abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 5 juni 2009 @ 09:31:08 #51
165237 Leef
Sunny side up!
pi_69729918
Weet iemand hoe je ook weer van de Marokkaanse/midden-oosterse citroenen in het zout maakt?
pi_69735597
Dat heb ik weleens gemaakt, van die zoute citroenen. Moet ik thuis even voor je opzoeken.
pi_69738226
quote:
Op vrijdag 5 juni 2009 09:31 schreef Leef het volgende:
Weet iemand hoe je ook weer van de Marokkaanse/midden-oosterse citroenen in het zout maakt?
Je hebt nodig: -10 citroenen, -10 koffielepels zout, -water

De citroenen goed wassen en deze enkele uren in water laten liggen. Hierna de citroenen in 4 snijden zonder ze helemaal door te snijden, ze blijven aan de onderkant aan elkaar. De binnenkant van de citroenen goed met zout inwrijven en de citroen dichtdrukken. De citroenen in een glazen vetvrije en goed uitgespoelde pot doen en goed aandrukken, er mag eigenlijk geen vrije ruimte tussen de citroenen zijn. Dan lauw water opgieten totdat de bovenkant van de citroenen onder water liggen, vervolgens de pot goed sluiten. Tenminste 6 weken laten staan in een donker hoekje van je keukenkast. De citroenen zijn maandenlang houdbaar mits je ze met een houten lepel uit de pot haalt. Hoe langer de citroenen er inliggen, hoe zachter de schil en hoe intenser de smaak!
pi_71324276
Zo even tijd voor een enorme schop omhoog.
Ik kom bijna om de groenten uit eigen tuin.
Ik heb van de week de komkommers uit dit oude topic maar eens gemaakt. Ben benieuwd of het gelukt is.

Heb net twee potten zuurkool gemaakt en een pot sperziebonen en een pot snijbonen gemaakt.

Zijn er meer mensen die inmiddels al bezig zijn?
pi_71324400
Heb een week of drie geleden 10 kilo bessen vermaakt tot jam.
Voor de rest nog niet begonnen, zuurkool wil ik pas later in het seizoen doen, en bij gebrek aan geschikte voorraadruimte gaan voorlopig de sperziebonen de diepvries maar weer in. Moet ik morgen maar eens mee in de weer.

Hoe maak jij sperziebonen en snijbonen in?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_71324729
Ik heb een boek over inmaken gekocht: Inmaken en bewaren, compleet handboek van Anna Spreng en Margit Buhler.

Ik heb azijn 1:1 op gebruikt met wat kruiden en vervolgens dat in weckpot 60 min gesteriliseerd in kokend water. Het voor mij ook de eerste keer ben dus benieuwd of het gelukt is.

Bonen schoonmaken, in een pot proppen, kruiden erbij, azijn met water erbij en dan de deksel erop.

Het boek is best handig omdat ook sterilisatietijden erin staan voor de verschillende groenten.
pi_71324875
Eh, ik snap er niks van. Geef je nu de volgorde heel raar aan? (Azijn wecken, daarna rauwe bonen in pot proppen?)

En je maakt de snijbonen dus op dezelfde manier in als de sperziebonen? Ik heb dit jaar (voor het eerst) snijbonen in de moestuin, ik ben van plan ze door de snijbonenmolen te halen en daarna in zout in te maken. Het meer precieze hoe & wat moet ik nog uitzoeken tegen die tijd .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_71326592
sorry

bonen schoonmaken
in pot proppen
azijn met water mengen 1:1
kruiden bij bonen mikken
azijn mengsel erop
deksel op pot
pot steriliseren (in het geval van bonen 60 min).
afkoelen
na een paar dagen controleren of de pot echt dicht is of vacuum gezogen in geval van schroefdeksel.
  † In Memoriam † zondag 26 juli 2009 @ 00:17:01 #59
25682 2cv
Niet subtiel
pi_71330089
TVP. Niet omdat ik een keukenprins ben maar omdat ik het gewoon leuk vind dit soort dingen te lezen.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_71713050
Laatst 10 kg bessen tot jam verwerkt, en vorige week 2 kg sleedoornpruimen.

Vandaag 13kg courgette ingemaakt als zoetzuur:
Ik had een aantal vrij dikke courgettes: schil al wat hard, stevige zaadlijsten erin. Ik heb ze geschild (kaasschaaf) en van zaadlijsten ontdaan, en daarna de courgettes geschaafd (alweer kaasschaaf, bleek veruit het handigst te werken).

Een kleine 7 kg courgetteschijfjes. Daaraan toegevoegd 350gr grofgesnipperde ui.
In een emmer gepropt met 350gr zout., en dit een uur of 3 laten staan.
Daarna afgieten.
Toen kwam er wat gokwerk: de hoeveelheden azijn / suiker / kruiderij zijn gerelateerd aan de originele hoeveelheid courgette. Maar na zouten is die nogal gewijzigd, en ik kon moeilijk de complete emmerinhoud in één pan gooien. Dus een schatting gemaakt; mijn pan niet te vol is om en nabij 1 kg courgette geweest.

Per pan (1 kg ongezouten courgette dus):
1/2 liter inmaakazijn
250 gr suiker
1/2 eetlepel gemalen mosterzaad
1 theelepel kurkuma
1 theelepel "inmaakkruiden" (mengsel, Silvo)
(ongemalen mosterdzaad bleek lastig te verkrijgen, eerstvolgende bezoek aan echte kruidenboer een pond inslaan)

Aan de kook brengen, 2 minuten koken, in (schone) potten doen, deksel erop, 10 minuten op de kop.

De rest van de voorraad courgette bestond uit nóg eerst te schillen exemplaren, wat 4 kg schoon opleverde, en ruim 2kg mooie kleintjes, geel & groen.
Ook die zwik geraspt. Er 650 gr ui bij gesnipperd, 50gr versgeraspte mierikswortel, 2 teentjes knoflook. Ingezouten (50gr per kg courgette) en laten intrekken.

Daarna in de pan, per kg ongezouten courgette:
1/2 liter inmaakazijn
250gr suiker
1/2 eetlepel gemalen mosterzaad
1 theelepel inmaakkruiden
2 kruidnagels
1 pijpje kaneel (1 pijpje steeds hergebruikt)

Ook dit 2 minuten koken en daarna in potten doen.

Minimaal twee weken laten staan..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_71736643
Hoe zijn de dingen van vorig jaar gegaan?
Was het allemaal te eten?
En wat doe je met zooooooveel zuur?
Geef je veel weg?
(sorry 4 vragen!) Lijkt me best leuk om eens in te maken maar heb je veel ruimte en potten nodig lijkt mij.
pi_71736854
courgettes en augurk hebben natuurlijk niet/nauwelijks vitamine C, maar hoe zit het met de bloemkoolroosjes? Zitten daar na het inmaken nog nuttige stoffen in voor de lange wintermaanden?
  zondag 9 augustus 2009 @ 17:28:18 #63
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_71736911
respect dat je er zoveel werk van maakt
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_71746419
@sigme: Heb je ook een inmaakketel, waar je de groente in de potten nog zet, om ze te wecken? Dan kan je ze geloof ik langer bewaren.

Ik heb onlangs zo'n pan bij de Lidl gekocht en ga hem nog uitproberen. Mn voor de courgettes lijkt het mij wel handig. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik dat moet doen. Dus had ik hoop dat jij dat wist, maar jij kookt gewoon de boel en doet ze dan in potten.
  Licht Ontvlambaar maandag 10 augustus 2009 @ 09:39:47 #65
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_71752874
Ik vond een stukje over hoe en weckpan werkt... Kan als ik het zo lees ook met een andere grote ketel. Ik wil dit jaar ook wel weer eens met sjalotjes, augurkjes of jam aan de slag
quote:
Inmaken of wecken is een techniek voor het conserveren van voedsel.

Bij conserveren gaat het erom dat er geen bacteriën in het voedsel aanwezig zijn of dat de aanwezige bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zowel de pot of de fles waarin het voedsel wordt ingemaakt als ook het voedsel zelf moet dus vrij van kiemen zijn.

Dit gaat als volgt:

  • Behandel de pot of fles (weckflessen) met een warme oplossing van soda (natriumcarbonaat) of met een oplossing van een goed bacteriedodend afwasmiddel in warm water. Na het wassen moet de pot op zijn kop op een steriele doek worden gezet, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen.
  • De pot moet absoluut heel zijn, er mogen geen stukjes af zijn. Er moet absoluut worden voorkomen dat er contact met de buitenlucht kan optreden
  • Speciale aandacht voor de sluitring, weckring of de inmaakring (rubberen ring). Deze moet worden gekookt in een oplossing van soda of afwasmiddel. Ook de inmaakring mag niet beschadigd zijn. Tegenwoordig kan men prima gebruik maken van potten met een zgn. twist-offdeksel.
  • Nu kunnen de flessen of potten worden gevuld met het bij voorkeur gekookte voedsel (gekookte groenten, vlees, fruit). Het koken van voedsel is ook een sterilisatie, dus conservatie. Rauw voedsel inmaken kan overigens wel.
  • Vul de pot met rauw voedsel tot de rand en met gekookt voedsel tot 1,5 tot 2 cm onder de rand
  • Sluit de pot goed af, vergeet de sluitring niet.
  • Doe de potten/flessen in een ketel of grote pan. Zorg dat de potten vrij van de bodem zijn. In een weckpan zit daarvoor een soort rooster, maar een handdoek op de bodem werkt ook. Als het glas direct op de bodem staat is er gevaar van kapot springen. Vul de pan met water dat ongeveer de gelijke temperatuur heeft als de pot. De hoogte van het water is ongeveer 3/4 van de hoogte van de potten/flessen. Bij meerdere lagen geldt dit voor de bovenste laag.
  • Kook het water in de ketel. Kook zolang als nodig is. 60 tot 90 minuten voor gekookt voedsel; 90 tot 120 minuten voor rauw voedsel.
  • Door de temperatuurverhoging zal de lucht in de pot/fles uitzetten en zal deze gedeeltelijk ontsnappen, er ontstaat een overdruk.
  • Na afloop van het kookproces laat je de pot/fles afkoelen. Door de afkoeling ontstaat onderdruk en door de afsluiting zal de pot zichzelf grootdeels vacuum zuigen. Niet in aanraking laten komen met een ijskoud oppervlak want dan springt de hete pot. Zet de potten bijvoorbeeld op een handdoek.
  • Wordt lucht in de pot/fles gezogen tijdens dit proces, dan is het inmaken mislukt voor deze pot. Direct opeten is de enige remedie als je het niet wilt weggooien.
  • Het ingemaakte voedsel vorstvrij en buiten bereik van zonlicht bewaren.
  • Controleer na enige dagen nog eens of de flessen lekvrij zijn en herhaal dit regelmatig.
  • Voedsel volgens deze wijze ingemaakt, is normaliter enige jaren houdbaar. Markeer echter altijd de inmaakdatum op de pot/fles zodat je nog kunt zien hoe lang geleden het voedsel is ingemaakt. Maak de oudste inmaak het eerst op.

    Mocht je vastgesteld hebben dat er lucht in de fles is gekomen of dat er een lek was, dan dien je het voedsel weg te gooien. Let op: voedsel op deze wijze ingemaakt is niet een garantie voor succes; het kan voorkomen dat hoewel je deze methode hebt gevolgd, het voedsel toch bederft.
  • Bron
    You can't start a fire without a spark...
    ♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
    A dirty mind is a joy forever!
    pi_71755385
    Dank je.

    Ik heb net allerlei dingen bij brouwmarkt.nl besteld. Weckpotten, een weckboek en ook een boek over zelf likeurtjes maken. Lijkt me ook er leuk om te doen. Misschien kan dat wel met onrijpe appeltjes, die van de boom zijn gevallen en mijn overvloed aan bramen enz. enz.
    pi_71828178
    quote:
    Op zondag 9 augustus 2009 17:18 schreef kabouter.muts het volgende:
    Hoe zijn de dingen van vorig jaar gegaan?
    Was het allemaal te eten?
    En wat doe je met zooooooveel zuur?
    Geef je veel weg?
    (sorry 4 vragen!) Lijkt me best leuk om eens in te maken maar heb je veel ruimte en potten nodig lijkt mij.
    Eigenlijk is het best goed gegaan. Na een paar maanden bemerkte ik niet veel verschil tussen pekelen in zout, in pekelwater, koude, warme of kokendhete azijn en andere fratsen. Misschien ben ik geen fijnproever. Ik heb wel donders zure azijn gebruikt (inmaakazijn), dat kan ook wel veel subtielere smaken gesmoord hebben.

    Ik heb er weinig of nik van weggegeven - heb zelf wat trauma's overgehouden aan potten eigengemaakt spul die ik aangeboden kreeg, niet kon weigeren en waar ik dan wat naar zat te staren en dan ook nog moest zeggen wat ik ervan vond.

    Er is ook niet veel meer over, dus blijkbaar hebben we de rest opgegeten. Eigengemaakte augurken waren 's zomers erg lekker - dit jaar lijken er niet veel augurken geproduceerd te worden, helaas.

    Dit jaar gaat er nog steeds gewerkt worden aan een betere voorraadkast - dan kan ik meer inmaken. Potten spaar ik al tijden - en mijn jametende vader levert ze ook braaf in. Ik heb dit jaar tot op heden ongeveer 40 potten jam en 40 potten courgettezoetzuur gemaakt, en er zijn nog lege potten over.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71828262
    quote:
    Op zondag 9 augustus 2009 22:54 schreef lionessa het volgende:
    @sigme: Heb je ook een inmaakketel, waar je de groente in de potten nog zet, om ze te wecken? Dan kan je ze geloof ik langer bewaren.

    Ik heb onlangs zo'n pan bij de Lidl gekocht en ga hem nog uitproberen. Mn voor de courgettes lijkt het mij wel handig. Ik weet alleen nog niet precies hoe ik dat moet doen. Dus had ik hoop dat jij dat wist, maar jij kookt gewoon de boel en doet ze dan in potten.
    Ik heb nog niet geweckt, wil daar wel binnenkort mee beginnen. Het kan in elke grote pan - en ik heb wel een grote pan. 20 liter ofzo. Alleen weet ik niet bijster veel van wecken en steekt dat wel redelijk nauw, dus dan moet ik me netjes inlezen. Misschien dit jaar nog, anders toch pas volgend jaar.

    Ik hoop me binnenkort op bonen inzouten te kunnen storten.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71835019
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.
    pi_71842690
    quote:
    Op woensdag 12 augustus 2009 23:18 schreef mgerben het volgende:
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.

    Klinkt goed. I
    Ik heb nu het boek: inmaakboek van WECK. Dat is ook wel erg interessant. Er staat zelfs in hoe je gebak en pudding kan inmaken. Erg apart.
      donderdag 13 augustus 2009 @ 11:23:33 #71
    407 Hik
    La vida es un carnaval
    pi_71843464
    Leuk!
    Ik heb vorig jaar een chutney-fase gehad. Heerlijke chutneys gemaakt, ondermeer met verse ananas, pepertjes en Indiaase kruiden (lekkere dip met naan of papadum) en peer met walnoot (lekker op brie).

    Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
    pi_71848003
    quote:
    Op maandag 10 augustus 2009 11:35 schreef lionessa het volgende:
    Dank je.

    Ik heb net allerlei dingen bij brouwmarkt.nl besteld. Weckpotten, een weckboek en ook een boek over zelf likeurtjes maken. Lijkt me ook er leuk om te doen. Misschien kan dat wel met onrijpe appeltjes, die van de boom zijn gevallen en mijn overvloed aan bramen enz. enz.
    Zo die gaat bij mijn favorieten.
    Deze kende ik niet, maar ik ga dan over een maandje wel een kruidendroger bestellen.
    Staan wel meer handige dingen op die op mijn verlanglijstje staan. Zo wil ik zelf ook zuurkool maken.
    Maar dat wordt wel volgend jaar pas denk ik.
    pi_71929722
    Ik heb gisteren bij een voor mij nabijgelegen webshop (dus zelf opgehaald) twee zuurkoolvaten van (slechts) 5 liter gekocht:


    Bij schoonmoederlief de bonenmolen opgehaald:


    En toen boontjes geplukt. Daarna bonen gemalen met dat ding. Goed te doen (al was met z'n tweeën handiger geweest). Daarna de bonensnippers in een emmer, gewogen, en per kg bonen er zo'n 300gr zout doorgekneed.

    Daarna in een pot gepropt. Er gaat iets meer dan 3kg bonen (en 1kg zout) in één 5-literpot.

    In de andere 5-literpot ga ik morgen zuurkool maken van 4 kleine witte kooltjes.

    En dan heb ik nog een bergje bonen liggen, die ga ik op de wijze van zuurkool in een groter zuurkoolvat stoppen en laten vermelkzuren (dus net als de witte kool). Voordeel daarvan (boven het pekelen, zoals ik gister gedaan heb), is dat de geconserveerde bonen nog vitamines bevatten.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71929855
    quote:
    Op woensdag 12 augustus 2009 23:18 schreef mgerben het volgende:
    Over inmaken gesproken.
    Ik heb dit boek ( 'houdbaar en heerlijk') over inmaken, inleggen, op zuur leggen, conserveren, roken, suikeren, zouten, in alcohol leggen... misschien iets voor jou.
    Is het een beetje een Goed Boek?

    Veel van dat soort boeken zijn veredelde glossy's, is mijn ervaring.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71931594
    Ik plaats even een tvp. Heb toevallig een paar weken terug aubergine geweckt. Puur om eigenlijk te kijken hoe het ging en of het me lukte. Wil binnenkort wel meer dingen gaan wecken en inmaken.
    Ben ook al bij de Brouwmarkt geweest. Binnenkort maar even wat via internet bestellen.
    Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd.
    pi_71935103
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 19:53 schreef sigme het volgende:
    [..]
    Is het een beetje een Goed Boek?

    Veel van dat soort boeken zijn veredelde glossy's, is mijn ervaring.
    Wat noem ik een Goed Boek?
    Ze noemen (volgens mij) alle methoden van conserveren, van suikeren, zuren en wecken tot roken (koud en warm). Ze leggen het principe uit, geven wat tips en geven daarna een aantal recepten. De schrijvers schrijven duidelijkuit eigen ervaring; ze schrijven niet over wat ze van een ander gehoord hebben.
    De recepten nodigen uit tot proberen - simpel van opzet, leuk om te doen. Beef Jerky en Afrikaanse Biltong bijvoorbeeld.

    Wat is een 'veredelde glossy' ?
    pi_71935576
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:36 schreef mgerben het volgende:

    [..]

    Wat noem ik een Goed Boek?
    Ze noemen (volgens mij) alle methoden van conserveren, van suikeren, zuren en wecken tot roken (koud en warm). Ze leggen het principe uit, geven wat tips en geven daarna een aantal recepten. De schrijvers schrijven duidelijkuit eigen ervaring; ze schrijven niet over wat ze van een ander gehoord hebben.
    De recepten nodigen uit tot proberen - simpel van opzet, leuk om te doen. Beef Jerky en Afrikaanse Biltong bijvoorbeeld.

    Wat is een 'veredelde glossy' ?
    Een veredelde glossy is een tijdschrift met grote glanzende kleurenfoto's op extra dik papier en een beschrijving erbij waarmee je net niks te weten komt en bovendien een paar onduidelijke ingredienten nodig hebt, en dan in een sjieke harde kaft. Ik denk dat de meer officiële term salontafelboek is.

    Als ik jou goed begrijp is jouw boek bruikbaar. Dat is Goed.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71935770
    Waarom heb je de bonen niet ingevroren als ik vragen mag?
    pi_71935895
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:54 schreef PaarsBeestje het volgende:
    Waarom heb je de bonen niet ingevroren als ik vragen mag?
    Diepvries vol. En er moeten eind dit jaar nog 3 lammeren, 1 ram en 1 oude ooi in die diepvries erbij gepropt worden.

    Heb net de diepvries leeggemaakt, schoongemaakt en de inhoud er weer ingedaan. Komende maanden toch maar eens al die handige voorraadjes opeten .
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_71936086
    quote:
    Op zondag 16 augustus 2009 22:58 schreef sigme het volgende:

    [..]

    Diepvries vol. En er moeten eind dit jaar nog 3 lammeren, 1 ram en 1 oude ooi in die diepvries erbij gepropt worden.

    Heb net de diepvries leeggemaakt, schoongemaakt en de inhoud er weer ingedaan. Komende maanden toch maar eens al die handige voorraadjes opeten .
    Dan zit je vriezer inderdaad goed vol... Ik weet dat m'n moeder inderdaad ook hele karrevrachten aan bonen stond te malen, maar die vroor ze dan in (en ik at het hele jaar bonen)..
      zondag 16 augustus 2009 @ 23:10:24 #81
    1062 Tinkepink
    Niet zeuren maar poetsen
    pi_71936329
    Het schijnt dat je ook kunt inmaken met behulp van een oven ipv een diepe pan. Ben van plan dat binnenkort eens te proberen.

    Daarnaast maak ik van al het fruit dat uit onze tuin komt (veel!) jam en compote. Heb nu 17 potten staan (kruisbes, appel, druif, framboos) en verwacht er nog zeker 25 te maken.
    Geen zorgen voor de dag van morgen.
    pi_71937641
    wat een geweldig topic.
    ik ga spullen bijelkaar proberen te krijgen en eens kijken of ik de kids blij kan maken met zelf ingemaakt spul.
    mama van 3 kids!
    pi_71951289
    quote:
    Op donderdag 13 augustus 2009 11:23 schreef Hik het volgende:
    Leuk!
    Ik heb vorig jaar een chutney-fase gehad. Heerlijke chutneys gemaakt, ondermeer met verse ananas, pepertjes en Indiaase kruiden (lekkere dip met naan of papadum) en peer met walnoot (lekker op brie).


    Oh, van die laatste wil ik héél graag het recept Staat dat ergens online?
    pi_71955814
    Vandaag nog weer hard gewerkt:
    In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan:
  • 5 minuten geblancheerd
  • af laten koelen
  • per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
    Daarna 3,7 liter water met 60 gr zout & 3dl karnemelk eroverheen gegoten

    En het 2e 5-liter zuurkoolvaatje gebruikt voor zuurkool.
  • 3750gr witte kool
  • geschaafd
  • per kg kool 10gr zout, scheutje karnemelk, stevig kneden
    Paste mooi in het vaatje

    En nu wachten..
  • ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_72666156
    Afgelopen weken ook weer een en ander aan voorraden bijgemaakt.
    Bramenjam met een paar appeltjes. Bramen hebben weinig pectine, vandaar de appels. Het is toch alsnog beetje dun uitgepakt, dus meer geschikt voor door de yoghurt dan op brood.

    Augurken in azijn, de (dikke) augurken in stukjes gesneden, in pekel weggezet. Azijn met wat inmaakkruiden gekookt, potten volgepropt met augurk en overgoten met azijn.

    Vorige week ongeveer de helft van de tomaten uit de moestuin geoogst - waaronder veel groene. Was samen drie kilo.
    Chutney van gemaakt volgens dit recept:
    quote:
    450 gram moesappelen
    2 kilogram groene en rode tomaten (de laatste oogst)
    450 gram uien
    2 tenen knoflook
    1 eetlepel zout
    6 deciliter ciderazijn
    450 gram suiker
    1 theelepel kerriepoeder
    1/2 theelepel komijnpoeder
    1 gebonden pakketje van 1 takje tijm/1 takje rozemarijn/2 takjes
    peterselie
    Recept:

    Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de uien schoon en snipper deze. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd ze in blokjes. Je kunt de tomaten ook eerst ontvellen maar het is niet nodig - naar wens dus. Pel de knoflook en pers ze uit. Doe appels, uien,
    tomaten, knoflook en zout in een pan. Giet de helft van de azijn erbij en breng het aan de kook. Laat een uur zachtjes koken, regelmatig roeren, tot de chutney dik van consistentie is. Doe de kruiden erbij, het zakje bouquet en de rest van de azijn en de suiker. Laat dit nog zeker 1,5 uur zachtjes koken, roer regelmatig, tot een dikke gebonden saus. Verwijder het bundeltje kruiden. Schep de nog hete chutney in met kokend water gesteriliseerde potten. Zet minimaal 1 maand weg voor gebruik. 18 maanden houdbaar

    bron & meer chutneyrecepten
    Vorige week alle pruimen van de Hauszwetsche geoogst, dat bleek ruim een halve emmer vol. Daar was vers niet tegen te eten. Ik heb een hele partij gehalveerd, ontpit, en in de oven gedroogd. Lijkt best gelukt eigenlijk. Dus nu hebben we een voorraad eigengedroogde pruimen.
    Gelijk testen of het ook met druiven kan - moeders heeft een paar dagen geleden een kilo gebracht. Staat nu te drogen in een vrij koele oven, dus het zal nog wel een paar dagen duren voordat ik erachter kom of ik zelf rozijnen kan maken.

    Gedroogde appeltjes heb ik nog liggen van vorig jaar. Dat moet niet in de oven, kan beter op een niet te warme, goed tochtende plaats. Appels schillen, klokhuis eruit, in plakken (of bij kleintjes: in kwarten) en dan aan een touwtje rijgen.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      zaterdag 12 september 2009 @ 05:36:24 #86
    10763 popolon
    Fetchez la vache!
    pi_72666165
    Wat voor een diepvries heb je eigenlijk sigme. Echt een 'diepvriezer' of een vak in je koelkast?

    Ik neem aan optie 1, maar toch.
    Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
    pi_72666178
    Een echte. En zelfs eentje die tegen koude kan .

    Dat is serieus trouwens; moderne diepvriezers hebben een thermostaat die niet overweg kan met een buitentemperatuur van minder dan 10 graden. Die moet dus in een geïsoleerde ruimte staan. Dat staat de onze niet, die staat in een tochtige schuur, en dan is het nodig een extra dure te kopen.

    Niet zo'n grote diepvries, en tamelijk vol, dus misschien moet ik me toch maar eens gaan verdiepen in vlees roken, inkuipen, wecken etc. De ram en de lammeren en de oude ooi staan nu nog blatend en blakend van gezondheid in de wei, maar in december moeten ze toch echt geslacht worden.
    't Zal wel weer uitwijken naar moeders diepvries worden
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      zaterdag 12 september 2009 @ 06:06:14 #88
    10763 popolon
    Fetchez la vache!
    pi_72666179
    Mijn tweede koelkast staat in de garage waar het 's zomers makkelijk 35+ graden wordt en 's winters -20 (buiten). Niet echt ideaal dus.

    Ben dus van plan die weg te doen en een echte vriezer in de basement neer te zetten (waar het altijd zo'n graad of 15 is) omdat de bonen, tomaten en bosbessen me nu om de oren vliegen en ik wel moet gaan invriezen.
    Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
    pi_72666204
    Nee joh, met een mooie kelder moet je juist die blauwe bessen (jij hebt toch geen bosbessen?) tot jam omzetten, en gedroogde bessen, en geweckte boontjes, en ingezouten, en tomatensaus in potten en gedroogde tomaten op olie enzovoorts.

    En een klein diepvriesje dan .
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      zaterdag 12 september 2009 @ 06:58:41 #90
    10763 popolon
    Fetchez la vache!
    pi_72666211
    Bonen moet je even snel koken voordat je ze invriest heb ik begrepen, maar dan ook echt invriezen. Jam hou ik niet van dus geen optie.
    Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
    pi_72666222
    Wat doe je dan met je blauwe bessen?

    Bonen moet je - zoals de meeste groente - blancheren voordat je ze invriest. Altijd even opzoeken hoe lang je de betreffende groente moet blancheren!
    Verder: grote pan hard kokend water; groente in kleine hoeveelheid erin mikken (liefst in een of ander draadmandje, dat werkt veel makkelijker bij het uit het kokend water vissen).
    Kleine hoeveelheid groente in kokend water want het water moet aan de kook blijven.
    De voorgeschreven korte tijd koken (niet! langer, vandaar dat mandje, uitvissen duurt veel te lang en afgieten is ook geen optie want je hebt nog een paar porties te blancheren groente liggen).
    Groente direct in grote hoeveelheid koud water gooien. Hoe kouder hoe beter. IJswater bijvoorbeeld. De groente moet zo snel mogelijk afkoelen.
    Daarna in diepvriesdoosjes of -zakje doen. Zo min mogelijk lucht meepakken.
    In de diepvries doen - bij grotere hoeveelheden kan je best de diepvries enige tijd van te voren op de invriesstand zetten (extra koud).
    Vergeet niet op je verpakking te zetten wat erin zit. Verbazend hoe onherkenbaar een bevroren klomp <iets> wordt.
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_72672058
    Snijboontjes vries ik altijd in zonder ze te blancheren, daar worden ze iets zoetig van en dat vind ik juist erg lekker. Je kan ze waarschijnlijk niet zo heel lang bewaren dan, maar meestal gaan ze toch wel op tijd op.

    Andere bonen blanceer ik wel, maar dat lukt niet altijd even goed. Soms zijn ze zo waterig als we ze eten. (MIsschien heb ik ze dan niet goed afgedroogd na het koelen en komen er teveel ijskristalen. Ik weet het niet)
    pi_73171665
    Gister de rest van de tomaten uit de moestuin gehaald. Het was een nogal grote tweede helft (in vergelijking met de eerste helft die ik op 7 sept had geoogst en chutney van heb gemaakt.

    Dit was nog eens 6kg . Waarvan ongeveer de helft groen.
    Van zo'n hoeveelheid goeie chutney maken was me teveel werk - dan heb ik echt de hele dag nodig met inkoken en 4 pannen. Ik heb het in twee pannen gepropt. In de ene pan had ik al een laag olie zitten voordat ik bedacht dat dat niet hoort, dus het is experimentele chutney-achtige saus geworden.

  • 1 dl olie in de pan
  • halve bol knoflook in stukjes erbij
  • 1gesnipperde ui
    Op laag vuur terwijl ik de tomaten was & snij
  • 2,5 kg tomaten (rood & groen) in blokjes in de pan
  • 4 appels in blokjes, met schil, zonder klokhuis erbij
  • 1 eetlepel zout
  • halve liter kruidenazijn
    Ruim een uur koken
  • 2 eetlepels gekneusde komijn erbij
  • beetje grofgemalen peper
    Toen een half pond geleisuiker speciaal erbij. Geleisuiker, want omdat er veel te veel in de pan zat om in te koken, was de boel dus niet ingedikt.
    Daarna in schone potten geschept. 9 potten halfzoete dunne chutneysaus.

    De rest van de tomaten (3,5kg) heb ik zonder extra vocht anderhalf uur gekookt, met een gesnipperde ui en een fijngesneden halve bol knoflook en anderhalve eetlepel zout, en een scheut olijfolie. Ook dit in schone potten gedaan. Geen idee hoe houdbaar dit is.

    Een tijdje geleden heb ik druiven in de oven gedroogd. Zijn mooie rozijnen geworden, maar wel met druivenpitten erin. Ik heb daarna de gedroogde rozijnen in een pot gestopt en overgoten met rum. Erg lekker, maar de rum is wel wat straf (54%).

    De gedroogde pruimen waren erg droog geworden: goed houdbaar natuurlijk, maar niet direct eetbaar. Gezien het rozijnenexperiment heb ik ook de pruimenpot volggegoten met rum, maar nu verdund met wat siroop en water. .

    Een portie halfgedroogde pruimen waren ook heel lekker, en inmiddels op.

    Ook tomaten heb ik gedroogd, mooie rooie pruimtomaten. In een potje met een takje thijm en overgoten met olijfolie.
  • ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
      zaterdag 3 oktober 2009 @ 17:00:48 #94
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_73336858
    Heb amsterdamse uitjes ingelegd. 2 kilo uien geschild, zo groot als grote eieren. Kopje suiker kopje zout en 24 laten pekelen hierin, daarna grondig afspoelen. Half water half witte azijn genomen, suiker erbij, envelopje saffraan erbij, peperkorrels, blaadje laurier, mosterdzaad. In een grote glazen pot met deksel en nu een paar maanden wachten op iets moois.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_73339387
    Ik heb dat ook eens gedaan, ja. Tot mijn verrassing vielen ze behoorlijk pittig uit! Superlekker
    pi_73638490
    HAllo

    Ik ben nieuw hier en heb me veel interesse gelezen over wecken en wat ingemaakt wordt. Ik heb zelf komkomer in zoetzuur kaneel ingmaakt en peertje en ook tomato relish. Nu heb ik voor de eerste keer bietjes gedaan maar twee potten zijn jammer genoeg mislukt en trokken niet vacuum.

    Van de week hebben we voor het eerst onze eigen gemaakte zuurkool gegeten erg lekker al zeg ik het zelf.

    deze week wil ik gaan proberen peren sap in te wecken.... hopelijk lukt het.

    Ik maak sinds een paar maanden mijn eigen yoghurt en kaas. De kaas moet ik nog mee experimenteren maar lukt al aardig.

    ik wil graag boontjes in het zout proberen maar wordt dat niet heeel erg zout als je ze eet. En hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

    Ilse
      dinsdag 13 oktober 2009 @ 09:16:34 #97
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_73638596
    quote:
    Op dinsdag 13 oktober 2009 09:09 schreef IlseM het volgende:
    HAllo

    Ik ben nieuw hier en heb me veel interesse gelezen over wecken en wat ingemaakt wordt. Ik heb zelf komkomer in zoetzuur kaneel ingmaakt en peertje en ook tomato relish. Nu heb ik voor de eerste keer bietjes gedaan maar twee potten zijn jammer genoeg mislukt en trokken niet vacuum.

    Van de week hebben we voor het eerst onze eigen gemaakte zuurkool gegeten erg lekker al zeg ik het zelf.

    deze week wil ik gaan proberen peren sap in te wecken.... hopelijk lukt het.

    Ik maak sinds een paar maanden mijn eigen yoghurt en kaas. De kaas moet ik nog mee experimenteren maar lukt al aardig.

    ik wil graag boontjes in het zout proberen maar wordt dat niet heeel erg zout als je ze eet. En hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

    Ilse
    Sigme is daar ook mee bezig
    Het grote vraag het piet hoe maak ik het klaar topic, deel 8
    Wellicht kan je het haar ook even contacten,
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
    pi_73638666
    tvp
    ♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
    pi_73659218
    Mijn gepekelde boontjes kom ik voorlopig niet aan toe (om op te eten) want eerst moeten de verse bonen op, dan de 16kg diepgevroren, en dan de melkzure bonen .

    Eigen kaas maken? Woehoe! Kan je daar meer over vertellen?
    ik moet verrassend weinig
    Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
    pi_73677314
    Ik heb voor de tweede keer sjalotten ingemaakt, die nu al twee maandjes heelijk staan de rijpen in het donker.
    Iemand een idee hoelang je ze minimaal moet laten staan voordat ze echt lekker zijn?
    Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
    ----------------------------------------
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')