Dat is inderdaad een van de cruciale vereisten bij het aanleggen van een wijnvoorraad: meer kopen dan je op drinkt.quote:
LOL het is natuurlijk helemaal een kunst om een jonge wijn te kopen voor een koopje en daar de potentie van in te zien,zodat je er na 10 jaar een prachtige fles wijn aan over hebt gehouden.... die gave heb ik zelf nog nietquote:Op zaterdag 11 december 2010 04:29 schreef devzero het volgende:
[..]
Dat is inderdaad een van de cruciale vereisten bij het aanleggen van een wijnvoorraad: meer kopen dan je op drinkt.
Ik heb het zelf gedaan door veel boeken er over te lezen, en vooral veel wijn te drinken en te proeven. Een cursus is geen slecht idee, dan leer je waarschijnlijk veel sneller van de cursusgever dat wat je anders jaren over doet zelf achter te komen. Veel toprestaurants geven wijncursussen, zou zelf voor zoiets kiezen ipv een slijter die een cursus geeft als een soort verkooppresentatie.quote:Op zaterdag 11 december 2010 09:50 schreef FigureBirdStars het volgende:
Ik wil graag een goede fles wijn in een winkel uit de schappen kunnen pakken of een lekkere fles van een wijnkaart in een restaurant kunnen uitkiezen zonder hulp. Nu zat ik te denken of een wijncursus misschien niet wat is. Iemand hier ervaring mee?
Na verloop van tijd proef je wel een beetje of een wijn de tand der tijd kan doorstaan. Overmatige fruitbommen zijn na een paar jaar hun kracht wel kwijt. En daarnaast heb je nog het probleem met goede opslag en als die niet optimaal is, dan kun je het na 10 jaar ook wel schudden (zeker als je het als investering gaat doen). Mijn keldertje schommelt tussen de 18C in de zomer en 10C in de winter, dus ik houd het bij die 10 jaar.quote:Op zaterdag 11 december 2010 07:42 schreef rechtsedirecte het volgende:
LOL het is natuurlijk helemaal een kunst om een jonge wijn te kopen voor een koopje en daar de potentie van in te zien,zodat je er na 10 jaar een prachtige fles wijn aan over hebt gehouden.... die gave heb ik zelf nog niet
Nee, vertel....quote:Op zaterdag 11 december 2010 20:02 schreef devzero het volgende:
Gebruikt er hier iemand cellartracker voor het bijhouden van zijn collectie?
Barolo is een wijnbouw gebied met een grote naam. Wordt van de Nebbiolo druif gemaakt. Veel tannine dus moet lang rijpen. 2000 is een uitzonderlijk goed jaar. Is geen desertwijn, maar een zware rode wijn.quote:Op zondag 12 december 2010 10:42 schreef Rbhp het volgende:
Ik ben een grote fan van Italiaanse dessertwijnen. Heb net een doosje Barolo uit 2000 binnengekregen en ook een doosje Passito di Pantelleria uit 2004. Iemand bekend met deze twee?
Aha.quote:
mag je mij vertellen welke, want ik heb ze nog nooit gezienquote:Op zondag 12 december 2010 20:31 schreef rechtsedirecte het volgende:
Tijdens mijn bezoek aan Chard Farm gister werd me ook verteld door de cellar door manager dat er Rieslings zijn die je met gemak zo'n 25 jaar kunt bewaren...weer wat geleerd, ik was altijd van mening dat ze na zo'n jaar of 6 toch wel minder werden maar hij had het er over dat hij kort geleden nog een Riesling had gehad van 20 jaar oud die nog niet eens aan zijn top was.
Ik heb in NZ ook flink wat Rieslings gedronken, maar ze maken er in NZ nooit schuimwijn van, en dat vind ik nu juist de lekkerste bewerking van Riesling. Vertelde dat aan een aantal wijnboeren die daar idd wel wat in zagen.quote:Op zondag 12 december 2010 20:31 schreef rechtsedirecte het volgende:
Tijdens mijn bezoek aan Chard Farm gister werd me ook verteld door de cellar door manager dat er Rieslings zijn die je met gemak zo'n 25 jaar kunt bewaren...weer wat geleerd, ik was altijd van mening dat ze na zo'n jaar of 6 toch wel minder werden maar hij had het er over dat hij kort geleden nog een Riesling had gehad van 20 jaar oud die nog niet eens aan zijn top was.
Pouilly-Fuissé bedoel je denk ik?quote:Op zondag 12 december 2010 20:35 schreef Ferdii het volgende:
[..]
mag je mij vertellen welke, want ik heb ze nog nooit gezien
vandaag flesje poully fuisse van Merlin gekocht, voor onder de kerstboom
mooie ronde volle fuisse![]()
typotje jaquote:Op zondag 12 december 2010 20:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pouilly-Fuissé bedoel je denk ik?
My bad, had wat duidelijker moeten zijn. Gisteren nog wat wijn gehaald, vertel er later over.quote:Op zondag 12 december 2010 19:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Aha.
Das heel wat anders dan wat ik dacht
Het (Barolo) is een streek waar de beste Italiaanse wijn vandaan komt, maar dat betekend niet dat er geen mindere wijn vandaan komt.quote:Op maandag 13 december 2010 18:20 schreef devzero het volgende:
Barolo (met Barbaresco) is imo de beste italiaanse wijn die er is en dan maken ze er een veredelde gluhwein van? Neem dan gewoon de restanten nebbiolo druiven en brouw daar een prutje van. Het zal vast wel goed smaken, maar het klinkt als de truffel hamburger van Bouloud.
trouwens niets mis met een goed glas gluhwein, denk dat ik mezelf er eentje ga maken van een goede rode wijn, met een scheut grand marnier erin.quote:Op maandag 13 december 2010 19:45 schreef devzero het volgende:
Ja, maar dat wordt dan als 'generic' piedmont wijn verkocht. Het kan dat dit van mindere jaren wordt gemaakt. Ach, als mensen het lekker vinden en er een flinke prijs voor willen betalen, wie ben ik dan om daar kritiek op te leveren.
Maak er eentje van Rioja Epulum - Gran Reserva 2002 (de minste rode wijn die ik in huis heb) stokje kaneel erin, paar suikerklontjes en een scheut grand marnier.quote:Op maandag 13 december 2010 19:57 schreef Z het volgende:
En er is niets mis met een glas glühwein inderdaad.
In ZA nog te bestellenquote:Op vrijdag 17 december 2010 09:28 schreef fruityloop het volgende:
Wij hebben gisteren onze laatste Oude Wellington shiraz 2005 opgedronken, die was ook heerlijk op dronk inmiddels. Jammer dattie niet meer te krijgen is..![]()
[ afbeelding ]
Ik zag het ja, maar het is ook leuk om eens wat anders te kopen. (wat niet zover weg hoeft te komen)quote:Op vrijdag 17 december 2010 09:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In ZA nog te bestellen
http://www.shopmania.co.z(...)-of-12~p-577376.html
euh, die vorige oude wellington kwam ook uit ZA?quote:Op vrijdag 17 december 2010 14:18 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Ik zag het ja, maar het is ook leuk om eens wat anders te kopen. (wat niet zover weg hoeft te komen)
Jawel, maar die kochten we bij een lokale wijnhandel hier in Nederland, niet zelf bij de wijngaard in Zuid Afrika. Klinkt lekker die witte wijn, zal eens kijken. En nog 1 a 2 jaar, en de wijngaard van mijn nicht in Egypte (Friesland, niet in het midden oosten) is operationeel, dus dan hebben we familiewijnen.quote:Op vrijdag 17 december 2010 14:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
euh, die vorige oude wellington kwam ook uit ZA?
Maar als je eens NL witte wijn wilt drinken
http://www.domeinhoftedieren.nl/
Aardige vent, lekkere wijnen
na de heerlijke syrah van gisteravond kon het vanavond alleen maar minder, maar met deze wijn werden we niet gelukkig niet teleurgesteld..prima wijn met een prachtige volle smaak.quote:This wine is a deep ruby, almost purple in colour with a layered fragrant nose redolent of ripe plum and cassis with lifted vanilla, cedar and tabacco notes.
The palate has a rich velvet texture with excellent structure, ripe black fruits and cassis flavours with a long full finish. Great cellaring potential, for up to 10 years.
probeer eens deze riesling te krijgen, is zeer mooiquote:Op zondag 19 december 2010 04:13 schreef devzero het volgende:
[ afbeelding ]
Ik ben niet zo'n hele grote fan van zoete witte wijnen, maar ik zeg geen nee tegen een mooie gebalanceerde duitse riesling of zoals vanavond deze sauternes als afsluiter van een maaltijd. Godendrank. (ik had de 2007 en niet de 2006 van het plaatje).
Met een winkelwaarde van $25 voor een 375ml fles kun je je afvragen of het waard is, maar ik zeg van wel.
Staat genoteerd! Dank!quote:Op maandag 20 december 2010 11:28 schreef fruityloop het volgende:
Wat dacht je van een Italiaanse Pinot Grigio? Die is niet al te vet/zwaar zoals sommige Chardonnay's dat wel kunnen zijn icm zalm.
http://www.bythegrape.com/tiramisuquote:Op maandag 20 december 2010 17:24 schreef FigureBirdStars het volgende:
Welke wijn te drinken bij tiramisu? Liefst iets onder de ¤15.
Wantrouwen!quote:Op maandag 20 december 2010 17:38 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
De sligro heeft het sowieso, daar heb ik het ook eens gehaald.
Ik zou zelf voor een gruner veltliner gaan, maar ik weet niet hoe makkelijk die in nederland te krijgen zijn. De vettigheid van de bladerdeeg, en de zoetigheid van de vijgen-balsamicastroop vragen om iets fris en licht zurig.quote:Op maandag 20 december 2010 11:21 schreef minilot het volgende:
- Taartje van zelfgemaakt bladerdeeg met cantherellen, ricotta, gruyere en een dot verse kervel en veldsla, en wat vijgen-balsamicostroop.
rood of wit?quote:Op maandag 20 december 2010 11:21 schreef minilot het volgende:
Hoi kenners! Ik weet niets van wijn, dus ik zou heel graag tips van jullie willen krijgen voor bij deze twee gerechten (voor elk gerecht een andere wijn graag):
- Groene (waterkers-)poffertjes met gerookte wilde zalm en crème fraîche
- Taartje van zelfgemaakt bladerdeeg met cantherellen, ricotta, gruyere en een dot verse kervel en veldsla, en wat vijgen-balsamicostroop.
Alvast bedankt!![]()
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogquote:Op zondag 19 december 2010 20:55 schreef Z het volgende:
Feinherb heet dat, half zoet of beetje gekruid. Ik vind die zoete wijnen niet zo lekker (dessertwijnen wel), geef mij maar een droge Riesling. Als er op een fles wijn staat dat hij een prijs gewonnen heeft, laat ik hem meestal staan er zijn zoveel concours en er worden zoveel prijzen uitgedeeld ...
Nee, zeker niet, er zijn hele goede droge Rieslings en je kan er ook heerlijke sekt van makenquote:Op maandag 20 december 2010 18:08 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogDroog zijn enkel de goedkope 4-5 eurie rieslings
van riesling kan je prima sekt maken idd, maar veel mensen hebben het idee dat een riesling een stokdroge wijn betreft met veel zuren. Iets wat dus veelal opgaat voor de goedkope rieslings. Een goede Riesling is uitgebalanceerd, niet te droog en zeker niet zuur.quote:Op maandag 20 december 2010 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, zeker niet, er zijn hele goede droge Rieslings en je kan er ook heerlijke sekt van maken
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover bliesquote:Op maandag 20 december 2010 18:07 schreef Ferdii het volgende:
[..]
rood of wit?
bij je zalm past beter een witte wijn
Je kan een krachtige witte wijn drinken bij rood vlees, maar een rode wijn drukt maar al te vaak een subtiele vis weg.quote:Op maandag 20 december 2010 18:14 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover blies
Kan tegenwoordig best idd, maar toch blijft rood bij vlees en wit bij vis de meest gangbare combinatiesquote:Op maandag 20 december 2010 18:14 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover blies
Daar ben ik het niet mee eens. De bekendste rieslings zijn inderdaad zoet, er zijn echter ook zat uitstekende droge rieslings.quote:Op maandag 20 december 2010 18:08 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogDroog zijn enkel de goedkope 4-5 eurie rieslings
Zou bij struisvogel een Zuid Afrikaan nemen.quote:Op maandag 20 december 2010 18:35 schreef actuarisje het volgende:
Voor de kerst maak ik een struisvogelbiefstukje met rode port-jus en paddenstoelen-rucolastamppot. Nu ben ik alleen nog op zoek naar een wijn voor bij dit gerecht.
Ik dacht zelf aan een australische rode wijn, maar ben er nog niet uit welke soort.
Iemand suggesties?
Wel eens een Groesbeekse wijn gedronken?quote:Op maandag 20 december 2010 18:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Net een fles "Achterhoekse Wijnhof" van de Aldi geopend.
Gemaakt van de Rondo Druif
Jaargang 2008.
Staat niet op welke wijnboer het is, en meer dan een slobberwijntje is het niet.
Heb uitstekende wijnen van Nederlandse bodem gedronken, maar dit is er geen grote wijn, maar daar is de prijs ook niet naar.
Ik vind het positief dat Nederlandse en dan speciaal achterhoekse wijnen nu voor een groter publiek bekender worden, maar helaas was het geen mooie witte wijn die we in NL uitstekend maken. Ik moet bekennen dat ik nog nooit een mooie rode wijn heb gedronken van Nederlandse bodem.
Daarover gesproken is het een van de betere Nederlandse rode wijnen
Nee, waar in Groesbeek?quote:Op maandag 20 december 2010 18:48 schreef MrRhodes het volgende:
[..]
Wel eens een Groesbeekse wijn gedronken?
Wijngaard De Colonjes, maken rode en witte wijn.quote:Op maandag 20 december 2010 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, waar in Groesbeek?
Hoe zijn die en wat maken ze?
Als ik NL wijn koop wil ik het direct van de Wijnboer kopen, zal vast mogelijk zijn daar bij Colonjes. Ik vind het leuk de wijngaard te zien en te bezoeken.quote:Op maandag 20 december 2010 18:59 schreef MrRhodes het volgende:
Nooit gedronken trouwens... Liggen hier bij de AH, maar zijn behoorlijk prijzig. (12 euro ofzo). Verder landelijk verkrijgbaar bij gall & gall.
Tsja, dan moet je naar Groesbeek rijden.quote:Op maandag 20 december 2010 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik NL wijn koop wil ik het direct van de Wijnboer kopen, zal vast mogelijk zijn daar bij Colonjes. Ik vind het leuk de wijngaard te zien en te bezoeken.
Groesbeek is mooi, heb daar in de omgeving veel gewandeld toen ik nog in Nijmegen studeerde. Moet zeker op het moment met al die besneeuwde bomen erg mooi zijn.quote:Op maandag 20 december 2010 19:06 schreef MrRhodes het volgende:
[..]
Tsja, dan moet je naar Groesbeek rijden.(is idd mogelijk, is aan te bevelen zelfs)
Ja, zeer zeker. De hele omgeving hier is mooi. Veel heuvels en bossen.quote:Op maandag 20 december 2010 19:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Groesbeek is mooi, heb daar in de omgeving veel gewandeld toen ik nog in Nijmegen studeerde. Moet zeker op het moment met al die besneeuwde bomen erg mooi zijn.
Nog tips over wat voor een Zuid Afrikaan?quote:Op maandag 20 december 2010 18:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou bij struisvogel een Zuid Afrikaan nemen.
Een rode wijn is een optie, maar denk je niet dat je met een kruidige wijn je al snel de cantherellen gaat verdrukken?quote:Op maandag 20 december 2010 18:07 schreef Ferdii het volgende:
Voor je hoofdgerecht is een Vacqueyras of Gigondas een prima keuze. (wel beide redelijk stevige rode wijnen). Indien je liever wat kruidiger hebt een spaanse wijn bv marqués de riscal.
Zou ook niet mijn eerste keus zijn neequote:Op maandag 20 december 2010 21:25 schreef devzero het volgende:
[..]
Een rode wijn is een optie, maar denk je niet dat je met een kruidige wijn je al snel de cantherellen gaat verdrukken?
Ben zelf niet zo van de nieuwe wereld wijnen, heb liever een mooie italiaan of spanjaard. Zou voor Struisvogel voor een mooie rioja crianza kiezen. bv Campo viejaquote:Op maandag 20 december 2010 20:54 schreef actuarisje het volgende:
[..]
Nog tips over wat voor een Zuid Afrikaan?
En mijn eters zijn zelf (nogquote:Op maandag 20 december 2010 22:01 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Zou ook niet mijn eerste keus zijn neeAan de andere kant zijn er genoeg mensen die Frans niet te drinken vinden. Een typisch Spaanse wijn is dan wel een optie. Het kan er nog zo goed bij passen, maar als je het niet te drinken vindt moet je het lekker niet doen
Daarbij komt dat die marques die ik noemde niet zeer kruidig is, maar wel lekker vol, rond en veel rood fruit
Vandaar de Spanjaard als tweede optie.
Nou ja, de soep bestaat ook al voor een struis deel uit geroosterde paprika's, dus paprikasmaak an sich is geen probleem.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:09 schreef Z het volgende:
Tomaten schijnen lastig te zijn op te combineren met wijn, niet dat ik er ooit last van gehad heb, maar je leest het wel eens. Ik zeg een Cabernet Franc, uit de Loire (Chinon), die zijn meestal behoorlijk 'groente-achtig', soms smaken ze dominant naar parpika, daar moet je wel van houden.
Mij schiet een Duitse rode wijn zoals een Dornfelder (van de excellent druif) te binnen, die is wat zachter en heeft iets zoetigs, dat kan een smakelijke tegenhanger zijn bij wat pittiger eten. Wij vonden hem verassend lekker bij een rijsttafel.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:04 schreef minilot het volgende:
Staat genoteerd. Wat leuk is dit, voor een wijnleek! Ik heb nu al zin om het over een paar dagen allemaal samen te proeven!
Nog eentje: warme, pittige gepureerde soep van geroosterde tomaten en geroosterde rode paprika's, met chipotlepeper en groene kruiden-room (en piepkleine, zachte knoflookbroodjes met zelfgemaakte roomboter).
Wat past daarbij?
Bij sinaasappel en honing denk ik eigenlijk meteen aan Likor 43, daar zitten die smaken ook wat in.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:53 schreef motorbloempje het volgende:
O hai!
Ik ben op zoek naar een lekkere dessertwijn/-port voor bij 2 nagerechten:
sinaasappel-honing muffin met chocoladeijs
kaasplankje met redelijk pitte kazen, appelstroop, walnoten en vijgenbrood
Vooral niet ál te prijzig
Bij het kaasplankje zou ik een mooie port schenken, indien je liever wat zoeter wilt een tawny bv.quote:Op dinsdag 21 december 2010 15:42 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Bij sinaasappel en honing denk ik eigenlijk meteen aan Likor 43, daar zitten die smaken ook wat in.
is dit een goed of een slecht bericht Piet?quote:Op dinsdag 21 december 2010 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Achterhoekse wijn is in de sudderlappen beland.
De sudderlappen smaken heeeeerlijkquote:Op dinsdag 21 december 2010 18:57 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
is dit een goed of een slecht bericht Piet?
Ik had een tijdje geleden een dornfelder, was me veel te zoet.quote:Op dinsdag 21 december 2010 15:40 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Mij schiet een Duitse rode wijn zoals een Dornfelder (van de excellent druif) te binnen, die is wat zachter en heeft iets zoetigs, dat kan een smakelijke tegenhanger zijn bij wat pittiger eten. Wij vonden hem verassend lekker bij een rijsttafel.
Moscato d'Asti lijkt me wel wat, thnx!quote:Op maandag 20 december 2010 17:39 schreef Z het volgende:
[..]
http://www.bythegrape.com/tiramisu
Een goede Moscato Dásti hoeft niet duur te zijn.
Die van de Appie is echt prima voor een eurootje of 7quote:Op dinsdag 21 december 2010 23:00 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
Moscato d'Asti lijkt me wel wat, thnx!
Als er niet teveel ui in de jus zit, zou ik wel durven te experimenteren met een mooie oudere chardonnay erbij, of anders een wat jongere rode Côtes du Rhône?quote:Op donderdag 23 december 2010 01:10 schreef PdeHoog het volgende:
Mensen, ik ga eerste kerstdag een lekkere varkensfilet op tafel zetten met een appeluienjus. Ik ben op zoek naar een wijn. Ideeen?
Ok. Zet ik ook ff op de lijstquote:Op donderdag 23 december 2010 08:47 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Als er niet teveel ui in de jus zit, zou ik wel durven te experimenteren met een mooie oudere chardonnay erbij, of anders een wat jongere rode Côtes du Rhône?
Ok. Thnx.quote:Op donderdag 23 december 2010 08:58 schreef Z het volgende:
Ik zou voor rood gaan denk ik. Goeie Pinot Noir of zoiets. Niet te zwaar.
De meeste Côtes du Thône zijn grotendeels Pinot Noir.quote:Op donderdag 23 december 2010 08:58 schreef Z het volgende:
Ik zou voor rood gaan denk ik. Goeie Pinot Noir of zoiets. Niet te zwaar.
Als je lekkere bubbels wilt drinken die betaalbaar zijn, neem je beter een spaanse cava of een fijne Duitse rieslingsekt.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:17 schreef Repeat het volgende:
Welke champagne moet ik kopen? We hebben er geen verstand van, dus gewoon zeer betaalbaar, maar ook te drinken graag
Ligt eraan wat jij lekker vindt natuurlijk, maar ik vind de Gordon Negro Brut van Freixenet (verwar dat niet met de zoete Freixenet die kapsters graag drinken) goed te drinken, en als je hem in Nederland kan vinden, Furst von Metternich Riesling Sekt trocken is erg smaakvol.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:29 schreef Repeat het volgende:
Bedankt! Cava ofzo is natuurlijk ook prima. Gaat meer om de gezelligheid. Nog tips welke precies? Want er zijn natuurlijk nog steeds honderden soorten waaruit ik dan kan kiezen, waarvan er vast ook vieze tussenzitten...
Doe eens een dubbelblinde schuimwijn proeverij, kan ik iedereen aanraden, leuk om te doen en erg ontnuchterend.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:32 schreef Z het volgende:
Piet heeft een goed punt, maar is wel wat kort door de bocht. Er zijn natuurlijk prima en redelijk betaalbare champagnes. Het gekke bij champagne is dat de grote huizen domineren, groot qua aantal flessen, in tegenstelling tot wijn, waar bijna geldt, hoe kleiner hoe beter.
Ik zie bij de Gall online wel de Freixenet gordon negro seco staan. Dat is vast een andere?quote:Op donderdag 23 december 2010 12:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt eraan wat jij lekker vindt natuurlijk, maar ik vind de Gordon Negro Brut van Freixenet (verwar dat niet met de zoete Freixenet die kapsters graag drinken) goed te drinken, en als je hem in Nederland kan vinden, Furst von Metternich Riesling Sekt trocken is erg smaakvol.
Die zal wat zoeter zijn dan die van Piet.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:41 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik zie bij de Gall online wel de Freixenet gordon negro seco staan. Dat is vast een andere?
Jep, die is zoet.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:41 schreef Repeat het volgende:
[..]
Ik zie bij de Gall online wel de Freixenet gordon negro seco staan. Dat is vast een andere?
Daar zijn ze van bekend, dacht ik ook altijd totdat ik in spanje echt goede cava's dronk van hun, die dan ook wat duurder zijn.quote:Op donderdag 23 december 2010 12:45 schreef MrRhodes het volgende:
dacht altijd dat freixenet standaard bocht was.
Klopt, maar drink je voor het verhaal en de fles of voor het lekkere?quote:Op donderdag 23 december 2010 12:42 schreef Z het volgende:
Ga ik zeker een keer doen. Maar blind proeven is wat anders dan de hele beleving met een mooie fles etc.
Meeste cotes du rhones die ik ken zijn grenache.quote:Op donderdag 23 december 2010 09:07 schreef fruityloop het volgende:
De meeste Côtes du Thône zijn grotendeels Pinot Noir.
Er zijn inderdaad prima champagnes van "kleinere" huizen; ik heb momenteel een heidsieck blue top liggen voor nieuw jaar (en ik hoop dat het lekker isquote:Op donderdag 23 december 2010 12:32 schreef Z het volgende:
Piet heeft een goed punt, maar is wel wat kort door de bocht. Er zijn natuurlijk prima en redelijk betaalbare champagnes. Het gekke bij champagne is dat de grote huizen domineren, groot qua aantal flessen, in tegenstelling tot wijn, waar bijna geldt, hoe kleiner hoe beter.
Dat is natuurlijk met alles zo, vaak zijn de kleinere wijnhuizen/kaasmakers/slagers/etc beter dan het massaler geproduceerde spul.quote:Op vrijdag 24 december 2010 09:06 schreef Schanulleke het volgende:
Ik ging ooit met mijn lief door de Champagnestreek en we hebben toen een flink aantal flesjes gekocht bij de kleinere huizen. Vervolgens iedere dag van de vakantie lekker geproefd en op de terugweg tien dozen gekocht bij de 'winnaar', die we vervolgens onze bruiloftsgasten hebben geschonken. Zeer feestelijk. En ook van betere kwaliteit dan de standaard Moët et Chandon.
Hoor ik ook veel ja dat de kleinere huizen stuk beter zijn. Heb een fransoos als klant die komt uit de champange streek. Koopt daar altijd lokaal cremant ipv champagne omdat deze op de juiste plekken stuk beter zijn dan de champagnes waar meer belasting over betaald wordt oid.quote:Op vrijdag 24 december 2010 09:06 schreef Schanulleke het volgende:
Ik ging ooit met mijn lief door de Champagnestreek en we hebben toen een flink aantal flesjes gekocht bij de kleinere huizen. Vervolgens iedere dag van de vakantie lekker geproefd en op de terugweg tien dozen gekocht bij de 'winnaar', die we vervolgens onze bruiloftsgasten hebben geschonken. Zeer feestelijk. En ook van betere kwaliteit dan de standaard Moët et Chandon.
Gisteravond een tweede flesje hiervan gedronkenquote:Op vrijdag 10 december 2010 19:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
Deze net open getrokken, staat nu te ademen, ga hem vanavond proberen. Is van dezelfde wijnmaker als de rode die ik eerder poste, en ook gemaakt van de overproductie van zijn topwijndruiven.
Aanvulling
Voor een 5 jaar oude Chianti had ik hem rijper verwacht, hij kan nog wel een paar jaar hebben voor hij echt goed is. Niettemin een zeer goede wijn voor zijn prijs (20 euro) met een peperige smaak, vanille, bramen en pruimen, gemaakt van Sangiovese met en klein aandeel Cabernet Sauvignon.
Was eten bij mijn zwager, baggerwijn, was voor het eerst in jaren brak de volgende dag.quote:Op dinsdag 28 december 2010 19:46 schreef rechtsedirecte het volgende:
Iemand nog spannende wijnen gedronken tijdens de kerstdagen?
Watvoor voorgerecht had je dan?quote:Op dinsdag 28 december 2010 19:56 schreef Z het volgende:
Een Fleury, een Vouvray, een Albarino, een Verdejo, port en een Santadi Latinia. Allen uitstekend al ging de Albarino niet zo heel goed met het voorgerecht.
Een Barolo uit 2002 geprobeerd, was duidelijk nog wat jaartjes te vroeg. De rest nog maar even laten liggen.quote:Op dinsdag 28 december 2010 19:46 schreef rechtsedirecte het volgende:
Iemand nog spannende wijnen gedronken tijdens de kerstdagen?
Hoe was die? Over het algemeen wordt 2002 als een rampjaar voor piedmont wijnen beschouwd. Terwijl 2001 juist enorm goed was. Maar je hebt zelfs in 'rampjaren' uitschieters, dus ik geloof niet zo heel sterk in de tabelletjes.quote:Op donderdag 30 december 2010 08:37 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Een Barolo uit 2002 geprobeerd, was duidelijk nog wat jaartjes te vroeg. De rest nog maar even laten liggen.
Ik kan er nog weinig over zeggen afgezien dat hij nog wat jaren nodig heeft. Was nog jong en wrang van tannines. De enige barolo's die ik echt lekker heb gevonden waren die van >15 jaar oud. Afwachten dus en over 2 jaar weer een fles open trekken.quote:Op zondag 2 januari 2011 04:17 schreef devzero het volgende:
[..]
Hoe was die? Over het algemeen wordt 2002 als een rampjaar voor piedmont wijnen beschouwd. Terwijl 2001 juist enorm goed was. Maar je hebt zelfs in 'rampjaren' uitschieters, dus ik geloof niet zo heel sterk in de tabelletjes.
Als er weer een nieuwe uitzending is, post je die dan weer?quote:
Hoe laat verwacht je me?quote:Op maandag 3 januari 2011 19:42 schreef Z het volgende:
Deze drink ik morgen, twee wijnen uit 1969. Ik heb een keer op een veiling zes oude flessen gekocht. Eerder al een Chasse-Spleen uit 1962 gedronken en een Ducru Beaucaillou uit 1969. Die Chasse-Spleen was lang voorbij z'n hoogtepunt, de Ducru was nog erg lekker. Ben benieuwd voor morgen.
[ afbeelding ]
Ben benieuwd wat er nog van over isquote:Op maandag 3 januari 2011 19:42 schreef Z het volgende:
Deze drink ik morgen, twee wijnen uit 1969. Ik heb een keer op een veiling zes oude flessen gekocht. Eerder al een Chasse-Spleen uit 1962 gedronken en een Ducru Beaucaillou uit 1969. Die Chasse-Spleen was lang voorbij z'n hoogtepunt, de Ducru was nog erg lekker. Ben benieuwd voor morgen.
[ afbeelding ]
Je moet niet zo op tabelletjes afgaan Piet.quote:Op zondag 2 januari 2011 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Geloof niet dat een 2002 Barolo nog veel beter wordt met het liggen.
Was gewoon een slecht jaar.quote:Op maandag 3 januari 2011 22:10 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Je moet niet zo op tabelletjes afgaan Piet.
ja ik hou jullie op de hoogte, maar ze zijn enigzins langzaam emt het uitbrengen van nieuwe uitzendingenquote:Op zondag 2 januari 2011 12:50 schreef Z het volgende:
[..]
Als er weer een nieuwe uitzending is, post je die dan weer?
Argon werkt inderdaad prima. Ik gebruik het ook altijd maar dan wel goedkoper. Die kleine flesjes zijn duur. Ik heb een 80 cubic foot aluminium scuba tank gekocht en die gevuld tot 200 bar met argon. Kost een paar tientjes en dan heb je gelijk een kleine 2,5 kuub argonquote:Op dinsdag 30 november 2010 19:08 schreef rechtsedirecte het volgende:
Iemand bekend met dit product?
Het is een spuitbusje met argon (een edel gas) wat je in een aangebroken fles wijn spuit om hem zo langdurig te kunnen bewaren.
Ik heb het net besteld om het eens te proberen.
Mijn vrouw drinkt sowieso weinig alcohol en heeft niet altijd zin in een glas wijn, maar om nu op een doordeweekse dag een fles alleen op te drinken vind ik ook weer iets te...
Mijn stelregel is dat als ik een glas wijn drink ik ook iets lekkers wil hebben en koop dan ook nagenoeg alleen wijnen uit het iets duurdere (soms niet altijd beter... maar ja ik ben dan ook een liefhebber en geen connaisseur) sigment en vind het daarom zonde om een halve fles wijn door de gootsteen te kieperen.
Dat lukt wel. Niet van Domaine de la Romanée-Conti maar wel van andere goeie domeinen. Voor een euro of 50 kan je al een heel prima Vosne-Romanée of Pommard hebben.quote:Op vrijdag 3 december 2010 17:31 schreef devzero het volgende:
[..]
100 euro is niet zo veel, probeer maar eens een goede grand cru Bourgogne wijn te vinden voor onder 1000 euro, compleet overpriced imo.
Met 50 euro zit je wel aan de onderkant, maar je hebt gelijk dat het wel te doen is.quote:Op dinsdag 4 januari 2011 17:26 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Dat lukt wel. Niet van Domaine de la Romanée-Conti maar wel van andere goeie domeinen. Voor een euro of 50 kan je al een heel prima Vosne-Romanée of Pommard hebben.
Voorbeeld: een mooie Corton-Charlemagne Grand-Cru uit 2005 (uitstekend jaar) voor minder dan zeven tientjes: http://www.75cl.com/v19686.corton-charlemagne-grand-cru-2005.htm
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |