quote:Op dinsdag 8 juli 2008 23:16 schreef SHE het volgende:
Budget 3-gangen diner
vooraf: gevulde tomaten
hoofd : pasta al tonno
na : limoenvla
Boodschappenlijstje Lidl:
2 tomaten @ 50 cent
1 blik gepelde tomaten @ 19 cent
2 blikjes tonijn @ 1.79
1 pak spaghetti @ 15 cent
1 ui @ 20 cent
1 zakje geraspte mozzarella kaas @ 1.09
pot augurken @ 55 cent
1 eetlepel mayo
zout/peper
1 bol knoflook @ 60 cent
2 limoenen @ 79 cent
50gr boter @ 39 cent
2 eieren @ stuksprijs
half kopje suiker
Maak een blikje tonijn aan met zout, peper, augurkjes en mayo en deel gensipperd ui
Snijdt kapje van tomaat, hol uit en vul met tonijnmengsel.
Kook pasta al dente; snijd knof in flinterdunne plakjes.
Haal gepelde tomaat uit blik en snijd fijn ( bewaar sap!!! ) , rest van gesnipperd ui, aanfruiten in pan met olie; mik het laatste blikje tonijn erbij. Even goed omscheppen.
Gooi pasta erbij; dan knof, dan de tomaten en sap.
Zout en peper erbij op smaak.
Goed aanbakken en wanneer je de knof goed ruikt van vuur halen.
Afmaken met mozzarellakaas.
Schraap limoenen; halveer ze en pers uit boven pannetje. Voeg boter en suiker toe. Breek ei en laat in pan glijden.Voeg van 2e ei alleen geel toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat inkoken; goed roeren met houten lepel.
Bij gewenste dikte in schaaltjes gieten en laten afkoelen. Maak mooi met restjes schil van limoen ( snijdt in reepjes )
Totaal kosten 3 gangen diner: 6,25
quote:Op dinsdag 8 juli 2008 23:31 schreef SHE het volgende:
Low budget visite/laat op de bank snack
feta-vierkantjes
2 ei @ 20 cent
blok feta @ 1.09
bladerdeeg @ 59 cent
optioneel: sesamzaadjes of maanzaad
Ontdooi de plakjes bladerdeeg
Verkruimel de feta en meng met 1 ei
Als bladerdeeg plakken beetje ontdooid zijn; in 4-en snijden zodat je 4 vierkantjes overhoud
Op elk vierkantje 1 theelepel feta-ei mengsel
Dichtvouwen naar de punten ( envelopje ) en aan de randen indrukken met vork ( ziet er leuk uit he? )
Bestrijken met overgebleven gekopt ei. Eventueel garneren met sesam of maanzaadjes.
Als je alle bladerdeeg hebt opgebruikt; oven voorverwarmen op 190gr.
Bakblik bedekken en feta pakketjes erop leggen
20 minuutjes garen tot mooi goudbruin.
yum
Schade: 1, 88
quote:Op dinsdag 8 juli 2008 23:49 schreef SHE het volgende:
Ik haat de pers; en gebruik 'm hooguit voor aioli, want handig.
brengt me op een leuke variant; mexicaanse gehaktballetjes met aioli
1 blik mais @ 29 cent Lidl
500gr varkensgehakt @ 2,50
2 theelepels chilipoeder
zout
1 bol knof @ 60 cent
2 eieren ( alleen eigeel ) @ 20 cent
veel zout
1 fles zonnebloem olie @ 69 cent ( Lidl )
Meng de mais, het gehakt , zout ( 2 theelepels ) en chilipoeder goed met je handen in een kom.
Draai er ballen van.
Verwarm je oven op 220gr; bak ze af in 35 minuten en keer ze af en toe.
De aioli dip:
meng twee eetlepels zout, met geperste knof ( 1 bol )
Goed roeren, tot de zout met de knof bindt en je een dikke, klevende massa hebt.
Doe 2 ei-gelen erbij
weer roeren tot het plakt
Dan langzaam, echt in een superdun straaltje, de olie erbij gieten en ondertussen goed blijven roeren.
Tot je lamme voorpootjes krijgt.
Roeren, roeren, roeren.
Als de massa roomwit kleurt en de structuur heeft van mayo; is je aioli klaar.
Schade voor deze borrel tapas : 4, 28
quote:Op woensdag 9 juli 2008 00:07 schreef SHE het volgende:
Bruine bonen maaltijdsoep ( kun je 2 dagen met 2 mensen v an eten )
2 blikken bruine bonen @ 29 cent Aldi
1 wortel @ 59 cent Lidl/Aldi
1 knolselderij @ 1.09 Lidl
1 bouillonblokje @ 49 cent per heel pak Lidl
1 rookworst @ 77 cent Lidl
aardappels ( 2 a 3 ) prijs per kg @ Lidl ( binten ) 95 cent
1 prei @ 40 cent ( of iets goedkoper nog, want kg prijs is 95 cent bij Lidl )
Roggebrood @ 39 cent Konmar
De winterwortel schrappen of schillen met een dunschiller en in blokjes snijden.
Mooi blad van de knolselderij wassen en apart houden, de stelen en de rest van het blad weggooien.
De halve knolselderij in plakken van 1 centimeter dik snijden en dik schillen. De plakken knolselderij wassen en vervolgens in blokjes snijden.
In een grote pan 1/2 liter water met de blokjes wortel en knolselderij aan de kook brengen en met een deksel op de pan zachtjes verder laten koken.
Intussen:
De aardappels schillen en grof raspen.
De geraspte aardappel op de blokjes groenten in de pan leggen en samen verder laten koken, niet omroeren (om aanbranden te voorkomen)
De prei en wassen en in reepjes snijden.
Het blad van de knolselderij klein snijden.
Prei en bladselderij in de pan doen, de inhoud van de pan omroeren, weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.
Roer vanaf nu af en toe om (anders gaat de soep aanbranden).
Intussen:
De rookworst in plakjes snijden en in de pan doen.
Blik bruine bonen open draaien en de inhoud in de pan doen.
Bouillonblokjes boven de soep verkruimelen, de soep weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.
Wacht tot de aardappelen de soep gebonden hebben (de soep is dan dik en er zijn geen herkenbare resten van de aardappelrasp meer te zien).
Controleer of de knolselderij en wortel gaar zijn, laat de soep anders nog even zachtjes door koken, blijf roeren!
Breng de soep zo nodig nog op smaak met peper en zout. Let op!: Niet alle blikken bruine bonen zijn even zout, voeg als de soep al te zout is wat water toe.
Serveren met roggebrood.
Zoals je moer dat bedoelt heeft.
Schade: 4, 79
quote:Op donderdag 10 juli 2008 13:49 schreef maok het volgende:
Spaanse kikkererwtenschotel (hoofdgerecht, 4 personen, 25 min, maar 1pan nodig)
Nodig:
2 el olie
1 chorizoworst (250g) in blokjes ¤2,50
2 uien, fijngesneden ¤0,10
2 teentjes knoflook, fijngesneden ¤0,10
750g vastkokende aardappels, geschild en in blokjes ¤0,25 (uit grotere zak*)
1 blik kikkererwten (400g), uitgelekt ¤1,-
100 g zwarte olijven zonder pit ¤0,25 (markt)
450g bladspinazie (diepvries) (kan natuurlijk ook vers) ¤0,40
Beetje zout en peper.
Totaal: ¤4,60 = ¤1,15 pp
*als je niet zo vaak aardappels eet koop dan gepaste hoeveelheid op de markt)
Doen:
1 Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de chorizoblokjes op laag vuur 2 minuten. Voeg de ui en knoflook toe en bak 1 minuut mee.
2 Schep de aardappelblokjes door het chorizo-uienmengsel en bak het geheel op middelhoog vuur in 15 minuten gaar.
3 Voeg de kikkererweten en olijven toen en verwarm het geheel nog 3-4 minuten. Schep de spinazie erdoor en breng het op smaak met zout en peper. Serveer direct.
Prijzen zijn geschat
quote:Op donderdag 10 juli 2008 14:23 schreef maok het volgende:
vegatarische erwtensoep (vegatrisch hoofdgerecht, 4 pers., 30min, maar 1 pan nodig)
Nodig:
400g spliterwten ¤0,60
1 prei, in ringen ¤0,30
1/4 knolselderij*, in blokjes ¤0,25(?)
1,5 liter groentebouillon (van tablet) 0,10
25g rucola ¤0,45
50 g geraspte harde geitenkaas ¤0,80
Totaal: ¤2,50 = ¤0,63 pp
*SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Doen:
1 Breng de spliterwten met de prei, knolselderij en bouillon aan de kook in een soeppan.
2 Laat de soep op middelhoog vuur 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig, de erwten vallen uit elkaar en binden zo de soep.
3 Schep de soep in grote kommen. Garneer de soep met de rucola en bestrooi 'm met de geitenkaas.
Prijzen zijn geschatquote:Op donderdag 10 juli 2008 14:45 schreef maok het volgende:
Pasta met tonijn, mais en sperziebonen (hoofdgerecht, 4 pers., 15 minuten, snel klaargerecht)
Nodig:
400g penne (pasta) ¤0,50
1 ui, fijngesneden ¤0,05
2 el olie
500g sperziebonen, schoongemaakt ¤0,40
1 blik maïskorrels (300g), uitgelekt ¤0,80
2 blikjes tonijn in water (à 185g), uitgelekt ¤1,50
1 bakje tuinkers ¤0,75
beetje zout en peper
Totaal ¤4,- = ¤1,- pp
Doen:
1 Kook de penne in ruim water met zout volgens de aanwijzinge op de verpakking beetgaar. Giet de penne af.
2 Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin op laag vuur. Bak de sperziebonen 1 minuut mee en voeg een scheutje water toe. Stoof de preziebonen met deksel op de pan op laag vuur in 5 minuten beetgaar.
3 Schep de maïs en de tonijn door de sperzibonen en verwarm het geheel nog 3-4 minuten.
4 Knip de tuinkers af en schep die met de penne door het groentemengsel. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Prijzen zijn geschatik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
quote:Op woensdag 9 juli 2008 00:23 schreef edcetera het volgende:
zal gelijk ff enkele voorbeelden geven:
Lunch / ontbijt:
Hotdogs:
- blikje American hotdogs (made in Nijkerk ) van de Lidl: E 0,49
- voorgebakken pistoletjes (10st): E 0,49
- Sauerkraut (Lidl blik / Aldi pot, 800gr): E 1,09 (maar kan voor zo'n 30-40 ct van de supermarkt in NL)
- ketchup / mosterd (verwaarloosbaar, anders E 0,59 voor een pot engelse mosterd bij de Lidl)
Prijs per hotdog: E 0,33
(hoewel ik 1 worstje te karig) , prijs met 2 worstjes: E 0,66
indien mosterd / ketchup reeds in huis en goedkope zuurkool: E 0,17 / E 0,35 ct (1 / 2 worstjes)
Ander creatief idee:
Kippensoep + hoofdgerecht met kip
ingredienten:
- pak chicken breasts (of wings) maar voorkeur breasts (zit meer vlees aan )
: E 2,59, (800 gr)
- pakje kippenbouillonblokjes (Aldi): E 0,55
- pakje minestronesoep (Aldi / Lidl): E 0,45
- zak gemengde diepvriesgroenten (wortelen/ erwten/boontjes): E 1,39 (Lidl)
- aardappels / rijst / pasta etc ( meer dan E 0,50 ben je niet kwijt)
- zak uien (Lidl): E 0,59
- curry, paprika, zwarte peper (tip: haal dit op de markt / toko /turk /paki etc in bulk)
evt: gedroogde cocos, citroengras
- beetje bloem (bindmiddel)
Kippensoep:
- breng 1,5 water aan de kook met de kip erin
- als het water lauw-warm is: doe er ongeveer 2,5 kippenbouillonblokje bij.
(kan helaas geen exacte hoeveelheid geven aangezien ik het doe door te proeven en ieders zoutbehoefte varieert)
- voeg specerijen naar smaak toe + 1-2 uien
- Laat de soep 1,5 uur op een laag pitje trekken (tegen koken aan)
- schep het vet van de soep af en doe dit in een kommetje
- haal de kippetjes uit de soep en laat ze uitlekken
- voeg vlak voor het serveren wat diepvriesgroenten toe en laat het nog 10-15 min doorverwarmen
(tegen kookpunt aan)
Kip:
- voeg aan het kippenvet wat extra curry / peper / paprika / (evt knoflook / oregano) /zout/ bouillonblokje toe en een klein beetje bloem
en mix het.
- bestrijk de kippetjes met het mengsel
- doe ze een half uurtje in de oven op ongeveer 160 - 180 graden (afhankelijk van de oven)
groente/jsaus
- snij een paar uitjes fijn en fruit ze met wat boter en een beetje suiker (licht caramelliseren)
- vermeng 1/2 glazen water met minestronesoep-pakje, peper en (evt wat extra bloem) voeg het toe
- roer goed en laat het op een halfgroot vuur doorkoken
- kook de diepvriesgroenten voor 10-15 min
(meng ze evt met de saus)
genoeg voor 4 porties hoofdgerecht + soep: E 1,50 per persoon
(Als het allemaal teveel kip is, gooi je de soep in de vriezer en maak je een ander soort soep)
E.a.:quote:Op maandag 21 juli 2008 22:35 schreef edcetera het volgende:
[..]
Vergeet niet de zelfgemaakte koolsalade:
- bol witte kool (een halve is eigenlijk al meer dan genoeg)
- mayonnaise erdoor (of pak half yoghurt / half mayo + beetje suiker om het minder vet te maken)
- curry en paprikapoeder erdoor.
- tomaten in stukjes snijden en met de kool mixen
- evt beetje citroensap erdoor
Salade is in grote hoeveelheden te maken en kost geen ruk
Voor op de BBQ:
Gepofte aardappels met kruidenkaas:
- aardappels goed wassen en licht voorkoken (met schil)
- door midden snijden en bestrijken met kruidenkaas
- in aluminiumfolie wikkelen en op de barbeque
Bananen met chocolade
- bananen in 2 stukken snijden
- binnenkant met chocoladehagelslag besprenkelen, andere helft er tegenaan en in aluminiumfolie wikkelen
en op de BBQ mikken
- als de bananen klaar zijn op bord serveren en evt overgieten met vanillevla/saus
of flamberen met brandewijn of besprenkelen met suiker en wodka en paar seconden aansteken
quote:Op woensdag 9 juli 2008 14:10 schreef cinnamongirl het volgende:
Op zich kost Hollandse kost ook geen drol: aardappelen, seizoensgroenten en een gehaktbal/slavink/stukkie kip.
Kip en gehakt koop je in de aanbieding in grootverpakkingen en vries je in in porties.
Maar da's niet helemaal culinair verantwoord natuurlijk!
Cheapass pastasalade voor 4 personen, die fancy aandoet en heeeerlijk is, zie hieronder.
Voor de houdbare ingredienten geldt: op je knietjes moet je, daar staan de goedkope produkten, die nauwelijks of niet onder doen voor de A-merkvarianten.
-Penne (die van 50 ct/zak) 250 g
-Blik tonijn 2 stuks
-Haricots vert (blik is goedkoper) 500 g
-Zwarte olijven 100 g
-Eieren 2 stuks
-1/5 el mosterd
-3 el mayo
-teentje knof
-zout, peper
Penne beetgaar koken, verse boontjes 5 mins koken (blikboontjes niet opwarmen), af laten koelen, mosterd, mayo, knof en specerijen mengen en de rest erbij mikken.
quote:Op donderdag 10 juli 2008 10:54 schreef Oceanonix het volgende:
Courgette/ aubergine prut
benodigdheden:
1 aubergine @afhankelijk van seizoen
1 courgette @afhankelijk van seizoen
1 blikje tomatenpuree @0.10
2-3 teentjes knoflook @0.10
2 el olijfolie
4 boterhammen pp @ 0.25
provencaalse kruiden (of verse kruiden naar smaak)
Courgette en aubergine wassen en in blokjes snijden.
De courgette in een klein beetje water koken, na 5 min de aubergine toevoegen (anders wordt het echt prut).
De tomatenpuree toevoegen met de kruiden.
Het geheel doorkoken tot de groenten gaar zijn.
Ondertussen:
Knoflook persen en mengen met de olijfolie.
De knoflookolie uitsmeren op de boterhammen.
De boterhammen onder de grill roosteren.
De prut kan gegeten worden op de boterham als beleg.
Eet smakelijk.
Max 5 euro voor een volle pan prut + 1 heel brood
Ik eet hier meerdere keren van en vries de prut per portie in.
quote:Op donderdag 10 juli 2008 12:28 schreef jack4ya het volgende:
Courgette (gevuld) met tonijn voor 2
(was oorspronkelijk voor 1 persoon, maar was me echt veel teveel)
Nodig
125 g (zilvervlies)rijst (heb je vast wel in huis) (ik houd 50 voor mij 75 voor Lief aan)
1 blokje kippenbouillon (heb je vast wel in huis)
1 courgettes - 1,29
1 rode paprika - 0,70
1 ui - 0,05
2 teentjes knoflook - 0,40 (3 knofjes voor 1,19)
1 blikjes tonijnmoot in olijfolie (a 160 g) - 0,89
1 blikje tomatenpuree (70 g) - 0,25
paprikapoeder
Bij elkaar iets van 3 euro
(Alles bij de Plus dus moet vast goedkoper kunnen)
Bereiden
Rijst met weinig zout water met het bouillonblokje koken. Vocht eventueel bewaren voor in de wok.
Courgettes wassen (, halveren en met lepel uithollen).
Binnenste deel courgettes in blokjes snijden.
Paprika schoonmaken en in blokjes snijden. Uien pellen en snipperen.
Blikje tonijn afgieten, olie in de wok afgieten.
Olie van tonijn in wok verhitten en de versnipperde/geperste knoflook en de ui glazig bakken.
Tomatenpuree, blokjes courgette en paprika toevoegen.
Tonijn toevoegen en met zout, peper en paprikapoeder op smaak brengen.
(Courgettes in ovenschaal leggen, met mengsel vullen en 15 min. in oven verwarmen.)
Met rijst serveren.
quote:Op donderdag 10 juli 2008 12:33 schreef Verluste het volgende:
Mijn moeder heeft een grandioze tip, en ik kan je vertellen, het is héérlijk. Voor als je de pizza's uit het vriesvak niet meer te vreten vindt:
Koop een Turkse pide (grote, ronde turkse brood) bij de lokale Turk (supermarkten verkopen ze ook, maar bij de Turk is die het verst en lekkerst).
Dus:
Voor 3 personen:
- Olijfolie
- 1 Blikje tomatenpuree
- Pakje Salami (Lidl is het lekkerst)
- 1 Rode of gele paprika
- Evt. normale of rode ui
- Boursin en geklutst ei (kan allebei naar gelang je budget, hoeft niet)
- 1 Turkse Pide
- Kaas, liefst meer dan 1 soort
- Zwarte of groene olijven
- Mediterraanse kruiden
Steek de gaspit aan en hou het op de laagste stand, begin op tijd (neem alle tijd hiervoor, 1 uur), gebruik een grote koekenpan waarin je kunt snijden. Doe hier een scheutje olijfolie in.
Je doet nu de pide erin, op maat voor de pan gesneden.
Besprenkel pide nu met olijfolie en smeer de tomatenpuree met een mes uit over de pide.
Bedek nu de pide met salami; kwak nu de boursin erop, doe nu de kaas erop; dunne ringen paprika en ui, half gesneden olijven (anders rollen ze eraf) en doe nu het geklutste ei eroverheen.
Voeg als laatste de kruiden toe.
Doe nu een deksel erop en laat het warm en knapperig worden. Na een half uur is de kaas heerlijk gesmolten. Je kunt in dit half uur wat voor jezelf doen.
Nu hij klaar is, je hebt nu een grote Turkse pizza in je pan liggen, moet je hem snijden. Snij hem in de pan en niet op een snijplank omdat hij dan snel afkoelt en alles eraf dondert. Hij is trouwens ook veels te groot om hem op een bord of snijplank te snijden. Daarbovenop knoei je niet.
Je kunt de stukken uit de pan halen met een keukentang.
Lekkerder en verser dan een diepvriespizza, rijker belegd dan bij een restaurant, en goedkoper plus voedzamer dan 1 van de 2. Tevens energiebewust mits je het niet in de oven gaat doen.
quote:Op donderdag 10 juli 2008 18:20 schreef Syrena het volgende:
Ik zou echt niet gaan afvallen van 25 euro per week denk ik. Ik zou mijn knabbels en knaagjes wel erin budgetteren Scheelt ook wel dat we bijna nooit (vr)etende vrienden over de vloer hebben.
MAAR! Het recept voor de gegrilde, gemarineerde tonijn:
2 moten tonijn (het boek zegt vers, maar ik gebruik gewoon die van de Lidl/Aldi)
1 sjalotje (gewone ui kan ook)
2 knoflookteentjes
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
1 mespunt cayennepeper
4 eetlepels citroensap
1 theelepel gemalen komijn
3 eetlepels verse fijngehakte koriander (dat heb ik er nog nooit ingedaan, doe gewoon een beetje gedroogde, Italiaanse of Provencaalse kruiden mag ook, als variatie zegt t boek)
Sjalot snipperen, knof persen of hakken, mengen met de rest. Moten in schaaltje, marinade erover, afdekken.
Uurtje laten staan (moten 1 keer omdraaien). Grillen!
Bron: Kook Ook.
quote:Op donderdag 10 juli 2008 18:27 schreef AKnynke het volgende:
ik maak nu heel budgettechnisch uiensoep.
kilo uien (0,79 cent)
2 bouillenblokjes (40 cent)
stokbrood (0.70 cent)
kaas (heb nu al gemalen gekocht, maar als je het echt cheap cheap wilt doen moet je het zelf raspen)
Uien in boter bakken tot glanzend, beetje suiker en kerriepoeder eroverheen, laten sudderen. Bouillon erbij.
ONdertussen stokbrood afbakken, als het klaar is in stukjes snijden, kaas eroverheen strooien en gratineren in de oven. Stokbrood met kaas in soep, en klaar.
quote:Op maandag 14 juli 2008 11:27 schreef Karina het volgende:
TVP, Ik zit een beetje krap momenteel, helaas zit er bij mij in de buurt geen Lidl, maar AH huismerk moet ook kunnen lijkt me.
Chili con carne is ook lekker en goedkoop trouwens.
Ingrediënten
2 uien 2 rode paprika's 1 zakje boontjesmix (250 g) 2 eetlepels zonnebloemolie 1 schaal half-om-halfgehakt (ca. 500 g) 1 kuipje kruidenpasta chili con carne 2 blikjes kidneybonen (a 400 g) 1 zakje tortillachips (150 g) Bereiden
Uien pellen en snipperen. Paprika's schoonmaken en in stukjes snijden. In braadpan olie verhitten en gehakt rul bakken. Ui en paprika erdoor scheppen en 3 min. meebakken. Boontjes toevoegen en 3 min. bakken. Kruidenpasta en 200 ml water erdoor roeren en aan de kook brengen. Mengsel 5 min. zachtjes laten koken. Bonen laten uitlekken en bij gehaktmengsel voegen. Geheel weer aan de kook brengen en nog 2 min. zachtjes verwarmen. Chili con carne met tortillachips serveren.
met dank aan AH
quote:Op dinsdag 8 juli 2008 23:01 schreef Razztwizzle het volgende:
Ha! Leuk! Ik ben de laatste tijd weer wat aan 't budgetteren qua boodschappen omdat het de spuigaten uit begon te lopen. Dus bij deze een lekkere pasta-budget-salade:
Men neme:
Een zak macaroni van de Aldi (een kilo is 0,89)
Een bol mozarella van de Aldi of Euroshopper (0,49)
Tomaten van de markt (0,89 per kilo)
Olijven uit 't Turkse winkeltje (blik met 500g pitloze zwarte olijven voor 1,00)
En je maakt croutons van een paar plakken witbrood (0,37 witbrood bij Lidl)
En je gooit er nog wat sla door (krop sla op de markt 0,40)
Kook ongeveer 250gr macaroni, afgieten en onder de koude kraan snel af laten koelen. Stukken mozzarella erdoor, tomaten en olijven erbij, croutons maak je door brood in te smeren met olie (evt. knoflook), peper zout en eventueel wat kruiden uit een potje eroverheen te strooien, vijf minuten in een snoeihete oven en dan in blokjes snijden. Sla erdoor, wat olijfolie (fles a 0,75liter 2,09 bij de Aldi) erover en peper en zout, als je nog geld over hebt wat kruiden maar 't kan ook best zonder.
Hoppa, lekker zomers .
Wat trouwens een goede tip is: zo heel af en toe hebben ze bij de Xenos/Aldi/Lidl van die acties met gedroogde kruiden voor haast niks. Of haal ze bij de Turk, heb je enorme zakken voor 0,89 euro.
quote:Op dinsdag 15 juli 2008 18:01 schreef Ewelina het volgende:
TVP Ik geef nu echt heel veel uit aan eten, dat kan veel goedkoper.
Pasta Bolognese:
Ingrediënten (4 personen)
- 1 grote winterpeen (0,99 per kilo)
- 3 of 4 uien (0,99 per kilo)
- 4 blikjes tomatenpuree (0,25 per blikje)
- 400-500 gram gehakt (2,99 de kilo)
- kruiden, al naar gelang wat je lekker vind. (ik gebruik paprikapoeder, peper, zout, knoflook, oregano, basilicum en een mix van Italiaanse kruiden)
- pak spaghetti/farfalle á 500 gram (1,00 per 500 gram, AH huismerk)
Totaalprijs:
Winterpeen = 0,25
Tomatenpuree = 1,00
Gehakt = 1,50
Uien = 0,50
Pasta = 1,00
Eindprijs: ongeveer 4,25 voor 4 personen, gebaseerd op AH prijzen. De saus kun je ook invriezen in 1-persoons porties Voor 1 persoon zou dit dan neerkomen op ongeveer 1,10 per maaltijd
Bereiding:
Snijd de winterpeen en de uien heel fijn. Fruit de uitjes in de pan, en kruid het gehak naar smaak. Ondertussen alvast water opzetten voor de pasta. Als je uitjes bruin zijn, het gehakt erbij doen en rul bakken. Voeg, als het gehakt bruin is, de winterpeen toe. Nog even bakken en gooi dan de tomatenpuree erbij, plus een evenredige hoeveelheid water. Kruid de saus naar smaak en laat het lekker doorkoken en indikken. Kook de pasta (meestal 8 minuten, afhankelijk van de soort pasta en de gewenste 'bite' ) en giet af. roer de saus af en toe door.
Eet smakelijk
Je kunt dit gerecht zo duur maken als je wilt; je kunt wijn meekoken, andere kruiden gebruiken, etc. De rest van het gehakt en de ui kun je eventueel gebruiken voor chili con carne, of lekker in een wrap de volgende dag Eventueel koop je een el cheapo zakje gemixte sla (0,75) met een fles dressing (1,00 per fles), heb je er nog een salade bij
quote:Op vrijdag 18 juli 2008 13:09 schreef Ryan3 het volgende:
Ook met de wat duurdere producten van de Appie kun je goedkoop koken.
Zo had ik eergister bijvoorbeeld een overschotel gemaakt.
1 kg rundergehakt (in de aanbieding) 3,13 ¤ (waarvan 1/4 deel in de vriezer ging voor bladerdeeghapjes) dus kosten: 0,75 x 3,13 = 2,35 ¤.
1 pakje Bretonse gehaktaanmaak gedoe 1,09 ¤
1 zak provencaalse wokgroente met 35% korting, kosten 1,99 x 0,65 = 1,29 ¤.
1 bak aardappelpuree (kun je natuurlijk ook zelf maken, van aardappelen...) 1, 69 ¤
Half zakje strooi kaas 0,5 x 2,49 = 1,25 ¤
Bij elkaar opgeteld: 2,35 + 1,09 + 1,29 + 1,69 + 1,25 = 7,67 ¤.
Hebben we met z'n drieën twee keer van gegeten, dus kosten per persoon per dag 7,67/6 = 1, 28 ¤.
Bereidingswijze:
Gehakt aanmaken met dat aanmaak gedoe, daarna rul bakken à la Bolognese.
Provencaalse wokgroente licht aanwokken.
Dan gehakt in de ovenschaal, daarbovenop de wokgroente, afmetselen met aardappelpuree, bestrooien met een laagje kaas en 1 uur in de oven op 200 graden.
quote:Op zondag 20 juli 2008 00:12 schreef p-etr-a het volgende:
Ik ben wel gewend om goedkoop boodschappen te doen en te koken, niet altijd even culinair, maar soms probeer ik wat, aangepast uit een kookboek door de dure ingrediënten weg te laten.
Tomatenmaaltijdsoep
400g tomaten (1 euro)
3 eetlepels olie
1 ui (20 cent, kleintje)
3 tenen knoflook (30 cent)
stengel bleekselderij (??)
stevig oud brood, 4 sneden
wat peterselie, basilicum, haal ik gewoon uit de kruidenkast
Ontvel tomaten, verwijder zaadjes, snijd vruchtvlees in blokjes. Verhit olie in soeppan en bak ui en knoflook. Schep peterselie en tomaten erdoor en stoof 5-10 minuten. Schenk 750 ml water bij en breng soep roerend aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem pan van vuur en roer brood en basilicum erdoor. Breng soep op smaak met peper, zout. Laat een uur staan. Klaar! (Voor vleesbehoefte kun je wat gehaktballetjes draaien, dan ben je een euro duurder uit.)
Pizza:
Maak een bodem met 250 g bloem (50 cent), een half zakje instant gist (50 cent), een theelepel zout en 150 ml lauw water, kneed tot deeg en laat een uur rijzen in een afgedekte kom. Dan kun je het uitrollen tot twee pizza's en beleggen met wat tomatenspul (60 cent), kaas (1 euro), uitje (20 cent) en stukjes ham (pakje voor 60 cent). Twintig minuten bakken op 220 graden (hetelucht 200) en klaar.
Verder is het echt heel makkelijk om met de combinatie vlees-aardappels-groente wat lekkers te maken voor weinig geld. Je kunt ook kiezen voor gebakken aardappels of een andere variatie, het hoeft niet altijd gekookt te zijn, veel mensen houden er niet van. Groenten in de aanbieding kopen. Goedkope vleesjes zijn bijvoorbeeld: slavink, tartaar, schnitzel, hamburger (verse), speklap, gepaneerde kip met ham en kaas van de Aldi, boomstammetjes, cevapcici rolletjes en de welbekende 35% kortingsticker.
Eet smakelijk. :-)
En last but not least, het onovertroffen kniertengehaktbrood:quote:Op zondag 2 november 2008 07:57 schreef Tezz het volgende:
Nog een knierten-en-krenten hapje geserveerd dit weekend waar je hoge ogen mee kunt scoren.
Voor 50 hapjes: koop twee komkommers, een kuipje kruidenkaas (jajaja lidl) en gerookte zalm (ook lidl). De gerookte zalm is dan wel iets duurder, maar je kunt er wel 50 hapjes mee maken! (en dan hou je nog over waarschijnlijk).
Anyway: komkommer in plakjes, lepeltje kruidenkaas er op, flintertje zalm er op, prikkertje erdoor. Lekkere combi!
quote:Op maandag 21 juli 2008 20:33 schreef conleche het volgende:
Prima knierten gerecht is het gehaktbrood: ideaal om restjes in te verwerken en van een kilo gehakt in de aanbieding maak je zonder enige moeite een brood voor 10 mensen! Ik heb er nu een in de oven zitten van ruim een kilo rundergehakt van de AH. Dat was 4,05 euro. Ik heb er nog doorgedaan:
1 ei
1 grote ui
half zakje paprika rauwkost (dat kan dus van alles zijn, wat je ook maar aan restjes groenten hebt liggen!)
Anderhalve verkruimelde beschuit (oud brood kan ook)
verse kruiden/zout/peper/sambal/chilisaus
knoflook
tomatenketchup
vloeibare bouillonextract
ketjap
Ik had de overige ingredienten allemaal in huis, en reken daar 2 euro voor. Dus voor 6 euro heb je vlees voor 10 personen, Nog een salade erbij en wat gebakken aardappelen of friet en je hebt heel goedkoop gegeten!
Het gehaktbrood moet je besmeren met een mengsel van ketjap, tomatenketchup en chilisaus en dan met deksel of onder alufolie de oven in. Echt lekker!
Zelf iets maken kan natuurlijk ook. In een consumindergroep waar ik al tijden vooral meelees staat het volgende recept bekend als goede maagvuller voor hongerige pubers, maar het is ook geschikt voor niet-pubers Zover ik de prijzen kon berekenen staan ze er bij.quote:Op vrijdag 28 november 2008 13:03 schreef maok het volgende:
Nog een tip:
Ik nam eerst altijd pakjes sultana/ muslierepen ed mee naar school of werk als tussendoortje 's middags. Maar dat soort voorverpakte dingen zijn best duur. Nu koop ik altijd gewoon een zak of pak van iets (koekjes crackers enz.) en dat verpak is dan zelf in een stukje huishoudfolie zodat ik 's morgens makkelijk zo'n paketje kan pakken. Stuk goedkoper en je kunt eventueel ook verschillende dingen in een paketje stoppen voor de afwisseling.
Joh - er trekt zich toch helemaal niemand wat aan van de bevelen uit de OP .quote:Op dinsdag 2 december 2008 19:59 schreef Innocence het volgende:
Jammer dat er nodig vlees/vis of vervanger in de gerechten moet zitten, dat laat ik er vaak uit.
Dat dus.quote:Op dinsdag 2 december 2008 20:12 schreef sigme het volgende:
Gewoon negeren, post je kniertrecepten .
Echt?quote:Op donderdag 11 december 2008 14:42 schreef SHE het volgende:
Dat is ook verrukuluk Mimu!
Ik ga dat vanavond maar weer eens eten Love iT!
Dat is wel een leuk idee. Een kerstdiner voor een prikkie.quote:Op donderdag 11 december 2008 16:00 schreef Vivi het volgende:
Maken we ook een speciale Kerstuitvoering van het Kniertentopic?
Ja, best leuk voor een TVP he!quote:Op donderdag 11 december 2008 16:08 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dat is wel een leuk idee. Een kerstdiner voor een prikkie.
Ach, 39 cent voor een potje aldi creme fraiche kan er toch wel mee door?quote:Op donderdag 11 december 2008 23:04 schreef Macka66 het volgende:
Nav de recepten van SHE en Windigo een tip voor kniertige creme fraiche:
maak het zelf van een pakje UHT slagroom (¤0,35) en een of twee eetlepels citroensap (afhankelijk van hoe zuur je het wilt). De slagroom wordt vanzelf lobbig en dik als je het doorroert. In de koelkast wordt het ook dikker.
De truc werkt ook met verse ongeslagen room, maar die moet absoluut de koelkast in om dikker te worden.
Jawel! Maar als je er twee nodig hebt of als je geen Aldi of Lidl in de buurt hebt is de UHT slagroom truc wel voordelig.quote:Op vrijdag 12 december 2008 06:49 schreef Windigo het volgende:
[..]
Ach, 39 cent voor een potje aldi creme fraiche kan er toch wel mee door?
Hier zou ik nog best veel speciaal voor moeten gaan kopen...quote:
Zoals wat dan? Ik zou alleen de taugé moeten kopen.quote:Op zondag 14 december 2008 15:52 schreef LastRequest het volgende:
[..]
Hier zou ik nog best veel speciaal voor moeten gaan kopen...
Bruine bonen recept klinkt lekker, daar heb ik ook nog 2 potten van staan
Nou iig de volgende dingen:quote:Op maandag 15 december 2008 00:24 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Zoals wat dan? Ik zou alleen de taugé moeten kopen.
Heb jij helemaal geen voorraad dan?quote:Op maandag 15 december 2008 01:03 schreef LastRequest het volgende:
[..]
Nou iig de volgende dingen:
400 gr. kipfilet
2 el azijn
9 el ketjap manis
4 el ketchup
6 el bruine basterdsuiker
2 el sambal
4 el pindakaas
250 taugé
maar natuurlijkquote:Op maandag 15 december 2008 23:14 schreef quirina het volgende:
Aha dus jij leeft alleen op Bouillion?
Denk ook aan de diepvriesgroenten! Van die kilozakken broccoli / bloemkool / sperziebonen, en van die roerbakmixen. Vers & houdbaar, en vaak goedkoper dan dat futloze spul in de groenteafdeling van de super.quote:Op zondag 1 februari 2009 12:11 schreef The_Hives het volgende:
geen recept ofzo, maar waar kopen jullie bijvoorbeeld je groente en fruit goedkoop in in de winter?
Ik bedoel het is toch belachelijk ¤ 1,80 voor bijvoorbeeld een komkommer of bijna 3 euro voor een bloemkooltje
Op de markt. En daarnaast, bloemkool en komkommer zijn zomergroenten, in de winter worden ze geïmporteerd of komen ze uit verwarmde kassen, natuurlijk zijn ze duurder. Groenten van het seizoen kopen is een stuk voordeliger.quote:Op zondag 1 februari 2009 12:11 schreef The_Hives het volgende:
geen recept ofzo, maar waar kopen jullie bijvoorbeeld je groente en fruit goedkoop in in de winter?
Ik bedoel het is toch belachelijk ¤ 1,80 voor bijvoorbeeld een komkommer of bijna 3 euro voor een bloemkooltje
Dat koop ik dus heel erg vaak. Vers, goedkoop en goed te etenquote:Op zondag 1 februari 2009 13:00 schreef sigme het volgende:
[..]
Denk ook aan de diepvriesgroenten! Van die kilozakken broccoli / bloemkool / sperziebonen, en van die roerbakmixen. Vers & houdbaar, en vaak goedkoper dan dat futloze spul in de groenteafdeling van de super.
Dus mijn vraag is: wat zijn dè dingen die ik in mijn voorraad moet hebben?quote:Op donderdag 5 februari 2009 11:09 schreef MevrouwPuff het volgende:
Wegens hevige budgetoverschrijding moet er stevig bespaard worden, dat kan oa. op eten.
Zoals jullie waarschijnlijk wel weten is het erg verraderlijk om elke dag naar de supermarkt te gaan, want dan koop je vaker meer dan je nodig hebt, dan wanneer je niet elke dag gaat.
Daarom heb ik een goede voorraad van basisdingen nodig!
Wat ik zelf al bedacht had was de houdbare koolhydraatdingen zoals pasta en rijst. Blikjes tomatenpuree doen het ook goed en het schijnt nog gezond te zijn ook. Verder kan je altijd wel een pastamaaltijd bouwen met tonijn of zalm uit blik. Veel verder kom ik echter niet.
Wie heeft er tips?
Ligt er maar net aan wat je vaak eet. Wat ik eigenlijk altijd wel in huis heb (even uit mn hoofd):quote:Op donderdag 5 februari 2009 11:37 schreef MevrouwPuff het volgende:
Werd hierheen verwezen door maok
[..]
Dus mijn vraag is: wat zijn dè dingen die ik in mijn voorraad moet hebben?
Vanavond wordt het iets met rijst en kip, want dat heb ik allebei
Goed lijstje!quote:Op donderdag 5 februari 2009 13:38 schreef mjan het volgende:
[..]
Ligt er maar net aan wat je vaak eet. Wat ik eigenlijk altijd wel in huis heb (even uit mn hoofd):
Een heleboek handige lekkere dingen
Als vegetariër zijnde zou het ook handig zijn om nootjes op voorraad te hebben, maar die worden hier dan toch meteen weer opgegeten, dus die koop ik meestal pas als ik ze ook echt wil gebruiken.
Met deze basis dingen hoef ik vaak alleen maar verse groenten bij te kopen om tot een fatsoenlijke maaltijd te kunnen komen.
Hoezo, heb je geen kruiden in huis? Als je geen kruiden gebruikt gaat inslaan daarvan niet iets besparen, maar wat kosten.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 09:13 schreef MevrouwPuff het volgende:
[..]
Goed lijstje!
Morgen naar de kruidenboer op de markt denk ik, kom je ook een eind mee qua variatie denk ik
Hm, klinkt lekker, ga ik binnenkort eens uitproberenquote:Op zondag 1 februari 2009 18:24 schreef Liejannuh het volgende:
Ik heb gister komkommers gekocht voor 1,60 per stuk! Er stond geen prijs bij en ik wilde cous cous salade maken.
Geweldig lekker en goedkoop overigens, die couscous salade! Mits je een goede en goedkope Turk om de hoek hebt.
Ingredienten: cous cous klaarmaken, tomaat in stukjes, komkommer in stukjes, evt. lente uit in stukjes, een bosje munt, bosje koriander en een bosje peterselie. Cirtoen raspen en persen en dan alles door elkaar gooien, en klaar is je salade! Evt. nog wat feta er doorheen en je hebt een geweldige salade!
Voor weinig.
Ja hoor, gewoon heel veel munt, peterselie en koriander. Beetje afhankelijk van hoeveel je maakt, maar ik maak meestal vrij veel in 1 keer en dan heb ik nog voor een paar dagen lunch over.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 09:36 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Hm, klinkt lekker, ga ik binnenkort eens uitproberen
Hoeveel kruidwn doe je erin, ik neem niet aan al die bossen in hun geheel?
Peterselie kun je nooit teveel gebruiken in tabouleh! Met munt moet je uitkijken, dat moet niet overheersen.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 09:36 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Hm, klinkt lekker, ga ik binnenkort eens uitproberen
Hoeveel kruidwn doe je erin, ik neem niet aan al die bossen in hun geheel?
oh, noem je dat tabouleh?quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:09 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Peterselie kun je nooit teveel gebruiken in tabouleh! Met munt moet je uitkijken, dat moet niet overheersen.
Voor iedereen die wèl in Nederland woont: Albert Heijn heeft diepvries-tonijnsteaks, 2 voor 1,69, die echt lekker zijn. Zelfs geschikt voor een fancy etentje!
Bonen en eieren bv. heb ik niet standaard, maar breidt de keus wel goed uit. Kruiden heb ik een klein voorraadje van, dus iets uitbreiden kan best, en dat kan t beste op de markt denk ikquote:Op vrijdag 6 februari 2009 09:19 schreef sigme het volgende:
[..]
Hoezo, heb je geen kruiden in huis? Als je geen kruiden gebruikt gaat inslaan daarvan niet iets besparen, maar wat kosten.
Je zoekt toch goedkoop basisvoer op voorraad? Ik zou eerst dat inslaan - goedkoop, en daarna kijken of er geld over is voor smaakmakende franje.
Wat kun je daar precies mee doen?quote:Op vrijdag 6 februari 2009 11:09 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Voor iedereen die wèl in Nederland woont: Albert Heijn heeft diepvries-tonijnsteaks, 2 voor 1,69, die echt lekker zijn. Zelfs geschikt voor een fancy etentje!
Ik heb geen Dekamarkt in de buurt.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 21:17 schreef The_Hives het volgende:
Zakken zijn wel 600 gram . Maar de panga is dan wel goedkoper
http://www.dekamarkt.nl/aanbiedingen.asp?steID=3&ID=104&page=3
Bulghur is sowieso een fantastisch basisvoedsel.quote:Op dinsdag 10 februari 2009 20:41 schreef quirina het volgende:
Dit in kom deponeren!....Heerlijk als maaltijdsalade!
200 gram gewelde bulgur * 1 eetlepel tomatenpuree erdoorroeren * 4 gehakte lente-uitjes * handvol verse munt * handvol verse peterselie * sap van citroen * zout * peper * tomaten*1 rode paprika * blokjes appetina ( of echte feta)
* zwarte olijven* wat verse knoflook en voor de waaghalsen een gehakt groen pepertje ( of je neemt wat turkse pepertjes uit pot)
http://www.balancept.nl/recept5a.htmlquote:Op dinsdag 10 februari 2009 21:14 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Wat kun je daar precies mee doen?
Ze hebben ook van die tilapiafilets en pangasusfilets in de vriezer, heeft iemand een idee hoe je die lekker kunt klaarmaken? Die zijn best wel goedkoop (resp. E5,89 en E3,89 per 750 gram)
[ afbeelding ]
[Fok!-kookboek] Fruits de m rquote:Op dinsdag 10 februari 2009 21:14 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Wat kun je daar precies mee doen?
Ze hebben ook van die tilapiafilets en pangasusfilets in de vriezer, heeft iemand een idee hoe je die lekker kunt klaarmaken? Die zijn best wel goedkoop (resp. E5,89 en E3,89 per 750 gram)
[ afbeelding ]
kun je er geen lieve buurvrouw of wat collega's blij mee maken? alles zelf opeten lijkt me hart en bloedvaten technisch ook niet zon planquote:Op maandag 30 maart 2009 15:15 schreef Cat22 het volgende:
Mijn kniertenhartje doet pijn...
Ik had zoveel vlaai ingeslagen voor mijn verjaardag dat ik nu nog één hele vlaai over heb. Voor mij alleen. En natuurlijk geen invriesbare vlaai gekocht, dus ik ga de vulling nu maar als toetje eten of zo. Aardbeien/rijste/slagroomtoet.
En voor de lunch maar brood met veul eier- en zalmsalade. Heb ik ook nog grote bakken van. Al eet ik me helemaal misselijk, óp zal het gaan!
En als ze de markt al aan het opruimen zijn laten ze overgebleven dingen die ze de volgende dag niet meer kunnen verkopen gewoon staan. Helemaal gratis dus. Regelmatig lekkere rijpe meloenen ander fruit en groente en zo ben ik zelfs wel eens aan verpakte asperges gekomen.quote:Op zaterdag 25 april 2009 23:26 schreef quirina het volgende:
Omhoogschoppost met tip.
Ga vooral naar de markt als deze bijna afgelopen is. Veel groenten voor een zacht prijsje
zo stond er hier laatst ook een mega lief klein turks meisje met een krop andijvie "verse slaaj 1 euro"quote:Op zondag 26 april 2009 22:07 schreef Cat22 het volgende:
Ik ging vorige week expres laat naar de markt. Niks zachte prijsjes! Ik moest het volle pond betalen voor groenten en fruit die dan wel al de hele dag in de zon hebben gelegen. Volgende keer toch nog wat later gaan.
Maar dan had ik wel de hilarische conversatie van het deskundige personeel gemist:
Marktmeid A: 'Ik ben toch zo gek op die druiven, kan ik de hele dag eten! ' *plukt druifjes van tros af*
Marktmeid B: 'Gatverdamme, ik vind die echt goor! Geef mij maar een lekkere appel.'
A: 'Hier liggen nog wat schijfjes, leef je uit'
B: * Neemt schijfje fruit*
A: Hee sukkel... da's een pruim.'
Ik:
Oeh, daar ga ik ook eens een keer naar kijken!quote:Op zondag 26 april 2009 21:56 schreef maok het volgende:
[..]
En als ze de markt al aan het opruimen zijn laten ze overgebleven dingen die ze de volgende dag niet meer kunnen verkopen gewoon staan. Helemaal gratis dus. Regelmatig lekkere rijpe meloenen ander fruit en groente en zo ben ik zelfs wel eens aan verpakte asperges gekomen.
een kom kommersoepje:quote:Op donderdag 13 augustus 2009 23:12 schreef lionessa het volgende:
Courgettesoep
1 kg courgettes (zijn nu lekker goedkoop)
1kg kruimige aarappels
ongeveer 2 dl kruidenbouillon (van een blokje)
mon chou of een ander zacht kaasje
peper en zout
courgettes in blokjes snijden,
aardappels schillen en in blokjes snijden,
opzetten met de bouillon en koken tot alles zacht is (eventueel iets afgieten, want uit de courgettes komt ook veel vocht en het moet een stevige soep worden),
pureren met de staafmixer,
monchou erdoorheen roeren,
op smaak maken met peper en eventueel wat zout
Lekker met turks brood
Dit recept is mn gekoop in de zomer, wanneer de courgettes erg goedkoop zijn bij de Lidl bv
Ook mensen met een moestuin hebben vaak courgettes te veel, dus even rondvragen.
Herkenbaarquote:Op woensdag 19 augustus 2009 10:45 schreef Greys het volgende:
Oh leuk dat deze topics nog steeds (weer) leven!
Ik ga vanavond alles maar weer eens teruglezen, want ik ben weer in mijn oude verkwistende gedrag vervallen als het op boodschappen aankomt
precies! ik haal echt te vaak kant en klare maaltijden.quote:Op woensdag 19 augustus 2009 10:45 schreef Greys het volgende:
Oh leuk dat deze topics nog steeds (weer) leven!
Ik ga vanavond alles maar weer eens teruglezen, want ik ben weer in mijn oude verkwistende gedrag vervallen als het op boodschappen aankomt
Herkenbaar Al was het bedrag bij mij dan wel minder hoogquote:Op woensdag 19 augustus 2009 10:46 schreef Qwea het volgende:
[..]
Herkenbaar
Gisteren ; *rekening checkt.
*fuck ! Heb ik deze week al 150 euro aan boodschappen uitgegeven?????* en dan zijn we pas op woensdag
Dat is ook mijn plan maar welke producten kun je gemakkelijk na het bereiden lange tijd bewaren in de vriezer en welke niet ? Het enige wat er nu inligt zijn vissticks, kipsate, brood en roerbakgroenten .. Bietje sufquote:Op zondag 8 maart 2009 17:48 schreef shmoopy het volgende:
Ik ben mijn verspilling zo zat nu.
Deze week gaan de vriezers leeg om te ontdooien, en dan ga ik onmeunig veel inslaan en voor meerdere dagen maken.
Dat doe ik al standaard met Bolognesesaus en kip kerrie, maar dat moet dus nog wat meer.
Hoe maak je gevuld stokbrood??quote:Op maandag 19 oktober 2009 18:51 schreef KingSizePinda het volgende:
Tof topic Ik koo(p)(k) ook vrij bewust nu ik op mezelf woon. Lekker bezig zijn int keukentje. Laatst eens wat lekkers gemaakt toen ik dacht aan vroegah toen moeders wel eens gevuld stokbrood maakte Dus zelf gemaakt en et was knetterlekker en ook betaalbaar. Ook burrito's met kip en gehakt gaat er wel in en is ook niet zo duur. En zo zijn er nog wel een paar gerechten die ik geregeld klaarmaak en die niet veel kosten maar heerlijk zijn en een tikkeltje apart. Et verbaasde me wat je voor lekkers kunt maken voor een laag bedrag ..
Greys maak een lijstje voor je gaat!quote:Op woensdag 21 oktober 2009 14:01 schreef Greys het volgende:
Ik heb weer veel ongebruikte spullen uit de koelkast weg moeten gooien
Waarom koop ik het dan toch allemaal? Omdat het er op dat moment lekker uit ziet
Benodigdheden : 1 heel stokbrood en gehakt gehaktkruiden ( sausje ), paprika, uien, champignons en wat je zelf natuurlijk allemaal nog lekker vindquote:Op woensdag 21 oktober 2009 17:23 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
Hoe maak je gevuld stokbrood??
Gekookte andijvie met melksausje of rauwe andijvie met satesaus.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 17:22 schreef hierissieweer het volgende:
wat doe je met andijvie allemaal, want na shoarma, andijviestamp en shoarma heb ik nog over...
Die moet ik een keertje uitproberenquote:
Het is echt lekker Weet je dat gekookte broccoli met satesaus ook lekker isquote:Op donderdag 22 oktober 2009 11:27 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Die moet ik een keertje uitproberen
Even blancheren, daarna kan je ze goed invriezen!quote:Op donderdag 22 oktober 2009 11:33 schreef oh-oh het volgende:
Vraagje, ik heb een zak spruiten, maar het ziet er niet naar uit dat ik die deze week ga gebruiken. Kan ik die schoonmaken en dan zo in porties invriezen?
quote:U kunt spruiten invriezen door ze eerst ongeveer 3 minuten te blancheren. Veel mensen vinden dan de smaak van spruiten ook lekkerder, omdat er op die manier “de vorst over heen is geweest”. Het zetmeel van de spruit zet zich namelijk op deze manier om in suiker waardoor de smaak van de spruit zoeter wordt.
Hier staan voor bijna alle groenten hoe je ze het beste kunt invriezen en daarna weer bereiden!quote:Op donderdag 22 oktober 2009 12:01 schreef oh-oh het volgende:
Ah ok, wel eerst ff blancheren?
Boontjes en zo doe ik altijd zo in de vriezer , ik had echt geen idee hoe dat met die spruiten zat
Ah, daar heb ik een recept voor:quote:Op woensdag 21 oktober 2009 17:22 schreef hierissieweer het volgende:
wat doe je met andijvie allemaal, want na shoarma, andijviestamp en shoarma heb ik nog over...
Omdat dat bij mij pap wordt en ik wil korrels. Bulgur is ook meer voor soepen en papachtige dingen. Couscous als rijst of in salade.quote:
Dan maak je het verkeerd klaar, ik heb altijd bulghur (in wisselende korrelgrootte) en nog nooit pap gekregen.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 14:03 schreef nieslief het volgende:
[..]
Omdat dat bij mij pap wordt en ik wil korrels. Bulgur is ook meer voor soepen en papachtige dingen. Couscous als rijst of in salade.
Ik lust graag spruitjes met satesausquote:Op donderdag 22 oktober 2009 11:28 schreef Sjeen het volgende:
[..]
Het is echt lekker Weet je dat gekookte broccoli met satesaus ook lekker is
Wat doe je met de rijs, eitje en sambal en citroen ? Gooi je die erbij in ?quote:Op donderdag 22 oktober 2009 13:35 schreef oh-oh het volgende:
Soepjes zijn cool!
Heldere soep met groenten en kip is ook lekker met een restje rijs, een hardgekookt eitje en een klodder sambal!
En wat citroen.
Wat is er NIET lekker met pindasaus Voor pindasaus geldt hetzelfde als voor chilisaus. Je kan er alles lekker mee makenquote:Op donderdag 22 oktober 2009 11:28 schreef Sjeen het volgende:
[..]
Het is echt lekker Weet je dat gekookte broccoli met satesaus ook lekker is
quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 16:15 schreef oh-oh het volgende:
Ik ben vandaag fruit gaan halen op de markt, ik weet niet of ze dat overal hebben , maar die fruitpakketten hier van 5 euro zijn echt de moeite!
Mijn pakket:
[ afbeelding ]
6 bananen, 1 meloen, 1 bakje rode pitloze druiven en 4 bakjes cherrytomaatjes ( 1 bakje ontbreekt ).
Plus nog:
[ afbeelding ]
Diverse appels, madarijnen, sharonfruit en 2 mango;s.
Voor 5 euro
Met de bananen maak ik smoothies
Met de appels bak ik iets of maak ik appelflappen of zo
De tomaatjes heb ik uitgedeeld aan collega,s en ik laat 1 bakje op mn werk staan voor bij de lunch, en 1 bakje kan ik thuis een avond mee snacken.
De rest van het fruit gaat echt wel op in een week tijd hoor!
Jam van maken jummie erg lekker.quote:Op vrijdag 28 november 2008 16:47 schreef Syrena het volgende:
En een zeer overjarige ananas die echt op MOET vandaag Eens Googlen wat ik er mee kan doen.
Jaah, restjessoepquote:Op zaterdag 24 oktober 2009 15:38 schreef shmoopy het volgende:
Soep van restjes. http://www.youtube.com/user/thewheatguy#p/u/34/UffwLUbgPRI
Sowieso een erg leuke site.
ik zit er helemaal enthousiast naar te kijken altijd, alleen voer ik het nooit uit.
Ik heb gisteren bij de Aldi een zak gesneden groenten gekocht. Helft in mijn roerbakschotel, helft in de diepvries.quote:Op zaterdag 24 oktober 2009 22:05 schreef oh-oh het volgende:
Ik heb vandaag heel knierterig een kilo prei gesneden en in porties in de vriezer gedaan.
Ik had er 1 nodig, maar bij de Aldi was een kilo een euro, als ik bij de Super 1 losse gekocht had was dat 50 cent geweest of zo, makkelijke keuze
Dat doe ik ook hoor Ik heb nog een kilo prei en twee kilo spruitjes liggen om in te vriezen. Ons groentenpakket was weer eens veel te veel Prei en soepgroente blancheer ik niet, boontjes, snijbonen en spruitjes wel.quote:Op zaterdag 24 oktober 2009 22:05 schreef oh-oh het volgende:
Ik heb vandaag heel knierterig een kilo prei gesneden en in porties in de vriezer gedaan.
Ik had er 1 nodig, maar bij de Aldi was een kilo een euro, als ik bij de Super 1 losse gekocht had was dat 50 cent geweest of zo, makkelijke keuze
Ik bedoelde eigenlijk niet het blancheren vlak voor het wokken of andere bereiding, maar het blancheren vlak voor je het de vriezer in kiept Dan blijft het beter goed en lekkerder na het vriezen, begreep ik.quote:Op zondag 25 oktober 2009 11:39 schreef KingSizePinda het volgende:
Bij de wok gooien ze meestal ook het vlees en groente eerst in kokend water alvorens het te wokken toch ? Valt dat onder de categorie blancheren ?
quote:Champignons
Werkwijze: Champignons bevatten veel water. Bereidt ze het beste eerst, voordat u ze invriest. U kunt ze gestoofd invriezen of verwerkt in een saus. Saus die u invriest, bindt dikker dan normaal.
Bereiding: Op een zacht vuurtje opwarmen of in de magnetron.
Bedankt voor het indirecte antwoordquote:Op zondag 25 oktober 2009 18:10 schreef Greys het volgende:
[..]
Ik bedoelde eigenlijk niet het blancheren vlak voor het wokken of andere bereiding, maar het blancheren vlak voor je het de vriezer in kiept Dan blijft het beter goed en lekkerder na het vriezen, begreep ik.
quote:Goulashsoep
Ingrediënten voor 4 personen
400 g magere runderlappen
2 grote uien
1 rode paprika
40 g boter
1? eetl. paprikapoeder (mild)
2 eetl. bloem
1 klein blikje tomatenpuree
4 eetl. zure room
zout, peper
http://www.smulweb.nl/983832/koken/recept/Goulashsoep
Mee eens, hier ook niet. Ik kook liever eens in de zoveel weken een grote ketel soep en pastasaus die ik dan in vriezer doe. En groente die 'over' is, wordt hier altijd ofwel geportioneerd ingevroren ofwel verwerkt in soepen en sauzen.quote:Op maandag 26 oktober 2009 09:31 schreef oh-oh het volgende:
Oh al die kant en klaar dingen lust ik echt niet en wil ik ook niet in huis hebben.
Is ook zo hoor . Zelf eet ik nu vers. Toen ik net op mezelf zat en niet kon koken en geen vriezer had deed ik het regelmatig zo.quote:Op maandag 26 oktober 2009 09:39 schreef Sjeen het volgende:
[..]
Mee eens, hier ook niet. Ik kook liever eens in de zoveel weken een grote ketel soep en pastasaus die ik dan in vriezer doe. En groente die 'over' is, wordt hier altijd ofwel geportioneerd ingevroren ofwel verwerkt in soepen en sauzen.
Ik zit mijn Wereldkookboek weer eens door te lezen en zie daar een recept met een antwoord op jouw vraag:quote:Op zondag 25 oktober 2009 18:16 schreef _Ophelia_ het volgende:
Ik koop op de markt meestal een grote zak champignons, even duur als een bakje in de supermarkt, maar meestal krijg ik die maar voor de helft op. Is er een manier om champignons lang te bewaren, zijn ze in te vriezen oid?
Maar wat doe je er dan daarna mee?quote:Op maandag 26 oktober 2009 16:20 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik zit mijn Wereldkookboek weer eens door te lezen en zie daar een recept met een antwoord op jouw vraag:
Uit de Russische keuken:
Saloienie Gribi
Gezouten champions
Was de champions en droog ze zorgvuldig af. Snijd grote in 2 of 3 stukken. Leg ze zorgvuldig in een stopfles; bestrooi elke laag rijkelijk met zout, een weinig gehakte ui, en een paar peperkorrels. Sluit de fles af met perkamentpapier; bewaar ze op een koele plaats.
Kookboek is uit 1930 ofzo, ik denk dat je bij moderne champions het wassen achterwege kan laten.
Ik zou ze proeven. Zo te zien wordt het een soort 'pickles', dus smaakvol hapje voor naast een ander gerecht of misschien op een toastje.quote:
Hoe maak je zelf mueslirepen?quote:Op dinsdag 16 maart 2010 13:55 schreef Oceanonix het volgende:
Ik kweek tegenwoordig mijn eigen alfafa. Bloedsimpel en een stuk goedkoper als een bakje bij de supermarkt.
Gisteravond voor het eerst zelf mueslirepen gemaakt. Lekker en ook een stuk goedkoper als de supermarkt.
Benodigdheden:quote:
Klinkt lekker ga ik maar eens makenquote:Op dinsdag 16 maart 2010 22:52 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Benodigdheden:
450 gram havermout
450 gram volkorenmeel
1 half zakje bakpoeder
450 gram appelmoes
150 gram rozijnen (of gedroogde appeltjes, abrikozen of andere vulling naar keuze, maar die had ik niet in huis)
klein kopje (soja)melk
1 eetlepel kaneel
1 theelepel vanille extract
een snufje zout
optioneel:
extra zoetstof, zoals suiker, maplesiroop of honing naar smaak (daar wordt-ie uiteraard wel minder slank van...)
Bereiding:
1. mix de droge ingrediënten: havermout, volkorenmeel, bakpoeder, kaneel en zout.
2. mix de appelmoes en vanille extract en giet het vervolgens in een kuiltje in het droge ingrediëntenmengsel.
3. Mix het goed door elkaar en voeg als laatste het gedroogde fruit toe (in mijn geval: de rozijnen). Als het te droog blijft, voeg dan een klein scheutje (soja)melk toe.
4. Spreid de mix uit op de bakplaat, bekleed met bakpapier in een vierkant van ongeveer 20 bij 20 centimeter.
5. Bak ongeveer een half uurtje op 180 graden.
6. Snijd het grote stuk in kleinere vierkanten of rechthoeken als het nog op de bakplaat ligt en laat daarna goed afkoelen.
In een goed afsluitbare trommel blijven ze een dag of 4 lekker.
Ik heb de helft van de ingredienten gebruikt. Anders heb je iets meer als een kg mueslirepen....
chilisaus (toko, 1,50 grote fles)quote:Op zondag 13 juni 2010 17:23 schreef neo2000 het volgende:
iemand nog tips voor een el cheapo, snelle saus of woksaus? meeste spullen kan je wel roerbakken of wokken, maar leuke tips om het cheap op smaak te krijgen..
thnx, weer wat afwisseling voor de May ploy currypasta met santen combi.quote:
Dat klinkt best lekker en die ingredienten heb ik altijd allemaal wel in huisquote:Op dinsdag 12 oktober 2010 13:09 schreef numero_uno het volgende:
En toen was mijn geld ook weer op
Mijn cheap recept:
- Rijst (0,25)
- rode ui (0,05)
- Lente uit (0,20)
- Gele paprika (0,50)
- 2 eieren
- Rijst koken
- Paprika + ui snijden en even wokken met wat kerrie poeder
- Omeletje bakken met je eieren!
Super lekker, goedkoop en gezond
Ja, het is zinvol. Mensen die hier om advies vragen om zo goedkoop mogelijk in een eerste levensbehoefte te kunnen voorzien, vinden het vast ook nuttig om van dit initiatief af te weten: FOK!kers Helpen FOK!kers FAQquote:» Er is al 51 dagen niet in dit topic gepost. Bedenk je of het zinvol is dit topic omhoog te schoppen. Klik hier om tóch te reageren.
Pizza voor noodgevallen. Daarnaast van die ubercheape satésticks uit de vriezer van de euroshopper, voor 28ct. En evt. diepvriesgroenten.quote:Op zondag 20 maart 2011 12:41 schreef lauwert het volgende:
Overmorgen ga ik ook op mezelf wonen (student).
Dit topic komt dus wel erg van pas.. De eerste dag dag ik maar eens lekker wat pastasaus en gehaktballetjes maken voor in de vriezer (gelukkig 2 lades).
Uiteraard komt er ook brood en diepvriesgroenten in de vriezer te liggen..
Verder nog dingen die ALTIJD in de vriezer moet hebben liggen?
klopt. maar aardappels lopen bij mij altijd uit(geen keuken/koude plaats). die moet ik direct opmaken(max 2dagen laten liggen) en kleine zakjes aardappels zijn ook duur.quote:Op maandag 21 maart 2011 13:45 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dat is naar verhouding een duur product. Een zak aardappelen is goedkoper.
Dan kun je beter hutspot of zo maken en die invriezen.quote:Op maandag 21 maart 2011 18:54 schreef loecje het volgende:
[..]
klopt. maar aardappels lopen bij mij altijd uit(geen keuken/koude plaats). die moet ik direct opmaken(max 2dagen laten liggen) en kleine zakjes aardappels zijn ook duur.
verse aardappels invriezen is bah maar wel handig voor een snelle maaltijd.
Maak een pan verse soep en vries wat je over hebt in. Bij voorkeur in van die 1-portie diepvriesbakjes.quote:Op zondag 20 maart 2011 12:41 schreef lauwert het volgende:
Overmorgen ga ik ook op mezelf wonen (student).
Dit topic komt dus wel erg van pas.. De eerste dag dag ik maar eens lekker wat pastasaus en gehaktballetjes maken voor in de vriezer (gelukkig 2 lades).
Uiteraard komt er ook brood en diepvriesgroenten in de vriezer te liggen..
Verder nog dingen die ALTIJD in de vriezer moet hebben liggen?
quote:Op zondag 20 maart 2011 12:41 schreef lauwert het volgende:
Overmorgen ga ik ook op mezelf wonen (student).
Dit topic komt dus wel erg van pas.. De eerste dag dag ik maar eens lekker wat pastasaus en gehaktballetjes maken voor in de vriezer (gelukkig 2 lades).
Uiteraard komt er ook brood en diepvriesgroenten in de vriezer te liggen..
Verder nog dingen die ALTIJD in de vriezer moet hebben liggen?
Of koop gewoon een zak verse op de markt , snij ze zelf en vries ze in, doe ik ook altijd, is nog goedkoperquote:Op woensdag 23 maart 2011 18:58 schreef Whiteguy het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Is ook handig. Een kilo diepgevroren paprika reepjes. Hoef je nooit een halve paprika weg te gooien.
Kruidenkaas he, pas op. Ik zou het wat betreft het droge eigenlijk niet weten, ik zou geen andere toepassing voor zo'n blokje diepvries vis weten dan dit. Ik heb het ook wel eens geprobeerd met duurdere vis, en kaas, maar het mooie is dat dat echt niks toevoegt. En die kaas en vis wordt een smeuiig geheel.quote:Op zondag 27 maart 2011 17:47 schreef loecje het volgende:
dat valt best een keer te proberen.
vind die goedkope diepvries vissen vaak zo droog, maar misschien valt het met kruidenboter en bladerdeeg wel mee.
Wat je ook nog kunt doen is je slager vragen of die kinnenbakspek heeft. Dat ziet er niet uit, en dat gebruikt de slager zelf voor zijn worst en zo, maar is het meest smaakvolle spek, duur kan het niet zijn. Ik ga zelf altijd naar een biologisch/ambachtelijke slager en van goed spek heb je gewoon veel en veel minder nodig. Of het tegen 79 ct op kan weet ik niet, maar ik vind het nooit zo lekker als de tomatensaus van je spaghetti afglijdt omdat je veel spek nodig hebt omdat er zo weinig smaak aan je spek zit.quote:Op woensdag 23 maart 2011 17:14 schreef _Loki het volgende:
Ooh dit is echt leuk!
Hier ook maar een bijdrage. Dit recept . Je proef bijna geen verschil met de lekker maar veel goedkoper!
Spagetti All'amatriciana, voor zo'n 4 personen.
1 pak spaghetti. 80ct.
1 blik tomatenblokjes ipv verse tomaten, smaakt hetzelfde als verse tomaten na opwarmen. 35 ct.
2 uien in dunne plakjes. 50ct voor zo'n 10 uien.
Pakje Spekreepjes ipv pancetta, 79ct.
ongeveer 2 knoflookteentjes voor extra smaak (te weinig om uit te rekenen)
1 chilipeper, zo'n 30ct
peper en zout heb je altijd wel thuis.
Totaal: 2,74
quote:Op zondag 27 maart 2011 17:43 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik had afgelopen week nog even iets gemaakt wat ik me uit mijn studententijd herinner als vrij uitgebreid/lekker en niet zozeer heel goedkoop. Ik at toen ook niet zo goedkoop, maar ik ging dit dus weer eens maken en kwam erachter hoe spotgoedkoop het eigenijk is.
Je koopt de goedkoopste witvis uit het vriesvak, koolvis of heek, gewoon zo'n pakje met 4 van die blokjes, een pakje bladerdeeg en een kuipje budget/euroshopper kruidenkaas met knoflook, garlan heet die bij de AH. Vooral bij de kaas is het belangrijk dat je de allergoedkoopste neemt, en niet alleen voor de prijs.
Dan neem je zo'n blokje vis, halveer je die, smeer die goed in met een teen knoflook, letterlijk dus, teen door midden en er mee smeren, andere helft voor de onderkant etc. peper en zout erop, leg die diagonaal op een (opgerekt) bladerddeegje, en daar dan een kwart van het kuipje roomkaas op. Bladerdeeg dichtvouwen, en dan een kleine 25 minuten in de voorverwarmde oven op een dikke 200 graden. 20 mintuen of 225 is net iets te bruin, 25 minuten op 200 is net iets te zacht, maar dat zal per oven verschillen.
Vis is 1,20 meen ik, kaas is 60 ct geloof ik en bladerdeeg 1 euro. Per bladerdeegunit kom ik dan op 120/8+60/4+1/10= 40 cent! Niet duur voor een lekker bladerdeeghapje lijkt me, al weet ik de normen hier niet. Ik doe dan vaak 4 per persoon + salade of peultjes, maar de meeste mensen hebben genoeg aan 3, 2 met aardappels of zo erbij en je zit vol. 1,60 dus en dan hoeft er alleen nog maar iets van groente bij. En voor de echte krentekakkers zou 1 per persoon ook nog kunnen. Vanwege de verpakking van de vis maak ik het in een veelvoud van 4.
Het lijkt een wat rare combi, maar ik eet het echt omdat ik het lekker vind, en het wordt niks lekkerder van duurdere vis en kaas, en de goedkoopste kaas smelt juist het mooist. Citroen kan er nog op, insmeren met verse knoflook is lekkerder, maar dat doet er allemaal neit zoveel toe, het kan allemaal zonder en nog goedkoper en dan is het ook lekker.
Je moet alleen even opletten dat de vis niet te ver ontdooit wanneer je aan het vouwen bent, want dan wordt die overgaar, en dat de kaas mooi koud is zodat je er mooie kwarten bovenop kunt leggen. Meestal komt het perfect uit als ik na het aanzetten van de oven (een kleine 25 minuten voorverwarmen) de vis uit de vriezer haal Hierbij begint de timing van het koken al voordat het in de oven gaat. Ook willen ze nog wel eens lek gaan, dat geeft niet zoveel, maar het is jammer van de 3 ct aan kaas die er dan uitloopt natuurlijk. Ik heb daar wel last van gehad toen de glazen bakplaat was gesneuveld en ik het in een schaal en op zilverpapier probeerde, nu met een metalen bakplaat niet zo. Bakpapier heb ik nooit geprobeerd. Het zal ermee te maken hebben dat het bladerdeeg aan de onderkant nog niet gaar is als de kaas al wel begint te smelten.
Ik ben benieuwd.
Ik heb ook nog nooit van een geschreven recept gekookt volgens mij. Maar als je dan zelf een keer een recept opschrijft, verwacht je toch dat het strak wordt nagevolgd...quote:Op zondag 7 augustus 2011 21:36 schreef sigme het volgende:
Ik vond het klinken als een lekker recept, ik had het dan ook grofweg onthouden nadat jij het hier gepost had. Toevallig had ik laatst de ingredienten allemaal in huis en bedacht toen jouw recept er weer bij. Zeker voor herhaling vatbaar, en ik zal het ook nog eens maken in de juiste vis/kaasverhouding. Ik had nu het recept wat halfjes gelezen en wat over het halveren heengekeken.
Eigenlijk ben ik gewoon heel slecht in het opvolgen van recepten.
Dit was een van de meest getrouwe receptuitvoeringen van mijn hand ooit .
Oeh die maissoep klinkt lekker, ga ik zeker proberenquote:Op dinsdag 22 maart 2011 13:19 schreef MariaEtcetera het volgende:
Tof topic!
In Engeland heb ik echt heeel vaak linzen-met-rijst-prutje gegeten Jeugdsentiment, goed vullend, en goedkoop!
Rijst en linzen koken met wat zout, bij mekaar, in een koekenpannetje een gesnipperd uitje bakken met wat spekjes, en dat bij de linzen en rijst mikken, roeren, klaar.
Ook lekker: maissoepje. Witte bonen in een pannetje mikken, met wat water en melk, laten pruttelen, na een tijdje mais erbij, pruttel, weer in een koekenpannetje ui+spekjes bakken, dat erdoor, afmaken met wat paprikapoeder en verse basilicum.
Het is wel lekker.quote:Op zondag 19 april 2015 14:05 schreef quirina het volgende:
Carbonara maak je niet met room! ( ook al doen veel mensen dat)
Room is een nono.
I know . Al vervang ik de pancetta soms nog wel eens door gewone spekjes (sorry, niet slaan!)quote:Op zondag 19 april 2015 14:05 schreef quirina het volgende:
Carbonara maak je niet met room! ( ook al doen veel mensen dat)
Room is een nono.
Guanciale ipv pancettaquote:Op zondag 19 april 2015 14:38 schreef probeer het volgende:
[..]
I know . Al vervang ik de pancetta soms nog wel eens door gewone spekjes (sorry, niet slaan!)
Mjah, ook te duur / te veel moeitequote:
Dear lord, waarom kende ik dat nog niet?quote:
Jawel. Delen van Italië maken het met room, en delen zonder.quote:Op zondag 19 april 2015 14:05 schreef quirina het volgende:
Carbonara maak je niet met room! ( ook al doen veel mensen dat)
Room is een nono.
Je krijgt sowieso ruzie met een Italiaan als je het anders dan zijn moeder doet, want zo hoort het en niet anders. Er wordt mij een beetje te vaak te moeilijk gedaan over de authenticiteit van Italiaanse gerechten uit de volkskeuken, dit is notabene een naoorlogs recept. Er is toch ook niet één recept voor stamppot boerenkool? Het is een eenvoudige keuken met eerder minder dan meer ingredienten, en ze weten wel wat lekker is, dus probeer vooral een keer de meest kale versie van een recept en begin niet met zoveel mogelijk toevoegen, maar daar houdt het voor mij wel op.quote:Op zondag 19 april 2015 16:11 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Jawel. Delen van Italië maken het met room, en delen zonder.
Ik vind met room lekkerder. Wel heel veel peper moet erop zitten!
Kinnebakspek is het lekkerste spek, het ziet er alleen niet uit. Ik kon het van mijn slager wel krijgen, maar hij had het niet in de vitrine liggen of zo, hij gebruikte het voor in de worst. Dat was verder niet gekruid of zo, alleen gerookt. Voor de carbonara voldoet gewoon goed spek prima vind ik, pancetta verliest zijn extra's grotendeels in de pan.quote:Op zondag 19 april 2015 15:48 schreef Molo het volgende:
[..]
Dear lord, waarom kende ik dat nog niet?
Net opgezocht, dát klinkt lekker zeg
Spek en dan heeeeeel dun gesneden, zoop lekkerquote:Op zondag 19 april 2015 16:35 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Kinnebakspek is het lekkerste spek, het ziet er alleen niet uit. Ik kon het van mijn slager wel krijgen, maar hij had het niet in de vitrine liggen of zo, hij gebruikte het voor in de worst. Dat was verder niet gekruid of zo, alleen gerookt. Voor de carbonara voldoet gewoon goed spek prima vind ik, pancetta verliest zijn extra's grotendeels in de pan.
Men neme wat bladerdeeg en wat pesto evt kleine stukjes zongedroogde tomaat ( op olie) of cherrytomaatjes ( en als je het mooi wil maken een geklust eitje om t bladerdeeg een beetje in te smeren.quote:Op zondag 19 april 2015 16:52 schreef Windigo het volgende:
Knierterig hapje dat makkelijk te maken is zijn kaaskoekjes
Het enige dat je nodig hebt is wat geraspte kaas; een beetje bloem en kruiden naar smaak.
Door elkaar mengen; in hoopjes op bakpapier afbakken tot ze op een koekje lijken.
Af laten koelen en opeten met chutney ofzoiets
Kost bijna niets en is lekker bij een drankje
Kook je dan 4 kilo rijst?quote:Op dinsdag 29 december 2020 14:11 schreef mascara-klodder het volgende:
Kip ketjap met boontjes en rijst
500gr kip(dij)filet -¤2,50 Turk
3 uien -¤0,20
5 tenen knoflook -0,20
Ketjap -¤0,45 Aldi fles 500ml ¤0,90
Blik tomatenblokjes -¤0,45
225gr sperziebonen diepvries -¤0,40
Sambal -¤0,20
Rijst of noodles
-Ui, knoflook fruiten in wat olie, kip in blokjes kort aanbakken.
-tomatenblokjes, sambal en ketjap erbij en gaar laten pruttelen.
-sperziebonen kort laten koken en bij de kip doen.
-de gewenste hoeveelheid rijst of noodles koken en serveren met de kip.
Rest van de kip ketjap in porties in de vriezer.
Totaal ¤4,40 en ik kan hier zo'n 7-8 keer van eten
Ipv boontjes kun je ook bijv. broccoli gebruiken, is vaak in de aanbieding.
Heb je restjes paprika liggen dan kan dat ook prima erbij.
8 keer eten van 225 gram sperziebonen?quote:Op dinsdag 29 december 2020 14:11 schreef mascara-klodder het volgende:
Kip ketjap met boontjes en rijst
500gr kip(dij)filet -¤2,50 Turk
3 uien -¤0,20
5 tenen knoflook -0,20
Ketjap -¤0,45 Aldi fles 500ml ¤0,90
Blik tomatenblokjes -¤0,45
225gr sperziebonen diepvries -¤0,40
Sambal -¤0,20
Rijst of noodles
-Ui, knoflook fruiten in wat olie, kip in blokjes kort aanbakken.
-tomatenblokjes, sambal en ketjap erbij en gaar laten pruttelen.
-sperziebonen kort laten koken en bij de kip doen.
-de gewenste hoeveelheid rijst of noodles koken en serveren met de kip.
Rest van de kip ketjap in porties in de vriezer.
Totaal ¤4,40 en ik kan hier zo'n 7-8 keer van eten
Ipv boontjes kun je ook bijv. broccoli gebruiken, is vaak in de aanbieding.
Heb je restjes paprika liggen dan kan dat ook prima erbij.
Dit ja.quote:Op woensdag 30 december 2020 01:01 schreef capricia het volgende:
8 keer eten van 225 gram sperziebonen?
Ik ga mezelf quoten na zoveel jarenquote:Op woensdag 9 juni 2010 21:32 schreef foodlover het volgende:
telkens voor 2 personen:
pizza margherita zelf maken
bloem 1/4 pak = ca. 10ct
scheut (olijf)olie 20 ct
zakje gist ca. 20 ct.
blik tomaten 35 ct
bol mozzarella 45 ct
basilcum en knoflook zelf opgekweekt
----
vissticks 15 stuks voor 1,50
boontjes euroshopper vriezer 50ct
verse friet/aadappel schijfjes van 5 kilozak aardappels ca. 40ct
mayo pot 50ct.
ketchup 50ct tube
----
kropsla 60ct
gekookt ei 10ct
aardappels ca. 40ct
ham/kaas kipschnitzel aldi 1.30
----
zelfgebakken stokbrood (restje pizzadeeg) -
kruidenboter 1/4 bakje 20ct.
spaghetti 30ct.
knoflook en chili 20ct. (aglio-olio-peperonchino)
peterselie uit vensterbank
(olijf)olie 20ct
kommkommer 60ct
ui
mayo -
yoghurt 20ct (halve literpot = 50-60ct) = voor dressing
biesloolk uit vensterbank
Bizar hequote:Op woensdag 15 maart 2023 14:44 schreef foodlover het volgende:
[..]
Ik ga mezelf quoten na zoveel jaren
Kijk eens ff naar die prijzen mensen om te huilen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |