FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Boeken over beurs en economie # 2
JimmyJamesvrijdag 25 februari 2011 @ 01:54
quote:
99s.gif Op maandag 10 november 2008 10:34 schreef PietjePuk007 het volgende:
Er is nog geen centraal boekentopic :o. Het is een mooie tijd voor journalisten aangezien er veel uitgeplozen kan worden :%.

Ik ben nog steeds The Big Short aan het lezen. Ik ben nu bij hoofdstuk 5 Accidental Capitalists en ik vind het tot nu toe verreweg het meest interessante hoofdstuk (het hfd over Michael Burry had ik al eens op het internet gelezen). Vooral hoe ze tegen langlopende opties (LEAPS) aankijken is het lezen waard.
jacodonderdag 14 april 2011 @ 20:46
de_prooi.jpg

Jeroen Smit - De Prooi
Blinde trots breekt ABN AMRO
Prometheus, 2008

Dit boek zie je regelmatig opduiken in top 10 lijstjes waardoor ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen. Het lezen was een forse klus: 446 pagina's gevuld met behoorlijk wat gedetailleerde informatie. Dit bleek echter de moeite waard. Jeroen Smit heeft duidelijk uitgebreid gesproken met veel insiders binnen ABN Amro en organisaties daaromheen. Al hun informatie is goed leesbaar samengevat.

Het verhaal begint met de fusie van de ABN met de Amro bank waar de kiem van veel problemen al geplant werd. Het eindigt met de overname van het nederlandse deel van Fortis/ABN Amro door Wouter Bos namens onze regering. Die overname volgte na de mislukte opsplitsing door Fortis, Santander en RBS. De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het grootste deel van het boek over dit laatste drama gaat, maar de jaren daaraan voorafgaande krijgen evenveel aandacht.

Het boek schets de invalshoek vanuit de topbestuurders en de verschillende visies op de bedrijfsstrategie die daar leefden. Je hoeft niet door allerlei financiele informatie over BIS-ratio's, leverage, etcetera heen te werken. Het gaat echt om de machtstrijd tussen de sleutelfiguren en de problemen die ABN Amro tegenkomt. Niettemin wordt het verhaal een beetje droog in het midden van het boek. Ik raad het aan voor lezers die destijds al met interesse de overnamestrijd volgden via de media. Dit boek geeft een overzicht van alle achtergronden en lijkt daarin compleet en correct. Het is echt een mooi stuk journalistiek werk.
Louis22vrijdag 15 april 2011 @ 13:03
1001004008503922.jpg
1001004008503922_99.jpg

Die ga ik mij eens aanschaffen.
tjoptjopvrijdag 15 april 2011 @ 13:34
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 april 2011 13:03 schreef Louis22 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Die ga ik mij eens aanschaffen.
Klinkt tof, houd ons op de hoogte hoe het boek bevalt ^O^
GoudIsEchtvrijdag 15 april 2011 @ 13:42
Grappig, ik hoorde dat Jeroen Smit vooral een witwasser/afdekker was met zijn boek.

Als dat zo is heeft ie het iig op overtuigende wijze gedaan.

Voor geďnteresseerden misschien leuk er eens wat naar te zoeken op het werelwijde web...
Mendeljevdinsdag 26 april 2011 @ 16:54
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in de meer technische aspecten van de markt een leuke blog met enorm veel boekreviews: http://readingthemarkets.blogspot.com

De kwaliteit van de reviews zijn (imo) oppervlakkig te noemen zonder duidelijk waardeoordeel dus zie het meer als een leuke opsomming van titels. Dat is de blogger overigens niet kwalijk te nemen aangezien ze vrijwel een boek per dag er doorheen jaagt terwijl het type boeken dat besproken wordt meer te zien zijn als studieboeken. (Ik lees dergelijk soort boeken het liefst meermaals gezien de hoge informatiedichtheid)
Maracadinsdag 26 april 2011 @ 19:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2011 13:34 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Klinkt tof, houd ons op de hoogte hoe het boek bevalt ^O^
Klinkt idd goed :)
tjoptjopdinsdag 26 april 2011 @ 20:21
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 16:54 schreef Mendeljev het volgende:
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in de meer technische aspecten van de markt een leuke blog met enorm veel boekreviews: http://readingthemarkets.blogspot.com

De kwaliteit van de reviews zijn (imo) oppervlakkig te noemen zonder duidelijk waardeoordeel dus zie het meer als een leuke opsomming van titels. Dat is de blogger overigens niet kwalijk te nemen aangezien ze vrijwel een boek per dag er doorheen jaagt terwijl het type boeken dat besproken wordt meer te zien zijn als studieboeken. (Ik lees dergelijk soort boeken het liefst meermaals gezien de hoge informatiedichtheid)
Tijdje terug ook ontdekt. Heb er daardoor een aantal op mijn 'lijstje' gezet :P
JimmyJamesvrijdag 13 mei 2011 @ 15:15
Ik ben begonnen in "You Can Be a Stock Market Genius" van Joel Greenblatt.

Ik heb nooit echt aandacht besteed aan speciale situaties (spin-offs, rights issues etc) een grote vergissing zo te lezen :P

Ik ben inmiddels op de helft. Wel leuke materie die spin-offs en het wordt in het boek mooi geďllustreerd aan de hand van casussen. Zou TNT in dat opzicht interessant zijn?

[ Bericht 11% gewijzigd door JimmyJames op 14-05-2011 11:55:32 ]
jacozaterdag 14 mei 2011 @ 15:27
black_swan.gif

Nassim Nicholas Taleb
The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
(Random House, 2007)

Met een Black Swan wordt een onwaarschijnlijke gebeurtenis met grote consequenties bedoeld. Deze metafoor is populair gemaakt door Nassim Nicholas Taleb. (Of hij dit symbool ook zelf verzonnen heeft, kon ik niet achterhalen). Je komt het steeds vaker tegen in financiele artikelen en ook in postings op het Fok AEX-forum. Naar mijn idee wordt het vaak foutief of slordig gebruikt. Ik vond het daarom tijd worden om de Black Swan eens vanuit de bron te bestuderen.

Dat viel niet mee, maar het bleek de moeite waard. Het boek telt ruim 300 pagina's, waar 100 waarschijnlijk wel voldoende zouden zijn geweest. Taleb heeft echter de ruimte nodig om te laten weten welke boeken hij wel niet allemaal gelezen heeft, dat zijn vader minister was en op welke wijze hij mijnheer X de les las. Ik moest mezelf over mijn irritatie rondom al deze koketterie heenzetten, maar op een gegeven moment komt het boek wel degelijk ter zake.

Een Black Swan event is veel meer dan een outlier binnen de normale distributie. Sterker nog: in het boek wordt de normale distributie frontaal aangevallen. Waar het financiele markten betreft wordt de bruikbaarheid ervan zelfs volledig verworpen. Ook alle financiele methodes gebaseerd op de normale distributie, zoals correlatie, regressie, moderne portfolio theorie, standaard deviatie, confidence interval en Value-At-Risk gaan de vuilnis bak in. Voor dit forum is het misschien goed om even te noemen hoe Taleb zijn portfolio dan wel beheert: 90% stopt hij in amerikaanse staatsobligaties om zichzelf te beschermen tegen een negatieve Black Swan (noot: het boek is geschreven in 2006). De overige 10% gebruikt hij om te profiteren van een eventuele Black Swan met opties en andere hoge risico strategieen die renderen bij extreme marktbewegingen.

Het boek is maar voor een klein deel statistische theorie. Je kunt de hoofdstukken hierover zelfs overslaan. Het leeuwendeel bestaat uit uitstapjes naar filosofische gedachtenkronkels, biologische en psychologische processen, maatschappelijke kwesties, semi-literaire anekdotes en natuurlijk Taleb's persoonlijke geschiedenis. Belangrijk is het maatschappelijke effect van Black Swans: volgens Taleb wordt de wereldgeschiedenis bepaald door dergelijke onvoorziene verschijnselen. Ik had zo'n brede scoop niet verwacht, maar vond het boek uitermate boeiend om te lezen. De argumenten tegen de normale distributie en alle uitvloeiselen daarvan zijn overtuigend. Mijn manier van nadenken over risico is voorgoed beinvloed door dit boek.
Mendeljevzaterdag 14 mei 2011 @ 15:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 15:27 schreef jaco het volgende:
Voor dit forum is het misschien goed om even te noemen hoe Taleb zijn portfolio dan wel beheert: 90% stopt hij in amerikaanse staatsobligaties om zichzelf te beschermen tegen een negatieve Black Swan (noot: het boek is geschreven in 2006). De overige 10% gebruikt hij om te profiteren van een eventuele Black Swan met opties en andere hoge risico strategieen die renderen bij extreme marktbewegingen.
Deze strategie heeft ook een naam, namelijk de barbell-strategie. Ik ben ook aanhanger van deze methode maar geef meer de voorkeur voor 95% B&H en 5% hoge beta. Het is niet noodzakelijkerwijs een goede strategie maar het geeft wel voldoening voor mensen die graag willen profiteren van extreme marktbewegingen.

Voor de rest, goede review! :D
Je reviews lezen lekkerder weg dan de boeken zelf.
jacozaterdag 14 mei 2011 @ 16:08
De Barbell strategie inderdaad. Ik heb het boek er nog even bijgepakt en Taleb zet zelfs 10 - 15% in op de riskante helft van de barbell. Hij adviseert om dit te spreiden over een groot aantal kleine bets, zoals opties, hoge beta aandelen, private equity en venture capital, omdat je niet kan weten wat de black swan gaat worden (het is een unknown unknown variabele ).

Ik zou ook eerder naar 5% neigen binnen zo'n strategie. Zeker opties lopen immers op een gegeven moment af. Het is niet duidelijk of hij dan nieuwe opties financiert vanuit het 'veilige' deel of dat er een vast budget is voor het riskante deel dat zichzelf moet bedruipen. Taleb besteedt helaas maar 1 pagina aan zijn beleggingsstrategie.
SeLangzaterdag 14 mei 2011 @ 17:34
Mooie review :Y

Ikzelf heb The Black Swan als audioboek en gebruikte het strandmateriaal. Na 2x volledig geluisterd te hebben vind ik het nog steeds een uitstekend boek. Sterker nog, het is een van mijn grote favorieten. Juist omdat het zo breed is (het gaat ook eigenlijk niet over financiële markten).

Wat betreft Taleb's strategie: Hij is in feite de tegenpartij voor bepaalde mensen op Fok die het schrijven van opties propageren als winstgevende strategie.
TeringHenkiezaterdag 14 mei 2011 @ 19:05
quote:
14s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 17:34 schreef SeLang het volgende:
Wat betreft Taleb's strategie: Hij is in feite de tegenpartij voor bepaalde mensen op Fok die het schrijven van opties propageren als winstgevende strategie.
*kuch* LXIV *kuch*
JimmyJameszaterdag 14 mei 2011 @ 19:20
Taleb koopt toch ver OTM puts/calls? De schrijvers op fok verkopen die volgens mij niet.
JimmyJameswoensdag 18 mei 2011 @ 00:00
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2011 15:15 schreef JimmyJames het volgende:
Ik ben begonnen in "You Can Be a Stock Market Genius" van Joel Greenblatt.

Uit.
Een interessant boek dan snel wegleest. Wel heb ik het idee dat een twintigtal pagina's ook genoeg waren geweest om de essentiële inhoud te dekken. Heel kort samengevat: er schuilt vaak waarde in spin-offs omdat deze vanwege hun omvang niet zelden ongewild zijn door institutionele beleggers. En lees de brochures bij overnames en fusies.
jacodinsdag 24 mei 2011 @ 16:09
successful-value-investing-305007_large.jpg

Tony Measor: Succesful Value Investing in Asia

(Singapore, 2007)

Zoals uit mijn eerdere reviews valt af te leiden, ben ik geinteresseerd in value investing als een beleggingsmethode. Bovendien beschouw ik Azie als de meest interessante regio voor beleggingen in het algemeen. De titel van dit boek trok dan ook meteen mijn aandacht. Helaas viel de inhoud zwaar tegen.

Tony Measor is Brit qua afkomst, maar geboren en getogen in Hong Kong. Zijn carriere als broker, fondsbeheerder (Quamnet fund) en schrijver van financiele columns speelde zich eveneens in Hong Kong af, met enige onderbrekingen in Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Na een aantal oninteressante pagina's over zijn jeugd en latere carriere, gaat Measor over tot het delen van zijn kennis en ervaring rondom beleggen op de aandelenmarkt van Hong Kong. Hij raadt aan om vooral aandelen in lokale bluechips zoals HSBC, Cheung Kong, SHK Properties, Henderson Land en Swire Pacific te overwegen.

Measor maakte zijn eigen fortuin door HSBC al sinds de jaren zeventig aan te houden. Op zich is dat een mooi voorbeeld van Buy and Hold a la Warren Buffett. Ik vraag me echter wel af of zijn beslissing niet meer geluk dan wijsheid betrof. De fundamentals van een bank analyseren is niet zo makkelijk en nergens geeft de schrijver er blijk van deze kunst te beheersen. De meest geavanceerde termen die passeren zijn P/E, payout ratio en dividendrendement. Het boek is bedoeld voor de beginnende belegger, maar nergens in de tekst geeft de schrijver een hint dat zijn analyse normaalgesproken verder gaat dan dat. Ik vraag me daarom af of Measor ook iets weet over tier 1 ratio's , FCFF, leverage en wat al niet meer. Over zijn huidige portfolio schrijft Measor...

quote:
My US portfolio comprising of AIG, Citigroup and Freddie Mac, were each bought quite well at times when they had become leprous and wildly unpopular. I had also made some forays into the US market on a quick turnaround, and had been quite successful. In fact, I do not believe that I have taken any losses.
Aangezien hij het boek in 2007 publiceerde, heb ik het vermoeden met de genoemde fondsen inmiddels is uitgerookt. Ik kon hier echter geen bevestiging van vinden op het web, maar ik blijf achter met het idee dat Measor's kennis van fundamentele analyse beperkt is en dat zijn rendementen meer te danken zijn aan beleggings discipline dan aan relevante kennis. Ik vond het aardig om eens een boek te lezen rondom Aziatische aandelen, maar verder bleek het boek tijdsverspilling.

[ Bericht 1% gewijzigd door jaco op 24-05-2011 21:31:51 ]
JimmyJamesdinsdag 24 mei 2011 @ 18:29
Ik heb deze besteld: Buffett Beyond Value: Why Warren Buffett Looks to Growth and Management When Investing (Hardback)

http://www.amazon.com/Buf(...)id=1306254461&sr=8-2
Athlon_2o0odinsdag 24 mei 2011 @ 22:49
Ik zoek een boek dat voor een beginner (maar wel op niveau, dus geen "voor dummies" boeken o.i.d.) uitlegt hoe financiële markten werken en de gebruikte termen uitlegt. Iemand een tip?
jacodinsdag 28 juni 2011 @ 23:59
common.jpg

Common Stocks and Uncommon Profits
Philip Arthur Fisher
2de editie, 2003, met inleiding door Ken Fisher

Warren Buffett heeft aangegeven dat zijn stijl van investeren bestaat uit 85% Benjamin Graham en 15% Philip Fisher. Ik wilde daarom eens iets lezen van deze Fisher en dit is zijn meest bekende boek, dat hij oorspronkelijk in 1958 schreef. De schrijfstijl is om die reden -net als bij Benjamin Graham- enigszins ouderwets en breedvoerig. Het boek leest traag, maar aangezien vrijwel de gehele inhoud interessant is, vond ik het die extra tijdsinvestering wel waard.

Common Stocks and Uncommon Profits is een van de weinige boeken over growth investing die ook gelezen worden door value investors, waarschijnlijk dankzij de eerder genoemde uitspraak van Warren Buffett. De value-investing community volgt ook de trades van de zoon van de Philip Fisher (Ken Fisher), die nog steeds een groot fonds beheert, dat is gebaseerd op de filosofie van zijn vader.

Fisher's theorie is een aanvulling op het pure value-investing. In het boek vinden we bijna geen boekhoudkundige cijfers of financiele ratio's. Fisher kijkt meer naar kwalitatieve criteria zoals:

- Hoe denken leveranciers en klanten over het bedrijf waarin we willen investeren.
- Levert de R&D afdeling een regelmatige stroom producten.
- Lijken de werknemers tevreden of zijn er regelmatig stakingen.

Fisher heeft 15 van dergelijke aandachtspunten en nam deze onder de loep door persoonlijk met klanten, concurrenten en leveranciers van het bedrijf te bellen. Deze methode noemt hij 'scuttlebutt', wat zoiets betekent als 'in de pap roeren'.

Ik vraag me een beetje af of dit vandaag de dag nog zou werken. Leveranciers, concurrenten en werknemers zijn nu veel voorzichtiger om iets negatiefs over een bedrijf te zeggen, vanwege het mogelijk uitlekken van insider information en de juridische consequenties daarvan. Aan de andere kant, is er nu veel meer publieke informatie over bedrijven en industrietakken via boeken, vakbladen en internet beschikbaar. Dat roept vervolgens weer de vraag op of het voor een outside investor nog wel mogelijk is om met 'scuttlebutt' tot nieuwe, betere inzichten dan de markt te komen.

Het boek roept de investeerder op om te focussen op groeipotentie en kwaliteit. Het is echter verdomd moeilijk om dergelijke factoren te herkennen. Zou je de opkomst van bijv. Cisco, Nokia en RIM vooraf kunnen voorspellen met scuttlebutt? En vervolgens ook de teloorgang (of wederopstanding) van deze bedrijven zien aankomen?

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 29-06-2011 00:17:53 ]
jacowoensdag 29 juni 2011 @ 00:09
quote:
2s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 18:29 schreef JimmyJames het volgende:
Ik heb deze besteld: Buffett Beyond Value: Why Warren Buffett Looks to Growth and Management When Investing (Hardback)

http://www.amazon.com/Buf(...)id=1306254461&sr=8-2
Dit boek heb ik ook enige tijd geleden gelezen. Ik vond het duidelijk geschreven en je kunt er het nodige van leren. De schrijver illustreert de fundamentele waarderings methoden die hij aanbeveelt aan de hand van investeringen die Buffett in het verleden deed.

Wat ik wel een beetje flauw vond, is dat hij geen bewijs (of zelfs maar een aanwijzing) levert dat Buffett de betreffende techniek inderdaad toepaste in zijn waardering van het betreffende fonds. De schrijver lijkt daardoor mee te willen liften op de goede naam van Warren Buffett.
JimmyJameswoensdag 29 juni 2011 @ 00:59
Het boek krijgt lovende recensies maar ik vond het allemaal wat oppervlakkig (sommige hoofdstukken zijn maar een paar pagina's).
Perrindonderdag 30 juni 2011 @ 13:30
Per 1 juli:

9789023466079.jpg

(site van schrijver)
Plus_Ultrawoensdag 6 juli 2011 @ 03:17
51LeL909%2BNL.jpg

In elk hoofdstuk meerdere job-opportunities, toegankelijk en leuk geschreven, nuttige inzichten (door een bedrijf als onderdeel van een belegging-portfolio te zien kijk je heel anders aan tegen potentiële management beslissingen van die individuele bedrijven). Dit boek is zonder twijfel de ware "Compositie van de Wereld". Ook leuk voor amateurbeleggers.

[ Bericht 24% gewijzigd door Plus_Ultra op 06-07-2011 03:25:31 ]
Burnie88woensdag 6 juli 2011 @ 14:19
41sWu5Wf58L._SL500_AA300_.jpg
Investments, een must have voor professionele beleggers.

vdi9789023458418.jpg
En mijn tafelheer is plato, een filosofische kijk op o.a. economische/financiële situaties. Zeer interessant.
sciterwoensdag 13 juli 2011 @ 00:25
quote:
0s.gif Op donderdag 14 april 2011 20:46 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Jeroen Smit - De Prooi
Blinde trots breekt ABN AMRO
Prometheus, 2008

Dit boek zie je regelmatig opduiken in top 10 lijstjes waardoor ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen. Het lezen was een forse klus: 446 pagina's gevuld met behoorlijk wat gedetailleerde informatie. Dit bleek echter de moeite waard. Jeroen Smit heeft duidelijk uitgebreid gesproken met veel insiders binnen ABN Amro en organisaties daaromheen. Al hun informatie is goed leesbaar samengevat.

Het verhaal begint met de fusie van de ABN met de Amro bank waar de kiem van veel problemen al geplant werd. Het eindigt met de overname van het nederlandse deel van Fortis/ABN Amro door Wouter Bos namens onze regering. Die overname volgte na de mislukte opsplitsing door Fortis, Santander en RBS. De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het grootste deel van het boek over dit laatste drama gaat, maar de jaren daaraan voorafgaande krijgen evenveel aandacht.

Het boek schets de invalshoek vanuit de topbestuurders en de verschillende visies op de bedrijfsstrategie die daar leefden. Je hoeft niet door allerlei financiele informatie over BIS-ratio's, leverage, etcetera heen te werken. Het gaat echt om de machtstrijd tussen de sleutelfiguren en de problemen die ABN Amro tegenkomt. Niettemin wordt het verhaal een beetje droog in het midden van het boek. Ik raad het aan voor lezers die destijds al met interesse de overnamestrijd volgden via de media. Dit boek geeft een overzicht van alle achtergronden en lijkt daarin compleet en correct. Het is echt een mooi stuk journalistiek werk.
Deze ga ik ook lezen, staat al in de kast namelijk.


Is Trading in the Zone door Mark Douglas al langs gekomen? Iemand ervaring?
Plus_Ultrawoensdag 13 juli 2011 @ 00:44
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2011 14:19 schreef Burnie88 het volgende:
[ afbeelding ]
Investments, een must have voor professionele beleggers.

[ afbeelding ]
En mijn tafelheer is plato, een filosofische kijk op o.a. economische/financiële situaties. Zeer interessant.
vertel er dan eens kort wat over?
sciterwoensdag 13 juli 2011 @ 00:47
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:44 schreef Plus_Ultra het volgende:

[..]

vertel er dan eens kort wat over?
Die andere ook graag.
tjoptjopwoensdag 13 juli 2011 @ 00:52
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:44 schreef Plus_Ultra het volgende:

[..]

vertel er dan eens kort wat over?
Ben ik ook wel benieuwd naar
jacozondag 17 juli 2011 @ 12:32
De boeken Investments (Zvi Bodie, Alex Kane and Alan Marcus) en Principles of Corporate Finance (Richard Brealey, Stewart Myers and Franklin Allen) die hierboven worden genoemd, zijn de klassieke textbooks als je het vak Finance of Investments kiest tijdens een engelstalige bachelor of masters opleiding. Erg goed en volledig, maar ook wel iets teveel om zonder docent op eigen gelegenheid door te werken.

Ik ben ook benieuwd naar de review van Mijn tafelheer is Plato.
Plus_Ultrazondag 17 juli 2011 @ 15:36
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2011 12:32 schreef jaco het volgende:
De boeken Investments (Zvi Bodie, Alex Kane and Alan Marcus) en Principles of Corporate Finance (Richard Brealey, Stewart Myers and Franklin Allen) die hierboven worden genoemd, zijn de klassieke textbooks als je het vak Finance of Investments kiest tijdens een engelstalige bachelor of masters opleiding. Erg goed en volledig, maar ook wel iets teveel om zonder docent op eigen gelegenheid door te werken.
Als je een tentamen gaat doen is een docent zeker handig. Echter als je je gewoon een beetje wil inlezen dan is Principles of CF, mits je wiskundig enigszins geschoold bent, goed te doen hoor.
Perrinzondag 17 juli 2011 @ 17:50
Dat boek van Rob Wijnberg kan ik ook aanraden!
Maracazondag 17 juli 2011 @ 18:02
1001004006919648.jpg
.Bankbiljetmaandag 18 juli 2011 @ 01:45
beleggen%20voor%20dummies.jpg ^O^
Burnie88maandag 18 juli 2011 @ 12:30
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:52 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Ben ik ook wel benieuwd naar
Wat vooral interessant is in 'En mijn tafelheer is Plato' is de kijk op het kapitalisme en de impact daarvan op de crisis. Ook geeft Wijnberg een kijk op eventuele alternatieven. Voor de rest moet ik het boek even bij de hand hebben, maar ik heb hem momenteel uitgeleend. Als ik hem weer terugheb zal ik wat meer vertellen.
jacovrijdag 12 augustus 2011 @ 18:17
Timothy Ferriss , The 4-hour Workweek
"Expanded and Updated Edition" 2009
Crown Publishers New York

fourhour.jpg

Dit is een boek over Personal Finance. Het valt iets buiten het onderwerp van dit forum, maar dit boek krijgt nogal wat media-aandacht de laatste tijd en ik vond het zelf erg de moeite waard. Ik denk dat veel Fok! users het boek ook zullen waarderen.

Tim Ferriss startte in 2001 het bedrijf BrainQUICKEN, waarmee hij sports nutrition supplements via het web verkocht. BrainQUICKEN begon goed te lopen en Ferriss raakte bijna overwerkt met het managen van de groei. Hij begon daarop na te denken over allerlei manieren om zijn werk effectiever en efficienter te maken. Na een reorganisatie aan de hand van allerlei praktische ideeen, zoals uitbesteding van niet-cruciale taken, had Ferriss nog maar zo weinig te doen dat hij buitenlandse vakantiereisjes begon in te plannen. Hij noemt dit mini-retirements en heeft daar ook een hele filosofie omheen gebouwd. BrainQUICKEN is inmiddels verkocht, maar Ferriss heeft nog een aantal ondernemingen en is inmiddels succesvol schrijver met onder andere dit boek. Al die aktiviteiten stuurt hij aan via zijn telefoon en laptop terwijl hij permanent de wereld rondreist. Zijn werk kost hem 4 uur per week, zoals de titel van het boek al doet vermoeden.

Ferriss zegt dat jij hetzelfde kunt doen. Hij begint met een stukje motivatie. Wat wil je met je leven, waar gaat het nu heen, etc... typisch amerikaans, een beetje Anthony Robbins achtig, maar niet al te lang. Vervolgens de uitvoering: wat zou je goed online kunnen verkopen, hoe promoot je de dienst of het product, hoe distribueer je het en handel je klachten af. Ferriss gebruikt voor dat laatste een Virtual Assistent; iemand in India of Bangladesh die je met de juiste instructies het gros van je bedrijfs- en persoonlijke communicatie kunt laten verrichten tegen ultra-lage kosten. Uiteindelijk volgt dan het genieten: Ferriss kiest ervoor om veel te reizen en vult een aantal hoofdstukken met tips voor onderweg. Natuurlijk kun je ook meer tijd aan je gezin of hobby gaan besteden.

Dit boek valt niet exact in 1 categorie. Het is enerzijds motivational / lifestyle coaching, maar er zitten ook economische elementen in. Veel informatie over online marketing, bedrijfsefficiency, de 80/20 rule etcetera en veel tips voor handige websites om je werk en priveleven te organiseren. Ferriss is wel een beetje naief in zijn aanname dat iedereen (ongeveer) hetzelfde pad zou kunnen afleggen als hijzelf. Er is een grens aan het aantal niche sites dat economisch levensvatbaar is. Niettemin kun je natuurlijk sommige van zijn tips overnemen en andere negeren. Omdat het boek boordevol met tips staat, beveel ik het iedereen aan die makkelijk met online technologie werkt en eens fris naar de organisatie van zijn eigen werk en priveleven wil kijken.

De blog bij het boek: http://www.fourhourworkweek.com/blog/
tjoptjopvrijdag 12 augustus 2011 @ 18:57
Die ga ik ook maar eens bestellen, klinkt als prima vakantie leesvoer
bascrossvrijdag 12 augustus 2011 @ 18:57
when-genius-failed.jpg

When Genius Failed van Roger Lowenstein. Over de val van Long Term Capital Management. Een hedgefunds met enkele briljante wiskundigen en nobelprijswinnaars op het gebied van economie.

In dit boek wordt beschreven waarom LTCM het toch niet heeft gered. Er wordt ingegaan op de manier waarop LTCM investeerde en hoe de onderlinge relaties binnen het hedgefund waren. Uiteindelijk is ook wel duidelijk waarom LTCM het niet haalde.

Ik vind het een prima boek, alles is duidelijk beschreven en ook voor iemand die vrij nieuw is in deze wereld is het goed te lezen. Overigens verfrissend om te lezen hoe de banken en de FED in paniek raakten van een relatief klein bedrag. Tegenwoordig geeft alleen Nederland al lachend 5 miljard aan de arme Grieken. Grappig hoe de wereld kan veranderen in paar jaar.
jacodinsdag 16 augustus 2011 @ 13:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 18:17 schreef jaco het volgende:
Timothy Ferriss , The 4-hour Workweek
"Expanded and Updated Edition" 2009
Crown Publishers New York
Ik zie net dat het boek ook gewoon in het Nederlands te verkrijgen is:
http://www.ereaders.nl/een_werkweek_van_vier_uur
jacozaterdag 27 augustus 2011 @ 17:07
shenanigans.jpg

Howard M. Schilit, Jeremy Perler: Financial Shenanigans
How to detect accounting gimmicks & fraud in financial reports
Fully revised and updated third edition, 2010

Dit boek is verplichte kost als je zelf financiele verslagen analyseert voor je beleggers aktiviteiten. Het is echter wel een boek dat op het juiste moment moet lezen. Ik meen dat je een ruime basiskennis boekhouden moet hebben en waarschijnlijk nog wel wat kennis of ervaring daarboven. Uitgaande van voldoende basiskennis is het boek logisch georganiseerd, vlot geschreven en van onschatbare waarde.

Zo'n beetje alle boekhoudkundige trucs om investeerders te misleiden via financiele verslagen worden uitgelegd en geillustreerd met historische voorbeelden. Die zijn wel allemaal uit de Amerikaanse markt gehaald, dus uitgaande van de US GAAP regels. Geen woord over IFRS, maar dat is mijn ogen geen zwakte, omdat IFRS grotendeels dezelfde fraude mogelijkheden biedt.

Normaalgesproken zijn accountingboeken niet om door te komen, maar dit boek leest relatief makkelijk weg. Het is ook geschikt om de rol van P&L, balancesheet, cashflow statements, reserves and accruals op zichzelf beter te begrijpen. Door te tonen hoe deze misbruikt worden, wordt impliciet toegelicht waarvoor ze oorspronkelijk wel bedoeld zijn. Het is dus ook een aardige accounting opfrisser als je niet per se in fraude bent geinteresseerd. Voor een uitgebreide inhoudelijke samenvatting van dit boek verwijs ik naar de blog van Frank Voisin.
dvrzaterdag 3 september 2011 @ 04:59
Sorry voor het enorme plaatje, maar kleiner heeft geen zin:

"Charting Two Centuries Of Business Booms And Depressions: From 1775 To 1944"

Dit slimme 'foldertje' van één pagina beschrijft alle booms en busts in de Amerikaanse economie tot 1944. Het origineel in PDF-formaat kun je bij de Federal Reserve Bank in St. Louis, Missouri downloaden.

business booms and depressions 1775-1944.jpg
jacodonderdag 8 september 2011 @ 05:28
fables.jpg
Aswath Damodaran
Investment Fables
Exposing the Myths of "Can't Miss" Investment Strategies
John Wiley and Sons, 2004

Dit is een boek over screenen en backtesten. De auteur, een finance professor van New York University, neemt een aantal bekende strategieen voor aandelen selectie onder de loep. Elk in een eigen hoofdstuk: Hoge dividend aandelen, lage P/E fondsen, lage P/B fondsen, bedrijven met door de jaren stabiele winstcijfers, bedrijven met 'excellent management', groei aandelen, contrair handelen, bedrijven met revolutionaire producten die op het punt van doorbreken staan, bedrijven die continu overnames doen, arbitrage strategieen, momentum/TA, market timing en meelopen met analisten adviezen en insider aankopen.

De auteur legt de logica achter elke strategie uit, maar plaatst er meteen al vraagtekens bij. Vervolgens gaat hij na of de strategie inderdaad superieure rendementen oplevert. Damodaran haalt daarbij historische onderzoeken aan (French en Fama zijn hier veel mee bezig geweest), maar gaat ook zelf aan de slag met zijn database.

Damodaran is academicus dus verwacht geen controversieel gedachtengoed a la Middelkoop of Jim Rogers. Voor het meten van risico neemt hij bijvoorbeeld standaarddeviatie en beta; twee maatstaven waarop in de praktijkwereld veel kritiek bestaat. Damodaran zit echter niet in een ivoren toren en toont de portfolios die uit de diverse screens rollen. Deze zijn trouwens wel van 2004 toen die het boek schreef, dus een aantal fondsen zal mogelijk niet bekend voorkomen.

Dan natuurlijk de vraag: werkt een van de besproken strategieen? Over het algemeen is het bewijs te zwak om dit te beamen. Een strategie die werkt over een bepaalde periode, faalt hopeloos gedurende een andere periode. Het blind kopen van lage P/B aandelen, lijkt over langere termijn (>5 jaar) succes te hebben. Het aantal faillisementen in zo'n mandje is echter ook veel hoger dan gemiddeld, zodat je resultaat sterk afhankelijk wordt van het aantal miskleunen in je portfolio. Veel strategieen, zoals kopen na een positieve earnings surprise (momentum) werken theoretisch, maar in zo'n lichte mate dat je in de praktijk je transactiekosten niet eens terugverdient. Ook keert zo'n strategie zich na een x aantal maanden weer tegen je, zodat onduidelijk is wanneer je de aandelen weer moet verkopen om je winst te pakken.

Lees het boek als je minimaal een introductie finance en statistiek hebt gehad. Er komt ook wat accounting aan bod. Het boek is vooral interessant als je op een van de genoemde strategieen leunt bij je eigen beleggingsbeleid. De kritiek is dan belangrijk om mee te nemen, maar Damodaran geeft ook aan hoe de strategie verbeterd kan worden door extra criteria aan de screener toe te voegen en daarmee zwakke aandelen uit de selectie te gooien.

Website bij het boek:
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/invfables.htm
Plus_Ultradonderdag 8 september 2011 @ 12:31
quote:
Damodaran zit echter niet in een ivoren toren
Dat cliché dat wetenschappers in een ivoren toren zouden zitten moet echt maar eens uit de wereld geholpen worden. Vaak zijn wetenschappers de rest van de wereld mijlen ver vooruit. Dat zie ik in ICT maar ook in finance. Science rules!!!!
portabeldonderdag 8 september 2011 @ 17:44
Niemand het beleggen dummies boek in pdf? Moet toch ergens zijn.
stavromulabetavrijdag 9 september 2011 @ 20:07
book_intelligentinvestor.jpg
Montellyzondag 11 september 2011 @ 15:29
1.jpg

Super helder en toegankelijk boek, ik kan het iedereen aanraden ^O^
jacovrijdag 16 september 2011 @ 08:17
Mastering the Machine
How Ray Dalio built the world’s richest and strangest hedge fund.


Ok, geen boek maar een lang artikel uit de New Yorker dat je gratis online kunt lezen:
http://www.newyorker.com/(...)10725fa_fact_cassidy

Ray Dalio is een 'global macro' hedge fund manager, zoals George Soros was. Het is echter geen aap in een pak die achter een computer zit te traden. Hij heeft een geheel eigen, omstreden filosofie opgebouwd rondom economie, finance, management en allerlei andere aspekten van het leven. (Ook gelijk George Soros trouwens).

Goed geschreven artikel dat ook een inleiding geeft in de hedge fund industrie als geheel.
jacovrijdag 30 september 2011 @ 04:08
greenwald.jpg

Value Investing
From Graham to Buffett and Beyond
Bruce C.N. Greenwald, Judd Kahn, Paul D. Sonkin, Michael van Biema
Wiley Finance, 2001

Professor Bruce Greenwald geeft al jaren het vak Value Investing voor de Columbia University mba opleiding. Niet te verwarren met Joel Greenblatt ("Magic Formula"), die hier ook doceert. Er is online videomateriaal van zijn klas te vinden, maar ik vind zijn stem en presentatie erg onprettig. Aangezien Greenwald wel een belangrijke figuur is in de value investing scene ("guru of guru's") heb ik dit boek aangeschaft.

Na een inleiding valt het boek in twee delen uiteen. Eerst komt de praktijk van het waarderen van bedrijven aan bod, inclusief voorbeelden. Daarna komen de werkwijzes van acht bekende value investors aan bod, eveneens ondersteund met voorbeelden: Warren Buffett, Mario Gabelli, Glenn Greenberg, Robert H. Heilbrunn, Seth Klarman, Michael Price, Walter and Edwin Schloss en Paul D. Sonkin. Ze hebben allemaal net even een andere benadering qua focus, selectie, waarderingsmethode en portfolio management.

Warren Buffett is helaas niet geinterviewd voor het boek, maar er wordt wel een goede bloemlezing uit zijn jaarlijkse shareholder letters gegeven. Ik hang al geruime tijd aan tegen het lezen van die letters: de meeste tekst is namelijk niet meer zo relevant. Met dit hoofdstuk heb je de beste pareltjes uit de letters van Buffett's echter wel bij elkaar, gesorteerd naar onderwerp.

Even terug naar het praktische waarderings gedeelte van het boek. Greenwald en co introduceren een waarderingsmethode met de naam Earning Power Value (EPV). Dit is een specifieke berekening om de toekomstige earnings van een bedrijf te discounten naar het heden. De uitkomst wordt vervolgens vergeleken met de vervangingswaarde van hetzelfde bedrijf. Dit is in feite het totaal van alle investeringen die een concurrent zou moeten doen om hetzelfde marktaandeel te veroveren. Uit de vergelijking tussen EPV en vervangingswaarde kunnen we conclusies trekken over de aantrekkelijkheid van het bedrijf als investering.

Ik vind het een beetje flauw dat de schrijvers doen alsof ze een overzichtswerk over value investing presenteren, maar vervolgens vooral hun eigen waarderingsmethode promoten. Dat gezegd hebbende, is het wel een goed doordachte methode die interessant is om te bestuderen. Dit boek is geschikt voor geinteresseerden in value investing die al een aantal boeken over dit onderwerp achter de kiezen hebben.
JimmyJamesvrijdag 30 september 2011 @ 16:32
Je leest alles met 'value' in de titel? :P

Heb je the snowball trouwens gelezen? Vond ik erg interessant ondanks het feit dat het gros van het boek niet over beleggen gaat.
jacozaterdag 1 oktober 2011 @ 04:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2011 16:32 schreef JimmyJames het volgende:
Heb je the snowball trouwens gelezen? Vond ik erg interessant ondanks het feit dat het gros van het boek niet over beleggen gaat.
Ik heb het eens in mijn handen gehad in de boekwinkel. Het viel me toen op dat vrij grote delen gingen over z'n jeugd en de grappen die hij op school uithaalde etc etc. Bij zo'n chronologische jaar-tot-jaar biografie heb ik altijd het gevoel dat ik door iemand's leven heen moet ploeteren, zeker bij zo'n dik boek als The Snowball. Het moet dan heel goed geschreven zijn en ik moet het idee hebben dat er een direkte relatie is tussen geschiedenis en heden. Beide voorwaarden leken niet aanwezig, maar ik heb het boek dus slechts vluchtig ingezien.

Ik heb ook het idee dat Buffett's zakenpartner Charlie Munger een bredere denker/schrijver is als Buffett zelf. Ik wil zijn boek over Mental Models nog eens lezen, maar het is helaas niet als Kindle ebook te verkrijgen.
JimmyJameszaterdag 1 oktober 2011 @ 14:47
Ik vond het wel goed geschreven, hoor. En hoe Munger zijn denken heeft beďnvloed/veranderd komt natuurlijk ook aan bod. Maar ja als biografieën je totaal niet liggen.
Idlerzondag 2 oktober 2011 @ 12:01
quote:
Deze ben ik nu ook aan het lezen, gisteren in begonnen. Tot nu toe erg interessant en best goed te lezen.
N.I.M.B.Y.zondag 2 oktober 2011 @ 15:39
quote:
0s.gif Op zondag 11 september 2011 15:29 schreef Montelly het volgende:
[ afbeelding ]

Super helder en toegankelijk boek, ik kan het iedereen aanraden ^O^
Besteld bij bol.com:
Titel Aantal Prijs Totaal Levertijd
Beleggen voor Dummies -
Matthijs Kanis
Nederlands - Paperback 1 ¤ 19,95 ¤ 19,95 Vandaag besteld, dinsdag in huis

Bestelbedrag ¤ 19,95
Verzendkosten ¤ 1,95
Subtotaal ¤ 21,90
Cadeaubon - ¤ 13,56
Totaalbedrag ¤ 8,34

Ik ben benieuwd :)


Ik had ook twee aandelen HEIJMANS hiervoor kunnen kopen de toekomst gaat uitwijzen of dat een betere investering zou geweest zijn ;)

Laatste koers:
10.100

[ Bericht 10% gewijzigd door N.I.M.B.Y. op 02-10-2011 15:43:19 (Wat ik ookhad kunnen doen.) ]
tjoptjopmaandag 3 oktober 2011 @ 00:44
Kun je die ook met cadeaubonnen kopen dan?
M-Bozzdinsdag 4 oktober 2011 @ 19:00
Vanwege het posten in een verkeerd topic, nogmaals hiero:

Wat is nou een echte must-read (helder en to-the-point boek, rijk aan onderwerpen) als je meer wilt snappen van actuele economische onderwerpen (staatsschuld, staatsobligaties, muntdevaluatie, de rol van goud e.d.) op staatsniveau (of interstatelijk niveau) om een beetje te kunnen meelullen over de gevolgen van een (eventueel) failliet gaan van een Griekenland en de gevolgen van dit laatste voor de waarde van de euro en de financiële situatie van ons eigen land?

Leestip van mij:

Naomi Klein - The Shock Doctrine Over rampenkapitalisme.

books-shock-doctrine.jpg

Wel een beetje een conspiracy-gehalte, maar wel erg rijk gedocumenteerd en interessant!
M-Bozzwoensdag 5 oktober 2011 @ 10:56
Iemand deze al gelezen? Ben zeer benieuwd. Hij zegt ons een spiegel voor te houden m.b.t. ons in de schulden steken (iets wat wij Amerikanen zo verwijten)!

9789023467076-230x290-top.jpg
jacowoensdag 5 oktober 2011 @ 13:52
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2011 10:56 schreef M-Bozz het volgende:
Iemand deze al gelezen? Ben zeer benieuwd. Hij zegt ons een spiegel voor te houden m.b.t. ons in de schulden steken (iets wat wij Amerikanen zo verwijten)!
Ik heb dit boek nog niet gelezen maar wel zijn eerdere boek De groei voorbij. Jaap van Duijn schrijft helder, heeft verstand van zaken en ik ben het grotendeels met zijn visies eens. Hij houdt in zijn boeken en lezingen altijd wel tot vervelens toe vast aan de Kondratiev economische golfbeweging. Ik geloof wel in business cycles, maar niet dat die zo mathematisch precies verlopen als Kondratiev en Van Duijn het doen voorkomen. Het lijkt echter in dit boek van minder belang, dus ik denk dat ik dit boek ook ga lezen.
NightDreamwoensdag 5 oktober 2011 @ 22:12
Ik ben sinds een paar weken geďnteresseerde in de beurs, en ben momenteel 'Beleggen voor Dummies' aan het lezen.
Nu kwam mijn vader afgelopen week met 'Alles over Geld' van Rienk H. Kamer op de proppen, is dit een goed boek waar ik veel uit zal leren als vervolg op 'Beleggen voor Dummies', of is dit niet interessant genoeg/te moeilijk?
Duiker_21donderdag 6 oktober 2011 @ 20:21
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2011 22:12 schreef NightDream het volgende:
Ik ben sinds een paar weken geďnteresseerde in de beurs, en ben momenteel 'Beleggen voor Dummies' aan het lezen.
Nu kwam mijn vader afgelopen week met 'Alles over Geld' van Rienk H. Kamer op de proppen, is dit een goed boek waar ik veel uit zal leren als vervolg op 'Beleggen voor Dummies', of is dit niet interessant genoeg/te moeilijk?
Erg gedateerd, maar wel leerzaam. Je kan een paar hoofdstukken overslaan over kunst en postzegels (tenzij je daar verstand van hebt).
NightDreamdinsdag 15 november 2011 @ 17:32
Na het lezen van 'Beleggen voor dummies' en 'Leer beleggen als Warren Buffet' ben ik nu begonnen in 'Fundamental analysis for dummies' iemand die dit boek al eens gelezen heeft, zo ja is het een goed boek?
Basp1dinsdag 22 november 2011 @ 11:30
quote:
0s.gif Op woensdag 5 oktober 2011 13:52 schreef jaco het volgende:

[..]

Ik heb dit boek nog niet gelezen maar wel zijn eerdere boek De groei voorbij. Jaap van Duijn schrijft helder, heeft verstand van zaken en ik ben het grotendeels met zijn visies eens. Hij houdt in zijn boeken en lezingen altijd wel tot vervelens toe vast aan de Kondratiev economische golfbeweging. Ik geloof wel in business cycles, maar niet dat die zo mathematisch precies verlopen als Kondratiev en Van Duijn het doen voorkomen. Het lijkt echter in dit boek van minder belang, dus ik denk dat ik dit boek ook ga lezen.
Even een cross posting, ik heb de schuldenberg gisteren uitgelezen. :+

quote:
0s.gif Op dinsdag 22 november 2011 11:24 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ik kan iedereen hier het boek "de schuldenberg" van Jaap van Duijn aanraden.
Deze omschrijft heel netjes wat er nu precies aan de hand is en zet ook uiteen dat we tegenover onze hypotheek schulden ook nog de gedekte pensioen verplichtingen hebben staan. Toen ik dat boek las dacht ik zo nu en dan eigenlijk dat jij deze auteur was selang. :P

Hij beschrijft in ieder geval heel goed uit welke verschillende schulden de schuldenberg bestaan en welke partijen hier een rol in spelen. Ook geeft hij per land aan wat nu het probleem is, omdat de schulden per land idd niet allemaal hetzelfde zijn opgebouwd. Zoals bijv. in japan de staatschuld meer dan 200% is maar omdat dit grotendeels intern gefinancierd is en niet met buitenlandse obligaties levert dit dan geen probleem op.

Sommige passages heb ik dan wel mijn vraagtekens bij, om zo makkelijk een onderzoek over duurzame schuldenlast over te nemen waaruit de conclusie was dat een schuldenlast voor een land tussen de 60 en de 90% van het bnp geen noemenswaardig achteruitgang van economische groei betekent. Maar goed in ieder geval dus zoals genoemd een verhelderend boek. ^O^
jacodinsdag 6 december 2011 @ 14:01
asiangodfathers.jpg
Asian Godfathers
Money and Power in Hong Kong and Southeast Asia
Joe Studwell
Grove Press, New York, 2007

Dit is een economische en historische studie naar Aziatische tycoons en hun rol in de economieen van Zuid-Oost Azie. Het gaat hier om zakenmensen als Li Ka-shing (Hong Kong), Thaksin Shinawatra (Thailand), Stanley Ho (Macau) en nog een tiental van de belangrijkste miljardairs in deze regio. We komen te weten hoe hun leven eruit ziet, maar verwacht geen Quote achtige verhalen over zakenjets etcetera. Het boek is (populair) academisch en het doel is om te schetsen hoe de tycoons hun zakenimperium hebben opgebouwd en hoe ze dit beschermen en vaak uitbreiden onder steeds wisselende politieke omstandigheden.

Dit is geen fraai plaatje. Het boek legt uit hoe de tycoons met politieke leiders samenwerken, zodat ze de laatsten hen (monopolie) licenties toekennen op het gebied van import, productie en distributie. Soms gaat het zelfs om steun in de vorm van harde cash, wanneer banken van tycoons liquiditeit krijgen van de centrale bank, waarop de tycoons hun eigen bank weer kunnen leeggraaien. We spreken nu over landen als Philipijnen, Indonesie en Thailand. In Hong-Kong, Singapore en Maleisie maken ze het iets minder bont, maar ook in deze economieen zijn er allerlei mistanden en inefficienties aan te wijzen in verband met de 'godfathers'.

Het boek legt ook uit hoe de tycoons de lokale aandelenmarkten gebruiken om bedrijven deels te verkopen, leeg te zuigen om later weer goedkoop terug te kopen. Het boek is daarmee interessant voor de belegger in deze regio. De tycoons en hun aktiviteiten zijn namelijk nog steeds belangrijk in de Aziatische markten. Echter, een ieder met interesse in de economie van deze regio zal dit boek waarderen. De schrijver is zeer goed geinformeerd en heeft een uitstekend boek afgeleverd.

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 06-12-2011 14:09:52 ]
JimmyJamesdinsdag 6 december 2011 @ 16:30
Mooie recensie. Het klinkt als een interessant boek.
Dinosaur_Srdinsdag 6 december 2011 @ 16:47
Interessante tip jaco, heb al even bij mijn vaste dealer gekeken, maar niet beschikbaar.... :)

Ik hou 'm in gedachten. :)
jacozaterdag 10 december 2011 @ 14:22
graham.jpg
What Would Ben Graham Do Now?
A New Value Investing Playbook for a Global Age
Jeffrey Towson
FT Press, 2010

Wat investeren betreft hebben twee deelgebieden mijn extra belangstelling: Emerging Markets en Value-Investing. Ik greep dan ook zonder aarzeling naar dit boek dat beide thema's lijkt te combineren. Het boek is wel aardig, maar bleek helaas van weinig nut voor een kleine belegger zoals ik.

De schrijver, Jeffrey Towson, werkte voorheen in het management team van Prins Al-Waleed bin Talal. Deze Saudische prins (neefje van de koning) staat wel bekend als de Arabische Warren Buffett. Ongetwijfeld had Al-Waleed beschikking over het nodige startkapitaal uit Saudische kringen, maar over het algemeen wordt hij gerespecteerd als een succesvolle belegger met onder meer grote investeringen in Citigroup, Apple, Motorola en een aantal hotel ketens. Ik vermoed dat de schrijver vooral met die laatste aktiviteiten te maken had, want hij illustreert zijn theorie vaak met voorbeelden van Four Seasons en Fairmont Hotel vestigingen.

Al-Waleed is in vele opkomende landen, van China tot Afrika, aktief met grootschalige projecten, meestal in de vorm van joint-ventures met lokaal invloedrijke partijen. De schrijver analyseert welke elementen van belang zijn om dit soort deals te doen laten slagen. Zo investeert de Prins niet alleen in een kaal hotelgebouw, maar brengt hij ook de naam Four Seasons of Fairmont in, om het project cachet en een hogere slagings kans te geven. Leuk om te weten allemaal, maar als kleine belegger op publieke aandelenmarkten kun je weinig met deze informatie.

Op een wat onhandige manier koppelt Towson zijn investeringsfilosofie aan de theorie van value-investing grondlegger Benjamin Graham. Met wat schema's en diagrammen geeft hij er een academisch sausje aan. Naar mijn idee is het allemaal weinig diepgravend en nogal voor de hand liggend. (Maar misschien mis ik iets en is het briljant.) Er zit ook nogal wat herhaling in de uitleg en halverwege overwoog ik daarom het boek neer te leggen. Ik heb het uiteindelijk toch uitgelezen, omdat het wel interessant is om te lezen hoe Al-Waleed in de praktijk te werk gaat.

Misschien dat iemand die in de private equity sfeer werkt de theorie van het boek wel kan waarderen. Een positievere recensie van dit boek vind je op http://seekingalpha.com/a(...)ld-ben-graham-do-now
Bartazzaterdag 17 december 2011 @ 15:35
9789023467076-230x290-top.jpg

Hoger op deze pagina staat reeds een recensie van dit boek, maar wellicht dat mijn recensie nog wat toevoegt.

De Schuldenberg is een duidelijk, volledig en verhelderend boek. Van Duijn gaat niet uit van een gedegen economische kennis maar legt soms meerdere keren hetzelfde op verschillende plaatsen uit. Dat lijkt wellicht vervelend, maar is het absoluut niet, aangezien het boek hierdoor juist goed te volgen is. Het is een boek waarvan veel geleerd kan worden, zowel voor wat betreft de huidige crisis als voor de (wereld)economie in zijn algemeen.

Het boek komt snel op gang, de inleiding is vlot geschreven. Daarna komen enkele hoofdstukken waarin wordt uitgelegd waaruit de schulden van banken, overheden, gezinnen en bedrijven bestaan en een vergelijking wordt getrokken met hoe de situatie is in verschillende andere landen. Die hoofdstukken doen heel af en toe wat langdradig aan. Ten slotte beschrijft Van Duijn wat de volgens hem broodnodige politieke besluiten zijn en geeft hij zijn visie over de huidige bezuinigingen in Den Haag. Dat stuk blijkt het meest interessant. Aan het einde van het boek zit een appendix die kan worden doorgelezen als men niet met boekhouden en de balans bekend is. Het verdient aanbeveling om die als eerste te lezen wanneer dat het geval is aangezien de boekhoudkundige terminologie meer dan eens terugkomt in het boek.

De enige kritische noot over De Schuldenberg is dat Van Duijn af en toe een stap over lijkt te slaan in zijn redeneringen. Dat leidt er toe, in combinatie met de afwezigheid van een bronvermelding, dat de bewering niet logisch of aannemelijk is.

Concluderend kan worden gezegd dat het boek een absolute aanrader is voor iedereen die de klok heeft horen luiden maar niet (precies) weet waar de klepel hangt. Heb je al een gedegen economische kennis en een grote kennis van de Euro/banken/krediet-crisis, dan zal dit boek niet heel veel meer toevoegen aan je kennis. Echter, ook in dat geval kan ik mij voorstellen dat het toch leuke lectuur is die je met plezier zult lezen.
jacodinsdag 27 december 2011 @ 06:17
Het einde van het jaar nadert en ik vroeg mezelf af wat mijn favoriete boek -gelezen in 2011- is. Het antwoord: The Black Swan van Nassim Nicholas Taleb. Zijn ideeen rondom extreme gebeurtenissen en de onvoorspelbaarheid daarvan zijn mij bezig blijven houden. Meer dan de ideeen uit ander leesvoer van dit jaar. Omdat ik me nog wel steeds afvraag, wat je als belegger nou met Black Swans aan moet, pakte ik het volgende boek er bij.
posner.jpg
Kenneth A. Posner
Stalking the Black Swan: Research and Decision Making in a World of Extreme Volatility
Columbia Business School Publishing. 2010. Kindle Edition (Slechts $10 USD!)

De schrijver was een aandelen analist bij Morgan Stanley. Analisten zijn de researchers die aanbevelingen als 'buy','sell' en 'overweight' publiceren namens banken. Deze praktijk staat soms onder hevige kritiek, omdat deze aanbevelingen vaak niet objectief worden gegeven. Bij "sell-side" brokers en banken is de research dan ook primair bedoeld om klanten tot aan- en verkopen aan te zetten. Dat gezegd hebbende, lijkt Posner een van de meer genuanceerde beoefenaars van het analisten vak. Hij beschrijft uitgebreid hoe hij tot aanbevelingen komt en kijkt daarbij ook terug op zijn verlieslatende adviezen. Posner volgde voor Morgan Stanley een aantal financiele fondsen waaronder Fannie Mae, CIT Group, Mastercard, American Express en MBNA. Alle voorbeelden komen daarom ook uit deze categorie fondsen.

Het boek gaat over thema's als waarschijnlijkheidsleer, modelleren (Monte Carlo simulatie), behavioral economics (biases), besliskunde, informatie- overload en assymetrie. Alles vanuit de praktijk beschreven, waarbij de lezer wel wat theoretische kennis moet hebben in finance en statistiek. Het boek is taaltechnisch goed geschreven en leest daarom makkelijk weg.

Wat betreft de Black Swan geeft het boek geen definitief recept. Posner begint zijn aandelen analyses met het definieren van de meest bepalende elementen voor de winst van het beschreven bedrijf. Die kritische factoren krijgen elk een node in een probability tree. Bij 3 elementen zijn er dus 8 vertakkingen aan het einde van de boom. Een van die vertakkingen is het meest slechte scenario waarbij alle 3 de factoren negatief uitpakken voor het bedrijf en de koers bijvoorbeeld 90% zou dalen. Dit zou je de Black Swan uitkomst kunnen noemen (hoewel een Black Swan strikt genomen geen onvoorziene gebeurtenis meer is op het moment dat je deze hebt gemodelleerd).

Vervolgens kun je per element aangeven wat de kans is op de gunstige scenario tak en de resterende kans op het ongunstige scenario. Posner werkt zo tweemaal de hele boom af. De eerste keer tweakt hij de kansen dusdanig dat de meest waarschijnlijke eindtak gelijk is aan de huidige beurskoers en de standaarddeviatie daaromheen gelijk aan de impliciete volatiliteit in de opties op het betreffende aandeel. Dit is blijkbaar hoe de markt de kansen voor het aandeel inschat. Vervolgens gaat Posner met schone lei de scenario's opnieuw af om er z'n eigen kansen aan toe te kennen. Op deze manier stelt hij vast of hij reden ziet om significant van de marktverwachting af te wijken. Deze techniek om een probability tree naar de beurskoers toe te werken, is volgens de voetnoten door Michael J. Mauboussin ontwikkeld en vind ik interessant genoeg om zelf eens te proberen.

De probability tree kan bijgewerkt worden zodra nieuwe informatie beschikbaar komt. Ook hoeft een node niet per se binair te zijn, maar kan ook traploos (met een eigen distributie) tussen twee uiterste waarden gemodelleerd worden met behulp van Monte Carlo simulatie. Het resultaat is een distributie van mogelijke uitkomsten die veel genuanceerder is als een Bell-curve rondom de huidige koers. Dit kan een stap zijn richting het voorzien van Black Swan events.

Dit boek is interessant voor beleggers die zelf bedrijfsanalyses verrichten en hier hun kennis in willen uitbreiden.
Dinosaur_Srdonderdag 16 februari 2012 @ 13:59
Ik was deze kwijt, mag wel weer een schopje hebben, in het kader van aanvulling van de boekenkast/te lezen :)
Dinosaur_Srdonderdag 16 februari 2012 @ 14:04
Ow, en de aanleiding was "The snowball" een biografie van Warren Buffett, door Alice Schroder, waarvan ik een beschrijving tegenkwam in een blad, en vervoglens pardoes op het www tegenkwam.

http://www.amazon.com/Sno(...)id=1329397403&sr=8-1

Nog niet gelezen, echter :)
JimmyJamesdonderdag 16 februari 2012 @ 16:04
Leuk boek. Er staan alleen minder beursgerelateerde zaken in dan je zou verwachten.
jacovrijdag 17 februari 2012 @ 04:29
freecap.jpg

Free Capital: How 12 private investors made millions in the stock market
Guy Thomas
Harriman House Publishing, April 2011

In dit boek worden twaalf prive investeerders beschreven. Het zijn niet-professionele Britse beleggers die vanuit hun woonhuis met hun eigen spaargeld als startkapitaal zijn begonnen. Het verschil, echter, met de meeste thuis beleggers is dat ze meer dan 1 miljoen (GBP) aan rendement hebben behaald en hun dagelijkse baan inmiddels hebben opgezegd.

De beleggers zijn -op twee iets bekendere figuren na- anoniem gelaten om hen vrijuit te kunnen laten spreken. De auteur heeft echter wel hun rendement gekontroleerd. We krijgen dus geen borrelpraat voorgeschoteld over TomTom achtige aandelen waar precies op het juiste moment is ingestapt en uitgestapt. Integendeel: de twaalf beleggers maken allemaal een rustige, doordachte indruk en nemen het investeren uiterst serieus. Ze verschillen wel sterk in hun werkwijze. De een hanteert een top-down, macro-economische benadering, de ander kijkt puur naar bedrijfscijfers van individuele aandelen. Sommigen bezoeken graag jaarvergaderingen en spreken met het management. Weer anderen vinden dat tijdsverspilling die afleidt en werken liever alleen op hun zolderkamertje (dit moet de Fok-user aanspreken!).

Met hun werkwijzes en aanbevelingen zijn de beleggers regelmatig in tegenstrijd met elkaar. Het boek is dan ook niet bedoeld als handleiding om zelf een miljoen te verdienen met beleggen. Je kunt het beter ter vermaak en inspiratie lezen, als je zelf ook prive belegger bent. Vanuit die verwachting is het uiterst geslaagd. Het is echt een page turner; heerlijk om te lezen. Alle royalities van het boek gaan naar de United Nations Stop Tuberculosis Partnership.

Blog bij het boek
http://www.guythomas.org.uk/blog/
Walkerrzaterdag 18 februari 2012 @ 10:37
Boek van Jaap van Duin over cycli in de economie vond ik zelf erg interessant.
Margin of safety is voor de value beleggers interessant.
Het boek van Hendrik Oude Nijhuis over Warren Buffet is leuk geschreven maar heb er niet heel veel van geleerd.
Bankroet, over de financiele crisis
McKinsey Valuation. Is behoorlijk lang maar bevat denk ik wel elk aspect van waarderen. Ben er nu in bezig.
jacodinsdag 21 februari 2012 @ 04:40
munger.jpg

Seeking Wisdom: From Darwin to Munger
Peter Bevelin
PCA Publications L.L.C.; 3rd edition (2007)

Ik wilde iets meer te weten komen over Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffett, en zijn manier van denken. Dit boek heeft me echter niet zoveel wijzer gemaakt. De auteur behandelt in ijl tempo allerlei wetenschappelijke onderwerpen. Op zich is zo'n vluchtige presentatie wel prettig wanneer onderwerpen zoals biologie, statistiek en natuurkunde je niet specifiek interesseren, maar je wilt er toch de basis van weten. In dit boek wordt alles echter in een grote grabbelbak gegooid zonder dat er een duidelijke lijn, thema of conclusie valt te herkennen.

De quotes van Charlie Munger en Warren Buffett zijn goed gekozen. Hier zaten wel weer een paar pareltjes van wijsheid tussen, die ik nog niet kende. Zowel over investeren als over het menselijk bestaan in het algemeen. Verder is het geen verhelderend boek.
tjoptjopmaandag 27 februari 2012 @ 21:05
Recentelijk 2 boeken gelezen over Marc Rich. Zie link voor persoonsinfo :P

Waar het vooral om draait is de commodity handel. En dan niet zoals de moderne hedgefunds die wat posities in nemen op de futuresmarkt. Nee meer om de handelaren die in het vliegtuig stappen naar Nigeria of een ander (derde wereld) land om daar zaken te doen. Zijn bedrijf is uiteindelijk Glencore geworden, en de eerste zin van die Wiki zegt het eigenlijk al: According to an Australian Public Radio report, "Glencore's history reads like a spy novel". En dat spy novel klopt wel een beetje :D . De gehele wereld over reizend, transacties met dubieuze regimes en als smeermiddel fungeren tussen 2 vijanden, denk aan Iraans olie naar Israel. Zeg maar de schaduw operator die de gehele wereldmarkt smeert. Hij is echter vooral bekend geworden met een mega fraude zaak in de VS is wereldwijd achterna gezeten door de Amerikaanse autoriteiten etc. etc.

Het boek Metal Men van Copetas gaat voornamelijk over de begin jaren t/m de fraude zaak. Dit boek is van halverwege de jaren 80 en heeft duidelijk een negatieve bias naar Rich toe. Terecht of onterecht laat ik in het midden. De schrijver heeft het geschreven aan de hand van interviews met mensen uit de branche, concurrenten, voormalig medewerkers, autoriteiten e.d.

Ik zal niet al te diep in gaan op die fraude zaak en het controversiële pardon van Bill Clinton op de laatste dag van z'n presidentschap. Dat is allemaal wel op Wikipedia te vinden (en beter beschreven bovenal ;) )

Tweede boek wat ik gelezen heb is King of Oil van Ammann. Boek is vrij recent en is haast een soort biografie opgetekend door een Zwitserse journalist uit interviews met Rich. Interessant om te lezen wat voor soort deals destijds gemaakt werden en wat voor dubbelzinnige belangen er eigenlijk zijn.
Volgens de verhalen is Rich een enorm charmante kerel, dat icm het vrij positieve toontje in het boek maakt het vrij pro-Rich. De twee boeken gecombineerd geeft denk ik wel een redelijk beeld.

Even afgezien van iemands mening omtrent de persoon Rich laat het vooral zien dat de commodity handel geen wereld van zwart-wit is maar vooral van grijstinten. Want zoals het laatste boek eindigt met een 'quote' dat het natuurlijk wel heel leuk politiek correct is om handel met verschrikkelijke dictaturen te verafschuwen. De praktijk is dat de hedendaagse producten vol zitten met zeldzame metalen die vaak in dat soort gebieden te halen zijn. Wat is het alternatief? Wereldhandel stoppen?

Businessweek heeft jaren terug eens een artikel geschreven over "Rich Boys", gasten die begonnen zijn bij Rich, of het daar geleerd hebben en voor zichzelf begonnen zijn. Bedrijven als Glencore dus, maar ook Trafigura (alom bekend ;) ) http://www.businessweek.com/magazine/content/05_29/b3943080.htm

Al met al interessante materie en imho een intrigerende man.

[ Bericht 0% gewijzigd door tjoptjop op 27-02-2012 21:11:27 ]
Dinosaur_Srvrijdag 13 april 2012 @ 18:49
Iemand een mening over deze? Kan 'm zo niet online vinden, maar gelukkig te krijgen via de gebruikelijk retailkanalen.

http://www.amazon.de/Most(...)id=1334335682&sr=8-2

51csLHAuCeL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU03_.jpg

Kwam 'm tegen in dit artikel: http://www.fool.com/inves(...)ite-goes-public.aspx
jacozaterdag 14 april 2012 @ 04:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 april 2012 18:49 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Iemand een mening over deze? Kan 'm zo niet online vinden, maar gelukkig te krijgen via de gebruikelijk retailkanalen.
Ik heb het nog niet gelezen, maar dit boek is vaak genoemd op value-investing blogs die ik volg. Deze blogger schreeft een uitgebreide samenvatting: http://www.barelkarsan.co(...)%20Important%20Thing Het boek wordt meestal als goed of zeer goed beoordeeld door aanhangers van de value-investing aanpak.

Wat ik zelf ontwaar, is dat boeken van (of over) geslaagde value-investors in essentie herhalen wat al is geschreven door Benjamin Graham en/of Warren Buffett. Marks lijkt een beetje tussen deze twee grootheden in te zitten met zijn benadering.
SeLangzaterdag 14 april 2012 @ 13:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 04:17 schreef jaco het volgende:

Wat ik zelf ontwaar, is dat boeken van (of over) geslaagde value-investors in essentie herhalen wat al is geschreven door Benjamin Graham en/of Warren Buffett.
Wat ook logisch is natuurlijk, want uiteindelijk draait het hele beleggen maar om één simpel principe.
#ANONIEMzaterdag 14 april 2012 @ 14:00
Leuk dat er zo'n topic als dit is.

economics-in-one-lesson.jpg

Economy in One Lesson van Henry Hazzlit.

Een erg goed boek die wat fundamentele kennis over de economie weet uit te leggen. De hoofdstukken zijn:
quote:
Part One: The Lesson
Part Two: The Lesson Applied
The Broken Window
The Blessings of Destruction
Public Works Mean Taxes
Taxes Discourage Production
Credit Diverts Production
The Curse of Machinery
Spread-the-Work Schemes
Disbanding Troops and Bureaucrats
The Fetish of Full Employment
Who's "Protected" by Tariffs?
The Drive for Exports
"Parity" Prices
Saving the X Industry
How the Price System Works
"Stabilizing" Commodities
Government Price-Fixing
What Rent Control Does
Minimum Wage Laws
Do Unions Really Raise Wages?
"Enough to Buy Back the Product"
The Function of Profits
The Mirage of Inflation
The Assault on Savings
The Lesson Restated
Part Three: The Lesson After Thirty Years
Erg interessant en makkelijk uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Weliswaar geen hedendaagse voorbeelden, want daar is het boek te oud voor, maar er worden wel situaties geschetst waardoor je er makkelijker een beeld bij kan maken.

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat ik dit heb gelezen, maar ik zou hem zo opnieuw willen lezen! Leest erg makkelijk weg.

Het leukste vind ik hoe hij de drogredenen van politici zo weet te ontmantelen.

Wat ook mooi meegenomen is: het boek is gratis en legaal te downloaden.

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 14-04-2012 14:16:21 ]
monkyyydinsdag 1 mei 2012 @ 01:49
oRDJo.jpg

The Single Best Investment: Creating Wealth with Dividend Growth (2006) by Lowell Miller

Dit boek heeft mij overtuigd dat Dividend Growth Investing (DGI) een solide lange termijn beleggingsstrategie is. De auteur legt uit wat DGI is, hoe het werkt en hoe dat te doen. Het idee van het creëren van een eigen "private compounding machine" door een combinatie van DGI en herbelegging van het dividend is een van de meest verstandige strategieën waarover ik ooit heb gelezen.

Kort over wat DGI inhoudt:
DGI richt zich op het creëren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar. Als de passieve inkomsten eenmaal meer zijn dan de uitgaven, kan de persoon in kwestie in theorie met pensioen. Een groot pluspunt hierbij is, is dat jaarlijks zijn koopkracht zal stijgen en hij/zij niet stock met verkopen om aan geld te komen, maar gewoon kan leven van het dividend.

Er wordt op een heldere manier uitgelegd hoe een dividend-growth portefeuille gebouwd en beheerd dient te worden. Ik vind de hoofdstukken vinden over fundamentele analyse nuttiger vind, dan het hoofdstuk over technische analyse (grafiek lezing).

Een van de betere boeken die ik gelezen heb over beleggen/investeren. 8.5/10 ^O^
jacodinsdag 1 mei 2012 @ 04:06
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 01:49 schreef monkyyy het volgende:
DGI richt zich op het creëren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar.
Sommige bedrijven verhogen jaarlijks hun dividend, terwijl dit eigenlijk onverantwoord is. Soms wordt er zelfs geleend om het dividend uit te kunnen betalen.

Legt de auteur ook uit in hoeverre je aan de hand van cashflow statements kunt nagaan of het dividend een verantwoord karakter heeft ?
monkyyydinsdag 1 mei 2012 @ 04:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 04:06 schreef jaco het volgende:

[..]

Sommige bedrijven verhogen jaarlijks hun dividend, terwijl dit eigenlijk onverantwoord is. Soms wordt er zelfs geleend om het dividend uit te kunnen betalen.

Legt de auteur ook uit in hoeverre je aan de hand van cashflow statements kunt nagaan of het dividend een verantwoord karakter heeft ?
Er wordt over gesproken dat cash-flow statements belangrijk om de financiële gezondheid te bepalen van een bedrijf. Er wordt ook gesproken over price-to-sale ratio's, Price-to-Earnings ratio's, payour-ratio's, credit ratings.

Ik heb echter geen enkele Cashflow Statement, Income Statement, of Balance Sheet in dit boek gezien. En er wordt niet tot in detail uitgelegd waar op gelet moet worden. De auteur gaat er vanuit dat je die al kunt lezen denk ik.


Je gaat van dit boek niet leren hoe je de 3 financial statements moet interpreteren. :)

[ Bericht 2% gewijzigd door monkyyy op 01-05-2012 04:37:24 ]
Fred_Bwoensdag 2 mei 2012 @ 06:27
Goed topic. Ik ben zelf net begonnen in The Black Swan :)
Physicszondag 6 mei 2012 @ 10:55
The Intelligent Investor (Graham) en One Up on Wall Street (Peter Lynch) gelezen.

Deze maand te lezen
"Corporate Finance" (Berk / DeMarzo)
Contemporary Strategy Analysis (Grant)
Common Stock and Uncommon Profits (Philip Fisher)
Essays of Warren Buffett (Lawrence Cunningham)
Philosophy of Economics (J. Reiss)
Kaas-zondag 6 mei 2012 @ 21:33
quote:
0s.gif Op zondag 6 mei 2012 10:55 schreef Physics het volgende:
The Intelligent Investor (Graham) en One Up on Wall Street (Peter Lynch) gelezen.
Ook een mening over? ;)
Kaas-zondag 3 juni 2012 @ 18:15
Een boek kan je het wellicht niet noemen, maar ik vond het ook weer een beetje overdreven om er een compleet nieuw topic voor te openen. Echter wil ik het jullie niet onthouden: The Future of Finance, volledig online in pdf-formaat te lezen.

Het is een rapport van een groep economen van de London School of Economics over wat zij aanraden dat er zou moeten veranderen aan de financiele sector. Ik heb het niet volledig gelezen, maar wel alle conclusies (dat duurt ook al even) en evt. extra info opgezocht waar ik dat interessant vond. Kwam het rapport tegen via de website van het Institute for New Economic Thinking, opgericht door de bekende investeerder George Soros om de economische wetenschap te vernieuwen en het is best interessant om te lezen als je de discussie over de financiele sector een beetje volgt. :)
0108danielmaandag 11 juni 2012 @ 19:31
- verkeerde topic -

[ Bericht 91% gewijzigd door Kaas- op 11-06-2012 20:36:11 ]
jacovrijdag 6 juli 2012 @ 05:15
HiddenChampions.jpg

Hidden Champions of the Twenty-First Century: The Success Strategies of Unknown World Market Leaders
Hermann Simon
Springer, Juni 2009

Hidden Champions zijn bedrijven die aan de volgende voorwaarden voldoen:
1. Marktleider: positie 1,2 of 3 wereldwijd, of no 1. op een continent
2. Omzet lager dan 4 miljard USD.
3. Onbekend bij het brede publiek.

Het gaat dus om de wat grotere MKB bedrijven die hun product of service met succes exporteren. Het zijn veel industriele familiebedrijven die in Duitsland gevestigd zijn (de auteur is een Duitse bedrijfsconsultant), maar met genoeg voorbeelden uit andere sectoren en landen. De schrijver heeft een groot aantal Hidden Champions een enquete toegezonden rondom vraagstukken als:

Hoe definieren ze hun afzetmarkten?
Wat is de productstrategie en hoe wordt deze gekozen?
Hoe worden klanten geworven en vastgehouden?
Hoe is innovatie verzekerd?
Hoe zorgen ze voor groei?
Wat zijn hun voordelen t.o.v. concurrenten?
Hoe is het bedrijf gefinancierd en georganiseerd?
Hoe worden werknemers geworven en vastgehouden?
Welke leiderschaps stijl wordt gehanteerd?

Het boek is gebaseerd op de enquete resultaten aangevuld met eigen interviews en ervaringen van de schrijver. Hij runt dit project al langer: in 1995 schreef Simon de eerste versie van dit boek. Dit betekent ook dat er een aantal interessante vergelijkingen kunnen worden gemaakt tussen 2008 en 1995.

De schrijver blijft steeds dicht bij de enquete en zijn andere observaties. Dat maakt dit boek een prettig leesbare studie. Hij is er niet op uit om een een of andere management filosofie (Blue Ocean Strategy, Build to Last, Excellente Ondernemingen, whatever) te promoten. Simon beschrijft wat hij ziet en geeft ook aan waar bepaalde uitkomsten tegenstrijdig lijken of niet verklaarbaar zijn.

Dit boek is interessant voor iedereen met belangstelling voor bedrijfskunde. Voor beleggen kan het indirect van nut zijn. Slechts een klein deel van de besproken bedrijven is aan een beurs genoteerd, maar je kunt wel iets leren over het herkennen van goed lopende organisaties in het algemeen.
#ANONIEMvrijdag 6 juli 2012 @ 09:52
Mag ik even een kritische noot ( ja dat mag ik ;) ) laten horen over een ieder die zich blind staart op al die adviezen uit allerlei boeken.

Staar je niet blind op allerlei instrumenten die je in boeken leest die je een houvastgeven om de beste handel te kunnen drijven op Beursgebied. Er zijn al ontiegelijk veel testen geweest tussen al die 'kenners' en een simpele aap( of was het nou een gorilla) en op het eind bleek dat het dier het vaak bij het rechte eind had. :D
Boeken zijn leuk om een houvast te hebben hoe en wat werkt maar de praktijk is hetgeen wat je tot ervaring/kennis brengt.
floris_bvrijdag 6 juli 2012 @ 10:21
quote:
6s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 09:52 schreef Iwanius het volgende:
Mag ik even een kritische noot ( ja dat mag ik ;) ) laten horen over een ieder die zich blind staart op al die adviezen uit allerlei boeken.

Staar je niet blind op allerlei instrumenten die je in boeken leest die je een houvastgeven om de beste handel te kunnen drijven op Beursgebied. Er zijn al ontiegelijk veel testen geweest tussen al die 'kenners' en een simpele aap( of was het nou een gorilla) en op het eind bleek dat het dier het vaak bij het rechte eind had. :D
Boeken zijn leuk om een houvast te hebben hoe en wat werkt maar de praktijk is hetgeen wat je tot ervaring/kennis brengt.
Je moet altijd kritisch blijven. Maar je kunt wel bepaalde stukjes informatie eruit halen. Bij die gorilla bleken de transactie kosten niet mee berekent te worden.
Walkerrzaterdag 28 juli 2012 @ 21:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 april 2012 04:17 schreef jaco het volgende:

[..]

Ik heb het nog niet gelezen, maar dit boek is vaak genoemd op value-investing blogs die ik volg. Deze blogger schreeft een uitgebreide samenvatting: http://www.barelkarsan.co(...)%20Important%20Thing Het boek wordt meestal als goed of zeer goed beoordeeld door aanhangers van de value-investing aanpak.

Welke Value-investing blogs volg jij, behalve Barel Karsan? Toevallig ook de blog van Aswath Damodaran ?
jacozondag 29 juli 2012 @ 04:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juli 2012 21:10 schreef Walkerr het volgende:

[..]

Welke Value-investing blogs volg jij, behalve Barel Karsan? Toevallig ook de blog van Aswath Damodaran ?
Ja, dat is een van de onmisbare blogs. Verder onder andere...

http://www.gannononinvesting.com
http://www.frankvoisin.com
http://contrarianedge.com
http://oddballstocks.blogspot.com
http://www.whopperinvestments.com
http://kelpie-capital.com
http://brooklyninvestor.blogspot.com
http://wexboy.wordpress.com
http://valueandopportunity.com
http://www.oldschoolvalue.com/blog

Dit zijn de betere bloggers qua ideeen en uitwerking. De meesten zijn amateur beleggers en niemand verantwoording schuldig over hun adviezen. Check bij bloggers daarom altijd de feiten en wees kritisch op hun aannames, redeneringen en conclusies.
monkyyymaandag 30 juli 2012 @ 23:31
Iemand hier aanraders voor beleggen in vastgoed?

Edit: Ik zoek vooral info over de volgende punten:

• Tips over de financiering
• Waar je op moet letten als je iets aanschaft, hoe je de beste deals vindt
• Onderhandelen over prijs
• Met huurders omgaan of een vastgoedbeheer bedrijf ertussen zetten
• Netwerk opbouwen


Ben vooral geďnteresseerd in een cashflow opbouwen dmv huuropbrengsten. (Dus niet grondkopen en bouwen, of huizen kopen opknappen en met winst verkopen, "flippen")

[ Bericht 84% gewijzigd door monkyyy op 30-07-2012 23:40:37 ]
iamcjvrijdag 3 augustus 2012 @ 15:16
Boekreview:

De crisis economie van Paul Krugman,

Het boek is een mening over het verloop en de oorzaken van de recente financiële crisissen.

Krugman geeft aan dat WE verschillende oorzaken niet weten en het verloop niet goed kunnen
inschatten. Toch worden aan de lopende band mogelijke verklaringen als waarheid gebracht.

Ook heeft HIJ verschillende zaken wel voorzien.

Hij vindt een gemeenschappelijke verklaring voor alle crissisen en dat is het verlies van
vertrouwen. Een open deur.

Dus is er ook 1 oplossing voor alle problemen in parallel met de babysiteconomie. Meer geld
en dus stimuleren.

Ik ben van mening dat ongeacht of zijn oplossing de juiste is er 3 zaken niet kloppen.

1.Hij denkt vanuit de oplossing en niet vanuit het probleem. Hij zoekt naar bevestiging van zijn
oplossing in plaats van te zoeken of er fouten inzitten.

2. In zijn babysiteconomie bestaat geld als geld. In de werkelijke economie bestaat geld als
schuld. Te veel schuld lijdt echter ook tot gebrek van vertrouwen. Zijn oplossing lijkt dus in zijn eigen
staart te bijten.

3. Dat meer geld werkt baseert hij op slechts en paar waarnemingen. Waar het niet heeft
gewerkt is het duidelijk dat het te weinig was.

Het boek is zelfingenomen geschreven. Niemand lijkt hem dan ook van zijn geloof in de god Keynes af kunnen brengen.

Al was het boek informatief, viel het me zeer tegen.
QBayvrijdag 3 augustus 2012 @ 19:43
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 01:49 schreef monkyyy het volgende:
[ afbeelding ]

The Single Best Investment: Creating Wealth with Dividend Growth (2006) by Lowell Miller

Dit boek heeft mij overtuigd dat Dividend Growth Investing (DGI) een solide lange termijn beleggingsstrategie is. De auteur legt uit wat DGI is, hoe het werkt en hoe dat te doen. Het idee van het creëren van een eigen "private compounding machine" door een combinatie van DGI en herbelegging van het dividend is een van de meest verstandige strategieën waarover ik ooit heb gelezen.

Kort over wat DGI inhoudt:
DGI richt zich op het creëren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar. Als de passieve inkomsten eenmaal meer zijn dan de uitgaven, kan de persoon in kwestie in theorie met pensioen. Een groot pluspunt hierbij is, is dat jaarlijks zijn koopkracht zal stijgen en hij/zij niet stock met verkopen om aan geld te komen, maar gewoon kan leven van het dividend.

Er wordt op een heldere manier uitgelegd hoe een dividend-growth portefeuille gebouwd en beheerd dient te worden. Ik vind de hoofdstukken vinden over fundamentele analyse nuttiger vind, dan het hoofdstuk over technische analyse (grafiek lezing).

Een van de betere boeken die ik gelezen heb over beleggen/investeren. 8.5/10 ^O^
Ik heb hem besteld omdat ik, zoals je misschien al wel weet, geďnteresseerd ben in deze manier van beleggen :) .

Ik heb ook beleggen voor dummies besteld, misschien heb ik er nog wat aan ;) :Y .
Rejectedzaterdag 4 augustus 2012 @ 09:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 augustus 2012 15:16 schreef iamcj het volgende:
Boekreview:

De crisis economie van Paul Krugman,

Het boek is een mening over het verloop en de oorzaken van de recente financiële crisissen.

Krugman geeft aan dat WE verschillende oorzaken niet weten en het verloop niet goed kunnen
inschatten. Toch worden aan de lopende band mogelijke verklaringen als waarheid gebracht.

Ook heeft HIJ verschillende zaken wel voorzien.

Hij vindt een gemeenschappelijke verklaring voor alle crissisen en dat is het verlies van
vertrouwen. Een open deur.

Dus is er ook 1 oplossing voor alle problemen in parallel met de babysiteconomie. Meer geld
en dus stimuleren.

Ik ben van mening dat ongeacht of zijn oplossing de juiste is er 3 zaken niet kloppen.

1.Hij denkt vanuit de oplossing en niet vanuit het probleem. Hij zoekt naar bevestiging van zijn
oplossing in plaats van te zoeken of er fouten inzitten.

2. In zijn babysiteconomie bestaat geld als geld. In de werkelijke economie bestaat geld als
schuld. Te veel schuld lijdt echter ook tot gebrek van vertrouwen. Zijn oplossing lijkt dus in zijn eigen
staart te bijten.

3. Dat meer geld werkt baseert hij op slechts en paar waarnemingen. Waar het niet heeft
gewerkt is het duidelijk dat het te weinig was.

Het boek is zelfingenomen geschreven. Niemand lijkt hem dan ook van zijn geloof in de god Keynes af kunnen brengen.

Al was het boek informatief, viel het me zeer tegen.
Ik neem aan dat dat The Return of Depression Economics is?
Krugman is een held, het boek is heel informatief en makkelijk te lezen. Daarnaast ben ik het geheel met hem eens,
iamcjzaterdag 4 augustus 2012 @ 10:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 09:50 schreef Rejected het volgende:

[..]

Ik neem aan dat dat The Return of Depression Economics is?
Krugman is een held, het boek is heel informatief en makkelijk te lezen. Daarnaast ben ik het geheel met hem eens,
Dat is je goed recht, maar waarom is Krugman een held?
Rejectedzaterdag 4 augustus 2012 @ 10:43
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:20 schreef iamcj het volgende:

[..]

Dat is je goed recht, maar waarom is Krugman een held?
Omdat hij dingen die erg complex zijn heel simpel kan maken.

En ik bewonder zijn intelligentie, visie en directheid.
iamcjzaterdag 4 augustus 2012 @ 10:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:43 schreef Rejected het volgende:

[..]

Omdat hij dingen die erg complex zijn heel simpel kan maken.

En ik bewonder zijn intelligentie, visie en directheid.
Hmz, ik heb een wat andere definitie van een held, bv:

Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak

Krugman is je goeroe ;)

Het woord goeroe staat voor een spirituele leraar of gids. De term wordt daarnaast ook gebruikt voor bekende personen wier meningen een hoog aanzien genieten.
floris_bvrijdag 26 oktober 2012 @ 10:48
9200000002230553.jpg

Met humor geschreven boek over 2 vrouwen die gaan beleggen, terwijl ze 0% beurskennis hebben.
Hierin wordt ook de basis op een simpele manier uitgelegd.
PaulieWalnutszaterdag 17 november 2012 @ 10:58
quote:
0s.gif Op zondag 29 juli 2012 04:08 schreef jaco het volgende:

[..]

Ja, dat is een van de onmisbare blogs. Verder onder andere...

http://www.gannononinvesting.com
http://www.frankvoisin.com
http://contrarianedge.com
http://oddballstocks.blogspot.com
http://www.whopperinvestments.com
http://kelpie-capital.com
http://brooklyninvestor.blogspot.com
http://wexboy.wordpress.com
http://valueandopportunity.com
http://www.oldschoolvalue.com/blog

Dit zijn de betere bloggers qua ideeen en uitwerking. De meesten zijn amateur beleggers en niemand verantwoording schuldig over hun adviezen. Check bij bloggers daarom altijd de feiten en wees kritisch op hun aannames, redeneringen en conclusies.
Jaco,

Wat zijn goede boeken om mee te beginnen over valua investing?

Ik heb nu beleggen voor dummies en Warren Buffett - the making of an american capitalist gelezen.
jacozaterdag 17 november 2012 @ 12:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 10:58 schreef PaulieWalnuts het volgende:

[..]

Jaco,

Wat zijn goede boeken om mee te beginnen over valua investing?

Ik heb nu beleggen voor dummies en Warren Buffett - the making of an american capitalist gelezen.
Die vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden: The Intelligent Investor door Benjamin Graham. Zorg wel dat je een editie met de commentaren van Jason Zweig leest, anders is er niet doorheen te komen.

Bovenstaand boek geeft je de juiste mindset voor value investing. Daarna moet je gewoon aan de slag en naar goede beleggingen zoeken. Voor een volgend boek zou ik daarom een inleiding in boekhouden kiezen of een accounting cursus aansluitend op je bestaande kennis niveau. Het doel is dat je een jaarverslag kunt lezen en volledig begrijpt.
PaulieWalnutszaterdag 17 november 2012 @ 12:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 12:04 schreef jaco het volgende:

[..]

Die vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden: The Intelligent Investor door Benjamin Graham. Zorg wel dat je een editie met de commentaren van Jason Zweig leest, anders is er niet doorheen te komen.

Bovenstaand boek geeft je de juiste mindset voor value investing. Daarna moet je gewoon aan de slag en naar goede beleggingen zoeken. Voor een volgend boek zou ik daarom een inleiding in boekhouden kiezen of een accounting cursus aansluitend op je bestaande kennis niveau. Het doel is dat je een jaarverslag kunt lezen en volledig begrijpt.
Ja die Benjamin Graham wilde ik al lezen maar ik was bang dat ik veel woorden uit dat boek niet zou begrijpen. Ik kom in de biografie af en toe al woorden tegen die ik nog niet ken.
tjoptjopzaterdag 17 november 2012 @ 13:58
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 12:33 schreef PaulieWalnuts het volgende:

[..]

Ja die Benjamin Graham wilde ik al lezen maar ik was bang dat ik veel woorden uit dat boek niet zou begrijpen. Ik kom in de biografie af en toe al woorden tegen die ik nog niet ken.
Woordenboek (en evt toelichtingen) erbij en niet te snel gaan ^O^

Van uitstellen leer je het nooit ;)
tjoptjopzaterdag 17 november 2012 @ 14:01
quote:
2s.gif Op maandag 30 juli 2012 23:31 schreef monkyyy het volgende:
Iemand hier aanraders voor beleggen in vastgoed?

Edit: Ik zoek vooral info over de volgende punten:

• Tips over de financiering
• Waar je op moet letten als je iets aanschaft, hoe je de beste deals vindt
• Onderhandelen over prijs
• Met huurders omgaan of een vastgoedbeheer bedrijf ertussen zetten
• Netwerk opbouwen

Ben vooral geďnteresseerd in een cashflow opbouwen dmv huuropbrengsten. (Dus niet grondkopen en bouwen, of huizen kopen opknappen en met winst verkopen, "flippen")
Geen specifieke tips, maar zijn er geen studieboeken voor de makelaardij waar je dit in terug kan vinden?

edit: oh, 30 juli :')
JimmyJamesvrijdag 23 november 2012 @ 15:35
Ik zag een nieuw boekje van Middelkoop bij de boekhandel 'goud en het geheim van geld'. Ik heb er een beetje in gebladerd en het kwam me een beetje over als een overbodig boek vol met open deuren. Heeft iemand het gelezen?
Superheldmaandag 26 november 2012 @ 09:28
Deze niet gelezen, maar zijn vorige boekje was ook gewoon een samenvatting van wat Engelse boekjes.
jacodonderdag 13 december 2012 @ 16:52
fearindex.jpg

The Fear Index
Robert Harris
Random House, 2011, New York

Let op: dit is fictie. Ik wilde deze thriller toch melden omdat het verhaal zich in de financiele wereld afspeelt. De hoofdpersoon is de oprichter en strateeg van een algoritmisch gestuurd hedgefonds. Een zelf-lerend computerprogramma neemt voor het fonds posities in op basis van automatische nieuws analyse rond bepaalde sleutelwoorden.

De financiele informatie in het boek is gebaseerd op goede research door de auteur. Alle financiele zaken kloppen wel zo'n beetje, behalve dat we ons kunnen afvragen of zo'n computerprogramma werkelijk succes zou kunnen hebben. (Een user van dit forum was ooit met iets dergelijks bezig, maar ik weet niet hoe dat afgelopen is).

Behalve de financiele verwikkelingen is het boek een spannende thriller. De hoofdpersoon wordt bedreigd en er gebeuren allerlei merkwaardige dingen in zijn leven. Het verhaal komt snel in beweging en blijft boeien. De tekst zal geen literatuurprijs winnen, maar het is vlot geschreven. Een echter page-turner dus, die ik aanraad voor de donkere dagen rond kerst.

Recensie van Bloomberg
http://www.bloomberg.com/(...)-thriller-books.html
Basp1donderdag 13 december 2012 @ 18:14
http://www.nieuwamsterdam.nl/kapitalisme-zonder-remmen

Maarten van Rossem, kapitalisme zonder remmen, de opkomst en ondergang van het marktfundametalisme.

Leuk boek,waarin maarten duidelijk uiteen zet waarom economie geen exacte wetenschap is en hierdoor dus ook de assumptie van het neoliberalisme dat de markt altijd zijn werk goed zal doen zonder regulering niet klopt. Hij maakt veel vergelijking tussen europa en de VS. Zijn conclusie is dat we weer beter terug kunnen keren naar het rijnland model .
sitting_elflingdonderdag 13 december 2012 @ 18:55
Time to Start Thinking: America in the Age of Descent
5161mtA07wL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU01_.jpg

Leuk boek met interessante voorbeelden over het verval in Amerika en de positie waarin het (zichzelf!) heeft gegooid met mogelijke oplossingen. Het heeft mijn positiviteit in Amerika wel aangetast.
jacodonderdag 3 januari 2013 @ 11:58
plex.jpg

In the plex - How Google Thinks, Works and Shapes Our Lives
Steven Levy
Simon & Schuster, New York, 2011

De meeste Fokkers weten wel een en ander over Google: de werking van de search engine via PageRank, het AdWords systeem, het project om alle boeken ter wereld in te scannen en de Google auto's die alle wegen ter wereld fotograferen. In dit boek komt het allemaal langs maar nu beschreven vanuit het perspectief van het bedrijf zelf. De auteur heeft met tientallen Google werknemers gesproken, meestal meerdere malen en in sessies verspreid over een lange periode (Levy volgt Google al min of meer vanaf de start vanwege eerdere tijdschrift artikelen die hij schreef).

Het boek geeft niet alleen de feiten weer, maar ook de sfeer waarin deze plaatsvonden. Er wordt met name beschreven hoe de oprichters Larry Page en Sergey Brin denken en communiceren en op welke wijze hun collega's daarmee omgaan. De chaos van de startup fase is leuk om te lezen, maar ook de meer donkere periodes worden beschreven, zoals het vertrek van Google uit China. De auteur laat ook de critici over dit soort kwesties aan het woord.

Het boek is niet specifiek voor de bedrijfs-economisch geinteresseerden, maar evenmin gericht op techneuten. Beide aspecten van Google's aktiviteiten komen aan bod, alsmede de juridische kwesties, personeelsbeleid, management en politiek. De auteur is duidelijk close met veel sleutelfiguren binnen Google en zijn schrijfstijl is helder en boeiend. Ik denk dat je geen betere geschiedschrijving van Google zult vinden totdat Levy over 10 jaar oid een update van het boek uitgeeft.
McNultydonderdag 3 januari 2013 @ 20:05
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 01:49 schreef monkyyy het volgende:
[ afbeelding ]

The Single Best Investment: Creating Wealth with Dividend Growth (2006) by Lowell Miller

Dit boek heeft mij overtuigd dat Dividend Growth Investing (DGI) een solide lange termijn beleggingsstrategie is. De auteur legt uit wat DGI is, hoe het werkt en hoe dat te doen. Het idee van het creëren van een eigen "private compounding machine" door een combinatie van DGI en herbelegging van het dividend is een van de meest verstandige strategieën waarover ik ooit heb gelezen.

Kort over wat DGI inhoudt:
DGI richt zich op het creëren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar. Als de passieve inkomsten eenmaal meer zijn dan de uitgaven, kan de persoon in kwestie in theorie met pensioen. Een groot pluspunt hierbij is, is dat jaarlijks zijn koopkracht zal stijgen en hij/zij niet stock met verkopen om aan geld te komen, maar gewoon kan leven van het dividend.

Er wordt op een heldere manier uitgelegd hoe een dividend-growth portefeuille gebouwd en beheerd dient te worden. Ik vind de hoofdstukken vinden over fundamentele analyse nuttiger vind, dan het hoofdstuk over technische analyse (grafiek lezing).

Een van de betere boeken die ik gelezen heb over beleggen/investeren. 8.5/10 ^O^
Is dit niet gewoon hetzelfde als Stocks for the long run?
PaulieWalnutsdonderdag 3 januari 2013 @ 20:13
Ik ben nu Jim Rogers - Bull in China aan het lezen. Nog maar in het eerste hoofdstuk dus kan er nog niet veel over zeggen.
stephano_mczaterdag 5 januari 2013 @ 21:30
Ik ben pas aan Grof Geld begonnen (had het al geruime tijd op de plank liggen hier, ooit een cadeau van mijn moeder geweest). Ik vind het echt een fantastisch boek!

Ik was bang dat het echt een boek zou zijn dat bankiers als graaiers zou neerzetten (ook omdat het boek opent met de naam "Rijkman Groenink"), maar dat valt reuze mee. Het trekt eerder lessen uit de fouten die bankiers in het verleden gemaakt hebben (zeker de historische inslag bevalt mij wel).
dramatiekdinsdag 22 januari 2013 @ 21:00
dan maar hier linkje dumpen. Misschien het lezen waard. Zelf nog niet aan toegekomen.

The perfect storm energy finance and-the end of growth
http://www.scribd.com/doc(...)nd-the-end-of-growth
Kneveltwoensdag 23 januari 2013 @ 15:07
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geďnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
#ANONIEMmaandag 11 maart 2013 @ 06:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 10:48 schreef floris_b het volgende:
[ afbeelding ]

Met humor geschreven boek over 2 vrouwen die gaan beleggen, terwijl ze 0% beurskennis hebben.
Hierin wordt ook de basis op een simpele manier uitgelegd.
Nog een paar pagina's te gaan hier ^O^ Idd, luchtig en humoristisch geschreven en toch worden alle basics in begrijpbare taal uitgelegd. Is het zeker waard om nog een keer te lezen. Master the basic _O_
Rejectedmaandag 18 maart 2013 @ 19:52
quote:
4s.gif Op woensdag 23 januari 2013 15:07 schreef Knevelt het volgende:
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geďnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
Return to depression economics van Krugman.
Yuri_Boykadonderdag 11 april 2013 @ 14:40
quote:
14s.gif Op donderdag 11 april 2013 13:04 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Ik zoek een goed boek waarin de basis uitgelegd wordt over aandelen, beurzen, traden en al die relevante dingen. Nu heb je wel die Dummie boeken, maar ik vraag mij af of er betere zijn.

Dummie of ..?

Thanks.
quote:
14s.gif Op donderdag 11 april 2013 14:07 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Maakt niet uit als het Engels of moeilijk is, Engels heeft mijn voorkeur zelfs. Het gaat mij er meer om dat de basis uitgelegd wordt. Geen boeken a la encyclopedie-size, maar gewoon de basis.

Als je goede websites of filmpjes hebt, is ook prima. Ik zoek echt kwaliteit.
jacozondag 28 april 2013 @ 15:24
antifragile.jpg

Antifragile: How to Live in a World We Don't Understand
Taleb, Nassim Nicholas
2012-11-27. Penguin Books Ltd. Kindle Edition.

Wat is het tegengestelde van fragiel ? De meesten zullen robuust, solide of iets in die geest antwoorden. Fout! Een fragiel object of systeem is kwetsbaar voor druk/stress/volatiliteit. Voor het tegenstelde daarvan zoeken we dus iets dat sterker wordt onder druk van volatiliteit. Een solide of robuust object is ongevoelig voor stress en is dus niet werkelijk het tegengestelde. Er bestaat nog geen woord als tegenpool van fragiel, vandaar dat Nicholas Taleb de term antifragile introduceert. (Ik aarzel nog even om dit woord meteen ook in het Nederlands te introduceren als 'anti-fragiel').

In dit boek verkent Taleb wat antifragile inhoudt en welke consequenties het heeft op allerlei vakgebieden. Ik vond dit een interessante en intelligente verkenning. Ik denk dat iedereen die interesse heeft voor complexe systemen, zoals de economie en de beurs, dit boek kan waarderen. Ik heb wel wat bezwaren en die zijn ongeveer dezelfde als in mijn review van zijn vorige boek The Black Swan .

Taleb heeft erg veel tekst nodig en schrijft over allerlei disciplines, zoals medicijnen en het westerse schoolsysteem, waarbij niet altijd duidelijk is wat zijn kennis en ervaring op het betreffende gebied behelst. Dat neemt niet weg dat hij alles beter meent te zien als de betreffende authoriteiten en deskundigen, die genadeloos worden afgeserveerd. Taleb houdt zich normaalgesproken niet bezig met xyz, maar als hij dat wel zou doen zou hij er naar eigen zeggen geweldig in zijn. Of het nou medicijnen ontwikkelen, een land leiden of gewichtheffen betreft.

Deze opschepperige toon moet je als lezer accepteren. Daarnaast moet je jezelf voorbereiden op de nodige verwarring. Taleb ratelt soms wat teveel door over allerlei esoterische filosofieen en ik was hem regelmatig kwijt. Mijn advies is gewoon door te lezen. Elk afzonderlijk punt is in een paar pagina's gemaakt. Je kunt de draad meestal weer oppikken bij het volgende onderwerp. Er wordt ook niet een eenduidig betoog opgebouwd of naar een conclusie toegewerkt. Stel je meer in op een lopende band of liever nog een spervuur van ideeen waar Taleb de laatste jaren over heeft nagedacht. Er zitten ook vrij veel aanvullingen op zijn eerdere werken Black Swan en Fooled by Randomness in de tekst verweven.

Dus opnieuw geen makkelijk toegankelijk boek van Taleb, maar ook dit keer weer de moeite waard.
Fred_Bzondag 28 april 2013 @ 16:45
In The Black Swan staan ook een paar hoofdstukken die wel achterwege gelaten hadden kunnen worden, en die vooral gedreven lijken door persoonlijk rancune van de schrijver. Maar goed, daar prik je vrij makkelijk doorheen. Het nieuwe concept klinkt sowieso wel weer interessant.
greed_is_gooddonderdag 23 mei 2013 @ 12:37
Een lijst met boeken over bedrijven in de financiele sector:
(laat 't me weten als er een foutje in zit, of een belangrijk boek ontbreekt)

Lazard Frčres & Co.
The Last Tycoons
The Secret History of Lazard Frčres & Co.
51XgmE0XSUL.jpg

AIG
Fallen Giant
The Amazing Story of Hank Greenberg and the History of AIG
51mHxoWEd8L.jpg

Fatal Risk
A Cautionary Tale of AIG's Corporate Suicide
5102eJWcmFL.jpg

The AIG Story
41xaOdOeDeL.jpg

Bear Stearns
Bear-Trap
The Fall of Bear Stearns and the Panic of 2008
51nJAiPjFSL.jpg

Street Fighters
The Last 72 Hours of Bear Stearns, the Toughest Firm on Wall Street
510AqbadGmL.jpg

The Rise and Fall of Bear Stearns
51Picvk4OaL.jpg

Blackstone
King of Capital
The Remarkable Rise, Fall, and Rise Again of Steve Schwarzman and Blackstone
51zcG72ogQL.jpg

Citigroup
King of Capital
Sandy Weill and the Making of Citigroup
41w35MAbAOL.jpg

Tearing Down the Walls
How Sandy Weill Fought His Way to the Top of the Financial World. . .and Then Nearly Lost It All
41TM87GKWBL.jpg

Drexel Burnham
The Predators' Ball
The Inside Story of Drexel Burnham and the Rise of the JunkBond Raiders
51XDt7CJRBL.jpg

Den of Thieves
51Ao3%2BKhWXL.jpg

Conspiracy of Fools
A True Story
51dX0DmoSHL.jpg

Enron
Smartest Guys in the Room
The Amazing Rise and Scandalous Fall of Enron
51T3INegMVL.jpg

Fannie Mae
The Fateful History of Fannie Mae
New Deal Birth to Mortgage Crisis Fall
51Nz4UP9mXL.jpg

The Greatest Trade Ever
The Behind-the-Scenes Story of How John Paulson Defied Wall Street and Made Financial History
51RpKmkx-OL.jpg

Guaranteed to Fail
Fannie Mae, Freddie Mac, and the Debacle of Mortgage Finance
41TTyuIoghL.jpg

Goldman Sachs
The Culture of Success
41jFGJpBsHL.jpg

Goldman Sachs
Money and Power
How Goldman Sachs Came to Rule the World
51HVWDwQDnL.jpg

The Partnership
The Making of Goldman Sachs
51wLu7HT46L.jpg

Why I Left Goldman Sachs
A Wall Street Story
41-16kHuUcL.jpg

J.P. Morgan
Fool's Gold
The Inside Story of J.P. Morgan and How Wall St. Greed Corrupted Its Bold Dream and Created a Financial Catastrophe
51ILa4arn%2BL.jpg

Last Man Standing
The Ascent of Jamie Dimon and JPMorgan Chase
41mHag02ufL.jpg

KKR
Merchants of Debt
KKR and the Mortgaging of American Business
51N6G1JHBPL.jpg

Lehman Brothers
A Colossal Failure of Common Sense
The Inside Story of the Collapse of Lehman Brothers
51MGTB2%2BGgL.jpg

Street Freak
Money and Madness at Lehman Brothers
61HDhgmp6dL.jpg

The Last of the Imperious Rich
Lehman Brothers, 1844-2008
515Ffri7J7L.jpg

The Murder of Lehman Brothers
An Insider's Look at the Global Meltdown
41i6F0TYAyL.jpg

Uncontrolled Risk
Lessons of Lehman Brothers and How Systemic Risk Can Still Bring Down the World Financial System
51nXj-aAShL.jpg

Long-Term Capital Management
When Genius Failed
The Rise and Fall of Long-Term Capital Management
51R1ERPNTSL.jpg

Merrill Lynch
Crash of the Titans
Greed, Hubris, the Fall of Merrill Lynch, and the Near-Collapse of Bank of America
51DCF2YY87L.jpg

Washington Mutual
The Lost Bank
The Story of Washington Mutual-The Biggest Bank Failure in American History
41mU1Jg5vdL.jpg
Dinosaur_Srdonderdag 23 mei 2013 @ 12:41
Wat vind je van deze boeken, is misschien wel een lichtelijk relevante vraag.
greed_is_gooddonderdag 23 mei 2013 @ 12:42
quote:
2s.gif Op donderdag 23 mei 2013 12:41 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Wat vind je van deze boeken, is misschien wel een lichtelijk relevante vraag.
lol, denk je dat ik ze allemaal gelezen heb? Het is bedoeld als handigheidje, zodat jullie niet allemaal zelf op zoek hoeven te gaan, want het was nogal een tijdrovende zoektocht. En er komt nog meer aan.
greed_is_gooddonderdag 23 mei 2013 @ 21:14
Boeken over Hedge funds / Private equity en overnames

More Money Than God
Hedge Funds and the Making of a New Elite
61BUXNslV7L.jpg

Hedge Fund Market Wizards
How Winning Traders Win
51YAYZGB16L.jpg

The Hedge Fund Mirage
The Illusion of Big Money and Why It's Too Good to Be True
41LUUByqytL.jpg

Barbarians at the Gate
The Fall of RJR Nabisco
51Szib0gt6L.jpg

Dethroning the King
The Hostile Takeover of Anheuser-Busch, an American Icon
518E%2BGxvlmL.jpg

The New Tycoons
Inside the Trillion Dollar Private Equity Industry That Owns Everything
417wq2czi7L.jpg

The Titans of Takeover
518YP49SPFL._SY300_.jpg
greed_is_gooddonderdag 23 mei 2013 @ 21:28
Boeken over de crisis van 2007/2008/2009

House of Cards
A Tale of Hubris and Wretched Excess on Wall Street
511LqYSfZ7L.jpg

13 Bankers
The Wall Street Takeover and the Next Financial Meltdown
51qzblKFO-L.jpg

After the Music Stopped
The Financial Crisis, the Response, and the Work Ahead
41oW3HmIQLL.jpg

All the Devils Are Here
The Hidden History of the Financial Crisis
516KjqeqEAL.jpg

Bailout
An Inside Account of How Washington Abandoned Main Street While Rescuing Wall Street
51df1y8nuFL.jpg

Bull by the Horns
Fighting to Save Main Street from Wall Street and Wall Street from Itself
512jukDmixL.jpg

Confidence Game
How Hedge Fund Manager Bill Ackman Called Wall Street's Bluff
51aZlKeY-xL.jpg

Diary of a Very Bad Year
Confessions of an Anonymous Hedge Fund Manager
51XdoCkop7L.jpg

Exile on Wall Street
One Analyst's Fight to Save the Big Banks from Themselves
410ekO8WdaL.jpg

The Big Short
Inside the Doomsday Machine
41EtTYvr6fL.jpg

The End of Wall Street
51KoYzNRPSL.jpg

The Two Trillion Dollar Meltdown
Easy Money, High Rollers, and the Great Credit Crash
51co6iUSWHL.jpg

Too Big to Fail
The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System---and Themselves
41562LpePpL.jpg
SeLangdinsdag 4 juni 2013 @ 10:46
Paul Krugman - End This Depression Now!

51Plfv2lgLL._SY346_PJlook-inside-v2,TopRight,1,0_SH20_.jpg

Zelf was ik al goed bekend met de visie van Krugman, o.a. uit zijn colums in de New York Times en ondanks dat hij veel dingen imo correct ziet wist ik dat ik het op een aantal essentiële punten oneens ben met hem. Maar juist daarom leek het me interessant om dit boek te lezen (of eigenlijk luisteren, ik heb het audiobook). Ik ben immers gevoelig voor goede argumenten en Krugman is natuurlijk geen domme vent, dus geef hem maar eens een heel boek de tijd om mij te overtuigen.

Zoals de titel al suggereert ligt de nadruk in dit boek op zijn visie hoe de huidige depressie zou moeten worden beëindigd en niet op hoe de crisis is ontstaan. Voor wie al een beetje bekend is met Krugman zijn er wat dat betreft geen verrassingen: hij pleit voor massale deficit spending, ultra-easy monetair beleid en een wat hogere inflatie target. Hij bouwt imo een goede en overtuigende case waarom dergelijk beleid zou moeten slagen in het reduceren van werkloosheid en terugbrengen van economische groei op korte termijn.

Enigszins tegen mijn verwachting in bleek ik het op de meeste punten gewoon eens te zijn met wat hij schrijft in dit boek. We zien kennelijk veel dingen hetzelfde. Echter, mijn verschil van mening met Krugman zit vooral in een aantal dingen waar hij helaas niet (voldoende) op ingaat in dit boek. En dat was een beetje een teleurstelling want juist daar had ik gehoopt een aantal nieuwe argumenten te horen die mij van mening zouden kunnen veranderen.

In een notendop: ik heb er weinig twijfel over dat massale deficit spending waarschijnlijk de enige manier is om op korte termijn met de minste hoeveelheid pijn uit een liquidity trap te ontsnappen. Die case wordt ook overtuigend gemaakt in het boek. Echter, waar mijn twijfels zitten is de lange termijn implicaties hiervan. Want je verandert daarmee ook de structuur van de economie. Bedenk dat de "stimulus" waar Krugman voor pleit nog eens veel groter moet zijn dan wat we tot nu toe hebben gezien (zijn punt waarom het tot nu toe niet heeft gewerkt is dat het veel te weinig was). Hij pleit dus voor een enorme staatsinterventie in de economie en experimenten in die richting zijn in het verleden meestal niet goed afgelopen.

Het impliceert ook dat de overheid alwetend is, terwijl we juist het tegendeel hebben gezien. Denk aan de bubble die "niemand" zag en toen de boel in elkaar lazerde werd er gezegd dat de subprime crisis "contained" was, e.d. Dat zijn dus diezelfde alwetende mensen die de economie moeten gaan sturen! Btw: Krugman zelf pleitte in 2002 ervoor (letterlijk!) om een huizenbubble op te blazen om de dotcom crash uit te balanceren en zie hoe dat is geëindigd... Dit is een probleem dat helemaal niet in het boek aan de orde komt.

Een ander punt is dat waar Krugman voor pleit neerkomt op herverdeling van welvaart. Lage (en zelfs negatieve) reële rente is een welvaarts transfer van creditors naar debtors. Deficit spending is ook een vorm van wealth transfer. In de eerste plaats natuurlijk van de toekomstige generatie naar de huidige maar ook van het minder efficiënte deel van de economie naar het efficiëntere deel. Immers, je voorkomt faillissement van het zwakkere deel, feitelijk een subsidie dus, ten koste van het efficiëntere deel. Hier zit natuurlijk een ideologische component in (Krugman is een socialist) maar er is meer dan dat imo. Duurzame economische groei komt uiteindelijk door efficiëntie verbeteringen en innovatie en dat is een Darwinistisch proces. Als de overheid ingrijpt in dat proces dan remt dat efficiëntie verbetering en innovatie. In een hele extreme vorm hebben we dat gezien in het voormalige Oostblok waar de complete industrie na de val van de muur totaal inefficiënt bleek te zijn, waardoor ook het welvaartspeil in die landen veel lager bleef dan in het westen. Ook op dit punt gaat Krugman helemaal niet in.

Tenslotte een laatste puntje van milde irritatie over een verder goed geschreven boek is dat hij iets te vaak een sneer meent te moeten geven naar diverse (vooral Republikeinse) politici. Dat is okee in zijn columns voor de New York Times maar ik vind het niet passen in een dergelijk boek.

Samenvattend: ik vind dit een goed en overtuigend geschreven boek dat duidelijk het standpunt van Krugman uiteenzet. Iemand die Krugman al goed kent zal weinig nieuws aantreffen maar mensen die niet zo bekend hiermee zijn vinden hier een duidelijk en makkelijk leesbaar boek dat helpt om de materie te begrijpen. Helaas voor mij vond ik in dit boek nauwelijks een behandeling van mijn eigen voornaamste tegenargumenten maar het was toch interessant om Krugman's verhaal en argumentatie nog eens uitgebreid te horen.
Rejecteddinsdag 4 juni 2013 @ 12:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 10:46 schreef SeLang het volgende:
Paul Krugman - End This Depression Now!

[ afbeelding ]

Zelf was ik al goed bekend met de visie van Krugman, o.a. uit zijn colums in de New York Times en ondanks dat hij veel dingen imo correct ziet wist ik dat ik het op een aantal essentiële punten oneens ben met hem. Maar juist daarom leek het me interessant om dit boek te lezen (of eigenlijk luisteren, ik heb het audiobook). Ik ben immers gevoelig voor goede argumenten en Krugman is natuurlijk geen domme vent, dus geef hem maar eens een heel boek de tijd om mij te overtuigen.

Zoals de titel al suggereert ligt de nadruk in dit boek op zijn visie hoe de huidige depressie zou moeten worden beëindigd en niet op hoe de crisis is ontstaan. Voor wie al een beetje bekend is met Krugman zijn er wat dat betreft geen verrassingen: hij pleit voor massale deficit spending, ultra-easy monetair beleid en een wat hogere inflatie target. Hij bouwt imo een goede en overtuigende case waarom dergelijk beleid zou moeten slagen in het reduceren van werkloosheid en terugbrengen van economische groei op korte termijn.

Enigszins tegen mijn verwachting in bleek ik het op de meeste punten gewoon eens te zijn met wat hij schrijft in dit boek. We zien kennelijk veel dingen hetzelfde. Echter, mijn verschil van mening met Krugman zit vooral in een aantal dingen waar hij helaas niet (voldoende) op ingaat in dit boek. En dat was een beetje een teleurstelling want juist daar had ik gehoopt een aantal nieuwe argumenten te horen die mij van mening zouden kunnen veranderen.

In een notendop: ik heb er weinig twijfel over dat massale deficit spending waarschijnlijk de enige manier is om op korte termijn met de minste hoeveelheid pijn uit een liquidity trap te ontsnappen. Die case wordt ook overtuigend gemaakt in het boek. Echter, waar mijn twijfels zitten is de lange termijn implicaties hiervan. Want je verandert daarmee ook de structuur van de economie. Bedenk dat de "stimulus" waar Krugman voor pleit nog eens veel groter moet zijn dan wat we tot nu toe hebben gezien (zijn punt waarom het tot nu toe niet heeft gewerkt is dat het veel te weinig was). Hij pleit dus voor een enorme staatsinterventie in de economie en experimenten in die richting zijn in het verleden meestal niet goed afgelopen.

Het impliceert ook dat de overheid alwetend is, terwijl we juist het tegendeel hebben gezien. Denk aan de bubble die "niemand" zag en toen de boel in elkaar lazerde werd er gezegd dat de subprime crisis "contained" was, e.d. Dat zijn dus diezelfde alwetende mensen die de economie moeten gaan sturen! Btw: Krugman zelf pleitte in 2002 ervoor (letterlijk!) om een huizenbubble op te blazen om de dotcom crash uit te balanceren en zie hoe dat is geëindigd... Dit is een probleem dat helemaal niet in het boek aan de orde komt.

Een ander punt is dat waar Krugman voor pleit neerkomt op herverdeling van welvaart. Lage (en zelfs negatieve) reële rente is een welvaarts transfer van creditors naar debtors. Deficit spending is ook een vorm van wealth transfer. In de eerste plaats natuurlijk van de toekomstige generatie naar de huidige maar ook van het minder efficiënte deel van de economie naar het efficiëntere deel. Immers, je voorkomt faillissement van het zwakkere deel, feitelijk een subsidie dus, ten koste van het efficiëntere deel. Hier zit natuurlijk een ideologische component in (Krugman is een socialist) maar er is meer dan dat imo. Duurzame economische groei komt uiteindelijk door efficiëntie verbeteringen en innovatie en dat is een Darwinistisch proces. Als de overheid ingrijpt in dat proces dan remt dat efficiëntie verbetering en innovatie. In een hele extreme vorm hebben we dat gezien in het voormalige Oostblok waar de complete industrie na de val van de muur totaal inefficiënt bleek te zijn, waardoor ook het welvaartspeil in die landen veel lager bleef dan in het westen. Ook op dit punt gaat Krugman helemaal niet in.

Tenslotte een laatste puntje van milde irritatie over een verder goed geschreven boek is dat hij iets te vaak een sneer meent te moeten geven naar diverse (vooral Republikeinse) politici. Dat is okee in zijn columns voor de New York Times maar ik vind het niet passen in een dergelijk boek.

Samenvattend: ik vind dit een goed en overtuigend geschreven boek dat duidelijk het standpunt van Krugman uiteenzet. Iemand die Krugman al goed kent zal weinig nieuws aantreffen maar mensen die niet zo bekend hiermee zijn vinden hier een duidelijk en makkelijk leesbaar boek dat helpt om de materie te begrijpen. Helaas voor mij vond ik in dit boek nauwelijks een behandeling van mijn eigen voornaamste tegenargumenten maar het was toch interessant om Krugman's verhaal en argumentatie nog eens uitgebreid te horen.
Thanks voor goede post.
Dus ook de moeite waard als je de columns al volgt?

VSP's :D
deelnemermaandag 10 juni 2013 @ 21:23
quote:
4s.gif Op woensdag 23 januari 2013 15:07 schreef Knevelt het volgende:
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geďnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
Je zoekt een science fiction boek.
Kneveltdinsdag 11 juni 2013 @ 10:43
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 21:23 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je zoekt een science fiction boek.
Hoezo? :D
ikjijallebeidinsdag 11 juni 2013 @ 11:35
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 21:23 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je zoekt een science fiction boek.
Moest lachen.
greed_is_gooddinsdag 11 juni 2013 @ 13:31
Exposure
From President to Whistleblower at Olympus
51Di7W5u6oL._BO2,204,203,200.jpg

Michael Woodford is pas kort aangesteld als CEO van Olympus, een Japans bedrijf dat bij het grote publiek voornamelijk bekend is als maker van o.a. fotocamera's. Kort na zijn aantreden wordt via een obscuur magazine naar buiten gebracht dat er allerlei vreemde zaken aan de hand zijn binnen Olympus. Woodford besluit op onderzoek uit te gaan. Wat hij aantreft brengt niet alleen zijn carričre maar heel Olympus in gevaar.

De inhoud van het boek is spannend. Het geeft een duidelijk beeld van het schandaal en de gevolgen voor Olympus en zijn werknemers, de raad van bestuur, gepensioneerden die in luttele weken hun belegging in Olympus zien verdampen, en voor Woodford zelf en zijn gezin. Bovendien geldt dit boek ook als waarschuwing voor Japan en met name zijn bedrijfscultuur, omdat het land dat ooit zo vooruitstrevend en competitief was, steeds meer de race verliest. De volgende zin uit het boek zegt daarbij alles: "Japan had been sleepwalking through the latter part of the twentieth century and into the twenty-first. It needs to wake up."

Het boek is geschreven in de ik-vorm, door Michael Woodford zelf (zonder ghost-writer). Hij is geen begenadigd schrijver en dat merk je bij tijd en wijle. Soms denk ik dat het boek spannender geschreven had kunnen zijn, door een betere schrijver, er staan nu vaak cliffhangers in die de aandacht niet echt pakken of te weinig sfeer creëren. Een voorbeeld is een moment dat Woodford uitgeput is door jetlag en de gebeurtenissen die hem overkomen. Het is echter alleen de opmerking van de schrijver hierover waardoor dat duidelijk wordt, niet door het taalgebruik of het gedrag van de hoofdpersoon in het boek. Het boek is wat mij betreft dus iets te vlak geschreven. Dat is jammer, omdat de inhoud zelf wel interessant en spannend is.
jacovrijdag 19 juli 2013 @ 06:04
shearn.jpg

The Investment Checklist: The Art of In-Depth Research

Michael Shearn
Wiley, first edition (2011)
Kindle Edition

Beginnende beleggers doen vaak verbijsterend weinig research rondom hun aandelen keuzes. Ze hebben iets over een bedrijf op tv gezien of een positief artikel gelezen en dat is dan blijkbaar voldoende om er een paar duizend euro tegen aan te smijten. Iets verder gevorderde beleggers checken waarderingsratio's zoals P/E, P/B en vergelijken die met andere aandelen. De volgende stap is dat je een bedrijf volledig doorlicht.

Dit boek helpt bij het maken van die stap. De schrijver presenteert 59 vragen rondom een aantal hoofdonderwerpen, zoals Strengths/Weaknesses of the business, Quality of Management en Growth Opportunities. De vragen hebben een toelichting, een voorbeeld en soms een aantal subvragen. Dit is allemaal zeer helder. De checklist heeft geen score systeem om tot een koop besluit te komen. Het gaat er meer om dat je over alle relevante aspecten rondom het bedrijf nadenkt en je bewust wordt waar er vraagtekens zijn.

De checklist voorkomt dat je te snel een investerings beslissing neemt, bijvoorbeeld als je enthousiast bent over een bepaald aandeel. De andere kant van de medaille is dat het uitwerken van 59 antwoorden wel een hels karwei is. De schrijver geeft aan dat het hem enkele weken per onderneming kost. (Het is niet helemaal duidelijk of dit volle werkdagen zijn of zijn avonduren als prive belegger.) In ieder geval is dit boek bedoeld voor de serieuze belegger met een geconcentreerde portfolio die fundamentele research wil doen. De checklist is mijns inziens nog niet eens compleet omdat meer kwantitatieve methoden zoals een discounted cashflow analysis niet aan bod komen.

Als je moeite hebt om, zoals ik, een jaarverslag te pakken en van a tot z te lezen, dan is deze checklist een ideaal middel om daar gericht doorheen te werken.
F.Begbiedinsdag 30 juli 2013 @ 12:20
9780691156842_custom-d3bef61dfc417520f7138615aa7416726c5b9699-s6-c30.jpg

Zie dat deze nog niet voorbij is gekomen. Best wel populair bij economen en in de financiële wereld de laatste maanden. Het boek betoogd vooral hogere kapitaalbuffers van banken en weerlegt claims die bankiers en lobbyisten (en soms politici) maken wanneer er hogere eisen dreigen te worden gesteld. Het is ook geschreven dat het voor iemand zonder uitzonderlijke economische kennis (voor mij dus) goed te volgen is tot op heden.

In de NRC verscheen dit stuk erover met interview (PDF-alert): http://marsvangrunsven.fi(...)kers-new-clothes.pdf (staat op de site van auteur zelf overigens)

Overigens had Ross Sorking (van Too Big To Fail) een readinglist in de NY Times gegooid: dealbook.nytimes.com/2013/07/01/wall-street-must-reads-for-everyone/?smid=tw-share&_r=3

[ Bericht 7% gewijzigd door F.Begbie op 30-07-2013 12:24:04 (Toevoeging NY Times) ]
jacodinsdag 30 juli 2013 @ 14:12
Geen boek maar een lang artikel dat je misschien het lezen van een heel boek bespaart. Een economische uitleg en geschiedenis vanuit Keynesiaans perspectief. Opmerkelijk helder en goed geschreven imho: http://lareviewofbooks.org/essay/post-scarcity-economics
SeLangwoensdag 31 juli 2013 @ 20:21
blincoe_cover_2413458a.jpg

Antifragile - Nassim Nicholas Taleb

Dit is net als zijn voorgaande boeken geen boek over economie of over trading maar over een meeromvattend idee. Taleb is bekend van zijn bestsellers Fooled by Randomness en The Black Swan, maar volgens hemzelf moet je dat eigenlijk zien als delen van zijn laatste boek: Antifragile. Zelf heb ik geluisterd naar het audioboek.

Het boek draait om de begrippen 'fragile' en 'antifragile'. Dingen / systemen die leiden onder volatiliteit, stress etc zijn fragile, dingen die hiervan profiteren zijn antifragile. Afgezien van de introductie van een nieuw woord ('antifragile') volgt het hele idee eigenlijk al automatisch uit wat hij eerder beschreef in The Black Swan. In die zin was dit boek voor mij niet de eye-opener die The Black Swan wel was. Desalniettemin maakt dit boek samen met de twee voorgaande boeken een mooi compleet geheel van het basisidee achter deze drie boeken. Dat was zijn opzet en daarin is hij geslaagd.

Aan het begin van het boek is het basisidee al heel snel duidelijk. Daarna geeft hij vooral voorbeelden en gaat in op de implicaties die het heeft, waarbij hij in typische Taleb stijl weer tig filosofen van stal haalt (het nut van sommige zijsprongen is overigens niet altijd duidelijk) en de vloer aanveegt met experts uit allerlei disciplines. Hoewel hij hiermee het basisidee en de implicaties daarvan goed weet over te brengen zit hier imo ook een zwakte van het boek. Want Taleb gaat vaak wel heel erg kort door de bocht en dan ook nog eens in disciplines (voeding, medische zaken,...) waarin hij bij mijn weten weinig expertise heeft. Ik had daardoor regelmatig een reactie van "Ho! wacht even...!".

Op één gebied blijft het angstvallig stil. Taleb was ooit Trader/ optie handelaar en het hele boek gaat eigenlijk over asymmetrische payoffs (vertaald naar financiële termen) en hoe dat voor of tegen je kan werken. Hij prefereert 'trades' (of situaties in de echte wereld) met veel opwaarts potentieel en weinig neerwaarts risico. Met andere woorden: het equivalent van een long (gekochte) optie (call of put), zoals dat in de financiële wereld heet. Voor een naďeve lezer lijkt dat misschien op het eerste gezicht logisch maar zo simpel is het natuurlijk niet. Want of dit een goede trade is hangt puur af van de PRIJS die je voor die optie betaalt, en hij als ex-trader weet dat als geen ander.

Hier lijkt hij zichzelf tegen te spreken. Immers als een long optie een goede trade is, is de implicatie dat die optie is ondergewaardeerd. Maar zelf hamert hij er nu juist altijd op dat de upside (een black swan!) onvoorspelbaar is. Dus hoe kun je weten of die optie is ondergewaardeerd? Lange termijn optie data in financiële markten suggereert eerder het omgekeerde: naďef opties kopen zonder voorkennis of skill is per saldo een verliesgevende strategie, ondanks dat er af en toe een mega winst kan worden gemaakt. Dus een naďeve vorm van Taleb's antifragiele strategie kan (en waarschijnlijk: zal) je trading account net zo goed wegvagen.

Ondanks de kritiek die ik heb is het basisidee waardevol en bruikbaar. En met het meeste dat hij schrijft (ondanks dat het soms kort door de bocht is) ben ik het gewoon eens. Het is dan ook zonde van de energie om te gaan nit-picken op details in plaats van het basisidee zelf.

Samenvattend: typisch Taleb boek over een idee dat logischerwijs volgt uit zijn voorgaande boeken. Dit boek rondt het mooi af en is wat mij betreft een aanrader voor mensen die zijn vorige boeken interessant vonden.
crashbangboomwoensdag 31 juli 2013 @ 20:34
Ergo: nietszeggend, maar royalties @ Taleb. Of lees ik de beschrijving verkeerd? Volgens mij is Taleb in toenemende mate een commissie/dagtarief hoer geworden.
jacodonderdag 1 augustus 2013 @ 05:32
quote:
2s.gif Op woensdag 31 juli 2013 20:21 schreef SeLang het volgende:
Op één gebied blijft het angstvallig stil. Taleb was ooit Trader/ optie handelaar en het hele boek gaat eigenlijk over asymmetrische payoffs (vertaald naar financiële termen) en hoe dat voor of tegen je kan werken.
Malcolm Gladwell heeft ooit een artikel over Taleb geschreven, waaruit blijkt hoe hij handelt. Misschien wordt je vraag daarin (deels) beantwoord: http://www.gladwell.com/2002/2002_04_29_a_blowingup.htm

(Noot: het artikel is geschreven in het jaar 2002)
AmicusSdonderdag 1 augustus 2013 @ 10:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juli 2013 14:12 schreef jaco het volgende:
Geen boek maar een lang artikel dat je misschien het lezen van een heel boek bespaart. Een economische uitleg en geschiedenis vanuit Keynesiaans perspectief. Opmerkelijk helder en goed geschreven imho: http://lareviewofbooks.org/essay/post-scarcity-economics
Thanks, sterk artikel inderdaad!

Al haalt het idd een beetje de punch uit Return of Depression Economics, waar ik nu in bezig ben :)!
SeLangdonderdag 1 augustus 2013 @ 19:19
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 05:32 schreef jaco het volgende:

[..]

Malcolm Gladwell heeft ooit een artikel over Taleb geschreven, waaruit blijkt hoe hij handelt. Misschien wordt je vraag daarin (deels) beantwoord: http://www.gladwell.com/2002/2002_04_29_a_blowingup.htm

(Noot: het artikel is geschreven in het jaar 2002)
Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen. Om succesvol te zijn kun je dus niet op een naieve manier opties kopen maar zul je toch iets intelligenter te werk moeten gaan.

Wat natuurlijk wel zo is, is dat een dergelijke strategie antifragiel is. Hij kan in één klap een fortuin maken maar hij kan niet in één keer veel verliezen. Hij kan langzaam doodbloeden maar zich niet in één klap opblazen. En dat is het voordeel van zo'n strategie. Maar van duizend kleine sneetjes kun je ook dood gaan. En of dat uiteindelijk gebeurt hangt af van de prijs die je voor de opties betaalt. Dat is mijn punt.

Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel. Met cash aanhouden en wachten op een excellent instapmoment "koop" je in feite ook een optie. Je voorspelt niets (want dat kun je toch niet) en weet ook niet welke black swan uiteindelijk voor je instapmoment gaat zorgen. De prijs die je voor deze optie betaalt is het (schijnbaar) lage rendement op de cashpositie, maar uiteindelijk hoop je dat zich dat terugbetaalt doordat je assets later voor een prikkie kunt kopen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat een daling een bonanza oplevert terwijl een opwaartse of zijwaartse markt vrijwel niets kost. Vergelijk dat met de downside die iemand heeft die op de huidige waardering in aandelen belegt.... De prijs van deze optie lijkt niet hoog, gezien het feit dat het "lage" rendement op cash maar weinig lager is dan de dividendyield van de markt en gezien de frequentie waarmee beurscrises voortkomen. En zelfs als over een x-aantal jaren die inschatting fout blijkt te zijn geweest dan is er geen man overboord want er is dan nauwelijks iets verloren. Dat is antifragiel :)
JimmyJamesdonderdag 1 augustus 2013 @ 19:37
Ik ben toevallig net begonnen in antifragiel, grappig.
WillemMiddelkoopdonderdag 1 augustus 2013 @ 21:02
quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:

[..]

Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen. Om succesvol te zijn kun je dus niet op een naieve manier opties kopen maar zul je toch iets intelligenter te werk moeten gaan.

Wat natuurlijk wel zo is, is dat een dergelijke strategie antifragiel is. Hij kan in één klap een fortuin maken maar hij kan niet in één keer veel verliezen. Hij kan langzaam doodbloeden maar zich niet in één klap opblazen. En dat is het voordeel van zo'n strategie. Maar van duizend kleine sneetjes kun je ook dood gaan. En of dat uiteindelijk gebeurt hangt af van de prijs die je voor de opties betaalt. Dat is mijn punt.

Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel. Met cash aanhouden en wachten op een excellent instapmoment "koop" je in feite ook een optie. Je voorspelt niets (want dat kun je toch niet) en weet ook niet welke black swan uiteindelijk voor je instapmoment gaat zorgen. De prijs die je voor deze optie betaalt is het (schijnbaar) lage rendement op de cashpositie, maar uiteindelijk hoop je dat zich dat terugbetaalt doordat je assets later voor een prikkie kunt kopen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat een daling een bonanza oplevert terwijl een opwaartse of zijwaartse markt vrijwel niets kost. Vergelijk dat met de downside die iemand heeft die op de huidige waardering in aandelen belegt.... De prijs van deze optie lijkt niet hoog, gezien het feit dat het "lage" rendement op cash maar weinig lager is dan de dividendyield van de markt en gezien de frequentie waarmee beurscrises voortkomen. En zelfs als over een x-aantal jaren die inschatting fout blijkt te zijn geweest dan is er geen man overboord want er is dan nauwelijks iets verloren. Dat is antifragiel :)
Interessante visie, betekent dit ook dat je nu nog steeds 100% cash zit? Er zijn toch ook altijd 'echte koopjes'/echt ondergewaardeerde aandelen/obligaties/commodoties/ledencertificaten e.d. in de markt? Doe je daar niks mee? En loop je door het wachten op de 'zwarte zwaan'/crash niet mogelijk langdurig rendement en dividend mis?
jacovrijdag 2 augustus 2013 @ 08:17
quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:
Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen.
Ik geloof dat ik je bezwaar door heb. De strategie van Taleb is er op gebaseerd dat de optie-verkoper het risico op een black swan te laag inschat zodat deze te weinig compensatie vraagt voor de verzekering van dat risico. Om dat vast te stellen zal Taleb dus toch een of andere kwantitatieve berekening moeten maken rondom de frequentie en de omvang van black swans. Dit is echter in strijd met de onvoorspelbaarheid van black swans.

(Het volgende is speculatie mijnerzijds hierover ...)

Misschien dat Taleb van mening is dat opties over de gehele linie te laag geprijsd zijn, omdat de Black-Scholes formule als basis voor de berekening geldt. Black-Scholes gaat uit van een normale verdeling van uitkomsten, hetgeen Taleb onzin vindt vanwege het aantal extreme uitkomsten.

De verkopers van opties kunnen dit echter ook waarnemen en de vraagprijs van hun opties aanpassen in afwijking op een pure Black-Scholes prijs. Het is mogelijk dat ze hierin de afgelopen jaren verfijnder en minder naief zijn geworden en dat Taleb daarom zijn fonds vziw op dit moment niet meer runt.

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 02-08-2013 08:21:35 (spelling) ]
SeLangvrijdag 2 augustus 2013 @ 09:37
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 21:02 schreef WillemMiddelkoop het volgende:

[..]

Interessante visie, betekent dit ook dat je nu nog steeds 100% cash zit? Er zijn toch ook altijd 'echte koopjes'/echt ondergewaardeerde aandelen/obligaties/commodoties/ledencertificaten e.d. in de markt? Doe je daar niks mee? En loop je door het wachten op de 'zwarte zwaan'/crash niet mogelijk langdurig rendement en dividend mis?
Echte kansen doe ik natuurlijk wel iets mee. Dat is juist het hele idee: handen vrijhouden zodat je wel de upside hebt maar niet de downside.
SeLangvrijdag 2 augustus 2013 @ 10:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2013 08:17 schreef jaco het volgende:

[..]

Ik geloof dat ik je bezwaar door heb. De strategie van Taleb is er op gebaseerd dat de optie-verkoper het risico op een black swan te laag inschat zodat deze te weinig compensatie vraagt voor de verzekering van dat risico. Om dat vast te stellen zal Taleb dus toch een of andere kwantitatieve berekening moeten maken rondom de frequentie en de omvang van black swans. Dit is echter in strijd met de onvoorspelbaarheid van black swans.
Exact!

quote:
(Het volgende is speculatie mijnerzijds hierover ...)

Misschien dat Taleb van mening is dat opties over de gehele linie te laag geprijsd zijn, omdat de Black-Scholes formule als basis voor de berekening geldt. Black-Scholes gaat uit van een normale verdeling van uitkomsten, hetgeen Taleb onzin vindt vanwege het aantal extreme uitkomsten.

De verkopers van opties kunnen dit echter ook waarnemen en de vraagprijs van hun opties aanpassen in afwijking op een pure Black-Scholes prijs. Het is mogelijk dat ze hierin de afgelopen jaren verfijnder en minder naief zijn geworden en dat Taleb daarom zijn fonds vziw op dit moment niet meer runt.
Black-Scholes zoals beschreven in textboeken (gebaseerd op normaalverdeling) wordt door niemand in de echte wereld gebruikt. In de echte wereld worden black swans wel degelijk ingeprijsd (Black-Scholes kun je overigens gewoon gebruiken als je daar een niet-normale verdeling in plugt - welke verdeling je gebruikt is natuurlijk het geheim van de handelaar want dat is de sleutel naar succes!). Of ze voldoende (of juist te agressief) zijn ingeprijsd zul je nooit van tevoren kunnen weten omdat black swans onvoorspelbaar zijn.

Maar als je lange termijn data bestudeert van de S&P500 dan vind je dat onder de streep het kopen van opties op die index een verliesgevende strategie is geweest, ook als je de epische winsten meerekent die nu en dan optreden. Het kopen van opties zonder toegevoegde intelligentie/ voorkennis lijkt dus niet een goede strategie puur vanuit winstoptimalisatie beredeneerd.

In het artikel waarvan je de link zelf postte staat overigens beschreven dat Taleb in zijn hedgefund ook met modellen werkte om de juiste optieprijs te bepalen, maar dat gaat dus tegen zijn eigen idee in dat black swans onvoorspelbaar zijn. Het is me overigens niet duidelijk hoe succesvol hij was met dit hedgefund.

Maar Taleb's hedgefund was dus wel antifragiel. Hij kon hooguit langzaam doodbloeden, maar een blowup is niet mogelijk. Het is belangrijk om je te realiseren dat zelfs als Taleb's strategie het gemiddeld slechter zou doen dan (bijvoorbeeld) de markt dat er nog steeds veel voor te zeggen is. De tegengestelde strategie (lange reeksen van kleine winsten en eens in de zoveel jaar plotseling een episch verlies) sukkelen beleggers in slaap en nodigen ze uit om te teveel risico/ leverage te nemen. Je ziet dit vaak bij optieschrijvers die jarenlang constant inkomen halen uit opties schrijven en dan plotseling worden weggevaagd. Ik heb in mijn eigen irl omgeving meerdere mensen zo in rook op zien gaan. Eén van mijn vrienden verloor >500k (al zijn spaargeld) en ook nog eens al het spaargeld van zijn vrouw (ja, je kunt een hoop meer verliezen dan alleen geld...). Hier op Fok! hebben we trouwens ook een paar mensen langs de afgrond zien gaan met dergelijke strategieën.

De meeste blowups komen denk ik ook niet zozeer voort uit het misprijzen van opties maar meer uit over-leverage doordat lange periodes van easy money mensen in slaap sukkelt, teveel vertrouwen geeft in eigen kunnen en ze blind maakt voor de risico's.

Dus ondanks mijn kritiek op de (in mijn ogen) redeneerfout van Taleb heeft hij dus wel een zeer goed punt met zijn betoog voor antifragiliteit in een beleggingsstrategie.

[ Bericht 1% gewijzigd door SeLang op 02-08-2013 15:02:54 ]
monkyyyzaterdag 3 augustus 2013 @ 17:29
Niet een boek, maar een Credit Suisse report.

Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2013

Rendementen van Equities, Bonds en Bills in verschillende landen sinds 1900.

Nederland:
SPOILER
c97PLNN.png
Physicszondag 4 augustus 2013 @ 01:36
quote:
2s.gif Op woensdag 31 juli 2013 20:21 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]

Antifragile - Nassim Nicholas Taleb

knip
Antifragile werd mij aangeraden door iemand dus ik heb een poging gewaagd het te lezen, net als zijn andere boeken. Helaas is het me alweer niet gelukt een van zijn boeken uit te lezen. Deze man heeft zo'n onuitstaanbare neiging zijn punt op driehonderdduizend manieren te maken met een even groot aantal metaforen en zijstapjes naar gebieden waar hij totaal geen verstand van heeft. Zo ook zijn verhaal hoe hij "uitvond" hoe je het "beste" kon trainen. Maar zelfs al heeft de beste man totaal geen verstand van zaken wat een onderwerp betreft, nog steeds heeft hij het narcisme om anderen te beleren.

En de reden waarom hij "rijk" is geworden heeft niks te maken met een bijzondere strategie of uitzonderlijk vermogen. In zijn tijd was er sprake van pricing op basis van normal verdeling, waardoor tail-risk niet ingeprijsd werd. Hij heeft op zijn desk (dus niet voor eigen rekening, maar veilig op kosten van "de baas" waar hij zelf op afgeeft in dit boek) dus jarenlang OTM calls/puts gekocht en gewacht op een crash. Die kwam (black swan), en nu is hij opeens een briljant handelaar.

Nee ik vind het echt helemaal niks.
jacozondag 4 augustus 2013 @ 05:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2013 10:23 schreef SeLang het volgende:
Black-Scholes zoals beschreven in textboeken (gebaseerd op normaalverdeling) wordt door niemand in de echte wereld gebruikt. In de echte wereld worden black swans wel degelijk ingeprijsd (Black-Scholes kun je overigens gewoon gebruiken als je daar een niet-normale verdeling in plugt - welke verdeling je gebruikt is natuurlijk het geheim van de handelaar want dat is de sleutel naar succes!).
Hij zou dan consequent opties kunnen oppakken die volgens Black-Scholes al te goedkoop zijn ingeprijsd. Taleb heeft een standaardwerk op het gebied van option pricing geschreven en had een team van wiskundigen om zich heen. Het is aannemelijk dat hij toch ergens een arbitrage mogelijkheid zag die aansluit op de theorieen in zijn boeken. Enfin, de details rondom zijn strategie zijn vziw nergens beschikbaar en zelfs zijn net-worth is onbekend. In zijn recente lezingen, ontwijkt hij steeds de vragen over praktische portfolio- en handelsstrategie.

quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:
Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel.
Ik vraag me af of Taleb dat ook zou vinden. Voor zover ik je strategie ken, heeft deze twee fases.

1. Je zit in cash terwijl de markt overgewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie ben je immuun voor zowel een beurs crash als een beurs hausse. Een antifragiele strategie zou echter profiteren van een crash of een hausse. Jouw strategie is daarom beter te beschrijven als robuust.

2. Je gaat long de markt zodra de index ondergewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie profiteer je van een nieuwe beurs hausse, dus van opwaartse volatiliteit. In die zin is de positie anti-fragiel. Je portfolio riskeert echter ook neerwaartse volatiliteit bij een nog verdere crash van de markt. In dit opzicht is je positie dus fragiel. Aangezien een systeem niet half fragiel/half anti-fragiel kan zijn, is het als geheel dus fragiel.
SeLangzondag 4 augustus 2013 @ 10:47
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 05:41 schreef jaco het volgende:

[..]

Hij zou dan consequent opties kunnen oppakken die volgens Black-Scholes al te goedkoop zijn ingeprijsd. Taleb heeft een standaardwerk op het gebied van option pricing geschreven en had een team van wiskundigen om zich heen. Het is aannemelijk dat hij toch ergens een arbitrage mogelijkheid zag die aansluit op de theorieen in zijn boeken. Enfin, de details rondom zijn strategie zijn vziw nergens beschikbaar en zelfs zijn net-worth is onbekend. In zijn recente lezingen, ontwijkt hij steeds de vragen over praktische portfolio- en handelsstrategie.

Black-Scholes klopt volgens mij gewoon, behalve dat in de "textboek variant" altijd een normaalverdeling wordt gebruikt. Maar je kunt natuurlijk elke kansverdeling toepassen die je wilt. Er komt dan geen makkelijke formule meer uit maar je kunt de waarden wel numeriek bepalen. Ik heb die paper niet gelezen maar ik denk dat Taleb gewoon de kansverdeling aanpast met iets dat beter de staartrisico's beschrijft. En dan kun je op basis van die nieuwe kansverdeling bepalen of opties over- of ondergewaardeerd zijn. Maar dat is niks nieuws. Elke intelligente optiehandelaar doet dat. De "edge" van de optiehandelaar is immers die kansverdeling en niets anders.

Blijft het probleem: je kunt die kansverdeling nooit precies weten. Bovendien is de markt niet stationair (de onderliggende processen veranderen voortdurend). En black swans zijn per definitie onvoorspelbaar, dus ook de kans daarop. Hier spreekt Taleb zichzelf dus tegen.

quote:
Ik vraag me af of Taleb dat ook zou vinden. Voor zover ik je strategie ken, heeft deze twee fases.
Ik ben met je eens dat dit wellicht niet binnen de strikte definitie van Taleb valt, maar toch herken ik Taleb's antifragiliteit en optionaliteit in mijn eigen strategieën (die natuurlijk veel ouder zijn dan Taleb's boek).

Taleb heeft die dingen niet uitgevonden. Het zijn bestaande concepten die al zo oud zijn als de wereld, alleen zijn ze misschien nog niet eerder benoemd op de manier waarop Taleb dat nu heeft gedaan. Het is verder ook niet zo interessant of het stikt voldoet aan zijn definitie, het gaat mij om het algemene idee erachter.

quote:
1. Je zit in cash terwijl de markt overgewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie ben je immuun voor zowel een beurs crash als een beurs hausse. Een antifragiele strategie zou echter profiteren van een crash of een hausse. Jouw strategie is daarom beter te beschrijven als robuust.
Ik profiteer wel degelijk van een crash. Als ik instap na een daling van bijv 50% dan heb ik daarna voor hetzelfde geld 2x zoveel assets tov de situatie dat ik vandaag zou instappen. En het neerwaartse risico op die assets is dan ook nog eens veel lager en het verwachte rendement veel hoger dan als ik die acties vandaag doe! Met andere woorden: ik kom in een situatie die veel beter is dan de situatie die ik daarvoor had. Ik heb dus een aanzienlijke upside. Ten tijde van het instappunt weliswaar (nog!) niet gerekend in harde euro's, maar wel in winst/ risico en toekomstige rijkdom. Je moet het breder bekijken dan puur de boekhoudkundige monetaire waarde op dat moment.

Eigenlijk zou je een waarde moeten toekennen aan de "optie" die cash biedt om op een door jezelf gewenst moment in te stappen. Die optie is opeens veel waard als assets na een daling van 50% ondergewaardeerd zijn, want opeens kun je - hoe wonderbaarlijk! - twee keer zoveel assets kopen als daarvoor. Assets die bovendien op die waardering minder risico en een hoger verwacht rendement hebben dan daarvoor.

De downside is beperkt tot het hebben van een relatief laag rendement op de cash (overigens nog steeds vergelijkbaar met het dividend rendement op aandelen). En dat kun je dus zien als de "premie" die je voor de optie betaalt.

Zoals gezegd: misschien niet strikt de definitie die Taleb hanteert maar vanuit mijn perspectief wel degelijk een zeer asymmetrische payoff! Niet voor niets hoop ik op een crash maar ben ik onverschillig over een stijgende beurs (de laatste paar jaar volg ik de beurskoersen daarom nieteens meer). Alleen al het feit dat ik hoop op een crash en onverschillig ben over een bullmarket bewijst dat ik antifragiel ben. Als ik robuust was dan zou ik immers onverschillig zijn over beiden.

quote:
2. Je gaat long de markt zodra de index ondergewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie profiteer je van een nieuwe beurs hausse, dus van opwaartse volatiliteit. In die zin is de positie anti-fragiel. Je portfolio riskeert echter ook neerwaartse volatiliteit bij een nog verdere crash van de markt. In dit opzicht is je positie dus fragiel. Aangezien een systeem niet half fragiel/half anti-fragiel kan zijn, is het als geheel dus fragiel.
Ik zie dat anders. Omdat ik voor zeer lange termijn beleg in (een proxy van) de totale markt interesseren koersbewegingen me alleen voor zover die me een mogelijkheid bieden om dezelfde assets zeer goedkoop te kopen of zeer duur te verkopen. Een verdere daling na aankoop boeit niet want het zijn nog steeds dezelfde aandelen met dezelfde onderliggende winsten.

Tevens wordt bij een nog lagere waardering de verwachte payoff steeds verder asymmetrisch: hoe lager een waardering des te gunstiger winst vs risico. Vanuit mijn perspectief is een verdere daling zelfs een gunstig scenario want dividend en nieuw kapitaal kunnen dan worden belegd tegen nog betere voorwaarden! Een periode van lagere koersen na mijn instappunt levert daarom op lange termijn waarschijnlijk zelfs een hoger totaalrendement op dan als de koersen direct na mijn instappunt zouden stijgen. Het enige nadeel is psychologisch, want je had dus met je initiële kapitaal een nog betere deal van Mr. Market kunnen krijgen. Maar een goede deal blijft een goede deal.

Aandelen op lage waardering zijn daarom vanuit mijn perspectief gezien een antifragiele belegging. Maar ik ben met je eens dat dat voor de meeste fundmanagers (die jaarlijks worden afgerekend op mark-to-market basis) niet zo is!
Hint: hierin zit imo de belangrijkste "edge" van de hele strategie - beloningsstructuur plaatst instituten in een fragiele situatie en ik profiteer daarvan
jacozondag 4 augustus 2013 @ 18:06
Een uitgebreid artikel van Michael Lewis over een voormalige programmeur van Goldman Sachs die nu door deze ex-werkgever wordt beschuldigd van diefstal van high-frequency-trading software code. De zaak ligt echter ingewikkelder als dat het zo klinkt ...

http://www.vanityfair.com(...)man-sachs-programmer

Voor lezers die geinteresseerd zijn in de combinatie van finance en high-tech met een sausje van misdaad. Geschreven door een van de beste finance schrijvers. Wat wil je nog meer :)
reposailleurswoensdag 7 augustus 2013 @ 09:33
Weet niet of ik hier laat mee ben. Maar de beste man is net benoemd bij de centrale bank van India en heeft een uitstekend boek. Rajan met Fault Lines. Toegankelijk zonder enige diepte te verliezen. Overigens is ook zijn toonaangevende artikel uit 2005 een must.

Groet
JimmyJameswoensdag 7 augustus 2013 @ 13:36
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 18:06 schreef jaco het volgende:
Een uitgebreid artikel van Michael Lewis over een voormalige programmeur van Goldman Sachs die nu door deze ex-werkgever wordt beschuldigd van diefstal van high-frequency-trading software code. De zaak ligt echter ingewikkelder als dat het zo klinkt ...

http://www.vanityfair.com(...)man-sachs-programmer

Voor lezers die geinteresseerd zijn in de combinatie van finance en high-tech met een sausje van misdaad. Geschreven door een van de beste finance schrijvers. Wat wil je nog meer :)
Vanity Fair heeft best vaak informatieve artikelen over finance:
The Big Short War
http://www.vanityfair.com(...)n-dan-loeb-herbalife
Deze oorlog lijkt nu te worden beslist in nadeel van ackman..

Betting on the Blind Side (ook geschreven door Lewis)
http://www.vanityfair.com(...)treet-excerpt-201004
greed_is_goodmaandag 9 september 2013 @ 12:28
1001004002727023.jpg
Liar's poker - Michael Lewis

Eindelijk deze klassieker van Michael Lewis gelezen. Het is een boek over een periode die ondertussen al bijna dertig jaar achter ons ligt. Het blijft intrigerend om te lezen hoe er met geld gesmeten werd in die tijd en hoe naief Salomon Brothers geleid werd. Jongens die net twee jaar van de universiteit waren, kregen bonussen van tientallen tot honderdduizenden dollars.
Het is schrijnend om te lezen hoe klanten werden opgelicht. Aandelen en obligaties die Salomon Brothers zelf niet wilde hebben en een te slechte investering vond, werden vervolgens aangeprezen en voor miljoenen dollars aan klanten verkocht door jongens van 27 die zelf nog nooit meer dan een paar honderd dollar spaargeld hebben gehad.
Omdat het handelen in aandelen en obligaties zo lucratief was, miste het management nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsovernames. Pas toen het bijna te laat was kwam men tot het besef dat bij Fusies & Overnames het nieuwe grote geld te verdienen was. En daarmee sluit dit boek naadloos aan bij een andere grote klassieker: Barbaren aan de poort. Dat gaat over de beruchtste vrijandige overname uit de geschiedenis van RJR Nabisco. Daar speelde Salomono Brothers een zeer grote rol. Dat boek heb ik ook gelezen, en dat zorgt voor veel herkenningspunten.

Ondanks dat de periode waar het boek over gaat al bijna drie eeuwen oud is, is het een leuk boek om een inkijk te krijgen in de tijd op Wall Street toen. Zeker een aanrader naast films als Wall Street en boeken als Barbaren aan de poort.
Kaas-woensdag 11 september 2013 @ 12:32
Hoe lang duurt een eeuw volgens jou?
JimmyJamesdonderdag 12 september 2013 @ 11:27
Ik kwam er toevallig achter dat Taleb een masterclass in Amsterdam geeft op 4 oktober:

https://www.nexus-instituut.nl/nieuwsbrief/augustus2013

(als ik nog vrij kon reizen, was ik er waarschijnlijk naartoe gegaan)
greed_is_goodmaandag 30 september 2013 @ 08:48
1001004007958931.jpg
The Greatest Trade Ever

Het boek gaat over een hedge fund manager (John Paulson) die de huizencrisis voorspelde en daarmee 15 miljard dollar verdiende voor zijn fonds. Hij hield er persoonlijk ongeveer 4 miljard aan over.

Ik vind het een interessant boek, omdat er goed wordt beschreven wat John Paulson allemaal moet doen en doorstaan om van zijn initiele gedachte, de huizenmarkt gaat klappen, een megawinstgevend project te maken. Verweven door het hoodverhaal worden enkele andere mensen die hetzelfde idee hebben, beschreven. Zij zijn echter een stuk minder succesvol. Dat maakt het resultaat van Paulson des te indrukwekkender.
Rejectedmaandag 30 september 2013 @ 12:34
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2013 08:48 schreef greed_is_good het volgende:
[ afbeelding ]
The Greatest Trade Ever

Het boek gaat over een hedge fund manager (John Paulson) die de huizencrisis voorspelde en daarmee 15 miljard dollar verdiende voor zijn fonds. Hij hield er persoonlijk ongeveer 4 miljard aan over.

Ik vind het een interessant boek, omdat er goed wordt beschreven wat John Paulson allemaal moet doen en doorstaan om van zijn initiele gedachte, de huizenmarkt gaat klappen, een megawinstgevend project te maken. Verweven door het hoodverhaal worden enkele andere mensen die hetzelfde idee hebben, beschreven. Zij zijn echter een stuk minder succesvol. Dat maakt het resultaat van Paulson des te indrukwekkender.
Heb ik laatst ook gelezen. Was een goed boek omdat je met de beleggingsgedachten van Paulson wordt meegenomen.
Misschien speelt het al in mijn hoofd dat Paulson het de laatste tijd enorm slecht doet. Maar als ik dit boek zo lees, lijkt het me niet een hele goede belegger. Wat hij wel goed deed is bij zijn idee blijven i.p.v. winst nemen bij 20%.
Rejectedmaandag 30 september 2013 @ 12:35
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 11:27 schreef JimmyJames het volgende:
Ik kwam er toevallig achter dat Taleb een masterclass in Amsterdam geeft op 4 oktober:

https://www.nexus-instituut.nl/nieuwsbrief/augustus2013

(als ik nog vrij kon reizen, was ik er waarschijnlijk naartoe gegaan)
Wie gaat hierheen vrijdag?
ikjijallebeidinsdag 29 oktober 2013 @ 22:39
9200000012005727.jpg

Aandelen selecteren als waardebelegger
‘succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen’
Geschreven door Ruerd Heeg, maart 2013
Te koop op www.aandelenselecteren.nl en www.bol.com

Ben jij geďnteresseerd in waardebeleggen en heb je moeite om Engelse boeken te lezen? Dan is dit jouw kans om een Nederlandstalig waardebeleggingsboek te lezen. Zelf vind ik het ook prettiger lezen, vandaar mijn keuze op dit boek.
Het is een duidelijk en begrijpelijk geschreven boek, waarin de auteur allerlei stukken uit andere bekende (klassieke) boeken zoals bijvoorbeeld ‘Security Analyses’, ‘Behavioral Finance and Wealth Management’ en ‘Financial Shenanigans’ haalt en bij elkaar voegt als een soort van samenvattend geheel.

Of zoals de auteur zelf schrijft: Resultaten onderzoek, ervaringen en tips van verschillende waardebeleggers in 1 boek.

Voor wie is dit boek?
“Vooral actieve beleggers kunnen hun voordeel doen met dit boek. Zij leren met zo min mogelijk risico aandelen te kopen voor minder dan ze waard zijn en te verkopen voor meer dan ze waard zijn.
Een groot gedeelte van dit boek gaat over beleggingspyschologie, en het inwinnen en beoordelen van informatie over beleggingen.”

Het boek begint, vind ik, zeer goed met een eerste hoofdstuk waarin eigenlijk de lezer, de belegger, wordt geconfronteerd met waarom ‘wij slechte beleggers zijn’. Er komen enkele klassieke valkuilen en veel voorkomende fouten in naar voren. Door dit als eerste hoofdstuk te kiezen, ben je eigenlijk getriggerd om verder te lezen, want hoe moet het dan wel zou je zeggen??? ;)

Het boek gaat dus over waardebeleggen en de schrijver vertelt wat waardebeleggen eigenlijk is en vooral waar je op moet letten bij het uitzoeken van beleggingen, boekhoudkundige valkuilen, allerlei tips etc etc , waarbij hij o.a. Warren Buffet, Benjamin Graham en Philip Fisher aanhaalt. Er komt van alles aan bod in het 13 hoofdstuk tellende boek met in het laatste hoofdstuk een herhaling/samenvatting van de belangrijkste punten. Voor de zeer ervaren belegger dus niet heel interessant, maar voor beginners of iets verder gevorderden is het een relevant boek.

Wat ik wel jammer vond, was dat er soms wat fouten aanwezig waren, heel uiteenlopend. Zoals bijvoorbeeld bedrijfswaarde. Eerst is het de marktwaarde minus de leningen plus de liquide middelen, en dan is het opeens de marktwaarde plus de leningen minus de liquide middelen. Uit de context haal je dan wel wat juist is, maar het is verwarrend en bij volgende definities van begrippen ging ik dan bijvoorbeeld automatisch twijfelen of het wel juist was. Ook waren er af en toe wat taalfouten, ik vond het zelf nog wat veel, maar ik wil dan ook een foutloos boek. Ik vind het slordig staan. Onder andere hierom leek het soms ietwat gehaast geschreven waarbij ook, zo interpreteerde ik althans, zinnen of alinea’s soms wat werden afgeraffeld terwijl eigenlijk enige extra uitleg zeker geen overbodige luxe zou zijn.

Omdat ik nogal een zeikerd ben, kun je bovenstaande alinea ook voor lief nemen. Het is verder een zeer goed leesbaar boek, en wat mij betreft kun je er een stuk wijzer van worden.

Zelf heb ik weinig tijd voor stockpicking daarom beleg ik ook via beleggingsfondsen. Maar dit boek vond ik toch de moeite waard om te lezen, hoewel het 1 en ander al bekend was. Je steekt er toch wat van op.

Een boek voor de waardebelegger dus.
jacozaterdag 9 november 2013 @ 07:32
The Most Important Thing Illuminated
Howard Marks
New York, Columbia University Press, 2012
Kindle Edition

Marks%20Most%20Important.jpg

Zo nu en dan post een Fok! user een opmerkelijk beleggings resultaat in het AEX Forum, bijvoorbeeld enkele tientallen procenten binnen enkele maanden met een bepaald aandeel. Vaak wordt dit resultaat pas achteraf gemeld, maar laten we er even vanuit gaan dat de user eerlijk is en de rit omhoog daadwerkelijk gemaakt heeft.

Het betreffende aandeel is dan meestal een riskant aandeel. Op zich is het wel mogelijk om enkele tientallen procenten per jaar te verdienen met derivaten en volatiele aandelen. Het risico op verlies is echter ook enorm hoog bij dergelijke beleggingen.

Grafisch weergegeven:
Marks%20Risk%202.gif

Onze succes belegger in het AEX forum heeft er meestal niet zo'n boodschap aan als hij hierop wordt gewezen in een reply posting. Het risico van een belegging blijft een ietwat abstract begrip, zeker als de koers vrijwel direkt omhoog ging en de belegger dus geen verlies ervaren heeft. Bovendien bewijst de grafiek dat van risicovolle beleggingen meer winst mag worden verwacht. De beginnende belegger waant zich reeds een specialist op het gebied van dergelijke volatiele beleggingen.

Howard Marks introduceert de volgende grafiek als aanvulling op de bovenstaande risk/return lijn...
Marks%20Risk.gif

Hier is veel beter te zien dat de verwachtte opbrengst van een riskante belegging weliswaar hoger is, maar dat het ook goed mogelijk is dat je lager scoort in vergelijking met een minder riskante belegging. Door teveel naar rechts te bewegen op de risico schaal, loop je uiteindelijk de kans alles te verliezen. We herkennen een Bell-curve van mogelijke uitkomsten die steeds breder wordt rondom de verwachtte opbrengst.

Dit boek van Howard Marks gaat over dit risico besef. Marks geeft toe dat het concept vrij abstract is, maar weet er toch een boek over vol te schrijven. Bovenstaande twee zijn de enige grafieken in het boek en er komen geen formules en berekeningen aan bod. Ik denk wel dat het handig is als je een semester statistiek hebt gevolgd, want je voelt regelmatig aan dat kansverdelingen de basis zijn voor de gedachtenwereld van de schrijver. Hij verwoordt zijn uitleg echter zonder jargon.

Twintig jaar aan beleggings memo's voor Mark's klanten vormen de basis voor dit boek. Hij beheert met Oaktree Capital Management ongeveer 80 miljard via beleggingsfondsen. Dit is dus een man uit de praktijk en het boek is niet in elkaar geflanst om wat geld bij te verdienen. Marks heeft echt de moeite genomen om een overzicht te geven van hoe hij werkt op het gebied van risico management.

Als je de 'illuminated' versie van dit boek koopt, dan krijg je er aantekeningen bij van 4 andere beleggings experts en van Marks zelf (als het memo's van een paar jaar terug zijn). Ik raad dit aan, hoewel de layout ietwat chaotisch wordt, zeker op een e-Reader. Al met al is dit het beste boek dat ik omtrent risico's bij het beleggen gelezen heb.
Kaas-dinsdag 11 februari 2014 @ 15:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 november 2013 07:32 schreef jaco het volgende:
Howard Marks introduceert de volgende grafiek als aanvulling op de bovenstaande risk/return lijn...
[ afbeelding ]
Mooi, dat plaatje zou standaard toegevoegd moeten worden in de finance-introductieboeken.
F.Begbiedinsdag 11 februari 2014 @ 23:43
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Kaas-woensdag 12 februari 2014 @ 10:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2014 23:43 schreef F.Begbie het volgende:
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Toevallig net besteld, dus hoop over een tijdje met een recensie te komen!
Lollapaloozazaterdag 22 februari 2014 @ 22:47
Volgens mij is dit boek al eerder langsgekomen in dit topic, maar mijns inziens verdient het nogmaals een eervolle vermelding. Het betreft How Markets Fail: The Logic of Economic Calamities van John Cassidy.

how-markets-fail.jpg?w=200&h=300

Helaas heb ik nu niet de tijd om een uitgebreide samenvatting uit te tikken en aangezien een summiere opsomming het boek geen eer aan doet, houd ik het bij dit korte commentaar. Maar uiteraard lees je dit uitmuntende boek beter zelf.

Voor mij is dit toch wel één van de beste macro-economische boeken ooit geschreven. Het is met name de moeite waard als je een verklarend mechanisme zoekt voor het ontstaan van crises/onevenwichtigheden. Wat het boek zo goed maakt is dat - het op een verbazingwekkend lekkere wegleesbare manier - zeer uitgebreid ingaat op het ontstaan van deze crises/onevenwichtigheden. Een aantal heersende dogma's wordt volledig leeg geprikt en de waarschuwingen van een aantal weggewuifde economen blijken akelig dicht bij de werkelijkheid te zitten.


PS.
Pas op! Als je een aanhanger bent van de EMH en/of de Chicago School kun je dit boek waarchijnlijk beter overslaan. De optelsom aan feiten kan wellicht te pijnlijk zijn ;)
Kaas-maandag 24 februari 2014 @ 13:34
Klinkt meer als een micro- dan een macro-economisch boek, maar ik heb het nog niet gelezen. Wat waren de conclusies dan ongeveer Lollapalooza?
JimmyJamesdinsdag 4 maart 2014 @ 16:02
Wat is nou eigenlijk het ultieme en meest gebalanceerde boek over de financiële crisis?
Pharmacistvrijdag 21 maart 2014 @ 20:44
robbie%20naked.jpg

Erg aan te raden. Beleggingsstrategie spreekt me ook wel aan. Vooral gefocused op mid-caps me goede PE, en goede jaarlijkse winstgroei. Robbie Burns houdt ook zijn eigen website bij, waarin ook trades staan. De website is mss iets minder relevant voor de AEX, maar het boek zeker niet! Gekocht voor Ł8 op ebay :P.

m5WeI7nB4o9OS58dv_fWnpA.jpg
Volgens mij echt een klassieker. The Zulu principle idee is om voor PEG (price earnings growth ratio's) onder de 0.75 te gaan. Idealiter een P/E rond de 15 en small/mid-cap bedrijf. Gekocht voor Ł2 op ebay.

Beleggen in small/mid-caps (market cap Ł60-300 M) spreekt mij wel aan aangezien er vaak nog veel groei mogelijk is en deze bedrijven vaak te klein zijn om op de raden van institutional investors te komen.
floris_bdonderdag 27 maart 2014 @ 20:01
9200000002271602.jpg

Boek over fraudepraktijken van een concerndirecteur van ABN Amro. Het is geen studieboek, meer een boek voor naast je bed.
JimmyJamesmaandag 31 maart 2014 @ 13:23
Een excerpt van Michael Lewis' nieuwste boek over high frequency trading in de New York Times Magazine: http://www.nytimes.com/20(...)s-michael-lewis.html
WillemMiddelkoopwoensdag 30 april 2014 @ 21:53
Iemand nog ideeën voor een goed boek over beurs/economie/financiële vrijheid?
JimmyJameswoensdag 7 mei 2014 @ 16:29
quote:
0s.gif Op woensdag 30 april 2014 21:53 schreef WillemMiddelkoop het volgende:
Iemand nog ideeën voor een goed boek over beurs/economie/financiële vrijheid?
Als je even geduld hebt:

AnnieLowrey twitterde op woensdag 07-05-2014 om 16:14:31 Bernanke writing the "ultimate insider's memoir of the global financial crisis" for W.W. Norton, for reported 7-figure payday. reageer retweet
jacozaterdag 10 mei 2014 @ 08:03
drama.jpg

Het drama Ahold
‘ijdelheid en hebzucht aan de top’
Jeroen Smit
Definitieve Editie, e-book, Uitgeverij Balans, Amsterdam, 2012

Ik heb eerder met plezier De Prooi gelezen over de ondergang van ABN AMRO. Dit boek over het Ahold concern is geschreven door dezelfde auteur, Jeroen Smit. Verwar hem niet met Eric Smit van het boek over Nina Brink, dat trouwens ook zeer lezenswaardig is.

Ahold kwam begin 2003 in de problemen toen er fraude naar boven kwam bij een groot dochterbedrijf: US Foodservice. Het boek gooit ons meteen in het diepe. Bankiers, juristen en accountants verzamelen zich op het hoofdkantoor van Ahold in een poging om Ahold te redden. Het bedrijf staat in 1 klap min of meer aan de afgrond en moet met een oplossing komen voordat de beurs weer opengaat.

Voordat we lezen hoe deze redding verloopt, doet de schrijver een stap terug en schetst hoe het zo ver heeft kunnen komen. We krijgen een gedetailleerde geschiedenis van de bedrijven Albert Heijn en Ahold. Deze wordt vooral verteld aan de hand van de personen in het bestuur, de familie Heijn en de professionele bestuurders, die later werden aangetrokken. De ontvoering van Gerrit Jan Heijn komt uiteraard ook aan bod.

Na dit historische overzicht, keren we weer terug naar 2003 en lezen we hoe de redding van Ahold is verlopen. Daarna volgen nog twee hoofdstukken in respectievelijk 2006 en 2009 over de rechtbank veroordelingen van de betrokken bestuurders. Deze hoofdstukken zijn in de latere edities van het boek toegevoegd. Let er dus even op welke uitgave je koopt, als je die updates ook wilt lezen.

Jeroen Smit vertelt zijn verhaal aan de hand van de karakters van de hoofdpersonen. Net zoals in zijn latere boek De Prooi. Zijn beschrijvingen van personen zijn altijd genuanceerd: niemand is zonder meer goed of slecht. In De Prooi stond vooral Rijkman Groenink centraal en in dit boek is dat Cees van der Hoeven. De schrijver vertelt hoe de hoofdpersonen tot bepaalde beslissingen kwamen met de informatie die op dat moment bekend was. Dit is een veel genuanceerdere analyse dan achteraf oordelen hoe goed of slecht besluiten uitpakken.

Deze nuance spreekt mij aan en daarbij is de schrijfstijl van Smit makkelijk leesbaar. Ik heb het boek in drie avonden verslonden. Smit heeft duidelijk kennis van bedrijfseconomische begrippen en versimpelt deze regelmatig voor de lezer, maar niet op een manier dat de originele feiten worden verdraaid. Het boek kan daarom door iedereen gelezen worden met een interesse in het bedrijfsleven. Een aanrader.
jacowoensdag 25 juni 2014 @ 06:40
clear.jpg
The Art of Thinking Clearly
Rolf Dobelli
Sceptre, London, 2013, eBook

Sommige deelnemers aan beleggingsfora zijn moeilijk te begrijpen. Zo is er de TS die een aandeel kocht op 3,50 terwijl het nu 0,87 noteert. De TS vraagt in het topic om raad en de reakties zijn unaniem: verkopen. Het bedrijf is in grote problemen en het gaat niet meer goedkomen met het aandeel. De TS weet dit zelf eigenlijk ook wel. Toch verkoopt hij niet.

Deze irrationele beslissing staat bekend als ‘loss aversion’. Verkoop van het aandeel zou betekenen dat het verlies definitief genomen is en de pijn daarvan voelbaar. Zolang TS het aandeel aanhoudt, is er nog een mogelijkheid dat zijn verlies weer ingelopen wordt. De geschiedenis leert ons echter dat zo’n come-back zeer onwaarschijnlijk is. De TS staat zijn eigen rendement in de weg door het aandeel vast te houden in plaats van zijn verlies te nemen en het overgebleven geld in een gezond aandeel te beleggen.

Het blijkt dat er talloze psychologische biases, zoals ‘loss aversion’, bestaan die de belegger belemmeren om efficiente keuzes te maken. Rolf Dobelli komt in dit boek tot een honderdtal, waarbij hij elke bias in een apart hoofdstuk beschrijft. Vrees niet: elk hoofdstuk is twee of drie bladzijden, met een paar voorbeelden en een korte uitleg. Het boek is in feite een encyclopedie van biases. Ik heb het zelf daarom niet als een gewoon boek van a tot z gelezen, maar steeds een of twee hoofdstukken gepakt om er vervolgens over na te denken of wat verder te zoeken via Google. Niet elk voorbeeld heeft trouwens met beleggen te maken. Er zijn allerlei andere gebieden waarop we biases hebben en dus niet tot optimale keuzes komen. Dit boek is ook voor niet-beleggers interessant.

Bias laat zich vertalen als vooringenomenheid, vooroordeel, neiging. De nederlandse vertaling van dit boek gebruikt ‘dwaling’. Geen van deze vertalingen geeft het verschijnsel naar mijn mening goed weer, vandaar dat ik de term bias ben blijven gebruiken. Het gaat om situatie’s waarbij het menselijke brein niet goed analyseert wat er in de werkelijkheid gebeurt. We kunnen deze denkfouten echter bewust maken en met enige moeite corrigeren. Het boek geeft daar tips voor.

Ik denk dat de psychologische kant van het beleggen bijna even belangrijk is als de financiele kennis. Ik ben daarom eerder begonnen aan “Thinking, Fast and Slow” en andere psychologie boeken, maar vond deze te langdradig om geheel uit te lezen. Vandaar dat ik erg blij ben met dit meer praktische boek van Dobelli.
bascrosswoensdag 25 juni 2014 @ 12:53
Klinkt goed, misschien ga ik die ook aanschaffen.
jacodonderdag 26 juni 2014 @ 11:25
profitability.jpg

The Art of Profitability
Adrian Slywotzky
Mercer Management Consulting, 2002, Kindle versie

In dit boek worden 23 winst modellen gepresenteerd in eenzelfde aantal hoofdstukken. Deze opzet is vergelijkbaar met de honderd biases in The Art of Thinking Clearly, hierboven gerecenseerd. Beide boektitels zijn waarschijnlijk geinspireerd door The Art of War door Sun Tzu, hoewel de schrijvers dit klassieke werk niet expliciet noemen.

The Art of Profitability is een makkelijk leesbare introductie in bedrijfsstrategieen. In welke markten behalen bedrijven winst, met welk product of service, wanneer en op welke manier? We komen hier op het terrein van bestuursconsultants zoals McKinsey en Mercer. Slywotzky werkte dan ook voor die laatste en deelt zijn kennis, ervaring en inzichten via dit boek. We krijgen real-life cases rondom General Electric, Walmart, Mattel (Barbie) en andere bekende bedrijven gepresenteerd.

Om een beetje een idee te geven van de winst modellen: een ervan is marktleiderschap. De onderneming met het grootste marktaandeel in een bepaalde sector geniet voordelen zoals schaalvoordelen bij inkoop en productie, lagere overhead kosten zoals R&D en de kans om de beste werknemers aan te trekken. General Electric speelde dit spel onder leiding van Jack Welch eind vorige eeuw. Dit Amerikaanse conglomeraat trok zich terug uit alle markten waar ze niet nummer 1 of 2 waren om zich te kunnen focussen op hun leidersposities.

Een ander model is specialisatie, waarbij het bedrijf zich op een niche markt concentreert en daar hogere prijzen kan berekenen. Marktleiderschap en specialisatie zijn redelijk bekend, maar het boek biedt ook voorbeelden die minder voor de hand liggen en waar ik nog nooit over had nagedacht.

The Art of Profitability is geen traditioneel studieboek. Alle kennis wordt overgedragen tijdens gesprekken tussen de twee hoofdpersonen Steve and Zhao. Ze ontmoeten elkaar elke zaterdag ochtend voor een informele cursus. Zhao is de ervaren rot en Steve zijn gedreven pupil. Zhao gebruikt Oosterse calligrafie om zijn uitleg te illustreren. Hij staart regelmatig minutenlang voor zichzelf uit in gedachten verzonken. De schrijver lijkt hem met dit soort beschrijvingen een goeroe-achtig karakter mee te willen geven. Ik werd er als lezer echter al snel flauw van. Vanuit literair oogpunt is de tekst tenenkrommend.

Niettemin is dit boek nuttig als bedrijfskunde je interesseert en dan met name het strategie aspect. Ook voor beleggers kan het boek van dienst zijn, als hulpmiddel bij het analyseren van investerings kandidaten. Verwacht echter geen volledig MBA curriculum voor $9.51 USD (Kindle versie). Het boek biedt niet meer dan een introductie.
JimmyJamesvrijdag 27 juni 2014 @ 13:28
Wederom een goede recensie. Ik heb hem op mijn boekenlijst gezet.
willemdbzondag 29 juni 2014 @ 15:08
Hij is al eerder genoemd in dit topic maar zelf vind ik The Intelligent Investor van Benjamin Graham echt een briljant boek. Hij beschrijft de fundamenten van aandelen kopen perfect en is heel realistisch en eerlijk, in plaats van dat hij met zogenaamde geheimen komt die enorme rendementen zouden opleveren.
jacomaandag 7 juli 2014 @ 06:30
worthless.jpg

Worthless, Impossible, and Stupid
How contrarian entrepreneurs create and capture extraordinary value

Daniel Isenberg (with Karen Dillon)
Harvard Business Review Press, Boston, 2013
Kindle versie

Worthless, Impossible, and Stupid. Dergelijke woorden krijgen veel beginnende ondernemers naar hun hoofd geslingerd als ze hun bedrijfsplan ontvouwen. Danny Roobol zal de Nederlandstalige varianten misschien ook gehoord hebben, toen hij in 1999 begon met Fok!Zine, een website waar je kon reageren op nieuwsberichten en streams uit het Big Brother huis. Gelukkig stoort Danny zich maar zelden aan kritiek en bouwde hij Fok! uit tot de grootste online community in Nederland.

In dit boek vinden we vergelijkbare verhalen rond ondernemingen van over de hele wereld. Een prive school in Libanon, een shopping channel in Slovenie, een visbedrijf in Tobago, een Amerikaanse autofabriek waar je een eigen ontworpen auto kunt afbouwen. Dit is nog maar een kleine greep. Mooie verhalen van startende ondernemers en de uitdagingen waar ze voor kwamen te staan.

Daniel Isenberg is een professor aan de Harvard Business School. Een aantal van de beschreven ondernemingen zijn door zijn voormalige studenten gestart. Bij weer anderen was hij als financier of bestuurder betrokken of interviewde hij de betreffende ondernemers. Alle verhalen zijn in ieder geval nieuw en ik kende zelf slechts een van de bedrijven van naam. Tussendoor geeft Isenberg wat context en analyse. Dit is gelukkig niet al te academisch. De ondernemingsprofessor geeft zelf aan dat er geen goede theorieen bestaan om te voorspellen welke ondernemers en welke startups een succes zullen worden en welke zullen mislukken. Hij laat de verhalen voor zich spreken en wijst alleen op verbanden en tegenstrijdigheden. Het boek is daarmee ook niet echt een studieboek, maar kan gelezen worden ter vermaak en inspiratie.

In Nederland publiceert het blad Quote Magazine nog wel eens een goed ondernemers verhaal. Als je die graag leest, zou je dit boek ook eens kunnen proberen. De afzonderlijke verhalen zijn ongeveer even lang als een volledig Quote artikel. Voor de prijs van nog geen twee Quote edities, krijg je een hele serie in boekvorm.
jacodinsdag 8 juli 2014 @ 08:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2014 23:43 schreef F.Begbie het volgende:
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Ik zag zojuist bij Bol.com De val van SNS Reaal van Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh & Cor de Horde als 6,99 euro aanbieding voor de ebook versie.

Voor zo'n prijs loop je nauwelijks risico en de 2 reviews zijn goed. Ik heb de ebook versie aangeschaft en zal er t.z.t. een review over plaatsen.
jacodinsdag 5 augustus 2014 @ 11:02
outsiders.jpg

The Outsiders
Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success
William N. Thorndike, Jr.
Harvard Business Review press, Boston, 2012
Kindle versie

De meeste CEO's van beursgenoteerde ondernemingen zijn gefixeerd op de groei van hun bedrijf. 'Blinde groei' is daarbij genoeg: er wordt bij overnames niet kritisch gekeken naar de waardetoevoeging van de gekochte ondernemingen. Neem als voorbeeld Imtech, dat een lange reeks overnames deed, waartussen -achteraf gezien- een aantal zeer slechte bedrijven. Dit komt vaker voor. Veel overnames worden mislukkingen. De verklaring is waarschijnlijk dat CEO's teveel gedreven worden door status. Bij een groter bedrijf kan hij/zij bovendien een hogere beloning vragen.

Stel nu eens dat een CEO puur in het belang van de aandeelhouder zou opereren, al is het maar omdat hij zelf een grote aandeelhouder is. Bij een potentiele overnameprooi die teveel vraagt, verlaat hij domweg de onderhandelingstafel. Bij een lage vraagprijs hapt hij echter direkt toe. Als er uberhaupt geen geschikte overname kandidaten zijn, koopt hij de aandelen van z'n eigen onderneming in. Verder staakt hij hopeloze projecten in de onderneming, ontslaat falende managers, decentraliseert beslissingsbevoegdheden en ruilt een duur centraal hoofdkantoor in voor een eenvoudig pand op een industrieterrein.

In dit boek, beschrijft William N. Thorndike acht Amerikaanse CEO's, die allemaal op ongeveer de bovenstaande wijze opereerden en er groot succes mee hadden. In termen van aandeelhouderswaarde tenminste; of alle ontslagen werknemers er blij mee waren, is een andere vraag waar het boek niet op ingaat. De acht cases zijn: Capital Cities Broadcasting (o.a. ABC televisie netwerk), Teledyne (Technisch concern), General Dynamics (Defensie conglomeraat), TCI (Kabelnetwerk van John Malone), The Washington Post, Ralston Purina (voer voor huisdieren), General Cinema en Berkshire Hathaway (Warren Buffett)

Het zijn stukjes Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis, met name beschreven vanuit een financieel perspektief. De investeringsbeslissingen van de CEO staan steeds centraal. Het boek is gericht op lezers die al bekend zijn met financiele termen, zoals operating cash flow's en NOL's. Aangezien de schrijver uitgaat van deze basiskennis is het jammer dat de cases niet dieper uitgewerkt worden. Thorndike had wat mij betreft 3 of 4 cases kunnen behandelen, maar dan in meer detail. De acht cases blijven nu wat oppervlakkig.

Ik denk dat het boek geschikt is als blauwdruk om vergelijkbare CEO's in andere bedrijven te herkennen. Als je zo'n CEO weet te indentificeren en zijn onderneming is beursgenoteerd, dan zou het aandeel een goede investering kunnen zijn. In die zin was dit een nuttig boek. Het is goed geschreven en aanbevolen door Warren Buffett. Wat mij betreft had het iets meer een studieboek mogen zijn.

Een intelligente blog post gerelateerd aan dit boek: http://25iq.com/2014/05/2(...)y-william-thorndike/
F.Begbiedinsdag 5 augustus 2014 @ 21:51
Nieuwe boek van Ha Joon-Chang is wel aardig voor de mensen die buiten de middelbare school niet zoveel over economie hebben geleerd.
Teydelykdonderdag 7 augustus 2014 @ 16:50
Division of Labor van Adam Smith aan het lezen. Taaie stof, maar bijzonder interessant. Combinatie van geschiedenis, sociologie en economie.
Fred_Bdonderdag 7 augustus 2014 @ 18:34
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 06:40 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]
The Art of Thinking Clearly
Rolf Dobelli
Sceptre, London, 2013, eBook

Sommige deelnemers aan beleggingsfora zijn moeilijk te begrijpen. Zo is er de TS die een aandeel kocht op 3,50 terwijl het nu 0,87 noteert. De TS vraagt in het topic om raad en de reakties zijn unaniem: verkopen. Het bedrijf is in grote problemen en het gaat niet meer goedkomen met het aandeel. De TS weet dit zelf eigenlijk ook wel. Toch verkoopt hij niet.

Deze irrationele beslissing staat bekend als ‘loss aversion’. Verkoop van het aandeel zou betekenen dat het verlies definitief genomen is en de pijn daarvan voelbaar. Zolang TS het aandeel aanhoudt, is er nog een mogelijkheid dat zijn verlies weer ingelopen wordt. De geschiedenis leert ons echter dat zo’n come-back zeer onwaarschijnlijk is. De TS staat zijn eigen rendement in de weg door het aandeel vast te houden in plaats van zijn verlies te nemen en het overgebleven geld in een gezond aandeel te beleggen.

Het blijkt dat er talloze psychologische biases, zoals ‘loss aversion’, bestaan die de belegger belemmeren om efficiente keuzes te maken. Rolf Dobelli komt in dit boek tot een honderdtal, waarbij hij elke bias in een apart hoofdstuk beschrijft. Vrees niet: elk hoofdstuk is twee of drie bladzijden, met een paar voorbeelden en een korte uitleg. Het boek is in feite een encyclopedie van biases. Ik heb het zelf daarom niet als een gewoon boek van a tot z gelezen, maar steeds een of twee hoofdstukken gepakt om er vervolgens over na te denken of wat verder te zoeken via Google. Niet elk voorbeeld heeft trouwens met beleggen te maken. Er zijn allerlei andere gebieden waarop we biases hebben en dus niet tot optimale keuzes komen. Dit boek is ook voor niet-beleggers interessant.

Bias laat zich vertalen als vooringenomenheid, vooroordeel, neiging. De nederlandse vertaling van dit boek gebruikt ‘dwaling’. Geen van deze vertalingen geeft het verschijnsel naar mijn mening goed weer, vandaar dat ik de term bias ben blijven gebruiken. Het gaat om situatie’s waarbij het menselijke brein niet goed analyseert wat er in de werkelijkheid gebeurt. We kunnen deze denkfouten echter bewust maken en met enige moeite corrigeren. Het boek geeft daar tips voor.

Ik denk dat de psychologische kant van het beleggen bijna even belangrijk is als de financiele kennis. Ik ben daarom eerder begonnen aan “Thinking, Fast and Slow” en andere psychologie boeken, maar vond deze te langdradig om geheel uit te lezen. Vandaar dat ik erg blij ben met dit meer praktische boek van Dobelli.
Ik heb dit boek tijdens mijn vakantie gelezen, en ik kan beamen dat het een zeer interessant geheel is. Het boek is in feite een opsomming van verschillende biases, maar door de vele anekdotes en voorbeelden van experimenten is het toch vermakelijk om te lezen. Wat ook wel helpt, is dat je automatisch bij bepaalde biases jezelf erop betrapt dat je er ook weleens mee de fout in bent gegaan.

Hoewel sommige zaken wat dubbelop worden beschreven of al zodanig bekend zijn, dat ze niet echt vernieuwende inzichten bieden (bijv. sunk cost), vond ik het een verrijking om het boek te lezen.
jacovrijdag 8 augustus 2014 @ 05:57
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2014 18:34 schreef Fred_B het volgende:
Wat ook wel helpt, is dat je automatisch bij bepaalde biases jezelf erop betrapt dat je er ook weleens mee de fout in bent gegaan.
Ik denk dat vrijwel iedereen dagelijks door een of meer van de biases wordt beinvloed. De schrijver heeft in sommige gevallen niet eens een suggestie om de bias te neutraliseren. Het zit zo diep ingesleten in onze denkpatronen, dat het bijna niet te bestrijden valt. Hoewel ik denk dat de bewustwording van de bias op zichzelf al kan helpen.

Ik ben het met je eens dat sommige beschrijvingen dubbelop waren. Er is een overlap tussen sommige biases. De auteur geeft dit ook aan door op het einde van elk hoofdstuk de gerelateerde biases te noemen. In een paar gevallen had ik zelfs de indruk dat het gewoon dezelfde bias was.

De waarde van het boek zit hem in de compleetheid. Dit gaat ten koste van de diepgang, maar je kunt het boek goed gebruiken als springplank naar verder onderzoek, bijvoorbeeld via Google.

Nu ik wat meer afstand heb genomen, durf ik wel te zeggen dat The Art of Thinking Clearly het meest leerzame boek is dat ik tot nu toe dit jaar gelezen heb.
jacovrijdag 8 augustus 2014 @ 06:05
ontknoping.jpg

De ontknoping
De vastgoedfraude voor de rechter
Vasco van der Boon en Gerben van der Marel
Nieuw Amsterdam, 2012, epub versie

Zoals je nog net in de graphic kunt zien, is dit boek het vervolg op De Vastgoedfraude (zie deze link voor mijn review destijds in dit forum). Je kunt het echter ook afzonderlijk lezen en ik raad dat aan. De vastgoedfraude wordt opnieuw beschreven, maar ditmaal met de focus op de rechtszaak die er op volgde.

Het is een lastig te lezen boek. Ik waarschuw meteen maar even. De schrijvers doen hun best om de zaak inzichtelijk en boeiend te maken, maar je moet een sterke interesse hebben in financiele fraude en dan vooral de juridische aspecten daarvan. Anders kom je waarschijnlijk niet door het boek heen. Centraal staan allerlei betogen, getuigenissen, discussies en juridische details in de rechtbank van Haarlem. Aan het eind van hoofdstuk drie was ik er al bijna klaar mee na een saaie behandeling van de politieke dimensie van deze zaak. Waarom mogen sommige verdachten schikken en anderen niet, wat is het idee achter taakstraffen en zijn deze wel zwaar genoeg, kamervragen, etcetera.

In hoofdstuk vier springt het boek echter naar een meer menselijke dimensie en was mijn aandacht weer terug gewonnen. Eerst de beschrijving van de carriere van mede-verdachte Jim Kroon en hoe hij bij de zaak betrokken raakte. Daarop volgt een uitgebreide en goede biografie van Nico Vijsma. Deze hoofdverdachte is opgegroeid in een Jappenkamp in Indonesie en heeft na bevrijding daaruit allerlei bizarre omzwervingen gemaakt. Het wordt duidelijk hoe hij zich uiteindelijk tot een soort van mental coach en persoonlijke goeroe voor vastgoedtypes ontwikkelt. In het eerste boek was dit nog een beetje een vraagteken, maar de schrijvers hebben een paar jaar aan research aan dit vervolg kunnen toevoegen. Ook een reden om het eerste boek links te laten liggen.

Dit vervolg boek is dus completer, maar misschien ook iets te haastig geredigeerd. Zo wordt OM (Openbaar Ministerie) soms met hoofdletters aangeduid en soms als om. Ook zijn er scene's met een flashback, waarbinnen een tweede flashback plaatsvindt. Dergelijke slordigheden maken het lezen er niet makkelijker op. Niettemin raad ik dit boek aan voor lezers die de vastgoed fraude willen doorgronden. Er is een hoop werk verricht om deze mega-zaak samen te vatten en inzichtelijk te maken.

NB: Er is ook een tv serie over de vastgoedfraude geproduceerd.
jacodinsdag 2 september 2014 @ 06:50
sns%20reaal.jpg

De val van SNS Reaal
Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie
Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens en Martine Wolzak
Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013, ebook versie

Dit ebook kost bij Bol 6,99 euro. Een goede deal imho. Het boek geeft een redelijk overzicht van wat er misging met SNS Reaal, het bank- en verzekeringsbedrijf dat uiteindelijk door de overheid gered moest worden.

Het grootste probleem ontstond al in 2006 met de overname van Bouwfonds Property Finance, een financierder van vastgoed projecten met achteraf gezien een slechte portfolio. Dit was trouwens een zusterbedrijf van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling dat centraal stond in de vastgoedfraude. Die laatste zaak is door een van de co-auteurs, Vasco van der Boon, beschreven in twee andere boeken die ik hier eerder al recenseerde. De vastgoedfraude staat los van de problemen rond SNS Reaal, maar er zijn wel wat overeenkomsten en raakvlakken. Dit boek over SNS Reaal begint dan ook op dezelfde wijze als de twee vastgoedfraude boeken: een groot aantal hoofdpersonen en een nog groter aantal deals, dubieuze BV's en geschuif met vastgoed en valse declaraties. Ik raad aan om er in dit eerste hoofdstuk even overheen te lezen als je de vele relaties niet meer volgt. Dit heb ik zelf ook gedaan.

In het tweede hoofdstuk wordt een ruimer perspectief gekozen. We krijgen wat historie rondom SNS en Reaal en de toetreding van zwaargewicht Sjoerd van Keulen als topman in 2002. Er volgt dan een min of meer chronologisch overzicht van de ontwikkelingen rondom SNS Reaal tot aan de nationalisatie in januari 2013. De juridische en financiele details worden vaak kort samengevat en waren mij in niet alle gevallen duidelijk. Zoiets als een minimumkapitaaleis van 9 procent mag wat mij betreft uitgebreid uitgelegd worden.

In plaats daarvan worden de wat meer sensationele details uitvergroot, zoals dure etentjes, de betrokkenheid van een pornobaas bij een resort in Spanje en andere dubieuze types bij andere projecten. De ondertitel Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie geeft al aan dit boek geen studieboek is, maar ter vermaak kan worden gelezen. Het boek is boeiend genoeg en je doet zeker wat kennis op, maar ik vond het niet zo goed als De Prooi over ABN AMRO.
dvrdonderdag 4 september 2014 @ 23:08
Geen boek-aanbeveling maar een online tijdschrift: Pieria, een Engels magazine over economie, overheidsbeleid, geopolitiek en beleggen. Hun motto: Bringing together experts from industry and academia to discuss some of the biggest issues facing our economy today. Ik vind het niveau van de artikelen wat wisselvallig, maar er is geregeld wat interessants te lezen.

Homepage: http://www.pieria.co.uk/
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Pieria/286143428185572
jacowoensdag 10 september 2014 @ 17:22
guyspier.jpg
The Education of a Value Investor
My Transformative Quest for Wealth, Wisdom, and Enlightenment
Guy Spier
Palgrave Macmillan, 2014, Kindle Edition

Warren Buffett organiseert elk jaar een veiling voor een goed doel, waarbij de deelnemers mogen bieden op een lunch met de meester zelve. In 2008 wordt deze veiling gewonnen door Guy Spier, de schrijver van dit autobiografische boek. Voor $650.100 dollar ontmoet hij Buffett in New York met mede-bieder Mohnish Pabrai en enkele familieleden. De besloten lunch is uiteraard bedoeld als gelegenheid om vragen te stellen aan de superinvesteerder en zo van zijn wijsheid te profiteren.

Spier beschrijft de lunch zelf en ook het effect ervan op zijn carriere als fondsmanager en zijn persoonlijke leven. Dit effect blijkt heftig aangezien Spier dan midden in een transformatie proces zit. Spier werd opgeleid op de elitaire scholen Oxford University en Harvard Business School. Daarna ging hij als bankier van start bij een firma die later ten onder zal gaan wegens fraude beschuldigingen. Spier bereidt namens deze bank aandelen emissies van zeer speculatieve ondernemingen voor. Deze aandelen worden daarna via een boiler room verkocht aan het grote publiek. Hoewel hij zelf niet direkt bij de boiler room betrokken is, worstelt hij al snel met zijn geweten en voelt zich ongelukkig.

Spier gaat weg bij de bank en begint een eigen beleggingsfonds dat investeert op basis van een value investing filosofie. Langzaam maakt hij zich los van de dark side van Wall Street en probeert op een meer zinnige manier te beleggen. Na de lunch met Warren Buffett besluit hij zelfs om zich fysiek te verwijderen van New York, net zoals Buffett vanuit het landelijke Omaha opereert. Spier vestigt zich in Zurich, Zwitserland. Hij schakelt ook zijn Bloomberg terminal uit en richt een ruimte in als bibliotheek waar hij in stilte kan lezen en nadenken.

Ik vond dit een opmerkelijk boek, dat me direkt in de greep had. Het kwam gisteren uit en ik heb het inmiddels al uitgelezen. Spier legt een link met tussen zijn ontwikkeling als belegger en de psychologische ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. Hij heeft daarnaast interessante gedachten over economie en behavioral finance.

Het boek is waarschijnlijk interessant voor beleggers die bekend zijn met value investing en deze methode al een tijdje gebruiken. De schrijver gaat niet in op de basis van value investing, maar behandelt de meer subtiele aspecten. Hoe maak je jezelf los van de constante nieuwsstroom? Hoe ontdek je wat je persoonlijke psychologische biases zijn? Hoe neutraliseer je deze? Ook het gebruik van checklists komt aan de orde. Hij gebruikt daarbij zichzelf, Warren Buffett en de eerder genoemde Mohnish Pabrai als voorbeelden. Niet zozeer om te imiteren, maar meer om de lezer over z'n eigen benadering van het investerings proces te laten nadenken.

Andere reviews:
http://alephblog.com/2014(...)of-a-value-investor/
http://www.farnamstreetbl(...)m-and-enlightenment/
Nimtexzaterdag 13 september 2014 @ 15:51
Thanks, ziet er interessant uit.
Denk maar een keer op mijn nog te lezen lijstje zetten.
Nimtexzaterdag 13 september 2014 @ 16:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 september 2014 15:51 schreef Nimtex het volgende:
Thanks, ziet er interessant uit.
Denk maar een keer op mijn nog te lezen lijstje zetten.
Aan de andere kant dan vergeet je het soms ook weer.
Dus toch maar gelijk besteld, ben benieuwd.
jacodinsdag 23 september 2014 @ 09:02
Ik ben ook benieuwd wat je er van vindt Nimtex. Het boek biedt echt iets anders als reguliere boeken over investeren.

Op Youtube is een Google lezing van Guy Spier van ongeveer 1 uur over zijn nieuwe boek geplaatst. De uitleg van zijn filosofie is iets rommeliger als in het boek. Hij is hier en daar ook iets vager/spiritueler. Maar de lezing biedt wel een redelijke vooruitblik op het boek:

jacozondag 14 december 2014 @ 06:12
Wegens drukke werkzaamheden lees ik de afgelopen tijd wat minder. Ik ben me op het moment door het nieuwe boek van Tony Robbins, Money. Master the Game, aan het werken, maar dit is middelmatig.

Ik wil even op de Business books of the decade van de Financial Times wijzen.

Een goede lijst zakelijke boeken van een gezaghebbende bron. De lijst kan per sub-categorie doorzocht worden.
jacovrijdag 6 februari 2015 @ 06:53
stall%20points.jpg

Stall Points
Most Companies Stop Growing -- Yours Doesn't Have To
Matthew S. Olson and Derek van Bever
Yale University Press, 2008 , Amazon Kindle versie

Waarom stagneert de groei van de meeste bedrijven op den duur? Een heldere vraag die goed wordt beantwoord in dit uitstekende boek. De schrijvers hebben een studie verricht naar 400 bedrijven die in de Fortune 100 en Global 100 lijsten van 1955 tot 2005 genoemd werden. Het boek beschrijft daarmee in feite een academische studie, maar de schrijfstijl van een typische paper wordt vermeden. Zoals de ondertitel al doet vermoeden is het boek gericht op managers, die willen voorkomen dat de groei van hun eigen bedrijf stagneert. Zelf vond ik het boek zeer nuttig voor mijn beleggingsaktiviteiten, waarbij het belangrijk is om groeiproblemen van beursgenoteerde bedrijven te signaleren, liefst voorafgaande aan een koersval van het aandeel.

Van de 400 bedrijven stagneerde uiteindelijk bij 87% de omzet groei. De overige 13% groeide ongehinderd verder met meer dan 6% omzet groei per jaar. Dit is een groep bedrijven die aan het einde van de onderzoeksperiode (2005) nog relatief jong waren en in hun eerste groeifase zaten. Uiteindelijk stagneert uiteraard elk bedrijf, anders zouden er oneindig grote bedrijven ontstaan.

Schokkend feit: van de bedrijven waarvan de groei stagneert, keert slechts 11% weer terug naar de voormalige groeicijfers, dus de 6% of meer omzetgroei die de schrijvers als definitie hanteren. De overige 89% uitgegroeide bedrijven krimpen, sukkelen wat door of verdwijnen. Beleggers die rekenen op een wederopstanding van bijvoorbeeld Imtech weten dus nu hoe hun vooruitzicht er vanuit statistische verwachtingen bij staat.

Tenslotte de vraag: waarom stagneren bedrijven? De schrijvers hebben dit ook onderzocht en de oorzaken in categorien ondergebracht. Ik heb de resultaten in een spoiler samengevat voor degenen die in bedrijfskundige problemen geinteresseerd zijn.

SPOILER
Ik dacht zelf vooraf, dat externe redenen, dus buiten de kontrole van management, wel de meeste cases zouden veroorzaken. Niets is minder waar:

7% Regulatory Actions (Antitrust and Government Subsidized Overcapacity)
4% Economic Downturn
1% National Labor Market Inflexibility (Beperkingen dankzij vakbonden)
1% Geopolitical Context (Oorlog, concurrentie door nieuw staatsbedrijf, ontstaan van kartel, maar ook natuurrampen)

Het falen van Organizational Factors is iets waar management wel kontrole over zou moeten hebben:

9% Talent Bench Shortfall (Internal Skill Gap, Narrow Experience Base, Loss of Key Talent, Key Person Dependence)
4% Board Inaction
2% Organization Design (Over Decentralization, Decision Making Structure, No Strategic Planning)
2% Incorrect Performance Metrics (Incorrect Competitive Metrics, Inflexible Financial Goals)

Het leeuwendeel van de oorzaken ligt echter bij Strategic Factors, waarvan je ook zou verwachten dat het bedrijfsbestuur er bovenop zit:

23% Premium Position Captivity (Disruptive Competitor Price/Value, Overestimation of Brand Protection, Gross Margin Captivity, Innovation Captivity, Missed Strategic Inflection in Demand)
13% Innovation Management Breakdown (Curtailed/Inconsistent R&D Funding, Over-Decentralized R&D, Slow Product Development, Inability to Set New Standard, Conflict with Core Company Technology, Overinnovation)
10% Premature Core Abandonment (Financial Diversification, Misperceived Market Saturation, Misperceived Operational Impediments, International Growth Masks Core Problems, Cost-Cutting ,Disruption to Core Business)
7% Failed Acquisition (Misconceived Economics, Unsustainable Financial Acquisition Model, Unrealized Synergies)
6% Key Customer Dependency (Distribution Channel Shift, Customer Strategy Dependence, Monopsony Buyer)
5% Strategic Diffusion/Conglomeration
4% Adjacency Failures (Overextension of the Formula, Unable to Manage New Model, Incorrect New Business Siting/Stewardship)
2% Voluntary Growth Slowdown

De schrijvers lichten al deze problemen toe en geven voorbeelden. Ook geven zij tips en methoden om de problemen vooraf al te signaleren. Dit zou in veel gevallen wel wat uitgebreider mogen. Aan de andere kant is het aantal oorzaken zeer groot en verdienen de meeste daarvan op zichzelf al een boek.


[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 06-02-2015 09:12:27 ]
jacodinsdag 24 februari 2015 @ 12:24
bollore.jpg

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.

[ Bericht 4% gewijzigd door jaco op 24-02-2015 14:11:42 ]
jacozaterdag 28 februari 2015 @ 16:12
nietwaar2.jpg

Dit kan niet waar zijn
Joris Luyendijk
Onder Bankiers
Atlas Contact, 2015, ebook/kindle editie

De Nederlandse journalist Joris Luyendijk hield van september 2011 tot oktober 2013 vanuit London een financiele blog bij voor de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Luyendijk gaf aan niets van finance te weten. Zijn insteek was om al als buitenstaander een antropologische studie te verrichten naar de Londonse financiele wereld. De blog groeide tot een verzameling interviews met zo'n 200 anonieme bank werknemers rondom dit onderwerp.

http://www.theguardian.co(...)yendijk-banking-blog

Nu is er dus het boek. Het is geen bundeling van de afzonderlijke blog postings, maar meer een persoonlijke terugblik op zijn verblijf in London. Verschillende problemen in de financiele sector, bijvoorbeeld zero job security, worden ingeleid door Luyendijk en vervolgens geillustreerd met uitspraken uit de interviews. Ik denk dat het boek direkt in het Nederlands is geschreven; het leest makkelijk weg.

Het lijkt Luyendijk's opzet om zijn lezers te shockeren met de uitwassen binnen de financiele wereld. Als je hierover al het een en ander hebt gelezen, bijvoorbeeld van Michael Lewis, dan zal je broek er niet direkt van afzakken. Luyendijk's conclusie is dat een deel van het banken systeem verkeerd is ontworpen, althans niet in het belang van de maatschappij. Hij geeft ook aan waarom er voorlopig geen oplossing te verwachten valt en de volgende crash een kwestie van tijd is.

Luyendijk onderbouwt zijn verhaal door de de houdingen en gedragingen van bankwerknemers te schetsen. Dit doet hij serieuzer als in Liar's Poker, The Wolf of Wall Street en andere meer op entertainment gerichte werken. De waarschuwende boodschap van Luyendijk komt daardoor ook wat harder aan. Het boek geeft echter geen inhoudelijke, financieel-technische analyse van de bankwereld aan de hand van tier 1 ratio's, Basel III akkoord, etcetera. Luyendijk heeft de kennis niet om de gevaren op deze manier in kaart te brengen. Ik verwacht daarom ook geen revolutie tegen de financiele sector naar aanleiding van dit boek.
F.Begbiezondag 1 maart 2015 @ 10:49
Je verwacht dat de "normale man" wel een revolutie begint als iemand gaat strooien met de Tier 1 ratio's en Basel-akkoorden? Lijkt mij niet erg waarschijnlijk ;). Hij zit er vanavond ook bij tegenlicht aan de hand van het boek. 21.05 uur op NPO2.

Ik heb het boek nog liggen, binnenkort eens aan beginnen.
jacodinsdag 17 maart 2015 @ 16:43
erikdevlieger.jpg

Tot hier en nu verder
Erik de Vlieger
Autobiografie
Kosmos Uitgevers, 2015, Kindle versie

De wat oudere Fokkers kennen wellicht Erik de Vlieger nog. Zo rond 2003/2004 kreeg deze dynamische zakenman veel media aandacht. Ik herinner me zelf een documentaire waarin De Vlieger werd gevolgd tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij ontwikkelt op dat moment vastgoed projecten, heeft een luchtvaartmaatschappij, een scheepswerf, een radio-station, tijdschriften en wil Het Parool kopen. Hij draagt zelden een pak, komt met een koprol de lift uit, geeft een CEO een kus, steelt de bakfiets van een kraker; het kan allemaal niet gek genoeg. De Vlieger presenteert zich als een gewone volksjongen die met veel lol en weinig poeha een zaken-imperium opbouwt. Een Nederlandse Richard Branson als het ware.

In 2005 verdwijnt De Vlieger echter uit beeld. Hij wordt door Justitie aangehouden en in verband gebracht met onderwereld figuren en afpersing. Deze zaken slepen zich een aantal jaren voort en eindigen zonder vervolging van De Vlieger. In dit boek kijkt hij terug op deze periode. Hij begint echter bij het begin: zijn schoolperiode en de start van zijn carriere. Hij koopt over de hele wereld tweedehands industriele naaimachines op om deze elders weer te verkopen namens IMCA, het bedrijf van zijn vader. Dit leidt op gegeven moment tot de koop van een industrieel concern in Tsjechie. Aktiviteiten in de vastgoed, scheepsbouw, luchtvaart en verdere uitbreidingen volgen. Mooie initiatieven die in 2005 uitmonden in de mindere periode.

De schrijfstijl van De Vlieger is persoonlijk, emotioneel en soms wat ongeorganiseerd. Ik geloof niet dat hij een ghostwriter of redacteur heeft gebruikt om zijn teksten bij te sturen. De Vlieger verdedigt zijn eigen rol in allerlei zaken en beschuldigt een aantal van zijn tegenstanders, met name personen in de wereld van Justitie. Hij geeft ook eigen fouten toe, maar hij lijkt dat meer te doen om geloofwaardigheid op te bouwen om uiteindelijk zijn munitie weer op anderen af te kunnen vuren.

De meeste beschrijvingen geloof ik trouwens wel en vond ik amusant om te lezen. Het boek is echter geen afstandelijke, objectieve analyse zoals bijvoorbeeld De Prooi over ABN AMRO bedoeld is. Maar als je jezelf daar overheen kan zetten, lees je een vermakelijk avonturenboek over de zakenwereld.
Rejectedwoensdag 18 maart 2015 @ 09:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:24 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.
Leuk, thx!
JimmyJameswoensdag 18 maart 2015 @ 16:08
De bakermat van de beurs
http://www.lodewijkpetram.nl/index-nl.html

Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van de handel in VOC-aandelen, in het Amsterdam van de 17e eeuw.

De auteur vertelt op een levendige manier hoe de aandelenhandel van de grond kwam, en welke problemen er ontstonden in de vroege aandelenhandel. Je had toentertijd bijvoorbeeld helemaal geen fysieke aandelen, die je kon uitwisselen. En als je je participatie in het kapitaal van de VOC wilde verkopen aan iemand anders, moest je daarvoor naar de notaris van de VOC om de overdracht te regelen.

Ik had wel eens het e.e.a gelezen over het 'shorten' van de VOC, maar ik had er eigenlijk geen idee van dat complexere instrumenten, zoals termijncontracten en opties, in die tijd al zo populair waren. Het boek besteed uitgebreid aandacht aan de poging van een aantal handelaren om met 'naked shorts' op de VOC veel geld te verdienen.* En zo worden er nog meer verschijnselen beschreven die je niet verwacht op de 17e eeuwse beurs, zoals activistische aandeelhouders en market makers (destijds "hoekmannen" genoemd). Doordat de auteur de fundamentele functies van deze acteurs/instituten goed uitlegt, wierp het voor mij ook een nieuw licht op de hedendaagse handel.
Al met al, vond ik het een erg onderhoudend en leerzaam boek.

* De auteur heeft tevens meegedaan aan een podcast van Planet Money (de hele podcast is trouwens een aanrader) over dit onderwerp: http://www.npr.org/blogs/(...)the-very-first-short

[ Bericht 0% gewijzigd door JimmyJames op 18-03-2015 16:14:17 ]
tjoptjopwoensdag 18 maart 2015 @ 16:38
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2015 16:08 schreef JimmyJames het volgende:
De bakermat van de beurs
http://www.lodewijkpetram.nl/index-nl.html

Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van de handel in VOC-aandelen, in het Amsterdam van de 17e eeuw.

De auteur vertelt op een levendige manier hoe de aandelenhandel van de grond kwam, en welke problemen er ontstonden in de vroege aandelenhandel. Je had toentertijd bijvoorbeeld helemaal geen fysieke aandelen, die je kon uitwisselen. En als je je participatie in het kapitaal van de VOC wilde verkopen aan iemand anders, moest je daarvoor naar de notaris van de VOC om de overdracht te regelen.

Ik had wel eens het e.e.a gelezen over het 'shorten' van de VOC, maar ik had er eigenlijk geen idee van dat complexere instrumenten, zoals termijncontracten en opties, in die tijd al zo populair waren. Het boek besteed uitgebreid aandacht aan de poging van een aantal handelaren om met 'naked shorts' op de VOC veel geld te verdienen.* En zo worden er nog meer verschijnselen beschreven die je niet verwacht op de 17e eeuwse beurs, zoals activistische aandeelhouders en market makers (destijds "hoekmannen" genoemd). Doordat de auteur de fundamentele functies van deze acteurs/instituten goed uitlegt, wierp het voor mij ook een nieuw licht op de hedendaagse handel.
Al met al, vond ik het een erg onderhoudend en leerzaam boek.

* De auteur heeft tevens meegedaan aan een podcast van Planet Money (de hele podcast is trouwens een aanrader) over dit onderwerp: http://www.npr.org/blogs/(...)the-very-first-short
Klinkt als een leuk boek, ga ik eens naar kijken. Ik houd wel van gescheidenis. Overigens, termijncontracten werden al door Aristoteles omschreven.
tjoptjopwoensdag 18 maart 2015 @ 21:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:24 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.
Ik zat het ook eens door te bladeren,

9BLrpco.png

:D 8)7
Bodembeldonderdag 26 maart 2015 @ 14:45
financialfineprint.jpg

Financial Fine Print
Uncovering a Company's True Value
Michelle Leder
John Wiley & Sons, 2003, Kindle versie

In het AEX forum vraagt een aspirant investeerder soms welke boek aangeraden worden als voorbereiding op het beleggingsavontuur. Beleggen voor Dummies en The Intelligent Investor is het standaard antwoord. Degene die deze boeken gelezen hebben, vragen soms naar een derde boek. Naar mijn mening voldoet elke redelijke introductie in accounting. Een serieuze belegger leest jaarverslagen. Basiskennis boekhouden is noodzakelijk om deze te begrijpen.

Maar ook met enige accounting kennis loop je al snel tegen een volgende hindernis aan: de footnotes bij de jaarrekening. Dit is blok tekst, soms enkele tientallen pagina's, met juridisch en financieel jargon afgedrukt met een nog net te lezen font size. In deze voetnoten vinden we toelichtingen bij de afzonderlijke items van de balans en v&w rekening. Maar wat moeten we er mee? Overslaan is voor eigen risico. Juist in de footnotes kunnen we signalen vinden dat het management loopt te knoeien met de boekhouding: pure fraude of zaken mooier voorstellen als dat ze zijn.

Dit boek schiet de particuliere belegger te hulp. De lezer wordt aangemoedigd om toch aan de footnotes te beginnen. Er zijn methoden om de belangrijkste informatie eruit te filteren, zodat je niet alles van a tot z hoeft te lezen. Een paar beruchte items waar bedrijven juridische speling hebben, worden apart uitgelegd: non-recurring charges, stock option compensation, related party transactions, pension liabilities en Commitments and Contingencies. Het management kan deze items gebruiken om negatieve ontwikkelingen en/of fraude in het bedrijf te verdoezelen.

Het boek is in 2003 uitgebracht en daardoor deels verouderd. De interpretatie ruimte binnen een aantal van de behandelde items is in de VS inmiddels teruggebracht door strengere regels. Veel pijnpunten bestaan echter nog steeds, zeker buiten de VS. De auteur heeft een actuele blog die deels gratis toegankelijk is. Het zou mooi zijn als ze ook een nieuwe editie van het boek zou uitbrengen.

Als je de jaarverslagen van de bedrijven in je portfolio beter wilt begrijpen dan is dit een mooi boekje om mee te beginnen. Mocht je al ruime ervaring met boekhouden hebben, dan is Financial Shenanigans een nuttiger boek over fraude herkenning.

Bodembel aka Jaco
(Door de vele boekkaften in dit topic, is het maximale aantal van 50 files in mijn fotoboek bereikt. Vandaar even op deze manier met een nieuw account.)
stavromulabetazaterdag 28 maart 2015 @ 10:55
Ik wil me wat meer verdiepen in de macroeconomie om wat meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zaken als inflatie, rentestanden, groei etc. Goed onderbouwd, geen onnodige opinie, formules waar nodig, maar bij voorkeur niet van voor tot eind vol met formules (ik wil het begrijpen, niet noodzakelijk tot op 5 decimalen kunnen uitrekenen.)

Heeft iemand een goede tip?
De_Kaaszaterdag 28 maart 2015 @ 18:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2015 10:55 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik wil me wat meer verdiepen in de macroeconomie om wat meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zaken als inflatie, rentestanden, groei etc. Goed onderbouwd, geen onnodige opinie, formules waar nodig, maar bij voorkeur niet van voor tot eind vol met formules (ik wil het begrijpen, niet noodzakelijk tot op 5 decimalen kunnen uitrekenen.)

Heeft iemand een goede tip?
Burda & Wyplosz met hun boek over macro-economie (de Europese versie) vind ik uitstekend en goed toegespitst op jouw specifieke wensen.
Bodembelmaandag 30 maart 2015 @ 06:35
LiemSioeLiong.jpg
Liem Sioe Liong's Salim Group
The Business Pillar of Suharto's Indonesia
Richard Borsuk and Nancy Chng
Institute for Southeast Asian Studies, 2014, Second Reprint

De man links op de foto is Suharto, die zijn vriend en handlanger Liem Sieo Liong omarmt. Dit zijn twee hoofdrolspelers in de geschiedenis van Indonesie van grofweg 1965 tot 1998. Suharto als de tweede president, na Soekarno, van het onafhankelijk Indonesie. Liem is iets minder bekend als oprichter en eigenaar van de Salim groep. De Salim groep was een conglomeraat van honderden bedrijven in diverse sectoren als cement, voeding, media, sigaretten, meel, palm-olie plantages, petro-chemie, auto-onderdelen, winkels, bankieren en de staal-industrie. Het was verreweg het grootste bedrijf in Indonesie en bestaat in gewijzigde vorm nog steeds onder leiding van een zoon van Liem.

Was Liem zo'n briljante strateeg dat hij al die bedrijven op eigen kracht tot marktleiders wist op te bouwen? Nou nee; hij krijgt steeds exclusieve licensies van de hem gunstig gezinde Suharto regering. Deze houden in dat andere partijen zijn producten niet meer mogen produceren of importeren, waardoor de Salim groep vanuit monopolie posities kan ondernemen. Daarnaast krijgt Liem ook andere hulp zoals bail-outs van zijn bedrijven die in liquiditeits problemen raken. Ook wordt een toezichthouder die zijn bank onwelgevallig is, door Suharto overgeplaatst naar een andere functie. In ruil voor zijn voorkeurspositie maakt Liem de familie en vrienden van Suharto mede-aandeelhouder in zijn bedrijven en doet hij donaties aan 'charitatieve instellingen' waar Suharto voorzitter van is.

Waarom zou je een boek over dit soort corrupte praktijken willen lezen? Omdat veel zaken niet zo zwart/wit zijn als ze lijken. Ondanks alle 'hulp' van de Indonesische overheid, moet Liem immers nog steeds financiering vinden, geschikt management, fabrieken opzetten en problemen binnen zijn bedrijven oplossen. Het boek schetst hoe hij dit aanpakt. Aan zijn kant moet Suharto allerlei groepen en belangen binnen de Indonesische samenleving in balans houden. Als je als dictator domweg de staatskas leegrooft, dan blijf je geen 32 jaar aan de macht. Het boek schetst hoe Suharto dit spel speelt.

Dit uitstekende boek houdt het midden tussen een academische studie en een journalistiek project. Ik raad het aan voor lezers met belangstelling voor de ontwikkeling van de Indonesische economie.

https://bookshop.iseas.edu.sg/publication/2004
Bodembeldinsdag 7 april 2015 @ 05:03
asianfinancial.jpg
Asian Financial Statement Analysis
Detecting Financial Irregularities
ChinHwee Tan, CFA, CPA & Thomas R. Robinson, CFA, CPA
CFA Institute/John Wiley & Sons, Hoboken, 2014, Kindle versie

De nachtmerrie van elke stockpicker is in een frauduleus bedrijf te investeren. Het is mij nog niet overkomen, maar laat ik deze uitspraak meteen afkloppen op mijn eikenhouten tafel. Naast afkloppen is het ook goed om historische fraudezaken te bestuderen.

Dit boek lijkt op Financial Shenanigans, dat ik hierboven al noemde. De auteur daarvan schrijft dan ook een voorwoord in dit nieuwe boek. Financial Shenanigans geeft een breed overzicht van theoretisch mogelijke fraudes. Dit nieuwe boek richt zich meer op de categorieen fraudes die we in de praktijk vaak zien. Zoals de titel al aangeeft, hebben alle cases rond aziatische bedrijven plaatsgevonden. Dit zijn vooral de Chinese RTO's die op Amerikaanse beurzen noteerden, maar ook Olympus (Japan) en Satyam (India) worden behandeld.

Het boek is vlot en to-the-point geschreven. Het is inhoudelijk goed. Je hebt echter wel kennis van boekhouden en verslaggeving nodig om het te volgen. De Kindle versie is onhandig vanwege grote tabellen. Amazon moet eens een A4 reader uitbrengen, maar dat terzijde.
Bodembelzaterdag 11 april 2015 @ 17:40
Geen boek, maar een fors artikel van The New Yorker, dat gratis te lezen is:
http://www.newyorker.com/(...)-kings-of-the-desert

De fraude bij een bank in Bahrain wordt beschreven.De bank gaat in 2009 uiteindelijk ten onder. De juridische afwikkeling loopt deels nog. Een avontuurlijke Amerikaan speelt een hoofdrol in de zaak.

Lezenswaardig voor de liefhebbers van bankieren en fraude-zaken.
stavromulabetadinsdag 16 juni 2015 @ 19:07
cover.jpg
Ik heb deze maar weer eens uit de boekenkast gehaald. Toen ik er eerder in begonnen ben te lezen werd het me al snel te academisch, maar nu vlak voor de ontknoping van Griekenland wordt het toch wel weer de moeite waard.
Bodembeldinsdag 30 juni 2015 @ 13:23
treasure%20islands.jpg
Treasure Islands
Uncovering the Damage of Offshore Banking and Tax Havens
Nicholas Shaxson
New York, Palgrave Macmillan, First edition 2011

Dit boek geeft een inleiding in het verschijnsel belastingparadijs. Hoe is het mogelijk dat kleine landen als Jersey en de Kaaiman Eilanden een centrale rol spelen binnen de financiele wereld? Wat zijn de relaties met grotere landen als de Verenigde Staten en Groot Britannie, welke in een aantal opzichten ook belastingparadijzen zijn. Hoe is dit historisch zo gegroeid en wie zijn de spelers die het offshore systeem draaiende houden?

Zoals de ondertitel al doet vermoeden, is de auteur een fervent tegenstander van Offshore Banking and Tax Havens. Hij besteedt veel aandacht aan de schade die dit financiele systeem aanricht voor buitenstaanders. Meteen al in de proloog noemt Shaxson het financiele offshore systeem een machtsmiddel waarmee de wereldwijde economische elite haar positie verdedigt en uitbreidt. Hij slaat hier, naar mijn smaak, iets te ver door en zijn betoog ontaardt in een tenenkrommende rant, vergelijkbaar met de postings die we hier kennen van user Japie77.

In het eerste hoofdstuk komt de auteur echter ter zake en gaat verder in een redelijk objectieve stijl inclusief bronvermeldingen en hoor plus wederhoor. De lezer kan zich een goed beeld vormen rond een aantal belastingparadijzen. Er zijn hier inderdaad een aantal grove misstanden aan te wijzen. Als de wereld van International Finance je interesseert, dan is het goed om ook dit zeer kritische boek mee te pakken.
Bodembeldonderdag 2 juli 2015 @ 16:05
pcm.jpg

De Geldpers
De teloorgang van het mediaconcern PCM
Joost Ramaer
Uitgeverij Fosfor, Amsterdam, E-boek 2013

Dit boek raad ik af. Ik kwam er niet doorheen.

PCM staat voor PersCombinatie Meulenhoff en was vooral bekend als uitgever van De Volkskrant, Trouw en Het Parool. De ondergang van PCM heeft een lange en complexe geschiedenis. Dit boek is in gedrukte versie maar liefst 486 pagina's dik. Het leek mij niettemin interessant, aangezien ik in falende ondernemingen ben geinteresseerd.

De schrijver heeft gekozen voor een chronologische vertelling van de gebeurtenissen rondom PCM. Langzaam worstelt het boek zich door de jaren 90 en millenium wisseling, waarna er nog meer details aan bod komen in de jaren 2004 - 2007 als private equity fonds Apax de leiding overneemt. Hoofdpersonen worden geschetst, komen en gaan weer. We worden ruimschoots geinformeerd over allerlei feiten, maar als lezer voelde ik me steeds minder verbonden met de gebeurtenissen. Zo'n beetje halverwege heb ik het boek opgegeven; iets wat ik zelden doe.

Ik vermoed dat de auteur zichzelf vooral als een geschiedschrijver beschouwd en de lotgevallen van PCM zo compleet mogelijk heeft willen documenteren. In deze opzet is de schrijver geslaagd, maar het boek is een moeilijk leesbaar werk geworden. Op geen enkele manier wordt de lezer aan de hand genomen met een goede vertel structuur en goed beschreven hoofdpersonen.

Boeken als De Prooi en De Vastgoedfraude bewijzen dat er boeiend kan worden geschreven over complexe economische onderwerpen. De Geldpers faalt in deze taak. Ik kan geen enkele andere recensie van dit boek vinden. Het boek is bovendien afgeprijsd van 22.50 naar 6.90 (bol). Dit doet mij vermoeden dat ik niet de enige ben die moeite heeft met dit boek.
De_Kaas-donderdag 2 juli 2015 @ 16:28
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2015 10:55 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik wil me wat meer verdiepen in de macroeconomie om wat meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zaken als inflatie, rentestanden, groei etc. Goed onderbouwd, geen onnodige opinie, formules waar nodig, maar bij voorkeur niet van voor tot eind vol met formules (ik wil het begrijpen, niet noodzakelijk tot op 5 decimalen kunnen uitrekenen.)

Heeft iemand een goede tip?
Heb je inmiddels een boek naar wens gelezen misschien?
De_Kaas-donderdag 2 juli 2015 @ 16:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juni 2015 13:23 schreef Bodembel het volgende:
[ afbeelding ]
Treasure Islands
Uncovering the Damage of Offshore Banking and Tax Havens
Nicholas Shaxson
New York, Palgrave Macmillan, First edition 2011

Dit boek geeft een inleiding in het verschijnsel belastingparadijs. Hoe is het mogelijk dat kleine landen als Jersey en de Kaaiman Eilanden een centrale rol spelen binnen de financiele wereld? Wat zijn de relaties met grotere landen als de Verenigde Staten en Groot Britannie, welke in een aantal opzichten ook belastingparadijzen zijn. Hoe is dit historisch zo gegroeid en wie zijn de spelers die het offshore systeem draaiende houden?

Zoals de ondertitel al doet vermoeden, is de auteur een fervent tegenstander van Offshore Banking and Tax Havens. Hij besteedt veel aandacht aan de schade die dit financiele systeem aanricht voor buitenstaanders. Meteen al in de proloog noemt Shaxson het financiele offshore systeem een machtsmiddel waarmee de wereldwijde economische elite haar positie verdedigt en uitbreidt. Hij slaat hier, naar mijn smaak, iets te ver door en zijn betoog ontaardt in een tenenkrommende rant, vergelijkbaar met de postings die we hier kennen van user Japie77.

In het eerste hoofdstuk komt de auteur echter ter zake en gaat verder in een redelijk objectieve stijl inclusief bronvermeldingen en hoor plus wederhoor. De lezer kan zich een goed beeld vormen rond een aantal belastingparadijzen. Er zijn hier inderdaad een aantal grove misstanden aan te wijzen. Als de wereld van International Finance je interesseert, dan is het goed om ook dit zeer kritische boek mee te pakken.
Is je mening beďnvloed? Uberhaupt ben ik nieuwsgierig hoe je tegen het onderwerp aankijkt.
Bodembelvrijdag 3 juli 2015 @ 04:09
quote:
1s.gif Op donderdag 2 juli 2015 16:31 schreef De_Kaas- het volgende:
Is je mening beďnvloed? Uberhaupt ben ik nieuwsgierig hoe je tegen het onderwerp aankijkt.
Ja. In beginsel ben ik voor een maatschappij waarin ondernemers zoveel mogelijk ruimte krijgen. Ondernemers zijn beter in staat banen en welvaart te creeren als overheden. Ik ben echter ook voor belastingheffingen op ondernemingsresultaten om budgetten te creeren voor overheidstaken.

Door middel van belastingroutes ontwijken een aantal grote internationale ondernemingen belastingen. Er wordt geen belasting betaald in het land waar het bedrijf verkoopt, ook niet in het land waar het hoofdkantoor is gevestigd en al helemaal niet in het tussenliggende belastingparadijs waarlangs de winst gedirigeerd wordt. Dit is juridisch gezien legaal, maar ethisch gezien naar mijn mening onjuist.

Als Shaxson zijn huiswerk correct heeft gedaan, dan is de schaal waarop belastingontwijking plaatsvindt veel groter als dat ik besefte. Ook schetst Shaxson een aantal schandalige constructies, bijvoorbeeld vanuit banken om toezicht te vermijden, waar ik geen weet van had.

Shaxson doet een aantal suggesties om dergelijk misbruik te beeindigen waarvan de meeste mij ook nuttig lijken. Waar ik bezwaar tegen maak is de bijna marxistische toon die hij een paar keer aanslaat. Ik hoop dat het offshore stelsel afgebouwd gaat worden door een aantal krachtige tegenmaatregelen vanuit het huidige systeem en niet door een anti-kapitalistische revolutie.
Bodembelwoensdag 8 juli 2015 @ 07:56
ondernemingen.jpg

Ondernemingen in zwaar weer
De oorzaken, de signalen en de lessen van Fokker, Philips, Fortis, DSB, PCM, Laurus, SNS Reaal, Ahold, de VOC en meer
Ruud Bouwman
Spectrum, eerste druk 2014 digitale editie

Zoals je in mijn reviews (eerder via het account Jaco) kunt zien, lees ik graag boeken over bedrijfsaktiviteiten die mis gaan. De analyses van mislukkingen zijn meestal leerzamer als lofgezang op geslaagde ondernemers.

In dit boek analyseert interim- en crisismanager Ruud Bouwman een fors aantal Nederlandse cases van ondernemingen die in zwaar weer terecht kwamen. Je ziet er een aantal in de ondertitel, maar we komen ook TEG (Marco Borsato) en Landis (uit de eerste dotcom boom) tegen. Deze cases worden gebruikt om patronen te zoeken rondom het falen van ondernemingen.

Er bestaan natuurlijk al aparte boeken over de problemen bij Ahold, Fortis, PCM, SNS Reaal en andere bedrijven in problemen. Een aantal daarvan heb ik eerder in dit topic al gerecenseerd. Bouwman heeft ze zelf ook gelezen voor zijn onderzoek. Ondernemingen in zwaar weer is meer bedoeld als een vergelijking tussen de cases. De schrijver probeert algemene inzichten te onttrekken uit de overeenkomsten en verschillen. Deze aanpak is interessant voor lezers met interesse in management, bedrijfsstrategie of die, zoals ik, faalhazen in de eigen aandelen portfolio op tijd proberen te herkennen.

De schrijver haalt er management literatuur bij en komt tot een aantal conclusies en aanbevelingen op het gebied van corporate governance. Niets schokkends, maar helder en logisch. Dit boek is qua analyse enigszins vergelijkbaar Stall Points dat ik eerder beschreef. Stall Points is echter diepgravender. Dit boek leest wat makkelijker weg en behandelt alleen Nederlandse voorbeelden.
jacodonderdag 6 augustus 2015 @ 07:01
oneup.jpg
One Up On Wall Street
How To Use What You Already Know To Make Money
by Peter Lynch (Author), John Rothchild (Contributor)
Simon & Schuster; 2nd edition, February 28, 2012 Kindle Edition

Dit boek is een klassieker van de al even legendarische fund manager Peter Lynch. Hij richt zich in het boek tot particuliere beleggers, zoals jij en ik. Lynch meent dat particuliere beleggers een beter rendement kunnen behalen als professionele fondsbeheerders. De belangrijkste reden is dat particulieren van hun ervaringen als consumenten gebruik kunnen maken. Lynch deed dit zelf ook en investeerde bijvoorbeeld in Dunkin' Donuts toen dit nog een kleine onderneming was. Zijn optimisme was vooral gebaseerd op zijn goede ervaringen als klant van deze koffie/donut keten.

Lynch moedigt de particuliere belegger daarom aan om niet teveel op professionele beleggers te vertrouwen en zelf te gaan stockpicken. Dit is een inspirerende boodschap, maar hierin schuilt ook een gevaar. Het is zeer lucratief als je al vroeg een groeiend bedrijf zoals Dunkin' Donuts ontdekt en in het aandeel investeert. Kleine ondernemingen falen echter ook regelmatig. We moeten deze niet alleen op product en service beoordelen, maar ook op de samenstelling van de balans, de kwaliteit van het management en de huidige prijs van het aandeel. Lynch wijst hier ook op, maar naar mijn idee niet voldoende. Ga alsjeblieft niet blind in Lucas Bols en Beter Bed beleggen louter op basis van je eigen ervaringen als consument. Het boek is eigenlijk meer geschikt als inspiratie bron, wanneer je een aantal technische vaardigheden, zoals het lezen van een jaarverslag, al voldoende beheerst.

Deze Kindle editie (2012) is de digitalisering van de 2nd Edition: er is inhoudelijk niets veranderd. De 2nd edition zelf is bij uitgave in april 2000 wel aangepast ten opzichte van het originele boek uit 1989. Lynch heeft o.a. een introductie toegevoegd, waarin hij in gaat op de dotcom hype die op dat moment woekert. Hij weet dan nog niet dat de dotcom zeepbel snel zal knappen. Na deze introductie volgt een proloog uit de eerste editie over de oktober 1987 crash, die plaats vond terwijl Lynch het boek schreef. Daarna volgt weer een algemene introductie. Deze introducties plus proloog zijn verwarrend. Lynch had beter niet op actuele ontwikkelingen kunnen reageren in een boek. De boodschap van zijn boek is immers tijdloos: verdiep je in de onderneming en houdt je aandelen voor de lange termijn aan. Dit is een belangrijke boodschap en het boek is top.
jacodonderdag 6 augustus 2015 @ 07:04
Bovenstaande recensie is mijn laatste geweest. Ik heb 6 jaar lang als Jaco en Bodembel regelmatig reviews in dit topic geplaatst, maar nu is het welletjes. Ik heb zoveel financiele boeken gelezen dat nog een boek niet zoveel meer toevoegt. De laatste tijd lees ik op financieel gebied vooral artikelen en fragmenten uit boeken als ik tegen iets aanloop dat ik nog niet begrijp.

Daarnaast ook het volgende: Beurs & Economie [AEX] was altijd een levendige community waar je ondanks alle ruis wel het nodige van kon opsteken. Het forum lijkt echter al enige tijd stilgevallen, temeer na de onbegrijpelijke degradatie tot subforum. Maar ik besef dat het nog vakantie periode is en misschien leeft het weer op. Ik blijf dat checken, maar ga voorlopig even in hibernate wat betreft mijn eigen postings.
SeLangdonderdag 6 augustus 2015 @ 07:43
quote:
0s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 07:04 schreef jaco het volgende:
Bovenstaande recensie is mijn laatste geweest. Ik heb 6 jaar lang als Jaco en Bodembel regelmatig reviews in dit topic geplaatst, maar nu is het welletjes. Ik heb zoveel financiele boeken gelezen dat nog een boek niet zoveel meer toevoegt. De laatste tijd lees ik op financieel gebied vooral artikelen en fragmenten uit boeken als ik tegen iets aanloop dat ik nog niet begrijp.

Daarnaast ook het volgende: Beurs & Economie [AEX] was altijd een levendige community waar je ondanks alle ruis wel het nodige van kon opsteken. Het forum lijkt echter al enige tijd stilgevallen, temeer na de onbegrijpelijke degradatie tot subforum. Maar ik besef dat het nog vakantie periode is en misschien leeft het weer op. Ik blijf dat checken, maar ga voorlopig even in hibernate wat betreft mijn eigen postings.
Jammer, want ik las je bijdrages altijd graag.

Ik ben het natuurlijk wel eens met je observatie over het forum. Erg zonde dat ze één van de inhoudelijk beste forums op Fok! de nek om hebben gedraaid. Aan de andere kant niet verrassend als je ziet wie die beslissingen neemt. Danny schreef onlangs nog over zichzelf dat hij weinig interesses heeft. Dan is het ook niet zo verrassend dat er bij het Fok! management een voorkeur bestaat voor slowchat achtige fora met veel posts en weinig inhoud.

Ik verschil dus ook fundamenteel van mening met hun over wat een "goedlopend" forum is. Alle fora (ook buiten Fok!) die ikzelf de moeite waard vind lopen niet erg hard. Logisch, want inhoudelijke posts kosten tijd. Zelf vind ik dat Fok! een waardevolle niche vervult. Een dergelijk breed forum dat toch inhoudelijk goed is dat is uniek. Maar dat is helaas niet waar de eigenaar in is geďnteresseerd.

Anyway, ik hoop dat je je reviews blijft posten.
bascrossdonderdag 6 augustus 2015 @ 11:09
Het ''grappige'' was ook dat het FB-topic werd dichtgegooid toen er na een aantal weken kritiek kwam, omdat het forum verkloot was.

Ik las je reviews in ieder geval met interesse. ^O^
jacomaandag 10 augustus 2015 @ 06:30
Ik vermoed dat het aantal pageviews de belangrijkste driver is van het aantal ad click-throughs. De advertentie inkomsten van Fok! zijn daarmee afhankelijk van de slowchats. Danny beklaagde zich immers over de lage activiteit in het voormalige AEX forum.

Ik heb wat dit betreft trouwens ook geen oplossing die Fok! vooruit zou helpen. Kwaliteits advertenties naast kwaliteits discussie levert imho ook geen cent op. Ik ben alleen verbijsterd dat hij AEX niet gewoon met rust liet. Er protesteerden enkele tientallen users tegen de verwijdering en er meldden zich 6 kandidaten als moderator. Beheer kan dan gewoon toegeven dat het de verkeerde maatregel van plan was. Het AEX forum heeft niets te maken met de algemene problemen rond Fok! en aan het voortzetten van AEX zijn voor Fok! geen extra kosten verbonden.

Het nieuwe BEU subforum is met enige moeite wel terug te vinden, maar ik heb het idee dat veel users niettemin zijn afgehaakt. Ik zie er op dit moment geen brood meer in, maar mocht er toch weer een interessante discussie opbloeien dan haak ik weer aan.

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 10-08-2015 06:36:31 ]
#ANONIEMzaterdag 19 september 2015 @ 16:50
Hihi..

Mijn post naar aanleiding van de zwarte zwanen docu, namelijk:
http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/nieuws-uit-zwarte-zwanen/
Erg verontrustend allemaal die schimmigheid in ''die (onsmakelijke) wereld''.

Zocht ik eventjes in FOK! naar een economie subforum.
Toch wel frappant dat FOK! deze niet bezit :').
Ook frappant dat hier nergens een discussie te vinden is over pensioenbeleggingsfondsen.

Ik ga nu even het net op om naar boeken te kijken van Piketty.

Suggesties voor mij, over boeken teksten op het web van de transparantie in de economie en over hoe de ''wall street omgeving'' moraliteit bij te brengen?

Hier ben ik wellicht wel even zoet mee:
http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/zwarte-zwanen-in-de-media/

Fijn dat ik dit topic een schopje kon geven!

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 19-09-2015 17:27:27 ]
JimmyJamesdinsdag 22 september 2015 @ 14:02
Bernanke's boek komt over twee weken uit: http://couragetoactbook.com/
Basp1dinsdag 22 september 2015 @ 15:00
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2015 16:50 schreef hardromacore2.0 het volgende:

Zocht ik eventjes in FOK! naar een economie subforum.
Toch wel frappant dat FOK! deze niet bezit :').

De boekhoudkundige economische korte termijn denkers hebben het inhoudelijk subforum een paar maanden terug vermoord. :D \

En aangezien managers foute beslissingen toch niet willen toegeven en foute beslissingen terugdraaien verwacht ik dat het ook niet terug komt.
bascrossdinsdag 22 september 2015 @ 16:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2015 16:50 schreef hardromacore2.0 het volgende:
Hihi..

Mijn post naar aanleiding van de zwarte zwanen docu, namelijk:
http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/nieuws-uit-zwarte-zwanen/
Erg verontrustend allemaal die schimmigheid in ''die (onsmakelijke) wereld''.

Zocht ik eventjes in FOK! naar een economie subforum.
Toch wel frappant dat FOK! deze niet bezit :').
Ook frappant dat hier nergens een discussie te vinden is over pensioenbeleggingsfondsen.

Ik ga nu even het net op om naar boeken te kijken van Piketty.

Suggesties voor mij, over boeken teksten op het web van de transparantie in de economie en over hoe de ''wall street omgeving'' moraliteit bij te brengen?

Hier ben ik wellicht wel even zoet mee:
http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/zwarte-zwanen-in-de-media/

Fijn dat ik dit topic een schopje kon geven!
Geen boek, maar ik denk dat je Inside Job wel kunt waarderen.

Inside Job (2010) - IMDb
F.Begbiewoensdag 23 september 2015 @ 09:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 september 2015 16:03 schreef bascross het volgende:

[..]

Geen boek, maar ik denk dat je Inside Job wel kunt waarderen.

Inside Job (2010) - IMDb
Is ook een boek van hoor ;).

9200000023470478.jpg
F.Begbiewoensdag 23 september 2015 @ 09:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 19 september 2015 16:50 schreef hardromacore2.0 het volgende:
Hihi..

Mijn post naar aanleiding van de zwarte zwanen docu, namelijk:
http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/nieuws-uit-zwarte-zwanen/
Erg verontrustend allemaal die schimmigheid in ''die (onsmakelijke) wereld''.

Zocht ik eventjes in FOK! naar een economie subforum.
Toch wel frappant dat FOK! deze niet bezit :').
Ook frappant dat hier nergens een discussie te vinden is over pensioenbeleggingsfondsen.

Ik ga nu even het net op om naar boeken te kijken van Piketty.

Suggesties voor mij, over boeken teksten op het web van de transparantie in de economie en over hoe de ''wall street omgeving'' moraliteit bij te brengen?

Hier ben ik wellicht wel even zoet mee:
http://www.omroepmax.nl/zwartezwanen/zwarte-zwanen-in-de-media/

Fijn dat ik dit topic een schopje kon geven!
Boek van Luyendijk is wel aardig. Al gaat dat over the City.
stroomkoningzondag 18 oktober 2015 @ 14:32
Heeft iemand misschien een goede tip welk boek ik een eerste jaars bedrijfs(economie) student cadeau kan geven?
Rotsevnizaterdag 16 januari 2016 @ 15:55
Momenteel lees ik Why smart people make big money mistakes. Boek gaat over de psychologie in relatie met geld, waarom geven we bijvoorbeeld geld makkelijker uit met een bankpasje dan cash? Erg interessant boek met leuke voorbeelden die iedereen zal herkennen maar nooit bij stil heeft gestaan. Een aanrader ;D
Sokzdonderdag 24 maart 2016 @ 11:44
BUMP

Iemand verschillende Schwager boeken gelezen en een voorkeur voor een of de andere? Bedoel dan de inmiddels 4 (?) boeken in de Market Wizards serie.
Rengarvrijdag 25 maart 2016 @ 17:34
quote:
99s.gif Op donderdag 24 maart 2016 11:44 schreef Sokz het volgende:
BUMP

Iemand verschillende Schwager boeken gelezen en een voorkeur voor een of de andere? Bedoel dan de inmiddels 4 (?) boeken in de Market Wizards serie.
Zijn de vroegste 3 eigenlijk nog wel interessant voor de huidige markt? Ik heb de boeken niet gelezen maar het gaat toch over interviews met mensen op wallstreet, maar wanneer je bijvoorbeeld een trader 10 jaar geleden of nu spreekt is totaal anders.
Niznozaterdag 13 juni 2020 @ 21:02
schupje
FlippingCoinzaterdag 13 juni 2020 @ 21:13
Naar advies van tweakers het boek De schitterende eenvoud van indexbeleggen aan het lezen.

Hier nog mensen die deze hebben gelezen? Het is erg positief over indexbeleggen maar ik vraag mij ergens ook af hoe objectief de auteur nog is. :@
capriciazaterdag 13 juni 2020 @ 22:23
-topic verplaatst naar AEX-