Ruik er eens aan, die sterke groene geur, gemaaide brandnetels,quote:
Een interessant artikel over ijswijn (waar ook in wordt gegaan op de Aldi-varianten enzo) vond ik hierquote:Op woensdag 1 december 2010 23:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Canadese ijswijn is al een tijdje een tip onder wijnliefhebbers.
mooi duidelijk artikel, bedanktquote:Op donderdag 2 december 2010 02:26 schreef Glesse het volgende:
[..]
Een interessant artikel over ijswijn (waar ook in wordt gegaan op de Aldi-varianten enzo) vond ik hier
Ik heb zelf alleen maar de goedkope variant gedronken, moet zeggen dat ik wel benieuwd ben naar de 'echte'. Zijn hier toevallig Ratafia liefhebbers? Ik vraag me af of ijswijn hier misschien een heel klein beetje mee te vergelijken is...quote:Op donderdag 2 december 2010 02:52 schreef rechtsedirecte het volgende:
mooi duidelijk artikel, bedankt
Piet, wat ben je ook een cheapskatequote:Op zondag 28 november 2010 21:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit aan een fles Stoneleigh Marlborough sauvignon blanc
[ afbeelding ]
Niet echt wat ik zocht maar een lekkere wijn.
Hier was ie 9 euro nog wat ex BTW.quote:Op donderdag 2 december 2010 08:46 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Piet, wat ben je ook een cheapskate![]()
Deze wijn stond hier vandaag in de reclamefolder voor $13.99 (+/- 7euro)
Ja ik drink graag ook rood. Mooie zware Italianen bijvoorbeeldquote:Op donderdag 2 december 2010 09:45 schreef Z het volgende:
Drink je ook rood Piet? Of doen de Sauvignon Blancs het ook goed in de kou.
hij heeft weer eens wat ergens gelezen natuurlijkquote:Op woensdag 1 december 2010 23:52 schreef LostFormat het volgende:
Maai jij wel eens brandnetels dan?
Vertel me waarquote:Op donderdag 2 december 2010 13:23 schreef BaasGay het volgende:
[..]
hij heeft weer eens wat ergens gelezen natuurlijk
oke, laten we er gewoon gemaaid weidegras van maken, hier zit van alles in....brandnetel, zuring ,herderstasje, kruiskruid, witte klaver etc. ieder met hun eigen geur.quote:Op donderdag 2 december 2010 13:50 schreef Z het volgende:
Gemaaid gras en brandnetels heb ik wel een gelezen in combinatie met wijn. Gemaaide brandnetels niet, maar waarom niet, lijkt me zeer goed mogelijk.
Tja, of hoe gemaaide brandnetels ruiken. Als ik het heb over vlierbloesem zijn de stadskinderen ook verbaasd?quote:Op donderdag 2 december 2010 18:36 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
oke, laten we er gewoon gemaaid weidegras van maken, hier zit van alles in....brandnetel, zuring ,herderstasje, kruiskruid, witte klaver etc. ieder met hun eigen geur.
evne off topic..het is wel enigzins beklagenswaardig dat veel mensen niet meer weten hoe een tomatenplant ruikt, geeft toch aan hoe ver we tegenwoordig van onze voedingsbronnen vandaan staan.
inderdaad Piet, en als je ze dan ook nog ga vertellen wat je er allemaal mee kunt doen..dan kom je over alsof je een of andere alchemist bentquote:Op donderdag 2 december 2010 18:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, of hoe gemaaide brandnetels ruiken. Als ik het heb over vlierbloesem zijn de stadskinderen ook verbaasd?
Kan daar het topic over volkletsen, de gezichten van mensen als je op het Wad loopt, een oester oppakt, open maakt en hem opeet.quote:Op donderdag 2 december 2010 18:42 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
inderdaad Piet, en als je ze dan ook nog ga vertellen wat je er allemaal mee kunt doen..dan kom je over alsof je een of andere alchemist bent
Sauternes kunnen best prijzig zijn iddquote:Op donderdag 2 december 2010 09:00 schreef Z het volgende:
IJswijnGodendrank, ik ga het artikel lezen.
Ratafia ken ik niet maar is niet hetzelfde als ijswijn. Er zijn een meerdere soorten zoete wijnen. Bij IJswijn wordt het vocht (wat bevroren is) afgescheden van het vruchtvlees, je krijgt dan een geconcentreerd product waar vervolgens ijswijn van gemaakt wordt. Dan is er bijvoorbeeld ook nog Beerenauslese, hier worden de meest rijpe druiven uit de trossen gehaald, al dan niet 'aangetast' door edelrot. Bij Ratafia wordt alcohol aan most (uitgeperste druiven) toegevoegd, hierdoor stopt het gistingsproces (waar suiker in alcohol wordt omgezet) en blijft de wijn daarom zoet.
Ik heb thuis een half flesje Beerenauslese liggen, het is de duurste fles die ik in huis heb. IJswijn kan ook kapitalen kosten en die Sauternes zijn vaak helemaal niet te betalen.
Je hebt gewoon per ongeluk 'gemaaid gras' en 'brandnetels' samengevoegd. Gemaaide brandnetels is niks.quote:Op donderdag 2 december 2010 18:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, of hoe gemaaide brandnetels ruiken. Als ik het heb over vlierbloesem zijn de stadskinderen ook verbaasd?
100 euro is niet zo veel, probeer maar eens een goede grand cru Bourgogne wijn te vinden voor onder 1000 euro, compleet overpriced imo.quote:Op vrijdag 3 december 2010 12:04 schreef Ferdii het volgende:
Sauternes kunnen best prijzig zijn iddKoop maar eens een chateau d'yquem ben je voor een klein lullig flesje meer dan 100 eurie kwijt
Ik lees recenties wel voornamenlijk voor regios/wijnen die ik nog niet ken, maar Parker sla ik over; zijn smaak voor volle, oaky, fruitbom achtige wijn is niet mijn smaak.quote:Op vrijdag 3 december 2010 14:36 schreef Z het volgende:
Wijnrecensies trekken wel mijn aandacht maar meer de 'value for money' verhalen dan de Parker verhalen. Ik weet ook niet of ik die kapitale wijnen wel kan waarderen. Zo veel geld.
Tja, zo word ik zo moe van Nicolaas Klei dat ik zijn adviezen ook niet wil volgen. Fucking WIREKUFquote:Op vrijdag 3 december 2010 17:35 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik lees recenties wel voornamenlijk voor regios/wijnen die ik nog niet ken, maar Parker sla ik over; zijn smaak voor volle, oaky, fruitbom achtige wijn is niet mijn smaak.
Moest even googlen maar zie dat er diverse soorten Tokaji wijnen bestaan en dat er heel wat bij komt kijken bij het maken van deze wijnen.quote:Op maandag 6 december 2010 05:00 schreef devzero het volgende:
vanavond een tokaij wijn gehad en in tegenstelling tot de gebruikelijke zoete witte wijnen, was deze redelijk 'droog' en smaakte prima bij een kaas fondue.
dit dus, ik ben wijn pas de laatste 5-6 jaar gaan waarderen en ben dus nagenoeg niet bekend met datgene wat Europa te bieden heeft.quote:Op vrijdag 3 december 2010 17:35 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik lees recenties wel voornamenlijk voor regios/wijnen die ik nog niet ken.
Een zomeravond...quote:Op maandag 6 december 2010 08:29 schreef rechtsedirecte het volgende:
Maandagavond..alleen thuis met als enige afleiding het snurken van de kat op de achtergrond en genieten van een glas chardonnay.
[ afbeelding ]
Hoewel ik sneller een sauvignon blanc open zou maken op een zomeravond als deze in tegenstellig tot chardonnay, toch maar een paar flessen besteld niet lang geleden en ik moet zeggen, deze wijn is prima te drinken, mooi vol met een smaak die niet te lang blijft hangen...elke slok is weer een nieuwe verrassing.
qua prijs/kwaliteit ook prima te doen, een goede middenklasser waar je hier normaal zo'n 11 euro voor betaal
vertel.....quote:Op maandag 6 december 2010 08:46 schreef Stroekie het volgende:
Iemand hier al eens jacob's quest uit zuid africa geproefd, is een aanrader
Hongaarse wijnen zijn hier net zo goed verkrijgbaar als duitse rode wijnen, amper dus. En ik ben niet erg te spreken over de duitse spatburgunders (pinot noir) uit Baden die je hier af en toe vindt, maar deze Tokaji was lekker en voor iets van $10 een goede prijs/kwaliteit verhouding.quote:Op maandag 6 december 2010 05:06 schreef rechtsedirecte het volgende:
Devzero, hoe staat, qua prijs en kwaliteit, zo'n wijn nu in verhouding met bijv. een franse witte wijn?
Hé, daar ben ik geweestquote:Op zondag 28 november 2010 23:10 schreef Glesse het volgende:
Ohja, de lekkerste witte wijn tot nu toe:
TOKARA Director's Reserve White 2008
[ afbeelding ]
Die Tokaji in je wiki link zijn niet dezelfde als wat Devzero gedronken heeft volgens mij. Dat zijn namelijk (kapitale) zoete wijnen. Er worden een normale zoetige wijnen gemaakt, vaak van de furmint druif. Best lekker, maar wel wat appartig, die Hongaarse wijnen.quote:Op maandag 6 december 2010 05:06 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Moest even googlen maar zie dat er diverse soorten Tokaji wijnen bestaan en dat er heel wat bij komt kijken bij het maken van deze wijnen.
Voor degene die, net als ik, deze wijn niet kennen, hier even de wiki link
Devzero, hoe staat, qua prijs en kwaliteit, zo'n wijn nu in verhouding met bijv. een franse witte wijn?
Hij staat niet in de lijst van het Brunello consortium, da's altijd wat verdacht.quote:Op zondag 28 november 2010 12:05 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Ik zou alleen decanteren bij de duurdere stevige wijnen, om er wat meer lucht bij te laten. Bv een goede barolo oid. Heb het dan wel over wijnen van meer dan 25 euro
In die makro folder staat trouwens een brunello voor 10 euro. Ben erg benieuwd wat dat kan zijn
ik kon er ook al vrij weinig over vinden jaquote:Op maandag 6 december 2010 16:21 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Hij staat niet in de lijst van het Brunello consortium, da's altijd wat verdacht.
Deze is inderdaad gemaakt van voornamelijk furmint, maar is niet erg zoet. Ik heb ooit een verhaaltje gelezen over hoe ze de zoete wijnen maken (mengen van batches), maar de details zijn me ontschoten.quote:Op maandag 6 december 2010 16:12 schreef Z het volgende:
[..]
Die Tokaji in je wiki link zijn niet dezelfde als wat Devzero gedronken heeft volgens mij. Dat zijn namelijk (kapitale) zoete wijnen. Er worden een normale zoetige wijnen gemaakt, vaak van de furmint druif. Best lekker, maar wel wat appartig, die Hongaarse wijnen.
mijn florida dealerquote:85% Furmint, 9% Heresvla, 6% muscat Very clean and similar to Torrontes. The muscat is pronounced aromatically and the wine shows golden delicious like apple qualities and lime and pear fruits. Very supple and fresh at the same time.
Doet me denken aan die Brunello die de Aldi een jaartje geleden had, die was ook "maar" 13 euro ofzo.quote:Op maandag 6 december 2010 17:58 schreef Ferdii het volgende:
[..]
ik kon er ook al vrij weinig over vinden ja
Heb hem ondertussen geproeft, haalt het bij lange na niet bij een "echte" brunello. Kan ook haast niet voor die prijs. Normale brunello's beginnen een keer bij 30 euro oplopend naar minimaal 60
Voor de prijs is het echter geen slechte wijn
heb ook geen idee of het een handelaar is oid die ergens wat druifjes opkoopt
Volgens mij heeft AH de 2005 nog via de webwinkel te koop voor 12.99, da's geen gekke prijs dan.quote:Op maandag 6 december 2010 14:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Gisteren avond deze gedronken met mijn schoonfamilie,
[ afbeelding ]
Een goede rode italiaan, 15 Euro voor betaald, is zijn geld zeker waard. Mooi droge en rijpe wijn (2007) die nog een paar jaar kan liggen en dan beter zal worden.
Ga er binnenkort een paar doosjes van in de kelder leggen denk ik
De druiven waar deze wijn van wordt gemaakt zijn die overblijven van de productie van Solaia Chianti Classico. Daar betaal je al snel een 250-300 euro de fles. Maar omdat de regels voorschrijven hoeveel Hectoliter een bepaald wijngoed mag maken voor de Classico hou je bij een goede wijnoogst druiven over, de overproductie wijnen van top estates worden verkocht onder andere namen, dit is er eentje van, en het is dan ook een erg goede wijn. Het is niet dezelfde wijn als de Solaia, maar een een deel van de druiven die daar in verwerkt worden zitten ook hierin
2006 zie ik, maar zeker geen slechte prijsquote:Op dinsdag 7 december 2010 09:36 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Volgens mij heeft AH de 2005 nog via de webwinkel te koop voor 12.99, da's geen gekke prijs dan.
Maar die Saab's worden ook wel wat gehyped, op een sportautoshow betaalden we 55K euro voor eentje uit 2006, maar bij onze lokale 2de hands shop betaalden we 35K euro voor eentje van hetzelfde jaar.quote:Op dinsdag 7 december 2010 09:34 schreef fruityloop het volgende:
Maar die Brunello's worden ook wel wat gehyped, op een wijnproeverij betaalden we 55 euro voor eentje uit 2006, maar bij onze lokale Italiaanse wijnhandel betaalden we 35 euro voor eentje van hetzelfde jaar.
gisteravond getest en goed bevonden...prima fles wijn, nu op de zaterdagmorgen ietswat zeurderig hoofdquote:Op woensdag 1 december 2010 06:35 schreef rechtsedirecte het volgende:
vandaag de eerste sales rep. over de vloer gehad met een kerstgeschenk....oogst van vandaag:
[ afbeelding ]
alleen 2009 i.p.v. 2008
2 flessen, niet slecht..
dit is wat de maker er over zegt
Dat is inderdaad een van de cruciale vereisten bij het aanleggen van een wijnvoorraad: meer kopen dan je op drinkt.quote:
LOL het is natuurlijk helemaal een kunst om een jonge wijn te kopen voor een koopje en daar de potentie van in te zien,zodat je er na 10 jaar een prachtige fles wijn aan over hebt gehouden.... die gave heb ik zelf nog nietquote:Op zaterdag 11 december 2010 04:29 schreef devzero het volgende:
[..]
Dat is inderdaad een van de cruciale vereisten bij het aanleggen van een wijnvoorraad: meer kopen dan je op drinkt.
Ik heb het zelf gedaan door veel boeken er over te lezen, en vooral veel wijn te drinken en te proeven. Een cursus is geen slecht idee, dan leer je waarschijnlijk veel sneller van de cursusgever dat wat je anders jaren over doet zelf achter te komen. Veel toprestaurants geven wijncursussen, zou zelf voor zoiets kiezen ipv een slijter die een cursus geeft als een soort verkooppresentatie.quote:Op zaterdag 11 december 2010 09:50 schreef FigureBirdStars het volgende:
Ik wil graag een goede fles wijn in een winkel uit de schappen kunnen pakken of een lekkere fles van een wijnkaart in een restaurant kunnen uitkiezen zonder hulp. Nu zat ik te denken of een wijncursus misschien niet wat is. Iemand hier ervaring mee?
Na verloop van tijd proef je wel een beetje of een wijn de tand der tijd kan doorstaan. Overmatige fruitbommen zijn na een paar jaar hun kracht wel kwijt. En daarnaast heb je nog het probleem met goede opslag en als die niet optimaal is, dan kun je het na 10 jaar ook wel schudden (zeker als je het als investering gaat doen). Mijn keldertje schommelt tussen de 18C in de zomer en 10C in de winter, dus ik houd het bij die 10 jaar.quote:Op zaterdag 11 december 2010 07:42 schreef rechtsedirecte het volgende:
LOL het is natuurlijk helemaal een kunst om een jonge wijn te kopen voor een koopje en daar de potentie van in te zien,zodat je er na 10 jaar een prachtige fles wijn aan over hebt gehouden.... die gave heb ik zelf nog niet
Nee, vertel....quote:Op zaterdag 11 december 2010 20:02 schreef devzero het volgende:
Gebruikt er hier iemand cellartracker voor het bijhouden van zijn collectie?
Barolo is een wijnbouw gebied met een grote naam. Wordt van de Nebbiolo druif gemaakt. Veel tannine dus moet lang rijpen. 2000 is een uitzonderlijk goed jaar. Is geen desertwijn, maar een zware rode wijn.quote:Op zondag 12 december 2010 10:42 schreef Rbhp het volgende:
Ik ben een grote fan van Italiaanse dessertwijnen. Heb net een doosje Barolo uit 2000 binnengekregen en ook een doosje Passito di Pantelleria uit 2004. Iemand bekend met deze twee?
Aha.quote:
mag je mij vertellen welke, want ik heb ze nog nooit gezienquote:Op zondag 12 december 2010 20:31 schreef rechtsedirecte het volgende:
Tijdens mijn bezoek aan Chard Farm gister werd me ook verteld door de cellar door manager dat er Rieslings zijn die je met gemak zo'n 25 jaar kunt bewaren...weer wat geleerd, ik was altijd van mening dat ze na zo'n jaar of 6 toch wel minder werden maar hij had het er over dat hij kort geleden nog een Riesling had gehad van 20 jaar oud die nog niet eens aan zijn top was.
Ik heb in NZ ook flink wat Rieslings gedronken, maar ze maken er in NZ nooit schuimwijn van, en dat vind ik nu juist de lekkerste bewerking van Riesling. Vertelde dat aan een aantal wijnboeren die daar idd wel wat in zagen.quote:Op zondag 12 december 2010 20:31 schreef rechtsedirecte het volgende:
Tijdens mijn bezoek aan Chard Farm gister werd me ook verteld door de cellar door manager dat er Rieslings zijn die je met gemak zo'n 25 jaar kunt bewaren...weer wat geleerd, ik was altijd van mening dat ze na zo'n jaar of 6 toch wel minder werden maar hij had het er over dat hij kort geleden nog een Riesling had gehad van 20 jaar oud die nog niet eens aan zijn top was.
Pouilly-Fuissé bedoel je denk ik?quote:Op zondag 12 december 2010 20:35 schreef Ferdii het volgende:
[..]
mag je mij vertellen welke, want ik heb ze nog nooit gezien
vandaag flesje poully fuisse van Merlin gekocht, voor onder de kerstboom
mooie ronde volle fuisse![]()
typotje jaquote:Op zondag 12 december 2010 20:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pouilly-Fuissé bedoel je denk ik?
My bad, had wat duidelijker moeten zijn. Gisteren nog wat wijn gehaald, vertel er later over.quote:Op zondag 12 december 2010 19:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Aha.
Das heel wat anders dan wat ik dacht
Het (Barolo) is een streek waar de beste Italiaanse wijn vandaan komt, maar dat betekend niet dat er geen mindere wijn vandaan komt.quote:Op maandag 13 december 2010 18:20 schreef devzero het volgende:
Barolo (met Barbaresco) is imo de beste italiaanse wijn die er is en dan maken ze er een veredelde gluhwein van? Neem dan gewoon de restanten nebbiolo druiven en brouw daar een prutje van. Het zal vast wel goed smaken, maar het klinkt als de truffel hamburger van Bouloud.
trouwens niets mis met een goed glas gluhwein, denk dat ik mezelf er eentje ga maken van een goede rode wijn, met een scheut grand marnier erin.quote:Op maandag 13 december 2010 19:45 schreef devzero het volgende:
Ja, maar dat wordt dan als 'generic' piedmont wijn verkocht. Het kan dat dit van mindere jaren wordt gemaakt. Ach, als mensen het lekker vinden en er een flinke prijs voor willen betalen, wie ben ik dan om daar kritiek op te leveren.
Maak er eentje van Rioja Epulum - Gran Reserva 2002 (de minste rode wijn die ik in huis heb) stokje kaneel erin, paar suikerklontjes en een scheut grand marnier.quote:Op maandag 13 december 2010 19:57 schreef Z het volgende:
En er is niets mis met een glas glühwein inderdaad.
In ZA nog te bestellenquote:Op vrijdag 17 december 2010 09:28 schreef fruityloop het volgende:
Wij hebben gisteren onze laatste Oude Wellington shiraz 2005 opgedronken, die was ook heerlijk op dronk inmiddels. Jammer dattie niet meer te krijgen is..![]()
[ afbeelding ]
Ik zag het ja, maar het is ook leuk om eens wat anders te kopen. (wat niet zover weg hoeft te komen)quote:Op vrijdag 17 december 2010 09:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In ZA nog te bestellen
http://www.shopmania.co.z(...)-of-12~p-577376.html
euh, die vorige oude wellington kwam ook uit ZA?quote:Op vrijdag 17 december 2010 14:18 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik zag het ja, maar het is ook leuk om eens wat anders te kopen. (wat niet zover weg hoeft te komen)
Jawel, maar die kochten we bij een lokale wijnhandel hier in Nederland, niet zelf bij de wijngaard in Zuid Afrika. Klinkt lekker die witte wijn, zal eens kijken. En nog 1 a 2 jaar, en de wijngaard van mijn nicht in Egypte (Friesland, niet in het midden oosten) is operationeel, dus dan hebben we familiewijnen.quote:Op vrijdag 17 december 2010 14:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
euh, die vorige oude wellington kwam ook uit ZA?
Maar als je eens NL witte wijn wilt drinken
http://www.domeinhoftedieren.nl/
Aardige vent, lekkere wijnen
na de heerlijke syrah van gisteravond kon het vanavond alleen maar minder, maar met deze wijn werden we niet gelukkig niet teleurgesteld..prima wijn met een prachtige volle smaak.quote:This wine is a deep ruby, almost purple in colour with a layered fragrant nose redolent of ripe plum and cassis with lifted vanilla, cedar and tabacco notes.
The palate has a rich velvet texture with excellent structure, ripe black fruits and cassis flavours with a long full finish. Great cellaring potential, for up to 10 years.
probeer eens deze riesling te krijgen, is zeer mooiquote:Op zondag 19 december 2010 04:13 schreef devzero het volgende:
[ afbeelding ]
Ik ben niet zo'n hele grote fan van zoete witte wijnen, maar ik zeg geen nee tegen een mooie gebalanceerde duitse riesling of zoals vanavond deze sauternes als afsluiter van een maaltijd. Godendrank. (ik had de 2007 en niet de 2006 van het plaatje).
Met een winkelwaarde van $25 voor een 375ml fles kun je je afvragen of het waard is, maar ik zeg van wel.
Staat genoteerd! Dank!quote:Op maandag 20 december 2010 11:28 schreef fruityloop het volgende:
Wat dacht je van een Italiaanse Pinot Grigio? Die is niet al te vet/zwaar zoals sommige Chardonnay's dat wel kunnen zijn icm zalm.
http://www.bythegrape.com/tiramisuquote:Op maandag 20 december 2010 17:24 schreef FigureBirdStars het volgende:
Welke wijn te drinken bij tiramisu? Liefst iets onder de ¤15.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |