selectie vindt overigens plaats op het gebied van voortplanting, niet overleving. | |
Tijn | maandag 5 augustus 2013 @ 19:04 |
Het is de titel van dit boek, geschreven door futuroloog Ray Kurzweil (momenteel werkzaam bij Google). Hij gelooft dat we +/- halverwege deze eeuw gaan meemaken dat gewone huis-tuin-en-keukencomputers meer rekenkracht hebben dan alle breinen van alle mensen bij elkaar en dat maakt een totaal andere wereld mogelijk dan de maatschappij waarin we nu leven. Dat moment (dat computers meer rekenkracht hebben dan mensen) wordt "the singularity" genoemd. | |
Pek | maandag 5 augustus 2013 @ 19:26 |
Dat slachtafval in de frikadel klinkt ook niet erg fris, maar toch eten we het ![]() | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 19:29 |
Interessant, bedankt voor de info. | |
Monolith | maandag 5 augustus 2013 @ 19:33 |
Ik zou de inhoud echter wel met een flinke dosis zout nemen. Zoals in een Nature review over dat boek ook werd gesteld:
| |
Aether | maandag 5 augustus 2013 @ 19:33 |
Vanaf 14:30 minuut. | |
contactpersoon | maandag 5 augustus 2013 @ 19:36 |
Ligt eraan of ze de vetten op orde krijgen, anders is het gedoemd te mislukken. Behalve voor de smaak zijn vetten van dieren (die gras eten en buiten lopen) essentieël voor de gezondheid, als die er niet inzitten zal het slechts een alternatieve proteïne bron zijn, maar zeker géén vervanger voor 'echt' vlees. | |
Tijn | maandag 5 augustus 2013 @ 19:39 |
Waarom zou dat niet lukken? | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 19:39 |
Het is inderdaad nogal een aanname dat die groei exponentieel zal blijven. | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 19:41 |
Hij kan wel mooi praten, die jongen. | |
contactpersoon | maandag 5 augustus 2013 @ 19:41 |
Dat weet ik niet, feit is wel dat het ze tot op heden blijkbaar niet lukt. | |
contactpersoon | maandag 5 augustus 2013 @ 19:42 |
Overigens sta ik zeer positief tegen dit soort ontwikkelingen, laat dat duidelijk zijn. | |
Tijn | maandag 5 augustus 2013 @ 19:43 |
Kurzweil gelooft dat dat kan omdat ontwikkeling op het gebied van technologie op z'n beurt verdere ontwikkelingen helpen te versnellen. Hij noemt dat "the law of accelerating returns". Maar hier verder op ingaan is misschien wat off-topic. Hoe dan ook, met of zonder singularity gaan we een radicaal andere toekomst tegemoet dan we tot nu toe gewend zijn. Ik denk echt dat deze doorbraak in kunstmatig vlees een enorme stap in de goede richting zal blijken te zijn. | |
Monolith | maandag 5 augustus 2013 @ 19:45 |
Overigens wordt dit pas echt een revolutie als ze er ook een mayo en curry smaak aan toevoegen natuurlijk. | |
Synthercell | maandag 5 augustus 2013 @ 19:54 |
Na aspertaam in frisdranken, fluoride in drinkwater, chemtrails, genetisch gemanipuleerd 'vlees', de plofkip en nu weer dit 'revolutionair' kweek'vlees' (vooral het groots in de media verspreiden is revolutionair, want het komt aan bij velen, emotionele reacties) Dit kweek'vlees' is duidelijk politiek want valt precies in het rijtje ander kunstmatig 'drinken' en 'voedsel'. De meeste mensen zullen er nooit aan beginnen (de meeste, een meederheid), m.a.w de politiek zal hier eerdaags wel kamervragen over gaan stellen, erop inspelen (wat de media verspreid aan 'nieuws' haakt de politiek meteen op in, vaak is de TK geschokt) Dit kweek'vlees' gaat zorgen voor verzet/afkeer in velen, want dat deed al het gerommel met voedsel, dieren en de natuur ook. | |
Monolith | maandag 5 augustus 2013 @ 19:55 |
Letterlijk en figuurlijk weer voer voor BNW'ers inderdaad. | |
Supersoep | maandag 5 augustus 2013 @ 20:19 |
Sterker nog, rekenkracht verdubbelt al niet meer om de twee jaar omdat we de grens bereiken qua schaal. Verder ziet die hamburger er enorm ranzig uit. Droog en taai, gadver. Ik heb zo'n muts op Facebook die loopt te verkondigen dat ze het een dieptepunt van de mensheid vindt omdat we de gezondheidsrisico's op lange termijn pas kunnen waarnemen als zoiets op de markt komt. ![]() | |
Pek | maandag 5 augustus 2013 @ 20:31 |
Gezondheidrisico's ![]() Van leven ga je dood ja , deal with it ![]() | |
-Strawberry- | maandag 5 augustus 2013 @ 21:06 |
Ik vind het er prima uitzien eigenlijk. Maar nog genoeg ruimte voor verbetering. Op mijn FB heb ik er nog niets over gelezen. Het interesseert mensen blijkbaar weinig. ![]() | |
TresBon | maandag 5 augustus 2013 @ 21:37 |
Ik kijk er ook niet van op, maar gerommel met voedsel is echt niet iets nieuws. Daarbij is dit sowieso niet echt nieuws, stamcellen worden al lang gebruikt voor allerlei toepassingen (nu toevallig hamburgers) | |
raptorix | maandag 5 augustus 2013 @ 21:57 |
Misschien dat ze binnenkort hoeren kunnen kweken uit stamcellen, dat zou echt fantastisch zijn! | |
Isabeau | maandag 5 augustus 2013 @ 22:14 |
Nah, de 700.000 was voor de hele ontwikkeling etc. Deze hamburger zelf scheen maar 250.000 te kosten. Koopje, toch! | |
Tourniquet | maandag 5 augustus 2013 @ 22:21 |
Ik heb van het weekend een hamburger op van de Vegetarische Slager. Is met ¤1,45 nu al goed betaalbaar. ![]() | |
Dagonet | maandag 5 augustus 2013 @ 23:10 |
Wat slacht een vegetarische slager? Een distel? | |
Dagonet | maandag 5 augustus 2013 @ 23:11 |
Ontwikkeling is altijd duur. Nu is het zaak om die kosten terug te verdienen met schaalvergroting. | |
Hexagon | dinsdag 6 augustus 2013 @ 10:47 |
Mooie ontwikkeling | |
3-voud | dinsdag 6 augustus 2013 @ 11:46 |
Wel grappig dat het om puur vleesweefsel gaat. Lijkt me heel raar. Elk stukje vlees heeft nu eenmaal vet nodig voor de smaak. Benieuwd hoe ze dat gaan oplossen. | |
Monolith | dinsdag 6 augustus 2013 @ 11:49 |
Mja, het is de vraag in hoeverre deze ontwikkeling echt tot een product kan leiden dat de smaak van vlees weet te benaderen. Zoals gisteren ook werd opgemerkt ergens op TV wordt de smaak van vlees ook grotendeels bepaald door de ophoping van stoffen in het vlees gedurende de ontwikkeling van het dier. Dat zul je dan ook op de een of andere manier moeten zien te benaderen. | |
theunderdog | dinsdag 6 augustus 2013 @ 11:57 |
Toch is het alles behalve ondenkbaar. De technologische wetenschap blijft zich ontwikkelen, wie weet waar we over 20 jaar staan. | |
Monolith | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:01 |
Dat vind ik altijd zo'n lekenargument. Voor elke succesvolle technologie zijn er 10 of 100 veelbelovende technologieën die het in de praktijk toch niet halen. Dat heeft allerhande oorzaken, van daadwerkelijk onoverkoombare (theoretische) problemen tot aan het feit dat er efficiëntere en goedkopere alternatieven opkomen. | |
Hexagon | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:04 |
Ach dat zal op den duur ook wel lukken | |
Monolith | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:05 |
Zie de reactie boven je. ![]() | |
theunderdog | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:06 |
Natuurlijk, alleen de theorien zijn er. Daarbij is het kiezen van een goedkoper alternatief gewoon een rationele afweging. Dat heeft niets te maken met het "niet kunnen". Er zijn genoeg wetenschappers die beweren dat wij over 20 jaar wel eens heel ver kunnen zijn. Dat wij ook met behulp van technologie langer gaan leven, veel langer. | |
lurf_doctor | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:07 |
+ een broodje met graan uit een stamcel ![]() | |
theunderdog | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:09 |
In hoeverre is dat relevant? Is het wenselijk dat wij als maatschappij de smaak van het vlees boven dierenleed en het milieu gaan zetten? Natuurlijk is het niet goed als de hamburger opeens naar wortels gaat smaken. Maar wat maakt het nu uit als dit vlees wat minder sappig is als de "echte" hamburger? | |
lurf_doctor | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:09 |
Evolutie is niet dat de sterkste overleefd maar het organisme dat zich het best (en waar nodig snelst) aanpast. ![]() | |
Monolith | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:10 |
Het heeft niet zoveel te maken met 'alleen de theorieën zijn er'. Er is zelfs al een prototype. Het gaat erom dat de technologie die hier gehanteerd wordt bestaat uit het kweken van spierweefsel uit stamcellen. Daar moet dan ook nog vetweefsel bij komen, je moet de accumulatie van dergelijke stoffen op de een of andere manier zien te emuleren, enzovoort. De vraag is of dat gaat lukken. Veel mensen dacht een aantal decennia terug ook dat de AI inmiddels wel op het niveau zou zijn dat we volledig autonome robots zouden hebben die qua niveau vergelijkbaar zouden zijn met de mens. Op het moment zijn we nog nauwelijks in staat om robots te bouwen die de motoriek van simpele insecten weten na te bootsen. | |
Re | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:12 |
iemand die botten breekt is of dom of onvoorzichtig of heeft een zwak gestel, geen reden om aan te nemen dat het herstellen van breuken de maatschappij sterker zou maken ![]() | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:12 |
Al is het kweken van bruikbare organen nog interessanter. ![]() | |
Monolith | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:12 |
Dat is alleszins relevant. Als het niet smaakt naar 'echt vlees', dan kun je net zo goed efficiëntere, al bestaande vleesvervangers hanteren. Ik kan me niet voorstellen dat dergelijke kweek een echt efficiënt proces oplevert. Hooguit zou het een interessante toepassing kunnen zijn om net als in science fiction series e.d. je eigen eten te kunnen 3D printen. | |
theunderdog | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:13 |
Maar toen dachten "mensen" dat. Nu beweren zelfs wetenschappers dat wij over 20 jaar erg ver kunnen zijn. Maar hoe komt het eigenlijk dat wij nog geen robots kunnen bouwen die de motoriek van simpele insecten kunnen na bootsen? Waarom is dat zo moeiijk? (jij hebt er immers veel meer verstand van dan ik). | |
jogy | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:15 |
Precies en als je dus de mensheid als organisme zou zien dan is het voor ons het beste om een beetje lief en verzorgend voor elkaar te zijn in plaats van maar tegen onszelf te vechten. Maar offtopic ![]() | |
Monolith | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:21 |
Ook wetenschappers beweerden dat. Maar het gaat er niet om dat mensen beweren. Het voorspellen van X is over 20 jaar mogelijk blijft heel vaak gewoon koffiedik kijken. Je weet niet waar je nog tegenaan gaat lopen. Bovendien zijn er voor elke wetenschapper die iets dergelijks beweert 10 die het tegendeel beweren. Kijk bijvoorbeeld naar de op maat gemaakte kankerbestrijding waar onlangs die campagne voor is gestart. Motorische aansturing is echt behoorlijk complex. Er komt een enorme berg aan parallelle verwerking van gegevens bij kijken die weer moet leiden tot veel gecoördineerde aansturing van de motoriek. Er is ook nog steeds geen complete analyse van het zenuwstelsel van een individueel insect bij mijn weten. Dat is natuurlijk ook al een voorwaarde om iets adequaat te kunnen simuleren. Men stapt verder nog wel vaak over het feit in dat van theoretisch concept naar in de praktijk werkbare oplossing een enorm traject is waarbij nog van alles mis kan gaan. | |
theunderdog | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:39 |
1: Het is inderdaad koffiedik kijken. Maar het eerste wat in mij opkomt is dat een wetenschapper niet zomaar gaat speculeren. 2: Bedankt voor de uitleg. | |
theunderdog | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:41 |
Ik vind dat deze vergelijking niet helemaal op gaat. Vleesvervangers smaken immers helemaal niet naar vlees. Terwijl deze hamburger alleen het beetje vet miste | |
arjan1212 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:44 |
ik ben hier tegen. | |
Pannenkoek3000 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:49 |
Want? | |
arjan1212 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:50 |
Vlees hoort gewoon van echte dieren te komen, het liefst wild | |
Pannenkoek3000 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:51 |
Iets 'hoort' ![]() | |
arjan1212 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:52 |
Het is mijn mening. Als jij graag kunstmatig voedsel eet moet je zelf weten, ik vind het niks. | |
Pannenkoek3000 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:53 |
Ach, mensen verzetten zich altijd tegen vernieuwing. Als het een paar jaar bestaat eet jij het ook gewoon hoor. | |
arjan1212 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:55 |
Ja over 20 jaar denkt iedereen dat deze kunstmatige zooi vlees is... en als iemand dan een keer echt vlees eet, verbaast ie zich erover dat het echt 25 keer zo lekker is | |
Tijn | dinsdag 6 augustus 2013 @ 12:56 |
Het punt is dat dat gewoon niet vol te houden is op termijn. | |
t-8one | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:00 |
Maar wat is nou de 'energie' welke dit 'vlees' doet 'groeien?' | |
Monolith | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:02 |
Heb jij enig idee hoe de huidige vleesvervangers zich verhouden tot dit stukje gekweekt vlees qua smaak? Voor zover ik het begreep benaderde dit stukje vlees nog lang niet de smaak van echt vlees. | |
theunderdog | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:03 |
http://www.nieuws.nl/econ(...)aakt-echt-naar-vlees | |
highender | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:09 |
Al geproefd? Of is het een psychische kwestie? | |
arjan1212 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:10 |
eh.. ik heb het nog niet op nee.. dus dan is het psychisch | |
Arcee | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:10 |
Alles wat jij eet is puur natuur? | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:14 |
Waarom? Je maakt gebruik van zoveel dingen die kunstmatig zijn. Kunstmatig staat niet gelijk aan slecht. [ Bericht 6% gewijzigd door -Strawberry- op 06-08-2013 13:22:18 ] | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:14 |
Er zijn vleesvervangers die wel in de buurt komen. | |
arjan1212 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:14 |
Helaas niet, want bijna alles wat je in de supermarkt koopt zit vol met zooi | |
Tijn | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:15 |
De cellen die in dit "cultured beef" zitten, zijn precies hetzelfde als normale koeiencellen in een lap vlees. Ze zijn alleen niet binnen een koe gegroeid, dat is het enige verschil. | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:15 |
En waarom is dat erg? | |
Tijn | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:15 |
Zooi die niet nodig is als vlees in de steriele omgeving van een laboratorium wordt gekweekt. | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:16 |
Goed punt. Het zijn inderdaad dezelfde cellen afkomstig van een organisme. | |
Arcee | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:17 |
Als echt vlees 25 keer zo lekker is als kweekvlees dan wordt kweekvlees nooit een succes. | |
arjan1212 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:18 |
Wild smaakt ook beter dan een plofkip | |
Monolith | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:33 |
Oh het is ook wel een 'educated guess'. Maar vergelijk het met voetbal. Analytici die een voorspelling doen over wie dit jaar de eredivisie wint, doen dat echt niet op basis van een willekeurige gok. Dit jaar wordt Ajax onder de analytici toch wel als grote favoriet gezien. Er zijn echter natuurlijk legio factoren die ervoor kunnen zorgen dat Ajax dit seizoen geen kampioen wordt. Dat iets niet zomaar 'speculeren' is, betekent natuurlijk niet direct dat er met volledige zekerheid voorspellingen kunnen worden gedaan. Dat geldt net zo goed voor wetenschappers als voor voetbalanalytici. | |
theunderdog | dinsdag 6 augustus 2013 @ 13:43 |
Welnee, het is vrijwel altijd alsof je karton aan het eten bent. | |
Leipo666 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 14:04 |
wat zal het effect zijn op de mens als je steeds dezelfde stukjes vlees binnenkrijgt? Nu is het zo dat als de koe op is je weer een andere koe op gaat eten nu kun je de situatie krijgen dat je jarenlang dezelfde koe op gaat eten omdat ze de hele tijd dezelfde koe/stamcellen gaan gebruiken voor hun kweek.... | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 14:12 |
Je kan varieren met soorten vlees. En wie zegt dat ze dezelfde koe zullen gebruiken voor al het kweekmateriaal? In theorie zou je juist een perfect stukje vlees kunnen ontwikkelen wat gezonder is dan elke keer vlees eten van een andere koe. | |
Leipo666 | dinsdag 6 augustus 2013 @ 14:13 |
nou ik denk dat fabrikanten zo min mogelijk verschillende koeien willen gebruiken omdat ze die koeien natuurlijk ook in leven moeten houden: 1 koe in leven houden en gebruiken voor stamcellen of 10 koeien nogal een verschillend kostenplaatje ![]() | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 14:15 |
Hoeveel heb je er geprobeerd? | |
Dagonet | dinsdag 6 augustus 2013 @ 17:40 |
Dat is geen science fiction meer he: http://www.tno.nl/content(...)&item_id=1866&Taal=1 http://www.nu.nl/tech/347(...)printer-voedsel.html http://www.nu.nl/tech/349(...)orgingstehuizen.html | |
Dagonet | dinsdag 6 augustus 2013 @ 17:41 |
Een volgende stap is natuurlijk van voedsel naar replacement limbs. | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 18:00 |
Precies. | |
Dagonet | dinsdag 6 augustus 2013 @ 18:02 |
Spierweefsel plakken op een kunstmatig bot met kunstmatige zenuwen, op zich niet geheel out of the realm of possibilities. | |
Tijn | dinsdag 6 augustus 2013 @ 18:13 |
Het voornaamste verschil met traditioneel vlees is dat het organisme in kwestie ervoor moet overlijden. De koe waarvan deze gekweekte hamburger is gemaakt, huppelt nog vrolijk door de wei. | |
-Strawberry- | dinsdag 6 augustus 2013 @ 18:16 |
Prachtig toch. |