Vast niet heel Roemenië en Bulgarije. Ze hebben immers sinds dit jaar al vrije toegang tot de arbeidsmarkt van veel andere landen, waaronder nota bene die van Noorwegen en IJsland, terwijl zij niet eens bij de EU horen.quote:Op maandag 10 december 2012 17:28 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ach nog een jaar en dan krijgen we heel Roemenië en Bulgarije over de vloer om hier de bouw in te gaan
De wealth transfer loopt o.a. via directe aankopen van schulden van PIIGS en PIIGS banken, waar uiteindelijk op wordt afgeschreven of default. De verliezen gaan dan per saldo naar de andere landen. Realiseer je dat dit enorme (belasting) liabilities zijn die worden aangegaan zonder dat daar enige vorm van democratische controle aan te pas komt! Mede om die reden is dit per verdrag ook uitdrukkelijk verboden.quote:Op maandag 10 december 2012 17:27 schreef Igen het volgende:
[..]
Je doelt op de target2-balans? Ik heb eerlijk gezegd geen verstand van hoe centrale banken precies werken, maar ik vond dit:
http://www.karlwhelan.com/Papers/T2Paper.pdf
En als ik die onderzoeker moet geloven, dan komt een onbalans via target-2 niet neer op een verkapte bailout (en is de target2-balans intussen ook gestabiliseerd).
Pas als de Euro weg isquote:Op maandag 10 december 2012 19:03 schreef Kirov het volgende:
http://www.telegraaf.nl/b(...)t_achter_ons___.html
Hollande: eurocrisis ligt achter ons
quote:ma 10 dec 2012, 23:39
|
lees voor
“Europa kost meer dan ooit beloofd”
AMSTERDAM - “Europa gaat meer geld kosten dan ooit was beloofd. En ja, we gaan meer bevoegdheden met elkaar delen dan we comfortabel vinden.”
Die onheilspellende boodschap had PvdA-leider Diederik Samsom maandagavond voor zijn gehoor op een partijbijeenkomst in Amsterdam ter gelegenheid van de 25 sterfdag van Joop den Uyl.
Dat meldt persbureau Novum. Volgens Samsom zijn de concessies nodig: “Omdat we voor onze kinderen dat Europa willen dat problemen oplost, in plaats van creëert.”
Nederland staat volgens de PvdA-leider voor belangrijke keuzes, onder meer over de vorming van een bankenunie. “Europa wordt onze zwaarste beproeving.”
Nog erger is het elkaar verdringen van die drie clowns wie in het midden mocht staan.quote:Op dinsdag 11 december 2012 00:26 schreef piepeloi55 het volgende:
Met plaatsvervangende schaamte heb ik vandaag gekeken naar het uitreiken van de nobelprijs aan de EU.
Een democratisch gekozen dictatuur? Goeie grap.quote:Op dinsdag 11 december 2012 02:12 schreef SuperHarregarre het volgende:
Igen, in je stukje eerder mis ik nog een optie. Je stelt dat de skeptici verantwoordelijk zijn voor het ondemocratisch worden. Dus moet iedereen eurofiel worden? Dat klinkt een beetje als een gedwongen keuze voor pro-Europa stemmen. Als je niet pro-Europe stemt, maken we van Europa een dictatuur. Als je wel voor Europa stemt, maken we van Europa een democratisch gekozen dictatuur.
De EEG was niks democratischer dan de huidige EU. Zelfs minder democratisch: de EEG bestond (met die naam) tot 1967, maar de eerste verkiezingen voor het Europees Parlement vonden pas in 1979 plaats. Terug naar de EEG betekent dus terug naar een structuur waarbij alle besluitvorming moet worden gedaan in de vorm van een overleg van afgevaardigden van alle lidstaten. Alle besluitvorming zou dan dus op dezelfde manier plaatsvinden als nu al die eurotoppen, waarbij Rutte, Jan-Kees de Jager en Dijsselbloem in de Tweede Kamer A zeggen en in Brussel B doen. Is dat wat je wilt?quote:De optie die ik mis is voor een terugkeer naar een EEG-situatie.
Wat is er te lachen aan een democratisch gekozen dictatuur? We hebben nu zogenaamd gekozen voor deze EU. Maar zijn we vergeten dat we tegengestemd hebben een hele tijd terug? Wat is er toen met onze stem gedaan? Niets. Nee, precies. Zo'n democratie is de EU.quote:Op dinsdag 11 december 2012 10:34 schreef Igen het volgende:
[..]
Een democratisch gekozen dictatuur? Goeie grap.![]()
En daarbuiten is er nog wel een optie: weg uit de Europese vrije markt en ons verschuilen achter de dijken. Dan kunnen we volledig democratisch en soeverein onze zaken regelen. Maar ik denk niet dat dat goed voor onze economie is.
[..]
De EEG was niks democratischer dan de huidige EU. Zelfs minder democratisch: de EEG bestond (met die naam) tot 1967, maar de eerste verkiezingen voor het Europees Parlement vonden pas in 1979 plaats. Terug naar de EEG betekent dus terug naar een structuur waarbij alle besluitvorming moet worden gedaan in de vorm van een overleg van afgevaardigden van alle lidstaten. Alle besluitvorming zou dan dus op dezelfde manier plaatsvinden als nu al die eurotoppen, waarbij Rutte, Jan-Kees de Jager en Dijsselbloem in de Tweede Kamer A zeggen en in Brussel B doen. Is dat wat je wilt?
Nee, zo'n democratie is Nederland. Het referendum was georganiseerd door Nederland en niet door de EU, de interpretatie van de uitslag werd gedaan door de Nederlandse politiek en niet door de EU, het besluit om geen referendum te houden over het Verdrag van Lissabon was ook een besluit van de Nederlandse politiek en niet van de EU, enzovoort.quote:Op dinsdag 11 december 2012 10:39 schreef SuperHarregarre het volgende:
[..]
Wat is er te lachen aan een democratisch gekozen dictatuur? We hebben nu zogenaamd gekozen voor deze EU. Maar zijn we vergeten dat we tegengestemd hebben een hele tijd terug? Wat is er toen met onze stem gedaan? Niets. Nee, precies. Zo'n democratie is de EU.
ja zo zijn er altijd smoesjes om onder een uitslag uit te komen, dan hebben verkiezingen ook geen enkel nut meerquote:Op dinsdag 11 december 2012 10:55 schreef Igen het volgende:
[..]
Nee, zo'n democratie is Nederland. Het referendum was georganiseerd door Nederland en niet door de EU, de interpretatie van de uitslag werd gedaan door de Nederlandse politiek en niet door de EU, het besluit om geen referendum te houden over het Verdrag van Lissabon was ook een besluit van de Nederlandse politiek en niet van de EU, enzovoort.
Ik reken het proces ernaartoe ook zeker de NL politiek aan. Maar nu is het gebeurd en heb ik wel degelijk bezwaar tegen het resultaat.quote:Op dinsdag 11 december 2012 10:55 schreef Igen het volgende:
[..]
Nee, zo'n democratie is Nederland. Het referendum was georganiseerd door Nederland en niet door de EU, de interpretatie van de uitslag werd gedaan door de Nederlandse politiek en niet door de EU, het besluit om geen referendum te houden over het Verdrag van Lissabon was ook een besluit van de Nederlandse politiek en niet van de EU, enzovoort.
Ze hebben vast wel een argument waarom het niet tegen de letter van het verdrag in zal gaan.quote:Op dinsdag 11 december 2012 10:43 schreef SeLang het volgende:
Misschien is het waar dat de EU in een andere vorm minder democratisch is. Maar dat boeit niet zolang de bevoegdheden beperkt zijn. Het probleem zit hem juist in de bevoegdheden van de EU/ ECB combinatie op dit moment, zoals onbeperkte wealth transfers. (Nou ja, volgens de verdragen zijn die bevoegdheden er ook niet - het is zelfs nadrukkelijk verboden. Ze hebben zichzelf deze bevoegdheden toegeëigend in een soort van sluipende staatsgreep onder dreiging van oorlog en lichten die uit zullen gaan).
Dan ben ik wel (oprecht) benieuwd: tegen welke wijzigingen in het Verdrag van Lissabon t.o.v. het Verdrag van Nice heb je precies bezwaar?quote:Op dinsdag 11 december 2012 10:58 schreef SuperHarregarre het volgende:
[..]
Ik reken het proces ernaartoe ook zeker de NL politiek aan. Maar nu is het gebeurd en heb ik wel degelijk bezwaar tegen het resultaat.
Maar het gaat zonder twijfel in tegen de geest van de verdragen. De euro is inmiddels onherkenbaar geworden vergeleken met wat oorspronkelijk was beoogd (onafhankelijk, geen politieke inmenging, alleen sturen op inflatie, monetaire financiering verboden, degelijk Bundesbank style beleid, strenge collateral eisen, etc....)quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:00 schreef Igen het volgende:
[..]
Ze hebben vast wel een argument waarom het niet tegen de letter van het verdrag in zal gaan.
En de EU heeft een lange geschiedenis op dit vlak. Voor zover ik weet is het in het verleden ook al zo vaak gebeurd dat de Europese leiders per unanimiteit tot een of ander tandeloos compromis besloten, waarna de EU-instanties dat zo ver mogelijk hebben proberen op te rekken om er iets praktisch werkbaars van te maken. En uiteindelijk wordt die alledaagse praktijk dan alsnog in de verdragen vastgelegd.
Bij de EU geloven ze dat je die cultuur er wel uit kunt rammen. Dat gaan wij en onze kinderen in ieder geval niet meer meemaken. Moet je voorstellen dat er een Aziatische Unie komt met Korea, Japan en China. En dan heb je 't maar over drie landen. Dat gaat ook niet werken. Maar nee, we kunnen wel Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Italie enz. in een federaal Europa stoppen.quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:19 schreef SeLang het volgende:
Hoe surrealistisch die hele Groot-Europese gedachte eigenlijk is blijkt trouwens ook uit het feit dat je in landen als Spanje afscheidingsbewegingen hebt (Baskenland, Catalonie,...) waarbij regios nieteens meer in Spanje willen blijven. En dan denken die Eurocraten dat er draagvlak is voor zelfs nog een extra bestuurslaag over landen heen!
Is dat wel helemaal zo? Uit het Werkingsverdrag:quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
Maar het gaat zonder twijfel in tegen de geest van de verdragen. De euro is inmiddels onherkenbaar geworden vergeleken met wat oorspronkelijk was beoogd (onafhankelijk, geen politieke inmenging, alleen sturen op inflatie, monetaire financiering verboden, degelijk Bundesbank style beleid, strenge collateral eisen, etc....)
En in dat artikel 3 van het EU-verdrag staat dan een hele waslijst aan doelstellingen, waaronder bijvoorbeeld ook:quote:Artikel 127
1. Het hoofddoel van het Europees Stelsel van Centrale Banken (hierna „ESCB” te noemen), is het
handhaven van prijsstabiliteit. Onverminderd het doel van prijsstabiliteit ondersteunt het ESCB het
algemene economische beleid in de Unie teneinde bij te dragen tot de verwezenlijking van de in
artikel 3 van het Verdrag betreffende de Europese Unie omschreven doelstellingen van de Unie.
De ECB mag zich dus zeker wel met vanalles en nog wat bemoeien, zolang de prijsstabiliteit maar gehandhaafd blijft. En als ik de inflatie zo zie:quote:een sociale markteconomie met een groot concurrentievermogen die gericht is op volledige werkgelegenheid en sociale vooruitgang
Volgens mij speelt daarbij eigenlijk altijd een rol dat via dwang van bovenaf geld wordt afgepakt. Baskenland, Catalonië, Vlaanderen, arme regio's in West-Duitsland die aan Oost-Duitsland solidariteitsbelasting moeten betalen, Slovenië en Kroatië voor hun onafhankelijkheid...quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:19 schreef SeLang het volgende:
Hoe surrealistisch die hele Groot-Europese gedachte eigenlijk is blijkt trouwens ook uit het feit dat je in landen als Spanje afscheidingsbewegingen hebt (Baskenland, Catalonie,...) waarbij regios nieteens meer in Spanje willen blijven. En dan denken die Eurocraten dat er draagvlak is voor zelfs nog een extra bestuurslaag over landen heen!
Dat is het argument dat de ECB zelf gebruikt ja. Maar het handelen gaat rechtstreeks in tegen een expliciet verbod op monetaire financiering. Verder kun je een ECB die eisen oplegt aan een democratisch gekozen regering met de beste wil van de wereld niet politiek ofafhankelijk meer noemen.quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:34 schreef Igen het volgende:
De ECB mag zich dus zeker wel met vanalles en nog wat bemoeien, zolang de prijsstabiliteit maar gehandhaafd blijft. En als ik de inflatie zo zie:
[ afbeelding ]
Dat wekt bij mij niet echt de indruk dat de ECB de hoofddoelstelling van prijsstabiliteit met de voeten treedt.
Eens. Maar die transferunie is er dus al. En deze loopt grotendeels via de ECB en is dus niet aan democratische controle onderhevigd. Je kunt alleen maar hopen dat er snel een keer een echte rekening op de mat valt zodat mensen eindelijk wakker worden.quote:Op dinsdag 11 december 2012 11:34 schreef Igen het volgende:
Volgens mij speelt daarbij eigenlijk altijd een rol dat via dwang van bovenaf geld wordt afgepakt. Baskenland, Catalonië, Vlaanderen, arme regio's in West-Duitsland die aan Oost-Duitsland solidariteitsbelasting moeten betalen, Slovenië en Kroatië voor hun onafhankelijkheid...
Ik denk dus wel dat men ontzettend goed moet uitkijken dat de EU / Eurozone geen grootschalige transferunie wordt en dat het hooguit bij een eenmalige afschrijving op de Griekse schulden blijft, want anders vrees ik ook dat het risico groot is dat het verkeerd afloopt.
Hoe hoog is die rekening eigenlijk? Is er bijv. enig ander land, behalve Griekenland, dat volgens jou eigenlijk al failliet is en op wiens obligaties afgeschreven zal moeten worden?quote:Op dinsdag 11 december 2012 12:42 schreef SeLang het volgende:
[..]
Eens. Maar die transferunie is er dus al. En deze loopt grotendeels via de ECB en is dus niet aan democratische controle onderhevigd. Je kunt alleen maar hopen dat er snel een keer een echte rekening op de mat valt zodat mensen eindelijk wakker worden.
Momenteel is het vooral een opeenhoping van risico's. Maar als bijv Spanje de euro verlaat en devalueert (wat al die Keynes economen adviseren) dan gaat het al gauw over honderden miljarden.quote:Op dinsdag 11 december 2012 13:28 schreef Igen het volgende:
[..]
Hoe hoog is die rekening eigenlijk? Is er bijv. enig ander land, behalve Griekenland, dat volgens jou eigenlijk al failliet is en op wiens obligaties afgeschreven zal moeten worden?
Kun je dit iets meer uitleggen?quote:Op dinsdag 11 december 2012 13:38 schreef SeLang het volgende:
Het meest kwetsbaar zijn de landen die het vluchtkapitaal hebben ontvangen, zoals NL en Duitsland. (Bedenk dat een banktegoed voor een bank een liability is, geen asset. De asset die dit balanceert is via-via uiteindelijk de claim van de ECB op een nationale centrale bank die in dit scenario waarschijnlijk in rook opgaat).
Stel, een Spanjaard vreest een euro-exit + devaluatie en transfereert zijn spaartegoeden (¤100k) bij Caja Madrid naar een Nederlandse bank (zeg Rabo). Hij heeft nu een claim van ¤100k op Rabo. Rabo heeft op zijn beurt een claim van ¤100k op DNB, DNB heeft een claim van ¤100k op de ECB en de ECB heeft een claim van ¤100k op de Spaanse Centrale Bank, die op haar beurt weer een claim heeft van ¤100k op Caja Madrid. Zo werkt dat met Target2. Caja Madrid ondervindt een run op haar spaartegoeden maar wordt overeind gehouden met onbeperkte liquiditeitssteun van de ECB (via de Spaanse Centrale Bank|) in ruil voor crap collateral (bijvoorbeeld Spaanse staatsschuld of Spaanse hypotheek leningen).quote:
quote:di 11 dec 2012, 14:07
Duitsland haalt uit naar Berlusconi
BERLIJN - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft Silvio Berlusconi dinsdag gewaarschuwd voor zijn uitspraken over Duitsland.
De oud-premier van Italië uitte kritiek op de Italiaanse regering, die zich volgens hem in het economische beleid liet dicteren door Duitsland.
Westerwelle verwijt Berlusconi Duitsland te gebruiken voor zijn verkiezingscampagne.
„De Duitse regering zal zich niet met verkiezingscampagnes bemoeien”, zei Westerwelle.
Maar het is niet de bedoeling dat Duitsland onderdeel wordt gemaakt van een populistische verkiezingscampagne.
Duitsland noch Europa is de oorzaak van de huidige problemen in Italië.”
Hij reageerde op uitspraken die Berlusconi deed op zijn eigen televisiezender Canale Cinque:
De regering heeft het op Duitsland gerichte beleid gevolgd dat Europa andere staten heeft proberen op te leggen en ze heeft een crisissituatie gecreëerd die veel slechter is dan toen wij aan de macht waren.”
Monti volgde eind vorig jaar de door seks- en fraudeschandalen geplaagde Berlusconi op om Italië voor een faillissement te behoeden.
De oud-premier steunde het beleid van Monti tot eind vorige week.
Dat hadden we ook kunnen en moeten doen. Nu zitten we (velen) in een uitzichtloze economische situatie die maar blijft voortsukkelen, terwijl de onevenwichtigheden nooit zijn opgelost.quote:Op dinsdag 11 december 2012 16:23 schreef tjoptjop het volgende:
http://nl.wikipedia.org/wiki/TARGET2 ai dat saldo tabel.![]()
Estland is eigenlijk best wel een bazenlandje, direct aan het begin van de crisis schoon schip maken ipv uitstellen. Lage staatsschuld en een sluitende begroting
idd, maar zij zijn zo'n beetje de enigen die het hebben gedaan (en IJsland, maar dat ging wat minder vrijwilligquote:Op dinsdag 11 december 2012 18:29 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat hadden we ook kunnen en moeten doen. Nu zitten we (velen) in een uitzichtloze economische situatie die maar blijft voortsukkelen, terwijl de onevenwichtigheden nooit zijn opgelost.
Het grootste gevaar zit in het feit dat autoriteiten het overgrote deel van hun ruimte om "collateral damage" op te vangen bij een eventuele volgende crisis verspeeld hebben. Het politieke/sociale-systeem kan daardoor weleens onder druk komen te staan, wat imo veel belangrijker is dan het 'overleven' van een economische depressie (worst case).
Ik heb daar wel wat video's van gezien. Dat was wel ernstig hard hoor. Scholen gesloten, ziekenhuis dicht. Ik denk dat zij dat ook makkelijker aan kunnen dan zo'n verwend shitland als Nederland.quote:Op dinsdag 11 december 2012 16:23 schreef tjoptjop het volgende:
http://nl.wikipedia.org/wiki/TARGET2 ai dat saldo tabel.![]()
Estland is eigenlijk best wel een bazenlandje, direct aan het begin van de crisis schoon schip maken ipv uitstellen. Lage staatsschuld en een sluitende begroting
Inderdaad, ik zal het verhaal van SeLang komende maanden zeker in de gaten houden. Ik zie Italie hierin ook nog wel wat 'geks' gaan doen komende maanden en de punten die hij er maakt kloppen als een bus. Ik verwacht sowieso droevigheid op de markten Januari/Februari (as usual) en dit past eigenlijk wel bij dat plaatje.quote:Op dinsdag 11 december 2012 20:30 schreef fedsingularity het volgende:
Verhelderende posts weer!
Wat een rommeltje is het toch ook eigenlijk....
quote:Voorafgaande aan de EU-top van morgen en vrijdag debatteert de Kamer met de minister-president en de minister van Financiën over de Nederlandse inzet in Europa. Volkskrant.nl doet live verslag:
http://www.volkskrant.nl/(...)-voor-toekomst.dhtml
quote:wo 12 dec 2012, 11:14
Industriële productie eurolanden daalt verder
LUXEMBURG (AFN) - De industriële productie in de eurozone is in oktober met 1,4 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag.
De daling kwam onverwacht. Economen voorspelden gemiddeld een toename met 0,2 procent. De productie nam voor de tweede achtereenvolgende maand af. In september bedroeg de achteruitgang 2,3 procent.
De industrie in de 17 eurolanden produceerde in oktober gemiddeld 3,6 procent minder dan een jaar eerder. In de hele Europese Unie was sprake van een krimp met 3,1 procent op jaarbasis.
De sterkste daling ten opzichte van oktober 2011 vond plaats in Ierland (min 16,2 procent) en Italië (min 4,2 procent). In Nederland nam de productie met 3,9 procent af. De Litouwse en Slowaakse fabrieken presteerden het best. In die landen nam de productie met 8 tot 10 procent toe.
'Dat hadden we ook moeten doen' is wel een mooie dooddoener he? Want wie had dat moeten besluiten? De landen zelf hadden het besluit ieder voor zich kunnen nemen, met het resultaat dat in al die landen de economie door het putje was gegaan a la IJsland, behalve dan dat er anders dan in IJsland geen geld was overgebleven na de liquidatie van alle banken. In dat spelletje hadden we nu in Europa geen slecht weer gehad maar hadden we in een financiële ijstijd gezeten.quote:Op dinsdag 11 december 2012 18:29 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat hadden we ook kunnen en moeten doen. Nu zitten we (velen) in een uitzichtloze economische situatie die maar blijft voortsukkelen, terwijl de onevenwichtigheden nooit zijn opgelost.
Het grootste gevaar zit in het feit dat autoriteiten het overgrote deel van hun ruimte om "collateral damage" op te vangen bij een eventuele volgende crisis verspeeld hebben. Het politieke/sociale-systeem kan daardoor weleens onder druk komen te staan, wat imo veel belangrijker is dan het 'overleven' van een economische depressie (worst case).
quote:"Nog tien jaar economische stagnatie"
Unilever-topman Paul Polman waarschuwt voor tien jaar economische stagnatie in Europa. "We moeten de realiteit onder ogen zien."
Niet iedere dag hoor je een topman van een mondiaal concern zo bezorgd over de economische ontwikkeling. Paul Polman, ceo van voedingsmiddelenconcern Unilever, windt er geen doekjes om. Europa gaat tien jaar economische stagnatie tegemoet, zegt hij in een interview met Bloomberg.
Polman krijgt bijval van economen als Hans Stegeman van Rabobank, die onlangs voor Nederland tot dezelfde conclusie kwam. Hij ziet de voospellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) als te optimistisch: "Het schetst een vertekend toekomstbeeld. Kijkend naar wat er nu in de wereld gebeurt ligt stagnatie van de economische activiteit ons inziens meer voor de hand."
Grondstoffenschaarste en vergrijzing
De modellen die het CPB en andere instituten zoals De Nederlandsche Bank gebruiken zijn hard toe aan vernieuwing, luidt het advies. En hij is niet de enige die het zegt. Volgens meerdere economen zijn de groeimodellen na een zwaar financiële crisis gemankeerd. Bijvoorbeeld omdat de grote schulden die daarna resteren, moeten worden afbetaald, wat nog lange tijd nazeurt.
Tegelijkertijd hebben we last grondstoffenschaarste die ons dwingt in de richting van een meer duurzame economie - een flinke kostenpost. Ook de vergrijzing gaat de komende tien jaar veel geld kosten en zorgt voor afname van de groei van de beroepsbevolking.
Tijd dus voor innovatie, stelt Stegeman. "Groei is alleen mogelijk is door beter te presteren dan de concurrenten."
Je blijft ook lachen met die Europese oplossingen. De genoemde "geldschieters" die hun verlies nemen zijn bijna allemaal Griekse financiële instellingen die door de Griekse overheid moeten worden overeind gehouden (en door diezelfde overheid zijn gedwongen om deze deal te doen). Grotendeels dus een vestzak-broekzak verhaal, maar op papier daalt zo wel de Griekse staatsschuld en lijkt het alsof er iets is verbeterd...quote:Grieken kopen deel van schuld terug
***************************************
` De Griekse overheid koopt voor 31,9
miljard euro aan schulden met korting
terug.Dat gebeurt met geld dat daarvoor
is vrijgemaakt in de laatste deal met
de eurolanden,de ECB en het IMF.
De Grieken leggen voor de schuld 11,3
miljard euro op tafel.Dat komt overeen
met de marktwaarde van de schuld,die
oorspronkelijk dus bijna drie keer zo
hoog was.Door de deal daalt de Griekse
schuld en nemen de geldschieters,zoals
banken en investeerders,hun verlies.
De terugkoop was een voorwaarde in de
onderhandelingen met Griekenland over
uitbetaling van toegezegde steun en het
verstrekken van nieuwe leningen.
Behalve dan dat de Grieken deze schuld niet meer kunnen afwentelen.quote:Op woensdag 12 december 2012 12:30 schreef SeLang het volgende:
[..]
Je blijft ook lachen met die Europese oplossingen. De genoemde "geldschieters" die hun verlies nemen zijn bijna allemaal Griekse financiële instellingen die door de Griekse overheid moeten worden overeind gehouden (en door diezelfde overheid zijn gedwongen om deze deal te doen). Grotendeels dus een vestzak-broekzak verhaal, maar op papier daalt zo wel de Griekse staatsschuld en lijkt het alsof er iets is verbeterd...
Als onze autoriteiten, zoals in een normaal kapitalistisch systeem, hadden gekozen om risicodragend kapitaal de prijs van deze crisis te betalen hadden we een forse crisis gehad. Die financiele ijstijd gaat echter niet op en is bangmakerij, overheden kunnen met hun middelen en wetgeving de 'collateral damage' beperken, waarbij betaalsystemen en spaargelden gegarandeerd kunnen worden. Op het moment dat je risicodragend vermogen de rekening laat betalen kost dat trouwens niet eens zoveel (of niets) voor de overheid, kijk maar eens hoeveel activa dan moet verdampen bij een bankbalans.quote:Op woensdag 12 december 2012 12:16 schreef HiZ het volgende:
'Dat hadden we ook moeten doen' is wel een mooie dooddoener he? Want wie had dat moeten besluiten? De landen zelf hadden het besluit ieder voor zich kunnen nemen, met het resultaat dat in al die landen de economie door het putje was gegaan a la IJsland, behalve dan dat er anders dan in IJsland geen geld was overgebleven na de liquidatie van alle banken. In dat spelletje hadden we nu in Europa geen slecht weer gehad maar hadden we in een financiële ijstijd gezeten.
De EU had domweg de bevoegdheid niet om een sweeping besluit te nemen op z'n Amerikaans om de zaak op te lossen.
Dus vertel eens wie is die 'wie' die al die verstandige besluiten had kunnen nemen zodat de crisis was opgelost zonder alles over de klif te gooien.
Omdat de schuld nu gedragen wordt door de maatschappij en anders er commerciele instellingen failliet gegaan zouden zijn?quote:Op woensdag 12 december 2012 12:35 schreef HiZ het volgende:
[..]
Behalve dan dat de Grieken deze schuld niet meer kunnen afwentelen.
op de landen die het niet terug krijgen en het deel dat de ECB heeft gekochtquote:Op woensdag 12 december 2012 12:35 schreef HiZ het volgende:
[..]
Behalve dan dat de Grieken deze schuld niet meer kunnen afwentelen.
quote:wo 12 dec 2012, 12:08
IMF: onzeker of Portugal doelen haalt
LISSABON (AFN) -
Portugal kan door de slechte economische omstandigheden mogelijk niet aan de voorwaarden voor financiële steun voldoen.
Dat liet het hoofd van de IMF-missie in Portugal, Abebe Selassie, woensdag weten.
De IMF-econoom waarschuwde dat de aanhoudende bezuinigingen in Portugal zware druk zetten op de economie.
Daardoor is het onzeker of de doelen die als voorwaarde voor financiële steun zijn gesteld haalbaar zijn.
Europa en het IMF beloofden Portugal in 2011 voor 78 miljard euro aan noodkredieten.
In ruil daarvoor moeten omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen worden doorgevoerd, zodat de overheidsfinanciën weer op orde komen.
Die maatregelen hebben afgelopen jaar mede gezorgd voor een forse economische krimp in het Zuid-Europese land.
Geen probleem, we verlagen de rente en plannen, naast Griekenland, ook Portugal in voor schuldverlichting in of na 2015.quote:Op woensdag 12 december 2012 13:02 schreef michaelmoore het volgende:
tjonge, dat is een verrassing
[..]
Wat?quote:Op woensdag 12 december 2012 12:42 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Omdat de schuld nu gedragen wordt door de maatschappij en anders er commerciele instellingen failliet gegaan zouden zijn?
ditquote:Op woensdag 12 december 2012 13:37 schreef Igen het volgende:
Ik kan nergens terugvinden wat het IMF nou precies heeft gezegd.
quote:Portugal kan door de slechte economische omstandigheden mogelijk niet aan de voorwaarden voor financiële steun voldoen.
Dat liet het hoofd van de IMF-missie in Portugal, Abebe Selassie, woensdag weten.
De IMF-econoom waarschuwde dat de aanhoudende bezuinigingen in Portugal zware druk zetten op de economie.
*zucht* Nee, dat is wat een RTL-journalist ervan maakt, niet wat Selassie zelf heeft gezegd. Er staat niet eens één citaat van hem in het stukje wat je daar post.quote:
betekent dit dat Portugal geen steungeld meer krijgt ??quote:Op woensdag 12 december 2012 14:01 schreef Igen het volgende:
[..]
*zucht* Nee, dat is wat een RTL-journalist ervan maakt, niet wat Selassie zelf heeft gezegd. Er staat niet eens één citaat van hem in het stukje wat je daar post.
quote:Europa en het IMF beloofden Portugal in 2011 voor 78 miljard euro aan noodkredieten. In ruil daarvoor moeten omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen worden doorgevoerd
Zeg het maar, want je weet toch alles beter.quote:Op woensdag 12 december 2012 14:19 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
betekent dit dat Portugal geen steungeld meer krijgt ??
[..]
Daar heb jij dan weer gelijk inquote:Op woensdag 12 december 2012 14:28 schreef Igen het volgende:
[..]
Zeg het maar, want je weet toch alles beter.
quote:wo 12 dec 2012, 14:18
Rutte blijft tegen afschrijven Griekse schuld
DEN HAAG (AFN) -
Premier Mark Rutte is tegen het kwijtschelden van Griekse schulden, maar expliciet uitsluiten dat dat op termijn toch gebeurt, deed hij woensdag niet in een Kamerdebat over de EU-top van donderdag en vrijdag.
De Tweede Kamer wilde van Rutte woensdag weten hoe hij denkt over de mogelijkheid dat eurolanden in 2014 besluiten om af te schrijven op Griekse schulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën had daarover vorige week gezegd dat niets valt uit te sluiten maar dat kwijtschelden wel het aller-, allerlaatste middel is.
Ook Rutte zei dat het ,,helaas'' zo is dat niets kan worden uitgesloten, maar Nederland is en blijft tegen het instrument van kwijtschelden. Dat is ten eerste niet nodig volgens Rutte en bovendien haal je met er nu over praten alle druk weg bij de Griekse regering om te hervormen en te bezuinigen.
De eurolanden hebben onlangs afgesproken om in 2014 te bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn om Griekenland verder te helpen. Wat Rutte betreft wordt dan gekeken naar maatregelen die nu ook overeengekomen zijn, zoals het verlagen van de rente en het verlengen van de looptijd.
Verlagen van rente en verlengen van de looptijd is hetzelfde als afschrijven. Je wisselt dan in feite bestaande schuld in voor schuld met een lagere waarde.quote:De eurolanden hebben onlangs afgesproken om in 2014 te bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn om Griekenland verder te helpen. Wat Rutte betreft wordt dan gekeken naar maatregelen die nu ook overeengekomen zijn, zoals het verlagen van de rente en het verlengen van de looptijd.
Het onderstreepte zegt wellicht iets over wie de eigenaren zijn van die jachtenquote:Fiscus verklikt Griekse jachten
***************************************
` De Nederlandse Belastingdienst gaat
gegevens over Griekse jachten die onder
Nederlandse vlag varen,doorspelen aan
de Griekse overheid.Dat zei minister
Dijsselbloem in de Kamer.De eigenaren
ontduiken mogelijk Griekse belastingen.
Volgens Dijsselbloem gaat het om enkele
honderden schepen.De dienst heeft de
gegevens al eerder beschikbaar gesteld,
maar toen gebeurde er niets mee.
Volgens de minister zullen de gegevens
weer worden aangeboden.Dijsselbloem
zegt dat "we er nu voor kunnen zorgen
dat er iets mee gebeurt".Nederlandse
ambtenaren helpen de Griekse fiscus bij
het innen van belastingen.
Ahja, nu wel. Hij heeft de belofte dit keer zwart op wit?quote:Op woensdag 12 december 2012 17:22 schreef SeLang het volgende:
Volgens de minister zullen de gegevens weer worden aangeboden.Dijsselbloem zegt dat "we er nu voor kunnen zorgen dat er iets mee gebeurt
Dan nog, hoe wil hij ze er aan houden? Hij heeft geen enkele macht in Griekenland.quote:Op woensdag 12 december 2012 18:15 schreef Perrin het volgende:
Hij heeft de belofte dit keer zwart op wit?
hij mag wel oppassen die Dijsselbloem ze sluiten hem zo op daarquote:Op woensdag 12 december 2012 18:18 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Dan nog, hoe wil hij ze er aan houden? Hij heeft geen enkele macht in Griekenland.
Nee, maar er is in Griekenland zelf inmiddels volop aandacht voor dit soort belastingontduiking. Iets wat er twee jaar terug eigenlijk nog niet was. Venizelos heeft op dit moment problemen in zijn eigen partij omdat hij niks met die Lagarde lijst heeft gedaan.quote:Op woensdag 12 december 2012 18:18 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Dan nog, hoe wil hij ze er aan houden? Hij heeft geen enkele macht in Griekenland.
Aandacht en dat er ook echt wat aan wordt gedaan is een 2e. Ik heb nog steeds het idee dat deze aandacht puur 'media' aandacht is, en dat alles onder de tafel nog steeds enorm corrupt is. Net zoals in andere landen rondom Griekenland, zoals Italie en Oost Europa.quote:Op donderdag 13 december 2012 11:18 schreef HiZ het volgende:
[..]
Nee, maar er is in Griekenland zelf inmiddels volop aandacht voor dit soort belastingontduiking. Iets wat er twee jaar terug eigenlijk nog niet was. Venizelos heeft op dit moment problemen in zijn eigen partij omdat hij niks met die Lagarde lijst heeft gedaan.
Ik ga die corruptie niet verdedigen, maar ik ken de situatie in Turkije. Turkije was 15 jaar terug een door en door corrupt land. Vandaag de dag is er nog steeds corruptie, maar niemand vind het meer acceptabel dat ambtenaren smeergeld aannemen. Het is daardoor duidelijk afgenomen.quote:Op donderdag 13 december 2012 11:53 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Aandacht en dat er ook echt wat aan wordt gedaan is een 2e. Ik heb nog steeds het idee dat deze aandacht puur 'media' aandacht is, en dat alles onder de tafel nog steeds enorm corrupt is. Net zoals in andere landen rondom Griekenland, zoals Italie en Oost Europa.
Dat soort corruptie zal je daar nooit (!) volledig weg halen, het zit daar in zo veel lagen van de bevolking en de politiek. Dat is echt onbegonnen werk! Het is een van de redenen waarom ik er nooit zou willen wonen of evt. later wil opgroeien. Never! Ik kots op dat soort corruptie
Maar volgens mij wordt er nog wel steeds smeergeld aangenomen, misschien wat minder. Maar ik heb het idee dat het daar nog wel steeds gaande is. Misschien inderdaad minderquote:Op donderdag 13 december 2012 21:42 schreef HiZ het volgende:
[..]
Ik ga die corruptie niet verdedigen, maar ik ken de situatie in Turkije. Turkije was 15 jaar terug een door en door corrupt land. Vandaag de dag is er nog steeds corruptie, maar niemand vind het meer acceptabel dat ambtenaren smeergeld aannemen. Het is daardoor duidelijk afgenomen.
quote:vr 14 dec 2012, 11:24
Werkgelegenheid eurozone krimpt 0,2 procent
LUXEMBURG (AFN) - De werkgelegenheid in de eurozone is in het derde kwartaal met 0,2 procent afgenomen in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend.
In vrijwel alle sectoren in de eurozone was sprake van een krimp van de werkgelegenheid, aldus Eurostat. In de bouwsector was de daling met een min 1,5 procent het sterkst.
Er zou in Griekenland helemaal geen inflatie mogen zijn. Het feit dat er bij een enorme krimp van de economie toch inflatie is, is alleen maar een teken dat de Griekse economie nog altijd niet normaal functioneert.quote:Op vrijdag 14 december 2012 11:11 schreef piepeloi55 het volgende:
Grieks CPI nog maar 0,4%. Er moeten meer belastingverhogingen komen, anders gaan we deflatie zien.
Dat klopt deels, belastingverhogingen hebben een forse opwaartse druk op het CPI gehad. Dat loopt de komende tijd eruit. Met de huidige loonontwikkeling en overcapaciteit kan het ook bijna niet anders dan dat er deflatie optreed.quote:Op vrijdag 14 december 2012 12:04 schreef HiZ het volgende:
Er zou in Griekenland helemaal geen inflatie mogen zijn. Het feit dat er bij een enorme krimp van de economie toch inflatie is, is alleen maar een teken dat de Griekse economie nog altijd niet normaal functioneert.
quote:vr 14 dec 2012, 12:16
Italiaanse staatsschuld boven de 2 biljoen
MILAAN (AFN) - De staatsschuld van Italië is in oktober voor het eerst tot boven de grens van 2 biljoen euro gestegen.
Dat liet de Italiaanse centrale bank vrijdag weten.
De schuld stond in oktober op 2015 miljard euro, tegen 1995 miljard euro in september. Het land kampt na Griekenland met de hoogste staatsschuld van de eurozone. De Italiaanse schuld komt dit jaar naar verwachting uit op circa 126 procent van het bruto binnenlands product.
Zoals gezegd komt die CPI inflatie vooral door belastingen (BTW en accijnsverhogingen). In de hele EU heeft dat de CPI trouwens flink opgedreven.quote:Op vrijdag 14 december 2012 12:04 schreef HiZ het volgende:
[..]
Er zou in Griekenland helemaal geen inflatie mogen zijn. Het feit dat er bij een enorme krimp van de economie toch inflatie is, is alleen maar een teken dat de Griekse economie nog altijd niet normaal functioneert.
staatsschuld van 2000 miljard Euro ??????quote:Op vrijdag 14 december 2012 13:06 schreef SeLang het volgende:
2 biljoen euro schuld en een primary surplus.... dan moeten de handjes wel jeuken om te defaulten op die schuld.
Voor Portugal schijnt dat sinds kort ook te gelden: excl. rentebetalingen een handelsoverschot en begrotingsoverschot. Dan nog blijven twee vragen staan:quote:Op vrijdag 14 december 2012 13:06 schreef SeLang het volgende:
2 biljoen euro schuld en een primary surplus.... dan moeten de handjes wel jeuken om te defaulten op die schuld.
In Italië is voor zover ik weet inderdaad veel schuld in handen van de eigen pensioenfondsen. Evengoed heeft MoVimento 5 Stelle (die uit de euro wil en defaulten) consistent 15-20% van de stemmen in de peilingen.quote:Op vrijdag 14 december 2012 13:46 schreef Igen het volgende:
- Wie is de tegenpartij van de staatsschuld? Als je - ik noem maar wat - door te defaulten de pensioenen in eigen land ernstig aantast dan is dat ook een reden om het toch maar liever niet te doen.
ze zouden willen dat we inflatie krijgen, dat gaat niet lukken, op geen enkele manier, tenzij we gaan geld strooien ala bernankequote:Op vrijdag 14 december 2012 13:09 schreef SeLang het volgende:
[..]
Zoals gezegd komt die CPI inflatie vooral door belastingen (BTW en accijnsverhogingen). In de hele EU heeft dat de CPI trouwens flink opgedreven.
quote:za 15 dec 2012, 15:52
'Tekenen van verspreiding Europese crisis'
FRANKFURT -
De economische neergang in veel Europese landen lijkt zich te verspreiden over Europa. „Er zijn aanwijzingen dat de economie niet alleen verzwakt in zuidelijke landen met schulden, maar ook in de rest van de eurozone”, aldus Erkki Liikanen, chef van de Finse centrale bank en lid van de Algemene Raad van de Europese Centrale Bank.
Hij zei dat tegenover de Duitse krant Die Welt. Volgens hem kan niemand zich meer aan de problemen onttrekken, ook niet de Duitse en Finse economie die steunen op de export naar andere landen. „De ontwikkeling van de Europese conjunctuur baart ons zorgen”.
Voor de oplossing wijst hij op de eigen verantwoordelijkheid van de Europese landen. Volgens hem kan niemand, behalve de landen zelf, zorgen voor hervormingen en bezuinigingen. „Als iemand zegt: meer Europa is de oplossing; dan zeg ik: we hebben eerst meer nationale verantwoordelijkheid nodig en daarna pas meer Europa”, aldus Liikanen.
Eh, ja, daar hoor je in Nederland ook protesten over.quote:Op vrijdag 14 december 2012 14:12 schreef SeLang het volgende:
[..]
In Italië is voor zover ik weet inderdaad veel schuld in handen van de eigen pensioenfondsen. Evengoed heeft MoVimento 5 Stelle (die uit de euro wil en defaulten) consistent 15-20% van de stemmen in de peilingen.
Ik denk dat pensioenfondsen ook ver van je bed zijn. Hoor je in Nederland iemand protesteren tegen de kunstmatig lage rente die ook bij ons systematisch de pensioenfondsen aan het slopen is?
die van der Camp, is echt iemand die stemt wat hem door de eurofielen opgedragen wordt, doorbaggeren en de kiezer ontwijkenquote:Op zondag 16 december 2012 13:04 schreef Ronald-Koeman het volgende:
Wat een engerd die van het CDA. "De euro ten koste van alles laten slagen!!!!111"
En welke vraag wil je de kiezer precies voorleggen?quote:Op zondag 16 december 2012 13:38 schreef SeLang het volgende:
Misschien moeten we eens een referendum houden over Europa.
Ow wacht....
Of we belastingheffing door Brussel moeten laten doen, dus een fiscale unie of definitief apart blijven en terug naar een EEGquote:Op zondag 16 december 2012 13:51 schreef Breekfast het volgende:
[..]
En welke vraag wil je de kiezer precies voorleggen?
Veel meer dan een professor die af en toe wat schrijft in de krant is het niet hoor.quote:Op zondag 16 december 2012 00:26 schreef HiZ het volgende:
[..]
Eh, ja, daar hoor je in Nederland ook protesten over.
Ik denk overigens wel dat de oplossing ergens in dit veld ligt.quote:Op vrijdag 14 december 2012 15:29 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
ze zouden willen dat we inflatie krijgen, dat gaat niet lukken, op geen enkele manier, tenzij we gaan geld strooien ala bernanke
De beste manier om inflatie te krijgen is de woningprijzen op te jagen door iedere idioot een 5 jarige 100% subprime hypotheek te geven
Dat hebben we al vaker gehoord en een paar maanden later hingen die landen opeens aan de bedelstaf.quote:'Italië kan crisis aan zonder hulp ECB'
MILAAN - Italië kan de huidige spanning op de financiële markten het hoofd bieden zonder hulp van de Europese Centrale Bank (ECB).
Foto: AFP
Dat zegt bestuurder Ignazio Visco van de Italiaanse centrale bank in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met dagblad La Stampa.........
Je zou denken dat de vluchtelingestroom de andere kant op loopt. Zo slecht gaat het kennelijk niet in Griekenland. Ze kunnen de salarrisen dus nog wel wat extra verlagen.quote:Hek langs Grieks-Turkse grens klaar
***************************************
Om de toestroom van illegalen naar de
de EU in te dammen,heeft Griekenland
een hek gebouwd langs de grens met
Turkije.Het hek met prikkeldraad is
10,4 kilometer lang en 4 meter hoog.
Begin dit jaar werd een begin gemaakt
met de bouw en het hek is nu klaar,zei
de aannemer.Volgens hem kan niemand
zonder speciale uitrusting over het hek
klimmen.
De grens tussen Griekenland en Turkije
wordt vrijwel helemaal gemarkeerd door
de Maritsa-rivier.Het hek staat op een
deel waar de grens over land loopt.De
Griekse regering had 5 miljoen euro
uitgetrokken voor de bouw.
Grieken komen hier vooral geld uitgeven.quote:Op maandag 17 december 2012 09:24 schreef SeLang het volgende:
[..]
Je zou denken dat de vluchtelingestroom de andere kant op loopt. Zo slecht gaat het kennelijk niet in Griekenland. Ze kunnen de salarrisen dus nog wel wat extra verlagen.
Ja en ze zetten de spaarcenten op Zwiterse banken.quote:Op maandag 17 december 2012 10:16 schreef HiZ het volgende:
[..]
Grieken komen hier vooral geld uitgeven.
http://www.nytimes.com/20(...)ve-default.html?_r=0quote:S.&P. Ratchets Up Greece’s Credit Rating to B – With Stable Outlook
ATHENS (AP) — The Standard & Poor’s ratings agency upgraded Greece’s credit grade by six notches on Tuesday, lifting the country out of default but leaving its devalued bonds in junk status.
Enlarge This Image
Kostas Tsironis/Associated Press
Protesters in Athens on Monday. S.&P. lauded the government’s efforts on fiscal adjustment.
The agency said the upgrade to B-, the highest grade it has given Greece since June 2011, reflected its view that the other 16 European Union countries using the euro are determined to keep Greece in the currency union.
It also gave Greece a stable outlook, meaning it is less likely to change its rating again soon.
“The stable outlook balances our view of euro zone member states’ determination to support Greece’s euro zone membership and the Greek government’s commitment to a fiscal and structural adjustment against the economic and political challenges of doing so,” the agency said in a statement.
We moeten nu echt zo snel mogelijk uit de euro stappen want dit gaat helemaal nergens meer over.quote:ECB Again Accepting Greek Bonds As Eligible Collateral
19 December 2012 - ECB announces change in eligibility of debt instruments issued or guaranteed by the Greek government
Marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic and fulfilling all other eligibility criteria shall again constitute eligible collateral for the purposes of Eurosystem credit operations, subject to special haircuts. This is the consequence of the decision of the Governing Council of the European Central Bank (ECB) to suspend the application of the minimum credit rating threshold in the collateral eligibility requirements for the purposes of the Eurosystem’s credit operations in the case of marketable debt instruments issued or guaranteed by the Greek government. This suspension will be maintained until further notice.
http://www.ecb.int/press/pr/date/2012/html/pr121219.en.html
Er is wel wat verandert, de rente is omlaag gegaan de laatste 2 jaar, dus die rating geeft dat dan weer.quote:Op woensdag 19 december 2012 08:42 schreef MassApeal het volgende:
[..]
http://www.nytimes.com/20(...)ve-default.html?_r=0
Niks inhoudelijks veranderd in de afgelopen 2 jaar, maar toch een hogere rating... Vraag me af of dit zich ook reflecteert in de daadwerkelijk te betalen rente op de financiële markt.
Verder kan het zich misschien ook wel negatief ontwikkelen als Griekenland daadwerkelijk weer de markt op kan en relatief goedkoop kan lenen zonder eisen van de Trojka.
Maar dan is zo'n stap nog steeds wel erg snel. Of niet?quote:Op woensdag 19 december 2012 14:32 schreef MouzurX het volgende:
[..]
Er is wel wat verandert, de rente is omlaag gegaan de laatste 2 jaar, dus die rating geeft dat dan weer.
De rente is gehalveerd en het wordt steeds meer duidelijk dat europa griekenland niet laat vallen, dus op zich niet heel gek hoor. Maar ik neem aan dat als er in 2014 (weer) afgeschreven wordt op Griekenland dat de rating dan weer verlaagd wordt naar selective default.quote:Op woensdag 19 december 2012 15:43 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Maar dan is zo'n stap nog steeds wel erg snel. Of niet?
En zo is Frankrijk stiekem ook toegevoegd tot de categorie "probleemlanden"quote:"Frankrijk en Spanje krijgen meer tijd"
De Europese Commissie zal voorstellen om Frankrijk en Spanje meer tijd te geven om hun begrotingstekorten terug te dringen tot onder de 3 procent van het bruto binnenlands product. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais zaterdag op basis van bronnen in Madrid en Brussel.
Volgens de bronnen krijgt Frankrijk 1 jaar extra de tijd, dus tot 2014, en Spanje nog 1 of 2 jaar langer. Parijs liet zaterdag weten het begrotingsdoel voor 2013 te handhaven, ongeacht eventueel respijt vanuit Brussel. Het Internationaal Monetair Fonds stelde zaterdag dat Frankrijk het tekort volgend jaar niet onder 3 procent krijgt en dat het zal blijven steken op 3,5 procent.
Sterker nog. Frankrijk is het probleemland. Dat een meerderheid van de fransen het goedkeurt rijke, ondernemende mensen zwart te maken en het land uit te treiteren o.a. middels belastingen toont dat aan. Ik heb het idee dat Frankrijk bezig is met het eindspel, zoveel mogelijk binnenhalen voordat de euro uiteenspat. Vooral het herkapitaliseren van hun banken met noordeuropees belastinggeld zie ik als zodanig.quote:Op zondag 23 december 2012 13:37 schreef SeLang het volgende:
[..]
En zo is Frankrijk stiekem ook toegevoegd tot de categorie "probleemlanden"
Dan zou Frankrijk daar al wel 'heel' erg snel mee bezig zijn vind je ook niet? Dat vind ik in die zin toch wel een beetje op de tijd vooruit lopen. Ik verwacht niet dat binnen 12 maand alles volledig op z'n kop zal staan.quote:Op zondag 23 december 2012 13:56 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Sterker nog. Frankrijk is het probleemland. Dat een meerderheid van de fransen het goedkeurt rijke, ondernemende mensen zwart te maken en het land uit te treiteren o.a. middels belastingen toont dat aan. Ik heb het idee dat Frankrijk bezig is met het eindspel, zoveel mogelijk binnenhalen voordat de euro uiteenspat. Vooral het herkapitaliseren van hun banken met noordeuropees belastinggeld zie ik als zodanig.
Ik volg dan ook met interesse hoe Duitsland zich hier in laat luizen. Zo hoog schat ik de duitsers niet in. Het was immers Schroder die het verdrag van Maastricht opblies aangemoedigd door de fransen.quote:Op zondag 23 december 2012 17:54 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Dan zou Frankrijk daar al wel 'heel' erg snel mee bezig zijn vind je ook niet? Dat vind ik in die zin toch wel een beetje op de tijd vooruit lopen. Ik verwacht niet dat binnen 12 maand alles volledig op z'n kop zal staan.
Immers, als Frankrijk nu al bezig is met het eindspel, waarom dan Duitsland bijvoorbeeld niet? Ik schat die toch hoger in dan France.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |