inderdaad, alles binnen het eigen risico mag je niet aftrekken. Ik neem aan dat je wel weet hoeveel eigen risico je hebt aangegeven bij je zorgverzekeraar....quote:Op woensdag 3 maart 2010 08:34 schreef Bayswater het volgende:
Ligt het aan mij? Maar het verhaal van de specifieke zorgkosten staat vrij onduidelijk. Als ik het goed begrijp mag je alles wat betaald is binnen eigen risico (geneesmiddelen enzo) niet aftrekken. Alles daarboven aan (voorgeschreven) dokter- en tandartskosten (die valt dan vaak weer onder eigen bijdrage) wel?
Overigens geeft mijn zorgverzekeraar niet aan wat eigen bijdrage en wat eigen risico is, mag jezelf uitzoeken.
quote:Op dinsdag 2 maart 2010 09:26 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Voor de bepaling van de eigenwoningreserve.
Het deel uit de 'spaarpot' moet je ook in mindering brengen op de 'eigenwoningschuld van de verkochte woning'.
quote:
Als er niets vergoed wordt is het meestal eigen risico denk ik, bij gedeeltelijke vergoeding (tandarts) vaak de eigen bijdrage uit de aanvullende verzekering.quote:Op woensdag 3 maart 2010 10:26 schreef Nizno het volgende:
[..]
inderdaad, alles binnen het eigen risico mag je niet aftrekken. Ik neem aan dat je wel weet hoeveel eigen risico je hebt aangegeven bij je zorgverzekeraar....
Dus dan weet je ook welk bedrag je af moet houden van je zorgkosten... (lijkt mij)....
Deels. Aangezien je samen aangifte doet en je weinig verdient en vriendin wat meer kan je al je heffingskortingen en aftrekposten bij je vriendin in mindering brengen. Zou je nu alleen voor jezelf aangifte doen dan krijg je Max 818 terug. (Totaal wat je betaald hebt.)quote:Op woensdag 3 maart 2010 12:52 schreef Zwansen het volgende:
Ik en mijn vriendin zijn fiscaal partner en doen dus samen aangifte. Zij werkt fulltime en ik studeer nog en heb in 2009 weinig verdiend.
Ik heb 818 euro loonheffing betaald op een loon van 3000 ongeveer en als ik in mijn eentje aangifte zou doen zou ik dat volledige bedrag terug krijgen. Nu wij echter samen aangifte doen krijg ik ineens 1700 terug. Heeft dat te maken met mijn aftrekposten van mn studie (bijna 2000) dat ik ineens zoveel meer terug krijg?
Voor de duidelijkheid, ik krijg geen studiefinanciering meer en heb alleen de eerste helft van 2009 een 0-euro lening gehad bij de IBG.
Vervoer. Jezelf bezoeken gaat een beetje lastig..quote:Op woensdag 3 maart 2010 12:59 schreef Stiletto het volgende:
ben in 2009 geopereerd aan me duim en wou nu de reiskosten terug vragen,
moet ik dat nu invullen bij reiskosten ziekenbezoek of bij vervoer?
Ik ben even in de war. De oorspronkelijke vraag was van mij afkomstig.quote:Op woensdag 3 maart 2010 10:27 schreef Nizno het volgende:
FH had nog een vraag over deze post....
[..]
ManAtWork: Voor de bepaling van de eigenwoningreserve.
Het deel uit de 'spaarpot' moet je ook in mindering brengen op de 'eigenwoningschuld van de verkochte woning'.
[..]
FH: Die mag je even uitleggen
Voor wie is het geld dat ik nu meer krijg officieel dan? Van ons beiden neem ik aan?quote:Op woensdag 3 maart 2010 15:13 schreef Hiya het volgende:
[..]
Deels. Aangezien je samen aangifte doet en je weinig verdient en vriendin wat meer kan je al je heffingskortingen en aftrekposten bij je vriendin in mindering brengen. Zou je nu alleen voor jezelf aangifte doen dan krijg je Max 818 terug. (Totaal wat je betaald hebt.)
Hoe bedoel je? Officieel van wie? Jullie beiden. Hoe je het daarna verdeeld moeten jullie samen maar uitvechtenquote:Op woensdag 3 maart 2010 18:31 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Voor wie is het geld dat ik nu meer krijg officieel dan? Van ons beiden neem ik aan?
officieel noemen ze het aanrechtsubsidie geloof ik... dat de huisvrouw (in dit geval een student) geld terug krijgt van de loonheffing van de partner...quote:Op woensdag 3 maart 2010 18:31 schreef Zwansen het volgende:
[..]
Voor wie is het geld dat ik nu meer krijg officieel dan? Van ons beiden neem ik aan?
Volgens mij wel. De verzekering was bedoeld voor het aflossen van een gedeelte van de eigenwoningschuld Misschien een domme vraag maar waar kan ik zien dat het inderdaad om een KEW gaat?quote:Op woensdag 3 maart 2010 23:17 schreef Five_Horizons het volgende:
@staartaap: is het überhaupt een KEW, dan?
Een eerste indicatie is de polis. Daar zou het op moeten staan.quote:Op donderdag 4 maart 2010 09:50 schreef Staartaap het volgende:
[..]
Volgens mij wel. De verzekering was bedoeld voor het aflossen van een gedeelte van de eigenwoningschuld Misschien een domme vraag maar waar kan ik zien dat het inderdaad om een KEW gaat?
Het heeft nut als je niet al te hoog salaris ontvangt. Je hebt een drempel van 1,65% van je verzamelinkomen. Dus is 1,65% van je totale inkomen minder dan 420 dan kan je het aftrekken.quote:Op donderdag 4 maart 2010 16:03 schreef pulletje het volgende:
tvptje voor mij..
ik ga vanavond de belastingaangifte maar eens invullen..
voor de eerste keer met fiscale partner, dus moet ff goed op gaan letten..
nu ik me er een beetje in verdiep, kom ik tegen dat voor 2009 de aanvullende verzekeringspremie voor zorg aftrekbaar is.. Nooit geweten, maar ik heb altijd een aanvullende verzekering gehad van 35,- per maand..
Heeft het nut om mijn aangiftes van de afgelopen jaren opnieuw te bekijken?
http://www.belastingdienst.nl/download/1988.html even doorlezen wat voor jou van toepassing is. BD gaat geloof ik uit 200 euro per maand collegegeld.quote:Op donderdag 4 maart 2010 21:38 schreef secondant het volgende:
Het zal vast eerder aan de orde zijn geweest maar ik kan het even niet vinden![]()
Situatie ik heb in 2009 van januari t/m augustus mijn master afgerond. Ik kreeg geen stufi meer. Wat kan ik nu aftrekken bij de balastig? moet ik alle kosten optellen? Hoe reken ik mijn collegeld? (delen door 10 of 12 termijnen)?
Of kan ik uitgaan van normbedragen? en hoe werkt dat?
Alvast dank!
quote:Op donderdag 4 maart 2010 11:18 schreef Stansfield het volgende:
tvp moet dit deze maand ook nog even doen. Zie ik het weer in mijn actieve topics als ik weer doelloos aan het fokken ben op een avond.
thnx voor je antwoord.quote:Op donderdag 4 maart 2010 16:55 schreef Hiya het volgende:
[..]
Het heeft nut als je niet al te hoog salaris ontvangt. Je hebt een drempel van 1,65% van je verzamelinkomen. Dus is 1,65% van je totale inkomen minder dan 420 dan kan je het aftrekken.
De peildatum is 1-1-2009. Die WOZ-waarde is dus van 2009 t.o.v. het jaar daarvoor.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 13:30 schreef Moody het volgende:
Woz-waarde van mijn huis is met 8000 euro gestegen t.o.v. 1-1-2009.
Ik dacht dat de huizenprijzen waren gedaald
Toen stegen de huizenprijzen ook niet af amper.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 14:42 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
De peildatum is 1-1-2009. Die WOZ-waarde is dus van 2009 t.o.v. het jaar daarvoor.
quote:Op vrijdag 5 maart 2010 15:03 schreef Moody het volgende:
[..]
Toen stegen de huizenprijzen ook niet af amper.
Ben benieuwd hoe het er volgend jaar uitziet...
Ongeveer 1,5% zie ik. En dat is een landelijk gemiddeld. In het oosten zal het onder het gemiddelde zitten. Toch drukt mijn gemeente er 3,5-4% bij op. Maar goed, de frustratie voor mij zat vooral in de periode 2007-2009 waar mijn WOZ-waarde met 18% steeg en mijn bezwaar werd afgewezen.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 15:28 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
In 2008 zijn de prijzen gewoon gestegen, hoor
Enlighten me pleasequote:Op vrijdag 5 maart 2010 16:38 schreef DonJames het volgende:
Ben ik de enige die de fout in de TT ziet?
Ja, ik denk het wel.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 16:38 schreef DonJames het volgende:
Ben ik de enige die de fout in de TT ziet?
Hmm, eigenlijk is dat een beetje vertekenend. Deze cijfers zijn (mede?) gebaseerd op de cijfers van het kadaster en dat loopt natuurlijk altijd achter de feiten aan.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 15:28 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
In 2008 zijn de prijzen gewoon gestegen, hoor
Dat wordt toch bij de volgende taxatie weer rechtgezet? Ik zie even het punt niet. Ik heb ook niemand horen klagen toen de prijzen stegen, dat er de vier maanden daarop nóg verder gestegen was.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 21:13 schreef Spiegelei het volgende:
[..]
Hmm, eigenlijk is dat een beetje vertekenend. Deze cijfers zijn (mede?) gebaseerd op de cijfers van het kadaster en dat loopt natuurlijk altijd achter de feiten aan.
Een woning wordt eerst gekocht (koopovereenkomst) en (gemiddeld) enkele maanden later pas wordt de woning ook betaald (levering) en dat laatste wordt geregistreerd bij het kadaster. De daling vanaf januari 2009 had dus al zo'n 4 maanden daarvoor massaal ingezet.
Dat is ook zo en ik klaag ook niet hoor. Ik snap ook wel dat de cijfers uit het kadaster worden gehaald, omdat dat immers objectief is. maar een stijging/daling van de koopprijs in het kadaster is wel altijd al "oud"nieuws voor de markt (makelaars en de verkopers en kopers op dat moment).quote:Op vrijdag 5 maart 2010 21:18 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Dat wordt toch bij de volgende taxatie weer rechtgezet? Ik zie even het punt niet. Ik heb ook niemand horen klagen toen de prijzen stegen, dat er de vier maanden daarop nóg verder gestegen was.
Hij wordt al bruto voldaan, waarschijnlijk?quote:Op vrijdag 5 maart 2010 21:43 schreef colbrac het volgende:
Ik heb via Loyalis IPAP een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering die ik via m'n werkgever betaal. Op m'n loonstrook staat deze aangegeven onder de noemer 'Premie aanv IP'. Ik twijfel nu of ik deze in Box 1 Inkomensvoorzieningen mag opvoeren of omdat het via m'n werk betaald wordt niet meer?
Dat vind ik nog een beetje lastig bepalen uit m'n loonstrook. Maar hij staat in het rijtje met Pensioenpremie, Premie IP, Pr. VUT/FPU basis, etc, boven de regel Loonheffing. Onder loonheffing staan de zorgverzekering die ik via m'n werk betaal en de bijdrage reiskosten. Dus ik neem aan van wel.quote:Op vrijdag 5 maart 2010 21:44 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Hij wordt al bruto voldaan, waarschijnlijk?
Heb het even nagekeken en het gaat inderdaad om een KEW.quote:Op woensdag 3 maart 2010 23:17 schreef Five_Horizons het volgende:
@staartaap: is het überhaupt een KEW, dan?
Waarom denk je dat?quote:Op zaterdag 6 maart 2010 15:10 schreef LoekieBoy het volgende:
Ben een 20 jarige student, mijn gegevens voor 2009
Fiscaal loon: ¤9144
Loonheffing: ¤717
Arbeidskorting: ¤331
Loon zvw: ¤8553
premie zvw: ¤590
Nu zegt dat programma dat ik maar ¤69 euro kan terugkrijgen, volgens mij moet dit toch
veel meer zijn ofniet?:S
quote:Op zaterdag 6 maart 2010 16:21 schreef Delnooz het volgende:
Hallo,
een snelle vraag over studiekosten:
als je geen recht meer hebt op de basisbeurs, maar nog wel een rentedragende lening krijgt. IS deze lening onderdeel van je studiefinanciering?
Heb je dan dus een studie met of zonder stufi gevolgd?
Dat klopt.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 16:20 schreef pridesparanoia het volgende:
Een vraagje betreffende de studiekosten: in het programma zijn dus al normbedragen aangegeven, maar op wat zijn die bedragen gebaseerd? Ik heb namelijk afgelopen jaar een laptop aangeschaft en het is nu niet mogelijk die kosten op te voeren en ik ga er vanuit dat de belasting dienst in het normbedrag niet uitgaat van een laptop. Als ik het goed begrijp gaan sommige mensen er dus op vooruit en sommige of achteruit met deze vaste normbedragen?
Is waarschijnlijk wel voldoende, je moet het aannemelijk maken.quote:Daarnaast is het op mijn universiteit alleen mogelijk om te printen en te kopiëren met of je chipknip of een kopieerkaart, echter op geen van beide manieren is het mogelijk een bonnetje te tonen. Is een afschrift waarop de kosten staan ook voldoende? (Als dat mogelijk is hoop ik wel dat er een duidelijke naam van mijn school bij staat.)
Lening = studiefinanciering.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 16:21 schreef Delnooz het volgende:
Hallo,
een snelle vraag over studiekosten:
als je geen recht meer hebt op de basisbeurs, maar nog wel een rentedragende lening krijgt. IS deze lening onderdeel van je studiefinanciering?
Heb je dan dus een studie met of zonder stufi gevolgd?
Klik in je aangifteprogramma even op "help", lees wat er staat, en als je dan nog vragen hebt horen wel het welquote:Op zaterdag 6 maart 2010 16:39 schreef jdeheij het volgende:
Oke ben een beetje noob. Ik vul voor het eerst me studiekosten in bij me aangfite. Ben dit jaar voor het eerst gestart bij een hbo studie.
Normbedrag? Wat is dat? Ik heb hier erg weinig over gevonden.
Schoolgeld, boeken en andere uitgaven kan ik die gewoon bij elkaar optellen? En waar moet ik deze dan invullen. Ik hoop dat iemand me kan helpen.
Hoeveel je terug krijgt (of moet betalen) is niet echt afhankelijk van hoeveel je hebt verdiend, meer van de hoeveelheid ingehouden loonheffing.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 16:42 schreef LoekieBoy het volgende:
omdat ik al 40 euro vroeger kreeg als vakkenvuller, en toen was het iets van 1500 per jaar
Je moet wat aftrekposten aangeven bij je studiekosten. Dan krijg je waarschijnlijk een stuk meer terug.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 15:10 schreef LoekieBoy het volgende:
Ben een 20 jarige student, mijn gegevens voor 2009
Fiscaal loon: ¤9144
Loonheffing: ¤717
Arbeidskorting: ¤331
Loon zvw: ¤8553
premie zvw: ¤590
Nu zegt dat programma dat ik maar ¤69 euro kan terugkrijgen, volgens mij moet dit toch
veel meer zijn ofniet?:S
Heb het zelf al gevonden: in het ovezicht: <naam> klikken op Heffingskortingenquote:Op zaterdag 6 maart 2010 18:22 schreef MaLo het volgende:
Ik heb ook een vraagje: waar vind ik in de aangifte terug dat ik recht heb op de inkomensafhankelijke combinatiekorting ?
Ik heb bij Heffingskortingen netjes ingevuld dat ik een kind heb en dat dat langer dan 6 maanden bij mij woonde, maar ik zie verderop nergens iets terug over de combinatiekorting
Bij je aftrek studiekosten kies je dus voor HBO met studiefinanciering. Tel al je studiekosten bij elkaar op. Is het bedrag wat je nu hebt hoger dan 2984 euro? Zo ja vink dan het vakje 'Zijn de werkelijke kosten hoger dan 2984" Dit vul je hier dan bij in. Is het niet hoger dan 2984 euro dan laat je het zo.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 16:39 schreef jdeheij het volgende:
Oke ben een beetje noob. Ik vul voor het eerst me studiekosten in bij me aangfite. Ben dit jaar voor het eerst gestart bij een hbo studie.
Normbedrag? Wat is dat? Ik heb hier erg weinig over gevonden.
Schoolgeld, boeken en andere uitgaven kan ik die gewoon bij elkaar optellen? En waar moet ik deze dan invullen. Ik hoop dat iemand me kan helpen.
Thanks voor je antwoord. Helaas ik krijg te veel studiefinancieringquote:Op zaterdag 6 maart 2010 18:30 schreef Hiya het volgende:
[..]
Bij je aftrek studiekosten kies je dus voor HBO met studiefinanciering. Tel al je studiekosten bij elkaar op. Is het bedrag wat je nu hebt hoger dan 2984 euro? Zo ja vink dan het vakje 'Zijn de werkelijke kosten hoger dan 2984" Dit vul je hier dan bij in. Is het niet hoger dan 2984 euro dan laat je het zo.
quote:Op zondag 7 maart 2010 01:20 schreef Staartaap het volgende:
Mijn vraag is helaas wat in de vergetelheid geraakt. Ik stel hem daarom nog eens:
In 2009 heb ik mijn appartement verkocht. Ik heb daarna de rest van de tijd in een huurhuis gewoond. Ik heb mijn hypotheek niet laten doorlopen en deze volledig afgelost. Een gedeelte van mijn hypotheek bestond uit een z.g.n. Maatwerkhypotheek waarin ik wat spaarvermogen had opgebouwd. Dit opgespaarde bedrag (het ging om +/- 3000 euro) heb ik laten uitkeren. Het gaat hierbij om een KEW.
Mijn vraag, waar geef ik deze uitkering op? Op dit moment heb ik het bedrag ingevuld bij:
----
Hebt u of .[fiscale partner]. een vrijstelling gebruikt voor bijvoorbeeld een uitkering uit een kapitaalverzekering eigen woning?
- ja
De in 2009 gebruikte vrijstelling: ¤3000
----
Heb ik dit zo juist gedaan?
quote:Op dinsdag 2 maart 2010 09:19 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Als je aan de voorwaarden voldoet voor de vrijstelling: ja.
Hoe kom jij aan ¤ 2.984,-?quote:Op zaterdag 6 maart 2010 18:30 schreef Hiya het volgende:
[..]
Bij je aftrek studiekosten kies je dus voor HBO met studiefinanciering. Tel al je studiekosten bij elkaar op. Is het bedrag wat je nu hebt hoger dan 2984 euro? Zo ja vink dan het vakje 'Zijn de werkelijke kosten hoger dan 2984" Dit vul je hier dan bij in. Is het niet hoger dan 2984 euro dan laat je het zo.
Je weet dat 90% van de studenten niets heeft aan de aftrekpost 'Studiekosten'?quote:Op zaterdag 6 maart 2010 18:25 schreef Hiya het volgende:
[..]
Je moet wat aftrekposten aangeven bij je studiekosten. Dan krijg je waarschijnlijk een stuk meer terug.
Maar dat doet 'ie niet.quote:
Wat doet ie niet: voldoet ie niet aan de voorwaarden? Of doet ie het niet goed?quote:
Moet niet, mag wel. In box 3 onder de schulden.quote:Op zondag 7 maart 2010 13:45 schreef Zweefvliegje het volgende:
Wat ik nog steeds niet weet....
Moet je nou wel of niet je schuld van de IB ergens opgeven?
Het gaat om 16k euro.
Polis voldoet niet aan de voorwaarden: looptijd is geen 15 jaar.quote:Op zondag 7 maart 2010 13:25 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Wat doet ie niet: voldoet ie niet aan de voorwaarden? Of doet ie het niet goed?
Inderdaad, volgens de informatie in het belastingprogramma voldoe ik niet aan de voorwaarden om voor vrijstelling in aanmerking te komen. De belastingdienst zeg daarover:quote:Op zondag 7 maart 2010 14:02 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Polis voldoet niet aan de voorwaarden: looptijd is geen 15 jaar.
Ik heb meen ooit ergens gelezen te hebben dat wanneer de betaalde premie hoger is dan de uitgekeerde waarde van de polis je ook van de vrijstelling gebruik kunt maken. Is dat zo? De informatie hierboven maakt het voor mij in ieder geval niet duidelijker.quote:Vrijstelling bij uitkering kapitaalverzekering eigen woning
Kreeg u in 2009 een uitkering uit uw kapitaalverzekering eigen woning? Dan moet u de opgebouwde rente van de uitkering aangeven. Maar in veel gevallen krijgt u een vrijstelling. Onder bepaalde voorwaarden gelden de volgende vrijstellingen:
Als u 15 tot en met 19 jaar premie hebt betaald, is de vrijstelling maximaal 33.500 per persoon.
Als u 20 jaar of langer premie hebt betaald, is de vrijstelling maximaal 147.500 per persoon.
Als u, uw echtgenoot of degene met wie u samenwoont overlijdt, wordt de verzekering uitgekeerd. Gebeurt dit binnen 20 jaar nadat u de verzekering hebt afgesloten? Dan is de vrijstelling maximaal 147.500. U moet dan wel tot het moment van overlijden jaarlijks premie hebben betaald.
Uw recht op vrijstelling kan komen te vervallen. Dat gebeurt als u de verzekering afkoopt. Of als de verzekering zo wordt gewijzigd dat deze niet meer voldoet aan de voorwaarden voor een kapitaalverzekering eigen woning.
Verder geldt het volgende:
De vrijstelling is nooit hoger dan de eigenwoningschuld voor de eigen woning op het moment van uitkering. Ook is de vrijstelling nooit hoger dan de eigenwoningschuld die u met de uitkering hebt afgelost.
Uw totale vrijstelling is nooit meer dan 147.500.
De vrijstelling geldt voor de hele uitkering, dus voor de premies en de opgebouwde rente samen.
U hebt in uw leven eenmaal recht op een vrijstelling van 147.500. Als u deze vrijstelling niet helemaal kunt gebruiken, omdat de kapitaalsuitkering of de schuld bijvoorbeeld maar 100.000 was, dan hebt u nog 47.500 over voor een volgende keer. Het bedrag van de vrijstelling wordt jaarlijks verhoogd om rekening te houden met de inflatie.
Gezamenlijke vrijstelling
Als u getrouwd bent of samenwoont, kunt u allebei de vrijstelling krijgen. Bij minimaal 20 jaar premiebetaling krijgt u dan samen maximaal 2 x 147.500 = 295.000. De vrijstelling is niet overdraagbaar. Uw eigen vrijstelling kan dus niet hoger zijn dan (het deel van) de uitkering bij leven waarop u zelf recht hebt.
Uitkering hoger dan vrijstelling
Was de uitkering hoger dan het bedrag van uw vrijstelling? Dan moet u belasting betalen over de opgebouwde rente van het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt. U vult dit bedrag in bij 'Belastbaar deel van een uitkering uit een kapitaalverzekering eigen woning'.
Uitkering bij overlijden
Keert de kapitaalverzekering uit bij overlijden van u of uw fiscale partner? Dan wordt de vrijstelling van de langstlevende fiscale partner nog verhoogd met het bedrag dat zijn fiscale partner door het overlijden niet meer kon gebruiken. Die verhoging is nooit meer dan het bedrag dat door het overlijden wordt uitgekeerd.
Het belaste deel van een overlijdensuitkering uit een kapitaalverzekering eigen woning moet worden aangegeven door degene die de uitkering volgens de polis krijgt.
Kapitaalverzekering afgesloten voor 1 januari 1992
Had u een kapitaalverzekering die is afgesloten voor 1 januari 1992? Hebt u het verzekerde kapitaal na 31 december 1991 niet verhoogd of alleen verhoogd op basis van een clausule die al voor 1 januari 1992 op de polis stond? En hebt u deze verzekering per 1 januari 2001 omgezet in een kapitaalverzekering eigen woning? Dan wordt het bedrag van uw maximumvrijstelling in box 1 ( 147.500) verhoogd met de waarde van uw kapitaalverzekering op 1 januari 2001. De totale vrijstelling is nooit meer dan het bedrag van de eigenwoningschuld op het moment van uitkering.
Die vrijstelling is júist bedoeld om te voorkomen dat je moet afrekenen. Als de betaalde premie hoger is dan de uitkering, dan valt er niets af te rekenen. (alleen het rentebestanddeel is belast in box 1 als je geen vrijstelling benut.)quote:Op zondag 7 maart 2010 14:42 schreef Staartaap het volgende:
[..]
Inderdaad, volgens de informatie in het belastingprogramma voldoe ik niet aan de voorwaarden om voor vrijstelling in aanmerking te komen. De belastingdienst zeg daarover:
[..]
Ik heb meen ooit ergens gelezen te hebben dat wanneer de betaalde premie hoger is dan de uitgekeerde waarde van de polis je ook van de vrijstelling gebruik kunt maken. Is dat zo? De informatie hierboven maakt het voor mij in ieder geval niet duidelijker.
Okay bedankt. Eigenlijk hoef ik het uitgekeerde bedrag dus helemaal niet in de aangifte te vermelden?quote:Op zondag 7 maart 2010 14:45 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Die vrijstelling is júist bedoeld om te voorkomen dat je moet afrekenen. Als de betaalde premie hoger is dan de uitkering, dan valt er niets af te rekenen. (alleen het rentebestanddeel is belast in box 1 als je geen vrijstelling benut.)
Dan klopt mijn antwoord toch?quote:Op zondag 7 maart 2010 14:02 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Polis voldoet niet aan de voorwaarden: looptijd is geen 15 jaar.
Dan kijk je niet goed.quote:Op zondag 7 maart 2010 14:02 schreef Zweefvliegje het volgende:
Ik krijg bij box 3 alleen de vraag of wij bezittingen hadden.. nou nee dus. Als ik ja aanvink krijg ik ook alleen maar de optie om spaargeld in te vullen. Schulden kan ik nergens vinden.
Ja dat klopt ook wel maar ik ben benieuwd of ik het uitgekeerde bedrag dan elders in het aangifteprogramma zou moeten opgeven? De helpinformatie bij het aangifteprogramma geeft daar geen uitsluitsel over. Het geeft enkel de voorwaarden voor vrijstelling weer, maar geeft niet aan wat je moet doen als je daarvoor niet in aanmerking komt. Tevens geeft het geen antwoord op de vraag wat je moet doen wanneer de uitkering onder het aan premie betaalde bedrag blijft.quote:Op zondag 7 maart 2010 15:30 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dan klopt mijn antwoord toch?
Als hij voldoet aan de voorwaarden, heeft ie het goed ingevuld. Als hij niet aan de voorwaarden voldoet, dus niet.
Volgens FH hoef je er niets mee te doen. Die verdient z'n brood ermee en heeft er verstand van.quote:Op zondag 7 maart 2010 15:37 schreef Staartaap het volgende:
[..]
Ja dat klopt ook wel maar ik ben benieuwd of ik het uitgekeerde bedrag dan elders in het aangifteprogramma zou moeten opgeven? De helpinformatie bij het aangifteprogramma geeft daar geen uitsluitsel over. Het geeft enkel de voorwaarden voor vrijstelling weer, maar geeft niet aan wat je moet doen als je daarvoor niet in aanmerking komt. Tevens geeft het geen antwoord op de vraag wat je moet doen wanneer de uitkering onder het aan premie betaalde bedrag blijft.
Als je ja invult zul je zien dat je nog meer vragen krijgt waardoor je uiteindelijk er op uit komt dat je net zo goed nee in had kunnen vullenquote:Op zondag 7 maart 2010 16:36 schreef Xpresso het volgende:
ff een vraagje. Ik ben via dat aangifteprogramma 2009 op de pc mn belastingpapieren aan het invullen. Ben er best een noob in wat dat betreft. Maargoed nu mijn misschien wel domme vragen:
Ze vragen in het begin al gelijk of ik samenwoon met een huisgenoot of met vriendin of kind van 27 jaar of ouder. Ik woonde heel 2009 thuis bij mn vader. Ik neem aan dat ik nee hoor in te vullen?
De rest laat ik aan de anderen over....quote:Ik heb in 2009 een nieuwbouwwoning gekocht. Helaas is door omstandigheden nog niet begonnen met de bouw. Nu vragen ze in het programma of ik een eigen woning heb: Wat moet ik hierbij invullen ja of nee. Aangezien ik wel bouwrente betaald heb in 2009?
Ik heb die woning gekocht met de koopsubsidieregeling. Wat ik hierover gevonden heb: (Koopsubsidie is een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten. De bijdrage bedraagt maximaal ¤ 170,16 per maand. Deze bijdrage is belastingvrij)
Neem dus aan dat ik dit nergens hoef in te vullen.
alvast bedankt
Het staat er toch heel duidelijk: "Woonde u in 2009 samen met uw kind of met uw vader of moeder? En was u op allebei op 31 december 2008 27 jaar of ouder? Kies dan ook 'Ja'."quote:Op zondag 7 maart 2010 16:36 schreef Xpresso het volgende:
ff een vraagje. Ik ben via dat aangifteprogramma 2009 op de pc mn belastingpapieren aan het invullen. Ben er best een noob in wat dat betreft. Maargoed nu mijn misschien wel domme vragen:
Ze vragen in het begin al gelijk of ik samenwoon met een huisgenoot of met vriendin of kind van 27 jaar of ouder. Ik woonde heel 2009 thuis bij mn vader. Ik neem aan dat ik nee hoor in te vullen?
Hier vul je dus wel ja in.quote:Ik heb in 2009 een nieuwbouwwoning gekocht. Helaas is door omstandigheden nog niet begonnen met de bouw. Nu vragen ze in het programma of ik een eigen woning heb: Wat moet ik hierbij invullen ja of nee. Aangezien ik wel bouwrente betaald heb in 2009?
Als het belastingvrij is, zou ik het maar niet opgeven. Anders wordt er alsnog belasting over geheven.quote:Ik heb die woning gekocht met de koopsubsidieregeling. Wat ik hierover gevonden heb: (Koopsubsidie is een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten. De bijdrage bedraagt maximaal ¤ 170,16 per maand. Deze bijdrage is belastingvrij)
Neem dus aan dat ik dit nergens hoef in te vullen.
alvast bedankt
Je zult een WOZ-waarde moeten invullen, de uitzonderingssituatie moeten invullen want anders wordt de renteaftrek niet toegepast.quote:Op zondag 7 maart 2010 17:08 schreef Xpresso het volgende:
zei toch dat ik een noob was hierin
Maargoed. Als ik ja intyp bij eigen woning moet ik woz waarde en een hele reeks vragen invullen waar ik tot nu toe dus nog niks kan invullen aangezien er nog een zandbak ligt. Wat moet ik hier doen?
Dat zegt het programma zelf als je klaar met je studie in Augustus. T/m December geeft andere bedragen. 4496quote:
Hij begint in 2009 met een HBO studie en jij rekent dan vanaf januari t.m. augustus?quote:Op zondag 7 maart 2010 19:37 schreef Hiya het volgende:
[..]
Dat zegt het programma zelf als je klaar met je studie in Augustus. T/m December geeft andere bedragen. 4496
Nee, eerlijk waar..... ik heb bezittingen met ja aangevinkt, en vervolgens dat het geld wat we hebben niet boven die 41k ofzo uitkomt. Er komt nergens het woord schulden naar voren.quote:Op zondag 7 maart 2010 15:34 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dan kijk je niet goed.
Als je je spaargeld kunt invullen, heb je ook de optie om schulden in te vullen. Staat er namelijk direct onder aan de linkerkant van het scherm. Daar kom je vanzelf als je 'akkoord' geeft.
En als je de vraag heeft u bezittingen met 'nee' aanvinkt, is het sowieso vreemd. Ik mag toch aannemen dat je minimaal één bankrekening hebt. Dus die vraag zou je sowieso met 'ja' horen te beantwoorden.
Dan druk je gewoon ook op ja, laat je het vakje bezittingen leeg of je vult gewoon de bankrekening nummers in met de saldo's voor de formaliteit en klik je akkoord. Dan kom je wel bij ''schulden''quote:Op zondag 7 maart 2010 22:29 schreef Zweefvliegje het volgende:
[..]
Nee, eerlijk waar..... ik heb bezittingen met ja aangevinkt, en vervolgens dat het geld wat we hebben niet boven die 41k ofzo uitkomt. Er komt nergens het woord schulden naar voren.
Er staat links ook alleen box 3, sparen en beleggen. Niks schulden. Heel stom, vorig jaar kon ik het ook al niet vinden.
Als ik de help gebruik en ik typ schuld in, dan zie je wel dat dat box 3 zou moeten zijn, maar niet waar ik het in kan vullen.
Heb het dus nog steeds niet gevonden. Als jij een screenshot hebt waar het moet staan of wat je moet aanvinken zodat je het kan invullen?
Zelfs dan nietquote:Op zondag 7 maart 2010 22:36 schreef justmattie het volgende:
[..]
Dan druk je gewoon ook op ja, laat je het vakje bezittingen leeg of je vult gewoon de bankrekening nummers in met de saldo's voor de formaliteit en klik je akkoord. Dan kom je wel bij ''schulden''
quote:Op zondag 7 maart 2010 22:29 schreef Zweefvliegje het volgende:
[..]
Nee, eerlijk waar..... ik heb bezittingen met ja aangevinkt, en vervolgens dat het geld wat we hebben niet boven die 41k ofzo uitkomt. Er komt nergens het woord schulden naar voren.
Lees even twee post boven de jouwe: als je aangeeft dat je minder dan de vrijstelling hebt, dan krijg je dat venster met schulden helemaal niet.....die is dan immers niet nodig (je krijgt dan ook geen invulmogelijkheid voor je spaargeld.... vink maar eens 'ja' aan)quote:Op maandag 8 maart 2010 08:08 schreef Zweefvliegje het volgende:
Dankje voor de screenshot! Ik heb echt nog wel 10 keer gekeken, ook allemaal vinkjes op verschillende plekken gezet, maar op ik krijg schulden er op geen enkele manier bij te staan
Het komt op hetzelfde neer, maar nee: als je betaalde rente lager is dan je EWF, dan krijg je een extra aftrekpost ter grootte van het verschil. Je eigenwoningforfait wordt dus niet kleiner.quote:Op maandag 8 maart 2010 08:31 schreef HiZ het volgende:
Het klopt toch nog steeds dat je eigenhuisforfait is gemaximeerd op het bedrag dat je aftrekt aan betaalde rente?
dat tikt lekker aan!quote:
Dat lijkt me te kloppen, ja.quote:Op maandag 8 maart 2010 11:44 schreef Busybee het volgende:
Super dit topicNou heb ik ook mijn teruggave studiekosten berekend, maar ik heb eigenlijk wat experts nodig om te kijken of het klop. Ik durf nog niet hopen dat ik echt dit geld terug krijg
![]()
Ik heb in 2009 van januari t/m december gestudeerd (HBO), maar ik kom met de uitgaven niet boven de 2x normbedrag uit. Dan staat er dus dat je het verschil tussen het totaal van de normbedragen en
het totaal van de prestatiebeurs mag aftrekken. In mijn geval is het normbedrag 2248 en ik heb ¤1120,- stufi gekregen. Dan is het dus ¤2248 - ¤1120=1128. Min de drempel van 500 blijft er dan ¤628,- over.
Klopt deze berekening?
Nee, en nee.quote:Of is mijn poging tot het zelf doen misluktEn kan ik daarna de kosten voor boeken (waarvan ik de bonnetjes nog heb) etc. hier ook nog bijrekenen?
quote:Alvast bedankt!!
quote:Op maandag 22 februari 2010 16:06 schreef RandomMoron het volgende:
ik snap even wat niet..
ik was de teruggaaf aan het invullen en heb rond de 600 aan loonbelasting wat ik terug kan vragen.
Als ik dan bij aftrekposten mijn studie invul en alle kosten die ik gemaakt heb kan ik alsnog alleen maar 600 euro terugkrijgen. Wat is dan het punt om mijn aftrekposten in te vullen als ik dan toch niets meer of minder terugkrijg?
Dus, stel dat ik uitgaves heb gemaakt voor mijn studie á ¤5000 zonder stufie en daarbij heb ik ¤300 aan zorgkosten. Dit is gezamelijk opgeteld als ¤5300 min de drempel van ¤500 is ¤4800quote:Op maandag 22 februari 2010 16:21 schreef DonJames het volgende:
[..]
Je kan niet meer terug krijgen dan dat er is ingehouden. Als je niet al je aftrekposten in dit jaar kan gebruiken, schuift het niet-gebruikte deel door naar volgend jaar. Het heeft dus wel degelijk zin om ze in te vullen.
Ipv begonnen had ik per abuis 'klaar' gelezen. Kwam misschien een beetje door mijn eigen situatie, ben augustus 2009 afgestudeerd van het HBO.quote:Op zondag 7 maart 2010 20:39 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Hij begint in 2009 met een HBO studie en jij rekent dan vanaf januari t.m. augustus?
Hoe kom je daar dan bij?
Nee, als eerst je inkomen (vóór de aftrekposten dus) 11.000 was, en na je aftrekposten nog steeds >0, heb je dus je aftrekposten "opgemaakt".quote:Op maandag 8 maart 2010 14:58 schreef weasel85 het volgende:
Ik heb ietwat hetzelfde vraag als Random..... Het antwoord is dan al wel bekend, maar wat zijn de gevolgen ervan?
...
Dus, stel dat ik uitgaves heb gemaakt voor mijn studie á ¤5000 zonder stufie en daarbij heb ik ¤300 aan zorgkosten. Dit is gezamelijk opgeteld als ¤5300 min de drempel van ¤500 is ¤4800
Het bedrag van ¤4800 word van het bedrag uit box 1 afgehaald, laten we zeggen het bedrag in box 1 = ¤11.000-4800 word dus ¤6200. Het bedrag van ¤6200 is dus je nieuwe verzamelinkomen, hoe moet ik dit zien (het verzamelinkomen)? Dat ik volgend jaar, de gemaakte kosten voor mijn studie pas terugzie of, wordt het bedrag van ¤6200 doorberekend naar het bedrag van ¤11.000 en het verschil hierin dus: ¤11.000-¤6200= ¤4800 wordt uitgekeerd in 2010?
Maar daarnaast krijg ik wel een leuk bedrag terug van de loonheffingen![]()
Alvast bedankt
Ah, duidelijk het is eindelijk gelukt.quote:Op maandag 8 maart 2010 08:10 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Lees even twee post boven de jouwe: als je aangeeft dat je minder dan de vrijstelling hebt, dan krijg je dat venster met schulden helemaal niet.....die is dan immers niet nodig (je krijgt dan ook geen invulmogelijkheid voor je spaargeld.... vink maar eens 'ja' aan)
Dan doe je iets fout. Als je niet meer dan die +/-41.000 euro hebt, wordt er geen belasting geheven over je spaargeld. Het invullen van een schuld kan in dat geval dan ook niet van invloed zijn op het totale bedrag wat je terugkrijgt. Nog even goed nakijken dus!quote:Op maandag 8 maart 2010 15:05 schreef Zweefvliegje het volgende:
[..]
Ah, duidelijk het is eindelijk gelukt.
Maar begrijp ik goed dat ik de IB lening van m'n vriend niet in mag vullen?
Want als ik wel alles aanklik op ja en dan invul dat hij op 1-1 300 euro op de bankrekening had en op 31-12 600 euro (geschat, moet ik nog even nakijken), en hij heeft een studieschuld van 12000 euro op 1-1 en 10000 euro op 31-12, dan krijg ik wel meer terug. maar omdat wij dus geen 41.000 euro op de spaarrekening hebben mag dat niet?
Duidelijk, bedanktquote:Op maandag 8 maart 2010 15:02 schreef DonJames het volgende:
[..]
Nee, als eerst je inkomen (vóór de aftrekposten dus) 11.000 was, en na je aftrekposten nog steeds >0, heb je dus je aftrekposten "opgemaakt".
De doorschuiving vindt plaats als je bijvoorbeeld maar 4.000 inkomen hebt gehad, en dus (met dezelfde aftrekposten als hierboven) 800 euro niet kan gebruiken. Die 800 schuift dan door naar het volgende jaar.
Dankjewel dat zal ik doen!quote:Op maandag 8 maart 2010 15:09 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dan doe je iets fout. Als je niet meer dan die +/-41.000 euro hebt, wordt er geen belasting geheven over je spaargeld. Het invullen van een schuld kan in dat geval dan ook niet van invloed zijn op het totale bedrag wat je terugkrijgt. Nog even goed nakijken dus!
Lies mijn antwoord staat in de SC.quote:Op maandag 8 maart 2010 19:48 schreef liesje1979 het volgende:
Hoi,
Misschien kunnen jullie mij helpen want ik snap er zelf maar weinig van.
Eerder in dit topic las ik dat je de aanvullende zorgeverzekering (zit daar ook extra tandarts verzekering bij?) af kan trekken mits 1,65 van je verzamelinkomen minder is dan 420 euro.
Dit is bij mij het geval en ik betaal ongeveer 35 euro aanvullend.
(Op mijn jaaropgaaf staat echter bij premieaanvullend 0.)
Nu belde ik net met mijn vader en die had het over zorgtoeslag. Ik heb online gekeken of ik daar recht op had en ik zou 49 euro per maand terug kunnen krijgen. Dit zou ik ook met terugwerkende kracht over 2009 kunnen vragen?
Maar ik neem aan dat ik dan niet meer de aanvullende verzekering als aftrekpost kan gebruiken.
Wat is nou slimmer? Mij lijkt het dat zorgtoeslag met terugwerkende kracht veel gunstiger is?
![]()
[/Noob]
Aanvullende ziektekosten kan je alleen maar aftreken voor 2008 en eerder. Voor 2009 kan dit niet meer. Je kan wel je oude aangiften opnieuw aangeven (dacht ik???)quote:
Ik heb het nog nooit afgetrokken volgens mij, maar 2008 is wel heel ver terug.quote:Op maandag 8 maart 2010 20:01 schreef Hiya het volgende:
[..]
Aanvullende ziektekosten kan je alleen maar aftreken voor 2008 en eerder. Voor 2009 kan dit niet meer. Je kan wel je oude aangiften opnieuw aangeven (dacht ik???)
Over je zorgtoeslag, ja dat kan je nog terug krijgen over 2009. Voor 1 april 2010!
Ongeveer het dubbele van de helft en met een beetje geluk nog een beetje.quote:Op maandag 8 maart 2010 20:14 schreef _The_General_ het volgende:
Een goede kennis van mijn vader is belastingadviseur, deze beste man is nu mijn aangifte aan het invullen. Bijzonder dit jaar is dat ik in 2009 een huis heb gekocht! Hoewel ik hem vertrouw vind ik het belangrijk dat ik zelf ook weet wat er speelt en wat hij doet. Wat kan ik dus aan aftrekposten terug krijgen?
Bemiddelingskosten, notariskosten, taxatie? NHG? etcquote:Op maandag 8 maart 2010 20:18 schreef Hiya het volgende:
[..]
Ongeveer het dubbele van de helft en met een beetje geluk nog een beetje.
Alleen de kosten die je hebt moeten maken voor de eigenwoningschuld.quote:Op maandag 8 maart 2010 20:21 schreef _The_General_ het volgende:
[..]
Bemiddelingskosten, notariskosten, taxatie? NHG? etc
Waarschijnlijk komt dit omdat je nu recht op bepaalde heffingskortingen omdat je een kind hebt en ouderschapsverlof hebt opgenomen. Heb je de terugval in loon wel goed berekend?quote:Op maandag 8 maart 2010 21:32 schreef Donders het volgende:
Zonet de belastingaangifte voor 2009 ingevuld. Vorig jaar pappa geworden en de ouderschapsverlof uren van mijn vrouw, tevens fiscaal partner, ingevuld (232 uur - 926 euro). Ondanks dit bedrag is de teruggave bijna 2 maal zo hoog dan verleden jaar (van 2.700 naar 5.400 euro). Totaal betaalde hypotheek rente zit maar 500 euro hoger ten opzichte van vorig jaar, klopt dit wel?
Ja, die is met bijna 4000 euro terug gegaan. Heeft dat er iets mee te maken dan?quote:Op maandag 8 maart 2010 21:43 schreef Hiya het volgende:
[..]
Waarschijnlijk komt dit omdat je nu recht op bepaalde heffingskortingen omdat je een kind hebt en ouderschapsverlof hebt opgenomen. Heb je de terugval in loon wel goed berekend?
Gok van wel. Wacht even je definitieve aanslag af.quote:Op maandag 8 maart 2010 21:45 schreef Donders het volgende:
[..]
Ja, die is met bijna 4000 euro terug gegaan. Heeft dat er iets mee te maken dan?
Thanks!quote:Op maandag 8 maart 2010 21:49 schreef Hiya het volgende:
[..]
Gok van wel. Wacht even je definitieve aanslag af.
Ja, maar de heffingskorting is niet meer dan ¤ 926,-.quote:Op maandag 8 maart 2010 21:45 schreef Donders het volgende:
[..]
Ja, die is met bijna 4000 euro terug gegaan. Heeft dat er iets mee te maken dan?
Da's een lekker advies,...quote:Op maandag 8 maart 2010 21:49 schreef Hiya het volgende:
[..]
Gok van wel. Wacht even je definitieve aanslag af.
Dat is een probleem omdat de aangifte van 2008 niet meer heb, stom stom stom. Ik sta er ook van te kijken, maar in mijn ogen alles goed ingevuld. Ik maak me er nu best wel druk om helemaal omdat ik het nu niet meer kan veranderen.quote:Op maandag 8 maart 2010 21:58 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Ja, maar de heffingskorting is niet meer dan ¤ 926,-.
Dus als dit de enige verschillen zijn, is het wel vreemd dat je dubbel zoveel terug krijgt.
Je kunt natuurlijk makkelijk je aangifte van 2008 ernaast leggen en kijken waar de verschillen zitten.
Wat kun je niet meer veranderen?quote:Op maandag 8 maart 2010 22:11 schreef Donders het volgende:
[..]
Dat is een probleem omdat de aangifte van 2008 niet meer heb, stom stom stom. Ik sta er ook van te kijken, maar in mijn ogen alles goed ingevuld. Ik maak me er nu best wel druk om helemaal omdat ik het nu niet meer kan veranderen.
Lijkt me wel. Ik mag aannemen dat een specialist ook onder dokter valt.quote:Volgde u een dieet op doktersvoorschrift? Dan mag u een vast bedrag voor deze kosten aftrekken. U mag per persoon een vast bedrag voor dieetkosten aftrekken. U hebt een dieetbevestiging nodig als wij erom vragen. Het vaste bedrag staat in de Dieetlijst. Staat uw dieet niet in de lijst, dan kunt u geen bedrag aftrekken.
Ik heb de aangifte al opgestuurd. Ik heb hem tig keer doorlopen en kon gewoon niets vinden dus opgestuurd. Achteraf misschien niet zo slim.quote:
Tuurlijk wel.quote:Op maandag 8 maart 2010 22:23 schreef Donders het volgende:
[..]
Ik heb de aangifte al opgestuurd. Ik heb hem tig keer doorlopen en kon gewoon niets vinden dus opgestuurd. Achteraf misschien niet zo slim.
Ik heb de gegevens via digid opgehaald. Als ik niets aanpaste en doorklikte (ook zonder hypotheekrente in te vullen) kregen we al bijna 1700 euro terug, niet bij stilgestaan toen. Daarna gegevens ingevuld, gecontroleerd en opgestuurd... Nu ben ik er niet meer zeker van.
Ik kan er nu niets meer aan veranderen
Bedankt, wilde het toch even ook van een ander horen - en bevestigd krijgen voor mezelf dat ik niet te ver zoek naar een reden om aftrekposten in te voerenquote:Op maandag 8 maart 2010 22:22 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Lijkt me wel. Ik mag aannemen dat een specialist ook onder dokter valt.
Bellen met,...? De belastingtelefoon?quote:Op maandag 8 maart 2010 22:25 schreef PeRi het volgende:
[..]
Bedankt, wilde het toch even ook van een ander horen - en bevestigd krijgen voor mezelf dat ik niet te ver zoek naar een reden om aftrekposten in te voeren. Zal morgen ook wel even bellen voor de zekerheid.
Jaquote:Op maandag 8 maart 2010 22:26 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Bellen met,...? De belastingtelefoon?
Post het antwoord hier ook even. Weten we gelijk of we het bij het juiste eind hebben.quote:
Ik ben het met MaW eens, ik denk ook dat zo'n verklaring voldoende moet zijn.quote:Op maandag 8 maart 2010 22:25 schreef PeRi het volgende:
[..]
Bedankt, wilde het toch even ook van een ander horen - en bevestigd krijgen voor mezelf dat ik niet te ver zoek naar een reden om aftrekposten in te voeren.
Als je belt met de belastingtelefoon is de enige zekerheid die je hebt dat je geen duidelijk antwoord gaat krijgen, veel succes dus..quote:
Zal morgen ook wel even bellen voor de zekerheid.
Ik zie het inderdaad.quote:Op maandag 8 maart 2010 22:24 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Tuurlijk wel.
Je kunt de aangifte corrigeren en opnieuw versturen.
De laatst ingediende aangifte zal dan worden behandeld.
Zal ik doen!quote:Op maandag 8 maart 2010 22:29 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Post het antwoord hier ook even. Weten we gelijk of we het bij het juiste eind hebben.
Om dat laatste wil ik daarom juist van zoveel mogelijk personen een positief antwoordquote:Op maandag 8 maart 2010 22:30 schreef DonJames het volgende:
[..]
Ik ben het met MaW eens, ik denk ook dat zo'n verklaring voldoende moet zijn.
[..]
Als je belt met de belastingtelefoon is de enige zekerheid die je hebt dat je geen duidelijk antwoord gaat krijgen, veel succes dus..
Met alleen de gegevens die hier staan, kunnen wij natuurlijk ook niet aangeven of het klopt of waar het niet klopt.quote:Op maandag 8 maart 2010 22:32 schreef Donders het volgende:
[..]
Ik zie het inderdaad.
Maar ondanks dat kan ik echt helemaal niets vinden wat niet klopt. Loon heffingen e.d. kloppen allemaal. Rente van de hypoteek keurig bij aftrekbare rente en financieringskosten eigen woning ingevuld. En de ouderschapsverlof korting bij mij vrouw ingevuld. Alles lijkt gewoonte kloppen. Ik snap het echt niet. Bedankt voor je tijd btw!
Het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteitquote:Op maandag 8 maart 2010 22:33 schreef PeRi het volgende:
Om dat laatste wil ik daarom juist van zoveel mogelijk personen een positief antwoord.
...
Dat begrijp ik. Ik vind het gewoon raar dat ik gegevens van internet haal (via digid) en er niets aan verander en meteen 1700 euro terug krijg. Ja, we hebben een kind gekregen vorig jaar, maar dat kan toch niet het verschil zijn? Er moet gewoon iets zijn met de gegevens die ik via internet heb opgehaald waar ik geen invloed op uit kan oefenen.quote:Op maandag 8 maart 2010 22:43 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Met alleen de gegevens die hier staan, kunnen wij natuurlijk ook niet aangeven of het klopt of waar het niet klopt.
Je kunt wel bellen. Maar inhoudelijk kunnen ze je toch niet verder helpen.quote:Op maandag 8 maart 2010 22:56 schreef Donders het volgende:
[..]
Dat begrijp ik. Ik vind het gewoon raar dat ik gegevens van internet haal (via digid) en er niets aan verander en meteen 1700 euro terug krijg. Ja, we hebben een kind gekregen vorig jaar, maar dat kan toch niet het verschil zijn? Er moet gewoon iets zijn met de gegevens die ik via internet heb opgehaald waar ik geen invloed op uit kan oefenen.
Is het verstandig om hier achteraan te bellen?
Yup, alle gegevens kloppen. Woz waarde is 2000 euro hoger, aangepast in de aangifte. Heeft een kind enig voordeel dan? Dat is het enige wat er veranderd is. Werkgever van ons beide is hetzelfde gebleven.quote:Op maandag 8 maart 2010 23:12 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je kunt wel bellen. Maar inhoudelijk kunnen ze je toch niet verder helpen.
Heb je de gegevens die je hebt opgehaald, gecontroleerd met de jaaropgaven enz.?
ik neem aan dat je je jaaropgaves er wel naast hebt gelegd?quote:Op maandag 8 maart 2010 22:56 schreef Donders het volgende:
[..]
Dat begrijp ik. Ik vind het gewoon raar dat ik gegevens van internet haal (via digid) en er niets aan verander en meteen 1700 euro terug krijg. Ja, we hebben een kind gekregen vorig jaar, maar dat kan toch niet het verschil zijn? Er moet gewoon iets zijn met de gegevens die ik via internet heb opgehaald waar ik geen invloed op uit kan oefenen.
Is het verstandig om hier achteraan te bellen?
Ja, gegevens van jaaropgaves kloppen allemaal. Goed plan om het programma eens los te installeren.quote:Op maandag 8 maart 2010 23:21 schreef Nizno het volgende:
[..]
ik neem aan dat je je jaaropgaves er wel naast hebt gelegd?
Mocht je een extra pc hebben zou ik zeggen.. Installeer daar even het programma zonder de gegevens te downloaden en vul dan zelf vanaf de jaaropgaves in en de andere zaken die van belang zijn.. Kijken of je daarmee op hetzelfde uit komt.
in uiterste nood wil ik het hier ook wel testen als je de gegevens PMt..
Welke heffingskorting is niet meer dan 926? Ouderschaps verlof is maximaal 3.735 als je inkomsten derving hieraan gelijk is of hoger. In het geval van jou is het meer dan 3.735 geweest.quote:Op maandag 8 maart 2010 21:58 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Ja, maar de heffingskorting is niet meer dan ¤ 926,-.
Dus als dit de enige verschillen zijn, is het wel vreemd dat je dubbel zoveel terug krijgt.
Je kunt natuurlijk makkelijk je aangifte van 2008 ernaast leggen en kijken waar de verschillen zitten.
Op basis van de verstrekte gegevens kan ik er toch echt niks meer van maken hé.quote:Op maandag 8 maart 2010 21:59 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Da's een lekker advies,...
Misschien moeten we de meeste vragen maar op die manier afhandelen.
Ik heb het losse pakket even ingevuld. Ook hieruit komt hetzelfde teruggaaf bedrag. Ik snap er helemaal niets meer van niets meer van...quote:Op maandag 8 maart 2010 23:32 schreef Nizno het volgende:
ik heb zelf even absurd hoge loonheffingen ingevuld en eerst zonder kind krege ik 2 maal 18486 terug...
met kind krijg ik 20251 en 18486
Dus ja blijkbaar scheelt een kind 2000 euro
Dan hebben we de oorzaak gevondenquote:Op maandag 8 maart 2010 23:47 schreef Donders het volgende:
Het heeft te maken met ons kind. Als ik aangeef dat mijn vrouw geen kind heeft dat geboren is na 31-12-1996 dan komt er een, in mijn ogen, juist bedrag uit.
Dus hup! Je eerste kind is goud waard bij de belastingdienstquote:Op maandag 8 maart 2010 23:47 schreef Donders het volgende:
Het heeft te maken met ons kind. Als ik aangeef dat mijn vrouw geen kind heeft dat geboren is na 31-12-1996 dan komt er een, in mijn ogen, juist bedrag uit.
als je het niet vergoed krijgt omdat het uitgesloten is. Niet als je je eigen risico nog niet gebruikt had en daarom de vergoeding in het eigen risico kwam.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 11:18 schreef warrel het volgende:
Ik heb een vraagje over de aangifte van specifieke zorgkosten. Deze mag je alleen invoeren als je geen vergoeding krijgt: dus als je het niet gedeclareerd krijgt van de ziektekostenverzekering?
neequote:En ik zit 200 euro boven de drempel. Betekend dit dat ik 200 euro terug zou krijgen?
Kijk eerst even naar de regels en voorwaarden voordat je onzin post.quote:Op maandag 8 maart 2010 23:32 schreef Hiya het volgende:
[..]
Welke heffingskorting is niet meer dan 926? Ouderschaps verlof is maximaal 3.735 als je inkomsten derving hieraan gelijk is of hoger. In het geval van jou is het meer dan 3.735 geweest.
En aangezien het aantal uren maal ¤ 3,99 ¤ 926,- is, is de ouderschapsverlofkorting niet hoger.quote:De ouderschapsverlofkorting is het aantal uur ouderschapsverlof dat u hebt opgenomen in 2009 vermenigvuldigd met ¤ 3,99. Het bedrag van de ouderschapsverlofkorting is maximaal uw belastbaar loon in 2008 min uw belastbaar loon in 2009.
Jij misschien niet.quote:Op maandag 8 maart 2010 23:35 schreef Hiya het volgende:
[..]
Op basis van de verstrekte gegevens kan ik er toch echt niks meer van maken hé.
Ik vind de post 'Kosten voor een rijksmonument' wel een interessante post. Misschien kun je daar iets mee?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 11:52 schreef styliste het volgende:
zijn er dit jaar nog interessante algemene aftrekposten waar je gebruik van kan maken?
Je mag wat mij betreft best posten. Het valt me alleen op dat er regelmatig onvolledige antwoorden staan. Persoonlijk vind ik dat jammer en zorgt het m.i. voor verwarring.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 18:29 schreef Hiya het volgende:
Het spijt mij Man At Work. Voortaan zal ik niet meer posten in dit topic. Excuses
Dat is, lijkt mij, navenant aan een vraag stellen op een forum en helemaal als het gaat over belastingzaken. Er zullen hier best een aantal mensen rondlopen die er hun werk van maken maar het overgrote deel niet.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 18:44 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je mag wat mij betreft best posten. Het valt me alleen op dat er regelmatig onvolledige antwoorden staan. Persoonlijk vind ik dat jammer en zorgt het m.i. voor verwarring.
Het overgrote deel stelt dan ook de vragen.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 18:58 schreef Hiya het volgende:
[..]
Dat is, lijkt mij, navenant aan een vraag stellen op een forum en helemaal als het gaat over belastingzaken. Er zullen hier best een aantal mensen rondlopen die er hun werk van maken maar het overgrote deel niet.
Ik denk niet dat iedereen die hier antwoordt, alle uitzonderingen persoonlijk heeft meegemaakt.quote:Ik heb persoonlijk zelf een interesse in belastingen maar de duizend en één uitzonderingen ken ik (nog) niet omdat ik ze zelf nog niet heb mee gemaakt.
Geen idee hoe lang je al op WGR post, maar ik kan enkele users noemen van wie het hun dagelijks werk is. En die posten hier toch echt zonder enige geldelijke bijdrage (as far as I know).quote:Als men volledige en correcte antwoorden verwacht dan moet men een belastingadviseur in de arm nemen. En die werken niet voor niets
Ik zeg toch ook niet dat het niet zo is?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:11 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Het overgrote deel stelt dan ook de vragen.
[..]
Ik denk niet dat iedereen die hier antwoordt, alle uitzonderingen persoonlijk heeft meegemaakt.
[..]
Geen idee hoe lang je al op WGR post, maar ik kan enkele users noemen van wie het hun dagelijks werk is. En die posten hier toch echt zonder enige geldelijke bijdrage (as far as I know).
En dat hoeft dus niet.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 18:58 schreef Hiya het volgende:
Als men volledige en correcte antwoorden verwacht dan moet men een belastingadviseur in de arm nemen. En die werken niet voor niets
Volledige en correcte antwoorden van een willekeurig persoon die een antwoord geeft op deze website kan je niet verwachten dat ze perfect en foutloos zijn. Ook jij kan dat niet garanderen aan gezien jij niet alle informatie hebt.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:27 schreef ManAtWork het volgende:
Je zei ook:
[..]
En dat hoeft dus niet.
Af en toe een foutje maken is menselijk. Ik maak ze ook. Maar tussen een foutje maken en ongefundeerd iets roepen vind ik wel een verschil zitten. Maar goed, misschien is dit iets meer voor FB of SC.
Niet alle antwoorden zullen perfect en foutloos zijn. Net zo min als wanneer je er voor betaalt.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:31 schreef Hiya het volgende:
[..]
Volledige en correcte antwoorden van een willekeurig persoon die een antwoord geeft op deze website kan je niet verwachten dat ze perfect en foutloos zijn.
Daarom vraag ik ook zo vaak zoveel voordat ik een antwoord geef.quote:Ook jij kan dat niet garanderen aan gezien jij niet alle informatie hebt.
Waarvoor heb je de advocaat nodig gehad?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 21:00 schreef Circle.Of.Filth het volgende:
Hoi,
Zijn de kosten van een advocaat en de rechtbank op te geven als kostenpost bij de ib2009 ?
Ik meen me te herinneren dat dit vroeger wel zo was maar is dit nog steeds zo?
Zijn documenten die noodzakelijk zijn ook aftrekbaar ?
Familierechtquote:Op dinsdag 9 maart 2010 21:02 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Waarvoor heb je de advocaat nodig gehad?
identiteitsbewijzen etc.quote:En welke documenten bedoel je?
In dat geval: nee. Deze kosten kun je niet opvoeren in de aangifte IB.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 21:03 schreef Circle.Of.Filth het volgende:
[..]
Familierecht
[..]
identiteitsbewijzen etc.
Als je de "uitnodiging" klinkt vrijblijvend, is het niet niet hebt gekregen, én je bent geen belasting verschuldigd, hoef je geen aangifte te doen. Het mag wel, als je bijvoorbeeld nog geld terug krijgt.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 21:05 schreef P.F het volgende:
Ik kreeg ieder jaar zo een brief om mijn inkomstenbelasting in te vullen maar dit jaar is hij er nog niet, hoef ik het dan niet te doen of is er dan iets fout gegaan?
Het antwoord was: "Ehh ja ik denk dat een brief van de specialist/arts wel voldoende is, ja hoor, ja dat moet voldoende zijn".quote:Op maandag 8 maart 2010 22:29 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Post het antwoord hier ook even. Weten we gelijk of we het bij het juiste eind hebben.
Het vrijgestelde bedrag geldt per kind. Alle schenkingen van de ouders aan kinderen in één jaar worden bij elkaar opgeteld (het ontgaan zou anders erg makkelijk zijn). Samen mag het dus niet meer zijn dan ¤4.556 wil je het vrijgesteld hebben. Het feit dat ze getrouwd waren (maar nu niet meer) doet er niet toe, zij blijven ouders van het kind.quote:Op woensdag 10 maart 2010 22:58 schreef fris het volgende:
Vraagje dat ziet op fiscaal partnerschap en vrijgesteld bedrag om te schenken aan kind.
Jozef en Maria zijn getrouwd. (verplicht fiscaal partnerschap)
Jozef en Maria gaan scheiden en de echtscheiding is helemaal rond tussen kerst en oud en nieuw. Op 31 december zijn ze ongetrouwd.
Op 31 december wil de (nu ongetrouwde) Jozef een schenking doen aan zijn geliefde zoon Jezus.
Op 31 december wil (nu ongetrouwde) Maria een schenking doen aan haar geliefde zoon Jezus.
Ze willen allebei alleen schenken als het bedrag volledig is vrijgesteld.
Kunnen Jozef en Maria nu allebei het vrijgestelde bedrag (¤ 4.556) schenken of is het totaal van beide schenkingen slechts vrijgesteld wanneer het bij elkaar opgeteld slechts ¤ 4.556 is omdat ze vrijwel het gehele jaar getrouwd waren?
(Is relevant voor IB aangifte omdat het een kwijtschelding op een schuld betreft en de hoogte van de schuld dient ingevuld te worden.)
Dank alvast!
Hulde Maharbal dankjewel voor je snelle reactie! Wel jammer voor Jezus want die dacht dat zijn schuld nu versneld ingelost zou worden...quote:Op woensdag 10 maart 2010 23:28 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Het vrijgestelde bedrag geldt per kind. Alle schenkingen van de ouders aan kinderen in één jaar worden bij elkaar opgeteld (het ontgaan zou anders erg makkelijk zijn). Samen mag het dus niet meer zijn dan ¤4.556 wil je het vrijgesteld hebben. Het feit dat ze getrouwd waren (maar nu niet meer) doet er niet toe, zij blijven ouders van het kind.
quote:De Belastingdienst heeft inmiddels ruim 2,4 miljoen aangiften ontvangen over 2009. Naar verwachting doen in totaal bijna negen miljoen mensen voor 1 april aangifte.
Iedereen die voor die datum aangifte doet, krijgt uiterlijk 1 juli bericht van de Belastingdienst. Dat maakte de Belastingdienst donderdag bekend. In de maand maart is het topdrukte bij de Belastingtelefoon. Het aantal telefoontjes kan dan oplopen tot meer dan 100.000 per dag. De meeste bellers willen weten of hun aangifte door de Belastingdienst is ontvangen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.blijf van mijn sig af homo!
je vult gewoon alles op eigen namen in. Dan aan het einde krijg je de optie om te schuiven.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 16:14 schreef tomic het volgende:
vraagje over fiscaal partnerschap en over middelen
Wij willen aangifte doen als fiscaal partner. Dan mogen we schuiven met posten toch? Ik krijg ¤ 19,- studiekosten terug , maar als mijn fiscaal partner daar haar studiekosten bij op telt (1300,-) komen we over de drempel van 500 euro en krijgen we dus geld terug. 1319-500= 819 euro. (dat is onafhankelijk wat je aan geld verdiend hebt in 2009 toch? klinkt handig maar willen we graag zeker weten.
Hoe vullen wij dat op de aangifte in>? gewoon onder mijn naam bij scholingsuitgaven?
Mijn vader heeft mijn stufi heel 2009 op zijn bankrekening gestort gekregen, moet ik dan alsnog de stufi aftrekken van die normbedragen?quote:Op dinsdag 26 januari 2010 20:12 schreef Maharbal het volgende:
Mensen, als jullie het topic even door hadden gelezen m.b.t. de studiekosten dan had je gezien dat ALLE gestelde vragen hier al meerdere keren zijn beantwoord. Nog één keer voor de volledigheid dan:
Je mag ALLEEN de werkelijk gemaakte studiekosten aftrekken als deze meer bedragen dan 2x de normbedragen voor een heel jaar. Dit ligt op ongeveer ~¤4400. Zodra je meer dan dat bedrag aan studiekosten hebt gemaakt , mag je die werkelijke kosten (minus éénmaal de normbedragen en de aan jou toegekende prestatiebeurs) aftrekken.
Voor mensen die studiefinanciering krijgen (of recht hebben op: zie hieronder) gelden normbedragen.
Normbedragen wil zeggen dat de belastingdienst forfaitair vaststelt wat jij ongeveer kwijt zou moeten zijn aan studiekosten per jaar. Deze normbedragen zijn maandbedragen en gelden voor IEDEREEN die RECHT heeft op studiefinanciering.
Heb je bijvoorbeeld 12 maanden gestudeerd, dan pak je de normbedragen voor die maanden er bij (zie bijvoorbeeld http://download.belasting(...)2010_ib2751t01fd.pdf ) en ga je aan de hand van die normbedragen uitrekenen wat volgens de belastingdienst jouw studiekosten zijn. Je werkelijk gemaakte kosten zijn hierbij niet van belang.
Recht hebben op studiefinanciering betekent ook recht hebben op de zogenaamde nul-lening van de IBG. Ook al is je 4 (of bij sommige studies 5) jaar prestatiebeurs afgelopen, je kunt alsnog 3 jaar lenen. Ook die jaren dat je nog kunt lenen gelden als recht hebben op studiefinanciering.
Heb je eenmaal het normbedrag voor het gehele jaar (of welk deel van het jaar je ook maar hebt gestudeerd) uitgerekend, dan trek je daar de door jou ontvangen studiefinanciering af. Je hoeft hierbij alleen de door jou ontvangen prestatiebeurs af te trekken, en niet de lening die je ontvangt. Dit betekent dat je dus alleen dat deel hoeft af te trekken dat later wordt kwijtgescholden als je op tijd je diploma haalt.
Let op: als je een nul-lening hebt krijg je dus niks, ook geen lening. Je hebt dan wel recht op een OV-jaarkaart. Het ontvangen van deze OV-jaarkaart wordt niet gezien als het ontvangen van studiefinanciering.
Als je tenslotte je ontvangen studiefinanciering hebt afgetrokken van het totaal aan normbedragen dat op jou van toepassing is, trek je daar nog de drempel af van ¤500. Alles wat dan nog overblijft is je "aftrekbare bedrag aan studiekosten".
Nog eenmaal een quote ter verduidelijking.
[..]
Tenslotte: het is redelijk vanzelfsprekend, maar als je bijvoorbeeld maar 6 maanden stufi hebt ontvangen in 2009, dan trek je alleen die 6 maanden stufi af. Die zes maanden stufi is alleen al vaak genoeg om er voor te zorgen dat je geen recht op aftrek meer hebt.
Dus let op: vrijwel alle studenten hebben te maken met normbedragen. Je kunt dus NIET de werkelijk door jou gemaakte kosten (denk aan collegegeld, boeken etc.) gaan aftrekken.
edit: Indien wenselijk kan ik er nog een overzichtelijk verhaaltje van maken voor in de OP, zodat dat uit de wereld is. Kennelijk is het programma nog steeds niet helemaal duidelijk voor veel mensen. Of de post van DJ kan natuurlijk weer opgehaald worden.
quote:Op zaterdag 13 maart 2010 19:53 schreef Nizno het volgende:
[..]
je vult gewoon alles op eigen namen in. Dan aan het einde krijg je de optie om te schuiven.
Ja.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 21:42 schreef Salt_Seafood het volgende:
[..]
Mijn vader heeft mijn stufi heel 2009 op zijn bankrekening gestort gekregen, moet ik dan alsnog de stufi aftrekken van die normbedragen?
Klopt.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 21:48 schreef Salt_Seafood het volgende:
Dat schiet dan ook helemaal geen ene flikker op!
Staan al in het aangifteprogramma.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 21:50 schreef Salt_Seafood het volgende:
Hoe kom ik aan die normbedragen? Die link werkt niet meer namelijk
Oh maar hoeveel stufi krijgt een student per jaar? Mijn pa krijgt 95 Euro per maand, maar ik weet niet of dat in de zomermaanden ook doorgaat..quote:Op zaterdag 13 maart 2010 21:50 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Klopt.
Zou ook niet weten waarom het wel iets uit zou moeten maken.
Dat is een vraag voor IBG in Groningen.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 21:50 schreef Salt_Seafood het volgende:
[..]
Oh maar hoeveel stufi krijgt een student per jaar? Mijn pa krijgt 95 Euro per maand, maar ik weet niet of dat in de zomermaanden ook doorgaat..
Ok, maar in de regel komt de aftrekpost studiekosten voor iemand met thuiswonende stufi uit op een nihil bedrag?quote:Op zaterdag 13 maart 2010 21:55 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Dat is een vraag voor IBG in Groningen.
Of vraag je pa wat ie op z'n bankrekening gestort krijgt.
Ik denk dat deze vraag zo niet te beantwoorden is. Welke bedrijfsvorm wordt er gehanteerd?quote:Op zaterdag 13 maart 2010 23:06 schreef Moody het volgende:
Korte vraag.
Een vriend kan binnenkort een flinke opdracht binnenhalen en serieus geld gaan verdienen (100k en meer per jaar). Hij heeft een eigen bedrijfje. Het bedrag wordt in 1x overgemaakt op zijn rekening.
Is het fiscaal verstandig om jezelf veel "loon" te geven (dus veel naar je prive vermogen over te hevelen) of juist een "modaal" loon te geven en de rest op een rekening te sparen?
Ik 822 Euro!quote:
Dit is niet een algemene aangiftevraag en kan niet beantwoord worden zonder alle specifieke omstandigheden van het geval te weten.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 23:06 schreef Moody het volgende:
Korte vraag.
Een vriend kan binnenkort een flinke opdracht binnenhalen en serieus geld gaan verdienen (100k en meer per jaar). Hij heeft een eigen bedrijfje. Het bedrag wordt in 1x overgemaakt op zijn rekening.
Is het fiscaal verstandig om jezelf veel "loon" te geven (dus veel naar je prive vermogen over te hevelen) of juist een "modaal" loon te geven en de rest op een rekening te sparen?
Nog even een vraag over dit.quote:Op maandag 8 maart 2010 18:53 schreef Xpresso het volgende:
Kan iemand mij helpen. Ik snap er niets van.
Ff in kort:
Vorig jaar een nieuwbouwwoning gekocht. Bij notaris geweest. Betaal sinds april 2009 bouwrente. Door omstandigheden is de bouw nog steeds niet begonnen. Ik betaalde wel gewoon de bouwrente door.
Nu ben ik dus nog bezig om dat online belastingsprogramma in te vullen maar zit in dit gedeelte vast.
Ik heb dus geen woning, weet geen woz waarde niets. Enigste wat ik heb is een zandbak!
Wat moet ik hier overal invullen. De lening voor de hypotheek bedraagd 136.000 euro. Iemand?
[ link | afbeelding ]
Je bent toch eigenaar? Dus 'ja' invullen.quote:Op zondag 14 maart 2010 11:47 schreef Xpresso het volgende:
[..]
Nog even een vraag over dit.
Ze vragen: Was u de enige eigenaar van de woning die in 2009 het hoofdverblijf was?
Nu heb ik het alleen gekocht maar het is niet mijn hoofdverblijf want er staat nog geen woning ik heb heel 2009 bij mn ouders gewoond. Hoe moet ik dit invullen? Niet dat ik dalijk problemen krijg.
quote:Op donderdag 4 maart 2010 11:18 schreef Stansfield het volgende:
tvp moet dit deze maand ook nog even doen. Zie ik het weer in mijn actieve topics als ik weer doelloos aan het fokken ben op een avond.
dat je premie betaald voor je AOW ANW AWBZ en je volksverzekeringen?quote:Op zondag 14 maart 2010 13:27 schreef fespo het volgende:
kan iemand mij uitleggen wat het volgende betekend:
premie inkomen 1.392 euro (dit lijkt mij duidelijk)
premie AOW 249 euro
premie anw 15 euro
premie AWBZ 169 euro
premie volksverzekeringen 433 euro
WOZ gebeuren laat ik aan de rest over.quote:Op zondag 14 maart 2010 14:33 schreef Babbelzz het volgende:
Hallo,
ben bezig met de aangifte en loop tegen het volgende aan. We hebben afgelopen jaar getekend en gepasseerd voor ene nieuwbouwhuis. Nu moeten we de WOZ waarde bepalen van die bouwkavel en waar men met de fundering bezig was? Google bracht me tot dit: http://rechtennieuws.nl/1(...)bouw-te-bepalen.html
maar ik snap er nix van. de postcode van de woning is overigens wel bekend, maar of dat iets helpt?
Officieel natuurlijk niet aangezien jij er geen kosten aan gehad hebt.quote:Heb je trouwens recht op aftrekpost OV als je baas de kosten volledig vergoedt?
Snap ik. Het is een VOF.quote:Op zondag 14 maart 2010 10:04 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Dit is niet een algemene aangiftevraag en kan niet beantwoord worden zonder alle specifieke omstandigheden van het geval te weten.
Absoluut en daarom ga ik dat voor 1000 euro per uur voor hem doen.quote:Als je vriend "serieus geld gaat verdienen" kan hij ook wel een fiscalist/financieel adviseur betalen.
Je hebt met spaargeld iets gekocht en een hypothecaire lening genomen?quote:Op zondag 14 maart 2010 12:11 schreef Xpresso het volgende:
Ik heb met mijn spaargeld een parkeerplaats gekocht en de hypotheekkosten betaald. Kan ik dit dan ook opgeven?
Oke, dank je. Ik hoop dat er iemand antwoord heeft op onze WOZvraag voor de nieuwbouwwoning. Het meest logische lijkt me om de grondkosten op te voeren? die hebben we immers betaald? of is het logisch om alle betaalde termijnen bij elkaar op te tellen?quote:Op zondag 14 maart 2010 14:41 schreef Nizno het volgende:
[..]
WOZ gebeuren laat ik aan de rest over.
[..]
Officieel natuurlijk niet aangezien jij er geen kosten aan gehad hebt.
Onofficieel....... Als je werkgever heeft staan reiskostenvergoeding en hetzelfde ook zou betalen als je lopend komt... Dan krijg je geen OVvergoeding van de werkgever dus dan hoef je dat er ook niet bij in te vullen......
(maar dat is natuurlijk helemaal aan jezelf)
Kijk even een pagina/paar posts hiervoor. Daar staat eenzelfde vraag met een (praktisch) antwoord.quote:Op zondag 14 maart 2010 14:33 schreef Babbelzz het volgende:
Hallo,
ben bezig met de aangifte en loop tegen het volgende aan. We hebben afgelopen jaar getekend en gepasseerd voor ene nieuwbouwhuis. Nu moeten we de WOZ waarde bepalen van die bouwkavel en waar men met de fundering bezig was? Google bracht me tot dit: http://rechtennieuws.nl/1(...)bouw-te-bepalen.html
maar ik snap er nix van. de postcode van de woning is overigens wel bekend, maar of dat iets helpt?
Nee. (Had Nizno dat al gezegd?)quote:Heb je trouwens recht op aftrekpost OV als je baas de kosten volledig vergoedt?
Betaald? Is het niet met dt?quote:Op zondag 14 maart 2010 13:31 schreef Nizno het volgende:
[..]
dat je premie betaald voor je AOW ANW AWBZ en je volksverzekeringen?
In een vof maakt het niks uit hoeveel geld je uit de zaak trekt. Het is de winst die belast is, niet de privé opname.quote:Op zondag 14 maart 2010 14:41 schreef Moody het volgende:
[..]
Snap ik. Het is een VOF.
In het eenvoudigste geval is het toch verstandiger om geld "te parkeren" in je bedrijf dan het aan jezelf uit te keren? Aan de andere kant moet je ooit een keer het geld aan jezelf uitkeren, omdat je er anders niets aan hebt
Laat me raden: je bent er wel 100 uur per jaar mee bezig,...quote:[..]
Absoluut en daarom ga ik dat voor 1000 euro per uur voor hem doen.![]()
(geintje)
En dan nogquote:Op zondag 14 maart 2010 14:43 schreef iamredleader het volgende:aangifte verstuurd, ruim 2200 terug te krijgen
Omdat ik niet de beroerdste ben: Aangifte inkomstenbelasting 2009 #5quote:Op zondag 14 maart 2010 14:45 schreef Babbelzz het volgende:
[..]
Oke, dank je. Ik hoop dat er iemand antwoord heeft op onze WOZvraag voor de nieuwbouwwoning. Het meest logische lijkt me om de grondkosten op te voeren? die hebben we immers betaald? of is het logisch om alle betaalde termijnen bij elkaar op te tellen?
Niet correctquote:Op zondag 14 maart 2010 14:49 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
En dan nog-en omdat je het gehele jaar ¤ 2.200,- teveel betaald hebt,...
Oke, dus ik moet IETS invullen, t maakt niet uit wat? we hebben overigens wel voor de bestaande woning de Wozwaarde ingevuld.quote:Op zondag 14 maart 2010 14:46 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Kijk even een pagina/paar posts hiervoor. Daar staat eenzelfde vraag met een (praktisch) antwoord.
[..]
Nee. (Had Nizno dat al gezegd?)
moest nog hebt in die zin staanquote:
In dat geval: een algemeen bedankje voor alle Fok!kers zou op z'n plaats zijn.quote:Op zondag 14 maart 2010 14:52 schreef iamredleader het volgende:
[..]
Niet correctmijn vrouw heeft ouderschapsverlof opgenomen, en dat wordt nu deels "vergoed"
Je moet de rente die je hebt ontvangen over het bouwdepot salderen met de betaalde rente.quote:Op zondag 14 maart 2010 14:58 schreef Babbelzz het volgende:
[..]
Oke, dus ik moet IETS invullen, t maakt niet uit wat? we hebben overigens wel voor de bestaande woning de Wozwaarde ingevuld.
Dan nog een vraagje; over de ontvangen en betaalde rente van de hypotheek nieuwbouwhuis. We hebben rente betaald, en ook ontvangen over het geld dat nog in depot zit, moeten we die opgeven?
quote:Op zondag 14 maart 2010 14:58 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
In dat geval: een algemeen bedankje voor alle Fok!kers zou op z'n plaats zijn.
Ahahhh, een onvolledig antwoord.quote:
heel fijnzzz, ik heb de grondkosten ingevuld! thanks!quote:Op zondag 14 maart 2010 14:51 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Omdat ik niet de beroerdste ben: Aangifte inkomstenbelasting 2009 #5
Tegen die tijd bestaat de AOW niet meer. En pensioen is een individueel iets.quote:Op zondag 14 maart 2010 15:00 schreef iamredleader het volgende:
[..]
eerder andersom. Heb een toekomstige belastingbetaler op de wereld helpen zetten
hij zal over 25 jaar beginnen met onze/jullie AOW en pensioenen te betalen
Mooi, dan hoeft hij minder hard te werken!quote:Op zondag 14 maart 2010 15:01 schreef ManAtWork het volgende:
Tegen die tijd bestaat de AOW niet meer.
Hm, misschien niet zo'n slecht vooruitzichtquote:En pensioen is een individueel iets.
Ja en? Die voorzieningen zijn er al, daar is jarenlang op geregeerd door teveel linkse kabinetten! Heb er zelf ook al een paar jaar aan bijgedragen, dus nu ga ik er mooi gebruik van makenquote:Door het op de wereld zetten van een toekomstige belastingbetaler, zet je nu de huidige sociale voorzieningen onder druk.
Dat zal vast niet. Het geld voor de AOW zal wel ergens anders nodig zijn. Het zal gewoon een verschuiving van de gelden zijn.quote:Op zondag 14 maart 2010 15:04 schreef iamredleader het volgende:
[..]
Mooi, dan hoeft hij minder hard te werken!
Want? Dat is al jaren zo, hoor.quote:[..]
Hm, misschien niet zo'n slecht vooruitzicht
Tijd voor een rechts kabinet dus om te voorkomen dat er teveel mensen ge(mis)bruik van maken.quote:[..]
Ja en? Die voorzieningen zijn er al, daar is jarenlang op geregeerd door teveel linkse kabinetten! Heb er zelf ook al een paar jaar aan bijgedragen, dus nu ga ik er mooi gebruik van maken
Dat is bij alles zo, wat belasting betreftquote:Op zondag 14 maart 2010 15:07 schreef ManAtWork het volgende:
Dat zal vast niet. Het geld voor de AOW zal wel ergens anders nodig zijn. Het zal gewoon een verschuiving van de gelden zijn.
[..]
En dus maak ik me geen zorgenquote:Want? Dat is al jaren zo, hoor.
Amenquote:Tijd voor een rechts kabinet dus om te voorkomen dat er teveel mensen ge(mis)bruik van maken.
Iets "parkeren" in een VOF zoals in een BV kan niet. De ondernemer zelf zal belasting moeten betalen over de behaalde winst. De VOF als (rechts)persoon bestaat niet, en er kan dus niet geparkeerd worden omdat de "onderliggende"ondernemer "de vof" is.quote:Op zondag 14 maart 2010 14:41 schreef Moody het volgende:
[..]
Snap ik. Het is een VOF.
In het eenvoudigste geval is het toch verstandiger om geld "te parkeren" in je bedrijf dan het aan jezelf uit te keren? Aan de andere kant moet je ooit een keer het geld aan jezelf uitkeren, omdat je er anders niets aan hebt
[..]
Absoluut en daarom ga ik dat voor 1000 euro per uur voor hem doen.![]()
(geintje)
Je kunt de premie voor een lijfrente opvoeren als je een reserveringsruimte hebt (simpel gezegd: pensioengat van voorgaande jaren) of een jaarruimte hebt (pensioengat van dit jaar).quote:Op zondag 14 maart 2010 15:12 schreef Babbelzz het volgende:
Fijn hoor, dat er hier mensen helpen en antwoord geven, zodat ik door kan met de aangifte. Zo wordt het er én leuker én makkelijker op!
ik heb een lijfrentepolis, ik heb een periode minder dan 100% gewerkt, en dan geloof ik een pensioengat.
Nu zit ik te kijken naar die jaarruimte en nu vragen ze expliciet of ik voor 2008 een pensioentekort heb, ik heb die periode wel 100% gewerkt. of gaat het over de jaren ervoor, waardoor ik dat in 2008 nog niet heb aangevuld?
hmff jaarruimte 0!quote:Op zondag 14 maart 2010 15:16 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Je kunt de premie voor een lijfrente opvoeren als je een reserveringsruimte hebt (simpel gezegd: pensioengat van voorgaande jaren) of een jaarruimte hebt (pensioengat van dit jaar).
Of je een pensioengat hebt, kun je snel genoeg achter komen, door de rekenhulp in te vullen.
Of je een pensioengat hebt, heeft (lang) niet (altijd) te maken of je full-time of part-time werkt.
Reserveringsruimte,...?quote:
Poef: Aangifte inkomstenbelasting 2009 #5quote:Op zondag 14 maart 2010 16:09 schreef Babbelzz het volgende:
Nou heb alles ingevuld, maar de uitkomst is 0.
weet jij toevallig ook nog antwoord op een vraag over de rente over het hypotheekdepot die ik een paar posts geleden heb gedaan? Dan kunnen we m verzenden en krijgen we ruim 5000 eurotjes in t vooruitzicht
Hangt er denk ik vanaf hoeveel je het jaar dat je wilt aftrekken aan collegegeld hebt betaald....quote:Op zondag 14 maart 2010 16:57 schreef heaven7 het volgende:
Domme vraag wellicht maar ik ben een HBO studie begonnen in september 2009 (zonder stufi) en nu kan ik het collegegeld wat ik heb betaald aftrekken maar is dat dan voor 1 heel studiejaar of het volledige bedrag gedeeld door het aantal maanden dat ik gestudeerd heb in 2009? (3 dus)
Je hebt ook geen recht op stufi?quote:Op zondag 14 maart 2010 16:57 schreef heaven7 het volgende:
Domme vraag wellicht maar ik ben een HBO studie begonnen in september 2009 (zonder stufi) en nu kan ik het collegegeld wat ik heb betaald aftrekken maar is dat dan voor 1 heel studiejaar of het volledige bedrag gedeeld door het aantal maanden dat ik gestudeerd heb in 2009? (3 dus)
Als je recht op stufi hebt, zul je gebruik moeten maken van de normbedragen. Dus voor de juiste optie kiezen bij de studiekosten.quote:Op zondag 14 maart 2010 17:19 schreef heaven7 het volgende:
Jawel, ik deed voltijd alleen heb ik het niet aangevraagd omdat ik geen schuld wilde opbouwen. Ik snap er niets van, wat moet ik nou waar invullenIk heb in 2009 ¤652,- collegegeld betaald en zo'n ¤70,- aan overige kosten zoals boeken en een bijdrage aan de hogeschool..
Nope, heeft niks met leeftijd te maken.quote:Op zondag 14 maart 2010 17:36 schreef warrel het volgende:
Is het zo dat je in het jaar waarin je 23 wordt opeens wel 'inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen' moet betalen? Want in de jaren hiervoor stond dat altijd op 0 en kreeg ik gewoon het daarvoor ingehouden geld terug. Nu staat er dat ik ¤313 verschuldigd ben..
nu nog maar 4100 euro in t vooruitzicht... thanks men @ work...quote:Op zondag 14 maart 2010 16:21 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Poef: Aangifte inkomstenbelasting 2009 #5
Ik ben maar één Man, hoor.quote:Op zondag 14 maart 2010 17:42 schreef Babbelzz het volgende:
[..]
nu nog maar 4100 euro in t vooruitzicht... thanks men @ work...
ik ga ook maar weer @work hahah om dit verlies te compenseren
Misschien de combinatie: vrouw en leeftijd?quote:Op zondag 14 maart 2010 17:39 schreef DonJames het volgende:
[..]
Nope, heeft niks met leeftijd te maken.
Je weet wel dat de basis/prestatiebeurs kwijt gescholden wordt als jij je studie binnen 10 jaar afrond? Ik mag hopen dat je deze wel hebt aangevraagd..toch?quote:Op zondag 14 maart 2010 17:19 schreef heaven7 het volgende:
Jawel, ik deed voltijd alleen heb ik het niet aangevraagd omdat ik geen schuld wilde opbouwen. Ik snap er niets van, wat moet ik nou waar invullenIk heb in 2009 ¤652,- collegegeld betaald en zo'n ¤70,- aan overige kosten zoals boeken en een bijdrage aan de hogeschool..
Je hebt dus recht op stufi -> "Studie met studiefinanciering".quote:Op zondag 14 maart 2010 21:17 schreef heaven7 het volgende:
Nee want ik ga die hele studie niet afmaken en ga in september met een nieuwe beginnen. Ik heb al op het MBO 3 jaar stufi gehad, aangevraagd in 2005 dus ik heb nog maar 5 jaar.
Hoezo klotebelastingdienst?quote:Op zondag 14 maart 2010 21:38 schreef heaven7 het volgende:
Nja heb nergens recht op wrs. Klotebelastingdienst!
Oh, wordt dit zo'n wij vs. zij-discussie? 'Ze' zitten aan 'ons' geld?quote:Op zondag 14 maart 2010 23:19 schreef heaven7 het volgende:
Sowieso zuigt de belastingdienst.
het is jouw keuze aan een opleiding te beginnen terwijl je weet dat je hem niet afmaakt.. En dat die om die reden je recht niet neemt om de stufi te ontvangen.quote:Op zondag 14 maart 2010 23:19 schreef heaven7 het volgende:
Nee dat je nooit iets heb aan dat aftrekken van studiekosten, of er nou wel of geen stufi is uitbetaald. Daarbij vind ik het belachelijk dat het dus meetelt als inkomen terwijl ik geen cent heb gehad. Sowieso zuigt de belastingdienst.
Laten we het anders stellen, waarom zou jij de studiekosten voor een studie die je toch niet af gaat maken mogen aftrekken als je zelf te beroerd bent om stufi aan te vragen?quote:Op zondag 14 maart 2010 23:19 schreef heaven7 het volgende:
Nee dat je nooit iets heb aan dat aftrekken van studiekosten, of er nou wel of geen stufi is uitbetaald. Daarbij vind ik het belachelijk dat het dus meetelt als inkomen terwijl ik geen cent heb gehad. Sowieso zuigt de belastingdienst.
dat zeg ik of Dr ook niet.quote:Op zondag 14 maart 2010 23:46 schreef heaven7 het volgende:
Jongens, ook met stufi kom je toch niet in aanmerking voor teruggaveEn ook niet als je een studie wel afmaakt.
Zeggen we dat ergens dan?quote:Op zondag 14 maart 2010 23:46 schreef heaven7 het volgende:
Jongens, ook met stufi kom je toch niet in aanmerking voor teruggaveEn ook niet als je een studie wel afmaakt.
quote:Op zondag 14 maart 2010 17:36 schreef warrel het volgende:
Is het zo dat je in het jaar waarin je 23 wordt opeens wel 'inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen' moet betalen? Want in de jaren hiervoor stond dat altijd op 0 en kreeg ik gewoon het daarvoor ingehouden geld terug. Nu staat er dat ik ¤313 verschuldigd ben..
Waarmee dan wel?..quote:Op zondag 14 maart 2010 17:39 schreef DonJames het volgende:
[..]
Nope, heeft niks met leeftijd te maken.
test maar eens door je geboortedatum op 1990 te zetten.. dan zul je zien dat je ook 313 verschuldigd bent.quote:
waarom zijn de bananen krom.quote:Op maandag 15 maart 2010 03:57 schreef Eigenmijsje het volgende:
Waarom mag je alleen gemaakte reiskosten met ov opgeven?
Met ov zou ik het inderdaad wel redden van de reiskostenvergoeding, maar dan doe ik er 3x zo lang over om op m'n werk te komen
Ik heb juist iets van 407afgedragen, en ik krijg dus 94 terug. Is er een bepaalde grenswaarde qua totaal inkomen dat bepaald of je inkomstenbelasting en premie van de volksverzekering moet betalen?quote:Op maandag 15 maart 2010 08:31 schreef Nizno het volgende:
[..]
test maar eens door je geboortedatum op 1990 te zetten.. dan zul je zien dat je ook 313 verschuldigd bent.
En er is op basis van jouw verzamelinkomen te weinig loonheffing afgedragen.
owwww ik dacht dat je nu nog moest betalen.quote:Op maandag 15 maart 2010 10:29 schreef warrel het volgende:
[..]
Ik heb juist iets van 407afgedragen, en ik krijg dus 94 terug. Is er een bepaalde grenswaarde qua totaal inkomen dat bepaald of je inkomstenbelasting en premie van de volksverzekering moet betalen?
Met hoeveel je hebt verdiend, en hoeveel loonheffing daarop is ingehouden.quote:
Die "grens" is eigenlijk geen grens, het werkt iets anders dan jij denkt waarschijnlijk zou je kunnen uitrekenen, maar is dat zo interessant? Het is niet zo dat als je over die "grens" heen zou gaan, je ineens belasting moet betalen en dan dus minder overhoudt dan wanneer je net onder die grens zou zitten. Je houdt altijd méér over als je meer verdient.quote:Op maandag 15 maart 2010 10:29 schreef warrel het volgende:
Ik heb juist iets van 407afgedragen, en ik krijg dus 94 terug. Is er een bepaalde grenswaarde qua totaal inkomen dat bepaald of je inkomstenbelasting en premie van de volksverzekering moet betalen?
Als je hem al hebt opgestuurd kun je gewoon nogmaals de verbeterde versie insturen. De laatst ingestuurde versie wordt behandeld.quote:Op maandag 15 maart 2010 11:39 schreef IkWilbert het volgende:
Wij laten de aangifte altijd via een tussenpersoon. Nu komen wij er zojuist achter dat er wat gegevens ontbreken over ons in 2009 aangeschafte huis. Wij direct de tussenpersoon gebeld en deze heeft zaterdag de belasting al ingevuld en opgestuurd. Wat kunnen we nu doen? Kunnen we opnieuw de aangifte doen? Dit kan trouwens pas op 31 maart (hij heeft eerder geen tijd). Iemand enig idee hoe dit in zijn werk gaat?
Dank voor het snelle antwoordquote:Op maandag 15 maart 2010 11:41 schreef Luc_Nilis_PSV het volgende:
[..]
Als je hem al hebt opgestuurd kun je gewoon nogmaals de verbeterde versie insturen. De laatst ingestuurde versie wordt behandeld.
zou behandeld moeten worden, vaak worden ze beiden behandeld en moet je zelf even in de gaten houden dat je de beschikking van de foute krijgt en dan pas die van de goede...quote:Op maandag 15 maart 2010 11:41 schreef Luc_Nilis_PSV het volgende:
[..]
Als je hem al hebt opgestuurd kun je gewoon nogmaals de verbeterde versie insturen. De laatst ingestuurde versie wordt behandeld.
Mijn pa zou ook wel willen dat hij niet gemaakte kosten toch kan opvoeren.quote:Op maandag 15 maart 2010 03:57 schreef Eigenmijsje het volgende:
Waarom mag je alleen gemaakte reiskosten met ov opgeven?
Met ov zou ik het inderdaad wel redden van de reiskostenvergoeding, maar dan doe ik er 3x zo lang over om op m'n werk te komen
Via het aangifteprogramma kun je het inderdaad niet samen indienen. Maar als de accountant een beetje slim is, weet hij wel een manier waarop het niet apart hoeft te worden ingevuld en ingediend.quote:Op maandag 15 maart 2010 13:01 schreef Superher0 het volgende:
okido, even een vraagje.
Ik woon samen met een vriend en samen hebben wij een koopwoning. Voorgaande jaren vulde we samen de aangifte in. echter sinds afgelopen jaar heeft hij een eenmanszaak. Zijn accountant geeft aan dat we apart moeten invullen maar wel als fiscaal partner.
Daarom is het ook slim om de aangifte samen in te vullen. Op die manier is het de makkelijkste manier om te kijken bij welke verdeling jullie het minst hoeven te betalen.quote:Nou is mijn vraag moet ik dan de WOZ en de Hypotheek en de Rente door 2-en delen en de ene helft bij mij invullen en hij de andere helft of kan ik alles op mijn naam zetten of is het beter dat we alles op zijn naam zetten (hogere teruggave).
Alvast bedankt!
De bankrekening hoort onder de girotegoeden.quote:Op maandag 15 maart 2010 17:26 schreef Sheep91 het volgende:
Valt een beleggersgiro onder girotegoeden of onder aandelen, obligaties en dergelijke? Niet dat het uitmaakt voor het te betalen bedrag, maar ik wil het toch even goed invullen.
Weet niet waar jij woont, maar hier moet je gewoon voor benzine betalenquote:Op maandag 15 maart 2010 13:46 schreef Hiya het volgende:
[..]
Mijn pa zou ook wel willen dat hij niet gemaakte kosten toch kan opvoeren.
Weet jij waar jij woont maar als je de keuze hebt tussen 100% vergoed met het openbaar vervoer en deels vergoed met je eigen vervoer dan moet je niet gaan miepen als je toch voor eigen vervoer kiest maar ook de aftrek voor openbaar vervoer wilt hebben.quote:Op maandag 15 maart 2010 18:06 schreef Eigenmijsje het volgende:
[..]
Weet niet waar jij woont, maar hier moet je gewoon voor benzine betalen
Dat mag je vinden. Het is een keuze van de staat geweest om dit zo aan te pakken.quote:Op maandag 15 maart 2010 18:55 schreef Eigenmijsje het volgende:
Met openbaar vervoer is nauwelijks een optie, werkte in een klein gat waar ze geen openbaar vervoer kennen.
En aangezien reiskostenvergoeding erg mager is vind ik het dan inderdaad stom dat je alleen kunt aftrekken als je met ov reist.
Hmm, dat zal het dan zijn, aangezien ik bijna 2x zoveel heb verdient in 2009 als je het vergelijkt met 2007 en 2008..quote:Op maandag 15 maart 2010 10:45 schreef DonJames het volgende:
[..]
Met hoeveel je hebt verdiend, en hoeveel loonheffing daarop is ingehouden.
[..]
Die "grens" is eigenlijk geen grens, het werkt iets anders dan jij denkt waarschijnlijk zou je kunnen uitrekenen, maar is dat zo interessant? Het is niet zo dat als je over die "grens" heen zou gaan, je ineens belasting moet betalen en dan dus minder overhoudt dan wanneer je net onder die grens zou zitten. Je houdt altijd méér over als je meer verdient.
Op welke manier betaalt hij zijn 'pensioenpremie' dan? In de vorm van een kapitaalverzekering (met lijfrenteclausule)?quote:Op maandag 15 maart 2010 19:52 schreef oranjetas het volgende:
Vraag: mijn vriend is fysiotherapeut en kan niet deelnemen aan een pensioenregeling via zijn werk. Hij betaald dus zijn pensioen netto. Kan/moet hij hier nog iets mee in de aangifte? Ik kan er maar niet duidelijk iets over vinden, en waar ik het dan moet invullen..
Alvast bedankt als iemand het antwoord weet!
In de zin van: "er is geen pensioenregeling" of "hij mag niet deelnemen"?quote:Op maandag 15 maart 2010 19:52 schreef oranjetas het volgende:
Vraag: mijn vriend is fysiotherapeut en kan niet deelnemen aan een pensioenregeling via zijn werk.
Als je als fysiotherapeut bij een praktijk werkt moet je volgens mij altijd via SPF pensioen betalen (stichting pensioen fonds voor fysiotherapeuten). Zijn baas houdt niet net zoals bij mij zijn pensioenpremies bruto op zijn salaris in.quote:Op dinsdag 16 maart 2010 01:33 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
In de zin van: "er is geen pensioenregeling" of "hij mag niet deelnemen"?
quote:Het is lang onduidelijk geweest maar eind 2003 is duidelijk geworden dat niet de werkgever de pensioenpremie aan de SPF moet betalen maar de werknemer. Fysiotherapeuten die werkzaam zijn in de vrijgevestigde praktijk moeten zich melden bij dit voor hen verplichte pensioenfonds. De werknemer kan vervolgens de betaalde premie als 'negatief loon' opvoeren op het aanslagbiljet inkomstenbelasting.
Hoe kunt u als werknemer de betaalde pensioenpremie invullen op het belastingformulier?
De betaalde premie geldt als 'negatief loon'. Dit betekent dat u het totaal van de betaalde premie over 2003 aftrekt van uw ontvangen loon over 2003.
Dit kunt u als volgt doen:
1. In 'Box 1 Werk en Woning' onder loon, geeft u op de eerste regel(s) aan wat uw inkomsten zijn (per werkgever een aparte regel).
2. Daaronder geeft u op een aparte regel aan wat de door u betaalde premie is over 2003. Door bij 'naam werkgever' St. Pensioenfonds Fysiotherapie in te vullen en de betaalde premie als 'negatief loon' op te nemen (het bedrag met een 'minteken). Zie het voorbeeld hieronder bijgevoegd.
In de elektronische versie, wordt het bedrag er dan automatisch afgetrokken. In de papieren versie kunt u dit er handmatig aftrekken.
Let op
U hebt als werknemer wel een schriftelijke verklaring nodig van uw werkgever dat deze geen pensioenpremie over het loon heeft verrekend. Deze verklaring moet u bewaren bij uw administratie voor het geval u door de belastingdienst wordt gecontroleerd.
Kijk in het programma even bij "te verrekenen bedragen", en dan bij "ontvangen bedrag via voorlopige aanslag". Als daar nog niks staat moet je daar je voorlopige teruggaaf neerzetten.quote:Op dinsdag 16 maart 2010 09:55 schreef Bart het volgende:
Vraagje. Ik heb net alles ingevuld (loon en eigen woning, meer heb ik niet) en krijg geld terug. Maar ik heb het afgelopen jaar al elke maand HRA gehad, en dat kan ik nergens terugvinden in mijn opgave 2009. Is het nu zo dat ik 1000 euro terugkrijg (het programma houdt al ergens rekening met de ontvangen HRA), of 1000-12*200=-1400 terugkrijg (oftewel 1400 moet terugbetalen)?
Of er wordt te weinig loonheffing ingehouden, óf je voorlopige teruggaaf is te hoog (ik denk het laatste). Maar zonder getallen kan ik er vrij weinig over zeggen, m'n PM staat open als je wil dat ik er even naar kijkquote:Op dinsdag 16 maart 2010 10:47 schreef Bart het volgende:
Hmm, ingevuld, moet bijbetalen. Jammer. Toch snap ik het niet. Vorig jaar moest ik ook al bijbetalen. Ik heb niets bijzonders, elk jaar ongeveer hetzelfde inkomen, elk jaar hetzelfde huis. Er wordt netjes belasting ingehouden van mijn salaris, hoe kan het dan dat ik toch nog ieder jaar weer moet bijbetalen? Waar zit dat dan in? Krijg ik te veel HRA en kan ik dat nu weer terug gaan betalen? Ik doe altijd een voorlopige aangifte en de getallen die ik daar invul wijken nauwelijks af van wat ik een jaar later invul als ik de werkelijke waardes doorgeef...
Verstuurdquote:Op dinsdag 16 maart 2010 10:53 schreef DonJames het volgende:
[..]
Of er wordt te weinig loonheffing ingehouden, óf je voorlopige teruggaaf is te hoog (ik denk het laatste). Maar zonder getallen kan ik er vrij weinig over zeggen, m'n PM staat open als je wil dat ik er even naar kijk
Waarom heb je recht op die 3000 euro?quote:Op dinsdag 16 maart 2010 11:05 schreef twaalf12 het volgende:
Ook ik heb een vraag mbt de belasting aangifte:
Halverwege vorig jaar had ik nog een aardig bedrag te goed van mijn werkgever (plus minus 3000 e bruto) en heb ik de afspraak gemaakt dat ipv dat bedrag aan mij te betalen mijn werkgever voor mij een cursus betaald. De vraag is moet of kan ik hier nog wat mee? Aan de ene kant zou je kunnen stellen dat ik zelf plus minus 1800 euro netto in een cursus heb gestoken die ik dus als studie kosten zou kunnen opvoeren. Aan de andere kant lijkt me dat niet kloppen omdat ik dat geld nooit heb gekregen en er over die 3000e sowieso nooit belasting is betaald?
Deels overuren, deels vakantiegeld, deels bonusquote:Op dinsdag 16 maart 2010 12:10 schreef DonJames het volgende:
[..]
Waarom heb je recht op die 3000 euro?
Een VA heeft altijd betrekking op het hele jaar. Dus je geeft dan de laatste VA op.quote:Op dinsdag 16 maart 2010 14:32 schreef WvdL het volgende:
Ik heb wat topics doorgespit aangezien ik ervanuit ging dat het een veel voorkomende issue was. maar kon het niet vinden.
Vorig jaar een huis gekocht. (27 juli overdracht + samenlevingscontract)
Nu hebben we het zo gedaan dat we 2x voorlopige aanslagen hebben gedaan (1x eerste helft toen we nog apart waren en 1x vanaf het moment dat we samenwonen en eigen huis hebben) om van de HRA gebruik te maken.
Maar nu vraag ik me af hoe ik 'definitieve aangifte 2009' nu moet invullen. Met dat programm kom ik er niet helemaal uit.. moet ik de aangifte opsplitsen.. of?
Het komt ook voor dat de belastingdienst twee VA bijv. een H.90 en H.91 uitbetaald. In dat geval moet je beide bedragen bij elkaar tellen.quote:Op dinsdag 16 maart 2010 16:56 schreef DrMarten het volgende:
[..]
Een VA heeft altijd betrekking op het hele jaar. Dus je geeft dan de laatste VA op.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |