quote:
Op donderdag 18 december 2008 18:43 schreef SjonLok het volgende:Ok Selang, nu heb je dus een strategie gevonden waarmee je ~30% verlies maakt over een periode van 15 jaar.
Als je nu eens het omgekeerde doet, maakt je dan een winst van 30%? Of is de beurs een casino waar je nooit wint?
Slim, en ik hoopte al dat iemand die vraag ging stellen

Als je de winst in $ bekijkt dan krijg je precies het spiegelbeeld als je de logica omdraait. Dus het verlies van $46,97 draait om in een winst van $46,97. Echter, het procentuele plaatje is niet het spiegelbeeld! Immers, als je op een trade 25% verliest dan moet je vervolgens 33% winst maken om weer op nul te staan.
Maar goed, omgedraaide logica zou dus uiteindelijk $46,97 winst geven (eigenlijk is dit $469,70 omdat ik om technische reden de backtest heb gedaan op de indextracker SPY die 1/10 van de S&P500 is). De vraag is: kan ik dit uitnutten in de
echte wereld?
De meeste economische manier om de S&P500 te traden is middels futures. Elke indexpunt vertegenwoordigt $50, terwijl de transactiekosten ca $5 zijn (roundtrip). Tel daar nog bij op de spread en geschatte gemiddelde slippage van zeg 0.5 punt, dus zeg maar totaal 0.5 punt = $25. Totale kosten dus $30. Ik weet niet of dit realistische waarden zijn voor deze strategie, dat zou je verder moeten analyseren, maar laten we hier even vanuit gaan.
Hieronder heb ik de backtest opnieuw gedaan met omkeerde logica en ik neem 500x SPY als proxi voor één ES contract (ES is de S&P500 mini future), nog steeds zonder commision/ spread slippage.
![]()
![]()
Let vooral op de "Average Trade" in de tabel. Die is $76,25. Dat is ruimschoots meer dan de geschatte $30 kosten per trade (al gaat bijna de helft van je bruto winst op aan kosten). Op het eerste gezicht lijkt het alsof we hier dus een tradable en winstgevend systeem hebben waarbij we eigenlijk direct ingaan tegen het advies van de analysten in de openingspost.
Echter, als je kijkt naar de equity curve, dan zie je dat het systeem totaal niet consistent is. Bijna alle winst komt uit een paar trades in 2000-2001. Het lijkt puur geluk te zijn dat we hier op winst komen te staan. Dit geeft mij geen enkel vertrouwen voor de toekomst.
Overigens zie je ook dat bijna alle winst uit de long trades komt. Je zult dus een beter systeem krijgen door een long-only systeem te maken. In dit geval met de omgedraaide logica is dat dus 'buy the dips' op het moment dat de index onder het MA50 duikt. Niet zo'n verrassend resultaat natuurlijk, omdat de S&P500 tijdens de testperiode ruimschoots is verdubbeld. Dus zelfs random entries die je een long positie gaven zouden je in de meeste gevallen op winst hebben gezet. Met die wetenschap rijst dan ook meteen de vraag: hoe verhoudt dit zich met een Buy&Hold strategie? Het antwoord: instappen aan het begin van de testperiode en vasthouden tot het einde had je ca $23500 opgeleverd, alleen met veel lagere kosten (het is overigens puur toeval dat dat bedrag vrijwel gelijk is aan het bedrag in de tabel zonder kosten).
(Voor simplicity heb ik even geen rekening gehouden met dividend, de rentecomponent van futures, etc)