abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_80693693
quote:
Op zondag 25 april 2010 14:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Weck je je potjes chutney? (zet je ze in een pan kokend water)
Nee hoor, gewoon heet in een pot met schroefdeksel vullen. Het lijkt me dat je met wecken de textuur enigszins vernaggeld (maar ik heb het nog nooit geprobeerd)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_80693773
Je kan denk ik ook wel bijenwas gebruiken dan.
  zondag 25 april 2010 @ 14:08:58 #153
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_80693810
quote:
Op zondag 25 april 2010 14:04 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Nee hoor, gewoon heet in een pot met schroefdeksel vullen. Het lijkt me dat je met wecken de textuur enigszins vernaggeld (maar ik heb het nog nooit geprobeerd)
Kokend heet vullen in grondig gewassen potjes met schoefdeksel en dan direct in een pan met kokend water, hoef je maar 10-15 minuten er in te hebben en het is absoluut steriel. Gebeurt niets meer mee mits de deksel goed sluit, en de structuur gaat ook niet kapot in die korte tijd.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 25 april 2010 @ 14:11:04 #154
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_80693859
quote:
Op zondag 25 april 2010 14:07 schreef kabouter.muts het volgende:
Je kan denk ik ook wel bijenwas gebruiken dan.
Wees dan gewoon slim en neem hard frituurvet (vers) dat is goedkoop, en in ieder geval voor levensmiddelen geschikt. Weet jij veel wat er voor een troep in die bijenwas allemaal zit aan antimijtengif en imkersrook, nog los van waar het mee versneden wordt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_80693961
quote:
Op zondag 25 april 2010 14:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kokend heet vullen in grondig gewassen potjes met schoefdeksel en dan direct in een pan met kokend water, hoef je maar 10-15 minuten er in te hebben en het is absoluut steriel. Gebeurt niets meer mee mits de deksel goed sluit, en de structuur gaat ook niet kapot in die korte tijd.
Ik zal dat eens proberen, met ploffende glazen heb je immers geen probleem omdat de inhoud al (bijna) net zo warm is als het kokende water. Trouwens heb parafine gevonden http://www.brouwmarkt.nl/(...)els-1000-p-1139.html, waar ze ook van die cellofaanpapiertjes verkopen (die ik ook nog nooit gebruikt heb)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 25 april 2010 @ 14:16:44 #156
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_80694010
quote:
Op zondag 25 april 2010 14:14 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Ik zal dat eens proberen, met ploffende glazen heb je immers geen probleem omdat de inhoud al (bijna) net zo warm is als het kokende water. Trouwens heb parafine gevonden http://www.brouwmarkt.nl/(...)els-1000-p-1139.html, waar ze ook van die cellofaanpapiertjes verkopen (die ik ook nog nooit gebruikt heb)
Zoals ik net zei, je kan ook hard frituurvet gebruiken, mijn oma gebruikte varkensvet of rundvet ervoor.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_80820937
Zo, 7 potjes rode biet/appel-relish en 3 potjes rode ui/rozijnen-chutney. Gesteriliseerd volgens de weck-methode van Pietverdriet in plaats van met parafine afgedekt.

Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_80821563
quote:
Op zondag 25 april 2010 14:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kokend heet vullen in grondig gewassen potjes met schoefdeksel en dan direct in een pan met kokend water, hoef je maar 10-15 minuten er in te hebben en het is absoluut steriel. Gebeurt niets meer mee mits de deksel goed sluit, en de structuur gaat ook niet kapot in die korte tijd.
Moet je hiervoor trouwens nieuwe potjes gebruiken of kun je oude potjes met schroefdeksels (oude jampotjes bv.) hergebruiken?
pi_80822316
quote:
Op woensdag 28 april 2010 21:46 schreef PaarsBeestje het volgende:

[..]

Moet je hiervoor trouwens nieuwe potjes gebruiken of kun je oude potjes met schroefdeksels (oude jampotjes bv.) hergebruiken?
Je kunt gewoon oude potjes (jampotjes of van Hak enzo) gebruiken, uiteraard wel goed schoonmaken Het is wel belangrijk dat de deksel nog niet beschadigd is.

Met dunglazige grote potten (waar bijvoorbeeld zoet-zure augurken inzitten) moet je m.i. een beetje uitkijken want soms willen die barsten. Met kleinere potjes heb ik nog nooit een ongelukje gehad. .
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 28 april 2010 @ 22:27:55 #160
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_80823677
quote:
Op woensdag 28 april 2010 21:46 schreef PaarsBeestje het volgende:

[..]

Moet je hiervoor trouwens nieuwe potjes gebruiken of kun je oude potjes met schroefdeksels (oude jampotjes bv.) hergebruiken?
Jampotjes kan je prima een aantal malen hergebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_80831713
quote:
Op woensdag 28 april 2010 21:34 schreef stavromulabeta het volgende:
Zo, 7 potjes rode biet/appel-relish en 3 potjes rode ui/rozijnen-chutney.
Zou je het recept willen delen?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_80849215
Sigme, je zou naar de BBC moeten kijken op woensdag. Een vrouw die haar hele tuin heeft omgetoverd in een moestuin. Groenten heel het jaar door, alsook veel verse fruit. Overschot gewoon wisselen met andere mensen die ook aan het tuinieren zijn.
Je ziet haar ook meerdere dingen inmaken.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b00s7tbh
pi_80853375
Bedankt voor de tip!
Helaas heb ik geen BBC.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_80854905
quote:
Op donderdag 29 april 2010 08:39 schreef sigme het volgende:

[..]

Zou je het recept willen delen?
500 g appels, geschild klokhuis eruit
500 g rode bieten, ongekookt maar wel geschild
375 g uien, gesnipperd
1 eetlepel verse gember, fijngesneden
2 grote knoflooktenen, geperst
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel geelwortel
1 kaneelstokje
250 g rietsuiker
450 ml rode wijn azijn

Appels en rode bieten in een grote pan raspen, de andere ingredienten toevoegen. Daarna aan de kook brengen en op zachtjes met deksel laten sudderen gedurende +- 90 minuten totdat het iets dikker is. In potjes doen, en minimaal 1 week laten rijpen. Daarna is het nog 6-9 maanden houdbaar.

@ASSpirine: Enig idee hoe je die regio-controle van het filmpje kunt omzeilen?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_80855272
Grote dank, stavromulabeta! Ga ik zeker wat van maken, deze herfst, als de appels en bieten geoogst zijn .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_80863550
quote:
Op donderdag 29 april 2010 19:54 schreef sigme het volgende:
Bedankt voor de tip!
Helaas heb ik geen BBC.
downloaden dan maar, moet wel lukken
Je hebt dus geen kabel neem ik aan
pi_80863578
quote:
Op donderdag 29 april 2010 20:38 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

500 g appels, geschild klokhuis eruit
500 g rode bieten, ongekookt maar wel geschild
375 g uien, gesnipperd
1 eetlepel verse gember, fijngesneden
2 grote knoflooktenen, geperst
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel geelwortel
1 kaneelstokje
250 g rietsuiker
450 ml rode wijn azijn

Appels en rode bieten in een grote pan raspen, de andere ingredienten toevoegen. Daarna aan de kook brengen en op zachtjes met deksel laten sudderen gedurende +- 90 minuten totdat het iets dikker is. In potjes doen, en minimaal 1 week laten rijpen. Daarna is het nog 6-9 maanden houdbaar.

@ASSpirine: Enig idee hoe je die regio-controle van het filmpje kunt omzeilen?
Ik kijk het niet op de site, ik kijk af en toe op tv. En als ik het echt volledig wil bekijken dl ik dat wel.

Net zoals met Jimmy's Food Factory en Raymond Blanc's Kitchen Secret. Als je goed zoekt, vind je zoiets meestal wel

Edit:
Ondertussen de links doorgepm'd. Voor degene die interesse hebben

[ Bericht 6% gewijzigd door ASSpirine op 30-04-2010 01:37:32 ]
pi_81436316


FUNCTION Ketchup (tomaten,uien,knoflook,azijn,suiker,mosterpoeder)
\\benodigd zijn 1,5 kg tomaten, 1/2 kg uien, 3 teentjes knoflook, 150 ml azijn, 125 g suiker, 3 el mosterpoeder
{
tomaat_gehakt, ui_gehakt = HAK_GROF (tomaten,uien); \\ingrediënten grof hakken
PUT ( tomaat_gehakt, ui_gehakt, PERS(knoflook), azijn, suiker, mosterpoeder) INTO pan(6); \\alles in een pan mikken
KOOK (pan(:),45 minuten); \\45 minuten koken, totdat het ingedikt is
BLENDER (pan(:)); \\blender in de pan en pureren, kijk uit met spetters

WHILE (T(pan())<100C) do
HEAT pan(); \\Alles weer even aan de kookbrengen
END

WHILE (pan(:)>0) do
STERILISEER (fles);
FILL pan(:) INTO fles; \\Alles afvullen in gesteriliseerde flessen
END

RETURN(fles) \\binnen een half jaar consumeren
}
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 16 mei 2010 @ 17:44:33 #169
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_81496242
Zo, weer2,5 kg mango verwerkt tot mangochutney en 2 kg rabarber tot rabarber-gember-sinaasappel-jam.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_83917785
Heeft nog iemand tips om meer sap te krijgen bij het maken van gelei? Ik ben nu zwarte bessengelei aan het maken, maar ik heb de indruk dat er nog heel veel sap (en smaak) in de prut achterblijft.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 11 juli 2010 @ 15:12:18 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83917853
quote:
Op zondag 11 juli 2010 15:10 schreef stavromulabeta het volgende:
Heeft nog iemand tips om meer sap te krijgen bij het maken van gelei? Ik ben nu zwarte bessengelei aan het maken, maar ik heb de indruk dat er nog heel veel sap (en smaak) in de prut achterblijft.
Goed door een metalen zeef drukken?
De resten nog een keer koken met wat water en het er nog een keer door de zeef drukken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_83920905
quote:
Op zondag 11 juli 2010 15:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Goed door een metalen zeef drukken?
De resten nog een keer koken met wat water en het er nog een keer door de zeef drukken?
Daar dacht ik ook al aan, maar ik wil de gelei liefst zo helder mogelijk houden. Maar ik ga het toch maar provberen, want nu heb ik pas 300 ml van 1,5 kg bessen
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_83921745
Afgelopen week hebben we hier thuis 4 kilo aardbeien geweckt op suikerwater. Nog 1 kilo op eigen sap en nog een zooi zwarte bessen/aarbeien jam, aarbeien jam, aalbessen jam en kersen jam. En niet te vergeten een pot augurken 8)
  zondag 11 juli 2010 @ 18:30:38 #174
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_83924803
quote:
Op zondag 11 juli 2010 16:32 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Daar dacht ik ook al aan, maar ik wil de gelei liefst zo helder mogelijk houden. Maar ik ga het toch maar provberen, want nu heb ik pas 300 ml van 1,5 kg bessen
Dat is wel erg weinig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_84864793
Sigme, wat voor (inmaak)azijn gebruik je? Of maak je dat ook zelf?
pi_84865049
Ik heb verschillende inmaakazijn gebruikt, van de jumbo (bij aankoop al over de datum), van de golff(idem). Gewone natuurazijn gebruik ik ook wel, en dan vind ik die van Lidl wel lekker.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_84865421
quote:
Op zondag 28 maart 2010 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Zie dit topic net weer oppoppen en bedacht me dat ik nog wat in de kelder had staan. Zelfgemaakte uitjes in het zuur/amsterdamse uien.
[..]

Ze hebben nu 6 maanden gestaan. Ze zijn erg lekker geworden, maar hebben geen fel gele kleur, meer vuilgeel, zoals strandzand met een hint van groen erin.
De smaak is echter vele malen beter dan gekochte uitjes in het zuur.
Bedankt allemaal trouwens voor de posts. Wat een heerlijk topic dit !

Piet, ik wil je uien maken want ik ben dol op amsterdamse uien. Nu vind ik de gele kleur ook wel leuk en bedacht me dat saffraan idd niet sterk genoeg kon zijn. Denk je dat ik ermee wegkom als ik er geelwortel in doe voor de kleur? Of is dat smaaktechnisch niet slim?

Ik overweeg dezelfde procedure voor balsamico uien , door sjalotten in boter te garen en dan in te maken in hele oude balsamico. Gaat dat werken denk je?
pi_84865533
Ik heb kurkuma door de ingemaakte courgette. Prachtig knalgeel, en heerlijk. Ik zou uien in geelwortelpoeder zeker doen
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  woensdag 4 augustus 2010 @ 20:02:00 #179
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_84865713
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 19:55 schreef dalaiblama het volgende:

[..]

Bedankt allemaal trouwens voor de posts. Wat een heerlijk topic dit !

Piet, ik wil je uien maken want ik ben dol op amsterdamse uien. Nu vind ik de gele kleur ook wel leuk en bedacht me dat saffraan idd niet sterk genoeg kon zijn. Denk je dat ik ermee wegkom als ik er geelwortel in doe voor de kleur? Of is dat smaaktechnisch niet slim?

Geelwortel smaakt bitter, saffraan heeft een hele mooie complexe smaak.
Saffraan heeft een heel sterke kleurstof, maar je moet wel genoeg gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_84865752
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geelwortel smaakt bitter, saffraan heeft een hele mooie complexe smaak.
Saffraan heeft een heel sterke kleurstof, maar je moet wel genoeg gebruiken.
Ik heb nog wat Iraanse potjes staan, wel al een half jaar oud. Hoeveel erin doen denk je? Voor rijst gebruik ik meestal een theelepel en dat wordt knalgeel. Ik kan me echter voorstellen dat een ui minder snel kleurt?
pi_84865794
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 19:58 schreef sigme het volgende:
Ik heb kurkuma door de ingemaakte courgette. Prachtig knalgeel, en heerlijk. Ik zou uien in geelwortelpoeder zeker doen
Oeh courgette, goed idee!
  woensdag 4 augustus 2010 @ 20:07:25 #182
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_84865922
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 20:03 schreef dalaiblama het volgende:

[..]

Ik heb nog wat Iraanse potjes staan, wel al een half jaar oud. Hoeveel erin doen denk je? Voor rijst gebruik ik meestal een theelepel en dat wordt knalgeel. Ik kan me echter voorstellen dat een ui minder snel kleurt?
Hoeveel? Ik gebruik een pluk, geen idee hoeveel dat is, heb geen weegschaal die microgrammen weegt
:P
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_84866006
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 20:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoeveel? Ik gebruik een pluk, geen idee hoeveel dat is, heb geen weegschaal die microgrammen weegt
:P
Ik ook niet, maar jouw pluk was niet genoeg zei je. 2 plukken dus 8-)
Laat je weten hoeveel genoeg is geweest. Neemt kleur nog toe na weken of denk je dat ik in een week kan inschatten of de gebruikte hoeveelheid genoeg was?
  woensdag 4 augustus 2010 @ 20:11:27 #184
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_84866091
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 20:09 schreef dalaiblama het volgende:

[..]

Ik ook niet, maar jouw pluk was niet genoeg zei je. 2 plukken dus 8-)
Laat je weten hoeveel genoeg is geweest. Neemt kleur nog toe na weken of denk je dat ik in een week kan inschatten of de gebruikte hoeveelheid genoeg was?
Nee, dat ligt niet aan het saffraan, maar eerder aan de niet al te witte uien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_84911824
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 19:45 schreef sigme het volgende:
Ik heb verschillende inmaakazijn gebruikt, van de jumbo (bij aankoop al over de datum), van de golff(idem). Gewone natuurazijn gebruik ik ook wel, en dan vind ik die van Lidl wel lekker.
Danku voor het antwoorden.

Zou je een foto van hoe jij je voorraadkast hebt willen tonen? 8-)
pi_84912911
quote:
Op donderdag 5 augustus 2010 21:54 schreef .Julie. het volgende:

[..]

Danku voor het antwoorden.

Zou je een foto van hoe jij je voorraadkast hebt willen tonen? 8-)
Sigme's voorraadkast... Daar ben ik ook wel benieuwd naar! (dat geldt trouwens ook voor die van Pietverdriet).
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_84925980
Eind vorig jaar was de voorraadkast af, nadat ik 'm volgeladen had heb ik er foto's van gemaakt. Oogst 2009 dus. (In een spoiler zodat mensen met een moderne layout niet zo'n enorme scrollpagina hebben.)
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 06-08-2010 13:29:40 ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_84934445
_O_
pi_84938046
Je bent in ieder geval goed voorbereid op een nucleaire aanval. :D (Qua voedsel dan ;))

Impressive. :)
  zondag 8 augustus 2010 @ 21:21:03 #190
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_85023295
quote:
Op zondag 8 augustus 2010 21:06 schreef kwaliteits-kookspullen.nl het volgende:
Ik weet niet ok ik reclame mag maken
Nee, dat wordt niet gewaardeerd.
Als je met inhoudelijk waardevolle posts zou komen, ja, maar je webshop pushen is not done.
Ik ben investeerder in een webshop en verkopen cosmetica, maar daar zal ik ook nooit reclame voor maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 9 augustus 2010 @ 10:19:59 #191
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_85039669
Laatst een potje met Sweet Relish gekocht om te proberen:



Best lekker op oa. een broodje hamburger :9 Heeft hier iemand toevallig zelf al gepoogd zoiets in te maken?
pi_85042170



HEEEEERLIJK!! overalbij!!

andere mensen ook met een pickled hot peper verslaving??
pi_85043741
quote:
Op maandag 9 augustus 2010 11:50 schreef casper019 het volgende:
[ afbeelding ]


HEEEEERLIJK!! overalbij!!

andere mensen ook met een pickled hot peper verslaving??
Guilty :@

ik flikker de pepers echt overal doorheen. Al blijft mijn favoriet een ordinair bordje met goede , vette feta, een flink stuk turks brood, gesneden rode ui en pepers. En dan alles tegelijk in je snuit proppen :9~
Er is ook zoveel smaakverschil in ingemaakte pepers. Echt een keur aan smaken. Heerlijk.
Niet teveel eten natuurlijk, want het is ontzettend verneukeratief voor je smaakpapillen en mijns inziens dus niet geschikt voor subtiele smaken/gerechten. :+
Boers en da's soms echt fantastisch.
pi_85044096
die pepers zijn erg lekker, vooral op een Italiaanse bol die je belegd met veel lekkere kaas, chorizo en die pepers en dan nog even in de oven :9~
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_85047862
Receptje? O-)
pi_85191322
quote:
Op vrijdag 6 augustus 2010 08:21 schreef sigme het volgende:
Eind vorig jaar was de voorraadkast af, nadat ik 'm volgeladen had heb ik er foto's van gemaakt. Oogst 2009 dus.
Leuk! Bedankt voor het delen.
pi_85284687
quote:
Op maandag 17 augustus 2009 18:13 schreef sigme het volgende:
Vandaag nog weer hard gewerkt:
In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan:
• 5 minuten geblancheerd
• af laten koelen
• per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
Daarna 3,7 liter water met 60 gr zout & 3dl karnemelk eroverheen gegoten

En nu wachten..
Wegens groot succes vorig jaar, vandaag bijna 11kg boontjes op bovenstaande wijze ingemaakt. Het 15-litervat is overigens maar 10 liter groot en er past net 7kg boontjes in. In een ander vat paste 4kg net niet.
7 gram zout per kilo boontjes en 15gram zout per liter water, net zolang tot 't goed onderstaat. En een scheut karnemelk.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_85286165
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 18:42 schreef sigme het volgende:

[..]

Wegens groot succes vorig jaar, vandaag bijna 11kg boontjes op bovenstaande wijze ingemaakt. Het 15-litervat is overigens maar 10 liter groot en er past net 7kg boontjes in. In een ander vat paste 4kg net niet.
7 gram zout per kilo boontjes en 15gram zout per liter water, net zolang tot 't goed onderstaat. En een scheut karnemelk.
Karnemelk, doe je dat voor de melkzuurbacteriën?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_85286228
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 19:38 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Karnemelk, doe je dat voor de melkzuurbacteriën?
Ja. Het recept schrijft melk voor, maar ik heb alleen houdbare melk.
In plaats daarvan gebruik ik wat voorhanden is: karnemelk, kwark of yoghurt.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_85287676
Wat voor bonen zijn het?
pi_85288423
Stamslabonen (sperziebonen), van het ras prelude en het ras chinese boontjes.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zaterdag 14 augustus 2010 @ 21:05:42 #202
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_85288542
Ken wel snijbonen in het zuur, maar sperciebonen uit het zuur niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_85288808
't Is een Duits recept. Vorig jaar heb ik je nog om bereidingswijzen gevraagd, Piet :). Na wat experimenteren vind ik ze het lekkerst kort gekookt, afgekoeld, lauwwarm met een likje mayo bij wijze van salade.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_85289636
In delen van Oost Europa zijn ingemaakte sperziebonen ook enorm populair. Mijn oma maakte ze ook in , in de zomer en die at je dan in de volgende lente als salade , met een dikke klodder creme fraiche en dille.
Of met uitjes en uitgebakken varkensspek.

Volgens mij deed ze ook takken dille erbij in de pot.
Lekker Sigme, ik benijd je. Heel vaak. :)
pi_85564877
quote:
Op zaterdag 21 augustus 2010 17:38 schreef Lonaa het volgende:
Hallo!

Ik wil graag dingen inmaken en conserveren. Lijkt me fantastisch om te doen. Ik heb het grote topic al gevonden, maar ben eigenlijk op zoek naar boeken hierover.

Heeft iemand aanraders?
Volgens mij zijn er op de Nederlandse markt maar heel weinig goede boeken, de enige die ik ken is Larousse Confituren. Verder kom ik vooral veredelde glossies tegen waar de nuttige informatie ontbreekt.

In het Engels heb ik Preserves van Hamlyn (ISBN 0-600-61142-6), dat onder meer over jams, gelei, chutneys, relishes, sauzen, mosterd en inmaken in alcohol gaat. Het boek lijkt op het eerste gezicht in de glossy-categorie te vallen, maar er staat stiekem wel heel veel nuttige informatie in, inclusief een indicatie van de houdbaarheid van de verschillende recepten (dat mis ik in veel andere boeken).

In het frans heb ik La Bible des Conserves van Louise Rivard (ISBN 978-2-89523-541-5). Heel veel recepten en methoden, maar het neigt wel naar een beetje exotisch. Wat je met tuinbonen kan staat er niet in, maar wel hoe je een ananas moet inleggen.

Verder zijn er volgens mij nog een hoop goede boeken in het Duits. Ik heb er nog geen, maar er staan regelmatig interessant uitziende op eBay. Als je op zoek bent naar een boek waar in staat hoe je je groentetuin moet bewaren, heb ik de indruk dat er in het Duits heel veel is verschenen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 2 september 2010 @ 13:39:23 #206
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_85983574
Ah, ik hou van mijn weck-ketel O+

Ik had een berg zelfgekweekte tomaten over, die heb ik met knoflook, uien, basilicum, thijm en oregano (allemaal uit eigen tuin) verwerkt tot pasta saus en in potten gedaan. Even onder druk et voila, een voorraad pastasaus voor als ik weinig tijd heb :9
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_85988435
Ik heb ook weer tomatensaus opgepot. Zonder weck; ik kook de tomaten wat in, schep de saus in schone potten en dat is het dan. Er staan nu 5 potten tomaten met basilicum, gister daarbij nog 7 potten tomaten met ui daaraan toegevoegd en als ik de tomatenplanten zo bezie komen er nog wel 7 potten bij.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_85996220
Ik heb ca 10 kg pruimen "Reine Claude Verte" geweckt. Gehalveerd en ontpit.
Een pond suiker(water) er bij, dat verdeeld over 7 weckflessen.
3 kwartier op 90 graden, afkoelen, klaar en de kelder in. Voor van de winter.
Wie dit leest is gek
pi_86563463
De oogst komt op gang.
Inmiddels heb ik zo'n 24 potten tomatensaus staan, in 4 lichtingen:
-met basilicum
-met aubergine
-met ui
-met knolvenkel

En toen was er nog knolvenkel over. Vorig jaar vond ik uiteindelijk een inmaakrecept voor venkel, maar toen was de venkel al op. Ik heb het recept wat aangepast, in het origineel worden de knollen gehalveerd en niet kleiner gesneden. Ik ben altijd wat lui/laat met het oogsten van de venkel, dus mijn knollen lenen zich daar niet voor (lees; lichtjes doorgeschoten dus langgerekt).
De voorgeschreven hoeveelheid azijn was ook lang niet genoeg om de potten goed te vullen, dus dat heb ik achteraf maar aangevuld. Hieronder de wijze waarop ik het gedaan heb:
quote:
Venkel op Toscaanse wijze

1,5 kg venkelknol, in stukje/repen gesneden
3/4 liter water
zout

5 tenen knoflook
5 kleine uien
3dl inmaakazijn
3dl gewone azijn
1glas rose
2 volle eetlepels suiker
1 theelepel zwarte peper
1dl olijfolie
paar naaldjes rozemarijn

Venkel met water & zout koken, minuut of 10
Venkel afgieten, kookwater bewaren.

Ui & knoflook snijden, door venkel mengen, mengsel in schone potten scheppen.

Kookwater, wijn, azijn, suiker & peper aan de kook brengen, olie erdoor roeren, over de ingelegde venkel gieten. Op elke pot 1 rozemarijnnaald, deksel losjes aandraaien.

Volgende dag vocht afgieten, aan de kook brengen en afgekoeld weer over de groente schenken. Potten stevig dichtdraaien, donker & koel wegzetten.
Vandaag is de volgende dag, dus dat afgieten & opkoken moet ik nog doen.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_86571879
Vandaag vlierbessen geregeld (nou ja, langs het fietspad op clandestiene wijze ontvreemd). Die gaan vanavond als gelei in potjes.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_86577776
Ik heb de Venkel a la Toscana afgegoten, opgekookt en afgekoeld weer opgegoten en in de voorraadkast opgeborgen.

De oogst bracht ook nog driekwart kilo aubergine. De meeste inmaakrecepten leggen plakken aubergine onder olie. Ik heb het niet zo op inmaken in olie, en deze inmaak was ook allemaal maar kort houdbaar. Ik vond gelukkig nog een beter recept. Met wat onduidelijke aanwijzigen over hoeveelheden, dus dat stak vast niet zo nauw.
quote:
Aubergine caviar
(Russisch recept)

11/2 pond aubergine
4 ons gesneden ui
1 pond vleestomaat
3 eetlepels neutrale olie
11/2 eetlepel azijn
1 theelepel zout
1 theelepel gemalen zwarte peper
10 druppels sesamolie
75gr boter

Gesneden uien bakken in de boter.
Aubergine in stukje koken in water, 5 minuten
Tomaten ontvellen en fijnmalen
Alles in een pan, inkoken tot smeerbare dikte
Afkoelen (oeps, ik heb 't gewoon heet gedaan), in potjes doen, steriliseren.
Daarna heb ik nog van iets meer dan een kilo blauwe druiven gelei gemaakt.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_86579585
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 19:07 schreef sigme het volgende:


Daarna heb ik nog van iets meer dan een kilo blauwe druiven gelei gemaakt.
Goed plan, dat zou ik ook eens kunnen maken. Ik heb volgens mij nog ergens een recept waar ook een scheutje wijn in moet, goed om de dag mee te beginnen. ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_86581346
Volgens mij is de druivengelei falikant mislukt. Het was goed van consistentie & gelering en toen besloot ik dat ik het toch door een zeefje te doen vanwege de pitjes. Nu geleert het niet, vrees ik.
Soit, dan wordt het druivensiroop-voor-over-toetjes.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_86596700
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 20:52 schreef sigme het volgende:
Volgens mij is de druivengelei falikant mislukt. Het was goed van consistentie & gelering en toen besloot ik dat ik het toch door een zeefje te doen vanwege de pitjes. Nu geleert het niet, vrees ik.
Soit, dan wordt het druivensiroop-voor-over-toetjes.
Kun je het niet nog een keertje opnieuw opkoken en dan terug in de pot doen? Misschien helpt dat.
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
  zondag 19 september 2010 @ 13:31:57 #215
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_86598311
quote:
Op zaterdag 18 september 2010 20:52 schreef sigme het volgende:
Volgens mij is de druivengelei falikant mislukt. Het was goed van consistentie & gelering en toen besloot ik dat ik het toch door een zeefje te doen vanwege de pitjes. Nu geleert het niet, vrees ik.
Soit, dan wordt het druivensiroop-voor-over-toetjes.
Opnieuw aan de kook brengen en pectine of agar toevoegen, of gelatine.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_86598585
Ik laat de druivengelei even voor wat 'ie is; met de hoeveelheid suiker die erin zit bederft het in elk geval niet. Als ik deze winter weer tijd & zin heb zal ik de suggesties onderzoeken en eentje opvolgen.

Op dit moment hou ik me bezig met wat nu ingemaakt moet worden omdat het anders bederft.
De komkommers.

Komkommers in mostersaus
Twee dagen geleden heb ik een emmer aan komkommers geschild, van zaadlijsten ontdaan en in blokjes gesneden, en vervolgens de emmer volgegoten met pekel.
Vandaag de komkommerblokjes wat uitgeknepen en in een (5 liter) inmaakvaatje gepropt.
Hieroverheen gegoten warme azijn; 1 liter, waarbij de azijn aan de kook gebracht was met 1 bol knoflook in gepelde tenen, 2 ons gekneusde mosterdzaadjes en 1 stevige theelepel gemberpoeder.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 19 september 2010 @ 13:53:18 #217
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_86599050
quote:
Op zondag 19 september 2010 13:40 schreef sigme het volgende:

Komkommers in mostersaus
Twee dagen geleden heb ik een emmer aan komkommers geschild, van zaadlijsten ontdaan en in blokjes gesneden, en vervolgens de emmer volgegoten met pekel.
Vandaag de komkommerblokjes wat uitgeknepen en in een (5 liter) inmaakvaatje gepropt.
Hieroverheen gegoten warme azijn; 1 liter, waarbij de azijn aan de kook gebracht was met 1 bol knoflook in gepelde tenen, 2 ons gekneusde mosterdzaadjes en 1 stevige theelepel gemberpoeder.
Klinkt erg lekker.
Als ik dit topic weer eens teruglees heb ik zin in een huis met een grote kelder, die ik dan vol kan zetten met wijnrekken en eigen inmaak.
De wijnkelder steeds verder vullen met goede jaren die voorbij komen en over een jaar of 10 alleen nog maar belegen wijnen uit eigen kelder te drinken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_86613110
Hier staan inmiddels 20 potten met augurken! Volgend jaar minder planten in de kas dat is duidelijk. :D

Van de week een grote weckketel gekocht. Flessen pasten echt niet in mijn grootste soeppan. Vandaag 3 flessen met courgettesoep geweckt. Het wecken ging super, dit biedt mogelijkheden. *O*

O, ja die grote kelder wil ik ook. :Y
pi_86869407
D'r is nog veel meer komkommer..
Nu nog een pan komkommerchutney staan (komkommer, gelijke hoeveelheid appel, azijn, suiker, komijn, zwarte komijn, beetje zout). Lekker dik wil het niet worden, dan gaat het maar dun de pot in.

Ook vandaag nog 6 potten tomatensaus gemaakt. Met wat knoflook deze keer, en een vergeten aubergientje.

Er is nog meer komkommer, en er komt nog meer tomaat..
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  dinsdag 5 oktober 2010 @ 22:39:34 #220
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_87229124
Net 2½ pot appelmoes gemaakt, ik had nog meer appels maar ik was vrij snel klaar met het schillen :')

Hij is nu nog behoorlijk vloeibaar, ik hoop dat het minder wordt als ze afkoelen. Hoofdverdachte hier is de blender, ik wou een fijne moes hebben maar heb hier geen geschikte zeef...
pi_87263287
Als ik pastasaus maak, dan doe ik dat vaak in enorme hoeveelheden (10+ porties). Nou is er helaas niet zo heel erg veel ruimte meer in onze diepvries. Kan ik dit ook in potten doen, om het zo te bewaren?
Moet ik hiervoor nog extra ingredienten toevoegen aan m'n saus om het houdbaarder te maken (liever niet, de smaak is nu prima)?
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_87272562
quote:
Op woensdag 6 oktober 2010 21:33 schreef reclamedoos het volgende:
Als ik pastasaus maak, dan doe ik dat vaak in enorme hoeveelheden (10+ porties). Nou is er helaas niet zo heel erg veel ruimte meer in onze diepvries. Kan ik dit ook in potten doen, om het zo te bewaren?
Moet ik hiervoor nog extra ingredienten toevoegen aan m'n saus om het houdbaarder te maken (liever niet, de smaak is nu prima)?
Dat zou moeten kunnen, mits je het goed steriliseerd en binnen een half jaar ofzo opeet. Tomaten zijn eigenlijk fruit en daarmee al wat veiliger in te maken dan 'echte' groenten, zeker als je ook nog wat suiker en azijn in je saus gebruikt. Volgens mij doet Sigme ook wel eens pastasaus inmaken, dus wellicht weet zij nog wat meer.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_87272952
Ik maak inderdaad pastasaus in, maar ik geef nergens garanties op.
Tomaten zijn redelijk zuur, en daarmee is de moes van zichzelf al redelijk houdbaar. Ik doe het met wat smaakmakers (ui, basilicum, knoflook etc) maar zonder zout gewoon in een schone hete pot, deksel erop, in de voorraadkast. Niet teveel andere ingredienten, want dat maakt het mengsel minder zuur en daardoor minder houdbaar.

Ik zou liever geen olie erdoor doen (al heb ik wel een paar potten tomatensaus met olijfolie staan, van vorig jaar, ik eet er af en toe eentje leeg en 't smaakt prima en ik ben ook nog prima.)

Steriliseren is natuurlijk de beste keus. Ik ben lui.

Misschien heb je hier meer aan:
http://www.canning-food-recipes.com/canning_tomatoes.htm
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  donderdag 7 oktober 2010 @ 07:55:23 #224
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87273012
quote:
Op donderdag 7 oktober 2010 07:44 schreef sigme het volgende:
Ik maak inderdaad pastasaus in, maar ik geef nergens garanties op.
Tomaten zijn redelijk zuur, en daarmee is de moes van zichzelf al redelijk houdbaar. Ik doe het met wat smaakmakers (ui, basilicum, knoflook etc) maar zonder zout gewoon in een schone hete pot, deksel erop, in de voorraadkast. Niet teveel andere ingredienten, want dat maakt het mengsel minder zuur en daardoor minder houdbaar.

Ik zou liever geen olie erdoor doen (al heb ik wel een paar potten tomatensaus met olijfolie staan, van vorig jaar, ik eet er af en toe eentje leeg en 't smaakt prima en ik ben ook nog prima.)

Steriliseren is natuurlijk de beste keus. Ik ben lui.

Misschien heb je hier meer aan:
http://www.canning-food-recipes.com/canning_tomatoes.htm
saus maken, in jam of mayo potten met metalen deksel afvullen, potten in een pan zetten met water en een uurtje laten koken.
Blijft heel lang goed en zolang de deksel plop zegt bij het opendraaien is er niets aan de hand. Als de deksel bol staat is het fout (en dan bedoel ik niet tijdens of net na het wecken)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87273387
Ik ben dus lui, maar ik heb ook geen geschikte pan voor een aantal potten. En ik ben een vrek op het gebied van gas (want dat komt hier uit een fles).

Momenteel heb ik m'n zinnen gezet op dit ding:

Een houtgestookte soepketel (volgens mij een Hongaars apparaat, voor de goulash), waarin ik ook zou kunnen wecken (en varkensvoer koken).
Pangrootte van deze is 15 liter, dat lijkt me wel een aardige maat (een forse emmer).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  donderdag 7 oktober 2010 @ 10:22:27 #226
94782 Nieuwschierig
Pro bikini-lijn
pi_87275859
quote:
Op donderdag 7 oktober 2010 08:33 schreef sigme het volgende:
Ik ben dus lui, maar ik heb ook geen geschikte pan voor een aantal potten. En ik ben een vrek op het gebied van gas (want dat komt hier uit een fles).

Momenteel heb ik m'n zinnen gezet op dit ding:
[ afbeelding ]
Een houtgestookte soepketel (volgens mij een Hongaars apparaat, voor de goulash), waarin ik ook zou kunnen wecken (en varkensvoer koken).
Pangrootte van deze is 15 liter, dat lijkt me wel een aardige maat (een forse emmer).
En hoe kom je dan aan kachelhout? Van de juiste maat?
Wie dit leest is gek
pi_87292520
quote:
Op donderdag 7 oktober 2010 10:22 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

En hoe kom je dan aan kachelhout? Van de juiste maat?
Hakken!
De verwarming hier is houtgestookt, dus ik heb wel een bos hout voor de deur ;).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_87694108
Heeft er iemand ervaring met appelmoes inmaken en dan bewaren? Appelmoes maken, lukt me wel. Het gaat meer om het in gesteriliseerde potten bewaren. Is 30 minuten 100 C voldoende of moet ik tot 116 C gaan?Geen idee of appelmoes zuur genoeg is om bij lage temperatuur te steriliseren (en er zit in ieder geval niet belachelijk veel suiker in, zoals in jam).
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  maandag 18 oktober 2010 @ 22:49:09 #229
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_87694768
quote:
Op donderdag 7 oktober 2010 07:44 schreef sigme het volgende:
Ik maak inderdaad pastasaus in, maar ik geef nergens garanties op.
Tomaten zijn redelijk zuur, en daarmee is de moes van zichzelf al redelijk houdbaar. Ik doe het met wat smaakmakers (ui, basilicum, knoflook etc) maar zonder zout gewoon in een schone hete pot, deksel erop, in de voorraadkast. Niet teveel andere ingredienten, want dat maakt het mengsel minder zuur en daardoor minder houdbaar.

Ik zou liever geen olie erdoor doen (al heb ik wel een paar potten tomatensaus met olijfolie staan, van vorig jaar, ik eet er af en toe eentje leeg en 't smaakt prima en ik ben ook nog prima.)

Steriliseren is natuurlijk de beste keus. Ik ben lui.

Misschien heb je hier meer aan:
http://www.canning-food-recipes.com/canning_tomatoes.htm
Ik steriliseer ze wel en dat bevalt me prima :Y
Eventjes onder druk in de snelkookpan, en op het aanrecht laten afkoelen tot ze 'ploppen'
Geen idee hoelang ze goed blijven, maar dat test ik de komende tijd wel uit :D
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  dinsdag 2 november 2010 @ 12:45:28 #230
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88243569
Ik wil graag een keer nagelhout maken, maar ik kan nergens recepten vinden, alleen recepten met nagelhout en een heleboel mensen die nagelhout heten :')

Heeft iemand hier wat meer informatie over?
  dinsdag 2 november 2010 @ 16:15:35 #231
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88251899
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 12:45 schreef Erasmo het volgende:
Ik wil graag een keer nagelhout maken, maar ik kan nergens recepten vinden, alleen recepten met nagelhout en een heleboel mensen die nagelhout heten :')

Heeft iemand hier wat meer informatie over?
In je eigen Wikilink staat hoe je het maakt???
:)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_88252216
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 november 2010 12:45 schreef Erasmo het volgende:
Ik wil graag een keer nagelhout maken, maar ik kan nergens recepten vinden, alleen recepten met nagelhout en een heleboel mensen die nagelhout heten :')

Heeft iemand hier wat meer informatie over?
Het klinkt een beetje als biltong?
La derecha oprime, la izquierda libera
  dinsdag 2 november 2010 @ 16:27:30 #233
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88252387
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 16:23 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]



Het klinkt een beetje als biltong?
Nee, Nagelhout is meer een droge ham, maar dan van mager rundvlees, richting Bündnerfleisch

http://en.wikipedia.org/wiki/Bindenfleisch
http://de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCndnerfleisch

Waar recent nog wat leuks over was in Zwitserland
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 2 november 2010 @ 16:55:34 #234
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88253563
Maar goed, Nagelhout, Het recept is een aangepast recept uit "De productie van enkelvoudige producten". Je neemt een stuk mager rundvlees, bv de Muis, platte bil of bovenbil.
Wrijf het in met dikke laag nitraatpekelzout en laat het minsten 24 uur opslaan in een koele ruimte. Het boek spreek over het inleggen in legpekel van 24Be dat is pekel met 312 gram zout per liter water Men raad aan Salpeterhoudend zout te gebruiken, 1% salpeter en 2% suiker. dit omdat het een lange bereidingstijd heeft en de salpeter dan omgezet wordt naar nitriet. Ga uit van minstens 24 uur per 500 gram.
Vervolgens hang je het te drogen, op een goed geventileerde koele plek in een vliegenkast (een open kast met vliegengaas) of neem een panty en stop het daar in, dan kan er ook geen vlieg bij.
Let wel, ik heb het nooit gemaakt en dit is mijn vertaling van een recept.
Het drogen duurt maanden.

In plaats van nat pekelen kan je het ook droog pekelen. Inwrijven met nitrietpekelzout en vervolgens (na 24 uur) in dik grof zeezout met salpeter inleggen, een aantal dagen. Vervolgens hang je het te drogen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 2 november 2010 @ 19:29:03 #235
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88259384
quote:
1.gif Op dinsdag 2 november 2010 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In je eigen Wikilink staat hoe je het maakt???
:)
Zouten en drogen ja, maar iets meer details werkt wel zo prettig :P

quote:
1.gif Op dinsdag 2 november 2010 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, Nagelhout is meer een droge ham, maar dan van mager rundvlees, richting Bündnerfleisch

http://en.wikipedia.org/wiki/Bindenfleisch
http://de.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCndnerfleisch

Waar recent nog wat leuks over was in Zwitserland
Dat heb ik laatst van een Zwitser gekregen, erg lekker :)

quote:
1.gif Op dinsdag 2 november 2010 16:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Maar goed, Nagelhout, Het recept is een aangepast recept uit "De productie van enkelvoudige producten". Je neemt een stuk mager rundvlees, bv de Muis, platte bil of bovenbil.
Wrijf het in met dikke laag nitraatpekelzout en laat het minsten 24 uur opslaan in een koele ruimte. Het boek spreek over het inleggen in legpekel van 24Be dat is pekel met 312 gram zout per liter water Men raad aan Salpeterhoudend zout te gebruiken, 1% salpeter en 2% suiker. dit omdat het een lange bereidingstijd heeft en de salpeter dan omgezet wordt naar nitriet. Ga uit van minstens 24 uur per 500 gram.
Vervolgens hang je het te drogen, op een goed geventileerde koele plek in een vliegenkast (een open kast met vliegengaas) of neem een panty en stop het daar in, dan kan er ook geen vlieg bij.
Let wel, ik heb het nooit gemaakt en dit is mijn vertaling van een recept.
Het drogen duurt maanden.

In plaats van nat pekelen kan je het ook droog pekelen. Inwrijven met nitrietpekelzout en vervolgens (na 24 uur) in dik grof zeezout met salpeter inleggen, een aantal dagen. Vervolgens hang je het te drogen.
Dank je hiermee kan ik aan de slag :) Morgen eerst maar eens wat mdf scoren om een vliegenkast te maken.
  dinsdag 2 november 2010 @ 19:36:12 #236
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88259704
quote:
Op dinsdag 2 november 2010 19:29 schreef Erasmo het volgende:


Dank je hiermee kan ik aan de slag :) Morgen eerst maar eens wat mdf scoren om een vliegenkast te maken.
Zou zeker 3 open zijdes aan de kast houden, het moet goed luchten. Je wilt het drogen,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 2 november 2010 @ 19:55:07 #237
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88260529
quote:
1.gif Op dinsdag 2 november 2010 19:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zou zeker 3 open zijdes aan de kast houden, het moet goed luchten. Je wilt het drogen,
Ik zal er een fotoverslag van maken als ik er mee bezig ga.

Vandaag weer komkommers gemaakt, het blijft een van mijn favorieten;

Men beginne met komkommers:


Hak hak hak:


Flinke plens zout erbij en een paar uur laten staan:


Afspoelen:


Drogen:


Met de kruiden in de potten:


Azijn erbij en klaar :)
pi_88261197
Dit topic roept herinneringen op. O+ Mijn moeder weckte altijd kersen en pruimen uit eigen tuin in. En maakte de lekkerste bramensiroop en jam. :9 Ik zie de grote blauwe kookpan met ingebouwde thermometer nog voor me. Misschien heeft ze die nog staan! Als ik dit topic lees krijg ik spontaan zin om zelf ook groenten en fruit in te wecken. Maar gebrek aan eigen moestuin en mijn eenpersoons huishouden weerhoudt me ervan. :{
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
  woensdag 3 november 2010 @ 09:54:14 #239
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_88278250
Het hoeft niet uit eigen tuin te komen he, als je in het juiste seizoen de groente haalt zijn ze behoorlijk goedkoop.
Seizoensgroenten van november zijn oa:
Andijvie, bloemkool, boerenkool, champignons, chinese kool, groene kool, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rode kool, savooiekool, schorseneren, spruitjes, uiten, rode bieten, venkel, witlof, witte kool, wortel.
pi_88411923
Heeft iemand enig idee wat ik met 500 gr Cranberries zou kunnen doen?
In het kader van inmaken en in potjes stoppen, bedoel ik.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 6 november 2010 @ 20:52:45 #241
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88413225
quote:
Op zaterdag 6 november 2010 20:18 schreef stavromulabeta het volgende:
Heeft iemand enig idee wat ik met 500 gr Cranberries zou kunnen doen?
In het kader van inmaken en in potjes stoppen, bedoel ik.
Saus mee maken en die wecken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_88419912
quote:
Op zaterdag 6 november 2010 20:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Saus mee maken en die wecken?
Daar dacht ik ook al aan? Iemand een succesvol recept?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_88424787
Drogen en droog of in een pot met drank bewaren.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_88474475
quote:
1s.gif Op zondag 7 november 2010 00:11 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Daar dacht ik ook al aan? Iemand een succesvol recept?
Net als jam maken, bessen koken, suiker toevoegen en in potten gieten.
Cranberry's kan je trouwens ook goed invriezen. Gewoon het hele zakje in de vriezer en ontdooien wat je nodig hebt.
pi_88476426
Gister 4 niet al te grote witte kolen uit eigen moestuin fijngeschaafd.
Met zo'n grote koolschaaf:


Ik moet toegeven, dat geeft prachtig fijne koolreepjes, en razendsnel.
Het kostte wel een knokkel en een duimtop. Volgend jaar doe ik voorzichtiger :').

4kg kool, gekneed met 40gr zout, in een 5-liter zuurkoolvaatje gepropt. Het staat nu onder de gootsteen, zuurkool moet de eerste tijd niet te koud staan.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  maandag 8 november 2010 @ 16:45:32 #246
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_88477548
quote:
2s.gif Op maandag 8 november 2010 16:20 schreef sigme het volgende:
Gister 4 niet al te grote witte kolen uit eigen moestuin fijngeschaafd.
Met zo'n grote koolschaaf:
[ afbeelding ]

Ik moet toegeven, dat geeft prachtig fijne koolreepjes, en razendsnel.
Het kostte wel een knokkel en een duimtop. Volgend jaar doe ik voorzichtiger :').

4kg kool, gekneed met 40gr zout, in een 5-liter zuurkoolvaatje gepropt. Het staat nu onder de gootsteen, zuurkool moet de eerste tijd niet te koud staan.
Klinkt heerlijk :9
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_89061352
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 september 2010 19:07 schreef sigme het volgende:
Ik heb de Venkel a la Toscana afgegoten, opgekookt en afgekoeld weer opgegoten en in de voorraadkast opgeborgen.
Vandaag de eerste pot geopend, érg lekker. Fris, beetje zurig, en de olie maakt het een lekker soort vettig. Succesrecept!
quote:
1s.gif Op maandag 17 augustus 2009 18:13 schreef sigme het volgende:
Vandaag nog weer hard gewerkt:
In het 15-liter zuurkoolvat heb ik 5 kg boontjes gedaan:
• 5 minuten geblancheerd
• af laten koelen
• per kg bonen 7gr zout erdoor gemengd
Daarna 3,7 liter water met 60 gr zout & 3dl karnemelk eroverheen gegoten

quote:
1s.gif Op zaterdag 14 augustus 2010 18:42 schreef sigme het volgende:

[..]

Wegens groot succes vorig jaar, vandaag bijna 11kg boontjes op bovenstaande wijze ingemaakt. Het 15-litervat is overigens maar 10 liter groot en er past net 7kg boontjes in. In een ander vat paste 4kg net niet.
7 gram zout per kilo boontjes en 15gram zout per liter water, net zolang tot 't goed onderstaat. En een scheut karnemelk.
De melkzure bonen uit 2009 waren beter. Ik denk dat ik die toen wat aan de korte kant geblancheerd heb. De boontjes van dit jaar zijn wat zacht, en dat is iets minder lekker.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_89178767
Vorige week een stoofpot gemaakt met daarbij stoofpeertjes, gestoofd in port (ca. 0,5 liter), water (0,5 liter), 2 stokjes kaneel, kardemom (1x groen en 1x zwart), kruidnagel (15 stuks) en suiker.

Nu heb ik dus een heerlijke zoete stoofperensiroop over. Deze net nog wat zoeter gemaakt met een forse hoeveelheid suiker, in laten koken tot ongeveer 150ml, en het staat nu au-bain-marie in ijswater tot gelei te worden. Voor bij de kaasplank.
La derecha oprime, la izquierda libera
  vrijdag 26 november 2010 @ 23:09:06 #249
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_89207124
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 14:20 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vorige week een stoofpot gemaakt met daarbij stoofpeertjes, gestoofd in port (ca. 0,5 liter), water (0,5 liter), 2 stokjes kaneel, kardemom (1x groen en 1x zwart), kruidnagel (15 stuks) en suiker.

Nu heb ik dus een heerlijke zoete stoofperensiroop over. Deze net nog wat zoeter gemaakt met een forse hoeveelheid suiker, in laten koken tot ongeveer 150ml, en het staat nu au-bain-marie in ijswater tot gelei te worden. Voor bij de kaasplank.
gelukt? Wat gebruik je als geleermiddel?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 22 januari 2011 @ 16:17:51 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_91709051
Hebben een zuurkoolvaatje op de kop getikt en een grote schaaf, vanmiddag gaan we het inmaken. Over een paar weken dan eigen zuurkool.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_91709906
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2010 23:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

gelukt? Wat gebruik je als geleermiddel?
Ja, zeker gelukt! Ik heb geen geleermiddel toegevoegd, blijkbaar hebben de peren genoeg pectine van zichzelf :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_91710884
quote:
1s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 16:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Hebben een zuurkoolvaatje op de kop getikt en een grote schaaf, vanmiddag gaan we het inmaken. Over een paar weken dan eigen zuurkool.
Pas op je vingers!

Ik had dit jaar voor het eerst zo'n koolschaaf, dat kostte me een plak duim en een plak vinger. Maar de zuurkool is práchtig geworden, veel mooier dan wanneer ik het snij. Vandaag nog een bak rauw gegeten, heerlijk.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_91714917
quote:
11s.gif Op zaterdag 22 januari 2011 17:06 schreef sigme het volgende:

[..]

Pas op je vingers!

Ik had dit jaar voor het eerst zo'n koolschaaf, dat kostte me een plak duim en een plak vinger. Maar de zuurkool is práchtig geworden, veel mooier dan wanneer ik het snij. Vandaag nog een bak rauw gegeten, heerlijk.
En de gasten maar denken dat er spekjes door de zuurkool zitten.
La derecha oprime, la izquierda libera
  zondag 23 januari 2011 @ 15:22:26 #254
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_91751337
De nieuwe koolschaaf is top. Heb vanmiddag (gisteren kwam het er niet van) 4 grote kolen tot sliertjes gesneden en met 6 gram zout per kilo vermengd. Hierbij een kwart liter karnemelk gedaan. Laagje voor laagje in het zuurkoolvat gedaan en aangestampt met de stamper. Afgedekt en stenen erop. Afgekookt zout water er op en de deksel met het waterslot erop.
Over een week of 8 weten we meer.
Had nog een kool over en daar heb ik maar koolsla van gemaakt met wat azijn, zout, suiker en olijfolie.
Het is maar goed dat ik geen grote kelder hebben, dan zou ik ook nog Pekelvlees gaan maken, bonen in het zuur, uitjes in het zuur (heb ik nog staan trouwens) augurken, snijbonen, etc etc.
Heel leuk om te doen, maar met zijn tweetjes krijgen we het nooit allemaal op. Maar het lijkt me wel leuk, zulke prachtige houten kasten vol met ingemaakte peren, appels, kersen, pruimen, kool, bonen, uien, knoflook, konijnen, tomaten, augurken en komkommers, etc etc.
En dan in de andere kelder honderden en honderden flessen wijn en zo die langzaam beter worden..
En op zolder allerlei hammen en worsten hebben hangen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 januari 2011 @ 18:30:15 #255
94782 Nieuwschierig
Pro bikini-lijn
pi_91810151
Zo zag het er bij ons vroeger uit, inclusief metworsten en gerookt spek aan de zolder.
Alleen die wijn, die was er dan niet. ;)

Gesneden snijbonen waren er ook, in stenen vaatjes met veel zout er op.
Wie dit leest is gek
  maandag 24 januari 2011 @ 18:35:37 #256
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_91810429
quote:
1s.gif Op maandag 24 januari 2011 18:30 schreef Nieuwschierig het volgende:
Zo zag het er bij ons vroeger uit, inclusief metworsten en gerookt spek aan de zolder.
Alleen die wijn, die was er dan niet. ;)

Gesneden snijbonen waren er ook, in stenen vaatjes met veel zout er op.
De reden waarom ik het zou willen is omdat het leuk is om te doen, en omdat het lekker is, valt me altijd weer op dat eenvoudig zelfgemaakte zaken beter smaken dan gekochte augurken, uitjes in het zuur, jams, koolsla, etc
Om de een of andere reden voelen fabrikanten zich maar al te vaak er zoetstof door te gooien, of zoetstof, uien en paprika door de koolsla. En de smaak van zoetstof vind ik smerig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97250625
Even weer een schopje, hij is nog niet vol!

Weet iemand of ze bij de xenos of een soortgelijke winkel kleine weckpotjes hebben? Of nieuwe lege jampotjes oid?
  dinsdag 24 mei 2011 @ 16:13:46 #258
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_97250998
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:04 schreef LieLie het volgende:
Even weer een schopje, hij is nog niet vol!

Weet iemand of ze bij de xenos of een soortgelijke winkel kleine weckpotjes hebben? Of nieuwe lege jampotjes oid?
Bij de Xenos hebben ze die inderdaad, maar ze zijn vrij prijzig. Ik weet niet hoeveel je er nodig hebt maar anders is online bestellen ook wel een optie.
pi_97251142
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:13 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Bij de Xenos hebben ze die inderdaad, maar ze zijn vrij prijzig. Ik weet niet hoeveel je er nodig hebt maar anders is online bestellen ook wel een optie.
Ik weet het nog niet precies.. 6 of 12, iets in die richting.
Weet je een goede online shop?
pi_97251371
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:13 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Bij de Xenos hebben ze die inderdaad, maar ze zijn vrij prijzig. Ik weet niet hoeveel je er nodig hebt maar anders is online bestellen ook wel een optie.
En niet volledig afgesloten! :) De potjes van de Xenos (in elk geval ongewecked) lekken iets! Ik heb mn kruidenbitters er in, en die kan ik neit op zn kop houden :P
La derecha oprime, la izquierda libera
  dinsdag 24 mei 2011 @ 16:43:13 #261
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_97252383
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:16 schreef LieLie het volgende:

[..]

Ik weet het nog niet precies.. 6 of 12, iets in die richting.
Weet je een goede online shop?
Op Marktplaats komen regelmatig partijen voorbij.
pi_97252871
Niet goedkoop wel handig, potten van de welkoop (of boerenbond) of Dille en Kamille.
Beide verkopen namelijk ook losse deksels. En zeker bij twist of deksels moet je die nog wel eens vervangen.
Voordeel van twist of is dat je direct kan zien of je de pot vacuum is. Dat vind ik handiger als echte weckpotten.
  dinsdag 24 mei 2011 @ 17:08:14 #263
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97253475
Ik gebruik gewoon lege jam-augurken-mayonaise-etc potten met metalen deksel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97253993
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:55 schreef Oceanonix het volgende:
Niet goedkoop wel handig, potten van de welkoop (of boerenbond) of Dille en Kamille.
Beide verkopen namelijk ook losse deksels. En zeker bij twist of deksels moet je die nog wel eens vervangen.
Voordeel van twist of is dat je direct kan zien of je de pot vacuum is. Dat vind ik handiger als echte weckpotten.
Die van D&K zijn wel lucht/waterdicht :)
Alleen wel weer stervensduur ja.
La derecha oprime, la izquierda libera
  dinsdag 24 mei 2011 @ 17:31:56 #265
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_97254533
Blokker verkoopt ook "echte", die wel luchtdicht zijn.
Ze gaan je leven mee, raken nooit uit de mode, komen altijd van pas.
  dinsdag 24 mei 2011 @ 17:42:42 #266
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97254989
Waarom zou je ze kopen als je ze "gratis" krijgt als je mayo, augurken, jam etc koopt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97255296
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 17:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom zou je ze kopen als je ze "gratis" krijgt als je mayo, augurken, jam etc koopt.
Omdat het cadeautjes worden, dus ik wil wel graag leuke potjes en 6 dezelfde ;)
  dinsdag 24 mei 2011 @ 17:52:00 #268
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97255408
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 17:49 schreef LieLie het volgende:

[..]

Omdat het cadeautjes worden, dus ik wil wel graag leuke potjes en 6 dezelfde ;)
Okay, kan me voorstellen dat je dan echte weckpotjes wil met sluiters en rubbers.

Tip: Ga eens kijken bij kringloopwinkels, daar belanden vaak de huisraad van overleden bejaarden en zitten vaak met dozen vol weckpotten die je voor een klein bedrag kan overnemen. Hoef je alleen maar nieuwe rubbers te halen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_97260499
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 16:16 schreef LieLie het volgende:

[..]

Ik weet het nog niet precies.. 6 of 12, iets in die richting.
Weet je een goede online shop?
http://www.brouwmarkt.nl/
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_97261461
quote:
2s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 19:34 schreef sigme het volgende:

[..]

http://www.brouwmarkt.nl/
Daar heb ik ze ook vandaan(lekker groot, groter dus dan jampotjes enzo) en ik heb een paar flesjes bij de Dille & Kamille vandaan, om pruimenlikeur te maken, maar die vond ik redelijk duur. Ze sluiten wel goed af.
pi_97287519
Misschien handige site voor potjes en weck dingen. Snelle verzending en normale verzendkosten. Nee heb geen aandelen.

https://glaeserundflaschen.de/
pi_97623609
Ingemaakte rauwe bietjes :D (alhoewel ze nog niet als vervanging voor augurken op de boterham zijn verschenen)
pi_97928511
Door de lage tomatenprijs maar eens salsa gemaakt in ingeweckt.
pi_97929129
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2011 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Okay, kan me voorstellen dat je dan echte weckpotjes wil met sluiters en rubbers.

Tip: Ga eens kijken bij kringloopwinkels, daar belanden vaak de huisraad van overleden bejaarden en zitten vaak met dozen vol weckpotten die je voor een klein bedrag kan overnemen. Hoef je alleen maar nieuwe rubbers te halen.
Brrrr
  donderdag 9 juni 2011 @ 17:02:16 #275
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_97943834
quote:
0s.gif Op donderdag 9 juni 2011 10:57 schreef FkTwkGs2012 het volgende:

[..]

Brrrr
Hoe bedoel je brrr?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 12 juni 2011 @ 14:52:33 #276
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_98064450
Op de markt voor praktisch niks een paar zakken komkommers gehaald, die gaan mooi de pot in :9
pi_98074974
quote:
0s.gif Op zondag 12 juni 2011 14:52 schreef Erasmo het volgende:
Op de markt voor praktisch niks een paar zakken komkommers gehaald, die gaan mooi de pot in :9
Hhmmm, heb je in dat kader ook nog een paar mooie recepten om taugé in te maken?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 12 juni 2011 @ 19:31:58 #278
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_98076005
quote:
0s.gif Op zondag 12 juni 2011 19:11 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Hhmmm, heb je in dat kader ook nog een paar mooie recepten om taugé in te maken?
Kiemgroenten heb ik nog nooit ingemaakt, maar het zal niet zo wezenlijk anders zijn. Tijdje in het zout, zout en nat afspoelen, azijnmengsel en kruiden naar keuze erbij en een nachtje ondersteboven laten staan.
pi_98076364
Aah, goed idee! Moet ik beslist eens maken :Y.
quote:
250 gr tauge
2 kopjes azijn
2 stuks ui
2 eetlepel suiker
1 teen knoflook
1 stuks rode paprika

De knoflook wordt fijngehakt. De uien worden fijngesneden.

Was de tauge en verwijder de groene schilletjes. Snij de paprika (of rode lombok) in zeer kleine stukjes. Vermeng de tauge met de uien, knoflook en paprika goed door elkaar en doe dit in een glazen pot. Breng dan de azijn met de suiker aan de kook. Giet dan de kokende azijn bij de groenten en laat dit afkoelen. Deze atjar is lang in de koelkast houdbaar.
quote:
125 gram taugé
1 rode peper,
in ringetjes1 geraspte wortel
200 milliliter natuurazijn
0,5 theelepel laos
0,5 theelepel sereh
1 teentje fijngesneden knoflook
1 theelepel djahe
4 eetlepels suiker

Taugé wassen en laten uitlekken.
Taugé, wortel en peper mengen en overdoen in een afsluitbare pot.
In steelpan azijn, knoflook, 1 theelepel zout, laos, sereh, gember, knoflook en suiker aan de kook brengen. Koken tot de suiker is opgelost.
Azijn over de taugeh gieten en pot afsluiten. De atjar is in de afgesloten pot lang bewaarbaar.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 12 juni 2011 @ 19:43:44 #280
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_98076625
Misschien dat ik nog wel een paar potten maak waar alles inzit waar ze EHEC op hebben gevonden :D
  zondag 12 juni 2011 @ 19:53:35 #281
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_98077139
Zou Tauge toch zeker ook wecken of blancheren
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 19 juni 2011 @ 14:26:18 #282
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_98370017
Net een begin gemaakt met een fles knoflookolie. Paar flinke knoflooktenen gesneden en in een fles met olijfolie gedaan, over 2 weken wel nog verhitten tegen eventuele botulismebacteriën.
pi_98370629
Misschien niet helemaal hier de juiste richting.
Maar ik heb een fles Wodka staan die ik niet ga gebruiken (Heb nog 1,5 fles betere wodka staan)

Zat eigenlijk te denken om er iets mee te maken. Bijvoorbeeld Limoncello.
Iemand een juist recept? Want op internet vind ik ze alleen maar met 94% alcohol en mijn Wodka heeft er maar 40%.
  † In Memoriam † zondag 19 juni 2011 @ 15:18:48 #284
91830 MaximusTG
pi_98371897
Idd niet de juiste richting hier, maar hier wel :P:
Kruidenbitter maken
Staat volgens mij al een limoncello recept in.
pi_98404456
nou heb ik keurig komkommer gekocht, gewassen, afgedept en aan plakjes gesneden.
suiker en zout erover, in een vergiet met een bak eronder gedaan, in de kelder gezet voor 24 uur.
en nu zag ik dat ik de zaadjes eruit moet snijden: vergeten......
is dat erg?
pi_98405927
Het vochtgehalte van de komkommers is nu tamelijk wat hoger dan wanneer je de zaadlijsten eruit gesneden had, dus "klopt" je hoeveelheid suiker/zout niet meer. Bij 24 uur wegzetten is dat niet zo erg, wat ga je er na die 24 uur mee doen?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_98406536
afspoelen en drogen, in pot schone potten doen, hete gekookte azijn met wat suiker, zout en inmaakkruiden erbij. zou dat lukken denk je? anders nog geen ramp, want ik heb maar 2 komkommer gebruikt. het gaat me meer om het idee dat ik zo stom zou zijn geweest om het zo te doen.
pi_98406619
geweldig topic trouwens, doet me denken aan m'n opoe, die was ook altijd bezig met inmaken en wecken. ik heb zelf tot nu toe gemaakt: piccalilly, chutney van appel, van mango's, atjar tjampoer en courgettes in zoet-zuur. het smaakt gewoon tien keer zo lekker als kant-en-klaar spul.
pi_98406755
quote:
0s.gif Op maandag 20 juni 2011 12:28 schreef lies1947 het volgende:
afspoelen en drogen, in pot schone potten doen, hete gekookte azijn met wat suiker, zout en inmaakkruiden erbij. zou dat lukken denk je? anders nog geen ramp, want ik heb maar 2 komkommer gebruikt. het gaat me meer om het idee dat ik zo stom zou zijn geweest om het zo te doen.
Ja hoor, dat lukt wel :Y. Ik heb vanalles aan komkommerachtigen (augurk dus) met en zonder zaad en met en zonder in stukken te zijn gesneden in dezelfde pekels en inmaakazijn ingemaakt en dat werd allemaal prima.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_98407098
dank je wel!
ik blijf dit topic met veel plezier volgen hoor.
  maandag 20 juni 2011 @ 19:09:47 #291
94782 Nieuwschierig
Pro bikini-lijn
pi_98424295
quote:
0s.gif Op maandag 20 juni 2011 11:26 schreef lies1947 het volgende:
nou heb ik keurig komkommer gekocht, gewassen, afgedept en aan plakjes gesneden.
suiker en zout erover, in een vergiet met een bak eronder gedaan, in de kelder gezet voor 24 uur.
en nu zag ik dat ik de zaadjes eruit moet snijden: vergeten......
is dat erg?
In die dunne komkommers uit de supermarkt zitten nauwelijks zaadlijsten.
Zelf gekweekte komkommers worden 4x zo zwaar, die zitten wel vol zaadjes.
Wie dit leest is gek
  maandag 20 juni 2011 @ 19:11:31 #292
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_98424401
quote:
99s.gif Op maandag 20 juni 2011 19:09 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

In die dunne komkommers uit de supermarkt zitten nauwelijks zaadlijsten.
Zelf gekweekte komkommers worden 4x zo zwaar, die zitten wel vol zaadjes.
Eerder oogsten, dezelfde fout maken mensen ook altijd met courgette. Klein zijn ze veel lekkerder.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_98836179
Van de week mijn vorig jaar ingemaakte pruimen opgegeten. Erg lekker. Ik had pruimen met appel suiker en kaneel gekookt, dus het was een soort compote geworden. Heerlijk.

Ook hebben we de pruimen die in de wodka zaten met vanille en kaneel en suiker gezeefd en in flessen gedaan. Erg lekker.

Ik hoop dat ik dit jaar ook tijd heb om het te maken en dat mijn schoonouders weer zo'n enorme oogst hebben. Dan kan ik nl wel wat pruimen meenemen.
  woensdag 29 juni 2011 @ 23:15:40 #294
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_98845883
quote:
0s.gif Op zondag 19 juni 2011 14:26 schreef Erasmo het volgende:
Net een begin gemaakt met een fles knoflookolie. Paar flinke knoflooktenen gesneden en in een fles met olijfolie gedaan, over 2 weken wel nog verhitten tegen eventuele botulismebacteriën.
Heb het vandaag al gedaan. De knoflooksmaak is al behoorlijk in de olie getrokken :D
  dinsdag 5 juli 2011 @ 17:31:39 #295
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_99073127
quote:
0s.gif Op woensdag 29 juni 2011 23:15 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Heb het vandaag al gedaan. De knoflooksmaak is al behoorlijk in de olie getrokken :D
Klinkt goed! :9

Nadat onze peperplant waar we eigenlijk niet al teveel van verwachtten toch nog als een malle ging produceren, gisteren twee potten sambal gemaakt :)
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_99236682
Mijn eerste vulling voor de voorraadkast dit jaar: 4 potten jam van zure kersen met rozemarijn...

Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_99254973
Weet er iemand of er inmaakrecepten zijn van onrijpe appels? Er zijn namelijk erg veel appels van de bomen bij mijn schoonouders gevallen en die zijn dus nog niet rijp. Er is geen appelmoes van te maken, daar zijn ze veel te wrang voor en bovendien krijg je ze niet stukgekookt.
pi_99257295
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juli 2011 21:09 schreef lionessa het volgende:
Weet er iemand of er inmaakrecepten zijn van onrijpe appels? Er zijn namelijk erg veel appels van de bomen bij mijn schoonouders gevallen en die zijn dus nog niet rijp. Er is geen appelmoes van te maken, daar zijn ze veel te wrang voor en bovendien krijg je ze niet stukgekookt.
Ja hoor:

Crab Apple Jelly
2 kg appels*
1,2 liter water
sap van 2 limoenen
4 kruidnagels
suiker

* Het kookboek spreekt van crab apples, dat zijn wilde appels. Maar wrange, onrijpe gedomesticeerde appels zouden ook moeten gaan, lijkt me.

- De appels in een pan doen met het water, limoensap en de kruidnagels. 1 1/2 uur sudderen totdat het pulp is.
-Gedurende een nacht de pulp laten uitlekken in een pan (dat kun je met een kaasdoek op een schone theedoek doen. Even iets creatiefs verzinnen om het geheel op te hangen).
-Meet het sap de volgende dag af, en voeg 500 gram suiker per 600 ml sap toe. Vervolgens op laag vuur koken, terwijl je continu roert totdat de suiker helemaal is opgelost. Daarna het vuur hoger zetten en koken, terwijl je af en toe een druppel op een koud bord doet om te kijken of het al gelei wordt (er komt een velletje op de druppel na het afkoelen).
-Als het ver genoeg gekookt is om een gelei te vormen, kun je het in gesteriliseerde potten doen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 10 juli 2011 @ 02:50:11 #299
208510 WammesWaggel
Ciao Matteo
pi_99266899
Hoelang blijft zelf gemaakte pindakaas goed in een afgesloten kuipje buiten de koelkast? :)
pi_99268432
Heb je een recept voor de zelf gemaakte pindakaas?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')