abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 30 juli 2011 @ 11:16:14 #1
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100119797
Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:
SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Twee pizzastenen:
http://pizzastein.com/
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


De laatste foto's uit het vorige topic

Sarabi


Gridlok:


Ml-etje:


Iemand91:


Tjado:


Yvesss:


[ Bericht 4% gewijzigd door Joooo-pi op 30-07-2011 11:31:58 ]
heitieh
  zaterdag 30 juli 2011 @ 11:19:01 #2
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100119860
Mijn vraag:
[quote]1s.gif Op zaterdag 30 juli 2011 10:34 schreef Joooo-pi het volgende:
Gisteravond deeg gemaakt en in drieen verdeeld. De 'bollen' heb nu een nachtje in de koelkast liggen rijzen. We eten dus vanavond pizza.

Moet de lucht voor die tijd nog uit het deeg voor een tweede rijs? Zo ja, hoe lang?
[/quote]


nu ff foto's updaten in de OP.

[ Bericht 8% gewijzigd door Joooo-pi op 30-07-2011 19:25:28 (niet meer actueel) ]
heitieh
pi_100120362
Dit is wel een goed plan voor vanavond :Y
pi_100120602
Vanavond weer pizza :Y
  zaterdag 30 juli 2011 @ 19:53:20 #5
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100133991
En dan nu het resultaat! *O*

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Resultaat:




De deegbollen bleken iets te groot voor de pizzasteen, dus moest er op het laatste moment nog een stukje af. Dat was jammer, maar ik heb daar 2 kleine van gemaakt:



Resultaat was dus super. Het enige verbeterpunt voor de bodem is misschien dat het iets te knapperig was (maar dat is echt mierenneuken). Vooral de smaak van de bodem was erg goed.

Het moeilijkste is het verplaatsen van de net belegde bodem naar de pizzasteen. Daar ging het bij de tweede pizza een beetje mis, want ik de techniek die ik nu gebruik werkte iets te goed. De pizza gleed te snel, zodat alles een beetje in elkaar schoof. Gelukkig niet te erg, zodat de pizza nog lekker was. Ik heb maar 1 foto van de tweede pizza:
heitieh
  † In Memoriam † zaterdag 30 juli 2011 @ 20:17:33 #6
91830 MaximusTG
pi_100134839
Lekker zeg! En heeeuj! Nieuw topic! Had je ze nu nog opnieuw gebold na ze uit de koelkast gehaald te hebben? Dat is nl. in principe niet de bedoeling.
  zaterdag 30 juli 2011 @ 20:25:27 #7
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100135102
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 juli 2011 20:17 schreef MaximusTG het volgende:
Lekker zeg! En heeeuj! Nieuw topic! Had je ze nu nog opnieuw gebold na ze uit de koelkast gehaald te hebben? Dat is nl. in principe niet de bedoeling.
nee, nadat ik ze uit de koelkast had gehaald, zag ik dat dat niet nodig was. Deeg voelde gewoon goed aan.

Ik heb overigens 1 bol in de vriezer gedaan :)
heitieh
  zaterdag 30 juli 2011 @ 22:16:11 #8
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_100139499
quote:
14s.gif Op zaterdag 30 juli 2011 19:53 schreef Joooo-pi het volgende:
En dan nu het resultaat! *O*

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Resultaat:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

De deegbollen bleken iets te groot voor de pizzasteen, dus moest er op het laatste moment nog een stukje af. Dat was jammer, maar ik heb daar 2 kleine van gemaakt:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Resultaat was dus super. Het enige verbeterpunt voor de bodem is misschien dat het iets te knapperig was (maar dat is echt mierenneuken). Vooral de smaak van de bodem was erg goed.

Het moeilijkste is het verplaatsen van de net belegde bodem naar de pizzasteen. Daar ging het bij de tweede pizza een beetje mis, want ik de techniek die ik nu gebruik werkte iets te goed. De pizza gleed te snel, zodat alles een beetje in elkaar schoof. Gelukkig niet te erg, zodat de pizza nog lekker was. Ik heb maar 1 foto van de tweede pizza:
[ afbeelding ]
Mijn techniek is om de deegschieter boven de juiste plaats te houden en hem dan in één snelle ruk wegtrekken.
  † In Memoriam † zaterdag 30 juli 2011 @ 22:20:49 #9
91830 MaximusTG
pi_100139688
Wat ik doe: pizza op schieter, schieter oven in, boven steen. Door beetje schudden zorgen dat achterkant pizza op steen komt, en dan schieter eronderuit trekken, niet te snel. Beetje schudbeweginkjes blijven maken.
  zaterdag 30 juli 2011 @ 22:22:54 #10
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100139785
ik haal de hete steen uit de oven (zit metalen beugel bij). De pizza ligt op een vrij grote houten snijplank (met glad oppervlak). Dan laat ik de pizza van de plank afglijden op de steen.

Ik moet het nog een beetje oefenen, want de tweede pizza gleed dus ineens heel snel...

Als laatste plaats ik de steen weer terug in de oven.
heitieh
  maandag 1 augustus 2011 @ 23:15:34 #11
352100 woestijnvijg
De vijg die overal groeit
pi_100214407
Vandaag mijn eerste pizza gebakken. Ik heb nog geen steen of iets dergelijks, dus gewoon maar op een stuk bakpapier.



Er zat niet echt iets speciaals op, aangezien ik totaal niet wist of het ging lukken :P.

Ik heb wat tomaten uit een pakje, suiker, zout, kruiden, uien en knoflook gebruikt voor de saus. Kreeg wel het idee dat de saus wat te nat was nog toen hij de oven in ging, sommige stukken ging dat een beetje in het deeg zitten.
pi_100222792
Hij toont inderdaad een beetje nattig woestijnvijg maar dat is makkelijk te verbeteren ;)



Dit kan ik gewoon gebruiken?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  dinsdag 2 augustus 2011 @ 12:20:46 #13
352100 woestijnvijg
De vijg die overal groeit
pi_100228251
Haha, ik hoop het Ml-etje.

Kan ik trouwens dat deeg invriezen? Heb namelijk nog 3 stukjes over (nu in de koelkast).
  † In Memoriam † dinsdag 2 augustus 2011 @ 12:53:24 #14
91830 MaximusTG
pi_100229151
Idd woestijnvijg. Te nat kan je oplossen door minder saus/natte toppings op je pizza te doen, of te zorgen voor meer warmte/hoge temperatuur in je oven. Invriezen kan wel, maar je kunt het deeg beter niet invriezen als het al een lange tijd in de koelkast staat. Want als je het wil gebruiken moet het eerst weer ontdooien (en dan rijst het weer verder). Dan rijst je deeg al snel te lang. Je kan het deeg dan beter alleen met een beetje saus voorbakken, en dan de bodem in zn geheel invriezen.

@MI-etje: Dat is iig niet de bloem die normaal voor pizza gebruikt wordt, maar voor pasta geloof ik. Maar je zal er best een lekkere pizza mee kunnen maken. :).

Helaas is mijn handmixer stuk :(. Misschien nu toch eens weer proberen een nat deeg met de hand te kneden.
pi_100229986
wat is de top-tip om een pizza van een houten/metalen plaat op de pizzasteen in de oven te krijgen? we hadden er wel bloem onder gedaan, maar nog lukte het niet om de pizza er vanaf te schuiven :(
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ ლ(ಠ益ಠლ) ٩͡๏̯͡๏۶ ಠ_ಠ ᕕ( ᐛ )ᕗ
  † In Memoriam † dinsdag 2 augustus 2011 @ 13:23:54 #16
91830 MaximusTG
pi_100230144
Tarwegriesmeel, of maismeel. Dat is korreliger van structuur. En je moet tijdens het beleggen en vlak voordat ie erin gaat nog een paar keer de plaat (schieter) rustig heen en weer schudden, met kleine korte bewegingen. Dan zie je vanzelf wanneer de pizza helemaal los zit. Niets vervelender dan wanneer de achterkant los zit en op de steen komt, terwijl de voorkant op de plaat plakt. Dan wordt het een puinzooi..
pi_100230210
en een puinzooi was het bij ons :P
(╯°□°)╯︵ ┻━┻ ლ(ಠ益ಠლ) ٩͡๏̯͡๏۶ ಠ_ಠ ᕕ( ᐛ )ᕗ
pi_100237759
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 augustus 2011 07:50 schreef Ml-etje het volgende:
Hij toont inderdaad een beetje nattig woestijnvijg maar dat is makkelijk te verbeteren ;)

[ afbeelding ]

Dit kan ik gewoon gebruiken?
Sterker nog, dat IS griesmeel. Bij de jumbo gevonden toevallig? Staat naast de tipo00 bloem die nogal eens op wil zijn. Ik gebruik hiervan meestal 25% in het deegmengsel, dat is een truuk die je wel meer tegenkomt op internet. Griesmeel van de appie isook goed, die is wat groffer.

Deze heb je: http://www.dececco.it/EN/(...)acinata/?Prodotto=12

En deze zoek je: http://www.dececco.it/EN/(...)tipo-00/?Prodotto=11

[ Bericht 16% gewijzigd door Yvesss op 02-08-2011 19:33:07 ]
pi_100306289
Vanavond maar weer eens een poging tot pizza doen!

Ik wil nu zelf het deeg eens proberen te maken. Eerst gebruikte ik altijd zo'n pak waar je alleen nog wat water bij moest gooien. Dat is wel eetbaar, maar bij lange na niet zo lekker als een echte 'luchtige' bodem.

Hoeveel gram bloem heb je ongeveer nodig voor één medium pizza (zo'n 25 cm diameter)? Op internet staan namelijk genoeg recepten, maar meestal staat er niet bij voor hoeveel personen het geschikt is!
  † In Memoriam † donderdag 4 augustus 2011 @ 11:20:34 #20
91830 MaximusTG
pi_100307479
Anders moet je de OP nog eens goed doorlezen.. Daar staan nl. twee recepten in, de eerste geeft aan te zijn voor 2 grote of 3 kleine pizza's. De andere bevat een recept voor een deeg voor 4 pizza's, of voor 2 pizza's.
Die pakken voor bodem zijn trouwens wel erg nep. Bevatten namelijk bakpoeder, geen gist.
pi_100312032
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 augustus 2011 16:50 schreef Yvesss het volgende:

[..]

Sterker nog, dat IS griesmeel. Bij de jumbo gevonden toevallig? Staat naast de tipo00 bloem die nogal eens op wil zijn. Ik gebruik hiervan meestal 25% in het deegmengsel, dat is een truuk die je wel meer tegenkomt op internet. Griesmeel van de appie isook goed, die is wat groffer.

Deze heb je: http://www.dececco.it/EN/(...)acinata/?Prodotto=12

En deze zoek je: http://www.dececco.it/EN/(...)tipo-00/?Prodotto=11
We hebben hier geen Jumbo helaas...ben naar de makro geweest en dacht het goede te hebben.
Naja goed excuus pasta te maken.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_100323787
Uiteindelijk nog redelijk gelukt. :)


Half hawai, half salami.


Kebab. Lekker met wat knoflooksaus erboven op!


Helemaal salami.
pi_100324089
Volgende keer alleen wat knoflook of wat meer zout door het deeg mengen.
  † In Memoriam † vrijdag 5 augustus 2011 @ 10:14:51 #24
91830 MaximusTG
pi_100345343
Hoeveel zout had je er nu doorheen gedaan dan? Wel lekkerder he, dan zo'n pak ?
pi_100363298
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 augustus 2011 10:14 schreef MaximusTG het volgende:
Hoeveel zout had je er nu doorheen gedaan dan? Wel lekkerder he, dan zo'n pak ?
Één eetlepel, in plaats van twee. De pot zout was namelijk leeg! }:|
pi_100405455
Iemand met een Bestron oven die kan bevestigen dat als het 15 minuten duurt voordat je uberhaupt een kleurtje krijgt op je pizza, dat dat ding dan kapoet is?
  † In Memoriam † zondag 7 augustus 2011 @ 22:09:28 #27
91830 MaximusTG
pi_100439346
Klinkt als een probleem met de thermostaat. Kun je volgens mij wel maken. Moet je eens op pizzamaking.com kijken, daar staat volgens mij wel info om zo'n oventje te modden. Haal je de thermostaat er gewoon uit, bakt je zelfs beter pizza's.
pi_100451396
Dit is vast al eens gevraagd en beantwoord, maar ik ben te lui om alle voorgaande topics door te lezen. Dus twee vragen:

- Waar koop je (in Amsterdam Noord) tipo 00 bloem?
- Kan je het deeg in een keukenmachine maken? Zijn daar tips en trucs voor?
  † In Memoriam † maandag 8 augustus 2011 @ 08:28:03 #29
91830 MaximusTG
pi_100451571
Tipo 00 bloem is leuk, maar je gaat het verschil pas echt merken wanneer alle andere dingen optimal zijn (samenstelling/ rijsproces deeg, temperatuur oven, met steen etc.). Mocht je het toch willen, dan is het het makkelijkste om bij een webshop wat pakken te bestellen. Maar ik kan me voorstellen dat er ook wel een winkeltje moet zijn in Amsterdam waar ze het hebben.

Deeg in een keukenmachine kan prima, lijkt me, doe het zelf altijd met een handmixer. Hoeveel deeg je tegelijk kan maken ligt dan aan of ie krachtig genoeg is. Wat voor een is het?
pi_100451698
Dus doodnormale tarwebloem kan ook?

De machine is een Magimix Compact 3200 XL.
  † In Memoriam † maandag 8 augustus 2011 @ 09:18:35 #31
91830 MaximusTG
pi_100452182
Oke, als ik beetje google vind ik lijstje van welke gewicht deeg ie aankan. Voor brooddeeg staat 600 gram max. Als je naar het recept in mijn sig kijkt, kan je dan het deeg voor 2 pizza's maken, die van 4 pizza's is dan al te zwaar.

Doodnormale bloem kan, maar is niet altijd ideal. Het kan best zijn dat je een merk vindt, huismerk, amerk, maakt niet uit, dat die een goed resultaat geeft. Maar je weet het niet van te voren. Het gaat erom dat je bloem een vrij hoog gehalte gluten heeft. Die zorgen ervoor dat je deeg samenhang heeft en het gas vasthoudt dat door de gist geproduceerd wordt.

'Tipo 00' is slechts een aanduiding van de uitmalingsgraad en zegt verder niks over de verdere eigenschappen van de bloem. Echter wordt er over het algemeen 'farina di grano tenero tipo 00' bedoeld.
Dat is dus bloem van zachte tarwe. Alleen!! In Italie wordt elke tarwe die NIET harde tarwe is, zachte tarwe genoemd. Dat is hier anders. De zachte tarwe die hier wordt gebruikt voor bloem is niet per se geschikt voor pizza.
Dus zachte tarwe hier heet ook zachte tarwe daar, alleen niet alle zachte tarwe uit Italie zou hier zachte tarwe genoemd worden.
Dan heb je daarnaast nog een Duits systeem en een Amerikaans systeem voor classificatie van bloem.
Mijn advies: maak eens pizza met gewone simpele tarwebloem in je keukenmachine. Kijk of dat een beetje werkt en smaakt. Bestel daarna een pakje tipo 00, en kijk of je veel verschil merkt :).

Ik heb zelf hier:
http://www.pastaetc.nl/in(...)a2250fb4701d715be84f
Een keer een paar pakken van die 'The Chef's Flour' van Antimo Caputo' besteld. Wel vrij prijzig!

En hier:

http://www.de-zuidmolen.n(...)aar=%27Ja%27&Hmi=143

Een 5 kg zak Amerikaanse patentbloem, eiwitgehalte 13,8 % ! (=gluten). Dit om een beetje te experimenteren met het resultaat van verschillende bloemsoorten.
Verschil zit dan vaak in het vermogen water op te nemen, hoe snel het deeg bruin wordt in de oven, etc. Als je namelijk geen oven hebt die heet genoeg wordt, dan is het beste resultaat dat je kan behalen niet met tipo 00.

[ Bericht 11% gewijzigd door MaximusTG op 08-08-2011 10:02:00 ]
pi_100460784
Dank, ik zal het allemaal eens proberen. Ben volgende week de hele week vrij, dus dat komt wel goed. Mijn oven wordt trouwens maximaal 275, en ik heb zo'n pizzasteen (nog ongebruikt...), dus dat moet met de temperatuur wel goedkomen, toch?
  † In Memoriam † maandag 8 augustus 2011 @ 14:41:04 #33
91830 MaximusTG
pi_100462157
Nou, daar kun je vast een lekkere pizza mee bakken, maar traditioneel wordt de pizza in een houtoven, rond de 450 graden gebakken.. :). Maar heb je mooi een weekje om te experimenteren ;).
pi_100465549
Jaaa, maar ik heb nou eenmaal geen houtoven. Voor een gewone moet ik het er maar mee doen. :)
  † In Memoriam † dinsdag 9 augustus 2011 @ 09:54:27 #35
91830 MaximusTG
pi_100498560
Zekers, zal vast goedkomen. Succes! Foto's maken en posten he!
pi_100503456
Jeuj, gisteren een steen gekocht. Ik heb al een goede oven die tot 260 graden komt, en er is toch wel een wezenlijk verschil tussen bakken op de plaat of bakken op steen. Steen onder de grill voorverwarmen, en we hadden heerlijk knapperige bodems.

geen foto's gemaakt. Nu nog een pizzaschep bouwen, want ik moet nu telkens vanaf een vrij zware houten plank de pizza op de steen schudden, en dat leverde gisteren al 1 ongewenste calzone met open ruggetje op :')
Met een stevig stukje multiplex en de decoupeer moet dat wel lukken, zo'n schep.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  dinsdag 9 augustus 2011 @ 12:55:05 #37
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100504672
ben wel benieuwd naar het resultaat van je zelfbouwschep tzt. :)
heitieh
pi_100523956
Na een tijd meegelezen te hebben heb ik vrijdag een G3Ferrari Delizia aangeschaft. Zaterdag nog even naar de bouwmarkt geweest voor een plaat Multiplex zodat ik 3 pizzaplanken kon maken.
Zaterdag een pizza gemaakt met het deeg op basis van Maximus TG. Het deeg had ik donderdag al gemaakt en in de koelkast laten rijzen. Helaas was het deeg niet erg handelbaar. Scheurde steeds als ik het wilde vormen. Toch maar een deegroller gebruikt en toen lukte het redelijk. Zondag nog een herkansing gedaan alleen dan het deeg op basis van recept 1 uit het begin. Dit ging beter mede doordat ik griesmeel gebruikte bij het vormen.

Zaterdag eerste pizza: saus, gerapste kaas, gorgonzola en mozzarella
http://www.flickr.com/photos/66177507@N04/6026639428/

Zondag Pizza met saus, geraspte kaas, tonijn, champignons en mozzarella op mijn eigen gemaakte pizzaplank
http://www.flickr.com/photos/66177507@N04/6026634192/

Zelfde pizza alleen na het bakken
http://www.flickr.com/photos/66177507@N04/6026084555/

Van het weekend opnieuw proberen!
pi_100525025
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 augustus 2011 20:38 schreef sjanette het volgende:
Na een tijd meegelezen te hebben heb ik vrijdag een G3Ferrari Delizia aangeschaft. Zaterdag nog even naar de bouwmarkt geweest voor een plaat Multiplex zodat ik 3 pizzaplanken kon maken.
Zaterdag een pizza gemaakt met het deeg op basis van Maximus TG. Het deeg had ik donderdag al gemaakt en in de koelkast laten rijzen. Helaas was het deeg niet erg handelbaar. Scheurde steeds als ik het wilde vormen. Toch maar een deegroller gebruikt en toen lukte het redelijk. Zondag nog een herkansing gedaan alleen dan het deeg op basis van recept 1 uit het begin. Dit ging beter mede doordat ik griesmeel gebruikte bij het vormen.

Zaterdag eerste pizza: saus, gerapste kaas, gorgonzola en mozzarella
[ afbeelding ]


Zondag Pizza met saus, geraspte kaas, tonijn, champignons en mozzarella op mijn eigen gemaakte pizzaplank
http://www.flickr.com/photos/66177507@N04/6026634192/


Zelfde pizza alleen na het bakken
[ afbeelding ]


Van het weekend opnieuw proberen!
Ziet er goed uit! ^O^
pi_100526134
Ze smaakten wel goed, alleen niet zo luchtig als ik zou willen. Maar goed, van het weekend weer herkansing :Y)
pi_100526325
Niet luchtig? Bij die tweede zie ik volgens mij aardig wat lucht.
http://www.flickr.com/photos/66177507@N04/with/6026639428/
Complimenten, hoor.
pi_100527319
Dat kleintje bedoel je? Ja die was wel luchtiger.
pi_100527475
Maar hoe dan ook, als dit je eerste poging is, dan kom je er wel. Zaten er geen standaard schepjes bij de Ferrari? Dat vind ik wel wat apart. Bij de veel goedkopere Bestron zitten ze wel. 2 van die helften, werkt erg makkelijk.
pi_100528977
Ja die zaten wel bij die Ferrari, maar wilde liever uit 1 stuk en wat meer planken alleen zijn die vrij prijzig. Dus even een stuk multiplex gehaald en 3 pizzaplanken eruit kunnen halen.
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 09:29:27 #45
91830 MaximusTG
pi_100541310
Zien er goed uit hoor sjanette! Jammer dat de eerste pizza scheurde. Was dat terwijl het deeg nog vrij dik was, of toen je er al een grotere pizza van gevormd had? Als je je pizza's luchtiger wil, dan zal je toch van de deegroller moeten afstappen. Goed wat bloem gebruiken tijdens het vormen maakt het makkelijker, en als je er dan beter in wordt kan je geleidelijk wat minder bloem gaan gebruiken :).
pi_100543327
quote:
9s.gif Op zaterdag 6 augustus 2011 22:51 schreef Poepoog het volgende:
Iemand met een Bestron oven die kan bevestigen dat als het 15 minuten duurt voordat je uberhaupt een kleurtje krijgt op je pizza, dat dat ding dan kapoet is?
Al wat kunnen vinden hierover? Heb zelf ook die Bestron en mijn pizza blijft ook vrij bleek..
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 11:07:48 #47
91830 MaximusTG
pi_100543924
Hier is een topic over een vergelijkbaar apparaat op pizzamaking.com:
http://www.pizzamaking.com/forum/index.php/topic,2334.0.html

Die kerel heeft de thermostaat er gewoon tussenuit gesloopt. Ik denk echt dat je daar de oplossing moet zoeken.. Is ie makkelijk open te schroeven?
pi_100544205
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 10:50 schreef MonkNL het volgende:

[..]

Al wat kunnen vinden hierover? Heb zelf ook die Bestron en mijn pizza blijft ook vrij bleek..
Hoe lang doe je er over?

Ik denk dat ik hem maar ga terugsturen.
pi_100544566
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 11:07 schreef MaximusTG het volgende:
Hier is een topic over een vergelijkbaar apparaat op pizzamaking.com:
http://www.pizzamaking.com/forum/index.php/topic,2334.0.html

Die kerel heeft de thermostaat er gewoon tussenuit gesloopt. Ik denk echt dat je daar de oplossing moet zoeken.. Is ie makkelijk open te schroeven?
Wel vaag dat ik in dat ding moet gaan poeren om uberhaupt een beetje goeie pizza te krijgen. Ik heb een thermometer die tot 300 c gaat. En het duurt ongeveer 12 minuten voordat ie dit bereikt, jammer genoeg geen een die verder gaat.
pi_100544574
Ja ik ga vanavond ff schroeven, zal mijn bevindingen wel posten als ik meer weet.
pi_100544618
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 11:24 schreef MonkNL het volgende:
Ja ik ga vanavond ff schroeven, zal mijn bevindingen wel posten als ik meer weet.
Hoe lang heb je hem al in je bezit?
pi_100545046
Paar weken. Op zich gaat het bakken wel goed. Vindt ze alleen soms nogal bleekjes. Zou natuurlijk ook aan mijn deeg kunnen liggen..
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 11:45:03 #53
91830 MaximusTG
pi_100545258
@Poepoog: Ja, is ook vaag, volgens mij wordt je pizza niet snel bruin omdat de thermostaat steeds het verwarmingselement aan en uit schakelt als ie eenmaal op temperatuur is. Zou je wel moeten kunnen horen. Zodra ie op temperatuur is zul je om de zoveel tijd een klik of tok horen. Dat is het schakelen van het element. En omdat zo'n oventje natuurlijk relatief vrij snel zn warmte verliest duurt het dan lang voordat je pizza bruin is. Door de thermostaat te omzeilen blijft het element altijd aan. Je zult dan alleen wel misschien een bepaalde techniek moeten ontwikkelen, waarbij je bv het oventje op temperatuur laat komen, een pizza bakt, even uitschakelt tot de temperatuur weer iets gedaald is, en dan weer aanzet voor de volgende pizza.
pi_100549936
@MaximusTG Het deeg scheurt steeds tijdens het vormen. Dus na tig x proberen maar de deegroller gepakt. De volgende ging het wat beter, maar toch wilde het deeg scheuren. Geen idee waar dat aan ligt.
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 14:09:30 #55
91830 MaximusTG
pi_100550440
En hoe vorm je ze dan? Op de rug van je handen? Dat doe ik altijd, en dan rek ik em steeds een beetje uit door mn handen iets uit elkaar te bewegen. Als je dat goed doet dan krijg je vanzelf dat je deeg rond begint te draaien op je handen. Als de pizza dan wat groter begint te worden dan laat ik vaak het stuk dat niet op mn handen ligt op het aanrecht steunen (handen dus niet te hoog), zodat het niet door de zwaartekracht naar beneden wordt getrokken.
Het kan ook zijn dat je gluten niet goed genoeg ontwikkeld zijn. In principe zou je deeg dat goed is zo ver moeten kunnen uitrekken dat je er doorheen kunt kijken zonder dat het scheurt. Maar dat is puur een test, niet de bedoeling natuurlijk.
  woensdag 10 augustus 2011 @ 14:25:26 #56
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_100551018
@MaximusTG,

Laatst het recept in jouw sig geprobeerd. Bij mij rees het deeg alleen niet echt. Kan het veel kwaad als ik inplaats van alles in een keer bij elkaar doen, ik eerst het lauwe water/zout/gist meng en laat borrelen en later pas de bloem toevoeg?
pi_100551325
@MaximusTG ik heb met mn vingertoppen geduwd zodat het een beetje vorm kreeg en dan met de binnenkant van mijn handen steeds verder duwen.Dus 1 hand op dezelfde plaats houden ongeveer en met andere een beetje uitrekken. Zoals op een filmpje hier in 1 van de pizza topics. Ik kon het maar een klein beetje uit elkaar trekken zonder te scheuren.
Maar vrijdag ga ik dubbel 0 meel halen en misschien gaat het dan beter.
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 14:40:35 #58
91830 MaximusTG
pi_100551595
@Redcoon, hmm, volgens mij kan dat wel kwaad ja, gist kan heel slecht tegen zout, dus misschien dat het niet goed is als je gist in zout water doet. Als je per se de gist eerst in het water wil doen zou ik het zout door de bloem mengen. Wat voor teaspoon gebruik je om het af te meten trouwens? Tis een Amerikaanse teaspoon. Kan altijd wat schelen natuurlijk ;).

@sjanette, kijk eens naar dit filmpje van mij, zo rekbaar moet het deeg toch wel zijn:
Niet mn meest snelle pizza, maar goed :P.
pi_100552717
Zo rekbaar was het deeg niet. Ook op sommige plekken erg dun, waar het dan scheurde.
Ik heb het deeg volgens jouw recept gemaakt, was vrij nat. Heb het 2 dagen in de koelkast laten staan en ging goed rijzen. Het waren wel draden deeg in het kommetje. 45 minuten voor gebruik uit de koelkast gehaald en omgekeerd op het aanrecht gezet. Kreeg het er moeilijk uit, was nog steeds vrij nat en plakkerig.
Moet ik het na het uit de kom halen nog weer laten rusten op het aanrechtblad zodat het ook nog wat platter en breder wordt? Of veel langer voor gebruik uit de koelkast en kom halen? Ik heb toen ook erg veel bloem gebruikt bij het vormen dat dat niet zo heel lekker was met het opeten van de pizza. Was teveel bloem.

[ Bericht 0% gewijzigd door sjanette op 10-08-2011 15:12:19 (iets bijgevoegd) ]
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 15:17:54 #60
91830 MaximusTG
pi_100553101
Hmm, ja, das wel vreemd dan ja. bakjes vet ik trouwens altijd in met olijfolie, en dan op de kop op het aanrecht zetten. Zakt het deeg zo naar beneden. Beetje bloem van te voren op het aanrecht. Tegenwoordig gebruik ik individuele bakjes voor de ballen deeg, en haal ik het wel al van te voren uit de koelkast, maar pas uit het bakje als ik em wil vormen. Voorheen had ik meerdere ballen in een bakje, en dan haalde ik ze meteen uit de bakjes en op een bebloemd aanrecht met folie erover.
Ik haal ze trouwens zelf eerder 1,5 tot 1 uur van te voren eruit, maar dat zou niet al te veel moeten uitmaken.
Teveel bloem is inderdaad niet lekker. Tja, zou het dan verder niet echt weten..
pi_100553709
Het deeg rijst wel goed, maar niet mooi. Het is een web van draden aan de zijkant in de kom?
Misschien ligt het aan de bloem, te weinig gluten?
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 15:37:54 #62
91830 MaximusTG
pi_100554021
Zou aan de bloem kunnen liggen.. Waren de bakjes erg groot tov de ballen deeg?

Zo zien mijn bakjes er tegenwoordig uit (gerecyclede AH toetjesbakjes):




(die eerste is voor het rijzen, de andere twee na het rijzen in de koelkast)
  woensdag 10 augustus 2011 @ 16:58:41 #63
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100557591
is 2 dagen in de koelkast niet te lang?
heitieh
pi_100558608
Zo ziet mijn gerezen deeg er niet uit in ieder geval. Bakjes waren niet te groot.
mmmm..... heb geen idee meer wat er aan de zou kunnen zijn.
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 17:32:15 #65
91830 MaximusTG
pi_100558850
Misschien juist teveel gist of zo? 2 dagen koelkast is geen probleem trouwens.
  woensdag 10 augustus 2011 @ 20:30:27 #66
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100565364
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 15:37 schreef MaximusTG het volgende:
Zou aan de bloem kunnen liggen.. Waren de bakjes erg groot tov de ballen deeg?

Zo zien mijn bakjes er tegenwoordig uit (gerecyclede AH toetjesbakjes):

[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
(die eerste is voor het rijzen, de andere twee na het rijzen in de koelkast)
Hoe sluit je dat af in de koelkast? Met het bijbehorende dekseltje?
heitieh
  † In Memoriam † woensdag 10 augustus 2011 @ 21:33:45 #67
91830 MaximusTG
pi_100588432
Zijn er hier mensen die zo'n Ferrari-apparaat gebruiken. Is het wat? Maak je de pizza's bijna net zo lekker als in Italie? :9~
pi_100595970
Wij aten vorige week een pizza bij Da Michele in Napels, een beleving op zich!
Het is een heel klein tentje en het ziet er uit als een toiletgebouw met alle witte tegeltjes. Maar er hangt een leuk sfeertje en je kon zo in het keukentje kijken hoe ze aan het werk waren.
De pizza was echt heel erg lekker! Vrij zachte bodem, dat verbaasde mij wel, maar niet omdat het niet gaar is of zo, de hele bodem was mooi gekleurd. De tomaten en kaas waren heerlijk, en meer zit er natuurlijk niet op. Je kunt immers kiezen uit twee pizza's, Margherita of Marinara.

Ik zal vanavond nog even wat foto's plaatsen :)
pi_100611241
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 17:32 schreef MaximusTG het volgende:
Misschien juist teveel gist of zo? 2 dagen koelkast is geen probleem trouwens.
Ik denk dat dat het is. Morgen nieuwe weegschaal en meel halen.
pi_100623544
De pizzeria:



De pizza:

pi_100632340
Dat is het echte werk, ja. Je bent ook maar net op tijd geweest als ik het goed zie: www.damichele.net/?lang=en
pi_100632505
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 09:46 schreef Yvesss het volgende:
Dat is het echte werk, ja. Je bent ook maar net op tijd geweest als ik het goed zie: www.damichele.net/?lang=en
Ja, inderdaad! Wij waren er 5 augustus.
  † In Memoriam † vrijdag 12 augustus 2011 @ 10:42:21 #74
91830 MaximusTG
pi_100633549
Hmm, ja, die ziet er lekker uit zeg! Oh, had ik maar zo'n mooie oven! en een klein bos voor de deur
pi_100639273
Het viel me trouwens op dat ze de lap deeg voor de pizza zo mooi egaal krijgen. Bij mij is het in het midden altijd dunner en neigt het naar scheuren (en dat doet het soms ook). Enig idee hoe ik dat kan verminderen? Moet het wat droger? Ze gooien er ook nog vrij veel bloem op, op het moment dat ze de bodem vormen.
  † In Memoriam † vrijdag 12 augustus 2011 @ 14:00:06 #76
91830 MaximusTG
pi_100639702
Nee, zeker niet droger, maar wel gewoon wat bloem er los onder of over tegen het plakken. Tja, ik pak het deeg dan altijd op de rug van mn handen en dan uitrekken terwijl je het deeg door die beweging rond beweegt. Door het zo te doen rek je altijd alleen het stuk aan de buitenkant, aan een kant van het middelpunt (als je begrijpt wat ik bedoel). Blijft wel kwestie van veel oefenen hoor :).
pi_100639842
Ik heb ook een filmpje gemaakt van hoe ze de bodem maakten, maar ik zie dat er al een filmpje op youtube staat waar het ook in zit:
Vanaf 1:33. Ze drukken het plat zeg maar.

En kijk ook even rond 2.54, naar de pizza die in de oven ligt :D
pi_100641421
Sjeezus, dat benne beste units. Alleen met blistering heat krijg je ze zo. Met de gluten in het deeg zit het ook wel snor. Niet te zuunig met de tomaten en de olie, misschien verklaart dat enigszins het zachte. En niet van dat fancy door de lucht smijten wat een enkele keer ook hier gepredikt wordt. Da's meer voor als de pizzaioli indruk wil maken op de lokale ragazze wil maken, oid.
pi_100671035
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 14:00 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, zeker niet droger, maar wel gewoon wat bloem er los onder of over tegen het plakken. Tja, ik pak het deeg dan altijd op de rug van mn handen en dan uitrekken terwijl je het deeg door die beweging rond beweegt. Door het zo te doen rek je altijd alleen het stuk aan de buitenkant, aan een kant van het middelpunt (als je begrijpt wat ik bedoel). Blijft wel kwestie van veel oefenen hoor :).
Dat laatste is zeker waar, maar dat is ook wel leuk ;)
Hoe maak jij de individuele bolletjes eigenlijk, weeg je dat? En hoe veel deeg neem je dan per pizza? Die bakjes van jou zien er ideaal uit.
pi_100671530
Gisteren weer pizzadeeg gemaakt. Morgen gaat het uit de koelkast. Eerst nog wat gist zijn werk laten doen.

Trouwens, mijn kookboeken collectie wordt een beetje te groot.
En nu ga ik John Lanzafame - Pizza Eigenwijs weg doen.
Iemand interesse? Het gaat om dit boek: http://www.bol.com/nl/p/e(...)006149404/index.html
Maar dan in het NL.
pi_100671689
Nog even bedenken wat ik vandaag op mijn pizza wil....
Zit aan salami & mozzarella te denken, maar dan allebei op een aparte helft
pi_100673159
Gisteren deeg gemaakt en nu wel mooi gerezen *O* Saus net gemaakt en vanavond pizza!
Partner wil weer met verschillende soorten kaas en ik met sucuk, champignons en mozzarella. Heb er nu al zin in
pi_100679615
MaximusTG, ik krijg een foutmelding als ik je deegrecept wil bekijken :)
pi_100684560
Net lekker pizza op! Het rijzen en vormen ging een heel stuk beter met Farina "00" meel! De bodem vond ik iets te knapperig (wellicht door de griesmeel), maar daar ga ik de volgende keer aan werken.
http://www.flickr.com/pho(...)627299666267/detail/
  † In Memoriam † zaterdag 13 augustus 2011 @ 19:41:34 #85
91830 MaximusTG
pi_100685699
Ze zien er goed uit hoor, sjanette! Fijn dat ie nu wel rijsde!

@LieLie, zal wel dropbox probleem geweest zijn, daar staat ie op. Doet het nu wel weer.
Die bakjes zijn wel echt ideaal ja. Maak gewoon een grove bal van het deeg als het gekneed is, en dan met een goed mes doormidden. Die stukken nog een keer doormidden. Is best nauwkeurig op die manier. Dan wegen ze ongeveer 225 gram per stuk.
pi_100685765
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 19:41 schreef MaximusTG het volgende:
Ze zien er goed uit hoor, sjanette! Fijn dat ie nu wel rijsde!

@LieLie, zal wel dropbox probleem geweest zijn, daar staat ie op. Doet het nu wel weer.
Die bakjes zijn wel echt ideaal ja. Maak gewoon een grove bal van het deeg als het gekneed is, en dan met een goed mes doormidden. Die stukken nog een keer doormidden. Is best nauwkeurig op die manier. Dan wegen ze ongeveer 225 gram per stuk.
Ik krijg nog steeds een foutmelding :+
Oké, zoveel gebruik ik inderdaad ook ongeveer 200-230 gram.
pi_100685917
@MaximusTG Het deeg was nu ook een stuk flexibeler en kon ik op mijn knokkels vormen.
  † In Memoriam † zaterdag 13 augustus 2011 @ 20:14:14 #88
91830 MaximusTG
pi_100686898
Super! Werkt best fijn dan he? Zoals in dat filmpje hierboven ziet het er zo simpel uit. Maar je moet niet te voorzichtig, maar ook niet te grof mee omgaan.
@LieLie, als je die bakjes ook wil zit er maar 1 ding op.. Ah toetjes eten :+. Wel gek dat ie het niet doet, net nog gedownload (zit wel op mn tel). Anders had ik em wel ergens anders online kunnen gooien..
pi_100686948
Dat werkt inderdaad een heel stuk fijner dan vorige week.
ik kan je pdf ook gewoon zien...
  zaterdag 13 augustus 2011 @ 20:43:42 #90
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100688067
Ik heb vandaag dat andere heerlijke Italiaanse gerecht gemaakt: verse pasta :9

Is wel wat makkelijker dan pizza :D
heitieh
pi_100705678
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 20:14 schreef MaximusTG het volgende:
Super! Werkt best fijn dan he? Zoals in dat filmpje hierboven ziet het er zo simpel uit. Maar je moet niet te voorzichtig, maar ook niet te grof mee omgaan.
@LieLie, als je die bakjes ook wil zit er maar 1 ding op.. Ah toetjes eten :+. Wel gek dat ie het niet doet, net nog gedownload (zit wel op mn tel). Anders had ik em wel ergens anders online kunnen gooien..
Vreemd! Gisteren op de laptop kreeg ik echt niks met die link, nu op de iPad opent ie gewoon.

Die toetjes ga ik nog wel halen denk ik ;) Heb het nu in kommetjes en die zijn net te klein eigenlijk en je kunt ze niet stapelen.
pi_100708994
quote:
14s.gif Op zaterdag 13 augustus 2011 20:43 schreef Joooo-pi het volgende:
Ik heb vandaag dat andere heerlijke Italiaanse gerecht gemaakt: verse pasta :9

Is wel wat makkelijker dan pizza :D
Makkelijker :o ik doe iets verkeerd :D
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zondag 14 augustus 2011 @ 14:09:41 #93
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100711146
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 13:13 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Makkelijker :o ik doe iets verkeerd :D
bloem (durum tarwe) + eieren. Kneden. Uitwalsen in pastamachine. Snijden in de pastamachine. Koken.

Meer is het eigenlijk niet. :)

Verhouding is: per persoon 100g bloem en 1 ei.

Pastamachine was een keer bij de kruidvat voor weinig geld (15 euro ofzo)
heitieh
pi_100714488
Maar de ene pasta is de andere niet toch? /offtopic
  zondag 14 augustus 2011 @ 15:54:12 #95
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100716155
quote:
0s.gif Op zondag 14 augustus 2011 15:22 schreef LieLie het volgende:
Maar de ene pasta is de andere niet toch? /offtopic
[Offtopic]

Ja, dat is wel zo, lijkt me. Op deze manier maak je iig lekkere verse tagliatelle of spaghetti :9

[/offtopic]
heitieh
pi_100750156
quote:
1s.gif Op zondag 14 augustus 2011 15:54 schreef Joooo-pi het volgende:

[..]

[Offtopic]

Ja, dat is wel zo, lijkt me. Op deze manier maak je iig lekkere verse tagliatelle of spaghetti :9

[/offtopic]
Is er eigenlijk een vergelijkbaar topic over pasta maken?
pi_100751095
brr zelf spaghetti vorige week gemaakt. 1ste keer in mijn leven dat ik mijn eten heb weggedonderd.
De patat was lekker van de snachkbar!

Gisteren en toevallig ook zat. pizza gegeten.
Zat. bij mijn zus blijven eten. Die maakt nog van die pizza's met hele dikke bodems. Was wel lekker! Maar dunne bodems vind ik toch lekkerder.

Gisteren dus mijn eigen pizza's gegeten. Lekker veel smaak in de bodems door de 2 nachten in de koelkast.
Daarna tomatensaus, cherrytomaten, kappertjes, olijven, belegen geraspte kaas, en knoflookconfit.
De andere had nog ansjovis. Maar dat hadden we beide niet zo vaak gegeten. Viel dus ook wat tegen (Kattenvoer zoals ik het noemde)

Wat me wel een beetje tegenstaat van de bodems. Is dat ik vrij veel semolina gebruik. Want het is zo kleverig als het uit het bakje komt. Opzicht niet erg want de korst wordt megaknapperig. Maar ik vind het deeg vaak wat taai en stug. Kan ik dat nog anders maken?
  maandag 15 augustus 2011 @ 11:23:08 #98
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_100752502
quote:
0s.gif Op woensdag 10 augustus 2011 14:40 schreef MaximusTG het volgende:
@Redcoon, hmm, volgens mij kan dat wel kwaad ja, gist kan heel slecht tegen zout, dus misschien dat het niet goed is als je gist in zout water doet. Als je per se de gist eerst in het water wil doen zou ik het zout door de bloem mengen. Wat voor teaspoon gebruik je om het af te meten trouwens? Tis een Amerikaanse teaspoon. Kan altijd wat schelen natuurlijk ;).

@sjanette, kijk eens naar dit filmpje van mij, zo rekbaar moet het deeg toch wel zijn:
Niet mn meest snelle pizza, maar goed :P.
Ik heb zo'n scheplepeltje met 1 teaspoon. Dus inderdaad Amerikaans. :P
Volgende keer het zout apart houden. (en wat AH toetjes kopen...) Thanks!
  † In Memoriam † maandag 15 augustus 2011 @ 12:02:19 #99
91830 MaximusTG
pi_100753804
Graag gedaan, hoop dat het inderdaad helpt als je het zout apart houdt. Moet haast wel. Het zou ook nog kunnen dat je gist niet meer goed was, maar dat lijkt me sterk. Jij gaat dus ook aan de toetjes :P? Zal maar wat aandelen AH kopen :D.
@Drukvout:
Je kan ook gewone bloem gebruiken op je werkplek, dat klop je makkelijker van het deeg af. Eventueel kan je als je van te voren weet dat je het deeg 2 dagen of langer in de koelkast gaat zetten, heel ietsjes minder water gebruiken. Hoeveel precies kan ik je niet zeggen, moet je uitproberen. Dat helpt denk ik omdat het deeg als het ouder wordt minder goed water vasthoudt.
  maandag 15 augustus 2011 @ 18:11:08 #100
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_100769046
quote:
0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 09:46 schreef Bleie het volgende:

[..]

Is er eigenlijk een vergelijkbaar topic over pasta maken?
[/quote[quote]0s.gif Op maandag 15 augustus 2011 09:46 schreef Bleie het volgende:

[..]

Is er eigenlijk een vergelijkbaar topic over pasta maken?
]


volgens mij niet. Ik heb gekeken op www.pastamaken.nl.
heitieh
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')