Die zijn er wel, maar net als de NZ wijnen, het is erg lastig daar aan te komen in NL, Nieuwe Wereld wijnen moeten vooral goedkoop zijn, en als je bij een wijnhandelaar eentje van 15-20 Euro koopt is ie beter, maar niet vergelijkbaar met de Boutique Wineries die je in NZ als wijnland wel vind. Ben nu op zoek naar Nederlandse en Duitse wijnboeren die zelf produceren en verkopen, en wel mooie wijn voor een leuke prijs hebben.quote:Op zondag 7 november 2010 19:54 schreef rechtsedirecte het volgende:
Ik zelf ben benieuwd naar ervaringen van bijv. goed Chileense of Zuid Afrikaanse wijnen...of zijn die er niet echt en is het alleen maar bulk wat daar geproduceerd wordt?
Hier vlak bij zit een wijnboer (Hellendoorn) die hier op de streekmarkten staat. Geen idee hoe het smaakt hoor, maar vind het wel leuk daar eens naar toe te gaan. Ik ben er achter gekomen toen ik op deze site zat te snuffelen: http://kaart.bijteun.nl/ Misschien zit er wel meer bij jou in de buurt dan je dacht!quote:Op zondag 7 november 2010 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Ben nu op zoek naar Nederlandse en Duitse wijnboeren die zelf produceren en verkopen, en wel mooie wijn voor een leuke prijs hebben.
Probleem in NL is dat de meeste slijters en alle supermarkten grote ketens zijn en die willen grote leveranciers, geen kleine. Dus je hebt eigenlijk altijd industrieel aangebouwde wijn.
Je bedoelt dat een zooitje bocht zich niet meer kan verschuilen achter een chique naam..quote:Op zondag 7 november 2010 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
De grote verbetering die Nieuwe Wereld wijnen brachten vind ik dat we het tegenwoordig meer over druiven hebben ipv een leuk kasteeltje en een chique naam.
Ik heb nog een fles NZ'se tempranillo liggen, dit mag natuurlijk geen Rioja genoemd worden al is het wel de zelfde druivensoort.quote:Op zondag 7 november 2010 20:07 schreef borisz het volgende:
Ben van de wijnen met smaak. Volle smaken
. Evt ook nog wat zurig
Rioja, Shiraz etc
Sorry Hero,quote:
p.s. omdat de zon hier in NZ van oost naar west via het noorden draait is de zuidzijde van het huis meestal het koelst.quote:Light damage to wine can still occur with modern bottles. The lighter the colour of the bottle the worse this will be. Wine age is caused by a complex series of chemical reactions, and anything that accelerates chemical reactions will accelerate aging. This includes light, heat and oxygen. The more you can remove these external influences, the better for the longevity of the wine.
Light - light energy will directly accelerate reactions, Direct light will also increase the wine temperature
Heat - will speed up chemical reactions. Heating and cooling can also increase oxygen ingress as the wine heats up it expands and pressurises the bottle, forcing the gasses in the headspace through the seal. When the wine cools again it draws a vacuum, driving increased oxygen ingress into the bottle.
Oxygen - causes oxidative aging reactions
So the best advice I can give is to keep your wine in the darkest, coolest, most constant temperature location you can. A cupboard on the south side of the house is the best bet for most people. If you don't have a completely dark location, then keep it out of direct light (either electric or solar), or consider covering it with something. Beyond this you can purchase cellaring units (basically a fridge that operates at warmer temperature) but these are expensive. A cheaper option is to buy an old fridge. Cellaring at a constant 4 - 6 deg C would be fine. If you do this though, keep a bowl of water in the fridge to keep the humidity high.
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijnquote:Op zondag 7 november 2010 19:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Wijnliefhebber meldt.
Ik ben na mijn rondreis door NZ op zoek naar mooie Sauvignon Blanc met een sterke groene smaak, kruisbessen, gemaaide brandnetels. Sauvignon Blanc kan ook totaal andere smaak leveren, groene appels, vlierbloesem.
Waar is die te koop?quote:Op woensdag 10 november 2010 14:56 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijn
Kost rond de 14 euro in Nederland
Laat ik nu van de meeste horeca groothandels een pasje hebben, maar niet van de Makro...quote:
Geen slechte prijs, als je er vanuit gaat dat deze wijn hier in NZ ongeveer 12 euro kost (online bij villa Maria zelf).quote:Op woensdag 10 november 2010 14:56 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijn
Kost rond de 14 euro in Nederland
Klinkt niet als een boutique wineryquote:Op woensdag 10 november 2010 18:50 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Geen slechte prijs, als je er vanuit gaat dat deze wijn hier in NZ ongeveer 12 euro kost (online bij villa Maria zelf).
Villa Maria is een van de grootste wijnmakers in NZ en nog steeds een familiebedrijf.
Bijna 50 jaar geleden gesticht door Sir George Fistonich,een Kroatische emigrant.
Sir Geoge werd enie tijd terug door het Engelse wijnblad Wine International Magazine genoemd als een van de 50 meest invloedrijke mensen ter wereld op wijngebied.
heb je voorkeuren?quote:Op donderdag 11 november 2010 13:15 schreef Loodje het volgende:
WijnenVeelal lekker, niet iedere wijn uiteraard
Morgon is een redelijk bekende regio in de beaujolais, dus je zult vast wel iets vinden bij een goede slijter.quote:Op donderdag 11 november 2010 16:04 schreef Aarti het volgende:
Ik heb onlangs in een sjiek restaurant een rooie wijn gedronken. Ik weet alleen nog dat het een Morgon was uit 2008. Hij was heerlijk, iemand een idee waar ik die kan kopen?
ik heb geen verstand van wijn.quote:Op donderdag 11 november 2010 16:23 schreef devzero het volgende:
[..]
Morgon is een redelijk bekende regio in de beaujolais, dus je zult vast wel iets vinden bij een goede slijter.
Ferdii, graag volgende week even een verslagje aangaande de wijnen.quote:Op donderdag 11 november 2010 13:24 schreef Ferdii het volgende:
[..]
heb je voorkeuren?
komend weekend met wat vrienden weg.
4 leuke wijnen gaan er mee, ben erg benieuwd
-hout gelagerde chardonnay uit chili (santa digna, van Torres)
[ afbeelding ]
-Ribaflavia (albarino)
[ afbeelding ]
-Beroz, spaanse witte wijn, 90% chardonnay, 10% gewurztraminer) moet erg leuke combi zijn
[ afbeelding ]
- en een wijn waar ik zelf erg benieuwd naar ben, Domaine de la chapelle, een viognier
[ afbeelding ]
Gaat een leuk weekend worden![]()
zit zeker wel wat verschil in. Over het algemeen jonge wijn en fruitig. Als je dan toch voor de beaujolais wijnen gaat, kies dan een Fleurie, zijn nog beter dan de morgon in mijn ogenquote:Op donderdag 11 november 2010 16:29 schreef Aarti het volgende:
[..]
ik heb geen verstand van wijn.
maakt het heel veel uit welk huis het vandaan komt, of is elke morgon dan sowieso ongeveer even lekker?
komt voor elkaar, hoewel ik die chileense chardonnay en de ribaflavia al ken, erg lekkere volle chardonnay met veel hout en een fruitige, wat boterig, heeft wel wat weg van een sauv. blancquote:Op donderdag 11 november 2010 18:49 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
Ferdii, graag volgende week even een verslagje aangaande de wijnen.
En een fijn weekend toegewenst.
Ach, als het tegenvalt ben ik er niet aan bekocht (is dit eigenlijk wel een Nederlands woord?) en de meeste gasten zijn geen echte wijnkenners dus voor hun is het al snel goed.quote:Pure Gold Medal - Air New Zealand wine awards 2010
We knew this wine was spectacular, now we have proof!
The line up of wines to try was huge and the one Sauvignon Blanc that stood out was this superb Marlborough wine from a family with years of grape growing history. The price is brilliant and the wine punches well above what a $11+ wine should sell for!
A beautiful Marlborough Sauvignon full of exquisite tropical and fresh herb characters. The acidity is clean, zippy and fresh without being overpowering.
Ik weet niet waar je woont in de US, maar dit is een geweldige importeur/winkel:quote:Op donderdag 11 november 2010 16:20 schreef devzero het volgende:
Leuk topic om te volgen
Er zijn eigenlijk weinig wijnen die ik niet drink. De laatste tijd probeer ik me een beetje te verdiepen in loire/chinon (rood) en oostenrijkse gruner veltliner (wit) wijnen. Helaas zijn die hier in de US niet zo goed verkrijgbaar.
Voor 8.99quote:
En de Kiwis zijn slim genoeg om de echt goede wijn zelf te drinken.quote:Op zaterdag 13 november 2010 22:05 schreef rechtsedirecte het volgende:
Je hebt gelijk Z, echte goede wijn uit de nieuwe wereld is moeilijk te verkrijgen, en dan niet alleen vanuit NZ maar volgens mij ook uit andere landen.
Ik werk zelf voor een bedrijf wat een hoop produkt van NZ naar NL verscheept dus af en toe stop ik wel eens een doosje wijn in de container voor familie, het gaat dan om goede wijn die hier in NZ als zo'n $60.- kost. Deze wijn moet dan volgens mij in NL wellicht zo'n 45-50 euro per fles kosten wil het een beetje rendabel zijn om ze te importeren., niet voor een ieder weg gelegd of niet iedereen heeft dit er voor over.
En verder zijn veel boutique wijnmakers hier in NZ te klein om grootschalig te exporteren.Als bijv. AH een wijn uit de nieuwe wereld in de aanbieding wil doen dan hebben ze bulk nodig en dan verval je al snel in het "gewone" assortiment.
Ik ken zijn blog, een beetje te schreeuwerig maar wel informatief. Ik bestel af en toe bij http://garagistewine.com/ (hebben maar 1 aanbieding per dag maar wel heel interessante wijnen van kleine wijnboeren die ze vaak zelf importeren), verder heb ik een (klein) lijstje van online shops waar ik wel eens bestel. Probleem is dat ik in Florida woon en ik dus maar een beperkt aantal maanden kan (wil) bestellen om 'gekookte' wijn te voorkomen.quote:Op zaterdag 13 november 2010 21:08 schreef Z het volgende:
Ik weet niet waar je woont in de US, maar dit is een geweldige importeur/winkel:
http://tv.winelibrary.com/
En een 'leuke' (je moet er van houden) wijnrecensent.
Dank je wel Z, dit zijn de posts waarop ik, naast de wijn reviews, op gehoopt had in dit topic,quote:Op maandag 15 november 2010 14:30 schreef Z het volgende:
Er is 21 november een wijnveiling bij Glerum in Amsterdam. Ik ben er wel eens bij een geweest. Leuk, je kan er ook wijnen proeven en er zijn zeer veel verschillende lots, voor ieder wat wils.
http://www.glerum.nl/veiling_details.php?id=208&lang=nl
Dit lijkt me ook wel wat als Amerikaan:quote:Op zondag 14 november 2010 01:32 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik ken zijn blog, een beetje te schreeuwerig maar wel informatief. Ik bestel af en toe bij http://garagistewine.com/ (hebben maar 1 aanbieding per dag maar wel heel interessante wijnen van kleine wijnboeren die ze vaak zelf importeren), verder heb ik een (klein) lijstje van online shops waar ik wel eens bestel. Probleem is dat ik in Florida woon en ik dus maar een beperkt aantal maanden kan (wil) bestellen om 'gekookte' wijn te voorkomen.
Invites waren makkelijk te vinden via googlequote:Op dinsdag 23 november 2010 20:31 schreef Z het volgende:
Dit lijkt me ook wel wat als Amerikaannederlander in amerika:
http://www.lot18.com/
Ik heb nog wel een invite mocht je geïnteresseerd zijn.
Ik zie zelf het nut van decanteren niet meer in, tegenwoordig is decanteren door moderne bereidingstechnieken niet meer nodig en ik kan ook niet zeggen dat het de smaak ten goede komt.quote:Op zaterdag 27 november 2010 23:54 schreef devzero het volgende:
Waar ik nu wel benieuw naar ben is met wat voor soort eten men hier hun wijn combineert. Vanavond krijgen we vrienden over en omdat we net thanksgiving hebben gehad wordt het iets simpels: een quiche met mushrooms en sausage. Omdat het niet erg sterk gekruid is, dus ook een wat minder sterke wijn en omdat 1 van de gasten italiaans is, heb ik gekozen voor een eenvoudige 2007 rosso di montalcino (het "kleine" broertje van de brunello). De grote vraagt blijft, decanteren of niet?
Ik zou alleen decanteren bij de duurdere stevige wijnen, om er wat meer lucht bij te laten. Bv een goede barolo oid. Heb het dan wel over wijnen van meer dan 25 euroquote:Op zaterdag 27 november 2010 23:54 schreef devzero het volgende:
Waar ik nu wel benieuw naar ben is met wat voor soort eten men hier hun wijn combineert. Vanavond krijgen we vrienden over en omdat we net thanksgiving hebben gehad wordt het iets simpels: een quiche met mushrooms en sausage. Omdat het niet erg sterk gekruid is, dus ook een wat minder sterke wijn en omdat 1 van de gasten italiaans is, heb ik gekozen voor een eenvoudige 2007 rosso di montalcino (het "kleine" broertje van de brunello). De grote vraagt blijft, decanteren of niet?
Wijn goed matchen bij het eten is best een vak, daarom is het zo een genot in de betere restaurants, (nou ja beter, zeg maar de top restaurants) als je een wijnarangement neemt bij je menu en alle wijnen passen perfect bij het eten.quote:Op zondag 28 november 2010 14:28 schreef Z het volgende:
Ik decanteer alleen wijnen waarvan ze bij de slijterij zeggen dat dit dient te gebeuren. En heel soms als ik het vermoeden heb dat de wijn wel wat tijd kan gebruiken.
Wat betreft wijn matchen met eten. Dat doe ik meestal op de gok maar ik weet best wel wat van wijn dus meestal is het een goede gok. Heel soms gaat het mis.
Ik koop nog wel eens "ongefilterde" organische wijnen en dan is het wel handig. Maar ik decanteer voornamenlijk om de wijn wat meer te laten ademen ipv 5 uur voor de maaltijd te hoeven openen. Niet iedere wijn is geschikt en sommige wijnen kunnen inderdaad achteruit gaan door decantere, maar ik ben het niet met je eens dat het helemaal niet meer nodig is.quote:Op zondag 28 november 2010 08:44 schreef rechtsedirecte het volgende:
Ik zie zelf het nut van decanteren niet meer in, tegenwoordig is decanteren door moderne bereidingstechnieken niet meer nodig en ik kan ook niet zeggen dat het de smaak ten goede komt.
Ik dus meestal ook. Ik probeer me in te denken hoe het eten gaat smaken en wat daar het best bij zou passen; dus geen amarone bij een slavink. Aan de andere kant drinken we door de weeks geen volledige fles bij het eten, dus dan heb je meerdere dagen om bij 1 fles te pairen.quote:Op zondag 28 november 2010 14:28 schreef Z het volgende:
Wat betreft wijn matchen met eten. Dat doe ik meestal op de gok maar ik weet best wel wat van wijn dus meestal is het een goede gok. Heel soms gaat het mis.
Die heb ik toevalig pas bij een etentje geserveerd en is de reden dat mijn interesse in dit topic gewekt werd...quote:Op woensdag 10 november 2010 14:56 schreef Ferdii het volgende:
Probeer eens een fles Villa Maria Sauv. Blanc reserve te bemachtigen. Erg mooie fles wijn
Kost rond de 14 euro in Nederland
Ik heb nog een pinot noir uit Marlborough liggen. Eerlijk gezegd weet ik bar weinig van new zeeland wijnen.quote:Op zondag 28 november 2010 21:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Zit aan een fles Stoneleigh Marlborough sauvignon blanc
Als ik ergens niet had verwacht dat ze wijnen maken dan is het wel Michigan. Maar goed, als er 1 staat is die niet geschikt is voor wijnbouw dan is het wel Florida (veel te vochtig), alleen wat Muscadine wat enorme zoete wijn oplevert.quote:Op maandag 29 november 2010 19:29 schreef popolon het volgende:
Af en toe geven we wat meer uit aan een Michigan wijn.
Pinot Noir uit Marlborough zijn niet de beste Pinots verkrijgbaar in NZ, hiervoor moet je mijns inzien toch echt een Central Otago Pinot hebben, maar verder niets verkeerd mee.quote:Op maandag 29 november 2010 21:22 schreef devzero het volgende:
[..]
Ik heb nog een pinot noir uit Marlborough liggen. Eerlijk gezegd weet ik bar weinig van new zeeland wijnen.
Als ik weer eens in NL ben moeten we toch maar eens op een wijn strooptocht Pietquote:Op zondag 28 november 2010 21:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb vorige week een doosje Gelderse Gloed gekocht bij Domein Hof te Dieren
Erg lekker, als je de 2007 nog kan krijgen. De latere jaren zijn minder uitgesproken van smaak omdat de klanten de sterke groene kruisbessen gemaaid gras/brandnetel smaak niet lekker vonden. Jammer, want dit was in mijn optiek zijn beste wijn. Aanrader trouwens als je in de buurt van Dieren bent. http://www.domeinhoftedieren.nl/
vooral het feit dat deze wijn bewaard spreekt me aan, gewoon een paar jaar laten liggen en als je hem dan open....quote:This wine is a deep ruby, almost purple in colour with a layered fragrant nose redolent of ripe plum and cassis with lifted vanilla, cedar and tabacco notes.
The palate has a rich velvet texture with excellent structure, ripe black fruits and cassis flavours with a long full finish. Great cellaring potential, for up to 10 years.
Als er iets overgewaardeerd wordt is het Frankrijk als wijnland.quote:Op dinsdag 30 november 2010 09:03 schreef Z het volgende:
Als je in algemene termen spreekt over witte wijn uit NZ ben ik het niet eens met de uitspraak 'punching above its weight'. Ook niet als ze uit Marlborough komen. De wijnen zijn gehyped en dat doet de wijn geen goed. Er zullen vast fantastische producenten tussen zitten maar over het algemeen vind ik de wijnen overdreven van smaak en weinig subtiel of gewoon niet lekken. Dat is nog meer het geval met Australische wijnen. Die Villa Maria reserve is daar volgens mij het bewijs van, op papier een uitstekende producent maar de wijn valt gewoon tegen.
Je zou ook koolzuur of stikstof kunnen gebruiken, het gaat erom dat de zuurstof verdreven wordt uit de fles.quote:Op dinsdag 30 november 2010 19:08 schreef rechtsedirecte het volgende:
Iemand bekend met dit product?
Het is een spuitbusje met argon (een edel gas) wat je in een aangebroken fles wijn spuit om hem zo langdurig te kunnen bewaren.
Ik heb het net besteld om het eens te proberen.
Mijn vrouw drinkt sowieso weinig alcohol en heeft niet altijd zin in een glas wijn, maar om nu op een doordeweekse dag een fles alleen op te drinken vind ik ook weer iets te...
Mijn stelregel is dat als ik een glas wijn drink ik ook iets lekkers wil hebben en koop dan ook nagenoeg alleen wijnen uit het iets duurdere (soms niet altijd beter... maar ja ik ben dan ook een liefhebber en geen connaisseur) sigment en vind het daarom zonde om een halve fles wijn door de gootsteen te kieperen.
Stikstof is zwaarder dan zuurstof dus een klein laagje sluit heel de wijn luchtdicht af. Je kan het dan veel langer bewaren dan met een pompje.quote:Op dinsdag 30 november 2010 20:11 schreef devzero het volgende:
Ik heb een vacuum pompje, wat op zich ook prima werkt. Met gas krijg je meer zuurstof uit de fles, maar om te bewaren voor de volgende dag voldoet het. Zolang je de fles maar goed bewaard (dus niet te warm) denk ik dat het niet zo heel veel uitmaakt.
Ik gebruik zelf: http://www.provinum.com/nl/oxxi-wineprotector.html . Werkt echt top om een fles tot zeker 1 week in perfecte staat te houden. Beter dan de optie van Piet. Het gas in dit product is namelijk zwaarder dan zuurstof. Op deze manier blijft er een laagje op de wijn liggen. De kurk hoeft er in principe niet eens op.quote:Op dinsdag 30 november 2010 19:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je zou ook koolzuur of stikstof kunnen gebruiken, het gaat erom dat de zuurstof verdreven wordt uit de fles.
Koolzuur is ook zwaarder dan lucht, maar jammer dat er bij de wineprotector niet bijstaat wat voor een gas ze gebruiken.quote:Op dinsdag 30 november 2010 21:15 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Ik gebruik zelf: http://www.provinum.com/nl/oxxi-wineprotector.html . Werkt echt top om een fles tot zeker 1 week in perfecte staat te houden. Beter dan de optie van Piet. Het gas in dit product is namelijk zwaarder dan zuurstof. Op deze manier blijft er een laagje op de wijn liggen. De kurk hoeft er in principe niet eens op.
Als je een leuke bewaarwijn wilt, koop een pesquera, crianza of reserva. (15 om 22 euro ongeveer)quote:Op dinsdag 30 november 2010 04:15 schreef rechtsedirecte het volgende:
net online besteld online, voor bij de kerstmaaltijd (alhoewel dit een zwak excuus is, ik heb genoeg wijn liggen om een paar kerstdagen achter elkaar te vieren.., maar ben nu eenmaal en sucker for bargains, van 20 euro voor 10 euro omgerekend)
[ afbeelding ]
dit is wat de website er over zegt:
[..]
vooral het feit dat deze wijn bewaard spreekt me aan, gewoon een paar jaar laten liggen en als je hem dan open....
Waarom niet?quote:Op maandag 29 november 2010 21:22 schreef devzero het volgende:
Als ik ergens niet had verwacht dat ze wijnen maken dan is het wel Michigan.
Mijn wijnleverancier hier in Amsterdam (Kerkstraat, nabij Utrechtsestraat) raadt altijd een wijnboer uit Oregon aan als we het over Noord-Amerikaanse wijnen hebben. Nu ben ik natuurlijk weer de naam vergeten. Weet alleen nog dat het een zwart etiket was met witte letters.quote:Op woensdag 1 december 2010 16:53 schreef Z het volgende:
En in Washington moeten ze er ook wat van kunnen. Nog niet in NL gevonden alleen. Daar vind je alleen Californiërs.
Ja ja, de volgende keer dat ik in die zaak ben, vraag ik het gewoon weer eens.quote:Op woensdag 1 december 2010 17:16 schreef Z het volgende:
Zwart etiket, witte letters. Dan vind ik het wel!
Ik heb me laten vertellen dat in het gebied rond St.Catherine (niet ver van de Niagara watervallen) veel wijn geproduceert word.quote:Op woensdag 1 december 2010 16:48 schreef UIO_AMS het volgende:
Zo kwam ik er laatst achter dat ze in Canada naast ijswijn ook best aardige gewone wijnen produceren.
Er komt hele goede wijn uit Oregon imo; het klimaat is wat gematigder als California waar heel veel "fruitbommen" vandaan komen.quote:Op woensdag 1 december 2010 17:06 schreef UIO_AMS het volgende:
Mijn wijnleverancier hier in Amsterdam (Kerkstraat, nabij Utrechtsestraat) raadt altijd een wijnboer uit Oregon aan als we het over Noord-Amerikaanse wijnen hebben. Nu ben ik natuurlijk weer de naam vergeten. Weet alleen nog dat het een zwart etiket was met witte letters.
Tsja, ik leef nog steeds met de gedachte dat jullie op de noordpool wonen, maar ik vergeet altijd dat het best warm kan zijn in jullie zomer.quote:Op woensdag 1 december 2010 16:45 schreef popolon het volgende:
Waarom niet?Het klimaat in de zomer is prima te doen, ik heb zelf ook wat druiven, meer voor de grap, in de achtertuin.
Canadese ijswijn is al een tijdje een tip onder wijnliefhebbers.quote:Op woensdag 1 december 2010 16:48 schreef UIO_AMS het volgende:
Zo kwam ik er laatst achter dat ze in Canada naast ijswijn ook best aardige gewone wijnen produceren.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |