Wie maakt er een mooie OP?quote:Hier en daar duiken er af en toe topics op over wijn hier in CUL.
Laten we proberen om al deze topics te bundelen in het grote wijntopic.
Vraag je je af wat voor wijn bijv. bij welk gerecht zou passen of wil je ons mee laten beleven in een prachtige fles rode wijn waar je gisteravond van genoten hebt...plaats het hier.
Voor de Fok!kers die werkelijk niets van wijn weten maar er maar al te graag iets over willen leren, hierbij een wiki link over wijn
Verder zijn er Fok!kers onder ons met een behoorlijke kennis van wijn die je graag wegwijs maken en je aan de hand nemen op de ontdekkingstocht door de wondere wereld van wijn.
Maar natuurlijk valt er nog zo veel meer te genieten met wijn uit alle uithoeken van de wereld
Kortom, wijnliefhebbers verenig u en barst maar los..
Nee, dit lijken mij prachtige vragen om over te discusseren op dit topic...prima voorzet Devzero!quote:Op dinsdag 4 januari 2011 19:23 schreef devzero het volgende:
ik hoop dat er niet alleen mooie plaatjes in de OP komen, maar ook handige informatie als 'wat voor glazen moet ik gebruiken voor mijn witte burgundy' en 'wat is de ideale drink temperatuur voor een tokaji'
Of is dat meer voor een fok-wijn-wiki?
Corbières - Domaine Pierre Fil - Cuvée Elisycesquote:Op dinsdag 4 januari 2011 21:11 schreef nielsgeode het volgende:
Heeft er iemand misschien interesse om een kistje van zes flessen Domaine Pierre Fil (een Minervois) uit 1998 over te nemen? Prijs: 40 euro inclusief verzenden
Omdat ik destijds teveel ingekocht had en ik ze naast alle andere wijnen die ik nog heb liggen (ik schat een fles of 50 die binnen 1-2 jaar op moeten) zelf gewoon niet meer op krijg. Ze zijn nu nog lekker maar lang kan je ze niet meer bewaren denk ik.quote:
Bott-Freres in Ribeauville is een producent waar ik aardig wat lekkers van gekocht heb. Als je echt goeie Elzasers wilt moet je gaan kijken bij producenten als Geiller en Kellner.quote:Op woensdag 5 januari 2011 13:07 schreef UIO_AMS het volgende:
Over een maandje rij ik naar de Elzas. Iemand met aanraders uit die streek?
Bedankt! Heb alleen het volgende adres gevonden:quote:Op woensdag 5 januari 2011 14:15 schreef nielsgeode het volgende:
Bott-Freres in Ribeauville is een producent waar ik aardig wat lekkers van gekocht heb. Als je echt goeie Elzasers wilt moet je gaan kijken bij producenten als Geiller en Kellner.
http://www.bott-freres.fr/quote:Op woensdag 5 januari 2011 14:46 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Bedankt! Heb alleen het volgende adres gevonden:
Jean Geiler - Cave Vinicole d'Ingersheim,
45 rue de la République,
F-68040 Ingersheim.
Opening hours of the tasting area :
- from the 1st of november to the 30th of april from 9am to noon and from 2pm to 6pm
Van Kellner geen bezoekadres gevonden. Helaas.
Mijn ervaring met witte wijn is dat als er vorst overheen gaat, hij zoeter wordt.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 02:47 schreef 2cv het volgende:
Ik heb wel eens gehoord dat ijswijn heel zoet is. Klopt dat ?
* 2cv is zoetekauw.
Ja.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 02:47 schreef 2cv het volgende:
Ik heb wel eens gehoord dat ijswijn heel zoet is. Klopt dat ?
* 2cv is zoetekauw.
Kies dan een Duitse spatlese.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 03:29 schreef 2cv het volgende:
Mooi, bij het eerstvolgende feestje haal ik ijswijn in huis. Heeft iemand tips voor goedkope maar niet al te belabberde (ik ben geen kenner en het is een feestje, geen wijnproeverij) ijswijn ?
Parels voor de zwijnenquote:Op vrijdag 7 januari 2011 03:29 schreef 2cv het volgende:
Mooi, bij het eerstvolgende feestje haal ik ijswijn in huis. Heeft iemand tips voor goedkope maar niet al te belabberde (ik ben geen kenner en het is een feestje, geen wijnproeverij) ijswijn ?
Ja, het kan van gedroogde druiven worden gemaakt, ook worden er wijnen gemaakt van druiven die ze aan de stok laten en bevriezen, dan verliezen ze een deel van het water, dat geeft dan ijswijn. Verder heb je ook een proces waarbij ze druiven laten rotten voordat ze er wijn van maken, Tokaji esszencia wordt zo gemaakt.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 17:58 schreef foodlover het volgende:
Eiswein vind ik erg lekker, maar inderdaad een beetje zonde om als gewoon drankje bij de borrel te geven.
Ik heb laatst een dessertwijn geproefd die gemaakt was van gedroogde druiven, had ik zelf nog nooit van gehoord. Weet iemand hoe ik me de productie daarvan moet voorstellen: soort rozijnen die alsnog geperst worden?????
bronquote:Wine-drinkers are more likely to pick pinot noir from the shelf than sauvignon blanc, a survey shows.
A Herald-DigiPoll survey showed that slightly more New Zealanders (31.3 per cent) chose red wines over white (30.1 per cent).
Red wine's popularity is likely to be due to the marked increase in pinot noir drinkers. As New Zealand pinot noir gathers international acclaim, local demand for it has stepped up, resulting in cheaper bottles on the shelves.
Wine commentators say New Zealanders' move to pinot noir was a natural progression, which showed a more mature local market and palate. Men were especially attracted to red wine, and were twice as likely as women to choose it.
In the white wine market, traditional favourite chardonnay has been overtaken by sauvignon blanc in popularity.
The poll showed 33.9 per cent of white wine drinkers chose sauvignon blanc, while 25.5 per cent chose chardonnay.
In his most recent book, wine writer Michael Cooper said sauvignon blanc eclipsed chardonnay in popularity when discounted brands came on the market.
The introduction of $10 sauvignon blanc gave people a cheap and fashionable option.
He said that with wine on supermarket shelves, women had taken over the job of buying wines and generally preferred fresh, fruity wines like sauvignon blanc.
A quarter of New Zealanders said they did not drink wine at all.
Eiswein wordt ook meer als dessert wijn gedronken, zou het niet zo schenken op een feestje, dan eerder een spatlese/auslese nemen. Gewoon zoete troep voor een goedkoop prijsje.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 17:58 schreef foodlover het volgende:
Eiswein vind ik erg lekker, maar inderdaad een beetje zonde om als gewoon drankje bij de borrel te geven.
Ik heb laatst een dessertwijn geproefd die gemaakt was van gedroogde druiven, had ik zelf nog nooit van gehoord. Weet iemand hoe ik me de productie daarvan moet voorstellen: soort rozijnen die alsnog geperst worden?????
Ferdii, ik drink zelf weinig Pinot Gris en sowieso heb ik nog nooit een NZ'se Pinot Grigio gehad.quote:Op zaterdag 8 januari 2011 19:18 schreef Ferdii het volgende:
misschien dat jij het weet rechtsedirecte,
Had vandaag een klant met de vraag of wij aan een pinot grigio uit de marlborough streek konden komen. Hadden we helaas niet, maar ben ook erg benieuwd of die überhaupt gemaakt worden en of het goed te doen is
dit is volgens mij ook ten dele waar, volgens mij is Grigio weer een kloon van Pinot Gris maar aan de smaak zal niet veel verschillen.quote:Op zondag 9 januari 2011 02:57 schreef devzero het volgende:
Ik dacht altijd dat Pinot Grigio en Pinot Gris dezelfde druif was, maar anders genoemd wordt afhankelijk van het gebied.
ik zal morgen even mijn oordeel posten.quote:2009 Durvillea Marlborough Pinot Grigio ( Pinot Gris )
Double Gold Medal at the Sydney Top 100. This is Astrolabe's baby sister and is an absolute steal for the quality.( Pinot Grigio is the Italian name for what we call Pinot Gris ) The bouquet is of poached pear and nougat, with a whiff of brown spice. The palate is medium-bodied with pear and peach flavours, minerally texture and long finish. This won a blue gold at Sydney which is a medal for match matching and Astrolabe used the suggested foods of pasta and poultry dishes, smoked salmon and salads.
Volgens mij niet, Pinot Gris is hetzelfde als de Pinot Grigio, het is gewoon de italiaanse naam, en in Duitsland noemen ze hem weer Grauburgunder.quote:Op zondag 9 januari 2011 05:14 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
dit is volgens mij ook ten dele waar, volgens mij is Grigio weer een kloon van Pinot Gris maar aan de smaak zal niet veel verschillen.
Wat je proeft is het verschil in bodem, klimaat, etcquote:Op zondag 9 januari 2011 13:20 schreef Ferdii het volgende:
zover mij bekend zit er wel wat verschil in. Pinot gris zijn over het algemeen iets zoeter aan het eind.
Pinot grigio is wat frisser.
Dat is mijn ervaring tot nu toe, kan natuurlijk ookgewoon aan gebied enz liggen.
Ik zie hier nog wel eens ijswijn liggen uit Ontario. Rode wijn uit canada ken ik niet, maar als er rode wijn uit nederland kan komen, waarom dan niet uit het (gedeeltelijk zuidelijkere dan nederland) Canada.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 13:28 schreef Z het volgende:
Er schijnen (rode) wijnen van grote kwaliteit in Canada gemaakt te worden. Maar ja, hoe kom je er aan, in A'dam ben ik ze nog nooit tegen gekomen ...
Helaas geen optie voor deze student. Had dat eerste doosje 4 jaar geleden voor ongeveer 7 euro per fles.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 18:43 schreef devzero het volgende:
Snel een paar flessen kopen voor ze weg zijn en dan niet aanraken voor de volgende 5-10 jaar.
Goede deal!quote:Op woensdag 12 januari 2011 10:46 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Helaas geen optie voor deze student. Had dat eerste doosje 4 jaar geleden voor ongeveer 7 euro per fles.
35 ex btwquote:Op dinsdag 11 januari 2011 13:56 schreef Casparovvv het volgende:
Mijn recente succesje was een doosje Chateau Prieuré-Lichine 2005, een prachtige Margaux. Helaas niets meer van over, en doet een kleine 50 euro per fles bij de groothandel.
tvptje bij deze.
Ik vond m voor 46 ex btw.quote:
De 2005 is wel een van de betere jaren afgelopen decennium. 2004 scheen maar belabberd te zijn.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 13:57 schreef Ferdii het volgende:
[..]
ga nu twijfelen of het wel de 2005 was en niet de 2001
vanavond ff checken
Het was idd de 2001, de 2005 was idd wel een stuk beter, vandaar ook die hogere prijsquote:Op vrijdag 14 januari 2011 14:01 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
De 2005 is wel een van de betere jaren afgelopen decennium. 2004 scheen maar belabberd te zijn.
Dat adres van Kelner lijkt niet te achterhalen. Ik kan hem in ieder geval niet vinden. Van mijn wijnleverancier inmiddels de volgende tip gekregen:quote:Op woensdag 5 januari 2011 18:51 schreef nielsgeode het volgende:
http://www.bott-freres.fr/
Die ander probeer ik vanavond voor je te vinden
Domaine Mittnach Frères in Hunawihr.quote:Op woensdag 5 januari 2011 13:07 schreef UIO_AMS het volgende:
Over een maandje rij ik naar de Elzas. Iemand met aanraders uit die streek?
bron: stuff.co.nzquote:Wine sales to China and Canada rocketed last year and Central Otago producers are keeping an eye on export potential.
Exports to China increased 180 per cent to $17 million, New Zealand's sixth largest destination for wine shipments.
Shipments of wine to Canada climbed 41 per cent.
Mt Difficulty Winery marketing manager Mike Herrick said the Canadian market had huge potential, but it was difficult to build a sustainable business when the industry was controlled by government-owned liquor boards.
The United States market had dropped away and China, which produces almost as much wine as Australia, was "definitely interesting" but more of a long-term option, he said.
"For the moment it's for somebody else to develop. It's a 20-year project," he said.
Felton Rd winemaker Blair Walter said Canada had its difficulties because of state controls but there was significant interest in New Zealand wines.
The market was similar to Scandinavia, where countries such as Sweden control liquor supply through state-owned organisations.
"Canada is a very interesting market," Mr Walter said.
Chard Farm winery co-owner Rob Hay said the producer sent a shipment of 1100 cases to China, where change in consumer demographics meant more people were gaining disposable incomes.
"Central Otago pinot noir complements a lot of Chinese dishes and we came away from two visits to China very bullish," he said.
New Zealand Winegrowers' 2010 annual report says $59m of wine was exported to Canada last season – the fourth-largest wine export market – compared with $6.1m in 2001.
Last year, a New Zealand Trade and Enterprise report into the Canadian export wine market said there was room for growth.
Wine exporters wait and hope
Wineries in Central Otago are hoping the strength of the Australia export market continues this year amid a weak United States economy, plummeting grape prices and fallout from the Queensland floods.
The economic cost of the floods could hit producers who rely on Australia as the largest importer of New Zealand wine. Consumer confidence across the ditch has tumbled and flood repairs are expected to cost $13billion.
New Zealand Winegrowers' figures to June 2010 showed 142 million litres of wine were exported last year, about $1billion of sales, including $327m of wine shipped to Australia.
Exports continued to grow but prices tumbled, with the average value of bottled wine exports down 11 per cent to $8.77 dollars a litre.
Ad Feedback Average grape prices plummeted, from $2161 a tonne in 2008 to $1293 last year.
Pinot noir was an exception, enjoying a 33 per cent rise in exports but, as prices tumble and fears of a grape glut threaten to drive prices down further, producers are monitoring export markets carefully.
Mt Difficulty Winery marketing manager Mike Herrick said Australia was the Bannockburn winery's main export market.
Sales to Australia were growing, with continued interest in pinot noir from Central Otago, he said.
He said the US post-recession market was faltering as Americans reverted to cheaper, domestically produced wines.
The United Kingdom was the second-largest New Zealand wine market but the strongest market was Australia.
"We're not only seeing more imported wine into Australia but a natural strength in the varieties we produce that fits into those niches in Australia," he said.
Peregrine Wines business manager Craig Biggs said the US was a significant market but there was little growth in exports from the Gibbston Valley producer.
"Australia is very, very strong. It's going to be interesting to see what's happening in places like Brisbane and Melbourne, to see what happens to consumer confidence (after the floods)."
Central Otago pinot noir was renowned and quality would always win out, he said. "In the UK there's been no growth (for Peregrine) in the past two years. It's in a holding pattern and over the next year or 24 months I wouldn't expect any uplift."
However, other interesting markets popped up and Peregrine was exporting to Norway and Sweden, he said.
Felton Rd winemaker Blair Walter said the Bannockburn producer, which exports 70 per cent of its wine, was fielding inquiries from Poland and Finland.
Australia and the UK remained strong export markets but the US continued to plod along, he said.
For Felton Rd, the reputation of Central Otago wine meant the product was recession-proof.
Ik ken het niet. Maar voor negen euro krijg je natuurlijk niet een van de beste wijnen in de wereld. Tanat is een druif toch?quote:Op vrijdag 21 januari 2011 01:10 schreef rechtsedirecte het volgende:
Don David (Argentina) 2008 Reserve Tannat.
Iemand ervaring met deze wijn?
Ik kreeg deze via mijn favoriete wijnsite aangebodne voor +/- 9 euro en staat volgens hun te boek als een van de beste wijnen ter wereld.
Zegt natuurlijk niet alles maar houd wel in dat het niet helemaal een verkeerde wijn moet zijn.quote:Voted Best red wine in the world - Concours Mondiale de Bruxelles 2010
Grand Gold Medal - Concours Mondiale de Bruxelles 2010
Alleen zijn er een hoop wijnen met een 'grand gold medal' op dat concours.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 23:40 schreef rechtsedirecte het volgende:
De titel van beste wijn is hierop gebaseerd:
Voted Best red wine in the world - Concours Mondiale de Bruxelles 2010
Grand Gold Medal - Concours Mondiale de Bruxelles 2010
waar, maar ik hoop mijn bestelling woensdag binnen te krijgen dus bij volgend weekend hoop ik jullie te kunnen melden of deze wijn een grand gold medal waardig isquote:Op zondag 23 januari 2011 20:43 schreef devzero het volgende:
[..]
Alleen zijn er een hoop wijnen met een 'grand gold medal' op dat concours.
quote:Op maandag 24 januari 2011 00:08 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
waar, maar ik hoop mijn bestelling woensdag binnen te krijgen dus bij volgend weekend hoop ik jullie te kunnen melden of deze wijn een grand gold medal waardig is
Zeker doenquote:Op vrijdag 28 januari 2011 15:46 schreef devzero het volgende:
Villa Maria ken ik niet, maar ik ken bijna amper sauv. blanc uit NZ; toch eens naar op zoek gaan.
Inderdaad Dev, dat leidde mij naar de Don David Tannat, en geen spijt van gehad.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 20:57 schreef devzero het volgende:
Hmm, ik verkies een white burgundy (chardonnay) die amper hout heeft gezien, maar dat sluit niet uit dat ik eens iets buiten mijn 'standaard wijntjes' moet proberen.
Over Uruguay gesproken, ik moet even graven naar de naam van die wijn maar jarenlang heb ik een heerlijke wijn uit Uruguay gedronken, zowel wit als rood was hij erg lekker. Eurootje 5/6 de fles. Zal eens kijken of hij nog aangeboden wordt tegenwoordig, zie weinig wijn uit Uruguay normaal gesproken!quote:Op zaterdag 22 januari 2011 23:40 schreef rechtsedirecte het volgende:
De titel van beste wijn is hierop gebaseerd:
[..]
Zegt natuurlijk niet alles maar houd wel in dat het niet helemaal een verkeerde wijn moet zijn.
RRP was NZ$ 25.- en nu in de aanbieding voor NZ$ 18.-
Tannat is inderdaad een druivensoort, vooral erg populair in Urugauy.
Een krachtige volle wijn en naar ik heb begrepen een goede bewaarwijn.
Ik heb jullie advies niet kunnen afwachten en toch maar op de bonnefooi een doosje gekocht, als het niets is dan kan het altijd nog in de keuken gebruikt worden.
Nee hoor, alleen weinig nieuwe wijnen gedronkenquote:Op vrijdag 4 februari 2011 20:08 schreef rechtsedirecte het volgende:
off topic: waar is Piet gebleven op dit topic? is hij van de blauwe knoop geworden?
Wat een geouwehoer, en altijd hetzelfde verhaal over NZSB.quote:Op zondag 6 februari 2011 20:28 schreef devzero het volgende:
Hoe kun je een 'wine of the week' bij Marks&Spencer nou af doen als 'weinig aan'
Kan me het programma Food&Drink herinneren op de BBC, die hadden ook altijd waardeloze wijn waar ze helemaal lyrisch over werden.quote:Op zondag 6 februari 2011 20:28 schreef devzero het volgende:
Hoe kun je een 'wine of the week' bij Marks&Spencer nou af doen als 'weinig aan'
ik bestel 90% van de wijn die ik koop online, vaak een uitgebreide beschrijving van de wijn zoals cellaring) terwijl hier de gemiddelde winkelbediende bij de liqourstore van toeten noch blazen weet.quote:Op zondag 6 februari 2011 21:03 schreef Z het volgende:
[..]
Bestellen jullie ook wel eens online wijn en zo ja waar?
voor drank moet je ook niet naar de slijterij maar naar de groothandel, daar lopen over het algemeen wijnspecialisten en sommeliers rond :pquote:Op zondag 6 februari 2011 22:36 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
ik bestel 90% van de wijn die ik koop online, vaak een uitgebreide beschrijving van de wijn zoals cellaring) terwijl hier de gemiddelde winkelbediende bij de liqourstore van toeten noch blazen weet.
lol, ja ik ken het beeld wat je beschrijf, maar hier in het zuiden van NZ valt dat nog wel mee.quote:Op dinsdag 8 februari 2011 18:27 schreef devzero het volgende:
Bij de term liquorstore denk ik overigens direct aan een dump tussen een dollar-store en een afhaalchinees in een morsige stripmall waar tussen de $5 liquors een paar flessen california wijn staan.
Gewoon fles dan alsnog in de huiskamer zetten, beetje inschenken en dat met je handen opwarmen. Een half glas is binnen 2 minuten heel aardig op temperatuurquote:Op maandag 14 februari 2011 01:17 schreef devzero het volgende:
Beginnersfout? Je koopt een vers stukje mahi mahi afkomstig uit de golf hier, je pakt een flesje 2008 chablis uit je voorraad en stopt die in je koelkast en dan ... vergeet je hem eruit te halen als je gaat koken en is de wijn te koud als je gaat eten. Naja, dan drink je het maar na de maaltijd![]()
[ afbeelding ]
prachtig glas wijnquote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:40 schreef devzero het volgende:
Ja, gewoon telkens een half glas inschenken en dat even opwarmen met je handen. En ik drink niet een hele fles binnen een half uurtje leeg, dus dat kwam wel goed.
[ afbeelding ]Gisteren overigens een Marques de Riscal reserva 2003 gedronken (samen met short-ribs). Ik had deze fles al een paar jaartjes liggen en het smaakte als een 'volwassen' rioja; ik denk niet dat hij nog veel langer had kunnen liggen.
idd prima vraag. Woonde hij niet op het zuid eiland?quote:Op donderdag 24 februari 2011 12:23 schreef Z het volgende:
Misschien moeten we eerst vragen hoe het met rechtsedirecte is.
Bedankt Z! We vertrekken zaterdagochtend. Op het programma staan:quote:
Ja, maar niet in Christchurch, maar in de buurt van Dunedin als ik me goed herinner, wat een 5 uur rijden ervandaan ligt.quote:Op donderdag 24 februari 2011 13:02 schreef Ferdii het volgende:
[..]
idd prima vraag. Woonde hij niet op het zuid eiland?
Dat wordt flink doorproeven!quote:Op donderdag 24 februari 2011 13:16 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Bedankt Z! We vertrekken zaterdagochtend. Op het programma staan:
1. Domaine Armand Gilg in Mittelbergheim
2. Domaine J. Hauller in Dambach
3. Domaine Bott Frères in Ribeauville
4. Domaine Mittnacht Frères in Hunawihr
5. Domaine Jean Geiler in Ingersheim
6. Domaine Charles Schleret in Turckheim
7. Domaine Rieflé in Pfaffenheim
Helaas is op zondagmiddag bijna alles dicht. Behalve het automuseum in Mulhouse, dus dan gaan we daar heen. Maandagmiddag rijden we terug naar Nederland.
Het is dan ook geen must om ze allemaal te bezoeken. Zaterdagmiddag een paar, zondagochtend een paar en maandagochtend een paar moet mogelijk zijn. En zo niet: geen probleem.quote:
Was een herhaalreceptquote:Op vrijdag 25 februari 2011 16:16 schreef Ferdii het volgende:
ziet er erg leuk uit
Laat ff een beschrijving achter op het moment dat je ze binnen hebt
vandaag een cotes du rhone opengemaakt, blijven mijn favoriete wijnen voor tussendoor
ligt sterk aan het gebied. Als je een gigondas of vacqueras hebt, die zijn stevig ja. Maar de gemiddelde rhone wijn is gewoon lekker fruitig en niet te stevig.quote:Op vrijdag 25 februari 2011 17:54 schreef devzero het volgende:
Was het een 2009? Ik heb erg gemengde reviews gelezen over 2009 rhones omdat het een erg warm jaar was en de gemiddelde rhone wijn dus erg sterk zou zijn. Ik heb een paar 'futures' voor rhone dus ik zie wel wanneer ik ze krijg.
Wat is de score?quote:Op dinsdag 1 maart 2011 13:02 schreef UIO_AMS het volgende:
Was een zeer geslaagd tripje naar de Elzas. M'n wijnvoorraad is weer aangesterkt.
22-0quote:
Ik was daar met een vriend van me. Hij heeft z'n voorraad ook aangesterkt.quote:Op woensdag 2 maart 2011 12:27 schreef Ferdii het volgende:
valt idd best mee, vroegah kwamen mijn ouders vaak met een achterbak vol terug uit frankrijk :p Zo erg dat de auto bijna door z'n assen ging
grappig dat je dit post Niels, ik ben een liefhebber van, vooral rode, wijn maar Port heeft me nooit kunnen bekoren.quote:Op zondag 6 maart 2011 09:06 schreef nielsgeode het volgende:
Gisteren een flesje Niepoort Senior Tawny gekocht om eens te proberen. Niepoort is een goeie producent dus de verwachtingen waren hoog. De port is mooi lichtrood van kleur, haast nog lichter dan een jonge Pinot Noir. In de geur zit veel rozijn met tonen van aardbei en subtiel hout/vanille. De smaak is mooi gebalanceerd maar lang niet zo uitbundig als ik met veel oudere LBV's en Vintage ports heb gehad. In de afdronk zit subtiel honing. Voor mijn gevoel mist er een heel stuk complexiteit in de smaark, maar dat kan je ook niet verwachten voor een tientje de fles van zo'n (beroemde) producent.
[ afbeelding ]
Het fijne van (de meeste) Port is dat een geopende fles langer goed blijft dan een gemiddelde fles wijn. Wij openen zo af en toe in het weekend een flesje die dan ergens in de tweede helft van de week de bodem bereikt. Qua alcohol is zo'n fles dan ongeveer 2 flessen wijn dus als je daar met z'n 2en een dag of 4 a 5 over doet is er niks aan het handje.quote:Op zondag 6 maart 2011 21:20 schreef devzero het volgende:
Ik vind port wel lekker, maar ik drink het amper. Eigenlijk alleen nog in restaurants na een goed dinner. Want, wanneer drink je nou port? Voor dat ene glaasje na het eten wil ik geen fles openen en even rustig op de bank zitten en een fles leegdrinken is ook niet zo'n aanrader.
Ik heb die niepoort ook wel eens gehad (helaas heb ik nooit iets anders van hem gezien hier) en ik ben het met nielsgeode eens wat betreft missende complexiteit. Een van mijn favoriete port wijnen in dat prijs segment is overigens de Graham six grapes.
- Punten zijn heel erg afhankelijk van de smaak van de beoordeler. Over het algemeen durf ik wel te stellen dat als Robert Parker een wijn een hoge score geeft, dat het niet mijn smaak zal zijn.quote:Op maandag 7 maart 2011 15:25 schreef Z het volgende:
Chapoutier zijn doorgaans uitstekend. In punten geloof ik niet zo heel erg meer. Punten scheppen verwachtingen en dat werkt niet bij wijndrinken (bij mij).
Al met al, goede wijn qua prijs/kwaliteit verhouding (nu moet ik zeggen dat ik een echte Shiraz fan ben)quote:A vibrant red with purple hues. A gently balanced bouquet displaying intense aromas of lifted blackberry and spice, integrated with subtle smokey oak. There are characters of plum inspired fruit, violet and a hint of chocolate. The rich expression of Clare Valley Shiraz extends on to the palate, where it develops into a medium bodied red. The wine is rich and soft with sweet black cherry flavours, fine supple tannins, good mouthfeel and excellent length. A soft yet opulent Clare Valley Shiraz with favourable oak and gentle spice, well structured and intensely flavoured, offering voluptuous varietal expressions, elegance and finesse.
Als je nog eens een echt krachtige shiraz zoekt, probeer dan eenz de stellenzicht shiraz uit zuid afrika. (stellenbosch). Volle krachtige shiraz met maar liefst 16% alc.quote:Op vrijdag 11 maart 2011 07:56 schreef rechtsedirecte het volgende:
Vrijdagavond dus even tijd voor een glaasje wijn
[ afbeelding ]
Annie's Lane 2008 Shiraz, een jonge shiraz uit de Clare Valley in Zuid Australie.
Wat prijs betreft een "middle of the range "wijn (NZ$22.95, terwijl je voor een top NZ'se Shiraz zo'n NZ$40.- betaal) en een beetje een impulseaankoop...ik moest toch even bij de liqourstore langs.
Een prima, krachtige volle wijn die met een paar jaar goede bewaring waarschijnlijk nog beter tot zijn recht komt als de scherpe kantjes er af zijn maar ook nu al lekker weg drinkt.
[..]
Al met al, goede wijn qua prijs/kwaliteit verhouding (nu moet ik zeggen dat ik een echte Shiraz fan ben)
direkt nog een glas en dan de andere helft van de fles voor morgenavond..
Welke precies?quote:Op vrijdag 11 maart 2011 12:09 schreef Ferdii het volgende:
Doosje villa maria sauv. blanc gekocht, wordt weer genieten komende weken
ik zal eens zoeken Ferdii, maar Z-A'se wijnen zijn hier met een kaarsje te zoeken...het zelfde als goed NZ'se wijnen in Nederlandquote:Op vrijdag 11 maart 2011 12:11 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Als je nog eens een echt krachtige shiraz zoekt, probeer dan eenz de stellenzicht shiraz uit zuid afrika. (stellenbosch). Volle krachtige shiraz met maar liefst 16% alc.
Gewoon even langsgaan als je in de buurt bent, Bald Hill zit daar trouwens ook geen 10 minuten vandaan.quote:Op vrijdag 11 maart 2011 21:02 schreef rechtsedirecte het volgende:
Nee nog niet Piet, ik wilde er rond de kerst even langs met mijn broer maar las op de website dat het alleen op afspraak was en we waren daar in de buurt op een zondag dus "didn't want to try my luck" maar letterlijk..., wat in een goed vat zit...
Ik ook niet, vind viognier niets aanquote:Op vrijdag 11 maart 2011 14:31 schreef Z het volgende:
In de winter rood, in de zomer wit hier.
De doos:
# Côtes-du-Rhône 2007 - rood
# Côtes-du-Rhône Villages Plan de Dieu 2007 - rood (x2)
# Vacqueras 2007 - rood
# Gigondas 2007 - rood
# Châteauneufdu-Pape 2008 - rood
Geen wit in de doos, die was op. Ben ook geen groot viognier liefhebber overigens.
heb deze brunello afgelopen week geproeft, is geen zak aan, niet de moeite waard voor zijn geldquote:Op maandag 7 maart 2011 15:02 schreef Ferdii het volgende:
Komende week heeft de Makro weer een folder vol wijn, staan erg leuke dingen in moet ik zeggen
Waar ik erg benieuwd naar ben is de brunello van 12 euro met 90 parker points
zie folder:
http://catalog.metro.info/Makro_NL/113/magazine.html
Ook de marius wijnen van m. Chapoutier spreken me erg aan. komende week maar weer eens naar de Makro om te proeven![]()
Graad of 10 tot 12 is het lekkerste. Rule of thumb: leg m in een normale koelkast, haal m er een half uurtje voor je m wilt drinken uit.quote:Op zaterdag 12 maart 2011 23:53 schreef 2cv het volgende:
Op welke temperatuur drink je ijswijn ? Mijn boeren-verstand zegt koelkast-temperatuur.
In de NRC stond een vrij lovende recensie 'Brancott Estate' SB, ik heb hem gekocht en gedronken maar vond hem niet echt lekker. Het blijft lastig SB uit NZ te vinden die mij goed smaakt. Ik heb de laatste tijd wel een paar uitstekende Franse Sauvignon Blancs gedronken, uit de Bordeaux dus gemengd met wat Semillion.quote:Op vrijdag 18 maart 2011 08:11 schreef rechtsedirecte het volgende:
oops, alweer een week voorbij dus lekker onderuit met een boek en een wijntje....
vanavond gekozen voor Lake Road Syrah (2008) van Boundary Vineyard.
Voor een syrah is het een fruitige en lichte wijn waarbij ik pas in de afdronk het ware syrah karakter naar boven kan halen.
Naar mijn smaak een iets te lichte en fruitige smaak voor een syrah maar verder een lekkere, maar verder geen bijzondere wijn die soepel wegdrinkt.
De regen op de ruiten, de herfstwind om het huis en een wijntje...life is good !!
Z, dan zit er niets anders op dan dat je Piet's voorbeeld volg en op een fact finding mission komquote:Op vrijdag 18 maart 2011 11:33 schreef Z het volgende:
[..]
In de NRC stond een vrij lovende recensie 'Brancott Estate' SB, ik heb hem gekocht en gedronken maar vond hem niet echt lekker. Het blijft lastig SB uit NZ te vinden die mij goed smaakt. Ik heb de laatste tijd wel een paar uitstekende Franse Sauvignon Blancs gedronken, uit de Bordeaux dus gemengd met wat Semillion.
Dat zijn toch ook vaak SB's? En chinon, ook lekker.quote:Op vrijdag 18 maart 2011 16:13 schreef Ferdii het volgende:
doe mij maar liever de wat schralere witte wijnen uit loire gebied bv
Er komen idd redelijk goede rode wijnen uit de buurt van Chinon.quote:Op vrijdag 18 maart 2011 20:25 schreef Z het volgende:
[..]
Dat zijn toch ook vaak SB's? En chinon, ook lekker.
Duur grapje?quote:Op vrijdag 18 maart 2011 20:48 schreef devzero het volgende:
Gisteren een aantal flessen van Mayacamas binnen gekregen. Mayacamas wordt een beetje als semi-cult beschouwd omdat ze 'on-california' achtige wijn maken. Ook nog een paar flessen Brunello wijnen; ik begin een beetje uitgekeken te raken op Toscaanse wijnen, dus we zien wel.
Kan ik iedereen aanraden, week of 6 rondtouren, wijngaard of 6 per week bezoeken, daar lekker proeven en wat inkopen, savonds een motelletje, flesjes opentrekken en leegdrinken of een huisje huren, bbq aan en grillen en genieten.quote:Op vrijdag 18 maart 2011 18:43 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Z, dan zit er niets anders op dan dat je Piet's voorbeeld volg en op een fact finding mission kom
Was het ook, gelukkig hebben we de fotos nog want veel herinneren kan ik me nietquote:
1 | In 1988 is Château de l'Amarine, tussen Nîmes en Arles, overgegaan naar de familie Dalle van Château de Campuget. Daardoor zijn twee van de grootste crus in de A.O.C. Costières de Nîmes nu in één hand. Die deskundige hand van wijnmeester Jean-Lin Dalle wordt geprezen door de grootste kenners ter wereld, van Robert Parker tot de Guide Hachette. En voor elke oogst ligt minstens één medaille klaar. Dit is ongekend top aan de monding van de Rhône. Een heerlijke blend van syrah (65%), grenache (30%) en mourvèdre (5%). Perfect op dronk, maar ook nog zeker 5 jaar op te leggen. Het is een donkerrode wijn met een prachtig bouquet van rijpe vruchten, zoals zwarte bessen. Bijzonder rond, kruidig en harmonisch. Erg lekker bij gegrild of gebraden, rood vlees. |
Ik had hem ook voorzichtig in een karaf gegoten.quote:Op woensdag 23 maart 2011 03:57 schreef devzero het volgende:
Er is niks mis met een goede rhone wijn op maandag!
En inderdaad een beetje jong, maar als je een tijdje laat luchten zal hij vast wel goed te drinken zijn.
quote:De wijn werd klassiek gecomponeerd uit ongeveer gelijke delen pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Speldenprik belletjes, beschaafde zuren, zacht wit fruit en een vleugje anijs typeren de vrij vieve smaak
Lekkere champagne, ja. Gisteren ook een glas van op.quote:Op donderdag 31 maart 2011 02:18 schreef ausweiss het volgende:
Vanavond (nou ja om 0:00) een flesje Georges Lacombe grand cuvée brut open getrokken.
We hadden die nog over van oudjaar.
En om dat ik een jaartje ouder ben geworden,
Vonden we het wel ff lekker.
Het is een heerlijke champagne voor zijn prijs.(+- 21,00)
Echt een aanrader voor dit geld.
[..]
[ afbeelding ]
heb je de namen? vallen net niet op de foto te lezen, zie alleen een margaux staan, rest onleesbaarquote:Op dinsdag 29 maart 2011 16:18 schreef Z het volgende:
Voor weinig zal niet lukken denk ik. Op wijnveilingen waar ik geweest ben werd goed geboden en altijd alles verkocht. Als je mazzel hebben schenken ze wijn of is er vooral een proeverij, kan je toch wat drinken.
Deze heb ik ooit op een veiling gekocht (een reeds geconsumeerd):
[ afbeelding ]
Bordeauxwijnen, vijf uit 1969 één uit 1962.
Kurk is traditioneel, maar eigenlijk helemaal niet zo goed om wijn mee af te sluiten. Een schroefdop is wijntechnische gezien veel beter. Kunstof kurken zijn er alleen maar omdat wijnboeren niet aan de schroefdop willen maar ook van de kurk af willen. Echte kurk zorgt voor het meeste bederf van wijn.quote:Op vrijdag 1 april 2011 02:27 schreef ausweiss het volgende:
Is het nu zo dat door gebruik van de nieuwerwetste flessen stopsels,
(nee geen schroefdoppen) de goede wijn langer houdbaar zijn?.
De kurk van kunsttof lijkt me beter tegen de tand des tijds kunnen.
Dan een ouwerwetst kurken kurk.
Er is goede rose, maar er is ook een hoop bocht en helaas valt het merendeel wat hier verkocht wordt (en dat is niet veel) in de laatste category. Best jammer, want een goede rose is best lekker op een warme avond. Ik heb meestal success met rose uit de provence.quote:Op zondag 10 april 2011 14:06 schreef Ferdii het volgende:
Rose tijd komt er weer aanIemand nog leuke aanraders? Ik ben nog op zoek naar oa een betaalbare rose sancerre. Als die er al zijn rond de 7-10 eurie per fles
Vind ik zelf ook mooie Rose, lekker droogquote:Op maandag 11 april 2011 03:37 schreef devzero het volgende:
[..]
Er is goede rose, maar er is ook een hoop bocht en helaas valt het merendeel wat hier verkocht wordt (en dat is niet veel) in de laatste category. Best jammer, want een goede rose is best lekker op een warme avond. Ik heb meestal success met rose uit de provence.
Utrechtsestraat waar? hoe heet die slijter?quote:Op zondag 10 april 2011 21:21 schreef Z het volgende:
Ik ben niet zo van de rosé. Bij de slijter in de Utrechtsestraat claimen ze de lekkerste rosé van de wereld te verkopen, en op het kaartje wat bij de fles staat dat ze hem alleen aan niet-rokers verkopen. Beetje overdreven maar het is wel typisch voor de slijter in kwestie, de man is wat nukkig. Ik weet even niet uit m'n hoofd hoe de rosé heet.
Ja ik ben ook benieuwdquote:Op maandag 11 april 2011 20:46 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Utrechtsestraat waar? hoe heet die slijter?
Ijswijn? Wat had je verwacht? Waarom niet gewoon weken in de rum?quote:Op woensdag 13 april 2011 01:21 schreef 2cv het volgende:
Krenten/rozijnen in ijswijn laten weken voor je ze toevoegt aan het pannekoekbeslag voegt niets toe aan de smaak. Volgende keer gewoon weer laten weken in water.
Tuscany ben ik nog nooit geweest, wel een paar jaar geleden in Umbria en Marche. Ik zou graag nog weer eens naar Italy gaan, maar ik vermijdt liever de tourist traps. Veel drinkplezierquote:Op woensdag 13 april 2011 14:16 schreef fruityloop het volgende:
In mei gaan we op vakantie naar Italië, naar Montalcino om precies te zijn. Die regio staat natuurlijk bekend om zijn Brunello wijnen, en ik was benieuwd of er hier toevallig ook liefhebbers nog tips/adresjes hebben om langs te gaan als we daar zijn?
Ik had verwacht dat het anders zou smaken dan met water en rum heb ik niet.quote:Op woensdag 13 april 2011 20:50 schreef devzero het volgende:
[..]
Ijswijn? Wat had je verwacht? Waarom niet gewoon weken in de rum?
We hebben een kamer/appartement in een actieve wijnboerderij, dus ik was van plan om zeker een paar keer met mijn kop onder zo'n vat in de kelder te gaan liggen.quote:Op woensdag 13 april 2011 20:55 schreef devzero het volgende:
[..]
Tuscany ben ik nog nooit geweest, wel een paar jaar geleden in Umbria en Marche. Ik zou graag nog weer eens naar Italy gaan, maar ik vermijdt liever de tourist traps. Veel drinkplezier
ff hier kijken, misschien heb je er wat aanquote:Op donderdag 14 april 2011 12:42 schreef fruityloop het volgende:
[..]
We hebben een kamer/appartement in een actieve wijnboerderij, dus ik was van plan om zeker een paar keer met mijn kop onder zo'n vat in de kelder te gaan liggen.![]()
Maar het probleem bij de Brunello's is dat ze overal waar het mag en kan die wijn produceren, en dus ook druiven verbouwen op grond die er niet zo geschikt voor is. Dit maakt het zoeken en herkennen van een goede brunello nog niet zo makkelijk, ik hoopte eigenlijk dat er hier mensen waren die al wat ervaring er mee hadden. Maar goed, dan gaan we zelf op speurtocht, dat moet ook geen straf zijn..
Ah, ze hebben de site vernieuwd. Wij zitten bij deze fattoria/wijnboer.quote:Op donderdag 14 april 2011 16:27 schreef Ferdii het volgende:
[..]
ff hier kijken, misschien heb je er wat aan
http://www.consorziobrune(...)embers-bottlers.html
Hij is natuurlijk nukkig, omdat je om de hoek een veel betere wijnhandel hebt. Van Bakel & Cavé net in de Kerkstraat. Vanaf Elzinga komend een meter of 15 rechtsaf de Kerkstraat in.quote:Op dinsdag 12 april 2011 09:51 schreef Z het volgende:
Amsterdam
natuurlijk.
Elzinga wijnen. Naast wijn kan je er jazz mixtapes kopen.
Misschien beter maar niet zo charmant.quote:Op dinsdag 19 april 2011 13:22 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Hij is natuurlijk nukkig, omdat je om de hoek een veel betere wijnhandel hebt. Van Bakel & Cavé net in de Kerkstraat. Vanaf Elzinga komend een meter of 15 rechtsaf de Kerkstraat in..
Ik ken de gallo chardonnay, is erg fruitig, maar niet zoetquote:Op dinsdag 19 april 2011 11:39 schreef bear87 het volgende:
Gisteren een Ernest & Julio Gallo Chardonnay opengetrokken. Maar sinds wanneer is Chardonnay zoet? Ik drink hem niet verder op..
Been there, drank the wine, bought the bottlequote:Op zaterdag 23 april 2011 10:24 schreef rechtsedirecte het volgende:
[ afbeelding ]
Cloudy Bay is in mijn opinie misschien wel de beste producent van NZ'se Sauvignon Blanc., elke glas is "heaven sent"
Dus op het gebied kleine jongen en toch valt de Pinot die ik op het moment drink ietsje tegen.
Een prima wijn maar het is absoluut geen vuurwerk en niet de $50 (+/- 25 euro) waard die deze wijn nogmaal gesproken in de winkel kost., in deze prijsklasse zijn er betere Pinots verkrijgbaar.
Bevestigd mijn vooroordeel nogmaals dat wat betreft NZ'se pinots je niet om Central Otago heen kunt.
Bedankt voor de tip,quote:Op dinsdag 26 april 2011 20:44 schreef Ferdii het volgende:
interessant programma om te kijken:
donderdag 20:25 op nederland 3: Keuringsdienst van waren. Gaat over de wijn fraude die al lange tijd speelt. (oa door gebruik te maken van gedestilleerd water bij aankomst in het betreffende verkoop land).
zie:
Druivennat
Duizenden jaren oud, maar nog altijd gewoon druivennat met wat gist. Simpel om te maken. Complex om te proeven. Een smakelijk wijntje is niet lekker, maar mooi. En een mooi wijntje is pas zalig als er een goed verhaal over te vertellen valt. Zo'n verhaal kreeg de Keuringsdienst in een brief van een kijker die anoniem heette.
Sterk verhaal
Volgens hem is veel wijn nog geen wijn als het ons land binnenkomt. Het is druivensap, waar water bij gedaan wordt. Een sterk verhaal voor de Keuringsdienst om op te klaren. De Keuringsdienst van Waarde gaat tot de bodem van de wereldwijde wijnhandel en neemt zelf ook een slok. Proost.
Donderdag 28 april, 20:25, NED3
bron: http://www.keuringsdienst.nl/page/50894/nl
Uitzending liet zien dat er met wijn geknoeid wordt.quote:Op dinsdag 26 april 2011 20:44 schreef Ferdii het volgende:
interessant programma om te kijken:
donderdag 20:25 op nederland 3: Keuringsdienst van waren. Gaat over de wijn fraude die al lange tijd speelt. (oa door gebruik te maken van gedestilleerd water bij aankomst in het betreffende verkoop land).
zie:
Druivennat
Duizenden jaren oud, maar nog altijd gewoon druivennat met wat gist. Simpel om te maken. Complex om te proeven. Een smakelijk wijntje is niet lekker, maar mooi. En een mooi wijntje is pas zalig als er een goed verhaal over te vertellen valt. Zo'n verhaal kreeg de Keuringsdienst in een brief van een kijker die anoniem heette.
Sterk verhaal
Volgens hem is veel wijn nog geen wijn als het ons land binnenkomt. Het is druivensap, waar water bij gedaan wordt. Een sterk verhaal voor de Keuringsdienst om op te klaren. De Keuringsdienst van Waarde gaat tot de bodem van de wereldwijde wijnhandel en neemt zelf ook een slok. Proost.
Donderdag 28 april, 20:25, NED3
bron: http://www.keuringsdienst.nl/page/50894/nl
Nog niet veel concreets daarentegen, enkel wat vermoedens en een waterhandelaar die wat schimmig deed. Maar goed, het zou me niet verbazen dat spul zoals Rooi Kaap of Kaapse Pracht zo gemaakt wordt, met die prijzen kan het haast niet anders.quote:Op vrijdag 29 april 2011 07:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Uitzending liet zien dat er met wijn geknoeid wordt.
Most ingedikt naar Nederland gehaald en hier met gedemineraliseerd water en gist een wijn gemaakt, en ingedikte most die door wijnboeren wordt gebruikt hun productie te verhogen.
Wel als je het als most importeert en er met wat water en gist, zelf wijn van maakt. Zo maken ze ook dat euroshopper sinasappelsap bijvoorbeeld.quote:Op vrijdag 29 april 2011 10:50 schreef Ferdii het volgende:
Veel zuid afrikaanse zooi is zOdanig goedkoop dat het bijna niet kan. Kaapse draai wordt bij de Makro soms verkocht voor 1,70 ex btw. Is volgens mij amper te doen door tussen handelaren bottelen en transport.
dit is idd de manier om het goedkoop te houden, alleen mag het niet op die manierquote:Op vrijdag 29 april 2011 10:58 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Wel als je het als most importeert en er met wat water en gist, zelf wijn van maakt. Zo maken ze ook dat euroshopper sinasappelsap bijvoorbeeld.
En ik denk ook zeker dat je daar een lekker drankje aan hebt, het mag alleen niet als wijn verkocht worden. Een bekend voorbeeld hiervan is de "Alte weintradition" die je voor ~2,50 bij de AH uit de bodembak van het wijnschap kan plukken. Daar staat ook nergens het woord "wijn" op, enkel wijndrank oid, en als je dan het etiket leest, zie je dat het op de manier zoals ik net beschreef gemaakt wordt.
Maar of dat nou ook bij bijvoorbeeld de AH Huiswijn gebeurt werd me niet helemaal duidelijkquote:Op vrijdag 29 april 2011 12:39 schreef Ferdii het volgende:
[..]
dit is idd de manier om het goedkoop te houden, alleen mag het niet op die manierIs ook precies het ding waarover ze in keuringsdienst van waren over vielen.
Joah, dat werd wel geïmpliceerd ja, maar letterlijk werd het niet gezegdquote:Op vrijdag 29 april 2011 13:12 schreef Z het volgende:
Ook al werd het niet letterlijk gezegd, leek het mij overduidelijk dat het hier ook om de huiswijn van de AH ging. Er kwam ook een fles van de AH in beeld.
quote:Het valt wel een beetje tegen, niemand pakt wijnverhaal Keuringsdienst van Waarde op, alleen NRC, maar daar adverteert AH zeker niet?
Raar ja. En AH ontkent, als ik het NRC stuk zo lees.quote:
Je kan door het vaststellen wat de samenstelling van bv het water is in de wijn bekijken waar het vandaan komt, zoals je met isotopenonderzoek ook kan vaststellen uit welke mijn het goud komt van een historische vonst, of waar asperges zijn gekweekt. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk bij plutonium vast te stellen welke kerncentrale het is gemaakt.quote:
Maar in het geval van gedemineraliseerd water heb je weinig mogelijkheden om isotopenonderzoek te gaan doen lijkt me?quote:Op vrijdag 29 april 2011 16:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan door het vaststellen wat de samenstelling van bv het water is in de wijn bekijken waar het vandaan komt, zoals je met isotopenonderzoek ook kan vaststellen uit welke mijn het goud komt van een historische vonst, of waar asperges zijn gekweekt. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk bij plutonium vast te stellen welke kerncentrale het is gemaakt.
Zo is bijvoorbeeld bewezen dat verreweg het meeste tin in het brons van bronzen werktuigen uit de bronstijd uit Wales komt. Hiermee kon bewezen worden dat men dus 2000 voor christus al handelswegen had van Wales tot het midden oosten.
Water kent ook isotopen, en demineraliseren is nooit 100%. Verder zijn er opgeloste gassen, zaken die demineraliseren er niet uithaalt. Zijn gespecialiseerde laboratoria voor.quote:Op vrijdag 29 april 2011 16:14 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Maar in het geval van gedemineraliseerd water heb je weinig mogelijkheden om isotopenonderzoek te gaan doen lijkt me?
Mmh, ik denk dat het nog wel eens heel lastig kan worden. Je kan misschien wel bepalen waar die isotopen vandaan komen, maar wie zegt dat dat niet het water is waarmee de druiven zijn beregend en zo in de wijn is gekomen? Maargoed, dit is nog al offtopic, ik ben benieuwd hoe het af gaat lopenquote:Op vrijdag 29 april 2011 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Water kent ook isotopen, en demineraliseren is nooit 100%. Verder zijn er opgeloste gassen, zaken die demineraliseren er niet uithaalt. Zijn gespecialiseerde laboratoria voor.
Wordt toch erg interessant als je in Zuid Afrikaanse wijn isotopen tegen komt die alleen in Italiaanse druiven zitten, of andersom.quote:Op vrijdag 29 april 2011 16:33 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Mmh, ik denk dat het nog wel eens heel lastig kan worden. Je kan misschien wel bepalen waar die isotopen vandaan komen, maar wie zegt dat dat niet het water is waarmee de druiven zijn beregend en zo in de wijn is gekomen? Maargoed, dit is nog al offtopic, ik ben benieuwd hoe het af gaat lopen
Oh, dat had ik even gemist gisterquote:Op vrijdag 29 april 2011 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wordt toch erg interessant als je in Zuid Afrikaanse wijn isotopen tegen komt die alleen in Italiaanse druiven zitten, of andersom.
Er wordt volgens die ene vent uit Zuid Afrika niet alleen aanlengwijn gemaakt met water en most, maar wordt ook ingekochte most toegevoegd aan wijnen om productie of kwaliteit te behalen
ik koop zelf bijna al mijn wijn via het internet..maar hou wel de prijzen in de gaten om te kijken of de orginele prijs wel daadwerkelijk het zelfde is als wat de website zegt.quote:Op zaterdag 30 april 2011 10:24 schreef knuppelhout het volgende:
heeft iemand ervaring met wijnoutlet.nl? ik zag er een advertentie over en ze hebben mooie aanbiedingen, maar je weet natuurlijk nooit of die originele prijs wel echt 2x zo hoog was. neigt wat naar consumentenbedrog!?
Zoals ik het begreep was dat alleen maar om een normaal volume aan wijn te kunnen blijven produceren, als dat door een tegenvallende oogst wat minder was?quote:Op vrijdag 29 april 2011 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wordt toch erg interessant als je in Zuid Afrikaanse wijn isotopen tegen komt die alleen in Italiaanse druiven zitten, of andersom.
Er wordt volgens die ene vent uit Zuid Afrika niet alleen aanlengwijn gemaakt met water en most, maar wordt ook ingekochte most toegevoegd aan wijnen om productie of kwaliteit te behalen
Hmm ik zie een castelgreve brunello van een wijnhuis wat niet bij het brunello consortium op de site staat, en volgens google ligt dat wijnhuis in de chianti regio? Beetje dubieus..quote:Op zaterdag 30 april 2011 10:24 schreef knuppelhout het volgende:
heeft iemand ervaring met wijnoutlet.nl? ik zag er een advertentie over en ze hebben mooie aanbiedingen, maar je weet natuurlijk nooit of die originele prijs wel echt 2x zo hoog was. neigt wat naar consumentenbedrog!?
Natuurlijk is die verleiding er, en als je het gewoon declareerd op de fles is er ook niets aan de hand.quote:Op zondag 1 mei 2011 11:54 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Zoals ik het begreep was dat alleen maar om een normaal volume aan wijn te kunnen blijven produceren, als dat door een tegenvallende oogst wat minder was?
Maar goed, de verleiding is dan wel groot natuurlijk.
Als je op die manier een slecht jaar wilt bekostigen is het dus enkel te doen om zoveel mogelijk te verkopen en niet om een mooie, lekkere wijn neer te zetten en je naam als wijnhuis hoog te houden.quote:Op zondag 1 mei 2011 11:54 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Zoals ik het begreep was dat alleen maar om een normaal volume aan wijn te kunnen blijven produceren, als dat door een tegenvallende oogst wat minder was?
Maar goed, de verleiding is dan wel groot natuurlijk.
En zoals piet zegt, gooi dan de flesprijs omhoog en verantwoord de prijs steiging op een slecht jaar.
leuk stukje, ben erg benieuwd wat die leveranciers hierop gaan doenquote:
De hele keten/industrie moet nu met de billen bloot, en met alleen zeggen dat ze het de consument naar de zin willen maken, zoals dat artikel wat suggereert, gaan ze niet weg komen, ook al is het grotendeels de waarheid natuurlijk.quote:Op maandag 2 mei 2011 15:18 schreef Ferdii het volgende:
[..]
leuk stukje, ben erg benieuwd wat die leveranciers hierop gaan doen
Op mijn werk was al een bericht van het KVNW verschenen dat zij zich distantieerde van de most import methode etc :p
Volgens mij bleek dat brunello verhaal uiteindelijk een storm in een glas water te zijn, toch? Maar goed, in de fabriek van Bertolli staan ook geen Italiaanse mama's liefdevol saus te maken.quote:Op maandag 2 mei 2011 19:46 schreef devzero het volgende:
Tsja, ik kijk er al niet meer van op. Net zoals die truffelolie die nooit een truffel gezien heeft. Bijna ieder jaar steekt er wel ergens een wijnfraude de kop op, van "onschuldig" mengen van Brunello en andere druiven om een hogere opbrengst te krijgen tot mengen met chemicalien om de wijn zoeter te maken (ik geloof dat het Oostenrijk was in de 80s).
Italianen blijken over het algemeen erg goed in het mengen van wijn, dus geen idee of het een storm in een glas wijn was of in een karaf.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 09:40 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Volgens mij bleek dat brunello verhaal uiteindelijk een storm in een glas water te zijn, toch? Maar goed, in de fabriek van Bertolli staan ook geen Italiaanse mama's liefdevol saus te maken.
Grappig je restaurant te noemen naar deze man, is daar een reden voor? En een 400 grams ribeye met paddestoelensaus klinkt goed.quote:Op zondag 8 mei 2011 10:46 schreef rechtsedirecte het volgende:
Gister heerlijk gegeten bij Buster Crabb
Je zou er hetero van wordenquote:Op donderdag 19 mei 2011 20:32 schreef Z het volgende:
Ik was van het weekend bij een proeverij van Ockhuysen. Dat was leuk, veel wijnen in een nog leuke prijsrange, 80% was tussen 8 en 20 euro denk. Lekkerst waren de wijnen van Dirler uit de Elzas.
inderdaad Piet, deze dame is de zonde waardquote:Op donderdag 19 mei 2011 20:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je zou er hetero van worden
[ afbeelding ]
quote:Dankzij een gouden tip van enkele natuur-, en scheikundeminnende kijkers, is er reden genoeg om een tweede aflevering aan 'wijn-gate' te wijden. Het bleek namelijk dat de huiswijnen te testen zijn op of het wel of niet een aangelengde drank is, terwijl laboratoria die door het programma waren benaderd zeiden dat dat niet mogelijk is.
Michiel Cotterink (researcher bij het NTR-programma): "Het blijkt dat een aantal wijnen wel degelijk gemengd is met gedestilleerd water. Daar stonden we wel van te kijken want de wijnindustrie is een grote en belangrijke industrie en leunt op het feit dat wijn een natuurproduct is. Ik geloof ook wel dat er mensen zijn die wijn op een koosjere manier maken, maar laat dat de mensen die dat niet doen dat dan op het etiket zetten. Dat is wel zo eerlijk."
Hoewel de tweede aflevering over de vermeende wijnfraude meer duidelijkheid geeft over de stand van zaken in de Nederlandse handel in 'aanlengwijnen', is de onderste steen ook na vanavond nog niet boven. De redactie besteedt daarom volgend seizoen nog een derde aflevering aan het onderwerp.
Mwa, de smaak wordt misschien minder intens door toevoeging van water, maar de smaak zelf blijft natuurlijk behoudenquote:Op donderdag 26 mei 2011 14:15 schreef Z het volgende:
Het lijkt me ook wel leuk om te weten hoeveel van die 'nepwijnen' een goede recensie krijgen in bijvoorbeeld de supermarktwijngids.
Probeer het eens: open een fles wijn van redelijke kwaliteit. Proef een glas onverdund en verdun het langzaam en kijk hoeveel verschil je proeft.quote:Op donderdag 26 mei 2011 14:25 schreef Bravebart het volgende:
[..]
Mwa, de smaak wordt misschien minder intens door toevoeging van water, maar de smaak zelf blijft natuurlijk behouden
Ja tuurlijk, de fijne smaken kunnen wegvallen als je veel water toevoegt, maar ik neem aan dat ze niet zoveel toevoegen? Anders krijg je bijvoorbeeld ook problemen met je alcoholpercentagequote:Op donderdag 26 mei 2011 19:12 schreef devzero het volgende:
[..]
Probeer het eens: open een fles wijn van redelijke kwaliteit. Proef een glas onverdund en verdun het langzaam en kijk hoeveel verschil je proeft.
Zag ik jou reactie niet heel vaag staan in beeld ?quote:Op donderdag 26 mei 2011 20:58 schreef Pietverdriet het volgende:
YES!!!
Mijn tip zette de KVW op het goede spoor!
Yepquote:Op donderdag 26 mei 2011 20:58 schreef ausweiss het volgende:
[..]
Zag ik jou reactie niet heel vaag staan in beeld ?
Thanks voor twee heel erg leuke KVW afleveringen! En er komt er nog eentje.quote:Op donderdag 26 mei 2011 20:58 schreef Pietverdriet het volgende:
YES!!!
Mijn tip zette de KVW op het goede spoor!
Mijn tip was die van het isotopen onderzoek, niet die van het water.quote:Op donderdag 26 mei 2011 21:05 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Thanks voor twee heel erg leuke KVW afleveringen! En er komt er nog eentje.
Is geen professor denk ik, maar gewoon een analistquote:Op donderdag 26 mei 2011 21:06 schreef Redcoon het volgende:
Die professor is trouwens wel een baas. Met z'n snor.
Deze is inderdaad zeer goed te drinken! De witte variant ook.quote:Op donderdag 26 mei 2011 14:59 schreef Lord Katundro het volgende:
Goed te drinken wijn van de AH:
[ afbeelding ]
Wij zijn net terug uit Toscane (Montalcino en omgeving) en bij veel wijnboerderijen kan je zo naar binnen lopen om te proeven, en verder zijn er veel zgn enoteca's waar je voor een paar euro 3/4 glazen kan proeven met wat hapjes er bij. Maar dat is ook wel een regio welke leeft van het wijn-toerisme.quote:Op dinsdag 17 mei 2011 13:53 schreef Pizzaman het volgende:
Ik zie dat er tijdens mijn verblijf in Italie een zogenaamde ' Cantine Aperte' is (open wijnkelderdag) iemand hier ervaring mee?
Op internet kan ik maar weinig concreets vinden er over.
Wij hebben deze wat zwaardere De Muller Solimar Rosado rosé in de kelder liggen sinds kort, die gaat lekker bij lichte varkensvlees gerechten, en eigenlijk alles wat op een bbq gaat, behoudens dikke steaks etc.quote:Op zondag 29 mei 2011 16:59 schreef Z het volgende:
Gister heerlijk gegeten en gedronken in Bussia (Amsterdam). Ik hou niet echt van rosé maar wel van deze, echt heerlijk.
Yep, de naam is wat apart, maar het bedrijf is ooit gesticht door geëmigreerde Duitsers. Sowieso maken ze erg lekkere wijnen, ook hun Chardonnay en Porpores reserva zijn heerlijk.quote:
quote:New Zealand's finest wines have been kicked out of two of Australia's most prestigious award shows.
The Royal Hobart International Wine Show has "temporarily suspended" its invitations to New Zealand winemakers while the Perth Royal Wine Show has also closed the door to Kiwi wineries.
A local wine expert says the move is understandable as under-siege Australian winemakers are getting fed up with awarding their top prizes to New Zealanders.
Royal Agricultural Society of Tasmania chief executive Scott Gadd said there had been an "informal understanding" with organisers of the Air New Zealand Wine Awards and Royal Easter Wine Show that both shows could be opened to winemakers and judges from Tasmania.
"And that hasn't happened," he said.
"So our committee has taken the decision to temporarily suspend entries in the hope that somewhere down the track, Tasmanian wines and Tasmanian judges would be allowed access to your two national shows," said Mr Gadd.
"I would dearly love New Zealand wines to come back into our show so I'm hoping this decision might prompt a bit of a rethink over there."
Wine author and columnist Michael Cooper said the move - which sees the likes of award winners Villa Maria, Saint Clair and Nautilus Estate excluded from the competition - was "understandable".
He said Australian wine shows had been "generous" allowing New Zealand winemakers to participate but it was unlikely they had anticipated the success of wines made here.
"If New Zealand's greatest strengths are Sauvignon Blanc and Pinot Noir, the best place in Australia to compete against those varieties would be Tasmania [where it makes up 40 per cent of production].
"But the Pinot Noir trophy is going consistently to New Zealand, so whoever is funding that trophy is funding a New Zealand winemaker to go to Burgundy in France. They must be asking themselves 'why are we doing this?'."
Mr Cooper said the Australian industry was "under siege" with their wines less in favour internationally, the high Australian dollar making it harder to sell and the country being hammered by natural events.
He said 15 per cent of the Australian domestic market was held by imported wines, the majority from New Zealand.
Mr Gadd said New Zealand winemakers would be invited back to the competition "absolute post haste" if its demands were met.
But Shona White, event co-ordinator for the Royal Easter Wine Awards show, said access for foreign winemakers to the show would be impossible - meaning the ban in Tasmania could be a long one.
"Only wines where the grapes are grown and the wine is produced in New Zealand will be accepted. It's the same in Australia, they have competitions that are only for Australian wines," she said.
Ms White said she could not recall any discussions with Australians about entry into the event, which celebrated 58 years earlier this year.
"Someone's telling you porkies, I'm afraid."
Chris Yorke, global marketing director for New Zealand Winegrowers, said the Air New Zealand Wine Awards had only ever been open to New Zealand wines, although overseas judges had participated since its inception.
Alasdair Maling, Villa Maria's group winemaker, said the snub was disappointing.
"It would have been nice to be able to continue over there. We typically do well in the Pinot Noir category, it could be jealousy, maybe ?"
The Tasmania ban comes as the Perth Royal Wine Show also barred New Zealand winemakers. Spokeswoman Maryanne Shaddick said a decision to make the competition open to Australians only had been under discussion "for some years".
Canberra's National Wine Show also delisted Kiwi winemakers last year, saying it wanted to intensify local competition.
Hobart Show
In the past two years, New Zealand wines have won:
23 gold awards.
17 silver awards.
47 bronze awards.
wat voor type witte wijn Progje?quote:Op vrijdag 10 juni 2011 21:57 schreef progje het volgende:
Witte Wijn uit (van) Mauritius meegenomen. Die is echt verrassend lekker
Welk jaar?quote:Op zaterdag 11 juni 2011 21:47 schreef devzero het volgende:
Die heb ik een paar maanden geleden ook gehad. Ik vond hem een beetje over de top (als in 'te veel eiken en fruit') en niet bepaald zacht van smaak. Waarschijnlijk had ik em iets langer moeten decanteren of gewoon nog een paar jaartjes moeten laten liggen.
Mja leek me wel een geschikt vaderdagkadootje, maar denk dat het gewoon andere wijn wordt uit de lokale slijter, deze fles is al duur en daar komen ook nog verzendkosten bij.quote:Op zondag 12 juni 2011 15:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Novelty wine, net als arrogant frog, denk dat je hem het beste op internet kan bestellen
2005. Net als die van jou. Ik heb er nog 1, dus over een tijdje zal ik het nog eens proberen.quote:Op zaterdag 11 juni 2011 21:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Welk jaar?
Die ik drink heeft zeker niet teveel eiken.
http://www.winesthatrock.com/ Wie komt er op. $50 voor 3 flessen is overigens niet zo duur, maar verzendkosten naar europa zullen vast niet goedkoop zijn. Ik zag net op die website dat een paar lokale slijters die flessen verkopen, maar ik ga het niet proberen.quote:Op zondag 12 juni 2011 15:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Novelty wine, net als arrogant frog, denk dat je hem het beste op internet kan bestellen
Waar staat dat op die website, kan het niet vinden?quote:Op zondag 12 juni 2011 16:45 schreef devzero het volgende:
[..]
2005. Net als die van jou. Ik heb er nog 1, dus over een tijdje zal ik het nog eens proberen.
[..]
http://www.winesthatrock.com/ Wie komt er op. $50 voor 3 flessen is overigens niet zo duur, maar verzendkosten naar europa zullen vast niet goedkoop zijn. Ik zag net op die website dat een paar lokale slijters die flessen verkopen, maar ik ga het niet proberen.
Alleen een bon vivant zoals jij doet zich op een doordeweekse dinsdag tegoed aan een flesje wijnquote:Op dinsdag 14 juni 2011 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Flesje Brunello di Montalcino Collina dei lecci 2006 aan het drinken, lekker wijntje, 15 Euro bij Aldi Sued
Na, was over van Zondag, half flesje, zonde om zuur te laten worden, en hij heeft goed kunnen ademen nu, is ie nog zachter van geworden.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 23:07 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Alleen een bon vivant zoals jij doet zich op een doordeweekse dinsdag tegoed aan een flesje wijn
Ik heb wel.eens die priori besteld. Die was ok maar niet heel bijzonder.quote:Op zaterdag 11 juni 2011 22:16 schreef knuppelhout het volgende:
hangen hier mensen rond die de volkskrant wijnen wel eens b
estellen? ben wel benieuwd of het de moeite waard is... er kwam vandaag n barolo voor 12,95 voorbij op t flyertje.
De noordkant van Montalcino brengt over het algemeen niet de allerbeste Brunello's voort, maar 2006 is een goed jaar (vergelijkbaar met 2004) daar is iedereen het wel over eens kwamen we achter op vakantie in Montalcino. Dit hebben we uiteraard ook zelf even organoleptisch vastgesteld tijdens diverse proeverijen.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Flesje Brunello di Montalcino Collina dei lecci 2006 aan het drinken, lekker wijntje, 15 Euro bij Aldi Sued
Voor deze prijs krijg je uiteraard geen top brunello, classico of barolo. Maar hij is zeer goed voor zijn prijsquote:Op woensdag 15 juni 2011 11:58 schreef fruityloop het volgende:
De noordkant van Montalcino brengt over het algemeen niet de allerbeste Brunello's voort, maar 2006 is een goed jaar (vergelijkbaar met 2004) daar is iedereen het wel over eens kwamen we achter op vakantie in Montalcino. Dit hebben we uiteraard ook zelf even organoleptisch vastgesteld tijdens diverse proeverijen.
Dat doen wij ook vaak, zo hadden we gisteren nog een ½ flesje Portugieser van Hauck, en die wat zoetere rode wijn gaat erg lekker bij een pittige curry.quote:Op dinsdag 14 juni 2011 23:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Na, was over van Zondag, half flesje, zonde om zuur te laten worden, en hij heeft goed kunnen ademen nu, is ie nog zachter van geworden.
De meeste (sub-top)Bordeaux wijnen zijn al enorm overpriced en een 40% prijs increase is van de zotte. Ik drink al bijna geen wijnen in de grand cru classe uit de Bordeaux meer en als 2010 echt zo goed is als wat iedereen beweert, dan zal het ook niet meer uitmaken.quote:In a further twist to the ongoing saga of Bordeaux 2010 prices, negociant Barriere Freres has refused to sell Chateau Rauzan Segla because of its 'ludicrous' price.
...
Rauzan-Segla, the Chanel-owned Margaux second growth, has just been released with a retail price to the trade of ¤84.00 per bottle from negociants – 40% more than last year’s ¤60.00.
Ik drink al jaren geen bordeaux meer, veel te duur voor wat je krijgtquote:Op donderdag 16 juni 2011 23:12 schreef devzero het volgende:
Negociant boycotts 'ludicrous' Rauzan Segla
[..]
De meeste (sub-top)Bordeaux wijnen zijn al enorm overpriced en een 40% prijs increase is van de zotte. Ik drink al bijna geen wijnen in de grand cru classe uit de Bordeaux meer en als 2010 echt zo goed is als wat iedereen beweert, dan zal het ook niet meer uitmaken.
Voor het geld krijg je betere wijnen.quote:Op vrijdag 17 juni 2011 09:24 schreef Z het volgende:
Mijn vrouw is verzot op Bordeauxwijnen dus ik moet wel. Niet alles is duur natuurlijk. De discussie omtrent de Bordeauxwijnen en de prijzen 2010 is wel interessant. Topwijnen klappen gewoon 40% bovenop de prijs van vorig jaar, ze worden toch wel gekocht door de Chinezen is de gedachte volgens mij. Wat mindere goden houden de prijs veelal constant (in vergelijking met 2009).
Ik zou dan denken aan een jongere Italiaanse wijn, een Sangiovese bijvoorbeeld. AH heeft daar een paar van in het assortiment die goed beoordeeld zijn, de bekende "omfietswijnen" Nicolaas Klei bijvoorbeeld. Of die met een paar sterren van Hubrecht Duijker.quote:Op vrijdag 17 juni 2011 02:33 schreef Madame_Paon het volgende:
Geen zin om het topic door te lezen, maar een vraag:
Wat is een lekkere rode wijn voor een beginnend wijndrinker?
Ik drink sinds een jaar rode wijn, maar nog steeds is het behoorlijk vies en smaakt het bijna giftig.
Kent iemand goede voorbeelden van een beginnerswijn?
Ik heb trouwens geen idee wat ik lekker vind.
Er is max 1 bon per klant/adres in te wisselen, heb je dat gelezen op de iBood pagina?quote:
Nog 4 flessen gekocht, was trouwens geen 15 euro maar 11 euro nogwatquote:Op dinsdag 14 juni 2011 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Flesje Brunello di Montalcino Collina dei lecci 2006 aan het drinken, lekker wijntje, 15 Euro bij Aldi Sued
Bedankt voor de tip, ik heb er een gekocht!quote:Op zaterdag 18 juni 2011 02:07 schreef ausweiss het volgende:
Misschien een tip voor onze wijn liefhebbers.
Ik zag net dat ze bij ibood een wijn waardebon ter waarde van 40 euro,
Voor 10 euro aanbieden.
Te gebruiken op wijnvoordeel.nl.
En nee ik werk niet bij een van deze bedrijven,
Ben gewoon een Hollander die veel voor weinig leuk vind.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |