Wantrouwen!quote:Op maandag 20 december 2010 17:38 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
De sligro heeft het sowieso, daar heb ik het ook eens gehaald.
Ik zou zelf voor een gruner veltliner gaan, maar ik weet niet hoe makkelijk die in nederland te krijgen zijn. De vettigheid van de bladerdeeg, en de zoetigheid van de vijgen-balsamicastroop vragen om iets fris en licht zurig.quote:Op maandag 20 december 2010 11:21 schreef minilot het volgende:
- Taartje van zelfgemaakt bladerdeeg met cantherellen, ricotta, gruyere en een dot verse kervel en veldsla, en wat vijgen-balsamicostroop.
rood of wit?quote:Op maandag 20 december 2010 11:21 schreef minilot het volgende:
Hoi kenners! Ik weet niets van wijn, dus ik zou heel graag tips van jullie willen krijgen voor bij deze twee gerechten (voor elk gerecht een andere wijn graag):
- Groene (waterkers-)poffertjes met gerookte wilde zalm en crème fraîche
- Taartje van zelfgemaakt bladerdeeg met cantherellen, ricotta, gruyere en een dot verse kervel en veldsla, en wat vijgen-balsamicostroop.
Alvast bedankt!![]()
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogquote:Op zondag 19 december 2010 20:55 schreef Z het volgende:
Feinherb heet dat, half zoet of beetje gekruid. Ik vind die zoete wijnen niet zo lekker (dessertwijnen wel), geef mij maar een droge Riesling. Als er op een fles wijn staat dat hij een prijs gewonnen heeft, laat ik hem meestal staan er zijn zoveel concours en er worden zoveel prijzen uitgedeeld ...
Nee, zeker niet, er zijn hele goede droge Rieslings en je kan er ook heerlijke sekt van makenquote:Op maandag 20 december 2010 18:08 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogDroog zijn enkel de goedkope 4-5 eurie rieslings
van riesling kan je prima sekt maken idd, maar veel mensen hebben het idee dat een riesling een stokdroge wijn betreft met veel zuren. Iets wat dus veelal opgaat voor de goedkope rieslings. Een goede Riesling is uitgebalanceerd, niet te droog en zeker niet zuur.quote:Op maandag 20 december 2010 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, zeker niet, er zijn hele goede droge Rieslings en je kan er ook heerlijke sekt van maken
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover bliesquote:Op maandag 20 december 2010 18:07 schreef Ferdii het volgende:
[..]
rood of wit?
bij je zalm past beter een witte wijn
Je kan een krachtige witte wijn drinken bij rood vlees, maar een rode wijn drukt maar al te vaak een subtiele vis weg.quote:Op maandag 20 december 2010 18:14 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover blies
Kan tegenwoordig best idd, maar toch blijft rood bij vlees en wit bij vis de meest gangbare combinatiesquote:Op maandag 20 december 2010 18:14 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Ik hoorde laatst van een kenner dat het een beetje achterhaald is, wit bij vis en rood bij vlees. Ze had zelf een behoorlijke sterke Chardonnay die haar biefstuk achterover blies
Daar ben ik het niet mee eens. De bekendste rieslings zijn inderdaad zoet, er zijn echter ook zat uitstekende droge rieslings.quote:Op maandag 20 december 2010 18:08 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Een goede riesling is niet droog, eerder richting het zoete dan droogDroog zijn enkel de goedkope 4-5 eurie rieslings
Zou bij struisvogel een Zuid Afrikaan nemen.quote:Op maandag 20 december 2010 18:35 schreef actuarisje het volgende:
Voor de kerst maak ik een struisvogelbiefstukje met rode port-jus en paddenstoelen-rucolastamppot. Nu ben ik alleen nog op zoek naar een wijn voor bij dit gerecht.
Ik dacht zelf aan een australische rode wijn, maar ben er nog niet uit welke soort.
Iemand suggesties?
Wel eens een Groesbeekse wijn gedronken?quote:Op maandag 20 december 2010 18:37 schreef Pietverdriet het volgende:
Net een fles "Achterhoekse Wijnhof" van de Aldi geopend.
Gemaakt van de Rondo Druif
Jaargang 2008.
Staat niet op welke wijnboer het is, en meer dan een slobberwijntje is het niet.
Heb uitstekende wijnen van Nederlandse bodem gedronken, maar dit is er geen grote wijn, maar daar is de prijs ook niet naar.
Ik vind het positief dat Nederlandse en dan speciaal achterhoekse wijnen nu voor een groter publiek bekender worden, maar helaas was het geen mooie witte wijn die we in NL uitstekend maken. Ik moet bekennen dat ik nog nooit een mooie rode wijn heb gedronken van Nederlandse bodem.
Daarover gesproken is het een van de betere Nederlandse rode wijnen
Nee, waar in Groesbeek?quote:Op maandag 20 december 2010 18:48 schreef MrRhodes het volgende:
[..]
Wel eens een Groesbeekse wijn gedronken?
Wijngaard De Colonjes, maken rode en witte wijn.quote:Op maandag 20 december 2010 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, waar in Groesbeek?
Hoe zijn die en wat maken ze?
Als ik NL wijn koop wil ik het direct van de Wijnboer kopen, zal vast mogelijk zijn daar bij Colonjes. Ik vind het leuk de wijngaard te zien en te bezoeken.quote:Op maandag 20 december 2010 18:59 schreef MrRhodes het volgende:
Nooit gedronken trouwens... Liggen hier bij de AH, maar zijn behoorlijk prijzig. (12 euro ofzo). Verder landelijk verkrijgbaar bij gall & gall.
Tsja, dan moet je naar Groesbeek rijden.quote:Op maandag 20 december 2010 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik NL wijn koop wil ik het direct van de Wijnboer kopen, zal vast mogelijk zijn daar bij Colonjes. Ik vind het leuk de wijngaard te zien en te bezoeken.
Groesbeek is mooi, heb daar in de omgeving veel gewandeld toen ik nog in Nijmegen studeerde. Moet zeker op het moment met al die besneeuwde bomen erg mooi zijn.quote:Op maandag 20 december 2010 19:06 schreef MrRhodes het volgende:
[..]
Tsja, dan moet je naar Groesbeek rijden.(is idd mogelijk, is aan te bevelen zelfs)
Ja, zeer zeker. De hele omgeving hier is mooi. Veel heuvels en bossen.quote:Op maandag 20 december 2010 19:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Groesbeek is mooi, heb daar in de omgeving veel gewandeld toen ik nog in Nijmegen studeerde. Moet zeker op het moment met al die besneeuwde bomen erg mooi zijn.
Nog tips over wat voor een Zuid Afrikaan?quote:Op maandag 20 december 2010 18:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou bij struisvogel een Zuid Afrikaan nemen.
Een rode wijn is een optie, maar denk je niet dat je met een kruidige wijn je al snel de cantherellen gaat verdrukken?quote:Op maandag 20 december 2010 18:07 schreef Ferdii het volgende:
Voor je hoofdgerecht is een Vacqueyras of Gigondas een prima keuze. (wel beide redelijk stevige rode wijnen). Indien je liever wat kruidiger hebt een spaanse wijn bv marqués de riscal.
Zou ook niet mijn eerste keus zijn neequote:Op maandag 20 december 2010 21:25 schreef devzero het volgende:
[..]
Een rode wijn is een optie, maar denk je niet dat je met een kruidige wijn je al snel de cantherellen gaat verdrukken?
Ben zelf niet zo van de nieuwe wereld wijnen, heb liever een mooie italiaan of spanjaard. Zou voor Struisvogel voor een mooie rioja crianza kiezen. bv Campo viejaquote:Op maandag 20 december 2010 20:54 schreef actuarisje het volgende:
[..]
Nog tips over wat voor een Zuid Afrikaan?
En mijn eters zijn zelf (nogquote:Op maandag 20 december 2010 22:01 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Zou ook niet mijn eerste keus zijn neeAan de andere kant zijn er genoeg mensen die Frans niet te drinken vinden. Een typisch Spaanse wijn is dan wel een optie. Het kan er nog zo goed bij passen, maar als je het niet te drinken vindt moet je het lekker niet doen
Daarbij komt dat die marques die ik noemde niet zeer kruidig is, maar wel lekker vol, rond en veel rood fruit
Vandaar de Spanjaard als tweede optie.
Nou ja, de soep bestaat ook al voor een struis deel uit geroosterde paprika's, dus paprikasmaak an sich is geen probleem.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:09 schreef Z het volgende:
Tomaten schijnen lastig te zijn op te combineren met wijn, niet dat ik er ooit last van gehad heb, maar je leest het wel eens. Ik zeg een Cabernet Franc, uit de Loire (Chinon), die zijn meestal behoorlijk 'groente-achtig', soms smaken ze dominant naar parpika, daar moet je wel van houden.
Mij schiet een Duitse rode wijn zoals een Dornfelder (van de excellent druif) te binnen, die is wat zachter en heeft iets zoetigs, dat kan een smakelijke tegenhanger zijn bij wat pittiger eten. Wij vonden hem verassend lekker bij een rijsttafel.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:04 schreef minilot het volgende:
Staat genoteerd. Wat leuk is dit, voor een wijnleek! Ik heb nu al zin om het over een paar dagen allemaal samen te proeven!
Nog eentje: warme, pittige gepureerde soep van geroosterde tomaten en geroosterde rode paprika's, met chipotlepeper en groene kruiden-room (en piepkleine, zachte knoflookbroodjes met zelfgemaakte roomboter).
Wat past daarbij?
Bij sinaasappel en honing denk ik eigenlijk meteen aan Likor 43, daar zitten die smaken ook wat in.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:53 schreef motorbloempje het volgende:
O hai!
Ik ben op zoek naar een lekkere dessertwijn/-port voor bij 2 nagerechten:
sinaasappel-honing muffin met chocoladeijs
kaasplankje met redelijk pitte kazen, appelstroop, walnoten en vijgenbrood
Vooral niet ál te prijzig
Bij het kaasplankje zou ik een mooie port schenken, indien je liever wat zoeter wilt een tawny bv.quote:Op dinsdag 21 december 2010 15:42 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Bij sinaasappel en honing denk ik eigenlijk meteen aan Likor 43, daar zitten die smaken ook wat in.
is dit een goed of een slecht bericht Piet?quote:Op dinsdag 21 december 2010 16:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Achterhoekse wijn is in de sudderlappen beland.
De sudderlappen smaken heeeeerlijkquote:Op dinsdag 21 december 2010 18:57 schreef rechtsedirecte het volgende:
[..]
is dit een goed of een slecht bericht Piet?
Ik had een tijdje geleden een dornfelder, was me veel te zoet.quote:Op dinsdag 21 december 2010 15:40 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Mij schiet een Duitse rode wijn zoals een Dornfelder (van de excellent druif) te binnen, die is wat zachter en heeft iets zoetigs, dat kan een smakelijke tegenhanger zijn bij wat pittiger eten. Wij vonden hem verassend lekker bij een rijsttafel.
Moscato d'Asti lijkt me wel wat, thnx!quote:Op maandag 20 december 2010 17:39 schreef Z het volgende:
[..]
http://www.bythegrape.com/tiramisu
Een goede Moscato Dásti hoeft niet duur te zijn.
Die van de Appie is echt prima voor een eurootje of 7quote:Op dinsdag 21 december 2010 23:00 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
Moscato d'Asti lijkt me wel wat, thnx!
Als er niet teveel ui in de jus zit, zou ik wel durven te experimenteren met een mooie oudere chardonnay erbij, of anders een wat jongere rode Côtes du Rhône?quote:Op donderdag 23 december 2010 01:10 schreef PdeHoog het volgende:
Mensen, ik ga eerste kerstdag een lekkere varkensfilet op tafel zetten met een appeluienjus. Ik ben op zoek naar een wijn. Ideeen?
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |