Wie maakt er een mooie OP?quote:Hier en daar duiken er af en toe topics op over wijn hier in CUL.
Laten we proberen om al deze topics te bundelen in het grote wijntopic.
Vraag je je af wat voor wijn bijv. bij welk gerecht zou passen of wil je ons mee laten beleven in een prachtige fles rode wijn waar je gisteravond van genoten hebt...plaats het hier.
Voor de Fok!kers die werkelijk niets van wijn weten maar er maar al te graag iets over willen leren, hierbij een wiki link over wijn
Verder zijn er Fok!kers onder ons met een behoorlijke kennis van wijn die je graag wegwijs maken en je aan de hand nemen op de ontdekkingstocht door de wondere wereld van wijn.
Maar natuurlijk valt er nog zo veel meer te genieten met wijn uit alle uithoeken van de wereld
Kortom, wijnliefhebbers verenig u en barst maar los..
Nee, dit lijken mij prachtige vragen om over te discusseren op dit topic...prima voorzet Devzero!quote:Op dinsdag 4 januari 2011 19:23 schreef devzero het volgende:
ik hoop dat er niet alleen mooie plaatjes in de OP komen, maar ook handige informatie als 'wat voor glazen moet ik gebruiken voor mijn witte burgundy' en 'wat is de ideale drink temperatuur voor een tokaji'
Of is dat meer voor een fok-wijn-wiki?
Corbières - Domaine Pierre Fil - Cuvée Elisycesquote:Op dinsdag 4 januari 2011 21:11 schreef nielsgeode het volgende:
Heeft er iemand misschien interesse om een kistje van zes flessen Domaine Pierre Fil (een Minervois) uit 1998 over te nemen? Prijs: 40 euro inclusief verzenden
Omdat ik destijds teveel ingekocht had en ik ze naast alle andere wijnen die ik nog heb liggen (ik schat een fles of 50 die binnen 1-2 jaar op moeten) zelf gewoon niet meer op krijg. Ze zijn nu nog lekker maar lang kan je ze niet meer bewaren denk ik.quote:
Bott-Freres in Ribeauville is een producent waar ik aardig wat lekkers van gekocht heb. Als je echt goeie Elzasers wilt moet je gaan kijken bij producenten als Geiller en Kellner.quote:Op woensdag 5 januari 2011 13:07 schreef UIO_AMS het volgende:
Over een maandje rij ik naar de Elzas. Iemand met aanraders uit die streek?
Bedankt! Heb alleen het volgende adres gevonden:quote:Op woensdag 5 januari 2011 14:15 schreef nielsgeode het volgende:
Bott-Freres in Ribeauville is een producent waar ik aardig wat lekkers van gekocht heb. Als je echt goeie Elzasers wilt moet je gaan kijken bij producenten als Geiller en Kellner.
http://www.bott-freres.fr/quote:Op woensdag 5 januari 2011 14:46 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Bedankt! Heb alleen het volgende adres gevonden:
Jean Geiler - Cave Vinicole d'Ingersheim,
45 rue de la République,
F-68040 Ingersheim.
Opening hours of the tasting area :
- from the 1st of november to the 30th of april from 9am to noon and from 2pm to 6pm
Van Kellner geen bezoekadres gevonden. Helaas.
Mijn ervaring met witte wijn is dat als er vorst overheen gaat, hij zoeter wordt.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 02:47 schreef 2cv het volgende:
Ik heb wel eens gehoord dat ijswijn heel zoet is. Klopt dat ?
* 2cv is zoetekauw.
Ja.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 02:47 schreef 2cv het volgende:
Ik heb wel eens gehoord dat ijswijn heel zoet is. Klopt dat ?
* 2cv is zoetekauw.
Kies dan een Duitse spatlese.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 03:29 schreef 2cv het volgende:
Mooi, bij het eerstvolgende feestje haal ik ijswijn in huis. Heeft iemand tips voor goedkope maar niet al te belabberde (ik ben geen kenner en het is een feestje, geen wijnproeverij) ijswijn ?
Parels voor de zwijnenquote:Op vrijdag 7 januari 2011 03:29 schreef 2cv het volgende:
Mooi, bij het eerstvolgende feestje haal ik ijswijn in huis. Heeft iemand tips voor goedkope maar niet al te belabberde (ik ben geen kenner en het is een feestje, geen wijnproeverij) ijswijn ?
Ja, het kan van gedroogde druiven worden gemaakt, ook worden er wijnen gemaakt van druiven die ze aan de stok laten en bevriezen, dan verliezen ze een deel van het water, dat geeft dan ijswijn. Verder heb je ook een proces waarbij ze druiven laten rotten voordat ze er wijn van maken, Tokaji esszencia wordt zo gemaakt.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 17:58 schreef foodlover het volgende:
Eiswein vind ik erg lekker, maar inderdaad een beetje zonde om als gewoon drankje bij de borrel te geven.
Ik heb laatst een dessertwijn geproefd die gemaakt was van gedroogde druiven, had ik zelf nog nooit van gehoord. Weet iemand hoe ik me de productie daarvan moet voorstellen: soort rozijnen die alsnog geperst worden?????
bronquote:Wine-drinkers are more likely to pick pinot noir from the shelf than sauvignon blanc, a survey shows.
A Herald-DigiPoll survey showed that slightly more New Zealanders (31.3 per cent) chose red wines over white (30.1 per cent).
Red wine's popularity is likely to be due to the marked increase in pinot noir drinkers. As New Zealand pinot noir gathers international acclaim, local demand for it has stepped up, resulting in cheaper bottles on the shelves.
Wine commentators say New Zealanders' move to pinot noir was a natural progression, which showed a more mature local market and palate. Men were especially attracted to red wine, and were twice as likely as women to choose it.
In the white wine market, traditional favourite chardonnay has been overtaken by sauvignon blanc in popularity.
The poll showed 33.9 per cent of white wine drinkers chose sauvignon blanc, while 25.5 per cent chose chardonnay.
In his most recent book, wine writer Michael Cooper said sauvignon blanc eclipsed chardonnay in popularity when discounted brands came on the market.
The introduction of $10 sauvignon blanc gave people a cheap and fashionable option.
He said that with wine on supermarket shelves, women had taken over the job of buying wines and generally preferred fresh, fruity wines like sauvignon blanc.
A quarter of New Zealanders said they did not drink wine at all.
Eiswein wordt ook meer als dessert wijn gedronken, zou het niet zo schenken op een feestje, dan eerder een spatlese/auslese nemen. Gewoon zoete troep voor een goedkoop prijsje.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 17:58 schreef foodlover het volgende:
Eiswein vind ik erg lekker, maar inderdaad een beetje zonde om als gewoon drankje bij de borrel te geven.
Ik heb laatst een dessertwijn geproefd die gemaakt was van gedroogde druiven, had ik zelf nog nooit van gehoord. Weet iemand hoe ik me de productie daarvan moet voorstellen: soort rozijnen die alsnog geperst worden?????
Ferdii, ik drink zelf weinig Pinot Gris en sowieso heb ik nog nooit een NZ'se Pinot Grigio gehad.quote:Op zaterdag 8 januari 2011 19:18 schreef Ferdii het volgende:
misschien dat jij het weet rechtsedirecte,
Had vandaag een klant met de vraag of wij aan een pinot grigio uit de marlborough streek konden komen. Hadden we helaas niet, maar ben ook erg benieuwd of die überhaupt gemaakt worden en of het goed te doen is
dit is volgens mij ook ten dele waar, volgens mij is Grigio weer een kloon van Pinot Gris maar aan de smaak zal niet veel verschillen.quote:Op zondag 9 januari 2011 02:57 schreef devzero het volgende:
Ik dacht altijd dat Pinot Grigio en Pinot Gris dezelfde druif was, maar anders genoemd wordt afhankelijk van het gebied.
ik zal morgen even mijn oordeel posten.quote:2009 Durvillea Marlborough Pinot Grigio ( Pinot Gris )
Double Gold Medal at the Sydney Top 100. This is Astrolabe's baby sister and is an absolute steal for the quality.( Pinot Grigio is the Italian name for what we call Pinot Gris ) The bouquet is of poached pear and nougat, with a whiff of brown spice. The palate is medium-bodied with pear and peach flavours, minerally texture and long finish. This won a blue gold at Sydney which is a medal for match matching and Astrolabe used the suggested foods of pasta and poultry dishes, smoked salmon and salads.
Volgens mij niet, Pinot Gris is hetzelfde als de Pinot Grigio, het is gewoon de italiaanse naam, en in Duitsland noemen ze hem weer Grauburgunder.quote:Op zondag 9 januari 2011 05:14 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
dit is volgens mij ook ten dele waar, volgens mij is Grigio weer een kloon van Pinot Gris maar aan de smaak zal niet veel verschillen.
Wat je proeft is het verschil in bodem, klimaat, etcquote:Op zondag 9 januari 2011 13:20 schreef Ferdii het volgende:
zover mij bekend zit er wel wat verschil in. Pinot gris zijn over het algemeen iets zoeter aan het eind.
Pinot grigio is wat frisser.
Dat is mijn ervaring tot nu toe, kan natuurlijk ookgewoon aan gebied enz liggen.
Ik zie hier nog wel eens ijswijn liggen uit Ontario. Rode wijn uit canada ken ik niet, maar als er rode wijn uit nederland kan komen, waarom dan niet uit het (gedeeltelijk zuidelijkere dan nederland) Canada.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 13:28 schreef Z het volgende:
Er schijnen (rode) wijnen van grote kwaliteit in Canada gemaakt te worden. Maar ja, hoe kom je er aan, in A'dam ben ik ze nog nooit tegen gekomen ...
Helaas geen optie voor deze student. Had dat eerste doosje 4 jaar geleden voor ongeveer 7 euro per fles.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 18:43 schreef devzero het volgende:
Snel een paar flessen kopen voor ze weg zijn en dan niet aanraken voor de volgende 5-10 jaar.
Goede deal!quote:Op woensdag 12 januari 2011 10:46 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Helaas geen optie voor deze student. Had dat eerste doosje 4 jaar geleden voor ongeveer 7 euro per fles.
35 ex btwquote:Op dinsdag 11 januari 2011 13:56 schreef Casparovvv het volgende:
Mijn recente succesje was een doosje Chateau Prieuré-Lichine 2005, een prachtige Margaux. Helaas niets meer van over, en doet een kleine 50 euro per fles bij de groothandel.
tvptje bij deze.
Ik vond m voor 46 ex btw.quote:
De 2005 is wel een van de betere jaren afgelopen decennium. 2004 scheen maar belabberd te zijn.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 13:57 schreef Ferdii het volgende:
[..]
ga nu twijfelen of het wel de 2005 was en niet de 2001
vanavond ff checken
Het was idd de 2001, de 2005 was idd wel een stuk beter, vandaar ook die hogere prijsquote:Op vrijdag 14 januari 2011 14:01 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
De 2005 is wel een van de betere jaren afgelopen decennium. 2004 scheen maar belabberd te zijn.
Dat adres van Kelner lijkt niet te achterhalen. Ik kan hem in ieder geval niet vinden. Van mijn wijnleverancier inmiddels de volgende tip gekregen:quote:Op woensdag 5 januari 2011 18:51 schreef nielsgeode het volgende:
http://www.bott-freres.fr/
Die ander probeer ik vanavond voor je te vinden
Domaine Mittnach Frères in Hunawihr.quote:Op woensdag 5 januari 2011 13:07 schreef UIO_AMS het volgende:
Over een maandje rij ik naar de Elzas. Iemand met aanraders uit die streek?
bron: stuff.co.nzquote:Wine sales to China and Canada rocketed last year and Central Otago producers are keeping an eye on export potential.
Exports to China increased 180 per cent to $17 million, New Zealand's sixth largest destination for wine shipments.
Shipments of wine to Canada climbed 41 per cent.
Mt Difficulty Winery marketing manager Mike Herrick said the Canadian market had huge potential, but it was difficult to build a sustainable business when the industry was controlled by government-owned liquor boards.
The United States market had dropped away and China, which produces almost as much wine as Australia, was "definitely interesting" but more of a long-term option, he said.
"For the moment it's for somebody else to develop. It's a 20-year project," he said.
Felton Rd winemaker Blair Walter said Canada had its difficulties because of state controls but there was significant interest in New Zealand wines.
The market was similar to Scandinavia, where countries such as Sweden control liquor supply through state-owned organisations.
"Canada is a very interesting market," Mr Walter said.
Chard Farm winery co-owner Rob Hay said the producer sent a shipment of 1100 cases to China, where change in consumer demographics meant more people were gaining disposable incomes.
"Central Otago pinot noir complements a lot of Chinese dishes and we came away from two visits to China very bullish," he said.
New Zealand Winegrowers' 2010 annual report says $59m of wine was exported to Canada last season – the fourth-largest wine export market – compared with $6.1m in 2001.
Last year, a New Zealand Trade and Enterprise report into the Canadian export wine market said there was room for growth.
Wine exporters wait and hope
Wineries in Central Otago are hoping the strength of the Australia export market continues this year amid a weak United States economy, plummeting grape prices and fallout from the Queensland floods.
The economic cost of the floods could hit producers who rely on Australia as the largest importer of New Zealand wine. Consumer confidence across the ditch has tumbled and flood repairs are expected to cost $13billion.
New Zealand Winegrowers' figures to June 2010 showed 142 million litres of wine were exported last year, about $1billion of sales, including $327m of wine shipped to Australia.
Exports continued to grow but prices tumbled, with the average value of bottled wine exports down 11 per cent to $8.77 dollars a litre.
Ad Feedback Average grape prices plummeted, from $2161 a tonne in 2008 to $1293 last year.
Pinot noir was an exception, enjoying a 33 per cent rise in exports but, as prices tumble and fears of a grape glut threaten to drive prices down further, producers are monitoring export markets carefully.
Mt Difficulty Winery marketing manager Mike Herrick said Australia was the Bannockburn winery's main export market.
Sales to Australia were growing, with continued interest in pinot noir from Central Otago, he said.
He said the US post-recession market was faltering as Americans reverted to cheaper, domestically produced wines.
The United Kingdom was the second-largest New Zealand wine market but the strongest market was Australia.
"We're not only seeing more imported wine into Australia but a natural strength in the varieties we produce that fits into those niches in Australia," he said.
Peregrine Wines business manager Craig Biggs said the US was a significant market but there was little growth in exports from the Gibbston Valley producer.
"Australia is very, very strong. It's going to be interesting to see what's happening in places like Brisbane and Melbourne, to see what happens to consumer confidence (after the floods)."
Central Otago pinot noir was renowned and quality would always win out, he said. "In the UK there's been no growth (for Peregrine) in the past two years. It's in a holding pattern and over the next year or 24 months I wouldn't expect any uplift."
However, other interesting markets popped up and Peregrine was exporting to Norway and Sweden, he said.
Felton Rd winemaker Blair Walter said the Bannockburn producer, which exports 70 per cent of its wine, was fielding inquiries from Poland and Finland.
Australia and the UK remained strong export markets but the US continued to plod along, he said.
For Felton Rd, the reputation of Central Otago wine meant the product was recession-proof.
Ik ken het niet. Maar voor negen euro krijg je natuurlijk niet een van de beste wijnen in de wereld. Tanat is een druif toch?quote:Op vrijdag 21 januari 2011 01:10 schreef rechtsedirecte het volgende:
Don David (Argentina) 2008 Reserve Tannat.
Iemand ervaring met deze wijn?
Ik kreeg deze via mijn favoriete wijnsite aangebodne voor +/- 9 euro en staat volgens hun te boek als een van de beste wijnen ter wereld.
Zegt natuurlijk niet alles maar houd wel in dat het niet helemaal een verkeerde wijn moet zijn.quote:Voted Best red wine in the world - Concours Mondiale de Bruxelles 2010
Grand Gold Medal - Concours Mondiale de Bruxelles 2010
Alleen zijn er een hoop wijnen met een 'grand gold medal' op dat concours.quote:Op zaterdag 22 januari 2011 23:40 schreef rechtsedirecte het volgende:
De titel van beste wijn is hierop gebaseerd:
Voted Best red wine in the world - Concours Mondiale de Bruxelles 2010
Grand Gold Medal - Concours Mondiale de Bruxelles 2010
waar, maar ik hoop mijn bestelling woensdag binnen te krijgen dus bij volgend weekend hoop ik jullie te kunnen melden of deze wijn een grand gold medal waardig isquote:Op zondag 23 januari 2011 20:43 schreef devzero het volgende:
[..]
Alleen zijn er een hoop wijnen met een 'grand gold medal' op dat concours.
quote:Op maandag 24 januari 2011 00:08 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
waar, maar ik hoop mijn bestelling woensdag binnen te krijgen dus bij volgend weekend hoop ik jullie te kunnen melden of deze wijn een grand gold medal waardig is
Zeker doenquote:Op vrijdag 28 januari 2011 15:46 schreef devzero het volgende:
Villa Maria ken ik niet, maar ik ken bijna amper sauv. blanc uit NZ; toch eens naar op zoek gaan.
Inderdaad Dev, dat leidde mij naar de Don David Tannat, en geen spijt van gehad.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 20:57 schreef devzero het volgende:
Hmm, ik verkies een white burgundy (chardonnay) die amper hout heeft gezien, maar dat sluit niet uit dat ik eens iets buiten mijn 'standaard wijntjes' moet proberen.
Over Uruguay gesproken, ik moet even graven naar de naam van die wijn maar jarenlang heb ik een heerlijke wijn uit Uruguay gedronken, zowel wit als rood was hij erg lekker. Eurootje 5/6 de fles. Zal eens kijken of hij nog aangeboden wordt tegenwoordig, zie weinig wijn uit Uruguay normaal gesproken!quote:Op zaterdag 22 januari 2011 23:40 schreef rechtsedirecte het volgende:
De titel van beste wijn is hierop gebaseerd:
[..]
Zegt natuurlijk niet alles maar houd wel in dat het niet helemaal een verkeerde wijn moet zijn.
RRP was NZ$ 25.- en nu in de aanbieding voor NZ$ 18.-
Tannat is inderdaad een druivensoort, vooral erg populair in Urugauy.
Een krachtige volle wijn en naar ik heb begrepen een goede bewaarwijn.
Ik heb jullie advies niet kunnen afwachten en toch maar op de bonnefooi een doosje gekocht, als het niets is dan kan het altijd nog in de keuken gebruikt worden.
Nee hoor, alleen weinig nieuwe wijnen gedronkenquote:Op vrijdag 4 februari 2011 20:08 schreef rechtsedirecte het volgende:
off topic: waar is Piet gebleven op dit topic? is hij van de blauwe knoop geworden?
Wat een geouwehoer, en altijd hetzelfde verhaal over NZSB.quote:Op zondag 6 februari 2011 20:28 schreef devzero het volgende:
Hoe kun je een 'wine of the week' bij Marks&Spencer nou af doen als 'weinig aan'
Kan me het programma Food&Drink herinneren op de BBC, die hadden ook altijd waardeloze wijn waar ze helemaal lyrisch over werden.quote:Op zondag 6 februari 2011 20:28 schreef devzero het volgende:
Hoe kun je een 'wine of the week' bij Marks&Spencer nou af doen als 'weinig aan'
ik bestel 90% van de wijn die ik koop online, vaak een uitgebreide beschrijving van de wijn zoals cellaring) terwijl hier de gemiddelde winkelbediende bij de liqourstore van toeten noch blazen weet.quote:Op zondag 6 februari 2011 21:03 schreef Z het volgende:
[..]
Bestellen jullie ook wel eens online wijn en zo ja waar?
voor drank moet je ook niet naar de slijterij maar naar de groothandel, daar lopen over het algemeen wijnspecialisten en sommeliers rond :pquote:Op zondag 6 februari 2011 22:36 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
ik bestel 90% van de wijn die ik koop online, vaak een uitgebreide beschrijving van de wijn zoals cellaring) terwijl hier de gemiddelde winkelbediende bij de liqourstore van toeten noch blazen weet.
lol, ja ik ken het beeld wat je beschrijf, maar hier in het zuiden van NZ valt dat nog wel mee.quote:Op dinsdag 8 februari 2011 18:27 schreef devzero het volgende:
Bij de term liquorstore denk ik overigens direct aan een dump tussen een dollar-store en een afhaalchinees in een morsige stripmall waar tussen de $5 liquors een paar flessen california wijn staan.
Gewoon fles dan alsnog in de huiskamer zetten, beetje inschenken en dat met je handen opwarmen. Een half glas is binnen 2 minuten heel aardig op temperatuurquote:Op maandag 14 februari 2011 01:17 schreef devzero het volgende:
Beginnersfout? Je koopt een vers stukje mahi mahi afkomstig uit de golf hier, je pakt een flesje 2008 chablis uit je voorraad en stopt die in je koelkast en dan ... vergeet je hem eruit te halen als je gaat koken en is de wijn te koud als je gaat eten. Naja, dan drink je het maar na de maaltijd![]()
[ afbeelding ]
prachtig glas wijnquote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:40 schreef devzero het volgende:
Ja, gewoon telkens een half glas inschenken en dat even opwarmen met je handen. En ik drink niet een hele fles binnen een half uurtje leeg, dus dat kwam wel goed.
[ afbeelding ]Gisteren overigens een Marques de Riscal reserva 2003 gedronken (samen met short-ribs). Ik had deze fles al een paar jaartjes liggen en het smaakte als een 'volwassen' rioja; ik denk niet dat hij nog veel langer had kunnen liggen.
idd prima vraag. Woonde hij niet op het zuid eiland?quote:Op donderdag 24 februari 2011 12:23 schreef Z het volgende:
Misschien moeten we eerst vragen hoe het met rechtsedirecte is.
Bedankt Z! We vertrekken zaterdagochtend. Op het programma staan:quote:
Ja, maar niet in Christchurch, maar in de buurt van Dunedin als ik me goed herinner, wat een 5 uur rijden ervandaan ligt.quote:Op donderdag 24 februari 2011 13:02 schreef Ferdii het volgende:
[..]
idd prima vraag. Woonde hij niet op het zuid eiland?
Dat wordt flink doorproeven!quote:Op donderdag 24 februari 2011 13:16 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Bedankt Z! We vertrekken zaterdagochtend. Op het programma staan:
1. Domaine Armand Gilg in Mittelbergheim
2. Domaine J. Hauller in Dambach
3. Domaine Bott Frères in Ribeauville
4. Domaine Mittnacht Frères in Hunawihr
5. Domaine Jean Geiler in Ingersheim
6. Domaine Charles Schleret in Turckheim
7. Domaine Rieflé in Pfaffenheim
Helaas is op zondagmiddag bijna alles dicht. Behalve het automuseum in Mulhouse, dus dan gaan we daar heen. Maandagmiddag rijden we terug naar Nederland.
Het is dan ook geen must om ze allemaal te bezoeken. Zaterdagmiddag een paar, zondagochtend een paar en maandagochtend een paar moet mogelijk zijn. En zo niet: geen probleem.quote:
Was een herhaalreceptquote:Op vrijdag 25 februari 2011 16:16 schreef Ferdii het volgende:
ziet er erg leuk uit
Laat ff een beschrijving achter op het moment dat je ze binnen hebt
vandaag een cotes du rhone opengemaakt, blijven mijn favoriete wijnen voor tussendoor
ligt sterk aan het gebied. Als je een gigondas of vacqueras hebt, die zijn stevig ja. Maar de gemiddelde rhone wijn is gewoon lekker fruitig en niet te stevig.quote:Op vrijdag 25 februari 2011 17:54 schreef devzero het volgende:
Was het een 2009? Ik heb erg gemengde reviews gelezen over 2009 rhones omdat het een erg warm jaar was en de gemiddelde rhone wijn dus erg sterk zou zijn. Ik heb een paar 'futures' voor rhone dus ik zie wel wanneer ik ze krijg.
Wat is de score?quote:Op dinsdag 1 maart 2011 13:02 schreef UIO_AMS het volgende:
Was een zeer geslaagd tripje naar de Elzas. M'n wijnvoorraad is weer aangesterkt.
22-0quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |