Niet in kernwapens. Een ander bedrijf dat bijvoorbeeld wapens voor de overheid maakt, misschien wel.quote:Op zaterdag 18 december 2010 15:09 schreef bascross het volgende:
Om de discussie over ''ethisch'' beleggen even voor te zetten. Zouden jullie beleggen in wapens als het lucratief is? Ik weet niet of ik het zelf zou doen.
Drank, sigaretten en dergelijke maakt mij niets uit, zou ik wel doen.
Wapens zou ik in beginsel geen problemen mee hebben. Heel defensie draait erop immers. En gezien defensie in de gehele wereld een significant deel inneemt van het BNP is het imho ook gewoon in het belang van een goede spreiding. Vwb het ethische verhaal, wat is erger een wapenfabrikant die levert aan Westerse defensie of het gebruik van coltan in mobieltjes, een materiaal wat uit Congo komt en daar de oorlog financieert.quote:Op zaterdag 18 december 2010 15:09 schreef bascross het volgende:
Om de discussie over ''ethisch'' beleggen even voor te zetten. Zouden jullie beleggen in wapens als het lucratief is? Ik weet niet of ik het zelf zou doen.
Drank, sigaretten en dergelijke maakt mij niets uit, zou ik wel doen.
Dat laatste is inderdaad waar. Shell gaat ook niet zo netjes om met de gebieden waar ze olie naar boven halen, vooral de verhalen over Nigeria komen vaak in het nieuws.quote:Op zaterdag 18 december 2010 15:18 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Wapens zou ik in beginsel geen problemen mee hebben. Heel defensie draait erop immers. En gezien defensie in de gehele wereld een significant deel inneemt van het BNP is het imho ook gewoon in het belang van een goede spreiding. Vwb het ethische verhaal, wat is erger een wapenfabrikant die levert aan Westerse defensie of het gebruik van coltan in mobieltjes, een materiaal wat uit Congo komt en daar de oorlog financieert.
Ethiek icm investeren is geen zwart-wit, maar van grijstinten.
Helemaal gelijk, maar dat onderschrijfft alleen maar dat het niet zwart wit is.quote:Op zaterdag 18 december 2010 15:39 schreef tony_clifton- het volgende:
Defensie is anders ook wel een orwelliaans begrip, nietwaar? Defensie klinkt bij mij als het beschermen van de landsgrenzen. Ik vraag mij af in welke mate de amerikaanse grenzen worden beschermd in Irak en Afghanistan. Niet om een USA-discussie te starten, geldt evengoed voor Rusland, Groot Brittanië, en zowat elk ander land met wat belangen.
Shell die compleet geinfiltreerd zit in de Nigeriaanse overheid (wikileaks onlangs). Bauxiet wat uit Guinea komt, een land wat jarenlang gebukt ging onder een verschrikkelijke dictatuur. Olie uit Saudie Arabie waarbij mensenrechten niet van toepassing zijn. Diamanten uit West Afrikaanse conflictgebieden etc. etc. etc.quote:Op zaterdag 18 december 2010 15:47 schreef tony_clifton- het volgende:
(wel idd groot gelijk wat betreft grijstinten - onlangs stond trouwens nog in 't nieuws dat BP een heel land afperste)
Belegger maakt een keuze op basis van eigen referentiekader. Dat het niet de taak is van een belegger is imho te makkelijk.quote:Op zaterdag 18 december 2010 15:58 schreef piepeloi55 het volgende:
Als belegger is je primaire doel rendement. Als dat is terug te vinden in bedrijven/zaken die als onetisch worden gezien, dan zij dat zo. Het is niet aan de belegger om onetische zaken aan te pakken maar aan de politiek/toezichthouder en samenleving in het algemeen.
Persoonlijk vind ik dat alleen de taak van een belegger als het aanpakken van die onetische zaken waardeverhogend is, daar het primaire doel van de meeste beleggers rendement is. Achter elke belegger schuilt een persoon of instelling en het is aan hunzelf te oordelen wat men ermee doet en van vind, maar het is in principe geen taak van de belegger.quote:Op zaterdag 18 december 2010 16:06 schreef tjoptjop het volgende:
Belegger maakt een keuze op basis van eigen referentiekader. Dat het niet de taak is van een belegger is imho te makkelijk.
Ik heb geen ethische bezwaren.quote:Op zaterdag 18 december 2010 15:09 schreef bascross het volgende:
Om de discussie over ''ethisch'' beleggen even voor te zetten. Zouden jullie beleggen in wapens als het lucratief is? Ik weet niet of ik het zelf zou doen.
Drank, sigaretten en dergelijke maakt mij niets uit, zou ik wel doen.
Prima als je besluit om er geen probleem mee te hebben (heb ik ook niet in bijna alle gevallen), maar een belegger is wel een stakeholder en doen alsof het niet aan hen is, is imho niet waar.quote:Op zaterdag 18 december 2010 16:15 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Persoonlijk vind ik dat alleen de taak van een belegger als het aanpakken van die onetische zaken waardeverhogend is, daar het primaire doel van de meeste beleggers rendement is. Achter elke belegger schuilt een persoon of instelling en het is aan hunzelf te oordelen wat men ermee doet en van vind, maar het is in principe geen taak van de belegger.
Dat is pas een aankondiging, Eat That Cantona!quote:Op zaterdag 18 december 2010 17:54 schreef fedsingularity het volgende:
Komende week een georganiseerde bankrun?
http://www.zerohedge.com/(...)dvises-americans-put
[ afbeelding ]
Het socialisme viert weer weligquote:Europees onderzoek naar Google uitgebreid
Door Joost Schellevis, zaterdag 18 december 2010 12:56, views: 4.457
Een Europees onderzoek naar Google wordt uitgebreid met klachten uit Duitsland. De zoekgigant wordt ervan beschuldigd zijn zoekmachine te gebruiken om concurrentie te belemmeren. Een onderzoek werd in november aangekondigd.
De Europese Commissie onderzoekt of Google zijn machtspositie misbruikt om concurrenten uit de markt te drukken. Dat onderzoek wordt uitgebreid met klachten van twee grote Duitse uitgevers bij de Duitse mededigingsautoriteiten, schrijft The New York Times. De uitgevers beschuldigen Google ervan zoekresultaten te manipuleren om zijn eigen diensten te promoten. Ze eisen dat Google daarmee stopt en wil dat de zoekgigant zijn algoritme openbaart.
Ook beschuldigen ze Google ervan dat het uitgevers niet betaalt, terwijl het veel geld zou verdienen met advertenties bij links naar artikelen. Het is onduidelijk of het daarbij om Google News of de algemene zoekmachine gaat.
Het openbaren van zijn zoekalgoritme zal Google waarschijnlijk koste wat kost proberen te voorkomen, omdat de kwaliteit van zoekresultaten afhankelijk is van de kracht van het gebruikte algoritme. Dat maakt het algoritme zeer concurrentiegevoelig: juist met de kwaliteit van zoekresultaten kunnen zoekmachines zich afzetten tegen concurrenten.
Ook een klacht van het bedrijf Euro-Cities, dat digitale landkaarten aanbiedt, wordt overgenomen door de Europese Commissie. Dat bedrijf klaagt over het feit dat Google zijn Maps-dienst gratis door websites laat integreren. Daardoor zou het verdienmodel van Euro-Cities om zeep worden geholpen.
Google-woordvoerder Al Verney stelt tegenover The New York Times dat het overnemen van klachten een procedurele stap is, die altijd wordt genomen wanneer procedures in lidstaten overlap vertonen met Europese onderzoeken.
Het onderzoek van de EC naar Google werd in november aangekondigd. Google zou betaalde zoekresultaten voorrang geven boven 'organische' zoekresultaten, en daarmee mogelijk misbruik maken van zijn positie, aldus de Europese Commissie. Ook zou Google sites dwingen geen ander advertentiesysteem te gebruiken dan Google AdWords.
http://tweakers.net/nieuw(...)ogle-uitgebreid.html
Mwah, als ik bij BoA zou zitten dan zou ik m'n geld wegtrekken. Wikileaks heeft toch wel aangetoond dat ze onthullende info hebben over zaken (anders schieten overheden niet zo in paniek).quote:Op zaterdag 18 december 2010 18:04 schreef Rejected het volgende:
Zoveel macht zal Wikileaks niet hebben gok ik.
Altria, het best presterende bedrijf in de geschiedenis van de S&Pquote:Op zaterdag 18 december 2010 19:13 schreef LXIV het volgende:
Als belegger gaat het me enkel om de knikkers. Voordeel van niet-ethische bedrijven is dat ze impopulair zijn en daarom vaak ondergewaardeerd. Nadeel is allerlei claims e.d. (tabak).
Tot nu toe in deze discussie werden vooral tabak en wapen fabrikanten genoemd. In het geval van tabak ligt de keuze om dit uiteindelijk te gebruiken bij de consument die (in de westerse wereld althans) goed ingelicht is over de gevolgen daarvan. In het geval van wapens kunnen deze ook louter ter verdediging en als afschrikking worden gebruikt.quote:Op zaterdag 18 december 2010 19:13 schreef LXIV het volgende:
Als belegger gaat het me enkel om de knikkers. Voordeel van niet-ethische bedrijven is dat ze impopulair zijn en daarom vaak ondergewaardeerd. Nadeel is allerlei claims e.d. (tabak).
Aandeelhouders kunnen altijd een andere koers kiezen, maar je kunt niet van die aandeelhouders verwachten dat ze beslissingen nemen die de waarde van het bedrijf (en daarmee hun portemonnee) verminderen. Vooral als je nagaat dat de meeste aandeelhouders aandeelhouder zijn om rendement te maken. In een utopie zou dat misschien zo moeten zijn, maar daar leven we niet in. Het is aan de politiek/autoriteit en vooral samenleving in het algemeen om de kans op onetische zaken zo klein mogelijk te maken.quote:Op zaterdag 18 december 2010 17:58 schreef tjoptjop het volgende:
Prima als je besluit om er geen probleem mee te hebben (heb ik ook niet in bijna alle gevallen), maar een belegger is wel een stakeholder en doen alsof het niet aan hen is, is imho niet waar.
Geen nood, het vrouwtje gaat kerst in de UK vierenquote:Op zaterdag 18 december 2010 20:18 schreef SeLang het volgende:
Ze zijn hier (UK) alweer in paniek omdat er een beetje sneeuw is gevallen en mensen daarom misschien minder kerstkadootjes kopen omdat ze niet bij de winkel kunnen komen. En dat is zogenaamd ernstig slecht voor de economie
Wat een samenleving hebben we toch tegenwoordig.
Mja, in feite staan we gewoon op dezelfde lijn alleen een iets andere kijkrichtingquote:Op zaterdag 18 december 2010 20:41 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Aandeelhouders kunnen altijd een andere koers kiezen, maar je kunt niet van die aandeelhouders verwachten dat ze beslissingen nemen die de waarde van het bedrijf (en daarmee hun portemonnee) verminderen. Vooral als je nagaat dat de meeste aandeelhouders aandeelhouder zijn om rendement te maken. In een utopie zou dat misschien zo moeten zijn, maar daar leven we niet in. Het is aan de politiek/autoriteit en vooral samenleving in het algemeen om de kans op onetische zaken zo klein mogelijk te maken.
google bevoordeelt anders wel zijn zoekresultaten zijn eigen sites. google finance wordt bijv hoger gezet voor yahoo finance. Je kan je afvragen of dat illegaal is, maar het past niet bij de slogan "dont be evil".quote:Op zaterdag 18 december 2010 18:08 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Het socialisme viert weer welig
Eisen dat, met de macht van de EU achter zich, Google het zoekalgoritme openbaar moet maken. Een kaartenmaker die klaagt dat Google het gratis aanbiedt en dat dur verboden zou moeten worden.
Ik hoor de consument niet klagen, maar voor die groep is de EU ook niet geloof ik...
En wat is daar mis mee?quote:Op zaterdag 18 december 2010 22:31 schreef superpiet het volgende:
[..]
google bevoordeelt anders wel zijn zoekresultaten zijn eigen sites. google finance wordt bijv hoger gezet voor yahoo finance. Je kan je afvragen of dat illegaal is, maar het past niet bij de slogan "dont be evil".
in de brick en mortar world heb je anti-monopolie-wetten. En google is in feite een monopolist maar dan in de virtuele wereld. Het kan zomaar gebeuren dat google wordt gedwongen zijn monopolie op te geven. Zelfde zoals met loskoppeling windows en internet explorer gedwongen is gebeurd.quote:
Zoals ik al zei socialisme viert weer hoogtij. Google heeft die "monopolie" positie behaalt door gewoon het beste product te maken, nota bene GRATIS in gebruik voor consumenten. Gmail die als een van de eerste kwam met de gigabyte opslag, Chrome die zorgde voor een performance sprong in de browser wereld. Maps en Earth voor de tof. Finance is inmiddels beter dan die van Yahoo.quote:Op zaterdag 18 december 2010 22:38 schreef superpiet het volgende:
[..]
in de brick en mortar world heb je anti-monopolie-wetten. En google is in feite een monopolist maar dan in de virtuele wereld. Het kan zomaar gebeuren dat google wordt gedwongen zijn monopolie op te geven. Zelfde zoals met loskoppeling windows en internet explorer gedwongen is gebeurd.
Als ik iets keihard zou willen shorten was dat wel Hyves inderdaadquote:Op zaterdag 18 december 2010 23:04 schreef tjoptjop het volgende:
En over een paar jaar gaan Hyves, Netlog e.d. bij de EU aankloppen omdat Facebook hun klandizie inpikt
het heeft niks met socialisme te maken. feit is dat een monopolie positie misbruikt kan worden en daarom bestaan er wetten die mogelijk misbruik tegengaan. Zelfs in de VS hebben ze anti-monopolie en anti-kartel wetgeving. De gedachte is immers dat concurrentie goed is voor de samenleving.quote:Op zaterdag 18 december 2010 22:46 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Zoals ik al zei socialisme viert weer hoogtij. Google heeft die "monopolie" positie behaalt door gewoon het beste product te maken, nota bene GRATIS in gebruik voor consumenten. Gmail die als een van de eerste kwam met de gigabyte opslag, Chrome die zorgde voor een performance sprong in de browser wereld. Maps en Earth voor de tof. Finance is inmiddels beter dan die van Yahoo.
En aangezien ze te populair zijn moeten ze opbreken, nee enorm logischLiever schakelen bedrijven die de concurrentie niet aankunnen de lobbyisten in om zo privileges te bedingen via de EU. Niemand is verplicht google te gebruiken, voor ieder afzonderlijke dienst zijn er alternatieven genoeg
Juist gratis is heel verdacht.quote:Op zaterdag 18 december 2010 22:46 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Zoals ik al zei socialisme viert weer hoogtij. Google heeft die "monopolie" positie behaalt door gewoon het beste product te maken, nota bene GRATIS in gebruik voor consumenten. Gmail die als een van de eerste kwam met de gigabyte opslag, Chrome die zorgde voor een performance sprong in de browser wereld. Maps en Earth voor de tof. Finance is inmiddels beter dan die van Yahoo.
En aangezien ze te populair zijn moeten ze opbreken, nee enorm logischLiever schakelen bedrijven die de concurrentie niet aankunnen de lobbyisten in om zo privileges te bedingen via de EU. Niemand is verplicht google te gebruiken, voor ieder afzonderlijke dienst zijn er alternatieven genoeg
Dat kan ik wel, als belegger, als werknemer, als contractor, als whatever.quote:Op zaterdag 18 december 2010 20:41 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Aandeelhouders kunnen altijd een andere koers kiezen, maar je kunt niet van die aandeelhouders verwachten dat ze beslissingen nemen die de waarde van het bedrijf (en daarmee hun portemonnee) verminderen. Vooral als je nagaat dat de meeste aandeelhouders aandeelhouder zijn om rendement te maken. In een utopie zou dat misschien zo moeten zijn, maar daar leven we niet in. Het is aan de politiek/autoriteit en vooral samenleving in het algemeen om de kans op onetische zaken zo klein mogelijk te maken.
Daarom zei ik ook "in gebruik", je 'betaalt' ervoor omdat je die advertenties er extra gratis bij krijgt.quote:Op zondag 19 december 2010 10:13 schreef LXIV het volgende:
[..]
Juist gratis is heel verdacht.
20 jaar geleden kwamen in veel dorpen supermarkten. Die verkochten brood ver onder de prijs waarvoor de bakker het leveren kon. Hoe deden ze dat? Door dat verlies goed te maken met andere producten. Als de lokale bakker eenmaal failliet ging werd de prijs van het brood ook verhoogd.
Een zeer groot bedrijf zijn en de markt veroveren door iets wat niet gratis kan zijn toch gratis aan te bieden is juist heel oneerlijk.
De VS heeft hierin dan ook al een veel langere historie, en zo vrij is het daar al decenia niet meer hoor.quote:Op zondag 19 december 2010 01:13 schreef superpiet het volgende:
[..]
het heeft niks met socialisme te maken. feit is dat een monopolie positie misbruikt kan worden en daarom bestaan er wetten die mogelijk misbruik tegengaan. Zelfs in de VS hebben ze anti-monopolie en anti-kartel wetgeving. De gedachte is immers dat concurrentie goed is voor de samenleving.
wat je nu ziet dat google inderdaad de beste producten maakt. maar als dat in de toekomst niet meer het geval is, dan kunnen ze makkelijk hun positie misbruiken, net zoals microsoft dat deed met internet explorer.
Sorry maar juichen dat iets socialisme is terwijl er daadwerkelijk reden bestaat tot zorgen is belachelijk
Prachtig toch. Als bedrijf moet je wel blijven innoveren en verbeter anders word je direct ingehaald door een betere. Als belegging interessant is betwijfel ik ook, of ze gaan failliet, of het is zwaar overgewaardeerdquote:Op zondag 19 december 2010 12:03 schreef SeLang het volgende:
Ik blijf me verbazen over de dynamiek (en onvoorspelbaarheid) van die PC/ internet (2.0) wereld.
Dat is niet vreemd, want Google heeft namelijk wel een monopolie-positie bij zoekmachines. Maar jij zegt van niet??? je ziet ook al dat zij geld betalen aan bijv Firefox zodat deze standaard Google als zoekmachine gebruikt. Dit is geen probleem nogtoe omdat Firefox niet heel veel wordt gebruikt t.o.v. IE. Maar als dat wel zo was dan zou dit vallen onder "koppelverkoop".quote:Op zondag 19 december 2010 11:42 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
De VS heeft hierin dan ook al een veel langere historie, en zo vrij is het daar al decenia niet meer hoor.
Die zaak tegen Microsoft was dan ook een enorme farce, de boete (uiteraard betaald door de consumenten) was louter ter genoegdoening van wat EU figuren die zich op de borst konden roffelen wat ze een goed werk gedaan hebben.
Maar we gaan dus vooruit lopen op de zaken dat Google mogelijkerwijs misschien een monopolie (die ze niet hebben) zou kunnen misbruiken. Zie je niet in hoe vreemd dit is? Terwijl de ware aard natuurlijk is dat aanbieders van oninteressante/slechte producten bij de EU lopen te hengelen voor openbaarmaking van dat algoritme.
Dat is hetzelfde als Usain Bolt 10kg lood ombinden om de concurrenten een kans te geven
En zoals ik al zei, Facebook ook maar vast preventief opsplitsen?
Ik vond het ook raar tot ik ergens las dat Facebook in het eerste jaar werd gefinancierd met 500 miljoen dollar. Dat is zo immens veel voor een pas gestart studentenbedrijfje dat de normale wetten van het investeren niet meer gelden. Tegenwoordig draait alles om het grootste marktaandeel te verkrijgen en daarna kijkt men pas naar winst. Het incrementele karakter van een image opbouwen is er niet meer in de internetwereld en dat maakt het imo ook een onvoorspelbare business.quote:Op zondag 19 december 2010 12:03 schreef SeLang het volgende:
Ik blijf me verbazen over de dynamiek (en onvoorspelbaarheid) van die PC/ internet (2.0) wereld. Een paar jaar geleden leek Google onaantastbaar. Nu krijgen ze opeens serieuze dreiging van Facebook die zomaar uit het niets is opgekomen.
Verkoop van wat? Een daarnaast heeft Microsoft groots Bing gelanceerd.quote:Op zondag 19 december 2010 15:02 schreef superpiet het volgende:
[..]
Dat is niet vreemd, want Google heeft namelijk wel een monopolie-positie bij zoekmachines. Maar jij zegt van niet??? je ziet ook al dat zij geld betalen aan bijv Firefox zodat deze standaard Google als zoekmachine gebruikt. Dit is geen probleem nogtoe omdat Firefox niet heel veel wordt gebruikt t.o.v. IE. Maar als dat wel zo was dan zou dit vallen onder "koppelverkoop".
Waren zat alternatieven te gebruiken, alleen moet de klant daarvoor wat moeite doen (firefox downloaden bijvoorbeeld, of een andere mediaspeler)quote:je spreekt over dat de zaak tegen microsoft een farce was. Sorry maar klanten dwingen geen concurrentie producten te gebruiken, of straffe van niet meer producten leveren aan een klant is pure machtsmisbruik.
Zoals Altavista Google uit de markt gedrukt heeft bedoel je?quote:Stel dat er een betere zoekmachine zou komen dan Google. Dan zou Google heel makkelijk deze zoekmachine uit de markt kunnen drukken.
Ik zie werkelijk niet in hoe dit "evil" is, tuurlijk bevoordelen ze eigen producten. De bakker gaat toch ook niet zeggen dat zijn wit minder lekker is en dat je beter bij de bakker verderop het wit kunt halenquote:Ik zei ook al eerder dat google inderdaad zijn eigen sites bevoordeelt. Afhankelijk van of dit daadwerkelijk illegaal is is dit niet in lijn met "dont be evil" en hun eigen publieke richtlijnen. Je mag immers niet liegen tegenover consumenten.
Internet is dan ook een bedrijfstak van alles of niets, een soort van feedback loopquote:Op zondag 19 december 2010 15:15 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Ik vond het ook raar tot ik ergens las dat Facebook in het eerste jaar werd gefinancierd met 500 miljoen dollar. Dat is zo immens veel voor een pas gestart studentenbedrijfje dat de normale wetten van het investeren niet meer gelden. Tegenwoordig draait alles om het grootste marktaandeel te verkrijgen en daarna kijkt men pas naar winst. Het incrementele karakter van een image opbouwen is er niet meer in de internetwereld en dat maakt het imo ook een onvoorspelbare business.
Wat een tijd was dat zeg. Netscape, Lycos, Altavista was bij iedereen(!) bekend. En ploef, opeens daalt de marktwaarde met enorme sprongen en verdwijnt het zo goed van de aardbodem.quote:Op zondag 19 december 2010 16:12 schreef tjoptjop het volgende:
Zoals Altavista Google uit de markt gedrukt heeft bedoel je?
Omdat ze ingehaald worden door betere alternatieven zoals Google. Net zoals Google over 10 jaar ook misschien ingehaald is door een nog beter alternatief.quote:Op zondag 19 december 2010 16:26 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Wat een tijd was dat zeg. Netscape, Lycos, Altavista was bij iedereen(!) bekend. En ploef, opeens daalt de marktwaarde met enorme sprongen en verdwijnt het zo goed van de aardbodem.
Ik vind het vooral typerend voor de huidige internetbedrijfjes. Marktplaats, Ebay en Amazon zijn ook groot geworden door er veel geld tegenaan te smijten maar bouwden vooral voort op image. Nu heb je bedrijfjes als Twitter die binnen no-time de markt veroveren en je pas van het medium hoort nadat Frits Wester uitgebreid vragen van twitteraars beantwoordt op tv. En dan wordt de marktwaarde van zo'n bedrijf geschat op 3.7 miljard.quote:Op zondag 19 december 2010 16:18 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Internet is dan ook een bedrijfstak van alles of niets, een soort van feedback loop. Dus zo vreemd is die gedachtegang niet.
Het was vooral dat ze de eerste waren en een goed product leverden. Veel geld is natuurlijk relatief als je het vergelijkt met (offline) marketingbudgetten van bedrijven als Unilever, P&G, Coca Cola e.d.quote:Op zondag 19 december 2010 16:31 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Ik vind het vooral typerend voor de huidige internetbedrijfjes. Marktplaats, Ebay en Amazon zijn ook groot geworden door er veel geld tegenaan te smijten maar bouwden vooral voort op image.
De marktwaarde van dat soort webpagina's zoals FB, Flickr, Twitter, etc. is lastig te bepalen. Maar als er een beter alternatief komt is die waarde ook binnen no time(!) verdwenen.quote:Op zondag 19 december 2010 16:31 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Ik vind het vooral typerend voor de huidige internetbedrijfjes. Marktplaats, Ebay en Amazon zijn ook groot geworden door er veel geld tegenaan te smijten maar bouwden vooral voort op image. Nu heb je bedrijfjes als Twitter die binnen no-time de markt veroveren en je pas van het medium hoort nadat Frits Wester uitgebreid vragen van twitteraars beantwoordt op tv. En dan wordt de marktwaarde van zo'n bedrijf geschat op 3.7 miljard.
Ik keek net even op die pagina. Dat er nog steeds per dag meer dan 2 miljoen pageviews zijn op zo'n site! Teh fuck!quote:Op zondag 19 december 2010 16:28 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Ik weet trouwens nog wel dat Startpagina.nl nog voor iets van 40 miljoen gulden ofzo verkocht werd
Van die oma's en digibete babyboomers die het al vanaf '97 als starpagna hebben op IEquote:Op zondag 19 december 2010 16:44 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik keek net even op die pagina. Dat er nog steeds per dag meer dan 2 miljoen pageviews zijn op zo'n site! Teh fuck!Unieke bezoekers per dag: 819.607
Je mag sowieso niet liegen tegenover consumenten, en google lijkt dat wel te doen. Als het liegen leidt tot een betere ervaring zelfs dan is liegen liegen.quote:Op zondag 19 december 2010 16:12 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Verkoop van wat? Een daarnaast heeft Microsoft groots Bing gelanceerd.
En bij Firefox (en iedere andere browser) kun je gewoon instellen welke zoekmachine je rechtboven gebruikt. De ze Google als default gebruiken lijkt me nogal wiedes omdat die het beste is momenteel.
[..]
Waren zat alternatieven te gebruiken, alleen moet de klant daarvoor wat moeite doen (firefox downloaden bijvoorbeeld, of een andere mediaspeler)
[..]
Zoals Altavista Google uit de markt gedrukt heeft bedoel je?
[..]
Ik zie werkelijk niet in hoe dit "evil" is, tuurlijk bevoordelen ze eigen producten. De bakker gaat toch ook niet zeggen dat zijn wit minder lekker is en dat je beter bij de bakker verderop het wit kunt halen
"liegen" wat bedoel je daar mee?quote:Op zondag 19 december 2010 18:51 schreef superpiet het volgende:
[..]
Je mag sowieso niet liegen tegenover consumenten, en google lijkt dat wel te doen. Als het liegen leidt tot een betere ervaring zelfs dan is liegen liegen.
En google als voorbeeld geven waarom anti-monopolie wetten en anti-kartel wetten socialistisch zijn is natuurlijk geen goed voorbeeld. Omdat google inderdaad goede producten maakt. maar op zat manieren kan een monopolist zijn zin doordrukken. Immers Internet explorer is ook de beste browser of niet soms, anders zou deze toch niet 80% van de markt in handen hebben?
Net die film ook gekeken.quote:Op zondag 19 december 2010 15:57 schreef tony_clifton- het volgende:
Ik vind the social network trouwens wel een goeie film en totaal niet anti-zuckerberg. Hij is gewoon een kerel met z'n eigen trekjes. Ik heb al ergere mensen gezien, wel mensen die niet zo geniaal worden dat hun trekjes uitvergroot werden maar soit.
Gaat Obama dan eindelijk geld besparen door z'n achterban de keel door te snijden?quote:The Next Stop In Obama's Political Suicide Tour: Announcing Social Security Cuts During State Of The Union Address
Obama's latest quid-pro-quo with the republican party over a doubling down on fiscal stimulus in the form of mutual back scratching, funding by yet another trillion in debt, may have well be the start of his toxic spiral to the the bottom of political insignificance. According to Politico, "The tax deal negotiated by President Barack Obama and Senate Republican leader Mitch McConnell of Kentucky is just the first part of a multistage drama that is likely to further divide and weaken Democrats." Next up on the path of what many see as the terminal alienation of the president from his liberal constituency, will occur during the next State of the Union Address, when the teleprompter in chief is expected to announce cuts in Social Security, according to Politico which quotes "well-placed sources." Why will the president pretend to espouse even an ounce of fiscal prudence? Because, around that time the discussion over the US debt ceiling will be in full heat: we expect total US debt to be about $14.1 trillion by the end of January: just a $200 billion buffer from the debt ceiling breach. Therefore, as Robert Kuttner of politico speculates: "The idea is to pre-empt an even more draconian set of budget cuts likely to be proposed by the incoming House Budget Committee chairman, Rep. Paul Ryan (R-Wis.), as a condition of extending the debt ceiling. This is expected to hit in April." And as Kuttner once again phrases it best: "How to put this politely? For a Democratic president, this approach is bad economics and worse politics."
http://www.zerohedge.com/(...)during-state-union-a
denk het ook nietquote:Op zondag 19 december 2010 20:59 schreef SeLang het volgende:
[..]
Gaat Obama dan eindelijk geld besparen door z'n achterban de keel door te snijden?
Ow, ik hoef vast niet uit te leggen dat snijden in social security om "tax cuts for the rich" te financieren sterk deflatoir is, vanwege de veel grotere invloed die dat heeft op discretionary spending
Ik moet nog zien dat hij dit echt gaat doen
Eentje die Baidu gaat opvreten?quote:Op zondag 19 december 2010 21:09 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
@ internet: en dan te bedenken dat 95% van India en China (waar pakweg de helft van de wereldbevolking woont, en alles en iedereen -mobiel- online is) z'n gat afveegt met Google
zoek maar de nieuwe google in Mumbai of Shanghai
Voor de kerstcadeausquote:Op zondag 19 december 2010 23:23 schreef sitting_elfling het volgende:
Ik zit vanaf morgen ochtend full frontal in de markt om er zelf misschien nog een kerst rally van te maken. Een weekje met de knoppen traden via cfd. Dat is al weer even geleden.
De Filippijnenquote:Filipijnse bankbiljetten vol fouten
Nieuwe bankbiljetten zorgen in de Filipijnen voor verhitte discussies. De biljetten zitten vol fouten.
Inheemse papegaai
Zo staat er op het nieuwe 500 pesobiljet een zeldzame inheemse papegaai afgebeeld waarvan de rode bek geel is afgebeeld en het verenpak geel in plaats van groen. Op een kaart op het biljet ligt een Filipijnse rivier die voorkomt op de werelderfgoedlijst van Unesco op de verkeerde plaats.
Ruimtegebrek
De nieuwe biljetten werden eerder deze maand uitgegeven en hebben de handtekening van de dit jaar aangetreden president Benigno Aquino. De centrale bank van het Aziatische land stelde dat ruimtegebrek de bewegingsvrijheid van de makers belemmerde en dat het daardoor mogelijk is dat niet alles correct is weergegeven.
Spelling
De centrale bank van de Filipijnen moest in 2005 biljetten terughalen omdat de naam van Gloria Arroyo, Aquino's voorganger, verkeerd was gespeld.
© RTLZ.nl
Maar vind je het nou niet zonde van je tijd om een beetje realtime naar een scherm te zitten staren terwijl je ook risicoloos strategieën kunt ontwikkelen en testen op vele jaren van koersdata, waarbij je fast forward kunt gaan, inclusief perioden waarin er opwindende dingen gebeurden?quote:Op maandag 20 december 2010 11:42 schreef sitting_elfling het volgende:
Tot dusver erg saaie handels dag. Met name intraday. Niet dat ik nou extreme actie verwacht de week voor kerst sinds traditiegetrouw volumes niks voorstellen, maar het is wel overdreven weinig beweging. Paar puntjes winst en verlies hier en daar. Zit met name long op index&goud&silver.
Adrenaline and greed.quote:Op maandag 20 december 2010 12:09 schreef SeLang het volgende:
[..]
Maar vind je het nou niet zonde van je tijd om een beetje realtime naar een scherm te zitten staren terwijl je ook risicoloos strategieën kunt ontwikkelen en testen op vele jaren van koersdata, waarbij je fast forward kunt gaan, inclusief perioden waarin er opwindende dingen gebeurden?
Schermstaren leidt op z'n best tot succes in de vorm van een paar euros winst waarvan je nooit zult weten of het skill was of puur geluk (maar waarschijnlijk het laatste) terwijl succes bij het ontwikkelen van een strategie leidt tot iets dat een bepaalde voorspelbaarheid heeft en valt te automatiseren zodat je jezelf meer kunt richten op het uitgeven van het geld in tropische landen met mooie bruine meisjes enzo.
Wat een mietjuhs, gaan rellen na een "crash" van 6.72%. You ain't seen nothing yetquote:Bangladesh investors riot over stock market fall
Ordinary Bangladeshis have been tempted into the stock market by higher returns than banks
Hundreds of angry investors have staged protests in the Bangladeshi capital, Dhaka, after the stock exchange saw its steepest ever fall in a day.
Reports said they threw bricks at police, marched in the streets shouting slogans, and staged a sit-down protest.
Shares in the stock exchange suffered large falls within hours of opening on Sunday as panicked investors went on a selling spree.
The index ended the day down by 552 points or 6.72%.
It has been on a rollercoaster ride in recent weeks, hitting a record high on 5 December, having climbed 80% since the start of the year.
But on 8 December it nosedived, prompting protests in Dhaka and towns elsewhere.
Slogans
On Sunday, at least 500 investors hurled bricks at law enforcement officers near the Dhaka Stock Exchange and the Securities and Exchange Commission (SEC) offices, said local police chief Tofazzal Hossain according to AFP news agency.
"They chanted slogans against the government and the regulators, and marched through the busy roads in the Motijheel Commercial area, halting traffic. They also staged a sit-in at the SEC building," he said.
Analysts say Sunday's index fall was triggered by a central bank interest-rate hike.
The regulators have also taken measures in recent weeks to restrict money supply into the share market after concerns that stocks were overvalued.
The move forced big institutional investors to withdraw from the market, triggering panic among individual investors.
The rising value of the stocks in recent years has attracted hundreds of thousands of small-scale or retail investors in Bangladesh, says the BBC's Anbarasan Ethirajan in Dhaka.
It became a popular investment for ordinary people, often providing higher returns than bank deposits and savings.
Regulators have now agreed to relax some of the conditions, hoping that will increase the money supply and stabilise the market, he says.
http://www.bbc.co.uk/news(...)d&utm_medium=twitter
quote:Op maandag 20 december 2010 13:22 schreef iamcj het volgende:
Tnx, ben benieuwd of dit de nieuwe crisis wordt. Deze bailout zou mooi passen in de exponentieel groeiende staatschuld en het deficit. Lets go gold!
Het is zonde van de tijd. Inspiratieloos en writersblock. Dit soort livetrading moet juist impressies opdoen zodat ik weer een ideetje kan bijschrijven en dat eventueel kan testen. Daarbij komt dat ik nog lang niet de finesse heb in vergelijking met jezelf om dit soort systemen 'vluchtig' te testen. Ik heb soms het idee dat ik er langer over doe om het systeem error vrij te krijgen om er daarna achter te komen dat de hele dag klooien toch geen effect had omdat het systeem waardeloos ineffectief bleek te zijn.quote:Op maandag 20 december 2010 12:09 schreef SeLang het volgende:
[..]
Maar vind je het nou niet zonde van je tijd om een beetje realtime naar een scherm te zitten staren terwijl je ook risicoloos strategieën kunt ontwikkelen en testen op vele jaren van koersdata, waarbij je fast forward kunt gaan, inclusief perioden waarin er opwindende dingen gebeurden?
Schermstaren leidt op z'n best tot succes in de vorm van een paar euros winst waarvan je nooit zult weten of het skill was of puur geluk (maar waarschijnlijk het laatste) terwijl succes bij het ontwikkelen van een strategie leidt tot iets dat een bepaalde voorspelbaarheid heeft en valt te automatiseren zodat je jezelf meer kunt richten op het uitgeven van het geld in tropische landen met mooie bruine meisjes enzo.
Dan overschat je mij toch behoorlijk (en onderschat je jezelf). Dat macrotrading onderzoek heeft me bijvoorbeeld meerdere weken gekost voordat alles was geprogrammeerd, debugged, sanity checks gedaan en analyse van de resultaten voordat ik genoeg vertrouwen had opgebouwd om conclusies te trekken uit de resultaten.quote:Op maandag 20 december 2010 13:23 schreef sitting_elfling het volgende:
Daarbij komt dat ik nog lang niet de finesse heb in vergelijking met jezelf om dit soort systemen 'vluchtig' te testen. Ik heb soms het idee dat ik er langer over doe om het systeem error vrij te krijgen om er daarna achter te komen dat de hele dag klooien toch geen effect had omdat het systeem waardeloos ineffectief bleek te zijn.
Of verlies.... Je zegt hier alleen iets over hoge leverage, niet over winstgevendheid.quote:Daarbij komt dat minute trading erg lucratief kan zijn. Tegen een 5 cijferig margin slechts een 25 indexpunten winst op de FTSE (0.33% roughly). Dan weetjezelf ook dat de eventuele winst hierop behoorlijk is.
Dit is de kern van de zaak: hebben die TA-indicatoren op korte termijn inderdaad de voorspellende waarde die je eraan toedicht? Ikzelf heb dat tot nu toe nooit gevonden, op geen enkele tijdschaal.quote:De trade op basis van dat soort kleine schommelingen heeft niks meer met fundamenteels te maken. De CFDs opgepakt op het moment dat ze TA technisch leuke plaatjes lieten zien, lage boll band, lage rsi, leuke candle. Het is geen rocket science om in te zien dat als een boel TA indicatoren hetzelfde laten zien, bijvoorbeeld lage RSI, is het geen rocketscience dat het op erg(!!) korte termijn wel weer naar boven gaat.
Meestal NinjaTrader in combinatie met excel, soms ook nog in combinatie met een externe nummerieke bibliotheek en zelf geschreven dll's.quote:Op maandag 20 december 2010 14:20 schreef MuurStraat het volgende:
Wat gebruiken jullie om die strategieën te testen? Is dat een bepaald programma ofzo?
Heb dit ook eens getest met een aantal aandelen. Had toen als resultaat dat de koers vaak dezelfde kant kiest als de dag ervoor.quote:Op maandag 20 december 2010 14:30 schreef iamcj het volgende:
Een hele tijd geleden heb ik gekeken of er een correlatie bestond tussen voorgaande en toekomstige koersen. Kansen omhoog en omlaag waren ca. 50%, 50% (zit natuurlijk wel een opwaardse trend in)
Zie ook Europese denktank: VS manipuleert Eurocrisis om eigen crash te verbloemenquote:Op maandag 20 december 2010 12:55 schreef SeLang het volgende:
Voor één van de belangrijkste thema's die 2011 gaan beheersen, dit is een "must watch" 13 minuten clip van CBS 60-Minutes over de state en local government deficits en de dreigende default op municipal bonds en pensioenverplichtingen.
De hoogste tijd dat piepeloi weer komt uitleggen dat kredieten niet stijgen en inflatie daarmee pertinent onmogelijk is.quote:Hoe dan ook, uit onverwachte bron (een receptensite): de voedselgiganten Kraft Foods, Kellogg, General Mill en McDonalds hebben prijsverhogingen aangekondigd of al ingevoerd als gevolg van de gestegen suiker- en graanprijzen. Ook vleesprijzen zijn stijgende.
Ik had de Dow gedaan sinds 1930 of zoquote:Op maandag 20 december 2010 14:36 schreef Rejected het volgende:
[..]
Heb dit ook eens getest met een aantal aandelen. Had toen als resultaat dat de koers vaak dezelfde kant kiest als de dag ervoor.
Waarom gaat het toch allemaal zo langzaam...quote:
quote:Op maandag 20 december 2010 14:48 schreef dvr het volgende:
http://recipeland.com/new(...)h_food_prices_up-146
Dit soort conclusies zijn erg gevaarlijk als je niet diep genoeg kijkt. De markt heeft altijd een skew naar boven. Er zijn meer up days dan down days. De combinatie up-up komt dus sowieso het meest voor.quote:Op maandag 20 december 2010 14:36 schreef Rejected het volgende:
[..]
Heb dit ook eens getest met een aantal aandelen. Had toen als resultaat dat de koers vaak dezelfde kant kiest als de dag ervoor.
Meer is natuurlijk niet altijd beter, tenzij je ook op verschillende intervals had gelet.quote:Op maandag 20 december 2010 15:42 schreef iamcj het volgende:
[..]
Ik had de Dow gedaan sinds 1930 of zo
Je hebt idd gelijk, leuk dat je ook nog statistieken erbij hebt.quote:Op maandag 20 december 2010 16:58 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dit soort conclusies zijn erg gevaarlijk als je niet diep genoeg kijkt. De markt heeft altijd een skew naar boven. Er zijn meer up days dan down days. De combinatie up-up komt dus sowieso het meest voor.
Dow Jones vanaf 1990:
Stijging: 52,8%
Daling: 47,2%
Ga je conditioneel kijken, bijvoorbeeld op de Dow Jones vanaf 1990:
Stijging na een stijging: 51,0%
Daling na een daling: 45,5%
Stijging na een daling: 54,4%
Daling na een stijging: 48,7
De conclusie is dus niet dat een trend zich voortzet maar vooral dat de kans op een stijging groter is dan de kans op een daling, ongeacht wat daaraan vooraf gaat. Dat is geen verrassende conclusie, want we weten dat op lange termijn buy&hold werkt.
Ga ik aan het eind van de week allemaal even lezen. Deze week druk met tentamens.quote:Op maandag 20 december 2010 17:11 schreef SeLang het volgende:
Interessant in deze context is ook dat als een ingeslagen weg meer kans heeft om te worden voortgezet, je dan zou verwachten dat trendvolgende indicatoren zoals moving averages een voorspellende waarde zouden hebben.
Een interessante topics in die context zijn deze:
Mythbusters: 50-daags moving average
Moving average gebruikt als 'stoploss'
Maar ook hier moet je heel goed lezen, anders trek je de verkeerde conclusies.
Het hangt er vanaf naar wat voor soort dingen je kijkt. Qua technical trading moet je er rekening mee houden dat communicatie nu veel sneller is en transactiekosten veel lager. Dus bepaalde strategieën kunnen met de kosten van vandaag op oude data winstgevend lijken terwijl ze in die tijd zelf nooit winstgevend waren of zelfs nieteens uitvoerbaar. Aan de andere kant stamt de meeste technische analyse al uit de jaren '20 en '30 dus ook toen was de markt al redelijk efficient in dat opzicht.quote:Op maandag 20 december 2010 18:09 schreef Blandigan het volgende:
Ik vraag me wel af in hoeverre je die (hele) oude data nog kunt gebruiken. Er zijn zoveel zaken veranderd die naar mijn mening een wereld van verschil maken zoals HFT trading en het feit dat de beurzen aan elkaar zijn geknoopt, peak oil en peak (insert X), de vergrijzing, de enorme explosie van de wereldbevolking, etc etc.
Ik heb gezegd dat het geprinte geld niet of amper in de werkelijke economie komt en op die manier niet tot inflatie kan leiden. De consument is nog steeds aan het deleverigen en dat zal de komende tijd zo blijven en bij een hervatting van de crisis verergeren.quote:Op maandag 20 december 2010 15:12 schreef GoudIsEcht het volgende:
De hoogste tijd dat piepeloi weer komt uitleggen dat kredieten niet stijgen en inflatie daarmee pertinent onmogelijk is.
Toch piepeloi?
Exact. De geschiedenis en ook psychologie is vaak een veel betere leidraad dan welk model ook, zolang je het in de context kunt plaatsen uiteraard. Zelf ben ik niet genoeg wiskundig onderlegd om allerlei strategien te backtesten (de meer ingewikkelde dan), maar aan de andere kant ben ik maar wat blij ook als ik lees dat je zelf al jaren zoniet decennia bezig bent zonder echt bruikbaar resultaat. En je bent niet de enige.quote:Op maandag 20 december 2010 18:22 schreef SeLang het volgende:
Qua fundamentele analyse geldt dat elke periode zijn eigen specifieke problemen kent, maar economische wetten zijn universeel. Economische geschiedenis, booms en busts, inflatie en deflatie, veranderingen in rentepeil, etc etc zie je door de hele geschiedenis terug, evenals dat mensen door de geschiedenis altijd dachten dat het nu allemaal anders was en dat de oude wetmatigheden niet meer golden. Keer op keer blijkt dat een illusie. Naar mijn mening blijft de geschiedenis dus een uitstekende leidraad.
Dan neem ik het inderdaad terug. Ik had het idee dat door de loop van de jaren heen je wat prefab modelletjes bij elkaar had gemaakt en vanuit daar wat makkelijker nieuwe strategieën kan opbouwen ipv. continu van scratch te beginnen. Dat scheelt een boel tijd. Errors er uit halen is vaak enorm demotiverend. Want in 9 van de 10 keer als je hem significant heb staan is het resultaat altijd minder dan wat je had gehoopt.quote:Op maandag 20 december 2010 14:01 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dan overschat je mij toch behoorlijk (en onderschat je jezelf). Dat macrotrading onderzoek heeft me bijvoorbeeld meerdere weken gekost voordat alles was geprogrammeerd, debugged, sanity checks gedaan en analyse van de resultaten voordat ik genoeg vertrouwen had opgebouwd om conclusies te trekken uit de resultaten.
Ik kan het straks nog even opzoeken maar volgens mij tonen zelfs de simpele ingebouwde RSI modellen bij bijv. Metastock een hoge efficiency. Oftewel dat een hoge probability dat het een omkeer patroon laat zien. Niet over welke periode, in welke mate etc. Alleen een omkeer patroon en dat is het enige wat je nodig hebt voor cfds.quote:Dit is de kern van de zaak: hebben die TA-indicatoren op korte termijn inderdaad de voorspellende waarde die je eraan toedicht? Ikzelf heb dat tot nu toe nooit gevonden, op geen enkele tijdschaal.
Het testen of die standaardindicatoren beter dan random entries geven is trouwens wel heel simpel en snel te testen omdat die standaard dingetjes in elk software pakket zitten ingebouwd, dus je hoeft zelf nauwelijks iets te programmeren of te debuggen.
Dat heeft het ook. Maar de lage succesrate wat betreft strategieën is soms toch wel een behoorlijke domper. Met andere woorden, het feit dat ik relatief gelukkig trade tot dusver forceert(!) mij ook niet om vol in de strategie research te duiken. (.. dat komt vanzelf wel een keer)quote:Op een vergelijkbare manier kun je ook setups van combinaties van standaard indicatoren testen. Ikzelf heb de motivatie verloren om daar nog naar te kijken, maar aangezien jijzelf echt geld op het spel zet op basis daarvan zou een objectieve test daarvan je interesse moeten hebben.
1 van de problemen die ik op het moment hier in ondervind is dat de correlatie tussen de grote markten een beetje spaak begint te lopen. Normaliter liepen de AEX, DAX, CAC, FTSE en de Amerikaanse beurzen relatief 1 op 1. Met name de DAX lijdt een eigen leven. Tot dusver heb ik al mijn onderzoek op de Amerikaanse markten gedaan maar heb het wel eens snel door een Europese markt gehaald. * boem * compleet ander resultaat. Dan rest mij de vraag weer hoe ik zo iets moet interpreteren.quote:Op maandag 20 december 2010 17:01 schreef SeLang het volgende:
Hele oude data geeft inderdaad andere resultaten dan meer recente data. Hele oude data lijkt iets meer te trenden dan nieuwere data. Helaas is de nieuwere data relevanter voor wat we vandaag kunnen uitnutten.
Niet, gebruik meestal sinds 97.quote:Op maandag 20 december 2010 18:09 schreef Blandigan het volgende:
Ik vraag me wel af in hoeverre je die (hele) oude data nog kunt gebruiken. Er zijn zoveel zaken veranderd die naar mijn mening een wereld van verschil maken zoals HFT trading en het feit dat de beurzen aan elkaar zijn geknoopt, peak oil en peak (insert X), de vergrijzing, de enorme explosie van de wereldbevolking, etc etc.
Heeft nu toch alles te maken met de huidige rente's, valuta en pomo?quote:Op dinsdag 21 december 2010 01:08 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
1 van de problemen die ik op het moment hier in ondervind is dat de correlatie tussen de grote markten een beetje spaak begint te lopen. Normaliter liepen de AEX, DAX, CAC, FTSE en de Amerikaanse beurzen relatief 1 op 1. Met name de DAX lijdt een eigen leven. Tot dusver heb ik al mijn onderzoek op de Amerikaanse markten gedaan maar heb het wel eens snel door een Europese markt gehaald. * boem * compleet ander resultaat. Dan rest mij de vraag weer hoe ik zo iets moet interpreteren.
Daar gaat mijn voorspelling van 335! Maar toch wel lekker zo.quote:Op dinsdag 21 december 2010 11:18 schreef Arcee het volgende:
AEX zit binnen een punt van year-high. Zou ook tijd worden dat year-high er aan gaat, want WS blijft maar nieuw highs wegtikken.
Ik kan inderdaad dingen hergebruiken, maar dat zijn vooral de meer generieke onderdelen. De projectjes die ik de laatste paar jaar heb gedaan zijn erg verschillend waardoor je toch gewoon het meeste opnieuw moet schrijven. Maar het meeste werk zit sowieso in het debuggen, testen, evalueren en analyseren. Op het moment dat een test werkt is pas10-20% van het werk gedaan.quote:Op dinsdag 21 december 2010 01:05 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Dan neem ik het inderdaad terug. Ik had het idee dat door de loop van de jaren heen je wat prefab modelletjes bij elkaar had gemaakt en vanuit daar wat makkelijker nieuwe strategieën kan opbouwen ipv. continu van scratch te beginnen. Dat scheelt een boel tijd. Errors er uit halen is vaak enorm demotiverend. Want in 9 van de 10 keer als je hem significant heb staan is het resultaat altijd minder dan wat je had gehoopt.
Dan kom je terug bij wat ik een paar posts terug schreef: de indicator moet een betere voorspelling geven dan close morgen = close vandaag.quote:Ik kan het straks nog even opzoeken maar volgens mij tonen zelfs de simpele ingebouwde RSI modellen bij bijv. Metastock een hoge efficiency. Oftewel dat een hoge probability dat het een omkeer patroon laat zien. Niet over welke periode, in welke mate etc. Alleen een omkeer patroon en dat is het enige wat je nodig hebt voor cfds.
Heel lang geleden heb ik weleens naar dat soort dingetjes gekeken maar vaak zijn het statistische aberraties imo. Het zijn geen dingen waar ik me comfortabel bij voel, en al helemaal niet als de hele wereld met een PC dit in een paar minuten kan doen.quote:Dat heeft het ook. Maar de lage succesrate wat betreft strategieën is soms toch wel een behoorlijke domper. Met andere woorden, het feit dat ik relatief gelukkig trade tot dusver forceert(!) mij ook niet om vol in de strategie research te duiken. (.. dat komt vanzelf wel een keer)
Ik weet niet of je al die back test papers hebt gelezen in verband met de EMH bijv? Om er een paar te noemen; The January Effect, Monday Effect, Low Capitalization Effect, Value-Line Enigma. Allemaal terugblikken op iets wat vroeger een sterke correlatie liet zien. Leuk en aardig maar wat moeten we er nu mee? Je ziet in de academische wereld (jammer genoeg) geen vervolg op dit soort zaken op het moment.![]()
Is dat werkelijk zo opmerkelijk? In Bloomberg zitten 10.000+ aandelen. Natuurlijk vind je dan in hindsight altijd aandelen die het met een bepaalde indicator toevallig goed gedaan zouden hebben. Zelfs als je random entries neemt zul je in een grote groep altijd een paar spectaculaire winnaars vinden. Maar wat zegt dit over succes in de toekomst?quote:Als ik bijv. aandeel per aandeel ga backtesten, via BB kun je in 1 oogopslag zien welke TA het beste heeft gewerkt over de gehele listing van het aandeel. Het feit dat sommige TA, zelfs troep zoals MA en RSI, gewoon fier boven aan staan is opmerkelijk te noemen! Die constant hits hadden over meer dan 20 jaar!
Ik ben benieuwdquote:Maar vergelijk je dat met een zelfde soort bedrijf, over dezelfde soort periode, loopt het weer spaak. Ik probeer hier een soort correlatie in te vinden op het moment. Gewoon correlatie matrixen tussen deze bedrijven en dan per keer een variabele zoals beta etc. invoeren om te kijken of ik ergens een hoge uitslag kan vinden. Dit en mn scriptie hebben de meeste aandacht wat betreft onderzoek atm.
Dit dus.quote:Op dinsdag 21 december 2010 11:19 schreef LXIV het volgende:
Hoop alleen niet dat het op 31-12 op de max staat, en dan weer omlaag gaat. Dan betaal ik er enkel veel belasting over en ben ik het weer kwijt!
Mijn voorspelling is 358.quote:
Feitelijk zijn lage aandelenkoersen (tov dividenden) inderdaad het meest gunstig! Men hoopt enkel op hogere koersen om ze aan een 'greater fool' te kunnen verkopen!quote:Op dinsdag 21 december 2010 11:28 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dit dus.
Beleggers hebben belang bij lagere koersen, niet hogere koersen. Je betaalt nu de dubbele belasting over hetzelfde.
Dat is ook zo met huizen. ik heb nooit die hossanna stemming begrepen van een bovengemiddeld stijgende woningprijs.quote:Op dinsdag 21 december 2010 11:28 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dit dus.
Beleggers hebben belang bij lagere koersen, niet hogere koersen. Je betaalt nu de dubbele belasting over hetzelfde.
Papieren winsten. Daar zijn veel mensen heel blij mee.quote:Op dinsdag 21 december 2010 11:38 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Dat is ook zo met huizen. ik heb nooit die hossanna stemming begrepen van een bovengemiddeld stijgende woningprijs.
Zijn maar een paar scenario's waarbij het daadwerkelijk een voordeel voor de eigenaar heeft. Denk aan iets goedkopers kopen of verkopen en dan (sociaal) huren.. Voor de rest is zo'n hoge huizenprijs imho voor iedereen nadelig
Dividenden zijn een ding. En wat dacht je van de mogelijkheid om eigen aandelen terug te kopen? Bij lage koersen kunnen bedrijven hun extra cash tegen zeer goede rendementen investeren en zo hun winst per aandeel veel sneller laten stijgen.quote:Op dinsdag 21 december 2010 11:35 schreef LXIV het volgende:
[..]
Feitelijk zijn lage aandelenkoersen (tov dividenden) inderdaad het meest gunstig! Men hoopt enkel op hogere koersen om ze aan een 'greater fool' te kunnen verkopen!
We hopen toch ook niet op lagere rentes (als we spaarrekeningen hebben!).
Is KPN dan niks voor je? 85 ct dividend en ieder jaar voor 70ct pa aandelen inkopen. (Koers onder de 11 euro). Is toch effectief 14% rendement.quote:Op dinsdag 21 december 2010 11:59 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dividenden zijn een ding. En wat dacht je van de mogelijkheid om eigen aandelen terug te kopen? Bij lage koersen kunnen bedrijven hun extra cash tegen zeer goede rendementen investeren en zo hun winst per aandeel veel sneller laten stijgen.
Dividend zegt weinig over rendement. Als je een paar jaar geleden had belegd in de aandelen met het hoogste dividend dan was je nu het grootste deel van je geld kwijt geweest. Dan had je belegd in kneusjes als ING, Fortis, BAM en Wessanen. Die aandelen zijn gedecimeerd en van een aantal is het dividendrendement nu nul.quote:Op dinsdag 21 december 2010 12:07 schreef LXIV het volgende:
[..]
Is KPN dan niks voor je? 70 ct dividend en ieder jaar voor 70ct pa aandelen inkopen. (Koers onder de 11 euro). Is toch effectief 14% rendement.
Nou, als het dividend gelijk blijft is je rendement natuurlijk slecht maar je cashflow goed. Voor KPN lijkt me dat redelijk gezekerd.quote:Op dinsdag 21 december 2010 12:11 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dividend zegt weinig over rendement. Als je een paar jaar geleden had belegd in de aandelen met het hoogste dividend dan was je nu het grootste deel van je geld kwijt geweest. Dan had je belegd in kneusjes als ING, Fortis, BAM en Wessanen. Die aandelen zijn gedecimeerd en van een aantal is het dividendrendement nu nul.
Hoe doen ze dat, jaarlijkse het dubbele van de winst terugbetalen?quote:Op dinsdag 21 december 2010 12:15 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nou, als het dividend gelijk blijft is je rendement natuurlijk slecht maar je cashflow goed. Voor KPN lijkt me dat redelijk gezekerd.
nee man, KPN gezekerd 14%. Kan ik 'm swappen bij je LXIV?quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:48 schreef fedsingularity het volgende:
Al onze zorgen zijn voorbij, nu een vast rendement van 10,5%.
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn![]()
http://www.degoudeneeuw.nl/content.aspx?PageID=61
Gelukkig staat er wel eerlijk in de kleine lettertjes:quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:48 schreef fedsingularity het volgende:
Al onze zorgen zijn voorbij, nu een vast rendement van 10,5%.
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn![]()
http://www.degoudeneeuw.nl/content.aspx?PageID=61
Ze hadden het er op bnr over vanmorgen, minimale inleg 50K. Dan denk ik palminvest.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:51 schreef SeLang het volgende:
[..]
Gelukkig staat er wel eerlijk in de kleine lettertjes:
"De Gouden Eeuw B.V. is niet vergunningplichtig onder de Wet op financieel toezicht (art. 4(1) a lid van de Vrijstellingsregeling) en zij of het fonds staat dan ook niet onder toezicht van de Autoriteit Financiele Markten of De Nederlandsche Bank N.V."
Zo te zien is het een soort Legiolease, maar dan op de goudbubble en plaats van op een aandelenbubble.quote:Op dinsdag 21 december 2010 13:55 schreef fedsingularity het volgende:
[..]
Ze hadden het er op bnr over vanmorgen, minimale inleg 50K. Dan denk ik palminvest.
There, fixed.quote:Op dinsdag 21 december 2010 14:03 schreef SeLang het volgende:
Leuk Treurig zoals de geschiedenis zich elke keer bijna exact herhaalt.
WS staat weer op een nieuwe year-high en AEX nog altijd niet.quote:Op dinsdag 21 december 2010 11:18 schreef Arcee het volgende:
AEX zit binnen een punt van year-high. Zou ook tijd worden dat year-high er aan gaat, want WS blijft maar nieuw highs wegtikken.
Binnen limieten. Banken proberen kasstromen zoveel mogelijk te matchen (qua renterisico). Een zekere mate van risico nemen ze door verschillende looptijden/renterisico, maar slechts ten dele. In het verleden werden dergelijke risico's gewoon buiten de deur gezet door securitiaties (behoudens soms een excedent insolventie risico), dan is een bank of verzekeraar eerder commissionair, die de hypothecaire lening verkoopt en de kopie daarvan vervolgens aan een derde verkoopt.quote:Op dinsdag 21 december 2010 16:31 schreef SeLang het volgende:
Vraagje aan Dinosaur_Sr:
Banken hebben de afgelopen 3 decennia hypotheken (en andere kredieten) verstrekt tegen steeds lagere rente. Dat was natuurlijk zeer winstgevend want ze konden zelf ook tegen steeds lagere kosten lenen en de korte rente is bijna altijd lager geweest dan de lange. Deze spread is pure winst. Maar wat als de rente uiteindelijk (onvermijdelijk) gaat stijgen?
Voor zover ik weet komt een groot deel van de bankwinsten uit kort lenen en lang uitzetten (bijvoorbeeld in hypotheken). De inkomsten op bestaande hypotheken liggen nu voor vele jaren vast (op een historisch zeer laag niveau), ongeacht wat straks de rente gaat doen. Maar als ze zelf met kortere maturity lenen en doorrollen dan komen ze uiteindelijk natuurlijk in een crunch als ze zelf tegen veel hogere rentes moeten lenen... (tenzij dat op één of andere manier is gedekt)
Weet jij in hoeverre die hypotheek portefeuilles met kort geld zijn gefinancieerd? Zijn die renterisico's afgedekt? (en hoe?). En zijn er eisen (Basel e.d.) hoe dit soort leningen worden gedekt en hoe risico's tgv een mismatch van maturities wordt gemanaged?
Bedankt voor het antwoord. De vraag die voor mij blijft is wie dan de tegenpartij is van een swap van kortlopend naar langlopend. Je verplaatst het risico naar iemand anders (dus de bank kan inderdaad in het jaarverslag claimen dat risico niet meer te hebben), maar hoe dekt die tegenpartij het risico op zijn beurt dan af? Of is dat weer zo'n AIG achtige partij die straks gewoon insolvent is?quote:Op dinsdag 21 december 2010 18:16 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Binnen limieten. Banken proberen kasstromen zoveel mogelijk te matchen (qua renterisico). Een zekere mate van risico nemen ze door verschillende looptijden/renterisico, maar slechts ten dele. In het verleden werden dergelijke risico's gewoon buiten de deur gezet door securitiaties (behoudens soms een excedent insolventie risico), dan is een bank of verzekeraar eerder commissionair, die de hypothecaire lening verkoopt en de kopie daarvan vervolgens aan een derde verkoopt.
In de regel proberen banken dergelijke langlopende leningen te dekken door langlopende funding. Voor zover het kortlopende funding is zullen ze die grootendeels geswapt hebben naar langlopend.
Ik weet eerlijk gezegd te weinig af van Basel-III om te weten wat exact de impact op dergelijke mismatches is. Het renterisico hebben de meeste banken wel goed in de greep. Het insolventierisico hebben ze vanzelfsprekend niet in de hand, en is minder goed in te schatten.
Ik denk dat dat een groter risico vormt dan de rente afdekking.
In principe kun je in de jaarrekeningen van banken aardig goed terugvinden wat de impact is. Onder het hoofdstukje risico's staat in principe omschreven wat de impact is van een rentestijging of daling op het resultaat en vermogen.
De bank kan bijv. toch gewoon een obligatie uitgeven met een looptijd van een X-aantal jaren?quote:Op dinsdag 21 december 2010 18:38 schreef SeLang het volgende:
[..]
Bedankt voor het antwoord. De vraag die voor mij blijft is wie dan de tegenpartij is van een swap van kortlopend naar langlopend. Je verplaatst het risico naar iemand anders (dus de bank kan inderdaad in het jaarverslag claimen dat risico niet meer te hebben), maar hoe dekt die tegenpartij het risico op zijn beurt dan af? Of is dat weer zo'n AIG achtige partij die straks gewoon insolvent is?
Dat kan, maar toch niet voor hun hele hypotheekportefeuille? Anyway ik wacht even op Dino...quote:Op dinsdag 21 december 2010 18:39 schreef LXIV het volgende:
[..]
De bank kan bijv. toch gewoon een obligatie uitgeven met een looptijd van een X-aantal jaren?
gewetensvraagquote:Op dinsdag 21 december 2010 18:38 schreef SeLang het volgende:
[..]
Bedankt voor het antwoord. De vraag die voor mij blijft is wie dan de tegenpartij is van een swap van kortlopend naar langlopend. Je verplaatst het risico naar iemand anders (dus de bank kan inderdaad in het jaarverslag claimen dat risico niet meer te hebben), maar hoe dekt die tegenpartij het risico op zijn beurt dan af? Of is dat weer zo'n AIG achtige partij die straks gewoon insolvent is?
Dat is een duidelijk antwoord. Als niemand het weet dan is het dus niet geregeld en kunnen we wachten de volgende AIG als de rente opeens fors oploopt.quote:Op dinsdag 21 december 2010 18:43 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
gewetensvraagDat gaat van bank naar bank naar klant naar bank naar klant naar bank naar god weet wie
Het is niet voor niks dat de OTC markt zo inmens is. Niemand weet wie de uiteindelijke counterparty is. Serieus niemand.
Deels, maar nooit 1 op 1. Funding uit kortlopende (clienten)depositos is in de regel goedkoper (veel goedkoper) dan funding via obligaties. Moet ik wel zeggen dat we in vreemde tijden leven. Op dit moment zou externe funding wel eens goedkoper zijn.... maar je depositohouders zijn ook je klanten, nietwaar..... ;-)quote:Op dinsdag 21 december 2010 18:39 schreef LXIV het volgende:
[..]
De bank kan bijv. toch gewoon een obligatie uitgeven met een looptijd van een X-aantal jaren?
Ik dacht altijd dat banken een xoort mix van alllerlei kort- en langlopende leningen uitzetten.
ow, OTC (over the counter) market is een volstrekte chaos hoorquote:Op dinsdag 21 december 2010 18:46 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dat is een duidelijk antwoord. Als niemand het weet dan is het dus niet geregeld en kunnen we wachten de volgende AIG als de rente opeens fors oploopt.
Zodra adviseurs aansprakelijk worden gehouden is het einde financiele (structured) producten.quote:N.Y.'s Cuomo Sues Lehman Accounting Firm Ernst & Young
Wat ik me van de discussies uit 2008 herinner is dat die rente swap achtige dingen een veelvoud zijn van de markt voor CDS die zoveel problemen gaven in 2008. Alleen hoeveel dat netto is dat weet niemand omdat je ook veel van die dingen tegen elkaar weg kunt strepen. Hoe dan ook denk ik dat hier een enorm systeemrisico ligt (waar je niemand meer over hoort).quote:Op dinsdag 21 december 2010 18:47 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
ow, OTC (over the counter) market is een volstrekte chaos hoor
De beurs leeft sowieso in een soort parallel universumquote:Op dinsdag 21 december 2010 19:14 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
en terwijl Wall Street fijn omhoog dwarrelt, mist iedereen het echte nieuws:
http://www.bloomberg.com/(...)accounting-firm.html
de theorie is natuurlijk dat de counterparty een short exposure heeft wat ie wil swappen naar long. Het hele idee van swaps zijn twee partijen die tegengesteld exposure hebben, en dat graag met elkaar willen wisselen, zodat in plaats van twee partijen scheef twee partijen hun risico hebben afgedektquote:Op dinsdag 21 december 2010 19:17 schreef SeLang het volgende:
[..]
Wat ik me van de discussies uit 2008 herinner is dat die rente swap achtige dingen een veelvoud zijn van de markt voor CDS die zoveel problemen gaven in 2008. Alleen hoeveel dat netto is dat weet niemand omdat je ook veel van die dingen tegen elkaar weg kunt strepen. Hoe dan ook denk ik dat hier een enorm systeemrisico ligt (waar je niemand meer over hoort).
Van top level bekeken is dit volgens mij een heel eenvoudig probleem. Als je lange verplichtingen kort(er) financiert dan verdien je bakken met geld als de rente daalt (de situatie van de afgelopen 30 jaar). Maar als de rente gaat stijgen terwijl je de lange kant hebt vastgepind dan leidt dat tot een crunch van de winst (en mogelijk zelfs grote verliezen als de stijging snel gaat). Nu kun je met swaps e.d. de verliezen wel naar een ander schuiven, maar iemand draait er voor op, want zo'n swap is gewoon zero-sum. Over het geheel gezien gaat de enorme winstgevendheid van de financiele sector van de afgelopen decennia dan in reverse.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |