Ook bij de babyboomers is er een tweedeling: mijn ouders genieten van alle regelingen terwijl mijn schoonouders er net buiten vallen.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 20:18 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Idd, ik snap niet waarom ik moet betalen aan hun aow en moet inleggen voor hun pensioen (als ik zo oud ben is maar de vraag of er nog iets is) terwijl sommige in grote huizen wonen 2 autos hebben en dagen op de golfbaan slijten (soms al vanaf 58). Die moge ook best eens iets inleveren hoor. Of in elk geval stoppen met voordringen in de supermarkt.
Dat komt omdat de middelmoot altijd de lul is. Als je weinig verdient is er een vrij grote bandbreedte waarover je wel 40 uur kan gaan werken, maar toch niet eens veel meer verdient dan iemand met een uitkering. Daarmee word de motivatie voor een grote groep mensen toch wel behoorlijk ondermijnd.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:10 schreef Prutzenberg het volgende:
Ook bij de babyboomers is er een tweedeling: mijn ouders genieten van alle regelingen terwijl mijn schoonouders er net buiten vallen.
Het heeft bij onze ouders niet met inkomen te maken maar met leeftijd.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:20 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dat komt omdat de middelmoot altijd de lul is. Als je weinig verdient is er een vrij grote bandbreedte waarover je wel 40 uur kan gaan werken, maar toch niet eens veel meer verdient dan iemand met een uitkering. Daarmee word de motivatie voor een grote groep mensen toch wel behoorlijk ondermijnd.
Als alleenstaande dertiger met een redelijk inkomen, mag ik fijn overal aan meebetalen, en krijg er feitelijk weinig tot niets voor terug. Dat vindt ik prima, want zo werkt de maatschappij nu eenmaal. Maar is dat nu eerlijk? Moet ik meebetalen aan de opvoeding van andermans kinderen? Die tweeverdieners die hun kinderen in de opvang stoppen en zich daarmee volkomen diskwalificeren voor het ouderschap. Wat me ook vreselijk stoort is dat sommige mensen kapitaal hebben (huis, auto, geld) en toch om de een of andere reden een uitkering ontvangen, lekker thuiszitten (of het halve jaar in Spanje) en nog steeds proberen hun inwonende kinderen op een ander verblijfsadres te laten registreren. Nederland met zijn anonieme socialisme staat op wankelen, dit gaat vroeg of laat fout
Nee joh, dat gaat ze stemmen kosten.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:50 schreef henkway het volgende:
De overheid kennende gaat ze de komende jaren de pensionados / babyboomers knap uitkleden , de overheid haalt altijd het geld waar het zit.
Dat zou een goede zaak zijn. Maar "de macht" bij vakbonden, in de media en binnen de politieke partijen ligt nog steeds voor een groot deel bij de babyboomers. Ook deels schuld van de latere generaties, die massaal geen lid werden van de vakbond bijvoorbeeld. Waren ook vaak te druk met werken etc.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:50 schreef henkway het volgende:
De overheid kennende gaat ze de komende jaren de pensionados / babyboomers knap uitkleden , de overheid haalt altijd het geld waar het zit.
Die meerderheid is zo meteen wel afhankelijk van de minderheid. En dat geeft wel degelijk machtquote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:56 schreef Prutzenberg het volgende:
Dat is het nadeel van democratie: de minderheid is de klos.
Is ook de schuld van de vakbonden, die doen niks voor de jongere generatiesquote:Op dinsdag 3 februari 2009 22:00 schreef LXIV het volgende:
Dat zou een goede zaak zijn. Maar "de macht" bij vakbonden, in de media en binnen de politieke partijen ligt nog steeds voor een groot deel bij de babyboomers. Ook deels schuld van de latere generaties, die massaal geen lid werden van de vakbond bijvoorbeeld. Waren ook vaak te druk met werken etc.
Wij hebben ook meer aan de guillotine om onze belangen te behartigen.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 22:21 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Is ook de schuld van de vakbonden, die doen niks voor de jongere generaties
Vakbonden zijn er alleen maar om de belangen van ' oude lullen' te behartigen.
quote:Op dinsdag 3 februari 2009 22:23 schreef LXIV het volgende:
Wij hebben ook meer aan de guillotine om onze belangen te behartigen.
Ach, opa z'n rollator heeft een lekke band. En niemand die hem voor hem kan plakken.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 22:17 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Die meerderheid is zo meteen wel afhankelijk van de minderheid. En dat geeft wel degelijk macht
quote:Op dinsdag 3 februari 2009 22:30 schreef Prutzenberg het volgende:
Ach, opa z'n rollator heeft een lekke band. En niemand die hem voor hem kan plakken.
Te druk met de restschuld aflossen.
Nog erger: de chinezen kopen rieten wandelstokken van ons, wij worden lagelonenland.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 22:42 schreef xenobinol het volgende:
[..]
![]()
Rollator? tegen die tijd is er alleen nog maar geld voor een bamboo wandelstok uit China
Zimbabwe... here I comequote:Op dinsdag 3 februari 2009 22:48 schreef Prutzenberg het volgende:
Nog erger: de chinezen kopen rieten wandelstokken van ons, wij worden lagelonenland.
http://archief.parool.nl/artikel?text=huizen&SORT=date&ED=ola&PRD=1m&SEC=%2A&FDOC=1quote:Huizen kíjken nog wel populair
Ondanks de kou bracht de kijkdag van makelaarsvereniging MVA zaterdag in Amsterdam veel mensen op de been. 'We gaan echt vechten voor een lage rente.'
Vooral bij duurdere panden hadden de makelaars weinig kijkers verwacht. Maar rond twee uur veegde Rolf Jansen van MakelaarsPunt puffend de transpiratiedruppels van het hoofd. "Ik geloof dat ik binnen drie uur meer dan twintig keer met kijkers alle trappen van de vier etages van dit huis heb moeten oplopen. En alle folders zijn op."
Het liep zaterdag tijdens de MVA-kijkdag storm bij het pand aan de Derde Helmersstraat 47c - dubbel benedenhuis en driedubbel bovenhuis, vraagprijs 950.000 euro. Op de valreep, even voor tweeën, stapten nog een groepje kijkers binnen. Een stelletje dat er zelf zou willen wonen, twee heren die handel in het pand zagen, en een man alleen, die er ook wel zou willen wonen, en het bovenhuis als oplossing ziet voor zijn opgroeiende dochters.
De laatste was Frans Ridder. Hij woont twee straten verderop in de Eerste Helmersstraat. "Mijn dochters zijn zestien en achttien, en willen op zichzelf gaan wonen," aldus de Ridder. "Ik heb al eens naar appartementen gekeken, maar dan ben je ook al snel drie ton kwijt."
Over de woning waren de meesten het eens: een prachtig pand, maar er moet veel aan gebeuren. "Oude troep!" mompelde een bezoeker. De benedenverdieping gaat nog, maar boven komt overal de verf van de muur bladderen. Zelfs de fundering is niet honderd procent.
Het was niet alleen de reclameleuze 'Gluren bij de buren' die aansloeg. Het idee dat in hartje Amsterdam tussen elf en twee in elke straat wel twee of drie koophuizen de deuren openden, lokte behoorlijk wat kijkers. In De Pijp trokken jonge stelletjes van deur naar deur.
Klokslag elf uur hadden de eerste bezoekers zich gemeld bij de woning Albert Cuypstraat 214 (249.500 euro, 55 vierkante meter). Mieke van den Berg (50) deed open. "Mijn dochter Rosaline woont hier antikraak, maar is vandaag zelf op pad." De woning in de Albert Cuyp was haar te duur; ze zoekt iets in de prijsklasse 225.000 euro.
Sommige kijkers deinsden terug voor de stank van de kapotte riolering - volgens de makelaar een tijdelijke zaak - en liepen halverwege de trap alweer terug. Die gingen dan weer verder 'gluren bij de buren'; ook de naastgelegen appartementen Albert Cuypstraat 212 II (249.000 euro, 55 vierkante meter) en 212 III&IV (469.000 euro, 120 vierkante meter) hielden open huis.
Aure Davids (24), jongerenwerker in een jeugdgevangenis, en Gwen Gerbrands (25), logistiek consulent, liepen zichtbaar verlekkerd door volledig gerenoveerde woningen. Ze zijn enkele jaren geleden naar Den Haag verhuisd, maar kunnen er niet wennen. "Dit kleine appartement is oké, want het heeft een derde kamertje, waar je kunt werken," aldus Gerbrands.
Ze waren nog niet vertrokken of er meldde zich alweer een verliefd stel; Mario Grunitz (28), oorspronkelijk Pools, en Marjan Lemmens (31), hoorbaar opgegroeid in Maastricht. Ze hadden al op een aantal plekken gekeken, en betreurden het dat de kijkdag niet 'gewoon tot vier uur' werd gehouden.
Ze waren erg enthousiast geworden. "We willen nu echt iets voor onszelf," aldus Lemmens. "We huren momenteel voor ongeveer 1500 euro per maand in het dure complex Detroit."
Angst voor de kredietcrisis had het stel nauwelijks. Lemmens: "We werken allebei bij een snel groeiend telecombedrijf. We zien het eerder als een opportunity: de prijzen zijn gedaald en we gaan echt vechten voor een lagere rente."
Helemaal aan het einde van de dag, het was al bijna drie uur, deden Rogier Pieke (36) en Roshan Fazili (33) nog voor laatkomers de deur open. Ze hadden een tiental kijkers gehad, maar hadden op meer gehoopt.
Hun bijna sprookjesachtige arbeidershuisje aan de Slatuinenweg 59 (tachtig vierkante meter, twee verdiepingen en een tuin, 399.000 euro) in De Baarsjes bleek voor fietsers in de snijdende oostenwind een beetje te ver buiten het centrum te liggen.
"Wij zijn slachtoffers van de crisis," aldus Pieke. "We hebben in augustus een woning in Heemstede gekocht, omdat daar mijn roots liggen, en er vrienden zijn gaan wonen. In september zou ons huis in de verkoop gaan en een dag eerder ging Fortis onderuit. Na een sterfgeval in de familie hebben we de verkoop uitgesteld, en nu beginnen we opnieuw."
De lage huisjes in de straat werden voorheen binnen twee weken verkocht. "Maar nu weten we het niet meer," zegt Roshan Fazili. "Ooit zal het tij op de huizenmarkt toch weer moeten keren."
quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:15 schreef zoost het volgende:
Funda: Zoek in 180.609 koopwoningen
Er wordt al meer dan een jaar elke maand zo'n 4000 woningen aan de (te koop staande) woningvoorraad toegevoegd. En iedereen wil de hoofdprijs, en blijft wachten op die sukkel die dat wel wil betalen. Eerst hoog verkopen en dan zelf goedkoop inkopen. Ik vermoed dat de meesten wel weten dat hun huis te duur geprijsd is.
Als je nu je huis verkoopt dan zit je nog steeds zo goed als op een all-time high. Dat de piek van de top voorbij is wil niet zeggen dat de prijzen niet nog steeds heel hoog zijn. Ook na 2012 is het heel onwaarschijnlijk dat de prijzen van 2007 (gecorrigeerd voor inflatie) binnen afzienbare tijd nog terugkomen.quote:Op woensdag 4 februari 2009 09:26 schreef csar het volgende:
[..]
Overigens verwachten economen dat een economische opleving pas in 2012 a 2013 begint te ontwikkelen (google maar een op Kondratieff winter). De hoop van makelaars dat in de tweede helft van dit jaar de economische lente weer begint zal ijdel zijn en is rijp voor de prullenbak. Huizenverkopers die de economische malaise willen uitzitten zullen dus nog jaren geduld moeten hebben. En gezien de aantallen huizen in de verkoop hebben veel verkopers geen geduld meer, terwijl de recessie pas begonnen is.
quote:Op woensdag 4 februari 2009 09:32 schreef LXIV het volgende:
Sommige mensen redeneren: "In plaats van 20.000 euro zakken kan ik het huis nog een jaar lang in de verkoop houden!" Dat klopt wel, maar de kans dat je het over een jaar dan wel voor het gewenste bedrag kan verkopen is nog kleiner dan dat je dat nu doet. En zo beredeneerd ben je 3 jaar later 60.000 euro kwijt en is je huis onverkoopbaarder dan ooit.
Ja, klopt. De vroege babyboomers zijn al lekker met de VUT oid en genieten extreem riante regelingen op alle vlakken. Degenen van na 1950 vallen echter bijna overal buiten.quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:10 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Ook bij de babyboomers is er een tweedeling: mijn ouders genieten van alle regelingen terwijl mijn schoonouders er net buiten vallen.
Tja, van de middeninkomens kun je ook het meeste plukken: een procentje erbij of eraf heeft meteen enorme consequenties in termen van opbrengsten / verlies daarvan. Dat is overigens niets nieuws, dat is altijd zo geweest. Cynisch gezegd kun je ook nog redeneren: de lage inkomens worden beschermd door links, de hoge inkomens door rechts. Dus plukt iedereen bij de middeninkomens. Dat betekent een beetje bij de motorrijtuigenbelasting, accijnzen, WW-premies (nu dan afgeschaft, maar voor hoelang), AOW, AWBZ, OZB en noem het allemaal maar op… Aan de andere kant: de middeninkomens profiteren als geen ander van de hypotheekrenteaftrek (hehe, toch nog een link met dit topic).quote:Op dinsdag 3 februari 2009 21:20 schreef xenobinol het volgende:
[...]
[quote]Dat komt omdat de middelmoot altijd de lul is. Als je weinig verdient is er een vrij grote bandbreedte waarover je wel 40 uur kan gaan werken, maar toch niet eens veel meer verdient dan iemand met een uitkering. Daarmee word de motivatie voor een grote groep mensen toch wel behoorlijk ondermijnd.
Tja, wen er maar aan (overigens ben ik zelf bijna dertiger, alleenstaand…). Meebetalen aan de opvoeding van andermans kinderen vind ik niet problematisch. De grootste post daarin is onderwijs. Daar hebben wij zelf natuurlijk ook flink van geprofiteerd, dus is het logisch dat we daar aan meebetalen. Kinderopvang zit iets genuanceerder, een (flinke) bijdrage van ouders is bijzonder gewenst en deze is per 1 januari ook gekomen. Met name voor de wat hogere delen van de middeninkomens is dit een lastenverzwaring geweest (en terecht: ze hebben er ook de meeste baten van). Belangrijkste argument voor het laten betalen van de samenleving aan de opvoeding van kinderen is echter dat het belang van kinderen dermate groot is dat we simpelweg geen andere keuze hebben: kinderen zijn eigenlijk de belangrijkste hulpbron die een samenleving kan produceren. Er moeten per vrouw (of gezin) 2,1 kind geboren worden om de bevolking gelijk te houden, in Nederland zitten we op 1,65… (dit is niet verkeerd in EU-verband). Dat betekent dat we niet alleen een overschot aan pensionado’s hebben (babyboomers), maar ook een geboorte onderschot. Dat is voor de samenleving dus een probleem. Polen hierheen halen zal dat probleem niet echt kunnen oplossen, omdat Polen een extremere babyboom heeft gekend dan Nederland. Dat wordt dus werknemers importeren uit China en andere landen die minder hebben geleden onder WOII. In de Verenigde Staten hebben ze dit wel altijd doorgehad (jaarlijks een beperkte groep arbeiders toelaten), in Europa minder. In de VS hebben ze dus een jongere bevolking als in Europa. Voor de EU is dit een serieus probleem…quote:Als alleenstaande dertiger met een redelijk inkomen, mag ik fijn overal aan meebetalen, en krijg er feitelijk weinig tot niets voor terug. Dat vindt ik prima, want zo werkt de maatschappij nu eenmaal. Maar is dat nu eerlijk? Moet ik meebetalen aan de opvoeding van andermans kinderen? Die tweeverdieners die hun kinderen in de opvang stoppen en zich daarmee volkomen diskwalificeren voor het ouderschap.
Dit is een wezenlijk andere kwestie dan de verdeling van lasten over generaties, dit is frauduleus handelen. Wanneer je het hebt over enerzijds AOW krijgen en anderzijds met een dik pensioen in Spanje zitten: tja, daar is niets mis mee. De mensen die dat doen hebben daar zelf lang voor gewerkt (ze hebben zelf voor de AOW en hun eigen pensioen) betaalt. Bovendien, deze mensen zullen gaan sterven en dat betekent dat een heleboel vermogen vrij komt. Dat vermogen zal voor een deel naar de overheid gaan (die daar dan bijvoorbeeld weer de AOW mee kan financieren) en voor een deel naar de erven. Die krijgen daarmee weer geld te besteden.quote:Wat me ook vreselijk stoort is dat sommige mensen kapitaal hebben (huis, auto, geld) en toch om de een of andere reden een uitkering ontvangen, lekker thuiszitten (of het halve jaar in Spanje) en nog steeds proberen hun inwonende kinderen op een ander verblijfsadres te laten registreren. Nederland met zijn anonieme socialisme staat op wankelen, dit gaat vroeg of laat fout
Ik verwees in de OP naar het verloop van de discussie aan het eind van het vorige topic.quote:Op woensdag 4 februari 2009 10:22 schreef Freak187 het volgende:
De generatiekloof waarover wordt gesproken in de OP. Bedoelen ze/jullie daarmee dat de huidige generatie starters er niet over piekeren om 2,5 ton te spenderen aan een ex premieA woning?
Een ton is al teveel, je gaat toch ook geen 5k betalen voor een fiat panda uit '85.quote:Op woensdag 4 februari 2009 10:22 schreef Freak187 het volgende:
De generatiekloof waarover wordt gesproken in de OP. Bedoelen ze/jullie daarmee dat de huidige generatie starters er niet over piekeren om 2,5 ton te spenderen aan een ex premieA woning?
mijn collega heeft een rijtjeshuis te koop voor 299.500 en is bereid te zakken tot 298.500quote:Op woensdag 4 februari 2009 18:53 schreef Prutzenberg het volgende:
Zou er al iemand het lef gehad hebben om 100k te bieden voor een huis met een vraagprijs van 250k?
quote:Op woensdag 4 februari 2009 19:00 schreef henkway het volgende:
[..]
mijn collega heeft een rijtjeshuis te koop voor 299.500 en is bereid te zakken tot 298.500![]()
Vind het wel een vreemd voorbeeld. IS ze echt bereid maar 1.000 te zakken of loop je stemming te maken?quote:Op woensdag 4 februari 2009 19:00 schreef henkway het volgende:
[..]
mijn collega heeft een rijtjeshuis te koop voor 299.500 en is bereid te zakken tot 298.500![]()
Ja, en ze zit nu op 2200 euro per maand met twee woningen.
Ben benieuwd wanneer ze het zat wordt.
Gaat de vijfde maand in nu
Jahoor zo werkt het niet, zowieso wordt de grond steeds meer waard en je Panda schrijft keihard af omdat hij langzaam vergaat. Je grond is voor altijd. Als je je huis netjes bijhoud kan je daar ook 100 jaar of meer mee doen. Dusja beetje vreemde vergelijking..quote:Op woensdag 4 februari 2009 18:29 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Een ton is al teveel, je gaat toch ook geen 5k betalen voor een fiat panda uit '85.
nee, haar woorden.quote:Op woensdag 4 februari 2009 19:27 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Vind het wel een vreemd voorbeeld. IS ze echt bereid maar 1.000 te zakken of loop je stemming te maken?
Wat een idioot dan zeg...quote:Op woensdag 4 februari 2009 20:04 schreef henkway het volgende:
[..]
nee, haar woorden.
maar ik heb het idee dat de makelaars hier meebeslissen
Als je die panda goed onderhoud kan hij wel 100 jaar meequote:Op woensdag 4 februari 2009 19:28 schreef Sjabba het volgende:
Jahoor zo werkt het niet, zowieso wordt de grond steeds meer waard en je Panda schrijft keihard af omdat hij langzaam vergaat. Je grond is voor altijd. Als je je huis netjes bijhoud kan je daar ook 100 jaar of meer mee doen. Dusja beetje vreemde vergelijking..
Het is hoogtijd om oude wijken met tochtige woningen te slopen, en te vervangen door moderne woningen die klimaatneutraal zijn, maar de louche corporaties verkopen ze liever aan louche vriendenquote:Op woensdag 4 februari 2009 21:19 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Als je die panda goed onderhoud kan hij wel 100 jaar mee![]()
![]()
Nee, de bouwvallen van tegenwoordig gaan echt geen 100 jaar mee, die kalkzandsteen bouwpakketten hebben na 30 jaar ingrijpende renovatie nodig. Dan mag de huiseigenaar zich weer diep in het rood steken om dat te financieren.
Allemaal stoere praat van haar. Als er nu iemand komt met 270 gaat ze gewoon in onderhandeling om ergens in het midden uit te komen. Mocht het verkocht worden, sla het kadaster er dan maar eens op na over een tijdje.quote:Op woensdag 4 februari 2009 19:00 schreef henkway het volgende:
[..]
mijn collega heeft een rijtjeshuis te koop voor 299.500 en is bereid te zakken tot 298.500![]()
Ja, en ze zit nu op 2200 euro per maand met twee woningen.
Ben benieuwd wanneer ze het zat wordt.
Gaat de vijfde maand in nu
Klimaatneutraalquote:Op woensdag 4 februari 2009 21:34 schreef henkway het volgende:
Het is hoogtijd om oude wijken met tochtige woningen te slopen, en te vervangen door moderne woningen die klimaatneutraal zijn, maar de louche corporaties verkopen ze liever aan louche vrienden
Er worden volop woningen gebouwd die klimaatneutraal zijn of beter gezegd energieneutraalquote:Op donderdag 5 februari 2009 18:26 schreef xenobinol het volgende:
[..]
KlimaatneutraalWTF mag dat dan wel niet wezen, voor welke gesubsidieerde club werk jij?
Die term slaat namelijk als een lul op een drumstel![]()
Noem eens een voorbeeld?quote:Op donderdag 5 februari 2009 18:50 schreef henkway het volgende:
Er worden volop woningen gebouwd die klimaatneutraal zijn of beter gezegd energieneutraal
Dus geen energie gebruiken maar energie opleveren of neutraal zijn
http://www.ecofys.nl/nl/e(...)me_bouwconcepten.htmquote:Op donderdag 5 februari 2009 19:10 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Noem eens een voorbeeld?
Er zijn inderdaad huizen die minder energie verbruiken t.o.v. conventionele woningen. Echter de energie die benodigd is voor de fabricage van de bouwmaterialen en constructie werkzaamheden, die is zeker gecompenseerd d.m.v. boomaanplanting![]()
juist en het is goed om de sloopwoningen uit de jaren zestig te slopen en te vervangen door moderne woningen goed voor de economie en voor de vogelaar wijkenquote:Op donderdag 5 februari 2009 19:37 schreef Wombcat het volgende:
[..]
http://www.ecofys.nl/nl/e(...)me_bouwconcepten.htm
Met een energieneutrale woning wordt een woning bedoeld die net zoveel energie opwekt als dat 'ie verbruikt.
Energie t.g.v. de bouw wordt daarin idd niet meegenomen, maar ten opzichte van de levensduur van de woning is dat vrij weinig.
mwach. zegt de naam ypenburg je iets? is een nieuwbouw tussen den haag en nootdorp. daar hebben ze toen de halve schildersbuurt in gezet. was eigenlijk niet zo'n suc6....quote:Op donderdag 5 februari 2009 19:44 schreef henkway het volgende:
[..]
juist en het is goed om de sloopwoningen uit de jaren zestig te slopen en te vervangen door moderne woningen goed voor de economie en voor de vogelaar wijken
Ook een slechte ontwikkeling. Er is bijna niets meer te huur omdat de huurders blijven zitten. Ja mensen die dubbele lasten hebben verhuren maar dat zijn hoge huren. Sociale woningen hebben wachtlijsten die enorm oplopen.quote:Op donderdag 5 februari 2009 17:26 schreef simmu het volgende:
for now zitten wij heerlijk in onze huurwoning
ik wacht lekker rustig af...
och. vorige keer dat we verhuisden hebben we 3 jaar op de wachtlijst gestaan voor een flat in een vogelaarwijk. deze keer (we wonen hier nu net 3 maanden) via een urgentie omdat we hier werk hebben doch 220 km verderop woonden. het werken is op contract voor 2 jaar en wellicht gaan we daarna verder. no way dat ik nu koop, en we hebben vaak zat en lang zat steeds moeten wachten. kopen moet je doen als het zinvol is. niet als wellicht na 2 jaar er weer uit moet.quote:Op donderdag 5 februari 2009 20:18 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Ook een slechte ontwikkeling. Er is bijna niets meer te huur omdat de huurders blijven zitten. Ja mensen die dubbele lasten hebben verhuren maar dat zijn hoge huren. Sociale woningen hebben wachtlijsten die enorm oplopen.
Starters worden zo wel gedwongen alsnog te gaan kopen, keuze is er niet. Ja thuis blijven wonen als dat gaat en je ouder(s) dat leuk vinden.
Ik ben ook benieuwd hoe het voor mij gaat worden. Heb me redelijk laat bij de woningcorporatie ingeschreven dus heb nog niet zo lang wachttijd opgebouwd. Voorlopig zit ik nog in een studentenwoning maar hier word je tegenwoordig (opzich terecht) redelijk snel uitgeschopt als je geen studiebewijs meer kan overhandigen en je bent ouder dan 25. Maar als hier uit ga heb ik nog steeds niet genoeg wachttijd opgebouwd waarschijnlijk. De tijd zal het leren. Hopelijk krijg ik straks een enigszins goed betalende baan waarmee ik eventueel ook wat duurder kan huren voor meer keuze.quote:Op donderdag 5 februari 2009 20:18 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Ook een slechte ontwikkeling. Er is bijna niets meer te huur omdat de huurders blijven zitten. Ja mensen die dubbele lasten hebben verhuren maar dat zijn hoge huren. Sociale woningen hebben wachtlijsten die enorm oplopen.
Starters worden zo wel gedwongen alsnog te gaan kopen, keuze is er niet. Ja thuis blijven wonen als dat gaat en je ouder(s) dat leuk vinden.
je kan in Engeland of Duitsland gaan wonen, de overheid wil het zo kennelijkquote:Op donderdag 5 februari 2009 20:23 schreef simmu het volgende:
[..]
och. vorige keer dat we verhuisden hebben we 3 jaar op de wachtlijst gestaan voor een flat in een vogelaarwijk. deze keer (we wonen hier nu net 3 maanden) via een urgentie omdat we hier werk hebben doch 220 km verderop woonden. het werken is op contract voor 2 jaar en wellicht gaan we daarna verder. no way dat ik nu koop, en we hebben vaak zat en lang zat steeds moeten wachten. kopen moet je doen als het zinvol is. niet als wellicht na 2 jaar er weer uit moet.
Volgens mij is het Wateringse Veld specifiek opgezet voor de doelgroepen uit de Schilderswijk, Laak en Spoorwijk. Dat is inderdaad niet echt een succes te noemen, alleen aan de randen van de wijk is het nog wel prettig wonen. Ypenburg was, net als Leidscheveen, niet echt bedoeld als sociaal woningbouwproject, maar is dat na de annexatie door Den Haag in 2002 wel geworden.quote:Op donderdag 5 februari 2009 19:53 schreef simmu het volgende:
mwach. zegt de naam ypenburg je iets? is een nieuwbouw tussen den haag en nootdorp. daar hebben ze toen de halve schildersbuurt in gezet. was eigenlijk niet zo'n suc6....
Hier in Lelystad rommelt het al wel, als ik deze link zie: http://www.huizenzoeker.nl/koop/flevoland/lelystad/?pv=75&pt=125&sort=pv-aquote:Op donderdag 5 februari 2009 10:55 schreef ioko het volgende:
Ik ben echt benieuwd wanneer er wat beweging komt. Of zouden er al verkopen worden gesloten onder 90% van de vraagprijs
Nou, iedereen die minder dan 25 km van de grens af woont/werkt is gek als hij niet daar koopt. Ik werk veel met jonge mensen, en die uit Limburg kopen nu massaal in Duitsland. Mooie vrijstaande en kwalitatief goede woningen voor rond de 200K, 250K.quote:Op donderdag 5 februari 2009 21:08 schreef henkway het volgende:
[..]
je kan in Engeland of Duitsland gaan wonen, de overheid wil het zo kennelijk
zo, ja dat krijg je als er veel water voor de dam staat.quote:Op donderdag 5 februari 2009 22:31 schreef poemojn het volgende:
[..]
Hier in Lelystad rommelt het al wel, als ik deze link zie: http://www.huizenzoeker.nl/koop/flevoland/lelystad/?pv=75&pt=125&sort=pv-a
Hou er dan alleen wel rekening mee dat elk jaar dat je in het buitenland woont van invloed is op je AOW. Klinkt wel leuk, in Duitsland wonen, maar als je dan op je 65e er achter komt dat je maar een half AOW-pensioen heb opgebouwd, ben je alsnog genaaid.quote:Op donderdag 5 februari 2009 22:51 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nou, iedereen die minder dan 25 km van de grens af woont/werkt is gek als hij niet daar koopt. Ik werk veel met jonge mensen, en die uit Limburg kopen nu massaal in Duitsland. Mooie vrijstaande en kwalitatief goede woningen voor rond de 200K, 250K.
Bovendien heb je dan het grote voordeel dat er veel minder lucht inzit. De prijs ligt veel dichter bij de intrinsieke productiewaarde. Mocht je onverhoopt toch moeten verhuizen binnen een paar jaar, dan zit je tenminste niet vast omdat je geen verlies op je woning wil nemen. Een vrijstaand huis van 2 ton verliest niet zo snel een ton in waarde.
Mooi hoorquote:Op donderdag 5 februari 2009 22:57 schreef henkway het volgende:
zo, ja dat krijg je als er veel water voor de dam staat.
Dat is een oud gezegde van de Hr henkway
De meeste van die lui blijven in NL werken.quote:Op donderdag 5 februari 2009 23:02 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Hou er dan alleen wel rekening mee dat elk jaar dat je in het buitenland woont van invloed is op je AOW. Klinkt wel leuk, in Duitsland wonen, maar als je dan op je 65e er achter komt dat je maar een half AOW-pensioen heb opgebouwd, ben je alsnog genaaid.
http://www.duitslandhypot(...)derdomspensioen-aow/quote:Werken in Nederland en recht bij ouderdom
Verhuist u naar Duitsland, maar blijft u in Nederland werken, dan blijft u verzekerd voor de AOW. U bouwt voor ieder verzekeringsjaar 2 % op in de AOW. Er verandert voor u op dit punt niet veel.
Dat vond ik wel een apart topic waard: Nieuwbouwprojecten in gevaar door de crisisquote:Op donderdag 5 februari 2009 22:58 schreef WammesWaggel het volgende:
http://www.netwerk.tv/uit(...)xwijk-blijft-bouwput
10K is er nu van de woning van mevrouw, nou 290K is toch geen geld voor een rijtjeshuis?![]()
Opzich wel een aardig rijtjeshuis maar dan toch nog een kapitaal voor zoiets hoor
Zo zo, dat is een slagveld.quote:Op donderdag 5 februari 2009 22:31 schreef poemojn het volgende:
[..]
Hier in Lelystad rommelt het al wel, als ik deze link zie: http://www.huizenzoeker.nl/koop/flevoland/lelystad/?pv=75&pt=125&sort=pv-a
Dat denk ik ook jaquote:Op donderdag 5 februari 2009 23:49 schreef vastgoedzeepbel het volgende:
Deflatie in aantocht!!!
Niets geen hyperinflatie. Hyperinflatie hebben we de afgelopen 15 jaar gehad.
Zeg dat wel zeg, jammer dat Lelystad zo'n nare plek is om te wonen want anders wist ik het wel...quote:
wacht maar, we zijn er nog lang nietquote:Op vrijdag 6 februari 2009 00:30 schreef WammesWaggel het volgende:
[..]
Zeg dat wel zeg, jammer dat Lelystad zo'n nare plek is om te wonen want anders wist ik het wel...
quote:Op donderdag 5 februari 2009 22:31 schreef poemojn het volgende:
[..]
Hier in Lelystad rommelt het al wel, als ik deze link zie: http://www.huizenzoeker.nl/koop/flevoland/lelystad/?pv=75&pt=125&sort=pv-a
Ik vind het ook wel terecht eigenlijk. Jammer voor de vorige eigenaar, een jaar geleden had die veel meer winst kunnen pakken, maar een klein rijtjeshuis hoort toch ook gewoon onder de 100K? Zeker in Lelystad, dat lijkt me nou niet echt de meest aantrekkelijke plaats om te wonen.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 09:44 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Een rijtjeshuis voor onder de 100k![]()
WTF!.
Een halfjaar geleden ook nog in lelystad aan het kijken geweest voor een woning, wat een troosteloze pauper wijken vind je daar. In de voortuinen staat alleen onkruid in sommige wijken, de huizen zijn grauw en in sommige gevallen staan er halve straten te koop. Niet zo heel gek dat de woningprijzen zo kelderen
Toch maar een huis in Amersfoort gekocht
Rijtjeshuis hier in Utrecht staat op grond waar 72K voor betaald is.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 10:08 schreef LXIV het volgende:
Het is van de zotte dat rijtjeshuizen meer dan 100K zouden moeten doen. De bouwkosten zijn nog geen 80K. Marge genoeg lijkt me.
Nee.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 10:27 schreef LXIV het volgende:
Moet je dan 72K voor grond betalen en daar vervolgens ook nog pacht voor betalen? Zonder dat die grond van jou is? Ik dacht dat ze dat systeem alleen in Amsterdam kenden!
Verders is het nog interessant om te vertellen dat het over nieuwbouw gaat. Dus die grondprijs is door de gemeente bedacht. Het feit dat de nieuwbouw nu zo goed als stil ligt hier in Leidse rijn, komt doordat zowel de gemeente als de projectontwikkelaars geen cent willen toegeven op hun prijzen.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 10:27 schreef LXIV het volgende:
Moet je dan 72K voor grond betalen en daar vervolgens ook nog pacht voor betalen? Zonder dat die grond van jou is? Ik dacht dat ze dat systeem alleen in Amsterdam kenden!
quote:Op vrijdag 6 februari 2009 10:25 schreef capricia het volgende:
[..]
Rijtjeshuis hier in Utrecht staat op grond waar 72K voor betaald is.
Erfpacht.
Die grondprijzen zijn gebaseerd op de marktwaarde van het huis dat erop gebouwd wordt minus de bouwkosten. Omdat die marktwaarde zo snel steeg de afgelopen jaren heeft de grondprijs dat ook gedaan.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 10:36 schreef capricia het volgende:
[..]
Verders is het nog interessant om te vertellen dat het over nieuwbouw gaat. Dus die grondprijs is door de gemeente bedacht. Het feit dat de nieuwbouw nu zo goed als stil ligt hier in Leidse rijn, komt doordat zowel de gemeente als de projectontwikkelaars geen cent willen toegeven op hun prijzen.
Ik ben het met je eens. Maar er is ook een andere kant aan het verhaal.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 10:43 schreef LXIV het volgende:
[..]
Die grondprijzen zijn gebaseerd op de marktwaarde van het huis dat erop gebouwd wordt minus de bouwkosten. Omdat die marktwaarde zo snel steeg de afgelopen jaren heeft de grondprijs dat ook gedaan.
De gemeente moet gewoon de realiteit accepteren en ook zakken met de grondprijzen als de markt zakt. Wanneer de stijging minder snel was gegaan zou de grondprijs ook pas op 300 staan ipv 500. Dan was er toch ook niks aan de hand geweest?
Maar ongeacht wat de papieren prijs van je woning is blijven je maandlasten en woongenot toch precies hetzelfde? Dus wat maakt het jou verder uit? Als je verhuist dan koop je ook weer goedkoper. Dat imaginaire verlies is net zo irrelevant als die imaginaire winst.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 10:47 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik ben het met je eens. Maar er is ook een andere kant aan het verhaal.
Doordat de nieuwbouw volledig ingezakt is, en er (bijna) niets nieuws meer bijgebouwd wordt, beschermen ze indirect ook mijn investering in die woning. Des te eerder gaat het huis weer in waarde omhoog!
Als ze dezelfde woningen opeens voor 40% minder zouden bouwen en verkopen, dan zou ik me pas pissed voelen.
Dat is dan een interpretatie-kwestie. Ik vind een koophuis geen primaire levensbehoefte. Je kunt toch huren?quote:Op vrijdag 6 februari 2009 10:56 schreef LXIV het volgende:
[..]
Maar ongeacht wat de papieren prijs van je woning is blijven je maandlasten en woongenot toch precies hetzelfde? Dus wat maakt het jou verder uit? Als je verhuist dan koop je ook weer goedkoper. Dat imaginaire verlies is net zo irrelevant als die imaginaire winst.
Het is toch onzin om bewust schaarste op de woningmarkt te creeeren opdat de woningprijzen bubble-hoog blijven zodat veel mensen niet kunnen kopen?
Wat is nu het belangrijkste? Speculatiedrang van woningbezitters of het mogelijk maken van de primaire levensbehoefte wonen?
Ik denk dat bakkers ook heel veel geld kunnen verdienen wanneer er een broodquotum gesteld wordt. En voor de mensen die dan een brood in de kast hebben wordt dat meer waard. Maar is dat de bedoeling? Speculeren doe je met valuta, goud, aandelen etc. Maar niet door primaire levensbehoeften opzettelijk schaars te houden.
Eens, eens. HRA en koopsubsidie mogelijk ook zo spoedig mogelijk afgeschaft worden. Maar dat is iets anders als opzettelijk de bouw van woningen obstrueren.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:01 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat is dan een interpretatie-kwestie. Ik vind een koophuis geen primaire levensbehoefte. Je kunt toch huren?
Waar komt trouwens het idee vandaan dat iedereen maar recht heeft om een huis te kopen? Kun je het niet betalen, dan ga je toch lekker huren?
Dat was vroeger zo, en dat is nog steeds zo.
Het afschaffen van de HRA zullen ze nu nooit doen nu de markt er zo moeilijk voor staat.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:07 schreef LXIV het volgende:
[..]
Eens, eens. HRA en koopsubsidie mogelijk ook zo spoedig mogelijk afgeschaft worden. Maar dat is iets anders als opzettelijk de bouw van woningen obstrueren.
Vroegah kon je overal waar je wilde een hutje neerzetten van mammoetbotten en huiden. Tegenwoordig is zelfs een bos van iemand.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:01 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat is dan een interpretatie-kwestie. Ik vind een koophuis geen primaire levensbehoefte. Je kunt toch huren?
Waar komt trouwens het idee vandaan dat iedereen maar recht heeft om een huis te kopen? Kun je het niet betalen, dan ga je toch lekker huren?
Dat was vroeger zo, en dat is nog steeds zo.
Das dan wel heel lang geleden...de mammoeten zijn al een aardig tijdje uitgestorven..quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:15 schreef Zero2Nine het volgende:
[..]
Vroegah kon je overal waar je wilde een hutje neerzetten van mammoetbotten en huiden. Tegenwoordig is zelfs een bos van iemand.
Dat denk ik ook, ja nu zelfs de 65 jaar bespreekbaar is geworden met als argument geldbesparingquote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:10 schreef capricia het volgende:
[..]
Denk trouwens wel dat ze er wat aan gaan doen... zodra het kan.
Op zich ben ik niet tegen het beperken van de HRA.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:17 schreef henkway het volgende:
[..]
Dat denk ik ook, ja nu zelfs de 65 jaar bespreekbaar is geworden met als argument geldbesparing
Hear hear.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:01 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat is dan een interpretatie-kwestie. Ik vind een koophuis geen primaire levensbehoefte. Je kunt toch huren?
Waar komt trouwens het idee vandaan dat iedereen maar recht heeft om een huis te kopen? Kun je het niet betalen, dan ga je toch lekker huren?
Dat was vroeger zo, en dat is nog steeds zo.
Klopt maar de essentie van het verhaal blijft staan. Ooit was een eigen huis iets wat je gewoon zelf kon bepalen los van je economische status. Toen kwam het feodale systeem en moest je gaan werken voor een landheer als je ergens wilde wonen. Eigenlijk is dat tegenwoordig nog steeds zo alleen heet de landheer nu bank of woningcorporatie. Je werkt er niet direct voor maar bij huizenbezitters gaat een fors gedeelte van je salaris direct naar de bank en anders naar de verhuurder. zolang je de hypotheek niet hebt afbetaald blijft de bank gewoon eigenaar van het huis.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:17 schreef capricia het volgende:
[..]
Das dan wel heel lang geleden...de mammoeten zijn al een aardig tijdje uitgestorven..
Alsof mensen alleen voor de HRA werken?quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:24 schreef LXIV het volgende:
Het is ook oneerlijk om mensen die geen HRA krijgen tot hun 67-ste te laten doorwerken om voortgang van de HRA mogeljk te maken.
Nee. Maar voor die 16 miljard aan HRA kun je gemakkelijk mensen op 65 met pensioen sturen ipv 67.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:25 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Alsof mensen alleen voor de HRA werken?
Ik denk niet dat de HRA volledig afgeschaft gaat worden.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:25 schreef Scorpie het volgende:
Leuk, HRA afschaffen, mensen over de kop met gedwongen huisverkoop -> banken plat -> overheid ingrijpen -> belasting omhoog -> subsidies e.d afschaffen -> nog meer mensen in de shit.
Zo komen we er niet.
En wie betaalt dat dan?quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:28 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee. Maar voor die 16 miljard aan HRA kun je gemakkelijk mensen op 65 met pensioen sturen ipv 67.
16 miljard is peanuts, wisselgeld, met een BNP van bijna 800 miljard. Afschaffen daarvan is nauwelijks een druppel op de gloeiende plaat te noemen.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:28 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee. Maar voor die 16 miljard aan HRA kun je gemakkelijk mensen op 65 met pensioen sturen ipv 67.
Als je 2 wilt bewerkstelligen, dan moeten ALLE subsidies afgeschaft worden: HRA, koopsubsidie, huursubsidie, you name it. Allemaal de deur uit. Maar nee, dat is dan weer niet de bedoeling van bepaalde mensenquote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:28 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik denk niet dat de HRA volledig afgeschaft gaat worden.
Er zal wel paal en perk aan gesteld worden. Maar pas wanneer het kan. En nu kunnen dat soort maatregelen helemaal niet. Precies wat jij schrijft...je helpt de belabberde economie helemaal het slop in. En dat kan nooit de bedoeling zijn.
Denk zelf dat de aftrek bijv. in de bovenste belastingschijf niet meer zal kunnen of zo.
Wat ik nog wel moet zien is hoe ze dat gaan invoeren...voor alle lopende hypotheken, of alleen voor de nieuwe?
Maar nogmaals, wat is de bedoeling van het afschaffen van de HRA?
1. Gigantische belastingdrukverhoging?
2. Een eerlijkere verdeling van geld?
Heb vaak het gevoel dat men onder het mom van 2 als argument je 1 probeert te verkopen. En daar sta ik niet achter.
Ik zie ook niet wat de gemiddelde burger er mee opschiet als de HRA afgeschaft wordt. Huizen worden niet betaalbaarder. Je kunt dan gewoon minder lenen bij de bank...quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:31 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Als je 2 wilt bewerkstelligen, dan moeten ALLE subsidies afgeschaft worden: HRA, koopsubsidie, huursubsidie, you name it. Allemaal de deur uit. Maar nee, dat is dan weer niet de bedoeling van bepaalde mensen
Het enige dat je kan bewerkstelligen is een verlichting op het ambtenarenapparaat. Leuk, maar dat is natuurlijk lang niet de meest efficiente oplossing.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:32 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik zie ook niet wat de gemiddelde burger er mee opschiet als de HRA afgeschaft wordt. Huizen worden niet betaalbaarder. Je kunt dan gewoon minder lenen bij de bank...
Ja.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:34 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Het enige dat je kan bewerkstelligen is een verlichting op het ambtenarenapparaat. Leuk, maar dat is natuurlijk lang niet de meest efficiente oplossing.
Het is niet echt nieuws maar wel het vermelden waard. Het is nu wel duidelijk dat de prijzen maar één kant op kunnen. Mede dankzij de banken dus.quote:Banken in eurozone hebben kredieteisen verder aangescherpt
6 februari 2009, 12:09 uur | FD.nl
Door: Marcel de Boer
De banken in de eurozone hebben hun kredieteisen in de laatste drie maanden van vorig jaar verder aangescherpt. Ze verwachten dat het voor bedrijven en huishoudens in het huidige kwartaal nog lastiger wordt om krediet te krijgen, maar dat de mate van aanscherping flink afneemt.
Dat blijkt uit de ‘Bank Lending Survey’ die de Europese Centrale Bank vanmorgen heeft gepubliceerd (pdf, 39 pagina's).
Terughoudender
Het rapport is gebaseerd op een enquête die de ECB tussen medio december en 7 januari onder 112 commerciële banken in de eurozone heeft gehouden. Analisten zien in het rapport een reden waarom de ECB de rente verder moet verlagen.
Lees ook: ECB vindt nultarief niet passend
Als belangrijkste reden voor de verdere aanscherping van de eisen noemden de banken de verslechterde economische situatie. Daardoor daalt de kredietwaardigheid van bedrijven en huishoudens. Voor die laatste groep vrezen de banken met name een verslechtering van de huizenmarkt en zijn ze terughoudend geworden in het verstrekken van hypotheekleningen.
‘De rantsoenering van krediet gaat onverminderd door’, schrijft analist Marco Valli van UniCredit in een reactie op het ECB-rapport. ‘De effecten zullen we dit jaar hard gaan voelen en wellicht ook in de komende jaren.’
Hogere rente-opslag
De aanscherping van de eisen komt vooral tot uitdrukking in een hogere renteopslag voor leningen met een hoger risicoprofiel. Daarnaast wordt van bedrijven vaak een groter onderpand geëist.
Een probleem is dat de banken zelf nog altijd worden gehinderd in het aantrekken van geld door de spanningen op de financiële markten. Ze stelden te verwachten dat ze wat gemakkelijker aan kort geld kunnen komen. Maar de funding voor de middellange en lange termijn zal verder verslechteren, aldus de banken tegenover de ECB.
Vraag naar krediet
De vraag naar krediet is in het vierde kwartaal aanzienlijk afgenomen. Bedrijven zijn voorzichtiger geworden en hebben hun investeringen teruggeschroefd. Bovendien is de overnamemarkt ingezakt, waardoor er minder vreemd vermogen nodig is voor fusies en overnames. Huishoudens hebben minder krediet nodig omdat ze hun uitgaven aan duurzame goederen hebben teruggeschroefd.
In een rapport stelde de Bundesbank vandaag dat de kredieteisen in Duitsland in het vierde kwartaal ‘aanzienlijk’ minder fors zijn aangescherpt dan in de eurozone als geheel.
Minder schulden
Vorige week bleek uit cijfers van de ECB dat Duitse bedrijven en huishoudens zich de afgelopen jaren veel minder diep in de schuld hebben gestoken dan andere Europeanen. De kredietgroei van consumenten kwam in Duitsland jarenlang nauwelijks boven de 1% uit, tegen circa 8% als gemiddelde voor de eurozone.
Bron
Leg eens uit dan? Hypotheken die niet verstrekt kunnen worden hebben invloed op de vraag & aanbod zijde van de huizenmarkt? Eerder op de verkoopcijfers, niet op de prijzen me dunkt.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 12:58 schreef Prutzenberg het volgende:
[..]
Het is niet echt nieuws maar wel het vermelden waard. Het is nu wel duidelijk dat de prijzen maar één kant op kunnen. Mede dankzij de banken dus.
Bij een aanbod dat groter is dan de vraag gaan de prijzen omlaag.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 15:07 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Leg eens uit dan? Hypotheken die niet verstrekt kunnen worden hebben invloed op de vraag & aanbod zijde van de huizenmarkt? Eerder op de verkoopcijfers, niet op de prijzen me dunkt.
quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:31 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Als je 2 wilt bewerkstelligen, dan moeten ALLE subsidies afgeschaft worden: HRA, koopsubsidie, huursubsidie, you name it. Allemaal de deur uit. Maar nee, dat is dan weer niet de bedoeling van bepaalde mensen![]()
*eens is*quote:Op vrijdag 6 februari 2009 16:48 schreef Lemmeb het volgende:
Ben ik het wel mee eens. Een eventueel afschaffen van de HRA moet aan de bovenkant beginnen en niet overall. Zet gewoon een maximum op de lening waarover rente voor aftrek in aanmerking komt, 3,5 ton ofzo lijkt me wel een mooi bedrag. Mensen met een huis van een miljoen en een hypotheek van 7 ton kunnen dan de rente over de laatste 3,5 ton niet meer aftrekken. Ik zie daar overigens wel meer voordelen aan.
Hier ben ik het ook wel mee eens.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 16:48 schreef Lemmeb het volgende:
Ben ik het wel mee eens. Een eventueel afschaffen van de HRA moet aan de bovenkant beginnen en niet overall. Zet gewoon een maximum op de lening waarover rente voor aftrek in aanmerking komt, 3,5 ton ofzo lijkt me wel een mooi bedrag. Mensen met een huis van een miljoen en een hypotheek van 7 ton kunnen dan de rente over de laatste 3,5 ton niet meer aftrekken. Ik zie daar overigens wel meer voordelen aan.
Lelystad? niks mis mee dacht ik zo. Maar ja ik ben dan ook een echte polder bewonerquote:Op vrijdag 6 februari 2009 21:52 schreef poemojn het volgende:
Ik wilde hier komen vertellen dat lelystad niet zo slecht is als jullie denken.. en nu hebben we ineens een veiligheidsrisicogebied.
En toch staat Lelystad slechter aangeschreven dan het verdient. Kun je op http://misdaadmeter.i-serve.net/ ook wel terugvinden.
het is alleen zo ver wandelen naar de beschavingquote:Op vrijdag 6 februari 2009 22:48 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Lelystad? niks mis mee dacht ik zo. Maar ja ik ben dan ook een echte polder bewoner
Van het geld dat je bespaart bij het kopen van een huis daar kan je zeker 10 jaar dagelijks op zoek naar beschaving.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 22:52 schreef henkway het volgende:
[..]
het is alleen zo ver wandelen naar de beschaving
Over welke beschaving heb je het danquote:Op vrijdag 6 februari 2009 22:52 schreef henkway het volgende:
het is alleen zo ver wandelen naar de beschaving
welke groen?? strontweilanden zijn geen groen, akkers waar niemand komt zijn er alleen wegens de EU subsidie.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 11:51 schreef ouderejongere het volgende:
Het is veel voordeliger om (duizenden!) leegstaande bedrijvengebouwen om te bouwen tot woonhuizen, ipv nog meer groen te slopen om daar nieuwe wijken uit de grond te stampen. Die omgebouwde panden kunnen dan prima dienen als starterswoningen. Combineer dat met complete afschaffing van de HRA, dat is subsidie voor rijken en de huizenmarkt is gered.
Het gemiddelde kantoorpand voldoet prima hoor. Bedrijfshallen is een ander verhaalquote:Op zaterdag 7 februari 2009 12:54 schreef Wombcat het volgende:
De meeste van die bedrijvengebouwen zijn qua isolatie niet echt geschikt als woning.
Als het een kantoorpand uit de jaren 70-80 is, voldoet dat iha niet aan de moderne eisen.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 13:29 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
Het gemiddelde kantoorpand voldoet prima hoor. Bedrijfshallen is een ander verhaal
Juist in de jaren 90 en 00 zijn de kantoorpanden als paddestoelen uit de grond geschoten om vervolgens leeg te blijven staan.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 13:30 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Als het een kantoorpand uit de jaren 70-80 is, voldoet dat iha niet aan de moderne eisen.
Dat voordeliger zal je zwaar tegenvallen. Dergelijke verbouwingen en wat er bij komt kijken zijn over het algemeen zeker niet goedkoop. En al helemaal niet goedkoper dan een keer hard boe roepen tegen een paar koeien in een weiland en daarna de grond bouwrijp maken.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 11:51 schreef ouderejongere het volgende:
Het is veel voordeliger om (duizenden!) leegstaande bedrijvengebouwen om te bouwen tot woonhuizen, ipv nog meer groen te slopen om daar nieuwe wijken uit de grond te stampen. Die omgebouwde panden kunnen dan prima dienen als starterswoningen.
Hier (Meppel) valt het ook nog wel mee. De laatste fase van de nieuwbouwwijk verkoopt wat minder goed en door die wijk staat er ook meer te koop in de stad. Maar de grote vraagprijsverlagingen komen nog niet op gangquote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:04 schreef Mr.Talisker het volgende:
Toch zie je wel dat er lokaal veel verschillen zijn. Ik woon in een van de randgemeenten van Den Haag en hier is er behalve stagnatie niet veel aan de hand. Geen idiote vraagprijsverlagingen zoals het voorbeeld van Lelystad eerder in dit topic.
oeh! da's wellicht gunstig voor ons. we wonen nu in een huurhuis in diever, en over anderhalf a 2 jaar willen we kopen. (en het bevalt tot nu toe zo hier, dat we denken aan hetzij hier blijven, hetzij zwitserland.....). ik moet wel zeggen: vergeleken met den haag is het hier wel een stuk goedkoper, maar nog steeds niet spotgoedkoop hoor, of heb ik nu de verkeerde indruk?quote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:06 schreef du_ke het volgende:
[..]
Hier (Meppel) valt het ook nog wel mee. De laatste fase van de nieuwbouwwijk verkoopt wat minder goed en door die wijk staat er ook meer te koop in de stad. Maar de grote vraagprijsverlagingen komen nog niet op gang
Hier bij mij hetzelfde (in de omgeving van Utrecht). En de stagnatie valt ook nog wel mee.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:04 schreef Mr.Talisker het volgende:
Toch zie je wel dat er lokaal veel verschillen zijn. Ik woon in een van de randgemeenten van Den Haag en hier is er behalve stagnatie niet veel aan de hand. Geen idiote vraagprijsverlagingen zoals het voorbeeld van Lelystad eerder in dit topic.
Dat klopt wel het is zeker niet spotgoedkoop. Dan moet je toch wat meer naar het oosten, achter Hoogeveen zijn de prijzen echt wel lager. Maar die omgeving is toch minder aantrekkelijk dan bv Diever.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:14 schreef simmu het volgende:
[..]
oeh! da's wellicht gunstig voor ons. we wonen nu in een huurhuis in diever, en over anderhalf a 2 jaar willen we kopen. (en het bevalt tot nu toe zo hier, dat we denken aan hetzij hier blijven, hetzij zwitserland.....). ik moet wel zeggen: vergeleken met den haag is het hier wel een stuk goedkoper, maar nog steeds niet spotgoedkoop hoor, of heb ik nu de verkeerde indruk?
nja, het is hier zo onwijs mooi en fijn wonen, ik jubel er zo over dat andere mensen klagenquote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:27 schreef du_ke het volgende:
[..]
Dat klopt wel het is zeker niet spotgoedkoop. Dan moet je toch wat meer naar het oosten, achter Hoogeveen zijn de prijzen echt wel lager. Maar die omgeving is toch minder aantrekkelijk dan bv Diever.
Maar goed het blijft zaak om goed om je heen te kijken want er komen wel mooie kansen voorbij (ook in de dorpen als Diever Dwingeloo en Havelte)
http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=231quote:Met Bos eigen huis de klos?
Zaterdag 07 Februari 2009 at 4:57 pm
Vrijdag waarschuwde het kabinet dat 'niets is uitgesloten' om de economische crisis te bestrijden. Worden de geesten rijp gemaakt voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek? Balkenende en Bos geven verschillende signalen af.
Misschien kan je je huurhuis wel een keer kopenquote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:32 schreef simmu het volgende:
[..]
nja, het is hier zo onwijs mooi en fijn wonen, ik jubel er zo over dat andere mensen klagen![]()
ik twijfel een beetje over het kopen idee, omdat ik zoiets heb van "meid, geweldige straat, geweldige omgeving, geen belachelijk hoge huur, fijn huis, leuke buren, lekker blijven zitten dan!".
Als je zo goed zit dan zou ik zeker blijven zitten dan. Want met kopen verdubbelen je maandlasten nog steeds. En wanneer je de discipline toont om -een deel van- dat verschil opzij te leggen dan doe je net zo goed aan vermogensopbouw.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:32 schreef simmu het volgende:
[..]
nja, het is hier zo onwijs mooi en fijn wonen, ik jubel er zo over dat andere mensen klagen![]()
ik twijfel een beetje over het kopen idee, omdat ik zoiets heb van "meid, geweldige straat, geweldige omgeving, geen belachelijk hoge huur, fijn huis, leuke buren, lekker blijven zitten dan!".
Dat zal het eerste jaar meestal het geval zijn. Jammer dat je niet op langere termijn kijkt.quote:Op zondag 8 februari 2009 19:17 schreef Swetsenegger het volgende:
Zolang ik bij kopen hogere maandlasten krijg dan bij huren blijf ik zitten.
Op langere termijn komen die onderhoudskosten aardig naar voren. En de afschaffing van de HRA is natuurlijk onvermijdelijk op de langere termijn.quote:Op zondag 8 februari 2009 19:35 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Dat zal het eerste jaar meestal het geval zijn. Jammer dat je niet op langere termijn kijkt.
Hier ook. Weinig echte grote prijsverlagingen.quote:Op zaterdag 7 februari 2009 17:04 schreef Mr.Talisker het volgende:
Toch zie je wel dat er lokaal veel verschillen zijn. Ik woon in een van de randgemeenten van Den Haag en hier is er behalve stagnatie niet veel aan de hand. Geen idiote vraagprijsverlagingen zoals het voorbeeld van Lelystad eerder in dit topic.
Ach, als je 30 jaar lang hetzelfde bedrag betaald, zonder tussentijdse (huur)verhogingen, inclusief inflatie, dan al met al hou je genoeg over om je onderhoud te betalen.quote:Op zondag 8 februari 2009 19:38 schreef LXIV het volgende:
[..]
Op langere termijn komen die onderhoudskosten aardig naar voren.
We zullen zienquote:En de afschaffing van de HRA is natuurlijk onvermijdelijk op de langere termijn.
Bij die goedkopere woningen gaat dat ook niet zo snel lukken, denk ik. Tenzij die mensen echt op zwart zaad zitten. Je zou het nog eens bij de buren kunnen proberen...quote:Op maandag 9 februari 2009 16:05 schreef felony het volgende:
Vrijdag een bod gedaan op een huis, 20% onder de vraagprijs (210) geboden. Werd vandaag afgewezen zonder tegenbod, moest maar richting de 200k bieden. Heb gezegd dat dat niet ging gebeuren.
Natuurlijk genoeg argumenten aangedragen...
Nog even wachten lijkt me
Zo'n afbouwregeling komt er natuurlijk nooit. Mensen die nu een huis kopen en de hypotheek berekenen met inbegrip van de huidige HRA kunnen redelijkerwijs weten dat de HRA niet lang meer bestaat. De belastingbetaler heeft al lang genoeg de huizen voor de rijken betaalt, er zijn maar weinig mensen die er echt slechter op worden als de HRA per direct wordt afgeschaft, de groep die kort geleden een huis heeft gekocht en het nu al weer verkoopt.quote:Op maandag 9 februari 2009 10:49 schreef Mr.Talisker het volgende:
Ben benieuwd naar wat er uit het beraad komt van a.s. donderdag, met name m.b.t. de HRA.
Als de HRA afgeschaft wordt, zal daar waarschijnlijk een afbouwregeling voor komen. Ik ben ook benieuwd hoe er wordt omgegaan met mensen die nu nog een woning willen kopen. Afschaffing vanaf een bepaalde datum, bijvoorbeeld 1 juli 2009 ofzo, met de garantie dat mensen die voor die tijd kopen nog wel HRA genieten, zou denk ik wel een tijdelijke opleving van de huizenmarkt kunnen betekenen.
Een gelijkwaardige woning gaat me minimaal het dubbele, zo niet meer kosten per maand.quote:Op zondag 8 februari 2009 19:35 schreef Sjabba het volgende:
[..]
Dat zal het eerste jaar meestal het geval zijn. Jammer dat je niet op langere termijn kijkt.
Nou zoals gezegd moet de huizenmarkt dan wel ERG ver kelderen. Dan vraag ik me sowieso ook af hoe de rest van de economie er voor staat. Ook dan zit je beter in je huurwoning van een stichtingquote:Op maandag 9 februari 2009 19:47 schreef Lemmeb het volgende:
Hé Swets, ben jij je al een beetje aan het voorbereiden? Straks wordt het voor jou ook interessant.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |