Na 2 a 3 maanden zijn ze al lekker, ligt een beetje aan het recept, en na een half jaar worden ze pas echt lekker.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 12:20 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Ik heb voor de tweede keer sjalotten ingemaakt, die nu al twee maandjes heelijk staan de rijpen in het donker.
Iemand een idee hoelang je ze minimaal moet laten staan voordat ze echt lekker zijn?
Thanks! Mmm...dan bedwing ik me toch maar even tot februari (pfff).quote:Op woensdag 14 oktober 2009 12:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Na 2 a 3 maanden zijn ze al lekker, ligt een beetje aan het recept, en na een half jaar worden ze pas echt lekker.
Deze bleek toch wat slapjes, toen heb ik hem nog een week of 6 langer laten staan met opnieuw een kaneelstok, wat meer zoethout, en een extra dingetje steranijs.quote:Op vrijdag 10 april 2009 12:09 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Goedkoopste jenever, en kruiden. En dan is het net wat je wilt. Ik had, als ik het goed herinner, 2 dingetjes kruidnagel, 2 blaadjes laurier, kaneelstokje, 4 stuks steranijs, wat speculaaskruiden, beetje zwarte peper, jeneverbessen (6 ofzo), heel klein beetje (!) sinasappelschil en lavendel, beetje citroenmelisse, dat 3 weken laten staan, en toen ook nog een week met zoethout er bij.
Exacte kruidencombi die ik gebruikt heb staat op mn thuis pc, ik zoek hem vanavond even voor je op
Misschien niet als de inhoud "stabiel" is (erg zuur, zoet of zout) en voor een paar maanden maar goed geweckte groenten of fruit kun je minimaal 20 jaar bewaren.quote:Op zaterdag 31 oktober 2009 21:47 schreef Jackal_Omega het volgende:
En als je iets kokends heet in een weckpot doet en op de kop zet. Dan hoeft ie toch ook niet meer in de pan
Je kan ook appelpartjes inmaken. Recept zonder weck:quote:Op zaterdag 31 oktober 2009 22:31 schreef Popples het volgende:
sigme wat doe je dan met die appelschijfjes?
ik krijg binnenkort kilo's appels.
nu wilde ik zelf appelmoes maken en inwecken. alleen maar appelmoes inwecken is ook niks natuurlijk. het word de eerste keer dus ben heel erg benieuwd hoe ik het er vanaf ga brengen.
ik heb laatst op de rommelmarkt een weckpan met thermometer voor 1.50 gekocht.
weckpan van de rommelmarkt is goed schoon geworden, met een paar flessen azijn.
Voor het drogen van appels heb je een niet speciaal warme maar wel redelijk tochtende plaats nodig (boven een cv-ketel bijvoorbeeld), maar in een tochtige schuur kan ook heel goed.quote:Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in kwarten. Breng een pan met ruim water aan de kook en blancheer de appels twee minuten. Neem brandschone, met hete soda afgewassen glazen potten en schep de appelen erin. Vul aan tot de rand met een scheutje kookvocht. Draai het deksel erop, zet de pot 5 minuten op zijn kop en laat afkoelen.
Het leek me nogal een losjes recept en ik heb de ingredienten dan ook aangepast naar wat ik zoal had. Eén klein (nogal los) wit kooltje in achten; een lading spruitjes in kwartjes, niet heel fijn gesneden Russische rode snijkool; een dikke ui in stukken, een teentje knoflook in plakjes, een rode paprika in stukken, twee koolrabi in fijne plakjes en een knolselderij ook in fijne plakjes. Allemaal eigen teelt. Ben heel benieuwd.quote:Originalrezept aus dem Kaukasus
Kleine, feste Weißkrautköpfe,
Sellerieknollen + Sellerieblätter,
grüne Tomaten
Zwiebeln
Rote Paprikaschoten
Knoblauch
Pfefferkörner
Weißkohlköpfe vierteln, zusammen mit den grünen Tomaten, rohen Selleriestückchen, Zwiebelringe, Knoblauchzehen + in Streifen geschnittenen roten Paprikaschoten in den Gärtopf schichten.
Aus Sellerieblättern, einigen Pfefferkörner + Salz ( 25 g auf 1 l Wasser)
Sud kochen + handwarm über Gemüse gießen.
Beschwerungsstein muss gut bedeckt sein.
Waarom de kwark erbij?quote:Op zaterdag 14 november 2009 13:41 schreef sigme het volgende:
Vandaag gemaakt:
Russisches Kraut
[..]
Het leek me nogal een losjes recept en ik heb de ingredienten dan ook aangepast naar wat ik zoal had. Eén klein (nogal los) wit kooltje in achten; een lading spruitjes in kwartjes, niet heel fijn gesneden Russische rode snijkool; een dikke ui in stukken, een teentje knoflook in plakjes, een rode paprika in stukken, twee koolrabi in fijne plakjes en een knolselderij ook in fijne plakjes. Allemaal eigen teelt. Ben heel benieuwd.
In de laatste zuurkoolpot die ik nog vrij had heb ik rode bieten ingemaakt. Geschild, in dunne plakken, twee eetlepels kwark erbij en onder water gezet met 25gr/liter zout.
In 2010 mag ik proeven of 't wat geworden is.
Het recept schrijft 1/4 liter melk voor. Ik weet dat het ook yoghurt of karnemelk mag zijn: het is om de melkzuurbacterie een handje te helpen (melk, liefst zuur). Nu heb ik alleen houdbare melk in huis en die vertrouw ik zuur niet. Yoghurt en karnemelk heb ik toevallig niet staan, en kwark wel. Vandaar dus.quote:
Ik gok hetzelfdequote:Op zaterdag 14 november 2009 15:42 schreef sigme het volgende:
[..]
Het recept schrijft 1/4 liter melk voor. Ik weet dat het ook yoghurt of karnemelk mag zijn: het is om de melkzuurbacterie een handje te helpen (melk, liefst zuur). Nu heb ik alleen houdbare melk in huis en die vertrouw ik zuur niet. Yoghurt en karnemelk heb ik toevallig niet staan, en kwark wel. Vandaar dus.
Nu je er toch bent Piet; het recept zei dat m'n bieten feingefafffelt (mét al die ff'en) moest zijn. Een digitale variant spreekt van feingeraffelt. Ik gok dat ze geraspt bedoelen, klopt dat?
Lekker! Echt heel lekkerquote:Op zaterdag 14 november 2009 13:41 schreef sigme het volgende:
Vandaag gemaakt:
Russisches Kraut
[..]
Het leek me nogal een losjes recept en ik heb de ingredienten dan ook aangepast naar wat ik zoal had. Eén klein (nogal los) wit kooltje in achten; een lading spruitjes in kwartjes, niet heel fijn gesneden Russische rode snijkool; een dikke ui in stukken, een teentje knoflook in plakjes, een rode paprika in stukken, twee koolrabi in fijne plakjes en een knolselderij ook in fijne plakjes. Allemaal eigen teelt. Ben heel benieuwd.
In 2010 mag ik proeven of 't wat geworden is.
Botuline kan alleen in een zuurstofvrij milieu ontstaan, zoals in olie, en niet in een zuur milieu, daarom kan je aan dingen die je inlegt in olie wat azijn toevoegen om het te voorkomen.quote:Op maandag 15 maart 2010 18:50 schreef jakkop het volgende:
Klein schopje.
Heb recentelijk hete pepers in de azijn gezet (recept gevolgd) maar nu lees ik een recept dat zegt dat je ze met pot en al 10 minuten in kokend water moet laten staan, omdat er anders botulisme ontstaat. Nu heb ik de pot gesteriliseerd en het azijn-mengsel laten koken...wie moet ik geloven?
Dan ben ik nu heel blij dat ik mijn zelfgemaakte basilicumolie maar weggekieperd heb. Er zaten wat rare slierten in en hij rook ook niet meer heel fris.quote:Op maandag 15 maart 2010 18:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Botuline kan alleen in een zuurstofvrij milieu ontstaan, zoals in olie, en niet in een zuur milieu...
Doe er een theelepel azijn bijquote:Op maandag 15 maart 2010 21:24 schreef jakkop het volgende:
Heb net een zooitje gedroogde rode pepers in een flesje met olie gedaan, doel is peperolie. Neem aan dat hier geen botuline ontstaat aangezien de pepers al gedroogd zijn?
Je had ze fijn kunnen stampen, of kunnen wellen in wat azijn, maar nu kan je er niet zoveel meer aan doen, regelmatig schudden.quote:Oh en ze blijven allemaal drijven, is daar wat aan te doen of maakt het sowieso niet zo veel uit?
Ze hebben nu 6 maanden gestaan. Ze zijn erg lekker geworden, maar hebben geen fel gele kleur, meer vuilgeel, zoals strandzand met een hint van groen erin.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 17:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb amsterdamse uitjes ingelegd. 2 kilo uien geschild, zo groot als grote eieren. Kopje suiker kopje zout en 24 laten pekelen hierin, daarna grondig afspoelen. Half water half witte azijn genomen, suiker erbij, envelopje saffraan erbij, peperkorrels, blaadje laurier, mosterdzaad. In een grote glazen pot met deksel en nu een paar maanden wachten op iets moois.
Twee weken geleden waren dan de diepgevroren bonen op. Vorige week de laatste portie melkzure bonen gegeten. Allebei een groot succes.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 20:30 schreef sigme het volgende:
Mijn gepekelde boontjes kom ik voorlopig niet aan toe (om op te eten) want eerst moeten de verse bonen op, dan de 16kg diepgevroren, en dan de melkzure bonen.
Dit wil ik ook gaan proberen, moet alleen ergens aan potten zien te komen. De laatste potten die ik had, zijn inmiddels gevuld met komkommer in het zuur en pruimenjam.quote:Op zondag 28 maart 2010 22:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Zie dit topic net weer oppoppen en bedacht me dat ik nog wat in de kelder had staan. Zelfgemaakte uitjes in het zuur/amsterdamse uien.
[..]
Ze hebben nu 6 maanden gestaan. Ze zijn erg lekker geworden, maar hebben geen fel gele kleur, meer vuilgeel, zoals strandzand met een hint van groen erin.
De smaak is echter vele malen beter dan gekochte uitjes in het zuur.
Alle buren zijn al verlost van hun jampottenquote:Op maandag 29 maart 2010 10:10 schreef Oceanonix het volgende:
De buren vragen of naar bijvoorbeeld Dille en Kamille gaan. Die hebben de twist off en weckpotten.
Waarom zou je een zo ouderwetse methode willen toepassen?quote:Op zondag 25 april 2010 09:44 schreef stavromulabeta het volgende:
Weet misschien iemand waar ik in nederland parafine zou kunnen kopen om inmaak mee af te dekken? Ik Duitsland en Luxemburg zie ik het wel eens in de supermarkt liggen, maar in NL heb ik het volgens mij nog nooit gezien.
Parafine = kaarsvet. Een doos waxinelichtjes voldoet niet?quote:Op zondag 25 april 2010 09:44 schreef stavromulabeta het volgende:
Weet misschien iemand waar ik in nederland parafine zou kunnen kopen om inmaak mee af te dekken? Ik Duitsland en Luxemburg zie ik het wel eens in de supermarkt liggen, maar in NL heb ik het volgens mij nog nooit gezien.
Maar niet alle kaarsen zijn parafinequote:Op zondag 25 april 2010 12:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Parafine = kaarsvet. Een doos waxinelichtjes voldoet niet?
En daarnaast wil ik liever geen kaarskleurstoffen en -parfums op m'n inmaak. Ik ben meer op zoek naar iets dat specifiek voor voeding bedoeld is.quote:Op zondag 25 april 2010 13:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar niet alle kaarsen zijn parafine
Omdat ik laatst wat schimmelplekjes boven op m'n chutney had en ik hoop om dat hiermee te voorkomen. Dan wordt de chutney 3-dubbel beschermd, door z'n eigen zuur en suiker, door de deksel op de gesteriliseerde pot en ook nog door een afdekking van parafine.quote:Op zondag 25 april 2010 10:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom zou je een zo ouderwetse methode willen toepassen?
Weck je je potjes chutney? (zet je ze in een pan kokend water)quote:Op zondag 25 april 2010 13:49 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Omdat ik laatst wat schimmelplekjes boven op m'n chutney had en ik hoop om dat hiermee te voorkomen. Dan wordt de chutney 3-dubbel beschermd, door z'n eigen zuur en suiker, door de deksel op de gesteriliseerde pot en ook nog door een afdekking van parafine.
Goed bevallen?quote:Op donderdag 8 april 2010 23:43 schreef Erasmo het volgende:
Morgen trek ik mijn eerste potje komkommerschijven open
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |