FOK!forum / Culinesse à gogo / Eigen inmaak en andere conservering
sigmemaandag 18 augustus 2008 @ 08:56
Nou ja, ik ben dus niet zo receptvast en vooral heeeeel slecht in het opvolgen van recepten, maar ik maak wel eens wat en zeker bij inmaak is het dan toch handig te noteren wat je maakt, en hoe, omdat je het resultaat pas weken/maanden later proeft. En het dan best handig is de betere experimenten nog eens ietwat na te kunnen doen.

Mijn ingredienten komen uit te moestuin, en mijn inmaaksituatie is nog niet erg optimaal. Om die reden maak ik momenteel voornamelijk in in azijn, want dat is tamelijk overzichtelijk.

5 juli heb ik bloemkool aan roosjes gesneden, 5 minuten gekookt, met een blaadje foelie in potjes gestopt en met inmaakzijn overgoten. Een paar potjes met koude inmaakazijn en een paar met hete.

De rest van de bloemkoolroosjes is toen (rauw) een nacht te pekelen (pekel - 75gr/liter) gezet, en op 6 juli in potjes gestopt met een blaadje foelie en overgoten met warme inmaakazijn.

Resultaat: zeer eetbaar als zuur. Door aardappelsalade en als een soort atjar bij indonesisch. De gekookte bloemkool is net niet te zacht, maar mag een volgende keer best korter gekookt worden. Gepekeld is eigenlijk wel zo lekker.

Verder regent het augurken.
29 juli en 3 augustus een en ander ingemaakt. Augurken een (ruime) nacht weggezet in (veel!) zout - ik hoop maar dat het niet oneetbaar zout geworden is. Hele (niet te grote) augurken in potten gepropt en overgoten met koude inmaakazijn.
Een paar grotere (en bitterder) gele troskomkommers in plakken gesneden, in zout weggezet, ook inpot met koude azijn.
Nog niks van geproefd, moet 2 tot 6 maanden staan zegt het internet..

16 augustus nog 10 potten augurk gemaakt. In dit geval de augurken en gele komkommers een nacht in de pekel weggezet (75gr/l). Dat onttrekt duidelijk minder vocht dan die zoutbergen. Misschien beter te eten, misschien minder houdbaar..
De al te grote gele komkommers heb ik nog in de pekel in de lengte doormidden gesneden.
Na afspoelen heb ik de augurken in niet te kleine blokjes gesneden - dan past er meer in een pot.
2 potten augurk overgoten met koude azijn.
2 potten met een dessertlepel suiker en hete azijn, 2 met koude azijn.
1 pot met een dessertlepel suiker en een schep rode peper en heten azijn, 1 met koude.
Goed voornemen: potten minder volproppen zodat de ingredienten beter onder de azijn komen te staan. Stomme zunigerd.

En toen nog een stel augurken tot kleine flinter gekeukenmasjiend en die met hete azijn weggezet, en hetzelfde met een lading gele komkommers + een schep rode peper. Die gemalen augurken staan niet onder de azijn ( de azijn was op en het leek me ook niet praktisch om die rommel te moeten afgieten). Dus dat zal niet te lang bewaard kunnen worden.

Ongedateerd (foei!) 9 potten (voornamelijk) rode aalbes (handje zwarte bes, handje witte aalbes). Anderhalve kilo fruit, gekookt, 1 kilo geleisuiker erbij.
Resultaat: natte zoete fruitsaus voor over toetjes. Mag de volgende keer wel minder zoet.

Verder heb ik begin juli bloemkool in de diepvries gedaan, en 17 aug sperziebonen. Beide natuurlijk eerst geblacheerd.
Uien en knoflook zijn gedroogd, dikke bonen liggen te drogen.
sigmemaandag 18 augustus 2008 @ 09:10
Vergeet ik de zuurkool!

11 augustus, 7 kg witte kool + 70 gr zout (steeds per ongeveer 2 kg kool 20 gr zou in een emmer, kneden, dan een schepje yoghurt erbij en dan in het zuurkoolvat). Met een paar peperkorrels en wat kruidnagel.
17 augustus er nog 3,5 kg witte kool + 35gr zout aan toegevoegd.

Op de kool ligt een theedoek, daarop een glazen deksel, een daarop een steen.
boyvmaandag 18 augustus 2008 @ 09:29
je brengt het allemaal wel mooi
sigmevrijdag 22 augustus 2008 @ 14:39
Vandaag weer drie potten augurk. Augurk gaat gewoonlijk eerst in het zout / pekel, om er vocht aan te onttrekken. Dat vocht onttrekken is weer omdat anders het vocht uit de augurk de azijn zozeer verdunt dat de conserverende werking van het zuur verdwijnt.

Ik had deze keer geen zin in zout en heb dus een andere oplossing voor dit probleem bedacht. De augurken in de lengte gevierendeeld en de zaadlijsten eruit gesneden (daarmee is er veel vocht weg). En ik heb een liter azijn tot de helft laten inkoken. Het water dampt er dan uit - er blijft zuurdere azijn achter. Dus als die verdunt door het augurkenvocht blijft het geheel hopelijk zuur genoeg.

Drie potten: een met alleen azijn erover, een met een schep suiker erbij en een met een schep rode peper erbij.
Leefdinsdag 7 april 2009 @ 09:52
N.a.v. dit topic over roken eigenlijk

Pas heb ik een boekje gekocht in een tweedehandswinkel over inmaken.
Vroegah deden mensen dat veel; hele kelders vol met weckflessen.

Maar naar mijn idee zijn de meeste mensen vergeten dat allerlei manieren om voedsel te bereiden - die nu als een soort kunstvorm worden gezien en als culinaire hoogstandjes gelden - oorspronkelijk alleen maar bedoeld waren om voedsel te conserveren, te zorgen dat het niet bedierf, en dat je het lang kon bewaren in de tijd dat er geen vriezers en ijskasten waren.

Wecken, vis roken, groente zouten, vlees drogen, vruchten confijten, voedsel "in het zuur" bewaren, chutneys maken (vruchten en groente conserveren met specerijen)

Maar ook yoghurt of kaas maken (melk bewaren), wijn maken (druivensap bewaren), pasta maken (graan bewaren)

Dat was toen heel gewoon: waar ik zelf vandaan kom, werd schar schoongemaakt (ingewanden eruit,) gezouten en gedroogd door het aan een waslijn te hangen. En dan later gegeten als een soort beef jerky.
Boontjes werden flink gezouten in een fles gedaan, en onder de bedstee gezet, om in de winter te kunnen eten.
Bizar genoeg herinner ik me deze dingen zelfs nog (30 jaar oud)


En ook bier is oorspronkelijk alleen maar "uitgevonden" omdat het water te vervuild was om te drinken - daar werd je ziek van. Dus dronk iedereen alleen maar bier, tot maar een paar eeuwen geleden. Weliswaar met een veel lager alcoholpercentage, maar je was zeker dat het vrij was van ongedierte.


Zijn er nu nog mensen die voedsel om de oorspronkelijke reden conserveren? Die bijvoorbeeld in het seizoen Hollandse aardbeien kopen en die wecken?

Eigenlijk vind ik het wel een decadent teken van de tijd dat iedereen elke dag spercieboontjes uit Kenya eet en sinaasappels uit Brazilie en rundvlees uit Argentinie.. moet allemaal ingevlogen en ingevoeren worden omdat iedereen te bedonderd is om zoals de oude mensen hun eten te bewaren.
Maar het is natuurlijk allemaal wel lekker, ik doe er zelf ook aan mee.

Toch zou het wel een padvindersstunt zijn om te kijken of je het een tijd kon uithouden op ouderwets geconserveerd voedsel..

[ Bericht 0% gewijzigd door Leef op 07-04-2009 10:16:07 ]
Like-a-Bunnydinsdag 7 april 2009 @ 10:06
Ik heb het toevallig een paar maanden geleden nog eens gedaan met Chalotten. Op azijn, suiker, kruidnagel en een blaadje laurier. HEERLIJK! Het duurt alleen vier maanden voordat je ervan kunt gaan genieten...:(
spijkerbroekdinsdag 7 april 2009 @ 10:12
Mijn moeder deed het vroeger veel met groenten uit eigen tuin. Dat hielp ons altijd wel de winter door
Tinkepinkdinsdag 7 april 2009 @ 10:14
Ik maak jam van vruchten uit eigen tuin. Inmaken staat op de planning.
Leefdinsdag 7 april 2009 @ 10:20
Ik wil een vrouw die eten inmaakt
RobinOokdinsdag 7 april 2009 @ 10:41
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 09:52 schreef Leef het volgende:
N.a.v. dit topic over roken eigenlijk
Zijn er nu nog mensen die voedsel om de oorspronkelijke reden conserveren? Die bijvoorbeeld in het seizoen Hollandse aardbeien kopen en die wecken?
Ik niet. Ik maak wel eens wat in voor de lol. Tomatenjam, mangochutney, rodeuiencompote, gemarineerde abrikozen en dan hebben we het denk ik wel gehad. Ik kan mij ook nog herinneren hoe het was, die ingemaakte groenten en vruchten en later ging men ze invriezen, nog makkelijker. Nou, daar hoef ik niet naar terug hoor. Bah. Heb ook geen enkele moeite met de wereldeconomie. Haricot verts uit Afrika, beter dan Foster Parents. Ik gun de rest van de wereld ook wat omzet.

[ Bericht 0% gewijzigd door RobinOok op 07-04-2009 12:02:51 ]
Rewimodinsdag 7 april 2009 @ 10:47
Wij maken ook jam uit eigen tuin En ik heb nu courgette, aubergine, uien en knoflook in de volle grond staan.
HostiMeisterdinsdag 7 april 2009 @ 10:49
De ouders van mijn stiefpa hebben een gigantische mep augurken in hun tuin staan, dus die maken voor de hele familie van die gigantische wekpotten met augurken. Die dingen zijn goddelijk in vergelijking met dat spul wat zijn bij de super verkopen
Leefdinsdag 7 april 2009 @ 10:50
Ik ben in het algemeen wel voor groente/vruchten uit het seizoen, zodat het geen vijftienduizend kilometer hoeft te vliegen.
'Gun die mensen ook wat omzet' vind ik een drogreden, want ze kunnen het daar ook opeten.
Even voor mezelf sprekend denk ik dat ik te makkelijk geworden ben in dat je alles altijd maar kunt krijgen.

Niet dat ik terug zou willen naar zoals het vroeger ging, met al die ingemaakte groenten die soms gewoon vies waren (en soms ook super lekker,) maar een beetje bewuster kan geen kwaad denk ik.
PopcornMonsterdinsdag 7 april 2009 @ 10:56
Wij maken courgettes in, ik vind het zelf heel vies van die zure plakjes uit een potje maar mijn ouders zijn er gek op. Ook maken we elk jaar inmaakbrandewijn van vruchten uit eigen tuin (aardbeien, frambosen, bramen etc.) om een jaar later op te eten/drinken, heerlijk! Ook ontbreekt bij ons de eigengemaakte jam niet.
Voor de rest denk ik dat de diepvries wat practischer is, zelfs aardbeien kun je invriezen om er later bowl van te maken. Dan smaken de groenten nog zoals ze zouden moeten smaken.
RobinOokdinsdag 7 april 2009 @ 11:04
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 10:50 schreef Leef het volgende: maar een beetje bewuster kan geen kwaad denk ik.
Een beetje minder bewust ook niet. Sterker nog, het maakt allemaal geen zak uit.
Leefdinsdag 7 april 2009 @ 11:07
want?
Leefdinsdag 7 april 2009 @ 11:12
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 10:56 schreef PopcornMonster het volgende:
Ook maken we elk jaar inmaakbrandewijn van vruchten uit eigen tuin (aardbeien, frambosen, bramen etc.) om een jaar later op te eten/drinken, heerlijk!
Woei! Een vriend van me maakt dat ook, moet er toch eens het recept voor vragen. Of heb jij het?

Hij heeft dan zo'n hele deftige porceleinen pot (Rumtopf heet dat toch?,) met drank, waar hij 1 voor 1 (met weken tussenpozen) de heerlijkste topkwaliteit vruchten in gooit (voornamelijk tere rode vruchten.)

Dat houdt hij ook op een briefje bij, wanneer wat. En dan na een half jaar ofzo is het heerlijke vruchten brandewijn.
Rewimodinsdag 7 april 2009 @ 11:25
Rumtopf ja, mijn moeder maakte dat ook wel vroeger. Afgezien van het feit dat ik niet zo van alcohol houd, was het altijd wel lekker over ijs en zo. Zij maakte het met Strohrum trouwens.
De_Hertogdinsdag 7 april 2009 @ 11:28
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 09:52 schreef Leef het volgende:
N.a.v. dit topic over roken eigenlijk

Pas heb ik een boekje gekocht in een tweedehandswinkel over inmaken.
Ga je nu ook zelf dingen inmaken of heb je dit al gedaan? Ben wel benieuwd of je ook wat doet met dat boekje
Leefdinsdag 7 april 2009 @ 11:33
Ik wil het wel gaan uitproberen. Maar ben eigenlijk het meest geinteresseerd in de dingen die daar dan ook echt lekkerder door worden.

Mangochutney

Rumtopf

Dat boekje is echt grappig trouwens. Alles eraan is jaren 70.. het taalgebruik, de layout, het lettertype, de oubollige foto's
Innocencedinsdag 7 april 2009 @ 11:39
Ik hou een beetje teveel van verse groente, inmaken is dus niet aan mij besteed. Wel onlangs rode kool/uien compote gemaakt, leuk om achter de hand te hebben en ik eet het zelf toch niet.
Oceanonixdinsdag 7 april 2009 @ 11:40
ik maak zelf jam. Inmaken nogt nooit gedaan.
Maak de jam echter wel in weckpotten, vorig jaar zijn er een paar mislukt omdat de deksel maar niet wilde sluiten. Zou ik nog ergens aan inmaakdruppels kunnen komen?
Rewimodinsdag 7 april 2009 @ 11:42
Nonix, da's lang geleden

Wat zijn inmaakdruppels?

Wij doen de jam in uitgekookte potten met deksel. Die zet je na het vullen op hun kop. Na het afkoelen zijn ze dan keurig vacuüm getrokken.
Oceanonixdinsdag 7 april 2009 @ 16:21
hai

Inmaakdruppels worden gebruikt tussen de ring en het glas. Je steekt ze aan, daardoor trekt alle zuurstof uit de pot.
Ik heb een zootje van die oude weckpotten liggen met losse ringen en losse deksels en dat ging vorig jaar mis. Met twist-of deksels gaat het wel goed.
Pietverdrietdinsdag 7 april 2009 @ 16:46
Ik maak uien in (zelfgemaakte amsterdamse uien), maak zelf azijn, eendeeieren in pekel azijn met kruiden, heb kersen ingemaakt, augurken, komkommer, koolsla, weck boontjes, asperges, maak zelf droge ham samen met schoonmama. Dus ja, ik conserveer nog wel eens wat.
Leefdinsdag 7 april 2009 @ 17:57
Amsterdamse uitjes joechei!!!!!!
Die zijn zo lekker dat ik niet snap dat ze niet populairder zijn. Vooral omdat ze ook zo goedkoop en simpel zijn om te maken.

Kreeg ze pas opgediend bij m'n broodje kroket en toen was ik Heel Blij.
RobinOokdinsdag 7 april 2009 @ 18:15
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 16:46 schreef Pietverdriet het volgende: eendeeieren in pekel azijn met kruiden,
Waar haal jij verse eendeneieren vandaan dan?
Pietverdrietdinsdag 7 april 2009 @ 18:17
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:57 schreef Leef het volgende:
Amsterdamse uitjes joechei!!!!!!
Die zijn zo lekker dat ik niet snap dat ze niet populairder zijn. Vooral omdat ze ook zo goedkoop en simpel zijn om te maken.

Kreeg ze pas opgediend bij m'n broodje kroket en toen was ik Heel Blij.
Zelfgemaakt zijn ongelofelijk veel lekkerder dan gekocht, is echt een wereld van verschil, zodanig dat me het echt verbaasde dat het zo een verschil is.
Pietverdrietdinsdag 7 april 2009 @ 18:18
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 18:15 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Waar haal jij verse eendeneieren vandaan dan?
Krijgen ze af en toe van een kennis die een stel eenden heeft.
Rewimodinsdag 7 april 2009 @ 19:45
Hier in DLD kun je ook veel ganzeëieren kopen. Heb ze niet geproefd tot nu toe, geen idee of het anders smaakt dan kippeëieren. Ze zijn wel stukken groter!
psvdonderdag 9 april 2009 @ 23:42
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 10:06 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Ik heb het toevallig een paar maanden geleden nog eens gedaan met Chalotten. Op azijn, suiker, kruidnagel en een blaadje laurier. HEERLIJK! Het duurt alleen vier maanden voordat je ervan kunt gaan genieten...:(
Zou jij dat recept willen delen met mij?, Ik had vroeger een opa die dat ook zo lekker kon maken.(ow en ik weet helemaal niet hoe dat moet of ik welke spullen ik er voor nodig heb) Dus een soort leuke handleiding zou welkom zijn.
RobinOokdonderdag 9 april 2009 @ 23:45
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Krijgen ze af en toe van een kennis die een stel eenden heeft.
Aha, ik dacht al.
r2d22vrijdag 10 april 2009 @ 09:35
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:57 schreef Leef het volgende:
Amsterdamse uitjes joechei!!!!!!
Die zijn zo lekker dat ik niet snap dat ze niet populairder zijn. Vooral omdat ze ook zo goedkoop en simpel zijn om te maken.

Kreeg ze pas opgediend bij m'n broodje kroket en toen was ik Heel Blij.

Kan iemand het recept van die overheerlijke amsterdamse uien plaatsen?
Pietverdrietvrijdag 10 april 2009 @ 09:45
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 09:35 schreef r2d22 het volgende:

[..]

Kan iemand het recept van die overheerlijke amsterdamse uien plaatsen?
amsterdamse uien
Je neemt een kilo of 2-3 uien, niet te groot, die schil je. in een grote plastic bak doen met een deksel, je gooit er een finke hoeveelheid zout op, ongeveer een mok, en een zelfde hoeveelheid suiker.
dit zet je een dag of 3 in de koelkast. Je deksel moet goed sluiten, want dit geurt..
Je leegt dit in de schone gootsteen, en je spoelt de uien goed af, en dan droog je ze grondig af.
Neem Azijn (ongeveer een liter) en een zelfde hoeveelheid water.
hierin doe je inmaakkruiden, blaadje laurier, mosterdzaad, rozemarijn.
Je kan blanke azijn nemen, doe er dan een pakje of 2-3 saffraan extra erbij, en breng het met de kruiden en een kopje suiker aan de kook.
Variant, rode uien
Je kan ook rode wijn azijn nemen, of balsamica, en dan laat je de safraan weg.
Af laten koelen, en in een goed afsluitende pot of plastic container doen met de uien,
dit zet je een paar maanden in een donkere kast, of in de kelder, moet koel en donker zijn.
na een maand of twee kan je het al eten, maar na een maand of 4 beginnen ze echt lekker te worden.
De blanke-azijn safraan uien zijn geel geworden en zijn de originele amsterdamse uien
De balsamico uien zijn donker roodbruin geworden (je kan ook rode uien gebruiken voor extra kleur)
Heerlijk, heerlijk
en in een weckpotje een uitermate uniek cadeautje, echt veeel lekkerder dan gekochte uitjes in het zuur.
RobinOokvrijdag 10 april 2009 @ 10:03
-


Lijst van winkels waar je ze kunt kopen: -

[ Bericht 34% gewijzigd door kanovinnie op 27-08-2013 11:07:00 ]
LeeHarveyOswaldvrijdag 10 april 2009 @ 10:10
Ik zag dat azijn maken hier ook onder valt, dus ik ben schuldig

En mn eigen kruidenbitter
Pietverdrietvrijdag 10 april 2009 @ 10:14
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 10:03 schreef RobinOok het volgende:
Of je zoekt een winkel waar ze tafelzuren van -verkopen. Die worden volgens mij ook hoog aangeschreven.

Lijst van winkels waar je ze kunt kopen: -
Maak ze een keer zelf en proef het verschil

[ Bericht 22% gewijzigd door Mirjam op 27-08-2013 11:01:11 ]
RobinOokvrijdag 10 april 2009 @ 10:27
Nou, nee, liever niet. Ik hou niet van tafelzuren.
Pietverdrietvrijdag 10 april 2009 @ 10:29
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 10:10 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik zag dat azijn maken hier ook onder valt, dus ik ben schuldig
Top
quote:
En mn eigen kruidenbitter
Recept?
LeeHarveyOswaldvrijdag 10 april 2009 @ 12:09
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 10:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Top
[..]

Recept?
Goedkoopste jenever, en kruiden. En dan is het net wat je wilt. Ik had, als ik het goed herinner, 2 dingetjes kruidnagel, 2 blaadjes laurier, kaneelstokje, 4 stuks steranijs, wat speculaaskruiden, beetje zwarte peper, jeneverbessen (6 ofzo), heel klein beetje (!) sinasappelschil en lavendel, beetje citroenmelisse, dat 3 weken laten staan, en toen ook nog een week met zoethout er bij.

Exacte kruidencombi die ik gebruikt heb staat op mn thuis pc, ik zoek hem vanavond even voor je op
Leefvrijdag 10 april 2009 @ 13:08
Leuk!

Recepten voor lekkere zelfgemaakte azijn overigens ook welkom!!
LeeHarveyOswaldvrijdag 10 april 2009 @ 13:54
Verzamel restjes wijn en doe daar een beetje azijn of een azijncultuur bij
LeeHarveyOswaldvrijdag 10 april 2009 @ 13:54
Ah en houd de alcohol onder de 10 procent, anders dood de alcohol je cultuur. Beetje water toevoegen dus.
Pietverdrietvrijdag 10 april 2009 @ 14:00
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 13:08 schreef Leef het volgende:
Leuk!

Recepten voor lekkere zelfgemaakte azijn overigens ook welkom!!
Is zelfs een (oud) topic over
Zelf azijn maken
Pietverdrietdinsdag 14 april 2009 @ 18:05
Net mijn rode wijn azijn weg kunnen gooien, deksel zat niet goed op het vat en het zat vol met fruitvliegjes.
LeeHarveyOswalddinsdag 14 april 2009 @ 18:16
LeeHarveyOswalddinsdag 14 april 2009 @ 18:17
Ik gebruik een grote fles van ikea voor mijn azijn. Bij thuiskomst bleek die fles rubber-loos te zijn, waardoor hij niet volledig afsluit (er komt wel lucht bij), maar wel vliegvrij blijft
bloatedfacezaterdag 18 april 2009 @ 10:13
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 12:09 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Exacte kruidencombi die ik gebruikt heb staat op mn thuis pc, ik zoek hem vanavond even voor je op
Ben je nou al een keer thuis geweest?

Ben ook wel benieuwd naar dat recept. (en welke goedkoopste jenever neem je dan? merk?)
Superduifzaterdag 18 april 2009 @ 20:32
Ik kook soep van verse tomaat of paprika, die gaat dan heet in de weckfles en die fles zet ik dan nog een poosje in kokend water. Op die manier kan ik het buiten de koelkast lang goed houden.
sigmezaterdag 18 april 2009 @ 21:00
Afgelopen jaar augurken ingemaakt. En zuurkool gemaakt, en jam.
Komend jaar hoop ik de voorraadruimte op orde te hebben, de bedoeling is om uiteindelijk een heel jaar te eten van de eigen moestuin .
Leefvrijdag 5 juni 2009 @ 09:31
Weet iemand hoe je ook weer van de Marokkaanse/midden-oosterse citroenen in het zout maakt?
ColdFeetvrijdag 5 juni 2009 @ 12:47
Dat heb ik weleens gemaakt, van die zoute citroenen. Moet ik thuis even voor je opzoeken.
Trustenvrijdag 5 juni 2009 @ 13:59
quote:
Op vrijdag 5 juni 2009 09:31 schreef Leef het volgende:
Weet iemand hoe je ook weer van de Marokkaanse/midden-oosterse citroenen in het zout maakt?
Je hebt nodig: -10 citroenen, -10 koffielepels zout, -water

De citroenen goed wassen en deze enkele uren in water laten liggen. Hierna de citroenen in 4 snijden zonder ze helemaal door te snijden, ze blijven aan de onderkant aan elkaar. De binnenkant van de citroenen goed met zout inwrijven en de citroen dichtdrukken. De citroenen in een glazen vetvrije en goed uitgespoelde pot doen en goed aandrukken, er mag eigenlijk geen vrije ruimte tussen de citroenen zijn. Dan lauw water opgieten totdat de bovenkant van de citroenen onder water liggen, vervolgens de pot goed sluiten. Tenminste 6 weken laten staan in een donker hoekje van je keukenkast. De citroenen zijn maandenlang houdbaar mits je ze met een houten lepel uit de pot haalt. Hoe langer de citroenen er inliggen, hoe zachter de schil en hoe intenser de smaak!
Oceanonixzaterdag 25 juli 2009 @ 20:44
Zo even tijd voor een enorme schop omhoog.
Ik kom bijna om de groenten uit eigen tuin.
Ik heb van de week de komkommers uit dit oude topic maar eens gemaakt. Ben benieuwd of het gelukt is.

Heb net twee potten zuurkool gemaakt en een pot sperziebonen en een pot snijbonen gemaakt.

Zijn er meer mensen die inmiddels al bezig zijn?
sigmezaterdag 25 juli 2009 @ 20:50
Heb een week of drie geleden 10 kilo bessen vermaakt tot jam.
Voor de rest nog niet begonnen, zuurkool wil ik pas later in het seizoen doen, en bij gebrek aan geschikte voorraadruimte gaan voorlopig de sperziebonen de diepvries maar weer in. Moet ik morgen maar eens mee in de weer.

Hoe maak jij sperziebonen en snijbonen in?
Oceanonixzaterdag 25 juli 2009 @ 21:03
Ik heb een boek over inmaken gekocht: Inmaken en bewaren, compleet handboek van Anna Spreng en Margit Buhler.

Ik heb azijn 1:1 op gebruikt met wat kruiden en vervolgens dat in weckpot 60 min gesteriliseerd in kokend water. Het voor mij ook de eerste keer ben dus benieuwd of het gelukt is.

Bonen schoonmaken, in een pot proppen, kruiden erbij, azijn met water erbij en dan de deksel erop.

Het boek is best handig omdat ook sterilisatietijden erin staan voor de verschillende groenten.
sigmezaterdag 25 juli 2009 @ 21:10
Eh, ik snap er niks van. Geef je nu de volgorde heel raar aan? (Azijn wecken, daarna rauwe bonen in pot proppen?)

En je maakt de snijbonen dus op dezelfde manier in als de sperziebonen? Ik heb dit jaar (voor het eerst) snijbonen in de moestuin, ik ben van plan ze door de snijbonenmolen te halen en daarna in zout in te maken. Het meer precieze hoe & wat moet ik nog uitzoeken tegen die tijd .
Oceanonixzaterdag 25 juli 2009 @ 22:22
sorry

bonen schoonmaken
in pot proppen
azijn met water mengen 1:1
kruiden bij bonen mikken
azijn mengsel erop
deksel op pot
pot steriliseren (in het geval van bonen 60 min).
afkoelen
na een paar dagen controleren of de pot echt dicht is of vacuum gezogen in geval van schroefdeksel.
2cvzondag 26 juli 2009 @ 00:17
TVP. Niet omdat ik een keukenprins ben maar omdat ik het gewoon leuk vind dit soort dingen te lezen.
sigmezaterdag 8 augustus 2009 @ 19:06
Laatst 10 kg bessen tot jam verwerkt, en vorige week 2 kg sleedoornpruimen.

Vandaag 13kg courgette ingemaakt als zoetzuur:
Ik had een aantal vrij dikke courgettes: schil al wat hard, stevige zaadlijsten erin. Ik heb ze geschild (kaasschaaf) en van zaadlijsten ontdaan, en daarna de courgettes geschaafd (alweer kaasschaaf, bleek veruit het handigst te werken).

Een kleine 7 kg courgetteschijfjes. Daaraan toegevoegd 350gr grofgesnipperde ui.
In een emmer gepropt met 350gr zout., en dit een uur of 3 laten staan.
Daarna afgieten.
Toen kwam er wat gokwerk: de hoeveelheden azijn / suiker / kruiderij zijn gerelateerd aan de originele hoeveelheid courgette. Maar na zouten is die nogal gewijzigd, en ik kon moeilijk de complete emmerinhoud in één pan gooien. Dus een schatting gemaakt; mijn pan niet te vol is om en nabij 1 kg courgette geweest.

Per pan (1 kg ongezouten courgette dus):
1/2 liter inmaakazijn
250 gr suiker
1/2 eetlepel gemalen mosterzaad
1 theelepel kurkuma
1 theelepel "inmaakkruiden" (mengsel, Silvo)
(ongemalen mosterdzaad bleek lastig te verkrijgen, eerstvolgende bezoek aan echte kruidenboer een pond inslaan)

Aan de kook brengen, 2 minuten koken, in (schone) potten doen, deksel erop, 10 minuten op de kop.

De rest van de voorraad courgette bestond uit nóg eerst te schillen exemplaren, wat 4 kg schoon opleverde, en ruim 2kg mooie kleintjes, geel & groen.
Ook die zwik geraspt. Er 650 gr ui bij gesnipperd, 50gr versgeraspte mierikswortel, 2 teentjes knoflook. Ingezouten (50gr per kg courgette) en laten intrekken.

Daarna in de pan, per kg ongezouten courgette:
1/2 liter inmaakazijn
250gr suiker
1/2 eetlepel gemalen mosterzaad
1 theelepel inmaakkruiden
2 kruidnagels
1 pijpje kaneel (1 pijpje steeds hergebruikt)

Ook dit 2 minuten koken en daarna in potten doen.

Minimaal twee weken laten staan..
kabouter.mutszondag 9 augustus 2009 @ 17:18
Hoe zijn de dingen van vorig jaar gegaan?
Was het allemaal te eten?
En wat doe je met zooooooveel zuur?
Geef je veel weg?
(sorry 4 vragen!) Lijkt me best leuk om eens in te maken maar heb je veel ruimte en potten nodig lijkt mij.
HaverMoutKoekjezondag 9 augustus 2009 @ 17:25
courgettes en augurk hebben natuurlijk niet/nauwelijks vitamine C, maar hoe zit het met de bloemkoolroosjes? Zitten daar na het inmaken nog nuttige stoffen in voor de lange wintermaanden?
The_Hiveszondag 9 augustus 2009 @ 17:28
respect dat je er zoveel werk van maakt
lionessazondag 9 augustus 2009 @ 22:54
@sigme: Heb je ook een inmaakketel, waar je de groente in de potten nog zet, om ze te wecken? Dan kan je ze geloof ik langer bewaren.

Ik heb onlangs zo'n pan bij de Lidl gekocht en ga hem nog uitproberen. Mn voor de courgettes lijkt het mij wel handig. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik dat moet doen. Dus had ik hoop dat jij dat wist, maar jij kookt gewoon de boel en doet ze dan in potten.
Sjeenmaandag 10 augustus 2009 @ 09:39
Ik vond een stukje over hoe en weckpan werkt... Kan als ik het zo lees ook met een andere grote ketel. Ik wil dit jaar ook wel weer eens met sjalotjes, augurkjes of jam aan de slag
quote:
Inmaken of wecken is een techniek voor het conserveren van voedsel.

Bij conserveren gaat het erom dat er geen bacteriën in het voedsel aanwezig zijn of dat de aanwezige bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zowel de pot of de fles waarin het voedsel wordt ingemaakt als ook het voedsel zelf moet dus vrij van kiemen zijn.

Dit gaat als volgt:

  • Behandel de pot of fles (weckflessen) met een warme oplossing van soda (natriumcarbonaat) of met een oplossing van een goed bacteriedodend afwasmiddel in warm water. Na het wassen moet de pot op zijn kop op een steriele doek worden gezet, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen.
  • De pot moet absoluut heel zijn, er mogen geen stukjes af zijn. Er moet absoluut worden voorkomen dat er contact met de buitenlucht kan optreden
  • Speciale aandacht voor de sluitring, weckring of de inmaakring (rubberen ring). Deze moet worden gekookt in een oplossing van soda of afwasmiddel. Ook de inmaakring mag niet beschadigd zijn. Tegenwoordig kan men prima gebruik maken van potten met een zgn. twist-offdeksel.
  • Nu kunnen de flessen of potten worden gevuld met het bij voorkeur gekookte voedsel (gekookte groenten, vlees, fruit). Het koken van voedsel is ook een sterilisatie, dus conservatie. Rauw voedsel inmaken kan overigens wel.
  • Vul de pot met rauw voedsel tot de rand en met gekookt voedsel tot 1,5 tot 2 cm onder de rand
  • Sluit de pot goed af, vergeet de sluitring niet.
  • Doe de potten/flessen in een ketel of grote pan. Zorg dat de potten vrij van de bodem zijn. In een weckpan zit daarvoor een soort rooster, maar een handdoek op de bodem werkt ook. Als het glas direct op de bodem staat is er gevaar van kapot springen. Vul de pan met water dat ongeveer de gelijke temperatuur heeft als de pot. De hoogte van het water is ongeveer 3/4 van de hoogte van de potten/flessen. Bij meerdere lagen geldt dit voor de bovenste laag.
  • Kook het water in de ketel. Kook zolang als nodig is. 60 tot 90 minuten voor gekookt voedsel; 90 tot 120 minuten voor rauw voedsel.
  • Door de temperatuurverhoging zal de lucht in de pot/fles uitzetten en zal deze gedeeltelijk ontsnappen, er ontstaat een overdruk.
  • Na afloop van het kookproces laat je de pot/fles afkoelen. Door de afkoeling ontstaat onderdruk en door de afsluiting zal de pot zichzelf grootdeels vacuum zuigen. Niet in aanraking laten komen met een ijskoud oppervlak want dan springt de hete pot. Zet de potten bijvoorbeeld op een handdoek.
  • Wordt lucht in de pot/fles gezogen tijdens dit proces, dan is het inmaken mislukt voor deze pot. Direct opeten is de enige remedie als je het niet wilt weggooien.
  • Het ingemaakte voedsel vorstvrij en buiten bereik van zonlicht bewaren.
  • Controleer na enige dagen nog eens of de flessen lekvrij zijn en herhaal dit regelmatig.
  • Voedsel volgens deze wijze ingemaakt, is normaliter enige jaren houdbaar. Markeer echter altijd de inmaakdatum op de pot/fles zodat je nog kunt zien hoe lang geleden het voedsel is ingemaakt. Maak de oudste inmaak het eerst op.

    Mocht je vastgesteld hebben dat er lucht in de fles is gekomen of dat er een lek was, dan dien je het voedsel weg te gooien. Let op: voedsel op deze wijze ingemaakt is niet een garantie voor succes; het kan voorkomen dat hoewel je deze methode hebt gevolgd, het voedsel toch bederft.
  • Bron
    lionessamaandag 10 augustus 2009 @ 11:35
    Dank je.

    Ik heb net allerlei dingen bij brouwmarkt.nl besteld. Weckpotten, een weckboek en ook een boek over zelf likeurtjes maken. Lijkt me ook er leuk om te doen. Misschien kan dat wel met onrijpe appeltjes, die van de boom zijn gevallen en mijn overvloed aan bramen enz. enz.
    sigmewoensdag 12 augustus 2009 @ 20:06
    quote:
    Op zondag 9 augustus 2009 17:18 schreef kabouter.muts het volgende:
    Hoe zijn de dingen van vorig jaar gegaan?
    Was het allemaal te eten?
    En wat doe je met zooooooveel zuur?
    Geef je veel weg?
    (sorry 4 vragen!) Lijkt me best leuk om eens in te maken maar heb je veel ruimte en potten nodig lijkt mij.
    Eigenlijk is het best goed gegaan. Na een paar maanden bemerkte ik niet veel verschil tussen pekelen in zout, in pekelwater, koude, warme of kokendhete azijn en andere fratsen. Misschien ben ik geen fijnproever. Ik heb wel donders zure azijn gebruikt (inmaakazijn), dat kan ook wel veel subtielere smaken gesmoord hebben.

    Ik heb er weinig of nik van weggegeven - heb zelf wat trauma's overgehouden aan potten eigengemaakt spul die ik aangeboden kreeg, niet kon weigeren en waar ik dan wat naar zat te staren en dan ook nog moest zeggen wat ik ervan vond.

    Er is ook niet veel meer over, dus blijkbaar hebben we de rest opgegeten. Eigengemaakte augurken waren 's zomers erg lekker - dit jaar lijken er niet veel augurken geproduceerd te worden, helaas.

    Dit jaar gaat er nog steeds gewerkt worden aan een betere voorraadkast - dan kan ik meer inmaken. Potten spaar ik al tijden - en mijn jametende vader levert ze ook braaf in. Ik heb dit jaar tot op heden ongeveer 40 potten jam en 40 potten courgettezoetzuur gemaakt, en er zijn nog lege potten over.
    sigmewoensdag 12 augustus 2009 @ 20:09
    quote:
    Op zondag 9 augustus 2009 22:54 schreef lionessa het volgende:
    @sigme: Heb je ook een inmaakketel, waar je de groente in de potten nog zet, om ze te wecken? Dan kan je ze geloof ik langer bewaren.

    Ik heb onlangs zo'n pan bij de Lidl gekocht en ga hem nog uitproberen. Mn voor de courgettes lijkt het mij wel handig. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik dat moet doen. Dus had ik hoop dat jij dat wist, maar jij kookt gewoon de boel en doet ze dan in potten.
    Ik heb nog niet geweckt, wil daar wel binnenkort mee beginnen. Het kan in elke grote pan - en ik heb wel een grote pan. 20 liter ofzo. Alleen weet ik niet bijster veel van wecken en steekt dat wel redelijk nauw, dus dan moet ik me netjes inlezen. Misschien dit jaar nog, anders toch pas volgend jaar.

    Ik hoop me binnenkort op bonen inzouten te kunnen storten.
    mgerbenwoensdag 12 augustus 2009 @ 23:18
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.
    lionessadonderdag 13 augustus 2009 @ 10:53
    quote:
    Op woensdag 12 augustus 2009 23:18 schreef mgerben het volgende:
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.

    Klinkt goed. I
    Ik heb nu het boek: inmaakboek van WECK. Dat is ook wel erg interessant. Er staat zelfs in hoe je gebak en pudding kan inmaken. Erg apart.
    Hikdonderdag 13 augustus 2009 @ 11:23
    Leuk!
    Ik heb vorig jaar een chutney-fase gehad. Heerlijke chutneys gemaakt, ondermeer met verse ananas, pepertjes en Indiaase kruiden (lekkere dip met naan of papadum) en peer met walnoot (lekker op brie).

    coviedonderdag 13 augustus 2009 @ 14:09
    quote:
    Op maandag 10 augustus 2009 11:35 schreef lionessa het volgende:
    Dank je.

    Ik heb net allerlei dingen bij brouwmarkt.nl besteld. Weckpotten, een weckboek en ook een boek over zelf likeurtjes maken. Lijkt me ook er leuk om te doen. Misschien kan dat wel met onrijpe appeltjes, die van de boom zijn gevallen en mijn overvloed aan bramen enz. enz.
    Zo die gaat bij mijn favorieten.
    Deze kende ik niet, maar ik ga dan over een maandje wel een kruidendroger bestellen.
    Staan wel meer handige dingen op die op mijn verlanglijstje staan. Zo wil ik zelf ook zuurkool maken.
    Maar dat wordt wel volgend jaar pas denk ik.
    sigmezondag 16 augustus 2009 @ 19:47
    Ik heb gisteren bij een voor mij nabijgelegen webshop (dus zelf opgehaald) twee zuurkoolvaten van (slechts) 5 liter gekocht:


    Bij schoonmoederlief de bonenmolen opgehaald:


    En toen boontjes geplukt. Daarna bonen gemalen met dat ding. Goed te doen (al was met z'n tweeën handiger geweest). Daarna de bonensnippers in een emmer, gewogen, en per kg bonen er zo'n 300gr zout doorgekneed.

    Daarna in een pot gepropt. Er gaat iets meer dan 3kg bonen (en 1kg zout) in één 5-literpot.

    In de andere 5-literpot ga ik morgen zuurkool maken van 4 kleine witte kooltjes.

    En dan heb ik nog een bergje bonen liggen, die ga ik op de wijze van zuurkool in een groter zuurkoolvat stoppen en laten vermelkzuren (dus net als de witte kool). Voordeel daarvan (boven het pekelen, zoals ik gister gedaan heb), is dat de geconserveerde bonen nog vitamines bevatten.
    sigmezondag 16 augustus 2009 @ 19:53
    quote:
    Op woensdag 12 augustus 2009 23:18 schreef mgerben het volgende:
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.
    Is het een beetje een Goed Boek?

    Veel van dat soort boeken zijn veredelde glossy's, is mijn ervaring.
    Jurkzondag 16 augustus 2009 @ 21:04
    Ik plaats even een tvp. Heb toevallig een paar weken terug aubergine geweckt. Puur om eigenlijk te kijken hoe het ging en of het me lukte. Wil binnenkort wel meer dingen gaan wecken en inmaken.
    Ben ook al bij de Brouwmarkt geweest. Binnenkort maar even wat via internet bestellen.
    mgerbenzondag 16 augustus 2009 @ 22:36
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 19:53 schreef sigme het volgende:
    [..]
    Is het een beetje een Goed Boek?

    Veel van dat soort boeken zijn veredelde glossy's, is mijn ervaring.
    Wat noem ik een Goed Boek?
    Ze noemen (volgens mij) alle methoden van conserveren, van suikeren, zuren en wecken tot roken (koud en warm). Ze leggen het principe uit, geven wat tips en geven daarna een aantal recepten. De schrijvers schrijven duidelijkuit eigen ervaring; ze schrijven niet over wat ze van een ander gehoord hebben.
    De recepten nodigen uit tot proberen - simpel van opzet, leuk om te doen. Beef Jerky en Afrikaanse Biltong bijvoorbeeld.

    Wat is een 'veredelde glossy' ?
    sigmezondag 16 augustus 2009 @ 22:49
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:36 schreef mgerben het volgende:

    [..]

    Wat noem ik een Goed Boek?
    Ze noemen (volgens mij) alle methoden van conserveren, van suikeren, zuren en wecken tot roken (koud en warm). Ze leggen het principe uit, geven wat tips en geven daarna een aantal recepten. De schrijvers schrijven duidelijkuit eigen ervaring; ze schrijven niet over wat ze van een ander gehoord hebben.
    De recepten nodigen uit tot proberen - simpel van opzet, leuk om te doen. Beef Jerky en Afrikaanse Biltong bijvoorbeeld.

    Wat is een 'veredelde glossy' ?
    Een veredelde glossy is een tijdschrift met grote glanzende kleurenfoto's op extra dik papier en een beschrijving erbij waarmee je net niks te weten komt en bovendien een paar onduidelijke ingredienten nodig hebt, en dan in een sjieke harde kaft. Ik denk dat de meer officiële term salontafelboek is.

    Als ik jou goed begrijp is jouw boek bruikbaar. Dat is Goed.
    PaarsBeestjezondag 16 augustus 2009 @ 22:54
    Waarom heb je de bonen niet ingevroren als ik vragen mag?
    sigmezondag 16 augustus 2009 @ 22:58
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:54 schreef PaarsBeestje het volgende:
    Waarom heb je de bonen niet ingevroren als ik vragen mag?
    Diepvries vol. En er moeten eind dit jaar nog 3 lammeren, 1 ram en 1 oude ooi in die diepvries erbij gepropt worden.

    Heb net de diepvries leeggemaakt, schoongemaakt en de inhoud er weer ingedaan. Komende maanden toch maar eens al die handige voorraadjes opeten .
    PaarsBeestjezondag 16 augustus 2009 @ 23:03
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:58 schreef sigme het volgende:

    [..]

    Diepvries vol. En er moeten eind dit jaar nog 3 lammeren, 1 ram en 1 oude ooi in die diepvries erbij gepropt worden.

    Heb net de diepvries leeggemaakt, schoongemaakt en de inhoud er weer ingedaan. Komende maanden toch maar eens al die handige voorraadjes opeten .
    Dan zit je vriezer inderdaad goed vol... Ik weet dat m'n moeder inderdaad ook hele karrevrachten aan bonen stond te malen, maar die vroor ze dan in (en ik at het hele jaar bonen)..
    Tinkepinkzondag 16 augustus 2009 @ 23:10
    Het schijnt dat je ook kunt inmaken met behulp van een oven ipv een diepe pan. Ben van plan dat binnenkort eens te proberen.

    Daarnaast maak ik van al het fruit dat uit onze tuin komt (veel!) jam en compote. Heb nu 17 potten staan (kruisbes, appel, druif, framboos) en verwacht er nog zeker 25 te maken.
    Poppleszondag 16 augustus 2009 @ 23:54
    wat een geweldig topic.
    ik ga spullen bijelkaar proberen te krijgen en eens kijken of ik de kids blij kan maken met zelf ingemaakt spul.
    ColdFeetmaandag 17 augustus 2009 @ 15:17
    quote:
    Op donderdag 13 augustus 2009 11:23 schreef Hik het volgende:
    Leuk!
    Ik heb vorig jaar een chutney-fase gehad. Heerlijke chutneys gemaakt, ondermeer met verse ananas, pepertjes en Indiaase kruiden (lekkere dip met naan of papadum) en peer met walnoot (lekker op brie).


    Oh, van die laatste wil ik héél graag het recept Staat dat ergens online?
    sigmemaandag 17 augustus 2009 @ 18:13
    Vandaag nog weer hard gewerkt:
    In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan:
  • 5 minuten geblancheerd
  • af laten koelen
  • per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
    Daarna 3,7 liter water met 60 gr zout & 3dl karnemelk eroverheen gegoten

    En het 2e 5-liter zuurkoolvaatje gebruikt voor zuurkool.
  • 3750gr witte kool
  • geschaafd
  • per kg kool 10gr zout, scheutje karnemelk, stevig kneden
    Paste mooi in het vaatje

    En nu wachten..
  • sigmezaterdag 12 september 2009 @ 05:21
    Afgelopen weken ook weer een en ander aan voorraden bijgemaakt.
    Bramenjam met een paar appeltjes. Bramen hebben weinig pectine, vandaar de appels. Het is toch alsnog beetje dun uitgepakt, dus meer geschikt voor door de yoghurt dan op brood.

    Augurken in azijn, de (dikke) augurken in stukjes gesneden, in pekel weggezet. Azijn met wat inmaakkruiden gekookt, potten volgepropt met augurk en overgoten met azijn.

    Vorige week ongeveer de helft van de tomaten uit de moestuin geoogst - waaronder veel groene. Was samen drie kilo.
    Chutney van gemaakt volgens dit recept:
    quote:
    450 gram moesappelen
    2 kilogram groene en rode tomaten (de laatste oogst)
    450 gram uien
    2 tenen knoflook
    1 eetlepel zout
    6 deciliter ciderazijn
    450 gram suiker
    1 theelepel kerriepoeder
    1/2 theelepel komijnpoeder
    1 gebonden pakketje van 1 takje tijm/1 takje rozemarijn/2 takjes
    peterselie
    Recept:

    Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de uien schoon en snipper deze. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd ze in blokjes. Je kunt de tomaten ook eerst ontvellen maar het is niet nodig - naar wens dus. Pel de knoflook en pers ze uit. Doe appels, uien,
    tomaten, knoflook en zout in een pan. Giet de helft van de azijn erbij en breng het aan de kook. Laat een uur zachtjes koken, regelmatig roeren, tot de chutney dik van consistentie is. Doe de kruiden erbij, het zakje bouquet en de rest van de azijn en de suiker. Laat dit nog zeker 1,5 uur zachtjes koken, roer regelmatig, tot een dikke gebonden saus. Verwijder het bundeltje kruiden. Schep de nog hete chutney in met kokend water gesteriliseerde potten. Zet minimaal 1 maand weg voor gebruik. 18 maanden houdbaar

    bron & meer chutneyrecepten
    Vorige week alle pruimen van de Hauszwetsche geoogst, dat bleek ruim een halve emmer vol. Daar was vers niet tegen te eten. Ik heb een hele partij gehalveerd, ontpit, en in de oven gedroogd. Lijkt best gelukt eigenlijk. Dus nu hebben we een voorraad eigengedroogde pruimen.
    Gelijk testen of het ook met druiven kan - moeders heeft een paar dagen geleden een kilo gebracht. Staat nu te drogen in een vrij koele oven, dus het zal nog wel een paar dagen duren voordat ik erachter kom of ik zelf rozijnen kan maken.

    Gedroogde appeltjes heb ik nog liggen van vorig jaar. Dat moet niet in de oven, kan beter op een niet te warme, goed tochtende plaats. Appels schillen, klokhuis eruit, in plakken (of bij kleintjes: in kwarten) en dan aan een touwtje rijgen.
    popolonzaterdag 12 september 2009 @ 05:36
    Wat voor een diepvries heb je eigenlijk sigme. Echt een 'diepvriezer' of een vak in je koelkast?

    Ik neem aan optie 1, maar toch.
    sigmezaterdag 12 september 2009 @ 06:01
    Een echte. En zelfs eentje die tegen koude kan .

    Dat is serieus trouwens; moderne diepvriezers hebben een thermostaat die niet overweg kan met een buitentemperatuur van minder dan 10 graden. Die moet dus in een geïsoleerde ruimte staan. Dat staat de onze niet, die staat in een tochtige schuur, en dan is het nodig een extra dure te kopen.

    Niet zo'n grote diepvries, en tamelijk vol, dus misschien moet ik me toch maar eens gaan verdiepen in vlees roken, inkuipen, wecken etc. De ram en de lammeren en de oude ooi staan nu nog blatend en blakend van gezondheid in de wei, maar in december moeten ze toch echt geslacht worden.
    't Zal wel weer uitwijken naar moeders diepvries worden
    popolonzaterdag 12 september 2009 @ 06:06
    Mijn tweede koelkast staat in de garage waar het 's zomers makkelijk 35+ graden wordt en 's winters -20 (buiten). Niet echt ideaal dus.

    Ben dus van plan die weg te doen en een echte vriezer in de basement neer te zetten (waar het altijd zo'n graad of 15 is) omdat de bonen, tomaten en bosbessen me nu om de oren vliegen en ik wel moet gaan invriezen.
    sigmezaterdag 12 september 2009 @ 06:47
    Nee joh, met een mooie kelder moet je juist die blauwe bessen (jij hebt toch geen bosbessen?) tot jam omzetten, en gedroogde bessen, en geweckte boontjes, en ingezouten, en tomatensaus in potten en gedroogde tomaten op olie enzovoorts.

    En een klein diepvriesje dan .
    popolonzaterdag 12 september 2009 @ 06:58
    Bonen moet je even snel koken voordat je ze invriest heb ik begrepen, maar dan ook echt invriezen. Jam hou ik niet van dus geen optie.
    sigmezaterdag 12 september 2009 @ 07:16
    Wat doe je dan met je blauwe bessen?

    Bonen moet je - zoals de meeste groente - blancheren voordat je ze invriest. Altijd even opzoeken hoe lang je de betreffende groente moet blancheren!
    Verder: grote pan hard kokend water; groente in kleine hoeveelheid erin mikken (liefst in een of ander draadmandje, dat werkt veel makkelijker bij het uit het kokend water vissen).
    Kleine hoeveelheid groente in kokend water want het water moet aan de kook blijven.
    De voorgeschreven korte tijd koken (niet! langer, vandaar dat mandje, uitvissen duurt veel te lang en afgieten is ook geen optie want je hebt nog een paar porties te blancheren groente liggen).
    Groente direct in grote hoeveelheid koud water gooien. Hoe kouder hoe beter. IJswater bijvoorbeeld. De groente moet zo snel mogelijk afkoelen.
    Daarna in diepvriesdoosjes of -zakje doen. Zo min mogelijk lucht meepakken.
    In de diepvries doen - bij grotere hoeveelheden kan je best de diepvries enige tijd van te voren op de invriesstand zetten (extra koud).
    Vergeet niet op je verpakking te zetten wat erin zit. Verbazend hoe onherkenbaar een bevroren klomp <iets> wordt.
    lionessazaterdag 12 september 2009 @ 13:57
    Snijboontjes vries ik altijd in zonder ze te blancheren, daar worden ze iets zoetig van en dat vind ik juist erg lekker. Je kan ze waarschijnlijk niet zo heel lang bewaren dan, maar meestal gaan ze toch wel op tijd op.

    Andere bonen blanceer ik wel, maar dat lukt niet altijd even goed. Soms zijn ze zo waterig als we ze eten. (MIsschien heb ik ze dan niet goed afgedroogd na het koelen en komen er teveel ijskristalen. Ik weet het niet)
    sigmemaandag 28 september 2009 @ 07:15
    Gister de rest van de tomaten uit de moestuin gehaald. Het was een nogal grote tweede helft (in vergelijking met de eerste helft die ik op 7 sept had geoogst en chutney van heb gemaakt.

    Dit was nog eens 6kg . Waarvan ongeveer de helft groen.
    Van zo'n hoeveelheid goeie chutney maken was me teveel werk - dan heb ik echt de hele dag nodig met inkoken en 4 pannen. Ik heb het in twee pannen gepropt. In de ene pan had ik al een laag olie zitten voordat ik bedacht dat dat niet hoort, dus het is experimentele chutney-achtige saus geworden.

  • 1 dl olie in de pan
  • halve bol knoflook in stukjes erbij
  • 1gesnipperde ui
    Op laag vuur terwijl ik de tomaten was & snij
  • 2,5 kg tomaten (rood & groen) in blokjes in de pan
  • 4 appels in blokjes, met schil, zonder klokhuis erbij
  • 1 eetlepel zout
  • halve liter kruidenazijn
    Ruim een uur koken
  • 2 eetlepels gekneusde komijn erbij
  • beetje grofgemalen peper
    Toen een half pond geleisuiker speciaal erbij. Geleisuiker, want omdat er veel te veel in de pan zat om in te koken, was de boel dus niet ingedikt.
    Daarna in schone potten geschept. 9 potten halfzoete dunne chutneysaus.

    De rest van de tomaten (3,5kg) heb ik zonder extra vocht anderhalf uur gekookt, met een gesnipperde ui en een fijngesneden halve bol knoflook en anderhalve eetlepel zout, en een scheut olijfolie. Ook dit in schone potten gedaan. Geen idee hoe houdbaar dit is.

    Een tijdje geleden heb ik druiven in de oven gedroogd. Zijn mooie rozijnen geworden, maar wel met druivenpitten erin. Ik heb daarna de gedroogde rozijnen in een pot gestopt en overgoten met rum. Erg lekker, maar de rum is wel wat straf (54%).

    De gedroogde pruimen waren erg droog geworden: goed houdbaar natuurlijk, maar niet direct eetbaar. Gezien het rozijnenexperiment heb ik ook de pruimenpot volggegoten met rum, maar nu verdund met wat siroop en water. .

    Een portie halfgedroogde pruimen waren ook heel lekker, en inmiddels op.

    Ook tomaten heb ik gedroogd, mooie rooie pruimtomaten. In een potje met een takje thijm en overgoten met olijfolie.
  • Pietverdrietzaterdag 3 oktober 2009 @ 17:00
    Heb amsterdamse uitjes ingelegd. 2 kilo uien geschild, zo groot als grote eieren. Kopje suiker kopje zout en 24 laten pekelen hierin, daarna grondig afspoelen. Half water half witte azijn genomen, suiker erbij, envelopje saffraan erbij, peperkorrels, blaadje laurier, mosterdzaad. In een grote glazen pot met deksel en nu een paar maanden wachten op iets moois.
    ColdFeetzaterdag 3 oktober 2009 @ 18:26
    Ik heb dat ook eens gedaan, ja. Tot mijn verrassing vielen ze behoorlijk pittig uit! Superlekker
    IlseMdinsdag 13 oktober 2009 @ 09:09
    HAllo

    Ik ben nieuw hier en heb me veel interesse gelezen over wecken en wat ingemaakt wordt. Ik heb zelf komkomer in zoetzuur kaneel ingmaakt en peertje en ook tomato relish. Nu heb ik voor de eerste keer bietjes gedaan maar twee potten zijn jammer genoeg mislukt en trokken niet vacuum.

    Van de week hebben we voor het eerst onze eigen gemaakte zuurkool gegeten erg lekker al zeg ik het zelf.

    deze week wil ik gaan proberen peren sap in te wecken.... hopelijk lukt het.

    Ik maak sinds een paar maanden mijn eigen yoghurt en kaas. De kaas moet ik nog mee experimenteren maar lukt al aardig.

    ik wil graag boontjes in het zout proberen maar wordt dat niet heeel erg zout als je ze eet. En hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

    Ilse
    Pietverdrietdinsdag 13 oktober 2009 @ 09:16
    quote:
    Op dinsdag 13 oktober 2009 09:09 schreef IlseM het volgende:
    HAllo

    Ik ben nieuw hier en heb me veel interesse gelezen over wecken en wat ingemaakt wordt. Ik heb zelf komkomer in zoetzuur kaneel ingmaakt en peertje en ook tomato relish. Nu heb ik voor de eerste keer bietjes gedaan maar twee potten zijn jammer genoeg mislukt en trokken niet vacuum.

    Van de week hebben we voor het eerst onze eigen gemaakte zuurkool gegeten erg lekker al zeg ik het zelf.

    deze week wil ik gaan proberen peren sap in te wecken.... hopelijk lukt het.

    Ik maak sinds een paar maanden mijn eigen yoghurt en kaas. De kaas moet ik nog mee experimenteren maar lukt al aardig.

    ik wil graag boontjes in het zout proberen maar wordt dat niet heeel erg zout als je ze eet. En hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

    Ilse
    Sigme is daar ook mee bezig
    Het grote vraag het piet hoe maak ik het klaar topic, deel 8
    Wellicht kan je het haar ook even contacten,
    DarkElfdinsdag 13 oktober 2009 @ 09:20
    tvp
    sigmedinsdag 13 oktober 2009 @ 20:30
    Mijn gepekelde boontjes kom ik voorlopig niet aan toe (om op te eten) want eerst moeten de verse bonen op, dan de 16kg diepgevroren, en dan de melkzure bonen .

    Eigen kaas maken? Woehoe! Kan je daar meer over vertellen?
    Like-a-Bunnywoensdag 14 oktober 2009 @ 12:20
    Ik heb voor de tweede keer sjalotten ingemaakt, die nu al twee maandjes heelijk staan de rijpen in het donker.
    Iemand een idee hoelang je ze minimaal moet laten staan voordat ze echt lekker zijn?
    Pietverdrietwoensdag 14 oktober 2009 @ 12:30
    quote:
    Op woensdag 14 oktober 2009 12:20 schreef Like-a-Bunny het volgende:
    Ik heb voor de tweede keer sjalotten ingemaakt, die nu al twee maandjes heelijk staan de rijpen in het donker.
    Iemand een idee hoelang je ze minimaal moet laten staan voordat ze echt lekker zijn?
    Na 2 a 3 maanden zijn ze al lekker, ligt een beetje aan het recept, en na een half jaar worden ze pas echt lekker.
    Like-a-Bunnydonderdag 15 oktober 2009 @ 10:23
    quote:
    Op woensdag 14 oktober 2009 12:30 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Na 2 a 3 maanden zijn ze al lekker, ligt een beetje aan het recept, en na een half jaar worden ze pas echt lekker.
    Thanks! Mmm...dan bedwing ik me toch maar even tot februari (pfff).
    Ik heb h vrij standaar gehouden, met blank azijn, zwarte peperkorrels, lepel suiker, en een paar kruidnagels.
    Pietverdrietdonderdag 15 oktober 2009 @ 10:30
    Ik moet me ook altijd inhouden.
    Het is echter wel leuk om te doen, droom is nog steeds een grote kelder en die helemaal volzetten met uitgelezen wijnen, zelfgemaakte conserven en inmaak.
    Confits de canard/porc/Oie, jams, geconfijte vruchten, geweckte tomaten uit eigen tuin, zuurkool, etc etc
    LeeHarveyOswalddonderdag 15 oktober 2009 @ 10:53
    quote:
    Op vrijdag 10 april 2009 12:09 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

    [..]

    Goedkoopste jenever, en kruiden. En dan is het net wat je wilt. Ik had, als ik het goed herinner, 2 dingetjes kruidnagel, 2 blaadjes laurier, kaneelstokje, 4 stuks steranijs, wat speculaaskruiden, beetje zwarte peper, jeneverbessen (6 ofzo), heel klein beetje (!) sinasappelschil en lavendel, beetje citroenmelisse, dat 3 weken laten staan, en toen ook nog een week met zoethout er bij.

    Exacte kruidencombi die ik gebruikt heb staat op mn thuis pc, ik zoek hem vanavond even voor je op
    Deze bleek toch wat slapjes, toen heb ik hem nog een week of 6 langer laten staan met opnieuw een kaneelstok, wat meer zoethout, en een extra dingetje steranijs.

    Hij is perfect op het moment
    Jackal_Omegazaterdag 31 oktober 2009 @ 18:04
    Ik wil binnenkort weer Chutney gaan maken. Heb een aantal kleine weckpotjes gekocht waar ik het in wil gaan doen.
    Ik heb alleen geen weckketel om alles in te koken. Kan dit ook in de oven. Ik bedoel dus niet om die potjes schoon te krijgen maar om ze (als ze gevuld zijn) weer luchtdicht te krijgen.

    Bij gewone potjes vul ik hete potjes af en zet ik die op de kop. Dan trekt het ook vacuum maar dit lukt volgens mij niet met weckpotten
    sigmezaterdag 31 oktober 2009 @ 19:40
    Chutney weck ik niet, wecken in de oven ken ik niet, wecken zou ook moeten kunnen in een gewone grote pan.

    Ik heb vandaag weer een portie appelschijfjes te drogen gelegd; eerder heb ik al twee porties gemaakt. Er blijft maar een klein papieren zakje gedroogde appeltjes over van een groot rek natte appelschijfjes..

    En ik heb vandaag de laatste portie druiven klaargezet om te drogen in de oven; eerste droogbeurt vanmiddag gehad maar moet nog wel een paar maal, en nu moet de oven weer eerst wat afkoelen. na drogen doe ik de rozijnen in een pot waarna ik ze overgiet met drank. Vorige pot onverdunde rum, da's te straf. Eerst eens kijken hoe deze rozijnen eruit gaan zien - dit zijn witte druiven, de vorige waren blauw.
    Jackal_Omegazaterdag 31 oktober 2009 @ 21:47
    En als je iets kokends heet in een weckpot doet en op de kop zet. Dan hoeft ie toch ook niet meer in de pan
    Nieuwschierigzaterdag 31 oktober 2009 @ 22:02
    quote:
    Op zaterdag 31 oktober 2009 21:47 schreef Jackal_Omega het volgende:
    En als je iets kokends heet in een weckpot doet en op de kop zet. Dan hoeft ie toch ook niet meer in de pan
    Misschien niet als de inhoud "stabiel" is (erg zuur, zoet of zout) en voor een paar maanden maar goed geweckte groenten of fruit kun je minimaal 20 jaar bewaren.
    Poppleszaterdag 31 oktober 2009 @ 22:31
    sigme wat doe je dan met die appelschijfjes?

    ik krijg binnenkort kilo's appels.
    nu wilde ik zelf appelmoes maken en inwecken. alleen maar appelmoes inwecken is ook niks natuurlijk. het word de eerste keer dus ben heel erg benieuwd hoe ik het er vanaf ga brengen.

    ik heb laatst op de rommelmarkt een weckpan met thermometer voor 1.50 gekocht.
    weckpan van de rommelmarkt is goed schoon geworden, met een paar flessen azijn.
    sigmezondag 1 november 2009 @ 07:36
    quote:
    Op zaterdag 31 oktober 2009 22:31 schreef Popples het volgende:
    sigme wat doe je dan met die appelschijfjes?

    ik krijg binnenkort kilo's appels.
    nu wilde ik zelf appelmoes maken en inwecken. alleen maar appelmoes inwecken is ook niks natuurlijk. het word de eerste keer dus ben heel erg benieuwd hoe ik het er vanaf ga brengen.

    ik heb laatst op de rommelmarkt een weckpan met thermometer voor 1.50 gekocht.
    weckpan van de rommelmarkt is goed schoon geworden, met een paar flessen azijn.
    Je kan ook appelpartjes inmaken. Recept zonder weck:
    quote:
    Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kwarten. Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer de appels twee minuten. Neem brandschone, met hete soda afgewassen glazen potten en schep de appelen erin. Vul aan tot de rand met een scheutje kookvocht. Draai het deksel erop, zet de pot 5 minuten op zijn kop en laat afkoelen.
    Voor het drogen van appels heb je een niet speciaal warme maar wel redelijk tochtende plaats nodig (boven een cv-ketel bijvoorbeeld), maar in een tochtige schuur kan ook heel goed.
    Ik gebruik de gedroogde appeltjes voor door de yoghurt. Eventueel met een paar nootjes en wat honing.

    Succes met de weck, ik ben reuze benieuwd (heb zelf nog nooit geweckd).
    Jackal_Omegazondag 1 november 2009 @ 22:48
    Vandaag drie potten mango chutney en tomaat rode uit chutney gemaakt. Weckpotten gesteriliseerd en tot aan de nok gevuld. Klemmen erop en klaar. Spul kwam er ook echt langs de randen eruit dus zat geen lucht meer in. Schoongemaakt van buiten en op zijn kop laten afkoelen. Rubbertje gaan mooi naar beneden staan dus mooi vacuum
    vraag me alleen af of het niet erg is dat er wat chutney onder het rubber zit doordat ze zo vol zaten
    DarkElfdinsdag 10 november 2009 @ 14:15
    vraagje; als je knoflook inmaakt kan het gebeuren dat hij op plekjes verkleurt naar grijzig/blauw. Dat schijnt te maken te hebben met kopersulfides en schijnt ook de smaak niet aan te tasten. Het ziet er alleen wat vreemd uit maar je kan het eten zegt men.

    nou weet ik dat niet zeker dus dat vroeg ik mij af en ik vroeg mij af; hoe voorkom je die verkleuring?
    sigmezaterdag 14 november 2009 @ 13:41
    Vandaag gemaakt:
    Russisches Kraut
    quote:
    Originalrezept aus dem Kaukasus

    Kleine, feste Weißkrautköpfe,
    Sellerieknollen + Sellerieblätter,
    grüne Tomaten
    Zwiebeln
    Rote Paprikaschoten
    Knoblauch
    Pfefferkörner

    Weißkohlköpfe vierteln, zusammen mit den grünen Tomaten, rohen Selleriestückchen, Zwiebelringe, Knoblauchzehen + in Streifen geschnittenen roten Paprikaschoten in den Gärtopf schichten.
    Aus Sellerieblättern, einigen Pfefferkörner + Salz ( 25 g auf 1 l Wasser)
    Sud kochen + handwarm über Gemüse gießen.
    Beschwerungsstein muss gut bedeckt sein.
    Het leek me nogal een losjes recept en ik heb de ingredienten dan ook aangepast naar wat ik zoal had. Eén klein (nogal los) wit kooltje in achten; een lading spruitjes in kwartjes, niet heel fijn gesneden Russische rode snijkool; een dikke ui in stukken, een teentje knoflook in plakjes, een rode paprika in stukken, twee koolrabi in fijne plakjes en een knolselderij ook in fijne plakjes. Allemaal eigen teelt. Ben heel benieuwd.

    In de laatste zuurkoolpot die ik nog vrij had heb ik rode bieten ingemaakt. Geschild, in dunne plakken, twee eetlepels kwark erbij en onder water gezet met 25gr/liter zout.

    In 2010 mag ik proeven of 't wat geworden is.
    Pietverdrietzaterdag 14 november 2009 @ 14:01
    quote:
    Op zaterdag 14 november 2009 13:41 schreef sigme het volgende:
    Vandaag gemaakt:
    Russisches Kraut
    [..]

    Het leek me nogal een losjes recept en ik heb de ingredienten dan ook aangepast naar wat ik zoal had. Eén klein (nogal los) wit kooltje in achten; een lading spruitjes in kwartjes, niet heel fijn gesneden Russische rode snijkool; een dikke ui in stukken, een teentje knoflook in plakjes, een rode paprika in stukken, twee koolrabi in fijne plakjes en een knolselderij ook in fijne plakjes. Allemaal eigen teelt. Ben heel benieuwd.

    In de laatste zuurkoolpot die ik nog vrij had heb ik rode bieten ingemaakt. Geschild, in dunne plakken, twee eetlepels kwark erbij en onder water gezet met 25gr/liter zout.

    In 2010 mag ik proeven of 't wat geworden is.
    Waarom de kwark erbij?
    sigmezaterdag 14 november 2009 @ 15:42
    quote:
    Op zaterdag 14 november 2009 14:01 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Waarom de kwark erbij?
    Het recept schrijft 1/4 liter melk voor. Ik weet dat het ook yoghurt of karnemelk mag zijn: het is om de melkzuurbacterie een handje te helpen (melk, liefst zuur). Nu heb ik alleen houdbare melk in huis en die vertrouw ik zuur niet. Yoghurt en karnemelk heb ik toevallig niet staan, en kwark wel. Vandaar dus.

    Nu je er toch bent Piet; het recept zei dat m'n bieten feingefafffelt (mét al die ff'en) moest zijn. Een digitale variant spreekt van feingeraffelt. Ik gok dat ze geraspt bedoelen, klopt dat?
    DarkElfzaterdag 14 november 2009 @ 16:08
    niemand die antwoorden heeft? dacht dat hier van die inmaak die hards zaten
    Pietverdrietzaterdag 14 november 2009 @ 16:28
    quote:
    Op zaterdag 14 november 2009 15:42 schreef sigme het volgende:

    [..]

    Het recept schrijft 1/4 liter melk voor. Ik weet dat het ook yoghurt of karnemelk mag zijn: het is om de melkzuurbacterie een handje te helpen (melk, liefst zuur). Nu heb ik alleen houdbare melk in huis en die vertrouw ik zuur niet. Yoghurt en karnemelk heb ik toevallig niet staan, en kwark wel. Vandaar dus.

    Nu je er toch bent Piet; het recept zei dat m'n bieten feingefafffelt (mét al die ff'en) moest zijn. Een digitale variant spreekt van feingeraffelt. Ik gok dat ze geraspt bedoelen, klopt dat?
    Ik gok hetzelfde
    Rewimozaterdag 14 november 2009 @ 17:44
    http://www.uitmuntend.de/woordenboek/raspen/

    Raspen is raspeln, dat zal hem wel zijn

    Overigens een handige vertaalsite
    Pietverdrietzaterdag 14 november 2009 @ 18:28
    feingeraffelt of geraffelt is geen officieel duits, het is naar wat ik er van begrijp omgangsduits, informeel, maar kleingesneden/gemaakt/geraspt dekt de lading aardig
    awoutersemaandag 30 november 2009 @ 22:25
    wat ik in ieder geval weet van wecken is dat je die zooi in de schone potten zet en dan nog gloeiend heet gaat koken (met ringetjes enz.) dat moet op een bepaalde temperatuur en een bepaalde tijd. in ieder geval niet op zijn kop. glazen potjes met schroefdeksels maak je wel vacuum op zijn kop. ik ga binnen kort beginnen met wecken. denk dat ik maar begin met appelmoes en jam...
    sigmezondag 3 januari 2010 @ 18:55
    quote:
    Op zaterdag 14 november 2009 13:41 schreef sigme het volgende:
    Vandaag gemaakt:
    Russisches Kraut
    [..]

    Het leek me nogal een losjes recept en ik heb de ingredienten dan ook aangepast naar wat ik zoal had. Eén klein (nogal los) wit kooltje in achten; een lading spruitjes in kwartjes, niet heel fijn gesneden Russische rode snijkool; een dikke ui in stukken, een teentje knoflook in plakjes, een rode paprika in stukken, twee koolrabi in fijne plakjes en een knolselderij ook in fijne plakjes. Allemaal eigen teelt. Ben heel benieuwd.


    In 2010 mag ik proeven of 't wat geworden is.
    Lekker! Echt heel lekker !
    Pietverdrietzondag 3 januari 2010 @ 19:10
    Ga het ook eens proberen
    Oceanonixdonderdag 7 januari 2010 @ 12:52
    De komkommer in het zuur uit dit topic is gelukt. Hij is echt lekker.
    Ik heb hem afgelopen zomer gemaakt toen ik wat komkommer uit de tuin overhad.
    jakkopmaandag 15 maart 2010 @ 18:50
    Klein schopje.

    Heb recentelijk hete pepers in de azijn gezet (recept gevolgd) maar nu lees ik een recept dat zegt dat je ze met pot en al 10 minuten in kokend water moet laten staan, omdat er anders botulisme ontstaat. Nu heb ik de pot gesteriliseerd en het azijn-mengsel laten koken...wie moet ik geloven?
    Pietverdrietmaandag 15 maart 2010 @ 18:59
    quote:
    Op maandag 15 maart 2010 18:50 schreef jakkop het volgende:
    Klein schopje.

    Heb recentelijk hete pepers in de azijn gezet (recept gevolgd) maar nu lees ik een recept dat zegt dat je ze met pot en al 10 minuten in kokend water moet laten staan, omdat er anders botulisme ontstaat. Nu heb ik de pot gesteriliseerd en het azijn-mengsel laten koken...wie moet ik geloven?
    Botuline kan alleen in een zuurstofvrij milieu ontstaan, zoals in olie, en niet in een zuur milieu, daarom kan je aan dingen die je inlegt in olie wat azijn toevoegen om het te voorkomen.
    In zaken die ingelegd zijn in azijn ontstaat zeker geen botuline.
    stavromulabetamaandag 15 maart 2010 @ 20:42
    quote:
    Op maandag 15 maart 2010 18:59 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Botuline kan alleen in een zuurstofvrij milieu ontstaan, zoals in olie, en niet in een zuur milieu...
    Dan ben ik nu heel blij dat ik mijn zelfgemaakte basilicumolie maar weggekieperd heb. Er zaten wat rare slierten in en hij rook ook niet meer heel fris.
    jakkopmaandag 15 maart 2010 @ 21:02
    Fijn zo. Had er eentje geproefd en smaakte goed, zou jammer zijn om weg te gooien
    jakkopmaandag 15 maart 2010 @ 21:24
    Heb net een zooitje gedroogde rode pepers in een flesje met olie gedaan, doel is peperolie. Neem aan dat hier geen botuline ontstaat aangezien de pepers al gedroogd zijn?

    Oh en ze blijven allemaal drijven, is daar wat aan te doen of maakt het sowieso niet zo veel uit?
    Pietverdrietmaandag 15 maart 2010 @ 22:26
    quote:
    Op maandag 15 maart 2010 21:24 schreef jakkop het volgende:
    Heb net een zooitje gedroogde rode pepers in een flesje met olie gedaan, doel is peperolie. Neem aan dat hier geen botuline ontstaat aangezien de pepers al gedroogd zijn?
    Doe er een theelepel azijn bij
    quote:
    Oh en ze blijven allemaal drijven, is daar wat aan te doen of maakt het sowieso niet zo veel uit?
    Je had ze fijn kunnen stampen, of kunnen wellen in wat azijn, maar nu kan je er niet zoveel meer aan doen, regelmatig schudden.
    stavromulabetazondag 28 maart 2010 @ 22:07
    Heeft er hier iemand ervaring met het maken van leverworst (in weckpotten, dus eigenlijk geen worst)? Is het een beetje houdbaar? Wat zijn de risico's, ruik je het als het niet goed is of merk ik het pas als ik dood ben? Kortom, allemaal vragen
    Pietverdrietzondag 28 maart 2010 @ 22:59
    Zie dit topic net weer oppoppen en bedacht me dat ik nog wat in de kelder had staan. Zelfgemaakte uitjes in het zuur/amsterdamse uien.
    quote:
    Op zaterdag 3 oktober 2009 17:00 schreef Pietverdriet het volgende:
    Heb amsterdamse uitjes ingelegd. 2 kilo uien geschild, zo groot als grote eieren. Kopje suiker kopje zout en 24 laten pekelen hierin, daarna grondig afspoelen. Half water half witte azijn genomen, suiker erbij, envelopje saffraan erbij, peperkorrels, blaadje laurier, mosterdzaad. In een grote glazen pot met deksel en nu een paar maanden wachten op iets moois.
    Ze hebben nu 6 maanden gestaan. Ze zijn erg lekker geworden, maar hebben geen fel gele kleur, meer vuilgeel, zoals strandzand met een hint van groen erin.
    De smaak is echter vele malen beter dan gekochte uitjes in het zuur.
    sigmemaandag 29 maart 2010 @ 08:19
    quote:
    Op dinsdag 13 oktober 2009 20:30 schreef sigme het volgende:
    Mijn gepekelde boontjes kom ik voorlopig niet aan toe (om op te eten) want eerst moeten de verse bonen op, dan de 16kg diepgevroren, en dan de melkzure bonen .
    Twee weken geleden waren dan de diepgevroren bonen op. Vorige week de laatste portie melkzure bonen gegeten. Allebei een groot succes.

    De gepekelde bonen heb ik aan schoonmoeder gegeven: ik wist niet goed hoe ze te bereiden. Zij heeft het inmiddels onder de knie, eerdaags ons maar weer eens te ete laten uitnodigen. Misschien maak ik komende oogsttijd weer een pot, maar waarschijnlijker maak ik meer zure bonen.

    De zure bieten zijn ook apart. Gister bietensoep van gemaakt: vreemd maar wel lekker.
    Oceanonixmaandag 29 maart 2010 @ 09:37
    Ik heb alleen nog een potje komkommers op zuur staan naar een recept van Piet en wat rabarbermoes.
    Die laatste moeten we maar eens opeten voordat de rabarber groot genoeg is om van te oogsten.
    Sjeenmaandag 29 maart 2010 @ 09:44
    quote:
    Op zondag 28 maart 2010 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
    Zie dit topic net weer oppoppen en bedacht me dat ik nog wat in de kelder had staan. Zelfgemaakte uitjes in het zuur/amsterdamse uien.
    [..]

    Ze hebben nu 6 maanden gestaan. Ze zijn erg lekker geworden, maar hebben geen fel gele kleur, meer vuilgeel, zoals strandzand met een hint van groen erin.
    De smaak is echter vele malen beter dan gekochte uitjes in het zuur.
    Dit wil ik ook gaan proberen, moet alleen ergens aan potten zien te komen. De laatste potten die ik had, zijn inmiddels gevuld met komkommer in het zuur en pruimenjam.
    Oceanonixmaandag 29 maart 2010 @ 10:10
    De buren vragen of naar bijvoorbeeld Dille en Kamille gaan. Die hebben de twist off en weckpotten.
    Sjeenmaandag 29 maart 2010 @ 10:27
    quote:
    Op maandag 29 maart 2010 10:10 schreef Oceanonix het volgende:
    De buren vragen of naar bijvoorbeeld Dille en Kamille gaan. Die hebben de twist off en weckpotten.
    Alle buren zijn al verlost van hun jampotten En Dille en Kamille hebben we hier niet
    jakkopmaandag 29 maart 2010 @ 11:46
    IKEA is goedkoop
    jakkopmaandag 29 maart 2010 @ 11:49
    Gisteravond een potje groene pepers open gemaakt, kwamen er lekker uit Had er wat citroenzout aan toegevoegd, was geen slecht idee!
    Snellekokmaandag 5 april 2010 @ 00:01
    compote chutney picalilly en al dat soort rotzooi met kilos tegelijk maken in wekpotten doen
    2 keer door de vaatwasser heen (pasteuriseren 80 graden ofzo)

    en u kunt weer een jaartje vooruit
    Snellekokdinsdag 6 april 2010 @ 01:55
    verhitten jullie de olies wel die jullie gebruiken?
    trouwens knoflook olie en dergelijke lekker laten trekken maar na een tijdje wel je product uit de olie halen en weggooien
    olie conserveert wel maar toch zal de knoflook etc gaan schimmelen
    Erasmodonderdag 8 april 2010 @ 23:43
    Morgen trek ik mijn eerste potje komkommerschijven open
    stavromulabetazondag 25 april 2010 @ 09:44
    Weet misschien iemand waar ik in nederland parafine zou kunnen kopen om inmaak mee af te dekken? Ik Duitsland en Luxemburg zie ik het wel eens in de supermarkt liggen, maar in NL heb ik het volgens mij nog nooit gezien.
    Pietverdrietzondag 25 april 2010 @ 10:04
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 09:44 schreef stavromulabeta het volgende:
    Weet misschien iemand waar ik in nederland parafine zou kunnen kopen om inmaak mee af te dekken? Ik Duitsland en Luxemburg zie ik het wel eens in de supermarkt liggen, maar in NL heb ik het volgens mij nog nooit gezien.
    Waarom zou je een zo ouderwetse methode willen toepassen?
    LeeHarveyOswaldzondag 25 april 2010 @ 12:53
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 09:44 schreef stavromulabeta het volgende:
    Weet misschien iemand waar ik in nederland parafine zou kunnen kopen om inmaak mee af te dekken? Ik Duitsland en Luxemburg zie ik het wel eens in de supermarkt liggen, maar in NL heb ik het volgens mij nog nooit gezien.
    Parafine = kaarsvet. Een doos waxinelichtjes voldoet niet?
    RobinOokzondag 25 april 2010 @ 13:04
    17,50 euro voor 2,50 kilo : http://www.labstuff.nl/contents/nl/d97.html

    Lijkt me wel smerig trouwens.
    Pietverdrietzondag 25 april 2010 @ 13:32
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 12:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

    [..]

    Parafine = kaarsvet. Een doos waxinelichtjes voldoet niet?
    Maar niet alle kaarsen zijn parafine
    stavromulabetazondag 25 april 2010 @ 13:46
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 13:32 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Maar niet alle kaarsen zijn parafine
    En daarnaast wil ik liever geen kaarskleurstoffen en -parfums op m'n inmaak. Ik ben meer op zoek naar iets dat specifiek voor voeding bedoeld is.
    stavromulabetazondag 25 april 2010 @ 13:49
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 10:04 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Waarom zou je een zo ouderwetse methode willen toepassen?
    Omdat ik laatst wat schimmelplekjes boven op m'n chutney had en ik hoop om dat hiermee te voorkomen. Dan wordt de chutney 3-dubbel beschermd, door z'n eigen zuur en suiker, door de deksel op de gesteriliseerde pot en ook nog door een afdekking van parafine.
    Pietverdrietzondag 25 april 2010 @ 14:00
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 13:49 schreef stavromulabeta het volgende:

    [..]

    Omdat ik laatst wat schimmelplekjes boven op m'n chutney had en ik hoop om dat hiermee te voorkomen. Dan wordt de chutney 3-dubbel beschermd, door z'n eigen zuur en suiker, door de deksel op de gesteriliseerde pot en ook nog door een afdekking van parafine.
    Weck je je potjes chutney? (zet je ze in een pan kokend water)
    Sjeenzondag 25 april 2010 @ 14:02
    quote:
    Op donderdag 8 april 2010 23:43 schreef Erasmo het volgende:
    Morgen trek ik mijn eerste potje komkommerschijven open
    Goed bevallen?
    stavromulabetazondag 25 april 2010 @ 14:04
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Weck je je potjes chutney? (zet je ze in een pan kokend water)
    Nee hoor, gewoon heet in een pot met schroefdeksel vullen. Het lijkt me dat je met wecken de textuur enigszins vernaggeld (maar ik heb het nog nooit geprobeerd)
    kabouter.mutszondag 25 april 2010 @ 14:07
    Je kan denk ik ook wel bijenwas gebruiken dan.
    Pietverdrietzondag 25 april 2010 @ 14:08
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 14:04 schreef stavromulabeta het volgende:

    [..]

    Nee hoor, gewoon heet in een pot met schroefdeksel vullen. Het lijkt me dat je met wecken de textuur enigszins vernaggeld (maar ik heb het nog nooit geprobeerd)
    Kokend heet vullen in grondig gewassen potjes met schoefdeksel en dan direct in een pan met kokend water, hoef je maar 10-15 minuten er in te hebben en het is absoluut steriel. Gebeurt niets meer mee mits de deksel goed sluit, en de structuur gaat ook niet kapot in die korte tijd.
    Pietverdrietzondag 25 april 2010 @ 14:11
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 14:07 schreef kabouter.muts het volgende:
    Je kan denk ik ook wel bijenwas gebruiken dan.
    Wees dan gewoon slim en neem hard frituurvet (vers) dat is goedkoop, en in ieder geval voor levensmiddelen geschikt. Weet jij veel wat er voor een troep in die bijenwas allemaal zit aan antimijtengif en imkersrook, nog los van waar het mee versneden wordt.
    stavromulabetazondag 25 april 2010 @ 14:14
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 14:08 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Kokend heet vullen in grondig gewassen potjes met schoefdeksel en dan direct in een pan met kokend water, hoef je maar 10-15 minuten er in te hebben en het is absoluut steriel. Gebeurt niets meer mee mits de deksel goed sluit, en de structuur gaat ook niet kapot in die korte tijd.
    Ik zal dat eens proberen, met ploffende glazen heb je immers geen probleem omdat de inhoud al (bijna) net zo warm is als het kokende water. Trouwens heb parafine gevonden http://www.brouwmarkt.nl/(...)els-1000-p-1139.html, waar ze ook van die cellofaanpapiertjes verkopen (die ik ook nog nooit gebruikt heb)
    Pietverdrietzondag 25 april 2010 @ 14:16
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 14:14 schreef stavromulabeta het volgende:

    [..]

    Ik zal dat eens proberen, met ploffende glazen heb je immers geen probleem omdat de inhoud al (bijna) net zo warm is als het kokende water. Trouwens heb parafine gevonden http://www.brouwmarkt.nl/(...)els-1000-p-1139.html, waar ze ook van die cellofaanpapiertjes verkopen (die ik ook nog nooit gebruikt heb)
    Zoals ik net zei, je kan ook hard frituurvet gebruiken, mijn oma gebruikte varkensvet of rundvet ervoor.
    stavromulabetawoensdag 28 april 2010 @ 21:34
    Zo, 7 potjes rode biet/appel-relish en 3 potjes rode ui/rozijnen-chutney. Gesteriliseerd volgens de weck-methode van Pietverdriet in plaats van met parafine afgedekt.

    PaarsBeestjewoensdag 28 april 2010 @ 21:46
    quote:
    Op zondag 25 april 2010 14:08 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Kokend heet vullen in grondig gewassen potjes met schoefdeksel en dan direct in een pan met kokend water, hoef je maar 10-15 minuten er in te hebben en het is absoluut steriel. Gebeurt niets meer mee mits de deksel goed sluit, en de structuur gaat ook niet kapot in die korte tijd.
    Moet je hiervoor trouwens nieuwe potjes gebruiken of kun je oude potjes met schroefdeksels (oude jampotjes bv.) hergebruiken?
    stavromulabetawoensdag 28 april 2010 @ 21:59
    quote:
    Op woensdag 28 april 2010 21:46 schreef PaarsBeestje het volgende:

    [..]

    Moet je hiervoor trouwens nieuwe potjes gebruiken of kun je oude potjes met schroefdeksels (oude jampotjes bv.) hergebruiken?
    Je kunt gewoon oude potjes (jampotjes of van Hak enzo) gebruiken, uiteraard wel goed schoonmaken Het is wel belangrijk dat de deksel nog niet beschadigd is.

    Met dunglazige grote potten (waar bijvoorbeeld zoet-zure augurken inzitten) moet je m.i. een beetje uitkijken want soms willen die barsten. Met kleinere potjes heb ik nog nooit een ongelukje gehad. .
    Pietverdrietwoensdag 28 april 2010 @ 22:27
    quote:
    Op woensdag 28 april 2010 21:46 schreef PaarsBeestje het volgende:

    [..]

    Moet je hiervoor trouwens nieuwe potjes gebruiken of kun je oude potjes met schroefdeksels (oude jampotjes bv.) hergebruiken?
    Jampotjes kan je prima een aantal malen hergebruiken.
    sigmedonderdag 29 april 2010 @ 08:39
    quote:
    Op woensdag 28 april 2010 21:34 schreef stavromulabeta het volgende:
    Zo, 7 potjes rode biet/appel-relish en 3 potjes rode ui/rozijnen-chutney.
    Zou je het recept willen delen?
    ASSpirinedonderdag 29 april 2010 @ 17:32
    Sigme, je zou naar de BBC moeten kijken op woensdag. Een vrouw die haar hele tuin heeft omgetoverd in een moestuin. Groenten heel het jaar door, alsook veel verse fruit. Overschot gewoon wisselen met andere mensen die ook aan het tuinieren zijn.
    Je ziet haar ook meerdere dingen inmaken.

    http://www.bbc.co.uk/programmes/b00s7tbh
    sigmedonderdag 29 april 2010 @ 19:54
    Bedankt voor de tip!
    Helaas heb ik geen BBC.
    stavromulabetadonderdag 29 april 2010 @ 20:38
    quote:
    Op donderdag 29 april 2010 08:39 schreef sigme het volgende:

    [..]

    Zou je het recept willen delen?
    500 g appels, geschild klokhuis eruit
    500 g rode bieten, ongekookt maar wel geschild
    375 g uien, gesnipperd
    1 eetlepel verse gember, fijngesneden
    2 grote knoflooktenen, geperst
    1 theelepel paprikapoeder
    1 theelepel geelwortel
    1 kaneelstokje
    250 g rietsuiker
    450 ml rode wijn azijn

    Appels en rode bieten in een grote pan raspen, de andere ingredienten toevoegen. Daarna aan de kook brengen en op zachtjes met deksel laten sudderen gedurende +- 90 minuten totdat het iets dikker is. In potjes doen, en minimaal 1 week laten rijpen. Daarna is het nog 6-9 maanden houdbaar.

    @ASSpirine: Enig idee hoe je die regio-controle van het filmpje kunt omzeilen?
    sigmedonderdag 29 april 2010 @ 20:50
    Grote dank, stavromulabeta! Ga ik zeker wat van maken, deze herfst, als de appels en bieten geoogst zijn .
    ASSpirinevrijdag 30 april 2010 @ 01:24
    quote:
    Op donderdag 29 april 2010 19:54 schreef sigme het volgende:
    Bedankt voor de tip!
    Helaas heb ik geen BBC.
    downloaden dan maar, moet wel lukken
    Je hebt dus geen kabel neem ik aan
    ASSpirinevrijdag 30 april 2010 @ 01:26
    quote:
    Op donderdag 29 april 2010 20:38 schreef stavromulabeta het volgende:

    [..]

    500 g appels, geschild klokhuis eruit
    500 g rode bieten, ongekookt maar wel geschild
    375 g uien, gesnipperd
    1 eetlepel verse gember, fijngesneden
    2 grote knoflooktenen, geperst
    1 theelepel paprikapoeder
    1 theelepel geelwortel
    1 kaneelstokje
    250 g rietsuiker
    450 ml rode wijn azijn

    Appels en rode bieten in een grote pan raspen, de andere ingredienten toevoegen. Daarna aan de kook brengen en op zachtjes met deksel laten sudderen gedurende +- 90 minuten totdat het iets dikker is. In potjes doen, en minimaal 1 week laten rijpen. Daarna is het nog 6-9 maanden houdbaar.

    @ASSpirine: Enig idee hoe je die regio-controle van het filmpje kunt omzeilen?
    Ik kijk het niet op de site, ik kijk af en toe op tv. En als ik het echt volledig wil bekijken dl ik dat wel.

    Net zoals met Jimmy's Food Factory en Raymond Blanc's Kitchen Secret. Als je goed zoekt, vind je zoiets meestal wel

    Edit:
    Ondertussen de links doorgepm'd. Voor degene die interesse hebben

    [ Bericht 6% gewijzigd door ASSpirine op 30-04-2010 01:37:32 ]
    stavromulabetavrijdag 14 mei 2010 @ 22:00


    FUNCTION Ketchup (tomaten,uien,knoflook,azijn,suiker,mosterpoeder)
    \\benodigd zijn 1,5 kg tomaten, 1/2 kg uien, 3 teentjes knoflook, 150 ml azijn, 125 g suiker, 3 el mosterpoeder
    {
    tomaat_gehakt, ui_gehakt = HAK_GROF (tomaten,uien); \\ingrediënten grof hakken
    PUT ( tomaat_gehakt, ui_gehakt, PERS(knoflook), azijn, suiker, mosterpoeder) INTO pan(6); \\alles in een pan mikken
    KOOK (pan(:),45 minuten); \\45 minuten koken, totdat het ingedikt is
    BLENDER (pan(:)); \\blender in de pan en pureren, kijk uit met spetters

    WHILE (T(pan())<100C) do
    HEAT pan(); \\Alles weer even aan de kookbrengen
    END

    WHILE (pan(:)>0) do
    STERILISEER (fles);
    FILL pan(:) INTO fles; \\Alles afvullen in gesteriliseerde flessen
    END

    RETURN(fles) \\binnen een half jaar consumeren
    }
    stavromulabetazondag 16 mei 2010 @ 17:44
    Zo, weer2,5 kg mango verwerkt tot mangochutney en 2 kg rabarber tot rabarber-gember-sinaasappel-jam.
    stavromulabetazondag 11 juli 2010 @ 15:10
    Heeft nog iemand tips om meer sap te krijgen bij het maken van gelei? Ik ben nu zwarte bessengelei aan het maken, maar ik heb de indruk dat er nog heel veel sap (en smaak) in de prut achterblijft.
    Pietverdrietzondag 11 juli 2010 @ 15:12
    quote:
    Op zondag 11 juli 2010 15:10 schreef stavromulabeta het volgende:
    Heeft nog iemand tips om meer sap te krijgen bij het maken van gelei? Ik ben nu zwarte bessengelei aan het maken, maar ik heb de indruk dat er nog heel veel sap (en smaak) in de prut achterblijft.
    Goed door een metalen zeef drukken?
    De resten nog een keer koken met wat water en het er nog een keer door de zeef drukken?
    stavromulabetazondag 11 juli 2010 @ 16:32
    quote:
    Op zondag 11 juli 2010 15:12 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Goed door een metalen zeef drukken?
    De resten nog een keer koken met wat water en het er nog een keer door de zeef drukken?
    Daar dacht ik ook al aan, maar ik wil de gelei liefst zo helder mogelijk houden. Maar ik ga het toch maar provberen, want nu heb ik pas 300 ml van 1,5 kg bessen
    Eriszondag 11 juli 2010 @ 16:53
    Afgelopen week hebben we hier thuis 4 kilo aardbeien geweckt op suikerwater. Nog 1 kilo op eigen sap en nog een zooi zwarte bessen/aarbeien jam, aarbeien jam, aalbessen jam en kersen jam. En niet te vergeten een pot augurken 8)
    Pietverdrietzondag 11 juli 2010 @ 18:30
    quote:
    Op zondag 11 juli 2010 16:32 schreef stavromulabeta het volgende:

    [..]

    Daar dacht ik ook al aan, maar ik wil de gelei liefst zo helder mogelijk houden. Maar ik ga het toch maar provberen, want nu heb ik pas 300 ml van 1,5 kg bessen
    Dat is wel erg weinig.
    .Julie.woensdag 4 augustus 2010 @ 19:39
    Sigme, wat voor (inmaak)azijn gebruik je? Of maak je dat ook zelf?
    sigmewoensdag 4 augustus 2010 @ 19:45
    Ik heb verschillende inmaakazijn gebruikt, van de jumbo (bij aankoop al over de datum), van de golff(idem). Gewone natuurazijn gebruik ik ook wel, en dan vind ik die van Lidl wel lekker.
    dalaiblamawoensdag 4 augustus 2010 @ 19:55
    quote:
    Op zondag 28 maart 2010 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
    Zie dit topic net weer oppoppen en bedacht me dat ik nog wat in de kelder had staan. Zelfgemaakte uitjes in het zuur/amsterdamse uien.
    [..]

    Ze hebben nu 6 maanden gestaan. Ze zijn erg lekker geworden, maar hebben geen fel gele kleur, meer vuilgeel, zoals strandzand met een hint van groen erin.
    De smaak is echter vele malen beter dan gekochte uitjes in het zuur.
    Bedankt allemaal trouwens voor de posts. Wat een heerlijk topic dit !

    Piet, ik wil je uien maken want ik ben dol op amsterdamse uien. Nu vind ik de gele kleur ook wel leuk en bedacht me dat saffraan idd niet sterk genoeg kon zijn. Denk je dat ik ermee wegkom als ik er geelwortel in doe voor de kleur? Of is dat smaaktechnisch niet slim?

    Ik overweeg dezelfde procedure voor balsamico uien , door sjalotten in boter te garen en dan in te maken in hele oude balsamico. Gaat dat werken denk je?
    sigmewoensdag 4 augustus 2010 @ 19:58
    Ik heb kurkuma door de ingemaakte courgette. Prachtig knalgeel, en heerlijk. Ik zou uien in geelwortelpoeder zeker doen
    Pietverdrietwoensdag 4 augustus 2010 @ 20:02
    quote:
    Op woensdag 4 augustus 2010 19:55 schreef dalaiblama het volgende:

    [..]

    Bedankt allemaal trouwens voor de posts. Wat een heerlijk topic dit !

    Piet, ik wil je uien maken want ik ben dol op amsterdamse uien. Nu vind ik de gele kleur ook wel leuk en bedacht me dat saffraan idd niet sterk genoeg kon zijn. Denk je dat ik ermee wegkom als ik er geelwortel in doe voor de kleur? Of is dat smaaktechnisch niet slim?

    Geelwortel smaakt bitter, saffraan heeft een hele mooie complexe smaak.
    Saffraan heeft een heel sterke kleurstof, maar je moet wel genoeg gebruiken.
    dalaiblamawoensdag 4 augustus 2010 @ 20:03
    quote:
    Op woensdag 4 augustus 2010 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Geelwortel smaakt bitter, saffraan heeft een hele mooie complexe smaak.
    Saffraan heeft een heel sterke kleurstof, maar je moet wel genoeg gebruiken.
    Ik heb nog wat Iraanse potjes staan, wel al een half jaar oud. Hoeveel erin doen denk je? Voor rijst gebruik ik meestal een theelepel en dat wordt knalgeel. Ik kan me echter voorstellen dat een ui minder snel kleurt?
    dalaiblamawoensdag 4 augustus 2010 @ 20:04
    quote:
    Op woensdag 4 augustus 2010 19:58 schreef sigme het volgende:
    Ik heb kurkuma door de ingemaakte courgette. Prachtig knalgeel, en heerlijk. Ik zou uien in geelwortelpoeder zeker doen
    Oeh courgette, goed idee!
    Pietverdrietwoensdag 4 augustus 2010 @ 20:07
    quote:
    Op woensdag 4 augustus 2010 20:03 schreef dalaiblama het volgende:

    [..]

    Ik heb nog wat Iraanse potjes staan, wel al een half jaar oud. Hoeveel erin doen denk je? Voor rijst gebruik ik meestal een theelepel en dat wordt knalgeel. Ik kan me echter voorstellen dat een ui minder snel kleurt?
    Hoeveel? Ik gebruik een pluk, geen idee hoeveel dat is, heb geen weegschaal die microgrammen weegt
    :P
    dalaiblamawoensdag 4 augustus 2010 @ 20:09
    quote:
    Op woensdag 4 augustus 2010 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Hoeveel? Ik gebruik een pluk, geen idee hoeveel dat is, heb geen weegschaal die microgrammen weegt
    :P
    Ik ook niet, maar jouw pluk was niet genoeg zei je. 2 plukken dus 8-)
    Laat je weten hoeveel genoeg is geweest. Neemt kleur nog toe na weken of denk je dat ik in een week kan inschatten of de gebruikte hoeveelheid genoeg was?
    Pietverdrietwoensdag 4 augustus 2010 @ 20:11
    quote:
    Op woensdag 4 augustus 2010 20:09 schreef dalaiblama het volgende:

    [..]

    Ik ook niet, maar jouw pluk was niet genoeg zei je. 2 plukken dus 8-)
    Laat je weten hoeveel genoeg is geweest. Neemt kleur nog toe na weken of denk je dat ik in een week kan inschatten of de gebruikte hoeveelheid genoeg was?
    Nee, dat ligt niet aan het saffraan, maar eerder aan de niet al te witte uien.
    .Julie.donderdag 5 augustus 2010 @ 21:54
    quote:
    Op woensdag 4 augustus 2010 19:45 schreef sigme het volgende:
    Ik heb verschillende inmaakazijn gebruikt, van de jumbo (bij aankoop al over de datum), van de golff(idem). Gewone natuurazijn gebruik ik ook wel, en dan vind ik die van Lidl wel lekker.
    Danku voor het antwoorden.

    Zou je een foto van hoe jij je voorraadkast hebt willen tonen? 8-)
    stavromulabetadonderdag 5 augustus 2010 @ 22:12
    quote:
    Op donderdag 5 augustus 2010 21:54 schreef .Julie. het volgende:

    [..]

    Danku voor het antwoorden.

    Zou je een foto van hoe jij je voorraadkast hebt willen tonen? 8-)
    Sigme's voorraadkast... Daar ben ik ook wel benieuwd naar! (dat geldt trouwens ook voor die van Pietverdriet).
    sigmevrijdag 6 augustus 2010 @ 08:21
    Eind vorig jaar was de voorraadkast af, nadat ik 'm volgeladen had heb ik er foto's van gemaakt. Oogst 2009 dus. (In een spoiler zodat mensen met een moderne layout niet zo'n enorme scrollpagina hebben.)
    SPOILER













    [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 06-08-2010 13:29:40 ]
    Oceanonixvrijdag 6 augustus 2010 @ 13:14
    _O_
    SamAxevrijdag 6 augustus 2010 @ 14:35
    Je bent in ieder geval goed voorbereid op een nucleaire aanval. :D (Qua voedsel dan ;))

    Impressive. :)
    Pietverdrietzondag 8 augustus 2010 @ 21:21
    quote:
    Op zondag 8 augustus 2010 21:06 schreef kwaliteits-kookspullen.nl het volgende:
    Ik weet niet ok ik reclame mag maken
    Nee, dat wordt niet gewaardeerd.
    Als je met inhoudelijk waardevolle posts zou komen, ja, maar je webshop pushen is not done.
    Ik ben investeerder in een webshop en verkopen cosmetica, maar daar zal ik ook nooit reclame voor maken.
    Erasmomaandag 9 augustus 2010 @ 10:19
    Laatst een potje met Sweet Relish gekocht om te proberen:



    Best lekker op oa. een broodje hamburger :9 Heeft hier iemand toevallig zelf al gepoogd zoiets in te maken?
    casper019maandag 9 augustus 2010 @ 11:50



    HEEEEERLIJK!! overalbij!!

    andere mensen ook met een pickled hot peper verslaving??
    dalaiblamamaandag 9 augustus 2010 @ 12:36
    quote:
    Op maandag 9 augustus 2010 11:50 schreef casper019 het volgende:
    [ afbeelding ]


    HEEEEERLIJK!! overalbij!!

    andere mensen ook met een pickled hot peper verslaving??
    Guilty :@

    ik flikker de pepers echt overal doorheen. Al blijft mijn favoriet een ordinair bordje met goede , vette feta, een flink stuk turks brood, gesneden rode ui en pepers. En dan alles tegelijk in je snuit proppen :9~
    Er is ook zoveel smaakverschil in ingemaakte pepers. Echt een keur aan smaken. Heerlijk.
    Niet teveel eten natuurlijk, want het is ontzettend verneukeratief voor je smaakpapillen en mijns inziens dus niet geschikt voor subtiele smaken/gerechten. :+
    Boers en da's soms echt fantastisch.
    DarkElfmaandag 9 augustus 2010 @ 12:45
    die pepers zijn erg lekker, vooral op een Italiaanse bol die je belegd met veel lekkere kaas, chorizo en die pepers en dan nog even in de oven :9~
    Oceanonixmaandag 9 augustus 2010 @ 14:12
    Receptje? O-)
    .Julie.donderdag 12 augustus 2010 @ 16:17
    quote:
    Op vrijdag 6 augustus 2010 08:21 schreef sigme het volgende:
    Eind vorig jaar was de voorraadkast af, nadat ik 'm volgeladen had heb ik er foto's van gemaakt. Oogst 2009 dus.
    Leuk! Bedankt voor het delen.
    sigmezaterdag 14 augustus 2010 @ 18:42
    quote:
    Op maandag 17 augustus 2009 18:13 schreef sigme het volgende:
    Vandaag nog weer hard gewerkt:
    In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan:
    • 5 minuten geblancheerd
    • af laten koelen
    • per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
    Daarna 3,7 liter water met 60 gr zout & 3dl karnemelk eroverheen gegoten

    En nu wachten..
    Wegens groot succes vorig jaar, vandaag bijna 11kg boontjes op bovenstaande wijze ingemaakt. Het 15-litervat is overigens maar 10 liter groot en er past net 7kg boontjes in. In een ander vat paste 4kg net niet.
    7 gram zout per kilo boontjes en 15gram zout per liter water, net zolang tot 't goed onderstaat. En een scheut karnemelk.
    stavromulabetazaterdag 14 augustus 2010 @ 19:38
    quote:
    Op zaterdag 14 augustus 2010 18:42 schreef sigme het volgende:

    [..]

    Wegens groot succes vorig jaar, vandaag bijna 11kg boontjes op bovenstaande wijze ingemaakt. Het 15-litervat is overigens maar 10 liter groot en er past net 7kg boontjes in. In een ander vat paste 4kg net niet.
    7 gram zout per kilo boontjes en 15gram zout per liter water, net zolang tot 't goed onderstaat. En een scheut karnemelk.
    Karnemelk, doe je dat voor de melkzuurbacteriën?
    sigmezaterdag 14 augustus 2010 @ 19:41
    quote:
    Op zaterdag 14 augustus 2010 19:38 schreef stavromulabeta het volgende:

    [..]

    Karnemelk, doe je dat voor de melkzuurbacteriën?
    Ja. Het recept schrijft melk voor, maar ik heb alleen houdbare melk.
    In plaats daarvan gebruik ik wat voorhanden is: karnemelk, kwark of yoghurt.
    dalaiblamazaterdag 14 augustus 2010 @ 20:36
    Wat voor bonen zijn het?
    sigmezaterdag 14 augustus 2010 @ 21:01
    Stamslabonen (sperziebonen), van het ras prelude en het ras chinese boontjes.
    Pietverdrietzaterdag 14 augustus 2010 @ 21:05
    Ken wel snijbonen in het zuur, maar sperciebonen uit het zuur niet.
    sigmezaterdag 14 augustus 2010 @ 21:15
    't Is een Duits recept. Vorig jaar heb ik je nog om bereidingswijzen gevraagd, Piet :). Na wat experimenteren vind ik ze het lekkerst kort gekookt, afgekoeld, lauwwarm met een likje mayo bij wijze van salade.
    dalaiblamazaterdag 14 augustus 2010 @ 21:50
    In delen van Oost Europa zijn ingemaakte sperziebonen ook enorm populair. Mijn oma maakte ze ook in , in de zomer en die at je dan in de volgende lente als salade , met een dikke klodder creme fraiche en dille.
    Of met uitjes en uitgebakken varkensspek.

    Volgens mij deed ze ook takken dille erbij in de pot.
    Lekker Sigme, ik benijd je. Heel vaak. :)
    stavromulabetazondag 22 augustus 2010 @ 11:13
    quote:
    Op zaterdag 21 augustus 2010 17:38 schreef Lonaa het volgende:
    Hallo!

    Ik wil graag dingen inmaken en conserveren. Lijkt me fantastisch om te doen. Ik heb het grote topic al gevonden, maar ben eigenlijk op zoek naar boeken hierover.

    Heeft iemand aanraders?
    Volgens mij zijn er op de Nederlandse markt maar heel weinig goede boeken, de enige die ik ken is Larousse Confituren. Verder kom ik vooral veredelde glossies tegen waar de nuttige informatie ontbreekt.

    In het Engels heb ik Preserves van Hamlyn (ISBN 0-600-61142-6), dat onder meer over jams, gelei, chutneys, relishes, sauzen, mosterd en inmaken in alcohol gaat. Het boek lijkt op het eerste gezicht in de glossy-categorie te vallen, maar er staat stiekem wel heel veel nuttige informatie in, inclusief een indicatie van de houdbaarheid van de verschillende recepten (dat mis ik in veel andere boeken).

    In het frans heb ik La Bible des Conserves van Louise Rivard (ISBN 978-2-89523-541-5). Heel veel recepten en methoden, maar het neigt wel naar een beetje exotisch. Wat je met tuinbonen kan staat er niet in, maar wel hoe je een ananas moet inleggen.

    Verder zijn er volgens mij nog een hoop goede boeken in het Duits. Ik heb er nog geen, maar er staan regelmatig interessant uitziende op eBay. Als je op zoek bent naar een boek waar in staat hoe je je groentetuin moet bewaren, heb ik de indruk dat er in het Duits heel veel is verschenen.
    Muckdonderdag 2 september 2010 @ 13:39
    Ah, ik hou van mijn weck-ketel O+

    Ik had een berg zelfgekweekte tomaten over, die heb ik met knoflook, uien, basilicum, thijm en oregano (allemaal uit eigen tuin) verwerkt tot pasta saus en in potten gedaan. Even onder druk et voila, een voorraad pastasaus voor als ik weinig tijd heb :9
    sigmedonderdag 2 september 2010 @ 16:04
    Ik heb ook weer tomatensaus opgepot. Zonder weck; ik kook de tomaten wat in, schep de saus in schone potten en dat is het dan. Er staan nu 5 potten tomaten met basilicum, gister daarbij nog 7 potten tomaten met ui daaraan toegevoegd en als ik de tomatenplanten zo bezie komen er nog wel 7 potten bij.
    Nieuwschierigdonderdag 2 september 2010 @ 20:00
    Ik heb ca 10 kg pruimen "Reine Claude Verte" geweckt. Gehalveerd en ontpit.
    Een pond suiker(water) er bij, dat verdeeld over 7 weckflessen.
    3 kwartier op 90 graden, afkoelen, klaar en de kelder in. Voor van de winter.
    sigmezaterdag 18 september 2010 @ 08:56
    De oogst komt op gang.
    Inmiddels heb ik zo'n 24 potten tomatensaus staan, in 4 lichtingen:
    -met basilicum
    -met aubergine
    -met ui
    -met knolvenkel

    En toen was er nog knolvenkel over. Vorig jaar vond ik uiteindelijk een inmaakrecept voor venkel, maar toen was de venkel al op. Ik heb het recept wat aangepast, in het origineel worden de knollen gehalveerd en niet kleiner gesneden. Ik ben altijd wat lui/laat met het oogsten van de venkel, dus mijn knollen lenen zich daar niet voor (lees; lichtjes doorgeschoten dus langgerekt).
    De voorgeschreven hoeveelheid azijn was ook lang niet genoeg om de potten goed te vullen, dus dat heb ik achteraf maar aangevuld. Hieronder de wijze waarop ik het gedaan heb:
    quote:
    Venkel op Toscaanse wijze

    1,5 kg venkelknol, in stukje/repen gesneden
    3/4 liter water
    zout

    5 tenen knoflook
    5 kleine uien
    3dl inmaakazijn
    3dl gewone azijn
    1glas rose
    2 volle eetlepels suiker
    1 theelepel zwarte peper
    1dl olijfolie
    paar naaldjes rozemarijn

    Venkel met water & zout koken, minuut of 10
    Venkel afgieten, kookwater bewaren.

    Ui & knoflook snijden, door venkel mengen, mengsel in schone potten scheppen.

    Kookwater, wijn, azijn, suiker & peper aan de kook brengen, olie erdoor roeren, over de ingelegde venkel gieten. Op elke pot 1 rozemarijnnaald, deksel losjes aandraaien.

    Volgende dag vocht afgieten, aan de kook brengen en afgekoeld weer over de groente schenken. Potten stevig dichtdraaien, donker & koel wegzetten.
    Vandaag is de volgende dag, dus dat afgieten & opkoken moet ik nog doen.
    stavromulabetazaterdag 18 september 2010 @ 15:43
    Vandaag vlierbessen geregeld (nou ja, langs het fietspad op clandestiene wijze ontvreemd). Die gaan vanavond als gelei in potjes.
    sigmezaterdag 18 september 2010 @ 19:07
    Ik heb de Venkel a la Toscana afgegoten, opgekookt en afgekoeld weer opgegoten en in de voorraadkast opgeborgen.

    De oogst bracht ook nog driekwart kilo aubergine. De meeste inmaakrecepten leggen plakken aubergine onder olie. Ik heb het niet zo op inmaken in olie, en deze inmaak was ook allemaal maar kort houdbaar. Ik vond gelukkig nog een beter recept. Met wat onduidelijke aanwijzigen over hoeveelheden, dus dat stak vast niet zo nauw.
    quote:
    Aubergine caviar
    (Russisch recept)

    11/2 pond aubergine
    4 ons gesneden ui
    1 pond vleestomaat
    3 eetlepels neutrale olie
    11/2 eetlepel azijn
    1 theelepel zout
    1 theelepel gemalen zwarte peper
    10 druppels sesamolie
    75gr boter

    Gesneden uien bakken in de boter.
    Aubergine in stukje koken in water, 5 minuten
    Tomaten ontvellen en fijnmalen
    Alles in een pan, inkoken tot smeerbare dikte
    Afkoelen (oeps, ik heb 't gewoon heet gedaan), in potjes doen, steriliseren.
    Daarna heb ik nog van iets meer dan een kilo blauwe druiven gelei gemaakt.
    stavromulabetazaterdag 18 september 2010 @ 20:02
    quote:
    Op zaterdag 18 september 2010 19:07 schreef sigme het volgende:


    Daarna heb ik nog van iets meer dan een kilo blauwe druiven gelei gemaakt.
    Goed plan, dat zou ik ook eens kunnen maken. Ik heb volgens mij nog ergens een recept waar ook een scheutje wijn in moet, goed om de dag mee te beginnen. ;)
    sigmezaterdag 18 september 2010 @ 20:52
    Volgens mij is de druivengelei falikant mislukt. Het was goed van consistentie & gelering en toen besloot ik dat ik het toch door een zeefje te doen vanwege de pitjes. Nu geleert het niet, vrees ik.
    Soit, dan wordt het druivensiroop-voor-over-toetjes.
    lemonlimezondag 19 september 2010 @ 12:43
    quote:
    Op zaterdag 18 september 2010 20:52 schreef sigme het volgende:
    Volgens mij is de druivengelei falikant mislukt. Het was goed van consistentie & gelering en toen besloot ik dat ik het toch door een zeefje te doen vanwege de pitjes. Nu geleert het niet, vrees ik.
    Soit, dan wordt het druivensiroop-voor-over-toetjes.
    Kun je het niet nog een keertje opnieuw opkoken en dan terug in de pot doen? Misschien helpt dat.
    Pietverdrietzondag 19 september 2010 @ 13:31
    quote:
    Op zaterdag 18 september 2010 20:52 schreef sigme het volgende:
    Volgens mij is de druivengelei falikant mislukt. Het was goed van consistentie & gelering en toen besloot ik dat ik het toch door een zeefje te doen vanwege de pitjes. Nu geleert het niet, vrees ik.
    Soit, dan wordt het druivensiroop-voor-over-toetjes.
    Opnieuw aan de kook brengen en pectine of agar toevoegen, of gelatine.
    sigmezondag 19 september 2010 @ 13:40
    Ik laat de druivengelei even voor wat 'ie is; met de hoeveelheid suiker die erin zit bederft het in elk geval niet. Als ik deze winter weer tijd & zin heb zal ik de suggesties onderzoeken en eentje opvolgen.

    Op dit moment hou ik me bezig met wat nu ingemaakt moet worden omdat het anders bederft.
    De komkommers.

    Komkommers in mostersaus
    Twee dagen geleden heb ik een emmer aan komkommers geschild, van zaadlijsten ontdaan en in blokjes gesneden, en vervolgens de emmer volgegoten met pekel.
    Vandaag de komkommerblokjes wat uitgeknepen en in een (5 liter) inmaakvaatje gepropt.
    Hieroverheen gegoten warme azijn; 1 liter, waarbij de azijn aan de kook gebracht was met 1 bol knoflook in gepelde tenen, 2 ons gekneusde mosterdzaadjes en 1 stevige theelepel gemberpoeder.
    Pietverdrietzondag 19 september 2010 @ 13:53
    quote:
    Op zondag 19 september 2010 13:40 schreef sigme het volgende:

    Komkommers in mostersaus
    Twee dagen geleden heb ik een emmer aan komkommers geschild, van zaadlijsten ontdaan en in blokjes gesneden, en vervolgens de emmer volgegoten met pekel.
    Vandaag de komkommerblokjes wat uitgeknepen en in een (5 liter) inmaakvaatje gepropt.
    Hieroverheen gegoten warme azijn; 1 liter, waarbij de azijn aan de kook gebracht was met 1 bol knoflook in gepelde tenen, 2 ons gekneusde mosterdzaadjes en 1 stevige theelepel gemberpoeder.
    Klinkt erg lekker.
    Als ik dit topic weer eens teruglees heb ik zin in een huis met een grote kelder, die ik dan vol kan zetten met wijnrekken en eigen inmaak.
    De wijnkelder steeds verder vullen met goede jaren die voorbij komen en over een jaar of 10 alleen nog maar belegen wijnen uit eigen kelder te drinken.
    Oceanonixzondag 19 september 2010 @ 20:51
    Hier staan inmiddels 20 potten met augurken! Volgend jaar minder planten in de kas dat is duidelijk. :D

    Van de week een grote weckketel gekocht. Flessen pasten echt niet in mijn grootste soeppan. Vandaag 3 flessen met courgettesoep geweckt. Het wecken ging super, dit biedt mogelijkheden. *O*

    O, ja die grote kelder wil ik ook. :Y
    sigmezondag 26 september 2010 @ 18:55
    D'r is nog veel meer komkommer..
    Nu nog een pan komkommerchutney staan (komkommer, gelijke hoeveelheid appel, azijn, suiker, komijn, zwarte komijn, beetje zout). Lekker dik wil het niet worden, dan gaat het maar dun de pot in.

    Ook vandaag nog 6 potten tomatensaus gemaakt. Met wat knoflook deze keer, en een vergeten aubergientje.

    Er is nog meer komkommer, en er komt nog meer tomaat..
    Erasmodinsdag 5 oktober 2010 @ 22:39
    Net 2½ pot appelmoes gemaakt, ik had nog meer appels maar ik was vrij snel klaar met het schillen :')

    Hij is nu nog behoorlijk vloeibaar, ik hoop dat het minder wordt als ze afkoelen. Hoofdverdachte hier is de blender, ik wou een fijne moes hebben maar heb hier geen geschikte zeef...
    reclamedooswoensdag 6 oktober 2010 @ 21:33
    Als ik pastasaus maak, dan doe ik dat vaak in enorme hoeveelheden (10+ porties). Nou is er helaas niet zo heel erg veel ruimte meer in onze diepvries. Kan ik dit ook in potten doen, om het zo te bewaren?
    Moet ik hiervoor nog extra ingredienten toevoegen aan m'n saus om het houdbaarder te maken (liever niet, de smaak is nu prima)?
    stavromulabetadonderdag 7 oktober 2010 @ 04:44
    quote:
    Op woensdag 6 oktober 2010 21:33 schreef reclamedoos het volgende:
    Als ik pastasaus maak, dan doe ik dat vaak in enorme hoeveelheden (10+ porties). Nou is er helaas niet zo heel erg veel ruimte meer in onze diepvries. Kan ik dit ook in potten doen, om het zo te bewaren?
    Moet ik hiervoor nog extra ingredienten toevoegen aan m'n saus om het houdbaarder te maken (liever niet, de smaak is nu prima)?
    Dat zou moeten kunnen, mits je het goed steriliseerd en binnen een half jaar ofzo opeet. Tomaten zijn eigenlijk fruit en daarmee al wat veiliger in te maken dan 'echte' groenten, zeker als je ook nog wat suiker en azijn in je saus gebruikt. Volgens mij doet Sigme ook wel eens pastasaus inmaken, dus wellicht weet zij nog wat meer.
    sigmedonderdag 7 oktober 2010 @ 07:44
    Ik maak inderdaad pastasaus in, maar ik geef nergens garanties op.
    Tomaten zijn redelijk zuur, en daarmee is de moes van zichzelf al redelijk houdbaar. Ik doe het met wat smaakmakers (ui, basilicum, knoflook etc) maar zonder zout gewoon in een schone hete pot, deksel erop, in de voorraadkast. Niet teveel andere ingredienten, want dat maakt het mengsel minder zuur en daardoor minder houdbaar.

    Ik zou liever geen olie erdoor doen (al heb ik wel een paar potten tomatensaus met olijfolie staan, van vorig jaar, ik eet er af en toe eentje leeg en 't smaakt prima en ik ben ook nog prima.)

    Steriliseren is natuurlijk de beste keus. Ik ben lui.

    Misschien heb je hier meer aan:
    http://www.canning-food-recipes.com/canning_tomatoes.htm
    Pietverdrietdonderdag 7 oktober 2010 @ 07:55
    quote:
    Op donderdag 7 oktober 2010 07:44 schreef sigme het volgende:
    Ik maak inderdaad pastasaus in, maar ik geef nergens garanties op.
    Tomaten zijn redelijk zuur, en daarmee is de moes van zichzelf al redelijk houdbaar. Ik doe het met wat smaakmakers (ui, basilicum, knoflook etc) maar zonder zout gewoon in een schone hete pot, deksel erop, in de voorraadkast. Niet teveel andere ingredienten, want dat maakt het mengsel minder zuur en daardoor minder houdbaar.

    Ik zou liever geen olie erdoor doen (al heb ik wel een paar potten tomatensaus met olijfolie staan, van vorig jaar, ik eet er af en toe eentje leeg en 't smaakt prima en ik ben ook nog prima.)

    Steriliseren is natuurlijk de beste keus. Ik ben lui.

    Misschien heb je hier meer aan:
    http://www.canning-food-recipes.com/canning_tomatoes.htm
    saus maken, in jam of mayo potten met metalen deksel afvullen, potten in een pan zetten met water en een uurtje laten koken.
    Blijft heel lang goed en zolang de deksel plop zegt bij het opendraaien is er niets aan de hand. Als de deksel bol staat is het fout (en dan bedoel ik niet tijdens of net na het wecken)
    sigmedonderdag 7 oktober 2010 @ 08:33
    Ik ben dus lui, maar ik heb ook geen geschikte pan voor een aantal potten. En ik ben een vrek op het gebied van gas (want dat komt hier uit een fles).

    Momenteel heb ik m'n zinnen gezet op dit ding:

    Een houtgestookte soepketel (volgens mij een Hongaars apparaat, voor de goulash), waarin ik ook zou kunnen wecken (en varkensvoer koken).
    Pangrootte van deze is 15 liter, dat lijkt me wel een aardige maat (een forse emmer).
    Nieuwschierigdonderdag 7 oktober 2010 @ 10:22
    quote:
    Op donderdag 7 oktober 2010 08:33 schreef sigme het volgende:
    Ik ben dus lui, maar ik heb ook geen geschikte pan voor een aantal potten. En ik ben een vrek op het gebied van gas (want dat komt hier uit een fles).

    Momenteel heb ik m'n zinnen gezet op dit ding:
    [ afbeelding ]
    Een houtgestookte soepketel (volgens mij een Hongaars apparaat, voor de goulash), waarin ik ook zou kunnen wecken (en varkensvoer koken).
    Pangrootte van deze is 15 liter, dat lijkt me wel een aardige maat (een forse emmer).
    En hoe kom je dan aan kachelhout? Van de juiste maat?
    sigmedonderdag 7 oktober 2010 @ 17:50
    quote:
    Op donderdag 7 oktober 2010 10:22 schreef Nieuwschierig het volgende:

    [..]

    En hoe kom je dan aan kachelhout? Van de juiste maat?
    Hakken!
    De verwarming hier is houtgestookt, dus ik heb wel een bos hout voor de deur ;).
    stavromulabetamaandag 18 oktober 2010 @ 22:36
    Heeft er iemand ervaring met appelmoes inmaken en dan bewaren? Appelmoes maken, lukt me wel. Het gaat meer om het in gesteriliseerde potten bewaren. Is 30 minuten 100 C voldoende of moet ik tot 116 C gaan?Geen idee of appelmoes zuur genoeg is om bij lage temperatuur te steriliseren (en er zit in ieder geval niet belachelijk veel suiker in, zoals in jam).
    Muckmaandag 18 oktober 2010 @ 22:49
    quote:
    Op donderdag 7 oktober 2010 07:44 schreef sigme het volgende:
    Ik maak inderdaad pastasaus in, maar ik geef nergens garanties op.
    Tomaten zijn redelijk zuur, en daarmee is de moes van zichzelf al redelijk houdbaar. Ik doe het met wat smaakmakers (ui, basilicum, knoflook etc) maar zonder zout gewoon in een schone hete pot, deksel erop, in de voorraadkast. Niet teveel andere ingredienten, want dat maakt het mengsel minder zuur en daardoor minder houdbaar.

    Ik zou liever geen olie erdoor doen (al heb ik wel een paar potten tomatensaus met olijfolie staan, van vorig jaar, ik eet er af en toe eentje leeg en 't smaakt prima en ik ben ook nog prima.)

    Steriliseren is natuurlijk de beste keus. Ik ben lui.

    Misschien heb je hier meer aan:
    http://www.canning-food-recipes.com/canning_tomatoes.htm
    Ik steriliseer ze wel en dat bevalt me prima :Y
    Eventjes onder druk in de snelkookpan, en op het aanrecht laten afkoelen tot ze 'ploppen'
    Geen idee hoelang ze goed blijven, maar dat test ik de komende tijd wel uit :D
    Erasmodinsdag 2 november 2010 @ 12:45
    Ik wil graag een keer nagelhout maken, maar ik kan nergens recepten vinden, alleen recepten met nagelhout en een heleboel mensen die nagelhout heten :')

    Heeft iemand hier wat meer informatie over?
    Pietverdrietdinsdag 2 november 2010 @ 16:15
    quote:
    Op dinsdag 2 november 2010 12:45 schreef Erasmo het volgende:
    Ik wil graag een keer nagelhout maken, maar ik kan nergens recepten vinden, alleen recepten met nagelhout en een heleboel mensen die nagelhout heten :')

    Heeft iemand hier wat meer informatie over?
    In je eigen Wikilink staat hoe je het maakt???
    :)
    LeeHarveyOswalddinsdag 2 november 2010 @ 16:23
    quote:
    1s.gif Op dinsdag 2 november 2010 12:45 schreef Erasmo het volgende:
    Ik wil graag een keer nagelhout maken, maar ik kan nergens recepten vinden, alleen recepten met nagelhout en een heleboel mensen die nagelhout heten :')

    Heeft iemand hier wat meer informatie over?
    Het klinkt een beetje als biltong?
    Pietverdrietdinsdag 2 november 2010 @ 16:27
    quote:
    Op dinsdag 2 november 2010 16:23 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

    [..]



    Het klinkt een beetje als biltong?
    Nee, Nagelhout is meer een droge ham, maar dan van mager rundvlees, richting Bündnerfleisch

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bindenfleisch
    http://de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCndnerfleisch

    Waar recent nog wat leuks over was in Zwitserland
    Pietverdrietdinsdag 2 november 2010 @ 16:55
    Maar goed, Nagelhout, Het recept is een aangepast recept uit "De productie van enkelvoudige producten". Je neemt een stuk mager rundvlees, bv de Muis, platte bil of bovenbil.
    Wrijf het in met dikke laag nitraatpekelzout en laat het minsten 24 uur opslaan in een koele ruimte. Het boek spreek over het inleggen in legpekel van 24Be dat is pekel met 312 gram zout per liter water Men raad aan Salpeterhoudend zout te gebruiken, 1% salpeter en 2% suiker. dit omdat het een lange bereidingstijd heeft en de salpeter dan omgezet wordt naar nitriet. Ga uit van minstens 24 uur per 500 gram.
    Vervolgens hang je het te drogen, op een goed geventileerde koele plek in een vliegenkast (een open kast met vliegengaas) of neem een panty en stop het daar in, dan kan er ook geen vlieg bij.
    Let wel, ik heb het nooit gemaakt en dit is mijn vertaling van een recept.
    Het drogen duurt maanden.

    In plaats van nat pekelen kan je het ook droog pekelen. Inwrijven met nitrietpekelzout en vervolgens (na 24 uur) in dik grof zeezout met salpeter inleggen, een aantal dagen. Vervolgens hang je het te drogen.
    Erasmodinsdag 2 november 2010 @ 19:29
    quote:
    1.gif Op dinsdag 2 november 2010 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    In je eigen Wikilink staat hoe je het maakt???
    :)
    Zouten en drogen ja, maar iets meer details werkt wel zo prettig :P

    quote:
    1.gif Op dinsdag 2 november 2010 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Nee, Nagelhout is meer een droge ham, maar dan van mager rundvlees, richting Bündnerfleisch

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bindenfleisch
    http://de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCndnerfleisch

    Waar recent nog wat leuks over was in Zwitserland
    Dat heb ik laatst van een Zwitser gekregen, erg lekker :)

    quote:
    1.gif Op dinsdag 2 november 2010 16:55 schreef Pietverdriet het volgende:
    Maar goed, Nagelhout, Het recept is een aangepast recept uit "De productie van enkelvoudige producten". Je neemt een stuk mager rundvlees, bv de Muis, platte bil of bovenbil.
    Wrijf het in met dikke laag nitraatpekelzout en laat het minsten 24 uur opslaan in een koele ruimte. Het boek spreek over het inleggen in legpekel van 24Be dat is pekel met 312 gram zout per liter water Men raad aan Salpeterhoudend zout te gebruiken, 1% salpeter en 2% suiker. dit omdat het een lange bereidingstijd heeft en de salpeter dan omgezet wordt naar nitriet. Ga uit van minstens 24 uur per 500 gram.
    Vervolgens hang je het te drogen, op een goed geventileerde koele plek in een vliegenkast (een open kast met vliegengaas) of neem een panty en stop het daar in, dan kan er ook geen vlieg bij.
    Let wel, ik heb het nooit gemaakt en dit is mijn vertaling van een recept.
    Het drogen duurt maanden.

    In plaats van nat pekelen kan je het ook droog pekelen. Inwrijven met nitrietpekelzout en vervolgens (na 24 uur) in dik grof zeezout met salpeter inleggen, een aantal dagen. Vervolgens hang je het te drogen.
    Dank je hiermee kan ik aan de slag :) Morgen eerst maar eens wat mdf scoren om een vliegenkast te maken.
    Pietverdrietdinsdag 2 november 2010 @ 19:36
    quote:
    Op dinsdag 2 november 2010 19:29 schreef Erasmo het volgende:


    Dank je hiermee kan ik aan de slag :) Morgen eerst maar eens wat mdf scoren om een vliegenkast te maken.
    Zou zeker 3 open zijdes aan de kast houden, het moet goed luchten. Je wilt het drogen,
    Erasmodinsdag 2 november 2010 @ 19:55
    quote:
    1.gif Op dinsdag 2 november 2010 19:36 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Zou zeker 3 open zijdes aan de kast houden, het moet goed luchten. Je wilt het drogen,
    Ik zal er een fotoverslag van maken als ik er mee bezig ga.

    Vandaag weer komkommers gemaakt, het blijft een van mijn favorieten;

    Men beginne met komkommers:
    2uz3wau.jpg

    Hak hak hak:
    qn36yp.jpg

    Flinke plens zout erbij en een paar uur laten staan:
    33ehgmv.jpg

    Afspoelen:
    dh4nif.jpg

    Drogen:
    atrgk4.jpg

    Met de kruiden in de potten:
    snj7zp.jpg

    Azijn erbij en klaar :)
    2ym69o2.jpg
    Cat-astrophedinsdag 2 november 2010 @ 20:11
    Dit topic roept herinneringen op. O+ Mijn moeder weckte altijd kersen en pruimen uit eigen tuin in. En maakte de lekkerste bramensiroop en jam. :9 Ik zie de grote blauwe kookpan met ingebouwde thermometer nog voor me. Misschien heeft ze die nog staan! Als ik dit topic lees krijg ik spontaan zin om zelf ook groenten en fruit in te wecken. Maar gebrek aan eigen moestuin en mijn eenpersoons huishouden weerhoudt me ervan. :{
    Erasmowoensdag 3 november 2010 @ 09:54
    Het hoeft niet uit eigen tuin te komen he, als je in het juiste seizoen de groente haalt zijn ze behoorlijk goedkoop.
    Seizoensgroenten van november zijn oa:
    Andijvie, bloemkool, boerenkool, champignons, chinese kool, groene kool, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rode kool, savooiekool, schorseneren, spruitjes, uiten, rode bieten, venkel, witlof, witte kool, wortel.
    stavromulabetazaterdag 6 november 2010 @ 20:18
    Heeft iemand enig idee wat ik met 500 gr Cranberries zou kunnen doen?
    In het kader van inmaken en in potjes stoppen, bedoel ik.
    Pietverdrietzaterdag 6 november 2010 @ 20:52
    quote:
    Op zaterdag 6 november 2010 20:18 schreef stavromulabeta het volgende:
    Heeft iemand enig idee wat ik met 500 gr Cranberries zou kunnen doen?
    In het kader van inmaken en in potjes stoppen, bedoel ik.
    Saus mee maken en die wecken?
    stavromulabetazondag 7 november 2010 @ 00:11
    quote:
    Op zaterdag 6 november 2010 20:52 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Saus mee maken en die wecken?
    Daar dacht ik ook al aan? Iemand een succesvol recept?
    sigmezondag 7 november 2010 @ 08:11
    Drogen en droog of in een pot met drank bewaren.
    Oceanonixmaandag 8 november 2010 @ 15:26
    quote:
    1s.gif Op zondag 7 november 2010 00:11 schreef stavromulabeta het volgende:

    [..]

    Daar dacht ik ook al aan? Iemand een succesvol recept?
    Net als jam maken, bessen koken, suiker toevoegen en in potten gieten.
    Cranberry's kan je trouwens ook goed invriezen. Gewoon het hele zakje in de vriezer en ontdooien wat je nodig hebt.
    sigmemaandag 8 november 2010 @ 16:20
    Gister 4 niet al te grote witte kolen uit eigen moestuin fijngeschaafd.
    Met zo'n grote koolschaaf:
    schaaf2.jpg

    Ik moet toegeven, dat geeft prachtig fijne koolreepjes, en razendsnel.
    Het kostte wel een knokkel en een duimtop. Volgend jaar doe ik voorzichtiger :').

    4kg kool, gekneed met 40gr zout, in een 5-liter zuurkoolvaatje gepropt. Het staat nu onder de gootsteen, zuurkool moet de eerste tijd niet te koud staan.
    Muckmaandag 8 november 2010 @ 16:45
    quote:
    2s.gif Op maandag 8 november 2010 16:20 schreef sigme het volgende:
    Gister 4 niet al te grote witte kolen uit eigen moestuin fijngeschaafd.
    Met zo'n grote koolschaaf:
    [ afbeelding ]

    Ik moet toegeven, dat geeft prachtig fijne koolreepjes, en razendsnel.
    Het kostte wel een knokkel en een duimtop. Volgend jaar doe ik voorzichtiger :').

    4kg kool, gekneed met 40gr zout, in een 5-liter zuurkoolvaatje gepropt. Het staat nu onder de gootsteen, zuurkool moet de eerste tijd niet te koud staan.
    Klinkt heerlijk :9
    sigmedinsdag 23 november 2010 @ 18:40
    quote:
    1s.gif Op zaterdag 18 september 2010 19:07 schreef sigme het volgende:
    Ik heb de Venkel a la Toscana afgegoten, opgekookt en afgekoeld weer opgegoten en in de voorraadkast opgeborgen.
    Vandaag de eerste pot geopend, érg lekker. Fris, beetje zurig, en de olie maakt het een lekker soort vettig. Succesrecept!
    quote:
    1s.gif Op maandag 17 augustus 2009 18:13 schreef sigme het volgende:
    Vandaag nog weer hard gewerkt:
    In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan:
    • 5 minuten geblancheerd
    • af laten koelen
    • per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
    Daarna 3,7 liter water met 60 gr zout & 3dl karnemelk eroverheen gegoten

    quote:
    1s.gif Op zaterdag 14 augustus 2010 18:42 schreef sigme het volgende:

    [..]

    Wegens groot succes vorig jaar, vandaag bijna 11kg boontjes op bovenstaande wijze ingemaakt. Het 15-litervat is overigens maar 10 liter groot en er past net 7kg boontjes in. In een ander vat paste 4kg net niet.
    7 gram zout per kilo boontjes en 15gram zout per liter water, net zolang tot 't goed onderstaat. En een scheut karnemelk.
    De melkzure bonen uit 2009 waren beter. Ik denk dat ik die toen wat aan de korte kant geblancheerd heb. De boontjes van dit jaar zijn wat zacht, en dat is iets minder lekker.
    LeeHarveyOswaldvrijdag 26 november 2010 @ 14:20
    Vorige week een stoofpot gemaakt met daarbij stoofpeertjes, gestoofd in port (ca. 0,5 liter), water (0,5 liter), 2 stokjes kaneel, kardemom (1x groen en 1x zwart), kruidnagel (15 stuks) en suiker.

    Nu heb ik dus een heerlijke zoete stoofperensiroop over. Deze net nog wat zoeter gemaakt met een forse hoeveelheid suiker, in laten koken tot ongeveer 150ml, en het staat nu au-bain-marie in ijswater tot gelei te worden. Voor bij de kaasplank.
    Pietverdrietvrijdag 26 november 2010 @ 23:09
    quote:
    1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 14:20 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
    Vorige week een stoofpot gemaakt met daarbij stoofpeertjes, gestoofd in port (ca. 0,5 liter), water (0,5 liter), 2 stokjes kaneel, kardemom (1x groen en 1x zwart), kruidnagel (15 stuks) en suiker.

    Nu heb ik dus een heerlijke zoete stoofperensiroop over. Deze net nog wat zoeter gemaakt met een forse hoeveelheid suiker, in laten koken tot ongeveer 150ml, en het staat nu au-bain-marie in ijswater tot gelei te worden. Voor bij de kaasplank.
    gelukt? Wat gebruik je als geleermiddel?
    Pietverdrietzaterdag 22 januari 2011 @ 16:17
    Hebben een zuurkoolvaatje op de kop getikt en een grote schaaf, vanmiddag gaan we het inmaken. Over een paar weken dan eigen zuurkool.
    LeeHarveyOswaldzaterdag 22 januari 2011 @ 16:40
    quote:
    1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 23:09 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    gelukt? Wat gebruik je als geleermiddel?
    Ja, zeker gelukt! Ik heb geen geleermiddel toegevoegd, blijkbaar hebben de peren genoeg pectine van zichzelf :)
    sigmezaterdag 22 januari 2011 @ 17:06
    quote:
    1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:
    Hebben een zuurkoolvaatje op de kop getikt en een grote schaaf, vanmiddag gaan we het inmaken. Over een paar weken dan eigen zuurkool.
    Pas op je vingers!

    Ik had dit jaar voor het eerst zo'n koolschaaf, dat kostte me een plak duim en een plak vinger. Maar de zuurkool is práchtig geworden, veel mooier dan wanneer ik het snij. Vandaag nog een bak rauw gegeten, heerlijk.
    LeeHarveyOswaldzaterdag 22 januari 2011 @ 18:34
    quote:
    11s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 17:06 schreef sigme het volgende:

    [..]

    Pas op je vingers!

    Ik had dit jaar voor het eerst zo'n koolschaaf, dat kostte me een plak duim en een plak vinger. Maar de zuurkool is práchtig geworden, veel mooier dan wanneer ik het snij. Vandaag nog een bak rauw gegeten, heerlijk.
    En de gasten maar denken dat er spekjes door de zuurkool zitten.
    Pietverdrietzondag 23 januari 2011 @ 15:22
    De nieuwe koolschaaf is top. Heb vanmiddag (gisteren kwam het er niet van) 4 grote kolen tot sliertjes gesneden en met 6 gram zout per kilo vermengd. Hierbij een kwart liter karnemelk gedaan. Laagje voor laagje in het zuurkoolvat gedaan en aangestampt met de stamper. Afgedekt en stenen erop. Afgekookt zout water er op en de deksel met het waterslot erop.
    Over een week of 8 weten we meer.
    Had nog een kool over en daar heb ik maar koolsla van gemaakt met wat azijn, zout, suiker en olijfolie.
    Het is maar goed dat ik geen grote kelder hebben, dan zou ik ook nog Pekelvlees gaan maken, bonen in het zuur, uitjes in het zuur (heb ik nog staan trouwens) augurken, snijbonen, etc etc.
    Heel leuk om te doen, maar met zijn tweetjes krijgen we het nooit allemaal op. Maar het lijkt me wel leuk, zulke prachtige houten kasten vol met ingemaakte peren, appels, kersen, pruimen, kool, bonen, uien, knoflook, konijnen, tomaten, augurken en komkommers, etc etc.
    En dan in de andere kelder honderden en honderden flessen wijn en zo die langzaam beter worden..
    En op zolder allerlei hammen en worsten hebben hangen.
    Nieuwschierigmaandag 24 januari 2011 @ 18:30
    Zo zag het er bij ons vroeger uit, inclusief metworsten en gerookt spek aan de zolder.
    Alleen die wijn, die was er dan niet. ;)

    Gesneden snijbonen waren er ook, in stenen vaatjes met veel zout er op.
    Pietverdrietmaandag 24 januari 2011 @ 18:35
    quote:
    1s.gif Op maandag 24 januari 2011 18:30 schreef Nieuwschierig het volgende:
    Zo zag het er bij ons vroeger uit, inclusief metworsten en gerookt spek aan de zolder.
    Alleen die wijn, die was er dan niet. ;)

    Gesneden snijbonen waren er ook, in stenen vaatjes met veel zout er op.
    De reden waarom ik het zou willen is omdat het leuk is om te doen, en omdat het lekker is, valt me altijd weer op dat eenvoudig zelfgemaakte zaken beter smaken dan gekochte augurken, uitjes in het zuur, jams, koolsla, etc
    Om de een of andere reden voelen fabrikanten zich maar al te vaak er zoetstof door te gooien, of zoetstof, uien en paprika door de koolsla. En de smaak van zoetstof vind ik smerig.
    LieLiedinsdag 24 mei 2011 @ 16:04
    Even weer een schopje, hij is nog niet vol!

    Weet iemand of ze bij de xenos of een soortgelijke winkel kleine weckpotjes hebben? Of nieuwe lege jampotjes oid?
    Erasmodinsdag 24 mei 2011 @ 16:13
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:04 schreef LieLie het volgende:
    Even weer een schopje, hij is nog niet vol!

    Weet iemand of ze bij de xenos of een soortgelijke winkel kleine weckpotjes hebben? Of nieuwe lege jampotjes oid?
    Bij de Xenos hebben ze die inderdaad, maar ze zijn vrij prijzig. Ik weet niet hoeveel je er nodig hebt maar anders is online bestellen ook wel een optie.
    LieLiedinsdag 24 mei 2011 @ 16:16
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:13 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    Bij de Xenos hebben ze die inderdaad, maar ze zijn vrij prijzig. Ik weet niet hoeveel je er nodig hebt maar anders is online bestellen ook wel een optie.
    Ik weet het nog niet precies.. 6 of 12, iets in die richting.
    Weet je een goede online shop?
    LeeHarveyOswalddinsdag 24 mei 2011 @ 16:21
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:13 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    Bij de Xenos hebben ze die inderdaad, maar ze zijn vrij prijzig. Ik weet niet hoeveel je er nodig hebt maar anders is online bestellen ook wel een optie.
    En niet volledig afgesloten! :) De potjes van de Xenos (in elk geval ongewecked) lekken iets! Ik heb mn kruidenbitters er in, en die kan ik neit op zn kop houden :P
    Erasmodinsdag 24 mei 2011 @ 16:43
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:16 schreef LieLie het volgende:

    [..]

    Ik weet het nog niet precies.. 6 of 12, iets in die richting.
    Weet je een goede online shop?
    Op Marktplaats komen regelmatig partijen voorbij.
    Oceanonixdinsdag 24 mei 2011 @ 16:55
    Niet goedkoop wel handig, potten van de welkoop (of boerenbond) of Dille en Kamille.
    Beide verkopen namelijk ook losse deksels. En zeker bij twist of deksels moet je die nog wel eens vervangen.
    Voordeel van twist of is dat je direct kan zien of je de pot vacuum is. Dat vind ik handiger als echte weckpotten.
    Pietverdrietdinsdag 24 mei 2011 @ 17:08
    Ik gebruik gewoon lege jam-augurken-mayonaise-etc potten met metalen deksel
    LeeHarveyOswalddinsdag 24 mei 2011 @ 17:19
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:55 schreef Oceanonix het volgende:
    Niet goedkoop wel handig, potten van de welkoop (of boerenbond) of Dille en Kamille.
    Beide verkopen namelijk ook losse deksels. En zeker bij twist of deksels moet je die nog wel eens vervangen.
    Voordeel van twist of is dat je direct kan zien of je de pot vacuum is. Dat vind ik handiger als echte weckpotten.
    Die van D&K zijn wel lucht/waterdicht :)
    Alleen wel weer stervensduur ja.
    RobinOokdinsdag 24 mei 2011 @ 17:31
    Blokker verkoopt ook "echte", die wel luchtdicht zijn.
    Ze gaan je leven mee, raken nooit uit de mode, komen altijd van pas.
    Pietverdrietdinsdag 24 mei 2011 @ 17:42
    Waarom zou je ze kopen als je ze "gratis" krijgt als je mayo, augurken, jam etc koopt.
    LieLiedinsdag 24 mei 2011 @ 17:49
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 17:42 schreef Pietverdriet het volgende:
    Waarom zou je ze kopen als je ze "gratis" krijgt als je mayo, augurken, jam etc koopt.
    Omdat het cadeautjes worden, dus ik wil wel graag leuke potjes en 6 dezelfde ;)
    Pietverdrietdinsdag 24 mei 2011 @ 17:52
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 17:49 schreef LieLie het volgende:

    [..]

    Omdat het cadeautjes worden, dus ik wil wel graag leuke potjes en 6 dezelfde ;)
    Okay, kan me voorstellen dat je dan echte weckpotjes wil met sluiters en rubbers.

    Tip: Ga eens kijken bij kringloopwinkels, daar belanden vaak de huisraad van overleden bejaarden en zitten vaak met dozen vol weckpotten die je voor een klein bedrag kan overnemen. Hoef je alleen maar nieuwe rubbers te halen.
    sigmedinsdag 24 mei 2011 @ 19:34
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:16 schreef LieLie het volgende:

    [..]

    Ik weet het nog niet precies.. 6 of 12, iets in die richting.
    Weet je een goede online shop?
    http://www.brouwmarkt.nl/
    lionessadinsdag 24 mei 2011 @ 19:50
    quote:
    2s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 19:34 schreef sigme het volgende:

    [..]

    http://www.brouwmarkt.nl/
    Daar heb ik ze ook vandaan(lekker groot, groter dus dan jampotjes enzo) en ik heb een paar flesjes bij de Dille & Kamille vandaan, om pruimenlikeur te maken, maar die vond ik redelijk duur. Ze sluiten wel goed af.
    davo1979woensdag 25 mei 2011 @ 11:43
    Misschien handige site voor potjes en weck dingen. Snelle verzending en normale verzendkosten. Nee heb geen aandelen.

    https://glaeserundflaschen.de/
    WhiteMonkeydonderdag 2 juni 2011 @ 16:31
    Ingemaakte rauwe bietjes :D (alhoewel ze nog niet als vervanging voor augurken op de boterham zijn verschenen)
    davo1979donderdag 9 juni 2011 @ 10:39
    Door de lage tomatenprijs maar eens salsa gemaakt in ingeweckt.
    FkTwkGs2012donderdag 9 juni 2011 @ 10:57
    quote:
    0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Okay, kan me voorstellen dat je dan echte weckpotjes wil met sluiters en rubbers.

    Tip: Ga eens kijken bij kringloopwinkels, daar belanden vaak de huisraad van overleden bejaarden en zitten vaak met dozen vol weckpotten die je voor een klein bedrag kan overnemen. Hoef je alleen maar nieuwe rubbers te halen.
    Brrrr
    Pietverdrietdonderdag 9 juni 2011 @ 17:02
    quote:
    0s.gif Op donderdag 9 juni 2011 10:57 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

    [..]

    Brrrr
    Hoe bedoel je brrr?
    Erasmozondag 12 juni 2011 @ 14:52
    Op de markt voor praktisch niks een paar zakken komkommers gehaald, die gaan mooi de pot in :9
    stavromulabetazondag 12 juni 2011 @ 19:11
    quote:
    0s.gif Op zondag 12 juni 2011 14:52 schreef Erasmo het volgende:
    Op de markt voor praktisch niks een paar zakken komkommers gehaald, die gaan mooi de pot in :9
    Hhmmm, heb je in dat kader ook nog een paar mooie recepten om taugé in te maken?
    Erasmozondag 12 juni 2011 @ 19:31
    quote:
    0s.gif Op zondag 12 juni 2011 19:11 schreef stavromulabeta het volgende:

    [..]

    Hhmmm, heb je in dat kader ook nog een paar mooie recepten om taugé in te maken?
    Kiemgroenten heb ik nog nooit ingemaakt, maar het zal niet zo wezenlijk anders zijn. Tijdje in het zout, zout en nat afspoelen, azijnmengsel en kruiden naar keuze erbij en een nachtje ondersteboven laten staan.
    sigmezondag 12 juni 2011 @ 19:38
    Aah, goed idee! Moet ik beslist eens maken :Y.
    quote:
    250 gr tauge
    2 kopjes azijn
    2 stuks ui
    2 eetlepel suiker
    1 teen knoflook
    1 stuks rode paprika

    De knoflook wordt fijngehakt. De uien worden fijngesneden.

    Was de tauge en verwijder de groene schilletjes. Snij de paprika (of rode lombok) in zeer kleine stukjes. Vermeng de tauge met de uien, knoflook en paprika goed door elkaar en doe dit in een glazen pot. Breng dan de azijn met de suiker aan de kook. Giet dan de kokende azijn bij de groenten en laat dit afkoelen. Deze atjar is lang in de koelkast houdbaar.
    quote:
    125 gram taugé
    1 rode peper,
    in ringetjes1 geraspte wortel
    200 milliliter natuurazijn
    0,5 theelepel laos
    0,5 theelepel sereh
    1 teentje fijngesneden knoflook
    1 theelepel djahe
    4 eetlepels suiker

    Taugé wassen en laten uitlekken.
    Taugé, wortel en peper mengen en overdoen in een afsluitbare pot.
    In steelpan azijn, knoflook, 1 theelepel zout, laos, sereh, gember, knoflook en suiker aan de kook brengen. Koken tot de suiker is opgelost.
    Azijn over de taugeh gieten en pot afsluiten. De atjar is in de afgesloten pot lang bewaarbaar.
    Erasmozondag 12 juni 2011 @ 19:43
    Misschien dat ik nog wel een paar potten maak waar alles inzit waar ze EHEC op hebben gevonden :D
    Pietverdrietzondag 12 juni 2011 @ 19:53
    Zou Tauge toch zeker ook wecken of blancheren
    Erasmozondag 19 juni 2011 @ 14:26
    Net een begin gemaakt met een fles knoflookolie. Paar flinke knoflooktenen gesneden en in een fles met olijfolie gedaan, over 2 weken wel nog verhitten tegen eventuele botulismebacteriën.
    DrukVoutzondag 19 juni 2011 @ 14:42
    Misschien niet helemaal hier de juiste richting.
    Maar ik heb een fles Wodka staan die ik niet ga gebruiken (Heb nog 1,5 fles betere wodka staan)

    Zat eigenlijk te denken om er iets mee te maken. Bijvoorbeeld Limoncello.
    Iemand een juist recept? Want op internet vind ik ze alleen maar met 94% alcohol en mijn Wodka heeft er maar 40%.
    MaximusTGzondag 19 juni 2011 @ 15:18
    Idd niet de juiste richting hier, maar hier wel :P:
    Kruidenbitter maken
    Staat volgens mij al een limoncello recept in.
    lies1947maandag 20 juni 2011 @ 11:26
    nou heb ik keurig komkommer gekocht, gewassen, afgedept en aan plakjes gesneden.
    suiker en zout erover, in een vergiet met een bak eronder gedaan, in de kelder gezet voor 24 uur.
    en nu zag ik dat ik de zaadjes eruit moet snijden: vergeten......
    is dat erg?
    sigmemaandag 20 juni 2011 @ 12:10
    Het vochtgehalte van de komkommers is nu tamelijk wat hoger dan wanneer je de zaadlijsten eruit gesneden had, dus "klopt" je hoeveelheid suiker/zout niet meer. Bij 24 uur wegzetten is dat niet zo erg, wat ga je er na die 24 uur mee doen?
    lies1947maandag 20 juni 2011 @ 12:28
    afspoelen en drogen, in pot schone potten doen, hete gekookte azijn met wat suiker, zout en inmaakkruiden erbij. zou dat lukken denk je? anders nog geen ramp, want ik heb maar 2 komkommer gebruikt. het gaat me meer om het idee dat ik zo stom zou zijn geweest om het zo te doen.
    lies1947maandag 20 juni 2011 @ 12:31
    geweldig topic trouwens, doet me denken aan m'n opoe, die was ook altijd bezig met inmaken en wecken. ik heb zelf tot nu toe gemaakt: piccalilly, chutney van appel, van mango's, atjar tjampoer en courgettes in zoet-zuur. het smaakt gewoon tien keer zo lekker als kant-en-klaar spul.
    sigmemaandag 20 juni 2011 @ 12:36
    quote:
    0s.gif Op maandag 20 juni 2011 12:28 schreef lies1947 het volgende:
    afspoelen en drogen, in pot schone potten doen, hete gekookte azijn met wat suiker, zout en inmaakkruiden erbij. zou dat lukken denk je? anders nog geen ramp, want ik heb maar 2 komkommer gebruikt. het gaat me meer om het idee dat ik zo stom zou zijn geweest om het zo te doen.
    Ja hoor, dat lukt wel :Y. Ik heb vanalles aan komkommerachtigen (augurk dus) met en zonder zaad en met en zonder in stukken te zijn gesneden in dezelfde pekels en inmaakazijn ingemaakt en dat werd allemaal prima.
    lies1947maandag 20 juni 2011 @ 12:46
    dank je wel!
    ik blijf dit topic met veel plezier volgen hoor.
    Nieuwschierigmaandag 20 juni 2011 @ 19:09
    quote:
    0s.gif Op maandag 20 juni 2011 11:26 schreef lies1947 het volgende:
    nou heb ik keurig komkommer gekocht, gewassen, afgedept en aan plakjes gesneden.
    suiker en zout erover, in een vergiet met een bak eronder gedaan, in de kelder gezet voor 24 uur.
    en nu zag ik dat ik de zaadjes eruit moet snijden: vergeten......
    is dat erg?
    In die dunne komkommers uit de supermarkt zitten nauwelijks zaadlijsten.
    Zelf gekweekte komkommers worden 4x zo zwaar, die zitten wel vol zaadjes.
    Pietverdrietmaandag 20 juni 2011 @ 19:11
    quote:
    99s.gif Op maandag 20 juni 2011 19:09 schreef Nieuwschierig het volgende:

    [..]

    In die dunne komkommers uit de supermarkt zitten nauwelijks zaadlijsten.
    Zelf gekweekte komkommers worden 4x zo zwaar, die zitten wel vol zaadjes.
    Eerder oogsten, dezelfde fout maken mensen ook altijd met courgette. Klein zijn ze veel lekkerder.
    lionessawoensdag 29 juni 2011 @ 20:48
    Van de week mijn vorig jaar ingemaakte pruimen opgegeten. Erg lekker. Ik had pruimen met appel suiker en kaneel gekookt, dus het was een soort compote geworden. Heerlijk.

    Ook hebben we de pruimen die in de wodka zaten met vanille en kaneel en suiker gezeefd en in flessen gedaan. Erg lekker.

    Ik hoop dat ik dit jaar ook tijd heb om het te maken en dat mijn schoonouders weer zo'n enorme oogst hebben. Dan kan ik nl wel wat pruimen meenemen.
    Erasmowoensdag 29 juni 2011 @ 23:15
    quote:
    0s.gif Op zondag 19 juni 2011 14:26 schreef Erasmo het volgende:
    Net een begin gemaakt met een fles knoflookolie. Paar flinke knoflooktenen gesneden en in een fles met olijfolie gedaan, over 2 weken wel nog verhitten tegen eventuele botulismebacteriën.
    Heb het vandaag al gedaan. De knoflooksmaak is al behoorlijk in de olie getrokken :D
    Muckdinsdag 5 juli 2011 @ 17:31
    quote:
    0s.gif Op woensdag 29 juni 2011 23:15 schreef Erasmo het volgende:

    [..]

    Heb het vandaag al gedaan. De knoflooksmaak is al behoorlijk in de olie getrokken :D
    Klinkt goed! :9

    Nadat onze peperplant waar we eigenlijk niet al teveel van verwachtten toch nog als een malle ging produceren, gisteren twee potten sambal gemaakt :)
    stavromulabetazaterdag 9 juli 2011 @ 11:24
    Mijn eerste vulling voor de voorraadkast dit jaar: 4 potten jam van zure kersen met rozemarijn...

    2eziur9.jpg
    lionessazaterdag 9 juli 2011 @ 21:09
    Weet er iemand of er inmaakrecepten zijn van onrijpe appels? Er zijn namelijk erg veel appels van de bomen bij mijn schoonouders gevallen en die zijn dus nog niet rijp. Er is geen appelmoes van te maken, daar zijn ze veel te wrang voor en bovendien krijg je ze niet stukgekookt.
    stavromulabetazaterdag 9 juli 2011 @ 22:09
    quote:
    0s.gif Op zaterdag 9 juli 2011 21:09 schreef lionessa het volgende:
    Weet er iemand of er inmaakrecepten zijn van onrijpe appels? Er zijn namelijk erg veel appels van de bomen bij mijn schoonouders gevallen en die zijn dus nog niet rijp. Er is geen appelmoes van te maken, daar zijn ze veel te wrang voor en bovendien krijg je ze niet stukgekookt.
    Ja hoor:

    Crab Apple Jelly
    2 kg appels*
    1,2 liter water
    sap van 2 limoenen
    4 kruidnagels
    suiker

    * Het kookboek spreekt van crab apples, dat zijn wilde appels. Maar wrange, onrijpe gedomesticeerde appels zouden ook moeten gaan, lijkt me.

    - De appels in een pan doen met het water, limoensap en de kruidnagels. 1 1/2 uur sudderen totdat het pulp is.
    -Gedurende een nacht de pulp laten uitlekken in een pan (dat kun je met een kaasdoek op een schone theedoek doen. Even iets creatiefs verzinnen om het geheel op te hangen).
    -Meet het sap de volgende dag af, en voeg 500 gram suiker per 600 ml sap toe. Vervolgens op laag vuur koken, terwijl je continu roert totdat de suiker helemaal is opgelost. Daarna het vuur hoger zetten en koken, terwijl je af en toe een druppel op een koud bord doet om te kijken of het al gelei wordt (er komt een velletje op de druppel na het afkoelen).
    -Als het ver genoeg gekookt is om een gelei te vormen, kun je het in gesteriliseerde potten doen.
    WammesWaggelzondag 10 juli 2011 @ 02:50
    Hoelang blijft zelf gemaakte pindakaas goed in een afgesloten kuipje buiten de koelkast? :)
    sigmezondag 10 juli 2011 @ 08:01
    Heb je een recept voor de zelf gemaakte pindakaas?
    sigmezondag 10 juli 2011 @ 08:01
    Vol inmaaktopic, ik maak een nieuwe!

    Hier verder: Eigen inmaak en andere conservering