Scepticiquote:Op zondag 5 april 2009 19:36 schreef MaGNeT het volgende:
Leuk dat de NASA erbij gehaald wordt, maar als je verder gaat zoeken naar de bronnen dan blijkt dat het verhaal is gebasseerd op een algemeen onderzoek naar de invloed van uitbarstingen op de zon op powergrids.
En 2012 is "toevallig" gekozen omdat het iedere 11 jaar raak kan zijn...
Evengoed stop ik toch maar een backup-harddisk in een loden kist, tegen die tijd...
quote:
maar goed ook dan denk k... , meer tijd voor de vrouwquote:
die film was zwaar irritant, mede door die krijsende kutkinderenquote:Op dinsdag 7 april 2009 11:33 schreef Frutsel het volgende:
The Film "Knowing" (9 april) ... heeft ook 'iets' te maken met zonnevlammen... perhaps that's what's going to happen in 2012
quote:Op dinsdag 7 april 2009 17:14 schreef FP128 het volgende:
[..]
En waarom perse de Maya's en niet bijvoorbeeld de Inca's?
Er stond dat het binnen 15 minuten de aarde zou bereiken en dat sneller is dan nasa kan waarschuwen hoe zou het dan in hemels naam het bericht hier zo snel komen dat we het op tijd als zouden kunnen uitzetten.quote:Op vrijdag 10 april 2009 21:33 schreef Schonedal het volgende:
Zou het mogelijk zijn om als zo een geval zich voordoet alle elektrische installaties bijtijds uit te schakelen?
Er kunnen zich enorm hoge spanningen voordoen in lange kabels bij een EMP (elektro magnetische puls), gelukkig heeft het geen effect op glasvezelkabels.
Zodra het voorbij is schakel je gewoon alles weer in.
ja, dat maakt het al een stuk minder geloofwaardig.quote:Op zondag 5 april 2009 19:26 schreef Zlayt het volgende:. Alleen anti-zwaartekracht en 'vrije energie' (op Tesla-technologie gebaseerd) zouden zo'n extreme zonnestorm overleven. Het bestaan van deze technologiën wordt echter niet officieel erkend, en zou alleen toegepast worden in zogenaamde 'zwarte', geheime projecten.
quote:Jammer alleen dat de magnetron dan weer zou kunnen ontploffen bij zo'n zonnestorm.Op vrijdag 22 oktober 2010 22:59 schreef zyx1981 het volgende:
Als ik tzt mijn laptop of externe harde schijf in de magnetron bewaar, dan blijven die iig heelLang leve de kooi van Faraday
quote:Als een magnetron niet is aangesloten... dan kan er niet veel ontploffen dunkt me. Hooguit gaan de magnetron-circuits buiten de kooi van Faraday stuk en doet de magnetron zelf het niet meer. Met hetgeen je er in hebt gestopt is dan nog steeds niets misOp vrijdag 22 oktober 2010 23:35 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Jammer alleen dat de magnetron dan weer zou kunnen ontploffen bij zo'n zonnestorm.
quote:Het lijkt mij een officieel bericht. Je hebt nog 2 jaar om jezelf survival fit te maken.Op zaterdag 23 oktober 2010 16:56 schreef summer2bird het volgende:
Is dit nou echt serieus of weer een paniek verspreider?
quote:Je kunt toch een backup maken op een DVD of CD? Dat is optische techniek en wordt volgens mij niet vernietigd door de effecten van die zonnestorm. Okee, je laptop of DVD-speler is naar gort, maar dan produceert men gewoon weer nieuwe electronica. Maar goed, ik kan het mis hebben...Op vrijdag 22 oktober 2010 22:59 schreef zyx1981 het volgende:
Als ik tzt mijn laptop of externe harde schijf in de magnetron bewaar, dan blijven die iig heelLang leve de kooi van Faraday
quote:met een opslag voor ecotax uiteraardOp donderdag 21 oktober 2010 15:46 schreef Oud_student het volgende:
Er moet hiervoor een Europeesche belastingmaatregel voor komen, die vastlegt hoe de zonnewind quota verhandeld kunnen worden. Energiemaatschappijen kunnen de kosten dan doorberekenen aan de consument.
Psies!quote:
Was dat niet gebaseerd op wat later een verkeerde interpretatie van de mayakalender bleek te zijn? Als ik het me goed herinner eindigt die kalender pas ergens in de 22e eeuw.quote:
Stel je voor dat de usa een jaar zonder stroom zit.... Das voor hun niet te behappen en daarnaast zijn ze dan veel te kwetsbaar voor aanvallen.quote:Op zondag 31 oktober 2010 09:15 schreef RolloGreb het volgende:
Kijk, de Amerikanen hebben het beste met de wereld zich zelf voor:
http://www.scientias.nl/n(...)m-te-doorstaan/18804
Klopt maar het is dan ook nog nooit zo geweest (ten tijde van een een zonnestorm van deze grote) dat er op de aarde zo massaal electriciteit gebruikt wordt. Dus is het ook niet desastreus.quote:Op zondag 31 oktober 2010 21:43 schreef Schonedal het volgende:
Het lijkt mij niet zo waarschijnlijk dat de NASA zo een zonnestorm jaren van tevoren kan voorspellen.
Er komen wel meer zonnestormen voor, heet gas dat door middel van magneetvelden uit de zon gestoten wordt. Treft dit de aarde dan zien we fraaie noorderlichtverschijnselen, ook komen er wel elektriciteit storngen voor, maar nog nooit is dit op wereldwijde schaal desastreus gebleken.
Nee ok zit wat in maar dat betekend niet dat je er dan maar van uit mag gaan dat t de aarde niet raakt. Voorbereiden op t ergste geval is imo t beste op t moment.quote:Het is ook lang niet zo dat de aarde getroffen wordt door de storm,
We zouden er eens mee kunnen beginnen het verplicht te stellen dat Cv-ketels in geval van stroomuitval ook handmatig bediend kunnen worden.quote:Op dinsdag 2 november 2010 02:31 schreef WhatsTheSecret het volgende:
Er valt weinig voor te bereiden, niemand hier heeft ooit zo'n zonnestorm pal op zijn dak gehad. Ik denk zelf dat wij totaal geen idee hebben wat het doet met alles hier op aarde als deze de aarde raakt/bereikt.
Dan gaat iedereen emigreren naar de afrikaanse landen waar ze zonder electriciteit leven.quote:Op woensdag 20 oktober 2010 13:24 schreef TimeJumper het volgende:
Mocht alle electriciteit op aarde uitvallen dan is het gauw gedaan met onze "beschaving".
Zo zie je maar alles is zeer betrekkelijk
Stiekem hoopt iedereen wel op een post-apocalyptische 2013.quote:Op dinsdag 9 november 2010 00:41 schreef Molurus het volgende:
[..]
Dat gaat een teleurstelling worden als het eenmaal 2013 is.
Ja, dat net van Faraday zou om alle hoogspanningsleidingen moeten worden gebouwd, want het is juist in die honderden of duizenden kilometers lange hoogspanningsleidingen waarin de zeer hoge inductiespanningen worden opgewekt, waardoor de essentiële transformatoren doorbranden, met alle gevolgen van dien.quote:Op donderdag 11 november 2010 14:54 schreef Outpost76 het volgende:
Als de regeringen nou eerst eens wat kooien van Faraday bouwen om de elektriciteits centrales? Vervolgens een berg reserve onderdelen om het net weer op te starten in zo een zelfde kooi bewaren kunnen ze na de evt storm alles weer opbouwen. Of mis ik iets?
Dat snap ik maar dat is niet mogelijk lijkt mij. Als je een berg van die transformatoren nou opslaat in zo een kooi kunnen ze als alles veilig is toch de kapotte vervangen?quote:Op donderdag 11 november 2010 15:50 schreef kleinduimpje3 het volgende:
[..]
Ja, dat net van Faraday zou om alle hoogspanningsleidingen moeten worden gebouwd, want het is juist in die honderden of duizenden kilometers lange hoogspanningsleidingen waarin de zeer hoge inductiespanningen worden opgewekt, waardoor de essentiële transformatoren doorbranden, met alle gevolgen van dien.
Die gevolgen zouden mijns inziens nog wel heel wat ernstiger kunnen zijn dan een teruggang naar de Middeleeuwen, maar te vergelijken kunnen zijn met de dood van een beschaving, terwijl de Middeleeuwen te vergelijken zijn met de jeugd van een beschaving.
Ja, het zou volstaan naast alle grote transformatoren een reservetransformator op te stellen, maar dat zijn grote en kostbare dingen.quote:Op donderdag 11 november 2010 15:52 schreef Outpost76 het volgende:
[..]
Dat snap ik maar dat is niet mogelijk lijkt mij. Als je een berg van die transformatoren nou opslaat in zo een kooi kunnen ze als alles veilig is toch de kapotte vervangen?
quote:Op donderdag 11 november 2010 15:58 schreef NotYou het volgende:
[..]
Frame voor frame afdrukken en dan van die 'draaiboeken' maken.
Groot en kostbaar ok maar als straks niets meer werkt op aarde dan zijn de landen die dit wel hebben gedaan spekkoper omdat ze dan 1 van de weinige landen zijn die wel stroom hebben. Het lijkt mij dus een goede voorbereiding.quote:Op donderdag 11 november 2010 16:04 schreef kleinduimpje3 het volgende:
[..]
Ja, het zou volstaan naast alle grote transformatoren een reservetransformator op te stellen, maar dat zijn grote en kostbare dingen.
Daarbij is het dan ook nog te hopen dat na een paar dagen, nadat deze aangesloten is, niet een nieuwe uitbarsting volgt, maar door de zonne-activiteit met satellieten in de gaten te houden zou dat voorkomen kunnen worden, want de transformatoren hoeven alleen maar op tijd ontkoppeld te worden om schade te voorkomen.
[ afbeelding ]
Veel Faraday kooien bouwen dus en dan zsm weer wat satelieten omhoog sturen.quote:Op donderdag 11 november 2010 17:08 schreef SiGNe het volgende:
Sattelieten zijn juist als eerste kapot, dus als de eerste storm geweest is werken die allemaal niet meer.
Dat houdt sowieso in dat er bijna geen telefonie meer is, geen televisie, internet zal grotendeels (of geheel) uigevallen zijn, we kunnen het weer op aarde dan zelfs niet of nauwelijks voorspellen.
Voor zover de apparatuur die nodig is om de data te bekijken nog werkt (pc's, tv's, etc)
En je kan alle apparaten misschien wel vantevoren uit het stopcontact halen maar zelfs dat heeft geen zin, de elektromagnetische straling kan zo groot worden dat een mobieltje (zonder batterij) zelfs in de woestijn nog kan ontploffen, zonder ook maar een elektrische bron in de buurt.
Dat de normale straling ook al erg sterk is kunnen we elke herfst en lente zelfs nu al op aarde zien: Noorderlicht en Zuiderlicht.
Zoveel straling dat het uitzichzelf licht geeft.
Ik denk dat een satelliet wel goed is af te schermen, deze staan ook onder normale omstandigheden al bloot aan sterke straling, en een satelliet die speciaal met dit doel de ruimte in wordt gestuurd zal heus wel voor zijn taak berekend zijn.quote:Op donderdag 11 november 2010 17:08 schreef SiGNe het volgende:
Sattelieten zijn juist als eerste kapot, dus als de eerste storm geweest is werken die allemaal niet meer.
Dat houdt sowieso in dat er bijna geen telefonie meer is, geen televisie, internet zal grotendeels (of geheel) uigevallen zijn, we kunnen het weer op aarde dan zelfs niet of nauwelijks voorspellen.
Voor zover de apparatuur die nodig is om de data te bekijken nog werkt (pc's, tv's, etc)
En je kan alle apparaten misschien wel vantevoren uit het stopcontact halen maar zelfs dat heeft geen zin, de elektromagnetische straling kan zo groot worden dat een mobieltje (zonder batterij) zelfs in de woestijn nog kan ontploffen, zonder ook maar een elektrische bron in de buurt.
Dat de normale straling ook al erg sterk is kunnen we elke herfst en lente zelfs nu al op aarde zien: Noorderlicht en Zuiderlicht.
Zoveel straling dat het uitzichzelf licht geeft.
quote:Kernexplosies als oorzaak
Het verschijnsel heeft een nieuwe betekenis gekregen sinds 1962, toen de eerste testexplosies met atoombommen hoog boven de atmosfeer plaatsvonden. Het bleek dat tot op grote afstand elektrische apparatuur door het verschijnsel kapot ging (b.v. Hawaï, op meer dan 1000 km afstand van de explosie). Gammastraling van een kernexplosie boven de atmosfeer werkt in op vrije elektronen in de hoge lagen van de dampkring, die daarna elektrische stromen vormen, geleid via het aardmagnetisch veld. Het is het magnetisch veld van deze elektrische stroom die schade aanricht.
[bewerken] Gevolg
Het plotseling ontstane magnetische veld van EMP induceert spanning in stroomkringen. Zowel die optredende spanning, als de stroom die daardoor ontstaat, kan schade veroorzaken. Bij de genoemde EMP-waarneming in Hawaï wordt inductie in een bovengronds elektriciteitsnet als storingsbron genoemd. Heden ten dage zal het effect veel ingrijpender zijn omdat de elektronica sterk geminiaturiseerd is (met ragfijne bedrading en isolatie tussen de chipcomponenten van slechts enkele microns dikte) en omdat veel meer apparatuur en de hele westerse maatschappij van elektronica is voorzien en daarvan afhankelijk is, inclusief auto's, liften, vliegtuigen, schepen, elektriciteitscentrales, ziekenhuisapparatuur, etc.
[bewerken] Wat er aan gedaan kan worden
In principe is bescherming van apparatuur tegen EMP simpel, omdat het verschijnsel kortstondig optreedt: de apparatuur onderbrengen in een geaarde metalen doos (liefst blik of staal, vanwege de hoge magnetische permeabiliteit van ijzer) is voldoende. Het beveiligen van netwerken in huizen en gebouwen en het openbare elektriciteitsnet zal veel moeilijker en duurder zijn omdat die circuits vaak uitgevoerd zijn als grote draadlussen van vele meters of zelfs tientallen of honderden kilometers diameter, waarin EMP immense spanningen opwekt. Tijdens de koude oorlog werd huishoudens aangeraden om een ouderwetse buizenradio in reserve te houden omdat de daarin aanwezige elektronenbuizen en diodes met gloeidraad veel robuuster zijn dan transistors.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetische_puls
Wat een bullshit allemaal zeg.. je hebt de bel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.quote:Op donderdag 11 november 2010 17:08 schreef SiGNe het volgende:
Sattelieten zijn juist als eerste kapot, dus als de eerste storm geweest is werken die allemaal niet meer.
Dat houdt sowieso in dat er bijna geen telefonie meer is, geen televisie, internet zal grotendeels (of geheel) uigevallen zijn, we kunnen het weer op aarde dan zelfs niet of nauwelijks voorspellen.
Voor zover de apparatuur die nodig is om de data te bekijken nog werkt (pc's, tv's, etc)
En je kan alle apparaten misschien wel vantevoren uit het stopcontact halen maar zelfs dat heeft geen zin, de elektromagnetische straling kan zo groot worden dat een mobieltje (zonder batterij) zelfs in de woestijn nog kan ontploffen, zonder ook maar een elektrische bron in de buurt.
Dat de normale straling ook al erg sterk is kunnen we elke herfst en lente zelfs nu al op aarde zien: Noorderlicht en Zuiderlicht.
Zoveel straling dat het uitzichzelf licht geeft.
Internet maakt geen gebruik van satellieten, het zelfde geldt voor telefonie... dus dat valt allemaal wel mee.quote:Internet zal grotendeels (of geheel) uigevallen zijn.
Dit heeft te maken dat de deeltjes in aanraking komen met gasmoleculen in onze atmosfeer. Niet omdat de straling zo erg is.quote:Zoveel straling dat het uitzichzelf licht geeft.
Jij denkt dat er een kabel van Europa naar Amerika loopt zodat we elkaar kunnen bellen en wij Amerikaanse sites kunnen bezoeken?quote:Op donderdag 11 november 2010 18:40 schreef dudewhereismycar het volgende:
[..]
Wat een bullshit allemaal zeg.. je hebt de bel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.
[..]
Internet maakt geen gebruik van satellieten, het zelfde geldt voor telefonie... dus dat valt allemaal wel mee.
[..]
Dit heeft te maken dat de deeltjes in aanraking komen met gasmoleculen in onze atmosfeer. Niet omdat de straling zo erg is.
Ja, groot aantal:quote:Op donderdag 18 november 2010 13:19 schreef Champy het volgende:
[..]
Jij denkt dat er een kabel van Europa naar Amerika loopt zodat we elkaar kunnen bellen en wij Amerikaanse sites kunnen bezoeken?
Ok, excuse me, dat dacht ik eigenlijk van niet.quote:
Ik denk dat er inderdaad door gebruik te maken van geschikte zekeringen en circuit breakers veel schade kan worden voorkomen, maar dat zijn dan wel speciaal ontworpen zekeringen omdat er in gewone zekeringen, in het geval van zeer hoge spanningen, een vlamboog ontstaat, bestaande uit geleidende geïoniseerde lucht ofwel plasma.quote:Op donderdag 18 november 2010 16:41 schreef Sattyagraha het volgende:
Uhm, kan iemand mij vertellen waarom zekeringen, die geïnstalleerd zijn om bij een piekbelasting door te branden en zo achterliggende infrastructuur te beschermen, in dit geval niet zullen werken?
http://www.nytimes.com/2010/08/16/opinion/16joseph.htmlquote:Occasionally, a large solar storm can rain energy down on the earth, overpowering electrical grids. About once a century, a giant pulse can knock out worldwide power systems for months or even years. It’s been 90 years since the last super storm, but scientists say we are on the verge of another period of high solar activity.
This isn’t science fiction. Though less frequent than large hurricanes, significant storms have hit earth several times over the last 150 years, most notably in 1859 and 1921. Those occurred before the development of the modern power grid; recovering from a storm that size today would cost up to $2 trillion a year for several years.
Storms don’t have to be big to do damage. In March 1989 two smaller solar blasts shut down most of the grid in Quebec, leaving millions of customers without power for nine hours. Another storm, in 2003, caused a blackout in Sweden and fried 14 high-voltage transformers in South Africa.
The South African experience was particularly telling — the storm was relatively weak, but by damaging transformers it put parts of the country off-line for months. That’s because high-voltage transformers, which handle enormous amounts of electricity, are the most sensitive part of a grid; a strong electromagnetic pulse can easily fuse their copper wiring, damaging them beyond repair.
Even worse, transformers are hard to replace. They weigh up to 100 tons, so they can’t be easily moved from the factories in Europe and Asia where most of them are made; right now, there’s already a three-year waiting list for new ones.
Without aggressive preparation, we run the risk of a disaster magnitudes greater than Hurricane Katrina. Little or no electricity means little or no telecommunications, refrigeration, clean water or fuel. Basic law enforcement and national security could be compromised.
Fortunately, there are several defenses against solar storms. The most important are grid-level surge suppressors, which are essentially giant versions of the devices we use at home to protect computers. There are some 5,000 vulnerable transformers in North America; at $50,000 for each suppressor, we could protect the grid for about $250 million.
Earlier this year the House of Representatives passed a bill that would allow the White House to require utilities to put grid-protection measures in place, then recoup the costs from customers. Unfortunately, the companion bill in the Senate contains no such provision.
It’s not a lost cause, though; lawmakers can still insert the grid-protection language during conference. If they don’t, there could be trouble soon: the next period of heavy solar activity will be in late 2012. Having gone unprepared for one recent natural disaster, we would make a grave mistake not to get ready for the next.
http://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_storm#Electric_gridquote:Electric grid
When magnetic fields move about in the vicinity of a conductor such as a wire, a geomagnetically induced current is produced in the conductor. This happens on a grand scale during geomagnetic storms (the same mechanism also influences telephone and telegraph lines, see above) on all long transmission lines. Power companies which operate long transmission lines (many kilometers in length) are thus subject to damage by this effect. Notably, this chiefly includes operators in China, North America, and Australia; the European grid consists mainly of shorter transmission cables, which are less vulnerable to damage.[13]
The (nearly direct) currents induced in these lines from geomagnetic storms are harmful to electrical transmission equipment, especially generators and transformers induces core saturation, constraining their performance (as well as tripping various safety devices), and causes coils and cores to heat up. This heat can disable or destroy them, even inducing a chain reaction that can overload and blow transformers throughout a system.[14][15][16] This is precisely what happened on March 13, 1989: in Québec, as well as across parts of the northeastern U.S., the electrical supply was cut off to over 6 million people for 9 hours due to a huge geomagnetic storm. Some areas of Sweden were similarly affected.
According to a study by Metatech corporation,[17] a storm with a strength comparative to that of 1921, 130 million people would be left without power and 350 transformers would be broken, with a cost totaling 2 trillion dollars[not specific enough to verify].
By receiving geomagnetic storm alerts and warnings (e.g. by the Space Weather prediction Center; via Space Weather satellites as SOHO or ACE), power companies can (and often do) minimize damage to power transmission equipment, by momentarily disconnecting transformers or by inducing temporary blackouts. Preventative measures also exist, including digging transmission cables into the soil, placing lightning rods on transmission wires, reducing the operating voltages of transformers, and using cables that are shorter than 10 km[citation needed].
En hier wordt gesuggereerd dat in Québec transformatoren vernietigd zouden zijn:quote:On March 13, 1989 a severe geomagnetic storm caused the collapse of the Hydro-Québec power grid in a matter of seconds as equipment protection relays tripped in a cascading sequence of events.[1][3] Six million people were left without power for nine hours, with significant economic loss.
http://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_stormquote:This heat can disable or destroy them, even inducing a chain reaction that can overload and blow transformers throughout a system.[14][15][16] This is precisely what happened on March 13, 1989: in Québec, as well as across parts of the northeastern U.S., the electrical supply was cut off to over 6 million people for 9 hours due to a huge geomagnetic storm.
Ik denk dat ik het ondertussen wel weet.quote:Op zondag 21 november 2010 16:34 schreef kleinduimpje3 het volgende:
Het is me ook nog niet zo duidelijk waarom transformatoren niet te beveiligen zouden zijn, want het is wel waar dat een kleine gelijkstroom de transformatoren kan ontregelen, wat vervolgens tot gevolg heeft dat de wisselstroom hierdoor sterk stijgt, maar als men een beveiliging inbouwt tegen grote stromen zou dit blijvende schade volgens mij toch moeten kunnen voorkomen.
Zelfs bij een normale spanning is het niet gegarandeerd dat de transformator bij kortsluiting niet beschadigd wordt:quote:Het afschakelvermogen van de vermogensschakelaar moet steeds groter gekozen worden dan de kortsluitstroom of het kortsluitvermogen op die plaats van de installatie. De vermogensschakelaar is dus één van de belangrijke beveiligingstoestellen in een elektriciteitsnet.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermogensschakelaar
Bedenk verder dat het ongeveer een half jaar duurt om de grootste transformatoren te bouwen, bij aanwezigheid van elektriciteit dus, zonder deze zou het nog wel veel langer kunnen duren.quote:Kortsluitproef
Niet alle transformatoren ondergaan een kortsluitproef. Deze proef is niet vereist door de norm en kan ook enkel in een gespecialiseerde instelling gebeuren (Kema). De kortsluitproef is bijgevolg een zeer dure beproeving vanwege de transportkosten. De krachten in de trafo tijdens deze proef is enorm zodat er een risico bestaat dat het actief deel beschadigd wordt door de proef.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vermogentransformator#Kortsluitproef
Dit heeft met inductie te maken. Als je een te grote stroom vraagt als gebruiker brandt de zekering idd door. Maar met een EM-piek afkomstig van de zon heeft als gevolg dat in elke kabel, een stroom gaat lopen als gevolg van die EM-piek. Dus een hoge stroom is niet meer afkomstig van één punt (de energiecentrale) maar kan overal en in elke kabel gaan lopen.quote:Op donderdag 18 november 2010 16:41 schreef Sattyagraha het volgende:
Uhm, kan iemand mij vertellen waarom zekeringen, die geïnstalleerd zijn om bij een piekbelasting door te branden en zo achterliggende infrastructuur te beschermen, in dit geval niet zullen werken?
Ik hoop niet dat je denkt dat ze het serieus bedoelen.quote:Op maandag 10 januari 2011 23:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Lachwekkend om te zien dat hier nog steeds mensen zijn die menen dat de maya kalender in 2012 het einde aangeeft
Huh?!quote:Op donderdag 20 januari 2011 12:54 schreef PiRANiA het volgende:
>> NASA: Zonnestorm 2013 betekent einde van ICT
?
Eerlijk gezegd vind ik het ook wel wat hebben: lekker achter je avondeten aan moeten rennenquote:Op donderdag 20 januari 2011 13:05 schreef Rijstkoker het volgende:
Zou wel cool zijn als dit gebeurd, dan doe ik 2 zwaarden om me rug en een rooie hoofdband en dan ga ik door te wereld heen trekken. Beesten slachten om te overleven
's ochtends 6 uur opstaan om op buffels te jagen.quote:Op donderdag 20 januari 2011 13:16 schreef AlmightyArjen het volgende:
[..]
Eerlijk gezegd vind ik het ook wel wat hebben: lekker achter je avondeten aan moeten rennen
Ja, gaaf. Totale chaos, dan let er niemand meer op je, kan je doen wat je wilt.quote:Op donderdag 20 januari 2011 13:05 schreef Rijstkoker het volgende:
Zou wel cool zijn als dit gebeurd, dan doe ik 2 zwaarden om me rug en een rooie hoofdband en dan ga ik door te wereld heen trekken. Beesten slachten om te overleven
Pas maar op, straks word je nog de bosjes in gesleept door een één of andere buffeljagerquote:Op donderdag 20 januari 2011 13:21 schreef summer2bird het volgende:
[..]
Ja, gaaf. Totale chaos, dan let er niemand meer op je, kan je doen wat je wilt.
Uiteraard kan dat, maar als je weet wat dat kost laat ja dat ook zitten.quote:Op zondag 23 januari 2011 04:48 schreef vergezocht het volgende:
En zoals iemand al schreef, kunnen we niet gewoon back-ups maken van alle transformatoren (maar niet volledig en niet aangesloten), en ze in een loden doos leggen zodat we na de storm ze uit de doos kunnen halen om alles snel weer werkend te krijgen?
Volgens dit artikel:quote:Op zondag 31 oktober 2010 09:15 schreef RolloGreb het volgende:
Kijk, de Amerikanen hebben het beste met de wereld voor:
http://www.scientias.nl/n(...)m-te-doorstaan/18804
Terwijl er in verschillende andere bronnen (waaronde NASA zelf) 2012 als jaar wordt aangegeven als de piek. En deze bron citeert NASA ook nog. Dat vind ik vreemd.quote:Het hele plan is nogal experimenteel en moet zijn echte vuurdoop nog krijgen. Maar naar verwachting hoeft het Solar Shield daar niet lang meer op te wachten: de zonne-activiteit piekt in 2013 en mogelijk kan NASA ons dan redden.
Misschien omdat de huidige zonnecyclus wat langzamer op gang komt dan eerder verwacht, waardoor de piek niet in 2012 valt maar in 2013 en dus een zware uitbarsting in 2013 een groter kans heeft?quote:Op zondag 23 januari 2011 14:25 schreef vergezocht het volgende:
Terwijl er in verschillende andere bronnen (waaronde NASA zelf) 2012 als jaar wordt aangegeven als de piek. En deze bron citeert NASA ook nog. Dat vind ik vreemd.Waar komt dit verschil vandaan?
Ik vermoed dat NASA zich in het geheim baseert op de gegevens van de Maya's, wat ze natuurlijk nooit openlijk zullen toegeven.quote:Op zondag 23 januari 2011 14:25 schreef vergezocht het volgende:
[..]
Volgens dit artikel:
[..]
Terwijl er in verschillende andere bronnen (waaronde NASA zelf) 2012 als jaar wordt aangegeven als de piek. En deze bron citeert NASA ook nog. Dat vind ik vreemd.Waar komt dit verschil vandaan?
http://www.depers.nl/wete(...)nde-op-zijn-kop.htmlquote:Het kan niet. En toch is het gemeten. ‘Iets’ afkomstig van de zon beïnvloedt radioactief verval. De natuurkunde staat voor een groot raadsel.
‘Wat wij suggereren is dat iets dat eigenlijk nooit ergens mee reageert dat nu dus wel doet – en daarbij iets verandert dat eigenlijk niet kàn veranderen.’ Aldus de samenvatting van atoomfysicus Jere Jenkins, van een artikel dat hij in juli publiceerde, samen met collega’s Efraïm Fischbach en Peter Sturrock. Een artikel dat in de natuurwetenschappelijke wereld met ongeloof en grote twijfel is ontvangen. Want het probleem reikt wellicht veel verder dan dat ‘iets’ iets onmogelijks doet. Als de waarnemingen die zij hebben gedaan kloppen, is het complete bouwwerk van de moderne natuurkunde toe aan een grondige verbouwing.
Kern van deze spectaculaire ontwikkeling is het verschijnsel ‘radioactief verval’, het spontaan uiteenvallen van zware, instabiele atoomkernen in een lichtere kern en een of meer elementaire deeltjes. Spontaan – daar draait het om. Het is het pure gevolg van interne stabiliteit. Natuurkundigen kunnen verval uiteraard uitlokken door die kernen te bombarderen, maar in principe gebeurt verval spontaan, ‘zomaar’, zonder enige oorzaak. En de kans op verval, die verandert nooit. Ieder zwaar atoom heeft zijn unieke ‘vervaltijd’, en niets en niemand kan daar iets aan veranderen. Die overtuiging is praktisch een dogma in de moderne natuurkunde – en het fundament onder de C-14-dateringsmethode.
Seizoenseffect
Dat bracht natuurkundige Efraïm Fischbach van de Purdue Universiteit jaren geleden op het idee om radioactief verval te gebruiken om een random number generator te maken, een apparaat dat volstrekt willekeurige getalreeksen produceert. In de natuurkunde is dat een zeer nuttig ding – maar uiterst lastig te maken omdat ze in de meest gevallen net niet echt random zijn, vanwege invloeden van buitenaf. Radioactief verval moest uitkomst brengen. Maar dat bleek lastiger dan gedacht. De uiterst nauwkeurige metingen van vervaltijden die hij verzamelde, liepen frustrerend flink uiteen. En toen Fischbach dankzij het Amerikaanse Brookhaven National Laboratory en de Fysikalisch-Technische Bundesanstalt een groot aantal meet-reeksen van vervaltijden in handen kreeg, ontdekte hij iets héél merkwaardigs: een seizoenseffect. De vervalsnelheid veranderde door het jaar heen: ze was een fractie groter in de winter. Alsof de zon (die in de winter iets dichter bij de aarde staat) dat verval beïnvloedt.
Maar Fischbachs eerste reactie was uiteraard dat dit een fout moest zijn in de meetapparatuur. Het wisselen der seizoenen (temperatuur, vochtigheid, zoiets) had blijkbaar invloed op de meting. Maar andere series, op compleet andere wijze verkregen, lieten hetzelfde effect zien. En alle speurwerk ten spijt, kon die oorzaak niet worden opgespoord. Vier jaar geleden kwam Jere Jenkins met het raadsel in aanraking: in december 2006 veroorzaakte een spectaculaire zonnevlam, een gigantische ‘storm’ op het oppervlak van de zon, een merkwaardige ‘dip’ in het vervaltempo van een testmonster (van het radioactievemangaan-54). Toeval? Weer een foutje in de apparatuur, nu veroorzaakt door de zonnevlam? Het was om hopeloos van te worden.
Subtiele schommelingen
Fischbach en Jenkins publiceerden hun gegevens, en korte tijd later ontmoetten ze Peter Sturrock, emeritushoogleraar van de universiteit van Stanford. Sturrock is een expert op het gebied van zonneneutrino’s: die kleinste en lichtste aller deeltjes die in de kern van de zon ontstaan (als afvalproduct van de kernfusie daar) maar verder overal doorheen vliegen. Fischbach en Jenkins dachten dat neutrino’s de schuldigen waren. Sturrock achtte dat uitgesloten: die botsen werkelijk bijna nooit op wat voor kern dan ook. Maar hij had wel een tip: als de zon hier iets mee te maken had, moest er in die meetseries niet alleen een jaarlijkse ‘golf’ zitten, maar wellicht ook een ‘golfje’ dat samenhing met de rotatie van de zon. In Brookhaven haalde Jenkins de series door de computer – en kijk: radioactief verval vertoont een subtiele schommeling van 33 dagen. Niet 28 dagen: de tijd die de buitenste lagen van de zon nodig hebben om een rotatie te volbrengen, maar 33: de rotatieperiode van de kern van de zon. Dààr moest de oplossing van het raadsel zitten. Hier was werkelijk iets héél vreemds aan de hand. Begin juli publiceerden ze hun resultaten.
Onbekend deeltje
Zijn de neutrino’s schuldig? Zijn zij het ‘iets’ dat vanuit de zon op radioactieve elementen inwerkt? Het is nauwelijks voorstelbaar. Deze deeltjes worden weliswaar in de zon in astronomische aantallen geproduceerd, maar ze zijn elektrisch neutraal en vliegen echt overal dwars doorheen – inclusief de aarde. Of toch? Het mysterieuze aan Jenkins’ meting was dat de ‘dip’ ’s nachts optrad, terwijl de zon aan de andere kant van de aarde stond. Zijn het dan toch neutrino’s? Is het het werk van een ander, nog onbekend deeltje, dat ook in de kern van de zon ontstaat? In dat geval moet niet alleen de natuurkunde, maar ook alle bestaande kennis over de zon grondig in de revisie. Hoe dan ook, als het niemand lukt deze metingen grondig onderuit te halen, staat de natuurkunde voor héél grote problemen.
Opmerkelijk artikel.quote:Op dinsdag 25 januari 2011 16:50 schreef kleinduimpje3 het volgende:
[..]
http://www.depers.nl/wete(...)nde-op-zijn-kop.html
quote:De filmmakers maakten hier gebruik van de publieke bezorgdheid over het einde van onze wereld, gebaseerd op de omstreden suggestie dat de kalender van de Mayas afloopt op 21 december 2012, zei NASA-medewerker Donald Yeomans in The Sunday Times. Volstrekt ongeloofwaardig. Neutrinos kunnen nooit zon invloed hebben.
http://www.nrcnext.nl/blo(...)fwaardige-film-ooit/
De zon heeft een omlooptijd rond de Melkweg van 230 miljoen jaar, dus per jaar verschilt de hoek ongeveer 1 miljoenste graad, ongelofelijk weinig dus.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 22:36 schreef pinine het volgende:
de krachten die de melkweg uitoefend moeten niet onderschat worden, als het klopt dat de aarde, zon en middelpunt melkweg in 2012 in één lijn staan zou dit zeker wel effect kunnen hebben en ervoor en erna ook, dus op de activiteit van de zon of al die vulkanen die de laatste tijd actief zijn geworden
Het gaat niet om de verandering, of de afgeleide, maar de eindpositie in het heelal.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 22:55 schreef kleinduimpje3 het volgende:
[..]
De zon heeft een omlooptijd rond de Melkweg van 230 miljoen jaar, dus per jaar verschilt de hoek ongeveer 1 miljoenste graad, ongelofelijk weinig dus.
Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat deze omloopstijd aanleiding zou kunnen geven tot bijzondere effecten.
Het gaat dus erom dat de ster en planeten zich op een bepaalde positie bevinden in verhouding tot elkaar. Dat ze een of andere grote lijn vormen dus. En dat valt weer samen met de jaarlijkse winterwende.quote:Op 21 december 2012 zijn er naar verluidt 13 periodes van 144.000 dagen verstreken sinds het begin van de Mayakalender. Er wordt beweerd dat de Maya’s geloofden dat er hierna een nieuw tijdperk zal aanbreken. Volgens velen is het geen toeval dat de laatste dag van het huidige tijdperk samenvalt met de jaarlijkse winterwende. Dat hadden de oude Maya’s blijkbaar al uitgerekend. Ze zouden ook hebben geweten dat de zon op deze dag precies op de galactische evenaar staat, bijna op één lijn met het centrum van het Melkwegstelsel
Afgelopen jaren waren er ook enorm weinig zonnevlekken, zo weinig dat ze dachten dat er misschien een periode zou komen waarop er jaren lang (50-100 jaar) helemaal geen zonnevlekken zouden zijn.quote:Op zondag 23 januari 2011 22:01 schreef cynicus het volgende:
[..]
Misschien omdat de huidige zonnecyclus wat langzamer op gang komt dan eerder verwacht, waardoor de piek niet in 2012 valt maar in 2013 en dus een zware uitbarsting in 2013 een groter kans heeft?
Als je naar het plaatje kijkt zie je dat de positie van de zon in 1950, die er ook in wordt aangegeven, toen vrijwel hetzelfde was.quote:Op zaterdag 29 januari 2011 00:23 schreef vergezocht het volgende:
[..]
Het gaat niet om de verandering, of de afgeleide, maar de eindpositie in het heelal.
Of kijk anders hier even:
[ afbeelding ]
http://www.skepsis.nl/mayakalender-2012.html
De bovenstaande afbeelding toont hoe de hemel er op 21 december 2012 boven Amsterdam uitziet, wanneer de zon in het zuiden op het hoogste punt staat.
[..]
Het gaat dus erom dat de ster en planeten zich op een bepaalde positie bevinden in verhouding tot elkaar. Dat ze een of andere grote lijn vormen dus. En dat valt weer samen met de jaarlijkse winterwende.
Als ze dat wisten.....quote:Op zaterdag 5 februari 2011 10:19 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Ik vind allerlei tegenstrijdige berichten op het internet. Wat is nu de meest precieze voorspelling voor Solar Flares in de komende jaren?
Langer dan een dag vantevoren weten ze het niet en ook dan is het slechts gissen.quote:Op zaterdag 5 februari 2011 10:19 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Ik vind allerlei tegenstrijdige berichten op het internet. Wat is nu de meest precieze voorspelling voor Solar Flares in de komende jaren?
En laat aub die Maya onzin achterwege
Muah Amsterdam is een relatief begrip blijkbaar want ik zie op dat plaatje South Bank met Blackfriars aan de rechterkant en Tate Modern in het midden.quote:Op zaterdag 29 januari 2011 00:23 schreef vergezocht het volgende:
[..]
Het gaat niet om de verandering, of de afgeleide, maar de eindpositie in het heelal.
Of kijk anders hier even:
[ afbeelding ]
http://www.skepsis.nl/mayakalender-2012.html
De bovenstaande afbeelding toont hoe de hemel er op 21 december 2012 boven Amsterdam uitziet, wanneer de zon in het zuiden op het hoogste punt staat.
is dat ook een beetje de insteek van die hele film 2012 geweest?quote:Op zondag 5 april 2009 19:36 schreef MaGNeT het volgende:
Leuk dat de NASA erbij gehaald wordt, maar als je verder gaat zoeken naar de bronnen dan blijkt dat het verhaal is gebasseerd op een algemeen onderzoek naar de invloed van uitbarstingen op de zon op powergrids.
En 2012 is "toevallig" gekozen omdat het iedere 11 jaar raak kan zijn...
Evengoed stop ik toch maar een backup-harddisk in een loden kist, tegen die tijd...
Ik heb het in het NWS-topic ook al gezegd, maar "toevallig" is bij mij thuis al drie keer de stroom uitgevallen deze week. Ik heb geen idee of dat te maken kan hebben met al die activiteit op de zon, maar ik zou niet weten wat de andere oorzaak zou kunnen zijn. Vroeger nooit maar dan ook nooit last van gehad.quote:Op donderdag 17 februari 2011 11:40 schreef MissHobje het volgende:
toch wel iets hinder door die zonnestormuitstootdinges
Maar op het moment van inschakelen komt er een te hoge piek waardoor alles alsnog uitvaltquote:Op vrijdag 18 februari 2011 08:48 schreef sterretje38 het volgende:
Volgens mij is dit bericht een storm in een glas water. Elektriciteit kun je uitschakelen, wat dan ook hoogstwaarschijnlijk zal gebeuren tegen die tijd mocht het nodig zijn.
De klapper zal heus wel komen, maar dat kan net zo goed vandaag als morgen of op 21-12-2012.
We zullen wel zien.Ik maak me er niet zo druk om. Als het tijd is, is het tijd en anders leven we nog een dag langer.
En vonken kunnen overspringen.quote:Op vrijdag 25 februari 2011 14:18 schreef Syd het volgende:
[..]
Maar op het moment van inschakelen komt er een te hoge piek waardoor alles alsnog uitvalt
quote:Op woensdag 2 maart 2011 03:59 schreef truepositive het volgende:
Nasa lult ook even mee met de 2012 paniek. Wat ze hier stellen is in de pers vandaag debunked: http://www.depers.nl/wete(...)roeikas-stoppen.html
Daar wordt niet paniekerig gedaan over 2012.quote:
NASA dus niet....?quote:Op woensdag 2 maart 2011 16:06 schreef truepositive het volgende:
Precies, maar NASA dus wel, en dat is raar als het pertinente onzin lijkt te zijn.
Ze praten idd over storm..... Maar niet over 2012 zoals jij suggareeertquote:Op woensdag 2 maart 2011 22:46 schreef truepositive het volgende:
NASA zegt gruwelijke storm, ons eigen nederlandsch onderzoek zegt dat er helemaal niks gaat gebeuren.
Lijkt er nu op volgens berichten die ik her en der heb gelezen en gezien dat t gaat om een zonnevlam periode die kan duren van nu tot en met 2014 dus echt veel kunnen we toch niet doen. Zeker niet aangezien de zon niet denkt oh wacht het is 2014 geweest dus nu moet ik me weer rustig houden.quote:Op donderdag 3 maart 2011 07:01 schreef -CRASH- het volgende:
[..]
Ze praten idd over storm..... Maar niet over 2012 zoals jij suggareeert
En wat is er 6 jaar geleden gebeurd?quote:Op maandag 23 januari 2012 18:44 schreef Frutsel het volgende:
Kuch...
Strongest solarstorm in six years underway
Het einde is in zicht.. de zonnestorm!!!!
Vannacht een M9... woensdag kans op poollicht..
Maar die waren niet direct op ons gericht afaikquote:Op maandag 23 januari 2012 19:42 schreef Frutsel het volgende:
True... al hebben we d'r al een paar gehad...
Weer, Klimaat & Natuurrampen: JAAROVERZICHT 2011
zie Februari en verderop
In sommige gevallen misschien maar goed ookquote:Op maandag 23 januari 2012 19:46 schreef LostInSpace het volgende:
[..]
Maar die waren niet direct op ons gericht afaik
Bron: Universe todayquote:Earth’s magnetic field is already full of activity from an Earth-directed Coronal Mass Ejection (CME) last week. But all indications are another blast is headed our way from the strongest solar radiation storm since September, 2005. NOAA says the storm is currently in progress and continues to get stronger, with a very fast CME headed towards Earth. Sunspot 1402 erupted, producing a long-duration M9-class solar flare. “Geomagnetic storming is a near certainty from this event,” reported NOAA. The associated solar flare peaked at about 0400 UTC on January 23 (11pm Jan 22 EST).”
A computer model just released by NOAA’s Space Weather Prediction Center forecasts the storm will arrive sometime on January 24, at about 14:18 UT (+/- 7 hours), as the CME is traveling at approx. 2,200 km per second. Click here to see the animated model.
We’ve already shown you a video of the auroral activity going on yesterday and will soon post a gallery of beautiful aurorae from around the world. And it looks like we’ll likely have more photos to share in the coming week! And NASA says skywatchers should be on the lookout for aurora in lower than normal latitudes. Scientists are also predicting that Mars will get hit too, several hours after Earth. At this point, there’s no way to predict the possible effect on Earth-orbiting satellites for communications, GPS, etc, or the effect on Mars spacecraft.
These kinds of events can cause problems for spacecrafts in geosynchronous, polar and other orbits passing could be affected by the cloud’s arrival. In addition, strong geomagnetic storms are possible, so high-latitude sky watchers should be alert for Aurorae.
Below is a video from the Solar Dynamics Observatory of the event:
Zie ook hierquote:Op maandag 23 januari 2012 21:31 schreef cynicus het volgende:
Wat ik me nou afvraag: is dit niet gevaarlijk voor de astronouten in het ISS (o.a. Andre Kuipers)?
De ISS heeft een zogenaamde "Storm Cellar" (1 of meerdere Soyuz capsules)quote:Op maandag 23 januari 2012 21:31 schreef cynicus het volgende:
Wat ik me nou afvraag: is dit niet gevaarlijk voor de astronouten in het ISS (o.a. Andre Kuipers)?
quote:NASA, the ESA and the National Academy of Science have isued an unprecedented solar storm warning for 2012. But what NASA and the federal government are hiding, according to Demetriev, is that the sun—and everything in our solar system—has plunged into an alien, unknown photon cloud…a belt of danger that could precipitate gigantic solar explosions, magnetic anomalies, careening cometary masses and destabilize the orbits of some asteroids.
http://www.setyoufreenews(...)oomsday-space-event/
Thx voor de reactie.quote:Op dinsdag 24 januari 2012 18:48 schreef cynicus het volgende:
Resonancer, dat (verschrikkelijk slechte, vind ik) bericht is gebaseerd op oude NASA voorspellingen uit 2006 dat de volgende zonnemaximum wel eens een sterker-dan-normaal maximum zou kunnen worden en dat dit mogelijk de zwaarste zonnestormen in 50 jaar zouden kunnen opleveren, vergelijkbaar met de stormactiviteit uit 1958.
De wereld vergaat niet om twee redenen:
- Sinds 2006 heeft NASA andere voorspellingen gedaan die juist uitgaan van een zwakker dan gemiddeld komend zonnemaximum. De voorspelling uit 2006 was hoogstwaarschijnlijk onjuist, niet vreemd want de zonnecyclus is nog slecht begrepen. Om één of andere manier wordt dit nooit genoemd in dit soort doomsday berichten.
- In 1958 is de wereld ook niet vergaan.
Het bericht is in mijn ogen simpelweg één grote vergaarbak van niet onderbouwde samenzweringtheorien, verouderde inzichten, hearsay en fantasie.
Vraag jezelf af: waar zijn de solide bewijzen? Wie is die misterieuze Dr. Demitriev? Waarom baseren ze zich op verouderde voorspellingen (met grote onzekerheidfactor)? Enz.
De enige grond van dit bericht is dat de mensheid sinds 1958 veel afhankelijker geworden is van electronica en satellieten en dat een zeer zware zonnestorm problemen met zich mee kan brengen op het gebied van o.a. communicatie, navigatie en elektriciteitsvoorziening. Maar van de waarschuwing door NASA voor mogelijk enige hinder naar de claim van jouw bericht dat het hele zonnestelsel gevaar loopt is een hele grote stap me dunkt.
Je zou best gelijk kunnen hebben, maar waarom zou een Rus die gespecialiseerd is in halfgeleiders die kennis van de NASA wel hebben (en het ons mededelen) als de NASA niet wil dat de wereld iets weet? Hoe komt hij aan die kennis? Stof tot nadenken hopenlijk...quote:"Mijn boerenverstand zegt me wel dat als NASA de kennis zou hebben dat ons 'n ramp te wachten staat zij dit niet per se direct wereldkundig zullen maken. "
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |