ja maar in zijn algemeenheid... Al die 16 jarigen die nu voor het eerst uitgaan zijn vanaf dag 1 gewend aan rookruimtes en die zullen over 5 jaar niet gaan roepen om de mogelijkheid om te roken in de kroeg. Ook omdat wellicht dan die thuiszitters waarvan men nu vraagt waar ze blijven wel rijkelijk aanwezig zullen zijn...quote:Op maandag 24 november 2008 13:22 schreef Casos het volgende:
[..]
Toch blijft er een groot verschil tussen kantoor / trein of een kroeg............ ook in de kroeg werken mensen ja, maar toch blijft het een groot verschil.
Dat klopt, daarom is het ook belangrijk om maar zo lang mogelijk te blijven benadrukken, dat roken nu eenmaal hoort in de natte horeca en dan met name de oude bruine kroegquote:Op maandag 24 november 2008 13:26 schreef MikeyMo het volgende:
game on
[..]
ja maar in zijn algemeenheid... Al die 16 jarigen die nu voor het eerst uitgaan zijn vanaf dag 1 gewend aan rookruimtes en die zullen over 5 jaar niet gaan roepen om de mogelijkheid om te roken in de kroeg. Ook omdat wellicht dan die thuiszitters waarvan men nu vraagt waar ze blijven wel rijkelijk aanwezig zullen zijn...
een klassiek voorbeeld van tieptievusquote:Op maandag 24 november 2008 13:35 schreef PushyGurl het volgende:
rookverboerd? wat is dat
Of je kiest ervoor om die dwangmatige associatie (uitgaan = roken) los te koppelen, iets wat de niet-rokers overigens al prima kunnen..quote:Op maandag 24 november 2008 13:38 schreef Casos het volgende:
[..]
Dat klopt, daarom is het ook belangrijk om maar zo lang mogelijk te blijven benadrukken, dat roken nu eenmaal hoort in de natte horeca en dan met name de oude bruine kroeg.
Dat krijg je als je het rookverbod verboert. Dan krijg je bordjes met teksten als Rook'n doe-j moar buut'n...quote:Op maandag 24 november 2008 13:35 schreef PushyGurl het volgende:
rookverboerd? wat is dat
quote:Op maandag 24 november 2008 13:42 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
een klassiek voorbeeld van tieptievus
dat benadrukken wordt een beetje lastig als er vanzelf een aso-houding komt t.o.v. gerook in de kroeg. En dat komt er vanzelf. Mensen hebben die houding nu ook wanneer er een collega toch uit rebellie gaat roken achter zijn bureau, men toch gaat roken in de trein (of harde muziek aanzet) zelfs wanneer iemand niet op het perron bij de rookpaal maar naast je gaat staan. Zodra er ergens duidelijk regels voor zijn en mensen verwachten dat die nageleefd worden dan ben je een aso als je ej toch niet aan de regels houdt...quote:Op maandag 24 november 2008 13:38 schreef Casos het volgende:
[..]
Dat klopt, daarom is het ook belangrijk om maar zo lang mogelijk te blijven benadrukken, dat roken nu eenmaal hoort in de natte horeca en dan met name de oude bruine kroeg. Zolang die laatste nog klanten heeft (en dat zijn imo toch de wat oudere mensen uit de buurt), moet die mogelijkheid er gewoon blijven. Hetzelfde geldt voor opa, die met zijn 85 jarige leeftijd niet meer kan roken op zijn kamer in het verzorgingstehuis. Ben ik ook tegen. Laat de oude man lekker roken. Verzorgen wordt dan maar gedaan door iemand die rookt. Of hij rookt even niet als die er zijn.
Nee, we moeten juist duidelijk maken dat roken NIET hoort in openbare gelegenheden, waar dan ook.quote:Op maandag 24 november 2008 13:38 schreef Casos het volgende:
daarom is het ook belangrijk om maar zo lang mogelijk te blijven benadrukken, dat roken nu eenmaal hoort in de natte horeca
dit is dus hét argument waarom het zou moeten mogen; het hoort in de kroeg.quote:Op maandag 24 november 2008 13:38 schreef Casos het volgende:
Dat klopt, daarom is het ook belangrijk om maar zo lang mogelijk te blijven benadrukken, dat roken nu eenmaal hoort in de natte horeca en dan met name de oude bruine kroeg.
Maar het is toch ook gewoon zo? Noem dan eens een kroeg (voor 1 juli 2008 uiteraard), waar het niet hoorde? Als ik de geluiden hier in het topic goed intepreteer, werd er in elke kroeg gerookt. Dat lijkt me voldoende bewijs dat roken en kroegen hand in hand gaan.quote:Op maandag 24 november 2008 13:57 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
dit is dus hét argument waarom het zou moeten mogen; het hoort in de kroeg.
Dat is dus nooit het geval geweest. Het heeft altijd gemogen, maar daarom hoort het er niet thuis...
Maar goed, de meeste argumenten die voor het rookverbod pleiten hebben nog enige body, maar die tegen het rookverbod komt eigenlijk niet verder dan; ja maar het hoort in de kroeg...
Noem 1 trein die voor 2003 compleet rookvrij was. Uberhaupt weinig werkplekken die voor 1 januari compleet rookvrij waren. Roken hoorde daar ook... Zelfs kantoorgaand Nederland zat lekker achter zijn bureau te paffen de hele dag door... roken en werken gingen hand in hand.quote:Op maandag 24 november 2008 14:17 schreef Casos het volgende:
[..]
Maar het is toch ook gewoon zo? Noem dan eens een kroeg (voor 1 juli 2008 uiteraard), waar het niet hoorde? Als ik de geluiden hier in het topic goed intepreteer, werd er in elke kroeg gerookt. Dat lijkt me voldoende bewijs dat roken en kroegen hand in hand gaan.
Na 21 topics nog steeds dezelfde onzin blijven herhalenquote:Op maandag 24 november 2008 14:19 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Noem 1 trein die voor 2003 compleet rookvrij was. Uberhaupt weinig werkplekken die voor 1 januari compleet rookvrij waren. Roken hoorde daar ook... Zelfs kantoorgaand Nederland zat lekker achter zijn bureau te paffen de hele dag door... roken en werken gingen hand in hand.
Treinen kan ik niet over oordelen. Te weinig ervaring mee. Maar heb je geen roken / niet-roken coupes gehad? Wat betreft kantoor, in 2000 was bij mij op kantoor roken al niet meer toegestaan, alleen in de koffiehoek. Daar was geen verbod voor nodig.quote:Op maandag 24 november 2008 14:19 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Noem 1 trein die voor 2003 compleet rookvrij was. Uberhaupt weinig werkplekken die voor 1 januari compleet rookvrij waren. Roken hoorde daar ook... Zelfs kantoorgaand Nederland zat lekker achter zijn bureau te paffen de hele dag door... roken en werken gingen hand in hand.
heb jij daar dan cijfers van? Want ik redeneer dan even vanuit mijn eigen ervaringen;quote:Op maandag 24 november 2008 14:23 schreef Chewie het volgende:
[..]
Na 21 topics nog steeds dezelfde onzin blijven herhalen![]()
In 1997 was het al eerder uitzondering dan regel dat er nog op kantoor gerookt mocht worden en die uitzonderingen, die hier overigens al ontelbare keren genoemd zijn, waren dan de koffiehoek en de 1 of 2 persoons kamers.
In een coffeeshop mag je alleen puur roken, het is uberhaupt ook belachelijk dat zaken zonder personeel ook gebonden zijn aan het rookverbod.quote:Op maandag 24 november 2008 14:28 schreef Rikkert het volgende:
Buiten het feit of het rookverbod goed is of niet, vind ik het vreemd dat het via de rookvrije werkplek ingevoerd wordt. Als je gaat solliciteren bij een cafe dan weet je dat er gerookt kan worden en ik denk dat er ook niemand is die niet tegen roken kan en toch achter de bar gaat staan. Daar komt bij dat de veel kroegeigenaren zelf ook roken en als ze alleen staan kunnen ze niet zeggen van "ik ben een sigaretje roken, je weet hoe de tap werkt".
Weet iemand hoe het in coffeeshops geregeld is? Mag je daar nu geen sigaret/tabak roken, maar wel wiet?
Dat is wat een misverstand, er is nooit een rook coupé als zodanig geweest, een deel van een (intercity)wagon was met 2 glazen wanden boven de stoelen wat gescheiden van de rest, maar in het gangpad was er bijvoorbeeld geen deur, dus de rook verspreidde zich altijd wel wat door de rest v/d wagon heen.. (let wel, ik heb in aardig wat soorten en maten treinen gezeten, maar niet alle, dus mogelijk was er wel eentje met een compleet separate rook coupé)quote:Op maandag 24 november 2008 14:31 schreef Casos het volgende:
[..]
Treinen kan ik niet over oordelen. Te weinig ervaring mee. Maar heb je geen roken / niet-roken coupes gehad? Wat betreft kantoor, in 2000 was bij mij op kantoor roken al niet meer toegestaan, alleen in de koffiehoek. Daar was geen verbod voor nodig.
En er blijft een groot verschuil tussen uitgaan en werken.
Ik heb nooit met de trein gereisd, voor het rookverbod in de trein. En ik geloof je zo hoor, dat die scheiding niet meer was dan een denkbeeldige lijn. Dat was ook vrij krom te noemen. Maar op zich, achterste wagon als enige waarin gerookt mag worden, waarom niet?quote:Op maandag 24 november 2008 14:38 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Dat is wat een misverstand, er is nooit een rook coupé als zodanig geweest, een deel van een (intercity)wagon was met 2 glazen wanden boven de stoelen wat gescheiden van de rest, maar in het gangpad was er bijvoorbeeld geen deur, dus de rook verspreidde zich altijd wel wat door de rest v/d wagon heen.. (let wel, ik heb in aardig wat soorten en maten treinen gezeten, maar niet alle, dus mogelijk was er wel eentje met een compleet separate rook coupé)
klopt, in 2e klascoupe had je dat systeem en in nieuwe zat er wele en deurtje, maar deze was niet echt afgesloten. Aan alle zijn van dit klapdeurtje zat gewoon ruimte dus dat sijpelde er ook gewoon doorheen...quote:Op maandag 24 november 2008 14:38 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Dat is wat een misverstand, er is nooit een rook coupé als zodanig geweest, een deel van een (intercity)wagon was met 2 glazen wanden boven de stoelen wat gescheiden van de rest, maar in het gangpad was er bijvoorbeeld geen deur, dus de rook verspreidde zich altijd wel wat door de rest v/d wagon heen.. (let wel, ik heb in aardig wat soorten en maten treinen gezeten, maar niet alle, dus mogelijk was er wel eentje met een compleet separate rook coupé)
Nee ik ga ook van mijn eigen ervaringen uitquote:Op maandag 24 november 2008 14:34 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
heb jij daar dan cijfers van? Want ik redeneer dan even vanuit mijn eigen ervaringen;
Ik denk toch dat dit soort dingen wat makkelijker werden gereguleerd in een groot bedrijf waar directie gewoon van hogerhand een memo doet met het beleid dan in een klein bedrijfje waar max 30 man werkten. Mijn situaties kwamen voort uit dit soort bedrijfjes vandaan...quote:Op maandag 24 november 2008 14:50 schreef Chewie het volgende:
[..]
Nee ik ga ook van mijn eigen ervaringen uit
Bedrijven waar ik van 1996 tot 2002 heb gewerkt (voornamelijk detachering) en waar roken op kantoor al niet meer mocht (met de al genoemde uitzonderingen als uitzondering), VNU, ABN/Amro, EDS, Staal Bankiers, Dekra, ING, Robeco en de Rabobank. Al deze bedrijven, toch niet de kleinste, hadden al een rookverbod voor de kantoortuinen en kamers met meer dan 2 personen.
Het enige bedrijf waar ik in die tijd gewerkt heb waar juist alleen binnen gerookt mocht worden was DSM omdat daar buiten roken nog slechter was voor de gezondheid maar die regel gold alleen voor de productie lokaties op kantoorlokaties was het beleid ongeveer gelijk aan de in de eerste alinea genoemde bedrijven.
Maar goed dit had je ook al in 1 van de vele voorlopers van dit topic kunnen teruglezen.
Hmm, als je nooit met de trein hebt gereisd zal je het plezier van een volle koploper in de spits ook niet kennen? Is helemaal leuk als het regent met al die natte jassen, dan ook nog die sigaretten rook en geur is echt een traktatie.. Zelf toen het nog mocht waren die rook coupés (laten we ze zo maar blijven noemen) lang niet altijd bezet, en vrij klein. Zeg 1/5e van het totaal aantal plaatsen in een wagon, maar de rook en geur verspreidde zich toch door de hele wagon heen, en dan wordt het wel heel benauwd, ik heb mensen met astma echt happend naar adem uit het raam zien hangen, en ondanks pleidooien van zowat de hele wagon om alsjeblieft die peuken uit te doen gingen er een paar (de meesten deden de peuk uit gelukkig) stug door onder het mom van, het mag hier gewoon hoor!.quote:Op maandag 24 november 2008 14:44 schreef Casos het volgende:
[..]
Ik heb nooit met de trein gereisd, voor het rookverbod in de trein. En ik geloof je zo hoor, dat die scheiding niet meer was dan een denkbeeldige lijn. Dat was ook vrij krom te noemen. Maar op zich, achterste wagon als enige waarin gerookt mag worden, waarom niet?
En daar werkt het juist nu ook nog niet goed aangezien er amper controle is en dit alleen nog maar minder is geworden sinds het rookverbod in de horeca.quote:Op maandag 24 november 2008 14:55 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Ik denk toch dat dit soort dingen wat makkelijker werden gereguleerd in een groot bedrijf waar directie gewoon van hogerhand een memo doet met het beleid dan in een klein bedrijfje waar max 30 man werkten. Mijn situaties kwamen voort uit dit soort bedrijfjes vandaan...
Ik kan mij nog herinneren dat je inderdaad stukken trein had die blauw stonden en stukken waar de lucht net iets minder kut was.quote:Op maandag 24 november 2008 14:44 schreef Casos het volgende:
Maar op zich, achterste wagon als enige waarin gerookt mag worden, waarom niet?
Ook lekker vreemd, gewoon tabak wordt verboden, maar zodra je ipv tabak verdovende middelen er in doet mag het ineens wel.quote:Op maandag 24 november 2008 14:34 schreef raptorix het volgende:
[..]
In een coffeeshop mag je alleen puur roken, het is uberhaupt ook belachelijk dat zaken zonder personeel ook gebonden zijn aan het rookverbod.
Ik kan me nog de 1e klas rookcoupe's herinneren en daar lijkt me toch weinig mis mee, die hadden namelijk maar 1 ingang en konden dus niet al doorgang gebruikt worden.quote:Op maandag 24 november 2008 15:00 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik kan mij nog herinneren dat je inderdaad stukken trein had die blauw stonden en stukken waar de lucht net iets minder kut was.
klopt ja, dat waren die 1e werkcoupe's. Dat waren volledig afsluitbare hokjes waar 6 personen konden plaatsnemen. Vrijwel altijd voorzien van een asbakje in elke stoel.quote:Op maandag 24 november 2008 15:04 schreef Chewie het volgende:
[..]
Ik kan me nog de 1e klas rookcoupe's herinneren en daar lijkt me toch weinig mis mee, die hadden namelijk maar 1 ingang en konden dus niet al doorgang gebruikt worden.
Op zich werkt dat wel, maar ook in de spits vond je daar nog zitplaatsen. Toch lullig als je astma hebt en moet gaan staan terwijl er feitelijk wel een stoel vrij is...quote:Op maandag 24 november 2008 15:04 schreef Chewie het volgende:
Ik kan me nog de 1e klas rookcoupe's herinneren en daar lijkt me toch weinig mis mee, die hadden namelijk maar 1 ingang en konden dus niet al doorgang gebruikt worden.
Nou, dat valt wel mee hoor. In de spits is het sowieso vol en daarbuiten op de meeste trajecten ook redelijk bezet.quote:Op maandag 24 november 2008 15:17 schreef MikeyMo het volgende:
zowiezo is dat altijd het geval met 1e klas coupe's.
Ik dacht meer aan gewoon een normale trein en dan een extra rijtuig aankoppelen (kan je ook niet komen via andere rijtuigen), dat geheel roken is. Dus niet tenkoste van huidige capaciteit, maar soort van werkkeet erachter binden.quote:Op maandag 24 november 2008 14:57 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Hmm, als je nooit met de trein hebt gereisd zal je het plezier van een volle koploper in de spits ook niet kennen? Is helemaal leuk als het regent met al die natte jassen, dan ook nog die sigaretten rook en geur is echt een traktatie.. Zelf toen het nog mocht waren die rook coupés (laten we ze zo maar blijven noemen) lang niet altijd bezet, en vrij klein. Zeg 1/5e van het totaal aantal plaatsen in een wagon, maar de rook en geur verspreidde zich toch door de hele wagon heen, en dan wordt het wel heel benauwd, ik heb mensen met astma echt happend naar adem uit het raam zien hangen, en ondanks pleidooien van zowat de hele wagon om alsjeblieft die peuken uit te doen gingen er een paar (de meesten deden de peuk uit gelukkig) stug door onder het mom van, het mag hier gewoon hoor!.
Zie ook boven. En heb je dat nu niet met de 1e klas? Toch lullig als je astma hebt en moet gaan staan, terwijl er feitelijk wel een stoel vrij is.quote:Op maandag 24 november 2008 15:45 schreef DS4 het volgende:
[..]
Op zich werkt dat wel, maar ook in de spits vond je daar nog zitplaatsen. Toch lullig als je astma hebt en moet gaan staan terwijl er feitelijk wel een stoel vrij is...
Laten we wel zijn, even een uurtje zonder sigaret... het is niet teveel gevraagd. En ja, sommigen moeten nog verder, maar dan stap je uit en sla je even een trein over terwijl je je suf rookt met een koffie in de hand.
Met dit verschil dat er door de reizigers in de eerste klasse (veel) wordt betaald voor die ruimte. Nog afgezien van het feit dat de NS geregeld toestaat dat je in de spits met een 2e klasse kaartje gaat zitten in 1e klasse, wat dan weer het effect heeft dat iemand met een 1e klasse kaartje kan staan bij het volgende station, dus ik ben het er niet mee eens, maar in de spits lege stoelen... zeldzaam...quote:Op maandag 24 november 2008 15:53 schreef Casos het volgende:
Zie ook boven. En heb je dat nu niet met de 1e klas? Toch lullig als je astma hebt en moet gaan staan, terwijl er feitelijk wel een stoel vrij is.
je zit hier nog altijd met een maxlengte. Je kan niet overal zomaar even een extra treinstel erachter plakken. Volgens mij hebben ze nou al te kort materieel. Daarnaast heb je als conducteur recht op een rookvrije werkplek tegenwoordigquote:Op maandag 24 november 2008 15:53 schreef Casos het volgende:
Ik dacht meer aan gewoon een normale trein en dan een extra rijtuig aankoppelen (kan je ook niet komen via andere rijtuigen), dat geheel roken is. Dus niet tenkoste van huidige capaciteit, maar soort van werkkeet erachter binden.
meestal als het tyfusdruk is mag je ook in de 1e klas gaan zittenquote:Zie ook boven. En heb je dat nu niet met de 1e klas? Toch lullig als je astma hebt en moet gaan staan, terwijl er feitelijk wel een stoel vrij is.
Dat zie je nu ook nog steeds in de 1e klas en daar is ook niks mis mee, je betaalt voor een 1e of 2e klas kaartje en dat zou bijvoorbeeld ook kunnen voor rookplaatsen.quote:Op maandag 24 november 2008 15:45 schreef DS4 het volgende:
[..]
Op zich werkt dat wel, maar ook in de spits vond je daar nog zitplaatsen. Toch lullig als je astma hebt en moet gaan staan terwijl er feitelijk wel een stoel vrij is...
Dat klopt.quote:Laten we wel zijn, even een uurtje zonder sigaret... het is niet teveel gevraagd. En ja, sommigen moeten nog verder, maar dan stap je uit en sla je even een trein over terwijl je je suf rookt met een koffie in de hand.
wat een vette line-upquote:Openluchtevenement voor Zaanse rokers
Rokers in Zaandam steken donderdag de horecaondernemers een hart onder de riem en uiten hun onvrede over het rookverbod. Omdat rokers door het verbod uit de kroegen worden verbannen, treden in de openlucht enkele artiesten belangeloos op.
Onder anderen de volkszangers Mick Harren, Dennis Jones, Arnold Hofmans en Huub uit de Gouden Kooi geven tijdens dit gratis openluchtevenement tegen het rookverbod acte de présence. De organisatie verwacht zo'n duizend rokers te kunnen verwelkomen rondom het speciaal opgestelde podium aan de Noorderkerkstraat in Zaandam.
Ernst Daniël Smid lanceert website
Vlak voor de optredens van start gaan, lanceert Ernst Daniël Smid op het podium de website www.rokersinactie.nl. ‘De rokers willen zelf een statement maken tegen het rookverbod en samen met ons evenementenbureau iets ludieks organiseren’, legt Karel Donker van TS Event uit. ‘Rokers vinden het belachelijk dat ze verplicht het café uit moeten om te kunnen roken, daarom brengen wij voor deze keer het café naar buiten.’
Het zou mij ernstig verbazen indien een roker echt 1e klasse prijs gaat betalen voor 2e klasse roken... Lijkt mij geen markt die voor de NS daadwerkelijk interessant is.quote:Op maandag 24 november 2008 16:01 schreef Chewie het volgende:
je betaalt voor een 1e of 2e klas kaartje en dat zou bijvoorbeeld ook kunnen voor rookplaatsen.
Voor een korte rit niet, maar toen ik nog rookte, had ik graag meer betaald voor een van anti-rookhuilies gevrijwaarde plek in de bus / treinquote:Op maandag 24 november 2008 16:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het zou mij ernstig verbazen indien een roker echt 1e klasse prijs gaat betalen voor 2e klasse roken... Lijkt mij geen markt die voor de NS daadwerkelijk interessant is.
In de bus zie ik het sowieso niet gaan lukken. En langere stukken... Wat is lang? Bij meer dan een uur kan ik mij voorstellen dat je als verstokte roker geld gaat lappen. Maar hoeveel % van de vervoersbewegingen is dat? En hoeveel % van de mensen wil daar gebruik van maken? Dus ik zie die markt somber in.quote:Op maandag 24 november 2008 16:44 schreef Casos het volgende:
Voor een korte rit niet, maar toen ik nog rookte, had ik graag meer betaald voor een van anti-rookhuilies gevrijwaarde plek in de bus / trein.
Die moeten naar de kinderdisco. Laten we het gewoon over volwassen hebben.quote:Op maandag 24 november 2008 13:26 schreef MikeyMo het volgende:
game on
[..]
ja maar in zijn algemeenheid... Al die 16 jarigen die nu voor het eerst uitgaan zijn vanaf dag 1 gewend aan rookruimtes en die zullen over 5 jaar niet gaan roepen om de mogelijkheid om te roken in de kroeg. Ook omdat wellicht dan die thuiszitters waarvan men nu vraagt waar ze blijven wel rijkelijk aanwezig zullen zijn...
Een kroeg is geen openbare gelegenheid.quote:Op maandag 24 november 2008 13:50 schreef DS4 het volgende:
[..]
Nee, we moeten juist duidelijk maken dat roken NIET hoort in openbare gelegenheden, waar dan ook.
Je begrijpt toch wel wat ik bedoel of niet?quote:Op maandag 24 november 2008 17:38 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Een kroeg is geen openbare gelegenheid.
Van deze belerende toon word ik strontziek.quote:Op maandag 24 november 2008 17:37 schreef Elfletterig het volgende:
Roken mag alleen nog buiten de poorten, maar wordt ontmoedigd. Rokende medewerkers kunnen hulp krijgen bij het stoppen, dat wel.
Ik begrijp heel goed dat jij de term "openbare ruimte" oneigenlijk gebruikt om een rookverbod te forceren in een ruimte waar mensen vrijwillig samenkomen om drugs te gebruiken.quote:Op maandag 24 november 2008 18:24 schreef DS4 het volgende:
[..]
Je begrijpt toch wel wat ik bedoel of niet?
quote:Mogelijk Anti-Klink lied op Malieveld![]()
Kroegbaas Ger Couvreur wil zijn anti-Klink lied zingen tijdens de rookdemonstratie op het Malieveld zaterdag 29 november. Couvreur heeft het lied gemaakt om zijn ongenoegen te uiten over het rookverbod.
‘Of ik ga zingen is nog niet 100 procent zeker. Dat protest is op een zaterdag en ik heb wel een kroeg te runnen’, aldus Couvreur op de lokale nieuwssite Bredavandaag.nl.
De eigenaar van café ’t Tapperijke in Breda kwam vorige week in het nieuws door het opnemen van een anti-Klink lied. Op de melodie van ‘Laat me’ van Ramses Shaffy produceerde Couvreur het liet ‘Ga maar Klink’.
‘Het nummer is meteen al zeer positief ontvangen. Dat steunt je enorm’, laat Couvreur weten. De zingende kroegbaas zong eerder het clublied van NAC in en is momenteel bezig met een cd.
Vooropgesteld, mijn sympathie ligt niet bij de roker. Omdat roken een keuze is en we dus eigenlijk allemaal heisa maken om een groepje mensen wat er voor gekozen heeft om te roken en vervolgens raar staat te trappelen wanneer ze hun gekozen hobby niet overal meer mognen uitoefenen.quote:Op maandag 24 november 2008 19:39 schreef eriksd het volgende:
Punt met betrekking tot de wetgeving is dat Klink een soort tenzij clausule heeft opgenomen door ruimtes toe te staan waar gerookt mag worden. Dat kan je interpreteren als concurrentievervalsing in de wet.
Had hij dit niet opgenomen dan was er niets aan de hand geweest
quote:VVD, SP en PVV present bij rook-demonstratie
Tweede Kamerleden Halbe Zijlstra (VVD), Henk van Gerven (SP) en Fleur Agema (PVV) zullen op zaterdag 29 november het woord voeren tijdens de anti-rookverbod demonstratie op het Haagse Malieveld. Verder zullen onder anderen zanger Armand en caberetier Rob Zorn optreden.
Van VVD-er Zijlstra is bekend dat hij ontheffing van het rookverbod wil voor de kleine horeca-ondernemer. De PVV wil het hele rookverbod terugdraaien, terwijl de SP voorstander is van het huidige rookverbod. Met name de standpunten van SP en PVV staan dus haaks op elkaar, hetgeen in de Tweede kamer al tot scherp geformuleerde wederzijdse kritiek heeft geleid.
De demonstratie wordt georganiseerd door de stichting KHO (Red de Kleine Horeca Ondernemer). KHO-woordvoerder Maessen kan nog niets zeggen over de opkomst. "Die wil de politie van Den Haag ook graag weten, maar we zeggen nu: alles tussen de tweeduizend en twintigduizend is mogelijk".
Volgens Maessen worden er vanuit cafés momenteel busreizen naar Den Haag georganiseerd. Vanuit Amsterdam zouden zaterdag in elk geval al zes bussen richting Malieveld vertrekken.
Doel van de demonstratie is media-aandacht krijgen en politici mobiliseren. Er zal geen petitie aangeboden worden. "We hebben vorig jaar al 100.000 handtekeningen aangeboden en daar is niets mee gebeurd", aldus Maessen tegenover HierMagHetWel.
Iedereen die een kroeg binnenkomt doet dat om drugs te gebruiken? Niet eens dat het relevant is, want als iedereen naar de kerk gaat om drugs te gebruiken (je hoort, ik krijg ze eerder vol dan de paus) mag je daar ook niet ineens roken. Staat gewoon los van elkaar.quote:Op maandag 24 november 2008 18:47 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik begrijp heel goed dat jij de term "openbare ruimte" oneigenlijk gebruikt om een rookverbod te forceren in een ruimte waar mensen vrijwillig samenkomen om drugs te gebruiken.
Ik ben geen voorstander van een rookverbod in de kerk.quote:Op maandag 24 november 2008 21:36 schreef DS4 het volgende:
[..]
Iedereen die een kroeg binnenkomt doet dat om drugs te gebruiken? Niet eens dat het relevant is, want als iedereen naar de kerk gaat om drugs te gebruiken (je hoort, ik krijg ze eerder vol dan de paus) mag je daar ook niet ineens roken. Staat gewoon los van elkaar.
Openbare ruimte is een door de overheid ingerichte ruimte waar mensen moeten komen om zekere noodzakelijke zaken te regelen zoals daar zijn:quote:
Het gaat erom dat er mensen samenkomen en dat het voor (in beginsel) iedereen toegankelijk is. En daar hoor je niet te roken. Punt.
Dat zal mij jeuken.quote:Op maandag 24 november 2008 21:51 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik ben geen voorstander van een rookverbod in de kerk.
Onzin. De overheid heeft weldegelijk piketpaaltjes te slaan. Sterker nog: in beginsel mag je niet eens een kroeg beginnen. Daar moet je eerst een vergunning voor hebben. En daar horen gewoon voorwaarden bij. Vind je dat niet leuk? Prima. Maar dan ook geen kroeg beginnen.quote:Een kroeg is een ruimte waar mensen mogen komen die dat willen en die zich willen voegen aan de regels gesteld door de uitbater. Als bezoekers en uitbater met elkaar overeen komen dat er alcohol (of andere drugs) gebruikt kunnen worden, dan heeft de overheid daar met zijn kloten uit te blijven.
Ah, de aap komt uit de mouw. Zo min mogelijk toestaan als het jou zo uitkomt.quote:Op maandag 24 november 2008 22:41 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat zal mij jeuken.
[..]
Onzin. De overheid heeft weldegelijk piketpaaltjes te slaan. Sterker nog: in beginsel mag je niet eens een kroeg beginnen. Daar moet je eerst een vergunning voor hebben. En daar horen gewoon voorwaarden bij. Vind je dat niet leuk? Prima. Maar dan ook geen kroeg beginnen.
Ik schets de feitelijke situatie...quote:Op maandag 24 november 2008 23:16 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ah, de aap komt uit de mouw. Zo min mogelijk toestaan als het jou zo uitkomt.
Daar ben ik tegen. Ik vind niet dat het beginnen van een kroeg "in beginsel" illegaal moet zijn.quote:
Dat verandert bijzonder weinig aan de feitelijke situatie. Ik vind ook niet dat het zo koud moet zijn buiten, maar daar wordt het niet warmer van....quote:Op maandag 24 november 2008 23:29 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Daar ben ik tegen. Ik vind niet dat het beginnen van een kroeg "in beginsel" illegaal moet zijn.
Als jouw plezier van een sigaret af hangt ben je een stakker en dat ligt dan niet aan de overheid.quote:Als ik ergens voor mijn plezier naar toe ga moet je niet het plezier verbieden, dan ben je als overheid onzinnig bezig. Een kroeg is geen overheid instelling.
Je hoeft niet bij dat bedrijf te werken, zeg ik even op de manier die we inmiddels kennen van Papierversnipperaar. Het bedrijf waar ik over praat, maakt hoogwaardige voeding, bestemd voor een kwetsbare doelgroep. Roken is zo onhygiënisch dat de stank en dus ook allerlei stoffen achterblijven in de kleding en in het haar. Dat vinden ze a) niet representatief en b) niet veilig.quote:Op maandag 24 november 2008 18:40 schreef Specularium het volgende:
Van deze belerende toon word ik strontziek. De tyfus voor dergelijke kutbedrijven. Er zijn grenzen.
Jij bent wel een van laatsten van wie ik had verwacht dat je voor anderen ging bepalen wat plezier in zou moeten houden.quote:Op maandag 24 november 2008 23:33 schreef DS4 het volgende:
Als jouw plezier van een sigaret af hangt ben je een stakker en dat ligt dan niet aan de overheid.
Ik bepaal niets. Het is PV die claimt dat plezier verboden wordt. En dat omdat hij buiten moet roken...quote:Op maandag 24 november 2008 23:51 schreef Boze_Appel het volgende:
Jij bent wel een van laatsten van wie ik had verwacht dat je voor anderen ging bepalen wat plezier in zou moeten houden.
Dat is geen argument voor een verbod. Je kan gewoon heel cool naar een andere kroeg, toch?quote:Op maandag 24 november 2008 23:33 schreef DS4 het volgende:
[..]
Als jouw plezier van een sigaret af hangt ben je een stakker
Ik vind het prima om niet op straat te mogen roken zodat iedereen er last van heeft. Ik ga wel naar een plek die daartoe bedoeld is (kroeg).quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:11 schreef DS4 het volgende:
Het is een beetje pathetisch om het rookverbod gelijk te stellen aan een verbod op plezier hebben. Ik vind snel rijden met mijn auto ook leuk, mag ook niet op enkele plekken (circuit) na.
Als jij met je stoere auto 350 gaat rijden op de snelweg hier in dit kikkerlandje dan breng je andere mensen in potentieel gevaar door jouw gedrag. Er is nou eenmaal geen andere weg om op te rijden, aangezien de overheid het monopolie daarop heeft.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:11 schreef DS4 het volgende:
Het is een beetje pathetisch om het rookverbod gelijk te stellen aan een verbod op plezier hebben. Ik vind snel rijden met mijn auto ook leuk, mag ook niet op enkele plekken (circuit) na. Hoor je mij daar over zeiken?
Nee, dat is de overlast.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:15 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dat is geen argument voor een verbod.
Wat een onzin dat een kroeg bedoeld is voor roken. Als dat zo is, dan kunnen ze nu allemaal dicht, want ze hebben geen enkel nut...quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:17 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik ga wel naar een plek die daartoe bedoeld is (kroeg).
Dat hoeft helemaal niet en daarnaast hebben anderen ook last van sigaretten.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:17 schreef Boze_Appel het volgende:
Als jij met je stoere auto 350 gaat rijden op de snelweg hier in dit kikkerlandje dan breng je andere mensen in potentieel gevaar door jouw gedrag.
PV kan ook gewoon de lasten dragen van zijn vieze gewoonte. Meer dan normaal.quote:In een kroeg gaat dat verhaal natuurlijk niet op. Jij kan, als je last hebt van het gerook van PV, naar de kroeg er naast gaan of je eigen rookvrije kroeg starten. Niemand zal je daarin tegenhouden.
Precies. En bij roken is de weegschaal nu eenmaal uitgeslagen op "verbod".quote:Niet elk plezier is hetzelfde af te wegen.
Je hebt van mij geen last als je naar een kroeg gaat waar je graag wilt zijn. En zo te merken is dat voor jou een kroeg waar niet gerookt word., Van mij mag dat. Het is gewoon puur fascistisch om anderen die keuzevrijheid te weigeren.quote:
Vermoeiend, steeds diezelfde riedel...quote:In het topic NWS / Rookverbod #487 - Laatste duizend rokers strijden door tot het bittere einde schreef op dinsdag 25 november 2014 00:17 Papierversnipperaar het volgende:
Ik vind het prima om niet op straat te mogen roken zodat iedereen er last van heeft. Ik ga wel naar een plek die daartoe bedoeld is (kroeg).
De kroeg waar ik kom is bedoeld om te roken en jij moet gewoon naar jouw eigen kroeg toe.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:20 schreef DS4 het volgende:
[..]
Wat een onzin dat een kroeg bedoeld is voor roken. Als dat zo is, dan kunnen ze nu allemaal dicht, want ze hebben geen enkel nut...
Schaf dat verbod dan af.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:23 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Vermoeiend, steeds diezelfde riedel...
In de openlucht? Dan moet je roken daar verbieden, juist niet in de kroeg.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:22 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat hoeft helemaal niet en daarnaast hebben anderen ook last van sigaretten.
Als je me naar buiten jaagt dragen anderen de lasten. De wet is volkomen onlogisch.quote:
[..]
PV kan ook gewoon de lasten dragen van zijn vieze gewoonte. Meer dan normaal.
Niet in mijn kroeg.quote:
[..]
Precies. En bij roken is de weegschaal nu eenmaal uitgeslagen op "verbod".
Wat een onzin zeg. Je doet net alsof alles mag in NL behalve roken.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:23 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Je hebt van mij geen last als je naar een kroeg gaat waar je graag wilt zijn. En zo te merken is dat voor jou een kroeg waar niet gerookt word., Van mij mag dat. Het is gewoon puur fascistisch om anderen die keuzevrijheid te weigeren.
Ok, dichtspijkeren dan, want die kroeg heeft geen bestaansreden meer.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:26 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De kroeg waar ik kom is bedoeld om te roken
Dat lijkt me wel de bedoeling van een vrij land, dat je alles mag tenzij. En het lijkt nu nergens op.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:30 schreef DS4 het volgende:
[..]
Wat een onzin zeg. Je doet net alsof alles mag in NL behalve roken.
quote:Op maandag 24 november 2008 22:41 schreef DS4 het volgende:
[..]
Sterker nog: in beginsel mag je niet eens een kroeg beginnen.
Van mij mag het... Als jij dat zo graag wil verbieden we het ook in de buitenlucht. Bestaande verboden lekker in stand laten.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:29 schreef Papierversnipperaar het volgende:
In de openlucht? Dan moet je roken daar verbieden, juist niet in de kroeg.
Hierboven heb jij al aangegeven hoe de wet logisch te maken. Als de rokers daar gelukkiger van worden zal ik ze niet dwars zitten.quote:Als je me naar buiten jaagt dragen anderen de lasten. De wet is volkomen onlogisch.
In welk land staat die kroeg dan?quote:Niet in mijn kroeg.
Er komen zat klanten, dus volgens jouw heilige marktprincipe heeft ie weldegelijk een bestaansreden.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:31 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ok, dichtspijkeren dan, want die kroeg heeft geen bestaansreden meer.
Gewoon in Nederland.quote:
De vrijheid van de een houdt op waar deze de ander raakt. Dat is liberaal.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:32 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dat lijkt me wel de bedoeling van een vrij land, dat je alles mag tenzij.
Mensen kunnen uitsteken rekening met elkaar houden door naar de juiste kroeg te gaan.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:34 schreef DS4 het volgende:
[..]
De vrijheid van de een houdt op waar deze de ander raakt. Dat is liberaal.
Wat jij wil is je eigen gang gaan zonder rekening te houden met anderen. Dat is asociaal.
Het verleden heeft uitgewezen dat deze stelling onjuist is.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Mensen kunnen uitsteken rekening met elkaar houden door naar de juiste kroeg te gaan.
"Het werkt niet want de helft van de kroegen zijn geen Jazz-café met serveersters in een rolstoel, whééééééquote:Op dinsdag 25 november 2008 00:45 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het verleden heeft uitgewezen dat deze stelling onjuist is.
Mijn god, de frustratie is wel erg hoog bij jou... Hoe kom je hierop?quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:49 schreef Papierversnipperaar het volgende:
"Het werkt niet want de helft van de kroegen zijn geen Jazz-café met serveersters in een rolstoel, whéééééé"
Dat heet spiegelen. Je serveert vrije keuze en marktwerking af omdat de uitkomst (te weinig rook-vrije kroegen naar jouw smaak) je niet bevalt.quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:54 schreef DS4 het volgende:
[..]
Mijn god, de frustratie is wel erg hoog bij jou... Hoe kom je hierop?
Hoe kom je daarbij?quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:58 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Je serveert vrije keuze en marktwerking af omdat de uitkomst (te weinig rook-vrije kroegen naar jouw smaak) je niet bevalt.
Geen overlast. Punt.quote:Kom je ook met dit soort argumenten in je discussies over topsalarissen?
Niet als de mensen die er last van hebben naar een andere kroeg gaan.quote:Op dinsdag 25 november 2008 01:00 schreef DS4 het volgende:
[..]
Hoe kom je daarbij?
Ik vind roken in de horeca terecht verboden omdat het overlast veroorzaakt.
Een bedrijf heeft net zo veel recht om zijn eigen salarissen te bepalen als een kroeg of er gerookt mag worden.quote:[..]
Geen overlast. Punt.
Wel goed lezen...
Je hebt nu de oplossing voor alle overlast gevonden. Degenen die overlast ervaren moeten maar opbokken...quote:Op dinsdag 25 november 2008 01:03 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Niet als de mensen die er last van hebben naar een andere kroeg gaan.
Appels en peren. Door een salaris worden derden niet geraakt.quote:Een bedrijf heeft net zo veel recht om zijn eigen salarissen te bepalen als een kroeg of er gerookt mag worden.
Als je het ergens niet leuk vind ga je er toch niet naartoe?quote:Op dinsdag 25 november 2008 01:14 schreef DS4 het volgende:
[..]
Je hebt nu de oplossing voor alle overlast gevonden. Degenen die overlast ervaren moeten maar opbokken...
Zo dom kan je niet zijn... toch?
Sterker nog, door een salaris worden zelfs mensen buiten het bedrijf geraakt.quote:Appels en peren. Door een salaris worden derden niet geraakt.
Is het Sheba?quote:Op maandag 24 november 2008 23:48 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Het bedrijf waar ik over praat, maakt hoogwaardige voeding, bestemd voor een kwetsbare doelgroep
Waar was Rita tijdens de debatten eigenlijk... niet in de kamer. Overigens niet zo verwonderlijk dat ze dits tandpunt innneemt. Ton Wurtz van de rokerspartij maakt onderdeel uit van haar partij...quote:http://frontpage.fok.nl/nieuws/103023/-Verdonk:-roken-in-kleine-caf%C3%A9s-moet-mogen.html
Het Kamerlid Rita Verdonk (TON) vindt dat eigenaars van kleine cafés gewoon de asbakken op de toog moeten kunnen zetten. Het Kamerlid gaat er bij minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) erop aandringen de regels te versoepelen. Kroegen die kleiner zijn dan 75 vierkante meter zouden automatisch vrijstelling van het rookverbod moeten krijgen.
Volgens Verdonk komen door het nieuwe rookverbod eigenaren van kleine cafés in de problemen. Veel klanten gaan naar grotere cafés omdat daar een aparte rookruimte kan worden ingericht. De ex-VVD'er spreekt van 'oneerlijke concurrentie'.
"Het is toch te zot voor woorden dat driekwart van de gemeenten de wiethandel wil legaliseren terwijl het kabinet het kleine café aan de haven wil criminaliseren", aldus Verdonk. "De bruine kroeg en het oergezellige stamcafé is niet meer uit ons vertrouwde straatbeeld weg te denken, maar als het kabinet zo doorgaat hebben we straks alleen nog maar coffeeshops in Nederland, en geen bruine kroegen meer."
er zijn maar weinig mensen die dan ook niet fronsen om die regeling. Maar ja, tabak is weer iets anders dan wiet. Net zoals je wiet mag roken, mits niet vermengd met tabak...quote:Op dinsdag 25 november 2008 07:42 schreef ES57 het volgende:
Rita heeft wel een punt: wiet roken in koffieshops wordt gedoogd, roken in café's wordt gecriminaliseerd. De wereld op zijn kop.
Prima, blijf jij in het vervolg weg uit de kroeg. Mij best.quote:Op dinsdag 25 november 2008 01:25 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Als je het ergens niet leuk vind ga je er toch niet naartoe?![]()
Niet in negatieve zin (ook dat had je mogen begrijpen er vanuit gaande dat je de kleuterschool hebt afgemaakt).quote:sterker nog, door een salaris worden zelfs mensen buiten het bedrijf geraakt.
Nee, het gaat om voeding voor mensen. En als ik 'kwetsbare groepen' noem, kun je daar ongetwijfeld zelf wel iets bij bedenken. En uiteraard ga ik de naam van het bedrijf verder niet noemen. Is overigens ook niet relevant. Kernpunt is dat vanuit het oogpunt van hygiëne en representativiteit een compleet rookverbod is/wordt ingevoerd. Ik noemde dit alleen om aan te geven dat de maatschappelijke acceptatie van roken verder zal afnemen. Vroeger kon je ongestoord overal roken, tegenwoordig moet je al een rookvrije werkplek hebben, de toekomst is dat er binnen de muren van bedrijven een compleet rookverbod geldt (dus zelfs geen rokershok meer).quote:Op dinsdag 25 november 2008 01:29 schreef bloodymary het volgende:
Is het Sheba?
Echt...quote:Op dinsdag 25 november 2008 08:28 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Als de VVD en TON zo bang zijn voor concurrentievervalsing dan moeten ze pleiten voor het opschorten van rookruimtes...
ja?quote:
Ik blijf alleen weg uit kroegen waar ik niet wil zijn, zou jij ook moeten doe, communist.quote:Op dinsdag 25 november 2008 09:04 schreef DS4 het volgende:
[..]
Prima, blijf jij in het vervolg weg uit de kroeg. Mij best.
Wel want anderen schieten niets op met inflatie,quote:
Niet in negatieve zin
Ja, of gewoon pleiten voor een verbod op rookverboden.quote:Op dinsdag 25 november 2008 09:18 schreef MikeyMo het volgende:
Gelijke monniken gelijke kappen? Dan moet men pleiten voor een verbod op die ruimtes... dan mag niemand een facilitatie maken om binnen te roken...
dat mag ook natuurlijk, dat doet de PVV dan ook. Dat vind ike igenlijk nog wel de minst "hypocriete" van de tegenstanders. Die wil het gewoon niet hebben.quote:Op dinsdag 25 november 2008 10:35 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ja, of gewoon pleiten voor een verbod op rookverboden.
die laatste regel vernietigt het hele stuk. Het is zoveel sterker als een niet roker dit had geschrevenquote:Rookverbod is uiting van wraakzucht en morele paniek
Rokers mogen niet meedoen aan het ‘samen leven, samen werken’ van het kabinet. Antirookcampagnes tot zuivering van moraal en soms zelfs van ras zijn van alle tijden. De paus. Later volgden de nazi's. Gelijktijdig met morele paniek over illegalen begon Californië de huidige wereldwijde golf van rookverboden.
Henri Beunders
Het Turkse koffiehuis dat ik bezocht, was bijna leeg. Ook hier komt het rookverbod hard aan. Net als in de Marokkaanse theehuizen waarschijnlijk. Over de effecten van het verbod op de theehuiscultuur van het mannelijke deel der etnische minderheden in Nederland horen we weinig. Op tv zien we louter autochtone cafébezoekers in Den Bosch die, volgens de Journaallezer, ‘gewoon doorpaffen’. Het woordgebruik suggereert intussen al dat rokers niet alleen geboren verliezers en neuroten zijn maar letterlijk en figuurlijk vuurgevaarlijke types. Voor de anderen vooral.
De haat en de wraakzucht tegen de rokers zijn groot. Zij hebben zo lang geleden onder de rookwalmen van sigaar, pijp en sigaret. En nu blijken die verrekte rokers het onder elkaar gezelliger te hebben dan zijzelf. De hardheid waarmee dit kabinet in navolging van buitenlandse overheden het rookverbod nu met steun van een meerderheid van de bevolking wil afdwingen, vraagt om een verklaring. Deze heeft de verontrustende ondertonen die elke moral panic in zich draagt: het zich bedreigd voelen door een minderheid die het heil en welzijn van de meerderheid zou bedreigen. Aanvallen van morele paniek gaan vrijwel altijd over seks, drugs en dood. En over status: het lijkt wel of menigeen zich alleen nog boven de ander verheven kan voelen als hij/zij niet rookt.
In de geschiedenis van antirookcampagnes in het Westen zijn er drie opmerkelijke aanjagers van het verbod: de paus, de nazi’s, en de staat Californië. Het eerste rookverbod werd volgens de auteur van het boek Nicotine, Jack E. Henningfield, uitgevaardigd door paus Urbanus VII in 1590. Hij dreigde iedereen te excommuniceren die in de kerk of in het voorportaal tabak kauwde, rookte of snoof. Het zou de wierookgeur van heiligheid corrumperen. De nazi’s, de adepten van arische Körperkultur en Reinheit, hadden, aldus de Stanford-hoogleraar Geschiedenis van de Wetenschap Robert N. Proctor, geen religieuze maar ‘raciale hygiëne’ op het oog bij het bestrijden van de tabak, zoals ze ook asbest en anorganische voedingsmiddelen bestreden. De nazipropagandisten lieten in de oorlog ook niet na erop te wijzen dat de drie fascistische leiders in Europa (Mussolini, Franco en Hitler) niet rookten, terwijl de Geallieerde leiders (Churchill, Roosevelt en Stalin) zware gebruikers waren.
De antirookcampagne heeft elementen in zich van de drang naar religieuze en soms zelfs raciale zuiverheid, en van sociale uitsluiting van de dichterbij komende ‘Opstand der hordes’ (Ortega y Gasset). Dat wordt ook bewezen in het oord waar de huidige campagne is begonnen: Californië waar in de jaren 60 de hippies in een walm van marihuana hun bevrijdende ideetjes over het Westen uitbliezen. Daar werden vanaf begin jaren 90 met overheidssubsidie de hardste en schokkendste antirookcommercials uitgezonden, zoals een vrouw die een sigaret rookte door een gat in haar keel, een gevolg van keelkanker. En een Marlboro Man die tegen zijn macho maat zegt vanaf zijn paard: ‘Ik mis mijn long, Bob’. Alleen zo kon de indruk tenietgedaan worden die de tabaksindustrie in de halve eeuw ervoor had gevestigd, dat sigaretten een vleug glamour hebben.
De campagne kwam in dezelfde tijd op gang dat men de negen witte letters op die nabije heuvel – Hollywood – vaak niet eens kon zien, door de smog van auto’s. De vraag is dus waarom het daar begon, en sindsdien via New York is overgewaaid naar Europa, de vliegvelden eerst en daarna naar vele of alle openbare gebouwen, inclusief de horeca, op last van nationale overheden, Ierland voorop. Dat hierbij commerciële motieven en de imitatiezucht van New York – in vele staten geldt geen rookverbod in de horeca – een rol speelden, lijkt wel vast te staan. Net zoals je nu in hotels gevraagd wordt een handdoek twee keer te gebruiken, of anders op de grond te gooien, to save the planet, zo is een rookverbod simpelweg goedkoper omdat het minder schoonmaakkosten meebrengt.
Het verontrustende aan de antirookcampagne in Californië is dat het direct volgde op de morele paniek over de aanzwellende immigratie van illegale Mexicanen. De Amerikaanse hoogleraar strafrecht Michael Welch heeft de criminalisering van illegale immigranten begin jaren 90 in Californië uitvoerig beschreven. Een van de onbewuste drijfveren van de antirook-campagnes in Californië was fysiek afstand te scheppen van de rokende immigranten, van wie ook werd gezegd dat ze allerlei akelige ziektes meebrachten. Net zoals rond 1900 het gebruik van parfum snel om zich heen greep in ‘de betere stand’ om de immigranten van het platteland naar de stad, die met hun zweetgeur van de lichamelijke arbeid, fysiek van zich af te houden door het aanbrengen van een geurende cirkel van onaanraakbaarheid.
De cultus van de onaanraakbaarheid is, na Amerika, ook in Europa opgekomen in dezelfde jaren van de komst van de multiculturele samenleving, al spelen hier net als in de sociaal-culturele verspreiding van de taboeïsering van het roken, vanzelfsprekend allerlei factoren een rol. Maar opmerkelijk is het dat in de decennia voor 1990 Frans Halsema nog een ironisch liedje kon zingen ‘Dr. Meinsma’, over die even fameuze als eenzame rookbestrijder van toen, met als conclusie: Dr. Meinsma, ik heb weer gezondigd.
Sindsdien heeft de nadruk op de eigen gezondheid en de dominant geworden moraal – ik mag anderen nergens mee lastig vallen – geleid tot algemene acceptatie van een rookverbod, waarin het pseudoreligieuze schuldgevoel een grote rol speelt. Het is niet anders, het is de loop van de geschiedenis. Maar het rookverbod is een versterking van de tendens tot segregatie, niet alleen tussen autochtonen en etnische minderheden met een andere cultuur, maar ook tussen de autochtone burgers onderling. Op het verbieden van dit of dat is niets tegen, maar met het motto ‘Samen werken, samen leven’ heeft het niets te maken.
Hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Hij wil stoppen met roken.
Laten we het erop houden dat een mens met waarschijnlijk meer hersenen als jou het geschreven heeft. Gewoon een goed geschreven stuk.quote:Op dinsdag 25 november 2008 11:08 schreef MikeyMo het volgende:
Gelukkig zijn er ook hele slimme mensen tegen het rookverbod
[..]
die laatste regel vernietigt het hele stuk. Het is zoveel sterker als een niet roker dit had geschreven
Mwah, wat mij betreft valt zit ie ergens wel op het goede spoor maar weet hij de vinger niet op de zere plek te leggen. Dan wordt het een beetje potsierlijk als je het zo zwaar aanzet.quote:Op dinsdag 25 november 2008 11:56 schreef Boris_Karloff het volgende:
Laten we het erop houden dat een mens met waarschijnlijk meer hersenen als jou het geschreven heeft. Gewoon een goed geschreven stuk.
Hoe kan dat nou? Volgens jou was jouw kroeg bedoeld om te roken en aangezien dat niet meer mag...quote:Op dinsdag 25 november 2008 00:33 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Er komen zat klanten, dus volgens jouw heilige marktprincipe heeft ie weldegelijk een bestaansreden.
Ik weet niet waar jij het vandaan haalt dat ik naar kroegen ga waar ik niet wil zijn...quote:Op dinsdag 25 november 2008 09:23 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik blijf alleen weg uit kroegen waar ik niet wil zijn, zou jij ook moeten doe, communist.
Inflatie? Door een enkel salaris? Die is echt te zot voor woorden...quote:Wel want anderen schieten niets op met inflatie,
Als je een ander wil aanvallen op (vermeend gebrek aan) intelligentieniveau moet je dat wel doen zonder een vrij elementaire taalfout... anders is het alleen maar lachwekkend.quote:Op dinsdag 25 november 2008 11:56 schreef Boris_Karloff het volgende:
Laten we het erop houden dat een mens met waarschijnlijk meer hersenen als jou het geschreven heeft.
Aangezien drugs verboden zijn worden ze niet gebruiktquote:Op dinsdag 25 november 2008 17:42 schreef DS4 het volgende:
[..]
Hoe kan dat nou? Volgens jou was jouw kroeg bedoeld om te roken en aangezien dat niet meer mag...
Als je last hebt van rook zit je overduidelijk in de verkeerde kroeg.quote:Op dinsdag 25 november 2008 17:44 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik weet niet waar jij het vandaan haalt dat ik naar kroegen ga waar ik niet wil zijn...
1 salaris?quote:Inflatie? Door een enkel salaris? Die is echt te zot voor woorden...
Drugspanden worden ook dichtgespijkerd.quote:Op dinsdag 25 november 2008 17:50 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Aangezien drugs verboden zijn worden ze niet gebruikt
Ik kan helemaal geen last hebben van rook, want de horeca is nu rookvrij.quote:Op dinsdag 25 november 2008 17:58 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Als je last hebt van rook zit je overduidelijk in de verkeerde kroeg.
Ik zou zeggen, lees het draadje waar je zelf naar verwees eens goed.quote:1 salaris?
Dan zit je in een droomwereld en de goeie kroeg. Ga zo door, dan roken de normale mensen rustig door.quote:Op dinsdag 25 november 2008 18:27 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik kan helemaal geen last hebben van rook, want de horeca is nu rookvrij.
Ik heb het na 23 topics opgegeven.quote:Ik zou zeggen, lees het draadje waar je zelf naar verwees eens goed.
Dat helpt, coke kost nog maar 25 euro per gram.quote:Op dinsdag 25 november 2008 18:26 schreef DS4 het volgende:
[..]
Drugspanden worden ook dichtgespijkerd.
Nee, ik leef in een droomwereld. Het rookverbod bestaat eigenlijk niet... Toch protesteer je er tegen. Geloofwaardig ook...quote:Op dinsdag 25 november 2008 18:39 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Dan zit je in een droomwereld en de goeie kroeg. Ga zo door, dan roken de normale mensen rustig door.
Ja, als je toen nog steeds niet begreep waar het over ging...quote:Ik heb het na 23 topics opgegeven.
quote:Roken op Koemarkt onveranderd
purmerend - Het rookbeleid in cafés op de Koemarkt in Purmerend blijft zoals het is. Dat houdt in dat sommige caféhouders hun gasten toestaan te roken, terwijl anderen dat niet doen.
Tijdens een vergadering is gisteren gekeken of tot een unaniem beleid kon komen. Dat bleek niet het geval. Arwin Versteijne, van Het Café, laat weten dat de verdeling hierover tussen de kroegbazen te groot is.
Volgens hem zegt de één dat hij roken in het café wel moet toestaan, omdat de klanten anders weglopen. De ander denkt dat het wegblijven van klanten niet te maken heeft met het rookverbod. Zij denken dat het komt door de economische recessie. Het lukten de betrokkenen niet tot elkaar te komen.
Mag je nou nog steeds roken bij de LIndeboom... die man moet nou toch al een boete of 4 hebben? Hij zat al bij de eerste lichtingquote:Rookoproer in Alkmaarse binnenstad
Alkmaar - ,,Dit doe je je collega's niet aan. Zo ga je niet met elkaar om. Wat denkt ie wel, een beetje over onze ruggen lopen te klagen. Wij vallen toch ook niet over zijn manier van bedrijfsvoering?'' Het is wel duidelijk. Co Busch, uitbater van het Alkmaarse café Lindeboom aan het Verdronkenoord, is boos. Hij heeft geen goed woord over voor zijn collega Arjan Alders. Alders is van café Joey's en uitte woensdag zijn ongenoegen in deze krant over zijn buren aan het Waagplein.
Bij enkele cafés daar mag namelijk weer worden gerookt, en Alders vindt dat niet leuk. Sterker, hij is het spuugzat. ,,Ik wil dat de cafés die het rookverbod aan hun laars lappen goed worden aangepakt'', zei hij deze week in de Alkmaarsche Courant. ,,Anders mag er bij mij ook weer gerookt worden.'' En: ,,Het rookbeleid wordt strenger, zegt de regering. Laat ze dan ook direct de daad bij het woord voegen. De Voedsel en Warenautoriteit moet meer controleurs langs sturen.'' Vanuit café Prinsheerlijk komen dezelfde geluiden: ,,Op de bon met die overtreders.''
,,Zijn ze nou helemaal gek. Wij zijn collega's, geen vijanden'', zegt Busch, die het opneemt voor zijn collega's die de asbakken weer op de bar hebben staan. ,,We moeten er allemaal van eten. Dus laat die oncollegiale kreten nou maar achterwege. Daar is niemand bij gebaat. Bovendien bemoei ik me toch ook niet met de manier waarop Alders zijn geld verdient? Daar hoor je mij ook niet over. Laat iedereen nou maar doen wat hem of haar goeddunkt. Hou je mond over de manier waarop een ander zijn zaken regelt. En doe ook geen uitspraken waar je een ander mee zwart maakt. Alders moet gewoon toegeven dat hij last heeft van het rookverbod. Dat hebben we allemaal. En daarom mag je in sommige cafés weer roken. Anders lukt het ze echt niet meer om het hoofd boven water te houden. Maar geef dus niet je buren de schuld dat het bij jou minder goed gaat.''
alweer een spoeddebat en enkel omdat wat schreeuwers het nieuws halenquote:Spoeddebat over rookverbod in horeca
(Novum) - De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over het rookverbod. Een verzoek van de VVD hiertoe kreeg dinsdag steun van de PVV. "Ik wil van de minister weten hoe hij kleine ondernemers uit de brand helpt", zei VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra.
Tussen de vijftienhonderd en drieduizend horecaondernemers dreigen door het rookverbod ten onder te gaan, meldt Koninklijke Horeca Nederland (KNH). Volgens de brancheorganisatie laat de bewindsman deze kleine ondernemers in de kou staan en heeft hij onvoldoende nagedacht over de gevolgen van het rookverbod.
Klink kondigde vorige week aan dat overtreders harder worden aangepakt. Horecaondernemers die de asbakken weer op tafel zetten, begaan voortaan een economisch delict.
"De horeca staat in vuur en vlam", zei Zijlstra. "Het is te gek voor woorden dat andere partijen niet over het onderwerp wensen te spreken", zei Fleur Agema (PVV) die het verzoek van haar collega steunde.
Wanneer het debat wordt gehouden, is onduidelijk. Niet alleen is minister Klink ziek, ook kampt voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet deze week met een overvolle agenda. Het spoeddebat wordt daarom mogelijk gehouden als spoed-algemeen overleg, wat betekent dat het debat niet plaatsvindt in de plenaire zaal maar in commissieverband in een van de belendende zalen.
Diegene die wel rookvrij willen zijn staan juist op een strenge handhaving. Dus als niet iedereen rookvrij wordt dan zullen zij ook de asbakken weer terug zetten, uit angst om klandizie mis te lopen...quote:Op dinsdag 25 november 2008 21:52 schreef Boris_Karloff het volgende:
Hoewel de niet rokers ons toch graag anders willen laten geloven, kan de horeca blijkbaar niet zonder de rokers.
Waarom kunnen degenen die rookvrij zijn, dat niet gewoon blijven en de andere het roken lekker gedogen. Er zouden toch zoveel niet rokers zitten te smachten om uit te gaan. Dat betekent voor die kroegen toch alleen maar extra klanten??
quote:Na tienen komt asbak weer op tafel
VLAARDINGEN - Vlaardingse café-uitbaters zetten sinds een week na 22.00 uur de asbakken weer op tafel.
Ze doen dit omdat andere collega’s in Vlaardingen zich niet aan het rookverbod houden. ,,En dan ontstaat er oneerlijke concurrentie,’’ zegt Ben Trooster, woordvoerder van de Vlaardingse cafés.
Afgelopen weken hebben Trooster en zijn collega’s gemerkt dat sommige klanten liever naar andere cafés in Vlaardingen gaan waar de asbak illegaal op tafel staat. ,,Iedereen wil van het roken af, maar ons probleem is dat er niet gehandhaafd wordt.’’
Trooster vindt de asbakkenactie verder gerechtvaardigd omdat niet voldaan zou zijn aan een aantal voorwaarden voor het invoeren van het rookverbod. Zo zou de overheid met gezwinde spoed meewerken aan het verstrekken van bouwvergunningen voor rookvoorzieningen. Volgens Trooster is dit in Vlaardingen niet het geval. ,,Ikzelf heb in mei een vergunning aangevraagd voor een serre waar kan worden gerookt. Die procedure loopt al zo lang. En dan vind ik het een beetje lullig als klanten naar een ander café gaan waar wel kan worden gerookt of dat ze buiten op straat voor overlast zorgen. Je komt heel veel mensen nu hiermee tegemoet.’’
De actie van de Vlaardingse ondernemers wordt niet gesteund door Koninklijke Horeca Nederland, zegt Trooster, die zelf voorzitter is van de afdeling Zuid-Holland Zuid.
Nu het Vlaardingse initiatief algemeen bekend is geworden, beëindigt Trooster de actie waarschijnlijk. Hij heeft geen zin in een boete van de controleurs van de Voedsel- en Warenkwaliteit.
quote:Kankerbestrijding met bloemen langs rookvrije kroeg
dinsdag 25 november 2008 20:05
(Novum) - KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting trekken dinsdag met bloemen langs rookvrije kroegen. Zij willen dat de discussie over het rookverbod in de horeca weer meer over gezondheid gaat. Het maatschappelijk debat gaat de laatste tijd vooral over het omzetverlies van kleine kroegen, maar de twee organisaties willen de 'goede kant' van rookverbod meer belicht zien.
KWF-directeur Ton Hanselaar en de directeur van de Hartstichting Hans Stam en willen de 'schone' kleine horeca een hart onder de riem te steken met de actie en het signaal uitdragen dat meeroken 'gewoon schadelijk is' en leidt tot kanker en hart- en vaatziekten. Ze hebben er overigens wel begrip voor dat kleine kroegen de asbakken weer op tafel zetten, licht een KWF-woordvoerder toe, hoewel dit wel leidt tot oneerlijke concurrentie.
De gezondheidsfondsen zijn bang dat de gezondheidswinst die de rookvrije horeca sinds 1 juli oplevert naar de achtergrond verdwijnt. In Nederland zouden hierdoor jaarlijks vijfhonderd minder hartinfarcten per jaar voorkomen en het aantal gevallen van (long)kanker en luchtwegaandoeningen flink afnemen. Uit recent onderzoek blijkt dat de concentratie fijnstof in de rookvrije horeca gemiddeld negen keer lager is dan toen er nog werd gerookt.
De twee directeuren beginnen om 10.30 uur bij een kroeg in Nijmegen, en gaan daarna onder meer naar Den Haag.
quote:Kankerinstituut steunt handhaving rookverbod horeca
AMSTERDAM - Longartsen van Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam steunen de strikte handhaving van het rookverbod in de horeca door minister Klink van Volksgezondheid.
Bij 30 procent van alle kankersoorten is roken de oorzaak, aldus dr. Paul Baas, longarts in het NKI-AVL. „Bij longkanker ligt dat aantal drie keer zo hoog; 90 procent van alle gevallen van longkanker is het gevolg van roken.” Per jaar krijgen 20.000 à 25.000 mensen de diagnose kanker te horen als gevolg van roken.
Daarnaast overlijden elk jaar tussen de 100 en de 200 mensen vanwege meeroken. Baas: „Veel mensen weten dat roken het risico op kanker verhoogt, maar zijn vaak onwetend over deze aantallen. Maatregelen die het roken ontmoedigen moeten naar onze mening dan ook zo veel mogelijk worden genomen.”
In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 81.000 mensen kanker vastgesteld, van wie ongeveer 9000 mensen de diagnose longkanker te horen krijgen.
De associatie met nazi's wordt altijd graag gelegd. Snelwegen zijn ook een verschrikkelijk bedenksel.quote:Op dinsdag 25 november 2008 11:08 schreef MikeyMo het volgende:
Gelukkig zijn er ook hele slimme mensen tegen het rookverbod![]()
Bron: http://www.depers.nl/wete(...)-van-sigaret-af.htmlquote:Longziekte helpt roker niet van sigaret af
Ook als langdurige rokers weten dat ze een beginnende longziekte (COPD) hebben en een pijnlijke dood kunnen sterven, blijven ze in het algemeen gewoon doorroken. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Van de langdurige rokers wordt 30 tot 50 procent getroffen door de longziekte COPD, ook bekend als chronische bronchitis en emfyseem. Naar verwachting groeit COPD de komende vijftien jaar wereldwijd uit tot doodsoorzaak nummer drie.
Onderzoeker Daniel Kotz volgde de afgelopen jaren driehonderd rokers met beginnend COPD. Zelfs al wisten de deelnemers dat ze aan de ziekte leden en op termijn een pijnlijke dood zouden sterven als ze doorrookten, dan nog woog dat in de meeste gevallen niet op tegen het kortetermijnvoordeel van een sigaret, aldus Kotz.
Het roken word steeds populairderquote:Naar verwachting groeit COPD de komende vijftien jaar wereldwijd uit tot doodsoorzaak nummer drie.
quote:Op woensdag 26 november 2008 01:15 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Het roken word steeds populairder
Daar zou ik niet te hard van uitgaan; in Nederland wint roken sowieso al niet aan populariteit. Integendeel zelfs. Het aantal rokers daalt gestaag.quote:Op woensdag 26 november 2008 01:15 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Het roken word steeds populairder![]()
Overbodig aangezien je bij de VWA kan aangeven dat je naam niet bij de instantie bekend gemaakt mag worden.quote:Personeel rookcafé kan baas verklikken
DEN HAAG - Werknemers in de horeca die balen dat er op hun werk weer wordt gerookt, kunnen vanaf vandaag hun baas anoniem aangeven.
Antirokerslobby Clean Air Nederland opent een kliklijn op zijn internetsite. De klachten worden doorgegeven aan de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).
Volgens de organisatie balen veel medewerkers in cafés ervan dat hun baas de asbakken weer op tafel zet. „Het rookverbod is er gekomen om hun gezondheid te beschermen,” zegt voorzitter Willem van den Oetelaar. „Maar steeds meer café-eigenaren overtreden openlijk het verbod. Wij krijgen veel klachten van werknemers die niet weten wat ze ertegen moeten doen.”
In de horeca werken circa vijfhonderdduizend mensen. Volgens stichting Stivoro rookt ongeveer 60 procent van hen zelf niet. Van den Oetelaar: „Omdat een paar café-eigenaren veel stennis schoppen, twijfelen steeds meer politici of de wet niet tijdelijk moet worden aangepast.”
De FNV Horecabond heeft amper klachten binnengekregen van werknemers die sinds 1 juli nog in de rook moeten werken. Volgens voorzitter Ben Francooy komt dat doordat ze vooral leden hebben bij hotels en restaurants. „Daar wordt het verbod goed nageleefd,” zegt hij.
De FNV steunt het verbod, omdat het de arbeidsomstandigheden van het personeel verbetert. „Maar we krijgen ook signalen van leden die vrezen voor hun baan nu het café waar ze werken veel omzet verliest.”
Volgens Koninklijke Horeca Nederland balen veel kroegbazen ervan dat collega’s het rookverbod negeren. Zij zijn gedwongen mee te doen, om nog klanten te krijgen.
De kroeg gooien ze nooit direct. Als je baas boete na boete laat opstapelen dan is het niet echt een goede werkgeverquote:Op woensdag 26 november 2008 08:52 schreef Boris_Karloff het volgende:
Lauk, je baas anoniem aangeven. Wat als ze de kroeg dicht gooien, heb je leuk je eigen baan om zeep geholpen. Geweldig initiatief.
quote:Hardere aanpak rookverbod treft tientallen cafés
zondag 23 november 2008 12:43
(Novum) - De politie heeft de afgelopen dagen 'enige tientallen' processen-verbaal uitgeschreven voor horecagelegenheden die het rookverbod hebben overtreden. Dat zei minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zondag in het tv-programma Buitenhof.
Eerder deze week kondigde hij aan dat harder wordt opgetreden tegen overtreders, omdat het een economisch delict betreft. Wie zich houdt aan het verbod kan in de problemen komen omdat de klandizie wegstroomt naar cafés waar wel mag worden gerookt, lichtte Klink toe. De bewindsman benadrukte dat het aan het Openbaar Ministerie is of het tot vervolging komt. Er kunnen boetes tot zestienduizend euro worden opgelegd of een kroeg kan (tijdelijk) worden gesloten.
Klink ging verder kort in op de uitkomst van de zogeheten wiettop, vrijdag in Almere. Daar werd besloten dat Eindhoven een pilot start waarbij bepaalde wietkwekerijen een vergunning krijgen om te kweken en te leveren aan coffeeshops. Kweken is nu verboden. Klink zei 'eerst alles' te willen 'verkennen' voordat hij met een reactie komt. Wel zei hij dat in het regeerakkoord is afgesproken dat het drugsbeleid niet wezenlijk wordt veranderd. "En dit is een wezenlijke verandering."
Neuh, ik geniet gewoon van het tokkievolk wat zich nou begint te roeren omdat hun sjekkie wordt afgepakt...quote:Op woensdag 26 november 2008 10:45 schreef fransbreda het volgende:
jij moet gewoon beginnen met roken pannekoekmo als je je er zo druk om maakt.
Zijn je voorouders soms tabacplukkers geweest ofzo.
Paupers preventief opsluiten!quote:
zonder tabakquote:Op woensdag 26 november 2008 10:56 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Paupers preventief opsluiten!
met zo'n insteling begrijp ik helemaal niet waarom jij zo tegen aparte kroegen bent waar roken toegestaan is. Dat zou jij toch moeten toejuichen. Al dat kansloze paupervolk lekker bij elkaar in hun eigen kroeg en de verheven mensen lekker met zijn allen in hun rookvrije omgeving. Wie heeft dat paupervolk nou eigenlijk nodig. Lekker afzonderen zou ik zeggen, heb je er des te minder last van.quote:Op woensdag 26 november 2008 10:51 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Neuh, ik geniet gewoon van het tokkievolk wat zich nou begint te roeren omdat hun sjekkie wordt afgepakt...
Kansloos paupervolk
quote:Op woensdag 26 november 2008 10:51 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Neuh, ik geniet gewoon van het tokkievolk wat zich nou begint te roeren omdat hun sjekkie wordt afgepakt...
Kansloos paupervolk
Ik dacht dat horeca-personeel allemaal rookte!quote:Op woensdag 26 november 2008 08:52 schreef Boris_Karloff het volgende:
Lauk, je baas anoniem aangeven. Wat als ze de kroeg dicht gooien, heb je leuk je eigen baan om zeep geholpen. Geweldig initiatief.
Zeg! Lijd je aan Alzheimer of zo? Je herhaalt jezelf!quote:Op woensdag 26 november 2008 12:33 schreef fransbreda het volgende:
als je daar je genot van moet krijgen zou ik me toch gaan afvragen wie de pauper is.
Rook eens een lekkere blow dan wordt je miss wat relaxter ipv snachts wakker te liggen omdat er ergens een tokkie het rookverbod negeert.
Hmm vaag.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:40 schreef Gia het volgende:
[..]
Zeg! Lijd je aan Alzheimer of zo? Je herhaalt jezelf!
Nou heh? Lachen!!!quote:Op woensdag 26 november 2008 12:42 schreef Gia het volgende:
De regering, EU, of zo, zou gewoon tabak moeten verbieden.
Wah!! Dat zouden wat topics opleveren!!
Dat is niet haalbaar, maar zou wel een heldere situatie scheppen. In tegenstelling tot de huidige situatie waar bij je het gebruik gaat criminaliseren, maar wel geld aan de verkoop verdient en de productie zelfs subsidieert.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:42 schreef Gia het volgende:
De regering, EU, of zo, zou gewoon tabak moeten verbieden.
Wah!! Dat zouden wat topics opleveren!!
Ja net zoals andere drugs! Alcohol, suiker . . . oh wachtquote:Op woensdag 26 november 2008 12:42 schreef Gia het volgende:
De regering, EU, of zo, zou gewoon tabak moeten verbieden.
Wah!! Dat zouden wat topics opleveren!!
Waar heb ik beweerd dat horecapersoneel ALLEMAAL rookt? verlicht me.quote:Op woensdag 26 november 2008 12:38 schreef Gia het volgende:
[..]
Ik dacht dat horeca-personeel allemaal rookte!
Lees ik hier dat 60 % niet rookt!
Dat komt door de Euro Giaquote:Op woensdag 26 november 2008 12:40 schreef Gia het volgende:
[..]
Zeg! Lijd je aan Alzheimer of zo? Je herhaalt jezelf!
quote:Ludieke actie Astma Fonds in Corenmaet
Het Astma Fonds komt in actie om de asbakken weer uit de cafés te krijgen.
Steeds meer kroegen staan het roken in hun zaak toe en dat vindt het fonds geen goede ontwikkeling.
Directeur Michael Rutgers van het fonds brengt morgen om 17.00 uur een bezoek aan café Corenmaet aan de Havermarkt in Breda om de zaken die het rookverbod wel respecteren een steuntje in de rug te geven. Hij overhandigt de kroegbaas van de Corenmaet een toepasselijk bord voor aan de muur. En hij geeft een rondje van de zaak. Rutgers komt niet alleen. Hij is in gezelschap van een grote groep longpatiënten met aanhang.
Het Astma Fonds wil met deze ludieke actie bereiken dat de overheid streng blijft handhaven. "Het rookverbod komt de gezondheid ten goede. Bovendien kan een grote groep longpatiënten nu genieten van het uitgaansleven."
In het verlengde van de oproep van Bommenlegger, zou ik hier ook wel een antwoord op willen hebben!quote:Op woensdag 26 november 2008 12:36 schreef bloodymary het volgende:
Wat ik me trouwens ook afvraag, er zijn officiele berichtgevingen waarin melding wordt gemaakt dat er maar 1 % omzetverlies is door het rookverbod. Maar hoe weten ze dat dan? Ik ben accountant en heb in mijn clientele twee kleine cafes en een grotere, en bij het boeken van het 3e kwartaal en oktober heb ik geconstateerd dat de omzet echt bijna gehalveerd is. Maar dat hoeven ze verder aan niemand door te geven, alleen aan de belastingdienst per kwartaal, die geheimhoudingsplicht heeft. Dus mijn vraag is, hoe komt de bron aan die omzetcijfers??????
Ben ik het helemaal mee eens. Sommige moeten idd maar eens accepteren dat ziek zijn.quote:Op woensdag 26 november 2008 13:57 schreef bloodymary het volgende:
Wat een gezanik dat Astmafonds. Ik vraag me trouwens af of die figuren die daar nu zijn ooit in de kroeg komen (ook met rookverbod). En soms moet je je beperkingen gewoon accepteren, als ik niet kan lopen, kan ik niet meedoen met de marathon. Belachelijk dat een grote groep onder een klein groepje moet lijden.
quote:Uit recent onderzoek blijkt dat de concentratie fijnstof in de rookvrije horeca gemiddeld negen keer lager is dan toen er nog werd gerookt.
Kunnen de fanatieke rokers hier dan even op reageren, deze wordt ook selectief overgeslagenquote:Daarnaast overlijden elk jaar tussen de 100 en de 200 mensen vanwege meeroken. Baas: „Veel mensen weten dat roken het risico op kanker verhoogt, maar zijn vaak onwetend over deze aantallen. Maatregelen die het roken ontmoedigen moeten naar onze mening dan ook zo veel mogelijk worden genomen.”
Waar zeg ik dat jij dat hebt gezegd?quote:Op woensdag 26 november 2008 13:21 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Waar heb ik beweerd dat horecapersoneel ALLEMAAL rookt? verlicht me.
Misschien heb je een bril nodig, ik heb het nergens over percentages.
Ik vind dat aantal wel meevallen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen aan longkanker sterven is 71 jaar. Het is niet zo dat je op je 40e omvalt omdat je vanaf je 20e in de kroeg hebt meegerookt...quote:Op woensdag 26 november 2008 14:09 schreef Madhouse11 het volgende:
[..]
[..]
Kunnen de fanatieke rokers hier dan even op reageren, deze wordt ook selectief overgeslagen![]()
Met andere woorden : Roep maar dat dit niet wetenschappelijk bewezen is of vraag naar deze bevestiging.
Ik ben trouwens ook benieuwd naar dit bewijs.
Omdat ze dan hun zin krijgen... en het is veel leuker dat gejank te moeten aanschouwen van "ik ga niet meer uit want ik mag niet roken"... "ik wil niet in zo'n kom, dan voel ik me net een vis"quote:Op woensdag 26 november 2008 13:56 schreef Bommenlegger het volgende:
MikeyMo,
je weet altijd overal goed op te reageren.
Op elke post van wie dan ook.
Beetje jammer dat je op deze post NIET reageerd:
"met zo'n insteling begrijp ik helemaal niet waarom jij zo tegen aparte kroegen bent waar roken toegestaan is. Dat zou jij toch moeten toejuichen. Al dat kansloze paupervolk lekker bij elkaar in hun eigen kroeg en de verheven mensen lekker met zijn allen in hun rookvrije omgeving. Wie heeft dat paupervolk nou eigenlijk nodig. Lekker afzonderen zou ik zeggen, heb je er des te minder last van."
Ipv daarvan kom je weer met een copypaste.
Het zou je sieren om te reageren, en niet alleen op de reacties die WEL in je straatje passen...
oh mijn god, je waant je een debater... hoe schattigquote:Op woensdag 26 november 2008 14:20 schreef Bommenlegger het volgende:
"Uit recent onderzoek blijkt dat de concentratie fijnstof in de rookvrije horeca gemiddeld negen keer lager is dan toen er nog werd gerookt."
Dus je zet je niet alleen in voor het rookverbod in de horeca, maar ook voor het terugdringen van het gemotoriseerde verkeer?
Daarover heb ik je nl niet gehoord, terwijl dat een veel groter probleem is dan roken in een kroeg.
Ik wacht het met spanning af Madhouse11.
Leuk dat je de bal meteen weer terugkaatst alvorens daadwerkelijk te reageren, echt een rokerskwaaltje.quote:Op woensdag 26 november 2008 14:20 schreef Bommenlegger het volgende:
"Uit recent onderzoek blijkt dat de concentratie fijnstof in de rookvrije horeca gemiddeld negen keer lager is dan toen er nog werd gerookt."
Dus je zet je niet alleen in voor het rookverbod in de horeca, maar ook voor het terugdringen van het gemotoriseerde verkeer?
Daarover heb ik je nl niet gehoord, terwijl dat een veel groter probleem is dan roken in een kroeg.
Ik wacht het met spanning af Madhouse11.
Sorry, maar wat kan mij jouw username boeien ?quote:Op woensdag 26 november 2008 14:56 schreef Bommenlegger het volgende:
@ sukkel MickeyMo en Madhous11....ik rook niet, nooit gedaan.
Zie mijn naam stelletje losers....
(en omdat ik weet dat jullie dat niet begrijpen...de naam Bommenlegger...legt bommen)
(Eet ff wat en wees niet zo hongerig.)
Dat strookt dan niet met het feit dat we er in deze westerse maatschappij van alles aan doen om de mindervaliden zoveel mogelijk mee te laten draaien in de samenleving in plaats van hun maar weg te laten rotten in hun woningen.quote:Op woensdag 26 november 2008 14:03 schreef Casos het volgende:
[..]
Ben ik het helemaal mee eens. Sommige moeten idd maar eens accepteren dat ziek zijn.
Wat kan mij jouw reactie daarop boeien?quote:Op woensdag 26 november 2008 15:11 schreef Madhouse11 het volgende:
[..]
Sorry, maar wat kan mij jouw username boeien ?
Lekker makkelijk, bommetjes neerleggen en reacties uitlokken om vervolgens , als die reacties ook komen en jou vragen om een inhoudelijke tegenreactie, je te gaan verschuilen achter je username.![]()
Held
quote:Op woensdag 26 november 2008 14:35 schreef Bommenlegger het volgende:
Enne... je weet toch jongen...dit is internet....
Zullen we in plaats van elkaar belachelijk te maken gewoon lekker ontopic blijven en mijn vraag proberen te beantwoorden?quote:Op woensdag 26 november 2008 12:36 schreef bloodymary het volgende:
Wat ik me trouwens ook afvraag, er zijn officiele berichtgevingen waarin melding wordt gemaakt dat er maar 1 % omzetverlies is door het rookverbod. Maar hoe weten ze dat dan? Ik ben accountant en heb in mijn clientele twee kleine cafes en een grotere, en bij het boeken van het 3e kwartaal en oktober heb ik geconstateerd dat de omzet echt bijna gehalveerd is. Maar dat hoeven ze verder aan niemand door te geven, alleen aan de belastingdienst per kwartaal, die geheimhoudingsplicht heeft. Dus mijn vraag is, hoe komt de bron aan die omzetcijfers??????
Ze zouden zelfs extreem rechts gaan stemmen, als die als programma-punt het afschaffen van het rookverbod hebben.quote:Op woensdag 26 november 2008 15:12 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Dat strookt dan niet met het feit dat we er in deze westerse maatschappij van alles aan doen om de mindervaliden zoveel mogelijk mee te laten draaien in de samenleving in plaats van hun maar weg te laten rotten in hun woningen.
Eigenlijk gewoon een asociale gedachtengang dat "jullie pleziertje" (jij rookt niet eens, go figure) voor andermans bewegingsvrijheid gaat.
Onzin, de enige plek waar ik veel gekanker tegenkom is hier. Als ik buiten de kroeg sta is het altijd heel gezellig. En zuurpruimen zoals jij stuur ik snel naar binnen toe, die gaan maar rookvrij staan kankerenquote:Op woensdag 26 november 2008 14:29 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Omdat ze dan hun zin krijgen... en het is veel leuker dat gejank te moeten aanschouwen van "ik ga niet meer uit want ik mag niet roken"... "ik wil niet in zo'n kom, dan voel ik me net een vis"
70 procent van de bevolking rookt. Er is nooit gerept over de volwassenen bevolking.quote:Gezien het feit dat met 70% van de volwassen Nederlandse bevolking die niet rookt, zou niet-roken de norm moeten zijn. Het feit dat kennelijk 80% van de bezoekers van cafe's rookt zegt wel wat over hoe onvriendelijk het kennelijk is naar de niet-rokende Nederlander toe is.
Onderbouw die enorme markt eens? Waar zijn bijvoorbeeld die 800.000 mensen die extra zouden komen?quote:wat dat betreft ook suf dat die kroegeigenaren niet verder kijken dan hun neus lang is. Die zien enkel op korte termijn de rokers wegblijven, maar niet de enorme markt die op lange termijn hun weg naar de horeca kunnen vinden doordat ze de rookwolken niet hoeven te trotseren. En de roker? Die komt dan ook wel weer terug, die blijft niet eeuwig kniezen thuis.
In het begtin werd het rookverbod anders goed nageleefd, tenminste in de enkele kroegen waar ik topen ben geweest. Dat het nu de verkeerde kant op gaat. Tja, dan hadden niet rokers maar meer moeten komenquote:Maar ja, genoeg kroegeigenaren zijn niet pissig omdat die klanten wegblijven, maar omdat ze dan zelf niet meer mogen roken. Dat eerste hebben ze niet eens aan de lijve ondervonden omdat ze de asbakken laten staan...
Zo heb je nou je zin jongen?
Jij bent een BAAS.quote:Op woensdag 26 november 2008 15:14 schreef Bommenlegger het volgende:
[..]
Wat kan mij jouw reactie daarop boeien?
Dat jij erin loopt en dan op deze trieste manier het probeert te verdedigen zegt meer over jou dan over mij.
Jammer joh...neem een voorbeeld aan MickeyMo, die reageert tenminste niet.
Held
Loser.
Was wat vergeten:![]()
Ik ben een rechtsstemmer, niet extreem maar wel rechts. Ik zou in dat geval misschien inderdaad liever CDA gaan stemmen.quote:
Dat is ook maar een wasse neus hoor, ga maar een solliciteren als invalide. Buiten de overheid valt dat vies tegen.quote:Op woensdag 26 november 2008 15:12 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Dat strookt dan niet met het feit dat we er in deze westerse maatschappij van alles aan doen om de mindervaliden zoveel mogelijk mee te laten draaien in de samenleving in plaats van hun maar weg te laten rotten in hun woningen.
Eigenlijk gewoon een asociale gedachtengang dat "jullie pleziertje" (jij rookt niet eens, go figure) voor andermans bewegingsvrijheid gaat.
quote:Op woensdag 26 november 2008 15:40 schreef ethiraseth het volgende:
Ah ja ,het is de schuld van andere mensen als iemand de wet niet naleeft. Als ik een bank overval mag ik dan als excuus gebruiken dat de politie er maar had moeten zijn om me tegen te houden?
Helemaal mee eens en als toevoeging quote ik mij zelf nog even:quote:Op woensdag 26 november 2008 15:29 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Onzin, de enige plek waar ik veel gekanker tegenkom is hier. Als ik buiten de kroeg sta is het altijd heel gezellig. En zuurpruimen zoals jij stuur ik snel naar binnen toe, die gaan maar rookvrij staan kankeren
[..]
70 procent van de bevolking rookt. Er is nooit gerept over de volwassenen bevolking.
Het feit dat 80% van de kroegbezoekers rookt zegt iets over de huidige bezoekers, het zegt niets over de onvriendelijkheid. Hoe weet jij zo zeker dat er veel mensen die vroeger nooit uiitgingen, dat nu wel gaan doen. Misschien zitten veel mensen gewoon liever thuis dan in de kroeg, ongeacht of die kroeg nu rookvrij is of niet. Als dat mensen zijn die niet roken zul je ze in alle onderzoeken van Stivoro tegenkomen als voorstanders van het rookverbod in de horeca omdat ze het wel lekker vinden om rookvrijj uit eten te gaan 1 keer in de maand. Prima, maar dat is zeker niet de doelgroep waar je een kroeg op draaiend kunt houden.
[..]
Onderbouw die enorme markt eens? Waar zijn bijvoorbeeld die 800.000 mensen die extra zouden komen?
Lets face it. De doelgroep blijft hetzelfde, alleen je hebt een deel van die doelgroep weg gejaagd.
[..]
In het begtin werd het rookverbod anders goed nageleefd, tenminste in de enkele kroegen waar ik topen ben geweest. Dat het nu de verkeerde kant op gaat. Tja, dan hadden niet rokers maar meer moeten komen
quote:Op woensdag 26 november 2008 09:30 schreef Casos het volgende:
Allemaal leuk, die berichten over oneerlijke concurrentie, maar als in een straat met kroegen iedereen de asbak weer op tafel zet, zou je juist lekker rookvrij moeten blijven.
Kijkend naar alle berichten en reacties van niet-rokers die ik op het internet lees, moeten dat gouden tijden worden voor die ene rookvrije kroeg. Wat nou oneerlijke concurrentie.
Banken overvallen is altijd al strafbaar geweest, roken in de kroeg is dat pas sinds kort. Daar gaat je vergelijking al mank. De rest zal ik je besparenquote:Op woensdag 26 november 2008 15:40 schreef ethiraseth het volgende:
Ah ja ,het is de schuld van andere mensen als iemand de wet niet naleeft. Als ik een bank overval mag ik dan als excuus gebruiken dat de politie er maar had moeten zijn om me tegen te houden?
ik heb toch best veel rokers horen klagen over het rookverbod... hier en irlquote:Op woensdag 26 november 2008 15:29 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Onzin, de enige plek waar ik veel gekanker tegenkom is hier. Als ik buiten de kroeg sta is het altijd heel gezellig. En zuurpruimen zoals jij stuur ik snel naar binnen toe, die gaan maar rookvrij staan kankeren
Het percentage rokers was in 2005 27,9% Onder jongeren rookte slechts 23% (bron) Dat verschilt allemaal niet zoveel.quote:70 procent van de bevolking rookt. Er is nooit gerept over de volwassenen bevolking.
Het feit dat 80% van de kroegbezoekers rookt zegt iets over de huidige bezoekers, het zegt niets over de onvriendelijkheid. Hoe weet jij zo zeker dat er veel mensen die vroeger nooit uiitgingen, dat nu wel gaan doen. Misschien zitten veel mensen gewoon liever thuis dan in de kroeg, ongeacht of die kroeg nu rookvrij is of niet. Als dat mensen zijn die niet roken zul je ze in alle onderzoeken van Stivoro tegenkomen als voorstanders van het rookverbod in de horeca omdat ze het wel lekker vinden om rookvrijj uit eten te gaan 1 keer in de maand. Prima, maar dat is zeker niet de doelgroep waar je een kroeg op draaiend kunt houden.
Als ik de media bekijk weet ik weel waar die zitten; thuis. Op TV, op de radio, op internet en in de kranten lees ik al vanaf 1 juli niets anders dan "asbakken terug" koppen. Voor de gemiddelde persoon thuis bestaat enkel het beeld dat de horeca bestaat uit met bruine tanden versierde grijze schreeuwlelijkerds die de oorlog hebben verklaard en die roken in hun kroegen toestaan. Als er iets is waar de kroegeigenaren de afgelopen 5 maanden niet aan hebben gedaan is het een positief zelfbeeld neerzetten in de media.quote:Onderbouw die enorme markt eens? Waar zijn bijvoorbeeld die 800.000 mensen die extra zouden komen?
Lets face it. De doelgroep blijft hetzelfde, alleen je hebt een deel van die doelgroep weg gejaagd.
Nou het was vanaf dag 1 heibel. Marina Bosman, de rokerskerk en tal van andere zaken hebben nooit de asbak weggehaald. En doordat zij dat niet deden, werd dat voorbeeld snel en veel gevolgd.quote:In het begtin werd het rookverbod anders goed nageleefd, tenminste in de enkele kroegen waar ik topen ben geweest. Dat het nu de verkeerde kant op gaat. Tja, dan hadden niet rokers maar meer moeten komen
de astmapatient gun de rokers hun pleziertje wel, alleen dat mogen ze doen in de rokersruimte of buiten.quote:Op woensdag 26 november 2008 15:41 schreef Casos het volgende:
[..]
Dat is ook maar een wasse neus hoor, ga maar een solliciteren als invalide. Buiten de overheid valt dat vies tegen.
En je laatste zin kan ik makkelijk omdraaien. Die astmapatient gunt normale mensen hun pleziertje niet. En natuurlijk maar een astmapatient ook de kroeg in, maar niet door in alle kroegen een rookverbod af te dwingen.
Om even aan te geven hoe het is om in een aparte ruimte te moeten gaan roken: je staat aan de bar, maar als je een slok wil van je drankje, moet je óf naar buiten, óf in een aparte ruimte gaan staan. Een oplossing die je op een verjaardag wellicht accepteert, maar niet als je voor je plezier aan het uitgaan bent.quote:Op woensdag 26 november 2008 15:52 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
de astmapatient gun de rokers hun pleziertje wel, alleen dat mogen ze doen in de rokersruimte of buiten.
Heb je nu nog steeds niet door dat dit soort argumenten helemaal niet pleiten voor een algeheel rookverbod in de horeca?quote:Op woensdag 26 november 2008 15:52 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
de astmapatient gun de rokers hun pleziertje wel, alleen dat mogen ze doen in de rokersruimte of buiten.
jij gaat niet voor je plezier naar een verjaardag? Was er van het weekend nog op een. Heb idd geen moment een zuur gezicht gezin als men naar het balkon ging om te roken.quote:Op woensdag 26 november 2008 16:03 schreef Casos het volgende:
[..]
Om even aan te geven hoe het is om in een aparte ruimte te moeten gaan roken: je staat aan de bar, maar als je een slok wil van je drankje, moet je óf naar buiten, óf in een aparte ruimte gaan staan. Een oplossing die je op een verjaardag wellicht accepteert, maar niet als je voor je plezier aan het uitgaan bent.
Een ander soort plezier als dat ik naar een kroeg ga, alhoewel het afhankelijk is van wie er jarig is.quote:Op woensdag 26 november 2008 16:13 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
jij gaat niet voor je plezier naar een verjaardag? Was er van het weekend nog op een. Heb idd geen moment een zuur gezicht gezin als men naar het balkon ging om te roken.
dat is er niet, er zijn tal van kroegen met een (grote) rookruimte.quote:Op woensdag 26 november 2008 16:09 schreef Chewie het volgende:
[..]
Heb je nu nog steeds niet door dat dit soort argumenten helemaal niet pleiten voor een algeheel rookverbod in de horeca?
En dat enkel omdat ik jullie op zijn minst nog een rookruimte gun? Kijk ik snap dat er gerookt moet worden en een rookruimte zorgt er tenminste voor dat vriendengroep niet wordt gesplitst.quote:Toch wel bijzonder, elk argument die jij tot nu toe aangedragen hebt en waarvan je waarschijnlijk ook denkt dat het jouw standpunt bevestigt pleiten net zo goed voor gescheiden horeca (dus rook en rookvrije horeca).
Klopt... meer dan 60 jaar roken in de kroeg krijg je er niet zo uit he. En zodra vriendengroepen voor een deel uit rokers bestaan krijg je weer dat de niet-rokers (zoals we dat al die jaren gewend zijn) in de rook gaan zitten. Doe je dat niet krijg je telkens mensen die op staan om buiten te gaan roken, chagarijnig worden. Een ontevreden roker is immers een onrust-stoker.quote:Je argument dat rookvrije horeca niet uitkan met rook horeca bewijst alleen maar dat er onvoldoende vraag is naar rookvrije horeca.
Waarom wel pleiten voor rookruimtes maar zo tegen apparte rookkroegen? Verreweg de meeste niet-rokers die ik ken en mee op stap ging zaten ook niet te wachten op rookvrije horeca en zij blijven nu ook weg op de vaste vrijdagavond omdat de sfeer weg is, zij zouden dus eerder kiezen voor een rookkroeg dan een kroeg met een apparte rookruimte. Dat de sfeer weg is rekenen ze de rokers ook niet aan zoals jij en vele anti-rokers hier doen maar het verbod waar zij ook niet om gevraagd hebben.quote:Op woensdag 26 november 2008 16:33 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
dat is er niet, er zijn tal van kroegen met een (grote) rookruimte.
[..]
En dat enkel omdat ik jullie op zijn minst nog een rookruimte gun? Kijk ik snap dat er gerookt moet worden en een rookruimte zorgt er tenminste voor dat vriendengroep niet wordt gesplitst.
Jij vind het nogal prettig om jezelf als slachtoffer neer te zetten is het niet?quote:Klopt... meer dan 60 jaar roken in de kroeg krijg je er niet zo uit he. En zodra vriendengroepen voor een deel uit rokers bestaan krijg je weer dat de niet-rokers (zoals we dat al die jaren gewend zijn) in de rook gaan zitten. Doe je dat niet krijg je telkens mensen die op staan om buiten te gaan roken, chagarijnig worden. Een ontevreden roker is immers een onrust-stoker.
Ik vind dit eigenlijk al zoiets belachelijks.. vriendengroepen die worden gesplitst omdat er gerookt moet wordenquote:Op woensdag 26 november 2008 16:33 schreef MikeyMo het volgende:
En dat enkel omdat ik jullie op zijn minst nog een rookruimte gun? Kijk ik snap dat er gerookt moet worden en een rookruimte zorgt er tenminste voor dat vriendengroep niet wordt gesplitst.
quote:Sterrenrestaurants zetten roker in de kou
Op dinsdag 25 november zijn de Michelinsterren van 2009 uitgereikt. In de 83 met een ster bekroonde restaurants is culinair gezien natuurlijk niets mis. HierMagHetWel vroeg zich af of het sinds het rookverbod naast voortreffelijk eten ook nog steeds goed roken is bij deze topzaken.
Uit onze telefonische rondgang langs een aantal door topchefs gerunde zaken bleek dat wie wil roken bij een toptent van een koude kermis thuiskomt.
In geen enkele van de door HierMagHetWel benaderde restaurants kan ongestraft binnen een sigaartje worden opgestoken. Bij elk sterrenrestaurant wordt de roker naar buiten gestuurd en bij slechts twintig procent van de zaken is er gezorgd voor terrasverwarming.
Kennelijk heeft het inrichten van een rookruimte geen prioriteit bij toprestaurants.
En daar gaat het hier in deze topicreeks allang niet meer over. Het gaat met name nog om de kroeg, waar roken nu eenmaal mee verbonden is, hoe hard sommige personen ook blijven roepen dat dat niet zo is.quote:Op woensdag 26 november 2008 16:50 schreef Taurus het volgende:
En terecht, roken met smaak gaan niet samen
Blijkbaar welquote:Op woensdag 26 november 2008 17:06 schreef Taurus het volgende:
Er zijn 21 topics met dezelfde discussie over and over again, 1 offtopic reactie van mij valt daartussen absoluut niet op. En zo offtopic is het niet. Want roken is met kroegen verbonden, maar kan uiteraard losweken. ook al roepen sommige personen dat dat niet zo is. Er was wel meer verbonden met dingen vroeger, voor we wisten wat de uitwerking van die dingen was. Tijden veranderen, en bij een dusdanig slechte gewoonte als roken is het eigenlijk verbazend dat het nog bestaat. Maar daar komt het verslavende effect weer om de hoek kijken.
Is ook logisch... Die dwangmatige rokers vind je vooral onder de tokkies en die vinden geen reet aan een sterrentent. Die gaan liever naar een vreetschuur.quote:
Jij vindt dat een overheidstaak?quote:Op woensdag 26 november 2008 16:33 schreef MikeyMo het volgende:
En dat enkel omdat ik jullie op zijn minst nog een rookruimte gun? Kijk ik snap dat er gerookt moet worden en een rookruimte zorgt er tenminste voor dat vriendengroep niet wordt gesplitst.
En daarom is het drinken van alcohol en het roken geen van beide verboden. Je mag roken en je mag drinken, zoveel je wilt. Alleen als tengevolge van je rook- of drinkgedrag je overlast veroorzaakt voor anderen, dan mag het niet meer.quote:Op woensdag 26 november 2008 17:11 schreef Casos het volgende:
[..]
Blijkbaar wel.
Tijden veranderen, maar in de kroeg staat de tijd stil. Het leven op zich is al schadelijk, dood gaan we allemaal. Sommige wat eerder, al dan niet door roken. Maar laat mensen de keus. Alcohol is ook schadelijk en verslavend, alleen niet direct voor omstanders.
Tot hier ben ik het met je eens.quote:Op woensdag 26 november 2008 18:27 schreef Gia het volgende:
[..]
En daarom is het drinken van alcohol en het roken geen van beide verboden. Je mag roken en je mag drinken, zoveel je wilt. Alleen als tengevolge van je rook- of drinkgedrag je overlast veroorzaakt voor anderen, dan mag het niet meer.
En hier verschillen we van mening, want in de meeste kroegen die ik ken, veroorzaakte roken geen overlast. De mensen stonden er allemaal vrijwillig, het merendeel rookte en diegene die niet rookten ervaren het niet als overlast. Totdat jij naar binnen wil (of ieder ander die er wel hinder aan ondervindt), maar dan nog, je hoeft niet overal naar binnen. Zeker niet als je er overlast ondervindtquote:Als je bezopen in de kroeg anderen lastig valt, wordt je eruit gezet.
Als je rookt in een kroeg, veroorzaak je per definitie overlast, en hoor je er ook uit gezet te worden.
Zo simpel!!
En als je niet kan roken dan zanik je dus ook niet? Of meet je dan ineens met een andere standaard?quote:Op woensdag 26 november 2008 13:57 schreef bloodymary het volgende:
Wat een gezanik dat Astmafonds. Ik vraag me trouwens af of die figuren die daar nu zijn ooit in de kroeg komen (ook met rookverbod). En soms moet je je beperkingen gewoon accepteren, als ik niet kan lopen, kan ik niet meedoen met de marathon. Belachelijk dat een grote groep onder een klein groepje moet lijden.
eh nee, niet echtquote:Op woensdag 26 november 2008 17:11 schreef Casos het volgende:
[..]
Blijkbaar wel.
Tijden veranderen, maar in de kroeg staat de tijd stil.
Nog steeds genoeg keus. Roken is niet verboden ofzo ondanks de naam "rookverbod"quote:Het leven op zich is al schadelijk, dood gaan we allemaal. Sommige wat eerder, al dan niet door roken. Maar laat mensen de keus.
Klopt als een bus. En alcohol is ook niet direct schadelijk, danwel irriterend voor omstanders. Overigens is het percentage alcoholverslaafden in Nederland zond rond de 800.000. Redelijk hoog getal, maar nog altijd een schijntje vergeleken bij bijna 4 miljoen rokers..quote:Alcohol is ook schadelijk en verslavend, alleen niet direct voor omstanders.
Met de argumenten die gebruikt worden voor het rookverbod kan je alles verbieden, ook alcohol.quote:Op woensdag 26 november 2008 21:12 schreef Halcon het volgende:
Nu gaat het weer over alcohol. Natuurlijk moet alcoholmisbruik en overlast n.a.v. overmatige alcoholgebruik aangepakt worden, maar het gaat hier toch echt over het rookverbod, niet over alcohol.
Dan ga jij fijn alcohol verbieden en gaan we hier verder over het rookverbod. Het is te simpel om argumenten van het ene verbod maar te gebruiken voor een ander voorgenomen verbod.quote:Op woensdag 26 november 2008 21:29 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Met de argumenten die gebruikt worden voor het rookverbod kan je alles verbieden, ook alcohol.
Of je argumenten zijn goed of ze zijn het niet. Precies hetzelfde argument gebruiken voor rook maar niet voor alcohol is hypocriet, lachwekkend en dom.quote:Op woensdag 26 november 2008 21:33 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dan ga jij fijn alcohol verbieden en gaan we hier verder over het rookverbod. Het is te simpel om argumenten van het ene verbod maar te gebruiken voor een ander voorgenomen verbod.
Roken en alcohol vergelijken is lachwekkend en dom.quote:Op woensdag 26 november 2008 21:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Precies hetzelfde argument gebruiken voor rook maar niet voor alcohol is hypocriet, lachwekkend en dom.
Het vergelijken van roken en alcohol is lachwekkend, hypocriet en dom.quote:Op woensdag 26 november 2008 21:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Of je argumenten zijn goed of ze zijn het niet. Precies hetzelfde argument gebruiken voor rook maar niet voor alcohol is hypocriet, lachwekkend en dom.
Ik ben het met je eens dat het naar buiten jagen van de rokers onlogisch is, want dan val je mensen lastig die er NIET voor kiezen naar de kroeg te gaan.quote:Op woensdag 26 november 2008 21:54 schreef Halcon het volgende:
[..]
Het vergelijken van roken en alcohol is lachwekkend, hypocriet en dom.
By the way: op straat drinken is vaak verboden evenals openbare dronkenschap. Kortom: roken in het openbaar helemaal verbieden. Nu jij weer.
quote:Op woensdag 26 november 2008 22:01 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik ben het met je eens dat het naar buiten jagen van de rokers onlogisch is, want dan val je mensen lastig die er NIET voor kiezen naar de kroeg te gaan.
Roken buiten verbieden en alleen binnen toestaan.
Zodat iedere onschuldige voorbijganger er last van heeft.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:10 schreef Halcon het volgende:
[..]
Rokers staan net voor de kroeg te paffen.
Een kroeg is geen openbare gelegenheid, dus kunnen de rokers daar naartoe.quote:Roken buiten verbieden zou overigens een prima oplossing zijn. Dan mag je niet meer roken in het openbaar en ook niet in openbare gelegenheden.
Of in de kroeg.quote:Als je wilt roken, dan rook je maar in je eigen huis.
Roken in de kroeg mag weerquote:Zo moeilijk is het niet om tijdens het uitgaan of tijdens het winkelen een paar uurtjes zonder kankerstokje vol te houden. een gelegenheid op te zoeken waar je wilt zijn.
We hebben een oplossing!
Dus ook in het openbaar verbieden, zodat onschuldige voorbijgangers er geen last meer van hebben en ook in de kroeg zodat onschuldige kroeggangers er ook geen last meer van hebben.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:19 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Zodat iedere onschuldige voorbijganger er last van heeft.
[..]
Een kroeg is geen openbare gelegenheid, dus kunnen de rokers daar naartoe.
[..]
Of in de kroeg.
[..]
Roken in de kroeg mag weer
Onschuldige kroeggangers bestaan niet. Niemand komt per ongeluk in een kroeg drugs gebruiken.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:21 schreef Halcon het volgende:
[..]
Dus ook in het openbaar verbieden, zodat onschuldige voorbijgangers er geen last meer van hebben en ook in de kroeg zodat onschuldige kroeggangers er ook geen last meer van hebben.
Dat maakt de uitbater van de kroeg zelf wel uit.quote:
Rookverbod in de horeca, rookverbod in openbare gelegenheden, rookverbod op straat. Roken doe je maar fijn thuis als je het echt niet laten kunt.![]()
![]()
Kijk, ondernemers die zich wél aan de wet kunnen houden en op veranderingen creatief inspelen. Dit soort ondernemers verdienen gewoon een voortbestaanquote:Ook in Nero wordt weer een sigaartje opgestoken
bergen - Grand-café Nero heeft vanaf vrijdag een afgesloten rookruimte voor haar klanten. De eerste etage van het bekende Bergense café aan de Breelaan is verbouwd tot een rookclub.,,De bezoekers kunnen er probleemloos genieten van een hapje, een drankje en een sigaartje'', zo geeft eigenaar Nico Leeuwenkamp aan.
Leeuwenkamp verduidelijkt zijn het concept. ,,De rookclub is een afgesloten ruimte met mooie fauteuils. Via de intercom kunnen bezoekers een hapje of een glaasje champagne bestellen. Met een lift worden de spullen naar de eerste etage gebracht. De klanten moeten het dienblad zelf uit de lift pakken.''
Het personeel van Nero hoeft de gesloten ruimte daardoor niet in, waardoor Leeuwenkamp het rookverbod in horecagelegenheden op listige wijze omzeilt. ,,In deze tijd, waarin types als minister Klink het voor zeggen hebben, moet je creatief zijn. Bij Nero zijn 35 mensen in dienst en die wil ook graag behouden. Dan moet ik de klanten wel aan me binden. Er zijn zat kroegen waar ze de asbakken op tafel zetten, maar daar doe ik niet aan mee.''
Je werd met helemaal niets geconfronteerd, je komt niet per ongeluk in een kroeg.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:29 schreef Halcon het volgende:
In een kroeg werd je tot voor kort wel geconfronteerd met schadelijke rook van sigaretten. Nu niet meer
Je loopt er ook niet per ongeluk voorbij en dat was volgens jou wel reden om roken te verbieden. Je praat dus poep.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:48 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Je werd met helemaal niets geconfronteerd, je komt niet per ongeluk in een kroeg.
Wel fijn om ook eens andere geluiden te horen dan enkel verhalen over schreeuwende kroegbazen die de asbakken terugzetten. Uiteindelijk zullen zij er ook aan moeten geloven denk ik zo. Als er nu in ene besloten zou worden dat de rookruimtes weer opgedoekt kunnen worden omdat er weer gerookt mag worden is dat niet eerlijk naar d emensen toe die al die tijd aan de wettelijke eisen hebben voldaan en hebben geinvesteerd...quote:Rookverbod zorgt ook in Hillegom voor omzetdalingen
27 november 2008
HILLEGOM - Het rookverbod in de horeca zorgt voor heel wat discussie door het hele land. Ook bij de Hillegomse horecaondernemers is het een heet hangijzer. De ondernemers zijn het over een ding eens, deze beslissing van de overheid kost niet alleen veel omzet, maar haalt ook de gezelligheid uit de bedrijven weg.
Jeroen Muller van café Puntje Puntje legt uit waarom het minder gezellig is. "Er wordt steeds meer rondgelopen dan voorheen omdat de klanten telkens naar de rokersruimte gaan. Hierdoor gaan gesprekken verloren en het gebeurt nogal eens dat iemand zijn plek bezet is als hij terug komt. Kortom, het is er allemaal niet leuker op geworden".
Gezelligheidsrokers
In eerste instantie had Muller in zijn café geen rokersruimte en haalde hij alleen de asbakken weg, maar daar is verandering in gekomen. "Je moet toch meegaan. Er blijkt welzeker behoefte te bestaan aan een rokersruimte. En zeker nu het kouder wordt kun je mensen niet buiten laten staan. Gelukkig hebben wij een jonge klantenkring waar veel beginnende rokers en gezelligheidsrokers bij zitten, dus zal het wel loslopen, maar toch merken ook wij dat het omzet scheelt. Het is simpelweg minder druk in de horeca."
Omzetverlies
Volgens Nico Verhaar van café Gewoon Gezellig heeft hij een omzetverlies van 30 procent sinds het rookverbod is ingegaan. "In het begin viel het nog wel mee omdat we buiten een terras hadden waar de rokers even konden gaan zitten. Het terras is sinds 15 oktober echter weg. Ik heb bij de gemeente een vergunning aangevraagd, echter tevergeefs. Ik mag wel kachels plaatsen, maar geen stoelen. Wat heeft dat dan voor nut, het is zo krom allemaal."
Eerder weg
Suzanne Bos van BBQ restaurant Hillegom heeft geen overdreven last van het rookbeleid, maar merkt het wel. "Je hoort de mensen wel mopperen als ze tussen het eten door naar buiten moeten om te roken. Dat doen ze hier gewoon voor de deur, maar daarna gaan ze weer naar binnen om verder te eten. Je merkt wel dat als het regent de mensen eerder weg gaan, omdat ze dan gewoon trek hebben gekregen in een sigaretje. Tijdens het wachten op een spies werd normaliter ook een sigaret gerookt, dat hoort er gewoon bij."
Rokershok
Rob van Looij van cafe Murphy's Law is druk bezig met het verbouwen van de zaak. Tijdens deze verbouwing wordt duidelijk rekening gehouden met het rookverbod. "We hebben achter de zaak een stenen rokershok neergezet, waar de mensen een peuk kunnen roken. We hebben het expres klein gehouden, zodat de klanten er niet blijven hangen. Dat is zonde van het café-idee, dan zitten ze met zijn allen in een keet en is de gezelligheid in de zaak weg. Dat hok is er gewoon voor een smoking moment, zoals dat momenteel populair heet'. Ook Van Looij is zeker niet blij met het rookverbod. 'Het kost omzet. Ik vind dat er gewoon luchtmetingen moeten worden verricht in horecazaken. Dan kunnen de eigenaren een luchtafzuiging plaatsen en dan ben je voor een tienduizend euro klaar, maar dan is wel je cafe gered."
Dus juist wel binnen roken. Je moet beter lezen.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:49 schreef Halcon het volgende:
[..]
Je loopt er ook niet per ongeluk voorbij en dat was volgens jou wel reden om roken buiten te verbieden.
Jij moet beter lezen. Je komt volgens jou niet onschuldig in een kroeg, maar loopt er wel onschuldig langs. Roken levert overlast op voor voorbijgangers en daarom moet het verboden worden volgens jou. Misschien moet je je eigen onzin wat beter lezen.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:52 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dus juist wel binnen roken. Je moet beter lezen.
En de ondernemers die de ruimte en/of het geld daarvoor niet hebben kunnen zonder pardonquote:Op woensdag 26 november 2008 22:46 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Kijk, ondernemers die zich wél aan de wet kunnen houden en op veranderingen creatief inspelen. Dit soort ondernemers verdienen gewoon een voortbestaan
Ik stelde dat het onlogisch is om de rokers naar buiten te jagen, ja. Ik weet echt wel wat ik post, slimpie.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:53 schreef Halcon het volgende:
[..]
Jij moet beter lezen. Je komt volgens jou niet onschuldig in een kroeg, maar loopt er wel onschuldig langs. Roken levert overlast op voor voorbijgangers en daarom moet het verboden worden volgens jou. Misschien moet je je eigen onzin wat beter lezen.
Gewoon bij de voordeur tegenhouden... Goed idee!quote:Op woensdag 26 november 2008 22:58 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik stelde dat het onlogisch is om de rokers naar buiten te jagen
De anti-rokers tegenhouden, lijkt me een stuk logischer.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:59 schreef DS4 het volgende:
[..]
Gewoon bij de voordeur tegenhouden... Goed idee!
Dat verbaast mij niets, maar sterkt mij in mijn opvatting. Ik zou me pas zorgen maken als jij het met mij eens bent.quote:Op woensdag 26 november 2008 23:02 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De anti-rokers tegenhouden, lijkt me een stuk logischer.
quote:Op woensdag 26 november 2008 22:58 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik stelde dat het onlogisch is om de rokers naar buiten te jagen, ja. Ik weet echt wel wat ik post, slimpie.
Natuurlijk niet. Ze gaan vrijwillig naar binnen. Als ze ergens last van hebben zijn ze op de verkeerde plek.quote:Op woensdag 26 november 2008 23:06 schreef Halcon het volgende:
[..]
En daarom moest het buiten roken verboden worden. Goed plan natuurlijk, maar als mensen in de buitenlucht er last van hebben dan hebben ze dat binnen helemaal.
Ze lopen er ook vrijwillig langs.quote:Op woensdag 26 november 2008 23:12 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Natuurlijk niet. Ze gaan vrijwillig naar binnen. Als ze ergens last van hebben zijn ze op de verkeerde plek.
Dan mag de kroegeigenaar ze ook dwingen een consumptie te nuttigen tegen de normale prijs + 15% terras belasting, ze lopen vrijwillig langs.quote:Op woensdag 26 november 2008 23:14 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ze lopen er ook vrijwillig langs.
Onder het mom van kijken is kopen.quote:Op woensdag 26 november 2008 23:18 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dan mag de kroegeigenaar ze ook dwingen een consumptie te nuttigen tegen de normale prijs + 15% terras belasting, ze lopen vrijwillig langs.
Ja, we gingen toch ook niet staan janken toen bedrijven die kinderarbeid inzetten failliet gingen toen dat verboden werd? Woeptifuckingdoe er gaan wat bedrijven failliet door nieuwe regelgeving. So fucking what. Als rokers hun sigaret belangrijker vinden dan al het andere wat een kroeg biedt is dat heel jammer voor die kroeg, maar dan houdt het op en hebben ze hun bestaansrecht verloren. Opgeruimd staat netjes. Er is geen grondrecht op het hebben van een bedrijf en deze ten alle tijden financieel gesteund zien worden door de overheid.quote:Op woensdag 26 november 2008 22:54 schreef Specularium het volgende:
[..]
En de ondernemers die de ruimte en/of het geld daarvoor niet hebben kunnen zonder pardon
de tering krijgen, zoveel was al duidelijk ja.
p'cies. Er wordt een beeld gecreëerd dat elke kroeg op uitsterven staat, terwijl dat naar eigen zeggen van de anti-horeca-groepjes max 3000 zijn. Stel dat dat zo is... dan is dat aantal 1/3e van het aantal mensen wat bijvoorbeeld per jaar longkanker krijgt. En het grappige is dat dat getal van 10.000 door diezelfde tegenstanders weg wordt gebagetaliseerd onder het mom van... ach, dat zijn niet zoveel mensen (want dood ga je toch)...quote:Op donderdag 27 november 2008 07:53 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Ja, we gingen toch ook niet staan janken toen bedrijven die kinderarbeid inzetten failliet gingen toen dat verboden werd? Woeptifuckingdoe er gaan wat bedrijven failliet door nieuwe regelgeving. So fucking what. Als rokers hun sigaret belangrijker vinden dan al het andere wat een kroeg biedt is dat heel jammer voor die kroeg, maar dan houdt het op en hebben ze hun bestaansrecht verloren. Opgeruimd staat netjes. Er is geen grondrecht op het hebben van een bedrijf en deze ten alle tijden financieel gesteund zien worden door de overheid.
Rokers die én niet meer naar de kroeg gaan én hier komen janken dat het zo zielig is dat die "gezellige kleine kroegen" failliet gaan wegens gebrek aan klanten.
Ah, gezellig, onze deeltijdliberaal is er ook weer.quote:Op woensdag 26 november 2008 21:53 schreef DS4 het volgende:
Roken en alcohol vergelijken is lachwekkend en dom.
Nietes.quote:Dronkenschap is in het openbaar overigens gewoon verboden.
quote:Minder fijnstof in cafés na het rookverbod
EINDHOVEN - Zwaar wetenschappelijk bewijs mag het niet genoemd worden. Maar vier studenten van de Fysicawinkel, een onderdeel van de faculteit Natuurkunde van de Technische Universiteit Eindhoven, deden een fijnstofmeting in kroegen. Voor en na de invoering van het rookverbod meetten ze hoeveel fijnstof er hing in zeven cafés aan het Stratumseind in Eindhoven.
De metingen werden verricht met een fijnstofdeeltjesteller. Na ingang van het rookverbod werd twee keer gemeten, onder gelijke omstandigheden. "We wilden testen wat de effecten zijn van .het rookverbod, of het echt verschil maakt", zegt student Gerrit Sitters, die bij de Fysicawinkel werkt. En wat blijkt: de hoeveelheid fijnstof was in rookvrije zaken gemiddeld 75 procent lager.
De uitkomst is opmerkelijk: "We hadden wel een afname verwacht, maar niet zoveel", zegt Switters. Een van de conclusies is dat fijnstof lang blijft hangen. "Vlak na het rookverbod bleek dat de afname heel gering was. Toen we een maand later terugkwamen, was er wél sprake van een significant verschil." Dat rooklucht verdwijnt is dus geen indicatie dat de schadelijke stoffen zijn verdwenen. Sitters: "Het helpt niet dat er een halve week wel en halve week niet mag worden gerookt.
Wel maakt een goede ventilatie een groot verschil." Verder zijn de grootte van de zaak en het aantal gasten van invloed op de fijnstofresultaten. Eén van de cafés waar de metingen werden verricht is Altstadt. Daar werd een afname van tachtig procent waargenomen, een van de beste scores.
Eigenaar Twan van Zwam noemt het een opvallende uitslag. "Straks kunnen de gasten nog beter binnen dan buiten staan", grapt hij. De kroegbaas zegt dat hij een goede ventilator heeft; dat is een van de factoren waardoor het fijnstofniveau in het café zo laag is.
Van Zwam: "Het is natuurlijk wel een goede ontwikkeling voor de mensen die binnen staan. Ik moet de Technische Universiteit gewoon gelijk geven als het gaat om de gezondheid van mensen. Maar voor het sociale verkeer is het rookverbod geen verbetering."
quote:Dikke boetes rookcafe's volgen
Horecaondernemers die het rookverbod na twee boetes blijven overtreden, riskeren in het vervolg een maximale boete van 18.500 euro.
Daarbij kan hun zaak een tijd worden stilgelegd. Dat blijkt uit een publicatie donderdag van de Voedsel- en Warenautoriteit en het Openbaar Ministerie.
Strenger
Eerder deze maand is met de ministeries van VWS en Justitie afgesproken dat strenger zal worden toegezien op naleving van het verbod. In dat kader wordt een overtreding gezien als economisch delict, waar hogere straffen op staan dan de boetes die tot voor kort werden uitgedeeld.
Logisch, de lucht word beter met 30% minder bezoekers.quote:"Vlak na het rookverbod bleek dat de afname heel gering was. Toen we een maand later terugkwamen, was er wél sprake van een significant verschil."
[...]
Verder zijn de grootte van de zaak en het aantal gasten van invloed op de fijnstofresultaten
Ik dacht dat de wet gehandhaafd moest worden? Er was toch afgesproken dat de VWA voor de handhaving zou zorgen door middel van boetes?quote:Op donderdag 27 november 2008 11:09 schreef MikeyMo het volgende:
Dikke boetes rookcafe's volgen
Horecaondernemers die het rookverbod na twee boetes blijven overtreden, riskeren in het vervolg een maximale boete van 18.500 euro.
Daarbij kan hun zaak een tijd worden stilgelegd. Dat blijkt uit een publicatie donderdag van de Voedsel- en Warenautoriteit en het Openbaar Ministerie.
Strenger
Eerder deze maand is met de ministeries van VWS en Justitie afgesproken dat strenger zal worden toegezien op naleving van het verbod. In dat kader wordt een overtreding gezien als economisch delict, waar hogere straffen op staan dan de boetes die tot voor kort werden uitgedeeld.
Gewoon bij de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit)quote:Op donderdag 27 november 2008 12:07 schreef RedGuy het volgende:
Bestaat er ook iets van een klik-lijn voor het rookverbod?
Ik ken genoeg kroegen hier in de regio die ik dan kan verlinken..
Nee, dat heeft de kroeg ondertussen wel extra verdient door miljoenen niet-rokers die nu de kroegen bezoeken.quote:Op donderdag 27 november 2008 12:01 schreef MikeyMo het volgende:
18.500,- Zit dat niet onderhand al in de gemiddelde fooienpot?
Die kennelijk maar voor 1% van de omzet zorgden.quote:Op donderdag 27 november 2008 11:30 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Logisch, de lucht word beter met 30% minder bezoekers.
Natuurlijk staat 18.500 euro in verhouding er zijn ondernemers die wel investeren in hun zaak een een rookruimte laten bouwen. de overtreder spaart die kosten uit en heeft ook nog eens de 30 % meer omzet die ze zeggen anders mis te lopen.quote:Op donderdag 27 november 2008 11:24 schreef Boze_Appel het volgende:
Ja, 18.500 staat natuurlijk ook geheel in verhouding met het vergrijp. Wat een stelletje fascisten. De maffia is stukken goedkoper.
Ja, of de rechter bepaalt dat het geen economisch delict kan zijn.quote:Op donderdag 27 november 2008 14:12 schreef vipergts het volgende:
Ik denk dat met deze sancties de horeca 'helden' heel snel terug komen op hun besluit om de asbakken weer op tafel te zetten.
Ik ken de wet niet van buiten maar neem je als ondernemer dat risico. Uiteindelijkleg je het toch af als ondernemer tegen de overheid. Niet dat dit altijd goed is maar dit geval moet desnoods met harde hand de kop in worden gedrukt.quote:Op donderdag 27 november 2008 14:19 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ja, of de rechter bepaalt dat het geen economisch delict kan zijn.
Ik deel je verbazing, net als je mening. Het blijven argumenten van het niveau 'als je niet wilt roken, ga je maar niet naar de kroeg/naar een rookvrije kroeg' en 'roken hoort bij de kroeg, hoort bij gezelligheid', etc. Ik vraag me serieus af wanneer mensen eens verder in de toekomst leren te kijken. Roken zal alleen maar minder populair en minder geaccepteerd worden.quote:Op donderdag 27 november 2008 08:56 schreef Montagui het volgende:
21 topics al! En in al die topics is er nog geen enkel valide argument gepresenteerd waarom het rookverbod teruggedraaid moet worden.![]()
Ergens ben je het er dus wel mee eens dat roken in de kroeg hoort. Anders zouden we ook niet in de toekomst hoeven te kijken.quote:Op donderdag 27 november 2008 14:49 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Ik deel je verbazing, net als je mening. Het blijven argumenten van het niveau 'als je niet wilt roken, ga je maar niet naar de kroeg/naar een rookvrije kroeg' en 'roken hoort bij de kroeg, hoort bij gezelligheid', etc. Ik vraag me serieus af wanneer mensen eens verder in de toekomst leren te kijken. Roken zal alleen maar minder populair en minder geaccepteerd worden.
Maar waar blijven de argumenten voor het rookverbod vraag ik me dan af?quote:Op donderdag 27 november 2008 14:49 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Ik deel je verbazing, net als je mening. Het blijven argumenten van het niveau 'als je niet wilt roken, ga je maar niet naar de kroeg/naar een rookvrije kroeg' en 'roken hoort bij de kroeg, hoort bij gezelligheid', etc. Ik vraag me serieus af wanneer mensen eens verder in de toekomst leren te kijken. Roken zal alleen maar minder populair en minder geaccepteerd worden.
Roken in de kroeg wordt inderdaad (nog) door heel veel mensen normaal gevonden, of gezien als iets dat er vanzelfsprekend bijhoort. Dat is ook decennialang zo geweest. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen.quote:Op donderdag 27 november 2008 14:56 schreef Casos het volgende:
Ergens ben je het er dus wel mee eens dat roken in de kroeg hoort. Anders zouden we ook niet in de toekomst hoeven te kijken.
Schrijftip (puur opbouwend en goed bedoeld): probeer eens wat kortere zinnen...quote:Op donderdag 27 november 2008 15:00 schreef Chewie het volgende:
Zoals wel duidelijk geworden is in deze reeks, die toch echt meer bevolkt wordt door notoire anti-rokers voornamelijk MM, is er geen levensvatbaarheid voor rookvrije horeca zonder dat er een organisatie die geweld mag gebruiken dit af zal dwingen, geen enkele reden om volwassen mensen hun keuze te ontnemen waardoor het gezondheidsargument al is vervallen aangezien de notoire anti-rookzeikerds volwassen mensen met een andere levensgevaarlijke hobby wel die keuze gunnen en is er nog steeds geen enkel argument genoemd waarom er geen gescheiden horeca mogelijk is maar waarom dat wel voor andere doelgroepen mogelijk is, ja dan wordt het gezondheidsaspect (die dus niet opgaat bij volwassen mensen die er vrijwillig voor kiezen) weer genoemd of het nog idiotere oneerlijke concurentie argument.
quote:Op donderdag 27 november 2008 15:00 schreef Chewie het volgende:
Zelfs als roker zou ik er zelfs vrijwillig voor kiezen om in een rookvrije metalkroeg te gaan zitten als ik daarmee kan voorkomen met anti-rook zeikerds zoals Elfletterig, Gia en MM in de kroeg te zitten.
Omdat men, vanaf het moment dat roken normaal was in Nederland, overal mocht roken. Dus ook in de kroeg. Als men destijds meteen geweten had hoe schadelijk het was, was het wellicht nooit toegestaan en dan wist je niet beter dan Roken doe je buiten of thuis.quote:Op donderdag 27 november 2008 15:04 schreef Elfletterig het volgende:
Roken in de kroeg wordt inderdaad (nog) door heel veel mensen normaal gevonden, of gezien als iets dat er vanzelfsprekend bijhoort. Dat is ook decennialang zo geweest. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen.
Precies. 't Is gewoon een kwestie van wennen. En het went echt wel. Als alle kroegen het rookverbod handhaven, dan stabiliseert die markt vanzelf.quote:Maar aan dat tijdperk komt nu een einde. In Nederland, maar ook in tal van andere Europese landen. Net zoals eerder al een einde kwam aan de vanzelfsprekendheid om te roken op je werkplek. Niet in de laatste plaats komt dat omdat er steeds meer duidelijk wordt over de schadelijkheid van roken.
Ach, zo was er jaren geleden ook al discussie over de verplichte autogordel. Mensen vonden ook dat ze wel zelf konden bepalen of ze dat ding wilden dragen of niet. In eerste instantie was het niet eens verplicht. Daarna was het verplicht alleen voor de voorstoelen, en voor de achterbank alleen als ze erin zaten. Nog later was het gewoon verplicht om gordels te hebben, zowel voor als achter en ze ook te dragen.quote:Als je gaat tornen aan iets dat jarenlang vanzelfsprekend en normaal was, roept dat uiteraard weerstand op. Maar er zijn wetten die je hebt te respecteren. Wetten die geheel democratisch zijn aangenomen en waarop een vooruitziende ondernemer allang had kunnen anticiperen.
A) Het is ongezond (is inmiddels gevoegelijk bewezen, wordt ook erkend door alle tabaksfabrikanten)quote:Op donderdag 27 november 2008 15:00 schreef Chewie het volgende:
[..]
Maar waar blijven de argumenten voor het rookverbod vraag ik me dan af?
Zoals wel duidelijk geworden is in deze reeks, die toch echt meer bevolkt wordt door notoire anti-rokers voornamelijk MM, is er geen levensvatbaarheid voor rookvrije horeca zonder dat er een organisatie die geweld mag gebruiken dit af zal dwingen, geen enkele reden om volwassen mensen hun keuze te ontnemen waardoor het gezondheidsargument al is vervallen aangezien de notoire anti-rookzeikerds volwassen mensen met een andere levensgevaarlijke hobby wel die keuze gunnen en is er nog steeds geen enkel argument genoemd waarom er geen gescheiden horeca mogelijk is maar waarom dat wel voor andere doelgroepen mogelijk is, ja dan wordt het gezondheidsaspect (die dus niet opgaat bij volwassen mensen die er vrijwillig voor kiezen) weer genoemd of het nog idiotere oneerlijke concurentie argument.
Zelfs als roker zou ik er zelfs vrijwillig voor kiezen om in een rookvrije metalkroeg te gaan zitten als ik daarmee kan voorkomen met anti-rook zeikerds zoals Elfletterig, Gia en MM in de kroeg te zitten.
quote:VWA trekt meer tijd uit voor rookverbod
donderdag 27 november 2008 12:11
(Novum) - De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) gaat meer tijd steken in het controleren van de naleving van het rookverbod. De tweehonderd controleurs van de dienst krijgen vooralsnog geen versterking. Controleurs die nu bijvoorbeeld de hygiëne in restaurants controleren worden nu ook op de rookhandhaving gezet. Dat heeft de VWA donderdag laten weten.
De extra uren voor de rookcontroles zijn volgens haar nodig omdat kroegen sinds enige tijd bewust de regels aan hun laars lappen. Het Openbaar Ministerie en de VWA willen met de inzet aangeven dit niet meer te tolereren. Vorige week kondigde minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) aan dat harder wordt opgetreden tegen weigerachtige kroegbazen, omdat die in het voordeel zouden zijn ten opzichte van rookvrije cafés.
Cafés die al twee keer een boete hebben gehad van de VWA kunnen nu ook een proces-verbaal krijgen, waarna ze zich voor de rechter moeten verantwoorden. Daar kunnen ze een fiks hogere straf krijgen. De officier van justitie kan sinds kort voor de rechter een boete van maximaal 18.500 euro eisen tegen overtreders van het rookverbod, eventueel in combinatie met een voorwaardelijke sluiting van de zaak.
De extra uren voor de rookcontroles zijn volgens haar nodig omdat kroegen sinds enige tijd bewust de regels aan hun laars lappen. Het Openbaar Ministerie en de VWA willen met de inzet aangeven dit niet meer te tolereren.
Dat niveau is kennelijk al een stap te hoog voor jou en het gros van je medestanders, want dat punt blijft maar krampachtig ontweken worden.quote:Op donderdag 27 november 2008 14:49 schreef Elfletterig het volgende:
Ik deel je verbazing, net als je mening. Het blijven argumenten van het niveau 'als je niet wilt roken, ga je maar niet naar de kroeg/naar een rookvrije kroeg'
Dat is het probleem met jou, kennelijk raak je geestelijk uit evenwicht als je niet een norm hebt om je aan vast te klampen. Er moet ergens een diep verlangen in je zitten naar eenheidsworst.quote:Op donderdag 27 november 2008 15:04 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Roken in de kroeg wordt inderdaad (nog) door heel veel mensen normaal gevonden, of gezien als iets dat er vanzelfsprekend bijhoort. Dat is ook decennialang zo geweest. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen.
Maar aan dat tijdperk komt nu een einde. In Nederland, maar ook in tal van andere Europese landen. Net zoals eerder al een einde kwam aan de vanzelfsprekendheid om te roken op je werkplek. Niet in de laatste plaats komt dat omdat er steeds meer duidelijk wordt over de schadelijkheid van roken.
Oh, het argument dat het een wet is dat voor de wet pleit, tjonge die hadden we nog niet gehoord. Kun je het niveau van de discussie nóg verder omlaag trekken of ben je tevreden met dit lagere schoolniveau?quote:Als je gaat tornen aan iets dat jarenlang vanzelfsprekend en normaal was, roept dat uiteraard weerstand op. Maar er zijn wetten die je hebt te respecteren.
Het is toch Europees antirookbeleid wat uitgevoerd wordt door de Nederlandse overheid? Ga dan niet zeuren dat het democratisch tot stand is gekomen want dat is niet geval. Nog los van het punt dat markten niet werken volgens het principe van meningen maar omdat mensen er geld uitgeven of thuis of de bank gaan zitten klagen dat het in de kroeg veel duurder is.quote:Wetten die geheel democratisch zijn aangenomen en waarop een vooruitziende ondernemer allang had kunnen anticiperen.
Haha, mooie betrouwbare site ook.quote:Op donderdag 27 november 2008 15:18 schreef fruityloop het volgende:
[..]
A) Het is ongezond (is inmiddels gevoegelijk bewezen, wordt ook erkend door alle tabaksfabrikanten)
B) Het is ongezond voor omstanders (is ook bewezen-pdf, oa door de studie naar het percentage longkanker bij mensen met en zonder rokende partner, dat lag ~30% hoger)
C) Het stinkt. (subjectief, maar vaak ook schoorvoetend onderkend door gestopte rokers)
D) Het vervuild. (peuken liggen overal op straat, rook bevat veel giftige bestandsdelen)
Ontweken? Ongeveer 16 topics geleden hebben we het daar uitvoerig over gehad. Ik ben geen koe, die steeds hetzelfde voedsel tig keer herkauwt zeg...quote:Op donderdag 27 november 2008 15:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Dat niveau is kennelijk al een stap te hoog voor jou en het gros van je medestanders, want dat punt blijft maar krampachtig ontweken worden.
In navolging van Chewie, die niet in een kroeg wil zitten waar ik ben, ga jij nu ook persoonlijk worden? Ik heb dit soort tactieken eerder meegemaakt op andere fora waar ik lid van was. Ik zou suïcidaal zijn, ik zou psychologische afwijkingen hebben, problemen met mezelf hebben, etc.quote:Op donderdag 27 november 2008 15:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Dat is het probleem met jou, kennelijk raak je geestelijk uit evenwicht als je niet een norm hebt om je aan vast te klampen. Er moet ergens een diep verlangen in je zitten naar eenheidsworst.
Dit is verkapt WEER hetzelfde argument, kort samengevat: als je niet wilt roken of in de rook wilt zitten, moet je niet naar de kroeg gaan. Die drogreden hebben we zo onderhand wel 60 keer behandeld in deze serie topics. En dan overdrijf ik werkelijk niet.quote:Op donderdag 27 november 2008 15:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Van mij hoeft roken helemaal niet normaal te zijn, ik vind gothics ook niet normaal, maar als mensen gothic willen wezen en naar gothic plekken toe willen gaan om daar met zijn allen gezellig gothic te wezen, dan vind ik dat prima. Ik zal het niet gezellig vinden, dus kom ik er niet. Maar ik ben dan ook niet zo stuitend arrogant in een drang om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen zodat we allemaal precies hetzelfde gezellig en leuk gaan vinden. Mensen verschillen, mensen willen verschillende dingen, de wereld is er niet om aan jouw ideaalbeeld te voldoen: Leer daar mee omgaan en zoek de mensen en plekken op waar je gelijkgestemden vindt.
Er zijn voldoende argumenten waarom voor deze wet ik gekozen. Het terugkerende probleem is alleen dat de rokers in deze topicserie daar toch niet aan willen. Ik kan nu wel weer gaan wijzen op de schadelijkheid van roken, maar dan krijg ik weer dezelfde riedel dat er geen wetenschappelijk bewijs is. Ik kan wel zeggen dat het stinkt, maar dan krijg ik weer het geneuzel dat ik dan maar niet naar de kroeg moet gaan. Dit patroon is al TIG topics op rij gaande. Lees anders de hele serie nog even terug ofzo.quote:Op donderdag 27 november 2008 15:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Oh, het argument dat het een wet is dat voor de wet pleit, tjonge die hadden we nog niet gehoord. Kun je het niveau van de discussie nóg verder omlaag trekken of ben je tevreden met dit lagere schoolniveau?
Het Nederlandse rookbeleid strookt met wat in tal van andere Europese landen ook gebeurt. Het Nederlandse beleid wordt politiek en maatschappelijk breed gesteund. In de Tweede Kamer stemden alleen PVV en VVD (samen 31 zetels) tegen; de rest stemde voor. Een democratisch besluit met overweldigende meerderheid, dus. Ook dit heb ik al zeker 4-5 keer gemeld in deze topicreeks, maar het wordt steeds weer in twijfel getrokken of gebagatelliseerd. Het zijn echter simpele feiten.quote:Op donderdag 27 november 2008 15:55 schreef Weltschmerz het volgende:
Het is toch Europees antirookbeleid wat uitgevoerd wordt door de Nederlandse overheid? Ga dan niet zeuren dat het democratisch tot stand is gekomen want dat is niet geval. Nog los van het punt dat markten niet werken volgens het principe van meningen maar omdat mensen er geld uitgeven of thuis of de bank gaan zitten klagen dat het in de kroeg veel duurder is.
quote:Op donderdag 27 november 2008 16:22 schreef RedGuy het volgende:
Zo, al 6 kroegen hier verlinkt. Hopelijk zijn ze allemaal de lul binnenkort..
quote:Klink blijft vrijstelling rookverbod weigeren
donderdag 27 november 2008 16:06
(Novum) - Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) blijft weigeren kleine cafés vrij te stellen van of te compenseren voor het rookverbod. Dat bleek donderdag tijdens een spoedoverleg in de Tweede Kamer.
Het debat was aangevraagd door de VVD en PVV. Volgens deze partijen dreigt een groot aantal kleine horecaondernemers failliet te gaan als gevolg van het rookverbod. Deze ondernemers zien hun klanten weglopen omdat ze geen ruimte hebben om een rokersruimte in te richten. VVD'er Halbe Zijlstra eiste dat kleine cafés worden uitgezonderd van het rookverbod. PVV'er Fleur Agema eiste niet alleen dat het hele rookverbod wordt teruggedraaid, ook moeten kleine ondernemers worden gecompenseerd voor de geleden schade.
Minister Klink is dit allemaal niet van plan. Vorige week kondigde hij al aan dat er harder wordt opgetreden tegen overtreders. Wie de asbakken weer op tafel zet, begaat voortaan een economisch delict. Het Openbaar Ministerie kan vervolgens een boete eisen van 18.500 euro en een voorwaardelijke sluiting van het café.
Ook werkt de bewindsman aan een zogeheten knelpuntenanalyse, die nog voor de kerst wordt besproken in de Tweede Kamer. Klink hamerde er op dat eerst de feiten rond de invoering van het rookverbod op tafel moeten liggen voordat wordt besloten tot een eventuele koerswijziging. "Eerst de feiten, dan de emoties." Zo wees de bewindsman er -in navolging van D66- op dat de afgelopen tien jaar de prijzen in de horeca met veertig procent zijn gestegen. Ook zijn er tekenen dat de stagnatie van de omzet zich al sinds 2007 voordoet. "En wellicht speelt ook de kredietcrisis een rol."
Klink werd hierin gesteund door het CDA, PvdA en GroenLinks. "We moeten de juiste dingen doen op het juiste moment, en niet snel wat gaan blèren", aldus PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.
de argumenten van de rokers komen niet verder dan dat het moet mogen omdat het hoort, altijd zo geweest is etc etc.quote:Op donderdag 27 november 2008 16:54 schreef KoosVogels het volgende:
Zowel niet-rokers als rokers hebben argumemten waar wat voor te zeggen valt.
Echter, wat mij het meest tegenstaat van de niet-rookclan is de stugge, fascistische houding. Fascistich? Juist. In eerdere berichten wordt meerdere malen een gulden tussenweg gepresenteerd: rook- en rookvrije naast elkaar laten bestaan. Gek genoeg wil de niet-roker hier niet aan. Veel liever legt zij het overige deel van de bevolking haar wil op. Andersdenkenden dienen in de kiem te worden gesmoord, deze uitlating is welicht ietwat kort door de bocht, maar daar komt het in essentie wel op neer.
Waar ik mij verder aan stoor is het vervelende triomfantelijke toontje in de berichten van niet-rokers. Dat geeft al aan hoe kinderachtig (een deel van) die groep is.
De horeca heeft jarenlang de kans gehad dit te realiseren. Maar als een kroeg de keuze heeft, willen ze geen van allen rookvrij worden.quote:Op donderdag 27 november 2008 16:54 schreef KoosVogels het volgende:
In eerdere berichten wordt meerdere malen een gulden tussenweg gepresenteerd: rook- en rookvrije naast elkaar laten bestaan. Gek genoeg wil de niet-roker hier niet aan.
Oef..... dat komt aan!quote:Op donderdag 27 november 2008 16:57 schreef RedGuy het volgende:
Oh dat is grappig, ik vind het juist kinderachtig dat rokers niet gewoon de wet naleven.
De vergelijking komt mij anders erg treffend voor.quote:Op donderdag 27 november 2008 16:17 schreef Elfletterig het volgende:
Ontweken? Ongeveer 16 topics geleden hebben we het daar uitvoerig over gehad. Ik ben geen koe, die steeds hetzelfde voedsel tig keer herkauwt zeg...![]()
Jij beroept je erop dat "we die kant op gaan", kennelijk is er een sterke behoefte aan een "we" met sterke normen en geen verschillen tussen mensen. Ik vrees dat dat niet als psychische afwijking kwalificeert maar gewoon een naar en gevaarlijk menselijk trekje is. Dat wil echter niet zeggen dat er geen alternatief is.quote:In navolging van Chewie, die niet in een kroeg wil zitten waar ik ben, ga jij nu ook persoonlijk worden? Ik heb dit soort tactieken eerder meegemaakt op andere fora waar ik lid van was. Ik zou suïcidaal zijn, ik zou psychologische afwijkingen hebben, problemen met mezelf hebben, etc.Vind je het goed dat ik heel ver boven dit soort onzin sta en er niet op in ga? Ik vind het nogal een zwaktebod.
Nee, hoor. Het is geen drogreden en het argument wordt krampachtig ontweken. Of men verschuilt zich achter de wet en de term 'voor het publiek toegangkelijk', maar een argument waarom mensen niet zelf zouden kunnen bepalen in wat voor de luchtkwaliteit ze de avond verkiezen door te brengen heb ik nog niet gehoord.quote:Dit is verkapt WEER hetzelfde argument, kort samengevat: als je niet wilt roken of in de rook wilt zitten, moet je niet naar de kroeg gaan. Die drogreden hebben we zo onderhand wel 60 keer behandeld in deze serie topics. En dan overdrijf ik werkelijk niet.
Nee hoor, qua meeroken echter blijkt het bewijs van de schadelijkheid telkens weer onvindbaar. Dat die twee keer op keer met mekaar worden verward is ook weer een indicatie dat sommige mensen sterk geneigd zijn de norm die zij voor zichzelf aanleggen onverkort van toepassing te verklaren op anderen: "Ik rook niet want het is ongezond, dús moeten anderen dat ook niet doen."quote:Er zijn voldoende argumenten waarom voor deze wet ik gekozen. Het terugkerende probleem is alleen dat de rokers in deze topicserie daar toch niet aan willen. Ik kan nu wel weer gaan wijzen op de schadelijkheid van roken, maar dan krijg ik weer dezelfde riedel dat er geen wetenschappelijk bewijs is.
Je herkauwt ook andere argumenten of wat ervoor door moet gaan, dan kan deze er ook wel even bij want ik heb het helemaal gemist. Vertel, wat is nou precies het argument dat mensen verboden moet worden de avond door te brengen in de luchtkwaliteit van hun keuze? En waarom moet de overheid de kroegbezoeker behoeden voor een keuze die hem of haar stinkende kleren oplevert?quote:Ik kan wel zeggen dat het stinkt, maar dan krijg ik weer het geneuzel dat ik dan maar niet naar de kroeg moet gaan. Dit patroon is al TIG topics op rij gaande. Lees anders de hele serie nog even terug ofzo.
Ik ben niet zo onder de indruk van dat soort mechanismes die voor democratisch zouden moeten doorgaan. Het is formeel volgens de spelregels van de democratie ja, maar als je iets verder kijkt dan zitten er nog wel wat haken en ogen aan het democratisch gehalte.quote:Het Nederlandse rookbeleid strookt met wat in tal van andere Europese landen ook gebeurt. Het Nederlandse beleid wordt politiek en maatschappelijk breed gesteund. In de Tweede Kamer stemden alleen PVV en VVD (samen 31 zetels) tegen; de rest stemde voor. Een democratisch besluit met overweldigende meerderheid, dus. Ook dit heb ik al zeker 4-5 keer gemeld in deze topicreeks, maar het wordt steeds weer in twijfel getrokken of gebagatelliseerd. Het zijn echter simpele feiten.
Nee, maar dat is wat anders dan een poging vraag en aanbod zelf kun je niet commanderen. Het wordt niet gezellig omdat de overheid vindt dat het ook zonder sigaret gezellig kan zijn. Het wordt niet gezellig omdat de overheid zich heeft ingebeeld dat rokers precies hetzelfde doen als ze daarvoor deden alleen dan zonder te roken. Als het gezellig is zonder sigaret dan is dat zo en dan zal daarvan blijken door florerende rookvrije kroegen, dat is niet aan mening of ideologie onderhevig.quote:Markten werken volgens het principe van vraag en aanbod, maar dat wil niet zeggen dat je er geen enkele vorm van regulering op mag toepassen.
Nee hoor, dat is een heel andere regel. Het één is regulering het ander raakt de kern van het aanbod met de pretentie dat de vraag vanuit Den Haag te verordonneren is. Het rookverbod hoort bij de regel dat je geen friet bij hamburgers mag serveren, en dat je geen films mag vertonen die domineetje staat niet leuk vindt. Zo'n soort regel is het, met regulering heeft het niks van doen want regeluring laat markpartijen zelf beslissen.quote:Zo heeft de horeca te maken met bijvoorbeeld openings- en sluitingstijden, een drank-/tapvergunning, regels omtrent verantwoord alchol schenken, etc. Daar hoort sinds 1 juli 2008 ook een rookverbod bij.
Daar heb ik geen moeite mee, hoewel ik een tegenreactie verwacht op de zedenpredikerij van de politiek.quote:In plaats van steeds verongelijkt in dezelfde cirkeltjes te redeneren, zou ik je ook eens dat 'knopje' kunnen omzetten en je realiseren dat de acceptatie van roken steeds verder zal afnemen, net als het aantal rokers.
Dat er een dominee in je schuilt had ik al ontdekt. Onderdruk die neiging, het is een veelvoorkomende maar nare karaktertrek die de wereld ontzetten veel leed oplevert. Niet iedereen maakt de keuzes die jij zou maken, hoe verstandig je jezelf ook vindt. Accepteer dat want anders zal iemand anders zijn keuzes aan jou proberen op te leggen.quote:Roken heeft geen toekomst en is bovendien erg slecht voor je. Stop ermee en kwel jezelf niet verder.
Heb jij soms moeite met lezen? Volgens mij wordt dat argument niet door mij gebruikt. Maar goed, jij ziet rokers natuurlijk als een inferieure eenheidsworst, een leger van tokkies zegmaar.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:00 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
de argumenten van de rokers komen niet verder dan dat het moet mogen omdat het hoort, altijd zo geweest is etc etc.
Vind je dat nou argumenten waar wat voor valt te zeggen?
Waarom rook- en niet-rookkroegen naast elkaar niet werkt, is al tig keer besproken in deze topicreeks. Verder mag je nog steeds roken; het is niet verboden. Je doet het alleen op een plek waar je anderen niet tot last bent. Het heeft niks met 'andersdenkenden' te maken, maar met concreet, overlastgevend gedrag dat schadelijk is én stinkt.quote:Op donderdag 27 november 2008 16:54 schreef KoosVogels het volgende:
Zowel niet-rokers als rokers hebben argumemten waar wat voor te zeggen valt.
Echter, wat mij het meest tegenstaat van de niet-rookclan is de stugge, fascistische houding. Fascistich? Juist. In eerdere berichten wordt meerdere malen een gulden tussenweg gepresenteerd: rook- en rookvrije naast elkaar laten bestaan. Gek genoeg wil de niet-roker hier niet aan. Veel liever legt zij het overige deel van de bevolking haar wil op. Andersdenkenden dienen in de kiem te worden gesmoord, deze uitlating is welicht ietwat kort door de bocht, maar daar komt het in essentie wel op neer.
Waar ik mij verder aan stoor is het vervelende triomfantelijke toontje in de berichten van niet-rokers. Dat geeft al aan hoe kinderachtig (een deel van) die groep is.
Er is wel een verschil tussen:quote:Op donderdag 27 november 2008 17:31 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Dat je alleen het triomfantelijke toontje van niet-rokers opmerkt, vind ik dan wel weer erg selectief. Het krioelt hier namelijk van de rokers die triomfantelijk melden dat in hun kroeg nog wél mag worden gerookt, of dat iedereen gewoon 5 euro in de rookpot stopt en daarna vrolijk doorrookt.
Dat "we" die kant op gaan, heeft verdomd weinig met sterke normen te maken. "We" zien gewoon dat het aantal rokers rap afneemt. In Nederland hebben "we" bijna drie keer zo veel rokers als niet-rokers. En "we" weten steeds meer over de schadelijkheid van roken, niet in de laatste plaats omdat "we" bijna allemaal wel familie of vrienden hebben die zijn overleden aan bijvoorbeeld longkanker. Als observeren ook al een gevaarlijk menselijk trekje is, stel ik voor dat we de evolutie maar terugdraaien en allemaal weer fijn aap worden.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Jij beroept je erop dat "we die kant op gaan", kennelijk is er een sterke behoefte aan een "we" met sterke normen en geen verschillen tussen mensen. Ik vrees dat dat niet als psychische afwijking kwalificeert maar gewoon een naar en gevaarlijk menselijk trekje is. Dat wil echter niet zeggen dat er geen alternatief is.
Echt al tig keer behandeld, sorry. Kern van de zaak is dat horeca-ondernemers allemaal het roken zouden blijven toestaan, uit angst om klanten te verliezen. Effect is dan dat je in elke kroeg mag roken. Dankzij het rookverbod heb je juist de garantie dat je elke kroeg kunt binnengaan zonder dat het blauw staat van de rook. Verder heb ik echt in aflevering 1 of 2 van deze topicreeks al gewezen op preventief gezondheidsbeleid. Vanuit het oogpunt van algemeen welzijn en de algehele volksgezondheid, is het soms verstandig om mensen tegen zichzelf te beschermen. En ze dus niet bloot te stellen aan ongezonde, stinkende rook.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Nee, hoor. Het is geen drogreden en het argument wordt krampachtig ontweken. Of men verschuilt zich achter de wet en de term 'voor het publiek toegangkelijk', maar een argument waarom mensen niet zelf zouden kunnen bepalen in wat voor de luchtkwaliteit ze de avond verkiezen door te brengen heb ik nog niet gehoord.
Zie... WEER dezelfde cirkelredenatie die echt al wel 10-15 topics lang aan de gang is. Ik zei net al: Ik kan nu wel weer gaan wijzen op de schadelijkheid van roken, maar dan krijg ik weer dezelfde riedel dat er geen wetenschappelijk bewijs is. En ja hoor: zo beginnen we weer van voor af aan. Dan moet ik nu zeker weer met bronnen komen, of wijzen op de talloze posts die Maartena over dit onderwerp heeft gemaakt? Ik begin er echt niet opnieuw aan, sorry. Ga fijn teruglezen in eerdere topics.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Nee hoor, qua meeroken echter blijkt het bewijs van de schadelijkheid telkens weer onvindbaar. Dat die twee keer op keer met mekaar worden verward is ook weer een indicatie dat sommige mensen sterk geneigd zijn de norm die zij voor zichzelf aanleggen onverkort van toepassing te verklaren op anderen: "Ik rook niet want het is ongezond, dús moeten anderen dat ook niet doen."
Heb ik zojuist al beantwoord (en ook in eerdere topics is daar al veel over gezegd). Voor 1 juli 2008 was het zo dat ik wist dat ik met stinkende kleren zou thuiskomen als ik naar de kroeg ging. En soms ook met prikkerige ogen. De overheid heeft mij echter nooit belemmerd om naar de kroeg te gaan, maar heeft gelukkig wel de omstandigheden verbeterd. Sinds 1 juli 2008 is de situatie anders en kan ik WEL naar de kroeg zonder dat ik met stinkende kleren thuiskom.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Je herkauwt ook andere argumenten of wat ervoor door moet gaan, dan kan deze er ook wel even bij want ik heb het helemaal gemist. Vertel, wat is nou precies het argument dat mensen verboden moet worden de avond door te brengen in de luchtkwaliteit van hun keuze? En waarom moet de overheid de kroegbezoeker behoeden voor een keuze die hem of haar stinkende kleren oplevert?
Zwak punt. Eerst beweer je keihard dat het rookverbod niet democratisch tot stand is gekomen. Als ik de feiten weergeef en aantoon dat het wél een democratisch besluit is, ga je ineens het orgaan in twijfel trekken dat die beslissing neemt. Ten tijde van de invoering steunde circa 66 procent van de Nederlanders het rookverbod. Onder jongeren was dit zelfs 70 procent. Overtuigende meerderheden er derhalve zeer democratisch. Dat 'democratisch' niet altijd is wat jou zint, wil niet zeggen dat het daarom niet democratisch is. Trouwens ook raar dat je bij dit onderwerp wél verder wilt kijken, maar dat je het verderkijken niet toepast op de toekomst van het roken...quote:Op donderdag 27 november 2008 17:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik ben niet zo onder de indruk van dat soort mechanismes die voor democratisch zouden moeten doorgaan. Het is formeel volgens de spelregels van de democratie ja, maar als je iets verder kijkt dan zitten er nog wel wat haken en ogen aan het democratisch gehalte.
Op gezelligheid kun je geen beleid maken. Op arbeidsomstandigheden en de schadelijke gevolgen van (mee)roken wél. Het is de roker die het voor zichzelf 'ongezellig' maakt, door zichzelf wijs te maken dat het zonder sigaret niet meer gezellig kan zijn. Je rancune en verslaving moeten wel érg diep zitten, wil je een rookverbod laten bepalen of jouw avond gezellig is. Serieus: leer eraan te wennen dat de tijd van roken in de kroeg voorbij is en dat het totale fenomeen roken langzaam maar zeker zal verdwijnen. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar je kwelt jezelf alleen maar.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Nee, maar dat is wat anders dan een poging vraag en aanbod zelf kun je niet commanderen. Het wordt niet gezellig omdat de overheid vindt dat het ook zonder sigaret gezellig kan zijn. Het wordt niet gezellig omdat de overheid zich heeft ingebeeld dat rokers precies hetzelfde doen als ze daarvoor deden alleen dan zonder te roken. Als het gezellig is zonder sigaret dan is dat zo en dan zal daarvan blijken door florerende rookvrije kroegen, dat is niet aan mening of ideologie onderhevig.
Er zijn verschillende typen wet- en regelgeving ja. Het rookverbod is daar onderdeel van. De rest van je verhaal vind ik niet zo bijster relevant, sorry. Het is meer jouw subjectieve frustatie over het rookverbod dan een relevante weergave van feiten.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Nee hoor, dat is een heel andere regel. Het één is regulering het ander raakt de kern van het aanbod met de pretentie dat de vraag vanuit Den Haag te verordonneren is. Het rookverbod hoort bij de regel dat je geen friet bij hamburgers mag serveren, en dat je geen films mag vertonen die domineetje staat niet leuk vindt. Zo'n soort regel is het, met regulering heeft het niks van doen want regeluring laat markpartijen zelf beslissen.
quote:Op donderdag 27 november 2008 17:06 schreef Weltschmerz het volgende:
Dat er een dominee in je schuilt had ik al ontdekt. Onderdruk die neiging, het is een veelvoorkomende maar nare karaktertrek die de wereld ontzettend veel leed oplevert. Niet iedereen maakt de keuzes die jij zou maken, hoe verstandig je jezelf ook vindt. Accepteer dat want anders zal iemand anders zijn keuzes aan jou proberen op te leggen.
Ik zal niet actief kroegen gaan aangeven door een kliklijn te bellen. Wel kan een rook-kroeg naar mijn centen fluiten. Roken is verboden in Nederlandse kroegen sinds 1 juli 2008. Je eigent jezelf een recht toe dat je niet hebt. Ik heb er weliswaar niet direct last van, maar ben en blijf van mening dat iedereen zich in dit land aan de wet heeft te houden. Ook hardleerse kroegbazen.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:47 schreef Sybesma het volgende:
Er is wel een verschil tussen:
Een kroeg aangeven omdat er gerookt wordt terwijl je er nooit komt of alleen naar een kroeg gaan waar je het naar je zin hebt en je niet druk maken om andere kroegen.
Ik ga naar kroegen waar ik mag roken, de niet rook kroegen bezoek ik niet en maak ik me niet druk om.
Als het hetzelfde zou zijn zou jij:
Gaan naar kroegen waar niet gerookt mag worden en je niet druk maken om kroegen waar dat wel mag.
Met andere woorden zouden we kroegen die zich gewoon niet aan de wet wensen te houden, moeten gaan belonen door ze tot rookkroeg te bestempelen en kroegen die geen zin hebben in boetes en wel de wet gehoorzamen moeten straffen en ze tot niet-rookkroeg bestempelen.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:47 schreef Sybesma het volgende:
[..]
Er is wel een verschil tussen:
Een kroeg aangeven omdat er gerookt wordt terwijl je er nooit komt of alleen naar een kroeg gaan waar je het naar je zin hebt en je niet druk maken om andere kroegen.
Ik ga naar kroegen waar ik mag roken, de niet rook kroegen bezoek ik niet en maak ik me niet druk om.
Als het hetzelfde zou zijn zou jij:
Gaan naar kroegen waar niet gerookt mag worden en je niet druk maken om kroegen waar dat wel mag.
Even afgezien van kroegen (waar ik niet veel kom en het me dan ook niet heel veel uitmaakt of ze daar wel of niet roken), ben ik wel superblij met het rookverbod dat in concertzalen geldt. Nu kan ik tenminste naar een concert zonder in de rook te staanquote:Op donderdag 27 november 2008 17:58 schreef Elfletterig het volgende:
Heb ik zojuist al beantwoord (en ook in eerdere topics is daar al veel over gezegd). Voor 1 juli 2008 was het zo dat ik wist dat ik met stinkende kleren zou thuiskomen als ik naar de kroeg ging. En soms ook met prikkerige ogen. De overheid heeft mij echter nooit belemmerd om naar de kroeg te gaan, maar heeft gelukkig wel de omstandigheden verbeterd. Sinds 1 juli 2008 is de situatie anders en kan ik WEL naar de kroeg zonder dat ik met stinkende kleren thuiskom.
Het blijft niet bij die observatie. Jij meent te zien dat steeds meer mensen die kant op gaan, dus móet ik ook die kant op.quote:Op donderdag 27 november 2008 17:58 schreef Elfletterig het volgende:
Dat "we" die kant op gaan, heeft verdomd weinig met sterke normen te maken. "We" zien gewoon dat het aantal rokers rap afneemt. In Nederland hebben "we" bijna drie keer zo veel rokers als niet-rokers. En "we" weten steeds meer over de schadelijkheid van roken, niet in de laatste plaats omdat "we" bijna allemaal wel familie of vrienden hebben die zijn overleden aan bijvoorbeeld longkanker. Als observeren ook al een gevaarlijk menselijk trekje is, stel ik voor dat we de evolutie maar terugdraaien en allemaal weer fijn aap worden.
Tig keer ontweken zul je bedoelen.quote:Echt al tig keer behandeld, sorry.
Dat is ook de reden dat ze bier blijven tappen en niet overschakelen op het draaien van kerkmuziek. De reden dat er kroegen zijn is namelijk gelegen in het feit dat ze hun best doen om het hun klanten naar de zin te maken.quote:Kern van de zaak is dat horeca-ondernemers allemaal het roken zouden blijven toestaan, uit angst om klanten te verliezen.
Weet ik niet. Ik snap best dat het historisch zo gegroeid is en dat het ontstaan van meer rookvrije horeca best een impuls kan gebruiken, daar ben ik ook helemaal niet tegen. Maar als het effect is dat je dan overal mag roken dan is dat omdat dat de vraag is waarvan kroegen kunnen bestaan, en dan is dat zo en daar verandert het wensdenken van politiek Den Haag niks aan.quote:Effect is dan dat je in elke kroeg mag roken.
Als er nog een kroeg is om binnen te gaan dan. Bovendien ontgaat mij nog steeds volledig waarom de overheid jou die garantie zou moeten geven ten koste van mij en menig cafehouder, het lijkt me dat de garantie dat als er een aanduiding 'rookvrij' op de deur staat het ook daawerkelijk rookvrij is voldoende.quote:Dankzij het rookverbod heb je juist de garantie dat je elke kroeg kunt binnengaan zonder dat het blauw staat van de rook.
Dat zeg ik, het is gewoon domineetje spelen, de bemoeiziekte de vrije loop laten. De keuzes die je voor jezelf maakt opdringen aan anderen. Dat kan met roken, maar dat kan ook met zedelijk gedrag, riskant gedrag en elk ander potentieel ongezond gedrag. Moeten mensen ook niet beschermd worden tegen de toorn des heren? Daarbij vergeleken is 40 sigaretten per dag immers een peuleschil. Moet de overheid niet zorgen dat mensen tegen zichzelf beschermd worden door ze te verbieden allemaal zondige dingen te doen?quote:Verder heb ik echt in aflevering 1 of 2 van deze topicreeks al gewezen op preventief gezondheidsbeleid. Vanuit het oogpunt van algemeen welzijn en de algehele volksgezondheid, is het soms verstandig om mensen tegen zichzelf te beschermen. En ze dus niet bloot te stellen aan ongezonde, stinkende rook.
Dat zou ik niet doen, Maartena moest immers zelf toegeven dat het bewijs in de kelder van een bibliotheek moest liggen en niet op internet te vinden was. De pretentie dat de schadelijkheid van meeroken wetenschappelijk bewezen blijkt nou eenmaal keer op keer niet hard te maken.quote:Zie... WEER dezelfde cirkelredenatie die echt al wel 10-15 topics lang aan de gang is. Ik zei net al: Ik kan nu wel weer gaan wijzen op de schadelijkheid van roken, maar dan krijg ik weer dezelfde riedel dat er geen wetenschappelijk bewijs is. En ja hoor: zo beginnen we weer van voor af aan. Dan moet ik nu zeker weer met bronnen komen, of wijzen op de talloze posts die Maartena over dit onderwerp heeft gemaakt?
Ik heb het allemaal gelezen, aanwijzing zus, biomarker zo, onderzoek ongeldig verklaard hier, wetenschappelijk fraude daar.quote:Ik begin er echt niet opnieuw aan, sorry. Ga fijn teruglezen in eerdere topics.
De wereld is gered! Elfletterig kan naar de kroeg, die hij zelf niet in leven kan houden, zonder stinkende kleren! Heb je ook nog oog voor de wereld buiten je directe eigenbelang of is er iets heel erg mis gegaan in een cruciale ontwikkelingsfase van de kleine Elfletterig ergens rond de peuterschool?quote:Heb ik zojuist al beantwoord (en ook in eerdere topics is daar al veel over gezegd). Voor 1 juli 2008 was het zo dat ik wist dat ik met stinkende kleren zou thuiskomen als ik naar de kroeg ging. En soms ook met prikkerige ogen. De overheid heeft mij echter nooit belemmerd om naar de kroeg te gaan, maar heeft gelukkig wel de omstandigheden verbeterd. Sinds 1 juli 2008 is de situatie anders en kan ik WEL naar de kroeg zonder dat ik met stinkende kleren thuiskom.
Hoezo derhalve? Jij snapt niks van democratie he? Het punt wat je hebt is dat het volgens de regels van de parlementaire democratie is gegaan, verpest het nou niet meteen weer met onzin.quote:Zwak punt. Eerst beweer je keihard dat het rookverbod niet democratisch tot stand is gekomen. Als ik de feiten weergeef en aantoon dat het wél een democratisch besluit is, ga je ineens het orgaan in twijfel trekken dat die beslissing neemt. Ten tijde van de invoering steunde circa 66 procent van de Nederlanders het rookverbod. Onder jongeren was dit zelfs 70 procent. Overtuigende meerderheden er derhalve zeer democratisch.
Ik kijk nog wel verder dan roken. Als je je observatievermogen niet had verward met bemoeizucht was je misschien opgevallen dat ik het over de reikwijdte van het staatsgezag heb. En qua democratisch gehalte verdient het geen schoonheidsprijs. Niet omdat het er niet voor of tegen te kiezen was, omdat er een onderhands akkoord is tussen het gros van de partijen om het roken aan te pakken, omdat het buiten verkiezingen wordt gehouden, omdat het Europees beleid is wat invulling moet krijgen en omdat het stoelt op leugens, bedrog, propaganda, valse voorwendselen, gespleten boodschappen en het afschuiven van verantwoordelijkheden.quote:Dat 'democratisch' niet altijd is wat jou zint, wil niet zeggen dat het daarom niet democratisch is. Trouwens ook raar dat je bij dit onderwerp wél verder wilt kijken, maar dat je het verderkijken niet toepast op de toekomst van het roken...
Klopt, het is dan ook een onzalig plan van de overheid om zich te mengen in de vraag wat nou wel of niet gezellig is of kan zijn.quote:Op gezelligheid kun je geen beleid maken.
Je mist het hele punt. Als ik wil horen wat ik allemaal wel niet moet en niet mag dan ga ik wel naar een bijbelleesavond van jouw medestanders. Ik ga niet naar de kroeg om te horen dat ik niet mag wat ik en mijn omgeving van dat moment wel wil.quote:Op arbeidsomstandigheden en de schadelijke gevolgen van (mee)roken wél. Het is de roker die het voor zichzelf 'ongezellig' maakt, door zichzelf wijs te maken dat het zonder sigaret niet meer gezellig kan zijn.
Je rancune en verslaving moeten wel érg diep zitten, wil je een rookverbod laten bepalen of jouw avond gezellig is.
Mijn probleem is dat de tijd van het idee dat mensen zelf wel kunnen bepalen hoe ze het naar de zin hebben voorbij is en dat de bemoeizieken aan hun grootste comeback bezig zijn sinds de Spaanse inquisitie.quote:Serieus: leer eraan te wennen dat de tijd van roken in de kroeg voorbij is en dat het totale fenomeen roken langzaam maar zeker zal verdwijnen. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar je kwelt jezelf alleen maar.
Weer hetzelfde ontwijkgedrag. Dat de ene regel van een andere aard is dan de ander, daar wil Elfletterig het liever niet over hebben, want Elfletterig kan de kroeg in zonder dat zijn kleren gaan stinken en daar gaat het allemaal om.quote:Er zijn verschillende typen wet- en regelgeving ja. Het rookverbod is daar onderdeel van. De rest van je verhaal vind ik niet zo bijster relevant, sorry. Het is meer jouw subjectieve frustatie over het rookverbod dan een relevante weergave van feiten.
Mooi, dan moet het je ook een rotzorg zijn wanneer ik dat samen met anderen doe, en ook een rotzorg wanneer iemand aan die gezamenlijkheid geld probeert te verdienen.quote:Dude... serieus. Wat mij betreft steek je de ene sigaret met de andere aan, wat mij betreft steek je er tegelijk vijf in je mond en ook eentje in al je andere lichaamsopeningen; het zal me een rotzorg zijn.
Jawel hoor, overlast is alleen per definitie iets wat jezelf niet hebt opgezocht. Ik ben er dan ook groot voorstander van dat mensen zelf hun goed geinformeerde keuzes kunnen maken.quote:Het enige waar het hier om draait is overlast, maar je vindt roken in de kroeg kennelijk zo normaal dat dat niet eens in je opkomt.
Prima, ik zou het niet in mijn hoofd halen om te gaan roken op een rookvrije plek waar niet-rokers gezellig zitten te niet-roken en die daarvoor vrijwillig ter beschikking is gesteld.quote:Je mag nog steeds roken. Wat mij betreft rook je zo veel je wilt. Ik wil er alleen geen last van hebben als ik in de kroeg zit.
Dat moet ik even reconstrueren: Je staat met de knop van kroegdeur in je hand, een blik door het raam is voldoende om vast te stellen dat er gerookt wordt en dat de uitbater dat dus kennelijk wil. Wat zal Elfletterig doen, naar binnen stappen doorlopen, binnen stappen, doorlopen, hij stapt naar binnen.quote:Want ik heb er niet voor gekozen om ongevraagd van jouw verslaving mee te genieten. Moeilijk om te begrijpen hè?
quote:Veel rookovertredingen in Den Bosch
DEN HAAG/DEN BOSCH - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vorige week 29 keer sancties opgelegd aan horecabedrijven in Den Bosch die het rookverbod negeerden. De maatregelen zijn het resultaat van gerichte acties nadat de Bossche ondernemers collectief hadden aangekondigd dat roken weer was toegestaan, meldde een woordvoerder de VWA donderdag.
In totaal werden in Den Bosch 177 bedrijven bezocht. De stad scoorde met 29 de meeste overtredingen. In Groningen gingen van maandag 17 tot en met zondag 23 november 22 bedrijven op de bon. In één geval was dat voor de vierde, en in een ander geval zelfs voor de vijfde keer. Verder gingen veel gelegenheden in Rotterdam in de fout (17).
Vanaf 1 oktober heeft de VWA 2385 bedrijven geïnspecteerd en legde ruim 685 sancties op. Het merendeel van de overtredingen zal met een boete worden afgehandeld. Justitie bepaalt welke zaken strafrechtelijk worden vervolgd.
quote:Klink: 'Ik verklaar niemand de oorlog'
Minister Klink krijgt steun van de Kamer om het rookverbod streng te handhaven. De rechter kan nu een maximale boete van 18.500 euro opleggen aan overtreders.
De minister van volksgezondheid zet het strafrecht in bij de handhaving van het rookverbod. Bij structurele overtreding wordt proces-verbaal opgemaakt. De overtreding wordt als economisch delict aangemerkt en de overtreder moet voor de economische politierechter verschijnen. Die kan naast het geven van een geldboete ook het café stilleggen.
Klink benadrukt dat hij proportioneel handelt. „Ik zoek geen confrontatie, ik verklaar niemand de oorlog. Wij gaan zorgvuldig te werk. Eerst geven we een waarschuwing, dan tweemaal een bestuurlijke boete, pas dan komt het strafrecht aan bod.”
De aanscherping komt nadat steeds meer horecagelegenheden het rookverbod doelbewust overtreden. „We zouden geen knip voor de neus waard zijn als we niet handhaven. Ik wil er geen misverstand over laten bestaan dat het het kabinet ernst is. Het is niet te verdedigen dat democratisch vastgestelde wetten bewust worden overtreden. Hiermee kom ik tegemoet aan de roep om strengere handhaving, die in de media en vanuit de branche zelf klinkt.”
Een meerderheid van de Kamer steunt de minister. Vooral Lea Bouwmeester (PvdA) had warme woorden voor de bewindsman. „Goed dat u hard optreedt. Cafés die het rookverbod overtreden, zijn niet solidair ten opzichte van cafés die zich netjes aan de wet houden. Ik vind dat zij meer in het zonnetje moeten worden gezet. Wat vindt u ervan als wij samen een bloemetje zouden brengen aan de rookvrije cafés?”
Klink reageerde verlegen op dit voorstel. „Ik geef nooit bloemetjes, dat past niet bij mijn persoonlijkheid.” Toen er werd opgemerkt dat mevrouw Klink dus ook nooit een bloemetje krijgt, bleef de minister een tijdlang zwijgend op zijn blaadje kijken. „Ik zie dat als een aanbeveling om dat eens te doen,” mompelde hij maar, en ging snel door met het debat.
In december komt de bewindsman met een ’knelpuntennota’. Op basis daarvan wil hij besluiten of kleine cafés, die geen plaats hebben voor een aparte rookruimte, gecompenseerd worden. De oppositiepartijen VVD, PVV en SP zijn hier voor.
Wie is de dupe van het rookverbod? De kleine caféhouders, aldus PVV en VVD. Fleur Agema (PVV): „Cafés hebben een omzetdaling van dertig tot veertig procent. Vooral kleine cafés zijn de dupe. Zij houden zich keurig aan het rookverbod maar hebben geen ruimte voor een rookruimte. Veel kleine ondernemers gaan op de fles. Mijn vader was horecaondernemer in Purmerend, dus ik weet waar ik over praat. Die kleine cafés moeten compensatie krijgen, anders gaan ze failliet.”
Welnee, zegt Boris van der Ham, niet de kleine maar de middelgrote cafés zijn de dupe. „Veel kleine cafés houden zich niet aan het rookverbod en hebben de asbak weer op de toog gezet. De middelgrote cafés hebben net geïnvesteerd in een rookruimte, maar zien hun klandizie nu verdwijnen naar de kleine cafés waar weer gerookt wordt.”
Nee hoor, zegt Jolande Sap (Groenlinks), alle niet-rokers zijn de dupe. „De roker brengt schade aan de niet-roker die naast hem zit. Ik vind het onacceptabel dat men in sommige cafés weer is begonnen met roken. Het is een vervelende verslaving waar we niet veel tolerantie voor moeten hebben.”
Minister Klink wil nog niet zeggen of hij kleine cafés wil compenseren voor hun omzetverlies. „We onderzoeken de gevolgen van het rookverbod. Komt het omzetverlies wel door het verbod? De omzetdaling is in 2007 begonnen, terwijl het rookverbod pas in juli 2008 is ingevoerd", zei hij. „Verder kan de kredietcrisis een rol spelen. Dat moeten we allemaal uitzoeken. In december heb ik de feiten op een rijtje, dan pas besluit ik over eventuele compensatie. Tot die tijd gaan we door op de ingeslagen weg.”
Minder concurrentie voor de illegale horecaquote:Op donderdag 27 november 2008 19:29 schreef MikeyMo het volgende:
executeer die bedrijven die voor de 4e of 5e keer al op de bon gaan maar dan
Geweldig , telkens die niet rokers die het hele bestaansrecht van de rookvrije horeca onderuit halen.quote:Op donderdag 27 november 2008 18:08 schreef Gia het volgende:
[..]
Met andere woorden zouden we kroegen die zich gewoon niet aan de wet wensen te houden, moeten gaan belonen door ze tot rookkroeg te bestempelen en kroegen die geen zin hebben in boetes en wel de wet gehoorzamen moeten straffen en ze tot niet-rookkroeg bestempelen.
Met als gevolg dat de eerste soort kroeg een veel hogere omzet genereert dan de tweede soort kroeg. Omdat die niet toegankelijk zijn voor iedereen.
Oftewel: Gewoon handhaven en hard straffen en zoveel mogelijk overtreders aangeven.
Ben gisteren nog naar een kroeg geweest, met 4 personen, waarvan één roker. De kroeg was, gelukkig, rookvrij. De roker ging gewoon af en toe naar buiten. Geen enkel probleem.
Prima. We verschillen dus niet zoveel. Jij wilt niet in een rookkroeg zijn, ik niet in een niet rook kroeg. En dat kan nu. Prachtig toch?quote:Op donderdag 27 november 2008 18:03 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
Ik zal niet actief kroegen gaan aangeven door een kliklijn te bellen. Wel kan een rook-kroeg naar mijn centen fluiten.
Onzin, de niet rook kroegen kunnen mooi op jouw centen teren, de kroegen die schijt hebben aan de regels verdienen aan mij.quote:Op donderdag 27 november 2008 18:08 schreef Gia het volgende:
[..]
Met andere woorden zouden we kroegen die zich gewoon niet aan de wet wensen te houden, moeten gaan belonen door ze tot rookkroeg te bestempelen en kroegen die geen zin hebben in boetes en wel de wet gehoorzamen moeten straffen en ze tot niet-rookkroeg bestempelen.
Met als gevolg dat de eerste soort kroeg een veel hogere omzet genereert dan de tweede soort kroeg. Omdat die niet toegankelijk zijn voor iedereen.
quote:Op donderdag 27 november 2008 18:08 schreef Gia het volgende:
[..]
Oftewel: Gewoon handhaven en hard straffen en zoveel mogelijk overtreders aangeven.
toch best grappig hoe makkelijk een vergelijking wordt getrokken tussen:quote:Op donderdag 27 november 2008 22:00 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
NSB'er die je er bent. Hoe ongeloof triest. Dat je het niet tof vindt dat er in een kroeg wordt gerookt a la. Maar om ze nou te gaan verlinken....
Jouw mening, ik werk gewoon graag mee aan een rookvrije horeca.quote:Op donderdag 27 november 2008 23:08 schreef KoosVogels het volgende:
De wet overtreden. Ook weer zo overdreven gesteld. Als je een iemand vermoord, dan overtreed je de wet. Wanneer je steelt, dan overtreed je de wet.
Of ben jij zo'n figuur die de politie erbij haalt als hij iemand ziet wildpissen? Of als je iemand een biertje ziet drinken op straat, dan bel jij zeker ook de politie. Dat zijn immers ook overtredingen.
Iemand erbij naaien, voor zoiets lafs, is gewoon NSB gedrag.
Je hebt gelijk. Als je joden moet vergassen volgens de wet, moet je dat gewoon doen. Alle kritiek op de wet is altijd onzin.quote:Op donderdag 27 november 2008 23:10 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Jouw mening, ik werk gewoon graag mee aan een rookvrije horeca.
Wel weer makkelijk, de wet is de wet, tenzij hij niet in je straatje ligt, dan mag ie overtreden worden...
Jij leeft de wet natuurljk altijd perfect na, alle wetten dus. Ik neem aan dat je nooit te hard rijdt, nooit tegen een boom aan pist, nooit muziek download op de pc, nooit fietst zonder licht enz enz.quote:Op donderdag 27 november 2008 23:10 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
Jouw mening, ik werk gewoon graag mee aan een rookvrije horeca.
Wel weer makkelijk, de wet is de wet, tenzij hij niet in je straatje ligt, dan mag ie overtreden worden...
Hey pssst, als je roken wilt verdedigen kan je mensen vergassen misschien beter niet als iets negatiefs aandragen.quote:Op donderdag 27 november 2008 23:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Je hebt gelijk. Als je joden moet vergassen volgens de wet, moet je dat gewoon doen. Alle kritiek op de wet is altijd onzin.
Het is niet bewezen dat je met sigarettenrook mensen kan doodvergassen.quote:Op vrijdag 28 november 2008 00:00 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Hey pssst, als je roken wilt verdedigen kan je mensen vergassen misschien beter niet als iets negatiefs aandragen.
Bron: http://www.nd.nl/artikele(...)uw-relatief-ongezondquote:Nederlandse vrouw relatief ongezond
BILTHOVEN – Met de gezondheid van de Nederlandse vrouwen gaat het niet zo goed. Ze sterven bovengemiddeld vaak aan kanker en ziekten aan de longen en luchtwegen, zoals COPD.
Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het instituut vergeleek de gezondheid van inwoners van 27 landen die lid zijn van de Europese Unie. Dat Nederlandse vrouwen relatief vaak overlijden aan kanker en longziektes komt door het hoge percentage vrouwen dat heeft gerookt. Roken is van grote invloed op sterfte aan longkanker en ademhalingsziekten. Net als in veel andere EU-landen daalt ook in Nederland het aantal rokers. Toch behoort Nederland nog tot de EU-landen met het hoogste percentage rokende vrouwen.
Uit het onderzoek van het RIVM komen ook positieve gezondheidsontwikkelingen naar voren voor Nederland. Zo stijgt de gemiddelde levensverwachting sinds 2000 weer, na een periode van stagnatie in de jaren negentig. De leeftijd die Nederlandse vrouwen bereiken is 82 jaar en ligt daarmee wat boven het gemiddelde van de 27 EU-landen.
Net als in de andere EU-landen leven vrouwen in Nederland langer dan mannen. Nederlandse mannen worden gemiddeld 78 jaar. Dat is relatief hoog. Alleen in de vijftien meer welvarende ‘oude’ EU-landen halen mannen een gemiddelde leeftijd van een kleine tachtig jaar.
Het onderzoek laat verder zien dat sterfte door hart- en vaatziekten en door ongevallen in Nederland erg weinig voorkomt in vergelijking met andere Europese landen. Het rapport wil niet één land aanwijzen als meest succesvol op het gebied van gezondheid, maar noemt desondanks alleen Zweden als een land ,,met goede kaarten’’. Zweden hebben een hoge levensverwachting, ervaren hun gezondheid als goed en het percentage rokers is er de afgelopen jaren flink gedaald, wat veel gezondheidstrends in gunstige richting ombuigt.
Ja, roken is natuurlijk de enige oorzaak.quote:Op vrijdag 28 november 2008 02:23 schreef Elfletterig het volgende:
Ach ja...
[..]
Bron: http://www.nd.nl/artikele(...)uw-relatief-ongezond
Om nog maar eens aan te geven hoe slecht en schadelijk roken is. Kijk dit is dus waarom Klink het roken wil ontmoedigen.
Er is natuurlijk een verschil tussen sporadisch en fundamenteel moedwillig.quote:Op donderdag 27 november 2008 23:36 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Jij leeft de wet natuurljk altijd perfect na, alle wetten dus. Ik neem aan dat je nooit te hard rijdt, nooit tegen een boom aan pist, nooit muziek download op de pc, nooit fietst zonder licht enz enz.
Je hebt helemaal gelijk, de wet is de wet, tenzij die niet in je straatje ligt.
ja maar als je je dan voor een trein pleurt, polsen doorsnijdt, een knoop rond je nek doet of het hele medicijnkastje naar binnen werkt wordt je opgenomen...quote:Op vrijdag 28 november 2008 05:59 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ja, roken is natuurlijk de enige oorzaak.Het heeft uiteraard helemaal niets te maken met dat in die landen vrouwen veel meer werken en dezelfde soort levens zijn gaan leiden als mannen en dat daardoor dus de leeftijd naar elkaar toeschuift.
![]()
En zelfs al ging je direct dood van roken dan nog heeft Klink er geen ruk over te zeggen. Het is iets wat iemand vrijwillig, op een plek waar je vrijwillig komt, in z'n lichaam prakt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |