abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 25 februari 2011 @ 01:54:08 #1
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_93292742
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
99s.gif Op maandag 10 november 2008 10:34 schreef PietjePuk007 het volgende:
Er is nog geen centraal boekentopic :o. Het is een mooie tijd voor journalisten aangezien er veel uitgeplozen kan worden :%.

Ik ben nog steeds The Big Short aan het lezen. Ik ben nu bij hoofdstuk 5 Accidental Capitalists en ik vind het tot nu toe verreweg het meest interessante hoofdstuk (het hfd over Michael Burry had ik al eens op het internet gelezen). Vooral hoe ze tegen langlopende opties (LEAPS) aankijken is het lezen waard.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_95509221
de_prooi.jpg

Jeroen Smit - De Prooi
Blinde trots breekt ABN AMRO
Prometheus, 2008

Dit boek zie je regelmatig opduiken in top 10 lijstjes waardoor ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen. Het lezen was een forse klus: 446 pagina's gevuld met behoorlijk wat gedetailleerde informatie. Dit bleek echter de moeite waard. Jeroen Smit heeft duidelijk uitgebreid gesproken met veel insiders binnen ABN Amro en organisaties daaromheen. Al hun informatie is goed leesbaar samengevat.

Het verhaal begint met de fusie van de ABN met de Amro bank waar de kiem van veel problemen al geplant werd. Het eindigt met de overname van het nederlandse deel van Fortis/ABN Amro door Wouter Bos namens onze regering. Die overname volgte na de mislukte opsplitsing door Fortis, Santander en RBS. De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het grootste deel van het boek over dit laatste drama gaat, maar de jaren daaraan voorafgaande krijgen evenveel aandacht.

Het boek schets de invalshoek vanuit de topbestuurders en de verschillende visies op de bedrijfsstrategie die daar leefden. Je hoeft niet door allerlei financiele informatie over BIS-ratio's, leverage, etcetera heen te werken. Het gaat echt om de machtstrijd tussen de sleutelfiguren en de problemen die ABN Amro tegenkomt. Niettemin wordt het verhaal een beetje droog in het midden van het boek. Ik raad het aan voor lezers die destijds al met interesse de overnamestrijd volgden via de media. Dit boek geeft een overzicht van alle achtergronden en lijkt daarin compleet en correct. Het is echt een mooi stuk journalistiek werk.
  vrijdag 15 april 2011 @ 13:03:25 #3
272649 Louis22
Exil im Salon
pi_95538519
1001004008503922.jpg
1001004008503922_99.jpg

Die ga ik mij eens aanschaffen.
pi_95539885
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 april 2011 13:03 schreef Louis22 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Die ga ik mij eens aanschaffen.
Klinkt tof, houd ons op de hoogte hoe het boek bevalt ^O^
pi_95540286
Grappig, ik hoorde dat Jeroen Smit vooral een witwasser/afdekker was met zijn boek.

Als dat zo is heeft ie het iig op overtuigende wijze gedaan.

Voor geÔnteresseerden misschien leuk er eens wat naar te zoeken op het werelwijde web...
pi_96000083
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in de meer technische aspecten van de markt een leuke blog met enorm veel boekreviews: http://readingthemarkets.blogspot.com

De kwaliteit van de reviews zijn (imo) oppervlakkig te noemen zonder duidelijk waardeoordeel dus zie het meer als een leuke opsomming van titels. Dat is de blogger overigens niet kwalijk te nemen aangezien ze vrijwel een boek per dag er doorheen jaagt terwijl het type boeken dat besproken wordt meer te zien zijn als studieboeken. (Ik lees dergelijk soort boeken het liefst meermaals gezien de hoge informatiedichtheid)
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
  dinsdag 26 april 2011 @ 19:18:35 #7
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_96007014
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2011 13:34 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Klinkt tof, houd ons op de hoogte hoe het boek bevalt ^O^
Klinkt idd goed :)
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_96011114
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 16:54 schreef Mendeljev het volgende:
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in de meer technische aspecten van de markt een leuke blog met enorm veel boekreviews: http://readingthemarkets.blogspot.com

De kwaliteit van de reviews zijn (imo) oppervlakkig te noemen zonder duidelijk waardeoordeel dus zie het meer als een leuke opsomming van titels. Dat is de blogger overigens niet kwalijk te nemen aangezien ze vrijwel een boek per dag er doorheen jaagt terwijl het type boeken dat besproken wordt meer te zien zijn als studieboeken. (Ik lees dergelijk soort boeken het liefst meermaals gezien de hoge informatiedichtheid)
Tijdje terug ook ontdekt. Heb er daardoor een aantal op mijn 'lijstje' gezet :P
  vrijdag 13 mei 2011 @ 15:15:15 #9
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96751379
Ik ben begonnen in "You Can Be a Stock Market Genius" van Joel Greenblatt.

Ik heb nooit echt aandacht besteed aan speciale situaties (spin-offs, rights issues etc) een grote vergissing zo te lezen :P

Ik ben inmiddels op de helft. Wel leuke materie die spin-offs en het wordt in het boek mooi geÔllustreerd aan de hand van casussen. Zou TNT in dat opzicht interessant zijn?

[ Bericht 11% gewijzigd door JimmyJames op 14-05-2011 11:55:32 ]
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_96795197
black_swan.gif

Nassim Nicholas Taleb
The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
(Random House, 2007)

Met een Black Swan wordt een onwaarschijnlijke gebeurtenis met grote consequenties bedoeld. Deze metafoor is populair gemaakt door Nassim Nicholas Taleb. (Of hij dit symbool ook zelf verzonnen heeft, kon ik niet achterhalen). Je komt het steeds vaker tegen in financiele artikelen en ook in postings op het Fok AEX-forum. Naar mijn idee wordt het vaak foutief of slordig gebruikt. Ik vond het daarom tijd worden om de Black Swan eens vanuit de bron te bestuderen.

Dat viel niet mee, maar het bleek de moeite waard. Het boek telt ruim 300 pagina's, waar 100 waarschijnlijk wel voldoende zouden zijn geweest. Taleb heeft echter de ruimte nodig om te laten weten welke boeken hij wel niet allemaal gelezen heeft, dat zijn vader minister was en op welke wijze hij mijnheer X de les las. Ik moest mezelf over mijn irritatie rondom al deze koketterie heenzetten, maar op een gegeven moment komt het boek wel degelijk ter zake.

Een Black Swan event is veel meer dan een outlier binnen de normale distributie. Sterker nog: in het boek wordt de normale distributie frontaal aangevallen. Waar het financiele markten betreft wordt de bruikbaarheid ervan zelfs volledig verworpen. Ook alle financiele methodes gebaseerd op de normale distributie, zoals correlatie, regressie, moderne portfolio theorie, standaard deviatie, confidence interval en Value-At-Risk gaan de vuilnis bak in. Voor dit forum is het misschien goed om even te noemen hoe Taleb zijn portfolio dan wel beheert: 90% stopt hij in amerikaanse staatsobligaties om zichzelf te beschermen tegen een negatieve Black Swan (noot: het boek is geschreven in 2006). De overige 10% gebruikt hij om te profiteren van een eventuele Black Swan met opties en andere hoge risico strategieen die renderen bij extreme marktbewegingen.

Het boek is maar voor een klein deel statistische theorie. Je kunt de hoofdstukken hierover zelfs overslaan. Het leeuwendeel bestaat uit uitstapjes naar filosofische gedachtenkronkels, biologische en psychologische processen, maatschappelijke kwesties, semi-literaire anekdotes en natuurlijk Taleb's persoonlijke geschiedenis. Belangrijk is het maatschappelijke effect van Black Swans: volgens Taleb wordt de wereldgeschiedenis bepaald door dergelijke onvoorziene verschijnselen. Ik had zo'n brede scoop niet verwacht, maar vond het boek uitermate boeiend om te lezen. De argumenten tegen de normale distributie en alle uitvloeiselen daarvan zijn overtuigend. Mijn manier van nadenken over risico is voorgoed beinvloed door dit boek.
pi_96795790
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 15:27 schreef jaco het volgende:
Voor dit forum is het misschien goed om even te noemen hoe Taleb zijn portfolio dan wel beheert: 90% stopt hij in amerikaanse staatsobligaties om zichzelf te beschermen tegen een negatieve Black Swan (noot: het boek is geschreven in 2006). De overige 10% gebruikt hij om te profiteren van een eventuele Black Swan met opties en andere hoge risico strategieen die renderen bij extreme marktbewegingen.
Deze strategie heeft ook een naam, namelijk de barbell-strategie. Ik ben ook aanhanger van deze methode maar geef meer de voorkeur voor 95% B&H en 5% hoge beta. Het is niet noodzakelijkerwijs een goede strategie maar het geeft wel voldoening voor mensen die graag willen profiteren van extreme marktbewegingen.

Voor de rest, goede review! :D
Je reviews lezen lekkerder weg dan de boeken zelf.
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_96796557
De Barbell strategie inderdaad. Ik heb het boek er nog even bijgepakt en Taleb zet zelfs 10 - 15% in op de riskante helft van de barbell. Hij adviseert om dit te spreiden over een groot aantal kleine bets, zoals opties, hoge beta aandelen, private equity en venture capital, omdat je niet kan weten wat de black swan gaat worden (het is een unknown unknown variabele ).

Ik zou ook eerder naar 5% neigen binnen zo'n strategie. Zeker opties lopen immers op een gegeven moment af. Het is niet duidelijk of hij dan nieuwe opties financiert vanuit het 'veilige' deel of dat er een vast budget is voor het riskante deel dat zichzelf moet bedruipen. Taleb besteedt helaas maar 1 pagina aan zijn beleggingsstrategie.
  zaterdag 14 mei 2011 @ 17:34:47 #13
78918 SeLang
Black swans matter
pi_96799624
Mooie review :Y

Ikzelf heb The Black Swan als audioboek en gebruikte het strandmateriaal. Na 2x volledig geluisterd te hebben vind ik het nog steeds een uitstekend boek. Sterker nog, het is een van mijn grote favorieten. Juist omdat het zo breed is (het gaat ook eigenlijk niet over financiŽle markten).

Wat betreft Taleb's strategie: Hij is in feite de tegenpartij voor bepaalde mensen op Fok die het schrijven van opties propageren als winstgevende strategie.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_96802894
quote:
14s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 17:34 schreef SeLang het volgende:
Wat betreft Taleb's strategie: Hij is in feite de tegenpartij voor bepaalde mensen op Fok die het schrijven van opties propageren als winstgevende strategie.
*kuch* LXIV *kuch*
  zaterdag 14 mei 2011 @ 19:20:04 #15
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96803459
Taleb koopt toch ver OTM puts/calls? De schrijvers op fok verkopen die volgens mij niet.
Please Move The Deer Crossing Sign
  woensdag 18 mei 2011 @ 00:00:53 #16
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96972087
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2011 15:15 schreef JimmyJames het volgende:
Ik ben begonnen in "You Can Be a Stock Market Genius" van Joel Greenblatt.

Uit.
Een interessant boek dan snel wegleest. Wel heb ik het idee dat een twintigtal pagina's ook genoeg waren geweest om de essentiŽle inhoud te dekken. Heel kort samengevat: er schuilt vaak waarde in spin-offs omdat deze vanwege hun omvang niet zelden ongewild zijn door institutionele beleggers. En lees de brochures bij overnames en fusies.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_97250817
successful-value-investing-305007_large.jpg

Tony Measor: Succesful Value Investing in Asia

(Singapore, 2007)

Zoals uit mijn eerdere reviews valt af te leiden, ben ik geinteresseerd in value investing als een beleggingsmethode. Bovendien beschouw ik Azie als de meest interessante regio voor beleggingen in het algemeen. De titel van dit boek trok dan ook meteen mijn aandacht. Helaas viel de inhoud zwaar tegen.

Tony Measor is Brit qua afkomst, maar geboren en getogen in Hong Kong. Zijn carriere als broker, fondsbeheerder (Quamnet fund) en schrijver van financiele columns speelde zich eveneens in Hong Kong af, met enige onderbrekingen in Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Na een aantal oninteressante pagina's over zijn jeugd en latere carriere, gaat Measor over tot het delen van zijn kennis en ervaring rondom beleggen op de aandelenmarkt van Hong Kong. Hij raadt aan om vooral aandelen in lokale bluechips zoals HSBC, Cheung Kong, SHK Properties, Henderson Land en Swire Pacific te overwegen.

Measor maakte zijn eigen fortuin door HSBC al sinds de jaren zeventig aan te houden. Op zich is dat een mooi voorbeeld van Buy and Hold a la Warren Buffett. Ik vraag me echter wel af of zijn beslissing niet meer geluk dan wijsheid betrof. De fundamentals van een bank analyseren is niet zo makkelijk en nergens geeft de schrijver er blijk van deze kunst te beheersen. De meest geavanceerde termen die passeren zijn P/E, payout ratio en dividendrendement. Het boek is bedoeld voor de beginnende belegger, maar nergens in de tekst geeft de schrijver een hint dat zijn analyse normaalgesproken verder gaat dan dat. Ik vraag me daarom af of Measor ook iets weet over tier 1 ratio's , FCFF, leverage en wat al niet meer. Over zijn huidige portfolio schrijft Measor...

quote:
My US portfolio comprising of AIG, Citigroup and Freddie Mac, were each bought quite well at times when they had become leprous and wildly unpopular. I had also made some forays into the US market on a quick turnaround, and had been quite successful. In fact, I do not believe that I have taken any losses.
Aangezien hij het boek in 2007 publiceerde, heb ik het vermoeden met de genoemde fondsen inmiddels is uitgerookt. Ik kon hier echter geen bevestiging van vinden op het web, maar ik blijf achter met het idee dat Measor's kennis van fundamentele analyse beperkt is en dat zijn rendementen meer te danken zijn aan beleggings discipline dan aan relevante kennis. Ik vond het aardig om eens een boek te lezen rondom Aziatische aandelen, maar verder bleek het boek tijdsverspilling.

[ Bericht 1% gewijzigd door jaco op 24-05-2011 21:31:51 ]
  dinsdag 24 mei 2011 @ 18:29:44 #18
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_97257045
Ik heb deze besteld: Buffett Beyond Value: Why Warren Buffett Looks to Growth and Management When Investing (Hardback)

http://www.amazon.com/Buf(...)id=1306254461&sr=8-2
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_97273000
Ik zoek een boek dat voor een beginner (maar wel op niveau, dus geen "voor dummies" boeken o.i.d.) uitlegt hoe financiŽle markten werken en de gebruikte termen uitlegt. Iemand een tip?
pi_98800780
common.jpg

Common Stocks and Uncommon Profits
Philip Arthur Fisher
2de editie, 2003, met inleiding door Ken Fisher

Warren Buffett heeft aangegeven dat zijn stijl van investeren bestaat uit 85% Benjamin Graham en 15% Philip Fisher. Ik wilde daarom eens iets lezen van deze Fisher en dit is zijn meest bekende boek, dat hij oorspronkelijk in 1958 schreef. De schrijfstijl is om die reden -net als bij Benjamin Graham- enigszins ouderwets en breedvoerig. Het boek leest traag, maar aangezien vrijwel de gehele inhoud interessant is, vond ik het die extra tijdsinvestering wel waard.

Common Stocks and Uncommon Profits is een van de weinige boeken over growth investing die ook gelezen worden door value investors, waarschijnlijk dankzij de eerder genoemde uitspraak van Warren Buffett. De value-investing community volgt ook de trades van de zoon van de Philip Fisher (Ken Fisher), die nog steeds een groot fonds beheert, dat is gebaseerd op de filosofie van zijn vader.

Fisher's theorie is een aanvulling op het pure value-investing. In het boek vinden we bijna geen boekhoudkundige cijfers of financiele ratio's. Fisher kijkt meer naar kwalitatieve criteria zoals:

- Hoe denken leveranciers en klanten over het bedrijf waarin we willen investeren.
- Levert de R&D afdeling een regelmatige stroom producten.
- Lijken de werknemers tevreden of zijn er regelmatig stakingen.

Fisher heeft 15 van dergelijke aandachtspunten en nam deze onder de loep door persoonlijk met klanten, concurrenten en leveranciers van het bedrijf te bellen. Deze methode noemt hij 'scuttlebutt', wat zoiets betekent als 'in de pap roeren'.

Ik vraag me een beetje af of dit vandaag de dag nog zou werken. Leveranciers, concurrenten en werknemers zijn nu veel voorzichtiger om iets negatiefs over een bedrijf te zeggen, vanwege het mogelijk uitlekken van insider information en de juridische consequenties daarvan. Aan de andere kant, is er nu veel meer publieke informatie over bedrijven en industrietakken via boeken, vakbladen en internet beschikbaar. Dat roept vervolgens weer de vraag op of het voor een outside investor nog wel mogelijk is om met 'scuttlebutt' tot nieuwe, betere inzichten dan de markt te komen.

Het boek roept de investeerder op om te focussen op groeipotentie en kwaliteit. Het is echter verdomd moeilijk om dergelijke factoren te herkennen. Zou je de opkomst van bijv. Cisco, Nokia en RIM vooraf kunnen voorspellen met scuttlebutt? En vervolgens ook de teloorgang (of wederopstanding) van deze bedrijven zien aankomen?

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 29-06-2011 00:17:53 ]
pi_98801228
quote:
2s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 18:29 schreef JimmyJames het volgende:
Ik heb deze besteld: Buffett Beyond Value: Why Warren Buffett Looks to Growth and Management When Investing (Hardback)

http://www.amazon.com/Buf(...)id=1306254461&sr=8-2
Dit boek heb ik ook enige tijd geleden gelezen. Ik vond het duidelijk geschreven en je kunt er het nodige van leren. De schrijver illustreert de fundamentele waarderings methoden die hij aanbeveelt aan de hand van investeringen die Buffett in het verleden deed.

Wat ik wel een beetje flauw vond, is dat hij geen bewijs (of zelfs maar een aanwijzing) levert dat Buffett de betreffende techniek inderdaad toepaste in zijn waardering van het betreffende fonds. De schrijver lijkt daardoor mee te willen liften op de goede naam van Warren Buffett.
  woensdag 29 juni 2011 @ 00:59:19 #22
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_98803182
Het boek krijgt lovende recensies maar ik vond het allemaal wat oppervlakkig (sommige hoofdstukken zijn maar een paar pagina's).
Please Move The Deer Crossing Sign
  donderdag 30 juni 2011 @ 13:30:30 #23
38496 Perrin
Sapere aude
pi_98863970
Per 1 juli:

9789023466079.jpg

(site van schrijver)
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  woensdag 6 juli 2011 @ 03:17:43 #24
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99098716
51LeL909%2BNL.jpg

In elk hoofdstuk meerdere job-opportunities, toegankelijk en leuk geschreven, nuttige inzichten (door een bedrijf als onderdeel van een belegging-portfolio te zien kijk je heel anders aan tegen potentiŽle management beslissingen van die individuele bedrijven). Dit boek is zonder twijfel de ware "Compositie van de Wereld". Ook leuk voor amateurbeleggers.

[ Bericht 24% gewijzigd door Plus_Ultra op 06-07-2011 03:25:31 ]
pi_99110384
41sWu5Wf58L._SL500_AA300_.jpg
Investments, een must have voor professionele beleggers.

vdi9789023458418.jpg
En mijn tafelheer is plato, een filosofische kijk op o.a. economische/financiŽle situaties. Zeer interessant.
's Avonds een man, overdags rustig an
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:25:06 #26
261627 sciter
The world is my playground.
pi_99395602
quote:
0s.gif Op donderdag 14 april 2011 20:46 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Jeroen Smit - De Prooi
Blinde trots breekt ABN AMRO
Prometheus, 2008

Dit boek zie je regelmatig opduiken in top 10 lijstjes waardoor ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen. Het lezen was een forse klus: 446 pagina's gevuld met behoorlijk wat gedetailleerde informatie. Dit bleek echter de moeite waard. Jeroen Smit heeft duidelijk uitgebreid gesproken met veel insiders binnen ABN Amro en organisaties daaromheen. Al hun informatie is goed leesbaar samengevat.

Het verhaal begint met de fusie van de ABN met de Amro bank waar de kiem van veel problemen al geplant werd. Het eindigt met de overname van het nederlandse deel van Fortis/ABN Amro door Wouter Bos namens onze regering. Die overname volgte na de mislukte opsplitsing door Fortis, Santander en RBS. De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het grootste deel van het boek over dit laatste drama gaat, maar de jaren daaraan voorafgaande krijgen evenveel aandacht.

Het boek schets de invalshoek vanuit de topbestuurders en de verschillende visies op de bedrijfsstrategie die daar leefden. Je hoeft niet door allerlei financiele informatie over BIS-ratio's, leverage, etcetera heen te werken. Het gaat echt om de machtstrijd tussen de sleutelfiguren en de problemen die ABN Amro tegenkomt. Niettemin wordt het verhaal een beetje droog in het midden van het boek. Ik raad het aan voor lezers die destijds al met interesse de overnamestrijd volgden via de media. Dit boek geeft een overzicht van alle achtergronden en lijkt daarin compleet en correct. Het is echt een mooi stuk journalistiek werk.
Deze ga ik ook lezen, staat al in de kast namelijk.


Is Trading in the Zone door Mark Douglas al langs gekomen? Iemand ervaring?
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:44:17 #27
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99396507
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juli 2011 14:19 schreef Burnie88 het volgende:
[ afbeelding ]
Investments, een must have voor professionele beleggers.

[ afbeelding ]
En mijn tafelheer is plato, een filosofische kijk op o.a. economische/financiŽle situaties. Zeer interessant.
vertel er dan eens kort wat over?
  woensdag 13 juli 2011 @ 00:47:02 #28
261627 sciter
The world is my playground.
pi_99396645
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:44 schreef Plus_Ultra het volgende:

[..]

vertel er dan eens kort wat over?
Die andere ook graag.
pi_99396906
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:44 schreef Plus_Ultra het volgende:

[..]

vertel er dan eens kort wat over?
Ben ik ook wel benieuwd naar
pi_99574375
De boeken Investments (Zvi Bodie, Alex Kane and Alan Marcus) en Principles of Corporate Finance (Richard Brealey, Stewart Myers and Franklin Allen) die hierboven worden genoemd, zijn de klassieke textbooks als je het vak Finance of Investments kiest tijdens een engelstalige bachelor of masters opleiding. Erg goed en volledig, maar ook wel iets teveel om zonder docent op eigen gelegenheid door te werken.

Ik ben ook benieuwd naar de review van Mijn tafelheer is Plato.
  zondag 17 juli 2011 @ 15:36:40 #31
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99580031
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2011 12:32 schreef jaco het volgende:
De boeken Investments (Zvi Bodie, Alex Kane and Alan Marcus) en Principles of Corporate Finance (Richard Brealey, Stewart Myers and Franklin Allen) die hierboven worden genoemd, zijn de klassieke textbooks als je het vak Finance of Investments kiest tijdens een engelstalige bachelor of masters opleiding. Erg goed en volledig, maar ook wel iets teveel om zonder docent op eigen gelegenheid door te werken.
Als je een tentamen gaat doen is een docent zeker handig. Echter als je je gewoon een beetje wil inlezen dan is Principles of CF, mits je wiskundig enigszins geschoold bent, goed te doen hoor.
  zondag 17 juli 2011 @ 17:50:18 #32
38496 Perrin
Sapere aude
pi_99584310
Dat boek van Rob Wijnberg kan ik ook aanraden!
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  zondag 17 juli 2011 @ 18:02:10 #33
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_99584665
1001004006919648.jpg
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
  maandag 18 juli 2011 @ 01:45:36 #34
350723 .Bankbiljet
NEE heb je, JA kun je kopen
pi_99605557
beleggen%20voor%20dummies.jpg ^O^
pi_99614689
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juli 2011 00:52 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Ben ik ook wel benieuwd naar
Wat vooral interessant is in 'En mijn tafelheer is Plato' is de kijk op het kapitalisme en de impact daarvan op de crisis. Ook geeft Wijnberg een kijk op eventuele alternatieven. Voor de rest moet ik het boek even bij de hand hebben, maar ik heb hem momenteel uitgeleend. Als ik hem weer terugheb zal ik wat meer vertellen.
's Avonds een man, overdags rustig an
pi_100648766
Timothy Ferriss , The 4-hour Workweek
"Expanded and Updated Edition" 2009
Crown Publishers New York

fourhour.jpg

Dit is een boek over Personal Finance. Het valt iets buiten het onderwerp van dit forum, maar dit boek krijgt nogal wat media-aandacht de laatste tijd en ik vond het zelf erg de moeite waard. Ik denk dat veel Fok! users het boek ook zullen waarderen.

Tim Ferriss startte in 2001 het bedrijf BrainQUICKEN, waarmee hij sports nutrition supplements via het web verkocht. BrainQUICKEN begon goed te lopen en Ferriss raakte bijna overwerkt met het managen van de groei. Hij begon daarop na te denken over allerlei manieren om zijn werk effectiever en efficienter te maken. Na een reorganisatie aan de hand van allerlei praktische ideeen, zoals uitbesteding van niet-cruciale taken, had Ferriss nog maar zo weinig te doen dat hij buitenlandse vakantiereisjes begon in te plannen. Hij noemt dit mini-retirements en heeft daar ook een hele filosofie omheen gebouwd. BrainQUICKEN is inmiddels verkocht, maar Ferriss heeft nog een aantal ondernemingen en is inmiddels succesvol schrijver met onder andere dit boek. Al die aktiviteiten stuurt hij aan via zijn telefoon en laptop terwijl hij permanent de wereld rondreist. Zijn werk kost hem 4 uur per week, zoals de titel van het boek al doet vermoeden.

Ferriss zegt dat jij hetzelfde kunt doen. Hij begint met een stukje motivatie. Wat wil je met je leven, waar gaat het nu heen, etc... typisch amerikaans, een beetje Anthony Robbins achtig, maar niet al te lang. Vervolgens de uitvoering: wat zou je goed online kunnen verkopen, hoe promoot je de dienst of het product, hoe distribueer je het en handel je klachten af. Ferriss gebruikt voor dat laatste een Virtual Assistent; iemand in India of Bangladesh die je met de juiste instructies het gros van je bedrijfs- en persoonlijke communicatie kunt laten verrichten tegen ultra-lage kosten. Uiteindelijk volgt dan het genieten: Ferriss kiest ervoor om veel te reizen en vult een aantal hoofdstukken met tips voor onderweg. Natuurlijk kun je ook meer tijd aan je gezin of hobby gaan besteden.

Dit boek valt niet exact in 1 categorie. Het is enerzijds motivational / lifestyle coaching, maar er zitten ook economische elementen in. Veel informatie over online marketing, bedrijfsefficiency, de 80/20 rule etcetera en veel tips voor handige websites om je werk en priveleven te organiseren. Ferriss is wel een beetje naief in zijn aanname dat iedereen (ongeveer) hetzelfde pad zou kunnen afleggen als hijzelf. Er is een grens aan het aantal niche sites dat economisch levensvatbaar is. Niettemin kun je natuurlijk sommige van zijn tips overnemen en andere negeren. Omdat het boek boordevol met tips staat, beveel ik het iedereen aan die makkelijk met online technologie werkt en eens fris naar de organisatie van zijn eigen werk en priveleven wil kijken.

De blog bij het boek: http://www.fourhourworkweek.com/blog/
pi_100649902
Die ga ik ook maar eens bestellen, klinkt als prima vakantie leesvoer
  vrijdag 12 augustus 2011 @ 18:57:26 #38
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_100649913
when-genius-failed.jpg

When Genius Failed van Roger Lowenstein. Over de val van Long Term Capital Management. Een hedgefunds met enkele briljante wiskundigen en nobelprijswinnaars op het gebied van economie.

In dit boek wordt beschreven waarom LTCM het toch niet heeft gered. Er wordt ingegaan op de manier waarop LTCM investeerde en hoe de onderlinge relaties binnen het hedgefund waren. Uiteindelijk is ook wel duidelijk waarom LTCM het niet haalde.

Ik vind het een prima boek, alles is duidelijk beschreven en ook voor iemand die vrij nieuw is in deze wereld is het goed te lezen. Overigens verfrissend om te lezen hoe de banken en de FED in paniek raakten van een relatief klein bedrag. Tegenwoordig geeft alleen Nederland al lachend 5 miljard aan de arme Grieken. Grappig hoe de wereld kan veranderen in paar jaar.
Bedankt Hans.
pi_100804921
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2011 18:17 schreef jaco het volgende:
Timothy Ferriss , The 4-hour Workweek
"Expanded and Updated Edition" 2009
Crown Publishers New York
Ik zie net dat het boek ook gewoon in het Nederlands te verkrijgen is:
http://www.ereaders.nl/een_werkweek_van_vier_uur
pi_101257590
shenanigans.jpg

Howard M. Schilit, Jeremy Perler: Financial Shenanigans
How to detect accounting gimmicks & fraud in financial reports
Fully revised and updated third edition, 2010

Dit boek is verplichte kost als je zelf financiele verslagen analyseert voor je beleggers aktiviteiten. Het is echter wel een boek dat op het juiste moment moet lezen. Ik meen dat je een ruime basiskennis boekhouden moet hebben en waarschijnlijk nog wel wat kennis of ervaring daarboven. Uitgaande van voldoende basiskennis is het boek logisch georganiseerd, vlot geschreven en van onschatbare waarde.

Zo'n beetje alle boekhoudkundige trucs om investeerders te misleiden via financiele verslagen worden uitgelegd en geillustreerd met historische voorbeelden. Die zijn wel allemaal uit de Amerikaanse markt gehaald, dus uitgaande van de US GAAP regels. Geen woord over IFRS, maar dat is mijn ogen geen zwakte, omdat IFRS grotendeels dezelfde fraude mogelijkheden biedt.

Normaalgesproken zijn accountingboeken niet om door te komen, maar dit boek leest relatief makkelijk weg. Het is ook geschikt om de rol van P&L, balancesheet, cashflow statements, reserves and accruals op zichzelf beter te begrijpen. Door te tonen hoe deze misbruikt worden, wordt impliciet toegelicht waarvoor ze oorspronkelijk wel bedoeld zijn. Het is dus ook een aardige accounting opfrisser als je niet per se in fraude bent geinteresseerd. Voor een uitgebreide inhoudelijke samenvatting van dit boek verwijs ik naar de blog van Frank Voisin.
pi_101519458
Sorry voor het enorme plaatje, maar kleiner heeft geen zin:

"Charting Two Centuries Of Business Booms And Depressions: From 1775 To 1944"

Dit slimme 'foldertje' van ťťn pagina beschrijft alle booms en busts in de Amerikaanse economie tot 1944. Het origineel in PDF-formaat kun je bij de Federal Reserve Bank in St. Louis, Missouri downloaden.

business booms and depressions 1775-1944.jpg
pi_101699092
fables.jpg
Aswath Damodaran
Investment Fables
Exposing the Myths of "Can't Miss" Investment Strategies
John Wiley and Sons, 2004

Dit is een boek over screenen en backtesten. De auteur, een finance professor van New York University, neemt een aantal bekende strategieen voor aandelen selectie onder de loep. Elk in een eigen hoofdstuk: Hoge dividend aandelen, lage P/E fondsen, lage P/B fondsen, bedrijven met door de jaren stabiele winstcijfers, bedrijven met 'excellent management', groei aandelen, contrair handelen, bedrijven met revolutionaire producten die op het punt van doorbreken staan, bedrijven die continu overnames doen, arbitrage strategieen, momentum/TA, market timing en meelopen met analisten adviezen en insider aankopen.

De auteur legt de logica achter elke strategie uit, maar plaatst er meteen al vraagtekens bij. Vervolgens gaat hij na of de strategie inderdaad superieure rendementen oplevert. Damodaran haalt daarbij historische onderzoeken aan (French en Fama zijn hier veel mee bezig geweest), maar gaat ook zelf aan de slag met zijn database.

Damodaran is academicus dus verwacht geen controversieel gedachtengoed a la Middelkoop of Jim Rogers. Voor het meten van risico neemt hij bijvoorbeeld standaarddeviatie en beta; twee maatstaven waarop in de praktijkwereld veel kritiek bestaat. Damodaran zit echter niet in een ivoren toren en toont de portfolios die uit de diverse screens rollen. Deze zijn trouwens wel van 2004 toen die het boek schreef, dus een aantal fondsen zal mogelijk niet bekend voorkomen.

Dan natuurlijk de vraag: werkt een van de besproken strategieen? Over het algemeen is het bewijs te zwak om dit te beamen. Een strategie die werkt over een bepaalde periode, faalt hopeloos gedurende een andere periode. Het blind kopen van lage P/B aandelen, lijkt over langere termijn (>5 jaar) succes te hebben. Het aantal faillisementen in zo'n mandje is echter ook veel hoger dan gemiddeld, zodat je resultaat sterk afhankelijk wordt van het aantal miskleunen in je portfolio. Veel strategieen, zoals kopen na een positieve earnings surprise (momentum) werken theoretisch, maar in zo'n lichte mate dat je in de praktijk je transactiekosten niet eens terugverdient. Ook keert zo'n strategie zich na een x aantal maanden weer tegen je, zodat onduidelijk is wanneer je de aandelen weer moet verkopen om je winst te pakken.

Lees het boek als je minimaal een introductie finance en statistiek hebt gehad. Er komt ook wat accounting aan bod. Het boek is vooral interessant als je op een van de genoemde strategieen leunt bij je eigen beleggingsbeleid. De kritiek is dan belangrijk om mee te nemen, maar Damodaran geeft ook aan hoe de strategie verbeterd kan worden door extra criteria aan de screener toe te voegen en daarmee zwakke aandelen uit de selectie te gooien.

Website bij het boek:
http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/New_Home_Page/invfables.htm
  donderdag 8 september 2011 @ 12:31:47 #43
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_101705131
quote:
Damodaran zit echter niet in een ivoren toren
Dat clichť dat wetenschappers in een ivoren toren zouden zitten moet echt maar eens uit de wereld geholpen worden. Vaak zijn wetenschappers de rest van de wereld mijlen ver vooruit. Dat zie ik in ICT maar ook in finance. Science rules!!!!
pi_101715888
Niemand het beleggen dummies boek in pdf? Moet toch ergens zijn.
pi_101761111
book_intelligentinvestor.jpg
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 11 september 2011 @ 15:29:50 #46
204320 Montelly
-|||-------|||-
pi_101818208
1.jpg

Super helder en toegankelijk boek, ik kan het iedereen aanraden ^O^
Vergeet niet te liken en te abonneren op mijn vlog:
https://youtu.be/oavMtUWDBTM?t=25s
pi_102007040
Mastering the Machine
How Ray Dalio built the world’s richest and strangest hedge fund.


Ok, geen boek maar een lang artikel uit de New Yorker dat je gratis online kunt lezen:
http://www.newyorker.com/(...)10725fa_fact_cassidy

Ray Dalio is een 'global macro' hedge fund manager, zoals George Soros was. Het is echter geen aap in een pak die achter een computer zit te traden. Hij heeft een geheel eigen, omstreden filosofie opgebouwd rondom economie, finance, management en allerlei andere aspekten van het leven. (Ook gelijk George Soros trouwens).

Goed geschreven artikel dat ook een inleiding geeft in de hedge fund industrie als geheel.
pi_102538723
greenwald.jpg

Value Investing
From Graham to Buffett and Beyond
Bruce C.N. Greenwald, Judd Kahn, Paul D. Sonkin, Michael van Biema
Wiley Finance, 2001

Professor Bruce Greenwald geeft al jaren het vak Value Investing voor de Columbia University mba opleiding. Niet te verwarren met Joel Greenblatt ("Magic Formula"), die hier ook doceert. Er is online videomateriaal van zijn klas te vinden, maar ik vind zijn stem en presentatie erg onprettig. Aangezien Greenwald wel een belangrijke figuur is in de value investing scene ("guru of guru's") heb ik dit boek aangeschaft.

Na een inleiding valt het boek in twee delen uiteen. Eerst komt de praktijk van het waarderen van bedrijven aan bod, inclusief voorbeelden. Daarna komen de werkwijzes van acht bekende value investors aan bod, eveneens ondersteund met voorbeelden: Warren Buffett, Mario Gabelli, Glenn Greenberg, Robert H. Heilbrunn, Seth Klarman, Michael Price, Walter and Edwin Schloss en Paul D. Sonkin. Ze hebben allemaal net even een andere benadering qua focus, selectie, waarderingsmethode en portfolio management.

Warren Buffett is helaas niet geinterviewd voor het boek, maar er wordt wel een goede bloemlezing uit zijn jaarlijkse shareholder letters gegeven. Ik hang al geruime tijd aan tegen het lezen van die letters: de meeste tekst is namelijk niet meer zo relevant. Met dit hoofdstuk heb je de beste pareltjes uit de letters van Buffett's echter wel bij elkaar, gesorteerd naar onderwerp.

Even terug naar het praktische waarderings gedeelte van het boek. Greenwald en co introduceren een waarderingsmethode met de naam Earning Power Value (EPV). Dit is een specifieke berekening om de toekomstige earnings van een bedrijf te discounten naar het heden. De uitkomst wordt vervolgens vergeleken met de vervangingswaarde van hetzelfde bedrijf. Dit is in feite het totaal van alle investeringen die een concurrent zou moeten doen om hetzelfde marktaandeel te veroveren. Uit de vergelijking tussen EPV en vervangingswaarde kunnen we conclusies trekken over de aantrekkelijkheid van het bedrijf als investering.

Ik vind het een beetje flauw dat de schrijvers doen alsof ze een overzichtswerk over value investing presenteren, maar vervolgens vooral hun eigen waarderingsmethode promoten. Dat gezegd hebbende, is het wel een goed doordachte methode die interessant is om te bestuderen. Dit boek is geschikt voor geinteresseerden in value investing die al een aantal boeken over dit onderwerp achter de kiezen hebben.
  vrijdag 30 september 2011 @ 16:32:54 #49
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_102553502
Je leest alles met 'value' in de titel? :P

Heb je the snowball trouwens gelezen? Vond ik erg interessant ondanks het feit dat het gros van het boek niet over beleggen gaat.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_102575717
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2011 16:32 schreef JimmyJames het volgende:
Heb je the snowball trouwens gelezen? Vond ik erg interessant ondanks het feit dat het gros van het boek niet over beleggen gaat.
Ik heb het eens in mijn handen gehad in de boekwinkel. Het viel me toen op dat vrij grote delen gingen over z'n jeugd en de grappen die hij op school uithaalde etc etc. Bij zo'n chronologische jaar-tot-jaar biografie heb ik altijd het gevoel dat ik door iemand's leven heen moet ploeteren, zeker bij zo'n dik boek als The Snowball. Het moet dan heel goed geschreven zijn en ik moet het idee hebben dat er een direkte relatie is tussen geschiedenis en heden. Beide voorwaarden leken niet aanwezig, maar ik heb het boek dus slechts vluchtig ingezien.

Ik heb ook het idee dat Buffett's zakenpartner Charlie Munger een bredere denker/schrijver is als Buffett zelf. Ik wil zijn boek over Mental Models nog eens lezen, maar het is helaas niet als Kindle ebook te verkrijgen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')