N.a.v.
dit topic over roken eigenlijkPas heb ik een boekje gekocht in een tweedehandswinkel over inmaken.
Vroegah deden mensen dat veel; hele kelders vol met weckflessen.
Maar naar mijn idee zijn de meeste mensen vergeten dat allerlei manieren om voedsel te bereiden - die nu als een soort kunstvorm worden gezien en als culinaire hoogstandjes gelden - oorspronkelijk alleen maar bedoeld waren om voedsel te conserveren, te zorgen dat het niet bedierf, en dat je het lang kon bewaren in de tijd dat er geen vriezers en ijskasten waren.
Wecken, vis roken, groente zouten, vlees drogen, vruchten confijten, voedsel "in het zuur" bewaren, chutneys maken (vruchten en groente conserveren met specerijen)
Maar ook yoghurt of kaas maken (melk bewaren), wijn maken (druivensap bewaren), pasta maken (graan bewaren)
Dat was toen heel gewoon: waar ik zelf vandaan kom, werd schar schoongemaakt (ingewanden eruit,) gezouten en gedroogd door het aan een waslijn te hangen. En dan later gegeten als een soort beef jerky.
Boontjes werden flink gezouten in een fles gedaan, en onder de bedstee gezet, om in de winter te kunnen eten.
Bizar genoeg herinner ik me deze dingen zelfs nog (30 jaar oud)
En ook bier is oorspronkelijk alleen maar "uitgevonden" omdat het water te vervuild was om te drinken - daar werd je ziek van. Dus dronk iedereen alleen maar bier, tot maar een paar eeuwen geleden. Weliswaar met een veel lager alcoholpercentage, maar je was zeker dat het vrij was van ongedierte.
Zijn er nu nog mensen die voedsel om de oorspronkelijke reden conserveren? Die bijvoorbeeld in het seizoen Hollandse aardbeien kopen en die wecken?
Eigenlijk vind ik het wel een decadent teken van de tijd dat iedereen elke dag spercieboontjes uit Kenya eet en sinaasappels uit Brazilie en rundvlees uit Argentinie.. moet allemaal ingevlogen en ingevoeren worden omdat iedereen te bedonderd is om zoals de oude mensen hun eten te bewaren.
Maar het is natuurlijk allemaal wel lekker, ik doe er zelf ook aan mee.
Toch zou het wel een padvindersstunt zijn om te kijken of je het een tijd kon uithouden op ouderwets geconserveerd voedsel..
[ Bericht 0% gewijzigd door Leef op 07-04-2009 10:16:07 ]