abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_60916172
Nou ja, ik ben dus niet zo receptvast en vooral heeeeel slecht in het opvolgen van recepten, maar ik maak wel eens wat en zeker bij inmaak is het dan toch handig te noteren wat je maakt, en hoe, omdat je het resultaat pas weken/maanden later proeft. En het dan best handig is de betere experimenten nog eens ietwat na te kunnen doen.

Mijn ingredienten komen uit te moestuin, en mijn inmaaksituatie is nog niet erg optimaal. Om die reden maak ik momenteel voornamelijk in in azijn, want dat is tamelijk overzichtelijk.

5 juli heb ik bloemkool aan roosjes gesneden, 5 minuten gekookt, met een blaadje foelie in potjes gestopt en met inmaakzijn overgoten. Een paar potjes met koude inmaakazijn en een paar met hete.

De rest van de bloemkoolroosjes is toen (rauw) een nacht te pekelen (pekel - 75gr/liter) gezet, en op 6 juli in potjes gestopt met een blaadje foelie en overgoten met warme inmaakazijn.

Resultaat: zeer eetbaar als zuur. Door aardappelsalade en als een soort atjar bij indonesisch. De gekookte bloemkool is net niet te zacht, maar mag een volgende keer best korter gekookt worden. Gepekeld is eigenlijk wel zo lekker.

Verder regent het augurken.
29 juli en 3 augustus een en ander ingemaakt. Augurken een (ruime) nacht weggezet in (veel!) zout - ik hoop maar dat het niet oneetbaar zout geworden is. Hele (niet te grote) augurken in potten gepropt en overgoten met koude inmaakazijn.
Een paar grotere (en bitterder) gele troskomkommers in plakken gesneden, in zout weggezet, ook inpot met koude azijn.
Nog niks van geproefd, moet 2 tot 6 maanden staan zegt het internet..

16 augustus nog 10 potten augurk gemaakt. In dit geval de augurken en gele komkommers een nacht in de pekel weggezet (75gr/l). Dat onttrekt duidelijk minder vocht dan die zoutbergen. Misschien beter te eten, misschien minder houdbaar..
De al te grote gele komkommers heb ik nog in de pekel in de lengte doormidden gesneden.
Na afspoelen heb ik de augurken in niet te kleine blokjes gesneden - dan past er meer in een pot.
2 potten augurk overgoten met koude azijn.
2 potten met een dessertlepel suiker en hete azijn, 2 met koude azijn.
1 pot met een dessertlepel suiker en een schep rode peper en heten azijn, 1 met koude.
Goed voornemen: potten minder volproppen zodat de ingredienten beter onder de azijn komen te staan. Stomme zunigerd.

En toen nog een stel augurken tot kleine flinter gekeukenmasjiend en die met hete azijn weggezet, en hetzelfde met een lading gele komkommers + een schep rode peper. Die gemalen augurken staan niet onder de azijn ( de azijn was op en het leek me ook niet praktisch om die rommel te moeten afgieten). Dus dat zal niet te lang bewaard kunnen worden.

Ongedateerd (foei!) 9 potten (voornamelijk) rode aalbes (handje zwarte bes, handje witte aalbes). Anderhalve kilo fruit, gekookt, 1 kilo geleisuiker erbij.
Resultaat: natte zoete fruitsaus voor over toetjes. Mag de volgende keer wel minder zoet.

Verder heb ik begin juli bloemkool in de diepvries gedaan, en 17 aug sperziebonen. Beide natuurlijk eerst geblacheerd.
Uien en knoflook zijn gedroogd, dikke bonen liggen te drogen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60916336
Vergeet ik de zuurkool!

11 augustus, 7 kg witte kool + 70 gr zout (steeds per ongeveer 2 kg kool 20 gr zou in een emmer, kneden, dan een schepje yoghurt erbij en dan in het zuurkoolvat). Met een paar peperkorrels en wat kruidnagel.
17 augustus er nog 3,5 kg witte kool + 35gr zout aan toegevoegd.

Op de kool ligt een theedoek, daarop een glazen deksel, een daarop een steen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_60916589
je brengt het allemaal wel mooi
pi_61039534
Vandaag weer drie potten augurk. Augurk gaat gewoonlijk eerst in het zout / pekel, om er vocht aan te onttrekken. Dat vocht onttrekken is weer omdat anders het vocht uit de augurk de azijn zozeer verdunt dat de conserverende werking van het zuur verdwijnt.

Ik had deze keer geen zin in zout en heb dus een andere oplossing voor dit probleem bedacht. De augurken in de lengte gevierendeeld en de zaadlijsten eruit gesneden (daarmee is er veel vocht weg). En ik heb een liter azijn tot de helft laten inkoken. Het water dampt er dan uit - er blijft zuurdere azijn achter. Dus als die verdunt door het augurkenvocht blijft het geheel hopelijk zuur genoeg.

Drie potten: een met alleen azijn erover, een met een schep suiker erbij en een met een schep rode peper erbij.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 7 april 2009 @ 09:52:51 #5
165237 Leef
Sunny side up!
pi_67785134
N.a.v. dit topic over roken eigenlijk

Pas heb ik een boekje gekocht in een tweedehandswinkel over inmaken.
Vroegah deden mensen dat veel; hele kelders vol met weckflessen.

Maar naar mijn idee zijn de meeste mensen vergeten dat allerlei manieren om voedsel te bereiden - die nu als een soort kunstvorm worden gezien en als culinaire hoogstandjes gelden - oorspronkelijk alleen maar bedoeld waren om voedsel te conserveren, te zorgen dat het niet bedierf, en dat je het lang kon bewaren in de tijd dat er geen vriezers en ijskasten waren.

Wecken, vis roken, groente zouten, vlees drogen, vruchten confijten, voedsel "in het zuur" bewaren, chutneys maken (vruchten en groente conserveren met specerijen)

Maar ook yoghurt of kaas maken (melk bewaren), wijn maken (druivensap bewaren), pasta maken (graan bewaren)

Dat was toen heel gewoon: waar ik zelf vandaan kom, werd schar schoongemaakt (ingewanden eruit,) gezouten en gedroogd door het aan een waslijn te hangen. En dan later gegeten als een soort beef jerky.
Boontjes werden flink gezouten in een fles gedaan, en onder de bedstee gezet, om in de winter te kunnen eten.
Bizar genoeg herinner ik me deze dingen zelfs nog (30 jaar oud)


En ook bier is oorspronkelijk alleen maar "uitgevonden" omdat het water te vervuild was om te drinken - daar werd je ziek van. Dus dronk iedereen alleen maar bier, tot maar een paar eeuwen geleden. Weliswaar met een veel lager alcoholpercentage, maar je was zeker dat het vrij was van ongedierte.


Zijn er nu nog mensen die voedsel om de oorspronkelijke reden conserveren? Die bijvoorbeeld in het seizoen Hollandse aardbeien kopen en die wecken?

Eigenlijk vind ik het wel een decadent teken van de tijd dat iedereen elke dag spercieboontjes uit Kenya eet en sinaasappels uit Brazilie en rundvlees uit Argentinie.. moet allemaal ingevlogen en ingevoeren worden omdat iedereen te bedonderd is om zoals de oude mensen hun eten te bewaren.
Maar het is natuurlijk allemaal wel lekker, ik doe er zelf ook aan mee.

Toch zou het wel een padvindersstunt zijn om te kijken of je het een tijd kon uithouden op ouderwets geconserveerd voedsel..

[ Bericht 0% gewijzigd door Leef op 07-04-2009 10:16:07 ]
pi_67785552
Ik heb het toevallig een paar maanden geleden nog eens gedaan met Chalotten. Op azijn, suiker, kruidnagel en een blaadje laurier. HEERLIJK! Het duurt alleen vier maanden voordat je ervan kunt gaan genieten...:(
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
pi_67785773
Mijn moeder deed het vroeger veel met groenten uit eigen tuin. Dat hielp ons altijd wel de winter door
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
  dinsdag 7 april 2009 @ 10:14:20 #8
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_67785818
Ik maak jam van vruchten uit eigen tuin. Inmaken staat op de planning.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  dinsdag 7 april 2009 @ 10:20:56 #9
165237 Leef
Sunny side up!
pi_67786027
Ik wil een vrouw die eten inmaakt
  dinsdag 7 april 2009 @ 10:41:16 #10
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67786697
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 09:52 schreef Leef het volgende:
N.a.v. dit topic over roken eigenlijk
Zijn er nu nog mensen die voedsel om de oorspronkelijke reden conserveren? Die bijvoorbeeld in het seizoen Hollandse aardbeien kopen en die wecken?
Ik niet. Ik maak wel eens wat in voor de lol. Tomatenjam, mangochutney, rodeuiencompote, gemarineerde abrikozen en dan hebben we het denk ik wel gehad. Ik kan mij ook nog herinneren hoe het was, die ingemaakte groenten en vruchten en later ging men ze invriezen, nog makkelijker. Nou, daar hoef ik niet naar terug hoor. Bah. Heb ook geen enkele moeite met de wereldeconomie. Haricot verts uit Afrika, beter dan Foster Parents. Ik gun de rest van de wereld ook wat omzet.

[ Bericht 0% gewijzigd door RobinOok op 07-04-2009 12:02:51 ]
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 7 april 2009 @ 10:47:41 #11
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_67786874
Wij maken ook jam uit eigen tuin En ik heb nu courgette, aubergine, uien en knoflook in de volle grond staan.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_67786943
De ouders van mijn stiefpa hebben een gigantische mep augurken in hun tuin staan, dus die maken voor de hele familie van die gigantische wekpotten met augurken. Die dingen zijn goddelijk in vergelijking met dat spul wat zijn bij de super verkopen
All you know about me is what I've sold you, dumb fuck
  dinsdag 7 april 2009 @ 10:50:17 #13
165237 Leef
Sunny side up!
pi_67786962
Ik ben in het algemeen wel voor groente/vruchten uit het seizoen, zodat het geen vijftienduizend kilometer hoeft te vliegen.
'Gun die mensen ook wat omzet' vind ik een drogreden, want ze kunnen het daar ook opeten.
Even voor mezelf sprekend denk ik dat ik te makkelijk geworden ben in dat je alles altijd maar kunt krijgen.

Niet dat ik terug zou willen naar zoals het vroeger ging, met al die ingemaakte groenten die soms gewoon vies waren (en soms ook super lekker,) maar een beetje bewuster kan geen kwaad denk ik.
pi_67787135
Wij maken courgettes in, ik vind het zelf heel vies van die zure plakjes uit een potje maar mijn ouders zijn er gek op. Ook maken we elk jaar inmaakbrandewijn van vruchten uit eigen tuin (aardbeien, frambosen, bramen etc.) om een jaar later op te eten/drinken, heerlijk! Ook ontbreekt bij ons de eigengemaakte jam niet.
Voor de rest denk ik dat de diepvries wat practischer is, zelfs aardbeien kun je invriezen om er later bowl van te maken. Dan smaken de groenten nog zoals ze zouden moeten smaken.
Wat niet is, kan nog komen
  dinsdag 7 april 2009 @ 11:04:13 #15
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67787367
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 10:50 schreef Leef het volgende: maar een beetje bewuster kan geen kwaad denk ik.
Een beetje minder bewust ook niet. Sterker nog, het maakt allemaal geen zak uit.
  dinsdag 7 april 2009 @ 11:07:49 #16
165237 Leef
Sunny side up!
pi_67787493
want?
  dinsdag 7 april 2009 @ 11:12:42 #17
165237 Leef
Sunny side up!
pi_67787643
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 10:56 schreef PopcornMonster het volgende:
Ook maken we elk jaar inmaakbrandewijn van vruchten uit eigen tuin (aardbeien, frambosen, bramen etc.) om een jaar later op te eten/drinken, heerlijk!
Woei! Een vriend van me maakt dat ook, moet er toch eens het recept voor vragen. Of heb jij het?

Hij heeft dan zo'n hele deftige porceleinen pot (Rumtopf heet dat toch?,) met drank, waar hij 1 voor 1 (met weken tussenpozen) de heerlijkste topkwaliteit vruchten in gooit (voornamelijk tere rode vruchten.)

Dat houdt hij ook op een briefje bij, wanneer wat. En dan na een half jaar ofzo is het heerlijke vruchten brandewijn.
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 7 april 2009 @ 11:25:12 #18
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_67788045
Rumtopf ja, mijn moeder maakte dat ook wel vroeger. Afgezien van het feit dat ik niet zo van alcohol houd, was het altijd wel lekker over ijs en zo. Zij maakte het met Strohrum trouwens.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  dinsdag 7 april 2009 @ 11:28:14 #19
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_67788178
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 09:52 schreef Leef het volgende:
N.a.v. dit topic over roken eigenlijk

Pas heb ik een boekje gekocht in een tweedehandswinkel over inmaken.
Ga je nu ook zelf dingen inmaken of heb je dit al gedaan? Ben wel benieuwd of je ook wat doet met dat boekje
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
  dinsdag 7 april 2009 @ 11:33:13 #20
165237 Leef
Sunny side up!
pi_67788368
Ik wil het wel gaan uitproberen. Maar ben eigenlijk het meest geinteresseerd in de dingen die daar dan ook echt lekkerder door worden.

Mangochutney

Rumtopf

Dat boekje is echt grappig trouwens. Alles eraan is jaren 70.. het taalgebruik, de layout, het lettertype, de oubollige foto's
pi_67788582
Ik hou een beetje teveel van verse groente, inmaken is dus niet aan mij besteed. Wel onlangs rode kool/uien compote gemaakt, leuk om achter de hand te hebben en ik eet het zelf toch niet.
Sweet and innocent...
pi_67788615
ik maak zelf jam. Inmaken nogt nooit gedaan.
Maak de jam echter wel in weckpotten, vorig jaar zijn er een paar mislukt omdat de deksel maar niet wilde sluiten. Zou ik nog ergens aan inmaakdruppels kunnen komen?
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 7 april 2009 @ 11:42:33 #23
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_67788685
Nonix, da's lang geleden

Wat zijn inmaakdruppels?

Wij doen de jam in uitgekookte potten met deksel. Die zet je na het vullen op hun kop. Na het afkoelen zijn ze dan keurig vacuüm getrokken.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_67797920
hai

Inmaakdruppels worden gebruikt tussen de ring en het glas. Je steekt ze aan, daardoor trekt alle zuurstof uit de pot.
Ik heb een zootje van die oude weckpotten liggen met losse ringen en losse deksels en dat ging vorig jaar mis. Met twist-of deksels gaat het wel goed.
  dinsdag 7 april 2009 @ 16:46:51 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67798915
Ik maak uien in (zelfgemaakte amsterdamse uien), maak zelf azijn, eendeeieren in pekel azijn met kruiden, heb kersen ingemaakt, augurken, komkommer, koolsla, weck boontjes, asperges, maak zelf droge ham samen met schoonmama. Dus ja, ik conserveer nog wel eens wat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 april 2009 @ 17:57:59 #26
165237 Leef
Sunny side up!
pi_67801374
Amsterdamse uitjes joechei!!!!!!
Die zijn zo lekker dat ik niet snap dat ze niet populairder zijn. Vooral omdat ze ook zo goedkoop en simpel zijn om te maken.

Kreeg ze pas opgediend bij m'n broodje kroket en toen was ik Heel Blij.
  dinsdag 7 april 2009 @ 18:15:50 #27
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67801979
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 16:46 schreef Pietverdriet het volgende: eendeeieren in pekel azijn met kruiden,
Waar haal jij verse eendeneieren vandaan dan?
  dinsdag 7 april 2009 @ 18:17:52 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67802041
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:57 schreef Leef het volgende:
Amsterdamse uitjes joechei!!!!!!
Die zijn zo lekker dat ik niet snap dat ze niet populairder zijn. Vooral omdat ze ook zo goedkoop en simpel zijn om te maken.

Kreeg ze pas opgediend bij m'n broodje kroket en toen was ik Heel Blij.
Zelfgemaakt zijn ongelofelijk veel lekkerder dan gekocht, is echt een wereld van verschil, zodanig dat me het echt verbaasde dat het zo een verschil is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 april 2009 @ 18:18:25 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67802056
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 18:15 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Waar haal jij verse eendeneieren vandaan dan?
Krijgen ze af en toe van een kennis die een stel eenden heeft.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 7 april 2009 @ 19:45:59 #30
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_67804986
Hier in DLD kun je ook veel ganzeëieren kopen. Heb ze niet geproefd tot nu toe, geen idee of het anders smaakt dan kippeëieren. Ze zijn wel stukken groter!
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  donderdag 9 april 2009 @ 23:42:15 #31
6496 psv
kampioen 2001/2002
pi_67881974
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 10:06 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Ik heb het toevallig een paar maanden geleden nog eens gedaan met Chalotten. Op azijn, suiker, kruidnagel en een blaadje laurier. HEERLIJK! Het duurt alleen vier maanden voordat je ervan kunt gaan genieten...:(
Zou jij dat recept willen delen met mij?, Ik had vroeger een opa die dat ook zo lekker kon maken.(ow en ik weet helemaal niet hoe dat moet of ik welke spullen ik er voor nodig heb) Dus een soort leuke handleiding zou welkom zijn.
"fuk a duk""
  donderdag 9 april 2009 @ 23:45:13 #32
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67882074
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 18:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Krijgen ze af en toe van een kennis die een stel eenden heeft.
Aha, ik dacht al.
pi_67887147
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:57 schreef Leef het volgende:
Amsterdamse uitjes joechei!!!!!!
Die zijn zo lekker dat ik niet snap dat ze niet populairder zijn. Vooral omdat ze ook zo goedkoop en simpel zijn om te maken.

Kreeg ze pas opgediend bij m'n broodje kroket en toen was ik Heel Blij.

Kan iemand het recept van die overheerlijke amsterdamse uien plaatsen?
  vrijdag 10 april 2009 @ 09:45:27 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67887390
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 09:35 schreef r2d22 het volgende:

[..]

Kan iemand het recept van die overheerlijke amsterdamse uien plaatsen?
amsterdamse uien
Je neemt een kilo of 2-3 uien, niet te groot, die schil je. in een grote plastic bak doen met een deksel, je gooit er een finke hoeveelheid zout op, ongeveer een mok, en een zelfde hoeveelheid suiker.
dit zet je een dag of 3 in de koelkast. Je deksel moet goed sluiten, want dit geurt..
Je leegt dit in de schone gootsteen, en je spoelt de uien goed af, en dan droog je ze grondig af.
Neem Azijn (ongeveer een liter) en een zelfde hoeveelheid water.
hierin doe je inmaakkruiden, blaadje laurier, mosterdzaad, rozemarijn.
Je kan blanke azijn nemen, doe er dan een pakje of 2-3 saffraan extra erbij, en breng het met de kruiden en een kopje suiker aan de kook.
Variant, rode uien
Je kan ook rode wijn azijn nemen, of balsamica, en dan laat je de safraan weg.
Af laten koelen, en in een goed afsluitende pot of plastic container doen met de uien,
dit zet je een paar maanden in een donkere kast, of in de kelder, moet koel en donker zijn.
na een maand of twee kan je het al eten, maar na een maand of 4 beginnen ze echt lekker te worden.
De blanke-azijn safraan uien zijn geel geworden en zijn de originele amsterdamse uien
De balsamico uien zijn donker roodbruin geworden (je kan ook rode uien gebruiken voor extra kleur)
Heerlijk, heerlijk
en in een weckpotje een uitermate uniek cadeautje, echt veeel lekkerder dan gekochte uitjes in het zuur.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 april 2009 @ 10:03:29 #35
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67887854
-


Lijst van winkels waar je ze kunt kopen: -

[ Bericht 34% gewijzigd door kanovinnie op 27-08-2013 11:07:00 ]
pi_67888045
Ik zag dat azijn maken hier ook onder valt, dus ik ben schuldig

En mn eigen kruidenbitter
  vrijdag 10 april 2009 @ 10:14:11 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67888142
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 10:03 schreef RobinOok het volgende:
Of je zoekt een winkel waar ze tafelzuren van -verkopen. Die worden volgens mij ook hoog aangeschreven.

Lijst van winkels waar je ze kunt kopen: -
Maak ze een keer zelf en proef het verschil

[ Bericht 22% gewijzigd door Mirjam op 27-08-2013 11:01:11 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 april 2009 @ 10:27:42 #38
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67888581
Nou, nee, liever niet. Ik hou niet van tafelzuren.
  vrijdag 10 april 2009 @ 10:29:15 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67888627
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 10:10 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik zag dat azijn maken hier ook onder valt, dus ik ben schuldig
Top
quote:
En mn eigen kruidenbitter
Recept?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67892051
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 10:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Top
[..]

Recept?
Goedkoopste jenever, en kruiden. En dan is het net wat je wilt. Ik had, als ik het goed herinner, 2 dingetjes kruidnagel, 2 blaadjes laurier, kaneelstokje, 4 stuks steranijs, wat speculaaskruiden, beetje zwarte peper, jeneverbessen (6 ofzo), heel klein beetje (!) sinasappelschil en lavendel, beetje citroenmelisse, dat 3 weken laten staan, en toen ook nog een week met zoethout er bij.

Exacte kruidencombi die ik gebruikt heb staat op mn thuis pc, ik zoek hem vanavond even voor je op
  vrijdag 10 april 2009 @ 13:08:50 #41
165237 Leef
Sunny side up!
pi_67893812
Leuk!

Recepten voor lekkere zelfgemaakte azijn overigens ook welkom!!
pi_67895041
Verzamel restjes wijn en doe daar een beetje azijn of een azijncultuur bij
pi_67895053
Ah en houd de alcohol onder de 10 procent, anders dood de alcohol je cultuur. Beetje water toevoegen dus.
  vrijdag 10 april 2009 @ 14:00:47 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67895237
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 13:08 schreef Leef het volgende:
Leuk!

Recepten voor lekkere zelfgemaakte azijn overigens ook welkom!!
Is zelfs een (oud) topic over
Zelf azijn maken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 april 2009 @ 18:05:00 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_68013381
Net mijn rode wijn azijn weg kunnen gooien, deksel zat niet goed op het vat en het zat vol met fruitvliegjes.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_68013674
pi_68013705
Ik gebruik een grote fles van ikea voor mijn azijn. Bij thuiskomst bleek die fles rubber-loos te zijn, waardoor hij niet volledig afsluit (er komt wel lucht bij), maar wel vliegvrij blijft
pi_68134203
quote:
Op vrijdag 10 april 2009 12:09 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Exacte kruidencombi die ik gebruikt heb staat op mn thuis pc, ik zoek hem vanavond even voor je op
Ben je nou al een keer thuis geweest?

Ben ook wel benieuwd naar dat recept. (en welke goedkoopste jenever neem je dan? merk?)
[an error occurred while processing this directive]
pi_68149180
Ik kook soep van verse tomaat of paprika, die gaat dan heet in de weckfles en die fles zet ik dan nog een poosje in kokend water. Op die manier kan ik het buiten de koelkast lang goed houden.
pi_68150098
Afgelopen jaar augurken ingemaakt. En zuurkool gemaakt, en jam.
Komend jaar hoop ik de voorraadruimte op orde te hebben, de bedoeling is om uiteindelijk een heel jaar te eten van de eigen moestuin .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  vrijdag 5 juni 2009 @ 09:31:08 #51
165237 Leef
Sunny side up!
pi_69729918
Weet iemand hoe je ook weer van de Marokkaanse/midden-oosterse citroenen in het zout maakt?
pi_69735597
Dat heb ik weleens gemaakt, van die zoute citroenen. Moet ik thuis even voor je opzoeken.
pi_69738226
quote:
Op vrijdag 5 juni 2009 09:31 schreef Leef het volgende:
Weet iemand hoe je ook weer van de Marokkaanse/midden-oosterse citroenen in het zout maakt?
Je hebt nodig: -10 citroenen, -10 koffielepels zout, -water

De citroenen goed wassen en deze enkele uren in water laten liggen. Hierna de citroenen in 4 snijden zonder ze helemaal door te snijden, ze blijven aan de onderkant aan elkaar. De binnenkant van de citroenen goed met zout inwrijven en de citroen dichtdrukken. De citroenen in een glazen vetvrije en goed uitgespoelde pot doen en goed aandrukken, er mag eigenlijk geen vrije ruimte tussen de citroenen zijn. Dan lauw water opgieten totdat de bovenkant van de citroenen onder water liggen, vervolgens de pot goed sluiten. Tenminste 6 weken laten staan in een donker hoekje van je keukenkast. De citroenen zijn maandenlang houdbaar mits je ze met een houten lepel uit de pot haalt. Hoe langer de citroenen er inliggen, hoe zachter de schil en hoe intenser de smaak!
pi_71324276
Zo even tijd voor een enorme schop omhoog.
Ik kom bijna om de groenten uit eigen tuin.
Ik heb van de week de komkommers uit dit oude topic maar eens gemaakt. Ben benieuwd of het gelukt is.

Heb net twee potten zuurkool gemaakt en een pot sperziebonen en een pot snijbonen gemaakt.

Zijn er meer mensen die inmiddels al bezig zijn?
pi_71324400
Heb een week of drie geleden 10 kilo bessen vermaakt tot jam.
Voor de rest nog niet begonnen, zuurkool wil ik pas later in het seizoen doen, en bij gebrek aan geschikte voorraadruimte gaan voorlopig de sperziebonen de diepvries maar weer in. Moet ik morgen maar eens mee in de weer.

Hoe maak jij sperziebonen en snijbonen in?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_71324729
Ik heb een boek over inmaken gekocht: Inmaken en bewaren, compleet handboek van Anna Spreng en Margit Buhler.

Ik heb azijn 1:1 op gebruikt met wat kruiden en vervolgens dat in weckpot 60 min gesteriliseerd in kokend water. Het voor mij ook de eerste keer ben dus benieuwd of het gelukt is.

Bonen schoonmaken, in een pot proppen, kruiden erbij, azijn met water erbij en dan de deksel erop.

Het boek is best handig omdat ook sterilisatietijden erin staan voor de verschillende groenten.
pi_71324875
Eh, ik snap er niks van. Geef je nu de volgorde heel raar aan? (Azijn wecken, daarna rauwe bonen in pot proppen?)

En je maakt de snijbonen dus op dezelfde manier in als de sperziebonen? Ik heb dit jaar (voor het eerst) snijbonen in de moestuin, ik ben van plan ze door de snijbonenmolen te halen en daarna in zout in te maken. Het meer precieze hoe & wat moet ik nog uitzoeken tegen die tijd .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_71326592
sorry

bonen schoonmaken
in pot proppen
azijn met water mengen 1:1
kruiden bij bonen mikken
azijn mengsel erop
deksel op pot
pot steriliseren (in het geval van bonen 60 min).
afkoelen
na een paar dagen controleren of de pot echt dicht is of vacuum gezogen in geval van schroefdeksel.
  † In Memoriam † zondag 26 juli 2009 @ 00:17:01 #59
25682 2cv
Niet subtiel
pi_71330089
TVP. Niet omdat ik een keukenprins ben maar omdat ik het gewoon leuk vind dit soort dingen te lezen.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_71713050
Laatst 10 kg bessen tot jam verwerkt, en vorige week 2 kg sleedoornpruimen.

Vandaag 13kg courgette ingemaakt als zoetzuur:
Ik had een aantal vrij dikke courgettes: schil al wat hard, stevige zaadlijsten erin. Ik heb ze geschild (kaasschaaf) en van zaadlijsten ontdaan, en daarna de courgettes geschaafd (alweer kaasschaaf, bleek veruit het handigst te werken).

Een kleine 7 kg courgetteschijfjes. Daaraan toegevoegd 350gr grofgesnipperde ui.
In een emmer gepropt met 350gr zout., en dit een uur of 3 laten staan.
Daarna afgieten.
Toen kwam er wat gokwerk: de hoeveelheden azijn / suiker / kruiderij zijn gerelateerd aan de originele hoeveelheid courgette. Maar na zouten is die nogal gewijzigd, en ik kon moeilijk de complete emmerinhoud in één pan gooien. Dus een schatting gemaakt; mijn pan niet te vol is om en nabij 1 kg courgette geweest.

Per pan (1 kg ongezouten courgette dus):
1/2 liter inmaakazijn
250 gr suiker
1/2 eetlepel gemalen mosterzaad
1 theelepel kurkuma
1 theelepel "inmaakkruiden" (mengsel, Silvo)
(ongemalen mosterdzaad bleek lastig te verkrijgen, eerstvolgende bezoek aan echte kruidenboer een pond inslaan)

Aan de kook brengen, 2 minuten koken, in (schone) potten doen, deksel erop, 10 minuten op de kop.

De rest van de voorraad courgette bestond uit nóg eerst te schillen exemplaren, wat 4 kg schoon opleverde, en ruim 2kg mooie kleintjes, geel & groen.
Ook die zwik geraspt. Er 650 gr ui bij gesnipperd, 50gr versgeraspte mierikswortel, 2 teentjes knoflook. Ingezouten (50gr per kg courgette) en laten intrekken.

Daarna in de pan, per kg ongezouten courgette:
1/2 liter inmaakazijn
250gr suiker
1/2 eetlepel gemalen mosterzaad
1 theelepel inmaakkruiden
2 kruidnagels
1 pijpje kaneel (1 pijpje steeds hergebruikt)

Ook dit 2 minuten koken en daarna in potten doen.

Minimaal twee weken laten staan..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_71736643
Hoe zijn de dingen van vorig jaar gegaan?
Was het allemaal te eten?
En wat doe je met zooooooveel zuur?
Geef je veel weg?
(sorry 4 vragen!) Lijkt me best leuk om eens in te maken maar heb je veel ruimte en potten nodig lijkt mij.
pi_71736854
courgettes en augurk hebben natuurlijk niet/nauwelijks vitamine C, maar hoe zit het met de bloemkoolroosjes? Zitten daar na het inmaken nog nuttige stoffen in voor de lange wintermaanden?
  zondag 9 augustus 2009 @ 17:28:18 #63
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_71736911
respect dat je er zoveel werk van maakt
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_71746419
@sigme: Heb je ook een inmaakketel, waar je de groente in de potten nog zet, om ze te wecken? Dan kan je ze geloof ik langer bewaren.

Ik heb onlangs zo'n pan bij de Lidl gekocht en ga hem nog uitproberen. Mn voor de courgettes lijkt het mij wel handig. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik dat moet doen. Dus had ik hoop dat jij dat wist, maar jij kookt gewoon de boel en doet ze dan in potten.
  Licht Ontvlambaar maandag 10 augustus 2009 @ 09:39:47 #65
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_71752874
Ik vond een stukje over hoe en weckpan werkt... Kan als ik het zo lees ook met een andere grote ketel. Ik wil dit jaar ook wel weer eens met sjalotjes, augurkjes of jam aan de slag
quote:
Inmaken of wecken is een techniek voor het conserveren van voedsel.

Bij conserveren gaat het erom dat er geen bacteriën in het voedsel aanwezig zijn of dat de aanwezige bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zowel de pot of de fles waarin het voedsel wordt ingemaakt als ook het voedsel zelf moet dus vrij van kiemen zijn.

Dit gaat als volgt:

  • Behandel de pot of fles (weckflessen) met een warme oplossing van soda (natriumcarbonaat) of met een oplossing van een goed bacteriedodend afwasmiddel in warm water. Na het wassen moet de pot op zijn kop op een steriele doek worden gezet, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen.
  • De pot moet absoluut heel zijn, er mogen geen stukjes af zijn. Er moet absoluut worden voorkomen dat er contact met de buitenlucht kan optreden
  • Speciale aandacht voor de sluitring, weckring of de inmaakring (rubberen ring). Deze moet worden gekookt in een oplossing van soda of afwasmiddel. Ook de inmaakring mag niet beschadigd zijn. Tegenwoordig kan men prima gebruik maken van potten met een zgn. twist-offdeksel.
  • Nu kunnen de flessen of potten worden gevuld met het bij voorkeur gekookte voedsel (gekookte groenten, vlees, fruit). Het koken van voedsel is ook een sterilisatie, dus conservatie. Rauw voedsel inmaken kan overigens wel.
  • Vul de pot met rauw voedsel tot de rand en met gekookt voedsel tot 1,5 tot 2 cm onder de rand
  • Sluit de pot goed af, vergeet de sluitring niet.
  • Doe de potten/flessen in een ketel of grote pan. Zorg dat de potten vrij van de bodem zijn. In een weckpan zit daarvoor een soort rooster, maar een handdoek op de bodem werkt ook. Als het glas direct op de bodem staat is er gevaar van kapot springen. Vul de pan met water dat ongeveer de gelijke temperatuur heeft als de pot. De hoogte van het water is ongeveer 3/4 van de hoogte van de potten/flessen. Bij meerdere lagen geldt dit voor de bovenste laag.
  • Kook het water in de ketel. Kook zolang als nodig is. 60 tot 90 minuten voor gekookt voedsel; 90 tot 120 minuten voor rauw voedsel.
  • Door de temperatuurverhoging zal de lucht in de pot/fles uitzetten en zal deze gedeeltelijk ontsnappen, er ontstaat een overdruk.
  • Na afloop van het kookproces laat je de pot/fles afkoelen. Door de afkoeling ontstaat onderdruk en door de afsluiting zal de pot zichzelf grootdeels vacuum zuigen. Niet in aanraking laten komen met een ijskoud oppervlak want dan springt de hete pot. Zet de potten bijvoorbeeld op een handdoek.
  • Wordt lucht in de pot/fles gezogen tijdens dit proces, dan is het inmaken mislukt voor deze pot. Direct opeten is de enige remedie als je het niet wilt weggooien.
  • Het ingemaakte voedsel vorstvrij en buiten bereik van zonlicht bewaren.
  • Controleer na enige dagen nog eens of de flessen lekvrij zijn en herhaal dit regelmatig.
  • Voedsel volgens deze wijze ingemaakt, is normaliter enige jaren houdbaar. Markeer echter altijd de inmaakdatum op de pot/fles zodat je nog kunt zien hoe lang geleden het voedsel is ingemaakt. Maak de oudste inmaak het eerst op.

    Mocht je vastgesteld hebben dat er lucht in de fles is gekomen of dat er een lek was, dan dien je het voedsel weg te gooien. Let op: voedsel op deze wijze ingemaakt is niet een garantie voor succes; het kan voorkomen dat hoewel je deze methode hebt gevolgd, het voedsel toch bederft.
  • Bron
    You can't start a fire without a spark...
    ♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
    A dirty mind is a joy forever!
    pi_71755385
    Dank je.

    Ik heb net allerlei dingen bij brouwmarkt.nl besteld. Weckpotten, een weckboek en ook een boek over zelf likeurtjes maken. Lijkt me ook er leuk om te doen. Misschien kan dat wel met onrijpe appeltjes, die van de boom zijn gevallen en mijn overvloed aan bramen enz. enz.
    pi_71828178
    quote:
    Op zondag 9 augustus 2009 17:18 schreef kabouter.muts het volgende:
    Hoe zijn de dingen van vorig jaar gegaan?
    Was het allemaal te eten?
    En wat doe je met zooooooveel zuur?
    Geef je veel weg?
    (sorry 4 vragen!) Lijkt me best leuk om eens in te maken maar heb je veel ruimte en potten nodig lijkt mij.
    Eigenlijk is het best goed gegaan. Na een paar maanden bemerkte ik niet veel verschil tussen pekelen in zout, in pekelwater, koude, warme of kokendhete azijn en andere fratsen. Misschien ben ik geen fijnproever. Ik heb wel donders zure azijn gebruikt (inmaakazijn), dat kan ook wel veel subtielere smaken gesmoord hebben.

    Ik heb er weinig of nik van weggegeven - heb zelf wat trauma's overgehouden aan potten eigengemaakt spul die ik aangeboden kreeg, niet kon weigeren en waar ik dan wat naar zat te staren en dan ook nog moest zeggen wat ik ervan vond.

    Er is ook niet veel meer over, dus blijkbaar hebben we de rest opgegeten. Eigengemaakte augurken waren 's zomers erg lekker - dit jaar lijken er niet veel augurken geproduceerd te worden, helaas.

    Dit jaar gaat er nog steeds gewerkt worden aan een betere voorraadkast - dan kan ik meer inmaken. Potten spaar ik al tijden - en mijn jametende vader levert ze ook braaf in. Ik heb dit jaar tot op heden ongeveer 40 potten jam en 40 potten courgettezoetzuur gemaakt, en er zijn nog lege potten over.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71828262
    quote:
    Op zondag 9 augustus 2009 22:54 schreef lionessa het volgende:
    @sigme: Heb je ook een inmaakketel, waar je de groente in de potten nog zet, om ze te wecken? Dan kan je ze geloof ik langer bewaren.

    Ik heb onlangs zo'n pan bij de Lidl gekocht en ga hem nog uitproberen. Mn voor de courgettes lijkt het mij wel handig. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik dat moet doen. Dus had ik hoop dat jij dat wist, maar jij kookt gewoon de boel en doet ze dan in potten.
    Ik heb nog niet geweckt, wil daar wel binnenkort mee beginnen. Het kan in elke grote pan - en ik heb wel een grote pan. 20 liter ofzo. Alleen weet ik niet bijster veel van wecken en steekt dat wel redelijk nauw, dus dan moet ik me netjes inlezen. Misschien dit jaar nog, anders toch pas volgend jaar.

    Ik hoop me binnenkort op bonen inzouten te kunnen storten.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71835019
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.
    pi_71842690
    quote:
    Op woensdag 12 augustus 2009 23:18 schreef mgerben het volgende:
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.

    Klinkt goed. I
    Ik heb nu het boek: inmaakboek van WECK. Dat is ook wel erg interessant. Er staat zelfs in hoe je gebak en pudding kan inmaken. Erg apart.
      donderdag 13 augustus 2009 @ 11:23:33 #71
    407 Hik
    La vida es un carnaval
    pi_71843464
    Leuk!
    Ik heb vorig jaar een chutney-fase gehad. Heerlijke chutneys gemaakt, ondermeer met verse ananas, pepertjes en Indiaase kruiden (lekkere dip met naan of papadum) en peer met walnoot (lekker op brie).

    Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
    pi_71848003
    quote:
    Op maandag 10 augustus 2009 11:35 schreef lionessa het volgende:
    Dank je.

    Ik heb net allerlei dingen bij brouwmarkt.nl besteld. Weckpotten, een weckboek en ook een boek over zelf likeurtjes maken. Lijkt me ook er leuk om te doen. Misschien kan dat wel met onrijpe appeltjes, die van de boom zijn gevallen en mijn overvloed aan bramen enz. enz.
    Zo die gaat bij mijn favorieten.
    Deze kende ik niet, maar ik ga dan over een maandje wel een kruidendroger bestellen.
    Staan wel meer handige dingen op die op mijn verlanglijstje staan. Zo wil ik zelf ook zuurkool maken.
    Maar dat wordt wel volgend jaar pas denk ik.
    pi_71929722
    Ik heb gisteren bij een voor mij nabijgelegen webshop (dus zelf opgehaald) twee zuurkoolvaten van (slechts) 5 liter gekocht:


    Bij schoonmoederlief de bonenmolen opgehaald:


    En toen boontjes geplukt. Daarna bonen gemalen met dat ding. Goed te doen (al was met z'n tweeën handiger geweest). Daarna de bonensnippers in een emmer, gewogen, en per kg bonen er zo'n 300gr zout doorgekneed.

    Daarna in een pot gepropt. Er gaat iets meer dan 3kg bonen (en 1kg zout) in één 5-literpot.

    In de andere 5-literpot ga ik morgen zuurkool maken van 4 kleine witte kooltjes.

    En dan heb ik nog een bergje bonen liggen, die ga ik op de wijze van zuurkool in een groter zuurkoolvat stoppen en laten vermelkzuren (dus net als de witte kool). Voordeel daarvan (boven het pekelen, zoals ik gister gedaan heb), is dat de geconserveerde bonen nog vitamines bevatten.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71929855
    quote:
    Op woensdag 12 augustus 2009 23:18 schreef mgerben het volgende:
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.
    Is het een beetje een Goed Boek?

    Veel van dat soort boeken zijn veredelde glossy's, is mijn ervaring.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71931594
    Ik plaats even een tvp. Heb toevallig een paar weken terug aubergine geweckt. Puur om eigenlijk te kijken hoe het ging en of het me lukte. Wil binnenkort wel meer dingen gaan wecken en inmaken.
    Ben ook al bij de Brouwmarkt geweest. Binnenkort maar even wat via internet bestellen.
    Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd.
    pi_71935103
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 19:53 schreef sigme het volgende:
    [..]
    Is het een beetje een Goed Boek?

    Veel van dat soort boeken zijn veredelde glossy's, is mijn ervaring.
    Wat noem ik een Goed Boek?
    Ze noemen (volgens mij) alle methoden van conserveren, van suikeren, zuren en wecken tot roken (koud en warm). Ze leggen het principe uit, geven wat tips en geven daarna een aantal recepten. De schrijvers schrijven duidelijkuit eigen ervaring; ze schrijven niet over wat ze van een ander gehoord hebben.
    De recepten nodigen uit tot proberen - simpel van opzet, leuk om te doen. Beef Jerky en Afrikaanse Biltong bijvoorbeeld.

    Wat is een 'veredelde glossy' ?
    pi_71935576
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:36 schreef mgerben het volgende:

    [..]

    Wat noem ik een Goed Boek?
    Ze noemen (volgens mij) alle methoden van conserveren, van suikeren, zuren en wecken tot roken (koud en warm). Ze leggen het principe uit, geven wat tips en geven daarna een aantal recepten. De schrijvers schrijven duidelijkuit eigen ervaring; ze schrijven niet over wat ze van een ander gehoord hebben.
    De recepten nodigen uit tot proberen - simpel van opzet, leuk om te doen. Beef Jerky en Afrikaanse Biltong bijvoorbeeld.

    Wat is een 'veredelde glossy' ?
    Een veredelde glossy is een tijdschrift met grote glanzende kleurenfoto's op extra dik papier en een beschrijving erbij waarmee je net niks te weten komt en bovendien een paar onduidelijke ingredienten nodig hebt, en dan in een sjieke harde kaft. Ik denk dat de meer officiële term salontafelboek is.

    Als ik jou goed begrijp is jouw boek bruikbaar. Dat is Goed.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71935770
    Waarom heb je de bonen niet ingevroren als ik vragen mag?
    pi_71935895
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:54 schreef PaarsBeestje het volgende:
    Waarom heb je de bonen niet ingevroren als ik vragen mag?
    Diepvries vol. En er moeten eind dit jaar nog 3 lammeren, 1 ram en 1 oude ooi in die diepvries erbij gepropt worden.

    Heb net de diepvries leeggemaakt, schoongemaakt en de inhoud er weer ingedaan. Komende maanden toch maar eens al die handige voorraadjes opeten .
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71936086
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:58 schreef sigme het volgende:

    [..]

    Diepvries vol. En er moeten eind dit jaar nog 3 lammeren, 1 ram en 1 oude ooi in die diepvries erbij gepropt worden.

    Heb net de diepvries leeggemaakt, schoongemaakt en de inhoud er weer ingedaan. Komende maanden toch maar eens al die handige voorraadjes opeten .
    Dan zit je vriezer inderdaad goed vol... Ik weet dat m'n moeder inderdaad ook hele karrevrachten aan bonen stond te malen, maar die vroor ze dan in (en ik at het hele jaar bonen)..
      zondag 16 augustus 2009 @ 23:10:24 #81
    1062 Tinkepink
    Niet zeuren maar poetsen
    pi_71936329
    Het schijnt dat je ook kunt inmaken met behulp van een oven ipv een diepe pan. Ben van plan dat binnenkort eens te proberen.

    Daarnaast maak ik van al het fruit dat uit onze tuin komt (veel!) jam en compote. Heb nu 17 potten staan (kruisbes, appel, druif, framboos) en verwacht er nog zeker 25 te maken.
    Geen zorgen voor de dag van morgen.
    pi_71937641
    wat een geweldig topic.
    ik ga spullen bijelkaar proberen te krijgen en eens kijken of ik de kids blij kan maken met zelf ingemaakt spul.
    mama van 3 kids!
    pi_71951289
    quote:
    Op donderdag 13 augustus 2009 11:23 schreef Hik het volgende:
    Leuk!
    Ik heb vorig jaar een chutney-fase gehad. Heerlijke chutneys gemaakt, ondermeer met verse ananas, pepertjes en Indiaase kruiden (lekkere dip met naan of papadum) en peer met walnoot (lekker op brie).


    Oh, van die laatste wil ik héél graag het recept Staat dat ergens online?
    pi_71955814
    Vandaag nog weer hard gewerkt:
    In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan:
  • 5 minuten geblancheerd
  • af laten koelen
  • per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
    Daarna 3,7 liter water met 60 gr zout & 3dl karnemelk eroverheen gegoten

    En het 2e 5-liter zuurkoolvaatje gebruikt voor zuurkool.
  • 3750gr witte kool
  • geschaafd
  • per kg kool 10gr zout, scheutje karnemelk, stevig kneden
    Paste mooi in het vaatje

    En nu wachten..
  • ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_72666156
    Afgelopen weken ook weer een en ander aan voorraden bijgemaakt.
    Bramenjam met een paar appeltjes. Bramen hebben weinig pectine, vandaar de appels. Het is toch alsnog beetje dun uitgepakt, dus meer geschikt voor door de yoghurt dan op brood.

    Augurken in azijn, de (dikke) augurken in stukjes gesneden, in pekel weggezet. Azijn met wat inmaakkruiden gekookt, potten volgepropt met augurk en overgoten met azijn.

    Vorige week ongeveer de helft van de tomaten uit de moestuin geoogst - waaronder veel groene. Was samen drie kilo.
    Chutney van gemaakt volgens dit recept:
    quote:
    450 gram moesappelen
    2 kilogram groene en rode tomaten (de laatste oogst)
    450 gram uien
    2 tenen knoflook
    1 eetlepel zout
    6 deciliter ciderazijn
    450 gram suiker
    1 theelepel kerriepoeder
    1/2 theelepel komijnpoeder
    1 gebonden pakketje van 1 takje tijm/1 takje rozemarijn/2 takjes
    peterselie
    Recept:

    Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de uien schoon en snipper deze. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd ze in blokjes. Je kunt de tomaten ook eerst ontvellen maar het is niet nodig - naar wens dus. Pel de knoflook en pers ze uit. Doe appels, uien,
    tomaten, knoflook en zout in een pan. Giet de helft van de azijn erbij en breng het aan de kook. Laat een uur zachtjes koken, regelmatig roeren, tot de chutney dik van consistentie is. Doe de kruiden erbij, het zakje bouquet en de rest van de azijn en de suiker. Laat dit nog zeker 1,5 uur zachtjes koken, roer regelmatig, tot een dikke gebonden saus. Verwijder het bundeltje kruiden. Schep de nog hete chutney in met kokend water gesteriliseerde potten. Zet minimaal 1 maand weg voor gebruik. 18 maanden houdbaar

    bron & meer chutneyrecepten
    Vorige week alle pruimen van de Hauszwetsche geoogst, dat bleek ruim een halve emmer vol. Daar was vers niet tegen te eten. Ik heb een hele partij gehalveerd, ontpit, en in de oven gedroogd. Lijkt best gelukt eigenlijk. Dus nu hebben we een voorraad eigengedroogde pruimen.
    Gelijk testen of het ook met druiven kan - moeders heeft een paar dagen geleden een kilo gebracht. Staat nu te drogen in een vrij koele oven, dus het zal nog wel een paar dagen duren voordat ik erachter kom of ik zelf rozijnen kan maken.

    Gedroogde appeltjes heb ik nog liggen van vorig jaar. Dat moet niet in de oven, kan beter op een niet te warme, goed tochtende plaats. Appels schillen, klokhuis eruit, in plakken (of bij kleintjes: in kwarten) en dan aan een touwtje rijgen.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      zaterdag 12 september 2009 @ 05:36:24 #86
    10763 popolon
    Fetchez la vache!
    pi_72666165
    Wat voor een diepvries heb je eigenlijk sigme. Echt een 'diepvriezer' of een vak in je koelkast?

    Ik neem aan optie 1, maar toch.
    Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
    pi_72666178
    Een echte. En zelfs eentje die tegen koude kan .

    Dat is serieus trouwens; moderne diepvriezers hebben een thermostaat die niet overweg kan met een buitentemperatuur van minder dan 10 graden. Die moet dus in een geïsoleerde ruimte staan. Dat staat de onze niet, die staat in een tochtige schuur, en dan is het nodig een extra dure te kopen.

    Niet zo'n grote diepvries, en tamelijk vol, dus misschien moet ik me toch maar eens gaan verdiepen in vlees roken, inkuipen, wecken etc. De ram en de lammeren en de oude ooi staan nu nog blatend en blakend van gezondheid in de wei, maar in december moeten ze toch echt geslacht worden.
    't Zal wel weer uitwijken naar moeders diepvries worden
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      zaterdag 12 september 2009 @ 06:06:14 #88
    10763 popolon
    Fetchez la vache!
    pi_72666179
    Mijn tweede koelkast staat in de garage waar het 's zomers makkelijk 35+ graden wordt en 's winters -20 (buiten). Niet echt ideaal dus.

    Ben dus van plan die weg te doen en een echte vriezer in de basement neer te zetten (waar het altijd zo'n graad of 15 is) omdat de bonen, tomaten en bosbessen me nu om de oren vliegen en ik wel moet gaan invriezen.
    Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
    pi_72666204
    Nee joh, met een mooie kelder moet je juist die blauwe bessen (jij hebt toch geen bosbessen?) tot jam omzetten, en gedroogde bessen, en geweckte boontjes, en ingezouten, en tomatensaus in potten en gedroogde tomaten op olie enzovoorts.

    En een klein diepvriesje dan .
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      zaterdag 12 september 2009 @ 06:58:41 #90
    10763 popolon
    Fetchez la vache!
    pi_72666211
    Bonen moet je even snel koken voordat je ze invriest heb ik begrepen, maar dan ook echt invriezen. Jam hou ik niet van dus geen optie.
    Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
    pi_72666222
    Wat doe je dan met je blauwe bessen?

    Bonen moet je - zoals de meeste groente - blancheren voordat je ze invriest. Altijd even opzoeken hoe lang je de betreffende groente moet blancheren!
    Verder: grote pan hard kokend water; groente in kleine hoeveelheid erin mikken (liefst in een of ander draadmandje, dat werkt veel makkelijker bij het uit het kokend water vissen).
    Kleine hoeveelheid groente in kokend water want het water moet aan de kook blijven.
    De voorgeschreven korte tijd koken (niet! langer, vandaar dat mandje, uitvissen duurt veel te lang en afgieten is ook geen optie want je hebt nog een paar porties te blancheren groente liggen).
    Groente direct in grote hoeveelheid koud water gooien. Hoe kouder hoe beter. IJswater bijvoorbeeld. De groente moet zo snel mogelijk afkoelen.
    Daarna in diepvriesdoosjes of -zakje doen. Zo min mogelijk lucht meepakken.
    In de diepvries doen - bij grotere hoeveelheden kan je best de diepvries enige tijd van te voren op de invriesstand zetten (extra koud).
    Vergeet niet op je verpakking te zetten wat erin zit. Verbazend hoe onherkenbaar een bevroren klomp <iets> wordt.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_72672058
    Snijboontjes vries ik altijd in zonder ze te blancheren, daar worden ze iets zoetig van en dat vind ik juist erg lekker. Je kan ze waarschijnlijk niet zo heel lang bewaren dan, maar meestal gaan ze toch wel op tijd op.

    Andere bonen blanceer ik wel, maar dat lukt niet altijd even goed. Soms zijn ze zo waterig als we ze eten. (MIsschien heb ik ze dan niet goed afgedroogd na het koelen en komen er teveel ijskristalen. Ik weet het niet)
    pi_73171665
    Gister de rest van de tomaten uit de moestuin gehaald. Het was een nogal grote tweede helft (in vergelijking met de eerste helft die ik op 7 sept had geoogst en chutney van heb gemaakt.

    Dit was nog eens 6kg . Waarvan ongeveer de helft groen.
    Van zo'n hoeveelheid goeie chutney maken was me teveel werk - dan heb ik echt de hele dag nodig met inkoken en 4 pannen. Ik heb het in twee pannen gepropt. In de ene pan had ik al een laag olie zitten voordat ik bedacht dat dat niet hoort, dus het is experimentele chutney-achtige saus geworden.

  • 1 dl olie in de pan
  • halve bol knoflook in stukjes erbij
  • 1gesnipperde ui
    Op laag vuur terwijl ik de tomaten was & snij
  • 2,5 kg tomaten (rood & groen) in blokjes in de pan
  • 4 appels in blokjes, met schil, zonder klokhuis erbij
  • 1 eetlepel zout
  • halve liter kruidenazijn
    Ruim een uur koken
  • 2 eetlepels gekneusde komijn erbij
  • beetje grofgemalen peper
    Toen een half pond geleisuiker speciaal erbij. Geleisuiker, want omdat er veel te veel in de pan zat om in te koken, was de boel dus niet ingedikt.
    Daarna in schone potten geschept. 9 potten halfzoete dunne chutneysaus.

    De rest van de tomaten (3,5kg) heb ik zonder extra vocht anderhalf uur gekookt, met een gesnipperde ui en een fijngesneden halve bol knoflook en anderhalve eetlepel zout, en een scheut olijfolie. Ook dit in schone potten gedaan. Geen idee hoe houdbaar dit is.

    Een tijdje geleden heb ik druiven in de oven gedroogd. Zijn mooie rozijnen geworden, maar wel met druivenpitten erin. Ik heb daarna de gedroogde rozijnen in een pot gestopt en overgoten met rum. Erg lekker, maar de rum is wel wat straf (54%).

    De gedroogde pruimen waren erg droog geworden: goed houdbaar natuurlijk, maar niet direct eetbaar. Gezien het rozijnenexperiment heb ik ook de pruimenpot volggegoten met rum, maar nu verdund met wat siroop en water. .

    Een portie halfgedroogde pruimen waren ook heel lekker, en inmiddels op.

    Ook tomaten heb ik gedroogd, mooie rooie pruimtomaten. In een potje met een takje thijm en overgoten met olijfolie.
  • ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      zaterdag 3 oktober 2009 @ 17:00:48 #94
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_73336858
    Heb amsterdamse uitjes ingelegd. 2 kilo uien geschild, zo groot als grote eieren. Kopje suiker kopje zout en 24 laten pekelen hierin, daarna grondig afspoelen. Half water half witte azijn genomen, suiker erbij, envelopje saffraan erbij, peperkorrels, blaadje laurier, mosterdzaad. In een grote glazen pot met deksel en nu een paar maanden wachten op iets moois.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_73339387
    Ik heb dat ook eens gedaan, ja. Tot mijn verrassing vielen ze behoorlijk pittig uit! Superlekker
    pi_73638490
    HAllo

    Ik ben nieuw hier en heb me veel interesse gelezen over wecken en wat ingemaakt wordt. Ik heb zelf komkomer in zoetzuur kaneel ingmaakt en peertje en ook tomato relish. Nu heb ik voor de eerste keer bietjes gedaan maar twee potten zijn jammer genoeg mislukt en trokken niet vacuum.

    Van de week hebben we voor het eerst onze eigen gemaakte zuurkool gegeten erg lekker al zeg ik het zelf.

    deze week wil ik gaan proberen peren sap in te wecken.... hopelijk lukt het.

    Ik maak sinds een paar maanden mijn eigen yoghurt en kaas. De kaas moet ik nog mee experimenteren maar lukt al aardig.

    ik wil graag boontjes in het zout proberen maar wordt dat niet heeel erg zout als je ze eet. En hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

    Ilse
      dinsdag 13 oktober 2009 @ 09:16:34 #97
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_73638596
    quote:
    Op dinsdag 13 oktober 2009 09:09 schreef IlseM het volgende:
    HAllo

    Ik ben nieuw hier en heb me veel interesse gelezen over wecken en wat ingemaakt wordt. Ik heb zelf komkomer in zoetzuur kaneel ingmaakt en peertje en ook tomato relish. Nu heb ik voor de eerste keer bietjes gedaan maar twee potten zijn jammer genoeg mislukt en trokken niet vacuum.

    Van de week hebben we voor het eerst onze eigen gemaakte zuurkool gegeten erg lekker al zeg ik het zelf.

    deze week wil ik gaan proberen peren sap in te wecken.... hopelijk lukt het.

    Ik maak sinds een paar maanden mijn eigen yoghurt en kaas. De kaas moet ik nog mee experimenteren maar lukt al aardig.

    ik wil graag boontjes in het zout proberen maar wordt dat niet heeel erg zout als je ze eet. En hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

    Ilse
    Sigme is daar ook mee bezig
    Het grote vraag het piet hoe maak ik het klaar topic, deel 8
    Wellicht kan je het haar ook even contacten,
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_73638666
    tvp
    ♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
    pi_73659218
    Mijn gepekelde boontjes kom ik voorlopig niet aan toe (om op te eten) want eerst moeten de verse bonen op, dan de 16kg diepgevroren, en dan de melkzure bonen .

    Eigen kaas maken? Woehoe! Kan je daar meer over vertellen?
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_73677314
    Ik heb voor de tweede keer sjalotten ingemaakt, die nu al twee maandjes heelijk staan de rijpen in het donker.
    Iemand een idee hoelang je ze minimaal moet laten staan voordat ze echt lekker zijn?
    Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
    ----------------------------------------
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')