abonnement Unibet Coolblue
pi_119307790
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 10:58 schreef PaulieWalnuts het volgende:

[..]

Jaco,

Wat zijn goede boeken om mee te beginnen over valua investing?

Ik heb nu beleggen voor dummies en Warren Buffett - the making of an american capitalist gelezen.
Die vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden: The Intelligent Investor door Benjamin Graham. Zorg wel dat je een editie met de commentaren van Jason Zweig leest, anders is er niet doorheen te komen.

Bovenstaand boek geeft je de juiste mindset voor value investing. Daarna moet je gewoon aan de slag en naar goede beleggingen zoeken. Voor een volgend boek zou ik daarom een inleiding in boekhouden kiezen of een accounting cursus aansluitend op je bestaande kennis niveau. Het doel is dat je een jaarverslag kunt lezen en volledig begrijpt.
pi_119308640
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 12:04 schreef jaco het volgende:

[..]

Die vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden: The Intelligent Investor door Benjamin Graham. Zorg wel dat je een editie met de commentaren van Jason Zweig leest, anders is er niet doorheen te komen.

Bovenstaand boek geeft je de juiste mindset voor value investing. Daarna moet je gewoon aan de slag en naar goede beleggingen zoeken. Voor een volgend boek zou ik daarom een inleiding in boekhouden kiezen of een accounting cursus aansluitend op je bestaande kennis niveau. Het doel is dat je een jaarverslag kunt lezen en volledig begrijpt.
Ja die Benjamin Graham wilde ik al lezen maar ik was bang dat ik veel woorden uit dat boek niet zou begrijpen. Ik kom in de biografie af en toe al woorden tegen die ik nog niet ken.
pi_119311182
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 12:33 schreef PaulieWalnuts het volgende:

[..]

Ja die Benjamin Graham wilde ik al lezen maar ik was bang dat ik veel woorden uit dat boek niet zou begrijpen. Ik kom in de biografie af en toe al woorden tegen die ik nog niet ken.
Woordenboek (en evt toelichtingen) erbij en niet te snel gaan ^O^

Van uitstellen leer je het nooit ;)
pi_119311274
quote:
2s.gif Op maandag 30 juli 2012 23:31 schreef monkyyy het volgende:
Iemand hier aanraders voor beleggen in vastgoed?

Edit: Ik zoek vooral info over de volgende punten:

• Tips over de financiering
• Waar je op moet letten als je iets aanschaft, hoe je de beste deals vindt
• Onderhandelen over prijs
• Met huurders omgaan of een vastgoedbeheer bedrijf ertussen zetten
• Netwerk opbouwen

Ben vooral geïnteresseerd in een cashflow opbouwen dmv huuropbrengsten. (Dus niet grondkopen en bouwen, of huizen kopen opknappen en met winst verkopen, "flippen")
Geen specifieke tips, maar zijn er geen studieboeken voor de makelaardij waar je dit in terug kan vinden?

edit: oh, 30 juli :')
  vrijdag 23 november 2012 @ 15:35:24 #105
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_119540551
Ik zag een nieuw boekje van Middelkoop bij de boekhandel 'goud en het geheim van geld'. Ik heb er een beetje in gebladerd en het kwam me een beetje over als een overbodig boek vol met open deuren. Heeft iemand het gelezen?
Please Move The Deer Crossing Sign
pi_119629797
Deze niet gelezen, maar zijn vorige boekje was ook gewoon een samenvatting van wat Engelse boekjes.
Chris van Nijnatten: "Het gevoel dat NAC iets onmetelijks was, iets Bredaas en iets ongelooflijk moois en warms, zelfs zo mooi en warm dat je er letterlijk voor ten strijde wilde trekken"
pi_120273000
fearindex.jpg

The Fear Index
Robert Harris
Random House, 2011, New York

Let op: dit is fictie. Ik wilde deze thriller toch melden omdat het verhaal zich in de financiele wereld afspeelt. De hoofdpersoon is de oprichter en strateeg van een algoritmisch gestuurd hedgefonds. Een zelf-lerend computerprogramma neemt voor het fonds posities in op basis van automatische nieuws analyse rond bepaalde sleutelwoorden.

De financiele informatie in het boek is gebaseerd op goede research door de auteur. Alle financiele zaken kloppen wel zo'n beetje, behalve dat we ons kunnen afvragen of zo'n computerprogramma werkelijk succes zou kunnen hebben. (Een user van dit forum was ooit met iets dergelijks bezig, maar ik weet niet hoe dat afgelopen is).

Behalve de financiele verwikkelingen is het boek een spannende thriller. De hoofdpersoon wordt bedreigd en er gebeuren allerlei merkwaardige dingen in zijn leven. Het verhaal komt snel in beweging en blijft boeien. De tekst zal geen literatuurprijs winnen, maar het is vlot geschreven. Een echter page-turner dus, die ik aanraad voor de donkere dagen rond kerst.

Recensie van Bloomberg
http://www.bloomberg.com/(...)-thriller-books.html
pi_120275744
http://www.nieuwamsterdam.nl/kapitalisme-zonder-remmen

Maarten van Rossem, kapitalisme zonder remmen, de opkomst en ondergang van het marktfundametalisme.

Leuk boek,waarin maarten duidelijk uiteen zet waarom economie geen exacte wetenschap is en hierdoor dus ook de assumptie van het neoliberalisme dat de markt altijd zijn werk goed zal doen zonder regulering niet klopt. Hij maakt veel vergelijking tussen europa en de VS. Zijn conclusie is dat we weer beter terug kunnen keren naar het rijnland model .
pi_120277046
Time to Start Thinking: America in the Age of Descent


Leuk boek met interessante voorbeelden over het verval in Amerika en de positie waarin het (zichzelf!) heeft gegooid met mogelijke oplossingen. Het heeft mijn positiviteit in Amerika wel aangetast.
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
pi_121105575
plex.jpg

In the plex - How Google Thinks, Works and Shapes Our Lives
Steven Levy
Simon & Schuster, New York, 2011

De meeste Fokkers weten wel een en ander over Google: de werking van de search engine via PageRank, het AdWords systeem, het project om alle boeken ter wereld in te scannen en de Google auto's die alle wegen ter wereld fotograferen. In dit boek komt het allemaal langs maar nu beschreven vanuit het perspectief van het bedrijf zelf. De auteur heeft met tientallen Google werknemers gesproken, meestal meerdere malen en in sessies verspreid over een lange periode (Levy volgt Google al min of meer vanaf de start vanwege eerdere tijdschrift artikelen die hij schreef).

Het boek geeft niet alleen de feiten weer, maar ook de sfeer waarin deze plaatsvonden. Er wordt met name beschreven hoe de oprichters Larry Page en Sergey Brin denken en communiceren en op welke wijze hun collega's daarmee omgaan. De chaos van de startup fase is leuk om te lezen, maar ook de meer donkere periodes worden beschreven, zoals het vertrek van Google uit China. De auteur laat ook de critici over dit soort kwesties aan het woord.

Het boek is niet specifiek voor de bedrijfs-economisch geinteresseerden, maar evenmin gericht op techneuten. Beide aspecten van Google's aktiviteiten komen aan bod, alsmede de juridische kwesties, personeelsbeleid, management en politiek. De auteur is duidelijk close met veel sleutelfiguren binnen Google en zijn schrijfstijl is helder en boeiend. Ik denk dat je geen betere geschiedschrijving van Google zult vinden totdat Levy over 10 jaar oid een update van het boek uitgeeft.
pi_121124816
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 mei 2012 01:49 schreef monkyyy het volgende:
[ afbeelding ]

The Single Best Investment: Creating Wealth with Dividend Growth (2006) by Lowell Miller

Dit boek heeft mij overtuigd dat Dividend Growth Investing (DGI) een solide lange termijn beleggingsstrategie is. De auteur legt uit wat DGI is, hoe het werkt en hoe dat te doen. Het idee van het creëren van een eigen "private compounding machine" door een combinatie van DGI en herbelegging van het dividend is een van de meest verstandige strategieën waarover ik ooit heb gelezen.

Kort over wat DGI inhoudt:
DGI richt zich op het creëren van een passieve inkomsten bron, door middel van aandelen die jaarlijks meer dividend uitkeren dan het voorgaande jaar. Als de passieve inkomsten eenmaal meer zijn dan de uitgaven, kan de persoon in kwestie in theorie met pensioen. Een groot pluspunt hierbij is, is dat jaarlijks zijn koopkracht zal stijgen en hij/zij niet stock met verkopen om aan geld te komen, maar gewoon kan leven van het dividend.

Er wordt op een heldere manier uitgelegd hoe een dividend-growth portefeuille gebouwd en beheerd dient te worden. Ik vind de hoofdstukken vinden over fundamentele analyse nuttiger vind, dan het hoofdstuk over technische analyse (grafiek lezing).

Een van de betere boeken die ik gelezen heb over beleggen/investeren. 8.5/10 ^O^
Is dit niet gewoon hetzelfde als Stocks for the long run?
we don't let bygones be bygones we buy guns and squeeze like a python until the night come typical flow to keep you n*ggas on the tip of your toes lo and behold make your temple explode
pi_121125134
Ik ben nu Jim Rogers - Bull in China aan het lezen. Nog maar in het eerste hoofdstuk dus kan er nog niet veel over zeggen.
pi_121207604
Ik ben pas aan Grof Geld begonnen (had het al geruime tijd op de plank liggen hier, ooit een cadeau van mijn moeder geweest). Ik vind het echt een fantastisch boek!

Ik was bang dat het echt een boek zou zijn dat bankiers als graaiers zou neerzetten (ook omdat het boek opent met de naam "Rijkman Groenink"), maar dat valt reuze mee. Het trekt eerder lessen uit de fouten die bankiers in het verleden gemaakt hebben (zeker de historische inslag bevalt mij wel).
pi_121906318
dan maar hier linkje dumpen. Misschien het lezen waard. Zelf nog niet aan toegekomen.

The perfect storm energy finance and-the end of growth
http://www.scribd.com/doc(...)nd-the-end-of-growth
http://www.mrwonkish.nl Eurocrisis, Documentaires, Economie
  woensdag 23 januari 2013 @ 15:07:21 #115
197338 Knevelt
Een lekkere boy met brains
pi_121938683
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geïnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
Op woensdag 29 september 2010 14:34 schreef Nikmans het volgende:
TS [Knevelt] is een van die zeldzame posters die de grens tussen trollen en serieus posten uitgegumd heeft _O_
pi_123898799
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 10:48 schreef floris_b het volgende:
[ afbeelding ]

Met humor geschreven boek over 2 vrouwen die gaan beleggen, terwijl ze 0% beurskennis hebben.
Hierin wordt ook de basis op een simpele manier uitgelegd.
Nog een paar pagina's te gaan hier ^O^ Idd, luchtig en humoristisch geschreven en toch worden alle basics in begrijpbare taal uitgelegd. Is het zeker waard om nog een keer te lezen. Master the basic _O_
pi_124219428
quote:
4s.gif Op woensdag 23 januari 2013 15:07 schreef Knevelt het volgende:
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geïnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
Return to depression economics van Krugman.
pi_125154482
quote:
14s.gif Op donderdag 11 april 2013 13:04 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Ik zoek een goed boek waarin de basis uitgelegd wordt over aandelen, beurzen, traden en al die relevante dingen. Nu heb je wel die Dummie boeken, maar ik vraag mij af of er betere zijn.

Dummie of ..?

Thanks.
quote:
14s.gif Op donderdag 11 april 2013 14:07 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Maakt niet uit als het Engels of moeilijk is, Engels heeft mijn voorkeur zelfs. Het gaat mij er meer om dat de basis uitgelegd wordt. Geen boeken a la encyclopedie-size, maar gewoon de basis.

Als je goede websites of filmpjes hebt, is ook prima. Ik zoek echt kwaliteit.
If not now, then when.
pi_125829547
antifragile.jpg

Antifragile: How to Live in a World We Don't Understand
Taleb, Nassim Nicholas
2012-11-27. Penguin Books Ltd. Kindle Edition.

Wat is het tegengestelde van fragiel ? De meesten zullen robuust, solide of iets in die geest antwoorden. Fout! Een fragiel object of systeem is kwetsbaar voor druk/stress/volatiliteit. Voor het tegenstelde daarvan zoeken we dus iets dat sterker wordt onder druk van volatiliteit. Een solide of robuust object is ongevoelig voor stress en is dus niet werkelijk het tegengestelde. Er bestaat nog geen woord als tegenpool van fragiel, vandaar dat Nicholas Taleb de term antifragile introduceert. (Ik aarzel nog even om dit woord meteen ook in het Nederlands te introduceren als 'anti-fragiel').

In dit boek verkent Taleb wat antifragile inhoudt en welke consequenties het heeft op allerlei vakgebieden. Ik vond dit een interessante en intelligente verkenning. Ik denk dat iedereen die interesse heeft voor complexe systemen, zoals de economie en de beurs, dit boek kan waarderen. Ik heb wel wat bezwaren en die zijn ongeveer dezelfde als in mijn review van zijn vorige boek The Black Swan .

Taleb heeft erg veel tekst nodig en schrijft over allerlei disciplines, zoals medicijnen en het westerse schoolsysteem, waarbij niet altijd duidelijk is wat zijn kennis en ervaring op het betreffende gebied behelst. Dat neemt niet weg dat hij alles beter meent te zien als de betreffende authoriteiten en deskundigen, die genadeloos worden afgeserveerd. Taleb houdt zich normaalgesproken niet bezig met xyz, maar als hij dat wel zou doen zou hij er naar eigen zeggen geweldig in zijn. Of het nou medicijnen ontwikkelen, een land leiden of gewichtheffen betreft.

Deze opschepperige toon moet je als lezer accepteren. Daarnaast moet je jezelf voorbereiden op de nodige verwarring. Taleb ratelt soms wat teveel door over allerlei esoterische filosofieen en ik was hem regelmatig kwijt. Mijn advies is gewoon door te lezen. Elk afzonderlijk punt is in een paar pagina's gemaakt. Je kunt de draad meestal weer oppikken bij het volgende onderwerp. Er wordt ook niet een eenduidig betoog opgebouwd of naar een conclusie toegewerkt. Stel je meer in op een lopende band of liever nog een spervuur van ideeen waar Taleb de laatste jaren over heeft nagedacht. Er zitten ook vrij veel aanvullingen op zijn eerdere werken Black Swan en Fooled by Randomness in de tekst verweven.

Dus opnieuw geen makkelijk toegankelijk boek van Taleb, maar ook dit keer weer de moeite waard.
pi_125831417
In The Black Swan staan ook een paar hoofdstukken die wel achterwege gelaten hadden kunnen worden, en die vooral gedreven lijken door persoonlijk rancune van de schrijver. Maar goed, daar prik je vrij makkelijk doorheen. Het nieuwe concept klinkt sowieso wel weer interessant.
De Sahara is zonder meer erg droog.
pi_126898792
Een lijst met boeken over bedrijven in de financiele sector:
(laat 't me weten als er een foutje in zit, of een belangrijk boek ontbreekt)

Lazard Frères & Co.
The Last Tycoons
The Secret History of Lazard Frères & Co.


AIG
Fallen Giant
The Amazing Story of Hank Greenberg and the History of AIG


Fatal Risk
A Cautionary Tale of AIG's Corporate Suicide


The AIG Story


Bear Stearns
Bear-Trap
The Fall of Bear Stearns and the Panic of 2008


Street Fighters
The Last 72 Hours of Bear Stearns, the Toughest Firm on Wall Street


The Rise and Fall of Bear Stearns


Blackstone
King of Capital
The Remarkable Rise, Fall, and Rise Again of Steve Schwarzman and Blackstone


Citigroup
King of Capital
Sandy Weill and the Making of Citigroup


Tearing Down the Walls
How Sandy Weill Fought His Way to the Top of the Financial World. . .and Then Nearly Lost It All


Drexel Burnham
The Predators' Ball
The Inside Story of Drexel Burnham and the Rise of the JunkBond Raiders


Den of Thieves


Conspiracy of Fools
A True Story


Enron
Smartest Guys in the Room
The Amazing Rise and Scandalous Fall of Enron


Fannie Mae
The Fateful History of Fannie Mae
New Deal Birth to Mortgage Crisis Fall


The Greatest Trade Ever
The Behind-the-Scenes Story of How John Paulson Defied Wall Street and Made Financial History


Guaranteed to Fail
Fannie Mae, Freddie Mac, and the Debacle of Mortgage Finance


Goldman Sachs
The Culture of Success


Goldman Sachs
Money and Power
How Goldman Sachs Came to Rule the World


The Partnership
The Making of Goldman Sachs


Why I Left Goldman Sachs
A Wall Street Story


J.P. Morgan
Fool's Gold
The Inside Story of J.P. Morgan and How Wall St. Greed Corrupted Its Bold Dream and Created a Financial Catastrophe


Last Man Standing
The Ascent of Jamie Dimon and JPMorgan Chase


KKR
Merchants of Debt
KKR and the Mortgaging of American Business


Lehman Brothers
A Colossal Failure of Common Sense
The Inside Story of the Collapse of Lehman Brothers


Street Freak
Money and Madness at Lehman Brothers


The Last of the Imperious Rich
Lehman Brothers, 1844-2008


The Murder of Lehman Brothers
An Insider's Look at the Global Meltdown


Uncontrolled Risk
Lessons of Lehman Brothers and How Systemic Risk Can Still Bring Down the World Financial System


Long-Term Capital Management
When Genius Failed
The Rise and Fall of Long-Term Capital Management


Merrill Lynch
Crash of the Titans
Greed, Hubris, the Fall of Merrill Lynch, and the Near-Collapse of Bank of America


Washington Mutual
The Lost Bank
The Story of Washington Mutual-The Biggest Bank Failure in American History
pi_126898933
Wat vind je van deze boeken, is misschien wel een lichtelijk relevante vraag.
pi_126898999
quote:
2s.gif Op donderdag 23 mei 2013 12:41 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Wat vind je van deze boeken, is misschien wel een lichtelijk relevante vraag.
lol, denk je dat ik ze allemaal gelezen heb? Het is bedoeld als handigheidje, zodat jullie niet allemaal zelf op zoek hoeven te gaan, want het was nogal een tijdrovende zoektocht. En er komt nog meer aan.
pi_126921951
Boeken over Hedge funds / Private equity en overnames

More Money Than God
Hedge Funds and the Making of a New Elite


Hedge Fund Market Wizards
How Winning Traders Win


The Hedge Fund Mirage
The Illusion of Big Money and Why It's Too Good to Be True


Barbarians at the Gate
The Fall of RJR Nabisco


Dethroning the King
The Hostile Takeover of Anheuser-Busch, an American Icon


The New Tycoons
Inside the Trillion Dollar Private Equity Industry That Owns Everything


The Titans of Takeover
pi_126922912
Boeken over de crisis van 2007/2008/2009

House of Cards
A Tale of Hubris and Wretched Excess on Wall Street


13 Bankers
The Wall Street Takeover and the Next Financial Meltdown


After the Music Stopped
The Financial Crisis, the Response, and the Work Ahead


All the Devils Are Here
The Hidden History of the Financial Crisis


Bailout
An Inside Account of How Washington Abandoned Main Street While Rescuing Wall Street


Bull by the Horns
Fighting to Save Main Street from Wall Street and Wall Street from Itself


Confidence Game
How Hedge Fund Manager Bill Ackman Called Wall Street's Bluff


Diary of a Very Bad Year
Confessions of an Anonymous Hedge Fund Manager


Exile on Wall Street
One Analyst's Fight to Save the Big Banks from Themselves


The Big Short
Inside the Doomsday Machine


The End of Wall Street


The Two Trillion Dollar Meltdown
Easy Money, High Rollers, and the Great Credit Crash


Too Big to Fail
The Inside Story of How Wall Street and Washington Fought to Save the Financial System---and Themselves
  User die je het meest gemist hebt 2022 dinsdag 4 juni 2013 @ 10:46:12 #126
78918 SeLang
Black swans matter
pi_127394005
Paul Krugman - End This Depression Now!



Zelf was ik al goed bekend met de visie van Krugman, o.a. uit zijn colums in de New York Times en ondanks dat hij veel dingen imo correct ziet wist ik dat ik het op een aantal essentiële punten oneens ben met hem. Maar juist daarom leek het me interessant om dit boek te lezen (of eigenlijk luisteren, ik heb het audiobook). Ik ben immers gevoelig voor goede argumenten en Krugman is natuurlijk geen domme vent, dus geef hem maar eens een heel boek de tijd om mij te overtuigen.

Zoals de titel al suggereert ligt de nadruk in dit boek op zijn visie hoe de huidige depressie zou moeten worden beëindigd en niet op hoe de crisis is ontstaan. Voor wie al een beetje bekend is met Krugman zijn er wat dat betreft geen verrassingen: hij pleit voor massale deficit spending, ultra-easy monetair beleid en een wat hogere inflatie target. Hij bouwt imo een goede en overtuigende case waarom dergelijk beleid zou moeten slagen in het reduceren van werkloosheid en terugbrengen van economische groei op korte termijn.

Enigszins tegen mijn verwachting in bleek ik het op de meeste punten gewoon eens te zijn met wat hij schrijft in dit boek. We zien kennelijk veel dingen hetzelfde. Echter, mijn verschil van mening met Krugman zit vooral in een aantal dingen waar hij helaas niet (voldoende) op ingaat in dit boek. En dat was een beetje een teleurstelling want juist daar had ik gehoopt een aantal nieuwe argumenten te horen die mij van mening zouden kunnen veranderen.

In een notendop: ik heb er weinig twijfel over dat massale deficit spending waarschijnlijk de enige manier is om op korte termijn met de minste hoeveelheid pijn uit een liquidity trap te ontsnappen. Die case wordt ook overtuigend gemaakt in het boek. Echter, waar mijn twijfels zitten is de lange termijn implicaties hiervan. Want je verandert daarmee ook de structuur van de economie. Bedenk dat de "stimulus" waar Krugman voor pleit nog eens veel groter moet zijn dan wat we tot nu toe hebben gezien (zijn punt waarom het tot nu toe niet heeft gewerkt is dat het veel te weinig was). Hij pleit dus voor een enorme staatsinterventie in de economie en experimenten in die richting zijn in het verleden meestal niet goed afgelopen.

Het impliceert ook dat de overheid alwetend is, terwijl we juist het tegendeel hebben gezien. Denk aan de bubble die "niemand" zag en toen de boel in elkaar lazerde werd er gezegd dat de subprime crisis "contained" was, e.d. Dat zijn dus diezelfde alwetende mensen die de economie moeten gaan sturen! Btw: Krugman zelf pleitte in 2002 ervoor (letterlijk!) om een huizenbubble op te blazen om de dotcom crash uit te balanceren en zie hoe dat is geëindigd... Dit is een probleem dat helemaal niet in het boek aan de orde komt.

Een ander punt is dat waar Krugman voor pleit neerkomt op herverdeling van welvaart. Lage (en zelfs negatieve) reële rente is een welvaarts transfer van creditors naar debtors. Deficit spending is ook een vorm van wealth transfer. In de eerste plaats natuurlijk van de toekomstige generatie naar de huidige maar ook van het minder efficiënte deel van de economie naar het efficiëntere deel. Immers, je voorkomt faillissement van het zwakkere deel, feitelijk een subsidie dus, ten koste van het efficiëntere deel. Hier zit natuurlijk een ideologische component in (Krugman is een socialist) maar er is meer dan dat imo. Duurzame economische groei komt uiteindelijk door efficiëntie verbeteringen en innovatie en dat is een Darwinistisch proces. Als de overheid ingrijpt in dat proces dan remt dat efficiëntie verbetering en innovatie. In een hele extreme vorm hebben we dat gezien in het voormalige Oostblok waar de complete industrie na de val van de muur totaal inefficiënt bleek te zijn, waardoor ook het welvaartspeil in die landen veel lager bleef dan in het westen. Ook op dit punt gaat Krugman helemaal niet in.

Tenslotte een laatste puntje van milde irritatie over een verder goed geschreven boek is dat hij iets te vaak een sneer meent te moeten geven naar diverse (vooral Republikeinse) politici. Dat is okee in zijn columns voor de New York Times maar ik vind het niet passen in een dergelijk boek.

Samenvattend: ik vind dit een goed en overtuigend geschreven boek dat duidelijk het standpunt van Krugman uiteenzet. Iemand die Krugman al goed kent zal weinig nieuws aantreffen maar mensen die niet zo bekend hiermee zijn vinden hier een duidelijk en makkelijk leesbaar boek dat helpt om de materie te begrijpen. Helaas voor mij vond ik in dit boek nauwelijks een behandeling van mijn eigen voornaamste tegenargumenten maar het was toch interessant om Krugman's verhaal en argumentatie nog eens uitgebreid te horen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_127396858
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 10:46 schreef SeLang het volgende:
Paul Krugman - End This Depression Now!

[ afbeelding ]

Zelf was ik al goed bekend met de visie van Krugman, o.a. uit zijn colums in de New York Times en ondanks dat hij veel dingen imo correct ziet wist ik dat ik het op een aantal essentiële punten oneens ben met hem. Maar juist daarom leek het me interessant om dit boek te lezen (of eigenlijk luisteren, ik heb het audiobook). Ik ben immers gevoelig voor goede argumenten en Krugman is natuurlijk geen domme vent, dus geef hem maar eens een heel boek de tijd om mij te overtuigen.

Zoals de titel al suggereert ligt de nadruk in dit boek op zijn visie hoe de huidige depressie zou moeten worden beëindigd en niet op hoe de crisis is ontstaan. Voor wie al een beetje bekend is met Krugman zijn er wat dat betreft geen verrassingen: hij pleit voor massale deficit spending, ultra-easy monetair beleid en een wat hogere inflatie target. Hij bouwt imo een goede en overtuigende case waarom dergelijk beleid zou moeten slagen in het reduceren van werkloosheid en terugbrengen van economische groei op korte termijn.

Enigszins tegen mijn verwachting in bleek ik het op de meeste punten gewoon eens te zijn met wat hij schrijft in dit boek. We zien kennelijk veel dingen hetzelfde. Echter, mijn verschil van mening met Krugman zit vooral in een aantal dingen waar hij helaas niet (voldoende) op ingaat in dit boek. En dat was een beetje een teleurstelling want juist daar had ik gehoopt een aantal nieuwe argumenten te horen die mij van mening zouden kunnen veranderen.

In een notendop: ik heb er weinig twijfel over dat massale deficit spending waarschijnlijk de enige manier is om op korte termijn met de minste hoeveelheid pijn uit een liquidity trap te ontsnappen. Die case wordt ook overtuigend gemaakt in het boek. Echter, waar mijn twijfels zitten is de lange termijn implicaties hiervan. Want je verandert daarmee ook de structuur van de economie. Bedenk dat de "stimulus" waar Krugman voor pleit nog eens veel groter moet zijn dan wat we tot nu toe hebben gezien (zijn punt waarom het tot nu toe niet heeft gewerkt is dat het veel te weinig was). Hij pleit dus voor een enorme staatsinterventie in de economie en experimenten in die richting zijn in het verleden meestal niet goed afgelopen.

Het impliceert ook dat de overheid alwetend is, terwijl we juist het tegendeel hebben gezien. Denk aan de bubble die "niemand" zag en toen de boel in elkaar lazerde werd er gezegd dat de subprime crisis "contained" was, e.d. Dat zijn dus diezelfde alwetende mensen die de economie moeten gaan sturen! Btw: Krugman zelf pleitte in 2002 ervoor (letterlijk!) om een huizenbubble op te blazen om de dotcom crash uit te balanceren en zie hoe dat is geëindigd... Dit is een probleem dat helemaal niet in het boek aan de orde komt.

Een ander punt is dat waar Krugman voor pleit neerkomt op herverdeling van welvaart. Lage (en zelfs negatieve) reële rente is een welvaarts transfer van creditors naar debtors. Deficit spending is ook een vorm van wealth transfer. In de eerste plaats natuurlijk van de toekomstige generatie naar de huidige maar ook van het minder efficiënte deel van de economie naar het efficiëntere deel. Immers, je voorkomt faillissement van het zwakkere deel, feitelijk een subsidie dus, ten koste van het efficiëntere deel. Hier zit natuurlijk een ideologische component in (Krugman is een socialist) maar er is meer dan dat imo. Duurzame economische groei komt uiteindelijk door efficiëntie verbeteringen en innovatie en dat is een Darwinistisch proces. Als de overheid ingrijpt in dat proces dan remt dat efficiëntie verbetering en innovatie. In een hele extreme vorm hebben we dat gezien in het voormalige Oostblok waar de complete industrie na de val van de muur totaal inefficiënt bleek te zijn, waardoor ook het welvaartspeil in die landen veel lager bleef dan in het westen. Ook op dit punt gaat Krugman helemaal niet in.

Tenslotte een laatste puntje van milde irritatie over een verder goed geschreven boek is dat hij iets te vaak een sneer meent te moeten geven naar diverse (vooral Republikeinse) politici. Dat is okee in zijn columns voor de New York Times maar ik vind het niet passen in een dergelijk boek.

Samenvattend: ik vind dit een goed en overtuigend geschreven boek dat duidelijk het standpunt van Krugman uiteenzet. Iemand die Krugman al goed kent zal weinig nieuws aantreffen maar mensen die niet zo bekend hiermee zijn vinden hier een duidelijk en makkelijk leesbaar boek dat helpt om de materie te begrijpen. Helaas voor mij vond ik in dit boek nauwelijks een behandeling van mijn eigen voornaamste tegenargumenten maar het was toch interessant om Krugman's verhaal en argumentatie nog eens uitgebreid te horen.
Thanks voor goede post.
Dus ook de moeite waard als je de columns al volgt?

VSP's :D
  maandag 10 juni 2013 @ 21:23:02 #128
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_127636621
quote:
4s.gif Op woensdag 23 januari 2013 15:07 schreef Knevelt het volgende:
Hey allemaal,

Ik ben op zoek naar een goed boek over economie. Ik ben met name geïnteresseerd in beleidseconomie, oftewel een goede basis van economische kennis die een beleidswerker bij de overheid kan gebruiken. Welke boeken zouden jullie mij aanraden?

Veel dank!
Je zoekt een science fiction boek.
The view from nowhere.
  dinsdag 11 juni 2013 @ 10:43:27 #129
197338 Knevelt
Een lekkere boy met brains
pi_127654947
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 21:23 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je zoekt een science fiction boek.
Hoezo? :D
Op woensdag 29 september 2010 14:34 schreef Nikmans het volgende:
TS [Knevelt] is een van die zeldzame posters die de grens tussen trollen en serieus posten uitgegumd heeft _O_
  dinsdag 11 juni 2013 @ 11:35:40 #130
348450 ikjijallebei
luiheid uitgevonden
pi_127656682
quote:
0s.gif Op maandag 10 juni 2013 21:23 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Je zoekt een science fiction boek.
Moest lachen.
pi_127660842
Exposure
From President to Whistleblower at Olympus


Michael Woodford is pas kort aangesteld als CEO van Olympus, een Japans bedrijf dat bij het grote publiek voornamelijk bekend is als maker van o.a. fotocamera's. Kort na zijn aantreden wordt via een obscuur magazine naar buiten gebracht dat er allerlei vreemde zaken aan de hand zijn binnen Olympus. Woodford besluit op onderzoek uit te gaan. Wat hij aantreft brengt niet alleen zijn carrière maar heel Olympus in gevaar.

De inhoud van het boek is spannend. Het geeft een duidelijk beeld van het schandaal en de gevolgen voor Olympus en zijn werknemers, de raad van bestuur, gepensioneerden die in luttele weken hun belegging in Olympus zien verdampen, en voor Woodford zelf en zijn gezin. Bovendien geldt dit boek ook als waarschuwing voor Japan en met name zijn bedrijfscultuur, omdat het land dat ooit zo vooruitstrevend en competitief was, steeds meer de race verliest. De volgende zin uit het boek zegt daarbij alles: "Japan had been sleepwalking through the latter part of the twentieth century and into the twenty-first. It needs to wake up."

Het boek is geschreven in de ik-vorm, door Michael Woodford zelf (zonder ghost-writer). Hij is geen begenadigd schrijver en dat merk je bij tijd en wijle. Soms denk ik dat het boek spannender geschreven had kunnen zijn, door een betere schrijver, er staan nu vaak cliffhangers in die de aandacht niet echt pakken of te weinig sfeer creëren. Een voorbeeld is een moment dat Woodford uitgeput is door jetlag en de gebeurtenissen die hem overkomen. Het is echter alleen de opmerking van de schrijver hierover waardoor dat duidelijk wordt, niet door het taalgebruik of het gedrag van de hoofdpersoon in het boek. Het boek is wat mij betreft dus iets te vlak geschreven. Dat is jammer, omdat de inhoud zelf wel interessant en spannend is.
pi_129110915
shearn.jpg

The Investment Checklist: The Art of In-Depth Research

Michael Shearn
Wiley, first edition (2011)
Kindle Edition

Beginnende beleggers doen vaak verbijsterend weinig research rondom hun aandelen keuzes. Ze hebben iets over een bedrijf op tv gezien of een positief artikel gelezen en dat is dan blijkbaar voldoende om er een paar duizend euro tegen aan te smijten. Iets verder gevorderde beleggers checken waarderingsratio's zoals P/E, P/B en vergelijken die met andere aandelen. De volgende stap is dat je een bedrijf volledig doorlicht.

Dit boek helpt bij het maken van die stap. De schrijver presenteert 59 vragen rondom een aantal hoofdonderwerpen, zoals Strengths/Weaknesses of the business, Quality of Management en Growth Opportunities. De vragen hebben een toelichting, een voorbeeld en soms een aantal subvragen. Dit is allemaal zeer helder. De checklist heeft geen score systeem om tot een koop besluit te komen. Het gaat er meer om dat je over alle relevante aspecten rondom het bedrijf nadenkt en je bewust wordt waar er vraagtekens zijn.

De checklist voorkomt dat je te snel een investerings beslissing neemt, bijvoorbeeld als je enthousiast bent over een bepaald aandeel. De andere kant van de medaille is dat het uitwerken van 59 antwoorden wel een hels karwei is. De schrijver geeft aan dat het hem enkele weken per onderneming kost. (Het is niet helemaal duidelijk of dit volle werkdagen zijn of zijn avonduren als prive belegger.) In ieder geval is dit boek bedoeld voor de serieuze belegger met een geconcentreerde portfolio die fundamentele research wil doen. De checklist is mijns inziens nog niet eens compleet omdat meer kwantitatieve methoden zoals een discounted cashflow analysis niet aan bod komen.

Als je moeite hebt om, zoals ik, een jaarverslag te pakken en van a tot z te lezen, dan is deze checklist een ideaal middel om daar gericht doorheen te werken.
  dinsdag 30 juli 2013 @ 12:20:33 #133
408773 F.Begbie
Yeeeaaaaaahhhh!
pi_129501335


Zie dat deze nog niet voorbij is gekomen. Best wel populair bij economen en in de financiële wereld de laatste maanden. Het boek betoogd vooral hogere kapitaalbuffers van banken en weerlegt claims die bankiers en lobbyisten (en soms politici) maken wanneer er hogere eisen dreigen te worden gesteld. Het is ook geschreven dat het voor iemand zonder uitzonderlijke economische kennis (voor mij dus) goed te volgen is tot op heden.

In de NRC verscheen dit stuk erover met interview (PDF-alert): http://marsvangrunsven.fi(...)kers-new-clothes.pdf (staat op de site van auteur zelf overigens)

Overigens had Ross Sorking (van Too Big To Fail) een readinglist in de NY Times gegooid: dealbook.nytimes.com/2013/07/01/wall-street-must-reads-for-everyone/?smid=tw-share&_r=3

[ Bericht 7% gewijzigd door F.Begbie op 30-07-2013 12:24:04 (Toevoeging NY Times) ]
Armed robbery. With a replica. I mean, how the fuck can it be armed robbery with a fucking replica?
pi_129504902
Geen boek maar een lang artikel dat je misschien het lezen van een heel boek bespaart. Een economische uitleg en geschiedenis vanuit Keynesiaans perspectief. Opmerkelijk helder en goed geschreven imho: http://lareviewofbooks.org/essay/post-scarcity-economics
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 31 juli 2013 @ 20:21:48 #135
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129555118


Antifragile - Nassim Nicholas Taleb

Dit is net als zijn voorgaande boeken geen boek over economie of over trading maar over een meeromvattend idee. Taleb is bekend van zijn bestsellers Fooled by Randomness en The Black Swan, maar volgens hemzelf moet je dat eigenlijk zien als delen van zijn laatste boek: Antifragile. Zelf heb ik geluisterd naar het audioboek.

Het boek draait om de begrippen 'fragile' en 'antifragile'. Dingen / systemen die leiden onder volatiliteit, stress etc zijn fragile, dingen die hiervan profiteren zijn antifragile. Afgezien van de introductie van een nieuw woord ('antifragile') volgt het hele idee eigenlijk al automatisch uit wat hij eerder beschreef in The Black Swan. In die zin was dit boek voor mij niet de eye-opener die The Black Swan wel was. Desalniettemin maakt dit boek samen met de twee voorgaande boeken een mooi compleet geheel van het basisidee achter deze drie boeken. Dat was zijn opzet en daarin is hij geslaagd.

Aan het begin van het boek is het basisidee al heel snel duidelijk. Daarna geeft hij vooral voorbeelden en gaat in op de implicaties die het heeft, waarbij hij in typische Taleb stijl weer tig filosofen van stal haalt (het nut van sommige zijsprongen is overigens niet altijd duidelijk) en de vloer aanveegt met experts uit allerlei disciplines. Hoewel hij hiermee het basisidee en de implicaties daarvan goed weet over te brengen zit hier imo ook een zwakte van het boek. Want Taleb gaat vaak wel heel erg kort door de bocht en dan ook nog eens in disciplines (voeding, medische zaken,...) waarin hij bij mijn weten weinig expertise heeft. Ik had daardoor regelmatig een reactie van "Ho! wacht even...!".

Op één gebied blijft het angstvallig stil. Taleb was ooit Trader/ optie handelaar en het hele boek gaat eigenlijk over asymmetrische payoffs (vertaald naar financiële termen) en hoe dat voor of tegen je kan werken. Hij prefereert 'trades' (of situaties in de echte wereld) met veel opwaarts potentieel en weinig neerwaarts risico. Met andere woorden: het equivalent van een long (gekochte) optie (call of put), zoals dat in de financiële wereld heet. Voor een naïeve lezer lijkt dat misschien op het eerste gezicht logisch maar zo simpel is het natuurlijk niet. Want of dit een goede trade is hangt puur af van de PRIJS die je voor die optie betaalt, en hij als ex-trader weet dat als geen ander.

Hier lijkt hij zichzelf tegen te spreken. Immers als een long optie een goede trade is, is de implicatie dat die optie is ondergewaardeerd. Maar zelf hamert hij er nu juist altijd op dat de upside (een black swan!) onvoorspelbaar is. Dus hoe kun je weten of die optie is ondergewaardeerd? Lange termijn optie data in financiële markten suggereert eerder het omgekeerde: naïef opties kopen zonder voorkennis of skill is per saldo een verliesgevende strategie, ondanks dat er af en toe een mega winst kan worden gemaakt. Dus een naïeve vorm van Taleb's antifragiele strategie kan (en waarschijnlijk: zal) je trading account net zo goed wegvagen.

Ondanks de kritiek die ik heb is het basisidee waardevol en bruikbaar. En met het meeste dat hij schrijft (ondanks dat het soms kort door de bocht is) ben ik het gewoon eens. Het is dan ook zonde van de energie om te gaan nit-picken op details in plaats van het basisidee zelf.

Samenvattend: typisch Taleb boek over een idee dat logischerwijs volgt uit zijn voorgaande boeken. Dit boek rondt het mooi af en is wat mij betreft een aanrader voor mensen die zijn vorige boeken interessant vonden.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_129555604
Ergo: nietszeggend, maar royalties @ Taleb. Of lees ik de beschrijving verkeerd? Volgens mij is Taleb in toenemende mate een commissie/dagtarief hoer geworden.
so long and thanks for all the fish
pi_129569097
quote:
2s.gif Op woensdag 31 juli 2013 20:21 schreef SeLang het volgende:
Op één gebied blijft het angstvallig stil. Taleb was ooit Trader/ optie handelaar en het hele boek gaat eigenlijk over asymmetrische payoffs (vertaald naar financiële termen) en hoe dat voor of tegen je kan werken.
Malcolm Gladwell heeft ooit een artikel over Taleb geschreven, waaruit blijkt hoe hij handelt. Misschien wordt je vraag daarin (deels) beantwoord: http://www.gladwell.com/2002/2002_04_29_a_blowingup.htm

(Noot: het artikel is geschreven in het jaar 2002)
  donderdag 1 augustus 2013 @ 10:05:44 #138
404307 AmicusS
Vriend met een S erachter
pi_129571791
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 juli 2013 14:12 schreef jaco het volgende:
Geen boek maar een lang artikel dat je misschien het lezen van een heel boek bespaart. Een economische uitleg en geschiedenis vanuit Keynesiaans perspectief. Opmerkelijk helder en goed geschreven imho: http://lareviewofbooks.org/essay/post-scarcity-economics
Thanks, sterk artikel inderdaad!

Al haalt het idd een beetje de punch uit Return of Depression Economics, waar ik nu in bezig ben :)!
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 1 augustus 2013 @ 19:19:05 #139
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129587472
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 05:32 schreef jaco het volgende:

[..]

Malcolm Gladwell heeft ooit een artikel over Taleb geschreven, waaruit blijkt hoe hij handelt. Misschien wordt je vraag daarin (deels) beantwoord: http://www.gladwell.com/2002/2002_04_29_a_blowingup.htm

(Noot: het artikel is geschreven in het jaar 2002)
Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen. Om succesvol te zijn kun je dus niet op een naieve manier opties kopen maar zul je toch iets intelligenter te werk moeten gaan.

Wat natuurlijk wel zo is, is dat een dergelijke strategie antifragiel is. Hij kan in één klap een fortuin maken maar hij kan niet in één keer veel verliezen. Hij kan langzaam doodbloeden maar zich niet in één klap opblazen. En dat is het voordeel van zo'n strategie. Maar van duizend kleine sneetjes kun je ook dood gaan. En of dat uiteindelijk gebeurt hangt af van de prijs die je voor de opties betaalt. Dat is mijn punt.

Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel. Met cash aanhouden en wachten op een excellent instapmoment "koop" je in feite ook een optie. Je voorspelt niets (want dat kun je toch niet) en weet ook niet welke black swan uiteindelijk voor je instapmoment gaat zorgen. De prijs die je voor deze optie betaalt is het (schijnbaar) lage rendement op de cashpositie, maar uiteindelijk hoop je dat zich dat terugbetaalt doordat je assets later voor een prikkie kunt kopen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat een daling een bonanza oplevert terwijl een opwaartse of zijwaartse markt vrijwel niets kost. Vergelijk dat met de downside die iemand heeft die op de huidige waardering in aandelen belegt.... De prijs van deze optie lijkt niet hoog, gezien het feit dat het "lage" rendement op cash maar weinig lager is dan de dividendyield van de markt en gezien de frequentie waarmee beurscrises voortkomen. En zelfs als over een x-aantal jaren die inschatting fout blijkt te zijn geweest dan is er geen man overboord want er is dan nauwelijks iets verloren. Dat is antifragiel :)
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  donderdag 1 augustus 2013 @ 19:37:09 #140
56633 JimmyJames
Unspeakable powers
pi_129587948
Ik ben toevallig net begonnen in antifragiel, grappig.
Please Move The Deer Crossing Sign
  donderdag 1 augustus 2013 @ 21:02:16 #141
375626 WillemMiddelkoop
Aex eind dit jaar onder 200
pi_129590473
quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:

[..]

Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen. Om succesvol te zijn kun je dus niet op een naieve manier opties kopen maar zul je toch iets intelligenter te werk moeten gaan.

Wat natuurlijk wel zo is, is dat een dergelijke strategie antifragiel is. Hij kan in één klap een fortuin maken maar hij kan niet in één keer veel verliezen. Hij kan langzaam doodbloeden maar zich niet in één klap opblazen. En dat is het voordeel van zo'n strategie. Maar van duizend kleine sneetjes kun je ook dood gaan. En of dat uiteindelijk gebeurt hangt af van de prijs die je voor de opties betaalt. Dat is mijn punt.

Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel. Met cash aanhouden en wachten op een excellent instapmoment "koop" je in feite ook een optie. Je voorspelt niets (want dat kun je toch niet) en weet ook niet welke black swan uiteindelijk voor je instapmoment gaat zorgen. De prijs die je voor deze optie betaalt is het (schijnbaar) lage rendement op de cashpositie, maar uiteindelijk hoop je dat zich dat terugbetaalt doordat je assets later voor een prikkie kunt kopen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat een daling een bonanza oplevert terwijl een opwaartse of zijwaartse markt vrijwel niets kost. Vergelijk dat met de downside die iemand heeft die op de huidige waardering in aandelen belegt.... De prijs van deze optie lijkt niet hoog, gezien het feit dat het "lage" rendement op cash maar weinig lager is dan de dividendyield van de markt en gezien de frequentie waarmee beurscrises voortkomen. En zelfs als over een x-aantal jaren die inschatting fout blijkt te zijn geweest dan is er geen man overboord want er is dan nauwelijks iets verloren. Dat is antifragiel :)
Interessante visie, betekent dit ook dat je nu nog steeds 100% cash zit? Er zijn toch ook altijd 'echte koopjes'/echt ondergewaardeerde aandelen/obligaties/commodoties/ledencertificaten e.d. in de markt? Doe je daar niks mee? En loop je door het wachten op de 'zwarte zwaan'/crash niet mogelijk langdurig rendement en dividend mis?
pi_129602648
quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:
Nee ik weet wel hoe hij handelt (ik heb je artikel trouwens wel even gelezen maar dat geeft weinig nieuws). Of deze strategie geld genereert hangt volledig af van de prijs van de gekochte opties. En zoals ik al aangaf valt die prijs eigenlijk niet echt te bepalen aangezien black swans onvoorspelbaar zijn. In die zin spreekt Taleb zichzelf dus tegen.
Ik geloof dat ik je bezwaar door heb. De strategie van Taleb is er op gebaseerd dat de optie-verkoper het risico op een black swan te laag inschat zodat deze te weinig compensatie vraagt voor de verzekering van dat risico. Om dat vast te stellen zal Taleb dus toch een of andere kwantitatieve berekening moeten maken rondom de frequentie en de omvang van black swans. Dit is echter in strijd met de onvoorspelbaarheid van black swans.

(Het volgende is speculatie mijnerzijds hierover ...)

Misschien dat Taleb van mening is dat opties over de gehele linie te laag geprijsd zijn, omdat de Black-Scholes formule als basis voor de berekening geldt. Black-Scholes gaat uit van een normale verdeling van uitkomsten, hetgeen Taleb onzin vindt vanwege het aantal extreme uitkomsten.

De verkopers van opties kunnen dit echter ook waarnemen en de vraagprijs van hun opties aanpassen in afwijking op een pure Black-Scholes prijs. Het is mogelijk dat ze hierin de afgelopen jaren verfijnder en minder naief zijn geworden en dat Taleb daarom zijn fonds vziw op dit moment niet meer runt.

[ Bericht 0% gewijzigd door jaco op 02-08-2013 08:21:35 (spelling) ]
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 2 augustus 2013 @ 09:37:03 #143
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129604012
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 21:02 schreef WillemMiddelkoop het volgende:

[..]

Interessante visie, betekent dit ook dat je nu nog steeds 100% cash zit? Er zijn toch ook altijd 'echte koopjes'/echt ondergewaardeerde aandelen/obligaties/commodoties/ledencertificaten e.d. in de markt? Doe je daar niks mee? En loop je door het wachten op de 'zwarte zwaan'/crash niet mogelijk langdurig rendement en dividend mis?
Echte kansen doe ik natuurlijk wel iets mee. Dat is juist het hele idee: handen vrijhouden zodat je wel de upside hebt maar niet de downside.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 2 augustus 2013 @ 10:23:40 #144
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129605142
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2013 08:17 schreef jaco het volgende:

[..]

Ik geloof dat ik je bezwaar door heb. De strategie van Taleb is er op gebaseerd dat de optie-verkoper het risico op een black swan te laag inschat zodat deze te weinig compensatie vraagt voor de verzekering van dat risico. Om dat vast te stellen zal Taleb dus toch een of andere kwantitatieve berekening moeten maken rondom de frequentie en de omvang van black swans. Dit is echter in strijd met de onvoorspelbaarheid van black swans.
Exact!

quote:
(Het volgende is speculatie mijnerzijds hierover ...)

Misschien dat Taleb van mening is dat opties over de gehele linie te laag geprijsd zijn, omdat de Black-Scholes formule als basis voor de berekening geldt. Black-Scholes gaat uit van een normale verdeling van uitkomsten, hetgeen Taleb onzin vindt vanwege het aantal extreme uitkomsten.

De verkopers van opties kunnen dit echter ook waarnemen en de vraagprijs van hun opties aanpassen in afwijking op een pure Black-Scholes prijs. Het is mogelijk dat ze hierin de afgelopen jaren verfijnder en minder naief zijn geworden en dat Taleb daarom zijn fonds vziw op dit moment niet meer runt.
Black-Scholes zoals beschreven in textboeken (gebaseerd op normaalverdeling) wordt door niemand in de echte wereld gebruikt. In de echte wereld worden black swans wel degelijk ingeprijsd (Black-Scholes kun je overigens gewoon gebruiken als je daar een niet-normale verdeling in plugt - welke verdeling je gebruikt is natuurlijk het geheim van de handelaar want dat is de sleutel naar succes!). Of ze voldoende (of juist te agressief) zijn ingeprijsd zul je nooit van tevoren kunnen weten omdat black swans onvoorspelbaar zijn.

Maar als je lange termijn data bestudeert van de S&P500 dan vind je dat onder de streep het kopen van opties op die index een verliesgevende strategie is geweest, ook als je de epische winsten meerekent die nu en dan optreden. Het kopen van opties zonder toegevoegde intelligentie/ voorkennis lijkt dus niet een goede strategie puur vanuit winstoptimalisatie beredeneerd.

In het artikel waarvan je de link zelf postte staat overigens beschreven dat Taleb in zijn hedgefund ook met modellen werkte om de juiste optieprijs te bepalen, maar dat gaat dus tegen zijn eigen idee in dat black swans onvoorspelbaar zijn. Het is me overigens niet duidelijk hoe succesvol hij was met dit hedgefund.

Maar Taleb's hedgefund was dus wel antifragiel. Hij kon hooguit langzaam doodbloeden, maar een blowup is niet mogelijk. Het is belangrijk om je te realiseren dat zelfs als Taleb's strategie het gemiddeld slechter zou doen dan (bijvoorbeeld) de markt dat er nog steeds veel voor te zeggen is. De tegengestelde strategie (lange reeksen van kleine winsten en eens in de zoveel jaar plotseling een episch verlies) sukkelen beleggers in slaap en nodigen ze uit om te teveel risico/ leverage te nemen. Je ziet dit vaak bij optieschrijvers die jarenlang constant inkomen halen uit opties schrijven en dan plotseling worden weggevaagd. Ik heb in mijn eigen irl omgeving meerdere mensen zo in rook op zien gaan. Eén van mijn vrienden verloor >500k (al zijn spaargeld) en ook nog eens al het spaargeld van zijn vrouw (ja, je kunt een hoop meer verliezen dan alleen geld...). Hier op Fok! hebben we trouwens ook een paar mensen langs de afgrond zien gaan met dergelijke strategieën.

De meeste blowups komen denk ik ook niet zozeer voort uit het misprijzen van opties maar meer uit over-leverage doordat lange periodes van easy money mensen in slaap sukkelt, teveel vertrouwen geeft in eigen kunnen en ze blind maakt voor de risico's.

Dus ondanks mijn kritiek op de (in mijn ogen) redeneerfout van Taleb heeft hij dus wel een zeer goed punt met zijn betoog voor antifragiliteit in een beleggingsstrategie.

[ Bericht 1% gewijzigd door SeLang op 02-08-2013 15:02:54 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zaterdag 3 augustus 2013 @ 17:29:59 #145
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_129650572
Niet een boek, maar een Credit Suisse report.

Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2013

Rendementen van Equities, Bonds en Bills in verschillende landen sinds 1900.

Nederland:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
pi_129668062
quote:
2s.gif Op woensdag 31 juli 2013 20:21 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]

Antifragile - Nassim Nicholas Taleb

knip
Antifragile werd mij aangeraden door iemand dus ik heb een poging gewaagd het te lezen, net als zijn andere boeken. Helaas is het me alweer niet gelukt een van zijn boeken uit te lezen. Deze man heeft zo'n onuitstaanbare neiging zijn punt op driehonderdduizend manieren te maken met een even groot aantal metaforen en zijstapjes naar gebieden waar hij totaal geen verstand van heeft. Zo ook zijn verhaal hoe hij "uitvond" hoe je het "beste" kon trainen. Maar zelfs al heeft de beste man totaal geen verstand van zaken wat een onderwerp betreft, nog steeds heeft hij het narcisme om anderen te beleren.

En de reden waarom hij "rijk" is geworden heeft niks te maken met een bijzondere strategie of uitzonderlijk vermogen. In zijn tijd was er sprake van pricing op basis van normal verdeling, waardoor tail-risk niet ingeprijsd werd. Hij heeft op zijn desk (dus niet voor eigen rekening, maar veilig op kosten van "de baas" waar hij zelf op afgeeft in dit boek) dus jarenlang OTM calls/puts gekocht en gewacht op een crash. Die kwam (black swan), en nu is hij opeens een briljant handelaar.

Nee ik vind het echt helemaal niks.
pi_129671671
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2013 10:23 schreef SeLang het volgende:
Black-Scholes zoals beschreven in textboeken (gebaseerd op normaalverdeling) wordt door niemand in de echte wereld gebruikt. In de echte wereld worden black swans wel degelijk ingeprijsd (Black-Scholes kun je overigens gewoon gebruiken als je daar een niet-normale verdeling in plugt - welke verdeling je gebruikt is natuurlijk het geheim van de handelaar want dat is de sleutel naar succes!).
Hij zou dan consequent opties kunnen oppakken die volgens Black-Scholes al te goedkoop zijn ingeprijsd. Taleb heeft een standaardwerk op het gebied van option pricing geschreven en had een team van wiskundigen om zich heen. Het is aannemelijk dat hij toch ergens een arbitrage mogelijkheid zag die aansluit op de theorieen in zijn boeken. Enfin, de details rondom zijn strategie zijn vziw nergens beschikbaar en zelfs zijn net-worth is onbekend. In zijn recente lezingen, ontwijkt hij steeds de vragen over praktische portfolio- en handelsstrategie.

quote:
2s.gif Op donderdag 1 augustus 2013 19:19 schreef SeLang het volgende:
Maar er is veel te zeggen voor zo'n antifragiele strategie en als je mijn posts hier op Fok! door de jaren heen gelezen hebt dan weet je dat de strategie die ikzelf volg veel overeenkomst heeft met die van Taleb. Mijn strategie is ook antifragiel.
Ik vraag me af of Taleb dat ook zou vinden. Voor zover ik je strategie ken, heeft deze twee fases.

1. Je zit in cash terwijl de markt overgewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie ben je immuun voor zowel een beurs crash als een beurs hausse. Een antifragiele strategie zou echter profiteren van een crash of een hausse. Jouw strategie is daarom beter te beschrijven als robuust.

2. Je gaat long de markt zodra de index ondergewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie profiteer je van een nieuwe beurs hausse, dus van opwaartse volatiliteit. In die zin is de positie anti-fragiel. Je portfolio riskeert echter ook neerwaartse volatiliteit bij een nog verdere crash van de markt. In dit opzicht is je positie dus fragiel. Aangezien een systeem niet half fragiel/half anti-fragiel kan zijn, is het als geheel dus fragiel.
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 4 augustus 2013 @ 10:47:16 #148
78918 SeLang
Black swans matter
pi_129673195
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 05:41 schreef jaco het volgende:

[..]

Hij zou dan consequent opties kunnen oppakken die volgens Black-Scholes al te goedkoop zijn ingeprijsd. Taleb heeft een standaardwerk op het gebied van option pricing geschreven en had een team van wiskundigen om zich heen. Het is aannemelijk dat hij toch ergens een arbitrage mogelijkheid zag die aansluit op de theorieen in zijn boeken. Enfin, de details rondom zijn strategie zijn vziw nergens beschikbaar en zelfs zijn net-worth is onbekend. In zijn recente lezingen, ontwijkt hij steeds de vragen over praktische portfolio- en handelsstrategie.

Black-Scholes klopt volgens mij gewoon, behalve dat in de "textboek variant" altijd een normaalverdeling wordt gebruikt. Maar je kunt natuurlijk elke kansverdeling toepassen die je wilt. Er komt dan geen makkelijke formule meer uit maar je kunt de waarden wel numeriek bepalen. Ik heb die paper niet gelezen maar ik denk dat Taleb gewoon de kansverdeling aanpast met iets dat beter de staartrisico's beschrijft. En dan kun je op basis van die nieuwe kansverdeling bepalen of opties over- of ondergewaardeerd zijn. Maar dat is niks nieuws. Elke intelligente optiehandelaar doet dat. De "edge" van de optiehandelaar is immers die kansverdeling en niets anders.

Blijft het probleem: je kunt die kansverdeling nooit precies weten. Bovendien is de markt niet stationair (de onderliggende processen veranderen voortdurend). En black swans zijn per definitie onvoorspelbaar, dus ook de kans daarop. Hier spreekt Taleb zichzelf dus tegen.

quote:
Ik vraag me af of Taleb dat ook zou vinden. Voor zover ik je strategie ken, heeft deze twee fases.
Ik ben met je eens dat dit wellicht niet binnen de strikte definitie van Taleb valt, maar toch herken ik Taleb's antifragiliteit en optionaliteit in mijn eigen strategieën (die natuurlijk veel ouder zijn dan Taleb's boek).

Taleb heeft die dingen niet uitgevonden. Het zijn bestaande concepten die al zo oud zijn als de wereld, alleen zijn ze misschien nog niet eerder benoemd op de manier waarop Taleb dat nu heeft gedaan. Het is verder ook niet zo interessant of het stikt voldoet aan zijn definitie, het gaat mij om het algemene idee erachter.

quote:
1. Je zit in cash terwijl de markt overgewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie ben je immuun voor zowel een beurs crash als een beurs hausse. Een antifragiele strategie zou echter profiteren van een crash of een hausse. Jouw strategie is daarom beter te beschrijven als robuust.
Ik profiteer wel degelijk van een crash. Als ik instap na een daling van bijv 50% dan heb ik daarna voor hetzelfde geld 2x zoveel assets tov de situatie dat ik vandaag zou instappen. En het neerwaartse risico op die assets is dan ook nog eens veel lager en het verwachte rendement veel hoger dan als ik die acties vandaag doe! Met andere woorden: ik kom in een situatie die veel beter is dan de situatie die ik daarvoor had. Ik heb dus een aanzienlijke upside. Ten tijde van het instappunt weliswaar (nog!) niet gerekend in harde euro's, maar wel in winst/ risico en toekomstige rijkdom. Je moet het breder bekijken dan puur de boekhoudkundige monetaire waarde op dat moment.

Eigenlijk zou je een waarde moeten toekennen aan de "optie" die cash biedt om op een door jezelf gewenst moment in te stappen. Die optie is opeens veel waard als assets na een daling van 50% ondergewaardeerd zijn, want opeens kun je - hoe wonderbaarlijk! - twee keer zoveel assets kopen als daarvoor. Assets die bovendien op die waardering minder risico en een hoger verwacht rendement hebben dan daarvoor.

De downside is beperkt tot het hebben van een relatief laag rendement op de cash (overigens nog steeds vergelijkbaar met het dividend rendement op aandelen). En dat kun je dus zien als de "premie" die je voor de optie betaalt.

Zoals gezegd: misschien niet strikt de definitie die Taleb hanteert maar vanuit mijn perspectief wel degelijk een zeer asymmetrische payoff! Niet voor niets hoop ik op een crash maar ben ik onverschillig over een stijgende beurs (de laatste paar jaar volg ik de beurskoersen daarom nieteens meer). Alleen al het feit dat ik hoop op een crash en onverschillig ben over een bullmarket bewijst dat ik antifragiel ben. Als ik robuust was dan zou ik immers onverschillig zijn over beiden.

quote:
2. Je gaat long de markt zodra de index ondergewaardeerd is volgens de Shiller P/E waardering. Met deze positie profiteer je van een nieuwe beurs hausse, dus van opwaartse volatiliteit. In die zin is de positie anti-fragiel. Je portfolio riskeert echter ook neerwaartse volatiliteit bij een nog verdere crash van de markt. In dit opzicht is je positie dus fragiel. Aangezien een systeem niet half fragiel/half anti-fragiel kan zijn, is het als geheel dus fragiel.
Ik zie dat anders. Omdat ik voor zeer lange termijn beleg in (een proxy van) de totale markt interesseren koersbewegingen me alleen voor zover die me een mogelijkheid bieden om dezelfde assets zeer goedkoop te kopen of zeer duur te verkopen. Een verdere daling na aankoop boeit niet want het zijn nog steeds dezelfde aandelen met dezelfde onderliggende winsten.

Tevens wordt bij een nog lagere waardering de verwachte payoff steeds verder asymmetrisch: hoe lager een waardering des te gunstiger winst vs risico. Vanuit mijn perspectief is een verdere daling zelfs een gunstig scenario want dividend en nieuw kapitaal kunnen dan worden belegd tegen nog betere voorwaarden! Een periode van lagere koersen na mijn instappunt levert daarom op lange termijn waarschijnlijk zelfs een hoger totaalrendement op dan als de koersen direct na mijn instappunt zouden stijgen. Het enige nadeel is psychologisch, want je had dus met je initiële kapitaal een nog betere deal van Mr. Market kunnen krijgen. Maar een goede deal blijft een goede deal.

Aandelen op lage waardering zijn daarom vanuit mijn perspectief gezien een antifragiele belegging. Maar ik ben met je eens dat dat voor de meeste fundmanagers (die jaarlijks worden afgerekend op mark-to-market basis) niet zo is!
Hint: hierin zit imo de belangrijkste "edge" van de hele strategie - beloningsstructuur plaatst instituten in een fragiele situatie en ik profiteer daarvan
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_129684883
Een uitgebreid artikel van Michael Lewis over een voormalige programmeur van Goldman Sachs die nu door deze ex-werkgever wordt beschuldigd van diefstal van high-frequency-trading software code. De zaak ligt echter ingewikkelder als dat het zo klinkt ...

http://www.vanityfair.com(...)man-sachs-programmer

Voor lezers die geinteresseerd zijn in de combinatie van finance en high-tech met een sausje van misdaad. Geschreven door een van de beste finance schrijvers. Wat wil je nog meer :)
  woensdag 7 augustus 2013 @ 09:33:27 #150
408397 reposailleurs
les gens heureux lisent
pi_129781865
Weet niet of ik hier laat mee ben. Maar de beste man is net benoemd bij de centrale bank van India en heeft een uitstekend boek. Rajan met Fault Lines. Toegankelijk zonder enige diepte te verliezen. Overigens is ook zijn toonaangevende artikel uit 2005 een must.

Groet
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')