http://www.elsevier.nl/ma(...)3/week/39/index.htmlquote:Klimaat: De Elfstedentocht komt!
29 september 2007
Opschuiven, Al Gore. Astrofysicus Piers Corbyn voorspelt het weer op basis van zonneactiviteit.' Van alle weerpatronen keren er 154 om de zoveel tijd terug'
Door Simon Rozendaal
Haal die schaatsen maar uit het vet. Volgens de Britse weersvoorspeller Piers Corbyn is de kans behoorlijk groot dat er deze winter in Nederland kanworden geschaatst. Corbyn voorspelt minstens één stevige vorstmaand.
Pardon? Een weersvoorspeller die meer dan een week vooruitkijkt? Corbyn is dan ook geen normale weersvoorspeller zoals ze bij de meteorologische instituten werken. Daar worden immers geen voorspellingen gepubliceerd die verder reiken dan een week. Nederlands meest geciteerde meteoroloog, Henk Tennekes, ex-onderzoeksdirecteur van het KNMI, heeft weleens gesteld dat het op basis van de chaostheorie zelfs fysisch onmogelijk is om verder vooruit te kijken dan een dag of tien. Dan gaan onvoorspelbare kleine zaken een grote rol spelen en kan het fladderen van een vlinder in Rio de Janeiro bijvoorbeeld een tyfoon in Taipeiveroorzaken.
Corbyn is dan ook geen meteoroloog. Hij is opgeleid als astrofysicus en meent dat de zon het klimaat op aarde bepaalt. Op basis daarvan maakt hij met zijn bureau Weather Action(The Long Range Forecasters)langetermijnweersvoorspellingen. Een maand of zelfs een jaar vooruit, daar draait Corbyn zijn hand niet voor om.
Hij claimt bovendien een hoger succespercentage dan de KNMI's van deze wereld. '75 Procent, zo is door onafhankelijk onderzoek bewezen. Niet zelden zit ik volgens mijn klanten zelfs in de buurt van de 85 procent.' Feit is dat hij af en toe opmerkelijk juiste voorspellingen doet. De nattigheid die Groot-Brittannië in juli teisterde, was door Corbyn voorspeld,zo kan dit weekblad bevestigen (de redactie ontvangt de voorspellingen van de Brit). De opvallend warme aprilmaand zag Corbyn overigens niet aankomen.
Geheimzinnig
Corbyn doet ietwat geheimzinnig over zijn aanpak. 'Vindt u het gek? Daarmee verdien ik mijn geld.' Zo'n tien jaar geleden heeft hij de methode in een kluis gedeponeerd toen zijn bedrijfje naar de Britse beurs ging. Ook kondigt hij drie wetenschappelijke artikelen aan, waarin hij een tip van de sluier zal oplichten.
Gezeten in een Londens koffiehuis haalt de Brit een enorm vel vol rode en blauwe stippen tevoorschijn waarop zijn lange-termijnvoorspellingen staan genoteerd. Hij vertelt dat hijdiebaseert op twee cycli, die allebei met de magnetische activiteit van de zon te maken hebben.De zon heeft een nog niet helemaal doorgronde 22-jarige schommeling. Om de elf jaar wisselen de magnetische noordpoolen zuidpool stuivertje: na 22 jaar is de noordpool weer gewoon de noordpool geworden.
De ene cyclus is anders dan de andere. Er zijn zelfs perioden dat er nauwelijks cycli zijn, zoalsgedurende de zestiende en zeventiende eeuw,de zogeheten Kleine IJstijd.Ook binnen één cyclus verandert het gedrag van de zon. De hoeveelheid zonlicht die de aarde bereikt, varieert weliswaar weinig (ongeveer 0,1 procent),maar de zon straalt veel meer uit dan alleen zonlicht. Bijvoorbeeld de zogeheten zonnewind (een stroom van geladen atoomdeeltjes) en grote magnetische 'vlammen', die soms wel het hele zonnestelsel bestrijken.
Vanaf de aarde is de 11- en 22-jarige cyclus enigszins te volgen met behulp van de zogeheten zonnevlekken: koele, donkere plekken op de zon die vreemd genoeg een beeld geven van de zonne-activiteit. Het vreemde is dat naarmate de zon meer van die koele plekken vertoont,dezeactieveris. In Corbyns systeem heeft de zonnecyclus een dubbele invloed op het aardse klimaat, via de zonnewind en via stratosferische windpatronen op aarde. Die twee schommelingen combineert Corbyn en op basis daarvan doet hij zijn langetermijnvoorspellingen.
De essentie ervan is dat het weer zichzelf herhaalt. 'In mijn systeem zitten 154 weerpatronen die om de zoveel tijd terugkeren.' Corbyn zag dit jaar bijvoorbeeld dezelfde natte zomer als in 1875 en legt dan ogenblikkelijk een verband: 2007 min 1875 is 132, ofwel 12 maal 11. Op dezelfde manier verwacht hij dat de komende winter zal lijken op die van22jaar (2 maal 11) geleden: die van 1986.
Broeikaseffect
De 60-jarige Corbyn is van het excentrieke type waarin Groot-Brittannië grossiert. Maar zelfs voordat land is hij opmerkelijk,want de krant The Independent omschreef hem eens als een mad scientist, gekke geleerde. Lang, mager en zowel letterlijk als figuurlijk een warhoofd.
Met een fascinerende achtergrond. Hij was ooit een marxistische studentenleider en voerde in de jaren zeventig een groep van 200 krakers in West-Londen aan. Zijn broer Jeremy zit voor de linkervleugel van Labour in de Britse Tweede Kamer. De naam Corbyn klinkt in de verte Nederlands,maar komt uit Frankrijk: 'Ik stam geloof ik af van een gevluchte hugenotenfamilie.' Corbyn is oprichter, directeur en momenteel de enige werknemer van Weather Action, dat weersvoorspellingen levert aan zo'n honderd bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.Overigens loopt er in andere Europese landeneen proef: via de website lowefo.com kunnen tijdelijk gratis dertig dagen voorspellingen worden verkregen.
Het bedrijf is een paar jaar op de beurs geweest en telde toen een stuk of tien werknemers,maar dat liep fout. 'Ons geld raakte snel op. De man die de beursintroductie begeleidde, heeft er een sportauto aan overgehouden. Ik zelf niks.' Dat heeft hij ook niet nodig. Corbyn is vegetariër en leeft uiterst sober. 'Luxe zegt me weinig.'Corbyn is ook een zogeheten broeikasscepticus. Hij gelooft dat de invloed van de zon op het aardse klimaat veel groter is dan van de mens via het verstoken van fossiele brandstoffen (het zogeheten versterkte broeikaseffect).Volgens hem heeft CO2 vrijwel geen invloed op het klimaat en de zonnecycli des te meer.Tot nu toe is er echter geen algemeen geaccepteerd mechanisme waarlangsde zonneactiviteit het weer op aarde zou kunnen beïnvloeden. De Deense natuurkundige Henrik Svensmark heeft een jaar of tien geleden gesuggereerd dat de zonnecycli invloed hebben op de kosmische straling die de aardse atmosfeer penetreert en dat die variaties in kosmische straling vervolgens invloed zouden hebben op de hoeveelheid wolken.
Corbyn heeft daar weer een andere kijk op. Hij denkt dat de zon het aardse klimaat stuurt via de zonnewind. 'Die kosmische straling is weliswaar sterk,maar als je gaat rekenen, zit er in de zonnewind duizendmaal zoveel energie als in de kosmische straling. 'De komende paar jaar worden cruciaal in het klimaatdebat. De huidige zonnecyclus, nummer 23, was namelijk minder krachtig dan de vorige. Amerikaanse zonnefysici als Ken Schatten hebben bovendien voorspeld dat de volgende cyclus, nummer 24, waarschijnlijk nog zwakker wordt.
Schaatsen
Als dat inderdaad klopt, moet binnen enkele jaren duidelijk worden wie er nu gelijk heeft in het debat. Als de gemiddelde temperatuur op aardedaalt,blijken de zogeheten broeikassceptici gelijkte hebben en moeten de meeste meteorologen, klimatologen en politici-zoals Al Gore-die zich achter het broeikasstandpunt hebben geschaard met de billen bloot.
Omgekeerd,als de gemiddelde temperatuur op aarde de komende jaren blijft stijgen, is het onmiskenbaar dat de mens via het opstoken van fossiele brandstoffen meer effect heeft op het klimaat dan de variaties in zonne-activiteit. Dan zullen de meeste sceptici hun ongelijk moeten bekennen en diverse van hen (in Nederland bijvoorbeeld de bioloog Bas van Geel en de geoloog Salle Kroonenberg) hebbenal aangekondigd dat te zullen doen, mochten ze geen gelijk hebben.Hetzelfde geldt voor Corbyn. 'Ja, natuurlijk, als de temperatuur op aarde blijft stijgen terwijl de activiteit van de zon afneemt,heb ik ongelijk. Dat zal ik dan ook in het openbaar toegeven. Maar maakt u zich geen zorgen, dat zie ik niet gebeuren!'
Wat dat betreft vormt de komende winter een interessante test. Er is in Nederland een redelijk goed verband tussen het tijdstip waarop een Elfstedentocht wordtgereden en de dieptepunten in de zonnecycli, zoals de illustratie bij dit artikel aangeeft. De laatste vier tochtenbevonden zich in elk gevalvrijwel exact in het minimum van een cyclus.Volgens de Amerikaanse ruimtevaart organisatie Nasa valt het komende zonneminimum vermoedelijk in januari 2008. Dat betekent dat wanneer Corbyn en de zijnen gelijk hebben, de kans groot is dat er de komende winter en wellicht ook de winter erna geschaatst kan worden in Nederland.
Van dat krakende, dikke, blauwzwarte ijs, Jan en alleman op de sloten, plassen en meren,eindelijk verbroedering, alom koek en zopie, die ijskoude wind op je verhitte wangen, heerlijk!
*proest*quote:' Corbyn zag dit jaar bijvoorbeeld dezelfde natte zomer als in 1875 en legt dan ogenblikkelijk een verband: 2007 min 1875 is 132, ofwel 12 maal 11. Op dezelfde manier verwacht hij dat de komende winter zal lijken op die van22jaar (2 maal 11) geleden: die van 1986.
Proest??quote:
ja van die natte zomer is wel een beetje vergezocht.quote:
Ik ga er zeker heen maar dan sta ik bij de koek en zopiequote:Op dinsdag 9 oktober 2007 08:09 schreef FJD het volgende:
Elfstedentocht![]()
Toch maar eens kijken of ik me daar dan voor in kan schrijven
quote:Op dinsdag 9 oktober 2007 07:53 schreef Caesu het volgende:
[..]
ik zal de grafiek uit de Elsevier vanavond scannen.
zie je bij bijna elke dip een Elfstedentocht.
quote:Zo'n honderd jaar geleden werd algemeen aangenomen dat de zonnevlekkencyclus het weer bepaalde. Zelfs in de jaren 1950 werden er nog serieuze pogingen gedaan het weer hiermee een aantal jaren vooruit te voorspellen. Daarna is men zich toch gaan realiseren dat die voorspellingen niet vaak uitkwamen, en zijn de zonnevlekken op het KNMI in onbruik geraakt. Daarbuiten schijnen ze nog veel gebruikt te worden om de felbegeerde winterverwachting te maken.
In de meest simpele vorm wordt gesteld dat strenge winters een laag zonnevlekkengetal hebben, bijvoorbeeld naar aanleiding van de observatie dat behalve 1947 alle elfstedentochten verreden zijn in een maand met minder dan 50 zonnevlekken. Nu heeft 2/3 van alle maanden een zonnevlekkengetal onder de 50, dus er moeten ook heel veel heel zachte wintermaanden bij zijn. Ook hier biedt een grafiekje uitkomst. Daarin is te zien dat er vrijwel evenveel zachte winters met weinig zonnevlekken waren als strenge. Er is weer een heel licht verband de goede kant op, maar dit is weer weinig betrouwbaar (p=39%). Zelfs over de bijna 300 jaar van de Zwanenburgreeks wordt dit niet beter.
Een recente variant van de zonnevlekkentheorie zegt dat de polariteit van het magnetische veld van de zon een rol speelt - dat is de ene cyclus van 11 jaar evenwijdig aan dat van de aarde, en de volgende cyclus tegengesteld. We zouden dus naar de volle 22-jarige cyclus moeten kijken. Ook dat is zo gedaan. de dubbele reeks staat sinds vandaag in de Climate Explorer. Over de hele eeuw is weer geen enkel verband te zien.
quote:Hoe zal het de winter van 2008 vergaan?
Het is oktober, de blaadjes vallen van de bomen en menigeen doet weer een poging om te voorspellen hoe het de komende winter zal vergaan. Weerman Piet Paulusma is op zijn site zeer ‘vooruitstrevend’. Hij bericht het volgende: “De winter komt laat op gang en wordt waarschijnlijk iets te zacht of net normaal. Eerste najaarsstormen en de eerste winterse taferelen niet eerder dan in de tweede helft van december. Januari is kwakkelend met korte perioden met kou en zacht weer; relatief veel neerslag. Februari wordt waarschijnlijk wel kouder of gemiddeld normaal, waarbij ik verwacht dat we even op de schaatsen komen.” Tot zover de wintervoorspellinmg van Piet.
Het zou zomaar kunnen dat Piet gelijk krijgt maar persoonlijk denk ik dat je niet in de schoenen van ‘onze lieve Heer’ moet gaan staan. We zijn vaak, gelet op de grote spreiding tussen de ongeveer 50 oplossingen van het ECMWF, niet in staat om meer dan een globale trendverwachting voor de komende 10 dagen aan te geven: laat staan dat je in oktober al pretendeert hoe het februari zal vergaan. Dat lijkt teveel op een gok en daar is de meteorologie naar mijn mening een te serieuze aangelegenheid voor.
Recent verscheen in Elsevier een artikel van Simon Rozendaal. De auteur, een fervent tegenstander van Al Gore, schuift astrofysicus Piers Corbyn uit Engeland naar voren. Corbyn beweert op grond van (geringe) zonsactiviteit, dat de winter van 2008 koud gaat worden (tenminste één stevige vorstmaand). Er hangt wellicht zelfs een Elfstedentocht in de lucht. Tussen het gebrek aan zonneactiviteit (zonnevlekkenminimum) en verreden Elfstedentochten zit inderdaad een verband maar we leven tegenwoordig wel in een klimaat met Provençaalse trekjes.
Uit het artikel van Rozendaal blijkt dat Corbyn zichzelf nogal profileert. Daar is niets op tegen uiteraard maar wat meer bescheidenheid zou hem sieren. We hebben de afgelopen decennia wel meer van dit soort ‘grappenmakers’ door de voordeur zien binnenkomen en daarna niets meer van hen vernomen. Persoonlijk doe ik niet aan ‘kant en klare’ oplossingen voor de komende maanden. Wel zijn er indicaties die ik onder meer op deze site naar buiten heb gebracht en recent beschreven in Trouw.
Hierbij volgt mijn tekst uit Trouw van 29 september: "Het Antarctische ozongat is dit jaar minder omvangrijk dan de laatste jaren. Dat is goed nieuws al is het nog te vroeg om nu al te speculeren op een herstel van de kwetsbare ozonlaag. Zelf denk ik dat er een verband bestaat tussen het kleinere ozongat en de zeer koude winter in onder meer Argentinië en de randen van het Zuidpoolgebied. Kennelijk is de stratosfeer (rond 20 kilometer) dit jaar minder koud waardoor de afbraak van ozon wordt afgeremd. Bij temperaturen omstreeks -80º ontstaan namelijk stratosferische wolken die met name in de late winter een negatieve invloed hebben op de ozonlaag.
Een minder koude stratosfeer heeft een temperend effect op de winden op dat niveau en tevens op de straalstroom op circa 10 kilometer hoogte. De Antarctische kou nabij het aardoppervlak kan daardoor makkelijker wegvloeien (de straalstroom meandert meer) en veroorzaakt regionaal koudegolven. Of het de komende winter ook op het Noordelijk Halfrond tot aanmerkelijk lagere temperaturen gaat komen, is zeker niet onmogelijk. De stratosferische verwarming lijkt mij namelijk eerder een mondiaal dan een regionaal (Antarctisch) gebeuren. Uiteraard zijn er meer processen (zoals El Niño/La Niña) die een winter kunnen maken of breken. Wat dat betreft blijft uiterste voorzichtigheid geboden."
Jan Visser en het KNMI kunnen nog geen 2 dagen vooruit voorspellen.. wat een grappenmakers..quote:
Volgens mij is dat ook precies hetgene wat Jan Visser in zijn stuk zegt.quote:Op zaterdag 13 oktober 2007 17:16 schreef kawotski het volgende:
[..]
Jan Visser en het KNMI kunnen nog geen 2 dagen vooruit voorspellen.. wat een grappenmakers..
dat bedoel ik, hij kan beter niets zeggenquote:Op zaterdag 13 oktober 2007 17:20 schreef Lariekoek het volgende:
[..]
Volgens mij is dat ook precies hetgene wat Jan Visser in zijn stuk zegt.![]()
quote:Op zondag 14 oktober 2007 11:42 schreef kawotski het volgende:
[..]
dat bedoel ik, hij kan beter niets zeggen
weer.nlquote:Onderzoekers van het KNMI denken ook een verband te hebben gevonden tussen de temperatuur op 16-20 kilometer hoogte boven het noordpoolgebied en de sterkte van de westenwind in de lagere atmosfeer in de periode, 1 tot 2 maanden daarna. Als de temperatuur op 16-20 kilometer boven het noordpoolgebied lager is dan normaal, dan is de westenwind in de lagere atmosfeer sterker dan gemiddeld. Met name in Noord-Europa is het dan relatief zacht. Is het op grote hoogte boven de Noordpool warmer dan normaal, dan maakt Noord-Europa in de periode daarna juist kans op kouder weer dan normaal. Op dit moment is het eigenlijk nog te vroeg om met behulp van deze methode een uitspraak te doen over het weer in de komende winter.
Maar wat voor winter krijgen we dan? Als we ons even richten op de verwachting van Röder, dan lijkt het erop dat we een te koude winter krijgen. Rechts van dit verhaal zijn enkele kaarten te vinden met de afwijking van het luchtdrukpatroon voor oktober, november en december. Uiteindelijk weten we in maart of hij dit keer (wel) gelijk heeft gekregen.
Als ik de grafiek op wikipedia zie was het minimum aan zonneactiviteit gedurende deze periode laagquote:Op woensdag 17 oktober 2007 16:29 schreef Elfletterig het volgende:
......... Een verklaring voor twee Elfstedentochten op rij (1985, 1986) wordt trouwens niet gegeven......
er zit dus variatie inquote:De zonnecyclus conformeert zich niet precies aan het gemiddelde van elf jaar. Recent zijn er korte cycli van slechts 9 jaar waargenomen, en ook zeer lange van 14 jaar.
Je bedoelt deze?quote:Op dinsdag 13 november 2007 22:08 schreef Revolution-NL het volgende:Kansloos!
Ik herinner mij nog een topic van vorig jaar waar een winter werdt voorspelt die nog nooit zo koud zou zijn geweest. We hebben het gezien
De winter van 2008 wordt net zo kut als afgelopen 5 jaar
Nee, ook vorig jaar werd het weer beweerd.quote:Op woensdag 14 november 2007 01:38 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Je bedoelt deze?
Als je in het westen of midden van het land woont kan ik me dat voorstellen, maar in het oosten van het land was het steenkoud en een chaos na de enorme sneeuwval van 25 november 2005. En nog maar te zwijgen over Duitsland waar het nog beroerder was.
Elk jaar weer hetzelfde ja.quote:Op woensdag 14 november 2007 01:15 schreef pfaf het volgende:
Ik dacht dat dit het topic van vorig jaar was.Dat zegt al genoeg...
Nou nou popo, je bent te lang weg! De afgelopen jaren is er echt gigantisch veel sneeuw gevallen.quote:Op woensdag 14 november 2007 02:06 schreef popolon het volgende:
[..]
Elk jaar weer hetzelfde ja.
Wen er maar vast aan dat je drie dagen kunt schaatsen op een plasje en er tien vlokken sneeuw vallen. En blijven liggen.
Oh ik heb er niks van meegekregen.quote:Op woensdag 14 november 2007 02:07 schreef pfaf het volgende:
[..]
Nou nou popo, je bent te lang weg! De afgelopen jaren is er echt gigantisch veel sneeuw gevallen.
Maar schaatsen... ik zou niet eens meer weten hoe het is om op natuurijs te schaatsen!
Yup, misschien geen Grand Rapids sneeuw, maar wel halve meters...quote:Op woensdag 14 november 2007 02:09 schreef popolon het volgende:
[..]
Oh ik heb er niks van meegekregen.
Weet je het zeker? Ik weet nu wel wat sneeuw is namelijk.
quote:Op woensdag 14 november 2007 02:11 schreef pfaf het volgende:
[..]
Yup, misschien geen Grand Rapids sneeuw, maar wel halve meters...
Het verschilt natuurlijk per regio.quote:Op woensdag 14 november 2007 02:14 schreef popolon het volgende:
[..]
Dan ben ik verkeer geinformeerd.
Maar goed, dit bericht krijg je elk jaar sinds de laatste tocht. 't Wrdt wel weer eens tijd.
quote:Sneeuw in aantocht
AMSTERDAM - De eerste sneeuwbuitjes gaan vanmorgen ons land bereiken. De weersvoorspellers denken dat de witte vlokken vooral in de kustprovincies landinwaarts gaan komen.
De komende nachten blijft het ook licht vriezen. Check de weerradar, en zie dat de wolkjes langs de kust op komen zetten..
Uhm, nee.quote:Op woensdag 14 november 2007 11:06 schreef Elfletterig het volgende:
Ik ben echt heel benieuwd hoe dit uitpakt. Als het uitkomt, legt Corbyn een bom onder de hele CO2-theorie.
Ik ook niet, ik ga op die dag lekker tegen de warme kont van mijn vriendin aanhangen, en kijk naar die elfstedentocht op teevee ..quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:56 schreef Ex-Lekkerlander het volgende:
Ik hou niet van kou
Uhm, ja.quote:Op woensdag 14 november 2007 11:17 schreef Monidique het volgende:
Uhm, nee.
quote:Corbyn is ook een zogeheten broeikasscepticus. Hij gelooft dat de invloed van de zon op het aardse klimaat veel groter is dan van de mens via het verstoken van fossiele brandstoffen (het zogeheten versterkte broeikaseffect). Volgens hem heeft CO2 vrijwel geen invloed op het klimaat en de zonnecycli des te meer. Tot nu toe is er echter geen algemeen geaccepteerd mechanisme waarlangs de zonneactiviteit het weer op aarde zou kunnen beïnvloeden.
Corbyn denkt dat de zon het aardse klimaat stuurt via de zonnewind. 'Die kosmische straling is weliswaar sterk,maar als je gaat rekenen, zit er in de zonnewind duizendmaal zoveel energie als in de kosmische straling. 'De komende paar jaar worden cruciaal in het klimaatdebat. De huidige zonnecyclus, nummer 23, was namelijk minder krachtig dan de vorige. Amerikaanse zonnefysici als Ken Schatten hebben bovendien voorspeld dat de volgende cyclus, nummer 24, waarschijnlijk nog zwakker wordt.
Als dat inderdaad klopt, moet binnen enkele jaren duidelijk worden wie er nu gelijk heeft in het debat. Als de gemiddelde temperatuur op aarde daalt, blijken de zogeheten broeikassceptici gelijk te hebben en moeten de meeste meteorologen, klimatologen en politici-zoals Al Gore-die zich achter het broeikasstandpunt hebben geschaard met de billen bloot.
Omgekeerd, als de gemiddelde temperatuur op aarde de komende jaren blijft stijgen, is het onmiskenbaar dat de mens via het opstoken van fossiele brandstoffen meer effect heeft op het klimaat dan de variaties in zonne-activiteit. Dan zullen de meeste sceptici hun ongelijk moeten bekennen en diverse van hen hebben al aangekondigd dat te zullen doen, mochten ze geen gelijk hebben. Hetzelfde geldt voor Corbyn. 'Ja, natuurlijk, als de temperatuur op aarde blijft stijgen terwijl de activiteit van de zon afneemt, heb ik ongelijk. Dat zal ik dan ook in het openbaar toegeven. Maar maakt u zich geen zorgen, dat zie ik niet gebeuren!'
Ik snap best dat Simon Roozendaal arbitraire 'spelregels' kan bedenken, maar dat betekent nog niet dat ze kloppen. De 'CO2-theorie' sluit niet uit dat er een Elfstedentocht komt in 2007/2008 en de 'CO2-theorie' is dus niet ontkracht als er een Elfstedentocht komt.quote:
De Elfstedentocht is niet de maatstaf, maar de gemiddelde temperatuur op aarde wel. Ik heb niet geschreven dat de CO2-theorie als onjuist is aangetoond als er een Elfstedentocht komt, ik heb geschreven dat er bom onder wordt gelegd. Met andere woorden: het begint dan te rammelen, die theorie.quote:Op woensdag 14 november 2007 11:28 schreef Monidique het volgende:
Ik snap best dat Simon Roozendaal arbitraire 'spelregels' kan bedenken, maar dat betekent nog niet dat ze kloppen. De 'CO2-theorie' sluit niet uit dat er een Elfstedentocht komt in 2007/2008 en de 'CO2-theorie' is dus niet ontkracht als er een Elfstedentocht komt.
JOH!quote:Op maandag 8 oktober 2007 19:05 schreef Caesu het volgende:
[en meent dat de zon het klimaat op aarde bepaalt.]
Een Elfstedentocht doet niets af aan de theorie. Immers, er zou dan tien jaar geleden ook al een bom onder gelegd moet zijn en dat is niet het geval en ook het KNMI houdt rekening met enkele Elfstedentochten deze eeuw, maar ook een opwarming van de aarde. Het is heel simpel: de 'CO2-theorie' heeft niets te maken met een Elfstedentocht dit jaar. Of, althans, zoals het gesteld wordt door jou en Simon Roozendaal.quote:Op woensdag 14 november 2007 11:36 schreef Elfletterig het volgende:
[..]
De Elfstedentocht is niet de maatstaf, maar de gemiddelde temperatuur op aarde wel. Ik heb niet geschreven dat de CO2-theorie als onjuist is aangetoond als er een Elfstedentocht komt, ik heb geschreven dat er bom onder wordt gelegd. Met andere woorden: het begint dan te rammelen, die theorie.
als de Elfstedentochten in hetzelfde patroon blijven dan houdt de CO2-theorie ook geen stand. Volgens deze theorie moeten er uiteindelijk geen Elfstedentochten meer mogelijk zijn en dan heb ik het niet over wakken.quote:Op woensdag 14 november 2007 11:40 schreef Monidique het volgende:
[..]
Een Elfstedentocht doet niets af aan de theorie. Immers, er zou dan tien jaar geleden ook al een bom onder gelegd moet zijn en dat is niet het geval en ook het KNMI houdt rekening met enkele Elfstedentochten deze eeuw, maar ook een opwarming van de aarde. Het is heel simpel: de 'CO2-theorie' heeft niets te maken met een Elfstedentocht dit jaar. Of, althans, zoals het gesteld wordt door jou en Simon Roozendaal.
Ja, dan heb je het over 1000 duizend jaar in de toekomst. Ook al stijgt de gemiddelde temperatuur gemiddeld ieder decennium met een 0.2 graden, dan nog kunnen we wel eens in de zoveel jaar wel een elfstedentocht hebben...quote:Op woensdag 14 november 2007 12:33 schreef kawotski het volgende:
[..]
als de Elfstedentochten in hetzelfde patroon blijven dan houdt de CO2-theorie ook geen stand. Volgens deze theorie moeten er uiteindelijk geen Elfstedentochten meer mogelijk zijn en dan heb ik het niet over wakken.
Van een of andere website die ik niet ken:quote:Op donderdag 15 november 2007 09:53 schreef Remzz het volgende:
Tja er bestaat idd zoals als een 11-jarige ciclus wat betreft de zonnevlekken. '63 elfstedentoch, '74 bijna elfstedentoch, '85 elfstedentocht, '97 elfstedentocht, '08....
Als je dat plaatje ziet is de kans op een elfstedentoch bijna 0, bij alle andere elfstedentochten was de zonneactiviteit lager dan nu.quote:Op donderdag 15 november 2007 09:59 schreef Monidique het volgende:
[..]
Van een of andere website die ik niet ken:
[ afbeelding ]
Hij gaat maar tot 2005, ofzo, zo te zien.quote:Op donderdag 15 november 2007 10:18 schreef Remzz het volgende:
[..]
Als je dat plaatje ziet is de kans op een elfstedentoch bijna 0, bij alle andere elfstedentochten was de zonneactiviteit lager dan nu.
Dat plaatje laat de zonneactiviteit zien. De zonneactiviteit is de laatste 50 jaar mondiaal toegenomen, dus logisch dat de mondiale temperatuur ook toegenomen is.quote:Op donderdag 15 november 2007 09:59 schreef Monidique het volgende:
Van een of andere website die ik niet ken:
[ afbeelding ]
Je ziet dat die correlatie vóór '63 nauwelijks te zien is. Wat overigens precies past bij een stijgende temperatuur. Je ziet dat er geen correlatie is tussen die zonneactiviteit en de mondiale temperatuur, maar het is wel logisch dat, als deze getoonde zonneactiviteit invloed heeft de temperatuur en de temperatuur stijgt, Elfstedentochten minder vaak zullen plaatsvinden en relatief vaker tijdens het minimum. Exact wat je ziet.
Ik zie in dit topic een aantal plaatjes van de zonneactiviteit, maar de laatste 50 jaar is de goldbeweging redelijk constant. Er moet dus nog een grote factor zijn die voor de stijgende temperaturen verantwoordelijk is.quote:Op donderdag 15 november 2007 12:03 schreef ACT-F het volgende:
De zonneactiviteit is de laatste 50 jaar mondiaal toegenomen, dus logisch dat de mondiale temperatuur ook toegenomen is.
quote:Op donderdag 15 november 2007 14:58 schreef Sidekick het volgende:
[..]
Ik zie in dit topic een aantal plaatjes van de zonneactiviteit, maar de laatste 50 jaar is de goldbeweging redelijk constant. Er moet dus nog een grote factor zijn die voor de stijgende temperaturen verantwoordelijk is.
En inderdaad, voor WO2 zie je nog dat Elfstedentochten ook nog konden plaatsvinden bij hoge zonneactiviteit, maar door de stijgende temperaturen zien we dat het nu alleen nog maar kan plaatsvinden in een dal. Goed mogelijk dus dat dit seizoen er weer een tocht komt, maar het zegt helemaal niets over klimaatverandering.
Het grappige is dat Roozendaal zijn sceptici mening probeert te bewijzen aan de hand van voorspelling van ene Corbyn van storm in november en vorst in januari. Echte sceptici, die kritisch kunnen nadenken dus, doorzien deze list waarschijnlijk wel.
Het zal een keer raak zijnquote:Op vrijdag 16 november 2007 19:22 schreef mark2012 het volgende:
Waarom hoor ik elk jaar weer dat er een grote kans is op een strenge winter?
IkWilbert?quote:Op dinsdag 20 november 2007 14:55 schreef IkWilbert het volgende:
ik verwacht geen elfstedentocht, maar ja... wie ben ik![]()
Wow 3 maal de cyclus doorlopen waarvan 1 keer de al elfstedentoch ontbreekt, indrukwekkend.quote:Op woensdag 17 oktober 2007 16:29 schreef Elfletterig het volgende:
Het is uitermate frappant dat deze man praat over cycli van 11 of 22 jaar. Als je dat afzet tegen de Elfstedentocht, valt dat onmiddellijk op:
1963 naar 1985 = 22 jaar. Van 1986 naar 1997 is 11 jaar. De volgende zou dan dus in 2008 zijn. Of pas over 11 jaar natuurlijk... Een verklaring voor twee Elfstedentochten op rij (1985, 1986) wordt trouwens niet gegeven.
Ik lach me trouwens rot wanneer deze man gelijk krijgt met zijn modellen. Zijn we eindelijk van dat CO2-gezeur af.
Klopt. Over 200 jaar.quote:Op woensdag 14 november 2007 12:33 schreef kawotski het volgende:
[..]
als de Elfstedentochten in hetzelfde patroon blijven dan houdt de CO2-theorie ook geen stand. Volgens deze theorie moeten er uiteindelijk geen Elfstedentochten meer mogelijk zijn en dan heb ik het niet over wakken.
pfaf had het al over 1000 jaar, Al Gore en zelfs Corbyn doen je graag geloven dat we morgen al onder water staan... wie biedt ? Het is niet te zeggen, zolang er wekenlang geen superkoude wind uit het Oosten komt kunnen we het schudden, komt die wind in Maart pas dan is het te laat. Aangezien niemand die stromingen goed kan voorspellen blijft het gewoon hopen zodra de elfstedencommissie een spoedvergadering houdt..quote:
Een paar graadjes vorst in de nacht, een beetje hagel (ook in de zomer kan het flink hagelen), een laagje sneeuw in de Ardennen, en dat in november? Owjee, ik zal maar vast gaan hamsteren, want dit wordt een barre winter die z'n weerga niet kent.quote:Op woensdag 14 november 2007 11:06 schreef Elfletterig het volgende:
Het is toch verdomde frappant. In oktober heb ik al een keer de auto staan krabben, komende nacht kan het plaatselijk 5 graden vriezen, terwijl de winter pas over meer dan een maand begint. In de Ardennen is afgelopen weekend al sneeuw gevallen, dit weekeinde hagelde het in Nederland en nu wordt al gesproken over de eerste sneeuwbuitjes. Je kunt zeggen wat je wilt, maar het zijn toch signalen die wijzen op een lange, strenge winter.
Ik ben echt heel benieuwd hoe dit uitpakt. Als het uitkomt, legt Corbyn een bom onder de hele CO2-theorie.
laten we het hopen..., ik heb wel eens een keer zin om naar friesland te gaanquote:Op donderdag 13 december 2007 15:49 schreef Frutsel het volgende:
Bookmakers --> grote kans op Elfstedentocht
http://www.telegraaf.nl/b(...)dentocht_2008__.html
quote:datum ijsdikte (cm) aangroei (cm/d) sneeuwdek (cm)
1909 za 2 jan 17,9 0,1
1912 wo 7 feb 20,6 -1,5
1917 za 27 jan 15,0 0,6
1929 ma 12 feb 28,1 1,6 2,2
1933 za 16 dec 20,8 1.0 0,4
1940 di 30 jan 41,3 0,8 2,5
1941 do 6 feb 30,5 0,9 4,3
1942 do 22 jan 34,2 2,2
1947 za 8 feb 35,1 1,4
1954 wo 3 feb 23,2 0,9
1956 di 14 feb 23,3 0,3 14,9
1963 vr 18 jan 24,9 0,9 11,9
1985 do 21 feb 17,4 -0,6
1986 wo 26 feb 24,8 1,0
1997 za 4 jan 26,0 0,9
http://lowefo.com/forecast.php?s=Netherlandsquote:15th – 21st January
Weather
Heavy snow. Strong, at times gale force winds, easterly turning northeasterly and becoming
breezy. Exceptionally cold, at times not above -5oC, later in the period even -20oC.
Confidence level A=85%.
General development
Weather Warning: VERY COLD AND STRONG EAST WIND over most of Europe. 10 degrees
Celsius below normal in Germany, Denmark, Netherlands, Belgium. Force 7 or gale force 8
winds in parts of Germany, the Netherlands and Belgium.
22nd – 23rd January
Weather
Dry. Very cold. Sharp frosts. Bright with sunny afternoons. Frezing fog.
Confidence level A=85%.
General development
A high pressure over South Norway and one over Corsica both drift somewhat westward and
fill. Another low pressure develops far out in the Atlantic. Winds drop dramatically within two
days. The extreme cold remains.
24th – 27th January
Weather
Dry. Cold - very sharp frost. At times sunny.
Confidence level B=75%.
Over de temperaturen in november:quote:Op zaterdag 29 december 2007 16:06 schreef Caesu het volgende:
[..]
http://lowefo.com/forecast.php?s=Netherlands
dit komt dus van die Corbyn met z'n superstormen.
wat betreft wind zit hij er altijd compleet naast.
ik hoop dat hij wat betreft temperatuur wel gelijk krijgt.
Weer.nlquote:Corbyn heeft de maand in een aantal periodes geknipt en van een korte beschrijving voorzien, een beetje zoals ook in de Enkhuizer Almanak gebeurt, maar nog iets gedetailleerder. Daarnaast heeft hij een drietal grafieken toegevoegd, die, zelfs per dag, een indicatie geven van de verwachtte temperatuur, de hoeveelheid neerslag en de hoeveelheid zonneschijn. Uiteraard is het niet eerlijk om deze grafieken ook van dag tot dag te interpreteren, het betreft hier immers een lange termijnverwachting en ook Corbyn zegt zelf dat de gegevens globaal moeten worden opgevat. Wél kunnen we proberen hierin een trend te zien, die we vervolgens staven met het opgetreden weer in november. Als leidraad nemen we hiervoor De Bilt, dat centraal in ons land gelegen is en daarom als redelijk representatief voor heel Nederland beschouwd kan worden.
Als we beginnen met de temperatuur dan zien we dat Corbyn gebruik maakt van een schaal die loopt van ‘0’ ‘quite cold’ (vrij vertaald ‘behoorlijk koud’) tot ‘4’ ‘quite warm’; ‘behoorlijk warm’ dus. Daarbij kunnen we ‘2’ als ‘noch warm, noch koud beschouwen, oftewel als gemiddeld. Opvallend is dat, hoewel de grafiek schommelingen toont, deze op één dag na (namelijk 22 november) boven ‘2’ blijft hangen, waarbij dus de suggestie wordt gewekt dat november een behoorlijk warme maand zou worden. November is inderdaad zacht geworden, maar een afwijking van 0.7 graden naar boven is niet erg groot. Op basis van de grafiek van Corbyn zouden we een grotere afwijking naar boven verwachten. Alleen op 22 november schatte Corbyn in dat het kwik iets onder de norm zou blijven, helaas voor hem verliep deze dag juist 2.2 graden warmer dan de norm.
Wat Corbyn totaal niet heeft ingeschat is, dat er toch maar liefst 12 dagen zijn geweest die kouder verliepen dan de norm, en vooral de periode van 12 tot en met 19 november sprong wat dat betreft in het oog. Al deze dagen waren kouder dan de norm en op vier dagen was de afwijking naar beneden méér dan drie graden, écht wel ‘quite cold’ dus. In de grafiek van Corbyn is hiervan niets terug te zien, sterker nog, op de 18e geeft de grafiek de maximale score van ‘4’; ‘quite warm’, terwijl de dag in werkelijkheid 3.2 graden kouder was dan de norm. Hier werd de plank dus duidelijk ver misgeslagen.
Kijken we naar de warmste dagen van de afgelopen november, dan lieten zowel 1, 2, 3 en 21 november de grootste afwijking naar boven zien, op de 2e zelfs meer dan 5 graden. De toppen van Corbyn’s grafiek vallen dus op de verkeerde data. Op drie van de vier data die een grootste kans op warm weer geven, de 9e, de 18e en de 26e waren juist kouder dan de norm. Nader beschouwd is het resultaat dus vrij slecht, terwijl deze op het eerste gezicht vrij goed leek.
ja en die Christmas Superstorm danquote:ELFSTEDENTOCHT END JANUARY 2008?
According to our forecast, the weather will turn cold in the first or second week of January, and then get colder and colder. The coldest period will be 15th-21st, when strong, even gale force winds cause an extreme chill factor. The wind will calm by about the 22nd to 23th and the cold will release its grip to a small extent. This would be a good time for an Elfstedentocht, but the cold will continue so it could be held later as well. We estimate the probability of and Elfstedentocht 2008 to be 90%.
Attention: Our forecasts are not 100%- remember the November/December superstorm that mostly missed the Netherlands but was felt strongly from USA to France!
We consider an Elfstedentocht 2008 to be 90% sure
![]()
Ja en als we dan een keer een echte winter hebben... zeggen ze:" Zie je wel"quote:Op zaterdag 12 januari 2008 20:06 schreef sjippen het volgende:
Jaja, Elfstedentocht... de komende tien dagen komen we niet onder de 5 graden...
Ieder jaar diezelfde horrorvoorspellingen van koude winters en ieder jaar loopt het af op een sisser...
quote:Op zaterdag 12 januari 2008 22:09 schreef Daywalk3r het volgende:
Waar blijft die kou!?
Het plaatje op buienradar is aangepast, nu is er nog 1 nacht met -4, alle dagtemperaturen nog boven 0.quote:
Soms denk (hoop) ik wel eens dat er iemand met humor daar werkt die af en toe dit soort plaatjes aanpast met extra lage temperaturen om al die 11-steden fundi's even gek te maken.quote:Op zondag 13 januari 2008 18:46 schreef Montov het volgende:
[..]
Het plaatje op buienradar is aangepast, nu is er nog 1 nacht met -4, alle dagtemperaturen nog boven 0.
wie werkt daar?quote:Op zondag 13 januari 2008 18:46 schreef Montov het volgende:
[..]
Het plaatje op buienradar is aangepast, nu is er nog 1 nacht met -4, alle dagtemperaturen nog boven 0.
http://lowefo.com/forecast.php?s=Netherlandsquote:CORRIGENDUM TO OUR JANUARY FORECAST
We have uncovered a data procedure error whereby solar factors for Extra Activity predicted for the period 11th-14th January were omitted. In addition to this, the predicted Top Level extra activity solar factor for 6th/7th January took effect about one or two days later ie 7th-9th.
For these reasons we failed to forecast the western flow, which has dominated in Western Europe and Scandinavia until this day and has brought the exceptionally warm temperatures.
Open the corrected forecast for 15th-31st January here.
GENERAL WEATHER SITUATION – CORRIGENDUM 14th JANUARY
a) The period 15th-20th January becomes a more mobile situation than first forecast but neverthelss generally increasingly cold with the jet stream moving south – ie Lows tending to track further South; more winds from the North at times.
b) The period and forecast maps for the very cold ‘dipole’ patterns 15-21st Jan will probably be shifted later to 21st-23rd Jan. Some exceptionally strong blizzard conditions and very strong cold winds are likely in this period.
c) An ongoing similar situation with widespread heavy snow, strong winds and blizzards will continue 24th-27th Jan. There will in addition be a tendency for ‘polar low’ pressure systems to come from the Arctic into North Norway and Finland and an active Low in Italy / the Mediterranean to together ‘pinch’ a High over the Baltic and/or Poland making increasing amounts of snow there while high pressure persists over the northern British Isles, The North Sea, West Norway, Denmark and South Sweden / North Germany.
d) The 28th-31st January period remains as first forecast.
Open a chart over January daily temperatures: Average 1981-2007, the Weather Action forecast for 2008 (average mean temperature during each weather period), and the comparison years 1740 and 1987 here. You can see that our errors caused our forecast for a cold first half of January to be way off the mark!
The cold we forecast for Europe in mid January now affects Turkey. Read about how they shiver here.
Wordt automatisch gegenereerd aan de hand van modeldata... bij buienradar werken geen meteorologen, er komt niemand aan te pas om die verwachting te plaatsen!quote:Op maandag 14 januari 2008 13:40 schreef Frutsel het volgende:
[..]
wie werkt daar?Piers Corbijn ofzo?
Volgens zijn gecorrigeerde voorspelling, die hij op 16 januari naar buiten bracht, zou het tussen 21 en 23 januari 10 a 11 graden kouder zijn dan normaal. Het is 7 graden warmer dan normaal. Een nieuw record: hij zit er 17 a 18 graden naast bij een weersvoorspelling voor een week later. Misschien is het iets te kortetermijn voor zijn verbluffende langetermijnvoorspellingstechniek.quote:Op zaterdag 12 januari 2008 18:53 schreef Montov het volgende:
Corbyn had voor 11 januari een gemiddelde temperatuur van -6 graden voorspeld. Het is +10 geworden. Hij zit er maar 16 graden naast. Het kan nog alle kanten op.
http://lowefo.com/forecast.php?s=Netherlandsquote:ON THE UNSUCCESSFUL JANUARY FORECAST
We are extremely sorry that you missed the winter weather we led you to expect. Our January forecast was overall a major and exceptional failure, and we apologise to users for this. There were two reasons for error – both rectifiable - and consequent research has led to new advances in the Solar Weather Technique.
The first error was in data transfer between 2007 and 2008 which led to a large underestimate of mobility and omissions of some storms. The second, which caused our corrigenum of January 14th to be unsuccessful, concerns ambiguities in choices of weather circulation states in the past to correspond to future specified weather periods. The ‘c’ in SWT24c improves choices over jet stream motion and (in winter) Arctic high pressure vs Siberian / Scandinavian Highs.
Met stevige wind krijg je geen elfstedentocht: te veel windwakken... En als het ijs er al wel inligt is het ook niet tof: zand op het ijs. Ik herrinner me de winter van '96 nog: na een kilometer waren je schaatsen bot...quote:Op woensdag 30 januari 2008 23:04 schreef maniack28 het volgende:
Sorry dat ik gezegd had dat het in januari gem 30 graden werd, was toch voor een andere plaats op deze aardkloot. Mijn excuses!
En nu februari, sneeuw + -10C + stevige wind!
http://julesandjames.blog(...)ynwatch-verdict.htmlquote:Op dinsdag 22 januari 2008 21:36 schreef Montov het volgende:
[..]
Volgens zijn gecorrigeerde voorspelling, die hij op 16 januari naar buiten bracht, zou het tussen 21 en 23 januari 10 a 11 graden kouder zijn dan normaal. Het is 7 graden warmer dan normaal. Een nieuw record: hij zit er 17 a 18 graden naast bij een weersvoorspelling voor een week later. Misschien is het iets te kortetermijn voor zijn verbluffende langetermijnvoorspellingstechniek.
Corbyn voorspelde -3.8 graden Celsius, waarmee het de op drie na koudste januari zou worden, maar het werd de op 1 na warmste januari met 6.5 graden Celsius. Ruim 10 graden verschil.quote:Op vrijdag 1 februari 2008 14:27 schreef Montov het volgende:
Ik zal vanavond even uitrekenen hoeveel hij er naast heeft gezeten in Nederland, over de gehele maand bekeken. Meer dan de 6 graden in de UK iig.
Tot zover de hype Corbyn..quote:Op woensdag 6 februari 2008 22:27 schreef Montov het volgende:
Corbyn heeft na 5 dagen al weer moeten toegeven dat zijn voorspelling niet is uitgekomen voor de eerste week van februari. Maar, maar, dat kwam door het gebruik van verkeerde kaarten, ofzo, dus met nieuwe kaarten zal het ongetwijfeld weer de betrouwbaarheid geven waaraan we zo gewend zijn geraakt.
De weersvoorspelling van het KNMI die ze eind januari hebben gegeven voor deze periode is tot dusverre nog perfect.
quote:Op woensdag 6 februari 2008 22:27 schreef Montov het volgende:
Corbyn heeft na 5 dagen al weer moeten toegeven dat zijn voorspelling niet is uitgekomen voor de eerste week van februari. Maar, maar, dat kwam door het gebruik van verkeerde kaarten, ofzo, dus met nieuwe kaarten zal het ongetwijfeld weer de betrouwbaarheid geven waaraan we zo gewend zijn geraakt.
http://julesandjames.blog(...)ary-corbynwatch.htmlquote:Feb was supposed to be warm and wet. As I said earlier, a CET temperature in the range of 4.5-5.5C would fit the bill - and this time it seems like he got it right! This page actually gives a value of 5.51C but it seems to be biased a little high, so I'm happy to count that as a win for him. The rain forecast didn't turn out quote so well though:
quote:Corbyn Rain: 160% Sun 60%
Reality Rain: 60% Sun: 160%
http://www.elsevier.nl/op(...)blogid/35/index.htmlquote:Knipoog
Een half jaar geleden heb ik de excentrieke Britse astrofysicus Piers Corbyn in Londen opgezocht en zijn voorspelling dat Nederland deze winter een Elfstedentocht zou krijgen prominent in het weekblad gezet.
En dat niet alleen, ik heb ook in sommige lezingen (onder meer bij Studium Generale in Leiden) en in deze blogs voorspeld dat het deze winter stevig zou vriezen en menigeen opgeroepen de schaatsen uit het vet te halen. Met een knipoog, maar goed, ik heb het gedaan.
Even voor alle duidelijkheid, ik koester geen ambitie om weersvoorspeller te worden. Ik vond en vind het geluid van global warming sceptici als Piers Corbyn de moeite waard om te laten horen. Daarnaast interesseert het mij vanuit wetenschappelijke hoek of het mogelijk is om bij het weer verder vooruit te kijken dan een dag of tien.
Kou
Wat dat laatste betreft, het is onmiskenbaar dat de palmares van Corbyn de afgelopen winter niet bepaald mooier zijn geworden.
Commentaar van de Monidiquekeizer:quote:Toch is er een flinke maar.
Alleen hier is het mild. Elders op het noordelijk halfrond was het een van de strengste winters sinds mensenheugenis.
(...)
Het geeft ook aan dat er misschien toch iets zit in het argument van de sceptici dat de zon een veel sterkere invloed heeft op het klimaat dan de mens. (...) De conclusie: wat mij betreft, is het nog steeds niet duidelijk wie sterker is, de zon dan wel de mens.
Vergeet niet: wetenschapsjournalist, hè!quote:Wacht eens even, 0,7 graad? Was dat niet de temperatuursstijging die er in de afgelopen honderd jaar is geweest?
Jawel, die is in één winter teniet gedaan.
quote:Op maandag 3 maart 2008 16:02 schreef Monidique het volgende:
En dan dit juweeltje:
[..]
Vergeet niet: wetenschapsjournalist, hè!!
Aparte manier van argumenteren, door tegenargumenten te noemen maar ze niet te ontkrachten, nee, gewoon zeggen dat je gelijk hebt.quote:Natuurlijk is dit onhygiënisch redeneren, het weer met het klimaat verwarren, afgaan op één statistische uitschieter, ik ken alle tegenargumenten, maar het is wel waar.
Inderdaad erg vreemd.quote:Op maandag 3 maart 2008 16:17 schreef Montov het volgende:
[..]
[..]
Aparte manier van argumenteren, door tegenargumenten te noemen maar ze niet te ontkrachten, nee, gewoon zeggen dat je gelijk hebt.
"maar het is wel waar", van die 0,7 graad bedoelt hij?quote:Op maandag 3 maart 2008 16:17 schreef Montov het volgende:
[..]
[..]
Aparte manier van argumenteren, door tegenargumenten te noemen maar ze niet te ontkrachten, nee, gewoon zeggen dat je gelijk hebt.
Pas maar op, Piers is boos:quote:Op maandag 3 maart 2008 14:48 schreef Montov het volgende:
Ik zal eens de maandvoorspellingen van Corbyn en het KNMI voor februari naast elkaar leggen en vergelijken met de actuele situatie...
quote:Weather Action forecasts are a commercial product and publication of any part of them in any media or on the web is not permitted except with the agreement of Weather Action. Owing to gross misrepresentation of our forecasts by the Guardian and more seriously and persistently by The Times (Paul Simons) and related gross distortions circulated on the web Weather Action has no alternative but to apply this policy firmly. Consequently:
1) Media or web users who wish to quote from the forecast must check what they have in mind with Piers Corbyn of WeatherAction and preferably use an issued summary form (below for this month) which is written to give an accurate rendering of essential points without giving away the detail which subscribers have paid for.
2) The Guardian and the Times and any media which carries articles by Paul Simons are explicitly forbidden from quoting any aspect of any WeatherAction forecast until further notice.
quote:Op woensdag 5 maart 2008 09:24 schreef pfaf het volgende:
Simon Rozendaal...! Hij is de reden dat ik af en toe de Elsevier nog lees.
http://www.elsevier.nl/op(...)blogid/35/index.htmlquote:Helaas is Jan Marijnissen van de SP
Ik hou van mensen. Ze hebben in het gebruik enkele nadelen. De grootste is nog wel dat Homo sapiens een ongelooflijk kuddedier is.
Als iemand met een grote naam iets zegt, dan apen de sukkels dat na. Als een hoogleraar iets beweert, dan vinden andere mensen dat ook. Als de stoere bink een grapje maakt, lachen de meelopers.
Temperatuur
Ik hou van mensen die authentiek zijn en het lef hebben tegen de stroom in te zwemmen. Jammer dus dat Jan Marijnissen bij de SP zit.
Sowieso is die man altijd zichzelf. Hij durft te zeggen dat hij twijfelt, hij durft te zeggen dat hij het vroeger mis had.
Vorige week stal hij mijn hart weer eens. Hij heeft een weblog en daarin schreef hij dat het wel heel opmerkelijk is dat de temperatuur de afgelopen winter zo gezakt is. Dat leek volgens hem in tegenspraak met de broeikashypothese. Zou de zon dan toch belangrijker zijn dan de mens, schreef Marijnissen.
Dat is lef.
Gepasseerd station
De hele politiek hobbelt als een kip zonder kop achter de Al Gore mythe aan. Vorig jaar lunchte ik met twee VVD-politici in mijn favoriete restaurant in Rotterdam. Beide Kamerleden zeiden het helemaal eens te zijn met mijn twijfels of de mens via het versterkte broeikaseffect wel de belangrijkste oorzaak is van de geconstateerde opwarming.
Maar, zeiden de heren, dat kunnen we niet hardop zeggen. Het is een gepasseerd station.
Marijnissen zegt het wel.
Doodzonde dat zo’n man een politiek systeem aanhangt dat oneerlijk is (mensen die hard werken net zo belonen als mensen die niets uitvoeren) en aangetoond heeft niet te werken.
http://www.janmarijnissen.nl/2008/03/04/koude-winter-2007/quote:Maar weinigen in Nederland zullen erbij stil hebben gestaan, maar de winter van 2007/2008 was behoorlijk koud. Op Kennislink een overzicht van de wereldwijde temperaturen, de mogelijke oorzaken en de soms nare gevolgen. Zo’n koude winter is weer een extra argument voor diegenen die denken dat de temperatuur op aarde juist gaat dalen. Astronomen bijvoorbeeld, die rekenen op basis van de cycli in de zonneactiviteit.
Het debat omtrent stijging of daling van de temperatuur op aarde gaat door. Het blijven uiteindelijk echter altijd voorspellingen op basis van variabelen, die we in het beste geval kunnen meten, en in het slechte geval nog niet eens kennen.
Een toevalsmisser van Simon Rostradamus. Maar, volgende winter nieuwe ronde nieuwe kansen. Uiteindelijk moet de Elfstedentocht toch eens komen, en dan blijkt dat de voorspelling perfect is ondanks een niet lekkere timing. Zeg nou zelf, wat is nu een paar jaar in vergelijking met de leeftijd van het heelal?quote:Maar het begint te kriebelen. Het ijs op mijn singel is inmiddels al een centimeter of vijf dik, het blijft in elk geval tot 1 januari vriezen en misschien wel daarna. In principe zou er dan begin volgende week een Elfstedentocht verreden kunnen worden.
Dan heeft Piers Corbijn - die ik in de herfst van 2007 interviewde en die toen voorspelde dat er in Nederland begin 2008 dan wel begin 2009 een Elfstedentocht verreden kon worden - toch gelijk gekregen. Dan heb ik zelf gelijk gekregen: ik voorspelde al een jaar of tien geleden in het weekblad Elsevier dat er wellicht in 2007, 2008 of 2009 weer een Elfstedentocht verreden zou worden.
http://www.elsevier.nl/we(...)j-Elfstedentocht.htm
quote:Lef?
Natuurlijk staan dan niet alle keizers zonder kleren. Natuurlijk gooit een Elfstedentocht in dat vliegenpoepje in het noordwesten van Europa geen zand in de hele machinerie van het IPCC en het KNMI, maar toch zijn er heel wat keizers die tijdens zo’n eventuele Elfstedentocht heel wat minder kleren aan blijken te hebben dan ze dachten: Al Gore, Ivo Opstelten, Wubbo Ockels, Wynand Duyvendak, Jacqueline Cramer, Frans Timmermans, Martijn van Calmthout, Karel Knip, Jan Peter Balkenende, Cees Veerman, Louise Fresco, Rob van Dorland en nog een paar honderd zelfbenoemde keizers.
Zouden ze het lef hebben om daar voor uit te komen?
niet letterlijk neequote:Op dinsdag 24 februari 2009 14:03 schreef wortels het volgende:
Ja, want het IPCC, het KNMI en al die anderen hebben gezegd dat er nooit meer een elfstedentocht zou komen![]()
KNMI heeft in elk geval al jaren geleden letterlijk gezegd, dat óók de komende tijd elfstedentochten nog gewoon mogelijk zijn. De kans erop wordt alleen kleiner. Wat die Rozendaal zegt is dus gewoon onzin, en hopelijk weet hij dat zelf ook...quote:
Klopt, die Rozendaal is niet bepaald een profeet. Daarentegen houden organisaties als het knmi ook constant een slag om de arm. Het kan vriezen, het kan dooien.. Zo zag ik afgelopen week nog een stukje over co2 vretende organismen die co2 naar het diepste van oceanen transporteren, denk dat de natuur e.e.a zal herstellen, misschien niet zoals wij het graag zouden zien maar de aarde houdt zichzelf wel in balans, met of zonder ons.quote:Op dinsdag 24 februari 2009 21:55 schreef wortels het volgende:
[..]
KNMI heeft in elk geval al jaren geleden letterlijk gezegd, dat óók de komende tijd elfstedentochten nog gewoon mogelijk zijn. De kans erop wordt alleen kleiner. Wat die Rozendaal zegt is dus gewoon onzin, en hopelijk weet hij dat zelf ook...
Hoho! Niet te genuanceerd, we zitten op fok. Een koudere winter/jaar en GW is onzin, een warme lentemaand en we gaan allemaal binnen 10 jaar dood door de opwarmingquote:Op dinsdag 24 februari 2009 21:55 schreef wortels het volgende:
[..]
KNMI heeft in elk geval al jaren geleden letterlijk gezegd, dat óók de komende tijd elfstedentochten nog gewoon mogelijk zijn. De kans erop wordt alleen kleiner. Wat die Rozendaal zegt is dus gewoon onzin, en hopelijk weet hij dat zelf ook...
Kijk, dat is ook een bekend misverstand tussen de wetenschap en het grote publiek. Het KNMI houdt niet uit zwakte of omdat ze altijd gelijk willen hebben een slag om de arm, maar puur omdat die onzekerheid er gewoon ís. Is een verwachting onzeker, dan communiceer je dat als wetenschapper, maar het publiek heeft er altijd veel moeite mee om die onzekerheid te interpreteren. Die zijn altijd geneigd om zoiets als een zwaktebod te zien. Het publiek wil horen: 'dít is wat er gaat gebeuren', zelfs als dat gewoon niet met zekerheid te zeggen is.quote:Daarentegen houden organisaties als het knmi ook constant een slag om de arm. Het kan vriezen, het kan dooien..
pfff, wat stigmatiserend. Je hebt ook nog de "als het warmer wordt komt dat door GW en als het kouder wordt komt dat ook door GW, dus we gaan sowieso binnen 10 jaar dood" meningen.quote:Op vrijdag 27 februari 2009 14:09 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Hoho! Niet te genuanceerd, we zitten op fok. Een koudere winter/jaar en GW is onzin, een warme lentemaand en we gaan allemaal binnen 10 jaar dood door de opwarming
van mij mogen ze de schaatsen ombinden en alvast beginnen..quote:Op donderdag 19 november 2009 11:54 schreef OxygeneFRL het volgende:
God a god het heeft nog niet eens gevroren en iedereen behalve Friezen zelf hebben het alweer over een Elfstedentocht
quote:Op vrijdag 20 november 2009 10:48 schreef Grrrrrrrr het volgende:
Voorspelling: er komt géén elfstedentocht dit jaar
Maar het smelt wel gedeeltelijk weg. Als dat weer gaat bevriezen heb je ijs.quote:Op maandag 21 december 2009 05:17 schreef Pronzo65 het volgende:
Waarschijnlijk behoorlijk kouder na de jaarwisseling na stevig gekwakkel met sneeuw en ijzel. Tot en met de kerst 2 tot 20cm sneeuw erbij vanaf vanavond. Tijdelijke positieve temperaturen in het binnenland zijn geen probleem voor het sneeuwdek. Dooi door subtropisch-maritieme lucht staat voorlopig niet in de kaarten, voorlopig blijft het kwakkelen in de koudere variant vanwege de lage zonnestand. Deze winter heeft trekjes van die van 78/79 en midden jaren 80. Niet te vergelijken met de latere winters.
http://www.dagelijksestan(...)zeer-waarschijnlijk/quote:Al eerder besteedde ik aandacht aan de Britse klimaatscepticus, Piers Corbyn, die in een vorig leven – net als Wijnand Duyvendak – tot het krakersgilde behoorde, maar die nu als enige in de wereld lange-termijn weersvoorspellingen publiceert en daarmee in de markt een inkomen verdient. Hij heeft een behoorlijke ‘track record’.
In zijn laatste bulletin (van 31 december 2009) schreef hij het volgende:
11 Cities Ice canal race very likely in Holland!
The bitter cold weather includes the continent and the ‘11 cities’ ice skating race (Elfsteden Tocht) in Holland on frozen canals is a near certainty according to our WeatherAction long range forecast. The race last took place on 4 Jan 1997.
De temperaturen gaan over een week alweer omhoog. Er is meer nodig voor een Elfstedentocht dan een weekje strenge vorst...quote:Op vrijdag 1 januari 2010 15:12 schreef Monidique het volgende:
[..]
http://www.dagelijksestan(...)zeer-waarschijnlijk/
Misschien nu wel!!!
Oh?quote:Op vrijdag 1 januari 2010 15:35 schreef AlmightyArjen het volgende:
[..]
De temperaturen gaan over een week alweer omhoog.
Blijven proberenquote:Op vrijdag 1 januari 2010 15:12 schreef Monidique het volgende:
[..]
http://www.dagelijksestan(...)zeer-waarschijnlijk/
Misschien nu wel!!!
Echt strenge vorst krijgen we sowieso niet toch?quote:Op vrijdag 1 januari 2010 15:35 schreef AlmightyArjen het volgende:
[..]
De temperaturen gaan over een week alweer omhoog. Er is meer nodig voor een Elfstedentocht dan een weekje strenge vorst...
Daarnaast: het laagje sneeuw op het ijs isoleert waardoor het niet snel aangroeit...
Neuh, tussen matig en streng in...quote:Op vrijdag 1 januari 2010 18:30 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Echt strenge vorst krijgen we sowieso niet toch?
Matig is -5 tot -10quote:Op vrijdag 1 januari 2010 19:47 schreef AlmightyArjen het volgende:
[..]
Neuh, tussen matig en streng in...
Als ik een delta T heb van -8 tot -13 bijvoorbeeld dan zit het toch tussen matig en streng in wiseguy,,,quote:Op vrijdag 1 januari 2010 21:12 schreef ItaloDancer het volgende:
[..]
Matig is -5 tot -10
Streng -10 tot -15
'Tussen matig en streng in' bestaat dus niet.
Nee.quote:Op vrijdag 1 januari 2010 21:18 schreef AlmightyArjen het volgende:
[..]
Als ik een delta T heb van -8 tot -13 bijvoorbeeld dan zit het toch tussen matig en streng in wiseguy,,,
Als er geen sneeuw op het ijs lag wel jaquote:Op vrijdag 1 januari 2010 22:43 schreef horned_reaper het volgende:
jah... dat wordt hem wel !
[ afbeelding ]
Uh dat denk ik niet. Die zenden liever klootschieten uit dan de Elfstedentoch geloof ik.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 03:03 schreef indahnesia.com het volgende:
Laat maar komen, komt vast op eurosport, zodat ik hem kan kijken.
Dan download ik um wel ergens.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 10:52 schreef OxygeneFRL het volgende:
[..]
Uh dat denk ik niet. Die zenden liever klootschieten uit dan de Elfstedentoch geloof ik.
Denk niet dat ik kan streamen met mijn internet-snelheid.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 11:38 schreef OxygeneFRL het volgende:
Ja of je volgt het gewoon via een feed op de NOS site. Ik denk dat het een aardig media circus wordt en dat je het op meerdere manieren kan volgen. Dat kon in 1997 nog niet.
Sorry, maar ik denk het niet. Er valt nu een dik pak sneeuw in friesland en dat isoleert als een gek waardoor de ijslagen waar sneeuw op ligt niet veel zullen aangroeien. Het kan wel, maar dan moet er na komende week nog minstens een dikke week met strenge vorst in de nacht komen. En de modellen geven een lichte temperatuurstijging vanaf volgende week zaterdag aan...quote:Op zaterdag 2 januari 2010 12:02 schreef MissHobje het volgende:
Wow zou het ?? zou het niet ...enorm spannend dus komende tijd, ik hoop het van harte en dan ga ik het helemaal volgen
Er komt niks, hier in het westerkwartier is de sneeuwlaag alweer minstens 5-10cm, en verwacht dat t in friesland niet anders is..quote:Op zaterdag 2 januari 2010 12:04 schreef De_Groentenboer het volgende:
Laat die Elfstendentocht maar komen, heb ik ook wat leuks om naar te kijken en dan mag die grafkou weer optiefen, op naar de zomer! 14.gif
Klopt.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 17:24 schreef Glijdt_licht het volgende:
[..]
Er komt niks, hier in het westerkwartier is de sneeuwlaag alweer minstens 5-10cm, en verwacht dat t in friesland niet anders is..
In 63 sneeuwde het ookquote:Op zaterdag 2 januari 2010 17:24 schreef Glijdt_licht het volgende:
[..]
Er komt niks, hier in het westerkwartier is de sneeuwlaag alweer minstens 5-10cm, en verwacht dat t in friesland niet anders is..
Geen elfstedentocht dus.
Toen was het ook -20 's nachtsquote:
top, net nieuwe schaatsen bemachtigdquote:Op zondag 3 januari 2010 01:50 schreef Glijdt_licht het volgende:
Nou, zojuist in de auto was het -12 buiten..
Lekker egoistische gedachtequote:Op zaterdag 2 januari 2010 20:03 schreef AlmightyArjen het volgende:
Persoonlijk hoop ik dat die Elfstedentocht niet komt aangezien ik dit jaar uitgeloot ben
Persoonlijk hoop ik dat jij eens goed in een wak schaatst met je negatieviteit hier.quote:Op zaterdag 2 januari 2010 20:03 schreef AlmightyArjen het volgende:
[..]
Persoonlijk hoop ik dat die Elfstedentocht niet komt aangezien ik dit jaar uitgeloot ben
Allemaal leuk en aardig maar dat grafiekje wil zeggen dat er overal al 4 cm ijs ligt en dat we al kunnen schaatsen. Ik zie nog werkelijk waar niemand op natuurijs schaatsen.quote:
Ijsbanen hier in de omgeving (Westerkwartier) zijn openquote:Op zondag 3 januari 2010 13:29 schreef Remzz het volgende:
[..]
Allemaal leuk en aardig maar dat grafiekje wil zeggen dat er overal al 4 cm ijs ligt en dat we al kunnen schaatsen. Ik zie nog werkelijk waar niemand op natuurijs schaatsen.
al dat geroep om een elfstedentocht is afkomstig van cronische uitkeringtrekkersen a-sociale lamzakken die nog nooit een slag werk hebben gedaan. een normaal werkend iemand gruwt als hij zijn werk in die koude moet doen. laat het aub warm watergaan regenen, en laat al die schaatsfanaticinaar de noordpool vertrekken.quote:Op zondag 3 januari 2010 15:19 schreef Deprater het volgende:
http://www.telegraaf.nl/b(...)oei_natuurijs__.html
quote:Op zondag 3 januari 2010 17:44 schreef Falco het volgende:
[..]
al dat geroep om een elfstedentocht is afkomstig van cronische uitkeringtrekkersen a-sociale lamzakken die nog nooit een slag werk hebben gedaan. een normaal werkend iemand gruwt als hij zijn werk in die koude moet doen. laat het aub warm watergaan regenen, en laat al die schaatsfanaticinaar de noordpool vertrekken.
Aldus Sjors uit Dronten.
Maar het ijs is kut. Tolbert en Grootegast iig...quote:Op zondag 3 januari 2010 15:08 schreef kloas_wokkel het volgende:
[..]
Ijsbanen hier in de omgeving (Westerkwartier) zijn open
Nog fout ook, want in juli was het juist goedkoop.quote:Op zondag 3 januari 2010 18:19 schreef cocomotion het volgende:
[..]
Overdag tot -10 graden eind van de week.De NUONS, ESSENTS RWA zijn al aan het onderhandelen om de energie prijs met 100% te verhogen. Want ze moesten inkopen in juli 2009 en toen was het duur. Let op de vooruitzichten de energiedieven zullen ons aanpakken.
Wat een diepliggende frustratie.
Er is ook kans regen,hagel,sneeuw,geen wind, harde wind...met andere woorden dat kan je 6 dagen vantevoren niet zeggen.quote:Op maandag 4 januari 2010 08:08 schreef Pronzo65 het volgende:
Kans op sneeuwstorm in het weekend.
quote:Op zondag 3 januari 2010 17:44 schreef Falco het volgende:
[..]
al dat geroep om een elfstedentocht is afkomstig van cronische uitkeringtrekkersen a-sociale lamzakken die nog nooit een slag werk hebben gedaan. een normaal werkend iemand gruwt als hij zijn werk in die koude moet doen. laat het aub warm watergaan regenen, en laat al die schaatsfanaticinaar de noordpool vertrekken.
Aldus Sjors uit Dronten.
Wat een leven heb je dan..quote:Op zondag 3 januari 2010 18:19 schreef cocomotion het volgende:
[..]
Overdag tot -10 graden eind van de week.De NUONS, ESSENTS RWA zijn al aan het onderhandelen om de energie prijs met 100% te verhogen. Want ze moesten inkopen in juli 2009 en toen was het duur. Let op de vooruitzichten de energiedieven zullen ons aanpakken.
Wat een diepliggende frustratie.
Ik ben alleen maar reëel...quote:Op zondag 3 januari 2010 10:17 schreef OxygeneFRL het volgende:
[..]
Persoonlijk hoop ik dat jij eens goed in een wak schaatst met je negatieviteit hier.
Ik zeg niet dat hij niet doorgaat. Maar op dit moment is de kans zeer klein...quote:Op maandag 4 januari 2010 09:38 schreef OxygeneFRL het volgende:
[..]
Nou reageer dan niet in dit topic als je weet dat hij niet doorgaat.
quote:Op maandag 4 januari 2010 09:38 schreef OxygeneFRL het volgende:
[..]
Nou reageer dan niet in dit topic als je weet dat hij niet doorgaat.
De kans is klein door het gebrek aan ijs. Er zijn nog genoeg stukken open water hier, en het ijs dat er ligt is van slechte kwaliteit.quote:Op zondag 10 januari 2010 20:00 schreef The_S het volgende:
kans op de tocht is weer kleiner geworden door al die sneeuw?
Was de vorige Elfstedentocht ook niet pas eind januari/begin februari?quote:Op zondag 10 januari 2010 20:33 schreef Montov het volgende:
[..]
De kans is klein door het gebrek aan ijs. Er zijn nog genoeg stukken open water hier, en het ijs dat er ligt is van slechte kwaliteit.
prbleem is de sneeuw. Die zorgt voor een isolerende deken, waardoor grondwater nauwelijks afkoelt, en warm in sloten en kanalen komt, waardoor die veel moelijker bevriezen, en de kwaliteit van het ijs erg slecht isquote:Op zondag 10 januari 2010 21:24 schreef Q.E.D. het volgende:
[..]
Was de vorige Elfstedentocht ook niet pas eind januari/begin februari?
Als het flink blijft waaien vanuit het oosten kunnen we toch nog best kans maken op veel ijs?
Dat lijkt me sterk. De vorige Elfstedentocht was in 1997 en die winter stelde na 12 januari compleet niks meer voor.quote:Op zondag 10 januari 2010 21:24 schreef Q.E.D. het volgende:
[..]
Was de vorige Elfstedentocht ook niet pas eind januari/begin februari?
Bron: weer.nl - De doctrine van Postma nader bekeken.quote:Ruim de helft van de winter van 1956 zat er dus al op, toen er een recordkoude februari volgde. Volgens de doctrine van Postma zou dat dus niet kunnen, want de winter was immers tot op dat moment zacht verlopen!
Uiteraard is het omgekeerde ook voorgekomen en voor een voorbeeld hoeven we veel minder ver terug in de tijd te gaan. De winter van 1997 begon zeer koud. Sterker nog, op 12 januari 1997 was de vorstsom al opgelopen tot 288.8 punten. Slechts één winter sinds 1901 was tot die datum nog vorstrijker verlopen en dat was de legendarische winter van 1963, die op 12 januari al op 344.5 punten stond. Daar waar het in 1963 na 12 januari gewoon bleef doorwinteren, was in 1997 de koek plots op. De totale vorstsom van het hele winterseizoen kwam in 1997 namelijk op 326.6 punten uit, dus er kwamen minder dan veertig puntjes bij. Volgens de doctrine van Postma zou dat net zo goed onmogelijk zijn geweest dat de op één na strengste winter in een eeuw tijd zo plots als een nachtkaars zou uitgaan.
Dan zie ik het nog niet zitten omdat de waterstand nu al te hoog is en als dit dooit is de waterstand nog hoger.quote:Op zondag 10 januari 2010 22:28 schreef AlmightyArjen het volgende:
Ook komende week blijft het matig vriezen 's nachts. Maar door de sneeuw heb je extra strenge vorst nodig om de verplichte 15cm ijs te halen dus voorlopig zit het er nog niet in. Al kan al die vorst uiteraard geen kwaad! Maar voor een Elfstedentocht moet dit weer nog wel een paar weken aanhouden...
Voor de kwaliteit van het ijs zou het het beste zijn als er "even" dooi zou komen. nadeel is wel dat er dusdanig veel sneeuw ligt dat het wel vrij hard en lang moet gaan dooien voordat alle sneeuw weg is... Dus in dat scenario zou het februari op z'n vroegst worden dat er een Elfstedentocht zou kunnen komen...
Wat is dik genoeg? Voor de Elfstedentocht moet overal 15cm liggen, terwijl je al op een 10cm kan staan. En ik weet niet of de kwaliteit van het ijs een Elfstedentocht niet door kan laten gaan. Ik denk het haast niet. Ik denk dat men al lang blij is als hij überhaupt door kan gaan na 13 jaarquote:Op maandag 11 januari 2010 00:02 schreef Fredo55 het volgende:
Het ijs is hier (Zld) dik genoeg, kwaliteit is gewoon heel slecht.
Je kan er wel op schaatsen, maar naar mijn idee niet goed genoeg voor wedstrijden.
Veel ribbels en al dat ongein.
Ik hoop dat je dit sarcastisch bedoelt, toch?quote:Op maandag 11 januari 2010 10:40 schreef Deprater het volgende:
ik heb nog nooit zulk slecht ijs gezien, komt misschien door de opwarming van de aarde?
Ik zie ijs, broeikaseffect? haha effe ingekort.. jij bent echt domquote:Op maandag 11 januari 2010 10:40 schreef Deprater het volgende:
ik heb nog nooit zulk slecht ijs gezien, komt misschien door de opwarming van de aarde?
quote:'Rayonhoofden nog niet bij elkaar'
LEEUWARDEN - Volgens de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden komen de rayonhoofden voorlopig nog niet bij elkaar.
Echt niet'', benadrukt woordvoerster Immie Jonkman. ''Waar zijn er geen problemen? Op veel plekken ligt het water nog open, kijk maar naar bijvoorbeeld Barthlehiem.''
De woordvoerster wil niet zeggen waar de 22 rayonhoofden eventueel bij elkaar komen, als er een vergadering komt. ''We willen niet geheimzinnig zijn, maar we willen proberen de hype te temperen. Laat iedereen nu eerst gewoon genieten van het ijs dat er ligt.''
Toch begint het in Friesland ook al te kriebelen. In het cultureel centrum van Stiens hangt al een briefje: ''Als er een Elfstedentocht komt, zijn we gesloten.''
Maar als de rayonhoofden alleen al gaan overwegen om samen een kopje thee te gaan drinken was dat al breed uitgemeten in de diverse mediaquote:
idd, dan zou Henk Angenent bij DWDD hebben gezeten en Pauw&Witteman hadden Evert van Benthem laten overkomen...quote:Op maandag 11 januari 2010 18:42 schreef du_ke het volgende:
[..]
Maar als de rayonhoofden alleen al gaan overwegen om samen een kopje thee te gaan drinken was dat al breed uitgemeten in de diverse media.
En SBS zou zich omvormen tot een 24uurs Piet Paulusmazenderquote:Op maandag 11 januari 2010 19:00 schreef AlmightyArjen het volgende:
[..]
idd, dan zou Henk Angenent bij DWDD hebben gezeten en Pauw&Witteman hadden Evert van Benthem laten overkomen...
quote:Winter van 1985 had gelijkenis met huidige winter
Ad Vermaas heeft een voor de rubriek weerhistorie - in de komende Weerspiegel van februari - over de winter van 1985 geschreven. In stenostiijl het volgende:
25 jaar geleden. 1985. Steenkoude en sneeuwrijke periode in januari. Kurkdroge februari met stralend zonnige vorstperiode van 2 weken. Elfstedentocht 21ste. Lenteachtig begin en eind.
Van de drie wintermaanden in 1984-85 was januari met afstand de koudste. Dit, door een periode van 2½ week met volop (zeer) strenge vorst. Tijdens de eerste 10 dagen van die periode viel er veelvuldig (veel) sneeuw. In een aantal opzichten leek januari 1985 wel op de afgelopen januarimaand, zij het dat de kou destijds veel intenser was dan nu: in de Arctische lucht kwam het meerdere malen tot diepvriesminima. De sneeuw was er de oorzaak van dat een Elfstedentocht er, ondanks de strenge en langdurige vorst, toch niet in zat.
In de laatste januaridecade werd de vorst geruisloos opgeruimd. Rond de maandwisseling waren er dagen met temperaturen in de dubbele cijfers. De winter leek heel ver weg, maar na een zachte eerste februariweek kwam de vorst toch nog terug. Maar wel op een heel andere manier dan in januari. Ditmaal viel er alleen aan het begin van de vorstperiode sneeuw, en dat alleen nog maar in het zuiden. Vervolgens was er een combinatie van vorst en zon. Aanvankelijk stond er daarbij nog een straffe wind, maar toen die ging liggen waren er tal van heerlijke winterdagen, met veelal strenge (stralings)vorst in de nacht en overdag lichte vorst of temperaturen rond het vriespunt. Mede doordat het water nog koud was van de januarivorst, groeide de ijslaag snel. Toertochten volop en als climax op de 21ste dan toch nog de Elfstedentocht.
Eigenlijk 1 of 2 dagen te laat, want juist op de 21ste was de dooi ingevallen en kwam er water op het ijs. Maar ach, wat deerde het. Na 22 jaar werd De Tocht der Tochten weer verreden.
De hoop levend aan het houden?quote:
Volgens mij ligt er nog zoveel sneeuw daar, zelfs vannacht sneeuw.. maargoed duurt nog wel ff de winterperiode dus wie weetquote:Op woensdag 20 januari 2010 10:08 schreef AlmightyArjen het volgende:
Er is nog hoop: na het weekend begint het weer met vriezenIk hoop alleen wel dat dan die sneeuwrommel op/in het ijs weg is. En dat vraag ik me af...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |