abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 8 juli 2008 @ 22:27:43 #1
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59983677
registreer om deze reclame te verbergen
Op verzoek van enkele culinaire, maar prijsbewuste smulpapen (of wannabees)

Het grote Knierten-en-Krenten-Culi-Topic! (MEDEDELING: op de topic-titel rust intellectueel eigendom
van de users Yvonne en Greys. Google is hun getuige!)

Doel van dit topic is het publiceren van gerechten, die met een zo klein mogelijk budget
klaargemaakt kunnen worden.

Vermeldt de volgende zaken in je bijdrage:

- Gebruikte ingredienten
- Waar gekocht
- Wat kost het
- Bereidingswijze

Hou verder rekening met de volgende punten:

- Het moet een gebalanceerd gerecht / lunch / tussendoortje zijn (dus koolhydraten, groente, vlees(vervanger)/vis)
- kruiden / specerijen / smaakversterkers en ander additieven zijn toegestaan maar moeten een ondergeschikt onderdeel van het budget zijn ( en <5% van de totale massa)

[ Bericht 0% gewijzigd door edcetera op 09-07-2008 16:37:39 (check check, dubbelcheck de spelvout) ]
The best firms advertise the least...
pi_59984060
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
  dinsdag 8 juli 2008 @ 22:49:45 #3
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_59984250
Geweldig!!!
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
pi_59984442
registreer om deze reclame te verbergen
Supertopic, ik doe mee.
Weet nu zo maar 1 hoofdgerecht wat echt vet lowbudget is en wat iedereen hier lekker vindt.
Maar dan moet ik dat eerst weer maken en opschrijven want doe altijd alles op gevoel.

Maar zaterdag ga ik het hier maken + foto van het resultaat. .
pi_59984448
Ben benieuwd! Ik ben normaalgesproken niet zo budgetterig
pi_59984587
Ha! Leuk! Ik ben de laatste tijd weer wat aan 't budgetteren qua boodschappen omdat het de spuigaten uit begon te lopen. Dus bij deze een lekkere pasta-budget-salade:

Men neme:
Een zak macaroni van de Aldi (een kilo is 0,89)
Een bol mozarella van de Aldi of Euroshopper (0,49)
Tomaten van de markt (0,89 per kilo)
Olijven uit 't Turkse winkeltje (blik met 500g pitloze zwarte olijven voor 1,00)
En je maakt croutons van een paar plakken witbrood (0,37 witbrood bij Lidl)
En je gooit er nog wat sla door (krop sla op de markt 0,40)

Kook ongeveer 250gr macaroni, afgieten en onder de koude kraan snel af laten koelen. Stukken mozzarella erdoor, tomaten en olijven erbij, croutons maak je door brood in te smeren met olie (evt. knoflook), peper zout en eventueel wat kruiden uit een potje eroverheen te strooien, vijf minuten in een snoeihete oven en dan in blokjes snijden. Sla erdoor, wat olijfolie (fles a 0,75liter 2,09 bij de Aldi) erover en peper en zout, als je nog geld over hebt wat kruiden maar 't kan ook best zonder.

Hoppa, lekker zomers .

Wat trouwens een goede tip is: zo heel af en toe hebben ze bij de Xenos/Aldi/Lidl van die acties met gedroogde kruiden voor haast niks. Of haal ze bij de Turk, heb je enorme zakken voor 0,89 euro.

[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 08-07-2008 23:03:38 ]
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:16:05 #7
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59984995
registreer om deze reclame te verbergen
Budget 3-gangen diner

vooraf: gevulde tomaten
hoofd : pasta al tonno
na : limoenvla

Boodschappenlijstje Lidl:

2 tomaten @ 50 cent
1 blik gepelde tomaten @ 19 cent
2 blikjes tonijn @ 1.79
1 pak spaghetti @ 15 cent
1 ui @ 20 cent
1 zakje geraspte mozzarella kaas @ 1.09
pot augurken @ 55 cent
1 eetlepel mayo
zout/peper
1 bol knoflook @ 60 cent
2 limoenen @ 79 cent
50gr boter @ 39 cent
2 eieren @ stuksprijs
half kopje suiker


Maak een blikje tonijn aan met zout, peper, augurkjes en mayo en deel gensipperd ui
Snijdt kapje van tomaat, hol uit en vul met tonijnmengsel.


Kook pasta al dente; snijd knof in flinterdunne plakjes.
Haal gepelde tomaat uit blik en snijd fijn ( bewaar sap!!! ) , rest van gesnipperd ui, aanfruiten in pan met olie; mik het laatste blikje tonijn erbij. Even goed omscheppen.
Gooi pasta erbij; dan knof, dan de tomaten en sap.
Zout en peper erbij op smaak.
Goed aanbakken en wanneer je de knof goed ruikt van vuur halen.
Afmaken met mozzarellakaas.

Schraap limoenen; halveer ze en pers uit boven pannetje. Voeg boter en suiker toe. Breek ei en laat in pan glijden.Voeg van 2e ei alleen geel toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat inkoken; goed roeren met houten lepel.
Bij gewenste dikte in schaaltjes gieten en laten afkoelen. Maak mooi met restjes schil van limoen ( snijdt in reepjes )


Totaal kosten 3 gangen diner: 6,25
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:20:13 #8
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59985137
Tip van flip: pleur je knoflook pers weg.
Ken je die scheermesjes waar oude opa's zich mee scheren en labiele wijven zich mee snijden?
Nou; die zijn onontbeerlijk in je keuken. Kun je die knof flinterdun mee snijden. Fantastisch en cheap!
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:30:36 #9
68091 borbit
Is dit het begin van een pr0n
pi_59985396
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 23:16 schreef SHE het volgende:
Budget 3-gangen diner

tevens tvp
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:31:43 #10
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59985425
Low budget visite/laat op de bank snack

feta-vierkantjes

2 ei @ 20 cent
blok feta @ 1.09
bladerdeeg @ 59 cent

optioneel: sesamzaadjes of maanzaad

Ontdooi de plakjes bladerdeeg
Verkruimel de feta en meng met 1 ei
Als bladerdeeg plakken beetje ontdooid zijn; in 4-en snijden zodat je 4 vierkantjes overhoud
Op elk vierkantje 1 theelepel feta-ei mengsel
Dichtvouwen naar de punten ( envelopje ) en aan de randen indrukken met vork ( ziet er leuk uit he? )
Bestrijken met overgebleven gekopt ei. Eventueel garneren met sesam of maanzaadjes.
Als je alle bladerdeeg hebt opgebruikt; oven voorverwarmen op 190gr.
Bakblik bedekken en feta pakketjes erop leggen
20 minuutjes garen tot mooi goudbruin.

yum

Schade: 1, 88
pi_59985443
Die limoenvla klinkt lekker.

Ik zal ook eens nadenken over een paar tips voor dit topic. Weten jullie de prijzen trouwens allemaal uit je hoofd?
There is no love sincerer than the love of food.
pi_59985584
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 23:20 schreef SHE het volgende:
Tip van flip: pleur je knoflook pers weg.
Ken je die scheermesjes waar oude opa's zich mee scheren en labiele wijven zich mee snijden?
Nou; die zijn onontbeerlijk in je keuken. Kun je die knof flinterdun mee snijden. Fantastisch en cheap!
Persen geeft een heel andere smaak dan fijn snijden. De pers wegdoen zou ik dus zeker niet doen maar ik ben het wel met je eens dat persen lang niet altijd de juiste manier is om knoflook te gebruiken.
There is no love sincerer than the love of food.
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:49:20 #13
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59985877
Ik haat de pers; en gebruik 'm hooguit voor aioli, want handig.

brengt me op een leuke variant; mexicaanse gehaktballetjes met aioli

1 blik mais @ 29 cent Lidl
500gr varkensgehakt @ 2,50
2 theelepels chilipoeder
zout
1 bol knof @ 60 cent
2 eieren ( alleen eigeel ) @ 20 cent
veel zout
1 fles zonnebloem olie @ 69 cent ( Lidl )

Meng de mais, het gehakt , zout ( 2 theelepels ) en chilipoeder goed met je handen in een kom.
Draai er ballen van.
Verwarm je oven op 220gr; bak ze af in 35 minuten en keer ze af en toe.

De aioli dip:

meng twee eetlepels zout, met geperste knof ( 1 bol )
Goed roeren, tot de zout met de knof bindt en je een dikke, klevende massa hebt.
Doe 2 ei-gelen erbij
weer roeren tot het plakt

Dan langzaam, echt in een superdun straaltje, de olie erbij gieten en ondertussen goed blijven roeren.
Tot je lamme voorpootjes krijgt.
Roeren, roeren, roeren.
Als de massa roomwit kleurt en de structuur heeft van mayo; is je aioli klaar.

Schade voor deze borrel tapas : 4, 28
pi_59986072
Jij bent hier echt t goed in.
Al durf ik geen rauwe eitjes meer te eten met mijn medicijnen.
There is no love sincerer than the love of food.
  woensdag 9 juli 2008 @ 00:07:48 #15
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59986394
Bruine bonen maaltijdsoep ( kun je 2 dagen met 2 mensen v an eten )

2 blikken bruine bonen @ 29 cent Aldi
1 wortel @ 59 cent Lidl/Aldi
1 knolselderij @ 1.09 Lidl
1 bouillonblokje @ 49 cent per heel pak Lidl
1 rookworst @ 77 cent Lidl
aardappels ( 2 a 3 ) prijs per kg @ Lidl ( binten ) 95 cent
1 prei @ 40 cent ( of iets goedkoper nog, want kg prijs is 95 cent bij Lidl )
Roggebrood @ 39 cent Konmar


De winterwortel schrappen of schillen met een dunschiller en in blokjes snijden.
Mooi blad van de knolselderij wassen en apart houden, de stelen en de rest van het blad weggooien.
De halve knolselderij in plakken van 1 centimeter dik snijden en dik schillen. De plakken knolselderij wassen en vervolgens in blokjes snijden.
In een grote pan 1/2 liter water met de blokjes wortel en knolselderij aan de kook brengen en met een deksel op de pan zachtjes verder laten koken.

Intussen:
De aardappels schillen en grof raspen.

De geraspte aardappel op de blokjes groenten in de pan leggen en samen verder laten koken, niet omroeren (om aanbranden te voorkomen)
De prei en wassen en in reepjes snijden.
Het blad van de knolselderij klein snijden.
Prei en bladselderij in de pan doen, de inhoud van de pan omroeren, weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.
Roer vanaf nu af en toe om (anders gaat de soep aanbranden).

Intussen:
De rookworst in plakjes snijden en in de pan doen.
Blik bruine bonen open draaien en de inhoud in de pan doen.
Bouillonblokjes boven de soep verkruimelen, de soep weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.

Wacht tot de aardappelen de soep gebonden hebben (de soep is dan dik en er zijn geen herkenbare resten van de aardappelrasp meer te zien).
Controleer of de knolselderij en wortel gaar zijn, laat de soep anders nog even zachtjes door koken, blijf roeren!
Breng de soep zo nodig nog op smaak met peper en zout. Let op!: Niet alle blikken bruine bonen zijn even zout, voeg als de soep al te zout is wat water toe.

Serveren met roggebrood.


Zoals je moer dat bedoelt heeft.
Schade: 4, 79
  woensdag 9 juli 2008 @ 00:23:16 #16
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59986738
zal gelijk ff enkele voorbeelden geven:

Lunch / ontbijt:

Hotdogs:

- blikje American hotdogs (made in Nijkerk ) van de Lidl: E 0,49
- voorgebakken pistoletjes (10st): E 0,49
- Sauerkraut (Lidl blik / Aldi pot, 800gr): E 1,09 (maar kan voor zo'n 30-40 ct van de supermarkt in NL)
- ketchup / mosterd (verwaarloosbaar, anders E 0,59 voor een pot engelse mosterd bij de Lidl)

Prijs per hotdog: E 0,33
(hoewel ik 1 worstje te karig) , prijs met 2 worstjes: E 0,66
indien mosterd / ketchup reeds in huis en goedkope zuurkool: E 0,17 / E 0,35 ct (1 / 2 worstjes)

Ander creatief idee:

Kippensoep + hoofdgerecht met kip

ingredienten:

- pak chicken breasts (of wings) maar voorkeur breasts (zit meer vlees aan )
: E 2,59, (800 gr)
- pakje kippenbouillonblokjes (Aldi): E 0,55
- pakje minestronesoep (Aldi / Lidl): E 0,45
- zak gemengde diepvriesgroenten (wortelen/ erwten/boontjes): E 1,39 (Lidl)
- aardappels / rijst / pasta etc ( meer dan E 0,50 ben je niet kwijt)
- zak uien (Lidl): E 0,59
- curry, paprika, zwarte peper (tip: haal dit op de markt / toko /turk /paki etc in bulk)
evt: gedroogde cocos, citroengras
- beetje bloem (bindmiddel)

Kippensoep:

- breng 1,5 water aan de kook met de kip erin
- als het water lauw-warm is: doe er ongeveer 2,5 kippenbouillonblokje bij.
(kan helaas geen exacte hoeveelheid geven aangezien ik het doe door te proeven en ieders zoutbehoefte varieert)
- voeg specerijen naar smaak toe + 1-2 uien
- Laat de soep 1,5 uur op een laag pitje trekken (tegen koken aan)
- schep het vet van de soep af en doe dit in een kommetje
- haal de kippetjes uit de soep en laat ze uitlekken
- voeg vlak voor het serveren wat diepvriesgroenten toe en laat het nog 10-15 min doorverwarmen
(tegen kookpunt aan)

Kip:
- voeg aan het kippenvet wat extra curry / peper / paprika / (evt knoflook / oregano) /zout/ bouillonblokje toe en een klein beetje bloem
en mix het.
- bestrijk de kippetjes met het mengsel
- doe ze een half uurtje in de oven op ongeveer 160 - 180 graden (afhankelijk van de oven)

groente/jsaus

- snij een paar uitjes fijn en fruit ze met wat boter en een beetje suiker (licht caramelliseren)
- vermeng 1/2 glazen water met minestronesoep-pakje, peper en (evt wat extra bloem) voeg het toe
- roer goed en laat het op een halfgroot vuur doorkoken

- kook de diepvriesgroenten voor 10-15 min
(meng ze evt met de saus)

genoeg voor 4 porties hoofdgerecht + soep: E 1,50 per persoon
(Als het allemaal teveel kip is, gooi je de soep in de vriezer en maak je een ander soort soep)
The best firms advertise the least...
pi_59986830
geweldig topic
Op woensdag 6 december 2017 08:30 schreef crv het volgende:
Muck is de KSC oma _O_
100 doelen in 1000 dagen
You are not required to set yourself on fire to keep other people warm.
  woensdag 9 juli 2008 @ 00:34:12 #18
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59986945
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 22:56 schreef Stali het volgende:
Supertopic, ik doe mee.
Weet nu zo maar 1 hoofdgerecht wat echt vet lowbudget is en wat iedereen hier lekker vindt.
Maar dan moet ik dat eerst weer maken en opschrijven want doe altijd alles op gevoel.
Dat probleem heb ik ook. Proberen, ervaring, proeven en kijken is mijn methode.
werk dus zelden met recepten
quote:
Maar zaterdag ga ik het hier maken + foto van het resultaat. .
Prachtig, foto's zijn altijd goed ter inspiratie
The best firms advertise the least...
pi_59987814
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 00:27 schreef Muck het volgende:
geweldig topic
spuit 11 je bent een Martijn77

[ Bericht 2% gewijzigd door mascara-klodder op 09-07-2008 04:48:20 ]
kloddert maar een eind weg....
EEN KAMEEL KIJKT NOOIT ACHTEROM.
pi_59989029
tvp
  woensdag 9 juli 2008 @ 08:37:35 #21
51221 Loontjah
Rustaaaagh
pi_59989042
Ik ga die kippensoep zeker een keer maken.
Sappig !!
  Eurovisie Songfestival Queen / Moderator woensdag 9 juli 2008 @ 09:18:56 #22
163650 crew  Greys
Nee.
pi_59989467
Oh jippie, hij is er!
@edcetera: over die titel

Zalig inspirerend, dit soort topics! Wat zullen we een geld overhouden!
Koutist in opleiding.
pi_59990007
Ondanks de associatie met slierten en bonken in de TT, toch een tvp.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_59990020
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 23:20 schreef SHE het volgende:
Tip van flip: pleur je knoflook pers weg.
Ken je die scheermesjes waar oude opa's zich mee scheren en labiele wijven zich mee snijden?
Nou; die zijn onontbeerlijk in je keuken. Kun je die knof flinterdun mee snijden. Fantastisch en cheap!
Of gewoon een goed koksmes. Ik snij mijn knoflook ook gewoon met een 16cm (compensatie, ey) koksmes, gaat prima.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_59990637
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 09:55 schreef Jarno het volgende:

[..]

Of gewoon een goed koksmes. Ik snij mijn knoflook ook gewoon met een 16cm (compensatie, ey) koksmes, gaat prima.
16 cm ter compensatie? Koop een 24 cm, man

Deze is niet inclusief prijsopgaaf, maar ik heb zo al heel wat restjes groente van een gewisse verschimmeling gered En dat is natuurlijk ook voordelig.
Je kunt echt overal soep van maken: tomaten, courgettes, broccoli, whatever.
je fruit een uitje, evt wat knoflook erbij, specerijen naar smaak, doet er de restjes groente bij, giet er bouillon bij tot ze net onderstaan (invriezen in kleine porties FTW) en laat de hele reutemeteut koken totdat de groente goed gaar is. Je pureert het, doet er evt een scheut room/creme fraiche bij, en klaar is je bakkie soep!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')