Flaccid | dinsdag 28 juli 2009 @ 01:01 |
Vervolg op: [pizza] zelf pizza maken voor beginner? Nuttige links: [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza) Mijn oven gaat maar tot 250, moet ik nu een dure oven kopen? Voor 50 euro heb je al een Bestron pizza oventje die tot 450 graden gaat. Klik Wat is nu het beste recept? Het beste recept bestaat niet. Het is puur persoonlijk wat je lekker vind, de meeste recepten bestaan uit water, deeg, olijfolie, zout en gist. Dit in verschillende hoeveelheden. Eentje is (4 pizza's) Mijn bodem is een beetje soppig, hoe kan ik dit voorkomen? Als je bodem niet erg knapperig of nat is, kan je de pizza zonder topping (dus alleen het deeg) even (2 minuten op 250 graden) doen, zodat hij alvast een beetje knapperig kan worden. Even een OP gemaakt, pizza is heilig Game on! [ Bericht 4% gewijzigd door Flaccid op 28-07-2009 16:24:07 ] | |
Flaccid | dinsdag 28 juli 2009 @ 01:01 |
Foto's uit vorige topic: | |
DemonRage | dinsdag 28 juli 2009 @ 01:04 |
Ik krijg hier honger van. | |
cooleboy | dinsdag 28 juli 2009 @ 01:33 |
TerugVindPizza! | |
Verlicht | dinsdag 28 juli 2009 @ 02:17 |
Lekker. | |
lady-wrb | dinsdag 28 juli 2009 @ 07:41 |
o wat ziet dat er lekker uit | |
The_Hives | dinsdag 28 juli 2009 @ 08:08 |
Het is al weer te lang geleden, dus binnenkort maar weer eens maken | |
lady-wrb | dinsdag 28 juli 2009 @ 08:33 |
ik heb nu geen tijd, maar ik ga binnenkort deze topics eens doorspitten. zelfgemaakte pizza lijkt me heerlijk. hebben ze die alfredo ook bij blokker? ik heb namelijk nog een stapel blokkerbonnen die ik er voor zou kunnen gebruiken. | |
zavygo | dinsdag 28 juli 2009 @ 09:35 |
Ah, heel goed dat dit topic een mooi vervolg heeft! :-) Ik ga vanavond én morgenavond wéér pizza maken. Vanavond wil ik experimenteren met Pizza Hawaii. Verder nog "extreme" tips qua ingredienten? Bijvoorbeeld: pizza met appel, banaan, kipfilet, etc.? | |
JeOma | dinsdag 28 juli 2009 @ 11:09 |
Zijn hier eigenlijk mensen die niet die instant-gist gebruiken, maar met "het echte spul" aan de gang gaan? Is dat echt beter? | |
vaagsel | dinsdag 28 juli 2009 @ 11:20 |
Deze link: [CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza) moet eigenlijk ook even in de OP. Staan ook een aantal nuttige recepten, tips en foto's in! | |
The_Hives | dinsdag 28 juli 2009 @ 11:55 |
quote:geen idee, maar ik kwam vandaag voor het eerst in de supermarkt bakkergist tegen (hadden ze voorheen niet) dus gebruikte ik van die pakjes droge gist. Ik ga het iig wel proberen om te kijken of het verschil maakt | |
vaagsel | dinsdag 28 juli 2009 @ 11:56 |
quote:Heb ik ook een keer geprobeerd. Niet echt verschil geproefd, maar dit zal ook ongetwijfeld te maken hebben mijn slechte oven. Heb het toen bij een locale bakker gekocht. Kostte iets van 10 cent voor genoeg gist om 5 pizza's van te maken. | |
Liejannuh | dinsdag 28 juli 2009 @ 13:22 |
Oew! Goed topic! Binnenkort eens een zaterdagje uittrekken om pizza's te maken! Nee, nog beter idee: vrienden uitnodigen en dan gezellig pizza's maken en eten! | |
neen | dinsdag 28 juli 2009 @ 13:52 |
*keukenn00b meldt Als ik zegmaar die deeg maak dan moet ik er in de oven bloem onder doen he en kan het wel in een normale oven? | |
JeOma | dinsdag 28 juli 2009 @ 13:53 |
quote:Ach, die bloem eronder hoeft niet persé hoor. En het kan zeker in een gewone oven. Het kan zelfs in een combi-magnetron/oven... | |
lady-wrb | dinsdag 28 juli 2009 @ 14:21 |
waar kan je die speciale italiaanse meel kopen? | |
vaagsel | dinsdag 28 juli 2009 @ 14:32 |
Jumbo schijnt het te hebben. Verder de (Italiaanse) delicatessenwinkels. | |
lady-wrb | dinsdag 28 juli 2009 @ 15:09 |
wij hebben hier geen jumbo | |
ColdFeet | dinsdag 28 juli 2009 @ 15:32 |
Wij eten tegenwoordig zowat elke zondag pizza Kan het deeg lekker lang rijzen. | |
The_Hives | dinsdag 28 juli 2009 @ 15:43 |
quote:ik heb ook alleen een combi-magnetron en hier lukt het prima. | |
Blik | dinsdag 28 juli 2009 @ 15:54 |
Jamie Oliver recept roelt nog steeds | |
KrnKje | dinsdag 28 juli 2009 @ 18:20 |
quote:Laatst heb ik pizza met brie en peer gemaakt, wat best wel goed beviel | |
Flaccid | woensdag 29 juli 2009 @ 01:15 |
quote:Hoe erg smelt de peer? | |
KrnKje | woensdag 29 juli 2009 @ 10:01 |
quote:Ik had het van deze blog af... Als je rechts op 'pizza' klikt vind je nog meer variaties. | |
erik-de-perik | woensdag 29 juli 2009 @ 17:04 |
ff een tvp, ga binnenkort een Master Pizza maken. Foto volgt uiteraard... :p | |
KrnKje | woensdag 29 juli 2009 @ 17:24 |
Vanavond weer twee pizza's Eentje met brie, walnoten en rucolla en de ander met champignons, shii-take, tomaten en kaas. Foto's volgen uiteraard... | |
_Michiel_ | woensdag 29 juli 2009 @ 17:26 |
Pizzabodems gemaakt met een Ei vind ik lekkerder. Ze bodem wordt dan iets luchtiger. Overigens vind ik dat julie ze maar zuinig beleggen. Als ik een pizza bouw is stapelen mijn motto. [ Bericht 1% gewijzigd door _Michiel_ op 29-07-2009 17:32:25 ] | |
snoodst | woensdag 29 juli 2009 @ 18:49 |
Ik gebruik sinds kort het pizzabodemrecept van RozeMarijn (hier), omdat het zo fijn snel werkt. Van haar site: quote:In mijn heteluchtoven die maar tot 200 graden gaat maakt dit recept lekker snel pizza met een relatief (lees: goed genoeg) knapperige bodem . Ik vind 'm 't lekkerst met uien, paprika, champignons en olijven. Zal binnenkort een foto posten. | |
ArtemisQ | woensdag 29 juli 2009 @ 22:00 |
Zo, vandaag poging 2 tot pizza maken! Het was een lekker pizza met mozzarella & champignons erop, maar zeker voor verbtering vatbaar: hij was erg soppig en de bodem was niet helemaaal gaar. Het was in ieder geval leuk om te maken, dus ga het snel nog een keertje proberen! Geen foto helaas, want t zag er wel lekker uit! | |
Flaccid | donderdag 30 juli 2009 @ 01:19 |
quote:Bodem soppig? CHeck OP voor tips:D | |
LeNick | donderdag 30 juli 2009 @ 01:31 |
tvp | |
JeOma | donderdag 30 juli 2009 @ 09:47 |
Gisteren ipv mijn standaard Stegeman salami een keer chorizo geprobeerd. Minstens zo lekker! Dé tip van de dag dus... | |
Dr.Hilfiger | donderdag 30 juli 2009 @ 13:46 |
quote:De mozzarella en champignons van tevoren uit laten lekken? | |
ArtemisQ | donderdag 30 juli 2009 @ 16:37 |
quote:Had de champignons van te voren wel opgebakken, maar in de mozzarella zat dan waarschijnlijk veel. Niet zo bij stil gestaan in ieder geval! Nouja, volgende keer beter! | |
KrnKje | vrijdag 31 juli 2009 @ 11:32 |
Even de foto's van eergisteren nog... Brie, ui, lenteui en honing: Uit de oven: Rucolla en gemalen walnoten erover: De tweede pizza was sneller op dan de camera hem kon bereiken... | |
Flaccid | vrijdag 31 juli 2009 @ 11:34 |
quote:Nice! Garnalen, dat ga ik binnenkort ook eens proberen | |
Haijo | vrijdag 31 juli 2009 @ 12:32 |
tvp Moet toch maar eens zo'n Bestron kopen, en dit topic is een goede motivatie. | |
David | vrijdag 31 juli 2009 @ 12:52 |
Ik heb sinds een paar dagen ook een prachtige houtoven. De pizza's bakken er fantastisch in. Het probleem is dat de smaak nog niet helemaal goed zit, niet zo "complex" als de pizza's die je in een echt goede pizzeria eet. Qua structuur zit het wel helemaal goed. Mijn vraag is: gebruiken jullie uitgekookte tomatensaus of gewoon "rauwe" passata? Tot nu toe gebruikte ik gewoon tomaten uit blik die ik even pureerde met een snuifje zout en dan op het pizzadeeg. Misschien toch eens een tomatensaus lang(zaam) koken voordat ik ze op de pizza gooi? | |
Flaccid | vrijdag 31 juli 2009 @ 14:17 |
quote:Een houtoven ?:D Pics please:D! | |
David | vrijdag 31 juli 2009 @ 14:46 |
quote:kheb nu even geen camera bij de hand, maar het is zo'n oven van pizzajolly. Niet zelf gemetst dus, daar ben ik niet handig genoeg voor. HIj werkt echter wel heel erg goed, na 20-30 min is hij al 400 graden warm. En het feit dat je hem kunt verrijden (verplaatsen) vind ik ook wel heel erg handig. | |
Flaccid | vrijdag 31 juli 2009 @ 14:55 |
quote:Hoeveel kost zon geintje? | |
LoggedIn | zaterdag 1 augustus 2009 @ 18:54 |
quote:Vroeger deed ik de saus wel koken met ook wat kruiden erin, maar ik ben nu toch opgestapt op gwn gepelde tomaten uit blik zonder koken de pizza op Vind het zo lekkerder smaken, en de saus blijft mooi rood En houtoven - Gaaf man Ik heb trouwens een stom probleem met m'n deeg Als ik het laat rijzen wordt het supermooi en luchtig, maar als ik het bolletje verander in de "plak" deeg voor de pizza, lijkt het wel alsof ie al z'n luchtigheid verliest en het gwn weer net als voor het rijzen is. In de oven zwelt het vaak nog wel op, maar het resultaat is het nog niet helemaal. Komt iemand dit probleem bekend voor? | |
David | zondag 2 augustus 2009 @ 00:23 |
quote:ca. 950 euro voor de oven zelf, inclusief thermometer. Het verrijdbaar meubel is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, maar het goedkoopste model is volgens mij iets minder dan 500 euro. Je kunt hem natuurlijk ook gewoon op een zelfgemaakte voet zetten en of op een (stevige) tafel, maar dan is ie wel direct minder mobiel. Het kost wel wat, maar daar krijg je ook wel wat voor. | |
Yvesss | zondag 2 augustus 2009 @ 20:41 |
Een fimpje mbt tot het maken van pizza's mbv de bestron in het bijzonder: http://www.lischa.net/downloads/pizza_alfredo.wmv Je moet wel een beetje tegen de ietwat lijzige stem van deze Duitser kunnen, maar er is wel wat info uit te peuren. De man is erg precies, met z'n perfect ronde pizza en zijn daarop aangepaste "teller" voor de juiste diameter in millimeters af. Zo precies hoeft het niet, zelf heb ik ook zo'n haakse deegroller gekocht, die gebruik ik al een tijdje niet meer. Timen van de pizza doe ik ook niet meer, met de bestron dicht hoor en ruik je wel in welk stadium hij zich bevindt. | |
Flaccid | zondag 2 augustus 2009 @ 23:01 |
quote:Hoi, Ik ben ruben | |
ArtemisQ | zaterdag 15 augustus 2009 @ 20:43 |
Jeej! Net een heerlijke pizza gehad! Ik had deze keer een deegroller gevonden dus het deeg was dunner en ik had een minder natte saus dan de vorige keer dus de bodem was lekker knapperig! Wel een beetje smakeloos dus de volgende keer wat meer zout in het deeg, maar het wordt telkens beter in ieder geval! Oh, en erop zaten 3 verschillende paprika's met tomatenpuree en uiteraard veel kaas! | |
The_Hives | zondag 16 augustus 2009 @ 07:30 |
probeer anders ook wat italiaanse kruiden, maakt het deeg nog smaakvoller | |
Zana | zondag 16 augustus 2009 @ 08:03 |
quote:4EL...... Is dat niet een beetje veel zout op die hoeveelheid bloem? | |
Flaccid | zondag 16 augustus 2009 @ 10:59 |
quote:Mwa, tijdens het kneden komt er bij mij altijd nog 100 gram bij. Btw heb ik eetlepel en teelepel door elkaar gehaald. Het moet 4 eetlepel olijfolie, 4 teelepel zout | |
sanger | zondag 16 augustus 2009 @ 11:07 |
TVP, binnenkort ook maar eens aan wagen | |
Fastmatti | zondag 16 augustus 2009 @ 12:04 |
Een pizzasteen is trouwens een echte aanrader. - steen in de oven - voorverwarmen op de max temp van de oven (duurt vrij lang door de steen) - pizza op de steen - paar minuten later is pizza klaar | |
Zana | zondag 16 augustus 2009 @ 12:11 |
quote:misschien kun je de hoeveelheid extra bloem ook in de OP zetten voor mensen die nog niet zoveel ervaring hebben, hoe een deeg moet "aanvoelen", ik zelf doe er altijd nog zoveel bloem bij tot het niet meer plakt, het een mooie bol is en de kom helemaal schoon is (geen deegresten meer zitten) | |
Quinazoline | zondag 16 augustus 2009 @ 12:13 |
quote:Hoe lang is vrij lang? Ik zit ook over een pizza-steen te denken, maar heb geen zin om mijn oven een uren aan te zetten voor 1 pizza. En hoe weet je dat je steen op temperatuur is? | |
sanger | zondag 16 augustus 2009 @ 12:17 |
quote:Over op preheat stand zetten. Dan piept ie als hij op temp is. | |
Fastmatti | zondag 16 augustus 2009 @ 12:17 |
quote:Mijn oven warmt normaal heel snel op, maar met een pizzasteen duurt het zeker 20 minuten voor de oven op meer dan 275 graden zit. Als de oven zo warm is ga ik ervan uit dat de steen warm genoeg is Zelf heb ik trouwens die steen van Weber. Oorspronkelijk namelijk gekocht voor de bbq, maar in de praktijk gebruik ik hem eigenlijk altijd in de oven. | |
Zana | zondag 16 augustus 2009 @ 12:19 |
heb dit Pizzatopic pas te laat ontdekt, maar heb onlangs mijn pizzapan uitgeprobeerd hier was mijn topic: pizzapan / hapjespan maar daar moet je echt heel voorzichtig zijn met de temperatuurregeling ben ik achter gekomen...heb je bij een pizzasteen geen last van dat het te snel bruin wordt aan de onderkant? Bij die pizzapan heb je geen bovenwarmte, en dan is de bodem al zwart maar boven is het nog niet goed door als je het niet goed doet | |
Quinazoline | zondag 16 augustus 2009 @ 12:22 |
quote:Dat heeft mijn oven niet. Ik heb een knop, als je die ongeveer een halve slag draait wordt de oven ongeveer 200 graden. Als je hem minder ver draait iets minder warm . Daarom heb ik standaard een thermometer in de oven staan. quote:een half uurtje is nog wel te doen, zeker omdat ie daarna sneller uit kan. Ik ga er eens serieus over nadenken om zo'n steen te kopen . | |
Fastmatti | zondag 16 augustus 2009 @ 12:30 |
quote:Ja en nee De pizza bakken gaat zo snel dat de tijdsduur tussen een goede onderkant en een te harde onderkant vrij klein is. Blijven opletten is dus noodzakelijk. Hetelucht helpt trouwens ook om de bovenkant sneller te doen. | |
Captain_Fabulous | zondag 16 augustus 2009 @ 12:34 |
Heb deze keer de bodems eerst een paar minuten voorgebakken...ging prachtig. Veel luchtiger. | |
TheEgoHasLanded | zondag 16 augustus 2009 @ 12:58 |
Hmm, goed topic | |
ArtemisQ | zaterdag 22 augustus 2009 @ 22:07 |
En weer een lekkere pizza gemaakt vandaag. Had vorige keer teveel deeg gemaakt en wat over was had ik ingevroren en vandaag de eerste keer gebruikt. Ik had er wat zout nog doorgekneed, met tomatenpuree eroverheen en daar overheen kaas. Ik had niet zo'n zin om te koken namelijk Het was supergoed gelukt! Lekkere bodem, knapperig op plekken waar geen beleg opzat en nog een beetje zacht op de plekken waar er beleg opzat. Volgende keer denk ik wel een ander tomaten-iets gebruiken want het is toch wel erg sterke tomaten-smaak. Wat doen jullie erop? | |
Flaccid | zondag 23 augustus 2009 @ 13:16 |
Gister een goede pizza gemaakt, met garnalen als topping. HEERLIJK | |
LoggedIn | maandag 24 augustus 2009 @ 15:44 |
quote:Dat lukt mij echt nog niet Deeg is irritant spul man Eerst is het te nat, waardoor t overal gaat zitten en je het nauwelijks nog wegkrijgt, en zodra t handelbaar wordt, is het te droog waardoor ie niet lekker kan stretchen | |
GuitarJJ | maandag 24 augustus 2009 @ 15:46 |
Binnenkort nog maar eens een pizza maken! Vorige keer was echt lekker | |
LoggedIn | maandag 24 augustus 2009 @ 15:48 |
Ik zou eigenlijk ook wel weer eens willen, maarja, soms voelt 't zo zinloos Sta je daar 1,5u te kloten op iets wat niet goedkoper is en niet per definitie lekkerder dan wat ik hier op de hoek bij de italiaan haal en 15 min na vertrek op mn bord heb liggen | |
Felixa | maandag 24 augustus 2009 @ 15:58 |
Even een tvp voor de Bestron. | |
The_Hives | maandag 24 augustus 2009 @ 16:10 |
quote:sommigen vinden het ook gewoon leuk om te koken. Dat is het 1,5 'kloten' wel waard. Zeker als met aanpassingen de pizza steeds smakelijker wordt | |
stripe1711 | maandag 24 augustus 2009 @ 20:47 |
quote:De soort bloem maakt veel uit, ik heb laatst farina di gran tenero tipo "00"van de cecco geprobeerd en dat wou veel makkelijker uitrollen dan de normale bloem die ik anders gebruik. De bloem is o.a. bij de jumbo te koop. | |
LoggedIn | dinsdag 25 augustus 2009 @ 03:25 |
quote:Ik vind het ook wel leuk om te doen, maar als ik gewoon zin heb in een pizza is 't eigenlijk gewoon té onpraktisch.. Ik durf het ook nog niet zo goed voor andere mensen dan mn huisgenoten te maken | |
JeOma | woensdag 26 augustus 2009 @ 20:53 |
quote:Kerel! Kom op man! Als je een keer een date hebt: chicks DIG zelfgemaakte pizza! En dan mislukt 'ie 'n keer, SO WHAT!? Ik had altijd "pannenkoeken" als trademark, maar nu komen bedelen zelfs m'n ouders soms of ze bij me mogen komen eten. En of het dan wel effe pizza wordt. | |
Ditje | vrijdag 28 augustus 2009 @ 14:25 |
Ik heb mij gister ook weer even uitgeleefd. Omdat ik geen tijd had om het te laten rijzen had ik een pakje gekocht met bloem speciaal voor pizzadeeeg en tegen alle verwachtingen in was het harstikke goed te doen! Jam jam! | |
NutKees | vrijdag 28 augustus 2009 @ 15:23 |
Heb me ook maar zo'n bestron oventje gekocht. Die stenen iedere keer weer 3 kwartier in de over duurde me te lang. Resultaat valt me een klein beetje tegen, maar wat wil je voor 5 tientjes... | |
Captain_Fabulous | vrijdag 28 augustus 2009 @ 15:35 |
Zal de volgende keer een foto maken als ik op m'n siliconen bakplaat de bodem eerst even los voorbak...luchtig en knapperig zat ! OK een pizasteen zou nog beter worden, maar ik hoef nu alleen de oven maar voor te verwarmen, dat is soms ook wel handig... | |
probin | zaterdag 29 augustus 2009 @ 20:33 |
Ik gebruik voor het maken van deeg, bloem van de Lidl. Deze is goedkoop en erg fijn van structuur. | |
David | zaterdag 5 september 2009 @ 14:29 |
Ik ben net terug van Zuid-Italië en heb daar de lekkerste pizza's gegeten die ik ooit heb geproefd. Ik blijf me de vraag stellen: wat is het geheim? Ik werk met Italiaanse tipo 00 bloem, Italiaanse tomaten uit blik, buffelmozzarella, goede olijfolie én een houtoven die ik tot 450 graden kan opstoken. De Italiaanse pizza's zijn meer "één geheel". De kaas en de tomaat zijn volledig in mekaar overgesmolten en vormen geen laag apart meer. En hoewel het deeg altijd wel knapperig/krokant is is het allesbehalve droog en blijft het toch ook flexibel genoeg om de pizza's te kunnen vouwen zonder dat ze breken. Verder heeft de tomatensaus ook altijd net iets meer smaak. Ik heb zowel geprobeerd als gewone passata te gebruiken als een tomatensaus met knoflook, ui, wijn, oregano, etc. Die saus is misschien een kwestie van blijven proberen met verschillene merken tomaat, maar het is vooral die 'eenheid' van de pizza dat zo anders blijft. Heeft iemand wat dat betreft nog tips? PS hoeveel olijfolie gebruiken jullie in het deeg? Misschien gebruik ik te weinig, wat de wat drogere korsten kan verklaren. | |
Zana | zaterdag 5 september 2009 @ 22:29 |
ik gebruik 3 eetlepel olie op 450 g bloem, 250 ml water, 5 g instantgist, 1 eetlepel suiker, 1/2 theelepel zout, en hoewel het zeker niet hoort ook een beetje knoflookpoeder, oregano en peper, dat geeft net iets meer smaak aan het deeg | |
Biskwie | zaterdag 5 september 2009 @ 22:32 |
<H2>HOE MAAK IK PIZZADEEG ?</H2> Het is heus niet zo moeilijk om <STRONG>zelf pizzadeeg te maken.</STRONG> Je moet maar denken 'als Ghostwriter het kan,dan kan ik het ook.' en dat telt voor alle recepten in deze reeks van <STRONG>'koken voor mannen'</STRONG> die speciaal voor mannen zijn geschreven. (Lach maar dames,wij lachen wel als jullie kaart proberen te lezen !!!) Je zal merken dat het even lekker is als in de pizzeria. Volg gewoon onderstaande stappen en het zal 'a piece of pizza' zijn.<BR><BR> <STRONG>DIT HEB JE NODIG</STRONG><BR> <UL> <LI>1/2 zakje gedroogde gist</LI> <LI>1 theelepel suiker</LI> <LI>250 gram bloem</LI> <LI>2 eetlepels olijfolie</LI> <LI>1/2 theelepel zout</LI> </UL><BR> <STRONG>WAAR HAAL IK DIE DINGEN ?</STRONG><BR> Gewoon verkrijgbaar in iedere supermarkt,of zelfs in een nachtwinkel. Gist en bloem staan meestal op dezelfde plaats. Suiker en zout op totaal verschillende plaatsen u zal straks begrijpen waarom. De olijfolie kan u vinden daar waar de andere olieën staan (neen,niet bij de auto-onderdelen. Dat is motorolie en niet bruikbaar voor ons recept.) en meestal ook de potten mayonaise. Heb je alles ? Vergeet ook niet twee pizzavormen te kopen mocht je die nog niet hebben en als je saus wil maken of vulling voor je pizza moet je natuurlijk die ingrediënten ook kopen. Je hebt van die handige potten met kant en klare pizzasaus ook als je plots een aanval van luiheid zou hebben eventueel. Koop dan een pot pizzasaus. Niet overmoedig zijn of origineel uit de hoek willen komen door een potje sambal te kopen. Dat heeft dezelfde kleur,maar het is niet aan te raden je pizzabodem met sambal in te smeren. Dat is niet erg lekker en zorgt voor een binnenbrandje in je keel waarschijnlijk.<BR><BR> Klaar ? Ok volgende stap dan. We gaan HET pizzadeeg maken.<BR><BR> <STRONG>HOE DOE IK HET GOED ?</STRONG><BR> <UL> <LI><STRONG>1. </STRONG>Los de gist en de suiker op in een kommetje met 1 deciliter handwarm water. Als je je fikken verbrand was het geen handwarm water maar heet water. Verzorg je verbrande vinger en probeer het nogmaals. Rome werd niet in één dag gebouwd.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>2. </STRONG>Laat het gemaakte mengsel 10 minuten staan (tel tot 600 als je geen klok hebt) en roer dan tot het een glad papje is. Dat spul dat je nu ziet noemen we de gistoplossing. Niet van proeven,niet lekker !!!</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>3. </STRONG>Doe nu bloem (dat is dat witte spul dat zo'n rommel maakt van je keuken) in een kom en maak in het midden een kuiltje. Wees creatief en denk aan de navel van een mooie vrouw. Giet de gistoplossing in haar navel...ehhh...het kuiltje.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>4. </STRONG>Doe nu 3 eetlepels (dat zijn die grote lepels) handwarm water,dat je ondertussen kent en alsook de 2 eetlepels olijfolie (dat gele kleffe spul uit die glibberige fles) bij het gistmengsel.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>5. CRUCIAAL PUNT : </STRONG> Vergeet niet om zout over je bloem te strooien of het spul is niet te vreten. Verwar het zout niet met suiker. Die rotdingen hebben dezelfde kleur maar smaken compleet anders. Bij twijfel proef eerst en neem flinke lepel. Hetgene dat je doet kokhalzen en naar water doet snakken is het zout.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>6. </STRONG>Meng het geheel door elkaar en kneed het gedurende 10 minuten (tel weer tot 600) tot het een elastisch deeg is. In het begin zal het spul vreselijk kleven,zet dus je GSM af want je kan toch niet opnemen.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>7. </STRONG>Vorm met dat deeg een grote bal. Denk aan de voetbalwedstrijd van zondag dat levert inspiratie op om een mooie bal te maken. </LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>8. </STRONG>Dek de kom af met een vochtig gemaakte doek (geen kletsnatte dweil of zo,een keukenhanddoek is prima) en laat het deeg op een warme maar tochtvrije plaats 30 tot 45 minuten rijzen. Je kan nu tot 2700 tellen of gewoon even lekker gaan chatten op Internet en vrouwen imponeren met je toekomstige kookkunsten. Je kan natuurlijk ook de vulling maken voor je pizza als je al weet hoe dat moet. Weet je het nog niet ? Chatten dan maar.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>9. </STRONG>Na 45 minuten is die bal deeg plots gegroeid en heeft iets weg van de tiet van Pamela Anderson. Dat noemen we dus rijzen. Verdeel nu het gerezen deeg in 2 gelijke porties. Maak van die ene tiet, 2 tietjes. Vervolgens bestuif je je aanrecht met wat bloem. Je hoeft er geen halve kilo tegenaan te gooien. Een handjevol is meer dan voldoende.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>10. </STRONG>Druk nu het deeg (het balletje) met de muis van de hand (dat is de onderkant) plat en rol het uit tot een cirkel van ongeveer 20 centimeter diameter. Dat is even groot als een bord ongeveer. Je kan er zo twee maken want je hebt immers twee balletjes. Probeer niet de Italiaanse kok na te doen die je tijdens je laatste bezoek aan de Italiaan met het deeg hebt zien jongeleren,want dat loopt verkeerd af met als resultaat een pizzabodem met vloer of plafondsmaak. Hou het eenvoudig.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>11. </STRONG>Leg het platgedrukte deeg nu in een pizzavorm (die heb je ook in de supermarkt gekocht of had je al) die je een beetje ingesmeerd hebt met boter. Ook hier is het niet nodig een kilo te gebruiken,een mespuntje volstaat. Maak dan de randen van het deeg met je vingertoppen iets dikker. Als je dat niet doet dan loopt je vulling er af en is het één grote knoeiboel.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>12. </STRONG>In de veronderstelling dat je je vulling hebt klaargemaakt inplaats van te chatten verdeel deze dan nu over de pizzabodem of pizzabodems. Heb je nog geen vulling leren maken ? <STRONG>Proficiat, je bent klaar en hebt je missie volbracht.</STRONG> Daar zit je nu met die pizzabodem. Ga vlug een recept zoeken om vulling te maken. Wacht daar geen dagen met,je pizzadeeg is dan niet lekker meer en zal bovendien een groene kleur krijgen. </LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>13. </STRONG>Als je pizzaboem voorzien is van vulling en/of saus plaats deze dan in het midden van een voorverwarmde oven die op de hoogste stand staat. Dat is meestal 275°. Opgelet !!! Dat is zeer warm. Kom er niet aan want het rooster zal aan je huid blijven kleven en het zal een heel klein beetje veel pijn doen ook dan. Een oven voorverwarmen is overigens heel eenvoudig. Gewoon opzetten gedurende 5 minuutjes.</LI> </UL><BR> <UL> <LI><STRONG>14. </STRONG>Wacht 10 minuten. Tel weer tot 600. Ga niet chatten want als je de tijd uit het oog verliest zal je pizza zwart zien of je keuken gewoon in brand staan. Na 10 minuten is je pizza klaar. Terwijl je hem opeet kan je de tweede er in zetten mocht je oven niet groot genoeg zijn.</LI> </UL><BR> Zo moeilijk is dat toch niet ? Je hebt net je eerste eigen Pizza gemaakt. Op naar het volgende experiment. Zie je het na deze uitleg allemaal toch niet zitten,maar heb je nu razende honger gekregen ? Geen probleem,via onderstaande link kan je online de lekkerste zaken bestellen en ze brengen het nog aan je deur ook in heel Nederland !!!<BR><BR> | |
Babs_voor_intimi | zaterdag 5 september 2009 @ 22:40 |
Tvp lekker zeg, ik kom snel terug voor inspiratie! | |
missy_c | zaterdag 5 september 2009 @ 22:43 |
quote:of je geeft mensen deze link | |
Nero22 | zaterdag 5 september 2009 @ 23:34 |
Ik heb ook eens een pizza gemaakt met een stel vrienden. Was niet bepaald een succes. Maar hé, wat wil je om 1 uur 's nachts. We hadden geen ham dus er ging rookvlees op, er was geen ananas dus banaan en volgens mij ook nog appel Voor de rest gewoon tomatenpuree/kaas. Foto's van het misbaksel: Ik moet zeggen: het was een hele ervaring... | |
JeOma | zaterdag 5 september 2009 @ 23:51 |
Ik hoor je niet praten over de smaak. Als ik heel eerlijk ben... het ziet er wel spannend uit. Maar echt HEEL lekker lijkt het me ook niet... | |
Nero22 | zaterdag 5 september 2009 @ 23:58 |
quote:Om eerlijk te zijn: niet doen. Rookvlees was nog aardig te doen, maar de banaan... Nee. Ach, het was leuk voor een keer. | |
David | zondag 6 september 2009 @ 19:53 |
Ik heb nu gisteren voor de eerste keer écht zonder enige vorm van deegroller het deeg uit mekaar gewerkt, puur met de handen. DIT IS HET!! eindelijk geen smakeloze korst meer, maar heerlijk luchtig en smaakvol. Dit waren de beste pizza's die ik ooit heb gemaakt en die ook kunnen wedijveren met de gemiddelde pizzeria. De tomatensaus en het beleg kunnen nog verfijning gebruiken, maar in combinatie met de houtoven op 450 graden was het echt superlekker. Nog even en ik word een volleerde pizzaiolo [ Bericht 4% gewijzigd door David op 07-09-2009 18:19:41 ] | |
Blik | maandag 7 september 2009 @ 10:49 |
Ik kwam er gisteren achter dat de "houten" plaat die bij het kopen van het nieuwe huis in onze Boretti lag een heuse pizzaplaat blijkt te zijn Die wordt binnenkort uitgeprobeerd | |
kikoooooo | maandag 7 september 2009 @ 13:02 |
Mensen die fruit op pizza gooien | |
Nero22 | maandag 7 september 2009 @ 14:31 |
quote:Ananas? | |
CHEVHB | maandag 7 september 2009 @ 19:57 |
Gisteren nog pizza op, ( zelf gemaakte).. mijn oom was kok, en die maakte altijd olijfolie met knoflook warm in een pannetje en dan als de pizza klaar is aan de randen van de pizza smeren, voor extra smaak! | |
Yvesss | donderdag 17 september 2009 @ 19:14 |
quote:Tja, het geheim van de echte pizza. Het heeft iig niets met absurd dure ingredienten te maken. Bij 1 op de 10 zelfbereide pizza's heb je er een, daar eet je je vingers bij op, ongeacht de hitte. Heeft niets met een op dat moment bepaalde vraatzucht te maken, soms kom je onbedoeld een beetje in de buurt van een perfecte pizza. Het zal wel nauw luisteren, starthitte, hoeveelheid saus en temp. van deze tov de deegflap, Hoeveelheid en temp. toppings, en temp. hittebron. Zo is het bijvoorbeeld ook onnozel om diepvriesfrites van -20 in olie van 180 graden te doen. Bij de pizza ingredients mag alles ook wel op temp. zijn. Ik zal zo nog eens een poging wagen... | |
NutKees | donderdag 17 september 2009 @ 20:04 |
Gisteren begonnen met het deeg op recept van Heston Blumenthal. Ik moet zeggen dat het een erg smakelijke pizza'tje was, maar ik heb deze keer ook zijn advies qua toppings gevolgd: niet te royaal. Beetje saus, beetje mozzarella, verse basilicum, beetje tonijn, zout en olijfolie. Heerlijk! Gelukkig heb ik nog genoeg deeg om er morgen nog een te maken. (Ik moet zeggen dat die bestron pizza oven me nu ook erg goed begint te bevallen) | |
Flaccid | donderdag 17 september 2009 @ 21:33 |
quote:Das een vrucht, geen fruit! | |
Perruche | donderdag 17 september 2009 @ 22:44 |
quote:pizza met gorgonzola dolce, groene appel (flinterdunne schijfjes) en walnoten... hmm! | |
Tezz | vrijdag 18 september 2009 @ 07:41 |
quote:Ik ben er op vakantie achtergekomen dat je met deze pizzapan werkelijk alles klaar kunt maken, behalve pizza's. Hij geeft alleen onderwarmte dus de bodem is zwart en de topping is nog niet eens warm. Stomme pan. | |
Yvesss | vrijdag 18 september 2009 @ 18:16 |
quote:Gelukkig dat de Bestron je beter begint te bevallen. Ik schrok een beetje van je eerste bevindingen. Nu zitten we weer op 1 lijn. Wonderbaarlijk apparaatje voor die paar tientjes. | |
Felixa | vrijdag 18 september 2009 @ 18:27 |
Ik ben sinds vanmiddag ook de trotse eigenaar van een Bestron. Gebruikt iemand ook wel eens die bakpan en zo ja waarvoor? | |
venomsnake | vrijdag 18 september 2009 @ 19:08 |
tvp. lekkerrrr | |
Yvesss | zaterdag 19 september 2009 @ 17:45 |
quote:Ik weet het niet. Misschien een goede quiche? Maar dat kan ook in de normale oven. Hier heeft wel iemand iets gefabriceerd: http://www.wunderkessel.d(...)fredo-pizzaofen.html | |
CHEVHB | zaterdag 19 september 2009 @ 18:53 |
Ga morgen pizza maken | |
Blik | zaterdag 19 september 2009 @ 19:07 |
quote:me too | |
evo87 | zaterdag 19 september 2009 @ 21:59 |
hmm, zelfgemaakte pizza mijn eerste poging: | |
JeOma | zaterdag 19 september 2009 @ 22:05 |
quote:Nice try. Wat het precies is weet ik niet, maar het ziet er niet eens heel smerig uit... Was het te knagen? | |
evo87 | zondag 20 september 2009 @ 10:20 |
errug lekker, de eerste 2 pizza's waren wel mooi rond, maar die waren erg snel op. Moest er 3 maken, maar er passen er maar 2 in de oven per keer. Tomatensausje, oesterzwammen, gegrilde paprika, courgete, mozarella, parma ham en pesto.... enne een paar blaadjes verse basilicum. | |
Felixa | zondag 27 september 2009 @ 16:34 |
Vanmiddag mijn eerste Bestron-pizza gebakken. Ik denk dat ik iets meer gist door het deeg had moeten doen en in het midden was het niet helemaal gaar, terwijl de bodem toch vrij dun was. Misschien toch nog iets dunner uitrollen. De onderkant en zijkanten waren wel lekker krokant. Had 'm net iets te lang laten doorbakken, zodat de kaas iets te donker was. Maar voor de eerste poging vond ik de pizza goed geslaagd! Ik had er alleen tomaten/kruidensaus, plakjes olijf en mozzarella op. | |
ArtemisQ | dinsdag 29 september 2009 @ 18:56 |
Simpel = beter meestal! Gisteren een geweldige pizza gehad met in plakjes gesneden tomaat, gewone strooikaas en daar bovenop geitenkaas Superhandig om pizzadeeg in te vriezen, deeg maken wordt altijd zo'n zooitje en nu heb je vrij snel een lekkere pizza! | |
dekilo | woensdag 30 september 2009 @ 14:19 |
Oh verdomme ik heb nu beretrek in een pizza. Ik heb me net een Pizzasteen besteld op de duitse ebay. Kan niet wachten tot hij binnen is! | |
JeOma | woensdag 30 september 2009 @ 15:35 |
quote:Vries je dat als "bal" in? En heb je het dan al laten rijzen? Of doe je dat bij ontdooien? | |
motorbloempje | woensdag 30 september 2009 @ 17:53 |
ik moet het nog steeds een keer doen, pizza maken, dus TVP | |
Enfermera | woensdag 30 september 2009 @ 20:48 |
Even een tvp ik maak altijd al zelf de tomatensaus enzo, maar het deeg heb ik nog nooit zelf gemaakt. Heb van iemand van fok hier een receptje gekregen en ga dat binnenkort eens proberen Ben helemaal enthousiast! | |
ArtemisQ | zondag 4 oktober 2009 @ 22:50 |
quote:Ja, vries het gewoon als klomp of bal in, in een bakje een paar van die bollen (wel apart in van die boterhamzakjes, anders ben ik bang dat ze niet meer van elkaar los te halen zijn). En van te voren rijzen zodat je als je zin hebt in pizza je er zó eentje uit de vriezer kunt trekken, beleggen en in de oven. Ontdooien duurt niet zo lang namelijk, 2 uur ofzo. | |
Captain_Fabulous | maandag 5 oktober 2009 @ 10:09 |
Heeft iemand iegenlijk al geprobeerd bodems in te vriezen nadat je ze gerold hebt? Anyway, sinds vorige week een nieuwe over, het oude fornuis was de knop van de oven afgebroken, en daardoor lekte daar gas uit...aangezien we nog in een jaar of twee drie willen verhuizen wilde ik niet veel geld uitgeven aan vervanging, dus bij de kringloop een gasfornuis met electrische oven gekocht...met grill!!! (de oude had die dus niet....) Bakt een stuk heter want de deur van die oude sloot niet meer 100%. Zondag wilde ik piza bakken, maar kon de gist niet vinden, dus in plaats daarvan een zakje bakpoeder gebruikt bij de bloem...rijst voor geen meter dus. Dan maar de bodems papierdun uitgerold, en was nog best lekker! Mrs Fab vroeg zich na de eerste af waarom we eigenlijk gist nodig hebben...en of ze altijd zo dun kunnen qua bodem...hum. | |
Felixa | maandag 5 oktober 2009 @ 10:19 |
Ik heb gisteren een pizzabodem in de Bestron gebakken met alleen wat knoflook en kaas erop. Een soort naan/pizzabrood was het geworden, heerlijk! | |
Viro | maandag 5 oktober 2009 @ 10:31 |
quote: | |
minilot | woensdag 7 oktober 2009 @ 14:12 |
Ha! Naar aanleiding van dit en het vorige topic heb ik mijn lief zojuist zo'n Bestron Pizzaoven-ding laten bestellen. Mijn eigen oven gaat maar tot 260 graden, en dat was ik onderhand goed beu! Nog een paar dagen wachten en dan eten we de rest van de winter pizza. Ik kan me overigens zo voorstellen dat ook focaccia's, naans en pita's prima in de Bestron-oven gaan! | |
minilot | zaterdag 10 oktober 2009 @ 11:21 |
quote:Vandaag wordt -ie, denk ik, geleverd!! Op naar de Jumbo voor tipo 00-bloem, want we gaan het natuurlijk wél goed doen! | |
Felixa | zaterdag 10 oktober 2009 @ 12:44 |
Ik heb gisteren in de pan van de Bestron een gehaktbrood, of eigenlijk meer een gehakttaart, gebakken. Ging harstikke goed. Heb de hele pan volgedouwd met aangemaakt gehakt en toen 20 minuutjes gebakken, even laten afkoelen en daarna in punten gesneden. | |
minilot | maandag 12 oktober 2009 @ 18:56 |
quote:Onze Jumbo heeft het niet. Waar halen jullie je pizzabloem? | |
Felixa | maandag 12 oktober 2009 @ 19:03 |
Ik heb het bij de Hanos gekocht. | |
JeOma | maandag 12 oktober 2009 @ 21:21 |
Pizzabloem? Ik gebruik doodgewone tarwebloem. Gaat prima. | |
Yvesss | dinsdag 13 oktober 2009 @ 00:05 |
Bij de welkoop http://www.soezie.com/Default.aspx?tabid=1105 En natuurlijk tarwegriesmeel van de dececco of gewoon albert heijn. 3 delen surprima plus op 1 deel tarwegriesmeel. Erg goedkoop ook nog. Uit deze kombi maak je makkelijk 40 bodems voor 5 euro. | |
Yvesss | dinsdag 13 oktober 2009 @ 00:19 |
quote:Heb het bij geen enkele jumbo gezien. Vandaar die Soezie Surprema. Zeer glutenrijk, en daar gaat het om. De tarwebloem hebben ze wel, iets met durum in de naam. Dat is voor de knapperigheid, al heb ik van die extra knapperigheid nooit zoveel gemerkt. iig heb ik met deze mix op mijn bestron inmiddels +/- 80 pizza gemaakt, bodem is OK. Wil zelf de echte doppio00 ook wel eens proberen. Maar dan ook met echt biergist, niet de instant gist die ik nu gebruik. | |
minilot | dinsdag 13 oktober 2009 @ 00:20 |
quote:Jahaa, maar gewone bloem is niet ideaal, want glutengehalte, gist, etc. </perfectionist> | |
minilot | dinsdag 13 oktober 2009 @ 00:23 |
quote:Aha, oké! Ik vertrouw erop. Bedankt, ik ga erachteraan. Ik hoef er maar een dorp verder voor te fietsen. Wat voor recept hou jij verder aan? | |
Yvesss | dinsdag 13 oktober 2009 @ 21:07 |
Die biergist is best een issue. Gedroogde vind je wel, desnoods bij een bierbrouwdrogisterij. Hier hebben ze het er ook over: http://www.pastasite.nl/mb/182.html | |
dekilo | vrijdag 16 oktober 2009 @ 11:25 |
Ik heb gisteren mijn pizzasteen ontvangen http://cgi.ebay.de/PIZZAS(...)?hash=item230340c7dd Zondag ga ik hem proberen icm bbq! Ik zal een foto posten als de pizza klaar is! | |
dekilo | vrijdag 16 oktober 2009 @ 12:37 |
Welke salade is lekker om bij de pizza te eten. | |
vaagsel | vrijdag 16 oktober 2009 @ 13:03 |
caprese | |
ColdFeet | vrijdag 16 oktober 2009 @ 13:05 |
Vind je? Dat vind ik juist supersuf, omdat je de meeste van die ingrediënten waarschijnlijk ook al op je pizza hebt liggen Ik zou een simpele groene salade met vinaigrette doen. | |
minilot | zaterdag 17 oktober 2009 @ 13:42 |
Zojuist binnengekomen! Pizzasteen: Zodadelijk pizzadeeg in elkaar kneden voor morgen, en dan maar eens bedenken wat ik er op ga doen. Iemand nog originele, culinair verantwoorde ideeën? [ Bericht 25% gewijzigd door minilot op 17-10-2009 14:18:21 ] | |
JeOma | zaterdag 17 oktober 2009 @ 13:59 |
Ah, er zijn 2 rode kruisjes binnengekomen! Die vind ik ook vaak op m'n deurmat. | |
motorbloempje | zaterdag 17 oktober 2009 @ 14:00 |
foto's doen het hier prima | |
JeOma | zaterdag 17 oktober 2009 @ 14:05 |
Hier niet. Vaag. Heb 't met Chrome en met IE8 geprobeerd. Shift-F5. Nothing. | |
minilot | zaterdag 17 oktober 2009 @ 14:19 |
Gefixed! Zo. Deeg staat nu vier uur op warm plekje te rijzen, en straks nog een nachtje in de koelkast. | |
motorbloempje | zaterdag 17 oktober 2009 @ 14:20 |
Firefox | |
venomsnake | zaterdag 17 oktober 2009 @ 15:49 |
quote:Dat ding moet ik ook maar eens aanschaffen. | |
Tokkelboer | zondag 18 oktober 2009 @ 14:05 |
Fijn he die zelf gemaakte pizza's. Ik zelf gebruik ook type "00" bloem van de hanos. Ik koop daar 25 kilo zak voor nog geen 23 euro. Ook al zal er mij 12 kilo kapot gaan ben ik nog goed koper uit dan de 2 euro in de winkel. De saus maak ik ook zelf. als basis gebruik ik het recept van koken met aschwin En dan doe ik hem in de oven op een pizzasteen ook van de duitse ebay gehaald. Op dit moment ben ik ook weer heerlijke saus aan het maken en het deeg is al weer lekker aan het groeien. | |
minilot | zondag 18 oktober 2009 @ 16:58 |
Zojuist op mijn bord: Gelukt! Bodem flinterdun en krokant en helemaal perfect in welgeteld drie-en-halve minuut! Geweldig, dat Bestron-ding! | |
FutureFairytale | zondag 18 oktober 2009 @ 17:06 |
superpizza!! in 3,5 minuut | |
venomsnake | zondag 18 oktober 2009 @ 17:13 |
quote:Ziet er lekker uit. | |
Felixa | zondag 18 oktober 2009 @ 17:26 |
Goed gelukt hoor! Ziet er hartstikke goed uit. | |
Tokkelboer | zondag 18 oktober 2009 @ 20:24 |
Hoe ziet jullie deeg er uit na het rijzen. Mijn deeg komt namelijk het eerste uur wel omhoog maar hij zakt na verloop van tijd in. ook blijft hij plakken aan de theedoek. zal het deeg dan te vochtig zijn? Mijn deeg lijkt meer een koeievlaai dan een mooie bol zoals je ze ziet bij de pizzaria | |
JeOma | zondag 18 oktober 2009 @ 20:27 |
Eet jij een pizza met een lepel, minilot? Hij ziet er wel goed uit trouwens! | |
Tokkelboer | zondag 18 oktober 2009 @ 20:31 |
quote:Volgens mij is dat gewoon een vork hoor. | |
JeOma | zondag 18 oktober 2009 @ 20:33 |
quote:Nee joh. DIT is een vork: | |
Tokkelboer | zondag 18 oktober 2009 @ 20:57 |
o hmm inderdaad ik zie een pizza met ijzer en geen smilie met ijzer.. dan zal het wel een lepel zijn | |
JeOma | zondag 18 oktober 2009 @ 21:04 |
Oh hahaha, nu zie ik het pas! Zesde keer dat ik die foto bekijk... Ik zag 'm andersom, dat de steel bovenaan zat zeg maar. Laat maar. Het is laat. Ofzo. | |
Tokkelboer | zondag 18 oktober 2009 @ 21:07 |
Makkt niet uit. Maar jij bakt ook vaak een pizza. hoe ziet jou deeg er uit na het rijzen? | |
JeOma | zondag 18 oktober 2009 @ 21:10 |
quote:Het verschilt nogal eigenlijk. Ik heb het idee dat je hem te vochtig hebt als het als zo'n "koeienvla" blijft plakken aan je handen. Wat ik ook ergens gelezen heb, wat ook wel prettig is, is als je die bol deeg gekneed hebt, de bol aan de buitenkant met olijfolie even rond te smeren. En ik leg die vochtige doe meestal niet echt "tegen het deeg aan", dus no-contact. En tijdens het platslaan van het deeg je handen zelf ook nat houden. Over het algemeen is het gewoon een mooie luchtige bol als ik na een uurtje die vochtige doek wegtrek. Maar goed, heel soms (meestal als ik haast had) is het ook een koeienvlaai. | |
Terpentin07 | zondag 18 oktober 2009 @ 21:18 |
Weet eigenlijk iemand of het italiaanse bloem ook bij de makro verkocht wordt? Ik ben er een keer met iemand geweest maar heb lef niks gevonden en was vergeten het aan iemand daar te vragen.Oh en hoe doen jullie dat met de mozzarella.Ik vind het altijd een natte bende op de pizza.Ook als ik de kaas gesneden een paar uur op het keukendoekje laat liggen. | |
Tokkelboer | zondag 18 oktober 2009 @ 21:20 |
Volgend weekend toch maar eens proberen met iets meer bloem. Hopelijk lukt het dan wel goed. | |
Dr.Hilfiger | maandag 19 oktober 2009 @ 01:03 |
quote:Welke verhoudingen gebruik je momenteel? | |
Qarinx | woensdag 28 oktober 2009 @ 17:36 |
quote:Waar heb je 'm besteld? Ben er ook al een tijdje benieuwd naar | |
Yvesss | zaterdag 31 oktober 2009 @ 18:44 |
quote:Je kunt het wel. Mijn first try was een stuk beroerder. Morgen ook maar weer met de bestron aan de slag. En even nieuw deeg maken. Ik wil ten alle tijden 4 pizzabodems in de vriezer hebben liggen. | |
minilot | woensdag 4 november 2009 @ 18:43 |
quote:Heb ik ook. Mijn Italiaanse collega (met verrukkelijk accent) neemt morgen gedroogde biergist voor me mee, zodat ik een keer 'echte pizza' kan maken. Zit je dan, met je superspeciale bloem en je Bestron-steen, is het nóg niet goed! Hoera voor kooksnobisme! Ik ben benieuwd. | |
Biskwie | woensdag 4 november 2009 @ 19:55 |
ik heb ook een bestron oven gekocht ben benieuwd | |
David | donderdag 5 november 2009 @ 16:48 |
morgen weer pizza met onze houtoven! | |
renzell | zondag 15 november 2009 @ 08:54 |
tvp Even kijken of ik vandaag zo'n steen op de kop kan tikken. | |
lekzzz | zondag 15 november 2009 @ 09:17 |
tvp | |
GuitarJJ | woensdag 18 november 2009 @ 13:05 |
Vanavond weer pizza maken (wordt de 2e keer dat ik dit doe) Zit er over te denken om zelf de saus te maken. Iemand een goed recept? Had de vorige keer Wyko pizzasaus van de bakkerij meegenomen, die was lekker (pittig)! | |
GuitarJJ | woensdag 18 november 2009 @ 18:29 |
Pizza was erg lekker, alleen vergeten een foto te maken Bodem nog via een pak meel van koopmans (randen ingesmeerd met olie + knoflook). Saus via dit recept op smulweb.nl Verder zat er het volgende op: kaas, champignons, ananas, ham, salami en uitjes(in de saus). Een lekkere, niet tè harde, bodem. Oja ook nog verschillende kruiden; pizza kruiden, oregano, italiaanse kruiden. | |
motorbloempje | woensdag 18 november 2009 @ 18:33 |
dit moet ik ook nog steeds een keer doen.. lijkt me iets voor een druilerige zondag.. zal het op het ideeënbord zetten | |
-Mellow- | woensdag 18 november 2009 @ 23:02 |
quote:Tot nu toe de lekkerste hier: - hele bol knoflook - 2 uien - salie, rozemarijn, tijm, oregano (allemaal vers natuurlijk) - plens goede rode wijn - kilo tomaten - veel olijfolie - theelepel suiker - peper en zout uien aanfruiten in de olijfolie, fijngehakte knoflook erbij, dan de fijngehakte kruiden. Vervolgens de in stukjes gesneden tomaten erbij en daarna de rest van de ingrediënten. Aan de kook brengen en dan zo lang mogelijk op een heel laag vuurtje laten pruttelen. Ik doe altijd iets van 6 uur. Daarna staafmixen en tot gewenste dikte inkoken. Ik maak vaak grote hoeveelheden en vries het dan in kleine porties in. Zo heb je altijd de lekkerste tomatensaus paraat voor allerhande culinaire probeersels. Een flinke lepel van deze saus maakt in principe alles lekker | |
Drossie | maandag 7 december 2009 @ 18:58 |
Waar zijn de pizzastenen nog redelijk betaalbaar? Ik wil er eentje kopen, maar ik vind ze zo duur... | |
ki_ki | maandag 7 december 2009 @ 21:23 |
tevepee | |
Biskwie | maandag 7 december 2009 @ 22:51 |
oooh, ik krijg van de week mijn bestron oven! | |
minilot | maandag 7 december 2009 @ 23:58 |
quote:Hoeraa! Alvast veel plezier ermee! Ik ben er nog steeds heel erg mee in mijn nopjes, al gebruik ik 'm niet alleen voor pizza. Ik bak er minstens zoveel naanbroodjes in! | |
Biskwie | dinsdag 8 december 2009 @ 00:10 |
quote:ooooh, lekker... laat de tips maar komen | |
minilot | dinsdag 8 december 2009 @ 00:17 |
quote:Ik gebruik al twee maanden dit recept voor naanbrood: linkje Meestal voeg ik nog zaken als geroosterde knoflook, venkelzaad, koriander of kerrie toe aan het deeg. Je kunt er eigenlijk alles instoppen. Brokje deeg uitrollen tot druppelvorm, drie minuten op de hoogte stand in de Bestron en klaar. Het is echt ongeloofelijk zacht en luchtig naanbrood, duizend keer beter en lekkerder dan die uit de supermarkt. En in een gewone oven krijg je ze nooit zo goed! Meestal kneed ik op vrijdagavond een boel deeg, dat laat ik dan anderhalf uur rijzen en dan gaat het de koelkast in. Kan ik het hele weekend vervolgens steeds een stukje van het deeg afplukken om naan mee te bakken! Die Bestron is in vijf minuten op temperatuur, dus zo klaar. | |
robuust89 | donderdag 10 december 2009 @ 12:18 |
een heus verhaal van het pizzafront robuust gaat pizza maken, en bij gebrek aan tipo 00, heb ik kristalbloem gehaald uit de super, instantgist, you know the drill. uiteraard vergeet robuust een cruciaal element: de pizzasaus dus ma en broer helpen met snijden van ingredienten, ik zet de oven op zn hoogste stand (dat ding gaat tot 250, en daarna staat er 1 streepje tot en met 3 streepjes. Die moet ik hebben! ) kom ik terug van de supermarkt, consternatie! blijkt dat de keuken blauw stond, en de rookmelder had ook van zich laten horen waarom staat zo'n optie in hemelsnaam op zo'n oven, als ie t niet aankan? (oven is vies?) dus ik terugschroeven naar 180 graden (ja, zo bakt me ma altijd pizza, en dat werkt, dus) deeg uitrollen, saus drop, meuk drop en hoppa in de oven. of ik voortaan de pizza maak, want mams gaat het niet meer doen oftewel, hij was LEKKER! deeg doet wonderen! me ma gebruikte altijd die kant en klare koopmans meuk, which is bagger :p dus, een vraag, met zo'n hoge ovenstand, wordt de boel dan wel gaar? (wij houden van die amerikaanse bodems ) | |
David | zaterdag 12 december 2009 @ 14:47 |
de 'sleutel' tot een krokante bodem is de bodem te kunnen storten op een hete plaat of steen die al warm is IN de oven. Als je dit niet doet bestaat de kans dat, als je op een hoge temperatuur bakt, je bodem nog wak als je toppings al gaar zijn. zo'n pizzasteen is dan ook een aanrader denk ik, ik doe het in een echte steenoven, wat naturlijk hetzelfde principe is, alleen dan nog beter | |
Some-Lady | woensdag 16 december 2009 @ 18:05 |
terugvindpizza | |
Biskwie | donderdag 31 december 2009 @ 16:31 |
goed, het heeft even geduurd .... het deeg is nu lekker aan het rijzen, over een uurtje ga ik hem rollen | |
Enfermera | donderdag 31 december 2009 @ 16:44 |
quote:Lekkerr! Ik ga nieuwjaarsdag lekker pizza maken | |
ArtemisQ | vrijdag 1 januari 2010 @ 13:10 |
Oeh, ik ook! Maar meer vanwege het 'Oja, de winkels zijn vandaag gesloten, wat heb ik in huis". Pizzadeeg heb ik nog in de vriezer liggen, en ik denk met tomatensaus, diepvriesspinazie (gewoon ontdooien en erop leggen werkt wel denk ik), kaas en cherrytomaatjes (tenminste, die heb ik nog voor zover ik t me kan herinneren!). Heb er nu al zin in! Waarmee gaan jullie ze beleggen? | |
ThunderBitch | vrijdag 1 januari 2010 @ 13:13 |
tvp | |
DJ-Kool | vrijdag 1 januari 2010 @ 13:25 |
ik gok dat SHE hier met een kloon heeft gepost. | |
Lotje-Plusone | vrijdag 1 januari 2010 @ 20:38 |
Ik heb nu een lekkere vispizza in de oven staan De bodem is uit een pakje, de saus is wel zelf gemaakt. Er zitten verschillende soorten visjes en kazen op. Lekker! | |
Harriemiepje | zondag 3 januari 2010 @ 22:04 |
tvp | |
-Mellow- | zondag 3 januari 2010 @ 22:26 |
wat is er zo geweldig aan die bestron oven? Hij kan hoger ofzo? Wat is eigenlijk de ideale pizzabaktemperatuur? Ik krijg mijn pizzabodems nog steeds niet perfect namelijk... wel krokant, maar meestal net iets te krokant en niet luchtig genoeg [ Bericht 10% gewijzigd door -Mellow- op 03-01-2010 22:39:38 ] | |
Citizen.Erased | zondag 3 januari 2010 @ 22:41 |
Ik ga binnenkort ook een poging wagen, moet het topic nog even nalezen voor verschillende tips. TVP | |
Quispi | maandag 4 januari 2010 @ 15:55 |
quote:Er zit een pizzasteen in en de temperatuur gaat tot 450 graden, waardoor je pizza in een kleine 4 minuten knapperigen toch ook nog zacht is. Ik ben verliefd op de bestron! | |
Lief-visje | woensdag 6 januari 2010 @ 12:00 |
Kan je voor het deeg ook harde tarwebloem gebruiken ? | |
-Mellow- | woensdag 6 januari 2010 @ 12:26 |
quote:hmm.... ik heb geen ruimte meer in de keuken | |
dekilo | woensdag 6 januari 2010 @ 14:43 |
Ik heb een pizzasteen aangeschaft maar merk geen verschil in een pizza op de steen of zo in de oven. Bodem blijft even knapperig en luchtig. | |
Lief-visje | woensdag 6 januari 2010 @ 16:04 |
Hoe lang moet een pizza gemiddeld in de oven ? Ik heb alles voor het deeg gehaald zoals in de OP en verder salami, chorizo, mozzarella en losse strooikaas en natuurlijk pizzasaus. | |
Dr.Hilfiger | woensdag 6 januari 2010 @ 16:09 |
quote: quote:http://www.italie.nl/Zelf+pizza+maken/3365/default.html Het is ook afhankelijk van de oven. | |
Lief-visje | woensdag 6 januari 2010 @ 16:13 |
quote:Super, bedankt !! | |
Dr.Hilfiger | woensdag 6 januari 2010 @ 16:17 |
quote:Probeer in ieder geval op de hoogste temperatuur te bakken. En de bodem niet al te dik maken. | |
Blik | woensdag 6 januari 2010 @ 16:17 |
quote:In ieder geval zo heet mogelijk, en dan daarop de tijd aanpassen. Een beetje pizzaoven wordt ook 300 - 400 graden. | |
Lief-visje | woensdag 6 januari 2010 @ 19:27 |
Zo mijn eerste pizza gemaakt na dat ik het deeg 30 min heb laten rijzen heb ik de tomatensaus erop gedaan. Toen 10 minuten in de oven daarna alle ingrediènten erop en toen nog een keer 10 minuten in de oven. Zie hieronder het resultaat: nu alleen de mozarella nog en nu in de oven! en het eind resultaat : | |
ik_jij_en_jou | woensdag 6 januari 2010 @ 19:34 |
omg! Wat een topic Maak zelf wel eens turkse pizza's, maar ga dit zeker proberen! | |
miss_dynastie | woensdag 6 januari 2010 @ 20:02 |
Een tijdje geen pizza's gemaakt omdat ik niet zo'n fan was van de bodem, daarom nu een pizzasteen, ben benieuwd of het beter gaat | |
Harriemiepje | donderdag 7 januari 2010 @ 15:36 |
@ Lief Visje: wat een leuke vorm! Heb je pizza gebakken voor je vriend? Ik heb gisteren de Bestron pizza oven besteld, hoop dat ie er snel is, want ik heb wel zin in eigengemaakte pizza! Pizza's uit onze heteluchtoven gaan wel, maar meestal is de korst te hard en de groente een beetje verbrand. | |
Lief-visje | donderdag 7 januari 2010 @ 17:55 |
quote:Haha had ik maar een vriend had hij vast leuk gevonden. De vorm zat in een kerstpakket van 2 jaar terug. Maar was nog nooit gebruikt. Op de achterkant staat heel groot I love Pizza ! | |
MrFisty | donderdag 7 januari 2010 @ 19:14 |
Gisteren weer op 3 heerlijke pizza's getracteerd. Gemaakt met mijn G3 Ferrari oven: Recept: - 300gr water - 500gr biol. meel - 50gr zuurdesem - 20gr - grammetje gewone gist Courtesy of http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm Zo'n 10 jr lang bak ik al pizza's, maar heb nooit die authentieke smaak ervaren zoals in enkele pizzaria's of in Rome (Dar Pietro). Het enige wat ik wist om een smaakvolle pizza te maken was hoge temperatuur. De hoge temp. zou dan de smaak van het deeg en de topping vergroten, dus de combi-magnetron en later de oven gingen op de max. Wat mij elke keer teleurstelde was de smaak van het deeg; de bodem bleef gewoon smaken naar brood. Wat voor variaties ik ook probeerde met de saus of de deegingredienten (gist van de bakker enz.) de broodsmaak bleef aanwezig. Zelfs met mijn G3 oven bleef dat het geval: de bodem werd goed, maar de broodsmaak bleef. Uiteindelijk op Jeff Varasano gestuit en nu eindelijk pizza's met karakter Wie bereidt nog meer pizza's met zuurdesem of de kneedtechnieken van Jeff? | |
0013379 | donderdag 7 januari 2010 @ 19:41 |
volgens mij is het een beetje misgegaan | |
Asskicker14 | donderdag 7 januari 2010 @ 19:47 |
Wat smerig zeg, nooit aan gedacht om een bakplaat eronder te zetten? | |
0013379 | donderdag 7 januari 2010 @ 20:28 |
quote:ja nu wel | |
La_Vita | donderdag 7 januari 2010 @ 21:55 |
quote: | |
Terpentin07 | donderdag 7 januari 2010 @ 22:11 |
quote:Veel plezier met schoonmaken. | |
miss_dynastie | donderdag 7 januari 2010 @ 22:29 |
venomsnake | donderdag 7 januari 2010 @ 22:56 |
quote: | |
Biskwie | donderdag 7 januari 2010 @ 23:43 |
quote:maar 1 vraag: HOE KAN IEMAND DAT OOIT ZO VERKEERD DOEN? echt WTF | |
NutKees | donderdag 7 januari 2010 @ 23:46 |
Vers deeg op een rooster leggen? Da's... niet slim. | |
Parlay | vrijdag 8 januari 2010 @ 00:36 |
LOL, en dan zo droog "volgens mij is het een beetje misgegaan" Nu al de leukste post van 2010 | |
knep | vrijdag 8 januari 2010 @ 00:57 |
@ 0013379 Heb zelf ook al een paar jaar een Bestron, werkt prima . Heb nog een paar pakken pizzadeeg uit Italia liggen, binnenkort maar weer eens eentje in elkaar flansen . | |
dekilo | vrijdag 8 januari 2010 @ 08:05 |
quote:Verder niks aan doen gewwon laten afbakken........... | |
minilot | vrijdag 8 januari 2010 @ 11:18 |
quote:Je gaat me toch niet vertellen dat JIJ de man bent achter het pizza fail-plaatje dat al een half jaar overal op internet rondzwerft, hè? | |
Enfermera | vrijdag 8 januari 2010 @ 12:37 |
quote:Blijkbaar zijn er meer sukkels die zoiets geprobeerd hebben: | |
MrFisty | maandag 11 januari 2010 @ 18:14 |
PIZZADEEG MAKE-OVER voor: na: Pizza met ansjovis, kappers, ui-ringen en knoflook | |
nadiaschoonheid | maandag 11 januari 2010 @ 18:37 |
Pizza met tonijn en groente 1 kilo meel 750 ml tot 1 l. melk (of water kan ook) 2 zakjes instantgist 1 eetlepel zout. Beleg 2 blikjes tonijn 1 blikje tomatenpuree 2 grote uien 1 gr. paprika 1 rode paprika geraspte kaas groene olijfjes zonder pit pizzakruiden (of oregano-kruiden) Meng wat lauwe melk met gist. Doe de meel in bak en giet hierbij lauwe/warme melk bij, de gist en zout en kneed dit tot een soepele deeg. Deeg moet heel zacht zijn (iets steviger dan donutdeeg zeg maar) het mag niet zo stevig zijn als brooddeeg. Het mag nog een beetje aan je handen plakken zeg maar. Kneed dit even voor 10 min goed door en laat dit op een warme plek voor ruim een half uur rijzen. Doe wat olijfolie in een pan en fruit de stukjes uit een beetje aan, en zo ook de paprika's (ik bak het altijd een beetje aan voor de smaak, ik doe het bijna nooit rauw op de pizza). Voeg wat zout toe. Als het deeg gerezen is bestuiif je de ovenplaat (eventueel met bakpapier erop) met wat meel zodat het deeg er niet op plakt en doe ook wat meel over het deeg heen zodat je het uit kunt werken. Maak er een mooie vierkant van (hele bakplaat gebruiken) of maak er een grote ronde vorm van. besprenkel het deeg met wat olie en smeer die voorzichtig over het deeg heen. Doe er tomatenpuree op (paar flinke theelepels) en smeer dit ook voorzichtig uit. Strooi er tonijn op, de uien en paprika en olijven en als laatst de pizzakruiden over de pizzaheen en geraspte kaas (je kan als je dat lekker vindt ook plakjes mozarella gebruiken). Zet de oven op een niet al te hoge stand (140-150 is wel goed en voor gas 3-4) en laat de pizza rusten bakken voor zo een half uur tot het deeg gaar is. Als het goed is heb je een hoge, luchtige deeg (dus geen platte pizzabodem, daar gebruik je een ander recept voor). Eet smakelijk! | |
Felixa | zondag 17 januari 2010 @ 14:35 |
Heb vandaag een hele lading pizzadeeg gemaakt, goed voor zo'n 16 pizza's. Die gaan als porties de vriezer in, behalve eentje, die gaat vanavond op de Bestron. | |
Sandous | zondag 17 januari 2010 @ 15:55 |
quote:oow wat heb ik moeten lachen om deze foto.. Niet dat ik het goed kan ofzo | |
NutKees | maandag 25 januari 2010 @ 14:27 |
quote:Veel te veel smurrie op elkaar gestapeld, dat deed ik tot een jaar geleden ook altijd verkeerd. Geloof me, de lekkerste pizza bak je met zo min mogelijk toppings: kaas, tomatensaus, beetje vlees OF vis OF champignons en wat verse basilicum. Moet je deeg wel in orde zijn, anders heb je inderdaad camouflage nodig. | |
AKnynke | maandag 25 januari 2010 @ 14:39 |
ik ga vanavond een pizza namaken die ik in Zimbabwe erg lekker vond. K ben benieuwd of het nu nog zo lekker is, of dat het daar zo lekker was omdat het zo'n luxe was.. Pizza met avocado, kip en feta-kaas. K denk dat ik het een beetje tweak, en de avocado pureer en als basis gebruik, en daarboven op kip in stukjes en feta brokjes. Misschien nog wat mozerella of andere kaas...eens even kijken. | |
AKnynke | maandag 25 januari 2010 @ 19:42 |
quote:Resultaat: | |
ArtemisQ | dinsdag 26 januari 2010 @ 17:52 |
Het ziet er uit als een erwtensoep-pizza! Wassie lekker? Anyway, van het weekend met een vriend een pizza met 2 smaken erop, de ene helft was brie/peer/courgette/nootjes/honing en de andere 'standaard' tomaat/mozzarella/champignons. Wel veel te veel erop gegooid waardoor de bodem erg zompig was, dat is jammer. | |
Lief-visje | zaterdag 30 januari 2010 @ 14:34 |
Vanavond weer pizza maken nu 2 verschillende : 1 met zalm en mozarella en 1 met salami en chorizo | |
Erasmo | zaterdag 13 februari 2010 @ 20:51 |
Tomatensaus, uien, olijven kappertjes en kaas: | |
Spanky78 | zaterdag 13 februari 2010 @ 20:54 |
Spek, appel, geitenkaas, rucola. quote:Verder heb ik graag pizza met zelfgeroosterde paprika (roosteren aan het gasfornuis), gemarineerde artisjok (in olie, citroensap, kruiden en knoflook), zwart olijven, ham. helaas geen foto's. Ennuh, ik heb helaas geen oventje die heter kan dan 250.... | |
Drossie | zondag 14 februari 2010 @ 16:04 |
quote:Wat is naast de vorm en het beleg juist het verschil tussen een gewone (italiaanse) en een turkse pizza? heb je recepten van turkse pizza's? Ik maak vrij veel gewone pizza's, maar heb nog nooit een turkse gemaakt. Gisteren nog 2 gewone pizza's gemaakt. Voor de vriendin eentje met: tomatensaus(zelf gemaakt), paprika, champignons, maïs en mozarella. Voor mezelf: tomatensaus, chorizo, peperoni, paprika, champignons, maïs en mozarella. Lekker dat dat was! | |
Lotje-Plusone | zondag 14 februari 2010 @ 16:10 |
quote: | |
Fastmatti | zondag 14 februari 2010 @ 16:12 |
quote:Heb je deze echt zelf gemaakt? Zo ja, dan word ik wel een beetje jaloers. | |
Erasmo | zondag 14 februari 2010 @ 16:22 |
quote:Dank je, het is geen hogere wetenschap hoor Voor de bodem heb ik het recept uit de startpost gebruikt. Het deeg in de broodbakmachine gemaakt, dat ding is echt ideaal daarvoor De saus bestaat uit een pak gezeefde tomaten, deze laten uitlekken, fijn geprakt en er zo'n klein blikje tomatenpuree doorheen gedaan. Zelf jonge kaas geraspt, de uienringen heel even in de magnetron gedaan zodat ze niet meer zo hard zijn, olijven en kappertjes komen gewoon uit een potje Vervolgens alles op een pizzasteen in de oven gedaan en presto, pizza! | |
machutch | dinsdag 16 februari 2010 @ 15:08 |
Ik maak elke vrijdag verse pizza voor mijn zoon en mij zelf. Lekker en gezond. Gewoon op de bodemplaat van een springvorm. Ieder week weer andere ingredienten maar met spek salami ui kaas en tomaat is wel zijn favoriet. Ik hou meer van olijven kaas parika tomaat mais en ham (meestal pittig gemaakt met een vers pepertje) | |
JeOma | dinsdag 16 februari 2010 @ 15:13 |
quote:Gezond? Ik ben echt een liefhebber van pizza (volgens mij ben ik deze serie threads zelfs begonnen) maar volgens mij is pizza echt rete-ongezond. Maar wel onwijs lekker (heb gisteren ook weer 2 kunststukjes gemaakt). Maar ben wel benieuwd waarom jij denkt dat 't gezond is... | |
ArtemisQ | dinsdag 16 februari 2010 @ 16:21 |
Ach, heel ongezond is het ook niet, als je er niet teveel kaas opgooit en een beetje groenten | |
Erasmo | dinsdag 16 februari 2010 @ 16:25 |
Pizza is zo gezond als je het zelf maakt, als je hem vol kiepert met vlees zal ie behoorlijk wat slechter zijn dan als je er groenten op gooit | |
ThunderBitch | dinsdag 16 februari 2010 @ 16:25 |
quote:Zo rete-ongezond is het volgens mij ook niet. Ja, tegenwoordig schijnt kaas weer not-done te zijn. Voor de rest zou ik niet weten wat er slechter aan is, dan aan een lap vlees, jus, aardappels of rijst. | |
Zonnestraaltje86 | dinsdag 16 februari 2010 @ 16:30 |
quote: Hahahaha mn nichtje van 4 weet nog, dat dit gedoemd was om te mislukken.. | |
Winner_Taco | dinsdag 16 februari 2010 @ 16:33 |
Gezond of niet ligt natuurlijk vooral aan wat je erop pleurt. Een quattro formaggi zal baggervet zijn terwijl een pizza met olijf , kappertjes en een minimale hoeveelheid mozarella vast geen kwaad kan . | |
NutKees | dinsdag 16 februari 2010 @ 16:39 |
Diepvries pizza's zijn rete-slecht ja. Ik kan me niet voorstellen dat een beetje deeg, tomaten, basilicum, mozzarella en olijfjes o-zo slecht voor je zijn. | |
FutureFairytale | dinsdag 16 februari 2010 @ 16:45 |
quote:maar niet zo lekker, gewoon beleggen met mozzarella is heerlijk en daarbij is mozzarella ongeveer 2x minder vet dan volvette kaas. SPOILER | |
Winner_Taco | dinsdag 16 februari 2010 @ 16:49 |
quote:Ligt er denk ik aan. Zeker in de zomer is een eenvoudige pizza zoals eerder gepost heerlijk. Olijfjes, beetje deeg,tomatensaus en verse italiaanse kruiden met wat rucola Zelf gebruik ik liever buffelmozzarella op de pizza . Mits niet overdadig gebruiken is het idd zeker niet slecht. Helemaal als je verder geen vlees gebruikt zal het met de Kcal wel meevallen toch? | |
Erasmo | dinsdag 16 februari 2010 @ 17:20 |
quote:Kaas is ook niet slecht, kaas op alles, dat is wel slecht. | |
Platina | woensdag 17 februari 2010 @ 12:14 |
Ik ga vanavond zelf pizza maken. Heb een recept van een klasgenoote gekregen. Zit alleen wel erg veel gist in (30 gram op 200 gram bloem). Een klein beetje aanpassen dan maar. Ik ben benieuwd hoe het deeg er uit komt te zien iig. | |
vaagsel | woensdag 17 februari 2010 @ 12:25 |
quote:Dat betreft dan ongetwijfeld verse gist. Als je droge gist gaat gebruiken heb je een stuk minder nodig.. | |
Platina | woensdag 17 februari 2010 @ 12:38 |
quote:Het is inderdaad bakkersgist, dan houd ik het originele recept maar aan! | |
Sala-adin | woensdag 17 februari 2010 @ 12:47 |
Toen ik 15,16 was werkte ik in een pizzeria en toen kon ik mooie ronde pizza's maken. Nu 7 jaar later bak ik er niks meer van | |
minilot | woensdag 17 februari 2010 @ 13:02 |
quote:Maar dan nog is het heel veel! Mijn recepten met verse gist gaan allemaal uit van tussen de 10 en 20 gram verse gist op 2,5 cup bloem (575 gram). | |
Platina | woensdag 17 februari 2010 @ 17:46 |
De pizza's zitten er nu in! Dus ik hoop vnv of morgen te kunnen berichten hoe het gegaan is. | |
onderjas | woensdag 17 februari 2010 @ 20:53 |
Wow, krijg echt honger van de pizza's op de eerste pagina. Maar ik heb een vraagje naar aanleiding van de OP. Er staat een tip om een oven te kopen die tot 450 graden gaat. Maar dat hoeft toch helemaal niet? Of is het hoe warmer hoe beter? (Maar zelf altijd pizza op 220 graden en smaken ook goed.) | |
Gtaboy107 | woensdag 17 februari 2010 @ 21:20 |
quote:Lag echt in een deuk. (Ik kan het maar net iets beter hoor) | |
Platina | woensdag 17 februari 2010 @ 22:01 |
Nou, ze smaakten niet echt super. Het deeg viel tegen maar de saus smaakte wel goed gelukkig. Recept deeg: 200 gram bloem, 25 gram gist, 1 tl zout, 1 tl suiker, 2 el olijfolie + 1 dl lauw water. Dit goed kneden, indien droog meer olijfolie/water indien te nat meer bloem. Dit goed kneden en vervolgens omslaan (lucht) en vervolgens 45 minuten laten rijzen (bij je verwarming als het even kan) met een vochtige dok eroverheen. Dan niet meer kneden en vervolgens met een deegroller uitrollen. Recept saus: 1 ui + 1 teen knoflook fruiten in olijfolie, vervolgens 1 blik tomatenblokjes en 1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree toevoegen. Dit laten pruttelen, vervolgens basilicum en oregano toevoegen + zout en peper. Dan laten koken tot het ingedikt is en goed smeerbaar. Ik had als topping: Italiaanse salami, pepertjes, ui, paprika, jong belegen kaas en mozzarella. Dat was dan weer wel super! | |
machutch | donderdag 18 februari 2010 @ 12:15 |
quote:Wat is er ongezond aan een verse pizza, als er verse ingredienten op zitten, olijf olie veel gezonder dan boter, verse groente, tomaat (verse) , het meest ongezonde is kaas. het deeg is volgens mij ook niet ongezond. Het zout is geen probleem als je alles zelf maakt. Voor mij is een pizza niet ongezond. Maar ben benieuwd waarom jij vind dat het ongezond is. | |
Stansfield | donderdag 18 februari 2010 @ 13:04 |
Zo dat ziet er allemaal lekker uit zeg. Maar wat ik zo lees is een ovensteen wel noodzakelijk voor een erg lekkere pizza. Misschien binnenkort maar eens een keer aanschaffen. | |
The_Hives | donderdag 18 februari 2010 @ 13:43 |
quote:nee hoor. Niet noodzakelijk. Ik doe het met combi-magnetron en smaakt stukken beter dan diepvries of bestel pizza. | |
Stansfield | donderdag 18 februari 2010 @ 14:01 |
quote:Ga ik dat eerst eens proberen. En mocht dat zo goed bevallen kan ik altijd nog een pizza steen bestellen om mijn pizza nog lekkerder te maken. | |
The_Hives | donderdag 18 februari 2010 @ 14:03 |
precies. En het is ook gewoon oefenen. De eerste keer bijvoorbeeld had ik er veel te veel opgedaan aan saus, tomaten enzovoort waardoor de pizza relatief slap en zompig werd. Je moet even gevoel krijgen voor de juiste dikte van het deeg en beleg zodat hij voor jezelf lekker wordt | |
Blik | donderdag 18 februari 2010 @ 14:22 |
quote:Als je een echte pizza wilt maken zul je een pizza-oven moeten kopen die temperaturen tot 400 graden aankan. Die pizza-steen is natuurlijk een leuke gadget, maar zo enorm veel voegt het nou ook weer niet toe vind ik persoonlijk | |
marco-h | vrijdag 19 februari 2010 @ 10:53 |
-edit- [ Bericht 92% gewijzigd door MissHobje op 20-02-2010 00:43:25 (spam) ] | |
Erasmo | vrijdag 19 februari 2010 @ 11:30 |
quote:Ja lekker, met spam! | |
marco-h | vrijdag 19 februari 2010 @ 11:34 |
quote:een spam-pizza | |
MissMSX | vrijdag 19 februari 2010 @ 11:39 |
Word ik hier aan de schandpaal genageld als ik zeg dat ik de bodem van mijn zelfgemaakte pizza altijd uit een pakje maak? Binnenkort maar weer eens maken en dan post ik een mooie foto | |
Erasmo | vrijdag 19 februari 2010 @ 12:06 |
Neuh als ij dat wilt Maar heb je het al eens zelf geprobeerd? Het is echt heel gemakkelijk | |
marco-h | vrijdag 19 februari 2010 @ 12:18 |
quote:Een pizza maken doe je niet alleen, dat doe je met je gezin en als je tijd hebt. Het maken van een eigen pizza is heerlijk en leuk. Als het mislukt bestel je gewoon [ Bericht 6% gewijzigd door MissHobje op 20-02-2010 00:42:12 (teveel naam aanhalen) ] | |
ColdFeet | vrijdag 19 februari 2010 @ 12:19 |
MissMSX, moet deeg uit een pakje ook rijzen? Zo ja, dan kun je inderdaad net zo goed zelf deeg maken. | |
MissMSX | vrijdag 19 februari 2010 @ 12:35 |
Uit een pakje hoeft het niet te rijzen Ik wil wel een keertje zelf deeg maken. Dat deed mijn moeder vroeger ook altijd Maar dan moet ik wel echt een keer zin hebben | |
ColdFeet | vrijdag 19 februari 2010 @ 13:00 |
quote:Nou ja, dan heb je met een pakje iig tijdwinst Leuk klusje voor een zondagmiddag, misschien? | |
NutKees | vrijdag 19 februari 2010 @ 13:02 |
Ik heb 1 keer pizza-bodem uit een pak gemaakt (koopmans volgens mij), NOOIT meer. Wat was dat smerig vergeleken met zelf gemaakt. | |
motorbloempje | vrijdag 19 februari 2010 @ 13:02 |
quote:dat dus.. het zat in mijn kerstpakket vorig jaar, dus nou ja.. he.. maar eens opgemaakt.. bah! | |
minilot | vrijdag 19 februari 2010 @ 13:44 |
quote:Wat scheelt: ik maak meteen deeg voor acht pizza's en ik stop de bolletjes deeg dan gewoon in de vriezer. Want het kost net zoveel tijd om veel deeg te maken als om weinig deeg te maken. Bovendien, aan échte tijd kost het maar tien minuten kneden. Bij het rijzen hoef je natuurlijk niet te blijven. Dus iedereen die wel eens drie uur achtereen thuis is en een kwartiertje aan deeg kan besteden kan voor twee maanden pizzadeeg maken, als je elke zaterdag pizza wilt eten. | |
MissMSX | vrijdag 19 februari 2010 @ 13:46 |
Ik wist niet dat het in de vriezer kan Laten ontdooien op kamertemperatuur en dan nog eens doorkneden? | |
NutKees | vrijdag 19 februari 2010 @ 13:53 |
Volgens mij mag je het niet laten rijzen voordat je het in de vriezer doet. Dus mengen, kneden en dan direct de vriezer in. Later op kamertemperatuur laten ontdooien en ook laten rijzen. Ik kan er naast zitten want ik vries bijna nooit in... | |
minilot | vrijdag 19 februari 2010 @ 13:54 |
Trouwens, even uit het Geniale Pizza-topic van een paar weken geleden gekopieerd.. Begin februari maakte ik de Moroccan Lamb-pizza na van de Australische culinair verantwoorde pizzaketen Crust. Pizza werd niet door mij belegd maar door mijn lief en ziet er dus niet zo hip uit, maar was wel érrrrrg lekker. Volkoren pizzadeegkorst, zoete tomatensaus, lamsvlees met raz el haout, rode ui, yoghurt met verse munt, jonge bladspinazie, en (niet op de foto) partjes citroen. Het was qua smaak een bijzonder onorthodoxe pizza, maar vreselijk lekker! | |
minilot | vrijdag 19 februari 2010 @ 13:57 |
quote:Ik wel, en het is geen enkel probleem! Wat ik doe is dit: - Deeg kneden - Deeg op een warme plek twee uur laten rijzen - Deeg nog een dag laten narijzen in de koelkast (goed voor de smaak) - Deeg in bolletjes verdelen en de vriezer in Als ik pizza wil eten haal ik 's morgens of 's middags alvast het bolletje uit de vriezer. Laat ik op kamertemperatuur ontdooien, 's avonds gewoon uitrollen/uitduwen tot pizzavorm. Perfecte bodems, doet nauwelijks onder voor vers deeg. | |
Felixa | vrijdag 19 februari 2010 @ 14:06 |
Ik vries mijn deeg ook in als het gerezen is en dat gaat helemaal prima. | |
minilot | vrijdag 19 februari 2010 @ 14:12 |
Ik vraag me zelfs af of deeg überhaupt nog wel wil rijzen als je het eerst in de vriezer stopt? Pleeg je daarmee geen moord op de gist? Ik weet het niet hoor - misschien dat de luitjes in het broodbaktopic er meer verstand van hebben. | |
Platina | vrijdag 19 februari 2010 @ 14:16 |
-20 zullen de meeste gisten denk ik niet overleven. Al kunnen ze volgens mij wel temperaturen van - 15 aan (indien ze psychrofiel zijn). | |
-Mellow- | vrijdag 19 februari 2010 @ 14:29 |
ik heb de ervaring dat deeg veel minder rijst als het eenmaal in de vriezer is geweest. Het komt nog wel iets omhoog maar je kan inderdaad beter invriezen na het rijzen. | |
Lotje-Plusone | vrijdag 19 februari 2010 @ 23:12 |
hmm nu wil ik ook wel een keer zelf te bodem maken. Wat is daar het beste recept voor? En moet het na het rijzen persee in de vriezer? | |
Erasmo | vrijdag 19 februari 2010 @ 23:13 |
In de op staat een recept. En het hoeft alleen in de vriezer als je meerdere porties tegelijk maakt. | |
Stansfield | dinsdag 23 februari 2010 @ 13:25 |
Dit weekend eens gaan proberen. Bloem heb ik in huis. Alleen nog wat zakje gist kopen en wie een lekkere topping bedenken. | |
Felixa | dinsdag 23 februari 2010 @ 13:31 |
Ik maak mijn deeg altijd in de broodmachine. Ging altijd prima tot afgelopen weekend. Ik heb exact hetzelfde recept gebruikt als de andere keren maar na afloop van het programma (alleen kneden) lag er een slappe hoop deeg op de bodem terwijl normaal gesproken het een mooie stevige bal was. Het enige wat er anders was, was dat het vrij "oud" bloem was. Ik keek op de verpakking en de houdbaarheidsdatum was 27-02-2010, aanstaand weekend dus. Zou het daar aan kunnen liggen? Het lijkt me stug, maar ja... je weet nooit. | |
Erasmo | dinsdag 23 februari 2010 @ 14:11 |
Kan zijn dat je gist een dag vrij had Ik maak het hier ook altijd in de broodbakmachine en dat is echt ideaal, meuk erin, anderhalf uur later heb je een perfect basisdeeg. | |
DrukVout | dinsdag 23 februari 2010 @ 15:51 |
quote:Afgelopen zondag heb ik dit dus ook gemaakt. Lam iets anders gekruid. Geen bladspinazie, maar wel feta en tomatenplakjes erop gedaan. Alleen wat me dus altijd gebeurd is dat het in het midden veel te nat wordt... Ik heb de saus 30min laten inkoken. Die was redelijk ingedikt. Alleen toch denk ik dat het door de plakjes tomaat is gekomen. Dit keer had ik zelfs de bodem los in de oven gedaan voor 5min op 250 graden. Daarna pas belegd en toen weer een 8min op 250graden. Zeker het midden was 1 natte hap... Iemand een idee waar het door komt en hoe ik dit kan oplossen? | |
NutKees | dinsdag 23 februari 2010 @ 16:28 |
Ik gok dat je teveel toppings hebt gebruikt. Mijn pizza's waren ook altijd klef en vochtig in het midden, tot ik de hoeveelheid saus en toppings ging halveren. | |
minilot | dinsdag 23 februari 2010 @ 17:08 |
De enige oplossing die naar mijn idee écht werkt, ongeacht hoeveel beleg je erop gooit, is om de pizza te bakken zoals -ie bedoeld is: op een loeihete steen. Dan schroeit de onderkant van de bodem in twee minuten knapperig, en is de rest van je bodem gaar. Ook als je zo'n barbaar wilt zijn die er er twee kilo saus en kaas en salami bovenop stapelt. | |
The_Hives | dinsdag 23 februari 2010 @ 17:09 |
uit tomatenplakjes de zaadjes en vocht halen helpt ook al een stuk. Zeker omdat je ook saus gebruikt | |
Erasmo | dinsdag 23 februari 2010 @ 17:10 |
Ik wil straks een eitje op mijn pizza doen, maar kan ie er dan al gelijk vanaf het begin op? | |
minilot | dinsdag 23 februari 2010 @ 17:16 |
quote:Dat hangt er nogal vanaf waar je je pizza op bakt! | |
onderjas | dinsdag 23 februari 2010 @ 17:17 |
quote:Ik zou eerst even het deeg in de oven doen zodat die het ei niet opzuigt zeg maar. Doet me trouwens denken aan die gast uit Amerika (volgens mij) die echt ontiegelijk grote/hoge pizza had gemaakt. Met bacon, kaas nog een keer bacon en ook een eitje. Kon jammer genoeg de plaatjes niet meer vinden. | |
JuiceJuice | dinsdag 23 februari 2010 @ 17:17 |
Ik krijg trek in pizza van dit topic | |
Erasmo | dinsdag 23 februari 2010 @ 19:23 |
quote:Op een pizzasteen in de oven Bodem heb ik voorgebakken, daarna tomatensaus, geraspte kaas, brie, banaan en een eitje in het midden | |
Ml-etje | dinsdag 23 februari 2010 @ 19:40 |
pizzadeeg gescoord bij appie dan wel heb geen idee waar ik het hier verder kan krijgen. Maakte normaal al wel pizza's maar dan met gewoon deeg, ben benieuwd naar het verschil. Heb een pizzasteen maar liet die altijd uit de oven Nu dus de pizzasteen in de oven en dan de pizza naderhand op bakpapier erop schuiven. | |
MaximusTG | woensdag 24 februari 2010 @ 13:39 |
Ik bak al een aantal jaar zelf pizza's, maar de laatste tijd was ik steeds gedrevener om de 'echte' Napoletaanse 'thincrust' pizza te leren maken. Mn pizza's waren op zich wel lekker, maar de saus moest eerst worden gekookt, en had een recept waar dan behalve tomaat, ui en knoflook ook ketjap en een bouillonblokje in ging. Wel eens wat uit een Toscaans boek geprobeerd, maar die saus waardeerde mn vriendin ook niet. Na gisteren eens het internet afgezocht te hebben en tot de conclusie gekomen te zijn dat een houtoven toch wel erg fijn is voor pizza bakken, was ik vastbesloten tot the next best thing in mn elektrische oven te komen. Heb wat recepten gecombineerd, maar de grootse verandering was de overnacht koude rijs. 2 uur voor bereiding eruit en met de handen gevormd. 'Saus' bestond uit gecrushte gepelde tomaten (lichtjes met een staafmixer) met de pitjes verwijderd. Daarnaast alleen mozzarella en basilicum erop. Heb de oven eerst voorverwarmd, met de bakplaat vlak onder het element. Daarna pizza met bakpapier en al erop laten glijden en oven op grillstand gezet (zodat element aanblijft en temperatuur hopelijk oploopt > 250 graden). Dit werkte super! Zie hier het resultaat: | |
JeOma | woensdag 24 februari 2010 @ 13:49 |
quote:Nice. Ziet er lekker uit! | |
Lief-visje | woensdag 24 februari 2010 @ 13:56 |
quote:Heerlijk ziet het eruit ! Heb van de week een verse pizza in de winkel gekocht. Zelf maken blijft toch het beste. | |
Tinkerbel_ACC_ | maandag 1 maart 2010 @ 13:48 |
hee, ik maak ook vaak zelf pizza, maar het deeg nog steeds uit pakjes zal binnenkort eens zelf proberen. Ik heb even een andere vraag: ik wilde deze week zelf pizza maken maar door omstandigheden is dat niet doorgegaan ... Nu heb ik dus heel veel ingredienten over. Ik vroeg me dus af: ik heb nu van die kant-en-klaar bodems hier liggen, kan ik die gewoon beleggen en dan "rauw" invriezen (er gaat kaas, ui, paprika, champignon op)? Of kan ik ze beter eerst even in de oven leggen voor het invriezen? Of bijv de champignons eerst bakken voor ik deze op de pizza leg? Ofwel: Help | |
conobram | maandag 1 maart 2010 @ 14:00 |
Aha precies zo'n oventje hier thuis staan, even een tvptje dus. | |
RhytmicalRemedy | maandag 1 maart 2010 @ 14:51 |
Ah! Bedankt voor dit topic! Zal mij zeker helpen! Echt bedankt! | |
onderjas | maandag 1 maart 2010 @ 16:34 |
Maar is 'hoe heter hoe beter' bij pizza echt het geval? Ik bedoel de oven hé. | |
Wooldoor | maandag 1 maart 2010 @ 19:11 |
quote:Zozo ziet er goed uit alleen persoonlijk vind ik hem iets te karig gevuld dan moet je er minstens 2 maken om vol te zitten | |
Zana | maandag 1 maart 2010 @ 19:59 |
heeft iemand ooit geprobeerd de oven voor te verwarmen en dan de bakplat met pizza beneden direct in de oven te schuiven (dus niet in de middelste of laagste gleuf, zoals bij een cake, maar gewoon helemaal onderin) | |
The_Hives | dinsdag 2 maart 2010 @ 08:43 |
quote:laagste gleuf en onderin is in mijn beleving hetzelfde | |
Ml-etje | dinsdag 2 maart 2010 @ 08:45 |
quote:Ziet er zeer goed uit! Het pizzadeeg vd AH is ook prima eetbaar, net als een topping van pesto, champi's, rucola en parmezaanse kaas met hier en daar wat gerookte ham erbij. | |
emss | dinsdag 2 maart 2010 @ 14:49 |
Hmmmmmmm... heb gisteren een pizza gemaakt met bacon, banaan en avocado (inspiratie uit Zuid Afrika)... yummie... dus bodem met klein beetje grof zeezout bestrooien, dan laagje tomatensaus, dan tomaatjes, basilicum, dunne schijfjes knoflook, mozarella, bacon, banaan, in de oven, en als laatste plakken avocado + zout en peper erover... [ Bericht 4% gewijzigd door emss op 02-03-2010 14:56:43 ] | |
MaximusTG | donderdag 4 maart 2010 @ 09:43 |
@Wooldoor, Ja klopt, dit is een van de traditionele napolitaanse pizza's, de pizza Margherita. Volgens de Napolitanen bestaan er maar 2 soorten pizza's, de Margherita en de Marinara. Dit was mn eerste test met mn nieuwe deegrecept, dus ik wou het risico niet lopen de pizza te verpesten met te veel en te vochtige toppings. Heb ondertussen al wat andere pizza's gemaakt, b.v. met salami, ui, paprika en champignons. Heerlijk! | |
DrukVout | donderdag 4 maart 2010 @ 10:14 |
quote:Afgelopen zondag dus de bakplaat in de oven gelaten. Oven op 250graden voorverwarmd. Pizza op bakpapier gemaakt. Bakplaat uit de oven. Pizza erop en hoppa erin terug. het vocht was een heeeeel stuk minder. Beleg was alleen wat karig. Had wel nog saus van de vorige keer uit de vriezer. Had er ham, salami en ui op gedaan. Ja meer hadden we niet in huis Probleem wat ik alleen nog vind is hoelang moet hij erin. Hij stond er nu een minuut of 8 in. Maar deeg was vrij compleet gebleven en mocht eigenlijk wel iets langer. Maar hoe lang doen jullie hem erin? | |
minilot | donderdag 4 maart 2010 @ 10:24 |
quote:Ik echt hoogstens drie minuten, maar ik heb nu eenmaal zo'n fijne Bestron. Als je het probeert in een gewone oven is het heel lastig om tips te geven zóveel hangt af van dikte van je deeg, je hoeveelheid beleg, hoe heet de ondergrond is waar je deeg op terecht komt, en dan zitten er tussen ovens onderling ook nog eens enorme verschillen. Gewoon een kwestie van uitproberen en dus veel pizza eten. | |
MaximusTG | donderdag 4 maart 2010 @ 14:55 |
@Drukvout Zoals minilot ook al zegt, het ligt dus heel erg aan de dikte van je deeg, met de werkwijze die ik nu gebruikt zit de pizza er zo'n 5 minuten in, ook op 250 graden. Had voor iemand anders een samenvatting gemaakt van mijn werkwijze, misschien heeft iemand er wat aan: http://dl.dropbox.com/u/1974016/Recept%20pizza%20Margherita.pdf Let niet op de ingewikkelde beschrijving van de tomatensaus , dat is een aanpassing van de werkwijze van Jeff Varasanos. Ik snapte eerst niet wat hij deed, maar hij gebruikt gewoon een zeer fijne passeerzeef om het water in de puree en de tomaten uit een blik te vervangen door vers water. Dat deed ik eerst niet, en het smaakte ook prima. Maar nu had ik laatst niet de goedkoopste tomaten in blik van de AH, maar hun huismerk, en die waren een stuk minder lekker, zeer bittere bijsmaak! Mozzarella + basilicum kan je natuurlijk door van alles vervangen. | |
DrukVout | donderdag 4 maart 2010 @ 15:49 |
Thanx voor het PDFje! Zal dat recept ook eens proberen. Altijd leuk om wat nieuws te proberen. |