abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_119307790
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 10:58 schreef PaulieWalnuts het volgende:

[..]

Jaco,

Wat zijn goede boeken om mee te beginnen over valua investing?

Ik heb nu beleggen voor dummies en Warren Buffett - the making of an american capitalist gelezen.
Die vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden: The Intelligent Investor door Benjamin Graham. Zorg wel dat je een editie met de commentaren van Jason Zweig leest, anders is er niet doorheen te komen.

Bovenstaand boek geeft je de juiste mindset voor value investing. Daarna moet je gewoon aan de slag en naar goede beleggingen zoeken. Voor een volgend boek zou ik daarom een inleiding in boekhouden kiezen of een accounting cursus aansluitend op je bestaande kennis niveau. Het doel is dat je een jaarverslag kunt lezen en volledig begrijpt.
pi_119308640
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 12:04 schreef jaco het volgende:

[..]

Die vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden: The Intelligent Investor door Benjamin Graham. Zorg wel dat je een editie met de commentaren van Jason Zweig leest, anders is er niet doorheen te komen.

Bovenstaand boek geeft je de juiste mindset voor value investing. Daarna moet je gewoon aan de slag en naar goede beleggingen zoeken. Voor een volgend boek zou ik daarom een inleiding in boekhouden kiezen of een accounting cursus aansluitend op je bestaande kennis niveau. Het doel is dat je een jaarverslag kunt lezen en volledig begrijpt.
Ja die Benjamin Graham wilde ik al lezen maar ik was bang dat ik veel woorden uit dat boek niet zou begrijpen. Ik kom in de biografie af en toe al woorden tegen die ik nog niet ken.
pi_119311182
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 12:33 schreef PaulieWalnuts het volgende:

[..]

Ja die Benjamin Graham wilde ik al lezen maar ik was bang dat ik veel woorden uit dat boek niet zou begrijpen. Ik kom in de biografie af en toe al woorden tegen die ik nog niet ken.
Woordenboek (en evt toelichtingen) erbij en niet te snel gaan ^O^

Van uitstellen leer je het nooit ;)
pi_119311274
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
2s.gif Op maandag 30 juli 2012 23:31 schreef monkyyy het volgende:
Iemand hier aanraders voor beleggen in vastgoed?

Edit: Ik zoek vooral info over de volgende punten:

• Tips over de financiering
• Waar je op moet letten als je iets aanschaft, hoe je de beste deals vindt
• Onderhandelen over prijs
• Met huurders omgaan of een vastgoedbeheer bedrijf ertussen zetten
• Netwerk opbouwen

Ben vooral geÔnteresseerd in een cashflow opbouwen dmv huuropbrengsten. (Dus niet grondkopen en bouwen, of huizen kopen opknappen en met winst verkopen, "flippen")
Geen specifieke tips, maar zijn er geen studieboeken voor de makelaardij waar je dit in terug kan vinden?

edit: oh, 30 juli :')
  vrijdag 23 november 2012 @ 15:35:24 #105
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_119540551
Ik zag een nieuw boekje van Middelkoop bij de boekhandel 'goud en het geheim van geld'. Ik heb er een beetje in gebladerd en het kwam me een beetje over als een overbodig boek vol met open deuren. Heeft iemand het gelezen?
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_119629797
Deze niet gelezen, maar zijn vorige boekje was ook gewoon een samenvatting van wat Engelse boekjes.
Chris van Nijnatten: "Het gevoel dat NAC iets onmetelijks was, iets Bredaas en iets ongelooflijk moois en warms, zelfs zo mooi en warm dat je er letterlijk voor ten strijde wilde trekken"
pi_120273000
registreer om deze reclame te verbergen
fearindex.jpg

The Fear Index
Robert Harris
Random House, 2011, New York

Let op: dit is fictie. Ik wilde deze thriller toch melden omdat het verhaal zich in de financiele wereld afspeelt. De hoofdpersoon is de oprichter en strateeg van een algoritmisch gestuurd hedgefonds. Een zelf-lerend computerprogramma neemt voor het fonds posities in op basis van automatische nieuws analyse rond bepaalde sleutelwoorden.

De financiele informatie in het boek is gebaseerd op goede research door de auteur. Alle financiele zaken kloppen wel zo'n beetje, behalve dat we ons kunnen afvragen of zo'n computerprogramma werkelijk succes zou kunnen hebben. (Een user van dit forum was ooit met iets dergelijks bezig, maar ik weet niet hoe dat afgelopen is).

Behalve de financiele verwikkelingen is het boek een spannende thriller. De hoofdpersoon wordt bedreigd en er gebeuren allerlei merkwaardige dingen in zijn leven. Het verhaal komt snel in beweging en blijft boeien. De tekst zal geen literatuurprijs winnen, maar het is vlot geschreven. Een echter page-turner dus, die ik aanraad voor de donkere dagen rond kerst.

Recensie van Bloomberg
http://www.bloomberg.com/(...)-thriller-books.html
pi_120275744
http://www.nieuwamsterdam.nl/kapitalisme-zonder-remmen

Maarten van Rossem, kapitalisme zonder remmen, de opkomst en ondergang van het marktfundametalisme.

Leuk boek,waarin maarten duidelijk uiteen zet waarom economie geen exacte wetenschap is en hierdoor dus ook de assumptie van het neoliberalisme dat de markt altijd zijn werk goed zal doen zonder regulering niet klopt. Hij maakt veel vergelijking tussen europa en de VS. Zijn conclusie is dat we weer beter terug kunnen keren naar het rijnland model .
pi_120277046
Time to Start Thinking: America in the Age of Descent
5161mtA07wL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU01_.jpg

Leuk boek met interessante voorbeelden over het verval in Amerika en de positie waarin het (zichzelf!) heeft gegooid met mogelijke oplossingen. Het heeft mijn positiviteit in Amerika wel aangetast.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_121105575
plex.jpg

In the plex - How Google Thinks, Works and Shapes Our Lives
Steven Levy
Simon & Schuster, New York, 2011

De meeste Fokkers weten wel een en ander over Google: de werking van de search engine via PageRank, het AdWords systeem, het project om alle boeken ter wereld in te scannen en de Google auto's die alle wegen ter wereld fotograferen. In dit boek komt het allemaal langs maar nu beschreven vanuit het perspectief van het bedrijf zelf. De auteur heeft met tientallen Google werknemers gesproken, meestal meerdere malen en in sessies verspreid over een lange periode (Levy volgt Google al min of meer vanaf de start vanwege eerdere tijdschrift artikelen die hij schreef).

Het boek geeft niet alleen de feiten weer, maar ook de sfeer waarin deze plaatsvonden. Er wordt met name beschreven hoe de oprichters Larry Page en Sergey Brin denken en communiceren en op welke wijze hun collega's daarmee omgaan. De chaos van de startup fase is leuk om te lezen, maar ook de meer donkere periodes worden beschreven, zoals het vertrek van Google uit China. De auteur laat ook de critici over dit soort kwesties aan het woord.

Het boek is niet specifiek voor de bedrijfs-economisch geinteresseerden, maar evenmin gericht op techneuten. Beide aspecten van Google's aktiviteiten komen aan bod, alsmede de juridische kwesties, personeelsbeleid, management en politiek. De auteur is duidelijk close met veel sleutelfiguren binnen Google en zijn schrijfstijl is helder en boeiend. Ik denk dat je geen betere geschiedschrijving van Google zult vinden totdat Levy over 10 jaar oid een update van het boek uitgeeft.
pi_121124816
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 01:49 schreef monkyyy het volgende:
[ afbeelding ]

The Single Best Investment: Creating Wealth with Dividend Growth (2006) by Lowell Miller

Dit boek heeft mij overtuigd dat Dividend Growth Investing (DGI) een solide lange termijn beleggingsstrategie is. De auteur legt uit wat DGI is, hoe het werkt en hoe dat te doen. Het idee van het creŽren van een eigen "private compounding machine" door een combinatie van DGI en herbelegging van het dividend is een van de meest verstandige strategieŽn waarover ik ooit heb gelezen.

Kort over wat DGI inhoudt:
DGI richt zich op het creŽren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar. Als de passieve inkomsten eenmaal meer zijn dan de uitgaven, kan de persoon in kwestie in theorie met pensioen. Een groot pluspunt hierbij is, is dat jaarlijks zijn koopkracht zal stijgen en hij/zij niet stock met verkopen om aan geld te komen, maar gewoon kan leven van het dividend.

Er wordt op een heldere manier uitgelegd hoe een dividend-growth portefeuille gebouwd en beheerd dient te worden. Ik vind de hoofdstukken vinden over fundamentele analyse nuttiger vind, dan het hoofdstuk over technische analyse (grafiek lezing).

Een van de betere boeken die ik gelezen heb over beleggen/investeren. 8.5/10 ^O^
Is dit niet gewoon hetzelfde als Stocks for the long run?
we don't let bygones be bygones we buy guns and squeeze like a python until the night come typical flow to keep you n*ggas on the tip of your toes lo and behold make your temple explode
pi_121125134
Ik ben nu Jim Rogers - Bull in China aan het lezen. Nog maar in het eerste hoofdstuk dus kan er nog niet veel over zeggen.
pi_121207604
Ik ben pas aan Grof Geld begonnen (had het al geruime tijd op de plank liggen hier, ooit een cadeau van mijn moeder geweest). Ik vind het echt een fantastisch boek!

Ik was bang dat het echt een boek zou zijn dat bankiers als graaiers zou neerzetten (ook omdat het boek opent met de naam "Rijkman Groenink"), maar dat valt reuze mee. Het trekt eerder lessen uit de fouten die bankiers in het verleden gemaakt hebben (zeker de historische inslag bevalt mij wel).
pi_121906318
dan maar hier linkje dumpen. Misschien het lezen waard. Zelf nog niet aan toegekomen.

The perfect storm energy finance and-the end of growth
http://www.scribd.com/doc(...)nd-the-end-of-growth
http://www.mrwonkish.nl Eurocrisis, Documentaires, Economie
  woensdag 23 januari 2013 @ 15:07:21 #115
197338 Knevelt
Een lekkere boy met brains
pi_121938683
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geÔnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
Op woensdag 29 september 2010 14:34 schreef Nikmans het volgende:
TS [Knevelt] is een van die zeldzame posters die de grens tussen trollen en serieus posten uitgegumd heeft _O_
pi_123898799
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 10:48 schreef floris_b het volgende:
[ afbeelding ]

Met humor geschreven boek over 2 vrouwen die gaan beleggen, terwijl ze 0% beurskennis hebben.
Hierin wordt ook de basis op een simpele manier uitgelegd.
Nog een paar pagina's te gaan hier ^O^ Idd, luchtig en humoristisch geschreven en toch worden alle basics in begrijpbare taal uitgelegd. Is het zeker waard om nog een keer te lezen. Master the basic _O_
pi_124219428
quote:
4s.gif Op woensdag 23 januari 2013 15:07 schreef Knevelt het volgende:
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geÔnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
Return to depression economics van Krugman.
pi_125154482
quote:
14s.gif Op donderdag 11 april 2013 13:04 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Ik zoek een goed boek waarin de basis uitgelegd wordt over aandelen, beurzen, traden en al die relevante dingen. Nu heb je wel die Dummie boeken, maar ik vraag mij af of er betere zijn.

Dummie of ..?

Thanks.
quote:
14s.gif Op donderdag 11 april 2013 14:07 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Maakt niet uit als het Engels of moeilijk is, Engels heeft mijn voorkeur zelfs. Het gaat mij er meer om dat de basis uitgelegd wordt. Geen boeken a la encyclopedie-size, maar gewoon de basis.

Als je goede websites of filmpjes hebt, is ook prima. Ik zoek echt kwaliteit.
If not now, then when.
pi_125829547
antifragile.jpg

Antifragile: How to Live in a World We Don't Understand
Taleb, Nassim Nicholas
2012-11-27. Penguin Books Ltd. Kindle Edition.

Wat is het tegengestelde van fragiel ? De meesten zullen robuust, solide of iets in die geest antwoorden. Fout! Een fragiel object of systeem is kwetsbaar voor druk/stress/volatiliteit. Voor het tegenstelde daarvan zoeken we dus iets dat sterker wordt onder druk van volatiliteit. Een solide of robuust object is ongevoelig voor stress en is dus niet werkelijk het tegengestelde. Er bestaat nog geen woord als tegenpool van fragiel, vandaar dat Nicholas Taleb de term antifragile introduceert. (Ik aarzel nog even om dit woord meteen ook in het Nederlands te introduceren als 'anti-fragiel').

In dit boek verkent Taleb wat antifragile inhoudt en welke consequenties het heeft op allerlei vakgebieden. Ik vond dit een interessante en intelligente verkenning. Ik denk dat iedereen die interesse heeft voor complexe systemen, zoals de economie en de beurs, dit boek kan waarderen. Ik heb wel wat bezwaren en die zijn ongeveer dezelfde als in mijn review van zijn vorige boek The Black Swan .

Taleb heeft erg veel tekst nodig en schrijft over allerlei disciplines, zoals medicijnen en het westerse schoolsysteem, waarbij niet altijd duidelijk is wat zijn kennis en ervaring op het betreffende gebied behelst. Dat neemt niet weg dat hij alles beter meent te zien als de betreffende authoriteiten en deskundigen, die genadeloos worden afgeserveerd. Taleb houdt zich normaalgesproken niet bezig met xyz, maar als hij dat wel zou doen zou hij er naar eigen zeggen geweldig in zijn. Of het nou medicijnen ontwikkelen, een land leiden of gewichtheffen betreft.

Deze opschepperige toon moet je als lezer accepteren. Daarnaast moet je jezelf voorbereiden op de nodige verwarring. Taleb ratelt soms wat teveel door over allerlei esoterische filosofieen en ik was hem regelmatig kwijt. Mijn advies is gewoon door te lezen. Elk afzonderlijk punt is in een paar pagina's gemaakt. Je kunt de draad meestal weer oppikken bij het volgende onderwerp. Er wordt ook niet een eenduidig betoog opgebouwd of naar een conclusie toegewerkt. Stel je meer in op een lopende band of liever nog een spervuur van ideeen waar Taleb de laatste jaren over heeft nagedacht. Er zitten ook vrij veel aanvullingen op zijn eerdere werken Black Swan en Fooled by Randomness in de tekst verweven.

Dus opnieuw geen makkelijk toegankelijk boek van Taleb, maar ook dit keer weer de moeite waard.
pi_125831417
In The Black Swan staan ook een paar hoofdstukken die wel achterwege gelaten hadden kunnen worden, en die vooral gedreven lijken door persoonlijk rancune van de schrijver. Maar goed, daar prik je vrij makkelijk doorheen. Het nieuwe concept klinkt sowieso wel weer interessant.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_126898792
Een lijst met boeken over bedrijven in de financiele sector:
(laat 't me weten als er een foutje in zit, of een belangrijk boek ontbreekt)

Lazard FrŤres & Co.
The Last Tycoons
The Secret History of Lazard FrŤres & Co.
51XgmE0XSUL.jpg

AIG
Fallen Giant
The Amazing Story of Hank Greenberg and the History of AIG
51mHxoWEd8L.jpg

Fatal Risk
A Cautionary Tale of AIG's Corporate Suicide
5102eJWcmFL.jpg

The AIG Story
41xaOdOeDeL.jpg

Bear Stearns
Bear-Trap
The Fall of Bear Stearns and the Panic of 2008
51nJAiPjFSL.jpg

Street Fighters
The Last 72 Hours of Bear Stearns, the Toughest Firm on Wall Street
510AqbadGmL.jpg

The Rise and Fall of Bear Stearns
51Picvk4OaL.jpg

Blackstone
King of Capital
The Remarkable Rise, Fall, and Rise Again of Steve Schwarzman and Blackstone
51zcG72ogQL.jpg

Citigroup
King of Capital
Sandy Weill and the Making of Citigroup
41w35MAbAOL.jpg

Tearing Down the Walls
How Sandy Weill Fought His Way to the Top of the Financial World. . .and Then Nearly Lost It All
41TM87GKWBL.jpg

Drexel Burnham
The Predators' Ball
The Inside Story of Drexel Burnham and the Rise of the JunkBond Raiders
51XDt7CJRBL.jpg

Den of Thieves
51Ao3%2BKhWXL.jpg

Conspiracy of Fools
A True Story
51dX0DmoSHL.jpg

Enron
Smartest Guys in the Room
The Amazing Rise and Scandalous Fall of Enron
51T3INegMVL.jpg

Fannie Mae
The Fateful History of Fannie Mae
New Deal Birth to Mortgage Crisis Fall
51Nz4UP9mXL.jpg

The Greatest Trade Ever
The Behind-the-Scenes Story of How John Paulson Defied Wall Street and Made Financial History
51RpKmkx-OL.jpg

Guaranteed to Fail
Fannie Mae, Freddie Mac, and the Debacle of Mortgage Finance
41TTyuIoghL.jpg

Goldman Sachs
The Culture of Success
41jFGJpBsHL.jpg

Goldman Sachs
Money and Power
How Goldman Sachs Came to Rule the World
51HVWDwQDnL.jpg

The Partnership
The Making of Goldman Sachs
51wLu7HT46L.jpg

Why I Left Goldman Sachs
A Wall Street Story
41-16kHuUcL.jpg

J.P. Morgan
Fool's Gold
The Inside Story of J.P. Morgan and How Wall St. Greed Corrupted Its Bold Dream and Created a Financial Catastrophe
51ILa4arn%2BL.jpg

Last Man Standing
The Ascent of Jamie Dimon and JPMorgan Chase
41mHag02ufL.jpg

KKR
Merchants of Debt
KKR and the Mortgaging of American Business
51N6G1JHBPL.jpg

Lehman Brothers
A Colossal Failure of Common Sense
The Inside Story of the Collapse of Lehman Brothers
51MGTB2%2BGgL.jpg

Street Freak
Money and Madness at Lehman Brothers
61HDhgmp6dL.jpg

The Last of the Imperious Rich
Lehman Brothers, 1844-2008
515Ffri7J7L.jpg

The Murder of Lehman Brothers
An Insider's Look at the Global Meltdown
41i6F0TYAyL.jpg

Uncontrolled Risk
Lessons of Lehman Brothers and How Systemic Risk Can Still Bring Down the World Financial System
51nXj-aAShL.jpg

Long-Term Capital Management
When Genius Failed
The Rise and Fall of Long-Term Capital Management
51R1ERPNTSL.jpg

Merrill Lynch
Crash of the Titans
Greed, Hubris, the Fall of Merrill Lynch, and the Near-Collapse of Bank of America
51DCF2YY87L.jpg

Washington Mutual
The Lost Bank
The Story of Washington Mutual-The Biggest Bank Failure in American History
41mU1Jg5vdL.jpg
pi_126898933
Wat vind je van deze boeken, is misschien wel een lichtelijk relevante vraag.
pi_126898999
quote:
2s.gif Op donderdag 23 mei 2013 12:41 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Wat vind je van deze boeken, is misschien wel een lichtelijk relevante vraag.
lol, denk je dat ik ze allemaal gelezen heb? Het is bedoeld als handigheidje, zodat jullie niet allemaal zelf op zoek hoeven te gaan, want het was nogal een tijdrovende zoektocht. En er komt nog meer aan.
pi_126921951
Boeken over Hedge funds / Private equity en overnames

More Money Than God
Hedge Funds and the Making of a New Elite
61BUXNslV7L.jpg

Hedge Fund Market Wizards
How Winning Traders Win
51YAYZGB16L.jpg

The Hedge Fund Mirage
The Illusion of Big Money and Why It's Too Good to Be True
41LUUByqytL.jpg

Barbarians at the Gate
The Fall of RJR Nabisco
51Szib0gt6L.jpg

Dethroning the King
The Hostile Takeover of Anheuser-Busch, an American Icon
518E%2BGxvlmL.jpg

The New Tycoons
Inside the Trillion Dollar Private Equity Industry That Owns Everything
417wq2czi7L.jpg

The Titans of Takeover
518YP49SPFL._SY300_.jpg
pi_126922912
Boeken over de crisis van 2007/2008/2009

House of Cards
A Tale of Hubris and Wretched Excess on Wall Street
511LqYSfZ7L.jpg

13 Bankers
The Wall Street Takeover and the Next Financial Meltdown
51qzblKFO-L.jpg

After the Music Stopped
The Financial Crisis, the Response, and the Work Ahead
41oW3HmIQLL.jpg

All the Devils Are Here
The Hidden History of the Financial Crisis
516KjqeqEAL.jpg

Bailout
An Inside Account of How Washington Abandoned Main Street While Rescuing Wall Street
51df1y8nuFL.jpg

Bull by the Horns
Fighting to Save Main Street from Wall Street and Wall Street from Itself
512jukDmixL.jpg

Confidence Game
How Hedge Fund Manager Bill Ackman Called Wall Street's Bluff
51aZlKeY-xL.jpg

Diary of a Very Bad Year
Confessions of an Anonymous Hedge Fund Manager
51XdoCkop7L.jpg

Exile on Wall Street
One Analyst's Fight to Save the Big Banks from Themselves
410ekO8WdaL.jpg

The Big Short
Inside the Doomsday Machine
41EtTYvr6fL.jpg

The End of Wall Street
51KoYzNRPSL.jpg

The Two Trillion Dollar Meltdown
Easy Money, High Rollers, and the Great Credit Crash
51co6iUSWHL.jpg

Too Big to Fail
The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System---and Themselves
41562LpePpL.jpg
  dinsdag 4 juni 2013 @ 10:46:12 #126
78918 SeLang
Black swans matter
pi_127394005
Paul Krugman - End This Depression Now!

51Plfv2lgLL._SY346_PJlook-inside-v2,TopRight,1,0_SH20_.jpg

Zelf was ik al goed bekend met de visie van Krugman, o.a. uit zijn colums in de New York Times en ondanks dat hij veel dingen imo correct ziet wist ik dat ik het op een aantal essentiŽle punten oneens ben met hem. Maar juist daarom leek het me interessant om dit boek te lezen (of eigenlijk luisteren, ik heb het audiobook). Ik ben immers gevoelig voor goede argumenten en Krugman is natuurlijk geen domme vent, dus geef hem maar eens een heel boek de tijd om mij te overtuigen.

Zoals de titel al suggereert ligt de nadruk in dit boek op zijn visie hoe de huidige depressie zou moeten worden beŽindigd en niet op hoe de crisis is ontstaan. Voor wie al een beetje bekend is met Krugman zijn er wat dat betreft geen verrassingen: hij pleit voor massale deficit spending, ultra-easy monetair beleid en een wat hogere inflatie target. Hij bouwt imo een goede en overtuigende case waarom dergelijk beleid zou moeten slagen in het reduceren van werkloosheid en terugbrengen van economische groei op korte termijn.

Enigszins tegen mijn verwachting in bleek ik het op de meeste punten gewoon eens te zijn met wat hij schrijft in dit boek. We zien kennelijk veel dingen hetzelfde. Echter, mijn verschil van mening met Krugman zit vooral in een aantal dingen waar hij helaas niet (voldoende) op ingaat in dit boek. En dat was een beetje een teleurstelling want juist daar had ik gehoopt een aantal nieuwe argumenten te horen die mij van mening zouden kunnen veranderen.

In een notendop: ik heb er weinig twijfel over dat massale deficit spending waarschijnlijk de enige manier is om op korte termijn met de minste hoeveelheid pijn uit een liquidity trap te ontsnappen. Die case wordt ook overtuigend gemaakt in het boek. Echter, waar mijn twijfels zitten is de lange termijn implicaties hiervan. Want je verandert daarmee ook de structuur van de economie. Bedenk dat de "stimulus" waar Krugman voor pleit nog eens veel groter moet zijn dan wat we tot nu toe hebben gezien (zijn punt waarom het tot nu toe niet heeft gewerkt is dat het veel te weinig was). Hij pleit dus voor een enorme staatsinterventie in de economie en experimenten in die richting zijn in het verleden meestal niet goed afgelopen.

Het impliceert ook dat de overheid alwetend is, terwijl we juist het tegendeel hebben gezien. Denk aan de bubble die "niemand" zag en toen de boel in elkaar lazerde werd er gezegd dat de subprime crisis "contained" was, e.d. Dat zijn dus diezelfde alwetende mensen die de economie moeten gaan sturen! Btw: Krugman zelf pleitte in 2002 ervoor (letterlijk!) om een huizenbubble op te blazen om de dotcom crash uit te balanceren en zie hoe dat is geŽindigd... Dit is een probleem dat helemaal niet in het boek aan de orde komt.

Een ander punt is dat waar Krugman voor pleit neerkomt op herverdeling van welvaart. Lage (en zelfs negatieve) reŽle rente is een welvaarts transfer van creditors naar debtors. Deficit spending is ook een vorm van wealth transfer. In de eerste plaats natuurlijk van de toekomstige generatie naar de huidige maar ook van het minder efficiŽnte deel van de economie naar het efficiŽntere deel. Immers, je voorkomt faillissement van het zwakkere deel, feitelijk een subsidie dus, ten koste van het efficiŽntere deel. Hier zit natuurlijk een ideologische component in (Krugman is een socialist) maar er is meer dan dat imo. Duurzame economische groei komt uiteindelijk door efficiŽntie verbeteringen en innovatie en dat is een Darwinistisch proces. Als de overheid ingrijpt in dat proces dan remt dat efficiŽntie verbetering en innovatie. In een hele extreme vorm hebben we dat gezien in het voormalige Oostblok waar de complete industrie na de val van de muur totaal inefficiŽnt bleek te zijn, waardoor ook het welvaartspeil in die landen veel lager bleef dan in het westen. Ook op dit punt gaat Krugman helemaal niet in.

Tenslotte een laatste puntje van milde irritatie over een verder goed geschreven boek is dat hij iets te vaak een sneer meent te moeten geven naar diverse (vooral Republikeinse) politici. Dat is okee in zijn columns voor de New York Times maar ik vind het niet passen in een dergelijk boek.

Samenvattend: ik vind dit een goed en overtuigend geschreven boek dat duidelijk het standpunt van Krugman uiteenzet. Iemand die Krugman al goed kent zal weinig nieuws aantreffen maar mensen die niet zo bekend hiermee zijn vinden hier een duidelijk en makkelijk leesbaar boek dat helpt om de materie te begrijpen. Helaas voor mij vond ik in dit boek nauwelijks een behandeling van mijn eigen voornaamste tegenargumenten maar het was toch interessant om Krugman's verhaal en argumentatie nog eens uitgebreid te horen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_127396858
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 10:46 schreef SeLang het volgende:
Paul Krugman - End This Depression Now!

[ afbeelding ]

Zelf was ik al goed bekend met de visie van Krugman, o.a. uit zijn colums in de New York Times en ondanks dat hij veel dingen imo correct ziet wist ik dat ik het op een aantal essentiŽle punten oneens ben met hem. Maar juist daarom leek het me interessant om dit boek te lezen (of eigenlijk luisteren, ik heb het audiobook). Ik ben immers gevoelig voor goede argumenten en Krugman is natuurlijk geen domme vent, dus geef hem maar eens een heel boek de tijd om mij te overtuigen.

Zoals de titel al suggereert ligt de nadruk in dit boek op zijn visie hoe de huidige depressie zou moeten worden beŽindigd en niet op hoe de crisis is ontstaan. Voor wie al een beetje bekend is met Krugman zijn er wat dat betreft geen verrassingen: hij pleit voor massale deficit spending, ultra-easy monetair beleid en een wat hogere inflatie target. Hij bouwt imo een goede en overtuigende case waarom dergelijk beleid zou moeten slagen in het reduceren van werkloosheid en terugbrengen van economische groei op korte termijn.

Enigszins tegen mijn verwachting in bleek ik het op de meeste punten gewoon eens te zijn met wat hij schrijft in dit boek. We zien kennelijk veel dingen hetzelfde. Echter, mijn verschil van mening met Krugman zit vooral in een aantal dingen waar hij helaas niet (voldoende) op ingaat in dit boek. En dat was een beetje een teleurstelling want juist daar had ik gehoopt een aantal nieuwe argumenten te horen die mij van mening zouden kunnen veranderen.

In een notendop: ik heb er weinig twijfel over dat massale deficit spending waarschijnlijk de enige manier is om op korte termijn met de minste hoeveelheid pijn uit een liquidity trap te ontsnappen. Die case wordt ook overtuigend gemaakt in het boek. Echter, waar mijn twijfels zitten is de lange termijn implicaties hiervan. Want je verandert daarmee ook de structuur van de economie. Bedenk dat de "stimulus" waar Krugman voor pleit nog eens veel groter moet zijn dan wat we tot nu toe hebben gezien (zijn punt waarom het tot nu toe niet heeft gewerkt is dat het veel te weinig was). Hij pleit dus voor een enorme staatsinterventie in de economie en experimenten in die richting zijn in het verleden meestal niet goed afgelopen.

Het impliceert ook dat de overheid alwetend is, terwijl we juist het tegendeel hebben gezien. Denk aan de bubble die "niemand" zag en toen de boel in elkaar lazerde werd er gezegd dat de subprime crisis "contained" was, e.d. Dat zijn dus diezelfde alwetende mensen die de economie moeten gaan sturen! Btw: Krugman zelf pleitte in 2002 ervoor (letterlijk!) om een huizenbubble op te blazen om de dotcom crash uit te balanceren en zie hoe dat is geŽindigd... Dit is een probleem dat helemaal niet in het boek aan de orde komt.

Een ander punt is dat waar Krugman voor pleit neerkomt op herverdeling van welvaart. Lage (en zelfs negatieve) reŽle rente is een welvaarts transfer van creditors naar debtors. Deficit spending is ook een vorm van wealth transfer. In de eerste plaats natuurlijk van de toekomstige generatie naar de huidige maar ook van het minder efficiŽnte deel van de economie naar het efficiŽntere deel. Immers, je voorkomt faillissement van het zwakkere deel, feitelijk een subsidie dus, ten koste van het efficiŽntere deel. Hier zit natuurlijk een ideologische component in (Krugman is een socialist) maar er is meer dan dat imo. Duurzame economische groei komt uiteindelijk door efficiŽntie verbeteringen en innovatie en dat is een Darwinistisch proces. Als de overheid ingrijpt in dat proces dan remt dat efficiŽntie verbetering en innovatie. In een hele extreme vorm hebben we dat gezien in het voormalige Oostblok waar de complete industrie na de val van de muur totaal inefficiŽnt bleek te zijn, waardoor ook het welvaartspeil in die landen veel lager bleef dan in het westen. Ook op dit punt gaat Krugman helemaal niet in.

Tenslotte een laatste puntje van milde irritatie over een verder goed geschreven boek is dat hij iets te vaak een sneer meent te moeten geven naar diverse (vooral Republikeinse) politici. Dat is okee in zijn columns voor de New York Times maar ik vind het niet passen in een dergelijk boek.

Samenvattend: ik vind dit een goed en overtuigend geschreven boek dat duidelijk het standpunt van Krugman uiteenzet. Iemand die Krugman al goed kent zal weinig nieuws aantreffen maar mensen die niet zo bekend hiermee zijn vinden hier een duidelijk en makkelijk leesbaar boek dat helpt om de materie te begrijpen. Helaas voor mij vond ik in dit boek nauwelijks een behandeling van mijn eigen voornaamste tegenargumenten maar het was toch interessant om Krugman's verhaal en argumentatie nog eens uitgebreid te horen.
Thanks voor goede post.
Dus ook de moeite waard als je de columns al volgt?

VSP's :D
  maandag 10 juni 2013 @ 21:23:02 #128
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_127636621
quote:
4s.gif Op woensdag 23 januari 2013 15:07 schreef Knevelt het volgende:
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geÔnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
Je zoekt een science fiction boek.
The view from nowhere.
  dinsdag 11 juni 2013 @ 10:43:27 #129
197338 Knevelt
Een lekkere boy met brains
pi_127654947
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 21:23 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je zoekt een science fiction boek.
Hoezo? :D
Op woensdag 29 september 2010 14:34 schreef Nikmans het volgende:
TS [Knevelt] is een van die zeldzame posters die de grens tussen trollen en serieus posten uitgegumd heeft _O_
  dinsdag 11 juni 2013 @ 11:35:40 #130
348450 ikjijallebei
luiheid uitgevonden
pi_127656682
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 21:23 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je zoekt een science fiction boek.
Moest lachen.
pi_127660842
Exposure
From President to Whistleblower at Olympus
51Di7W5u6oL._BO2,204,203,200.jpg

Michael Woodford is pas kort aangesteld als CEO van Olympus, een Japans bedrijf dat bij het grote publiek voornamelijk bekend is als maker van o.a. fotocamera's. Kort na zijn aantreden wordt via een obscuur magazine naar buiten gebracht dat er allerlei vreemde zaken aan de hand zijn binnen Olympus. Woodford besluit op onderzoek uit te gaan. Wat hij aantreft brengt niet alleen zijn carriŤre maar heel Olympus in gevaar.

De inhoud van het boek is spannend. Het geeft een duidelijk beeld van het schandaal en de gevolgen voor Olympus en zijn werknemers, de raad van bestuur, gepensioneerden die in luttele weken hun belegging in Olympus zien verdampen, en voor Woodford zelf en zijn gezin. Bovendien geldt dit boek ook als waarschuwing voor Japan en met name zijn bedrijfscultuur, omdat het land dat ooit zo vooruitstrevend en competitief was, steeds meer de race verliest. De volgende zin uit het boek zegt daarbij alles: "Japan had been sleepwalking through the latter part of the twentieth century and into the twenty-first. It needs to wake up."

Het boek is geschreven in de ik-vorm, door Michael Woodford zelf (zonder ghost-writer). Hij is geen begenadigd schrijver en dat merk je bij tijd en wijle. Soms denk ik dat het boek spannender geschreven had kunnen zijn, door een betere schrijver, er staan nu vaak cliffhangers in die de aandacht niet echt pakken of te weinig sfeer creŽren. Een voorbeeld is een moment dat Woodford uitgeput is door jetlag en de gebeurtenissen die hem overkomen. Het is echter alleen de opmerking van de schrijver hierover waardoor dat duidelijk wordt, niet door het taalgebruik of het gedrag van de hoofdpersoon in het boek. Het boek is wat mij betreft dus iets te vlak geschreven. Dat is jammer, omdat de inhoud zelf wel interessant en spannend is.
pi_129110915
shearn.jpg

The Investment Checklist: The Art of In-Depth Research

Michael Shearn
Wiley, first edition (2011)
Kindle Edition

Beginnende beleggers doen vaak verbijsterend weinig research rondom hun aandelen keuzes. Ze hebben iets over een bedrijf op tv gezien of een positief artikel gelezen en dat is dan blijkbaar voldoende om er een paar duizend euro tegen aan te smijten. Iets verder gevorderde beleggers checken waarderingsratio's zoals P/E, P/B en vergelijken die met andere aandelen. De volgende stap is dat je een bedrijf volledig doorlicht.

Dit boek helpt bij het maken van die stap. De schrijver presenteert 59 vragen rondom een aantal hoofdonderwerpen, zoals Strengths/Weaknesses of the business, Quality of Management en Growth Opportunities. De vragen hebben een toelichting, een voorbeeld en soms een aantal subvragen. Dit is allemaal zeer helder. De checklist heeft geen score systeem om tot een koop besluit te komen. Het gaat er meer om dat je over alle relevante aspecten rondom het bedrijf nadenkt en je bewust wordt waar er vraagtekens zijn.

De checklist voorkomt dat je te snel een investerings beslissing neemt, bijvoorbeeld als je enthousiast bent over een bepaald aandeel. De andere kant van de medaille is dat het uitwerken van 59 antwoorden wel een hels karwei is. De schrijver geeft aan dat het hem enkele weken per onderneming kost. (Het is niet helemaal duidelijk of dit volle werkdagen zijn of zijn avonduren als prive belegger.) In ieder geval is dit boek bedoeld voor de serieuze belegger met een geconcentreerde portfolio die fundamentele research wil doen. De checklist is mijns inziens nog niet eens compleet omdat meer kwantitatieve methoden zoals een discounted cashflow analysis niet aan bod komen.

Als je moeite hebt om, zoals ik, een jaarverslag te pakken en van a tot z te lezen, dan is deze checklist een ideaal middel om daar gericht doorheen te werken.
  dinsdag 30 juli 2013 @ 12:20:33 #133
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_129501335
9780691156842_custom-d3bef61dfc417520f7138615aa7416726c5b9699-s6-c30.jpg

Zie dat deze nog niet voorbij is gekomen. Best wel populair bij economen en in de financiŽle wereld de laatste maanden. Het boek betoogd vooral hogere kapitaalbuffers van banken en weerlegt claims die bankiers en lobbyisten (en soms politici) maken wanneer er hogere eisen dreigen te worden gesteld. Het is ook geschreven dat het voor iemand zonder uitzonderlijke economische kennis (voor mij dus) goed te volgen is tot op heden.

In de NRC verscheen dit stuk erover met interview (PDF-alert): http://marsvangrunsven.fi(...)kers-new-clothes.pdf (staat op de site van auteur zelf overigens)

Overigens had Ross Sorking (van Too Big To Fail) een readinglist in de NY Times gegooid: dealbook.nytimes.com/2013/07/01/wall-street-must-reads-for-everyone/?smid=tw-share&_r=3

[ Bericht 7% gewijzigd door F.Begbie op 30-07-2013 12:24:04 (Toevoeging NY Times) ]
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
pi_129504902
Geen boek maar een lang artikel dat je misschien het lezen van een heel boek bespaart. Een economische uitleg en geschiedenis vanuit Keynesiaans perspectief. Opmerkelijk helder en goed geschreven imho: http://lareviewofbooks.org/essay/post-scarcity-economics
  woensdag 31 juli 2013 @ 20:21:48 #135
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129555118
blincoe_cover_2413458a.jpg

Antifragile - Nassim Nicholas Taleb

Dit is net als zijn voorgaande boeken geen boek over economie of over trading maar over een meeromvattend idee. Taleb is bekend van zijn bestsellers Fooled by Randomness en The Black Swan, maar volgens hemzelf moet je dat eigenlijk zien als delen van zijn laatste boek: Antifragile. Zelf heb ik geluisterd naar het audioboek.

Het boek draait om de begrippen 'fragile' en 'antifragile'. Dingen / systemen die leiden onder volatiliteit, stress etc zijn fragile, dingen die hiervan profiteren zijn antifragile. Afgezien van de introductie van een nieuw woord ('antifragile') volgt het hele idee eigenlijk al automatisch uit wat hij eerder beschreef in The Black Swan. In die zin was dit boek voor mij niet de eye-opener die The Black Swan wel was. Desalniettemin maakt dit boek samen met de twee voorgaande boeken een mooi compleet geheel van het basisidee achter deze drie boeken. Dat was zijn opzet en daarin is hij geslaagd.

Aan het begin van het boek is het basisidee al heel snel duidelijk. Daarna geeft hij vooral voorbeelden en gaat in op de implicaties die het heeft, waarbij hij in typische Taleb stijl weer tig filosofen van stal haalt (het nut van sommige zijsprongen is overigens niet altijd duidelijk) en de vloer aanveegt met experts uit allerlei disciplines. Hoewel hij hiermee het basisidee en de implicaties daarvan goed weet over te brengen zit hier imo ook een zwakte van het boek. Want Taleb gaat vaak wel heel erg kort door de bocht en dan ook nog eens in disciplines (voeding, medische zaken,...) waarin hij bij mijn weten weinig expertise heeft. Ik had daardoor regelmatig een reactie van "Ho! wacht even...!".

Op ťťn gebied blijft het angstvallig stil. Taleb was ooit Trader/ optie handelaar en het hele boek gaat eigenlijk over asymmetrische payoffs (vertaald naar financiŽle termen) en hoe dat voor of tegen je kan werken. Hij prefereert 'trades' (of situaties in de echte wereld) met veel opwaarts potentieel en weinig neerwaarts risico. Met andere woorden: het equivalent van een long (gekochte) optie (call of put), zoals dat in de financiŽle wereld heet. Voor een naÔeve lezer lijkt dat misschien op het eerste gezicht logisch maar zo simpel is het natuurlijk niet. Want of dit een goede trade is hangt puur af van de PRIJS die je voor die optie betaalt, en hij als ex-trader weet dat als geen ander.

Hier lijkt hij zichzelf tegen te spreken. Immers als een long optie een goede trade is, is de implicatie dat die optie is ondergewaardeerd. Maar zelf hamert hij er nu juist altijd op dat de upside (een black swan!) onvoorspelbaar is. Dus hoe kun je weten of die optie is ondergewaardeerd? Lange termijn optie data in financiŽle markten suggereert eerder het omgekeerde: naÔef opties kopen zonder voorkennis of skill is per saldo een verliesgevende strategie, ondanks dat er af en toe een mega winst kan worden gemaakt. Dus een naÔeve vorm van Taleb's antifragiele strategie kan (en waarschijnlijk: zal) je trading account net zo goed wegvagen.

Ondanks de kritiek die ik heb is het basisidee waardevol en bruikbaar. En met het meeste dat hij schrijft (ondanks dat het soms kort door de bocht is) ben ik het gewoon eens. Het is dan ook zonde van de energie om te gaan nit-picken op details in plaats van het basisidee zelf.

Samenvattend: typisch Taleb boek over een idee dat logischerwijs volgt uit zijn voorgaande boeken. Dit boek rondt het mooi af en is wat mij betreft een aanrader voor mensen die zijn vorige boeken interessant vonden.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_129555604
Ergo: nietszeggend, maar royalties @ Taleb. Of lees ik de beschrijving verkeerd? Volgens mij is Taleb in toenemende mate een commissie/dagtarief hoer geworden.
so long and thanks for all the fish
pi_129569097
quote:
2s.gif Op woensdag 31 juli 2013 20:21 schreef SeLang het volgende:
Op ťťn gebied blijft het angstvallig stil. Taleb was ooit Trader/ optie handelaar en het hele boek gaat eigenlijk over asymmetrische payoffs (vertaald naar financiŽle termen) en hoe dat voor of tegen je kan werken.
Malcolm Gladwell heeft ooit een artikel over Taleb geschreven, waaruit blijkt hoe hij handelt. Misschien wordt je vraag daarin (deels) beantwoord: http://www.gladwell.com/2002/2002_04_29_a_blowingup.htm

(Noot: het artikel is geschreven in het jaar 2002)
  donderdag 1 augustus 2013 @ 10:05:44 #138
404307 AmicusS
Vriend met een S erachter
pi_129571791
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juli 2013 14:12 schreef jaco het volgende:
Geen boek maar een lang artikel dat je misschien het lezen van een heel boek bespaart. Een economische uitleg en geschiedenis vanuit Keynesiaans perspectief. Opmerkelijk helder en goed geschreven imho: http://lareviewofbooks.org/essay/post-scarcity-economics
Thanks, sterk artikel inderdaad!

Al haalt het idd een beetje de punch uit Return of Depression Economics, waar ik nu in bezig ben :)!
  donderdag 1 augustus 2013 @ 19:19:05 #139
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129587472
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 05:32 schreef jaco het volgende:

[..]

Malcolm Gladwell heeft ooit een artikel over Taleb geschreven, waaruit blijkt hoe hij handelt. Misschien wordt je vraag daarin (deels) beantwoord: http://www.gladwell.com/2002/2002_04_29_a_blowingup.htm

(Noot: het artikel is geschreven in het jaar 2002)
Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen. Om succesvol te zijn kun je dus niet op een naieve manier opties kopen maar zul je toch iets intelligenter te werk moeten gaan.

Wat natuurlijk wel zo is, is dat een dergelijke strategie antifragiel is. Hij kan in ťťn klap een fortuin maken maar hij kan niet in ťťn keer veel verliezen. Hij kan langzaam doodbloeden maar zich niet in ťťn klap opblazen. En dat is het voordeel van zo'n strategie. Maar van duizend kleine sneetjes kun je ook dood gaan. En of dat uiteindelijk gebeurt hangt af van de prijs die je voor de opties betaalt. Dat is mijn punt.

Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel. Met cash aanhouden en wachten op een excellent instapmoment "koop" je in feite ook een optie. Je voorspelt niets (want dat kun je toch niet) en weet ook niet welke black swan uiteindelijk voor je instapmoment gaat zorgen. De prijs die je voor deze optie betaalt is het (schijnbaar) lage rendement op de cashpositie, maar uiteindelijk hoop je dat zich dat terugbetaalt doordat je assets later voor een prikkie kunt kopen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat een daling een bonanza oplevert terwijl een opwaartse of zijwaartse markt vrijwel niets kost. Vergelijk dat met de downside die iemand heeft die op de huidige waardering in aandelen belegt.... De prijs van deze optie lijkt niet hoog, gezien het feit dat het "lage" rendement op cash maar weinig lager is dan de dividendyield van de markt en gezien de frequentie waarmee beurscrises voortkomen. En zelfs als over een x-aantal jaren die inschatting fout blijkt te zijn geweest dan is er geen man overboord want er is dan nauwelijks iets verloren. Dat is antifragiel :)
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  donderdag 1 augustus 2013 @ 19:37:09 #140
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_129587948
Ik ben toevallig net begonnen in antifragiel, grappig.
Please Move The Deer Crossing Sign
  donderdag 1 augustus 2013 @ 21:02:16 #141
375626 WillemMiddelkoop
Aex eind dit jaar onder 200
pi_129590473
quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:

[..]

Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen. Om succesvol te zijn kun je dus niet op een naieve manier opties kopen maar zul je toch iets intelligenter te werk moeten gaan.

Wat natuurlijk wel zo is, is dat een dergelijke strategie antifragiel is. Hij kan in ťťn klap een fortuin maken maar hij kan niet in ťťn keer veel verliezen. Hij kan langzaam doodbloeden maar zich niet in ťťn klap opblazen. En dat is het voordeel van zo'n strategie. Maar van duizend kleine sneetjes kun je ook dood gaan. En of dat uiteindelijk gebeurt hangt af van de prijs die je voor de opties betaalt. Dat is mijn punt.

Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel. Met cash aanhouden en wachten op een excellent instapmoment "koop" je in feite ook een optie. Je voorspelt niets (want dat kun je toch niet) en weet ook niet welke black swan uiteindelijk voor je instapmoment gaat zorgen. De prijs die je voor deze optie betaalt is het (schijnbaar) lage rendement op de cashpositie, maar uiteindelijk hoop je dat zich dat terugbetaalt doordat je assets later voor een prikkie kunt kopen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat een daling een bonanza oplevert terwijl een opwaartse of zijwaartse markt vrijwel niets kost. Vergelijk dat met de downside die iemand heeft die op de huidige waardering in aandelen belegt.... De prijs van deze optie lijkt niet hoog, gezien het feit dat het "lage" rendement op cash maar weinig lager is dan de dividendyield van de markt en gezien de frequentie waarmee beurscrises voortkomen. En zelfs als over een x-aantal jaren die inschatting fout blijkt te zijn geweest dan is er geen man overboord want er is dan nauwelijks iets verloren. Dat is antifragiel :)
Interessante visie, betekent dit ook dat je nu nog steeds 100% cash zit? Er zijn toch ook altijd 'echte koopjes'/echt ondergewaardeerde aandelen/obligaties/commodoties/ledencertificaten e.d. in de markt? Doe je daar niks mee? En loop je door het wachten op de 'zwarte zwaan'/crash niet mogelijk langdurig rendement en dividend mis?
pi_129602648
quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:
Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen.
Ik geloof dat ik je bezwaar door heb. De strategie van Taleb is er op gebaseerd dat de optie-verkoper het risico op een black swan te laag inschat zodat deze te weinig compensatie vraagt voor de verzekering van dat risico. Om dat vast te stellen zal Taleb dus toch een of andere kwantitatieve berekening moeten maken rondom de frequentie en de omvang van black swans. Dit is echter in strijd met de onvoorspelbaarheid van black swans.

(Het volgende is speculatie mijnerzijds hierover ...)

Misschien dat Taleb van mening is dat opties over de gehele linie te laag geprijsd zijn, omdat de Black-Scholes formule als basis voor de berekening geldt. Black-Scholes gaat uit van een normale verdeling van uitkomsten, hetgeen Taleb onzin vindt vanwege het aantal extreme uitkomsten.

De verkopers van opties kunnen dit echter ook waarnemen en de vraagprijs van hun opties aanpassen in afwijking op een pure Black-Scholes prijs. Het is mogelijk dat ze hierin de afgelopen jaren verfijnder en minder naief zijn geworden en dat Taleb daarom zijn fonds vziw op dit moment niet meer runt.

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 02-08-2013 08:21:35 (spelling) ]
  vrijdag 2 augustus 2013 @ 09:37:03 #143
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129604012
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 21:02 schreef WillemMiddelkoop het volgende:

[..]

Interessante visie, betekent dit ook dat je nu nog steeds 100% cash zit? Er zijn toch ook altijd 'echte koopjes'/echt ondergewaardeerde aandelen/obligaties/commodoties/ledencertificaten e.d. in de markt? Doe je daar niks mee? En loop je door het wachten op de 'zwarte zwaan'/crash niet mogelijk langdurig rendement en dividend mis?
Echte kansen doe ik natuurlijk wel iets mee. Dat is juist het hele idee: handen vrijhouden zodat je wel de upside hebt maar niet de downside.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  vrijdag 2 augustus 2013 @ 10:23:40 #144
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129605142
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2013 08:17 schreef jaco het volgende:

[..]

Ik geloof dat ik je bezwaar door heb. De strategie van Taleb is er op gebaseerd dat de optie-verkoper het risico op een black swan te laag inschat zodat deze te weinig compensatie vraagt voor de verzekering van dat risico. Om dat vast te stellen zal Taleb dus toch een of andere kwantitatieve berekening moeten maken rondom de frequentie en de omvang van black swans. Dit is echter in strijd met de onvoorspelbaarheid van black swans.
Exact!

quote:
(Het volgende is speculatie mijnerzijds hierover ...)

Misschien dat Taleb van mening is dat opties over de gehele linie te laag geprijsd zijn, omdat de Black-Scholes formule als basis voor de berekening geldt. Black-Scholes gaat uit van een normale verdeling van uitkomsten, hetgeen Taleb onzin vindt vanwege het aantal extreme uitkomsten.

De verkopers van opties kunnen dit echter ook waarnemen en de vraagprijs van hun opties aanpassen in afwijking op een pure Black-Scholes prijs. Het is mogelijk dat ze hierin de afgelopen jaren verfijnder en minder naief zijn geworden en dat Taleb daarom zijn fonds vziw op dit moment niet meer runt.
Black-Scholes zoals beschreven in textboeken (gebaseerd op normaalverdeling) wordt door niemand in de echte wereld gebruikt. In de echte wereld worden black swans wel degelijk ingeprijsd (Black-Scholes kun je overigens gewoon gebruiken als je daar een niet-normale verdeling in plugt - welke verdeling je gebruikt is natuurlijk het geheim van de handelaar want dat is de sleutel naar succes!). Of ze voldoende (of juist te agressief) zijn ingeprijsd zul je nooit van tevoren kunnen weten omdat black swans onvoorspelbaar zijn.

Maar als je lange termijn data bestudeert van de S&P500 dan vind je dat onder de streep het kopen van opties op die index een verliesgevende strategie is geweest, ook als je de epische winsten meerekent die nu en dan optreden. Het kopen van opties zonder toegevoegde intelligentie/ voorkennis lijkt dus niet een goede strategie puur vanuit winstoptimalisatie beredeneerd.

In het artikel waarvan je de link zelf postte staat overigens beschreven dat Taleb in zijn hedgefund ook met modellen werkte om de juiste optieprijs te bepalen, maar dat gaat dus tegen zijn eigen idee in dat black swans onvoorspelbaar zijn. Het is me overigens niet duidelijk hoe succesvol hij was met dit hedgefund.

Maar Taleb's hedgefund was dus wel antifragiel. Hij kon hooguit langzaam doodbloeden, maar een blowup is niet mogelijk. Het is belangrijk om je te realiseren dat zelfs als Taleb's strategie het gemiddeld slechter zou doen dan (bijvoorbeeld) de markt dat er nog steeds veel voor te zeggen is. De tegengestelde strategie (lange reeksen van kleine winsten en eens in de zoveel jaar plotseling een episch verlies) sukkelen beleggers in slaap en nodigen ze uit om te teveel risico/ leverage te nemen. Je ziet dit vaak bij optieschrijvers die jarenlang constant inkomen halen uit opties schrijven en dan plotseling worden weggevaagd. Ik heb in mijn eigen irl omgeving meerdere mensen zo in rook op zien gaan. Eťn van mijn vrienden verloor >500k (al zijn spaargeld) en ook nog eens al het spaargeld van zijn vrouw (ja, je kunt een hoop meer verliezen dan alleen geld...). Hier op Fok! hebben we trouwens ook een paar mensen langs de afgrond zien gaan met dergelijke strategieŽn.

De meeste blowups komen denk ik ook niet zozeer voort uit het misprijzen van opties maar meer uit over-leverage doordat lange periodes van easy money mensen in slaap sukkelt, teveel vertrouwen geeft in eigen kunnen en ze blind maakt voor de risico's.

Dus ondanks mijn kritiek op de (in mijn ogen) redeneerfout van Taleb heeft hij dus wel een zeer goed punt met zijn betoog voor antifragiliteit in een beleggingsstrategie.

[ Bericht 1% gewijzigd door SeLang op 02-08-2013 15:02:54 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zaterdag 3 augustus 2013 @ 17:29:59 #145
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_129650572
Niet een boek, maar een Credit Suisse report.

Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2013

Rendementen van Equities, Bonds en Bills in verschillende landen sinds 1900.

Nederland:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
pi_129668062
quote:
2s.gif Op woensdag 31 juli 2013 20:21 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]

Antifragile - Nassim Nicholas Taleb

knip
Antifragile werd mij aangeraden door iemand dus ik heb een poging gewaagd het te lezen, net als zijn andere boeken. Helaas is het me alweer niet gelukt een van zijn boeken uit te lezen. Deze man heeft zo'n onuitstaanbare neiging zijn punt op driehonderdduizend manieren te maken met een even groot aantal metaforen en zijstapjes naar gebieden waar hij totaal geen verstand van heeft. Zo ook zijn verhaal hoe hij "uitvond" hoe je het "beste" kon trainen. Maar zelfs al heeft de beste man totaal geen verstand van zaken wat een onderwerp betreft, nog steeds heeft hij het narcisme om anderen te beleren.

En de reden waarom hij "rijk" is geworden heeft niks te maken met een bijzondere strategie of uitzonderlijk vermogen. In zijn tijd was er sprake van pricing op basis van normal verdeling, waardoor tail-risk niet ingeprijsd werd. Hij heeft op zijn desk (dus niet voor eigen rekening, maar veilig op kosten van "de baas" waar hij zelf op afgeeft in dit boek) dus jarenlang OTM calls/puts gekocht en gewacht op een crash. Die kwam (black swan), en nu is hij opeens een briljant handelaar.

Nee ik vind het echt helemaal niks.
pi_129671671
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2013 10:23 schreef SeLang het volgende:
Black-Scholes zoals beschreven in textboeken (gebaseerd op normaalverdeling) wordt door niemand in de echte wereld gebruikt. In de echte wereld worden black swans wel degelijk ingeprijsd (Black-Scholes kun je overigens gewoon gebruiken als je daar een niet-normale verdeling in plugt - welke verdeling je gebruikt is natuurlijk het geheim van de handelaar want dat is de sleutel naar succes!).
Hij zou dan consequent opties kunnen oppakken die volgens Black-Scholes al te goedkoop zijn ingeprijsd. Taleb heeft een standaardwerk op het gebied van option pricing geschreven en had een team van wiskundigen om zich heen. Het is aannemelijk dat hij toch ergens een arbitrage mogelijkheid zag die aansluit op de theorieen in zijn boeken. Enfin, de details rondom zijn strategie zijn vziw nergens beschikbaar en zelfs zijn net-worth is onbekend. In zijn recente lezingen, ontwijkt hij steeds de vragen over praktische portfolio- en handelsstrategie.

quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:
Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel.
Ik vraag me af of Taleb dat ook zou vinden. Voor zover ik je strategie ken, heeft deze twee fases.

1. Je zit in cash terwijl de markt overgewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie ben je immuun voor zowel een beurs crash als een beurs hausse. Een antifragiele strategie zou echter profiteren van een crash of een hausse. Jouw strategie is daarom beter te beschrijven als robuust.

2. Je gaat long de markt zodra de index ondergewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie profiteer je van een nieuwe beurs hausse, dus van opwaartse volatiliteit. In die zin is de positie anti-fragiel. Je portfolio riskeert echter ook neerwaartse volatiliteit bij een nog verdere crash van de markt. In dit opzicht is je positie dus fragiel. Aangezien een systeem niet half fragiel/half anti-fragiel kan zijn, is het als geheel dus fragiel.
  zondag 4 augustus 2013 @ 10:47:16 #148
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129673195
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 05:41 schreef jaco het volgende:

[..]

Hij zou dan consequent opties kunnen oppakken die volgens Black-Scholes al te goedkoop zijn ingeprijsd. Taleb heeft een standaardwerk op het gebied van option pricing geschreven en had een team van wiskundigen om zich heen. Het is aannemelijk dat hij toch ergens een arbitrage mogelijkheid zag die aansluit op de theorieen in zijn boeken. Enfin, de details rondom zijn strategie zijn vziw nergens beschikbaar en zelfs zijn net-worth is onbekend. In zijn recente lezingen, ontwijkt hij steeds de vragen over praktische portfolio- en handelsstrategie.

Black-Scholes klopt volgens mij gewoon, behalve dat in de "textboek variant" altijd een normaalverdeling wordt gebruikt. Maar je kunt natuurlijk elke kansverdeling toepassen die je wilt. Er komt dan geen makkelijke formule meer uit maar je kunt de waarden wel numeriek bepalen. Ik heb die paper niet gelezen maar ik denk dat Taleb gewoon de kansverdeling aanpast met iets dat beter de staartrisico's beschrijft. En dan kun je op basis van die nieuwe kansverdeling bepalen of opties over- of ondergewaardeerd zijn. Maar dat is niks nieuws. Elke intelligente optiehandelaar doet dat. De "edge" van de optiehandelaar is immers die kansverdeling en niets anders.

Blijft het probleem: je kunt die kansverdeling nooit precies weten. Bovendien is de markt niet stationair (de onderliggende processen veranderen voortdurend). En black swans zijn per definitie onvoorspelbaar, dus ook de kans daarop. Hier spreekt Taleb zichzelf dus tegen.

quote:
Ik vraag me af of Taleb dat ook zou vinden. Voor zover ik je strategie ken, heeft deze twee fases.
Ik ben met je eens dat dit wellicht niet binnen de strikte definitie van Taleb valt, maar toch herken ik Taleb's antifragiliteit en optionaliteit in mijn eigen strategieŽn (die natuurlijk veel ouder zijn dan Taleb's boek).

Taleb heeft die dingen niet uitgevonden. Het zijn bestaande concepten die al zo oud zijn als de wereld, alleen zijn ze misschien nog niet eerder benoemd op de manier waarop Taleb dat nu heeft gedaan. Het is verder ook niet zo interessant of het stikt voldoet aan zijn definitie, het gaat mij om het algemene idee erachter.

quote:
1. Je zit in cash terwijl de markt overgewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie ben je immuun voor zowel een beurs crash als een beurs hausse. Een antifragiele strategie zou echter profiteren van een crash of een hausse. Jouw strategie is daarom beter te beschrijven als robuust.
Ik profiteer wel degelijk van een crash. Als ik instap na een daling van bijv 50% dan heb ik daarna voor hetzelfde geld 2x zoveel assets tov de situatie dat ik vandaag zou instappen. En het neerwaartse risico op die assets is dan ook nog eens veel lager en het verwachte rendement veel hoger dan als ik die acties vandaag doe! Met andere woorden: ik kom in een situatie die veel beter is dan de situatie die ik daarvoor had. Ik heb dus een aanzienlijke upside. Ten tijde van het instappunt weliswaar (nog!) niet gerekend in harde euro's, maar wel in winst/ risico en toekomstige rijkdom. Je moet het breder bekijken dan puur de boekhoudkundige monetaire waarde op dat moment.

Eigenlijk zou je een waarde moeten toekennen aan de "optie" die cash biedt om op een door jezelf gewenst moment in te stappen. Die optie is opeens veel waard als assets na een daling van 50% ondergewaardeerd zijn, want opeens kun je - hoe wonderbaarlijk! - twee keer zoveel assets kopen als daarvoor. Assets die bovendien op die waardering minder risico en een hoger verwacht rendement hebben dan daarvoor.

De downside is beperkt tot het hebben van een relatief laag rendement op de cash (overigens nog steeds vergelijkbaar met het dividend rendement op aandelen). En dat kun je dus zien als de "premie" die je voor de optie betaalt.

Zoals gezegd: misschien niet strikt de definitie die Taleb hanteert maar vanuit mijn perspectief wel degelijk een zeer asymmetrische payoff! Niet voor niets hoop ik op een crash maar ben ik onverschillig over een stijgende beurs (de laatste paar jaar volg ik de beurskoersen daarom nieteens meer). Alleen al het feit dat ik hoop op een crash en onverschillig ben over een bullmarket bewijst dat ik antifragiel ben. Als ik robuust was dan zou ik immers onverschillig zijn over beiden.

quote:
2. Je gaat long de markt zodra de index ondergewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie profiteer je van een nieuwe beurs hausse, dus van opwaartse volatiliteit. In die zin is de positie anti-fragiel. Je portfolio riskeert echter ook neerwaartse volatiliteit bij een nog verdere crash van de markt. In dit opzicht is je positie dus fragiel. Aangezien een systeem niet half fragiel/half anti-fragiel kan zijn, is het als geheel dus fragiel.
Ik zie dat anders. Omdat ik voor zeer lange termijn beleg in (een proxy van) de totale markt interesseren koersbewegingen me alleen voor zover die me een mogelijkheid bieden om dezelfde assets zeer goedkoop te kopen of zeer duur te verkopen. Een verdere daling na aankoop boeit niet want het zijn nog steeds dezelfde aandelen met dezelfde onderliggende winsten.

Tevens wordt bij een nog lagere waardering de verwachte payoff steeds verder asymmetrisch: hoe lager een waardering des te gunstiger winst vs risico. Vanuit mijn perspectief is een verdere daling zelfs een gunstig scenario want dividend en nieuw kapitaal kunnen dan worden belegd tegen nog betere voorwaarden! Een periode van lagere koersen na mijn instappunt levert daarom op lange termijn waarschijnlijk zelfs een hoger totaalrendement op dan als de koersen direct na mijn instappunt zouden stijgen. Het enige nadeel is psychologisch, want je had dus met je initiŽle kapitaal een nog betere deal van Mr. Market kunnen krijgen. Maar een goede deal blijft een goede deal.

Aandelen op lage waardering zijn daarom vanuit mijn perspectief gezien een antifragiele belegging. Maar ik ben met je eens dat dat voor de meeste fundmanagers (die jaarlijks worden afgerekend op mark-to-market basis) niet zo is!
Hint: hierin zit imo de belangrijkste "edge" van de hele strategie - beloningsstructuur plaatst instituten in een fragiele situatie en ik profiteer daarvan
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_129684883
Een uitgebreid artikel van Michael Lewis over een voormalige programmeur van Goldman Sachs die nu door deze ex-werkgever wordt beschuldigd van diefstal van high-frequency-trading software code. De zaak ligt echter ingewikkelder als dat het zo klinkt ...

http://www.vanityfair.com(...)man-sachs-programmer

Voor lezers die geinteresseerd zijn in de combinatie van finance en high-tech met een sausje van misdaad. Geschreven door een van de beste finance schrijvers. Wat wil je nog meer :)
  woensdag 7 augustus 2013 @ 09:33:27 #150
408397 reposailleurs
les gens heureux lisent
pi_129781865
Weet niet of ik hier laat mee ben. Maar de beste man is net benoemd bij de centrale bank van India en heeft een uitstekend boek. Rajan met Fault Lines. Toegankelijk zonder enige diepte te verliezen. Overigens is ook zijn toonaangevende artikel uit 2005 een must.

Groet
  woensdag 7 augustus 2013 @ 13:36:40 #151
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_129788837
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 18:06 schreef jaco het volgende:
Een uitgebreid artikel van Michael Lewis over een voormalige programmeur van Goldman Sachs die nu door deze ex-werkgever wordt beschuldigd van diefstal van high-frequency-trading software code. De zaak ligt echter ingewikkelder als dat het zo klinkt ...

http://www.vanityfair.com(...)man-sachs-programmer

Voor lezers die geinteresseerd zijn in de combinatie van finance en high-tech met een sausje van misdaad. Geschreven door een van de beste finance schrijvers. Wat wil je nog meer :)
Vanity Fair heeft best vaak informatieve artikelen over finance:
The Big Short War
http://www.vanityfair.com(...)n-dan-loeb-herbalife
Deze oorlog lijkt nu te worden beslist in nadeel van ackman..

Betting on the Blind Side (ook geschreven door Lewis)
http://www.vanityfair.com(...)treet-excerpt-201004
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_130982409
1001004002727023.jpg
Liar's poker - Michael Lewis

Eindelijk deze klassieker van Michael Lewis gelezen. Het is een boek over een periode die ondertussen al bijna dertig jaar achter ons ligt. Het blijft intrigerend om te lezen hoe er met geld gesmeten werd in die tijd en hoe naief Salomon Brothers geleid werd. Jongens die net twee jaar van de universiteit waren, kregen bonussen van tientallen tot honderdduizenden dollars.
Het is schrijnend om te lezen hoe klanten werden opgelicht. Aandelen en obligaties die Salomon Brothers zelf niet wilde hebben en een te slechte investering vond, werden vervolgens aangeprezen en voor miljoenen dollars aan klanten verkocht door jongens van 27 die zelf nog nooit meer dan een paar honderd dollar spaargeld hebben gehad.
Omdat het handelen in aandelen en obligaties zo lucratief was, miste het management nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsovernames. Pas toen het bijna te laat was kwam men tot het besef dat bij Fusies & Overnames het nieuwe grote geld te verdienen was. En daarmee sluit dit boek naadloos aan bij een andere grote klassieker: Barbaren aan de poort. Dat gaat over de beruchtste vrijandige overname uit de geschiedenis van RJR Nabisco. Daar speelde Salomono Brothers een zeer grote rol. Dat boek heb ik ook gelezen, en dat zorgt voor veel herkenningspunten.

Ondanks dat de periode waar het boek over gaat al bijna drie eeuwen oud is, is het een leuk boek om een inkijk te krijgen in de tijd op Wall Street toen. Zeker een aanrader naast films als Wall Street en boeken als Barbaren aan de poort.
pi_131055684
Hoe lang duurt een eeuw volgens jou?
  donderdag 12 september 2013 @ 11:27:18 #154
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_131089307
Ik kwam er toevallig achter dat Taleb een masterclass in Amsterdam geeft op 4 oktober:

https://www.nexus-instituut.nl/nieuwsbrief/augustus2013

(als ik nog vrij kon reizen, was ik er waarschijnlijk naartoe gegaan)
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_131700546
1001004007958931.jpg
The Greatest Trade Ever

Het boek gaat over een hedge fund manager (John Paulson) die de huizencrisis voorspelde en daarmee 15 miljard dollar verdiende voor zijn fonds. Hij hield er persoonlijk ongeveer 4 miljard aan over.

Ik vind het een interessant boek, omdat er goed wordt beschreven wat John Paulson allemaal moet doen en doorstaan om van zijn initiele gedachte, de huizenmarkt gaat klappen, een megawinstgevend project te maken. Verweven door het hoodverhaal worden enkele andere mensen die hetzelfde idee hebben, beschreven. Zij zijn echter een stuk minder succesvol. Dat maakt het resultaat van Paulson des te indrukwekkender.
pi_131705365
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2013 08:48 schreef greed_is_good het volgende:
[ afbeelding ]
The Greatest Trade Ever

Het boek gaat over een hedge fund manager (John Paulson) die de huizencrisis voorspelde en daarmee 15 miljard dollar verdiende voor zijn fonds. Hij hield er persoonlijk ongeveer 4 miljard aan over.

Ik vind het een interessant boek, omdat er goed wordt beschreven wat John Paulson allemaal moet doen en doorstaan om van zijn initiele gedachte, de huizenmarkt gaat klappen, een megawinstgevend project te maken. Verweven door het hoodverhaal worden enkele andere mensen die hetzelfde idee hebben, beschreven. Zij zijn echter een stuk minder succesvol. Dat maakt het resultaat van Paulson des te indrukwekkender.
Heb ik laatst ook gelezen. Was een goed boek omdat je met de beleggingsgedachten van Paulson wordt meegenomen.
Misschien speelt het al in mijn hoofd dat Paulson het de laatste tijd enorm slecht doet. Maar als ik dit boek zo lees, lijkt het me niet een hele goede belegger. Wat hij wel goed deed is bij zijn idee blijven i.p.v. winst nemen bij 20%.
pi_131705397
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 11:27 schreef JimmyJames het volgende:
Ik kwam er toevallig achter dat Taleb een masterclass in Amsterdam geeft op 4 oktober:

https://www.nexus-instituut.nl/nieuwsbrief/augustus2013

(als ik nog vrij kon reizen, was ik er waarschijnlijk naartoe gegaan)
Wie gaat hierheen vrijdag?
  dinsdag 29 oktober 2013 @ 22:39:26 #158
348450 ikjijallebei
luiheid uitgevonden
pi_132709220
9200000012005727.jpg

Aandelen selecteren als waardebelegger
‘succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen’
Geschreven door Ruerd Heeg, maart 2013
Te koop op www.aandelenselecteren.nl en www.bol.com

Ben jij geÔnteresseerd in waardebeleggen en heb je moeite om Engelse boeken te lezen? Dan is dit jouw kans om een Nederlandstalig waardebeleggingsboek te lezen. Zelf vind ik het ook prettiger lezen, vandaar mijn keuze op dit boek.
Het is een duidelijk en begrijpelijk geschreven boek, waarin de auteur allerlei stukken uit andere bekende (klassieke) boeken zoals bijvoorbeeld ‘Security Analyses’, ‘Behavioral Finance and Wealth Management’ en ‘Financial Shenanigans’ haalt en bij elkaar voegt als een soort van samenvattend geheel.

Of zoals de auteur zelf schrijft: Resultaten onderzoek, ervaringen en tips van verschillende waardebeleggers in 1 boek.

Voor wie is dit boek?
“Vooral actieve beleggers kunnen hun voordeel doen met dit boek. Zij leren met zo min mogelijk risico aandelen te kopen voor minder dan ze waard zijn en te verkopen voor meer dan ze waard zijn.
Een groot gedeelte van dit boek gaat over beleggingspyschologie, en het inwinnen en beoordelen van informatie over beleggingen.”

Het boek begint, vind ik, zeer goed met een eerste hoofdstuk waarin eigenlijk de lezer, de belegger, wordt geconfronteerd met waarom ‘wij slechte beleggers zijn’. Er komen enkele klassieke valkuilen en veel voorkomende fouten in naar voren. Door dit als eerste hoofdstuk te kiezen, ben je eigenlijk getriggerd om verder te lezen, want hoe moet het dan wel zou je zeggen??? ;)

Het boek gaat dus over waardebeleggen en de schrijver vertelt wat waardebeleggen eigenlijk is en vooral waar je op moet letten bij het uitzoeken van beleggingen, boekhoudkundige valkuilen, allerlei tips etc etc , waarbij hij o.a. Warren Buffet, Benjamin Graham en Philip Fisher aanhaalt. Er komt van alles aan bod in het 13 hoofdstuk tellende boek met in het laatste hoofdstuk een herhaling/samenvatting van de belangrijkste punten. Voor de zeer ervaren belegger dus niet heel interessant, maar voor beginners of iets verder gevorderden is het een relevant boek.

Wat ik wel jammer vond, was dat er soms wat fouten aanwezig waren, heel uiteenlopend. Zoals bijvoorbeeld bedrijfswaarde. Eerst is het de marktwaarde minus de leningen plus de liquide middelen, en dan is het opeens de marktwaarde plus de leningen minus de liquide middelen. Uit de context haal je dan wel wat juist is, maar het is verwarrend en bij volgende definities van begrippen ging ik dan bijvoorbeeld automatisch twijfelen of het wel juist was. Ook waren er af en toe wat taalfouten, ik vond het zelf nog wat veel, maar ik wil dan ook een foutloos boek. Ik vind het slordig staan. Onder andere hierom leek het soms ietwat gehaast geschreven waarbij ook, zo interpreteerde ik althans, zinnen of alinea’s soms wat werden afgeraffeld terwijl eigenlijk enige extra uitleg zeker geen overbodige luxe zou zijn.

Omdat ik nogal een zeikerd ben, kun je bovenstaande alinea ook voor lief nemen. Het is verder een zeer goed leesbaar boek, en wat mij betreft kun je er een stuk wijzer van worden.

Zelf heb ik weinig tijd voor stockpicking daarom beleg ik ook via beleggingsfondsen. Maar dit boek vond ik toch de moeite waard om te lezen, hoewel het 1 en ander al bekend was. Je steekt er toch wat van op.

Een boek voor de waardebelegger dus.
pi_133072273
The Most Important Thing Illuminated
Howard Marks
New York, Columbia University Press, 2012
Kindle Edition

Marks%20Most%20Important.jpg

Zo nu en dan post een Fok! user een opmerkelijk beleggings resultaat in het AEX Forum, bijvoorbeeld enkele tientallen procenten binnen enkele maanden met een bepaald aandeel. Vaak wordt dit resultaat pas achteraf gemeld, maar laten we er even vanuit gaan dat de user eerlijk is en de rit omhoog daadwerkelijk gemaakt heeft.

Het betreffende aandeel is dan meestal een riskant aandeel. Op zich is het wel mogelijk om enkele tientallen procenten per jaar te verdienen met derivaten en volatiele aandelen. Het risico op verlies is echter ook enorm hoog bij dergelijke beleggingen.

Grafisch weergegeven:
Marks%20Risk%202.gif

Onze succes belegger in het AEX forum heeft er meestal niet zo'n boodschap aan als hij hierop wordt gewezen in een reply posting. Het risico van een belegging blijft een ietwat abstract begrip, zeker als de koers vrijwel direkt omhoog ging en de belegger dus geen verlies ervaren heeft. Bovendien bewijst de grafiek dat van risicovolle beleggingen meer winst mag worden verwacht. De beginnende belegger waant zich reeds een specialist op het gebied van dergelijke volatiele beleggingen.

Howard Marks introduceert de volgende grafiek als aanvulling op de bovenstaande risk/return lijn...
Marks%20Risk.gif

Hier is veel beter te zien dat de verwachtte opbrengst van een riskante belegging weliswaar hoger is, maar dat het ook goed mogelijk is dat je lager scoort in vergelijking met een minder riskante belegging. Door teveel naar rechts te bewegen op de risico schaal, loop je uiteindelijk de kans alles te verliezen. We herkennen een Bell-curve van mogelijke uitkomsten die steeds breder wordt rondom de verwachtte opbrengst.

Dit boek van Howard Marks gaat over dit risico besef. Marks geeft toe dat het concept vrij abstract is, maar weet er toch een boek over vol te schrijven. Bovenstaande twee zijn de enige grafieken in het boek en er komen geen formules en berekeningen aan bod. Ik denk wel dat het handig is als je een semester statistiek hebt gevolgd, want je voelt regelmatig aan dat kansverdelingen de basis zijn voor de gedachtenwereld van de schrijver. Hij verwoordt zijn uitleg echter zonder jargon.

Twintig jaar aan beleggings memo's voor Mark's klanten vormen de basis voor dit boek. Hij beheert met Oaktree Capital Management ongeveer 80 miljard via beleggingsfondsen. Dit is dus een man uit de praktijk en het boek is niet in elkaar geflanst om wat geld bij te verdienen. Marks heeft echt de moeite genomen om een overzicht te geven van hoe hij werkt op het gebied van risico management.

Als je de 'illuminated' versie van dit boek koopt, dan krijg je er aantekeningen bij van 4 andere beleggings experts en van Marks zelf (als het memo's van een paar jaar terug zijn). Ik raad dit aan, hoewel de layout ietwat chaotisch wordt, zeker op een e-Reader. Al met al is dit het beste boek dat ik omtrent risico's bij het beleggen gelezen heb.
pi_136589172
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 november 2013 07:32 schreef jaco het volgende:
Howard Marks introduceert de volgende grafiek als aanvulling op de bovenstaande risk/return lijn...
[ afbeelding ]
Mooi, dat plaatje zou standaard toegevoegd moeten worden in de finance-introductieboeken.
  dinsdag 11 februari 2014 @ 23:43:05 #161
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_136611267
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
pi_136617991
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2014 23:43 schreef F.Begbie het volgende:
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Toevallig net besteld, dus hoop over een tijdje met een recensie te komen!
pi_137032577
Volgens mij is dit boek al eerder langsgekomen in dit topic, maar mijns inziens verdient het nogmaals een eervolle vermelding. Het betreft How Markets Fail: The Logic of Economic Calamities van John Cassidy.

how-markets-fail.jpg?w=200&h=300

Helaas heb ik nu niet de tijd om een uitgebreide samenvatting uit te tikken en aangezien een summiere opsomming het boek geen eer aan doet, houd ik het bij dit korte commentaar. Maar uiteraard lees je dit uitmuntende boek beter zelf.

Voor mij is dit toch wel ťťn van de beste macro-economische boeken ooit geschreven. Het is met name de moeite waard als je een verklarend mechanisme zoekt voor het ontstaan van crises/onevenwichtigheden. Wat het boek zo goed maakt is dat - het op een verbazingwekkend lekkere wegleesbare manier - zeer uitgebreid ingaat op het ontstaan van deze crises/onevenwichtigheden. Een aantal heersende dogma's wordt volledig leeg geprikt en de waarschuwingen van een aantal weggewuifde economen blijken akelig dicht bij de werkelijkheid te zitten.


PS.
Pas op! Als je een aanhanger bent van de EMH en/of de Chicago School kun je dit boek waarchijnlijk beter overslaan. De optelsom aan feiten kan wellicht te pijnlijk zijn ;)
I'm not entitled to have an opinion unless I can state the arguments against my position better than the people who are in opposition. I think that I am qualified to speak only when I've reached that state. ~Charles Munger
pi_137088654
Klinkt meer als een micro- dan een macro-economisch boek, maar ik heb het nog niet gelezen. Wat waren de conclusies dan ongeveer Lollapalooza?
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:02:50 #165
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_137383482
Wat is nou eigenlijk het ultieme en meest gebalanceerde boek over de financiŽle crisis?
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_138017644
robbie%20naked.jpg

Erg aan te raden. Beleggingsstrategie spreekt me ook wel aan. Vooral gefocused op mid-caps me goede PE, en goede jaarlijkse winstgroei. Robbie Burns houdt ook zijn eigen website bij, waarin ook trades staan. De website is mss iets minder relevant voor de AEX, maar het boek zeker niet! Gekocht voor £8 op ebay :P.

m5WeI7nB4o9OS58dv_fWnpA.jpg
Volgens mij echt een klassieker. The Zulu principle idee is om voor PEG (price earnings growth ratio's) onder de 0.75 te gaan. Idealiter een P/E rond de 15 en small/mid-cap bedrijf. Gekocht voor £2 op ebay.

Beleggen in small/mid-caps (market cap £60-300 M) spreekt mij wel aan aangezien er vaak nog veel groei mogelijk is en deze bedrijven vaak te klein zijn om op de raden van institutional investors te komen.
pi_138237193
9200000002271602.jpg

Boek over fraudepraktijken van een concerndirecteur van ABN Amro. Het is geen studieboek, meer een boek voor naast je bed.
  maandag 31 maart 2014 @ 13:23:48 #168
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_138360181
Een excerpt van Michael Lewis' nieuwste boek over high frequency trading in de New York Times Magazine: http://www.nytimes.com/20(...)s-michael-lewis.html
Please Move The Deer Crossing Sign
  woensdag 30 april 2014 @ 21:53:36 #169
375626 WillemMiddelkoop
Aex eind dit jaar onder 200
pi_139431134
Iemand nog ideeŽn voor een goed boek over beurs/economie/financiŽle vrijheid?
  woensdag 7 mei 2014 @ 16:29:35 #170
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_139663889
quote:
0s.gif Op woensdag 30 april 2014 21:53 schreef WillemMiddelkoop het volgende:
Iemand nog ideeŽn voor een goed boek over beurs/economie/financiŽle vrijheid?
Als je even geduld hebt:

AnnieLowrey twitterde op woensdag 07-05-2014 om 16:14:31 Bernanke writing the "ultimate insider's memoir of the global financial crisis" for W.W. Norton, for reported 7-figure payday. reageer retweet
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_139769422
drama.jpg

Het drama Ahold
‘ijdelheid en hebzucht aan de top’
Jeroen Smit
Definitieve Editie, e-book, Uitgeverij Balans, Amsterdam, 2012

Ik heb eerder met plezier De Prooi gelezen over de ondergang van ABN AMRO. Dit boek over het Ahold concern is geschreven door dezelfde auteur, Jeroen Smit. Verwar hem niet met Eric Smit van het boek over Nina Brink, dat trouwens ook zeer lezenswaardig is.

Ahold kwam begin 2003 in de problemen toen er fraude naar boven kwam bij een groot dochterbedrijf: US Foodservice. Het boek gooit ons meteen in het diepe. Bankiers, juristen en accountants verzamelen zich op het hoofdkantoor van Ahold in een poging om Ahold te redden. Het bedrijf staat in 1 klap min of meer aan de afgrond en moet met een oplossing komen voordat de beurs weer opengaat.

Voordat we lezen hoe deze redding verloopt, doet de schrijver een stap terug en schetst hoe het zo ver heeft kunnen komen. We krijgen een gedetailleerde geschiedenis van de bedrijven Albert Heijn en Ahold. Deze wordt vooral verteld aan de hand van de personen in het bestuur, de familie Heijn en de professionele bestuurders, die later werden aangetrokken. De ontvoering van Gerrit Jan Heijn komt uiteraard ook aan bod.

Na dit historische overzicht, keren we weer terug naar 2003 en lezen we hoe de redding van Ahold is verlopen. Daarna volgen nog twee hoofdstukken in respectievelijk 2006 en 2009 over de rechtbank veroordelingen van de betrokken bestuurders. Deze hoofdstukken zijn in de latere edities van het boek toegevoegd. Let er dus even op welke uitgave je koopt, als je die updates ook wilt lezen.

Jeroen Smit vertelt zijn verhaal aan de hand van de karakters van de hoofdpersonen. Net zoals in zijn latere boek De Prooi. Zijn beschrijvingen van personen zijn altijd genuanceerd: niemand is zonder meer goed of slecht. In De Prooi stond vooral Rijkman Groenink centraal en in dit boek is dat Cees van der Hoeven. De schrijver vertelt hoe de hoofdpersonen tot bepaalde beslissingen kwamen met de informatie die op dat moment bekend was. Dit is een veel genuanceerdere analyse dan achteraf oordelen hoe goed of slecht besluiten uitpakken.

Deze nuance spreekt mij aan en daarbij is de schrijfstijl van Smit makkelijk leesbaar. Ik heb het boek in drie avonden verslonden. Smit heeft duidelijk kennis van bedrijfseconomische begrippen en versimpelt deze regelmatig voor de lezer, maar niet op een manier dat de originele feiten worden verdraaid. Het boek kan daarom door iedereen gelezen worden met een interesse in het bedrijfsleven. Een aanrader.
pi_141522290
clear.jpg
The Art of Thinking Clearly
Rolf Dobelli
Sceptre, London, 2013, eBook

Sommige deelnemers aan beleggingsfora zijn moeilijk te begrijpen. Zo is er de TS die een aandeel kocht op 3,50 terwijl het nu 0,87 noteert. De TS vraagt in het topic om raad en de reakties zijn unaniem: verkopen. Het bedrijf is in grote problemen en het gaat niet meer goedkomen met het aandeel. De TS weet dit zelf eigenlijk ook wel. Toch verkoopt hij niet.

Deze irrationele beslissing staat bekend als ‘loss aversion’. Verkoop van het aandeel zou betekenen dat het verlies definitief genomen is en de pijn daarvan voelbaar. Zolang TS het aandeel aanhoudt, is er nog een mogelijkheid dat zijn verlies weer ingelopen wordt. De geschiedenis leert ons echter dat zo’n come-back zeer onwaarschijnlijk is. De TS staat zijn eigen rendement in de weg door het aandeel vast te houden in plaats van zijn verlies te nemen en het overgebleven geld in een gezond aandeel te beleggen.

Het blijkt dat er talloze psychologische biases, zoals ‘loss aversion’, bestaan die de belegger belemmeren om efficiente keuzes te maken. Rolf Dobelli komt in dit boek tot een honderdtal, waarbij hij elke bias in een apart hoofdstuk beschrijft. Vrees niet: elk hoofdstuk is twee of drie bladzijden, met een paar voorbeelden en een korte uitleg. Het boek is in feite een encyclopedie van biases. Ik heb het zelf daarom niet als een gewoon boek van a tot z gelezen, maar steeds een of twee hoofdstukken gepakt om er vervolgens over na te denken of wat verder te zoeken via Google. Niet elk voorbeeld heeft trouwens met beleggen te maken. Er zijn allerlei andere gebieden waarop we biases hebben en dus niet tot optimale keuzes komen. Dit boek is ook voor niet-beleggers interessant.

Bias laat zich vertalen als vooringenomenheid, vooroordeel, neiging. De nederlandse vertaling van dit boek gebruikt ‘dwaling’. Geen van deze vertalingen geeft het verschijnsel naar mijn mening goed weer, vandaar dat ik de term bias ben blijven gebruiken. Het gaat om situatie’s waarbij het menselijke brein niet goed analyseert wat er in de werkelijkheid gebeurt. We kunnen deze denkfouten echter bewust maken en met enige moeite corrigeren. Het boek geeft daar tips voor.

Ik denk dat de psychologische kant van het beleggen bijna even belangrijk is als de financiele kennis. Ik ben daarom eerder begonnen aan “Thinking, Fast and Slow” en andere psychologie boeken, maar vond deze te langdradig om geheel uit te lezen. Vandaar dat ik erg blij ben met dit meer praktische boek van Dobelli.
  woensdag 25 juni 2014 @ 12:53:09 #173
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_141529052
Klinkt goed, misschien ga ik die ook aanschaffen.
Bedankt Hans.
pi_141568667
profitability.jpg

The Art of Profitability
Adrian Slywotzky
Mercer Management Consulting, 2002, Kindle versie

In dit boek worden 23 winst modellen gepresenteerd in eenzelfde aantal hoofdstukken. Deze opzet is vergelijkbaar met de honderd biases in The Art of Thinking Clearly, hierboven gerecenseerd. Beide boektitels zijn waarschijnlijk geinspireerd door The Art of War door Sun Tzu, hoewel de schrijvers dit klassieke werk niet expliciet noemen.

The Art of Profitability is een makkelijk leesbare introductie in bedrijfsstrategieen. In welke markten behalen bedrijven winst, met welk product of service, wanneer en op welke manier? We komen hier op het terrein van bestuursconsultants zoals McKinsey en Mercer. Slywotzky werkte dan ook voor die laatste en deelt zijn kennis, ervaring en inzichten via dit boek. We krijgen real-life cases rondom General Electric, Walmart, Mattel (Barbie) en andere bekende bedrijven gepresenteerd.

Om een beetje een idee te geven van de winst modellen: een ervan is marktleiderschap. De onderneming met het grootste marktaandeel in een bepaalde sector geniet voordelen zoals schaalvoordelen bij inkoop en productie, lagere overhead kosten zoals R&D en de kans om de beste werknemers aan te trekken. General Electric speelde dit spel onder leiding van Jack Welch eind vorige eeuw. Dit Amerikaanse conglomeraat trok zich terug uit alle markten waar ze niet nummer 1 of 2 waren om zich te kunnen focussen op hun leidersposities.

Een ander model is specialisatie, waarbij het bedrijf zich op een niche markt concentreert en daar hogere prijzen kan berekenen. Marktleiderschap en specialisatie zijn redelijk bekend, maar het boek biedt ook voorbeelden die minder voor de hand liggen en waar ik nog nooit over had nagedacht.

The Art of Profitability is geen traditioneel studieboek. Alle kennis wordt overgedragen tijdens gesprekken tussen de twee hoofdpersonen Steve and Zhao. Ze ontmoeten elkaar elke zaterdag ochtend voor een informele cursus. Zhao is de ervaren rot en Steve zijn gedreven pupil. Zhao gebruikt Oosterse calligrafie om zijn uitleg te illustreren. Hij staart regelmatig minutenlang voor zichzelf uit in gedachten verzonken. De schrijver lijkt hem met dit soort beschrijvingen een goeroe-achtig karakter mee te willen geven. Ik werd er als lezer echter al snel flauw van. Vanuit literair oogpunt is de tekst tenenkrommend.

Niettemin is dit boek nuttig als bedrijfskunde je interesseert en dan met name het strategie aspect. Ook voor beleggers kan het boek van dienst zijn, als hulpmiddel bij het analyseren van investerings kandidaten. Verwacht echter geen volledig MBA curriculum voor $9.51 USD (Kindle versie). Het boek biedt niet meer dan een introductie.
  vrijdag 27 juni 2014 @ 13:28:51 #175
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_141614356
Wederom een goede recensie. Ik heb hem op mijn boekenlijst gezet.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_141681032
Hij is al eerder genoemd in dit topic maar zelf vind ik The Intelligent Investor van Benjamin Graham echt een briljant boek. Hij beschrijft de fundamenten van aandelen kopen perfect en is heel realistisch en eerlijk, in plaats van dat hij met zogenaamde geheimen komt die enorme rendementen zouden opleveren.
pi_141995321
worthless.jpg

Worthless, Impossible, and Stupid
How contrarian entrepreneurs create and capture extraordinary value

Daniel Isenberg (with Karen Dillon)
Harvard Business Review Press, Boston, 2013
Kindle versie

Worthless, Impossible, and Stupid. Dergelijke woorden krijgen veel beginnende ondernemers naar hun hoofd geslingerd als ze hun bedrijfsplan ontvouwen. Danny Roobol zal de Nederlandstalige varianten misschien ook gehoord hebben, toen hij in 1999 begon met Fok!Zine, een website waar je kon reageren op nieuwsberichten en streams uit het Big Brother huis. Gelukkig stoort Danny zich maar zelden aan kritiek en bouwde hij Fok! uit tot de grootste online community in Nederland.

In dit boek vinden we vergelijkbare verhalen rond ondernemingen van over de hele wereld. Een prive school in Libanon, een shopping channel in Slovenie, een visbedrijf in Tobago, een Amerikaanse autofabriek waar je een eigen ontworpen auto kunt afbouwen. Dit is nog maar een kleine greep. Mooie verhalen van startende ondernemers en de uitdagingen waar ze voor kwamen te staan.

Daniel Isenberg is een professor aan de Harvard Business School. Een aantal van de beschreven ondernemingen zijn door zijn voormalige studenten gestart. Bij weer anderen was hij als financier of bestuurder betrokken of interviewde hij de betreffende ondernemers. Alle verhalen zijn in ieder geval nieuw en ik kende zelf slechts een van de bedrijven van naam. Tussendoor geeft Isenberg wat context en analyse. Dit is gelukkig niet al te academisch. De ondernemingsprofessor geeft zelf aan dat er geen goede theorieen bestaan om te voorspellen welke ondernemers en welke startups een succes zullen worden en welke zullen mislukken. Hij laat de verhalen voor zich spreken en wijst alleen op verbanden en tegenstrijdigheden. Het boek is daarmee ook niet echt een studieboek, maar kan gelezen worden ter vermaak en inspiratie.

In Nederland publiceert het blad Quote Magazine nog wel eens een goed ondernemers verhaal. Als je die graag leest, zou je dit boek ook eens kunnen proberen. De afzonderlijke verhalen zijn ongeveer even lang als een volledig Quote artikel. Voor de prijs van nog geen twee Quote edities, krijg je een hele serie in boekvorm.
pi_142035773
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2014 23:43 schreef F.Begbie het volgende:
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Ik zag zojuist bij Bol.com De val van SNS Reaal van Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh & Cor de Horde als 6,99 euro aanbieding voor de ebook versie.

Voor zo'n prijs loop je nauwelijks risico en de 2 reviews zijn goed. Ik heb de ebook versie aangeschaft en zal er t.z.t. een review over plaatsen.
pi_143081289
outsiders.jpg

The Outsiders
Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success
William N. Thorndike, Jr.
Harvard Business Review press, Boston, 2012
Kindle versie

De meeste CEO's van beursgenoteerde ondernemingen zijn gefixeerd op de groei van hun bedrijf. 'Blinde groei' is daarbij genoeg: er wordt bij overnames niet kritisch gekeken naar de waardetoevoeging van de gekochte ondernemingen. Neem als voorbeeld Imtech, dat een lange reeks overnames deed, waartussen -achteraf gezien- een aantal zeer slechte bedrijven. Dit komt vaker voor. Veel overnames worden mislukkingen. De verklaring is waarschijnlijk dat CEO's teveel gedreven worden door status. Bij een groter bedrijf kan hij/zij bovendien een hogere beloning vragen.

Stel nu eens dat een CEO puur in het belang van de aandeelhouder zou opereren, al is het maar omdat hij zelf een grote aandeelhouder is. Bij een potentiele overnameprooi die teveel vraagt, verlaat hij domweg de onderhandelingstafel. Bij een lage vraagprijs hapt hij echter direkt toe. Als er uberhaupt geen geschikte overname kandidaten zijn, koopt hij de aandelen van z'n eigen onderneming in. Verder staakt hij hopeloze projecten in de onderneming, ontslaat falende managers, decentraliseert beslissingsbevoegdheden en ruilt een duur centraal hoofdkantoor in voor een eenvoudig pand op een industrieterrein.

In dit boek, beschrijft William N. Thorndike acht Amerikaanse CEO's, die allemaal op ongeveer de bovenstaande wijze opereerden en er groot succes mee hadden. In termen van aandeelhouderswaarde tenminste; of alle ontslagen werknemers er blij mee waren, is een andere vraag waar het boek niet op ingaat. De acht cases zijn: Capital Cities Broadcasting (o.a. ABC televisie netwerk), Teledyne (Technisch concern), General Dynamics (Defensie conglomeraat), TCI (Kabelnetwerk van John Malone), The Washington Post, Ralston Purina (voer voor huisdieren), General Cinema en Berkshire Hathaway (Warren Buffett)

Het zijn stukjes Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis, met name beschreven vanuit een financieel perspektief. De investeringsbeslissingen van de CEO staan steeds centraal. Het boek is gericht op lezers die al bekend zijn met financiele termen, zoals operating cash flow's en NOL's. Aangezien de schrijver uitgaat van deze basiskennis is het jammer dat de cases niet dieper uitgewerkt worden. Thorndike had wat mij betreft 3 of 4 cases kunnen behandelen, maar dan in meer detail. De acht cases blijven nu wat oppervlakkig.

Ik denk dat het boek geschikt is als blauwdruk om vergelijkbare CEO's in andere bedrijven te herkennen. Als je zo'n CEO weet te indentificeren en zijn onderneming is beursgenoteerd, dan zou het aandeel een goede investering kunnen zijn. In die zin was dit een nuttig boek. Het is goed geschreven en aanbevolen door Warren Buffett. Wat mij betreft had het iets meer een studieboek mogen zijn.

Een intelligente blog post gerelateerd aan dit boek: http://25iq.com/2014/05/2(...)y-william-thorndike/
  dinsdag 5 augustus 2014 @ 21:51:12 #180
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_143103416
Nieuwe boek van Ha Joon-Chang is wel aardig voor de mensen die buiten de middelbare school niet zoveel over economie hebben geleerd.
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
  donderdag 7 augustus 2014 @ 16:50:42 #181
431144 Teydelyk
Bad, for the greater good
pi_143168840
Division of Labor van Adam Smith aan het lezen. Taaie stof, maar bijzonder interessant. Combinatie van geschiedenis, sociologie en economie.
Shake with your right hand but hold a rock in the left.
pi_143172205
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 06:40 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]
The Art of Thinking Clearly
Rolf Dobelli
Sceptre, London, 2013, eBook

Sommige deelnemers aan beleggingsfora zijn moeilijk te begrijpen. Zo is er de TS die een aandeel kocht op 3,50 terwijl het nu 0,87 noteert. De TS vraagt in het topic om raad en de reakties zijn unaniem: verkopen. Het bedrijf is in grote problemen en het gaat niet meer goedkomen met het aandeel. De TS weet dit zelf eigenlijk ook wel. Toch verkoopt hij niet.

Deze irrationele beslissing staat bekend als ‘loss aversion’. Verkoop van het aandeel zou betekenen dat het verlies definitief genomen is en de pijn daarvan voelbaar. Zolang TS het aandeel aanhoudt, is er nog een mogelijkheid dat zijn verlies weer ingelopen wordt. De geschiedenis leert ons echter dat zo’n come-back zeer onwaarschijnlijk is. De TS staat zijn eigen rendement in de weg door het aandeel vast te houden in plaats van zijn verlies te nemen en het overgebleven geld in een gezond aandeel te beleggen.

Het blijkt dat er talloze psychologische biases, zoals ‘loss aversion’, bestaan die de belegger belemmeren om efficiente keuzes te maken. Rolf Dobelli komt in dit boek tot een honderdtal, waarbij hij elke bias in een apart hoofdstuk beschrijft. Vrees niet: elk hoofdstuk is twee of drie bladzijden, met een paar voorbeelden en een korte uitleg. Het boek is in feite een encyclopedie van biases. Ik heb het zelf daarom niet als een gewoon boek van a tot z gelezen, maar steeds een of twee hoofdstukken gepakt om er vervolgens over na te denken of wat verder te zoeken via Google. Niet elk voorbeeld heeft trouwens met beleggen te maken. Er zijn allerlei andere gebieden waarop we biases hebben en dus niet tot optimale keuzes komen. Dit boek is ook voor niet-beleggers interessant.

Bias laat zich vertalen als vooringenomenheid, vooroordeel, neiging. De nederlandse vertaling van dit boek gebruikt ‘dwaling’. Geen van deze vertalingen geeft het verschijnsel naar mijn mening goed weer, vandaar dat ik de term bias ben blijven gebruiken. Het gaat om situatie’s waarbij het menselijke brein niet goed analyseert wat er in de werkelijkheid gebeurt. We kunnen deze denkfouten echter bewust maken en met enige moeite corrigeren. Het boek geeft daar tips voor.

Ik denk dat de psychologische kant van het beleggen bijna even belangrijk is als de financiele kennis. Ik ben daarom eerder begonnen aan “Thinking, Fast and Slow” en andere psychologie boeken, maar vond deze te langdradig om geheel uit te lezen. Vandaar dat ik erg blij ben met dit meer praktische boek van Dobelli.
Ik heb dit boek tijdens mijn vakantie gelezen, en ik kan beamen dat het een zeer interessant geheel is. Het boek is in feite een opsomming van verschillende biases, maar door de vele anekdotes en voorbeelden van experimenten is het toch vermakelijk om te lezen. Wat ook wel helpt, is dat je automatisch bij bepaalde biases jezelf erop betrapt dat je er ook weleens mee de fout in bent gegaan.

Hoewel sommige zaken wat dubbelop worden beschreven of al zodanig bekend zijn, dat ze niet echt vernieuwende inzichten bieden (bijv. sunk cost), vond ik het een verrijking om het boek te lezen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_143189601
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2014 18:34 schreef Fred_B het volgende:
Wat ook wel helpt, is dat je automatisch bij bepaalde biases jezelf erop betrapt dat je er ook weleens mee de fout in bent gegaan.
Ik denk dat vrijwel iedereen dagelijks door een of meer van de biases wordt beinvloed. De schrijver heeft in sommige gevallen niet eens een suggestie om de bias te neutraliseren. Het zit zo diep ingesleten in onze denkpatronen, dat het bijna niet te bestrijden valt. Hoewel ik denk dat de bewustwording van de bias op zichzelf al kan helpen.

Ik ben het met je eens dat sommige beschrijvingen dubbelop waren. Er is een overlap tussen sommige biases. De auteur geeft dit ook aan door op het einde van elk hoofdstuk de gerelateerde biases te noemen. In een paar gevallen had ik zelfs de indruk dat het gewoon dezelfde bias was.

De waarde van het boek zit hem in de compleetheid. Dit gaat ten koste van de diepgang, maar je kunt het boek goed gebruiken als springplank naar verder onderzoek, bijvoorbeeld via Google.

Nu ik wat meer afstand heb genomen, durf ik wel te zeggen dat The Art of Thinking Clearly het meest leerzame boek is dat ik tot nu toe dit jaar gelezen heb.
pi_143189615
ontknoping.jpg

De ontknoping
De vastgoedfraude voor de rechter
Vasco van der Boon en Gerben van der Marel
Nieuw Amsterdam, 2012, epub versie

Zoals je nog net in de graphic kunt zien, is dit boek het vervolg op De Vastgoedfraude (zie deze link voor mijn review destijds in dit forum). Je kunt het echter ook afzonderlijk lezen en ik raad dat aan. De vastgoedfraude wordt opnieuw beschreven, maar ditmaal met de focus op de rechtszaak die er op volgde.

Het is een lastig te lezen boek. Ik waarschuw meteen maar even. De schrijvers doen hun best om de zaak inzichtelijk en boeiend te maken, maar je moet een sterke interesse hebben in financiele fraude en dan vooral de juridische aspecten daarvan. Anders kom je waarschijnlijk niet door het boek heen. Centraal staan allerlei betogen, getuigenissen, discussies en juridische details in de rechtbank van Haarlem. Aan het eind van hoofdstuk drie was ik er al bijna klaar mee na een saaie behandeling van de politieke dimensie van deze zaak. Waarom mogen sommige verdachten schikken en anderen niet, wat is het idee achter taakstraffen en zijn deze wel zwaar genoeg, kamervragen, etcetera.

In hoofdstuk vier springt het boek echter naar een meer menselijke dimensie en was mijn aandacht weer terug gewonnen. Eerst de beschrijving van de carriere van mede-verdachte Jim Kroon en hoe hij bij de zaak betrokken raakte. Daarop volgt een uitgebreide en goede biografie van Nico Vijsma. Deze hoofdverdachte is opgegroeid in een Jappenkamp in Indonesie en heeft na bevrijding daaruit allerlei bizarre omzwervingen gemaakt. Het wordt duidelijk hoe hij zich uiteindelijk tot een soort van mental coach en persoonlijke goeroe voor vastgoedtypes ontwikkelt. In het eerste boek was dit nog een beetje een vraagteken, maar de schrijvers hebben een paar jaar aan research aan dit vervolg kunnen toevoegen. Ook een reden om het eerste boek links te laten liggen.

Dit vervolg boek is dus completer, maar misschien ook iets te haastig geredigeerd. Zo wordt OM (Openbaar Ministerie) soms met hoofdletters aangeduid en soms als om. Ook zijn er scene's met een flashback, waarbinnen een tweede flashback plaatsvindt. Dergelijke slordigheden maken het lezen er niet makkelijker op. Niettemin raad ik dit boek aan voor lezers die de vastgoed fraude willen doorgronden. Er is een hoop werk verricht om deze mega-zaak samen te vatten en inzichtelijk te maken.

NB: Er is ook een tv serie over de vastgoedfraude geproduceerd.
pi_144088883
sns%20reaal.jpg

De val van SNS Reaal
Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie
Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens en Martine Wolzak
Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013, ebook versie

Dit ebook kost bij Bol 6,99 euro. Een goede deal imho. Het boek geeft een redelijk overzicht van wat er misging met SNS Reaal, het bank- en verzekeringsbedrijf dat uiteindelijk door de overheid gered moest worden.

Het grootste probleem ontstond al in 2006 met de overname van Bouwfonds Property Finance, een financierder van vastgoed projecten met achteraf gezien een slechte portfolio. Dit was trouwens een zusterbedrijf van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling dat centraal stond in de vastgoedfraude. Die laatste zaak is door een van de co-auteurs, Vasco van der Boon, beschreven in twee andere boeken die ik hier eerder al recenseerde. De vastgoedfraude staat los van de problemen rond SNS Reaal, maar er zijn wel wat overeenkomsten en raakvlakken. Dit boek over SNS Reaal begint dan ook op dezelfde wijze als de twee vastgoedfraude boeken: een groot aantal hoofdpersonen en een nog groter aantal deals, dubieuze BV's en geschuif met vastgoed en valse declaraties. Ik raad aan om er in dit eerste hoofdstuk even overheen te lezen als je de vele relaties niet meer volgt. Dit heb ik zelf ook gedaan.

In het tweede hoofdstuk wordt een ruimer perspectief gekozen. We krijgen wat historie rondom SNS en Reaal en de toetreding van zwaargewicht Sjoerd van Keulen als topman in 2002. Er volgt dan een min of meer chronologisch overzicht van de ontwikkelingen rondom SNS Reaal tot aan de nationalisatie in januari 2013. De juridische en financiele details worden vaak kort samengevat en waren mij in niet alle gevallen duidelijk. Zoiets als een minimumkapitaaleis van 9 procent mag wat mij betreft uitgebreid uitgelegd worden.

In plaats daarvan worden de wat meer sensationele details uitvergroot, zoals dure etentjes, de betrokkenheid van een pornobaas bij een resort in Spanje en andere dubieuze types bij andere projecten. De ondertitel Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie geeft al aan dit boek geen studieboek is, maar ter vermaak kan worden gelezen. Het boek is boeiend genoeg en je doet zeker wat kennis op, maar ik vond het niet zo goed als De Prooi over ABN AMRO.
pi_144187246
Geen boek-aanbeveling maar een online tijdschrift: Pieria, een Engels magazine over economie, overheidsbeleid, geopolitiek en beleggen. Hun motto: Bringing together experts from industry and academia to discuss some of the biggest issues facing our economy today. Ik vind het niveau van de artikelen wat wisselvallig, maar er is geregeld wat interessants te lezen.

Homepage: http://www.pieria.co.uk/
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Pieria/286143428185572
pi_144393704
guyspier.jpg
The Education of a Value Investor
My Transformative Quest for Wealth, Wisdom, and Enlightenment
Guy Spier
Palgrave Macmillan, 2014, Kindle Edition

Warren Buffett organiseert elk jaar een veiling voor een goed doel, waarbij de deelnemers mogen bieden op een lunch met de meester zelve. In 2008 wordt deze veiling gewonnen door Guy Spier, de schrijver van dit autobiografische boek. Voor $650.100 dollar ontmoet hij Buffett in New York met mede-bieder Mohnish Pabrai en enkele familieleden. De besloten lunch is uiteraard bedoeld als gelegenheid om vragen te stellen aan de superinvesteerder en zo van zijn wijsheid te profiteren.

Spier beschrijft de lunch zelf en ook het effect ervan op zijn carriere als fondsmanager en zijn persoonlijke leven. Dit effect blijkt heftig aangezien Spier dan midden in een transformatie proces zit. Spier werd opgeleid op de elitaire scholen Oxford University en Harvard Business School. Daarna ging hij als bankier van start bij een firma die later ten onder zal gaan wegens fraude beschuldigingen. Spier bereidt namens deze bank aandelen emissies van zeer speculatieve ondernemingen voor. Deze aandelen worden daarna via een boiler room verkocht aan het grote publiek. Hoewel hij zelf niet direkt bij de boiler room betrokken is, worstelt hij al snel met zijn geweten en voelt zich ongelukkig.

Spier gaat weg bij de bank en begint een eigen beleggingsfonds dat investeert op basis van een value investing filosofie. Langzaam maakt hij zich los van de dark side van Wall Street en probeert op een meer zinnige manier te beleggen. Na de lunch met Warren Buffett besluit hij zelfs om zich fysiek te verwijderen van New York, net zoals Buffett vanuit het landelijke Omaha opereert. Spier vestigt zich in Zurich, Zwitserland. Hij schakelt ook zijn Bloomberg terminal uit en richt een ruimte in als bibliotheek waar hij in stilte kan lezen en nadenken.

Ik vond dit een opmerkelijk boek, dat me direkt in de greep had. Het kwam gisteren uit en ik heb het inmiddels al uitgelezen. Spier legt een link met tussen zijn ontwikkeling als belegger en de psychologische ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. Hij heeft daarnaast interessante gedachten over economie en behavioral finance.

Het boek is waarschijnlijk interessant voor beleggers die bekend zijn met value investing en deze methode al een tijdje gebruiken. De schrijver gaat niet in op de basis van value investing, maar behandelt de meer subtiele aspecten. Hoe maak je jezelf los van de constante nieuwsstroom? Hoe ontdek je wat je persoonlijke psychologische biases zijn? Hoe neutraliseer je deze? Ook het gebruik van checklists komt aan de orde. Hij gebruikt daarbij zichzelf, Warren Buffett en de eerder genoemde Mohnish Pabrai als voorbeelden. Niet zozeer om te imiteren, maar meer om de lezer over z'n eigen benadering van het investerings proces te laten nadenken.

Andere reviews:
http://alephblog.com/2014(...)of-a-value-investor/
http://www.farnamstreetbl(...)m-and-enlightenment/
pi_144486630
Thanks, ziet er interessant uit.
Denk maar een keer op mijn nog te lezen lijstje zetten.
pi_144487498
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 september 2014 15:51 schreef Nimtex het volgende:
Thanks, ziet er interessant uit.
Denk maar een keer op mijn nog te lezen lijstje zetten.
Aan de andere kant dan vergeet je het soms ook weer.
Dus toch maar gelijk besteld, ben benieuwd.
pi_144813891
Ik ben ook benieuwd wat je er van vindt Nimtex. Het boek biedt echt iets anders als reguliere boeken over investeren.

Op Youtube is een Google lezing van Guy Spier van ongeveer 1 uur over zijn nieuwe boek geplaatst. De uitleg van zijn filosofie is iets rommeliger als in het boek. Hij is hier en daar ook iets vager/spiritueler. Maar de lezing biedt wel een redelijke vooruitblik op het boek:

pi_147562891
Wegens drukke werkzaamheden lees ik de afgelopen tijd wat minder. Ik ben me op het moment door het nieuwe boek van Tony Robbins, Money. Master the Game, aan het werken, maar dit is middelmatig.

Ik wil even op de Business books of the decade van de Financial Times wijzen.

Een goede lijst zakelijke boeken van een gezaghebbende bron. De lijst kan per sub-categorie doorzocht worden.
pi_149410800
stall%20points.jpg

Stall Points
Most Companies Stop Growing -- Yours Doesn't Have To
Matthew S. Olson and Derek van Bever
Yale University Press, 2008 , Amazon Kindle versie

Waarom stagneert de groei van de meeste bedrijven op den duur? Een heldere vraag die goed wordt beantwoord in dit uitstekende boek. De schrijvers hebben een studie verricht naar 400 bedrijven die in de Fortune 100 en Global 100 lijsten van 1955 tot 2005 genoemd werden. Het boek beschrijft daarmee in feite een academische studie, maar de schrijfstijl van een typische paper wordt vermeden. Zoals de ondertitel al doet vermoeden is het boek gericht op managers, die willen voorkomen dat de groei van hun eigen bedrijf stagneert. Zelf vond ik het boek zeer nuttig voor mijn beleggingsaktiviteiten, waarbij het belangrijk is om groeiproblemen van beursgenoteerde bedrijven te signaleren, liefst voorafgaande aan een koersval van het aandeel.

Van de 400 bedrijven stagneerde uiteindelijk bij 87% de omzet groei. De overige 13% groeide ongehinderd verder met meer dan 6% omzet groei per jaar. Dit is een groep bedrijven die aan het einde van de onderzoeksperiode (2005) nog relatief jong waren en in hun eerste groeifase zaten. Uiteindelijk stagneert uiteraard elk bedrijf, anders zouden er oneindig grote bedrijven ontstaan.

Schokkend feit: van de bedrijven waarvan de groei stagneert, keert slechts 11% weer terug naar de voormalige groeicijfers, dus de 6% of meer omzetgroei die de schrijvers als definitie hanteren. De overige 89% uitgegroeide bedrijven krimpen, sukkelen wat door of verdwijnen. Beleggers die rekenen op een wederopstanding van bijvoorbeeld Imtech weten dus nu hoe hun vooruitzicht er vanuit statistische verwachtingen bij staat.

Tenslotte de vraag: waarom stagneren bedrijven? De schrijvers hebben dit ook onderzocht en de oorzaken in categorien ondergebracht. Ik heb de resultaten in een spoiler samengevat voor degenen die in bedrijfskundige problemen geinteresseerd zijn.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 06-02-2015 09:12:27 ]
pi_149985164
bollore.jpg

Bollorť (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bollorť. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bollorť wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bollorť is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bollorť is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.

[ Bericht 4% gewijzigd door jaco op 24-02-2015 14:11:42 ]
pi_150146812
nietwaar2.jpg

Dit kan niet waar zijn
Joris Luyendijk
Onder Bankiers
Atlas Contact, 2015, ebook/kindle editie

De Nederlandse journalist Joris Luyendijk hield van september 2011 tot oktober 2013 vanuit London een financiele blog bij voor de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Luyendijk gaf aan niets van finance te weten. Zijn insteek was om al als buitenstaander een antropologische studie te verrichten naar de Londonse financiele wereld. De blog groeide tot een verzameling interviews met zo'n 200 anonieme bank werknemers rondom dit onderwerp.

http://www.theguardian.co(...)yendijk-banking-blog

Nu is er dus het boek. Het is geen bundeling van de afzonderlijke blog postings, maar meer een persoonlijke terugblik op zijn verblijf in London. Verschillende problemen in de financiele sector, bijvoorbeeld zero job security, worden ingeleid door Luyendijk en vervolgens geillustreerd met uitspraken uit de interviews. Ik denk dat het boek direkt in het Nederlands is geschreven; het leest makkelijk weg.

Het lijkt Luyendijk's opzet om zijn lezers te shockeren met de uitwassen binnen de financiele wereld. Als je hierover al het een en ander hebt gelezen, bijvoorbeeld van Michael Lewis, dan zal je broek er niet direkt van afzakken. Luyendijk's conclusie is dat een deel van het banken systeem verkeerd is ontworpen, althans niet in het belang van de maatschappij. Hij geeft ook aan waarom er voorlopig geen oplossing te verwachten valt en de volgende crash een kwestie van tijd is.

Luyendijk onderbouwt zijn verhaal door de de houdingen en gedragingen van bankwerknemers te schetsen. Dit doet hij serieuzer als in Liar's Poker, The Wolf of Wall Street en andere meer op entertainment gerichte werken. De waarschuwende boodschap van Luyendijk komt daardoor ook wat harder aan. Het boek geeft echter geen inhoudelijke, financieel-technische analyse van de bankwereld aan de hand van tier 1 ratio's, Basel III akkoord, etcetera. Luyendijk heeft de kennis niet om de gevaren op deze manier in kaart te brengen. Ik verwacht daarom ook geen revolutie tegen de financiele sector naar aanleiding van dit boek.
  zondag 1 maart 2015 @ 10:49:26 #195
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_150171968
Je verwacht dat de "normale man" wel een revolutie begint als iemand gaat strooien met de Tier 1 ratio's en Basel-akkoorden? Lijkt mij niet erg waarschijnlijk ;). Hij zit er vanavond ook bij tegenlicht aan de hand van het boek. 21.05 uur op NPO2.

Ik heb het boek nog liggen, binnenkort eens aan beginnen.
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
pi_150738691
erikdevlieger.jpg

Tot hier en nu verder
Erik de Vlieger
Autobiografie
Kosmos Uitgevers, 2015, Kindle versie

De wat oudere Fokkers kennen wellicht Erik de Vlieger nog. Zo rond 2003/2004 kreeg deze dynamische zakenman veel media aandacht. Ik herinner me zelf een documentaire waarin De Vlieger werd gevolgd tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij ontwikkelt op dat moment vastgoed projecten, heeft een luchtvaartmaatschappij, een scheepswerf, een radio-station, tijdschriften en wil Het Parool kopen. Hij draagt zelden een pak, komt met een koprol de lift uit, geeft een CEO een kus, steelt de bakfiets van een kraker; het kan allemaal niet gek genoeg. De Vlieger presenteert zich als een gewone volksjongen die met veel lol en weinig poeha een zaken-imperium opbouwt. Een Nederlandse Richard Branson als het ware.

In 2005 verdwijnt De Vlieger echter uit beeld. Hij wordt door Justitie aangehouden en in verband gebracht met onderwereld figuren en afpersing. Deze zaken slepen zich een aantal jaren voort en eindigen zonder vervolging van De Vlieger. In dit boek kijkt hij terug op deze periode. Hij begint echter bij het begin: zijn schoolperiode en de start van zijn carriere. Hij koopt over de hele wereld tweedehands industriele naaimachines op om deze elders weer te verkopen namens IMCA, het bedrijf van zijn vader. Dit leidt op gegeven moment tot de koop van een industrieel concern in Tsjechie. Aktiviteiten in de vastgoed, scheepsbouw, luchtvaart en verdere uitbreidingen volgen. Mooie initiatieven die in 2005 uitmonden in de mindere periode.

De schrijfstijl van De Vlieger is persoonlijk, emotioneel en soms wat ongeorganiseerd. Ik geloof niet dat hij een ghostwriter of redacteur heeft gebruikt om zijn teksten bij te sturen. De Vlieger verdedigt zijn eigen rol in allerlei zaken en beschuldigt een aantal van zijn tegenstanders, met name personen in de wereld van Justitie. Hij geeft ook eigen fouten toe, maar hij lijkt dat meer te doen om geloofwaardigheid op te bouwen om uiteindelijk zijn munitie weer op anderen af te kunnen vuren.

De meeste beschrijvingen geloof ik trouwens wel en vond ik amusant om te lezen. Het boek is echter geen afstandelijke, objectieve analyse zoals bijvoorbeeld De Prooi over ABN AMRO bedoeld is. Maar als je jezelf daar overheen kan zetten, lees je een vermakelijk avonturenboek over de zakenwereld.
pi_150764352
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:24 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Bollorť (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bollorť. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bollorť wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bollorť is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bollorť is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.
Leuk, thx!
  woensdag 18 maart 2015 @ 16:08:24 #198
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_150777473
De bakermat van de beurs
http://www.lodewijkpetram.nl/index-nl.html

Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van de handel in VOC-aandelen, in het Amsterdam van de 17e eeuw.

De auteur vertelt op een levendige manier hoe de aandelenhandel van de grond kwam, en welke problemen er ontstonden in de vroege aandelenhandel. Je had toentertijd bijvoorbeeld helemaal geen fysieke aandelen, die je kon uitwisselen. En als je je participatie in het kapitaal van de VOC wilde verkopen aan iemand anders, moest je daarvoor naar de notaris van de VOC om de overdracht te regelen.

Ik had wel eens het e.e.a gelezen over het 'shorten' van de VOC, maar ik had er eigenlijk geen idee van dat complexere instrumenten, zoals termijncontracten en opties, in die tijd al zo populair waren. Het boek besteed uitgebreid aandacht aan de poging van een aantal handelaren om met 'naked shorts' op de VOC veel geld te verdienen.* En zo worden er nog meer verschijnselen beschreven die je niet verwacht op de 17e eeuwse beurs, zoals activistische aandeelhouders en market makers (destijds "hoekmannen" genoemd). Doordat de auteur de fundamentele functies van deze acteurs/instituten goed uitlegt, wierp het voor mij ook een nieuw licht op de hedendaagse handel.
Al met al, vond ik het een erg onderhoudend en leerzaam boek.

* De auteur heeft tevens meegedaan aan een podcast van Planet Money (de hele podcast is trouwens een aanrader) over dit onderwerp: http://www.npr.org/blogs/(...)the-very-first-short

[ Bericht 0% gewijzigd door JimmyJames op 18-03-2015 16:14:17 ]
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_150778395
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2015 16:08 schreef JimmyJames het volgende:
De bakermat van de beurs
http://www.lodewijkpetram.nl/index-nl.html

Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van de handel in VOC-aandelen, in het Amsterdam van de 17e eeuw.

De auteur vertelt op een levendige manier hoe de aandelenhandel van de grond kwam, en welke problemen er ontstonden in de vroege aandelenhandel. Je had toentertijd bijvoorbeeld helemaal geen fysieke aandelen, die je kon uitwisselen. En als je je participatie in het kapitaal van de VOC wilde verkopen aan iemand anders, moest je daarvoor naar de notaris van de VOC om de overdracht te regelen.

Ik had wel eens het e.e.a gelezen over het 'shorten' van de VOC, maar ik had er eigenlijk geen idee van dat complexere instrumenten, zoals termijncontracten en opties, in die tijd al zo populair waren. Het boek besteed uitgebreid aandacht aan de poging van een aantal handelaren om met 'naked shorts' op de VOC veel geld te verdienen.* En zo worden er nog meer verschijnselen beschreven die je niet verwacht op de 17e eeuwse beurs, zoals activistische aandeelhouders en market makers (destijds "hoekmannen" genoemd). Doordat de auteur de fundamentele functies van deze acteurs/instituten goed uitlegt, wierp het voor mij ook een nieuw licht op de hedendaagse handel.
Al met al, vond ik het een erg onderhoudend en leerzaam boek.

* De auteur heeft tevens meegedaan aan een podcast van Planet Money (de hele podcast is trouwens een aanrader) over dit onderwerp: http://www.npr.org/blogs/(...)the-very-first-short
Klinkt als een leuk boek, ga ik eens naar kijken. Ik houd wel van gescheidenis. Overigens, termijncontracten werden al door Aristoteles omschreven.
pi_150791138
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:24 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Bollorť (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bollorť. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bollorť wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bollorť is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bollorť is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.
Ik zat het ook eens door te bladeren,

9BLrpco.png

:D 8)7
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')