Je blijft ook lachen met die Europese oplossingen. De genoemde "geldschieters" die hun verlies nemen zijn bijna allemaal Griekse financiële instellingen die door de Griekse overheid moeten worden overeind gehouden (en door diezelfde overheid zijn gedwongen om deze deal te doen). Grotendeels dus een vestzak-broekzak verhaal, maar op papier daalt zo wel de Griekse staatsschuld en lijkt het alsof er iets is verbeterd...quote:Grieken kopen deel van schuld terug
***************************************
` De Griekse overheid koopt voor 31,9
miljard euro aan schulden met korting
terug.Dat gebeurt met geld dat daarvoor
is vrijgemaakt in de laatste deal met
de eurolanden,de ECB en het IMF.
De Grieken leggen voor de schuld 11,3
miljard euro op tafel.Dat komt overeen
met de marktwaarde van de schuld,die
oorspronkelijk dus bijna drie keer zo
hoog was.Door de deal daalt de Griekse
schuld en nemen de geldschieters,zoals
banken en investeerders,hun verlies.
De terugkoop was een voorwaarde in de
onderhandelingen met Griekenland over
uitbetaling van toegezegde steun en het
verstrekken van nieuwe leningen.
Behalve dan dat de Grieken deze schuld niet meer kunnen afwentelen.quote:Op woensdag 12 december 2012 12:30 schreef SeLang het volgende:
[..]
Je blijft ook lachen met die Europese oplossingen. De genoemde "geldschieters" die hun verlies nemen zijn bijna allemaal Griekse financiële instellingen die door de Griekse overheid moeten worden overeind gehouden (en door diezelfde overheid zijn gedwongen om deze deal te doen). Grotendeels dus een vestzak-broekzak verhaal, maar op papier daalt zo wel de Griekse staatsschuld en lijkt het alsof er iets is verbeterd...
Als onze autoriteiten, zoals in een normaal kapitalistisch systeem, hadden gekozen om risicodragend kapitaal de prijs van deze crisis te betalen hadden we een forse crisis gehad. Die financiele ijstijd gaat echter niet op en is bangmakerij, overheden kunnen met hun middelen en wetgeving de 'collateral damage' beperken, waarbij betaalsystemen en spaargelden gegarandeerd kunnen worden. Op het moment dat je risicodragend vermogen de rekening laat betalen kost dat trouwens niet eens zoveel (of niets) voor de overheid, kijk maar eens hoeveel activa dan moet verdampen bij een bankbalans.quote:Op woensdag 12 december 2012 12:16 schreef HiZ het volgende:
'Dat hadden we ook moeten doen' is wel een mooie dooddoener he? Want wie had dat moeten besluiten? De landen zelf hadden het besluit ieder voor zich kunnen nemen, met het resultaat dat in al die landen de economie door het putje was gegaan a la IJsland, behalve dan dat er anders dan in IJsland geen geld was overgebleven na de liquidatie van alle banken. In dat spelletje hadden we nu in Europa geen slecht weer gehad maar hadden we in een financiële ijstijd gezeten.
De EU had domweg de bevoegdheid niet om een sweeping besluit te nemen op z'n Amerikaans om de zaak op te lossen.
Dus vertel eens wie is die 'wie' die al die verstandige besluiten had kunnen nemen zodat de crisis was opgelost zonder alles over de klif te gooien.
Omdat de schuld nu gedragen wordt door de maatschappij en anders er commerciele instellingen failliet gegaan zouden zijn?quote:Op woensdag 12 december 2012 12:35 schreef HiZ het volgende:
[..]
Behalve dan dat de Grieken deze schuld niet meer kunnen afwentelen.
op de landen die het niet terug krijgen en het deel dat de ECB heeft gekochtquote:Op woensdag 12 december 2012 12:35 schreef HiZ het volgende:
[..]
Behalve dan dat de Grieken deze schuld niet meer kunnen afwentelen.
quote:wo 12 dec 2012, 12:08
IMF: onzeker of Portugal doelen haalt
LISSABON (AFN) -
Portugal kan door de slechte economische omstandigheden mogelijk niet aan de voorwaarden voor financiële steun voldoen.
Dat liet het hoofd van de IMF-missie in Portugal, Abebe Selassie, woensdag weten.
De IMF-econoom waarschuwde dat de aanhoudende bezuinigingen in Portugal zware druk zetten op de economie.
Daardoor is het onzeker of de doelen die als voorwaarde voor financiële steun zijn gesteld haalbaar zijn.
Europa en het IMF beloofden Portugal in 2011 voor 78 miljard euro aan noodkredieten.
In ruil daarvoor moeten omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen worden doorgevoerd, zodat de overheidsfinanciën weer op orde komen.
Die maatregelen hebben afgelopen jaar mede gezorgd voor een forse economische krimp in het Zuid-Europese land.
Geen probleem, we verlagen de rente en plannen, naast Griekenland, ook Portugal in voor schuldverlichting in of na 2015.quote:Op woensdag 12 december 2012 13:02 schreef michaelmoore het volgende:
tjonge, dat is een verrassing
[..]
Wat?quote:Op woensdag 12 december 2012 12:42 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Omdat de schuld nu gedragen wordt door de maatschappij en anders er commerciele instellingen failliet gegaan zouden zijn?
ditquote:Op woensdag 12 december 2012 13:37 schreef Igen het volgende:
Ik kan nergens terugvinden wat het IMF nou precies heeft gezegd.
quote:Portugal kan door de slechte economische omstandigheden mogelijk niet aan de voorwaarden voor financiële steun voldoen.
Dat liet het hoofd van de IMF-missie in Portugal, Abebe Selassie, woensdag weten.
De IMF-econoom waarschuwde dat de aanhoudende bezuinigingen in Portugal zware druk zetten op de economie.
*zucht* Nee, dat is wat een RTL-journalist ervan maakt, niet wat Selassie zelf heeft gezegd. Er staat niet eens één citaat van hem in het stukje wat je daar post.quote:
betekent dit dat Portugal geen steungeld meer krijgt ??quote:Op woensdag 12 december 2012 14:01 schreef Igen het volgende:
[..]
*zucht* Nee, dat is wat een RTL-journalist ervan maakt, niet wat Selassie zelf heeft gezegd. Er staat niet eens één citaat van hem in het stukje wat je daar post.
quote:Europa en het IMF beloofden Portugal in 2011 voor 78 miljard euro aan noodkredieten. In ruil daarvoor moeten omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen worden doorgevoerd
Zeg het maar, want je weet toch alles beter.quote:Op woensdag 12 december 2012 14:19 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
betekent dit dat Portugal geen steungeld meer krijgt ??
[..]
Daar heb jij dan weer gelijk inquote:Op woensdag 12 december 2012 14:28 schreef Igen het volgende:
[..]
Zeg het maar, want je weet toch alles beter.
quote:wo 12 dec 2012, 14:18
Rutte blijft tegen afschrijven Griekse schuld
DEN HAAG (AFN) -
Premier Mark Rutte is tegen het kwijtschelden van Griekse schulden, maar expliciet uitsluiten dat dat op termijn toch gebeurt, deed hij woensdag niet in een Kamerdebat over de EU-top van donderdag en vrijdag.
De Tweede Kamer wilde van Rutte woensdag weten hoe hij denkt over de mogelijkheid dat eurolanden in 2014 besluiten om af te schrijven op Griekse schulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën had daarover vorige week gezegd dat niets valt uit te sluiten maar dat kwijtschelden wel het aller-, allerlaatste middel is.
Ook Rutte zei dat het ,,helaas'' zo is dat niets kan worden uitgesloten, maar Nederland is en blijft tegen het instrument van kwijtschelden. Dat is ten eerste niet nodig volgens Rutte en bovendien haal je met er nu over praten alle druk weg bij de Griekse regering om te hervormen en te bezuinigen.
De eurolanden hebben onlangs afgesproken om in 2014 te bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn om Griekenland verder te helpen. Wat Rutte betreft wordt dan gekeken naar maatregelen die nu ook overeengekomen zijn, zoals het verlagen van de rente en het verlengen van de looptijd.
Verlagen van rente en verlengen van de looptijd is hetzelfde als afschrijven. Je wisselt dan in feite bestaande schuld in voor schuld met een lagere waarde.quote:De eurolanden hebben onlangs afgesproken om in 2014 te bekijken of aanvullende maatregelen nodig zijn om Griekenland verder te helpen. Wat Rutte betreft wordt dan gekeken naar maatregelen die nu ook overeengekomen zijn, zoals het verlagen van de rente en het verlengen van de looptijd.
Het onderstreepte zegt wellicht iets over wie de eigenaren zijn van die jachtenquote:Fiscus verklikt Griekse jachten
***************************************
` De Nederlandse Belastingdienst gaat
gegevens over Griekse jachten die onder
Nederlandse vlag varen,doorspelen aan
de Griekse overheid.Dat zei minister
Dijsselbloem in de Kamer.De eigenaren
ontduiken mogelijk Griekse belastingen.
Volgens Dijsselbloem gaat het om enkele
honderden schepen.De dienst heeft de
gegevens al eerder beschikbaar gesteld,
maar toen gebeurde er niets mee.
Volgens de minister zullen de gegevens
weer worden aangeboden.Dijsselbloem
zegt dat "we er nu voor kunnen zorgen
dat er iets mee gebeurt".Nederlandse
ambtenaren helpen de Griekse fiscus bij
het innen van belastingen.
Ahja, nu wel. Hij heeft de belofte dit keer zwart op wit?quote:Op woensdag 12 december 2012 17:22 schreef SeLang het volgende:
Volgens de minister zullen de gegevens weer worden aangeboden.Dijsselbloem zegt dat "we er nu voor kunnen zorgen dat er iets mee gebeurt
Dan nog, hoe wil hij ze er aan houden? Hij heeft geen enkele macht in Griekenland.quote:Op woensdag 12 december 2012 18:15 schreef Perrin het volgende:
Hij heeft de belofte dit keer zwart op wit?
hij mag wel oppassen die Dijsselbloem ze sluiten hem zo op daarquote:Op woensdag 12 december 2012 18:18 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Dan nog, hoe wil hij ze er aan houden? Hij heeft geen enkele macht in Griekenland.
Nee, maar er is in Griekenland zelf inmiddels volop aandacht voor dit soort belastingontduiking. Iets wat er twee jaar terug eigenlijk nog niet was. Venizelos heeft op dit moment problemen in zijn eigen partij omdat hij niks met die Lagarde lijst heeft gedaan.quote:Op woensdag 12 december 2012 18:18 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Dan nog, hoe wil hij ze er aan houden? Hij heeft geen enkele macht in Griekenland.
Aandacht en dat er ook echt wat aan wordt gedaan is een 2e. Ik heb nog steeds het idee dat deze aandacht puur 'media' aandacht is, en dat alles onder de tafel nog steeds enorm corrupt is. Net zoals in andere landen rondom Griekenland, zoals Italie en Oost Europa.quote:Op donderdag 13 december 2012 11:18 schreef HiZ het volgende:
[..]
Nee, maar er is in Griekenland zelf inmiddels volop aandacht voor dit soort belastingontduiking. Iets wat er twee jaar terug eigenlijk nog niet was. Venizelos heeft op dit moment problemen in zijn eigen partij omdat hij niks met die Lagarde lijst heeft gedaan.
Ik ga die corruptie niet verdedigen, maar ik ken de situatie in Turkije. Turkije was 15 jaar terug een door en door corrupt land. Vandaag de dag is er nog steeds corruptie, maar niemand vind het meer acceptabel dat ambtenaren smeergeld aannemen. Het is daardoor duidelijk afgenomen.quote:Op donderdag 13 december 2012 11:53 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Aandacht en dat er ook echt wat aan wordt gedaan is een 2e. Ik heb nog steeds het idee dat deze aandacht puur 'media' aandacht is, en dat alles onder de tafel nog steeds enorm corrupt is. Net zoals in andere landen rondom Griekenland, zoals Italie en Oost Europa.
Dat soort corruptie zal je daar nooit (!) volledig weg halen, het zit daar in zo veel lagen van de bevolking en de politiek. Dat is echt onbegonnen werk! Het is een van de redenen waarom ik er nooit zou willen wonen of evt. later wil opgroeien. Never! Ik kots op dat soort corruptie
Maar volgens mij wordt er nog wel steeds smeergeld aangenomen, misschien wat minder. Maar ik heb het idee dat het daar nog wel steeds gaande is. Misschien inderdaad minderquote:Op donderdag 13 december 2012 21:42 schreef HiZ het volgende:
[..]
Ik ga die corruptie niet verdedigen, maar ik ken de situatie in Turkije. Turkije was 15 jaar terug een door en door corrupt land. Vandaag de dag is er nog steeds corruptie, maar niemand vind het meer acceptabel dat ambtenaren smeergeld aannemen. Het is daardoor duidelijk afgenomen.
quote:vr 14 dec 2012, 11:24
Werkgelegenheid eurozone krimpt 0,2 procent
LUXEMBURG (AFN) - De werkgelegenheid in de eurozone is in het derde kwartaal met 0,2 procent afgenomen in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend.
In vrijwel alle sectoren in de eurozone was sprake van een krimp van de werkgelegenheid, aldus Eurostat. In de bouwsector was de daling met een min 1,5 procent het sterkst.
Er zou in Griekenland helemaal geen inflatie mogen zijn. Het feit dat er bij een enorme krimp van de economie toch inflatie is, is alleen maar een teken dat de Griekse economie nog altijd niet normaal functioneert.quote:Op vrijdag 14 december 2012 11:11 schreef piepeloi55 het volgende:
Grieks CPI nog maar 0,4%. Er moeten meer belastingverhogingen komen, anders gaan we deflatie zien.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |