abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_141681032
registreer om deze reclame te verbergen
Hij is al eerder genoemd in dit topic maar zelf vind ik The Intelligent Investor van Benjamin Graham echt een briljant boek. Hij beschrijft de fundamenten van aandelen kopen perfect en is heel realistisch en eerlijk, in plaats van dat hij met zogenaamde geheimen komt die enorme rendementen zouden opleveren.
pi_141995321
worthless.jpg

Worthless, Impossible, and Stupid
How contrarian entrepreneurs create and capture extraordinary value

Daniel Isenberg (with Karen Dillon)
Harvard Business Review Press, Boston, 2013
Kindle versie

Worthless, Impossible, and Stupid. Dergelijke woorden krijgen veel beginnende ondernemers naar hun hoofd geslingerd als ze hun bedrijfsplan ontvouwen. Danny Roobol zal de Nederlandstalige varianten misschien ook gehoord hebben, toen hij in 1999 begon met Fok!Zine, een website waar je kon reageren op nieuwsberichten en streams uit het Big Brother huis. Gelukkig stoort Danny zich maar zelden aan kritiek en bouwde hij Fok! uit tot de grootste online community in Nederland.

In dit boek vinden we vergelijkbare verhalen rond ondernemingen van over de hele wereld. Een prive school in Libanon, een shopping channel in Slovenie, een visbedrijf in Tobago, een Amerikaanse autofabriek waar je een eigen ontworpen auto kunt afbouwen. Dit is nog maar een kleine greep. Mooie verhalen van startende ondernemers en de uitdagingen waar ze voor kwamen te staan.

Daniel Isenberg is een professor aan de Harvard Business School. Een aantal van de beschreven ondernemingen zijn door zijn voormalige studenten gestart. Bij weer anderen was hij als financier of bestuurder betrokken of interviewde hij de betreffende ondernemers. Alle verhalen zijn in ieder geval nieuw en ik kende zelf slechts een van de bedrijven van naam. Tussendoor geeft Isenberg wat context en analyse. Dit is gelukkig niet al te academisch. De ondernemingsprofessor geeft zelf aan dat er geen goede theorieen bestaan om te voorspellen welke ondernemers en welke startups een succes zullen worden en welke zullen mislukken. Hij laat de verhalen voor zich spreken en wijst alleen op verbanden en tegenstrijdigheden. Het boek is daarmee ook niet echt een studieboek, maar kan gelezen worden ter vermaak en inspiratie.

In Nederland publiceert het blad Quote Magazine nog wel eens een goed ondernemers verhaal. Als je die graag leest, zou je dit boek ook eens kunnen proberen. De afzonderlijke verhalen zijn ongeveer even lang als een volledig Quote artikel. Voor de prijs van nog geen twee Quote edities, krijg je een hele serie in boekvorm.
pi_142035773
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2014 23:43 schreef F.Begbie het volgende:
Iemand al (een v/d) boeken over SNS Reaal gelezen? Ben wel benieuwd of dat een beetje boeken zijn die zoals De Prooi en Vastgoedfraude weglezen.
Ik zag zojuist bij Bol.com De val van SNS Reaal van Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh & Cor de Horde als 6,99 euro aanbieding voor de ebook versie.

Voor zo'n prijs loop je nauwelijks risico en de 2 reviews zijn goed. Ik heb de ebook versie aangeschaft en zal er t.z.t. een review over plaatsen.
pi_143081289
registreer om deze reclame te verbergen
outsiders.jpg

The Outsiders
Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success
William N. Thorndike, Jr.
Harvard Business Review press, Boston, 2012
Kindle versie

De meeste CEO's van beursgenoteerde ondernemingen zijn gefixeerd op de groei van hun bedrijf. 'Blinde groei' is daarbij genoeg: er wordt bij overnames niet kritisch gekeken naar de waardetoevoeging van de gekochte ondernemingen. Neem als voorbeeld Imtech, dat een lange reeks overnames deed, waartussen -achteraf gezien- een aantal zeer slechte bedrijven. Dit komt vaker voor. Veel overnames worden mislukkingen. De verklaring is waarschijnlijk dat CEO's teveel gedreven worden door status. Bij een groter bedrijf kan hij/zij bovendien een hogere beloning vragen.

Stel nu eens dat een CEO puur in het belang van de aandeelhouder zou opereren, al is het maar omdat hij zelf een grote aandeelhouder is. Bij een potentiele overnameprooi die teveel vraagt, verlaat hij domweg de onderhandelingstafel. Bij een lage vraagprijs hapt hij echter direkt toe. Als er uberhaupt geen geschikte overname kandidaten zijn, koopt hij de aandelen van z'n eigen onderneming in. Verder staakt hij hopeloze projecten in de onderneming, ontslaat falende managers, decentraliseert beslissingsbevoegdheden en ruilt een duur centraal hoofdkantoor in voor een eenvoudig pand op een industrieterrein.

In dit boek, beschrijft William N. Thorndike acht Amerikaanse CEO's, die allemaal op ongeveer de bovenstaande wijze opereerden en er groot succes mee hadden. In termen van aandeelhouderswaarde tenminste; of alle ontslagen werknemers er blij mee waren, is een andere vraag waar het boek niet op ingaat. De acht cases zijn: Capital Cities Broadcasting (o.a. ABC televisie netwerk), Teledyne (Technisch concern), General Dynamics (Defensie conglomeraat), TCI (Kabelnetwerk van John Malone), The Washington Post, Ralston Purina (voer voor huisdieren), General Cinema en Berkshire Hathaway (Warren Buffett)

Het zijn stukjes Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis, met name beschreven vanuit een financieel perspektief. De investeringsbeslissingen van de CEO staan steeds centraal. Het boek is gericht op lezers die al bekend zijn met financiele termen, zoals operating cash flow's en NOL's. Aangezien de schrijver uitgaat van deze basiskennis is het jammer dat de cases niet dieper uitgewerkt worden. Thorndike had wat mij betreft 3 of 4 cases kunnen behandelen, maar dan in meer detail. De acht cases blijven nu wat oppervlakkig.

Ik denk dat het boek geschikt is als blauwdruk om vergelijkbare CEO's in andere bedrijven te herkennen. Als je zo'n CEO weet te indentificeren en zijn onderneming is beursgenoteerd, dan zou het aandeel een goede investering kunnen zijn. In die zin was dit een nuttig boek. Het is goed geschreven en aanbevolen door Warren Buffett. Wat mij betreft had het iets meer een studieboek mogen zijn.

Een intelligente blog post gerelateerd aan dit boek: http://25iq.com/2014/05/2(...)y-william-thorndike/
  dinsdag 5 augustus 2014 @ 21:51:12 #180
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_143103416
Nieuwe boek van Ha Joon-Chang is wel aardig voor de mensen die buiten de middelbare school niet zoveel over economie hebben geleerd.
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
  donderdag 7 augustus 2014 @ 16:50:42 #181
431144 Teydelyk
Bad, for the greater good
pi_143168840
Division of Labor van Adam Smith aan het lezen. Taaie stof, maar bijzonder interessant. Combinatie van geschiedenis, sociologie en economie.
Shake with your right hand but hold a rock in the left.
pi_143172205
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 06:40 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]
The Art of Thinking Clearly
Rolf Dobelli
Sceptre, London, 2013, eBook

Sommige deelnemers aan beleggingsfora zijn moeilijk te begrijpen. Zo is er de TS die een aandeel kocht op 3,50 terwijl het nu 0,87 noteert. De TS vraagt in het topic om raad en de reakties zijn unaniem: verkopen. Het bedrijf is in grote problemen en het gaat niet meer goedkomen met het aandeel. De TS weet dit zelf eigenlijk ook wel. Toch verkoopt hij niet.

Deze irrationele beslissing staat bekend als ‘loss aversion’. Verkoop van het aandeel zou betekenen dat het verlies definitief genomen is en de pijn daarvan voelbaar. Zolang TS het aandeel aanhoudt, is er nog een mogelijkheid dat zijn verlies weer ingelopen wordt. De geschiedenis leert ons echter dat zo’n come-back zeer onwaarschijnlijk is. De TS staat zijn eigen rendement in de weg door het aandeel vast te houden in plaats van zijn verlies te nemen en het overgebleven geld in een gezond aandeel te beleggen.

Het blijkt dat er talloze psychologische biases, zoals ‘loss aversion’, bestaan die de belegger belemmeren om efficiente keuzes te maken. Rolf Dobelli komt in dit boek tot een honderdtal, waarbij hij elke bias in een apart hoofdstuk beschrijft. Vrees niet: elk hoofdstuk is twee of drie bladzijden, met een paar voorbeelden en een korte uitleg. Het boek is in feite een encyclopedie van biases. Ik heb het zelf daarom niet als een gewoon boek van a tot z gelezen, maar steeds een of twee hoofdstukken gepakt om er vervolgens over na te denken of wat verder te zoeken via Google. Niet elk voorbeeld heeft trouwens met beleggen te maken. Er zijn allerlei andere gebieden waarop we biases hebben en dus niet tot optimale keuzes komen. Dit boek is ook voor niet-beleggers interessant.

Bias laat zich vertalen als vooringenomenheid, vooroordeel, neiging. De nederlandse vertaling van dit boek gebruikt ‘dwaling’. Geen van deze vertalingen geeft het verschijnsel naar mijn mening goed weer, vandaar dat ik de term bias ben blijven gebruiken. Het gaat om situatie’s waarbij het menselijke brein niet goed analyseert wat er in de werkelijkheid gebeurt. We kunnen deze denkfouten echter bewust maken en met enige moeite corrigeren. Het boek geeft daar tips voor.

Ik denk dat de psychologische kant van het beleggen bijna even belangrijk is als de financiele kennis. Ik ben daarom eerder begonnen aan “Thinking, Fast and Slow” en andere psychologie boeken, maar vond deze te langdradig om geheel uit te lezen. Vandaar dat ik erg blij ben met dit meer praktische boek van Dobelli.
Ik heb dit boek tijdens mijn vakantie gelezen, en ik kan beamen dat het een zeer interessant geheel is. Het boek is in feite een opsomming van verschillende biases, maar door de vele anekdotes en voorbeelden van experimenten is het toch vermakelijk om te lezen. Wat ook wel helpt, is dat je automatisch bij bepaalde biases jezelf erop betrapt dat je er ook weleens mee de fout in bent gegaan.

Hoewel sommige zaken wat dubbelop worden beschreven of al zodanig bekend zijn, dat ze niet echt vernieuwende inzichten bieden (bijv. sunk cost), vond ik het een verrijking om het boek te lezen.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_143189601
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2014 18:34 schreef Fred_B het volgende:
Wat ook wel helpt, is dat je automatisch bij bepaalde biases jezelf erop betrapt dat je er ook weleens mee de fout in bent gegaan.
Ik denk dat vrijwel iedereen dagelijks door een of meer van de biases wordt beinvloed. De schrijver heeft in sommige gevallen niet eens een suggestie om de bias te neutraliseren. Het zit zo diep ingesleten in onze denkpatronen, dat het bijna niet te bestrijden valt. Hoewel ik denk dat de bewustwording van de bias op zichzelf al kan helpen.

Ik ben het met je eens dat sommige beschrijvingen dubbelop waren. Er is een overlap tussen sommige biases. De auteur geeft dit ook aan door op het einde van elk hoofdstuk de gerelateerde biases te noemen. In een paar gevallen had ik zelfs de indruk dat het gewoon dezelfde bias was.

De waarde van het boek zit hem in de compleetheid. Dit gaat ten koste van de diepgang, maar je kunt het boek goed gebruiken als springplank naar verder onderzoek, bijvoorbeeld via Google.

Nu ik wat meer afstand heb genomen, durf ik wel te zeggen dat The Art of Thinking Clearly het meest leerzame boek is dat ik tot nu toe dit jaar gelezen heb.
pi_143189615
ontknoping.jpg

De ontknoping
De vastgoedfraude voor de rechter
Vasco van der Boon en Gerben van der Marel
Nieuw Amsterdam, 2012, epub versie

Zoals je nog net in de graphic kunt zien, is dit boek het vervolg op De Vastgoedfraude (zie deze link voor mijn review destijds in dit forum). Je kunt het echter ook afzonderlijk lezen en ik raad dat aan. De vastgoedfraude wordt opnieuw beschreven, maar ditmaal met de focus op de rechtszaak die er op volgde.

Het is een lastig te lezen boek. Ik waarschuw meteen maar even. De schrijvers doen hun best om de zaak inzichtelijk en boeiend te maken, maar je moet een sterke interesse hebben in financiele fraude en dan vooral de juridische aspecten daarvan. Anders kom je waarschijnlijk niet door het boek heen. Centraal staan allerlei betogen, getuigenissen, discussies en juridische details in de rechtbank van Haarlem. Aan het eind van hoofdstuk drie was ik er al bijna klaar mee na een saaie behandeling van de politieke dimensie van deze zaak. Waarom mogen sommige verdachten schikken en anderen niet, wat is het idee achter taakstraffen en zijn deze wel zwaar genoeg, kamervragen, etcetera.

In hoofdstuk vier springt het boek echter naar een meer menselijke dimensie en was mijn aandacht weer terug gewonnen. Eerst de beschrijving van de carriere van mede-verdachte Jim Kroon en hoe hij bij de zaak betrokken raakte. Daarop volgt een uitgebreide en goede biografie van Nico Vijsma. Deze hoofdverdachte is opgegroeid in een Jappenkamp in Indonesie en heeft na bevrijding daaruit allerlei bizarre omzwervingen gemaakt. Het wordt duidelijk hoe hij zich uiteindelijk tot een soort van mental coach en persoonlijke goeroe voor vastgoedtypes ontwikkelt. In het eerste boek was dit nog een beetje een vraagteken, maar de schrijvers hebben een paar jaar aan research aan dit vervolg kunnen toevoegen. Ook een reden om het eerste boek links te laten liggen.

Dit vervolg boek is dus completer, maar misschien ook iets te haastig geredigeerd. Zo wordt OM (Openbaar Ministerie) soms met hoofdletters aangeduid en soms als om. Ook zijn er scene's met een flashback, waarbinnen een tweede flashback plaatsvindt. Dergelijke slordigheden maken het lezen er niet makkelijker op. Niettemin raad ik dit boek aan voor lezers die de vastgoed fraude willen doorgronden. Er is een hoop werk verricht om deze mega-zaak samen te vatten en inzichtelijk te maken.

NB: Er is ook een tv serie over de vastgoedfraude geproduceerd.
pi_144088883
sns%20reaal.jpg

De val van SNS Reaal
Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie
Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens en Martine Wolzak
Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013, ebook versie

Dit ebook kost bij Bol 6,99 euro. Een goede deal imho. Het boek geeft een redelijk overzicht van wat er misging met SNS Reaal, het bank- en verzekeringsbedrijf dat uiteindelijk door de overheid gered moest worden.

Het grootste probleem ontstond al in 2006 met de overname van Bouwfonds Property Finance, een financierder van vastgoed projecten met achteraf gezien een slechte portfolio. Dit was trouwens een zusterbedrijf van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling dat centraal stond in de vastgoedfraude. Die laatste zaak is door een van de co-auteurs, Vasco van der Boon, beschreven in twee andere boeken die ik hier eerder al recenseerde. De vastgoedfraude staat los van de problemen rond SNS Reaal, maar er zijn wel wat overeenkomsten en raakvlakken. Dit boek over SNS Reaal begint dan ook op dezelfde wijze als de twee vastgoedfraude boeken: een groot aantal hoofdpersonen en een nog groter aantal deals, dubieuze BV's en geschuif met vastgoed en valse declaraties. Ik raad aan om er in dit eerste hoofdstuk even overheen te lezen als je de vele relaties niet meer volgt. Dit heb ik zelf ook gedaan.

In het tweede hoofdstuk wordt een ruimer perspectief gekozen. We krijgen wat historie rondom SNS en Reaal en de toetreding van zwaargewicht Sjoerd van Keulen als topman in 2002. Er volgt dan een min of meer chronologisch overzicht van de ontwikkelingen rondom SNS Reaal tot aan de nationalisatie in januari 2013. De juridische en financiele details worden vaak kort samengevat en waren mij in niet alle gevallen duidelijk. Zoiets als een minimumkapitaaleis van 9 procent mag wat mij betreft uitgebreid uitgelegd worden.

In plaats daarvan worden de wat meer sensationele details uitvergroot, zoals dure etentjes, de betrokkenheid van een pornobaas bij een resort in Spanje en andere dubieuze types bij andere projecten. De ondertitel Hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie geeft al aan dit boek geen studieboek is, maar ter vermaak kan worden gelezen. Het boek is boeiend genoeg en je doet zeker wat kennis op, maar ik vond het niet zo goed als De Prooi over ABN AMRO.
pi_144187246
Geen boek-aanbeveling maar een online tijdschrift: Pieria, een Engels magazine over economie, overheidsbeleid, geopolitiek en beleggen. Hun motto: Bringing together experts from industry and academia to discuss some of the biggest issues facing our economy today. Ik vind het niveau van de artikelen wat wisselvallig, maar er is geregeld wat interessants te lezen.

Homepage: http://www.pieria.co.uk/
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Pieria/286143428185572
pi_144393704
guyspier.jpg
The Education of a Value Investor
My Transformative Quest for Wealth, Wisdom, and Enlightenment
Guy Spier
Palgrave Macmillan, 2014, Kindle Edition

Warren Buffett organiseert elk jaar een veiling voor een goed doel, waarbij de deelnemers mogen bieden op een lunch met de meester zelve. In 2008 wordt deze veiling gewonnen door Guy Spier, de schrijver van dit autobiografische boek. Voor $650.100 dollar ontmoet hij Buffett in New York met mede-bieder Mohnish Pabrai en enkele familieleden. De besloten lunch is uiteraard bedoeld als gelegenheid om vragen te stellen aan de superinvesteerder en zo van zijn wijsheid te profiteren.

Spier beschrijft de lunch zelf en ook het effect ervan op zijn carriere als fondsmanager en zijn persoonlijke leven. Dit effect blijkt heftig aangezien Spier dan midden in een transformatie proces zit. Spier werd opgeleid op de elitaire scholen Oxford University en Harvard Business School. Daarna ging hij als bankier van start bij een firma die later ten onder zal gaan wegens fraude beschuldigingen. Spier bereidt namens deze bank aandelen emissies van zeer speculatieve ondernemingen voor. Deze aandelen worden daarna via een boiler room verkocht aan het grote publiek. Hoewel hij zelf niet direkt bij de boiler room betrokken is, worstelt hij al snel met zijn geweten en voelt zich ongelukkig.

Spier gaat weg bij de bank en begint een eigen beleggingsfonds dat investeert op basis van een value investing filosofie. Langzaam maakt hij zich los van de dark side van Wall Street en probeert op een meer zinnige manier te beleggen. Na de lunch met Warren Buffett besluit hij zelfs om zich fysiek te verwijderen van New York, net zoals Buffett vanuit het landelijke Omaha opereert. Spier vestigt zich in Zurich, Zwitserland. Hij schakelt ook zijn Bloomberg terminal uit en richt een ruimte in als bibliotheek waar hij in stilte kan lezen en nadenken.

Ik vond dit een opmerkelijk boek, dat me direkt in de greep had. Het kwam gisteren uit en ik heb het inmiddels al uitgelezen. Spier legt een link met tussen zijn ontwikkeling als belegger en de psychologische ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. Hij heeft daarnaast interessante gedachten over economie en behavioral finance.

Het boek is waarschijnlijk interessant voor beleggers die bekend zijn met value investing en deze methode al een tijdje gebruiken. De schrijver gaat niet in op de basis van value investing, maar behandelt de meer subtiele aspecten. Hoe maak je jezelf los van de constante nieuwsstroom? Hoe ontdek je wat je persoonlijke psychologische biases zijn? Hoe neutraliseer je deze? Ook het gebruik van checklists komt aan de orde. Hij gebruikt daarbij zichzelf, Warren Buffett en de eerder genoemde Mohnish Pabrai als voorbeelden. Niet zozeer om te imiteren, maar meer om de lezer over z'n eigen benadering van het investerings proces te laten nadenken.

Andere reviews:
http://alephblog.com/2014(...)of-a-value-investor/
http://www.farnamstreetbl(...)m-and-enlightenment/
pi_144486630
Thanks, ziet er interessant uit.
Denk maar een keer op mijn nog te lezen lijstje zetten.
pi_144487498
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 september 2014 15:51 schreef Nimtex het volgende:
Thanks, ziet er interessant uit.
Denk maar een keer op mijn nog te lezen lijstje zetten.
Aan de andere kant dan vergeet je het soms ook weer.
Dus toch maar gelijk besteld, ben benieuwd.
pi_144813891
Ik ben ook benieuwd wat je er van vindt Nimtex. Het boek biedt echt iets anders als reguliere boeken over investeren.

Op Youtube is een Google lezing van Guy Spier van ongeveer 1 uur over zijn nieuwe boek geplaatst. De uitleg van zijn filosofie is iets rommeliger als in het boek. Hij is hier en daar ook iets vager/spiritueler. Maar de lezing biedt wel een redelijke vooruitblik op het boek:

pi_147562891
Wegens drukke werkzaamheden lees ik de afgelopen tijd wat minder. Ik ben me op het moment door het nieuwe boek van Tony Robbins, Money. Master the Game, aan het werken, maar dit is middelmatig.

Ik wil even op de Business books of the decade van de Financial Times wijzen.

Een goede lijst zakelijke boeken van een gezaghebbende bron. De lijst kan per sub-categorie doorzocht worden.
pi_149410800
stall%20points.jpg

Stall Points
Most Companies Stop Growing -- Yours Doesn't Have To
Matthew S. Olson and Derek van Bever
Yale University Press, 2008 , Amazon Kindle versie

Waarom stagneert de groei van de meeste bedrijven op den duur? Een heldere vraag die goed wordt beantwoord in dit uitstekende boek. De schrijvers hebben een studie verricht naar 400 bedrijven die in de Fortune 100 en Global 100 lijsten van 1955 tot 2005 genoemd werden. Het boek beschrijft daarmee in feite een academische studie, maar de schrijfstijl van een typische paper wordt vermeden. Zoals de ondertitel al doet vermoeden is het boek gericht op managers, die willen voorkomen dat de groei van hun eigen bedrijf stagneert. Zelf vond ik het boek zeer nuttig voor mijn beleggingsaktiviteiten, waarbij het belangrijk is om groeiproblemen van beursgenoteerde bedrijven te signaleren, liefst voorafgaande aan een koersval van het aandeel.

Van de 400 bedrijven stagneerde uiteindelijk bij 87% de omzet groei. De overige 13% groeide ongehinderd verder met meer dan 6% omzet groei per jaar. Dit is een groep bedrijven die aan het einde van de onderzoeksperiode (2005) nog relatief jong waren en in hun eerste groeifase zaten. Uiteindelijk stagneert uiteraard elk bedrijf, anders zouden er oneindig grote bedrijven ontstaan.

Schokkend feit: van de bedrijven waarvan de groei stagneert, keert slechts 11% weer terug naar de voormalige groeicijfers, dus de 6% of meer omzetgroei die de schrijvers als definitie hanteren. De overige 89% uitgegroeide bedrijven krimpen, sukkelen wat door of verdwijnen. Beleggers die rekenen op een wederopstanding van bijvoorbeeld Imtech weten dus nu hoe hun vooruitzicht er vanuit statistische verwachtingen bij staat.

Tenslotte de vraag: waarom stagneren bedrijven? De schrijvers hebben dit ook onderzocht en de oorzaken in categorien ondergebracht. Ik heb de resultaten in een spoiler samengevat voor degenen die in bedrijfskundige problemen geinteresseerd zijn.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 06-02-2015 09:12:27 ]
pi_149985164
bollore.jpg

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.

[ Bericht 4% gewijzigd door jaco op 24-02-2015 14:11:42 ]
pi_150146812
nietwaar2.jpg

Dit kan niet waar zijn
Joris Luyendijk
Onder Bankiers
Atlas Contact, 2015, ebook/kindle editie

De Nederlandse journalist Joris Luyendijk hield van september 2011 tot oktober 2013 vanuit London een financiele blog bij voor de Britse kwaliteitskrant The Guardian. Luyendijk gaf aan niets van finance te weten. Zijn insteek was om al als buitenstaander een antropologische studie te verrichten naar de Londonse financiele wereld. De blog groeide tot een verzameling interviews met zo'n 200 anonieme bank werknemers rondom dit onderwerp.

http://www.theguardian.co(...)yendijk-banking-blog

Nu is er dus het boek. Het is geen bundeling van de afzonderlijke blog postings, maar meer een persoonlijke terugblik op zijn verblijf in London. Verschillende problemen in de financiele sector, bijvoorbeeld zero job security, worden ingeleid door Luyendijk en vervolgens geillustreerd met uitspraken uit de interviews. Ik denk dat het boek direkt in het Nederlands is geschreven; het leest makkelijk weg.

Het lijkt Luyendijk's opzet om zijn lezers te shockeren met de uitwassen binnen de financiele wereld. Als je hierover al het een en ander hebt gelezen, bijvoorbeeld van Michael Lewis, dan zal je broek er niet direkt van afzakken. Luyendijk's conclusie is dat een deel van het banken systeem verkeerd is ontworpen, althans niet in het belang van de maatschappij. Hij geeft ook aan waarom er voorlopig geen oplossing te verwachten valt en de volgende crash een kwestie van tijd is.

Luyendijk onderbouwt zijn verhaal door de de houdingen en gedragingen van bankwerknemers te schetsen. Dit doet hij serieuzer als in Liar's Poker, The Wolf of Wall Street en andere meer op entertainment gerichte werken. De waarschuwende boodschap van Luyendijk komt daardoor ook wat harder aan. Het boek geeft echter geen inhoudelijke, financieel-technische analyse van de bankwereld aan de hand van tier 1 ratio's, Basel III akkoord, etcetera. Luyendijk heeft de kennis niet om de gevaren op deze manier in kaart te brengen. Ik verwacht daarom ook geen revolutie tegen de financiele sector naar aanleiding van dit boek.
  zondag 1 maart 2015 @ 10:49:26 #195
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_150171968
Je verwacht dat de "normale man" wel een revolutie begint als iemand gaat strooien met de Tier 1 ratio's en Basel-akkoorden? Lijkt mij niet erg waarschijnlijk ;). Hij zit er vanavond ook bij tegenlicht aan de hand van het boek. 21.05 uur op NPO2.

Ik heb het boek nog liggen, binnenkort eens aan beginnen.
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
pi_150738691
erikdevlieger.jpg

Tot hier en nu verder
Erik de Vlieger
Autobiografie
Kosmos Uitgevers, 2015, Kindle versie

De wat oudere Fokkers kennen wellicht Erik de Vlieger nog. Zo rond 2003/2004 kreeg deze dynamische zakenman veel media aandacht. Ik herinner me zelf een documentaire waarin De Vlieger werd gevolgd tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij ontwikkelt op dat moment vastgoed projecten, heeft een luchtvaartmaatschappij, een scheepswerf, een radio-station, tijdschriften en wil Het Parool kopen. Hij draagt zelden een pak, komt met een koprol de lift uit, geeft een CEO een kus, steelt de bakfiets van een kraker; het kan allemaal niet gek genoeg. De Vlieger presenteert zich als een gewone volksjongen die met veel lol en weinig poeha een zaken-imperium opbouwt. Een Nederlandse Richard Branson als het ware.

In 2005 verdwijnt De Vlieger echter uit beeld. Hij wordt door Justitie aangehouden en in verband gebracht met onderwereld figuren en afpersing. Deze zaken slepen zich een aantal jaren voort en eindigen zonder vervolging van De Vlieger. In dit boek kijkt hij terug op deze periode. Hij begint echter bij het begin: zijn schoolperiode en de start van zijn carriere. Hij koopt over de hele wereld tweedehands industriele naaimachines op om deze elders weer te verkopen namens IMCA, het bedrijf van zijn vader. Dit leidt op gegeven moment tot de koop van een industrieel concern in Tsjechie. Aktiviteiten in de vastgoed, scheepsbouw, luchtvaart en verdere uitbreidingen volgen. Mooie initiatieven die in 2005 uitmonden in de mindere periode.

De schrijfstijl van De Vlieger is persoonlijk, emotioneel en soms wat ongeorganiseerd. Ik geloof niet dat hij een ghostwriter of redacteur heeft gebruikt om zijn teksten bij te sturen. De Vlieger verdedigt zijn eigen rol in allerlei zaken en beschuldigt een aantal van zijn tegenstanders, met name personen in de wereld van Justitie. Hij geeft ook eigen fouten toe, maar hij lijkt dat meer te doen om geloofwaardigheid op te bouwen om uiteindelijk zijn munitie weer op anderen af te kunnen vuren.

De meeste beschrijvingen geloof ik trouwens wel en vond ik amusant om te lezen. Het boek is echter geen afstandelijke, objectieve analyse zoals bijvoorbeeld De Prooi over ABN AMRO bedoeld is. Maar als je jezelf daar overheen kan zetten, lees je een vermakelijk avonturenboek over de zakenwereld.
pi_150764352
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:24 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.
Leuk, thx!
  woensdag 18 maart 2015 @ 16:08:24 #198
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_150777473
De bakermat van de beurs
http://www.lodewijkpetram.nl/index-nl.html

Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van de handel in VOC-aandelen, in het Amsterdam van de 17e eeuw.

De auteur vertelt op een levendige manier hoe de aandelenhandel van de grond kwam, en welke problemen er ontstonden in de vroege aandelenhandel. Je had toentertijd bijvoorbeeld helemaal geen fysieke aandelen, die je kon uitwisselen. En als je je participatie in het kapitaal van de VOC wilde verkopen aan iemand anders, moest je daarvoor naar de notaris van de VOC om de overdracht te regelen.

Ik had wel eens het e.e.a gelezen over het 'shorten' van de VOC, maar ik had er eigenlijk geen idee van dat complexere instrumenten, zoals termijncontracten en opties, in die tijd al zo populair waren. Het boek besteed uitgebreid aandacht aan de poging van een aantal handelaren om met 'naked shorts' op de VOC veel geld te verdienen.* En zo worden er nog meer verschijnselen beschreven die je niet verwacht op de 17e eeuwse beurs, zoals activistische aandeelhouders en market makers (destijds "hoekmannen" genoemd). Doordat de auteur de fundamentele functies van deze acteurs/instituten goed uitlegt, wierp het voor mij ook een nieuw licht op de hedendaagse handel.
Al met al, vond ik het een erg onderhoudend en leerzaam boek.

* De auteur heeft tevens meegedaan aan een podcast van Planet Money (de hele podcast is trouwens een aanrader) over dit onderwerp: http://www.npr.org/blogs/(...)the-very-first-short

[ Bericht 0% gewijzigd door JimmyJames op 18-03-2015 16:14:17 ]
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_150778395
quote:
0s.gif Op woensdag 18 maart 2015 16:08 schreef JimmyJames het volgende:
De bakermat van de beurs
http://www.lodewijkpetram.nl/index-nl.html

Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis van de handel in VOC-aandelen, in het Amsterdam van de 17e eeuw.

De auteur vertelt op een levendige manier hoe de aandelenhandel van de grond kwam, en welke problemen er ontstonden in de vroege aandelenhandel. Je had toentertijd bijvoorbeeld helemaal geen fysieke aandelen, die je kon uitwisselen. En als je je participatie in het kapitaal van de VOC wilde verkopen aan iemand anders, moest je daarvoor naar de notaris van de VOC om de overdracht te regelen.

Ik had wel eens het e.e.a gelezen over het 'shorten' van de VOC, maar ik had er eigenlijk geen idee van dat complexere instrumenten, zoals termijncontracten en opties, in die tijd al zo populair waren. Het boek besteed uitgebreid aandacht aan de poging van een aantal handelaren om met 'naked shorts' op de VOC veel geld te verdienen.* En zo worden er nog meer verschijnselen beschreven die je niet verwacht op de 17e eeuwse beurs, zoals activistische aandeelhouders en market makers (destijds "hoekmannen" genoemd). Doordat de auteur de fundamentele functies van deze acteurs/instituten goed uitlegt, wierp het voor mij ook een nieuw licht op de hedendaagse handel.
Al met al, vond ik het een erg onderhoudend en leerzaam boek.

* De auteur heeft tevens meegedaan aan een podcast van Planet Money (de hele podcast is trouwens een aanrader) over dit onderwerp: http://www.npr.org/blogs/(...)the-very-first-short
Klinkt als een leuk boek, ga ik eens naar kijken. Ik houd wel van gescheidenis. Overigens, termijncontracten werden al door Aristoteles omschreven.
pi_150791138
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 12:24 schreef jaco het volgende:
[ afbeelding ]

Bolloré (BOL FP): Complexity Creating Arbitrage with over 95% Upside
Muddy Waters Research
Gratis PDF via deze link

Het research bureau Muddy Waters staat bekend om haar short reports. Een bedrijf, vaak gevestigd in China, wordt daarin afgekraakt waarop de koers van het aandeel meestal instort. Dit is precies de bedoeling van Muddy Waters dat voor de publicatie van het rapport een short-positie in het betreffende aandeel inneemt.

Ditmaal is Muddy Waters echter long. Het aandeel is van het Franse conglomeraat Bolloré. Muddy Waters is er niet wild enthousiast over. Het gaat meer om de complexe structuur van het bedrijf dat volgens MW tot een aanzienlijke onderwaardering van het aandeel heeft geleid. De bestuursvoorzitter en CEO Vincent Bolloré wordt wel geprezen om zijn investerings vernuft. Hij heeft de afgelopen 20 jaar veel aandeelhouderswaarde gecreerd in tal van bedrijven. Bolloré is op dit moment actief in onder andere Afrikaanse havens, brandstof distributie, electrische auto's en een reclame bedrijf. In het rapport worden de aktiviteiten beschreven en wordt een poging gedaan om de problematische structuur van het bedrijf te schetsen.

De naam Bolloré is eerder gevallen in het beursvloer topic in verband met Vivendi. Mocht je in dit aandeel geinteresseerd zijn, lees dan als eerste dit rapport door.
Ik zat het ook eens door te bladeren,

9BLrpco.png

:D 8)7
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')