abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 7 augustus 2013 @ 13:36:40 #151
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_129788837
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 18:06 schreef jaco het volgende:
Een uitgebreid artikel van Michael Lewis over een voormalige programmeur van Goldman Sachs die nu door deze ex-werkgever wordt beschuldigd van diefstal van high-frequency-trading software code. De zaak ligt echter ingewikkelder als dat het zo klinkt ...

http://www.vanityfair.com(...)man-sachs-programmer

Voor lezers die geinteresseerd zijn in de combinatie van finance en high-tech met een sausje van misdaad. Geschreven door een van de beste finance schrijvers. Wat wil je nog meer :)
Vanity Fair heeft best vaak informatieve artikelen over finance:
The Big Short War
http://www.vanityfair.com(...)n-dan-loeb-herbalife
Deze oorlog lijkt nu te worden beslist in nadeel van ackman..

Betting on the Blind Side (ook geschreven door Lewis)
http://www.vanityfair.com(...)treet-excerpt-201004
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_130982409

Liar's poker - Michael Lewis

Eindelijk deze klassieker van Michael Lewis gelezen. Het is een boek over een periode die ondertussen al bijna dertig jaar achter ons ligt. Het blijft intrigerend om te lezen hoe er met geld gesmeten werd in die tijd en hoe naief Salomon Brothers geleid werd. Jongens die net twee jaar van de universiteit waren, kregen bonussen van tientallen tot honderdduizenden dollars.
Het is schrijnend om te lezen hoe klanten werden opgelicht. Aandelen en obligaties die Salomon Brothers zelf niet wilde hebben en een te slechte investering vond, werden vervolgens aangeprezen en voor miljoenen dollars aan klanten verkocht door jongens van 27 die zelf nog nooit meer dan een paar honderd dollar spaargeld hebben gehad.
Omdat het handelen in aandelen en obligaties zo lucratief was, miste het management nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsovernames. Pas toen het bijna te laat was kwam men tot het besef dat bij Fusies & Overnames het nieuwe grote geld te verdienen was. En daarmee sluit dit boek naadloos aan bij een andere grote klassieker: Barbaren aan de poort. Dat gaat over de beruchtste vrijandige overname uit de geschiedenis van RJR Nabisco. Daar speelde Salomono Brothers een zeer grote rol. Dat boek heb ik ook gelezen, en dat zorgt voor veel herkenningspunten.

Ondanks dat de periode waar het boek over gaat al bijna drie eeuwen oud is, is het een leuk boek om een inkijk te krijgen in de tijd op Wall Street toen. Zeker een aanrader naast films als Wall Street en boeken als Barbaren aan de poort.
pi_131055684
Hoe lang duurt een eeuw volgens jou?
  donderdag 12 september 2013 @ 11:27:18 #154
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_131089307
Ik kwam er toevallig achter dat Taleb een masterclass in Amsterdam geeft op 4 oktober:

https://www.nexus-instituut.nl/nieuwsbrief/augustus2013

(als ik nog vrij kon reizen, was ik er waarschijnlijk naartoe gegaan)
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_131700546

The Greatest Trade Ever

Het boek gaat over een hedge fund manager (John Paulson) die de huizencrisis voorspelde en daarmee 15 miljard dollar verdiende voor zijn fonds. Hij hield er persoonlijk ongeveer 4 miljard aan over.

Ik vind het een interessant boek, omdat er goed wordt beschreven wat John Paulson allemaal moet doen en doorstaan om van zijn initiele gedachte, de huizenmarkt gaat klappen, een megawinstgevend project te maken. Verweven door het hoodverhaal worden enkele andere mensen die hetzelfde idee hebben, beschreven. Zij zijn echter een stuk minder succesvol. Dat maakt het resultaat van Paulson des te indrukwekkender.
pi_131705365
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2013 08:48 schreef greed_is_good het volgende:
[ afbeelding ]
The Greatest Trade Ever

Het boek gaat over een hedge fund manager (John Paulson) die de huizencrisis voorspelde en daarmee 15 miljard dollar verdiende voor zijn fonds. Hij hield er persoonlijk ongeveer 4 miljard aan over.

Ik vind het een interessant boek, omdat er goed wordt beschreven wat John Paulson allemaal moet doen en doorstaan om van zijn initiele gedachte, de huizenmarkt gaat klappen, een megawinstgevend project te maken. Verweven door het hoodverhaal worden enkele andere mensen die hetzelfde idee hebben, beschreven. Zij zijn echter een stuk minder succesvol. Dat maakt het resultaat van Paulson des te indrukwekkender.
Heb ik laatst ook gelezen. Was een goed boek omdat je met de beleggingsgedachten van Paulson wordt meegenomen.
Misschien speelt het al in mijn hoofd dat Paulson het de laatste tijd enorm slecht doet. Maar als ik dit boek zo lees, lijkt het me niet een hele goede belegger. Wat hij wel goed deed is bij zijn idee blijven i.p.v. winst nemen bij 20%.
pi_131705397
quote:
0s.gif Op donderdag 12 september 2013 11:27 schreef JimmyJames het volgende:
Ik kwam er toevallig achter dat Taleb een masterclass in Amsterdam geeft op 4 oktober:

https://www.nexus-instituut.nl/nieuwsbrief/augustus2013

(als ik nog vrij kon reizen, was ik er waarschijnlijk naartoe gegaan)
Wie gaat hierheen vrijdag?
  dinsdag 29 oktober 2013 @ 22:39:26 #158
348450 ikjijallebei
luiheid uitgevonden
pi_132709220


Aandelen selecteren als waardebelegger
‘succesvol beleggen in ondergewaardeerde aandelen’
Geschreven door Ruerd Heeg, maart 2013
Te koop op www.aandelenselecteren.nl en www.bol.com

Ben jij geďnteresseerd in waardebeleggen en heb je moeite om Engelse boeken te lezen? Dan is dit jouw kans om een Nederlandstalig waardebeleggingsboek te lezen. Zelf vind ik het ook prettiger lezen, vandaar mijn keuze op dit boek.
Het is een duidelijk en begrijpelijk geschreven boek, waarin de auteur allerlei stukken uit andere bekende (klassieke) boeken zoals bijvoorbeeld ‘Security Analyses’, ‘Behavioral Finance and Wealth Management’ en ‘Financial Shenanigans’ haalt en bij elkaar voegt als een soort van samenvattend geheel.

Of zoals de auteur zelf schrijft: Resultaten onderzoek, ervaringen en tips van verschillende waardebeleggers in 1 boek.

Voor wie is dit boek?
“Vooral actieve beleggers kunnen hun voordeel doen met dit boek. Zij leren met zo min mogelijk risico aandelen te kopen voor minder dan ze waard zijn en te verkopen voor meer dan ze waard zijn.
Een groot gedeelte van dit boek gaat over beleggingspyschologie, en het inwinnen en beoordelen van informatie over beleggingen.”

Het boek begint, vind ik, zeer goed met een eerste hoofdstuk waarin eigenlijk de lezer, de belegger, wordt geconfronteerd met waarom ‘wij slechte beleggers zijn’. Er komen enkele klassieke valkuilen en veel voorkomende fouten in naar voren. Door dit als eerste hoofdstuk te kiezen, ben je eigenlijk getriggerd om verder te lezen, want hoe moet het dan wel zou je zeggen??? ;)

Het boek gaat dus over waardebeleggen en de schrijver vertelt wat waardebeleggen eigenlijk is en vooral waar je op moet letten bij het uitzoeken van beleggingen, boekhoudkundige valkuilen, allerlei tips etc etc , waarbij hij o.a. Warren Buffet, Benjamin Graham en Philip Fisher aanhaalt. Er komt van alles aan bod in het 13 hoofdstuk tellende boek met in het laatste hoofdstuk een herhaling/samenvatting van de belangrijkste punten. Voor de zeer ervaren belegger dus niet heel interessant, maar voor beginners of iets verder gevorderden is het een relevant boek.

Wat ik wel jammer vond, was dat er soms wat fouten aanwezig waren, heel uiteenlopend. Zoals bijvoorbeeld bedrijfswaarde. Eerst is het de marktwaarde minus de leningen plus de liquide middelen, en dan is het opeens de marktwaarde plus de leningen minus de liquide middelen. Uit de context haal je dan wel wat juist is, maar het is verwarrend en bij volgende definities van begrippen ging ik dan bijvoorbeeld automatisch twijfelen of het wel juist was. Ook waren er af en toe wat taalfouten, ik vond het zelf nog wat veel, maar ik wil dan ook een foutloos boek. Ik vind het slordig staan. Onder andere hierom leek het soms ietwat gehaast geschreven waarbij ook, zo interpreteerde ik althans, zinnen of alinea’s soms wat werden afgeraffeld terwijl eigenlijk enige extra uitleg zeker geen overbodige luxe zou zijn.

Omdat ik nogal een zeikerd ben, kun je bovenstaande alinea ook voor lief nemen. Het is verder een zeer goed leesbaar boek, en wat mij betreft kun je er een stuk wijzer van worden.

Zelf heb ik weinig tijd voor stockpicking daarom beleg ik ook via beleggingsfondsen. Maar dit boek vond ik toch de moeite waard om te lezen, hoewel het 1 en ander al bekend was. Je steekt er toch wat van op.

Een boek voor de waardebelegger dus.
pi_133072273
The Most Important Thing Illuminated
Howard Marks
New York, Columbia University Press, 2012
Kindle Edition

Marks%20Most%20Important.jpg

Zo nu en dan post een Fok! user een opmerkelijk beleggings resultaat in het AEX Forum, bijvoorbeeld enkele tientallen procenten binnen enkele maanden met een bepaald aandeel. Vaak wordt dit resultaat pas achteraf gemeld, maar laten we er even vanuit gaan dat de user eerlijk is en de rit omhoog daadwerkelijk gemaakt heeft.

Het betreffende aandeel is dan meestal een riskant aandeel. Op zich is het wel mogelijk om enkele tientallen procenten per jaar te verdienen met derivaten en volatiele aandelen. Het risico op verlies is echter ook enorm hoog bij dergelijke beleggingen.

Grafisch weergegeven:
Marks%20Risk%202.gif

Onze succes belegger in het AEX forum heeft er meestal niet zo'n boodschap aan als hij hierop wordt gewezen in een reply posting. Het risico van een belegging blijft een ietwat abstract begrip, zeker als de koers vrijwel direkt omhoog ging en de belegger dus geen verlies ervaren heeft. Bovendien bewijst de grafiek dat van risicovolle beleggingen meer winst mag worden verwacht. De beginnende belegger waant zich reeds een specialist op het gebied van dergelijke volatiele beleggingen.

Howard Marks introduceert de volgende grafiek als aanvulling op de bovenstaande risk/return lijn...
Marks%20Risk.gif

Hier is veel beter te zien dat de verwachtte opbrengst van een riskante belegging weliswaar hoger is, maar dat het ook goed mogelijk is dat je lager scoort in vergelijking met een minder riskante belegging. Door teveel naar rechts te bewegen op de risico schaal, loop je uiteindelijk de kans alles te verliezen. We herkennen een Bell-curve van mogelijke uitkomsten die steeds breder wordt rondom de verwachtte opbrengst.

Dit boek van Howard Marks gaat over dit risico besef. Marks geeft toe dat het concept vrij abstract is, maar weet er toch een boek over vol te schrijven. Bovenstaande twee zijn de enige grafieken in het boek en er komen geen formules en berekeningen aan bod. Ik denk wel dat het handig is als je een semester statistiek hebt gevolgd, want je voelt regelmatig aan dat kansverdelingen de basis zijn voor de gedachtenwereld van de schrijver. Hij verwoordt zijn uitleg echter zonder jargon.

Twintig jaar aan beleggings memo's voor Mark's klanten vormen de basis voor dit boek. Hij beheert met Oaktree Capital Management ongeveer 80 miljard via beleggingsfondsen. Dit is dus een man uit de praktijk en het boek is niet in elkaar geflanst om wat geld bij te verdienen. Marks heeft echt de moeite genomen om een overzicht te geven van hoe hij werkt op het gebied van risico management.

Als je de 'illuminated' versie van dit boek koopt, dan krijg je er aantekeningen bij van 4 andere beleggings experts en van Marks zelf (als het memo's van een paar jaar terug zijn). Ik raad dit aan, hoewel de layout ietwat chaotisch wordt, zeker op een e-Reader. Al met al is dit het beste boek dat ik omtrent risico's bij het beleggen gelezen heb.
pi_136589172
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 november 2013 07:32 schreef jaco het volgende:
Howard Marks introduceert de volgende grafiek als aanvulling op de bovenstaande risk/return lijn...
[ afbeelding ]
Mooi, dat plaatje zou standaard toegevoegd moeten worden in de finance-introductieboeken.
  dinsdag 11 februari 2014 @ 23:43:05 #161
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_136611267
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
pi_136617991
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2014 23:43 schreef F.Begbie het volgende:
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Toevallig net besteld, dus hoop over een tijdje met een recensie te komen!
pi_137032577
Volgens mij is dit boek al eerder langsgekomen in dit topic, maar mijns inziens verdient het nogmaals een eervolle vermelding. Het betreft How Markets Fail: The Logic of Economic Calamities van John Cassidy.



Helaas heb ik nu niet de tijd om een uitgebreide samenvatting uit te tikken en aangezien een summiere opsomming het boek geen eer aan doet, houd ik het bij dit korte commentaar. Maar uiteraard lees je dit uitmuntende boek beter zelf.

Voor mij is dit toch wel één van de beste macro-economische boeken ooit geschreven. Het is met name de moeite waard als je een verklarend mechanisme zoekt voor het ontstaan van crises/onevenwichtigheden. Wat het boek zo goed maakt is dat - het op een verbazingwekkend lekkere wegleesbare manier - zeer uitgebreid ingaat op het ontstaan van deze crises/onevenwichtigheden. Een aantal heersende dogma's wordt volledig leeg geprikt en de waarschuwingen van een aantal weggewuifde economen blijken akelig dicht bij de werkelijkheid te zitten.


PS.
Pas op! Als je een aanhanger bent van de EMH en/of de Chicago School kun je dit boek waarchijnlijk beter overslaan. De optelsom aan feiten kan wellicht te pijnlijk zijn ;)
I'm not entitled to have an opinion unless I can state the arguments against my position better than the people who are in opposition. I think that I am qualified to speak only when I've reached that state. ~Charles Munger
pi_137088654
Klinkt meer als een micro- dan een macro-economisch boek, maar ik heb het nog niet gelezen. Wat waren de conclusies dan ongeveer Lollapalooza?
  dinsdag 4 maart 2014 @ 16:02:50 #165
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_137383482
Wat is nou eigenlijk het ultieme en meest gebalanceerde boek over de financiële crisis?
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_138017644


Erg aan te raden. Beleggingsstrategie spreekt me ook wel aan. Vooral gefocused op mid-caps me goede PE, en goede jaarlijkse winstgroei. Robbie Burns houdt ook zijn eigen website bij, waarin ook trades staan. De website is mss iets minder relevant voor de AEX, maar het boek zeker niet! Gekocht voor Ł8 op ebay :P.


Volgens mij echt een klassieker. The Zulu principle idee is om voor PEG (price earnings growth ratio's) onder de 0.75 te gaan. Idealiter een P/E rond de 15 en small/mid-cap bedrijf. Gekocht voor Ł2 op ebay.

Beleggen in small/mid-caps (market cap Ł60-300 M) spreekt mij wel aan aangezien er vaak nog veel groei mogelijk is en deze bedrijven vaak te klein zijn om op de raden van institutional investors te komen.
pi_138237193


Boek over fraudepraktijken van een concerndirecteur van ABN Amro. Het is geen studieboek, meer een boek voor naast je bed.
  maandag 31 maart 2014 @ 13:23:48 #168
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_138360181
Een excerpt van Michael Lewis' nieuwste boek over high frequency trading in de New York Times Magazine: http://www.nytimes.com/20(...)s-michael-lewis.html
Please Move The Deer Crossing Sign
  woensdag 30 april 2014 @ 21:53:36 #169
375626 WillemMiddelkoop
Aex eind dit jaar onder 200
pi_139431134
Iemand nog ideeën voor een goed boek over beurs/economie/financiële vrijheid?
  woensdag 7 mei 2014 @ 16:29:35 #170
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_139663889
quote:
0s.gif Op woensdag 30 april 2014 21:53 schreef WillemMiddelkoop het volgende:
Iemand nog ideeën voor een goed boek over beurs/economie/financiële vrijheid?
Als je even geduld hebt:

AnnieLowrey twitterde op woensdag 07-05-2014 om 16:14:31 Bernanke writing the "ultimate insider's memoir of the global financial crisis" for W.W. Norton, for reported 7-figure payday. reageer retweet
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_139769422
drama.jpg

Het drama Ahold
‘ijdelheid en hebzucht aan de top’
Jeroen Smit
Definitieve Editie, e-book, Uitgeverij Balans, Amsterdam, 2012

Ik heb eerder met plezier De Prooi gelezen over de ondergang van ABN AMRO. Dit boek over het Ahold concern is geschreven door dezelfde auteur, Jeroen Smit. Verwar hem niet met Eric Smit van het boek over Nina Brink, dat trouwens ook zeer lezenswaardig is.

Ahold kwam begin 2003 in de problemen toen er fraude naar boven kwam bij een groot dochterbedrijf: US Foodservice. Het boek gooit ons meteen in het diepe. Bankiers, juristen en accountants verzamelen zich op het hoofdkantoor van Ahold in een poging om Ahold te redden. Het bedrijf staat in 1 klap min of meer aan de afgrond en moet met een oplossing komen voordat de beurs weer opengaat.

Voordat we lezen hoe deze redding verloopt, doet de schrijver een stap terug en schetst hoe het zo ver heeft kunnen komen. We krijgen een gedetailleerde geschiedenis van de bedrijven Albert Heijn en Ahold. Deze wordt vooral verteld aan de hand van de personen in het bestuur, de familie Heijn en de professionele bestuurders, die later werden aangetrokken. De ontvoering van Gerrit Jan Heijn komt uiteraard ook aan bod.

Na dit historische overzicht, keren we weer terug naar 2003 en lezen we hoe de redding van Ahold is verlopen. Daarna volgen nog twee hoofdstukken in respectievelijk 2006 en 2009 over de rechtbank veroordelingen van de betrokken bestuurders. Deze hoofdstukken zijn in de latere edities van het boek toegevoegd. Let er dus even op welke uitgave je koopt, als je die updates ook wilt lezen.

Jeroen Smit vertelt zijn verhaal aan de hand van de karakters van de hoofdpersonen. Net zoals in zijn latere boek De Prooi. Zijn beschrijvingen van personen zijn altijd genuanceerd: niemand is zonder meer goed of slecht. In De Prooi stond vooral Rijkman Groenink centraal en in dit boek is dat Cees van der Hoeven. De schrijver vertelt hoe de hoofdpersonen tot bepaalde beslissingen kwamen met de informatie die op dat moment bekend was. Dit is een veel genuanceerdere analyse dan achteraf oordelen hoe goed of slecht besluiten uitpakken.

Deze nuance spreekt mij aan en daarbij is de schrijfstijl van Smit makkelijk leesbaar. Ik heb het boek in drie avonden verslonden. Smit heeft duidelijk kennis van bedrijfseconomische begrippen en versimpelt deze regelmatig voor de lezer, maar niet op een manier dat de originele feiten worden verdraaid. Het boek kan daarom door iedereen gelezen worden met een interesse in het bedrijfsleven. Een aanrader.
pi_141522290
clear.jpg
The Art of Thinking Clearly
Rolf Dobelli
Sceptre, London, 2013, eBook

Sommige deelnemers aan beleggingsfora zijn moeilijk te begrijpen. Zo is er de TS die een aandeel kocht op 3,50 terwijl het nu 0,87 noteert. De TS vraagt in het topic om raad en de reakties zijn unaniem: verkopen. Het bedrijf is in grote problemen en het gaat niet meer goedkomen met het aandeel. De TS weet dit zelf eigenlijk ook wel. Toch verkoopt hij niet.

Deze irrationele beslissing staat bekend als ‘loss aversion’. Verkoop van het aandeel zou betekenen dat het verlies definitief genomen is en de pijn daarvan voelbaar. Zolang TS het aandeel aanhoudt, is er nog een mogelijkheid dat zijn verlies weer ingelopen wordt. De geschiedenis leert ons echter dat zo’n come-back zeer onwaarschijnlijk is. De TS staat zijn eigen rendement in de weg door het aandeel vast te houden in plaats van zijn verlies te nemen en het overgebleven geld in een gezond aandeel te beleggen.

Het blijkt dat er talloze psychologische biases, zoals ‘loss aversion’, bestaan die de belegger belemmeren om efficiente keuzes te maken. Rolf Dobelli komt in dit boek tot een honderdtal, waarbij hij elke bias in een apart hoofdstuk beschrijft. Vrees niet: elk hoofdstuk is twee of drie bladzijden, met een paar voorbeelden en een korte uitleg. Het boek is in feite een encyclopedie van biases. Ik heb het zelf daarom niet als een gewoon boek van a tot z gelezen, maar steeds een of twee hoofdstukken gepakt om er vervolgens over na te denken of wat verder te zoeken via Google. Niet elk voorbeeld heeft trouwens met beleggen te maken. Er zijn allerlei andere gebieden waarop we biases hebben en dus niet tot optimale keuzes komen. Dit boek is ook voor niet-beleggers interessant.

Bias laat zich vertalen als vooringenomenheid, vooroordeel, neiging. De nederlandse vertaling van dit boek gebruikt ‘dwaling’. Geen van deze vertalingen geeft het verschijnsel naar mijn mening goed weer, vandaar dat ik de term bias ben blijven gebruiken. Het gaat om situatie’s waarbij het menselijke brein niet goed analyseert wat er in de werkelijkheid gebeurt. We kunnen deze denkfouten echter bewust maken en met enige moeite corrigeren. Het boek geeft daar tips voor.

Ik denk dat de psychologische kant van het beleggen bijna even belangrijk is als de financiele kennis. Ik ben daarom eerder begonnen aan “Thinking, Fast and Slow” en andere psychologie boeken, maar vond deze te langdradig om geheel uit te lezen. Vandaar dat ik erg blij ben met dit meer praktische boek van Dobelli.
  woensdag 25 juni 2014 @ 12:53:09 #173
159093 bascross
Get to the chopper!
pi_141529052
Klinkt goed, misschien ga ik die ook aanschaffen.
Bedankt Hans.
pi_141568667
profitability.jpg

The Art of Profitability
Adrian Slywotzky
Mercer Management Consulting, 2002, Kindle versie

In dit boek worden 23 winst modellen gepresenteerd in eenzelfde aantal hoofdstukken. Deze opzet is vergelijkbaar met de honderd biases in The Art of Thinking Clearly, hierboven gerecenseerd. Beide boektitels zijn waarschijnlijk geinspireerd door The Art of War door Sun Tzu, hoewel de schrijvers dit klassieke werk niet expliciet noemen.

The Art of Profitability is een makkelijk leesbare introductie in bedrijfsstrategieen. In welke markten behalen bedrijven winst, met welk product of service, wanneer en op welke manier? We komen hier op het terrein van bestuursconsultants zoals McKinsey en Mercer. Slywotzky werkte dan ook voor die laatste en deelt zijn kennis, ervaring en inzichten via dit boek. We krijgen real-life cases rondom General Electric, Walmart, Mattel (Barbie) en andere bekende bedrijven gepresenteerd.

Om een beetje een idee te geven van de winst modellen: een ervan is marktleiderschap. De onderneming met het grootste marktaandeel in een bepaalde sector geniet voordelen zoals schaalvoordelen bij inkoop en productie, lagere overhead kosten zoals R&D en de kans om de beste werknemers aan te trekken. General Electric speelde dit spel onder leiding van Jack Welch eind vorige eeuw. Dit Amerikaanse conglomeraat trok zich terug uit alle markten waar ze niet nummer 1 of 2 waren om zich te kunnen focussen op hun leidersposities.

Een ander model is specialisatie, waarbij het bedrijf zich op een niche markt concentreert en daar hogere prijzen kan berekenen. Marktleiderschap en specialisatie zijn redelijk bekend, maar het boek biedt ook voorbeelden die minder voor de hand liggen en waar ik nog nooit over had nagedacht.

The Art of Profitability is geen traditioneel studieboek. Alle kennis wordt overgedragen tijdens gesprekken tussen de twee hoofdpersonen Steve and Zhao. Ze ontmoeten elkaar elke zaterdag ochtend voor een informele cursus. Zhao is de ervaren rot en Steve zijn gedreven pupil. Zhao gebruikt Oosterse calligrafie om zijn uitleg te illustreren. Hij staart regelmatig minutenlang voor zichzelf uit in gedachten verzonken. De schrijver lijkt hem met dit soort beschrijvingen een goeroe-achtig karakter mee te willen geven. Ik werd er als lezer echter al snel flauw van. Vanuit literair oogpunt is de tekst tenenkrommend.

Niettemin is dit boek nuttig als bedrijfskunde je interesseert en dan met name het strategie aspect. Ook voor beleggers kan het boek van dienst zijn, als hulpmiddel bij het analyseren van investerings kandidaten. Verwacht echter geen volledig MBA curriculum voor $9.51 USD (Kindle versie). Het boek biedt niet meer dan een introductie.
  vrijdag 27 juni 2014 @ 13:28:51 #175
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_141614356
Wederom een goede recensie. Ik heb hem op mijn boekenlijst gezet.
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_141681032
Hij is al eerder genoemd in dit topic maar zelf vind ik The Intelligent Investor van Benjamin Graham echt een briljant boek. Hij beschrijft de fundamenten van aandelen kopen perfect en is heel realistisch en eerlijk, in plaats van dat hij met zogenaamde geheimen komt die enorme rendementen zouden opleveren.
pi_141995321
worthless.jpg

Worthless, Impossible, and Stupid
How contrarian entrepreneurs create and capture extraordinary value

Daniel Isenberg (with Karen Dillon)
Harvard Business Review Press, Boston, 2013
Kindle versie

Worthless, Impossible, and Stupid. Dergelijke woorden krijgen veel beginnende ondernemers naar hun hoofd geslingerd als ze hun bedrijfsplan ontvouwen. Danny Roobol zal de Nederlandstalige varianten misschien ook gehoord hebben, toen hij in 1999 begon met Fok!Zine, een website waar je kon reageren op nieuwsberichten en streams uit het Big Brother huis. Gelukkig stoort Danny zich maar zelden aan kritiek en bouwde hij Fok! uit tot de grootste online community in Nederland.

In dit boek vinden we vergelijkbare verhalen rond ondernemingen van over de hele wereld. Een prive school in Libanon, een shopping channel in Slovenie, een visbedrijf in Tobago, een Amerikaanse autofabriek waar je een eigen ontworpen auto kunt afbouwen. Dit is nog maar een kleine greep. Mooie verhalen van startende ondernemers en de uitdagingen waar ze voor kwamen te staan.

Daniel Isenberg is een professor aan de Harvard Business School. Een aantal van de beschreven ondernemingen zijn door zijn voormalige studenten gestart. Bij weer anderen was hij als financier of bestuurder betrokken of interviewde hij de betreffende ondernemers. Alle verhalen zijn in ieder geval nieuw en ik kende zelf slechts een van de bedrijven van naam. Tussendoor geeft Isenberg wat context en analyse. Dit is gelukkig niet al te academisch. De ondernemingsprofessor geeft zelf aan dat er geen goede theorieen bestaan om te voorspellen welke ondernemers en welke startups een succes zullen worden en welke zullen mislukken. Hij laat de verhalen voor zich spreken en wijst alleen op verbanden en tegenstrijdigheden. Het boek is daarmee ook niet echt een studieboek, maar kan gelezen worden ter vermaak en inspiratie.

In Nederland publiceert het blad Quote Magazine nog wel eens een goed ondernemers verhaal. Als je die graag leest, zou je dit boek ook eens kunnen proberen. De afzonderlijke verhalen zijn ongeveer even lang als een volledig Quote artikel. Voor de prijs van nog geen twee Quote edities, krijg je een hele serie in boekvorm.
pi_142035773
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2014 23:43 schreef F.Begbie het volgende:
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Ik zag zojuist bij Bol.com De val van SNS Reaal van Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh & Cor de Horde als 6,99 euro aanbieding voor de ebook versie.

Voor zo'n prijs loop je nauwelijks risico en de 2 reviews zijn goed. Ik heb de ebook versie aangeschaft en zal er t.z.t. een review over plaatsen.
pi_143081289
outsiders.jpg

The Outsiders
Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success
William N. Thorndike, Jr.
Harvard Business Review press, Boston, 2012
Kindle versie

De meeste CEO's van beursgenoteerde ondernemingen zijn gefixeerd op de groei van hun bedrijf. 'Blinde groei' is daarbij genoeg: er wordt bij overnames niet kritisch gekeken naar de waardetoevoeging van de gekochte ondernemingen. Neem als voorbeeld Imtech, dat een lange reeks overnames deed, waartussen -achteraf gezien- een aantal zeer slechte bedrijven. Dit komt vaker voor. Veel overnames worden mislukkingen. De verklaring is waarschijnlijk dat CEO's teveel gedreven worden door status. Bij een groter bedrijf kan hij/zij bovendien een hogere beloning vragen.

Stel nu eens dat een CEO puur in het belang van de aandeelhouder zou opereren, al is het maar omdat hij zelf een grote aandeelhouder is. Bij een potentiele overnameprooi die teveel vraagt, verlaat hij domweg de onderhandelingstafel. Bij een lage vraagprijs hapt hij echter direkt toe. Als er uberhaupt geen geschikte overname kandidaten zijn, koopt hij de aandelen van z'n eigen onderneming in. Verder staakt hij hopeloze projecten in de onderneming, ontslaat falende managers, decentraliseert beslissingsbevoegdheden en ruilt een duur centraal hoofdkantoor in voor een eenvoudig pand op een industrieterrein.

In dit boek, beschrijft William N. Thorndike acht Amerikaanse CEO's, die allemaal op ongeveer de bovenstaande wijze opereerden en er groot succes mee hadden. In termen van aandeelhouderswaarde tenminste; of alle ontslagen werknemers er blij mee waren, is een andere vraag waar het boek niet op ingaat. De acht cases zijn: Capital Cities Broadcasting (o.a. ABC televisie netwerk), Teledyne (Technisch concern), General Dynamics (Defensie conglomeraat), TCI (Kabelnetwerk van John Malone), The Washington Post, Ralston Purina (voer voor huisdieren), General Cinema en Berkshire Hathaway (Warren Buffett)

Het zijn stukjes Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis, met name beschreven vanuit een financieel perspektief. De investeringsbeslissingen van de CEO staan steeds centraal. Het boek is gericht op lezers die al bekend zijn met financiele termen, zoals operating cash flow's en NOL's. Aangezien de schrijver uitgaat van deze basiskennis is het jammer dat de cases niet dieper uitgewerkt worden. Thorndike had wat mij betreft 3 of 4 cases kunnen behandelen, maar dan in meer detail. De acht cases blijven nu wat oppervlakkig.

Ik denk dat het boek geschikt is als blauwdruk om vergelijkbare CEO's in andere bedrijven te herkennen. Als je zo'n CEO weet te indentificeren en zijn onderneming is beursgenoteerd, dan zou het aandeel een goede investering kunnen zijn. In die zin was dit een nuttig boek. Het is goed geschreven en aanbevolen door Warren Buffett. Wat mij betreft had het iets meer een studieboek mogen zijn.

Een intelligente blog post gerelateerd aan dit boek: http://25iq.com/2014/05/2(...)y-william-thorndike/
  dinsdag 5 augustus 2014 @ 21:51:12 #180
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_143103416
Nieuwe boek van Ha Joon-Chang is wel aardig voor de mensen die buiten de middelbare school niet zoveel over economie hebben geleerd.
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
  donderdag 7 augustus 2014 @ 16:50:42 #181
431144 Teydelyk
Bad, for the greater good
pi_143168840
Division of Labor van Adam Smith aan het lezen. Taaie stof, maar bijzonder interessant. Combinatie van geschiedenis, sociologie en economie.
Shake with your right hand but hold a rock in the left.
pi_143172205
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 06:40 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]
The Art of Thinking Clearly
Rolf Dobelli
Sceptre, London, 2013, eBook

Sommige deelnemers aan beleggingsfora zijn moeilijk te begrijpen. Zo is er de TS die een aandeel kocht op 3,50 terwijl het nu 0,87 noteert. De TS vraagt in het topic om raad en de reakties zijn unaniem: verkopen. Het bedrijf is in grote problemen en het gaat niet meer goedkomen met het aandeel. De TS weet dit zelf eigenlijk ook wel. Toch verkoopt hij niet.

Deze irrationele beslissing staat bekend als ‘loss aversion’. Verkoop van het aandeel zou betekenen dat het verlies definitief genomen is en de pijn daarvan voelbaar. Zolang TS het aandeel aanhoudt, is er nog een mogelijkheid dat zijn verlies weer ingelopen wordt. De geschiedenis leert ons echter dat zo’n come-back zeer onwaarschijnlijk is. De TS staat zijn eigen rendement in de weg door het aandeel vast te houden in plaats van zijn verlies te nemen en het overgebleven geld in een gezond aandeel te beleggen.

Het blijkt dat er talloze psychologische biases, zoals ‘loss aversion’, bestaan die de belegger belemmeren om efficiente keuzes te maken. Rolf Dobelli komt in dit boek tot een honderdtal, waarbij hij elke bias in een apart hoofdstuk beschrijft. Vrees niet: elk hoofdstuk is twee of drie bladzijden, met een paar voorbeelden en een korte uitleg. Het boek is in feite een encyclopedie van biases. Ik heb het zelf daarom niet als een gewoon boek van a tot z gelezen, maar steeds een of twee hoofdstukken gepakt om er vervolgens over na te denken of wat verder te zoeken via Google. Niet elk voorbeeld heeft trouwens met beleggen te maken. Er zijn allerlei andere gebieden waarop we biases hebben en dus niet tot optimale keuzes komen. Dit boek is ook voor niet-beleggers interessant.

Bias laat zich vertalen als vooringenomenheid, vooroordeel, neiging. De nederlandse vertaling van dit boek gebruikt ‘dwaling’. Geen van deze vertalingen geeft het verschijnsel naar mijn mening goed weer, vandaar dat ik de term bias ben blijven gebruiken. Het gaat om situatie’s waarbij het menselijke brein niet goed analyseert wat er in de werkelijkheid gebeurt. We kunnen deze denkfouten echter bewust maken en met enige moeite corrigeren. Het boek geeft daar tips voor.

Ik denk dat de psychologische kant van het beleggen bijna even belangrijk is als de financiele kennis. Ik ben daarom eerder begonnen aan “Thinking, Fast and Slow” en andere psychologie boeken, maar vond deze te langdradig om geheel uit te lezen. Vandaar dat ik erg blij ben met dit meer praktische boek van Dobelli.
Ik heb dit boek tijdens mijn vakantie gelezen, en ik kan beamen dat het een zeer interessant geheel is. Het boek is in feite een opsomming van verschillende biases, maar door de vele anekdotes en voorbeelden van experimenten is het toch vermakelijk om te lezen. Wat ook wel helpt, is dat je automatisch bij bepaalde biases jezelf erop betrapt dat je er ook weleens mee de fout in bent gegaan.

Hoewel sommige zaken wat dubbelop worden beschreven of al zodanig bekend zijn, dat ze niet echt vernieuwende inzichten bieden (bijv. sunk cost), vond ik het een verrijking om het boek te lezen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_143189601
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2014 18:34 schreef Fred_B het volgende:
Wat ook wel helpt, is dat je automatisch bij bepaalde biases jezelf erop betrapt dat je er ook weleens mee de fout in bent gegaan.
Ik denk dat vrijwel iedereen dagelijks door een of meer van de biases wordt beinvloed. De schrijver heeft in sommige gevallen niet eens een suggestie om de bias te neutraliseren. Het zit zo diep ingesleten in onze denkpatronen, dat het bijna niet te bestrijden valt. Hoewel ik denk dat de bewustwording van de bias op zichzelf al kan helpen.

Ik ben het met je eens dat sommige beschrijvingen dubbelop waren. Er is een overlap tussen sommige biases. De auteur geeft dit ook aan door op het einde van elk hoofdstuk de gerelateerde biases te noemen. In een paar gevallen had ik zelfs de indruk dat het gewoon dezelfde bias was.

De waarde van het boek zit hem in de compleetheid. Dit gaat ten koste van de diepgang, maar je kunt het boek goed gebruiken als springplank naar verder onderzoek, bijvoorbeeld via Google.

Nu ik wat meer afstand heb genomen, durf ik wel te zeggen dat The Art of Thinking Clearly het meest leerzame boek is dat ik tot nu toe dit jaar gelezen heb.
pi_143189615
ontknoping.jpg

De ontknoping
De vastgoedfraude voor de rechter
Vasco van der Boon en Gerben van der Marel
Nieuw Amsterdam, 2012, epub versie

Zoals je nog net in de graphic kunt zien, is dit boek het vervolg op De Vastgoedfraude (zie deze link voor mijn review destijds in dit forum). Je kunt het echter ook afzonderlijk lezen en ik raad dat aan. De vastgoedfraude wordt opnieuw beschreven, maar ditmaal met de focus op de rechtszaak die er op volgde.

Het is een lastig te lezen boek. Ik waarschuw meteen maar even. De schrijvers doen hun best om de zaak inzichtelijk en boeiend te maken, maar je moet een sterke interesse hebben in financiele fraude en dan vooral de juridische aspecten daarvan. Anders kom je waarschijnlijk niet door het boek heen. Centraal staan allerlei betogen, getuigenissen, discussies en juridische details in de rechtbank van Haarlem. Aan het eind van hoofdstuk drie was ik er al bijna klaar mee na een saaie behandeling van de politieke dimensie van deze zaak. Waarom mogen sommige verdachten schikken en anderen niet, wat is het idee achter taakstraffen en zijn deze wel zwaar genoeg, kamervragen, etcetera.

In hoofdstuk vier springt het boek echter naar een meer menselijke dimensie en was mijn aandacht weer terug gewonnen. Eerst de beschrijving van de carriere van mede-verdachte Jim Kroon en hoe hij bij de zaak betrokken raakte. Daarop volgt een uitgebreide en goede biografie van Nico Vijsma. Deze hoofdverdachte is opgegroeid in een Jappenkamp in Indonesie en heeft na bevrijding daaruit allerlei bizarre omzwervingen gemaakt. Het wordt duidelijk hoe hij zich uiteindelijk tot een soort van mental coach en persoonlijke goeroe voor vastgoedtypes ontwikkelt. In het eerste boek was dit nog een beetje een vraagteken, maar de schrijvers hebben een paar jaar aan research aan dit vervolg kunnen toevoegen. Ook een reden om het eerste boek links te laten liggen.

Dit vervolg boek is dus completer, maar misschien ook iets te haastig geredigeerd. Zo wordt OM (Openbaar Ministerie) soms met hoofdletters aangeduid en soms als om. Ook zijn er scene's met een flashback, waarbinnen een tweede flashback plaatsvindt. Dergelijke slordigheden maken het lezen er niet makkelijker op. Niettemin raad ik dit boek aan voor lezers die de vastgoed fraude willen doorgronden. Er is een hoop werk verricht om deze mega-zaak samen te vatten en inzichtelijk te maken.

NB: Er is ook een tv serie over de vastgoedfraude geproduceerd.
pi_144088883
sns%20reaal.jpg

De val van SNS Reaal
Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie
Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens en Martine Wolzak
Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013, ebook versie

Dit ebook kost bij Bol 6,99 euro. Een goede deal imho. Het boek geeft een redelijk overzicht van wat er misging met SNS Reaal, het bank- en verzekeringsbedrijf dat uiteindelijk door de overheid gered moest worden.

Het grootste probleem ontstond al in 2006 met de overname van Bouwfonds Property Finance, een financierder van vastgoed projecten met achteraf gezien een slechte portfolio. Dit was trouwens een zusterbedrijf van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling dat centraal stond in de vastgoedfraude. Die laatste zaak is door een van de co-auteurs, Vasco van der Boon, beschreven in twee andere boeken die ik hier eerder al recenseerde. De vastgoedfraude staat los van de problemen rond SNS Reaal, maar er zijn wel wat overeenkomsten en raakvlakken. Dit boek over SNS Reaal begint dan ook op dezelfde wijze als de twee vastgoedfraude boeken: een groot aantal hoofdpersonen en een nog groter aantal deals, dubieuze BV's en geschuif met vastgoed en valse declaraties. Ik raad aan om er in dit eerste hoofdstuk even overheen te lezen als je de vele relaties niet meer volgt. Dit heb ik zelf ook gedaan.

In het tweede hoofdstuk wordt een ruimer perspectief gekozen. We krijgen wat historie rondom SNS en Reaal en de toetreding van zwaargewicht Sjoerd van Keulen als topman in 2002. Er volgt dan een min of meer chronologisch overzicht van de ontwikkelingen rondom SNS Reaal tot aan de nationalisatie in januari 2013. De juridische en financiele details worden vaak kort samengevat en waren mij in niet alle gevallen duidelijk. Zoiets als een minimumkapitaaleis van 9 procent mag wat mij betreft uitgebreid uitgelegd worden.

In plaats daarvan worden de wat meer sensationele details uitvergroot, zoals dure etentjes, de betrokkenheid van een pornobaas bij een resort in Spanje en andere dubieuze types bij andere projecten. De ondertitel Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie geeft al aan dit boek geen studieboek is, maar ter vermaak kan worden gelezen. Het boek is boeiend genoeg en je doet zeker wat kennis op, maar ik vond het niet zo goed als De Prooi over ABN AMRO.
pi_144187246
Geen boek-aanbeveling maar een online tijdschrift: Pieria, een Engels magazine over economie, overheidsbeleid, geopolitiek en beleggen. Hun motto: Bringing together experts from industry and academia to discuss some of the biggest issues facing our economy today. Ik vind het niveau van de artikelen wat wisselvallig, maar er is geregeld wat interessants te lezen.

Homepage: http://www.pieria.co.uk/
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Pieria/286143428185572
pi_144393704
guyspier.jpg
The Education of a Value Investor
My Transformative Quest for Wealth, Wisdom, and Enlightenment
Guy Spier
Palgrave Macmillan, 2014, Kindle Edition

Warren Buffett organiseert elk jaar een veiling voor een goed doel, waarbij de deelnemers mogen bieden op een lunch met de meester zelve. In 2008 wordt deze veiling gewonnen door Guy Spier, de schrijver van dit autobiografische boek. Voor $650.100 dollar ontmoet hij Buffett in New York met mede-bieder Mohnish Pabrai en enkele familieleden. De besloten lunch is uiteraard bedoeld als gelegenheid om vragen te stellen aan de superinvesteerder en zo van zijn wijsheid te profiteren.

Spier beschrijft de lunch zelf en ook het effect ervan op zijn carriere als fondsmanager en zijn persoonlijke leven. Dit effect blijkt heftig aangezien Spier dan midden in een transformatie proces zit. Spier werd opgeleid op de elitaire scholen Oxford University en Harvard Business School. Daarna ging hij als bankier van start bij een firma die later ten onder zal gaan wegens fraude beschuldigingen. Spier bereidt namens deze bank aandelen emissies van zeer speculatieve ondernemingen voor. Deze aandelen worden daarna via een boiler room verkocht aan het grote publiek. Hoewel hij zelf niet direkt bij de boiler room betrokken is, worstelt hij al snel met zijn geweten en voelt zich ongelukkig.

Spier gaat weg bij de bank en begint een eigen beleggingsfonds dat investeert op basis van een value investing filosofie. Langzaam maakt hij zich los van de dark side van Wall Street en probeert op een meer zinnige manier te beleggen. Na de lunch met Warren Buffett besluit hij zelfs om zich fysiek te verwijderen van New York, net zoals Buffett vanuit het landelijke Omaha opereert. Spier vestigt zich in Zurich, Zwitserland. Hij schakelt ook zijn Bloomberg terminal uit en richt een ruimte in als bibliotheek waar hij in stilte kan lezen en nadenken.

Ik vond dit een opmerkelijk boek, dat me direkt in de greep had. Het kwam gisteren uit en ik heb het inmiddels al uitgelezen. Spier legt een link met tussen zijn ontwikkeling als belegger en de psychologische ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. Hij heeft daarnaast interessante gedachten over economie en behavioral finance.

Het boek is waarschijnlijk interessant voor beleggers die bekend zijn met value investing en deze methode al een tijdje gebruiken. De schrijver gaat niet in op de basis van value investing, maar behandelt de meer subtiele aspecten. Hoe maak je jezelf los van de constante nieuwsstroom? Hoe ontdek je wat je persoonlijke psychologische biases zijn? Hoe neutraliseer je deze? Ook het gebruik van checklists komt aan de orde. Hij gebruikt daarbij zichzelf, Warren Buffett en de eerder genoemde Mohnish Pabrai als voorbeelden. Niet zozeer om te imiteren, maar meer om de lezer over z'n eigen benadering van het investerings proces te laten nadenken.

Andere reviews:
http://alephblog.com/2014(...)of-a-value-investor/
http://www.farnamstreetbl(...)m-and-enlightenment/
pi_144486630
Thanks, ziet er interessant uit.
Denk maar een keer op mijn nog te lezen lijstje zetten.
pi_144487498
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 september 2014 15:51 schreef Nimtex het volgende:
Thanks, ziet er interessant uit.
Denk maar een keer op mijn nog te lezen lijstje zetten.
Aan de andere kant dan vergeet je het soms ook weer.
Dus toch maar gelijk besteld, ben benieuwd.
pi_144813891
Ik ben ook benieuwd wat je er van vindt Nimtex. Het boek biedt echt iets anders als reguliere boeken over investeren.

Op Youtube is een Google lezing van Guy Spier van ongeveer 1 uur over zijn nieuwe boek geplaatst. De uitleg van zijn filosofie is iets rommeliger als in het boek. Hij is hier en daar ook iets vager/spiritueler. Maar de lezing biedt wel een redelijke vooruitblik op het boek:

pi_147562891
Wegens drukke werkzaamheden lees ik de afgelopen tijd wat minder. Ik ben me op het moment door het nieuwe boek van Tony Robbins, Money. Master the Game, aan het werken, maar dit is middelmatig.

Ik wil even op de Business books of the decade van de Financial Times wijzen.

Een goede lijst zakelijke boeken van een gezaghebbende bron. De lijst kan per sub-categorie doorzocht worden.
pi_149410800
stall%20points.jpg

Stall Points
Most Companies Stop Growing -- Yours Doesn't Have To
Matthew S. Olson and Derek van Bever
Yale University Press, 2008 , Amazon Kindle versie

Waarom stagneert de groei van de meeste bedrijven op den duur? Een heldere vraag die goed wordt beantwoord in dit uitstekende boek. De schrijvers hebben een studie verricht naar 400 bedrijven die in de Fortune 100 en Global 100 lijsten van 1955 tot 2005 genoemd werden. Het boek beschrijft daarmee in feite een academische studie, maar de schrijfstijl van een typische paper wordt vermeden. Zoals de ondertitel al doet vermoeden is het boek gericht op managers, die willen voorkomen dat de groei van hun eigen bedrijf stagneert. Zelf vond ik het boek zeer nuttig voor mijn beleggingsaktiviteiten, waarbij het belangrijk is om groeiproblemen van beursgenoteerde bedrijven te signaleren, liefst voorafgaande aan een koersval van het aandeel.

Van de 400 bedrijven stagneerde uiteindelijk bij 87% de omzet groei. De overige 13% groeide ongehinderd verder met meer dan 6% omzet groei per jaar. Dit is een groep bedrijven die aan het einde van de onderzoeksperiode (2005) nog relatief jong waren en in hun eerste groeifase zaten. Uiteindelijk stagneert uiteraard elk bedrijf, anders zouden er oneindig grote bedrijven ontstaan.

Schokkend feit: van de bedrijven waarvan de groei stagneert, keert slechts 11% weer terug naar de voormalige groeicijfers, dus de 6% of meer omzetgroei die de schrijvers als definitie hanteren. De overige 89% uitgegroeide bedrijven krimpen, sukkelen wat door of verdwijnen. Beleggers die rekenen op een wederopstanding van bijvoorbeeld Imtech weten dus nu hoe hun vooruitzicht er vanuit statistische verwachtingen bij staat.

Tenslotte de vraag: waarom stagneren bedrijven? De schrijvers hebben dit ook onderzocht en de oorzaken in categorien ondergebracht. Ik heb de resultaten in een spoiler samengevat voor degenen die in bedrijfskundige problemen geinteresseerd zijn.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 06-02-2015 09:12:27 ]
pi_149985164
bollore.jpg

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.

[ Bericht 4% gewijzigd door jaco op 24-02-2015 14:11:42 ]
pi_150146812
nietwaar2.jpg

Dit kan niet waar zijn
Joris Luyendijk
Onder Bankiers
Atlas Contact, 2015, ebook/kindle editie

De Nederlandse journalist Joris Luyendijk hield van september 2011 tot oktober 2013 vanuit London een financiele blog bij voor de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Luyendijk gaf aan niets van finance te weten. Zijn insteek was om al als buitenstaander een antropologische studie te verrichten naar de Londonse financiele wereld. De blog groeide tot een verzameling interviews met zo'n 200 anonieme bank werknemers rondom dit onderwerp.

http://www.theguardian.co(...)yendijk-banking-blog

Nu is er dus het boek. Het is geen bundeling van de afzonderlijke blog postings, maar meer een persoonlijke terugblik op zijn verblijf in London. Verschillende problemen in de financiele sector, bijvoorbeeld zero job security, worden ingeleid door Luyendijk en vervolgens geillustreerd met uitspraken uit de interviews. Ik denk dat het boek direkt in het Nederlands is geschreven; het leest makkelijk weg.

Het lijkt Luyendijk's opzet om zijn lezers te shockeren met de uitwassen binnen de financiele wereld. Als je hierover al het een en ander hebt gelezen, bijvoorbeeld van Michael Lewis, dan zal je broek er niet direkt van afzakken. Luyendijk's conclusie is dat een deel van het banken systeem verkeerd is ontworpen, althans niet in het belang van de maatschappij. Hij geeft ook aan waarom er voorlopig geen oplossing te verwachten valt en de volgende crash een kwestie van tijd is.

Luyendijk onderbouwt zijn verhaal door de de houdingen en gedragingen van bankwerknemers te schetsen. Dit doet hij serieuzer als in Liar's Poker, The Wolf of Wall Street en andere meer op entertainment gerichte werken. De waarschuwende boodschap van Luyendijk komt daardoor ook wat harder aan. Het boek geeft echter geen inhoudelijke, financieel-technische analyse van de bankwereld aan de hand van tier 1 ratio's, Basel III akkoord, etcetera. Luyendijk heeft de kennis niet om de gevaren op deze manier in kaart te brengen. Ik verwacht daarom ook geen revolutie tegen de financiele sector naar aanleiding van dit boek.
  zondag 1 maart 2015 @ 10:49:26 #195
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_150171968
Je verwacht dat de "normale man" wel een revolutie begint als iemand gaat strooien met de Tier 1 ratio's en Basel-akkoorden? Lijkt mij niet erg waarschijnlijk ;). Hij zit er vanavond ook bij tegenlicht aan de hand van het boek. 21.05 uur op NPO2.

Ik heb het boek nog liggen, binnenkort eens aan beginnen.
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
pi_150738691
erikdevlieger.jpg

Tot hier en nu verder
Erik de Vlieger
Autobiografie
Kosmos Uitgevers, 2015, Kindle versie

De wat oudere Fokkers kennen wellicht Erik de Vlieger nog. Zo rond 2003/2004 kreeg deze dynamische zakenman veel media aandacht. Ik herinner me zelf een documentaire waarin De Vlieger werd gevolgd tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij ontwikkelt op dat moment vastgoed projecten, heeft een luchtvaartmaatschappij, een scheepswerf, een radio-station, tijdschriften en wil Het Parool kopen. Hij draagt zelden een pak, komt met een koprol de lift uit, geeft een CEO een kus, steelt de bakfiets van een kraker; het kan allemaal niet gek genoeg. De Vlieger presenteert zich als een gewone volksjongen die met veel lol en weinig poeha een zaken-imperium opbouwt. Een Nederlandse Richard Branson als het ware.

In 2005 verdwijnt De Vlieger echter uit beeld. Hij wordt door Justitie aangehouden en in verband gebracht met onderwereld figuren en afpersing. Deze zaken slepen zich een aantal jaren voort en eindigen zonder vervolging van De Vlieger. In dit boek kijkt hij terug op deze periode. Hij begint echter bij het begin: zijn schoolperiode en de start van zijn carriere. Hij koopt over de hele wereld tweedehands industriele naaimachines op om deze elders weer te verkopen namens IMCA, het bedrijf van zijn vader. Dit leidt op gegeven moment tot de koop van een industrieel concern in Tsjechie. Aktiviteiten in de vastgoed, scheepsbouw, luchtvaart en verdere uitbreidingen volgen. Mooie initiatieven die in 2005 uitmonden in de mindere periode.

De schrijfstijl van De Vlieger is persoonlijk, emotioneel en soms wat ongeorganiseerd. Ik geloof niet dat hij een ghostwriter of redacteur heeft gebruikt om zijn teksten bij te sturen. De Vlieger verdedigt zijn eigen rol in allerlei zaken en beschuldigt een aantal van zijn tegenstanders, met name personen in de wereld van Justitie. Hij geeft ook eigen fouten toe, maar hij lijkt dat meer te doen om geloofwaardigheid op te bouwen om uiteindelijk zijn munitie weer op anderen af te kunnen vuren.

De meeste beschrijvingen geloof ik trouwens wel en vond ik amusant om te lezen. Het boek is echter geen afstandelijke, objectieve analyse zoals bijvoorbeeld De Prooi over ABN AMRO bedoeld is. Maar als je jezelf daar overheen kan zetten, lees je een vermakelijk avonturenboek over de zakenwereld.
pi_150764352
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:24 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.
Leuk, thx!
  woensdag 18 maart 2015 @ 16:08:24 #198
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_150777473
De bakermat van de beurs
http://www.lodewijkpetram.nl/index-nl.html

Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van de handel in VOC-aandelen, in het Amsterdam van de 17e eeuw.

De auteur vertelt op een levendige manier hoe de aandelenhandel van de grond kwam, en welke problemen er ontstonden in de vroege aandelenhandel. Je had toentertijd bijvoorbeeld helemaal geen fysieke aandelen, die je kon uitwisselen. En als je je participatie in het kapitaal van de VOC wilde verkopen aan iemand anders, moest je daarvoor naar de notaris van de VOC om de overdracht te regelen.

Ik had wel eens het e.e.a gelezen over het 'shorten' van de VOC, maar ik had er eigenlijk geen idee van dat complexere instrumenten, zoals termijncontracten en opties, in die tijd al zo populair waren. Het boek besteed uitgebreid aandacht aan de poging van een aantal handelaren om met 'naked shorts' op de VOC veel geld te verdienen.* En zo worden er nog meer verschijnselen beschreven die je niet verwacht op de 17e eeuwse beurs, zoals activistische aandeelhouders en market makers (destijds "hoekmannen" genoemd). Doordat de auteur de fundamentele functies van deze acteurs/instituten goed uitlegt, wierp het voor mij ook een nieuw licht op de hedendaagse handel.
Al met al, vond ik het een erg onderhoudend en leerzaam boek.

* De auteur heeft tevens meegedaan aan een podcast van Planet Money (de hele podcast is trouwens een aanrader) over dit onderwerp: http://www.npr.org/blogs/(...)the-very-first-short

[ Bericht 0% gewijzigd door JimmyJames op 18-03-2015 16:14:17 ]
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_150778395
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2015 16:08 schreef JimmyJames het volgende:
De bakermat van de beurs
http://www.lodewijkpetram.nl/index-nl.html

Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van de handel in VOC-aandelen, in het Amsterdam van de 17e eeuw.

De auteur vertelt op een levendige manier hoe de aandelenhandel van de grond kwam, en welke problemen er ontstonden in de vroege aandelenhandel. Je had toentertijd bijvoorbeeld helemaal geen fysieke aandelen, die je kon uitwisselen. En als je je participatie in het kapitaal van de VOC wilde verkopen aan iemand anders, moest je daarvoor naar de notaris van de VOC om de overdracht te regelen.

Ik had wel eens het e.e.a gelezen over het 'shorten' van de VOC, maar ik had er eigenlijk geen idee van dat complexere instrumenten, zoals termijncontracten en opties, in die tijd al zo populair waren. Het boek besteed uitgebreid aandacht aan de poging van een aantal handelaren om met 'naked shorts' op de VOC veel geld te verdienen.* En zo worden er nog meer verschijnselen beschreven die je niet verwacht op de 17e eeuwse beurs, zoals activistische aandeelhouders en market makers (destijds "hoekmannen" genoemd). Doordat de auteur de fundamentele functies van deze acteurs/instituten goed uitlegt, wierp het voor mij ook een nieuw licht op de hedendaagse handel.
Al met al, vond ik het een erg onderhoudend en leerzaam boek.

* De auteur heeft tevens meegedaan aan een podcast van Planet Money (de hele podcast is trouwens een aanrader) over dit onderwerp: http://www.npr.org/blogs/(...)the-very-first-short
Klinkt als een leuk boek, ga ik eens naar kijken. Ik houd wel van gescheidenis. Overigens, termijncontracten werden al door Aristoteles omschreven.
pi_150791138
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:24 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.
Ik zat het ook eens door te bladeren,



:D 8)7
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')