abonnement bol.com Unibet Coolblue
  vrijdag 25 februari 2011 @ 01:54:08 #1
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_93292742
quote:
99s.gif Op maandag 10 november 2008 10:34 schreef PietjePuk007 het volgende:
Er is nog geen centraal boekentopic :o. Het is een mooie tijd voor journalisten aangezien er veel uitgeplozen kan worden :%.

Ik ben nog steeds The Big Short aan het lezen. Ik ben nu bij hoofdstuk 5 Accidental Capitalists en ik vind het tot nu toe verreweg het meest interessante hoofdstuk (het hfd over Michael Burry had ik al eens op het internet gelezen). Vooral hoe ze tegen langlopende opties (LEAPS) aankijken is het lezen waard.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_95509221


Jeroen Smit - De Prooi
Blinde trots breekt ABN AMRO
Prometheus, 2008

Dit boek zie je regelmatig opduiken in top 10 lijstjes waardoor ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen. Het lezen was een forse klus: 446 pagina's gevuld met behoorlijk wat gedetailleerde informatie. Dit bleek echter de moeite waard. Jeroen Smit heeft duidelijk uitgebreid gesproken met veel insiders binnen ABN Amro en organisaties daaromheen. Al hun informatie is goed leesbaar samengevat.

Het verhaal begint met de fusie van de ABN met de Amro bank waar de kiem van veel problemen al geplant werd. Het eindigt met de overname van het nederlandse deel van Fortis/ABN Amro door Wouter Bos namens onze regering. Die overname volgte na de mislukte opsplitsing door Fortis, Santander en RBS. De titel van het boek doet misschien vermoeden dat het grootste deel van het boek over dit laatste drama gaat, maar de jaren daaraan voorafgaande krijgen evenveel aandacht.

Het boek schets de invalshoek vanuit de topbestuurders en de verschillende visies op de bedrijfsstrategie die daar leefden. Je hoeft niet door allerlei financiele informatie over BIS-ratio's, leverage, etcetera heen te werken. Het gaat echt om de machtstrijd tussen de sleutelfiguren en de problemen die ABN Amro tegenkomt. Niettemin wordt het verhaal een beetje droog in het midden van het boek. Ik raad het aan voor lezers die destijds al met interesse de overnamestrijd volgden via de media. Dit boek geeft een overzicht van alle achtergronden en lijkt daarin compleet en correct. Het is echt een mooi stuk journalistiek werk.
  vrijdag 15 april 2011 @ 13:03:25 #3
272649 Louis22
Exil im Salon
pi_95538519



Die ga ik mij eens aanschaffen.
pi_95539885
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 april 2011 13:03 schreef Louis22 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Die ga ik mij eens aanschaffen.
Klinkt tof, houd ons op de hoogte hoe het boek bevalt ^O^
pi_95540286
Grappig, ik hoorde dat Jeroen Smit vooral een witwasser/afdekker was met zijn boek.

Als dat zo is heeft ie het iig op overtuigende wijze gedaan.

Voor geïnteresseerden misschien leuk er eens wat naar te zoeken op het werelwijde web...
pi_96000083
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in de meer technische aspecten van de markt een leuke blog met enorm veel boekreviews: http://readingthemarkets.blogspot.com

De kwaliteit van de reviews zijn (imo) oppervlakkig te noemen zonder duidelijk waardeoordeel dus zie het meer als een leuke opsomming van titels. Dat is de blogger overigens niet kwalijk te nemen aangezien ze vrijwel een boek per dag er doorheen jaagt terwijl het type boeken dat besproken wordt meer te zien zijn als studieboeken. (Ik lees dergelijk soort boeken het liefst meermaals gezien de hoge informatiedichtheid)
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
  dinsdag 26 april 2011 @ 19:18:35 #7
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_96007014
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2011 13:34 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Klinkt tof, houd ons op de hoogte hoe het boek bevalt ^O^
Klinkt idd goed :)
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_96011114
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 april 2011 16:54 schreef Mendeljev het volgende:
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in de meer technische aspecten van de markt een leuke blog met enorm veel boekreviews: http://readingthemarkets.blogspot.com

De kwaliteit van de reviews zijn (imo) oppervlakkig te noemen zonder duidelijk waardeoordeel dus zie het meer als een leuke opsomming van titels. Dat is de blogger overigens niet kwalijk te nemen aangezien ze vrijwel een boek per dag er doorheen jaagt terwijl het type boeken dat besproken wordt meer te zien zijn als studieboeken. (Ik lees dergelijk soort boeken het liefst meermaals gezien de hoge informatiedichtheid)
Tijdje terug ook ontdekt. Heb er daardoor een aantal op mijn 'lijstje' gezet :P
  vrijdag 13 mei 2011 @ 15:15:15 #9
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96751379
Ik ben begonnen in "You Can Be a Stock Market Genius" van Joel Greenblatt.

Ik heb nooit echt aandacht besteed aan speciale situaties (spin-offs, rights issues etc) een grote vergissing zo te lezen :P

Ik ben inmiddels op de helft. Wel leuke materie die spin-offs en het wordt in het boek mooi geïllustreerd aan de hand van casussen. Zou TNT in dat opzicht interessant zijn?

[ Bericht 11% gewijzigd door JimmyJames op 14-05-2011 11:55:32 ]
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_96795197
black_swan.gif

Nassim Nicholas Taleb
The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
(Random House, 2007)

Met een Black Swan wordt een onwaarschijnlijke gebeurtenis met grote consequenties bedoeld. Deze metafoor is populair gemaakt door Nassim Nicholas Taleb. (Of hij dit symbool ook zelf verzonnen heeft, kon ik niet achterhalen). Je komt het steeds vaker tegen in financiele artikelen en ook in postings op het Fok AEX-forum. Naar mijn idee wordt het vaak foutief of slordig gebruikt. Ik vond het daarom tijd worden om de Black Swan eens vanuit de bron te bestuderen.

Dat viel niet mee, maar het bleek de moeite waard. Het boek telt ruim 300 pagina's, waar 100 waarschijnlijk wel voldoende zouden zijn geweest. Taleb heeft echter de ruimte nodig om te laten weten welke boeken hij wel niet allemaal gelezen heeft, dat zijn vader minister was en op welke wijze hij mijnheer X de les las. Ik moest mezelf over mijn irritatie rondom al deze koketterie heenzetten, maar op een gegeven moment komt het boek wel degelijk ter zake.

Een Black Swan event is veel meer dan een outlier binnen de normale distributie. Sterker nog: in het boek wordt de normale distributie frontaal aangevallen. Waar het financiele markten betreft wordt de bruikbaarheid ervan zelfs volledig verworpen. Ook alle financiele methodes gebaseerd op de normale distributie, zoals correlatie, regressie, moderne portfolio theorie, standaard deviatie, confidence interval en Value-At-Risk gaan de vuilnis bak in. Voor dit forum is het misschien goed om even te noemen hoe Taleb zijn portfolio dan wel beheert: 90% stopt hij in amerikaanse staatsobligaties om zichzelf te beschermen tegen een negatieve Black Swan (noot: het boek is geschreven in 2006). De overige 10% gebruikt hij om te profiteren van een eventuele Black Swan met opties en andere hoge risico strategieen die renderen bij extreme marktbewegingen.

Het boek is maar voor een klein deel statistische theorie. Je kunt de hoofdstukken hierover zelfs overslaan. Het leeuwendeel bestaat uit uitstapjes naar filosofische gedachtenkronkels, biologische en psychologische processen, maatschappelijke kwesties, semi-literaire anekdotes en natuurlijk Taleb's persoonlijke geschiedenis. Belangrijk is het maatschappelijke effect van Black Swans: volgens Taleb wordt de wereldgeschiedenis bepaald door dergelijke onvoorziene verschijnselen. Ik had zo'n brede scoop niet verwacht, maar vond het boek uitermate boeiend om te lezen. De argumenten tegen de normale distributie en alle uitvloeiselen daarvan zijn overtuigend. Mijn manier van nadenken over risico is voorgoed beinvloed door dit boek.
pi_96795790
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 15:27 schreef jaco het volgende:
Voor dit forum is het misschien goed om even te noemen hoe Taleb zijn portfolio dan wel beheert: 90% stopt hij in amerikaanse staatsobligaties om zichzelf te beschermen tegen een negatieve Black Swan (noot: het boek is geschreven in 2006). De overige 10% gebruikt hij om te profiteren van een eventuele Black Swan met opties en andere hoge risico strategieen die renderen bij extreme marktbewegingen.
Deze strategie heeft ook een naam, namelijk de barbell-strategie. Ik ben ook aanhanger van deze methode maar geef meer de voorkeur voor 95% B&H en 5% hoge beta. Het is niet noodzakelijkerwijs een goede strategie maar het geeft wel voldoening voor mensen die graag willen profiteren van extreme marktbewegingen.

Voor de rest, goede review! :D
Je reviews lezen lekkerder weg dan de boeken zelf.
Ain't nothing to it but to do it.
Greece
pi_96796557
De Barbell strategie inderdaad. Ik heb het boek er nog even bijgepakt en Taleb zet zelfs 10 - 15% in op de riskante helft van de barbell. Hij adviseert om dit te spreiden over een groot aantal kleine bets, zoals opties, hoge beta aandelen, private equity en venture capital, omdat je niet kan weten wat de black swan gaat worden (het is een unknown unknown variabele ).

Ik zou ook eerder naar 5% neigen binnen zo'n strategie. Zeker opties lopen immers op een gegeven moment af. Het is niet duidelijk of hij dan nieuwe opties financiert vanuit het 'veilige' deel of dat er een vast budget is voor het riskante deel dat zichzelf moet bedruipen. Taleb besteedt helaas maar 1 pagina aan zijn beleggingsstrategie.
  User die je het meest gemist hebt 2022 zaterdag 14 mei 2011 @ 17:34:47 #13
78918 SeLang
Black swans matter
pi_96799624
Mooie review :Y

Ikzelf heb The Black Swan als audioboek en gebruikte het strandmateriaal. Na 2x volledig geluisterd te hebben vind ik het nog steeds een uitstekend boek. Sterker nog, het is een van mijn grote favorieten. Juist omdat het zo breed is (het gaat ook eigenlijk niet over financiële markten).

Wat betreft Taleb's strategie: Hij is in feite de tegenpartij voor bepaalde mensen op Fok die het schrijven van opties propageren als winstgevende strategie.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_96802894
quote:
14s.gif Op zaterdag 14 mei 2011 17:34 schreef SeLang het volgende:
Wat betreft Taleb's strategie: Hij is in feite de tegenpartij voor bepaalde mensen op Fok die het schrijven van opties propageren als winstgevende strategie.
*kuch* LXIV *kuch*
  zaterdag 14 mei 2011 @ 19:20:04 #15
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96803459
Taleb koopt toch ver OTM puts/calls? De schrijvers op fok verkopen die volgens mij niet.
Please Move The Deer Crossing Sign
  woensdag 18 mei 2011 @ 00:00:53 #16
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_96972087
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 mei 2011 15:15 schreef JimmyJames het volgende:
Ik ben begonnen in "You Can Be a Stock Market Genius" van Joel Greenblatt.

Uit.
Een interessant boek dan snel wegleest. Wel heb ik het idee dat een twintigtal pagina's ook genoeg waren geweest om de essentiële inhoud te dekken. Heel kort samengevat: er schuilt vaak waarde in spin-offs omdat deze vanwege hun omvang niet zelden ongewild zijn door institutionele beleggers. En lees de brochures bij overnames en fusies.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_97250817


Tony Measor: Succesful Value Investing in Asia

(Singapore, 2007)

Zoals uit mijn eerdere reviews valt af te leiden, ben ik geinteresseerd in value investing als een beleggingsmethode. Bovendien beschouw ik Azie als de meest interessante regio voor beleggingen in het algemeen. De titel van dit boek trok dan ook meteen mijn aandacht. Helaas viel de inhoud zwaar tegen.

Tony Measor is Brit qua afkomst, maar geboren en getogen in Hong Kong. Zijn carriere als broker, fondsbeheerder (Quamnet fund) en schrijver van financiele columns speelde zich eveneens in Hong Kong af, met enige onderbrekingen in Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Na een aantal oninteressante pagina's over zijn jeugd en latere carriere, gaat Measor over tot het delen van zijn kennis en ervaring rondom beleggen op de aandelenmarkt van Hong Kong. Hij raadt aan om vooral aandelen in lokale bluechips zoals HSBC, Cheung Kong, SHK Properties, Henderson Land en Swire Pacific te overwegen.

Measor maakte zijn eigen fortuin door HSBC al sinds de jaren zeventig aan te houden. Op zich is dat een mooi voorbeeld van Buy and Hold a la Warren Buffett. Ik vraag me echter wel af of zijn beslissing niet meer geluk dan wijsheid betrof. De fundamentals van een bank analyseren is niet zo makkelijk en nergens geeft de schrijver er blijk van deze kunst te beheersen. De meest geavanceerde termen die passeren zijn P/E, payout ratio en dividendrendement. Het boek is bedoeld voor de beginnende belegger, maar nergens in de tekst geeft de schrijver een hint dat zijn analyse normaalgesproken verder gaat dan dat. Ik vraag me daarom af of Measor ook iets weet over tier 1 ratio's , FCFF, leverage en wat al niet meer. Over zijn huidige portfolio schrijft Measor...

quote:
My US portfolio comprising of AIG, Citigroup and Freddie Mac, were each bought quite well at times when they had become leprous and wildly unpopular. I had also made some forays into the US market on a quick turnaround, and had been quite successful. In fact, I do not believe that I have taken any losses.
Aangezien hij het boek in 2007 publiceerde, heb ik het vermoeden met de genoemde fondsen inmiddels is uitgerookt. Ik kon hier echter geen bevestiging van vinden op het web, maar ik blijf achter met het idee dat Measor's kennis van fundamentele analyse beperkt is en dat zijn rendementen meer te danken zijn aan beleggings discipline dan aan relevante kennis. Ik vond het aardig om eens een boek te lezen rondom Aziatische aandelen, maar verder bleek het boek tijdsverspilling.

[ Bericht 1% gewijzigd door jaco op 24-05-2011 21:31:51 ]
  dinsdag 24 mei 2011 @ 18:29:44 #18
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_97257045
Ik heb deze besteld: Buffett Beyond Value: Why Warren Buffett Looks to Growth and Management When Investing (Hardback)

http://www.amazon.com/Buf(...)id=1306254461&sr=8-2
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_97273000
Ik zoek een boek dat voor een beginner (maar wel op niveau, dus geen "voor dummies" boeken o.i.d.) uitlegt hoe financiële markten werken en de gebruikte termen uitlegt. Iemand een tip?
pi_98800780
common.jpg

Common Stocks and Uncommon Profits
Philip Arthur Fisher
2de editie, 2003, met inleiding door Ken Fisher

Warren Buffett heeft aangegeven dat zijn stijl van investeren bestaat uit 85% Benjamin Graham en 15% Philip Fisher. Ik wilde daarom eens iets lezen van deze Fisher en dit is zijn meest bekende boek, dat hij oorspronkelijk in 1958 schreef. De schrijfstijl is om die reden -net als bij Benjamin Graham- enigszins ouderwets en breedvoerig. Het boek leest traag, maar aangezien vrijwel de gehele inhoud interessant is, vond ik het die extra tijdsinvestering wel waard.

Common Stocks and Uncommon Profits is een van de weinige boeken over growth investing die ook gelezen worden door value investors, waarschijnlijk dankzij de eerder genoemde uitspraak van Warren Buffett. De value-investing community volgt ook de trades van de zoon van de Philip Fisher (Ken Fisher), die nog steeds een groot fonds beheert, dat is gebaseerd op de filosofie van zijn vader.

Fisher's theorie is een aanvulling op het pure value-investing. In het boek vinden we bijna geen boekhoudkundige cijfers of financiele ratio's. Fisher kijkt meer naar kwalitatieve criteria zoals:

- Hoe denken leveranciers en klanten over het bedrijf waarin we willen investeren.
- Levert de R&D afdeling een regelmatige stroom producten.
- Lijken de werknemers tevreden of zijn er regelmatig stakingen.

Fisher heeft 15 van dergelijke aandachtspunten en nam deze onder de loep door persoonlijk met klanten, concurrenten en leveranciers van het bedrijf te bellen. Deze methode noemt hij 'scuttlebutt', wat zoiets betekent als 'in de pap roeren'.

Ik vraag me een beetje af of dit vandaag de dag nog zou werken. Leveranciers, concurrenten en werknemers zijn nu veel voorzichtiger om iets negatiefs over een bedrijf te zeggen, vanwege het mogelijk uitlekken van insider information en de juridische consequenties daarvan. Aan de andere kant, is er nu veel meer publieke informatie over bedrijven en industrietakken via boeken, vakbladen en internet beschikbaar. Dat roept vervolgens weer de vraag op of het voor een outside investor nog wel mogelijk is om met 'scuttlebutt' tot nieuwe, betere inzichten dan de markt te komen.

Het boek roept de investeerder op om te focussen op groeipotentie en kwaliteit. Het is echter verdomd moeilijk om dergelijke factoren te herkennen. Zou je de opkomst van bijv. Cisco, Nokia en RIM vooraf kunnen voorspellen met scuttlebutt? En vervolgens ook de teloorgang (of wederopstanding) van deze bedrijven zien aankomen?

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 29-06-2011 00:17:53 ]
pi_98801228
quote:
2s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 18:29 schreef JimmyJames het volgende:
Ik heb deze besteld: Buffett Beyond Value: Why Warren Buffett Looks to Growth and Management When Investing (Hardback)

http://www.amazon.com/Buf(...)id=1306254461&sr=8-2
Dit boek heb ik ook enige tijd geleden gelezen. Ik vond het duidelijk geschreven en je kunt er het nodige van leren. De schrijver illustreert de fundamentele waarderings methoden die hij aanbeveelt aan de hand van investeringen die Buffett in het verleden deed.

Wat ik wel een beetje flauw vond, is dat hij geen bewijs (of zelfs maar een aanwijzing) levert dat Buffett de betreffende techniek inderdaad toepaste in zijn waardering van het betreffende fonds. De schrijver lijkt daardoor mee te willen liften op de goede naam van Warren Buffett.
  woensdag 29 juni 2011 @ 00:59:19 #22
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_98803182
Het boek krijgt lovende recensies maar ik vond het allemaal wat oppervlakkig (sommige hoofdstukken zijn maar een paar pagina's).
Please Move The Deer Crossing Sign
  donderdag 30 juni 2011 @ 13:30:30 #23
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_98863970
Per 1 juli:



(site van schrijver)
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  woensdag 6 juli 2011 @ 03:17:43 #24
348220 Plus_Ultra
Far from ya Hollywood
pi_99098716


In elk hoofdstuk meerdere job-opportunities, toegankelijk en leuk geschreven, nuttige inzichten (door een bedrijf als onderdeel van een belegging-portfolio te zien kijk je heel anders aan tegen potentiële management beslissingen van die individuele bedrijven). Dit boek is zonder twijfel de ware "Compositie van de Wereld". Ook leuk voor amateurbeleggers.

[ Bericht 24% gewijzigd door Plus_Ultra op 06-07-2011 03:25:31 ]
pi_99110384

Investments, een must have voor professionele beleggers.


En mijn tafelheer is plato, een filosofische kijk op o.a. economische/financiële situaties. Zeer interessant.
's Avonds een man, overdags rustig an
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')