abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 8 juli 2008 @ 22:27:43 #1
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59983677
Op verzoek van enkele culinaire, maar prijsbewuste smulpapen (of wannabees)

Het grote Knierten-en-Krenten-Culi-Topic! (MEDEDELING: op de topic-titel rust intellectueel eigendom
van de users Yvonne en Greys. Google is hun getuige!)

Doel van dit topic is het publiceren van gerechten, die met een zo klein mogelijk budget
klaargemaakt kunnen worden.

Vermeldt de volgende zaken in je bijdrage:

- Gebruikte ingredienten
- Waar gekocht
- Wat kost het
- Bereidingswijze

Hou verder rekening met de volgende punten:

- Het moet een gebalanceerd gerecht / lunch / tussendoortje zijn (dus koolhydraten, groente, vlees(vervanger)/vis)
- kruiden / specerijen / smaakversterkers en ander additieven zijn toegestaan maar moeten een ondergeschikt onderdeel van het budget zijn ( en <5% van de totale massa)

[ Bericht 0% gewijzigd door edcetera op 09-07-2008 16:37:39 (check check, dubbelcheck de spelvout) ]
The best firms advertise the least...
pi_59984060
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
  dinsdag 8 juli 2008 @ 22:49:45 #3
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_59984250
Geweldig!!!
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda© of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
pi_59984442
Supertopic, ik doe mee.
Weet nu zo maar 1 hoofdgerecht wat echt vet lowbudget is en wat iedereen hier lekker vindt.
Maar dan moet ik dat eerst weer maken en opschrijven want doe altijd alles op gevoel.

Maar zaterdag ga ik het hier maken + foto van het resultaat. .
pi_59984448
Ben benieuwd! Ik ben normaalgesproken niet zo budgetterig
pi_59984587
Ha! Leuk! Ik ben de laatste tijd weer wat aan 't budgetteren qua boodschappen omdat het de spuigaten uit begon te lopen. Dus bij deze een lekkere pasta-budget-salade:

Men neme:
Een zak macaroni van de Aldi (een kilo is 0,89)
Een bol mozarella van de Aldi of Euroshopper (0,49)
Tomaten van de markt (0,89 per kilo)
Olijven uit 't Turkse winkeltje (blik met 500g pitloze zwarte olijven voor 1,00)
En je maakt croutons van een paar plakken witbrood (0,37 witbrood bij Lidl)
En je gooit er nog wat sla door (krop sla op de markt 0,40)

Kook ongeveer 250gr macaroni, afgieten en onder de koude kraan snel af laten koelen. Stukken mozzarella erdoor, tomaten en olijven erbij, croutons maak je door brood in te smeren met olie (evt. knoflook), peper zout en eventueel wat kruiden uit een potje eroverheen te strooien, vijf minuten in een snoeihete oven en dan in blokjes snijden. Sla erdoor, wat olijfolie (fles a 0,75liter 2,09 bij de Aldi) erover en peper en zout, als je nog geld over hebt wat kruiden maar 't kan ook best zonder.

Hoppa, lekker zomers .

Wat trouwens een goede tip is: zo heel af en toe hebben ze bij de Xenos/Aldi/Lidl van die acties met gedroogde kruiden voor haast niks. Of haal ze bij de Turk, heb je enorme zakken voor 0,89 euro.

[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 08-07-2008 23:03:38 ]
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:16:05 #7
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59984995
Budget 3-gangen diner

vooraf: gevulde tomaten
hoofd : pasta al tonno
na : limoenvla

Boodschappenlijstje Lidl:

2 tomaten @ 50 cent
1 blik gepelde tomaten @ 19 cent
2 blikjes tonijn @ 1.79
1 pak spaghetti @ 15 cent
1 ui @ 20 cent
1 zakje geraspte mozzarella kaas @ 1.09
pot augurken @ 55 cent
1 eetlepel mayo
zout/peper
1 bol knoflook @ 60 cent
2 limoenen @ 79 cent
50gr boter @ 39 cent
2 eieren @ stuksprijs
half kopje suiker


Maak een blikje tonijn aan met zout, peper, augurkjes en mayo en deel gensipperd ui
Snijdt kapje van tomaat, hol uit en vul met tonijnmengsel.


Kook pasta al dente; snijd knof in flinterdunne plakjes.
Haal gepelde tomaat uit blik en snijd fijn ( bewaar sap!!! ) , rest van gesnipperd ui, aanfruiten in pan met olie; mik het laatste blikje tonijn erbij. Even goed omscheppen.
Gooi pasta erbij; dan knof, dan de tomaten en sap.
Zout en peper erbij op smaak.
Goed aanbakken en wanneer je de knof goed ruikt van vuur halen.
Afmaken met mozzarellakaas.

Schraap limoenen; halveer ze en pers uit boven pannetje. Voeg boter en suiker toe. Breek ei en laat in pan glijden.Voeg van 2e ei alleen geel toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat inkoken; goed roeren met houten lepel.
Bij gewenste dikte in schaaltjes gieten en laten afkoelen. Maak mooi met restjes schil van limoen ( snijdt in reepjes )


Totaal kosten 3 gangen diner: 6,25
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:20:13 #8
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59985137
Tip van flip: pleur je knoflook pers weg.
Ken je die scheermesjes waar oude opa's zich mee scheren en labiele wijven zich mee snijden?
Nou; die zijn onontbeerlijk in je keuken. Kun je die knof flinterdun mee snijden. Fantastisch en cheap!
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:30:36 #9
68091 borbit
Is dit het begin van een pr0n?
pi_59985396
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 23:16 schreef SHE het volgende:
Budget 3-gangen diner

tevens tvp
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:31:43 #10
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59985425
Low budget visite/laat op de bank snack

feta-vierkantjes

2 ei @ 20 cent
blok feta @ 1.09
bladerdeeg @ 59 cent

optioneel: sesamzaadjes of maanzaad

Ontdooi de plakjes bladerdeeg
Verkruimel de feta en meng met 1 ei
Als bladerdeeg plakken beetje ontdooid zijn; in 4-en snijden zodat je 4 vierkantjes overhoud
Op elk vierkantje 1 theelepel feta-ei mengsel
Dichtvouwen naar de punten ( envelopje ) en aan de randen indrukken met vork ( ziet er leuk uit he? )
Bestrijken met overgebleven gekopt ei. Eventueel garneren met sesam of maanzaadjes.
Als je alle bladerdeeg hebt opgebruikt; oven voorverwarmen op 190gr.
Bakblik bedekken en feta pakketjes erop leggen
20 minuutjes garen tot mooi goudbruin.

yum

Schade: 1, 88
pi_59985443
Die limoenvla klinkt lekker.

Ik zal ook eens nadenken over een paar tips voor dit topic. Weten jullie de prijzen trouwens allemaal uit je hoofd?
There is no love sincerer than the love of food.
pi_59985584
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 23:20 schreef SHE het volgende:
Tip van flip: pleur je knoflook pers weg.
Ken je die scheermesjes waar oude opa's zich mee scheren en labiele wijven zich mee snijden?
Nou; die zijn onontbeerlijk in je keuken. Kun je die knof flinterdun mee snijden. Fantastisch en cheap!
Persen geeft een heel andere smaak dan fijn snijden. De pers wegdoen zou ik dus zeker niet doen maar ik ben het wel met je eens dat persen lang niet altijd de juiste manier is om knoflook te gebruiken.
There is no love sincerer than the love of food.
  dinsdag 8 juli 2008 @ 23:49:20 #13
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59985877
Ik haat de pers; en gebruik 'm hooguit voor aioli, want handig.

brengt me op een leuke variant; mexicaanse gehaktballetjes met aioli

1 blik mais @ 29 cent Lidl
500gr varkensgehakt @ 2,50
2 theelepels chilipoeder
zout
1 bol knof @ 60 cent
2 eieren ( alleen eigeel ) @ 20 cent
veel zout
1 fles zonnebloem olie @ 69 cent ( Lidl )

Meng de mais, het gehakt , zout ( 2 theelepels ) en chilipoeder goed met je handen in een kom.
Draai er ballen van.
Verwarm je oven op 220gr; bak ze af in 35 minuten en keer ze af en toe.

De aioli dip:

meng twee eetlepels zout, met geperste knof ( 1 bol )
Goed roeren, tot de zout met de knof bindt en je een dikke, klevende massa hebt.
Doe 2 ei-gelen erbij
weer roeren tot het plakt

Dan langzaam, echt in een superdun straaltje, de olie erbij gieten en ondertussen goed blijven roeren.
Tot je lamme voorpootjes krijgt.
Roeren, roeren, roeren.
Als de massa roomwit kleurt en de structuur heeft van mayo; is je aioli klaar.

Schade voor deze borrel tapas : 4, 28
pi_59986072
Jij bent hier echt té goed in.
Al durf ik geen rauwe eitjes meer te eten met mijn medicijnen.
There is no love sincerer than the love of food.
  woensdag 9 juli 2008 @ 00:07:48 #15
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59986394
Bruine bonen maaltijdsoep ( kun je 2 dagen met 2 mensen v an eten )

2 blikken bruine bonen @ 29 cent Aldi
1 wortel @ 59 cent Lidl/Aldi
1 knolselderij @ 1.09 Lidl
1 bouillonblokje @ 49 cent per heel pak Lidl
1 rookworst @ 77 cent Lidl
aardappels ( 2 a 3 ) prijs per kg @ Lidl ( binten ) 95 cent
1 prei @ 40 cent ( of iets goedkoper nog, want kg prijs is 95 cent bij Lidl )
Roggebrood @ 39 cent Konmar


De winterwortel schrappen of schillen met een dunschiller en in blokjes snijden.
Mooi blad van de knolselderij wassen en apart houden, de stelen en de rest van het blad weggooien.
De halve knolselderij in plakken van 1 centimeter dik snijden en dik schillen. De plakken knolselderij wassen en vervolgens in blokjes snijden.
In een grote pan 1/2 liter water met de blokjes wortel en knolselderij aan de kook brengen en met een deksel op de pan zachtjes verder laten koken.

Intussen:
De aardappels schillen en grof raspen.

De geraspte aardappel op de blokjes groenten in de pan leggen en samen verder laten koken, niet omroeren (om aanbranden te voorkomen)
De prei en wassen en in reepjes snijden.
Het blad van de knolselderij klein snijden.
Prei en bladselderij in de pan doen, de inhoud van de pan omroeren, weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.
Roer vanaf nu af en toe om (anders gaat de soep aanbranden).

Intussen:
De rookworst in plakjes snijden en in de pan doen.
Blik bruine bonen open draaien en de inhoud in de pan doen.
Bouillonblokjes boven de soep verkruimelen, de soep weer aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken.

Wacht tot de aardappelen de soep gebonden hebben (de soep is dan dik en er zijn geen herkenbare resten van de aardappelrasp meer te zien).
Controleer of de knolselderij en wortel gaar zijn, laat de soep anders nog even zachtjes door koken, blijf roeren!
Breng de soep zo nodig nog op smaak met peper en zout. Let op!: Niet alle blikken bruine bonen zijn even zout, voeg als de soep al te zout is wat water toe.

Serveren met roggebrood.


Zoals je moer dat bedoelt heeft.
Schade: 4, 79
  woensdag 9 juli 2008 @ 00:23:16 #16
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59986738
zal gelijk ff enkele voorbeelden geven:

Lunch / ontbijt:

Hotdogs:

- blikje American hotdogs (made in Nijkerk ) van de Lidl: E 0,49
- voorgebakken pistoletjes (10st): E 0,49
- Sauerkraut (Lidl blik / Aldi pot, 800gr): E 1,09 (maar kan voor zo'n 30-40 ct van de supermarkt in NL)
- ketchup / mosterd (verwaarloosbaar, anders E 0,59 voor een pot engelse mosterd bij de Lidl)

Prijs per hotdog: E 0,33
(hoewel ik 1 worstje te karig) , prijs met 2 worstjes: E 0,66
indien mosterd / ketchup reeds in huis en goedkope zuurkool: E 0,17 / E 0,35 ct (1 / 2 worstjes)

Ander creatief idee:

Kippensoep + hoofdgerecht met kip

ingredienten:

- pak chicken breasts (of wings) maar voorkeur breasts (zit meer vlees aan )
: E 2,59, (800 gr)
- pakje kippenbouillonblokjes (Aldi): E 0,55
- pakje minestronesoep (Aldi / Lidl): E 0,45
- zak gemengde diepvriesgroenten (wortelen/ erwten/boontjes): E 1,39 (Lidl)
- aardappels / rijst / pasta etc ( meer dan E 0,50 ben je niet kwijt)
- zak uien (Lidl): E 0,59
- curry, paprika, zwarte peper (tip: haal dit op de markt / toko /turk /paki etc in bulk)
evt: gedroogde cocos, citroengras
- beetje bloem (bindmiddel)

Kippensoep:

- breng 1,5 water aan de kook met de kip erin
- als het water lauw-warm is: doe er ongeveer 2,5 kippenbouillonblokje bij.
(kan helaas geen exacte hoeveelheid geven aangezien ik het doe door te proeven en ieders zoutbehoefte varieert)
- voeg specerijen naar smaak toe + 1-2 uien
- Laat de soep 1,5 uur op een laag pitje trekken (tegen koken aan)
- schep het vet van de soep af en doe dit in een kommetje
- haal de kippetjes uit de soep en laat ze uitlekken
- voeg vlak voor het serveren wat diepvriesgroenten toe en laat het nog 10-15 min doorverwarmen
(tegen kookpunt aan)

Kip:
- voeg aan het kippenvet wat extra curry / peper / paprika / (evt knoflook / oregano) /zout/ bouillonblokje toe en een klein beetje bloem
en mix het.
- bestrijk de kippetjes met het mengsel
- doe ze een half uurtje in de oven op ongeveer 160 - 180 graden (afhankelijk van de oven)

groente/jsaus

- snij een paar uitjes fijn en fruit ze met wat boter en een beetje suiker (licht caramelliseren)
- vermeng 1/2 glazen water met minestronesoep-pakje, peper en (evt wat extra bloem) voeg het toe
- roer goed en laat het op een halfgroot vuur doorkoken

- kook de diepvriesgroenten voor 10-15 min
(meng ze evt met de saus)

genoeg voor 4 porties hoofdgerecht + soep: E 1,50 per persoon
(Als het allemaal teveel kip is, gooi je de soep in de vriezer en maak je een ander soort soep)
The best firms advertise the least...
  woensdag 9 juli 2008 @ 00:27:32 #17
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_59986830
geweldig topic
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  woensdag 9 juli 2008 @ 00:34:12 #18
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59986945
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 22:56 schreef Stali het volgende:
Supertopic, ik doe mee.
Weet nu zo maar 1 hoofdgerecht wat echt vet lowbudget is en wat iedereen hier lekker vindt.
Maar dan moet ik dat eerst weer maken en opschrijven want doe altijd alles op gevoel.
Dat probleem heb ik ook. Proberen, ervaring, proeven en kijken is mijn methode.
werk dus zelden met recepten
quote:
Maar zaterdag ga ik het hier maken + foto van het resultaat. .
Prachtig, foto's zijn altijd goed ter inspiratie
The best firms advertise the least...
pi_59987814
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 00:27 schreef Muck het volgende:
geweldig topic
spuit 11 je bent een Martijn77

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 09-07-2008 04:48:20 ]
pi_59989029
tvp
  woensdag 9 juli 2008 @ 08:37:35 #21
51221 Loontjah
Rustaaaagh
pi_59989042
Ik ga die kippensoep zeker een keer maken.
Sappig !!
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 09:18:56 #22
163650 Greys
pi_59989467
Oh jippie, hij is er!
@edcetera: over die titel

Zalig inspirerend, dit soort topics! Wat zullen we een geld overhouden!
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_59990007
Ondanks de associatie met slierten en bonken in de TT, toch een tvp.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_59990020
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 23:20 schreef SHE het volgende:
Tip van flip: pleur je knoflook pers weg.
Ken je die scheermesjes waar oude opa's zich mee scheren en labiele wijven zich mee snijden?
Nou; die zijn onontbeerlijk in je keuken. Kun je die knof flinterdun mee snijden. Fantastisch en cheap!
Of gewoon een goed koksmes. Ik snij mijn knoflook ook gewoon met een 16cm (compensatie, ey) koksmes, gaat prima.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_59990637
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 09:55 schreef Jarno het volgende:

[..]

Of gewoon een goed koksmes. Ik snij mijn knoflook ook gewoon met een 16cm (compensatie, ey) koksmes, gaat prima.
16 cm ter compensatie? Koop een 24 cm, man

Deze is niet inclusief prijsopgaaf, maar ik heb zo al heel wat restjes groente van een gewisse verschimmeling gered En dat is natuurlijk ook voordelig.
Je kunt echt overal soep van maken: tomaten, courgettes, broccoli, whatever.
je fruit een uitje, evt wat knoflook erbij, specerijen naar smaak, doet er de restjes groente bij, giet er bouillon bij tot ze net onderstaan (invriezen in kleine porties FTW) en laat de hele reutemeteut koken totdat de groente goed gaar is. Je pureert het, doet er evt een scheut room/creme fraiche bij, en klaar is je bakkie soep!
pi_59991304
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 10:38 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

16 cm ter compensatie? Koop een 24 cm, man

Deze is niet inclusief prijsopgaaf, maar ik heb zo al heel wat restjes groente van een gewisse verschimmeling gered En dat is natuurlijk ook voordelig.
Je kunt echt overal soep van maken: tomaten, courgettes, broccoli, whatever.
je fruit een uitje, evt wat knoflook erbij, specerijen naar smaak, doet er de restjes groente bij, giet er bouillon bij tot ze net onderstaan (invriezen in kleine porties FTW) en laat de hele reutemeteut koken totdat de groente goed gaar is. Je pureert het, doet er evt een scheut room/creme fraiche bij, en klaar is je bakkie soep!
Die maak ook ook regelmatig!
Eventuele aanvulling: bakje hamreepjes (1,19 ofzo bij de Lidl voor 2x125 gram) opbakken en er doorheen gooien.
  woensdag 9 juli 2008 @ 12:05:33 #27
3185 Adelante
To let it go now
pi_59992281
Ik ga de LIDL een bezoeken komende week en aan de slag met genoemde receptjes
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
pi_59992476
Ik wil ook een Kniert &Krent worden, want op het ogenblik ben ik meer een Gat in Hand, derhalve een TVP!
pi_59992653
Wat CF zegt doe ik ook zo vaak: gewoon een soeppie maken.. lekker, snel klaar en goedkoop en een prima manier om van groenten af te komen
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 12:27:47 #30
163650 Greys
pi_59992739
SHE, waar zocht jij nou online op wat sommige dingen kosten bij de Lidl?
Want je schreef er iets over in het andere topic, maar dat kon ik niet vinden.
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
  woensdag 9 juli 2008 @ 13:04:49 #31
11803 Vivi
Computer off. Life on.
pi_59993701
Ja hoi
Ik adem in en kalmeer. Ik adem uit en glimlach.
  woensdag 9 juli 2008 @ 13:08:41 #32
21704 SHE
Shaven, not furred
pi_59993813
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 12:27 schreef Greys het volgende:
SHE, waar zocht jij nou online op wat sommige dingen kosten bij de Lidl?
Want je schreef er iets over in het andere topic, maar dat kon ik niet vinden.
http://www.gerits.net/winkelwagen.htm

rest Google
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 13:30:20 #33
163650 Greys
pi_59994388
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 13:08 schreef SHE het volgende:

[..]

http://www.gerits.net/winkelwagen.htm

rest Google
Dank je! Dat zoekt lekker makkelijk als men hier een recept met bijbehorende kosten wil neerzetten.
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
  woensdag 9 juli 2008 @ 13:33:36 #34
331 Merel
Be here now.
pi_59994473
Jaaaa dit is handig!

Alleen ben ik dan wel weer zo dat ik enorm geneigd ben om dure keukenspullen te gaan kopen waar ik al die goedkope maaltijden mee kan bereiden Bijvoorbeeld prut pureren om er soep van te maken, dan moet ik eerst zo'n pureerding kopen en het liefst wil ik dan meteen een hele high tech keukenmachine!
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 13:35:16 #35
163650 Greys
pi_59994517
Ik ga dan ook EINDELIJK mijn Tupperware bakjes verzameling (don't ask) gebruiken!
Bewaren om in te vriezen en manlief koude pasta-met-tonijn mee te geven naar zijn werk enzo
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_59994772
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 13:35 schreef Greys het volgende:
Ik ga dan ook EINDELIJK mijn Tupperware bakjes verzameling (don't ask) gebruiken!
Bewaren om in te vriezen en manlief koude pasta-met-tonijn mee te geven naar zijn werk enzo
Tupperware roeleert Alleen kan je ws van de prijs van 1 bakje wel 6 maaltijden maken

Ik wil eik ook zinnig meeposten, maar ik ga de komende tijd alleen maar uit mijn nieuwe kookboek van Claudia Roden koken
Geef de schuld maar aan de CUL-SC-dames
pi_59994834
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 13:33 schreef Merel het volgende:
Jaaaa dit is handig!

Alleen ben ik dan wel weer zo dat ik enorm geneigd ben om dure keukenspullen te gaan kopen waar ik al die goedkope maaltijden mee kan bereiden Bijvoorbeeld prut pureren om er soep van te maken, dan moet ik eerst zo'n pureerding kopen en het liefst wil ik dan meteen een hele high tech keukenmachine!
Marktplaats Zo ben ik aan een deel van mijn keukenapparatuur gekomen Met als beste koop de sapcentrifuge, damzzz wat hou ik van dat ding
pi_59994877
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 13:35 schreef Greys het volgende:
Ik ga dan ook EINDELIJK mijn Tupperware bakjes verzameling (don't ask) gebruiken!
Bewaren om in te vriezen en manlief koude pasta-met-tonijn mee te geven naar zijn werk enzo
Ik vind het best lekker, lunchen met kliekjes van gisteren! Maar er staat dan ook wel een magnetron op mijn werk.

Mk, het zou je nog best mee kunnen vallen; Claudia R gebruikt veel goedkope ingredienten. Mits je een gevulde specerijenkast en een balkon vol kruidenpotjes hebt, zou het weleens behoorlijk goedkoop uit kunnen vallen!
pi_59994948
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 13:48 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ik vind het best lekker, lunchen met kliekjes van gisteren! Maar er staat dan ook wel een magnetron op mijn werk.

Mk, het zou je nog best mee kunnen vallen; Claudia R gebruikt veel goedkope ingredienten. Mits je een gevulde specerijenkast en een balkon vol kruidenpotjes hebt, zou het weleens behoorlijk goedkoop uit kunnen vallen!
Goedgevulde kruidenkast.......tjek
Een balkon vol kruidenpotjes....gaat aan gewerkt worden
pi_59994991
Voor de soepjes als van CF gebruik ik een staafmixer. (braun 600) Werkt prima!
pi_59995026
Teeveepee, ik ga zo uitrekenen wat m'n wortelcake van gisteren gekost heeft
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
pi_59995183
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 13:54 schreef Syrena het volgende:
Teeveepee, ik ga zo uitrekenen wat m'n wortelcake van gisteren gekost heeft
Klinkt spannend

Ik moet nu opeens aan dat wortelmopje denken van die konijn die elke keer om worteltaart vraagt bij de bakker
pi_59995239
Syrena, plaats dan ook even het recept, ja?
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 14:03:20 #44
163650 Greys
pi_59995262
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 13:44 schreef mascara-klodder het volgende:
Tupperware roeleert Alleen kan je ws van de prijs van 1 bakje wel 6 maaltijden maken
Ja
Maarrrrrrrr, ik heb dat geld er toch ooit al aan uitgegeven (doe mij die maar, en die maar, en die maar op een gezellige Tupperware avond ) en nu gaan ze dan eindelijk van pas komen

ColdFeet, pasta met lekkere dingetjes er in is héél lekker koud te eten de volgende dag, geen magnetron nodig
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_59995326
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 14:03 schreef Greys het volgende:


ColdFeet, pasta met lekkere dingetjes er in is héél lekker koud te eten de volgende dag, geen magnetron nodig
Je sais
Maar mijn avondeten is tegenwoordig low-carb

Ik heb net een broccolisoepje op van een restje broccoli dat gisteren niet in de pan paste, tezamen met de overgebleven peterselie. En ik moet tot laat doorwerken, dus voor de Mr staat er nog een restje in de koelkast thuis, en dan eten we later samen ipv allebei wat te halen. Als dat niet budget-verantwoord is
pi_59995432
Op zich kost Hollandse kost ook geen drol: aardappelen, seizoensgroenten en een gehaktbal/slavink/stukkie kip.
Kip en gehakt koop je in de aanbieding in grootverpakkingen en vries je in in porties.

Maar da's niet helemaal culinair verantwoord natuurlijk!

Cheapass pastasalade voor 4 personen, die fancy aandoet en heeeerlijk is, zie hieronder.
Voor de houdbare ingredienten geldt: op je knietjes moet je, daar staan de goedkope produkten, die nauwelijks of niet onder doen voor de A-merkvarianten.

-Penne (die van 50 ct/zak) 250 g
-Blik tonijn 2 stuks
-Haricots vert (blik is goedkoper) 500 g
-Zwarte olijven 100 g
-Eieren 2 stuks
-1/5 el mosterd
-3 el mayo
-teentje knof
-zout, peper

Penne beetgaar koken, verse boontjes 5 mins koken (blikboontjes niet opwarmen), af laten koelen, mosterd, mayo, knof en specerijen mengen en de rest erbij mikken.
pi_59995542
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 14:03 schreef Greys het volgende:

[..]

Ja
Maarrrrrrrr, ik heb dat geld er toch ooit al aan uitgegeven (doe mij die maar, en die maar, en die maar op een gezellige Tupperware avond ) en nu gaan ze dan eindelijk van pas komen

Ik heb het met zegeltjes bij elkaar gespaard van de plusmarkt Het Tupperware uit de jaren 70 dat ik in de loop der jaren heb gekregen heb ik toen weggemieterd

De bakjes van remia gebruik ik het meeste btw om in te vriezen.
Eens in de zoveel tijd maak ik een grote pan spaghetti voor mijn docher en dat vries ik dan in portie's in (ik hou zelf echt niet van pasta ) voor als ik geen zin heb om te koken of juist als ik laat eters krijg en geen zin heb om voor dochterlief apart te koken

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 09-07-2008 14:15:40 ]
pi_59995680
schaamteloze tvp van een thuiswonend student die binnenkort op kamers gaat
pi_59995686
quote:
volgens mij is die prijslijst wel flink verouderd, zeker wanneer ik hem vergelijk met de prijslijst van aldi waarvan ik wel weet dat deze klopt: http://home.wanadoo.nl/rhs/aldi/prijzen.html
volgens mij kan ik echt geen pak bloem halen voor 0,19 euro, maar 10 eieren kan ik bij de aldi dan wel weer voor 1,09 halen ipv 1,39. Nou maakt dit natuurlijk niet zo heel veel uit, maar wanneer je gaat zoeken naar gerechten met lage prijzen, denk ik dat de uiteindelijke prijs best aardig kan afwijken.
..
pi_59995721
El cheapo salade mits je de basisdingen in huis hebt zoals mayo en mosterd

Witlof in ringetjes snijden
Mozzarella (Aldi/Lidl) in blokjes snijden
Fruit wat goedkoop is op dat moment: druif, mandarijn, minneola of appel, in stukjes snijden

Dressing van mayo, wat mosterd, geperste knof en gemalen 4-seizoenenpeper.

Alles bij elkaar doen en mengen en je hebt een heerlijk frisse salade
  woensdag 9 juli 2008 @ 14:23:32 #51
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_59995732
geniaal topic
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  woensdag 9 juli 2008 @ 14:47:26 #52
331 Merel
Be here now.
pi_59996306
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 13:46 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

Marktplaats Zo ben ik aan een deel van mijn keukenapparatuur gekomen Met als beste koop de sapcentrifuge, damzzz wat hou ik van dat ding
Ohjee, daar gaan we... Nu moet ik obsessief compulsief Marktplaats leeg gaan kopen
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 14:49:05 #53
163650 Greys
pi_59996350
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 14:47 schreef Merel het volgende:

[..]

Ohjee, daar gaan we... Nu moet ik obsessief compulsief Marktplaats leeg gaan kopen
Je doet het maar fijn met stampers, raspen en kloppers
* Greys kijkt streng
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_59996369
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 14:02 schreef ColdFeet het volgende:
Syrena, plaats dan ook even het recept, ja?
Dat bedoelde ik ook, ben een beetje moei, vandaar.
Ik weet niet meer wat de worteltjes kostten en de roomboter kan ik ook niet vinden. Aniehoe, ik heb alles bij de Lidl gehaald, zak worteltjes, eieren, bloem, suiker, roomboter, vanillesuiker en bakpoeder.

Ik heb in plaats van zelfrijzend bakmeel dus bloem met bakpoeder gedaan (3 gram BP per 100 gram bloem).
Het is een hele blije website maar het was de simpelste die ik vond, andere recepten moesten er rozijnen en walnoten enzeau in.

http://www.kooskidsclub.nl/wortelcake

En hij is echt wel lekker
Oja, wortels raspen Na een halve wortel en overal vlokjes wortelrasp kreeg ik het briljante idee om de staafmixer & hakding te gebruiken. Binnen no-time geweldig mooie kleine stukjes wortel!

Staafmixer om het beslag te maken.... minder goed idee. Gewone mixer staat al op het verlanglijstje.
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
pi_59996464
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 14:47 schreef Merel het volgende:

[..]

Ohjee, daar gaan we... Nu moet ik obsessief compulsief Marktplaats leeg gaan kopen
Ik heb een marktplaats verbod gekregen van vriendlief
pi_59996508
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 14:49 schreef Syrena het volgende:

<recept>
klinkt goed rozijnen kosten in principe ook geen drol, noten kan je zelf 'vangen'

[ Bericht 57% gewijzigd door #ANONIEM op 09-07-2008 14:55:43 ]
pi_59996581
Ja en de walnoten (gepeld & all in zak) bij de Lidl zijn erg duur.
Maar Google op "wortelcake" en dan kom je de recepten met rozijn & noot wel tegen.

Mijn opa had een walnotenboom, niks zo lekker als verse walnoot, met bruine vingers van de velletjes eraf peuteren
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 15:27:32 #58
163650 Greys
pi_59997261
Ik wil ook een walnotenboom. Waar kan ik die kopen?
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_59997407
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 15:27 schreef Greys het volgende:
Ik wil ook een walnotenboom. Waar kan ik die kopen?
Ik heb altijd mijn walnoten van een oom die een boerderij heeft in Frankrijk

Hazelnoten en beukenootjes gewoon uit een willekeurig bos in Nederland.

Ohhh ook topic-waardig: haal in augustus ofzo bramen uit het bos

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 09-07-2008 15:41:06 ]
pi_59997452
Ohh en vroeger pikten we altijd maiskolven uit de polder achter ons huis, ook gratisch dus
pi_59997546
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 15:34 schreef mascara-klodder het volgende:
Ohh en vroeger pikten we altijd maiskolven uit de polder achter ons huis, ook gratisch dus
Ik pikte per ongeluk altijd de verkeerde: die gebruikt wordt voor varkensvoer: die is helemaal niet mals!
pi_59997590
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 15:27 schreef Greys het volgende:
Ik wil ook een walnotenboom. Waar kan ik die kopen?
Walnotenbomem groeien idioot langzaam. Wij hadden er 1 kado gekregen in ons vorige huis en in 5 jaar of zo was hij niet zichtbaar gegroeid, laat staan dat er een noot aanzat
pi_59997681
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 15:38 schreef conleche het volgende:

[..]

Ik pikte per ongeluk altijd de verkeerde: die gebruikt wordt voor varkensvoer: die is helemaal niet mals!
*proest

Je moet de vol gele hebben

Ik zet aan tot diefstal
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 15:55:50 #64
163650 Greys
pi_59998020
Zullen we vragen of we ook een Knierten-en-Krenten-Slowchat topic mogen?
Want we kleppen zo lekker dat er van recepten amper meer iets terecht komt
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
  woensdag 9 juli 2008 @ 15:56:36 #65
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_59998044
ja
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  woensdag 9 juli 2008 @ 15:58:10 #66
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59998092
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 12:22 schreef DarkElf het volgende:
Wat CF zegt doe ik ook zo vaak: gewoon een soeppie maken.. lekker, snel klaar en goedkoop en een prima manier om van groenten af te komen
Heb dit ooit eens gepost in een ander topic, maar een ideale manier om van restjes eten (groente, vlees van de vorige dag) af te komen is nasi goreng
Aangezien ik meestal alleen voor mezelf kook, hou ik ook vaak halve uien, paprika, prei, kip gehakt etc etc over

Samenvatting (geen prijzen want het zijn restjes, behalve de rijst: E 0,50 of zoiets)

- rijst koken en als het klaar is laten afkoelen (dan wordt ie lekkerder) of rest rijst van de dag tevoren
- pan op het vuur, olie erin
- snij groenten / vlees in hele kleine stukjes en doe ze in de pan, alles even bakken op halfgroot vuur
zodat het alvast gekookt/licht gebakken is
- rijst erbij en kruiden toevoegen (persoonlijk favoriete quintet: peper, paprika, curry,chilli,knoflook)
verder aanzouten met ketjap en/of evt aromat / bouiilonblokjes
5- 10 min al roerende doorbakken

Bon appetit

Tip: als je geen restjes vlees hebt is stukjes ham ook prima, een bakje sateh (weet wel met die 3 stokjes in pindasaus uit het vriesvak) is ook een mogelijkheid om het compleet te maken
The best firms advertise the least...
pi_59998124
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 15:55 schreef Greys het volgende:
Zullen we vragen of we ook een Knierten-en-Krenten-Slowchat topic mogen?
Want we kleppen zo lekker dat er van recepten amper meer iets terecht komt
Je bent van harte welkom [CUL SC #261] Bier, tieten, piemols, schaamlippen en SOG...
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 16:00:25 #68
163650 Greys
pi_59998159
Goeie, edcetera!

* Greys baalt van weggemikte restjes prei, ui, champignon van gisteren
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_59998238
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 15:58 schreef edcetera het volgende:

[..]

<recept>
Lekker! zo doe ik het ook met restgroenten, soep of nasi/bami

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 09-07-2008 16:03:55 ]
pi_59998311
saté wil ik btw dan niet uit zo'n pakje, die maak je zelf met afgeprijsde kipfilet in een marinade van ketjap, knoflook, ui, peper en olijfolie

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 09-07-2008 16:06:47 ]
pi_59998339
Ik pleur restjes ook vaak in een omelet! Nog wat kaas erover laten smelten en een heerlijk (lunch)gerecht is fertig!
pi_59998353
Paar druppeltjes sesam-olie erbij ook
  woensdag 9 juli 2008 @ 16:13:18 #73
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_59998528
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 15:32 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

Ik heb altijd mijn walnoten van een oom die een boerderij heeft in Frankrijk

Hazelnoten en beukenootjes gewoon uit een willekeurig bos in Nederland.

Ohhh ook topic-waardig: haal in augustus ofzo bramen uit het bos
als we op die toer gaan:

- bosbessen!!!!
- aardappels bij de boer van het land rapen, nadat hij gerooid heeft
- groente kopen voor een prikkie (en soms was het "laat maar zitten") als hij bezig is met oogsten
(bloemkool, witte kool, appels/peren)

[edit] Ik vergat kastanjes [/edit]

[ Bericht 6% gewijzigd door edcetera op 09-07-2008 16:34:36 ]
The best firms advertise the least...
pi_59998684
Mag ik iedereen verzoeken om wel prijzen te posten? Of in ieder geval een indicatie te geven?
Dat was toch een beetje het doel van dit topic lijkt me.

Volgens mij is het ook wel een goed plan om een budget knierten en krentenhoofdstuk aan het fok kookboek toe te voegen.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_59998686
ook handig misschien Langs de weg, boerenschuren
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 16:18:55 #76
163650 Greys
pi_59998724
Ok. Let op. Komtie. Wellicht domme vraag.
HOE weet je of je die aardappels bij de boer van het land mag rapen en HOE weet je dat de boer bij jou verderop gaat oogsten? Gewoon elke avond rondjes fietsen in je buurt?
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_59998811
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 16:18 schreef Greys het volgende:
Ok. Let op. Komtie. Wellicht domme vraag.
HOE weet je of je die aardappels bij de boer van het land mag rapen en HOE weet je dat de boer bij jou verderop gaat oogsten? Gewoon elke avond rondjes fietsen in je buurt?
als je in zo'n 'buurt' woont dan weet je dat gewoon
pi_59998894
schaamteloze tvp
Ja doei.
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 16:49:44 #79
163650 Greys
pi_59999599
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 16:21 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

als je in zo'n 'buurt' woont dan weet je dat gewoon
Ik woon in Bleiswijk. Groen en kassen genoeg, zou je zeggen.
Maar ik zie nooit een boer iets oogsten
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_60000458
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 16:49 schreef Greys het volgende:
[..]
Ik woon in Bleiswijk. Groen en kassen genoeg, zou je zeggen.
Maar ik zie nooit een boer iets oogsten
Ik rij vaak door het Westland, en daar staan regelmatig bordjes langs de weg met "komkommers te koop", "verse paprika's" en dat soort kreten.
's Zomers staan er ook wel regelmatig van die zelfgetimmerde kraampjes langs de weg met bakjes/zakjes met diverse groenten/fruit en een busje waar je geld in kan doen.

Ik kan me bijna niet voorstellen dat dat in de omgeving van Bleiswijk niet zo zou zijn.

Voor zo'n teler is elk kilo'tje wat zo verkocht wordt meegenomen, want al betaal je de helft van de winkelprijs, dan is zijn opbrengst nog veel hoger dan wat hij bij de veiling zou krijgen.
  woensdag 9 juli 2008 @ 17:40:53 #81
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_60000863
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 23:16 schreef SHE het volgende:
Budget 3-gangen diner

vooraf: gevulde tomaten
hoofd : pasta al tonno
na : limoenvla

Boodschappenlijstje Lidl:

2 tomaten @ 50 cent
1 blik gepelde tomaten @ 19 cent
2 blikjes tonijn @ 1.79
1 pak spaghetti @ 15 cent
1 ui @ 20 cent
1 zakje geraspte mozzarella kaas @ 1.09
pot augurken @ 55 cent
1 eetlepel mayo
zout/peper
1 bol knoflook @ 60 cent
2 limoenen @ 79 cent
50gr boter @ 39 cent
2 eieren @ stuksprijs
half kopje suiker


Maak een blikje tonijn aan met zout, peper, augurkjes en mayo en deel gensipperd ui
Snijdt kapje van tomaat, hol uit en vul met tonijnmengsel.


Kook pasta al dente; snijd knof in flinterdunne plakjes.
Haal gepelde tomaat uit blik en snijd fijn ( bewaar sap!!! ) , rest van gesnipperd ui, aanfruiten in pan met olie; mik het laatste blikje tonijn erbij. Even goed omscheppen.
Gooi pasta erbij; dan knof, dan de tomaten en sap.
Zout en peper erbij op smaak.
Goed aanbakken en wanneer je de knof goed ruikt van vuur halen.
Afmaken met mozzarellakaas.

Schraap limoenen; halveer ze en pers uit boven pannetje. Voeg boter en suiker toe. Breek ei en laat in pan glijden.Voeg van 2e ei alleen geel toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat inkoken; goed roeren met houten lepel.
Bij gewenste dikte in schaaltjes gieten en laten afkoelen. Maak mooi met restjes schil van limoen ( snijdt in reepjes )


Totaal kosten 3 gangen diner: 6,25
Nu moet je echt ophouden!!! zelfs als ik net gegeten heb en deze bijdrage lees, wil ik weer gaan koken


wat die tomaat met tonijn betreft: Die zijn ook bijzonder geschikt voor een verjaardagsfeestje als snack:

Neem dan kleinere rijpe tomaten (cherry of liefs ietsje groter). Was gisteren bij de Lidl en vond daar een pakje met 6 tomaten (grootte tussen Engelse- en cherrytomaten in, perfect voor een snack): E 0,49
tonijnsalade zoals je beschreef erin en een blaadje verse pererselie en snufje paprikapoeder voor de decoratie.

Ik geef hier de voorkeur aan tijdens een verjaardagsfeest (naast of i.p.v. de standaard chips, blokjes kaas, augurken, a'dam uien etc )

serveer echt liever jouw idee (tomaten met tonijnsalade) samen met:

- de gevulde eieren
- asperges gewikkeld in lapje ham
- toast met gerookte zalm en paturain
- olijven van de Turk
- huzarensalade (de ronde bakken van de Aldi) vermengd met extra erwten, augurk, aardappel, rundvlees, om het minder mayo-achtig te maken

Ow en tip, die het altijd goed doet (zowel kinderen als volwassenen) : zoete popcorn

Zelfgemaakt uiteraard (wil niet opscheppen, maar wordt gezien als de home-made popcorn guru)

Benodigheden:

- zakje popcornmais (E 1- 1,50): check de Turk
- suiker
- olie
- snufje zout / aromat

Methode:

1 eetlepel olie in een grote kookpan (hoe groter, hoe beter lees: bodemoppervlakte is "the key") en
door horizontale rondjes te draaien met de pan, de olie verspreiden (gaat beter als de olie iets opgewarmd is) mais dan gelijk erbij (nooit meer dan 90% van de bodem gevuld) voordat de olie echt heet is
zet dit op hoog vuur tot de eerste mais begint te knallen (overbodig om te vermelden, dat de deksel erop moet zitten om warmte in de pan op te bouwen .
gooi dan het vuur driekwart hoog en neem een licht bevochtigde vaatdoek. als de popcorn flink aan het knallen is: pak de pan met de vochtige vaatdoek en schud de pan op en neer (zodat de mais gehusseld wordt en niet te lang op de bodem blijft: anders gaat ie aanbranden)
Blijf dit doen tot het knallen vrijwel voorbij is.

Haal de popcorn uit de pan (check ongeknalde mais / evt verbrande stukjes) en doe het in een groot vergiet / kom.
spoel de kookpan uit (zodat restjes mais / olie weg zijn) en doe de pan weer op het vuur,
eerst hoog: voeg suiker toe (bodem gevuld is een goede maat), snifje aromat erbij
als de suiker is gesmolten en de eerste kenmerken van caramelliseren gaat vertonen (als de suiker gaat bruisen: gesmolten suiker mengen en van het vuur halen)
De popcorn erbij scheppen en goed husselen, zodat de gesmolten suiker verdeeld wordt.

Tip:
- vul de pan tijdens het "versuikeren" nooit meer dan de helft met popcorn (doe het liever in 2 batches)
- als je de popcorn vermengt met de gesmolten suiker en niet heet genoeg meer is (de suiker gaat draden trekken) Zet de pan weer even op het vuurr terwijl je blijft mengen
- De versuikerde popcorn zal aan mekaar klitten als je het uit de pan haalt. neem een lepel om de popcorn
te scheiden en doe dit als de suiker vrijwel gestold is

hartige popcorn: maak gewoon popcorn (zonder het suikergedeeltje)
en voeg een kruidenmix van curry, instant tomatensoep, beetje peper en aromat toe

[ Bericht 1% gewijzigd door edcetera op 09-07-2008 18:02:19 ]
The best firms advertise the least...
  woensdag 9 juli 2008 @ 18:50:44 #82
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_60002138
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 16:18 schreef Greys het volgende:
Ok. Let op. Komtie. Wellicht domme vraag.
HOE weet je of je die aardappels bij de boer van het land mag rapen en HOE weet je dat de boer bij jou verderop gaat oogsten? Gewoon elke avond rondjes fietsen in je buurt?
Kwesite van ervaring en traditie: Vroeger (verhalen van ouders, ooms en zelfs de huidige immigranten,
mensen in ander landen doen het nog steeds, "wij moderne westerlingen" schamen ons ervoor) ging iedereen aardappels rapen na het rooien, kastanjes rapen, bramen/bosbessen plukken, in mijn (groot)ouders tijd noodzaak (armoede) en in mijn eigen tienerjaren tijdverdrijf. Wij speelden buiten: dat soort activiteiten dus en kersen jatten/plukken na school, kastanjes rapen etc etc en als het regende, binnen met een portable Nintendo
waar EEN spelletje op zat met een zwart/wit LCD scherm
Ik heb inmiddels ook een "3" voor mijn leeftijd, noem me een "ouwe lul", intereseert me niks.
even terug komen op die aardappels: Als een boer gerooid heeft, maakt ie echt geen nieuwe ronde om die overgebleven aardapppels op te rapen. als ze blijven liggen, gaan ze kiemen / rotten en het is een godsgeschenk dat iemand zijn land "opruimt". Het is natuurlijk wel netjes om het te vragen. Ik kom van het platteland en ken de boer (of ze kennen mijn ouders) maar voor aardappels hoeft het niet na het rooien.
Mais plukken van een veld. Weinig problemen ALS je het van tevoren vraagt. Mais staat op het land om de grond te laten herstellen maar nog steeds een goeie opbrengst voor de boer (veevoeder, voedingsmiddelenindustrie) liever vragen dus!
Hoe je weet, wanneer de boer gaat oogsten: ik ging een uurtje na mijn avondmaal regelmatig wandelen met mijn ouders (aktieve familie) en verder regelmatig langs landbouwpercelen
kom je trouwens uit het Westland? Haal je groenten bij de boer zelf (ze verkopen het altijd wel, sommigen hebben gewoon hun eigen "groentewinkel" achterom op de boerderij / kas.
Verser kan gewoon niet!
The best firms advertise the least...
  woensdag 9 juli 2008 @ 18:59:12 #83
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_60002296
Mijn favoriete 'ik heb aan het eind van het geld nog een stukje maand' over maaltijd is toch macaroni met ham en kaas.

Fruit een uitje met wat kerriepoeder, kook ondertussen de macaroni. Snij ham in blokjes, en rasp kaas. Als macaroni gekookt is door uitje, ham en kaas roeren. In ovenschaal doen, wat paneermeel (broodkruimels of beschuitkruimels kan ook) eroverheen doen en een klontje boter erboven op. 10 minuten in de oven, en je hebt macaroni met ham en kaas met een lekker krokant korstje!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  woensdag 9 juli 2008 @ 19:23:39 #84
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_60002865
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 16:03 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

Lekker! zo doe ik het ook met restgroenten, soep of nasi/bami
tip, die me net binnenschiet: gooi wat pindas bij je nasi
pinda's dus fijnmaken met een vijzel, of als je die niet hebt: Pindas op een bord en in kleinere stukjes drukken met een ander kommetje/bordje.
The best firms advertise the least...
  woensdag 9 juli 2008 @ 19:52:14 #85
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_60003617
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 16:49 schreef Greys het volgende:

[..]

Ik woon in Bleiswijk. Groen en kassen genoeg, zou je zeggen.
Maar ik zie nooit een boer iets oogsten
Daar rij ik bijna iedere dag langs, ik zal naar je zwaaien voortaan oké?
quote:
Op dinsdag 8 juli 2008 23:20 schreef SHE het volgende:
Tip van flip: pleur je knoflook pers weg.
Ken je die scheermesjes waar oude opa's zich mee scheren en labiele wijven zich mee snijden?
Nou; die zijn onontbeerlijk in je keuken. Kun je die knof flinterdun mee snijden. Fantastisch en cheap!
knof snijden met een scheermesje? bedoel je een harkje of een echt scheermes? enne btw knof kost toch helemaal niks?
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 9 juli 2008 @ 20:03:54 #86
163650 Greys
pi_60003903
Edcetera, ik heb ook een "3" ervoor hoor, dus je bent in goed gezelschap.
* Greys mompelt iets met wijsheid en met jaren

Kaasplankje, als je over de N209 rijdt dan rij je zelfs langs mijn huis. Dus zwaaaaaien maarrrr
En ik denk dat SHE echt de losse mesjes bedoelt, met een 'harkje' ( ) lijkt het me wat lastig

nerd4sale, ik ga van het weekend eens fietsen en op de kraampjes letten
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_60003998
Ha nog meer mensen met een drie

Ik zag mezelf ook al een teentje knof over een wilkonson-wegwerpmesje raspen tot ik bedacht dat ze vast losse mesjes bedoelde. Die heb ik ooit gehad, toen ik ze in een houder probeerde te proppen vielen ze eruit, en ik, *snugger* wilde ze opvangen met mijn handen (

Oja, heeft nog iemand recepten met cashewnoten?! MIjn wederhelft laat me een halve kilo kopen, en ontdekt na twee nootjes dat hij was vergeten dat hij er niet tegen kan
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
  woensdag 9 juli 2008 @ 20:11:12 #88
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_60004056
potjes gesneden knoflook kosten ook geen ruk ( E 1,50) en daar doe je langer mee als vers (easy alternatief, bederft niet )
voor bakken geen probleem!
The best firms advertise the least...
pi_60004126
Leuk topic
tvptje
Niet geschoten is altijd mis..
Ach Margrietje, de Rozen zullen bloeien..
pi_60004202
Nog een paar 'restjes'-tips:

Restje bolognaisesaus (stevige gehaktsaus dus) of restje chili?? De dag erna in een afbakstokbrood duwen, een beetje geraspte kaas erover en even onder de grill. Kopje soep erbij en voila: maaltijd.

Restje pasta, couscous of rijst? De volgende dag komkommer, tomaat, augurkjes, ham en kaas erdoor en je hebt salade!

Restje brocoli of bloemkool? Volgende dag uitje fruiten, wat bloem er over heen strooien (voor de binding) bouillon erover, restje erin , opwarmen en pureren. Voila soeppie!

Restje gekookte aardappels? Een beetje mayo, wat peterselie en wat uitgebakken spekjes: aardappelsalade!

(Slik, waarom gooi ik toch altijd alles WEG!!!!!!!!)
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  woensdag 9 juli 2008 @ 20:33:59 #91
195834 kaasplankje
Nu met maar 8% vet!
pi_60004588
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 20:03 schreef Greys het volgende:
Edcetera, ik heb ook een "3" ervoor hoor, dus je bent in goed gezelschap.
* Greys mompelt iets met wijsheid en met jaren

Kaasplankje, als je over de N209 rijdt dan rij je zelfs langs mijn huis. Dus zwaaaaaien maarrrr
En ik denk dat SHE echt de losse mesjes bedoelt, met een 'harkje' ( ) lijkt het me wat lastig

nerd4sale, ik ga van het weekend eens fietsen en op de kraampjes letten
idd de N209; ik heb vaak geen zin in die A20. En als ik op de fiets ga rij ik ook altijd zo, ik zal 't doen; zwaaien
Verder zitten er in Bleiswijk meer bloemen & plantenkwekers volgens mij en is 't westland meer voor de paprika's
Maar er zitten er vast wel een paar..
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 20:18 schreef Tezz het volgende:
Nog een paar 'restjes'-tips:

Restje bolognaisesaus (stevige gehaktsaus dus) of restje chili?? De dag erna in een afbakstokbrood duwen, een beetje geraspte kaas erover en even onder de grill. Kopje soep erbij en voila: maaltijd.

Restje pasta, couscous of rijst? De volgende dag komkommer, tomaat, augurkjes, ham en kaas erdoor en je hebt salade!

Restje brocoli of bloemkool? Volgende dag uitje fruiten, wat bloem er over heen strooien (voor de binding) bouillon erover, restje erin , opwarmen en pureren. Voila soeppie!

Restje gekookte aardappels? Een beetje mayo, wat peterselie en wat uitgebakken spekjes: aardappelsalade!

(Slik, waarom gooi ik toch altijd alles WEG!!!!!!!!)
bah kliekjes
pi_60008943
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 20:08 schreef Syrena het volgende:
Ha nog meer mensen met een drie

Ik zag mezelf ook al een teentje knof over een wilkonson-wegwerpmesje raspen tot ik bedacht dat ze vast losse mesjes bedoelde. Die heb ik ooit gehad, toen ik ze in een houder probeerde te proppen vielen ze eruit, en ik, *snugger* wilde ze opvangen met mijn handen (

Oja, heeft nog iemand recepten met cashewnoten?! MIjn wederhelft laat me een halve kilo kopen, en ontdekt na twee nootjes dat hij was vergeten dat hij er niet tegen kan
Kip met cashews, lente-ui, chili- en sojasaus?
Of pindasaus maken maar-dan-met-cashews-en-limoen? Recept op de website van Allerhande, geloof ik.
  donderdag 10 juli 2008 @ 01:58:24 #93
107407 maok
Lizdekd (v)
pi_60011176
Even een tvp, ik heb hier een kookboekje van de AH liggen met daar in een hoofdstuk met low budget maaltijden met gerechten die met AH ingredienten onder de ¤5,- voor 4 personen uitkomen, met Lidl/ Aldi/ markt is dat natuurlijk minder.

Ik zal hier later wat recepten plaatsen. (even prijzen opzoeken enzo)

Kan er trouwens bij de recepten even neergezet worden voor hoeveel personen het is?
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
pi_60011278
Heeft iemand ook vega recepten ?
  donderdag 10 juli 2008 @ 02:21:45 #95
107407 maok
Lizdekd (v)
pi_60011338
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 02:12 schreef Principessa.Farfallus het volgende:
Heeft iemand ook vega recepten ?
Mag vis wel? Dan zal ik de Pasta met tonijn mais en sperziebonen posten en anders heb nog iets wat misschien niet helemaal bij het seizoen past maar wel vega: Vegetarische erwtensoep (als hoofdgerecht)
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
pi_60011347
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 02:21 schreef maok het volgende:

[..]

Mag vis wel? Dan zal ik de Pasta met tonijn mais en sperziebonen posten en anders heb nog iets wat misschien niet helemaal bij het seizoen past maar wel vega: Vegetarische erwtensoep (als hoofdgerecht)
Als je een nep-vegetariër bent dan mag vis wel

Ik post morgen ook wel een receptje voor je PF
pi_60011406
Hm... m'n vega vriendje eet wel garnalen (heel soms) maar ik weet niet of hij vis eet
  donderdag 10 juli 2008 @ 02:46:40 #98
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_60011442
[quote]Op woensdag 9 juli 2008 20:03 schreef Greys het volgende:
Edcetera, ik heb ook een "3" ervoor hoor, dus je bent in goed gezelschap.
* Greys mompelt iets met wijsheid en met jaren

hoe eerder je uit ouders vleugels vliegt en hoe lekker het eten daar was, des te meer ervaring bouw je op.
Verder moet koken volgens mij in je genen zitten.

[ Bericht 57% gewijzigd door edcetera op 10-07-2008 11:42:35 ]
The best firms advertise the least...
pi_60011561
tvp enzulks
Op zondag 23 maart 2008 02:16 schreef tyros-saver het volgende:
En PaasKonijn Ik heb het gemeld aan de Admin dat jij zei: Heb je typkanker.
  donderdag 10 juli 2008 @ 04:02:01 #100
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_60011570
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 02:12 schreef Principessa.Farfallus het volgende:
Heeft iemand ook vega recepten ?
Vegetarish of Veganist (gebruik je vis / ei / melkprodukten/ bouillonblokjes? waar ligt je grens?)
Als vegetarier (en ook standaard kokers als de meesten) kom je niet om maispap heen (pasta vind ik vreselijk, rijst is trouwens smaakloos (behalve zilvervlies etc), waarschijnlijk aardappels ??)

Maize meal (pap / nshima) eker afgekoelde overblijfsels bakken (tip van een Chef/kok) ! een vloek in Afrika om overblijfselen te verwarmen, maar tering-lekker (zelfs beter, dan het origineel)
Ben trouwens zooo verbaasd, dat mensen cous-cous eten en "pap" /(maize meal) niet kennen (niet te vinden in de Appie etc ) maar het is echt Goddelijk!!! (check "nshima / pap / "maize meal" op Google voor het basisrecept, kost echt wat moeite om het onder de knie te krijgen, maar werelds/ verslavend!! (Goedkoop: check exotic /Afrikan / Paki shops!!) (3 euro voor 1,5 kg, 3 pakken macaroni dus )
Mijn koolhydratenbasis is echt: 40% aardapels / 40% (mais)pap / 10% rijst, en de rest soms pasta:voornamelijk spaghetti (met veel saus anders is pasta niet te vreten! )

[ Bericht 2% gewijzigd door edcetera op 10-07-2008 04:26:18 ]
The best firms advertise the least...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')